Don Bosco internationaal vrijwilligerswerk

Page 1

2019

Don Bosco

Vrijwilligerswerk


nimator in het buitenland europa

18+

In samenwerking met

Ben jij een geboren animator? Ben jij iemand die er telkens naar uitkijkt om jouw grootse animatorskills­boven te halen? Dan is het nu tijd om de wereld met jouw talenten te laten kennis­maken.­Tijdens de zomermaanden zetten meerder­e Don Boscowerkingen hun deuren open voor buitenlandse animatoren. ‘Lay handkerchief’, ‘las encondidas’, ‘uno dos tres, pollito inglès’, ooit al van gehoord? Wij kennen het als ‘zakdoek leggen’, ‘verstoppertje’, ‘1-2-3 piano’. Allemaal spelletjes die we vroeger als kind en nu als animator nog altijd graag spelen.

Wil jij nog meer internationale spelen leren kennen? Wil je honderden kinderen een leuke tijd bieden? Een weekje speelplein in Tsjechië, een zomerkamp­onder de Spaanse zon... het kan allemaal! Je komt terecht in een leuk animatorenteam. Ongetwijfeld­zal je er nieuwe vrienden maken. Je ervaart het Don Boscojeugdwerk in een andere Europese context. Wij zorgen ervoor dat alles geregeld wordt en dat je zorgeloos kan vertrekken. Jij zorgt voor veel ‘goesting’ en enthousiasme.

juli  en augustus 2019

Datum: (zomerkampen van 5 dagen tot 2 weken) Plaats: in verschillende landen in Europa, zie overzicht Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/animator-in-hetbuitenland en www.summerexchangeofanimators.eu Kostprijs: Je betaalt € 30 administratiekosten en je reiskosten.


In de kijker Summer Camp

barasona (HUESCA), spanje

18+

Al vele jaren organiseert Associacón­Juvenil­ Barasona haar zomerkampen voor kinderen­ van 7 tot 13 jaar in de Pyreneeën­. De kinderen, die verdeelt zijn in verschillende leeftijdsgroepen, kunnen deelnemen aan toffe activiteiten: kajakken, grote spelen, nachtelijke oriëntatieloop, knutselen en muzikale workshops,­ uitstappen­… Ga mee aan de slag als animator­en geef het kamp kleur met jouw skills en energie.­

8 - 18 juli 2019 20 - 30 juli 2019

Datum: of Je mag 1 of 2 periodes deelnemen.

Summer Camp bollington, uk

18+

Phoenix Summercamp is een kamp voor kinderen­van 12 jaar uit sociaal kwetsbare­ gezinnen.­Het kamp is de ideale manier om even ertussenuit te zijn.­Leuke activiteiten, uitstapjes en gezellig samenzijn, sowieso een topvakantie voor de kinderen. Per week­nemen er een 30-tal kinderen­deel aan het kamp. Ze krijgen er de kans om leeftijdsgenoten­ te ontmoeten,­zichzelf­uit te dagen en hun grenzen te verleggen.­ Zorg jij mee voor een onvergetelijke­ vakantie?

20 - 27 juli 2019 27 juli - 3 augustus 2019

Datum: of Je mag 1 of 2 periodes deelnemen.


In de kijker Yes Camp senglea, malta

18+

Het YES-kamp is een zomerkamp voor Maltese­kinderen van alle leeftijden. 10 dagen lang worden voor hen activiteiten georganiseerd­door een team van enthousiaste­ animatoren. Onder een stralende­zon nemen ze deel aan waterspelen,­sport, stadsspelen, pleinspelen,­ laddercompetities­… De gastvrijheid,­de schitterende sfeer, de enthousiaste kinderen, het zachte klimaat, de mooie omgeving maakt dat dit voor Europese animatoren een onvergetelijke uitdaging wordt.

Datum:

8 - 19 juli 2019

English Camp praag, tsjechië

18+

In de prachtige natuur­ rond Praag vindt jaarlijks het English­Camp plaats. Het is een zomerkamp voor jongeren om zich uiteraard uit te leven, maar anderzijds­ook om hun Engels­te verbeteren.­Geen saaie schoolse bedoening,­ maar via sport en spel worden­de jongeren­ aangemoedigd­om samen te werken, te spelen en te leven in het Engels. Als internationale­ animator begeleid je mee de activiteiten en neem je de jongeren mee in jouw enthousiasme.

Datum:

20 juli - 3 augustus 2019


Overzicht

UK

BOLLINGTON, Summer Camp 20 - 27 juli 2019 27 juli - 3 augustus 2019

Oostenrijk WENEN, Summer Camp 2 - 6 september 2019

Tsjechië PRAAG, English Camp 20 juli - 3 augustus 2019

Malta

SENGLEA, Yes-Camp 8 - 19 juli 2019

Houd het groeiende aanbod voor de zomer van 2019 en de concrete data in de gaten op www.summerexchangeofanimators.eu.

Duitsland

LEPE (HUELVA), Summer Camp

31 augustus - 7 september 2019

HUESCA, Summer Camp

REGENSBURG, Summer Camp

Slovenië

BLED Summerweek for schoolchildren 23 - 28 juni 2019

Summerweek for families 26 - 30 juli 2019

LJUBLJANA, English oratory 26 juli - 2 augustus 2019

Spanje A CORUÑA, Summer Camp 11 - 19 augustus 2019

23 - 30 juli 2019

8 - 18 juli 2019 (Barasona) 14 - 26 juli 2019 (Vilanúa) 20 - 30 juli 2019 (Barasona)

VALENCIA, Summer Camp 13 - 29 juli 2019

SEGOVIA, Summer Camp 15 - 26 juli 2019

GERONA, Summer Camp 29 juli - 5 augustus 2019

VALLADOLID, Urban Camp 26 juni - 6 juli 2019 8 - 20 juli 2019 Data onder voorbehoud.

Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/animator-in-het-buitenland en www.summerexchangeofanimators.eu


Verhalen van deelnemers “Een heerlijke tiendaagse break van de buitenwereld, midden in de Pyreneeën, met de focus op plezier, en een grote dosis liefde van de kinderen.” Lize, Summer Exchange of Animators in Huelva, Spanje “Reizen én vrijwilligerswerk, dat is voor mij een onweerstaanbare combinatie.­ Ik wilde graag met JDB als animator naar het buitenland en koos voor de UK. We waren met 9 animatoren uit Polen, Engeland, België, Spanje en Hongarije.­ Het programma was goed gevuld: kampvuur, kanoën, boogschieten, teambuilding,­pretpark, waterspelletjes, Belgische dans, karaoké… Natuurlijk was het er veel anders dan bij ons. Soms was het even wennen, bijvoorbeeld aan de voertaal Engels. Het was zo ‘cute’ om door de kinderen ‘Ivy’ of ‘miss’ genoemd te worden met hun typisch Brits accent. Bij ‘dassenroof’ gingen bepaalde kinderen zo op in het spel dat ze salto’s maakten tijdens het rennen. Hun energie en hun plezier in het spel werkten aanstekelijk!”

Je wil graag deelnemen aan een internationaal­ project, maar de prijs is een probleem? Neem dan contact met ons op via 016 24 16 20 of internationaal@ donbosco.be. We bekijken samen en discreet of je beroep kan doen op het Solidariteitsfonds van Don Bosco.

Evi, Summer Exchange of Animators in Bollington, UK Meer lezen? www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/verhalen-deelnemers of www.jdbwereldwijd.wordpress.com

Solidariteitsfonds DON BOSCO


Stappenplan

Don Bosco

Internationaal vrijwilligerswerk is een hele uitdaging voor jou. Het is niet zomaar iets waar je elke dag aan begint. Door ondersteuning op maat te bieden, proberen­we jouw ervaring zo mooi mogelijk te maken. Je droomt van vrijwilligerswerk in het buitenland, maar je hebt nog zoveel vragen en weet niet waar te beginnen? Bezoek www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal, hier vind je gedetailleerde info over elk project. Heb je gevonden wat je zocht? Dan wordt het tijd om eens nader kennis te maken en te bekijken of onze verwachtingen­overeenstemmen. Maak een afspraak via internationaal@donbosco.be of 016 24 16 20. We vragen je om een motivatiebrief op te stellen en je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.­ Hebben we na dit gesprek een match, dan kan jouw voorbereidingstraject van start gaan.

Wat verwachten we van jou?

Als je met Jeugddienst Don Bosco op pad gaat, verwachten­we ook iets van jou. Daarom stellen we volgende­voorwaarden: Je bent minstens 17 jaar oud, zie projectvoorwaarden. Je begrijpt en spreekt Engels. Je bent enthousiast en gemotiveerd om je in te zetten voor jouw project. Je neemt actief deel aan het volledige­traject van het project: de voorbereiding,­de evaluatie en de nawerking. Je bent bereid je in te leven in de gewoonten, verwachtingen­en noden­van een plaatselijke gemeenschap en organisatie (cultuur, eten, enz.). Je bent bereid te werken in de geest van Don Bosco en de daarbij horende­christelijke waarden en verwachtingen. Je staat open voor een (andere) gelovige­cultuur. Je bent plezierig geëngageerd en je hebt er enorm veel zin in. Een aantal projecten stellen nog bijkomende­ vereisten over bijvoorbeeld­leeftijd en/of ervaring. Je leest die bij de details van elk project op www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal.


European

Youth Week

17+

The Journey never ends

italië

In samenwerking met

Geïnteresseerd in europese culturen Avontuurlijk

Open-minded Nieuwsgierig Enthousiast

Als jij je hierboven in minstens 4 keer kwaliteiten hebt herkend, dan is de European Youth Week voor jou ‘the place to be’. Samen met een 30-tal jongeren­uit alle hoeken van Europa neem je deel aan de coolste activiteiten. Het programma zal bestaan uit een combinatie van: workshops, interculturele­avond, gesprekken, internationale spelen, outdoor activiteiten… Je zal er zeker je grenzen verleggen en veel plezier beleven.

Door met verschillende culturen en nationaliteiten­ samen te leven ontstaat er een unieke sfeer waarin je je zeker thuis zal voelen. Het is voor jou de ideale kans om een eerste­keer te proeven van een internationaal project. Go for it! YOLO! Datum:

4 - 11 augustus 2019

Plaats: Venetië, Italië Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/europa Kostprijs: +/- € 80 (verblijf, verzekering, voorbereiding en administratie). Je reiskosten tot ca. € 200 worden gefinancierd door Council of Europe.


European

Solidarity Corps

Vrijwilligerswerk, stageen of werken in Europa 17+ Het European Solidarity Corps is een nieuw initiatief van de Europese Unie dat jongeren kansen biedt om vrijwilligerswerk te doen, een stage te lopen of te werken in projecten in eigen land of in het buitenland voor een periode van twee tot twaalf maanden. Je kan je inschrijven vanaf 17 jaar, en vertrekken vanaf 18 jaar tot maximum 30 jaar. Er zijn 101 maatschappelijk relevante projecten waaruit jij kan kiezen: bijvoorbeeld het assisteren in asielzoekers-

centra, werken in een sociaal circusproject, ondersteunen van een culturele dienst, gidsen in een natuurreservaat… Op de website van het ESC www.europa.eu/youth/solidarity vind je het project van jouw keuze.

We verzekeren je dat het op vele vlakken een zeer verrijkende ervaring wordt. Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen, dan helpen wij je graag verder.­Als erkende zendorganisatie zorgen wij voor de hele omkadering. Datum:

gedurende het hele jaar

Plaats: de Europese Unie en omringende landen. Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/europa Kostprijs: +/- 10% van de vervoerskosten + € 60 administratieve kosten (verzekering, voorbereiding) Huisvesting en voeding wordt betaald door het ESC. Maandelijks krijg je zakgeld van je gastorganisatie.


Vrijwilligersproject

17+

zambia

Droom jij er al lang van om een stukje Afrika op een actieve manier te ontdekken? Zet dan het ‘Vrijwilligersproject Zambia’ bovenaan jouw bucketlist. Zambia is een prachtig land in het zuidelijke deel van Afrika met een enorme gastvrijheid, een mooie cultuur en prachtige natuur. In de stad waar je naartoe trekt, werk je mee met de lokale gemeenschap­en ervaar je het alledaagse leven. Een unieke belevenis! Natuurlijk doe je dit niet alleen­, maar samen met een groepje jongeren en begeleiders.­ We steken onze handen uit de mouwen in enkele lokale projecten, steeds in samenwerking met de

lokale bevolking. We zetten ons ook in voor het plaatselijke speelplein en bezorgen­ kinderen en jongeren­een plezierige tijd. Je leert de Zambiaanse cultuur op een aangename­manier kennen. Je beleeft momenten waar je de rest van je leven met veel vreugde aan zal terugdenken.­Je geraakt er helemaal geïnspireerd­door de ‘African way of living’. Een droom die werkelijkheid­wordt. Datum:

half juli  tot half augustus 2019

Plaats: Zambia (Kabwe, Makululu, Mansa, …) Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/afrika Kostprijs: € 1600 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


Team Paco zambia, MALAWI of zimbabwe

18+

Ben jij een speelpleinfreak in hart en nieren? Wil jij dit goedaardige virus overdragen aan anderen? Dan is het nu het moment om je valies te pakken en met JDB naar Zambia, Malawi of Zimbabwe te trekken! Heb jij al wat ervaring in het jeugdwerk als animator­en/of hoofdanimator? Jouw enthousiasme­werkt aanstekelijk? Dan ben jij de geschikte persoon om mee te gaan naar Zambia, Malawi of Zimbabwe. Sinds enkele jaren organiseren we op een lokale Don Boscowerking een animatorcursus voor de jongeren die zich inzetten voor het oratory*. Vanuit hun en onze ervaring bouwen we de cursus *oratory: zo wordt een speelplein in deze landen genoemd.

op en brengen we de jongeren de kneepjes van het animatorvak bij. We halen het beste in elkaar naar boven. Tijdens het tweede gedeelte van het project staan we samen met de jongeren op het speelplein. We versterken hun competenties en bouwen­samen­ het speelplein verder uit. Het speelpleinvirus­ zal zich zo héél snel verspreiden! Het intense samenleven­en samenwerken maakt Team Paco tot een ervaring die je nog lang met je zal meedragen. Datum:

half juli  tot half augustus 2019

Plaats: Zambia, Malawi of Zimbabwe Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/afrika Kostprijs: € 1400 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­reispaspoort en inentingen niet inbegrepen.)


Individueel vrijwilligerswerk wereldwijd

Wil jij als vrijwilliger een unieke ervaring­beleven­in het buitenland? Ga dan 5 tot 12 maanden aan de slag in een Don Boscowerking ergens ter wereld. Van Ecuador tot Zambia en van India tot Swaziland.­We werken wereldwijd samen met Don Bosco-organisaties die zich inzetten voor kwetsbare­kinderen en jongeren. Je werkt mee als begeleider in een leefgroep, je assisteert in een school of je helpt mee in een opvangtehuis voor kansarme (straat)jongeren.­Stuk voor stuk sociale projecten waar jij je als vrijwilliger ten volle kan inzetten en veel zal bijleren. Het is een hele uitdaging, als vrijwilliger naar een ander continent trekken, werken en wonen in een

18+

vreemde context, integreren in een nieuwe cultuur,­ iets betekenen voor kinderen of jongeren, botsen op het anders zijn en denken, een beter wereldbeeld vormen, nieuwe vriendschappen­sluiten… Wij bereiden je zo goed mogelijk voor zodat je deze ervaring voor de rest van je leven kan meedragen. Datum: vertrekdatum overeen te komen (bij voorkeur in januari of september 2019) Plaats: Congo, Angola, Zuid-Afrika, Kenia, Zambia, Swaziland, Ecuador, Peru, India... Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/individueel-vrijwilligerswerk Kostprijs: € 120 voorbereidings- en administratieve kost. Je vliegticket, visum, internationaal paspoort, inentingen en verzekeringen­betaal je zelf. Kost en inwoon zijn gratis of een minimum­bijdrage wordt gevraagd afhankelijk van de locatie.


Verhalen van deelnemers “Deze week bouwden we aan een betere band met de jongens uit Ichiloto. We werden al niet meer enkel als muzungu (blanke) aanzien. Samen met hen hebben we veel gespeeld en gelachen, dat was een ideale uitlaadklep doorheen de dag. Ook na het harde werken amuseerden we ons te pletter op het speelplein.” Deelnemers vrijwilligersproject in Makululu, Zambia 2018 “Ik ben welgeteld drie dagen thuis en heb nauwelijks een momentje gehad om terug te wennen aan België. Maar misschien is dit niet zo slecht… zo moet ik momenteel niet te veel denken aan het gemis van Swaziland en alle mensen daar die mij zo nauw aan het hart liggen! Want het gemis is er zeker! Ik zou meteen terugvliegen als ik kon…”

freepik.com

Annelien, Individueel vrijwilligerswerk Swaziland 2018 Meer lezen? www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/verhalen-deelnemers of www.jdbwereldwijd.wordpress.com


Droom jij van vrijwilligerswerk in het buitenland? Jeugddienst Don Bosco biedt jou de kans om jouw jeugdwerkvibes door te geven als animator in het buitenland, via jongerenuitwisselingen, vormingsprojecten of individueel vrijwilligerswerk… in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Of je nu voor een korte of lange periode gaat, Jeugddienst Don Bosco garandeert­ je de unieke ‘Don Boscosfeer’, een veilige reis en verblijf, een kwalitatieve voorbereiding­en een inhoudelijk sterk project.

Bekijk rustig deze folder, laat je inspireren door de verhalen van onze internationale­ vrijwilligers op de blog, lees het stappenplan en de selectievoorwaarden van de verschillende projecten op www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal en neem dan snel contact op met ons!

Jeugddienst Don Bosco helpt jou om je internationale droom waar te maken. Met de financiële steun van

Jeugddienst Don Bosco vzw

Legende selectievoorwaarden 18+

18 jaar of ouder geen ervaring in het jeugdwerk vereist minstens 1 jaar ervaring in het jeugdwerk minstens 2 jaar ervaring in het jeugdwerk minstens 3 jaar ervaring in het jeugdwerk

Naamsesteenweg 37 3001 Heverlee jeugddienst@donbosco.be internationaal@donbosco.be T +32 16 24 16 20

www.jeugddienstdonbosco.be

facebook.com/jddonbosco Blog: jdbwereldwijd.wordpress.com

d!

ëngageer Plezierig ge


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.