Koerier juni 2019

Page 1

Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzw - verschijnt halfjaarlijks

Tips & Tricks

voor een

buitengewone

speelpleinzomer #speelpleinzomer19 juni 2019

28 jaargang #2 e


word

hoofdANIMATOR Tover nog meer talenten uit je hoed! In weekendvorm 19/10 - 20/10/2019 23/11 - 24/11/2019 01/02 - 02/02/2020 Paasvakantie 13/04 - 18/04/2020 @ OUD-HEVERLEE

word

instructor

Ontdek de instructor in jezelf! In weekendvorm 18/10 - 20/10/2019 22/11 - 24/11/2019 14/02 - 16/02/2020

wanted

ëngageerd Plezierig ge

Inschrijvingen:

WWW.JEUGDDIENSTDONBOSCO.BE jeugddienst@donbosco.be -  016 24 16 20

!


Heey

trouwe fans van JDB,

De speelpleinzomer komt eraan. Kijken jullie er ook zo fel naar uit? Speciaal voor jullie hebben we in deze Koerier een dossiertje verzamelt met tips en tricks. Daar kunnen jullie vast mee aan de slag om de vele kinderen en jezelf als topanimator een buitengewone zomer te bezorgen. Ik ga mijn tweede zomer als medewerker Speelpleinen in en ik voorzie in mijn drukke agenda een bezoekje aan alle Don Boscowerkingen. We hebben verschillende leuke projecten voorbereid: SWAP, EVS, JDB on tour en Dag van de Animator, met als climax het animatorenweekend Sjoefoemi19. We zijn dit jaar met verschillende werkgroepen actief aan de slag gegaan om alle speelpleinen en vakantiewerkingen van Don Bosco opnieuw dichter bij elkaar te brengen. Dat zullen jullie zeker merken. We hebben o.a. een leuk zomergadget gemaakt, waarmee jullie met trots aan de buitenwereld kunnen laten zien dat jullie echte Don Bosco-animatoren zijn. Bemachtig een fietsplaatje op jouw werking! Donderdag 25 juli is het Dag van de Animator, dat is een dag speciaal voor jullie. Dit jaar wordt dat nog grootser gevierd door een samenwerking met MNM en sponsor Odisee. Laat jullie maar eens goed in de watten leggen en verwacht een groot applaus! Ik wens jullie een stralende zomer

Stijn

đ&#x;Œžđ&#x;Œžđ&#x;Œž !

#JDB ON TOUR

personalia Geboortes

30.01.2019 Rosie, dochter van Kobie Knevels en Jeroen Nouwen 18.03.2019 Twan, zoon van Bert en Marlies Vanhoutte - De Boever 21.05.2019 Oona, dochter van Liesl Demesmaeker en Jo Uyttenhove

Overlijden

27.01.2019 Leo Mullens, opa van Claire-Eline Theyskens 02.03.2019 Simonne Spriet, (stief)oma van Claire-Eline Theyskens Deze berichten kwamen aan op de Jeugddienst. Je kan jouw persoonlijk nieuws melden via communicatie@donbosco.be.


JEUGDDIENST DON BOSCO

db? j g n i n e p @ p a whatsh

|4


VAN ANIMATOR TOT INSTRUCTOR

iskills n o m w u o j e upgrad

o met don bosc

Claim snel een plaatsje op deze cursus !

verdere vorming Je hebt als animator de smaak te pakken en je wil meer en beter? Schrijf je dan maar snel in voor Verdere Vorming! Deze cursus gaat verder waar de animatorcursus eindigde. Je kan er je troeven nog meer onder de knie krijgen en je zwakkere schakels verstevigen. We gaan dieper in op bepaalde onderwerpen en vaardigheden en bieden je een aantal extra specialisaties. Deze specialisaties kwamen al eens aan bod:

Solidariteitsfonds DON BOSCO

Is de deelnameprijs een probleem? Neem dan contact met ons op via vorming@donbosco.be. We bekijken samen discreet wat er mogelijk is.

Big Games Dansen en sjaansen Outdoor Avondwoordjes Bewegingsexpressie Drama Koken Knutselen

KERSTVAKANTIE (26/12 TOT 31/12/2019) PRIJS: € 195

alsjeblieft: een gratis vorming ! Wist je dat je als Don Boscowerking één keer per jaar recht hebt op een gratis vorming op aanvraag? Je kunt zelfs kiezen tussen onze kant-en-klare vormingen of vorming over een bepaald thema dat typisch is voor jullie werking. Niets is te zot! We gaven al vorming over efficiënt en effectief vergaderen, regenprogramma’s, belonen en straffen, intercultureel leren, enzovoort. Neem zeker een kijkje op onze website: jeugddienstdonbosco.be/vorming/vormingopaanvraag of via e-mail vorming@donbosco.be.

www.jeugddienstdonbosco.be |5


Tips & Tricks

voor een

buitengewone

speelpleinzomer #speelpleinzomer19

Hoe leg je een spel uit?  De spelleider geeft de uitleg en begeleidt het spel.  Andere animatoren: materiaal klaarzetten, animeren, problemen oplossen, vragen stellen, meedoen.  De regels van de spelleider tellen. Ondermijn elkaars gezag hier niet.

 Inkleding van je spel: verhaal, verkleden, enz.  Enthousiasmeer je kinderen tijdens de volledige activiteit.  Wees betrokken!

 Duidelijke regels waar de kinderen zich aan moeten houden, zijn belangrijk. Dat moet altijd met gezond verstand bekeken worden: dikwijls is het veel leuker als de kinderen een beetje kunnen valsspelen. Zolang een activiteit daar niet onder lijdt, hoeft dat geen probleem te zijn. Let erop dat niet telkens dezelfde verliest en benadruk ook de verdiensten van de verliezer.  Stel eerlijke en duidelijke regels en zorg dat ze nageleefd worden.  Zorg ervoor dat ploegen eerlijk ingedeeld worden.

|6

=

 Zorg dat jij en je mede-animatoren de regels goed kennen.  Leg het spel logisch uit en oefen op voorhand.  Zorg dat het doel van het spel duidelijk is.  Praatje-plaatje: toon wat er moet gebeuren of geef een voorbeeldje.  Stel gerichte vragen aan de kinderen om te checken of ze je uitleg begrepen hebben.

D uidelijke speluitleg E en spelleider Materiaal A nimatie A angepast aan het kind F air play T errein E ind- en beginsignaal

 Materiaal op voorhand zoeken, checken en klaarzetten.  Geen overbodig materiaal in de buurt dat voor afleiding kan zorgen.  Ruim alles netjes op achteraf: materiaalzorg!

 Hou rekening met de leefwereld en interesses van je leeftijdsgroep.  Zorg voor voldoende uitdaging op hun eigen niveau.  Pas je spel aan in functie van de groep: wat kan deze groep wel/niet?

 Speel altijd op een geschikt en veilig terrein.

 Een beginsignaal is zeker belangrijk bij grote spelen, bv. bosspel.

 Baken het terrein duidelijk af.

 Een eindsignaal is belangrijk voor elk spel. Geef dat duidelijk aan tijdens de speluitleg.

 De grootte van het terrein bepaalt de moeilijkheids graad van het spel.

=

 Rond het spel af wanneer het nog leuk is. Laat het niet ‘doodbloeden’.


ANIMATOREN

Tips &

Hoe pas je een spel creatief aan?

Tricks

1. Starten vanuit materiaal Bij een normale voorbereiding wordt er bijna altijd gestart vanuit een gekend spel. Daarvoor wordt er dan een materiaallijst gemaakt. Het materiaal wordt dus gekozen in functie van het spel. Denk bijvoorbeeld maar aan het spel vlaggenroof. Je verzamelt enkele kegels en een vlag en je kan aan de slag. Wat als we dat nu eens omdraaien? In plaats van een geschikt spel te zoeken, en tot je frustratie te merken dat je alweer aan dezelfde spelletjes denkt, duik je gewoon eerst eens het materiaalkot in. Je verzamelt een drietal (dat kies je natuurlijk zelf!) leuke en diverse materialen en gaat daarmee aan de slag. Bijvoorbeeld: Materiaal: een parachute, een frisbee en een stukje touw Spelidee: Alle kinderen nemen een handvat van de parachute vast,

behalve een. Degene die niet aan de parachute staat, loopt rond de cirkel met het stukje touw. Wanneer die speler tussen twee anderen in de cirkel gaat staan, moeten die twee elk een kant op lopen, de cirkel rond, en het stukje touw proberen te bemachtigen. Wie het kan pakken, mag rondlopen en tussen twee anderen gaan staan. Ondertussen wordt er met de parachute geschud en gooien de spelers de frisbee over de parachute naar elkaar. Als je de frisbee ontvangt, moet je de naam roepen van iemand die aan dezelfde kleur staat als jij. Jullie wisselen dan van plaats door onder de bewegende parachute door te lopen. Daarna wordt de frisbee verder geworpen. Wie hem vangt, mag dus een nieuwe naam roepen.

Natuurlijk bepaal jij zelf welk materiaal je gebruikt en hoeveel stuks. Daag je creatieve brein uit door alle stukken materiaal te gebruiken voor je spel. Dat is echter geen must! Je kan altijd minder of evengoed juist méér materiaal gebruiken. Het belangrijkste is dat je een nieuw spelletje ontwikkelt!

2. Spelelementen Als je geen volledig nieuw spel wilt maken, kan je een bestaand spel gewoon pimpen. Dat kan je bijvoorbeeld doen met de methode van de spelelementen. Voor een bepaald spel schrijf je alle elementen op die je kan bedenken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het terrein, de ploegen, het materiaal, de regels, enz. In het onderstaande voorbeeld hebben we dat gedaan voor voetbal. Nadien overloop je de verschillende elementen en maak je aanpassingen. Je bepaalt zelf welke elementen je wilt aanpassen en hoe je dat dan wilt doen. Laat je maar eens goed gaan! Daarna overloop je de elementen van je gepimpte spel en bekijk je of het nog haalbaar is. Indien nodig maak je nog enkele aanpassingen en voilà, je nieuwe spel is geboren!

Spelelementen van voetbal 1 voetbal

Mogelijke aanpassingen 2 voetballen en een tennisbal

11 spelers per ploeg 2 ploegen

3 spelers per ploeg 4 ploegen

Spelen met de voeten

Voetbal met de voeten,

Terreinafbakening

tennisbal met de handen Rond terrein

2 goalen 1 scheidsrechter

4 goalen 1 scheidsrechter

Een gele kaart Een rode kaart

/ /

1 doelman per ploeg Aanvallers

Geen doelman Iedereen is aanvaller

Verdediging

Geen verdedigers

2 keer 45 min

2 keer 15 min

3. De Roos Een derde optie om creatief aan de slag te gaan, is de Roos gebruiken. Hoe doe je dat? Teken een grote cirkel en verdeel die in verschillende taartstukjes. In elk vakje schrijf je nu een klein spelletje. Neem gewoon het eerste wat in je opkomt. Nu kan je zelf kiezen hoe je verder aan de slag wilt gaan. Ofwel kies je één spel en kijk je welk spelletje ertegenover staat, ofwel kies je zelf twee of drie spelletjes die je wilt combineren. De bedoeling is dus dat je spelletjes met elkaar gaat combineren. Je kan van beide spelen enkele regels nemen, of je wat meer baseren op het ene spel. De keuze is volledig aan jou. Laat je creativiteit maar de vrije loop!

Bijvoorbeeld: Ik kies het spel kat-en-muis en ga dat nu combineren met vlaggenstok. De kinderen staan in een grote cirkel met hun benen open. In de cirkel lopen er een kat en een muis. De kat moet de muis vangen, maar de muis kan ontsnappen in een muizenholletje (= door de benen van iemand in de cirkel kruipen). Als dat gebeurt, wordt die persoon de kat en de voormalige kat wordt de nieuwe muis. De muis die door de benen is gekropen, moet gaan rechtstaan met de benen open. Ondertussen loopt er langs de buitenkant van de cirkel iemand rond met een vlag. Die kan tussen twee spelers gaan staan, die dan rond de cirkel moeten lopen en de vlag moeten proberen te pakken. Wie daarin slaagt, mag nu zelf rondlopen met de vlag.

Om het nog leuker te maken, kan je natuurlijk extra regels toevoegen of nog een extra spel gebruiken om te combineren. Zo zou je hier ook pang-pang kunnen aan toevoegen. Wie aangewezen wordt door de schutter moet dan niet op de grond gaan zitten, maar wordt de nieuwe kat. Ondertussen voeren de twee buren van de beschotenspeler een kort duel. De verliezer moet gaan zitten.

www.jeugddienstdonbosco.be |7


ANIMATOREN

Tips & Tricks

Extra spelbagage: kennismakingsspelen Ik zit op het speelplein in de groep met... Alle kinderen zitten in een kring op een stoel. Eén kind gaat in het midden van de kring staan. Het kind dat rechts van de vrijgekomen stoel zit, schuift een plaats op en zegt: “Ik zit ...”. De volgende schuift mee op en vult aan: “... op het speelplein ...”. De derde die opschuift, zegt: “... in de groep met kindje X.” Kindje X moet dan op de vrije stoel gaan zitten. Het kind in het midden moet op de vrijgekomen plaats van kindje X proberen te gaan zitten voor het spel opnieuw in gang wordt gezet.

de spelleiding het spel. Als er op dat moment groepen zijn die hetzelfde antwoord hebben maar nog niet aan elkaar vastgehaakt zijn, krijgen zij een fitnessoefening als strafpunt (bv. 10 jumping jacks, 10 keer pompen, ...).

Hop hop hop De spelers staan in een grote cirkel. Om beurten moet elk kind iets over zichzelf zeggen. Bijvoorbeeld ‘Ik zit in een zwemclub’. Iedereen die in een zwemclub zit, moet dan een sprongetje vooruit maken. Je moet proberen om iets te zeggen waarbij er zo weinig mogelijk anderen kunnen springen.

Roepen in de cirkel

Het doek valt

De kinderen staan verdeeld in drie cirkels. In elke cirkel start er iemand met een naam te roepen van iemand anders in de cirkel. Die moet dan meteen een nieuwe naam roepen. Terwijl je roept, wijs je ook naar die persoon. Als je niet meteen een nieuwe naam kan roepen of een foute naam roept, moet je naar een andere cirkel.

Twee teams staan tegenover elkaar, met een doek tussen hen in. Ze kiezen elk iemand uit. Die spelers gaan met hun rug naar het doek staan, elk aan hun kant. Op een signaal laten we het doek vallen. Het team moet dan zo snel mogelijk proberen uitbeelden wie er van het andere team achter het doek staat. De speler in het midden moet die naam roepen.

Kampioenschap blad-steen-schaar

Wie ontbreekt er?

We doen blad-steen-schaar tegen elkaar. De winnaar wordt aangemoedigd door de spelers van wie hij of zij gewonnen heeft. Dat moet heel luid en enthousiast gebeuren. Elke keer dat je wint, wordt je aanmoedigend team dus groter. Zo ontstaan er luidruchtige groepen. Er is een finale en zo krijgen we uiteindelijk onze winnaar!

We lopen kriskras door elkaar rond in een zaal of buiten. Op een signaal gaat iedereen op de grond liggen met de ogen gesloten. We bedekken een aantal mensen met een doek. Na het tweede signaal mag de rest komen kijken: wie ontbreekt er?

Mingle mingle mingle De kinderen lopen door elkaar. De spelleiding roept een vraag, Bijvoorbeeld: “In welke jeugdbeweging zit je?” Alle kinderen moeten daarop hun antwoord roepen en op zoek gaan naar deelnemers met hetzelfde antwoord. Als ze iemand gevonden hebben met hetzelfde antwoord haken ze hun armen in elkaar en gaan ze verder op zoek naar nog anderen met hetzelfde antwoord. Na een minuut onderbreekt

Uitbrekertje De kinderen gaan in een cirkel staan, haken hun armen in elkaar en gaan zo dicht mogelijk tegen elkaar aan staan. In het midden van de cirkel staat de uitbreker. Die moet zo snel mogelijk uit de cirkel geraken. Als extra kan je ook een inbreker aanduiden die dan buiten de cirkel start en erin probeert te geraken.

lekkere gezonde 4-uurtjes

|8


Tips &

ANIMATOREN

Schoenwerpen Alle kinderen moeten één schoen losmaken en aan hun tenen hangen. Nu moeten ze die allemaal van achter een lijn tot in een cirkel (of op een tafel) proberen te schoppen. De eerste zoveel die daarin slagen, zitten in groep 1, de rest in groep 2.

Dierentuin Elk kind moet een kaartje trekken met een dier op. Ze mogen dat aan niemand tonen. Ze verspreiden zich over de ruimte en doen hun dier na. Als je een soortgenoot vindt, ga je bij elkaar staan. Dat doen ze tot ze al hun soortgenoten gevonden hebben.

Appelsien snijden Je maakt een rechte lijn met alle kinderen, ze houden elkaars hand vast. Het ene uiteinde begint zich op te rollen zodat uiteindelijk alle kinderen mee opgerold zijn en in een hoop staan. Die appelsien kan je dan in vier stukken snijden. Met een beetje geluk krijg je zo vier gelijke groepen.

De Titanic Laat alle kinderen kiezen om groepjes van vier te maken. Als ze dat gedaan hebben, moeten ze samen iets uitbeelden, bijvoorbeeld de iconische scene uit Titanic, maar het kan ook een bos, diep in de zee, of wat dan ook zijn. Je geeft gewoon vier zaken mee die verplicht uitgebeeld moeten worden. Bijvoorbeeld: Kate, Leo, boot en ijsberg. Dan moeten uiteindelijk alle ijsbergen een groep vormen, alle Kates, Leo’s enz.

Keuzes maken Je groep kinderen staat met hun ogen dicht naast elkaar. Je stelt telkens een vraag met twee opties, elke optie staat voor een richting waarin ze moeten springen (A=> naar voren; B=> naar achteren). Dat herhaal je een paar keer. Steek er echt dilemma’s in zodat je een goede spreiding van je groep krijgt. Zo kun je de voorste, middelste en achterste kinderen bijeen zetten.

Test jouw kennis over Don Bosco! Speelplein Heidevreugde organiseert jaarlijks een Don Boscodag voor de kinderen en animatoren. Zij stelden deze Don Boscoquiz samen. 1) A. B. C.

Waarom wou Don Bosco zo graag priester worden? Dan was hij zeker van een goede job te hebben. Een priester werd met veel respect behandeld. en daar wou Don Bosco zeker van zijn. Hij hield veel van God en mensen en wou zijn leven daaraan geven.

2) A. B. C.

Waarom kon Don Bosco niet veel naar school gaan? De school was niet verplicht en dus ging hij niet. De school was te duur. Zijn broer Antonio wou niet dat hij ging.

3) A. B. C.

Wanneer sterft de papa van Don Bosco? Als Giovanni Bosco vijf jaar was. Als Giovanni Bosco elf jaar was. Als Giovanni Bosco twee jaar was.

4) A. B. C.

Waarom leerde Giovanni Bosco op een koord lopen? Om mee te werken in een circus. Om kinderen van de buurt te animeren en plezier te geven. Omdat hij geen gsm had en anders niet wist wat doen.

5) A. B. C.

Waarom vond Do Bosco spelen belangrijk? De kinderen waren goed en fijn bezig met elkaar. Zo werd er bespaard op de lesgevers: minder les, minder leerkrachten betalen. Omdat de kinderen Don Bosco zo met rust lieten.

6) A. B. C.

Hoe heette de eerste vaste plaats van Don Bosco voor zijn jongens? Casa Maim Huisje Pinardi Huisje Don Bosco

7) Waarom bracht Don Bosco zijn mama naar zijn huis waar de jongens woonden? A. Omdat hij vond dat zijn jongens een mama nodig hadden. B. Omdat hij mensen tekort had om te koken en te wassen. C. Omdat mama Marghareta geen huis meer had om in te wonen. 8) A. B. C.

Waarom vond Don Bosco het zo belangrijk om de gevangen jongens een dag mee naar buiten te nemen? Omdat ze frisse lucht nodig hadden. Omdat ze zouden weten dat er iemand hen vertrouwt. Omdat ze zich eens goed konden uitleven.

9) A. B. C.

Waarom wou Dominiek Savio zo graag Don Bosco helpen door te zorgen voor kinderen die het moeilijk hadden? Dominiek wou goede punten verdienen. Dominiek vond het belangrijk om andere jongens op de goede weg te brengen. Domiek Savio speelt graag ook een beetje voor meester.

10) Hoe noemde Don Bosco de grijze hond die hem beschermde? A. Oscar B. Il Gritzio C. Doggy 11) A. B. C.

Wat doen de jongens als Don Bosco zeer zwaar ziek wordt? Ze riepen een dokter. Ze brachten hem naar het ziekenhuis. Ze baden dag en nacht voor hem.

12) Hoe noemde de eerste zuster van Don Bosco? A. Petronilla B. Zuster Greta C. Maria Mazzarello

scoquiz online:

Hier vind je de Don Bo

11C 12C

Elk kind pakt een grassprietje en gaat tegenover iemand anders staan. Ze haken hun grassprietjes in elkaar en nemen elk hun sprietje aan de uiteinden vast tussen duim en wijsvinger. Nu moeten ze allebei trekken. Degenen van wie het grassprietje breekt, vormen de ene groep. De winnaars vormen de andere.

iz

4B 5A 6B 7A 8B 9B 10B

Grassprietjesgevecht

Don Boscoqu

Oplossingen: 1C 2C 3C

Hoe deel je groepen in?

Tricks

www.jeugddienstdonbosco.be |9


ANIMATOREN

Tips & Tricks

Ken jij de leefwerelden?

Leeftijdsgenoten belangrijker zijn belangrijk Samen zijn is elen meisjes dan samen sp Jongens vs. Samen spelen Empathie iek Grove motor Kritische kijk len Samen spe Oordeel o.b.v. uiterlijk Iedereen is Energiek Delen is Speels een vriend Universele waarden Vieze woorden Kijken op De echte wereld Plakkertjes Fantasie naar iemand jk gri lan be rdt wo met gezag Rechtvaard Spiegelgedrag Doen alsof igheid Willen bewegen Vormen zich Afspraken en regels en actie een mening worden begrepen Chillen g Winnen is belangrijk a r d e Pestg Goed – slecht Beloningen Zoekend naar Voorbeeld Geen details eigenwaarde Besef van Goede Korte concentratie verschillende oog-handcoördinatie Uiterlijke kenmerken rollen Pipi-pauze

Autonomie

Omcirkel de woorden die bij de leefwereld van kleuters horen in het geel, die bij lagere school horen in het blauw en die bij tieners in het groen.

tieners: Oordeel o.b.v. uiterlijk, Autonomie, Vormen zich een mening, Kritische kijk, Leeftijdsgenoten zijn belangrijk, Rechtvaardigheid, Zoekend naar eigenwaarde, Boezemvrienden, Samen zijn is belangrijker dan samen spelen, Universele waarden, Chillen

lagere school: Jongens vs. meisjes, Energiek, Willen bewegen en actie, Winnen is belangrijk, Empathie, Afspraken en regels worden begrepen, Vieze woorden, Goede ooghandcoördinatie, Kijken op naar iemand met gezag, De echte wereld wordt belangrijk, Pestgedrag, Uiterlijke kenmerken, Samen spelen kleuters: Grove motoriek, Speels, Fantasie, Korte concentratie, Spiegelgedrag, Beloningen, Doen alsof, Delen is moeilijk, Plakkertjes, Pipi-pauze, Geen details, Goed – slecht, Iedereen is een vriend, Samen spelen, Voorbeeld, Besef van verschillende rollen Oplossing:

Een avondwoordje maken. “Help! Ik moet een avondwoordje maken maar ik heb dat nog nooit gedaan!” Of nog: “Ik heb al zoveel avondwoordjes gegeven en het ontbreekt mij echt aan inspiratie.” Geen nood, de redding is nabij. Met een paar tips en tricks zetten we je op weg om een pro te worden in het geven van avondwoordjes.  Een stille ruimte om het avondwoordje te geven, is mooi meegenomen. De sfeer in die ruimte brengt je toehoorders hopelijk tot rust en dat maakt het voor jou iets gemakkelijker.  Een avondwoordje hoeft niet lang te duren. Sommige duren een vijftal minuten, andere trekken het graag wat langer.  Een tekst, wat muziek, een verhaal, een gedicht, een Bijbeltekst, een gebeurtenis: het kan allemaal. Zolang je maar zelf overtuigd bent van de boodschap die je wilt brengen.  Er is ook heel wat materiaal beschikbaar. Misschien heb je op het speelplein wel een bezinningskoffer waaruit je inspiratie kunt putten.  Ook online vind je heel wat bruikbaar materiaal:

 Op avondwoordjes.be vind je heel wat inspiratie

|10

voor avondwoordjes en bezinningsmomentjes.

 De pagina netwerkvoorpastoraalmetjongeren.be bevat uitgewerkt materiaal van de jeugdbewegingen. Jeugddienst Don Bosco biedt een vorming over avondwoordjes en bezinningsmomenten aan waarin we effectief aan de slag gaan. Je krijgt tijdens die vorming heel wat input en tips. We staan ook stil bij een paar do’s-and-don’ts. Het resultaat is uiteindelijk de uitwerking van een of meerdere avondwoordjes, die je ook ineens mag uitvoeren. Zo krijg je de kans om te oefenen en om ervaringsgericht te leren. Meer info vind je op www.jeugddienstdonbosco.be/ vorming/vormingopaanvraag.


ANIMATOREN

5

Tips & Tricks

gouden tips van Jens

5 tips en tricks om een geweldige zomer in te duiken van Jens De Vos, animator op speelplein Don Bosco in Halle.

*Klop klop klop* Wie is daar? De speelpleinzomer! O ja, de speelpleinzomer staat voor de deur. Kan je niet wachten tot de poorten opengaan op de eerste speelpleindag? Joelende kinderen die de speelplaats bestormen. Vol verwachting uitkijkend naar het eerste spel. Zou die ene leuke moni dit jaar weer op het speelplein staan? Met de eerste speelpleindag aan de horizon ben ik eens beginnen nadenken over tips en tricks voor een geweldige speelpleinzomer.

1. Dag 1, ga helemaal loco! Toon op de eerste dag meteen alle gekkigheid die de kids deze zomer kunnen verwachten. Sta met de hele ploeg verkleed klaar om de anciens tussen de kinderen op te vangen of om juist de verlegen gastjes die aan hun allereerste speelpleinervaring beginnen uit hun schulp te lokken. Doe die gekke hoed aan en verander in mister magic die overal een muntje van achter tevoorschijn tovert.

4. Writer’s block? Net klaar met die vervelende examens, die bachelorproef afgewerkt en ingediend? Dan nu aan de slag met het voorbereiden van animaties. Het is niet altijd even makkelijk. Vrees niet: we maken het allemaal weleens mee. Gelukkig voor jou ben ik gaan zoeken naar een oplossing. Die heb ik ook gevonden. In ruil voor een vette knipoog en een fanta wil ik ze wel met jou delen. Klaar? Download de spelfiches-app van de Jeugddienst op je slimme telefoon. Daar staan een heleboel spelletjes en animatie-ideeÍn in verzameld om je door die vervelende writer’s block heen te helpen. Je kan ook altijd terecht op jeugddienstdonbosco.be/animatie/spelfiches.

2. Word een fenomeen

op je eigen speelplein.

Ga aan de slag met je eigen talenten. Ben je een uitmuntende jongleur of misschien een grootmeester in het sjorren van de meest geweldige kampen? Neem dat talent met beide handen vast en ga ermee aan de slag. Organiseer een workshop tipi’s sjorren of een wedstrijd waar kinderen hun eigen talenten kunnen showen. Wajooo, is da nu een gigagrote Speelplein’s Got Talent?

3. Wie wil jij zijn:

Moni-Coolio of eerder

den Ela Dat Mag Niet!? Kinderen zijn niet altijd even flink. Kinderen die kattenkwaad uithalen, doen dat vaak omdat ze zich een beetje vervelen. Wijs hen op hun fouten maar word niet kwaad. Ga in gesprek en begin een competitie om het flinkste kindje te vinden. Buig hun kattenkwaad om met behulp van de meest gekke spelimpulsen.

5. PLEZIER! Enthousiasmeren, dat woord heb je waarschijnlijk al eens horen waaien. Ik zou nu een hele definitie van het internet kunnen plukken (misschien had ik dat beter gedaan ). Toch kies ik ervoor om jullie en korte samenvatting te geven. Namelijk: kinderen en jongeren motiveren en je enthousiasme doorgeven aan hen. Dat alles start bij jou! Heb plezier in wat je doet. Een speelpleindag kan soms wat lang duren maar een wijze man zei ooit: de tijd vliegt als je plezier hebt! Dus ga en beleef veel leuke momenten. Lachen, gieren en brullen.

đ&#x;˜€

Amuseer je en neem de kinderen mee in jouw plezier!

www.jeugddienstdonbosco.be |11


ANIMATOREN

Tips & Tricks

De groene tips van Stig Vorig jaar kwam ik met het voorstel om binnen onze werking speelplein Don Bosco Halle een werkgroep 'gezondheid' op te richten omdat dat me als toekomstig LO-leerkracht nauw aan het hart ligt. Een paar vergaderingen later hebben we die werkgroep dan opgericht en waren er ook andere hoofdanimatoren die mee op de kar sprongen. Duurzaamheid zou er ook in aan bod komen en zo werd onze werkgroep Duurzaamheid & Gezondheid geboren.

2. Weg met wegwerp Wegwerpborden en -bestek voor animatoren tijdens de middag vervangen we door servies van de IKEA en we hebben een afwasstand ingevoerd.

3. Gezonde tips We hebben suggestielijsten met gezonde tips en beschikbaar gezond ontbijt en middageten opgehangen. Zo weten de animatoren wat er allemaal beschikbaar is om te eten, de gezondste dingen stonden bovenaan op de lijst. Onze animatoren kunnen er ook zelf hun voorstel op invullen (als het maar gezond is ).

Enkele dingen die we gedaan hebben:

1. Waterbar voor kinderen

đ&#x;˜€

We hebben een stand geknutseld waar een animator voor de kinderen water inschenkt in herbruikbare bekers. Zo wilden we het frisdrankverbruik verminderen en zo worden onze bekers ook niet weggeworpen maar wel opnieuw gebruikt! Vorige zomer waren er ook hittegolven dus onze waterbar was een groot succes!

4. Vorming over gezonde voeding Op Hoofdmoniweekend hebben we een sessie gegeven aan onze hoofdanimatoren over gezond ontbijt en middagmaal. Heb jij nog groene tips voor op het speelplein? Laat het weten aan stijn.junius@donbosco.be.

Het Sjoefoemi-weekend voorbereiden. Speel een reclamefilmpje na met de animatoren van jouw speelplein, stuur het aan stijn.junius@donbosco.be en post het op sociale media met #sjoefoemi19 #jeugddienstdonbosco.

Schrij

f je in

|12

via w

ww.je

ugdd

ienstd

onbo

sco.b

e/sjoe

foem

i


ANIMATOREN

Tips & Tricks

ESCAPE ROOM: Griekse en Romeinse goden Opdrachten Er ligt een inleidende brief klaar op tafel. Vanaf dat moment zwijgt de spelbegeleiding en is het aan de spelers. Enkel wanneer de spelers om een tip vragen, mag de spelbegeleiding iets zeggen. OPDRACHT 1 Er staat een groot bord met een getallenrooster op tot honderd (+ nagels per vakje), er liggen ook zakjes met stukjes touw en reeksen Romeinse cijfers verstopt. Per reeks cijfers is er een touw in dezelfde kleur. De spelers moeten het touw in volgorde van Romeinse cijfers aan de nagels op het bord hangen. Zo vormen de touwtjes nieuwe grote cijfers, en dat is de code om een slot aan een grote kist open te krijgen. !!! Om het moeilijker te maken, stop je de gekleurde papiertjes met de Romeinse cijfers niet bij de juiste kleur van touw.

Inleidende brief Welkom vrienden, in onze historische escape room. We nemen jullie met onze Achilles mee naar de tijd van de Romeinen, de Grieken en hun goden. Om deze opdracht tot een goed einde te brengen, zal je je kennis over de Romeinse cijfers en de Griekse mythologie moeten inzetten. Jullie hebben XXV minuten de tijd om te ontsnappen uit deze kamer. ‘Dii te ament!’ (Mogen de goden met jou zijn.) SUCCES!!! Belangrijk * Je mag GEEN gsm of smartphone gebruiken. Anders krijgen jullie 3 min straftijd! * Er mag niets op de wandplaten getekend worden!

OPDRACHT 2 In de kamer staan er flesjes met water verspreid met cijfers op om weer een code te vormen. Die moeten in de juiste volgorde gezet worden: de inhoud moet gelijklopen met een lijn of touw. Zo krijgen ze weer een code van een slot aan een kist.

* Het materiaal met een ‘!’ moet blijven hangen, liggen of staan.

!!! Neem gerust verschillende soorten flessen en gebruik boeken om te spelen met hoogte. Hang ook gerust een verwijzing naar een fles aan het touw en dezelfde prent onderaan op de flesjes met de cijfers op.

Materiaal (rekenen voor 2 kamers!)

KIST 1 Een kruiswoordraadsel over Romeinen, Grieken en goden. De letters waar een cijfer bij staat, vormen de zin ‘verticaal telt’. Verticaal gelezen krijg je een zin (in thema), waaruit je een bepaalde lettercombinatie moet gebruiken in een lettertransformator. !!! Tips voor de nodige woorden kunnen rondhangen in de kamer, bv. foto’s van personages. KIST 2 De lettertransformator in verschillende onderdelen (twee schijven, met “C=M!!!” erop geschreven) + de sleutel voor kist 3. KIST 3 ‘Niets’ in citroenschrift (of gewoon blanco blad) en blacklight.

SLOTOPDRACHT Als de zin gekraakt is, kunnen ze die gebruiken om te ontsnappen.

* Jullie mogen het kladpapier gebruiken dat op tafel ligt. * Als jullie een hint willen, zeg dan ‘auxiliante Deo’ (met Gods hulp). Opgelet: per tip krijg je wel 1 min straftijd.

- Kisten: 4 grote en 2 kleine - Sloten 4 sloten met een cijferslot van 4 cijfers 2 sloten met een sleutel - Getallenbord met nagels (getallenroos tot 100) - 8 zakjes gevuld met touw en Romeinse cijfers: 4 cijferreeksen, wel 2x - 4 verschillende flesjes met inhoud (2 dezelfde reeksen!) + boeken om ze op te zetten (kaftpapier!) - Touw voor de aanwijzing waar de flesjes moeten staan - 4 kruiswoordraadsels (duurzaam idee: plastificeer ze en gebruik uitwisbare stiften) (2 reserve gerekend) - Foto’s voor kruiswoordraadsels: allemaal 2x - Blokken - Blacklights (2 zaklampen) - Kladpapier en potloden - Papier voor drukwerk! + plastificeermachine/plastic hesjes Taakverdeling - Opdrachten uitwerken o Opdracht getallenrooster o Opdracht flesjes o Kruiswoordraadsel met bijbehorende tips o Lettertransformator maken o Citroenschrift o Verhaal

www.jeugddienstdonbosco.be |13


ANIMATOREN

Tips & Tricks

HELP! Download de gratis app van het Rode Kruis

Download de gratis app van het Rode Kruis.

Zet deze belangrijke telefoonnummers in je gsm

ALGEMEEN NOODNUMMER: 112 ANTIGIFCENTRUM: 070 245 245 Volg een EHBO opleiding www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/volg-een-opleiding/ik-wil-een-opleiding-volgen

Preventie Wat zijn mogelijke gevaren? Denk hierover na bij elk spel of bij elke activiteit! • Omgeving aangepast aan het spel? • Gevaarlijke obstakels op de grond? • Voldoende uit de zon blijven, zonnecrème smeren?

Veel voorkomende problemen en hun to do’s Eerste hulp van A tot Z: www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/volg-een-opleiding/hulptips/a-z

SCHAAFWONDE

BLOEDNEUS

VERSTUIKING

Wat stel je vast? Een stukje huid dat oppervlakkig beschadigd is, maar dat wel wat kan bloeden.

Wat stel je vast? Bloed druipt of loopt uit de neus.

Wat stel je vast?

Dit doe je! 1. Was je handen en trek wegwerphandschoenen aan. 2. Ga na wat er mis is. Vraag dat aan de patiënt en eventuele omstanders. 3. Reinig de wonde met stromend water: • Laat het water boven de wonde stromen om vuil weg te spoelen. • Eventueel mag je ook lichtjes wrijven met een steriel kompres, om zo het vuil te verwijderen. 4. Geen water voorhanden? • Gebruik een waterig, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel. • Spuit het over de wonde of dep het met een kompres op de wonde. Lichtjes wrijven mag om vuil te verwijderen. • Zit er veel vuil in de wonde? Neem regelmatig een nieuw kompres. • Ontsmet nog een laatste keer met een proper kompres. 5. Droog de huid rond de wonde af. 6. Dek de wonde enkel af als • er veel risico is om deze terug vuil te maken. • de wonde blijft bloeden. 7. Gebruik een niet-inklevende pleister of wondzalf en een kompres om de wonde eventueel af te dekken.

|14

Dit doe je! 1. Was je handen en trek wegwerphandschoenen aan. 2. Ga na wat er mis is. Vraag dat aan de patiënt en eventuele omstanders. 3. Raadpleeg een arts als de bloedneus het gevolg is van een slag of stoot, als ze erger wordt of gepaard gaat met andere symptomen. 4. Laat het slachtoffer zitten met het hoofd lichtjes voorovergebogen. 5. Laat hem of haar de neusvleugels 5 minuten ononderbroken dichtknijpen, net onder het harde gedeelte van de neus. 6. Controleer na 5 minuten of de bloeding gestelpt is. 7. Is de bloeding niet gestopt? • Vraag de neus opnieuw 5 minuten dicht te knijpen. • Controleer na deze 5 minuten opnieuw of de bloeding gestelpt is. • Blijft de neus bloeden? Ga naar een arts. 8. Is de bloeding gestopt? • Maak de buitenkant van de neus

• Pijn, zwelling en blauwverkleuring ter hoogte van het gewricht. • Het gewricht kan moeilijk gebruikt worden. Dit doe je! 1. Zorg ervoor dat het slachtoffer het lidmaat zo weinig mogelijk beweegt. 2. Ga na wat er mis is. Vraag dat aan de patiënt en eventuele omstanders. 3. Ga naar een arts als: • de pijn niet weggaat na het koelen. • je twijfelt. 4. Koel de verstuiking maximaal 20 minuten af. Gebruik hiervoor ijsblokjes in een zakje water, een koelzakje of koud water. 5. Breng het verstuikte lidmaat in hoogstand.


ANIMATOREN

Hoe communiceer je met ouders?

Wat willen ouders weten?

Speelpleinen hebben heel wat informatie te delen en ouders hebben heel wat vragen over de werking. Ouders zijn niet als één groep te benaderen in communicatie. Ga gericht informeren via meerdere kanalen en analyseer welke middelen het beste werken. Relevante zaken om ouders over te informeren: • Praktisch: uitstappen, zwemmen, verloren voorwerpen, financiën en kortingen • Kindgerelateerd: krijgen ze genoeg water als het warm weer is, wat eten ze vandaag, bij wie kan een kind terecht als het zich niet goed voelt, diversiteit/inclusie, wat heeft mijn kind gedaan vandaag « Bij ons hangen er boven de uitgang symbolen van de activiteiten. Kinderen kiezen de uitgang van de activiteit die ze vandaag hebben gedaan. Zo zien ouders direct wat hun kind die dag heeft uitgespookt. » • Inhoudelijk: wie zijn de animatoren, hoe zit het speelsysteem in elkaar, hoe gaan jullie om met de jonge leeftijd van animatoren, welke regels en afspraken zijn er voor de kinderen, hoe gaan jullie om met het open terrein en weglopende kinderen, wat is de eigenheid van het speelplein, waarom houden jullie niet de hele zomer werking « In het ouderboekje legden we uit hoe ons Open Speelaanbod in elkaar zit en wat de visie erachter is. Sindsdien kijken ouders met een andere blik naar animatoren. » Middelen om te communiceren met ouders: • Offline: ouderboekje, nieuwsbrief/krantje per week, huishoudelijk reglement, het ouderbord • Online: Facebookpagina of Facebookgroepen, via de website

Tips & Tricks

bron: Vlaamse Dienst Speelpleinwerk

Wat willen ouders jou vertellen?

Niet alleen willen speelpleinen ouders informeren, ook ouders hebben heel wat te vertellen. 89,6 % van de ouders vindt het belangrijk om animatoren voldoende op de hoogte te brengen van bijzondere kenmerken van hun kind. Dat kan gaan over eventuele beperkingen maar evenzeer over ‘het is vandaag hun verjaardag’, ‘ze zijn wat ziek’ of ‘ze hebben slecht geslapen’. Vertrouwen is daarbij belangrijk. Vertrouwen dat er met de informatie aan de slag gegaan wordt maar ook dat de informatie discreet behandeld wordt. De volgende zaken helpen om vertrouwen te scheppen: • Een vast aanspreekpunt • Een telefoonnummer waarvan ze zeker zijn dat er iemand opneemt • Weten wie de telefoon zal opnemen • Foto's uithangen van de (hoofd)animatoren • Informatie opschrijven in een ouderschriftje • Terugkoppeling 's avonds over hoe de dag verlopen is

Meet the Parents

speelse tool voor jeugdwerkbegeleiders Een goede relatie opbouwen met ouders, hoe doe je dat? 'Meet the parents' is een speels reflectie-instrument waarmee begeleiders in het jeugdwerk in team kunnen uitzoeken hoe hun jeugdwerking toegankelijk kan zijn voor ouders en hoe je een positieve relatie met hen kan uitbouwen. Die tool van De Aanstokerij is beschikbaar bij Jeugddienst Don Bosco. Je kan hem uitlenen, vraag het aan Stijn: stijn.junius@donbosco.be.

• Persoonlijk: een onthaal- of zwaaimoni, een ouderfeest of Open Speelpleindag, ouders ‘op de koffie’ « Wij steken structuur in de boodschappen op ons ouderbord zodat het blijft opvallen. Info die altijd uithangt of verandert per week, een aparte kleur per leeftijdsgroep of een aparte kleur voor iets dat iedereen gelezen moet hebben. » Je organiseert een infoavond maar ouders komen niet opdagen? Plan volgend jaar een thema-avond over veiligheid, opvang, speelsysteem, privacy ... en kijk hoeveel opkomst daar is.

www.jeugddienstdonbosco.be |15


DONDERDAG

25-07-’19

ONTDEK HOE EEN DAG VAN EEN ANIMATOR VAN DEZE JEUGDWERKORGANISATIES ER UIT ZIET.


MINI-FUIF MET MAXI-PRET ZET DE RADIO OP 25 JULI VAN 16U. TOT 17U. OP MNM EN FEEST MEE MET ALLE ANIMATOREN IN VLAANDEREN. WWW.DAGVANDEANIMATOR.BE


ANIMATOREN

Tips & Tricks

12 IDEEËN OM ANIMATOREN IN DE BLOEMETJES TE ZETTEN Verwen de animatoren met  IETS LEKKERS OM TE ETEN  : spek met eieren als ontbijt, een kraampje met suikerspinnen, een fancy dinner met amuses… Serveer een FRIS DRANKJE aan de tropische cocktailbar naast het strandje - lees de zandbak. Breng sfeer op de Dag van de Animator met MUZIEK van een plaatselijk jongerengroepje of je eigen muziekband,... Geef EEN KLEINE ATTENTIE : een kaartje met een persoonlijke boodschap, een armbandje, een ballon,...

VEREEUWIG DE ANIMATORGROEP : maak een originele

fotocollage, voorzie een photobooth met attributen, maak handafdrukken met verf,...

Deel jouw acties met #DAGVANDEANIMATOR

Organiseer EEN VERWENAVOND met ontspannende massages, geurskaarsen,...

|18

Laat de animatoren WEER KIND ZIJN : voorzie een ballenbad, springkasteel, kermiscarrousel of een huur een jacuzzi. Organiseer een SLEEP-OVER of een heuse leefweek. Verzamel NIEUWE VERKLEEDKLEREN of stop de huidige verkleedkoffer in je wasmachine. Nodig de SCHEPEN VAN JEUGD OF DE BURGEMEESTER uit om een dag op jouw werking te beleven. Maak een videoboodschap­of compilatie van hun ervaring. Geef op www.dagvandeanimator.be EEN APPLAUS om je animatoren te bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet. Doe mee met de MINI-FUIF MET MAXI-PRET: zet de radio op 25 juli van 16 tot 17 uur op MNM en feest mee met alle animatoren in vlaanderen.


ANIMATOREN

Tips & Tricks

Verkleedtips Doe ne keer zot!

20 tot 27 juli 2019

Kinderen houden van fantasie! Inkleding zorgt ervoor dat kinderen net dat tikkeltje meer geprikkeld worden door het speelaanbod en helemaal betrokken zijn. Laat je inspireren door deze voorbeelden van speelplein Groene Zone:

Ik swap,

jij swapt,

wij swappen? Jeugddienst Don Bosco lanceert een nieuw project voor de speelpleinzomer van 2019: SpeelpleinWerking in een Ander Perspectief, SWAP dus. Van 20 tot 27 juli 2019 kan je als animator met ervaring op uitwisseling naar een ander Don Boscospeelplein in Vlaanderen: Groene Zone in Heverlee, Kinderland in Kortrijk, Imago in Hechtel of Don Bosco Oud-Heverlee.

Hoe werkt het? Jij gaat naar een ander speelplein, een animator komt in jouw plaats. Je zal je op het andere speelplein snel thuis voelen en andere Don Boscoanimatoren leren kennen. Je beleeft een leuke tijd en verruimt­ je blik. Jij keert na die uitwisseling terug naar jouw speelplein met nieuwe spelideeën en nieuwe inzichten van de andere werking.

Wie zoeken we? • Je hebt ervaring als animator en kent je eigen speelpleinwerking goed. • Je bent enthousiast. en je hebt een kritische blik. • Je hebt zin om bij te leren. • Je bent gemotiveerd om je in te zetten op een ander plein.

Ik wil swappen! Spreek jouw pleinleiding aan of neem contact op met Stijn Junius: stijn.junius@donbosco.be, 016 24 16 20.

vind je op Nog meer voorbeelden a: deze Pinterestpagin

www.jeugddienstdonbosco.be |19


INTERVIEW Interview met minister van Jeugd Sven Gatz. door Jasmien Beckers Minister Sven Gatz op bezoek op

Jeugddienst Don Bosco bestaat 60 jaar. Hoog tijd dus om eens aan te kloppen bij minister van Jeugd Sven Gatz om samen na te denken over de meerwaarde van het Vlaamse jeugdwerk, het plezierig engagement van onze vrijwilligers en wat de toekomst nog in petto heeft voor Jeugddienst Don Bosco.

Ik heb jullie in de zomer van 2017 leren kennen op het speelplein Raccoon in Sint-Pieters-Woluwe. Het was voor mij interessant om te zien hoe divers het speelpleinlandschap is. Als jeugddienst maken jullie werk van jongeren vormen tot animator en instructor, en dat door de inzet van vrijwilligers die met veel plezier het beste van zichzelf geven.

|20

speelplein Raccoon tijdens de Dag

van de Animator in 2017.

Ik vind vrijwilligerswerk heel belangrijk. Vrijwilligerswerk is nooit bedoeld om gaten op te vullen als er een tekort blijkt te zijn, bijvoorbeeld aan animatoren in de zomervakantie. Vrijwilligerswerk maakt het mogelijk om van onderuit sociale cohesie in een samenleving mogelijk te maken en te versterken. Dat is de kracht van werken met vrijwilligers. Op die manier worden initiatieven, zoals jullie speelpleinwerkingen, veel meer gedragen. Ik ben dan ook trots dat er in Vlaanderen nog zoveel vrijwilligers zijn. Dergelijke initiatieven kunnen ook door de overheid georganiseerd worden, maar het mooie aan vrijwilligerswerk is dat er een grote mate van medeeigenaarschap is, wat de betrokkenheid van de vrijwilligers bij jullie organisatie zo sterk maakt. Als overheid willen we dat graag ondersteunen. Ik kom zelf uit de jeugdbeweging, mijn kinderen zijn nu ook leiding in een jeugdbeweging, en ik voel heel sterk aan dat het engagement voor vrijwilligerswerk nog altijd van generatie op generatie wordt doorgegeven.


Met elkaar leren omgaan in groep is een belangrijke vaardigheid die ze aangeleerd krijgen op een speelplein. We zijn de laatste decennia geĂŤvolueerd naar een samenleving waar het individu met zijn rechten en plichten centraal staat. Maar we moeten ook met elkaar kunnen samenleven en dat vraagt om vaardigheden als luisteren, tot compromissen komen, en samen op zoek gaan naar vooruitgang. Het kan weleens botsen, maar op het speelplein leren jongeren op een heel natuurlijke manier tot gedeelde, gedragen oplossingen te komen.

Tijdens de voorbereiding van dit interview heb ik voor de eerste keer van speelplaatsanimatie gehoord. Ik vind het plezant om te horen dat jullie je niet enkel voor jongeren inzetten wanneer de scholen gesloten zijn, maar ook tijdens de schooluren. Met de regering zijn we stappen aan het zetten om meerdere beleidsdomeinen met elkaar te verbinden, voornamelijk dan onderwijs, jeugd en sport. Zo is er in scholen al meer sportinfrastructuur te vinden en proberen we speelpleinen groener en avontuurlijker te maken. Op die manier kunnen meerdere groepen van dezelfde infrastructuur gebruikmaken. Dat sluit aan bij wat jullie met de speelplaatsanimatie willen bereiken: jongeren onder begeleiding van animatoren van sport en spel voorzien tijdens hun schoolpauzes.

over het beleid, maar wat we nog missen en wat een uitdaging zal zijn voor de volgende regering zijn gedeelde budgetten. Er wordt nu met aparte budgetten gewerkt om initiatieven te financieren die duidelijk binnen ĂŠĂŠn beleidsdomein vallen. Naar de toekomst moeten er zeker gedeelde budgetten komen waaruit initiatieven gefinancierd kunnen worden die een beleidsdomein overstijgen, zoals het project Speelplaatsanimatie of het project Hi (t)here, waarbij jullie speeldagen organiseren in opvangcentra voor asielzoekers. Die vormen van maatschappelijk engagement moeten extra ondersteund worden.

Ik vind dat het jeugdwerk in Vlaanderen heel goed bezig is. Jeugdwerkorganisaties slagen er nog altijd in om een grote groep van jongeren te mobiliseren om zich als vrijwilliger in te zetten. Waar we wel nog meer aandacht voor moeten hebben, is de diverse samenleving waarin we leven. Vorig jaar heeft de jeugdsector zich geĂŤngageerd om een aantal pilootprojecten, zoals Bruggenbouwers, op te zetten. Maar we moeten hier de komende jaren zeker tijd en middelen voor blijven vrijmaken. We moeten vermijden dat de school de enige plaats is waar jongeren met verschillende achtergronden elkaar tegenkomen.

Ik wens jullie veel onbevangenheid toe, ondanks jullie respectabele leeftijd, en het vermogen om je als organisatie te blijven heruitvinden. Als jullie dat kunnen blijven doen, dan zijn de volgende 60 jaar verzekerd.

đ&#x;¤¸ Speelplein

Raccoon

Het is heel interessant wat je hier zegt, want dat is ook de kritiek geweest op het jeugd- en kinderbeleidsplan van de laatste jaren. Wat een goede zaak is, is dat verschillende sectoren al aangemoedigd worden om mee na te denken

Don Bosco

Sint-Pieters-Woluwe


Jeugddienst Don Bosco

60 jaar jong

door Tracy Nzolani

st n ie d d g u e J t n e k te e b t a W JDB60 # ? u jo r o o v o sc o B n o D Don Bosco heeft mij heel veel bijgeleerd en fijne momenten gegeven. Jeugddienst Don Bosco betekent voor mij "met lege glazen toch plezier maken", waarmee ik wil zeggen: leren om met onooglijke dingen toch iets fijns te maken.

siebe, dieter & anna

Jeugddienst Don Bosco is voor mij heel veel vriendschap, gastvrijheid, openheid, heel veel leerkansen om te groeien en om te zijn wie je bent met altijd mooie mensen om je heen.

claire-eline Ik ben begonnen als animator bij speelplein Groene Zone en dan doorgegroeid naar hoofdanimator en dan instructor bij Jeugddienst Don Bosco. Don Bosco is voor mij een tweede familie zowel in Vlaanderen als ver daaarbuiten.

marie, arthur, febe, katrijn, annelien Dankzij Jeugddienst Don Bosco kunnen wij deze zomer samen vrijwilligerswerk gaan doen in Zambia.

bart jasmien

carlo loots sdb

Jeugddienst Don Bosco is voor mij vooral thuis komen. Altijd als ik hier passeer, word ik met open armen ontvangen, wordt er mij een lekker koekje aangeboden.

đ&#x;?Şâ™Ľ

|22

Ik kijk dankbaar terug naar het verleden, naar al het goede dat gebeurd is, wil met passie het heden beleven en met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan.

Ik heb gezien dat mijn basiscursus al van 1994 dateert. Ik kook nog altijd tijdens animatorencursussen voor de Jeugddienst. En als taalcorrector lees ik Koerier na. (red.) Eigenlijk is dat al 25 jaar dat ik hier actief ben.


Jeugddienst Don Bosco is een deel van mijn opvoeding want mijn ouders hebben elkaar hier leren kennen. Ook een heel groot deel van mijn jeugd en nu ook een deel van mijn gezin, want ik heb mijn man hier leren kennen en Jeugddienst Don Bosco is opnieuw een deel van de opvoeding van mijn kinderen. đ&#x;?ť đ&#x;?ť đ&#x;?ť

đ&#x;‘śđ&#x;‘śđ&#x;‘ś

anne-astrid

koen & bert DĂŠ Jeugddienst? Jeugddienst van stad Leuven? Of, de VDS? Nee, daar heb ik niets mee te maken. Ah, Jeugddienst Don Bosco, Don Bosco natuurlijk. Wij hebben een gedeeld verleden bij Jeugddienst Don Bosco. Lang speelplein gedaan, dan de cursussen gegeven. We hebben veel gelachen. Dat zeker! En ook, mijn eerste werkervaring bij Jeugddienst Don Bosco was bijzonder positief. De sfeer die hier hangt, is fantastisch! Dikke duim voor iedereen. đ&#x;?˝

đ&#x;˜€

đ&#x;‘?

katarina & hendrik-jan We met each other in Vienna during a Don Bosco training course. I was a respresentative there for Jeugddienst Don Bosco and Katarina for Don Bosco Podgorica (Montenegro) ... and now we are living together in Leuven.

đ&#x;’“

johan Mijn heel goede vroege herinneringen dateren van de tijd dat Jeugddienst Don Bosco nog Kaderschool Don Bosco heette. In de jaren tachtig heb ik een tiental jaar speelpleinwerking gedaan, cursus gevolgd en ben ik instructor geweest. Eigenlijk draag ik deze ervaringen al heel mijn leven mee in alles wat ik doe, in de manier waarop ik werk, vreugde vind en contacten met mensen zoek.

dirk vansina Ik wil jullie namens stad Leuven bedanken voor de jarenlange samenwerking. Werken met vrijwilligers is niet evident in een tijd dat mensen zich eerder de vraag stellen 'wat kan ik er uithalen' dan 'wat kan ik er aan toevoegen, hoe kan ik de maatschappij verbeteren'. Animator zijn op een speelplein is een engagement opnemen, waardoor je ook kansen geeft aan jezelf, om jezelf te ontdekken en om te leren samenwerken met anderen. Je wordt er niet rijk van, maar het is een enorme verrijking.

stefke Ik heb als stafmedewerker gewerkt op de Jeugddienst. Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn passie voor het jeugdwerk ook mijn eerste job heb kunnen maken. Ik heb daar ontzettend veel fijne mensen leren kennen en ook heel veel kansen gekregen om de gekste dingen te bedenken voor het animatorenweekend Sjoefoemi. Ik heb daar heel veel van opgestoken en neem dit nog mee in mijn dagelijks leven.

wilfried wambeke sdb

De rijkdom aan vriendschap, aan verantwoordelijkheid leren opnemen, aan ontwikkeling van creativiteit, aan verbondenheid met animatoren, aan wat je terugkrijgt van de kinderen of jongeren voor wie je je inzet, dat is niet te betalen. Jeugddienst Don Bosco staat er nog steeds na 60 jaar, dat komt door al die vrijwilligers die het beste van zichzelf geven en gegeven hebben.

www.jeugddienstdonbosco.be |23


INTERNATIONAAL

VRIJWILLIGERSWERK

doorFonny Grootjans

De Takel probeert écht . n ij z te is u th e d e e tw een Claudia en José zijn al 8 maanden EVS-vrijwilliger in Jeugdhuis Don Bosco De Takel in Oostende. Als Europese vrijwilligers komen ze hier om een internationale ervaring op te doen en vooral om een geweldige tijd te hebben in België. Ze werken er met de jongeren in het Jeugdhuis en proberen vooral assisterend aanwezig te zijn. Ze organiseren verschillende activiteiten, maar spelen ook gewoon biljart, Fortnite of Fifa 2019 op Playstation, spelen een Unopartijtje, helpen hen met huiswerk en andere zaken of hangen gewoon met de jongeren in de zetel. Wij interviewden Claudia Esposito voor Koerier.

claudia esposito

Ik vind het echt vreemd dat alles in de hoogte gebouwd wordt. Beneden is de woonkamer, en de keuken, dan ga je naar boven, dan zie je de badkamer en daarboven dan de slaapkamer. Het lijkt steeds of er ruimtelijke planning ontbreekt in deze huizen.

EVS-vrijwilliger De Takel Dag Claudia, hoe gaat het met je? Goed en met jou? (in het Nederlands) Is dat het enige Nederlands dat je al spreekt? Neen, ik vind het niet zo moeilijk om het te begrijpen, maar vooral het spreken is zeer moeilijk. De jongeren in De Takel spreken een beetje écht Nederlands en West-Vlaams of hun moedertaal. En met de collega’s spreek ik meestal Engels. Voor hier nog maar 8 maanden te zijn, klinkt je Nederlands al zeer goed. Wel, goed zou ik niet zeggen. Basic of basic is een betere omschrijving. Hoe is het leven voor jou in België? Ik zou zeggen: leuk! Ik vond het eigenlijk niet zo verschillend van het leven dat ik gewend was in Italië. Ik heb me niet echt hard moeten aanpassen, alhoewel er toch enkele gekke zaken zijn. Zo is er bijvoorbeeld voor elk bier een ander glas. En er zijn veel bieren, hé?! Ja, inderdaad. Dat is net het leuke aan jullie cultuur, zou ik zeggen. Ik blijf ongeveer 1 jaar in België, dus ik probeer ze allemaal te proberen. Iets waarin ik natuurlijk niet zal slagen, aangezien ik ook nog moeten werken, hé.

Wat is het meest interessante van de Belgische cultuur dat je tot hiertoe al hebt ontdekt?

|24

Wat vind je het leukste aan België tot hiertoe? Fietsen. Ik kan wel zeggen dat ik fietsen écht leuk vind. Alles is zo nabij: ik kan met de fiets naar huis gaan als ik moe ben in plaats van te wachten tot iemand me wegbrengt, of ik moet zelf niet rijden met de auto. En wat mis je het meeste van Italië? Ik mis niet echt de grote dingen. Misschien de levensstijl wel wat? Buiten komen op de universiteit, iets gaan drinken en eten met wat vrienden, alle tijd nemen zonder je op te jagen. Gewoon omdat het kan en niet omdat het etenstijd is. Gewoon omdat je er zin in hebt, omdat je wil relaxen… Je werkt in De Takel in Oostende. Kan je ons daarover wat meer vertellen? De Takel ligt naast een sociale woonwijk in Oostende waar veel, al dan niet kansarme, jongeren wonen. We proberen voor deze doelgroep activiteiten te organiseren, hen te helpen zoals met het invullen van documenten, helpen met hun huiswerk, samen een babbeltje doen. Er gewoon zijn voor hen is vaak al erg belangrijk. Waar ben jij verantwoordelijk voor in het Jeugdhuis? Twee dagen per week ben ik betrokken bij de meisjeswerking. Ik begeleid de activiteiten voor hen zoals spelnamiddagen


met veel UNO, juwelen maken, of ze schminken ook héél graag. Toevallig kom ik er dan altijd uit als ‘probeerslachtoffer’. Dus als ik vrijdagavond wil uitgaan, dan vraag ik gewoon aan hen om mij op te maken, en dan doen zij dat met veel plezier.

Soms komen de jongeren gewoon naar het jeugdhuis en spelen ze bijvoorbeeld een Playstationtornooi, anderzijds bereiden we ook heel wat activiteiten voor. Met carnaval hebben we bijvoorbeeld Freakshakes gemaakt. We doen ook al eens uitstappen zoals naar Bellewaerde, het trampolinepark of voetbalclub Oostende. Wat is het leukste aan het werken in De Takel? Ik had de mogelijkheid al om met mensen spreken van over heel de wereld en in vele talen. Ze hebben elk hun eigen verhaal en ervaringen, en ze zijn daar echt open over. Je weet nooit waar het gesprek je naartoe leidt. Tijdens gesprekken komen er echt onverwachte, soms random maar soms ook heel diepgaande dingen aan bod en dat vind ik echt fijn. Ik veronderstel dat er ook wel wat moeilijkheden zijn. Met bepaalde jongeren is het moeilijk om te communiceren omdat we geen gemeenschappelijke taal hebben. Zij spreken geen Engels noch Nederlands en dan moeten we ons behelpen met basicwoorden. Maar dan is het echt niet zo eenvoudig om een band op te bouwen. Dan blijft onze relatie beperkt tot samen biljart spelen of naar een voetbalwedstrijd kijken zonder erover te babbelen. Sommige jongeren komen ook gewoon om er te zijn en willen niet per se een babbeltje doen. Dit kan ook natuurlijk.

nieuwe plaats te ontdekken. Laatst was ik in Eupen en had ik afgesproken met een andere EVS-vrijwilliger die blijkbaar ooit nog met mij gestudeerd had. En ze werkt blijkbaar met dezelfde Italiaanse zendorganisatie samen. Heb je bijvoorbeeld ergens carnaval gevierd? Ja, we zijn naar Binche geweest. Heel vreemd om mensen met een ‘champignon’ op hun hoofd te zien lopen die dan om de vijf meter stoppen om dan een rondje te draaien. Zeer grappig ook wel. Je werkt in een Don Boscowerking. Waaraan merk je dat? Heb je al gehoord van de salesiaanse aanpak? Ik merk het vooral aan de aanwezigheid van een salesiaanse gemeenschap en de salesianen die werken in het jeugdhuis. De Takel probeert écht een tweede thuis te zijn voor de jongeren. Het is open voor iedereen, waar de jongeren ook vandaan komen of welke ‘rugzak’ ze met zich meedragen. Het probeert een veilige thuis te zijn waar je terecht kan voor hangen, in de zetel zitten en op je gsm tokkelen... Je wordt niet verplicht te babbelen. Als de jongeren willen spelen, hangen of stil zijn, of als ze willen of iets doen, dan kunnen ze dat ook gewoon. Ze kunnen er gewoon zichzelf zijn. Je bent nu over de helft van je EVS-periode. Heb je nog dromen of wensen op je lijst staan? Ik zou graag mijn contact met de jongeren verder verbeteren. Met sommige jongeren duurt het gewoon iets langer om hun vertrouwen te winnen, of om in een andere taal te spreken en daar wil ik blijven aan werken. Maar eigenlijk wil ik gewoon dat het verder loopt zoals het nu is. En natuurlijk wil ik mijn lijst van steden die ik wil bezoeken afwerken.

Welke talen spreek je dan allemaal?

Welke staan er dan nog op?

Engels, Russisch, een klein beetje Arabisch en Nederlands, nog wat Frans en natuurlijk Italiaans. Buiten Italiaans komen ze natuurlijk allemaal van pas in De Takel. En natuurlijk ken ik ook al wat West-Vlaamse scheldwoorden, maar daar ga ik niet verder over uitweiden.

Luik, Namen, Dinant, Doornik, Ieper, de Belgische kust en dan eventueel oversteken naar Nederland, Duinkerke over de grens, dus nog veel te doen.

Heb je al plannen wat je gaat doen na je EVS in De Takel?

Klinkt als een héél leuk idee. Mijn kennis gaat zeker van pas komen.

Mijn Nieuwjaarsvoornemens waren dat ik er vanaf maart werk van zou maken. Maar zoals het meestal loopt met voornemens ben ik er nog niet echt toe gekomen. Tot hiertoe zijn er nog niet echt concrete plannen. En zou het iets in Italië zijn of eerder in het buitenland? Ik zou het niet erg vinden terug te keren naar Italië. Terug naar een plaats waar ik alles en in iedereen begrijp. Maar het is moeilijk nu te zeggen dat ik het buitenland uitsluit. In Bergamo, mijn thuisstad, zie ik mezelf niet terechtkomen. Wat doe je eigenlijk als je niet moet werken in De Takel? Ik probeer zoveel mogelijk te reizen…in België. Mijn huisgenoten lachen altijd met me dat ik zoveel mogelijk wil zien van België in één jaar tijd. Elk weekend probeer ik een

En dan kan jij de toeristische ambassadeur van België worden in Italië.

European Solidarity Corps Wil jij voor een langere periode als 18+ vrijwilliger of voor een werkervaring naar het buitenland? Contacteer ons dan snel: internationaal@donbosco.be. Er zijn héél veel opties en het is écht een super leerrijke ervaring.

www.jeugddienstdonbosco.be |25


INTERNATIONAAL

VRIJWILLIGERSWERK

n e v e o r p , n e k k e td n o n e Sam n le e p m o d r e d n o h ic z en in een vreemde cultuur.

Het vrijwilligersproject Zambia wordt in 2019 bevolkt door zeven vrolijke jongeren. Met een ervaren begeleider, onze eigenste Marie, trekken zij in juli en augustus voor vijf weken richting Kabwe in Zambia.

Ze verblijven er in leefgroepen, volgen er onderwijs en komen er tussen andere jongeren en kinderen terecht. Iets wat toch belangrijk is in de ontwikkeling van jonge mensen. De salesianen proberen er assisterend aanwezig te zijn en zetten hun deuren hartelijk open voor iedere jongere.

De deelnemers komen van alle windstreken: Bree, Halle, Meerhout ... Dus een groep met een leuke variatie aan dialecten én allen enorm gemotiveerd.

In 2018 werkten onze zeven Vlaamse vrijwilligers er mee aan de uitbouw van het centrum: in samenwerking met lokale werklui werd een nieuw studeer- en ontspanningslokaal gebouwd. Zo beschikken de jongeren over een rustige plaats waar ze kunnen studeren en waar ze wat meer tot rust kunnen komen. In 2019 zal de nieuwe groep zich verder inzetten voor Ichiloto. Er wordt gewerkt aan de bouw van een nieuwe leefgroep. En verder zullen de deelnemers zich smijten in het speelpleinwerk. Toffe momenten verzekerd!

Voor de meesten is het de eerste keer dat ze een cultuur buiten Europa zullen beleven. Net dat maakt het eens zo spannend. Samen ontdekken, proeven, zich onderdompelen in een vreemde cultuur: dat is wat ze willen doen. En als je denkt “acht jongeren alleen naar Zambia”, dan nodig ik je uit om hen zeker te leren kennen. Het is een groep met pit, enthousiasme, energie en veel positivisme. Je mag ervan overtuigd zijn dat zij het zeker goed gaan stellen. Wat gaan ze er allemaal doen? Wel, in Kabwe zal de groep meedraaien in het Ichiloto-project. Dat is een opvangcentrum voor straatkinderen die geen familie meer hebben, kinderen die niet kunnen genieten van familiale warmte of onderwijs, en die geen sociaal vangnet hebben. Door de oprichting van het opvangcentrum wilden de salesianen hen een plaats bieden waar ze naartoe kunnen, een thuis!

Veel succes Amber, Marie, Febe, Ruben, Arthur, Katrijn, Dagmara en Annelien! Wij zwaaien hen op 14 juli alvast met veel goeie moed uit! Je kunt hun verhalen volgen op jdbwereldwijd.wordpress.com/ category/blog-vrijwilligersproject-zambia-2019. Met de financiële steun van

Als vrijwilliger in 2020 naar Zambia?

17+

Met een groepje vrijwilligers trekken we van half juli tot half augustus 2020 naar Afrika om onze handen uit de mouwen te steken op een plaatselijk speelplein samen met de lokale bevolking.

Cursus geven in Afrika?

Heb jij al wat ervaring in het jeugdwerk als animator en/of hoofdanimator? Jouw enthousiasme werkt aanstekelijk? Dan ben jij de geschikte persoon om van half juli tot half augustus 2020 mee te gaan met Team Paco naar Zambia, Malawi of Zimbabwe. Op een lokale Don Boscowerking organiseren we een animatorcursus voor jongeren. We brengen de jongeren de kneepjes van het animatorvak bij en halen het beste in elkaar naar boven. Heb je interesse? Neem contact op met internationaal@donbosco.be

|26

18+


INTERNATIONAAL VRIJWILLIGERSWERK

Camino

Trainingscursus in Duitsland

Chat met "fonny grootjans" 016 24 16 20 internationaal@donbosco.be

minstens 1 jaar ervaring in het Don Boscojeugdwerk

18+

Camino is een 6-daagse trainingscursus met als thema: begeleiden van jongeren en interculturele en intrareligieuze groepen in een non-formele context. Met de waarden van Don Bosco als startpunt gaan we op zoek naar de beste manieren hoe wij als jeugdleiders assisterend aanwezig kunnen zijn. We zoeken naar jongeren die zich willen verdiepen in Europees Don Boscojeugdwerk en verder ook aan de slag willen rond intrareligieuze en interculturele dialoog. Datum:

26 augustus - 2 september 2019

Plaats: Benediktbeuern, Duitsland Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/cursussen-in-europa Kostprijs: +/- € 90 (verblijf, verzekering, voorbereiding en administratie). Je reiskosten tot ca. € 250 worden gefinancierd door Council of Europe.

The Journey Never Ends Jongerenuitwisseling in Italië

Summer School of animators Animatorcursus in Spanje

17+

freepik.com

Ben je als animator actief op een Belgisch minstens 1 jaar ervaring in het Don Boscojeugdwerk speelplein of zomerkamp en wil je een interculturele dimensie toevoegen aan jouw ervaring? Dan ben je de geknipte persoon voor deze boeiende cursus met ook wat vakantiegevoel. Tijdens creatieve workshops, spelen en animatie wissel je spelideeën en animatietechnieken uit met 30 Europese jongeren van andere landen. Er komen verschillende thema’s aan bod: animatie, diversiteit, leidinggevende skills... Na deze cursus zal je niet enkel je competenties als animator bijgeschaafd hebben, maar heb je hoogstwaarschijnlijk ook enkele Spaanse woorden geleerd, heb je enkele Slovaakse dansen onder de knie en weet je als geen ander hoe de Spaanse tradities in elkaar zitten. Datum:

20 - 25 augustus 2019

17+

Deze uitwisseling brengt ongeveer 35 jongeren van over heel Europa samen. (Italië, België, Tsjechië, Malta, Frankrijk, Slovakije, …) Het thema is dit jaar intercultureel leren en interreligieuze dialoog. Door samen te leven, te spelen, activiteiten te doen en organisaties en locaties te bezoeken, is het de bedoeling dat jongeren praten met elkaar over hun cultuur, religie, achtergrond. Goed om te weten dat het geen zon, zee en strandvakantie is, maar wel vollen bak actie, plezier en ontmoeting. En je ziet ook nog een stukje van Venetië. Datum:

4 - 11 augustus 2019

Plaats: Venetië, Italië Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/ jongerenuitwisselingen-in-europa Kostprijs: +/- € 80 (verblijf, verzekering, voorbereiding en administratie). Je reiskosten tot ca. € 200 worden gefinancierd door Erasmus+.

Plaats: Aragón, Spanje Deelnemingsvoorwaarden en selectieprocedure: www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/cursussen-in-europa Kostprijs: € 80 (verblijf, verzekering, voorbereiding en administratie). Je reiskosten tot ca. € 250 worden gefinancierd door Erasmus+.

www.jeugddienstdonbosco.be |27


www.avondwoordjes.be www.jeugddienstdonbosco.be

Wees vrolijk, doe goed en laat de mussen tjilpen. Don Bosco Don Bosco’s pedagogie is er een van vreugde. Toen Dominiek Savio hem vroeg hoe hij heilig kon worden, was Don Bosco’s antwoord heel eenvoudig: wees altijd vrolijk en doe goed wat je moet doen. Meer had Dominiek Savio niet nodig om effectief die weg te bewandelen die hij wilde gaan. Met de uitspraak die deze laatste poster van dit werkjaar siert, spelen we daarop in: “Wees vrolijk, doe goed en laat de mussen tjilpen”. Je moet geen spectaculaire en buitengewone

dingen doen om gelukkig te worden. Die weg wil Don Bosco ons ook vandaag nog tonen: gewoon vrolijk zijn, goed doen en de dingen laten gebeuren. Wil je deze poster ontvangen? Stuur dan een mailtje met je gegevens naar koen.timmermans@donbosco.be. Je vindt nog meer posters met een avondwoordje op de Pinterest-pagina van Jeugddienst Don Bosco.

Abonneer je

op Koerier Flash! Ontvang je graag de nieuwsbrief in jouw mailbox met tips voor Don Boscoanimatoren en leuke weetjes over activiteiten van Jeugddienst Don Bosco? Stuur een mailtje naar communicatie@donbosco.be of vul je gegevens in op www.jeugddienstdonbosco.be (scroll helemaal naar beneden de homepage.)

|28


f tie n e ev r p

eid enh d n rbo

ve

ol

cho de s

bre

ie at

jwi lli

cip

rti

pa

vri

ger sw erk

li

l

sociaa

de or

wo t n ra e v

sam enw erk

enoeg Kan je maar niet g ator zijn? krijgen van het anim animatie ts a la lp e e p s r e e c u Introd op jouw school!

id

e jkh

ing

ontmoeting

engage

ment

rde Een meerwaa ol ! voor elke scho e nd inspraak e d rij h c jeugdw rs en e erk v m o er k va ndt ei

Vorm jouw speelplaats om tot een speelse ontmoetingsplaats! Leerlingen uit de derde graad stellen een activiteitenaanbod samen voor leerlingen uit de eerste graad om de middagspeeltijd een zinvolle invulling te geven. Op de speelplaats kan je je door speelplaatsanimatie niet langer vervelen: kringspelen, pleinspelen, geanimeerde sporten, knutselactiviteiten en zo veel meer. Zie je dit al helemaal gebeuren op jouw speelplaats? Laat het me weten: Ann Vanwittenbergh Chat met "Ann Jdb" 016 24 16 20 speelplaatsanimatie@donbosco.be

www.jeugddienstdonbosco.be |29


ge n: sc hr ijv in in & rm at ie fo in

WIE? Jongeren 16-26 jaar WANNEER? 12-18 april 2020 WAAR? Castelnuovo Don Bosco Turijn Italië PRIJS? € 390

2020

|30


JEUGDDIENST DON BOSCO het leven van een Don Bosco-animator

als animator als hoofdanimator als kind

in Turijn op uitwisseling

als instructor

VentielŠ

op cursus

WIJ ZIJ N

jeugdd

ienst don bo sco

Guido Stoop jeugddienst@donbosco.be

Ann Vanwittenbergh ann.vanwittenbergh@donbosco.be

Catherine Holemans catherine.holemans@donbosco.be

Marie Vanwing marie.vanwing@donbosco.be

Fonny Grootjans fonny.grootjans@donbosco.be

Stijn Junius stijn.junius@donbosco.be

Lindsey Pinnock lindsey.pinnock@donbosco.be

Koen Timmermans koen.timmermans@donbosco.be

colofon Tijdschrift Koerier, 28e jaargang, # 2, editie juni 2019 Redactie Jens De Vos, Jasmien Beckers, Glenn De Clerq en Lindsey Pinnock Drukwerk zwartopwit.be Illustratie Ventiel Taalcorrecties Bart Boone Vormgeving Lindsey Pinnock Verantwoordelijke uitgever Guido Stoop, Jeugddienst Don Bosco vzw, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee, +32 16 24 16 20, jeugddienst@donbosco.be Website www.jeugddienstdonbosco.be, www.donboscoyouth.net, www.avondwoordjes.be, www.speelplaatsanimatie.be instagram.com/jeugddienstdonbosco facebook.com/jddonbosco www.pinterest.com/jeugddienstdonbosco Sociale media www.linkedin.com/company/jeugddienst-don-bosco-vzw Blog www.jdbwereldwijd.wordpress.com App "Spelfiches" en "Don Bosco Games"

www.jeugddienstdonbosco.be |31


JUNI 2019

28e jaargang #2

Tijdschrift van Jeugddienst Don Bosco vzw - verschijnt halfjaarlijks - Verantwoordelijke uitgever: Guido Stoop, Naamsesteenweg 37, 3001 Heverlee

Schrijf je in via www.jeugddienstdonbosco.be/sjoefoemi