REVISTA DE TURISM NR. 6

Page 1

REVISTA NR. 6

APRILIE – MAI – IUNIE 2020

DISTRIBUITĂ GRATUIT

Urmărește-ne și pe paginile : COTNARI – REVISTA DE TURISM – VIN LA CRAMĂ - TRADITII


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Page 2


R E D A C Ţ I A Constantin BUTNARIU Director General + 40 735 548 644 informatia9@gmail.com

DTP Valeria SURUGIU revista@cotnari.ro Mădălina SĂLĂVĂSTRU Turism – Vizitare Cramă +40 747.231 092 turism@cotnari.ro

DISTRIBUŢIE POȘTA ROMÂNĂ

COLABORATORI Mihai OGRINJI Președinte AJTR

Mihai VASILE Fotograf – AJTR

Silviu FENEA Foto Valentin TALPALARU Corectură

COTNARI SA. Constantin DELEANU PREŞEDINTE

Cuvântul Presedintelui Grasa de Cotnari este simbolul Cotnariului și al României ”Chardonnay și Sauvignon găsim în toată lumea, dar Grasă de Cotnari este numai la Cotnari” Podgoria Cotnari este singura podgorie românească care are numai soiuri de vinuri românești. Fiecare an are particularitățile lui. Cel trecut a fost atipic, cu ploi, cu soare, iar vinurile sunt toate foarte bune. Pot să spun însă ce îmi place mie. Îmi place în acest an, Grasa de Cotnari care a fost vinificată în sec în colecția Colocviu. A ieșit un vin deosebit. Dar nici Grasa de Cotnari demisec sau demidulce nu este mai prejos. De fapt, Grasa de Cotnari este simbolul Cotnariului și, implicit, al României. Pentru că Grasa de Cotnari vine medaliată de la toate marile concursuri internaționale, aducând atât Cotnariului cât și României cele mai prestigioase distincții la nivel mondial. Grasa de Cotnari are posibilitatea de a fi vinificată atât în sec, pentru că se culege mai la început, când este aciditatea mai mare, sau poate fi vinificată în dulce și demidulce. Eu nu pot face o diferență valorică, pentru că atât Grasa seacă cât și Grasa demidulce și dulce sunt vinuri deosebite, unice în lume, fapt recunoscut de specialiștii în domeniu. Chardonnay și Sauvignon găsim în toată lumea, dar Grasă de Cotnari numai la Cotnari! Sunt îndrăgostit de Grasa seacă, dar la fel de mult îmi plac Grasa demidulce și dulce, câte un pahar-două, la desert”. Constantin Deleanu Președinte Cotnari SA.

CASA DE VINURI COTNARI Victor DELEANU PREŞEDINTE S.C. COTNARI S.A. Loc. Cotnari, jud. Iași Cod postal: 707120

Tel.: +40-232-730-392 Fax: +40-232-730-205 J22/613/1991 – RO 1955782 Capital social: 17.191.530 lei

RO73 RZBR 0000 0600 0111 4385 Raiffeisen Bank Hârlău Revista de Turism este marcă înregistrată la OSIM

REVISTA DE TURISM COTNARI ESTE MEMBRU ANAT


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Campionul Podgoriei Cotnari 2020

Narcis Pohoață

Grasa de Cotnari Demisec și Tămâioasa Românească Cotnari Sec, au ieșit Campionii Concursului organizat anul acesta la sfârșitul lunii februarie Podgoriei Cotnari. Aceste două vinuri au luat marile medalii de aur, din partea juriului format din 40 de specialiști români. Aceste două vinuri câștigătoare, vor participa din partea Cotnari, la cele mai mari competiții internaționale ale vinului . Peste 40 de specialiști în vinificație, producători, critici de vin, jurnaliști, bloggeri de vin, somelieri, degustători autoriați sau neautorizați au jurizat la concursul ”Campionul Podgoriei Cotnari”, eveniment ajuns la ediția a 8-a, organizat de Asociația Profesională Domeniile Cotnari. Specialiștii au analizat și jurizat apoi aproximativ 60 de vinuri din recolta 2019, produse în podgorie. Scopul a fost alegerea celor mai bune vinuri produse anul trecut sub denumirea de origine controlată Cotnari, care urmează să participe în viitor la concursuri internaționale. ”Ne-am adunat astăzi pentru a alege cel mai bun vin din 2019, cu care să mergem la concursurile internaționale. Alegeți ce vă place, iar la final vinurile vor fi premiate”, a fost cuvântul de început al președintelui Cotnari SA, Constantin Deleanu.

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Finețe, vioiciune, prospețime, calități ale vinului analizate la sânge Timp de mai multe ore, papilele gustative și cele olfactive ale juraților au fost puse la grele încercări, dar plăcute, cele aproape 60 de sortimente de vin fiind analizate la sânge. ”Acesta are prea puțină prospețime”, a spus un somelier. ”Aciditate prea ridicată”, se auzea din alt colț al impunătoarei săli a Cramei Mari. ”Mă așteptam la mai multă finețe. Și la o vioiciune mai mare”, a fost auzit des spunând prof. Dan Boboc, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Nimic nu a trecut neobservat de către gustul critic al celor prezenți. În cele din urmă, notele acordate de către fiecare jurat au fost centralizate și a fost anunțat clasamentul final.

Două vinuri pe primul loc, în premieră Pentru prima dată, trofeul ”Campionul Podgoriei Cotnari” a fost împărțit de două vinuri, care au avut același punctaj. Marile medalii de aur au fost obținute de Grasa de Cotnari Demisec (Cotnari SA) și Tămâioasa Românească Sec (Casa de Vinuri Cotnari). De asemenea, au mai fost acordate trei diplome de aur pentru Fetească Neagră Sec (Casa de Vinuri Cotnari ), Busuioacă de Bohotin Demidulce și Tămâioasă Dulce (ambele de la Cotnari SA). Medaliile de argint au primit vinurile Fetească Albă (producător Lică Minciună) și Fetească Regală (Emanoil Carja). ”Notele s-au dat în funcție de punctaj. Cine a luat peste 85 de puncte, a primt diplomă. Totodată, Cotnari SA a anunțat sâmbătă că le pregătește consumatorilor o mare surpriză în 2020.

Page 1

Avem plăcerea de a-l felicita și pe domnul Vărzaru, chiar dacă nu a ajuns la 85 de puncte. Felicitări și celor care au obținut diplome de aur, dar și celor două vinuri care au împărțit în acest an trofeul Campionul Podgoriei Cotnari. Acestea au obținut același punctaj și nu le-am putut departaja”, a anunțat Dan Boboc, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România.


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

” Vinul este parte din gastronomie, nu face parte din băuturile alcoolice” DAN BOBOC - Președintele ADAR ”Bucuria mare este faptul că am adunat în jurul vinurilor de Cotnari foarte mulți iubitori de vin. Nu doar iubitori de vin declarați, ci și profesioniști. Mă gândesc la cei care s-au constituit în diferite asociații care iubesc vinul, autorizați, dar și neautorizați, Asociația somelierilor, bloggeri, suntem deja câteva zeci de persoane aici care pot transmite un mesaj în ceea ce privește calitatea vinului. Mi se pare un lucru fundamental, pentru că avem nevoie de comunicare în contextul în care calitatea vinurilor a crescut deosebit de mult față de ceea ce înseamnă percepția vizavi de calitatea vinurilor din partea consumatorilor. Iar datoria noastră este să arătăm o realitate. Ea este rodul muncii și a investițiilor, pentru că ne gândim la fonduri europene care au putut fi atrase în scopul de a face o reconversie viticolă, astfel încât avem vii noi-nouțe plantate, de 5, 6, 7 ani, ne gândim la investițiile făcute pe partea de tehnologie și la investițiile în resursa umană”, a declarat prof. Dan Boboc, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Acesta s-a referit și la caracteristicile unui vin de succes: ”Finețe, prospețime, vioiciune înseamnă plăcerea de a consuma un vin bun, bucuria de a te întoarce către vin. Vinul este parte din gastronomie, nu face parte din băuturile alcoolice. Vinul este partenerul diferitelor categorii de mâncăruri. Ori în contextul în care te regăsești în fața unui meniu, îți dorești să te simți bine. Iar bucuria de a consuma un pahar de vin alături de diferite bucate vine și din această vioiciune, prospețime care să-ți dea o stare de confort, o stare de bine. Din gamele văzute, m-aș duce către Grasa de Cotnari, care face cinste zonei, în ciuda faptului că este un vin cu mare complexitate. Asta îi dă frumusețea, să aibă și vioiciune, pentru că are o foarte bună aciditate, fapt care îl face să aibă și perspectivă, pentru că asta presupune o bună putere de păstrare și de învechire”.

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

DRUMUL MĂNĂSTIRILOR Proiectul turistic al Consiliului Județean Iași

Bogăția sprirituală și istorică a județului Iași va fi pusă în valoare prin ample investiții ale Consiliului Județean. Una din marile probleme ale României, nu doar ale județului Iași, este lipsa infrastructurii de acces către obiectivele turistice. ”Multă lume știe de mănăstirile Iașului, dar, din păcate, puțini români, chiar ieșeni, ajung să le viziteze și să se reculeagă la aceste obiective cu o încărcătură sufletească specială. Avem la Iași ultima ctitorie a marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, avem icoane făcătoare de minuni, avem adevărate bijuterii istorice și arhitecturale.

Maricel POPA Președintele Consiliului Județean Iași

Avem obiective care ar trebui să fie vizitate de toți românii, care ar trebui să fie promovate pe plan internațional, care sunt însă izolate din punct de vedere al accesului. De aceea, un traseu care să asigure accesabilitatea către câteva dintre cele mai importante obiective de patrimoniu cultural și spiritual este abolut necesar. Este un prim pas, dar pe care suntem hotărâți să îl facem cât mai repede și cât mai decis. Cred că putem dezvolta un întreg proiect, întins pe mai mulți ani, în care să etapizăm realizarea unui ansamblu de trasee turistice care să lege toate obiectivele turistice importante ale județului. Avem nevoie de o nouă abordare, de o nouă viziune în dezvoltarea acestui domeniu la nivelul Iașului”

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

”Mai este mult de muncă, dar sunt convins că în câțiva ani, toate drumurile județene din Iași vor fi modernizate” Proiectul propus în primă fază vizează modernizarea drumurilor județene și identificarea de soluții pentru celelalte porțiuni de drum care leagă, cât mai direct posibil, trei mânăstiri din județul Iași cu obiective turistice din județul Vaslui. Sunt vizate mănăstirile ieșene Hadâmbu din comuna Mironeasa, Bârnova din comuna Bârnova și Dobrovăț din comuna Dobrovăț, respectiv mănăstirea Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt și Movila lui Burcel din județul Vaslui. ”În acest an implementăm cel mai amplu program de modernizare a drumurilor județene. Prin bugetul județului am alocat 384 milioane lei pentru lucrări care trebuie realizate în anul 2020. În total, se va lucra pe aproape 320 kilometri de drum județean. În ultimii patru ani, investițiile efectuate în rețeaua de drumuri județene au crescut constant, utilizând toate sursele posibile de finanțare, fonduri europene, fonduri guvernamentale, fonduri de la bugetul județului. Mai este mult de muncă, dar sunt convins că în câțiva ani toate drumurile județene din Iași vor fi modernizate. În paralel, vom căuta cele mai bune soluții pentru a realiza și aceste legături între obiectivele emblematice ale județului”, a precizat Maricel Popa, președintele Consiliul Județean Iași.

Capitala culturală a României își recapătă strălucirea de altădată cu ajutorul Consiliului Județean Iași și al fondurilor nerambursabile. Fonduri de zeci de milioane de euro sunt investite atât în reabilitarea unor monumente situate în municipiul Iași, cât și în facilitarea accesului la obiective de patrimoniu național aflate în localități de pe raza județului Iași. Printre obiectivele culturale redate turismului de Consiliul Județean Iași în această perioadă se numără Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Casa Memorială “Nicolae Gane”, Muzeul “Vasile Pogor”, sediul fostei Chesturi de Poliție și locul în care a funcționat revista “Viața Românească”, clădire monument istoric sau Muzeul ”Ion Creangă”.

Page 1


IAȘI CAPITALA

CULTURALA

CAPITALA ISTORICA

HOTELURI

ȘI PENSIUNITHE BEST DEAL FOR HORECA

w w w . m u s e t t i . r o 0741 141 028


REVISTA DE TURISM COTNARI

Bordianu Artistul ce inobileaza sticla

După absolvirea Academiei de artă din Iași, Iulian Sebastian Bordianu și-a dat masteratul în Italia, fiind „adoptat” de o familie de sticlari din Murano, să își desăvârșească pasiunea vieții sale, prin învățarea tehnicilor secrete ale meșteșugului sticlei. Bordianu înobilează sticla prin arta și talentul său, oferindu-i acesteia o valoare pe care doar cunoscătorii o pot aprecia. Tehnicile sale se regăsesc în mai toate lucrările sale, fiecare fiind unicate. Paharul de vin Elegance este stilat și amplifică savoarea acestui deliciu al naturii, în note perfecte și o formă specială. Cupa paharului prelucrată cu măiestrie și migală conturează o piesă de artă, ruptă dintr-un decor de poveste. Sticla se îmbină armonios cu frunzele de viță de vie aplicate printr-o tehnică specială de cuprare prin electroliză. Este definit de notele arămii, ce îi conferă un aspect inedit, magic.

Bordianu glass studio

Pentru cei care își doresc piesele artistului, contact la numărul

0749.394.977


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

cEtatea Făgăras

Cetatea Principeselor , Cetate care nu a fost niciodată cucerită ! Dacă veți trece vreodată dinspre Brașov spre Sibiu, opriți-vă în Făgăraș. Acolo veți găsi una din cele mai frumoase cetăți medievale, denumită Cetatea Principeselor. Cetatea Făgăraş a trecut, astfel, drept cadou, de la principesa Ana Nadasdy (soţia voievodului Ştefan Mailat), la principesa Maria Christierna (soţia lui Sigismund Bathory), apoi la Doamna Stanca (soţia lui Mihai Viteazu), în continuare la Caterina de Brandenburg (soţia lui Gabriel Bethlen), apoi la Szuszanna Lorantffy (soţia lui Gheorghe Rakoczy I) şi, în fine, la Anna Bornemisza (soţia lui Mihail Apafy), cea care a scris o Carte de Rețete Culinare, după care se gătește și astăzi.

Declarată a treia ca frumusete între cetătile medievale din Europa, cetatea a fost ”mumă” pentru principi și boieri, ”ciumă” pentru opozantii sistemelor politice.

Cetatea Făgăraş a fost iniţial construită și folosită pentru apărare împotriva atacurilor hoardelor de tătari și otomani. Între anii 1528-1541, Ştefan Mailat, Principele Făgăraşului, transformă cetatea militară de apărare într-un castel senioral fortificat. Cetatea nu a fost niciodată cucerită prin forța armelor, ci prin vicleșug, Mailat fiind atras într-o cursă, prins și dus apoi timp de 10 ani la închisoarea turcească din Constantinopol – Cetatea celor șapte turnuri, unde este omorât. În 1599 Mihai Viteazu preia cetatea odată cu numirea sa ca Principe al Transilvaniei și o oferă cadou soției sale, Doamna Stanca, odată cu domeniul Făgăraș.

Page 1

În anul 1657 principesa-consoartă Zsuzsanna Lorántffy (soția principelui Gheorghe Rákóczi I), stăpână a Cetății Făgărașului, a înființat prima școală (de nivel mediu) cu limbă de predare română, la Făgăraș, care a funcționat sub patronajul principesei. După trecerea Transilvaniei în stăpânirea habsburgică, în 1696, Cetatea Făgărașului a fost preluată de austrieci și a devenit cazarmă, începând din 1699, și închisoare militară. În 1721 Făgărașul a devenit sediu al Episcopiei Române Unite cu Roma (greco-catolică), reședința episcopului fiind la etajul întâi al aripii de sud a castelului. Însă episcopul Ioan Giurgiu Patachi a preferat să locuiască la Castelul Brukenthal de la Sâmbăta de Jos, iar Inocențiu Micu-Klein și-a mutat reședința episcopală, printr-un schimb de proprietăți, de la Făgăraș la Blaj, în 1737. Între 1948 și 1960 cetatea a servit de închisoare pentru oponenții sistemului comunist, Făgărașul devenind una din închisorile Gulagului românesc.


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

CE POȚI VIZITA LA CETATEA FĂGĂRAȘ ? O mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 11.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş. În anul 2017 a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani Sala Tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă, fiind amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de jilţuri şi candelabre, toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei. La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Muzeul Cetatii Fagarasului "Valer Literat" care gazduieste colectii importante de arta, etnografie, arme, carti, obiecte de cult, este afiliat muzeului Brukenthal din Sibiu. Deasemenea aici se regaseste si Biblioteca Municipala, Octavian Paler.

Tarife si orar Turistii pot avea ghid pt un grup de minim 15 persoane, sau pot primi ghid audio in limbile romana, engleza, maghiara, germana si franceza. Biletul de intare este 15 lei pt adulti, iar copii, elevi, studenti, pensionari 7lei. Orarul de vizitare: Perioada verii (1 iunie - 30 septembrie) de marti pana vineri 8-19/sambata, duminica 10-18/luni- inchis Perioada de iarna (1octombrie- 30 mai) luni 12-16, marti pana vineri 8-17, sambata, duminica 9-17.

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Ce Mâncăruri erau servite la Curtea Principesei Făgărașului ? Într-o Transilvanie ruinată de taxe turcești, fără cartofi și porumb, dar bogată în domenii de vânătoare și importuri masive de condimente, prânzurile festive de la curtea princiară reflectau, în cele 12 feluri de mâncare, o abundență care întrecea orice fel de așteptări. În Cetatea Făgăraș existau trei tipuri de bucătării: săsească, maghiară și românească. Condimentele erau la mare preț și se țineau sub cheie, fiind foarte valoroase . Din Cartea de Bucate a Principesei Ana, reiese că se mânca foarte multă carne la vremea respectivă, în special de la ,,animalele cu patru picioare”. Predomina vita, apoi pasărea, mielul, peştele, broaștele şi numai apoi porcul. Brânzeturile, legumele și fructele erau asociate la mesele copioase de carne iar vinul se consuma în cantități imense, produs în viile din jur sau adus din Țara Moldovei sau din Țara Românească. Se producea și bere de casă, însă aceasta era doar pentru consumul clasei de jos.

Miel la cuptor, pe pat de ciuperci și bine condimentat.

Pui de baltă, adica broaște condimentate la cuptor .

Brânzeturi sub formă de bile asociate cu prune uscate

Orez cu mazăre

Pește cu legume la cuptor

Pere fierte în vin roșu, Plăcintă cu brânză

Page 1


L’ECCELENZA LA PASSIONE IL CAFFE

w w w . m u s e t t i . r o 0741 141 028


REVISTA DE TURISM

RESTAURANTE CASA VÂNĂTORULUI STR. GEN. TOMA DIMITRESCU

0756-032 550

LITTLE TEXAS STR. MOARA DE VÂNT, Nr. 16 0232-272 545

CÂRCIUMA VECHE B-DUL ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT 18-22 0727 255 288

GASTRONOMIE

CU

PANORAMIC

LA CASTEL

PŢA UNIRII, IAŞI 0232-205 013

AL. SADOVEANU, Nr.7 0232-227 835

LA DEBARCADER

KRUD BRASERIE

COM. MIROSLAVA, VALEA ADÂNCĂ 0740-190 706

STR. RALET NR.1 COPOU

VINURI

RENUME

SI CULTURĂ

DIN

IAȘI

0771 103 904

LA CUMĂTRU SOS BUCIUM 47 0752 100 021

MOARA DE FOC STR. PĂCURARI, IAŞI,

RESTAURANT OSCAR

REZERVĂRI 0751 220 924

str. Lascăr Catargi 12

0332 441 419


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

IAȘI . Strada Anastasie Panu, Pasajul Sf. Vineri, Hala Centrală

Page 1

INFORMAȚII ȘI COMENZI : 0752 280 388


REZERVARE – INFORMATII +40 747 33 88 58 contact@hora-romaneasca.ro

Situat aproape de ieșirea din Eforie Sud, Hanul este deschis în tot timpul anului, oferind drumeților odihnă în camere curate și plăcut mirositoare, mâncare delicioasă, concepută după rețete vechi românești. Restaurantul dispune de 140 de locuri iar terasa 120 , formație proprie. Gazde primitoare și servicii de nota 10 cu felicitări. Ideal și pentru companii, deoarece dispune și de sală pentru conferințe.


REVISTA DE TURISM COTNARI

HOTEL DIESEL

București Bulevardul Mircea Eliade 113A, 012012, România Telefon: +40 31 438 0021

Amplasat lângă Lacul Floreasca, Hotelul Diesel are o panoramă extraordinar de frumoasă, atât în timpul zilei cât și noaptea, fiind o locație de elită a turismului bucureștean. Se pretează atât pentru bussines cât și pentru relaxare. Renovat complet, cu dotări de lux, dispune de camere mari, apartamente de diferite tipuri, restaurant, terasă. Bucătărie excelentă, cuptor propriu unde se coace pâine de casă și plăcinte. Personal profesionist, amabil cu servicii de înaltă clasă. Meniu excelent, vinuri asociate corect.


R E V I S T A

Mihai OGRINJI Președinte Asociația Jurnaliștilor de Turism din România

Jurnalist cu mare experiență în presa de turism – Mihai Ogrinji este cel care de peste 35 de ani editează și scoate de sub tipar renumita revistă ,,România Piorească”. Este membru în multe asociații de scriitori și jurnaliști, fiind președintele Asociației Jurnaliștilor de Turism din România. ,,Românii sunt de-o nobilă rădăcină cu vița de vie. O obârșie privilegiată, un destin strălucitor. Grasa de Cotnari, Feteasca albă, Busuioaca ori Frâncușa, sunt tot atâtea cetăți vii, care n-au putut fi cucerite și supuse niciodată. De altfel, fiecare podgorie ce se respectă, indiferent de colțul țării în care s-ar afla, a avut, are sau ar trebui să aibă în cultură, vechile soiuri autohtone inconfundabile peceți românești pe întinsul viticulturii mondiale. "

D E T U R I S M

C O T N A R I

,, Nu există o altă podgorie românească despre care să se fi scris atât de mult” semnul admirației,de bună Subseamă,este iscată această scurtă ,,cronică”: Vinul cel mai ales este cel de Cotnari,un târgușor în părțile Hârlăului.(…). Cutez să susțin că este mai ales și mai bun decât alte vinuri europenești și chiar decât vinul de Tokay. Când este păstrat în pivnițe adânci și boltite, cum se obișnuiește la noi în țară, și este ținut trei ani, ân cel de-al patrulea capătă o asemenea tărie, încât arde ca vinul fierbinte. Cel mai vârtos băutor abia dacă este în stare să bea trei pahare fără să se îmbete;

cu toate acestea, la urmă nici nu-l doare capul. Vinul de Cotnari are o culoare cu totul deosebită, pe care n-o găsești la alte vinuri și anume este verzui si cu cât îmbătrânește, cu atât culoarea lui se face mai verde”. Și se încheie această carte de vizită, câteva rânduri mai încolo, cu o imagine de o rară plasticitate : ,, Parcă firea, care nu îngăduie celorlalte ținuturi așezate spre miazănoapte rodirea viței de vie, a vrut să-și arate toate puterile în acest singur loc”. Dincolo de admirație și metaforă, prințul - cărturar Cantemir se dovedește și un excelent specialist în domeniu,


R E V I S T A

observațiile sale având darul să rămână tefere până azstăzi. Cotnariul este singura podgorie pe care o întâlnim și în paginile eminesciene. Ca revizor școlar al județelor Iași și Vaslui, Luceafărul poeziei românești a ajuns și prin partea locului. Poate că atunci, sub aripa geniului său, va fi poposit și ”Umbra lui Istrate Dabija Voievod”, mucalită și însetoșată de vin : ,,Când eram Vodă la Moldova/ Hălăduiam pe la Cotnari./ Vierii toți îmi știau slova/Ș-aveam și grivne-n buzunar./ Pe vinul greu ca untdelemnul/ Am dat mulți galbeni venetici;/ Aici lipsește tot îndemnul./ În lume mult, nimic aici…/ La noi în lumea cealaltă,/ Fiind cu milă și dirept,/ M-a pus cu sfinții laolaltă/ Și-n rai mă duseră de-a drept./ Dar cum mai pune sfântul Petre/ La rău canon pe-un biet creștin!/ Când cer să beau, zice : Cumetre,/ Noi n-avem cimpoieri și vin”// și totuși Domn fusesem darnic/ Și bun de inimă cu toți/ De câte ori l=al meu păharnic/ Umplut-am cupa numai zloți”/ Că ce suntrecile mademuri,/ cCe aur, pietre și sidef/ Pe lângă vinul copt de vremuri,/ Pe lâng-un haz, pe lâng-un chef,/ Împresurat-am eu și Beciul/ Cu oaste bună și strânsuri;/ Soroca, Vrancea și Tigheciul/ Trimis-au mii viteze guri/ Să certe eroii cu mânie…/

D E T U R I S M

C O T N A R I

Ce-mi pasă..? Mie deie-mi pace/ Sămi duc Moldova-n bătălie/ Cu mii de mii de poloboace//(…) Nici vin cu apă n-am să mestec,/Nici dau un ban pe toată fala,/ De-aaceea n-am nici un amestec/ Oriunde nu îmi fierbe oala/ / Când calcă țara Hantătarii/ Eu bucuros în lupte merg,/ Când între ei se bat măgarii/ În fundul pivniței alerg./ / Se certe ungurii și leșii…/ Cemi pasă mie?La Cotnari/ Eu chefuiam cu cimpoieșii,/ Cu măscărici și lăutari;/ Și sub umbrele de cetini/ Norodu-ntreg juca și bea,/ Iar eu ziceam: Să bem prietini,/ Să bem pân’ nu vom mai putea.//(…) R[pií paharele cu palma,/ Iar pe pahar se strângă pumn/ Și să cântăm cu toți de-a valma/ Diac tomnatic și alumn;/”. Nelipsit din cupele domnești ale voievozilor moldoveni, și nu numai ale lor, Cotnariul ,,greu ca untdelemnul” îngemăna în vânjosul lui trup nu numai acea ,,anume înălțimea locului”, acea ,,anume alcătuire a țărânei” ori acea lumină ce toamna se făcea totuna cu frunza viței de vie, ci și o anume taină a vierilor în desăvârșirea licorilor fără egal. O taină, păstrată din tată în fiu, și care nu viza în primul rând discreția, cât mai ales preceptele lucrului bine făcut. Iar în cazul vinului, totul începea chiar de la culesul strugurilor. Rândurile lui Ion Ionescu de la Brad erau foarte bine cunoscute podgorenilor cotnăreni: ,, Chipul care se întrebuințează la culesul viei, are mare îrâurire asupra firei și bunătății vinului.

Page 1

Toată lumea este încredințată că poama cea mai bună, adică de soi bun și coaptă, dă vinul cel mai bun, însă fiindcă nu totodată se coc feluritele soiuri de poamă, de aceea toți câți ar dori să facă un vin bun ar trebui să urmeze pilda călugărilor de la Citeaux. Acești călugări culegeau viile lor renumite în chipul următor: un clopot vestește intrarea în vie; de pica o pâclă, de venea vre-un nor și se punea în dreptul soarelui sau amenința cu ploaie, imediat clopotul suna și chema călugării afară din vie. Numai pe soare, pe timp senin, când nici poama, nici pământul nu sunt ude de rouă și de ploaie, numai atunci se intră în vie și se culeg doar strugurii copți și teferi. Și așa culegând via, în mai multe răstimpuri, dobândesc vinul cel mai bun și mai delicat”. Nu stim cu exactitate dacă chiar și în așa mod – adevărat Ceremonial - se proceda și la Cotnari, prea mult diferită nu putea fi însă nici lucrarea lor.

Va urma


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

S

IGHIȘOARA - Orașul minune al Transilvaniei

Un oraș cetate medievală, cu o istorie foarte cruntă, zbuciumată. Focul și incendiile, atacurile oștilor străine repetate, bolile și ciuma, au lovit acest oraș, care a continuat să își păstreze frumusețea și măreția peste ani și timp. Azi este obiectiv protejat de Unesco și unul dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Transilvaniei. Cu ajutorul prietenului Florin Bărhălescu, l-am cunoscut pe ghidul cel mai potrivit al Sighișoarei – Peter Suciu și agenția sa – Wanderlust Tour.

WANDERLUST TOUR SIGHIȘOARA PETER SUCIU – GHID PROFESIONIST 0765.156 653 ; 0721.254 195 info@wanderlust-tour.ro www.wanderlust-tour.ro

Tot aici în Sigișoara se află cea mai frumoasă pensiune turistică, clasificată pe locul I în topul românesc al industriei ospitalității – Casa SAVRI . Material de Constantin Butnariu - jurnalist AJTR

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Sighișoara, cetatea ce te cucerește pentru totdeauna ! Prima atestare documentară a așezării este din anul 1298, menționând denumirea germană Schespurch (mai târziu "Schäßburg"). Localitatea este menționată în anul 1367 ca „civitas” (oraș). Numele românesc al orașului este atestat documentar din anul 1435. În decursul anilor, cetatea Sighișoara nu a fost scutită de vicisitudini, prima fiind marea năvălire tătară din 1241, când cetatea nu era încă fortificată. Construcția zidului cetății, care are o lungime de 950 m, a început în 1350. Înălțimea inițială a fost de 4 m, dar în secolul al XV-lea a fost înălțat cu încă 3-4 m. A avut 14 turnuri (care aparțineau fiecare câte unei bresle) și 4 bastioane. În prezent mai există 9 turnuri și trei bastioane, dintre care cel mai reprezentativ este Turnul cu Ceas (Turnul Orelor). Între anii 1431 și 1435, Vlad Dracul a stat la Sighișoara, așteptând momentul prielnic de a urca pe tronul Țării Românești. În anul 1600 cetatea este asediată de trupele conduse de Mihai Viteazul, ulterior atacată și prădată de trupele conduse de generalul Basta, dar oamenii scapă cu viață datorită plății unei răscumpărări de 50.000 de florini, „bani împrumutați”, cum menționează cronicarul Krauss. Mai târziu, în anul 1603, cetatea este atacată de Moise Székely cu trupele turcești, în anul 1605 de trupele condusă de Ștefan Bocskai și în anul 1662 este atacată de trupele conduse de Ioan Kemény. În Sighișoara au fost aleși principi al Transilvaniei: Gheorghe Rákóczi I în anul 1630 (1 decembrie), Francisc Rhédei în anul 1657 (2 noiembrie) și Acațiu Barcsay în anul 1658 (7 octombrie). În anul 1646, 2.000 de locuitori mor din cauza ciumei, iar în 1709 numărul victimelor ajunge la 4.000 .

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Sighișoara, cetatea care te cucerește pentru totdeauna ! Sighișoara, prezentată de către ghidul profesionist Peter, urmaș al sașilor, te cucerește pentru totdeauna. Ce obiective importante poți vedea în Sighișoara?

TURNUL CU CEAS – era una din intrările principale în vechea cetate. Nu pierdeți ora 12, când figurinele vor ieși din ceasul care va bate de 12 ori și te vor încânta cu dansul lor. BISERICA MĂNĂSTIRII - Clădirea care a aparţinut de Mânăstirii Dominicane se află în imediata vecinătate a Turnului cu Ceas şi este cu adevărat impozantă. Vizitează interiorul pentru a admira frumuseţea şi simplitatea liniilor gotice, dar şi colecţia de 35 de covoare orientale preţioase, ţesături vechi de peste 300 de ani. SCARA ACOPERITĂ - urcă cele 172 de trepte ale scării acoperite care lega oraşul de şcoala aflată în apropiere de Biserica din Deal. Numită şi Scara Şcolarilor este o metodă practică de a urca dealul abrupt, mai ales dacă plouă sau e caniculă. Profită de ocazie să te gândeşti la şcolarii silitori care urcau aceste trepte de la 1600. PIAȚA CETĂȚII – un loc minunat, unde poți să servești masa, alături de un vin de Cotnari și povestile vechii cetăți, spuse de Peter Suciu. Sigișoara are multe obiective turistice, pe care trebuie să le faci la pas domol, unul mai frumos și mai interesant decât altul. Bucurăte de acest timp al plimbării, fiindcă îți va rămâne pentru totdeauna în suflet.

Page 1


REVISTA DE TURISM

CLUJ NAPOCA

GASTRONOMIE

VINURI

SI

CULTURĂ

- CAPITALA CULTURALĂ A TRANSILVANIEI

Oraşul mărturie a vechimii şi persistenţei poporului român...

Mărturie a vechimii şi persistenţei poporului român în centrul Transilvaniei, oraşul Cluj-Napoca este un important centru istoric si universitar, reuşind să îmbine armonios moştenirea seculară cu agitaţia contemporană. Ceea ce atrage în mod deosebit, este aerul medieval, frumuseţea arhitectonică a construcţiilor, dar şi cea a sufletului locuitorilor săi. În Antichitate, pe teritoriul de astăzi al oraşului se găsea “una dintre cele mai însemnate localități din Dacia”. Aceasta purta numele “Napuca”şi a fost atestată documentar pentru prima dată de geograful grec Claudiu Ptolomeu. Iniţial un simplu vicus, apoi aşezare urbană, localitatea este ridicată ulterior la rangul de colonie, ca privilegiu acordat de administraţia romană în Dacia. Epoca medievală a însemnat pentru Cluj o nouă denumire (Castrum Clus), perioada sosirii numeroaselor grupuri de colonişti saşi şi dobândirea dreptului de oraş liber în 1405, dar mai ales modernizarea oraşului, prosperitate şi nivel ridicat de trai. Toate acestea au contribuit la dobândirea supranumelui de “oraşul comoară”. Mai târziu, după compromisul austro-ungar din 1867, Clujul era al doilea oraş ca mărime din Regatul Ungariei, după Budapesta, și reședința comitatului Cluj. Perioada interbelică împreună cu cele două războaie mondiale a rezervat Clujului un destin destul de zbuciumat, el aparţinând succesiv Regatului României şi coroanei maghiare. În anul 1947 a intrat din nou în componenţa României, regimul comunist schimbându-i numele în Cluj-Napoca. Înconjurat de dealurile Clujului şi Feleacului, şi situat pe cursul mijlociu al râului Someşul Mic, oraşul este deosebit de frumos şi pitoresc, asemănându-se ca frumuseţe cu oraşele vechi, medievale precum Praga sau Viena. Prezenţa celei mai mari universităţidin România – Babeş Bolyai, face din Cluj, un oraş universitar puternic, plin de tineri şi de o viaţă de noapte activă. A cunoscut o creştere extraordinară a turismului şi a dezvoltării, reuşind să atragă prin toate obiectivele turistice şi cele istorice, sute de mii de turişti anual.

HOTELURI CLUJ : GRAND HOTEL ITALIA *****

0364.111 333

DOUBLE TREE HILTON *****

0264.450 101

OPERA PLAZA *****

0364.403 600

SUNGARDEN *****

0735.888 000

ONIX ****

0264.414 076

GOLDEN TULIP ****

0264.545 000

BRILIANT ****

0364.730 821

SALIS****

0751.450 708

BEYFIN ****

0264.403 804

PARADIS ****

0264.413 940

RAMADA ****

0372.743 143

SUNNY HILL ****

0264.480 325

WEST CITY ****

0264.501 820

MERIDIAN ****

0264.450 400

GRAND HOTEL ****

0264.580 715

ATHOS R.M.T. ****

0364.736 911

PUNCTE DE ATRACŢIE TURISTICĂ BASTIONUL CROITORILOR – CASA MATEI CORVIN UNIVERSITATEA BABEŞ BOLYAI – BISERICA CALVARIA CATEDRALA ORTODOXĂ – SINAGOGA NEOLOAGĂ – BISERICA REFORMATĂ FARKAŞ – BISERICA PIARIŞTILOR – MUZEUL DE ARTĂ – MUZEUL DE ETNOGRAFIE – TEATRUL & PRIMĂRIA – STATUIA LUI MATEI CORVIN – GRĂDINA BOTANICĂ – PRIMĂRIA VECHE – PREFECTURA – PALATUL SZEKY – PALATUL JOSIKA – VIVARIUL – MUZEUL BOTANIC & ZOOLOGIC – COLOANA KAROLINA – CASA ÎNVĂŢĂTORILOR – PALATUL EMKE – CASA VASS OTILIA – CASA SEBESTYEN – PALATUL TELKI MIKES - PARCUL CENTRAL – BIBLIOTECA UNIVERSITARĂ – GRĂDINA MIKO – CASA MEMORIALĂ EMIL ISAC - CLINICILE


STAȚIUNEA SINAIA - PREDEAL HOTELURI ȘI RESTAURANTE OBIECTIVE TURISTICE

CABANA

VÂNÂTORILOR

Strada Trei Brazi 3, Predeal, Cod Postal 505300 Jud. BRAŞOV, 0268 455 285, Fax: 0268 457 036

Cabana Vanatorilor a devenit in anul 1997 locul ideal de liniste si recreere din inima muntilor. Situata la 1 km de Predeal, ofera camere cu privelisti impresionante. Inima Cabanei Vanatorilor se afla practic in restaurantul care se impune prin gastronomia cu specific vanatoresc. Maestrul in Arta Culinara Stefan Bercea, presedinte al A.N.B.C.T (Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism Romania) sta la dispozitia oaspetilor cu intreaga sa experienta culinara.

Page 1


REVISTA DE TURISM

ȘTEFAN BERCEA

GASTRONOMIE

VINURI

SI CULTURĂ

Președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism

O viață dedicată gastronomiei și turismului românesc Unul dintre cei mai cunoscuți maeștri bucătari din România. Este singurul bucătar român participant la patru Olimpiade Gastronomice. Are aproape patruzeci de ani de bucătărie, a fost ucenic al maestrului bucătar Paul Lungeanu, care i-a prezis un viitor glorios în lumea gastronomică, spunându-i că va ajunge la Olimpiadă, deși tânărul ucenic nu credea. A lucrat în Germania și Elveția, unde și-a consolidat cunoștințele culinare, cu tehnici și metode internaționale de gătit, pe care acum le pune în aplicare , atât în Asociația Națională, pentru bucătarii tineri, cât și la Hotelul și restaurantul familiei sale din Predeal – Cabana Vânătorilor. Dintre cei doi băieți pe care îi are, unul se ocupă de contabilitatea afacerii iar celălalt, Dragoș, merge pe urmele sale, fiind deja foarte bine cotat, ca gastronom, cu medalii și premii obținute la diverse campionate și concursuri culinare. Alături de echipa de conducere a ANBCT, pune la punct strategia de organizare a gastronomiei românești, a direcțiilor acesteia, cu proiecte care au ca scop creșterea imaginii și a recunoașterii sale pe plan național și internațional. "De când particip la concursuri, am văzut că inventivitatea şi creaţia sunt criterii de jurizare. La «Global Chef Challenge», la care chiar am participat acum un an şi am ieşit pe locul doi în Europa, primeşti materia primă şi, timp de o oră, trebuie să te organizezi şi să-ţi faci meniul. Apoi, în alte două ore, trebuie să găteşti preparatul. La «Bocuse d’Or» se dă dinainte o listă cu materia primă, concurentul ştie ce are de gătit... Se lucrează cu un «chef» şi un junior până în 23 de ani. La olimpiade se lucrează şi în echipe. Acolo concursul mi se pare mai complex. Profesorul meu, maestrul Paul Lungeanu, mi-a format înclinaţia pentru expoziţii şi concursuri. De la el am aflat prima oară că există olimpiade de artă culinară şi tot el mi-a prezis că am să ajung într-o zi la olimpiadă. În 1993, am plecat la Frankfurt, unde am lucrat ani întregi într-un restaurant cu specific german. De acolo şi din Elveţia, dintr-o localitate numită... Preda, am cules idei pe care le-am pus în practică la Cabana Vânătorilor din Predeal. În străinătate există tradiţia ca părinţii să transmită meseria copiilor. Bogdan, băiatul cel mare, se va ocupa de contabilitatea restaurantului, iar Dragoş, care e mai artist, va lucra, sper, în bucătărie. L-am adus şi în echipa de juniori a României şi m-am bucurat că a câştigat, împreună cu echipa, medalia de argint la Olimpiadă. Acum vrem să mergem mai departe împreună" a subliniat maestrul Ștefan Bercea.

La Cabana Vânătorilor, unde am avut plăcerea să merg cu o familie de francezi, am fost copleșit de preparatele realizate de către domnia sa. Francezii pur și simplu nu mai aveau cuvinte, ajungând să șteargă și farfuria, așa de gustoasă fiind mâncarea. Când a fost adusă nota de plată, francezul a declarat că dacă ar fi mâncat aceleași produse în Franța, l-ar fi costat peste 1500 de euro, deoarece acolo, prețul pentru preparatele de vânat cât și faptul că ți le prepară un chef de renume, este exorbitant! A promis că va reveni cu familia, în fiecare an, pentru a savura preparatele create de maestrul bucătar Ștefan Bercea. Un OM devotat gastronomiei românești și turismului, care lasă în urma sa o experiență unică zecilor de generații de bucătari pe care i-a format, o asociație la care acced din ce în ce mai mulți profesioniști. Material și fotografii de Constantin Butnariu


REVISTA DE TURISM

COTNARI

CASA CRANŢA BRAŞOV - LOCUL IDEAL PENTRU ROMANTICI Situată pe una din colinele Braşovului, vis a vis de Tâmpa, pensiunea te încântă cu peisajul ce îl poţi admira de pe terasă sau de la fereastra vreunei camere. „Micul castel” cum a fost denumită de către arhitectul Smigelchi, cel care a conceput proiectul în 1930, se păstrează şi acum, ca una din bijuteriile turismului braşovean contemporan. Camerele mari spaţioase, curate şi minuţios aranjate, îţi încântă ochiul şi te îmbie la odihnă și relaxare.

Un personal bine pregătit, vorbitor fluent de câteva limbi străine, te serveşte prompt şi cu profesionalism. Bucătăria şi meniul sunt bine realizate cu numeroase preparate româneşti şi internaţionale. Terasa are un farmec aparte, fiind plină cu flori și împrejmuită de copaci. De aici poţi admira, savurând un vin, peisajul minunat al Braşovului. Dotările terasei sunt de calitate, îmbinând piatra, lemnul și natura vie.

„Am servit cina alături de prietenii noştrii şi am fost foarte plăcut surprinşi de calitatea mâncărurilor şi de profesionalismul servirii. În mod sigur, vom reveni cu plcăcere aici, pentru a savura din preparatele minunate, și să admirăm peisajul magnific din fața noastră!” Ionela Gheorghe Dutheil – Graveson, Franţa

CASA CRANŢA, Brasov, 500084, Str. Maior Cranta, nr. 3A

Tel./Fax: 0268.476.992 , Mobil: 0740.117.812 ; 0745.177.925

E-mail contact@casacranta.ro


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Page 30


REVISTA DE TURISM

BUCOVINA

COTNARI

- UN TĂRÂM BINECUVÂNTAT CU FRUMUSEŢE “Bucovina este partea cea mai veche și mai frumoasă a tării noastre, raiul Moldovei, fiindcă acolo e sfânta cetate a Sucevei, scaunul domniei vechi, acolo scaunul firesc al unui mitropolit care în rang de neatârnare era egal cu patriarhii, acolo sunt moaștele celor mai mari dintre domnitorii români, acolo doarme primul descălecat Dragoș, îmblânzitorul de zimbri, acolo Alexandru cel Bun, întemeietorul de legi, acolo Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, zidul de apărare al creștinătăţii. Bucovina este pământ sfânt, a cărui apărare ne-a costat pe noi râuri de sânge, veacuri de muncă, toată inteligenţa noastră trecută, toate mișcările cele mai sfinte ale inimii noastre”Mihai Eminescu

COMPLEX **** TURISTIC & SPA

LIDANA MOLID – BUCOVINA

0230.239 444

CORINA IROD Doamna cantecului dornean

INFORMATII CONTACT Fax: +4 0230 529 621 (permanent) E-mail: office@aeroportsuceava.ro Program: 7:30 – 15:30 Administrativ si conducere: MAR DE RADASENI +4 0230.529.999 sau 0727.712.988 (de luni pana vineri intre. orele – 15:30) MERE SUC .7:30 VINURI. ŢUICĂ NATURALE 100% DIN LIVADA PROPRIE

0758.631 705 ; 0745.196 332


SUCEAVA BUCOVINA

HOTELURI ȘI RESTAURANTE OBIECTIVE TURISTICE

PENSIUNEA

PERLA

BRAZILOR

Sat Frumosu - Suceava REZERVĂRI :

0720 274 323; 0753 648 045

O pensiune cu totul deosebită, amplasată într-un peisaj minunat, cu dotări de patru stele, clasificată doar cu trei. Bucătărie tradițional românească, cu specific bucovinean. Dispune de camere mari, restaurant, piscină, saună, ciubăr cu apă sărată și jacuzzi, salină de relaxare, sală de jocuri, terasă. Mâncarea excelentă, cu produse din ferma proprie. NOTA 10 cu Felicitări !

Page 1


SUCEAVA - BUCOVINA HOTELURI ȘI RESTAURANTE

FRÂNCUȘĂ SPUMANT COTNARI MEDALIAT CU AUR LA VINVEST TIMIȘOARA


REVISTA DE TURISM

COTNARI

GLUME …DE TOT RÂSUL ! BANCURI CU ARDELENI Doi ardeleni se suie într-un tren ca să se întoarcă acasă. După vreo oră de mers, parcă încep să bănuiască că au greșit trenul. Când vine controlorul, unul din ei își face curaj și-l întreabă: – Domnule, nu te supăra, trenul ăsta mă duce la Cluj? – Nu. După câteva momente de tăcere, al doilea ardelean întreabă:– Dar pe mine? Nevasta ardeleanului bagă divorț. La judecător:– Domnule, de zece ani suntem căsătoriți și nu am făcut încă dragoste! Judecătorul către ardelean:– Tu ori nu vrei, ori nu poți, ori nu stii… – De putut pot, de vrut vreau și de știut stiu… Dar nu înțeleg ce atâta grabă! Doi ardeleni stau pe marginea unei străzi: -Mă crezi că pot trece stradă asta în 10 minute ? -Dar ce, mă, ești fulger ?

BANCURI CU MOLDOVENI și POLIȚIȘTI Știți cum zic moldovenii la „Războiul Stelelor”? – Gâlceavă pi șer! De ce țin moldovenii târnăcopul lângă televizor? Când se strică un canal, sapă altul. Un polițist este la pescuit. Pescuieşte vestitul peştişor de aur, dar, fiind prea mic, îl aruncă înapoi în apă. La care peştişorul: – Mi-ai salvat viața, poți să-ți doreşti trei lucruri de la mine! Polițistul cugetă ce cugetă şi zice: – Buletinul, permisul şi talonul. Doi polițişti găsesc trei grenade într-o groapă. – Ce ne facem cu ele? – Le ducem la secție. – Şi dacă explodează una pe drum? – Spunem că am găsit doar două. O blondă trece cu maşina peste un polițist şi-l omoară. Sună la Poliție şi întreabă: – Bună ziua. Sunteți 112? – Da. – Am sunat să vă spun că acum sunteți 111.


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Vasile Palaghioi ”Când sunt în natură uit de tot, în acele momente simt fericirea !” Interviu și Album foto cu unul din cei mai apreciați Artiști fotografici ai Bucovinei

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

1. De când vă pasionează arta fotografică și de când ați început efectiv, să vă lăsați condus de această pasiune? Cred că din clasa a-IV-a, din momentul în care am văzut o vedere din Canada cu un lac în care se oglindea un munte înzăpezit.Am început cu cercul de fotografie de la Casa pionerilor și am continuat până în ziua de azi cu unele întreruperi. 2. OCHII VĂD, INIMA CERE...spune o veche vorbă românească, cred că și în arta fotografică, pasiunea te îdeamnă să îți dorești un aparat sau un obiectiv tot mai performant! Cum faceți față, la astfel de provocări? Nu prea este valabil la mine.Urmăresc toate noutățile, dar nu cred că asta te face un fotograf mai bun.Aparatul și obiectivul pe care le ai sunt cele mai bune. Lucrând în sistem militar mai exact la Jandarmerie, am fost învățat să mă descurc cu ce mi se oferea. 3. Este această pasiune o binecuvântare? Cum o puteți defini? Pentru mine fotografia este asociată cuvântului „artă”. O artă care a început din pasiunea de a surprinde frumusețea și lucrurile care contează . 4. Din ceea ce postați, este clar că trebuie mereu să umbli pe dealuri și munți . Ce spune organismul dvs, este o pasiune care te ține sănătos? Când sunt în natură uit de tot. Cred că în acele momente simt fericirea.

5. În ieșirile matinale și în așteptarea sclipirii sau apusul razelor de soare, vă luați des familia cu dumneavoastră? Microbul acestei arte este molipsitor? Nu prea. Le place ceea ce fac dar mai mult nu. Voi încerca cu băiatul cel mic, dar nu vreau să forțez nota. 6. Cum se face sau ce credeți că a dus la faptul că Bucovina are cei mai mulți și mai talentați fotografi de peisaj? Bucovina are o frumusețe aparte,peisajele sunt superbe este un tărâm binecuvântat .Cu așa un loc este de așteptat să ai mulți vânători de frumos. 7. Ați putea creiona un program în timp, cu momente al fiecărei luni din an, pe care turistul să nu le piardă, pentru a se bucura de frumusețea lor? Sigur, tot anul în Bucovina turistul va avea ce admira sau explora. Primăvara, nu este de ratat pădurea cu ghiocei, înfloritul lalelelor pestrițe, brândușele din Rarău. Vara la început, avem spectacolul bujorilor de munte, pajiștile cu flori unice în Bucovina, pădurile care au mai rămas, în principal de vizitat Codrii seculari de la Slătioara și multe altele. Toamna începe spectacolul culorilor peste pădurile de foioase din Bucovina, un adevărat rai al iubitorilor de frumos și natură. Iarna, Rarăul impresionează prin peisajele sale unice, desprinse parcă din basme. 8. Impresii și gânduri din drumețiile dvs, sau momente înălțătoare trăite vreodată în fotografie... Momentele oferite de creativitatea artistică te pot face să treci peste greutăți, peste obstacole, te fac să uiți de tot și de toate. Natura te face fericit !

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Tagliatele cu sos Roquefort, spanac şi prosciutto crocant Asociată cu Fetească Albă Colocviu la Atena - Sec

INGREDIENTE : – 300 grame tagliatele – 1 bucată brânză Roquefort – 200 ml. smântână lichidă – 1 legătură ceapă verde – 200 grame spanac tocat – 2 linguri unt – 3-4 felii prosciutto – spanac, după gust

PREPARARE : Prăjeşte prosciutto-ul în puţin ulei sau într-o tigaie antiaderentă pe fiecare parte, până se rumeneşte. Pune-l apoi pe nişte prosoape de hârtie pentru a se scurge de grăsime. Într-o tigaie la foc mic, pune spanacul îngheţat cu unt să se dezgheţe. Pune apa la fiert pentru tagliatele şi găteşte-le conform intrucţiunilor de pe cutie. În paralel, toacă ceapa verde mărunt şi căleşte-o în puţin ulei de măsline virgin. Micşorează focul şi pune brânza Roquefort tăiată cubuleţe să se topească, amestecând încontinuu. Adaugă smântâna lichidă şi mai lasă sosul pe foc până face bule.

.

Adaugă spanacul, amestecă până s-a combinat cu sosul, apoi tagliatelele şi mai amestecă 2 minute până sunt acoperite cu sos.. La sfârşit, pune prosciutto-ul deasupra şi o ploaie de parmezan.

Page 1


Prodalcom SA a luat naștere în nordul Moldovei ca o materializare și o cimentare a unei prietenii trainice dintre acționarii societății. Această prietenie a dus mai departe și a contribuit la creșterea notorietății Voronei, cunoscută inițial prin mănăstirea de aici și codrii seculari care o înconjoară.

Desăvârșirea însă a venit cu băuturile alcoolice produse de SC PRODALCOM SA care au ajuns la clienți sub numele de Vorona, răspunzând nevoilor acestora printr-o calitate ridicată, obținută preocupându-ne să fim mereu în pas cu noile tehnologii ce răspund nevoilor pieței ieșindu-le în întâmpinare.

Astfel, am pus accent pe valorile noastre privind calitatea în fiecare produs, profesionalism în toate activitățile noastre și dedicare pentru sadisfacerea clienților noștri.

ȘTEFAN CEL MARE

VORONSKAYA CLASSIC

VORONSKAYA ORGANIC

VORONSKAYA PLATINUM

O băutură cu personalitate, stil și masculinitate, Voronskaya Platinum este o vodcă foarte apreciată. Spre deosebire de alte branduri de vodcă, aceasta își asigură gustul și puritatea datorită unei rețete perfecte. Apa provine din izvoare de pădure, perioada de macerare este îndelungată, iar filtrarea se face cu ioni de platină, asigurându-și astfel o notă unică. Prima sticlă de Voronskaya Platinum este îmbuteliată în 2018 celebrând 25 de ani ai companiei Prodalcom.

Din respect pentru calitate, dar şi pentru importanta pagină de istorie oferită românilor de Ştefan cel Mare, la aproape 500 de ani de la trecerea în nefiinţă a Domnitorului, dedicăm acestuia cea mai pură vodcă.

Filtrată prin ioni de argint impregnat în cărbune activ din nucă de cocos. Este prima vodcă premium a companiei noastre și reprezintă rezultatul experienței de producere a băuturilor alcoolice de peste 25 de ani. Voronskaya Classic reprezintă tradiția și experiența maeștrilor distilatori aducând echilibrul perfect între stil și gust.

Folosește cele mai avansate tehnologii de distilare doar din produse naturale și filtrată cu ioni de argint impregnat în carbune activ din nucă de cocos, Voronskaya Organic este definită de un gust special și rafinat, cu subtile note de cereale. Secretul gustului constă în selectarea cu atenție a cerealelor, cultivate pe pământ românesc care completat de apă pură din izvoarele pădurii creează o băutură de excepție.

Ştefan cel Mare este o vodcă fină, cu particularităţi subtile, apreciată de cunoscători şi preferată pentru ocaziile speciale.


PENSIUNEA

MOLDOVA

STR. PETRU MOVILฤ , Nr. 332A, PIATRA NEAMลข, Cod Postal 610094, 0333.408064 0751.048199

-------------------------------------- 45 ------------------------------------


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

HOTEL MARIKO INN ROMAN

locul perfect pentru relaxare și SPA

Str. Stefan cel Mare nr. 278, Roman, Neamt, Romania +40233 74 25 25 ; +40748 88 66 68 office@hotelmarikoinn.ro

Situat în orașul Roman, Hotelul Mariko Inn, este unul dintre cele mai bune din județul Neamț, cu investiții impresionante și de calitate în infrastructura turistică și hotelieră. Hotelul dispune de camere clasificate atât cu trei stele , cât și cu patru. Are cel mai mare SPA cu saună uscată, saună umedă, sală de fitness, masaj și biliard. Fiind la întretăierea drumurilor care leagă cele mai importante orașe ale Moldovei, este ușor de ajuns, fie că vii dinspre Iași, Suceava, Bacău sau Botoșani. Relaxarea și odihna, mesele gustoase si copioase, sunt garantate de experiența și profesionalismul dovedit în atâția ani de existență.

Page 1


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE – COTNARI

Inspiratie in Bucatarie Complexul Hotelier Mariko Inn impreună cu chef Liviu Morărescu, aduc în întâmpinarea iubitorilor de gastronomie, o nouă rubrică: INSPIRAȚIE ÎN BUCĂTĂRIE. Vom parcurge etapizat în fiecare aparitie a revistei, prezentând câte un preparat conceput în bucătăria noastră. Vrem să creăm amintiri clienților nostri, dar și să conștientizeze calitatea ingredientelor pe care noi le folosim. În prima ediție, vă vom prezenta un preparat ce se regăsește în meniul nostru și pe care clienții îl apreciază!

Piept de rață servit cu piure din cartofi dulci sos de cireșe si orez auriu

Ingrediente Rețeta : Piept de rata - 0,230 g Orez 0,050 g Cartofi dulci - 0,150g Cirese compot - 120(plus zeama) Vin rosu - 100 ml Anason stelat - 2 g Ceapa alba - 30 g Ulei masline - 10 ml Bacon - 10 g Unt - 20 g


REVISTA DE TURISM COTNARI


REVISTA DE TURISM

GASTRONOMIE

VINURI

SI

CULTURĂ

GAMA SELECȚII COTNARI

FRÂNCUȘĂ

FRÂNCUȘĂ, CHATEAU, BLANC, BUSUIOACĂ, FETEASCĂ NEAGRĂ ROSE, FETEASCĂ NEAGRĂ

SPUMANT

FETEASCĂ SPUMANT

TĂMÂIOASĂ SPUMANT


REVISTA DE TURISM

SELECȚII - FRÂNCUȘĂ

GASTRONOMIE

VINURI

SI

CULTURĂ

ALB SEC Frâncușa, vinul sec al podgoriei Cotnari, reușește să adune parfum fin, lejer și aromă particulară, conferindu-i o notă florală autentică. Culoarea galbenă cu nuanțe verzui bucură ochiul, iar gustul unic, datorat unei note înviorătoare este susținut de o bună aciditate. Aroma delicată și parfumul sunt caracteristicile strugurelui bine copt, nota de prospețime și fructuozitate fiind inconfundabilă. Recomandări culinare: Preparate din pește, moluște, raci, carne de pasăre, aperitive, ficat de rață sau gâscă, brânză de capră, brânză de burduf, pui la grill, somon, scoici, fructe de mare. 12,5 alcool volum Servire 8-10 °C

SELECȚII - CHATEAU

ALB SEC Specialiștii au “topit” calitățile soiurilor Tămâioasă Românească, Fetească Albă și Francușă într-un cupaj ce și-a constituit o personalitate distinctă și unică. Această “operă de artă oenologică” reunește trăsăturile celor trei soiuri nobile locale într-o personalitate puternică, acoperind astfel o mare diversitate de gusturi și preferințe ale iubitorilor de vin sec. Recomandări culinare: Preparate din pește, moluște, raci, carne de pasăre, aperitive, ficat de rață sau gâscă, brânză de capră, brânză de burduf, pui la grill, somon, scoici, fructe de mare. 12,5 alcool volum Servire 8-10 °C

SELECȚII - BLANC

ALB DEMISEC Este reprezentantul noii generații de vinuri de Cotnari, născut prin îmbinarea fericită dintre vigoarea și generozitatea soiurilor tradiționale românești și tehnologia modernă de vinificație. Acest vin alb demisec, de o remarcabilă consistență și armonie, în care aromele florilor de câmp și cele de citrice se împletesc cu savoarea proaspătă și rafinată a gustului, va încânta toate simțurile. Recomandări culinare: gustări, carne de pasăre, de vânat, aperitive, mâncăruri pe bază de carne albă. 12,5 alcool volum Servire 8-10 °C

---------------------------------------- 58 ---------------------------------


REVISTA DE TURISM

SELECȚII - BUSUIOACĂ

GASTRONOMIE

VINURI

SI

CULTURĂ

ROSE DEMISEC Busuioaca te cucerește de la prima întâlnire prin culoarea sa strălucitoare, roz antic, cu nuanțe de trandafir. Aromele de căpșune și frăguțe de pădure sunt desăvârșite de gustul intens fructat, cu aciditate medie. Recomandări culinare: preparate din pește, moluște, raci, carne de pasăre, aperitive, ficat de rață sau gâscă, brânză de capră, brânză de burduf, pui la grill, somon, scoici, fructe de mare. 14 alcool volum Servire 8-10 °C

SELECȚII - FETEASCĂ NEAGRĂ ROȘU SEC Fetească Neagră te întâmpină cu o aromă unică și elegantă, dar cu o puternică personalitate. Tipice soiului de Fetească Neagră, notele de prune uscate sunt completate cu cele de cireșe negre, vișine mature, mure, afine și coacăze negre. Recomandări culinare: carne roșie, grătar, brânzeturi mai picante. 13,5 alcool volum Servire 16-18 °C

SELECȚII - FETEASCĂ NEAGRĂ ROSE ROSE DEMISEC Feteasca Neagră rose îmbină tradiția acestui soi cu modernismul gusturilor actuale. În varianta rose, notele de fructe de pădure roșii sunt completate cu discrete tente de petale de trandafiri. Gustul intens fructat este dominat de o bună aciditate. Recomandări culinare: carne de pasăre, preparate de pește, somon, scoici, fructe de mare condimentate. 14 alcool volum Servire 8-10 °C

--------------------------------------------- 59 ---------------------------------------


REVISTA DE TURISM

GASTRONOMIE

VINURI

FRÂNCUȘĂ SPUMANT

SI

CULTURĂ

ALB EXTRA SEC

Frâncușă, vinul spumant extrasec al podgoriei Cotnari, are identitate ușor de recunoscut prin nota vioaie susținută de o bună aciditate. Culoarea galben-pală sau galben verzuie, perlația fină, aroma vegetală de strugure pârguit și gustul echilibrat consistent, conferă vinului spuman toate calitățile care încântă deopotrivă ochiul, mirosul și gustul. Recomandări culinare: Se servește ca aperitiv. 11 alcool volum Servire 6-8 °C

SPUMANT FETEASCĂ NEAGRĂ

ROSE DEMISEC

Fetească Neagră rose îmbină tradiția acestui soi cu modernismul gusturilor actuale. În varianta spumant rose, notele de fructe de pădure roșii sunt completate cu discrete tente de petale de trandafiri. Gustul intens fructat, este dominat de o bună aciditate. Recomandări culinare: Se servește ca aperitiv. 11 alcool volum Servire 6-8 °C

SPUMANT TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ ALB DULCE AROMAT Tămâioasa Românească este un vin alb de înaltă ținută, puternic aromat, cu o savoare unică. Aroma sa inegalabilă îngemănează parfumul de busuioc și fân cosit în soare. Generos, înviorător, vitalizant, plin de sevă și corp, are gustul complex de pere busuioace și fragi de pădure și un post-gust lung, de înaltă clasă. Recomandări culinare: Se servește ca aperitiv sau desert. 11 alcool volum

--------------------------------------------- 60 --------------------------------------


REVISTA DE TURISM PENTRU COMPANII AGENŢII ŞI GRUPURI

GASTRONOMIE

VINURI

SI

CULTURĂ

PACHETE TURISTICE LA CRAMA COTNARI REZERVĂRI & INFORMAŢII LA NR. 0747 231 092

PACHET 10 €/pers Pachetul este accesibil doar cu rezervare minim 10 persoane, în fiecare zi de luni pana vineri, pana la ora 15:30, în incinta Combinatului de vinificaţie Cotnari – intrarea de pe şoseaua Târgu Frumos – Botoşani, în dreptul localităţii Cotnari. Vizită în cramă + O sticlă de vin cadou

PACHET 15 €/pers

revista@cotnari.ro www.cotnari.ro

PACHET 30 €/pers Pachetul este accesibil doar cu rezervare minim 10 persoane, în fiecare zi de luni pana vineri, pana la ora 15:30. Vizită în cramă + Degustare 5 vinuri + Gustare Rece + Două sticle de vin cadou

PACHET 45 €/pers

Pachetul este accesibil doar cu rezervare minim 10 persoane, în fiecare zi de luni pana vineri, pana la ora 15:30, în incinta Combinatului de vinificaţie Cotnari – intrarea de pe şoseaua Târgu Frumos – Botoşani, în dreptul localităţii Cotnari. Vizită în cramă + Degustare 5 vinuri + O sticlă de vin cadou

Pachetul este accesibil doar cu rezervare minim 40 persoane, în fiecare zi de luni pana vineri, pana la ora 15:30, în incinta Combinatului de vinificaţie Cotnari. Acest Pachet se poate programa şi în weekend! Vizită în cramă + Degustare 5 vinuri + Platou Tradiţional + Fel de bază + Desert şi Cafea + Două sticle de vin cadou

PACHET 20 €/pers

PACHET 60 €/pers

Pachetul este accesibil doar cu rezervare minim 10 persoane, în fiecare zi de luni pana vineri, pana la ora 15:30. Vizită în cramă + la alegere Gustare rece sau Degustare 5 vinuri + O sticlă de vin cadou

Pachetul este accesibil doar ptr minim 40 persoane, în fiecare zi de luni pana vineri, pana la ora 15:30. Acest pachet este valabil şi pentru sâmbătă şi duminică. Faţă de pachetul de 45 are în plus Muzică Live cu Formaţie profesionistă

MENIUL NOSTRU Va așteptăm la Cotnari cu colac tradițional, pâine și plăcinte coapte în brutăria proprie. Meniul este alcătuit conform tradiției locului, cu produse de țară, pregătite în bucătăria noastră. La masă, va fi servit meniul care este compus din Platou tradiţional, Fel de bază, Desert. Meniul include cafea, apă minerală, vin și vișinată. PLATOU TRADIȚIONAL - Brânzeturi , preparate tradiționale din carne, legume FEL DE BAZĂ - Tochitură moldovenească | Medalion de porc și vită la tavă, cu cartofi nature și salată | Ceafă la grătar, cartofi pai și salată | Frigărui, pulpe de pui dezosate, cartofi pai și salată. DESERT - Plăcinte poale-n brâu, tiramisu, clătite, înghețată.


CASA DE VINURI COTNARI

Casa de Vinuri Cotnari este un proiect ambițios, început în anul 2007, prin înființarea în podgorie de noi plantații, formate din tradiționalele soiuri Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească și Fetească Albă, cărora li s-au alăturat Busuioaca și Feteasca Neagră. Casa de Vinuri Cotnari a luat naștere din inițiativa celei de-a doua generații a principalilor acționari de la SC COTNARI SA, cel mai mare producător din podgoria Cotnari, care, odată cu trecerea anilor, și-a manifestat dorința de a completa sortimentația de vin obținută în podgorie cu vinuri premium albe, rose și roșii, seci sau demiseci, destinate exclusiv segmentului HoReCa și magazinelor specializate. Suprafața exploatată este compusă din Fetească Neagră – 100 ha, Busuioacă – 75 ha, Tămâioasă Românească – 75 ha, Grasă de Cotnari – 50 ha şi Fetească Albă – 50 ha. Fiind un producător de vinuri premium, rezultate din struguri de calitate, plantațiile Casei de Vinuri Cotnari au fost înființate cu tehnologie de ultimă generație, urmărindu-se o densitate mică a plantelor (3646 plante la hectar), o distanță mare între rânduri, (3 m) ce permite o circulare eficientă a aerului și efectuarea lucrărilor cu utilaje moderne. Lucrările viticole se execută astfel încât cantitatea de struguri recoltată pe hectar să nu depășească 6 tone (Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Busuioacă), respectiv 5 tone (Fetească Neagră), cu o acumulare de minim 230 grame zahăr.

GAMA Gama Cotnari Domenii te cucereşte, purtându-te pe culmi neimaginate. Soarele, apa, vântul, tradiţia şi nu în ultimul rând curajul, crează aceste vinuri desăvârşite. Atinge culmile succesului prin deschiderea viziunii către o lumea nouă. Fii liber, redefinește-ți spiritul, ascultă-ți inima…

--------------------------------------------- 62 ----------------------------------------


GAMA FETEASCĂ ALBĂ

ALB SEC

Vechi soi românesc, tradițional în podgoria Cotnari, Feteasca Albă era sursa vinurilor domnești, fine și pline de eleganță. În bobul său sunt închise fructele din livezile verii, pe care le eliberează apoi în pahar. Este soiul care, prin prospețimea sa, dă bună dimineața cu un nas intens, floral, însoțit de note fructuate (mere, pere dar și fructe exotice – mango, papaya). Gustul poartă aceeași amprentă fructată, fiind urmat de un postgust mediu, susținut de o prospețime atrăgătoare, cu nuanțe de citrice pe final. Sergiu Nedelea – sommelier RECOMANDĂRI CULINARE: răcit bine, este un bun însoţitor pentru preparatele din pește sau pui, brânzeturile fine, pastele cu sos alb sau poate constitui un aperitiv revigorant. VOLUM ALCOOL: 13,3% TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 °C

GAMA GRASĂ DE COTNARI

ALB SEC

Grasa de Cotnari este soiul – stindard al Podgoriei Cotnari. Unic în lume, de peste zece ani este cel mai vândut vin în România. În pahar dezvoltă o aromă complexă, cuceritoare, de caise uscate, de ceară de albine, cu note distincte de stafide, subliniată de aportul mucegaiului nobil. Gustul plin este dominat de miezul de nucă și de dulceața stafidelor, cu o ușoară nuanță de migdale dulci. Sergiu Nedelea – sommelier RECOMANDĂRI CULINARE: este un bun însoţitor pentru preparatele din pește, pui, fructe de mare, brânzeturile alese, pastele cu sos alb sau poate constitui un aperitiv revigorant. VOLUM ALCOOL: 12,9% TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 °C


GAMA TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ ALB SEC Soiul din care izvora nectarul zeilor antichității, Tămâioasa Românească a găsit la Cotnari terroirul în care atinge perfecțiunea. Aici, în vechea podgorie domnească, acest strugure dă un vin extractiv, cu o adevărată explozie de arome de struguri bine pârguiți, de busuioc uscat, de fagure de miere. Gustul urmează aceeași bogăție de expresii, cu note de pere busuioace, de miere de salcâm, de ananas și de pepene galben, cu o tușă discretă de grapefruit pe final, urmată de un postgust mediu. Sergiu Nedelea – sommelier RECOMANDĂRI CULINARE: este un bun însoţitor pentru preparatele din pește, pui, fructe de mare, brânzeturile alese, pastele cu sos alb sau poate constitui un aperitiv revigorant. VOLUM ALCOOL: 12,7 % TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 °C

GAMA BUSUIOACĂ DE BOHOTIN ROSE DEMISEC Soi unic în peisajul viticol al lumii, Busuioaca de Bohotin născută pe cea mai înaltă culme a Cotnarilor, în ferma Cârjoaia, te cucerește de la prima întâlnire prin culoarea sa strălucitoare, roz antic, cu nuanțe de trandafiri. Seducția e continuată de arome tulburătoare, de căpşune şi frăguţe de pădure și este desăvârșită de gustul intens fructat, cu aciditate medie. Sergiu Nedelea – sommelier RECOMANDĂRI CULINARE: recomandat să fie consumat cu mâncăruri ușoare din carne albă și pește ușor picante și puțin condimentate (Pandoro umplut cu crema chantilly). Poate fi considerat de altfel și un vin de final de masă. VOLUM ALCOOL: 12,9% TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 °C


GAMA BUSUIOACĂ DE BOHOTIN ROSE DEMIDULCE Un soi incomparabil. O culoare unică, roz antic, cu nuanțe de trandafir topit. Marii cunoscători o descriu ca și a patra foiță de ceapă. Arome tulburătoare, recoltate de pe cea mai înaltă culme a podgoriei, în ferma Cârjoaia. Un vin zămislit din atente recoltări târzii, Tâmâioasa Vânătă de Moldova trezește spiritul spre noi tentații, deschizând o nouă perspectivă a simțurilor. Ascultă-ți inima … RECOMANDĂRI CULINARE: patiserie dulce cu brânzeturi fine și stafide sau fructe confiate, desert și cofetărie. VOLUM ALCOOL: 12,0 % TEMPERATURA DE SERVIRE: 8-10 °C

GAMA FETEASCĂ NEAGRĂ ROSE ROSE SEC Părăsind sobrietatea vinificării “în roșu”, Feteasca Neagră demonstrează că poate fi și sprințară. Trebuie multă știință și pasiune pentru a face un vin rose din Feteasca Neagră, care să îmbine tradiția acestui soi ancestral cu modernismul gusturilor actuale. În varianta rose, notele de fructe de pădure roșii sunt completate cu discrete tente de petale de trandafiri. Gustul, intens fructat, este dominat de o bună aciditate. Sergiu Nedelea – sommelier RECOMANDĂRI CULINARE: recomandat să fie consumat cu mâncăruri ușoare din carne albă și pește ușor picante și puțin condimentate. Poate fi considerat de altfel și un vin de final de masă. VOLUM ALCOOL: 13,04% TEMPERATURĂ DE SERVIRE: 8-10 °C


GAMA FETEASCĂ NEAGRĂ

ROȘU SEC

Recunoscut ca emblemă națională a viilor românești. În pahar, acest vin rubiniu cu nobile reflexe purpurii te întâmpină cutezător cu o aromă unică și elegantă, deschizându-se treptat spre noi orizonturi senzoriale. Tipice soiului de Fetească Neagră, notele de prune uscate ușor afumate sunt completate de cele de cireșe negre, vișine mature, mure, afine și coacăze negre. Aromele evoluează spre frunză de tutun, ciocolată și condimente (piper verde, scorțișoară și ienibahar), cu o notă ierboasă, aproape mentolată și extrem de plăcută. Atacul gustativ este delicat, dar cu o puternică personalitate, subliniată de taninii catifelați și de caracterul fructat (mure și coacăze negre, urmate de note de cireșe negre). Sergiu Nedelea – sommelier RECOMANDĂRI CULINARE: se recomandă a fi asociat cu preparate din carne roșie, brânzeturi sau grătar. VOLUM ALCOOL: 13,6 % TEMPERATURA DE SERVIRE: 14-16 °C

GAMA CASTEL VLĂDOIANU FETEASCĂ NEAGRĂ ROȘU SEC Recunoscut ca emblemă națională a viilor românești, Feteasca Neagră, soi originar din Moldova, se simte la Cotnari ca acasă. În pahar, acest vin rubiniu cu nobile reflexe purpurii te întâmpină cutezător cu o aromă unică și elegantă, deschizându-se treptat spre noi orizonturi senzoriale. Tipice soiului de Fetească Neagră, notele de prune uscate ușor afumate sunt completate de cele de cireșe negre, vișine mature, mure, afine și coacăze negre. Aromele evoluează spre frunză de tutun, ciocolată și condimente (piper verde, scorțișoară și ienibahar), cu o notă ierboasă, aproape mentolată și extrem de plăcută. Atacul gustativ este delicat, dar cu o puternică personalitate, subliniată de taninii catifelați și de caracterul fructat (mure și coacăze negre, urmate de note de cireșe negre). Sergiu Nedelea – sommelier Oenolog – George Maluțan VOLUM ALCOOL: 13,2 % TEMPERATURĂ DE SERVIRE: 16-18 °C


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Page 33


REVISTA DE TURISM

GASTRONOMIE

VINURI

SI

CULTURÄ‚


REVISTA DE TURISM

GASTRONOMIE

VINURI

SI

CULTURÄ‚


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Page 8


REVISTA DE TURISM VINURI SI GASTRONOMIE - COTNARI

Page 15


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.