Exclusive #12 - Greek Issue

Page 1
4 exclusive 12

Property Magazine Δεκέμβριος 2014 Έκδοση 12

WELCOME Καλωσορίσατε στη νέα εποχή! Με δεδομένα το στυλ, την επιτυχία, την ανάπτυξη και το γκλάμουρ όλα γίνονται ομορφότερα - όλα γίνονται ελκυστικότερα.

Επιμέλεια Μάρθα Ναγκολούδη Σχεδιασμός Νάταλυ Δημητρίου Έκδοση Imperio Εκτύπωση RPM Lithographica lTD Συνεισφέροντες Μαρία Στυλιανού Μιχαηλίδου Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού Μιχάλης Βιράρτη www.michaelvirardi.com Marie-Helene Angelides KPMG Limited Πέτρος Ριαλάς Totalserve ΙSSN 1986-2350 Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στο περιοδικό ήταν σωστές κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο όλου ή μέρους του περιοδικού χωρίς γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Γλάδστωνος 131, 3032 Λεμεσός, Κύπρος Τ: +357 25 581005 imperioproperties.com

Θες και συ να ζήσεις στιγμές στο σπίτι που διαμορφώθηκε σε στυλ Louis Vuitton και να βγάζεις φωτογραφίες με το selfie stick σου; Θες να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή του Neymar; Θες να μάθεις πως η επιτυχία συνάντησε την κατάρρευση; Θες να περπατήσεις σε αναβαθμισμένους δρόμους της Λεμεσού ή να γνωρίσεις την ποδηλασία μέσα από το πρίσμα της όμορφης μας Κύπρου; Δες πως…


5 exclusive 12 Facetime σελίδα 26

News 06

Η Λεμεσός ‘ξαναγεννιέται’!

36

Lifestyle

38

Lifestyle

40

Lifestyle

Lifestyle 14

42

Arts

World News 16

44

Sports

Lifestyle 20

46

Interior Design Buzz

Lifestyle 22

48

Fashion

Positive Thinking 24

50

Imperio in the Media

Facetime 26

51

Παγκόσμια Παρουσία

Cinema 28

52

Bookaholics

Imperio 30

54

Portfolio

Driving 32

60

Property & Tax

Lifestyle 34

62

Technology

News 07

Για κρουαζιέρα στο Λονδίνο

Agenda 08

Αμάλγαμα ανατολής και δύσης

Imperio 10

10 Μοναδικά Χρόνια Imperio Interior Design Buzz σελίδα 48

Τερματίζοντας το «Πλεονέκτημα Έδρας»

Η Άνοδος και η Πτώση του Oscar Pistorius

Αξεσουάρ για… #Selfie! News σελίδα 07

Λάμψη και πολυτέλεια!

Το καθρεφτάκι

Το Nέο Aστέρι που Φωτίζει την Barca World News σελίδα 16

Το Μοναδικο Ταλέντο του David Fincher

Ζήσε στο έπακρο!

Και η Ιστορία Συνεχίζεται

Driving σελίδα 32

Arts σελίδα 42

Το Τέλειο Σχήμα

Φως… τέχνη και αίσθημα!

Διαμερίσματα που Χρωματίζουν τη Ζωή σας

Μπάνια που θα ζηλέψει το συνεργείο της γειτονιάς σας

Αστικές Λεπτομέρειες

Ποδηλατικός Παράδεισος

Το Διαμέρισμα της Louis vuitton

I AM A BARBIE GIRL…

Η Imperio στον Τύπο

Πρωτοποριακά Αναπτυξιακά Έργα

Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων

Get Smart-er


NEWS

6

Η Λεμεσός ‘ξαναγεννιέται’! Μαρία Στυλιανού Μιχαηλίδου

exclusive 12

Διευθύντρια Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού

Η Λεμεσός αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς την τελευταία δεκαετία. Το νέο πρόσωπο της Λεμεσού χαρακτηρίζεται έντονα από το κοσμοπολίτικο στοιχείο. Ως προορισμός, έχει εξελιχθεί σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο υψηλών προδιαγραφών και όχι μόνο, με περίπου 70% των επισκεπτών να είναι 32 ετών και άνω, ενώ σχεδόν 50% της προσφερόμενης διαμονής είναι σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Τα νέα έργα τουριστικής υποδομής όπως η Μαρίνα Λεμεσού, η νέα αίθουσα επιβατών του λιμανιού, η ανάπλαση του παλιού λιμανιού, η ανάπλαση του κέντρου πόλης, είναι ενδεικτικά της ποιοτικής ανάπτυξης που παρατηρείται. Το μαζικό πρόγραμμα ‘αναγέννησης’ της Λεμεσού και οι αναβαθμίσεις υποδομών που έγιναν, αποκάλυψαν την κρυμμένη ομορφιά της πόλης. Δεν είναι μόνο οι σύγχρονες εντυπωσιακές υποδομές.

Ζωντάνεψε ξανά η παλιά πόλη πλαισιωμένη από την γεμάτη χαρακτήρα πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου, την ζωηρή κίνηση των οδών Σαριπόλου και Αθηνών, τις εμπορικές οδούς Ανεξαρτησίας και Αγίου Ανδρέου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα παράλια, την Ακταία Οδό που με τα πάρκα, τον πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο που εκτίνονται κατά μήκος της, έχει καταστεί πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους. Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη που έχει μακρά παράδοση στην καλή ζωή και στη διασκέδαση για όλες τις ηλικίες με φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης το νέο πρόσωπο της Λεμεσού αποκαλύπτει μια πόλη που έχει εξελιχθεί σε διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Το ψηλό επίπεδο υπηρεσιών, οι Μεσογειακές καιρικές συνθήκες, η ασφάλεια και η φιλικότητα της Λεμεσού, σε συνάρτηση και με το γεγονός ότι πρόκειται για μια πόλη που παραμένει ζωντανή σε

όλη τη διάρκεια του χρόνου, την κάνουν ελκυστική σε επενδυτές/επιχειρηματίες που θέλουν να προσφέρουν ποιότητα ζωής στην οικογένεια τους και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε ένα φιλικό αλλά και κοσμοπολίτικο συγχρόνως περιβάλλον. Παράλληλα, η περιοχή διατηρεί πλούσια ενδοχώρα, με πολυάριθμους χώρους ενδιαφέροντος και αξιόλογα αγροτουριστικά καταλύματα. Το σημαντικό είναι σε αυτή τη διαδικασία εξέλιξης της Λεμεσού, ότι οι άνθρωποι παρέμειναν αυθεντικοί και κράτησαν τις αξίες τους, γιατί και αυτό, πέρα από τις υποδομές, είναι σημαντικότατο στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.

για την επανατοποθέτηση της Λεμεσού ως ποιοτικός κοσμοπολίτικος τουριστικός και επιχειρηματικός προορισμός που προσελκύει επισκέπτες όχι μόνο για Ήλιο και Θάλασσα’, αλλά και για Συνεδριακό, Αθλητικό, Πολιτιστικό, Θρησκευτικό Τουρισμό, Τουρισμό Κρουαζιέρων, Τουρισμό Γάμων, Ιατρικό Τουρισμό, Τουρισμό Υπαίθρου και άλλα. Το σύγχρονο πρόσωπο της Λεμεσού προβάλλεται μέσα από την ταινία ‘Limassol’, διαθέσιμη στο http://youtu.be/qPGqv2ta6mE. Η φιλοσοφία επικεντρώνεται σε εμπειρίες, πρόσωπα και συναισθήματα. Αυτή είναι η Λεμεσός!

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού με τη δράση της καταβάλλει προσπάθειες


NEWS

exclusive 12

7

Για κρουαζιερα στο λονδινο

Το πρώτο ξενοδοχείο Mondrian της Ευρώπης ανοίγει σε ένα ιστορικό κτίριο δίπλα στον Τάμεση του Λονδίνου, με εσωτερική διακόσμηση του Tom Dixon. To Design Research Studio, υπό τη δημιουργική διεύθυνση του Tom Dixon, ολοκλήρωσε τη διακόσμηση και τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων του Mondrian Hotel του Λονδίνου. Το ξενοδοχείο είναι μέλος του Ομίλου Morgans Hotel, και ανοίγει τώρα το πρώτο ξενοδοχείο Mondrian εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη Νότια Όχθη στο γραφικό Sea Containers House το οποίο έκτισε ο Warren Platner το 1978, μεταξύ του Πύργου OXO και της Γέφυρας Blackfriars. Η παρουσία του στο Μονοπάτι του Τάμεση το συνδέει με άλλους χώρους που βρίσκονται στην άκρη του ποταμού όπως το Royal Festival Hall, το Εθνικό Θέατρο, η Tate Modern και τον γαστριμαργικό προορισμό του Borough Market. Προορισμένο αρχικά να είναι ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Warren Platner –έναν αρχιτέκτονα επίσης γνωστό για τον ξεχωριστό σχεδιασμό κρουαζιερόπλοιων– και στη συνέχεια έγινε γραφεία για τη ναυτιλιακή εταιρία Sea Containers, από την οποία πήρε το όνομά του, πριν αγοραστεί από την Archlane το 2011.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς τη ναυτική μορφή του κτιρίου, το ξενοδοχείο υιοθετεί την κομψότητα ενός υπερωκεάνιου πλοίου από τη δεκαετία του 1920, με τη χάλκινη επένδυση να οδηγεί τους επισκέπτες προς μία ευρύχωρη αίθουσα υποδοχής. Κτίζοντας πάνω στα ήδη υπάρχοντα εκτεταμένα μεταλλικά τελειώματα, ένα πλέγμα από ορείχαλκο διαπερνά το σχέδιο, πλαισιώνοντας την πόρτα του κάθε υπνοδωματίου και μορφοποιούμενο τελικά σε ένα cocktail bar στην ταράτσα με μαγευτική θέα προς τη Βρετανική πρωτεύουσα. Τα 359 υπνοδωμάτια περιέχουν έπιπλα κατά παραγγελία με πλούσιες χρωματικές παλέτες που προσφέρουν μια έντονη αντίθεση προς τις μεταλλικές λεπτομέρειες. Συνεχίζοντας το θαλασσινό θέμα, τα μπάνια εμπνέονται από ναυτιλιακή μηχανική τοποθετώντας καθρέφτες φινιστρίνια σαν αυτά που βρίσκονται συνήθως σε επιβατηκά πλοία. Η αρχιτεκτονική του σπα του ξενοδοχείου είναι οργανωμένη γύρω από ένα μυστικό υδάτινο χαρακτηριστικό, με τη χρωματική ποικιλία να διαβαθμίζεται από το λευκό προς σκοτεινότερους τόνους, σχεδιασμένη έτσι ώστε να ενθαρρύνει και να επιτρέπει τη χαλάρωση. Ένα μπαρ στην ταράτσα το οποίο δανείζεται στοιχεία από κατάστρωμα κρουαζιερόπλοιου, έχει σχεδιαστεί εμπνευσμένο από μια αίθουσα χορού εποχής Art Deco.

Αυτή η ναυτιλιακή ιστορία χρησιμοποιήθηκε σαν αφετηρία για την υλοποίηση του σχεδιασμού των εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου, που «ενσωματώνει την κομψότητα ενός υπερατλαντικού πλοίου από τα 1920» σύμφωνα με τους σχεδιαστές.


exclusive 12

8

agenda

Αμαλγαμα ανατολης και δύσης Καθώς βαδίζετε στη δημοφιλή ανάμεσα στους τουρίστες οδό Γερμασόγιας στη Λεμεσό, μη ξεχάσετε να περάσετε από το εστιατόριο The Garden. Πριν καν ρίξετε την πρώτη ματιά στον κατάλογο θα εκπλαγείτε θετικά από την ατμόσφαιρα. Η αίθουσα αναμονής του εστιατορίου κρύβεται από τα μάτια των περαστικών σαν ένας μυστικός κήπος. Εκεί μπορείτε να αναπνεύσετε τα λεπτά αρώματα του Κυπριακού αέρα καθώς απολαμβάνετε το πεντανόστιμο γεύμα σας.

Πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα το «ασήμαντο» στην Ιαπωνική κουζίνα. Κάθε συστατικό πρέπει να είναι εξαιρετικά φρέσκο, το σερβίρισμα πρέπει να είναι άριστο και οτιδήποτε σας περιβάλλει πρέπει να φέρει ένα ιδιαίτερο άγγιγμα Ανατολής. Στο The Garden θα βρείτε ένα ειδικά σχεδιασμένο σούσι μπαρ. Παρακολουθήστε τον Σεφ να ετοιμάζει μπροστά σας φίνες ψαρομπουκιές για το σούσι σας. Θα βλέπετε την κάθε του επιδέξια κίνηση από ψηλούς πάγκους που περιβάλλουν το μπαρ.

Ένα τέλειο δείπνο δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο χωρίς ένα μπουκάλι καλό κρασί. Το ταίριασμα του κρασιού με τα γεύματα είναι μια αληθινή τέχνη. Αλλά μερικές φορές πρέπει να ξέρετε περισσότερα από ένα όνομα ή μία μάρκα. Τα μπουκάλια αποθηκεύονται τέλεια, στην κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία.

Στον κατάλογο θα βρείτε γεύματα από την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Μεσόγειο. Ο Σεφ έψαξε παντού για να ολοκληρώσει τον κατάλογο με τα πιο νόστιμα φαγητά από όλον τον κόσμο.

Οι αληθινοί γνώστες της πίτσας ξέρουν ότι για να πετύχει μία τέλεια κρούστα πρέπει να μαγειρευτεί σε έναν αυθεντικό φούρνο. Κι εμείς, εδώ στο The Garden, είμαστε περήφανοι που έχουμε έναν. Βρίσκεται ακριβώς στη μέση της αίθουσας, ώστε να μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας πως οι επιδέξιοι μάγειρές μας τοποθετούν την ωμή σας πίτσα μέσα, όπου ψήνεται σε φωτιά από ξύλα. Και εν τέλει το γεύμα σας φτάνει έτοιμο, ζεστό και γευστικότατο. Ώρες λειτουργίας Μεσημεριανό και Δείπνο: από τις 12 π.μ. εως τις 12 μ.μ.10 Μοναδικά Χρόνια Imperio

exclusive 12

10

IMPERIO

Αυτή η χρονιά-ορόσημο για την Imperio σηματοδοτεί μια επιτυχημένη πορεία 10 χρόνων για την ανέλιξη της σε μια καλά συγκροτημένης και πολυβραβευμένης εταιρείας με αμέτρητα ποιοτικά έργα που απαντούν στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις και σχεδιασμούς.

Πέρα από το προϊόν, η εταιρεία πολλές φορές αναδείχθηκε για το κοινωνικοπολιτικό της προφίλ επιτελώντας έτσι και ένα κοινωνικό έργο. Η εταιρία για να γιορτάσει αυτά τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας πραγματοποίησε όλη τη χρονιά 2014 μια σειρά εκδηλώσεων υπό την ονομασία The Butterfly Effect που οι περισσότερες από αυτές ήταν αφιερωμένες στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για ενίσχυση του πολύ σημαντικού αυτού έργου.

Μαραθώνιος Λεμεσού 2014

Συνεχίστηκε ο εορτασμός με την συμμετοχή στο Μαραθώνιο Λεμεσού με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε να δοθούν στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής ως ενίσχυση. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ενώ ταυτόχρονα η χαρά και η διασκέδαση της ημέρας εκείνης ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων. Με αφορμή των δέκα χρόνων, η Imperio, διοργάνωσε τον Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικών Ιδεών δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους φοιτητές που αγαπούν αυτό που κάνουν να αναδειχθούν κερδίζοντας Πρακτική Άσκηση. Διαγωνισμός Αρχιτεκτονικών Ιδεών

Η ομάδα της Imperio - Kick Off

Ξεκινώντας λοιπόν από το Kick Off event στο Da Vinci της παλιάς πόλης της Λεμεσού στην αρχή του χρόνου έγινε η πρώτη αναφορά στα 10 χρόνια της εταιρείας. Παραβρέθηκαν πολλοί συνεργάτες καλοί φίλοι όπως, ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων Imperio και δημοφιλής καλεσμένοι.


11 exclusive 12 Mama’s Sunday

Η Γιορτή της Μητέρας είναι για όλους μας σημαντική αλλά αυτό που την κάνει σημαντικότερη είναι όταν γίνεται ο λόγος να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα για τα παιδιά της. Έτσι η Imperio για άλλη μια φορά διοργάνωσε πάρτι αφιερωμένο στις μητέρες αλλά και στα παιδιά στο Bubble Park της Λεμεσού με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για να δοθούν στο Κέντρο Πρόληψης.


exclusive 12

12

IMPERIO

Η ομάδα της Imperio - Teambuilding

Η ομάδα της Imperio - ALS Ice Bucket Challenge


13 exclusive 12

Το αποκορύφωμα του εορτασμού πραγματοποιήθηκε σε μια συμβολική μέρα για την Imperio. Στις 10-10-2014 γιόρτασε τα γενέθλια της φαντασμαγορικά στο ξενοδοχείο Four Seasons με πολλούς επίτιμους καλεσμένους και εξέχουσες προσωπικότητες της Κύπρου. Το Gala Dinner συνδυάστηκε και με ψυχαγωγία αφού στήθηκε φιλανθρωπικό καζίνο στο χώρο του party και έτσι συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό για το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής. Η δράση όμως της Imperio δε σταματά αλλά κάπου εδώ αρχίζει. Μια νέα δεκαετία έρχεται για την Imperio με πολλές προκλήσεις που διψά να τις ζήσει.

Στιγμιότυπα από το Casino Night


exclusive 12

14

LIFESTYLE

Τερματίζοντας το «Πλεονέκτημα Έδρας»

Τα ταξίδια είναι ένα σχεδόν αναπόφευκτο μέρος της επαγγελματικής άθλησης. Δυστυχώς, οι εσωτερικοί χώροι των αεροπλάνων τείνουν να είναι σχεδιασμένοι κατά τρόπο που συχνά δεν ευνοεί τις κάποιες φορές ιδιότυπες σωματικές αναλογίες αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες των επαγγελματιών αθλητών. Η κούραση που δημιουργείται από ένα βαρύ ταξιδιωτικό πρόγραμμα συνεισφέρει όχι μόνο στο γνωστό «πλεονέκτημα έδρας», αλλά επίσης σε αυξημένες πιθανότητες τραυματισμών. Σε μία απόπειρα να λύσει αυτό το πρόβλημα, η βραβευμένη εταιρία σχεδιασμού Teague η οποία εδράζεται στο Seattle, ένωσε τις δυνάμεις με τη Nike για να δημιουργήσουν το λεγόμενο «Αεροπλάνο του Αθλητή».

Ο χώρος ξεκούρασης σχεδιάστηκε με βάση τον ύπνο

«Το εναέριο ταξίδι συχνά παρεμποδίζει τις αθλητικές επιδόσεις λόγω του αντίκτυπού του στις σωματικές, φυσιολογικές και γνωστικές λειτουργίες» δήλωσε ο δημιουργικός διευθυντής της Teague, Philipp Steiner. «Όταν οι επαγγελματίες αθλητές ταξιδεύουν κατά μήκος διαφορετικών χρονικών ζωνών, η ομάδα τους έχει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να χάσει. Το Αεροπλάνο του Αθλητή ουσιαστικά εξισώνει το πεδίο του παιχνιδιού». Οι σχεδιαστές της Teague και της Nike εστίασαν τη σύλληψή τους σε τέσσερεις τομείς-κλειδιά, που πιστεύουν ότι οι σύγχρονες αεροπορικές εταιρίες αποτυγχάνουν να καλύψουν ικανοποιητικά για τους αθλητές.

Οι αθλητές μπορούν να τελειώνουν τη μέρα τους με ένα μασάζ

Ο πρώτος τομέας είναι η «αποθεραπεία» ή, όπως το θέτει η Teague, «η εξουδετέρωση των αρνητικών νοητικών και σωματικών συνεπειών του αεροπορικού ταξιδιού και η «ανύψωση» της αίθουσας εξάσκησης στα 40,000 πόδια μέσω της βιομετρίας και των αναλύσεων που λαμβάνουν χώρα κατά την πτήση, και επιταχύνουν τόσο τη διάγνωση των τραυμάτων όσο και την αντιμετώπισή τους». Οι επόμενοι δύο τομείς είναι ο ύπνος και η βέλτιστη κυκλοφορία του αίματος, που επιταχύνουν τη θεραπεία μετά τον αγώνα. Τέλος οι εσωτερικοί χώροι, κοσμημένοι με την αισθητική της Nike θα «δημιουργήσουν χώρους για διάφορες νοητικές δραστηριότητες, ειδικά την παρακολούθηση ταινιών — που θα λαμβάνει χώρα τόσο πριν όσο και μετά από τους αγώνες». Μέχρι στιγμής, το Αεροπλάνο του Αθλητή δεν είναι παρά μία σχεδιαστική μελέτη. Ωστόσο στον υπερανταγωνιστικό κόσμο των επαγγελματικών σπορ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ήταν ικανός να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός φιλόδοξου αθλητικού ομίλου για να αποκτήσει το κρίσιμο πλεονέκτημα. Έτσι, το Αεροπλάνο του Αθλητή θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.exclusive 12

16

world news

Η Άνοδος και

η Πτώση του Oscar Pistorius


17 exclusive 12 Η Reeva Steenkamp και o Oscar Pistorius

Πως ένας από τους πιο επιτυχημένους παγκοσμίως αθλητές, πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους, κατέληξε στη φυλακή μετά τη δολοφονία της συντρόφου του.

Η ζωή του Pistorius εξελίχθηκε σε δυο παράλληλες ιστορίες. Υπάρχει μία ιστορία εξαιρετικής αποφασιστικότητας –το πώς αυτό το αγόρι που δεν είχε κανένα προφανές ταλέντο στο τρέξιμο όταν ήταν 12, με κάποιον τρόπο έφτασε στα ύψη των σπορ σε μερικά μόνο χρόνια. Αλλά η δεύτερη ιστορία είναι το πως αυτό το αθώο αγόρι κατέληξε να γίνει ένας άντρας στοιχειωμένος από τον θυμό του, με μια απερίσκεπτη αγάπη για τα όπλα και την ταχύτητα. Μία από τις πιο πρώιμες μνήμες του Oscar, ήταν να κατεβαίνει ένα λόφο κοντά στο σπίτι του με το αμαξάκι του αδερφού του Karl, κι έτσι οι δυο τους ανέπτυξαν ένα πάθος για την ταχύτητα που κράτησε μια ζωή. Καθώς ο τοίχος στο τέρμα του λόφου πλησίαζε απειλητικά, και χωρίς φρένα στο αμαξάκι, ο Karl άρπαξε το προσθετικό πόδι του Oscar, το ξερίζωσε και το έβαλε στον τροχό ώστε να αναγκάσει το όχημα να σταματήσει. Παρόλο που τη γλιτώσανε φτηνά, ο νέος τους εθισμός δεν θα τους εγκατέλειπε –στα τέσσερα ο Oscar οδηγούσε μικρές μοτοσυκλέτες. Λίγο αργότερα έκανε αγώνες δρόμου με τον πατέρα του. Στα 15 οδηγούσε το VW Golf του αδερφού του, και σαν ενήλικας ένα ατύχημα με βάρκα ταχύτητας παραλίγο να τερματίσει την καριέρα του. Έχοντας γεννηθεί χωρίς περόνη -το μικρότερο από τα δύο οστά της κνήμης- τα πόδια του Oscar ακρωτηριάστηκαν από το γόνατο και κάτω όταν ήταν 11 μηνών. Έξι μήνες αργότερα έλαβε τα πρώτα του προσθετικά, μια καθοριστική στιγμή στη ζωή του, όπως είπε αργότερα. Η μητέρα του τού άσκησε τεράστια επιρροή. Έβαζε σημειώματα με εμπνευσμένα ρητά στα καλαθάκια με το φαγητό των παιδιών της, και ένα τέτοιο γράμμα το κρατά ακόμη: «Αληθινά αποτυχημένος δεν είναι ποτέ

αυτός που περνά τη γραμμή τερματισμού τελευταίος. Αληθινά αποτυχημένος είναι αυτός που κάθεται στην άκρη, αυτός που δεν προσπαθεί καν να συναγωνιστεί». «Στον Oscar δεν άρεσε να του υπενθυμίζουν ότι ήταν διαφορετικός γιατί στο μυαλό του δεν ήταν διαφορετικός», λέει ο Gianni Merlo, που συνέγραψε μαζί με τον Pistorius το βιβλίο του Blade Runner. «Αυτό εξαιτίας του τρόπου που τον ανέθρεψε η μητέρα του σαν παιδί. Το πνεύμα του είναι τελείως διαφορετικό επειδή γεννήθηκε έτσι. Χωρίς να ξέρεις τι σημαίνει να είσαι φυσιολογικός, νιώθεις όντως φυσιολογικός». Στα εννιά του είχε τον πρώτο του καβγά – για ένα κορίτσι – και ακολούθησαν κι άλλοι. Η αντίδραση της οικογένειάς του; Ο πατέρας και ο παππούς του του έμαθαν μποξ. Τότε έμαθε για πρώτη φορά να αμύνεται, και αργότερα απέδειξε σε πολλές περιπτώσεις ότι ποτέ δεν δίσταζε να ξεσπά, συνήθως λεκτικά, σε ανθρώπους που τον ενοχλούσαν. Παρά την τόλμη του αυτή, δεν επέδειξε κάποιο αθλητικό ταλέντο στην αρχή της εφηβείας του. Αυτό εκδηλώθηκε στο Σχολείο Αρρένων Pretoria όταν του δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί πολύ ελαφρύτερα προσθετικά, χάρη σε έναν οικογενειακό φίλο και μηχανικό σχεδιασμού, τον Chris Hatting. Αρχικά ήταν το τρέξιμο αντοχής και όχι το σπριντ που τον ενδιέφερε. Παρου-


18

ημερομηνίες της γέννησης και του θανάτου της τατουάζ στο δεξί του μπράτσο. Ένα χρόνο μετά το θάνατο της μητέρας του ήρθε το τρίτο γεγονός που θα άλλαζε τη ζωή του – έσπασε το γόνατό του στο γήπεδο του ράγκμπι. Συνέβη σε μία στιγμή που δούλευε σκληρά στη γενικότερη φυσική του κατάσταση, σαν συμπλήρωμα στο ράγκμπι και το θαλάσσιο πόλο.

exclusive 12

Ήταν κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου της Pretoria, που του προτάθηκε σαν συμβουλή να ασχοληθεί με το σπριντ ώστε το γόνατό του να βοηθηθεί στην ίασή του. Τρεις εβδομάδες αφότου ξεκίνησε το σπριντ, ο Pistorius έτρεξε στον πρώτο του δρόμο των 100 μέτρων. Κέρδισε επιτυγχάνοντας έναν χρόνο πολύ καλύτερο από αυτόν οποιουδήποτε άλλου αναπήρου. Ένα αστέρι είχε γεννηθεί. Οχτώ μήνες αργότερα, κέρδισε το χρυσό των 200 μέτρων στους Παραολυμπιακούς στην Αθήνα και η ζωή του άλλαξε για πάντα. Ήταν αυτή τη στιγμή, το Σεπτέμβριο του 2004, που ο κόσμος γνώρισε το ταλέντο και την προσωπικότητά του. Σύντομα άρχισε να συναγωνίζεται αθλητές χωρίς ειδικές ανάγκες, πρώτα σε έναν δρόμο 400 μέτρων ενός Χρυσού Γκαλά στη Ρώμη το 2007, τελειώνοντας δεύτερος, και κατόπιν στο Sheffield όπου, εν μέσω πολύ υγρών καιρικών συνθηκών, τερμάτισε τελευταίος. Άρχισε πλέον να τίθεται το ερώτημα, αν τα προσθετικά του του έδιναν κάποιο πλεονέκτημα.

Πάνω: Η μικρή Ellie May Challis με τον Oscar Pistorius το 2009. Κάτω: Ο Oscar με τη μητέρα του Sheila Pistorius.

σίαζε ικανοποιητικές επιδόσεις σε διαδρομές των 10χλμ., ενώ του άρεσε και το ράγκμπι και το θαλάσσιο πόλο. Η ανακάλυψη αθλημάτων στα οποία μπορούσε όχι απλά να συμμετέχει αλλά και να συναγωνίζεται πλήρως σήμαινε ότι οι σχολικές του μέρες ήταν πλέον χαρούμενες – αλλά τρία γεγονότα που θα άλλαζαν τη ζωή τους θα έριχναν ένα πιο μελαγχολικό φως σε εκείνα τα χρόνια. Το πρώτο ήταν το διαζύγιο των γονιών του, που σήμαινε ότι ο Oscar και τα αδέρφια του θα χωρίζονταν από τον πατέρα τους και θα ζούσαν με τη μητέρα τους σε ένα μικρότερο σπίτι. Έπειτα το Μάρτιο του 2002 η μητέρα του Sheila πέθανε. Για τον δεκαπεντάχρονο PIstorius έμοιαζε σαν το φως που τον οδηγούσε στον κόσμο να είχε σβήσει. Έχει τις

Ήταν μεγάλο το χτύπημα όταν τον επόμενο χρόνο το παγκόσμιο διοικητικό σώμα του αθλητισμού, η IAAF κατέληξε ότι όντως έτσι συνέβαινε και του τα απαγόρεψε. Όμως πολέμησε την απόφαση και κέρδισε την έφεση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να αγωνιστεί στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο αργότερα τον ίδιο χρόνο. Αποτυγχάνοντας να προκριθεί, έθεσε ως στόχο του το Λονδίνο το 2012 όπου έγινε ο πρώτος αθλητής στίβου που αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς και στου Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο Pistorius πάντα αντιτιθόταν σθεναρά στην υπόνοια ότι η προσπάθειά του να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς σήμαινε ότι θεωρούσε του Παραολυμπιακούς δευτέρας κατηγορίας. Απλά πίστευε ότι ήταν άδικο να αποκλείονται αθλητές με ειδικές ανάγκες εάν ήταν αρκετά καλοί για να μπορούν να συμμετέχουν: «Δεν είμαι Παραολυμπιακός αθλητής ούτε Ολυμπιακός αθλητής. Είμαι απλά αθλητής και δρομέας». Το 2011 ο Pistorius έφυγε οργισμένος από μία ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC αρνούμενος να απαντήσει σε μία ερώτηση για τον αγώνα του να συμμετέχει σε αγώνες μη-αναπήρων. Έπειτα υπήρξε το ξέσπασμα στου Ολυμπιακούς του Λονδίνου, όταν επιτέθηκε στον Alan Oliveira. Ένας άλλος Παραολυμπιακός αθλητής από τη Νότιο Αφρική, ο Arnu Fourie, είπε σε έναν δημοσιογράφο ότι έπρεπε να αλλάξει δωμάτιο στο αθλητικό χωριό γιατί ο Pistorius φώναζε πολύ όταν μιλούσε στο τηλέφωνο.


Ο Levin, διευθυντής marketing στο επάγγελμα, υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με πολλούς στην υψηλή κοινωνία του Γιοχάνεσμπουργκ, ο αθλητής ήταν ειλικρινής στα αισθήματά του. Κάτι που έκανε εντύπωση στον Levin ήταν οι φόβοι του Pistorius σχετικά με την ασφάλεια. Πρόσφατα είχε αγοράσει ένα νέο σπίτι στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο προάστιο του Sandton και έλεγε πόσο χαρούμενος ήταν που ήταν εξοπλισμένο με περισσότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας απ’ ότι το σπίτι του στην Pretoria. Αντί να απολαμβάνει το ονειρεμένο σπίτι του, ‘απολαμβάνει’ πλέον ένα κελί φυλακής. Η ελευθερία και η συντροφικότητα που είχε γνωρίσει στα ηλιόλουστα γήπεδα του Δημοτικού Σχολείου Constantia Kloof πρέπει τώρα να του φαίνονται ότι ανήκουν σε έναν άλλο κόσμο. Πάνω: Ο Pistorius όταν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ κατά τη διάρκεια ημιτελικών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2004 στην Αθήνα

Πολλοί συμφωνούσαν ότι στο χαρακτήρα του είχαν σημειωθεί αλλαγές. Αυτό δεν αφορούσε απλά τη δόξα που τον έκανε αλαζόνα, υπήρχαν κι άλλα συμβάντα που υπονοούσαν μια επιθετική πλευρά και μια απερισκεψία που έμενε κρυμμένη από το κοινό. Υπήρχε για παράδειγμα μια εκπυρσοκρότηση όπλου σε ένα εστιατόριο και ακόμα μία βολή που τρύπησε μία οροφή αυτοκινήτου, καθώς και οι περιστασιακοί λεκτικοί και μη καβγάδες. Αυτό που έφτασε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων -τουλάχιστον στον κουτσομπολίστικο τύπο- ήταν το ρομάντζο της σχέσης του με τη Reeve Steenkamp. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το Νοέμβριο του 2012 μέσω ενός κοινού φίλου σε ένα event με μηχανές και η ίδια συμφώνησε να τον συνοδεύσει σε μία τελετή απονομής βραβείου το ίδιο βράδυ, εφόσον θα ήταν ασυνόδευτος. Το μοντέλο ήταν ήδη τηλεοπτικός αστέρας ενός reality show και φιλοξενούνταν τακτικά στα εξώφυλλα των περιοδικών. Ήταν επίσης πολύ δημοφιλής. Η καλύτερη φίλη και συγκάτοικός της Gina Myers δήλωσε στο BBC ότι η Steenkamp ήταν μια γυναίκα «τόσο μεγαλοπρεπής εσωτερικά όσο όμορφη ήταν εξωτερικά». Ένας φίλος του ζευγαριού, ο Del Levin, συνάντησε το ζευγάρι σε ένα δείπνο περίπου δύο εβδομάδες πριν από το θάνατο της Steenkamp, όπου η σύζυγος του Levin, μία πολύ γνωστή προσωπικότητα της τηλεόρασης, κάθισε δίπλα της και οι δυο τους συνομιλήσανε Δεξιά: Ο Pistorius κατά τη διάρκεια της δίκης

exclusive 12

Πολλοί πιστεύουν ότι τα τελευταία χρόνια ο Pistorius είχε αλλάξει. Αλλά κάποιοι φίλοι του διηγούνται μια διαφορετική ιστορία – ενός ανθρώπου γεμάτου ζεστασιά και κέφι που ξεπερνούσε τα προβλήματα της ζωής και παρέμενε πιστός παρόλο που γινόταν γνωστός και δημοφιλής.

19

για πολύ ώρα. Ο Levin και η γυναίκα του πήραν την εντύπωση ότι το ζευγάρι, που γνωριζόταν πλέον για σχεδόν τρεις μήνες, ήταν ευτυχισμένο.


Αξεσουάρ για… #Selfie!

exclusive 12

20

LIFESTYLE

Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη αξεσουάρ των selfie, αλλά κανείς δεν έχει καταφέρει να εφεύρει ένα μέχρι σήμερα που να μην κάνει τον άλλο να φαίνετε σαν ‘σπασίκλας’ όταν το χρησιμοποιεί. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα 5 τελευταία μοντέλα τους.

Πάνω: Ο Alexander Remnev στην κορυφή ενός ουρανοξύστη στο Dubai βγάζοντας selfie Φωτογραφία από Alexander Remnev/Caters News

The S.E.L.F.I.E. Mirror The Selfie Stick Όταν συνάντησα μια ομάδα ατόμων να στριμώχνετε κρατώντας ένα ραβδί, δεν ήταν γιατί ήταν αγκαλιά με την καλή νεράιδα, αλλά γιατί προσπαθούσαν να βγάλουν φωτογραφία όλοι μαζί. Η σκέψη να τους ρωτήσεις αν θέλουν βοήθεια για να βγάλουν φωτογραφία ήταν προφανώς άσκοπη γιατί αν ήθελαν βοήθεια, δεν θα έμπαιναν στον κόπο να αποκτήσουν αυτό το gimmick που αντικαθιστά την ανθρώπινη παρέμβαση. The Selfie Brush Αυτή η θήκη για συσκευές iPhone, έχει διπλή χρήση αφού χρησιμοποιείται και σαν βούρτσα για τα μαλλιά. Για να μην αφήσετε περιθώριο να σας κοιτάνε όλοι παράξενα.

Τα αρχικά S.E.L.F.I.E. είναι για το «Self Enhancing Live Feed Image Engine». Ενεργοποιείται όταν κάποιος σταθεί μπροστά από τον καθρέφτη και χαμογελάσει! Ακολούθως, η φωτογραφία σας δημοσιεύεται αυτόματα στο προφίλ σας του Facebook ή Twitter. The Selfie Ring

The Selfie Hat

Όταν είστε πάνω σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ ή οπουδήποτε αλλού θα φαινόταν όμορφο φόντο σε μια selfie, απλά βάζετε τα δάκτυλα σας στα δακτυλίδια και τα χρησιμοποιείτε για να σταθεροποιηθεί το τηλέφωνό σας καθώς ετοιμάζετε το πλάνο. Δεν θα ξαναρίξετε το τηλέφωνο σας ξανά και ξανά καθώς προσπαθείτε να βγάλετε selfie. Τώρα θα το φοράτε!

Αυτό εκθαμβωτικό σομπρέρο σχεδιάστηκε από τον Christian Cowan-Sanluis και εξοπλίστηκε με ένα ταμπλετ της Acer. Μπορείτε να πείτε ότι είναι ένα κόλπο προώθησης γιατί κανείς δεν πρόκειται να βάλει ένα τάμπλετ της Acer, εκτός και αν η Acer το ανέθεσε!

Φαίνεται σαν ένα αλάνθαστο εργαλείο. Τούτου λεχθέντος, θα εξακολουθείτε να διατρέχετε τον κίνδυνο να ‘λιθοβοληθείτε’ δημοσίως για την ιδιοκτησία ενός Selfie Ring, το οποίο είναι μια ακραία λύση για τους φανατικούς οπαδούς των selfie φωτογραφιών.Λάμψη και πολυτέλεια!

exclusive 12

22

LIFESTYLE

Η Swarovski συνδυάζει φως, λάμψη και πολυτέλεια, για να δημιουργήσει το χαρακτηριστικό, πολυπόθητο στυλ της. Η Swarovski, μια επωνυμία ταυτισμένη με το σύγχρονο στυλ, απευθύνεται στη σύγχρονη πολυδιάστατη γυναίκα που θέλει να έχει τέλεια εμφάνιση ανά πάσα στιγμή.

Η Miranda Kerr ενσαρκώνει αυτή τη μοντέρνα και πολυδιάστατη γυναίκα και επιλέχθηκε ως μούσα της Swarovski για τη σεζόν Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2014/15. Λαμπερή και πασίγνωστη για την ασύγκριτη αίσθηση του στυλ που διαθέτει, η Miranda έχει πολλές διαφορετικές πλευρές οι οποίες εκφράζουν ιδανικά τις αξίες της Swarovski. «Η Miranda ήταν μια φυσική επιλογή για τη Swarovski. Εκπροσωπεί μια πολύ σύγχρονη γυναικεία εικόνα, η οποία αναδεικνύει την επωνυμία με τον καλύτερο Καταστήματα VE Very Exclusive – Λευκωσία – Λεμεσός Τηλ.22897361


23 exclusive 12

τρόπο» εξηγεί η Nathalie Colin, Διευθύντρια Δημιουργικού της Swarovski. Ως πρωταγωνίστρια της νέας παγκόσμιας καμπάνιας με την υπογραφή του φωτογράφου Steven Meisel, η Miranda δηλώνει: «Λατρεύω την ευελιξία που διαθέτουν οι συλλογές της Swarovski. Τα κοσμήματά της συμβαδίζουν πάντα με την εποχή τους, είναι μέσα στη μόδα και συνάμα διαχρονικά, ώστε να μπορούν να φορεθούν από το πρωί ως το βράδυ, για σπορ και πιο επίσημες εμφανίσεις». Μια καμπάνια που αναδεικνύει τις βασικές τάσεις της σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2014/15

Η καμπάνια, που αποτελείται από 7 στοιχεία οπτικού υλικού, παρουσιάζει τις βασικές τάσεις της σεζόν που ξεχωρίζουν από τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2014/15.

αποχρώσεις. Με τέτοια ποικιλία, από τις πλούσιες σαγηνευτικές χρυσές αποχρώσεις μέχρι το ντελικάτο και θηλυκό ροζ χρυσό και το εκλεπτυσμένο ασήμι, γιατί να επιλέξετε ένα μόνο χρώμα;».

Η πρώτη είναι οι μικτές επιμεταλλώσεις, που αποτελούν κυρίαρχο και ευκολοφόρετο στυλ. Οι επιμεταλλώσεις σε χρυσό, ροζ χρυσό και ασήμι συνδυάζονται αρμονικά, όπως στη διαφημιστική καμπάνια στην οποία η Miranda φορά το κολιέ και το άκαμπτο βραχιόλι «Bound». Για τη Nathalie Colin «η τάση των μικτών επιμεταλλώσεων προβάλλει την ιδέα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να παραβαίνουμε τους κανόνες για να δημιουργούμε το δικό μας αντιπροσωπευτικό στυλ. Αυτή τη σεζόν, η Swarovski θα εξερευνήσει ακόμα περισσότερο τις μικτές επιμεταλλώσεις, με την κυκλοφορία κοσμημάτων σε όλες τις

Μενταγιόν, βραχιόλια και δαχτυλίδια σε λιτές, λεπτές γραμμές είναι διαθέσιμα σε διάφορα μέταλλα, προσδίδοντας νέες διαστάσεις στην έννοια της ευελιξίας που αποτελεί εμβληματικό στοιχείο πολλών σχεδίων της Swarovski. Αυτή τη σεζόν, τολμήστε να συνδυάσετε πολλά όμοια δαχτυλίδια ή βραχιόλια ή μερικά διαφορετικά μενταγιόν σε διάφορες μεταλλικές αποχρώσεις. Οι επιλογές και οι πιθανοί συνδυασμοί δεν έχουν τέλος. Η Swarovski πραγματικά ενθαρρύνει τις γυναίκες να τολμούν όσον αφορά την εμφάνισή τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενσωματώσουν νέες τάσεις στο προσωπικό τους στυλ, με τον δικό τους τρόπο, κάθε μέρα.


exclusive 12

24

POSITIVE THINKING

Το καθρεφτάκι από Μιχάλη Ρ. Βιράρτη, Director of Virardi, και συγγραφέα των βιβλίων “ΘΕΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ” και "Η Κρίση θέλει Κρίση", www.michaelvirardi.com

Είναι περίπου πέντε τα αυτοκινητικά ατυχήματα που βλέπω κάθε μήνα στην Κύπρο. Τόσα όσα και τα χρόνια που έζησα ως φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των οποίων είχα δει εκεί μόνο πέντε ατυχήματα. Πέντε ατυχήματα σε ένα μήνα στην Κύπρο, πέντε ατυχήματα σε πέντε χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο! Δυσανάλογη σχέση. Για τον τόσο μικρό αριθμό ατυχήματα ρώτησα κάποια στιγμή ένα Άγγλο οδηγό ταξί: «Τι είναι αυτό που σας κάνει καλούς οδηγούς;» Η απάντησή του, που ομολογουμένως με προβλημάτισε, ήταν λιτή και σαφής: «Σπάνια κοιτάζουμε στο καθρεφτάκι!». Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι έχουν τη νοοτροπία αυτή, όχι μόνο στην άσφαλτο, αλλά και στην πορεία της ζωής τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ζημιογόνο για τις μελλοντικές σου προοπτικές από το να ξοδεύεις το παρόν σου κολλημένος και αναλογιζόμενος το παρελθόν. Ο άπιστος σύζυγος, η λάθος επαγγελματική κίνηση, τα

υψηλά επίπεδα ζάχαρης στο αίμα σου, η μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας σου μέσα στο χρόνο που πέρασε και τόσες άλλες σκέψεις για το παρελθόν δηλητηριάζουν το παρόν και το μέλλον σου. Ό,τι έγινε δε ξεγίνεται, ό,τι γράφτηκε δε ξεγράφεται, είναι πράγματα που δεν είναι στο χέρι σου να αλλάξεις, που ανήκουν στο παρελθόν σου. Μην κάθεσαι να λυπάσαι και να αγχώνεσαι για αυτά που έγιναν. Δες τα ως οδηγό και δάσκαλο για αυτά που θα πράξεις στο μέλλον. Μην αφήσεις το παρελθόν να σε κρατάει πίσω, καθηλωμένο στο χθες. Μπορεί να ανήκεις στην ομάδα των ανθρώπων αυτών που εδώ και κάποιους μήνες τρέχουν αδιάκοπα από συνέντευξη σε συνέντευξη, από εταιρεία σε εταιρεία για να δώσουν με λαχτάρα το βιογραφικό τους, για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας. Και επιστρέφουν πάντα απογοητευμένοι από τις πολλές αρνητικές απαντήσεις, ακόμα και από τις απαντήσεις που δε δόθηκαν ποτέ. Μπορεί και να ανήκεις

στην ομάδα των πωλητών που δέχθηκαν αλλεπάλληλες απορρίψεις από τους συνεργάτες τους λόγω ψηλής τιμής. Κι αν βρίσκεσαι σ’ αυτές τις δυο ομάδες ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα ανθρώπων και έχεις βιώσει την απογοήτευση, μην τα βάλεις κάτω, μην καθηλωθείς στις αποτυχίες του παρελθόντος. Κοιτάζοντας από το καθρεφτάκι της ζωής σου, μη βλέπεις μόνο τις αρνητικές αναμνήσεις. Κοίταξε μπροστά σου, από το μπροστινό τζάμι του αυτοκινήτου της ζωής σου τα καλύτερα έρχονται. Με οδηγό το κάθε σου στραβοπάτημα, το κάθε σου «δυστύχημα» προχώρησε σοφότερος προς το μέλλον. Να έχεις τα μάτια στραμμένα πάντα μπροστά και όχι στο καθρεφτάκι που σε πάει πίσω, γιατί οι ευκαιρίες βρίσκονται πάντα μπροστά σου και ποτέ πίσω σου! Καλό δρόμο να έχεις…exclusive 12

26

facetime

Το νέο αστέρι που φωτίζει την Barca

Photo: Miguel Ruiz/FCB

Σε όλο τον κόσμο, ο Neymar Jr θεωρείται ως ένας από τους πιο υποσχόμενους νέους ποδοσφαιριστές σήμερα. Είχαμε τη χαρά να τον συναντήσουμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του με την ποδοσφαιρική ομάδα της Barcelona στην Κύπρο, και του απευθύναμε μερικές όχι και τόσο συνηθισμένες ερωτήσεις. Αυτή είναι πιθανόν η πρώτη σου επίσκεψη στην Κύπρο. Τι εντύπωση σου έχει κάνει μέχρι τώρα; Μου αρέσει η Κύπρος, ή ό,τι έχω δει μέχρι τώρα. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί. Και υπάρχουν πάρα πολλοί οπαδοί της Barca.

Είσαι μόλις 21 ετών, και έχεις χιλιάδες οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Πώς αισθάνεσαι γι αυτό; Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για την αγάπη που μου δείχνουν οπαδοί από όλο τον κόσμο, ακόμη και από χώρες που δεν περίμενα. Αυτή η αγάπη που εισπράττω από τόσους ανθρώπους με κάνει πολύ ευτυχισμένο.


27 exclusive 12

Αν κοιτάξεις στο youtube, μπορείς να βρεις πολλά video clips από εσένα να τραγουδάς και να χορεύεις. Πως σου φαίνεται αυτό; Μου αρέσει. Μου αρέσουν πολύ τα τραγούδια, μου αρέσουν οι Pagode, Gospel, Funky, Sertaneja ... εξαρτάται από την ημέρα. Δεν έχω ένα αγαπημένο είδος μουσικής, αλλά υπάρχουν πολλά που μου αρέσουν. Μου αρέσει επίσης να μαθαίνω τη χορογραφία τους, για μένα είναι πολύ διασκεδαστικό. Τι σημαίνει η Barca για σένα;

Πολλοί οπαδοί έχουν εμμονή για τα τατουάζ σας.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους που υπάρχουν και είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέρος της ιστορίας του, παίζοντας δίπλα σε παίκτες που θαυμάζω. Τώρα έχω την τιμή να φοράω αυτή την πολυπόθητη φανέλα.

Ναι, έχω 14, και τέσσερα από αυτά, ή μάλλον όλα τους, έχουν κάτι ιδιαίτερο, η μητέρα μου, ο πατέρας μου, η αδερφή μου. Όλα έχουν κάτι πολύ προσωπικό για μένα.

Έχετε πάνω από 2,100,000 fans στο Instagram, σωστά; Είναι ένα fun app. Όλοι οι φίλοι μου είναι εκεί, καθώς επίσης και πολλοί οπαδοί. Έχω συνηθίσει να το χρησιμοποιώ και καταλήγω να χαζεύω εκεί όλη μέρα. Μου αρέσει, επίσης, και ότι μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνώ με τους οπαδούς.


exclusive 12

28

Cinema

το μοναδικο ταλεντο του David fincher

Ο David Fincher είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ και αν διαφωνείτε, θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Ο Tony Zhou παραγωγός ταινιών και ελεύθερος εκδότης με έδρα το San Francisco, δημιουργός της ιστοσελίδας ‘Every Frame a Painting’ δείχνει πως το ταλέντο του Fincher είναι αξιοθαύμαστο και αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η συντηρητικότητα και αυτοέλεγχος να μη ξεφύγει από τα σκηνοθετικά όρια που ο ίδιος έχει θέσει. Χρησιμοποιώντας πάντα σταθερή κάμερα, αποφεύγοντας την κίνηση χεριού όσο το δυνατό περισσότερο, δημιουργεί τέλειες σκηνές σε κίνηση χωρίς κάποιος να μπορεί να διαχωρίσει αν η σκηνή ελεγχόταν από άνθρωπο ή μηχανικά. Αυτό φαίνεται αφού οι περισσότερες σκηνές χειρός σε μια ταινία ήταν μόλις 5 στην ταινία Se7en. Χωρίς να χρησιμοποιεί άσκοπες σκηνές εξακολουθεί να καταφέρνει να δημιουργεί όμορφες οπτικά ταινίες, ακόμα και όταν μόνο δύο άνθρωποι μιλούν σε μια σκηνή- η πλέον αδιάφορη κινηματογραφική σκηνή. Είναι μια θαυμάσια βουτιά στην τέχνη ενός από τους καλύτερους σκηνοθέτες σήμερα.

Αν δεν έχετε πειστεί μέχρι τώρα, δεν έχετε παρά να το εξακριβώσετε παρακολουθώντας μερικές από τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει όπως το The Girl with the Dragon Tattoo, The Social Network, Se7en, Fight Club καθώς και την δημο-

φιλή σειρά το House of Cards όπου έχει ρόλο παραγωγού αλλά και σκηνοθέτη.exclusive 12

30

IMPERIO

Ζήσε στο έπακρο!

Belvedere Residences


Το νέο έργο που αναπτύσεται περιβάλλεται από μοναδικά χαρακτηριστικά. Η όμορφη και απρόσκοπτη θέα από όλα τα διαμερίσματα μαγεύει, η κοντινή απόσταση από την πόλη της Λεμεσού καθώς και η εύκολη πρόσβαση στους κύριους αυτοκινητοδρόμους διευκολύνει την καθημερινότητα, το μοναδικό και μοντέρνο design μοιράζει επιθυμίες κατάκτησης, και η λειτουργικότητα είναι απλά δεδομένη σε ένα τέτοιου βεληνεκούς έργο. To Belvedere Residences, αναμένετε να γίνει ο νέος πόλος έλξης επενδυτών και ενοίκων. Το υψηλών προδιαγραφών αυτό έργο θα βρίσκεται Δυτικά της περιοχής Πάνθεα στην Αγία Φύλα και θα ξεχωρίζει για τη μοναδικότητα στο στυλ και στην ποιότητα. Η ευκαιρία να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στο έπακρο είναι εδώ. imperioproperties.com/belvedere

το νέο έργο της Imperio αναμένετε να γίνει ο νέος πόλος έλξης επενδυτών και ενοίκων.

exclusive 12

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Imperio βρίσκει πάντα αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. Είναι πραγματικά μια ικανότητα που χαροποιεί ιδιαίτερα όσους την ακολουθούν.

31

BELVEDERE RESIDENCES


Maserati Ghibli

exclusive 12

32

driving

Η Maserati τώρα στην ΚΎΠΡΟ! Στυλ, πολυτέλεια και κομψότητα. Κάθε Maserati είναι σαν ένα έργο τέχνης, αφιερωμένο στην τελειότητα. Η εταιρεία FLC MODENA ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΕ, αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Maserati ΣΤΗΝ ΚΎΠΡΟ, είναι υπερήφανη να ανακοινώσει το άνοιγμα του νέου showroom της Maserati στη Λεμεσό.

Maserati Gran Coupe και Cabrio, με V8 κινητήρες καθώς και όλα τα τετράπορτα QUATTRAPORTE GHIBLI είναι τώρα διαθέσιμα στην οδό Σωτηρίου Tοφίνη, 4, Αγίου Αθανασίου 4102


Η νέα Maserati Ghibli είναι επιτέλους και επίσημα στο νησί της Κύπρου για να κλέψει την προσοχή με τη σπορ αίγλη που διαθέτει. H αψεγάδιαστη μορφή του με το απόλυτα καλό σχήμα που διαθέτει σε συνδυασμό με τις καθαρές γραμμές που δημιουργούν κίνηση, αιχμαλωτίζει την έντονη προσωπικότητά του. Όταν καθίσετε πίσω από το τροποποιήσιμο, εργονομικό δερμάτινο τιμόνι, με ένα απλό αλλά εντυπωσιακό πίνακα ελέγχου οργάνων με βασικές λειτουργίες πολυμέσων, θα νιώσετε τον απόλυτο έλεγχο.

Η Ghibli Diesel είναι το πρώτο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο στην ιστορία της Maserati: κάτω από το καπό του κινητήρα υπάρχει η καινοτομία των V6 3 λίτρων που ενσωματώνουν όλα τα πλεονεκτήματα της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας κινητήρων ντίζελ. Ο νέος κινητήρας κρατώντας την παράδοση της Maserati χάρη στο σπορ ταμπεραμέντο της έχει την 275HP ικανότητα που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να αυξηθεί από 0 στα 100 km / h σε 6,3 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 250 km / h.

Διαθέσιμο τώρα από FLC FLC Modena Ltd - στο Maserati Showroom


exclusive 12

34

lifestyle

BionicOpter, Festo

Το Τέλειο Σχήμα Η τεράστια λιβελούλη σηκώνεται επιφυλακτικά, χτυπώντας και τα τέσσερα φτερά της, αργά στην αρχή, κι έπειτα όλο και πιο γρήγορα. Μένει μετέωρη στο ίδιο σημείο για μερικά δευτερόλεπτα, ξαφνικά ορμά μπροστά, διαγράφει μερικές τολμηρές καμπύλες και κατεβαίνει σχεδόν μέχρι το έδαφος˙ έπειτα σκαρφαλώνει ξανά απότομα προς τα πάνω, με τα διάφανα φτερά της να χτυπούν τόσο γρήγορα που να γίνονται μια σχεδόν αόρατη θολούρα. Θα μπορούσε κάποιος εύκολα να φανταστεί ότι μία προϊστορική λιβελούλη έχει όντως αναστηθεί, αν έλειπε το βουητό από τους κινητήρες.

Art Pavilion Salzburg, 2011, Soma

Bionic Handling Assistant, Festo

Στην πραγματικότητα, αυτή η μήκους 44 εκατοστών ιπτάμενη μηχανή δεν είναι ένα ζωντανό ζώο, αλλά μία υψηλής τεχνολογίας δημιουργία φτιαγμένη από αλουμίνιο, ανθρακονήματα και πολυαμίδη. Αυτό το μικροσκοπικό ιπτάμενο αντικείμενο ελέγχεται από -τι άλλο;- ένα smartphone. «Βλέπουμε αυτό το project όπως κάποιοι δημιουργοί αυτοκινήτων θα έβλεπαν ένα θεματικό αυτοκίνητο. Θέλουμε να επιδείξουμε τι είναι τεχνολογικά δυνατόν», εξηγεί ο υπεύθυνος του εγχειρήματος, Heinrich Frontzek. Τελειοποιημένο εκ Φύσεως Το 2005 η Mercedes-Benz αποκάλυψε το βιονικό αυτοκίνητο, ένα θεματικό όχημα βασισμένο στις αρχές της βιονικής. O εξαιρετικά χαμηλός συντελεστής τριβής του αυτοκινήτου στα 0,19 είναι άμεσο αποτέλεσμα του αεροδυναμικού του σχήματος, εμπνευσμένο από τα τετραοδοντόμορφα τροπικά ψάρια. Το πόσο αποτελεσματικά η φύση βελτιστοποιεί ορισμένα σχήματα μέσα από την εξελικτική διαδικασία, φαίνεται ξεκάθαρα από ένα

πείραμα σε ένα τούνελ αέρος, που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί της Mercedes-Benz: ένα ανατομικά ακριβές μοντέλο αυτού του ψαριού καταγράφτηκε να έχει συντελεστή τριβής ακριβώς 0,06. «Η Μητέρα Φύση είχε εκατομμύρια χρόνια στη διάθεσή της για να τελειοποιήσει τα σχέδιά της» είπε ο Werner Nachtigall, εξηγώντας αυτή τη σχεδόν τέλεια αεροδυναμική. Ο Nachtigall είναι ένας από τους πιο φημισμένους πρωτοπόρους της βιονικής παγκοσμίως. Για πάνω από 50 χρόνια, ο συνταξιούχος πλέον καθηγητής ερευνά το πώς και το τι μπορεί η τεχνολογία να πάρει από τη βιολογία. «Το έργο της φύσης είναι μη εστιασμένο, αλλά λαμβάνει χώρα σε μαζική κλίμακα. Στην Ευρώπη για παράδειγμα υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλάζιες μύγες, και καθεμία είναι λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες». Μέσω πειραματισμών, λαθών και μέσω φυσικής επιλογής εμφανίζονται μορφές ζωής που συχνά είναι εκπληκτικές: «Τα γυρινιδαία σκαθάρια, όταν κολυμπάνε σημειώνουν μία αναλογία αποτελεσματικότητας στην


EXPO Yeosu, 2012, Νότιος Κορέα, Soma

κατανάλωση ενέργειας της τάξεως του 93%» σημειώνει. Μια τέτοια τελειότητα στη χρήση ενέργειας, είναι κάτι που οι μηχανικοί μόνο να ονειρεύονται μπορούν ότι θα την επιτύχουν. Ομορφιά vs Λειτουργικότητας Το πεδίο της βιονικής όμως δεν περιορίζεται στην τυφλή απομίμηση της φύσης σε όλες της τις λεπτομέρειες. Το κλειδί είναι η προσήλωση στη γενικότερη αρχή. Πριν από μερικά χρόνια ο Frontzek, μηχανικός της Festo, και η ομάδα του δημιούργησαν ένα μηχανικό γάντζο με εντυπωσιακή ανταπόκριση χρησιμο-

ποιώντας την προβοσκίδα του ελέφαντα σαν μοντέλο τους. Ο γάντζος μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ξεχωρίζει τα ευαίσθητα λαχανικά: «Μία αληθινή προβοσκίδα ελέφαντα έχει 40,000 μύες, αλλά εμείς μπορέσαμε να το αναδημιουργήσουμε με 11». Η Βιεννέζικη αρχιτεκτονική εταιρία Soma επίσης χρησιμοποιεί τη βιονική. «Η φύση είναι η κύρια πηγή έμπνευσής μας, ειδικά στη φάση της σύλληψης» λέει ο Stefan Rutzinger, ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας. Το 2012, στην Παγκόσμια Έκθεση στη Νότια Κορέα, το εντυπωσιακό περίπτερο με τον τίτλο «Ένας Ωκεα-

νός» έκανε πολλά φρύδια να ανασηκωθούν έκπληκτα. Οι οργανικές γραμμές και επιφάνειες των υψηλής τεχνολογίας κατασκευών, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Ωστόσο η ομορφιά, σε όρους τουλάχιστον βιονικών δομών, θεωρείται ως πάρεργο, ένα ευτυχές παραπροϊόν που παίζει δεύτερο ρόλο καθώς κύριος στόχος είναι η λειτουργικότητα. Το πρωταγωνιστικό χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι η μήκους 140 μέτρων πρόσοψη η οποία αποτελείται από τεράστια ελάσματα –ύψους μέχρι και 13 μέτρα– που μπορούν και κυρτώνουν. Επιπρόσθετα, εκτός από τις βιομιμητικές της ιδιότητες, αυτή η πρόσοψη εκπληρώνει και μία αρχιτεκτονική λειτουργία ελέγχοντας την εισροή φωτός και την εσωτερική θερμοκρασία. Η ομάδα της Soma έκανε ένα βήμα παραπέρα, σχεδιάζοντας ένα περίπτερο τέχνης στο Salzburg: χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή για να υπολογίσουν τη βέλτιστη θέση για 1,500 στύλους από αλουμίνιο με ένα μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών, η ομάδα ουσιαστικά δημιούργησε μία συντομευμένη εκδοχή της φυσικής διαδικασίας της εξέλιξης. Οι αρχιτέκτονες εισήγαγαν ορισμένες παραμέτρους αλλά δεν είχαν ιδέα με τι θα έμοιαζε το τελικό αποτέλεσμα μόλις ο υπολογιστής ολοκλήρωνε τους υπολογισμούς του. Ωστόσο, ο Rutzinger έχει επίγνωση των ορίων του: «Μπορούμε να προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την πολυπλοκότητα της φύσης, αλλά η φύση θα είναι πάντα πιο πολύπλοκη, με μεγάλη διαφορά. Η όποια απόπειρα μίμησης της φύσης δύναται να είναι διάσπαρτη με δυσκολίες» -όπως έμαθε ο βιολόγος Wilhelm Barthlott. Το να υιοθετήσεις ένα μακροχρόνιο όραμα, όπως έκανε ο Barthlott, είναι ουσιώδες όταν κανείς εργάζεται με τη βιονική. Τι είναι άλλωστε 20 χρόνια εντατικής έρευνας, σε σύγκριση με εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης;

Lotus Temple, Νέο Δελχί, Ινδία


Φως… τέχνη και αίσθημα!

exclusive 12

36

lifestyle

2.

1.

H Ιταλική εταιρεία ΒΕΒΥ Group θεωρείται ως ένας από τους Οίκους με το μεγαλύτερο γόητρο στo σχεδιασμό και κατασκευή φωτιστικών και επίπλων. Η εταιρεία ξεκίνησε το 1960 με ιδρυτές της τον Sergio Soffiato και Gabriella Bertotti . Οι δημιουργίες της τοποθετούνται στην αγορά κάτω από τις εμπορικές επωνυμίες BEBY Italy και DILUCE με εμπειρία μισού αιώνα. Οι σειρές προϊόντων BEBY Italy είναι μια σύγχρονη ερμηνεία και αναγέννηση της Iταλικής κλασσικής τέχνης της οποίας το γόητρο αναδημιουργείται χρησιμοποιώντας αποκλειστικές τεχνολογίες, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα του εσωτερικού φωτισμού.

3.

Τα προϊόντα των σειρών DILUCE χαρακτηρίζονται από το επιδέξιο συνδυασμό του αυστηρού και μινιμαλιστικού σχεδίου με τα πολύτιμα υλικά και περίπλοκα σχέδια. Ο εκθεσιακός της χώρος βρίσκεται μεταξύ των πιο εκλεκτών Οίκων στην καρδιά του Μιλάνου, στη Via Tortona, και είναι σχεδιασμένος από τη διακοσμήτρια και Creative Director του Οίκου, Silvia Broggian. 5.

1. Συλλογή “STONE” από Diluce 2. Συλλογή “CRYSTAL SAND” από Diluce 3. Συλλογή “CRYSTAL DREAM” από Diluce 4. Συλλογή “CRYSTAL SAND” από Diluce 5. Συλλογή “BOUQUET” από Diluce

Για την BEBY Italy και DILUCE το φως είναι αίσθημα, τέχνη, μία μεταφορική αποκάλυψη. Μέσα από τις δημιουργίες ξαναγράφει την τέχνη του φωτισμού μετατρέποντας τον σε έργο τέχνης. Κάθε φωτιστικό ή έπιπλο της BEBY Group εκφράζει την αισθητική, τη λειτουργία, την ποιότητα, την ταυτότητα και τη φυσική επίδραση.

4.

H φιλοσοφία της είναι να μετατρέπει το φως τον απόλυτο πρωταγωνιστή στο χώρο. Κάθε δημιουργία της είναι εμπλουτισμένη με εκλεκτά υλικά και σχεδιασμένη με προσοχή στη κάθε λεπτομέρεια, γι’ αυτό το κάθε τι φτιάχνεται στο χέρι. Μέσα από συνεργασίες με την Swarovski και του καλύτερους κατασκευαστές γυαλιού Muranο έχει ως αποστολή της την τελειότητα, τη δημιουργία εκλεκτών έργων τέχνης. Δίκαια θα ονόμαζε κανείς τις δημιουργίες της ως κοσμήματα! Οι δημιουργίες ΒΕΒΥ Italy και DILUCE στολίζουν σήμερα, τα πιο γνωστά πολυτελή ξενοδοχεία, υπερπολυτελή κατοικίες αλλά και γνωστά μνημεία όπως τα θέατρα La Fenice της Βενετίας και Scala του Μιλάνου. Οι συλλογές φωτιστικών BEBY Italy και DILUCE διατίθενται στην Κύπρο από την Pierides in Light, Παγκύπριο τηλέφωνο 77778855.exclusive 12

38

dEVLIVERED PROPERTIES

διαμερισματα που χρωματιζουν τη ζωη σας


39 exclusive 12

Μια ιδιωτική φυλασσόμενη ανάπτυξη 9 πολυτελών διαμερισμάτων προσφέρει την άνεση και τη λειτουργικότητα στον κάθε νέο ιδιοκτήτη. Προσφέροντας ένα εξαιρετικά μεγάλο κοινόχρηστο χώρο, ελεγχόμενο parking των διαμερισμάτων του Elite Residences και αποθηκευτικό χώρο, οι ιδιοκτήτες θα απολαμβάνουν στο έπακρο την καινούρια τους καθημερινότητα. Τα διαμερίσματα του ισογείου περιβάλλονται από όμορφους επιμελημένους κήπους ενώ τα διαμερίσματα των τελευταίων ορόφων προσφέρουν ιδιωτικά roof gardens. Το εντυπωσιακό αυτό οικοδόμημα βρίσκεται σε μια προνομιούχα τοποθεσία μόλις 2 λεπτά από την ακτογραμμή της Λεμεσού ενώ η απόσταση στο κέντρο της πόλης δε ξεπερνά τα 5 λεπτά.


exclusive 12

40

LIFESTYLE

Μπάνια που θα ζηλέψει το συνεργείο της γειτονιας σας

Οι χώροι που θυμίζουν συνεργεία και παλιές αποθήκες είναι ένα από αγαπημένα trends των τελευταίων ετών. Η industrial αισθητική εφαρμόζεται πια όχι μόνο σε χώρους επαγγελματικούς ή lofts, αλλά και σε μεμονωμένους χώρους ενός σπιτιού. Ένας από τους χώρους που έχει ενδιαφέρον να διακοσμήσετε βιομηχανικά είναι το μπάνιο. Σκούρα χρώματα, αποχρώσεις του γκρι, μεταλλικές λεπτομέρειες, καθρέφτες και φωτιστικά ή και brickwalls θα μεταμορφώσουν το μπάνιο σας σε έναν άψογο industrial χώρο. Οι τολμηροί μπορούν να συνδυάσουν τα βιομηχανικά στοιχεία με άλλα διαφορετικής διακοσμητικής τάσης για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.exclusive 12

42

arts

Αστικές Λεπτομέρειες Βασίλης Καρακατσάνης Ο Βασίλης Καρακατσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα και Βαρκελώνη καθώς και συντήρηση αρχιτεκτονικών μνημείων στη Βενετία, με υποτροφίες του ΙΚΥ, της Ισπανικής Κυβέρνησης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχει εκθέσει ατομικά στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Ινδονησία, Ισημερινό, Τουρκία και Γερμανία παρουσιάζοντας το προσωπικό του εικαστικό λεξιλόγιο, αντλώντας θεματικές ενότητες κυρίως από βιωματικές εμπειρίες και από την παρατήρηση του οικείου κόσμου που τον περιβάλλει. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα κολλάζ και τα ζωγραφικά έργα του Βασίλη Καρακατσάνη τα έντονα χρωματικά πεδία που αποτελούν το φόντο μιας λαμπερής κοινωνικής ζωής, κυριαρχούν, καθώς συνδιαλέγονται με αντικείμενα που συχνά απεικονίζει ο καλλιτέχνης στην εικαστική του επιφάνεια: γόβες, καρέκλες, τσαγερά και ποτήρια, καθώς υφάσματα και ρούχα - όλα φετίχ ενός κοινωνικού status που έγινε στόχος και νόημα ζωής για ολόκληρες γενιές. Οργανώνει συχνά τις συνθέσεις του με θεατρική αντίληψη και ανάγει το καθημερινό αντικείμενο σε δομικό στοιχείο των έργων του. Χρησιμοποιεί καθαρή και πλούσια χρωματική κλίμακα με ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις, μεταπλάθοντας με εικαστικές παρεμβάσεις αυτούσια στοιχεία του υπαρκτού και βιωματικού του χώρου και διερευνώντας με ευαισθησία τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης. Η συνεργασία του με σχεδιαστές ρούχων όπως τον Ασλάνη, Βαλέντε και Τσόκλη, ήταν ο πιο εμφανής τρόπος ανάγκης του, από τα πλαίσια του τελάρου, να ‘βγει’ στο χώρο η δουλειά του, παίρνοντας κίνηση και ζωή. Έργα του Βασίλη Καρακατσάνη εκτίθενται στη γκαλερί Μορφή, όπου έχει προγραμματιστεί και νέα ατομική έκθεση του τον Φεβρουάριο του 2015. Γκαλερί Μορφή, Αγκύρας 84, 3042 Λεμεσός, Κύπρος, Τηλ: 25378733 | morfi@morfi.org | www.morfi.orgexclusive 12

44

SPORTS

ποδηλατικός παράδεισος

Η Κύπρος είναι ο παράδεισος του κάθε ποδηλάτη κι όχι μόνο λόγω του ευνοϊκού κλίματος. Δεδομένων των εξαίρετων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, μπορεί κανείς να απολαύσει την ποδηλασία καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές ή Μεσογειακές χώρες, οι δυνατοί άνεμοι είναι σπάνιοι. Αυτό το Ολυμπιακό άθλημα έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, με ταχύτατους ρυθμούς.

Με ένα ιστορικό παρελθόν άνω των 10,000 ετών, η Κύπρος έχει να προσφέρει περισσότερα από μόνο ήλιο και θάλασσα. Πολυάριθμες διαδρομές για οδική ποδηλασία και απεριόριστες περιπέτειες για τους ορεινούς ποδηλάτες καθιστούν την Κύπρο έναν παράδεισο για ποδηλατικές διακοπές. Είναι ωστόσο το μικρό μέγεθος του νησιού αυτό που αποτελεί την κύρια ατραξιόν του, προσφέροντας


45 exclusive 12

ταχείες αλλαγές στο έδαφος και στο τοπίο ακόμα και στα πιο σύντομα ποδηλατικά μονοπάτια. Εντός ενός διαστήματος 10 χλμ, μπορεί κανείς να περάσει από βράχια σε χώμα, και από απότομο σε επίπεδο έδαφος, επιτρέποντας την εμπειρία όλων αυτών των επιφανειών εντός μίας σύντομης χρονικής περιόδου, και μετατρέποντας το νησί σε μία τεράστια αρένα ποδηλασίας.

Ένα ταξίδι με το ποδήλατο σας επιτρέπει να αντικρίσετε πράγματα που πιθανότατα θα χάνατε από το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου• μία τυχαία συνάντηση με έναν ντόπιο, ένα εκθαμβωτικό τοπίο για να ρεμβάσετε, τα θεάματα και οι ήχοι της φύσης από κοντά, ένα αρχαίο ερείπιο ή ένας απομονωμένος ορμίσκος.


exclusive 12

46

interior design buzz

της Μελίνας Ζήνωνος

το διαμερισμα της Louis vuitton

O Interior Designer André Fu, από το Hong Kong αποφάσισε να τιμήσει τον αγαπημένο του οίκο, που δεν είναι άλλος από τον παριζιάνικο οίκο μόδας Louis Vuitton, χτίζοντας ένα pop-up διαμέρισμα στην πόλη από την οποία κατάγεται. Το σπίτι έχει την ονομασία L’ Appartment Hong Kong, προκαλώντας έτσι τους θαυμαστές να θέλουν να το επισκεφτούν, αφού η πρόσβαση και η τοποθεσία αποτελούν έκπληξη. Ο χώρος είναι 325 τ.μ. και αποτελείται από μεγάλα δωμάτια, όπως βιβλιοθήκη, ευρύχωρα σαλόνια, τραπεζαρίες, υπνοδωμάτια, αλλά και κουζίνα στην οποία μαγειρεύουν διακεκριμένοι με αστέρια Μichelin chefs. Ο André διαμόρφωσε ένα προσωρινό ultra private χώρο με έπιπλα από ανατολίτικα χρώματα, φωτογραφίες και αντικείμενα και μία ισχυρή συλλογή έργων τέχνης της Louis Vuitton. O Louis Vuitton είναι ο πρώτος οίκος μόδας που συνεργάζεται με την εταιρεία του André Fu ο οποίος για τη συνεργασία του αυτή δήλωσε πως ήθελε να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό, μία εμπειρία που θα εξιτάρει συναισθηματικά τους επισκέπτες κι από ό,τι φαίνεται το πέτυχε.exclusive 12

48

fashion

I AM A BARBIE GIRL… ΣΤΟ FASHION SHOW ΤΟΥ MOSCHINO!

Οι αναφορές του Jeremy Scott στην pop κουλτούρα δεν φαίνεται να εξαντλούνται. Μετά τη Mc Donald’s συλλογή του αλλά και αυτή του SpongeBob για τον οίκο Moschino, σειρά έχει η Barbie, η πιο δημοφιλής κούκλα του πλανήτη! Για την ακρίβεια το show ήταν μια ωδή στην επιστροφή της Barbie με ρούχα στο χρώμα της τσιχλόφουσκας, φουντωτά φορέματα, φιόγκους, κρεπαρισμένα μαλλιά και αντικείμενα που συνοδεύουν χρόνια τώρα την αγαπημένη μας κούκλα. H συλλογή αποτέλεσε το έναυσμα για τις fashionistas διεθνώς, ώστε να φέρουν στο προσκήνιο μια νέα τάση με πιο candy εμφανίσεις. Εντυπωσιασμένο το κοινό παρακολουθούσε τις Barbie πάνω στη πασαρέλα με κομμένη την ανάσα. Η εντυπωσιακή αυτή συλλογή, κέρδισε πολλά χαμόγελα κυρίως από τις κυρίες που γύρισαν ξανά στην παιδική τους ηλικία. Ο fashion director του οίκου, Jeremy Scott, δήλωσε στο τέλος του show: “Η Barbie έχει όλο το πακέτο. Αγαπάει τα ρούχα ημέρας. Επιπλέον αγαπάει και τα βραδινά φορέματα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον οίκο Moschino. Όλα τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν μεγαλώσει παίζοντας με την Barbie”imperio in the media

exclusive 12

50

press

Είδος: Εφημερίδα / Κύρια / Πολιτική / Ημερήσια Ημερομηνία: Κυριακή, 19-10-2014 Σελίδα: 080 Αριθμός λέξεων: 155 Δημοσιογράφος: Λέξη κλειδί: IMPERIO

º·ÓÙ·ÛÌ·ÁÔÚÈ΋ ÂΉ‹ÏˆÛË ÁÈ· Ù· ‰Âο¯ÚÔÓ· Ù˘ Imperio TËÓ ¶·Ú·Û΢‹ 10 OÎÙˆ‚Ú›Ô˘, Û ÌÈ· Ê·ÓÙ·ÛÌ·ÁÔÚÈ΋ ‚Ú·‰È¿ ÁÂÌ¿ÙË glamour, ÛÙ˘Ï Î·È ÔÏÏÔ‡˜ Â›ÙÈÌÔ˘˜ ηÏÂṲ̂ÓÔ˘˜, Ë Imperio ÁÈfiÚÙ·Û ÛÙÔ ÍÂÓÔ‰Ô¯Â›Ô Four Seasons ÙËÓ Â¤ÙÂÈÔ ÙˆÓ 10 ¯ÚfiÓˆÓ ÏÂÈÙÔ˘ÚÁ›·˜ Ù˘. ™ÙÔ ÎÔÛÌÔÔÏ›ÙÈÎÔ ·˘Ùfi Gala Dinner ‰È·ÌÔÚÊÒıËΠÂÈϤÔÓ Î·È ¯ÒÚÔ˜ casino fiÔ˘ ÔÈ Î·ÏÂṲ̂ÓÔÈ, Û˘ÌÌÂÙ¤¯ÔÓÙ·˜ ·ÊÈÏÔÎÂÚ‰Ò˜, Û˘Ó¤‚·Ï·Ó ÛÙË Û˘ÁΤÓÙÚˆÛË ÛËÌ·ÓÙÈÎÔ‡ ÔÛÔ‡ Ô˘ ‰È·Ù¤ıËΠÂÍÔÏÔÎÏ‹ÚÔ˘ ÛÙÔ K¤ÓÙÚÔ ¶ÚÔÏËÙÈ΋˜ ¶·È‰È·ÙÚÈ΋˜. TË ‚Ú·‰È¿ ·˘Ù‹ ¯·ÈÚ¤ÙÈÛÂ Î·È Ù›ÌËÛ Ì ÙËÓ ·ÚÔ˘Û›· Ô ¶Úfi‰ÚÔ˜ Ù˘ ¢ËÌÔÎÚ·Ù›·˜ Î. N›ÎÔ˜ AÓ·ÛÙ·ÛÈ¿‰Ë˜, ˘ÔÁÚ·ÌÌ›˙ÔÓÙ·˜ ÙÔÓ ÚfiÏÔ ÙÔ˘ ÂȯÂÈÚÂ›Ó ÛÙË ÛËÌ·ÓÙÈ΋ ÚÔÛ¿ıÂÈ· ÁÈ· ÚÔÛ¤Ï΢ÛË ÂÂÓ‰‡ÛÂˆÓ ÚÔ˜ ÙËÓ Â›Ù¢ÍË Ù˘ ·Ó¿Ù˘Í˘ Ù˘ K˘Úȷ΋˜ ÔÈÎÔÓÔÌ›·˜. O ‰Ú AÚÁ‡Ú˘ AÚÁ˘Ú›Ô˘, Úfi‰ÚÔ˜ ÙÔ˘ K¤ÓÙÚÔ˘ ¶ÚÔÏËÙÈ΋˜ ¶·È‰È·ÙÚÈ΋˜, ¢¯·Ú›ÛÙËÛ ÙËÓ Imperio ÁÈ· ÙËÓ Ô˘ÛÈ·ÛÙÈ΋ ÛÙ‹ÚÈÍË ÙÔ˘ K¤ÓÙÚÔ˘ ηı' fiÏË ÙË ‰È¿ÚÎÂÈ· Ù˘ ¯ÚÔÓÈ¿˜ Î·È Ë ÔÔ›· ÂÓ›Û¯˘Û ÛËÌ·ÓÙÈο ÙÔ ¤ÚÁÔ ÙÔ˘ K¤ÓÙÚÔ˘ ÛÙÔÓ ÙÔ̤· Ù˘ ÚfiÏ˄˘. °È· ÂÚ·ÈÙ¤Úˆ ÏËÚÔÊÔڛ˜ Î·È ÁÈ· press inquiries ·Ú·Î·ÏÒ ·¢ı˘Óı›Ù ÛÙÔ 99322132 ‹ ÛÙÔ martha@imperioproperties.com.

mmcnews.com.cy


51 exclusive 12

Παγκόσμια Παρουσία

Χάρη σε διεθνείς αγοραστές ακινήτων που ολοένα και περισσότερο ταξιδεύουν, εργάζονται, σπουδάζουν και επενδύουν στην Κύπρο, υπάρχει αυξημένη ζήτηση ως προς τα να εξυπηρετηθούν αυτοί οι πελάτες στις αγορές της πατρίδας τους. Από το Πεκίνο μέχρι τη Σανγκάη και από το Κάιρο και το Ντουμπάι μέχρι τη Μόσχα, και σε μία προσπάθεια να κτίσει ένα παγκοσμίως αναγνωριζόμενο brand, η Imperio διαθέτει παρουσία σε τρεις ηπείρους, σε σχεδόν μηνιαία βάση. Ακολουθούν κάποιες ματιές στην παγκόσμια παρουσία της Imperio εντός των τελευταίων 12 μηνών.


exclusive 12

52

bookaholics


Η ανατολή, Victoria Hislop Εκδόσεις: Διόπτρα

exclusive 12

53

Το καλοκαίρι του 1972, η Αμμόχωστος στην Κύπρο είναι το πιο επιθυμητό θέρετρο στη Μεσόγειο, μια πόλη λουσμένη στη λάμψη της καλής τύχης. Ένα φιλόδοξο ζευγάρι πρόκειται να ανοίξει το πιο θεαματικό ξενοδοχείο του νησιού, όπου Έλληνες και Τουρκοκύπριοι θα εργάζονται σε αρμονία. Δύο γειτονικές οικογένειες, οι Γεωργίου και οι Özkans, είναι μεταξύ των πολλών που μετακόμισαν στην Αμμόχωστο για να ξεφύγουν από τα χρόνια της αναταραχής. Αλλά κάτω από την πρόσοψη της πόλης της αίγλη και την επιτυχίας, η ένταση ξεκινάει να χτίζεται.

Η καρδερίνα, Donna Tartt Εκδόσεις: Λιβανη

H μικρή μπιζού, Patrick Modiano Εκδόσεις: ΠΟΛΙΣ

Αυτό που θέλει να πει και διεκδικεί η Ταρτ με αυτό το μυθιστόρημα είναι ότι ακόμα και στο πιο σκληρό αφήγημα που καταγράφει τις τραγικές στιγμές που βιώνει ένας άνθρωπος του σήμερα –ένα ανέστιο ορφανό χωρίς έρμα και χωρίς πατρίδα, ριγμένο χωρίς στεγανά στην αγριότητα της σύγχρονης μεγαλούπολης– θα βρει κανείς τη δική του διέξοδο προς την αιωνιότητα και την ομορφιά.

Ένα αληθινό thriller με την πιο στενή ετυμολογία του όρου, είναι το ηλεκτρογράφημα μιας ελαττωματικής μνήμης που προσπαθεί ψηλαφητά να ανασυνθέσει μια παιδική ηλικία, όχι για να επουλώσει κάποια τραύματα, αλλά, τουλάχιστον, να τα εντοπίσει. Η συγκροτημένη κόλαση του Modiano είναι ένα παιδί που περιμένει έξω απ’ το σχολείο αλλά κανείς δεν έρχεται να το πάρει, που χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού αλλά κανείς δεν έρχεται να του ανοίξει• είναι οι ατελείωτοι διάδρομοι του μετρό, το πλήθος που συνωστίζεται, ένα κίτρινο παλτό που ξεχωρίζει μες το πλήθος..

Messi, Neymar, Ronaldo, Luca Caioli Εκδόσεις: Icon Books

To Move The World: JFK’s Quest for Peace, Jeffrey Sachs Εκδόσεις: Bodley Head

Τρία εξαιρετικά επιδέξια άτομα-Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, και Neymar da Silva Santos Jr από το ταπεινό ξεκίνημα τους έφτασαν τελικά να κατατάσσονται μεταξύ των πιο συναρπαστικών ταλέντων του ποδοσφαίρου που έχετε δει ποτέ. Ως ανεπίσημη βιογράφος και των τριών παικτών, ο δημοφιλής δημοσιογράφος Luca Caioli ενώνει τις ιστορίες τους, σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε τι ακριβώς τους κάνει τόσο ξεχωριστούς και πώς τέτοιοι διαφορετικοί χαρακτήρες έχουν αξιοποιήσει τον δυναμισμό τους και ανέβηκαν τόσο ψηλά στην κατάταξη με τους κορυφαίους παίχτες.

Μια εμπνευσμένη ματιά στο θρίαμβο της εξωτερικής πολιτικής της προεδρίας του John F. Kennedy, -η σταυροφορία για την παγκόσμια ειρήνη που επικράτησε κατά το τελευταίο έτος της θητείας του- από τον best selling συγγραφέα της εφημερίδας New York Times , της Τιμής του Πολιτισμού, Κοινού Πλούτου, και το Τέλος της Φτώχειας

Not On the Label: What Really Goes into the Food on Your Plate, Felicity Lawrence Εκδόσεις: Penguin

Cyprus: A Culinary Journey, Marianne SalentinTrager Εκδόσεις: C&C Publishing Germany

Ένα συγκλονιστικό και εξαιρετικά ευανάγνωστοo βιβλίο που εκθέτει την κατάσταση της βιομηχανίας παραγωγής τροφίμων στη Βρετανία σήμερα. Η Felicity Lawrence θα πάρει μερικά από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που τρώμε στο σπίτι για να δείξει πώς η βιομηχανία τροφίμων στη Βρετανία προκαλεί προβλήματα υγείας, περιβαλλοντική ζημία, αστική σήψη, θάνατο από την πείνα μικροκαλλιεργητών στην Αφρική και την Ασία..

Η ομάδα «Feel Cyprus», που αγαπά και προωθεί με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τον τόπο μας, συνέβαλλε στη δημιουργία ενός βιβλίου που προβάλλει διεθνώς την εικόνα της Κύπρου. Μαζί με την ένθερμη υποστηρίκτρια και φίλη της Κύπρου Marianne SalentinTrager και την ομάδα της, αλλά και την πολύτιμη συμβολή του Oliver Hick-Shulz, ειδικό στο σχεδιασμό μαγειρικών βιβλίων, ετοιμάστηκε με πάθος ο πολύτιμος αυτός τόμος, που αποτελεί για ξένους αλλά και ντόπιους ένα ιδιαίτερα χρηστικό, πλούσια ενημερωτικό και χορταστικά μοναδικό με τη γαστρονομία και τις ομορφιές του τόπου μας, βιβλίο.

Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στα Βιβλιοπωλεία Κυριάκου: Γρίβα Διγενή 3 (έναντι Δικαστηρίων), Λεμεσός Τηλ: 25747555, email: kpk.info@books.com.cy


54

PORTFOLIO

exclusive 12

Belvedere Residences

Noble Elite Residences Η μοναδικότητα του Elite Residences αντικατοπτρίζεται μέσα από τη χαρακτηριστική σχεδίαση της κάθε κατοικίας, με βάση τη συνετή χρήση του φωτός και του χώρου, και περιβάλλεται από την ηρεμία του πράσινου.

Maddox House

Limassol Bay Residences To Limassol Bay Residences διακρίνεται για την ιδανική τοποθεσία, τις αμέτρητες ανέσεις που προσφέρει και τον μοναδικό εσωτερικό και εξωτερικό σχεδιασμό. Απέχει μόλις 2 λεπτά από τη θάλασσα και έτσι το καθιστά ως τον ιδανικότερο τόπο διαμονής γι αυτούς που λατρεύουν να τα έχουν όλα! Η εικόνα ολοκληρώνεται με την κοινόχρηστη πισίνα!

Belvedere Residences Οικιστικό κτίριο Εμπορικό κτίριο Προηγούμενα έργα

Απρόσκοπτη θέα σε μια από τις καλύτερες περιοχές της Λεμεσού. Το Belvedere Residences εκτός από μια μοναδική πανοραμική εικόνα της Λεμεσού σας προσφέρει άκρως λειτουργικά και μοντέρνα διαμερίσματα που θα απολαμβάνεται στο έπακρο.


Elite Residences Elysia Residences Limassol Bay Residences

Centre

Noble Centre Elysia Residences To Elysia Residences είναι σχεδιασμένο να αντικατοπτρίζει το γόητρο ενός υψηλών προδιαγραφών έργου με 15 διαμερίσματα στο σύνολό τους. Δυο κτίρια χωρίζονται από έναν εντυπωσιακό κοινόχρηστο διάδρομο που κατά μήκος του το πράσινο που θα το ντύνει θα υπερισχύει καταλήγοντας στην κοινόχρηστη πισίνα.

Η Imperio με υπερηφάνεια παρουσιάζει το νέο εμπορικό της κτίριο στον επιχειρηματικό κόσμο της Λεμεσού. Το Noble Centre, σαν ιδέα είναι ο ιδανικός προορισμός για νέες και υφισταμένες επιχειρήσεις που επιθυμούν να λειτουργούν στο κατάλληλο περιβάλλον, για αυτές που επιθυμούν να προσθέσουν περισσότερη αξία στον οργανισμό τους και στα άτομα της ομάδας τους και να πετύχουν περισσότερους στόχους και καλύτερη παραγωγικότητα.


exclusive 12

56

portfolio

Τοποθεσία: Ποτ. Γερμασόγειας, Λεμεσός Τύπος έργου: Διαμερίσματα Υπνοδωμάτια: 2 & 3 Παράδοση: Άμεσα Τίτλος Ιδιοκτησίας Διαθέσιμος

Limassol Bay *Residences* Τοποθεσία: Ποτ. Γερμασόγειας, Λεμεσός Τύπος έργου: Διαμερίσματα Υπνοδωμάτια: 1, 2 & 3 Παράδοση: Άμεσα


57 exclusive 12

Τοποθεσία: Αγία Φύλα, Λεμεσός Τύπος έργου: Διαμερίσματα Υπνοδωμάτια: 2 & 3 Παράδοση: Σεπτέμβριος 2016

Τοποθεσία: Λεμεσός Τύπος έργου: Διαμερίσματα Υπνοδωμάτια: 2 & 3 Παράδοση: Νοέμβριος 2016


58 exclusive 12

noble centre

BEST OFFICE DEVELOPMENT EUROPE Noble Centre Imperio Properties

Το Noble Centre προσφέρει πάνω από 450 τ.μ. χώρο για καταστήματα στο ισόγειο και περισσότερα από 1,760 τ.μ. μοναδικούς γραφειακούς χώρους οι οποίοι καλύπτουν 4 ορόφους. Αντανακλώντας τη δυναμική του επιχειρηματικού κόσμου το Noble Centre έχει μοντέρνα αρχιτεκτονική με ειδική διαμόρφωση πράσινου στο κέντρο του κτιρίου. Το έργο σχεδιάστηκε έχοντας πάντα στο μυαλό μας την άνεση και την ευκολία των επισκεπτών του. Τον Οκτώβριο του 2010, στο Noble Centre απονεμήθηκε η ύψιστη ευρωπαϊκή διάκριση, το βραβείο Best Office Development in Europe από τον διεθνούς φήμης οίκο International Property Awards στο Λονδίνο. Τοποθεσία: Λεωφόρος Μακεδονίας, Λεμεσός Τύπος έργου: Καταστήματα & Γραφεία Παράδοση: Μάρτιος 2015exclusive 12

60

propery & tax

Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων Από την Marie-Helene Angelides, Senior Associate, Legal Advisor, KPMG Limited Τα ταμεία συλλογικών επενδύσεων παραδοσιακά αποτελούν ελκυστικό επενδυτικό εργαλείο, ως εναλλακτική λύση στον τραπεζικό δανεισμό. Η Κύπρος προσφέρει ένα ανταγωνιστικό και σύγχρονο οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την εγγραφή και συγκρότηση ταμείων συλλογικών επενδύσεων, καθώς και των διαχειριστών αυτών, και αποτελεί ως δικαιοδοσία μια ελκυστική επιλογή. Η διεξαγωγή των δραστηριοτήτων αυτών απαιτεί εξασφάλιση άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία αποτελεί την εποπτική αρχή, η δε λειτουργία τους διέπεται κυρίως από τις διατάξεις του περί Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμο 131(Ι)/2014 (ο «Νόμος»).

Centro Imperio

Μέσω των οργανισμών που αδειοδοτούνται στην Κύπρο αναπτύσσεται επενδυτική δραστηριότητα εγχώρια, εντός της ΕΕ, αλλά και εκτός, ιδίως στις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η επενδυτική πολιτική των οργανισμών επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που αφορούν είτε ιδιωτικά κεφάλαια (private equity) και επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital), είτε χρηματοοικονομικά μέσα που διαπραγματεύονται σε χρηματιστηριακές αγορές. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ανοδική πορεία σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (ιδιαίτερα της εναλλακτικής), ανάπτυξης γης και ναυτιλίας. Λόγω της κρίσης, η επένδυση μέσω των οργανισμών αυτών έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως επιχειρηματική ευκαιρία εφόσον οι κυβερνήσεις αδυνατούν να διαθέσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη υποδομών, ενώ η χρηματοδότηση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεπάγεται ψηλό κόστος. Η ανάπτυξη έργων στους τομείς της συγκοινωνίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεγάλων κατασκευαστικών έργων και της ενέργειας αποτελεί μια καλή επένδυση τόσο προς όφελος των επενδυτών όσο και του δημοσίου συμφέροντος, εφόσον εξασφαλίζονται σημαντικά κεφάλαια για την υποστήριξη άλλων τομέων της οικονομίας.

Οι κυπριακοί οργανισμοί υπάγονται σε συνεχή και προληπτικό έλεγχο μέσω των αρμόδιων αρχών, εξασφαλίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών τους. Τα πρόσωπα δε που διευθύνουν τους οργανισμούς αυτούς, υπόκεινται σε λεπτομερή και συνεχή έλεγχο σε σχέση με την πείρα και την τεχνογνωσία τους στη διαχείριση επενδύσεων που προωθούνται από αυτούς. Επιπλέον, η Κύπρος έχει ένα από τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη στο 12.5%,

ενώ συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες της ΕΕ και τις απαιτήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.). Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία η προώθηση και η ανάδειξη των οργανισμών αυτών στον επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο ώστε να προβληθεί η Κύπρος ως αξιόπιστο και προτιμητέο κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Για περαιτέρω λεπτομέρειες αποταθείτε στα γραφεία της KPMG www.kpmg.com.cy | T: 25869000GET SMART-ER

exclusive 12

62

TECHNOLOGY

Αυτά τα αξεσουάρ για τον καρπό σας δεν είναι απλά ελκυστικά –από smartwatches που μπορούν να οργανώσουν τα ταξίδια σας μέχρι fitness trackers που σας βοηθούν να ζείτε καλύτερα - αλλά πρόκειται για τεχνολογία που φοριέται και για χάρη της οποίας αξίζει να ξοδέψετε με το παραπάνω.

Pebble Κατεβάστε προσόψεις ρολογιών, συγχρονίστε με το τηλέφωνό σας και χρησιμοποιήστε μία από τις χιλιάδες εφαρμογές, από το να συνδεθείτε στο Foursquare μέχρι τους αστικούς οδηγούς του Yelp, με το smartwatch Pebble.

Samsung Galaxy Gear Το Samsung Galaxy Gear δεν λέει μόνο την ώρα αλλά έρχεται με ενσωματωμένη κάμερα και εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του Tripit για την οργάνωση των ταξιδιών σας και του Glympse ώστε οι φίλοι σας να μπορούν να σας εντοπίσουν στο χάρτη σε πραγματικό χρόνο


63 exclusive 12

Jawbone UP Το Jawbone UP σας βοηθά να διατηρείτε επίγνωση της σωματικής σας δραστηριότητα, τις διατροφικές σας συνήθειες, ακόμη και της διάθεσής σας. Διαθέσιμο σε λαμπερά καλοκαιρινά χρώματα και σε διάφορες γλώσσες.

I’M Watch Ελέγξτε το Twitter, το Instagram, το email σας, τη χρηματαγορά, τον καιρό και περισσότερα με το I’m Watch το οποίο συγχρονίζεται με το smartphone σας. Διαθέσιμο σε χρυσή και ασημένια θήκη που του αποδίδουν μία νότα κοσμήματος.

Fitbit Flex Είναι δύσκολο να τηρεί κανείς το πρόγραμμα της γυμναστικής του, να προσέχει το τι τρώει και πότε κοιμάται όταν ταξιδεύει –αλλά το Fitbit Flex σας διευκολύνει, κάνοντας τις δουλειές αυτές για εσάς. Διαθέσιμο σε ελκυστικές αποχρώσεις, και πλήρως αδιάβροχο. πηγη: Conde Nast Traveller
Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.