Exclusive #13 - Greek Issue

Page 1
4

Property Magazine

exclusive 13

Ιούνιος 2015 Έκδοση 13

Επιμέλεια Μάρθα Ναγκολούδη Σχεδιασμός

WELCOME Το δημιουργικό πνεύμα στην ομάδα μας είναι πάντα παρόν. Έτσι και σε αυτό το τεύχος ξετυλίγονται ευχάριστα θέματα με πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και με υψηλής ποιότητας σχεδιασμό κάτι που χαρακτηρίζει και τις αναπτύξεις της Imperio εδώ και χρόνια.

Νάταλυ Δημητρίου Έκδοση Imperio Εκτύπωση RPM Lithographica lTD Συνεισφέροντες Μαρία Στυλιανού Μιχαηλίδου Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού Μιχάλης Βιράρτη www.michaelvirardi.com Χάρης Χαραλάμπους Ειρήνη Λαγού Μούντη KPMG Limited Εξώφυλλο Φωτογραφία: Αγησιλάου και Σπύρου, Ρούχα: Ελίνα Λεβέντη, Hair Stylist: Στράτος Δημητρίου, Make up: Έλενα Θεοδώρου Μοντέλο: Έλενα Πιερίδου (Audrey Heyburn). Τοποθεσία: Limassol Bay Residences. ΙSSN 1986-2350 Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στο περιοδικό ήταν σωστές κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο όλου ή μέρους του περιοδικού χωρίς γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Γλάδστωνος 131, 3032 Λεμεσός, Κύπρος Τ: +357 25 581005 imperioproperties.com

Θα διαβάσετε για την αρωματική τέχνη, για συναρπαστικά σαφάρι στην Ινδία, για το νέο κύμα θαλάσσιων σπορ... Καλή Ανάγνωση!


5 exclusive 13 Facetime σελίδα 26

News 06

10,000 Άτομα στον Παραλιακό

News 07

Μην Αναστατώσετε τον Γείτονά σας, Αλλιώς...

Agenda 08

Interior Design Buzz σελίδα 46

Μαντάμ: Μια Κυρία με... τα Όλα της

Imperio 10

Το Champs Élysées της Λεμεσου

Lifestyle 14

Αρχιτεκτονική Τσαγιέρας

World News 16

Ινδικό σαφάρι: Η Μαγεία της Άγριας Φύσης

Lifestyle 20

News σελίδα 07

Μυρωδιές Εμπνευσμένες από τις Τέχνες

Lifestyle 22

Βουνοκορφές και Γαλαξίες

Positive Thinking 24

Μια Ζωγραφιά Χίλιες Λέξεις

Facetime 26

World News σελίδα 16

Στυλιάνος Λάμπρου

Lifestyle 28

Αρωματικές Φωτιές

Imperio 30

Στιγμιότυπα Ταινιών

Lifestyle Tech 32

Lifestyle Tech σελίδα 32

Arts σελίδα 40

Apple Watch – Αντικατάστατο του iPhone;

34

Lifestyle

36

Lifestyle

38

Travel Lifestyle

40

Arts

42

Sports

46

Interior Design Buzz

48

Lifestyle

50

Imperio in the Media

52

Fashion

54

Bookaholics

56

Portfolio

62

Technology

64

Property & Tax

Butterfly Foundation

Design Lovers

Διακοπές σε... Κάστρο

Εδουάρδος Σακαγιάν

Νέο κύμα στα θαλάσσια σπορ

Σχεδιάζοντας την Ομορφιά

Η Αγαπημένη του Ωνάση

Η Imperio στον Τύπο

Βασίλισσα των Prints

Πρωτοποριακά Αναπτυξιακά Έργα

Οι 10 Καλύτερες Εφαρμογές για Ταξίδια

Σχέδιο Μίσθωσης Ιδιωτικών Αεροσκαφών


NEWS

6

10,000 ατομα στον παραλιακο Μαρία Στυλιανού Μιχαηλίδου

exclusive 13

Διευθύντρια Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού

Τώρα που ο πυρετός του 9ου Μαραθώνιου της Λεμεσού έχει περάσει, μπορούμε αντικειμενικά να πούμε ότι είναι ένα γεγονός που μας κάνει περήφανους που είμαστε πολίτες αυτής της πόλης και μας ενθαρρύνει να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά την επόμενη φορά! Μία μεγάλη αθλητική συνάντηση, η οποία αναπτύσσεται τόσο δυναμικά τα τελευταία χρόνια, με περισσότερους από 10,000 συμμετέχοντες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου να μοιράζονται την αγάπη τους για το τρέξιμο και τη ζωή! Ο φετινός μαραθώνιος πραγματοποιήθηκε μία ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα της 29ης Μαρτίου. Ο εκπληκτικός καιρός, τα ήρεμα νερά της Μεσογείου και τα χαμόγελα στα πρόσωπα χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν τον αγώνα είχαν μεταμορφώσει τη μέρα αυτή σε μία ένδοξη.

Πλήρως διαπιστευμένος από την AIMS, ο Μαραθώνιος της Λεμεσού πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, όταν οι θερμοκρασίες της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι χειμερινές, και σε μια επίπεδη διαδρομή κατά μήκος των όμορφων ακτών της Λεμεσού. Ο Μαραθώνιος της Λεμεσού είναι ένας αγώνας δρόμου χαμηλής δυσκολίας. Αποτελεί μια επίπεδη διαδρομή με κύριο χαρακτηριστικό τις μακριές ευθείες γραμμές, με τη μεγαλύτερη απόσταση να διανύεται πάνω στον παραλιακό δρόμο της ευρύτερης Λεμεσού. Οι δρομείς ξεκινούν από το κέντρο της πόλης και, περνώντας μέσα από διάφορους δήμους κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, προχωρούν ανατολικά προς την αρχαία Αμαθούντα,

απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα και το αεράκι της Μεσογείου. 42,195 χιλιόμετρα. Προσφέρονται διάφορες επιλογές συμμετοχής που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και δυνατότητες. Εκτός από τον Μαραθώνιο, υπάρχουν άλλοι αγώνες δρόμου όπως ο Μισός Μαραθώνιος, ο Δρόμος Υγείας 10 χλμ., ο Εταιρικός Μαραθώνιος και ο Παιδικός/Μαθητικός Δρόμος 1 χλμ. H συμμετοχή στον αγώνα μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με διαμονή στη Λεμεσό για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ανάμεσα σ’ άλλα τις ωραίες παραλίες της πόλης, τη γαστρονομία και τα τοπικά κρασιά. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει κανείς να χάσει!


Η «παραθαλάσσια καλύβα» αξίας £15 εκατομ. στην περιοχή Κένσινγκτον που εξόργισε τους γείτονες

Ντόπιοι σε μία από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές του Λονδίνου έχουν εξοργιστεί όταν ένας γείτονάς τους μεταμόρφωσε ένα σπίτι 15 εκατομ. λιρών σε μία «παραθαλάσσια καλύβα» προς εκδίκηση μίας πολεοδομικής διαφωνίας που είχαν μεταξύ τους. Οι κάτοικοι ενός όμορφου λιθόστρωτου δρόμου με παλιά πέτρινα σπίτια στην καρδιά της αριστοκρατικής περιοχής του Κένσινγκτον έμειναν έκπληκτοι όταν ξύπνησαν ένα πρωί και είδαν ότι ένα από τα σπίτια στο δρόμο είχε πλήρως μεταμορφωθεί μέσα σε μία νύχτα. Η ιδιοκτήτρια, Zipporah Lisle-

Mainwaring, προς εκδίκηση για τις αντιρρήσεις που είχαν φέρει οι γείτονες σχετικά με την πολεοδομική άδεια για κατασκευή πισίνας που της είχε δοθεί, διακόσμησε το σπίτι λίγο περισσότερο από το κανονικό, τηρώντας, ωστόσο, όλους τους νόμους πολεοδομίας. Δεν είναι καθόλου παράξενο που αυτή η θέα αρέσει σε πολύ λίγους γείτονες. Ένας εκπρόσωπος του Royal Borough of Kensington και Chelsea είπε: «Εξετάζουμε το θέμα καθώς έχουμε λάβει πολλά παράπονα. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Δεν έχει παραβιαστεί κανένας νόμος».

exclusive 13

Μην αναστατώσετε τον γείτονά σας, αλλιώς...

7

NEWS


exclusive 13

8

agenda

Μαντάμ: Μια κυρία με... τα όλα της Για μια βραδινή έξοδο στο κέντρο της Λεμεσού, το μαντάμ είναι ένας χώρος που θα σας εντυπωσιάσει. Εκεί θα πάτε για να απολαύσετε δημιουργικά cocktails, από μια λίστα με περίπου 30 cocktails από τα οποία αρκετά από αυτά έχουν δημιουργηθεί από τον Στέφανο Αθανασίου. Τα κλασσικά cocktails παρουσιάζονται όλα με κάποιο twist γιατί τίποτα δεν είναι συνηθισμένο στο Μαντάμ. Η διακόσμηση είναι μοντέρνα και ζεστή με στοιχεία από δεκαετίες 50-60. Ψηλοτάβανο με πέτρα, με ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι να δεσπόζει στη μέση θυμίζει ζεστά μπαρ Νέας Υόρκης ή Λονδίνου. Φυτά ντύνουν το πίσω μέρος της μεταλλικής κατασκευής του μπαρ δίνοντας μια πιο avant-garde πινελιά στο χώρο. Η ωραία ατμόσφαιρα της πλατείας και του έναστρου ουρανού του δίνει ακόμα ένα προτέρημα για τα καλοκαιρινά βράδια. Από τις 6 το απόγευμα, αρχίζουν να σερβίρονται ποτά, καθιστώντας το ως ιδανικό μέρος για after work drinks. Μπορείς να συνοδέψεις το ποτό σου με τέσσερα διαφορετικά είδη hot dog, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανητές και platter τυριών και αλλαντικών. Ανδρέα Δρουσιώτη 24, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός. Πληροφορίες 25364218Το Champs Élysées ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

exclusive 13

10

IMPERIO

Duplex A101

Το Elysia Residences είναι κάτι πολύ περισσότερο από διαμερίσματα άριστης ποιότητας· το κάθε ένα από αυτά έχει σχεδιαστεί ώστε να υπερβαίνει και να αναπροσδιορίζει κάθε σας επιθυμία.

Με τοποθεσία μία από τις πιο ανερχόμενες οικιστικές περιοχές της Λεμεσού, το Elysia Residences είναι η τέλεια απεικόνιση του στυλ, του κύρους και της ποιότητας στο μοντέρνο περιβάλλον του σήμερα. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Αντωνιάδης+Ελευθερίου UDS. Με απλές και εκλεπτυσμένα συμμετρικές γραμμές, το Elysia Residences συνδυάζει πράσινη και κομψή σχεδιαστική προσέγγιση για τη δημιουργία μίας τεχνολογικά εξελιγμένης και μοντέρνας αρχιτεκτονικής με αστική συνείδηση. Το έργο έχει εμπνευστεί από τη λεωφόρο των Ηλύσιων Πεδίων του Παρισιού με τις δεντροστοιχίες της, γνωστή ως η πιο όμορφη λεωφόρος στον κόσμο. Το πέρασμα στο Elysia Residences που οδηγεί στους κοι-


11 exclusive 13

νόχρηστους κήπους και την πισίνα του συγκροτήματος ευθυγραμμίζεται με δέντρα και φυτά, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση μίας αστικής όασης. Η σύγχρονη αυτή ανάπτυξη προσφέρει μεζονέτες και πολυτελή διαμερίσματα τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων με σύγχρονες ανέσεις. Εύρυχωρα, άνετα και με υψηλές προδιαγραφές, τα διαμερίσματα διαθέτουν ιδιωτικά μπαλκόνια και πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες για ένα ξεχωριστό και σύγχρονο τρόπο ζωής. Όλα τα σαλόνια διαθέτουν μεγάλα παράθυρα και πόρτες με διπλά τζάμια που οδηγούν σε ιδιωτικά μπαλκόνια. Χαρακτηριστικά του έργου αποτελούν η 24ωρη πύλη πρόσβασης και η κοινόχρηστη πισίνα και κήποι.

Sky Villa A402


exclusive 13

12

IMPERIO

Sky Villa A402


13 exclusive 13 Duplex A101

Τοποθετημένα στο πιο ψηλό σημείο του έργου, τα μοναδικά ρετιρέ με πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους και με θέα την πόλη και τη θάλασσα, προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία για ένα σύγχρονο και αστικό τρόπο ζωής. Το Elysia Residences διαθέτει δύο δυόροφες μεζονέτες (τα duplexes) με ευρύχωρους εσωτερικούς χώρους και τεράστια δυόροφα παράθυρα. Αυτά τα δύο duplexes αποτελούν δύο από τα καλύτερα οικιστικά κοσμήματα της πόλης έτοιμα να εξυπηρετήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αγοραστές του σήμερα. Επιπλέον, το Elysia Residences διαθέτει δύο δυόροφα πολυτελή διαμερίσματα τεσσάρων υπνοδωματίων (τα sky-villas) με εμβαδόν 330 τ.μ. και σε ύψος 15 μέτρα από το έδαφος. Με εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, τα sky-villas αποτελούν τον απόλυτο χώρο διαβίωσης για αυτούς που αναζητούν ένα μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο ζωής.


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΣΑΓΙΕΡΑΣ

exclusive 13

14

LIFESTYLE

Ο Αλμπέρτο Αλέσι, επιθυμώντας να απετίσει φόρο τιμής στον αρχιτέκτονα και σχεδιαστή της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής Μάικλ Γκρέιβς, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, απόκαλυψε τα σχέδια του για μία ειδική έκδοση της τσαγιέρας 9093 – το δημοφιλέστερο αντικείμενο της εταιρείας Alessi με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Σε επιστολή που απέστειλε στο στούντιο του αμερικανού αρχιτέκτονα στο Πρίνστον, ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας μαγειρικών σκευών Alessi αποκάλυψε τα σχέδιά του για την 30η επετειακή έκδοση της τσαγιέρας, προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να πιστέψουμε την είδηση για τον θάνατο του Γκρέιβς.

Η τσαγιέρα 9093, η οποία πρωτοσχεδιάστηκε από τον Γκρέιβς το 1985

Tο κτίριο Δημόσιων Υπηρεσίων στο Πόρτλαντ, Όρεγκον

«Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε στη Φιλαδέλφια, ο Μαϊκλ ήταν τόσο ενεργητικός, ακόμα και σε αναπηρικό καροτσάκι», είπε ο Αλέσι. «Ο Μάικλ, όπως γνωρίζετε, υπήρξε για την Αλέσι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς και σχεδιαστές, και για μένα, προσωπικά, ένας από τους πιο σημαντικούς μαέστρους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την συνεισφορά του στην ιστορία μας».

Περιορισμένη έκδοση σετ τσαγιού και καφέ από ασήμι από τον Μάικλ Γκρέιβς για την Alessi

χρόνια παραγωγής της. Για την έκδοση αυτή είχε εργαστεί ο Γκρέιβς πριν τον θάνατό του. «Θα θέλαμε να οργανώσουμε κάτι το ξεχωριστό για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουμε σχετικά με την συνεργασία Μάικλ-Alessi 2015 και το νέο έργο με τον Μάικλ: την τσαγιέρα Tea Rex!», δήλωσε ο Αλέσι. Το αρχικό σχέδιο συμπεριλάμβανε ένα κωνικό σώμα από ανοξείδωτο χάλυβα με ένα πλαστικό σε σχήμα πουλιού που σφυρίζει στο τέλος του στομίου. Η νεά έκδοση θα έχει αλλαγές, αλλά το όνομα Ρεξ υποδηλώνει ότι θα σχετίζεται με δεινόσαυρο. «Κατά την ιταλική παράδοση, ο σχεδιασμός είναι ο γιος της αρχιτεκτονικής», δήλωσε ο Αλέσι. «Όλοι οι καλοί σχεδιαστές, σχεδόν χωρίς καμία εξαίρεση, είναι οι καλύτεροι αρχιτέκτονες της Ιταλίας».

Ο Γκρέιβς, ο οποίος πέθανε ξαφνικά στην ηλικία των 80 ετών, είχε μία μακρόχρονη σχέση με την ιταλική εταιρεία ειδών σπιτιού Alessi. Η τσαγιέρα 9093, η οποία πρωτοσχεδιάστηκε από τον Γκρέιβς το 1985, ήταν για 15 χρόνια το αντικείμενο με τις καλύτερες πωλήσεις και παραμένει ένα από τα καλύτερα 10 αντικείμενα της εταιρείας.

Ο Γκρέιβς γεννήθηκε το 1934 στην Ινδιανάπολη και άνοιξε το αρχιτεκτονικό του γραφείο στο Πρίνστον το 1964. Ήταν μέλος των New York Five, μια ομάδα από πέντε εξέχοντες αρχιτέκτονες μοντερνισμού που εργάστηκαν στην πόλη στα τέλη της δεκαετίας του ‘60.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία Alessi θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό μία νέα έκδοση της τσαγιέρας για να σηματοδοτήσει τα 30

Τα πιο γνωστά του έργα αποτελούν η σειρά μαγειρικών σκευών για την Alessi και το κτίριο Δημόσιων Υπηρεσίων στο Πόρτλαντ, Όρεγκον – ένα δημιουργικό κομμάτι μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής.exclusive 13

16

world news

ινδικό σαφάρι: Η ΜΑΓΕιΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ


17 exclusive 13 Ινδική Τίγρης

Ο τουρισμός στην άγρια φύση της Ινδίας μπορεί να έχει αυξηθεί κατά 25% την τελευταία δεκαετία, οι τίγρεις δε, αριθμούν μόλις 1,700. Στα καταφύγια τίγρεων στην κεντρική Ινδία, δεν θα βρείτε τίγρεις. Άλλα ζώα τις βρίσκουν για εσάς.

Ο ξεναγός έκανε σινιάλο στον οδηγό να σταματήσει. Σιωπή κατέκλυσε τα δάση του Pench. Ο άνεμος σιγοψιθύριζε μέσα από τα φύλλα των δέντρων και οι υγρές νότες ενός ινδικού ρόλλερ ηχούσαν από μακρυά. Ο ξεναγός ακουμπά τα δάκτυλά του στα χείλη. Έπειτα, ακούσαμε το κάλεσμα συναγερμού ενός σαμπάρ – χαμηλό ρουθούνισμα – να προειδοποιεί τα άλλα ζώα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Πιο κάτω, μία αγέλη από ελάφια σήκωσε τα κεφάλια. Δεν κοίταζαν εμάς· αγνάντευαν στο δάσος με τα αυτιά ψηλά. Λίγα λεπτά αργότερα, οι πίθηκοι λανγκούρ, κρεμαλισμένοι ψηλά στα δέντρα, άρχισαν να τσιτσιρίζουν. «Τίγρης», ψιθύρισε ο ξεναγός, βλέποντας τον ριγέ κορμό της να ξεπροβάλλει μέσα από το ψηλό χορτάρι. Αυτή, με το κεφάλι εντελώς ακίνητο, περπατούσε αργά και σταθερά. Τα ελάφια παρακολουθούσαν με προσήλωση. Ξαφνικά, με απόλυτο συγχρονισμό, γύρισαν όλα τα κεφάλια τους προς την άλλη κατεύθυνση. Μία λεοπάρδαλη ξεπρόβαλε πίσω μας πάνω σε ένα νεκρό κορμό δέντρου, με τις μαύρες κηλίδες της σαν πιτσυλωτές σκιές. Ακίνητη σαν άγαλμα, τινάζοντας μόνο την ουρά αριστερά και δεξιά, εκτιμούσε την κατάσταση – τα ελάφια, το σαμπάρ, τα ανήσυχα λανγκούρ και την τίγρη – τα θηράματα και τον θηρευτή. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο τουρισμος στην άγρια φύση της Ινδίας, με κύριο επίκεντρο τις τίγρεις, έχει αυξηθεί περισσότερο του 25%. Είναι ένα ενθαρρρυντικό ποσοστό καθώς η επιβίωση της τίγρης στην άγρια φύση συνδέεται τόσο με τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού όσο και με την καλή διαχείριση των οικοτόπων. Ωστόσο, σε κάποια πάρκα ο ολοένα αυξανομένος αριθμός επισκεπτών έχει εξευτελίσει την εμπειρία. Υπάρχουν στιγμές που στα πιο δημοφιλή πάρκα της Ινδίας - Corbett, Bandhavgarh, Ranthambore – επικρατεί το ίδιο χάος με αυτό των πόλεών τους, καθώς ομάδες

επισκεπτών κατακλύζουν τα πάρκα πάνω σε τζιπ και μία κάμερα στο χέρι. Στην αρχή του 20ου αιώνα, όταν Ινδοί μαχαραγιάδες και Βρετανοί αξιωματούχοι απολάμβαναν το κυνήγι της τίγρης, υπήρχαν περίπου 40,000 τέτοιες γάτες στην Ινδία. Μέχρι την απαγόρευση του κυνηγιού τίγρεων το 1970, είχαν απομείνει περίπου 1,800. Πρόσφατες εκτιμήσεις αριθμούν μόλις 1,700 τίγρεις. Με το κυνήγι να μην αποτελεί πλέον απειλή, οι τίγρεις αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης λόγω της συρρίκνωσης των οικοτόπων και της λαθροθηρίας. Η Ινδία διαθέτει σήμερα σχεδόν 50 καταφύγια με σκοπό την προστασία του είδους. Οι κακοπληρωμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι φύλακες έχουν ως καθήκον να αντιμετωπίσουν τη λαθροθηρία η οποία τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την κινέζικη βιομηχανία παρασκευής φαρμάκων. Για τους Κινέζους, η τίγρης αποτελεί το απόλυτο φάρμακο. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να θεραπεύσει. Τα οστά αλέθονται ως προετοιμασία για ρευματισμούς, το αίμα ενισχύει τη δύναμη της θέλησης, τα μουστάκια λέγεται ότι ανακουφίζουν τον πονόδοντο, οι κόρες των ματιών θεραπεύουν την επιληψία, το δέρμα ψυχικές ασθένειες, τα δόντια τη λύσσα και το άσθμα, οι όρχεις τη φυματιώση, ενώ η σούπα από το πέος του τίγρη είναι το Βιάγκρα της κινέζικης ιατρικής. Η αίγλη της τίγρης, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στους Κινέζους γιατρούς και θεραπευτές. Στις αρχές της δυτικής


18 exclusive 13

ζυγίζει μέχρι και 220 κιλά και αναπτύσσει ταχύτητα πιο γρήγορα από ένα Fiat Panda, και παρολ’αυτά περιτριγυρίζουν τα δάση σαν φαντάσματα, περνώντας απαρατήρητες. Έχουν νυχτερινή όραση έξι φορές μεγαλύτερη από εμάς και μπορούν να καταβροχθίσουν 27 κιλά κρέας σε ελάχιστο χρόνο. Τα λιοντάρια, μικρότερα σε μέγεθος και λιγότερο άγρια, είναι οι βασιλειάδες σε ζούγκλες όπου δεν υπάρχουν τίγρεις.

Πάνω: Jamtara Wilderness Camp

μυθολογίας, η τίγρης – η ομόλογος του Μονόκερου, της γρύπας και του δράκου – άνηκε στα Ζωολόγια της φανταστικής λογοτεχνίας. Μέχρι την Αναγέννηση, όλες οι τίγρεις θεωρούνταν θηλυκές και τεκνοποιούσαν συνουνιάζοντας με τον άνεμο. Για τον Ουίλλιαμ Μπλέηκ ήταν μία αλληγορία για τις πρωτόγονες δυνάμεις που έχουν χαθεί από τις πολιτισμένες κοινωνίες. Κανείς, ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζεται με τη σκέψη μίας οκνηρής γάτας να αναπαύεται στον ήλιο ή να πίνει χαριτωμένα νερό από το ποτάμι. Οι τίγρεις είναι οι πιο αποτελεσματικοί δολοφόνοι της φύσης. Τα πέλματά τους έχουν το μέγεθος ενός πιάτου και τα νύχια τους είναι πιο μακρυά από ένα μεσαίο δάκτυλο. Είναι γνωστές για την ικανότητά τους να κατασπαράζουν το ανθρώπινο πρόσωπο με μία απλή γρατσουνιά. Μία μεγάλη αρσενική τίγρης ύψους 1 μέτρου μέχρι τον ώμο έχει το μήκος ενός μικρού οικογενειακού αυτοκινήτου,

Ξεκινήσαμε για το Εθνικό Πάρκο Tadoba της Ινδίας λίγο πριν την αυγή με ένα τζιπ, κιάλια και θέρμους για καφέ, ακολουθώντας τα σημαδιασμένα με κόκκινο μονοπάτια ανάμεσα στα μπαμπού και το πρεμνοφυές δάσος από δέντρα σαλ. Κάτω από το γκρίζο φως, ένας αγριόχοιρος έτρεχε κατά μήκος του δρόμου με την ουρά ψηλά και τα ποδιά να βηματίζουν σταθερά. Στα αριστερά μας, όπου οι αχλύες εξακολουθούσαν να λιώνουν από τα ψηλά χορτάρια, μία αγέλη από ελάφια μας παρακολουθούσε να περνάμε. Πιο πέρα, ένα μεγάλο σαμπάρ αξιολογούσε το πρωί στρέφοντας τα αυτιά του 180 μοίρες. Ξαφνικά, ένα τεράστιο γκωρ ξεπρόβαλε μέσα από τα μπαμπού. Τα γκωρ είναι οι πολιτικοί βαρέων βαρών του ζωϊκού βασιλείου· οι διαφορές τους – και υπάρχουν πολλές – επιλύονται μουγκρίζοντας το ένα στο άλλο. Φτάνοντας στις όχθες της λίμνης Tadoba, είδα ένα τεράστιο κροκόδειλο του Βούρκου να αναδύεται μέσα από το νερό. Ένα στράτευμα πιθήκων λανγκούρ εμφανίστηκε, με τα χαριτωμένα πρόσωπά τους και μεταξένια τους μαλλιά να κρύβουν μία οικογενειακή ζωή γεμάτη βία. Από πάνω μας, μια καρακάξα μελιού απέπλευσε με τα τεράστια φτερά της. Αλλά το αποκορύφωμα του πρωϊνού μας ήταν μία τίγρης να περιπλανιέται μέσα σε ένα λιβάδι, μόλις 100 μέτρα από το δρόμο. Περπατούσε ήρεμα, αρχοντικά και χωρίς καμία βιασύνη – απόλυτα μαγευτικό. Ήταν στο Pench, όμως, που αντίκρισα την τίγρη και τη λεοπάρδαλη ταυτόχρονα. Προτέρημα του πάρκου Jamtara Wilderness Camp, το οποίο άνοιξε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ότι βρίσκεται απομονωμένο – η διαδρομή μας ξεκινούσε από την Πύλη Karmajhiri ή Jamtara, όπου συχνά ήμασταν τα μόνα τζιπ που εισέρχονταν στο πάρκο. Το πάρκο αυτό έχει θέσει νέα πρότυπα πολυτέλειας: διαθέτει 12 ευρύχωρες σκηνές με μπάνιο και μία υπερχειλιζόμενη πισίνα δίνοντας την αίσθηση ενός πεντάστερου ρουστίκ ξενοδοχείου, ενώ τα γεύματα προσφέρουν ένα συναρ-


παστικό ταξίδι στις υποσχέσεις της ινδικής κουζίνας. Το κομψό καθιστικό – ένας ανοικτός χώρος με θέα το πάρκο – διακοσμημένο με δερμάτινες καρέκλες και στοιβαγμένα βιβλία, και η βραδινή φωτιά να σιγοκαίει κάτω από τα δέντρα Banyan παρέα με ένα κοκτέιλ σύντομα έγιναν σημεία εστίασης επισκεπτών. Το Pench με τις εκτάσεις των δασών ίσως να είναι πιο όμορφο τοπίο από το Tadoba. Μία οικογένεια από άγριους σκύλους εμφανίστηκε, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά από μία νύχτα ύπνου, γλείφοντας ο ένας τον άλλο. Ένα τσακάλι ξεπρόβαλε, αδιαφορώντας πλήρως για εμάς καθώς περνούσε μόλις λίγα μέτρα από το τζιπ. Μία σπάνια κουκουβάγια μας κοιτούσε μέσα από το κοίλος ενός δέντρου. Ελάφια γάβγιζαν, μία μαγκούστα εξαφανίστηκε μέσα στο ψηλό χορτάρι και μία τεράστια αντιλόπη nilgai γρατσουνούσε την πλάτη της πάνω σε ένα κορμό δέντρου. Η εικόνα της τίγρης και της λεοπάρδαλης να αντικρύζουν το ίδιο θήραμα τελείωσε με ένα κλαψούρισμα, και όχι κτύπημα: μετά από μια καλή συμφωνία σκύβοντας και κρυφοκοιτάζοντας η μία την άλλη, τα δύο αρπακτικά εξαφανίστηκαν μέσα στο δάσος προς αναζήτηση ενός λιγότερο περίπλοκου κυνηγιού. Για τη λεοπάρδαλη, ήταν ζήτημα προσοχής. Για την τίγρη, στην κορυφή της κάθε αλυσίδας τροφίμων, ήταν απλά θέμα ευκολίας: μια αδέξια λεοπάρδαλη πιθανό να είχε χαλάσει τις πιθανότητές της.

19 exclusive 13

Το τελευταίο μας πρωί, ανεβήκαμε στην κορυφή Shillim, από την οποία η περιοχή πήρε το όνομά της, απολαμβάνοντας την ειδυλλιακή θέα προς τις αγροικίες και τα βουνά. Οι ανέμοι μετέφεραν τους ήχους του δάσους από κάτω. Ακούγαμε το κάλεσμα συναγερμού των ελαφιών. Καπού εκεί κάτω, ένα αιλουροειδές αρπακτικό περπατούσε μέσα από τις πράσινες σκιές, με τα μάτια του να λάμπουν καταδιώκοντας τη λεία του. Κάπου εκεί κάτω, μία άγρια Ινδία παραμόνευε – εντυπωσιακή και εξαίσια σε αυτά τα πολυπληθέστερα εδάφη.


exclusive 13

20

LIFESTYLE

Μυρωδιές εμπνευσμένες από τις τέχνες Από την Εμφάνιση της Αφροδίτης της Κνίδου του Σαλβαδόρ Νταλί μέχρι το Emotional Rescue των Rolling Stones, οι τέχνες είναι γόνιμο έδαφος της οσφρητικής έμπνευσης.

Coal, Andrea Maack

A City on Fire, Imaginary Authors

Les Parfums Salvador Dali

Λέγεται ότι όταν ο Λουκίνο Βισκόντι κινηματογραφούσε την υπέροχη σκηνή χορού της ταινίας Ο Γατόπαρδος του Τζουζέπε Τομάζι Ντι Λαμπεντούζα, ήθελε να την γεμίσει με τη μυρωδία των ανθών πορτοκαλιάς. Όταν κάποιος επίκρινε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άχρηστο καθώς οι θεατές δεν θα ήταν σε θέση να το μυρίσουν, αυτός απάντησε «’Ισως όχι. Όμως θα ξέρουν». Με άλλα λόγια, πίστευε ότι η δύναμη της μυρωδιάς ήταν τόσο ισχυρή που με κάποιο τρόπο, έστω υποσυνείδητα, η αίθουσα χορού δεν θα φαινόταν η ίδια εάν δεν ήταν πλημμυρισμένη με αυτό το απίστευτα αισθησιακό άρωμα. Πιο πρόσφατα, στην ταινία «Το Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Άντερσον, ο πορτίερης Κος Γκουστάβ, που υποδύεται ο Ρέιφ Φάινς, αφήνει ίχνη από την αγαπημένη του μυρωδιά L’Air de Panache όπου και εάν πηγαίνει. Ο Άντερσον είχε ζητήσει από τη διάσημη μπουτίκ αρωμάτων Nose στο Παρίσι να φτιάξει 1,000 μπουκάλια το πως πίστευε ότι ήταν η μυρωδιά του L’Air de Panache, τα οποία στη συνέχεια έδωσε στα μέλη της παραγωγής. Η δημιουργία ενός αρώματος είναι φυσικά μία τέχνη από μόνη της, και όπως πολλοί από τους μεγάλους αρωματοποιούς (Ζακ Γκερλέν, Κοκό Σανέλ και σήμερα οι ΖανΚλοντ Ελένα και Φρεντερίκ Μαλ) είχαν στενές σχέσεις με καλλιτέχνες, έτσι και πολλά υπέροχα αρώματα έχουν εμπευστεί από έργα τέχνης, είτε αυτά είναι ταινίες και πίνακες είτε λογοτεχνία και μουσική. Όταν σκέφτομαι τη σχέση μεταξύ των εικαστικών καλλιτεχνών και των αρωμάτων, μου έρχεται στο μυαλό ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο οποίος το 1983 δημιούργησε το δικό του άρωμα (το οποίο εξακολουθεί να παράγεται από το Les Parfums Salvador Dalí στις £49 για 50ml EDP), προς τιμή

της Γκαλά, της γυναίκας και μούσας που αγαπούσε τόσο παθιασμένα. Πάντα έλεγε ότι για εκείνον αυτή η μυρωδιά ήταν «ο πιο όμορφος αγγελιοφόρος» αναμνήσεων και καλών στιγμών. Έχει μυρωδιές από γιασεμί, τριαντάφυλλο και λιβάνι, ολές μέσα σε ένα αισθησιακό μπουκαλάκι εμπνευσμένο από τα χείλη και τη μύτη της θεάς Αφροδίτης, την οποία μόλις είχε τελιώσει να ζωγραφίζει. Η σύγχρονη Ισλανδή καλλιτέχνιδα Άντρεα Μακ έχει τη δική της σειρά αρωμάτων, με κάθε ένα από αυτά να αντιπροσωπεύει την οσφρητική ερμηνεία των έργων της. Η πιο υποβλητική ίσως μυρωδιά της είναι αυτή που απλά ονομάζεται Coal – Κάρβουνο – (£85 για 50ml EDP) η οποία είναι βασισμένη γύρω από ένα πρωτότυπο σκίτσο της με κάρβουνα. Είχε ξεκινήσει δίνοντας τα αρώματά της σε εκθέσεις τέχνης, αλλά είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία που καταστήματα άρχισαν να τα ζητάνε. Αλλά και πριν από περισσότερο από ένα αιώνα, το 1912, οι τέχνες αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τους αρωματοποιούς. Ο Ιμπρεσιονισμός τον τότε καιρό ήταν πολύ γνωστός, και το πλούσιο παιχνίδι φωτός και σκιάς που διακρίνει τα έργα του καλλιτεχνικού αυτού ρεύματος πιστεύεται ότι είχε εμπνεύσει τον Ζακ Γκερλέν – ο ίδιος ένας μεγάλος συλλέκτης έργων τέχνης – στη δημιουργία του υπέροχου αρώματος L’Heure Bleue (£75.50 για 75ml EDP), για το οποίο ο αρωματοποιός Ρότζα Ντόβε πιστεύει ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Γκερλέν. Πλούσιο σε νότες από μασκ,

περγαμόντο, γλυκάνισο, νερολί, γαρύφαλλο και ίριδα, το L’Heure Bleue είναι το αγαπημένο άρωμα όλων των εποχών για πολλούς υποστηρικτές του Γκερλέν. Αργότερα, ο Γκερλέν δημιούργησε το ξυλώδη ανατολίτικο άρωμα Vol de Nuit (£76.50 για 93ml EDT), στο οποίο ο αναγνωρισμένος κριτικός αρωμάτων, Λούκα Τούριν, έδωσε πέντε αστέρια. Το άρωμα κυκλοφόρησε το 1933, δύο χρόνια μετά το υπέροχο μυθιστόρημα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Flight Night από το οποίο και εμπνεύστηκε. Λέγεται ότι ο Σαιντ-Εξυπερύ δεν φόρεσε ποτέ κανένα άρωμα εκτός από το Vol de Nuit για το υπόλοιπο της σύντομης του ζωής (πέθανε το 1944 στην ηλικία των 44 ετών). «Το άρωμα ξυπνά τη σκέψη», είπε ο Βικτόρ Ουγκώ, και φυσικά η λογοτεχνία είναι γεμάτη από οσφρητικές αναφορές, όπως το Ασμά του Σολομώντα με την ερωτικά φορτισμένη ποίησή του – «Σηκώθηκα ν’ ανοίξω στον αγαπημένο μου· έσταξε σμύρνα από τα χέρια μου, τα δάχτυλά μου γέμισαν σμύρνα» – και τον έντονα αρωματικό του κήπο. Ο οίκος Imaginary Authors είναι ένας άλλος οίκος αρωμάτων που υιοθετεί μία πιο σύγχρονη προσέγγιση στη δημιουργία αρωμάτων. «Η ζωή είναι μία σειρά από άδειες σελίδες» λέει η αρχική σελίδα της ιστοσελίδας του, «και είναι στο χέρι μας αν θέλουμε να γεμίσουμε τις σελίδες αυτές με ανιαρή πεζογραφία ή με εξαιρετικά ευφάνταστες ιστορίες». Ο οίκος γεννήθηκε από την ιδέα ότι η μυρωδιά είναι τέχνη, και όπως ένα καλό βιβλίο μπορεί να αλλάξει το τρόπο που κανείς βλέπει τον κόσμο, έτσι και τα αρώματά του μας κάνουν να επανεκτιμήσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Όπως όλες οι καλύτερες μυρωδιές, τα αρώματα στα μπουκάλια αιχμαλωτίζουν πολύπλοκες αφηγήσεις. «Η ελπίδα είναι ότι όχι μόνο τονώνουν και μεθάνε», όπως λέει η ιστοσελίδα του οίκου Imaginary Authors, «αλλά σε ταξίδευουν σε καινούρια μέρη». Μπορεί οι απαιτήσεις μας από ένα μπουκαλάκι αρώματος να είναι ψηλές, αλλά πρέπει να θαυμάζουμε τη φιλοδοξία. Αυτό πάει να πει καλή τέχνη.


WOMAN | MAN www.splash.com.cy

WOMAN: AZZEDINE ALAIA CHRISTIAN DIOR LANVIN GIVENCHY BALMAIN MARNI TOM FORD EMILIO PUCCI GIAMBATTISTA VALLI AQUAZZURA GIANVITO ROSSI MAISON MICHEL BY KILIAN MAN: TOM FORD LANVIN ALEXANDER MCQUEEN BALMAIN VALENTINO KENZO FRANKIE MORELLO ZADIG AND VOLTAIRE ORLEBAR BROWN SHAMBALLA JEWELS SPLASH WOMAN 129,Georgiou A’, CY-4048 Yermasoyia, Limassol. T: +357 25 318 803 SPLASH MAN 50E Amathountos Avenue, Limassol, CY-4532 Ag. Tychonas, Limassol T: +357 25 312 800 Illustrations by Grigoris Kampouridis


exclusive 13

22

LIFESTYLE

Βουνοκορφές και γαλαξίες MONTBLANC ΓΙΑ SAMSUNG GALAXY S6 Ταυτόχρονα με το λανσάρισμα του Samsung Galaxy S6 τον Απρίλιο του 2015, η Montblanc λανσάρει μια συλλογή από δερμάτινα καλύμματα για τις νέες συσκευές αιχμής. Η νέα συλλογή είναι η πιο πρόσφατη εκδοχή της σχέσης της Montblanc με τον παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία κινητών τηλεφώνων, μετά την εισαγωγή της πρώτης σειράς ScreenWriters του Οίκου πέρυσι. να αντέχει στις πιο αντίξοες συνθήκες. Tα καλύμματα είναι ειδικά σχεδιασμένα και για τις δύο εκδώσεις Flat και Edge του νέου Samsung Galaxy S6. Κατασκευασμένα από γνήσιο δέρμα, προσφέρουν μια αίσθηση πολυτέλειας που εμπερικλείει την ουσία της τεχνολογίας αιχμής της Samsung και την υπεροχή της Montblanc στην κατασκευή δερμάτινων ειδών, μια παράδοση που διατηρείται στην Montblanc από το 1926, και τώρα συνεχίζεται στην Florence Pelleteria, τη βιοτεχνία κατασκευής των δερμάτινων ειδών της.

Το Pix και το e-StarWalker, «κομψά εργαλεία γραφής για τον ψηφιακό κόσμο» με την πρωτότυπη ιδέα ηλεκτρονικού ξαναγεμίσματός, δημιουργήθηκαν για τη σειρά Galaxy Note, μαζί με μια νέα γενιά έξυπνων δερμάτινων καλυμμάτων που περιέχουν ένα τσιπ ταυτότητας, το οποίο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους πρόσβαση στο αποκλειστικό ψηφιακό περιεχόμενο της Montblanc. Συνδυάζοντας υψηλές επιδόσεις και κλασική κομψότητα, τώρα, η Montblanc παρουσιάζει ένα Hard Shell Cover και ένα Flip Side Cover. Διαθέσιμα σε σοφιστικέ μαύρο Soft Grain Leather με το φυσικά απαλό άγγιγμά του και σε Montblanc Extreme Leather, ένα υψηλών προδιαγραφών υλικό που αναπτύχθηκε από τη Montblanc για

Τα καλύμματα εφαρμόζουν εύκολα στο πίσω μέρος της συσκευής και παρέχουν μια ασπίδα προστασίας, ενισχύοντας την αισθητική της τεχνολογίας αιχμής. Ένα δεύτερο σχέδιο Flip Cover, για Flat και Edge συσκευές, διαθέτει θήκες για πιστωτική κάρτα στο εσωτερικό του, χρησιμεύοντας σαν πορτοφόλι γι’ αυτούς που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση. Ενώ η κύρια χρήση του καλύμματος είναι να προστατεύει τη φορητή τεχνολογία της Samsung, κάθε κομμάτι εκφράζει τη διαχρονική κομψότητα της Montblanc, με τις περίτεχνες ραφές και το έμβλημα της Montblanc να υπογραμμίζει την παραδοσιακή δεξιοτεχνία του πολυτελούς Οίκου. «Με τη συνεχή συνεργασία μας με τη Samsung, η παράδοση πολυτέλειας και δεξιοτεχνίας της Montblanc συνεχίζει να σμίγει αρμονικά με τις τεχνολογικές καινοτομίες της Samsung» λέει ο Jens Henning Koch, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Marketing της Montblanc International. «Με τόσες ώρες που αφιερώνει πάνω σε tablet και smartphones, η Montblanc αναπτύσσει συνεχώς νέους τρόπους προσέγγισης των αξεσουάρ κινητής, οι οποίοι ενισχύουν την εμπειρία χρήσης και παρέχουν καλύτερη προστασία στις συσκευές που έχουν γίνει πλέον απαραίτητα εργαλεία επικοινωνίας, πληροφοριών και ψυχαγωγίας, ενώ δεν συμβιβάζεται ποτέ σε ότι αφορά την υψηλή αισθητική». Πληροφορίες : Montblanc Boutiques Nicosia – Limassol - 22897361exclusive 13

24

POSITIVE THINKING

Μια ζωγραφιά χίλιες λέξεις από Μιχάλη Ρ. Βιράρτη, Director of Virardi, και συγγραφέα των βιβλίων “ΘΕΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ” και "Η Κρίση θέλει Κρίση", www.michaelvirardi.com

Μια μέρα στα 11 της χρόνια, η ανηψούλα μου Τζιώρτζια Τζ. Βιράρτη έτρεξε κατενθουσιασμένη κοντά μου για να μου δείξει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια μια από τις πολλές ζωγραφιές της. Σ’ αυτήν, επιστρατεύοντας την καλλιτεχνική της φλέβα και με εργαλεία, ένα απλό πινέλο και λίγες μπογιές, επέλεξε να απεικονίσει ένα βουνό και τρεις άνδρες. Ο πρώτος, ο πιο γέρος και φαινομενικά σοφότερος, καθότανε στην κορυφή του βουνού ενώ οι άλλοι δύο νεαροί, δεξιά και αριστερά κουβαλούσαν μαζί τις αποσκευές τους και προσπαθούσαν να ανεβούν το βουνό για να κατευθυνθεί ο καθένας προς αντίθετη κατεύθυνση. Και οι δύο νεαροί θα συναντιούνταν κάποια στιγμή με το σοφό γέροντα στην κορυφή του βουνού. Αμέσως ρώτησα την Τζιώρτζια να μου δώσει τις δικές της εξηγήσεις για τη ζωγραφιά της. Στο δικό μου φυσικά μυαλό η ζωγραφιά της μικρής έφερε την κινέζικη παροιμία «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις».

Η ιστορία λέει ότι ένας νεαρός άφησε το χωριό του φορτωμένος με όλα τα υπάρχοντά του για να πάει να κατοικήσει στο διπλανό χωριό. Όταν ανέβηκε το βουνό συνάντησε στην κορυφή του ένα γέροντα και τον ρώτησε εάν γνώριζε πώς ήταν οι κάτοικοι του χωριού στο οποίο λογάριαζε να εγκατασταθεί. Προτού ο γέροντας τού δώσει απάντηση ζήτησε από τον ίδιο το νεαρό τη δική του γνώμη για τους ανθρώπους του δικού του χωριού που εγκατέλειπε. Ο νεαρός, φανερά απογοητευμένος και θυμωμένος, εκμυστηρεύτηκε στο γέροντα ότι οι άνθρωποι του χωριού του ήταν άθλιοι, είχαν κακό χαρακτήρα και άσχημη συμπεριφορά και γι’ αυτό είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση να αποχωριστεί και τους ίδιους τους γονείς του και να φύγει για να κατοικήσει στο διπλανό χωριό. Τότε, ο γέροντας τού απάντησε ότι τον ίδιο άσχημο χαρακτήρα και συμπεριφορά είχαν και οι κάτοικοι του χωριού στο οποίο σκόπευε να εγκατασταθεί. Ο νεαρός ευχαρίστησε το σοφό γέρο και συνέχισε την πορεία του προς τη νέα του ζωή. Ο δεύτερος νεαρός που έφευγε από το δικό του χωριό - αυτό στο οποίο σκόπευε να πάει να ζήσει ο πρώτος νεαρός - για να πάει να ζήσει στο χωριό του πρώτου, συνάντησε κι αυτός το γέροντα. Όταν ο γέροντας τον ρώτησε για τους ανθρώπους του χωριού που εγκατέλειπε, ο νεαρός μίλησε με τα καλύτερα λόγια. Του είπε ότι είναι καλοσυνάτοι, δίκαιοι, ευγενικοί με άψογο χαρακτήρα και συμπεριφορά. Τότε με τα ίδια επίθετα χαρακτήρισε και ο σοφός γέροντας τους ανθρώπους του χωριού στο οποίο ο δεύτερος νεαρός λογάριαζε να πάει να κατοικήσει. Με βάση την ιστορία αυτή, φίλε αναγνώστη, «δεν είσαι αυτό που σκέφτεσαι ότι είσαι, αλλά αυτό που σκέφτεσαι, είσαι». Δηλαδή, εάν συνεχώς σκέφτεσαι αρνητικά και οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν στο μυαλό σου, τότε και αρνητικά μάλλον θα είναι και τα αποτελέσματά σου. Εάν σκέφτεσαι θετικά και κάνεις θετικές σκέψεις, τότε οι πιθανότητές σου να πετύχεις τους στόχους σου και να έχεις μια επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή θα είναι πολύ αυξημένες.

Εξάλλου, έρευνα με επικεφαλής την Karina Davidson του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Η.Π.Α., στην οποία μελετήθηκε η σχέση της συναισθηματικής κατάστασης με την υγεία της καρδιάς 1700 ατόμων για 10 χρόνια, έδειξε ότι τα λεγόμενα «θετικά συναισθήματα» (χαρά, ευτυχία, ικανοποίηση, ενθουσιασμός κ.ά.) μειώνουν κατά 22% τον κίνδυνο εμφράγματος, στηθάγχης ή εγκεφαλικού. Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα (μελαγχολία, θλίψη, άγχος, αγωνία κ.ά.) αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Σχετικό και το παράδειγμα μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας που έδειξε ότι τα αισιόδοξα άτομα είναι πιο πετυχημένα από τα εξίσου ταλαντούχα απαισιόδοξα άτομα στους τομείς των επιχειρήσεων, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και την πολιτική. Με βάση δική του έρευνα, πασίγνωστος Ασφαλιστικός Οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας, ανέπτυξε ένα τεστ για να διακρίνει τα αισιόδοξα από τα απαισιόδοξα άτομα κατά τη διαδικασία πρόσληψης πωλητών. Τα αποτελέσματα της καινοτομίας αυτής ήταν εκπληκτικά. Τα αισιόδοξα προσληφθέντα άτομα ξεπέρασαν τα απαισιόδοξα κατά 20% το πρώτο έτος, ενώ στο δεύτερο έτος η διαφορά εκτινάχθηκε στο 50%. Τα τελευταία 25 χρόνια περισσότεροι από 300,000 επιτυχημένοι πωλητές με υψηλά εισοδήματα πέρασαν από συνέντευξη για να εντοπίσουν οι επιστήμονες τι είναι αυτό που σκέφτονται τον περισσότερο από το χρόνο τους. Ξέρετε ποιες είναι οι σκέψεις των πωλητών με ψηλά εισοδήματα; Συλλογίζονται τι είναι αυτό που θέλουν και πώς μπορούν να το «πιάσουν», πώς μπορούν να το κάνουν πραγματικότητα. Εν αντιθέσει με τους φοβισμένους πωλητές που σκέφτονται συνεχώς τι δε θέλουν να τους συμβεί. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά και στη ζωή μας γενικότερα, ό,τι σκέφτεσαι είσαι. Εάν θέλεις να αλλάξεις τα «αποτελέσματα» της ζωής σου, τότε άρχισε αλλάζοντας τις σκέψεις σου, από αρνητικές σε θετικές και από θετικές σε ακόμα πιο θετικές!exclusive 13

26

facetime

Στυλιανός Λάμπρου Entrepreneur ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο Στυλιανός Λάμπρου, διευθυντής της κοινωνικής πλατφόρμας Social Airways και συνιδρυτής του Heart Cyprus, είναι ένα νέος επιχειρηματίας που συνδυάζει την εξυπνάδα με το πάθος σε οτιδήποτε και εάν κάνει. Το όραμά του είναι να επιφέρει ένα θετικό αντίκτυπο στον κόσμο και εργάζεται σκληρά για να το πετύχει, ενώ απολαμβάνει κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει στη διάρκεια. Είστε ένας από τους ιδρυτές του Heart Cyprus. Τι είναι και για ποιο λόγο το έχετε δημιουργήσει; Το Heart Cyprus είναι η μεγαλύτερη ιστοσελίδα προώθησης και προβολής της Κύπρου. Έχοντας δημιουργηθεί το 2013, στο απόγειο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει ποτέ η Κύπρος, το Heart Cyprus προσπαθεί με κάθε τρό-

πο να διαφημίσει και να προωθήσει το νησί. Σε συνεργασία με σημαντικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, το Heart Cyprus φέρνει στο προσκήνιο ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Κύπρος, προωθώντας το νησί τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο. Με περισσότερες από 2000 εικονικές περιηγήσεις και χιλιάδες επαγγελματικές φωτογραφίες κρυμμένων θησαυρών, καθώς και με επαγ-


27 exclusive 13

γελματικό υλικό που καλύπτει θέματα για την υγεία, την εκπαίδευση, τη θρησκεία και πολλά άλλα, το HeartCyprus.com αποτελεί μία τεράστια βάση δεδομένων, η οποία παρέχει πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες σχετικά με τις πόλεις, τα χωριά, τις παραλίες, τα μνημεία, τα φυσικά μονοπάτια, την ιστορία, την κουζίνα και τα προϊόντα του νησιού, καθώς και πληροφορίες για γάμους, εκπαιδευτικές και ιατρικές υπηρεσίες, εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί, ευκαιρίες εργασίας και πολλά άλλα. Με μία ομάδα από 13 νέους και παθιασμένους επιχειρηματίες, το Heart Cyprus είναι εδώ για να εξασφαλίσει την προώθηση σημαντικών αγαθών που κάνουν το νησί έναν από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο. Το Heart Cyprus ήταν το αποτέλεσμα απογοήτευσης για τον τρόπο που προωθείται η Κύπρος. Στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, μία σελίδα ανταλλαγής φωτογραφιών έδωσε την ιδέα για μία μεγαλύτερη και πιο τολμηρή προώθηση της Κύπρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Με μία σελίδα στο Facebook με περισσότερους από 200,000 ακόλουθους,

θα λέγατε ότι έχετε φτάσει σε παγκόσμια επίπεδα; Νιώθετε ότι καταφέρατε να προωθήσετε την Κύπρο ανά το παγκόσμιο; Η κοινότητά μας αποτελείται από 210,000 ακόλουθους με συνολική απήχηση των 2,000,000 κάθε μήνα σε περισσότερες από 30 χώρες. Το 95% αυτής της απήχησης είναι οργανικό. Προβάλλουμε την Κύπρο στο εξωτερικό μέσω κοινωνικών διαδικτύων και άλλων μέσων επικοινωνίας. Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στην Κύπρο; Η Κύπρος είναι σαν μία μικρή ήπειρος. Υπάρχουν εκπληκτικά μέρη για να επισκεφτεί κανείς. Το αγαπημένο μου μέρος στην Κύπρο είναι η γενέτειρα μου, η Λεμεσός. Το Social Airways είναι το καινούριο σας έργο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό; Σκοπός του Social Airways είναι να κάνει τα ταξίδια πιο εύκολα, πιο κοινωνικά και πιο οικονομικά. Το Social Airways είναι μια κοινωνική μηχανή αναζήτησης πτήσεων που συνδέει τους ανθρώπους

που βρίσκονται στην ίδια πτήση ή στο ίδιο αεροδρόμιο, διευκολύνει τη συνεργασία και παρέχει στους ταξιδιώτες εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης με άλλους ταξιδιώτες. Και οι δύο σας start-ups έχουν να κάνουν με ταξίδια. Τι σας έχει ελκύσει από τη βιομηχανία αυτή; «Τα ταξίδια σε αφήνουν άφωνο· στη συνέχεια, σε μετατρέπουν σε αφηγητή» - Ibn Battuta. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέες κουλτούρες και νέους ανθρώπους, και οι start-ups μου είναι μία καλή δικαιολογία για να ταξιδεύω περισσότερο και να μοιράζομαι περισσότερες ιστορίες. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός για διακοπές; Ο αγαπημένος μου προορισμός είναι αυτός που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ. Δεν μπορείς να ταξιδεύεις εάν σε φοβίζει το άγνωστο. Ταξιδεύεις για το άγνωστο. Μου αρέσει να επισκέπτομαι μέρη που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ. Η περιπέτεια αξίζει πάντοτε τον κόπο.


Αρωματικες φωτιες

exclusive 13

28

LIFESTYLE

Όταν πρόκειται για αρωματικά προϊόντα, τα Cire Trudon είναι από τα καλύτερα. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οίκους στο είδος του, η αξιοσέβαστη αυτή γαλλική εταιρεία δεν παύει να μας εκπλήσσει. Ο οίκος Cire Trudon αποκάλυψε πρόσφατα μία σειρά από τεράστια αρωματικά σπίρτα σε πέντε από τις πιο εμβληματικές του μυρωδιές. Αν και τεράστια σπιρτόκουτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον κατά-

λογο Cire Trudon και στο παρελθόν, οι καινούριες επαναλήψεις έχουν εμποτιστεί με τις μαγευτικές μυρωδιές Abd El Kader (δυόσμος, γαρύφαλλο και γιασεμί), Bartolome (σαφράν, μοσχοκάρυδο, κυπαρίσσι και κεχριμπάρι), Ernesto (ρούμι, πατσουλί και δέρμα), Madeleine (λεβάντα, ίριδα, τριαντάφυλλο και βρύα) και Odalisque (λεμόνι, άνθη πορτοκαλιού και βανίλια). Με τις νέες εικονογραφήσεις του εικονογράφου Λόρενς Μάινοτ, τα σπίρτα αυτά αποτελούν μια σαγηνευτική προσθήκη σε οποιοδήποτε τζάκι.exclusive 13

30

IMPERIO

στιγμιότυπα ταινιών Ο πραγματικός κόσμος της Imperio αναμειγνύεται με παραμύθια και ταινίες αποτίνοντας φόρο τιμής σε αυτά.

Οι διαφημίσεις πάντα βασίζονταν στην διακειμενικότητα, είτε αυτό έχει να κάνει με ένα γνωμικό, μια παραλλαγή εικόνων ή με την έννοια μικρών κομματιών της καθημερινότητας μας. Η πρώτη σειρά των διαφημίσεων της καμπάνιας μας είχε ως θέμα το παραμύθι ‘Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων’. Χρησιμοποιήσαμε τους μυθικούς χαρακτήρες του παραμυθιού για να ζωντανέψουν στο σπίτι της Imperio. Οι χαρακτήρες δρούσαν παράλληλα με τον πραγματικό κόσμο γιατί στα σπίτια της Imperio, μια στιγμή κρατάει για πάντα - σε αντίθεση με τον κόσμο της Αλίκης που κρατάει για ένα δευτερόλεπτο.

διαφήμισης έγινε στο show apartment της Imperio, στο έργο Elite Residences, που βρίσκετε στον Ποταμό Γερμασόγειας στη Λεμεσό.

Η Κάλια Ελευθερίου, ο Γιάννης και ο Αντώνης Μισιρλή βρέθηκαν στην φωτογράφηση της διαφήμισης αυτής. Η φωτογράφιση της

Τα μυθικά κοστούμια της Αλίκης και του Mad Hatter είναι δημιουργήματα της σχεδιάστριας Ελίνας Λεβέντη.

Η Κάλια απολάμβανε το σπίτι της Imperio βγάζοντας selfie, γνωστή και ως selfie queen άλλωστε, ενώ οι χαρακτήρες προσπαθούσαν να διαδράσουν μαζί της. Ο Γιάννης και ο Αντώνης Μισιρλή, διευθυντές της Imperio χαλάρωναν στο σπίτι της Imperio, παίζοντας playstation και ενημερώνονταν για τις ειδήσεις παίρνοντας πρωινό, παρέα με την Αλίκη και τον Mad Hatter.


31 exclusive 13

Συντελεστές της σειράς των διαφημίσεων ήταν, Φωτογραφία: Αγησιλάου και Σπύρου, Ρούχα/Κοστούμια: Ελίνα Λεβέντη, Hair Stylist: Στράτος Δημητρίου, Make up: Δώρα - Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων, Έλενα Θεοδώρου - Breakfast at Imperio, Μοντέλα: Κώστας (Mad Hatter), Άντρεα Χρυσοχού (Αλίκη), Έλενα Πιερίδου (Audrey Heyburn). Τοποθεσία: Elite Residences και Limassol Bay Residences.

Στη συνέχεια, σειρά πήρε η Audrey Heyburn από την ταινία Breakfast at Tiffany’s. Η διαφήμιση διαδραματίζετε στο show apartment της Imperio, στο Limassol Bay Residences, που βρίσκετε επίσης στον Ποταμό Γερμασόγειας.

ταινία, αλλά προσαρμοσμένο στα στοιχεία της Imperio. Όπως παρατηρείτε και στις δύο περιπτώσεις τα σλόγκαν έχουν να κάνουν με την διαχρονικότητα, κάτι που αντικατοπτρίζετε και μέσα από την εικόνα.

Η Audrey συμβολίζει την κάθε γυναίκα του σήμερα, αφού όντας θρυλική και πρωτοποριακή φιγούρα για την εποχή της, παραμένει διαχρονική ακόμα και μέχρι σήμερα. Μια σύγχρονη Audrey, τοποθετείτε λοιπόν στο σπίτι της Imperio για να αναβιώσει σκηνές από την ταινία.

Στην περίπτωση της Αλίκης, το σλόγκαν έχει να κάνει με τον διάλογο μεταξύ του Άσπρου Κουνελιού και της Αλίκης. Ρωτάει η Αλίκη «Για πόσο διαρκεί το ‘για πάντα’;» και απαντάει το Άσπρο Κουνέλι «Μερικές φορές, μοναχά ένα δευτερόλεπτο». Στην περίπτωση της Imperio όμως, το για πάντα, είναι για μια ζωή, επομένως στα διαμερίσματα της Imperio, διαρκεί για μια ζωή!

«Παίρνοντας έμπνευση από αγαπημένα παραμύθια και ταινίες, όπως ‘Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων’ και ‘Breakfast at Tiffany’s’, μεταφέραμε στοιχεία τους στις σειρές των διαφημίσεών μας. Η διακειμενικότητα είναι εμφανείς αφού οι χαρακτήρες των ταινιών έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαφημίσεις», σημειώνει η Νάταλυ Δημητρίου, Μάρκετινγκ Μάνατζερ της Imperio. Και στις δυο σειρές, το σλόγκαν είναι διακειμενικό, παρμένο από την αντίστοιχη

Στην άλλη σειρά, το Breakfast at Tiffany’s μετατρέπετε σε Breakfast at Imperio. Το λεκτικό δανείζετε επίσης ένα γνωμικό της Audrey Heyburn σχετικό με την κομψότητα και το στυλ. «Η κομψότητα είναι η μόνη ομορφιά που δεν χάνετε ποτέ», κάτι που αναδεικνύετε και μέσα από την φωτογραφία του διαμερίσματος της σύγχρονης Audrey.


exclusive 13

32

lifestyle TECH

Apple Watch – Αντικατάστατο του iPhone; Το Apple Watch δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το iPhone σας ακόμα. Κατ’ ακρίβειαν, λειτουργεί συμπληρωματικά και στηρίζεται κατά πολύ σε αυτό. Για παράδειγμα, το Watch δεν διαθέτει δέκτη GPS. Άρα χωρίς το κινήτο σας τηλέφωνο iphone, δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την απόσταση που έχετε διανύσει. Ωστόσο, μπορείτε να μετρήσετε τα βήματά σας. Επίσης, δεν διαθέτει τη δική του κάμερα, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν viewfinder για το τηλέφωνό σας. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το Apple Watch είναι ένα σειριακό τερματικό. Διαθέτει τον δικό του επεξεργαστή, αισθητήρες και χώρο για αυτόνομη αποθήκευση.


Ανακαλύψτε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε με το Apple Watch, σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει το iPhone στο σπίτι ή το γραφείο. Να πληρώσετε Με την εγκατάσταση του Apple Pay μέσω της εφαρμογής Apple Watch, το Watch μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, επιτρέποντας πληρωμές απλά με το πέρασμα του χεριού από το ειδικό τερματικό ανέπαφων συναλλαγών, το οποίο βασίζεται στην ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας NFC. Να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο ή να πάτε στον κινηματογράφο H προ-εγκατεστήμενη εφαρμογή Passbook της Apple στο Apple Watch διατηρεί τις κάρτες επιβίβασης και τα εισιτήρια κινηματογράφου σε ένα χώρο, ώστε να μην χρειάζεστε το iPhone σας για να κάνετε check-in σε μία πτήση ή να πάτε στον κινηματογράφο. Να ακούσετε μουσική, ηλεκτρονικά βιβλία και podcasts Το Apple Watch διαθέτει το δικό του αποθηκευτικό χώρο έως και 2GB για μουσική, επιτρέποντάς σας να αναπαράγετε μουσική απευθείας από το ίδιο το ρολόι. Συνδέστε το ρολόι σας μέσω Bluetooth με ασύρματα ακουστικά, και απολαύστε τη μουσική σας εν κινήσει.

Να ξεκλειδώσετε πόρτες Η λειτουργία του SPG Keyless, η οποία είναι βασισμένη στην εφαρμογή SPG της αλυσίδας ξενοδοχείων Starwood, επιτρέπει στους χρήστες του Apple Watch να ξεκλειδώνουν την πόρτα του δωματίου τους απλά πλησιάζοντας το χέρι τους σε αυτή. Η ίδια ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί μέσω Bluetooth και σε άλλες «έξυπνες» κλειδαριές, όπως αυτές του σπιτιού σας ή του ντουλαπιού στο γυμναστήριό σας. Να παρακολουθήσετε τη φυσική σας κατάσταση Το Apple Watch δεν χρειάζεται να συγχρονιστεί με το τηλέφωνό σας για να μετρήσετε τους παλμούς σας ή να παρακολουθήσετε τη φυσική σας κατάσταση. Το Apple Watch παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης πληροφορίων και τον συγχρονισμό τους με την εφαρμογή Health, δίνοντάς σας ένα πλήρη ιστορικό της φυσικής σας άσκησης. Να κάνετε απλά ό,τι κάνει ένα ρολόι Το Apple Watch διαθέτει λειτουργίες όπως χρονόμετρο, αντίστροφη μέτρηση και ξυπνητήρι.


butterfly foundation

exclusive 13

34

lifestyle

Το Butterfly Foundation είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει ιδρυθεί από την εταιρεία Imperio το 2015. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, η Imperio έχει δημιουργήσει το φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα επιθυμώντας να συνεισφέρει στην κοινωνία. Κάθε χρόνο το ίδρυμα συνεισφέρει σε διάφορους τομείς και για διάφορους σκοπούς – την εκπαίδευση, την υγεία, την φύση, την άγρια ζωή και πολλά άλλα.

Παρόλο που το Butterfly Foundation ιδρύθηκε το 2015, εντούτοις η φιλανθρωπική δράση της Imperio είναι μεγάλη και ευρέως αναγνωρισμένη, έχοντας στηρίξει φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς όπως η Europa Donna, το Alexandra Loucas Fund, η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής. Το 2015, το Butterfly Foundation θα στηρίξει τη Φοιτητική Μέριμνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες.exclusive 13

36

dEVLIVERED PROPERTIES


37 exclusive 13

design lovers Το Limassol Bay Residences είναι ένα μοναδικό συγκρότημα 13 διαμερισμάτων με κοινόχρηστη πισίνα και εντυπωσιακούς κοινόχρηστους χώρους. Όλα τα διαμερίσματα εσωτερικά αλλά και εξωτερικά φανερώνουν ένα ιδιαίτερο και μοντέρνο στυλ που ταιριάζει σε εκείνους τους ιδιοκτήτες που εκτιμούν την ποιότητα, ξέρουν να ξεχωρίσουν και αγαπούν το design.


ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ... καστρο

exclusive 13

38

Travel LIFESTYLE

Το Tainaron Blue Retreat βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στη Μάνη και προσφέρει πανοραμική θέα προς την απόληξη του Ταΰγετου και τη θάλασσα του Ταινάρου.

Οι πύργοι, αυτά τα ψηλόλιγνα και επιβλητικά πρίσματα, αποτελούν την πιο πεισματική και απόλυτη έκφραση της μανιάτικης οικοδομής. Στα περίχωρα των οικισμών ιδρύονταν τα «ξεμόνια», σαν ερείσματα για την προάσπιση ή την επέκταση της κτηματικής περιουσίας. Εξυπηρετούσαν τον έλεγχο, τον αποκλεισμό ή την απομάκρυνση των αντιπάλων, αλλά και την εκτόνωση της πίεσης, από την κύρια εγκατάσταση προς νέα εδάφη. Αντιπροσωπευτικό δείγμα «ξεμονιού» του νότου, με οργάνωση παλαιού τύπου, είναι ο, διαμορφωμένος σε ξενώνα χαμηλού δυναμικού, πύργος, με τη χαρακτηριστική, αγέρωχη και δυναμική παρουσία, που τοποθετημένος αντικριστά με ομοειδή πυργοκατασκευή, συγκροτούσε μαζί της σύστημα δύο ισχυρά οχυρωμένων συγκροτημάτων, που ήλεγχαν το πέρασμα. Ο πολεμόπυργος θεμελιώθηκε σε στέρεο έδαφος, σε βράχους, τις «ριζωμιές» και ευρίσκεται

σε στρατηγικό σημείο με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και την ενδοχώρα. Η αποκατάσταση του παραδοσιακού κτηρίου έλυσε θέματα μορφής σε σχέση με την παλαιά υφή της λιθοδομής, κατά τρόπο, ώστε η τελική εικόνα του πύργου να δίνει την αίσθηση ενός κτίσματος που αναδύεται από το βράχο, στον οποίο εδράζεται. Η εξωτερική και εσωτερική αρμολόγηση έγινε με πραγματικό κουρασάνι (συνδυασμός θηραϊκής γης, κεραμάλευρου, ασβέστη, ειδικής απόχρωσης άμμου ποταμού) και ελάχιστου τσιμεντοκονιάματος, που ενισχύει τη στατική επάρκεια της λιθοδομής και εξασφαλίζει αντοχή στο χρόνο. Η μετατροπή του υφιστάμενου κτίσματος σε ξενώνα, πραγματοποιήθηκε με σημαντικές δυσκολίες. Αιτία, ο υψηλός βαθμός προσαρμογής στα ειδικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του τόπου

και η ταυτόχρονη ανάγκη διαμονής σε χώρους με σύγχρονη αισθητική αντίληψη. Οι τέσσερεις όροφοι, με τους σχετικά περιορισμένους εσωτερικούς χώρους που διαμορφώνονται περιλαμβάνοντας τρία υπνοδωμάτια με λουτρό και κοινόχρηστο χώρο κουζίνας, πρωινού και υποδοχής, είναι οργανωμένοι σε κατακόρυφο άξονα, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη μοναδική εμπειρία μετακίνησης μέσα από στενά ανοίγματα (καταρράχτες), ξύλινες σκάλες ή πέτρες που εξέχουν από τοίχους και καμάρες (πατήματα). Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, με την ήπια παρέμβαση προσθήκης χαμηλού βάθους υδάτινης επιφάνειας, προσαρμόστηκε στις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος και σεβάστηκε το ανάγλυφο του τοπίου, ώστε να προκύπτει άρτιο και ενοποιημένο σύνολο κτισμάτων και χώρου με ένταση και χαρακτήρα.


39 exclusive 13 Μελέτη επίβλεψη: Κώστας Ζούβελος + Κασσιανή Θεοδωρακάκου Αρχιτέκτoνες μηχανικοί ΕΜΠ Φωτογράφιση: George Meitner Air shooting: Marc Sagot


Εδουάρδος Σακαγιάν

exclusive 13

40

arts

Ο Εδουάρδος Σακαγιάν σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης Ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1957 και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με καθηγητές τους Μυταρά και Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του με τριετή υποτροφία Βικάτου στην Γαλλική σχολή École Nationale Supérieure des BeauxArts (ENSBA) με καθηγητή τον Leonardo Cremonini.

Είναι ο ζωγράφος που από το ξεκίνημα του ακόμα είχε το προσωπικό του ένστικτο και το δικό του ύφος. Κάθε παρουσία του είχε και έχει μια διαφορετική κατεύθυνση εκφράζοντας τα συναισθήματα και την αισθητική του για την καθημερινότητα και για ότι απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο. Ο καλλιτέχνης δηλώνει ότι είναι άνθρωπος που δεν αντέχει την πραγματικότητα, την οποία θεωρεί τραυματική επειδή είναι τρομακτική. Για να την αντέξει


41 exclusive 13

ή να την οικειοποιηθεί ή για να την αλλάξει ή για να την δει, ζωγραφίζει. Οι άνθρωποι στα έργα του έχουν μια θλίψη και δεν την ξέρουν, ίδια θλίψη όπως και του καλλιτέχνη. Τους ζωγραφίζει όχι γιατί τους αρέσει αλλά επειδή είναι μάρτυρες ενός εχθρικού περιβάλλοντος χωρίς να ξέρουν ότι είναι θύματα. Έργα του Σακαγιάν εκτίθενται στη Γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό (www.morfi.org), όπου και προγραμματίζεται ατομική έκθεση του τον Ιούνιο του 2015.

Γκαλερί Μορφή, Αγκύρας 84, 3042 Λεμεσός, Κύπρος, Τηλ: 25378733 | morfi@morfi.org | www.morfi.org


exclusive 13

42

SPORTS

Νέο κύμα στα θαλάσσια σπορ

Το SUP (Stand Up Paddling) ή αλλιώς Όρθια Σανιδοκωπηλασία έχει μπει τόσο δυναμικά στο χώρο των σπορ της θάλασσας, είναι τόσο αναπτυσσόμενο, και με τόσο διαφορετικά στυλ, που μόνο δύο πράγματα το χαρακτηρίζουν προς το παρόν σταθερά: Ο αναβάτης στέκεται όρθιος πάνω σε ένα σκάφος στυλ longboard-surf, και χρησιμοποιεί σαν κινητήριο μοχλό ένα μακρύ μονόπλευρο κουπί, σαν προπέλα ώστε να κινείτε εμπρός. Συναντήσαμε τον Κώστα Συμεωνίδη, δάσκαλο στη σχολή «Windsurfers on Tour» και Παγκύπριο Πρωταθλητή στα 4χμ με σκάφος 12’6”στο Cyprus SUP Cup 2014 και μας μιλά για ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα στην Κύπρο καθώς και για την τολμηρή και θαυμαστή εμπειρία του να διασχίσει 400 ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα σε έξι μέρες από το Καστελόριζο στη Λεμεσό.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το SUP; Ξεκίνησα το 2010. Πριν από το SUP ασχολούμουν με windsurfing και ιστιοπλοΐα από 8 χρονών. Το SUP μου το έδειξαν κάποιοι φίλοι από Ελλάδα και με παρότρυναν να το φέρω και στη Κύπρο. Το μοντέρνο SUP, έχει τις ρίζες του στη Χαβάη αλλά παρέμενε μόνο Χαβανέζικη υπόθεση, μέχρι το 2004, όταν ο Rick Thomas, έφερε στην Καλιφόρνια ένα SUP από την Χαβάη. Αμέσως διαδόθηκε παντού.

Το SUP πότε έγινε mainstream στη Κύπρο; Τα πρώτα δύο χρόνια ήταν πολύ λίγος ο κόσμος. Μετά κάπως απότομα έγινε το μπαμ και ώσπου πάει μεγαλώνει. Τώρα έχουμε περισσότερο από 1000 αθλητές που ασχολούνται με το SUP στην Κύπρο. Θα έλεγες ότι έχει περισσότερους άνδρες ή γυναίκες το άθλημα; Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες δείχνουν ενδιαφέρον. Είναι εξίσου δημοφιλείς και στα δυο φύλα.


Χρειάζεται όμως ισορροπία Η ισορροπία είναι κάτι που αποκτάς με τις ώρες. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην μπορεί. Η εμπειρία σου από το Καστελόριζο προς Κύπρο; Χρειαζόμασταν πέντε μέρες να διανύσουμε την απόσταση. Είναι μια απίστευτη εμπειρία. Σίγουρα ξεπέρασα τα όρια μου! Μέσα σε έξι μέρες,

43

έχασα έξι κιλά. Ξυπνούσα κάθε μέρα γύρω στις 5:30 - 6:00 το πρωί και με ένα-δυο διαλείμματα για φαγητό κωπηλατούσα γύρω στις 10-12 ώρες την ημέρα. Τις πρώτες δυο μέρες ήταν πολύ δύσκολο γιατί είχε αντίθετο ρεύμα. Πήγαινα πολύ πιο αργά, κωπηλατούσα 13 ώρες την ημέρα και έκανα 64 χιλιόμετρα την ημέρα μόνο. Σε αντίθεση με την τρίτη μέρα που δεν είχε ρεύμα, κωπηλάτησα 12 ώρες κι έκανα 77 χιλιόμετρα, την τέταρτη μέρα, 81 χιλιόμετρα σε 11 ώρες. Περισσότερο ήταν ψυχολογική πίεση, αφού είχαμε πει θα γίνει σε έξι μέρες με βάση την προπόνηση που έκανα και το πρόγραμμα που είχαμε βάλει. Φυσικά, αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχα την στήριξη της ομάδας μου, εντός και εκτός από το σκάφος και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι αυτό.

exclusive 13

Όσο αφορά τις ηλικίες; Ο πιο μεγάλος σε ηλικία πόσο χρονών είναι; Από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Έχω αθλητή που είναι πάνω από 70 και έχει και τρεις σανίδες δικές του. Δεν είναι απαγορευτικό, είναι πολύ καλή γυμναστική και δεν υπάρχει ο φόβος του τραυματισμού.


44 exclusive 13

Πότε έγινε ορατή η Κύπρος; Την τέταρτη μέρα που είδα την Κύπρο είπα ότι δεν θα σταματήσω, δεν ξέρω που βρήκα τη δύναμη αλλά τη βρήκα! Σταμάτησα να κωπηλατώ γύρω στις 8:30-9:00 τη νύχτα. Ήταν η μέρα που είχαμε δει και τα δελφίνια. Ο σκοπός ήταν ιερός, για την προληπτική παιδιατρική Ακριβώς, καταφέραμε και μαζέψαμε το ποσό των 24,000 ευρώ. Την προηγούμενη χρονιά ήμουν μαζί με ακόμα ένα άτομο από την Πάφο και μαζέψαμε 13,000 ευρώ για τον Ερυθρό Σταυρό.

Ετοιμάζεις κάτι παρόμοιο και αυτή τη χρονιά; Φέτος επειδή αλλάζουν πολλά πράγματα, αναλαμβάνω κι άλλα πράγματα, π.χ. Άνοιξα κατάστημα με αθλητικό εξοπλισμό κυρίως για surfing και skateboarding και πιστεύω ότι δεν πρέπει να πιέσω τον εαυτό μου για τόσες μέρες. Θα ήθελα ο επόμενος στόχος να είναι κάτι μεγαλύτερο, ίσως το ταξίδι να γίνει από διπλάσια απόσταση. Εν κατακλείδι το SUP είναι μια πολύ καλή γυμναστική, μπορείς να κάνεις με κύμα σαν surfing και ενάντια στο ρεύμα ή το λεγόμενο downwind μαζί με τον αέρα και σίγουρα σε ήρεμη θάλασσα. Ακόμα μπορείς να κάνεις και διάφορες ασκήσεις ή γιόγκα.


exclusive 13

45


interior design buzz

exclusive 13

46

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ της Μελίνας Ζήνωνος

Η Αυστραλέζικη εταιρεία περιποίησης σώματος και μαλλιών Aesop’s, κάλεσε τους σχεδιαστές James Rusell και Hannah Plumb να φανταστούν ξανά τον χώρο των 86 τετραγωνικών μέτρων και να δημιουργήσουν το νέο τους κατάστημα στον ιστορικό δρόμο στο Bloomsbury του Λονδίνου. Οι σχεδιαστές βασίστηκαν στην ιστορία του δρόμου, όπου το 1577 ο William Lamp ίδρυσε έναν αγωγό για να φέρει νερό στην περιοχή. Έτσι δημιούργησαν την πρωτοποριακή ιδέα από


ράφι σε ράφι μέσω λεπτών σωλήνων να διαπερνά το νερό, όπου ο ήχος έχει στόχο να δημιουργήσει μία ήρεμη ατμόσφαιρα στο χώρο. Σκούρα πλακάκια καλύπτουν στο σύνολο το πάτωμα ενώ ο χαλκός χρησιμοποιείται για τους νεροχύτες και τις βρύσες. Ο μηχανισμός σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον γλύπτη William Waterwoth για να ελέγχει την ροή και την ταχύτητα με την οποία κινείται το νερό.

Τα φώτα έχουν τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο με μια απαλή λάμψη πάνω από τα τείχη. Επίσης το νερό κινείται μέσω ενός συστήματος φιλτραρίσματος που στεγάζεται στο υπόγειο του καταστήματος. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο James Rusell και η Hannah Plumb συνεργάστηκαν με την Aesop’s για το κατάστημα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.


exclusive 13

48

lifestyle

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ ΚΑΡΕΚΛΑ KLISMOS

T. H. Robsjohn-Gibbings

Αν, όπως λένε, μία φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, μερικές φορές ένα αντικείμενο μπορεί να αξίζει χίλιες φωτογραφίες. Αυτό ισχύει και για την καρέκλα της φωτογραφίας, που έχει παρουσιαστεί σε χιλιάδες εικόνες, από αρχαίους αμφορείς μέχρι σύγχρονα αριστοκρατικά γραφεία και διαμερίσματα. H καρέκλα Klismos, η οποία κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘60, θεωρείται μέχρι σήμερα ο απόλυτος συνδυασμός του κλασικού με το μοντέρνο. Πρόκειται για ένα διαχρονικά κλασικό μοντέλο, αρχαίο αλλά και σύγχρονο ταυτόχρονα. Ένα σχέδιο που βασίστηκε σε αρχαίες ελληνικές απεικονίσεις, όπως βρέθηκαν σε αμφορείς, για να περάσει στο μεγάλο σαλόνι του σύγχρονου ντιζάιν χάρη στις απομιμήσεις που έγιναν κατά το 18ο και 19ο αιώνα. Το 1960 ο Βρετανός αρχιτέκτονας–σχεδιαστής Terence Harold Robsjohn-Gibbings συνάντησε τους επιπλοποιούς Χρήστο και Σούζαν Σαρίδη στην Αθήνα, σχεδίασε μαζί τους ολόκληρη τη γραμμή επίπλων Klismos και επανέφερε την καρέκλα-σύμβολο στην παραγωγή. Οι απλές, αλλά πλουσιότατες καμπύλες της, έφεραν την καρέκλα Klismos στα πλούσια ρετιρέ του Χόλιγουντ, ενώ τα έπιπλα που κατασκεύασαν μαζί ο Σαρίδης και ο Robsjohn-Gibbings βρέθηκαν στις συλλογές μεγιστάνων, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Karl Lagerfeld.

Αριστοτέλης Ωνάσηςexclusive 13

50

press

imperio in the mediaβασίλισσα των prints

exclusive 13

52

FASHION

Γνωστή ως η «βασίλισσα των prints», η Μαίρη Κατράντζου έχει κατακτήσει το Λονδίνο και διαπρέπει παγκοσμίως στον χώρο της μόδας κερδίζοντας το ένα μετά το άλλο βραβεία και διακρίσεις. Η νεαρή Ελληνίδα σχεδιάστρια καινοτόμησε το 2008 με τα ψηφιακά της prints (στάμπες), οι οποίες απεικονίζουν από υπερμεγέθη κοσμήματα, μπουκάλια αρωμάτων και μολύβια μέχρι εσωτερικούς χώρους και τοπία. Νεότατη, εξαιρετικά επιτυχημένη, με ταλέντο και όρεξη για δουλειά, συγκαταλέγεται στους σχεδιαστές που παρακολουθεί στενά ο «σκληρός πυρήνας» της βιομηχανίας της μόδας. Η πορεία της έκτοτε είναι κάθετα ανοδική, έχοντας δημιουργήσει από το μηδέν ένα αναγνωρισμένο όνομα

στον χώρο της μόδας και μία εταιρεία που έχει ήδη εισέλθει σε 200 καταστήματα σε 56 χώρες. Σε κάθε περίπτωση, η υπογραφή της 32χρονης έχει ήδη αποκτήσει συλλεκτική αξία, είτε πρόκειται για φορέματα αξίας πολλών χιλιάδων λιρών, εμπνευσμένα, μεταξύ άλλων, από αυγά Φαμπερζέ, είτε για τοπ των 40 λιρών σχεδιασμένα για την αλυσίδα Topshop. Οι συνεργασίες της με διεθνείς εταιρείες, όπως η Topshop και ο γαλλικός οίκος αξεσουάρ Longchamp, μεταξύ άλλων, δίνουν πρόσβαση στον ιδιαίτερο κόσμο της μέσα από μια διαφορετική γκάμα τιμών, αλλά και την ευκαιρία στην ίδια να δουλέψει πάνω σε διαφορετικές τεχνικές και υφές. Από τις πιο πρόσφατες συνεργασίες της ξεχωρίζει εκείνη με την Adidas, για τον οποίο σχεδίασε μια εκρηκτική σε χρώματα και υφές συλλογή που περιλαμβάνει ρούχα από νεοπρένιο και αθλητικά παπούτσια. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας εντυπωσιάστηκαν από τη δουλειά της 32χρονης σχεδιάστριας που ξεχώρισε στο χώρο της μόδας με τα καλειδοσκοπικά print της, τα ευρηματικά σχέδια και τους απρόσμενους συνδυασμούς χρωμάτων.

Σ’ αυτή τη λογική κινείται και η σειρά Mary Katrantzou X Adidas Originals, με ξεχωριστά σχέδια και έντονους φούξια, μοβ και πράσινους χρωματισμούς που δίνουν στην κλασσική γραμμή των Adidas μια μοντέρνα και ταυτόχρονα θηλυκή όψη. Η συνεργασία της Μαίρη Κατράντζου με την Adidas ξεκίνησε τον προηγούμενο Απρίλιο με την ίδια να δηλώνει: «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που θα συνεργαστώ με την Adidas σε μια γραμμή ενδυμάτων και υποδημάτων, μεγάλωσα, όπως και τόσα άλλα παιδιά σε όλο τον κόσμο, φορώντας πάνινα παπούτσια Adidas και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη, που ξεδιπλώσω το όραμά μου για ένα τέτοιο παγκόσμιο brand». Το ίδιο ενθουσιώδης για τη συνεργασία αυτή ήταν και ο Sport Style Creative Director της εταιρείας Ντερκ Σένμπεργκ, ο οποίος δήλωσε: «Θαυμάζω την εξαιρετική αίσθηση της Mary στις τεχνικές εκτύπωσης, στα χρώματα και στη σιλουέτα των σχεδίων της που θα φέρει μία άλλη, καταπληκτική, νέα αισθητική για τη συλλογή των γυναικείων της Adidas Originals».


exclusive 13

53


exclusive 13

54

bookaholics


Say it Like Obama, Shel Leanne Εκδόσεις: McGraw Hill

exclusive 13

55

O Μπαράκ Ομπάμα έχει επαναφέρει τη δύναμη της αγόρευσης στην αμερικανική πολιτική. Χρησιμοποιώντας αποδεδειγμένες δεξιότητες λόγου κατά τη διεξαγωγή δημόσιας ομιλίας ξεσηκώνει όχι μόνο το θερμό χειροκρότημα, αλλά εμπνέει πραγματική αλλαγή στους ακροατές του. Ο ειδικός στα θέματα ηγεσίας Shel Leanne εξηγεί πώς να συνδυάσει κανείς τον προφορικό λόγο με τη γλώσσα του σώματος, και τη λεπτή τέχνη της πειθούς, ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και να υποκινείτε η δράση.

What If?, Robert Cowley Εκδόσεις: Berkley Eίναι μια συλλογή από δοκίμια αντιπαραδειγμάτων που επικεντρώνεται σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στρατιωτικά σημεία τα τελευταία 3000 χρόνια. Πού θα μπορούσε να ήμασταν αν η ιστορία δεν είχε εκτυλίχθη με τον τρόπο που έγινε; Γιατί, πώς και πότε καθορίστηκε το μέλλον μας; Οι απαντήσεις είναι μη αναμενόμενες, μερικές φορές ανησυχητικές και πάντα διασκεδαστικές.

Μιλώντας στην κόρη μου για την Οικονομία, Βαρουφάκης Γιάνης Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

Η μαθητευόμενη ψυχούλα και ο κακός λύκος, Κώστα Πετρίδη Εκδόσεις: Μικρόκυκλος

Όποιος δεν μπορεί να εξηγήσει µε απλά λόγια δύσκολες έννοιες σε νέους ανθρώπους απλά δεν τις κατανοεί αρκετά καλά ο ίδιος. Αυτό ισχύει τόσο στην περίπτωση των Μαύρων Τρυπών στα πέρατα του Σύμπαντος όσο και σε εκείνη των µαύρων τρυπών του δηµόσιου χρέους και των τραπεζικών ζηµιών. Το βιβλίο τούτο πασχίζει λοιπόν να παραθέσει µια αφήγηση για την οικονοµία που η κόρη του συγγραφέα δεν θα τη βαριόταν.

Μπορεί ο Λύκος να κλάψει; Είναι ικανός να νιώσει αγάπη και καλοσύνη; Θα μπορούσε άραγε με κόπο και ιδρώτα να αλλάξει; Μπορεί τελικά ο Λύκος να έχει ‘Ψυχούλα’; Ένα διαφορετικό παραμύθι με βαθύτερο νόημα.

Ο χορός των ψευδαισθήσεων, Δημήτρης Στεφανάκης Εκδόσεις: Ψυχογίος

Στεφάνι από Ασπάλαθο, Σόφη Θεοδωρίδου Εκδόσεις: Ψυχογίος

Ο Αλέξανδρος Σάντσας δίνει τέλος στη ζωή του. Ο Μάνος Πιερίδης, μέλος μιας παρέας στην οποία ανήκε ο αυτόχειρας, αναθυμάται στιγμές από την κοινή τους ζωή. Η μνήμη του ψηλαφεί τα ανέμελα χρόνια της νιότης, τον ανεκπλήρωτο έρωτά του για την Έλια, τη νεαρή δασκάλα χορού, την πολυκύμαντη φιλία του με τον Σέργιο. Μέσα από μικρά και μεγάλα επεισόδια που οδηγούν στο σήμερα αναδεικνύεται το ψηφιδωτό χαρακτήρων ενός λαού που χόρεψε στον ρυθμό των ψευδαισθήσεων προτού βυθιστεί σε μια απρόσμενη περιπέτεια. Ένα μυθιστόρημα για τη δοκιμασία της ζωής και του έρωτα με φόντο την πολύκροτη κρίση.

Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή κρυφοκοιτάζει πίσω απ’ την κουρτίνα της κάμαράς της το άγνωστο παλικάρι που σιγοπίνει τον καφέ του στην αυλή των γειτόνων τους, δίχως να υποψιάζεται ότι είναι ο άντρας που θα σφραγίσει τη ζωή της. Τους δυο νέους θα ενώσει ένα εφηβικό φιλί και μια βάρβαρη τιμωρία. Θα τους χωρίσουν οι δικές του επιλογές κι η Ιστορία. Μια επαρχιακή πόλη απ’ τη μεταξική Ελλάδα μέχρι τη μετεμφυλιακή της δεκαετίας του ’50. Ένα ζευγάρι παρασυρμένο απ’ τις μπόρες των καιρών. Ένα στεφάνι φτιαγμένο από ασπάλαθο.

Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στα Βιβλιοπωλεία Κυριάκου: Γρίβα Διγενή 3 (έναντι Δικαστηρίων), Λεμεσός Τηλ: 25747555, email: kpk.info@books.com.cy


56

PORTFOLIO

exclusive 13

Belvedere Residences

Noble Elite Residences Η μοναδικότητα του Elite Residences αντικατοπτρίζεται μέσα από τη χαρακτηριστική σχεδίαση της κάθε κατοικίας, με βάση τη συνετή χρήση του φωτός και του χώρου, και περιβάλλεται από την ηρεμία του πράσινου.

Maddox House

Limassol Bay Residences To Limassol Bay Residences διακρίνεται για την ιδανική τοποθεσία, τις αμέτρητες ανέσεις που προσφέρει και τον μοναδικό εσωτερικό και εξωτερικό σχεδιασμό. Απέχει μόλις 2 λεπτά από τη θάλασσα και έτσι το καθιστά ως τον ιδανικότερο τόπο διαμονής γι αυτούς που λατρεύουν να τα έχουν όλα! Η εικόνα ολοκληρώνεται με την κοινόχρηστη πισίνα!

Belvedere Residences Οικιστικό κτίριο Εμπορικό κτίριο Προηγούμενα έργα

Απρόσκοπτη θέα σε μια από τις καλύτερες περιοχές της Λεμεσού. Το Belvedere Residences εκτός από μια μοναδική πανοραμική εικόνα της Λεμεσού σας προσφέρει άκρως λειτουργικά και μοντέρνα διαμερίσματα που θα απολαμβάνεται στο έπακρο.


Elite Residences Elysia Residences Limassol Bay Residences

Centre

Noble Centre Elysia Residences To Elysia Residences είναι σχεδιασμένο να αντικατοπτρίζει το γόητρο ενός υψηλών προδιαγραφών έργου με 15 διαμερίσματα στο σύνολό τους. Δυο κτίρια χωρίζονται από έναν εντυπωσιακό κοινόχρηστο διάδρομο που κατά μήκος του το πράσινο που θα το ντύνει θα υπερισχύει καταλήγοντας στην κοινόχρηστη πισίνα.

Η Imperio με υπερηφάνεια παρουσιάζει το νέο εμπορικό της κτίριο στον επιχειρηματικό κόσμο της Λεμεσού. Το Noble Centre, σαν ιδέα είναι ο ιδανικός προορισμός για νέες και υφισταμένες επιχειρήσεις που επιθυμούν να λειτουργούν στο κατάλληλο περιβάλλον, για αυτές που επιθυμούν να προσθέσουν περισσότερη αξία στον οργανισμό τους και στα άτομα της ομάδας τους και να πετύχουν περισσότερους στόχους και καλύτερη παραγωγικότητα.


exclusive 13

58

portfolio

Τοποθεσία: Ποτ. Γερμασόγειας, Λεμεσός Τύπος έργου: Διαμερίσματα Υπνοδωμάτια: 2 & 3 Παράδοση: Άμεσα Τίτλος Ιδιοκτησίας Διαθέσιμος

Limassol Bay *Residences* Τοποθεσία: Ποτ. Γερμασόγειας, Λεμεσός Τύπος έργου: Διαμερίσματα Υπνοδωμάτια: 1, 2 & 3 Παράδοση: Άμεσα


59 exclusive 13

Τοποθεσία: Αγία Φύλα, Λεμεσός Τύπος έργου: Διαμερίσματα Υπνοδωμάτια: 2 & 3 Παράδοση: Οκτώβριος 2016

Τοποθεσία: Λεμεσός Τύπος έργου: Sky Villas, Duplex και Διαμερίσματα Υπνοδωμάτια: 2 & 3 Παράδοση: Δεκέμβριος 2016


60 exclusive 13

noble centre

BEST OFFICE DEVELOPMENT EUROPE Noble Centre Imperio Properties

Το Noble Centre προσφέρει πάνω από 450 τ.μ. χώρο για καταστήματα στο ισόγειο και περισσότερα από 1,760 τ.μ. μοναδικούς γραφειακούς χώρους οι οποίοι καλύπτουν 4 ορόφους. Αντανακλώντας τη δυναμική του επιχειρηματικού κόσμου το Noble Centre έχει μοντέρνα αρχιτεκτονική με ειδική διαμόρφωση πράσινου στο κέντρο του κτιρίου. Το έργο σχεδιάστηκε έχοντας πάντα στο μυαλό μας την άνεση και την ευκολία των επισκεπτών του. Τον Οκτώβριο του 2010, στο Noble Centre απονεμήθηκε η ύψιστη ευρωπαϊκή διάκριση, το βραβείο Best Office Development in Europe από τον διεθνούς φήμης οίκο International Property Awards στο Λονδίνο. Τοποθεσία: Λεωφόρος Μακεδονίας, Λεμεσός Τύπος έργου: Καταστήματα & Γραφεία Παράδοση: Ιούλιος 2015exclusive 13

62

TECHNOLOGY

Οι 10 καλύτερες εφαρμογές για ταξίδια

Επειδή μία εφαρμογή είναι καινούρια, δεν σημαίνει ότι είναι και καλή. Για αυτό το λόγο έχουμε κατέβασει, δοκιμάσει και διαλέξει τις τελευταίες προτάσεις εφαρμογών που θα κάνουν το ταξίδι σας πραγματικά πολύ πιο εύκολο.

Trover Είστε ένας απλός τουρίστας που αναζητά για μία ξεχωριστή απόδραση; Εμπνευστείτε από το Trover (iOS και Android, δωρεάν) όπου μπορείτε να βρείτε ταξιδιωτικές συμβουλές και κολάζ φωτογραφιών που μοιράζουν εποχιακοί ταξιώτες από τα ταξίδια και τους προορισμούς τους.

SafeTravels Το SafeTravels (iOS, δωρεάν) είναι ο απόλυτος σύντροφος ταξιδιού για εσάς και την ομάδα σας. Το χρήσιμο αυτό εργαλείο σας παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης ταξιδιωτικών εγγράφων, μετατροπέα νομισμάτων, όλα τα πιθάνα μέσα μεταφοράς στον προορισμό της επιλογής σας και χρήσιμες συμβουλές. Παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα να εισάγετε προσωπικά ιατρικά στοιχεία, τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε με άτομα της ομάδας σας, έτσι ώστε το ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης να έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση στα στοιχεία σας. MeteoEarth Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν θα μπορούσαν να είναι πιο όμορφες από αυτές του MeteoEarth (iOS, δωρεάν). Η εφαρμογή αυτή παρέχει ρεαλιστικές καιρικές συνθήκες με κινούμενα σχέδια. Επιλέξτε, για παράδειγμα, την ταχύτητα του ανέμου, και δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες μέσα από μαγευτικές εικόνες. Εμφανίζει, επίσης, πληροφορίες για θερμοκρασία, βροχόπτωση, νεφοκάλυψη, κυκλώνες και τυφώνες, και παρέχει πενταήμερη πρόγνωση του καιρού της περιοχής σας.

Evernote Εάν οι σημειώσεις και τα ταξιδιωτικά σας σχέδια είναι σκορπισμένα από τον υπολογιστή στο κινητό σας και από εφαρμογή σε εφαρμογή, τότε το Evernote είναι η λύση. Η κορυφαία εφαρμογή αρχειοθέτησης Evernote (iOS και Android, δωρεάν) σας δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύετε σημειώσεις, φωτογραφίες και άλλες σημαντικές πληροφορίες. Χρησιμοποιείστε την εφαρμογή desktop για να συγχρονίσετε τις σημειώσεις σας, έχοντας έτσι εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτές από όλες τις συσκευές σας: PC, Mac, tablets και smartphones. Pocket Το Pocket (iOS και Android, δωρεάν) αποτελεί ίσως την καλύτερη εφαρμογή για αυτούς που επιθυμούν να σώσουν όλες τις αναζητήσεις τους στο Trip Advisor, εστιατόρια και αγαπημένες δραστηριότητες σε ένα μέρος. Το Pocket σας δίνει τη δυνατότητα να σώσετε και να διαβάσετε αργότερα άρθρα, πληροφορίες, βίντεο ή ακόμα και ολόκληρες ιστοσελίδες σχετικά με τις διακοπές σας. Αρχικά, κατεβάστε την εφαρμογή και την επέκταση του προγράμματος περιήγησης στον υπολογιστή σας. Μόλις βρείτε κάτι ενδιαφέρον σε μια ιστοσελίδα είτε από την κινητή σας συσκευή ή τον υπολογιστή, απλά βάλτε το στην «τσέπη» σας και διαβάστε το αργότερα με την ησυχία σας.


AFAR Το περιοδικό ταξιδιών AFAR έχει λανσάρει μία καινούρια εφαρμογή οδηγού ταξιδιών για να σας βοηθήσει να οργανώσετε ένα αξέχαστο ταξίδι. Η εφαρμογή περιέχει πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά του δικτυακού τόπου της AFAR, όπως Wanderlists (αποθηκευμένες λίστες προορισμών και δραστηριοτήτων) και Οδηγούς (χάρτη που σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στο κόσμο και να εμπνευστείτε από τοποθεσίες που δεν θα είχατε ποτέ σκεφτεί), καθώς και προτάσεις ταξιδιών από ντόπιους και εκδότες. Και το καλύτερο από όλα είναι ότι σας δίνει πρόσβαση χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε το ταξίδι σας όταν είστε εν κινήσει.

Yelp Η εφαρμογή Yelp για iOS (iPhone) έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να βρείτε τις καλύτερες τοπικές επιχειρήσεις στην περιοχή, είτε πρόκειται για εστιατόριο, μπαρ ή 24ωρο γκαράζ αυτοκινήτων. Εκτός από χρήσιμες πληροφορίες όπως ώρες λειτουργίας, διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων, το Yelp διαθέτει αξιολογήσεις, βαθμολογίες και φωτογραφίες από χρήστες. Επιπλέον, το Yelp μετατρέπει την «έξυπνη» συσκευή σας σε ένα GPS για να βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε μέσα από μια σειρά φίλτρων που σας βοηθούν να περιορίσετε την αναζήτησή σας με βάση την κατηγορία, την απόσταση και τις βαθμολογίες άλλων χρήστων.

63

TripIt Το TripIt είναι το είδος εφαρμογής που δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για μία εφαρμογή που θα οργανώσει το ταξίδι σας εύκολα και απλά. Από αεροπορικά εισιτήρια και δρομολόγια μέχρι κρατήσεις ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτου και εστιατόρια, το Triplt είναι ο ταξιδιωτικός σας πράκτορας. Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνετε την επιβεβαίωση της κράτησή σας ή τον αριθμό πτήσης σας πριν το check in. Το Triplt θα συγχρονίσει όλα αυτά τα στοιχεία με ένα μοναδικό τρόπο και θα κάνει το ταξίδι σας όσο πιο άνετο γίνεται.

exclusive 13

Uber Βρίσκεστε στο εξωτερικό και ψάχνετε για ταξί; Η εφαρμογή Uber (iOS και Android, δωρεάν), διαθέσιμη σε 54 χώρες, σας υπόσχεται αποτελεσματική και γρήγορη υπηρεσία ταξί. Η διαδικασία είναι απλη: σκανάρετε την πιστωτική σας κάρτα με την κάμερα του υπολογιστή ή της κινητής συσκευής σας, εισάγετε την ημερομηνία λήξης και τον κωδικό ασφαλείας στο πίσω μέρος, και καλέστε uberTAXI μέσω της εφαρμογής ανά πάσα ώρα και σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης βρίσκεστε.

Waze Το Waze είναι μία δωρεάν εφαρμογή με διαδικτυακούς χάρτες για κινητά που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανταλλάσουν χρήσιμες πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους, έργα σε κεντρικές οδούς, ατυχήματα και και άλλες δυσκολίες που συναντούν εν ώρα οδήγησης.


exclusive 13

64

propery & tax

Σχέδιο Μίσθωσης Ιδιωτικών Αεροσκαφών Των Χάρη Χαραλάμπους Ειρήνης Λαγού Μούντη KPMG Limited Στις 24 Μαρτίου 2015 εκδόθηκε από το Τμήμα Φορολογίας η ερμηνευτική εγκύκλιος 190, μέσω της οποίας καθιερώθηκε ειδικό σχέδιο για μισθώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών. Σε περίπτωση ένταξης στο σχέδιο, ο εκμισθωτής του αεροσκάφους, πέραν του διοικητικού οφέλους, από τη στιγμή που δε χρειάζεται να διατηρεί στοιχεία (log books) σχετικά με τους τόπους διακίνησης του αεροσκάφους, έχει και σημαντικό οικονομικό όφελος. Ειδικότερα, το οικονομικό όφελος του εκμισθωτή προκύπτει από την απόδοση μειωμένου ΦΠΑ εκροών στη Δημοκρατία λόγω της μείωσης των επιβλητέων συντελεστών ΦΠΑ που προκαθορίστηκαν με κριτήριο το βάρος και τον τύπο του αεροσκάφους.

Προϋποθέσεις εφαρμογής του σχεδίου α.   Σύναψη συμφωνίας μίσθωσης μεταξύ Κυπριακής εταιρείας εγγεγραμμένης στο Μητρώο ΦΠΑ και φυσικού ή νομικού προσώπου με εγκατάσταση ή διαμονή στη Δημοκρατία, που όμως δεν εξασκεί οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. β.   Πραγματοποίηση πτήσης στη Δημοκρατία εντός 2 μηνών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας μίσθωσης, εκτός αν δοθεί παράταση από τον Έφορο Φορολογίας.

ε.  Τ ο κέρδος του εκμισθωτή από τη συμφωνία αναμένεται να ξεπερνά κατά τουλάχιστον 5% τη συνολική αξία του αεροσκάφους.

γ.   Καταβολή αρχικής συνεισφοράς από το μισθωτή στον εκμισθωτή που ανέρχεται σε τουλάχιστον 40% της αξίας του αεροσκάφους.

στ.   Κατά την έναρξη της συμφωνίας το συνολικό ποσό των μισθωμάτων, επί του οποίου υπολογίζεται ο οφειλόμενος ΦΠΑ, επαυξάνεται κατά το ήμισυ του αναμενόμενου κέρδους, δηλαδή κατά 2,5%.

δ.   Η συμφωνία μίσθωσης προνοεί για μηνιαία μισθώματα, η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 3 και 60 μηνών, ενώ κατοχυρώνει το δικαίωμα του μισθωτή να προβεί σε αγορά του αεροσκάφους κατά τη λήξη της περιόδου μίσθωσης σε ποσοστό επί της αρχικής τιμής.

ζ.   Η καταληκτική πληρωμή στο τέλος της συμφωνίας, ως αποτέλεσμα της οποίας η κυριότητα του αεροσκάφους μεταβιβάζεται στο μισθωτή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 2.5% της αξίας του αεροσκάφους, που αποτελεί ταυτόχρονα μέρος

του συνολικού κέρδους της συμφωνίας. η.   Υποβολή αίτησης στον Έφορο Φορολογίας συνοδευόμενης από διάφορα έγγραφα, όπως π.χ. ανεξάρτητη εκτίμηση εγγεγραμμένου εκτιμητή, τιμολόγια, συμβόλαια αγοράς και ασφάλεια αεροσκάφους, συμφωνία μίσθωσης, type certificate (manufacturer), κλπ. θ.   Το αεροσκάφος μπορεί να είναι νηολογημένο οπουδήποτε στον κόσμο. Για περαιτέρω λεπτομέρειες αποταθείτε στα γραφεία της KPMG www.kpmg.com.cy | T: 25869000Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.