Page 1

november

kiadja: i love pécs kultúrprojekt

ingyenes

2011

3. évfolyam 10. szám

havonta megjelenő, ingyenes kulturális gyermekmagazin

w w w . k u l t u r k a . h u


Széchenyi István Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola Intézményünkben 6-18 éves korig tanulhatnak diákjaink. Bárkinek, aki kis elsősként nálunk tanulja a betűvetést, lehetősége van rá, hogy ugyanitt váljon érett diákká is. A 2012/2013-es tanévben kettő első osztályt indítunk: közoktatási típusú sportosztály, emelt szintű testnevelés tantervű osztály. Vonzerőnk: 1. osztálytól idegen nyelvek (angol, német), informatika tanítása, úszásoktatás, gyermekbarát légkör, mindennapos testnevelés, rendszeres korcsolyázás, egészséges életmódra nevelés. A tanítók munkáját fejlesztő pedagógus segíti. Sportkínálatunk: mozgáskotta, úszás, atlétika, szertorna, szivacskézi, aerobic, vízilabda, tenisz, labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, ritmikus gimnasztika Szabadidő eltöltésére ajánljuk: kiskórus, origami, gyöngyfűzés, bábszínházi látogatások, hitoktatás, könyvtár Az iskolánk iránt érdeklődő szülőket és leendő elsős gyermekeiket várjuk. Első előkészítő foglalkozás: 2010. október 19. 1630 A foglalkozások minden héten szerdán 1630-kor kezdődnek.

Nyílt napok időpontjai: November 9. 1050 – 1230 November 11. 800 – 1040 Sportágválasztó: November 25. 1600

Helyszín: 7633 Pécs, Radnóti M. u. 2., Tel: 72/251-744, Fax: 72/552-270, Web: www.tasipecs.hu, e-mail: tasi@tasipecs.hu


impresszum 2011. november hó · III. évfolyam 10. szám 10.000 példányban megjelenő ingyenes kulturális gyermekmagazin Kultúrka – I Love Pécs szerkesztőség Iroda: 7624 Pécs, Őz u. 5. Tel./fax: 06 (72) 702-000 E-mail: szerkesztoseg@kulturka.hu Levelezési cím: Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány, 7602 Pécs, Pf. 37. Felelős szerkesztő: Varga Veronika Szerkesztők: Duga Boglárka, Gűth Ervin, Szily Boglárka Illusztrációk: Túri Eszter Képregény: Rékai Lilla Kiadványszerkesztés: Rajnai Richárd, Szemlézi: Petren Ferencné és Szalai Csilla PMJV PH Oktatási Referatúra Programok: program@kulturka.hu Hirdetők, szolgáltatók: Varga Veronika Mobil: +36 (30) 680-7019 Email: vera@kulturka.hu Kiadó: Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány Kiadásért felelős személy: Balog Pál Nyomda: Print Media Kft. (Pécs) Készül az I Love Pécs kultúrprojekt támogatásával. Lapzárta minden hónap 20. napján. A magazinban megjelenő programok, hirdetések tartalmáért, változásáért szerkesztőségünk nem vállal felelősséget. Meg nem rendelt anyagokat, fotókat, kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza. Állandó terjesztési hálózat az együttműködő pécsi közintézményeken, civil szervezeteken és a támogató partnereken keresztül. A Kultúrka gyermekmagazin pécsi magánszemélyek és civil szervezetek adományaiból, illetve önkéntes munkájából jön létre. Köszönjük nekik az elhivatottságukat és támogatásukat!

Köszöntő Két esztendeje éppen annak, hogy november első esős napjaiban a nyomda hatalmas gépeiből az olvasóink pici kezébe kerültek az első Kultúrkák! Két év hosszú idő és sok munka, de azóta is megéri a rengeteg elismerő visszajelzés miatt, Tőled, kedves Olvasó, aki hónapról-hónapra a Magazint forgatod, aki a honlapunkon böngészgetsz és tetszésedet a Facebookon is kifejezed. Ez a mi szülinapi ajándékunk Tőletek, amit hálásan köszönünk! November – talán nem tartozik a kedvenc hónapjaink közzé. Sötét hideg reggeleken csemetéinket ébresztgetni: „Kicsikém! Hívogat az Ovika, Iskola!” nem egy hálás feladat. De hát mit is tegyünk a nyirkos és igen korán sötétedő hónapokban, hogy pozitív gondolataink és lelkesedésünk ne halványuljanak? Például fittyet hányva az időjárásnak, pocsolyáknak, fázó ujjacskáknak és a fekete esőjósló felhőknek kinyithatjuk a Kultúrkát és áttekinthetjük a Város családi programkínálatát. Merthogy bizony, ebben a hónapban is sokan dolgoznak azon, hogy mi ne unalmasan töltsük napjainkat! A novemberi programok színpalettája – bárminemű túlzás nélkül – egy nyári szivárványéval vetekszik! Ha egyik programról sem szeretnél elfelejtkezni, késve észrevenni, kimaradni, vár Téged a minden részletességgel ellátott honlapunk. S ha eddig nem tetted volna, bátran iratkozz fel hírlevelünkre, amiből minden csütörtökön színes képekben értesülhetsz az aktuális hétvége és az azt követő hét családi programkínálatáról. Ugye tudod? A kultúr(k)a továbbra is mindenütt jelen van, legyetek részesei Ti is!

kulturka.hu

Varga Veronika

3


Márton valós történeti személy, Szombathelyen született 317 körül. A legenda szerint egy napon koldussal találkozott, s megszánva a didergő embert, köpenyét kardjával kettévágta, és felét a koldusra terítette. Másnap ugyanazon az úton Krisztus jött Mártonnal szemben, vállán az előző nap kettévágott köpeny. Márton számtalan jócselekedet hajtott végre, s ő alapította meg az első európai szerzetes kolostort. Mikor Tours püspökévé választották, szerénysége miatt til-

Tudtad-e, hogy...

4

takozott a megválasztása ellen, s egy libaólban próbált elrejtőzni. A szárnyasok azonban hangos gágogásukkal elárulták rejtekhelyét, innen a Szent Márton lúdja elnevezés. Ezen a napon hagyományosan libát ettek a paraszt családok, úgy tartották, aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog.

Márton nap · A november 11-i Márton nap zárja le a népszokás sze rint a gazdasági munkákat? E napon számoltak el a parasztok a jószággal, s kapták meg a gazdától az éves járandóságukat. · Ekkor veszi kezdetét a természet téli pihenő időszaka? · E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat? · A naphoz Szent Márton legendája is kötődik? · A német nyelvterületekről ismert lámpás/fáklyás felvonulás szintén Szent Márton emlékét hivatott őrizni, s a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez?

Keresd meg a sok lábasjószág között a Márton napi libát! A kultúrka és a gyerekek támogatója:

cím: 7631 Pécs, Tüskésréti u. 48-50. telefon: 72/324-939, 72/324-194 · fax: 72/210-724 mobil: 30/99-46-999 · e-mail: info@letaker.hu www.letaker.hu · www.facebook.com/letaker


kulturális programok

11|november

› 4. | péntek 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene- és mesehallgatás, mozgás és firkálás néhány hónapos kortól három és fél éves korig a Bóbita Bábszínházban. 16:00 › A Varázskönyv – A Szivárvány Musical Stúdió előadása a Szivárvány Gyermekházban.

› 5. | szombat 7:00 › Környezetvédelmi napok „Ki mit tud?” öko-játék: szelektív memória, ,ökológiai lábnyom, szelektív hulladékgyűjtés megújuló energiák felfedezése a Katica Tanyán, Patcán. 8:00 › Babazsibi – babaruha-játék börze, tombolával, játszóházzal, ajándékokkal az Apáczai ÁMK-ban. 10:00 › Magyar mondavilág – rítusvilág és regék – a GoBe Társulat játékos interaktív beavató táncszínházi foglalkozása gyerekeknek a Művészetek és Irodalom Házában. 10:00 › Icurka-picurka (csecsemőszínház) a Bóbita kamaratermében. 16:00 › A Varázskönyv – A Szivárvány Musical Stúdió előadása a Szivárvány Gyermekházban. 16:00 › A bűbájos lakat bábelőadás a Bóbita Bűbszínház nagytermében 17:00 › Bábkészítő foglalkozás a Bóbita Bábszínház kézműves termében. 17:00 › Fejlámpás tárlatvezetés – Ha van benned kurázsi és kalandvágy különleges sétára hív a Cella Septichora.

› 6. | vasárnap 7:00 › Környezetvédelmi napok „Ki mit tud?” öko-játék: szelektív memória, ,ökológiai lábnyom, szelektív hulladékgyűjtés megújuló energiák felfedezése a Katica Tanyán, Patcán.

› 7. | hétfő 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene- és mesehallgatás, mozgás és firkálás néhány hónapos kortól három és fél éves korig a Bóbita Bábszínházban.

› 8. | kedd 15:00 › „Téged is a gólya hozott?” – Minden, amit a fehér gólyáról tudni lehet – Diavetítéses előadás a Tettye Oktatási Központban. 17:00 › „Picasso, vagy amit akartok!” – Családi alkotóműhely kicsiknek, nagyoknak, és (nagy)szüleiknek a Művészetek és Irodalom Házában. 17:00 › Varázslatos világ – A MVI Árpád Fejedelem Gimnázium diákjainak fotókiállítás megnyitója az Ifjúsági Házban. 17.00 › Vidám Zsiráf Klub – Atópiás ekcémában szenvedő gyermekek és szüleik klubja, ahol szakértő orvos válaszol a kérdésekre a Szivárvány Gyermekházban.

› 9. | szerda 10:00 › Az ördög három aranyhajszála – A szegedi Miniszínház élőszereplős meseelőadása a Szivárvány Gyermekházban. 10:50 › Nyílt nap leendő elsősöknek, és szüleiknek a TÁSI-ban.

› 11. | péntek 8:00 › Nyílt nap leendő elsősöknek, és szüleiknek a TÁSI-ban. 13.00 › Fergeteges Halloween-Záró Party – Kreatív műhely és játszóház, rengeteg érdekes programmal, 1-99 éves korig a Diófa Csana és „Lurkó-tár”-ban.

a kulturka.hu weboldalon további részletes programok

5


kulturális programok

11|november

10:00 › „Lúdas Party” – A Mosolyország Játszóház családi délutánja a pécsi Plázában. 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene- és mesehallgatás, mozgás és firkálás néhány hónapos kortól három és fél éves korig a Bóbita Bábszínházban. 17:00 › A Városközponti Iskola Liszt Ferenc Zeneiskola egykori növendékeinek hangversenye a Művészetek és Irodalom Házában. 19:00 › Fedezd fel a múltad! Pécsi szellemek nyomában – műemléki séta a Zsolnay kerámiától a Tímár-házig, irodalmi idézetekkel a Zsolnay Múzeum szervezésében.

› 12. | szombat

6

7:00 › Szent Márton napja –„Szent Márton legendája”, lámpás készítés, lúdtollal írás, libás játékok a Katica Tanyán, Patcán. 9:00 › Márton-napi bababörze és családi nap kézművesedéssel, állatsimogatóval, manótornával a Szivárvány Gyermekházban. 9:00 › Hagyományőrző íjásztúra – történelmi időutazás, íjászat, vívás, monda, játék elsősorban iskoláskorúknak a Szivárvány Gyermekházban (Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Íjász Egyesület). 10.00 › Márton napi libaünnep színes programokkal az Ökoparkban Bükkösdön. 10:00 › Fecsegő Tipegők Bababolt délelőtti megnyitója bohócműsorral, tánccal és sok más izgalmas programmal a Megyeri út 135-ben. 10:00 › Kakaska a Bóbita Bábszínház Mesekuckójában. 14:00 › „Örökkön Örökség” Expedíció az időkapszulák nyomában – Kalandos felfedező, ahol titokzatos időkapszulák után kutatva ismerheted meg a régmúlt idők történeteit a Cella Septichorában. 15:00, 16:30 › Brémai muzsikusok a Csigaházban – a Pannon Filharmonikusok egyedi zenei programja kicsiknek a Kodály Központban. 16:00 › Márton-napi őszbúcsúztató éjszaka –jelmezes fáklyás, lovas felvonulással, tábortűzzel, mesékkel a Természettudományi Múzeumban. 16:00 › Szent Márton napi programok, kézműves foglalkozások, krumpli puska, fajátékok, ólomkatona, mécseses, fáklyás felvonulás a Rege együttessel a Néprajzi Múzeumban. 16:00 › Diótörő – BEMUTATÓ a Bóbita Bábszínház nagytermében.

› 13. | vasárnap 7:00 › Szent Márton napja –„Szent Márton legendája”, lámpás készítés, lúdtollal írás, libás játékok a Katica Tanyán, Patcán. 17:00 › Tilinkó Népzenei Klub / Gyermekjátszó – népi gyermekjátékok tanítása, tánc és népdaltanítás élőzenével, kézműves foglalkozással az Ifjúsági Házban.

› 14. | hétfő 10:00, 14:00 › Diótörő a Bóbita Bábszínház nagytermében. 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene- és mesehallgatás, mozgás és firkálás néhány hónapos kortól három és fél éves korig a Bóbita Bábszínházban. 11:00 › Örmény Kulturális Nap – Rendhagyó óra az első keresztény állam, Örményország kultúrájáról. Fotókiállítás-megnyitó, filmvetítés, és örmény néptánc a Szivárványban.

www.kult

urka.hu


› 15. | kedd 10:00, 14:00 › Diótörő a Bóbita Bábszínház nagytermében. 16:00 › Bab(zs)ák koncertek II. – Még nincs 3 éves a kicsid, de kimozdulnál vele egy érdekes programra? A babzsák koncertek szeretettel várnak a Kodály Központban. 18:00 › Cirkusz és Színház határán: A Bohóc – Interaktív színházi estek fiataloknak a Művészetek és Irodalom Házában.

› 16. | szerda 10:00 › Diótörő a Bóbita Bábszínház nagytermében.

› 18. | péntek 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene- és mesehallgatás, mozgás és firkálás néhány hónapos kortól három és fél éves korig a Bóbita Bábszínházban. 19:00 › Görög táncház a Pyrgos együttessel az Ifjúsági Házban.

› 19. | szombat 7:00 › Gyertya napok– gyertyamártás, gyertyasodrás méhviaszlapokból, zselégyertya gyertyatartó készítés a Katica Tanyán, Patcán. 8:00 › „Állatok téli álma, madáretetés télen” – Csipiszke-túrák óvodásoknak. Bejelentkezés: a Szivárvány Gyerekházban. 10:00 › Tipegő-topogó (csecsemőszínház) Bóbita Bábszínház kamaratermében. 10:00 › „Picasso, vagy amit akartok!”– Családi alkotóműhely kicsiknek, nagyoknak, és (nagy)szüleiknek a Művészetek és Irodalom Házában. 10:00 › Téli madárgondozás a Fehér Gólya Múzeumban, Kölkeden. 16:00 › Brass Cirkusz, avagy mese a Tubatigrisről, és a Trombitapaprikáról – egy óra önfeledt nevetés gyerekeknek, felnőtteknek Méhes Csaba mozgásművésszel a Művészetek és Irodalom Házában. 16:00 › Diótörő a Bóbita Bábszínház nagytermében. 17:00 › Bábkészítő foglalkozás a Bóbita Bábszínház kézműves termében. 17:00 › Fejlámpás tárlatvezetés – Ha van benned kurázsi és kalandvágy különleges sétára hív a Cella Septichora.

› 20. | vasárnap 7:00 › Gyertya napok– gyertyamártás, gyertyasodrás méhviaszlapokból, zselégyertya gyertyatartó készítés a Katica Tanyán, Patcán.

› 21. | hétfő 10:00 › Diótörő a Bóbita Bábszínház nagytermében. 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene- és mesehallgatás, mozgás és firkálás néhány hónapos kortól három és fél éves korig a Bóbita Bábszínházban. 15:00 › Rétisas és más ragadozó madarak – Kis Természetbúvárok Szakköre a Tettye Oktatási Központban.

› 22. | kedd 17:00 › „Picasso, vagy amit akartok!”– Családi alkotóműhely kicsiknek, nagyoknak, és (nagy)szüleiknek a Művészetek és Irodalom Házában.

a kulturka.hu weboldalon további részletes programok

7


kulturális programok

11|november

› 25. | péntek 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene- és mesehallgatás, mozgás és firkálás néhány hónapos kortól három és fél éves korig a Bóbita Bábszínházban. 16:00 › Sportválasztó nap nagyoknak, leendő elsősöknek, és szüleiknek a TÁSI-ban. 17:00 › „Bóbita, Bóbita olvas” – Méhes Károly író „Spenót és papucs”, valamint „A gyufalábú kutya” című gyermekkönyveinek bemutatója a Bóbita Bábszínház kamaratermében.

› 26 | szombat

8

7:00 › Szent András napja – Játékos jóslások, varázslatok, varázspálca készítés, tenyérjóslás és jövendölés kártyából, amulett készítés a Katica Tanyán, Patcán. 10:00 › Családi nap a Cella Septichora Látogatóközpontban – Tárlatvezetés a titokzatos ókeresztény jelképek birodalmában, gyertyatekerés,freskó- és mozaik készítés. 10:00 › Csillagfiú Bóbita Bábszínház kamaraterem. 10.00 › Terményünnep – Őszi terményekből képek, díszek készítése, töklámpások faragása a bükkösdi Ökoparkban 11:00 › „Adventi készülődés” – bábkészítő foglalkozás a Bóbita Bábszínház kézműves termében. 15.00 › Ádventi gyerekgyüli – Éneklés, mókás jelenet, játék, karácsonyi ajándék- és díszkészítés, uzsonna az MPE Reménység Gyülekezetében, a Derüs u. 8-ban. 16:00 › SzerelMese (Levél a világ körül) – BEMUTATÓ a Bóbita Bábszínház nagytermében. 17:00 › Fejlámpás tárlatvezetés – Ha van benned kurázsi és kalandvágy különleges sétára hív a Cella Septichora. 18:00 › Segítség, komolyzene: „Nem állunk Csehül”– a Pannon Filharmonikusok szórakoztató, a komolyzenét megismertető sorozata a Kodály Központban.

› 27 | vasárnap 7:00 › Szent András napja – Játékos jóslások, varázslatok, varázspálca készítés, tenyérjóslás és jövendölés kártyából, amulett készítés a Katica Tanyán, Patcán. 10:00 › XX. Vasútmodell Parádé – Fantasztikusan élethű modulrendszerű terepasztalokkal, kiállítással a Szivárványban. 17:00 › Tilinkó Népzenei Klub / Gyermekjátszó – népi gyermekjátékok tanítása, tánc és népdaltanítás élőzenével, kézműves foglalkozással az Ifjúsági Házban.

› 28 | hétfő 10:00, 16:00 › SzerelMese – a Bóbita Bábszínház nagytermében 10:00, 11:00 › Mesekuckó – Ölbéli játékok, zene- és mesehallgatás, mozgás és firkálás néhány hónapos kortól három és fél éves korig a Bóbita Bábszínházban.

› 29 | kedd 18:00 › Színházberepülés a Pécsi Légitársasággal – Interaktív színházi estek fiataloknak bizalomjátékokkal, csoportdinamikai- és mozgáskészség fejlesztő gyakorlatokkal a Művészetek és Irodalom Házában.

› 30 | szerda 19:00 › A JUHOS Együttes koncertje – moldvai csángó népzene a Dominikánus Házban.

www.kult

urka.hu


Nyitás:

az őszi szünet első napján, október 29-én!

Eső eshet, szél fújhat: a Katica Tanya, az élmények hazája ilyenkor is gondol mindenkire!

Óriás száraz csúszdapark és játszóbirodalom a Katica Tanyán, Patcán A Katica Tanya Aktív Pihenés Központot sokaknak nem kell bemutatni: Somogy megye legkisebb falujában, Patcán található ez a gyöngyszem. Az őshonos állatoknak otthont adó Kalandparkban, a kézműves programokon, a hagyományos kemencében sült kenyér kóstolásakor, vagy a lovagi játékoknak otthont adó Lovagvárban már eddig is sok élmény érte a látogatót. Az élményközpont most a tőle megszokott módon ismét előállt egy új, egyedi szolgáltatással: 3 beltéri óriás csúszdát és egy hatalmas gyermekjátszóházat befogadó épületet vehetnek birtokba a látogatók, ha az őszi szünet kezdetekor, október 29-én, vagy azt követően ellátogatnak Patcára, a Katica Tanyára. A csúszdák egyedi élményt nyújtanak: 4 és fél, illetve 6 és fél méter magasak és a szabadesés érzését adják. Aki lecsúszik a hirtelen csúszdán, úgy érezheti magát, mint ha épp egy repülőből ugrott volna ki! Természetesen mindez a legszigorúbb nemzetközi biztonsági előírásoknak maximálisan megfelelve. Az élmény kicsiknek-nagyoknak egyaránt elérhető: nincs súlykorlát és korhatár sem, vagyis akár három generáció is egyszerre élvezheti a csúszás örömét a 3 csúszda 8 pályájának valamelyikén. További információ: (30) 411 6002 info@katicatanya.hu

A csúszdák mellett egy hatalmas, 4 szintes, zegzugos gyermekjátszó labirintus és egy, a totyogó korban lévők mozgásigényét kielégítő játszóterület is helyet kap a fűtött épületben. Az új csúszda- és játszóház összekapcsolódik a Katica Tanya eddigi élményelemeivel; száraz lábbal, végig fedett területen haladva lehet részt venni a kézműves programokon, játszani az új élménybirodalomban vagy akár étkezni az étteremben. Nagyszerű élményt jelenthet egy látogatás az újabb szolgáltatásokkal bővülő Katica Tanyára az egész családnak az őszi-téli időszakban, amikor a szabadtéri mozgás lehetőségei korlátozottak…

9


Tök*jó oldal

10

Kösd össze a faragott tököket a töklámpásokkal! A tökfélék, vagyis „kobakosok” egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal. Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára (Winnetuo és indián pajtásai kedvelt eledele volt). Roppant tápláló és egészséges csemege, kiolvasható belőle az egész vitaminABC! Húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrás, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható (emellett azért is, mert alacsony kalóriatartalma végett hatékonyan felhasználható és variálható diétában).

Könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején – burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva. Tovább is van, mondjam még? Remek vérnyomáscsökkentő, vízhajtó hatása van, segít a keringési, s daganatos betegségek megelőzésében és így tovább… Ki nem hiszi, járjon utána, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, ám előbb kóstoljon meg egy kiváló sütőtökös finomságot!

Jó estét, szabadna elkérnem a hegedűdet?”

A tücsök és a hangya


m

Sütőtököscsokis keksz

Hozzávalók: · 30 dkg margarin · 40 dkg cukor (akár barna) · 2 teáskanál fahéj · 1 csomag vaníliás cukor · 1 tojás · 40 dkg liszt (ha lehet,

· 10 dkg étcsokoládé · 40 dkg sütőtök (megsütve, szétnyomkodva)

· 1 csipet só · 25 dkg zabpehely (kihagyható)

teljes kiőrlésű búzaliszt)

· 10 dkg mazsola (kihagy-

· 2 teáskanál szódabikarbóna

· 10 dkg dió (kihagyható)

Egy kübliben keverjük habosra a margarint, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, tojást, és az összenyomorgatott sütőtököt is. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a fűszereket, a csokoládét, a diót és a mazsolát. Óvatosan, apránként adagoljuk a tökös keverékhez, s kutyuljuk alaposan össze. Tegyünk sütőpapírt egy sütőlapra, s evőkanál segítségével biggyesszünk rá diónyi halmokat a tésztából. Forró sütőben 150 fokon süssük 20-25 percig. Jól zárható dobozban, üvegben hetekig eláll, elül, elnézelődik.

ható)

Duga Boglárka:

Tökölő versike Sosem mondok csütörtököt, mikor anyu sütőtököt készít otthon vacsorára. S novembernek érte hála, tököt ígért éppen mára!

S a tökünk nem csak magában sütve, vagy sütiben fogyasztható ám! Édeskés, de nem markáns Nincs ez ám így minden este. ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, Tegnap mi volt? „Fujj leveske”! például a belőle főzött leveshez szerecsendió, Még a kanál is megretten… római kömény, koriandermag, curry és gyömbér Hát én bizony meg nem ettem, is illik. csütörtököt jelentettem! Magja pörkölve finom és egészséges „rágcsa”, a S aki mindezidáig nem kapott ingerenciát a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk. A sütőtök sárga, tölcséres virágai is ehetőek, pél- „sütőtökölésre”, az mormolja el a fenti mondódául palacsintatésztába forgatva, olajban sütve. kát, hátha megjön tőle a kedve! (Tetszenek látOtthon elkészíthető különlegesség lehet továb- ni? Verset is lehet belőle csinálni, még ha kissé bá a töklekvár, vagy tökdzsem: cukorral, citrom- „sefülefarkán” sutát is…) mal, fahéjjal, szegfűszeggel főzve. Duga Boglárka

Parancsolj! Szeretnél Te is gyakorolni?

Nem, szeretnék aludni.

11


ANGOL ÚJ ÉS HASZNÁLT GYERMEKHOLMIK MINŐSÉGET, OLCSÓN! Babakocsik, márkás ruhák, játékok, biztonsági gyerekülések …és még sok-sok más… Várjuk üzletünkben Pécs, Megyeri út. 135. (Papírvár épülete 1. emeletén, a Pécs Pláza és az OMW benzinkút között) Ahol a vásárlás kikapcsol: GYEREKEK játszhatnak az 5 × 5 m-es játszósarokban, ANYUKÁK kávézhatnak a kanapén, APUKÁK újságot olvashatnak a masszázsfotelben.

NYITÁS: 2011. NOVEMBER 12-én

14

10:00 MEGNYITÓ 10:15 KÉZLENYOMAT LETÉTEL (kicsiknek-nagyoknak) 10:30 PITYPANG TÁNCISKOLA bemutatója 11:00 RIBIZLI BOHÓC műsora A rendezvény ideje alatt lesz arcfestés, csillámtetoválás és sok-sok lufi. A program ingyenes!

Szeretettel várjuk a

Jurisics Utcai

Általános Iskolában

Iskolanyitogató programsorozatunk:

Ugróiskola a Jurisicsban

7624 Pécs, Jurisics Miklós utca 17.

Iskolaváró foglalkozások: 1) » Ugribugri « 2011. október 26. 17:00 2) » Ünnepváró « 2011. november 30. 17:00 3) » Iskolára hangoló « (ritmikus gimnasztika, angol, informatika) 2012. január 18. 17:00 Szülői fórum: 2012. március 28. 17:00 Minden kedves érdeklődőt szertettel várunk!

www.turieszter.eu

Egyedi tervezésű vállfás óvodai zsákok, Tilda angyalok és karácsonyi figurák. túri eszter . turi.eszti@t-online.hu


Gurigából csodás dolgok!

A wc papír guriga az egyik legkönnyebben beszerezhető, legolcsóbb fajtája a kreatívkodásnak. Most megmutatunk Nektek két szuper könnyű felhasználási módot. Jó szórakozást kívánunk! A gurigából vékony szeleteket vágunk, oválisra nyomjuk őket, és kis szívecskét formálunk belőlük. Ezután lyukat vágunk az alsó végébe, és a két felső boltíven. A szívecskét a kívánt színűre festjük, és száradás után a képen látható módon a gyöngyökkel együtt felfűzzük őket a zsinegre.

15

Szívecske ékszer

Kellékek: . wc papír guriga . olló . tempera . lyukasztó . zsineg . gyöngyök

Rémisztő denevér

Kellékek: . wc papír guriga . 2 db piros gyöngy . fekete tempera . fekete papír . zsineg . olló

A guriga végeit hajtsuk be a képen látható módon, és fessük az egészet feketére. A5 méretű fekete papírt hajtsuk meg középen, majd alját vágjuk ki a minta szerint. Ezután harmonikaszerűen összehajtogatjuk a papírt, és középen kettévágjuk. Vágjunk keskeny rést a denevértest két oldalán, illesszük a résbe a szárnyakat, és nyissuk szét őket. Piros gyöngyből, vagy papírból ragasszunk szemet a kis vérszívónknak, s hátán kicsit lyukat vágva, vagy ragasztva rögzítsünk egy zsineget, s máris repülési helyére kerülhet a rémisztő denevér. Az oldal támogatója:

EGYSZERRE! EGY HELYEN! MINDEN! Akcióinkat megtalálja a

www.sipo.hu weboldalon, vagy keresse akciós újságunkat patikáinkban ill. a postaládájában!


Bandó mondókák 1

gabál csi

Csiga Pál a csigabálban

Melyik csiga jut el a Bálba?

Mázas csigaház, Csiga Pali vacsoráz. Házas csigalét, cipeled a magadét. Nyálas csiganyom, hova sietsz aranyom? Sáros faluba, gyere te is el oda! Mér mész Csiga Pál? Kezdődik a csigabál.

Házam lerakom, leveszem a kalapom. Flancos csigabál, aki csiga, kiabál. Szól a csigadal, repedez a csigafal. Pál is danolász, oda csúszik, ahol állsz. Zár a csigabál, hazaballag Csiga Pál. 2

16

3

A kötetek megvásárolhatóak: www.szamarfulkiado.hu (x)

Bóbita Bábszínház 2o11 novemberi műsor november 5. szombat 10:00 › Icurka-picurka (csecsemőszínház) › kamaraterem 16:00 › A bűbájos lakat › nagyterem 17:00 › Bábkészítő foglalkozás › kézműves terem november 12. szombat 10:00 › Kakaska a Mesekuckóban (nagy nézőszám esetén a kamarateremben) 16:00 › Diótörő (felújítás) BEMUTATÓ › nagyterem

november 14. hétfő 10:00, 14:00 › Diótörő › nagyterem november 15. kedd 10:00, 14:00 › Diótörő › nagyterem november 16. szerda 10:00 › Diótörő › nagyterem

november 19. szombat 10:00 › Tipegő-topogó (csecsemőszínház) › kamaraterem 16:00 › Diótörő › nagyterem 17:00 › Bábkészítő foglalkozás › kézműves terem november 21. hétfő 10:00 › Diótörő › nagyterem november 25. péntek 17:00 › „Bóbita, Bóbita olvas” › kamaraterem Méhes Károly író „Spenót és papucs”, valamint „A gyufalábú kutya” című gyermekkönyveinek bemutatója. november 26. szombat 10:00 › Csillagfiú › kamaraterem 11:00-12:00 › „Adventi készülődés” – bábkészítő foglalkozás › kézműves terem 16:00 › SzerelMese (Levél a világ körül) BEMUTATÓ › nagyterem november 28. hétfő 10:00, 16:00 › SzerelMese › nagyterem

Pécs, Felsővámház u. 5o. • www.bobita.hu • bobita@bobita.hu • 72/210-301


Foglalkozások

szolgáltatások

Trallala- Zeneovis foglalkozások Izgalmas, kreatív, mozgással átszőtt zenei foglalkozások 3-6 éveseknek. Komplex művészeti nevelés, memória- , beszédkészség fejlesztés, ritmus és mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatok, tánc, és hangszerélmény. Helyszín: Mezőszél óvoda | Bővebben: www.zeneovoda.hu | (30) 680 70 19 Kultúrka Trió- Interaktív koncert kisgyermekeknek Hangversenyünk célja elvarázsolni, felébreszteni a gyermeki fantáziát, kiaknázni a zene lélekszépítő, énerősítő, személyiségformáló, kognitív képességfejlesztő erejét. Választható műsorokkal, szép jelmezben, elérhető áron ajánljuk óvodáknak, könyvtáraknak, gyermekprogramokra, születésnapokra. | info@zeneovoda.hu | (30) 680-70-19 | www.zeneovoda.hu IGAZGYÖNGY FEJLESZTŐ MOZGÁSTRÉNING A tréning fejleszti az egyensúlyérzéket, figyelmet, mozgásügyességet és változásokat eredményez a viselkedésben, magatartásban valamint a részképességekben. Tréningvezető: Drüszler Ildikó TSMT-terapeuta | druszlerildiko@gmail.com | tel.: (30) 749-17-72 Helyszín: Szent Margit Óvoda, és Borostyán Gyógyközpont Ugri-Bugri Mozgásközpont Mozgásközpontunk foglalozásaira minden korosztályt várunk kismamáktól-babáktól iskolás korig. Zenés, játékos angol-német nyelvtanulás sok mozgással, kölyök-kresz, izomkontroll, TSNT torna. (20) 435 2000 | www.ugribugripecs.hu

17

MISINA KULTURÁLIS- ÉS TÁNCEGYESÜLET Néptánc oktatás valamennyi korosztálynak: tipegőktől, „csikókig” – iskolakereten kívüli művészeti nevelés. Fókuszban a közösség! Programgazda: Gálber Attila, néptánc-koreográfus. tel.: (20) 913-73-70 | info@misinadance.hu | www.misinadance.hu MINT A HAL Úszásoktatás óvodások, iskolások és felnőttek részére. Vízhez szoktatástól a haladókig. Két havonta vizsgával, haladóknak tanév végén és évközben is verseny. Helyszínek: Kereskedelmi Tanuszodája illetve Hullámfürdő. Kapcsolat: Komlai Viktor | tel.: (70) 779-11-77 | www.mintahal.hu | mintahal@freemail.hu ZUMBA Valériával Újra ZUMBA Valériával: Latin zene, fitness, mosoly! Helyszínek és időpontok: Professors Gym – Kedd 20.00; Anikó Utcai Ált. Isk. – szerda 18.45; Jurisics Úti Ált. Isk. – csütörtök 18.00 | tel: (20) 376-85-55

ZENE, MOZGÁS, TORNA, TÁNC

Ribizli bohóc Zenés-verses interaktív gyermekműsor gyermekzsúrra, falunapra, városnapra, ovikba, sulikba és egyéb rendezvényekre. Nagyiknak nosztalgia műsor! Mikulás-krampusz és karácsonyi produkció decemberben. Látogasson el honlapomra: (30) 206-63-55 | www.ribizlibohoc.hu

Friss levegő és kikapcsolódás a Szilárd Leó Parkban Angol tea, olasz kávé, magyar kézműves bonbonok, adalékanyagmentes torták várják a vendégeket a Szilárd Leó Park kávézójában. Igényes mosdó, pelenkázó, akadálymentes közlekedés, ingyenes parkolás. www.parkpavilon.hu tel.: (20) 222-31-11 | facebook: Park Pavilon Cafe

KREATÍV


Foglalkozások

18

szolgáltatások

Gyógymasszázs kismamáknak, babáknak Gyógymasszázs várandósoknak, babáknak, 4 hetes babamasszázs tanfolyam szülőknek, pedikür. Kisfaludi Kinga Szolárium masszázsstúdió|Pécs, Magyar Lajos u 7/a|tel.: (30) 414-20-04 (30) 661-43-39|www.baumterm-korall.hu PSZICHOTERÁPIÁS TANÁCSADÁS ÉS KONZULTÁCIŐ SZÜLŐKNEK ÉS LEENDŐ SZÜLŐKNEK Ha úgy érzi, hogy családi életében, kapcsolataiban a szálak összekuszálódtak, és segítségre van szüksége, keressen meg, bogozzuk ki együtt! Bejelentkezés: dr. Matesz Orsolya pszichoterapeuta szakorvos | 7621 Pécs, Rákóczi u. 39/D. | tel.: (20) 396-60-73 | matesz@fw.hu | www.matesz.fw.hu HOMEOPÁTIÁS TANÁCSADÁS Akut és krónikus betegségek, allergiás megbetegedések, lelki problémák kezelése homopátiával gyermekeknek és felnőtteknek. Kismamáknak szülés felkészítés. Információ és időpontegyeztetés: dr Gregus Judit tel.: (20) 576-49-94 | www.homeopatiapecs.hu | jgregus@freemail.hu Szepes Mária program ajánló Gyerekeknek, akik valamiért kilógnak a sorból: egyéni tanulási technika, stresszleépítés, személyiségfejlesztés. Szülőknek: mit tegyek, ha a gyerekem...c. szülők iskolája tanfolyam sorozat. Bővebb információ: www.fenyhaz.hu FOKRÓL-FOKRA: HRG-TSMT terápiák Elakadt,megkésett fejlődésű, vagy zavaró tüneteket mutató gyerekek felzárkóztatása, fejlesztése 6 hónapostól-első osztályos korig. Helyszínek: Hullámfürdő tanmedence, és Gosztonyi út 1. tel.: (30) 558-7608 | www.fokrolfokra.hu AGYKONTROLL GYEREKEKNEK Stressz kezelő, elme fejlesztő tanfolyam 7-14 éves gyermekeknek. Stressz jeleinek felismerése, lazítási technikák, stressz okozta fájdalmak megszüntetése, tanulási technikák, stb. Indul: november 12-13 felsősök, december 28-29. 1-8. osztályosok. Jelentkezés és bővebb információ: (30) 217-75-29 | www.hscsilla.gportal.hu

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK Katedra Nyelviskola Kids&Teens program Saját fejlesztésű nyelvi programunkon a 3 és 15 év közötti gyerekek könnyedén sajátíthatják el az angol nyelvet heti 2×1 órában. Pécs, Rákóczi út 1. (Kórház téri OTP mögött) | 72/213-231, 20/251-9769 www.pecs.katedra.hu

NYELVTANULÁS MINDENKINEK


Foglalkozások

szolgáltatások

ORGONÁCSKA BABY HOME Szakképzett pedagógusok segítségével a bölcsödénél és óvodánál differenciáltabb, egyénre szabottabb gondozást biztosítunk Családi Napközinkben. Vezető: Balázs Ibolya|cím: Pécs, Orgona u. 1. | tel.: (20) 380-51-34 | ibolyabalazs@freemail.hu|www.babyhome.hupont.hu Tesz-Vesz Kuckó Családi Napközi és Játszóház Várjuk szeretettel családi napközinkbe, ahol biztonságos környezetben gyermekük bátorságot meríthet az óvodába kerülés előtt Játszóházunkban a babákat zenekuckó, babanémet, babaangol várja. Pécs, Szent Mór u 5. | (72) 211-258 | www.teszveszkucko.atw.hu Tandem Idegen nyelvű Napközi Tanulószoba, német nyelvoktatás, fejlesztő foglalkozások és tantárgyi felkészítés általános iskolásoknak minden hétköznap délután kis csoportban vagy egyénileg. A gyerekek iskolából napközibe szállítása is megoldható. Takács Zsuzsa | (30) 986-17-59 | tandem-pecs@t-online.hu | www.tandem-napkozi.com Szeretetsziget Családi Napközi Szeptember óta működő Családi Napközinkbe és Játszóházunkba korlátozott számban még szeretettel várjuk a gyermekeket. Egyénre szabott gondozás, foglalkozás. Pécs, Surányi M. u. 38. | Dr. Schmidtné Kancsár Csilla | (70) 365-09-35 | www.szeretetsziget.hu Hinta-palinta vár a MESEPALOTA Szakképzett pedagógosokkal és sok verssel-mesével, játékkal, zenével-tánccal várunk Pécs belvárosában minden 2,5–7 éves korú gyermeket! Nézz be hozzánk: nyílt nap minden hónap első keddjén 9–12-ig. Pécs, József u. 31. | tel.: (72) 227-952 | www.mesepalota.eu Diófa Csana és „Lurkó-Tár” Meseszerű környezetben, nyugodt légkörrel várjuk az apróságokat, fél évestől iskolás korig. Bölcsi-ovi pótló, mely nagycsaládi hangulatban biztosítja a napközbeni ellátást. Adrián Dorottya (20) 380-10-70 | Pécs, Lámpásvölgyi út 32/b | diofanapkozi@gmail.com Incy Wincy English Játékos angol nyelvű torna 1-3 éveseknek csütörtök 10.30-kor. Incy Wicy Baby angol 6-12 hónapos babáknak csütörtök 10.00-kor. Bejelentkezés szükséges! Helyszín: Aranyalma, Pécs, Holló dűlő 37. | www.ladybirdpecs.hu | (20) 386-85-47 TÜNDÉRKERT Családi Napközi A Mecsekoldalban lévő otthonos családi házban szakképzett munkatársaink várják szeretettel a 20 hetes-8éves gyerekeket egyénre szabott gondoskodással, családias hangulatban, játékos kreatív foglalkozásokkal, német foglalkozásokkal. | Pécs, Magaslati út 25. | www.tunderkertpecs.hu | Grátz Rita (20) 802-01-81 TÜNDÉRLAK Családi Napközi A Mecsekoldalban lévő otthonos családi házban szakképzett munkatársaink várják szeretettel az 1-7 éves korú gyermekeket egyénre szabott gondoskodással, családias hangulatban, játékos kreatív foglalkozásokkal. Pécs, Ótemető u.8. | www.tunderkertpecs.hu | Grátz Rita (20) 802-01-81 Kacagó Családi Napközi 1-7 éves korú gyerekek jelentkezését várjuk kis létszámú bölcsis, ovis csoportjainkba, táncosmozgásos foglalkozásokkal. Ferencesek u. 27. | (20) 341 03 34 | www.kacagonapkozi.hu

JÁTSZÓHÁZAK, CSALÁDI NAPKÖZIK

19


20


ÖkoparkBükkösd Az Ökopark Bükkösd község határában, a Dél-Zselic és a Nyugat-Mecsek lankáinak találkozásánál épült fel. A park kialakításához egy csodálatosan szép, erdősmezős, hegyes-völgyes terület állt rendelkezésre, melynek bemutatása reméljük, megerősíti látogatóinkban a természeti értékek iránti elkötelezettséget. Környezetünk védelme érdekében épületeink üzemeltetéséhez megújuló energiaforrásokat is használunk. Az összességében 550 ha-os park területén belül több, kisebb-nagyobb kert, ill. a honos és őshonos magyar háziállatokat (szürkemarhát, rackajuhot, lovat, szamarat, mangalicát, bivalyt, baromfit) bemutató karámrendszer került kialakításra. Vadasparkunkban a Magyarországon előforduló nagyvad fajokat (őzet, gímszarvast, dámszarvast, muflont, vaddisznót) saját környezetükben figyelhetik meg a látogatók A vadaskertbe lovas fogattal, hintóval vagy szánnal visszük ki vendégeinket. A több órás program során lehetőséget biztosítunk fotózásra, videózásra, főzésre, piknikezésre. A park területén különböző komfortfokozatú és kapacitású szálláshelyek üzemelnek, a büfében pedig étkezési lehetőséget is biztosítunk vendégeinknek. Ezekről, valamint a tartalmas látogatáshoz kapcsolódó további szolgáltatásokról (túravezetés, lovagoltatás, vadásztatás, lovas kocsizás, gyermek programok, ló bértartás stb.) az alábbi elérhetőségeinken lehet információhoz jutni: e-mail: info@okobukkosd.hu; lupusgabi@okobukkosd.hu; telefon: (06) 73/578-501, (06) 30/51-82-133; Látogasson el honlapunkra a www.okobukkosd.hu címen.

Aktuális programjaink: Márton napi libaünnep november 12. szombat | 10:00-17:00 10:00 › Ismerkedés a baromfiudvar lakóival, libák kiterelése a legelőre. Séta a park területén, őshonos állatok és a magyarországi nagyvad fajok megtekintése. 12:00 › Libából készült ételek kóstolója. 13:30 › Ribizli Bohóc koncertje. 14:30 › Lampionok készítése az esti felvonuláshoz. 16:30 › Lampionos felvonulás a park területén, libazsíros kenyér lilahagymával, meleg tea, forralt bor. További programlehetőség (térítés ellenében): lovaskocsizás, lovaglás. A programra előzetes bejelentkezés szükséges! Terményünnep november 26. szombat Őszi terményekből képek, díszek készítése, töklámpások faragása.

21


Látogasd el Pécsen arra a helyre, amit a borítón is látsz. Készíts egy fotót róla, küld el nekünk, és vegyél részt a nyereménysorsolásunkon. Részletekért gyere weboldalunkra, vagy olvass róla a facebookon!

Számold meg, hogy hány csiga bújt ki az esőre?

22

Mi takarja el a kislány arcát? Megtudhatod, ha összekötöd a pontokat és kiszínezed a rajzot.


Katica Tanya: Az élmények hazája... Magyarországon egyedülálló, óriás beltéri c sús z da- és J át s z ób ir od a l om, XIII. századi tervek alapján készült középkori Lova g vá r é s h a jí tógép több tucat kül-és beltéri játék; ü g y es s é gi a k a dá l y p ál y a , ó ri ás h o mo k o z ó , p ed ál os go k a r t o k 30 féle őshonos és hagyományos tartású háziállatnak otthont adó Be m u t a t ó g az d as á g gondozási, simogatási lehetőséggel, kukorica labirintussal, öreg gépparkkal, több, mint félszáz kézműves, gazdálkodási, hagyományőrző és természetismereti program

Télen-nyáron várunk Téged is! info@katicatanya.hu, www.katicatanya.hu +36 (30) 411-6002 www.kalandpark.hu

Kultúrka Magazin - 2011. november  

Kultúrka Magazin - 2011. november

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you