Igen, tessék! magazin - szeptemberi szám

Page 1

igen, tessék! 2018. szeptember | VI./9. www.igentessek.ro

9. | Belső motivációval az egészséges életvitelért

A beszélő tulipán | 16.

Két kolozsvári filmes járt idén a Velencei Filmfesztiválon | 4.

Solymosi Zsolt

Szibéria szétszed és összerak | 6.


Igen, tessĂŠk! magazin | 2


tartalom

köszöntő

9

Driblibrillír

4 Teszt A sarokcsiszolók királya................ 15

Meseműhely Belváros

A beszélő tulipán..................... 16–17

Színes hírek Kolozsvárról...............4

Autó Mi az, hogy wrapping?................... 18

Portré Solymosi Zsolt: Szibéria szétszed és összerak . ........6

szakértő....................... 19–21

sztori Beköszönő.........................................8

Szeptemberi csillagállás...............22 Keresztrejtvény.............................22

Példaértékű

Recept

Belső motivációval az egészséges életvitelért...............9

Húsháromszögek majonézes mártogatóssal.............23

Suli Iskolakezdés Vig Emesééknél........ 10

IFIPAVILON A kolozsvári diák- és ifjúsági szervezetek melléklete.............11–14

Lazíts

5

23 A kiadvány megjelenését támogatta:

„Nem hittek nekünk, amikor azt mondtuk, hogy itt sportolókat nevelünk” - mondta lapunknak Könczei Soma. A Kolozsváron működő Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub alapítója büszkén újságolta el nekünk, hogy két játékosukat, Fekete Lászlót és Nemes Csabát nemrég leigazolták a Kolozsvári CFR korosztályos csapatába, vagyis a hivatásos játékossá válás első lépéseit fogják megtenni a következő hetekben (lásd cikkünket az 5. oldalon). A két játékos a Dribli versenysport szakosztályának első végzős évfolyamából került ki. A klubban a sportolói karriert kóstolgató gyermekeken kívül azzal a sok tucat csöppséggel is profi módszertan alapján foglalkoznak, akik a tömegsport szakosztályban a helyes testkép kialakulásához szereznek fontos tapasztalatokat. Könczei szerint az egészséges életvitelnek kötelező módon része kell legyen a rendszeres mozgás. Már csak ezért is várnak szeretettel az ősz folyamán minden negyedik évét betöltött gyermeket a Driblibe. Stanik Bence szerkesztő Igen, tessék! magazin

Ingyenes közösségi magazin. Kiadja az Igen, tessék! – Da, poftiți! Egyesület. Meg­jelenik havonta 18 000 példányban. Felelős kiadó: Talpas Botond | Lapmenedzser: Polacsek Péter | Szerkesztő: Stanik Bence Korrektúra: Gödri Csilla | Címlapfotó: Bethlendi Tamás | Lapterv: Mihály László | Tördelés: Ferencz Csaba-Levente, Kinda Ágnes Júlia Cím: 400370 Kolozsvár, Mócok u. (Calea Moților) 75. sz. | Telefonszám: 0753-899242 | E-mail: ujsag@ igentessek.ro | Honlap: www.igentessek.ro ISSN 2343 – 7723 Az értékesítést a PublyCity Next Kft. végzi. Értékesítési felelős: Kis Tímea Hirdetésfelvétel: kis.timea@diversityads.ro Lapunk példányszámát 2015-ben a BRAT hitelesítette.

3 | 2018. szeptember


belváros

Két kolozsvári filmes járt idén a Velencei Filmfesztiválon Bodor Balázs rendezői munkatárs (fenti képünkön balra) és Boros Melinda gyártásvezető a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon járt augusztus végén. A Szőcs Petra rendezte Deva című film bemutatója augusztus 31-én volt, ezen jelentek meg a stábtagok. „Nagyon sokan gratuláltak utána, és érdeklődtek a film iránt, többek között forgalmazók is. Az egyik legfontosabb ismeretség számomra Mark Cousinsszal (fenti képünkön jobbra) volt, aki a személyes bálványom. Számomra már az felejthetetlen élmény, hogy minden nap vaporettóval hajózunk át Velencéből Lido szigetére, ahol a fesztivál van” – mondta el az Igen, tessék! magazinnak Bodor Balázs. „Először vagyok a fesztiválon filmesként, eddig mindig forgalmazóként vettem részt, ami más élmény. Izgalmas volt ott lenni a stábbal, ezen a puccos és kicsit személytelen eseményen” – mesélte nekünk a gyártásvezető, Boros Melinda (lenti képünkön balra). A Deva vetítésén tele volt a mozi. Az alkotást 2019-ben fogják bemutatni Kolozsváron.

KOLOZSVÁRI ARCOK Az Igen, tessék! magazin meserovatában található LEGO nyereményjáték augusztusi nyertese Kelemen Csongor, akinek gratulálunk! Aktuális játékunkhoz lapozzon a 16. oldalra!

Igen, tessék! magazin | 4


Elbűvölte Kína a világjáró kolozsvárit „Nagyon megtetszett az ázsiai nyüzsgés-forgás! Habár eddig majdnem ötven országban utaztam, Kína egyike azon kevés országoknak, ahol tényleg úgy éreztem, hogy a négy ott töltött hét alatt valóban fölfedeztem az országot: más a nyelv, az írásmód, a kultúra, az ételek és a szokások. Még az egytől tízig való kézen számolás is különbözik” – mondta a Kolozsváron érettségizett dr. Gáspár-Szilágyi Szilárd, az Oslói Egye­ tem posztdoktori kutatója. Szilárd 2007 elején, másodéves jogi hallgatóként döntött úgy, hogy megpályáz egy Erasmus ösztöndíjat. Arra ő se számított, hogy ez a döntés fenekestől felforgatja majd az életét. „Vágytam a kalandra, az utazásra, és egy részem nem volt teljesen megelégedve az itthoni jogi oktatással. Azóta Románián kívül nyolc országban éltem, tehát nehéz igazán beilleszkedésről beszélni. Megpróbálom az új kultúrákat és nyelveket megismerni, de mi-

vel akadémikus vagyok, és gyakran költözök, nehéz teljesen elmélyülni egy új országban” – mesélte. Szilárd szerint a külföldi akadémiai karrier jelenleg irtó nehéz. Kevés az álláslehetőség, és egy ideje sok nyugati egyetem a saját állampolgárait részesíti előnyben. Hozzátette, egyelőre nem tervezi a hazaköltözést, mert már egy évtizede kiesett a román jogból, és nehéz lenne görög barátnőjével itthon boldogulniuk.

Két focistát igazolt a CFR a Dribli keretéből Balról álló sor: Könczei Soma edző, Bakó Zsolt, Nemes Csaba (CFR), Szenkovics Bence, Ferenczi Alpár, Györkös Áron, Gregus Fóris Gergő, Fekete László (CFR), Portik Róbert, Koppándi Botond és Bikfalvi Márton edző. Alsó sor: Rostás Hunor, Kilin Mátyás, Gregus Fóris Balázs, Lőrincz Joshua és Könczey Magor.

5 | 2018. szeptember

Eredményes évet zárt a Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub, és nem csak a címben jelzett leigazolások miatt. „Mindhárom korosztály nagy eredményt ért el, a legjobbaktól is sikerült pontokat lopniuk. A most kirepülő csoport, az első végzős korosztályunk, amelynek a tagjai 13-14 évesek, stabil középcsapat volt a bajnokságban. Pár szezon alatt feljöttek, legutóbb a hatodik helyen végeztek” – mondta el az Igen, tessék! magazinnak Könczei Soma. A Dribli alapítója külön büszke a kolozsvári vasutasok által leigazolt két neveltjükre, Fekete László középpályásra és Nemes Csaba védőre. „Az utánpótlásban az eredmény nem a meccs konkrét eredménye igazából. Keményebb edzésekként fogjuk fel a meccseket. Az utánpótlás arról szól, hogy kiből mit tudunk kihozni. Évek óta mondjuk, hogy focistákat nevelünk, de nem igazán hitte el senki. Ez a két fiú a profivá válás előszobájába került” – tette hozzá Soma, aki öt éven át edzette is a végzős korosztályt.


portré

Szibéria szétszed és összerak

Solymosi Zsolt és Mátyás-Metz Dávid közel 31 ezer kilométer és hatvanöt nap után tértek haza a Szibériai Magadanból. Erdélyi magyarként a huszonegyedik században minden valószínűség szerint elsőként járták be a Csontok útját, a Gulág rabjai által épített, Szibéria legtávolabbi, autóval megközelíthető településére vezető utat. Solymosi Zsolt lelkésszel, a János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatójával, világutazóval beszélgettünk. – Kezdjük a végéről. Milyen volt hazaérkezni? – Nem voltunk elfáradva. Utolsó nap laza hétszáz kilométert vezettünk Krakkótól Kolozsvárig. Kön�nyed beszélgetés volt érkezéskor a sajtótájékoztatón, majd elmentem néhány barátommal találkozni, és ott is ragadtam. Másnap délben pakoltuk csak ki az autót, és csak este mentem be a házba. Fura volt számomra, hogy nem vágyok a lakásomra, mintha nem akaródzott volna megérkezni. Pont a magyar napok kezdetén érkeztünk, amikor tele a város emberekkel, mindenki tiszta és ápolt. Furcsa, ahogy arcok üdvözölnek, nem kell az orosz tudásomat elővennem ahhoz, hogy enni tudjak, nem kell autót javítani. Jó itthon lenni, de még jó ideig nem lehet kitörölni az út intenzitását. – És akkor folytassuk az elejével: miért indultál el Magadanba? – Beszélhetünk egy belső motivációról, de az az érzésem, hogy csak fogyatékkal tudok. Nem tudom elmondani, nem tudom kifejezni, amit tapasztaltam. Sok esetben teljesen egyszerű, letisztult helyszíneken, primitív tájakon, egyszerű emberek társaságában nagyon intenzív érzéseim voltak. És ezt az érzést nem tudom átadni szóban, írásban. Persze általánosabb motivációim is voltak: nemcsak szaladtunk, mint Forrest Gump, hanem szükségem volt egy kiszabadulásra a megszokott, saját dolgaim közül. Nem vált rutinná az életem, mert próbálok nem rutinosan csinálni dolgokat, de ki kellett törnöm abból, amiben húsz

fotó: Biró istván

éve körforgásban élek: iskolám, egyházam, a környezetem. Ehhez nem egy nyugati helyszínt választottam, hanem egy vad, kevésbé látogatott helyet: a világ végét. Másik motivációm a kíváncsiság: vajon ezek az emberek miért maradnak itt -60 fokban télen, hogyan élnek, hogyan gondolkodnak, és miért nem akarnak elmenni onnan. Ezt sikerült is felfedeznem. – Tehát megtaláltad, amit kerestél… – Többet találtam, mint amit sejteni véltem. Szibéria szétszed és összerak. Amit találtam, az a megismert emberek élete, jósága, egyszerűsége, tisztasága, hozzánk való viszonyulása volt. Itt láttam, itt éltem meg az önzetlenséget a maga tiszta formájában. Új orosz

barátaim úgy segítettek rajtam, hogy a Google Translate segítségével fordítva oroszról angolra, 9000 kilométer távolságról szereztek nekem szervizt, intézték a nem oroszok számára elérhetetlen ügyeket. Egy fórumos beszélgetésben öt különböző városban élő orosz, akiket én kötöttem össze, beszélgettek arról, hogy hogyan segítsenek nekem. A fordító segítségével se tudtam kibogozni, hogy miket írtak, végül itthon egy barátom segített ki: azzal zárták a beszélgetést, hogy gyertek, mutassuk meg nekik a nagy orosz lelket. – Szibéria sokunknak negatív jelentésű, a rabsághoz, Gulághoz, végső soron a halálhoz van köze. Te hogy élted ezt meg?

Igen, tessék! magazin | 6


– A legerősebb ilyen érzésem Kadikcsan szellemvárosában volt. A Csontok útján (a Magadanba vezető út, melyet a Gulág alatt foglyokkal építettek. A halottakat nem temették el, innen a név – szerk. megj.) hét elhagyott város is van, egymástól több száz kilométeres távolságra. A legnagyobb közülük a fénykorában tízezres Kadikcsan. Húsz éve hagyták el, azelőtt virágzó bányaváros volt. Első bányáiban még rabok dolgoztak, majd a hetvenes években magas fizetéssel, ingyen lakhatással csábították ide Oroszország különböző részeiből az embereket. Beértünk a városba, és azt láttuk, hogy egymás mellett áll az iskola, játszótér, üzlet, vendéglő cégérestől, lakótelepek sora – mind üresen. Számomra ez olyan erős félelmet idézett elő, annyira horrorfilmbe illően szürreális volt, hogy szinte erőm se volt ahhoz, hogy megnézzem. Az adott némi megnyugtatást, hogy találtam egy nyéllel ellátott vasvillát, és azzal jártam a várost. Barátom és útitársam, Dávid talán nevetett rajtam, vakmerő fiatalsága okán nem érzett félelmet. Az iskola épületét néztük meg belülről, a könyvtárba, kémialaborba, biológialaborba mentünk be. El is hoztunk egy könyvet, ott volt hagyva minden 1998 óta. Háborús területeken elszörnyülködik az ember, terrorhelyszíneken megborzong, de nem tudom kellőképpen leírni, hogy mit éreztem egy olyan helyen, ahol olyanok laktak, akiket cserbenhagytak. A szovjet rendszer bukásával megbuktak a bányák, kiderült, hogy nem jövedelmezőek, és a lakossággal közölték, hogy kapnak egy kis végkielégítést, amivel nem lehetett

semmit sem kezdeni. A többség elment, 300 km közelségben semmi sincs se jobbra, se balra. Az utolsó néhány tucat ember kutyákat lőtt le, hogy legyen mit ennie. Végsősoron az tette be az ajtót, hogy az állam utolsó szerve is elköltözött innen, azaz központi fűtés nélkül maradtak a tömbházak. A kegyetlen szibériai mínuszokban nem meglepő, hogy egyetlen lélek sem maradt. Számomra ez volt a halálfélelem. De nem a sajátom, hanem az emberiség halálfélelme. Olyan, mintha Kolozsvár üres lenne, csak a virágváza maradt volna az ablakokban. – Nem lehet egyedül nekivágni egy ilyen kalandnak, így veled ment volt diákod, Mátyás-Metz Dávid. Hogy alakult a viszony 33 ezer kilométer alatt? – Egy ilyen útra nehezen találsz társat. Nincs senki, aki 65 napot hiá­nyozna családjától, otthonától. Dávid viszont egy rendkívül megbízható diákom, olyan higgadt, nyugodt, racionális ember, akiről tudtam, hogy be fogja vállalni. Én tanítottam vezetni még sulis korában, és most már sokkal jobban vezet mint én, nagyobb a tűrőképessége, reakcióideje, helyzetfelismerése. Nagy ajándék nekem, mint volt ta-

䄀 爀漀瘀愀琀 洀攀最樀攀氀攀渀猀琀  琀洀漀最愀琀琀愀 愀稀

7 | 2018. szeptember

nárának, osztályfőnökének, hogy bevállalta ezt az utat. Nem azonos a személyiségünk, gondolkodásunk, talán csak az értékrendünk igen. De más dolgokat vett észre, és kiegészítettük egymást. Mindemellett óriási előny az is, hogy az autóknak a doktora. – Az út internetes mediatizálása egyfajta buzdítás másoknak, hogy próbálják ki? Nem lett volna jobb teljesen elszakadni? – Egy kritika önmagammal szemben: talán akkor lett volna még ennél is jobb ez az út, ha a telefont földhöz vágom induláskor, és két hónapig internet- vagy Facebook-mentesen jártuk volna végig az egészet. De nem, egyfajta biciklitúrás maradványként úgy döntöttem, hogy mindenhol veszek előfizetős kártyát és tudósítok a kalandról. Ez egyfajta biztonságérzetet is adott, másrészt pedig tényleg a megszokás. De most, hogy ezt így kimondtam, ráeszméltem arra is, hogy úgy indultunk neki a kalandnak Dáviddal, hogy majd Szibériában úgyse lesz jel. Minden városban azt hittük, hogy majd a következőben nem lesz. Kiderült, hogy óriásit tévedtünk, és a Csontok útja közepén minden városkában 3G jelet találtunk. Részben bánom, hogy nem tudtuk magunkat függetleníteni, de számos hozadéka is volt: inspirálni tudtunk embereket. Ezer idegenek vagy régi jóbarátok egyaránt állítanak meg az utcán, és azt mondják, hogy nekik még bátorságuk sincs arra gondolni, hogy elmenjenek. Szóval Szibéria, a világ vége elérhető közelségbe került, valós gondolattá vált. Polacsek Péter


sztori

Beköszönő

M

indössze hét éve élek Kolozsváron. Mindössze hét éve élünk együtt. Nagy fordulatoktól mentes, egyszerű, nyári szerelem a miénk. Hét éve vagyok hűséges hozzá. Gondolatban ugyan megcsaltam már néhányszor, már-már csomagolni kezdtem, már-már nem bírtam türtőztetni magam, félő volt, hogy olyat mondok, ami szerelmesek közt csak akkor szokás, ha egy harmadik lép a képbe, s az ember átértékelésbe kezd, de mindig fékeztem magam, s ezért, mondhatni, zökkenőmentes a kapcsolatunk. Szerelmünk titka pedig egyszerű: olyat kapok tőle, amire mindenki vágyik, egy hihető, elmesélhető hazugságot – önmagamról. Hogy a helyemen vagyok, a mindenki által elismert helyemen, a nagyváros pici, magyar életének nem elhanyagolható részeként egy térben, ahol minden barát, ismerős és kocsmahaver pozíciója és működése európai jelentőséggel bír. Mindezért cserébe a város, ez a kincses, nem kér sokat: csak életenergiámat – alaposan kisütve, fogyasztásra készen. A Szabók bástyájánál haladok, a Farkas utca irányába. Nem először teszem meg a távot. Ül ott egy ember, a megmaradt városfal tövében, a padon. Nem először ül ott. Nem kéreget, abban sem

vagyok biztos, hogy hajléktalan. Amiben biztos vagyok, hogy figyel. Nem engem, legtöbbször csak a szűk környezetét, a kutyát, ahogy a dolgát végzi, autókat, a szemközti hársfa termésének vitorlázó zuhanását és embereket úgy általában. Ül és figyel. Ráér. Mikor harmadjára-negyedjére látom, valami furcsa feszültség lesz úrrá rajtam. Legszívesebben megütném. De nem érek rá. Hiszen furcsán telik az idő itt mifelénk. Mintha kettesével venné a lépcsőfokokat. Ritka, aki csak ül, aki csak figyel, aki csak ráér. Gyakoribb, hogy valaki épp ettől válik ingerültté. Mert haladni kell. És ebben a zsizsegő forgatagban ő csak ül és figyel. Talán arra gondol, látta már ezt valahol. Mert semmi nem példa nélküli, de ezt régről tudjuk. Például ilyen lehetett a város a századelőn is. A békeidőkben. Mint most, a békeidőben. Szólt a verkli, zsizsegett a tér, s mindenki haladt, zakatolt. Aztán hirtelen csend lett, nagy csend. Aztán soha nem hallott zaj. Aztán megint csend, rémisztő csend. Mintha – s erre sokszor gondolok, amikor szombat este az embertömegek nekem jönnek a Főtér egyik sarkán – ezt az első nagy csend előtti zakatoló pillanathalmazt kellene rögzítenünk. Megírnunk, eljátszanunk, lefestenünk. Mert ezek a pillanatok adják majd ki a város és önmagunk teljes képét. Kihívásnak szép, feladatnak embert próbáló. elcsété

Igen, tessék! magazin | 8


példaértékű

Belső motivációval az egészséges életvitelért György Antónia kolozsvári fitneszedző és életmód-tanácsadó a régészi pályát hagyta ott azért, hogy a testformálásban és az egészséges testkép kialakításában segíthessen másoknak. A Steelwoman Fitness Clubba hetente száznál is több kolozsvári nő jár minden korcsoportból, és Antóniától megtudtuk, nem csak edzeni.

C

síkszeredai, pontosabban csíkmenasági vagyok, és nyomozó vagy orvos szerettem volna lenni. Ebből az lett, hogy a középiskola után végül régész szakra jelentkeztem Kolozsvárra. Az egyetemi évek alatt találkoztam a zumbával egy aerobikteremben, ami nagyon megfogott, ezért elkezdtem rendszeresen járni. Egy idő után már otthon is foglalkoztam vele, videókat néztem, a lakásban is edzettem, majd konditerembe is elkezdtem járni. Az első, általam tartott zumbaórákra a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban kerestem résztvevőket 2011-ben. Eleinte csak ketten jöttek, később négyen, egészen addig gyarapodtak, hogy már nem igazán fértünk el a teremben. Ez természetesen közös siker a résztvevőkkel, mert, és erről később is meggyőződtem, a szájról szájra terjedő reklám a legjobb reklám. A közösség és a beszélgetés ugyanolyan fontos az embereknek, mint maga az edzés, úgyhogy hoz-

9 | 2018. szeptember

zánk nemcsak edzeni jártak-járnak a kolozsvári nők, fiatalok, idősebbek vegyesen, hanem kikapcsolódni és a társaság miatt is, ami főleg magyar. Az edzések előtt-után és a szünetekben rendszeresek a felhőtlen kacagások, nagy dumálások. Nem egy barátság alakult ki ezek között a falak között. A jelenlegi termem, a Steelwoman 2016-os megnyitását sok tervezgetés, pénzgyűjtögetés és egy csomó képzés előzte meg. Tavaly nyárig küszködtem, míg visszafizettem az alapításnál felhalmozott adósságai­ mat. A papírügyek és a cégalapítás sem volt semmi, de az engedélyek beszerzése a bürokrácia miatt külön sztori volt. Addig nem nyithattam meg a termet, míg meg nem kaptam minden szükséges engedélyt, de a terembért természetesen időközben is ki kellett fizetni. Nyitás után még csak két edzésprogramunk volt a Dávid Ferenc utcai termünkben, amivel egyébként nagy szerencsém volt, mert nem könnyű

ilyen szép, napos, tágas helyet találni. Az első két edzés a hot iron és a zumba volt. Most több mint tíz különböző programból lehet választani, többek között terhestornánk is van, amit nemrég indítottunk el. Bejött időközben a total body és a pilates is, külön oktatókkal. Egy idő után bedolgozó edzőket, kollégákat kerestem, hogy nagyobb legyen a kínálat és a kapacitás, hogy többféle stílus és műfaj közül választhassanak az érdeklődők. Szép lassan fejlődtünk, velem együtt jelenleg négy edző dolgozik a Steelwomannél. Főszezonban, ősztől tavaszig egy héten több mint százan fordulnak meg nálunk. Egy kliens általában három–hat edzésen vesz részt egy héten. Persze folyton gondolkodom, hogy milyen új eszközöket kellene beszerezni, és hogy milyen óratípusokat tarthatnánk, mi az, ami jól menne Kolozsváron. Egyfolytában a neten lógok, hogy tisztában legyek azzal, merre tart a piac, milyen divatok jelennek meg, ezekre is megpróbálok odafigyelni a termékskála kialakításakor. Többnyire magyarul tartjuk az órákat, a román klienseinknek néha elismétlem románul. Megoldjuk. Kérésre tartunk külön foglalkozásokat is, amikor egyszerre csak három-négy ember van bent, velük személyre szabott program szerint dolgozunk. Étrendfelállításban is szoktam tanácsokat adni. Azt próbálom mindenki felé sugározni, hogy a mozgáshoz személyes, belső motiváció kell, ne külső okok vezessenek oda, a világért se valamilyen testképzavarból fakadó kényszerként éljék meg ezt az egészet a klienseink. Stanik Bence


suli A

Román Televízió kolozsvári magyar adásának szerkesztőségvezetője szerint lazán kell nekifutni az új tanévnek, mert úgy a könnyebb. Vig Emese idén már ötödik éve várta kisfiával, Dominikkal az iskolakezdést. „Alapvetően szeretjük a sulis életet, a szeptembertől beinduló ritmust. Lehet azért is, mert igyekszem, igyekszünk lazán kezelni ezt. Dominikkal is többször megbeszéltem, hogy az iskola nem élet-halál kérdése, és a jegyek sokszor nem tükrözik a képességet, sőt az sem biztos, hogy a kitűnő tanulókból lesznek a legjobban teljesítő és a legfényesebb karriert befutó felnőttek. Én pedig szülőként igyekszem ezt tudatosítani benne: hogy ne a jegyért tanuljon, hanem azért, hogy önmagát fejlessze” – mesélte lapunknak Vig Emese, a most negyediket kezdett Do­minik édesanyja. Dominik, aki a János Zsigmond Unitárius Kollégiumba jár, még annak az első évfolyamnak a tagja, amely előkészítő évvel kezd-

Iskolakezdés Vig Emesééknél te az iskolai tapasztalatot. Ilyenkor, mert tudják, hogy a végéhez közeledik egy ciklus, egy fontos periódusa az életnek, még nosztalgikusabban, még nagyobb odaadással készülnek a tanévre. „Ilyenkor, a vakáció vége felé már kezdi mondogatni a fiam, hogy – Anya, hány nap van még a vakációból, mikor kezdődik az iskola? Aztán, amikor elmegyünk füzeteket és tanszereket vásárolni, új tornacipőt, esetleg az iskolatáskát is lecseréljük, akkor tudja, hogy már alig pár nap, és ritmust kell váltani. Kezdődik a korán kelés, oda kell figyelni minden este a tankönyvek és füzetek bepakolásánál… ez egyébként egy örökös gondunk, mert tankönyv, munkafüzet, kisfüzet, szószedet, feladatlap, tolltartó… egyszóval sok-sok apróság van, amire mindig oda kell figyelni, hogy ott legyenek az iskolatáskában. A család életritmusa is visszazökken a ráérősebb nyári menetből a feszesebb évközbeni életvitelre. Jómagam is, a férjem is reggel hatkor kelünk, ahhoz,

hogy a teljes család menetkészen álljon hét óra húsz perckor. Körülbelül ez az az időpont, amikor ki kell lépnünk a lakásból ahhoz, hogy mindenki időben beérjen a „munkahelyére”: Dominik az iskolába, én pedig a tévé magyar szerkesztőségébe” – foglalta össze a tanév eleji teendőket Emese. A család délutánjai sem igazán ráérősek ilyenkor, hiszen Dominik úszni és atlétikaedzésre is jár. Emese szerint az érzelmi biztonság a jó teljesítmény fontos feltétele. „Igyekszünk minden este, ha keveset is, de elbeszélgetni arról, hogy milyen volt a napunk. Biztatom, bátorítom, kiállok mellette, figyelek rá, és próbálom megértetni vele, hogy az iskola egyedül az ő dolga. Ha segítséget kér, akkor segítek, de alapvetően békén hagyom, így tanulja meg a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban, hogy mi az ő feladata. Szóval, ez a mi alapállásunk: lazán, örömmel, a tanulás kedvéért.” Stanik Bence


Kolozsvár, Bukarest, Brüsszel: három városba visz el a KIFOR szakgyakorlata Kezdd velünk a karriered névvel indított ismét szakgyakornoki programot a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR). Ezúttal már négy intézmény, a brüsszeli Európai Parlament, a bukaresti Parlament, Kolozsvár polgármesteri hivatala és a Kolozs Megyei Tanács életébe is beleshetnek az egyetemi hallgatók.

„A

z a célunk, hogy a Kolozsváron tanuló magyar egyetemistáknak egy olyan gyakornoki lehetőséget biztosítsunk, amely betekintést enged a hazai és külföldi intézményekbe, mindezt úgy, hogy közben a saját szakterületükön fejlődhetnek” – mondta el lapunknak Balló Tamás, a KIFOR elnöke a szakgyakornoki program harmadik kiadásáról. „Kolozsváron jelenleg kevés közintézmény szervez gyakornoki programokat, így akik például európai tanulmányok vagy esetleg közigazgatás szakon tanulnak, azoknak a szakterületükön való gyakorlatozás szinte lehetetlen.

11 | 2018. szeptember

A KIFOR gyakornoki programja erre az igényre ad választ” – tette hozzá Balló, aki reménykedik benne, hogy a program sikerét látva mások is elindítanak hasonló projekteket, így még több lehetőség nyílik meg az egyetemisták előtt. Az ingyenes program hat hetet ölel fel, és azok jelentkezhetnek, akik a 2018/2019-es tanévre hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek közigazgatás, jog, kommunikáció vagy akár nemzetközi kapcsolatok szakokon, bár ez utóbbi szempont nem kizáró jellegű. Nem árt, ha jó angol nyelvtudása van a jelentkezőknek és némi

előismerete a felsorolt intézményekről, illetve az Európai Unióról. A KIFOR megállapodást kötött a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel és a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem Kolozsvári Karával, így adott szakokon ezek az intézmények elfogadják a programban való részvételt szakmai gyakorlatként. Jelentkezni 2018. október 5., 23.59-ig lehet a kvarifiatalok@gmail.com e-mail-címre leküldött iratcsomóval, további információkat is ezen az elérhetőségen nyújtanak a szervezők. Gödri Csilla


Karriertanácsok kezdőknek és haladóknak Legyen szó karrierváltásról vagy akár kezdésről, az alábbi szakértők tanácsai minden helyzetben alkalmazhatóak. A lényeg, hogy ne hagyjuk magunkat az árral sodródni, vegyük kezünkbe az életünket!

M

ár nem érzed magad komfortosan a munkahelyeden? Beállt a mókuskerék-effektus? Nincs meg már a régi motiváció? Vagy csak simán azért, mert kihoznál magadból valami többet, valami mást, de nem tudod, hogy kezdj neki? Egyszerű lenne, ha mástól megkapnánk ezekre a kérdésekre a választ, miközben igazából tudjuk, hogy magunkban kell keresni azokat. Hogy álljon neki egy tapasztalt harmincas, negyvenes, ötvenes a pályaváltsához? Keresgéltem, olvasgattam, hátha a téma szakértői besegíthetnek a válaszkeresésben. Íme, hat alapötlet a kezdéshez a The Guardian tolmácsálásában, a lap a legmenőbb szakértők tanácsát gyűjtötte össze. Tracy Johnson karriercoach, a Brainbox Coaching alapítójának tanácsa: ne gondold, hogy csak egy esélyed van. Ebben a felgyorsult világban megszokott, hogy nem ragadhatunk le egy dolog mellett. Ami segíthet kitalálnod a következő lépést, az pedig az, ha azokra a képességeidre alapozod a választásodat, amikben jó vagy, és amelyeket örömmel használsz a munkád során. Gondold át, milyen környezetben lenne számodra inspiráló és öröm a munka, és milyen típusú emberekkel dolgoznál együtt szívesen. Az

után, hogy leszűkítetted a kört kéthárom területre, elkezdhetsz részletesebb kutatást végezni és konkrét állásokat keresni. Corinne Mills író, a Personal Career Management vezérigazgatója szerint a fokozatos megközelítés stratégiája nagyban segítheti a karrierváltást. Ez alatt mit értünk? Azt, hogy lassan közelíted meg a választott karriert, egy okos stratégiával, akár úgy, hogy hosszabb-rövidebb időintervallumokra olyan munkákat szerzel, amik az új karrier irányába visznek. Ez főleg akkor fontos, ha szeretnéd anyagi biztonságban tudni magad, ugyanis egy nagyot lépni mindig rizikósabb, mint fokozatosan sok kicsit. Hayley Stovold, a Jobulo karrieroldal és a CV-tartalom-applikáció vezetője szerint kulcsfontosságú a jól megírt, tömör, lényegre törő önéletrajz, és figyelem, releváns legyen a választott pocíziót tekintve. Mielőtt összeállítanád, mindig olvasd el a betöltendő munkakör részletes leírását, és gondold át, mi lehet a munkáltató célja. Ezeket és az eddigi munkatapasztalataidat, jövőbeni céljaidat vegyítve állítsd össze az önéletrajzodat. Robin Kermode, Európa egyik legjobb személyi kommunikációs trénere, a Zone2 alapítója szerint az alap-

ja mindennek, hogy el kell hinned, hogy valóban képes vagy rá! Sikeresen helyt tudsz állni az új feladatokban, újra kell definiálni önmagad, és elhinni mélyen belül is, hogy ez az új ember is te vagy. Ha már egyszer elhitted, mások is el fogják. Sally Bibb, az Engaging Minds alapítója abban látja a kulcsot, hogy megtudd, ki vagy Te valójában. Ez nem egy egynapos, könnyű munka, de ez fog segíteni meghozni a helyes döntést. Tényleg elgondolkodj el azon, mi fontos neked valójában a karrieredben. Milyen munkakörnyezetben lennél boldog? Milyen munkahelyi mentalitás motiválna téged a legjobban? Mi az, amit természetednél fogva szeretsz csinálni, és amiben jó is vagy? Networking-networking-net­wor­ king, bár nem ilyen hangzatos szavakkal, de már édesapám is ezzel a tanáccsal indított utamra, ismerkedj, építs kapcsolatokat - mondta ő. És ezt tanácsolja Dasha Amrom, a Career Coaching Ventures alapítója és vezérigazgatója is, mert csak úgy ismerhetjük meg valójában a választott szektort, ha minél több valós információt gyűjtünk be róla, ezt pedig azoktól a legkönnyebb, akik már benne vannak. Fugel Edina

Igen, tessék! magazin | 12


Együttélés vagy egymás mellett élés? Geréd Imre, volt kolozsvári önkormányzati képviselő szerint nagy hatással voltak az elmúlt évek közéleti folyamataira a fiatalok által kezdeményezett és lebonyolított programok, és a jövőben ez még jellemzőbb lesz. – Volt városi tanácsosként hogy látod, hogyan hallatja a hangját jelenleg az erdélyi városokban a magyarság az önkormányzatokban? – Ha egy módszertan beválik Kolozsváron, az nem nem feltétlenül válik be Nagyváradon, Marosvásárhelyen vagy máshol, ezért azt mondom, nincs általános recept. Kolozsváron továbbra is a csendes együttélés jellemző a magyar-román kapcsolatokra. Szerencsére eddig mindig volt annyi képviselőnk az önkormányzatban, hogy azért számoljanak velünk. A mandátumom elején, 2012ben azt láttam, hogy többször is a mérleg nyelve voltunk, aztán amikor a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Liberális Párt egyesült, a mérleg nyelve szerep eltűnt. Kolozsvárnak pedig van egy erős magyarsága, sok országos szervezetnek itt van a központja, tehát a súlya nagyobb, mint amit a statisztikai tizenhat százalék indokolna. Ezért is fontos, hogy van magyar alpolgármester és a megyei tanács alelnöke is magyar. Ha nem rendelkeznénk ezzel a fajta politikai képviselettel, a közösség sokkal inkább azt érezné, hogy nem vesznek róla tudomást és még inkább visszahúzódna egyfajta párhuzamos kis magyar világba. Nem lenne ennyi rálátása a döntéshozatalra és a forráselosztásra. Nagy siker és eredmény Kolozsváron, hogy a kulturális és ifjúsági keret az elmúlt nyolc évben nagyon megnőtt. Ebben nagy szerepe volt az Európa Ifjúsági Fővárosa cím elnyerésének és a kulturális fővárosi címért való versenyzésnek is. Ezen belül az elmúlt időben a politikai képviselet jól meg tudta őrizni azt a keretösszeget, ami a magyar ifjúsági és civilszervezeteknek, illetve a kiemelt projekteknek jutott. A rendszer érzékenységét mutatja,

13 | 2018. szeptember

hogy ezekről az elosztásokról nincsenek aláírt dokumentumok, kvázi hallgatólagos megállapodás áll mögöttük.

– Vannak közös, magyar-román civil és ifjúsági együttműködések? Szükség van szerinted ilyenekre? – Van példa erre, a KMDSZ például a FTC (Kolozsvári Fiatalok Föderációja) tagja, ezzel az ernyőszervezettel az ififőváros óta tartják a kapcsolatot, ellátogatnak egymás rendezvényeire. Fontos, hogy a két közösség ilyen viszonyt is ápoljon, tapaszta-


latokat cseréljen, hiszen ha nincs párbeszéd, a románok sosem fogják megérteni, mit gondolunk mi Erdélyről, Kolozsvárról, bármiről, és így azt sem, mi van a cselekvéseink, a különböző programjaink mögött. Ha nem ismernek minket személyesen, sokkal nehezebb később az elvi vagy bármilyen más természetű támogatásukat megszerezni a számunkra fontos döntéseknél. Ennek a gyakorlatát az nehezíti, hogy a magyar ifjúsági szervezeteknél súlyos kapacitás- és pénzhiány van. A szervezetek a létezésük fenntartásával vannak sok esetben elfoglalva, például az irodabérlés vagy egy alkalmazott fizetése a gondjuk. Közben pedig még sok dologgal kellene foglalkozzanak, például a kapcsolatépítéssel és nagyobb pályázatok lehívásával. Az if-

júsági főváros egy nagyon jó minta és lehetőség volt 2015-ben, az elmúlt években magyar–román együttműködés szempontjából ez volt az egyik legjobb projekt, hiszen együttgondolkodásra sarkallta őket. – Mi az a tudásbázis, amit az ifjúsági szervezetek tudnak behozni a közéletbe?

– Nagyon hasznos, ha a fiatalok el tudják juttatni az ötleteiket és javaslataikat olyan elöljárókhoz, amelyek valamilyen segítséget nyújthatnak. Tehát fontos, hogy ismerjék ezeket a köztisztviselőket, éppen ezért születhetett meg az ötlet 2017-ben, hogy Erdélyben egy olyan vezetőképzőt hozzunk létre, amely kicsit más perspektívából mutatná meg a politikát és az eszközöket, amelyekkel a politika tud élni. Így jött létre a Mathias Corvinus Collegium, az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) közös programjaként az Erdélyi politikai iskola. A program azt célozza meg, hogy ne csak a választott tisztségviselők vagy a politikai pályára készülők találkozzanak a közéleti körökkel, hanem akár olyanok is, akik civilszervezeti vagy vállalkozásvezetői réteghez tartoznak, hiszen erdélyi magyar létsajátosság, hogy aki közösségi vezetői szerepre adja a fejét, elengedhetetlen, hogy a politikával, a helyi döntéshozókkal kapcsolatba kerüljön. A projekt ilyen módon versenyképessé teszi a fiatalokat, és ilyen kezdeményezésre van szükség, nem egyre, kettőre, hanem nagyon sokra. Másik jó példa az utóbbi időben a fiatalok segítésében nagy szerepet vállaló VIBE Fesztivál, ahol a nyári egyetemmel, a Koli résszel nemcsak önmagára gondolt az ifjúsági szervezeti hátterű szervezőcsapat, hanem országos szervezeteket bevonva, a felsőoktatási intézményeknek teret biztosítva hozott egy új színteret a rendezvénypalettára. Az ilyen típusú rendezvények a bizonyítékai annak, hogy itthon is lehet még újat létrehozni, nem telített a piac, Erdélyben még rengeteg lehetőség van. Ezeket kell kihasználni. Stanik Bence

Névjegy: Geréd Imre 1988-ban született, a Pázmány Péter Római Katolikus Gimnáziumban érettségizett Kolozsváron. 2012-ben a kolozsvári fiatalok jelöltje a közelgő önkormányzati választásokra, közben szenátori kampánykoordinátor. Ugyanettől az évtől a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) diákszenátora, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke. A 2012-es választások után a kolozsvári városi tanács tagja. 2014-től a Belmonostori RMDSZ elnöke, ugyanebben az évben végez a BBTE Katolikus Teológia Karán. 2015–2017 között az RMDSZ ifjúsági ügyekkel foglalkozó ügyvezető alelnöke.

Igen, tessék! magazin | 14


teszt

Talán nem érzi át minden olvasó, ajánlásával ettől még Az w.epinvest.ro hiszem és vallom: a sarokcsiszoló egy ww nélkülözhetetlen szerszám bármilyen háztartásban.

A sarokcsiszolók királya

E

redeti célja, a fémek vágása és csiszolása mára annyira sokoldalúvá vált, hogy fát, műanyagot, csempét, téglát, betont, követ is tudunk vele vágni. Mi több, különböző korongok segítségével csiszolni is tudunk különböző anyagokat, mint a a fa, kő, valamint tisztítani is tudunk festéket a drótos korong segítségével. Mivel en�nyire hasznos, hatalmas a kereslet is iránta, ezért számtalan márkát és modellt lehet találni a piacon. A nagy kínálat maga után vonja azt is, hogy sok gyengébb és adott esetben veszélyesen rossz minőségű szerszám is a polcokra kerül. Elöljáróban: a A BOSCH GWS 9-125 nem ilyen. A műanyag burkolaton az illesztések pontosak, a tapintása is kellemes. A bekapcsoló gomb stabil, robosztus, kön�nyen használható, és határozott visszajelzést ad amikor be-ki kapcsoljuk a szerszámot. A kábel vastag, rugalmas és gumírozott. A fogása stabil, kényelmes és magabiztosságot nyújt. A sarokcsiszolók nagy terhelésnek vannak kitéve. Mivel a nyomatékuk alacsony, ezért a magas fordulatszámra hagyatkozva végzik a dolgukat. Ez azt jelenti, hogy az ellenállás (csiszolás, vágás) nagyon terheli a motort. Ahhoz, hogy ne terheljük túl és égessük le a gépet, szükségünk van egy erős motorra, például egy olyanra, mint a BOSCH GWS 9-125 S 900 wattos Champion motorja. Mivel magas fordulatszámon (~11.000 rpm) hamar felmelegednek,

15 | 2018. szeptember

megfelelő hűtés is kell, ellenkező esetben korai kopással vagy leégéssel kell számolnunk. A GWS 9-125 S hűtése közvetlen, ez azt jelenti, hogy a levegő akadály nélkül egyenesen a motorhoz jut. Bármilyen decens minőségű gép esetében a fogantyút a gyártó a szerszámmal együtt fogja adni, a jobb gépeknél pedig ergonomikus, kényelmes fogantyúra számíthatunk. Védőburkolat nélkül ugyancsak veszélyes használni a gépet, ugyanis bármikor egy rossz mozdulattal eltörhetjük vágás közben a korongot, ami rendszerint felénk szokott repülni. A védőburkolat könnyű állíthatósága is egy szempont, mivel nem akarunk munka közben megállni és egy kulcsot keresni azért, hogy pár centit mozdítani tudjuk rajta. A Bosch esetében nem érdemes spórolni, mivel ezt a szerszámot sokat fogjuk használni. Az olcsóbb gépek élettartama nagyon rövid, a jó minőségűeké pedig majdnem végtelen. A három-négyszáz lejes kategóriájú szerszámokba érdemes befektetni. A BOSCH GWS 9-125 S professzionális sarokcsiszolót valószínűleg a család új nemzedékei is használhatják. Az Epinvest ezt a szerszámot 350 lejért kínálja, rendkívül gyors és megbízható szervizelési lehetőséggel. (X) Kovács Barna


meseműhely A beszélő tulipán

E

gyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kastély, benne lakott egy király, aki nagyon okos volt, az alattvalóinak mindig hasznos tanácsokat adott. Igen ám, de mit ér mindez, ha a huncut királylányára alig volt befolyása, az önfejű gyermeket szinte sose sikerült jobb belátásra bírnia. Nagyobb szerencséje volt a lelkiismeretes fiával, aki járta az országot, ráadásul a nép is szerette. A királyfi egyik útja alatt egy kis faluban meglátott egy szegény leányt, akivel menten egymásba szeretettek. Rögtön megkérte a lány kezét az édesapjától, de az hallani sem akart arról, hogy hozzá adja feleségül. A királyfi az öntörvényű hugocskájához szaladt, hogy tanácsot kérjen tőle, mi tévő legyen most. – Mi sem egyszerűbb, kedves bátyám! Szöktesd meg hát a lányt, ha úgy érzed, nélküle immár üres az életed – adta a merész tanácsot a királylány. – Szöktessem meg? S ha az apja rájön? Ha utánunk fut? – kiáltott a királyfi. Erre olyat mondott és mutatott a testvérének a leány, amire sosem gondolt volna az országjáró fiú: – Nézd, itt ez a tulipánhagyma. Hajnalban, mielőtt a nap felkel, ültesd el a lány ablaka alatt, öntözd meg harmattal. Mire a nap lemegy, a tulipán kihajt majd. Ahány levelet növeszt, annyiszor fog szerelmed hangján válaszolni az édesapjának, amikor az másnap reggel fekeresi. Kevés időt nyerhettek, míg a lány édesapja rájön, hogy gyermeke nincs is a házban... A fiú megköszönte a tulipánhagymát és a tanácsot, megölelte hugocskáját, és már lóra is pattant, hogy csak úgy porzott mögötte az út. Mindent úgy tett, ahogy a királylány tanácsolta. Hajnalban elültette a tulipánt a lány ablaka alá. Megöntözte friss harmatvízzel, majd az erdőben kivárta a napnyugtát. Beköszöntött az este, a tulipán pedig szépen szárba is szökkent, ahogy a leánytestvér megjósolta, és három levelet növesztett. Mielőtt kipirkadt, a fiú és a lány már hetedhét határon is túl volt: megszöktek. Reggel a lány édesapja szokás szerint beköszönt az ablakán: – Jó reggelt kislányom! Mit álmodtál? – szólt az apuka. – Neked is jó reggelt, édesapám! Egy gyönyörű házikót láttam álmomban, amit az erdő állatai őriztek – válaszolt a lány hangján a beszélő tulipán és elhullatta egy levelét.

TIP ki ezd n í Sz


PP! ipánt! a tul – Mit szeretnél reggelire kislányom? – kérdezett vissza a jámbor családfő. – A kedvencemet, édesapám, vaniliapudingos palacsintát – mondta a tulipán, és egy újabb levél esett a földre. Szándékosan olyan ételt választott, amit időbe telik elkészíteni, hogy azzal is időt nyerjenek a szerelmesek. – Rendben, egyetlenem, nemsokára hozom is! – kedveskedett a jámbor családfő. – Köszönöm, apuka! Ezzel sarkon fordult a mit sem sejtő öreg, hogy nekifogjon a palacsintasütésnek és pudingfőzésnek, a tulipán harmadik levele pedig összeszáradva hullott le. Egy jó félórába telt elkészítenie, mikor vitte tálcán az ételt, ledöbbenve látta, hogy senki sincs a szobában. Azonnal a keresésére indult, de már nem akadhatott a nyomába. A fiú és a lány épp elég időt nyertek. A fiú a szöktetés közben jött rá, hogy nem viheti haza a lányt, hiszen annak hamar híre menne, és a lány családja hazavinné a kedvesét. Egyszercsak egy erdőbe érte, ahol találkoztak egy tündérkével. A tündér szó nélkül az erdő szélére, egy kis házikóhoz vezette őket. – Kerüljetek beljebb, kedvesek – mondta a tündérke. – Láttam a szívetekben, hogy nincs hová mennetek, így hát maradjatok itt, ameddig csak szeretnétek. A lánynak nagyon megtetszett a takaros házikó, a fiú pedig örült kedvese boldogságának. A tündér és az erdő állatainak segítségével meg is szervezték a lakodalmukat. A menyegző híre végül a fiú és a lány szüleinek a fülébe is eljutott, mindnyájan eljöttek a nagy napra. Hiába kérlelték őket, az ifjú pár nem szeretett volna visszaköltözni se a palotába, se a lány falujába. A vőlegény testvére, akitől a tulipánhagymát kapta, nem akarta rábeszélni őket semmire, csak örült a fiatalok boldogságának. Az esküvő után, ahol a szülők is jót mulattak, következett a búcsúzás pillanata. A fiatalok ezután kettesben maradtak, felnéztek az égre, és itt a mese vége. SZERKESZTETTE: Nádasdi Csilla Emese

A Meseműhely rovatunkban megjelenő mesék a kolozsvári ZANAZUG meseszövésbe járó gyermekek közösen kitalált, önálló alkotásai.

25 | 2018. szeptember


autó

Mi az, hogy wrapping?

Megőrült ez a világ, egyre furább színű autókra lettünk figyelmesek Kolozsváron az utóbbi időben. A legtöbb esetben a Masterfol áll a háttérben, ők az autók személyre szabásában a szakik. A dolog egyszerű: ha valakinek eszébe jut, hogy nem tetszik az autója színe, elmehet a Masterfolhoz, és percek alatt áthúzzák speciális fóliával más színűre. Innen csak a képzelet szab határt.

N

emrég narancs és rozsda keverékére húztak át egy mutatós Audit, és egyáltalán nem tűnt visszataszítónak. Sőt, mintha életet leheltek volna ebbe az amúgy is eléggé szemre való járgányba. Hogy miért teszik ezt? Miért fizetne valaki azért, hogy más színű autója legyen? Állítólag, mert unják már a sok fekete, ezüst színű és szürke autókat a tulajdonosok. A közönség igényesebb lett, legalábbis azok, akiknek az autó nem

csupán egy készleten lévő utazási eszköz, és többet akarnak. Az egyediség gyönyörködtet. Egy szemrevaló, izgalmas autó megér némi befektetést – tartják a Masterfol kliensei. Ha a kedvenc színüket kérik, az is kivitelezhető. Élénkpiros, lila vagy harsányzöld? Ízlés dolga és persze modellfüggő is, hiszen nem megy ugyanaz egy Bentley-nek, mint egy elektromos BMW-nek. Nos, hát ez a wrapping… (X)

Igen, tessék! magazin | 18


szakértő

Maradj motivált, ha elkezdtél edzeni

H

a már túl vagy az első és légy büszke, ha végigcsilépésen, és elkezdnáltad. Meg is jutalmazhatod tél edzésekre járni, egy idő magad néha – no, nem egy után alábbhagy a lelkesedécsokitortával, hanem mozised. Ezt okozhatja fáradtság, zással, egy ruhával, bármivel, lelki problémák, munkaheami feltölt. 4. Tartsd a kaplyi stressz vagy az eredmécsolatot olyanokkal, akik nyek késlekedése is. Időt szintén járnak edzeni, beGyörgy Antónia fitneszedző kell adni a dolognak, de szélgess edzőkkel. 5. Olvass 0726-590631 hagyod, hogy külső eseméfitnesz témában blogokat, gyorgyantonia@yahoo.com nyek és kifogások vonják el újságokat! 6. Az életmódwww.steelwoman.ro a figyelmed, hogy miért is váltás nem azt jelenti, hogy kezdted el. Nem mindenkimeg van tiltva a kedvenc nek lesz drog az edzés, van, akit csak nasid, vagy koplalnod kell. Ha vigyáa saját egészsége motivál. Ez is rendzol a mértékletességre, és mondben van, viszont a sportban sokkal juk 80-90%-ban tisztán eszel, akkor több a lehetőség: szórakozás, szociámár jól haladsz. 7. Ahhoz, hogy fennlis élet, nevetések, önkontrollfejlesztartsd a motivációd, tudatosítanod tés, jobb alak, jobb önbizalom. kell magadban, hogy miért csinálod, Tippek, hogy ne add fel: 1. Készíts és az segít kitartani: ne egy kockahaképet a mozgás elkezdésekor, így lesz sú poszterért, hanem saját magadért, összehasonlítási alapod közben. 2. Ne a fejlődésedért, hogy lásd, mire vagy állj mérlegre minden nap, a zsírveszképes. A kulcsszavak: türelem és öntéssel párhuzamosan nő az izomtöfegyelem. Élvezd a mozgás nyújtotta meg, és azt fogod hinni, hogy nincs energizáló pillanatokat, jusson eszedváltozás. A tükör és a ruháid a te útbe, hogy csak az öltözőig kell eljuss, mutatód! 3. Értékelj minden edzést, utána már könnyebb lesz.

Étrend és magas vérnyomás

A

vérnyomás elfogadott kész ételt, így kevesebb sóra felső értékei 140/85 hivan szükség ugyanolyan íz ganymilliméter. Bármely érelérésére. Só helyett aromás, ték túllépése a szisztolés illatos fűszereket használ140, illetve a diasztoléban junk, mint például a bazsamért 85 esetében különböző likom, petrezselyem, oregátípusú magas vérnyomást nó, lime. Gyümölcs, zöldség, jelent. Leggyakrabban az zsírszegény tejtermék, hal, Szilágyi Karola dietetikus, agyvérzés (stroke), a szívsovány húsok, teljes kiőr0740-560836 infarktus, a szívelégtelenlésű gabona, olajos magszilagyi.karola90@ ség árnyékában a magas vak megfelelő fogyasztása gmail.com vérnyomás bújik meg. Mit ajánlott. A káliumban, rosttehetünk magas vérnyomás ban, magnéziumban, kalciesetén? Itt is az első lépés az életumban gazdag élelmiszerek napi fomód-változtatás. A só mennyiségét gyasztására különös hangsúlyt kell napi kevesebb mint 5 grammra kell fektetnünk. Kellő hidratálás és az alcsökkentenünk, esetenként ennél is kohol fogyasztásának lecsökkentékevesebbre. Hogyan? Nem sózunk, se vagy elkerülése javasolt. Túlsúly vagy csökkentett nátriumtartalmú esetén 5-10 százalékát súlyunknak sót választunk. Elkerüljük a gyorsigyekezzünk leadni. Testmozgás jakajákat, a tartósított, füstölt, erjeszvasolt, azonban mindig az egyéni totett készítményeket. Főzés közben lerancia határain belül, az egyén fizine használjunk sót, sózzuk inkább a kai képességeinek megfelelően.

19 | 2018. szeptember


szakértő

Mediáció a hétköznapokban – az iskolai konfliktusok természetéről

Ú

jra elkezdődik egy új tanév. Az iskolában sajátos közösségek alakulnak ki, melyek előre megszabott, jogi és hagyományos keretek között léteznek és működnek, de ugyanakkor egy sor személyes kötődés, érdek, elvárás övezi. Az iskolai szereplők (tanár, diák, szülő, intézményvezető, fenntartó, társadalmi környezet) viszonya rendkívül ös�szetett. A különféle érdekek és igények összehangolása, a jogszerű és célszerű működésmódok megtalálása nem mindig mentes a zökkenőktől. Sok nehézséget okoz például a pedagógusok és a szülők felelősségmegosztásának kérdése. A közös érdekeltség ellenére gyakran tapasztalható az egymásra mutogatás, s be kell látnunk, hogy a harmonikus együttműködés magától aligha alakul ki. A diákjogok tekintetében a generációk sajátosságaiból, életszemléletéből is adódnak ellentétek. A tekin-

szonyokból, kommunikációs télyelvűség és hagyományos hiányosságokból, valós vagy értékrend ötvöződik a korvélt eltérő érdekekből adószerű szemléletű vagy kídó viták és nézeteltérések sérleti iskolai módszerekkel, megkeseríthetik az egyes a szülők és a család szigorú személyek, de akár közössévagy megengedő álláspontgek életét és hangulatát is. ja találkozik a diák megPárbeszéddel, külső segítfogalmazott érdekeivel és Száraz Enikő mediátor séggel viszont sok esetben törekvéseivel. De a taná0721-215886 helyreállítható a megromri szerep munkavállalóként office@mediator-cj.ro lott kapcsolat. A mediáis hordoz további konflikció és az egyéb, resztoratusokat: a szakmai jogosíttív szemléletű vitarendezési eljárások ványok lehetőséghez és felelősséghez hathatós segítségével a felek tisztázjuttatják a pedagógusokat; az igazgahatják szerepüket, érdekeiket, és egy tó egyes szakmai kérdésekben nem mindannyiuk számára elfogadható több mint kolléga, miközben a munegyezséget köthetnek. Egy hosszan kaviszonnyal kapcsolatos kérdésektartó, feszültségektől terhelt időszaben munkaadóként továbbra is egykot lezárja a közös álláspont megértelműen felettese a pedagógusnak. fogalmazása, ami megkönnyebbüEzek tehát olyan, az iskola struktúrálést hoz minden résztvevő számára, jából, a szereplők egymáshoz fűződő és ami után az iskola szakszerűen és viszonyából következő ellentmondáhatékonyan folytathatja feladatának sok, amelyek folyamatosan generálellátását. ják a konfliktusokat. A hatalmi vi-

A cukorbetegség várható lefolyása

A

cukorbetegség kimeneis voltak már próbálkozások, telének tekintetében érde nem áll még rendelkezédemes megkülönböztetni az sünkre. 1-es és 2-es típusú diabéA 2-es típusú diabétesz teszt, valamint a más okból esetén a fokozott inzulin­ kialakuló, de gyakrabban a igény kezdetben fokozott 2-es típusú diabéteszhez inzulintermeléssel, majd kéhasonló egyéb típusokat. sőbb inzulinrezisztencia és dr. Lõrinczi Krisztina diabetológus szakorvos Az 1-es típusú diabéinzulinhiány kialakulásával 0721-395215 tesz általában a fiatal­kori jár. Tekintetbe véve, hogy 0371-136662 megbetegedés és a hasa probléma alapját leg�nyálmirigy szigetsejtjeinek gyakrabban az elhízás jepusztulása miatt inzulin adását teszi lenti, a terápia lehetőség szerint elszükségessé. Annak ellenére, hogy a sődlegesen ennek megszüntetését tudomány egyre inkább kutatja egyéb szolgálja. Az életmódváltás részét kéterápiás beavatkozások lehetőségét, pezi az étrend megváltoztatása. Ehjelenleg az inzulinterápia folytatáhez csökkentett kalóriatartalmú és sa az egyetlen segítség. A kivitelezés zsírban szegény ételek fogyasztását különböző formájú lehet, a napi kétjavasoljuk, lehetőleg több kis étkezés szeri inzulinadagolástól az intenzív beiktatásával. Emellett a mozgás is inzulinkezelésen át az inzulinpumpanagyon fontos, nagyban segíti a felterápiáig. Az inhalatív inzulin adására használt kalória elégetését és a kiala-

kult inzulin­rezisztencia csökkentését. A gyógyszeres terápia mostanra nagyon kiszélesedett, amit a diabéteszes igényeitől függően eltérő módon, más hatásmechanizmusú tablettákkal vagy inzulinnal kombinálunk. A diabéteszes mindig diabéteszes marad. Minden esetben leszögezendő azonban, hogy a diabétesz egy állapot, ami kezeletlenül sokfajta szövődményhez vezet. Ha sikerül fenntartani az egyensúlyt, évtizedekig tünetmentes marad az illető. Ezt elsősorban diétával és az ezt követő kezeléssel tudjuk elérni. A jobb állapot azonban nem jelent gyógyulást. A javuló állapotú diabéteszes egyén mindig diabéteszes marad, aki, abban az esetben, ha a fegyelme lankad, magas vércukorszintekre, többszörös kezelésre és szövődményekre számíthat.

Igen, tessék! magazin | 20


A kilakoltatási, lakáskiürítési eljárásról Az albérletből távozni nem akaró, tartozásokat felhalmozó, összeférhetetlen bérlő minden tulajdonos rémálma. Hogyan kerülhetjük el a problémás albérlőket, és mit tehet ilyenkor az ingatlant kiadó tulajdonos?

a szerződés felbontására irányuló felszólítás kilakoltatási, lakáskiürítési felszólításnak is minősül. Míg a perrendtartás a bérlőnek egy 30 napos határidőt ír elő az ingatlan önkéntes kiürítésére, a jogcím Kovács Noémi nélkül önkényesen elfoglalt ügyvéd, 0745-015485 ingatlan esetén csupán egy kovacs.noemi@ 5 napos felszólítási határidőt polgári perrendtartás a igentessek.ro rögzít. Mivel a bérlő írásban közjog szerinti lakáski(szerkesztőség) lemondhat a felszólításról, ürítési per mellett egy gyoregy jól megszerkesztett bérsított, különleges eljárást is leti szerződéssel elkerülhető az előszabályoz a jogtalanul használt vagy zetes eljárás, és lényegesen felgyorelfoglalt ingatlanokból való kilakolsítható a kilakoltatás. Ha a felszólítást tatást illetően. Az érintett személykövetően az érintett személy önnek választási lehetősége van a két szántából nem üríti ki és nem adja át eljárás között. Ha a bérleti szerződés a bérleményt, lakáskiürítési per kezmegszűnt, és a használatba adó birdeményezhető az ingatlan elhelyeztokba szeretné venni a bérleményt, kedése szerint illetékes bíróságnál. első lépésként kötelező módon írásAz új rendelkezés értelmében az alban fel kell szólítania a bérlőt, hogy peres lakcímeként a szóban forgó ina kézbesítéstől számított 30 napon gatlant kell tekinteni, a bíróság innen belül ürítse ki és adja át az ingatlant idézi meg az alperest, és ide közöl ki (épület vagy telek). A végrehajtó álminden okiratot. A gyorsított eljárás tal kiküldött felszólítás hiányában a keretében kérhetjük a bérhátralék kibíróság elutasítja a bérlemény kiürífizetését is, viszont az esetleges kátésére irányuló perindítási kérelmet. rok megtérítése, hátralevő közköltMeghatározott időre kötött bérleti ség kifizetése vagy más kötelezettség szerződés esetén a felszólítást a hateljesítésére irányuló követelés érvétáridő lejárta előtt legalább 30 nappal nyesítése (lakcím módosítása) csakkorábban kell küldeni. Határozatlan is külön eljárás keretén belül lehetséidőtartamú bérleti szerződés esetén

A

ges. Mivel egy különleges, gyorsított eljárásról van szó, az alperes csakis az ellene felhozott indokokkal szem­ ben védekezhet, nem fogalmazhat meg viszontkeresetet, és nem hív­ hat perbe harmadik személyeket, az erre vonatkozó követelései kizáró­ lag külön eljárásban érvényesíthető­ ek. A bírói határozat végrehajtható és fellebbezéssel támadható meg a ki­ hirdetéstől/kiközléstől számított öt napon belül. A lakáskiürítési per elke­ rülhető, ha a bérleti szerződés meg­ kötésekor a bérlő közjegyzői vagy az adóhivatalnál bejegyzett okiratban kötelezettséget vállal a lakás elha­ gyására a bérleti szerződés megszű­ nésének esetére. December 1. és március 1. között nem hajthatók végre a lakás rendel­ tetésű ingatlanokból való kilakolta­ tások, kivéve ha a tulajdonos bebizo­ nyítja, hogy neki és családjának nincs megfelelő lakása, vagy pedig a kilakol­tatni kívánt személy ren­ delkezik egy másik lakással. Télen a kila­kol­tatási tilalom nem vonatkozik az önkényesen, jogcím nélkül foglalt lakás rendeltetésű ingatlanokra, il­ letve azon személyekre, akikkel szemben az együttélési viszonyok veszélyeztetése vagy csendháborítás miatt rendelték el a kilakoltatást.

A parodontológia

M

ivel napi gyakorisággal első jel a gyulladásos fogíny, találkozunk a munamit valószínűleg mindenkánkban olyan problémákki tapasztalt már. Előrehakal, mint a fogínyvérzés és ladottabb állapotban véraz ínysorvadással, aktuális zés és az íny elszíneződése cikkünkben arról írunk, mikíséri. Ezután fokozatosan ként előzhetőek meg ezek az íny visszahúzódása ködr. Teodora Pop a gondok, illetve mit tehevetkezik, a fogak alsó felét fogorvos tünk, ha már előrehaladott tartó csontszövetek is károa megbetegedés. A parosodnak. A csontvesztés nem dontológia a fogágy, a fogakat köhozható helyre teljes egészében. Az rülvevő szövetek, az íny, a foggyökér ínysorvadás kialakulásának nagyobb felszínét borító cement, a fogat köaz esélye genetikai kitettség, krórülvevő csont, valamint a parodonnikus betegségek (cukorbetegség), tális rostok egészségével foglalkozó stressz, legyengült immunrendszer, tudományág. Leggyakrabban a helydohányzás esetén. Helyileg tovább telen fogmosás és az elhanyagolt fokozza a betegség kialakulásának szájhigiénia okozza a fogíny megbekockázatát a rendetlen fogsor, kezetegedéseit. A szájüreg bakterológiletlen szuvas fogak és az elhanyagolt ai flórája rásegíthet a kialakulófélben szájhigiénia. A dohányosoknál sokkal lévő gyulladásokra, sorvadásokra. Az többször és agresszívebben fordul

21 | 2018. szeptember

elő, és nehezebben kezelhető. A fogak környéki csontvesztés aránya tízszer nagyobb a dohányosoknál és nagyon megnehezíti egy esetleges műtét után a gyógyulást. Az ínysorvadás kezelése nagyon összetett orvosi feladat, többféle specializációjú orvos együttműködését igényeli.


lazíts

Szeptemberi csillagállás Kos. Összességében egymást követhetik a pompásabbnál pompásabb napok. Az lenne a legjobb, ha a munkádra koncentrálnál.

Oroszlán. A szerelmi kapcsolatokban kommunikációs zavarok léphetnek fel elsősorban a kedvesed miatt. Anyagi helyzeted miatt nem lesz okod panaszra.

Nyilas. Megtörténhet, hogy olyan dolog juthat a fülecskédbe, amely előtt döbbenten állhatsz. A munkádban új, talán most nehezebben kezelhető helyzet jöhet létre.

Szűz. Rendkívül balesetveszélyes ez a hónap, ezért légy sokkal, de sokkal óvatosabb, mint máskor. A szerelem ege vakítóan kék lehet.

Bak. A szerelmi kapcsolatokban olyan helyzet alakulhat ki, amelyet talán nehezebben tudsz kezelni. Alkalmazkodj, ha nem akarsz szakítani.

Ikrek. Nem kedvez az idő külföldi utazásnak, ha tanulmányokat folytatsz, idegesítő helyzet jöhet. Pénzügyeid végre csodásan alakulhatnak.

Mérleg. Ha a magánéletedben szeretnél sikeres lenni, akkor az a legfontosabb, hogy az anyagiak ne játsszák most a főszerepet az életedben.

Vízöntő. A munkában, a megélhetésben felemás helyzet adódhat, hatására az egyik szemed sírhat, a másik nevethet. Légy óvatos…

Rák. Megeshet, hogy orvosi beavatkozásra kerül sor, és nagyon is itt az ideje, hogy kontrollvizsgálaton vegyél részt. Anyagi sikerek várnak.

Skorpió. Rendkívüli kreativitás lehet most jellemző rád, érdemes a felettesednél előállni az új ötleteiddel, mert sikert sikerre halmozhatsz.

Halak. Izgalmas hónap előtt állsz, olyan események történhetnek veled, amelyeket a legmerészebb álmaidban sem mertél volna elhinni.

Bika. Minden idegszáladdal a magánéletedre kellene koncentrálni, mert az életnek ezen a területén történhetnek olyan események, amelyekre vágyakozol.

Augusztusi rejtvényünk megfejtése: kilencedik Kolozsvári Magyar Napok, Vivat Mathias! Nyertesek: Cotoi Vilmos (Kolozsvár), Deretei Erzsébet (Kolozsvár), Gyurcsányi Borbála (Kolozsvár). Megfejtések leadása: szerkesztőség; Agapé Étterem: Szentegyház (Iuliu Maniu) u. 6. sz.; info@igentessek.ro. Név: . .......................................................................................................... Telefonszám: . .................................................................................. Postacím: ....................................................................................................................................................................................................................... Megfejtés: ..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Rejtvényszelvény

150 éve, 1868. szeptember 18-án született Kolozsváron ... (1.) szobrászművész. Jelentős művei közül említjük a budapesti Hősök terén álló milleneumi emlékmű ... (2.) fejedelmet ábrázoló alkotását és a budai Várban található ... (3.) huszártábornok lovas szobrát. Beküldési határidő: 2018. október 7. elnémult fábián! fluor és bór vegyjele

1. római egyes üres kuglóf!

ajtón át lakásba jut csapat (angol)

némileg félredob! magyar autójelzés

európában van!

határozat­ lanság

2.

G

építményt leborító lábbal illeté középkori királyi megbízott

.

ebbe az irányba haladna

hárman a lá­nyai közül! ujjával érzékel

párban visz! zöldes szá­ las ásvány (Ha­lotrichit)

fogoly pártus ki­ rály, cras­sus legyőzője skálakezdet zsidó (több idegen nyelven) Kolostor házfőnöke orosz város

savcseppek! gyomnövény kissé leteper!

zűrzavar, fejetlenség kanócvégek!

becézett anasztázia

A hollófej!

kelet londonban jótékony­ kodik

3.

Író, magyar elnök volt (árpád)

a második betű bográcsban található!

skandináv női név fogdarab!

hinta egyneműi a hét vezér egyike az ellen­ állás jele össze­zavart gót!

Y

magas test­ hőmérséklet patakpart! nagyon kicsi

Igen, tessék! magazin | 22


recept

Húsháromszögek majonézes mártogatóssal

Hozzávalók – 4 adag A háromszögekhez: 20 dkg darált sertéshús 1 csomag leveles tészta 2 ek. mustár 2 ek. víz 3 ek. napraforgóolaj só ízlés szerint bors ízlés szerint őrölt fűszerkömény ízlés szerint fűszerpaprika ízlés szerint (édes, őrölt) ételízesítő ízlés szerint 1 db tojássárgája (a kenéshez)

A mártogatóshoz:

2 ek. tejföl 2 ek. majonéz 1 közepes db újhagyma (vagy metélőhagyma)

A

húst 3-4 ek. olajon megpirítjuk (3-4 perc), majd hozzáadjuk a mustárt, vizet és a fűszereket. 7-8 percig fedő alatt főzzük. A leveles tésztát kicsomagoljuk, így egy téglalapot kapunk (mivel sütőpapírral együtt, feltekerve árulják, hogy ne tapadjon össze, így dolgozhatunk is a sütőpapíron). A tésztát 15 egyenlő négyzetre vágjuk. Mindegyikbe teszünk egy kanál húst, majd sarkaikat egybeillesztve három-

23 | 2018. szeptember

szög alakúra hajtjuk össze (lehetőleg csak hajtsuk rá az egyik felét a másikra, ne emeljük fel). A széleit nyomkodjuk le ujjunkkal, hogy a hús ne látszódjon ki. Kissé felvert tojássárgájával kenjük meg a tetejét. Majd süssük meg 180°C fokon 10-15 percig. A mártogatóshoz keverjük össze a majonézet és a tejfölt, majd tegyük kistálba, és a tetejét szórjuk meg apróra vágott újhagymával vagy metélőhagymával.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.