sb 3/2022 (english)

Page 32

FULLY GUTTED AND REORGANISED

REFURBISHMENT OF THE OUTDOOR POOL IN SIGMARINGEN Location Sigmaringen, Germany Client / operator Stadtwerke Sigmaringen Architects 4a Architekten GmbH DE – 70376 Stuttgart www.4a-architekten.de Author Petra Steiner, 4a Architekten Photos David Matthiessen Official opening June 2020 30

Nestling between the banks of the Danube and the edge of the forest, Sigmaringen‘s outdoor swimming pool is situated on a beautiful slope on the outskirts of the town. To make the existing facility dating back to the 1960s fit for the future, 4a Architekten have upgraded the existing building and equipment to the current state of the art and enhanced its design. The pool programme has also been revised and some attractions added – for an enhanced bathing experience and a higher quality of visit. The sprawling outdoor pool grounds, which slope down to the Danube, cover around 40,000 m². To the north, east and south, the facility is surrounded by beautiful trees and meadows, with the Danube bordering it to the west. The aim of the refurbishment was to preserve the existing building structure with its entrance area, sanitary facilities, changing rooms and kiosk as far as possible and to make it more open and ­inviting in

the course of reorganisation. Without encroaching heavily on the basic structure, the distinctive architecture of the existing facility has been given a contemporary and attractive makeover. The new approach takes up the characteristic features of the existing buildings – the striking exposed concrete roofs and walls of exposed brickwork will continue give the outdoor pool its special flair. sb 3/2022