Page 1

HOTELL RESTAURANT SERVERING hotellmagasinet.no NR. 3 - Årgang 13 MAI 2014

KONFERANSE KRIGEN MIDDAGSKAMPEN

T L E H N E L STORDA Ø S M O R T I N E T N A K PÅ E6 VS. E18

HOTELL DUELL


SMARTERE RENHOLD TID ER PENGER! Vi lanserer nå en nyhetspakke med produkter som hjelper deg å spare tid og penger.

TASKI SWINGO 855 B POWER BMS

TASKI ERGODISC HD

Liten maskin med stor kapasitet. Med vannutlegginssystemet IntelliFlow får du opptil 40 % større kapasitet på 40-literstanken. Arbeidsbredden på 50 cm gir deg økt ytelse på en nett og lett håndterbar maskin.

Skuremaskin som gjør at de tøffeste skurejobbene går raskere. Stor tyngde og ekstralodd på 10 kg. Ligger stødig og godt på gulvet, og gir god ergonomi.

SMART DOSE

TASKI TWISTER HT

Konsentrerte, miljømerkede Taskiprodukter til alle daglig rengjøringsoppgaver. Integrert doseringssystem uten slanger og vanntilkobling. Korrekt dosering gir kontroll med kjemikostnadene.

Diamantpads rengjør og polerer i én operasjon. Våre nye High Traffic pads gir raskere ønsket resultat og egner seg for områder med spesielt stor slitasje og mye trafikk.

Ta kontakt med oss for mer informasjon: 815 36 000, www.lilleborgprofesjonell.no


HURTIGERE, HØYERE OG STERKERE OLs legendariske slagord kunne like gjerne tilhørt hotell- og restaurantbransjen. Det er i alle fall inntrykket jeg sitter igjen med etter en snau måned i redaktørstolen. Jeg opplever en ekstrem vilje til å satse og et ønske om å strekke seg den lille, men viktige millimeteren ekstra. I sportsverdenen er det Eskil Bjørshol den millimeteren som skiller gull og sølv, og Redaktør selv om det ikke deles ut medaljer av edelt metall hos oss, så er mye likt. På vår reise mot produktet du nå holder i nevene har vi møtt en rekke inspirerende mennesker. Alt fra bittesmå spritprodusenter, via lidenskapelige matkunstnere til hotellkonger uten krone. De opererer på helt ulike felt i den norske hotell- og restaurantbransjen, men de har mer til felles enn de kanskje aner. De lever nemlig av å tilfredsstille andres behov. Kanskje til og med behov hverken de eller kundene visste eksisterte. Hver dag strekker de seg den ekstra millimeteren for å gi gjester, kunder eller investorer den gode følelsen. For i bunn og grunn er det vel det vår bransje handler om – å skape gode opplevelser. Mainummeret er derfor spekket med godsaker jeg tror du vil like. Vi har dekket flere store hotellprosjekter, sjekket ståa hos to klassiske motorvei-hoteller, smakt på edle dråper fra inn- og utland og ikke minst sett på opprustningen i konferansemarkedet på Gardermoen. I sum betyr det at vi favner akkurat så bredt som vi mener at Hotellmagasinet skal gjøre. Vel bekomme.

INNHOLD

38 32

52

30

42

34

48

Ansvarlig redaktør: Thomas N. Witsø-Bjølmer Redaktør: Eskil Bjørshol Utgiver: Bjørgu AS,

eskil@hotellmagasinet.no 906 87 810

Postboks 11, 1411 Kolbotn Besøksadresse:

Bidragsytere i denne utgaven:

Sofiemyrveien 6D, 1412 Sofiemyr

Elin Bjølmer, Espen Braata,

Telefon: 66 82 21 21

Anders Nordheim Dahl, Torbjørn Eriksen

E-post: tips@hotellmagasinet.no

og Per Dagfinn Wolden.

Opplag: 6300 eks. ISSN:1503-4704

Mediekonsulent: Mia Karlsson

Org. Nr.: NO 935563194MVA

mia@hotellmagasinet.no

Grafisk design: Silje M. Engebretsen,

992 34 555

Bjørgu AS Trykk: Rolf Ottesen AS Ettertrykk kun tillatt etter avtale.

tips@hotellmagasinet.no 4

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

Salgssjef: Kenneth Johnsen kenneth@hotellmagasinet.no 926 39 755

«Alle» bygger ut på Gardermoen...............................6 Stordalen på kanten i Tromsø...24 To brands under ett tak............26 Bittelite kjedehotell...................30 Ørnen har landet i Bergen........32 Herskapelig ..............................34 Spritbonden i Lier.....................38 Bydelsbistro som rocker............42

FASTE SIDER: Nytt om navn i bransjen ..........12 Småstoff og produkter ............14 E6 vs. E18 ...............................21 Den nye vinen .........................46 Hotell i tall ..............................50 Fra utlandet: Køben på skakke 52 Stamgjesten ............................56 Bransje-kalenderen.................. 58


NYHET!

Laget av hveteprotein!

”FUN”Tastic

Ole Moksnes AS

Grillet Vegetarburger EPD-nr: 2871549

Trendy

Mozzarella Stick EPD-nr: 2399558

www.haugen-gruppen.no/foodservice

Tast

Peppers Cheddar Ch. EPD-nr: 2459097

Fresh

Tlf +47 64 98 60 00 companymail@haugen-gruppen.no

Thai Lollipop m/reker EPD-nr: 2809416

Profitable Blue Cheese bites EPD-nr: 2932549

FØLG OSS PÅ FACEBOOK facebook.com/haugengruppenfoodservice


LL A H S S E R G N O K N E , K N O O N H T S E R G E T G S HER BY ERMOEN. NÅ RU PÅ GARD G REZIDOR SEG TIL… CHOICE O

E S N A R E F N KO

N E G I KR

Her er en oversikt over noen hoteller med kursog konferansemulighet på Gardermoen. Tallene under viser antall rom og konferansekapasitet. on Hotel Oslo Airport 435 rom, 1900 gjester. (Øker 1. januar 2015.)

Clarion Hotel Oslo Airport 432 rom, 3000 gjester. (Øker 8. august)

Best Western Oslo Airport Hotel 152 rom, 180 gjester.

Quality Airport Hotel Gardermoen 326 rom, 1000 gjester.

Radisson Blu Airport Hotel 500 rom, 1900 gjester.

Garder kursog konferansesenter 38 rom, 60 gjester.

Raumergården Hotel 39 rom, 102 gjester.

Park Inn by Radisson Oslo Airport 300 rom, 250 gjester.

Rica Hotel Gardermoen 135 rom, 150 gjester.

Kringler Gjestegård 34 rom, 90 gjester.

Comfort Hotel Runway 303 rom, 770 gjester. Scandic Oslo Airport 243 rom, 700 gjester. Gardermoen Airport Hotel 179 rom, 100 gjester.


Et titalls tilbydere, tusenvis av sengeplasser og titusenvis av potensielle kunder. Slik er konferansekrigen på Gardermoen. TEKST: ESKIL BJØRSHOL FOTO: ESPEN BRAATA

Det er ikke fly alt som bråker på Gardermoen. Hører du etter vil du høre lyden av anleggsmaskiner, kraner og summingen fra hundrevis av håndtverkere. For å mette en stadig økende etterspørsel av kurs og konferanser, slår flere av hotellene rundt Gardermoen på stortromma og bygger konferansemaskiner i megaklassen. Hotellmagasinet tok turen ut for å se hvordan krigen utarter seg. Clarion Hotel Oslo Airport Gardermoen blir konferansegiganten fremfor noen. Fra å tidligere kunne ta imot rundt 3000 konferansegjester fordelt på rundt 40 møterom, vil de fra august kunne åpne dørene for nesten 8000 mennesker om gangen. I skrivende stund er nemlig megabygget The Qube under oppbygging. 13.000 kvadratmeter og plass til over 5000 kursdeltakere gir hotellet god grunn til å kalle seg både størst og sterkest på konferansemarkedet.

Kontinuerlig utvikling Likevel oppfatter vi en slags ydmykthet og ønske om samarbeid, i stedet for bruk av krigsmetaforer. – Vi er ikke bare konkurrenter, vi må også samarbeide på flere plan. Selv om vi kan huse 5000 konferansedeltakere, har vi ikke hotellsenger til det antallet selv. Det gjør at vi må forholde oss til andre aktører. Andre ganger må de kanskje gjøre det med oss. Ordene tilhører driftssjef Jonas Johansson. Han har hatt et tett forhold til hotellet siden det åpnet i 1998 og kjenner på et sterkt eieforhold til stedet. Den nye kongresshallen er på mange måter kjærlighetsbarnet. Han har vært med på omveltninger før. I 2003 kom den nye delen Luftrommet som de omtaler som den mest lønnsomme salen som er bygget i Norge noen gang. I 2008 la de ned hotellets badeland og i

2009/2010 gjennomførte de en renovering av rommene. Kontinuerlig utvikling er viktig, og i så måte kan det være viktig å være størst. – Jeg tror konkurransesituasjonen er hardest for de med medium kapasitet. Der er det utrolig mange om beinet og lite som skiller de ulike tilbydere. Vi vokser nå fordi mange kunder vokser, og vil vil beholde de her. Det er ikke bra hvis eksisterende kunder føler at de vokser seg for store til våre lokaler.

Vil ha nye kundegrupper Resultatet av den tanken blir altså en kongresshall som kan brukes til både store messer, utstillinger – ja rett og slett store ting. I kortene ligger det også at det ikke bare er de faste Gardermoen-kundene Clarion er ute etter. Det er nemlig ikke lenger enn snaue 20 minutter til Lillestrøm. Der er ikke hotelltilbudet direkte overveldende. Han sier det ikke selv, men ord som Melodi Grand Prix, Idol-finaler og andre tv-sendte begivenheter henger også i lufta. Foreløpig preges bygget av hektisk byggeaktivitet, men 20. juni skal det være ferdig og 8. august huser de sin første messe.

Thon vokser En annen aktør som virkelig er med på opprustningen i konferansekrigen, er Thon Hotel Oslo Airport. Utenfor de klassiske Thon-veggene graves, planeres og bygges det for harde livet. Tidlig første kvartal 2015 skal en flunkende ny konferansedel på nesten 5000 kvadratmeter stå klar. Drøyt 2000 mennesker kan konferere eller kurses i en sal som kan deles i tre. 1600 kan kose seg på bankett. Hotelldirektør Anja Syversen gleder seg til å kunne tilby det hun kaller «et enda mer komplett konferansetilbud». Det er nemlig NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

7


ingen hemmelighet at det er kursog konferansehotellene på Gardermoen primært lever av, ikke morgentrøtte charterturister. I 2015 råder dermed Syversen over 38 konferanserom med plass til alt fra 6 til 2000 personer. Totalt ligger sovekapasiteten på rundt 1400. – Konferansemarkedet på Gardermoen er i vekst, hvis ikke hadde vi ikke bygget ut. Vi ønsker å være en totalleverandør og nå får vi en hall som gjør at vi nærmer oss det målet, sier Syversen.

Samarbeid Med plass til 1600 på bankett og 1400 senger kan Thon Hotels ta i mot store arrangementer med konferanse, overnatting og mat selv. Men heller ikke Syversen er fremmed for å samarbeide på tvers av kjedene. Og skal vi tro hotelldirektøren, så er det en ganske kjent problemstilling i ukedagene. Syversen tror det foreløpig er marked for alle på Gardermoen. – Ja, det tror jeg det er. På en annen side har det heller ikke vært noen nyåpninger på Gardermoen siden 2010. Skal det åpnes noe nytt og suksessrikt må beliggenheten være god. – Det er selvsagt to hoteller på selve flyplassområdet som ligger bra til. Jeg antar at de er ganske store på dagsmøter. Kundene velger Gardermoen på grunn av beliggenheten og vi synes beliggenheten vår er bra. Det setter også krav til andre områder. – Vi må levere på kvalitet og service mens kundene er her. Rommene er ganske like over hele fjøla på Gardermoen, men på mat, service, personal og teamarbeid kan vi utgjøre en forskjell. Her kan vi virkelig konkurrere. Kanskje er det derfor Thon Hotels samarbeider med Bocuse d´Or om spesielle menyer. At det legges vekt på å holde de ansatte oppdatert på det de tilbyr. Det er det lille ekstra som gjelder i konferansekrigen, mener Syversen. – Pris er ikke så viktig i

8

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

konferansemarkedet, service er mye viktigere.

Har fått oppfylt drømmen Men hva skiller dere fra andre tilbydere? – Det er litt vanskelig for meg å si, men på et Thon Hotel så vet du hva du får. Dessuten har vi fordelen av at våre kurs og konferanser kan fordeles over flere plan. Det vil si at små grupper ikke trenger å møte på gruppen på 500 i pausene. Alle føler seg sett. Hvis du kan få ønske deg én ting du ikke har – hva skulle det være? – Nå får jeg jo egentlig det jeg har ønsket meg med den nye hallen. Det har vært en drøm lenge. Det gjør at vi får et enda mer komplett tilbud til kundene. Så nå ønsker jeg meg bare enda flere kunder. Selv om mange rom til enhver tid står tomme, tror hun ikke at kapasiteten er for høy på Gardermoen. – Det er klart at alle klarer et høyere belegg her ute, men midt i uken er det ikke mye ledig. Dessuten blir det litt feil å regne bare på belegg, for vi lever av kurs og konferanse, ikke av selve overnattingen. Jeg tror det bare er positivt at andre satser. Det gir Gardermoen et mer komplett tilbud, og de som skal på kurs hos andre, må også sove et sted.

SATSER STORT: Driftssjef Jonas Johansson gleder seg til å ta i bruk storsatsningen The Qube.

VIL UTFORDRE: Hotellsjef Anja Syversen ved Thon Hotels lar ikke konkurrenten spise kake alene. I 2015 er deres nye hall klar.


PROSJEKT: STØTVIG HOTEL TAKK FOR TILLITEN  OG GRATULERER  MED ET SPEKTAKULÆRT HOTELL!

VI HAR OVER  ÅRS ERFARING INNEN «TURN KEY» PROSJEKTERING AV  HOTELL   RESTAURANT OG  KONTOR

SEFLEREAVVÅRE REFERANSEPROSJEKTERPÅ

www.ihcontract.no

Kontakt vår kontraktsavdeling og vi hjelper deg hele veien til et ferdig produkt. PLANTEGNING / PROSJEKTERING /SPESIALDESIGN / PRODUKSJON /MONTERING

Grini Næringspark 2, 1361 Østerås / 67 87 00 00 / www.ihcontract.no

CONTRACT / J.M. EVENSEN AGENTURER


Å M I V – E O N TILBY A R T S EK I skyggen av de store hotellmaskinene opererer også flere mindre aktører. Vi besøkte én som lever av å tilby det lille ekstra. I en låve fra 1876 ønskes kurs- og konferansegjestene ved Kringler Gjestegård velkommen. Dagens vertskap, ekteparet Helge Opsahl og Hilde Olstad, tok over den daværende gården på midten av 90-tallet. Da var låven i en slik forfatning at riving var eneste mulighet. Det var i alle fall det Opsahl trodde, før kona satte ned den bestemte foten. Låven skulle berges og slik ble det. Tilfeldigvis var en viss flyplass i nærheten under bygging, og i

10

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

2001, tre år etter at hovedflyplassen var i full drift, åpnet Kringler Gjestegård dørene for sine først kursdeltakere. I starten var det dagsmøter og selskaper, men forespørslene om mer kom fort. I 2007 åpner de derfor de første gjesterommene og i dag huser de totalt 34 overnattingsrom og totalt 49 senger. Det er ingen overdrivelse å si at er en ganske annerledes aktør i konferansekrigen. De vil gjerne ha de samme kundene som Thon og

Clarion, men de tilbyr noe helt annet. Det må de, ifølge Opsahl. – Vi ligger ikke superenkelt tilgjengelig, så i tillegg til å være gode på det de andre er gode på, må vi tilby noe ekstra. Vi må ha et annet fokus, så målet vårt er å tilby en atmosfære som resulterer i «litt lavere skuldre». Dessuten er vi kompromissløse på maten, den skal både være kortreist og holde et høyt nivå.

Hjemmebrygget øl I tillegg har ekteparet etter hvert bygd opp tilbud du ikke finner på rullebanesletta. I det gamle bryggerhuset nede ved elva er det

bygd trimrom og rett utenfor soveromsvindeuene er det både sandvolleyball-bane, klatrevegg og bademuligheter i elva. Vil kundene være aktive, så har de alle muligheter. Da vi er på besøk graves det i hagen utenfor låven. Nå skal det bli hjemmebrygget øl og salg fra egen bar. Det å tilby noe lite ekstra tror Opsdahl er nøkkelen til suksess for de små. – For å si det slik. Markedet er der, og internett har gjort det mulig for gjestene å finne oss. Vi har jobbet oss inn sakte, men sikkert. Men én ting er å få folk til å prøve oss én gang. Det klarer


LEVER AV Å LEVERE: Thomas Pedersen er levende opptatt av å levere kortreiste matopplevelser.

KURSIDYLL: I den gamle låvebygningen fra både spiser og konfererer gjestene på Kringler gjestegård.

alle. Vi vil jo at de skal komme igjen og igjen, og for å klare det, må vi levere. Det er en arbeidskrevende bransje og vi hverken skal eller vil regne på hvor mange timer vi legger ned.

Kortreist suksess Thomas Pedersen er kokken som må levere hver gang. Det er et press han lever fint med. – Hos oss har vi ikke menyer og maten blir basert på det jeg får tak i. Det gjør at vi må bruke huet og dessuten er det mye mer spennende som kokk. Pedersen er medlem i Regional matkultur og bærer fanen med

nærhet til råvarer høyt og stolt. – Jeg kan gi deg et eksempel på en treretter, forteller han entusiastisk. Jordskokkene vi bruker i jordskokksuppa dyrkes 20 minutter unna her. Det skotske høylandsfeet vi henter mørbradene våre fra gresser et kvarter unna og den syrlige kremosten vi lager ostekake av hentes en halvtime unna. Klart dette er et økonomisk spørsmål, men lokal kvalitet er pri 1. Det er en av våre suksessfaktorer som gjør at vi kan leve «side om side» med de store hotellmaskinene.

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

11


NAVN I BRANSJEN VIVI-ANN TEIGE

SIV CHRISTENSEN er ansatt som ny salgsdirektør i Scandic Norge. Christensen vil inngå i ledergruppen i selskapet. Den nye direktøren har nærmere 20 års erfaring fra reiselivsbransjen, blant annet som salgsdirektør i Berg Hansen og i Nordic Choice Hotels. Hun kommer sist fra stillingen som Industry Head for reiseliv i Google. Hun begynte i stillingen 3. mars.

PAUL BRODAHL er ansatt som ny direktør for forretningsutvikling i Scandic. Brodahl får ansvar for relasjonen til og samarbeidet med eiendomsutviklere. Han skal også utvikle Scandics norske hotellportefølje. Med kjøpet av Rica Hotels kommer Scandic til å omfatte 84 hoteller og 13.528 hotellrom i Norge. Brodahl kommer fra stillingen som sjef for forretningsutvikling i Nordic Choice Hotels. Han har tidligere vært økonomidirektør i samme konsern, Rezidor og Scandic. Planen er at Brodahl begynner i Scandic senest 1. august 2014.

12

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

er ansatt som ny direktør ved Hotell Ivar Aasen i Ørsta. – Dette er et spennende prosjekt. Hotelldri ligger nært hjertet mitt, sier Teige som er fra Ulsteinvik. Nå skal hun til Ørsta og jobben som direktør ved Hotell Ivar Aasen, skriver møre.no. Teige har jobbet med hotelldri hele sitt yrkesaktive liv, både med salg og som daglig leder ved både private hoteller og kjeder. I tillegg har hun en master i hotellfag.

KNUT HARALD HOLST HANSEN er ansatt som administrerende direktør for Spitsbergen Travel AS. Selskapet har forretningskontor i Longyearbyen er et heleid datterselskap av Hurtigruten ASA. Spitsbergen Travel AS eier Svalbard Polar Hotel AS som eier og drier Radisson Blu Polar Hotel, Spitsbergen Hotel (Funken) samt Spitsbergen Guesthouse. Selskapet ble stiet i 1988 og er Svalbards eldste turoperatør.

BJØRN ELDAR HOLSTAD OG LISBETH ANDREASSEN er det nye vertskapet som skal ta over drien av Glomstad gjestehus i Gudbrandsdalen. Kontrakten ble signert i starten av mars, og mens de tidligere eierne skal bruke overskuddstiden på reising, satser de nye eierne på å styre Glomstad gjestehus i samme retning som tidligere. De får også med seg både kjøkkensjefen og andre nøkkelpersoner videre.

CAROLINE SÖDERSTRÖM er ansatt som salgsleder for First Hotels i Sverige. Söderström kommer fra liknende stilling i Nordic Choice og har tidligere vært salgs- og markedsansvarlig i Viktoria Reiseforsikring. Hun er utdannet markedsøkonom fra IHM Business School. – Det er et privilegium å få være med på den utviklingsreisen som salgsorganisasjonen til First Hotels har lagt ut på. Jeg håper å kunne bidra med erfaring og engasjement til å nå de ambisiøse målene salgsteamet har satt. Så langt ser det lovende ut.

STEIN ROSBACH, direktør ved on Hotel Maritim i Stavanger er Årets Hotelier. Stein Rosbach ble tildelt prisen under årets Serviceforum i Stavanger. Utmerkelsen deles ut av Cornell Hotel Society, som hadde plukket ut tre finalister fra en rekordstor bunke kandidater, ifølge hotelier.no. Til slutt slo Rosbach Pål Sørvang Winter fra Rica Dyreparken Hotel og Øyvind Hagen fra Quality Hotel Tønsberg i kampen om den gjeve prisen. Han får dermed delta på General Manager Program ved Cornell University i USA.

ESKIL BJØRSHOL er ansatt som redaktør for Hotellmagasinet. Han startet i jobben 1. april. Bjørshol har tidligere jobbet som redaktør i motorsykkelbladet Bike, som journalist i flere lokalaviser og som informasjonskonsulent i VG. 35-åringen kommer opprinnelig fra Kristiansund og er i så måte programforpliktet til å elske både bacalao, blainnabaill og fishan´ på kaia.

LIV BERG blir leder for multibranding i Nordic Choice Hotels. Stillingen gir Berg ansvaret for hotellselskapets multibranding-strategi. Berg kommer fra stillingen som marketingsjef i Stabburet, og har lang erfaring fra merkevarebygging, strategi og forretningsutvikling. Hun begynte sin karriere i McKinsey & Company, og har tidligere jobbet som markedssjef i LEAF Norge og Produktgruppesjef i Ringnes.

SVEIN ARILD STEENMEVOLD blir i forbindelse med at Scandic kjøper Rica Hotels, øverste sjef også hos sistnevnte når de to kjedene nå blir til én. Han får dermed oppgaven med å lede begge hotellkjedene gjennom prosessen der de integreres i nye Scandic. Steen-Mevold har vært leder for Scandic i Norge siden 2011. Han har lang erfaring fra hotellbransjen, blant annet som hotelldirektør på Scandic Stavanger, salgs- og markedsdirektør i Scandic Norge og konserndirektør i Choice Hotels.


BJØRG HULT,

INGVILD ELISE LARNER (37) er ansatt som direktør for Guest Relations i Nordic Choice Hotels. Larner får ansvar for selskapets gjestekommunikasjon og satsning på digital og tradisjonell markedskommunikasjon. Stillingen er nyopprettet. Larner kommer fra stillingen som direktør for salg og kundeservice i Star Tour. Hun er utdannet siviløkonom og har tidligere jobbet som CRM and Marketing Manager hos TV-operatøren GET. Larner vil inngå i ledergruppen til viseadministrerende direktør i Nordic Choice, Bjørn Arild Wisth. Hun tiltrer i stillingen før høsten 2014. Foto: Ingar Næss.

R-60C

bust Funksjonelt og ro bord i art gb leg sammen PTLUZQVULY ÅLYLMHYNLYVNK

Scoop

d innebygd kulerbar plast me Ny stol i PP-resir fort og gode om tek get god sit rekkekobling. Me er uten ell er. Leveres med stableeg enskap  [PN UZ N\ YPZ YNLY7 Z[VWWPUNPÅLYLMH

direktør ved Park Inn by Radisson Stavanger, stakk av med den mest prestisjetunge prisen under Rezidors årlige globale lederkonferanse i Abu Dhabi, hvor 430 Rezidor-hoteller var representert. Under konferansen ble det gjort stas på flere, og norske Hult ble tildelt prisen som årets hotelldirektør. Hult har jobbet i Radisson i 25 år, og startet karrieren som personlig assistent til daglig leder ved SAS Royal Hotel i Stavanger i 1989. I 2009 fikk hun jobben som hotelldirektør ved Park Inn by Radisson Stavanger.

THOMAS WENNBERG er ansatt som ny direktør ved Quality Hotel Fredrikstad. Wennberg har bakgrunn fra hotellhøyskolen i Stavanger samt BI og har ledet en rekke hoteller rundt om i Norge. Han har også internasjonal erfaring og har de siste årene hatt sitt virke som utviklingsdirektør i Athen.

Coda

Ditt navn her? Selvfølgelig bør det annonseres når noen i bransjen får ny jobb! Nyansatt eller ansatt ny? tips@hotellmagasinet.no

Nordic Light nium som tar

mi Lettvektsbord i alu sete - i PPi lagt. Stabler kun n en sjo mm nk sa efu ss ng liten pla t god Stablestol med gy ge Me res med eller m. ve niu Le . mi st og alu 6 cm pr. bord i ff resirkulerbar pla sto n ute p. to res med eller uten Forbo desk sittekomfort. Leve er med cm plate også med armlen 0x45 og 120x60 12 res m. ve Di Le g. . ryg ard nd sete/ sta er g lin ob . Rekkek opphengsfunksjon

w w w. n c p . n o NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

13


SMÅSTOFF – og produktnyheter

on + Bieber-arrangør = sant on Hotels og konsertarrangøren Atomic Soul har inngått en samarbeidsavtale på salg av hotellpakker med konserter over hele landet. Formålet med samarbeidet er å bidra til økt salg av hotellpakker med konserter, ved på benytte partenes distribusjonskanaler og ved forhåndssalg av billetter til egne medlemmer. - Vi gleder oss til å jobbe sammen med en av Norges største konsertarrangører. Dette samarbeidet vil styrke vårt tilbud innen “Show & Scene,” ved å kunne tilby våre medlemmer i on Member de beste plassene når de store artistene kommer til Norge, sier Turid Nyeggen, markedsdirektør i on Hotels. Atomic Soul er en av Norges fremste konsertarrangører og bookingbyråer. Atomic Soul står bak mange av de aller største konsertene i Norge det siste tiåret. Blant artistene er verdensstjerner som Justin Bieber, Bon Jovi, Dolly Parton og Robbie Williams.

Åpning for Scandic Stavanger City I slutten av april åpnet det nye hotellet Scandic Stavanger City. Med gangavstand til havnen og med en helt ny restaurant tar de sikte på å bli en naturlig møteplass for både forretningsreisende og byens lokalbefolkning. Hotellet blir ett av Stavangers største og mest moderne hoteller, med til sammen 226 komfortable og moderne rom. Totalt blir det 581 sengeplasser. Hotellet har også 7 fleksible møterom, hvor det største har plass til 150 møtedeltakere. – Dette er en strategisk viktig åpning, og en befestning av vår posisjon i det viktige Stavangermarkedet. Vi er stolte av hotellet som definitivt blir ett av Stavangers flotteste, med en fantastisk sentral beliggenhet, sier Svein Arild Steen-Mevold, administrerende direktør i Scandic Norge. I hotellet åpner også en helt ny restaurant, Varmen Bar & Restaurant. Restauranten vil ha et sterkt fokus på lokale råvarer, og tilby det aller beste av kulinariske opplevelser med utgangspunkt i Stavangerregionen.

14

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

Små drikkenyheter I mai kommer Sunniva Drikker med flere smakfulle nyheter innen juice og smoothie. For nå skal de lansere sine to bestselgere, Sunniva Presset Appelsiner fra Valencia og Sunniva Presset Pink Lady Epler, på flasker a 300 ml. Dessuten lanseres også serien Gode Greier smoothies. Gode Greier smoothies har en frisk smak, unikt sammensatt av frukt, bær og grønnsaker som passer sammen. Alle ingrediensene er selvfølgelig «ikke fra konsentrat», slik at smoothien skal smake som fersk frukt, bær og grønnsaker.


Nye godbiter fra Nortura Proff Nortura proff sender i disse dager ut flere smakfulle godbiter. Blant annet har Gilde lansert en lys og lett hamburger laget av kvernet norsk kalvekjøtt. Det resulterer i kun 9,4 % fett. En annen nyhet er Gilde shortribs. I mangt og mye kan det sammenliknes med spareribs, men er fra storfe. Gilde bruker beina som sitter under entrecôten til sin shortrib, noe som gir mye godt marmorert kjøtt.

Bok om Hotel Atlantic

Nyåpning på Dombås Nesten alt var splitter nytt da Dovreell Hotell re-åpnet svømmehallen rett før påske. Det var drøyt et år siden at nye eiere overtok hotellet. De innså raskt at noe måtte gjøres med svømmebassenget. Rett før påske var de endelig i mål og kunne stolt holde åpningsfest for både hotellgjester og lokalbefolkning. I sommer får hotellet besøk av en kunstner som skal male veggene inne i hallen, nye møbler er på vei og boblebad er bestilt.

N

Ærverdige Atlantic Hotel i Sandeord har fått sin egen bok. Prosjektet ble startet i forbindelse med hotellets 100-års jubileum i 2014 og forfatter er or Klaveness. Han har hatt som oppgave å samle 100 års hotelldri mellom to permer. I dag er det offisielle navnet Clarion Collection Hotel Atlantic og hotellet er en del av Choice-kjeden.

! T E YH

REN OPPVASK helt enkelt med SUN Profesjonell

Spesialutviklet til profesjonelle oppvaskmaskiner Vasker effektivt på vasketid både under og over 20 minutter Selvoppløselig folie for enklere dosering Svanemerket Varenr: 3385 EPD: 2938751 Pakn: 5 x 100 tab

KUNDESENTER 815 36 000

E-POST profesjonell@lilleborg.no

INTERNETT www.lilleborgprofesjonell.no

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

15


Mer pessimistiske

Pensjonist bygger hotell - I min alder har en ikke tid til å vente med å sette ut planene i livet, sier 68-åringen Elling T. Eikerapen. Nå bygger han hotell til 20 millioner. Den nye Eikerapen Gjestegard i Åseral skal stå ferdig neste år. Da forventer pensjonist og initiativtaker Elling T. Eikerapen å ha 24 dobbeltrom, kurs- og konferansesaler, samt restaurant klar på tomta der barndomshjemmet hans stod. Eikerapen har jobbet en mannsalder i anleggsbransjen og pensjonerte seg egentlig for drøyt et år siden, men nå blir det hotellutbygging for alle penga. I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt at det skulle bli så stort, men ekspertene mener at 24 rom er et minimum, sier 68åringen. - Vi legger opp til kurs og konferanser, ja teambuilding heter det vel. Det er her folk skal ta de riktige og viktige beslutningene, sier han med et smil til avisa Setesdølen.

16

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

Norske hotelleiere er mer pessimistiske til egen bransje enn sine europeiske kollegaer. For mens forventningene ute i verden er mer optimistisk enn på lenge, har norske hotelleiere en lavere forventning til det norske hotellmarkedet i år kontra 2013. I tillegg ligger deres forventninger langt under land som Irland, Polen og Ungarn. ”Sentiment Study” er en undersøkelse som gjennomføres av Horwath HTL (Hotel, Tourism and Leisure) i Norge og internasjonalt to ganger i året (totalt 55 land). Formålet er å kartlegge hotellenes forventninger til fremtidig utvikling. Undersøkelsen består av fire spørsmål, og i år kom det inn svar fra 156 norske hotell, noe som antas å gi et representativt bilde av hotellenes forventninger. I undersøkelsen er hotellene bl.a. spurt om forventninger til markedet generelt, samt utviklingen for eget hotell når det gjelder kapasitetsutnyttelse, oppnådd rompris og totalomsetning. Undersøkelsen viser at de norske hotelldirektørene er ikke fullt så optimistiske som sine kolleger i resten av Europa og verden. Den norske rapporten avdekker en skepsis til utviklingen i 2014 sammenlignet med 2013 for eget hotell og markedet generelt. De norske hotelldirektørene har dog tro på at faktorene «lokal økonomisk vekst» og «lokale turisttrender» kan ha en svært positiv påvirkning på markedet i 2014.

Hamsun-hotell? - Hamsunsenteret på Hamarøy trenger overnattingskapasitet for å utvikle seg videre. Ordene kommer fra ordfører Rolf Steffensen. Får han viljen sin går det kanskje ikke så lang tid før de første litteraturhungrige kan overnatte i enten «Markens grøde» eller «Sult».

Telemark sliter Turismen i Telemark – målt i hotell- og andre betalte overnattinger, har falt sammenhengende med 26 prosent siden 2000. Hotellmarkedet er alene nesten halvert siden 2000 og bare i or sank det med 12 prosent, til 470 000 overnattinger. Ifølge det bergensbaserte konsulentfirmaet Kaizen AS, som har studert utenlandsturisme til Norge, sier at hele Norge sliter, men at innlandet rammes hardest. De kan ikke peke på noe spesielt som Telemark gjør feil, men understreker at mye større og bredere markedsføring kan være en vei ut av tristessen. Dessuten mener de at fylket i større grad må legge til rette for turister langs vannet, ikke bare på vannet.

Tidenes sesong i Hemsedal Vintersesongen er omsider over, men det er ikke alle nødvendigvis glade for. Når heisene i Hemsdal stenger 11. mai har nemlig senteret holdt åpent i 190 dager, noe som er rekord. Og regner det på presten, så drypper det gjerne på klokkeren, i dette tilfellet hotellnæringen.


Basis for våre produkter - profesjonell renhet

Høyeste kvalitet er vårt ledende prinsipp - Immer Besser vårt felles mål. Miele tilbyr et bredt spekter av maskiner for profesjonell virksomhet; vaskemaskiner og tørketromler med inntil 32 kg kapasitet, oppvaskmaskiner, desinfeksjonsautomater, varmruller, for å nevne noen produkter. I tillegg er vi behjelpelig med rådgivning og planlegging. Mottoet vårt “Immer Besser” har drevet oss i mer enn 111 år til å ÙOOFEFOCFTUFMÐTOJOHFOGPSEFH PHEFUH½SFOSÐEUS½EHKFOOPN vårt samlede virke. Vi er stolte over å kunne bidra til din sukess slik at du kan tilby dine kunder det beste resultatet.

Miele AS Nesbruveien 71, 1394 NESBRU Postboks 194, 1378 NESBRU Telefon 67 17 31 00 Telefaks 67 17 34 29 E-post: professional@miele.no Internett: www.miele-professional.no


Sortland valgte Choice Blåbyen Hotell Eiendom AS har valgt Choice-kjeden og Quality Hotels som konsept for det nye hotellet på Sortland. Totalt utgjør det nye hotellet en investering på 170 millioner kroner. Hotellet blir på totalt seks etasjer og 135 rom, 5 etasjer med hotellrom og med resepsjon, restaurant og frokostsal i første etasje. På toppen av bygget planlegges det også et utkikkspunkt hovedsakelig av glass slik at gjestene kan nyte midnattssol eller hurtigruteanløp.

Slik blir Ferrari-hotellet

Laktosefri matfløte Norske mager blir stadig mer ømtålige. Da gjelder det å ha de riktige produktene på sausehylla. KNORR Mat 15% Laktosefri skal visstnok passe perfekt for laktoseintolerante gjester, ja til alle andre gjester også påstår leverandøren. Det sies også at den tåler røff behandling på kjøkkenet – både i form av varme, kulde og syre. Kommer i både 10 liters bag in box i tillegg til 1 liters pakning.

Har du et forhold til de italienske bilperlene vil du kanskje kjenne at blodpumpa ruser litt ekstra nå. I løpet av 2016 kan du nemlig ta inn på Ferraris eget hotell. Den italienske sportsbilfabrikken bekreet nylig at de har store planer for PortAventura-komplekset utenfor Barcelona. Det femstjerners hotellet får 250 rom, restauranter, butikker og flere simulatorer hvor du kan slippe løs fartsdyret i deg. Vil du oppleve virkelig fart, kan du spenne fast selene i verdens høyeste og raskeste akselerator i hotellets egen fornøyelsespark. Ferrari-parken blir en del av PortAventura-komplekset, og det skal investeres 100 millioner euro i arbeidet med å tiltrekke seg alt fra barnefamilier til Formel 1-fantaster.

Må pusse opp igjen Grand Hotell i Flekkeord må til med nye utbedringer etter at sprinkleranlegget gikk amok. Hotellet var nemlig nesten ferdig oppusset da 800 sprinkelhoder begynte å sprute vann i Grand Hotell i Flekkeord. Resultatet ble store vannskader, ifølge avisa Agder. – Hotellet har fått veldig store skader. Vi har jo holdt på å pusse opp siden januar 2013 og vi hadde bare noen få rom igjen på toppen som skulle være ferdig i mai, sier daglig leder Sigurd Bruhjell til avisa. På 5–6 minutter strømmet flere tusen liter vann gjennom sprinkleranlegget og ut i rommene. Den daglige lederen understreker likevel at drien går så normalt som det kan. – Heldigvis var det bare rommene som ble tatt og ikke baren og restauranten. De åpner for folk igjen i kveld, sa Bruhjell. Grunnen til sprinklerfeilen var brudd på et rør.

18

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

Ber om at Union får nasjonal verneverdi Ørsta kommune ønsker at ærverdige Union Hotel får nasjonal verneverdi. Grunnen er at Riksantikvaren under behandlingen av saken om tilbygg på hotellet, argumenterte med at hotellet har nasjonal verneverdi.

Vask og tørk i samme maskin Den nye AEG ÖKOKombi Plus er markedets første kombinerte vaskemaskin og tørketrommel som drives av varmepumpeteknologi. Dette gjør ifølge importøren, AEG-Electrolux Norge, maskinen til den mest effektive på markedet, med 40 prosent større energieffektivitet enn dagens klasse A. Sammenlignet med andre kombimaskiner, som bruker vann som kjølemiddel under tørkeprosessen, sørger varmepumpeteknologien i AEG ØKOKombi Plus for å redusere den totale vannmengden som benyttes gjennom hele vaske-og tørkeprosessen. ØKOKombi Plus gir deg også mulighet til å tørke klærne ved så lav temperatur som 50°C, til forskjell fra andre kombimaskiner. Dette gjør den svært energieffektiv og spesielt egnet for vask og tørk av sarte tekstiler. I tillegg er den utstyrt med den nye OptiSense-teknologien, som justerer både lengden på vaskesyklusen og vannforbruk i forhold til hvor mye klær som ligger i maskinen.

Nytt hotell på Svalbard Turismen på Svalbard øker og slikt blir det nye hoteller av. Nyheten Svalbard Adventure Hotell er planlagt over tre etasjer med 30 gjesterom og plass til 11 snøscootere og seks biler. En lokal investorgruppe som allerede eier flere reiseaktører på Svalbard står bak utbyggingen.


PKS

En smaksopplevelse En smaksopplevelse

INTERIØR

Oppdag våre nye Dometic vinlagringskap, serveringsskaper og safer

TOTALLEVERANDØR AV INTERIØR TIL RESTAURANT, HOTELL OG PUB PKS interiør AS Ring 32 26 00 65

mail: interior@pks.no www.pksinterior.no

Dometic Hotellutstyr

Dometic er din profesjonelle leverandør av kvalitetsprodukter innen hotellbransjen. Ta kontakt for en uforpliktende prat eller om dere skulle ønske besøk av oss.

Q Q Q Q

Minibarer Romsafer Dørlåser Vinkjøleskap

Dometic Norway AS Skolmar 24 · 3232 Sandefjord Tlf: 33 42 84 50 Mail: firmapost@dometic.no www.dometic.no

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

19


Forbered bedriften din til sommeren Expoline produserer alt du trenger av markedsmateriell. Alt i fra trykksaker, design og dekorelementer til storformattrykk i ubegrensede størrelser. Mulighetene er mange, og sammen finner vi den beste løsningen. Expoline hjelper deg ü synes! Vi fører beachflagg i en rekke ulike størrelser og kvaliteter.

5TEMÂ’BLERFRA3,)$%$ESIGN

-ASTERTENT

Italienske møbler i 100% gjennvinnbar polyetilen.

Kvalitets-telt og paviljonger for rask oppsett og montering. Leveres i flere farger og størrelser, leveres ogsü som fullprint med ditt eget design. Perfekt for alle utearrangement.

Fargerik design med eller uten innvendig belysning. for hotell, restaurant, event og messer, eller som et smakfullt tilskudd til arbeidsplassen.

Lag ditt eget telt pĂĽ telkonfiguratoren pĂĽ expoline.no Last ned katalog pĂĽ: expoline.no

Velkommen til vĂĽre showroom med utstillinger i Trondheim, Oslo og Bergen

Trondheim: Nedre bakklandet 58c, 7014 Trondheim Oslo: Brynsveien 3, 0667 Oslo Bergen: Kokstaddalen 29, 5257 Kokstad

www.expoline.nos-AILPOST EXPOLINENOsTlf: 930 00 200


HOTELL DUELL

Et kvarter utenfor hovedstaden – i hver sin retning – ligger to klassiske motorveihoteller. De er begge signalbygg, på hver sin måte og fra hver sin tid. Vi har prøvd oss på to alternativer som i større eller mindre grad er preget av at tiden ikke står stille. 1725 kroner

1180 kroner Standard dobbeltrom

Standard dobbeltrom

Thon Hotel Oslofjord

Quality Hotel Olavsgård

Hotellet åpnet i 1985 som det første av Sheraton Hotels' hoteller i Norge. Dagens navn kom i 2005. Hotellet ble i sin tid oppført på naboeiendommen til det daværende messesenteret Info-Rama (nå Sandvika Storsenter). Sandvika som sted profiterer først og fremst på nærheten til hovedstaden. I dag er Thon Hotel Oslofjord er primært et kurs- og konferansehotell. Møterommene har kapasitet fra 2 til 1 200 personer. Hotellet har 248 rom. De har også 12 store businessrom og 2 suiter.

Quality Hotel Olavsgaard eies av Olavsgaard Gruppen og ble offisielt åpnet i juni 1985. Hotellet består i dag av 162 moderne rom, flere selskapslokaler, stor restaurant, bar, kafeteria, og 27 møte- og grupperom med kapasitet fra 4–220 personer. Quality Hotel Olavsgaard er tilknyttet hotellkjeden Nordic Choice Hotels. I tillegg til Olavsgaard Hotell eier Olavsgaard Gruppen også Losby Gods, på Lørenskog.

En stor, åpen restaurantløsning preger lokalet som også huser resepsjon, kaffebar og frokostbuffet. I underetasjen kan gjestene bruke trimrom, badstue og 90-tallets store farsott – solarium.

For å symbolisere at kurs og konferanser er kunnskapsoverføring, har Olavsgaard brukt bøker som et gjennomgangstema på hele hotellet. Bøker er tilgjengelig over hele hotellet og samlingen utgjør i dag rundt 25.000 bøker til fri bruk. TRIPADVISOR

• Hvamstubben 11 2013 Skjetten. Ligger rett ved E6 på vei nordover fra Oslo. • Kort avstand til Skedsmokorset og Lillestrøm. • Quality Hotel Olavsgaard er ifølge egenreklamen et fullservice konferansehotell. • Hotellets navn er ikke tilfeldig valgt, da det ifølge sagaen ligger på historisk grunn. I år 1022 ble det her utkjempet et slag mellom Olav Den Hellige og Raumerne under innføringen av kristendommen i Norge.

TRIPADVISOR

• Sandviksveien 184, 1337 Sandvika. Ligger rett ved både E18 og Sandvika Storsenter. • Gangavstand til Sandvika sentrum med flere restaurantmuligheter. • Hotellet promoteres som et av Norges største og mest unike kurs- og konferansehotell. • Trekkplaster: Nærmeste nabo til Sandvika Storsenter. I nærheten finner du også IKEA, Smart Club og rekreasjonsmuligheter på Kalvøya.

1 av 1 hoteller i Sandvika. 100 anmeldelser

Les duellen!

2 av 6 hoteller i Skedsmo. 59 anmeldelser

I forkant av hver utgave sender vi vår erfarne, men litt sære, hotellgjest ut på overnatting. Oppgaven består i å teste to hoteller i samme sjanger og rapportere hjem til Hotellmagasinets proffe lesere. Referatet tilbyr alt fra skeive betraktninger til enkel industrispionasje. Duellen vil forhåpentlig gi innsikt og benchmarking på en morsom måte. Vår sære gjest jobber selvfølgelig inkognito. NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

21


Thon Hotel Oslofjord I RESEPSJONEN Rask og konsis service ved innsjekk. Vi fikk parkeringslapp på sekundet, wifi-kode uoppfordret og kjapt forklart tidspunktene for måltidene både til middag og frokost. Vi ble dessuten henvist til maskin med gratis kaffe og te. Utsjekk gikk også veldig raskt, akkompagnert av smilene resepsjonister. Absolutt godkjent. Wifi-fart: 1,99 ned og 1,92 opp.

SLIK ER ROMMET Vi fikk et stort rom med to enkeltsenger, en enorm kommode, et stort klesskap, sofa med plass til to og skrivebord. Klassisk 90-talls fiskebenstapet på veggene hvor flere områder kunne trengt et kjærlig strøk med malingskosten. Utgangsdøren på det åpne rommet er slitt og misfarget, og laminatgulvet likeså. Aircondition-anlegget fungerte finfint, men så var det da også festet ekstra godt ved hjelp av litt gaffa-tape. Godt renhold.

PÅ BADET Badet er flislagt fra topp til tå. Handikaptilpasset toalett med nedfellbar støtte og håndtak ved toalettet. Litt rust her og der. Klassisk sparedusj plassert i et badekar og resten av badet er forsøkt beskyttet av et litt slitent dusjforheng som overhodet ikke gjør jobben. Fiffig løsning med at knappen til toalettspyleren er plassert på veggen til siden.

ATMOSFÆRE OG INTERIØR Dette er ikke et hotell du reiser til på kjærlighetstur, men på kurs eller konferanse. Restaurantområdet er likevel koselig med mange fine middelhavs-detaljer og flott belysning. Enkelte fellesområder er preget av tidens tann hvor slitne, danskebåtaktige tepper viser tydelig spor etter tusenvis av lakksko. Utsiden ser fortsatt fresh ut med sin grønne glassfasade. Siden hotellet har E18 som nabo, er det smart at mange av rommene vender inn mot den luftige midtdelen. Vi ble i så måte aldri plaget av annen støy enn bestikkrasling og klirring i glass.

TIL FROKOST Meget bra utvalg på varmmat – vi telte hele sju ulike varmretter. Hotellet imponerer stort med skikkelig hjemmelaget eggerøre, det er en sjeldenhet. Mulighet for live-stekt omelett fra kokkene på kjøkkenet. Alt var meget delikat satt frem. Man presser sin egen juice, eller drikker standardpakken. Superbra. Her har gamlefar Olav virkelig slått på stortromma. Spicy pølser, fristende frukt og smoothies i flere farger. Blid og hyggelig personale.

KONKLUSJONEN Til å være to hoteller som begge slår seg på brystet som kurs- og konferansehoteller må vi si at vi sitter igjen med to ganske så forskjellige opplevelser. Thon Hotel Sandvika oser konferanse, blandet med et snev av danskebåt. Flere av fellesområdene er godt brukt, det må også kunne sies om rommet vårt. Det er lite romantikk å spore her, men et fancy restaurantområde og en nydelig frokost gjør at vi nesten glemte den


Quality Hotel Olavsgård

HOTELL DUELL

Vi ble møtt av en effektiv, informativ og hyggelig ung mann som raskt forklarte om spisemuligheter på hotellet, både til middag og frokost. Dessverre var restauranten søndagsstengt, men vi kunne spise middag i kafeteriaen. Gode parkeringsmuligheter rett utenfor. Wifi-info stod lett tilgjengelig på disken og funket uten problem. Fart: 4,53 ned og 4,29 opp. Utsjekken: Bra!

Stort og luftig dobbeltrom med to enkle senger som var satt sammen. Fiskebenstapet også her, med dus beigefarge. Mørkebrunt parkettgulv, godt slitt, spesielt rundt sengene som formodentlig flyttes på ofte. Prikkfritt renhold. Massiv sengegavl og nattbord på begge sider. Stikkontakt kun på den ene siden. To deilige lenestoler innbyr til å lese en bok. Bokhylle på rommet med alt fra Kim Il Sungs taler, via Herbjørg Wassmo til Det Nye Testamentet.

Steinfliser over hele det lille rommet. Noe småsliten fuging her og der, men badet gir et bra inntrykk, selv om det er nokså begrenset plassmessig. Dusj i badekar også her, men adskilt med en flyttbar glassplate. Bra. Såpedispenser både ved vask og i dusj og ingen ekstra såper eller kremer her. Typisk sparedusj som blåser nesten like mye luft som vann.

Rommet preges av en helt annen ro enn hos med-duellanten. Kanskje er det treverket? I fellesområdene liker vi at nesten overalt hvor du går, så får du små historiske drypp. Enten i form av hotellets egen historie, eller mer grandiose kongekamper. Det er dessuten delikat utsmykket med «meningsfull» kunst. Ideen med å plassere ut bøker på mange steder fortjener honnør. Vi opplever en avslappende atmosfære til tross for en stressende beliggenhet midt mellom E6 og et stort industrifelt.

Frokosten på Olavsgård kan egentlig beskrives som ganske ordinær. Den har det man som hotellgjest forventer, men på et gjennomgående lavere nivå enn hos «motstanderen». Der det bugnet over av bacon i Sandvika, må man nøye seg med én skive per egg her. Eggerøren var heller ikke laget med samme kjærlighet ved E6. For all del, dette er ikke en dårlig frokost, men flere av de som hoppet etter Wirkola hoppet heller ikke dårlig, de hoppet bare etter Wirkola.

labre romkvaliteten. Nesten. Quality Hotel Olavsgård er et hjemmekoselig og avslappende sted for den kurs- og konferansehungrige. Dessuten er det en interessant løsning med alle bøkene. Rommet er absolutt tilfredsstillende og gir mulighet for ro og fred. Ok, så er vi ikke superimponert over frokosten, men det er utrolig hva noen ekstra pakker bacon og en dæsj fløte i eggerøra kan utrette.


RUVENDE: The Edge ruver godt i havnebildet. Til venstre ligger Vertshuset Skarven.

F

Clarion Hotel The Edge

VELKOMMEN, TROMSØ: Petter Stordalen lover at The Edge blir byens nye midtpunkt.

• I 1997 ble hotellplanene på tomten lansert for første gang. • Tomten rommet tidligere en margarinfabrikk. • I august 2012 la Petter Stordalen ned grunnsteinen. • Nordic Choice har inn gått en 20 års leieavtale. • Hotellet har 290 hotellrom. • Får 11 møterom, konferansesal med plass til 1000 personer. • Verdens nordligste energiklasse A-hotell. • Har en prislapp på rundt en halv milliard kroner. • Hotellet vil inneholde kunst for rundt fem millioner kroner. • Holder åpningsfest 14. mai.


DETALJER ER ALT: Platen til romnumrene er små kopier av hotellarealet. En liten, men kul detalj.

NORDNORSK GJESTFRIHET: I resepsjonen møtes du av nordnorsk gjestfrihet, eksklusive materialvalg og røffe detaljer.

KORTREIST MAT: Kjøkkenet blir en del av Kitchen & Table-filosofien.

HAR FÅTT TROMSØ PÅ HJERNEN Det er ikke små ambisjoner Petter Stordalen har for sitt nye prestisjehotell i Tromsø. Nå ønsker han hele byen velkommen til sjøkanten. TEKST OG FOTO: ESKIL BJØRSHOL

For ikke bare skal hotellnyheten Clarion Hotel The Edge tilføre hotellmarkedet i Tromsø noe nytt og spennende. Stordalen tror sågar hotellet vil løfte hele byen. – Bare se på dette, sier han og kikker rundt seg i lobbyen. – Når man kommer inn her, får man godfølelsen. Dette kommer til å bli byens nye midtpunkt, og da mener jeg ikke bare for gjestene. Nei, for hele byen. Alle er velkommen. Han ivrer etter å snakke videre. – Dessuten har du naturen, havna, sjøen, fjell og nordlys rett utenfor døra. Det er noe av det mest unike jeg har sett. Du vet, det er få hotellgjester som husker rom. De husker utsikten og miljøet. Dette blir et sted med internasjonal atmosfære, krydret med Tromsø.

Kvalitet Når Hotellmagasinet er på visningsrunde, gjenstår det mye arbeid før de første gjestene sjekker inn. Men det legger på ingen måte noen

demper på den entusiastiske Nordic Choice-sjefen. – Slapp av, vi blir ferdige til åpningen. Det ser ut akkurat slik det skal gjøre før en åpning, men vi har kontroll, bedyrer han. Og når hotellgjestene ankommer, får de definitivt oppleve noe nytt på hotellmarkedet i Tromsø. Som vanlig i Stordalens prosjekter er det den tidligere direktøren ved Nasjonalmuseet, Sune Nordgren, som har hatt ansvaret for den kunstneriske utsmykkingen. Det loves skulpturer i millionklassen, eksklusive kunstverk og lokale fotografier med et røft, industrielt preg. – Vi har bevisst satset på kvalitet. Kvalitet i materialvalg og kvalitet på kunsten. Det er en viktig del av det som gjør The Edge kult. Vi har gjort noen modige valg, valg som folk kommer til å prate om. Jeg har en ekstrem godfølelse.

Et gigantprosjekt Men The Edge handler ikke bare

om fancy kunst og internasjonal følelse. Det blir også rent faktisk byens nye gigant på konferansemarkedet. Den største salen har plass til rundt 1000 personer, altså i størrelsesorden «årsmøte for politiske partier». Stordalen er ikke redd for å bruke store ord om mulighetene det gir. – Ingen har en sal som denne. Det blir en katedral for store anledninger og store anledninger skal det bli. Det er et gigantprosjekt i Tromsøs målestokk og vi må hente nye kunder for å lykkes. Det krever mot, energi og begeistring for å satse i Tromsø, men vi har ståltro på at det blir en suksess. Han er heller ikke spesielt redd for fallende belegg i byen. – Jeg skal ikke legge skjul på at konkurransen blir tøffere, men det er fortsatt balanse i markedet. Dessuten vil vi bidra til å tiltrekke oss arrangementer som ikke ville kommet ellers. Vi bidrar egentlig til å gjøre kaka større, mener Stordalen.

Drømmer fortsatt De siste årene er det liten tvil om at Stordalen har realisert mange av sine hotelldrømmer, men han forsikrer at han fortsatt har drømmer han vil realisere. – Haha, jeg har mange drømmer igjen. Det har vært fantastisk å jobbe med Tromsø. De vil ting. Derfor slår det meg å tenke på Oslo hvor vi på femte år på rad prøver å få til noe bra med Royal Christiania. Jeg undres over hva Oslos politiske beslutningstakere holder på med. Vi ber om å få investere. Han tar en sjelden pause, før han tar sats. – Men den drømmen skal vi også realisere, men det vil ta tid. – Du er kjent for å slå på stortromma på åpningsfester – hva kan Tromsø vente seg 14. mai? – En ting kan du være sikker på med Nordic Choice. Vi tar fest på alvor.

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

25


ELSKER LØV: Norske trær er gjennomgangsmelodi i interiøret på det nye hotellet. Her fra lobbybaren hvor både Park Inn- og Radisson Blu-gjester er velkommen. Foto: Søren Thomsen.

NORWEGIAN WOOD PÅ MOTORVEIEN 1. april åpnet Norges første «dobbelthotell» på Alnabru i Oslo. Hotellets innredning er gjennomgående med norske tre- og sivmotiv. TEKST: TORBJØRN ERIKSEN

Konseptet med to brands under samme tak er nytt i det norske hotellmarkedet. I internasjonal sammenheng er det imidlertid helt vanlig, forteller administrerende direktør Olav Brommeland i «Radisson Blu Hotel, Oslo Alna» og «Park Inn by Radisson Hotel og konferansesenter Oslo Alna». Med en slik konstellasjon

kan hotellet tilby et bredere prisspekter slik at det når ut til et større publikum. Ettersom det ikke finnes noen andre hoteller i dette området av byen, har det også vært utfordrende å forhåndsdefinere nøyaktig hvilket kundesegment det vil være mest aktuelt å henvende seg til.

Konferanse viktig Med mye næringsvirksomhet i

området og en sentral plassering helt inntil motorveien vil hoveddelen av virksomheten rette seg mot kurs- og konferansemarkedet. Her er det ikke spart på noe, og lyd- og lysutstyret er i øverste klasse, ifølge Brommeland. Konferanseavdelingen dekker hele hotellets 2. etasje, ca. 2000 m2. Her et det 17 møterom, en egen konferanseresepsjon og bar-/serveringssone. For å sikre gode forhold blant annet i konferanseavdelingen, er ventilasjonen overdimensjonert med 30%. Det er automatisk solavskjerming og vinduene er

ekstra isolerte for å unngå støy fra den nærliggende motorveien. Den største konferansesalen, som omfatter hele 634 m2 og kan romme inntil 800 mennesker i såkalt «kino-oppsett», skal kunne «snus rundt» på ca. halvannen time. Dette grunnet gode planløsninger med bord- og stollager i hver ende av salen. I tillegg er det lastesone bak bygget med tilgang rett inn i konferansesalen, noe som sikrer effektiv logistikk.

Det beste fra hver kjede Hotellstaben er den samme for begge hotellene, og ettersom de


ÉN BYGNING, TO HOTELL: Radisson Blue og Park Inn deler hotellet på Alna seg i mellom. Eier er Wenaasgruppen, og mon tro hvorfor bygningen har fått akkurat denne utformingen? Foto: Espen Braata.

DU SER DET. DU FØLER DET. OPPLEV JENSEN LIGGEKOMFORT.

Gjennom 60 år har vi møysommelig bygget opp et renomme som Skandinavias fremste madrassprodusent. Det er takket være en unik oppbygging med sonesystemer og et program myntet på hoteller som ønsker å gi sine gjester en natt de aldri glemmer. Les mer på www.jensen.no


to kjedene har litt ulike konsepter, har det nødvendigvis blitt noen kompromisser underveis. – Vi har stort sett valgt det «beste» fra hver av kjedene, sier Brommeland med et smil. – Konferansedeltagere er blitt mer bevisst i matveien, vi har derfor valgt et restaurantkonsept med internasjonal mat av høy standard, men med mye bruk av lokale råvarer, fortsetter han. Restauranten heter for øvrig «Betula» som er det latinske navnet på Bjørk, som er gjennomgangstresorten i restaurantens dekorering. I resepsjonen vil Park Inn-opplegget med selvinnsjekk også være tilgjengelig for Blu-gjestene, og omvendt. Dette i stedet for at kunden, som kanskje ikke vet hvilket av hotellene han eller hun egentlig skal bo på, forvirres med to resepsjoner.

TID FOR MAT: Restauranten er inndelt i små soner. Til frokost er det mulig å få speilegg eller omelett etter personlig preferanse. Foto: Søren Thomsen.

Hotellrommene Hotellets noe spesielle utforming bidrar til at det er mange ulike rom. Totalt finnes det 16 romtyper. I Park Inn er rommene fra 18 – 32 m2. Blu er 21 – 45 m2. Spesielt handikap-rommene er direktøren fornøyd med. De er godt utformet og har gode løsninger, samtidig som en «vanlig» hotellgjest ikke umiddelbart vil legge merke til at det er et rom med universell utforming han eller hun har fått. Hele hotellet er gulvimpregnert for å øke levetiden til teppene og forenkle rengjøringen. Hele bygningsmassen har automatiske lys med energibesparende pærer. Varme/ventilasjonen på rommene igangsettes automatisk ved innsjekk. Målet er at hotellet skal ha så liten miljøpåvirkning som mulig. Teknisk sjef har full kontroll over alle de tekniske installasjonene via Ipad og kan dermed følge med på utviklingen. Hotellets administrasjon er samlet i et landskap slik at beslutninger skal kunne foretas raskt.

PÅ ROMMET: Totalt er det 348 rom på hotellet. Ca. 60 % er Park Inn, resten Blu. Foto: Torbjørn Eriksen

GOD PLASS: Den største konferansesalen kan deles i fire. Som full sal rommer den 500 mennesker. Foto: Søren Thomsen

F

Radisson Blu/ Park Inn Alna • Eier: Wenaasgruppen • Antall rom: Blu 142, Park Inn 206. • HC og familierom: 37 • Sengeplasser totalt: 700 • Antall ansatte: 80 • Kurs og konferanse: 17 møterom med plass til fra 6 – 800 personer DIREKTØREN FOR DET HELE: Administrerende direktør Olav Brommeland har vært i kjeden det meste av sin yrkeskarriere. Han kom fra Radisson Blu Park Hotel, Oslo (Fornebu) før han tok over hotellet på Alnabru. Foto: Torbjørn Eriksen


Välkommen in uteserveringen är öppen

1 Ny

8 Ny

15 Ny

XL

2 Ny

3

4 Svart

9 Ny

10

11

16 Ny

17

18 5

12

19

1 170084 Ljushållare metallhus, 230 x 150 x 155 cm * 2 170075 Fleecepläd, 110 x 150 cm * 3 168134

Dunilin® servett, 40 x 40 cm, Maze svart

4 151853

Duni Sacchetto® tissue, 8,5 x 19 cm, servett vit

5 168524 Silikon tablett, rund Ø35 cm, Maze svart 6 153869 Switch & Shine refill, 6,5 x 6,5 cm vit, 30h

6

13

14

7

20

7 165581 Blockljus 6 x 13 cm, 35h Kiwi 8 170082 Ljushållare metallhus, 230 x 150 x 155 cm * 9 170073 Fleecepläd, 110 x 150 cm * 10 168133 Dunilin® Servett, 40 x 40 cm, Maze kiwi 11 450052 Duni Sacchetto® tissue, 8,5 x 19 cm, servett vit

21

12 168522 Silikon tablett, rund Ø35 cm, Maze kiwi 13 163406 Switch & Shine refill, 6,5 x 6,5 cm, 30h 14 151509 Blockljus 5 x 10 cm, 20h Mandarin 15 170083 Ljushållare metallhus, 230 x 150 x 155 cm * 16 170074 Fleecepläd, 110 x 150 cm * 17 168135 Dunilin® Servett, 40 x 40 cm, Maze mandarin 18 166039 Duni Sacchetto® Tissue, 8,5 x 19 cm, servett vit 19 168525 Silikon tablett, rund Ø35 cm, Maze mandarin 20 165666 Switch & Shine refill, 6,5 x 6,5 cm, 30h 21 168580 Blockljus 6 x 13 cm, 35h

Duni.com

6nOlQJHODJHU¿QQHV

NYHET! Special edition • Enkelt mixa & matcha koncept • Perfekt för utomhus arrangemang • Färgstämt


1

2

3

4

5

6


1

PÅ ROMMET: Alle rommene på

4

I GLASS OG RAMME: No 13 er et hotell for seg selv. Glasstaket er blant det mest merkverdige av mye spennende interiør. I 50 år hang det på et engelsk gods, så 50 år i USA før det kom til Nederland. Nå henger det på Torgalmenningen i Bergen.

5

MORGENSTUND: Alt er lite på No

No 13 har sitt særpreg.

2

HIMMELSK: Ett rom på toppen av hotellet har en utsikt du sjelden har sett maken til. Panoramataket er avhengig av Bergens regnvær for å holdes rent.

3

13. Også frokostsalen.

HØY OG SLANK: En høy og smal bygård på Torgalmenningen er blitt hotell. Med bare 34 rom.

6

DILLA PÅ DAMER: Vakre damer i 30 tallets stil preger hele hotellet.

Lite og annerledes Bergens minste kjedehotell åpnet i fjor sommer. Clarion Collection No 13 har bare 34 rom midt på Torgalmenningen i Bergen. TEKST OG FOTO: ESPEN BRAATA

I forkant av åpningen var det mye mystikk. I vinduene hang det plakater med følgende budskap: «Her kommer noe spennende». Det var ingen markedsføring overhodet. Ryktene begynte fort å svirre, men de færreste tippet på hotell. Mens de fleste hoteller bygges større og større, er No 13 den rake motsetning. 34 rom med særpreg på hvert rom er blitt en stor suksess. I ukedagene er det stort sett fullbooket og mange av de som bor der er gjengangere. Oljearbeidere har lagt sin elsk på hotellet. – Folk liker både beliggenheten, servicen og hotellet som så, sier Camilla Langstrand Karlsen som er direktør.

100 år gammelt Det er investor Ole Jan Strøen som eier hotellet. Han har bakgrunn fra reklamebransjen og har drevet med eiendomsutvikling i mange år. Å lage et hotell har vært en drøm lenge, og investoren har utvilsomt satt sitt preg på No 13. I hele første etasje, i den kombinerte resepsjonen og

restauranten, er det et stort glasstak som Strøen fant på internett! Taket er over 100 år gammelt og frem til 1949 var det himling i et engelsk gods. Deretter ble det solgt til USA, hvor det hang i lobbyen i et hotell. I 1999 skulle hotellet renoveres, og taket ble solgt til Holland, hvor det inntil Strøen dukket opp var en del av et showroom. I dag er det montert LEDlys med RGB-farger over de fantastiske glassene. Dermed endrer lyset seg gjennom hele dagen og kvelden. Både i farge og styrke.

Petter Stordalen og Nordic Choice var aldri i tvil da muligheten bød seg. – Å bygge et hotell midt i Bergens sjel, Torgalmenningen, var en once-in-a-lifetime opportunity! Hotellbransjen domineres av store hoteller, med mange rom og plass til flere tusen konferansegjester. Men når det dukker opp muligheter som Clarion Collection Hotel No.13, da tenker vi med hjertet, sier Stordalen til Hotellmagasinet.

Ny lillesøster Da hotellet åpnet i fjor sommer var det som om Choice familien fikk en ny lillesøster. – Det var stor spenning rundt det å åpne et sånt lite hotell, sier direktør Camilla Langstrand Karlsen. Alle rom er forskjellig innredet. Gjennomgangsfiguren i alle rommene er damer. Elegante og vakre damer i forskjellige motiver med følelsen fra 30-tallet.

Tenker med hjertet Strøen kjøpte den smale bygården fra 1927 i 2008. Da var det butikker i 1. etasje og leiligheter oppover. Planen var å lage et intimt og koselig hotell som skilte seg litt ut. Det var imidlertid ikke aktuelt å drive hotellet selv. Strøen sier det var naturlig at det ble Clarion Collection. Han mener det er en kjede som står for kvalitet og også tilhører det øvre sjiktet prismessig. Det er No 13 avhengig av.

DIREKTØREN FOR DET HELE: Camilla Langstrand Karlsen er direktør på Bergens minste kjedehotell. NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

31


ØRNEN HAR LANDET Scandic Ørnen Hotel åpnet 2. mai og blir Bergens nyeste og største hotell med 368 store, lyse og moderne rom. Samt byens første skybar. TEKST: ESKIL BJØRSHOL FOTO: ANDERS NORDHEIM DAHL

Opprinnelig hadde hotellprosjektet navnet Rica Park Hotel Bergen, men i løpet av året før åpningen kom det klingende navnet Ørnen på banen. Og det handler ikke om det rike fuglelivet i vestlandshovedstaden. Nei, det var et ønske om å sterkere knytte hotellet til stedet og historien bak Ørnen Margarinfabrikk som tidligere lå på tomten. På folkemunne har nemlig prosjektet blitt kalt Ørnen hele veien. Det festet seg raskt blant folk og i markedet, og derfor var det også naturlig å endre det offisielle navnet til Rica Ørnen Hotel. Det var imidlertid før rovfuglen Scandic kom på banen og slukte hele Rica-navnet.

Byens første skybar Scandic Ørnen Hotel posisjonerer seg som byens største hotell, og en av de høyeste bygningene i Bergen. I hotellets toppetasje, 13. etasje, er det en restaurant og byens eneste skybar. I samme etasje er det også moderne møterom, for de som vil legge luftige planer. – Det er naturlig å la gjestene våre få nyte godt av hotellets høyde. Her kan gjestene få

LANDINGSPLASS: Scandic Ørnen Hotel ligger på tomen der den tidligere margarinfabrikken Ørnen lå tidligere.

panoramautsikt over byen, de syv berømte fjellene og øyene utenfor, forteller hotelldirektør Sølvi Solmunde, ved Scandic Ørnen Hotel. – Vi ønsker å tilby våre gjester, både de reisende og Bergenserne, et sted hvor de kan nyte utsøkt mat, fantastisk utsikt og et pulserende miljø, legger hun til. Hovedrestauranten vil for øvrig ligge i hotellets andre etasje og ha 350 sitteplasser, i tillegg til en lobbyrestaurant.

Store på konferanse

GOD UTSIKT: Du får ikke sett samtlige syv fjell fra toppetasjen, men litt av Bergen er det mulig å få med seg.

32

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

Hotellet ligger ved Bystasjonen, 30 meter fra første flybuss-stopp i sentrum, Bybanen, og kun 100 meter fra jernbanen. Ørnen blir et av Bergens største konferansehoteller, med kort avstand til

Grieghallen, Bergen Kunstmuseum og Bergens nye svømmeanlegg. I tillegg tilbyr hotellet et stort uteareal i 9. etasje, et spennende restaurantkonsept og en fleksibel storsal med plass til rundt 400 mennesker. Ifølge hotelldirektøren skal Ørnen legge spesielt vekt på menneskene, maten og møtene ved det nye hotellet. Som byens største hotell blir Scandic Ørnen Hotel også en betydelig arbeidsgiver for 150 personer i ulike stillinger. Hotellet holder offisiell åpningsfest 14. mai. Hotellmagasinet er invitert og kommer selvfølgelig tilbake med ferske bilder i neste utgave.

F

Scandic Ørnen Hotel • Åpnet 2. mai 2014 • Bergen sentrums største hotell og en av de høyeste bygningene i byen • Totalt blir hotellet på om lag 19 000 kvadratmeter • 368 moderne hotellrom • Konferansekapasitet på inntil 400 personer i plenum • Totalt 17 store og mindre møterom • Hotellet får byens eneste skybar


Kjøle- og frysecontainere godkjent av eksperter!

Norges ledende leverandør av unike container- og modulbaserte løsninger.

www.uniteam.no

Epost: kulde@uniteam.no

OSLO

STAVANGER

HAUGESUND

Tlf: +47 63 87 90 70

Tlf: +47 40 01 80 14

Tlf: +47 46 62 76 19


Hotell i særklasse TEKST OG FOTO: PER DAGFINN WOLDEN

FOR DAMENE: Havestua og Hjørnestua tjente som oppholdsrom for damene når det var selskapeligheter på Bårdshaug Herregård.

Norgeshistoriens første ferdighusprodusent bodde ikke akkurat i noe Block Watne-hus selv. Bli med inn i verdensmannen Christian Thams’ ringe bolig, Bårdshaug Herregård, nå hotell og konferanselokale for den riktig kresne. Den majestetiske herregården på Orkanger i Sør-Trøndelag er det tidligere hjemmet til arkitekten, gründeren og ministeren Christian Thams. Han kjøpte herregården i 1890, for så å bygge den om i flere spennende stilarter. I dag er det Gunnar Lysholm (se egen sak) som eier hotellet sammen med sin eksfru Marit Müller. Vår vert henviser imidlertid

34

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

til resepsjonist og guide, Mary Hansen Moldjord, for å gi et innblikk i Thams liv og virke. Etter sine 33 år ved Bårdshaug Herregård vet hun best.

Fargerik gründer – Christian Thams er Norgeshistoriens første ferdighusprodusent. Han tegnet og eksporterte norske laftede bygg over hele verden på slutten av 1800-tallet, alt fra kasinoer og kirker til villaer og jernbanestasjoner. Dessuten startet han gruvedrift og bygde norgeshistoriens første elektriske jernbane som fraktet kobberkis fra gruvene på Løkken til Orkanger havn. Thamshavnbanen ble åpnet av selveste Kong Haakon i 1908. Kongen var selvsagt æresgjest og bodde på Bårdshaug Herregård.

IKKE AKKURAT FERDIGHUS: Christian Thams er Norgeshistoriens første ferdighusprodusent. Selv bodde han langt mer staselig.

Tegnet den selv Moldjord forteller at Thams, som var utdannet arkitekt fra Zürich i Sveits, tegnet hovedbygningen selv.

– Tårnpartiet i bygningen er preget av jugendstil. Dette inneholdt egentlig en 800-liters kobberkjele som vannreserve i tilfelle brann, sier Moldjord og fortsetter:


 

7(&+27(/

ͻറര ͻറരͻറര ͻറരͻറര ͻറര ͻറര ͻറര  dĞĐŚŽƚĞůEŽƌŐĞ^ͮ^ƚĂƐũŽŶƐǀĞŝĞŶϭϴͮϭϯϵϲŝůůŝŶŐƐƚĂĚ důĨϲϲϳϳϲϵϬϬͮǁǁǁ͘ŚŽƚĞůůƐLJƐƚĞŵ͘ŶŽͮƚĞĐŚŽƚĞůΛƚĞĐŚŽƚĞů͘ŶŽ

For effektiv hotelldrift Med vår nettbaserte tjeneste for oppgavehåndtering, kan dere både effektivisere og kvalitetssikre hotelldriften. Serviator forenkler også kommunikasjonen mellom avdelinger og forbedrer servicen til gjesten. Vi arbeider hele tiden med å utvikle Serviator med nye funksjoner, og har nå forbedret brukervennligheten ytterligere med et nytt brukergrensesnitt.

*QKUV.QECVGNrrYYYJQKUVNQECVGNEQO Hoist Technology Tlf 23 24 37 50, info.no@hoistgroup.com www.hoistgroup.com

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

35


I HYMENS LENKER: Det er mye flott på Bårdshaug Herregård, men rom 307 er nå engang noe for seg. Dette er nemlig brudesuiten, og denne inneholder blant mye annet også hotellets fineste møblement, et Louis Seize-eksemplar fra 1780.

– Kjøkkenpartiet er dekorert med motiver fra norrøn mytologi. Det var siste mote rundt århundreskiftet da gården ble bygget. Haven er anlagt etter Versaillesprinsippet. Det hevdes at Christian Thams har begravd sin favoritt-araberhest under bautaen i haven. Det var Christian Thams datter Vesla som solgte gården ut av

familien, til Orkdal kommune i 1963. Eiendommen ble deretter redusert til 17 dekar og solgt til Kjellfrid og Alf Hugo Müller i 1965. Fra det året har Bårdshaug Herregård blitt drevet som hotell. I 1980 ble et moderne hotellbygg reist ved siden av herregården av dagens eiere. BIBLIOTEK: Hvit duk på bordet og horn på veggene.

Sk Skadedyr adedyr

TTryggMat r yggMat

Hygiene

R Radon adon

Maur? V Veps? eps? Mus? Vi hjelper deg med skadedyr. alt av sk adedyr.

Vi hjelper deg med å sørge for at maten du serverer serverer er trygg. tr ygg .

Vi tilbyr et stort utvalg stor t ut valg av dispensere, dispensere, renholdsprodukter, matter renholdsprodukterr, mat ter og mopper. mopper.

Vi måler radonnivået radonnivået og hjelper med sikring av dine boliger og arbeidslokaler. arbeidslokaler.

Kontakt K ontakt oss: 36

HA DET PÅ BADET: Ikke alle de historiske rommene har eget bad. Men i kjelleren er det spa á la 1890. Med originalt armatur (innfelt)!

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

33 33 00 00

post@pelias.no


F

Bårdshaug Herregård Hotell siden 1965. Senere utbygd med moderne tilbygg. • En blanding av internasjonal arkitektur og nasjonalromantisk tradisjon. Innredningen og utsmykningen fra alle deler av verden skal vise at ams var en verdensmann. • 80 rom, hvorav åtte i den historiske herregården og seks i stasjonsbygningene som ligger mellom gården og hotellet. • Seks konferanselokaler. • Salonger, jaktbar, engelsk have og alt som hører et skikkelig gods til. • Ligger i Orkanger, ca. tre kvarter utenfor Trondheim. Kort vei til lakseelva Orkla. • Medlem i de historiske.

Müllers svigersønn og høyre hånd Bårdshaug-eier Gunnar Lysholm har familiære bånd til både Linie Aquavit og E.C Dahls bryggeri. Dessuten er han svigersønn av «hotellkjedens» far, Alf H. Müller. I store deler av sitt voksne liv har Lysholm levd i hotell- og restaurantverdenen. Han har eksamen fra Norsk Hotellhøgskole og kokkefagbrev. Karrieren begynte på sagnomsuste Regnbuen i Oslo. Lysholm er tippoldebarn av Jørgen B. Lysholm (Lysholm Linie Aquavit) og barn av Jørgen B. Lysholm (ja, samme navn), som blant annet var adm. direktør i E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim. Det var imidlertid giftermål som bragte ham inn i Bårdshaug Herregård. Lysholm er nemlig svigersønn til Alf H. Müller, en av de store gründere i norsk hotellog restaurantnæring. I 1957 grunnla Müller den første personlig

MODERNE: Den joviale, romslige og fargerike hotelleieren og ordføreren i Orkdal, Gunnar Lysholm, forbindes også med øl og akevitt.

eide hotell- og restaurantkjeden, Müllerhotell, som bestod frem til 1990. Lysholm selv var direktør i Müllerhotell AS fra 1974 til 1979 da han ble direktør og eier i Bårdshaug Herregård AS. Müllerhotell AS omfattet på det meste 18 bedrifter. I årene 1979–87 investerte kjeden til sammen 370 millioner kroner i ni nybygde hoteller. Samtidig overtok

selskapet drifts- og forrentningsansvar for flere andre hoteller. En vond renteutvikling - 18,6 % på en god del av lånene - førte til at likviditeten ved årsskiftet 1989–90 ble 10 millioner kroner for svak. 2. februar 1990 meldte Aftenposten om «den største konkurs i hotellnæringen». Bårdshaug Herregård var da overtatt av Müllers datter Marit og hennes mann Gunnar Lysholm.

Vi er spesialiserte i å rekruttere kokker, soussjefer og kjøkkensjefer Besøk oss på nykokk.no EN DEL AV

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

37


DEN LILLE GODE

URTEHARMONI FRA LIER

Ståle Johnsen fikk lyst til å gjøre noe annet enn det vanlige. Kort fortalt endte det med hjemmebrygget brennevin med 17 spesialplukkede urter og 38 % alkohol.

TEKST OG FOTO: ESKIL BJØRSHOL

Prosjektet Herbal Harmony startet egentlig så langt tilbake som i 2006, men produksjon av alkoholholdige drikker i Norge er ikke gjort i en håndvending. Det er ikke bare å raske sammen noen urter, tilsette litt sprit, tappe det på en flaske og løpe til butikken. Veien fra frø til flaske er møysommelig og prosjektet ble faktisk sparket i gang av Johnsens kommende svigerfar. Han er nemlig slovakisk urteekspert og i sin professorstilling har han jobbet med utallige urterelaterte prosjekter. Det er nok likevel riktig å si at han både var og er, betydelig mer fokusert på de helsebringende aspektene ved inntaket. I starten ble det derfor kanskje litt vel mye fokus på helse kontra smak. Det er beviselig ganske vanskelig å selge noe som smaker sunt, så Johnsen sørget derfor ganske raskt for å tone ned urtesmaken og balansere smaken i mer kommersiell retning.

Svigerfar snur seg heldigvis ikke i urtehagen av den grunn. – Jeg fikk med meg datteren hans og utviklet smaken videre. Skulle dette kunne selges måtte det bli sånn, sier Johnsen på godt bevart nord-norsk. Sortlands-dialekten har ikke tatt nevneverdig skade av et titalls år som «søring».

Startet med venner Fra den spede starten i 2006 fulgte tre år med utvikling, sondering og søknader. Korker og etiketter ble designet, diverse installasjoner måtte selvfølgelig på plass. I 2009 var endelig godkjennelsen for produksjon av brennevin på plass. Eventyret kunne på mange måter starte for alvor. Det var «bare» å sveive i gang maskineriet, og tappe de første flaskene. – Første leveranse til bestillingsutvalget på polet ble i november 2009. Det var en merkedag for oss, det er da man er skikkelig i gang. Selvsagt tok

det ikke av salgsmessig, men alle kjente kjøpte i alle fall noen flasker. I dag er det ikke bare kjentfolk som kjøper Herbal Harmony. I 2013 ble det solgt rundt 1500 flasker og selskapet har fått fotfeste i både Danmark og Belgia. Standen på SMAKmessen ga dessuten klare indikasjoner på at restaurantbransjen i Norge absolutt er moden for å tilby kortreist brennevin. Det

gleder naturlig nok Johnsen. – Mange er ute etter kortreiste produkter, men på drikkesiden blir man ofte tilbudt noe annet. Da blir man heller aldri kjent med de lokale eller norske alternativene. Vi må gjøre en innsats både hos bransje og hos folk. Da har vi et kjempepotensial, for jeg tror folk er like opptatt av kortreist drikke, som av kortreist mat. Men folk må få muligheten til å velge det og heldigvis virker restaurantbransjen veldig positiv.

Har nok plass

FERDIG: Liker du kombinasjonen urter og alkohol skal du se etter denne flasken.

Positivismen fra bransjen gjør at også Johnsen tørr å tenke større. Det var derfor han i fjor sommer kjøpte småbruket i Lier. Garasjen og kjelleren i det gamle huset var langt fra nok lenger. Nå har de 30 mål, med mulighet for å dyrke på 22 av dem. Foreløpig er det mer enn nok. Urter er heldigvis såpass kraftig at man trenger ikke store områder. Og nå skal det dyrkes selv i større skala.


AND på menyen TANKEN: I denne 3000 liter store ståltanken forenes urter, vann og sprit.

Skal doble salget

HEMMELIG: Hit, men ikke lenger. Bak Ståle Johnsen ligger de 17 urtene til godgjøring på glass.

– Hovedgrunnen til at vi kjøpte småbruket var at både kjelleren og garasjen i det gamle huset vårt var stappfull av korker, flasker, etiketter og esker. Vi følte det var naturlig å ta steget videre og da var et småbruk med god plass en ypperlig løsning. Større kan det også bli, for det er god plass til både låveutbygging og urtedyrking. For urtene skal i stor grad dyrkes selv, mens andre høstes andre steder. Som vill rosenrot fra Nord Norge. Men de begynner å nærme oss å være selvforsynt. Da går også kostnadene ned, og langt viktigere, de kan styre hele prosessen fra frø til ferdig produkt.

Først er det mange besøk som må gjøres. Kapasitetsmangel gjør at Johnsen, som egentlig jobber som salgssjef i et annet firma, ikke kan reise rundt til alle som har vist interesse. – Målet er å doble salget årlig, men det er ikke noe fast mål. Mye avhenger av kapasitet. Vi kan produsere 20 000 liter i dagens lokaler. Vi har plass til det. Problemet er velkjent: Tid. Drikkevareproduksjonen er foreløpig en tidkrevende bigeskjeft som han håper skal ta mer og mer over, også inntektsmessig. På sikt håper han kunne stryke ordet bi. I 2014 lanserer selskapet HerbalNor to nye produkter, Kimerud Raspberry Elixir og Kimerud Herbal Elixir, der sistnevnte er lagret på franske eikefat. Se mer om HerbalNor sine planer og produkter på kimerud.com.

AND på menyen

Det har aldri vært enklere å ha smakfull and på menyen! Vestfold Fugl er stolte av å kunne tilby storkjøkkenmarkedet kvalitets and fra Vestfold. At anden har god smak og er saftig er viktig for oss. Vi garanterer at prossessen fra egg til produksjon av leveringsklart produkt er nøye overvåket. Vestfold Fugl gir deg flere valgmuligheter med denne fantastiske råvaren.

Borgeskogen 42 • 3160 Stokke vf@vestfoldfugl.no • www.vestfoldfugl.no

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

39


SATSER PÅ EVENTS: Gamle Tårnhuset på Kolbotn er en slags bydelsrestaurant som vil by på mer enn bare lunsj og middag. Fra venstre Vebjørn Aarflot, Helene Jahren og Bent Åge Rustad.

Slipper bonden løs i restauranten Normalt er det gårdbrukerens produkter som serveres i restauranten. På Gamle Tårnhuset står imidlertid bonden sjøl på menyen. TEKST OG FOTO: THOMAS N. WITSØ-BJØLMER

Det er naturligvis ikke gårdbrukeren i egen person som ligger på tallerkenen i det gamle trehuset på Kolbotn like sør for Oslo. Men han eller hun er på menyen når Tårnhuset arrangerer «Meat the farmer» i restauranten. Tanken bak opplegget er at gjestene skal få møte de som står bak maten, mens de spiser den. Det hele rammes inn i en spesialkomponert 4-retter med vinmeny (1100 kr). – Gjestene får servert en meny hvor hovedrettene er basert på kjøtt fra bøndene som kommer hit. Og mens gjestene spiser, går produsentene fra bord til bord og forteller om maten og det som ligger bak, sier Helene Jahren på Tårnhuset.

De fortalte om hvordan de drifter gårdene, hvilke raser de satser på og hva de mener er grunnen til at nettopp de har lykkes som leverandører.

Ullsvin

Fullt hus Det første matmøtet mellom bønder og gjester ble arrangert i år, i smekk fulle lokaler. Fra landbruket kom Hilde Aukrust fra gården Søndre Oppegård på Svartskog, Johan Bjørneby fra Dyster gård i Ås, Jon Inge Skydsrudmoen fra Solør i Hedmark og Morten Kjus fra Kjus Viltslakt i Ås.

40

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

LYST: Restauranten satser på enkel og lys innredning.

På menyen under «Meat the farmer» stod blant annet den mildt sagt spennende mangalitsa-grisen, også kjent som ungarsk ullsvin. Dette er en spesiell rase med kjøtt som minner mer om okse enn svin, blant annet som følge av den høye fettprosenten og marmoreringen i kjøttet. Kjøkkensjef Bent Åge Rustad og bøndene serverte også «gullkjøtt», helstekt ytrefilet av okse som etter normal modning er dyppet i talg og ettermodnet i fire uker.

Stiansen-elever

SVINAKTIG GODT: En av bøndene hadde med seg den den helt spesielle mangalitsa-grisen på «Meat the farmer».

Gamle Tårnhuset ble startet høsten 2009 av Helene Jahren, Bent Åge Rustad og Vebjørn Aarflot. Alle tre har hatt frem-tredende jobber på Statholdergaarden. De tre har tatt mål av seg å by på noe ekstra i den gamle praktvillaen fra 1912. «Meat the farmer» er et eksempel på dette.

Det samme er arrangementene «Beer makers dinner» og «Wine makers dinner», hvor leverandører og produsenter presenterer spesielt utvalgte drikkevarer til spesialkomponert meny. – Arrangementene er veldig populære, og restauranten er alltid

full når vi kjører slike opplegg, sier Jahren. – Erfaringen er at det blir en uformell og god stemning. Selv har vi det veldig moro disse kveldene, både på kjøkkenet og i salen.


lunde

kaffemaskinen og serveringskannen

På grunn av forbud mot alkoholreklame er

ANNONSE FJERNET

DA SMAKER KAFFEN BEDRE! Clean Drop Professional fjerner gamle kafferester enkelt og effektivt og kan brukes på alle typer maskiner og kanner. Bestill i dag hos din kaffeleverandør!

EPD nr: 295311 Flasker á 500 ml. 6 flasker i D-pak, målebeger og brosjyre med bruksanvisning.

www.cleandrop.no Leverandør: everandør: Norsk Kaffeinformasjon Handel AS, Niels Juels gt 16, 0272 Oslo

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

41


I NABOLAGET: Midt mellom gamle trehus og etablerte nabolag ligger suksessen Kampen Bistro.

F

Kampen Bistro Spisested i den koselige Oslobydelen Kampen. Kokkene komponerer en helt ny meny hver eneste dag, og middag serveres fra kl. 17.00. Matstilen på Kampen Bistro er avhengig av årstiden, hvilke kokker som står på kjøkkenet, og hvilke råvarer som er tilgjengelige. I mars 2012 ble stedet rammet av en brann som gjorde at hele stedet måtte pusses opp. De åpnet igjen seks måneder senere. Bistroen har to lukkede rom til private selskaper som kan leies, enten sammen eller hver for seg. Rommene har kapasitet på henholdsvis 42 og 28 personer. Kampen Bistro er også vertskap for konserter og andre kulturarrangementer med jevne mellomrom. Fullt program ligger på kampenbistro.no

KAMPENKODEN Tre trøndere + en bortgjemt bydelsbisto på Kampen = suksess. Konseptet har vært det samme i alle år, likevel fortsetter gjestene å strømme til Kampen Bistro. TEKST OG FOTO: ESKIL BJØRSHOL

42

HOTELLMAGASINET NR 3 2014


1 UFORMELT:

1

4

5

Folkelig og hjemmekoselig. Nesa i sky og stivbeinthet passer ikke inn her.

2 PUTRING: Da

vi var på plass duftet det deilig av kokte plommer.

3 FISHY BUSINESS: Gjestene kan velge mellom én hovedrett med fisk og én hovedrett med kjøtt.

4 KONGEN: The

2

3

King går igjen flere steder i restauranten. Om enn ikke helt bokstavelig.

6

5 TAVLA: Den be-

rømte tavla viser hva gjestene har å forholde seg til. Enkelt, men akk så avansert.

6 FANTASI: Hver

formiddag planlegger kokkene hvilke retter som skal kokes sammen basert på hvilke råvarer som er tilgjengelig.

Skipper n, Salt og Pepper, Robinson & Crusoe og Erik Fosnes Hansen. Kjær matanmelder har mange navn. Men nesten uansett hvilken studert gane som har vært innom, har essensen i tilbakemeldingene vært de samme: Kult på Kampen, terningkast 5, ujålete, ekte, terningkast 6, sikringskost, godt og teknisk utført. Det er vanskelig å finne noe negativt om Kampen Bistro, selv i en tid hvor «hvermansen» har fått seg egen matblogg og internettroll til og med opererer på høylys dag. Så mange smaksløker kan da umulig ta feil? Hotellmagasinet tok turen for å finne ut hvorfor de holder stand – år etter år.

For det er jo regelrett naturstridig at en av hovedstadens mest omtalte og best besøkte restauranter skal ligger i et bydelshus på Oslo øst. Dessuten er det også høyst uvanlig at en restaurant i det hele tatt overlever med de samme eierne og det samme konseptet i 13 år. Roar Møsth er én av de tre trønderne som realiserte drømmen om egen restaurant for 13 år siden. Han tror han har svaret på hvorfor Kampen Bistro fortsetter å levere. – Folkelighet. Det skal være lav terskel for å komme hit og det skal være veldig personlig. Vi er et ujålete bydelssted uten «høy nesefaktor.»

Matkvalitet i bunn Likevel er det ingen kompromisser når det gjelder mat og drikke. – Det SKAL være høy kvalitet på både mat og vin. Matmessig har vi kjørt det samme konseptet hele veien. Grunnen til at vi startet, var at vi ville skape vår egen arbeidsplass med mat, vin og musikk som viktige ingredienser. Vi hadde lyst til å skape noe selv. Matkvaliteten ligger i bunn, selv om vi er et bydelssted. Vi har ikke gjort det enkelt for oss selv, men da blir det heller ikke kjedelig, fortsetter Møsth. Kjedelig er det definitivt ikke for kokkene heller. Hver eneste dag skapes en ny meny. Tre retter hvor gjestene kan velge mellom fisk eller

kjøtt. Det høres kanskje enkelt ut, men det er både utfordrende og gøy ifølge restaurantsjef Gunnar Motland. – Først og fremt er det gøy å ha en ny meny hver dag. Det gir oss også ferske råvarer å jobbe med, og ikke minst en ekstra utfordring eller spenning i jobben. Det krever at vi alltid er på jakt etter hva som er tilgjengelig, men etter hvert har vi fått ganske gode rutiner på det og ikke minst mange gode samarbeidspartnere.

Stabilitet 16.30 hver dag skrives menyen på den etter hvert så velkjente tavlen, og klokken 17 åpner kjøkkenet. NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

43


7 GUTTA:

7

8

9

Restaurantsjef Gunnar Motland og eier Roar Møsth tror folkeligheten er en viktig suksessfaktor.

8 VINKUNST:

Like viktig som at maten er god, er at gjesten får seg en god vinopplevelse.

9 NABOBONUS:

Hver dag siver det deilige dufter ut av dette vinduet på Kampen. Til glede for alle naboer.

10 KONSERTSCENE: På åpningsdagen i 2001 hadde faktisk Röyksopp sin releasekonsert her. Resten er historie.

Hvilken fisk og hvilken type kjøtt kokkene har å jobbe med er klart tidligere, men både garnityr og saus endres fortløpende. Det har skjedd store menyendringer helt til det siste flere ganger. Møsth står fortsatt på kjøkkenet selv innimellom, men råder også over fire kokker som jobber turnus. Til tross for en uforutsigbar meny er det forutsigbarhet som preger lønningslisten. – Ja, vi har et krevende kjøkken, men vi har en turnover på kokker som er langt under gjennomsnittet. Det tyder vel på noe bra. Det er uansett lidenskapen som driver kokkene. – Apropos lidenskap. Dere har drevet stedet i 13 år. Hvor er

44

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

Kampen Bistro om nye 13? – Har ikke peiling. Jeg tror vi holder oss tro mot konseptet. Det er jo ikke sikkert det funker like bra i fremtiden, men nettopp stabiliteten er noe av det jeg er mest stolt over. Vi har holdt et jevnt bra nivå hele tiden og vi har heller ikke utspilt vår rolle på noe vis. Det er derimot klart at vi må jobbe hardt for å være aktuell og maten forandrer seg jo selv om konseptet bevares. Konkurransen i Oslo hardner til og i dag er det både flere og et mye høyere nivå på restaurantene enn for noen år siden.

Anmeldelser Mat-anmeldere har det også blitt

10

flere av. I dag kan nær sagt hvem som helst uttale seg om mat som er spist eller vin som er drukket, men bydels-bistroen på østkanten har tilsynelatende gått mer eller mindre fri for surmaga oppgulp. Leser de anmeldelser? – Nei det har jeg helt slutta med, sier Møsth. Han krever til og med å bli trodd, før han fortsetter. – Det står utrolig mye rart der, dessuten finner jeg feil i 90 prosent av tilfellene. Ikke bare for oss, det er ikke det jeg mener, men veldig ofte forstår de ikke konseptet til stedet de besøker. Vi er ikke en sånn FIN restaurant, hvis du skjønner.

Brannen I 2012 holdt «livsverket» på å gå opp i røyk. Eller ikke bare holdt på, det gikk formelig opp i røyk. Den tekniske feilen i et kjøleskap startet en ulmebrann som gjorde at alt innvendig måtte rives. Ganske nøyaktig et halvt år senere var både menytavla og de rutete dukene oppe igjen. – Vi ble virkelig rørt av støtten vi fikk i den prosessen. Jeg har ikke tall på hvor mange mailer og telefoner vi fikk fra folk i området her. Det viser at nabolaget har et unikt eierskap til stedet, sier Motland. Sannsynligvis er det akkurat det som er Kampen-koden.


c i s s a Cl

Hamburger har en stor plass på den amerikanske dinersmenyen. Gilde kan tilby deg mange spennende og gode hamburgervarianter som kan serveres både som fast food og som gourmetmat.

%/,,163,5(57$99c571<(©&/$66,&',1(5ª.216(37

www.norturaproff.no • tlf. 03070

www.facebook.com/norturaproff


Omsider i boks

DEN NYE VINEN

RETT I PAPPEN: Populære flaske-viner finner som regel veien til bag in box. Nå er også Signorelli Rosso Toscana 2011 tilgjengelig i stort format. Det gleder ikke minst importør Norvin, her representert ved Sales and Product Manager Lene Ski. Foto: Elin Bjølmer

– og annen god drikke

PÅ DEN GRØNNE GREN: Castellare er gode på vin og fuglevelferd.

HELLER I: Porteføljeansvarlig Kenneth Ødeskaug fra Sansa Valore gjør klar for vinsmaking.

Liten importør, store nyheter Sansa Valore «tjuvstartet» vinvåren på Ekebergrestauranten. Og småskalaimportøren hadde flere nyheter på lur. TEKST OG FOTO: ELIN BJØLMER

Porteføljeansvarlig Kenneth Ødeskaug fra Sansa Valore på Kolbotn byr på et godt utvalg av deres smakfulle viner. Denne marsdagen presenteres Chablis og Champagne, Prosecco, røde italienere fra Piemonte, Veneto og Toscana, og en vidunderlig Riesling fra Mosel. Blant nyhetene finner vi fire Valpolicella-viner fra Angelo Nicolis, fra den enkleste Classico via Ripasso til en Amarone DOC 2007. Dette er høyt anerkjente viner som til nå har vært ukjente i Norge. Familiefirmaet har drevet med vinproduksjon i flere mannsaldre, men det var med Angelo

46

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

Nicolis at produksjonen av klassiske Valpolicella-viner under eget familienavn startet.

Klare for horeca – Dette er viner som gjæres tvers igjennom og gir en restsødme på Amarone og Ripasso på henholdsvis 4,8 og 4,9. Dette resulterer i en mer maskulin tilnærming enn det som er vanlig i en Valpolicella, sier Ødeskaug og sper på med særegenheter som «power», matvennlig, bra med tanniner, tørr og mer strukturert i munnen. Vinene er allerede klare for og levert til horeca. På Vinmonopolet kommer de i bestillingsutvalget i mai.

Fra Veneto tilbys rimelige Primitivo IGT Piantaferro i ny 2012-årgang, og nå med skrukork. 85 % Primitivo og 15 % Negroamaro, med seks måneder på ståltank, gir en deilig vin til en rimelig pris.

Prosecco-tid – Vår og sommer står for døren, og vi minner om våre to Proseccoer som ble lansert på tampen av fjorårets sesong, sier Ødeskaug. – Prosseco Frizzante i særegen, lekker flaske, har endog fått en bra prisreduksjon. Prosecco DOCG Valdobbiadene, en spumante, er rett og slett en kraftkar av en Prosecco. Her bobles det! Om ikke nye i år, Sansa Valores Barbera d’Astier fra Agostino Pavia e Figli, falt i god smak hos Hotellmagasinets utsendte. Likeså de to økologiske vinene fra Castellare di

RØDE: Blant nyhetene finner vi fire Valpolicella-viner fra Angelo Nicolis.

Castellina, hvor man også jobber for utrydningstruede fuglearter fra Toscana, og lar en liten andel av prisen på hver flaske gå til beskyttelse av disse. Til slutt nevnes Sansa Valores egen Riesling Cuvée Sansa Valore fra Dr. Heidemann-Bergweiler i Mosel. Fantastisk smakfull, og altså laget kun for det norske markedet.


P책 grunn av forbud mot alkoholreklame er

ANNONSE FJERNET


Skål for 200 år Grunnloven er som kjent 200 år i år, og feiringen strekker seg helt inn i barhyllene.

Budsjett-Barolo med oppgradering Basisutvalgets rimeligste Barolo har gjennomgått en forvandling, både på innsiden og utsiden. Volpi Barolo kommer med nytt design hvor etiketten har fått en oppfriskning med et rent uttrykk i kongeblått og hvitt. Vinen befinner seg nå i en såkalt burgund-flaske, som er en elegant vinflaske med «lave skuldre» og større omkrets enn en bordeaux-flaske (hvis diameter typisk er 1,3 cm større enn sistnevnte), som Volpi Barolo tidligere ble tappet på. Det er 2009-årgangen som debuterer i den nye innpakningen, og ifølge importør Excellars var dette en flott og tradisjonell årgang i Piemonte. Volpi Barolo 2009 er en ren og relativt myk vin med sunn frukt og modne tanniner. Årgangen drikker godt allerede nå, samtidig som den fint kan ligge noen år i kjelleren.

GrunnlovsAquavit 1814-2014 er laget av destillatør Halvor Heuch i Arcus. Resepten er satt sammen av de klassiske byakevittene; Simers, Lysholm, Løiten og Gammel Opland samt flere andre akevitter. Krydderblandingen representerer på den måten hele Norge. GrunnlovsAquavit 1814-2014 har ligget fem år på utvalgte eikefat og er toppet med en «Signingsakevitt» som ble lagt inn i forbindelsene med at Kong Harald avla ed til Grunnloven i Stortinget 21. januar 1991. Denne «toppdressingen» er følgelig godt over 20 år gammel, noe som gir et edelt bidrag til akevitten. GrunnlovsAquavit 1814-2014 tappes i et opplag på 10.000 flasker og er i salg fra 3. mai. Larsen Viking Ship 1814 Jubilee Edition er en spesialvariant av selskapets berømte vikingskip. Larsen Cognac ble etablert i 1926 av nordmannen Jens Reidar Larsen og er i dag én av de store produsentene av AOC Cognac. Det sies at det siden lansering av den første utgaven i 1952 er laget hele 300 ulike varianter av skipet. De aller fleste er selvsagt ikke i produksjon lenger og er nå ettertraktede samleobjekter. Jubileumsskipet er laget i hvit porselen med detaljer i sølv. Selve illustrasjonen er designet av en ung norsk designer og er inspirert av tradisjonell norsk rosemaling. Det er masterblender for Larsen, David Croizet, som har laget jubileumscognacen som er en fruktig og intens cognac av gamle eau-de-vie fra de beste områdene i Cognac med en alder på minimum 10 år. Jubileumsskipet blir produsert i et opplag på kun 500 nummererte flasker og er i salg fra mai. Norsk importør er Interbev.

48

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

Gir gass med glass SLANK ØL: Aass Bryggeri satser på glass og kommer nå med en ny serie flasker som skal gjøre seg godt i hyllene i horeca. De nye flaskene er høyere og slankere enn forgjengerne. De er gjenvinnbare og kommer med selvklebende plast-etiketter. Lansering er 1. mai.

«Norsk» Prosecco SNART MAGNUM: «Norske» Altareggia Prosecco (Podium Wines) har fått ny etikett, og snart kommer den rimelige boble-varianten i magnumflaske. – Proseccoen er laget på Charmat-metoden med 100 % Glera-druer. Den er produsert spesielt for det norske markedet av den kjente italienske vinmakeren Stefano Chioccioli, sier Media & Product Manager Helga Dis Asbergsdottir. Foto: Elin Bjølmer


Vi hjelper deg med alt av kaffe!

I Friele er vi brennende opptatt av god kaffe. Vi kan hjelpe deg med kaffe og tilberedningsutstyr til alle anledninger. Friele Frokostkaffe er Norges ledende kaffemerke, og har vært en folkefavoritt i over 75 år. Vi tilbyr også en rekke andre kaffetyper, som Krone og Cafitesse, og har et bredt utvalg av sertifiserte kaffeprodukter. Prøv også vår nye, velsmakende Friele Espresso 1799, som er en Utz-sertifisert blanding av arabicabønner fra Brasil og Sentral-Amerika. Våre svært kompetente og SCAE-sertifiserte salgsrepresentanter finner du over hele landet, og vi bistår deg så g jerne. Kontakt oss i dag!

friele.no Tlf. 55 92 66 00 firmapost@friele.no

Ta kontakt med din lokale Frielerepresentant, så finner vi den beste løsningen tilpasset ditt behov - se www.friele.no, eller skann QR-koden


Niche inn i NHO-folden

HOTELL I TALL

Niche Norway har inngått samarbeidsavtale med NHO Reiseliv Innkjøpskjeden. Avtalen innebærer at selskapet på Barkåker i Vestfold vil være prioritert leverandør til NHOs medlemmer. Niche leverer utstyr til horeca og kontor. Selskapets sortiment er fordelt på konseptene Interior, Dining, Machines, Outdoor & Office. NHO Reiseliv Innkjøpskjeden er landets største grossist- og profilkjedeuavhengige innkjøps-organisasjon for frittstående bedrier.

Oslo på «verstingliste»

Mørkt for Solborg

Her er det billige hotellpriser Mens gjestene ler hele veien til nettbanken, kjemper hotellnæringen i Kristiansand for å få mer penger for hver overnatting. Byen har nemlig en av landets billigste snittpriser på hotellovernatting, ifølge Fædrelandsvennen. Blant annet var det i gjennomsnitt 324 kroner billigere med en hotellovernatting i Kristiansand enn i Stavanger i januar. Det er selvsagt fint for gjestene, men ikke like lystig for bransjen. Gjestene holder på å le seg i hjel når de bestiller rom i Kristiansand, sier hotelldirektør ved Clarion Ernst Hotel, Eindride Lauritzen. – Det ser ut det er en negativ spiral der mange konkurrerer på pris i stedet for kvalitet, fortsetter han. De lave prisene bekrees også av en undersøkelse gjort av hotellsøketjenesten Trivago. De rangerer sørlandsbyen som nest billigst av de store hotelldestinasjonene i landet. Kun Trondheim var billigere. Også det totale belegget

50

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

ligger lavt i sør. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Kristiansand i or hadde et hotellrombelegg på 57,2 prosent. Det er riktignok fremgang fra året før, men likevel lavest av de seks størst byene i Norge. Clarion Ernst Hotel er ikke de eneste som rynker på nesen. - Belegget på 57,2 prosent er for dårlig i Kristiansand. Prisene er også for lave, og det er jo kombinasjonen av god pris og godt belegg som gjør at man kan drive lønnsomt, Håvard Solum hos Scandic Kristiansand Bystranda.

Avisa Lindesnes skriver at et historisk dårlig besøk gjør at First-kjeden ikke ønsker å drive First Hotel Solborg videre etter 1. april 2015. – Vi ser overhodet ikke noe markedsutvikling. Hotellet presterer historisk dårlig, og det går rett og slett bare nedover, sier Stephen Meinich-Bache, administrerende direktør for Tribe Hotels, til avisa. Hva som skjer videre med hotellet etter 1. april neste år er foreløpig uvisst.

Britiske e Times har undersøkt room service-prisene over hele verden og kommet frem til at Oslo er nest dyrest. Tjenestene som ble brukt i testen var én club sandwich, en skjorterens, en flaske vann, en boks/pose peanøtter, en miniflaske vodka og en boks-cola fra minibare. I Oslo havnet regningen på 52,44 pund, nærmere bestemt 521 kroner. Aller dyrest var Helsinki hvor regningen kom på 529 kroner. Aller billigst var de samme produktene i Tunisia hvor den reisende måtte ut med snaue 110 kroner. Det står ikke noe om hvilke hoteller som ble testet i saken.

Hotellpriser Stavanger: 1056 kroner Bergen: 983 kroner Oslo: 909 kroner Bærum: 905 kroner Tromsø: 873 kroner Kristiansand: 832 kroner Trondheim: 814 kroner Ullensaker: 798 kroner *Gjennomsnitt for de største hotelldestinasjonene i 2013 (Kilde: Nordic hotel consulting/SSB)

Erna-nei gir gjeste-ja orbjørnrud hotell ved Randsorden har i ti år huset regjeringens årlige budsjettkonferanse. I år ble imidlertid Hurdal valgt som tilholdssted for Norges maktelite. Men regjeringens nei har fått positive konsekvenser for orbjørnrud hotell. I og med at regjeringen, samt deres støtte- og sikkerhetesapparat ikke har lagt beslag på hotellet i store deler av mars, har hotellet kunne si ja til betydelig flere gjester enn tidligere. Det har resultert i mer besøk så langt i år, kontra foregående år.


NYETABLERINGER:

KONKURSER:

Bambus Sushi Noodles Opera AS, Oslo. Org. nr. 913442091. Daglig leder u Huong i Nguyen. Reg. dato. 01.04.2014.

Hotell Hardanger Org. nr. 974 463 806 Konkursåpning 11.04.2014

Datiles AS, Bergen. Org. nr. 913445899. Daglig leder Pål Høyde. Reg. dato. 03.04.2014 Hopen Kulturkafe AS, Smøla. Org. nr. 913437209. Daglig leder Linda Christin Arneberg. Reg. dato. 28.03.2014 Solli Dri AS, Oslo. Org. nr. 913368398. Daglig leder Knut Arve Helgaker. Reg. dato. 14.03.2014

Vega Vertshus Org. nr. 989 245 562 Konkursåpning 27.03.2014 (tvangsoppløst) Onkel Blaa AS Org. nr. 991 224 084 Konkursåpning 10.04.2014 Birra AS Org. nr. 996 564 657 Konkursåpning 17.03.2014. Lucky Global AS Org. nr. 997 817 753 Konkursåpning 11.03.2014 Misto Holding Org. nr. 988 440 795 Konkursåpning 07.03.2014

(Alle er restauranter med over 100.000 i aksjekapital.)

Oslo spiseforretning AS Org. nr. 983 529 917 Konkursåpning 22.04.2014

Great Taste i Bergen AS Org. nr. 997 819 462 Konkursåpning 05.03.2014

Simmo AS Org. nr. 995 807 025 Konkursåpning 02.04.2014

Laksen Restaurant og Pub AS Org. nr. 996 798 135 Konkursåpning 03.03.2014

Brede Brage Dri AS Org. nr. 992 639 725 Konkursåpning 06.03.2014

J R Management AS Org. nr. 979 313 039 Konkursåpning 03.04.2014

Din Kafé AS Org. nr. 894 507 152 Konkursåpning 11.04.2014

Mosjøen Bar AS Org. nr. 984 519 087 Konkursåpning 27.03.2014

Tid for mat AS Org. nr. 992 647 213 Konkursåpning 04.03.2014

Vestorden Restaurantdri AS Org. nr. 898 130 762 Konkursåpning 02.04.2014

Michelle Carine AS Org. nr. 986 910 859 Konkursåpning 25.03.2014

Bellias AS Org. nr. 986 071 512 Konkursåpning 05.03.2014

Delhi Indian Cuisine & Bar AS Nandos Bar og Restaurant AS Org. nr. 983 780 733 Org. nr. 997 196 414 Konkursåpning 01.04.2014 Konkursåpning 19.03.2014 (tvangsoppløst)

KDR er norges største kasseleverenadør, med en målsetning om å være i forkant av den teknologiske utviklingen. Med 20 års erfaring har vi nå laget løsninger for over 400 brukersteder med tusenvis av kassepunkter. Vår erfaring er en garanti for at systemene vi leverer er innenfor det loven krever, og at kassasystemet fungerer som det skal. Vi leverer sanntidssystemer som også fungerer i offline-modus. Dette gjør våre systemer til de mest fleklsible på markedet. Se mer informasjon på

kdr.no NOEN REFERANSER

LEVERANDØR AV KASSESYSTEMER I OVER 20 ÅR KDR AS | Johan Scharffenbergsveien 91 | O694 Oslo | Kontor: 23 03 12 00 | www.kdr.no | kdr@kdr.no

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

51


DET SKJEVE TÅRN I KØBEN Hva gjør en god hotellarkitekt når han ikke får bygge høyere enn 75 meter? Bygger nærmere 100 og tilter hele bygget! TEKST OG FOTO: THOMAS N. WITSØ-BJØLMER

Det skjeve tårn i Pisa, gå hjem og vogg! Danmarks svar på «Torre di Pisa» er nemlig fire ganger så skjevt – 15 graders helling mot snaue fire i Italia. Den spektakulære bygningen er et resultat av en genial arkitekt og restriksjoner knyttet til å ligge i nabolaget til Kastrup flyplass. Ved å bygge to tårn, og tilte dem i hver sin retning, oppnår man maksimal utnyttelse av tomten, utsikt fra alle rom og ikke minst en bygning «alle snakker om». 15 graders helling over 23 etasjer innebærer for øvrig at det øverste rommet stikker hele 20 meter ut fra grunnmuren. En morsom detalj er de mange skjeve utsmykningene i hotellet: Også disse bikker 15 grader. Det samme gjelder de skråstilte vinduene i hotellet.

Stort, men lite Bella Sky Comwell er med sine 818 rom Nordens største. To tredeler av gjestene er forretningsreisende. – Hotellet har 4 stjerner, og der har vi lagt oss av hensyn til business-kunder. Spesielt i USA

52

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

er det mange bedrifter som har nedlagt forbud mot overnatting på 5 stjerners hoteller, sier PR-konsulent Karin Rasmussen i Bella Sky. Bella Sky er stort, men planleggerne og interiørarkitektene har gjort sitt til at hotellet ikke oppleves som en «overnattingsmaskin». – Vi har laget det vi kaller «rom i rommet». Ett av mange eksempler er cafeen i lobbyen. Den ligger et halvt nivå lavere enn resten av resepsjonsområdet, og oppleves som et annet sted selv om det er under samme tak, forteller Rasmussen. Et annet tiltak er frokostsalen som har forskjellige møbler ulike områder. Dermed får man inntrykk av å være i en mindre sal enn det som er virkeligheten. – Dessuten er frokostsalen mindre enn det 818 rom tilsier. Men vi vil ikke ha den større. I stedet serverer vi frokost på flere steder når hotellet er fullt, sier Rasmussen.

Dameetasje Bella Sky er proppfull med dansk og italiensk design.

Finn Juhl preger samtlige fellesrom med sine møbler. En levende plantevegg med intet mindre enn 6000 vekster preger lobbyen. Et annet grønt tiltak er vindmøllen på utsiden som gir ca. 10 prosent av hotellets strømforbruk. Det rosa tiltaket finner vi i 17. etasje i tårn 2. Her er damenes egen etasje – «Bella Donna». Her slipper ingen andre menn inn enn sikkerhetsvakten som er på 24 timer i døgnet. Rommene skiller seg ut med større håndklær, bedre hårføner, svært sminkespeil, helfigurspeil, neglfil, dameblader og smoothie i minibaren. – Bella Donna er meget populær. Vi har forretningskvinner i ukedagene, og i helgen er det typisk mor og datter på jentetur som inntar etasjen, sier Rasmussen.


SKJEVT HOTELL: Bella Sky i København er full av vinkler. Som følge av arkitekturen er det blitt hele 175 forskjellige rom. Hvis du snur det ene tårent opp ned, er det helt identisk med det andre.

HØYT O

utsikt og

PPE

: Skyba et fantast ren i 23. etasje byr på fo isk flyge rmidabe l. Baren l er åpen for alle.

MORGE NMAD: Ingen

dansk fro k

ost uten ribberull.

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

53


GRØNN VEGG: Lobbyen i hotellet preges av den levende, grønne veggen som inneholder 6000 planter. Foto: Adam Mørk

SOV GODT: Såfremt du ikke har høydeskrekk, er det behagelig å sove bak de store vinduene. Dette er et standard dobbeltrom.

INFORMERER: PR-konsulent Karin Rasmussen forteller at hotellet allerede har rundet en million gjester.

SE, KØBEN: Kombinasjonen flatt land/høyt oppe gir god utsikt. Her ser vi rett mot København.

F

Bella Sky Comwell • Ligger rett utenfor København sentrum, i den nye bydelen Ørestad. • Åpnet 16. mai 2011 • Antall rom: 818 over 23 etasjer. To suiter. • Arkitekt: 3XN • Pris: 1,6 milliarder DKK • 5 restauranter, 29 konferanselokaler og et spa på 850 m2. • Hotellet er bygget sammen med Bella Center.


t s e f l i t g o g a d r e v til h

GOD ISKREM LØFTER STEMNINGEN

Isbrød med vanilje, 1,4 liter Ekte gelato importert fra Italia Norsk iskrem på sitt aller beste

Royal isrull med vanilje, 1,25 liter

Premium iskrem fra Sveits

SOMMEREN ER HER! Vi har nå 35% på alle våre isbitmaskiner. Se mer på: www.primulator.no

diplom-is.no

NYHET! 2014 WMF1500S er arvtageren etter WMFPresto! En helautomatisk kaffemaskin for alle varme drikker! Kaffe, espresso, cappuccino, latte, te, sjokolade osv. Med full touchscreen og bildebasert meny er dette den ultimate maskinen for selvbetjening.

Johan Scharffenbergs Vei 95, 0694 Oslo T: 23 03 17 60 salg@primulator.no www.primulator.no

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

55


Ronny Brede Aase er programleder i P3 Morgen på NRK. Den musikkinteresserte journalisten reiser Norge rundt med VG-lista og farter mer enn gjerne ut av landet på fritiden. Slik blir det hotelldøgn av!

«Fellestoalettet hadde nokon knust, der seiv hasjrøyk ut av alle rom og eg trur der var gode veksttilhøve for sopp.»

TIL Å LE AV: Ronny Brede Aase synes det beste ved å bo på hotell er at det alltid er latterlig ryddig når han kommer tilbake på rommet. Foto: Tom Øverlie, NRK P3/Creative Commons

1 Når sov du på hotell sist? Utanlands sov eg på eit hotell i Paris som visstnok var skikkeleg bra, men som kanskje eigentleg ikkje innfridde heilt. Det var nok på sitt mest moderne innan interiørdesign for ein fem-seks år sidan. No verka det litt utdatert. Og så var toalett og bad separert. Det er eg på ingen måte fan av. Eg tykkjer det rett og slett er litt rart. Men eg kosa meg, altså. Paris er herleg. Innanlands budde eg på Rica Nidelven i Trondheim for litt sidan. Kjempehyggjeleg! Den frukosten der er jo faktisk ikkje oppskrytt. Den er rett og slett kjempebra!

2 Hva ser du etter når du velger hotell? Så lenge det i alle fall ikkje ser

skittent ut – til og med på bilder, er eg eigentleg ganske nøgd. Eg velgjer meg gjerne hotell som ikkje kostar for mykje, men går ofte opp i pris for eit hotell med hyggjelegare atmosfære, finare rom eller god beliggenheit.

3 Hva er det beste ved å bo på hotell? Det aller, aller beste er at du kan forlate rommet på morgonkvisten, rotete og uoppredd. Og så, når du kjem tilbake seinare på dagen, ser det heilt latterleg ryddig og fint ut. Og så likar eg å vakne på ein ny plass. Eg likar at der alltid er noko heilt anna på utsida enn kva eg vanlegvis støter på.

4 Hva har du alltid med deg når du overnatter borte? Eg har alltid med tannkost, mobilladar og litt for mykje klede. Sånn at eg kan søle på meg eller trakke i ein dam, og alltid ha moglegheit til å ta på noko reint etterpå. Alt anna ordnar seg, men dei tre tinga er ekstremt nødvendig. 5 Hva er din beste hotellopplevelse? Eg føler at det meir handlar om opplevinga eg hadde på tur, enn sjølve hotellet. For eg kjem fort på hotellet eg budde på under fyrste besøk i New York. Det var nok like mykje opplevelsen av storbyen, av USA, av maten og alle plassane eg

hadde sett på fjernsyn. Hotellet var ikkje så fett liksom. Eg har òg budd i eit heilt gigantisk rom på hotell i Riga. Det var jo litt stas, då. Men badekaret midt i stova var meir rart enn bra.

6 …og den verste? Eg feira nyttår i London ein gong. Vi tenkte det skulle bli billig, så vi budde på billeg hostell på Piccadilly Circus. Det var grusomt. Fellestoalettet hadde nokon knust, der seiv hasjrøyk ut av alle rom og eg trur der var gode veksttilhøve for sopp. Vi tilbragte så lite tid der som mogleg. Og vi hadde det hyggjeleg. Men det var nok mi siste overnatting på hostell.

VIN PÅ GLASS SPESIALISTEN

Hold vinen frisk og svinnet borte! Le Verre de Vin - verdensledende vinpreserveringssystem Holder ÅPEN vin og champagne frisk i inntil 3 uker. Effektiv og rask betjening. Preserverer et ubegrenset antall flasker. Møt oss 4 - 7 februar på SMAK 2014, stand E02-04 Le Verre de Vin POD BAR

56

VINCONSULT AS +47 954 34 490 post@vinconsult.no vinconsult.no

HOTELLMAGASINET NR 3 2014

“CRU kan trygt anbefale produktet for restauranter som vil utvide sitt tilbud av vin på glass” - Aleksander Iversen, ansvarlig sommelier CRU Vin og Kjøkken


P책 grunn av forbud mot alkoholreklame er

ANNONSE FJERNET

P책 grunn av forbud mot alkoholreklame er

ANNONSE FJERNET

NR 3 2014 HOTELLMAGASINET

57


DET SKJER Messekalender

GastroNord, Vinordic og Bocuse d Or Europe

6. mai. Stockholmsmässan, Sverige. En av Nord-Eruopas største fagmesser innenfor hotell og restaurant. I år har messen også fått æren av å huse «Kokken EM» som arrangeres 7. og 8. mai. Ørja t Johannessen representerer som kjen Norge. Siste dag: 9. mai. gastronord.se eller bocusedor-europe.com

NHO Reiselivs årskonferanse

20. mai. Radisson Blu Royal Hotel i Bergen. NHO Reiselivs årskonferanse h liv ar i år følgende røde tråd: «Norsk reise – mulighetenes bransje». I tillegg til flere spennende foredrag, kan deltagerne se frem til festmiddag preprarert av blant andre Ørjan Johannessen. I tilknytning til arrangementet holdes «Vestlandsaen» den 19. Siste dag: 21. mai. nhoreiseliv.no

London Wine Fair

2. juni. Kensington Olympia, London. e Arrangøren lover flere utstillere og bedr n esse vinm av ven opplegg i den 34. utga som er tilbake i Kensington. Siste dag: 4. juni. 2014.londonwinefair.com

WACS 2014

es 2. juli. Stavanger. Norges Kokkemester ensLandsforening arrangerer verd kongressen for kokker. Her blir det både årsmøte, seminar, utstilling og konferanse. Tema er «Taste of Norway». Siste dag: 6. juli. nkl.no

Gladmatfestivalen

23. juli. Stavanger. Gladmat skal fremme publikums interesse for mat

for Hotell- og re s

taurantbransjen

n og matkultur. I 2014 arrangeres festivale lfor 16. år på rad. Det blir alt fra skal e dyrbonanzqa til ølsmaking, og deltagern e kan forevnte å møte mange spennend småskalaprodusenter. Siste dag: 26. juli. gladmat.no

Trøndersk mat- og bryggerifestival

31. juli. Trondheim. Trøndersk matfestival handler om salg og profilering av lokal mat. Og mange smaksprøver, selvsagt! Festivalen b le etablert for ni år . siden, og mye er skjedd siden den gang i n vale festi geri Bryg at Blant annet Trondheim er blitt en del av arrangementet. Siste dag: 2. august. tronderskmatfestival.no eller oibr ygg.no

Nor-Fishing

19. august. Trondheim Spektrum. I over 50 år har Nor-Fishing vært en viktig nasjonal og internasjonal møteplass for fiskerinæringen. Her presenteres alle aktuelle nyheter, både nye produkter og for den saks skyld nye gaffeltrucker. Siste dag: 22. august. nor-fishing.no

Bergen Mat- og Øl-festival 5. september. Bergen. Matfestivalen på Bryggen er ultralokal, og her slipper ikke hvem som helst til: «Matfestivalen er for matprodusenter som selv står for salget t i bodene, med egne produkter, produser kom av lokale råvarer. Vi tillater ikke t misjonshandel eller produkter uten kjen som opphav.» Festivalen går samtidig Bergen Ølfestival som i år har flyttet inn på et større område i bakgården på Østre Skostredet og Domkirkegaten. Siste dag: 7. september. matfest.no eller bergenolfestival.no

Matstreif

Siste dag: 13. september. matstreif.no NM i kokkekunst

23. september. Trondheim. Det er klart for NM i kokkekunst i Trondheim Spektrum. Mesterskapet arrangeres i tilknytning til messen «Meny 2014», så her blir det mye å tygge på! Gratis inngang for alle bransjefolk. Arrangører for NM er Trondheim Kokkenes Mesterlaug og NKL. Siste dag: 24. september. nkl.no

Hostelco

20. oktober. Barcelona. Stor hotell- og t retsaurantmesse som holde hvert anne med men sam går aven år. 2014-utg Fòrum Gastronòmic. Siste dag: 23. Oktober. hostelco.com

Equip’Hôtel

s. 16. november. Porte de Versailles, Pari l. hote og t uran Stor fagmesse for resta Noralt 1500 utstillere fra flere land. Siste dag: 20. November equiphotel.com

HUSK!

Matfestivaler er m er enn det som skjer i de store byene. Fler e steder holder «in nhøstings-fest» - og disse kan være vel så spennende med ta nke på studietur ell er teambuilding med jobben. Her er noen eksempler: Tomatfes tivalen på Finnøy (Tomatfestivalen.no ), Norsk Eplefest på Gvarv (Eplefest.no ), Potetfestivalen på bryne (Brynebyen .no) og Hummerfes tivalen på Lister (Hummer festivalen.no)


«Be Inspired Wine Show 2014» tirsdag 17. juni!

internasjonalt anerkjente produsenter på Grand Hotel i Oslo Her får du oppleve over 200 velsmakende produkter og kremen av våre dyktige produsenter. Flere av produsentene vil invitere deg til Master Classes. Vi kan virkelig love deg store smaksopplevelser denne dagen, med et tettpakket og spennende program i vinens ånd! Du møter blant annet disse fantastiske vinprodusentene og merkevarene på Grand Hotel: Bollinger, Ayala, Tesseron, Hugel, Pellegrino, GIV (Santi, Bigi, Conti Serristori, Feudo Monaci, Nino Negri), Virna, Vidal-Fleury, Regnard/Ladoucette, BDL Group (El Coto, Baron de Ley, Museum), Gandia (Marques de Chive), Anselmann, Francis Ford Coppola, Byrne Vineyards (Scotts Creek), Baron Philippe de Rothschild, Valduero, Grythyttan, Dino Illuminati, Lenz Moser, Ron Zacapa, Tanqueray, Don Julio Tequila, Bulleit, Rivetto, La Familia, Pascal Bouchard, Giovanni Manzone, Alves de Sousa, Cims de porrera, Castillo Perelada og Bodegas Hidalgo La Gitana

Sted: Tid:

Grand Hotel Oslo, Speilsalen. Tirsdag 17. juni 2014 Kl. 11.00-18.00 for Horeca/journalister Kl. 16.00-18.00 After Work Tasting private/vinklubber 250 NOK betales kontant ved ankomst Kl. 18.00-19.30 Vinmonopolet

Slik melder du deg på: Gå inn på www.haugen-gruppen.no/wineshow/ og fyll ut skjemaet der, eller kontakt meg på e-post: wine&spirits@haugen-gruppen.no

Velkommen til årets aller beste Wine Show! Med vennlig hilsen

Monica Andersen Marketing Manager Haugen-Gruppen Wine & Spirits

PS. Ønsker du å motta nyhetsbrevet vårt? Send oss en mail på wine&spirits@haugen-gruppen.no

- Alt fra aperitiff til avec

BRA

Følg oss også på facebook.


www.wonderlandbeds.com

unique people unique beds

justerbar fasthet

skuldersone

kantstabil

vendbar

vaskbar

-sovekomfort i toppklasse Wonderland senger gir deg den beste sovekomfort du kan tenke deg. Sengen former seg perfekt etter kroppen din og fordeler vekten optimalt. Gi dine gjester en god natt søvn ...

Kontakt: contractsales@wonderlandbeds.com Tel 71 22 78 00

Hotellmagasinet - Nr. 3 2014  
Advertisement