Page 1

Helsinki City Running Day

2-2019

n HELSINKI CITY RUN  n GARMIN HELSINKI CITY MARATHON

n HELSINKI CITY 5 n HELSINKI CITY

MARATHONVIESTI

n HELSINKI CITY DOUBLE n NORLANDIA MINIMARATHON

Henkilökuvassa

HARRI HÄNNINEN

KAIKKIEN AIKOJEN

HCRD!

Infot ja kartat

ENERGIAVINKIT KISAAN


YOU RUN.

IT THINKS.

FORERUNNER 245 MUSIC ®

DATA

|

INSIGHTS

|

MUSIC

©2019 Garmin Ltd. or its subsidiaries. • SPOTIFY and the Spotify logo are among the registered trademarks of Spotify AB.


SISÄLTÖ ¡¡¡¡

Helsinki City Running Day

2-2019

4 Pääkirjoitus ”Kaikella on aikansa” 6 Alkulämittelyä – Juostaan luonto puhtaammaksi

11

HCRD 2019 kartat ja infot – Kaikki mitä tarvitset ennen juoksuasi!

8

Iivo Niskanen HCR:llä – Olympiavoittaja puolimaratonilla

8

HCRD 2019 EXPO – Innostava ja monipuolinen

11 Helsinki City Running Day 2019 – Kaikki infot ja kartat

27 Henkilökuvassa Harri Hänninen – HCRD saa uuden kipparin! 30 Kansainvälisempi HCRD – Juoksijoita yli 80:stä maasta 33 Tankkaa oikein – Energiavinkit maratonille 40 HCRD juoksijan to do -lista – Viimeisen päivän muistilista 46 Hallitse mieltäsi – 5 vinkkiä kisaan

27

HCRD siirtyy Hännisen aikaan

Helsinki City Running Day

#

#HCRD2019 #HCM2019 #HCR2019

#MINIMARATHON #HC52019 #HCMVIESTI2019

Löydät meidät myös Helsinki City Running Day

PÄÄTOIMITTAJA

Markku Haverinen markku.haverinen@sul.fi TUOTTAJA Tuomo Lehtinen KUSTANTAJA

Track and Field Finland Oy

@helsinkicityrunningday

JULKAISIJA

Kustannus Oy Juoksija TAITTO Oy Graaf Ab PAINO PunaMusta Oy KANNEN KUVASI

Nina Kaverinen

Helsinki city running day  3 


PÄÄKIRJOITUS ¡¡¡¡

Kaikella on aikansa

LYHYESTI

J

uoksu alkoi maistua mukavalta 1984, seuraavana vuotena jäin jo maratonkoukkuun – tietenkin Helsinki City Marathonilla. Elämys oli niin huikea, että heti jäi tunne: ”Tätä täytyy saada lisää!” Lisää sitten tulikin vuosien mittaan, yhteensä 50 mara­ tonia kotimaassa ja ulkomailla. Monta eri kokoista, eri näköistä ja eri laatuista tapahtumaa ovat olleet pohjana, kun olen miettinyt hyvän tapahtuman kriteerejä. Harrastus muuttui työksi vuonna 2000 aloitettuni Suomen urheilu­ liiton markkinointipäällikkönä. Hinku oli kova kehittää tapahtumaa – olihan nyt jo kokemusta monista juoksuista maailmalla. Tavoitteena oli tuoda vähintään yksi asia joka vuosi jolla tavoitella parempaa laatua ja elämyksiä. Helsinki City Marathon ja Helsinki City Run kasvoivat kansainväli­ semmiksi ja ylivoimaisesti suurimmiksi juoksutapahtumiksi Suomessa. Aina tarkasti juoksijoita, ja heidän tarpeitaan ja kommenttejaan kuunnellen. Pääkaupungin keskusta on maan vaikein paikka järjestää juoksutapahtuma, ja siksi järjestelykoneiston ohjeistus on erittäin haastavaa. Ihannemaailmassa reitit ja tapa toimia voisivat olla erilaiset, jos ne saisi suunnitella vain omista lähtökohdistaan. Reaali­maailmassa kaupungin ja liikenteen tulee kuitenkin rullata yhdessä juoksijoiden kanssa. 18.5. toteutetaan Helsinki City Running Day numero 2 yhdessä huikeiden 1 200 talkoolaisen kanssa all in -periaatteella. Sadat erilaiset tehtävät alkavat aamulla ympäri kaupunkia, jotka kaikki tähtäävät onnistuneeseen ja turvalliseen tapahtumaan. Heille kaikille haluan osoittaa erityiset kiitokset menneistä yhteisistä vuosista. SUL Juoksu -tiimi tekee ja on tehnyt erittäin kovassa paineessa huiman määrän työtä. Ilman heidän osaamistaan ja sitoutumistaan ei HCRD toteutuisi sellaisena kuin se on suunniteltu, kiitos tytöt! (minulla on lupa kutsua heitä tytöiksi). Jos perinteet jatkuvat, olen sammuttamassa valoja maalialueelta joskus lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, väsyneenä mutta toivot­ tavasti onnellisena – kuten juoksijatkin. Kiitos kaikki juoksijat, on ollut ilo järjestää teille juoksutapahtumia. Tässä työssä motivoivinta on ollut saada ihmisiä liikkumaan ja jopa kiinnittää liikunta heille elämäntavaksi. Tapahtumat jäävät osaaviin käsiin, kun Harri Hänninen ottaa veto­ vastuun. Uusi mies ja uudet kujeet tuovat teille varmasti monia uusia elementtejä tapahtumiimme tulevina vuosi­ na. Harrin mietteistä voit lukea toisaalla tästä lehdestä. Nauttikaa juoksusta!

JUOKSEMALLA LUONTO PUHTAAKSI!

\\ HCRD-tapahtumat ovat mukana Ekokompassi-ympäristöjärjestelmässä ja sitoutuneet parantamaan tapahtumiensa ympäristövaikutuksia pitkällä tähtäimellä. Helsinki City Runilla on myös ensimmäistä kertaa mukana Fortumin kokoama plogging-ryhmä. Lisäksi juomapisteiden väki ja roskapartiot toki huolehtivat siisteydestä kuten ennenkin. Jokainen kuitenkin vaikuttaa itse omalla toiminnallaan siisteyteen. Toivomme juoksijoilta ja katsojilta yhteistyötä – kuljeta roska seuraavaan roskikseen, älä heitä sitä luontoon!

KANNUSTA JUOKSIJOITA TAPAHTUMASSA JA JAA KANNUSTUKSESI SOMESSA #HCRDKYLTTIKISA

\\ Grano tuo kannustekylttikilpailun HCRD-päivään 18.5. Voit kirjoittaa tsemppiviestin kylttiin HCRD-expossa 17.–18.5. ja tulla kannustamaan reitin varrelle juoksijoita. Mikäli haluat osallistua kannustuspistekilpailuun, jaa kuva tai video kannustamisestasi Instagramiin hashtagilla #hcrdkylttikisa. Arvomme tapahtuman jälkeen palkinnoksi yhteistyökumppaneidemme tuotepalkintoja.

Markku Haverinen Kilpailunjohtaja

3 MUISTIJÄLKEÄ 2017 SYYSMYRSKY joka puhkesi kesken

maratonin. Kokemus sarjaan ”tuon päivän voisin antaa pois”, mutta onneksi kaikki selviytyivät maaliin saakka.

4  Helsinki city running day  2/2019

HELSINKI CITY MARATHONIN ja Helsinki City Runin yhdistyminen vuonna 2018. Pala­ pelin kokoaminen yhdeksi kokonaisuudeksi, tulevassa Helsinki City Running Dayssa tarjolla jokaiselle jotakin kuudessa eri juoksussa.

KAIKKIEN TAPAHTUMIEN lähdön hetki. Omat fysiologiset reaktiot: syke anaerobisella kynnyksellä, kaikki ihokarvat pystyssä ja jotain ongelmia kyynelkanavissa…


HAE OMASI VERKKOKAUPASTA SPORTYFEEL.FI

TREENAA TOSISSAAN, ÄLÄ TOTISENA! “Sportyfeelin energiageeleillä on helppo ja nopea korjata energiavajetta treenin tai kisan aikana. Appelsiini-kiivin makuinen geeli on suosikkini, koska se on raikas.” – Pyöräilijä Lotta Lepistö

Eikä tässä vielä kaikki – Sportyfeel-verkkokaupastamme löydät suorituksesi tueksi kaiken tarvittavan lisäravinteista superfoodeihin sekä pähkinöistä vitamiineihin.


UUTISIA ¡¡¡¡

ALKULÄMMITTELYÄ – Helsinki City Running Day 2/2019

HUIPPUVAUHTIA HCRD:LLÄ! \\ Kova skaba on luvassa Helsinki City 5:llä, kun huippuratajuoksijat Topi Raitanen ja Hannu Granberg kisaavat katuvitosen voitosta. ­Garmin Helsinki City Marathonilla puolestaan Henri Ansio ja ultrajuoksija Noora Honkala lähtevät hakemaan omia ennätyksiään. Erityistä mielenkiintoa HCR:lle tuo hiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen!

TILAA HELSINKI CITY RUNNING DAY 2019 -TAPAHTUMAPAITA ENNAKKOON NIMELLÄSI! \\ Tilaa HCRD 2019-paita ennakkoon osoitteesta ­­www­.­helsinkicityrunningday.fi/hcrd-tuotteet ja säästä postikulut noutamalla se HCRD-Exposta (Töölön Kisahalli 17.–18.5.). Tilaamalla paidan etukäteen voit halutessasi painattaa nimesi selkään (nimen painatus + 5 €). Voit myös ostaa Helsinki City Running Day-paidan exposta paikan päältä. Huom! Expossa paitoja myynnissä vain rajallinen määrä.

Helsinki City Running Day 2019 Finland t-paita, hinta: 29,00 € (sis. ALV)

PYSÄKÖINTIALENNUS

juoksijoille ja kannustusjoukoille! \\ Oheisella HCRD 2019 QR-koodilla saat 30 % alennuksen pysäköinnistä EuroParkin P-CityForum, P-Eliel, P-Kamppi tai P-Kluuvi -pysäköinti­ halleissa. Alennus on voimassa 17.5.2019 klo 17.00–19.5.2019 klo 18.00. TOIMI NÄIN PYSÄKÖINTIHALLISSA:

1. Ota pysäköintilippu sisäänajopuomilta. 2. Lähtiessäsi syötä ensin pysäköintilippu maksu­automaattiin. 3. Sen jälkeen aseta oheinen QR-koodi maksuautomaatin QR-koodilukijaan ja pidä hetki paikallaan. 4. Maksa pysäköinti joko käteisellä tai maksukortilla. 5. Ota pysäköintilippu mukaasi. Katso ajo-ohjeet europark.fi Alennuksen saa vain HCRD 2019 QR-koodilla pysäköintiä maksettaessa maksu­automaattiin. Alennusta ei saa käytettäessä maksukorttia puomilla tai jos pysäköinti maksetaan suoraan hotellille eikä sitä voi yhdistää muihin alennusetuihin. EuroPark ei hyvitä alennusta jälkikäteen. 6  Helsinki city running day  2/2019

Canyon mukana HCRD:llä \\ Tuoreen Tekniikan Maailman pyörävertailun ykkönen Canyon ja Aalto-yliopiston pyöräilytiimi tulevat ohjaamaan juoksijoita pyöräillen. Canyonin esittelypiste löytyy perjantaina 17.5.2019 kello 12–18 Helsinki City Running Dayn Exposta.


seat.fi/hcrd

Helsinki City Running Day 18.5.2019 SEAT on mukana kannustamassa juoksijoita.

Tule sinäkin mukaan aistimaan kisatunnelmaa! Bongaa meidät juoksuryhmien joukosta tai tule kannustuspisteellemme tsemppaamaan juoksijoita ja nauttimaan hyvästä musiikista Töölönlahden amfiteatterin viereen viltin, eväskorin ja koko perheen voimin.


Aapo Laiho Kuva

Iivo Niskanen Helsinki City Run -puolimaratonilla \\ Maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen mittaa kevään juoksukuntonsa Helsinki City Run -puolimaratonilla 18. toukokuuta. Juokseminen on iso osa hiihtäjän vuosiharjoittelua, mutta Helsinki City Runin tapaiselle puolimaratonille Niskanen ei ole aiemmin osallistunut. – Käyn vielä toukokuun alussa hiihtämässä yhden kilpailun, joten juoksu on minulle hyvä startti harjoituskauteen. Mitään ennakko-odo-

tuksia ei ole, mutta kun ryhmässä juostaan, siinä on aina kilpailua, Niskanen ennakoi. Huippuhiihtäjän juoksukunto olisi terävämpi syyskesällä, mutta Niskanen on utelias näkemään kuinka hyvin puolimaraton taittuu toukokuussa. – Tässä vaiheessa ei vielä kärkivauhtiin pääse, mutta sinne tuntiin ja 15 minuuttiin, tai niille nurkille puolikkaan pitäisi mennä, Niskanen arvioi.

Kanssakilpailijoitaan Niskanen kehottaa haastamaan olympiavoittajan. – Nyt siinä on monella hyvä sauma ottaa päänahka. Toivottavasti moni voittaa minut ja pistää juoksemaan jatkossa kovempia lenkkejä, Niskanen nauraa. Teksti

Tapio Nevalainen

EXPO ¡¡¡¡

Helsinki City Running Dayn Expo 17.–18.5. \\ Helsinki City Running Dayn kaksipäiväinen expo on Töölön Kisahallissa perjantaina ja lauantaina 17.–18.5. Expo on avoinna juoksunumeroiden noutoa varten, minkä lisäksi tarjolla on yhteistyökumppaneiden esittelypisteitä sekä Intersport-juoksukauppa messutarjouksineen. Kaikkien tapahtumien numerot ja kisapaketit sekä Minimarathonin t-paidat haetaan Kisahallin A-hallista. Kisahallin B-hallista noudetaan kaikkien aikuisten tapahtumien t-paidat. Expo on kaikille avoin ja sinne on tervetullut jokainen juoksusta ja hyvinvoinnista kiinnostunut, joten ota myös ystäväsi mukaan! 8  Helsinki city running day  2/2019

Jälki-ilmoittaudu HCRD-expossa! \\ Expossa on myös mahdollista jälki-ilmoittautua juoksumatkoihin, mikäli numeroita vaan on vielä jäljellä. Expossa aukeaa myös 2020 vuoden Helsinki City Running Dayn ilmoittautuminen Early Bird -hinnoin.

LAHJOITA VANHAT LENKKARISI TANSANIAAN \\ Liike Ry kerää myös tänä vuonna vanhoja lenkkareita lahjoitettavaksi Tansaniaan. Tuo tarpeettomaksi jääneet lenkkarisi HCRD:n Expon aukioloaikana Liike Ry:n keräyspisteeseen.

HCRD-Expon aukioloajat \\ perjantaina 17.5. klo 9–20 \\ lauantaina 18.5. klo 8–14 (B-puoli klo 8–15)


running night THE OFFICIAL AFTER RUN PARty

Apollo live club LA 18.5.2019 klo 22 alk. Apollo Live Club on Helsinki City Running Day virallinen jatkopaikka

Mitalia näyttämällä ILMAINEN sisäänpääsy ENNEN KLO 24 (eteispalvelumaksu)

Mannerheimintie 16, Helsinki | apolloliveclub.fi | K20

helsinkicityrunningday.fi

Hyvistä tavoitteista totta!

25.5.2019 MÄNTYMÄEN KENTTÄ Väriä, musiikkia ja kuplivaa iloa! Virkistystä, kannustusta ja yllätyksiä. Citroën Naisten Kympin reitti on täynnä upeaa ohjelmaa! Voit kävellä tai juosta 10 kilometrin reitin omaan tahtiin, hyvällä mielellä ja ilman kilpailua. Ilmoittaudu mukaan!

naistenkymppi.fi #naistenkymppi


Markkinoinnin moniottelija. PAINOPALVELUT / SUURKUVAT / KAMPANJAT / YRITYSILMEET / MAINOSTEIPPAUKSET / VARASTOINTI JA POSTITUS / VERKKOSIVUT KOHDERYHMÄT / E-JULKAISUT / AINEISTONHALLINTA / MESSUT JA TAPAHTUMAT / PAKKAUKSET / VALOMAINOKSET KÄÄNNÖSPALVELUT / PROJEKTINHALLINTA / RAKENNUSPIIRUSTUKSET / KIINTEISTÖPANKKI

grano.fi


HELSINKI CITY RUNNING DAY 2019 INFO

¡¡¡¡

HELSINKI CITY RUNNING DAY 18.5.2019 Helsinki City Running Day kokoaa Suomen suurimmat juoksutapahtumat samaan päivään. Toukokuun 18. päivä Helsingin kadut täyttävät Helsinki City Run puolimaraton, 39. Garmin Helsinki City Marathon, Helsinki City Marathonviesti nelihenkisin joukkuein, Ruoholahden torilta lähtevä urbaani Helsinki City 5 sekä Helsinki City Double -tuplahaasteen juoksijat. Päivän aloittaa lasten tapahtuma Norlandia Minimarathon.

Ohjeita ja vinkkejä osanottajille Katso tapahtumakohtaisia tarkennuksia jokaisen tapahtuman omalta sivulta!

Ilmoittautuminen ja asiakas­ palvelu tapahtuman aikana Tapahtuman virallinen ilmoittautumisaika päättyi ja numerointi tehtiin 29.4. Jälki-­ ilmoittautumisia otetaan vastaan tapahtumapäivään saakka, mikäli juoksunumeroita on edelleen saatavilla. Huomaathan, että numeroinnin jälkeen (29.4. tai myöhemmin) ilmoittautuneille ei voida enää taata nimeä numerolappuun. Tapahtuman expon ollessa auki 17.5.–18.5. osallistujia palvellaan joko puhelimitse tai paikan päällä Kisatoimistossa (Töölön Kisahalli).

Ajanotto ja numerolappu Ajanotto tehdään juoksunumeroon kiinnitetyllä kertakäyttöisellä ajanottosirulla. Juoksunumero ja kisapaketti noudetaan Kisahallilta viimeistään 1,5 tuntia ennen oman juoksun alkua. Numero on henkilökohtainen eikä sitä saa luovuttaa toisen henkilön käyttöön. Numeroa ei tarvitse palauttaa.

Arvotavarat ja varustesäilytys Kirjekuoreen mahtuvat pienet arvoesineet voi jättää 5 € maksua vastaan arvotavarasäilytykseen Telia 5G Areenan itäkatsomon alle. Arvotavarasäilytys on avoinna kisapäivänä klo 10.00 alkaen. Huom! Käteismaksu. Varustesäilytys sijaitsee Urheilukadulta katsottuna Telia 5G Areenan takana sijaitsevalla Bollis-kentällä. Saat Kisatoimistosta numeron haun yhteydessä vedenpitävän varustekassin, jonne kaikkien säilytykseen jätettävien tavaroiden tulee mahtua. Kiinnitä pussiin numerokuoressa oleva varustetarra. Pussin saat takaisin omalla juoksunumerollasi juoksun jälkeen.

Ekokompassi Pyrithän kanssamme mahdollisimman roskattomaan juoksuun! Heitä roskat roskikseen tai niille varatuille paikoille ja kierrätä mahdollisuuksien mukaan. Voit myös tuoda vanhat lenkkarisi kiertoon kisatoimiston keräyspisteeseen. Suosittelemme saapumaan tapahtumaan julkisilla kulkuvälineillä tai kevyen liikenteen keinoin, jos mahdollista.

Vuonna 2019 Helsinki City Runin viimeisessä lähtöryhmässä lähtee liikkeelle Fortumin keräämä plogging-ryhmä.

Hyväntekeväisyys Tiesitkö, että voit oman juoksutavoitteesi lisäksi halutessasi kerätä tukea omalle suosikkikohteellesi hyväntekeväisyys­kampanjalla ja toteuttaa näin #kaksitavoitetta! Helsinki City Running Dayn pääkohteet ovat: Kunniakierros, Suomen Punainen Risti, Sairaalaklovnit, Suomen Pakolaisapu ja HelsinkiMissio. Lue lisää ­www­.­hcrd­.­fi­/­hyvantekevaisyys

Katsojat Reitillä on runsaasti kannustuspisteitä, joista löytyy menoa ja meininkiä! Tarkista pisteet kannustuspistekartalta sivut 12–13 tai nettisivuilta ennen tapahtumaa. Katsojat voivat lisäksi osallistua Granon kannustekyltti­kilpailuun postaamalla kuvan kannustamisesta hashtagilla #hcrdkylttikisa. Kannustekylttejä voit tehdä HCRD Expossa sen aukioloaikoina. Telia 5G Areenan katsomot ja ravintolapalvelut ovat katsojien käytössä.

Keskeyttäminen, lääkintähuolto ja vakuutus Jos joudut keskeyttämään matkanteon, kerro tilanteesta lähimmällä juomapisteellä. Keskeyttäneiden kuljetus ja yhteys ensiapuun on järjestetty huoltopisteiltä maaliin Taksi Helsingin toimesta. Reitillä kiertää ensiapuhenkilöstöä polkupyörillä/ skoottereilla ja heidän kauttaan saat myös yhteyden lääkintähuoltoon. Maalissa on lisäksi ensiapupiste. OP Pohjolan tapaturmavakuutus kattaa Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvan (Kela) piiriin kuuluville osanottajille juoksutapahtuman aikana sattuvien tapaturmien aiheuttamat hoitokulut (3 000 euroon asti). Lue lisää osallistujavakuutuksesta nettisivujen infosta.

Palautumisalue – uusi palvelu juoksijoille Palautumisalue sijaitsee Telia 5G Areenan takana. Palautumisalueella juoksijat pääsevät

palautumaan AvantoPoolin kylmähoitoaltaissa, saunomaan Insinööriliiton 100. juhlavuoden kunniaksi INSSI-saunassa tai kokeilemaan NormaTec kompressio lahkeita ja 0-gravity tuolia. Lisäksi Wieru-hierojat tarjoavat palautumisalueella hierontapalveluja ilmaiseksi.

Pysäköinti Tapahtuma-alueella ei ole erikseen juoksijoille varattua pysäköintitilaa. Lähimmät parkkipaikat ovat Jäähallin parkkipaikka sekä Laakson ratsastuskentän yhteydessä ja Vauhtitiellä olevat parkkipaikat. Tapahtuman aikana ­EuroParkin pysäköintihallit P-Kluuvi, P-CityForum, P-Eliel ja P-Kamppi ovat edullisemmin juoksijoiden käytössä perjantaista sunnuntaihin. Ota Alku­lämmit­ telyä -sivulta EuroParkin alennuskoodi talteen, mikäli pysäköit edellä mainittuihin pysäköintihalleihin. Lisätiedot nettisivuilla.

Shake Out Run 17.5. PE Perjantaina päivää ennen HCRD-­tapahtumaa on mahdollisuus osallistua Shake Out Runiin klo 18. Lähtö Kisahallin edestä Mäntymäen kentän puolelta. Noin 20–30 minuutin verryttelevä juoksu herättelee kropan päivää ennen h-hetkeä.

Säännöt Helsinki City Running Dayn tapahtumiin osallistuvat sitoutuvat ilmoittautuessaan noudattamaan tapahtuman sekä Kansainvälisen Yleisurheiluliiton IAAF:n sääntöjä. Tapahtumat järjestävät Suomen Urheiluliitto, Helsingin Kisa-Veikot, Helsingin Poliisi-­ Voimailijat sekä Viipurin Urheilijat.

Tapahtumakuvaus Tapahtuman virallinen kuvaaja on Marathon Photos. Juoksukuvat tulevat katseltavaksi n. 1–3 päivää tapahtuma jälkeen omalta tulossivulta sekä Marathon Photosin nettisivuilta ­www­.­marathon-photos­.­com. Niitä voi halutessaan ostaa itselleen. Juoksija voi nähdä kuvat vain, jos hän on antanut ilmoittautuessaan kuvausluvan. Myös järjestäjä kuvaa juoksijoita tapahtuman aikana. Järjestäjällä on vapaa käyttöoikeus kuviin ja videoihin.

Helsinki City running day  11 


18.5.2019

HCRDkannustuspisteet

1

MUNKKINIEMI

3

Tule kannustamaan ja viihtymään yhteistyökumppaneidemme pisteille reitin varrelle! 29

Laajalahti

1 Ecco

ECCO vauhdittaa juoksijoiden askeleita Pikku Huopalahden rantapuistossa! 2

4

Sauna­lahti

Sportyfeel geelipiste, maratonin toinen kierros

KUUSISAARI isa Ku u s

Sportyfeel geelipisteellä juoksijoille tarjoillaan lisää energiaa maratonin toiselle kierrokselle!

Ice Power kylmähoitopiste, maratonin toinen kierros

3.

ie

VAIHTO

30

31

SEURA­ SAARI

Ice Power kylmähoitopisteestä saat lievitystä kipeille lihaksille sekä kannustusta viimeisille kilometreille!

LEHTI­ SAARI

Friskis & Svettis myös tänä vuonna menossa mukana! 4

Helsinkiläinen liikuntaseura Friskis&Svettis kannustaa juoksijoita Ruoholahden torilla huimalla fiiliksellä. Luvassa hauskaa ja energistä musaa – We’re So Excited!

6

32

Seurasaarenselkä

Insinööriliitto täyttää tänä vuonna 100!

7

P

Juhlavuoden kunniaksi Insinööriliitto ja Helsingin Insinöörit tarjoavat kannustusta ja viihdettä baanalla. Tunnelmaa luovat insinöörien kaikuvat kannustushuudot ja tanssitytöt, levyjä pyörittää DJ.

L

I

33

E

3

6 Lisää poweria Garminin Power Zonelta

ylä Länsivä

8

Garmin tarjoaa tänäkin vuonna juoksijoille Power Zonen! Garminin kannustuspisteen löydät Finlandiatalon takaa Karamzininrannasta. Garmin on paikalla koko päivän ajan.

34

Lauttas

7 SEAT - Hyvä kannustus on puoli voittoa

Tule nauttimaan kisatunnelmasta ja tsemppaamaan juoksijoita SEATin kannustuspisteelle Töölönlahdelle! Hyvät musiikit ja rennon tapahtumafiiliksen pisteellä tarjoilee Bassoradion mainiot DJ:t.

arent

5

3

5

2

Tarkat tapahtuma­ kohtaiset kartat

LAUTTA­ SAARI

9

www.hcrd.fi

12  Helsinki City running day  2/2019

35

Is o

Muutokset mahdollisia.

aarenti

kaari

e 11

10

36


Kartan merkit Juomapiste, WC, sienihuuhtelu

28

Sportyfeel geeliasema Icepower kylmähoitopiste

2

Kannustuspaikka

551

27

Nor

1

kiöl d e ns

dinka

Raitiovaunupysäkki

tu

Bussipysäkki

15

HCM km-tolppa 1. kierros

30

HCM km-tolppa 2. kierros

ren

Pac

ka

tu

26

iuk

St u

1

sen k at

MEILAHTI

42

Ma

u

Helsin

nn erh

ginka

int ie

18

HCR-reitti

tu

HCM 1. kierros

KALLIO

eim

Maali Finish Telia 5G Areena

Viestin vaihtopaikat

25

24

Kisatoimisto Expo

HCM 2. kierros

HCR HCM Marathonviesti Lähtö Start

2, 4, 10

Töölönlahti

HCM + Marathonviestin maaliintulo | Finish HC5-reitti

41

7

Lähdöt

Kisahalli

tu

lininka

Runeberginka

M e ch e

Hietaniemi

6

TÖÖLÖ

tu

2.

23

sm

40

a

KRUUNUN­ HAKA

Pohjois

Unioninkatu

Kia

5

ranta

VAIHTO

Ma nn

na

erh eim

B aa

int ie

KAMPPI

22

HC5

Eteläesplanadi

39

Lähtö Start 12

37

Bu

21

RUOHO­ LAHTI

ar l ev

di

KAARTIN­ KAUPUNKI

PUNAVUORI

18

24

Sinebrychofin puisto 13

38 4

17 14 19

ULLANLINNA JÄTKÄSAARI

KAIVO­ PUISTO

20

1. VAIHTO

15

16


HCR 2019 INFO ¡¡¡¡

HELSINKI CITY RUN PUOLIMARATON Ohjeita osanottajille Ajanotto Ajanotto tehdään juoksunumeroon kiinnitetyllä kertakäyttöisellä ajanottosirulla. Sitä ei tarvitse palauttaa. Ajanottojärjestelmän tuottaa Ultimate Sport Service. Lähtöaika rekisteröidään sirun avulla juoksijan ylittäessä lähtöviivan. ”Nettoaika” kertoo ajan lähtöviivalta maaliviivalle. Bruttoaika on juoksun virallinen aika. Se tarkoittaa juoksijan aikaa oman ryhmänsä lähtölaukauksesta maaliviivan ylitykseen.

Arvotavarasäilytys Kirjekuoreen mahtuvat pienet arvoesineet voi jättää 5 € maksua vastaan arvotavara­ säilytykseen Telia 5G Areenan itäkatsomon alle. Säilytys on avoinna kisapäivänä klo 9–21.30. Varaathan mielellään tasarahan. Huom! Käteismaksu.

Juomahuolto Helsinki City Runilla Reitillä on neljä huoltopistettä. Huoltopisteillä tarjotaan vettä ja Sportyfeel-urheilujuomaa, jota voit maistella etukäteen Lidlin valikoimista. Lisäksi maalissa on runsas huoltotarjonta.

Juoksunumero ja sen nouto Juoksunumero on henkilökohtainen eikä sitä saa turvallisuussyistä luovuttaa toisen henkilön käyttöön. Täytä kilpailunumeron takapuolelle lääkintähenkilöstöä varten henkilötiedot sekä ICE lähiomaisen puhelinnumero hätätapauksia varten (ICE = In Case Of Emergency). Kiinnitä numero paidan etupuolelle siten, että se on helposti luettavissa. Numerossa olevia mainoksia ei saa peittää, poistaa eikä taittaa. Numerotta juoksevat poistetaan reitiltä, eikä maaliin pääsee ilman numerolappua. Helsinki City Runin numerolappu sekä kisapaketti

14  Helsinki City running day  2/2019

t-paitoineen tulee hakea kisatoimistosta Töölön Kisahallilta viimeistään 1,5 tuntia ennen HCR:n starttia, eli klo 10.00 mennessä. Ensimmäinen lähtöryhmä starttaa klo 11.30.

Lähtöryhmät Helsinki City Runilla on 5 lähtöryhmää, joista ensimmäinen starttaa klo 11.30 ja siitä seuraavat noin 10 minuutin välein. Lähtöryhmät on määritetty huhtikuun lopussa ja tieto lähetetty osallistujille sähköpostitse. Huomaathan, että tämän jälkeen lähtöryhmää ei ole mahdollista enää vaihtaa. Lähtöryhmät ryhmitellään Mäntymäenkentälle noin 10–15 minuuttia ennen oman lähtöryhmän starttia, jonka jälkeen alkujumpataan, nostatetaan fiilistä ja siirrytään lähtöviivalle!

Kisatoimisto Kisatoimisto on auki perjantaina 17.5. klo 9–20 ja kisapäivänä 18.5. klo 8–14. Kisatoimista noudetaan kilpailunumero, Helsinki City Run t-paita sekä muu kisapaketti ja siellä voi tutustua Helsinki City Running Day Expoon, jossa on tarjolla kumppaneiden tuotteita ja palveluita sekä Intersport-juoksu­ kauppa.

Kilpailun kesto 3 tuntia Helsinki City Runin maksimikesto on kolme tuntia. Matkavauhtia on noudatettava myös väliaikapisteissä. Juoksija katsotaan keskeyttäneeksi, jos hän ei pysy kolmen tunnin maksimiajassa reitin tarkastuspisteissä. Maali ja maalihuolto suljetaan 3 tuntia viimeisen lähtöryhmän startin jälkeen.

Löytötavarat Löytötavaroita voi kysellä kilpailun aikana kisatoimiston info-pisteestä (Telia 5G Areena/ Hall of Fame). Kilpailun jälkeen löytötavaroita voi kysyä sähköpostilla maraton@sul.fi tai puhelimitse +358 44 335 0457

1

Palkinnot

Jokainen määräajassa maaliin tullut osallistuja saa Helsinki City Run -mitalin kaulaansa. Mitali toimii myös Helsinki City Running Dayn virallisten jatkojen sisäänpääsylippuna Apollo Live Clubille (klo 24 saakka). Kolme parasta naisten ja miesten yleisen sarjan juoksijaa palkitaan rahapalkinnoin. Lisäksi ikäsarjojen paras nainen ja mies palkitaan tavarapalkinnolla.

Peseytyminen Juoksijat peseytyvät juoksunumeroa näyttämällä veloituksetta Uimastadionilla. Uimastadionilla juoksijat pääsevät myös uimaan.

Tulokset Tulokset julkaistaan tapahtuman nettisivuilla www.helsinkicityrunningday.fi/tulokset-hcr/. Tapahtuman aikana kaikki tulokset päivittyvät reaaliaikaisena Ultimate LIVE-älypuhelinsovellukseen (iPhone, Android tai Windows Phone).

WC:t Väliaikaisia WC-rakenteita on tapahtuma-­ alueella useita, mm. lähtöalueella. Juoksijoiden käytössä ovat myös Telia 5G Areenan ja Kisahallin WC:t. Huomioithan, että suuri osallistujamäärä voi johtaa jonoihin. Mikäli jokin asia jäi askarruttamaan, lisää infoa löydät www.helsinkicityrunningday.fi/info/


HCM 2019 INFO

¡¡¡¡

GARMIN HELSINKI CITY MARATHON Ohjeita osanottajille Ajanotto

Jänikset

Ajanotto tehdään juoksunumeroon kiinnitetyllä kertakäyttöisellä ajanottosirulla. Sitä ei tarvitse palauttaa. Ajanottojärjestelmän tuottaa Ultimate Sport Service. Lähtöaika rekisteröidään sirun avulla juoksijan ylittäessä lähtöviivan. ”Nettoaika” kertoo ajan lähtöviivalta maaliviivalle. Bruttoaika on juoksun virallinen aika. Se tarkoittaa juoksijan aikaa oman ryhmänsä lähtölaukauksesta maaliviivan ylitykseen. Juoksijan tulee juosta kaikissa kontrollikohdissa ajanottolaitteiden kohdalta ajan saadakseen.

Juoksun jänikset auttavat varsinkin ensikertalaisia säilyttämään tasaisen vauhdin koko juoksun ajan. Juoksussa toimivat jänikset löytyvät lähtöpaikalta tavoiteaikakylttien luota. Erotat jänikset muusta joukosta kirkkaanvärisistä liiveistä sekä viireistä, joissa tavoiteaika myös näkyy. Maratonin jänikset juoksevat tavoiteaikoihin 3.30 h, 3.45 h, 4 h, 4.15 h, 4.30 h, 5 h ja 5.30 h.

Arvotavarasäilytys Kirjekuoreen mahtuvat pienet arvoesineet voi jättää 5 € maksua vastaan arvotavarasäilytykseen Telia 5G Areenan itäkatsomon alle. Säilytys on avoinna kisapäivänä klo 9–21.30. Varaathan mielellään tasarahan. Huom! Käteismaksu.

Huoltopisteet ja omat juomat maratonilla Garmin Helsinki City Marathonin reitillä on yhteensä 15 huoltopistettä ja yksi Sportyfeel-geelipiste. Reitillä tarjotaan vettä ja Sportyfeel-­urheilu­juomaa, jota voit maistella etukäteen Lidlin valikoimista. Lisäksi Sun-Maid tarjoaa energiaa juoksuun reitillä. Neljällä huoltopisteellä on tarjolla Sun-Maid rusinoita ja perinteisellä venäläisellä tavalla valmistettuja Myrttisen suolakurkkuja. Maalissa juoksijat vastaanottaa runsaampi huoltotarjonta. Huoltopisteiden tarkat sijainnit löydät nettisivuilta ja lehden kartasta. Kaikilla huoltopisteillä on WC:t. Mikäli käytät maratonilla omia juomia, voit tuoda ne kilpailupäivänä lauantaina kisatoimistoon niille varattuihin kuljetuslaatikoihin klo 8–13 välisenä aikana. Kullakin huoltopisteellä on oma laatikko juoksijoiden omia juomia varten. Merkitse juomasi tunnistettavasti ja kirjoita niihin myös nimesi, juoksunumerosi ja huoltopisteen kilometri­ luku, jolle juomat viedään organisaation toimesta. Huoltopisteiden numeroinnit löydät osoitteesta www.helsinkicityrunningday.fi/info/helsinki-­city-marathon-info/

Keskeyttäminen Keskeyttäneiden kuljetus ja yhteys ensiapuun on järjestetty huoltopisteiltä maaliin TaksiHelsingin toimesta. Reitillä kiertää ensiapuhenkilöstöä polkupyörillä tai skoottereilla ja heidän kauttaan saat myös yhteyden lääkintähuoltoon. Maalissa on lisäksi ensiapupiste.

Kilpailun kesto 6 tuntia

Numeron nouto ja lähtöaika Helsinki City Marathonin numerolappu sekä kisapaketti t-paitoineen tulee hakea kisatoimistosta Töölön Kisahallilta viimeistään 1,5 tuntia ennen maratonin starttia, eli 13.30 mennessä. Maratonin lähtöaika on 15.00.

1

Palkinnot

Jokainen tavoiteajassa maaliin tullut juoksija palkitaan Helsinki City Marathon -muistomitalilla. Mitali toimii myös Helsinki City Running Day:n jatkobileiden sisäänpääsy­lippuna Apollo Live Clubille (klo 24 saakka). Miesten ja naisten yleisen sarjan kolme parasta palkitaan rahapalkinnoin ja sijat 1.–10. tavarapalkinnolla. Ikäsarjojen kolme parasta naista ja miestä saavat lisäksi tavarapalkinnot.

Garmin Helsinki City Marathonin maksimikesto on kuusi tuntia. Matkavauhtia on noudatettava myös väliaikapisteissä. Juoksija katsotaan keskeyttäneeksi, jos hän ei pysy kuuden tunnin maksimiajassa reitin tarkastuspisteissä. Maali ja maalihuolto suljetaan 6 tuntia lähdön jälkeen.

Peseytyminen

Määräajat: \\ 10 km kohdalla 1.24 h lähdöstä \\ 20 km kohdalla 2.49 h lähdöstä \\ 30 km kohdalla 4.17 h lähdöstä \\ 40 km kohdalla 5.40 h lähdöstä

Tulokset julkaistaan tapahtuman nettisivuilla www.helsinkicityrunningday. fi/tulokset-hcm/ Tapahtuman aikana kaikki tulokset päivittyvät reaaliaikaisena Ultimate LIVE-älypuhelinsovellukseen (iPhone, Android tai Windows Phone).

Kisatoimisto ja Expo Kisatoimisto on auki perjantaina 17.5. klo 9–20 ja kisapäivänä 18.5. klo 8–14. Kisatoimistosta noudetaan kilpailunumero, Helsinki City Marathon t-paita sekä muu kisapaketti ja siellä voi tutustua Helsinki City Running Day Expoon, jossa on tarjolla kumppaneiden tarjouksia ja palveluita sekä Intersport-juoksukauppa. Kisatoimistoon on vapaa pääsy, joten ota juoksusta kiinnostunut ystäväsi mukaan!

Juoksijat peseytyvät juoksunumeroa näyttämällä veloituksetta Uimastadionilla. Uimastadionilla juoksijat pääsevät myös uimaan.

Tulokset

WC:t Väliaikaisia WC-rakenteita on tapahtuma-­ alueella useita, mm. lähtöalueella. Juoksijoi­ den käytössä ovat myös Telia 5G Areenan ja Kisahallin WC:t. Huomioithan, että suuri osallistujamäärä voi johtaa jonoihin. Reitin WC:t on merkitty reittikarttaan.

Löytötavarat Löytötavaroita voi kysellä kilpailun aikana kisatoimiston info-pisteestä (Telia 5G Areena/ Hall of Fame). Kilpailun jälkeen löytötavaroita voi kysyä sähköpostilla maraton@sul.fi tai puhelimitse +358 44 335 0457. Helsinki City running day  15 


MARATHONVIESTI 2019 INFO ¡¡¡¡

HELSINKI CITY MARATHONVIESTI Ohjeita osanottajille Ajanotto

Maalissa on laajempi huoltotarjonta. Kaikki joukkueen juoksijat ovat oikeutettuja maalihuoltoon. Huom! Maalihuoltoon pääsee vain numerolappua näyttämällä.

Ajanotto tapahtuu viestikapulassa olevan ajanottosirun kautta. Viestikapula annetaan seuraavan osuuden juoksijalle vaihtopisteellä. Joukkue juoksee yhteisaikaa, henkilökohtaisia aikoja ei oteta. Helsinki City Marathonin normaalit väliaikapisteet ovat käytössä myös viestillä 10 km välein ja joukkue voi seurata juoksun etenemistä Ultimate Live -tulospalvelusovelluksesta.

samassa kuoressa) sen aukioloaikoina perjantaina tai lauantaina, kuitenkin viimeistään 1,5 tuntia ennen ensimmäisen juoksijan lähtöä eli klo 13.30 mennessä. Numeroinnit ovat mallia esim. A151, B151, C151 ja D151 siten, että ensimmäisen osuuden juoksijalle tulee A, toisen B jne. Juoksijat saavat ”viestikapulan” kirjekuoressa numeroiden noudon yhteydessä. Viestikapula on paksumpaa materiaalia oleva numerolappu ajanottosirulla, joka joukkueen tulee kääriä rullalle ennen lähtöä. Nettisivuilla on video-ohje numerolapun rullaamiseen ja kiinni liittämiseen. Joukkueen jäsenten numerolapuissa ei ole ajanottosirua. Tämä mahdollistaa sen, että tänä vuonna koko joukkue voi yhdessä ylittää maaliviivan ilman pelkoa ajanoton sekaantumisesta. Joukkueen jäsenet saavat tapahtumapaidat sekä varustesäilytyskassit Kisatoimistosta numeroidennoudon yhteydessä.

Joukkueenjäsenet Joukkueen jäsenten tietoja voi muuttaa tapahtumaan saakka, kunhan joukkueen yhteyshenkilön tiedot ja joukkueen nimi pysyvät samana virallisen ilmoittautumisajan päättymisen (29.4.) jälkeen.

Huolto Marathonviestissä

Numerolappujen noutaminen ja ”viestikapula”

Reitillä on Garmin Helsinki City Maratonin huoltopistetarjonta eli yhteensä 15 huoltopistettä sekä Sportyfeel-geelipiste. Lisäksi neljällä huoltopisteellä on tarjolla Sun-Maid rusinoita ja perinteisellä venäläisellä tavalla valmistettuja Myrttisen suolakurkkuja.

Joukkueen numerot ja viestikapula (ajan­otto­sirun sisältävä, kapulan muotoon rullattava paksumpi numerolappu) haetaan yhdellä kerralla Kisatoimistosta Töölön Kisahallilta (joukkueen kaikki numerot ovat

MUNKKINIEMI

28

3

2

551

27

29

Nord

1

ensk

iöldin

katu

26

4

ka

3.

Lähtö Start

sen

VAIHTO

kat

30

MEIL AHTI

25

Ma

Maali Finish

nn erh eim 2, 4, 10

ie

Telia 5G Areena

SEURA­ SA ARI

K ALLIO

int

31

18 Kisatoimisto Expo

24

Töölönlahti

6

41

Kisahalli

Runeberginkatu

Meche lininka

32

Hietaniemi

TÖÖLÖ

2.

tu

Seurasaarenselkä

23

VAIHTO

KRUUNUN­ HAK A

Kia

P

Unioninkatu

7

sm

40

a Ma

Laut tasa

9

Is o

Eteläesplanadi

RUOHO­ L AHTI 38

Bu

21

lev

a rd

i

K A ARTIN­ K AUPUNKI

PUNAVUORI

18

24

Sinebrychofin puisto

13

17

14

L AUT TA­ SA ARI 35

37

arentie

K AMPPI

ä nsiväyl

12 34

39

ie

8

22

int

E

na

eim

B aa

erh

I

nn

L 33

anta

LEHTI­ SA ARI

Helsinginkatu

42

u

5

re n

ntie

St u

saare

iuk

Kuusi

Pac

KUUSISA ARI

tu

Sauna­ lahti

Pohjoisr

Laajalahti

11 10

kaari

19

36

ULL ANLINNA JÄTK ÄSA ARI

20

1. Muutokset mahdollisia.

16  Helsinki City running day  2/2019

K AIVO­ PUISTO

VAIHTO

15

16


Reitti, lähtöaika ja kilpailun kesto Lähtöpaikka, reitti ja maali ovat täsmälleen samat kuin Garmin Helsinki City Marathonilla. Vuonna 2019 myös Marathonviestin lähtö on Garmin Helsinki City Marathonin kanssa yhtä aikaa klo 15.00 Mäntymäentieltä (Paavo Nurmen patsas). Maali on muiden tapahtumien tapaan Telia 5G Areenalla. Ensimmäisen osuuden juoksija lähtee matkaan Mäntymäentieltä, Paavo Nurmen patsaalta klo 15.00. Kilpailun maksimikesto on 6 tuntia.

1

Vaihdot ja vaihtaminen

Mikäli et ole ensimmäisen osuuden juoksija tulee sinun siirtyä vaihtoalueelle (ks. kartasta) odottamaan joukkueesi viestintuojaa. Joukkueen jäsenet siirtyvät vaihtoalueelle itsenäisesti julkisella liikenteellä (osallistumismaksuun sisältyvät HSL-kertaliput). Katso julkisen liikenteen ohjeistus alareunasta tai osoitteesta www. reittiopas.fi. Vaihtoalueet on merkitty selvästi reitillä. Joukkueen seuraava juoksija odottaa vaihtoalueen sivussa vaihtokarsinassa omaa vuoroaan. Sovi viestintuojan kanssa vaihdon aikataulu arvioimalla kaverin juoksuaika ja ole ajoissa paikalla. Vaihto tapahtuu viestikapulaa vaihtamalla. Osuutensa juossut viestintuoja palaa vaihtopaikalta Telia 5G Areenalle eteläisestä portista, saa mitalin kaulaansa ja maalihuollon. Huom! Pidäthän numerolapun rinnassa vielä juoksun jälkeenkin, sillä maalialueelle pääsee vain numerolapulla.

Varustesäilytys ja varusteiden kuljetus osuuksien välillä Vaihtopaikoilla ei ole erillistä tavaran­säilytystä vaan vaihtovarusteet kannattaa siirtää juoksijalta toiselle vaihdossa. Tuo osuutta juoksevan viestintuojan vaihtotavarat vaihtopaikalle ja jätä omat tavarasi viestintuojalle. Mikäli haluatte käyttää varustesäilytystä, on se avoinna Telia 5G Areenan takana Bollis-kentällä klo 9–21.30. Varustesäilytykseen jätetään tavarat Kisatoimistosta saatuihin tavarapusseihin. Kaiken säilytettävän tavaran tulee mahtua pussiin, eli ota mukaan vain välttämättömät tavarat.

Viestiosuudet ja niille siirtyminen Viestiosuudet ovat noin 15, 8, 7 ja 12 kilometriä, eli vaihtopaikat sijaitsevat noin 15 kilometrin kohdalla Kaivopuiston Merisatamassa, 23 kilometrin kohdalla Töölönlahden puistossa ja 30 kilometrin kohdalla Munkkiniemen Pikkuniemessä. Vaihdot on sijoitettu paikkoihin, joihin on suhteellisen helppo

päästä julkisilla liikennevälineillä. Vaihtoihin ei ole erillistä kuljetusta. Katso sivun alareunasta vaihtopaikat ja julkisen liikenteen ohjeistus. Helsingin sisäisen liikenteen kertalippu kuuluu kaikille juoksijoille hintaan ja niille ketkä juoksevat väliosuuden on varattu 2 kpl kertalippuja. Huomioikaa, että siirtymiseen voi mennä runsaasti aikaa, jotta ehditte valmiiksi vaihtoon ennen viestintuojaa!

1

Palkinnot

Kaikki juoksun maksimiajassa suorittaneet joukkueenjäsenet saavat Helsinki City Running Day -mitalin. Mitali toimii myös Helsinki City Running Dayn jatkojen sisäänpääsylippuna Apollo Live Clubille (klo 24 saakka). Vuonna 2019 Helsinki City Marathonviestin kolme parasta joukkuetta palkitaan tuotepalkinnoin. Marathonviestissä ei ole sarjoja.

Peseytyminen

(Hammarskjöldintie 5, 00250 Helsinki). Uimastadionilla juoksijat pääsevät myös uimaan.

Tulokset Tulokset julkaistaan tapahtuman nettisivuilla www.helsinkicityrunningday.fi/ tulokset-hcmv/. Tapahtuman aikana kaikki tulokset päivittyvät reaaliaikaisena Ultimate LIVE-älypuhelinsovellukseen (iPhone, Android tai Windows Phone). Joukkue juoksee yhteisaikaa.

WC:t Väliaikaisia WC-rakenteita on tapahtuma-­ alueella useita, mm. lähtöalueella. Lisäksi vuonna 2019 jokaiseen vaihtopaikkaan on tuotu WC-rakenteet. Juoksijoiden käytössä ovat myös Telia 5 G Areenan ja Kisahallin WC:t. Huomioithan, että suuri osallistujamäärä voi johtaa jonoihin. Reitin WC:t on merkitty reittikarttaan.

Juoksijat peseytyvät juoksunumeroa näyttämällä veloituksetta Uimastadionilla

Julkisen liikenteen ohje Töölön Kisahallin kisatoimistosta vaihtopaikoille VAIHTO (15 km) Merisatamanranta (Kaivopuisto) Töölön sairaalan pysäkiltä (H1314, osoite: Topeliuksenkatu 10) bussi 18  Eiran sairaalalle (H1178). 1

Töölön sairaala

VAIHTO (30 km) Pikkuniemen levennys (Munkkiniemen ja Kuusisaaren rajasilta) Oopperan pysäkiltä rautiovaunu 4  Meilahdentielle (H0117) ja bussilla 551  Kuusi­niemen­tielle (H1411) ja kävely 250 metriä takaisin tulosuuntaan. 3

Ooppera

18

Tai Oopperan pysäkiltä rautiovaunu 10  Tarkk’mpujan­kadulle ja kävely 750 m tai jatka bussilla 24 Johanneksenkirkolta  Kapteenipuistikolle. Ooppera

Johanneksenkirkko

10

24

VAIHTO (23 km) Karamzininranta Kaikki Elielinaukiolle menevät bussit sekä raitiovaunut 4, 10 ja 2 tai kävellen 1 km. Päätepysäkki Elielinaukio.

Meilahdentie

4

551

Tai Töölön kisahallin pysäkiltä bussi 218, 235, 321, 332, 345, 415 tai 436  Töölön tullin pysäkille (H1919) ja bussilla Tukholmankadun puoleiselta Töölön tullin pysäkiltä (H1679) bussilla 551  Kuusi­niemen­tielle (H1411) ja kävely 250 metriä takaisin tulosuuntaan. Töölön kisahalli

Töölön tulli

218, 235, 321, 332, 345, 415, 436

551

2

MAALI – Telia 5G Areena

Elielinaukiolle

4

10

2

Katso tapahtumapäivän ajan­ tasaiset reittitiedot ja aikataulut osoitteesta www.reittiopas.fi

Helsinki City running day  17 


DOUBLE 2019 INFO ¡¡¡¡

HELSINKI CITY DOUBLE Ohjeita osanottajille Helsinki City Doublen juoksijat juoksevat sekä Helsinki City Run -puolimaratonin että Garmin Helsinki City Marathonin 18.5.2019. Tarkempaa infoa tapahtumista saat sivulta 14 (HCR info) ja 15 (HCM info).

pientä purtavaa ja juotavaa, joita Helsinki City Doublen juoksijoilla on mahdollisuus tankata ennen maratonstarttia. Doublen juoksija vastaa itse ehtimisestään maratonin lähtöön klo 14.45 mennessä.

Aikataulu, lähdöt ja maali Doublen juoksijat saavat valita itse HCRpuoli­maratonin lähtöryhmän. Helsinki City Run lähdöt ovat 11.30–12.10 aina 10 minuutin välein (5 lähtöryhmää). Puolimaraton on suoritettava 3 tunnin määräajassa ja Doublen juoksijan on ehdittävä ryhmittymään Garmin Helsinki City Marathonin lähtöön klo 14.45 mennessä. Maalialueelta (Telia 5G Areena) kävelee n. 10 minuuttia maratonin lähtöpaikalle (Mäntymäentie). Doublen juoksijoiden on suoritettava Garmin Helsinki City Marathon 6 tunnin määräajassa.

Aitio Helsinki City Doublen juoksijoille Helsinki City Doublen juoksijat saavat Telia 5G Areenalta käyttöönsä aition, jossa voivat omalla vastuulla säilyttää tavaroitaan juoksujen välillä. Aitioon pääsee vain Helsinki City Double numerolappua näyttämällä. Mikäli tarvitset arvotavarasäilytystä, lue lisää HCRD:n yleisestä infosta. Aitiossa on tarjolla

Lähtö Start

18  Helsinki City running day  2/2019

Numeroiden nouto ja ajanotto Helsinki City Doublen juoksijat noutavat HCRD Expon Kisatoimistosta kirjekuoren, jossa ovat sekä Helsinki City Run -puoli­ maratonin että Garmin Helsinki City Marathonin numerolaput. Lisäksi juoksijat saavat sekä Helsinki City Runin että Marathonin tapahtumapaidat. Kirjekuori ja paidat on noudettava 1,5 tuntia ennen HCR-starttia eli lauantaina 18.5.2019 klo 10.00 mennessä. HUOM! Helsinki City Doublen juoksijoiden on vaihdettava numerolaput matkojen välillä, jotta ajanotto voidaan taata. Helsinki City Run-matkalla on käytettävä sille kuuluvaa numerolappua ja Garmin Helsinki City Marathonilla maratonin numerolappua.

1

Sarjat ja palkinnot

Helsinki City Doublen juoksijat saavat sekä HCR-mitalin että HCMmita­lin mikäli suorittavat molemmat matkat määräajassa. Doublen juoksijat kilpailevat

sekä puolimaratonin että maratonin sarjoissa, mutta osallistuvat lisäksi Helsinki CIty Double yhteenlaskettuun tulossarjaan M/N. Kolme parasta miestä ja naista palkitaan tuotepalkinnoin. Palkinnot voi noutaa Telia 5G Areenan kisainfosta (Hall of Fame).

Tulokset Tulokset julkaistaan tapahtuman nettisivuilla https://www.helsinkicityrunningday.fi/ tulokset-hcrd/ Tapahtuman aikana kaikki tulokset päivittyvät reaaliaikaisena Ultimate LIVE-älypuhelinsovellukseen.

Peseytyminen Juoksijat peseytyvät juoksunumeroa näyttämällä veloituksetta Helsingin Uimastadionilla. Uimastadionilla juoksijat pääsevät myös uimaan maauimalaan.

WC:t Väliaikaisia WC-rakenteita on tapahtuma-alueella useita, mm. lähtöalueella. Juoksijoiden käytössä ovat myös Telia 5G Areenan ja Kisahallin WC:t. Huomioithan, että suuri osallistujamäärä voi johtaa jonoihin. Reitin WC:t on merkitty reittikarttaan.

Shake Out Run perjantaina 17.5. HERÄTTELE KEHOSI Shake Out Runilla ja tapaa myös muut Helsinki City Running Dayn juoksijat päivää ennen h-hetkeä! Shake Out Run on kaikille avoin n. 20–30 minuutin verryttelevä juoksu. Juoksu lähtee perjantaina 17.5. klo 18 Kisahallin edestä (Mäntymäen kentän puolelta), tervetuloa mukaan!


HELSINKI CITY RUNNING DAY 2019 INFO

¡¡¡¡

TAPAHTUMA-ALUE

Evenemangsområde  Event area

Kartan merkit

2, 3

HCR-juoksureitti

atu ldink nskiö e d r No

HCM-juoksureitti 1. kierros | 1. lap

Minimarathon Lähtö Start

HCM + Marathonviestin maaliintulo | Finish

Eläintarhan kenttä

2, 3

Pohjoin

HC5-juoksureitti

e Vauhtiti

HCM-juoksureitti 2. kierros | 2. lap

en Stad

HCM 2. kierros + Marathonviestin aloituskohta | 2. lap + Relay starts

iontie

Uim

Jäähalli

BO

2

LL

as t a

dion

inp o

lku

IS

2, 4, 10

Maali Finish

Olympiastadion

2. Oranssi

11.40

| Orange

5. Sininen

| Blue

12.10

1, 8 Kokoontumisalue Meeting area

ie

12.00

int

| Green

eim

4. Vihreä

erh

11.50

nn

3. Keltainen | Yellow

tie

11.30

HCR 1. lähtö klo 11.30 HCM klo 15.00 Marathonviesti klo 15.00 Lähtö Start

Ma

1. Valkoinen | White

ar s ld i n

Lähtöaika Starting time

mm

k jö

2, 4, 10

e

Väri Colour

urmen ti

HCR-LÄHTÖRYHMÄT

Ha

Paavo N

HC5 varusteiden nouto HC5 equipment pick up

e Top

liuk sen k at u

HUOM!

Tieto lähtöryhmästäsi ja numerostasi on lähetetty sähköpostiisi. Voit myös tarkistaa omasi profiilistasi, johon sait tunnukset ilmoittautumisen yhteydessä. Voit myös tarkistaa ne tapahtuman www-sivuilta.

Kisatoimisto Expo Kisahalli

He 2, 4, 10

Muutokset mahdollisia.

ls

in in g

k at

u

1, 8

Helsinki City running day  19 


HELSINKI CITY RUNNING DAY 2019 INFO ¡¡¡¡

MITÄ-MISSÄ-MILLOIN?

Vad-När-Hur? What-Where-When?

Mitä

Missä

Milloin

Perjantai 17.5.2019 Juoksunumeroiden nouto (HCM, Marathonviesti, HCR, 5 km, Double & Minimarathon) + yhteistyökumppaneiden esittelypisteet ja Intersport-kauppa

Kisahalli (Paavo Nurmen kuja 1)

9.00–20.00

Norlandia Minimarathonin kisatoimisto aukeaa Eläintarhan urheilukentällä Huom. eri sijainti kuin perjantaina

Eläintarhan Urheilukenttä (Vauhtitie 6)

7.30–9.00

Juoksunumeroiden nouto Huom! Viimeistään 1.5 h ennen omaa lähtöä!

Kisahalli (Paavo Nurmen kuja 1)

8.00–14.00

Yhteistyökumppaneiden esittelypisteet ja Intersport-kauppa

Kisahalli (Paavo Nurmen kuja 1)

8.00–14.00

Telia 5G-Areenan katsomot aukeavat katsojille

Telia 5G-Areena

8.30

Norlandia Minimarathonin lähdöt alkavat Eläintarhan urheilukentällä

Eläintarhan Urheilukenttä (Vauhtitie 6)

9.00

Varuste- ja arvotavarasäilytys avoinna

Bollis 6 (tekonurmikenttä Areenan takana)

Helsinki City Run lähtöryhmä 1 (lähtöryhmät 10 minuutin välein)

Mäntymäentie, Paavo Nurmen patsaan läheisyys

11.30

Omien juomien tuonti kisatoimistoon päättyy (vain HCM)

Kisahalli (Paavo Nurmen kuja 1)

13.00

Kisainfo aukeaa Telia 5G-Areenalla

Telia 5G-Areena, Ravintola Bolliksen vieressä

14.30

Garmin Helsinki City Marathonin + marathonviestin lähtö

Mäntymäentie, Paavo Nurmen patsaan läheisyys

15.00

Helsinki City 5 lähtö

Ruoholahdentori

15.15

Telian kisainfo sulkeutuu ja HCM + Double kilpailuaika päättyy

Telia 5G-Areena

21.15

Varuste- ja arvotavarasäilytys sulkeutuvat

Bollis 6 (tekonurmikenttä Areenan takana)

21.30

Lauantai 18.5.2019

9.00–21.30

Tarkennettu aikataulu tapahtumien nettisivuilla.

Kartoissa käytetyt symbolit

P PK E

Kartsymboler

Map keys

Varustesäilytys Varusteiden tuonti klo 9.00–21.30

Till klädförvaringen Öppen för utrustningsförvaring kl 9.00–21.30

Route to equipment storage Open for bringing equipments 9.00–21.30

Juoksu­ numeron nouto

Utdelning av nummerlappar

Bib number pick-up

Lähtöön HCM + HCR + viesti

Till startlinjen HCM + HCR + stafett

Route to start line HCM + HCR + relay

Raitiovaunu­pysäkki

Spårvagnshållplats

Tram stop

HCM ja viesti uloskäynti

HCM och stafett utgång

HCM and relay exit

Maalihuolto

Målservice

Finish area refreshments

HCR ja HC5 uloskäynti

HCR och HC5 utgång

HCR and HC5 exit

Hieronta

Massage

Massage

Portaat Pohjoiselle Stadionintielle

Trappor till Norra Stadionvägen

The stairs to Pohjoinen Stadiontie

Palautumis­ alue

Återhämtnings-område

Recovery area

Helsinki City 5 varusteiden nouto

Helsinki City 5 avhämtning av utrustning

Helsinki City 5 pick up equipment

Varuste­ säilytys

Klädförvaring

Equipment storage

Pohjoinen katsomo

Norra läktaren

North stand

Arvotavarasäilytys

Värdesaks-­ förvaring

Storage (valuables)

Pääkatsomo

Huvud läktaren

Main stand

Vaatteidenvaihto

Omklädning

Changing rooms

Eteläinen katsomo

Södra läktaren

South stand

WC

WC

WC

Katsomot

Åskådar­läktarna

Stands

Suosittelemme käyttämään julkisia kulkuneuvoja tapahtumaan tullessanne. Vi rekommenderar allmänna transportmedel då ni kommer till evenemanget. / We recommed You use public transport when arriving to the event. 20  Helsinki City running day  2/2019


HELSINKI CITY RUNNING DAY 2019 INFO

¡¡¡¡

Klädförvaring  Bag drop nen Pohjoi

No rde nsk iöl din ka tu

VARUSTESÄILYTYS

Portaat Pohjoiselle Stadionintielle ja uimastadionille

Jäähalli

BO

P

LL

IS

Maali Finish

u kat eilu Urh

PK

E

Olympiastadion

HCR + HC5 ulos | exit

HC5 varusteiden nouto HC5 equipment pick up Muutokset mahdollisia.

tie Stadion

HCM + Marathonviesti ulos | exit

Lähtöön

VARUSTEET SÄILYTYKSEEN VARUSTEPUSSISSA Huom! Helsinki City 5 varustesäilytys on Ruoholahdentorilla ja siirtyy juoksun jälkeen Telia 5G Areenalle.

Pakkaa kaikki tavarasi pussiin siten, että pussin saa vielä kiinni. (Pussin koko 50 x 55 cm)

Varustesäilytys sijaitsee Telia 5G-Areenan vieressä sijaitsevalla pallokentällä ”Bollis”. Säilytys on auki tapahtumapäivänä kello ­9.00–21.30 ja säilytykseen voi jättää omalla vastuulla tavaraa vain sitä varten jaetussa virallisessa varustesäilytys­pussissa.

Tuo varustesäilytyspussi juoksunumerosi osoittamalle varustesäilytysalueelle. Varustesäilytysalueet on jaoteltu juoksunumeroiden mukaan.

3

1

Pussin juoksija saa kisatoimistosta noutaessaan oman juoksunumeronsa. Pussi on vedenkestävä. 1

Varusteiden vaihto tapahtuu Bolliksella olevissa teltoissa. Teltat on merkitty selkeästi kyltein. Liimaa varustesäilytyspussiin oma juoksunumerotarrasi, jonka löydät kisatoimistosta saamastasi osallistujakuoresta. 2

4

Siirry lähtöalueelle Mäntymäen tielle, Paavo Nurmen patsaan läheisyyteen hyvissä ajoin ennen starttia. Nouda varustesäilytyspussisi juoksun jälkeen omaa juoksunumeroasi näyttämällä. Huomioithan, että pussi luovutetaan vain henkilölle, jolla on näyttää pussissa olevaa numeroa vastaava juoksunumero. HUOM! Järjestäjät eivät vastaa varuste­ säilytykseen jätetyistä arvotavaroista, joille on järjestetty oma maksullinen arvotavarasäilytys Bolliksella Telia 5G-Areenan katsomorakenteiden alla.

2

3

4

Helsinki City running day  21 


HELSINKI CITY 5 INFO ¡¡¡¡

HELSINKI CITY 5 Ohjeita osanottajille Aikataulu ja lähtöalueen palvelut Juoksu lähtee klo 15.15 Ruoholahden torilta. HUOM! Muista hakea numerolappu hyvissä ajoin Töölön Kisahallilta ja varaa runsaasti aikaa siirtymiseen Ruoholahden lähtöpaikalle ja siellä ryhmittymiseen. Mikäli tarvitset Helsingin sisäisen liikenteen lipun, saat sen numeronnoudon yhteydessä. Huom! Ruoholahden torilla ei ole numeroiden jakoa. Varustesäilytys on avoinna klo 13 alkaen Ruoho­lahden torilla. Pakkaa vaihtovaatteet Kisahallin kisatoimistosta saamaasi varustekassiin ja luovuta kassi varustesäilytysrekkaan Ruoholahden torilla. Kassit siirretään lähtöpaikalta maaliin juoksun aikana ja ovat noudettavissa Telia 5G Areenan edestä (eteläinen puoli) Urheilukadulla olevasta varustesäilytysrekasta. Arvo­tavaroita voi jättää 5 € käteismaksulla Telia 5G Areenan arvotavarasäilytykseen (Telia 5G Areenan itäsivulla).

Huolto Reitillä on yksi huoltopiste ja maalissa laajempi huoltotarjonta.

Kilpailun kesto 1 tunti Helsinki City 5 -juoksun tavoitesuoritusaika on 1 tunti. Viiden kilometrin matka taittuu helposti niin juosten kuin kävellenkin tunnissa. Maali ja maalihuolto suljetaan reilu tunti lähdön jälkeen.

Numeron nouto ja kisatoimisto Helsinki City 5 numerolappu, tapahtumapaita ja varustekassi tulee hakea kisatoimistosta

22  Helsinki City running day  2/2019

Töölön Kisahallilta viimeistään 2 tuntia ennen starttia, eli 13.15 mennessä. Varaathan hyvin aikaa Ruoholahden torille siirtymiseen! Kisatoimistossa voi tutustua Helsinki City Running Day Expoon, jossa on tarjolla kumppaneiden tarjouksia ja palveluita sekä Intersport-juoksukauppa. Kisatoimistoon on vapaa pääsy, joten ota juoksusta kiinnostunut ystäväsi mukaan!

1

Palkinnot

Kaikki juoksun maksimiajassa suorittaneet saavat Helsinki City Running Day -mitalin. Mitali toimii myös Helsinki City Running Dayn jatkojen sisäänpääsylippuna Apollo Live Clubille (klo 24 saakka). Helsinki City 5 -juoksun kolme parasta naista ja miestä palkitaan rahapalkinnoin. Lisäksi ikäsarjojen parhaat palkitaan tuotepalkinnoin.

Tulokset Tulokset julkaistaan tapahtuman netti­sivuilla ­­www­­.­­helsinkicityrunningday­.fi/­tulokset-hc5/. Tapahtuman aikana kaikki tulokset päivittyvät reaaliaikaisena Ultimate LIVE-älypuhelin­ sovellukseen.

WC:t Väliaikaisia WC-rakenteita on tapahtuma-­ alueella Ruoholahden torilla. Juoksijoiden käytössä ovat myös Telia 5 G Areenan ja Kisahallin WC:t. Huomioithan, että suuri osallistujamäärä voi johtaa jonoihin. Reitin WC:t on merkitty reittikarttaan.

Peseytyminen Juoksijat peseytyvät juoksunumeroa näyttämällä veloituksetta Uimastadionilla. Uimastadionilla juoksijat pääsevät myös uimaan.

Sarjat ja reitti Sarjat ovat naiset yleinen, miehet yleinen, sekä 15-, 17- ja 19-vuotiaat tytöt ja pojat. Helsinki City 5 -katujuoksu lähtee Ruoho­ lahdesta, etenee keskustan halki Baanaa pitkin Musiikkitalolle ja Kiasmalle. Siitä reitti suuntautuu Töölönlahden upeissa maisemissa pohjoiseen Vauhtitielle aina Eläintarhan urheilukentälle saakka, jossa oikaistaan suoraan Telia 5 G Areenalle. Reitti on nopea, tasainen, kaupunkimainen ja kaunis.

Julkisen liikenteen ohje Lähtöpaikalle, Ruoholahden torille pääset parhaiten metrolla (Ruoholahden metroasema). Kisahallilta (Oopperan pysäkki) kaikki Elielinaukiolle menevät bussit ja ratikat 2, 10 ja 4 menevät keskustaan. Hyppää metroon joko Rautatie­aseman tai Kampin metroasemilta. Varaa aikaa Kisahallilta Ruoholahteen siirtymiseen 30 minuuttia. Rautatieasema/Kamppi

M


HELSINKI CITY 5 INFO

HELSINKI CITY 5 TAPAHTUMA-ALUE

¡¡¡¡

Evenemangsområde  Event area

Länsiväylä

HCR HCM Marathonviesti Reitti Route

Porkkalankatu

re Kellosaa

M

Ruoholahden tori Ruoholahti marketplace

tu i nk a

Itämerenkatu

a en silt t as a a r

Mechelin

L a ut

Ruoholahden metroasema Ruoholahti metro station

nranta Helsinki City 5 klo 15.15

Ruoholahti Muutokset mahdollisia.

HC5 LÄHTÖALUE

Lähtö Start

Startområde  Start area

Itämerenkatu M

Lähtö Start

Ruoholahdentori

nranta Kellosaare Varusteiden jättö (kuljetus maaliin) Muutokset mahdollisia.

Ruoholahti Helsinki City running day  23 


NORLANDIA MINIMARATHON 2019 INFO ¡¡¡¡

NORLANDIA MINIMARATHON LAUANTAIAAMUNA 18.5.2019

Tervetuloa koko perheen voimin Norlandia Minimarathonille, joka järjestetään Helsinki City Running Dayn aamuna Eläintarhan kentällä. Ilmoittautuminen tapahtuu osoitteessa www.minimarathon.fi

Norlandia Minimarathon on paljon muutakin kuin juoksua!  Norlandia Minimarathon tuo koko perheelle liikunnan riemua! Se on hyväntuulinen liikunta­tapahtuma, jossa lapset saavat kokea leikin ohella jännittävän kisatunnelman parhaat puolet. Eläintarhan kentälle on rakennettu useita lapsia viihdyttäviä toimintapisteitä, joissa aika varmasti kuluu nopeasti hauskan tekemisen merkeissä! Paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin ja juoksun jälkeen leikkejä voi jatkaa kentällä klo 12 saakka. Ensimmäiset juoksujen lähdöt tapahtuvat klo 9.00 Eläintarhan kentältä ja maaliin saavutaan n. kilometrin päätteeksi Telia 5G Areenalle.

Ohjeistus ILMOITTAUTUMINEN \\ Norlandia Minimarathonin virallinen ilmoittautumisaika päättyi 29.4. Jälki-ilmoittautumisia pystytään kuitenkin ottamaan vastaan kisapäivään saakka, mikäli juoksunumerot riittävät. Helpoiten ilmoittaudut osoitteessa www.helsinkicityrunningday.fi/minimarathon/

NUMEROLAPPU KISA­ TOIMISTOSTA ENNEN KISAA \\ Norlandia Minimarathonin numerot, t-paita ja kisapaketti haetaan ennen startteja joko perjantaina 17.5. Töölön Kisahallilta Helsinki City Running Dayn exposta klo 9–20 (osoite: Paavo ­Nurmen kuja 1, sisäänkäynti rattailla Mannerheimintien puolelta) tai aikaisin lauantaiaamuna 18.5. Eläintarhan urheilukentällä (osoite: Vauhtitie 6) klo 7.30–8.30. Osallistuja paketin saa noudettua minimaratoonarin nimellä ja juoksunumerolla.

TAPAHTUMAPAIKAT LA 18.5. \\ Norlandia Minimarathonin toimintapisteet La 18.5. Eläintarhan Urheilukenttä klo 8–12 (Vauhtitie 6, Helsinki) Jälki-ilmoittautuminen klo 7.30–8.30 \\ Norlandia Minimarathonin maali, mitalien jako ja maalihuolto La 18.5. Telia 5G Areena klo 8.30–12.00

24  Helsinki City running day  2/2019

JUOKSU JA SARJAT \\ Kaikkien minimaratoonareiden matka on noin 1 km. Missään sarjassa ei ole ajanottoa. Pienimmät voivat juosta tai kävellä reitin aikuisen kanssa. Alaikärajaa ei ole, alle 5-vuotiaat lähtevät reitille 5 v. sarjassa. Sarjat ovat 5–13 vuotiaille ja ne määriytyvät syntymäajan mukaan. Kilpailunumero tulee kiinnittää paidan etupuolen yläosaan siten, että se on helposti luettavissa. Numeron saa pitää juoksun jälkeen.

MAALI, MITALI JA MAALIHUOLTO \\ Kaikkien sarjojen maali sijaitsee Telia 5G Areenalla. Maalituuletuksen jälkeen jokainen minimaratoonari saa kaulaansa mitalin ja voi sen jälkeen siirtyä maalihuoltoalueelle, jossa tarjolla syötävää ja juotavaa. Eväät syödään Telia 5G Areenan katsomossa.

LÄHDÖT \\ Norlandia Minimarathonin lähdöt tapahtuvat ikäsarjoittain lauantaina klo 9 alkaen Eläintarhan kentältä. Katso ikäryhmien lähtöajat viereiseltä sivulta. Pienimmät lapset lähtevät tänä vuonna matkaan ensin. Paikalla tulee olla viimeistään klo 8.30, jolloin Kikattava Kakkiainen vetää aamujumpan. Lisäksi ennen jokaista lähtöä on pieni alkujumppa. Lähtöalueelle voi palata vielä oman juoksun jälkeen leikkimään, sillä alue on klo 12 asti auki.

UIMASTADION KUTSUU JUOKSUN JÄLKEEN \\ Norlandia Minimarathonin osallistumismaksuun kuuluu sisäänpääsy Uimastadionille. Sisään pääsee ilmaiseksi juoksunumerolla. Huoltajat maksavat hinnaston mukaisen maksun.


NORLANDIA MINIMARATHON 2019 INFO

¡¡¡¡

NORLANDIA MINIMARATHON TAPAHTUMA- JA LÄHTÖALUE Sarjat ja lähtöaikataulu 2019 Ikä

Lähtöryhmä

9.00

Tytöt 5 vuotta

Lähdöt 1, 2, 3

9.15

Pojat 5 vuotta

Lähdöt 4, 5, 6

9.30

Tytöt 7 vuotta

Lähdöt 7, 8

9.45

Pojat 7 vuotta

Lähdöt 9, 10

10.00

Tytöt 9 vuotta

Lähdöt 11, 12

10.15

Pojat 9 vuotta

Lähdöt 13, 14

10.30

Tytöt 11 vuotta

Lähdöt 15

10.30

Pojat 11 vuotta

Lähdöt 15

10.30

Tytöt 13 vuotta

Lähdöt 15

10.30

Pojat 13 vuotta

Lähdöt 15

Lava L ÄH

1 2

5 9

Kahvio

4 Sulkapalloliiton Minisulkis 5 Alppilan Salamoiden Freegym -piste 6 Sun-Maid & Kikattava Kakkiainen toimintapiste

NORLANDIA MINIMARATHON – REITTIKARTTA

Portti

10

7

Norlandian kierrätyspiste 2 Dinox-toimintapiste 3 YAG-maa (yleisurheiluaktiviteetteja)

E

8

6

Toimintapiste 1 Norlandia Norppa ja

ALU

Kokoontuminen lähtöön

3

Kisatoimisto

4

7 Pelastuslaitoksen toimintapiste 8 Valio Play: kasvomaalausta ja tuotejakelua 9 Perinneleikit 10 Jamkids: Musiikkipaja klo: 10–12

Norlandia Minimarathon – rutt karta tu dinka skiöl n e d Nor

Norlandia Minimarathon – route map Lähtö Start

e Vauhtiti

Eläintarhan kenttä

2,3

ie Vauhtit

Kello

Muutokset mahdollisia.

Lähtö Start

Pohjoin en Stad iontie

Reitti Eläintarhan toimintapisteille

Telia 5G-Areena 2

Maali

P

2, 4, 10

Reitti uimastadionille

PK

E

Muutokset mahdollisia.

Helsinki City running day  25 


prepare perform recover

KNEE BRACE

PER4MANCE 4way stretch

Back on Track Oy: 020 742 9900 finland@backontrack.fi


HENKILÖ

¡¡¡¡

HCRD siirtyy Hännisen aikaan! – Kokenut juoksumies Harri Hänninen Helsinki City Running Dayn johtoon TEKSTI TUOMO LEHTINEN  KUVAT ARI HYYTIÄINEN JA MARK SHEARMAN

Helsinki city running day  27 


HENKILÖ

¡¡¡¡

S

uomen Urheiluliiton Events-yksikön kipparina aloittaa elokuussa Harri Hänninen. Kokenut juoksuvaikuttaja on nähnyt elämänsä aikana juoksu­ liikuntaa monesta roolista, ja mies puhkuukin intoa päästessään kehittämään Suomen suurinta juoksutapahtumaa. – Olen koko elämäni ollut jollain tavoin tekemisissä juoksemisen kanssa. Oma kilpailu-ura kesti 20 vuotta. Pääsin näkemään urheilun parhaat puolet edetessäni aina arvokisatasolle asti. Sen jälkeen olen valmentanut eri tasoisia juoksijoita kohti unelmiaan sekä työskennellyt eri rooleissa juoksuliikunnan parissa. – Joku kysyi minulta eilen, että Harri sinä taidat tykätä juoksemisesta. Kyllä, minä rakastan tätä maailmaa, Hänninen fiilistelee. Harri Hänninen kuului koko 90-luvun Suomen eturivin maratoonareihin. Uran parhaina saavutuksina voidaan pitää kahta kahdeksatta sijaa Splitin ja Helsingin EM-maratoneilla 1990 ja 1994. Todellinen juoksemisen korkeakoulu oli 14 vuoden rupeama Kustannus Osakeyhtiö Juoksijan palveluksessa, ”Hänän” viimeisin vuosikymmen vierähti yhtiön toimitusjohtajana. Hän onkin nähnyt ja kokenut harrastuksen parissa tapahtuneet muutokset läheltä ja ehkä laajemmasta perspektiivistä kuin kukaan muu Suomessa. – Juoksuharrastus muuttuu samaa tahtia, kun ihmisten suhtautuminen juoksuun muuttuu. Polkujuoksun tulo oli iso murros perinteiseen juoksumarkkinaan, mutta myös ihmisten harrastaminen on muuttunut. Tällä hetkellä meillä on iso joukko kestävyysliikkujia, jotka ovat ”sekakäyttäjiä”. Moni harrastaa useaa lajia; triathlonia, pyöräilyä, hiihtoa. Muutos tarkoittaa tapahtumajärjestäjän näkökulmasta jatkuvaa ajan hermolla olemista. Palveluntarjonnan pitää kohdata ihmisten toiveisiin. Hänninen kiitteleekin Suomen Urheiluliitossa tehtyä seurantaa. Palautekyselyjen avulla on mahdollista peilata pinnan alla kyteviä toiveita. MUUTOS ON MAHDOLLISUUS – Isossa kuvassa maratonjuoksijoiden määrä on vähentynyt, ja nyt meilläkin on uutena ollut viesti ja vitosen juoksu. Puolikas vetää edelleen hyvin. Koko ajan pitää kehittää ja tuoda uutta, mitä nykyinen tiimi onkin ansiokkaasti tehnyt. Varsinkin vitonen nousee jatkuvasti suuremmaksi, mikä on hieno juttu. Pakettiin pitää tavalla tai toisella ottaa jatkossa myös muita tapahtumia. On tutkittava digitaalisten palveluiden mahdollisuuksia – miten ollaan lähellä asiakasta koko vuosi? Hänninen pohdiskelee.

28  Helsinki city running day  2/2019

”Tarina HCRD:n taustalla on upea.”

Tapahtumajärjestäminen on hänelle uusi maailma. Hänninen on ollut jo tänä keväänä SUL:n organisaation mukana imemässä oppia. – Olan takaa olen kurkistellut Helsinki City Running Dayn ja Naisten kympin rakentumista. Erilaisia liikkuvia osia on yllättävän paljon. Esimerkiksi erittäin tarkkojen suunnitelmien ja ohjeistuksien laatiminen sekä viranomaispaketti lupineen on iso paketti. Hyvin systemaattista työtä, joka vie oman aikansa. – Aivan huikeaa on ollut huomata vapaaehtoisten pyyteetön asenne. Ajattele – 1 200 vapaa­ ehtoista jotka viime kädessä mahdollistavat tapahtuman, uskomattoman sitoutunutta porukkaa! Hänninen vaikuttaa olevan innostunut kuin pikkupoika. – On mielekästä tehdä uusia asioita. Tarina taustalla on niin hieno ja SUL:n tekijätiimi osaava. Kaikki lähtee seuratasolta, se siellä on pohjalla, että joku lapsi harrastaa yleisurheilua. Meidän tehtävänämme on sen harrastuksen mahdollistamiseen. Tällä työllä on iso merkitys. x


Carry on. Keep running. CARING FOR YOU SINCE 1947 – SALVEQUICK.COM


KANSAINVÄLISYYS ¡¡¡¡

HCRD 2019

on kansainvälisempi kuin koskaan!

Taffel_Kikx_RUNNING_DAY_ILMOITUS_188X132_5.pdf

Kuva

Nina Kaverinen

\\ HCRD-tapahtumiin on jo tässä vaiheessa ilmoittautunut enemmän kansain­välisiä juoksijoita kuin viime vuoden tapahtumaan. Juoksijoita on ilmoittautunut jo lähes 1 500 yli 80:stä eri maasta. Eniten juoksijoita tulee Iso-Britanniasta ja toiseksi eniten hieman yllättävästikin Italiasta. Saksalaiset, ranskalaiset ja virolaiset yltävät myös Helsinki City Running Dayn TOP 5 kansalaisuuksiin. – Hienoa, että Helsinki City Running Day kiinnostaa maailmalla. Toukokuinen Helsinki tarjoaakin parhaimmat mahdolliset edellytykset juoksutapahtuman järjestämiseen. Puhdas ilma, kaunis, merellinen Helsinki ja noin 15 asteen keskilämpö tarjoavat idyllisen juoksukokemuksen. Eikä siitäkään haittaa ole, että Helsinki on alkanut kiinnostaa myös matkailukohteena yhä enemmän, kilpailunjohtaja Markku Haverinen kertoo. 1

16.4.2019

OTA KIKX JA JUOKSE.

15.20


I N N OVATIVE COM FO RT

ECCO

FIND YOUR NEAREST STORE: fi.ecco.com

FLOW T


Spurttaa vauhtiin herkullisilla Fruitfunkvälipaloilla! Fruitfunk-hedelmäpalat ja -patukat sisältävät vain hedelmien ja marjojen omaa sokeria eivätkä lainkaan keinotekoisia väri- tai makuaineita. Makuina makea mansikka ja raikas omena – nappaa Fruitfunkista lisävirtaa harjoitteluun ja arkeen!

#fruitfunk

www.alfmix.com

Soita numeroon 0100 0700 tai ota käyttöösi ilmainen

Tilaa taksi heti tai ennakkotilauksena.

Lataa maksuton ja helppokäyttöinen Taksi Helsinki -app sovelluskaupastasi.

Jos matka käy liian pitkäksi, Taksi Helsinki kuljettaa perille. Taksi Helsinki on Suomen suurin kotimainen taksiyhtiö. 1 300 taksiamme vievät sinut perille nopeasti ja turvallisesti.

taksihelsinki.fi

Yhteistyössä Helsinki City Running Dayssä


ENERGIA

¡¡¡¡

Löydä toimivin kisatankkaus VIIKON PÄÄSTÄ KAJAHTAA KISAN LÄHTÖLAUKAUS. KUNTO ON RAKENNETTU, KEVENNYS PARHAILLAAN MENOSSA. ON AIKA TÄYTTÄÄ OSTOSLISTA HIILAREILLA! TEKSTI MERJA KIVIRANTA-MÖLSÄ  KUVITUSKUVAT SHUTTERSTOCK

M

Julkaistu Ju

oksija-lehdes

sä 6/2016

araton tuntuu miellyttävämmältä ja kulkee ripeämmin, mikäli nopeasti käytettävät energiavarastot ovat lähdössä täysiä. Varmista, että syöt hiilihydraatteja sopivasti ja oikeaan aikaan sekä juot tankkauspäivänä normaalia enemmän. Samalla saat henkisen varmuuden siitä, että myös ravinnon osalta kaikki on valmista juoksijan juhlapäivään. Jos sinulla on ongelmia kilpailunaikaisessa nesteen ja hiilihydraattien imeytymisessä, tankkauksen merkitys korostuu. Tankkauksen juju on nopeasti energiaa tarjoavassa glykogee-

nissa. Sen määrä on mahdollista kaksinkertaistaa perustilasta sopivalla ravinnon ja levon suhteella. Yksilölliset erot ovat kuitenkin nykykäsityksen mukaan suuret niin glykogeenivarastojen kasvattamisessa kuin sen yhteydessä suorituskykyyn. Kuukautiskierron vaihe voi vaikuttaa tankkauksen onnistumiseen naisilla, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä. He pystyvät varastoimaan suurempia määriä glykogeenia kuukautiskierron jälkimmäisellä puoliskolla. Hyödyt tankkauksesta, mikäli glykogeenivarastosi pääsisivät muutoin tyhjenemään kisan aikana. Näin käy käytännössä kaikilla kisavauhtisen maratonin aikana. Puolimaratonilla tankkaus vähentää hiilareiden haalimisen tarvetta juoksun aikana. Ylipitkä tankkaus ei kannata. Glykogeenivarastojen täydentämiseen riittää 1–3 päivää, joten viikon mittainen tankkaus kääntyy jo selkeästi turhaksi turvotuskuuriksi. Valtaosan hyödyistä saavutat jo yhdessä päivässä, kunhan saat imeytyviä hiilihydraatteja kymmenen grammaa painokiloasi kohti. 50-kiloiselle tämä tarkoittaa 500 grammaa hiilareita, 80 kiloi-

selle 800 grammaa. Tutkimusten mukaan päivän tankkaus nostaa glykogeenin määrää 80–90 prosenttia eli muutos on hyvin lähellä maksimaalisena pidettyä varantojen kaksinkertaistamista. LOPETA AJOISSA Tankkauspäivä tai -päivät kannattaa ajoittaa kisan alle siten, että ainakin lähtöä edeltävänä päivänä nautit normaalia ravintoa. Näin keho toimii tärkeinä tunteina proteiinien sekä rasvan osalta mahdollisimman normaalisti, ja

Parhaiten sopivan tankkaus­ menetelmän löydät vain kokeilemalla. pullistelevat glykogeenivarannot antavat potkua juoksuun. Tankkauksen vaikutus säilyy jopa viiden päivän ajan, joten voit halutessasi lopettaa hiilaripäivät jo aiemmin kuin kisan aaton­aattona. Muista kuitenkin, että tankkauksen jälkeen sopivat enää kevyet harjoitukset ja ruoan energiasta pitää saada normaalisuosituksen

„

Helsinki city running day  33 


ENERGIA ¡¡¡¡

kuva

Aapo Laiho

Karhunkierros 80 km hanskassa. 3.14-maratoonari Roger Enlund on koetellut tankkauskaavaansa myös polku-ultrilla.

TANKKAUKSEN TAITAJA \\ Roger Enlund kohtasi kuuluisan seinän kymmenen vuotta sitten ensimmäisellä maratonillaan nelisen kilometriä ennen maalia. Mies perehtyi asioihin ja ymmärsi tankkauksen merkityksen. Seuraavassa kisassa Enlund tankkasi – tosin hieman väärässä vaiheessa eli kisa-aamuna syömällä ison aamupalan ja kasan lasagnea kolme tuntia ennen starttia. Maaliin hän pääsi silloinkin, mutta juoksu oli ikävää mahan ollessa sekaisin. Enlund alkoi tankata oikea-aikaisesti kisaviikolla ja lopetti tankkaukset päivän ennen kisaa. Kolmipäiväisessä tankkauksessaan Enlund nostaa hiilihydraattimäärän ”mieluummin överit kuin vajarit” -tasolle. Hän juo päivittäin 3–4 pullollista tankkausjuomaa, jossa on 4 desiä maltodekstrii-

mukaisesti noin 60 prosenttia hiilihydraattina. Huonoin vaihtoehto on tankata starttiviivalle saakka. Silloin olet luultavasti kisan alkaessa turvoksissa ja pahimmillaan runsaasta hiilihydraattien saannista huonovointinen. Monissa urheilutapah34  Helsinki city running day  2/2019

niä ja sekamehutiivistettä 1,5 litrassa vettä sekä joukossa ripaus suolaa imeytymisen tehostamiseksi. Lisäksi hän syö normaalit ateriansa mahdollisimman hiilihydraatti­ pitoisina. Näin hiilareita kertyy vähintään 10–12 g per painokilo, ja Enlund kertoo painon nousevan 2–4 kiloa. Peruskaavaansa hän keventää hieman maratonia kohti. Enlund ei tee tyhjennysharjoitusta tai muuta tyhjennystä ennen tankkausta. Kisaa edeltävänä päivänä Enlund syö normaalit ateriansa hiilihydraattien saannin edelleen varmistaen. Hän saattaa poiketa pastapartyynkin, mutta ei mätä enää ruokaa tankkausmielessä. Kisa-aamun ateriaksi valikoituu yleensä pieni annos puuroa mehukeiton kera sekä

tumissa pastajuhlat järjestetäänkin nykyään viisaasti kaksi päivää ennen starttia. Kisaa ennen harjoittelu kevenee, joten energiantarve pienenee. Tankkauspäivänä energiaa kuitenkin kertyy kosolti hiilihydraateista. Siksi rasvan ja proteiinin määrää

vaaleaa leipää. Aamupala 3–4 tuntia ennen starttia tuntuu sopivalta, sillä suolisto ehtii tyhjentyä eikä nälkä yllätä. Polku-ultriakin juossut Enlund nauttii kisassa geeli-vesisekoitusta, joka kulkee kätevästi pikkupulloissa. Jos huoltopisteiden välit ovat pitkiä, repussa kulkee myös suolapitoista urheilujuomaa ja vettä. Merisuolarakeita hän syö tarvittaessa kisan aikanakin. Enlundille tankkaus on osa henkistä valmistautumista. – Hyvin tankanneena kisaa edeltävänä päivänä ei enää tarvitse hermoilla energia-asioista, vaan voin nautiskella kisan odotuksesta.

pitää pienentää selkeästi etenkin normaaleihin liikuntapäiviin verrattuna. Onnistuneeseen tankkaukseen liittyvä parin kilon painonnousu on sekä tarpeellista, väistämätöntä että väliaikaista. Hiilihydraatit nimittäin sitovat glykogeeni­


ENERGIA

¡¡¡¡

varastoon nestettä suhteessa yksi gramma hiilaria ja 3–5 grammaa vettä. Ylimääräinen nestevarasto auttaa pitkissä urheilusuorituksissa etenkin lämpimissä oloissa, jolloin keho ei pysty imeyttämään kaikkea hikoiltavaa nestettä. Glykogeeni­ varastojen parin litran bonus viivästyttää kehon joutumista nestehukkaan. MILLÄ TANKATA? Keskeistä tankkauksen onnistumisessa on nostaa hiilihyd-

raattien saanti riittävän korkeaksi. Tankkauksen pituudesta riippuen sopiva määrä on 8–12 grammaa painokiloa kohden. Isommasta

Missä määrin haluat tankata kiinteällä ruoalla?

määrästä ei ole hyötyä vaan energiaa kertyy liikaa ja tukalan olon todennäköisyys kasvaa. Saat hiilihydraatteja hyvin erilaisista lähteistä ja on pitkälti makuasia, mitä haluat tankkausruokanasi ja -juomanasi käyttää.

HIILARIVARASTOT ENSIN TYHJIKSI? \\ Tankkauksen teho yhdistettiin aluksi sitä edeltävään glykogeenivarastojen tyhjennykseen. Perinteellä on yhä käyttäjänsä, jotka kokevat tuloksen onnistuneeksi. Menetelmässä on kuitenkin heikkouksia, joiden takia tyhjennyksen suosio kilpaurheilussa on vähentynyt. Kova harjoitus ja sitä seuraava hiilihydraattien välttely on vaikeaa ja epämiellyttävää. Lisäksi yhdistelmä johtaa herkästi siihen, ettei harjoituksesta ehdi palautua viikossa – eli suorituskyky on alentunut itse kisassa. Vastustuskyky heikkenee hetkellisesti ja myös loukkaantumisriski pitää huomioida. Alhainen verensokeri aiheuttaa ärtyisyyttä ja henkisten toimintojen herpaantumista – seikkoja, jotka eivät ainakaan auta hyvän kisafiiliksen luomisessa. Myöhemmät tutkimukset ovat osoittaneet, ettei tyhjennystä itse asiassa edes tarvita glykogeenivarastojen koon suurentamiseksi. Hiilihydraatteja pääsee varastoitumaan lihaksiin normaalitasoa enemmän yksinkertaisesti harjoittelua selvästi keventämällä ja hiilihydraattien saantia riittävästi lisäämällä. Näin vältetään tyhjennysvaiheen riskit ja pystytään valmistautumaan kisoihin tekemällä

maltillisempia muutoksia harjoitteluun ja ruokavalioon. Mikäli haluat pullistaa glykogeenivarastoihin myös viimeiset prosentit, tarvitset pohjalle joko tyhjennysharjoituksen tai harjoittelun ja ravitsemuksen yhteisvaikutuksesta syntyneen hiilarivajeen. Tyhjennys nimittäin sekä tehostaa että nopeuttaa hiilihydraattien varastoitumista. Glykogeenin rakentumisessa tarvittavan glykogeenisyntaasientsyymin aktiivisuus nousee sekä glukoosin kuljetus lihaksiin paranee. Päivittäin kahdesti tai useammin harjoittelevilla urheilijoilla glykogeenivarastot eivät ehdi täyttyä harjoitusten välissä. Siksi glykogeenivarastojen täyttymistä tehostavat mekanismit lihaksissa ovat jo valmiiksi aktiivisina – ellei harjoittelun keventäminen ole paikannut hiilarivajetta. Ruotsalaista Gunvar Ahlborgia pidetään glykogeenivarastojen suuruuden ja kestävyyssuorituskyvyn yhteyden ensimmäisenä osoittajana. Ahlborg loi 60-luvun tutkimuksissaan tankkausmallin, joka käsitti uuvuttavan tyhjennysharjoituksen viikko ennen maratonia tai muuta pitkäkestoista urheilusuoritusta. Tyhjennysharjoitusta seurasi 3–4 päivän

jakso, jolloin noudatettiin erittäin vähähiilihydraattista ruokavaliota, sillä vain kymmenesosa energiasta tuli hiilareista. Jakson aikana liikuttiin minimaalisesti. Glykogeenivarastot oli tarkoitus tyhjentää pohjiaan myöten, jotta tankkauksen alettua hiilihydraatit varastoituisivat erityisen hyvin. Tyhjennystä seurasi 3–4 päivän tankkaus, jolloin hiilihydraattien saanti nostettiin toiseen ääripäähän, 90 prosenttiin kokonaisenergiansaannista. Ahlborgin ryhmän tulosten mukaan menetelmällä maksan ja lihasten varastoiman glykogeenin määrä kaksinkertaistui ja siksi suorituskyky yli 90 minuutin pituisissa kestävyysurheilutapahtumissa parantui merkittävästi. Hieman myöhemmin kehiteltiin menetelmiä, jossa tyhjennystreenin jälkeen alkoi välittömästi kolmen päivän hiilaritankkaus – siis ilman vähähiilihydraattista jaksoa. Etenkin Ahlborgin kuvaamassa laajuudessa tyhjennys onkin muuttunut harvinaisuudeksi niin kilpaurheilijoilla kuin kuntoilijoilla.

Helsinki city running day  35 

„


ENERGIA

¡¡¡¡

Tämä vahvistui kolmipäiväisessä tankkauksessa tehdyllä tutkimuksella. Olennainen tekijä oli hiilihydraattien määrä, mutta niiden laadulla ei ollut merkittävää vaikutusta tankkauksen onnistumisen ja suorituskyvyn kannalta. Mahdollisen tyhjennysharjoituksen jälkeen glykogeenivarastot tosin täyttyvät nopeammin, mikäli suosit nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ainakin tankkauksen ensimmäisenä päivänä. Samasta syystä niitä kannattaa valita myös yksipäiväiseen tankkaukseen. Nopeita eli korkean glykeemisen indeksin hiilareita saat sokeri­ pitoisista ruoista kuten mehuista, sokeroiduista jugurteista, karkeista sekä vähäkuituisesta valkoisesta viljasta valmistetuista tuotteista. Missä määrin haluat tankata kiinteällä ruoalla? Tätä kannattaa miettiä etenkin, jos sinusta ei tunnu luontevalta syödä määrällisesti niin paljon, että hiilaritavoite täyttyisi. Muillekin huomattavasti normaalia suurempi ruokamäärä saattaa aiheuttaa kiusallista turvotusta. Useimmiten kannattaisikin hyödyntää maltodekstriinipohjaisia tankkausjuomia, koska ne imeytyvät hyvin eivätkä tuota juurikaan jätettä suolistoon. Myös 2–3 litralla kasvanut nesteen tarve hoituu samalla. Ruokavalion suuri glykeeminen kuorma lisää kakkostyypin diabeteksen vaaraa. Satunnaisesti tankkaavan ei kuitenkaan kannata huolestua – säännöllinen liikunta ja normaalipainoisena pysyminen ovat tärkeimmät diabeteksen ehkäisykeinot. VÄLTÄ VATSAONGELMAT Erittäin tärkeää on muistaa yksilölliset erot eri hiilihydraattien imeytymisessä ja esimerkiksi suoliston kuidun sietokyvyssä. Laktoosi eli maitosokeri on tyypillinen vatsaongelmien aiheuttaja. Ruisleivän ja vaikkapa mämmin valmistuksessa käytettävä ruis aiheuttaa herkästi ilmavaivoja. Runsaskuituisten ruoka-aineiden 36  Helsinki city running day  2/2019

RASVASTA APUA?

\\ Hiilihydraatti- ja rasvatankkauksen yhdistäminen saattaa hyödyttää kilpaurheilijoitakin. Ikuma Murakamin vetämästä tutkimuksesta selvisi, että kolmipäiväisen hiilihydraattitankkauksen jälkeen kisa-aamuna kannattaisi nauttia runsasrasvainen ateria neljä tuntia ennen starttia. Ruoasta kertyi energiaa tuhat kilokaloria, josta 55 prosenttia rasvana. Lisäksi tutkimuksen juoksijat nauttivat peräti sata grammaa hiilihydraattia vain minuutteja ennen lähtökäskyä. Määrä on suuri, sillä se vastaa neljää pientä geelipussukkaa. Tutkimuksen mukaan menetelmä säästi hiilihydraatteja lisäämällä rasvan hapetusta energiaksi suorituksen aikana – ja paransi siten suorituskykyä. Älä kuitenkaan kokeile rasva-aamupalaa ensimmäistä kertaa maraton­tavoitteessasi tai varmista vähintään, että lähtöön on riittävästi aikaa. Kilpamaratoonarit ovat vältelleet kisa-aamuna suurta rasvan määrää, koska rasva imeytyy hitaasti ja imeytymätön ruoka lisää vatsaongelmien riskiä.

syönti ei ole muutenkaan tarkoituksenmukaista tankatessa. Taatelin ja luumun kaltaiset hyvin kuitu­ pitoiset hiilihydraattilähteet voivat saada suoliston toimimaan liiankin vilkkaasti eli saatat tarvita vessakäyntejä vähän väliä. Runsas vehnän syönti vaikkapa pastan tai vaalean leivän muodossa voi turvottaa ja aiheuttaa tukalan olon. Tällöin voit kokeilla esimerkiksi perunoita edeltävän jutun gnocchi-reseptillä. Suosittelen tankkauspäiville säännöllisiä 5–6 ateriaa. Koosta ne hiilihydraattipitoisiksi käyttämällä aterioiden runkona puuroa, muroja, vähärasvaista mysliä, leipää, pastaa, riisiä ja perunaa. Juo ateriajuomana mehuja.

Tankkauspäivinä kasvisten määrä kannattaa jättää vähäiseksi. Ne täyttävät vatsaa, mutta sisältävät niukasti hiilareita. Annoskoosta riippuen saat tavallisista aterioista helposti 250–500 grammaa hiilihydraattia päivässä. Loput tavoitteesta hoituvat tankkausjuoman avulla. x Journal of the International Society of Sports Nutrition. 3(1): 28-34, 2006. (www.theissn.org) Gender Differences in Carbohydrate Metabolism and Carbohydrate Loading. Jennifer Wismann and Darryn Willoughby. Nutrients 2012, 4, 625-637; Article Significant Effect of a Pre-Exercise High-Fat Meal after a 3-Day HighCarbohydrate Diet on Endurance Performance. Ikuma Murakami, Takayuki Sakuragi, Hiroshi Uemura, Hajime Menda, Munehiro Shindo and Hiroaki Tanaka. Curr. Sports Med. Rep., Vol. 7, No. 4, pp. 209Y213, 2008. Sedlock, D.A. The latest on carbohydrate loading: a practical approach. Int J Sports Med. 2008 Jul;29(7):598-606. Epub 2007 Nov 14. Effect of CHO loading patterns on running performance. Chen Y1, Wong SH, Xu X, Hao X, Wong CK, Lam CW. Sports Med. 2007;37 (4-5):344-7. Nutrition strategies for the marathon: fuel for training and racing. Burke LM.


MEILLE KAIKKI OVAT HUIPPU-URHEILIJOITA

mppani. istyöku te h y ä ä en p n virallin ehikoise L i v ii V ija itajuoks n sekä a o it li u il e Urh uomen en on S in ä il h e M Urheilu

urheilumehilainen.fi @urheilumehilainen


HCRD 2019 INFO ¡¡¡¡

Kisapäivän to do -lista! MARATHON PUOLIMARATHON MARATHONVIESTI

HELSINKI CITY 5 to do -lista

PAIKOILLENNE… \\ HAE JUOKSUNUMEROSI TAI MARATONVIESTIJOUKKUEESI NUMEROT

Kisahallilta joko perjantaina 17.5. tai lauantaina 18.5., kuitenkin viimeistään 1,5h ennen oman juoksusi starttia. Samalla voit tutustua HCRD Expoon, sekä shoppailla viime hetken hankinnat Intersportin juoksukaupasta. Muista myös hakea kisapaitasi B-hallin puolella ja tutustua samalla hyvän­ tekeväisyyskumppaneidemme ja muiden juoksutapahtumien pisteisiin.

PAIKOILLENNE… \\ HAE OMA JUOKSUNUMEROSI

K IS A H A L L I

Kisahallilta joko perjantaina 17.5. tai lauantaina 18.5., kuitenkin viimeistään kisapäivänä klo 13 mennessä. Samalla voit tutustua HCRD Expoon. 2, 4, 10

M

\\ VALMISTAUDU JUOKSUUN

vaihtamalla varusteet joko kotona tai Telia 5G Areenan takana olevissa vaatteidenvaihtoteltoissa. \\ VIE VARUSTEET VARUSTE­SÄILYTYKSEEN

Tätä ei kannata jättää viime tippaan! Vie varusteet Telia 5G Areenan taakse sijaitsevalle Bollis 6 -kentälle hyvissä ajoin ennen omaa lähtöäsi, sillä suuren osanottajamäärän vuoksi varustesäilytyksessä voi olla ruuhkaa.

\\ SIIRRY LÄHTÖPAIKALLE RUOHOLAHDENTORILLE

julkisella liikenteellä. HCRD Exposta (Töölön Kisahalli) hyppää joko ratikkaan (2, 4, 10 Lasipalatsille) tai bussiin Elielinaukiolle. Vaihda metroon ja hyppää pois parin pysäkin jälkeen Ruoholahden metroasemalla, josta kävelet n. 100 metriä Helsinki City 5 lähtöön. Tule Ruoholahden torille fiilistelemään viimeistään klo 14.15! \\ VIE VARUSTEESI SÄILYTYKSEEN

TELIA 5G AREE

varustesäilytysrekkaan. Tavarasäilytys on avoinna klo 13 alkaen Ruoholahden torilla. Varustekassit siirretään lähtöpaikalta maaliin Telia 5G Areenalle juoksun aikana. Varustesäilytysrekka löytyy Pääkatsomon eteläisestä päädystä (Urheilukatu).

NA

VALMIIT…

VALMIIT…

\\ VIIMEINEN VESSATAUKO!

\\ VIIMEINEN VESSATAUKO

Onneksi alueella on n. 160 vessaa.

Vessat löytyvät Ruoholahdentorilta

\\ OLE VALMIINA MÄNTYMÄENKENTÄLLÄ

\\ VALMISTAUDU LÄHTÖÖN

Kokoonnu lähtöalueelle 20 minuuttia aiemmin. Nauti fiiliksestä, alkuverryt­ telystä ja musiikista!

noin 15 minuuttia ennen omaa lähtö­ aikaasi. Nauti fiiliksestä, alkuverryttelystä ja musiikista!

HYVÄÄ MATKAA!

ONNEA MATKAAN!

\\ HELSINKI CITY 5 LÄHTÖ KLO 15.15

\\ LÄHDÖT (HCM, HCR, MARATHONVIESTI)

Helsinki City Runin ensimmäinen lähtöryhmä starttaa klo 11.30, jonka jälkeen neljä seuraavaa HCR-lähtöryhmää aina 10 minuutin välein. Garmin Helsinki City Marathon ja Helsinki City Marathonviestin ensimmäisen osuuden juoksijat starttavat klo 15.00. 40  Helsinki city running day  2/2019

Mäntymäentie

Ruoholahdentori

L Ä HTÖ

L Ä HTÖ


Viisi vinkkiä proteiinin lisäämiseen smoothieen Smoothiet ovat loistava tapa varmistaa, että kehosi saa terveellisen kirjon hedelmiä ja kasviksia. Proteiinismoothie tarjoilee proteiinin helposti imeytyvässä muodossa, mikä nopeuttaa palautumista. Yksinkertaisin tapa valmistaa proteiinipirtelö on lisätä mittalusikallinen proteiinijauhetta smoothien sekaan. Pidä smoothiet yksinkertaisena ja vältä rasvoja sekä kuituisia aineksia, sillä ne voivat estää proteiinin imeytymistä ja aiheuttaa turhia vatsanpuruja. Reseptivinkkejä, inspiraatiota ja markkinoiden parhaat korkeatehoiset blenderit: www.vitamixsuomi.fi facebook.com/vitamixfinland instagram.com/vitamixsuomi

1. PÄHKINÄT & SIEMENET Lisää kourallinen pähkinöitä tai pari ruokalusikallista pellavansiemeniä tai chiasiemeniä smoothieesi. Nämä lisät paitsi antavat juomaasi proteiiniboostin, ne ovat myös hyvä omega-3 rasvahappojen lähde. Erinomainen lisä treenin jälkeisen lihassäryn voittamiseen. 2. PROTEIINIJAUHEET Nykyään löytyy monia eri proteiinijauheita mistä valita. Heraproteiinia, munanvalkuaisproteiinia, soija-, riisi-, herneja hamppuproteiinia. Valitse mieluusti maustamaton versio välttääksesi turhia sokereita ja keinotekoisia aromeita. 3. VEGEPROTEIINIT Vegaaniset proteiinit ovat todella nousussa. Kokeile esim. hamppuproteiinia smoothiessasi. Hampussa on hieman pähkinäinen maku ja se on erinomainen omega-3 rasvahappojen lähde. Saat siitä 15 g hyvin imeytyvää kasvisproteiinia. 4. KREIKKALAINEN JOGURTTI Käytä kreikkalaista jogurttia tavallisen jogurtin sijaan. Kreikkalainen jogurtti sisältää 20 g proteiinia / 2,5 dl. Valitse maustamaton kreikkalainen jogurtti välttääksesi turhia sokereita ja keinotekoisia aromeita. 5. PÄHKINÄVOI Lisää pari ruokalusikallista (itsetehtyä) pähkinävoita. Tarkista mieluusti, ettei käyttämäsi pähkinävoi sisällä ylimääräistä öljyä tai sokereita. Helpon pähkinävoin reseptin löydät vitamixsuomi.fi reseptivalikosta.

@craftsportswearfin

Urban Essentials. Get the Look. craftsportswear.com Maahantuoja Oy Trexet Finland Ab


juoksetlun Sinä vain ve täyden pal

en suomalain atkatoimisto urheilum

Uutuus!

NUTS - POLKUJUOKSUJUNA

Helsingistä 10.–15.7.

Lähde nyt NUTSeilemaan rennossa seurassa ekologisesti junalla Helsingistä Kolariin, josta jatkamme bussilla Ylläkselle. Juoksijoille on varattu omat vaunut, joissa NUTS- ohjelmaa sekä meno- että paluumatkalla.

Tältä matkalta ei kannata jäädä pois.

Varaukset ja tiedustelut: w w w.vetik kotravel.com

maraton@vetikkotravel.com | puh. 010 235 1100 www.facebook.com/VetikkoTravel

Pähkinät ovat erinomainen lisä urheilijan ruokavalioon. Tärkeiden rasvahappojen ja proteiinin lisäksi ne sisältävät tärkeitä kivennäisaineita ja kuituja, jotka tukevat aineenvaihduntaa ja lihaksia urheilusuorituksen aikana ja sen jälkeen. NÄHDÄÄN HELSINKI CITY RUNNING DAYSSA 18.5.2019


PIENESTÄ PITÄEN

Lasten hyvänmakuiset monivitamiinit MINISUN MONIVITAMIINI JUNIOR

on suomalaisille lapsille suunniteltu monivitamiini- ja hivenainevalmiste. Se sisältää erityisesti vastustuskyvylle tärkeitä D- ja C-vitamiineja sekä sinkkiä. Minisun Monivitamiini Junior -sarjasta löytyy kaksi hyvänmakuista vaihtoehtoa. Yksi tabletti päivässä riittää! APTEEKISTA.

APTEEKIN

SUOSITUIN *

VITAMIINISARJA

www.minisun.fi *Tamro Bright YTD 12/2018


Tilaajana saat aina tuntuvia etuja! JUOKSIJA-KORTIN, jolla saat alennusta mm. sadoista juoksutapahtumista, kymmenistä urheiluliikkeistä sekä useista hierontayrityksistä ympäri maan. NETTIVALMENTAJAN, joka räätälöi omien tavoitteidesi mukaisen juoksuohjelman. LEHTIARKISTON, josta voit lukea lehtemme digimuodossa vuodesta 2010 alkaen. Juoksija-kortti, nettivalmentaja ja lehtiarkisto löytyvät osoitteesta www.juoksija-lehti.fi

Uusi tilaajalahja! Tilaajalahjaksi voit valita uutuutena Aki Nummelan Juokse! -kirjan tai kaksi ekstralehteä.

TILAA HETI!

www.juoksija-lehti.fi


K E VÄ Ä N U U T U U S K E N K Ä VA U H D I N N Ä L K Ä I S I L L E

MITALIKAHVIT TARJOAA NESCAFÉ!


HARJOITTELU

6 ¡¡¡¡

vinkkiä mielen lentokeliin JUOKSU RULLAA POIKKEUKSELLISEN HELPOSTI, TUNTUU KUIN MENOA VOISI JATKAA VAIKKA KUINKA KAUAN. MIELI EI VAELTELE EIKÄ EPÄILE – TILAA KUVAILLAAN TÄYDELLISEKSI YHTEYDEKSI TEKEMISEN JA TIETOISUUDEN VÄLILLE. FLOW EI RAJOITU VAIN JUOKSUUN, MUTTA JUOKSU ON OTOLLINEN AKTIVITEETTI MIELEN LENTOKELILLE. SITÄ EI VOI PAKOTTAA, MUTTA SEN LÖYTÄMISTÄ VOI EDESAUTTAA. TEKSTI TOMI SAVOLAINEN  KUVA SHUTTERSTOCK

1

Haasta itseäsi. Flow voi löytyä niin kisassa kuin pitkällä rauhallisella lenkillä. Sopiva haaste tuntuu kuitenkin lisäävän tilan todennäköisyyttä. Valitse kisassa vauhti, jonka koet tavoittelemallesi matkalle haastavana mutta mahdollisena. Yltiöpäisyys ei silti auta. Jos vauhti on liian kova, epämukavuus ja epäilykset jaksamisesta häiritsevät. Haaste voi löytyä myös kelistä eli vaikkapa juoksu vesi- tai lumisateessa voi ruokkia vahvaa oloa.

6

Juokse mahdollisimman virkeään aikaan ja nuku riittävästi.

5

Synkkaa kofeiini liikun­taan. Kokeile ennen lenkkiä isoa kahvikupillista tai tupla­ espressoa. Kofeiini stimuloi keskushermostoa eli piristää, vähentää väsymyksen tunnetta ja lisää valppautta.

2

3

Kierrä epäröinti. Jos treeni tai kisa tuntuu turhan pitkältä tai rankalta, aseta väli­ tavoitteita tai keskitä ajatuksesi seuraavaan askeleeseen. Tunnista myös kerrat, jolloin päivän kunto ei yksinkertaisesti vastaa tavoitetta.

46  Helsinki city running day  2/2019

4

Odota mielihyvähormonia. Endorfiinin eritys alkaa fyysisessä rasituksessa 20–40 minuutin kohdalla. Epämukavat tuntemukset unohtuvat, kun endorfiini tuo hyvän olon.

Julkaistu Juoksija-lehdessä 2/2016

Keskity juoksuun. Tässä voi auttaa sopivan haastava polku, jolla sulava juoksu ei onnistu keskittymättä.


Lihaskipua? Tunne Ice Powerin 3TEHO vaikutus! 1. Viilentää ihon pintalämpötilaa hallitusti 2. Vaimentaa kivun tunnetta vaikuttamalla kipua aistiviin hermosoluihin

Ice Power kylmägeeli – tutkitusti tehokas* lihaskivun lievitykseen Kotimainen Ice Power kylmägeeli lievittää turvallisesti lihaskipuja ilman lääkeaineita. Käytä Ice Power kylmägeeliä ennen urheilusuoritusta tehostamaan alkuverryttelyä ja rasituksen jälkeen palautumiseen. * Efficacy of Cold Gel for Soft Tissue Injuries; A Prospective Randomized Double-Blinded Trial. Airaksinen et al. The American Journal of Sports Medicine, Vol. 31, No. 5, 2003

3. Vilkastuttaa verenkiertoa, jolloin lihakset rentoutuvat

3TEHO vaikutus

Myynti: Apteekit

15.4.2019 9.53.31

Kuvat: SUL

HCRD_nro2_2019_IcePower_188x132_5mm.indd 1 Kuva: Juha Janhonen

T V-KIS

A!

25.5.2019

Myyrmäen yleisurheilukenttä Taistelu MM-edustuspaikoista alkaa! Mukana Suomen kärkiheittäjiä! naiset – miehet – parakeihäs – naiset 22 – miehet 22

www.kultainenkeihas.fi

Liput: Aikuinen 15 € Eläkeläinen 10 € Lapsi 5 € Perhelippu 35 € (max 2 aik., 3 lasta)


Ensi vuonna

16.5.2020 Ilmoittautuminen aukeaa HCRD Expossa 17.5. Edulliset Early Bird -hinnat voimassa tapahtumaviikonlopun ajan!

helsinkicityrunningday.fi Association of International Marathons and Distance Races

Profile for Helsinki City Running Day

Helsinki City Running Day 2/2019 - Infolehti  

Helsinki City Running Dayn infolehti. Lehdestä löydät tärkeimmät infot Garmin Helsinki City Marathonista, Helsinki City Runista, Helsinki Ci...

Helsinki City Running Day 2/2019 - Infolehti  

Helsinki City Running Dayn infolehti. Lehdestä löydät tärkeimmät infot Garmin Helsinki City Marathonista, Helsinki City Runista, Helsinki Ci...

Advertisement