Page 1

n Sportyfeel

Helsinki City Marathon

n Sportyfeel

Helsinki City Run

n Helsinki City Marathonviesti n Helsinki City 5 n Minimarathon

VIELÄ EHDIT! – Ilmoittaudu mukaan

TÄSMÄTREENIT PUOLIMARATONILLE HELSINKI CITY RUNNING DAY – REITTIKARTAT JA INFOT

1-2018


FORERUNNER 645 MUSIC KUUNTELE MIELIMUSIIKKIA TREENATESSA. LATAA JOPA 500 BIISIÄ TAI HYÖDYNNÄ DEEZER -SUORATOISTOPALVELUA.

GARMIN PAY™ READY

Garmin Pay: Yhteensopivat pankkikortit vain NFC-yhteensopivissa maksupäätteissä; lisätietoja Garmin.com/GarminPay

YOUR SONGS ON YOUR WRIST ©2018 Garmin Ltd. or its subsidiaries


SISÄLTÖ

1-2018

¡¡¡¡

8

4 Pääkirjoitus – Uutta kohti! 6

Alkulämmittelyä – Garmin Forerunner 645 Music

8

Puolimaratonin haaste – Monipuolinen treenaaminen nostaa kuntoa

27 Helsinki City Running Day – Kilpailuohjeet ja reittikartat 36 Astma vaatii malttia – Selätä hengitysongelmat 40 Henkilökuvassa suunnistusmestari – Mårten Boström vauhdittaa HCRD:tä

18 4 tarinaa juoksemisesta – Erilaiset matkat, yhteinen päämäärä

Onnistu puolimaratonilla!

27

26 Miksi pitkä lenkki? – 5 treenivinkkiä

22 Ekokompassi kehittyy – Ympäristötyö etenee

44 Minimarathon – Lasten juoksujuhla!

24 Juoksemalla hyvää muille! – Uutta Suomessa

46 Paula Tukiaisen kolumni – Kiireisen naisen treenit

#

Helsinki City Running Day –Infot ja kartat PÄÄTOIMITTAJA

Markku Haverinen markku.haverinen@sul.fi TUOTTAJA Tuomo Lehtinen KUSTANTAJA

Track and Field Finland Oy

#HCRD2018   #HCMV2018 #HC52018  #HCR2018   #HCM2018 #MINIMARATHON Löydät meidät myös

JULKAISIJA

Kustannus Oy Juoksija TAITTO Oy Graaf Ab PAINO PunaMusta Oy KANNEN KUVASI

Nina Kaverinen

Helsinki running events  3 


PÄÄKIRJOITUS ¡¡¡¡

Kohti uutta aikaa!

LYHYESTI

H

elsinki City Marathon juostiin ensimmäisen kerran 1981, jolloin heti liityimme kansainvälisten kaupunkimaratonien sarjaan. Yli 130 000 juoksijaa on taivaltanut elokuisia Helsingin katuja ja lähes 30 000 heistä on saapunut ulkomailta tutustumaan Helsinkiin. Helsinki City Run puolimaraton juostiin ensimmäisen kerran 1994, eli keväällä on vuorossa jo 25. kerta. Seitsemän ensimmäistä vuotta juostiin 400–500 innokkaan voimin. 2000-luvun alussa alkoi tapahtuman voimakas kehitystyö ja kasvu. 10 000 juoksijan raja rikottiin vajaat kymmenen vuotta myöhemmin. Vain muutos on pysyvää – niin voi todeta myös tapahtumiemme osalta. 2018 tulee jatkamaan tuota trendiä ja tuloksen voimme nähdä 19.5. Tulossa on ennennäkemätön Helsingin liikuntapäivä, jossa voidaan liikkua jokaiselle sopivalla tasolla yhteisöllisesti elämyksiä keräten. ”Liikkuva ja terveellinen kaupunki kaikille” Lainausmerkit, sillä lause ei ole omaa tekstiäni. Otsikko sisällöltään on paljon fonttiaan suurempi. Olen enemmän kuin iloinen ja innostunut siitä, että se on suoraan Helsingin strategiasta 2017–2021. Pääkaupungistamme halutaan elävä ja elinvoimainen paikka asukkaille ja vierailijoille. Liikunnan ja tapahtumajärjestäjien arvostusta elämysten mahdollistajina sekä yhteistyökumppaneina on selkeästi kehitetty. Kun tavoitteet ovat samansuuntaiset, on tekeminenkin yhteistyössä eri toimialojen kesken helpompaa. Uskon tapahtumiemme valoisaan tulevaisuuteen, sillä voimme tuntea tuen. 19.5.2018 on näytön paikka. 1 200 talkootyöntekijää, kymmeniä yrityksiä, kymmenittäin viranomaisia ja monia organisaatiota joiden tulee tietää tarkkaan tehtävänsä. Kaikkien antaessa parhaansa voimme tarjota Helsinki City Running Day:n juoksijoille omaksi juhlapäiväkseen. Myöhemmin lehden sivuilta saat tarkan tiedon kaikista päivän juoksumatkoista. Tervetuloa ja nähdään maalissa !

Markku Haverinen Kilpailunjohtaja

2019 VUODEN PÄIVÄMÄÄRÄ JULKISTETTU!

\\ Helsinki City Running Day järjestetään myös ensi vuonna samana viikonloppuna, lauantaina 18.5.2019! Ilmoittautuminen seuraavalle vuodelle avataan tapahtumaviikonloppuna 18.-19.5.2018.

YHTEISLENKIT KÄYNNISSÄ YMPÄRI VUODEN

\\ SUL-juoksutapahtumien ilmaiset yhteislenkit ovat käynnissä vuoden ympäri. Lenkeillä on riittänyt kiitettävästi juoksijoita jokaiseen vauhtiryhmään – kelistä riippumatta! Jos asut pääkaupunkiseudulla tai olet muuten vain lähistöllä, olet tervetullut mukaan juoksemaan! Lenkit järjestetään noin joka kuukauden ensimmäinen ja kolmas sunnuntai joko Pirkkolan jäähallilta tai Töölön kisahallilta. Neljä vauhtiryhmää takaavat oman tasoisen juoksun jokaiselle. Tervetuloa!

KILPAILUNJOHTAJAN VINKIT UUDET MATKAT 5 KM JA MARATONVIESTI

antavat vaihtoehdon kaikille oman kuntonsa mukaiselle elämysmatkalle.

4  Helsinki running events  1/2018

HELSINKI CITY RUNILLA on uusi ja  entistä

enemmän kaupungin keskustaa myötäilevä reitti. Reitillä näet paljon ja sinut nähdään – sightseeing jalkaisin!

JUOKSU TEKEE HYVÄÄ SINULLE, ja nyt voit jakaa kansainväliseen tapaan ensimmäistä kertaa hyvää myös muille juoksemalla. Ketä Sinä haluat muistaa ja minkä puolesta juokset?


Suksee on pienestä kiinni.

Suomalaisen hiihtohistorian karvain kalkki on peräisin Lake Placidista vuodelta 1980. Tuolloin Juha Mieto hävisi Ruotsin Thomas Wassbergille alle partakarvan mitalla, yhdellä sadasosasekunnilla. Mietaa pyyhkäisi silmäkulmaansa kerran, mutta riensi rehtinä urheilumiehenä onnittelemaan Wassbergia. Bisnesmaailmakin voi olla armoton ajoituksen suhteen. Mutta onneksi ulkoistamalla rutiinit pystyt keskittymään voittamiseen. Meiltä saat luotettavat palvelut aineistonhallintaan, brändinrakentamiseen ja paino- ja digituotantoon. Tutustu: grano.fi   Jätä virheet historiaan, käytä Granoa.

Grano on Suomen monipuolisin sisältöpalvelujen osaaja. Autamme asiakkaitamme toteuttamaan liiketoimintaa tukevat sisältöhankkeet alusta loppuun, luovasta suunnittelusta tuotantoon, julkaisuun, tulosten mittaamiseen ja aineistonhallintaan – kaikissa asiakkaan kohdeyleisölle olennaisissa printti- ja digitaalisissa kanavissa.


UUTISIA ¡¡¡¡

ALKULÄMMITTELYÄ – Helsinki Running Events 1/2018 PALKINTORAHAA JAOSSA KOLMELLA ERI MATKALLA HELSINKI CITY RUNNING DAY -JATKOT!

\\ Helsinki City Running Dayssa on jaossa palkintorahaa kolmella eri matkalla. Nyt myös ensimmäistä kertaa järjestettävä Helsinki City 5 saa palkintorahat Sportyfeel Helsinki City Marathonin ja Runin lisäksi. Helsinki City 5 naisten ja miesten voittajalle on luvassa 1000 €, toiselle 500 € ja kolmannelle 250 €. Helsinki City Running Dayhin on kutsuttu Suomen 40 parasta nais- ja miesjuoksijaa eri matkoilta. Juoksijoita kutsuttiin 3 000 metrin juoksijoista maratoonareihin viime vuoden tuloksien perusteella. Luvassa on suurtapahtuman tuntua ja kovatasoisia kilpailuja, sillä mukaan odotetaan huippujuoksijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

\\ Helsinki City Running Day – jatkot järjestetään tapahtumapäivän jälkeen 19.5! Jatkoille pääset tapahtuman mitalia näyttämällä. Lisätietoja jatkoista ja jatkopaikasta tulossa pian!

GARMIN FORERUNNER 645 MUSIC – TAVOITA TÄYDELLINEN JUOKSUFIILIS \\ Garmin uutuusmittarissa on tallennustilaa 500 musiikkikappaleelle sekä tuki Deezersuoratoistopalvelulle, jotta voit nauttia juoksusta lempimusiikin tahtiin. Garmin Pay™ Ready -lähimaksuvalmiuden ansiosta voit tehdä ostoksia nopeasti ja vaivattomasti. GPS-rannesykemittari sisältää monipuoliset seurantatyökalut juoksudy-

namiikan sekä suorituksen seurantaan. Yhteysominaisuudet tarjoavat älykkäät ilmoitukset ja LiveTrack-toiminnot. Voit mukauttaa laitetta omaan makuusi lataamalla maksuttomia kellotauluja ja sovelluksia Garmin Connect IQ™ -kaupasta.

HCR 2017 OSALLISTUJIEN TYYTYVÄISYYS TAPAHTUMAN OSA-ALUEISIIN TOP 5 Erittäin tyytyväinen

10

32

Tyytyväinen

Keskiverto

Välttävä

31

31

11

15

Liikennejärjestelyt reitillä

%

53

Ilmoittautuminen ja asikaspalvelu

% 36

6  Helsinki running events  1/2018

45

31

4 1

41

12 Maaliintulo

34

Heikko

%

14

Varustesäilytyspalvelu

49 35

Tapahtuman tunnelma

47

%

% 38

43


Y L I V E R TA I S TA VA U H T I A . E H T Y M ÄT Ö N TÄ K I M M O I S U U T TA .

newbalance_suomi New Balance Suomi


HARJOITTELU ¡¡¡¡

Onnistu

puolimaratonilla!

8  Helsinki running events  1/2018


HARJOITTELU

¡¡¡¡

KUTKUTTAAKO SPORTYFEEL HELSINKI CITY RUN TAI JOKU MUU KEVÄÄN PUOLIMARATON JO KALENTERISSA? NYT ON HYVÄ AIKA ALOITTAA VALMISTAUTUMINEN, SILLÄ SÄÄNNÖLLISELLÄ HARJOITTELULLA EHDIT HYVIN MUKAAN KEVÄÄN KISOIHIN. EX-HUIPPUJUOKSIJA JANNE UKONMAANAHO KERTOO, KUINKA HARJOITTELUSSA KANNATTAA EDETÄ. TEKSTI ARI PAUNONEN KUVAT SANNA KROOK

J

anne Ukonmaanaho siirtyi huippujuoksijasta luontevasti nuorten valmentajaksi ja kuntoilijoiden ohjaajaksi. Kilpajuoksijoiden lisäksi hän ohjaa kuntojuoksijoita Suomen Urheiluliiton harjoituksissa Helsingissä. Hänen mielestään kuntojuoksijalle puolimaraton onnistuu säännöllisen lenkkeilyn avulla, joka nostoo peruskuntoa. Kuntoa voi sitten terävöittää tehokkaammilla lenkeillä ja nopeusharjoittelulla. Mutta mitkä ovat harjoittelun askelmerkit, jos puolimaratonille mielii nollakunnosta? – Aloittelijalle, jolla on taustalla pidempi juoksutauko tai kunto on muuten vain epävarmalla tasolla, jo kevyt lenkkeily riittää kehittämään kestävyyttä, Janne Ukonmaanaho kertoo. Aluksi kannattaa tehdä mieluummin kevyttä lenkkeilyä juosten tai kävellen ja toistaa sitä riittävän useasti 3–4 kertaa viikossa kuin pyrkiä heti vaativiin harjoituksiin. Sitten kun peruskunto on riittävä, voi haaveilla kovemmasta ohjelmasta. – Kärjistäen voi jopa sanoa, että aloittelija juoksee käytännössä aina vauhtikestävyysalueella. Juokseminen on sen verran raskasta liikuntaa, että se vaatii kohtalaisen hyvän kuntopohjan, että rasitustaso pysyy kevyenä. Siksi alkuun kannattaakin suosia juoksun ja kävelyn yhdistämistä, Ukonmaanaho neuvoo. Jos kyseessä on aloittelija ja tavoitteena on juosta esimerkiksi puolimaraton vain läpi, kovatehoista harjoittelua ei Ukonmaanahon

mielestä tarvita ollenkaan. Matka sujuu leppeästi peruskunnon avulla. Vauhtikestävyyden kehittäminen on ajankohtaista, kun juoksija ottaa puolimaratonille selkeän aikatavoitteen ja pystyy lenkkeilemään ongelmitta säännöllisesti 3–4 kertaa viikossa. Tavoitteellisuus ja päämärätietoisuus ovat tehokkaamman treenin perusta. VAUHTIKESTÄVYYS NOSTAA TULOSTA Vauhtikestävyys (VK) tarkoittaa kykyä pitää yllä kovaa tehoa ja vauhtia pitkän aikaa, esimerkiksi puolimaratonin tavoitevauhtia. Vauhdiltaan tämä ominaisuus on samaa kuin maratonin ja puolimaratonin kilpailuvauhti – juoksijan tasosta ja harjoitustaustasta tietysti riippuen. Rasitustaso osuu aerobisen ja anaerobisen kynnyksen väliin, jossa syke on noin 20–40 lyöntiä/min alle maksimisykkeen. Monelle juoksijalle sopii käytännön ohje, että aerobisella kynnyksellä puhuminen alkaa tuntua hankalalta. VK-harjoittelu kehittää elimistöä käyttämään tehokkaasti mutta samalla taloudellisesti hyödykseen hiilihydraattiaineenvaihduntaa. Juoksutekniikkaa se hioo tehokkaaksi ja taloudelliseksi. Lajinomainen rytmi löytyy juuri tämän treenin avulla. VK-harjoittelu on kuitenkin raskasta ja liiallisesti tehtynä kuluttavaa. – Vauhtikestävyyslenkki voi olla alussa melkoinen shokki, jos juoksijalla ei ole aikaisempaa kokemusta tästä harjoitusmuodosta.

Älä vedä teho­treenejä liian kovaa.

u

Helsinki running events  9 


HARJOITTELU ¡¡¡¡

JANNE UKONMAANAHO Ikä 34 Oma aktiiviura Kilpaili kansainvälisellä tasolla estejuoksussa, jossa ennätys 8.27,08. Opiskelee fysioterapeutiksi Valmentaa kilpajuoksijoita, valmennuksessa muun muassa Topi Raitanen, Otto Loukkalahti ja Mona Jäppinen. Ohjaa kuntojuoksijoita Suomen Urheiluliiton Juoksukouluissa.

10  Helsinki running events  1/2018

Tyypillinen virhe on aloittaa liian kovaa, Janne Ukonmaanaho kertoo. Alkuun VK-harjoitukset kannattaa aloittaa aerobisen kynnyksen tuntumasta. Rasittavuutta lisätään pikku hiljaa joko pidentämällä harjoitusta tai lisäämällä tehoa. – Molempia ei kuitenkaan kannata tehdä yhtä aikaa, vaan suosittelen lisäämään ensin harjoituksen kestoa ja vasta sen jälkeen tehoa. Vuosia harjoitelleet kilpajuoksijatkin juoksevat syksyisin vauhtikestävyystreenejä suhteellisen alhaisella tasolla ja pyrkivät kiihdyttämään vauhtia kohti kevättä. Ukonmaanaho suosittelee kuntoilijoille aluksi vauhtileikittelyä, jossa tavallisella lenkillä vauhti nousee välillä lyhyiksi ajoiksi puolimaratonin vauhtiin eli kynnysten väliselle tasolle. – Se antaa uutta ärsytystä runsaalle hitaalle juoksemiselle. Lihasten hermotus paranee ja jalat tottuvat kovempaan vauhtiin, kun u kaavamainen rytmi rikotaan.


HARJOITTELU

¡¡¡¡

MALLIVIIKKO PUOLIKKAAN HARJOITTELUUN, JOS TAKANA ON SÄÄNNÖLLISTÄ JUOKSUA MA TI

Vauhtikestävyyteen tutustuminen. Kerran viikossa kovempi treeni. Viikottaisena harjoitustyyppinä voi vaihdella yhtämittainen, intervalli ja vauhtileikittely. Muista alku- ja loppuverryttely. cc Viikko 1: Yhtämittainen 10 min maratonvauhdilla + 10 min puolimaratonvauhdilla. Lisää määrää kohti 30 minuuttia. cc Viikko 2: Intervalli 3–5 x 6 min puolimaratonin kisavauhtia, pal. 2 min hölkkä cc Viikko 3: Yhtämittainen 15 min maratonvauhdilla + 10 min puolimaratonvauhdilla. cc Viikko 4: Vauhtileikittely 6–10 x 30–45 s 5 km:n kisavauhdilla, vetojen välissä 2 min kevyt hölkkä. Tässä harjoituksessa vauhti karkaa helposti liian kovaksi. Maltti on valttia, anna elimistön sopeutua uuteen ärsykkeeseen.

KE

Lepo

Lepo

TO

40 min kevyt + 5 x 100 m rullaus/100 m kävely + lihaskunto

40 min kevyt + 5 x 100 m rullaus/100 m kävely + lihaskunto/voima

PE

Lepo

Lepo

40 min kevyt

50 min kevyt

LA

Tehoviikko Harjoituksia viikossa 4–5

Lepo tai kevyt lenkki 30 min + lihaskunto/voima

Lepo tai kevyt lenkki 30 min + kevyt lihaskunto

SU

Peruskuntoviikko Harjoituksia viikossa 4–5

1 h–1 h 30 min kevyt

1 h 20 min–2 h kevyt

Vauhtikestävyys. Alku- ja loppuverryttelyt 15 min kevyt + liikkuvuus+ juoksukoordinaatiot. cc Viikko 1: Yhtämittainen 30–40 min, lopussa lähes puolimaratonvauhtia. cc Viikko 2: Intervalli 4–5 x 6 min/1.30 min pal. Vauhti puolimaratonin kisavauhdista kohti 10 km:n kisavauhtia. cc Viikko 3: Pyramidivedot 1-2-3-4-(5)-43-2-1 min, pal. 1.30 hölkkää. Lopussa jo vauhdikasta juoksua, mutta säilytä rentous. cc Viikko 4: 10 min maratonvauhdilla + 6–10 x 30–45 s 5 km:n kisavauhdilla, pal. 1.30–2 min kevyt hölkkä.

Pidä kevyt viikko 2–3 viikon välein. Vähennä juoksumäärää, lisää yksi lepopäivä ja tee vauhtikestävyys helpommalla vauhdilla.

Helsinki running events  11 


HARJOITTELU ¡¡¡¡

Vauhtikestävyystreenissä tavoite voisi aluksi olla noin 15 minuutin suoritus. Se syntyy juoksemalla esimerkiksi 3 x 5 minuuttia kahden minuutin palautuksella. Kunnon kasvaessa vetojen yhteismäärä kasvaa ja palautus lyhenee. Ukonmaanahon mielestä 1.40–2 tunnin puolikkaan aikaan tähtäävälle hyvä tavoite on 2 x 10 min lyhyellä palautuksella. 10 minuuttia on riittävän pitkä veto. Se opettaa pitämään tasaista vauhtia yllä ja toisaalta hillitsee turhaa vauhtihurjastelua. – Käytän aloittelijoille ohjelmissa minuutteja. Kun harjoittelun taso nousee, siirryn käyttämään kilometrejä. Jos vauhtikestävyysharjoitus tehdään intervalleina, palautuksen tulisi pysyä lyhyenä, esimerkiksi 1–2 minuutin mittaisena. – Mitä pidempi palautus on, sitä herkemmin teho nousee kovemmaksi maksimikestävyysalueelle. Intervalliharjoitus on kuitenkin yleensä alussa henkisesti helpompi VK-treeni kuin yhtämittainen kestojuoksu. Kun kunto nousee, intervalleina tehdyissä VK-harjoituksissa pitää olla tarkkana, että teho pysyy halutulla alueella. NOPEUSTREENI TEKEE TERÄÄ Janne Ukonmaanahon mielestä maksimaalinen kestävyys, lyhyemmillä juoksumatkoilla tarvittava kova hapenottokyky, ei ole oleelli-

12  Helsinki running events  1/2018

nen ominaisuus kuntoilijalle puolimaratonilla. Jos maksimikestävyyttä kuitenkin haluaa kehittää, siihen sopivat parhaiten 3–4 minuutin kovatehoiset vedot. Nopeusharjoittelusta on sen sijaan hyötyä. – Nopea juoksu kehittää lihasten hermotusta. Se antaa perusvauhteihin helppouden tunnetta. Iän myötä nopeasta juoksusta on jopa enemmän hyötyä kuin nuoremmilla, Ukonmaanaho kertoo. Nopeusharjoitus on yksinkertaisimmillaan 60–80 metrin teräviä spurtteja joko tasaisella tai ylämäeen. Se kehittää juoksussa tarvittavaa lajivoimaa. Ukonmaanahon mielestä ennen ylämäkivetoja kannattaa kuitenkin tehdä rentoja rullauksia tasaisella, jotta jalat tottuvat nopeampaan rytmiin ja vauhtiin. Omille oppilailleen hän teettää myös tekniikka- ja koordinaatioliikkeitä. – Niitä kannattaa tehdä verryttelyssä ennen VK-lenkkiä tai nopeaa juoksua avaamaan kehon liikkuvuutta ja liikeratoja. Ne opettavat myös nilkan käyttöä ja loppuun saakka ponnistusta. Monet kuntoilijat ovat saaneet vähennettyä säärikipujaan näillä harjoitteilla, Ukonmaanaho tietää. TESTIT ANTAVAT TARKKUUTTA HARJOITTELUUN Oikean rasitustason ja vauhdin määrittäminen on tärkeää vauhtikestävyysharjoituksiin.


HARJOITTELU

¡¡¡¡

Täysillä repiminen ei kehitä, todennäköisesti vain tyrehdyttää harjoittelun jatkuvuuden. Janne Ukonmaanaho kertoo olevansa itse testiorientoitunut. On parempi tietää tosiasiat kuin arvailla. – Kun harjoittelua on riittävästi takana, suosittelen jonkinlaisen testin tekemistä. Juoksumatolla tehtävä aerobisen kunnon testi on tarkin. Se antaa syke- ja vauhtiohjeet eri ominaisuuksien kehittämiselle. Kenttäolosuhteissa tehtävä tasotesti, 5–6 x 1 km nousevalla vauhdilla aikaa, sykettä ja maitohappoja mitaten, toimii Ukonmaanahon mukaan hyvin kuntoilijoilla. – Helppo vaihtoehto on 5 tai 10 kilometrin testijuoksu aika ajoin tehtynä. Siitä näkee kunnon kehittymisen ja harjoittelun toimivuuden. VK-harjoituksissa vauhdin on kuitenkin oltava selvästi helpompi kuin testijuoksussa, Ukonmaanaho kertoo. Yksi tapa on myös arvioida harjoittelua kilpailutulosten perusteella. Jos on hyvä harjoitustausta, VK-vauhti on lähellä puolimaratonin vauhtia. Vähän juosseella tuo sama ohje syntyy 10 kilometrin tuloksesta.

– Se oli mielekästä jo omalla kilpajuoksijan urallani. Esimerkiksi kova VK-lenkki on rankka, mutta ryhmässä se sujuu helpommin. Jokainen reenaa tietysti omalla tavallaan, mutta ryhmäharjoitukset ovat kuntoilijoille ja nuorille myös hyviä oppimistilaisuuksia. x

JANNEN 3 POINTTIA Nämä asiat tukevat harjoittelua

1 2

Sovi viikoittaiset harjoitusaikasi itsesi ja perheesi kanssa. Se helpottaa arkea huomattavasti.

Jätä aina silloin tällöin kello ja älylaite kotiin. Aina ei tarvitse tietää sykettä, vauhtia eikä juostua matkaa. Anna askeleen viedä ja juokse tunteella.

3

Liikkuvuusharjoittelu on tarpeellista lähes kaikille, varsinkin vanhemmille miesjuoksijoille. Ellet ole yliliikkuvaa tyyppiä, niin pitkäkestoinen venyttelykin on tarpeen.

RYHMÄSTÄ APUA Janne Ukonmaanaho vetää viikoittain kuntoilijoiden yhteistreenejä. Myös aktiivijuoksijoille hän suosittelee ryhmässä harjoittelua.

Rebekka Naatus lähtee lenkille kotoaan Oulun Pikisaaresta. Joskus hän pääsee nauttimaan myös jäällä juoksusta. Nipsu-koira on mukava lenkkikumppani.

Helsinki running events  13 


HARJOITTELU ¡¡¡¡

VOISIKO SE VIELÄ ONNISTUA! HAVAHDUIN PARI VUOTTA SITTEN AJATUKSEEN, ETTÄ JOS HALUAN LÖYTÄÄ RAJANI JUOKSIJANA, SE ON TEHTÄVÄ NYT. Olen huomannut monien parantavan maratontulostaan vielä yli nelikymppisenä, mutta ilman vuosien sitkeää harjoittelua se ei onnistu. Puhuin asiasta Janne Ukonmaanaholle, pikkuserkulleni, joka siltä istumalta tarjoutui tekemään minulle harjoitteluohjelmaa ja muutenkin tukemaan tavoitettani. Ennen Jannen valmennusta olin noudattanut silloin tällöin valmiita, korkeintaan muutaman kuukauden pituisia ohjelmia, mutta pääsääntöisesti olin juossut 11-vuotiaasta asti täysin intuitiolla. Maratoneja oli tuossa vaiheessa takana kahdeksan, ja puolimaratoneja olin juossut suunnilleen saman verran. Juoksu oli minulle intohimoinen harrastus, mutta samalla minussa poltteli halu kokeilla, että toisiko järjestelmällinen harjoittelu siihen vielä jotakin lisää. Pohdin miten jalat kestäisivät, kuinka paljon pystyisin harjoittelemaan ja että olisiko minulla kärsivällisyyttä ja motivaatiota riittävästi. Siinä vaiheessa en ajatellut sitä kaikkein ilmeisintä ongelmaa: ajanpuutetta. Juoksu on tila, jossa Pienet lapset, puulämmitteinen talo, voin olla rauhassa. koira, haastava työ ja muut harrastukset ovat pakottaneet huolelliseen ajankäytön suunnitteluun. Juoksen mieluiten alkuillasta, mikä tarkoittaa, että kaikki illat täytyy suunnitella sitä silmällä pitäen. Aikaisin aamulla treenaan ainoastaan pakon edessä, koska juokseminen ei tunnu silloin hauskalta vaan pelkästään velvollisuudelta. Unesta en myöskään tingi, sillä jo muutaman yön univaje alkaa näkyä sekä mielialassa että harjoittelun laadussa. Kilometrimäärät ja harjoitusten rasittavuus ovat kasvaneet pikkuhiljaa, ja varmaan juuri siitä syystä olen säästynyt isommilta vaivoilta. Luulen, että ilman valmentajan apua en olisi osannut rakentaa ohjelmaani niin tasapainoiseksi kuin se nyt on. Olen saanut apua myös muihin juoksua tukeviin asioihin: teen säännöllisesti liikkuvuus- ja lihaskuntoharjoittelua. Välillä minut on passitettu

14  Helsinki running events  1/2018

myös vesijuoksuun, kun on näyttänyt siltä, että paikat eivät ole ihan kunnossa, vaan on syytä pitää juoksusta hiukan taukoa. Juoksutuloksiin tuli parannusta nopeasti. Edellinen maratonennätykseni 3.43 oli vuodelta 2008, mutta vuonna 2015 elokuussa muutaman kuukauden huolellisen harjoittelun jälkeen tein uuden ennätyksen, jota paransin vielä lokakuussa melkein 15 minuutilla aikaan 3.28. Ja siitä vajaan vuoden päästä, Lahden SM-maratonilla syyskuussa 2016, juoksin oman tähänastisen ennätykseni 3.15.57. Haaveenani on alittaa jossakin vaiheessa kolme tuntia. Siihen on vielä pitkä matka, mutta täysin mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Järjestelmällisen harjoittelun ja sen seuraamisen myötä olen tullut tietoisemmaksi omasta senhetkisestä kunnostani ja toisaalta myös sen havaitsemisesta, että milloin harjoittelua on tullut liikaa, lepoa liian vähän tai elämässä on muita kuormittavia tekijöitä. Olen pyrkinyt juoksemaan aina ilman puhelinta. Päätös on pitänyt hyvin, ja jätänkin puhelimen useammin kotiin kuin otan lenkille mukaan. Treeniaika pysyy rauhallisena ja keskittyminen on helpompaa. Pyrin siihen, että juoksu on minulle tila, jossa voin olla rauhassa. Ohjelmassa on paljon peruskestävyyttä kehittävää juoksua. Yritän juosta niin, että siihen sisältyy mahdollisimman vähän tarkkaa suunnittelua ja seuraamista. Silloin tällöin jätän myös sykevyön pois ja seuraan vain matkan pituutta. Juoksemme näitä lenkkejä toisinaan myös yhdessä puolisoni kanssa, jolloin vauhti pidetään sellaisena, että se on molemmille sopiva. Kaikkein useimmin lenkkiseuranani kulkee kuitenkin Nipsu, pieni ja kovakuntoinen kääpiöpinseri, jonka kanssa koluamme myös polkuja, metsäautoteitä ja peltojen reunoja. Lenkkeihin tulee luontevasti vaihtelua, kun reittivalintoja tekee välillä koiran ehdoilla. x Teksti Rebekka Naatus


HARJOITTELU

¡¡¡¡

Rebekka Naatuksen harjoittelu talven peruskuntokaudella Rytmi: kaksi kovaa viikkoa, yksi kevyt viikko

Nimi Rocky Circuit ker­ too kaiken, saa ja pitää tun­ tua. Tavoitteena lihaskestävyy­ den paranta­ minen.

Fysioterapeutti on tehnyt Rebekalle yksilöllisen ohjelman.

MA

Toinen kova viikko

Kevyt viikko

Lepo

Lepo

Lepo

TI

Juoksukoordinaatiot 4 x 2 km/2 min Vedot 1–3 anaerobisen kynnyksen tuntumassa, viimeinen hiukan yli. Alku- ja loppuverryttely 3 km kevyt

Juoksukoordinaatiot 8 x 1 km/2 min Maksimikestävyys, teho yli anaerobisen kynnyksen. Alku- ja loppuverryttely 3 km kevyt

8 km kevyt + 5 x 100 m Lihaskunto: hallinta, keskivartalon tiukempi harjoitus.

KE

12 km kevyt Lihaskunto Rocky Circuit. Pääosin keskivartalo, mutta myös jalkaliikkeitä mukana.

12 km kevyt Lihaskunto: hallinta, keskivartalon tiukempi lihaskunto

Vauhtileikittely: 3 x (60 s, 45 s ja 30 s)/1.30 pal. Vedot anaerobisen kynnyksen vauhdilla, palautus aerobisen kynnyksen vauhti. Alku- ja loppuverryttely 2–3 km Rennosti, helppo vauhti­treeni!

TO

10 km kevyt

10 km kevyt

Lepo

PE

12 km kevyt + 5 x 100 m rullaus/ 100 m kävely Lihaskunto ja liikkuvuus

8 km kevyt + 5 x 100 m rullaus/ 100 m kävely Lihaskunto ja liikkuvuus

10 km kevyt

LA

10 km tasavauhtinen kova Syke lopussa 2–3 lyöntiä alle anaerobisen kynnyksen. Alku- ja loppuverryttely 2–3 km

10 km tasavauhtinen kova Syke lopussa 2–3 lyöntiä alle anaerobisen kynnyksen. Alku- ja loppuverryttely 2–3 km

6 km tasavauhtinen kova Syke alle anaerobisen kynnyksen lopussakin. Alku- ja loppuverryttely 2–3 km

22 km kevyt

25 km kevyt

18 km kevyt

Viikko yhteensä 85 km

Viikko yhteensä 85 km

Viikko yhteensä 58 km

Vauhdissa pieni nousu loppua kohti.

SU

Lepopäivä on hyvä palautumis­ keino.

Rebekalla anaerobinen kynnys on sykkeellä 173/ min.

Helsinki running events  15 

Julkaistu Juoksija-lehdessä 2/2017

Tavoite­ vauhdeilla 15 sekunnin progressio

Ensimmäinen kova viikko


Helsinki city Running day  – Suomen suurimmat juoksutapahtumat

sportyfeel Helsinki City Run 21,097 km 11 000 juoksijaa 65 kansallisuutta (2017) y Sportyfeel Helsinki City Run kokee suuria uudistuksia vuodelle 2018! Juoksureitti on kaupunkimaisempi ja kauniimpi kuin koskaan. Tavoiteaikojen mukaan rakennetut lähtöryhmät takaavat jokaiselle miellyttävän juoksun saman tasoisten juoksijoiden seurassa.

Uus urbaan i, imp reitti! i

www.helsinkicityrun.fi

Helsinki city 5 Virallisesti mitattu 5 km katujuoksu

Osuudet 15 km | 8 km | 7 km | 12 km

Ruoholahdesta Töölöön

y Uutuus Helsinki City

y Koe suurtapahtuman fiilis ja ylitä itsesi Helsinki City 5-uutuusjuoksulla! Nopea, urbaani reitti läpi kauneimman Helsingin tarjoaa huippuvauhtia kilpamenijöille ja toisaalta mahdollisuuden testata suurtapahtuman fiilistä vaikkapa kävellen.

www.hcm.fi/helsinkicity5

Helsinki city m

Uutuusjuoksu!

Marathonviesti tarjoaa upean mahdollisuuden kokea maratontunnelma neljän hengen joukkueen kesken. Maratonviesti juostaan legendaarisen Helsinki City Marathonin reitillä, näyttäen palan kauneinta Helsinkiä. Kokoa unelmatiimisi ja lähde mukaan seikkailuun!.

www.hcm.fi/marathonviesti


19.5.2018 samana päivänä!

} Laadukkaat ja vastuullisesti järjestetyt tapahtumat } Tue suomalaista urheilua – tapahtumista saadut varat ohjautuvat seuratoiminnan hyväksi } Tapahtumat mukana Ekokompassi-ympäristöohjelmassa

sportyfeel Helsinki city marathon 42,195 km 3 000 juoksijaa 72 kansallisuutta (2017) y Jo 38. kertaa järjestettävä Helsinki City Marathon juostaan vuonna 2018 ensimmäistä kertaa toukokuussa! Suomen kansainvälisin maratontapahtuma kerää juoksijoita ympäri maailman. Kaunis ja kehuttu reitti esittelee Helsingin kauneimmat merinäkymät ja kaupungin sydämen.

älinen Kansain­v a! tunnelm

www.helsinkicitymarathon.fi

marathonviesti

minimarathon } Puuhakenttä Eläintarhan urheilukentällä } 1 km juoksua turvallisella reitillä } 1600 lasta perheineen

y Minimarathon

Joukkue ­ fiilistä

juostaan ensimmäistä kertaa toukokuussa! Luvassa on suurtapahtuman tuntua, iloa ja riemua! Hauskat toimintapisteet, numerolappu, maalieväät, Minimarathon-paita ja mitali takaavat ainutlaatuisen kokemuksen pienille juoksijoille.

www.minimarathon.fi

Koko perheen ! tapahtuma


JUOKSUFIILIS ¡¡¡¡

4 tarinaa juoksemisesta TEKSTI TUOMO LEHTINEN

HELSINKI CITY RUNNING DAY KOKOAA YHTEEN KOKO SUOMALAISEN JUOKSUPERHEEN. JOKAISELLA JUOKSUN HARRASTAJALLA ON OMA JUTTUNSA. YHDELLE KYSEESSÄ ON TOTINEN KILPAJUOKSU AIKAA VASTAAN, TOISELLE MUKAVA PÄIVÄ KOKO PERHEEN VOIMIN JA JOLLEKIN KYSE ON PITKÄN PROJEKTIN PÄÄTÖKSESTÄ. ESITTELEMME NELJÄ ERILAISTA TARINAA, JOITA YHDISTÄÄ JUOKSEMINEN. PIA NYKÄNEN, 50 – SPORTYFEEL HELSINKI CITY MARATHON – Olen juossut lapsuudesta asti. Nuorena juoksin ja hiihdin kilpaa. Tyttöjeni ollessa pieniä juokseminen jäi vähemmälle, juoksentelin silloin tällöin yksin tai lasten ollessa mukana rattaissa. Vähän isompina tytöt pyöräilivät rinnalla kirittämässä äitiä. Hurahdin lajiin uudelleen viisi vuotta sitten, Pia kertoo. Pian suhde juoksemiseen on läheinen. Se nollaa pään ja auttaa vaikeinakin hetkinä. – Juokseminen on helppoa ja vaivatonta. Sitä voi tehdä missä ja milloin vain. Voit juosta metsässä, puistoissa, rannoilla tai keskellä kaupunkia. Juosten pääsee tutustumaan uusiin mielenkiintoisiin kohteisiin, joihin ei välttämättä muuten pääsisi. Lenkkarit kulkevat aina matkoilla mukana ja olen saanut juosta monissa mielenkiintoisissa paikoissa. Lenkillä asiat järjestyvät ja murheet unohtuvat. Harrastus on myös tuonut uusia tuttavuuksia ja ystäviä. Toukokuun juoksujuhlassa Pia Nykänen asettuu maratonin lähtöviivalle. Jo kahdettatoista kertaa. 18  Helsinki running events  1/2018

– Viisi vuotta sitten aloittaessani treenaamisen uudelleen, asetin tavoitteeksi puolikkaan ja maratonin. Nälkä kasvoi kunnon kohotessa ja otin tavoitteeksi juosta kaksi maratonia vuodessa. Viime vuonna piti juosta kolme, mutta juoksinkin lopulta neljä. Myrskyisen HCM:n jälkeen oli päästävä juoksemaan vielä yksi maraton hyvissä olosuhteissa, joten ilmoittauduin Zagrebin maratonille ja tein siellä ennätykseni. Pia treenaa tavoitteellisesti ja yhtenä tavoitteena siintää alle neljän tunnin aika maratonilla. Hän suunnittelee itse treeniohjelmansa, viikossa on 4–6 lenkkiä, joista yksi on reipasvauhtinen, yksi pidempi, loput kevyitä lenkkejä. – Lihaskuntotreeniä teen lisäksi pari kertaa viikossa ja ohjatuille venyttelytunneille osallistun 1–2 kertaa viikossa. Kesäkaudella palauttavana harjoitteluna on ollut myös golf. Neljän tunnin raja on maratonilla ollut jo lähellä, mutta toisaalta niin kaukana. Haluan myös kokeilla rajojani muulla tavoin ja olenkin ilmoittautunut ensimmäiseen ultrakisaani Nuts Pallakseen, Pia kertoo. x


JUOKSUFIILIS

¡¡¡¡

JANI WAHLMAN, 33 – SPORTYFEEL HELSINKI CITY RUN – Olen harrastanut juoksua 10 vuotta, tosin välissä oli muutaman vuoden jakso jolloin kokeilin kestävyysjuoksun sijaan sprinttimatkoja. Juoksu on minulle matka itseen, meditatiivista, mieltä ja kehoa kehittävää, paikkariippumatonta ja koukuttavaa, Jani fiilistelee. – Puolikas on päämatkani. Maraton verottaa liikaa, joskin siinäkin on oma viehätyksensä. Virallisia kisoja ei ole takana paljoa, tykkään eniten rennosta ja päämäärättömästä juoksemisesta. Tämä on neljäs puolimaratonini. Olen juossut yhden maratonin ja menossa toiselle, kerran osallistuin Pirkan Hölkkään ja kotiseudullani olen juossut Porin Kuntoilijoiden kisoja. Janin reitti juoksun maailmaan ei ole se tyypillisin, mutta monelle aikuisiällä innostuneelle kuitenkin kovin tuttu. – Inhosin liikuntaa. Eräänä päivänä 10 vuotta sitten olo oli energinen ja menin kävelemään. Energisyys ei laantunut, joten pistin juoksuksi. Verenmaku oli suussa parinsadan metrin jälkeen, vaihdoin takaisin kävelyksi. Hengitykseni tasaannuttua juoksin taas. Kotona olo oli uskomattoman hyvä. Siispä ostin peruslenkkarit ja hölköttelin seuraavan kesän aikana tuhatkunta kilometriä kasaan. Takaisinpäin ei ollut katsomista, Jani Wahlman naurahtaa. Jani treenaa säännöllisesti pari kolme tunnin lenkkiä viikossa eri vauhdeilla ja rytmityksillä sekä yhden pidemmän lenkin. Puolikkaan ennätys on vuosikymmenen alussa juostu 1.52. – Käyn myös kuntosalilla ja teen kotona vastusharjoittelua. Käveltyä tulee joka paikkaan, hissejä en juuri käytä ja pyöräily on myös ohjelmassa puolet vuodesta. Hankin käsiini teoksen Run less run faster ja ehkä siitä tulee otettua joitakin eväitä suunnitelmiin, Jani pohtii. x

SUSANNA KAJALA, 34 – HELSINKI CITY 5 Neljä vuotta juoksua harrastanut Susanna aloitti lenkillä käymisen kuopuksen syntymän jälkeen. Piti löytää helppo harrastus, jota voi tehdä missä vain ja joka nostaisi kuntoa tehokkaasti. Juoksu toimii hänelle myös hyötyliikuntana, sillä oman kunnon nostatuksen ohessa tulee perheen dalmatialainenkin lenkitetyksi. – Juoksu vie täysin mukanaan. Parasta pään nollausta on, kun saa samoilla metsäpoluilla. Lajia on helppo harrastaa, sillä voi vain lähteä kotipihalta juoksemaan minne ikinä haluaa. Minulle tämä on elämysten tavoittelua ja itsensä haastamista. Tykkään juosta erilaisissa kisoissa siksi, että reiteillä on aina jotain uutta nähtävää. Treeniporukoissa on hyvä yhteishenki ja tapahtumissa jännitys on käsin kosketeltavaa, Susanna kuvailee. Kajalan perheessä kaikki osallistuvat juoksutapahtumiin. Tänä vuonna Susanna itse juoksee City vitosen ja lapset osallistuvat MiniMarathonille. – Minä ja mieheni juoksemme molemmat, joten lapset ovat ajautuneet mukaan treeneihin. Nykyisin he jo kyselevät milloin pääsisivät kisoihin. Odotankin MiniMarathonista hienoa elämystä heille! Todennäköisesti myös mieheni on mukana minimaratonilla, eli koko perhe juoksee samassa kisassa. Susanna aloitti juoksun harrastamisen miehensä innostamana. Alku ei kuitenkaan ollut helpoin. – En tiennyt mitään kamalampaa kuin juoksu. Innostuin kuitenkin, kun mieheni treenasi Tukholman maratonia varten. Ihmettelin hänen innostustaan, joka oli minulle silkkaa myrkkyä. Päätin kuitenkin kokeilla. Aloitin juoksemalla 3,5 kilometrin matkan marketin lenkkareilla. Olin päättänyt mennä niin hiljaa, että pystyn juoksemaan koko matkan. Onnistuin pääsemään läpi kuolematta, ilman kävelyä, ja olin myyty. Ensimmäisen puolimaratonini juoksin jo puolen vuoden päästä juoksun aloittamisesta, Susanna nauraa. Susanna juoksee normaalisti noin 2–3 kertaa viikossa. – Olen pikkuhiljaa palaamassa treenien pariin raudanpuuteanemian toteamisen jälkeen. Syksyn Vaarojen maratonin jälkeen olen lähinnä palautellut kroppaa ja kerännyt energiaa. Toukokuun lopulla häämöttää elämäni pisin juoksumatka Karhunkierroksen 80 kilometrin polkujuoksukisa, joka on syy miksi osallistun nyt vain vitoselle, Susanna kertoo. x u

Helsinki running events  19 


JUOKSUFIILIS ¡¡¡¡

SONJA KOLI, 24 – HELSINKI CITY MARATHONVIESTI – Aloitin lenkkeilyn, kun meidän tyttöjen fudisjengi aikoinaan hajosi. Jotain piti tehdä. Muistan, että oli aurinkoinen kesäpäivä ja päätin vain lähteä lenkille. Juoksin neljä kilometriä ja ilmeisesti tykkäsin, Sonja Koli kuvailee ensiaskeliaan juoksun parissa. – Rakastan luontoa ja luonnossa liikkumista, joten mikäpä sen kivempaa kuin laittaa lenkkarit jalkaan ja painua pihalle! Energiselle Sonjalle juoksu on oman itsen haastamisen lisäksi myös vahvasti sidoksissa yhteishenkeen. Ei olekaan sattumaa, että hän innostui keräämään porukan uutuusviestiin. – Laitoin pystyyn joukkueen nimeltä Kuumat Porot! Se on hauskaa yhdessä tekemistä juoksukavereiden kanssa. Suosittelenkin maratonviestiä kaikille, jotka haluavat kokeilla jotain uutta juoksun parissa. Aina ei tarvitse olla niin vakavaa, vaikka voittamaanhan me tietysti lähdetään, Sonja nauraa. Hän on kiertänyt runsaasti erilaisia tapahtumia maastoultrista aina perinteisempiin maantiekisoihin asti. – Tällä hetkellä olen treenannut vähemmän, koska yksinkertaisesti aikaa on kortilla töiden ja koulun takia. Pyrin kuitenkin tekemään kolme lenkkiä viikossa. En ole koskaan juossut minkään ohjelman mukaan, vaan ihan fiilispohjalla. Tänä vuonna haluaisin parantaa maratonaikaani ja juosta syksymmällä ehkä jonkun ultramatkan. Juoksun lisäksi käyn salilla ja välillä lätkimässä sulkapalloa. x Seuraa Sonjan joukkueen matkaa kohti Marathonviestiä Instagramissa: https://www.instagram.com/kuumatporot/ 

20  Helsinki running events  1/2018


EKOKOMPASSI ¡¡¡¡

Ekokompassi -ympäristötyö jatkuu

S

uomen Urheiluliiton juoksutapahtumat ovat mukana kolmivuotisessa Ekokompassi-ympäristöohjelmassa. Työ aloitettiin vuosi sitten. Ensimmäinen vuosi toi mukanaan havahtumisen siihen, miten paljon on jo tehty. Toisaalta myös realismia siitä, mitä voisi edelleen kehittää ja millä tahdilla uudistuksia voidaan toteuttaa. Ympäristöasioissakin edetään pienin askelin. Osa hankinnoista tehdään kumppanien kautta ja sidosryhmien sitouttaminen on monen vuoden prosessi. Uusia hankintoja ei aina voida ostaa vain ekohengessä, sillä resurssit ovat rajalliset. Ekokompassi-prosessi on auttanut luomaan toiminnalle tavoitteita ja mittareita. Siitä on myös konkreettista apua seurannassa. Selväksi kävi, että yhdistystoiminnan resurssein ei kyetä ihmeisiin samantien. Tavoitteita ja mittareita asetettaessa ympäristönäkökulmia pohdittiin välillä hyvinkin laajasti. – Mietimme tilaus- ja valmistusprosesseja ja jopa kuljetuskustannuksia. Saimme Ekokompassi-neuvojalta ohjeen ottaa käsittelyyn vain ne konkreettiset toimet, joihin itse voimme vaikuttaa. Jostain pitää aloittaa, kertoo tapahtumapäällikkö Lotta Hanski. Yllätyksiäkin tuli vastaan. – Ei ole automaatiota, että vaikkapa kierrätyspahvimuki olisi ekologisempi kuin muovinen. Suuressa yleisötapahtumassa merkitystä on myös keräystavalla, mitä mukista on juotu ja miten se kierrätetään. Lisäsimme lajittelua, haluamme vähentää roskan määrää ja paransimme viestintää tapahtuman ympäristötavoitteiden osalta. Lisäksi kerroimme sidosryhmille ympäristötyöstä. Viestintä eri sidosryhmille onkin avainasemassa suurtapahtumissa.

22  Helsinki running events  1/2018

– Tapahtumia tehdään talkoo- ja vapaaehtoisporukan kanssa. Silloin koulutukseen ei ole etukäteen mahdollisuuksia. Ohjeistaminen tapahtuu pääosin ryhmän vetäjän kautta ja silloin viestin kulkeminen pitää tehdä mahdollisimman helpoksi, kertoo kilpailunjohtaja Markku Haverinen. Auditoinnit tehtiin toukokuisissa Sportyfeel Helsinki City Run -tapahtumassa sekä Naisten Kympillä. HCR:n jälkeen tehtiin muutoksia elokuun Helsinki City Marathon -tapahtumapäivää ajatellen. Edelleen parannettiin lajittelua ja pyrittiin ohjeistamaan talkooporukkaa paremmin. – Helsinki City Marathonilla kävi kuitenkin äärettömän huono tuuri, kun Klara-myrsky riepotteli tapahtumaa ja samalla hienoja aikomuksiamme kovalla kädellä. Esimerkiksi jälkisiivous pitkittyi sen vuoksi ja materiaalihävikkiä tuli aiottua enemmän, kun tavarat kastuivat ja rikkoontuivat, harmittelee Haverinen. Tänä vuonna kaikki tapahtumat juostaan samana päivänä ja se aiheuttaa jonkin verran muutoksia järjestelyihin. Toisaalta yksi päivä vähentää materiaalihankintoja, mutta myös siivoukseen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Reitit kulkevat Helsingin kauneimmilla alueilla. Toivomme juoksijoilta ja katsojilta yhteistyötä – kuljeta roska seuraavaan roskikseen, älä heitä sitä luontoon. Juomapisteiden väki toki kerää roskaa ja roskispartiot ovat liikkeellä, mutta jokainen voi vaikuttaa itse omalla toiminnallaan siisteyteen. x


KOKOA JOUKKUE JUKOLAAN!

Lahti–Hollola Jukola 16.–17.6.2018

TUTUSTU TARKEMMIN TAPAHTUMAAN jukola.com

Jukola ensikertalaiselle – urheiluelämys kesäyössä Miltä tuntuisi juosta kesäisenä yönä selkä höyryten aamuyön auringon säteiden raidoittamaa mäntykangasta? Tai sännätä metsään Hälvälän vanhalta lentokentältä yli 1600 muun suunnistajan kanssa kymmenien tuhansien katsojien kannustaessa? Tule Lahti-Hollola Jukolaan 16.-17.6.2018 Hollolan Hälvälään, niin saat tietää. Jukola on Suomen suurin aikuisten urheilutapahtuma. Tänä vuonna juostaan 70. Jukolan viesti ja 41. Venlojen viesti. Kilpailijoita Jukolassa suunnistaa viikonlopun aikana jopa 20 000.

loisan kesäyön jälkeen voittaja on maalissa sunnuntaiaamuna noin klo 7.00. Jukolan osuuspituudet vaihtelevat 9-15 km välillä. Jukolan viestissä voivat juosta myös naiset, joko sekajoukkueessa tai seitsemän naisen joukkueessa.

Kaksi erillistä viestikilpailua Neliosuuksinen vain naisille tarkoitettu Venlojen viesti suunnistetaan lauantaina 16.6. klo 14 ja voittajajoukkue tulee maaliin noin klo 17.00. Osuuksien pituudet vaihtelevat 6-8 km välillä. Jukolan viestin lähtölaukaus ammutaan lauantaina 16.6. klo 23.00. Seitsemän osuuden ja va-

Huiput ja kuntoilijat samoilla radoilla Jukolassa kuntosuunnistajat pääsevät kilpailemaan samoille radoille ja rasteille huippusuunnistajien kanssa. Venloissa ja Jukolassa on joukkueita 1500 molemmin puolin, joten metsässä riittää väkeä. Yksin ei tarvitse suunnistaa ja epävar-

memmatkin suunnistajat löytävät kyllä rastit, usein yhteistyöllä. Jukolan osallistujista jo yli 60 prosenttia on yritys-, perhe- ja ystäväjoukkueita. Osallistujalta ei vaadita suunnistajalisenssiä. Osallistumaan pääsevät kaikki yli 15-vuotiaat. Haluatko viedä polkujuoksun aivan uudelle tasolle? Kokoa joukkue ja ilmoittaudu 9.5.2018 mennessä: jukola.com

5 SYYTÄ OSALLISTUA • • • • •

Saa urheilla & pitää hauskaa Jokaiselle oman tasoinen suoritus Naisille & miehille Jokainen löytää rastit Helppo saapua paikalle


HYVÄNTEKEVÄISYYS ¡¡¡¡

JUOKSE KAHDEN HIENON TAVOITTEEN EDESTÄ! – Hyväntekeväisyys ja sinä TIESITKÖ, ETTÄ VOIT TEHDÄ JUOKSEMALLA KAKSIN VERROIN HYVÄÄ ENSIMMÄISTÄ KERTAA SUOMESSA? HELSINKI CITY RUNNING DAY JA NAISTEN KYMPPI TUOVAT MAAILMAN JUOKSUTAPAHTUMISTA TUTUN MAHDOLLISUUDEN HYVÄNTEKEVÄISYYSJUOKSEMISEEN. Miten toimii?

Kuka hyötyy tuestasi?

Ilmoittaudu ensin juoksijaksi haluamaasi juoksuun. Valitse sen jälkeen joko ilmoittautumislomakkeella tai nettisivuilla kumppaneistamme kohde, jota haluat tukea ja perusta Oma keräys-sivu. Linkit Oma Keräyksen tekemiseen löydät Sportyfeel Helsinki City Runin ja Sportyfeel Helsinki City Marathonin nettisivuilta välilehdeltä Hyväntekeväisyys. Naisten Kympin sivuilla linkki löytyy oikeasta yläreunasta nimellä Lahjoita juoksemalla. Keräyssivun luomisen jälkeen tehtäväsi on kertoa tuttavillesi ja sosiaalisen median verkostoille, että juokset 19.5. tapahtumassa ja kutsua heidät mukaan tukemaan hyväntekeväisyyskampanjaasi. Useat hyvätekeväisyysjärjestöt perustavat joukkueita tapahtumaan – seuraa niitä sosiaalisessa mediassa ja voit päästä osalliseksi aivan uudenlaiseen juoksukokemukseen!

Moni haluaa perustaa keräyksen henkilökohtaisesta syystä esimerkiksi tukemaan syöpäjärjestöä ja sen toimintaa, jos lähipiirissä on kamppailtu syövän kanssa. Kaikki Oma keräyksen kautta tehdyt lahjoitukset menevät suoraan valitulle hyväntekeväisyyskohteelle ja auttavat niitä siten omassa toiminnassaan. Sydänliiton markkinointi- ja viestintäjohtaja Eeva Hietalahti on innoissaan yhteistyöstä Suomen Urheiluliiton kanssa. – Olemme iloisia päästessämme mukaan HCRD- ja Naisten Kymppi -juoksutapahtumien kumppaniksi. Tapahtumiin liittyvä henkilökohtainen verkkokeräys hyväntekeväisyyden muotona on uutta myös meille Sydänliitossa. Se sopii meille erinomaisesti myös siksi, että tapahtumat innostavat ihmisiä liikkumaan. Toivomme saavamme monta sydämellistä ihmistä juoksemaan juuri tärkeän asiamme edestä. x

Huikea määrä kohteita!

Voit valita tuettavan kohteesi kaikkiaan 17 eri järjestöstä. Mikäli omaa sydäntä lähellä oleva järjestö ei löydy kumppaneistamme, voi sitä tukea, mutta Online-keräys täytyy järjestää omin neuvoin.

#

#omakeräys #Kaksitavoitetta Pääkumppanit: yYleisurheilun y Kunniakierroskeräys ySairaalaklovnit y ySyöpäsäätiö y ySydänliitto y ySuomen y Punainen Risti Muut kumppanit: yLastenklinikan y Kummit yPelastakaa y Lapset – Save The Children yPelastusarmeija y – Salvation Army yGreenpeace y yPlan y International yWorld y Vision ySOS y Lapsikylä – SOS Childrens Villages yUnicef y ySuomen y Mielenterveysseura – The Finnish Association for Mental Health yAmnesty y International yLasten y ja nuorten säätiö – Nuori ySuomen y Lähetysseura ry

24  Helsinki running events  1/2018


PALAUTUMINEN ON OSA TAVOITTEELLISTA TREENAAMISTA Kalenteri on täynnä treenimerkintöjä ja tavoitteet asetettu. Treeni ei kuitenkaan tuota haluttua tulosta. Voisiko syy löytyä palautumisen laiminlyönnistä?

L

iikuntalääketieteen erikoislääkäri Arja Uusitalo muistuttaa niin urheilijoita kuin kuntoilijoitakin, että tavoitteellista treenaamista tulisi ajatella laajana kokonaisuutena eikä tuijottaa ainoastaan treenikertojen määrää harjoitusohjelmassa – ainakin, jos haluaa kehittyä. Palauttavat hetket ja riittävä lepo ovat tärkeä osa kokonaisuutta. – Kehitystä ei tapahdu ilman treeniä mutta ei myöskään ilman riittävää palautumista. Hyväkään treeni ei siis tuota haluttua tulosta, jos ei mietitä lainkaan palauttavia jaksoja. Palautumisen merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Älä suorita jatkuvasti ja palaudut paremmin

Tärkein palautumisaika on uni, sillä siitä saa suurimman ja pisimmän lepoajan.

Uusitalon mielestä palautumisesta puhutaan nykyään selvästi enemmän kuin muutama vuosi sitten, mutta sen merkitystä ei siltikään huomioida oikeassa elämässä riittävän hyvin. Joskus armollisuus unohtuu kiireisessä arjessa kokonaan ja kalenteri täyttyy pelkistä suorituksista. Lopulta suoritusten seasta ei jää tilaa edes lyhyille muutaman minuutin tauoille. – Erityisesti muutostilanteissa kannattaa olla tarkkana, esimerkiksi jos treenien pariin palaa tauon jälkeen. Ihmisen elämässä voi olla muitakin kuormittavia tekijöitä kuin vain treeni. Elämä kokonaisuudessaan kuormittaa meitä ja sen vuoksi palautumisesta tulisi aina huolehtia riittävästi, Uusitalo kertoo. Jos ei ole varma, onko riittävän palautunut, suosittelee Uusitalo kirjaamaan ylös omia tuntemuksiaan. – Silloin, jos haluaa seurata omaa jaksamistaan, kannustan kirjoittamaan esimerkiksi päiväkirjaan, miten rasittavalta mikäkin harjoitus tuntuu. Kun kirjaa jotain konkreettista ylös, voi jälkeenpäinkin palata

siihen, miltä väsymystaso on milloinkin tuntunut ja miten paljon kuormittavia tekijöitä on elämään väsyneinä hetkinä kuulunut.

Kuuntele itseäsi ja menestyt Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa mallia, jota noudattamalla riittävä palautuminen on taattu. Jos on jo valmiiksi kuormittunut ennen treeniä, on palautuminenkin luonnollisesti hitaampaa. Pieni flunssa tai muu häiriötilanne vaikuttaa aina. Oma kuntotaso vaikuttaa henkisen tilan lisäksi palautumiseen, mutta Uusitalo muistuttaa myös ulkoisten tekijöiden roolista. – Ei pidä vertailla, mitä muut tekevät. Jollakin on perheessään pikkulapsia, joku taas on toipumassa flunssasta ja jollakin kevään siitepölyallergiajakso vaikuttaa taustalla. Uusitalo muistuttaa, ettei harjoitusohjelman laatinut osaava valmentajakaan voi tietää, mitä muuta elämässä on meneillään. On opittava ennen kaikkea kuuntelemaan itse itseään, mikä ei aina ole helppoa. Joskus saattaa kokea olevansa niin innostunut ja motivoitunut, ettei huomaa edes omaa ylikuormittumistaan. – Silloin, jos pakottaa itsensä jatkuvasti väärissä tilanteissa ja liian väsyneenä treenaamaan orjallisesti harjoitusohjelman mukaan kuuntelematta itseään, saattaa pikemminkin jarruttaa kehitystä kuin edesauttaa sitä. Uusitalon mukaan henkinen ja fyysinen väsymys on joskus haastavaa erottaa. Sopiva treeni helpottaa henkistä stressiä, mutta vaativa harjoitus voi vain pahentaa sitä. – Jos on oikeasti henkisesti kovin väsynyt, ei fyysisestikään jaksa ja on hyvä rauhoittaa treenitahtia. Menestyksen tae on se, että osaa pelata juuri oman kroppansa kanssa oikein. n


“SPORTYFEEL-TUOTTEET TARJOAVAT TEHOA SUORITUKSENI KAIKKIIN VAIHEISIIN. Kestävyysurheilijoille suosittelen erityisesti Sportyfeelin urheilujuomaa, Pre-Workout Boost -latausjuomaa, energiageelejä ja palautusjuomia.” Mårten Boström, suunnistaja, kestävyysjuoksija Sprinttisuunnistuksen maailmanmestari vuodelta 2013


HCRD 2018 INFO

¡¡¡¡

HELSINKI CITY RUNNING DAY 2018 – INFOA OSALLISTUJILLE!

Suomen suurimmat juoksutapahtumat yhdistävät vuonna 2018 voimansa. Jokaiselle on tarjolla sopiva haaste, kun 19.5.2018 juostaan Suomen suurin puolimaraton Sportyfeel Helsinki City Run, jo 38. kertaa järjestettävä Sportyfeel Helsinki City Marathon, uutuusjuoksut Helsinki City Marathonviesti ja Helsinki City 5 sekä perheen pienimmille suunnattu Minimarathon.

OHJEITA JA VINKKEJÄ OSANOTTOA SUUNNITTELEVILLE JUOKSIJOILLE Katso tapahtumakohtaisia tarkennuksia jokaisen tapahtuman omalta nettisivulta!

Ilmoittautuminen

Kaikkien juoksujen ilmoittautuminen päättyy virallisesti 30.4, jonka jälkeen kaikkia palveluita ei voida taata juoksijoille (esim. nimi numeroon). Jälki-ilmoittautuminen on kuitenkin mahdollista tapahtumapäivään saakka, mikäli numeroita on edelleen saatavilla. Hinta nousee portaittain, joten mitä aikaisemmin ilmoittaudut, sitä edullisemmin pääset mukaan!

Ajanotto ja numerolappu

Ajanotto tehdään juoksunumeroon kiinnitetyllä kertakäyttöisellä ajanottosirulla. Juoksunumero ja kisapaketti noudetaan Kisahallilta vähintään 1,5 tuntia ennen oman juoksun alkua. Tarkista alkamisajat hyvissä ajoin! Numero on henkilökohtainen eikä sitä saa luovuttaa toisen henkilön käyttöön. Numeroa ei tarvitse palauttaa.

Arvotavarat ja varustesäilytys

Kirjekuoreen mahtuvat pienet arvoesineet voi jättää 5 € maksua vastaan arvotavarasäilytykseen Telia 5 G Areenan itäkatsomon alle, joka on avoinna kisapäivänä klo 10.00 alkaen. Huom! Käteismaksu. Varustesäilytys sijaitsee Telia 5 G Areenan takana sijaitsevalla Bollis-kentällä. Saat Kisatoimistosta numeron haun yhteydessä vedenpitävän varustekassin, jonne kaikkien tavaroiden tulee mahtua. Kiinnitä pussiin numerokuoressa oleva varustetarra. Pussin saat takaisin juoksun jälkeen.

Ekokompassi

Pyrithän kanssamme mahdollisimman

roskattomaan juoksuun. Heitä roskat roskikseen tai niille varatuille paikoille, ja kierrätä mahdollisuuksien mukaan. Voit myös tuoda vanhat lenkkarisi kiertoon kisatoimiston keräyspisteeseen. Suosittelemme saapumaan julkisilla kulkuvälineillä tai kevyen liikenteen keinoin, mikäli mahdollista.

Hyväntekeväisyys

Tiesitkö, että voit oman juoksutavoitteesi lisäksi halutessasi kerätä tukea omalle suosikkikohteellesi hyväntekeväisyyskampanjalla ja toteuttaa näin #kaksitavoitetta! Palvelu on ainutlaatuinen Suomessa. Lue lisää www. hcm.fi/hyvantekevaisyys.

Katsojat

Reitillä on runsaasti kannustuspisteitä, joista löytyy menoa ja meininkiä! Tarkista pisteet seuraavan lehden kartalta tai nettisivuilta ennen tapahtumaa. Telia 5 G Areenan katsomot ja ravintolapalvelut ovat katsojien käytössä. Kutsu kaverisi mukaan ja kannusta itse muita juoksijoita.

Keskeyttäminen, lääkintähuolto ja vakuutus

Jos joudut keskeyttämään matkanteon, kerro asiasta juomapisteellä. Keskeyttäneiden kuljetus ja yhteys ensiapuun on järjestetty huoltopisteiltä maaliin Taksi Helsingin toimesta. Reitillä kiertää ensiapuhenkilöstöä polkupyörillä/skoottereilla ja heidän kauttaan saat myös yhteyden lääkintähuoltoon. Maalissa on lisäksi ensiapupiste. If Vahinkovakuutus Oy:n tapaturmavakuutus kattaa osanottajille juoksutapahtuman aikana sattuvien tapaturmien aiheuttamat hoitokulut 3 000 euroon asti. Lue lisää vakuutuksesta nettisivuilta.

Peseytyminen Juoksijat peseytyvät veloituksetta juoksunumeroa näyttämällä Kisahallin pukuhuoneissa. Juoksun ajaksi pukuhuoneisiin ei voi jättää tavaraa, vaan tavarat on vietävä Bollis-kentän tavarasäilytykseen. Uimastadion ei ole remontin vuoksi juoksijoiden käytössä juoksupäivänä.

Pysäköinti

Suunnitteletko reissua Helsinkiin kauempaa? Tapahtuma-alueella ei valitettavasti ole mahdollista järjestää erikseen juoksijoille varattua pysäköintitilaa. Lähimmät parkkipaikat ovat Jäähallin parkkipaikka, Laakson ratsastuskentän yhteydessä sekä Vauhtitiellä. Tapahtuman aikana EuroParkin pysäköintihallit P-Kluuvi, P-CityForum, P-Eliel ja P-Kamppi ovat edullisemmin juoksijoiden käytössä perjantaista sunnuntaihin. Lisätiedot nettisivuilta.

Yhteislenkit ja harjoittelu

Tapahtumapäivään on aikaa vielä noin 2 kk. Nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa löydät paljon hyviä vinkkejä viimeistelyyn kohti eri juoksumatkoja. Jos asut pääkaupunkiseudulla, kannattaa osallistua ilmaisiin yhteislenkkeihin, joita järjestetään kahden viikon välein. Myös 18.5. perjantaina ennen juoksupäivää on mahdollisuus osallistua Shake Out Runiin klo 18 Kisahallilta.

Helsinki running events  27 


HCR 2018 INFO

B re dviksvägen

v Soln a

väg en

So lnan tie

tt

say n ra

t ie

ah de n

Ra m

t ie

Uddvägen

n

olk

Pi kk un

Kä rk

Gylde'n sv

Otava nt

dv

Karlav

nt ie ilä

Haahka p

ikk

kj

allén

He

Lahna ruoh ontie -

Särkin mentieie-

Gyldé nintie

l

Lem is saa ren t ie

Ru a

My ka llio ll rn

en

niem ent

Haahka

y lä

s vä

ai

Lo u

vä ng

Tak a

lantie

Perttu

ik k. p

ank

nkatu Melko iksg

Kiviaid

p

iemen

10,05 10,2 10,35 10,5 10,65 10,8 10,95 11,1 11,25 11,4 11,55 11,7 11,85 12 12,15 12,3 12,45 12,6 12,75 12,9 13,05 13,2 13,35 13,5 13,65 13,8 13,95 14,1 14,25 14,4 14,55 14,7 14,85 15 15,15 15,3 15,45 15,6 15,75 15,9 16,05 16,2 16,35 16,5 16,65 16,8 16,95 17,1 17,25 17,4 17,55 17,7 17,85 18 18,15 18,3 18,45 18,6 18,75 18,9 19,05 19,2 19,35 19,5 19,65 19,8 19,95 20,1 20,25 20,4 20,55 20,7 20,85 21

kakj

Salak

Särkin

Nahkahousut Skinnbyxorna

Vattuniemi Hallonnäsntie housu

Nahka

Itä

M

iem

Nahkakj housun

m

ie Vattun

Österv

linint Wavu

Särkin

Tiiraluoto Tirklacken

28  Helsinki running events  1/2018

Å

He

K lu yy od on t

9,9

9,6

9,75

10,05

9

9,3

9,45

8,7

9,15

8,4

8,85

8,1

8,55

7,8

8,25

7,5

7,95

7,2

7,65

6,9

7,35

6,6

7,05

6,75

6

6,3

6,45

5,7

6,15

5,4

5,85

5,1

5,55

4,8

5,25

4,5

4,95

4,2

4,65

3,9

4,35

3,6

4,05

3,75

3

3,3

3,45

2,7

3,15

2,4

2,85

2,1

tie

sv

Hevosenkenkälahti Hästskoviken

istot Ta llbergs

Haahka

arn

n Ti rho l m sväge Kajavarannant

gin pu

rt Mö

2,55

1,8

ie

ikk

2,25

t ion

1,5

ll yka

iks-

ie Kaupp an euvo ksen t ie nt de Pajalah

Tallber

n ge

v o de n t ie h en t ie j T. k

yl l

R isv

L ie lah

u

n

k

Iso

Kajava- tie

0

y- n

LAUTTASAARI DRUMSÖ aari

Takaniemi Taxnäs

5

M

Ku

10

Myllykallio

t ie

t ie

öväge

a a re nmäki

rks Kvarnberget Pa

Ha ko lah n Ti i ra de sa nar en t ie

Länsiulapanniemi Västerfjärdsnäset

tas

1,95

ta p

ta jat las Ka M

t ie

ja

laku lahHakVik d. okj

Drums

ut La

Sotkatie en t Pu istoka Vaskin iem Vaskiniemi a Kopparudden Lokkikuj

P

n aa Ta i v

en Väs te r le d ukidne-n h

Vaskilahti Kopparviken

hti enla niem en Takaaxnäsvik T

10 - 21,0975 km

hnalah d La en

ari

1,2

M kir un n k-

Nu o t-

an p

ur

u o donpo lku

La uk ka l

n.t

kka La u

Ma monala

Lemissaari Lemisholmen

nt h de

te isv äy

äg

Kaakku

Annansaari Annasholmen

ti lah on en am vik MaMors

uo

j Te lkkäk

L ka en pt to.k j

Seurasaar Fölisöfj

Pieni-Porsas Lilla Grisen

Haapasaari Aspholmen

hti sla n mi ike Le misv Le

Ko

Hevossaari Hästholmen

us re tas nk aa j -

Enåsväg en

Katajaharjunniemi Enåsudden

No

Mustasaari Svartholmen

Laukkaniemi Lökudden

ngen

1,65

u

p

a ja

Ap

en

Laukkaluoto Lökgrundet

Storsvä

0,9

Tuu

sisaaKuurenkj

Ku

ö n kjy-

id en

Hi

Tykis tö kap teenin t

vä g

t ren aa

Laukkaniemensalmi Lökuddssundet

L sagen ästpas rdv tie arjunKatajah

FINISH

25

Morsianluoto Brudhällen

sk ia

en

0 1,35

et

tie

Ka

v

5

nt Ta m m in ie me

nd

su

a Gr

Eteläinen Pukkisaari

Variskari Kråkören

Kas rikis Saarih. t huSaa h danp

Riihilahti Riviken

10

0,6

tie

i

t ie

Kaskisaari Svedjeholmen

t ie

en

15

1,05

tie

on

Läntinen Pukkisaari

Pikkuniemi Lillnäset

v

kj

a ren isa us u K tie

Kalkkipaasi Kalksten

rikj

0-10 km

ihi

an

Saunalahti Bastuviken

Seuras Fölisö

aa-

Leh t i saa r

START

20

0,75

j

Ri

ie

Kylänlahti Byviken

Kaskisaarensalmi Svedjeholmssundet

Dyk an d s

tie

j llik Ta

p

ki t Kär

uisto

Ta m.k

Ka de

ilaisent

n sal m sisaare

it ie

Ruohokari Gräsgrundet

Vaskilahdensalmi Kopparviksaren tie sundet ivusa

Koivusaari Björkholmen

0

np

rt Ka

Hollant

Kaaarnt into rp t

Uimarin

K uu

Pikku Kuusisaari Lill Granö

n se iu k Krog

t an

men

Lähtöryhmät määritetään noin 2 viikkoa ennen tapahtumaa. Odottele siis rauhassa sähköpostia. Jos haluat

0,3

ägen

t ie

un dv

me

Riev

Ka de t in

Gr

inie

ntie

nkk

ah tyl j än nk M de en nd kj te tin In

Le

Jokainen maaliin tullut osallistuja saa Sportyfeel Helsinki City Run -mitalin kaulaansa. Mitali toimii myös Helsinki Leppäluodonkari City Running Dayn jatkobileiden Alörsgrundet sisäänpääsylippuna. Kolme parasta naisten ja miesten yleisen sarjan juoksijaa palkitaan rahapalkinnoin. Lisäksi ikäsarjojen paras nainen ja mies palkitaan Porsta Borstan tavarapalkinnolla. ari

Lähtöryhmät

0,45

la n t ie

lahde

Mu

o lk u

p Tiili

ie Sa mit un ala Tam hd e i t en an tie o rp

e

Palkinnot

Sportyfeel Helsinki City Runin numerolappu sekä kisapaketti t-paitoineen tulee hakea kisatoimistosta Töölön Kisahallilta viimeistään 1,5 tuntia ennen oman lähtöryhmän starttia, eli klo 10.00 mennessä. Ensimmäinen lähtöryhmä starttaa klo 11.30.

0,15

m

Lo k ka

a Huop

Kivitorpant

n cke lba u ge o lk ap nt Ra an ta r

viHir nkj de lah

ne Ve

in us Ku

äyn Ky äkj r

isaa renp us

ie

n

Kuusisaari ie t Granö iemen

Gran u dds

uja

Pap in pd ä

Numeron nouto

15

t

ie

Mu

Laajalahti Bredviken

Sportyfeel Helsinki City Runin maksimikesto on kolme tuntia. Leh ti Matkavauhtia on noudatettava myös l jasaaren ti Lö saare vös ns und alm Li n e et i väliaikapisteissä. Juoksija katsotaan Granöväg Pyhän L a u r i n keskeyttäneeksi, jos hän ei pysy h ti e Leh de i t n e r s a a sn i i t yn t kolmen tunnin maksimiajassa reitin kiuka tarkastuspisteissä. Maali ja maalivöK Lö a l kk ip dent huolto suljetaan 3 tuntia viimeisen Lehtisaari lähtöryhmän startin jälkeen. Lövö

Reitillä on kolme huoltopistettä. Pisteillä tarjotaan vettä ja Sportyfeel Sports Drink-urheilujuomaa, jota voit maistella etukäteen Lidl:in valikoimista. Lisäksi maalissa on runsas huoltotarjonta.

20

l irn

in p

L

Kilpailun kesto 3 tuntia

Juomahuolto

25

Te

Kasinonlahti Kasinoviken

rito us nt Ku pa hila us j Ku enk d

Sportyfeel Helsinki City Runin virallinen ilmoittautuminen päättyy 30.4., mutta jälki-ilmoittautua voi kisapäivään saakka. Ilmoittautumisen teet helpoiten osoitteessa www. helsinkicityrun.fi. Voit maksaa osallistumisen myös liikuntaedulla.

Mu nk

Tii

Kisatoimistosta noudetaan kilpailunumero,Sportyfeel Helsinki City Run t-paita sekä muu kisapaketti ja siellä voi tutustua Juoksun ja Hyvinvoinnin Expoon, jossa on tarjolla kumppaneiden tuotteita ja palveluita sekä sporttikauppa. Helsinki City Runin numero tulee hakea viimeistään 1,5 tuntia ennen oman lähtöryhmän starttia. Muista myös ohjelmatarjonta!

N

ok

en t in Pe rus t ie

Vanha Munkkiniemi Gamla Munksnäs aaja l

Kisatoimisto

Ilmoittautuminen

s Do

MUNKKINIEMI MUNKSNÄS

laspo lku ksn Tiil im äss äk tr M i un kk in i em en

Tie t

t in

Rito kal l i

ystäväsi kanssa samaan lähtöryhmään, muuttakaa omassa juoksijan profiilissanne tavoiteajaksi sama aika ja välttäkää ”tasalukuja”, kuten 2.00, 2.10 jne.

Suomen suurin ja kaunein puolimaraton muuttuu Helsinki City Running Dayn myötä entistä upeammaksi! Reitti on täysin uusi ja siitä tuleekin aikaisempia vuosia kaupunkimaisempi. Lähtöryhmiä on viisi ja juoksutilaa on reitin alussa huomattavasti enemmän kuin ennen. Lähtöaika on aikaistunut aamupäivän puolelle ja ohjelmaa lisätty entisestään. Fiilistele juoksun juhlaa hyvässä porukassa vuoden ykkösviikonloppuna 19.5.

ent

Pr of e or ss

Tar Tarvvonsalm osun i det

p un g

Å bo le den t on

Sportyfeel Helsinki City Run puolimaraton

ylä

erg svä gen Lankiniemi Långnäs

allionp R i tok

ie me n

¡¡¡¡


HCR 2018 KARTTA

t ie

Hämeen

K

ie an

nr

rru

te

äis

h-

tula

rn

n Ha

Tervas

aarenk

isran

ta

annas

Halko laituri Vedka jen

n b. ra n ta

nk

o n ka t u

am Elä in lääk. kj kuja Tu lensuuun-

Ta vas t väge n

Vi lho

Terr a

Rialto Ria ltonk gr j

tat

ssg Pen g.p

ri

Lin

Pa

To

k

ja

er

ku

er

ng

Pe ng

Pe

u

at

ink

an

rth

Po

tu

en ka

an

Pä ä lä sky S nrn lah uvide nk

Vääk s

ka tu

Harju ka tu

Kus t aan-

Ha r.

Fra n rkk

I t.

k

ion

on

Su

ga

K m uu on sa k -

A l a nj a nt -

St ur Som eg ero Eu at ntie an

H lolaolnt

ont

a Suv nnon t

Ko ne pa ja nk uja

L. Pap in k

Pa p in k

u

Ca

Tenh prsonT

t

lan

Ka r

R

E. K

Ve sa nn

le ek

s

rs

ve

Tr a

u

en ka t

at

ink

én

Al

str

iem

at u

ank a tu

Vironkatu

Rauhankatu

La ivu rin rn

Kana

ak

tam

Sa

rik

n ra He rne saa re

n

M

atu

Kap

ok

-

m

ist

tens

g

e p p a reg

Sk

C. t We c ksel- t lin t

f e l t in t

Ed

Pu

alm

i

Pohjoinen Uunisaari Norra Ugnsholmen

Uun insu u

jen

La iv

ska ho lm Mu nk

i

n ta

ri itu nla are sa tkä Jä

in t i e

aar ens

an linn ri an laitu

itur

Kaivopuistonpaasi Brunnsparkshällen

Ull

n la

llén

O

én

All

are

ra

Eteläinen Uunisaari Södra Ugnsholmen

vägen ms st rö ren Eh innan

Sto

tr Ös ie

Liuskaluoto Skiffergrundet

nis

Luoto Klippan

t to

tot

Uu

Liuskasaari Skifferholmen

is Pu

KAIVOPUISTO BRUNNSPARKEN

Eh ren s tr öm

ranta

Pu

Iso

u

isa

nta

ra O.

k

ytpolk Neits

ja

i

esalm

atu

Merik

man

sata

Meri

L k tajan varus

atu j

Kapt.k

Sirpal

Sirpalesaari Flisholmen

enink

ku ietarin

Hernesaari Ärtholmen

an

Kapte

P katu Huvila kuja Huvila atu rink Laivu

Horn.

Munkkisaari Munkholmen

Ull

ink

on

timie Raa henk

ur

ks

r Eh i r Me gatan

Doc

s.k

enk

nk ytäjä

laja

steVad nkj na

k

nk

mieh

atu kkak

enpy

rdin

EIRA

Havsga tan ta Eira s t ran den

nran

Eira

Ka

Perä

a Te l

e Hylk

Pih

ak

Fo

Ske

g pp s

E aukio

e Ah ka ns v A r J. tu ä r d in t ie

SaPik tamku ak

ku

An k

inrn

Malm

rinne

Lasten kuja k.

Lapin

Pohjo

k

Lapuan

Työmiehe nk

Banan

Por

ka lan tu sil iva derin t La

k

H.

itBirg isk tala

Matalasalmenkj

Piri-j tank

itBirgiskj tala

J.rn

n

. Kiv

iks

Pirink ta

Vyö ka tu

Eteläranta

Kopernikuksent

Kasarmikatu

sg

ta ga rts

Johan- J.kj

Lyypekinlaituri

Unio- nin- katu

Fabiansg

Kaserngatan

rik

be

Korkea- vuorenk

ed

Fr

Al

ryeb k Sinhof. c

k

Sa n d v

jan

saare

Katajan.k

Helen.k

Mariankatu

Ritarikatu

Katariinank

Kluuvik

Sofiank

Glog

nk

tu ka

no

pu

Hy vän to ivo n k

kj

l

nt a i va

stu

M äk elä n

t

ul an

iku Ko K ja p on panep poajanesa aja rtt as n i Gr i an Br T ho un sä öylm o nk in kj T

nk

Ka ni jaank

tk a

Ko

pp

nk

i ng i

C ygn ae uk se

m a-

a tu

No kia nt N. S m ys ä kj n-

K.p

kj

tiili

tio

nk

ka

ie lit

Tiv o

Ti v

tu

ko n

Tö ö lö n torink

Ve nt R la ull rin ake akj -

nk tu oo nk Siu n

He in o

i

i s en len k k

ie Vauh t i t

ika

jö ldsvägen rsk

ma

Ha m t ie

gat an

-

Runebergs

M ine rv. k

-

uk

C se alo nk ni

H ie

S m aha ä n L k en la iu j rin akekukj -

m Sai aa nk

T la sa am nk Ha arenmik ng on k I

.

Ban gå

Tallikatu

k

S a vonk

t in k

Ma rt pengeaniöld inpo lk

nsk de r No

ink a

No rd ens kiö ld

aksen t ann ta k

KRUUNUNHAKA KRONOHAGEN Maneesik

Meritullink

Kr

Maurinkatu

m Kruun. ak

Elisabetsg

Liisankatu

ra ka jen

V.

Kristianink Ku l

Geng

Vuorik

na

atu

tin

Högbergsg

g

An

ink rik

gs

or

Erottajank

Ge

g

ed Fr

nk

k en

k

Ha

n

ne

An

kj

r be

mi

d ah

Valta Oce merilait anka uri jen

Ha na sa ar H en

Nor

.k

Oikok

S

Parr

Hakaniemenranta

Aspnäsg

ja

Hagnäskajen

K

v. pen ge r

k

Brobergssundet

oren ran ta vu irja työn t

Snellmaninkatu

Fabianinkatu

ge

K.

Al

ha

l eta

Jätkäsaa ren laituri

en r e np

kj

ku ja

ku

lta

Si l t a

Si

Unionsgatan

Bergg

Centralg

im

he

n

Mikaelsg

er

jö Yr

a tu

nn

Keskusk

M ikon k

k

k

k

ra

Hi

A t la ntin

n ise

nie nk ka e Ha m

Siltavuorensalmi

J. S t e

Unioninkatu

Hiekk

teh Ve

Hak.kj

Vihern.k

a

It.Teatt.

Mikonk

L.Teatt.

vin

Ma

Ola

tin

on

Ab

S

en

k

Yrjö-Koskisen k

Puut.

Vilhonk

p

kin

Siltasaarenk

r Brun ilan rge Bi u istokj

katu

e in t i

Kaisaniemi

Bergbo-Puutarhaminkj kuja

s

PUNAVUORI RÖDBERGEN

n

kuja

Ham- kj purin

katu Tyynenme ren

ren-

nt a

k

Ba h ku ama ja n-

Vetu r i t ie

an

Lä äk är

St en b

po lku

Kuus i

T

en

nk at Ho

kinLä tä äl.

ri

öv äg en

S te nb äc kin ka tu

K. po rt.

Leh

n t ie

ie

Ja lavat

Va lp uri

a

r a is ten t ie

Hilda Flo din in k j Taa L

gr te n Va t

t ie

rg in Jo ha nn es be

Pi h laja

Föl i

TorkkelinVilhonvuori mäki rSinaka-1 km

Hakan iemen ran ta

en ran ta

KLUUVI GLOET

k

t

n ta

o

yn

oren

Vil h

k

N.

torik H.

e

an iem

p

Svante Olssonin puistokj

Postikj

sk.

An

ak

k in rg

n ta lah en ra d

Busholmskaje

saa-

M M elk el in kö la ka itu je ri n

holmsg

Saarin.k

Siltasaarenkärki

ku ja en pu isto Ka isa n iem

Alvar Aallon katu

ta

inran

mzin

g gs vä rn a Jä aan . B N

Ai-onk n

Ja

be

n ra

kj

Sörnäs strandv

Siltasaari

nta .ra öp Paasi- k vuo r en

Kais Pi tkän Kajsanieme s il lan r anie nlah n t a miv ti iken Ka is

Eero Erkon k

Edu

tu ka in-

-

ta ran en a h d iet o la H

is lm Sa

ie

H

n

Poninr

äst

Kara

e im erh nn Ma

ne

en

yd

Ru o h

o emh jo e n is M t ja el nt o-

t lu n

j

nk

ee k Frsen

.k

nk

to t ie

KALLIO co l.

Bro-

L in nu n lau

era

ka tu lön

er nd rva Ne

ed

Fr

Per

g ho

t.

är

ti

Eläintarhanlahti Djurgårdsviken

Arkadiankatu

Ru

os

u

jen

An

Töö

oo V. St l in k ka

k

r

rkk

elinkj

kj

Lauta Ju tarha Päänatie skylä nka K vuulma-

uo

F.

Fj

a

Ag r i Flem in gsg

0

W lin alin lin kj

Kaarlenk

dje

Alpg

Elä

Plazan

on nvuo r v en kj re n

np

H

tink

i

sa

gatan He ls ingdeo l fin k a r ju t o

s.p

k

ko

tik

Ris

ankj

in k or

a Va

Vaa- san- katu

p na

ll Ve

Allotri

BERGHÄLL Lin u tu l de Agricolank a t ah den k j lin de Ka © Kaupunkimittauspalvelut, Helsinki 2017 dKarttapohja: nk jen En ira Vi Ä si ku ide sNe kj lin lin K s sl ljä än aik jen ja r i s n n Ko uk ja lm lin at u ja H Linjat Toi as tie aapa ne lin n j n n Linjerna e a el- isp iem e H Elä a rhan a lin iä en m äm ja rth i t

pp

n

asen

ro

k

t yn

Teolli

Kivis ga ta

Kaar- He ls ing in kj lenkj

Karlsg

Tr e

Oo

P.N. p

ge

Oks

No

on

It. Alp.rn Papinkj Länt. Alp.rn

ie

rvo

Länt. Brahenk

tu

Josafa-

Kristineg

nt

ur kj

tie en m

N P.

eim

rh

It. Brah.

Po

Kalliolanrn Kirstink

rs

Nurmen

tu

Au

tu

Koillis-

Al ek s is

Kirstinkj

k

Sa tam ar ad an k

Fleminginkatu

katu an

Päijännev

il Vall ent änte Päij

ynäks Vä kuja

tu

e anti

I.

ka

n ra epa itt ja i n-

Ve

M.

M län

ie nt ja nt na uu Va eur K t in rta nt Vi nee oi

Ko

R

Vesil in nan

in Wa l l in ka t

ma

ka

k

ga asa rn nt la Pe ja unt v ul .v O uv äS ht t ent Ä rin le e t it n Ke hja Lo ds v Va l l gå r

A S Oikeudet muutoksiin pidätetään. zén inka t u e lin katu

ön lah den öl Tö

u

i-

nk jo

u

n

Bo Viipurin- r

vo Ti

gen

Ha m

Paavo

lu-

tu

u is

t ka

ve

t ga gå

Fartvä

t tadion inen S Pohjo

rin

Pu

Lähtö - Start In d Maali - Finish ustrigatan Virkistysasema - Refresment point Harju WCr - Lavatory Ås Ki

ALPPIHARJU ÅSHÖJDEN ol i v

Töölönlahti Tölöviken

Muse ok at

n

odi n t

Ho

katu

-

Saaren

ie

ie nt ho au ie H rint a

ti ait

ka tu

t rKaan

In

n ne N ils kj e im n t ie iän äe nk at äu äntst

Violank

nt

la

tu

at

H

Hauk i

Violankj

Le

El

nr

k

t

mu

aja

nrora rtti Au po

an

t

un

Pä lkä

nk

ep

nk

sis

m

enkatu

He lm

in k

Elimägatan

Jämsä

n Ko

oo rv Po

ek

kj

Le

Haukilahd

P ha un rj. kat

tan atu Ve llamoga nink Orio

rin k

kött.k

artiRatav jank

Säh

ankuja

P.p

llsg

rinka

ta-

Me r ip

k

neenKuorta tu ka

Al

S.

Sa mm Ka at ng in as t ie al autal an am m tie in

uk To

He

r gå

ta

Junailij

ames Pakktarink aAsem mest.k arikj Topp örink Kasö

Kirjurin

nk

o

a-

Hie-

g

den

dukt.

Pasila

nraiti Pasila

os Löneb

tie pihan

ka tu

Il m

poiva k La jan

ka tu

Hallonn äs

n rg rä

Jarr.

s tame Ra

Kon-

aAsem nk miehe

nk

Rata

miehe

K.kj

pa rk väg Bö le v. Hope a

R

n

nk

ouk kj To lan

St

suMeski au o

Veturi-

rost Sapa

ö letåe t

t

t in k

S ipo o n k

a tu

Dunck kerin

Museig

p auss. Ku m

tie

Va llilan ta iva l

To

ku ol np

en olku väg Lo k Bölegatan

u-

ka tu

Sinikaisl.kj

nk

kona Saaunav k

ri kaa n.

en te ki jän tie ne Ve enkatu

em Vattuni

Sa Sammo mp nla ok itu aje ri

Visl

j

ls He

a

at

Jätkäsaari Busholmen

i

mä Män t y en t

Län- sisatamankuj

nk

ria

na

nk

Rusokkikj

ga

k non

la-

Ma

kj

ren

ora-

sa

Lä J ns isa ta m an

VÄSTRA HAMNEN u

B en s

is to

kse

ö isen k

u

Liv

g ns

ere

-

ä ätk

tu

a nk

lim

San- takj

t ka

uja

nk

uk Sa

ankatu Panam agatan Panam

j

l in in ka Meche

in ja

oja

uSaonk k

on uk Salaituri

Se lkäme re n

ip ss am ah str Vä

ari

S.p

a auskuj

Elisabeth Kochin

ds s t råke t rn

neks.t tu tu inka ka lTarkk'ampujank titorn en atu Ma sk Täh nk Hie ta ieh tu Muu e a r l tu l a a o kal. h m a den l g k vu ri je Jääkärink a i tu ka lhavs hen n Puna Hietalahti Me hen ri de rimie Sandviken tu yllyt Vuo ie Me a raug k m I tä inM ans in mank Bergm ut än en a l l iol Ju L2 ep rsi n K S a u t Por. P a z- ink ULLANLINNA b r i ksg Sue ULRIKASBORG Fa -is vo Tehtaankatu Ka i. rn u t t iKap Hor- L3 k a k h k S i l ta Mun nkatu nink el- fe ltin t rinsaare ransPieta Reh b in - de Spentie eRion- katu Riog t rin e l in Hernnkatu ki t iko a A ng aivan

lkä nSe ereiha m p

tu

iss kuja Metön ty

Me

rl Kaolla kj C in n ik Er ulind in T erg kj b as om öTh ystr kj B in m

u

olk

va holah- den- kana-

a nk

ity

ss

Me

uri on kj lait on jen nk uk ka ia SaUtter Karib Bah man ak ise kj Poonin LÄNSISATAMA d

Pan.k

Itäm.kj

m ank

aa as uri mm ait Ta renl

J

M.eg. W uja k

o uk ein k Sa H ken s Ka

k on

Ka Saukonnokanallas adok arb kuja

Vattunokankari Hallonnäsgrundet

Harmajank

s isata

Loistokj Kasuunikj

gin

ta

p on

uk

Veneen kj tekijän

Itämerensola

Län-

r-

aa Saukonpaasi np Utterhällen auko S

Sa

Vattunokka Hallonnäsudden

nta

ra

uja esiinak

R

nk

Hietan iem e

Lapinlahdent

Santakatu

gr

Jyrä ngö n t ie

u la

i Postik Kyr- kog Kirkkokatu tu Ka ka tie katu Meritullinlaituri Kaivokatu sg utatatie tusk on Sjötullskajen a tu m stonka HalliR au lo Ateneu- Yliopi Sa minkj lka jen R atu Leppäsuon k inen k gatan n n nders a n avara n ta o Alexa e j o k K inkatu o n h i n Aleksanter La ivas toka tu im kk m es t. Po te lä e mo S K k EMa loU. sen aRaha. lmink Sa k a t u an ns k Ka K Luotsi- katu t atu Kaoulu taj an n ga Pohjoisesplanadi k an av KAMPPI ata aleva Lapin Kr ok ak anadi sg uu Kauppiaank espl lah- KAMPEN K n Etelä k a i n- atu nu denk ta Er atu a La vu KAARTINKAUPUNKI g uk o l a s ka re k itu t s. n nk L in o . r Lasten e Rikh r i d atu n h Ludv. dink kon S a l P. Makasiinik ka ö u Ka t L a t ud k na ho u n t o d lsk va ka n Ru iinik e Makas e E. a l jen rd Ka atu v.g va kin äs P. Roobertink nk ule u Gr a t iB KATAJANOKKA r a a tu k Ee Bernhardinka ng SKATUDDEN nm katu tin tin Ba Ullanl.k Kaarer di ro de ob ar A rg Puna- tinkj nn Ro Uu e lan tu lev nk ö notko a u L k B a t so I Ra

tan

Porkalag

Ruo-

ld

Va ll

ll. k

lik

Ko le h m a

Tykistönk

Perhonk

ga

Lapinlahti Lappviken

La

Sul. j S.k

be

Koirakivenniemi Hundstensudden

Ruoholahti

an

m Vä inä

ion t

n a ta

ll Ta

na

nta

la aa

r en

ds

ant

insilta

Kivelä

Arkadiag

Östersjög

enra losaar

Kel

amasa Tamnranta re

ud

k

on

tu ka lan su utan ga

lö-

dnäsv

or

nd

S.kj

Kellosaarenk

nk

aare

d

Drumsö kaj

Vattun. puistot

ilik

No r rsvängen

kj Vata

kj

in kär

tie

Sa

diStanp o

iv To

Tun tur ika tu Temppe l ika tu k on Samm k n i g Lu th e r a D

Lem-kj mink.

kj ö

atu eriank tu Hesp rianka Hespe lon Apo l M. tu

Museok

es

h Ta

Dö be ln in k

en

Fah pu islan de to ku r pi n la h den p

Itämerenkatu

mas Tam

eliu

s Väl

tan

on kann Me ri

tu

nk

Ru

Top

tan sga kär l ts Fä

a Meche ling

en väg

ka

Lapinniemi Lappudden

ig

Gräsviken

Lauttasaaren laivalaituri

Nahkah.p

en

re RuohoE isaa lahti lm Gräs- Pikksus-in kj a viken Pä Porkkalankatu

sv vik La

e e- V n i ta ikj tu ran Köys

e

e

Lauttasaarensalmi Drumsösundet

Lohiapajanlahti Laxvarpsviken

menkj

Z

ie

t ie aa ren Lau t tas

m Va t en

Hi

nt ra

e

er j Engiak

r aa

i

Sm e d je

Ene rg

k

Ru

Kajanuksenk Valhallank

nan tie l in

kV

Sundholmen

P Klaa n i

y

iem

Sulhanen Morsian Brudgummen Bruden

gia

i e nn Ma H.

in th an katu

-

0 11

rd

tan

he

a

ten

n to rika

Z

ska ar

Hie

emat

k

k en ks

inen

in Etelä

Ha nn

Kumpula portti n-

p s- Kum vo p He aan h

kentaj

ra

Opast

Alppila Alphyddan

Eläintarha Djurgården

nk

VALLILA Helsinki City Run VALLGÅRD 21,097 km M äk elä 2018 nk at u Te ol Selitelisu-usExplanation Radan

Vissel

Ta

g rän Sto

Isonniity

n

ro Klockb

at Vib arjalan- u or K Lo gs vii g s

g iölds ensk d r No

Sandelsink

Pohjo

an t ie

t i l a nPa u lank Pa lkka

r

silta

Kello

PASILA BÖLE

V.K.

.Palkrt. po

Ur

nn Mi

k

en

Me

110 kV

g

s eliu

Sib

elankj

sv nd t ra

liu

e Sib

ETU-TÖÖLÖ FRÄMRE TÖLÖ Tuon

Lapinlahti Lappviken

r ne

rinEstertt po i

Uim n in as ta po d i o lku

S Linnank.g tu ka n sto ali um Eino Leinon k

ren t ie H

Ourit Örarna

ilila Hiiturinj k

k

in all

TAKA-TÖÖLÖ BORTRE TÖLÖ

Taivallahti Edesviken

Taivalsaari Edesholmen

Iso-Pässi Stora Bässen

pu

Ma a le e g d er peng

ikiv

Kes ä i n an t

a Ra jasa

r ge

arann

Hietaniemenkarit Sanduddsgrunden

n

Su s an n a p en g

as

Ta llbon k j

nk rna k tje n sts ecki va b Ta e l Ly ka i M

viSa nk - la uu k C Rsan

San

renselkä järden

traa tin

M

Pa

ok

Z

ä k äiv nan e s P rin sen iu ksen k

L innan kosken k

Taivalluoto Edesgrundet

Kotkavuori Poh Örnberget jo i

Her t.

a is

g l ius

it ti

i

äc

Humalluoto Hummelgrundet

ds San

sb.k

Fredrik

Este rinp

en

ää m ap Ase

r.portti

Ju u d i

ku ja Vaunu op k pa

tieläis

Rauta

Maist

Mirjamink

tu

n

lank l- n Reijo ta ga ks -

a jasa Ra Humalluodot

Hietaniemi Sandudd

Lean portti

M en g p Fan n in

ta

tu

Ke

siväylä LänSalmisaari

j iok

in

ga

säkatu

Porsas Grisen

d Ra

an

tts

Tö lin ölö k n

e Top

a in r

nt

a tu nk kse c iu Pa en- p l u

e iem

V

tm

ro

Las

Rajasaari Råholmen

saari ön

.- n k Rahak ri portti ka Raa k e Raha p

Id

MEILAHTI k MEJLANS

Humallahti Hummelviken e ran -

g

are

äk

Messukj

isKronqv tink

tink

is Winqv

u

L a tu in k

ar

s

ie t Män t en m

nk Saa ra

LAAKSO DAL

Ha

s ip sis M is

k 110

He

t ie

Seurasaarensalmi Fölisösundet

Ha nanpen g n

u

os Oksak k

Seu rasa a re n ti Itäinen e Pukkisaari

Pih laj

il a

lm Se

ro

Keski-Pasila Mellersta rt. Kylli- K.po Böle kink

k van Ee

n an -

Tukholmankatu

at

e

g

en

nk

en l i n g e r-

e r n-

at ie

da

Pa s

ie

nt Mä ai

ov

asv

Koroistenkj nvie r t

anv rR ie G ön nv äg en

B

nka t u Lea

ma

er

usen t t iku

usit

Ku

sg a ta y tie Ta n llväg Z sv

n

iki nn

t ie

tu

ka Radio

g Ratsastie Ri d v ä

Pih l. p

tu

H.

er

Maskuntie

Ko ro isv

k

uja

an

sen ka a

a n ik

ka

Til-

ci- nkj Pakse u

uja

rta

ree Si

Pa c iu M e jl

ak Ma

uki-

ik Ves

ac po P

llio

Me ilah den t ie

ten t ie

k

Z

Ka

uj a

t ie

Ti l kan

nHanna portti

Nousiaistent t ie Kisko n Ra is iont

Sa L nit rettasa- ää ikj rin k

ti k ve tit isen a

Ten h o l

RUSKEASUO BRUNAKÄRR

Pa

im in

ku ja

Lepoko d in kj

tu ka an Tilk

e t in av

Pikku Huopalahti Lilla Hoplaxviken

uvon t

np

an tie Rakuun

Pikku Huopalahti Ta Lillhoplax

ge n

e

Ten h o lan t ie

s ro i

n

te

tis

iit

H

kj

Manne rhe

In iö

Paimionkj

Niemenmäki Näshöjden

Ko

ua p np H.

Bac

¡¡¡¡

l Ti Velk

t ie

Harakka Stora Räntan Särkkä Långören

Helsinki running events  29 


HCM 2018 INFO

Soln a

väg en

say n ra

n ta

tt

M kir un n k-

Ra m

ta jat las Ka

Kä rk

it ie

Saunalahti Bastuviken Läntinen Pukkisaari

i

Pikkuniemi Lillnäset

Itäinen Pukkisa

de

un

ös

an t

sisaaKuurenkj

Variskari Kråkören

ö n kjy-

Ruohokari Gräsgrundet

Seurasaari Fölisön

en

vä g

Kaskisaari Svedjeholmen

en

Kas rikis Saarih. t huSaa h danp

Laukkaniemensalmi Lökuddssundet

an p

ur

n.t

kka La u

t. os

lä Koillis-

u is

Me r ip

ie äsg

ilä nt

Hallonn

ank

menkj

Nahkah.p

Itä

M

iem

enkatu

housu

Nahka

V

e ne Ve

em Vattuni

Vattuniemi Hallonnäsntie

Köysikj

iksg

Särkin

Nahkakj housun

D

ie Vattun

nkatu

kakj

Laut

m Va t en

Kiviaid

Melko

Österv p

iemen

Tiiraluoto Tirklacken

nt

dv

ik k. p

int

lin Wavu

Lau

n

He

Pert

Salak

y

e n i ta tu ran

tulantie

Särkin

Nahkahousut Skinnbyxorna

No

sv

Gylde'n

Karlav

Å

He ikk

kj Haahka

niem

Otava

Lahna ruoh ontie -

My ka llio ll rn

Särkin mentieie-

en

vä ng

Tak a

gs allé

tie

äsv

Hevosenkenkälahti Hästskoviken

istot Ta llber

Haahka

rtn

n Ti rho l m sväge

Takaniemi Taxnäs

gin pu

ent

y lä

s vä

ai

ie

g vä

arn ikk

Lo u

t ion

Ku

hti enla niem en Takaaxnäsvik T

Kajava- tie

K lu yy od on t

ll yka

t ie

iksR isv

en

Klaa

o de n t ie h en t ie

ie Kaupp an euvo ksen t dentie Pajalah

Tallber

k

Iso

L ie lah

j T. k

n

yl l y- n

K Ö

isk a

rd

v

u

M

LAUTTASAARI DRUMSÖ aari

Kajavarannant

t ie

öväge

Myllykallio rks Kvarnberget Pa

Ha ko lah n Ti i ra de sa nar en t ie

Länsiulapanniemi Västerfjärdsnäset

tas

lakuja

lahHakVik d. okj

ut La

Kaakku

Drums

a a re nmäki

ari

ngen Storsvä rikj

Riihilahti Riviken

Ru la

t ie

en

Sotkatie en t Pu istoka k Vas in iem Vaskiniemi a Kopparudden Lokkikuj

Poh jo

n aa Ta i v

en Väs te r le d ukidne-n h

äg

Vaskilahti Kopparviken

p

hnalah d La en

Haahka

te isv äy

Ma monala

Lemissaari Lemisholmen

Lem is saa ren t ie

us re tas nk aa j -

M

Ko

uo

ti lah on en am vik MaMors

j

hti sla n mi ike Le misv Le

Te lkkäk

Annansaari Annasholmen

nt h de

L sagen ästpas rdv tie arjun-

Vaskilahdensalmi Kopparviksaren tie sundet ivusa Dyk an d s

Seurasaarense Fölisöfjärden

Pieni-Porsas Lilla Grisen

Haapasaari Aspholmen

Laukkaniemi Lökudden

Katajaharjunniemi Enåsudden

Porsas Grisen

Hevossaari Hästholmen

La uk ka l

Enåsväg en

Laukkaluoto Lökgrundet

No

Mustasaari Svartholmen

sk ia u o donpo lku

Ka

v

Jokainen tavoiteajassa maaliin tullut juoksija palkitaan Sportyfeel Helsinki City Marathon -muistomitalilla. Mitali toimii myös Helsinki City Running Dayn jatkobileiden sisäänpääsylipKoivusaari puna. Björkholmen Miesten ja naisten yleisen sarjan kolme parasta palkitaan rahapalkinnoin ja sijat 1–10 tavarapalkinnolla. Ikäsarjojen kolme parasta naista ja miestä saavat lisäksi tavarapalkinnot.

t ren aa

Kaskisaarensalmi Svedjeholmssundet

Katajah

Palkinnot

Morsianluoto Brudhällen

Gyldé nintie

id en

Hi

Tykis tö kap teenin t

tie

aa-

Kalkkipaasi Kalksten

t ie

Borstan

ari men

Seurasa salm Fölisös

Eteläinen Pukkisaari

Gr

n t ie aa re s is u Ku tie

Pap in pd ä

Sportyfeel Helsinki City Marathonin numerolappu sekä kisapaketti Leppäluodonkari Alörsgrundet t-paitoineen tulee hakea kisatoimistosta Töölön Kisahallilta viimeistään 1,5 tuntia ennen maratonin starttia, eli 13.30 mennessä. Maratonin lähtöaika on 15.00. Porsta

n t ie Ta m m in ie me

Uddvägen

Me ilah

ie

t ie

Nu o t-

v

tap olk u

p

a ja

Ap

B re dviksvägen

So lnan tie

t ie

Kaaarnt into rp t

ki t Kär

tie

Ka de

t ie

H

uisto

j T .k ie a t m ihi Ri j llik ntie Ta no rta Ka

ah de n

np

ntie

ägen

an tie Rakuun

un dv

me

lahde

Gr

inie

Riev

Ka de t in

Uimarin

n sal m sisaare

tisa

Numeron nouto ja lähtöaika

a Huop

Kivitorpant

t

Tuu

ie

nkk

ilaisent Hollant p

K uu

Pikku Kuusisaari Lill Granö

n se iu k Krog

a Lö are vös ns as Sportyfeel Helsinki City Marathonin und alm Lilj n et i väge maksimikesto on kuusi tuntia. Granö Pyhä Lau rin n h ti e Le i t n e r h saa desn i i t yn t Matkavauhtia on noudatettava kiuka myös väliaikapisteissä. Juoksija vöK katsotaan keskeyttäneeksi, jos hän ei Lö a l kk ip dent pysy kuuden tunnin maksimiajassa Lehtisaari reitin tarkastuspisteissä. Maali ja Lövö Kylänlahti maalihuolto suljetaan 6 tuntia lähdön Byviken jälkeen.

L ka en pt to.k j

30  Helsinki running events  1/2018

la n t ie

v

kj

Ku

t in

s Do

n cke lba u ge o lk ap nt Ra an ta r

viHir nkj de lah

ne Ve

Leh

aren ti

Mu

o lk u

ie me n

Tar Tarvvonsalm osun i det

m

or ss

ie äyn Ky äkj r

in us Ku

Gran u dds

Lo k ka

ah tyl j än nk M de en nd kj te tin In

Kilpailun kesto

isaa renp us

Leh t i saa r

Juoksun jänikset auttavat varsinkin ensikertalaisia säilyttämään tasaisen vauhdin koko juoksun ajan. Juoksussa toimivat jänikset löytyvät

Kuusisaari ie t Granö iemen

t an

Jänikset

Laajalahti Bredviken

uja

ie Sa mit un ala Tam hd e i t en an tie o rp

Kasinonlahti Kasinoviken

Kisatoimistosta noudetaan kilpailunumero, Sportyfeel Helsinki City Marathon t-paita sekä muu kisapaketti ja siellä voi tutustua Juoksun ja Hyvinvoinnin Expoon, jossa on tarjolla kumppaneiden tarjouksia ja palveluita sekä sporttikauppa. Muista myös ohjelmatarjonta! Kisatoimistoon on vapaa pääsy, joten ota juoksusta kiinnostunut ystäväsi mukaan!

Nieme Näsh

ok

p Tiili

L

rito us nt Ku pa hila us j Ku enk d

Sportyfeel Helsinki City Marathonin reitillä on yhteensä 14 huoltopistettä ja yksi Sportyfeel -geelipiste. Reitillä tarjotaan vettä ja Sportyfeel -urheilujuomaa, jota voit maistella etukäteen Lidl:in valikoimista. Lisäksi joillakin pisteillä on tarjolla pientä purtavaa. Maalissa juoksijoita odottaa runsaampi huoltotarjonta. Mikäli käytät maratonilla omia juomia, voit tuoda ne kilpailupäivänä lauantaina kisatoimistoon niille varattuihin kuljetuslaatikoihin klo 8–13. Kullakin huoltopisteellä on oma laatikko juoksijoiden omia juomia varten. Merkitse juomasi tunnistettavasti ja kirjoita niihin myös nimesi, juoksunumerosi ja huoltopisteen kilometriluku, jolle juomat viedään järjestäjien toimesta.

l irn

in p

Vanha Munkkiniemi Gamla Munksnäs aaja l

Kisatoimisto

Tie t

en t in Pe rus t ie

Mu nk

Te

Tii

Le

Huoltopisteet ja omat juomat

lähtöpaikalta tavoiteaikakylttien luota. Erotat jänikset muusta joukosta kirkkaanvärisistä liiveistä sekä viireistä, joissa tavoiteaika myös näkyy. Maratonin jänikset juoksevat tavoiteaikoihin 3 h, 3.30, 3.45, 4.00, 4.15, 4.30, 5.00 ja 5.30 h.

e

Sportyfeel Helsinki City Marathonin virallinen ilmoittautuminen päättyy 30.4., mutta jälki-ilmoittautua voi kisapäivään saakka. Ilmoittautumisen teet helpoiten osoitteessa www. helsinkicitymarathon.fi. Voit maksaa osallistumisen myös liikuntaedulla.

e n t ie

Pr of e

MUNKKINIEMI MUNKSNÄS

laspo lku ksn Tiil im äss äk tr M i un kk in i em en

n

Ilmoittautuminen

Rito kal l i Mu

Suomalainen juoksuikoni, Helsinki City Marathon muuttaa elokuulta toukokuulle. Suomen suurin maraton kokee näin 38. järjestelykerrallaan suuren muutoksen, joka järisyttää koko suomalaista juoksukenttää. Lähtöaika on aikaisempaan tapaan klo 15. Pari vuotta sitten uusittu ja paljon positiivista palautetta saanut reitti pysyy suurimmaksi osaksi samana myös tänä vuonna. Sportyfeel Helsinki City Marathon toivottaa myös Sinut tervetulleeksi ylittämään itsesi!

p un g

Å bo le den t on

Sportyfeel Helsinki City Marathon

ylä

erg svä gen Lankiniemi Långnäs

allionp R i tok

Pi kk un

¡¡¡¡


HCM 2018 KARTTA

t ie

Hämeen

an

nr

rru

te

Pa

äis

h-

tula

rn

Lin

nk

o n ka t u

am nkj Elä in Tu lääk. klensuj uunkuja

Rialto Ria lto gr -

Ta vas t väge n

ie

Vi lho

ri

Pä ä lä sky S nrn lah uvide nk

Vääk s

K

g.p

ssg Pen

Terr a

ja

ng

m Kruun. ak

Elisabetsg

Liisankatu

Vironkatu

Rauhankatu

n Ha

Tervas

aarenk

annas

isran

KRUUNUNHAKA KRONOHAGEN Maneesik

ta

n b. ra n ta

Ha

Halko laituri Vedka jen

Po

tat

S

St ur

a Suv nnon t ka tu

Harju ka tu

Kus t aan-

r.

Ha

To

Pe ng

ku

er

k

at

ink

an

rth

Pe

Kristianink

Oikok

tu

en ka

ga

K m uu on sa k -

A la nja nt -

eg omero Eu at ntie an

H lolaolnt

ont

Fra n rkk

u

k

Su

an

Tenh prsonT

t

lan

er

L. Pap in k

Pa p in k

I t.

u

ion

on

Ca

kj

l

nt a i va

Ka r

R

E. K

Ko ne pa ja nk uja

Ka ni jaank

u

en ka t

at

ink

tu ika pp Al

én

str

iem

at u

ank a tu

v. pen ge r

Maurinkatu

C ygn ae uk se

Ve sa nn

le ek

Tr av er ss

Ko tio n tk an k k

k

Ti v

nk

i ng i

stu

M äk elä n

t

ul an

iku Ko K ja p on panep poajanesa aja rtt as n i Gr i an Br T u ho n sä öylm o nk in kj T

kj

tiili

Ve nt R la ull rin ake akj -

In atu ko on Siu k n

ie

lit

Tiv o

i

i s en len k k

ie Vauh t i t

ko n

Tö ö lö n torink

Ha na sa ar H en

Nor

.k

Meritullink

m a-

K

ra ka jen

oren ran ta vu irja työn t

V.

a tu

No kia nt N. S m ys ä kj n-

K.p

S m aha ä n L k en la iu j rin akekukj -

m Sai aa nk

en ik go nk

He in ol T an sa am k ar m

jö ldsvägen rsk

ma

Ha m t ie

gat an

S

Parr

Hakaniemenranta

-

u

Aspnäsg

Runebergs

re nk

Brobergssundet

Ku l

M ine rv. k

kj

1 km

ku ja

-

Ha n

k

S a vonk

.

Ban gå

Tallikatu

t in k

Ma rt pengeaniöld inpo lk

nsk de

r No

ink a

No rd ens kiö ld

k

kj

Hagnäskajen

Siltavuorensalmi

Geng

uk

l-

ja

C se alo nk ni

an

ku

La ivu rin rn

Kana

ak

tam

Sa

rik

Kap

M

atu

-

u insu

m

ist ok

tens g

e p p a reg

Sk

C. t We c ksel- t lin t

f e l t in t

Ed

Pu

aar ens

i

Pohjoinen Uunisaari Norra Ugnsholmen

Uun

n ra

n

He rne saa re

lm nk ho Mu

i

n ta

ri ska jen

itu nla are sa tkä Jä itur n la

an linn ri an itu Ull la

Kaivopuistonpaasi Brunnsparkshällen

in t i e alm

Eteläinen Uunisaari Södra Ugnsholmen

llén

én

All

Liuskaluoto Skiffergrundet

O

Luoto Klippan

vägen ms

ra

Sto

nis

st rö ren Eh

tr Ös ie

t

Eh ren s tr öm

innan

t to

isto

are

ta

Pu

KAIVOPUISTO BRUNNSPARKEN

Uu

Liuskasaari Skifferholmen

Pu

ranta

Iso

u

isa

n ra

O.

k

ytpolk

i

esalm

atu

Merik

man

sata

Meri

Neits

tu

kuja

a enink

rin Pieta

Hernesaari Ärtholmen

L k tajan varus

j

Kapt.k

Sirpal

Sirpalesaari Flisholmen

Kapte

katu Huvila kuja Huvila atu rink Laivu

Horn.

Munkkisaari Munkholmen

an Ull

ink

on

timie Raa henk

ur

r Eh i r Me gatan

ks Doc

s.k

enk

jänk

yytä

laja

steVad nkj na

k

nk

mieh

atu kkak

eenp

rdin

EIRA

Havsga tan ta Eira s t ran den

nran

Eira

Ka

Perä

a Te l

Hylk

Pih

ak

Fo

itBirg isk tala

E aukio

e Ah ka ns v A r J. tu ä r d in t ie

SaPik tamku ak

ku

An k

inrn

Malm

rinne

Lasten kuja k.

Lapin

Pohjo

k

Työmiehe nk

Por

ka lan tu sil iva derin t La

k

H.

p Ske

p sg

J.rn

tan ga

. Kiv

iks

Matalasalmenkj

Piri-j tank

itBirgiskj tala

Vyö ka tu

Eteläranta

g

Kasarmikatu

iks

Korkea- vuorenk

r ed

Fr

rts be

k

Sa n d v

jan

Al

ryeb k Sinhof. c

no

pu

Kopernikuksent

nk

Johan- J.kj

Lyypekinlaituri

Unio- nin- katu

Fabiansg

tu

ka

Kaserngatan

nk

Högbergsg

sg

Erottajank

g or Ge

na

atu

rtin

de

saare

Katajan.k

n

An

ink

rik ed Fr

eg

n An

kj

Banan

Mariankatu

Helen.k

Sofiank

Kluuvik

Katariinank

Glog

ge

K.

be

lah

ink

eta

m ha

Hi

ra

Al

Ab

PUNAVUORI RÖDBERGEN

Ritarikatu

Lapuan

H ie

oren

Vil ho nv

nvuo r en

tu l ah den k j de nk

at

ap

nie nk ka e Ha m

Snellmaninkatu

Vuorik

n

Centralg

im

he

jö Yr

Mikaelsg

er

k

a tu

nn

Keskusk

M ikon k

k

k

on

k in rg

Hy vän to ivo n k

Lauta Ju tarha Päänatie skylä nka K vuulma-

n ise

lta

Unionsgatan

Vilhonk

Hak.kj

Vihern.k

Puut.

Fabianinkatu

aksen t ann ta k

uk

Ha

teh Ve

Sörnäs strandv

Si l t a

Unioninkatu

Kr

e

Yrjö-Koskisen k

Bergg

It.Teatt.

L.Teatt.

Ma

vin

tin

ak

be

ta ran en a h d iet o la H

kuja

Ham- kj purin

k

n

ti en

kin

J. S t e

Si

Kaisaniemi

s

Ola

An

Ja

-

-

ren-

Valta Oce merilait anka uri jen

kj

nr

Hakan iemen ran ta

ta

KLUUVI GLOET

Bergbo-Puutarhaminkj kuja

Postikj

sk.

tu

ne

en

Ru o h

yd Kö

saa-

ka tu

A t la ntin

ku

torik H.

a

en

Siltasaarenk

Saarin.k

ivik

iemen ran

Mikonk

e in t i Edu

ka in-

ee k Frsen

.k

g ho

Jätkäsaa ren laituri

en

ja

ja

ja

Siltasaari

Svante Olssonin puistokj

Eero Erkon k

g gs vä rn a Jä aan . N B

Ka isan

p

r Brun ilan rge Bi u istokj

u

katu

ön lah den öl Tö

Ai-onk n

Pirink ta

La iv

Lä äk är

St en b

S te nb äc kin ka tu

öv äg en Föl i

Vetu r i t ie

an

T

en

at nk

po lku

Kuus i

Leh

n t ie

ie

Ja lavat

Va lp uri

Ho

kinLä tä äl.

ri

r a is ten t ie

Hilda Flo din in k j Taa L

gr te n Va t

Pi h laja

r e np

i-

-

lin

lin

e

Siltasaarenkärki

ku ja en pu isto Ka isa n iem

ta

inran

mzin

Hiekk

en

nta .ra öp äst Sä Paasi- k vuo r en Kais Pi tkän Kajsanieme s il lan r anie nlah n t a m ti

Alvar Aallon katu

Kara

e im erh nn Ma

er nd rva Ne

ed

Fr

Ru

S

as

holmsg

j

nk

k

n ta lah en ra d

katu Tyynenme ren

ta-

nt a

k

Ba h ku ama ja n-

ie

era

ka tu lön

asen

r

n Busholmskaje

Hie-

nk

M M elk el in kö la ka itu je ri n

olm

To in

Eläintarhanlahti Djurgårdsviken

Arkadiankatu

tu

n ra

Bro-

t lu n

Linjat 0Linjerna

Töö

oo V. St l in k ka

Oks

tu

is lm Sa

Ka

Äs

kj

uo

V

Elä

Plazan

en

k L in

k

ko

tik

Ris

TorkkelinVilhonvuori mäki rSinaka-

u Agricolank a t

jen

M.

lin

s.p

ll Ve

ankj

in k or

np

H

a

KALLIO co l. BERGHÄLL kj

si iid Ne lin muutoksiin lin es Ka Oikeudet pidätetään. ljä jen ja lin ik s K

pp

n

Oo

P.N. p

ge

L in nu n lau

de

F.

är

i

Aa zén inka t u e lin katu elinkj rkk

Ag r i Flem in gsg

Fj

gatan He ls ingdeo l fin k a r ju t o

Kaarlenk

dr

It. Alp.rn Papinkj Länt. Alp.rn

u

jen

tink

Kristineg

ie

ur kj

tie en m

N P.

eim

rh

An

W lin alink j

lin

Vaa- san- katu

p na

Ve

Allotri

Teolli

Kivis ga ta

Kaar- He ls ing in kj lenkj

Karlsg

Kirstink

nt

Nurmen

tu

dje

Alpg

k

I.

on

t yn

a as Va

Länt. Brahenk

rvo

Kalliolanrn

Josafa-

En

It. Brah.

ALPPIHARJU ÅSHÖJDEN ol i v

Al ek s is

Po

Päijännev

il Vall ent änte Päij

Sa tam ar ad an k

Fleminginkatu

k

e anti

ynäks Vä kuja

tu

R

ka

Kirstinkj

rs

yn

n

Ho

katu

-

Saaren

ie

ga asa rn nt la Pe ja unt v ul .v O uv äS ht t ent Ä rin le ti e nt Ke hja Lo ds v Va l l gå r

t

K. po rt.

i-

To

o

t ie

t rKaan

ie nt ja nt na uu Va eur K t in rta nt Vi nee nk jo oi

M län

n ra epa itt ja i n-

katu an

in Wa l l in ka t

ma

ka

k

ro

Pu

u

n

Ko

t ga gå

-

Ha m

Paavo

lu-

Muse ok at

Au

H

ie m Heä isp Elä a rhan a- li i me en m rth n nja in t k p Hä Poninr Karttapohja:t i© Kaupunkimittauspalvelut, N. Helsinki 2017

nk

rin

odi n t

t ka

a

n ne N ils kj e im n t ie iän äe nk at äu äntst

El

at u

ve

Vesil in nan

Tr e

u

Le

Violank

nt

la

tu at

Lähtö - Start In du Maali - Finish strigatan Virkistysasema - Refresment point Harju WCr - Lavatory Ås u St 1. kierros - 1st lap 2. kierros - 2nd lap Ki

Bo Viipurin- r

vo Ti

j

t

Hauk i

Violankj

ti ait nr

lik

t

enkatu

He lm

tan atu nink Orio

ja

gen Fartvä

t tadion inen S Pohjo

F

k

un

mu

pa

sis

Haukilahd

P ha un rj. kat

ie nt ho au ie H rint a In

Te ol

m

Pä lkä

ne

nk

nrora rtti Au po

an

Le

Elimägatan

nk Jämsä

Ko

oo rv Po

ek

kj

pR auss.

Selitelisu-usExplanation k

Al

S.

Sa mm Ka at ng in as t ie al autal an am m tie in

in k

kött.k

Ku m

neenKuorta tu ka

tie

Va llilan ta iva l

uk To

He

r gå

Säh

rin k

ankuja

S ipo o n k

Elisabeth Kochin

ds s t råke t rn

Ve llamoga

ames Pakktarink aAsemt.k mes arikj Topp örink Kasö

ta

k

Junailij

llsg

rg in

den

s

Kirjurin

artiRatav jank

tie

k

P.p

Jo ha nn es be

n rg rä

tame

pihan

raitio

n Pasila

n Pasila

os Löneb

rinka

o emh jo e n is M t ja el nt o-

Jarr.

aAsem nk miehe

Ra

dukt. Kon-

Rata

nk miehe

K.kj

ka tu

a-

tie

ouk kj To lan

St

suMeski au o

Veturi-

rost Sapa

ö letåe t

pa rk väg Bö le v. Hope a

Il m

poiva k La jan

s to

ku ol np

en olku väg Lo k Bölegatan

t

ka tu

Sinikaisl.kj

ga

k

en te ki jän tie

Sa Sammo mp nla ok itu aje ri

a auskuj

Visl

gr

a tu

Dunck kerin

a

at

Jätkäsaari Busholmen

i

a

akuj Resiin

Töölönlahti Tölöviken

sisatamankuj

nk

ria

na

nk

Rusokkikj

a-

sa

non

la-

Ma

kj

ren

or-

kona Saaunav k

ri kaa n.

u Ba enk s

t in k

kse

ö isen k

u

Liv

g ns

San- takj

t ka

uja

uk Sa

j

Pan.k

Vattunokankari Hallonnäsgrundet

ere

tkä

tu

a nk

lim

Lä n

S.p

m

Vissel

Va ll

neks.t tu atu inka lnk Tarkk'ampujank titorn atu he Ma sk Täh nk Hie ta e i Muu e a r l u l ah de aj kal. t im ink katu vuo kär n la i a avsg r n Jää a e e h k n e l h tu r n Pu Hietalahti M en i de rimie Sandviken eh yllyt Vuo Me atu raumi I tä inM in- mank nk Bergmansg ut ä u en a l l iol p J L2 rsi n K Se Por. Pu a ta z- ink ULLANLINNA g e s u k i r b S is ULRIKASBORG Fa oa i vrn Tehtaankatu K u t t iKap Hor- L3 k k h. ka S i l ta Mun nkatu nink el- fe ltin t rinssaare Pieta eran Reh b in - de e- tu Spkintie Rion- katu Riog t a r l in rn e n in o e a g H nka t ik n aiv A

lkä nSe ereiha m p

VÄSTRA HAMNEN u

Ka Saukonnokanallas adok rb ja

Veneen kj tekijän

tön

sis uri on kj at lait on jen nk am uk ka ia SaUtter Karib an LänBah man ak ise nkj o i LÄNSISATAMA P on d

ankatu Panam agatan Panam

Ve ie- a

Vattunokka Hallonnäsudden

nk

oja

uSaonk k

on uk Salaituri

tu ka

ity

ss

Me

Se lkäme re n

ip ss am ah str Vä

o ino k He ken s Ka

ri

Lapinlahdent

Santakatu

iss kuja Metön ty

Me

rl Kaolla kj C in n ik Er ulind in T erg kj b as om öTh ystr kj B in m

lku

a nk

ko

ttasaaren laivalaituri

nta

ra

J

M.eg. W uja k

o np

uk

Sa

u Sa

Drumsö kaj

Itäm.kj

m ank

ta

an

r en

d

aa

p on

uk

Sa

Harmajank

s isata

Loistokj Kasuunikj

gin aa as uri mm ait Ta renl

Lohiapajanlahti Laxvarpsviken

in ja

Län-

r-

Koirakivenniemi Hundstensudden

Itämerensola

Sul. j S.k

be

kj

Vata

kj

na

Ruoholahti

Per

Hietan iem e

va holah- den- kana-

Ruo-

la aa

Gräsviken

Saukonpaasi Utterhällen

a

rant saaren

Kello

amasa Tamnranta re

tan

Porkalag

S.kj

Kellosaarenk

Jyrä ngö n t ie

u la

i Postik Kyr- kog Kirkkokatu Ka atu iek tu Meritullinlaituri Kaivokatu g tat tieka ns u o Sjötullskajen a a nk stonkatu Halli- tusk R aut lom Ateneu- Yliopi Sa minkj lka jen R tu a Leppäsuon k inen gatan n nk avara n ta n nders a o Alexa e j o k K h in n Aleksanterinkatu ko m t. o ivas toka tu es a L i k m Po te lä e m S K k EMa loU. sen aRaha. lmink Sa k a t u an ns k Ka K Luotsi- katu atu Kaoulu a adi at plan t n oises a g Pohj k jan nav ta va KAMPPI Lapin Kr ga Kale ok ak uu Kauppiaank lah- KAMPEN n Eteläesplanadi an at iks nu denk Er u atu ata La vu KAARTINKAUPUNKI g uk o l a s ka re itu t s. nk nk L in o . r Lasten e Rikh r i d atu n h Ludv. dink kon S la P. Makasiinik ka ö u Ka t L tud ka na ho u n t o ds a lv ka n k Ru iinik e Makas e E. aje l rd Ka n atu v.g va kin äs P. Roobertink nk ule u Gr a t iB KATAJANOKKA r tu ka Ee Bernhardinma ka ng SKATUDDEN katu tin tin Ba Ullanl.k Kaaren i er ro rd ob ud A rg Puna- tinkj va nn Ro u U e e lan t l nk ö notko a L k Bu o a t s I Ra

Perhonk

ga

Lapinlahti Lappviken

La

n a ta

ll Ta

Tam

ds

ld

ant

ll. k apää

nk

Arkadiag

Ta

Kumpula portti n-

p s- Kum vo p He aan h

insilta

Opast

Kivelä

Museig

nk

kentaj

ra

Radan

Alppila Alphyddan

ls He

Tun tur ika tu Temppe l ika tu onk Samm k n g Lu th e r i a D

Östersjög

Itämerenkatu renk

ud

silta

Kello

Ko le h m a

Tykistönk

l in in ka Meche

Z

k

ili Hi

No r rsvängen

Lauttasaarensalmi Drumsösundet

k

ren

Ruohoisaa lahti lm Gräs- Pikksus-in kj a viken Pä Porkkalankatu

v iks La

Vattun. puistot

er j Engiak

ie

ren t ie

in kär

nd

Fah pu islan de to ku r pi n la h den p

ig

m Vä inä

Sa

S

tu ka lan su utan ga

lö-

s Väl

dnäsv tu

es

kj ö

atu eriank tu Hesp rianka Hespe lon Apo l M. tu

Museok Lem-kj mink.

Ha nn

mä Män t y en t

Dö be ln in k

en

ion t ka

Lapinniemi Lappudden

nk

ivo To

k en ks

inen

in Etelä

or

en

iad St np o

Isonniity

ron

Klockb

S

Eläintarha Djurgården

h Ta

Sandelsink

Pohjo

tie iem

Sulhanen Morsian Brudgummen Bruden

aa mas

eliu

Sib

tan

on kann Me ri

tan

k

en

at Vib arjalan- u or K Lo gs vii g s

g iölds ensk d r No

Ru

Top

tan sga kär l ts Fä

a Meche ling

en väg Hie

Lapinlahti Lappviken

kV

nt ra

P i a n

v Sm e d je

e

-

Kajanuksenk Valhallank

nan tie l in

0 11

r aa

i

u t tasaa

E

i e nn Ma H.

in th an katu

-

n to rika

Z

aa r

Sundholmen

is to

a

ten

Me

110 kV

g

s eliu

ETU-TÖÖLÖ FRÄMRE TÖLÖ Tuon emat

liu

e Sib

TAKA-TÖÖLÖ BORTRE TÖLÖ

an t ie

t i l a nPa u lank Pa lkka

r

in all

ren t ie H

Ourit Örarna

Kotkavuori Örnberget

rinEstertt po i Este rinp V.K.

Uim n in as ta po d i o lku

S Linnank.g tu ka n sto ali um Eino Leinon k

elankj

sv nd t ra

Ene rg

Fredrik

.Palkrt. po

ku ja Vaunu op k pa

tieläis

Rauta

Ase

sb.k

he Ur

nn Mi

nk

ive

Kes ä i n an t

a Ra jasa

r ge

arann

k

u Ru

sik

Ta llbon k j

nk rna k tje n sts ecki va b Ta e l Ly ka i M

Taivallahti Edesviken

Taivalluoto Edesgrundet

gia

k

F

viSa nk - la uu k C Rsan

San

r ne

pu

M

a Pa

o ku

Z

ä k äiv nan e s P rin sen iu ksen k

L innan kosken k

Taivalsaari Edesholmen

ilila Hiiturinj k

n

Ma a le e g d er peng

äc

katu

Iso-Pässi Stora Bässen

Ju u d i

tu

n

lank l- n Reijo ta ga ks -

Humalluoto Hummelgrundet

Hietaniemenkarit Sanduddsgrunden

r.portti

Maist

Mirjamink

Su s an n a p en g

ta

tu

a jasa Ra Humalluodot

elkä n

traa tin

ga

Kesä

siväylä LänSalmisaari

Her t.

a is

in

g l ius

i

it ti

a tu nk kse c iu Pa en- p l

nt

a in r

an

tts

Tö lin ölö k n

e Top

tm

ro

Las

Rajasaari Råholmen

ds San

Lean portti

M en g p Fan n in

Id

MEILAHTI k MEJLANS

Humallahti Hummelviken e ran -

g

are

äk

Messukj

g rän

Sto

VALLILA Helsinki City Marathon VALLGÅRD 42,195 km M äk PASILA 2018elänkat BÖLE

isKronqv tink

tink

is Winqv

u

L a tu in k

ar

Hietaniemi Sandudd

k

n Saa ra

LAAKSO DAL

s

ie t Män t en m

j iok

usen t

Pih laj

il a

lm Se

ro

Keski-Pasila Mellersta rt. Kylli- K.po Böle kink

k van Ee

n an -

Ha

s ip sis M is

e iem

aarenmi sundet

d Ra

u

os Oksak k

Seu rasa a re n ti n e aari

en l i n g e r-

e r n-

Tukholmankatu

at

e

.- n k Rahak ri portti ka Raa k e Raha p

en

nk

Ha nanpen g n

da

Pa s

er

at ie

ai

g

anv rR ie G ön nv äg en

usit

Ku

kV 110

He

iki nn

t iku

B

nka t u Lea

ma

ie

tu

sg a ta y tie Ta n llväg Z sv

n

ov

Koroistenkj nvie r t

M e jl

ika

t ie

atu

k Radio

g Ratsastie Ri d v ä

Pih l. p

nt Mä

Pa c iu

n ree

H.

er

Maskuntie

Ko ro isv

Si

sen ka a

asv

ten t ie

uja

ik Ves

a po P rta an k

ka

Til-

ci- nkj Pakse u

ja aku Ma

ukc i-

llio

h den t ie

t ie

k

Z

Ka

uj a

nHanna portti

Nousiaistent t ie Kisko n Ra is iont

Sa L nit rettasa- ää ikj rin k

ti k ve tit isen a Ti l kan

Ten h o l

RUSKEASUO BRUNAKÄRR

Pa

im in

ku ja

Lepoko d in kj

tu ka an Tilk

e t in av

Pikku Huopalahti Lilla Hoplaxviken

uvon t

np

Pikku Huopalahti Ta Lillhoplax

ge n

e

Ten h o lan t ie

s ro i

n

te

tis

iit

H

H

kj

Manne rhe

In iö

Paimionkj

enmäki höjden

Ko

ua n .p p

Bac

¡¡¡¡

l Ti Velk

Harakka Stora Räntan Särkkä Långören

Helsinki running events  31 


MARATHONVIESTI 2018 INFO ¡¡¡¡

Helsinki City Marathonviesti 2018 Sportyfeel Helsinki City Marathonilla juostaan keväällä ensi kertaa Maratonviesti. Maratonviesti on upea tapa jakaa maratonin tunnelma joukkueen kesken. Nelihenkinen joukkue juoksee erimittaisissa osuuksissa Sportyfeel Helsinki City Marathonin reitin.

Ilmoittautuminen

Helsinki City Marathonviestin ilmoittautuminen päättyy 30.4. Mahdollisuus jälki-ilmoittautumiseen tarkistetaan ilmoittautumisajan lopussa. Ilmoittautumisen teet helpoiten osoitteessa www.helsinkirunningevents. fi. Ilmoittautua voi vain yhden henkilön toimesta, jolloin juoksijat lisätään joukkueeseen myöhemmin. Joukkue tulee olla nimettynä viimeistään 30.4.2018. Marathonviestiä ei voi maksaa liikuntaedulla.

Ajanotto

Ajanotto tapahtuu numerolapussa olevan zipin kautta. Joukkue juoksee yhteisaikaa, henkilökohtaisia aikoja ei oteta. Normaalit väliaikapisteet ovat käytössä 10 km välein ja joukkue voi seurata juoksun etenemistä Ultimate Live -palvelusta.

Huolto Marathonviestissä

Reitillä on Sportyfeel Helsinki City Marathonin huoltopistetarjonta eli yhteensä 14 huoltopistettä sekä geelipiste. Maalissa on laajempi huoltotarjonta. Kaikki joukkueen juoksijat ovat oikeutettuja maalihuoltoon. Maalihuoltoon pääsee numerolappua näyttämällä.

Numerolappujen noutaminen

Joukkueen numerot haetaan yhdellä kerralla Kisatoimistosta Töölön Kisahallilta (joukkueen kaikki numerot ovat samassa kuoressa) sen aukioloaikoina perjantaina tai lauantaina, kuitenkin viimeistään 1,5 tuntia ennen ensimmäisen juoksijan lähtöä eli klo 14 mennessä. Maratonviestin lähtöaika on klo 15.30. Reitti, lähtöaika ja kilpailun kesto Lähtöpaikka, reitti ja maali ovat täsmälleen samat kuin Sportyfeel Helsinki City Marathonilla. Lähtö sijoittuu Paavo Nurmen patsaalle Mäntymäentielle ja maali Telia 5 G Areenalle. Ensimmäisen osuuden juoksija lähtee matkaan Mäntymäentieltä, Paavo Nurmen patsaalta klo 15.30. Kilpailun maksimikesto on 5,5 tuntia.

Vaihdot ja vaihtaminen

Vaihtoalueet on merkitty selvästi. Joukkueen seuraava juoksija odottaa vaihtoalueen sivussa vaihtokarsinassa omaa vuoroaan. Vaihto tapahtuu kosketuksella. Viestikapula ei ole välttämätön, mutta joukkue voi itse kantaa haluamaansa kapulaa mukana juoksussa.

Varustesäilytys ja varusteiden kuljetus osuuksien välillä

Varustesäilytys on avoinna Bollis-kentällä klo 12–21.30. Varustesäilytykseen jätetään tavarat Kisatoimistosta saatuihin tavarapusseihin. Kaiken säilytettävän

tulee mahtua pussiin, eli ota mukaan vain välttämättömät tavarat. Vaihtopaikoilla ei ole erillistä tavarasäilytystä, vaan vaihtovaatteet siirtyvät varustepussissa juoksijalta toiselle. Käytännön vinkki: vaihtovaatteet kannattaa siirtää varustepussissa osuudelta saapuvalle juoksijalle vaihdossa.

Viestiosuudet ja niille siirtyminen

Viestiosuudet ovat noin 15, 7, 8 ja 12 kilometriä. Vaihtopaikat sijaitsevat noin 15 kilometrin kohdalla Kaivopuiston Merisatamassa, 23 kilometrin kohdalla Kansalaistorilla ja 30 kilometrin kohdalla Munkkiniemen Pikkuniemessä. Vaihdot on sijoitettu paikkoihin, joihin on suhteellisen helppo päästä julkisilla liikennevälineillä. Vaihtoihin ei ole kuljetusta. Helsingin sisäisen liikenteen lippu kuuluu kaikille juoksijoille hintaan. Huomioikaa, että siirtymiseen voi mennä runsaasti aikaa, jotta ehditte valmiiksi vaihtoon ennen viestin juoksijaa!

Palkinnot

Kaikki juoksun maksimiajassa suorittaneet joukkueenjäsenet saavat Helsinki City Running Day -mitalin. Mitali toimii myös Helsinki City Running Dayn jatkobileiden sisäänpääsylippuna.


t ie

Hämeen

nk

ga

o n ka t u

am Elä in lääk. kj kuja

Tu lensuuun-

Rialto Ria ltonk gr j

i an

tat

ri

Terr a

nr

te

äis

ah

-

er

ku

ja

k

er

ng

tul

kj

g.p

K

Harju ka tu

r.

Ha

Pä ä lä sky S nrn lah uvide n

Vääk s

ka tu

ssg Pen

Vi lho

ont

t

a Suv nnon

Pa p in k

To

Fra n rkk

Pe ng

Pe

L. Pap in k

k

I t.

u

at

ion

Ca

rru

er

ta

ga Eu

re

St u

Ve sa nn

E. K

Kus t aan-

u

en ka t

ink

tu

Tenh on

K m uu on sa k -

on

tie

A l a nj a nt -

So

m

H lolaolnt

n

nt

R

N.

S m ys ä kj n-

nt

T le ek

uja

nk

ja

pa

ne

Si

Ka ni jaank

Ko

s

Tr av er s

Ko untio n tk an k k

én

rn

Lin

u

at

ink

an

Ha

Po

rth

on

Su

n b. ra n ta

tu

Mariankatu

ta

Kirkkokatu

Kyr- kog

Halko laituri Vedka jen

isran

Pohjo

en ka

at u

Pa

l

nt a i va

rst ula

Ka

M äk elä n

kia

No

K.p

Ve nt R la ull rin ake akj -

nk

tu

ka

oo

nk

ie

lit

Tiv o

pp Al

an

C ygn ae uk se

Ta vas t väge n

Ba

t

ul an

i ku Ko K ja p on pa nep poajanesa aja rtt as n i Gr i an Br T ho un sä öylm o nk in kj

tiili kj

S m aha ä n L k en la iu j rin akekukj -

m Sai aa nk

in

He

Ti v

nk

i ng i

str

iem

Tö ö lö n torink

-

S a vonk

Tallikatu

i

i s en len k k

ie

Vauh t i t

t ie

gat an

ank a tu

Meritullink

Rauh

Ritarikatu

Fabianinkatu

Keskusk

Vuorik

Unionsgatan

m a-

ra ka jen

Maurinkatu

V.

Ku l

Geng

M ine rv. k

Nor

irja työn t

Snellmaninkatu

a tu

Brobergssundet

u

Bergg

k

ie-

Kisatoimisto Yliopistonkatu Halli- tusk

M ikon k

Lapuan

ja

Aspnäsg

Hakaniemenranta

ku ja

ku

Runebergs

n ise

Hak.kj

Vihern.k

-

Ka

kj

Par

Ha na sa ar H e

lHeä isp i m

teh Ve

p

N.

Sörnäs strandv

Si l t a

uk

n

Siltavuorensalmi

J. S t e

Unioninkat

C se alo nk ni

ika

jö ldsvägen rsk

ma

Meritullinlaituri Sjötullskajen

La ivu rin rn

e p p a reg

atu

ok

Kap

ist

-

C. t We c ksel- t lin t

f e l t in t

m

Pu

tens g

Sk

Eteläinen Uunisaari Södra Ugnsholmen

Liuskasaari Skifferholmen

Kana

ak

Sa tam

Por

k

SaPik tamku ak

kk uri

Norra Ugnsholmen

Harakka Stora Räntan Särkkä Helsinki running events  33  Långören u

n ta n ra

He rne saa re

Sirpalesaari Flisholmen

insu

jen n

5

Uun

La iv

ska lm

An

Malm inrn

rinne

Laste kujank.

Lapin

Ty miehöenk

Banan

Jätkäsaa ren laituri

ho

an linn ri an itu Ull la

nk

én

Kapt.k

llén

All

Mu

ra

uri

Sto

lait

Luoto

vägen ms

tr Ös ie

t

ren

st rö ren Eh

innan

t to

isto

Pu

j

Pu

Iso

u

aa

s.

nta

k an

ytpolk

atu

kuja

enink

ietarin

Neits

Kapte

P akatu Huvillakuja Huvi tu rinka Laivu

Horn.

uri

ka

Ull

ink ur

ks

r Eh i r Me gatan

Doc

E aukio

4,5 4,6 4,7 4,8 4,9

Hernesaari Ärtholmen

Palkinnot

timie Raa henk

nk

Ka

nk

Munkkisaari 4 4,1 4,2 4,3 4,4 Munkholmen

uk

ra O.

tan

iehe ta

nran

Eira

J.rn

ga

m Perä

ren

Kasarmikatu

sg

ka lan tu sil iva derin t La

Kopernikuksent

rik

rts

Korkea- vuorenk

ed

Fr

be

. Kiv

aa

Eteläranta

La

y

Lyypekinlaituri

Unio- nin- katu

Fabiansg

Kaserngatan

Högbergsg

g gs

or

nk

Erottajank

Ge

na

An

Al

ybr ne k Si hof. c

sg

itBirgiskj tala

lka jen

Katajan.k

Helen.k

Kluuvik

Sofiank

Glog

Mikaelsg

Katariinank

a tu

Centralg

n ge vä

g

tu

ka

s.k

im

ne

atu

rtin

in k

itBirg isk tala

jänk

yytä

pp Ske

Piritankj

steVadankj n

ak

ord

laja

he

n

An

ink rik ed Fr

atu kkak

saare

eenp

Pih

er

jö Yr

kj K.

a Te l

Hylk

Matalasalmenkj

.F

Ateneuminkj

Klippan Kaikki juoksun maksimiajassa suorittaneet saavat Helsinki City Running Day -mitalin. Mitali toimii myös Helsinki City Running Dayn L O jank rusta EIRA vajatkobileiden on sisäänpääsylippuna. en KAIVOPUISTO . Ah J r tu a ka s v A BRUNNSPARKEN Merik tu ä r d in t ie Helsinki City 5 -juoksun kolme Eh Kaivopuistonpaasi ta ren Eir Havsga tan nran a Brunnsparkshällen as t m sja parasta naista trö miestä palkitaan ran den sata ri e m M Uu i n t ie mahdolliset nis Muut rahapalkinnoin. aar ens Liuskaluoto alm i salmi Skiffergrundet julkaistaan palkinnot myöhemmin. Sirpale Pohjoinen Uunisaari Ed

ink a

No rd ens kiö ld

kj

lah nkj de de nk

RÖDBERGEN neks.t tu atu ka nink ltu Tarkk'ampujank titor en ka Ma sk Täh ieh tu Muu ren tu a j la o kal. m a u i ink k v kär r Jää e n Puna la i tu ka hen Me hen ri rimie tu e yllyt Vuo ka mi I tä inM ansg gm n Ber ä en a l l iol ep rsi n K S a u t Por. P a ULLANLINNA b r i ksg ULRIKASBORG Fa -is vo Tehtaankatu Ka i. rn u t t ik a k h k S i l ta FINISH Mun nkatu el- fe ltin t rinsaare ransPieta Reh b in - de Spentie et a rin e l in n o a g Hernnkatu ki iv t ik n a A

k

äs

nr

Yrjö-Koskisen k

Puut.

is Ka

Kaivokatu

nn

atu

k on

iks

Hietalahti Sandviken

lah de n

3,1 3,2 3,3 3,4 H 3,5 3,6 3,7 3,8 3,9

Jä tk

ku

kin

a

Svante Olssonin puistokj

It.Teatt. L.Teatt.

k

k

Sa n d v

jan

no

pu

Hie ta

Riog

lait

-

re nk

K .k l en ranta S i 5 -juoksun tavoitesuoHelsinki City Kristianink v. pen ge r ritusaika on 1 tunti. Viiden m Kruun. kilometrin ak Oikok KLUUVI GLOET Tervas matka taittuu helposti niin juosten aarenk Liisankatu Elisabetsg annas KRUUNUNHAKA Kaisaniemi kuin kävellenkin tunnissa. Maali ja KRONOHAGEN Maneesik maalihuolto suljetaan reilu tunti Vironkatu Vilhonklähdön jälkeen. ankatu

nk

kis

Äs

l

an iem

Mikonk

H ie

i-

torik H.

Siltasaarenk

p

r Brun ilan rge Bi u istokj

vin

k

lom

de

Hy vän to ivo n k

Ka

Kilpailuntavkesto uoren ran ta

Bergbo-Puutarhaminkj kuja

Ma

Ola g

Saarin.k

Siltasaarenkärki

ku ja en pu isto Ka isa n iem

katu

e in t i

aksen t ann ta k

holmsg

e

ta

an

.r töp

Kai än s Kaj anieme s il lan r sani nla emi hti n t a vike n Ka is

Alvar Aallon katu

ta

inran

Kr

es

kj

en

n nk ka e Reitillä on yksi huoltopiste ja maalissa Ha m Paasi- k Hakan iemen ran ta n e r o vu laajempi huoltotarjonta. Hagnäskajen Pi tk

s on

Sa

nk mi

lah

Valta Oce merilait anka uri jen

ljä

P nin

äs

Postik

be Al

ha

eta

n Busholmskaje

k

Vi id

Ne

enk

TorkkelinVilhonvuori mäki rSinaka-

u Agricolank a t

Huolto Siltasaari

Postikj

sk.

k

ra

Hi

ta ran en a h d iet o la H

A t la ntin

ol T an sa am k Ha arenmik ng on k I

r No

Lä äk är

St en b

k

Ma rt pengean-

iöld inpo lk

nsk de

t

ka

Ho n

Vetu r i t ie

.

en

Leh

n t ie

Ja lavat

Va lp uri

ie

S te nb äc kin ka tu

Ha m

ri

en

ie

r e np

jen

vuor

Vil ho nv

nvuo r en

iku inj s Ko ka Arvotavaroita lm lin voi ajättää 5 € käteismaktu Ha as ja Linjat sulla To e Haap itäkatsomon i ine Telialin5G Areenan t n an ja n Linjerna e ie e m Elä a rhanalla rolevaan a lin m en varustesäilytykseen. in t k t o thrn ja Hä

Eläintarhanlahti Djurgårdsviken

mzin

Hiekk

lin

Lauta Ju tarha Päänatie skylä nk Kulm a-

in k or

k L in t u

nkj

ankj

s.p

1 km

El

Plaza

uo

jen

H

lin

F.

a

de

KALLIO co l. BERGHÄLL kj

Bro-

t lu n

ja

är

ap

fi Aad zén inka t u e lin katu elinkj rkk

Ag r i Flem in gsg

lin

Fj

in

ok

kk

sti

Ri

Allotri

Teolli

Vaa- san- katu

He ls ing in kj

Karlsg

si

n är na . J Baa

tin

on

ak

Ab

S

k

Kaarlenk

jen

dr

It. Alp.rn Papinkj Länt. Alp.rn

An

Alpg

W lin alink j

lin

Kristineg

dje

u

L in nu n lau

En

g gs vä

An

Ja

k in rg

n-

kuja

Ham- kj purin

nt a

k

Ba h ku ama ja n-

on

t yn

Ve

ll Ve

Päijännev

p an as Va

Länt. Brahenk

rvo

HarjuKaarÅs lenkj

Kalliolanrn

Kirstink

Tr e

Eero Erkon k

Edu

tu ka in-

be

e yd

Ru o h

lah en r d

katu Tyynenme ren

ren-

M M elk el in kö la ka itu je ri n

It. Brah.

Kirstinkj

Al ek s is

H

M.

Sa tam ar ad an k

Fleminginkatu

katu an

k

tie ilan Vall ent änte Päij

I.

n ra epa itt ja i n-

t ga gå

Vesil in nan

St

ön lah den öl Tö

u

Ai-onk n

n

ga asa rn nt la Pe ja unt v ul .v O uv ät S h t ent Ä rin le ite ant e K hj Lo ds v Va l l gå r

ynäks Vä kuja

tu

i-

ie nt ja nt na uu Va eur K t in rta nt Vi nee nk jo oi R

Bo Viipurin- r

-

ä nts Mälänt

Ko

ka

Pu

u

n

in Wa l l in ka t

öv äg en

odi n t

gataan o t r ju2017 He ls ingeoHelsinki Karttapohja: Kaupunkimittauspalvelut, ur Josafa- © tink l nk

Kara

e im erh nn Ma

-

n ra

nk j

t ka

ve

o-

Föl i

Ni

lis Elimä en tie lsiän uu enk sk atu at u

Saaren

ie

Hauk

katu

-

t rKaan

ie nt ho au ntie i ar

ti

Ki

0

j

or

a

H

Violank

In

ait

sis

v Ti

ko n

k i Lä nt ääl .

Taa L

t in k

a

T

r a is ten t ie

Hilda Flo din in k j

po lku

Le

nt

la

ttu

t

gr

t

To

o

Pi h laja

ne

at

H

nr

ek

ALPPIHARJU ÅSHÖJDEN

nk

ne

g ho

is lm Sa

ja

Kuus i

pa

yn

ne

Pä lkä

nk

t

enkat

He lm

Violankj

nk

un

Haukilahd

P ha un rj. kat

in k

elä

m

mu

Elimägatan

Jämsä

Ko

eo l

Le

u To

H

r gå

rin k

örink

nk

nk

era

ee k Frsen

r

Ka at ng in as t ie al autal an am m tie in

tan atu Ve llamoga nink Orio

ames Pakktarink aAsemt.k mes arikj Topp

ta

Kasö

oo rv Po

K. p o rt.

den

kött.k

te n

n rg rä

Säh

a

Jarr.

ankuja Junailij

sa

pp

er nd rva Ne

k

ouk kj To lan

St

k Kirjurin

pR auss.

Sa mm

Oikeudet muutoksiin pidätetään. Kivis ga ta Po

Oo

nk

Muse ok at

.k

Ru

tu

saa-

3

dukt.

ie

ka tu lön

tu

ta-

2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 2,9

Sa Sammo mp nla ok itu aje ri

ed

Fr

rinka

Hie-

ka tu

2

kj

ol i v

s

Pirin-k ta

5

nk

ria

oo V. St l in k ka

k

a-

poiva k La jan

nk

4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 4,9

Laste n dink ko-

L3

katu

Ku m

tie

Va llilan ta iva l

Selite - Explanation u T

Al

S.

Töölönlahti Tölöviken

Au

Elisabeth Kochin

ds s t råke t rn

äk

neenKuorta tu ka

Töö

asen

Oks

Il m

Sinikaisl.kj

ga

k

u

ink

S

a tu

tu ka tie katu uta tie Ra auta R

L2

Kap Hornink

at

Jätkäsaari Busholmen

-

mank

Lä J Rionns isa ta 0-5 km m an a Län- sisatamankuj

1,1 1,2 1,3 1,4 na 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9

Ba enk s

zSue

kj

ren

FINISH

VÄSTRA HAMNEN u

Ka Saukonnokanallas adok ja b r

Rusokkikj

San- takj

u

a-

sa

t in

non

la-

j

t ka

Ma

uk Sa

1

orLiv

-

ä ätk

g lhavs de Me rauu Ju

atu

k ren

e

lim

uri on kj lait on jen nk uk ka ia SaUtter Karib Ba manhak ise kj Poonin LÄNSISATAMA 3d 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 3,9 4 4,1 4,2 4,3

Pan.k

Se lkäme re n

on uk Salaituri

lkä nSe ereiha m p

p

S.

ss

Me

g ns

ari

uSaonk k

2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 2,9

Itäm.kj

i ss am ah str Vä

uk

0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9

Vattunokankari Hallonnäsgrundet

o uk ein k Sa H ken s Ka

atu

nk

tö ity

iss uja k Me ön tyt ja ku jan po

Me

0

M.eg. W uja k

lku

o

p on

k on

Sa

kona Saaunav k

0

Itämerensola

m ank

Saukonpaasi n Utterhällen auko S

ankatu Panam agatan Panam

Vattunokka 5 Hallonnäsudden 2 2,1 2,2 2,3

1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9

Harmajank

s isata

15

ta

an

nr

de

a pa

START 0-5 km

ra

Ja

Santakatu

va holah- den- kana-

Ruo-

nta

ala

rl Ka lla j Co in k n ik Er ulind in T erg kj b as om öTh ystr kj B in m

Koirakivenniemi 25 Hundstensudden

Loistokj Kasuunikj

Ruoholahti

Gräsviken

10

1

nta arenra

Kellosa

amasa Tamnranta re

20

ituri

Sul. kj S.

Län-

gin aa as uri mm ait Ta renl

m Tam

Lauttasaarensalmi Drumsösundet

No r rsvängen j ak

nk

re asaa

S.kj

S

Kellosaarenk

nk

Va ll

i

rin

Jyrä ngö n t ie

u la

Kisatoimistosta Töölön Kisahallilta n ta Alexandersgatan Ka n avara inkatu h in nk Aleksanter ko im noudetaan kilpailunumero ja mes t. Laivas tokatu Po te lä ek k mo S K EMa loU. sen a. a Raha lmink S k a t u an ns k varustekassi vähintäänKa2taj Ktuntia ennen Luotsi- katu t atu Kaoulu a n ga Pohjoisesplanadi k an nav KAMPPI ata aleva Lapin Kr g o a i ka ka uu Kauppiaank esplanadeli 13.15 mennessä. lah- KAMPEN juoksua, K n Etelä iks r a n nu denk t - tu E atu v KAARTINKAUPUNKI ga lai Juok- uor s Kisatoimistossa voi tutustua k t en L tur n o . e Rikh r ka i d n h Ludv. n S a siinik ka sunP.jaMaka Hyvinvoinnin Expoon, jossa on Kan tu -l tu Lö tud ka ho u n t o d a ka Ru iinik tarjolla kumppaneiden tarjouksia jaskajen al en E. Makas lev rd Ka .g atu inva k sv k e ertink l ä Roob P. n palveluita sekä sporttikauppa. Muista Gr tu Bu KATAJANOKKA riaa tu ka Ee Bernhardinka ng SKATUDDEN l.k nm katu tin rtin myös ohjelmatarjonta! Kisatoimistoon Ba Ullan i Kaarro de be rd o n u a A rg Puna- tinkj n Ro U e lan lev notk atu ononkvapaa pääsy, joten ota juoksusta Lö Bu tak Iso Ra a t kiinnostunut ystäväsi mukaan! PUNAVUORI Johan- J.kj an

Porkalag Östersjög

Itämerenkatu

Vi

j

ArkadiankatuN

Leppäsuon k inen jo en

in ja

La

n a ta

rbe

t ie

isaa a lm

Per

Hietan iem e

Fah pu islan de to ku r n la h den p

lahti Gräs- Pikksus-in kj viken Pä Porkkalankatu

ll Ta

e

Perhonk

aAsem nk miehe

nt

P.N. p

t ga

ka tu

ö isen k

Z

ilik Hi

er j Engiak

r aa

l in in ka Meche

m Vä inä

ion t

kV

i t

En

i

nk

in kär

dnäsv

or

0 11

pi

ilila Hiiturinj k

Sundholmen

Arkadiag

s tame Ra

rs

Ru

kse

eliu

s Väl

tie

Hie Juoksu lähtee klo 15.15s Ruoholahden torilta. tan nd iem HUOM! Muista hakeaSanumerolappu hyvissä en k ajoin Töölön Kisahallilta ja varaa runsaastiatuaikaa Sa nd Ourit ud ds siirtymiseen Ruoholahden lähtöpaikalle ja siellä Örarna ga tan ryhmittymiseen. Helsingin sisäisen liikenteen Hietaniemenkarit Lapinlahti Lapinniemi Sanduddsgrunden Lappviken Lappudden lippu kuuluu kaikille juoksijoille hintaan. Lapinlahti Sulhanen Iso-Pässi Brudgummen Varustesäilytys on avoinna klo 13 alkaen RuoMorsian Stora Bässen Lappviken Bruden holahden torilla. Pakkaa vaihtovaatteet Kisahallin kisatoimistosta varustekassiin. KassitLapinlahdent lä saamaasi Ene rg ig nsiväy lähtöpaikalta k k aikana. Läsiirretään maaliin juoksun gia ren er RuohoSalmisaari

artiRatav jank

ma

rh

lö-

Top

tan

on kann Me ri

emat

sv nd t ra

Kon-

Ha m

tu

tan sga kär l ts Fä

a Meche ling

en väg

tie n Nurmen urmekj n Paavo N P. ge vä ankatu eim u- sul an

ka

Kajanuksenk Valhallank

nan tie l in

Z

Sandudd

ld

l He

Tun tur ika tu Temppe l ika tu onk Samm k n i g Lu th e r a D

Lem.k j mink

ant

uja slausk

S ipo o n k

gen

t tadion

lu-

-

n to rika

k en ks

Res

lik

Ko le h m a

mä Män t y en t

iv To

insilta

Opast

p s- Kum vo p He aan h

kentaj

ra

gr

Fartvä

inen S

kj ö

Kumpula portti n-

VALLILA Helsinki City 5 km VALLGÅRD 2018 M Radan

Vissel

tie

Pohjo

i e nn Ma H.

he

in th an katu

ten

iad St np o

nk

Lähtö - Start F Maali - Finish In du s tr Alppila iga Virkistysasema - Refresment Alphyddan tan point

an ror rtti Au po

Ur

a

k

en

nn Mi

ikiv

Me

110 kV

ETU-TÖÖLÖ

FRÄMRE TÖLÖ Aikataulu ja lähtöalueen palvelut Hietaniemi

es

h Ta

19-vuotiaat. a sg jasa eliu Ra Humalluodot Helsinki City 5 -katujuoksu lähtee Ruoho- Sib Humalluoto nk Kivelä lahdesta, etenee keskustanHummelgrundet halki Baanaa pitkin katu Ty ä kis s tön e k K Musiikkitalolle ja Kiasmalle. Siitä reitti suuntautuu Sandelsink Duncnk TAKA-TÖÖLÖ keri Töölönlahden upeissa maisemissa pohjoiseen lD e ö b BORTRE TÖLÖ n in k Taivallahti katu Taivalsaari Vauhtitielle aina Eläintarhan urheilukentälle perian Edesviken Edesholmen en Hes eriankatu Hesp saakka, jossa oikaistaan suoraan Telia 5G Aree- Pohjoin lon San inen Apo l M. nalle.Taivalluoto Reitti on nopea, tasainen, kaupunkimainen Etelä tu arann Edesgrundet seok u M a n t ie ja kaunis. Museig Tuonelankj

pihan

o P.p

llsg

as

Kes ä i n an t

iu el

suMeski au o

Rata

nk Pasila

nraiti

M

Pa

ol u

Ta llbon k j

Sib

Ha nn

r Sto

Isonniity

ron

Klockb

at Vib arjalan- u or K Lo gs vii g

Eläintarha Djurgården

Uim n in as ta po d i o lku

k on

ma Eino Leinon k Hu

aren t ie Ra jasa

er

PASILA BÖLE

t i l a nPa u lank Pa lkka

P inn sen iur ksen

g Sarjat ovat Råholmen naiset, miehet, sekä 15-, 17- ja

Pasila

os Löneb

tu

silta

Kello

K.kj

pa rk väg Bö le v. Hope a

ka tu

e -

Z

Sarjat ja Rajasaari reitti

.Palkrt. po

ldsg skiö rden o N

Helsinki City 5:n virallinen ilmoittautuminen k F vipäättyy 30.4. Jälki-ilmoittautumisia otetaannk Sa nk - la uu k na k r R n e s j vastaan ennen tapahtumaa rajattu määrä. t C sa n ie sts ecki t va b Män t en Ta e l Ly k m Ilmoittautumisen teet helpoitenLasosoitteessa llin ka Humallahti Mi .g Sa Hummelviken e ran k Linnank u www.helsinkirunningevents.fi. Helsinki ken5:n L in nan kosCity t ka voit maksaa myös liikuntaedulla. ton lis

t ie

es

nk miehe

t

t in k

g l ius

it ti

os Oksak k

rinEstertt po i Este rinp V.K.

u

Reijolank

l- n ta ga ks ä- k äc äiv an

Fred

k

r

Veturi-

u-

e Top

a in r

a tu nk kse c iu Pa n p k

MEILAHTI Ilmoittautuminen MEJLANS

k ntu

is to

Ru

pu

at ie

s ip sis M is

V

nk

ö letåe t

n

nt Mä

k 110

ni

.k riksb

n an -

Pih l. p

tu

rost Sapa

Her t.

e r n-

en

T

ä

k ääll. m ap a Ase iinakuj

tti str.por

Ju u d i

ku ja Vaunu op k pa

tieläis

Rauta

Mai

Mirjamink

Ma a le e g d er peng

ika

isKronqv tink

tink

is Winqv

Su s an n a p en g

ja

uja

n ree Si

Til-

traa tin

a ku

ik Ves

Ma

ci- nkj Pakse u

ka

k

Messukj

Keski-Pasila Mellersta rt. Kylli- K.po Böle kink

k van Ee

n Saa ra

a is

Koroistenkj nvie r t

k

uj a

er

ie

ti k ve tit isen a Ti l kan

t ie

u ja

rettasa-tää ikj rin k

il a

lm Se

M en g p Fan n in

Ko ro isv

im in

tu ka an Tilk

e t in k av

ti R sesti mitattu, viiden katujuoksu. Matka a is iont Kisko nkilometrin ti sopii sekä juuri juoksuharrastusta aloitteleville g Ri d v ätavoittelevat Ratsastie että huippujuoksijoille, jotka kovaa e i aikaa. Kolme parasta naista ja miestä palkitaan t n ka a e s uk c i-palkintorahoin. HelsinkiusCity en t 5 tarjoaa huippuio Pa po t iku rta vauhtia kilpamenijöille nuorisosarjoista (sarjat anv rR LAAKSO an G ö ie k nn usit vä Pa 15-, 17aikuisiin ja toisaalta DAL Ku ja 19-vuotiaille) ge n c iu mahdollisuuden testata suurtapahtuman fiilistäkareg sg yt ie Lä a Pih tan Takävellen! vaikkapa Juoksun a tu laj teemana on "Näytä ll v in k äg v Za e ns värisi!", n i eli kannattaa laittaa oman seuran tai da Id e jl nk ro at Tukholm tts u anklempijoukkueen yrityksen edustusasu, oman atu ga Ha ta Tö ar n uniformu tai muu vapaavalintainen asu. tm lin ölö a Lepoko d in kj

Pa s

en l i n g e r-

Pa ku Maskuntie lahti Ta Uusi juoksutapahtuma Helsinki tent City 5 on viralliNousiais Sa plax L ni e

B

ka t an u Le

ma

er

Lean portti

H.

RUSKEASUO

Helsinki CityBRUNAKÄRR 5

katu

Radio

.- n k Rahak ri portti ka Raa k e Raha p

ten t ie

Ha nnanpen g

s ro i

Ten h o lan t ie

ku ol np

n Hanna portti

en ku äg o kvBölegatan

Ten h o l

kj dio

v

sv

on t

Ko

Manne rhe

en

t

tis

iit

H

Paimionkj

In iö

Velk ua p np H. kj

Ban gå

¡¡¡¡

T

np

8 0,9

HELSINKI CITY 5 INFO & KARTTA


MINIMARATHON 2018 INFO & KARTTA ¡¡¡¡

Minimarathon Minimarathon on koko perheen hyväntuulinen liikuntatapahtuma, joka tuo kesäpäivään hauskaa tekemistä ja liikunnan riemua! Jos perheenne viikonloppuohjelmaan kuuluu iloinen yhdessä tekeminen, on Minimarathon teitä varten! 2018 Minimarathon siirtyy elokuulta toukokuulle ja tulee osaksi Helsinki City Running Day -tapahtumapäivää. Eläintarhan kentällä on ennen ja jälkeen juoksun useita lapsia viihdyttäviä toimintapisteitä. Ennen starttia Minimarathonin tunnelmaan johdattelevat yhteisverryttely-jumpat.

Ilmoittautuminen

Minimarathonin ilmoittautuminen päättyy virallisesti 30.4., mutta jälki-ilmoittautumisia pystytään ottamaan vastaan kisapäivään saakka, mikäli numerot riittävät. Helpoiten ilmoittaudut osoitteessa www. minimarathon.fi

Aikataulu ja lähdöt sekä ajanotto

Minimarathonin numerot haetaan ennen startteja joko perjantaina Töölön Kisahallilta Helsinki City Running Dayn Kisatoimistosta tai aikaisin lauantaiaamuna Eläintarhan kentältä. Ensimmäiset minimaratoonarit ampaisevat matkaan lauantaina 19.5. kello 9.00 Eläintarhan kentältä ja maaliin saavutaan Telia 5G Areenalle. Aikaisemmista vuosista poiketen vanhimmat sarjat lähtevät matkaan ensin. Minimarathonilla ei ole ajanottoa missään sarjassa.

MINIMARATHON – REITTIKARTTA

Kisatoimisto

Kisatoimisto ja info sijaitsevat perjantaina Töölön Kisahallillla klo 9–20. Lauantaina Minin kisatoimisto siirtyy Eläintarhan kentälle ja aukeaa klo 7.30. Kisatoimistosta haetaan Minimarathon-numero, t-paita ja muu kisapaketti. Eläintarhakentän toimintapisteet ovat avoinna lauantaina 19.5. klo 8–12.

Sarjat ja ikärajat

Minimarathonille ei ole alaikärajaa ja nuorimmat osallistujat voivat juosta yhdessä isompien sisarusten tai vanhempien kanssa. Varsinaiset sarjat löytyvät 5–13-vuotiaille.

Reitti ja maali

Lähtökomennon jälkeen "maratoonarit" suuntaavan yhden kilometrin mittaiselle reitille kohti Telia 5G-areenaa, jossa Minimarathonin maali sijaitsee. Kun maaliviiva on ylitetty, saavat minimaratoonarit kaulaansa Minimarathon-mitalin ja pääsevät herkuttelemaan yhteistyökumppaneidemme tarjoamilla herkullisilla välipaloilla.

Minimarathon – rutt karta

Minimarathon – route map atu ldink nskiö e d r No

Lähtö Start

Pohjoin en Stad iontie

Portaat Pohjoiselle Stadionintielle

Uim Telia 5G-Areena 2

Maali

P

2, 4, 10

PK

E

Muutokset mahdollisia.

34  Helsinki running events  1/2018

as t a

dion

inp o

lku

e Vauhtiti

Eläintarhan kenttä

2,3


LAUANTAINA

2. kesäkuuta 2018

Tänä vuonna lupaamme suuren juhlan kun ASICS Stockholm Marathon järjestetään 40:n kerran. Juokse uusi reittimme ja varaa maaginen maaliin tulo Tukholman stadionille jo tänään. Nähdään 2. kesäkuuta!

ILMOITTAUDU: StockholmMarathon.se Tapahtuman järjestävät yleisurheiluseurat: Hässelby SK ja Spårvägens FK Marathongruppenin tuotto menee lyhentämättömänä 100 % takaisin urheilulle. Puh: +46-(0)8-545 66 440, S-posti: info@stockholmmarathon.se Suomeksi: suomi@marathongruppen.se

#stockholmmarathon

Helsinki running events  35 


HARJOITTELU ¡¡¡¡

Treeniä astman kanssa ASTMA ON YLEISIN PITKÄAIKAINEN HENGITYSSAIRAUS SUOMESSA, JA HUIPPU-URHEILIJOILLA ASTMA ON HYVIN YLEISTÄ. MILLOIN KUNTOILIJAN SITTEN PITÄISI EPÄILLÄ ASTMAA JA MENNÄ KOKEISIIN? TEKSTI SATU ALAVALKAMA KUVAT SHUTTERSTOCK

A

stma on keuhkoputken seinämän rakenteiden tulehdussairaus. Sekä limakalvojen tulehdus että siitä seuraava keuhkoputkien ahtautuminen ovat puolustus­reaktioita, jotka torjuvat hengitettäviä vieraita aineita. Hengitystiet puolustautuvat liian voimakkaasti ja toistuvasti, vaikka elimistöä ei uhkaa todellinen vaara. Urheilija tai kuntojuoksija hakeutuu lääkäriin siksi, että treeneissä ei kulje. – Vanhempi urheilija tunnistaa usein, että hengitys ei toimi. Nuorempi kertoo joskus vain epämääräisestä jaksamattomuuden tunteesta, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund sanoo. Huippu-urheilijoista astmaatikkoja on joidenkin tutkimusten mukaan jopa joka viides. – Astmadiagnoosien määrää urheilijoilla selittänee osin se, että kovassa rasituksessa

36  Helsinki running events  1/2018

oireet huomaa helpommin. Lisäksi esimerkiksi kova kuormitus kylmässä tai uima­­ halli­olosuhteissa saattaa edesauttaa oireiden puhkeamista, Mjösund sanoo. ERITYYPPISIÄ LÄÄKKEITÄ Astmaa hoidetaan hengitettävällä kortisonilääkkeellä. Jotkut astmaa sairastavat käyttävät myös tablettimuotoisia tulehdusta hoitavia lääkkeitä, kuten leukotrieenisalpaajia. Tulehduksen asetuttua lääkettä käytetään vain sellainen määrä, joka pitää oireet kurissa. Avaavilla lääkkeillä saadaan supistuneet keuhkoputket nopeasti auki tai estetään supistuminen ennakolta. Lääkäri voi myös määrätä hengitettäviä yhdistelmälääkkeitä, joissa on hoitavan kortisonin lisäksi pitkävaikutteinen avaava lääke.


HARJOITTELU

¡¡¡¡

Yksi astman muodoista on rasitusastma. Rasituksessa hengitys kiihtyy ja hengitysteistä karkaa lämpöä ja kosteutta. Silloin tulehtuneet limakalvot ärtyvät ja keuhkoputket ahtautuvat. Jos astma ei ole tasapainossa, fyysinen rasitus aiheuttaa yskimistä, limaneritystä ja vinkumista. Urheilijalla tyypillisiä astma­oireita voivat olla yöyskä ja yskä kovan harjoituksen jälkeen. – Esimerkiksi hallissa tai ulkona kylmässä juostujen vetojen jälkeen tulee jälkiyskä, Mjösund sanoo. Astmaa epäiltäessä lääkäri tutkii muun muassa keuhkot, sydämen, nenän limakalvon ja ihon. Potilas saa seurata hengityksensä toimintaa uloshengityksen huippuvirtausmittarilla (PEF-seuranta) kotioloissa. Joskus tutkimuksissa tarvitaan provokaatiotesti astmareaktion esiin saamiseksi. – Testissä annetaan ilmateitä ärsyttäviä aineita, esimerkiksi histamiinia, joka voi provosoida astmareaktion, Katja Mjösund kertoo. Toinen testaustapa on juoksurasituskoe ulkona tai matolla. Hyperventilaatiotestissä taas hengitetään tiheästi kuusi minuuttia, jolloin voimakas ilmavirtaus vaikuttaa keuhkoputkeen samaan tapaan kuin fyysinen rasitus. ALLERGINEN NUHA KURIIN Kun astmaa aletaan hoitaa, monet urheilijat toipuvat jo muutamassa viikossa lähes oireettomiksi. Silloin harjoittelua voidaan jatkaa normaalisti. Katja Mjösund antaa harjoitteluun kaksi ohjetta: – Kovalla pakkasella tulee välttää kovia harjoituksia. Ja ennen kovaa rasitusta tulee verrytellä hyvin, jotta keuhkoputket ovat valmiit suoritukseen. Milloin ei pidä kilpailla? –Silloin, jos astma on huonossa hoitotasapainossa eli oireilee jatkuvasti. Allergiat ja allerginen nuha lisäävät riskiä astman puhkeamiseen. – Moni kokee, että nenän valuminen allergiakaudella ei ole ongelma. Allerginen nuha pitää kuitenkin hoitaa, sillä nenästä keuhkoputkiin asti kaikki on samantyyppistä limakalvoa, Mjösund sanoo. Nenä vuotaa usein esimerkiksi viileällä säällä juostessa. Mistä tunnistaa allergisen nuhan? – Nuhasi voi olla allergista, jos siitepölykaudella sinulla on jatkuvasti kirkas, juokseva nuha ja limainen olo. Lääkäri voi auttaa, jos epäilet allergiaa, Mjösund sanoo.

ONKO ASTMA­LÄÄKITYS AINA DOPINGIA? Maailman Antidopingtoimisto WADA linjaa kielletyt aineet ja menetelmät. Osa astmalääkkeistä on sallittuja urheilussa. Jos itselle parhaiten sopiva lääke ei ole sallittujen listalla, lääkkeen käyttöön voi hakea erivapauden Suomen Antidopingtoimikunnalta. Hakemukseen tarvitaan urheiluun tai astmaan perehtyneen lääkärin lausunto. Dopingtestiin voi Suomessa joutua kuka tahansa kansallisella tasolla kilpaileva. Käytännössä testit ovat kuitenkin kalliita, joten niitä ei tehdä kevein perustein. HOITAVAT LÄÄKKEET Keuhkoihin sumutettavat

glukokortikoidit ovat sallittuja. Tabletteina nautittavat ovat kiellettyjä, sillä tabletissa kortisonia siirtyy elimistöön enemmän. AVAAVAT LÄÄKKEET Yleisimpiä ovat beeta-2-ago-

nistit. Sallittuja ovat keuhko­sumutteina formoteroli, salbutamoli ja selmeteroli. Muut beeta-2-agonistit, kuten fenoteroli, terbutaliini ja vilanteroli ovat kiellettyjä. Esimerkiksi terbutaliini on kielletty, koska sen epäillään parantavan suorituskykyä nopeuttamalla palautumista ja edistämällä kudoksien rakentumista.

Lisätiedot: antidoping.fi Lue lisää: Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa/ Alaranta-Hulmi-Mikonen-Rossi-Mero, Nutrimed Oy 2007

Astman hoito ei tee urheilijasta kovempaa. Lääkkeillä hoidetaan olemassa olevaa sairautta. u

Helsinki running events  37 


HARJOITTELU ¡¡¡¡

ASTMA OPETTAA MALTTIA \\ Turkulainen ratajuoksija Johanna Sällinen on selättänyt monia astmaan liittyviä hengitysteiden tulehduksia. Sairaus on iskenyt usein juuri tärkeimpien kisojen kynnyksellä. Miten hän pysyy silti niin energisenä ja innostuneena? –Toki sairastuminen vetää mielen matalaksi, mutta tilanne pitää vain hyväksyä. Sairaana ei voi harjoitella, hän sanoo. Maaliskuinen mykoplasmabakteeri toi hengitystietulehduksen ja romahdutti palautumiskyvyn. – Harjoitteluun tuli kuuden viikon tauko. Päänsärky ja kova väsymys kertoivat, että keho tarvit­­si lepoa.

PIENET KEUHKOPUTKET PULMANA

Jos astman hoitotasapaino on huono, iskevät hengitystieinfektiot helpommin. – Minulla on kokemusta myös keuhkoputkien ja poskionteloiden tulehduksista, Sällinen kertoo. Astma todettiin ylioppilaskeväänä, samaan aikaan Sällinen juoksi hallikisoissa uudet ennätyksensä. – Seuraavassa kisassa juoksin 20 sekuntia hitaammin. Rasituskokeessa löytyi rasitusastma. Sällisen isot keuhkoputket pysyvät auki, mutta pienet supistuvat voimakkaasti. Oireisiin kuuluvat hengityksen vinkuna ja ahdistus. – Oireeni eivät ole niin voimakkaita, että olisin koskaan jäänyt radan varteen. Astma oireilee eniten, jos olen verrytellyt lyhyesti ja teen esimerkiksi äkillisiä ylämäkispurtteja.

TULEHDUS KUNTOON

Astmadiagnoosin jälkeen Sällinen sai puolen vuoden kiellon koviin harjoituksiin. – Minun piti kävellä lenkillä ylämäet! Kun aloin tehdä niin, tulehdus alkoi parantua. Tärkein apu on hoitava lääke, jossa on mukana pitkäkestoista avaavaa ainetta. Lisäksi tarvitaan avaavaa lääkettä ennen kovaa harjoitusta. – Rutiineihin kuuluu myös hyvä verryttely, jonka avulla hengityselimistöni aukeaa. Sällinen on saanut hengitysfysioterapeutilta ohjausta hyvän hengitystekniikan löytämiseen. Jos hänen tekniikkansa on huono vaikkapa siitepölyisen ilman vuoksi, hengitys jää pinnalliseksi. – Pyrin nyt hengittämään harvemmalla tahdilla, koko keholla, poskilihakset rentoina ja työntämättä kasvoja eteenpäin.

KUUNTELE KEHOASI

Astma ei estä urheilua, kun tulehdus hoidetaan asianmukaisesti.

38  Helsinki running events  1/2018

Sällinen muistuttaa, että jokainen urheilija on itse astmansa paras tuntija. Harjoitusohjelmaa pitää muuttaa, jos olo on tukkoinen tai huonosti palautunut. Mikäli tauti ehtii iskeä tosissaan, lääkäri ohjeistaa milloin harjoitellaan taas kovaa. – Riittävä yöuni ja palauttava harjoittelu sekä stressin välttäminen ovat astman hoidossa tärkeitä. Lepopäiviä ei kannata pelätä, sillä keuhkot palautuvat parhaiten levossa.


HARJOITTELU

¡¡¡¡

Allergisen nuhan hoitoon sopivia tabletteja ja nenäsuihkeita saa myös ilman reseptiä apteekista. Vot kokeilla esimerkiksi väsyttämätöntä antihistamiinia. – Allergiseen nuhaan tarkoitettua lääkettä kannattaa käyttää useampi viikko jotta tietäisi, miten se tehoaa, Mjösund sanoo. TARKASTI KORTISONIA Astmalääkkeet ovat yleensä paikallisia kortisonisumutteita. Vaikeaa astmaa hoidetaan vahvoilla kortisonitableilla. Silloin pyritään lyhyeen, tehokkaaseen kuuriin. Kortisoni on kehon oma tuote, jonka pohjana on lisämunuaisen kuorikerroksen erittämä hormoni. Oikein käytettynä kortisonilääke on hyvä tulehduksen lievittäjä. Paikallisesti käytettäessä kortisonin sivuvaikutukset jäävät vähäisiksi. Suurina annoksina ja pitkinä kuureina kortisoni heikentää luu- ja sokeriaineenvaihduntaa sekä surkastuttaa lihaksia. Tämä johtuu siitä, että lääke häiritsee ihmisen omaa kortisolihormonin tuotantoa. Astmaatikon kannattaa olla tarkkana myös tavallisten tulehduskipulääkkeiden käytössä. Ne voivat aiheuttaa astmaatikolle astmaoireita, – Jos ei ole tullut astmaoireilua buranasta, yleensä kestää muitakin tulehduskipulääkkeitä, Katja Mjösund sanoo. MITEN ASTMALÄÄKE VAIKUTTAA? Pukuhuoneissa kiertää edelleen uskomus, että astmalääkkeestä saa epäreilua etua kilpailussa. Tämä ei pidä paikkaansa. Voit hyvillä mielin hoitaa astmaasi ja päästä eroon sairastelukierteestä. Avaavaa astmalääkettä käytetään ennen kovaa rasitusta estämään keuhkoputken laajuutta säätelevien lihasten äkillinen supistuminen. Lääke ei paranna urheilijan hapenottokykyä. – Huomattavaa on, että avaavasta astmalääkkeestä ei ole merkitsevää apua terveellä tavalla avautuvaan keuhkokudokseen. Eikä avaaminen suoranaisesti paranna hapenottokykyä, koska hapenottokyky on kymmenien tapahtumaketjujen summa, urheilulääkäri ja valmentaja Harri Hakkarainen sanoo. Kun hapenottokyky on hyvä, lihakset pystyvät käyttämään vereen siirtyneen hapen hyvin hyödykseen. Lihaksissa pitää olla paljon hiussuonia sekä tarpeellisia entsyymejä. Terveelle ihmiselle avaavat astmalääkkeet eli beeta-2-agonistit voivat olla haitallisia. – Jos sydämen syketaajuus on normaali­

alueen rajoilla, beeta-2-agonisti saattaa rasituksessa laukaista rytmihäiriön, Hakkarainen sanoo. Tulehtunut limakalvo ja huonosti toimivat värekarvat eivät pysty sieppaamaan kiinni haitallisia pienhiukkasia. Näin urheilija on herkempi saamaan hengitystieinfektioita. Sairastelun vuoksi treenimäärät putoavat ja kunto hiipuu. – Tulehdusta hoitava, kortisonipohjainen astmalääke poistaa keuhkoputken limakalvon paksuuntumisen ja palauttaa värekarvatoiminnan. Näin saadaan lisää terveitä harjoittelupäiviä, Harri Hakkarainen sanoo. Tulehdusta hoitava astmalääke auttaa juoksijaa pääsemään samalle suoritustasolle, johon hän terveenäkin yltäisi. Lääkkeen vaikutus perustuu koko kilpailuun valmistavaan kauteen. x

Urheilulääkäri Katja Mjösund on yksi viidestä asiantuntijasta, joiden tehtävänä on selvittää lääkkeiden käyttöä Norjan maastohiihdossa.

TREENIVINKIT SAIRASTELUN JÄLKEEN Hengitystieinfektion jälkeen keho voi olla pitkään huonosti palautuva. Hengitystie­infektiot voivat myös pahentaa astmaa tai laukaista astman. Miten tulisi harjoitella, jos astmalääkitys on vasta aloitettu ja takana on pitkä sairastelu?

3 KK HARJOITUSSUUNNITELMA

Vältä aluksi astmalle altistavaa paikkaa ja kovaa hengitystä. Viikot 1–4 Viikko 5 Viikko 6 Viikko 7 Viikoilla 6–8

matalilla sykkeillä – nosta vähitellen pk-tehoon 1 vk-harjoitus/viikko 2 vk-harjoitusta/viikko kontrollikäynti lääkärissä – PEF-puhallukset, keuhkojen kuuntelu ja jatkosuunnitelmat yleensä paluu normaaliin treeniin

Julkaistu Juoksija-lehdessä 9/2016

u

3 kk kohdalla PEF-testi lääkärissä ja päätökset jatkolääkityksestä

Ohje: Harri Hakkarainen

Helsinki running events  39 


HENKILÖ ¡¡¡¡

Måre mukana matkassa! Teksti ja kuva Lotta Hanski

MUUTAMAN VUODEN TAKAINEN SPRINTTISUUNNISTUKSEN MAAILMANMESTARI MÅRTEN BOSTRÖM LÄHTEE 19.5. METSÄSTÄMÄÄN HYVIÄ AIKOJA JOKO PUOLIMARATONILLA TAI MARATONVIESTISSÄ.

36

-vuotias huippu-urheilija toipuu kolme kuukautta sitten suoritetusta kantaluun höyläysoperaatiosta. Haastattelun aikoihin ensimmäiset kovemmat treenit olivat jo onnistuneesti takana.

SINULLA on huippuaikoja myös juoksun puolelta maratonilta ja pronssimitali Pohjoismaiden mestaruuskisojen 10 000 metriltä vuodelta 2005. Mikä sai sinut kuitenkin päätymään huippusuunnistajaksi? – Olen suunnistanut pikkupojasta lähtien ja se oli lopulta minulle helppo valinta. Juoksussa pääsin mukaan EM-maastoihin, ja ehkä yh-

40  Helsinki running events  1/2018

tenä meriittinä voisi mainita Kööpenhaminan maratonin voiton 2011. Nykyään valmennan itseäni, ja tärkeänä neuvonantajanani toimii Jari Ikäheimonen. MIKÄ on

päätavoitteesi 2018? – Suunnistuksen MM-kilpailut Latviassa elokuussa. Siellä erityisesti sprintti on kauden ehdoton päätavoite.

MITEN suunnistuksen

sprinttimatka eroaa perinteisestä suunnistuksesta? – Sprintti on nopea kisa, joka järjestetään kaupungissa tai puistoissa. Laji vaatii kovia rytminvaihdoksia ja reitit ovat tyypillisesti


HENKILÖ

Kuva Ari Paunonen

¡¡¡¡

Luonnosta saa paljon energia a

täynnä jyrkkiä käännöksiä. Matkan kesto on 12–15 minuuttia, joten teho on kova alusta asti. Kilometrivauhdit pyörivät 3–3,5 minuutin tuntumassa. KOVAA menoa tuo sprinttisuunnistus! Mikä on suhteesi polkujuoksuun ja sileän juoksemiseen? – Lapsena upeat polut kotipihasta johdattivat suoraan metsään, joten poluilla olen juossut aina. Luonnosta saa energiaa ihan eri tavalla kuin maantieltä tai radalta. Suunnistajan on kuitenkin välttämätöntä juosta kovia lenkkejä myös tasaisella, ja ratatreenejäkin kannattaa tehdä etenkin sprinttimatkoja ajatellen. OLET lähdössä mukaan Helsinki City Running Daylle. Miten teet viimeisen matkavalinnan? – Tänä vuonna HCRD-viikonloppu osuu

minulle ajallisesti hyvin, koska silloin ei ole muita kilpailuja. Toimin Lidlin nuorten urheilijoiden All Stars-ohjelman mentorina. Jos saamme All Stars-porukalla maratonviestijoukkueen kokoon, niin varmasti lähden sitä kokeilemaan. Toisaalta jos kantapään kuntoutus menee yhtä hyvin kuin tähän saakka, ja olen hyvässä juoksukunnossa, saatan juosta puolimaratonin. MIKSI ihmisten kannattaa osallistua HCRD:hin? – Kannustus ja juoksijamäärä ovat isoissa tapahtumissa motivoivia. Juostessa saa helpommin irti itsestään, kun matkalla on runsaasti väkeä. Suunnistuksessa tätä valttikorttia ei ole, sillä metsässä harvemmin on paljon porukkaa. Kannattaa todellakin lähteä mukaan fiilistelemään ison tapahtuman tunnelmaa! x

Helsinki running events  41 


5

HARJOITTELU ¡¡¡¡

VINKKIÄ

PITKÄÄN LENKKIIN PITKÄT LENKIT KANNATTAA TEHDÄ HUOLELLA. VINKEILLÄMME PIRISTÄT TÄRKEÄÄ HARJOITUSTASI JA SAAT SIITÄ TÄYDEN HYÖDYN IRTI.

2

Energiaa Yli kahden tunnin harjoitukseen kannattaa ottaa urheilujuomaa mukaan. Muutaman desin pehmo­ pullo kulkee juoksuvyön taskussa, ja pidemmille lenkeille voit harkita juoma­vyötä tai -reppua. Mikäli kaipaat runsaam­paa lisäenergiaa, pari energiageeliä piristää lenkkiä kummasti.

1

Palautuminen Pitkä lenkki on kestävyys­liikkujan keskeinen harjoitus, ja se on hyvä tehdä levänneenä. Jätä tehoharjoituksen tai kovan kuntosali­ohjelman ja pitkän lenkin väliin palauttavia päiviä. Vältä myös edellisen päivän ilta­treeniä. Pitkä lenkki kehittää parhaiten, kun teet sen palautuneena, ja monet juoksevatkin pitkiksensä viikonloppuna aamupäivällä.

4

3

Juoksuseura Pitkä lenkki voi olla myös sosiaali­nen tapahtuma. Lenkkikavereiden kanssa matka taittuu rattoisasti, ja kevyessä vauhdissa kuulumisten vaihto onnistuu mainiosti. Aavistuksen hitaammin juokseva kaveri voi toimia myös ylivauhtiin taipuvaisen juoksijan jarruna.

42  Helsinki running events  1/2018

5

Vauhti Pitkä lenkki pyritään juoksemaan tasaisen rauhallisesti. Siihen voi lisätä ripauksen vauhtiakin, vaikkapa liikunta­fysiologi Heikki Ruskon mukaan nimetyn spurtin. Pitkän lenkin lomassa tehdyt ”ruskot” voivat olla 10 sekunnin reipas kiihdytys – tee niitä esimerkiksi 2–3 kertaa 10 kilometrin matkalla.

Julkaistu Juoksija-lehdessä 3/2017

Teksti Pena Rekiranta Kartta Openstreetmapin tekijät

Reitti Vaihtele reittejä rohkeasti. Mieli piristyy, kun juokset lenkkisi eri paikoissa ja katselet maisemia. Älä pelkää korkeuseroja – ylämäkiin vauhtia reilusti hidastamalla saat pidettyä harjoituksen tehon tasaisena.


Tavoita asiakkaasi nopeasti ja helposti Bringin entistäkin laajemmalla kotimaan palvelulla Kysy lisätietoa uusista nouto- ja toimitusajoistamme. www.bring.fi Tel. 09 650 650


Yhdessä liikkumista ja iloisia muistoja

MINIMARATHONILLA TOUKOKUISELLA MINIMARATHONILLA LAPSET JA AIKUISET PÄÄSEVÄT NAUTTIMAAN YHDESSÄ LIIKUNNAN RIEMUSTA!

K

oko perheen hyväntuulinen liikuntatapahtuma alkaa kello 8.30 tunnelmaan johdattelevalla alkuverryttelyllä ja huipentuu maaliin Telia 5G Areenalle. Turvallinen kilometrin matka taittuu joko omin jaloin tai seuralaisen avustuksella. Eläintarhan kentän toimintapisteillä pääsee touhuamaan kaikenlaista hauskaa ennen juoksua ja sen jälkeen. Toimintapisteet ovat avoinna kaikille lauantaina klo 8–12. – Minimarathonilla on sellaista liikunnan riemua, jota ei kovin usein näe. Lapsille on tosi iso juttu saada oma juoksupaita, numerolappu ja mitali kaulaan. Aktiviteetit Eläintarhan kentällä, lähtöviivalle asettuminen ja reitille ryntääminen sekä maaliin saapuminen Telia 5G Areenalle ovat mahtavaa katsottavaa, innokas juoksija ja juoksubloggaaja Karoliina Alanne sanoo. SUURTAPAHTUMA LAPSILLE JA AIKUISILLE Minimarathonin yhdistyminen Helsinki City Running Day -päivään antaa tilaisuuden koko perheen osallistua yhdessä juoksun superjuhlaan. Hymyä ja ilonkiljahduksia reitillä riittää, sillä Minimarathon liikuttaa vuosittain noin 1700 lasta. Minimarathon

44  Helsinki running events  1/2018

toimii oivana viimeistelynä ja jännityksen poistajana aikuisille, joilla on suunnitelmissa juosta myös oma matka päivän aikana. Kun hakee oman kilpailunumeron edellispäivänä tai aikaisin aamulla, ehtii Minimarathonilta vaikkapa siirtymään päivän seuraavaan tapahtumaan Sportyfeel Helsinki City Run puolimaratonille. HYVÄ FIILIS LEVIÄÄ JA TUO UUSIA OSALLISTUJIA Osallistujat ovat jakaneet tapahtuman iloista fiilistä aktiivisesti, mikä on houkutellut uusia lapsia mukaan. Viime vuonna edustettuna oli 18 eri kansallisuutta. Tänä vuonna toukokuinen tapahtuma houkuttaa toivottavasti myös koululaisia liikunnalliselle luokkaretkelle. Nähdään keväisellä Minimarathonilla toukokuussa! x Minimarathon sisältää lasten puuhakentän, kilometrin juoksumatkan ilman ajanottoa, maalieväät, mitalin ja tapahtumapaidan. Lähtö tapahtuu Eläintarhan kentältä ja maaliin saavutaan Telia 5G Areenalle. Ilmoittautua voi tapahtumaan saakka osoitteessa www.minimarathon.fi 


l

Yritys-, kuluttaja- ja ulkomaanmuutot

l

Logistiikkapalvelut

l

Tapahtumapalvelut

l

Kierrätys

l

Varastointi

Niemen töissä hyvästä kunnosta on hyötyä. Vaikka erilaiset tekniset välineet helpottavat työtä, hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan. Pidämme huolta Niemiläisten hyvinvoinnista ja kannustamme henkilökuntaamme huolehtimaan kunnostaan myös vapaa-ajallaan. NIEMI PALVELUT OY

www.niemi.fi | 020 554 554 | niemi@niemi.fi Helsinki • Jyväskylä • Kuopio • Lahti • Oulu • Tampere • Turku

Helsinki_Running_Events_1_2018_Niemi_Palvelut.indd 1

12.2.2018 10:26:39

Tilaa taksi heti tai ennakkotilauksena. Ilmaiseksi.

Lataa maksuton ja helppokäyttöinen Taksi Helsinki -app sovelluskaupastasi.

Taksi Helsinki on Suomen suurin kotimainen taksiyhtiö. 1300 taksiamme vievät sinut perille nopeasti ja turvallisesti. taksihelsinki.fi


KOLUMNI ¡¡¡¡

PAULA TUKIAINEN

Kiireisen naisen treenivinkki MINULLA on

aina kiire. Olenhan 43-vuotias ruuhkavuosia elävä kolmen lapsen äiti. Ammatiltani olen sairaanhoitaja. Liikkunut olen aina, joista viimeiset viitisen vuotta tavoitteellisesti. Juosten. Kaikkien ja myös itseni yllätykseksi voitin viime syksynä maratonin Suomen mestaruuden Jyväskylässä. Yleisin selitys liikkumattomuudelle on ajanpuute. Uskon, että meistä jokainen voi irrottaa aluksi arkirutiineistaan puoli tuntia oman kuntonsa kehittämiseen. Aikaa itselleen. Itse aloitin juoksemisen kolmannen lapseni syntymän jälkeen kuutisen vuotta sitten. Äiti juoksi ja Aluksi 3 kertaa 20 minuutin lapset katsoivat lenkkejä viikossa. Muutaman pikkukakkosta. viikon jälkeen pystyin jo pidentämään juoksujani. Kotonani on myös juoksumatto, joka helpottaa ajankäyttöongelmia. Äiti juoksi ja lapset katsoivat pikkukakkosta. Treenikertojen lisääntyessä hankin sellaisen kuntosalin jäsenyyden, joka tarjoaa mahdollisuuden lapsiparkkiin. Töihin palattuani aloitin myös työmatkalenkkeilyn, joka on oiva ajansäästäjä. NYKYÄÄN kaikki on helpompaa, koska tytöt pärjäävät jo keskenään. Onni 6v puolestaan on reipas pyöräilijä ja äidin innokas kannustaja. Onnin mielestä äiti juoksee nykyisin jo liiankin hiljaa. Tällä hetkellä juoksen 5–10 kertaa viikossa puolesta tunnista kahteen ja puoleen tuntiin kerrallaan. Olen huomannut, että tavoite auttaa motivoimaan minua paljon. Juoksun aloittajalla tavoitteen on hyvä olla maltillinen, kuten viiden tai kymmenen kilometrin kilpailun läpäiseminen. Kun se on suoritettu, nälkä usein kasvaa syödessä ja on haastavamman tavoitteen aika. Suosittelen, ettei kannata

46  Helsinki running events  1/2018

hypätä suoraan maratonille, vaan ensin juosta puolikas. Ikä ei ole tähän lajiin este, kunhan vain malttia riittää. Netti on pullollaan hyviä treenivinkkejä, joilla pääsee alkuun. Suosittelen myös juoksukouluun liittymistä tai alaan perehtyneen personal trainerin hankkimista. MINUSTA treenaamisessa on hienointa se, miten paljon siitä saa energiaa omaan elämään. Se tunne ruokkii itse itseään, ja kannustaa jatkamaan harrastusta. Vastoinkäymisiä ja erilaisia haasteita meillä kaikilla on elämän varrella. Omia tavoitteita ja unelmia ei kannata haudata vaan palata niihin heti kun on voimavaroja. Tarvitaan vain päätös, jonkin verran itsekuria ja (hyvät!) lenkkitossut! x

Paula on kolmen touhukkaan lapsen äiti, sairaanhoitaja ja maratonin Suomen mestari.


35. Naisten Kymppi 26.-27.5.2018 Töölönlahdella Luvassa on loistelias kahden päivän liikuntakarnevaali, paljon hienoja ohjelmanumeroita reitillä ja entistäkin paremmat bileet tapahtuma-alueella. Naisten Kymppi on todellinen hyvän mielen tapahtuma täynnä liikunnan iloa, musiikkia ja tanssia!

Juokse hyvistä tavoitteista totta!

Naisten Kymppi tarjoaa sinulle mahdollisuuden tehdä monin tavoin hyvää! Tee ensinnäkin hyvää itsellesi osallistumalla. Samalla tuet lasten ja nuorten yleisurheilutoimintaa. Tämän lisäksi sinulla on mahdollisuus osallistua Naisten Kympin uuteen ”Juokse hyvistä tavoitteista totta!” – Oma keräykseen. Osallistumismaksu on 48 € 31.3. asti. Näitä bileitä et halua jättää väliin! Ilmoittaudu mukaan naistenkymppi.fi

IloMetri Oy, Ilmalankatu 2 C, 00240 Helsinki • puh. 010 292 7170 • info@naistenkymppi.fi


seat.fi

SEAT on mukana Helsinki City Running Day:ssä 19.5.2018. Olethan sinäkin? Start moving.

SEAT Ibiza.

Helsinki City Running Day yhdistää viisi eri juoksutapahtumaa, missä myös me olemme mukana. Mikä sinun valintasi on: Helsinki City Run, Helsinki City Marathon, Helsinki City Marathonviesti, Helsinki City 5 vai Minimarathon?

Helsinki Running Events 1/2018  

Suomen Urheiluliiton juoksutapahtumien asiakaslehti. Lehdessä Helsinki City Running Dayn reittikartat ja infoa Suomen suurimmasta juoksupäiv...

Helsinki Running Events 1/2018  

Suomen Urheiluliiton juoksutapahtumien asiakaslehti. Lehdessä Helsinki City Running Dayn reittikartat ja infoa Suomen suurimmasta juoksupäiv...

Advertisement