HALLO MAGAZINE 03 voor APRIL

Page 1

GEMEENTE LEUDAL Gemeente nieuws QUIRIEN VAN HAELEN Column: Cadeautjes! BOSPOP 2024 vrij 12 juli | za 13 juli | zo 14 juli Bezoek ook HALLO Magazine Online.nl MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL NEDERWEERT LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK HALLO HISTORIE Koninklijk bezoek aan de stuw van Linne SPONSORLOOP 100 km Hardlopen voor renovatie Servaaskapel Nunhem en Theehuis Baexem BRANDWEER HEYTHUYSEN VIERT EEUWFEEST MET DIVERSE ACTIVITEITEN “Wij zijn méér dan... een rode auto op straat” UITGAVE 03 | MAANDMAGAZINE VOOR APRIL 2024
Vestiging Cuijk : Lange Beijerd 3, 5431 NR Cuijk, T 0485 361121 Vestiging Haelen: Napoleonsweg 132, 6083 AB Nunhem, T 0475 400224 www.vanberkeldeuren.nl • Optimale isolatie • Gemakkelijke toegang door brede loopdeur • Onderhoudsvriendelijk • Met M- of L-profilering, Woodgrainoppervlak in verkeerswit RAL 9016 Enkel bij Van Berkel: 50% extra korting op: Kleur naar keuze nu € 350,Veiligheidspakket PKVW gecertificeerd nu € 350,Demontage, afvoeren en standaard montage nu € 500,Vrijblijvende adviesprijs incl. 21 % btw. Geldig van 1 april tot 31 mei 2024 bij Van Berkel Cuijk en Haelen. incl. btw vanaf € 2500 * Openslaande garagedeuren Dé oplossing met gebruiksgemak én uitstraling Actie Foto: L-profilering, Planar Matt deluxe, CH703 antraciet metallic, incl. veiligheidspakket. TZ-Anz-Actie-HGT-297x210mm-2024-NL-Van-Berkel.indd 1 12/03/2024 10:35 Marianne Loijen TRAVEL COUNSELLOR 06-53112242 marianne.loijen@travelcounsellors.nl travelcounsellors.nl/marianne.loijen Uw persoonlijke reisadviseur ... Thuis in de hele wereld! Toni Le Comte Rabe Sommerman Gollehauq Betty Barclay HV.Society Eugen Klein Faber Woman 5 Hearts Stationsstraat 18a, Heythuysen Tel. 0475 - 49 72 93 OPENINGSTIJDEN: di - vrij 10.00 -17.00 - zat 10.00 -16.00 - ma gesloten LOOP EENS BINNEN VOOR DE VOORJAARS/ ZOMERCOLLECTIE

HALLO Magazine.

Uitgave vanaf 27 maart 2024

In deze uitgave onder andere:

• Column oa. Werner Bloemers

• Actueel

• Gemeente Nieuws Leudal

• Hallo Historie

• Honderd jaar Brandweer Heythuysen

HALLO Magazine en HALLO Magazine Online.nl wordt voor u gemaakt door:

Verantwoordelijke uitgevers: Koos en Anja Baats Vossen

Advertenties: HALLO@aqua-media.nl

Redactie: redactie@aqua-media.nl

Redactie:

Quirien van Haelen, Leon Moonen, Pieter Knippenberg, Ben Ubachs, Frits Criens, Robert Martens, Werner Bloemers, Rosemarie Neuen, Pastor Marcus VanKan, Gerrit Tacken, Jan Kessels

DTP & Design:

Alexandra Schaeken / Appeltje-A

Fotografie: Aqua Media Adviseurs

Verspreiding: Aqua Media Verspreiding Aanmelden als bezorger of voor bezorgklachten kunt u contact opnemen met: bezorging@aqua-media.nl o.v.v. aanmelding als bezorger of bezorgklachten.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel HALLO MAGAZINE met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

HALLO MAGAZINE verschijnt maandelijks in een oplage van ruim 30.000 ex. HALLO Magazine wordt huis aan huis verspreid in Leudal, Nederweert, Maasgouw (Beegden, Heel, Panheel Wessem en Thorn) Ook gratis mee te nemen op ruim 120 meeneemadressen

HALLO Magazine en HALLO Online.nl zijn een uitgave van

0475 - 85 49 90

HALLO@aqua-media.nl redactie@aqua-media.nl www.aqua-media.nl

Cadeautjes!

Na Pasen begint in mijn familie de maand van de verjaardagen. Tussen het eieren verven door struin ik dus winkels en webshops af naar de origineelste cadeaus om mijn dierbaren een onvergetelijke feestdag te bezorgen. Maar ik ben de weg op schenkgebied een beetje kwijt. Wat mag een cadeau kosten? Hoeveel stop je anno 2024 eigenlijk in een envelop? De inflatie was de afgelopen jaren zo sterk dat ik mijn cadeaus volgens mij dringend moet indexeren om mijn kinderen, neefjes, ouders, schoonbroer, zus, nichtjes, ooms en tantes niet ernstig tekort te doen. Help!

Help! Hoe kan het dat ik de inflatie nooit gekoppeld heb aan mijn geefgedrag?

Waar je een paar jaar geleden met een bioscoopbon van een tientje nog met twee personen naar de bioscoop kon, krijg je daar nu nog amper een bak popcorn en een ice tea voor. Als je twee jaar terug voor vijfentwintig euro een boeket kocht, had je iets gigantisch, maar nu mag je blij zijn met een simpel bosje tulpen. Een paar jaar geleden stopte je genereus vijftien euro tussen een kaart in een envelop voor een neefje of nichtje, maar tegenwoordig kan de gemiddelde middelbare scholier daar nog niet eens meer een broodje van kopen in de pauze. Je krijgt een stuk minder cadeau voor je geld, maar op de een of andere manier ben ik daar nog niet helemaal aan gewend.

De prijzen voor een kilowatt stroom zijn meer dan verdubbeld, de WOZ-waarde van mijn woning ging vorig jaar met 43% omhoog, een biertje op de Zoepkoel ging van drie naar bijna vier euro en zelfs voor een postzegel betaal je 8% meer ten opzichte van vorig jaar. Inmiddels is mijn salaris gelukkig ook wat geïndexeerd en dus wordt het nu misschien ook tijd om de rekenmodellen van het CBS ook eens op mijn budget voor cadeaus te los te laten.

Het bedrag dat ik voor cadeaus uittrek is eigenlijk al jaren min of meer ongewijzigd en dat was dus jaren lang slecht nieuws voor alle jarige joppen in mijn omgeving. Waarschijnlijk werd er de afgelopen verjaardagen achter mijn rug om honend om mijn magere cadeaus gelachen. ‘Dank je wel ome Frits voor de envelop, daar kan ik bij de Action een mooie stuiterbal voor kopen.’ Hoe kan het dat ik de inflatie nooit gekoppeld heb aan mijn geefgedrag?

Mijn oma heeft me al heel jong bewust gemaakt van het fenomeen inflatie. Ze was zelf niet meer op de hoogte van de waarde van geld, maar dat wist ze en daarom vroeg ze altijd

Quirien van Haelen

aan anderen wat ze moest geven. Ik kreeg regelmatig munten en biljetten toegestopt. Eerst altijd van die vijf gulden munten. Voor een ijsje, een reep chocola, een zak drop of zoiets zei ze altijd. Nu was vijf gulden in die tijd best veel. Daar kon je niet alleen een ijsje, maar ook een cd-singel, of een kaartje voor de bioscoop voor kopen. Ze zei er altijd bij dat ze niet meer wist wat geld waard was en dat vroeger alles veel goedkoper was. En dan vertelde ze altijd dat een ei vroeger twee cent kostte en je nu twee gulden voor een doosje moest betalen. Voor mijn verjaardag kreeg ik meestal 50 gulden, omgerekend zeg maar 25 doosjes eieren. Ze vertelde altijd hoe de prijzen door de jaren heen veranderd waren en dat ik het moest zeggen als ik niks meer kon kopen van het geld dat ze me gaf. Dan zou ze het bedrag verhogen.

Om ervoor te zorgen dat de geschenken die ik geef de komende jaren automatisch meegroeien met de prijzen van andere producten, heb ik mijn cadeaubudgetten nu gekoppeld aan de prijzen voor een doosje scharreleieren. Je mag ter waarde van zoveel doosjes scharreleieren iets uitzoeken. Ik hoop alleen dat ze niet allemaal van blije kip biologische vrije uitloopeieren uitgaan.

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer schrijft hij columns voor dit blad, vaak met een humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.

HALLO MAGA ZINE 3
COLUMN Bezoek ook HALLO Magazine Online.nl
COLOFON
Daarom zoeken we JOU als bezorger. Interesse? HALLO MAGAZINE WORDT NIET BEZORGD DOOR DE KABOUTERTJES! Mail dan naar bezorging@aqua-media.nl MOOIE VERGOEDING!

Ontspannen met media

Mediawijsheid voor kinderen van 0-6 jaar

Tijdens deze speciale “Voorleespret met Peuters” gaan we samen ontspannen met verschillende vormen van media. We duiken in het grappige prentenboek “De Wiebelbillenboogie” en delen handige tips over hoe je thuis zelf diverse media kunt gebruiken, en wanneer dit het beste past.

Bibliocenter Weert 3 april 9.15-10.00 uur

Bibliocenter Heel 5 april 9.30-10.15 uur

Bibliocenter Heythuysen 10 april 9.45-10.30 uur

Bibliocenter Nederweert 12 april 9.15-10.00 uur

Meer informatie: www.bibliocenter.nl/media-ukkie-dagen

Bi blio center
MEER DAN 50 JAAR ERVARING TEGELS VOOR INDOOR & OUTDOOR
100,
info@wijentegels.nl | www.wijentegels.nl LAAT U INSPIREREN IN ONZE SHOWROOM EIGEN VAKKUNDIGE TEGELZETTERS ek de perfecte keukenrenovatie bij ACP! Stijl, naliteit en vakmanschap gecombineerd voor uw ken Van totaal renovatie tot nieuwe keuken ntde function keuk Al meerdan20jaar! Snel Betaalbaar Effectief Duurzaam Vrijblijvend advies Vrijkenstraat 3 6088 PA Roggel Tel +31 (0)475520489 info@acpkeukenrenovaties nl | www acpkeukenrenovaties nl Keukenrenovaties Nieuwe keukens Inbouwapparatuur Aanrechtbladen LOSLATENDE FOLIE OP UW KEUKENKASTJES? WIJ LOSSEN HET OP! info@defoliedokter nl | Tel: +31 (0)475520489 | www defoliedokter nl
Pannenweg
Nederweert | t: 0495 63 20 19 |
“Wij zijn méér dan een rode auto op straat”

BRANDWEER HEYTHUYSEN VIERT EEUWFEEST MET DIVERSE ACTIVITEITEN

Dat de brandweer van Heythuysen iets te vieren heeft, kan de inwoners niet zijn ontgaan. Op diverse plaatsen in het dorp en aan de toegangswegen worden de voorbijgangers door vuurrode spandoeken op het komende eeuwfeest geattendeerd. In dit artikel blikken we terug op het verleden van de Heitser spuitgasten en schenken we met postcommandant Bas Peeters aandacht aan het beroep van brandweerman anno 2024 en aan de toekomst van het korps.

Een stukje historie

De brandweer in Heythuysen mag dan in 2024 officieel honderd jaar bestaan, vóór die tijd breekt er natuurlijk ook geregeld brand uit in het dorp en moet er geblust worden. Uit het gemeentelijke archief is bekend dat de brandbestrijders in het dorp rond 1800 al beschikken over een brandspuit die in een zogenaamd ‘brandspuithuisje’ onderdak vindt. Dit brandspuitenhuisje was destijds gesitueerd in de omgeving van de huidige Missiekapel, maar dan zo’n veertien meter oostelijker. De brandspuit kon door twee paarden getrokken worden en werd door buurtbewoners gehaald en gebruikt bij het doven van een brand. De sleutel van het brandspuithuisje kon bij de schout (de burgemeester) afgehaald worden.

‘Brandjkoele’

Bluswater werd vroeger gehaald uit de zogenaamde ‘brandjkoele’; deels gegraven en deels natuurlijke met water gevulde kuilen. Wanneer er geen bluswater voorhanden was, werd soms noodgedwongen de inhoud van de gierput voor dit doel gebruikt. De Roosenpoel was zo’n waterpoel. Deze lag aan beide zijden van de huidige Dorpstraat. Toen de poel rond 1825 bij gebrek aan voldoende bluswater gedempt werd, kwam er op het plein bij de kerk een put en een pomp die bluswater konden leveren.

Het zou echter nog tot 1924 duren alvorens in Heythuysen door toedoen van een vasthoudende wethouder een aantal mensen in dienst van de gemeente aangesteld werd, om bij brand in actie te komen. Hiermee begint feitelijk de geschiedenis van het brandweerkorps van Heythuysen. Dit korps wordt in 2011 onderdeel van Veiligheidsregio Limburg-Noord en is daarmee niet meer gemeentelijk. Het korps van Brandweer Heythuysen bestaat tegenwoordig uit 24 enthousiaste vrijwilligers die dag en nacht klaar staan om in actie te komen.

“We doen véél meer dan branden blussen” “Ook al heten we brandweer, we doen anno 2024 héél wat meer dan dat. Wij zijn méér dan een rode auto op straat. We worden ook ingezet bij ongevallen, bij incidenten met gevaarlijke stoffen en reanimaties. Ook adviseren we organisaties van grote evenementen, controleren bouwplannen, bereiden ons voor op mogelijke calamiteiten en zo kan ik nog wel even doorgaan”, zegt Bas Peeters. Peeters is de postcommandant van de Vrijwillige Brandweer Heythuysen en daarmee de eindverantwoordelijke voor de brandweeractiviteiten in het dorp. We ontmoeten elkaar in de brandweerkazerne van Weert. Bas Peeters is niet enkel als vrijwilliger, maar ook beroepsmatig bij de brandweer betrokken als ‘specialist opleiden en oefenen’ en Officier van Dienst.

Wanneer Bas over zijn werk praat, wordt duidelijk dat de brandweer tegenwoordig een zeer professioneel geleide organisatie is. Zo is ook de nazorg voor personeel na een heftige inzet onderdeel van het werk. Bas Peeters: “We hebben zorg voor elkaar en praten na afloop van een inzet altijd samen en zijn elkaar tot steun. Een gedeelde ervaring maakt je als groep sterker. Je wordt ‘lotgenoten’ in positieve zin. Overigens kunnen we ook altijd een beroep doen op het TCO, het Team Collegiale Ondersteuning.

Versterking

Heythuysen is een zogenaamde robuuste brandweerpost die maximaal dertig vrijwilligers mag hebben. “We hebben er nu 24”, zegt Bas Peeters. “Het zou heel fijn zijn wanneer ons team nog wat versterking krijgt. Iedere maandagavond zijn wij vanaf 19.30 in de kazerne aan de Meerkamp aanwezig. Wanneer je iets voelt voor het brandweervak zou je echt eens moeten komen kijken. Mensen denken wel eens dat bij de brandweer een machocultuur heerst. Dat is een echte misvatting! Bij ons werken mensen met het hart op de juiste plaats die verantwoord bezig willen zijn. In tegenstelling met wat je weleens op tv ziet, worden wij in Heythuysen gelukkig niet gehinderd bij het uitvoeren van onze taken.”

‘Kazerne Leudal Centrum’ De brandweerkazerne aan de Meerkamp werd in 1978 in gebruik genomen en mag gerust gedateerd genoemd worden. Hoe

zijn voor de toekomst gaan we verhuizen. Een splinternieuwe kazerne centraal gelegen in Leudal dat is het doel. Met de realisatie van de nieuwe kazerne, de Kazerne Leudal centrum, zal ook het proces van de samenvoeging van Heythuysen en Roggel afgerond worden. In de nieuwe kazerne willen we de cultuur en historie van beide posten een plekje geven, of er een plekje is voor onze oude Austin brandweerwagen uit 1953 betwijfel ik. We hopen daar op termijn een mooie oplossing voor te vinden. Het is toch echt een icoon in Heythuysen. Festiviteiten Maar nu gaan we eerst feesten. Met de voorbereidingen voor het jubileumfeest zijn we al gestart in 2022. Op 13 april openen we de festiviteiten op het kerkplein. In de Missiekapel zal een jaar lang een tentoonstelling over de Heitser brandweer te bezichtigen zijn. Daar wordt ook een film vertoond die de historie van Brandweer Heythuysen weergeeft. In het kader van dit brandweerjubileum is er ook een historische wandelroute door het centrum van Heythuysen samengesteld. Een zevental plaatsen in het dorp waren in de loop van die honderd jaar belangrijk voor de Brandweer.

Bij deze punten worden bordjes geplaatst met een QRcode. Op 1 juni staat de Dorpstraat van de kerk tot aan het voormalig gemeentehuis vol met allerhande voertuigen die de brandweer en andere hulpdiensten gebruiken. Wij willen ons dan met alle disciplines aan het publiek tonen. We sluiten het feestjaar op 21 september af met de landelijke finale van de brandweerwedstrijden. De negen beste teams uit Nederland gaan in Heythuysen met elkaar de strijd aan. Ook dat wordt heel zeker een mooi evenement. Voor meer informatie over 100 jaar brandweer Heythuysen verwijs ik iedereen graag naar onze website, www.brandweer.nl/kazerne/heythuysen”, adviseert postcommandant Bas Peeters.

Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

Foto: Veiligheidsregio Noord en Midden Limburg

Mensen denken wel eens dat bij de brandweer een machocultuur heerst. Dat is een echte misvatting!

Bij ons werken mensen met het hart op de juiste plaats.

HALLO MAGA ZINE 5
Postcommandant Bas Peeters
Brandweerwedstrijd
Austin Brandweer Heythuysen 1953 Demo vetbrand 112 dag 2022
(N279), Heythuysen (Dubeco BV)

- ADVERTORIAL -

Extra brengvoorziening snoei- en groenafval

Locatie Conenweg in Baexem

Openingstijden

Van 15 maart tot en met 30 novem ber

Elke zaterdag van 8.00 tot 15.30 uur Voorwaarden

Tarief: gratis • Maximaal 2m3 per week

Alleen op vertoon van RD Maasland Afvalpas

ALLEEN HUISHOUDELIJK TUINAFVAL

T 0475 59 46 32 W www rdmaasland nl

- ADVERTORIAL -

- ADVERTORIAL -

Toelichting werking 2 windmachines Walk 29 (N279), Heythuysen (Dubeco BV)

Toelichting werking 2 windmachines Walk 29 (N279), Heythuysen (Dubeco BV)

Toelichting werking 2 windmachines Walk 29 (N279), Heythuysen (Dubeco BV)

Toelichting werking 2 windmachines Walk 29 (N279), Heythuysen (Dubeco BV)

Aanleiding Het voorjaar staat weer voor de deur. Dubeco heeft zijn windmachines weer rechtop gezet en wil een ieder via deze weg weer informeren.

Doel: Voorkomen van oogstderving door nachtvorst tijdens bloeiperiode in het voorjaar van blauwe bessen planten (ca. 12 ha.).

Werking: Bij nachtvorst vermengen de windmachines (hoogte ca. 10m) de warmere lucht die aanwezig is enkele meters boven de grond, met de koude lucht die direct aan de grond aanwezig is. Hierdoor is er geen sprake meer van vorst aan de grond waardoor de in bloei staande blauwe bessen planten geen/minder vorstschade oplopen.

Overige aspecten:

- Nachtvorst tijdens de bloeiperiode (periode

half maart tot eind mei) komt de afgelopen jaren gemiddeld enkele keren per jaar voor. Er zijn ook jaren dat er in deze periode geen nachtvorst is.

- De windmachines worden de overige 9 mnd. v/h jaar ‘plat gelegd’.

- De windmachine (aangedreven met een gasmotor) kan niet gebruikt worden voor andere doeleinden. Het is dus geen windmolen!

- Naast de visuele zichtbaarheid in het voorjaar is geluid het belangrijkste aspect voor omwonenden. Het geluidsniveau buiten is vergelijkbaar met een helikopter die op dezelfde afstand/hoogte vliegt.

- In 2021 is de vergunning gewijzigd, dit betekent dat er geen beperking meer is op het aantal keren dat en de tijd waarop de windmachines aan mogen gaan.

- Tijdens de eerste vier gebruiksjaren (2016 t/m 2019) heeft Dubeco gewerkt aan een optimale afstelling (o.a. instelling van het benodigde toerental) om de uitstraling van geluid zoveel als mogelijk te beperken.

Dubeco BV (Roggel)

Dubeco BV (Roggel)

Dubeco BV (Roggel)

Voor uitgebreide informatie:

Dubeco BV (Roggel)

Voor uitgebreide informatie:

Voor uitgebreide informatie:

Dubeco BV (Roggel)

www.orchard-rite.com/wind-machines

Voor uitgebreide informatie:

www.orchard-rite.com/wind-machines

www.orchard-rite.com/wind-machines

www.orchard-rite.com/wind-machines

Voor uitgebreide informatie:

www.orchard-rite.com/wind-machines

KOMT HET ZIEN EN BEPROEF JE GELUK IN NEDERWEERT OP ZONDAG 7 APRIL

DE DAG VAN DE KLANT - PRIJZENFESTIVAL EN

CATWALKSHOWS OP STRAAT IN NEDERWEERT

Op zondag 7 april 2024 organiseert Ondernemersvereniging Nederweert (OVN) de Dag van de Klant. Een speciale koopzondag met catwalkshows en een prijzenfestival - op straat. En iedereen uit Nederweert en omstreken is natuurlijk weer van harte welkom.

EEN LOT VOOR HET PRIJZENFESTIVAL BIJ ELKE AANKOOP

In het centrum van Nederweert laten horeca- en detailondernemers die dag het publiek genieten van het veelzijdige aanbod dat Nederweert te bieden heeft.

Die dag krijgen klanten van de deelnemende winkels en horeca bij iedere aankoop een lot. Met dit lot mag je die dag aan het Rad van Fortuin draaien in de Brugstraat. En je hebt altijd prijs!

CATWALKSHOWS

In de Kerkstraat staat op die dag een bruisend podium waar een groot aantal Nederweerter ondernemers, ook van buiten het centrum, zich op geheel eigen wijze op de catwalk presenteert. Er zijn twee identieke shows: om 14.00 uur en om 15.00 uur.

Op de Dag van de Klant openen de winkels in het centrum hun deuren van 13.00 tot 17.00 uur; voor de horeca gelden de normale openingstijden. Zo heeft iedereen genoeg tijd om door het centrum te wandelen en bij de deelnemende ondernemers de etalage te bewonderen en even binnen te lopen. Om vervolgens met de loten naar het Rad van Fortuin in de Brugstraat te gaan.

- ADVERTORIAL -
En
of
maken. KOOPZONDAG 7 APRIL Winkels open van 13.00 tot 17.00 uur OVN ondernemersvereniging Nederweert CATWALKSHOW om 14.00 en 15.00 in de Kerkstraat Laat je verrassen door de diversiteit aan bedrijven in Nederweert! PRIJZENFESTIVAL IN DE BRUGSTRAAT Bij elke aankoop* krijg je een coupon waarmee je mag draaien aan het rad. Altijd prijs! * bij alle OVN leden
tussendoor
na a oop kun je even bij een van de horecagelegenheden uitrusten en wat eten of drinken. Binnen of op het terras. Aan alles is gedacht om er samen een gezellige dag van te

Het loopt tegen tweeën en één voor één druppelen de gasten van het Huiskamerproject Heythuysen, veelal zeventig plus, op deze laatste dinsdagmiddag van februari binnen. De een nog héél kwiek en de ander duidelijk wat minder. Een enkeling met wat hulp van een rollator. Een aantal deelnemers wordt door vrijwillige chauffeurs thuis afgehaald en aan het einde van de middag weer netjes terug gebracht. De deelnemers aan het Huiskamerproject zijn veelal dames, maar er zijn ook enkele heren die, net als de dames, elkaar meteen na binnenkomst opzoeken om samen een kaartje te gaan leggen of om een spel te spelen. Zo te zien zijn ze allemaal goedgemutst en hebben ze zin in een ontspannende middag.

In Heythuysen heeft het Huiskamerproject onderdak gevonden in het sfeervolle restaurant van Zorgcentrum Beek en Bos. De bijeenkomst wordt iedere dinsdagmiddag van 14.15 tot 16.45 georganiseerd voor 60- plussers die nog zelfstandig in Heythuysen wonen. Ook in de Leudalkernen Grathem, Neer, Horn, Haelen, Ell, Baexem, Kelpen-Oler, Heibloem en Roggel worden dergelijke huiskamerprojecten georganiseerd. Ze zijn bedoeld voor ouderen die behoefte hebben aan een gezellige middag met andere ouderen. De huiskamerprojecten vinden overal plaats onder begeleiding van een vaste groep vrijwilligers.

“Op tijd een mooie glimlach, daar doe je het toch graag voor!”

Het Huiskamerproject Heythuysen beschikt over pakweg 18 vrijwilligers waarvan de meesten deze middag aanwezig zijn. Een aantal van hen doet qua leeftijd niet veel onder voor de gasten. De vrijwilligers fungeren als gastheer en gastvrouw en voorzien de ruim vijftig deelnemers van vandaag van een glaasje water en later van een kopje koffie of thee. Ook zijn er vrijwilligers actief bij de activiteiten die aan de tafeltjes plaatsvinden. Vanmiddag wordt er aan veel tafeltjes gekaart. Ook zijn er dames die hun eigen handwerkspullen hebben meegebracht. Anderen spelen ijverig Rummikub. Jacqueline van Buggenum en Truus Hanssen zijn nog niet zo lang vrijwilliger en daarbij ook nog eens de ‘jonkies’ onder de vrijwilligers. Truus Hanssen: “Dit is echt leuk om te doen. Al die blije mensen en op tijd een mooie glimlach, daar doe je het graag voor!”

Drempelvrees

“We bieden onze deelnemers allerlei activiteiten aan, voor elk wat wils”, zegt Clasien van Mierlo. Zij is vanaf 2015 als vrijwilliger betrokken bij het Huiskamerproject in Heythuysen en nu bijna twee jaar voorzitster van de stichting die het hele jaar door wekelijks in Heythuysen het Huiskamerproject organiseert voor maximaal 60 deelnemers. Dat is de maximale capaciteit van het restaurant. Een klein aantal deelnemers aan het Huiskamerproject woont overigens in het zorgcentrum. Voordat ze er kwamen wonen, waren ze al deelnemer aan het Huiskamerproject en daarom blijven ze welkom.

“We merken dat mensen die voor het eerst het Huiskamerproject bezoeken, soms te kampen hebben met wat drempelvrees”, zegt Clasien van Mierlo. “Maar wanneer ze eenmaal een keertje zijn geweest, worden het gewoonlijk vaste bezoekers. De sfeer is goed; het is heel gezellig. Een Huiskamerproject is dan ook een heel sociaal gebeuren. Onze deelnemers komen gewoonlijk via mond op mond reclame bij ons terecht. Ze betalen met twee euro per middag een héél kleine bijdrage. Dat kan omdat wij financieel ondersteund worden door de Gemeente Leudal die de huurpenningen voor haar rekening neemt.”

Annie Gijsen; vrijwilliger tot haar 91ste

Mevrouw Annie Gijsen is een steevaste bezoeker van het Huiskamerproject. Voordat zij haar kaartmaatjes opzoekt om te gaan

Lentematinee Vier de Vriendschap met Con Amore Baexem en Vocal Group Difference

BAEXEM: Ons lenteconcert "Vier de Vriendschap" is een ode aan de ontluikende lente. Op zondagmiddag van 21 april 2024 openen we de deuren met onze muzikale vrienden van Vocal Group Difference uit Melick. Dit concert is een hartelijke uitnodiging aan iedereen om samen met ons de warmte van vriendschap te vieren.

Vanaf 14.00 uur ben je welkom om je te laten verwelkomen door de geur van verse koffie of thee, vergezeld door een lekkernij, als voorbode van een middag vol muziek. Het programma start om 14.30 uur. Laat je meeslepen door een lentebries op zondag 21 april 2024 in de Baexheimerhof te Baexem. Na het concert is er de gelegenheid om bij te praten en kennis te maken met de koorleden.

Voel je de muziek kriebelen en overweeg je om je bij ons aan te sluiten? Laat het ons weten; Con Amore verwelkomt altijd nieuwe stemmen binnen de bas- en tenorsecties, om onze muzikale familie te versterken.

De toegangsprijs is € 7,50. Zorg dat je jouw plaatsen tijdig reserveert via tickets@conamorebaexem.nl.

Na je betaling zijn je plaatsen gegarandeerd.

Voor meer info: lees het complete artikel op HALLO Online.nl

jokeren, vertelt de 96-jarige mevrouw Gijsen dat zij in 1986 bij de oprichting van het huiskamerproject betrokken is geweest. “Het was een initiatief van het regionaal maatschappelijk werk. In Haelen vond het eerste Huiskamerproject plaats en daarna volgde Heythuysen. De bijeenkomsten vonden destijds plaats in het Jeugdhuis in de Schoolstraat. Op deze locatie is nu de Lidl gevestigd. Destijds werd gestart met 8 vrijwilligers en ik was een van de chauffeurs”, vertelt Mevrouw Gijsen. “We haalden de meeste mensen thuis op en brachten ze ook weer terug. Kaarten en handwerken waren toen net als nu de favoriete bezigheden. De tachtigers van toen hadden echter veel meer hulp nodig dan de ouderen van tegenwoordig. De mensen zijn nu langer gezond en vitaler. Vroeger kwamen er alleen maar vrouwen naar het Huiskamerproject. Dat is nu wel anders. Ik ben altijd graag vrijwilliger geweest. Het is gewoon fijn om mensen te kunnen helpen. Je inzet wordt gewaardeerd en daar je beleef je plezier aan. Geloof het of niet, maar ik ben vrijwilliger geweest tot mijn 91ste. Nu ben ik al een aantal jaren gewoon deelnemer.”

Welkom!

Zeker vier keer per jaar worden de deelnemers door de vrijwilligers verrast met een of ander vorm van entertainment onder het motto ‘Muziek maakt mensen blij’. Zo trad de afgelopen tijd de Beek en Bos band op en was het duo Thei en Marij met hun dialectliedjes present. Ook Sinterklaas, Kerstmis, Carnaval en Pasen gaan volgens voorzitster van Mierlo niet ongemerkt voorbij.

Ze roept belangstellenden op om gerust eens binnen te lopen om de sfeer te proeven. “Wij bieden onze gasten iedere dinsdagmiddag mooie en bovenal gezellige tijdsbesteding. Kom eens kijken, je krijgt er beslist geen spijt van.

Ook nieuwe vrijwilligers zijn bij ons Huiskamerproject van harte welkom. Ik ben bereikbaar onder nummer 0475-491962. Een mailtje naar ghjmierlo@kpnmail. nl is natuurlijk ook prima”, besluit Clasien van Mierlo.

Tekst Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

Themawandeling: Neer en

het water

NEER: Onze jaarlijkse themawandeling vindt dit jaar plaats op Tweede Paasdag.

We wandelen in en rondom de kern van Neer met zijn vele historische monumenten en hedendaagse bezienswaardigheden, met als rode draad 'Neer en het water'. Het water wat veelal onze vriend en heel af en toe onze vijand is.

Zo voert de wandeling u onder meer langs de Friedesse molen, de bypass, bierbrouwerij De Lindeboom en werken van bekende Neerse kunstenaars.

Tijdens deze 1,5 à 2 uur durende wandeling vertelt een van onze gidsen u over de rijke historie van ons dorp.

U hoort dan, misschien voor u onbekende, verhalen en anekdotes over de markante plekken en gebouwen in ons dorp.

De start is om 14.00 uur vanaf de Heemkamer aan de Hoogstraat 6. Aanmelden is niet nodig.

Leden van OOS NAER en hun gezin lopen gratis mee, niet-leden betalen € 4,00 per persoon; kinderen onder 13 jaar zijn gratis.

Ook een leuk idee voor uw reünie, bedrijfs- of familiefeestje! Voor meer info zie onze website www.oosnaer.nl/vereniging/rondleidingen

HALLO MAGA ZINE 7
HUISKAMERPROJECT HEYTHUYSEN NA BIJNA EEN HALVE EEUW NOG ALTIJD ACTUEEL HEUFKE 1, 6088 CM ROGGEL 0475 77 23 50 info@dirkhendriks.nl www.dirkhendriks.nl DE NatioNalE oPEN HUiZEN roUtE UW MAKELAAR EEN VERTROUWD ADRES Grote Laak 1a | 6088 NJ Roggel 0475 77 23 50 | info@dirkhendriks.nl www.dirkhendriks.nl OPEN HUIZEN ROUTE ZATERDAG 06 - 04 - 24 11.00 - 15.00 UUR KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR DEELNEMENDE PANDEN: WWW.DIRKHENDRIKS.NL

Onderhoud aan gasverbrandingstoestellen, zoals cv-ketels, geisers of gaskachels mag na 1 april 2023 alleen nog maar uitgevoerd worden door gecerti ceerde bedrijven met een CO-vrij-certi

We zijn verheugd u te melden, dat we dit certi caat hebben behaald.

Peter

DE SPECIALIST VOOR UW BADKAMERRENOVATIE & INSTALLATIETECHNIEK
• WARMTEPOMPEN • CV-KETELS KOOP/HUUR DOUCHE IN
BADKAMERS
1 DAG • INSTALLATIEWERK
Schreursweg 46
| 6081 NX Haelen T 0475 59 30 96 | info@bootshaelen.nl www.bootshaelen.nl
https://www.facebook.com/Beeren-Groenteteelt Leontien & Rob Beeren • Brumholt 4 , 6086 PW Neer • 06 - 50 58 55 27 DAGELIJKS VERSE EIGEN GETEELDE ASPERGES. OOK GESCHILD! BOERDERIJ AUTOMAAT TUSSEN KNP 17 EN KNP 51 ANWB FIETSKNOOPPUNTENKAART Bekijk ons ACTUEEL ASSORTIMENT nu ook op: beerengroenteteelt.nl BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. Houtsberg 16 | Tel.(0495) 651 450 info@heynenbmh.nl • BUITENVERLICHTING • HANG EN SLUITWERK • DEURBEVEILIGING Tel 0495 651450 BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. | Houtsberg 16 Tel.(0495) 651 450 | info@heynenbmh.nl We helpen u graag met Kasten op maat, diverse vloeren, wand- en plafondpanelen, Deuren en deurkrukken en diverse soorten verf. Maak van je HUIS EEN THUIS INBRAAKPREVENTIE: BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. | Houtsberg 16 Tel.(0495) 651 450 | info@heynenbmh.nl HOGEDRUKREINIGERS EN TUINGEREEDSCHAP MAAK VAN JE HUIS EEN THUIS:
caat.

ACTUEEL

Expositie Open Inloop in Gemeenschapshuis ’t Leuke in Beegden

BEEGDEN: De Open Inloop Beegden viert dit jaar haar vijftien jarig bestaan. Bij gelegenheid van dit derde lustrum is op zondag 14 april 2024 van 11.00 uur tot 14.00 uur in Gemeenschapshuis ’t Leuke in Beegden een expositie van schilderijen, keramiek, glasmozaïek, viltwerk, powertex en handgemaakte kaarten, vervaardigd door enthousiaste deelnemers aan de wekelijkse Open Inloop. Tijdens de expositie worden ook demonstraties gegeven van o.a. werken met klei, glasmozaïek, handwerken en kaarten maken.

Elke maandagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur biedt de Open Inloop Beegden aan de inwoners van Maasgouw de gelegenheid om allerlei vrijetijdsbestedingen te beoefenen zoals kaarten, bridgen, rummikub, handwerken, glasmozaïek, kaarten maken, bloemschikken enzovoort. De enige voorwaarde is dat men de leeftijd van 55+ heeft bereikt.

Tegen kostprijs van de materiaalkosten kan men op maandagmiddag ook deelnemen aan extra activiteiten zoals glasmozaïek, schilderen, boetseren, vilten, powertex en zo meer. Meer informatie is te verkrijgen op de website www. open-inloop.nl of op maandagmiddag tussen 13.30 uur en 16.30 uur in Gemeenschapshuis ’t Leuke aan de Leukenstraat in Beegden. De entree voor de expositie is gratis.

“Verhalen van het volk; voor het volk”

Ton van Reen vertelt op 15 april volksverhalen in de Bombardon

HEYTHUYSEN: Op uitnodiging van Heemkundevereniging Heitse is de Limburgse schrijver en rasverteller Ton van Reen op maandagavond 15 april in de Bombardon in Heythuysen te gast waar hij op heel eigen wijze boeiende volksverhalen komt vertellen. Aanvang 19.30 uur.

Ton van Reen groeide op in het nabije Panningen, een dorp aan de Peelrand. Hij leerde het vertellen van verhalen van zijn grootmoeder, die bij hem thuis inwoonde. Zij was een dochter van een turfschipper, die de turf uit de Peel naar de grote steden vervoerde. Ze was een geboren vertelster. Elke dag vertelde ze aan Ton verhalen over vroeger, over bokkenrijders, weerwolven, heksen, kabouters, vuurmannen en zo meer. Geen wonder dat deze figuren uit de volksverhalen, en vooral die uit de Peelstreek, vaak terugkeren in zijn boeken en in zijn verhalen.

90 titels!

Ton van Reen schrijft romans, jeugdromans en kinderboeken. In totaal zijn het nu bijna negentig titels! Zijn bekendste boek voor de jeugd is ongetwijfeld ‘De bende van de bokkenrijders’ dat verfilmd werd tot een tv-serie die werd bekroond als de beste Europese jeugdserie. Een ander bekend boek is ‘Gestolen jeugd’ dat gaat over kinderen die opgroeien tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn kinderboek ‘Het kolenvisje’ gaat over de geschiedenis van de mijn en de mijnwerkers. ‘Vlucht voor het vuur’ gaat over de heksenvervolging in Limburg. Onlangs verscheen ‘De lichtverkoper’, een roman over de negentiende eeuw met als thema kinderarbeid.

Ton van Reen schreef ook vele theaterteksten, televisiespelen en luisterspelen, waarvan de meeste ook in boekvorm zijn verschenen, zoals ‘Heksenwaan’ dat hij schreef voor het witte stadje Thorn bij het duizendjarig bestaan. Ook werkte hij mee aan scenario’s voor onder meer de bekende tv-serie ‘De partizanen’. Kortom Ton van Reen is een van de literaire toppers uit onze provincie die het publiek met zijn mooie verhalen zeker weet te boeien.

Meer over Ton van Reen is te vinden op www.tonvanreen.nl

Volksverhalen door Ton van Reen op maandagavond 15 april 19.30 in Cultuurpodium De Bombardon in Heythuysen. Entree 2,50 euro en gratis toegankelijk voor leden van Heemkundevereniging Heitse.

Workshop “Hoe het kleinste in de natuur groots kan zijn”

HAELEN: De Macrofauna en Plankton werkgroep Midden-Limburg verzorgd tot en met 2 juni 2024 de tentoonstelling ‘Hoe het kleinste in de natuur groots kan zijn’. De bezoekers maken kennis met de kleinste diertjes en plantjes uit de natuur.

Tijdens deze periode zal de werkgroep op drie zondagen een workshop organiseren. De deelnemers worden meegenomen in het monsternemen, observeren door een microscoop en het op naam brengen van de vangst uit het water. De jonge onderzoekers ontvangen een heus certificaat. De werkgroep wil de bezoeker hiermee laten ervaren hoe je op een vrij simpele manier, aan de hand van levende diertjes en planten de waterkwaliteit van water in poelen, vennen, beken en ja, ook je eigen vijver kunt bepalen.

De workshops worden gehouden op zondag 21 april en 19 mei van 13.00 tot 15.00 uur. Locatie: Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, Haelen. Entree voor de workshop bedraagt dan € 3,00 en voor de jonge onderzoekers is er na afloop een certificaat van deelname. Inschrijven voor de workshop kan bij de balie van het bezoekerscentrum, telefonisch via 0475 49 70 10 of via e-mail info@groenhartleudal.nl

Pasen, het feest van de nieuwe kleren…

Terwijl ik onlangs een van mijn bewoonsters bij een sfeerviering eens vroeg wat we binnenkort met Pasen vieren, kreeg ik het wonderlijke antwoord: “Pasen, dat is het feest van de nieuwe kleren.”

Er werden nieuwe kleren voor Pasen gekocht: de winterkleren werden opgeruimd, want de lente was in aantocht en velen keken er naar uit! Over nieuwe kleren gesproken: voor vrouwen en jonge meisjes waren nieuwe kleren helemaal van groot belang. Terug uit de hoogmis op paaszondag vertelde menig dame altijd uitvoerig en soms met een tikje jaloezie over de nieuwe kleren van andere vrouwelijke kerkgangers

De voorbereidingstijd op Pasen was voor velen vroeger tevens de voorbereiding op het nieuwe voorjaar en de naderende lente: het hele huis en de tuin moesten worden schoongemaakt. Pasen, een feest van de natuur. De lente leeft het ons voor. Het is het feest van het nieuwe leven. Alles wat doods was of versleten komt tot bloei.

Het vertrekpunt is de ander niet je eigen ik

Met het ouder worden ben ik het paasfeest steeds meer gaan begrijpen en waarderen. Het is voor mij altijd een intenser gebeuren geweest dan Kerstmis. Een mens is voor ons dwars door alle ellende van lijden en dood gegaan om tot verlossing te komen. Verraden voor geld, in de steek gelaten door zogenaamde vrienden. Door het lijden heen. Van donker naar licht, van verdriet naar vreugde, een nieuw bestaan, nieuwe kansen. Kortom hoe herkenbaar wil je het hebben! Het spiegelt zo je eigen leven. Pasen is zo voor mij het feest van bemoediging, van hoop en vertrouwen in de toekomst. Het leert je anders te kijken naar je naaste.

Het gelaat van de ander is een vraag aan mij, zo peinsde de Joods Franse filosoof Emmanuel Levinas. Kort door de bocht vertaald, staat zijn filosofie voor de zingeving, dat het gezicht van mijn naaste mij verantwoordelijk maakt hoe hij of zij zich voelt, wat hem of haar beweegt, wat hem raakt invloed heeft op mij. Het vertrekpunt is de ander niet je eigen ik.

Je hebt immers een medemens nodig, die met je meeloopt, die je gelaat schoonmaakt. Die je hart verblijdt met muziek, die naar je geduldig luistert, die zorgend is, die verliefd is op je of van je houdt. Kortom, die geduld heeft met jou en je mens laat voelen. Continue weer opnieuw. Dat is de kern van Pasen, het nieuwe leven. De liefde is sterker dan een dode steen, die het graf sluit. Ga voor die liefde…..

Marcus Vankan

Marcus VanKan is pastor/ geestelijk verzorger bij een regionale zorgorganisatie. Zijn vrije tijd wordt opgeslokt door zijn hond en trouwe metgezel, de Spaniël Columbo, maar ook zijn grote passie Klazoloog. Veel kennis en ruim 600 voorwerpen van de goedheiligman zijn het gevolg. De geestelijke valt ook op door de vele initiatieven die hij ontplooit ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog en door zijn warme contacten met de oud-strijders.

HALLO MAGA ZINE 9 COLUMN
Ook voor onderhoud aan uw daken! 06 - 16 04 01 26 | info@boelensdaktechniek.nl In de Neerakker 21, Heythuysen boelensdaktechniek.nl MEER ACTUEEL:

Wassen

Haarkleuringen Highlights

ACTUEEL

30e Wandeltocht “het Kruis” in Nederweert-Eind

NEDERWEERT-EIND: Op zondag 14 april 2024 houdt Wandelcomité Eendracht de 30ste editie van wandeltocht “Het Kruis” in en om Nederweert-Eind. Vanuit het startlokaal bij Zaal Van Nieuwenhoven aan het Pastoor Maesplein kan men kiezen uit 5 verschillende afstanden die met pijlen zijn uitgezet.

Inschrijven is mogelijk vanaf 7.30u; 25 km tot 11.00u, 20 km tot 12.00u, 15 km tot 13.00u en de 7 en 10 km tot 14.00u. Het inschrijfgeld bedraagt € 3,00 met een korting voor bondsleden van € 1,00. En voor 25 cent meer krijgen de wandelaars nog een mooie sticker. De eerste

3-Stromenwandeling

editie van de wandeltocht vond in de negentiger jaren plaats. De nadruk lag op de 20, 25 en 30 km en het merendeel van de inschrijvers was lid van de wandelbond. Ze gingen richting landgoed het Kruis. De schaarse bebouwing en het weidse landschap met een groot aantal veldwegen zorgden voor voldoende ingrediënten voor een mooie tocht. De ontwikkelingen rond de Banen, Sarsven en de Kwegt hebben daaraan eveneens in de voorbije jaren bijgedragen.

Tegenwoordig zijn 10 en 15 km populair en voor de beginners de 7. De 25 km wordt vaak gebruikt als training voor een Kennedymars. Ook deze jubileumeditie mogen de rustposten met gratis gebruik van de toiletten en versterking voor de inwendige mens tegen wandelvriendelijke prijzen niet ontbreken. Bij de finish kunnen de wandelboekjes worden voorzien van het verenigingsstempel van Wandelcomité Eendracht.

Start en finish is in Zaal Van Nieuwenhoven, Pastoor Maesplein 1, 6034 TE, Nederweert-Eind.

24/7 PERSOONLIJKE BEGELEIDING, EEN AANSPREEKPUNT

BESTEL ONS WENSBOEKJE, DAN KUN JE ALLES OP PAPIER VASTLEGGEN.

HAELEN: Het prachtige Leudal heeft zijn natuurwaarden onder meer te danken aan het meanderend verloop van een drietal beken door dit gebied: de Zelsterbeek, de Leubeek en de Haelense beek.

Op vrijdag 5 april nemen gidsen van Groen Hart Leudal u mee door een gebied waar deze drie beken in hun laatste verloop samenvloeien voordat ze in de Maas uitstromen. Het gebied kenmerkt zich door een ruige natuur, afwisselende biotopen en bestrijkt een deel van het Natura 2000 gebied van het Leudal. Wilt u genieten van dit stukje natuur met zijn bijzonderheden, dan bent u van harte welkom!

info@fading-uitvaartzorg.nl info@intence-uitvaart.nl

Fading uitvaartzorg | 06 246 65 211 www.fading-uitvaartzorg.nl

Intence uitvaartbegeleiding | 06 163 63 173 www.intence-uitvaart.nl

We starten om 10.00 uur bij St. Servaas, Sint Servaasweg 46, 6083 AS Nunhem. De tocht duurt tot ongeveer 12.30 uur. Deelname € 3,50, kinderen tot 12 jaar € 1,00. Graag vooraf aanmelden via e-mail ghl.balieteam@gmail.com of telefonisch (0475 497010) tijdens de openingsuren van Bezoekerscentrum Leudal, dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

2e PAASDAG GEOPEND VAN 10:00 TOT 15:00 UUR HEIMARKT 6, HEYTHUYSEN | 0475 492 258 | INFO@VETITEGELS.NL | VETITEGELS.NL HEEL VEEL SCHERPE ACTIE’S! ©HALLO MAGAZINE OPENINGSTIJDEN: MA T/M VR: 07.30 - 17.30 UUR. ZATERDAG: 07.30 - 14.30 UUR ALLE TEGELS 10% KORTING ONTVANG EEN FLES CAVA BIJ EEN BESTELLING VANAF € 1000,Jo Hairstyling Atelier Violier 12 Haelen johairstylingatelier@gmail.com Afspraak maken? Tel 06 - 12 51 32 31
voor Dames en Heren
Kapsalon
& Knippen Föhnen & Stylen
/ Balayage
o.a. haarbotox, glad maken…. Ervaar Passie & Aandacht voor haar! JE WENSEN VOOR JE ALLERLAATSTE REIS KUN JE VASTLEGGEN & DOE HET SAMEN MET JE FAMILIE. JE UITVAARTLEIDER MARIET OF PETRA WILLEN JE HIERIN GRAAG BIJSTAAN.
Haarbehandelingen

De broers Bert en Edwin van Lier uit Neer delen al jarenlang een passie: zijspanracen, en dat liefst zo hard mogelijk. Op zaterdagavond, 30 maart om 20.30 uur zijn beiden mét hun zijspanmotor te gast in café Sjengske (d’n Haammaeker), Hoogstraat 2 in Neer. Daar komen zij vertellen hoe hun hobby uiteindelijk uitgroeide tot een passie. Voor Hallo Magazine tilt Bert van Lier alvast een tipje van de sluier op, alvorens hij met broer Edwin afreist naar Frankrijk voor een paar pittige trainingsdagen.

HALLO

VAN HOBBY NAAR PASSIE: 25 JAAR VAN LIER RACING

niet zo van het zand en hebben altijd op de weg geracet. Op mijn veertiende reed ik al op een motor, hoewel dat natuurlijk nog niet mocht. Op mijn achttiende haalde ik mijn motorrijbewijs en mocht ik legaal de weg op.”

Naar Frankrijk om te trainen?

“Op onze wedstrijdmotor mogen wij niet op de openbare weg rijden. Om te trainen moeten wij dus uitwijken naar een echt circuit. Die zijn er niet zoveel en je moet er ook nog maar eens terecht kunnen. Het nieuwe raceseizoen komt er snel aan en daarom gaan wij nu naar een Frans circuit om een paar dagen intensief te trainen”, vertelt Bert van Lier.

Bert (58) is al vanaf zijn jeugdjaren in de ban is van de motorsport. “Wanneer we vroeger als kinderen bij Opa en Oma Beeren in Leveroy op het Maxet op bezoek gingen, fietsten mijn broer en ik vaak even door naar de Leveroysedijk om daar te kijken naar de motorcrossers; altijd spectaculair. Wij zijn trouwens

Nieuws van Vocal Group Almoos Kloos!

Classic race

Bert van Lier bezoekt midden jaren 90 classic races, waar straatraces en demonstraties met klassieke motoren en zijspanmotoren gehouden worden. Hij is er gelijk aan verknocht en gaat ook met een 500 cc solo motor uit 1953 aan dergelijke races deelnemen. Een van de deelnemers aan een zijspanrace vraagt hem een keer in te vallen als bakkenist. Daarmee start Berts carrière als zijspanrijder. Bert gaat motorrijden en broer Edwin wordt zijn vaste bakkenist; zijn passagier zogezegd.

De bakkenist moet volgens Bert hard werken om de combinatie op de baan te houden. Het zijspangedeelte is veel lichter dan de eigenlijke motorfiets, waardoor dit in bochten de neiging heeft van de grond te komen. Daarom gaat de bakkenist in de bochten uit het zijspan hangen om de boel bij de grond te houden. De gebroeders van Lier hebben de afgelopen 25 jaar een schat aan kennis en ervaring opgebouwd en zijn in de loop der tijd dan ook overgestapt van de classicmotoren naar het echte professionele werk; racen op circuits.

Formule 1 Bert van Lier: “Iedere paar jaar hebben wij wel een nieuwe stap gezet door steeds meer ervaring en natuurlijk ook door steeds betere machines. Edwin en ik rijden vandaag de dag op heel modern spul in de allerhoogste klasse, de Formule 1 van het zijspanracen. Wij racen op de befaamde circuits van Assen, Francorchamps en de Nürburgring. Tegen de echte toppers schieten we weliswaar tekort. Dat zijn professionele rijders als Bennie Streuer, de zoon van drievoudig wereldkampioen zijspan Egbert Streuer. Die mannen beschikken over budgetten waar wij alleen van kunnen dromen. Naast broer Edwin

HAELEN: Met verscheidene geslaagde kerstoptredens in Dickens-sfeer heeft Almoos Kloos nog eens duidelijk laten zien en horen waar het om draait: muziek maken met plezier! Vooral het optreden bij het Eynder Pieck Festeyn in open lucht museum Eynderhoof heeft veel enthousiaste reacties opgeleverd.

Met gemengde gevoelens gaat de groep werken aan het laatste concert: het is fijn om naar een concert toe te werken, maar het is wél het laatste. Enkele leden zijn om uiteenlopende redenen, o.a. de corona periode, gestopt en een paar anderen gaan de groep ook verlaten. Het is tot nu toe onmogelijk gebleken om opvolgers te vinden.

Almoos Kloos doet met een knal de deur dicht met een afscheidsconcert op zaterdag 13 april om 20.00 uur in de St. Aldegundiskerk in Buggenum. Noteer vast de datum!

Wij zoeken vrijwilligers... Stuw Linne 100 jaar

LINNE/ GEMEENTE MAASGOUW: Beste (verenigings-) mensen uit Linne en vanzelfsprekend uit de héle Gemeente Maasgouw.

Zijn jullie klaar om deel uit te maken van iets bijzonders? Stuw Linne viert haar 100-jarig bestaan in september 2025 en we hebben jouw hulp nodig om dit historische moment onvergetelijk te maken!

Als vrijwilliger bij Stuw Linne 100 Jaar krijg je niet alleen de kans om deel uit te maken van een uniek evenement, maar ook om een impact te hebben op jullie gemeenschap.

Jullie enthousiasme en inzet zullen bijdragen aan het succes van diverse activiteiten die gepland staan. Dus waar wacht je nog op? Mobiliseer je vrienden, familie en kennissen, en meld je vandaag nog aan als vrijwilliger bij Stuw Linne 100 Jaar! Samen kunnen we geschiedenis schrijven.

Aanmelden kan via het e-mailadres: secretaris@ StuwLinne100Jaar.nl of op het aanmeldformulier op de website www.stuwlinne100jaar.nl

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen in ons team! Verdere details volgen dan in een later stadium. Graag tot ziens op vrijdag 12 april 19:30 uur tijdens een inloopavond in de grote zaal van de Harmonie, Grotestraat 9 te Linne

Namens het bestuur, Hans Suntjens, Voorzitter Stichting Stuw Linne 100 Jaar

heb ik trouwens een tweede bakkenist met een racelicentie. We houden het in de familie, want het is ons neefje Jarno van Lier die net zo gepassioneerd is van motorrijden als wij vroeger.

250 km per uur

Over twee weken staat op een Frans racecircuit de eerste race van het seizoen op de agenda. Daar zullen de gebroeders van Lier met hun geelwit racemonster ook van de partij zijn. Zo’n race is erg inspannend weet Bert, voor de rijder en zeker voor de bakkenist. Als rijder zit Bert geknield op de machine vóór het motorblok en boven de uitlaat. Op lange rechte stukken loopt de snelheid op tot 250 kilometer per uur en soms nog meer. “Na een race zijn we helemaal kapot”, aldus Bert.

De gebroeders van Lier hebben de wintermaanden gebruikt om hun motor optimaal te prepareren voor de komende wedstrijden. Om ook optimaal te kunnen presteren zal er intensief getraind moeten worden en dat is dan ook wat de mannen Van Lier nu gaan doen.

Wil je het complete verhaal over Van Lier Racing horen, ga dan op 30 maart naar de Haammaeker in Neer waar Bert, Edwin en Jarno van Lier hun verhaal vertellen en hun zijspanmotor aan belangstellenden zullen tonen.

Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

Rommel- en vrijmarkt in Grathem op 21 april 2024

GRATHEM: Op zondag 21 april 2024 houdt Schutterij Sint Severinus Grathem de traditionele rommel- en vrijmarkt. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn koopjesjagers, ‘gezellige-rondneuzers’, curiosa-verzamelaars, veilingliefhebbers en alle andere belangstellenden van harte welkom aan de Sportlaan 5 te Grathem. Entree: 2 euro. Een dag eerder, op zaterdag 20 april, maken we de even traditionele rondgang door Grathem om geschikte, verkoopbare en makkelijk te vervoeren spullen op te halen. Denk daarbij aan huishoudelijke artikelen, speelgoed, elektrische apparaten en boeken. Milieugevaarlijke stoffen, grote meubelstukken, koelkasten en diepvriezers kunnen we niet meenemen.

Mensen die een plek op de vrijmarkt wensen, kunnen zich opgeven via vrijmarktgrathem@outlook.com

De prijzen voor de verhuur van onze marktkramen blijven ongewijzigd. Een hele kraam, met een lengte van 4 meter inclusief dakzeil, kost €20,00.

Een halve kraam, met een lengte van 2 meter inclusief dakzeil, kost €12,50

De rommel- en vrijmarkt wordt georganiseerd door Schutterij St-.Severinus Grathem, de opbrengsten van de rommelmarkt zijn ten behoeve van onze schutterij.

Eén collectie voor 10 Goede Doelen in Heel, Panheel, Pol en Osen

In de week van 08 t/m 12 april zal ook dit jaar weer de Goede Doelen Week gehouden gaan worden. In de week hieraan voorafgaand zal er in de kernen een envelop worden bezorgd met intekenbrief, waarop bewoners anoniem kunnen aangeven hoeveel ze aan de deelnemende goede doelen willen doneren. De envelop met intekenbrief én bijdrage zal worden opgehaald door een collectant met collectebus en legitimatiebewijs. We hopen dat dit initiatief net als de voorgaande jaren een mooi resultaat oplevert.

Namens de Werkgroep Goede Doelen Week: dank u wel!

MAGA ZINE 11
ACTUEEL MEER ACTUEEL:

Gemeentenieuws Leudal

Uitbreiding Basisschool ‘De Brink’ bij asielzoekerscentrum

Het college van de gemeente Leudal heeft op 12 maart 2024 ingestemd met de uitbreiding van basisschool ‘De Brink’, gelegen bij het asielzoekerscentrum in Baexem. Deze uitbreiding is een direct gevolg van uitbreiding van de school met een peutervoorziening, de al eerder gerealiseerde groei van het asielzoekerscentrum van 450 naar 600 opvangplaatsen en de aanhoudende toestroom van vluchtelingen.

De uitbreiding vindt plaats door het toevoegen van een tijdelijke unit aan de bestaande schoolfaciliteiten, met als doel het huidige ruimtetekort aan te pakken. Deze tijdelijke oplossing is voorzien voor de duur van 5 jaar. In de tussentijd wordt gewerkt aan de planning voor vervangende nieuwbouw. De financiering voor deze uitbreiding en de instandhouding ervan wordt volledig gedekt door de Regeling onderwijshuisvestingsbudgetten asielzoekers 2022 (OHBA-regeling 2022), uitgevoerd door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Onderwijskansen voor iedereen

Wethouder Robert Martens benadrukt het belang van deze uitbreiding: “Het kunnen volgen van onderwijs is belangrijk voor de toekomst van elk kind. Met deze uitbreiding zorgen we ervoor dat ook kinderen in het asielzoekerscentrum in Baexem toegang blijven houden tot basisonderwijs. Als gemeente zetten we ons in voor inclusiviteit en onderwijskansen voor iedereen.”

Integratie en educatie

“Basisschool “De Brink” vervult een belangrijke rol als Taalschool voor kinderen van asielzoekers en is niet meer weg te denken uit onze gemeente. De school heeft sinds de opening in de jaren negentig een belangrijke bijdrage geleverd aan de integratie en educatie van asielzoekerskinderen,” aldus Robert Martens.

Toekomst

De komende 5 jaar gaan het college, het schoolbestuur, het COA en de kinderopvang gezamenlijk nadenken over en werken aan de realisatie van vervangende nieuwbouw. Robert Martens: “Daarbij zetten we in op flexibiliteit en multifunctionaliteit om zo de toekomst van het onderwijs bij het AZC in Baexem te garanderen.”

ACTUEEL

Beste inwoners van Leudal,

De collecte wordt dit jaar gehouden van 15 t/m 20 april 2024.

Op de intekenlijst kunt u aangeven met welk bedrag u welk(e) doel(en) wilt steunen.

U kunt dus kiezen.

(Week15 in de brievenbus)

Wij willen nog duidelijk vermelden dat het hier één collecte voor alle Goede Doelen betreft en dus niet voor slechts één goed doel.

Wij danken u bij voorbaat voor uw steun.

Mevrouw H. was door omstandigheden zonder werk komen te zitten. Gelukkig was ze bekend met het MensOntwikkelbedrijf (MOB). Ze kwam op gesprek met de vraag of het MOB haar aan een andere baan kon helpen, omdat ze geen aanvraag voor een uitkering bij de gemeente wilde doen. Jobcoach Rita ging voor haar aan de slag… en met succes! Het gesprek heeft ertoe geleid dat mevrouw inmiddels een aanstelling heeft bij Zorgcentrum Beek & Bos in Heythuysen. En beiden zijn tevreden! Rita blijft in contact met zowel de werknemer als de werkgever.

Oriëntatie team

Recent is het MOB gestart met een ‘Oriëntatie Team’ bij Zorgcentrum Beek & Bos. Dit betekent dat een aantal mensen op locatie onder begeleiding werkzaamheden uitvoeren om zo op een laagdrempelige manier kennis te maken met de werkvloer. Deze manier van kennismaken met een werkomgeving levert deelnemers naast inzichten en communicatievaardigheden ook motivatie op.

MensOntwikkelbedrijf

Het MensOntwikkelBedrijf begeleidt kwetsbare inwoners en

Energiebespaar Brigade: Samen voor Duurzame Woningen Het MOB Leudal werkt!

In een tijd waarin duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt, is praktische ondersteuning bij het besparen van energie en het creëren van comfortabele woningen van onschatbare waarde voor gemeenschappen. Gelukkig staat de Energiebespaar Brigade (EBB) van onze gemeente klaar om hierbij te helpen.

Het team van de EBB bestaat uit een diverse groep van tien personen, elk met hun eigen specialiteiten en passie voor energiebesparing. Robert Wilms leidt het team als beleidsmaker, bijgestaan door Hans van Bussel als junior beleidsmaker en Janice Zijlstra als projectleider. Manon Rooswinkel biedt ondersteuning, terwijl energiecoaches Gilbert Hillebrand, Iris Knubben en Ruud Aben rechtstreeks werken met inwoners om advies te geven en maatregelen te implementeren. Sven Stienen en Hans de Haan brengen hun vaardigheden als klussers in, terwijl Rebecca Gielis haar afstudeerstage gebruikt om waardevolle ervaring op te doen.

Het afgelopen jaar heeft de EBB zich ingezet om inwoners te helpen met diverse energiebesparende maatregelen in hun woningen. Van het aanbrengen van isolatie tot het adviseren over duurzaam gebruik van energie, het team stond klaar om praktische ondersteuning te bieden. Daarnaast fungeerden ze als luisterend oor voor de inwoners en verwezen ze indien nodig door naar andere instanties voor verdere hulp.

De ervaringen van de EBB tot nu toe zijn overwegend positief. Voor het komende jaar is het doel van de brigade om hun doelgroep uit te breiden, zodat ze zich breder in kunnen zetten

uitkeringsgerechtigden naar passend werk. Omdat in Leudal iedereen moet kunnen meedoen. Het MOB is gevestigd aan de Graaf van Loonlaan 2a in Heythuysen en kent een vrije inloop tijdens kantooruren.

Meer informatie op: www.leudal.nl/mensontwikkelbedrijf

voor mensen die net buiten de regeling vallen, maar financieel toch moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Naast hun inzet voor de gemeenschap hebben de leden van de Energiebespaar Brigade nog een aantal tips voor energiebesparing. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die niet over de verwarming heen hangen om warmteverlies te verminderen, het inzetten van slimme stekkerdozen om het energieverbruik van elektronische apparaten te monitoren en het instellen van de thermostaat op een comfortabele maar energiezuinige temperatuur.

Een van de inwoners die heeft geprofiteerd van de diensten van de EBB geeft aan: “Ze gaven me veel informatie over energiebesparende maatregelen en namen vervolgens een kijkje in mijn huis om te zien welke kleine aanpassingen konden worden gedaan,” vertelt ze. Het resultaat? Een lijst met verschillende maatregelen die de klussers van de brigade vervolgens hebben uitgevoerd. Een van de meest opvallende verbeteringen was echter het herstellen van een slecht sluitende binnendeur. “Ik wist niet eens dat dit een probleem was,” zegt ze, “maar nu sluit de deur soepel.” Dankzij hun advies en praktische hulp heeft deze inwoonster nu een comfortabeler huis en een beter begrip van energiebesparing. Ze beveelt de brigade dan ook van harte aan.

De Energiebespaar Brigade blijft zich inzetten voor een duurzamere toekomst voor onze gemeenschap, een huis tegelijk. Hun toewijding en expertise maken hen een waardevolle aanwinst voor onze inwoners.

Maak kennis met Geocachen – Schatzoeken voor alle leeftijden, door Marjanne Disco en Shirley Top.

Over de hele wereld liggen schatten verstopt. Deze schatten heten geocaches. Je hoeft alleen maar naar buiten te gaan om ze te vinden. Wil je weten hoe Geocachen werkt? Kom dan naar de KennisMakers-bijeenkomst op 6 april om 13.00 uur bij Bibliocenter Weert. De toegang is gratis.

Geocachen

EHBO Beegden

Deelnemen

Of je nu graag wandelingen maakt in het bos, even met de kids naar buiten gaat of juist graag op de fiets eropuit gaat. Het maakt niet uit wat voor een buitenmens je bent, geocaches zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Soms moet je een puzzel oplossen, soms een paar vragen beantwoorden, maar meestal hoef je alleen maar naar de juiste plek te gaan. Tijdens deze KennisMaker over geocachen leggen Marjanne en Shirley je graag meer uit over wat geocaches zijn en hoe je ze kunt vinden.

BEEGDEN: Wij willen in Beegden een nieuwe cursus EHBO aanbieden.

Geïnteresseerden worden verzocht zich vooraf aan te melden via de website www.bibliocenter.nl/kennismakers. Hier kun je ook alvast inschrijven voor de volgende bijeenkomst, op 1 juni, dan kun je Kennismaken met Vera Mildner met het onderwerp ‘Van overleven naar leven’.

Dit is inclusief reanimatie en AED. We willen deze cursus op drie zaterdagen plannen en dan de vierde zaterdag examen (na de carnaval).

De lessen zullen worden gegeven in het Gemeenschapshuis “t Leuke. De kosten van de cursus zijn 50 euro inclusief boekje en examen.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen naar: Hennie Brunenberg: 06 29 29 83 13 of Francis Engelen: 06 21 26 21 17

HALLO MAGA ZINE
Gemeente Leudal | Leudalplein 1 | 6093 HE Heythuysen | Tel: (0475) 85 90 00
Week van de Goede Doelen Leudal 2024
Geniet van een bruisend seizoen aan de haven van Neer met

uw Foodtruck!

Bent u een gedreven ondernemer met een passie voor lekker eten en gezelligheid? Dan hebben wij de perfecte kans voor u om uw Foodtruck te laten schitteren aan de prachtige haven van Neer!

Waarom kiezen voor de haven van Neer?

Leudal aan de inloop www.leudal.nl/mensontwikkelbedrijf financieel leden tips voor niet over verminderen, energieverbruik instellen van energiezuinige diensten informatie over een kijkje worden verschillende hebben verbeteringen was binnendeur. “Ik nu sluit heeft deze begrip van harte aan. voor een tegelijk. waardevolle

• Gunstig gelegen in het recreatieve routenetwerk voor fietsers en wandelaars.

• Een kwalitatieve rustplek voor gebruikers van het fiets-/ voetveer naar Rijkel en andere route netwerken.

• Een standplaatsvergunning voor een periode van 6 maanden, perfect voor het recreatieve hoogseizoen.

Flexibele openingstijden

• U kunt uw Foodtruck dagelijks tussen 10:00 en 20:00 uur openen, flexibiliteit in openingstijden, in overleg met de gemeente.

• In het hoogseizoen (juli en augustus) bent u minimaal 5 dagen per week geopend. Buiten het hoogseizoen minimaal 3 dagen. Voor beiden geldt open met zon- en feestdagen.

Voorwaarden

• Een aanvullend terras is niet toegestaan, maar uw gasten kunnen genieten van de sfeervolle traptribune die er is.

• Een passend aanbod voor recreanten: de verkoop van alcohol is niet toegestaan.

• Er zijn geen nutsvoorzieningen zoals stroom, water en afvalbeheer. Het is aan u om te kijken naar een passende oplossing.

• Ruimte voor het organiseren van sfeerverhogende activiteiten, zoals entertainment (bijvoorbeeld, muzikaal) op de traptribune.

Praktische informatie

• Kosten: Slechts €25,60 per maand voor uw standplaats.

• Bij meer dan één geschikte partij voor de standplaatsvergunning wordt deze toegewezen via loting.

Grijp uw kans

Grijp deze kans om uw Foodtruck te laten schitteren aan de haven van Neer en maak van dit seizoen een onvergetelijk succes!

Interesse? Stuur voor 4 april 2024 een mail naar info@leudal.nl t.a.v. Maroa Steeghs.

Algemene verordening

De Algemene verordening en legesverordening is van toepassing.

Kijk hiervoor op: Algemene verordening gemeente Leudal: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR664816/5

Uitvoeringsregels Algemene verordening gemeente Leudal: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR664816/5

Legesverordening 2024: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR664816/5

Werkzaamheden gemeente Leudal

De komende periode vinden er in onze gemeente een aantal ingrijpende werkzaamheden plaats, die onze dagelijkse routines en reisplannen kunnen beïnvloeden. Deze werkzaamheden zijn belangrijk voor het onderhoud en de verbetering van onze infrastructuur en leefomgeving. We streven ernaar om de overlast tot een minimum te beperken en vragen uw begrip en medewerking gedurende deze periode.

Overzicht

1 Rijkswaterstaat Er vinden tunnelsluitingen plaats op de A73. Dit is noodzakelijk voor onderhoudswerkzaamheden om de veiligheid en functionaliteit van de tunnels te waarborgen.

2 Provincie Limburg Diverse asfaltwerkzaamheden worden uitgevoerd op de N273, de N279 en de N562. Deze werkzaamheden zijn gericht op het verbeteren van de wegdekconditie en verkeersveiligheid.

3 Waterschap Het project ‘Waterbloem’ tussen Neer en Heibloem gaat van start. Dit project is gericht op het verbeteren van de waterbeheersing en -kwaliteit.

4 ProRail Er vinden werkzaamheden plaats aan het spoor. Deze zijn belangrijk voor het onderhoud van een veilig en betrouwbaar treinverkeer.

5 Nutsbedrijven Er worden kabel- en leidingenwerkzaamheden uitgevoerd. Deze zijn noodzakelijk voor het onderhoud en de uitbreiding van onze nutsvoorzieningen.

6 Gemeente Leudal Tot slot voeren we als gemeente ook onze eigen reconstructies en asfalteringswerkzaamheden uit. Deze werkzaamheden zijn gericht op het verbeteren van onze lokale infrastructuur en leefomgeving.

Wat betekent dit voor u?

Gedurende deze werkzaamheden kunt u verkeersomleidingen, tijdelijke wegafsluitingen, en mogelijk geluidsoverlast ervaren.

Wij adviseren u om reisplannen tijdig te controleren en waar mogelijk alternatieve routes te overwegen.

Blijf geïnformeerd

Wij verstrekken regelmatige updates via onze website en op de gemeentepagina in het Hallo magazine. Voor specifieke vragen of zorgen kunt u contact opnemen met ons klantcontactcentrum of de betreffende organisatie die verantwoordelijk is voor de werkzaamheden. Ook op de websites van deze organisaties is de nodige informatie te vinden.

Samen werken we aan het verbeteren van onze gemeente.

NOORD- EN MIDDEN-LIMBURG: Met de komst van het voorjaar ontwaakt niet alleen de natuur, maar ook ons verlangen om eropuit te trekken op de fiets. Gedurende de wintermaanden is er hard gewerkt aan het verbeteren en aanpassen van het fietsroutenetwerk, zodat alles gereed is voor het nieuwe fietsseizoen. Navigeer gemakkelijk door de regio met de nieuwe fietskaart van Noord- en Midden-Limburg, inclusief de aangrenzende fietsknooppunten in Duitsland, België en Brabant.

Naast het Noord- en MiddenLimburgse traject van de Internationale Maasfietsroute, staat er op de vernieuwde fietskaart ook informatie over het gebied, adressen van ondernemers die zijn aangesloten bij Fietsers Welkom, een tip om te fietsen langs kastelen en een overzicht van de VVV’s in de regio. Ga op pad en geniet van de prachtige fietsavonturen.

De geactualiseerde Fietskaart Noord- en Midden-Limburg 2024 is verkrijgbaar bij de VVV’s in de regio, verschillende lokale ondernemers en fietsenwinkels en kan online worden besteld via www.webshophartvanlimburg.nl.

Korpsavond Brandweer Roggel

Op vrijdag 15 maart jl. heeft de korpsavond van de brandweer in Roggel plaatsgevonden.

Deze avond stond in het teken van het bevorderen van korpsleden, het uitreiken van een diploma en werd er formeel afscheid genomen van een vrijwilliger na 35 dienstjaren. Burgemeester Désirée Schmalschläger was te gast en sprak namens het gemeentebestuur waardering uit voor deze brandweerlieden.

‘Doonderbiebank’ in Nunhem

Op de oproep waar de ‘Doonderbiebank’ in het voorjaar van 2024 moet komen te staan, kwamen tientallen reacties. Uit de inzendingen is gekozen om de bank te plaatsen op het Herman Meddensplein in Nunhem.

Burgerinitiatief

Op het Herman Meddensplein wordt een burgerinitiatief uitgewerkt om het plein te vergroenen. Wethouder Robert Martens: “Het plein is dan ook een geschikte plek om de bank, die mensen met elkaar verbindt te plaatsen. Een burgerinitiatief verbindt mensen en tevens is het een bijzonder initiatief waarbij vele handen in elkaar geslagen worden. Het vergroenen van pleinen, waaronder ook schoolpleinen, is daarnaast één van de doelstellingen die we in de gemeente Leudal nastreven.”

Neem plaats!

De Doonderbiebank is er voor iedereen! Neem gerust eens plaats op de bank, schuif dichter naar elkaar toe en ga met elkaar het gesprek aan. Voel je vrij om een foto van elkaar en/of jezelf te maken op de bank en post jouw bericht op facebook, twitter of instagram met #doonderbiebank.

Lezing over kampen op woensdag 10 april a.s. in Roggel

ROGGEL: Op woensdag 10 april a.s. houdt Patrick Arends in café Tonvannebekker te Roggel een lezing over de Nazikampen. De lezing met foto’s begint om 20.00 uur.

De spreker werd in 2018 na een bezoek aan Auschwitz dusdanig gegrepen door de Holocaust, dat hij inmiddels alle grote SSconcentratiekampen en vernietigingskampen in Europa heeft bezocht. Maar ook getto’s en de minder bekende subkampen konden op zijn belangstelling rekenen.

De teller staat op meer dan 250 grote, kleine, bekende en onbekende kampen en zijn speurtocht naar ‘de topografie van de terreur’ bracht hem naar meer dan 10 verschillende landen. Graag wil hij op deze avond zijn ervaringen in woord en beeld delen.

De entree bedraagt € 5,50 (inclusief 1 consumptie). Het adres van café Tonvannebekker is Kerkveldweg 1, 6088 ED Roggel. U kunt zich opgeven via mail: leon@cliotravel.nl

De lezing wordt tevens gehouden in het kader van een wetenschappelijke reis naar Auschwitz (zie ook www.cliotravel.nl)

ACTUEEL HALLO MAGA ZINE
Blijf altijd op de hoogte via www.leudal.nl/bekendmakingen
NIEUWE FIETSKAART NOORD- EN MIDDEN-LIMBURG NU VERKRIJGBAAR
PLANTENCENTRUM OSPEL Waatskamp 150, 6035 BV Ospel | tel: 0495 – 58 53 24 | info@plantencentrumospel.nl www.plantencentrumospel.nl 1 STE EN 2 DE PAASDAG GEOPEND VAN: 11.00 U - 16.30 U OPENINGSTIJDEN: Dinsdag t/m Vrijdag: 11.00 – 17.30 uur Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur Zondag: 11.00 – 16.30 uur Maandag gesloten 1000 M2 UITBREIDING VAN SUCCULENTEN HET TUINSEIZOEN GAAT WEER BEGINNEN UNIEK IN NEDERLAND HET MEEST VEELZIJDIGE PLANTENCENTRUM IN ZUID-NEDERLAND

Toneelvereniging Spotlichtpresenteert u: Bella Italia,

HAELEN: In een bungalowpark in Italië hebben verschillende mensen een huisje gehuurd. Onder de vakantiegangers bevinden zich Ria en Corrie, twee dames van lichte zeden die niet op hun mond gevallen zijn. Binnen zeer korte tijd hebben ze de andere vakantiegangers tegen zich in het harnas gejaagd. Als Ria en Corrie dan ook nog worden beschuldigd van diefstal is het hek helemaal van de dam. Geschreven door Carl Slotboom. Regie Rina Willekens.

Speeldata 5, 6, 7, 12 en 13 april 2024, Trefcentrum Aldenghoor Haelen.

Voorverkoop (12,50 euro per kaart)

Anita Textiel Haelen, Roggelseweg 9, Haelen

Trefcentrum Aldenghoor, Kasteellaan 7a, Haelen Fried Schreurs, Schepenbank 10, Haelen. Of koop uw kaarten digitaal op www.spot-licht.nl.

Lezing Romeinse opgravingen Heel en archeologische speurtocht / opgraving te Heel

HEEL: Heemkring Heel organiseert op dinsdag, 16 april 2024, om 19.30 uur een lezing door archeoloog Lieke van Diepen over de archeologische opgravingen in de periode 2009 – 2011, op het terrein van Daelzicht tussen de Panheelderweg en Heerbaan te Heel. Tevens zal de betekenis van Heel (Catualium) in de Romeinse tijd worden belicht.

Deze lezing zal plaats vinden in de kantine van handboogschutterij “De Zonnebloem”, gelegen aan de Doormanweg 19 te Heel. (Entree 5 € / donateurs gratis) .

Op zaterdag, 20 april 2024 zal vanaf 12.00 uur een archeologisch speurtocht / opgraving plaatsvinden door archeoloog Lieke van Diepen op perceel Dorpsstraat 102 te Heel (Voormalige bierbrouwerij “In de Oraniënboom”). Deze archeologisch speurtocht / opgraving is vrij toegankelijk.

In de periode 2009 – 2011 werd in Heel, op het terrein van Daelzicht tussen de Panheelderweg en Heerbaan, het op twee na grootste Romeinse grafveld van Nederland aangetroffen. Dit grafveld behoorde bij de Romeinse nederzetting Catualium, één van de halteplaatsen aan de Via Mosae, de weg van Tongeren naar Nijmegen. Het betreft een unieke locatie. Maar ook op andere locaties in Heel zijn belangwekkende vondsten gedaan over de Romeinse aanwezigheid

Lieke van Diepen was als archeoloog betrokken bij deze opgravingen en heeft naderhand ook verschillende malen gepubliceerd over deze opgravingen en andere vondsten uit de Romeinse tijd in Heel.

De resultaten van de archeologische opgravingen in Heel laten zien dat de vondsten en de kennis over Romeins Heel van (inter)nationaal belang zijn. Een deel van de materialen heeft zijn weg gevonden in collecties van o.a. het Limburgs Museum en het Museum voor Oudheden in Leiden. Het gaat daarbij om kostbare en zeldzame objecten. Deskundigen erkennen het grote belang van de vondsten in Heel. Veel belangrijke materialen liggen echter nog in het provinciaal depot De Vondst in Heerlen. Het gaat daarbij om 80% van de vondsten die op het terrein van de Stichting Daelzicht gevonden zijn.

Grote Vlooienmarkt in Hunsel

HUNSEL: Na het grote succes van vorig jaar is het weer zover! Op 2e paasdag staan de vrijwilligers van handboogvereniging Vriendschap en Strijd Hunsel weer klaar op de jaarlijkse grote vlooienmarkt. Deze zal plaatsvinden bij het verenigingslokaal De Doel, Kallestraat 17 in Hunsel.

Cadeautje van de EFTELING!

Toneelgroep Spelenderwijs speelt: Moord biej de Mäöle

HORN: Toneelgroep Spelenderwijs bracht in 2023 een succesvolle komedie op de planken. Ook dit jaar gaat Spelenderwijs ervoor om ons publiek weer een heerlijke avond uit te bezorgen met de nodige humor. De regisseur heeft aan dit stuk niet alleen humor maar ook de nodige spanning toegevoegd door samen met de groep te kiezen voor: Moord biej de Mäöle een komische thriller.

Het is het jaar 1855 een rustig dorp met op het plein een prachtige Mäöle , een paar winkels maar ook het Damespensionaat “de Dreugbleumkes”.

Jaargang 40 Midden-Limburg Häör spelenderwijshorn.blogspot.com

Een beetje van de inhoud:Achter de Geraniums zitten de dames van het pensionaat allerminst. De dorpswinkel van Hillemiek, de kapsalon van Jean zijn plekken waar het allerlaatste nieuws uitgewisseld wordt en niet alleen dat? Het leven van alledag gaat zijn gangetje. De pastoor en zijn maagd wandelen rustig voorbij. Er lopen een paar Zigeunerinnen over het pleintje.

Fietsen, bijzondere bierglazen, boeken, speelgoed, elektronische apparaten en nog zoveel meer. U kunt het allemaal vinden aan vlooienmarktprijzen op 2e paasdag. Er is dit jaar gekozen voor een andere opzet dan gewoonlijk. De spullen zijn ondergebracht in een tent, bij kraampjes en buiten. Naast de gewone spullen, zijn er ook exclusieve voorwerpen te koop per opbod! Tijdens of na het shoppen kunt u de inwendige mens laten genieten in het horecadeel van het clublokaal.

Wie nog spullen heeft voor de vlooienmarkt kan contact opnemen met:

Jan Vestjens: 0031 (0)475 56 56 84

• Sjaack Maes: 0031(0)6 15 11 73 55

• Herman Geraedts: 0031(0)6 53 92 02 47

LEUDAL/ MAASGOUW: Attractiepark De Efteling heeft gratis entreebewijzen beschikbaar gesteld aan Stichting Leergeld Leudal en Maasgouw.

Op donderdag 2 mei zullen 220 personen de Efteling mogen gaan bezoeken. Dit jaar worden er ongeveer 25 gezinnen uit Leudal en 25 gezinnen uit Maasgouw uitgekozen die mee mogen gaan.

Het wordt en is een jaarlijks terugkerend uitstapje. In 2025 worden weer 2 x 25 gezinnen uitgezocht. Ben je er dit jaar niet bij dan kan dat mogelijk volgende jaar wel zo zijn.

De Efteling heeft voor stichting Leergeld de kaartjes beschikbaar gesteld. Het vervoer – retour natuurlijk – per bus wordt door Leergeld Leudal/Maasgouw betaald.

Wat doet die zwerver daar op het bankje? Ja een rustig dorpje, tot die ene morgen als niets meer wordt zoals het ooit was. Er is een moord gepleegd. De beide Veldwachters doen hun uiterste best maar in deze wirwar van twintig spelers die Spelenderwijs dit jaar heeft ingezet is het voor hen een onmogelijke opgave iets op te lossen.

Of toch? De komische verwikkelingen volgen elkaar op en dan ……Een stuk vol vraagtekens en onmogelijk verwikkelingen.Maar wel heel veel kijkplezier, aangekleed rond het jaar 1855!!

Uitvoeringen zijn op: vrijdag 12 april, zaterdag 13 april

Vrijdag 19 april, zaterdag 20 april, Postkoets Horn. Aanvang 20.00 uur. Entree: € 12,50 Kaarten via:

www.ticketkantoor.nl/shop/ Spelenderwijs2024 (Online komt er € 0,80 handelingskosten bij) Losse kaarten bij SPAR Vermeulen Horn.

Gluren bij de Buren in Roermond.

ROERMOND: Gezocht: Tuinen en acts voor amateurkunstfestival Gluren bij de Buren in Roermond. Tuinen en acts kunnen worden aangemeld tot en met zondag 12 mei.

Huiskamerfestival Gluren bij de Buren zoekt tuinen en acts. Gluren bij de Buren komt voor de vierde keer naar Roermond op zondag 30 juni 2024. Amateurkunstenaars van alle soorten disciplines betreden het gazon als podium, in Maasniel tot De Kemp. Tuinen en acts kunnen worden aangemeld tot en met zondag 12 mei via www.glurenbijdeburen.nl.

Allerlei soorten optredens zijn denkbaar op het podium van Gluren bij de Buren. Muziek, theater, dans, cabaret, het kan en mag allemaal. Alle podiumkunstenaars treden drie keer een half uur op, telkens voor nieuw publiek. Ook tuinen in alle soorten en maten kunnen aangemeld worden. De programmamakers zoeken een act die past bij het formaat van het tuintheater.

Gluren bij de Buren is een initiatief van Stichting de Bühne en wordt georganiseerd in samenwerking met ECI Cultuurfabriek. Het festival verlaagt drempels voor buurtontmoeting en creëert podia voor lokale amateurkunsten. Vind meer informatie of meld je aan tot en met zondag 12 mei via www.glurenbijdeburen.nl.

Het festival vindt plaats in 29 gemeenten, waaronder in Limburg: Roermond, Venlo, Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen.

Wat: Gluren bij de buren Roermond. Wanneer: Zondag 30 juni tussen 13:00 en 18:00 uur

Waar: In alle wijken van Roermond. Entree: Eigen bijdrage Meer info en aanmelden t/m zondag 12 mei via www.glurenbijdeburen.nl

Frisse doorstart Seniorenvereniging Thorn

THORN: Door gebrek aan geschikte kandidaten, dreigde de Seniorenvereniging Thorn ter ziele te gaan.

Op de valreep is het gelukt een nieuw bestuur te vormen dat zich enthousiast in wilt zetten voor de nog zelfstandig thuis wonende ouderen.

NIEUW bestuur en elan.

NIEUW en uitgebreider programma. NIEUW samenwerkingsverband. En….van harte welkom aan NIEUWE leden!

Voor info en opgave kunt u terecht bij het secretariaat: rutten02@home.nl

Tel: 06 42 45 22 43

HALLO MAGA ZINE 15
ACTUEEL
MEER ACTUEEL:

Vanaf

€ 575,-

€ 675,-

MORE INCLUSIVE

Drents-Friese-Wold

Stedenreis Kopenhagen

8 mei, 3 juli

5 dagen - logies & ontbijt

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gebied behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. We verblijven in het dorpje Zorgvlied op een prachtige locatie aan de rand van Nationaal Park Drents Friese Wold. Een heerlijke plek om vakantie te vieren!

MORE INCLUSIVE - 13 mei en 29 juli - 5 dagen

Vanaf

€ 825,-

Fusch am Grossglockner Oostenrijk

12 mei, 30 juni, 25 augustus, 05 oktober 8 dagen - halfpension

€ 69,Incl. entreeticket

Dagtocht Keukenhof 75 jaar!

6, 11, 16, 20*, 24 april, 2 en 8 mei *incl. bloemencorso

Vanaf

€ 915,-

Fietsreis Elfsteden Fietstocht 23 juni, 14 augustus, 15 sept., 13 okt. 8 dagen - halfpension

Vanaf € 1.125,-

Izola- Slovenië

20 juni, 20 augustus

10 dagen - halfpension

€ 99,Incl. 1e rangs ticket

Dagtocht Het was Zondag in het Zuiden 9 juni, 23 juni, 30 juni

VTTI Bio-Energy Limburg nodigt u uit om op 21 mei verder te praten over de ontwikkelingen van de bio-energie installatie op bedrijvenpark Zevenellen.

Bedrijvenpark Zevenellen krijgt een circulaire toekomst met productie van schone energie.

VTTI Bio-Energy Limburg (VBL) wil daar groen gas en organische mestkorrels gaan produceren uit organische reststromen. Dit groene gas kan het gasnet in om Nederlandse huizen en bedrijven duurzaam te verwarmen. In oktober 2023 en in januari 2024 hebben wij tijdens de informatieavonden met meerdere geïnteresseerden gesproken over onze plannen en specifieke aspecten hiervan nader toegelicht. Graag nodigen wij u opnieuw uit om met ons in gesprek te gaan. Uw inbreng is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van onze plannen. Wij nodigen u dan ook van harte uit voor de informatiebijeenkomst op dinsdag 21 mei 2024.

Tijdens deze bijeenkomst lichten wij ons voornemen verder toe, en is er alle gelegenheid om vragen te stellen en uw ideeën met ons te delen. Ook komen we terug op de vragen die afgelopen januari zijn gesteld. Zien wij u dan? U kunt uzelf aanmelden door een mail te sturen naar info.vbl@vtti.com.

Meer informatie over VTTI en over ons voornemen op Zevenellen, als ook het participatieplan en onze contactgegevens voor vragen vindt u op: www.vtti.com/nl/ vtti-bio-energy-limburg/

Datum: dinsdag 21 mei 2024

Tijd: 19:30

Locatie: De Roffert, Buggenum Energy to move tomorrow

ZONNE-ENERGIE PIONIER JAN VOSSEN UIT GRATHEM VERZORGDE ‘TEACH-THE TEACHER-PROJECT’ IN PAPUA NIEUW GUINEA

Als vrijwilliger voor de wereldwijd opererende Don Bosco organisatie vertrok Jan Vossen (1950) uit Grathem op 25 januari van het afgelopen jaar naar Papua Nieuw Guinea en de Solomon eilanden. Daar ging hij in afgelegen gebieden zijn kennis van zonne-energie delen met techniekleraren van Don Bosco scholen. Een ‘teach the teacher’ project dat gekoppeld was aan een duurzaamheidsdoelstelling en mede bedoeld om kansarme jongeren in Papua Nieuw Guinea nieuwe en betere mogelijkheden te bieden. Jan Vossen ging overigens niet alleen naar Papua Nieuw Guinea. Hij werd op zijn ‘missie’ vergezeld door zijn echtgenote Truus Augustinus die Jans avontuur op foto vastlegde. Op 28 juni 2023 keerden Jan en Truus terug in Grathem. Vijf maanden verbleven ze in Papua Nieuw Guinea, een land dicht bij de evenaar dat twaalf maal groter is dan Nederland en slechts negen miljoen inwoners telt. Als ze weer gevraagd worden, gaan ze er direct weer naartoe.

Eerste Limburger met zonnepanelen

Jan Vossen (1950) mag met recht een zonne-energie pionier worden genoemd. Begaan met het milieu is hij in 1994 de eerste Limburger met een aan het elektriciteitsnet gekoppeld systeem van achttien zonnepanelen op het dak van zijn huis. Die panelen liggen er trouwens nog steeds! Nu dertig jaar later is elektrotechnicus Vossen opnieuw gaan pionieren; deze keer echter niet in zijn eigen omgeving, maar aan de andere kant van de wereld! Door zijn kennis over zonne-energie over te dragen aan plaatselijke techniekleraren, hoopt hij een steentje bij te dragen aan de energietransitie in Papua Nieuw Guinea. Elektriciteit wordt daar namelijk nog vaak opgewekt

VPRO Tegenlicht Meetup; Verbindende Vertellers

WEERT: Op donderdag 4 april vindt de volgende VPRO Tegenlicht Meetup plaats bij Theater de Huiskamer in Weert. Deze bijeenkomst staat in het teken van de uitzending 'Verbindende Vertellers'.

In de uitzending 'Verbindende Vertellers' gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar de kracht van verhalen. Ontdek hoe verhalen, of ze nu persoonlijk zijn of eeuwenoud, ons verbinden, betekenis geven en ons belangrijke levenslessen kunnen leren.

Tijdens deze Tegenlicht Meetup gaan we dieper in op de kunst van het verhalen vertellen. Waarom doen we dat zo weinig? En wat maakt een voorgedragen verhaal zo anders dan een voorgelezen verhaal?

met peperdure brandstof voor de dieselgeneratoren. Hallo Magazine ging met Jan en Truus Vossen in gesprek.

Theoretische en praktische scholing

Jan Vossen: “Via energie coöperatie Leudalenergie, waarvan ik mede-initiatiefnemer ben, kwam ik in contact gekomen met de Don Bosco organisatie. Deze organisatie geeft in meer dan honderd landen onderwijs aan kansarme jongeren. Op hun verzoek heb ik lesmateriaal ontwikkeld dat ik in de hoofdstad Port Moresby overgedragen heb aan tweeëntwintig leerkrachten elektrotechniek van zeven verschillende technische scholen. Het betrof zowel een theoretische als een praktische scholing. Met de opgedane kennis moeten deze leraren elektrotechniek vervolgens hun eigen leerlingen leren hoe zij zonnepanelen dienen te installeren.

Het scholen van deze leerkrachten deed ik niet alleen maar samen met twee door Don Bosco opgeleide Ethiopiërs. Hoewel het niveau van de techniek docenten nogal uiteenlopend was, is de scholing prima verlopen. Al onze studenten zijn voor hun eindtoets geslaagd. Tijdens de lessen communiceerden wij in het Engels. Toch verstond ik hun ‘pidgin English’ niet altijd even goed. Gelukkig bracht een tolk uitkomst. Alle technische scholen waarvan wij docenten bijgeschoold hebben, zijn ook door ons bezocht. Vijf scholen in Papua Nieuw Guinea en twee scholen op de Solomon eilanden die 1300 kilometer verder liggen. De scholen in Papua Nieuw Guinea liggen in kleine nederzettingen in afgelegen gebieden op honderden kilometers afstand van de hoofdstad Port Moresby. Deze regio’s zijn niet aangesloten op een elektriciteitsnet. Stroom wordt er opgewekt via dieselgeneratoren. Ook in dit deel van de wereld wil men onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen en door de zon opgewekte energie met opslag in accu’s is daarom zeer welkom. Tralies

Op elke school zijn wij veertien dagen geweest. We hebben daar geholpen bij het inrichten van praktijklokalen voor de lessen over zonnestroom. De ramen van die leslokalen waren voorzien van tralies, want men is er als de dood voor diefstal. De leerlingen van die technische scholen waren trouwens echt leergierig en dat was fijn. Denk niet dat ons verblijf een vakantietripje was”, zegt Jan Vossen. “We maakten lange dagen van 8.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ’s avonds en dat bij een temperatuur van zo’n 28 graden en een luchtvochtigheid van bijna 100%. Gelukkig hadden we vaak een ventilator.

Duik met ons mee in de wereld van verhalen en hun vertellers. Laat je verwennen door een goed verhaal, leer hoe je zelf verhalen kunt vertellen en stel al je vragen aan een ervaren verhalenverteller en aan een regisseur van verhalenvertellers. Natuurlijk sluiten we af met een prachtige verhaalvoorstelling!

Praktische informatie

De VPRO Tegenlicht Meetup in Weert wordt georganiseerd door Bibliocenter en vindt plaats in Theater De Huiskamer. De toegang is gratis. Het evenement begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Voor meer informatie en om aan te melden, kun je terecht op www.bibliocenter.nl/tegenlicht.

In de rubriek HALLO ACHTERNAAM proberen we iedere maand de betekenis van een Limburgse familienaam te verklaren. Deze maand hebben we gekozen voor de weinig voorkomende achternaam Quicken. Het overzichtskaartje van de Nederlandse familiebank bevestigt dat de naam Quicken maar sporadisch voorkomt in Nederland.

Midden-Limburg vormt een uitzondering op deze regel, want hier treffen meer dan elders mensen aan met de achternaam Quicken en dat zelfs al eeuwenlang.

“We zouden het direct weer doen”

Naast het overdragen van kennis was er nog een tweede en een derde opdracht te vervullen tijdens mijn verblijf. Zo moesten de beide Ethiopiërs en ik vijf scholen voorzien van materiaal voor de praktijklessen. Daarbij moet je denken aan diverse soorten zonnepanelen, omvormers, accu’s en het benodigde gereedschap om alles met elkaar te verbinden. Ook dat was een hele klus. De derde opdracht was berekenen hoeveel zonnepanelen er per schoolgebouw nodig waren om de school constant van stroom te kunnen voorzien. Voor die berekening is overigens een heel andere systematiek nodig dan in Nederland.

Omdat het elektriciteitsnet in Papua Nieuw Guinea nogal onbetrouwbaar is, heb je accu’s nodig en een heel ander type omvormer dan wij gewend zijn. Ook dat is uiteindelijk allemaal gelukt. Wanneer de scholen er in slagen voldoende financiën te vergaren – dat is een heikel punt- kan er ook uitvoering aan de plannen gegeven worden. Door de scholing die wij verzorgd hebben, zouden de leerlingen van de scholen de installateurs mee moeten kunnen helpen de panelen te leggen en aan te sluiten. In april wordt in ieder geval de eerste school van een volledige installatie voorzien, zodat er 24 uur per dag elektriciteit zal zijn. Dat is toch mooi!

Onze tijd in Papua Nieuw Guinea en op de Solomon eilanden was een hele mooie ervaring voor ons. Papua Nieuw Guinea is nog altijd een land met problemen, maar de mensen zijn er erg vriendelijk en hulp van het buitenland is zeker nog nodig. Als men weer een beroep op ons doet, hoeven wij niet lang na te denken. Wij zullen het direct weer doen”, zeggen Jan en Truus heel stellig tot besluit.

Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

Weert: Laat u rondleiden door dit mooie gebied, waar door natuurherstel en klimaatbeheersmaatregelen veel moeite is gedaan om de biodiversiteit van weleer zoveel mogelijk te herstellen. Er komen o.a. diverse zeldzame plantensoorten voor en aparte diersoorten.

Het gebied is van oudsher een moerasgebied. Gedurende lange tijd was de insteek binnen dit gebied, dat het water zo snel mogelijk uit dit gebied moest worden afgevoerd om akkerbouw en bosbouw mogelijk te maken. Door gewijzigde inzichten wordt dit gebied nu weer in “ere én in volle glorie” hersteld. De gidsen vertellen u er graag meer over! Dus laat u verrassen en wandel mee met IVN Weert e.o.!

Praktische informatie

Denkt u aan passende (regen-)kleding? Omdat het

From:

POSTCARD

to:

Familie Quicken

Hoofdstraat 1

Zuid - Limburg Ome Piet

Elsenschans Neer

Quicken; oorspronkelijk een bijnaam

een nat en drassig gebied betreft, zijn laarzen aan te raden. Ook muggenspray kan handig zijn om bij u te hebben. Mocht u in het bezit zijn van en loep (bijv. inslagloep) dan zou het fijn zijn als u ook deze meeneemt.

Georganiseerd door: IVN Weert e.o.

Datum: zaterdag 6 april 2024 Tijd en plaats:10.00 tot 12.30/13.00 uur; vertrek vanaf het Scheijmansplein in Ell Voor wie: iedereen (houdt u rekening met ongelijke en onverharde paden) Kosten:geenVooraf aanmelden:via website@ivnweert.nl tot 4 april 2024, i.v.m. een max. aantal deelnemers. Contact:via website@ ivnweert.nl

Op zaterdag 6 april 2024 nemen de gidsen van IVN Weert e.o. u graag mee naar een uniek stukje natuur, gelegen tussen Swartbroek en Ell.

lichamelijk kenmerk zoals bij de namen Crompvoets (krom), Kleintjens (klein/jong), Magermans (mager) en de Wit (witharig).

Een bijnaam kan ook iets zeggen over iemands aard of karakter zoals het geval is bij namen als de Vroome (de moedige), de Slegte (de eenvoudige) en Nacken (de hardnekkige).

De verspreiding van de familienaam Quicken overNederland met een duidelijke concentratie in Midden-Limburg

Mooie natuurwandeling: Heijkersbroek, Tungelroyse beek en Weerenbroek De

In Neer wordt in 1643 een tweede vluchtschans aangelegd in een ‘baempt’ genaamd ‘die Elsen’, een beekdal bij het dorp. Vier inwoners van Neer waaronder ene Willem Quicken krijgen opdracht een terrein uit te zoeken voor de Adam van Dijck en kinderen en moet worden aangekocht. Iedereen die over voldoende middelen beschikt, kan zich vervolgens inkopen in de schans. Het schansreglement van deze Elsenschans (de ‘Condities’) uit 1643 is door 65 gezinshoofden uit Neer ondertekend en is gelukkig bewaard gebleven.

De familienaam Quicken in deze oude spelling, zal oorspronkelijk een bijnaam zijn geweest. Bijnamen zijn in de regel te danken aan een opvallende persoonlijke eigenschap. Ze kunnen verwijzen naar een

De familienaam Quicken valt ook in deze categorie en wordt als bijnaam gehanteerd voor iemand die levendig, vlug en kwik was. Varianten op de naam Quicken zijn Kwik, Kwick, Kwiek, (de) Quick(e), (de) Quik, de Quyck, Qui(c)que, Qvick, Queck, Quecq, Quek(ke), Quix. Deze familienaam wordt al in geschriften uit de dertiende eeuw aangetroffen.

HALLO MAGA ZINE 17
groetjes!
familie Quicken uit Heythuysen. Bron HVH
Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl
HALLO ACHTERNAAM!

Taken en verantwoordelijkheden

Smeets Autoschadeherstel zoekt een voorbewerker!

Wij zijn op zoek naar een ervaren voorbewerker/autospuiter die ons team komt versterken. Heb jij een passie voor het vak autoschadeherstel en ga jij voor kwaliteit? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Geboden wordt

Wie zijn wij?

Smeets Autoschadeherstel in Haelen is een veelzijdig bedrijf dat zich bezighoudt met alles op het gebied van autoschadeherstel van o.a. personen- en bestelwagens.

Wij hebben alles in huis om tot een goede en complete vorm van autoschadeherstel en reparatie te komen. Ons bedrijf is ingericht met uiterst moderne apparatuur.

Ons team bestaat uit goed opgeleide specialisten die onze klanten vakkundig weer op weg helpen. Wil jij ook deel uitmaken van ons team?

Word jij onze nieuwe collega?

We zoeken versterking van een Ervaren voorbewerker/autospuiter

Wij bieden jou:

Je krijgt een arbeidscontract van 32 - 38 uur per week

25 verlofdagen bij 38-urige werkweek

Je krijgt een marktconform salaris

Goede pensioenregeling

Mogelijkheid om je door te blijven ontwikkelen gedurende je loopbaan

Focus op persoonlijke ontwikkeling

Je komt terecht in een team van enthousiaste, gezellige en hardwerkende collega’s

Pro el kandidaat

Wat doe je als voorbewerker/autospuiter?

Je bent de redder in nood die het voertuig weer op en top maakt voor de klant. Schade verdwijnt door jou als sneeuw voor de zon! Als autospuiter/voorbewerker zorg je ervoor dat de carrosseriedelen geschuurd, geplamuurd, gereinigd en afgeplakt worden. Vervolgens meng je de kleuren en breng je de gewenste kleur aan op de voertuigen in de spuitcabine. Je bent zowel goed in teamverband als zelfstandig. Ook zet je graag de puntjes op de i voor een tevreden klant.

Wat verwachten we van jou?

Je hebt een diploma voor voorbewerker/spuiter niveau 3

Je hebt minimaal 3 jaar praktijkervaring

Je wilt je graag blijven door ontwikkelen

Je bent secuur en zelfstandig

Je bent oplossingsgericht

Je werkt graag samen met collega’s/in teamverband

Je bent exibel en toont enthousiaste inzet

Meer informatie

Enthousiast?

We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Stuur een mailtje naar: rene@smeetsautoschade.nl of bel naar: 0475 - 510 079

Je kunt ook gewoon binnen lopen om kennis te maken.

We kijken uit naar je sollicitatie!

VACATURES aan het energienet van de toekomst en werkenbijenexis.nl
WINDMOLENBOSWEG 13 HAELEN 0475 - 510 079 WWW.SMEETSAUTOSCHADE.NL

HALLO HISTORIE

Koninklijk bezoek aan de stuw van Linne

Een koninklijke bezoek is altijd bijzonder, zeker zo’n honderd jaar geleden toen een koninklijk bezoek aan Limburg nog een echte zeldzaamheid was. Er moest al iets bijzonders aan de hand zijn wilde een lid van de koninklijke familie naar het zuiden afzakken. In dat licht bezien mag het bezoek van de gehele koninklijke familie, koningin Wilhelmina, prins Hendrik en de jonge prinses Juliana op dinsdag 20 oktober 1925 aan Linne wel zeer bijzonder heten. En ze kwamen niet voor één dagje naar Limburg, ze maakten er gelijk een complete midweek van al zal die term destijds niet zo bekend hebben geklonken als tegenwoordig. Aanleiding voor het koninklijk bezoek was de officiële ingebruikstelling van de stuw van Linne. De stuw in combinatie met het sluiscomplex op Osen was het eerste grote waterwerk in de Maaskanalisatie dat klaar was voor gebruik. Volgend jaar op 20 oktober 2025 is het precies honderd jaar geleden dat de koninklijke familie de stuw van Linne officieel in werking stelde.

In het dagblad De Nieuwe Koerier van donderdag 22 oktober 1925 kunnen we lezen dat rond 13.00 uur de koninklijke trein stopte bij het station van Linne om vandaar het laatste stuk naar de stuw per auto af te leggen. Het spreekt voor zich dat de inwoners van Linne zich van hun beste kant lieten zien. Vanaf de stopplaats tot ver buiten de bebouwde kom waren de straten uitbundig versierd oranje guirlandes en erebogen. Ondanks de neer gutsende regen waren honderden mensen op het koninklijk bezoek afgekomen om de koninklijke familie toe te juichen, maar vooral ook om ze een keer in levende lijve te zien. Minister van Waterstaat mr. Max Bongaerts, gouverneur Baron van Hövell tot Westerflier, burgemeester Geldrop van Linne en een aantal functionarissen van Rijkswaterstaat vormden het ontvangstcomité bij de stuw. Bij aankomst van het koninklijk gezelschap inspecteerde Hare Koninklijke

Hoogheid koningin Wilhelmina de erewacht van het Landstormcorps Limburgsche Jagers gevormd door vrijwilligers uit Midden Limburgs dorpen rond Linne. Na een muzikaal welkom door Harmonie Lentekrans Linne en door de Linner schooljeugd was het moment aangebroken om de nieuwe stuw officieel in gebruik te nemen. Daarvoor onthulde koningin Wilhelmina een plaquette, bevestigd tegen de oostelijke stuwpeiler en werden honderden duiven losgelaten zo meldt de Nieuwe Koerier van 22 oktober 1925. Komend te voet of per fiets van Linne over de fietsbrug richting Osen is de gedenkplaat tegen de peiler duidelijk te zien.

Het bezoek aan de stuw nam zo’n drie kwartier in beslag waarna het koninklijk gezelschap koers zette richting Roermond waar hen andermaal een huldiging wachtte.

De stuw en het sluiscomplex van Linne maken deel uit van een groter waterbouwkundig project waarvoor zelfs het in verval geraakte kasteel Osen en de bijbehorende leenhoeve moesten wijken. Op 12 juni 1915 tekende minister Lely van Waterstaat het besluit tot kanalisatie van de Maas beneden Maasbracht en in 1918 startte de bouw van de stuw van Linne en de daarbij behorende sluis. Vóór de kanalisatie was de Maas vaak een zorgenkind. Door overstromingen in de winter en lage waterstanden in de zomer was de Maas vaak niet of nauwelijks bevaarbaar.

Met name de mijnen speelden een grote rol bij het besluit tot kanalisatie van de Maas. Tussen 1913 en 1915 verdrievoudigde de opbrengst van de Limburgse mijnen. Vervoer per trein liep met een maximale capaciteit van 18 miljoen ton tegen z’n plafond. Een bevaarbare Maas zou dit capaciteitsprobleem in één klap oplossen. De sluis in Linne bekortte bovendien de vaarweg, doordat de grote bocht van de rivier, de Lus van Linne, afgesneden werd.

De Maas vormt tussen Maastricht en Maasbracht voor een groot deel de grens tussen Nederland en België. In eerste aanleg was de kanalisatie van de Maas bedoeld als een gezamenlijk project van België en Nederland om de Maas door kanalisatie geschikt te maken voor grotere vrachtschepen. Daartoe werd in 1906 de ‘Nederlandsch-Belgische Commissie tot onderzoek van de kanalisatie van de gemeenschappelijke Maas’ ingesteld. Deze commissie presenteerde in 1912 een plan voor de Maaskanalisatie door tussen Visé en Boxmeer door veertien stuwen te bouwen met bijbehorende schutsluizen.

Tot uitvoering van dat plan kwam het voorlopig niet omdat in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak waarbij ook België betrokken raakte. Nederland bleef zoals bekend neutraal.

In 1919 werden de overleggen met België over de kanalisatie van de gemeenschappelijke Maas weer opgestart maar door onvoldoende voortgang in de onderhandelingen vanuit Belgische kant besloot Nederland in 1921 af te zien van kanalisatie van de gemeenschappelijke Maas en in plaats daarvan het Julianakanaal te graven tussen Maasbracht en Maastricht.

Bij haar bezoek aan Limburg in oktober 1925 nam de 16 jarige prinses Juliana de gelegenheid te baat om op 22 oktober 1925 bij Limmel symbolisch de eerste spade in de grond te steken als start voor het naar haar genoemde nieuwe kanaal.

Komend jaar 2025 is het dus precies een eeuw geleden dat de stuw en het sluiscomplex tussen Osen en Linne officieel in gebruik is gesteld. In 2018 is ‘Stichting Stuw Linne 100 Jaar’ in het leven geroepen om van dit eeuwfeest een groot lokaal, regionaal en Euregionaal evenement te maken met onder meer het spektakelstuk ‘De Vlook van Osen’, geschreven door Frits Criens en de uitgave van een boek over de geschiedenis van Linne en de Stuw en Sluis. De festiviteiten rond dit eeuwfeest staan gepland voor medio september 1925.

Voor dit mega-event is de Stichting Stuw Linne 100 Jaar nog op zoek naar vrijwilligers, zowel figuranten voor het spektakelstuk als voor medewerkers bij de organisatie. Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op de website www.stuwlinne100jaar.nl.

Tekst: Jan Kessels voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

Paose

Het waer róndj Paose goof boere vreuger ein saort väörsjpelling väör de rest van het jaor. Gein wónjer dus det Paose trök te vinje is in gezègkdjes en oetdrökkinge. Boere höbbe ein groeëte biedrage geleverdj aan oos taal. Mèt het verdwiene van de aojerwetse boer is det aafgeloupe. Sjterker nog, zien aandeil in oos taal waertj amper óngerhaoje en is al bekans verdwene. Daoväör was het prachtig dat ich ein paar aoj gezègkdjes kreeg die zeen äövergeleverdj door Soose Frits oet Baoksem. Het iërste sjpriktj väör zich: Paosdaag kaod en naat, vritj de koe zich het hiël jaor zaat. Det waas gunstig väör de boer. Mer het kan väör hem natuurlik ouch taegevalle. Dan geit het zoeë: As mèt Paose de zón sjientj op de altjaor, dan kriege wae ein sjraol väörjaor.

Windj waas ouch belangriek. En zeker de richting woeë dae oet kwoom. Noordewindj is sjraol en drueg. Det is neet good väör ószelf en sjlecht väör het gewas. Dus ouch väör de opbringst later. En dao mótte boere van laeve. Mèt Paose keke ze dan ouch vol verwachting nao de windjrichting, getuge dit gezègdje: Kumtj de windj mèt Paose oet het noorde (oeëste kan ouch) dan zitj hae dao zès waeke. Mer de sjrik väör slecht waer waas d’r neet allein mèt Paose. Het leecht van de vol maon, haaj altied väöl te zègke: Wie het waer is mèt noew leecht, zoeë is het veer waeke.

En dan nog eine waersjpreuk dae niks mèt Paose te make haet, mer mèt 20 juli, de naamdaag van Sint-Margriet. Häöre bienaam is Pisgreet, de patroeënes van verpleegsters, vroedvrouwe en neerpatiënte. Op 20 juli raengeltj het dök en dao haet de Heilige Margriet häöre iëretitel ouch aan te danke. Want raengel mèt Pisgreet väörsjpeldje zès waeke achterein raengel. Det waas sjlecht väör de ougst. Mer geine raengel waas ouch neet good, getuge het gezègkdje oet Baoksem: Sjientj de zón op Sinte Margeet, dan raengeltj het zès waeke neet. Mèt de verangering van het klimaat zulle we noew gezègkdjes mótte bedinke. Mèt Paose eier in de haof, de ganse zomer sjtaof. Efeng.

Modertaal iedere week op HALLOOnline.nl / www.fritscriens.com

Frits Criens

Frits: stadsdichter van Leudal, publiceert proza, poëzie, light verse en toneel in ABN en dialect. Zijn column Modertaal was bijna een kwart eeuw lang een van de hoogtepunten in Dagblad de Limburger. Ernst en humor zijn twee gelijkwaardige elementen in zijn werk, dat helder is en direct.

HALLO MAGA ZINE 19 COLUMN
Modertaal Grootschoterweg 105-107 BUDEL-SCHOOT (NL) Tel. 0031 (0)495 49 36 16 www.stevensbudelschoot.nl Open: ma: 10-18u • di: gesloten wo/do: 10-18u • vr: 10-20u • za: 10-17u In 95% de goedkoopste!! Persoonlijke service / Deskundig advies Prijs-info niet telefonisch/per e-mail ACTIEPRIJZEN!! STEVENS TELEVISIES LED TV, UHD TV, Curved TV, OLED TV Kijk op onze internetsite! uw (O)led-tv adres! De Televisie Specialist met een verrassend lage prijs! LED TV, 4K/8K TV, QLED TV, OLED TV Samsung, Sony, Philips, LG, Sonos Grootschoterweg 105 BUDEL-SCHOOT (NL) Tel. 0031 (0)495 49 36 16 www.stevensbudelschoot.nl De plaquette tegen de peiler aan de Linnerkant van de stuw
van de sluis behorend bij de stuw. Stuw rond 970 Bouwfoto van de sluis behorend bij de stuw. Gouverneur van Limburg Baron van Hövell tot Westerflier begeleidt Koningin Wilhelmina naar de stuw op 20 oktober 1920. Stuw nu Stuw nu
Bouwfoto

STAP NU OVER NAAR STROOM EN GAS VAN LEUDAL ENERGIE

Leudal Energie is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk waarvan iedereen in Leudal lid kan worden voor € 10 per jaar: de leden zijn de baas en bepalen waar geld in geïnvesteerd wordt of welke goede initiatieven in Leudal ondersteund worden.

LEUDAL ENERGIE ZOEKT DAKEN IN LEUDAL-WEST!

Wilt u bijdragen aan de verduurzaming van Leudal en dat op een coöperatieve manier samen met buurtgenoten en anderen in de omgeving? Dan komen we graag in gesprek!

Leudal Energie bouwt momenteel drie windmolens in het gebied de Kookepan in Neer. De stroom hiervan is bestemd voor inwoners van Leudal. Die molens draaien dus vanaf augustus 2021 ook voor U!

Leudal Energie wekt groene energie op met windmolens en zonnepanelen en levert die stroom weer aan de klanten in Leudal. Bovendien ondersteunen we onze leden, klanten en burgers in Leudal met het besparen van energie

Leudal Energie is op zoek naar daken voor de ontwikkeling van zogenaamde SCEprojecten in de regio Leudal West, speci ek in Ittervoort, Neeritter, Ell, Haler, Hunsel, Grathem en omgeving. Denk hierbij aan bedrijfspanden, (grote) schuren en garages, appartementen en scholen.

Wat zoeken we?

Deze 7 voordelen voor U:

Zo zorgen we samen voor een zo laag mogelijke energierekening.

stroom van hier!

Onze tarieven zijn nu zeer concurrerend in de markt. Test zelf uw maandbedrag op onze website.

Voordelig tarief, een van de laagste in Nederland! te verzilveren bij diverse winkels in goede doelen in Leudal die u zelf aandraagt ** Gratis Energiescan t.w.v. € 150. Hulp voor de laagste energierekening door energiebesparing en

Bovendien geven wij de beste terugleververgoeding voor iedere klant die zonnepanelen heeft.

Ook heeft de coöperatie regelmatig voordeeltjes en interessante nieuwtjes voor haar leden.

Wilt u zich aansluiten als lid en of klant worden?

Voordelen voor Leudal:

- Dak groot genoeg voor de plaatsing van meer dan 100 panelen.

- De mogelijkheid om de panelen aan te sluiten bij u in de meterkast.

Wat is dat SCE?

- Wij dragen bij aan de energietransitie, vergroening van het energiegebruik

- Winst vloeit terug naar Leudal voor nieuwe projecten.

- SCE staat voor Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking en is gericht op buurtgenoten en andere in de omgeving die samen investeren in een energieproject. Iedere deelnemer wordt ‘eigenaar’ van een aantal zonnepanelen en ontvangt hiervan de netto opbrengst uitbetaald.

Wat betekent dat voor u als eigenaar van het dak ?

- Inkomsten voor de verhuur van uw dak.

- Wij ondersteunen lokale bedrijven met onze acties. Wij kopen lokaal!

- Mogelijkheid om ook deel te nemen.

- Bijdrage aan de verduurzaming van Leudal en Nederland.

- Wij stoppen € 25 per nieuwe klant in de pot voor goede doelen in Leudal

- Bijdrage aan de lokale energiegemeenschap.

- Uw dak verzekerd tegen schade.

6. Wij zijn altijd dichtbij: kantoor in Business Centrum Leudal te Roggel; loop gerust binnen, wij helpen u graag.

Wij zijn er voor iedereen in Leudal.

Ga naar onze website www.leudalenergie.nl

7. De beste terugleververgoeding voor Zonnestroom.

- Wij zijn zelf baas over onze energievoorziening en elke burger kan als lid van de coöperatie meebeslissen.

- Na a oop van de contractperiode wordt u eigenaar van de installatie.

Bent u geïnteresseerd en heeft u vragen? Kijk op de website voor meer informatie www.leudalenergie.nl of stuur een email naar zonopdak@leudalenergie.nl en kom in gesprek!

BURGERBUS HEIBLOEM RIJDT NU OOK OP “STROOM VAN HIER!”, DUS GROENE STROOM UIT LEUDAL

*Shoptegoed : 5 x € 10 bon , per bon te besteden bij diverse winkels in Leudal. Hiermee ondersteunen wij de lokale ondernemers.

MAAK UW WONING NU KLAAR VOOR DE KOMENDE WINTERS

De lijst van deelnemers staat op de website van Leudal Energie. Deze actie geldt voor aanmeldingen vanaf 1 maart tot 31 december 2021.

De dorpscoöperatie HELD benaderde ons om ondersteuning in de stroomkosten voor hun maatschappelijk project Burgerbus Heibloem. (zie https://heibloem.nu/burgerbus/)

Deze bus is door onze zustercoöperatie Zuidenwind ter beschikking gesteld.

**U kunt zelf een of meerdere goede doelen aandragen

Om de exploitatiekosten te drukken en daarmee de tarieven voor de gebruikers zo laag mogelijk te houden heeft Leudal Energie in goed overleg met Zuidenwind en HELD een aanbod gedaan om de helft van stroomkosten te sponseren in ruil voor plaatsing van onze logo’s en de tekst:

Tot aan de officiële opening van het Windpark de Kookepan ( verwacht eind augustus 2021) doneert Leudal Energie een bedrag van € 25 per nieuwe klant aan de goede doelen pot. Het bestuur stelt de mogelijke goede doelen vast volgens een aantal criteria.

“Deze bus rijdt op Stroom van hier!”

Uit de nieuwe klanten worden drie personen geloot die dan de keuze maken én de uitreiking mogen doen op het openingsfeest van Windpark de Kookepan. Deze actie loopt van 1 maart tot 1 september 2021.

***De laagste energierekening:

Het wordt lente en dus tijd om te klussen: laat je nu gratis adviseren door een energiecoach en ga dan aan de slag met de verduurzaming van uw woning. Zowel met nieuwe apparatuur en subsidies van het Rijk.

Wordt u ook door diverse partijen bestookt met informatie over isoleren, warmtepompen of zonnepanelen. Laat u eerlijk en onafhankelijk adviseren door de partij die u geen materialen verkoopt, dus hierbij geen belang heeft. Leudal Energie heeft deskundige energiecoaches die u hier graag helpen.

De energiescan is gratis en wordt aangeboden door Leudal Energie en de Gemeente Leudal (Duurzaam Leudal)

Vraag de energiescan aan: bel 0475 82 03 33 of per email aan energiecoach@leudalenergie.nl

SENIOREN, FIETSERS, TWEEDE AUTORIJDERS, ZZP’ERS, DUURZAME ZIELEN, WIJ GAAN LEUDELEN!

De uitkomsten van de gemeentelijke enquête naar elektrisch autodelen in Leudal zijn bekend: in Heythuysen bestaat hiervoor, relatief gezien, de meeste belangstelling en wel met name in de leeftijdscategorie boven de 55 jaar, waarbij de groep boven de 65 jaar eruit springt.

Geïnteresseerden geven aan te weten, dat men bij een deelauto alleen voor het gebruik betaalt. Maar zij willen alleen meedoen met het delen van een elektrische auto, als die staat gestationeerd op maximaal 5 minuten lopen of etsen van huis.

Wij helpen u met het besparen van energie door middel van een Energiescan van uw woning. Met de maatregelen die wij adviseren gaat u energie besparen en zorgen wij samen voor een blijvende lagere energierekening. De energiescan is voor woningeigenaren en kost normaal € 150. Als u dit jaar nog overstapt krijgt u deze geheel gratis.

Tegelijkertijd komt uit het onderzoek naar voren dat men niet precies weet hoe dat e-autodelen in zijn werk gaat.

Leudal Energie biedt graag de helpende hand.

1. Bereken eerst of het voor u aantrekkelijk is (km en kosten/ jaar, soort autoritten)

2. Neem deel aan onze gratis proefritten (binnen eigen abonnement van Leudal Energie bij ‘OnzeAuto’)

3. Besluit dan of u gaat Leudelen.

Autodeelorganisatie ‘OnzeAuto’ (onzeauto.com) plaatst twee e-deelauto’s bij een laadpaal, als deze € 1.000 per auto per maand aan abonnementen opbrengen. Gemiddeld (ervaring elders) doen 10-12 personen in een buurt of kern mee.

Leudal Energie plaatst een eigen laadpunt in Heythuysen, doet zelf mee met één abonnement en biedt binnen dat abonnement voor belangstellenden gelegenheid voor proefritten.

Wij zoeken abonnees om van start te kunnen gaan! Meld u aan via leudelen@leudalenergie.nl

Abonnementen ‘OnzeAuto’ De opzegtermijn is een maand.

Voor vragen: Marlies Gubbels (Leudal Energie) - T. 06 - 26 36 88 07 of kom langs in Roggel!

T. 0475 82 03 33 • Markt 6, 6088 BP Roggel • www.leudalenergie.nl KIES NU VOOR STROOM VAN HIER! STAP NU OVER EN DOE MEE! www.leudalenergie.nl of bel 0475 820 333 Markt 6, 6088 BP Roggel KOOP LOKAAL!
50
Kies nu voor stroom van hier! www.leudalenergie.nl
shop-tegoed inLeudal

HONDERD KILOMETER HARDLOPEN OP

28 APRIL VOOR DE RENOVATIE VAN DE SERVAASKAPEL IN NUNHEM EN HET THEEHUIS VAN HET SAMEN ZORGEN HUIS LEUDAL IN BAEXEM

Dirk Jimmink (43) uit Ittervoort bezocht afgelopen jaar de Kerstmarkt in Nunhem. Het succesvolle evenement was door de inwoners van Nunhem onder de naam ‘Same väör oos kèpel’ opgezet om geld in te zamelen voor dringend groot onderhoud aan de uit 1892 daterende Sint- Servaaskapel. Jimmink werd ter plaatse geraakt door de grote saamhorigheid en de belangeloze inzet van veel inwoners van Nunhem die zich massaal inzetten voor ‘hun’ kapel en besloot ook zelf in actie te komen.

“Meer dan een paar stenen”

“Die prachtige boskapel is duidelijk heel betekenisvol en véél meer dan een paar stenen”, zegt Dirk Jimmink. “Het is een plaats die de gemeenschap draagt in mooie en verdrietige tijden, maar het is ook een unieke plek met een grote culturele waarde waar mensen graag komen van heinde en ver. De Sint-Servaaskapel geeft kleur en biedt identiteit aan het Nunhemse gemeenschap. Die is er terecht heel trots op en wil de kapel behouden voor de toekomst.

Sponsorloop

Ik vind het persoonlijk belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij waarin ik mag leven en wonen. Dat is de reden dat ik door middel van de organisatie van een sponsorloop een steentje bij wil dragen aan de actie voor de Sint- Servaaskapel; in mijn ogen een plek van onschatbare waarde. Ik wil met deze sponsorloop ook een tweede geweldig burgerinitiatief in mijn omgeving steunen. Dat is het Samen Zorgen Huis Leudal te Baexem. De achterliggende visie van dit ‘Huis’ spreekt mij enorm aan. Een groep mensen die lief en leed met elkaar kan en durft te delen, mensen die vinden dat wij er voor elkaar moeten zijn, ook onder moeilijke omstandigheden. De stichting heeft géén winstoogmerk en draait voor een groot deel op de inzet van gedreven vrijwilligers.

Het karakteristieke theehuisje in het voormalig kloosterpark in Baexem is nu in een heel slechte conditie en moet net als de Nunhemse Servaaskapel grondig gerenoveerd worden. Ook hier zijn hoge kosten mee gemoeid. Het opgeknapte theehuis moet straks gaan dienen als een ontmoetingsruimte met een eigen keukentje en een activiteitenruimte waar mensen bij elkaar kunnen komen en waar ze elkaar tot steun kunnen zijn. Ook daar zet ik mij graag voor in.”

“Samen kunnen wij helpen deze mooie doelen te verwezenlijken” Hardlopen, ook in wedstrijdverband, is een van de passies van Dirk Jimmink. In het verleden heeft hij zijn talent al vaker ingezet voor een goed doel en dat is precies wat hij op zondag 28 april opnieuw gaat doen door honderd kilometer te gaan hardlopen, waarbij hij alle Leudalkernen zal aandoen. Dirk Jimmink: “Met dit evenement dat uniek is voor een gemeente als Leudal, staan inwoners, verenigingen en bedrijven hand in hand om twee lokale goede doelen te steunen. Ik wil met deze actie de inwoners van Leudal met elkaar verbinden, we doen het voor elkaar!”

Aanmelden/ ondersteunen sponsorloop

Op zondag 28 april start Dirk Jimmink zijn lange afstandstocht – méér dan twee marathons lang- om zes uur in de ochtend bij de Sint- Margarethakerk in Ittervoort. Hij hoopt na een bezoek aan alle zestien kernen rond 18.40 uur te eindigen bij de Sint-Servaaskapel in Nunhem.

“Met pastoor Lipsch heb ik mijn plannen besproken en hij steunt mijn streven. Waar mogelijk ga ik in iedere kern die ik aandoe een kaarsje aansteken in de kerk. Ik hoop van harte dat veel mensen een gedeelte van deze tocht met mij gaan meelopen. Ze kunnen overal instappen en zoveel meters lopen als ze zelf willen. (zie routeschema red.) Met drie actieve atletiekverenigingen in de omgeving, Atletiek Leudal, AV Weert en de Grenslaupers uit Stramproy, gaat dat wellicht lukken.

Je kunt op allerlei manieren deze actie ondersteunen! Doneer een bedrag als je dit initiatief steunt, geef je op om een deel van de route mee te rennen of sponsor lopers die mee doen en moedig de renners aan. Want samen kunnen wij helpen deze mooie doelen te verwezenlijken.” Met die oproep hoopt Dirk Jimmink mensen te enthousiasmeren deze actie te steunen.

Aanmelden voor de sponsorloop op 28 april kan via het emailadres dirkjimmink@hotmail.com. Je kunt ook doneren via de QR-code of op bankrekeningnummer: NL77INGB0007838659 t.n.v. Stichting Van het kastje door de muur. Het gesponsorde bedrag wordt gelijkmatig over de twee goede doelen verdeeld! Tekst Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

TIJDPAD SPONSORLOOP ZONDAG 28 APRIL 2024

Op de onderstaande tijdstippen zal Dirk Jimmink aankomen bij de betreffende kerk. Daar wordt een kaars aangestoken en stilgestaan bij het genoemde thema.

06.00 - Ittervoort Sint-Margarethakerk 0 km - Armoede | 06.57 - Neeritter Lambertuskerk 8 km - Eenzaamheid | 07.41 - Haler

Leudal 40 km - Depressie | 11.40 - Heythuysen Sint-Nicolaaskerk 46 km - Bestaanszekerheid | 12.37 - Heibloem Sint-Isidoruskerk 54 km - Solidariteit | 12.37 - Lunch en onderhoud | 13.00 - Vervolg | 14.10Roggel Sint Petruskerk 64 km - Positieve gezondheid | 14.54 - Haelen St. Lambertuskerk 70 km - Samen | 16.47Horn Sint Martinuskerk 77 km - Zingeving | 16.25 - Buggenum St. Aldegundiskerk 82 km - Redzaamheid | 17.09Neer Sint-Martinuskerk 88 km - Ontwikkeling | 18.13 - Nunhem De Litsberg 97 km - Acceptatie | 18.26 - Nunhem Sint-Servatiuskerk 99 km - Veerkracht | 18.40 - Nunhem Sint-Servaaskapel 100 km - Hoop.

Geen doods stadje

Op een dag bedenk ik: ‘ik ga naar Valkenburg’. Ik heb met mijn begeleidster Claire afgesproken dat ze naar me toe kon komen voor het uitvoeren van een klusje. Alleen had ik haar niet verteld wat voor klus dit zou worden. Het wordt dus een dagje Valkenburg. Geïnspireerd door een krantenartikel over een expositie van Dyon Scheijen in het Museum Valkenburg, getiteld: ‘Horen, zien en voelen’ neem ik deze beslissing. In de vijf minuten dat ik dit aan Claire kan uitleggen voordat we naar de bushalte trimmen, groeit haar enthousiasme. Claire is namelijk zelf ook doof en zij weet hoe dan ook feilloos hoe mensen met doofblindheid zich in hun dove hoekje voelen.

Al bij het vertrekpunt in Ospel gaat het mis. De bus komt weer eens niet opdagen. Dan maar met de auto naar het station van Weert. In Weert komen we erachter dat mijn NS-kaart stuk is. Ja, wat dan gedaan? Gekeken wordt naar de mogelijkheid voor een retour kaartje, maar ik besluit mijn Arriva-kaart maar te gebruiken. Dan betaal je wel het volle tarief, aangezien er niet – zoals bij het NS-abonnement – 40 korting vanaf gaat. Maar we gaan maar naar Valkenburg en niet naar Den Helder, dus zo erg is dat niet.

In de trein leg ik een aardige conductrice uit dat mijn NS-kaart stuk is en dat ik maar met de Arriva-kaart heb ingecheckt. Ze zegt dat ik blij moet zijn dat ik die nog heb. Even later komt er een wildvreemde vrouw aan Claire en mij vragen of we met haar op de foto willen voor ‘een goed doel’. Geen probleem, maar als ik haar later wil naroepen om te vragen om welk goed doel dit gaat, is de vogel gevlogen.

In een druilerig Valkenburg aangekomen gaan we snel even naar de restauratie in het prachtige stationnetje. Ze blijken tot onze grote verbazing gesloten te zijn. Dan maar bij de buurman een lange drinkpauze houden. Om dan de weg naar het museum te gaan zoeken. Dit blijkt mee te vallen. Via Claire haar telefoon lukt het binnen een kwartier. Het museum is pas om 13.00 uur open. Dan maar even lunchen en daarna gaan we binnenvallen.

De expo van Dyon Scheijven bestaat uit verschillende schilderijen die hij zelf heeft gemaakt.

Om het gevoel van akoestische absorberende kunst te vergroten voor mensen die visueel en auditief beperkt zijn. Ook voor mensen die goed kunnen zien en horen trouwens. En er zijn enkele ornamenten waaraan je kunt voelen. Verder hangen er doeken van de dove schilders Charles Eyck en Jan van Genk.

Ik begrijp eerlijk gezegd niets van het werk van Scheijven. Grote doeken blauw of rood met een bliksemschicht doorklieft. Ik vind het maar karig en als Claire me attendeert op lange onbeschermde prikkers in de hoek van een informatiebord naast de schilderijen, gaan de alarmbellen af. Snel halen we een van de vrijwilligers erbij en leggen haar uit dat die dingen levensgevaarlijk zijn. Wat als iemand die niet goed ziet, zijn evenwicht verliest en met zijn oog aan zo’n prikker blijft hangen? Men belooft hier wat aan te doen.

Bij het betreden van Valkenburg was het er in de ochtend zo verschrikkelijk rustig, niet wetende dat het die dag ook het ‘Auw wiever bal’ zou zijn. Ik vind het op dat moment maar doods, maar Claire meldt dat het toch ‘geen doods stadje’ is als we tegen half vier naar het station lopen. Het wordt er steeds drukker en kleuriger. De muziek schalt hard door.

Mensen met doofblindheid kunnen recht hebben op professionele begeleiding vanuit de Koninklijke Kentalis of andere zorgorganisaties. Deze professionals helpen met boodschappen doen, een wandeling, een dagje uit of met een technisch probleem. Er zijn heel wat mogelijkheden waarvoor men een begeleider in kan zetten. Met mijn eigen begeleidsters maak ik regelmatig dingen mee die mooie herinneringen vormen. Ook in het ‘geen doods stadje’.

Werner Bloemers

Mijn naam is Werner Bloemers, geboren in 1972 te Ospel. Ik hoor en zie vanaf mijn 2e levensjaar slecht. Maar heb altijd een goede opleiding gehad en heel wat dingen bereikt. Ik vind het fijn om mijn gedachten en belevenissen van alledag met u te delen. Zodat u meer begrip krijgt voor mensen met een dubbele zintuiglijke beperking.

Maak Uw Inkomstenbelasting 2023

Zorgeloos in Orde met DuweLL

Bent u op zoek naar een betrouwbare partner voor uw inkomstenbelastingaangifte?

DuweLL staat ook dit jaar weer klaar om u te ondersteunen! Net als voorgaande jaren bieden wij onze deskundige diensten aan voor het zorgvuldig opstellen van uw Aangifte Inkomstenbelasting voor 2023. En dat is niet alles – wij zorgen er ook voor dat u geen enkele toeslag misloopt waar u recht op heeft.

Wat bieden wij?

• Persoonlijke aangifte: Voor slechts € 60,- excl. btw neemt DuweLL deze zorg uit handen.

• Fiscale partners: Samenwonenden of gehuwden pro teren van onze speciale tarief: een gecombineerde aangifte voor € 80,- excl. btw.

Waarom kiezen voor DuweLL?

• Zorgeloosheid: Wij handelen alles af, van aangifte tot toeslagen.

• Transparantie: Geen verrassingen, heldere kosten vooraf.

• Deskundigheid: Jarenlange ervaring zorgt voor optimale ondersteuning.

HALLO MAGA ZINE 21 COLUMN
Reijvenhofweg 6, 6096 PA Grathem roermond@duwell.nl • www.duwell.nl • 0475 - 32 77 42 Plan vandaag nog uw afspraak! Neem contact op met ons kantoor via 0475 - 32 77 42 en zet de eerste stap naar een zorgeloze aangifte. Voor bedrijf & particulier
Sint-Isidoriskerk 14 km - Dementie | 08.12 - Hunsel Jacobus de Meerdere 18 km - De laatste levensfase | 08.56 - Ell Sint-Antonius Abtkerk 24 km - Psychische kwetsbaarheid | 09.34 - Kelpen-Oler Sint Liduinakerk 29 km - Ziekte | 10.05 - Grathem Sint-Severinuskerk 33 km - Beperking | 10.56 - Baexem Samen Zorgen Huis

Wil je kracht halen uit betekenisvol werk?

Ga naar: injekrachtbijkoraal.nl

ik ben Loïs BBL leerling

Loïs van de Ven startte bij Ververshof aan de receptie, maar vond contact met ouderen zó leuk, dat ze een dagje meeliep in de ouderenzorg. Het resultaat? Enkele BBL opleidingen later is Loïs bijna afgestudeerd als verpleegkundige.

Ook passie voor de zorg? Start net als Loïs met een BBL opleiding helpende plus, verzorgende IG of verpleegkundige!

Werken & leren bij Land van Horne:

• direct een salaris

• betaalde opleiding

• verzekerd van een vaste baan na behalen diploma én een mooie toekomst in de ouderenzorg

• start opleiding september (aanmelden t/m 2 mei)

Bekijk de vacature

werkenbij@landvanhorne.nl 088 987 88 88

werkenbij.landvanhorne.nl

Hé commerciële kanjer!

Op zoek naar een te gekke uitdaging in Leudal?

Waar we oprecht geïnteresseerd zijn in elkaars weekend?

Waar samenwerking de kern van ons succes vormt?

Waar de wereld van meettechniek voor je opengaat?

Waar we je ondersteunen bij het verwezenlijken van jouw persoonlijke en commerciële ambities?

Waar we samen verwachtingen van onze klanten overtre en?

Wij zoeken een enthousiaste “Commercieel medewerker” die klaar is om ons ambitieuze verkoopteam te ondersteunen

Interesse?

Scan de QR-code of neem contact met ons op voor meer informatie:

of 06 14 83 74 69 of via n.cloudt@pedak.nl t.a.v. Noor Cloudt

VACATURES
Kom bij Pedak meettechniek, waar passie voor meettechniek al bijna 50 jaar onze drijvende kracht is. Sluit je aan bij ons hechte team van 21 enthousiaste collega's en groei met ons mee!

COLUMN

Vakantiewerkers gezocht!

akantiewerkers gezocht!

Een work-out in de buitenlucht die goed betaald wordt én nog tijd over om van een zomerse middag te genieten. Klinkt dat als een ideale vakantiebaan? Dan willen we graag met je kennismaken!

en je scholier/student en 18 jaar of ouder en ben je in de schoolvakanties beschikbaar? Dan hebben wij een leuke bijbaan voor je!

Wij zoeken scholieren of studenten (min. 18 jaar) die tijdens de vakantieperiode als belader meegaan op onze huisvuil inzamelwagens. De werktijden zijn van 6.15 tot 14.15 uur en je vertrekt vanaf ons bedrijfsterrein in Haelen.

ij zoeken medewerkers die tijdens de vakantieperiode als belader meegaan op onze huisvuil inzamelwagens De werktijden zijn van 07 15 tot ca 15 00 uur en je vertrekt vanaf ons bedrijfsterrein in Haelen

Is dit buitenwerk met goede verdiensten iets voor jou?

Laat het ons dan vóór 14 mei a.s. weten door een brief met cv t sturen naar: h.vaes@rdmaasland.nl. Vermeld ook welke weken je beschikbaar bent om te werken

Is dit buitenwerk met goede verdiensten iets voor jou? Laat het ons zo snel mogelijk weten door een brief met cv te sturen naar: h.vaes@rdmaasland.nl. Vermeld ook welke weken je beschikbaar bent om te werken.

Griekse tragedie

Wanneer er een groeiend gebrek aan animo bij de schoolgaande jeugd bestaat om te gaan lezen, geeft dat te denken. Mij stemt het droevig dat de taalvaardigheid achteruit holt en het moet afleggen tegen het instant-plezier van vluchtige social media. Een vloedgolf aan vooral afstompende games helpt ook niet bepaald om het tij te keren. Niettemin, het allerlaatste wat we moeten doen is mopperen dat vroeger alles beter was. Dat is een misvatting van de eerste orde. Sommige dingen waren beter, maar lang niet alle. Vraag het – als dat zou kunnende oude Grieken maar. Dat waren slimme, goed ontwikkelde mannen en vrouwen. Zij waren het die de democratie in zijn puurste vorm (het volk, demos, heeft het voor het zeggen) deden ontkiemen. In hun mythen en sagen fileerden zij zowel de kracht als de zwakte van de menselijke geest. Ruim 500 v.Chr. werd de onvervalste Griekse tragedie geboren. Het was de poëtische pen van Thespis die in zijn schrifturen de lijdende mens centraal stelde. Toch hadden de oude Grieken echt niet alleen met kommer en kwel te maken. Van uitbundig feestvieren waren zij op z’n tijd niet vies. Dionysos, het vroege broertje van de Romeinse Bacchus, zorgde als god van de wijnbouw voor overvloedig gevulde kannen en kruiken. Feestvreugde was verzekerd en zelfs waar een Spartaans leven werd gepredikt was de polonaise nooit ver weg. Aan onze drie dagen carnaval heeft de gemiddelde Griek niet genoeg. Liefst twee weken lang wordt op plaatsen uitbundig carnaval (Apokries) gevierd; de oude Dionysus wordt met liefde in ere gehouden.

We verdronken als het ware ons verdriet om de on-Griekse bejegening. Hier was geen gastvrijheid, hier triomfeerde ordinaire geldklopperij

Griekenland, het land met ontelbare eilanden in een azuurblauwe Middellandse Zee, is de bakermat van onze beschaving. Hoewel tijdens de eurocrisis gevaarlijk werd gebalanceerd op de rand van bankroet, is het financiële schip weer vlot getrokken. De blauwwitte vlag met het witte kruis wappert in volle glorie en de Griekse beentjes dansen weer onbekommerd de sirtaki. Ik heb wat met deze vriendelijke nazaten van Aristoteles en Archimedes die altijd de zon in het water willen laten schijnen. Het land ademt een hartelijkheid waar je onmogelijk omheen kunt. Het maakt dat ik thuis in het Limburgse graag een Grieks restaurant binnenloop. Ik omarm graag ook hier de Griekse gastvrijheid en vrolijkheid.

of neem contact op met Joop van der Sterren (teamleider) of Hilde Vaes (P&O): tel (0475) 38 41 00

Meer informatie vind je op onze website www.rdmaasland.nl/vakantiewerk of neem contact op met Hilde Vaes (P&O): tel. (0475) 38 41 00.

Op een zondag begin maart hadden we in de Roermondse binnenstad een tafeltje op een rustige plek gereserveerd. Echter, we waren vergeten dat niet elke Griek de stelling van Pythagoras kent en wiskundige precisie beheerst. We kregen een tafel pal bij de voordeur, en het moet gezegd: aan afhaal-klandizie geen gebrek. Rust was heel ver te zoeken. Een bijna ononderbroken rij afhalers schoof een uur lang traag langs ons tafeltje. We hadden nogal wat bekijks, dat wel, maar naar het bestelde eten konden we fluiten. De traditionele ouzo en het kannetje wijn hadden we al lang soldaat gemaakt; we verdronken als het ware ons verdriet om de on-Griekse bejegening. Hier was geen gastvrijheid, hier triomfeerde ordinaire geldklopperij. Na ruim een uur wachten vond ik het welletjes en ging de drank afrekenen. Alsof het zo moest zijn, stoof vanuit het niets een vrijetijdsober met het bestelde eten naar ons tafeltje. We zagen inmiddels zó scheel van de honger dat we maar besloten te blijven. Het eten kwam niet warm maar lauw op tafel. Een vechtlustige oude Griek van voor de christelijke jaartelling had ongetwijfeld vanwege zo’n flut hap de Peloponnesische oorlog nieuw leven ingeblazen. We slikten het spul dapper door, kregen niks aangeboden vanwege de doorstane ellende en gingen elders een dessert eten. Niet toevallig echode op weg naar huis Mireille Mathieu’s ‘Akropolis adieu’ door mijn hoofd. Zo’n culinaire Griekse tragedie is maar niks. De literaire variant moeten we hebben.

Ben Ubachs

Ben Ubachs (Maastricht – 1948) is oud-journalist en oud-ondernemer. Sinds 2013 woont hij in Leudal en vindt daar als freelance schrijver voldoende inspiratie. Mild, humorvol en met inlevingsvermogen legt hij in HALLO willekeurige indrukken vast en houdt de lezer een spiegel voor. Feiten en fictie vullen elkaar daarbij naadloos aan.

• PERSOONLIJK , EERLIJK EN GEDEGEN ADVIES

• KEUKENS VOOR ELK BUDGET, VAN BASISKEUKEN TOT

• KEUKENS VOOR ELK BUDGET, VAN BASISKEUKEN TOT MAATWERK

• OOK LOSSE INBOUWBOUWAPPARATUUR

• EIGEN MONTAGEDIENST

HALLO MAGA ZINE 23 VACATURES
b p e v e m
c
• •• • • jaar •• • • Markt 31b, Kessel
verhaegenkeukens.nl 45 wij zoeken een ervaren keukenmonteur
077 - 462 1898
ADVIES
PERSOONLIJK, EERLIJK EN GEDEGEN
MAATWERK • •• • • jaar •• • • Markt 31b, Kessel 077 - 462 1898 verhaegenkeukens.nl 45
Al meer dan
VERZORGEN DESGEWENST ALLE BIJKOMENDE WERKZAAMHEDEN
OOK
LOSSE INBOUWAPPARATUUR
EIGEN MONTAGEDIENST
Clubs & verenigingen, maak uw eigen account aan en plaats uw bericht op www.HALLOOnline.nl TIP LEUDAL NEDERWEERT ROERMOND MAASGOUW WEERT MEER BERICHTEN UIT DE REGIO?
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.