Page 1

16e jaargang nr. 07 Vrijdag 17 mei

Wordt in een oplage van 15.550 exemplaren huis aan huis verspreid

2019

Banholt Epen Eys Gulpen Lemiers Margraten Mechelen Mheer Nijswiller Noorbeek Partij Reijmerstok Schin op Geul Sibbe Slenaken Vijlen Wahlwiller Wijlre Wittem

Galopia zoekt foto’s van Gulpen van rond de Bevrijding (‘44‐’45)

Deze week: In gesprek met B&W Gulpen Françoise Kerkberichten Culinair Genieten Brandweer Gulpen-Wittem MATTIE

Pagina 2 Pagina 5 Pagina 9 Pagina 13 Pagina 14 Pagina 15

Gulpen - Heemkundevereniging Galopia uit Gulpen is op zoek naar foto’s van Gulpen uit de jaren 1944 en 1945. Men wil dit fotomateriaal o.a. gaan gebruiken voor presentaties over de bevrijding in het Dr. Ackenshuis en Klein Gulpen. De foto’s komen, na gescand te zijn, onbeschadigd retour. Wie kan en wil de heemkundevereniging daarbij helpen? (Lees verder op blz. 4)

Elf Zuid‐Limburgse scholen strijden in E‐waste Race Zuid - Limburg - Vanaf maandag 13 mei nemen elf basisscholen in Zuid-Limburg het tegen elkaar op in de E-waste race: een race om wie in 4 weken tijd de meeste afgedankte elektrische apparaten kan inzamelen (Vervolg op blz. 2)

Vier dagen wandelen met feestelijke afsluiting Gulpen - Dit jaar vindt voor de derde keer de Avond4daagse in de kern van Gulpen plaats. Al meer dan 200 kinderen hebben zich aangemeld en gaan 4 avonden aan de wandel door het Heuvelland (Lees verder op blz. 3)

‘Op Stap’ met dorpsdichter Peter Crombach in Gulpen Gulpen - Dorpsdichter Peter Crombach gaat buurten. Hij nodigt daarvoor iedereen uit voor een bijzondere poëziewandeling op zondag 19 mei in Gulpen (Lees verder op blz. 8)

ME C H E LEN ( 043) 455 23 71 www.koertsbanden.nl


Gulp en Geul Journaal -

DANKJEWEL!

Bakkerij Ortmans

Bedankt voor de vele gelukwensen, de prachtige kaarten en de mooie cadeaus die ik mocht ontvangen bij mijn Eerste Heilige Communie.

Italiaans desembrood

Correspondentie-adres: Postbus 8 6270 AA Gulpen Telefoon: 043 - 450 61 55 Mobiel: 0646 05 1720 E-mail: info@gulp-en-geuljournaal.nl bezorging@gulp-en-geuljournaal.nl Aanlevertijden: (een week voor uitgave) Advertenties: Tot vrijdagmiddag 18.00 uur (via mail: zaterdag 18.00 uur) Redactie: Tot zaterdagmiddag 18.00 uur. Folders: Maandag 18.00 uur. (in week van verspreiding) Oplage en verspreiding: Gulp en Geuljournaal wordt met een oplage van 15.550 exemplaren verspreid in: Banholt - Epen - Eys - Gulpen - Lemiers Margraten - Mechelen - Mheer - Nijswiller Noorbeek - Partij - Reijmerstok - Scheulder Schin op Geul - Sibbe - Slenaken - Vijlen Wahlwiller - Wijlre - Wittem

den deze aan huis opgehaald door scholieren die de apparaten op school verzamelen. Rd4 haalt het elektronisch afval op bij de scholen. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De winnende groep gaat op schoolreis naar Continium in Kerkrade.

Plus 66 buurtschappen: Beertsenhoven - Bergenhuizen - Berghem Berghof - Beutenaken - Billinghuizen - Bissen - Bommerig - Broek Cartils - Bruisterbos - Crapoel - Dal - Harles - Holset - Hoogcruts - De Hut - Diependal - Dijk - Elkenrade - Elzet - Engwegen - Eperheide Etenaken - Euverem - Heijenrath - Groot Welsden - Helle - Herkenrade Hilleshagen - Höfke - Hurpesch - Ingber - IJzeren - Kapolder Keutenberg - Kleeberg - Klein Welsden - Kosberg - Kuttingen - Landsrade Libeek - Mamelis - Mellechet - Moerslag - Overgeul - Pannes - Pesaken Piepert - Plaat - Roth - Schey - Scheulder Schilberg - Schoonbron Schweiberg - Sinselbeek - Stokhem - Terhorst Terlinden - Termaar Terpoorten - Terziet - Vroelen - Walem Waterop Wesch en Wolfshuis.

Deelnemende scholen Deze basisscholen doen mee: Vijlen - Op de Top, Wijlre - Op de Tien Bunder, Brunssum - De Boemerang, Gronsveld - Sint Martinus, Heerlen - De Droomboom, Heerlen - Frans Postma, Hoensbroek- Wonderwijs, Kerkrade - De Blokkenberg, Kerkrade - Bleijerheide, Kerkrade - De Veldhof, en Landgraaf - De Wegwijzer.

Mede dankzij jullie heb ik een geweldige en onvergetelijke dag gehad.

Isabel Van Loo

www.gulp-en-geuljournaal.nl

Waaronder die uit Wijlre en Vijlen:

Elf Zuid‐Limburgse scholen strijden in E‐waste Race

Doel Deze E-waste Race is bedoeld om het apart aanbieden van elektronisch afval leuker en makkelijker te maken. In Nederland wordt 55% van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren en dat is zonde. De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Door te recyclen hoeven er bovendien minder kostbare grondstoffen uit de aarde gehaald te worden bij het maken van nieuwe apparaten. Iedereen kan helpen Buurtbewoners kunnen hun afgedankte elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke aanmelden op www.e wasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd wor-

Iedere week op, vrijdag en zaterdag.

Tomaat Focaccia e 2,60

Tomaat dressing, kaas, zeezout en oregano

Kruidenboter Focaccia e 2,60 Toscaanse kruidendressing, kaas en zeezout

Breekbrood e 2,30

www.facebook.com/gulpengeuljournaal

Zuid - Limburg - Vanaf maandag 13 mei nemen elf basisscholen in Zuid-Limburg het tegen elkaar op in de E-waste race: een race om wie in 4 weken tijd de meeste afgedankte elektrische apparaten kan inzamelen.

Rijksweg 40 Gulpen Tel. 043 4501391

Met kaas en sesamzaad

Breekbrood e 2,10 Met natuurdesem

Fris de lente in met lekker vers fruit

Fruitschelp 95 25 Groot e 14, klein e 12, Bladerdeeg met veel vers fruit

www.bakkerijortmans.nl Als je van eerlijk brood houdt.

projecten van Zr.Maria Goretti en Zr.Vera Monis en het project Straatkinderen van Mukta Trust in de staat Karnataka in Zuidwest India. De kledingactie wordt gehouden op zaterdag 25 mei. Gelieve de zak(ken) op die dag voor 09.00 uur op de stoep te zetten. Het Missie-comité hoopt op een mooie opbrengst.

In gesprek met college Gulpen‐Wittem - Door Leo Jaspers -

Alle deelnemertjes zijn in speciale gastlessen bijgepraat over het belang van de recycling van Ewaste en over het verdienen van punten voor de race. De race is officieel afgetrapt bij twee basisscholen in het Heuvelland, door wethouders John Coenen (Vijlen) en Jos Last (Wijlre).

Uw college heeft de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bijgesteld. Welke wijzingen zijn daarin doorgevoerd?

In Eys, Wahl- en Nijswiller, Wittem, Gulpen en Reijmerstok:

Jaarlijkse kledingactie Het Missie-comité van Eys, Wahl- en Nyswiller houdt ook dit jaar weer een inzamelingsactie van gebruikte kleding, schoeisel en huishoudtextiel in de gemeente Gulpen-Wittem en wel in de plaatsen Eys, Wahl- en Nyswiller, Wittem, Gulpen, Reijmerstok en Wijlre. De opbrengst is bestemd voor de Goretti Stichting. Zij ondersteunt daarmee de

TE HUUR in centrum Gulpen:

Winkel/zakenpand Oppervlakte 60m2 Inlichtingen:

Tel. 06-12762924 of 06-21260787 Pagina 2

ZOEKT PERSONEEL! Voor weekenden, vakanties en eventueel avonden

MEDEWERK(ST)ER BEDIENING (vanaf 16 jaar) en

KEUKENHULP (vanaf 16 jaar) INTERESSE? Bel, mail of kom langs! info@grandcafeneubourg.nl Marktstraat 1 Gulpen Tel 043-8520955


Vrijdag 17 mei 2019

Dankbetuiging De jubilarissen van Zangvereniging St. Caecilia Gulpen zien met genoegen terug op 28 april, de dag waarop wij zijn gehuldigd bij gelegenheid van onze diamanten, gouden, robijnen en zilveren koorjubilea. Wij danken pastoor-deken Bronneberg voor de mooie mis; het bestuur en het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond voor de persoonlijke huldiging en de decoraties. De dames van het Caecilia Pret Comité voor de versiering thuis. Burgemeester Ramaekers-Rutjens: “We hebben in grote lijnen het voorstel tot wijziging dat de VNG (Vereniging Voor Nederlandse gemeenten) hanteert, doorgevoerd. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om ook het gedachtegoed van Cittaslow te integreren. Je moet in dat verband o.a. denken aan het verbieden van het oplaten van gewone en wensballonnen. Die ballonnen belanden na gebruik immers weer in de natuur en dat is bepaald niet prettig voor plant en dier. Ook willen we onze hoogstambomen in bescherming nemen. Voorheen was het vergunningloos kappen daarvan verboden via de Boswet. Nu die passage daaruit verdwenen is en we de hoogstamboom toch voor ons karakteristiek landschap willen behouden, hebben we dat in onze nieuwe APV laten opnemen. Om alle regeltjes uit de APV voor de burgers beter toegankelijk en begrijpelijk te maken, hebben we naast de operationeel wordende juridische versie, nog een Klare Taal versie ontwikkeld. Richtsnoer bij eventuele meningsverschillen op APV-vlak blijft echter altijd de officiële juridische creatie.” In de vijver vóór zorgcentrum Klein Gulpen wordt binnenkort een fontein geplaatst. Waar-om? Wethouder Last: “Dit gebeurt op initiatief van stichting Vrienden van Klein Gulpen, in samenwerking met zanger Frans Croonenberg en onze gemeente. De gemeente omarmt het initiatief van de stichting, die ook kijkt naar de mogelijkheden om het omringende terrein op met vrijwilligers op te knappen. De gemeente levert een financiële bijdrage aan die plannen. Het idee is ontstaan toen de heer Frans Croonenberg in 2016 de opbrengst van zijn jubileumconcert beschikbaar heeft gesteld om, in samenwerking met de gemeente, iets terug te doen voor de gemeenschap. Het beheer van het waterpeil en het onderhoud van de vijver blijft in handen liggen van de gemeente. De fontein zal op een feestelijke wijze in gebruik worden genomen tijdens het komende zomerfeest van zorgcentrum Klein Gulpen op zondag 14 juli om 16.00 uur.” Basisschool Op de Tien Bunder in Wijlré neemt deel aan de e-waste race. Wat is dat?

Tot slot hartelijk dank, ook namens onze partners, voor alle felicitaties en attenties. Jan Erven, John Van Loo, Wiel Olislagers, Frans van Keeken, Wiel Souren, René Speetjens, Fred Jaminon, Sjef Pietersma en Cor Pinkers. Gulpen, mei 2019

Wethouder Last: “Ik mocht onlangs de presentatie van die race op de basisschool in Wijlré bijwonen en heb begrepen dat het hier gaat om het opruimen van in huishoudens rondslingerende oude en niet meer in gebruik zijnde elektronische apparaten zoals bijvoorbeeld telefoons, dvd-spelers, wekkers en nog veel meer. Ik schrok er zelfs van toen ik hoorde dat elk huishouden In Nederland gemiddeld 100 van zulke apparaatjes in huis heeft! De kinderen worden nu in wedstrijdvorm uitgedaagd om die oude troep voorgoed het huis uit te krijgen. Wie daarbij op regionaal vlak van alle deelnemende scholen de beste prestatie levert volgens een bepaald puntensysteem, wint een leuke schoolreis als beloning. Zo wordt het inzamelen van elektronische apparaten een leuk en leerzaam gebeuren. De schoolkinderen uit Wijlré gaan nu vol enthousiasme aan de slag om te proberen die prijs in de wacht te slepen. Ze starten met het verspreiden van folders, waarop het verloop van het wedstrijdgebeuren geschilderd staat. Als college vinden we dit een uitstekende actie en ondersteunen dat van ganser harte.” Hebt u ook vragen voor het college van B en W van Gulpen-Wittem? Laat het ons per e-mail weten: info@gulp-en-geuljournaal.nl Het college staat open voor alle soorten vragen en is graag bereid daar antwoord op te geven. Wellicht leest u een volgende keer hier het antwoord op uw vraag. Van dinsdag 21 t/m vrijdag 24 mei:

Vier dagen wandelen met feestelijke afsluiting Gulpen - Dit jaar vindt voor de derde keer de Avond4daagse in de kern van Gulpen plaats. Al meer dan 200 kinderen hebben zich aangemeld en gaan 4 avonden aan de wandel door het Heuvelland, samen met ouders, leerkrachten, opa’s, oma’s en vrienden. Het evenement vindt plaats van dinsdag 21 tot en met vrijdag 24 mei. Om een ware Avond4daagse sfeer te creëren, wordt de Willem Vliegenstraat vrijdagavond, 24 mei, omgetoverd tot ‘Via Gladiola’. De organisatie nodigt iedereen uit om de wandelende kinderen daar aan te komen moedigen zodat ze trots kunnen zijn op deze prestatie. Rond 19.00 uur zullen de eerste doorzetters aankomen bij ‘de Kikker’, waar ze worden opgewacht door Harmonie St. Petrus. Alle wandelaars krijgen daar de beroemde gladiool en gezamenlijk zullen ze, voorop gegaan door de harmonie, de laatste meters door de kern van Gulpen naar de ‘Via Gladiola’ lopen, waar ze hun welverdiende medaille krijgen uitgereikt.De organisatie nodigt alle bewoners, bekenden en sponsoren uit Gulpen en omstreken van harte uit om de wandelaars hier met applaus te verwelkomen. Daarna begint het Blarenbal op het schoolplein, met live muziek van DJ Yannick, waar leerlingen, ouders en leerkrachten proosten op een sportieve Avond4daagse. Start en aankomst Iedere dag zorgt Wandelsportvereniging De Veldlopers uit Gulpen voor 2 wandelroutes: over 4,5 en 9 km. Het vertrek- en eindpunt liggen bij het schoolplein, Willem Vliegenstraat 7. Tijdens de wandeling krijgen de wandelaars een gezonde versnapering. In samenwerking met de gemeente Gulpen-Wittem en WML wordt gezorgd voor een JOGG-uitstraling (Jongeren Op Gezond Gewicht). Diverse organisaties en verenigingen dragen ook dit jaar hun steentje bij aan een geslaagde happening! Zorg dus dat je er ook bij bent! Nieuwsgierig geworden? Of wil je ook mee wandelen? Bezoek dan de website: www.avond4daagse-gulpen-wittem.nl.

 Verkoop en leggen van: laminaat, parket en planken vloeren.  Opschuren en afwerken van reeds bestaande houten vloeren.  Bekleden van trappen met masief hout.  Verkoop op afspraak. Pagina 3


Gulp en Geul Journaal -

U-center zoekt een gemotiveerde

MEDEWERKER BEDIENING (16 UUR PER WEEK) Je werkzaamheden variëren van het meewerken aan de dagelijkse bediening en het zorgen voor een prettige, huiselijke sfeer in een schone en opgeruimde omgeving.

Nieuwe musical van Jeugdtheater Valkenburg Valkenburg - Lolly Suikerspin, de directrice van de snoepfabriek, wil uitbreiden, echter haar buurman Peer de Groenteman vindt dit geen goed idee. Als ze elkaar ontmoeten, volkomen onverwacht, worden ze verliefd op elkaar... Ziehier de korte samenvatting van de nieuwe musical van Jeugdtheater Valkenburg in het Openluchttheater van Valkenburg aan de Geul. Met voorstellingen op donderdag 16 mei (première om 19.30 uur), vrijdag 17 mei (voorstellingen voor basisschoolleerlingen) en op zondag 19 mei (matineevoorstelling, die om 15.00 uur begint). De regie van de musical ligt in de handen van regisseur Walther Odekerken. Voor nadere informatie: heinreuters@gmail.com (ook via tel. 06-15508684).

Donateursactie St. Caecilia. Gulpen - Zangvereniging St. Caecilia uit Gulpen houdt van 20 mei tot en met 1 juni de jaarlijkse donateursactie. emlevaartsdag valt Deze actie vertegenwoordigt van oudsher een belangrijk deel in de begroting van het koor. St.Caecilia vertrouwt dan ook weer op de vrijgevigheid van de Gulpense bevolking en bewoners van de gehuchten. De collectanten geven desgewenst een donateurskaart met het verenigingslogo af. Zangvereniging St. Caecilia is u bij voorbaat weer erkentelijk voor uw steun. Het koor zong op 5 mei bij de ceremoniële ontsteking van het bevrijdingsvuur bij het Gemeentehuis in Gulpen. Op zondag 12 mei nam Caecilia deel aan het moederdagconcert te Mechelen, insamenwerking met het Mechels Vocaal Ensemble en Mannenkoor Lauwerkrans. En op zaterdag 14 september is Caecilia te gast in Wijlre voor een optreden bij de viering van 75 jaar bevrijding, waarbij ook enkele werken, samen met Harmonie St. Gertrudis uit Wijlre, worden uitgevoerd.

gebeden voor hun nabestaanden. Pastoor Jongen gaat voor in deze Heilige Mis. Voor mooie muziek zorgt ons aller Paul van Loo. Dan nog dit: Ook wordt aandacht besteed aan een andere ramp: op 3 maart 1958 vond een vreselijke ramp plaats: 7 mijnwerkers werden het slachtoffer als gevolg van het instorten van een pijler. Hun namen zijn: J.L.F Blommaert, B. Groot Karsijn, F. Hipwood, Silvio Lindiri, JD Noort, Vittorio Pintusen en F.K. Zitarski. Optreden in Oos Heim te Margraten:

Laatste tickets voor muzikaal spektakel op 1 juni! Reijmerstok - Margraten - Op zaterdag 1 juni viert Joko Reijmerstok zijn 40-jarig jubileum met een bijzonder concert. Onder het thema ‘Een feest van Herkenning’ brengt het koor in Gemeenschapshuis Oos Heim te Margraten een breed scala aan popmuziek. Het geheel wordt aangevuld met drie dansen van dansgroep Mix en wordt geregisseerd door Servé Hermans. Mis dit spektakel dus zeker niet en bestel vandaag nog uw kaarten via onze website www.jokoreijmerstok.nl!

Koempelmis Landgraaf - Op zondag 19 mei worden in de H. Mis van 11.00 uur in de Petrus en Pauluskerk aan het Kerkplein te Schaesberg (Landgraaf) alle verongelukte mijnwerkers (130 onder- en 50 bovengrondse en 12 op de cokesfabriek van de Staatsmijn Maurits in Geleen) herdacht. Ook zal worden

Pagina 4

We zoeken iemand met goede sociale vaardigheden en er bovenal plezier in heeft om gasten op een gastvrije, vriendelijke en professionele manier te bedienen. Wil je werken in een unieke omgeving? Neem dan snel contact op! Stuur een mail naar hrm@u-center.nl of bel 043-4559109 en vraag naar Ruud Cransveld. U-center Julianastraat 23A 6285 AH Epen

Galopia zoekt foto’s van Gulpen van rond de Bevrijding (‘44‐’45) Gulpen - Heemkundevereniging Galopia uit Gulpen is op zoek naar foto’s van Gulpen uit de jaren 1944 en 1945. Men wil dit fotomateriaal o.a. gaan gebruiken voor presentaties over de bevrijding in het Dr. Ackenshuis en Klein Gulpen. De foto’s komen, na gescand te zijn, onbeschadigd re-


Vrijdag 17 mei 2019

tour. Wie kan en wil de heemkundevereniging daarbij helpen? Reacties graag richten aan bestuurslid Piet Hegger, Kiebeukel 25 (tel. 043-4502874, ook via phegger@ziggo.nl).

tuur met Indiana Jones! Voor meer info of om je in te schrijven, ga naar www.kvwmargraten.nl.

Kindervakantiewerk Margraten op avontuur met Indiana Jones Margraten - Nog even en dan is het weer zo ver.. Kindervakantiewerk Margraten wordt in de stei-

Advies Stichting Kernoverleg Eys

gers gezet! Als je van avontuur, spellen, speurtochten en een week vol plezier houdt en in groep 3 t/m 8 van de basisschool zit, dan ben je zeker welkom. Dit jaar gaan we van 25 t/m 31 juli op avon-

Eys - De Stichting Kernoverleg Eys laat het volgende weten: “Op 9 mei j.l. was er een discussie

Vroeger

BOUWCENTER Jan Opreij BV Bouwcenter Jan Opreij BV groothandel in hout, natuursteen en bouwmaterialen is binnen de afdeling administratie in Margraten op zoek naar een nieuwe medewerker(ster).

ADMINISTRATIE

(36 UUR)

Voornaamste taken: - Verwerken en controle kas- en bankmutaties - Controle leveringsbonnen - Controle inkoopfacturen Uw profiel: - Afgeronde Meao ( bedrijfsadministratieve richting, nivo 4 ) of gelijkwaardig - Cijfermatig inzicht - Ervaring met Word en Excel - U werkt secuur en gestructureerd - Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift - U kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken Wij bieden u: - Een zelfstandige functie binnen een gemotiveerd team - U kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken Uw reactie bij voorkeur via mail:

BOUWCENTER JAN OPREIJ BV T.a.v. personeelszaken Postbus 6, 6269 ZG Margraten Tel. 043-4581541 personeelszaken@opreij.nl www.janopreij.nl

We hadden laatst een familiereünie. Ik was de jongste van negen kinderen thuis en daarvan leven er nog vijf. Dat aantal is op zich nog tamelijk overzichtelijk. Maar er verscheen naast de zussen en een broer ook een hele raffel partners, kinderen en kleinkinderen. En dan tikt het toch tamelijk door. We hadden in een groot restaurant een hele verdieping alleen voor ons gehuurd en die zat vol. Het werd een gezellige boel. De verschillende generaties zaten willekeurig door elkaar en zo kreeg ieder wat zicht op wat enerzijds de piepjongen en anderzijds de ouwe taarten van de familieclan zoal bezig hield. Je zag de oudjes bij elk contact naarstig in gedachten alle namen repeteren en afstamming en plaats in de familie inschatten. Dat lukte in ieder geval mij bij lange na niet. Mijn ouders hebben een aardige volksstam op de wereld gegenereerd. Als mijn vader nog eens terug had kunnen komen, had ie z’n ogen niet geloofd. Maar wat zou hij trots geweest zijn op zijn rol als Aartsvader. Dat was ie vroeger al, toen we nog maar met z’n negenen waren. Terwijl de omstandigheden toen bepaald wat minder riant leken dan nu. Wij vertelden nu de jongere generaties verhalen, die ze vol ongeloof en afgrijzen aanhoorden. Dat er bijvoorbeeld kennelijk methoden waren om in een groot huis te overleven met grote kamers zonder centrale verwarming, met enkel glas in de ramen, waarop ’s winters dan ook ijsbloemen stonden, waar je gaatjes in kon ademen. Eentje zat me hevig knikkend aan te horen, maar je zag haar intussen duidelijk denken ‘die ouwe taart verzint het’. Extra voor haar vulde ik het verhaal van de koude winters aan met het ritueel van het bedden warmen ’s avonds. Dat we van een ouwe pottenfabriek even verderop vloertegels haalden, die dan ’s avond in de oven verwarmd werden en, in een handdoek gewikkeld, in bed werden gelegd. Of ouwe jeneverkruiken, die met kokend water werden gevuld. Kurkje erop en je had een pracht van een kruik. Tot het kurkje eruit schoot en je in een drijfnat bed moest. Het ongelovige nichtje zat me nu aan te kijken met zo’n blik van ‘dat mens is gek’. ‘Het kan nog veel erger’ vertelde ik haar en maakte haar deelgenoot van het feit dat ik vroeger vreselijk behandeld was door mijn broers en zussen. Ik vertelde, dat wij naar bed moesten in volgorde van leeftijd. De kleinsten het eerst. Ik dus. Ze legden me dan niet in mijn eigen bed, nee ik moest in het bed van nummer twee. Als die dan naar bed kwam, werd ik in het ijskoude bed van nummer drie gepoot en zo verder totdat de oudste haar voorverwarmd bed had gekregen en ik tenslotte in mijn kouwe eigen bed kon. Het ongelovige nichtje leek eindelijk zwaar onder de indruk. ‘Tja’ zuchtte ik, ‘ik ben als kind zwaar mishandeld’. Ze zal waarschijnlijk gedacht hebben ‘dat die nog naar de reünie komt’. Acherm. Ze moest eens weten hoe ik vroeger genoten heb.

Françoise Pagina 5


Gulp en Geul Journaal -

ven. Dat heeft wellicht te maken met de achtergrond van de muzikanten, die ook in andere muziekgenres, zoals de jazz en de blues, volop actief zijn. Dance of Joy wordt gevormd door vier virtuoze muzikanten: Johanna Schmidt (viool), Alfred Krauss (accordeon), Johannes Flamm (klarinet en saxofoon) en Werner Lauscher (contrabas). Vier hartsvriendinnen van basisschool Klavertje Vier:

Vier communicantjes in Eys! Eys - Deze 4 hartsvriendinnetjes vieren op zondag 19 mei in Eys hun Eerste Heilige Communie. De mis begint om 9.45 uur in de St. Agathakerk. Vier hartjes van basisschool Klavertje Vier vormen een klavertje vier en dus is’ GELUK’ het thema van de feestmis. Harmonie St. Agatha zal hen met muziek naar de kerk begeleiden en na afloop een muzikale hulde brengen. op het Sprekersplein van de gemeente GulpenWittem over een mogelijke bedrijfsuitbreiding enverplaatsing van een landbouwbedrijf in Trintelen. Doel was om ons 5* landschap zoveel mogelijk in stand te houden cq. te koesteren. Kosten maximaal 50.000 euro (40.000 euro Provincie en 10. 000 euro gemeente). Hier waren ook de raadsleden bij aanwezig. Het kernoverleg Eys heeft de raad geadviseerd dit voorstel aan te houden en wel om de volgende twee redenen:

Op deze foto van links naar rechts: Eva Huijnen, Hoebigerweg 14 - 6287 AT - Eys. Semke Bessem, Piepertweg 12 - 6287 AD - Eys. Claire Lemmens, De Wissel 12 - 6287 BR - Eys. Florence Grooten, Grachtstraat 27 - 6287 AE - Eys.

1. Allereerst zullen objectieve beoordelingscriteria voor een 5* landschap moeten worden vastgesteld, zowel voor nu als ook voor de komende 15 jaar; overleg met onze buurtgemeenten en de Provincie is in deze zeer wenselijk. 2. Er moet eerst een nieuw onderzoek naar alternatieve locaties worden gestart/afgerond. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een locatie op een industrieterrein. Daarnaast zijn wij voorstanders van het vroegtijdig betrekken van belanghebbenden en wel zo vroegtijdig, dat de beslissingen nog open staan.” Voor meer info: voorzitter Teus Mallée (tel. 06-12 191987

Topband speelt op 24 mei klezmer in Wittem Wittem - Dance of Joy (Aken), een van de bekendste klezmer-ensembles uit Duitsland, speelt op vrijdag 24 mei opnieuw in de Kloosterbibliotheek Wittem. Dit populaire ensemble weet zich inmiddels verzekerd van een vaste groep muziekliefhebbers die ook nu onge twijfeld weer gaan genieten van een spetterend optreden. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is 13 euro. Reservering van kaartjes via Jef Brauers (tel. 06-1021 2183, ook via jbrauers@ziggo.nl en bij de receptie van Klooster Wittem: tel. 043-4501741). Klezmer is natuurlijk in de eerste plaats de muziek van de Oost-Europese joden. En die muziek is oorspronkelijk nauw verbonden met de joodse religie en cultuur. Hét kenmerk van klezmer is de vitaliteit en de emotie die telkens weer uit de muziek tevoorschijn komt. Bij Dance of Joy komt dat niet alleen in de traditionele klezmernummers tot uiting, maar misschien nog wel meer in de eigen composities, die de bandleden hebben geschre-

Schin op geulse verenigingen en piano-improvisator Jan Vayne:

100% Fanfare ‐ 100% Sjin – 100 jaar Fanfare St. Cornelius Schin op Geul - Fanfare Sint Cornelius uit Schin op Geul bestaat honderd jaar en dat gaat gevierd worden! En waar kan dat beter dan in het oudste en mooiste openluchttheater dat Nederland rijk is. Onder een groen bladerdak wordt u op 15 juni vanaf 19.30 uur getrakteerd op een sprankelend avondvullend programma. Zoals de titel van het concert al doet vermoeden, zoekt de 100-jarige fanfare de samenwerking op met de Schin op Geulse verenigingen. Geniet daarbij van Sjinse optredens: van het klaroenkorps van de Schutterij Sint Mauritius Strucht en de Sjinse Oud Prinse. Een 100-koppig mannenkoor bestaande uit mannenkoor Inter Nos, Schin op Geul en het Mannenkoor DSM zullen u kippenvel bezorgen. Muzikaal worden we geholpen door een combo, bestaande uit Rick van Weersch (gitaar), Johannes Vos (basgitaar), Toon Konings (piano) en Henk Marten (drums). Piano-improvisator Jan Vayne Het verrassingselement is in handen van pianist en improvisator Jan Vayne. Jan Vayne heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek, het is en blijft een bijzondere belevenis om naar zijn virtuoze pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren! De presentatie is in handen van Jack Vinders en hij zal u op geheel eigen en komische wijze meenemen door dit indrukwekkende programma, dat u geen moment onberoerd zal laten. Zie voor meer informatie: www.fanfareschinopgeul.nl. Met heerlijkheden van Slagerij Kusters en Slijterij Mans:

Margratens Wijnfestival op zondag 1 september buiten bij Café ’t Flaterke ! Margraten - Op zondag 1 september staat alweer de derde editie van het Margratens Wijnfestival op de planning met dit jaar als thema Argentinië. Na eerdere samenwerkingen slaan Slijterij Mans, Slagerij Kusters en Café 't Flaterke opnieuw de handen ineen. Vanaf 13.00 uur zullen de activiteiten starten buiten bij Café 't Flaterke. Slijterij Mans verzorgt diverse Argentijnse wijnen , die per glas of fles verkrijgbaar zijn. Tevens zal Slagerij Kusters aanwezig zijn met de Foodtruck. De befaamde Slagerij Kusters presenteert o.a. enkele mooie Argentijnse gerechten deze middag. De entree is gratis! Opgelet: Men hoeft zich hiervoor NIET aan te melden. Pagina 6


Vrijdag 17 mei 2019

Pagina 7


Gulp en Geul Journaal -

Oude Roderweg 1 - Heerlen 045-5414356

www.debeitel.com ‘Op Stap’ met dorpsdichter Peter Crombach in Gulpen Gulpen - Dorpsdichter Peter Crombach gaat buurten. Hij nodigt daarvoor iedereen uit voor een bijzondere poëziewandeling op zondag 19 mei in Gulpen. Het wordt een wandeling langs bijzondere plekken en monumentale gebouwen in en rond het dorp, met aandacht voor geschiedenis en religieus erfgoed. Natuurlijk in het bekende 5-sterren landschap dat rust en ruimte ademt. Onderweg draagt hij gedichten voor én vertelt hij over zijn dichterschap en inspiratie. Alle ingrediënten voor een ontspannen ‘zondagse’ wandeling met inhoud!

Vertrokken wordt om 10:00 uur op het Prins Willem-Alexanderplein in Gulpen, waar een ruime en gratis parkeergelegenheid voorhanden is. Onderweg wordt er gepauzeerd in Euverem. Uiteraard zijn de consumpties hier voor eigen rekening. De planning is om rond 14:00 uur weer terug te zijn bij de startplaats op het Gulpense Prins Willem-Alexanderplein. De deelnamekosten bedragen 5 euro per persoon (gepast betalen bij aanvang van de wandeling contant). Graag aanmelding (en info) via tel. 043-4592067, ook via pcrombach@hetnet.nl.

Rogier Lemmens Schin op Geul 0654941762

melvaart is bibliotheek Gulpen-Wittem gesloten van 30 mei t/m 2 juni. En op Tweede Pinksterdag 10 juni eveneens. Digicafé: andere datum In verband met Hemelvaart is er een andere datum voor het komende Digicafé bepaald. Dit wordt nu onder deskundige begeleiding van Roy Scheffers gehouden op donderdag 16 mei van 15:00 tot 16:00 uur in bibliotheek Gulpen-Wittem. Heeft u vragen over de computer, e-reader, tablet, iPad en de toepassingen ervan? Of heeft u problemen met uw mobiele toestel en komt u er zelf niet uit? Kom dan naar dit Digicafé! Dan kunt u ontdekken hoe u uw apparaten snel en slim kunt gebruiken. Vergeet vooral niet uw opgeladen mobiele toestel mee te nemen met alle benodigde gebruikersnamen en wachtwoorden. FNV Spreekuur Werk & Inkomen Op maandag 20 mei heeft de FNV een inloopspreekuur in bibliotheek Gulpen-Wittem. U heeft geen afspraak nodig voor dit spreekuur. Opgeleide vrijwilligers helpen met vragen over werk en inkomen. Elke derde maandag van de maand is er een inloopspreekuur in bibliotheek Gulpen-Wittem. U kunt er tussen 14.00 - 16.30 uur en tussen 18.30 - 20.00 uur binnen lopen.

Bibliotheek‐nieuws Gulpen - De komende sluitingsdagen voor de bibliotheek Gulpen-Wittem zijn als volgt: Op He-

Pagina 8

Op woensdag 22 mei in café Peerboom:

Zij Actief Masterclass lezing in Epen Mechelen - Epen - Op woensdag 22 mei bezoekt Zij Actief Mechelen de afdeling van Zij Actief Epen voor een masterclass lezing. Deze vindt plaats in café Peerboom aan de Wilhelminastraat in Epen en begint om 20.00 uur. Deze lezing heeft als thema: ‘Liefde, rozengeur en handelswaar’. Het wordt een lezing over mensenhandel, uitbuiting en loverboys. Wereldwijd worden jaarlijks duizenden vrouwen, mannen en kinderen onder valse voorwendselen geronseld en slachtoffer van mensenhandelaars. Ze worden gedwongen (Lees verder op blz. 11)


Vrijdag 17 mei 2019

Kerk beric h t en

Weekdienst van de H. Cunibertus Parochie te Wahlwiller

Mededelingen: In verband met ziekte en afwezigheid van Z.E.H. pastoor R. van den Berg kunt u tijdelijk terecht: voor pastorale aangelegenheden bij mevrouw Marlie Koonen-Vincken, Meester Beukenweg 2, telefoon 043-4551773. Voor aangelegenheden rondom uitvaart en begraafplaats bij de heer Huub Colen, Pastoor Ruttenstraat 12, telefoon 043-455 2194.

Zondag 19 mei H.Mis om 11.00 uur: voor Mariet Hensgens-Severijns. Zeswekendienst voor Trautje Jaspers. Gezangen Donna Voce. Woensdag 22 mei 2019 H.Mis om 09.00 uur: voor de parochie. Mededelingen: Uw kerkbijdrage kunt u overmaken op NL92RABO0132204452 t.n.v. Cunibertus Parochie. Misintenties graag 3 weken van te voren doorgeven via kerkbestuur.wahlwiller@gmail.com of aan een van de kerkbestuursleden. Voor pastorale zaken kunt u terecht bij pastoor T. Reijnen. Tel. 043-4511243.

Weekdienst van de H. St. Dionysius Parochie te Nijswiller Zaterdag 18 mei om 19.00 uur: Het kerkelijk zangkoor St. Caecillia zal deze Eucharistieviering muzikaal opluisteren o.l.v. dirigente Rina Erven en organist Henk Vincken. voor de ouders DelnoijFranck. voor Maria Ploemen-Acampo (Off) tevens voor Martin Ploemen.

Weekdienst Redemptoristenkerk Wittem

Voor het opgeven van H. Missen kunt u terecht op het parochiekantoor in Mechelen de eerste maandag van de maand ‘s morgens van 11.00 - 12.00 uur en elke maandagavond van 19.30 - 20.30 uur. In de hal van de kerk zijn formulieren aanwezig om H. Missen te bestellen.Op de site www.parochiesems.nl kunt u een misintentieformulier downloaden Uw Kerkbijdrage kunt u storten op bankrekeningnummer: NL89RABO0132204118.

Weekdienst van de parochie Sint-Barbara te Scheulder Zondag 19 mei om 10.00 uur: H.Mis voor het welzijn van onze parochianen.

Weekdienst van de parochiekerk Sint-Lambertus te Mheer Zondag 19 mei om 10.00 uur: voor Sjeng Lemmens. In mei wordt iedere avond om 20.00 uur de rozenkrans gebeden in de Mariakapel.

Weekdienst van de AbdijSint-Benedictusberg te Mamelis

Mededeling voor pastorale zaken kunt u terecht bij het parochiesecretariaat. Tel.043-451- 1243. Uw kerkbijdrage kunt u overmaken op NL18RABO01 32292599. Misintenties 3 weken van te voren opgeven i.v.m. de vermelding in weekbladen aan een van de kerk-bestuursleden/st.dionysiusnijswiller@ ziggo.nl

Weekdienst Parochie H. Johannes de Doper te Mechelen Zaterdag 18 mei om 18.00 uur: H. Mis als Jrd. v. Hubert en Trautje Wauthelé-Schaefer (stg). Jrd. v. Alphons en Mia Mertens-Van der Linden (stg). Jrd. voorde ouders Lukassen-Janssen (stg). Jrd. voor Marjo Janssen-Deckers. voor Tilly DeguelleCremers. Zondag 19 mei om 09.15 uur: Geen H.Mis ivm Eerste H.Communie Epen. Maandag 20 mei om 19.00 uur: Gebedsdienst met dagafsluiting in van der Looyzaaltje. Donderdag 23 mei om 19.00 uur. Geen H. Mis.

Dagelijks gezongen Hoogmis om 9.30 uur: en Vespers om 17 uur. Op de donderdagen Vespers om 18 uur. Ook de andere liturgische vieringen zijn voor iedereen toegankelijk. In de crypte van de abdij is er op zondagmorgen om 8 uur en op weekdagen om ongeveer 07.00 uur een Heilige Mis (in het Nederlands). Zondag 19 mei: Open Kloosterdag met als thema Wat beweegt je? Noon om 13.45 uur: aansluitend tot aan de Vespers diverse audiovisuele presentaties en mogelijkheid om met monniken in gesprek te gaan. Vespers en Lof om 17.00 uur. Biechtgelegenheid op verzoek, rechtstreeks bij de portier of na een afspraak (telefonisch of per mail). Abdij Sint-Benedictusberg, Mamelis 39, 6295NA Lemiers. Tel. 043-3061353. E-mail: abdij@benedictusberg.nl .

Weekdienst van de Parochiekerk van de H. Remigius te Slenaken Zaterdag 18 mei om 19.30 uur: Jrd. voor Gerard Roebroek en t.i.v. Christene Roebroek-Soeren. voor Alice Sangers-Lennarts. v. Sjuf Kool en Lies Schijns. Pagina 9

Zondag 19 mei 2019, Zondag van de Oosterse Kerken Vieringen in het weekend: zaterdag 11 mei, 19.00 uur: Kringviering van Woord en gebed (kapel, samenzang); Eucharistievieringen op zondag: 09.00 uur (kerk,samenzang), 11.00 uur (kapel, Slavisch koor de Baanzenger), 18.00 uur (kerk, geen zang). Door de week: ma t/m vr: morgengebed om 08.00 uur en avondgebed om 18.00 uur. Op dinsdag en donderdag wordt het morgengebed gecombineerd met een eucharistieviering. Elke donderdag om 12.00 uur wordt de rozenkrans gebeden, voor vrede in de wereld en in ons eigen leven. Kerk en kapellen zijn dagelijks geopend van 08.00 tot 18.15 uur; in het weekend tot na de avondvieringen. De receptie van klooster Wittem is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen vanaf 08.30 uur. Heeft u behoefte aan een pastoraal gesprek of wilt u biechten? U kunt altijd een afspraak maken met een van de paters of pastores. Dat kan via de receptie, tel. 043-4501741, of via e-mail, info@kloosterwittem.nl. Intenties. Zaterdag 18 mei om 19.00 uur: Kringviering van Woord en gebed: Jrd. v. de ouders Frissen-Scheepers en schoonzoon Harry. voor overl. ouders Pinkers-Hupperichs en broer Leon. Zondag 19 mei, Zondag vd Oosterse Kerken om 9.00 uur: voor de intenties van de abonnees van ons Gerardus Magazine. Om 11.00 uur: Jrd. v. de ouders Oligschläger. voor overl. Maria Royen. v. overl. fam. Schrouff-Habets. v. fam. Thevis-Vromen en Hub Hollanders. Om 18.00 uur: v. overl. fam. Spierings-van Agt. Dinsdag 21 mei om 08.00 uur: geen intenties. Donderdag 23 mei om 08.00 uur: uit dankbaarheid b.g.v. 40-jarig huwelijk echtpaar Minnars-


Gulp en Geul Journaal -

Kruidwaren. voor overl. heer Versteegen. v. overl. heer Senden en familie. voor overl. Jan Janssen.

Weekdienst van de Sint Brigida te Noorbeek

Weekdienst van de Parochiekerk van de H. Petrus te Gulpen

Zaterdag 18 mei om 08.30 uur: Leesmis Terlinden. Zondag 19 mei om 09.30 uur: St. Jrd. Ouders Denis-Debie. St. jrd. Ouders Hutzemakers-Goessens en zoon Huub. voor Miel Strijthaegen.

Zaterdag 18 mei om 19.00 uur: Jrd. voor Alfons Koerts. v. Sjef Meertens en Mia Meertens-Hoche (col). v. Wiel Olislagers (col). v. Broer Graaf (col). Zondag 19 mei om 11.00 uur: 1e Jrd. v. Paula Pinkers-Spiertz. Jrd. v. de ouders Loozen-Jacobs en dochter Inie (st). Jrd. v. de ouders Meessen-Sluysmans (st). Jrd. voor echtpaar Sjir Hundscheid en Josephina Hundscheid-Roex (st). Jrd. v. Michel Bormans. Jrd. v. de ouders Wiel en Julie RoexSpierts. v. Mia Gerrickens-Cremers (brt Ingber/de Hut).Gemengd Kerkelijk Zangkoor St.Gregorius.

tot 12.00 uur en donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur.

Weekdienst van de parochie H. Agatha te Eys Zaterdag 18 mei om 19.00 uur: v. de ouders Bindels-Bartholomé (collecte). Zondag 19 mei om 09.30 uur: 1e H.Communie. Maandag 20 mei om 09.45 uur: Gest. H.Mis v. Guillaume en Bertha Xhonneux.

Weekdienst van de Parochie St.Franciscus van Assisië te Reijmerstok Zondag 19 mei om 11.00 uur: H.Mis. Opgeluisterd door het Kerkelijk Zangkoor. Jrd v. Pierre Jaminon (stichting). Jaardienst van Jozef en Anjes Goessens-Ackermans (stichting). Voor de overledenen van de familie Goessens-Pricken.voor Jan en Bertha Roex-Paulissen. Woensdag 22 mei om 10.00 uur: leesmis.

Maandag 20 mei om 19.00 uur: voor de jongeren die zich voorbereiden op het H.Vormsel. Woensdag 22 mei om 19.00 uur: om geloof in onze gezinnen. Vrijdag 24 mei om 19.00 uur: voor het welzijn van onze parochies.

Weekdienst van de St. Mauritiuskerk te Schin op Geul Zondag 19 mei 5e Zondag van Pasen om 10.30 uur: v. Bertha Savelberg-Stassen. 1e Jrd. v. Jan Savelberg (c.brt). voor Mia Kickken-Smeets b.g.v. haar verjaardag. v. Dré Kickken. v. de ouders Bisschops-Lipsch b.g.v. hun verjaardag.

Weekdienst St. Pauluskerk Epen Zondag 19 mei om 10.00 uur. Eucharistieviering waarin 10 kinderen hun 1ste H.Communie ontvangen. voor Marliesje Ploemen-Mordang. Vrijdag 24 mei om 19.00 uur: Dankviering voor de Communicanten. Jrd. v. Wies Belleflamme-Vluggen; voor ouders Vluggen-van de Weijer en overleden familieleden; voor Chritienne Belleflamme.

Vrijdag 24 mei om 19.00 uur: Rozenkrans bidden (kapelletje Schoonbron)

Weekdienst van de parochiekerk St. Gertrudis te Wijlre Zaterdag 18 mei om 17.30 uur: Jrd. v. Michel Hendriks. v. Lies Lousberg-Creusen. v. Maria Hagelstein. v. Jan en Christien van Lier-Thewissen (st). Zondag 19 mei om 09.30 uur: v. Jo Jennekens. Dinsdag 21 mei om 09.00 uur: v. Hein en Henri Hazen. Dinsdag 21 mei om 19.00 uur: Plechtig Lof. Donderdag 23 mei om 19.00 uur: H.Mis in het kapelletje te Stokhem. Parochiekantoor: Holegracht 27 te Wijlre geopend op: dinsdagmorgen van 09.30

Pastoor R.van den Berg is door ziekte tijdelijk niet bereikbaar. U kunt uw berichten door geven aan het secretariaat van het kerkbestuur. E-mail adres: stpaulusepen@gmail.com. of via Kosters Loomans tel.043-4552172. Misintenties maandag 17.00-19.00 uur Twanny Lardinois tel: 043-45 51467 Pagina 10

Vrijdag 17 mei om 09.00 uur: H.Mis. Zaterdag 18 mei om 09.30-10.00 uur: Aanbidding Zondag 19 mei: Zang door ensemble Cantiga en Kindernevendienst. Om 10.00 uur: Hoogmis. Jrd. voor Trautje Gulpen; Jrd. voor Frans Baggen. Donderdag 23 mei om 19.00 uur: H.Mis. Voor Jeu Vaessen (bgv. de verjaardag), echtgenote Nettie Vaessen-Willems en Imke. Begrijpt ge het dan nog niet? Bjorn komt thuis met een zeer slecht rapport. “ Een dergelijk rapport vraagt eigenlijk om en pak slaag” zegt vader boos. Zoon: “Pap dat lijkt me en goed idee. Ik weet waar de juf woont!” Een belangrijke oorzaak van mensen die anderen de schuld geven is een cultuurverandering die zich de laatste decennia heeft voorgedaan. Een aantal jaar geleden kwam in het nieuws dat studenten rechten het recht niet meer zo goed wisten, maar wel heel goed wisten hoe ze smoesjes moesten bedenken waarom een verdachte heel toevallig tijdens iets strafbaars aanwezig was of op de plaats van onheil was gezien. Inmiddels zijn er ook veel ouders die docenten verantwoordelijk houden voor de leerprestaties van hun kinderen. In plaats van kijken naar de eigen rol in de opvoeding of het helpen met huiswerk maken wordt de docent al snel als schuldige aangewezen.Er zijn zelfs ouders in de V.S.


Vrijdag 17 mei 2019

Weekdienst van de parochiekerk St. Catharina te Lemiers Zaterdag 18 mei om 18.00 uur: Gest. Jrd. v. ouders Pierre en Elisa Loo - Jaegers en overleden kinderen; H.Mis v. Jozef Hendriks en Lenie Hendriks-Lux(st);

Zondag 19 mei om 11.30 uur: Om zegen over onze vormelingen.Toediening H.Vormsel door Mgr. E. de Jong. m.m.v. Zangvereniging Eendracht Sibbe IJzeren.

Openingstijden: ma t/m vr 09.00-12.00 • 13.00-17.30 uur zaterdag 09.00-17.00 uur

Nu al verkrijgbaar: • Geraniums (hang en staand) • en ander stekperkgoed • Hangpotten • Kuipplanten • Geënte komkommerplanten • Geënte en gewone tomatenplanten • Sla en koolplanten • Bloem- en groentezaden • Biologische moestuingrond

die smartphone fabrikanten verantwoordelijk stellen voor dodelijke ongelukken die hun kinderen hebben gekregen nadat ze hun eigen kind de smartphone hadden gegeven. Misschien is dat wel een stille reden waarom liturgie op zondag niet meer in trek is. De Bijbelse boodschap in toch ook: Bekeer u zelf en sterk dan de mensen die op u rekenen. In de smoesjescultuur vind men snel medestanders, die er ook niet aan willen. Vriendelijke groet, Th. v. Galen, pastoor van Vijlen, Holset en Lemiers

Weekdienst van de parochie H. Roza te Sibbe

Voor tuin en dier

Dinsdag 21 mei om 18.40 uur: Rozenkrans bidden om 19.00 uur: H.Mis v. onze dierbare overledenen; Donderdag 23 mei om 08.40 uur: Rozenkrans bidden. Om 09.00 uur: H.Mis voor alle parochianen in het bijzonder voor de zieken;

Weekdienst van de Sint-Gerlachuskerk te Banholt Vrijdag 17 mei om 18.40 uur: Rozenkrans om 19.00 uur: H.Mis. Ouders Dodemont-Janssen. Zaterdag 18 mei om 19.00 uur: Gez. H.Mis. Zeswekendienst Alex Werlotte. Zeswekendienst Nico Conraads. Zeswekendienst Jean Loo. Jrd. voor Trienche v.d.Hove (st.). Alice Brouwers-Tielens (col.off.). Fiena Mingels-Troisfontaine (v.d.buurt) (opluistering gemengd zangkoor Avanti).

Alle kwaliteitspotgronden en meststoffen van DCM voor tuin en gazon zijn bij ons verkrijgbaar. Kapolder 7 • Wijlre • Tel. 043 - 450 1764 (Vervolg van blz. 8) tewerkgesteld in de seksindustrie, als huishoudelijke hulp, in de bouw, de landbouw of de havens. Gedreven door armoede en op zoek naar een betere toekomst zijn ze een gemakkelijke prooi. Vrouwen zijn vaak de eersten die te lijden hebben onder de slechte economische omstandigheden in hun land. Gewetenloze handelaren spelen hierop in door hun prachtige banen te beloven in toeristische gebieden of in West-Europa. Een groot deel van deze vrouwen komt terecht in de gedwongen prostitutie en wordt slachtoffer van mensenhandel. Wat is mensenhandel? Komt het bij ons voor? Zo ja, in welke vorm? Wat zijn loverboys. Zijn ze werkelijk zo lief als het woord doet klinken? Wat betekent dit? Lopen alleen meisjes gevaar of kunnen jongens ook ten prooi vallen? Rondom deze en andere vragen verzorgt Elma van den Nouland een avondvullend programma.

Woensdag 22 mei: H.Rita, kloosterlinge om 09.00 uur: Om roepingen tot het Godgewijde leven.

Dames van Zij Actief Mechelen, die graag willen deelnemen aan deze lezing, worden verzocht zich tot 20 mei op te geven via tel.06-51136213 of via moniquescheepers@ziggo.nl. Deze keer bij penningmeester Monique Scheepers i.v.m. vakantie van Andrea. Graag dan ook melden of men bereid is voor carpooling te zorgen.

Weekdienst van de Lambertuskerk te Holset Zondag 19 mei om 11.15 uur: gezongen H.Mis. Maandag 20 mei 13.45 uur: H.Mis ter ere van de H.Genoveva ter intentie van de bedevaart uit Aken. Vrijdag 24 mei 13.45 uur: plechtige huwelijksmis.

Pagina 11


Gulp en Geul Journaal -

U-center zoekt een enthousiaste

AFWAS / KEUKENHULP (10 UUR PER WEEK)

Leo Jacobs van Cartils vertelt: - Door Wim van der Hoeven -

Wanneer de hond op het erf op en neer begon te lopen wisten we dat er onheil op komst was. Tijdens bombardementen werd altijd een veilig heenkomen gezocht in de kelder. De kelder bood nog enigszins beschutting. Doordat de buurtbewoners van Cartils geen kelder hadden, kwamen zij bij ons schuilen. Ook in de nacht van 27 op 28 april 1944 bevonden we ons in de kelder.

Je werkzaamheden variëren van afwassen, schoonmaakwerkzaamheden, tot het assisteren van de koks bij het klaarzetten en het doorgeven van maaltijden. Wil je werken in een gezellig en enthousiast keukenteam? Dan is dit misschien de baan voor jou! Geïnteresseerd? Stuur een mail naar: hrm@u-center.nl of bel 043-4559109 en vraag naar Marc Peters. U-center Julianastraat 23A 6285 AH Epen

staande uit zeven bemanningsleden, niet wetende dat voor vier van hen het de laatste vlucht zou zijn. De formatie werd onderschept door Duit- se Nachtjagers. Georg Fengler, piloot van een JU88, lukt het om de Halifax LL243 zodanig onder vuur te nemen dat deze, komende vanaf de Gulperberg, net achter de plek waar nu het oorlogsmonument is geplaatst, brandend te pletter slaat. Het is dan precies 1 uur 40 ’s nachts. Op dat moment worden de aanwezigen in de kelder van huize Jacobs als het ware van de grond getild.

Vliegtuigen van de RCAF (Royal Canadian Air Force) waren enkele uren eerder opgestegen van het vliegveld EAST MOOR in Noord Yorkshire, Engeland. Doel van de missie was het bombarderen van het spoorwegemplacemen Montzen in België. Bommenwerpers van het type Halifax en Lancaster maakten deel uit van het 419e, 431e, 432e en 434e Squadron. Onder hen bevond zich ook de Halifax LL243 met aan boord crew 91 be-

Het geluid van het neerstortende vliegtuig was angstaanjagend. Op weg naar de plek des onheil ziet mijn vader al twee lichamen in het struikgewas liggen, ze zijn uit het vliegtuig geslingerd en bij daglicht wijst hij me nog eens de plek aan waar de twee bemanningsleden lagen. In het vliegtuig, wat er dan nog van over is, worden nog twee stoffelijke overschotten aangetroffen. Vier Canadese bemanningsleden (V. Cown-den, G. Snow, R. Meek en piloot G. Maffre) hebben de crash niet overleefd, de andere drie bemannings-

Pagina 12

Aanleg - Onderhoud Gazons - Bestratingen Snoei- en kapwerk Boomverzorging Jan van Houtemstraat 22 Wijlre 043-450 01 16 / 06-13 08 52 92

leden (de Engelsen A Fuller en J. Arscott, zie foto, en de Canadees A Stacey), heeft men met hulp van verzetsmensen uit Wahlwiller en Eys uit de handen van de Duitsers weten te houden Georg Fengler heeft tijdens de tweede wereldoorlog zestien vliegtuigen van de geallieerde luchtmacht neergehaald. A.Stacey heeft tot aan de bevrijding door de Amerikanen, ondergedoken gezeten in België (bij de Planck) en J. Arscott in Gulpen. Door verraad is A. Fuller in Duitse handen gevallen en als krijgsgevangene afgevoerd naar Stammlager 357 dat zich bevond in Oerbke Niedersachsen). Bij dagenraad komen de Duitsers poolshoogte nemen. De omgeving wordt afgezet en pottenkijkers worden weggestuurd. Vier niet ontplofte bommen worden door de Duitsers ter plekke onschadelijk gemaakt. Boer Widdershoven, buurman van de familie Jacobs, moet dan met zijn paard de door de Duitsers gedemonteerde bommen een voor een aan een ketting over de akkers naar Cartils slepen. Vanaf Cartils werden de bommen op een Duitse legerauto geladen en afgevoerd. Een uitspraak van een Duitse officier weet Leo zich nog goed te herinneren: Er wird keine Bomben mehr über Deutschland abwerfen .De dag nadat de gedemonteer-


Vrijdag 17 mei 2019

Culinair genieten in ons 5-sterren landschap! Restaurant-Hotel

BEUKENHORST Rijksweg 8 6286 AG Wittem Tel: 043-450 24 69 www.hotelbeukenhorst.nl

Zwitserse kwaliteit met Limburgse gastvrijheid

Onbeperkt eten voor 19,- p.p. Ma t/m do Onbeperkt eten voor 21,- p.p. Vrij t/m zo Dinsdag gesloten Rijksweg 64 - Margraten - 043-4581945 www.wokparadijs-margraten.nl

MECHELEN Genieten

op ons sfeervol terras aan de Mechel .

Commandeurstraat 2 Mechelen Tel. 043-8520285

Gasterij De Poort Restaurant / B & B Proef de combinatie van de traditionele keuken en bijzondere streekgerechten in een van de oudste panden in hartje Gulpen.

Culinaire verwennerij aan de voet van de Gulperberg Pr. Ireneweg 20 Gulpen Tel. 043-3030153 info@hotellesjumeaux.nl

Bjรถrn en Annoeska Rosstraat 23 - 25 Gulpen Tel. 043 4502778

Het gezellige familierestaurant Hilleshagerweg 2 Vijlen Tel: 043-306 1710 www.vijlerhof.nl

Iedere zondag uitgebreid ontbijt -en brunchbuffet. Reserveren aanbevolen Pagina 13

info@gasterijdepoort.nl www.gasterijdepoort.nl


Gulp en Geul Journaal -

ding in de kroniek van het klooster over de mislukte noodlanding waarbij de Amerikaanse piloot om het leven kwam. Het bericht werd ook bevestigd in een “ missing air crew” rapport van de Amerikaanse luchtmacht in Washington DC. Ook de website van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven spreekt over de plaats van de noodlanding in Witten achter het Redemptoristen klooster.

de bommen waren opgeruimd ben ik met zijn moeder en onze buurvrouw nog wezen kijken naar het vliegtuig en heb toen nog een stoffelijk overschot gezien in de restanten van de cockpit, dat naar alle waarschijnlijkheid Vincent Cownden moet zijn geweest .De lichamen van de vier omgekomen bemanningsleden zijn door de Duitsers meegenomen en later begraven op de begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht. Ook de restanten van de Halifax zijn door de Duitsers meegenomen. Volgens mij liggen hier en daar zeker nog wel munitie en vliegtuigresten diep in de aarde. (bron: Heemkunde Wahlwiller)

Leo Jacobs zag het gebeuren! - Door Wim van der Hoeven -

25 november 1944 rond 10 uur waren we in de tuin bezig toen we een vliegtuig laagvliegend zagen aankomen. Mijn vader riep nog: “Kom snel de schuilkelder in.” Maar ik bleef nog even staan en zag hoe het vliegtuig, zwarte rook uitbraken, over de boer- derij vloog en met een harde klap op het veld achter het klooster van de paters in Wittem terechtkwam en over de kop sloeg. Hij vloog rakelings over tenten van het veldhospitaal dat de Amerikanen achter het klooster hadden geassembleerd. Tot zover Leo Jacobs uit Cartils, die nog steeds woon- achtig is op dezelfde boerderij, een paar honderd meter van het klooster. Hieronder een gedeelte uit het dagboek van. Ook Pater Konings maakte mel-

Piloot James W Jeter. De 20 jarige tweede luitenant werd 28 februari 1924 in Arlington, Virginia geboren. Voordat hij in 1943 dienst nam bij de Luchtmacht, was hij werkzaam bij de Amerikaanse Spoorwegen. Op die bewuste 25 november 1944 kreeg de luitenant het bevel om met zijn Mustang bommenwerpers te escorteren die op weg waren naar Merseburg, Duitsland. Nadat hij het Kanaal was overgestoken, meldde hij vlak voor het bereiken van de Duitse grens dat hij motorproblemen had. Zijn begeleider eerste luitenant George Rosen beval hem terug te keren naar zijn basis in Surfolk in Engeland. Beide Mustangs keerden maar kort daarna liet lt. Jeter weten dat zijn toestel weer in orde was. Ze keerden terug naar de formatie. Even later zag lt. Rosen witte rook uit het toestel komen. Hij vermoedde dat het koelsysteem aan het lekken was, zo schrijft hij in zijn rapport. Precies op dat moment kwamen er vijf andere toestellen over en zag hij zich genoodzaakt te klimmen om de vijf te identificeren. Het waren geen vijandelijke toestellen. Hij wilde zich weer bij Jeter voegen maar vond zijn toestel niet meer. Wel liet Jeter via de radio weten dat hij een noodlanding ging maken op een veld waarvan hij dacht dat het in geallieerde handen was. Na deze melding hoorde zijn begeleider niets meer en heeft ook niet gezien waar de 2de luitenant een noodlanding maakte. James werd dezelfde dag nog in Margraten begraven. Van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven uit Sint Agatha ontvingen we bovenstaand bericht. Redemptorist pater Konings hield een soort dagboek bij waarin hij opschreef wat er elke dag plaatsvond. De bladzijde dateert van 25 november 1944 en bevestigt het verhaal dat U heeft kunnen lezen. Alleen werd in het verslag melding gemaakt van een tweede inzittende die de ramp heeft overleefd. We zullen proberen de identiteit van de tweede inzittende via de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse begraafplaats Margraten te achterhalen omdat er in de kroniek van het klooster niets over vermeld wordt.

Op zondag 26 mei naar omgeving Laurensberg:

IVN‐Natuurfietstocht voor iedereen Eys - Op zondag 26 mei organiseert IVN Simpelveld/Bocholtz, samen met IVN-afdeling Eys een gevarieerde, ruim 30 km lange Natuurfietstocht in de omgeving van Laurensberg. Laurensberg is een stadsdeel van Aken. Als thema voor deze wandeling is “Gluren in de Natuur en Garten van de Buren” gekozen. Vertrokken wordt vanaf twee locaties: op de Markt in Simpelveld om 10.00 uur, en bij de parochiekerk in Bocholtz een kwartier later (om 10.15 uur). Het parcours van deze ruim, 30 km lange natuurfietstocht is overwegend vlak, maar men dient toch ook wel rekening te houden met enkele hellingen. Er wordt in een rustig tempo gepedaleerd en onderweg zijn er enkele vertelmomenten. E-Bikers zullen hun tempo moeten aanpassen. Het gekozen traject is als volgt: Simpelveld - Bocholtz - Orsbach - Kaiser Karl´s Garten - Seffent Laurensberg - Soers - Berensberg - Richterich - Vetschau - Bocholtz - Simpelveld. Onderweg is ook een ruime koffiepauze. Een tip: Neem ook zelf wat proviand mee. Iedereen (ook als je geen lid bent van het IVN) kan gratis aan deze landschappelijk en cultuurhistorisch interessante tocht deelnemen.Deelname is ook nu weer voor eigen risico! Voor meer informatie: bel met landschapsgids Henk Ghijsen (via tel. 045-5440575 of 06-25277360).

BRANDWEER GULPEN - WITTEM Op woensdag 8 mei om 03.04 uur was de eerste officiële uitruk voor het nieuwe hulpverleningsvoertuig van post Mechelen een feit. Het hulpverleningsvoertuig werd samen met de tankautospuiPagina 14


Vrijdag 17 mei 2019

een verkeersongeval op de Valkenburgerweg te Wijlre. Ter plaatse had een aanrijding plaatsgevonden maar bleek bij aankomst, dat er geen hulp van de brandweer meer nodig was.

Mattie

Onze stinkende best. Dat doen we dagelijks als we in eigen dorp of in de regio op zoek gaan naar wat we nodig hebben. Lokale ondernemers verdienen steun bij hun overlevingsstrijd. Punt. Nee, toch punt komma. Als ik eerlijk ben, verwacht ik er wel iets voor terug. Geen gemaakte glimlach of overdreven vriendelijkheid. Wel een ‘thuisgevoel’. Een koude Latte? Het kan altijd gebeuren als het druk is. Maar haal dan als ober niet de schouder op en loop vooral niet weg. Breng een nieuw, extra warm glas. Heb een paar seconden oprechte aandacht voor me. Of doe als Hannah, de nieuwe Belgische serveerster van de Heerdeberg in Cadier en Keer. Ze bracht alsnog snel wat ze even vergeten was. Meer impact: de ondeugende knipoog die zij achter de rug van mijn tafelgenoot spontaan en exclusief voor mij overhad. Twee dagen later schoof ik alweer aan met een andere gast. Hannah had vrij. De salade geitenkaas met kruidenmix smaakte net zo lekker. En het gevonden thuisgevoel verlengde ook deze keer mijn verblijf. Dat gevoel krijg ik al jaren in de boekenwinkel van Klooster Wittem. Dat komt 100% door een Sjeng. Gerard. Al 27 jaar te vinden achter de toonbank of tussen de boeken in die winkel. Jongste zoon uit de boerenfamilie Prickaerts in Amby. Samen met andere theologiestudenten stond hij in 1992 aan een soort bidprentjestafel achter in de kapel. Dat initiatief groeide uit tot de boekwinkel van nu. Gesitueerd in de voormalige bisschopskamer van het klooster. In de toekomstplannen verhuist de boekwinkel naar de grote kapel. Fors uitgebreid. Prima, als Gerard maar meeverhuist. Hij geeft me vanaf minuut één het gevoel: ‘Zeg het maar. Ik help je en het komt goed.’ Eigenlijk zouden alle onvriendelijke winkeliers en personeelsleden uit het Heuvelland verplicht een paar dagen bij hem stage moeten lopen. Op dit moment zou dat overigens niet kunnen. Gerard is getrouwd met een Filipijnse en al jarenlang landencoördinator van Amnesty Nederland voor haar geboorteland. Niet vreemd dat hij nu een paar weken naar de Filipijnen is. Mijn klik met Gerard gaat zover dat ik nu even een tijdje geen boeken koop of bestel. Dat ligt ook aan mijn innerlijk stemmetje. Zoek ik online bij bol.com naar leesvoer, dan zegt dat automatisch: kom.naargerard.

ten van de kazernes Heerlen en Brunssum en de Officier van Dienst Parkstad-Zuid gealarmeerd voor een verkeersongeval met letsel op de A76 ter hoogte van hectometerpaal 17,6. Ter plaatse aangekomen bleek een vrachtwagen gebotst te zijn tegen een aanhangwagen voor mobiele rijstrooksignalering. Deze aanhangwagen wordt gebruikt bij wegwerkzaamheden om bijv. bepaalde rijstroken te kunnen afkruisen en dient tevens als botsabsorber. Aangekomen op de ongevalslocatie bleek er voor het hulpverleningsvoertuig verder niets te doen en kon er teruggekeerd worden naar de kazerne. De autosnelweg zou nog geruime tijd afgesloten blijven in verband met onderzoek en opruimwerkzaamheden. Op dinsdag 14 mei om 17.56 uur werden de kazerne Gulpen en de Officier van Dienst Parkstad Zuid gealarmeerd voor

Eenvoudig en toch geniaal Laat ik eerlijk zijn. Die eenzijdige adoratie heeft ook nog met iets anders te maken. De manier waarop Gerard aan het einde van een lange werkdag bij weer en wind heuvel op en heuvel af naar huis fietst. Fors voorovergebogen, hard trappend en vaak in zichzelf mompelend. Vermoedelijk de laatste bestellingen herhalend. In hem zie ik mijn eerste tv-held ooit. ‘Het Manneke’ op wat toen nog de Belgische BRT was. Wij hadden Loeki de Leeuw en de gulden, de Belgen het Manneke vlak voor het journaal en de frank. In zijn korte slapstick filmpjes droeg het Manneke meestal een stofjas, een hoedje en een lange sjaal. Gespeeld door Jef Cassiers. Hij koppelde als een van de eersten humor en tv aan elkaar. Het Manneke is nog te vinden op YouTube. Geniaal in alle eenvoud. Net als Gerard. My Man.

Tjeu Seeverens

Pagina 15


Profile for Gulp en Geuljournaal

Gulp en Geul Journaal van vrijdag 17 mei 2019  

Gulp en Geuljournaal wordt wekelijks (opl. 15.550) gratis verspreid in 20 dorpen in Zuid-Limburg: Banholt - Epen - Eys Gulpen - Lemiers -...

Gulp en Geul Journaal van vrijdag 17 mei 2019  

Gulp en Geuljournaal wordt wekelijks (opl. 15.550) gratis verspreid in 20 dorpen in Zuid-Limburg: Banholt - Epen - Eys Gulpen - Lemiers -...

Advertisement