Page 1

Välkommen till Grillska Gymnasiet Kungsholmen

Ekonomi Restaurang och livsmedel Restaurang Bageri och konditori

Vi utbildar Stockholms sociala entreprenörer inom ekonomi, restaurang och bageri/konditori. Här möter du behöriga och välutbildade lärare med ett gemensamt arbetssätt som gynnar lärande. Du erbjuds praktik med stark förankring i näringslivet, fältstudier efter inriktning och en framgångsrik pedagogik. Vi finns i helt nya, funktionella och fräscha lokaler på Kungsholmen, nära vackra Hornsbergs Strand.

99% 97% av eleverna uppger att skolan arbetar efter princi­pen om allas lika värde.

av eleverna uppger att de känner sig trygga i skolan.

Sammanhållna lektionspass Längre lektioner ger arbetsro och varierade arbetssätt. Alla lärare följer samma lektionsstruktur. Du kan fokusera på innehållet. Värdeskapande lärande Skapar mening och motivation att lära, ger ökade kunskaper och djupare förståelse.

På Grillska-skolorna arbetar vi efter en pedagogisk modell med fokus på lärande och kunskapsutveckling. Utbildning­ arna utmärks av samhällsengagemang, entreprenörskap och hälsa, och har en tydlig verklighetsanknytning, oavsett vilket program du väljer. Vi satsar på en elevhälsa som finns här för dig och stöttar när du behöver. Vi vill vara den bästa skolan för dig som väljer oss. Här finns en levande värdegrund som utgår från allas lika värde. Medmänsklighet och tolerans är grundläggande för oss – alla ska få möjlighet att växa. Därför sätter vi stort värde på det personliga mötet. Vi vill att du ska lyckas och genom höga förväntningar både på dig och på oss själva ger vi dig de bästa förutsättningarna. Målet är att du ska ta studenten med goda kunskaper, en positiv självbild, ett samhällsengagemang och en vilja att bidra till ett bättre samhälle för alla.

Varför Grillska?

Hälsofrämjande aktiviteter För studiemotivation, hållbara levnadsvanor och balans i livet.

” Utbildning handlar om så mycket mer än betyg, det handlar också om att bli vuxen, att ta ägarskap över sitt liv och om möjligheterna som väntar efter gymnasiet. För mig är det viktigt.”

Utbildning i personlig utveckling För stärkt självledarskap och ökade chanser att nå dina mål. Lär dig påverka samhället genom bland annat Ung Företagsamhet, förberedande volontärutbildning, omvärlds­ samtal och samarbeten med externa partners.

Erika Bosta, rektor

En friskola utan vinstutdelning Grillska gymnasiet är en friskola som bärs av idén att utbildning gör skillnad. Utbildning förebygger utanförskap och stärker din tro på dig själv och din egen förmåga. Skolan drivs av Stadsmissionens Skolstiftelse – en av Sveriges största idéburna skolaktörer, och vår stiftelsegrundare Stockholms Stads­ mission har bedrivit skola sedan 1857. Då vi drivs i stiftelseform sker ingen vinstutdelning, utan skolpengen investeras i våra skolor. Vi drivs av vår vision om en skola för ett mänskligare samhälle, där elever får kunskap och kraft att göra skillnad – skillnad för sig själva, för andra och för vårt samhälle. Läs mer  grillska.se/var-pedagogiska-modell  grillska.se/om-stadsmissionens-skolstiftelse

Grillska gymnasiet Kungsholmen Lindhagensgatan 124b 112 51 Stockholm 08-684 236 80 grillska.se/kungsholmen kungsholmen@grillska.se

Datum för öppet hus Se grillska.se/kungsholmen för tider och datum. Prova oss! Är du nyfiken på hur en skoldag ser ut hos oss? Boka en prova på-dag! Kontakta din SYV eller mejla kungsholmen@grillska.se

Följ oss! Se vad som händer på skolan genom att följa oss här:

Närvarofrämjande arbete Alla ska ha rätt till sin plats i skolan.

/grillskakungsholmen

Entreprenörskap och företagande i fokus. Med tonvikt på hållbarhet och socialt engagemang.

/grillskagymnasietkungsholmen

Aktivt arbete för att förbättra arbetsmiljön. Och motverka mobbning och kränkningar. SMS:a GYVAL till 72660, så får du mer information!

Kungsholmen Foto: Gustav Lorenz och Maja Brand.

2021/2022

En skola med hög kvalitet Prickfria granskningar från Skolinspektionen. Skollunch lagad från grunden. Av fina råvaror i eget kök.


Introduktionsprogram

Ekonomi

Vilket program passar dig bäst?

Ekonomi – social economy För dig som är intresserad av ekonomi, samhällsfrågor och demokratifrågor, är engagerad i globala problem och vill påverka samhället i en positiv riktning. Om utbildningen Högskoleförberedande. Kursexempel Juridik, psykologi, internationell ekonomi, tillämpad programmering, entreprenörskap, medier, samhälle och kommunikation.

Drömmer du om att plugga på högskola eller vill du hellre gå direkt ut i jobb? Föredrar du praktik framför teori? Vad vill du få ut av din gymnasietid? Gör ett val som passar dig och dina drömmar!

Mer om programmet • Gedigen ekonomiutbildning med inriktning på att bidra till ett mänskligare samhälle, genom profilen social economy. • F ördjupa ditt samhällsengagemang ge­ nom socialt entreprenörskap. • F okus går från lokalt (år 1) till globalt (år 3). • Koppla samman ekonomi och sociologi. • Öva på att bedöma både ekonomiskt och samhälleligt värde i undervisningen och i gymnasiearbetet. • Värdeskapande lärande och socialt entreprenörskap/företagande i kombination med ekonomi.

Lär dig att starta eget företag! På både ekonomiprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet får du kombinera teori och praktik. Du har också möjlighet att driva UF-företag med ett socialt/hållbart perspektiv.

Med reservation för ändringar

Exempel på framtida yrken Marknadsförare, företagsledare, revisor, jurist, systemansvarig, psykolog eller egenföretagare.

”På Grillska Kungsholmen får du arbeta mycket praktiskt, vilket jag tycker är roligt och det gjorde det lättare för mig att plugga.” David, ekonomiprogrammet

Restaurang och livsmedel

Restaurang och livsmedel

Restaurang

Bageri och konditori

För dig som är intresserad av matkultur, tycker om mat och vill ge andra en helhetsupplevelse kring måltiden.

För dig som tycker om att baka allt från matbröd till praliner och vill jobba som konditor eller bagare.

Om utbildningen Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb. Yrkesutgång kock, servitris/­ servitör. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare.

Om utbildningen Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb. Yrkesutgång bagare/konditor. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare.

ursexempel K Matlagning 1,2,3, servering 1, drycker och barteknik, konditori, entreprenörskap, arrangemang.

Kursexempel Bageri, konditori, choklad och konfektyr, entreprenörskap, service och bemötande.

Mer om programmet • M inst 15 veckors praktik (APL) på Stock­ holms bästa restauranger. Vi samarbetar bl a med Oaxen, Lilla Ego, Operakällaren, Vassa Eggen, Elverket, Grand Hôtel, Ulriks­ dals Wärdshus, Le Nom och Villa Wera. • L aga åt och servera gäster i skolans egen restaurang. • L är dig att laga mat från grunden på ett ekologiskt och hållbart sätt. • S kapa en helhetsupplevelse med mat, dryck, service och miljö. • G oda chanser till jobb både i Sverige och utomlands. Exempel på framtida yrken Kock, arbete i matsal med service och drycker, bartender eller egenföretagare.

Mer om programmet • Minst 15 veckors praktik (APL) på Stock­ holms bästa bagerier och konditorier. Vi samarbetar bl a med Walhallabageriet, Thelins konditori, Grand Hôtel, Choklad­ fabriken, Gateaux och Vetekatten. • Lär dig processen från råvara till färdig produkt • Arbeta utifrån verkliga kunders önskemål och smak. Exempel på framtida yrken Bagare, konditor, arbeta med delikatesser eller egenföretagare.

”Jag började först på en annan skola men bytte till Grillska Kungsholmen för att jag ville ha bättre teoretiska lärare.” Tyra, restaurangprogrammet, bageri och konditori

Lovisa, restaurangprogrammet

För dig som vill läsa restaurang- och livsmedels­programmet, men ännu inte är behörig. • Läs ämnen du saknar för behörighet till gymnasiet, samtidigt som du går på vårt yrkesprogram restaurang och livsmedel tillsammans med din klass. • Läs in ämnen från grundskolan. • Individuell studieplan. • Extra stöd utifrån dina förutsättningar. • Praktik.

Daniel Karlsson/ESYLUX

”Det känns verkligen att den här skolan förbereder oss för framtiden.”

Programinriktat val – restaurang och livsmedel

I helt nya lokaler Hösten 2020 flyttade skolan från Sundbyberg till helt nyrenoverade lokaler på Kungsholmen. Allt från tekniken i klassrummet till skolrestaurangen och miljön i uppehållsrummen är utformat med elevens utveckling och hälsa i fokus.

Läs mer på grillska.se/ kungsholmen


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.