Välkommen till Grillska Gymnasiet Eskilstuna

Page 1

Hantverk Ekonomi El & energi Estet Samhälle Teknik E-sport Idrottsprofil

Eskilstuna 2022/2023


”Det är kul att få vara kreativ under skoltid samtidigt som man får en bra utbildning.”

Drömmer du om att plugga på högskola eller vill du hellre gå direkt ut i jobb? Föredrar du praktik framför teori? Vad vill du få ut av din gymnasietid? Gör ett val som passar dig och dina drömmar!

Ekonomi

Estet

Samhälle

Teknik

El & energi

Hantverk

Ekonomi

Estetik & media

Beteendevetenskap

IT – digitalisering

Dator- och kommunikationsteknik

Frisör, barberare, hår- & makeupstylist

För dig som vill studera vidare på högskola eller arbeta med stora idéer som för samhället framåt i eget eller andras företag.

För dig som vill ha en bra kombination av teori och praktik. Bli grym på det mesta inom medieområdet, 3D, foto, film, poddproduktioner, layout och redigering.

Passar dig som är intresserad av samhällsfrågor och händelser i omvärlden, som vill förstå människan och mänskligt beteende.

För dig som vill studera vidare på högskola inom teknik och som siktar mot att arbeta med digitalisering, automation och ny teknik.

För dig som gillar datorer, automation, programvara eller e-sport och vill kombinera teori med praktiskt arbete.

En utbildning för dig som vill bli frisör och gillar att jobba kreativt, med ett intresse för styling, trender, mode och hårdesign.

Om utbildningen Ett högskoleförberedande program där du kan välja på två profiler: • På samhällsprofilen läser du en fördjupnings­kurs om samhället och ­mänskligt beteende. • På idrottsprofilen crossfit tränar du med utbildade instruktörer. Skolan är cross­­­fitansluten.

Om utbildningen Ett högskoleförberedande program där vi förbereder dig för arbete med den senaste tekniken. Problemlösning och kreativitet såväl som programmering, matematik och fysik är centralt.

Om utbildningen Programmet ger en yrkesexamen – perfekt för dig som vill gå direkt till jobb. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare. Efter studenten kan du arbeta med datorer, informationteknik och digitalisering. Yrkesutgången nätverkstekniker ger goda möjligheter till jobb efter examen.

Om utbildningen Programmet ger en yrkesexamen – perfekt för dig som vill gå direkt till jobb. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga v­idare. Yrkesutgången är frisöraspirant, efter ca. ett år som frisöraspirant kan du avlägga gesällbrev och bli färdigutbildad frisör. Tävla med skolan i DM och SM med ett av Sveriges bästa frisörprogram. Vid slutet av utbildningen bekostar skolan det första delprovet i gesällprovet. Läs stylistkurser som individuellt val.

Om utbildningen Ett högskoleförberedande ekonomiprogram där du får kunskaper som förbereder dig för fortsatta studier inom området ekonomi och juridik. Du lär dig mer om redovisning, marknadsföring, organisation och ledarskap. Du ges möjlighet att starta och driva ett företag och att pröva företagande i praktiken. ÅR 1 Få förståelse för företagens roll i samhället och hur du inom ekonomiområdet kan arbeta med samhällsengagemang genom företagande på olika sätt.

ÅR 1 Lär dig använda digitala verktyg för att kunna redigera foto och film, producera podcasts, TV och arbeta med filmeffekter.

År 2 Använd dina kunskaper inom ekonomi, marknadsföring och juridik praktiskt, genom att t ex starta och driva ett eget UF-företag med ett socialt/hållbart perspektiv.

ÅR 2 Arbeta med verklighetsbaserade uppdrag. Fördjupade kunskaper inom digital skapande som 3D. Starta och driv ett ­UF-företag inom media.

År 3 Fördjupa dina kunskaper inom ekonomi­ ämnen genom praktiskt och teoretiskt

ÅR 3 Fokus på riktiga medieproduktioner och arbetsprover som förbereder dig för fortsatta studier inom media och kommunikation.

arbete.

Mer om programmet • Ekonomiprogrammet som omsätter teori i praktik. • Lär dig leda dig själv och andra. Kursexempel Privatjuridik, psykologi, ledning och organisation, marknadsföring, matematik. Lär dig att starta eget företag! Alla elever på nationella program har möjlighet att driva UF-företag med ett socialt/hållbart perspektiv.

Om utbildningen Här läser du ett högskoleförberedande program som förbereder dig för arbete inom informationsdesign, kommunikation, reklam och media. Du får arbeta med verklighetsnära uppgifter i skolans studio och lära dig nya sätt att nå ut som t .ex. infografik. Du får tillgång till proffsutrustning.

Möjliga framtida yrken Jurist, civilekonom, egenföretagare, mäklare, säljare eller marknadsförare.

Mer om programmet • En bra kombination av teoretiska och praktiska studier som ger högskolebehörighet. • Kunskaperna inom media är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Möjliga framtida yrken Fotograf, jurist, 3D-grafiker, AD, social media manager, filmare eller lärare. Välj e-sportsprofil Läs e-sport som individuellt val och lär dig taktik, teknik och att arrangera event. Du får mental och fysisk träning.

ÅR 1 Få grundläggande kunskaper om samhället och dess historia. Undervisningen baseras på aktuella händelser i omvärlden. Arbeta i samhällsnära projekt som crossfit-tävlingen Grillska Games. ÅR 2 Arbete med verklighetsanknutna och samhällsnära projekt görs ännu tydligare genom fördjupningar kring viktiga och aktuella samhällsfrågor. Utveckla ditt ledarskap i praktiska situationer. ÅR 3 Få kunskaper som behövs för högre studier. Läs inriktningkurser inom beteendevetenskap som sociologi, psykologi, pedagogik och filosofi för en större förståelse för människan som individ och i grupp.

Kursexempel Psykologi, ledarskap och organisation, sociologi, kommunikation. Möjliga framtida yrken Psykolog, beteendevetare, lärare, polis eller statsvetare.

ÅR 1 Fokus på problemlösning och grunder inom teknik, matematik och fysik. Du gör studiebesök i branschen och du lär dig om hur människa och teknik samspelar. ÅR 2 Lär dig programmera och att arbeta med webbsidor. Du får lära dig om hur tekniken kan bidra till ett hållbart samhälle. ÅR 3 Du väljer inriktning, antingen ingenjörsspåret eller webbdesignspåret och fördjupar dina programmeringskunskaper. Ditt gymnasiearbete förbereder dig för det yrke du siktar mot och du får utveckla företagande och innovation.

Välj e-sportsprofil Läs e-sport som individuellt val och lär dig taktik, teknik och att arrangera event. Du får mental och fysisk träning. Kursexempel Programmering, webbutveckling, kemi, matematik, teknik. Möjliga framtida yrken Det är hög efterfrågan på civilingenjörer, biotekniker, programmerare, tekniska ­projektledare och IT-arkitekter.

ÅR 1 Utforska hur man sätter samman en dator och hur olika typer av datanätverk fungerar. Lär dig hur man administrerar dator- och kommunikationssystem. ÅR 2 Utveckla kunskap om informationsteknik, nätverksteknik, programmering och digitalisering. Starta och driv UF-företag inom programriktningen.

ÅR 1 Få grundläggande kunskaper inom frisörinriktning och träna på riktiga modeller i skolans salong. Där kommer du också få träna på din förmåga att ge god service till kunder.

ÅR 3 Du får bygga fysiska, såväl som virutuella nätverk. Förberedelser inför framtidens arbetsmarknad och 13 veckors sammanhållen praktik (APL).

ÅR 2 Utveckla dina kunskaper som frisör genom att ta emot egna kunder i skolans salong och gör praktik (APL) en dag i veckan hos yrkesverksamma frisörer.

Välj e-sportprofil Läs e-sport som individuellt val och lär dig taktik, teknik och att arrangera event. Du får mental och fysisk träning.

ÅR 3 Fördjupa dina kunskaper om hår och styling. Arbeta mot branschens yrkesbevis, frisörlicens, genom fortsatt praktik en dag i veckan och kontakt med yrkeslivet.

Kursexempel Webbutveckling, nätverksteknik, programmering, mikrodatorteknik, elektronik. Möjliga framtida yrken Nätverkstekniker, IT-utvecklare, system­ ansvarig, supporttekniker, nätverks­ operatör eller datatekniker.

Kursexempel Frisörkurser, stylist och hantverk. Möjliga framtida yrken Frisör, frisörtekniker, stylist eller egen­företagare.

Med reservation för ändringar

Vilket program passar dig bäst?

Elev på estetprogrammet


Varför Grillska?

Foto: Maja Brand och AnnaLena Gustafsson.

Välkommen till Grillska! Vi strävar hela tiden mot att alla elever ska trivas och bli bemötta på ett personligt sätt. Därför blir vi glada när våra elever rankar oss högst i Eskilstunas elevenkät, Grillska Gymnasiet är Eskilstunas tryggaste skola för femte året i rad! Hos oss kan du ofta kombinera ämnen som passar dina intressen, som t ex studier på el- och energiprogrammet med e-sport, eller studier på hantverk-frisör med stylist. Skolan finns i centrala Eskilstuna, nära tåg och bussar.

På Grillska arbetar vi med en pedagogisk modell, som har följande kännetecken: • Mentorspass där du bland annat arbetar med motivation och självledarskap.

• Sammanhållna lektionspass ger färre salsbyten, arbetsro och varierat arbete.

” Jag är stolt över att vara rektor på en skola där dina drömmar och mål står i centrum och elever och lärare samarbetar för att du ska nå så långt som möjligt.” Magnus Säll, rektor

• Omvärldssamtal där du får reflektera kring aktuella samhällsfrågor. • Värdeskapande lärande där du skapar värde eller nytta för någon annan, ger ökad motivation och engagemang. Grillska Gymnasiet Eskilstuna Kungsgatan 29 632 20 Eskilstuna 016-542 22 60 grillska.se/eskilstuna eskilstuna@grillska.se

Prova oss! Är du nyfiken på hur en skoldag ser ut hos oss? Boka en prova på-dag!

Följ oss! Se vad som händer på skolan genom att följa oss här:

Planerade öppna hus Lördag 27/11 11.00–14.00 Onsdag 26/1 16.00–18.00

/grillskaeskilstuna

Grillska-kväll Onsdag 27/4 16.00–18.00 Gymnasiemässa Onsdag 24/11 9.00–19.00 finns vi på STIGA Sports Arena i Eskilstuna.

E-sport som individuellt val E-sport är väl ingen riktig sport? Jo, på Grillska räknar vi e-sport som en sport och satsar lika mycket på den som på mer traditionella sporter. Hos oss kan du elitsatsa på e-sport. Vi samarbetar med Area Academy, som är världsledande inom pedagogiska strukturer för e-sport. På programmen El och energi, Teknik och Estet kan du välja E-sport som ett individuellt val.

av alla elever tar examen

• Hälsofrämjande aktiviteter för studiemotivation, hållbara levnadsvanor och balans i livet.

På Grillska arbetar vi efter en pedagogisk modell med fokus på lärande och kunskapsutveckling. Utbildningarna utmärks av samhällsengagemang, entreprenörskap och hälsa, och har en tydlig verklighetsanknytning, oavsett vilket program du väljer. Vårt elevhälsoarbete har uppmärksammats flera gånger under de senaste åren – vi bryr oss om varje individ och lägger resurser på att nå alla. Vi vill vara den bästa skolan för dig som väljer oss. Här finns en levande värdegrund som utgår från allas lika värde. Medmänsklighet och tolerans är grundläggande för oss – alla ska få möjlighet att växa. Därför sätter vi stort värde på det personliga mötet. Vi vill att du ska lyckas och genom höga förväntningar både på dig och på oss själva ger vi dig de bästa förutsättningarna. Målet är att du ska ta studenten med goda kunskaper, en positiv självbild, ett samhällsengagemang och en vilja att bidra till ett bättre samhälle för alla.

98%

SMS:a GYVAL till72660, för upp­­­ dateringar i sms!

Håll dig uppdaterad med eventuella förändringar på grillska.se/eskilstuna

/grillskaeskilstuna Scanna QR-koden för att ­komma till vår webbplats!

• Förberedande volontär­ utbildning i åk 1 hos den lokala stadsmissionen ger insikt i hur du kan engagera dig i och bidra till ett mänskligare samhälle. • Möjlighet att driva ­UF-företag med socialt/­hållbart perspektiv i årskurs 2.

Grillska Gymnasiet är en friskola som drivs av Stadsmissionens ­Skolstiftelse – en av Sveriges största idéburna skolaktörer. Läs mer på: grillska.se/om-­ stadsmissionens-skolstiftelse