Välkommen till Grillska Gymnasiet Kungsholmen

Page 1

Ekonomi Restaurang & livsmedel Restaurang Bageri & konditori

Kungsholmen 2022/2023


Introduktionsprogram Programinriktat val – restaurang och livsmedel För dig som vill läsa restaurang- och livsmedels­programmet, men ännu inte är behörig.

Drömmer du om att plugga på högskola eller vill du hellre gå direkt ut i jobb? Föredrar du praktik framför teori? Vad vill du få ut av din gymnasietid? Gör ett val som passar dig och dina drömmar!

Ekonomi Ekonomi – social economy Ekonomiprogrammet för dig som är intresserad av samhällsfrågor och ­demo­kratifrågor, är engagerad i globala utmaningar och vill påverka samhället. Om utbildningen En högskoleförberedande ekonomiutbildning inriktad på att bidra till ett mänskligare samhälle, genom profilen social economy. Fördjupa ditt engagemang genom socialt entreprenörskap. Lär dig att bedöma både ekonomiskt och samhälleligt värde. ÅR 1 Lär dig grunderna i företagsekonomi och möt ett tydligt samhällsperspektiv i alla kurser. ÅR 2 Fokus på det egna företagande i UF, du läser även media, samhälle och ­kommunikation. ÅR 3 Globala rättvise- och utvecklingsfrågor, fördjupning inom internationell ekonomi, matematik och juridik.

Kursexempel Juridik, psykologi, internationell ekonomi, entreprenörskap, medier, samhälle och kommunikation, globala utvecklings- och rättvisefrågor. Möjliga framtida yrken Marknadsförare, hållbarhetsstrateg, revisor, jurist, systemansvarig, psykolog eller egenföretagare. Lär dig att starta eget företag! Alla elever på nationella program har möjlighet att driva UF-företag med ett socialt/hållbart perspektiv.

Restaurang och livsmedel

Restaurang och livsmedel

Restaurang

Bageri och konditori

För dig som är intresserad av mat och upplevelser som kombineras med ett hållbart förhållningssätt till råvaror och miljö.

För dig som tycker om att baka allt från matbröd till praliner och vill jobba som konditor eller bagare.

Om utbildningen Programmet ger en yrkesexamen – perfekt för dig som vill gå direkt till jobb. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare. Yrkesutgången är kock eller servitris/servitör. Lär dig att laga mat från grunden på ett ekologiskt och hållbart sätt. Tillaga mat och servera gäster i skolans egen restaurang.

Om utbildningen Programmet ger en yrkesexamen – perfekt för dig som vill gå direkt till jobb. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare. Yrkesutgången är bagare/konditor. Lär dig processen från råvara till färdig produkt. Arbeta utifrån kundens önskemål och smak.

Praktik Gör praktik på Stockholms bästa restau­ ranger som t ex. Lilla Ego, Ulriksdals ­Värdshus och Edsbacka Krog.

Praktik Gör praktik på Stockholms bästa bagerier och konditorier, som Walhallabageriet, Thelins konditori, Grand Hôtel, Choklad­ fabriken, och Vetekatten.

ÅR 1 Lär dig grunderna kring allt från matlagning till hygien och service.

ÅR 1 Lär dig grunderna kring allt från konditori till hygien och service.

ÅR 2 Utbildningen skräddarsys efter din inriktning. Åtta veckors praktik på arbetsplats.

ÅR 2 Utbildningen skräddarsys efter din inriktning. Åtta veckors praktik på arbetsplats.

ÅR 3 Sista året fokuserar du på förberedelse för arbetslivet. Ytterligare fördjupning och praktik.

ÅR 3 Sista året fokuserar du på förberedelse för arbetslivet. Ytterligare fördjupning och praktik.

Kursexempel Matlagning 1, 2, 3, servering 1, drycker och barteknik, konditori, entreprenörskap och praktisk marknadsföring. Möjliga framtida yrken Kock, bartender, arbete i matsal med ­service och drycker eller egenföretagare.

Daniel Karlsson/ESYLUX

Vilket program passar dig bäst?

Om utbildningen Läs in grundskoleämnen du saknar för behörighet till gymnasiet, samtidigt som du går på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Du får en individuell studieplan och extra stöd utifrån dina förutsättningar. Du är också ute på praktik i sammanlagt 18 veckor.

Kursexempel Bageri, konditori, choklad och konfektyr, entreprenörskap, service och bemötande. Möjliga framtida yrken Bagare, konditor, med delikatesser eller som egenföretagare.

I helt nya lokaler Vi finns i nyrenoverade lokaler vid Hornsbergs strand på Kungsholmen. Allt från tekniken i klassrummet till skolrestaurangen och miljön i uppehållsrummen är utformat med elevens utveckling och hälsa i fokus.

”Det känns verkligen att den här skolan förbereder oss för framtiden.” Elev, restaurangprogrammet

Läs mer på grillska.se/ kungsholmen


Välkommen till Grillska!

Foto: Gustav Lorenz och Maja Brand.

Varför Grillska?

Vi utbildar Stockholms sociala entreprenörer inom ekonomi, restaurang och bageri/konditori. Här möter du behöriga och välutbildade lärare med ett gemensamt arbetssätt som gynnar lärande. Du erbjuds praktik med stark förankring i branschen, fältstudier efter inriktning och en framgångsrik pedagogik. Vi finns i helt nya, funktionella och fräscha lokaler på Kungsholmen, nära vackra Hornsbergs Strand.

av alla studenter tar examen.

På Grillska arbetar vi med en pedagogisk modell, som har följande kännetecken: Mentorspass där du bland annat arbetar med motivation och självledarskap. Hälsofrämjande aktiviteter för studiemotivation, hållbara levnadsvanor och balans i livet.

På Grillska arbetar vi efter en pedagogisk modell med fokus på lärande och kunskapsutveckling. Utbildningarna utmärks av samhällsengagemang, entreprenörskap och hälsa, och har en tydlig verklighetsanknytning, oavsett vilket program du väljer. Vi satsar på en elevhälsa som finns här för dig och stöttar när du behöver. Vi vill vara den bästa skolan för dig som väljer oss. Här finns en levande värdegrund som utgår från allas lika värde. Medmänsklighet och tolerans är grundläggande för oss – alla ska få möjlighet att växa. Därför sätter vi stort värde på det personliga mötet. Vi vill att du ska lyckas och genom höga förväntningar både på dig och på oss själva ger vi dig de bästa förutsättningarna. Målet är att du ska ta studenten med goda kunskaper, en positiv självbild, ett samhällsengagemang och en vilja att bidra till ett bättre samhälle för alla.

94% Sammanhållna lektionspass ger färre salsbyten, arbetsro och varierat arbete. Omvärldssamtal där du får reflektera kring aktuella samhällsfrågor.

” Utbildning handlar om så mycket mer än betyg, det handlar också om att bli vuxen, att ta ägarskap över sitt liv och om möjligheterna som väntar efter gymnasiet. För mig är det viktigt.”

Värdeskapande lärande där du skapar värde eller nytta för någon annan, ger ökad motivation och engagemang.

Erika Bosta, rektor Grillska Gymnasiet Kungsholmen Lindhagensgatan 124b 112 51 Stockholm 08-684 236 80 grillska.se/kungsholmen kungsholmen@grillska.se

Datum för öppet hus Se grillska.se/kungsholmen för tider och datum. Prova oss! Är du nyfiken på hur en skoldag ser ut hos oss? Boka en provapå-dag! Kontakta din SYV eller mejla kungsholmen@grillska.se

Följ oss! Se vad som händer på skolan genom att följa oss här: /grillskakungsholmen /grillskagymnasietkungsholmen

Förberedande volontärutbildning i åk 1 hos den lokala stadsmissionen ger insikt i hur du kan engagera dig i och bidra till ett mänskligare samhälle. Möjlighet att driva UF-företag med socialt/hållbart perspektiv i årskurs 2.

Skolan där eleverna är nöjda Vi är sedan länge kända som restaurangskolan med Stockholms nöjdaste elever, med välutbildade lärare och stark förankring i branschen. På ekonomiprogrammet får du inrikta dig inom social economy och bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle. Läs mer på grillska.se/kungsholmen

SMS:a GYVAL till 72660, för upp­ dateringar i sms!

Nyfiken på att veta mer om vår skola? Scanna koden för mer info!

Grillska Gymnasiet är en friskola som drivs av Stadsmissionens ­Skolstiftelse – en av Sveriges största idéburna skolaktörer. Läs mer på: grillska.se/om-­ stadsmissionens-skolstiftelse