a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Forår 2020 ALLERØD I FREDENSBORG I FURESØ I GENTOFTE I GRIBSKOV I HALSNÆS I HELSINGØR I HILLERØD I HØRSHOLM

Have

Hegnsholt Gods

Hornsleth

Motion

Gavnø Slot

Lola Jensen

Cityringen

Økonomi

Rasmus Tantholdt

Chokolade

Tegning og maling

Foto

Mad

Keramik

Grøndahl Rejse Italien

Gravid og efterfødsel

F0F Nord og FOF Gentofte er fusioneret og hedder nu

Nord

Stéphanie Surrugue

Sejlads

Lis Sørensen

sjælland


Indhold Foredrag | Caféer Teaterture

Velkommen til FOF Nordsjælland

3 16

Når nytårsraketterne skydes af og indleder et nyt årti, skyder vi også gang i FOF Nordsjælland, som er en fusion mellem FOF Gentofte og FOF Nord.

Ture | Rundvisninger 17 Rejser

30

Mad

32

Kreative fag

36

Udeliv

46

Kommunikation | Litteratur

48

Sprog

49

Foto | IT

52

Bridge

53

Musik | Sang

54

Krop | Motion

58

Motion små hold

68

Gravid | Efterfødsel

72

Og hvorfor nu det, tænker du måske? Vi har i mange år haft et tæt samarbejde, og nu går vi hele vejen og slår kræfterne og kompetencerne sammen, så vi fremover kan tilbyde flere og bedre kurser, foredrag og udflugter. Men derudover vil du som deltager ikke komme til at mærke de store forandringer, idet vores dygtige undervisere fortsætter.

Vi gør os umage. Hvis du er tilfreds med os, så sig det til dem du kender, og er du utilfreds, så sig det til os. Vi glæder os til at se dig. Velkommen! Bernadette Follmann Skoleleder Gribskov

Helsingør

Halsnæs Fredensborg

Du sidder med FOF Nordsjællands første program i hænderne. Som du kan se, er det væsentligt tykkere end det plejer, og det bugner med et væld af tilbud inden for alle mulige interesser, så det kan

Hillerød Hørsholm Allerød

Furesø

Gentofte

Praktiske oplysninger Tilmelding

Du tilmelder dig på www.fof-nordsjaelland.dk, tlf. 3963 7010 eller i FOF Huset på Ordrupvej 60, 2920 Charlottenlund (adgangsforhold for kørestolsbrugere – se desuden www.godadgang.dk).

Børn | Unge | Familie 74

Du modtager en bekræftelse fra os. Din tilmelding er først endelig, når vi har modtaget betalingen. Du er meget velkommen hos os, selvom du ikke bor i de kommuner, hvor vi har undervisning.

Kontortid

Mandag-torsdag: kl. 10.00-15.00 Fredage i januar: kl. 10.00-14.00 Lukket i skoleferierne

Reduceret pris Layout: www.tramperiet.dk

2 TLF. 3963 7010

være helt svært at vælge. Det behøver du heldigvis ikke, for du er meget velkommen på alt det, der inspirerer dig!

Gentofte kommune giver 25% rabat på undervisning i kommunen inden for Folkeoplysningsloven til egne borgere, der er pensionister, efterlønsmodtagere, arbejdsledige eller studerende. Gælder ikke entré, bus, forplejning o.lign.

Framelding

Hvis du fortryder en tilmelding, kan du få dit kursusgebyr retur helt op til 2 uger, inden kurset starter, fratrukket et administrationsgebyr

på 95 kr. Gælder dog ikke teaterbilletter, rejser og særlige arrangementer. Hvis et kursus ikke kan oprettes, refunderer vi automatisk det fulde kursusgebyr.

Force majeure

Vi fralægger os ansvaret for ikke gennemført undervisning, i situationer, som vi ikke har kontrol over eller ikke kan forudsige. Vi tager forbehold for trykfejl, ændring af underviser og sted samt for aflysninger/forlængelser pga. sygdom m.m.

Her underviser vi

En del af vores undervisning foregår i FOF Huset på Ordrupvej. Vi benytter også kommunale lokaler på skoler, behandlingssteder, idrætsanlæg m.m., ligesom vi har samarbejde med private firmaer i alle vores 9 kommuner.

Nyhedsmail

Vi udsender jævnligt en nyhedsmail med inspiration til vores tilbud. Kontakt os hvis du ønsker at modtage vores nyhedsmail. Du er også meget velkommen til at følge os på Facebook eller Instagram.


FOF Nordsjællan d søger frivillige værter/værtind er til foredrag og arrangementer. Ring 3963 7010.

Rasmus Tantholdt

Kirsten Lehfeldt

Svend Brinkmann

Rasmus Tantholdt er international korrespondent for TV2 i krigs- og katastrofeområder og har dækket krigen i Irak, Afghanistan og flygtningekrisen i Europa. Selv føler Rasmus Tantholdt, at han har oplevet hvad andre oplever på tre-fire liv. Han er blevet belønnet med adskillige priser for sit arbejde.

I kølvandet på bestselleren Kirsten Lehfeldt - en biografi af Jacob Wendt Jensen kan du nu møde skuespiller Kirsten Lehfeldt, når hun fortæller åbenhjertigt om sine 50 år i show business i samtale med forfatter og journalist Jacob Wendt Jensen.

Kend dig selv! stod der over Apollontemplet i Delfi i det gamle Grækenland. I nyere tid anses selvudvikling som en nødvendighed, ikke bare i privatlivet, men også på arbejdet. Men at kende sig selv som et menneske er et dannelsesprojekt, som er noget andet end individuel selvudvikling.

Med åbne øjne

Rasmus Tantholdt fortæller bl.a. om krigene i Afghanistan og Irak, Islamisk Stat og om lige Nordkorea. Hans fokus er det Friviilforedraget s. Hvor e menneskelige - dilemmaerne oggpresset: ø s r e mange katastrofer kanrtman stå midt i uden at væ akt på gribe ind? Dette foredrag ertbaseret bogen Kon å Med åbne øjne, som hanohar i samars pskrevet bejde med Andreas Fugl Thøgersen. 3 70 1 0

3 96

2010090 Mandag 9/3 · 19.00-21.00 Vallerødskolen kr. 150,-

RUNGSTED

Karriere og privatliv

Hvad er et menneske?

Kirsten Lehfeldt fortæller om sine succeser og fiaskoer og sin gang på jord som menneske, mor og mormor og om at være både købmand, legebarn og levemenneske og føle sig kaldet som skuespiller. Glæd dig til en dejlig aften i selskab med én af Danmarks største humorister.

2010010 Torsdag 27/2 · 19.00-21.00 Gentofte Hovedbibliotek kr. 175,-

HELLERUP

Hvad er egentlig et menneske? Og hvordan realiserer man sin menneskelighed? Disse spørgsmål søger Svend Brinkmann at besvare i foredraget, der baserer sig på hans seneste bog. Svend Brinkmann er professor i psykologi på Aalborg Universitet. Hans forskning foregår i grænsefladen mellem psykologi, filosofi og kulturanalyse.

2010050 Mandag 2/3 · 19.00-21.00 Kulturværftet kr. 195,-

HELSINGØR

Læs mere om foredrag på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-N ORD SJAE L L AN D . DK

3


Claus Dalby Sund og grøn

I marts 2018 valgte Claus Dalby at tage (gryde)skeen i den anden hånd og lægge kosten om. Den alt for fede og søde mad blev erstattet af ikke alene sunde, men også smukke salater, supper og andre plantebaserede retter. Det resulterede i et vægttab på 40 kilo, og Claus Dalby udgav bogen Slank. Plantemad fra mit grønne køkken og efterfølgeren Hold vægten. I foredraget beretter Claus Dalby om sin rejse frem mod et sundere, grønnere og mere bæredygtigt liv og deler ud af sine personlige erfaringer. Claus Dalby er en dansk forlægger (Klematis) og forfatter med stor passion for havedyrkning.

2010120 Onsdag 11/3 · 18.30-20.30 Farum Kulturhus kr. 150,-

MARTS Stéphanie Surrugue I øjenhøjde

Stéphanie Surrugue er meget mere end den professionelle, internationale korrespondent, vi kender fra TV. I manges øjne har hun et vildt liv, interviewer præsidenter og de kongelige. Men manden på gaden er ligeså vigtig for hende. Hun er halvt fransk, halvt dansk. Hun bor i Paris, drikker champagne og går i stiletter næsten hver dag. Men hun er altid i øjenhøjde med dem, hun møder på sin vej. I et interview med Michèle Bellaiche fortæller Stéphanie Surrugue om sit liv, arbejdet og de sjove anekdoter fra en imponerende karriere.

2010020 Onsdag 11/3 · 19.00-21.00 Gentofte Hovedbibliotek kr. 175,-

HELLERUP

FARUM

Karen Marie Lillelund Hold balancen - nyd livet

Livet er ikke en generalprøve med døden som premiere. Alligevel føles det indimellem, som om vi bare ræser afsted i forsøget på at nå en eller anden mållinje og glemmer at nyde vejen derhen. Ifølge sygeplejersken Bronnie Ware, som i en årrække har talt med patienter på deres dødsleje, er en af de mest almindelige fortrydelser denne: Jeg ville ønske, at jeg havde tilladt mig selv at være mere lykkelig. Uden løftede pegefingre giver Karen Marie underholdende inspiration og måske et venligt skub til at leve livet fuldt ud, mens vi har det, og sørge for at få lidt med af det hele: Kærlighed, karriere, familie, sundhed og meget mere.

2010060 Tirsdag 24/3 · 19.00-20.30 Kulturværftet kr. 175,-

HELSINGØR

Rasmus Krath Eventyrshow

Rasmus Krath har i 20 år rejst over hele kloden i en søgen efter menneskets og geografiens mangfoldighed. Nu samler han trådene i dette forrygende show - en pallette af de bedste oplevelser fra rejserne og beretningen om, hvordan det kan lade sig gøre at leve som eventyrer i dagens Danmark. Rasmus er medlem af Eventyrernes Klub og trækker derigennem tråde til tidligere store danske eventyrere. Så læn dig tilbage i sædet og gør dig klar til at blive forført af verden, eventyret og en sublim fortælling krydret med vilde, faretruende og sjove oplevelser fra en af Danmarks mest erfarne foredragsholdere.

2010110 Tirsdag 24/3 · 19.00-21.00 Allerød Bibliotek og Kulturhus kr. 125,-

4 TLF. 3963 7010

ALLERØD


Henrik Day Poulsen

Hverdagens psykopater - indblik i en følelseskold sjæl Vi kender alle ordet psykopat. De fleste finder ordet nedladende og måske gammeldags. Men hvad dækker begrebet over? Undersøgelser viser, at 2-3% af befolkningen opfylder de lægelige kriterier for psykopati. De spektakulære sager fra medierne er således kun en lille del af det samlede billede. Psykopater lyver, manipulerer og mangler empati. Men hvad stiller vi op med dem? Hvordan kan du beskytte dig selv, hvis du arbejder eller er gift med en? Henrik Day Poulsen arbejder som overlæge på Psykiatrisk Center København. Han var i fire år tilknyttet Justitsministeriets Retspsykiatriske Klinik.

2010100 Torsdag 26/3 · 19.00-21.00 Vallerødskolen kr. 150,-

RUNGSTED

2010130 Tirsdag 31/3 · 18.30-20.30 Farum Kulturhus Kr. 150,-

FARUM

Michèle Bellaiche

Demens. Glemmer du, så husker jeg Et foredrag om demens til pårørende. Op mod 400.000 danskere er nære pårørende til en person, der har en demenssygdom. Michèle Bellaiche er én af dem. Hun taler åbent om, hvordan hun opdagede sin mors begyndende tegn på demens, hvordan hun i lang tid benægtede det, og hvad hun kunne have gjort for at hjælpe sin mor til et bedre liv med demens.

Lis Sørensen

I samtale om livet og musikken Lis Sørensen har lagt stemme til danskernes liv i fem årtier. Og i 2019 gav hun endelig stemme til sin egen fortælling i selvbiografien Jeg er kommet for at synge. I forlængelse af bogen tager Lis Sørensen for første gang på foredragsturné. I samtale med bogens forfatter, Danni Travn, vil hun fortælle om at finde sin vej som kunstner og kvinde. Fra den spæde begyndelse som sømandens datter i Brabrand over tiden med banebrydende Shit & Chanel til en vidtfavnende solokarriere, hvor hun har opnået stor succes, men også har måttet kæmpe for sin plads.

2010040 Torsdag 26/3 · 19.00-20.45 Frederiksborg Centret kr. 195,-

HILLERØD

I dette meget rørende foredrag kommer du helt tæt på symptomerne og de svære situationer og følelser, der kan fylde hos pårørende til demente. TV-værten Michèle Bellaiche står bag TV2-dokumentaren Når hjernen svigter.

2010070 Mandag 30/3 · 19.00-21.00

Kulturværftet kr. 150,- HELSINGØR

Lola Jensen

Familien Danmarks hverdag på en humoristisk spids Alle forældre vil deres børn det bedste. Det er bare ikke altid at tanke og handling stemmer overens, måske fordi stress, dårlig samvittighed og tvivl overhaler de gode intentioner. Hvad betyder det for mit barn at se TV? Hvad tid skal de i seng? Hvad med de svære emner, kammeraterne og mobning? Hvordan gør man sit barn til en god kammerat? Spørgsmålene er mange, svarene måske ligeså. Vi har inviteret familievejleder Lola Jensen, kendt fra TV2’s Go’morgen Danmark, til et underholdende foredrag for på en konkret og provokerende, men også glad og opløftende måde at give os inspiration til mere sikker handling som forældre. Lola Jensen er socialpædagog, forfatter og familievejleder.

2010140 Onsdag 1/4 · 19.00-21.00

Gribskov Kultursal kr. 150,-

HELSINGE

Læs mere om foredrag på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-NORD SJAE L L AN D . DK

5


Jacob Holdt

Kristian von Hornsleth Jan E. Larsen Rejsen ind i kunsten

Kina 2020 - mareridt og mirakel

Alle kender Jacob Holdt og hans Amerikanske Billeder. Et værk som redefinerede opfattelsen af underklassen i USA, men også blev synonym med Jacob Holdts eget liv som langskægget provokatør, fotograf og aktivist. Men hvorfra kommer hans nysgerrighed, hans uforbeholdne møde med andre mennesker og hans filosofi om at sige ja til alle, han møder på sin vej? Hvad er han selv rundet af?

Kristian von Hornsleth bliver kaldt dansk kunsts enfant terrible og førsteprovokatør. Han rykker grænserne for, hvad der er tilladt i kunstens verden, og har både fans og kritikere. Han er filosof, kunstner og uddannet arkitekt. Udover farvestrålende malerier skaber han også keramik og skulpturer. Hans projekter er kontroversielle og konfronterende: Senest projektet på Strandvejen i Hellerup, hvor hjemløse placeret i glasmontrer havde til formål at sætte fokus på uligheden i vores samfund.

Fra 2020 indfører Kina et system, der skal overvåge og kontrollere samtlige 1,4 mia. indbyggere. Et pointsystem skal afgøre, om kineserne kan få lov til at rejse med fly, komme frem i boligkøen eller blive nægtet at tegne en forsikring. Den magtfulde livstidspræsident Xi Jinping har samtidig ambitioner om, at Kina opnår stormagtsstatus i verdensøkonomi, militærmagt og nye teknologier.

Om at sige JA

I sine erindringer (2019) fortæller Jacob Holdt om sin opvækst i en præstegård i Vestjylland, en turbulent ungdom og ’flugten’ til USA som 23-årig. Med udgangspunkt i sine erindringer tager Jacob Holdt os denne aften med bag om historien.

2010025 Torsdag 2/4 · 19.00-21.00 Gentofte Hovedbibliotek kr. 150,-

6 TLF. 3963 7010

HELLERUP

Hornsleth fortæller om sin rejse ind i kunsten, succeserne og skandalerne, værkerne og udstillingerne og meget mere.

2010080 Torsdag 16/4 · 19.00-21.00 Humlebæk Bibliotek kr. 150,-

HUMLEBÆK

Jan E. Larsen har mange års erfaring som TV-korrespondent og har stor indsigt i politik og kinesisk familie- og arbejdsliv. Han formidler overraskende billeder af dagens Kina, - et land fyldt med store paradokser.

2010030 Torsdag 23/4 · 19.00-21.00 Gentofte Hovedbibliotek kr. 150,-

HELLERUP


Naturvidenskab Experimentariums tidligere direktør Asger Høeg har planlagt foredrag med tre fremragende naturvidenskabelige foredragsholdere. I pausen byder vi på et glas vin eller vand. Aftenen afsluttes med en engageret debat styret af værten Asger Høeg.

Af Emil Hougaard

Katherine Richardson

Tina Ibsen

Hvordan løser vi klima udfordringen? Vi mennesker bliver rige ved at bruge jordens ressourcer, og de ressourcer er begrænsede. Vi har indtil nu ikke respekteret denne begrænsning. Derfor er det nødvendigt, at der indføres kost-effektivitet i alt det, vi laver. Da jordens ressourcer er vores ægte valuta, skal der nu fokuseres på at sikre, at forøgelser i menneskelig velstand sker med færrest mulige miljøomkostninger.

Hvor kommer du fra? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv, men hvis du i sandhed skal finde et svar, må du starte ved universets begyndelse ved Big Bang for 13,8 milliarder år siden! De byggesten, som vi mennesker består af, kommer nemlig fra universet og er gennem 13,8 milliarder års dramatisk historie blevet til dig.

Klima og bæredygtighed

Katherine Richardson vil fortælle om klimaforandringerne og reduktionen af jordens bio diversitet, samt hvad der kan gøres for at reducere vores indhug i jordens naturkapital. Hun er professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Centre, Københavns Universitet. Hun forsker i klimaforandringernes påvirkning af havmiljøet og er tidligere formand for Klimakommissionen.

Fortællinger om Universet

Vi skal igennem stjernernes dannelse og forbi voldsomme supernovaer, som bringer både liv og død. Tina Ibsen er astrofysiker, en fantastisk formidler og har udgivet en stærkt rost bog Fortællinger om Universet. Hun fortæller om menneskets dramatiske historie fra begyndelsen i Big Bang op til i dag.

2010160 Torsdag 23/4 · 19.00-21.00 Frederiksborg Byskole kr. 175,- (inkl. 1 glas vin/vand)

HILLERØD

Gunver Lystbæk Vestergård

Exoplaneter og Jordtvillinger Er der liv derude? Om opdagelsen af exoplaneter og jagten på en jordtvilling. Vi står midt i en ny videnskabelig revolution. For bare 25 år siden troede vi, at solsystemet, jorden og de syv andre planeter var unikke. Nu ved vi, at der er milliarder af planeter i Mælkevejen, og mange ligner Jorden! Men nogle er tungere end bly, lette som flamingo, varmere end solen, mørkere end kul. Nogle er vandverdener, lavaplaneter, kanonkugler, dampkloder eller måske lavet af diamant. Det er en fascinerende historie om at lede efter liv i genskinnet fra exoplaneterne, mikrosatellitter, lyssejl og verdens største laser. Gunver L. Vestergård er forfatter til bogen Fjerne kloder.

Dronning Margrethe tildelte hende i november 2019 Ebbe Muncks hæderspris for sit enorme arbejde med klimaforandringer.

2010155 Tirsdag 21/4 · 19.00-21.00

2010150 Onsdag 26/2 · 19.00-21.00

2010170 Tirsdag 19/5 · 19.00-21.00

Gentofte Hovedbibliotek kr. 175,- (inkl. 1 glas vin/vand)

HELLERUP

2010165 Mandag 27/4 · 19.00-21.00 Kulturværftet kr. 175,- (inkl. 1 glas vin/vand)

HELSINGØR

Humlebæk Bibliotek kr. 175,- (inkl. 1 glas vin/vand)

FOF Nordsjællan d søger frivillige værter/værtind er til foredrag og arrangementer. Ring 3963 7010.

Gentofte Hovedbibliotek kr. 175,- (inkl. 1 glas vin/vand)

HUMLEBÆK HELLERUP

L æs mere om foredrag på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-N ORD SJAE L L AN D . DK

7


Priv

Mediet Marzcia Techau Marzcia Techau er kendt fra Ånderne vender tilbage på TV3 og fra DR2 og TV2 med programmer om afdødekontakt og healing.

Mediet Marzcia - Spiritualitet og stresshåndtering

Mediet Marzcia - Sensitive mennesker

Styrk din indre ro og nedreguler dit stressniveau - hjælp til selvhjælp. Brug din spiritualitet til at finde indre ro, opladning og guidning. Foredraget vil indeholde en selvhealingsmeditation, viden om hvorfor du reagerer, som du gør på andre mennesker og stress situationer, og hjælp til at håndtere det.

Dette foredrag henvender sig til særligt sensitive mennesker, som har lyst til at vide mere om, hvordan deres følsomhed kan blive til en gave. Hvordan du mere bevidst, gennem kontakt med dig selv, kan kontakte healingsenergi og modtage inspiration fra den åndelige verden.

Marzcia Techau

Det er NU, det er tid til at få et liv, du trives i, hvor du har krop, tanker, følelser og sjæl i god dialog med hinanden. Mærk dig selv, lev livet og følg din vej.

2010190 Tirsdag 25/2 · 19.00-21.00 Kulturstation 3050 kr. 150,-

HUMLEBÆK

Marzcia Techau

Denne aften vil give dig konkrete værktøjer til at komme bedre igennem hverdagen og bruge din fine følsomhed til at være i kontakt med en energikilde, der kan fylde dig op. Du får en forståelse for, hvorfor lige netop du med den empati, du har, er meget vigtig i det arbejde, du har, og hvorfor det er så krævende for dig at være i så tæt kontakt med andre mennesker.

2010200 Tirsdag 24/3 · 18.30-20.30 Farum Kulturhus kr. 150,-

Engleaften med mediet Marzcia Denne aften vil dreje sig om, hvordan Marzcia selv bruger kontakten til engle i sin hverdag, i healingerne og som guider i sit arbejde med andre mennesker. Der vil være en meditation i løbet af aftenen. Velkommen ind i et andet univers, hvor den logiske verden ikke længere kan følge med. kr. 150,-

2010180 Torsdag 26/3 · 19.00-21.00 Gentofte Hovedbibliotek

CHARLOTTENLUND

2010185 Onsdag 22/4 · 19.00-21.00 Helsinge Kulturhus

HELSINGE

FARUM

Mediet Marzcia - Styrk din intuition Marzcia Techau

Karsten Engmann Jensen er stifter af Pengeministeriet, som rådgiver mennesker om opsparing, investering og optimering af pensionsudbetalingerne. Han er uddannet økonom fra bl.a Københavns Universitet og er kendt som DR’s økonomiske ekspert.

Foredraget omhandler, hvordan du kan komme i bedre kontakt med din intuition eller mavefornemmelse, både ud fra en spirituel tilgang men også via meditation eller andre redskaber, hvor du kan afkode dine autopilot – tanker/mønstre og komme ind i essensen af, hvad der er rigtigt for dig at gøre, og hvilke valg der vil være gode for dig. Mediet Marzcia fortæller om, hvordan du kan integrere disse redskaber i dit liv og styrke din kontakt til din intuition. Hvis du lytter, er der sjældent noget, der er tilfældigt. Vejen er din, hvis du ser den. Kom og vær med til en inspirerende aften.

2010195 Tirsdag 26/5 · 19.00-21.00 Allerød Bibliotek Og Kulturhus kr. 150,-

8 TLF. 3963 7010

Uffe Dreiser er en garvet herre i finansverdenen, udlært i Danske Bank og har arbejdet både nationalt og internationalt i nogle af verdens største finanscentre. Han er løbende på Børsen Play med kommentarer og medvirkede i bogen Daytrader. Uffe deler ud af sin viden omkring aktier og swing trading. Han vil blandt andet indføre dig i den tekniske analyse, han selv benytter, når han handler.

ALLERØD

Axel Steuch er forfatter til bogen Vinderstrategier i aktiemarkedet. Han har 40 års erfaring med investering i de finansielle markeder og fra erhvervslivet, bl.a. som konsulent for Verdensbanken, direktør for investeringsforeningen PrivatInvest og direktør for AMA Asset Management.


vatøkonomi Tjen penge udenom din bank Karsten Engmann Jensen

Ønsker du flere penge til dig selv? Er du træt af bankens skjulte priser? Plejer banken egne interesser frem for dine? Styr din bank og dine egne penge. Du får gode råd til at spare bedre og billigere op - uden om din bank. Så får du mange flere penge til fritid og forbrug.

Få mest ud af dine pensionspenge

Karsten Engmann Jensen

Kurset er til dig, der er tæt på at gå på pension. Der er mange tusind kroner til forskel på, om du planlægger din pension eller blot tager den, som den kommer.

Vi diskuterer de mange input, og vi tager os tid til at snakke om, hvordan vi selv ønsker, at vores økonomi skal se ud - nu og mange år frem.

Vi skal tale om en udbetalingsplan og om, hvornår det er optimalt at trække sig tilbage. Hvad skal du huske i den svære overgangsfase og hvordan planlægger du dine udbetalinger de næste mange år? Hvordan får du mest muligt ud af din bolig, uden at banken blander sig?

2010210 Tirsdag 21/1 · 17.00-20.00

2010230 Torsdag 12/3 · 17.00-20.00

FOF Huset kr. 205,- / * 155,-

CHARLOTTENLUND

Boost din formue før du går på pension

Frederiksborg Byskole kr. 205,-

HILLERØD

2010225 Tirsdag 15/9 · 17.00-20.00 FOF Huset kr. 205,- / * 155,-

CHARLOTTENDLUND

Karsten Engmann Jensen

Kurset er til dig, der vil planlægge din pensionsopsparing i god tid. Gør en god investering. Brug nogle timer med fokus på din pension. En investering, der både booster din formue og giver større tryghed om din tredje alder. En økonomisk plan giver nemlig langt flere penge til dig end mange små besparelser. Kom og vær med til en aften, hvor der er tid til at tale om optimering af din formue og udbetalinger.

2010220 Torsdag 20/2 · 17.00-20.00 Frederiksborg Byskole kr. 205,-

HILLERØD

2010215 Tirsdag 12/5 · 17.00-20.00 FOF Huset kr. 205,- / * 155,-

CHARLOTTENLUND

Boost din opsparing Klods Hans-metoden Karsten Engmann Jensen

Selv den mindste formue har ret til en god pleje. Du kan sagtens få meget mere ud af din opsparing, end det banken tilbyder. Køb en aktie for 50 kr., og du er i gang. Du slipper for bankens minusrente, og du lærer, hvordan du bedst optimerer din formue på en måde, som passer til dig - uden velmenende gode og dumme råd. Karsten Engmann Jensen er manden bag Klods Hans-metoden, der anviser den mest effektive måde at handle aktier, effektivt, billigt og med overblik.

2010235 Torsdag 26/3 · 17.00-20.00 FOF Huset kr. 205,- / * 155,-

CHARLOTTENLUND

2010240 Torsdag 23/4 · 17.00-20.00 * Gælder borgere i Gentofte kommune

Frederiksborg Byskole kr. 205,-

HILLERØD

Aktier for begyndere

Uffe Dreiser

Har du ikke handlet aktier før? På kurset får du en grundlæggende introduktion til aktier og værdipapirmarkedet. Hvordan handler du aktier og finder de bedste aktier at købe? Vi taler om risiko: Hvad skal du passe på? (Herunder stop loss og risk reward). Du hører om risiko/afkast. Du får introduktion til teknisk analyse. Kurset kræver ingen forudsætninger.

2010250 Søndag 19/1 · 09.00-14.00 FOF Huset kr. 305,- / * 230,-

CHARLOTTENLUND

Aktier og teknisk analyse Uffe Dreiser

Har du selv prøvet at købe aktier, men synes det er lidt svært, eller ønsker du bare mere indsigt i, hvordan du vælger de bedste aktier? Hvornår skal man købe og sælge? På kurset får du redskaber til at udvælge aktier med brug af teknisk analyse. Du bliver undervist i, hvordan du passer på dine penge, når du handler. Se undervisningsplan på www.fof-nordsjaelland.dk. Kurset er ikke for nybegyndere.

2010245 Tirsdag 17.30-20.30 FOF Huset 18/2, 25/2, 3/3, 10/3 kr. 730,- / * 550,-

CHARLOTTENLUND

Axels aktie- og investeringskursus Axel Steuch

Giver du dine investeringer en seriøs behandling og opmærksomhed? Lær at forvalte din opsparing ved investering i obligationer, investeringsbeviser og aktier med en enkel og praktisk metode.

2010255 Mandag 17.30-21.00 Rungsted Skole 24/2, 9/3, 23/3, 30/3, 20/4 kr. 1.075,-

RUNGSTED

WWW.FOF-N ORD SJAE L L AN D . DK

9


Lær hukommelsesteknik Lukas Hansen

Alt er tilladt – men med måde! Diætisthuset

Foredrag og workshop om mnemoteknik. Forestil dig at du uden problemer kan lære nyt, huske vigtige begivenheder, arbejdsopgaver, telefonnumre, indkøbslister eller andre ting på en nemmere og endda sjovere måde. Hvis du er bevidst om, hvordan din hukommelse fungerer, kan du med enkle teknikker opnå dette - og mere til! Det er bogstaveligt talt kun fantasien, der sætter grænser for, hvor man kan bruge husketeknikker i sin hverdag, både som studerende, i arbejdslivet eller socialt.

Hvordan sikrer du dig, at din krop får de vigtige næringsstoffer, når du lever enten vegansk, kødfrit eller vegetarisk m.m.? Kom og få konkrete svar i en ellers uoverskuelig jungle af kostråd. En diætist fra DiætistHuset vejleder uden løftede pegefingre og med fokus på at skabe holdbar livsstilsændring gennem viden og motivation. Foredrag uden pause.

Få tricks til at træne hjernen til at kunne huske meget mere, end du troede var muligt. Lukas Hansen studerer psykologi på Syddansk Universitet. Han har gennem flere år undervist og holdt foredrag om mnemoteknik.

2010315 Torsdag 30/4 · 19.00-20.30

2010320 Torsdag 19/3 · 19.00-20.30 Frederiksborg Byskole kr. 150,- FOF Huset kr. 150,- / * 115,-

HILLERØD CHARLOTTENLUND

2010375 Lørdag 7/3 · 11.00-13.30 Humlebæk Bibliotek kr. 250,-

HUMLEBÆK

Træn og spis din hjerne i topform

Helle Hein

Forårsrengøring af krop og sind Helle Hein

Foråret er ideelt til at rense ud - i vores boliger - og i vores krop og sind. Afgiftning af krop og sind kan være med til at give dig mere energi, større overskud, bedre fordøjelse samt smukkere og fastere hud. Kickstart din indre forårsrengøring. Vi starter med et mundtligt oplæg, hvor du får serveret en afgiftende juice. Derefter bliver du ført gennem øvelser, der støtter kroppens afgiftningsorganer og afgifter sindet. Pris inkl. foredrag, øvelser og en afgiftende juice.

2010330 Lørdag 4/4 · 10.00-13.00 FOF Huset kr. 375,- / * 290,-

10 TLF. 3963 7010

CHARLOTTENLUND

Din hjerne responderer på din livsstil. Du kan træne og spise din hjerne i topform, så du bliver bedre til at huske, koncentrere dig og bliver bedre til at tolerere stress. På den måde kan du undgå svækkelse af hjernen. Kurset starter med er mundtligt oplæg, og du får serveret et hjerneboost i form af et shot (økologisk). Derefter laver vi praktiske øvelser, der stimulerer og afspænder hjernen og giver den mulighed for at regenerere. Forslag til hjernestærk kost og livsstil. Pris inkl. foredrag, øvelser og 1 shot.

2010335 Lørdag 29/2 · 10.00-13.00 FOF Huset kr. 360,- / * 275,-

CHARLOTTENLUND


Spis dig fri for gigt Heidi Maria Schønberg

Rigtig mange mennesker er påvirket af gigt. Det kan ramme alle, og over 50% af 50 årige har det. Gigt udspringer ofte af inflammation, dvs. en kronisk betændelsestilstand, der giver ømme og stive led. Den gode nyhed er, at undersøgelser viser, at ledproblemer kan afhjælpes, hvis du spiser bestemte fødevarer. Nogle madvarer kan ligefrem smøre kroppen, så den bliver mere bevægelig. Få nyttig information til et bedre liv med gigt.

Stærke og sunde fødder Helle Hein

2010345 Lørdag 29/2 · 10.00-13.00 FOF Huset kr. 325,- / * 245,-

CHARLOTTENLUND

Fødderne er dit fundament og har betydning for hele resten af kroppen - også for din kropsholdning, din jordforbindelse og dit generelle velvære. Giv dine fødder et sundhedstjek samt lær at træne dine fødder i topform. Du får viden om føddernes anatomi og funktion og om de krav, dine fødder har til fodtøj. Vi laver øvelser, der træner, smidiggør og afspænder dine fødder.

CHARLOTTENLUND

Heidi Maria Schønberg

Er du fascineret af de ‘tilfældigheder’, du oplever i dit liv? Du går og tænker på en person fra din fortid, og vupti møder du ham på gaden. Psykoanalytikeren C.G. Jung opfattede disse tilsyneladende sammentræf som en nøgle til forståelsen af ‘noget større’. Vi sætter fokus på, hvorfor og hvornår tilfældigheder opstår, og hvordan vi selv kan tiltrække en perfekt timing af begivenheder, som kan hjælpe os i en positiv retning.

2010325 Tirsdag 17.00-18.30 FOF Huset 28/4, 5/5 kr. 340,- / * 255,-

Tror du på tilfældigheder?

* Gælder borgere i Gentofte kommune

2010340 Tirsdag 21/4 · 19.00-21.00 Kulturhus Trommen kr. 150,-

HØRSHOLM

Læs mere om foredrag på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

11


Fredagscaféen i Caféfored Charlottenlund Espergær

Vært: Mari-Ann Blok

I caféen får du serveret fortællinger og folkeoplysning hver anden fredag tilsat en sandwich og et glas vin.

Preben Kaas & Jørgen Ryg

En røvet datter kom frelst tilbage

XCCP. En identitetskrise på Østfronten

Bente Hatting Gjelten, mag.art. og forfatter.

Jan Tvernø, eventyrer og rejsearrangør

”En røvet datter, dybt begrædt, er kommen frelst tilbage!” hedder det i Henrik Pontoppidans smukke sang. 100-året for Genforeningen vil blive fejret overalt, og vi sætter fokus på romaner og erindringer, der skildrer tiden omkring 1920.

De fleste over 40 år husker den kolde krig. De færreste ved dog, hvilke mekanismer der trådte i kraft efter Sovjetunionens fald. Vi skal på en spændende, kontrastfyldt rejse.

Mellem revolution og verdenskrig

Kina 2020 – mirakel og mareridt

Lilo Sørensen, Kulturkompagniet Revolution og krig har altid haft stor indflydelse på de kulturelle strømninger. I årene efter revolutionerne i Paris i 1789, 1830 og 1848 begyndte publikum at dyrke 1800-tallets romantik, de stærke følelser og dramaet.

Dansk revy gennem 170 år Syng for livet - mit liv med salmer og sange Erik Norman Svendsen

Tidl. kongelig konfessionarius og biskop Erik Norman Svendsen var formand for den kommission, der stod for den nuværende danske salmebog 2002, og vi skal høre de bedste historier bag vores salmer og sange.

En mosaik af mennesker og meninger Lone Bastholm, tidl. skuespilchef

Vi formes alle af livet. Hvor meget kan vi forme vores eget liv? Lone Bastholm fortæller om nogle af de mennesker og tildragelser, der har været med til at forme hendes liv og arbejde. * Gælder borgere i Gentofte kommune 12 TLF. 3963 7010

Europa rundt i Charlie

Anne Zibrandtsen, FOF-leder i Vejle, Horsens og Hedensted Hun gjorde det, de fleste nøjes med at drømme om. Anne Zibrandtsen tog syv måneders orlov og begav sig ud i det blå - på må og få. Bag rattet i sit elskede folkevognsrugbrød Charlie. Pris inkl. foredrag, sandwich og 1 glas vin

En ny dag truer – udnyt den!

Fredag kl. 10.00-12.00 6 gange · kr. 1.265,- / * 1005,FOF Huset CHARLOTTENLUND

Hold 2010260

10/1, 24/1, 7/2, 28/2, 13/3, 27/3

Hold 2010265

17/1, 31/1, 21/2, 6/3, 20/3, 3/4

L æs mere om foredrag på www.fof-nordsjaelland.dk


drag i rde Ole C. Larsen: Drengehjemmet Godhavn – skal/vil jeg aldrig glemme

Fysisk og psykisk terror, svigt og vanrøgt var en del af dagligdagen på børnehjemmet fra 1950-1975 under ledelse af en forstander, som beskrives som en satan af Godhavnsdrengene. Denne forstander har Ole mødt som ansat i politiet, hvor han kørte flygtede drenge tilbage til Godhavn.

Aktuel kunst

Vi nærstuderer to aktuelle udstillinger i selskab med cand.mag. i filosofi og kunsthistorie, billedkunstner Frederik Lindskov.

Stig Ulrichsen: Preben Kaas & Jørgen Ryg

Leonard Cohen – A crack in everything (Gl. Strand)

Hør Stig fortælle historien om deres opvækst, barndom, ungdom, det korte voksenliv, kvinderne, alkoholen, angsten og glæderne på deres vej igennem deres alt for korte live. Kom tæt på den formidable komik og de skrøbelige personer bag den.

Med 40 internationale samtidskunstnere og musikere, der fortolker Leonard Cohens musik og livsværk, ønsker Gl. Strand at sætte en helt ny standard for, hvordan det museale rum kan formidle mødet mellem musik, litteratur og kunst. Verdensnavne som Janet Cardiff, Candice Breitz, Moby og Julia Holter bidrager med værker, der skal undersøge og afdække Leonard Cohens store budskab: »There’s a crack in everything | that’s how the light gets in!«.

Jan Larsen: Kina 2020 – mirakel og mareridt

De opfører de vildeste byggerier og køber virksomheder og havne over hele verden. Målt i tal er Kina et mirakel. Men de indfører også et mareridtsagtigt overvågningssystem af hver eneste kineser. I en hverdag fyldt med forurening taler man om spøgelsesbyer og uligheder.

Objects of Wonder (AROS)

Nikolaj Andersen: Dansk revy gennem 170 år

En fortælling om landets største komikere på de skrå brædder og om underfundige og skælmske viser i stort tal. Cirkusrevyen har i de mange år lagt scene til nogle af de allerstørste revystjerner – tænk bare på Liva Weel, Osvald Helmuth, Marguerite Viby og Dirch Passer.

Leonard Cohen

I 1960’erne skete der væsentlige nybrud inden for skulpturen som kunstnerisk format. Kunstnerne i denne periode stod med arven fra surrealismen på den ene side og minimalismen på den anden, og resultatet blev en multifacetteret konceptkunst, der i princippet kunne indfange og udtrykke alle aspekter af samfundet.

David Guldager: En ny dag truer – udnyt den!

David Guldager vil på underholdende vis guide og fortælle om de seneste teknologiske tendenser, der er med til at hjælpe og gøre livet i alle aldre nemmere og bedre. Lær at udnytte teknologien som den er nu.

Objects of Wonder

2010860 Torsdag 11.00-12.45 Espergærde Bibliotek 6/2, 20/2, 5/3, 19/3, 2/4 kr. 495,-

Objects of Wonder er en stor international skulpturudstilling skabt i tæt samarbejde med Tate, London, med værker fra 1960’erne og frem til i dag. Det er første gang i ARoS’ historie, at museet viser en skulpturudstilling af denne kaliber med værker af blandt andre Louise Bourgeois, Yves Klein, Anish Kapoor, Damien Hirst, Anthony Caro, Mona Hatoum, Jeff Koons, Sarah Lucas og Ai Wei Wei.

2010290 Onsdag 18.30-20.30 Frederiksborg Byskole 4/3, 25/3 kr. 240,-

HILLERØD

ESPERGÆRDE

I pausen serveres der kaffe med kage til 20 kr. som betales på stedet

Objects of Wonder

L æs mere om foredrag på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

13


Mit Frankrig – Normandiet

Cand. mag i litteratur Jacqueline Rousselon Normandiet er en charmerende region med en enestående natur og en rig historie. Langs hele kysten finder man vidnesbyrd om et af verdenshistoriens mest dramatiske øjeblikke. Læs hele programmet på www.fof-nordsjaelland.dk. En rig historie og kulturarv: Fra vikingehøvdingen Rollo som blev hertug af Normandiet til Jeanne d’Arc. Anden verdenskrig udspillede sig på Normandiets strande den 6. juni 1944. Natur og kultur: Der er både landlig idyl og vilde kyster. På Côte d’Albâtre går de stejle klipper lige ned til de stenede strande. Fra La Manche til Mont-SaintMichel. Historiske bygningsværker i Rouen og bykernen i Le Havre. I Caen finder man Abbaye aux Dames fra Vilhelm Erobreren og dronning Mathilde. Impressionismens vugge: Det var i Le Havre, at Claude Monet i 1872 malede det berømte værk Impression, soleil levant (indtryk, solopgang), som gav retningen sit navn. Kunstelskere valfarter stadig til Giverny. En rig gastronomi: Gastronomien er mangefacetteret, omend de tre hovedprodukter er æbler, oste og skaldyr. Der er flere såkaldte cider-ruter og departementet Calvados, som den berømte æblebrændevin er opkaldt efter.

Berømte filmBerømte kulisser: Napoli og Calabriske Campania filmkulisser Giuliana Holm

Giuliana Holm

Lær Italien at kende gennem en rejse i italiensk films kulturelle temaer og locations. Foredragene foregår på dansk, men det italienske sprog benyttes. Forudsætninger på basisniveau i italiensk er en fordel, når filmen gennemgås, men det er ikke et krav.

1. Film: Badolato - Amata terra mia tra cielo e mare (2019) Område: Badolato - provinsen Catanzaro – Calabria.

Elena Ferrantes Napoli Område: Napoli, Ischia, Caserta og Gaeta Campania og Lazio regione Giuliana Holm sætter fokus på Ferrante og hendes filmatiserede Napoli-romaner, bl.a. Min geniale veninde og Besværende kærlighed, der har solgt 10 millioner bøger i 42 lande. Lidenskab, forbrydelse og Hollywood Område: Napoli og Caserta - Campania regionen I Napoli finder du en helt enestående rig kultur. Caserta slot har intet mindre end 1200 værelser. Hollywood har optaget mange film på dette slot. Vi går på opdagelse i området, hvor handlingerne i film som Leopardi, Gomorra, Star Wars, Engle og Dæmoner, Mission Impossible har fundet sted.

2010820 Fredag 15.30-17.30 FOF Huset 17/1, 24/1 kr. 300,- / * 225,-

2010280 Tirsdag 18.45-20.45 Kulturhus Trommen 18/2, 25/2, 3/3, 10/3 kr. 480,-

HØRSHOLM

2010281 Tirsdag 17.00-19.00 FOF Huset 17/3, 24/3, 31/3, 14/4 kr. 495,- / * 375,- 14 TLF. 3963 7010

CHARLOTTENLUND

* Gælder borgere i Gentofte kommune

CHARLOTTENLUND

Vi tager en tur til den uspolerede og autentiske middelalderby Badolato i Catanzaro provinsen. Der bor lidt over 3.000 indbyggere, og i sommerperioden befolkes området af yderligere 400-500 danskere og svenskere. 2. Film: A Ciambra (2017) Område: Gioia Tauro, provinsen Reggio Calabria, vest Calabria på den tyrreniske kyst. Filmen følger den fjortenårige Pio i den calabriske havneby Gioia Tauras slumkvarter, hvor den unge roma ikke har andre fremtidsudsigter end at blive kriminel. Vi ser den magiske realisme blandet med slumromantik, og hver gang skønheden baner sig vej frem på lærredet, bliver vi straks mindet om dens mørke side. 3. Film: Le quattro volte (2010) Område: Alessandria del Carretto, provinsen Cosenza, nordøst Calabria. Vi ser et poetisk billede af livets cyklus fra skønne naturområder, hvor der stadig findes de ubrudte traditioner i et tidsløst sted midt i i Calabriens frodige bjerge.

2010830 Fredag 15.30-17.30 FOF Huset 7/2, 21/2, 6/3 kr. 475,- / * 360,-

CHARLOTTENLUND

Læs mere om foredrag på www.fof-nordsjaelland.dk


Musik

Teaterklubben Teaterklubben Bente Hatting Gjelten Mag. art. Bente Hatting Gjelten gennemgår aktuelle stykker. Hvordan skal man vælge? Hvilken kritik er den rigtige? Den aktuelle opsætning, forfatter og scenografi m.m. gennemgås. Der tilbydes billetter til nogle af forestillingerne til reduceret pris.

5.februar

Italiensk operas Libretto

Så længe mit

Claudio Passilongo analyserer og oversætter de mest kendte librettoer, som næste altid er på italiensk.

2 på tur (Hippodromen)

Du får viden om historien, sproget og musikken f.eks. Tosca, Madame Butterfly, Don Giovanni, Traviata og Cavalleria Rusticana. Claudio Passilongo sætter fokus på de forskellige Så længe mit hjerte slår melodiske, strukturelle og harmoniske karakteristika ved denne opera og vil forklare det 2019-10-21 09:57 CEST sprog, librettist’en bruger. Undervisningen er på dansk, men det italienske sprog benyttes.

2010355 Søndag 10.00-14.00 FOF Huset 1/3, 8/3, 15/3, 22/3, 29/3 kr. 1.170,- / * 880,-

CHARLOTTENLUND

slår (Folketeatret)

Nostalgisk musical om giro 413’s favoritter som Glemmer du og Lille sommerfugl. Med bl.a. Sonja Oppenhagen og Tom Jensen.

Komponist og pianist Claudio Passilongo

Så længe mit hjerte slår - en hyldest til Giro 413 LILLE SOMMERFUGL ● RIGTIGE VENNER ● TO LYS PÅ ET BORD ● GLEMMER DU ● RØR VED MIG ● SKIBET SKAL SEJLE I NAT ● SE VENEDIG OG DØ ● GEM ET LILLE SMIL TIL DET BLI’R GRÅVEJR KØBENHAVNERPREMIERE DEN 16. JANUAR 2020 - HIPPODROMEN, NØRREGADE

Peter Schrøder og Kurt Ravn som to ældre herrer, der nægter at give op og flygter fra et hospital. I 2006 kåret som en af Frankrigs bedste nye komedier.

19. februar

Dance of the Vampires (Det ny Teater)

Skandinavienspremiere på teaterversion af Polansky-filmen The fearless Killers. Med bl.a. Peter Jorde og Julie Steincke.

Tilløkke, Otto (Hippodromen)

En hyldest til baggårdspumaen, et portræt af en af Danmarks største entertainere, Otto Brandenburg levendegjort af Jesper Lohmann.

4.marts

Lazarus (Skuespilhuset)

David Bowies succesforestilling om rumvæsenet Thomas, der er fange på jorden. Med bl.a. Laus Høybye og Johanne Louise Schmidt.

Det store stilehæfte (Husets teater)

Europa gennem ungarske Agota Kristofs spejl. Med Olaf Johannesen og Jens Albinus.

25.marts

Ludwig van Beethoven Mogens Wenzel Andreasen

I 2020 er det 250 år siden, Ludwig van Beethoven blev født. Han er en af musikkens største mestre og havde et vanskeligt liv og en hård skæbne. Men han sagde: ”Jeg griber skæbnen i struben og sejrer”. Og det gjorde han! Der vil blive fortalt om hans liv, hans skæbne og hans musik. Men også om samtidige komponister han traf, som hjalp og inspirerede ham, bl.a. W. A. Mozart, Joseph Haydn og Luigi Cherubini.

2010360 Torsdag 10.00-12.00

FOF Huset Start 16/1 10 gange · kr. 1.450,- / * 1.090,-CHARLOTTENLUND

OBS! Fællessangarrangementer (Beatles og gospel) se side 53

Mutter Courage og hendes børn (Skuespilhuset)

Brechts evigt aktuelle drama med bl.a. KarenLise Mynster og Søren Sætter-Lassen.

Leg med ild (Betty Nansen teatret)

Strindbergs spil om livet som erotisk kampplads. Med bl.a. Maria Rossing og Esben Smed.

2010275 Onsdag 10.00-11.30 FOF Huset 4 gange · kr. 655,- / * 495,-

CHARLOTTENLUND

* Gælder borgere i Gentofte kommune

Læs mere om foredrag på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

15


Teaterture

Vild med Dans på Østre Gasværk Vært: Bente Hatting Gjelten

TV-succesen - nu som forrygende musical! Vild med dans har tiltrukket seere gennem talrige sæsoner med spektakulær dans, eventyrlige kostumer og liveorkester. Nu har Østre Gasværk teater for første gang nogensinde omsat den verdensomspændende TV-succes til teater med de dygtige dansere, du kender fra TV. Medvirkende bl.a. Morten Kjeldgaard, Asta Björk, Niels Ellegaard og Camilla Bendix. Pris inkl. A-billet, introduktion, sandwich og 1 øl/vand. Mødested: Nyborggade 17, 2100 Kbh.

2010900 Søndag 1/3 · 13.45-17.30 kr. 660,-

MARTS

Natten er dagens mor på Folketeatret Vært: Bente Hatting Gjelten

Klassisk moderne familiedrama med stjerneskuespillerne Preben Kristensen og Ellen Hillingsø. Hør om vor tids vigtigste svenske dramatiker Lars Noren og hvorfor hans skuespil brænder sig ind i tilskuernes sind. Her er det delvis selvbiografiske drama fra 1982 om den stærke lungesyge kvinde over for en alkoholiseret mand. Pris inkl. A-billet, introduktion, sandwich og 1 øl/vand/vin. Mødested:Folketeatrets hovedindgang, Nørregade 39, 1165 Kbh.

2010930 Torsdag 16/4 · 18.00-22.15 kr. 595,-

Læs mere om foredrag på www.fof-nordsjaelland.dk 16 TLF. 3963 7010

APRIL


Byvandringer Med byhistoriker Allan Mylius Thomsen Historien om Amager – foredrag med spisning

Inkl. spisning

Byhistoriker Allan Mylius Thomsen fortæller historien om landbrugsog fiskerøen, der blev til arbejderøen, hvor parcelhuskvarterer og Kastrup Lufthavn overtog de grønne marker. Øen der i 1940’erne og 50’erne voksede til næsten dobbelt størrelse. En historie der bringer os frem til vore dages Amager. Aftenen består af et foredrag med spisning. Pris inkl. foredrag og middag, men ekskl. drikkevarer. Mødested: Teglkroen, Teglgårdsstræde 17, 1452 Kbh. K.

2011350 Onsdag 25/3 · 17.00-20.30 kr. 330,-

MARTS

Bohemernes Minefelt i det gamle København Omkring Nikolaj Kirke ligger det herostratisk berømte Minefelt. En samling af gamle huse fra 1700-tallet og ikke mindst værtshuse hvor de københavnske bohemer satte deres præg på bybilledet. Byhistorikeren Allan Mylius Thomsen vil føre os rundt i kvarteret, og vi kommer ind på et af de værtshuse, der har overlevet den moderne cafékultur. Pris inkl. guidet tur, men ekskl. drikkevarer. Mødested: Nikolaj Plads 10, 1067 Kbh. K.

2011360 Onsdag 15/4 · 17.00-19.00 kr. 195,-

APRIL

Københavns historie fra søsiden, Havnerundfart Københavns begyndelse fandt sted for 7.000 år siden ved den smalle naturhavn mellem Sjælland og Amager. Den er siden groet til en international storby og har sprængt alle sine historiske rammer. Byhistorikeren Allan Mylius Thomsen guider os i en af kanalrundfartens både gennem de mange års byudvikling. Vi oplever middelalderbyen, Frihavnen og de nye udviklingsområder, bl.a. Refshaleøen. Pris inkl. entré til båden og foredrag. Mødested: Strömma Ved Stranden 26, 1061 Kbh. K.

2011370 Søndag 3/5 · 10.50-13.00 kr. 340,-

MAJ

Læs mere om ture på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

17


Inkl. spisning

Carlsberg Byen

BIGs Amager Bakke – Copenhill

Frederik Lindskov

Frederik Lindskov

Tur gennem Carlsberg Byen - en ny urban zone midt i København. Vi tager ruten igennem det gamle og nye Carlsberg og ser den enestående forvandling til en moderne bydel. Vi kommer omkring elefantporten og Carls bryggeri, ser industrilevnet, Seksløberen og går forbi Lagerkælderbygning 3, som nu er forvandlet til et luksushotel. Vi går forbi de skelsættende laboratorier, hvor øl blev til videnskab, forbi legatboligerne - årets danske byggeri i 2017 - og får et kig indenfor i J.C. Jacobsens botaniske perle af en park. Mødested: Ved Elefantporten, Ny Carlsberg Vej 100, 1760 Kbh. V.

Københavns nye vartegn er såmænd en skibakke på et forbrændingsanlæg! Det er selvfølgelig Danmarks egen enfant terrible Bjarke Ingels, der har været på spil. Hør om visionerne og udfordringerne bag det rekorddyre projekt, der allerede inden åbning er lige dele økonomisk katastrofe og arkitektonisk mesterværk. Hør om hvordan man afbrænder 500.000 tons affald årligt uden lugtgener og blot en smule hvid røg. Hør om den blå, røde og sorte piste, der snor sig 450 meter ned ad anlægget, og om verdens højeste kunstige klatrevæg på hele 85 meter. Møde- og slutsted: Amager Bakke, Vindmøllevej 6, 2300 Kbh. S.

2011100 Søndag 19/4 · 11.00-13.00

2011130 Fredag 6/3 · 15.00-17.00

2011110 Fredag 15/5 · 16.00-18.00

2011140 Fredag 27/3 · 10.00-12.00

kr. 150,-

kr. 150,- / * 115,-

APRIL MAJ

kr. 270,- / * 205,-

kr. 270,-

MARTS MARTS

2011150 Onsdag 1/4 · 16.00-18.00 kr. 270,- / * 205,-

APRIL

Hotel Cabinn, Bymilen og Axel Towers – med frokost i Restaurant Trio Frederik Lindskov

Hotel Cabinn er Danmark største budget hotelkæde, med ærlige, gode og prisbillige værelser tæt på centrum. Hotellet er netop åbnet og ligger ved det grønne strøg “Bymilen” nær Kalvebod Brygge. Vi følger den spektakulære grønne kile forbi SEB Bank og Bernstorffgade. Vi ser på den vilde ombygning af den tidligere godsvognsterminal og postgrundsprojektet. Vi nyder en udsøgt frokost i restaurant Trio højt til vejrs i det nye stjernebyggeri Axel Towers. Her går man efter en Michelin stjerne, og det kan smages! Pris inkl. guidet byvandring og 2 retters lækker menu med et glas vin eller vand og brød ad libitum. Mødested: Hotel Cabinn Copenhagen, Arni Magnussons Gade 1, 1577 Kbh. V.

2011180 Fredag 13/3 · 11.00-14.00

MARTS

kr. 525,- / * 485,-

2011190 Fredag 26/6 · 11.00-14.00

JUNI

kr. 525,-

* Gælder borgere i Gentofte kommune

Frederik Lindskov er billedkunstner og cand.mag. i filosofi og kunsthistorie. Han får filosofi, kunst- og arkitekturhistorie til at gå op i en højere enhed. Læs mere om turene på www.fofnordsjaelland. dk

18 TLF. 3963 7010


Sydhavnen – Nordens Venedig

Nordhavn – Danmarks dyreste bydel

Refshaleøen – Noma, Cph. Contemporary m.m.

Kom med på en rask gåtur i byens nye kvarter ved vandet og oplev dansk arkitektur på stribe: Portland Towers, FN-byen og ikke mindst DLG-siloen The Silo med Danmarks vildeste skybar med 360° panoramavue. Få hele området sat i perspektiv med det gamle Svanemølleværk og Paustian hus fra 1987 af Jørn Utzon. Snup til sidst lidt velfortjent kaffe og kage i The Silos skybar. Pris inkl. guidet tur og kaffe med kage i The Silo. Mødested: Hovedindgangen til Nordhavn S-station, Østbanegade, Kbh.

København forvandles og vokser som aldrig før, og et stenkast fra centrum tilføjes i disse år Refshaleøen. Vi går forbi det nye Noma, som er bygget af Bjarke Ingels, og vi hører om Danmarks største kunsthal Copenhagen Contemporary, der med gallerist Faurschou ved roret fremviser international kunst i verdensklasse. Vi slutter dagen af ved indgangen til det nye streetfood-marked Reffen, der er en markant udvidelse af det tidligere Papirøen ved Nyhavn. Mødested: Ved havnebussen, stoppestedet: Holmen Nord (Københavns Havn), tæt ved Operaen., Kbh. K.

2011200 Fredag 1/5 · 13.00-16.00

2011230 Fredag 29/5 · 16.00-18.00

Frederik Lindskov

kr. 295,- / * 250,-

2011210 Fredag 5/6 · 13.00-16.00 kr. 295,-

MAJ JUNI

Frederik Lindskov

Frederik Lindskov

kr. 150,- / * 115,-

MAJ

2011240 Onsdag 17/6 · 11.00-13.00 kr. 150,- / * 115,-

Turene egner sig ikke for langsomt gående og gangbesværede

JUNI

Kom med på en unik byvandring i et af byens yngste kvarterer. Sydhavnens tre store industriholme Enghave Brygge, Teglholmen samt Sluseholmen har igennem mere end 100 år været en vigtig brik i Københavns industrihavn og er et af de nye områder, der er med til at tegne fremtidens hovedstad. Vi går forbi H.C. Ørstedsværket og de nye store boligkvarterer på Enghave Brygge, passerer verdens bedste folkeskole af JJW Arkitekter, der ligger placeret i det navnkundige Haveje, og slutter turen af på Sluseholmen. Mødested: Tankstationen/Lykkes Grill, Vasbygade 18, 2450 Kbh SV.

2011260 Søndag 1/3 · 11.00-13.00 kr. 150,-

MARTS

2011270 Tirsdag 26/5 · 11.00-13.00 kr. 150,- / * 115,-

MAJ

Læs mere om ture på www.fof-nordsjaelland.dk * Gælder borgere i Gentofte kommune

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

19


Fotograf: Nikolaj Rentzmann

Christianshavn og Kim Larsen Frederik Lindskov

I 60’erne var kollektivet Sofiegården på Christianshavn en slags forløber for Christiania, og hér boede såmænd Wili Jønsson og Kim Larsen. Kom med rundt på Christianshavn og oplev den hollandske fæstningsby, som Christian IV opførte i 1600-tallet, og som siden hen blev en af de mest danske bydele i Danmark. Vi finder Huset på Christianshavn, krydser Christiania, bestiger volden ved Løvens Bastion og følger ellers i øvrigt Gasolins fodspor langs kanalerne fra Rabalderstræde til den nye Lille Langebro. Mødested: Christianshavns Torv (ved Metroen), 1410 Kbh K. Slutsted: Ved Lille Langebro.

2011280 Søndag 3/5 · 14.00-16.00 kr. 150,- / * 115,-

MAJ

2011290 Fredag 12/6 · 16.00-18.00 kr. 150,-

København – Broernes By

Mærsktårnet – Arkitektur i verdensklasse

Frederik Lindskov

Frederik Lindskov

Sat over for hinanden udstiller det brutale og fremmedgørende Panum institut og det venlige og inviterende Mærsk tårn, hvor forskelligt arkitekturens rolle betragtes i hhv. 1970’erne og i 2010’erne. Ikke desto mindre er nyt og gammelt nu svejset sammen i et overdådigt velkomstområde. Kom med på en helt unik bygningsvandring hvor vi fra gaden oplever Panum såvel som Mærsk tårnet og efterfølgende vises rundt inden døre i en af verdens mest avancerede forskerbyer. Pris inkl. guidet tur udenfor og indenfor i Mærsk tårnet. Mødested: Ved Monumentet Mod Lyset i krydset Tagensvej / Blegdamsvej, Kbh.

I hjertet af København finder vi mange broer – nye som gamle. Knippelsbro hed oprindelig Langebro, og den nuværende Langebro har netop fået en cykel-gangbro som lillebror, Lille Langebro. Et stenkast derfra finder vi Olafur Eliassons smukke Cirkelbro, der binder inderhavnen sammen på Christianshavn. Kom med rundt i det centrale København og gå over og under de mange broer, der alle er med til at gøre Københavns inderhavn til en ganske særlig oplevelse trods den store forskel i stil, udtryk og funktion. Mødested: Foran Blox hovedindgang, Bryghuspladsen 10, 1473 Kbh. K.

2011310 Søndag 22/3 · 11.00-13.00

MARTS

kr. 150,- / * 115,-

2011300 Fredag 24/4 · 14.00-16.15 kr. 275,- / * 210,-

APRIL

JUNI Cityringen – København er blevet fortryllet

Frederik Lindskov

Turene egner sig ikke for langsomt gående og gangbesværede

Et af de mest storstilede anlægsarbejder i Danmark nogensinde er en realitet. Med et trylleslag er København blevet forvandlet til en international storby. Hver station rejser sig fra dybet som en underjordisk katedral med ovenlys, og hver station er klædt i farver og materialer, der modsvarer parken, pladsen eller historien fra byrummet ovenover. Kom med under jorden og tag hele vejen rundt om byen. Vi går op på en stribe af de allersmukkeste stationer og binder metroanlæg og byrum sammen. Pris inkl. guidede omvisninger men ekskl. metrobillet. Mødested: Under uret på Københavns Hovedbanegård.

Frederik Lindskov er billedkunstner og cand.mag. i filosofi og kunsthistorie. Han får filosofi, kunstog arkitekturhistorie til at gå op i en højere enhed.

Læs mere om ture på www.fof-nordsjaelland.dk 20 TLF. 3963 7010

2011330 Fredag 20/3 · 11.00-13.00 kr. 150,-

MARTS

2011340 Lørdag 13/6 · 11.00-13.00 kr. 150,- / * 115,-

JUNI

* Gælder borgere i Gentofte kommune


Når arkitekturen giver lyset tilbage – kom tæt på vinduets betydning i arkitekturen Fotograf: Lundgaard & Tranberg

Samarbejde mellem Dansk Arkitektur Center, WILLUM Window Collection og FOF Nordsjælland

Olafur Eliasson/Foto: Anders Sune Berg

Havneringen – 13 km ny arkitektur på cykel Guide fra Dansk Arkitektur Center

Hop på cyklen og følg udviklingen i Københavns Havn, når vi cykler ad den 13 km lange cykelrute, der går langs med havnen. Jeres guide fortæller om broer, havnebade, boligbyggerier, byrum og om de mange aktiviteter, der foregår i Københavns nye blå park. Med afgang fra BLOX går turen mod nord op til Inderhavnsbroen, hvorefter vi cykler den fine tur mod syd til Sluseholmen. Så går turen retur mod nord, hvor vi igen ender ved BLOX. Bemærk: Medbring egen cykel.

Københavns nyeste folkeskole, Kalvebod Fælled Skole Arkitekt fra Lundgaard & Tranberg

Igen en rund bygning fra Lundgaard & Tranbergs hånd. Her er grænserne mellem ude og inde brudt ned, og bevægelse i undervisningen er højt prioriteret. Hvordan kan man samtidig lave gode rum til læsning og stille samtaler? Vi får svarene, når vi besøger Københavns nyeste folkeskole. Vi får en omvisning på

skolen af arkitekt Anita Lindholm Krak fra Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Mødested: Kalvebod Fælled Skole, Else Alfelts Vej 2, 2300 København S.

2011420 Torsdag 23/4 · 17.00-18.30

APRIL

kr. 145,-

Møde- og slutsted: Bryghuspladsen, 1473 København K. I møder guiden mellem spisestedet BLOX EATS og rulletrappen ned til DAC.

2011400 Lørdag 9/5 · 10.50-13.30 kr. 275,-

MAJ

Fotograf: Lundgaard & Tranberg

Besøg det ikoniske Skuespilhus ved Københavns Havn

Fotograf: Jens Markus Lindhe

Besøg VILLUM Window Collection i Søborg

Omviser fra Skuespilhuset

Guide fra Villum Window Collection Kom med på opdagelse i 300 års vindueshistorie. I et industrikvarter i Søborg ligger en lille perle. En samling og en udstilling af historiske vinduer, der fortæller den enestående historie om vinduets samfundsmæssige og kunstneriske betydning fra 1600-tallet og frem til i dag. En kulturhistorisk tour-de-force. Vi får en omvisning af den daglige leder af museet, arkitekt Dorthe Bech-Nielsen. Der bydes på en forfriskning.

2011410 Torsdag 26/3 · 17.00-18.30 kr. 95,-

MARTS

2011430 Torsdag 28/5 · 16.30-18.00 kr. 175,-

MAJ

Eksklusivt foredrag med Lene Tranberg

Foto: Søren Solkjær

Pris inkl. omvisning, forfriskning og mulighed for at gå rundt på egen hånd frem til kl. 19.00. Mødested: VILLUM Window Collection, Maskinvej 4, 2860 Virum.

Lundgaard & Tranbergs ikoniske Skuespilhus er så meget mere end en teatersal. Det er et bæredygtigt byggeri, der som den første bygning ved havnen benyttede fjernkøling.

Langs den smukke træpromenade, der følger facaden, inviteres vi indenfor i teatret med frit indkig til teatergæster og livet i lobbyen - også os, der ikke skal i teateret. Vi får en guidet tur i teatret. Mødested: Skuespilhuset, Sankt Annæ Plads 36, 1250 København K.

Tietgenkollegiet, Skuespilhuset, Axel Towers med mange flere. Tegnestuen Lundgaard & Tranberg står bag nogle af Danmarks mest ikoniske bygninger, hvor mennesket og lyset er i centrum. I 2020 repræsenterer Lundgaard & Tranberg desuden Danmark ved arkitekturbiennalen i Venedig. Kom og hør Lene Tranberg fortælle om et udvalg af sine mange bygninger og om udstillingsprojektet i Venedig. Pris inkl. foredrag, entré til DAC og fri adgang til DACs aktuelle udstilling, der kan ses før eller efter foredraget (DAC holder åbent til kl. 21). Mødested: Dansk Arkitektur Center (DAC), Bryghuspladsen 10, 1473 København K.

2011440 Torsdag 18/6 · 19.00-20.30 kr. 145,-

JUNI

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

21


Form og farver Foto: Anders Brinck Meyer

Charlottenlund Slot

Marianne Bentzen og Christian Claudio Apostoli

Bjørn Wiinblads kunstnerhjem Bente Hatting Gjelten

Giv mennesker glæde var kunstneren Bjørn Wiinblads valgsprog. Med den store Wiinbladudstilling på Arken er interessen for den alsidige kunstner steget enormt. Det er dog en helt speciel oplevelse at komme i det hus, hvor han boede og arbejdede. Man føler, han

blot lige er gået. Vi bliver vist rundt i atelier og de private stuer med en fornem samling af antikviteter og egne samt udenlandske kunstværker. Vær opmærksom på, at der er mange trapper. Mødested: Højskolevej 5, 2800 Kongens Lyngby.

2011450 Tirsdag 28/4 · 15.00-16.15 kr. 230,-

APRIL

Mærk historiens vingesus, når vi byder på søndagsudflugt til Charlottenlund Slot. Vi skal både høre om de omkringliggende arealer og opleve slottets storslåede riddersal og saloner tilsat historien om de royale beboere og stedets fremtidsplaner. Pris inkl. slotsomvisning, rundvisning og et glas bobler på Charlottenlund Slot. Mødested: For at komme i den helt rette stemning starter vi med at beundre slottet udefra og mødes på p-pladsen foran det gamle Danmarks Akvarium, Jægersborg Alle 1, 2920 Charlottenlund.

2011465 Søndag 15/3 · 11.00-13.00

MARTS

2011470 Søndag 17/5 · 11.00-13.00 kr. 235,- / * 190,-

MAJ

Kunst på Borgen, Snapsetinget og Folketinget Jette Bædkel

Folketinget er spækket med kunst og værker af høj kvalitet. Du får lejlighed til at betragte smukke malerier, skulpturer, fresker og keramiske værker. Et bredt spektrum af betydelige kunstnere er repræsenteret, og vi vil i Vandrehallen bl.a. se, hvor forskelligt de tidligere statsministre har valgt at lade sig portrættere. Vi ser udsmykningerne i Folketingssalen og enkelte gruppe- og udvalgsværelser. Vi skal se Erik A. Frandsens vægmalerier i Landstingssalen og have et kig ind i det smukt restaurerede Provianthus, der rummer værker af Bjørn Nørgård, Lars Ravn og Hans Christian Rylander. Vi indleder aftenen med Dagens Ret i Snapstinget, så vi er rustet til de mange skridt på trapper og gange. Pris inkl. dagens ret, et glas vin eller en øl/ vand samt kaffe/the. Mødested: Folketinget besøgsindgang, Rigsdagsgården.

Inkl. spisning

2011455 Onsdag 19/2 · 17.50-20.40

2011460 Tirsdag 17/3 · 17.50-20.40

kr. 350,-

22 TLF. 3963 7010

FEBRUAR

* Gælder borgere i Gentofte kommune

MARTS

Cykeltur i Arne Jacobsens fodspor Marianne Bentzen

Kom helt tæt på Arne Jacobsens mesterværker når vi på denne cykeltur op langs Strandvejen oplever arkitektoniske perler som Paddehatten, Arne Jacobsens eget hus Bellavista, Strandbadet og Bellevue Teatret, hvor vi også skal på rundvisning. Medbring egen cykel og godt humør uanset vejret. Turen er på 4,4 km. Pris inkl. guide og oplæg undervejs, rundvisning på Bellevue Teatret, kaffe/te og kringle. Mødested: Foran det gamle Danmarks Akvarium, Jægersborg Alle 1, 2920 Charlottenlund.

2011480 Lørdag 25/4 · 11.00-13.15 kr. 275,- / * 240,-

APRIL


Smukke haver

Besøg i kgl. hofleverandør Bjarne Als’ private have

Peter Wibroes skønne barokhave Peter og Louisa Wibroe

På slaget 12 ved årtusindeskiftet stoppede Peter Wibroe sin karriere i reklamebranchen og gik i æstetisk eksil. Han solgte sit firma og blev fuldtidsgartner. Følg med Peter Wibroe og hans datter Louisa Wibroe rundt i denne helt unikke, private have. Om sin bog Havekunst og Tanketidsler skriver Peter Wibroe blandt andet: Her vokser sandheden og de ægte værdier… Det er en gartner, der kan redde verden. Her er symmetri, rene linjer, italiensk renæssance- og fransk barokstil med fontainer, formklippede buksbom, stenvaser og statuer. Den orientalske afdeling er inspireret af de islamiske havers Iwan, et stort rum med en åben bue mod havens midte. Pris inkl. havevandring, 1 glas vin og en lille snack i haven. Mødested: Søllerødvej 65, 2840 Holte.

2011485 Fredag 15/5 · 16.00-17.30

2011490 Fredag 12/6 · 16.00-17.30

MAJ JUNI

Bente Hatting Gjelten

Hvem kender ikke Bering House of Flowers og har nydt de flotte dekorationer på kongelige borde eller i den elegante butik i København. FOF Nordsjælland har opnået at komme på visit i Bjarne Als’ have, hvor vi skal på rundtur og høre ham fortælle om sin glæde ved blomster og træer, der begyndte, da han var 11 år. Han har engang sagt: Blomster åbner døre! Der bydes på et glas vin. Mødested: Præstemosevej 6, Asminderød, 3480 Fredensborg.

2011495 Onsdag 10/6 · 15.00-17.00 kr. 225,-

kr. 295,-

Dronning Louises Tehus Marianne Bentzen

Kom med tilbage til Dronning Louise og Christian IX’s tid og oplev Dronning Louises Tehus og Rosenhaven. Hør om tiden i Bernstorff Slotshave. Vi får også en indsigt i teens verden leveret af Chaya og skal selvfølgelig smage på de gode sager.

JUNI

oplæg om teens sorter og historie samt Chayas lækre te og kage. Mødested: Dronning Louises Tehus, Ved Slotshaven 12, 2820 Gentofte. Nærmeste indgang er fra Vældegårdsvej, hvor vi mødes ved lågen ind til Dronning Louises Tehus.

2011475 Tirsdag 9/6 · 11.00-13.00 kr. 235,- / * 205,-

JUNI

Pris inkl. oplæg med fokus på Dronning Louises Tehus, Rosenhaven og Slotshaven,

* Gælder borgere i Gentofte kommune

Læs mere om ture på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

23


Københavns perler Besøg i Letlands ambassade Bente Hatting Gjelten

FOF Nordsjælland har fået en enstående mulighed for at komme på besøg i ambassaden, hvor ambassadør Mrs. Alda Vanaga på engelsk vil fortælle om kulturel formidling mellem Letland og Danmark i forbindelse med en film om Letland. Rigtig mange danskere besøger hvert år den maleriske hovedstad Riga, men få ved ret meget om et land, der rummer så megen dramatisk historie. Der bliver lejlighed til at smage Riga Balsam. Mødested: Rosbæksvej 17, 2100 Kbh. Ø.

Inkl. 2011520 Mandag 13/1 · 11.00-12.00 spisning kr. 175,- / * 135,-

Harsdorffs Hus og KRUG Afternoon Tea på Hotel d’Angleterre Bente Hatting Gjelten

Afternoon Tea og rundvisning. D’Angleterre fortolker i samarbejde med Champagnehuset Krug den engelske klassiker Afternoon Tea, idet omdrejningspunktet ikke er te, men den eksklusive champagne Krug Grande Cuvée. De tilhørende serveringer udgøres af delikatesser, der matcher Krugs ekstraordinære niveau. Vi indleder eftermiddagen med en kort rundvisning i hotellet. Pris inkl. rundvisning og Krug Afternoon Tea. Mødested: Uden for hovedindgangen, Hotel d’Angleterre, Kongens Nytorv 34, 1050 København.

Besøg i Grevinde Danners lejlighed Bente Hatting Gjelten

2011500 Søndag 29/3 · 14.30-17.00

OBS: Til- og afmeldingsfrist senest d. 28/2.

MARTS

2011510 Søndag 3/5 · 14.30-17.00

Da Frederik VII døde i 1863, forlod Grevinde Danner slottet og købte en ejendom i Ny Vestergade. Poul Lerche vil fortælle om udsmykningerne på vægge og lofter af nogle af tidens kendte kunstnere, bl.a. Chr. Hilker, Constantin Hansen og P.C. Skovgaard. Afslutningsvist vil Bente Hatting Gjelten berette om Grevinde Danners livslange kærlighed til teatret, og hvordan hun i høj grad er årsag til Folketeatrets opståen. Mødested: Ny Vestergade 13, 1471 Kbh.

OBS: Til- og afmeldingsfrist senest d.3/4.

MAJ

Andreas Just Karberg fortæller om friser og faldne engle. Vi hører bl.a. om H.C. Andersens besøg i huset og om Olafur Eliassons nye værk Tre verdener, to møder og et mellemværende. Pris inkl. rundvisning og 1 glas mousserende vin. Mødested: Brønnums hus på Kgs. Nytorv Kbh.

2011530 Torsdag 19/3 · 17.00-18.30

MARTS

Besøg i Letlands ambassade

FOF Nordsjælland har fået en enstående mulighed for at komme på besøg i ambassaden, hvor ambassadør Mrs. Alda Vanaga på engelsk vil fortælle om kulturel formidling mellem Letland og Danmark i forbindelse med en film om Letland. Rigtig mange danskere besøger hvert år den maleriske hovedstad Riga, men få ved ret meget om et land, der rummer så megen dramatisk historie. Der bliver lejlighed til at smage Riga Balsam. Mødested: Rosbæksvej 17, 2100 Kbh. Ø.

2011545 Tirsdag 24/3 · 17.00-18.15

24 TLF. 3963 7010

Indenfor murene i Harsdoffs Hus og Brønnums Hus - to historiske perler på Kgs. Nytorv. Hvis vægge kunne tale, ville de berette om det tidligere Udenrigsministerium i Harsdoffs hus og om familierne Henriques og Hirschsprung, der samlede den danske kulturelite i Brønnums Hus.

Bente Hatting Gjelten

MARTS MARTS

Læs mere om ture på www.fof-nordsjaelland.dk

Bente Hatting Gjelten

kr. 345,- / * 330,-

kr. 750,- / * 725,-

2011540 Tirsdag 3/3 · 17.00-18.15

kr. 195,-

Brønnums Hus på Kgs. Nytorv

* Gælder borgere i Gentofte kommune

2011520 Mandag 13/1 · 11.00-12.00 kr. 175,- / * 135,-

JANUAR


Københavns Rådhus Mari-Ann Blok

Martin Nyrops rådhus er en arkitektonisk perle med håndværksmæssige finesser. Vi kommer rundt i rådhusets kroge og gange og hører om rådhusets historie, arkitektur og arbejdsgange. Vi vil se Borgerrepræsentationens mødesal, Rådhushaven samt nogle steder uden offentlig adgang. Vi vil nyde en af de berømte rådhuspandekager og et glas dessertvin. Pris inkl. guidet rundvisning, 1 rådhuspandekage og 1 glas dessertvin. Mødested: Rådhusets bagindgang, Bag Rådhuset, Kbh. (over for brandstationen).

Charlottenborg på Kongens Nytorv Bente Hatting Gjelten

Hvad gemmer dig sig bag murene på det gamle slot? På dette besøg kommer vi på en tur bag kulisserne på Kunstakademiets Billedskoler, hvor mange toneangivende danske kunstnere i tidens løb er blevet udklækket - fra Bertel Thorvaldsen over Vilhelm Hammershøj til bl.a. Olafur Eliasson.

2011570 Onsdag 6/5 · 17.00-19.15 kr. 260,-

MAJ

Historiker Henrik Biehl tager os med på en spændende “rejse” gennem bygninger, saloner, værksteder og atelierer. Vi får vist dele af det tidligere Charlottenborg Slot, der i 1600-tallet var residens for Ulrik Gyldenløve. Besøget rundes af med, at Bente Hatting Gjelten fortæller lidt om Charlotte Dorthea Biehl, en af Charlottenborgs berømteste beboere. Rundvisning er ikke egnet for dårligt gående. Mødested: I porten, Kongens Nytorv 1, 1050 København K.

2011550 Onsdag 15/4 · 17.00-19.30 kr. 250,-

APRIL

Det nye Københavns Museum Bente Hatting Gjelten

Besøg i Dronningens Håndbibliotek Bente Hatting Gjelten

Som noget helt særligt er det lykkedes FOF Nordsjælland at få tilladelse til et besøg i et af landets fineste kulturhistoriske biblioteker. Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek er Kongehusets eget bibliotek, som siden midten af 1700-tallet har samlet på bøger, kort og tegninger m.m. Vi modtages af kunsthistoriker og ansvarlig for samlingen Mikael Bøgh Rasmussen, der vil vise os nogle af de sjældne værker. Mødested: Christian VIII’s Palæ, Slotsplads 5.

2011555 Mandag 17/2 · 13.30-14.30

FEBRUAR

2011560 Mandag 2/3 · 13.30-14.30

MARTS

kr. 175,-

Endelig åbner det 7. februar. FOF Nordsjælland bliver nogle af de første, der får særrundvisninger. Her hører vi om Københavns historie gennem 14.000 år, fra rensdyrgeviret, som istidsjægerne har skåret i, til nutidens København og den store interaktive bymodel, der viser hovedstadens puls. Turen krydres med historier om hilseformer i 1700-tallet, flugtkongen Morten Frederiksen og fortidens sko til den brændende Nicolai kirke. Pris inkl. entré til museet og guidet rundvisning. Mødested: Stormgade 18, 1555 København V.

2011600 Torsdag 5/3 · 16.00-17.30

MARTS

2011610 Tirsdag 17/3 · 16.00-17.30 kr. 295,-

MARTS

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

25


Steder og bygninger

Det Færøske Hus Bente Hatting Gjelten

De smukke, maleriske øer i Atlanterhavet har eget kulturhus i København. FOF Nordsjælland bliver inviteret indenfor, hvor vi skal høre om Færøernes specielle skikke, bl.a. kædedansen, musik og madspecialiteter. Der er skiftende kunstudstillinger. Bente Hatting Gjelten vil komme med et kort indslag om livet i en præstegård på en fjern ø i 1800-tallet. Der serveres kaffe/kage. Mødested: Det Færøske Hus, Vesterbrogade 17 A, 1620 København V.

2011630 Torsdag 20/2 · 14.30-16.00

Det Færøske Hus kr. 215,-

FEBRUAR

Kultur-rundtur på Slotsholmen Guide Fra Teatermuseet

Kom med på en kultur-slentretur på Slotsholmen, hvor vi passerer museer, ministerier og andre magtbastioner i dansk kulturhistorie. Herefter går vi ind på det atmosfærefyldte Teatermuseet i Hofteatret, hvor vi får en introduktion til Hofteatrets historie. Til sidst er der tid til at se udstillingerne eller besøge caféen. Pris inkl. guidet tur, entré og introduktion til teatret, men ekskl. cafébesøg. Mødested: Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, Kbh.

2011620 Onsdag 22/4 · 13.00-14.30 Ved Den Sorte Diamant kr. 125,-

APRIL

Københavns Lufthavn – bag kulisserne med guide Bente Hatting Gjelten

Dette er en helt unik mulighed for at komme bag om en af Danmarks største arbejdspladser, Københavns Lufthavne A/S. Vi kører på lufthavnens område helt tæt på flyene og de store startbaner, og vi besøger brandøvelsespladsen og fragtområdet samt brandstationen og garagerne med nogle af de helt store køretøjer. Rundvisningen foregår dels til fods og dels i bus. Husk at oplyse cpr.-nr. på alle vedrørende tilmelding. Alle deltagere skal medbringe gyldig legitimation med billede. Ikke egnet for dårligt gående. Min. 8 år. Mødested: Vestvej 1, 2770 Kastrup (vestlige ende af terminal 2 indendørs).

2011650 Fredag 20/3 · 17.00-19.30

kr. 225,-

26 TLF. 3963 7010

MARTS


Inkl. spisning

Oplev Oslobåden uden vippetur Bente Hatting Gjelten

Kom med på rundtur i et af DFDS’ flotte skibe. Det er ikke uden grund, at rederiet gang på gang er blevet kåret som Europe´s Leading Ferry operator. Vi får en guidet rundtur i saloner, natklub, på flere dæk, konferenceområde samt ser nogle kahytter. Besøget afsluttes med frokost i restauranten. Pris inkl. guidet rundvisning på Oslobåden, 3 stykker lækkert smørrebrød og 1 øl eller et glas vin. Mødested: Ved færgeterminalen, Dampfærgevej 32,2100 Kbh. Ø.

2011660 Tirsdag 31/3 · 11.30-13.30 kr. 320,-

Byvandring – Danske Nobelpristagere Erik Aksel Ejner Lindgren

Kom med på en overraskende rejse! Inden for en radius af 800 m. fra, hvor Struense blev henrettet på Fælleden, gemmer sig 6 danske Nobelpristagere og 2 andre store danskere.

Byvandring – Gader og stræder Erik Aksel Ejner Lindgren

Vi går i indre København på sporet af H.C. Ørsted, et universitet der blev flyttet, et Løveapotek der blev nedlagt, Ole Rømer, Niels Bohr, Brygger Jacobsen m.m. Kom med og se hvor historien blev skrevet - og hør andre overraskende historier. Vi går 2-3 km. Mødested: Ved Vor Frue Kirke, foran kirkens indgang, Nørregade 8, 1165 København K.

Vi finder historien på Fælleden, forskningen og fruerne bag - og hvad har Struense med et hospital at gøre, som blev flyttet til Fælleden - og hvor kommer OMA margarinen og ”det smørrede grin” ind i billedet? Dansker fik Nobels Fredspris, ved du hvem? Vi går 2-3 km. Mødested: Ved Metro station Trianglen, 2100 København Ø. - oppe i den friske luft.

2011680 Tirsdag 12/5 · 17.00-19.00

2011670 Onsdag 11/3 · 11.00-13.00

Læs mere om ture på www.fof-nordsjaelland.dk

kr. 150,- MARTS

MARTS

kr. 150,-

MAJ

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

27


Nordsjælland

Besøg Hegnsholt Gods Bente Hatting Gjelten

Som noget helt specielt har FOF Nordsjælland fået lov til at komme på besøg hos Lise og Neils Fennet på deres private gods Hegnsholt. Parret vil vise os rundt både i de smukke rum og den dejlige have. I 1999 blev de belønnet for nænsom restaurering af det bevaringsværdige Hegnsholt. Parret har også restaureret bl.a. Store Kro i Fredensborg på fornem måde. Besøget afsluttes med et glas vin og en bid ost. Besøget er ikke egnet for dårligt gående. Mødested: Hegnsholt Gods, Grønholtvej 4, 3480 Fredensborg.

2011735 Tirsdag 12/5 · 14.30-16.00 Kr. 175,-

MAJ

Inkl. spisning

Pilgrimsruten omkring Gurre Sø (10 km.)

Pilgrimsruten ved Esrum Sø (10 km.)

Besøg på det nye Humlebæk Mikro Mejeri

En del af pilgrimsruten, Santiagoruten, går langs Gurre Sø i Nordsjælland. Kom med på en historisk vandring, oplev den smukke natur og hør om bl.a. Pigernes Vadested og Kong Valdemar Atterdag.

Turen kan nydes som en selvstændig rute eller som fortsættelse af Gurre Sø rundt. I hører undervejs om de ting, vi ser, historie og hvad der er at opleve omkring søen.

I en tid, hvor mange mejerier lukker, er det et flot initiativ at bygge et særpræget nyt mejeri, der er designet som en stor ost. Ejeren Brian Nørtoft vil fortælle os om at lave dansk ost og is helt fra grunden af udsøgte råvarer.

Janet Bendixsen

Janet Bendixsen

Bente Hatting Gjelten

Vi holder mindre pauser samt spisepause, hvor Janet Bendixen fortæller om de forskellige områder. Turen er ca. 10 km. Påklædning: Godt fodtøj + tøj efter vejret. Medbring frokost, vand, lille rygsæk, siddeunderlag, evt. frugt el. nødder. Mødested: P-pladsen ca. 200 m. fra Gurrevej 502, 3080 Tikøb.

Vi slutter ved Caféen ved Esrum Kloster, hvor vi kan nyde en kop kaffe (for egen regning). Ved tilmelding skriv venligst om du ønsker at deltage i Café besøget. Påklædning: Godt fodtøj + tøj efter vejret. Medbring lille rygsæk, frokost, vand og siddeunderlag. Mødested: Esrum Kloster P-plads, Klostergade 12B, 3230 Græsted.

2011700 Søndag 5/4 · 10.00-14.00

2011710 Søndag 17/5 · 10.00-14.00

kr. 195,- APRIL

kr. 195,-

2011730 Mandag 23/3 · 17.00-19.30 kr. 310,-

MARTS

MAJ

8 badehoteller og 15 pensionater i Hornbæk

ikoniske badehoteller. Vi vil bl.a. nyde et glas vin på det fashionable hotel og få en kop kaffe på topshinede Hotel Bretagne. Pris inkl. guidet tur, 1 glas vin og 1 kop god kaffe.

I kølvandet på kunstnernes indtog i slutningen af 1800-tallet strømmede det københavnske borgerskab til Hornbæk. Sommerhusområder blomstrede frem, Hornbækbanen blev indført, og 8 badehoteller og 15 halvstore pensionater opførtes. Specielt 5 frøkener fik etableret 4

Mødested: Ved ankeret på Hornbæk Havn.

William Leedgaard

28 TLF. 3963 7010

Vi vil få lejlighed til at se, hvordan de laves, og vi slutter med ostebord med vin. Der vil blive mulighed for at købe flere typer ost. Pris inkl. foredrag, omvisning og ostebord med vin. Mødested: Hørsholmvej 3, Humlebæk.

2011720 Søndag 21/6 · 14.00-16.00 kr. 160,-

JUNI


Foto: NASA

Stjernehimlen set fra Wieth-Knudsen Observatoriet Michael Quaade

Vi ser på de mange spændende stjernehobe og gaståger, der pryder aftenhimlen i det tidlige forår. Eksempler er Oriontågen, hvor der dannes stjerner og Krabbetågen, der er resterne af en stjerne, der afsluttede sit liv med en kæmpe eksplosion. Billedet forestiller Oriontågen optaget med Hubble rumteleskopet. Billedet stammer fra NASA. Mødested: Wieth-Knudsen Observatoriet, Margot Nyholms Vej 19, 3220 Tisvildeleje.

Besøg på Ørby Vingaard Søren Søndergaard

Vi starter med en rundvisning i vinmarken, hvor gården har 2.700 vinstokke. I 2018 vandt Ørby Vingaard guldmedalje for bedste rødvin. Der høstes ca. 7,5 tons druer pr. sæson. Deres Solaris drue vandt i 2015 bronzemedalje for bedste hvidvin, hvilket er flot, da der er ca. 1.200 vinavlere i Danmark. Besøget fortsætter i Vineriet, hvor vi hører om vinen og smager på den. Hertil serveres flute. Pris inkl. rundvisning i vinmarken og et kik ind i Vineriet samt smagning på 3 forskellige vine, hertil serveres flute. Mødested: Ørby Vingaard, Maglebjergvej 16, Ørby, 3200 Helsinge.

2011750 Lørdag 27/6 · 13.00-15.30 kr. 160,-

JUNI

2011740 Onsdag 4/3 · 20.00-21.30 kr. 100,-

MARTS

Besøg i hangar 2 på Værløse gamle flyvestation

Bente Hatting Gjelten

Pilgrimsvandring på Tisvildevejen (9 km.)

Mette Kromann Thomsen

På denne tur vandrer vi den sidste etape af Pilgrimsvejen Esrum – Tisvildevejen fra Ramløse til Tisvilde. Vi følger oldtidsvejen gennem Tibirke Bakker med en flot udsigt over Arresø, Tibirke Lunde, og vi slutter ved Sankt Helenekilde i Tisvildeleje. Vi vil beskæftige os med gå-meditation undervejs. Påklædning: Godt fodtøj + tøj efter vejret. Medbring frokost, vand, lille rygsæk og siddeunderlag. Mødested: Netto P-plads, Ellemosevej 2, 3200 Helsinge.

2011770 Søndag 7/6 · 11.00-14.00 kr. 195,-

Noget for store drenge! Vi ser Draken fly, helikoptere m.m. på et sted, der tidligere var centrum for nogle af Flyvevåbnets vigtigste operationer. Medlemmer af Dansk Flyvehistorisk Forening fortæller, og der bliver lejlighed til at sidde i flyvemaskiner (der dog står stille!). Ved kaffen/kagen fortæller Bente Hatting Gjelten om alle de nye projekter på den kæmpestore flyvestation, bl.a. filmstudier, fælleshus og teknologisk center. Mødested: Hangar 2, Flyvestation Værløse.

2011780 Fredag 24/4 · 16.00-17.30

kr. 150,- APRIL

JUNI

Tisvilde før og nu – lige så vibrerende som altid Mette Kromann Thomsen

På vores vandretur hører vi om swingtidens badehoteller, kendisser, kunstnere og nye tiltag af byens mange ildsjæle. Vi smager på en forfriskning af Tisvilde egnens bæredygtige produkter på Tisvilde Kro, hvor alle rum er en verden for sig med hjælp fra scenografen Mia Stensgaard. Vi ser også Danmarks ældste kilde, Sankt Helenekilde, der siden 1200-tallet har været valfartssted for syge. Pris inkl. guidet tur og kaffe med petit four på Tisvilde Kro. Mødested: Tisvildeleje Station på p-pladsen.

2011760 Søndag 26/4 · 14.00-17.00

kr. 250,- APRIL

Læs mere om ture på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

29


10 NYE arkitekturperler i København 14. marts

Gavnø og Gisselfeld slot samt Tårnet 26. april

6 timers guidet bustur og frokost i Sundby Sejl Kom med på en NY udgave af ”Copenhagen Grand Prix Top 10 Tour”, hvor vi besøger 10 nye markante steder, der har været med til at tegne København hér i det nye årtusind. Vi vil undervejs bl.a. besøge Jægersborg Vandtårn, komme omkring den enestående Naturpark ved Novo Nordisk i Bagsværd, besøge det spektakulære Amager Bakke, se det frapperende smukke Tietgenkollegium og DR’s rekorddyre Koncerthus i Ørestad Nord. Frokost i Restaurant Sundby Sejl på Amager. Turen foregår primært i bus med udstigning visse steder samt kortere gåture (valgfrit). OBS: Husk at oplyse hvor du/I står på! Pris inkl. bus, 10 oplæg undervejs af guide, frokost (ekskl. drikkevarer). Mødested: Kl. 10.00 foran Fritidshuset, Vestre Stationsvej 12, Rungsted Kyst eller kl. 10.20 fra Circle K, Lyngbygårdsvej 138, Lyngby.

Vi begynder i den historiske slotspark ved Gavnø, hvor tusindvis tulipansorter i eventyrlige farvespil fremvises i en enestående palette af sorter og bede. Der bliver mulighed for at se slotskapellet, spisesal og Nordeuropas største privatejede malerisamling.Efter frokost i Café Tulipanen fortsætter vi mod Gisselfeld, hvor vi ser det nye 45 meter høje udsigtstårn. De, der ønsker at bestige det (for egen regning, 150,-/billet), kan stå af bussen. Resten kører til Gisselfeld, hvor vi ser parken, der er anlagt som engelsk landskabshave, og besøger Paradehuset, der blev bygget som orangeri i 1876. På hjemvejen afhentes tårn bestigerne. Bente Hatting fortæller undervejs om herregårdskultur og H.C. Andersen m.m. Pris inkl. bus, slotsentré og frokost. Mødested: Kl. 8.15 foran Fritidshuset, Vestre Stationsvej 12, Rungsted Kyst eller kl. 8.45 på Hellerup Station (vandsiden). OBS: Husk at oplyse hvor du/I står på!

2011800 Lørdag 14/3 · 10.00-16.30

2011830 Søndag 26/4 · 08.15-17.00

Frederik Lindskov

895,- / * 805,-

1-dag bustur sog f ro ko st

Bente Hatting Gjelten

Sensommerhaver i Sverige 6. august En skøn dag i Sverige. Vi besøger bl.a. de røde klipper i Hovs Hallar, tennisbyen Båstad og ikke mindst den både blide og barske natur på Bjäre-halvøen lige nord for Kullen og Ångelholm. Næsten omringet af hav findes her et helt specielt mikroklima.

30 TLF. 3963 7010

Gotland Kulturrejse 6.-9. maj Oplev kulturperlen Gotland, Sveriges største ø, med middelalderbyen Visby og de maleriske rauker med bus. Undervejs gør vi ophold i Växø med den enestående domkirke og udvandrermuseet. Vi bor alle tre nætter på Suderby Herregaard. Få ledige pladser. Rejseleder: Aut. guide Bente Hatting Gjelten. Teknisk rejsearrangør: FOF Nordsjælland

4 dage/3 nætter 2011905 Dobbeltværelse/pr. person 4.795,2011900 Enkeltværelse 5.395,-

Gotland 2021

Er du interreseret og vil vide mere? Tilmeld dig interesseliste 2011908 og bliv kontakMarts tet, når program med priser foreligger.

kr. 895,-

Anders og Hanne Birgitte Grøndahl

Sverige

Gotland

1-dag bustur sog f ro ko st

Sydsjælland

København

1-dag bustur sog f ro ko st

Dagens højdepunkt bliver besøget på Norrvikens Trädgårder, som er seks forskellige store haveanlæg omkring et slot. Det er et mekka for haveentusiaster, der kommer her for at se barokhaver, renæssanceanlæg,

japanske, skandinaviske og italienske haver, alt anlagt af naturentusiasten Rudolf Abelin i begyndelsen af 1900-tallet. Vi bliver vist rundt af en professionel haveguide. Besøget byder også på en let, men lækker frokost på slottet serveret i haven, hvis vejret tillader det, eller i den flotte restaurant. På hjemturen skal vi forbi fiskerlejet Kattvik. Pris inkl. guidet heldagstur i bus, haverundvisning, frokost med øl/et glas vin, kaffe og kage. Mødested: Kl. 9.00 ved Hellerup Station (vandsiden) eller kl. 9.30 foran Fritidshuset, Vestre Stationsvej 12, Rungsted Kyst. OBS: Husk at oplyse hvor du/I står på!

2011950 Torsdag 6/8 · 09.00-20.45 kr. 1.075,- / * 1.035,-


Rom

Skopelos

Italien Bologna og Toscana Livsnyderrejse 27.-31. maj

Skopelos Energi- og velværerejse 23.-30. juni

Rom Livsnyderrejse 1.-6. november

Hvis du ikke har været i Bologna før, har du en skønhed til gode.

Tag med på den populære kursusrejse til øen Skopelos i Grækenland. Rejsen er en aktiv ferieform med fokus på træningsformer, som styrker sammenhæng mellem krop og sjæl: Gotvedgymnastik, De 5 Tibetanere, Qi-gong og meditation. Du skal være i god fysisk form for at deltage.

Rom for positive livsnydere, som holder af god mad, historie, kultur, det latinske liv på torvene og nogle originale slentreture. Vi bor helt centralt på det skønne Hotel Due Torri (3-stjernet).

Madglad og venlig ligger den dér og venter med sine arkadegange, sit enestående lækre køkken samt en vrimmel af pastalaboratorier, fødevaremarkeder og delikatesseforretninger. Vi bor på det velholdte Hotel Centrale indrettet i et 1800-tals palazzo lige i centrum, 100 meter fra Piazza Maggiore. Fra nogle af hotellets vinduer er der udsigt over Bolognas tage og tårne. Vi spiser på Hanne Birgitte og Anders’ favoritrestauranter med lokale specialiteter. Pris inkl. fly, hotel, heldagstur i bus til Toscana, gastronomisk halvpension samt nøje afstemte vine. Da vi har valgt tidlig udrejse og sen hjemrejse med SAS, får vi næsten fem hele dage i Bologna. Rejseledere: Hanne Birgitte og Anders Grøndahl Teknisk Rejsearrangør: FOF Nordsjælland

Pris inkl. fly, transfer, hotel m. morgenmad samt undervisning. Vi bor på det dejlige Hotel Dionysos (3-stjernet), der ligger 400 m. fra centrum og vandet.

Rejseledere: Hanne Birgitte og Anders Grøndahl Teknisk rejsearrangør: FOF Nordsjælland Du finder program med priser på www.fof-nordsjaelland.dk

Rejseleder og underviser: Ullamai Rose Danielsen Teknisk rejsearrangør: SPIES. SPIES’ generelle regler for afmelding gælder.

8 dage/7 nætter Dobbeltværelse/pr. person: 7.695,Enkeltværelse: 9.395,-

* Gælder borgere i Gentofte kommune

5 dage/ 4 nætter 2011910 Dobbeltværelse/pr. person 10.695,2011915 Enkeltværelse 10.995,-

Forkæl dig selv med en rejse med indhold i selskab med erfarne rejseledere. Du finder detaljerede programmer for de enkelte rejser på www.fof-nordsjaelland.dk FOF Nordsjælland er medlem af rejsegarantifonden. Der gælder særlige afbestillingsregler og frister. Kontakt FOF Nordsjælland på tlf. 3963 7010 for information om disse. Vi anbefaler, at du tegner en afbestillingsforsikring.

WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

31


Spiseaften med fælles madlavning

Helle Rafn

På dette kursus, som strækker sig over 4 mødegange, skal vi have nogle hyggelige aftener i køkkenet med efterfølgende fællesspisning. På kurset laver vi dejlig og alsidig mad med fokus på sæsonenes råvarer, økologi, bæredygtighed og madspild. Der tilberedes to til tre retter pr. gang. Udgift til råvarer 80 kr. pr. gang afregnes direkte med underviseren.

2015025 Tirs/Ons 17.00-20.40

3. og 4. Rungsted Skole mødegang Ons 19/2, 4/3, er en Tirs 17/3, 31/3 tirsdag

kr. 835,-

RUNGSTED

2015030 Onsdag 17.00-20.40 Frederiksborg Byskole 26/2, 11/3, 25/3, 22/4 kr. 835,-

HILLERØD

Madlavning for modne mænd (50+) Sisse Brüel

Mad for modne mænd (50+) henvender sig til dig, der evt. er blevet alene, er single eller bare vil prøve madlavning på en nem og hyggelig måde sammen med ligestillede. Vi lægger vægt på at lave hverdagsmad, der tager udgangspunkt i at tilberede råvarerne på den bedst mulige måde. Hver gang laver vi en nem forret samt hovedret. Vi nyder fællesskabet, den tilberedte mad og planlægger, hvad vi skal lave næste gang. Udgift til råvarer i alt 300 kr. afregnes første mødegang med underviseren.

2015000 Tirsdag 17.00-20.40 Ordrup Skole 3/3, 17/3, 31/3, 14/4 kr. 835,- / * 630,-

* Gælder borgere i Gentofte kommune

CHARLOTTENLUND

Kost for dig i overgangsalderen 2015010 Onsdag 17.00-19.45 Lise Moll

Ordrup Skole 29/1, 20/2, 12/3 CHARLOTTENLUND Hedeture og andre gener kan for mange kvin- kr. 815,- / * 690,der være en del af overgangsalderen. Mange afhjælper det med medicin, men ofte kan det 2015020 Onsdag 17.00-19.45 klares med den rigtige kost. Du kan opleve Rungsted Skole færre gener som bl.a. at mindske risikoen for 5/2, 26/2, 18/3 RUNGSTED demens, forhøjet blodtryk og gigt. På dette kr. 815,kursus vil du blive undervist i kostens betydning Pris for overgangsalderen, og vi vil hver gang lave inkl. noget mad, der passer til dette. udgift til

råvarer

Persisk tapas Mehran Zandian

Send dine smagsløg på en spændende og eksotisk rejse med persisk tapas. Vi kommer omkring nogle af de mest populære mazzeh (tapas/småretter), persisk umami, kashk og den magiske safran fra Iran med sin solgule farve. Underviser Mehran Zandian udgav i september 2018 kogebogen Mine persiske livretter og vil dele ud af sin viden og passion for det persiske køkken med udgangspunkt i hans egne livretter.

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk 32 TLF. 3963 7010

2015104 Lørdag 11.00-16.00 Rungsted Skole 28/3 kr. 495,-

RUNGSTED

2015102 Lørdag 11.00-16.00 Frederiksborg Byskole 9/5 kr. 495,-

Pris inkl. udgift til råvarer

HILLERØD


Pris inkl. udgift til råvarer

Sød uden sukker - voksen + barn (fra 10 år)

Pris inkl. udgift til råvarer

Chokoladekursus - voksen + barn (fra 8 år)

Agna Johannesen

Nicolaj Wium

Tidligere Danmarksmester i chokolade, Nicolaj Wium, fortæller om, hvordan man laver fyldte chokolader - om alt fra temperering til støbning. Tag børnene med i køkkenet og lær hvordan I med få hjælpemidler selv støber chokoladen i forme og laver flere forskellige slags fyld.

2015202 Søndag 10.00-13.40 Bakkegårdsskolen 22/3 kr. 485,- / * 430,-

2015206 Søndag 10.00-13.40

GENTOFTE

Stavnsholtskolen 29/3 kr. 485,-

FARUM

2015204 Søndag 10.00-13.40 BorupgårdSkolen 23/2 kr. 485,-

SNEKKERSTEN

Lær at lave uimodståelige søde sager, uden kunstigt sukker, men lavet på naturlige søde råvarer. Du lærer, hvordan du med relativt få ingredienser altid kan kreere søde sager, som vil få dig til at glemme ”sukkerstads” og ikke have lyst til det længere. Vi anvender udelukkende antioxidante ingredienser og superfoods - råvarer med meget høje niveauer af næring, så de søde sager er fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter. Har du gluten- eller laktoseintolorance kan du være med. Alle råvarer vi anvender er økologiske og du kan få individuel rådgivning.

2015214 Mandag 17.10-21.15 Hellebækskolen 24/2 kr. 630,-

ÅLSGÅRDE

Pris inkl. udgift til råvarer

Flødeboller - voksen + barn (fra 8 år)

Pris inkl. udgift til råvarer

Nicolaj Wium

På dette hyggelige kursus skal vi lave flødeboller med smag både i skummet og i bunden - men ikke nødvendigvis den samme. Først laver vi bundene med forskellig smage og arter. Dernæst producerer vi fyldet, som både kan være med og uden smag. Tidligere Danmarksmester Nicolaj Wium viser dig, hvordan du overtrækker fyldet, så det bliver til en flødebolle. Det bliver sjovt!

2015208 Søndag 10.00-13.40

2015212 Søndag 10.00-13.40 Fredensborg Skole Vilhelmsro 26/1 kr. 495,-

FREDENSBORG

Magleblikskolen 15/3 kr. 495,-

FREDERIKSVÆRK

Agna Johannesen

Antiinflammatorisk mad er rig på antioxidanter, vitaminer og mineraler. Det er en investering i dit helbred. Det er mad, der nærer kroppen på alle måder og ovenikøbet er meget indbydende med sine flotte farver. Vi laver mættende hverdagsmad og søde lækkerier. Alle råvarer er økologiske, og du kan få individuel rådgivning.

2015301 Torsdag 17.00-21.05 BorupgårdSkolen 20/2 kr. 485,-

SNEKKERSTEN

2015305 Torsdag 17.00-21.05

2015210 Søndag 10.00-13.40 Bakkegårdsskolen 2/2 kr. 495,- / * 440,-

Antiinflammatorisk mad

GENTOFTE

* Gælder borgere i Gentofte kommune

Rungsted Skole 30/4 kr. 485,-

RUNGSTED

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

33


Pris inkl. udgift til råvarer

Pris inkl. udgift til råvarer

Plantebaseret mad for begyndere

Agna Johannesen

Ønsker du at spise mere grønt og plantebaseret, men er du i tvivl om, hvordan det kan laves let og lækkert? På kurset lærer du, hvordan plantebaseret mad kommer til at smage godt og er mættende. Vi laver hovedretter og desserter. Plantebaseret mad er nærende, farvestrålende og fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter. Mange oplever helbredsmæssige fordele ved at spise mere plantebaseret. Alle råvarer er økologiske, og du kan få individuel rådgivning.

Sammen med Agna Johannesen, der er kandidat i folkesundhed, får du kendskab til de basale teknikker inden for fermentering. De fermenterede retter er super gode for maven og holder immunforsvaret i topform. Du lærer at fermentere og sylte, så du altid kan have frisk fermenterede grøntsager hjemme hos dig selv. Undervejs skal vi sætte tænderne i en hjemmelavet, sund og grøn gourmet hotdog (jo der er også kød i) - klassikeren i en optimeret udgave og med de bedste slags fermentering. Glæd dig til at sætte tænderne i en klassiker med god samvittighed. Alle råvarer er økologiske, og du kan få individuel rådgivning.

2015317 Torsdag 17.00-21.05

2015313 Torsdag 17.00-21.05

Agna Johannesen

Pris inkl. udgift til råvarer

Forårsfermentering

Rungsted Skole 19/3 kr. 485,- RUNGSTED

Frederiksborg Byskole 5/3 kr. 485,-

HILLERØD

Vegansk for begyndere Agna Johannesen

Lær at lave spændende og mættende vegansk mad, der er nærende og smager af noget. Maden er antiinflammatorisk, let at fordøje og fyldt med vitaminer, mineraler, enzymer og antioxidanter. Hvad enten du er grøn inden for vegansk mad eller erfaren, vil du kunne lære nye ting på kurset. Har du gluten- eller laktoseintolorance, kan du være med. Alle råvarer er økologiske, og du kan få individuel rådgivning.

Pris inkl. udgift til råvarer

2015309 Torsdag 17.00-21.05 Gilbjergskolen (Rostgårdsvej) 27/2 kr. 485,-

GILLELEJE Street Food

Diætisthusets foredrag: ”Alt er tilladt – men med måde” se side 10 34 TLF. 3963 7010

Agna Johannesen

Street food er nemme, sunde retter, der kan spises på farten. Med inspiration fra det asiatiske køkken og andre traditioner bevæger vi os ud i street foodens verden med alle dens lækre retter og eksotiske smage.

Maden er antiinflammatorisk, let at fordøje og fyldt med vitaminer, mineraler, enzymer og antioxidanter. Alle råvarer er økologiske, og du kan få individuel rådgivning.

2015321 Torsdag 17.00-21.05 Frederiksborg Byskole 14/5 kr. 485,-

HILLERØD

Se hvad du skal medbringe: www.fof-nordsjaelland.dk


Foodprep

Agna Johannesen

Pris inkl. udgift til råvarer

Vil du godt spise endnu mere grøn og antiinflammatorisk mad, der er spændende, nærende og smager af noget, men kniber det med tiden i hverdagen til at få det lavet? Fortvivl ikke. Du lærer, hvordan du kun et par gange om ugen behøver at stå i køkkenet lidt længere tid og forberede mad til hele ugen, så du alle dage kan lave sund mad i en fart, fordi alle basisvarerne er hakket, snittet, forberedt og står klar. Maden er anti-inflammatorisk, let at fordøje og fyldt med vitaminer, mineraler, enzymer og antioxidanter. Alle råvarer er økologiske, og du kan få individuel rådgivning.

GRØNDAHL

2015325 Torsdag 17.00-21.05

Fredensborg Skole Vilhelmsro 26/3 kr. 485,- FREDENSBORG

Maven i topform Agna Johannesen

Pris inkl. udgift til råvarer

Din maves sammensætning af bakterier påvirker blandt andet dit immunforsvar, dit humør og din kropsvægt. Via kosten og ændringer kan man ændre sammensætningen af bakterier i maven. Du kan via din ernæring skabe en mave i topform! Du lærer, hvilke fødevarer der giver de gode bakterier – præbiotika - som maven kan lide, og hvad der ikke gavner den balance. Du bliver klædt på til at kreere uimodståelige måltider, der udover at give energi og velvære mætter, er farvestrålende og indbydende og ikke mindst smager skønt. Vi laver ‘superbowls’ og andre hverdagsretter og desserter. Alle råvarer er økologiske, og du kan få individuel rådgivning.

2015329 Mandag 17.10-21.15 BorupgårdSkolen 11/5 kr. 485,-

SNEKKERSTEN

Romersk Vellevned Anders Grøndahl

Tre aftener for Rom-gale livsnydere. Hver gang tilbereder vi en serie lækkerier fra det ægte romerske køkken, præcis sådan som Hanne Birgitte og Anders’ kokkevenner i Rom selv foretrækker dem. Undervejs kommer der også specialiteter fra andre dele af det spændende land. Efter madlavningen går vi til bords og nyder resultatet af de fælles anstrengelser. Anders skænker spændende italienske vine i glassene og fortæller historier fra det herlige land. Også til selve måltidet er der vinsmagning, og du får opskrifterne med hjem hver gang. Pris inkl. udgifter til mad og vin. Velkommen i det romerske trattoria.

2015702 Onsdag 18.00-22.00 Ordrup Skole 5/2, 19/2, 26/2 Kr. 1.660,- / * 1.365,-

CHARLOTTENLUND

2015706 Torsdag 18.00-22.00 Ordrup Skole 2/4, 16/4, 23/4 Kr. 1.660,- /* 1.365,-

Pris inkl. udgift til råvarer

Nem hverdagsmad til børn og familier - voksen + barn (fra 8 år) Jeanette Rauhe Thaysen

Her har du et super hyggeligt madlavningskursus over tre mødegange, hvor du får inspiration og tips til at lave mad sammen med jeres barn. Kurset er for børn og familier, og der tages udgangspunkt i at kreere lette, spændende og sunde hverdagsretter i

CHARLOTTENLUND

2015710 Mandag 18.00-22.00 17/2, 2/3, 9/3 Syvstjerneskolen kr. 1.660,-

VÆRLØSE

børnehøjde. Børnene skal naturligvis hjælpe i køkkenet, og I kan godt glæde jer!

2015501 Søndag 11.00-14.40 Bakkegårdsskolen 1/3, 8/3, 15/3 kr. 1.480,- / * 1.310,-

GENTOFTE

* Gælder borgere i Gentofte kommune

2015505 Søndag 11.00-14.40 Syvstjerneskolen 22/3, 5/4, 19/4 kr. 1.480,-

VÆRLØSE

WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

35


Kreativt Keramik De vigtigste keramiske processer som drejning, pølseteknik, pladeteknik, dekoration og glasering vil blive gennemgået. Hvad enten du er begynder eller erfaren, får du en grundig individuel vejledning kombineret med fælles gennemgang af teknikker. Du får mulighed for at udfolde dig kreativt i leret og finde dine egne idéer og særpræg - og nyde processen og legen. Ekstra udgift til materialer må påregnes. Gurli Elbækgaard Kulturskolerne D8 12 gange · kr. 2.690,- / * 2.020,-

Trædrejning

Kurset er en teoretisk og praktisk indføring i kunsten at arbejde med koldglas/glasfusing. Her lærer du både at behandle og forme glas og få mulighed for at lave fade, skåle, ophæng til vinduer, pynt til div. højtider og meget andet. Kun fantasien sætter grænser. Alt det nødvendige værktøj er til rådighed. På kurset er der mulighed for at købe glas, eller du kan medbringe dit eget. Vi arbejder kun med bullseye glas.

Et indholdsrigt kursus med mange muligheder for dig, der kan lide at arbejde med træ. Undervisningen vil de første mødegange have en fælles opgave med hovedvægt på trædrejning, der foregår ved drejebænke. Når du har lært maskinerne og de forskellige teknikker til at bearbejde træet at kende, vil der blive mulighed for både at fremstille kuglepenne, lysestager, skåle og vaser m.m. Pris inkl. leje af værktøj.

Jorid Nyborg Poulsen

HELLERUP

2014635 Mandag 19.00-22.00 (13/1) 2014640 Torsdag 09.30-13.00 (16/1) Lone Engelund Kulturskolerne D8 10 gange · kr. 2.120,- / * 1.590,-

Glasfusing

HELLERUP

2014637 Tirsdag 19.15-21.30 (28/1)

Poul Müller

2014340 Mandag 18.00-20.45 Farum Kulturhus 12 gange · kr. 2.020,-

FARUM

Lille Værløse Skole 12 gange · kr. 3.600,-

VÆRLØSE

2014380 Mandag 18.15-21.45 (17/2)

Glasfusing for begyndere og let øvede

2014385 Onsdag 18.15-21.45 (19/2)

Jorid Nyborg Poulsen/Sannie Poulsen

Mosaik kursus Bettina Kofmann

Kreativitet og fordybelse med mosaiksten og mellemrum. Leg med en mangfoldighed af farver, former og komposition. Kurset kræver ingen forkundskaber, og du får hjælp og vejledning til dit eget mosaikprojekt. Materialeudgifter afregnes med underviseren.

2014330 Lør/søn 10.00-15.30 Frennehus 7/3, 8/3 kr. 685,-

36 TLF. 3963 7010

På kurset vil du lære både at behandle og forme glas og har mulighed for at lave f.eks. fade, skåle, ophæng til vinduer, pynt til diverse højtider og meget andet. Kun fantasien sætter grænser. Der vil være en udgift til brug af ovn på 230 kr., som afregnes med underviser. Alt det nødvendige værktøj er til rådighed. På kurset er der mulighed for at købe glas, eller du kan medbringe dit eget. Vi arbejder kun med bullseye glas.

2014345

Frederiksborg Byskole Fre 31/1 (kl. 18.00-20.00), lør 1/2 (9.0016.00), søn 2/2 (9.00-15.00), lør 29/2 (10.00-12.00) kr. 1.065,- HILLERØD

HØRSHOLM

Se hvad du skal medbringe: www.fof-nordsjaelland.dk

Trædrejning - weekend Poul Müller

Et indholdsrigt kursus med mange muligheder for dig, der kan lide at arbejde med træ. Lille Værløse Skole kr. 1.225,-

VÆRLØSE

2014390 Lør/søn 09.00-17.00 21/3, 22/3

2014395 Lør/søn 09.00-17.00 18/4, 19/4

* Gælder borgere i Gentofte kommune


Pileflet for begyndere og øvede

Sten- og ravslibning og sølvarbejde

Marianne Tholstrup

Finn Hasselbom

Pil er et levende materiale. Alle kan lære at flette med. Der undervises i de grundlæggende teknikker, men øvede kan også henvende sig med specielle ønsker, 14 dage før kurset afholdes.

At kunne slibe sten og rav er en spændende hobby. Oplev glæden, når almindelige, kedelige sten får liv og forvandles til f.eks. flotte smykker. Der undervises i slibning på maskine og i hånden, udsavning og polering. Desuden undervises i sølvarbejde, opmåling, lodning og polering. Benyt tiden inden kursusstart til at samle mindre sten og rav fra stranden. Da der arbejdes individuelt, er kurset både for begyndere og øvede.

2014790 Lør/søn 10.00-16.15 (28/3) Magleblikskolen 28/3, 29/3 kr. 825,-

FREDERIKSVÆRK

2014420 Fre/lør/søn 18.00-21.40

Nivå Skole SYD Fre 13/3 (18.00-21.40), lør 14/3 (9.0016.20), søn 15/3 (9.00-16.20) kr. 1.040,- NIVÅ

Smykkeworkshop – Fra voks til sølv Sanne Mürer

Besøg vores guldsmedeværksted og design en lækker sølvring. På to eftermiddage lærer du at lave din egen personlige sølvring. Første dag arbejder vi med voks som model materiale. Vi taler om form, størrelser, humor, æstetik m.m., og du laver din model i voks. Vi har udfordringer til de vilde og inspiration til de stille. Alle kan deltage. Når du kommer ca. 14 dage senere, er din model støbt i sølv, og du lærer nu, hvordan du færdiggør dit unikke sølvsmykke. Der påregnes materiale betaling fra 100,-. Værksted i Værløse kr. 420,-

VÆRLØSE

2014460 Søndag 15.00-17.45 23/2, 8/3

2014465 Lørdag 15.00-17.45

Stenslibning og sølvarbejde

28/3, 19/4

Helene Sørensen

Lær at skære, slibe (cabochon slibning) og polere smykkesten og smukke strandsten samt sølvindfatte de slebne sten.

Sølvværksted Mogens Eiler

Lav dine helt personlige smykker efter eget design: Halskæder, armbånd, øreog fingerringe m.m. Du får individuel rådgivning, og det nødvendige værktøj lånes hos underviser. På kurset lærer du alt om smykkefremstilling, f.eks. at save, lodde og file i sterling sølv. Har du gamle smykker, som er i stykker eller bare ikke bruges mere, så tag dem med; de kan måske repareres eller blive til noget nyt og spændende. Sterling sølv kan købes hos underviseren.

Med sølvarbejde kan du frembringe flotte smykker som vedhæng, øreringe, fingerringe eller kæder og ringe af tråde. Du kan eventuelt genbruge gamle sølvmaterialer. Som ny deltager på holdet skal du have lidt erfaring med smykkefremstilling. Som ny på holdet kan du nå at fremstille en enkelt smykkesten, som du saver, sliber, polerer og sølvindfatter. Vi har sølv og egnede sten til slibning, som du kan købe på kurset, men du kan også medbringe egne sten. Holdet fungerer som en studiekreds.

2014430 Torsdag 19.00-21.30 Lille Værløse Skole 10 gange · kr. 495,-

VÆRLØSE

2014410 Lørdag 10.00-15.30 Bakkegårdsskolen 22/2, 23/2, 7/3, 8/3 kr. 1.550,-, / * 1.240,-

GENTOFTE * Gælder borgere i Gentofte kommune

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk

Smykkekursus - begyndere

Sanne Mürer

Vil du lære at lave din første sølvring? Og vil du inviteres indenfor i guldsmedefagets maskinrum og snuse til smykkefremstilling? Vi tilbyder introduktionshold til smykkeundervisning på et lækkert guldsmedeværksted, 5 minutters gang fra Værløse station. Kom og bliv en del af et kreativt fællesskab. Det kræver ingen særlige forudsætninger at være med; du skal blot have lyst til at eksperimentere og prøve kræfter med fagets teknikker og have lyst til at lære sammen med andre nysgerrige voksne. Små intensive hold. Du lærer, hvordan du laver en sølvring, nogle af guldsmedefagets grundlæggende teknikker, save, file og lodde i metal, samt hvordan du når fra idé til færdigt smykke. På sigt vil du kunne lære at lave dine helt personlige smykker til dig selv eller nogle, du holder af. Det bliver helt sikkert hyggeligt, men pas på. det kan være vanedannende at lære. Pris inkl. din første ring samt te/kaffe.

2014470 Onsdag 09.30-13.10 Værksted i Værløse 19/2, 26/2 kr. 665,-

VÆRLØSE

WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

37


Syning og tilskæring

Syning – for begyndere og let øvede

Lise-Lotte Schönfeldt

Sy selv - og garderoben vil altid være moderigtig og fremhæve netop din personlighed. Al undervisning er individuel med professionel vejledning. Sammensætning af tøj og farver passende til hver enkelt vil indgå i undervisningen. Hvis det ønskes, gives der anvisninger om forandringer af garderoben. Aktivitetscenteret Sophielund 14 gange · kr. 2.600,-

HØRSHOLM

2014505 Mandag 09.30-12.45 (20/1) 2014507 Onsdag 09.30-12.45 (22/1)

Jannie Ellebo

Har du lyst til at sy? Kom og lær at sy dit eget tøj, børnetøj eller noget helt andet. Der sys efter færdige snitmønstre, og jeg vejleder dig både i materialevalg og farver. Du vil lære teknikker og få smarte tricks, som får dit tøj til at fremstå professionelt. Holdet er både for begyndere og lettere øvede - alle kan være med. Se hvad du skal medbringe på www.fofnordsjaelland.dk

2014525 Tirsdag 18.00-21.40 (21/1) Hillerødholmsskolen 10 gange · kr. 2.080,-

HILLERØD

2014530 Torsdag 10.00-13.15 (30/1) Farum Kulturhus 8 gange · kr. 1.460,-

FARUM

Syning – workshop Anne Dorte Johanson

Sæt en weekend af til fordybelse. Vi arbejder som udgangspunkt med færdige mønstre, der tilrettes, så de passer dig. Du får kyndig vejledning i både tilretning og syteknik undervejs. Undervisningen henvender sig til alle, både nybegynderen og den mere erfarne.

2014540 Lør/søn 10.00-15.00 Kulturskolerne D8 16/5, 17/5 kr. 630,- / * 455,-

HELLERUP

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk 38 TLF. 3963 7010

Syning

Lise Frederiksen Sy hvad du har lyst til! Du behøver ingen erfaring inden for syning. Du kan lave reparationer af dit tøj eller evt. nye smarte kreationer.

2014545 Mandag 09.30-12.45 (20/1) Kulturskolerne D8 10 gange · kr. 1.820,- / * 1.365,-

HELLERUP


Haute Couture

Strikkemaskine – Grundkursus

Lisbeth Gheysen

Vibeke Warthoe

Vibeke Warthoe

Syning og tilskæring På dette kursus får du støtte og vejledning af uddannet designer, der kan rådgive om stil og farver. Alt tilskæres og prøves individuelt, så tøjet passer netop til dig, og så tøjet bliver så smukt som muligt. Vi syer alt; hverdagstøj, festtøj, skrædderjakker og frakker og har det samtidigt fornøjeligt. Et mindre beløb må påregnes til fælles udgifter. Holdet er for let øvede og øvede. Max 8 deltagere.

2014535 Tirsdag 13.30-16.40 (21/1) Kulturskolerne D8 10 gange · kr. 1.970,- / * 1.480,-

Strikkemaskine – Rib

HELLERUP

Lær strikkemaskinens grundlæggende funktioner på et weekendkursus. Medbring din egen strikkemaskine, eller du kan leje en efter aftale med underviser.

2014555 Lør/søn 10.00-16.15 Aktivitetscenteret Sophielund 7/3, 8/3 kr. 815,-

HØRSHOLM

Strikkemaskine – Strik hvad du vil Vibeke Warthoe

Inspirationsweekend for øvede maskinstrikkere. Strik hvad du vil! Få vejledning og hjælp til dit personlige projekt, eller du kan fordybe dig i teknikker og eksperimenter. Du vil også kunne lære at lave knaphuller og andre finesser. Medbring din egen strikkemaskine, eller du kan leje en efter aftale med underviser.

2014550 Lør/søn 10.00-16.15) * Gælder borgere i Gentofte kommune

Aktivitetscenteret Sophielund 18/1, 19/1 kr. 815,-

HØRSHOLM

For øvede deltagere. Bliv ven med dit ribapparat! I løbet af weekenden kommer vi hele vejen rundt om det forreste nåleleje. Du lærer at slå op og strikke rib i forskellige variationer foruden patentstrik, bieser, forskydningsmønstre, rundstrik m.m. Medbring din egen strikkemaskine inkl. ribapparat.

2014560 Lør/søn 10.00-16.15 Aktivitetscenteret Sophielund 28/3, 29/3 kr. 815,-

HØRSHOLM

Strikkemaskine – 4 dages sommerkursus Vibeke Warthoe

For øvede maskinstrikkere. Få tid til at fordybe dig i strikkemaskinens mange muligheder og nyd inspirerende selskab med andre kreative strikkere.

2014565 Tirs/ons/tors/fre 10.00-15.30 Aktivitetscenteret Sophielund 25/8, 26/8, 27/8, 28/8 kr. 1.450,-

HØRSHOLM

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

39


Garnfarvning 1

Garnfarvning 2

Pernille Cordes

Pernille Cordes

Farv dit eget garn i mikrobølgeovn med forskellige sjove teknikker. Kom og lær at farve dit eget garn på en kreativ og nem måde. Garnet dryppes med en eller flere farver, puttes få minutter i mikrobølgeovnen, vaskes og så er det færdigt. Holdet er for begyndere.

Farv dit eget garn i mikrobølgeovn med forskellige sjove teknikker. Kom og lær at farve dit eget garn på en kreativ og nem måde. Garnet dryppes med en eller flere farver, puttes få minutter i mikrobølgeovnen, vaskes og så er det færdigt. Holdet er for begyndere og viderekomne.

Lær nye mønstre og hækleteknikker og få hjælp til dine egne projekter. Medbring hæklenåle og garn, der passer sammen.

Du vil lære forskellige teknikker som håndfarvning, tone-i-tone farvning og flerfarvet garn. Du får fantastiske resultater og garn med hjem, som er lige til at gå i gang med. Du må påregne 250 kr. til fælles materialeudgifter inkl. 4 bundter garn pr deltager, som afregnes direkte med underviser. Du har mulighed for at købe mere garn på dagen.

Du vil lære forskellige spændende teknikker som at lave garn med striber, batik, dip-dye og flere sjove varianter. Du får fantastiske resultater og garn med hjem, som er lige til at gå i gang med. Du må påregne 250 kr. til fælles materialeudgifter inkl. 4 bundter garn pr. deltager, som afregnes direkte med underviser. Du har mulighed for at købe mere garn på dagen.

2014575 Mandag 18.00-21.45

2014590 Lørdag 10.00-16.00

2014595 Lørdag 10.00-16.00

Hækling

Vibeke Warthoe For øvede/letøvede og som kender grundteknikkerne i hækling.

Kulturskolerne D8 2/3, 16/3, 30/3, 27/4 kr. 625,-

HELLERUP

Bakkegårdsskolen 8/2 kr. 370,-

GENTOFTE

Bakkegårdsskolen 22/3 kr. 370,-

GENTOFTE

Mønstre på Computeren Pia Alstrup

* Gælder borgere i Gentofte kommune

Cadcam online kursus. Opgrader til digitale mønstre og kom hurtigere fra idé til færdigt mønster uden at miste dit håndværk. Du bestemmer selv, om du vil lave børne- eller damemønstre.

2014630 Søndag 10.00-15.30 FOF Huset 1/3, 15/3 kr. 685,- / * 515,-

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk 40 TLF. 3963 7010

CHARLOTTENLUND


Tegning og maling Akvarel

Bliv introduceret for betydningsfulde akvarelmalere i kunsthistorien og for akvarelmaleri som teknik og udtryksform. På den første kursusdag arbejder vi med små opgaver og afprøver forskellige metoder. Vi arbejder med detaljerede malerier inspireret af motiver, impressionistiske malerier med fokus på farvebalancer og penselstrøg samt ekspressive malerier med det dramatisk udtryksfulde som omdrejningspunkt. På den anden kursusdag udvælger du en eller flere metoder at gå mere i dybden med, og du kan enten arbejde med små serier eller større værker. Holdet kræver ingen forudsætninger.

Akvarel – begyndere og let øvede

Dette er kurset for dig, der allerede har været på begynderkursus eller har tilsvarende kundskaber. Det handler ikke om at være god eller mindre god. Måske er det bare lang tid siden, du sidst havde gang i penslerne. Vi udvider gradvist teknikker og muligheder efter et fast fælles program, så vi kommer så meget som muligt igennem. Underviseren ”maler for” - og taler - og så går vi i gang.

Akvarel – øvede

Kunst er ikke mere eller mindre god. Den er mere eller mindre udtryksfuld. På kurset for øvede forsøger vi at bygge videre på akvarelmaleriets grundteknikker, så ikke alene paletten, men også mulighederne for at udtrykke sig, bliver større og flere. Vi arbejder ganske intensivt - med nyt motiv hver uge - men vi glemmer ikke at have det rart undervejs.

Rejsefotos bliver til mesterværker.

Vi arbejder med både klassiske teknikker som vådt i vådt og lag på lag. Desuden bland teknik med vandfarve, blyant og tusch, samt lys og skygge og perspektiv. Undervisningsformen er intensiv for både nybegyndere og øvede. Programmet er korte fælles oplæg med demoer og individuel vejledning for både nye akvarelmalere og erfarne malere.

Atmosfærisk akvarelmaling – blomster og frugter

Vi skal afprøve mange forskellige akvarelteknikker og arbejde med forskellige specielle effekter. Denne weekend er motivet blomster og frugter, som vi maler både med de traditionelle og de flydende teknikker. Karen Lindberg følger hver enkelt elev nøje og hjælper fra det niveau, som du er på. Derfor er der plads til både nybegyndere og de øvede malere.

Vild og skør med akvarel

På dette kursus slår vi os løs med den eksperimenterende akvarel. Pigmenterne i farverne og deres specielle karakterer bruger vi i billederne og får vores egne unikke udtryk. Vi eksperimenterer med at tilsætte akvarellen andre media og arbejder både naturalistisk og abstrakt. Kurset er for øvede akvarelmalere.

Tegning og akvarelmaling – begyndere

På dette kursus anvendes ”à la prima” teknik til et akvarelmaleri ud fra originale billede eller fra fotos. Du lærer at tegne genstande og motiver. Du bliver fortrolig med akvarelfarver, at blande akvarel og kontrollere komposition. Du blive bedre til at tegne. Undervejs kommer vi igennem forskellige emne som f. eks. træer i landskab, søstykke. Jeg laver demonstrationer, og vi skifter emne hver anden gang.

Tegning og akvarelmaling – begyndere og let øvede

For at skærpe iagttagelsessansen og udvikle evnen til at gengive det sete, indledes der med de vigtigste grundregler i tegning: proportion og balance - komposition og perspektiv lys og skygge. Med udgangspunkt i opstilling vil vi arbejde med akvarelfarver. Gennem øvelser undervises i farveblandinger og forskellige teknikker. Medbring blyanter, tegneblok og for øvede akvarelblok og akvarelfarver.

Tegning og akvarelmaling – øvede

Undervisningen tager udgangspunkt i den enkelte deltagers ønsker og niveau. Der lægges vægt på den individuelle undervisning, så hver enkelt finder frem til sine egne motiver og teknikker. Akvarellens lette og levende udtryk er oplagt til hurtige skitser eller til en grundig opbyggende proces i landskaber og opstillinger m.m.

WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

41


Maleri – abstrakt og figurativt

På kurset koncentrerer vi os om de maleriske og kompositoriske emner i maleriet. Mindre om hvad billedet ”ligner” eller ”forestiller”. Eksempler fra kunsten efter 1900 og personlige øvelser og eksperimenter med akrylmaleri er grundlag for undervisningen. Alle, der interesserer sig for billedkunst, kan være med.

Værksted - tegning og maleri

Du introduceres til et afvekslende forløb, hvor både klassiske og mere eksperimenterende akrylteknikker og arbejdsmetoder vil blive gennemgået bl.a. ved billedoplæg fra kunsthistorien. Kurset er bygget op af små moduler, f.eks. hvordan du skaber dybde og rummelige former i dit billede ved hjælp af farver. Fælles øvelser, individuel undervisning, farvelære, billedopbygning m.v. vil indgå.

På dette kursus skal der arbejdes med akvareller af mennesker i bevægelse og med portrætter. Vi afprøver også forskellige akvarelteknikker og får det hele til at flyde. Vi lærer om kroppens og ansigtets opbygning og maler både efter fotos og model, som vi bruger som grundlag for de eksperimenterende og atmosfæriske akvareller.

42 TLF. 3963 7010

Få en grundlæggende introduktion til tegning, lys- og skyggelægning, komposition og farvelære. Du præsenteres for forskellige grundlæggende tegne/malemåder og -teknikker. Vi arbejder med kul, blyant, akvarel og/eller akryl efter opstillinger, portræt og landskaber. Vi lærer at tegne i perspektiv og lægge skygger, sådan at rumfornemmelsen i billedet opstår. Med farvelæren får du en forståelse for, at også sammensætning af farver giver dynamik og dybde i billedet på subtile måder. Du lærer at sammensætte din egen palet og skabe dine egne kompositioner. Kurset henvender sig til begyndere og let øvede.

Tegning og maling

Maleri med akryl og olie

Et malehold hvor undervisningen er fleksibel og individuel. Vi starter der, hvor du er, og finder en retning, der passer til niveau og interesse. Basis for undervisningen er de klassiske metoder for tegning og maling med akryl og akvarel. Vi forholder os både til praktiske problemer med materialer og farveblanding og til de mere æstetiske og kunstneriske overvejelser omkring farvevalg, komposition, stilretning osv.

Naturen i akryl

Tegne- og malekursus – begyndere og let øvede

Vi maler med akryl eller olie, både efter ting og foto, eller abstrakt. Trinvist bliver du indført i maleriets forunderlige verden. Du lærer om undermaling, farveblanding, penselstrøg og lasering.

Mennesker i akvarel

Tegning og maling/basis

Elsker du også naturens skiftende farvespil, og drømmer du om at kunne udtrykke det i maleri? Lær at fange lyset og farverne i naturen og at skabe rum og dybde i dine malerier. På dette kursus kommer vi godt omkring motiver hentet i naturen - vi ser på landskabsmaleri, skovmotiver, strand og sten. Du får grundlæggende teori at bygge videre på. Kursus for alle, da der er individuel vejledning.

Oplev glæden ved den skabende proces sammen med andre kombineret med god individuel vejledning. Vi ser på kunsthistorien som oplæg til fælles temaer. Billedgennemgang, kunst, film, foredrag og udstillingsbesøg indgår som en del af undervisningen. Her tegnes og males efter objekter, opstillinger samt model og fotos af bl.a. landskabsmotiver.


Tegning og maling

Over 6 gange går vi i dybden med forskellige temaer inden for malerkunsten. Du har mulighed for at tilmelde dig enkelte hold eller tilmelde dig alle 6 temaer og få rabat. Læs mere om de enkelte holds indhold, kursussted, materialebrug m.v. på www. nordsjaelland.dk.

Første etape: “At se”

Hvordan man tegner det, man ser. Den største udfordring ved at tegne fra iagttagelse er først og fremmest et problem med “at se” tingene, som de rent visuelt fremtræder for os. Vores hjerner er dovne og naturligt tilbøjelige til at tegne symboler fra hukommelsen i stedet for det egentlige synsindtryk. Selvom tegning som ikke kun drejer sig om at se, er det alligevel her, vi starter — for hvordan tegner man egentligt det, man ser?

Anden etape: “Lys og skygge”

Det er lyset og skyggen, der tegner formen. I renæssancen kaldte man det “chiaroscuro” — en dramatisk, kontrasterende effekt, der var selve omdrejningspunktet for kompositionen. Med fokus på fladen og kompositionen arbejdes på dette kursus med tegning i gråtoner. I forlængelse af første etape skal vi arbejde med motivet og kompositionen som en mosaik af gråtoner, et puslespil af negative og positive flader. Vi skal lære at bruge lys og skygge til tegne formen, hvor især overgangene mellem gråtonerne er helt centrale.

Tredje etape: “Tegning / Rum / Arkitektur”

Lige så længe mennesket har eksisteret, har vi skildret vores omgivelser. I den vestlige tradition var det dog først med renæssancen, at landskabsmaleriet indfandt sig som selvstændig genre, og at man ligeledes udviklede sindrige værktøjer og metoder til at skabe dybde i billedfladen og arkitekturen. Vi skal arbejde med forskellige metoder til at etablere en fornemmelse af dybde i billedet. Desuden skal vi arbejde med det at skitsere og begynde at kigge lidt på, hvad det vil sige at “konstruere” en tegning.

Fjerde etape: “Geometri” / “Den analytiske tegning”

Ud over nogle ganske få analytiske værktøjer introduceret i forbindelse med skildring af landskabet og arkitekturen har vi primært beskæftiget os med tegning som en umiddelbar registrering og oversættelse af øjets indtryk. Med afsæt i bl.a. det klassiske centralperspektiv, som introduceredes i tredje etape, vil vi nu gå skridtet videre i “konstruktionen” af tegningen. Vi anlægger en ny vinkel, som i højere grad kredser om forståelsen af motivets geometriske og formmæssige sammensætning end blot naturtro gengivelse af det visuelle indtryk. Her er tegningen ikke længere blot et spørgsmål om at afbilde, men om at forstå, fortolke og formidle form.

Femte etape: “Portrættet”

Det er altid et vovestykke at kaste sig ud i at portrættere et andet menneske. Vi er uhyre gode til at genkende ansigter, og det gør det lidt svært at gøre os tilfredse, når det drejer sig om portrætter. Uanset resultater er det dog et fantastisk intenst og berigende motiv at give sig i kast med - og ligesom så meget andet: noget man kun bliver bedre til ved faktisk at gøre det. Forvent en ekstraudgift på 50-100 kr. til model på dette kursus. Beløbet afhænger af deltagerantal og afregnes med underviser på dagen.

Sjette etape: “Figuren”

Som kronen på værket slutter vi af med at tegne hele den menneskelige figur. Ligesom med portrættegningen skal vi her have gang i hele værktøjskassen af tegnefærdigheder, som vi efterhånden har fået samlet sammen. Til gengæld tager vi nu en hel dag med levende model. Der vil være lidt introduktion til kroppens anatomi og proportioner, og trådene fra tidligere etaper vil blive samlet op og taget frem i lyset igen. Forvent en ekstraudgift på 100-200 kr. til model på dette kursus. Beløbet afhænger af deltagerantal og afregnes med underviser på dagen.

WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

43


Lær at tegne

På dette hold gennemgår vi forskellige teknikker, der hjælper dig til at blive bedre til at tegne realistisk. Vi arbejder med proportioner, måleteknikker, komposition, skravering til lys og skyggelægning samt perspektiv. Forløbet vil bestå af blandede øvelser og vi skifter mellem hurtige skitser og længere, dybdegående studier. Vi arbejder ud fra stilleben, fotografisk forlæg og portræt.

Klassisk tegning

På dette hold kan alle lære at tegne. Det handler blot om øvelse, om vilje og om at være vedholdende. Ved at gennemgå forskellige teknikker hjælpes du til at blive bedre til at bruge dine øjne og stole på dem og på den måde blive bedre til at tegne realistisk. Vi arbejder med proportioner, måleteknikker, komposition, skravering samt perspektiv. Der vil være blandede øvelser og skift mellem hurtige skitser og mere dybdegående studier. Vi arbejder først og fremmest med stilleben, fotografisk forlæg og portræt. Medbring til første undervisningsgang: Tegneblok (gerne A3), blyanter (minimum H, 2B, 5B) og viskelæder, både almindeligt og tegneviskelæder (knetgummi).

Sketching – efter ting og sager

Sketching er tegning efter ting og sager som f.eks. frugter, grøntsager, sten, blomster, maskindele, glas, dyreknogler mv. Eller efter figurer, mennesker og bygninger. Vi tegner sort-hvidt med blyant, spritpenne eller kuglepen men også gerne med akvarel eller farvekridt. Afhængig af interesse og temperament. Undervisningsformen er for både nybegyndere og øvede. Programmet er korte fælles oplæg med demoer og individuel vejledning for både begyndere og erfarne tegnere.

Tegning på Glyptoteket

Vi tegner skulpturer! Du lærer at måle, se perspektiv/proportioner og skraveringstekniker til lys/skygge. Der er individuel undervisning. Du medbringer selv tegneudstyr. Vi mødes ved bænkene ved Glyptotekets springvand i havesalen. Entréen til Glyptoteket er ikke inkl. i kursusgebyret.

Portrættegning

Kom og lær de færdigheder, der skal til for at lave et godt portræt. (Tegning). Det er vigtigt at fange ansigtets udtryk. Vi starter med at bygge ansigtet op, og når du er blevet fortrolig med ansigtets mange former, er det ikke så vanskeligt at få sin tegning til at ligne. På kurset arbejdes der efter levende model, hvilke har den fordel, at du kan komme rundt om figuren og tegne fra alle sider. Der er udgift til model.

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk

44 TLF. 3963 7010

Croquis

Den der vil tegne mennesker, bør naturtigvis først og fremmest studere det levende menneske. Vi gennemgår kroppens former, proportioner, lys og skygge. Der arbejdes efter levende model, hvilke har den fordel at du kan komme rundt om figuren og tegne fra alle sider. Der arbejdes med både længere stillinger og spontane studier. Der er udgift til model.

Croquis og portræt efter model Oplev glæden ved den skabende proces i selskab med andre samtidig med, at du får god vejledning. Tegning/maling af menneskekroppen er noget af det vanskeligste, men også det mest spændende, man kan give sig i kast med. Du introduceres til et afvekslende forløb, hvor både klassiske og mere eksperimenterende tegneøvelser samt enkle akvarel- og akrylteknikker er en del af undervisningen. Vi maler og tegner efter en model hver gang. Vi beskæftiger os bl.a. med modellens proportioner, form, lys, skygger, farver og billedets komposition. Udgift til model afregnes med underviser første gang.

Tusch workshop

Tusch tegning er en gammel traditionsbunden kunstart fra Asien, som dyrker fine ritualer og smukke stiliseringer. Det er en praksis, der er meget tæt knyttet til rytme og mindfulness. Motiverne tager ofte udgangspunkt i naturen og sæsonernes gang. Tusch er et meget alsidigt materiale, der kan benyttes i alt fra vandige, flydende opløsninger til helt tørre, kradsende streger ideelle til at fortolke eksempelvis grene.


Kursus

Tid

Start

Underviser

Gange R.pris*

Pris

Akvarel 2014148 Hørsholm Frennehus

tor

09:30-14:05

30/1

Mette Wille

8

2.080

Akvarel - B + LØ Akvarel - Ø

Hold

By

2014100 Charlottenlund

Sted

Dag

FOF Huset

man

17:00-19:45

27/1

Ulla Høst

12

1.410

2014104 Charlottenlund

FOF Huset

ons

09:30-12:15

22/1

Charlotte Hoff

14

1.640

1.875 2.185

2014102 Charlottenlund

FOF Huset

tir

14:30-17:15

28/1

Ulla Høst

12

1.410

1.875

Akvarel efter feriefotos 2014106 Fredensborg

Endrupskolen

lør/søn 10:00-15:30 14+15/3

Jørgen Hedegaard

2

685

Atmosfærisk akvarelmaling 2014107 Gilleleje

Det Gamle Posthus

lør/søn 09:30-16:00 18+19/4

Karen Lindberg

2

730

Vild og skør med akvarel 2014110 Helsinge

Helsinge Kulturhus

lør/søn 09:30-16:00 22+23/2

Karen Lindberg

2

730

8

1.250

Tegning og akvarel - B

2014140 Farum

Solvangskolen

ons

18:30-21:15

22/1

Maya Korlas-Martin

2014141 Farum

Maya Korlas-Martin

Solvangskolen

ons

18:30-21:15

25/3

Tegning og akvarel - B+LØ 2014147 Farum

Farum Kulturhus

tor

12:45-15:30

9/1

Tegning og akvarel - Ø

2014145 Farum

Farum Kulturhus

tor

09:30-12:15

9/1

Mennesker i akvarel

2014149 Snekkersten

BorupgårdSkolen

lør/søn 09:30-16:00

7+8/3

Abstrakt og figurativt

2014174 Charlottenlund

FOF Huset

tir

10:00-14:05

2014178 Charlottenlund

FOF Huset

tor

19:00-21:45

9/1

Ole Tandrup

14

1.640

2.185

Værksted - Tegn og mal

2014176 Charlottenlund

FOF Huset

tir

09:30-14:00

21/1

Charlotte Hoff

14

2.730

3.640

21/1

4

685

Helle Hvass

10

1.560

Helle Hvass

10

1.560

Karen Lindberg

2

Ole Tandrup

6

1.055

730 1.405

Maleri med akryl og olie

2014210 Hillerød

Frivilligcenter

man

10:15-13:00

6/1

Peter Andersen

5

780

2014220 Hillerød

Frivilligcenter

man

10:15-13:00

2/3

Peter Andersen

5

780

2014215 Hillerød

Frivilligcenter

man

13:00-15:45

6/1

Peter Andersen

5

780

2014225 Hillerød

Frivilligcenter

man

13:00-15:45

2/3

Peter Andersen

5

780

2014217 Hillerød

Frivilligcenter

tor

10:15-13:00

9/1

Peter Andersen

5

780

2014227 Hillerød

Frivilligcenter

tor

10:15-13:00

5/3

Peter Andersen

5

780

Naturen i akryl

2014250 Værløse

Syvstjerneskolen

tir

18:30-21:45

21/1

Inger Bennigsen

10

1.820

Tegning og maling/basis

2014150 Charlottenlund

FOF Huset

man

09:30-12:15

20/1

Charlotte Hoff

14

1.640

2.185

Tegning og maling

2014155 Charlottenlund

FOF Huset

ons

10:00-14:05

22/1

Ole Tandrup

14

2.460

3.280

2014172 Charlottenlund

FOF Huset

fre

10:00-14:05

17/1

Ole Tandrup

14

2.460

3.280

Kursus Tegn og Mal – B+LØ 2014160 Charlottenlund

FOF Huset

ons

14:00-16:45

22/1

Charlotte Hoff

8

940

1.250

2014165 Charlottenlund

FOF Huset

tir

19:00-21:30

21/1

Charlotte Hoff

14

1.640

2.185

2014170 Charlottenlund

FOF Huset

tor

09:30-14:00

23/1

Charlotte Hoff

14

2.730

3.640

Lær at tegne

2014260 Allerød

Kratbjergskolen

man

18:00-20:45

17/2

Stine Lindenborg

6

940

Lær at tegne

2014262 Allerød

Kratbjergskolen

lør/søn 10:00-14:35 28+29/3

Stine Lindenborg

2

Klassisk tegning

2014264 Charlottenlund

FOF Huset

man

14:00-16:45

Joachim Larsen

Tegning - At se

2014266 Charlottenlund

FOF Huset

lør

10:00-16:00

1/2

Joachim Larsen

1

280

370

Tegning - Lys og skygge

2014268 Charlottenlund

FOF Huset

lør

10:00-16:00

15/2

Joachim Larsen

1

280

370

Tegning, rum, arkitektur 2014270 Charlottenlund

FOF Huset

lør

10:00-16:00

29/2

Joachim Larsen

1

280

370

Tegning - Geometri

2014272 Charlottenlund

FOF Huset

lør

10:00-16:00

14/3

Joachim Larsen

1

280

370

Tegning - Portrættet

2014274 Charlottenlund

FOF Huset

lør

10:00-16:00

28/3

Joachim Larsen

1

280

370

Tegning - Figuren

2014276 Charlottenlund

FOF Huset

lør

10:00-16:00

11/4

Joachim Larsen

1

280

370

Tegning - 6 hold samlet

2014265 Charlottenlund

FOF Huset

lør

10:00-16:00

1/2

Joachim Larsen

6

1.525

2.030

Sketching efter ting

2014278 Fredensborg

Endrupskolen

man

18:30-21:15

27/1

Jørgen Hedegaard

5

780

Tegning på Glyptoteket

2014280 København V

Glyptoteket

ons

14:30-17:15

19/2

Martin Vestergaard

5

585

780

Frennehus

tor

18:30-21:00

30/1

Hanne Radzik

6

940

Portrættegning 2014283 Hørsholm

27/1

12

1.410

570 1.875

Croquis (i lige uger)

2014285 Charlottenlund

FOF Huset

ons

18:00-20:30

5/2

Hanne Radzik

5

585

780

Croquis efter model

2014290 Charlottenlund

FOF Huset

man

13:30-16:15

27/1

Charlotte Hoff

14

1.640

2.185

2014292 Charlottenlund

FOF Huset

tor

17:30-20:15

23/1

Charlotte Hoff

8

940

1.250

Tusch Workshop

2014295 Allerød

Kratbjergskolen

lør

10:00-15:30

7/3

Stine Lindenborg

1

545

B = Begyndere B+LØ = Begyndere og let øvede Ø = Øvede R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

* Gælder borgere i Gentofte kommune

WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

45


Design din drømmehave II – Planteanvendelse Annemarie Sørensen

Tilbring en hel dag sammen med en professionel havearkitekt - kun 5 deltagere på holdet. Derudover 45 minutters privat konsultation over e-mail og telefon.

Design din drømmehave I – Det store overblik

Biavl for begyndere Nicolaj Wium

Kurset består af en teoretisk del, der afholdes over fem mandage i marts og april måned efterfulgt af en praktisk del i Kronborg Østre Birks Biavlerforenings skolebigård hver mandag aften sommeren igennem. I skolebigården er der omkring 7 bifamilier, så du kan se, hvordan teorien bruges i praksis. Efter gennemført kursus kan du passe dine egne bier på forsvarlig vis, så det bliver til glæde for både dig og bierne.

2014700 Mandag 18.00-19.50 (2/3) Rønnebær Alle Skole 5 gange · kr. 570,-

HELSINGØR

Annemarie Sørensen

Tilbring en hel dag sammen med en professionel havearkitekt - kun 5 deltagere på holdet. Derudover 45 minutters privat konsultation over e-mail og telefon. Er din have alt andet end den nemme og smukke have, du går og drømmer om? Dette kursus giver dig mulighed for at gøre drømme til virkelighed. Du får inspiration og vejledning i, hvordan du kan forvandle din have fra et vildnis eller en ubeplantet grund til en dejlig have. Du lærer at tegne din helt personlige og unikke haveplan med både rum, oplevelse og overordnet brug af de rigtige planter. kr. 1.095,- / * 825,-

* Gælder borgere i Gentofte kommune

2014710 Lørdag 10.00-16.00 FOF Huset 22/2

2014712 Lørdag 10.00-16.00 FOF Huset 14/3

46 TLF. 3963 7010

CHARLOTTENLUND

Dette er et tilbud til dig, som har styr på det grundlæggende havedesign, men ønsker professionel hjælp til at udvælge de rette planter samt koordinere sammensætningen. Ideelt fortsætterkursus til de kursister, som har deltaget på Design din Drømmehave I - det store overblik. Kurset ledes af havearkitekt og hortonom AnneMarie Sørensen, som bl.a. har speciale i stauder.

2014715 Lørdag 10.00-16.00 FOF Huset 28/3 kr. 1.095,- / * 825,-

CHARLOTTENLUND

Den dejlige nemme have

Annemarie Sørensen

Spar tid på det kedelige havearbejde. Målet mht. en nem og dejlig have er inden for rækkevidde. Ved det rette plantevalg kan det lade sig gøre at lave nogle smukke bede i haven, der har en hurtig etablering og vil behøve minimal pasning i årene fremover. Under foredraget vil der blive givet eksempler på flere kombinationsmuligheder mht. jordbundsforhold, lysforhold, vækstformer samt dekorativ anvendelse af både blomster, blade og andre strukturer. Foredraget henvender sig både til nybegyndere og mere erfarne haveejere.

2014720 Mandag 19.00-21.00 FOF Huset 16/3 kr. 165,- / * 125,-

CHARLOTTENLUND

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk


Krydderurter

Vibecke Christiansen På dette kursus lærer du hvordan du dyrker krydderurter og hvordan du bruger dem i madlavningen. Der bliver selvfølgelig mulighed for at dufte og smage på forskellige krydderurter. I vil møde de mere almindelige krydderurter som rosmarin, basilikum, oregano, timian, men også mindre brugte, som fortjener at blive mere kendt som citronverbena, karryplanten, anisisop, sar, solbærsalvie og forskellige mynter.

2014730 Torsdag 19.15-21.00 Nybo Planteskole 30/4 kr. 120,-

KVISTGÅRD Duelighedsprøven – Praktisk del Preben Leenders

Tidevandskursus Finn Lage

Flerårige spiselige planter Vibecke Christiansen

Flerårige spiselige planter er på mange måder lettere og mere bæredygtige at dyrke i haven end etårige. De skal kun plantes én gang og bruger mindre vand og gødning og bliver desuden sjældent angrebet af skadedyr og sygdomme. Måske har du allerede flerårige spiselige planter i haven uden at vide det, da en del kendte stauder kan spises, men der er også mange, du sikkert ikke kender til.

2014735 Torsdag 19.15-21.00 Nybo Planteskole 14/5 kr. 120,-

KVISTGÅRD

Spiselige vilde planter

Vibecke Christiansen

Vi tager på tur i naturen, så du kan lære nogle af de vilde spiselige planter at kende. Kender du f.eks. løgkarse, skovløg, skovmærke, strandmælde eller almindelig strandarve, og vidste du, at gojibær er en almindelig busk langs kysten? Dem og mange flere vil vi møde på turen.

2014740 Lørdag 13.15-15.30 Espergærde Havn 6/6 kr. 150,-

ESPERGÆRDE

På dette kursus får du en generel orientering om brug af tidevandstabeller, strømatlas, sejladsvejledninger (pilotcharts og -books). Beregning af tidevandshøjder og -klokkeslæt for standardhavne samt sekundærhavne. Brug af tidevandstabeller i resten af verden. Råd og vink om praktisk sejlads i områder med tidevand (ankring og afgang). Medbring din iPad eller Laptop.

2014780 Lør/søn 09.00-12.30 FOF Huset 21/3, 22/3 kr. 460,-

CHARLOTTENLUND

Kompetent Gast – Drømmen om at sejle

Preben Leenders

I samarbejde med Nordsjællands Sejlerskole tilbyder FOF Gentofte en kort og intensiv introduktion til sejlads, sikkerhed og sømandskab i praksis. Kurset henvender sig til personer helt uden sejladserfaring, som f.eks. ønsker at sejle som gast hos andre, påtænker at deltage i kurser i teoretisk navigation eller praktisk sejlads - eller bare har lyst til at prøve sejlads i praksis for at se, om interessen holder, inden drømmen om egen båd realiseres. Nærmere oplysninger hos instruktør Preben Leenders på tlf. 4051 0608. Mødested: Skovshoved havn. kr. 2.250,-

Under korte ture i Øresund gennemgår vi sejladsteknik for motor og sejl, styring, havne- og sikkerhedsmæssige manøvrer samt sejladsplanlægning. Der kræves ingen forkundskaber. Efter kurset, der afvikles i samarbejde med Nordsjællands Sejlerskole, er der mulighed for at aflægge den praktiske del af duelighedsprøven i henhold til Søfartsstyrelsens regler. Prøvegebyr kr. 400,00 (2019-pris) afregnes med censor. For yderligere oplysninger henvises til instruktør Preben Leenders på tlf. 4051 0608. Mødested: Skovshoved havn. kr. 5.400,-

CHARLOTTENLUND

Eksamen fredag den 15. maj. 2014784 Man/ons 17.00-21.30 27/4, 29/4, 4/5, 6/5, 11/5, 13/5 Eksamen fredag den 15. maj. 2014785 Tirs/tors 17.00-21.30 28/4, 30/4, 5/5, 7/5, 12/5, 14/5 Eksamen fredag den 26. juni 2014786 man/ons/fre 17.00-21.30 3/6, 5/6, 8/6, 10/6, 22/6, 24/6 Eksamen fredag den 26. juni 2014787 Tirs/tors/fre 17.00-21.30 2/6, 4/6, 9/6, 11/6, 12/6, 25/6

CHARLOTTENLUND

2014781 Ons/tors/fre 17.00-21.00 15/4, 16/4, 17/4

2014782 Tirs/ons/tors 17.00-21.00 26/5, 27/5, 28/5

2014783 Tirs/ons/tors 17.00-21.00 18/8, 19/8, 20/8

WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

47


Kommunikation og litteratur

Lær at skrive dine erindringer Alice Riis Bach

Kurset giver inspiration til at erindre og skrive om de minderige, glade begivenheder og de store dramaer. Du får en præsentation af flere måder at skrive erindringer på og af skriveøvelser, hvor du skriver. Vi bruger fotos og systematiserer erindringerne. Målet er færdige tekster og en disposition.

2014800 Fredag 09.30-13.10 (31/1) Frivilligcenter Hillerød 5 gange · kr. 1.040,-

HILLERØD

2014810 Onsdag 09.30-13.10 (29/1)

Creative Writing – Vil du skrive?

Alice Riis Bach

Skriver du allerede, så kan du få inspiration til din skriveproces. Vi afprøver skrivemetoder og redskaber fra forfatterens værkstøjskasse. Vi skriver kortere tekster og arbejder videre på dit skriveprojekt, så du får færdige tekster. Du kan få udbytte af kurset, hvis du skriver fiktion, erindringer eller fagbøger.

2014820 Mandag 09.00-12.40 (17/2) Kulturværftet 6 gange · kr. 1.250,-

HELSINGØR

FOF Huset 5 gange · kr. 1.040,- / * 780,- CHARLOTTENLUND

Litteraturklub – Verdens bedste krimier? Søren Hansen

Aktuel litteratur Bente Hatting Gjelten

Bente Hatting Gjelten sætter fokus på Knut Hamsun, Peter Handke, Jesper Wung-Sung, Pascal Mercier, Merete Pryds Helle.

Gode bøger og aktuelle forfatterskaber gennemgås. De udvalgte værker giver forhå- 2010270 Onsdag 12.00-13.40 bentlig lyst til læsning og tankeflugt. Mag. FOF Huset 15/1, 29/1, 12/2, 26/2, 18/3 Art. kr. 570,- / * 430,- CHARLOTTENLUND

48 TLF. 3963 7010

Krimier er andet og mere end god underholdning. Her i forårssemestret fordyber vi os i nogle af verdens bedste krimier. Og sammen bliver vi klogere på alt fra de klassiske krimier af Conan Doyle og Agathe Christie til de hårdkogte detektivromaner af Raymond Chandler og Dashiell Hammett samt de bloddryppende thrillere af Jo Nesbø og Grangé. Som optakt til læsningen af hvert værk giver jeg et indblik i forfatterskabet og samtidens kulturelle og samfundsmæssige strømninger. Sidst på semesteret beslutter vi i fælleskab, hvad vi vil læse til næste sæson.

2014830 Onsdag 19.00-20.50 Foreningshuset Rungstedvej 22/1, 19/2, 18/3, 15/4, 13/5 kr. 570,-

* Gælder borgere i Gentofte kommune

HØRSHOLM


Har du lyst til at lære et nyt sprog? Eller har du brug for at blive endnu bedre til et sprog, som du allerede kan begå dig på? Så har vi sikkert et hold for dig – uanset om målet er at styrke dig på jobbet, ruste dig til studierne eller få en bedre rejseoplevelse. Vi tilbyder sprogundervisning for begyndere, øvede og de mere avancerede. Og vores højt kvalificerede undervisere sørger for, at du bliver dygtigere – samtidig med at du bliver en del af et hyggeligt fællesskab sammen med andre, der har den samme interesse som dig. Vores sprogkurser er inddelt i niveauer, så du kan finde et hold, der passer præcis til dig.

Undervisningsmateriale

Vi anvender enten etablerede lærebogssystemer, undervisningsmateriale udvalgt og sammensat af underviseren eller en kombination af disse. Udgift til undervisningsbog og/eller kopier ud over kursusafgiften må forventes og afregnes direkte med underviseren.

Engelsk

Måske har du brug for at få genopfrisket dit rustne skoleengelsk, inden du skal bestille en steak i New York eller Fish’n chips i London. Måske kræver dit studium, at du kan læse engelsksprogede undervisningsbøger. Eller måske har du et job, hvor det er en fordel, hvis du behersker engelsk på forhandlingsniveau.

Tysk

Måske har du lyst til at få styr på dit tysk igen, inden du skal på skiferie i Østrig eller vandretur i Harzen. Måske er dit firma på vej ind på det tyske marked. Eller måske har du bare lyst til at lære det tyske sprog helt fra bunden.

Italiensk

Mange italienere mestrer kun deres modersmål. Hvis du kan møde dem på deres eget sprog, er du godt på vej til at skabe dig en bedre ferieoplevelse – uanset om turen går til Toscana, Rom eller Sicilien. Vi har mange forskellige niveauer – også et til dig, der bare lige mangler det sidste, inden du kan læse Elena Ferrante på originalsproget.

Fransk

Franskmænd elsker, når deres gæster forsøger sig på deres smukke modersmål. Oplev hvordan den arrogante tjener pludselig viser overstrømmende gæstfrihed, når du bestiller på fransk. Forstå de franske kommentatorer, når du ser Tour de France på den lille franske café. Eller oplev tilfredsstillelsen ved at læse de store franske klassikere på originalsproget.

Spansk

De fleste spaniere kan kun ét sprog – deres eget. Oplev hvordan selv de mest simple spanskkundskaber åbner døren til nye oplevelser. Vi har noget for dig – uanset om du er på en forlænget weekend i Barcelona eller skal tilbringe en stor del af livet i din nye drømmebolig i Sydspanien.

Russisk

Skal du besøge Rusland, eller vil du bare gerne lære sproget? Vi tilbyder undervisning i russisk på begynder niveau, hvor du kan udvikle et ordforråd til at klare dig ved ophold i Rusland. Hop med på vores nye sproghold og få et kundskab som de færreste. Lær sproget sammen med andre, der interesserer sig for det russiske sprog, samfundet og kulturen.

Latin

Latin oplever en renæssance i disse år, og flere og flere ønsker at lære sproget, som Cæsar, Cicero og Jeg, Claudius talte. Latin er ikke kun det sprog, der blev talt i antikkens Rom. Via det romerske imperium og senere den katolske kirke blev sproget udbredt i store dele af Europa, og latin blev dermed stammoder til de romanske sprog som spansk, fransk og italiensk. Et kendskab til latin og specielt den latinske grammatik giver bedre forudsætninger for at lære et nyt fremmedsprog.

Se vores niveaubeskrivelser m.v. på www.fof-nordsjaelland.dk. Hvis du har spørgsmål til de enkelte kurser, niveau m.m., er du velkommen til at kontakte FOF Nordsjælland på 3963 7010 eller kontakt.nordsjaelland@fof.dk. WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

49


Kursus

Hold

Sted

Dag

Tid

Engelsk A2+

2013032 Charlottenlund

FOF Huset

ons

10:30-12:10

Engelsk B1

2013042 Charlottenlund

FOF Huset

man 11:15-13:20

2013044 Charlottenlund

FOF Huset

tirs

16:00-18:15

21/1

Engelsk B1+

2013052 Værløse

Satellitten

tors

10:50-12:30

Tysk A1+

2013122 Allerød

Lillevang Skole

2013124 Charlottenlund

2013126 Værløse

By

Start

Underviser

Gange R.pris*

Pris

5/2

Karen Galloway

14

885

1.180

3/2

Karen Galloway

14

1.105

1.470

Marianne Bentzen

16

1.260

1.680

16/1

Ana Del Olmo

11

970

man 19:00-20:50

27/1

Stine Jensen

12

1.060

FOF Huset

tirs

19:00-21:20

18/2

Reinhard Metzner

12

760

1.010

Syvstjerneskolen

ons

19:00-21:20

19/2

Reinhard Metzner

12

1.060

Tysk A2

2013142 Hørsholm

Foreningshuset

tors

16:30-18:10

30/1

Stine Jensen

12

1.060

Tysk A2+

2013162 Hillerød

Frederiksborg Byskole

man 17:30-19:10

27/1

Sabir Ayub

12

1.060

Tysk B1+

2013202 Helsinge

Helsinge Kulturhus

tirs

11:10-12:50

21/1

Benedikte Jørgensen

Tysk B2+

2013243 Charlottenlund

FOF Huset

tors

12:30-14:10

20/2

Reinhard Metzner

12

760

1.010 1.060

3

295

2013247 Hillerød

Frederiksborg Byskole

man 19:20-21:00

27/1

Sabir Ayub

12

Italiensk A1

2013300 Charlottenlund

FOF Huset

man 09:30-11:10

27/1

Rossana Soro

14

885

1.180

2013303 Espergærde

Mørdrupskolen

man 17:15-18:45

17/2

Joseph Frazzitta

14

1.235

2013307 Fredensborg

Endrupskolen

ons

19:00-20:40

19/2

Joseph Frazzitta

14

1.235

2013310 Hellerup

Byens Hus

tors

17:00-18:40

23/1

Giuliana Holm

15

945

1.260

2013316 Hørsholm

Foreningshuset

tors

12:00-13:40

23/1

Peter Lange

13

1.145

2013318 Værløse

Satellitten

man 14:00-15:50

27/1

Luca Giancotti

11

970

Italiensk A1+

2013321 Allerød

Kratbjergskolen

tors

16:30-18:10

23/1

Peter Lange

10

2013325 Charlottenlund

FOF Huset

tors

11:00-12:40

16/1

Maria Passilongo

15

945

1.260

880

2013328 Hellerup

Byens Hus

tors

19:00-20:40

23/1

Claudio Passilongo

15

945

1.260

2013333 Hillerød

Frederiksborg Byskole

ons

18:50-20:30

15/1

Luca Giancotti

15

1.320

2013336 Hørsholm

Foreningshuset

tirs

18:50-20:30

14/1

Luca Giancotti

12

1.060

Italiensk A2

2013342 Hillerød

Frederiksborg Byskole

ons

17:00-18:40

15/1

Luca Giancotti

15

1.320

2013344 Hørsholm

Foreningshuset

tors

10:00-11:40

23/1

Peter Lange

13

1.145

Italiensk A2+

2013362 Charlottenlund

FOF Huset

man 19:00-20:40

13/1

Maria Passilongo

15

945

1.260

Italiensk B1

2013381 Charlottenlund

FOF Huset

ons

11:00-12:40

5/2

Claudio Passilongo

15

945

1.260

2013388 Helsinge

Nordstjerneskolen

tirs

17:40-19:20

14/1

Rossana Soro

14

1.235

2013392 Værløse

Satellitten

man 10:00-11:40

13/1

Luca Giancotti

13

1.145

Italiensk B1 - film

2013385 Hellerup

Byens Hus

tors

19:00-20:40

23/1

Giuliana Holm

15

945

1.260

Italiensk B1+

2013404 Hørsholm

Foreningshuset

tirs

17:00-18:40

14/1

Luca Giancotti

12

1.060

2013408 Værløse

Satellitten

man 11:50-13:30

13/1

Luca Giancotti

13

1.145

Italiensk B2

2013422 Charlottenlund

FOF Huset

tirs

10:00-11:40

4/2

Claudio Passilongo

15

945

1.260

2013424 Charlottenlund

FOF Huset

tirs

11:00-13:15

28/1

Ilario Ferrari

12

945

1.260

Italiensk B2+

2013442 Helsinge

Nordstjerneskolen

tirs

15:50-17:30

14/1

Rossana Soro

14

1.235

R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

* Gælder borgere i Gentofte kommune 50 TLF. 3963 7010


Kursus

Hold

Fransk A1

2013500 Allerød

2013507 Charlottenlund

By

Sted

Dag

Tid

Start

Underviser

Kratbjergskolen

tirs

19:00-20:40

28/1

Annelise Varming

11

FOF Huset

man 14:00-15:40

27/1

Ilario Ferrari

12

760

1.010

2013504 Charlottenlund

FOF Huset

man 19:00-20:40

3/2

Nouara Mouritzen

14

885

1.180

2013518 Farum

Solvangskolen

tirs

17:15-18:45

18/2

Joseph Frazzitta

14

1.235

2013511 Fredensborg

Endrupskolen

ons

17:00-18:40

19/2

Joseph Frazzitta

14

1.235

20/1

2013515 Hørsholm

Foreningshuset

man 18:40-20:20

Fransk A1+

2013522 Værløse

Satellitten

tirs

Fransk A2

2013542 Charlottenlund

FOF Huset

2013546 Charlottenlund

FOF Huset

2013550 Hørsholm

Gange R.pris*

Pris 970

Leif Eghøj Hansen

10

880

7/1

Eric Viala

13

1.145

man 10:00-12:15

3/2

Nouara Mouritzen

14

1.105

man 13:45-16:00

27/1

Laure Perez

16

1.260

Foreningshuset

man 16:45-18:25

20/1

Leif Eghøj Hansen

12

2013554 Værløse

Satellitten

ons

19:00-20:40

15/1

Nouara Mouritzen

12

2013562 Charlottenlund

FOF Huset

man 16:30-18:00

27/1

Laure Perez

16

1.010

1.345

2013566 Charlottenlund

FOF Huset

man 17:00-19:15

27/1

Ilario Ferrari

12

945

1.260

2013570 Charlottenlund

FOF Huset

ons

14:30-16:45

19/2

Laure Perez

16

1.260

1.680

Fransk B1+

2013602 Charlottenlund

FOF Huset

tirs

14:00-16:15

28/1

Ilario Ferrari

12

945

1.260

Fransk B2+

2013644 Charlottenlund

FOF Huset

man 09:30-11:45

27/1

Ilario Ferrari

12

945

2013652 Hørsholm

Foreningshuset

ons

10:00-12:30

8/1

Hubertine Jensen

11

2013622 Charlottenlund

FOF Huset

man 11:45-14:00

27/1

Ilario Ferrari

11

2013662 Værløse

Satellitten

tirs

09:30-11:40

7/1

Eric Viala

13

2013702 Allerød

Kirkehavegård

ons

10:00-11:40

15/1

Albena Radeva

13

2013706 Charlottenlund

FOF Huset

tirs

12:45-15:00

21/1

Isabel Cuc

14

1.105

2013710 Charlottenlund

FOF Huset

tors

19:00-20:40

6/2

Monica Twose

16

1.010

2013712 Hørsholm

Foreningshuset

tirs

19:00-20:30

14/1

Anette Fisker

16

2013721 Charlottenlund

FOF Huset

tors

13:15-14:55

30/1

Ana Del Olmo

12

760

2013725 Charlottenlund

FOF Huset

tors

11:20-13:00

30/1

Marisol LLoréns

16

1.010

2013729 Hillerød

Frivilligcenter

tors

12:15-13:55

16/1

Albena Radeva

15

1.320

2013733 Hørsholm

Foreningshuset

ons

18:30-20:10

22/1

Carmen Querol

14

1.235

2013736 Værløse

Syvstjerneskolen

man 17:00-18:40

20/1

Carmen Querol

14

2013750 Charlottenlund

FOF Huset

man 12:00-13:40

27/1

Ana Del Olmo

13

825

1.095

2013744 Charlottenlund

FOF Huset

ons

10:30-12:10

19/2

Isabel Cuc

12

760

1.010

2013748 Charlottenlund

FOF Huset

tors

17:00-18:40

6/2

Monica Twose

16

1.010

2013752 Hørsholm

Foreningshuset

tirs

17:15-18:45

14/1

Anette Fisker

16

Fransk A2+

Fransk C1 Spansk A1

Spansk A1+

Spansk A2

Spansk A2+

12:00-13:40

2013764 Charlottenlund

FOF Huset

tors

09:30-11:10

30/1

Marisol LLoréns

16

2013768 Hillerød

Frivilligcenter

tors

10:20-12:00

16/1

Albena Radeva

15

1.470 1.680 1.060 1.060

1.260 1.455

870

1.155 1.720 1.145 1.470 1.345 1.410 1.010 1.345

1.235

1.345 1.410

1.010

1.345 1.320

2013782 Charlottenlund

FOF Huset

ons

12:45-15:00

5/2

Isabel Cuc

16

2013784 Hørsholm

Foreningshuset

tirs

15:30-17:00

14/1

Anette Fisker

16

1.410

Spansk B2

2013822 Hørsholm

Foreningshuset

ons

16:30-18:10

22/1

Carmen Querol

14

1.235

Spansk B2+

2013842 Hørsholm

Foreningshuset

tors

14:30-16:10

23/1

Carmen Querol

14

1.235

Spansk C1

2013882 Charlottenlund

FOF Huset

tirs

10:30-12:45

21/1

Isabel Cuc

14

1.105 1.47 0 1.235

Spansk B1

1.260

1.680

Russisk A1

2013903 Hillerød

Frederiksborg Byskole

man 18:15-19:55

20/1

Maya Korlas-Martin

14

Russisk A1+

2013908 Hillerød

Frederiksborg Byskole

man 16:15-17:55

20/1

Maya Korlas-Martin

14

Latin A1

2013952 Charlottenlund

FOF Huset

man 18:30-20:10

27/1

Lotte Mortensen

15

945

1.260

Latin A1+ 2013955 Charlottenlund FOF Huset man 16:30-18:10 R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

27/1

Lotte Mortensen

15

945

1.260

1.235

* Gælder borgere i Gentofte kommune WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

51


Foto og IT

Få styr på fotografering - Videregående

Peter Hauerbach

På det videregående kursus går vi videre - nu med avanceret lyssætning - med lamper, små og store flash-anlæg samt reflektorer inde og ude. Genrerne spænder fra makro-fotografering af blomster over portræt og model fotografering til rejse fotografering. Vi går et trin dybere med billedredigeringen og diskuterer etik både under optagelserne og i redigeringen. En af undervisningsaftenerne bliver efter aftale konverteret til en fototur ud i samfundet. Forudsætninger: Du skal have styr på dit kamera og vide hvad tid, blænde, afstand og ISO er.

2014885 Mandag 18.00-21.30 (20/4) Grønnevang Skole Afd. J 6 gange · kr. 1.250,-

HILLERØD

Billeder på computeren Jørn Johansen

Leg med lys

Hans-Henrik Jensen Når mørket falder på, og lyset dæmper sig, skal vi lege med lys - vores eget lys. Ved at bruge langtidseksponering på vores kamera, når det står på stativ eller anden fast genstand, kan vi med forskellige lyskilder skabe de mest fantastiske figurer i mørket i alle mulige former og farver. Praktiske fotoøvelser samt fremvisning af deltagernes billeder indgår undervejs. Forudsætninger: Ingen. Det er dog vigtigt, at det er et spejlreflekskamera, da vi er afhængig af nogle specifikke indstillinger.

2014855 Tirsdag 18.00-21.30 FOF Huset 25/2 kr. 230,- / * 175,-

Få billeder ind på computeren fra de forskellige enheder, du tager billeder med - dvs. såvel almindelige digitale kameraer (kompakte, spejlrefleks m.m.) som mobile enheder i form af mobiltelefoner, tablets o.lign. Vi gennemgår også sikkerhedskopiering af billeder. Kurset tager udgangspunkt i brugen af pc med Windows 10 som styresystem. Du præsenteres for Google Fotos som afløser for Picasa, samt hvordan man kan sende mange billeder til andre personer via Internettjenester.

2014860 Lør/søn 10.00-15.00 FOF Huset 1/2, 2/2 kr. 630,- / * 475,-

CHARLOTTENLUND

2014865 Lør/søn 10.00-15.00

CHARLOTTENLUND

Kulturhus Trommen 28/3, 29/3 kr. 630,-

HØRSHOLM

Få styr på fotografering Peter Hauerbach

På kurset får du styr på kameraets indstillinger. Vi gennemgår lukkertider, blænde, dybdeskarphed, ISO, hvidbalance og objektiver. Vi kommer forbi lyssætning med blitz og ser på udstyr til ferie fotografering. De sidste gange redigerer vi billederne i Photoshop Elements. I kursusforløbet vil vi konvertere en mandags undervisning til en søndags ekskursion med foto i praksis efter fælles aftale. Af tidsmæssige årsager kan vi IKKE gennemgå de enkelte apparaters menuer. Desuden skal du til billede redigeringen råde over en bærbar computer. Forudsætning: Du har et kamera, der kan indstilles til M for manuel, og kender dit eget kamera.

2014880 Mandag 18.00-20.30 (27/1) Grønnevang Skole Afd. J 8 gange · kr. 1.250,-

HILLERØD

Slut med auto! Knud Vedel

Dette kursus er for dig, der vil lære dit kamera bedre at kende. Det digitale kamera har en masse specielle funktioner, der hver for sig passer til bestemte fotoopgaver. Det drejer sig om de fire søstre: Lukkerhastighed, blænde, fokus og ISO. Du lærer også om de bedste indstillinger til billeder af bl.a. portræt, børn, dyr, sport, natur og rejser. Medbring udstyr.

2014870 Lørdag 09.30-16.00 Farum Kulturhus 7/3 kr. 400,-

FARUM

Billedbehandling i Photoshop - begyndere

format. Derudover kan vi tage fat på, hvad I måtte have af ønsker. Undervisningen veksler mellem fælles gennemgang, opgaver og individuel vejledning.

Vi fokuserer på Photoshops grundlæggende funktioner, så du vil være i stand til at give dit billede det udtryk, du ønsker, når du er færdig med kurset. Du lærer grundlæggende principper i justering af eksponering, farve og kontrast samt retouchering og beskæring. Vi vil også gennemgå at lave selektioner, hvordan man arbejder i lag, og hvilke værktøjer du skal bruge til dette. Vi gennemgår processen hele vejen til, hvordan du gemmer billedet til print eller skærm i det korrekte

2014890 Lør/søn 10.00-16.00

Peter Kragballe

Kulturhus Trommen 29/2, 1/3 kr. 730,-

HØRSHOLM

2014895 Lør/søn 10.00-16.00 Mørdrupskolen 22/2, 23/2 kr. 730,-

ESPERGÆRDE

2014875 Lørdag 9.30-16.00 Kulturhus Trommen 14/3 kr. 400,-

HØRSHOLM * Gælder borgere i Gentofte kommune

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk 52 TLF. 3963 7010


Wordpress - Avanceret

Wordpress

Maria D’andrea Passilongo Små hold på højst 6 deltagere. Wordpress er et af de mest populære hjemmesideprogrammer. Du er velkommen til at kontakte underviseren Maria D’andrea Passilongo på tlf. 9169 9073, hvis du har spørgsmål til kurserne i Wordpress. Medbring PC og oplader.

Wordpress 2 - Middel Opret din første hjemmeside alene Formålet med dette kursus er at skabe en gratis grundlæggende hjemmeside. Hvis du allerede har din egen WP-hjemmeside, lærer du at opdatere indholdet på den. Hvis du ikke har en professionel hjemmeside, vil du på dette kursus lære det grundlæggende. Forudsætninger svarende til deltagelse på Wordpress 1 kræves.

Du kan kontakte underviseren for yderligere information.

2014965 Lørdag 14.00-15.40 (25/1)

2014960 Lørdag 11.00-12.40 (25/1) FOF Huset 10 gange · kr. 1.100,- / * 825,-

Lav websted med domænenavn På dette kursus lærer du at oprette din egen hjemmeside med dit eget domænenavn. Du kan vælge at købe et tema eller nyttige plugins til dit websted (ikke inkl. i pris). Læreren vil evaluere købet sammen med dig. Du lærer, hvordan du opretter og styrer din hjemmeside, tilpasser det inden for det tema, du har valgt, og opdaterer indhold. Du får vist, hvordan du linker til dine sociale mediekanaler (som du allerede ejer). Hvis du vil åbne nye sociale kanaler, skal du kontakte læreren, inden kurset starter. Forudsætninger svarende til deltagelse på Wordpress 2 kræves. Hvis du ikke har et domænenavn, skal du købe det, før kurset starter.

CHARLOTTENLUND

FOF Huset 10 gange · kr. 1.100,- / * 825,- CHARLOTTENLUND

Vi tilbyder begynderundervisning i Gentofte og Hørsholm til dig, der vil i gang med at spille bridge. Vi har også igangværende hold, hvor der er ledige pladser – se mere på www.fof-nordsjaelland.dk. Hvorfor spille bridge? Når du spiller bridge, holder du hjernen skarp! Du bliver udfordret i godt selskab. Bridge - begyndere Søren Hjort

Undervisningshold for begyndere. Lær bridge helt fra bunden. Ingen forudsætninger nødvendige. Lærebog: Blaksets bridgebog af Lars Blakset.

2015900 Onsdag 13.30-16.30 (29/1) FOF Huset 15 gange · kr. 1.485,-

CHARLOTTENLUND

Turneringsbridge

Sussie Rasmussen

Workshop - LinkedIn for begyndere Sys Vecht

Hører du tit, at du bør have en profil på LinkedIn, men ved ikke helt, hvordan du skal bruge den? I denne workshop får du styr på de vigtigste elementer i en god og søgbar profil samt input til aktiv brug - både til jobsøgning og til at holde dit netværk varmt og levende.

2014955 Lør/søn 10.00-13.00 FOF Huset 21/3, 22/3 kr. 1.200,- / * 900,-

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk

CHARLOTTENLUND

På holdet begynder vi med undervisning i de grundlæggende regler for bridge, herunder konventioner, det videre meldeforløb, spille taktik og offermeldinger. Derefter spilles en turnering med ca. 24 spil. Kurset er for spillere med kendskab til bridge. Underviser og turneringsansvarlig er Sussie Rasmussen, der har mere end 15 års bridge-erfaring.

2015970 Torsdag 10.00-14.30 (30/1) * Gælder borgere i Gentofte kommune

Sophies Hus 12 gange · kr. 1.200,-

HØRSHOLM

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

53


Sang og kor

Sangteknik

Sang og stemmetræning med KOL

Stine Danving

Dette kursus fokuserer på at skabe frihed og styrke i din stemme. Der arbejdes hen imod at skabe en god sangerkrop, dvs. vi arbejder med smidighed, god vejrtrækning og holdning, så belastningen på din stemme bliver mindst mulig. Vi skal også arbejde med musikalitet intonation (at synge rent), improvisation og performance, dvs. hvordan du udtrykker en sang til et potentielt publikum. Ét er at synge en sang, et andet er at fortælle en historie og røre lytteren. Hvis du har et specifikt ønske med din sang, vil vi forsøge at imødekomme dette. Når du går til sang, kræver det noget øve tid derhjemme, før det rykker din kunnen for alvor. Til selve undervisningen tager vi udgangspunkt i sange som kan udvikle din stemme yderligere. Både elev og lærer vælger sange. Du vil lære sang- og opvarmningsøvelser, som kan hjælpe dig til at nå din stemmes fulde potentiale.

2012810 Mandag 16.00-21.00 (20/1) Møllestræde 13 C 16 gange · kr. 2.080,-

HILLERØD

Anne-Marie Christiansen

Sang og stemmetræning med KOL, astma m.m. Kunne du tænke dig at synge en gang om ugen og samtidig styrke din vejrtrækning? På kurset er målet at synge sammen og træne hele stemmeapparatet, så dine lunger kan udnytte den luft, du har i lungerne så meget som muligt. Vi træner sangen gennem teknikker for både stemmen og vejrtrækningen, som vil give dig oplevelsen af at kunne synge og ånde friere. Derved får hele kroppen det bedre. I stemmetræningen lærer du måder at bruge åndedrættet og hele kroppen på, som du kan bruge overalt, hvor du færdes. Gradvist vil du kunne mærke, hvordan det at lære sig bevidst at arbejde med vejrtrækningen giver en forbedret hverdag. Det at synge sammen med andre er også en glæde i sig selv, og du vil opleve et utroligt dejligt fællesskab, som rækker ud over den fysiske træning med kroppen og lungerne. FOF Huset 7 gange · kr. 730,- / * 550,-

* Gælder borgere i Gentofte kommune

2012830 Torsdag 10.00-11.30 (16/1)

CHARLOTTENLUND

2012835 Torsdag 10.00-11.30 (19/3)

CHARLOTTENLUND

54 TLF. 3963 7010

Syng i vilden sky

Birgitte Agertoft

Solosang for begyndere og øvede. Går du med en sanger i maven? Så er chancen der nu for at slippe sangen løs. Du vil få kendskab til de tekniske værktøjer: Støtte, vejrtrækning, klang, frasering, styrkeforhold, artikulation, at udvide stemmens registre og give indsigt i de forskellige registres muligheder. Alt tilrettelægges efter netop dit niveau og behov. Derfor er det ikke nødvendigt at kunne læse noder eller at have forudgående træning. Vi kan arbejde med rytmisk eller klassisk sang som f.eks. musical, pop, operette, viser eller skønne sange fra den danske sangskat. Kontakt Birgitte Agertoft inden tilmelding på tlf. 2230 2205.

2012840 Tirsdag 10.00-16.00 (4/2) FOF Huset 17 gange · kr. 2.350,- / * 1.765,-

CHARLOTTENLUND

Yderligere info om kursernes indhold samt oplysninger om undervisernes tlf.nr. kan ses på www.fofnordsjaelland. dk


Fællessang Korleder Alexandar Hjorth

Alexandar Hjort ruller flyglet frem og inviterer til fællessang. Børn under 12 år er velkomne og kommer med gratis i følge med en voksen.

© SådanFoto

Rungsted Gospelkor

Ordrup Gospel

Rungsted Gospel er et velsvingende og dygtigt gospelkor, der synger med lyst og glæde for alle, der vil have en oplevelse ud over det sædvanlige. Koret ledes af en af Danmarks absolut bedste og mest rutinerede gospelinstruktører. Til koncerter og på udvalgte øveaftener akkompagneres koret af Martin Bjørn Nilsson, der spiller piano og keyboard.

Har du lyst til at synge gospel, så har du her mulighed for at komme med i et etableret og energisk gospelkor. Vi synger sange med livsglæde og energi, ny og gammel gospel, spirituals, korlederens egne kompositioner og gospel fortolkninger af rytmisk musik på både dansk og engelsk. Vi synger trestemmig gospel med og uden korets egne solister. Det er fællesskabet og lysten, der driver værket, så kom uanset dine tidligere sangerfaringer. Bare du holder af at synge, kan ramme tonen og har en god mødestabilitet. Vi har et super sammenhold, og det er herligt nemt at komme ind i koret som ny. Du vil få stor støtte i din stemmegruppe til at lære de gamle numre. Der er løbende optagelse, så du er altid velkommen.

Susanne Wiik Kalvaag

Alexandar Hjorth

Korets repertoire er bredt og alsidigt ¬fra enkle gospelarrangementer til sværere sange og arrangementer med op til 7 stemmer. Koret har pt. ca. 30 medlemmer, hvilket giver mulighed for at arbejde med detaljerne, udtalen, variationerne, det rytmiske og ikke mindst med korets og den enkelte sangers udtryk.

2012900 Mandag 19.00-21.25 (20/1) Egedal Byens Hus 16 gange · kr. 1.095,-

KOKKEDAL

Nordsjællands Gospelkor

2012910 Onsdag 17.00-19.30 (29/1) Maglegårdsskolen-Musikhuset 16 gange · kr. 930,- / * 700,-

Beatles’ sange

På årets første forårsdag stemmer vi guitaren og glæder os til at byde dig velkommen til endnu en syng med eftermiddag, hvor vi skal synge alle de bedste sange fra Beatles repertoire. Alexandar Hjorth introducerer og leder eftermiddagens sange og vil fortælle små og store Beatles anekdoter. Først varmer vi vores smukke stemmer op og kaster os derefter ud i sangene. Det er tilladt at komme med muntre indfald, og er du den type så medbring gerne et rytme æg eller lignende.

2010365 Søndag 1/3 · 14.00-15.30 Gentofte Hovedbibliotek kr. 65,- / * 50,-

HELLERUP

HELLERUP

Susanne Wiik Kalvaag

Nordsjællands Gospelkor er et etableret kor, hvor flere af os har sunget sammen i mere end 12 år. Vi har et unikt sammenhold, og vi arrangerer private sammenkomster så som korweekend, fester osv. Det gode sammenhold skyldes i høj grad vores meget dygtige, inspirerende og inkluderende korleder, Susanne Wiik Kalvåg, og vores fantastiske pianist Martin Bjørn Nilsson, der altid er veloplagt og spiller, så englene synger med. Vi bliver flere gange om året hyret til at synge ved festlige lejligheder. Hen over sommeren 2019 har vi sunget til flere bryllupper og en barnedåb. Korets repertoire er derfor alsidigt, fra svedig og svingende gospel til pop og jazz. Vi indstuderer koncentreret vores nye sange og har et højt detaljeniveau. Du opnår den bedste korrutine, hvis du har en høj mødestabilitet og investerer lidt tid til at indøve repertoiret hjemme. Koret har pt. ca. 60 medlemmer med høj mødestabilitet, og vi garanterer, at du går opløftet og glad hjem. Der er ingen optagelsesprøve til koret, så hvis du har lyst til at investere din tid seriøst i et dejligt og livligt kor, så kom og syng med os.

2012905 Torsdag 18.45-21.05 (16/1) Strandvejs Kirken 12 gange · kr. 745,-

HUMLEBÆK

Sangvinum

Astrid Elise Kaptain Sangvinums voksenkor består af 30 engagerede sangere i et rytmisk kor, der indøver et blandet repertoire for 2, 3 eller 4 stemmer. Aftenen er præget af en munter og uformel stemning samtidig med, at der arbejdes seriøst med musikken. Man skal kunne synge rent.

2012915 Onsdag 18.50-21.10 (22/1) Egedal Byens Hus 17 gange · kr. 1.095,-

Gospel fællessang Alexandar Hjorth

KOKKEDAL

Vi glæder os til at byde dig velkommen til endnu en syng med eftermiddag, hvor vi skal synge sammen: Oh when the Saints, Swing Love, Go down Moses, My lord what, Joshua fit the battle og mange andre.

Vi synger alt fra gamle folkeviser til evergreens og nyere sange, ofte trestemmigt. Vi arbejder seriøst med musikken, men der er også tid til hygge i pausen. Vores ugentlige øvedag er inspirerende og lærerig, og man tager altid hjem i godt humør. Nodekendskab er en fordel men ingen betingelse. Der er plads til flere, og alle er velkomne. Det vigtigste er, at du er glad for at synge.

Alexandar Hjorth introducerer og leder eftermiddagens sange og vil fortælle små og store gospel anekdoter. Først varmer vi vores smukke stemmer op og kaster os derefter ud i sangene. Det er tilladt at komme med muntre indfald, og er du den type så medbring gerne et rytme æg eller lignende.

Seniorkor

Lisa Wolff

2012920 Tirsdag 10.00-12.00 (14/1) Kokkedal Skole - Øst 11 gange · kr. 995,-

KOKKEDAL

2010370 Søndag 19/4 · 14.00-15.30 Gentofte Hovedbibliotek kr. 65,- / * 50,-

HELLERUP

* Gælder borgere i Gentofte kommune

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

55


Tværfløjte, blokfløjte og sammenspil Bettina Kragh

Virkeliggør drømmen og lær at spille tværfløjte! Eller få lært lidt blokfløjte, så du kan spille med dit barn eller barnebarn. Har du mere lyst til blot at møde andre og spille sammen, så meld dig til sammenspil. Genren vil fortrinsvis være klassisk iblandet populærmusik, musicalmelodier, folkemusik og jazz. Hvad enten du er nybegynder eller vil genopfriske dine færdigheder, vil undervisningen tilrettelægges ud fra dine ønsker i samarbejde med læreren. Noder, rytmer og blæseteknik læres undervejs. Det anbefales at kontakte læreren inden anskaffelse af instrument.

Tværfløjte Mogens Friis

Tværfløjten er et dejligt og overkommeligt instrument for begynderen. For den øvede findes der et stort repertoire inden for den klassiske og den populære musik.

Guitar, elbas og kontrabas

Guitar – klassisk/akustisk

Kunne du tænke dig at lære at spille på guitar, el-bas eller kontrabas eller bare genopfriske tidligere færdigheder, er dette kursus noget for dig. Undervisningen foregår som eneundervisning, men er der ønske om og mulighed for sammenspil/fællesundervisning, så gør vi det. Udgangspunktet tages i den enkelte elevs ønsker og behov. Vi kan arbejde med akkorder/becifringer, fingerspil, nodespil, rytmisk/klassisk og improvisation/teori efter behov. Undervisningstiden fordeles mellem kursisterne på holdet.

Bliv som begynder præsenteret for det basale guitarspil, såsom becifringspil (akkordspil), akkompagnement til egen sang, melodispil, sammenspil, node og rytmelæsning. Som fortsætter lærer du nye tricks, akkorder, fingerspil/melodispil, strums og vekselspil. Vi arbejder med venstre og højrehånd gennem solo- og sammenspil og forsøger at opnå en sund og god teknik, samtidig med at repertoiret udvides. Der undervises ud fra noder og tabs, men man behøver ikke at have kendskab til dette på forhånd for at deltage i kurset - det læres hen ad vejen. Undervisningen er individuel, og der tages altid afsæt i den enkelte elevs niveau. Medbring egen guitar. Ekstra udgift til materialer må påregnes.

Jesper Micheli Caprani

Guitar – individuel undervisning Linda M. Knudsen

Trænger du til at komme videre med dit guitarspil eller til ny inspiration? Her kan du få guitarundervisning på spansk, western- eller elektrisk guitar inden for genrer som pop, jazz, blues, rock og metal.

Cathrine Buch

Guitar – klassisk/akustisk Ricardo Hoyos

Kom og forbedre dine guitar færdigheder både musikalsk og teknisk.

Guitar - El/akustisk Lui Severin Falkentorp

Guitarundervisning for alle aldre og niveauer – begynder til øvede. Få en god introduktion til guitar, lær at spille dine yndlingssange eller bliv bedre til akkorder, teknik og teori. Undervisningen tilrettelægges efter elevens ønsker og behov.

Harmonika

Ukulele - begyndere/øvede

Jonko Jordanov

Lui Severin Falkentorp

Harmonikaen er et festligt og alsidigt instrument, som egner sig fortræffeligt til både solospil, samspil og akkompagnement. Du kan i begyndelsen leje et instrument efter samråd med læreren.

Yderligere info om kursernes indhold samt oplysninger om undervisernes tlf.nr. kan ses på www.fofnordsjaelland. dk

56 TLF. 3963 7010

Ukulelen er et nemt instrument at starte på og derfor ideelt for begyndere. Undervisningen tager udgangspunkt i elevens ønsker og behov og henvender sig til både begyndere og øvede. Alle aldre er velkomne.

Spansk guitar - begyndere Leif Dalgaard

Let fattelig moderne undervisning i spansk guitar for begyndere.


Klaver - klassisk

Klaverundervisning

Klassisk klaver

Stine Danving

Torben Herbøl

Klaverundervisningen tilrettelægges individuelt efter elevens ønsker og behov. Der indgår nodelære, akkordlære, klaverteknik, gehørspil med akkordledsagelse, hørelære og øveteknik samt undervisning i at spille fra bladet. Forberedelse til videregående uddannelser.

Anastasia Pestina

Klassisk klaver for begyndere Kurset henvender sig til dig, der vil lære at læse noder, spille små, klassiske klaverstykker og vil kunne akkompagnere f.eks. familiens julesange.

Klaver - klassisk Jørgen Schou-Pedersen

Klaverundervisning Lone Damgaard

Klaverundervisningen tilrettelægges individuelt efter elevens ønsker og behov. Spil klassisk eller lær at spille efter becifringer. Det er et godt redskab til at spille efter diverse sang- og visesamlinger.

Klaver - klassisk/rytmisk Flemming Prehn Jensen

Begyndere og øvede. Undervisningen tager udgangspunkt i dine forudsætninger. Noder, rytmer, klange, harmonier, becifringer m.m. Vi spiller al slags musik fra Bach og Beatles til film-temaer.

* Gælder borgere i Gentofte kommune

Kursus

Hold

Sted

Dag

Tid

Tværfløjte

2012350 Charlottenlund

FOF Huset

tirs

14:00-20:00

28/1 Mogens Friis

14

1.455

FOF Huset

ons

14:00-20:00

29/1 Mogens Friis

14

1.455

1.935

2012310 Helsinge

Nordstjerneskolen

tors

16:00-18:00

6/2 Bettina Kragh

8

2.080

Harmonika 2012390 Charlottenlund

FOF Huset

ons

15:00-18:00

29/1 Jonko Jordanov

1.555

2.070

Guitar, elbas og kontrabas 2012400 Gilleleje

Gilbjergskolen (Parkvej) tirs

18:00-20:00

7/1 Jesper Caprani

14

1.820

2012405 Helsinge

Helsinge Ungdomscenter ons

10:00-22:00

8/1 Jesper Caprani

14

1.820

2012410 Græsted

Gribskolen

tors

19:00-22:00

9/1 Jesper Caprani

14

1.820

Guitar - individuel

2012420 Herlev

Hyldemosen 68

tors

16:00-20:00

9/1 Linda Knudsen

20

2.600

Guitar - El/akustisk

2012430 Charlottenlund

FOF Huset

ons

15:00-21:00

29/1 Lui Falkentorp

12

1245

1.660

Guitar - klassisk/akustisk 2012460 Charlottenlund

FOF Huset

tirs

17:00-21:00

28/1 Cathrine Buch

12

1.245

1.660

2012465 Charlottenlund

FOF Huset

tors 15:00-20:00

30/1 Ricardo Hoyos

12

1.245

1.660

Ukulele Begyndere/øvede 2012470 Charlottenlund

FOF Huset

ons

29/1 Lui Falkentorp

12

1.245

1.660

Spansk guitar Begyndere 2012490 Rungsted Kyst

Rungsted Skole

man 15:30-19:00

6/1 Leif Dalgaard

21

3.195

Klaverundervisning 2012620 Humlebæk

Bakken 19

man 10:00-18:00

6/1 Torben Herbøl

18

2.340

2012625 Humlebæk

Bakken 19

tirs

7/1 Torben Herbøl

18

2.340

2012630 Kokkedal

Karlebovej 16

man 08:30-19:00

6/1 Lone Damgaard

20

2.600

2012645 Kokkedal

Karlebovej 16

tors

08:00-19:00

9/1 Lone Damgaard

20

2.600

2012635 Nivå

Nivå Skole SYD

tirs

16:00-20:00

7/1 Lone Damgaard

20

2.600

2012640 Nivå

Nivå Skole SYD

tors

16:00-19:00

9/1 Lone Damgaard

20

2.600

Klaver - klassisk

2012660 Charlottenlund

FOF Huset

man 12:30-19:00

17/2 Jørgen Schou-Pedersen

14

1.455

1.935

2012665 Charlottenlund

FOF Huset

tirs

14:30-19:00

18/2 Jørgen Schou-Pedersen

14

1.455

1.935

2012670 Charlottenlund

FOF Huset

ons

09:30-19:00

19/2 Jørgen Schou-Pedersen

14

1.455

1.935

2012675 Charlottenlund

FOF Huset

tors 12:00-19:30

20/2 Jørgen Schou-Pedersen

14

1.455

1.935

2012605 Hillerød

Møllestræde 13 C

man 16:00-21:00

20/1 Stine Danving

16

2.080

2012725 Rungsted Kyst

Tværfløjte og blokfløjte

By

Undervisningen henvender sig til både begyndere og øvede

Klassisk klaver - for alle Individuel undervisning med udgangspunkt i hver enkelt elevs niveau og ønsker. Begyndere og øvede. Vi lærer rytme, harmoni, nodelæsning og klaverteknik. Der undervises fortrinsvist i klassisk klaver; men vi prøver også andre stilarter. Evt. mulighed for sammenspil og akkompagnement.

2012355 Charlottenlund

15:00-21:00

10:00-18:00

Start

Underviser

Gange R.pris*

15

Pris 1.935

Rungsted Skole

tors 15:30-21:00

16/1 Anastasia Pestina

17

2.585

Klaver - klassisk/rytmisk 2012700 Charlottenlund

FOF Huset

tirs 11:00-20:00

28/1 Flemming Jensen

14

1.455

1.935

2012705 Charlottenlund

FOF Huset

tors 11:00-20:00

30/1 Flemming Jensen

14

1.455

1.935

2012710 Hellerup

Kulturskolerne D8

fre

31/1 Flemming Jensen

14

1.455

1.935

11:00-18:00

R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

57


ManuVision træning

ManuVision træning giver dig en stærk, smidig og mere levende krop. Du vil opleve en øget kropsbevidsthed både fysisk og følelsesmæssigt. ManuVision arbejder helt ned på celleniveau. Træningen stimulerer dit kredsløb, og kroppens udrensning af affaldsstoffer forbedres. Træningsforløbet frigør dine fysiske og følelsesmæssige spændinger og forebygger skader. Træningen er sammensat af kredsløbsog koordinationstræning, ledtræning og dybe strækøvelser.

Body SDS træning

På dette hold arbejder vi med alle led og muskler i kroppen. Denne træningsform opbygger, genopbygger (efter skader), styrker og aktiverer led, energibaner, zonepunkter, muskulatur samt indre organer via de dybdegående øvelser. Vi fokuserer på et dybere åndedræt, der er med til at skabe mere rum og balance i kroppen, der får lettere ved at skille sig af med affaldsstoffer, som ophobes i led, muskler og bindevæv.

Tai Chi

Tai Chi giver dig større fleksibilitet, balance og forbedrer din styrke. De forskellige Tai Chi øvelser giver både et større mentalt og fysisk velvære. Tai Chi udspringer af en kinesisk kampkunst, og de mange Tai Chi øvelser udføres i rolige og rytmiske bevægelser. Du vil opnå et styrket immunforsvar og få fornyet energi efter træningen.

58 TLF. 3963 7010

Tai Chi og Qi Gong

Gammel kinesisk bevægelseskunst, som skaber fysisk velvære. Bevægelserne udspringer af taoistisk filosofi og selvforsvar. Tai Chi øger kropsbevidstheden, koncentrationen og balancen samt styrker muskler og knogler. Der undervises i Mester Kai-Ying Tungs Yangstil. På dette hold kombineres Tai Chi med Qi Gong (energiøvelser).

Qi Gong

Qi Gong er en 5.000 år gammel kinesisk helsegymnastik opstået samtidig med traditionel kinesisk medicin. Øvelserne stimulerer energiens cirkulation i medianbanerne, giver livsglæde og styrker immunforsvaret. Qi Gong virker afstressende og styrker sindet samtidig med, at muskler, knogler og balancen styrkes. Øvelserne bygger på koncentration, åndedræt og afspænding.

Pilates

Pilates er en træningsform, der lægger stor vægt på kontrol af og samspil mellem vejrtrækning og kroppens muskler. Der er fokus på ligelig balance mellem styrke og smidighed, koordination og mindre stress. Ved at styrke den dybe bug-, ryg- og bækkenmuskulatur arbejdes der indefra og ud. Der fokuseres på at styrke og lokalisere de mindre muskelgrupper samtidig med, at de større og stærkere muskler bliver opstrammet og forlænget.

Gotvedgymnastik

Træn dig til større overskud og velvære samt mere energi. Undervisningen i Gotvedgymnastik er varierende og har sin helt egen puls og rytme. Du kommer i form og får øget kondition, koordination, bevægelighed samt udholdenhed og styrke.

Gotved og De 5 Tibetanere

Her får du en grundig indføring i De 5 Tibetanere, som er enkle, kraftfulde yogaøvelser, som holder din krop og dit sind stærkt og smidigt. Øvelserne styrker kroppens selvhelbredende kraft og evne til at regenerere. Vi kombinerer Tibetaner-øvelserne med Gotved gymnastikkens enkle og hensigtsmæssige form til at varme kroppen op og slutter med afspænding.

Gotved og Qi Gong

Her kombinerer vi Gotvedgymnastik og Silke QiGong. Gotved er en helheds-bevægelsesform, hvor hele kroppen bliver bevæget, styrket og strakt på mange forskellige planer. Silke QiGong er en kinesisk bevægelsesform, der kombinerer ro og afspænding med kropslig aktivitet. Undervisningen slutter hver gang med liggende afspænding/meditation.

Motion i naturen

Kan du lide at komme ud i naturen og samtidig få motion? Så er dette kursus noget for dig. Kurset er tilrettelagt til dig, som ikke kan løbe, men gerne vil gå og har lyst til lidt mere end det. Vi bruger områdets terræn til at træne. Du skal være godt gående og ikke være bange for, at solen ikke skinner hver gang.


Motion|str|afsp

Hele kroppen bliver gennemarbejdet med afvekslende øvelser. Det er konditionstræning, styrke- og kredsløbsøvelser samt stræk og afspænding. Musik benyttes til opvarmning og afspænding.

Rytmisk gymnastik

Vi arbejder med forskellige gymnastiksystemer, så vi opnår den bedste træning. Undervisningen består af rytmisk gymnastik, callanetics og pilates. Via rytmisk gymnastik forbedrer du balance og koordination, styrker dine muskler og bliver mere smidig. Callanetics er styrketræning, som består af små præcise bevægelser, der udføres langsomt. Via pilates styrkes muskelkorsettet, bækkenbund, mave og ryg og giver en god holdning. Hver træningsgang afsluttes med stræk og afspænding.

Gymnastik

Kom og bevæg dig hensigtsmæssigt, så din krop kommer i bedre form. Der tages hensyn til den enkelte persons behov og skavanker. Vi får pulsen op til musik. Igennem timen arbejder vi på en bedre kropsholdning, smidighed, vejrtrækning og balance.

Effektiv gymnastik

Undervisningen består af opvarmning, styrketræning og udspænding til inspirerende musik. Det omfatter bl.a. stabilitetstræning, Pilates, balance og koordination.

Puls og Bodytoning

Dette hold er for dig, som kan lide at få pulsen op til god musik og derefter få styrket hele kroppen. Det er fuld garanti for, at du får svedt godt igennem hver gang. Vi laver styrketræning med og uden redskaber. Vi slutter af med stræk og afspænding.

Bodytoning

Bodytoning er en god time for dig, der ikke brænder for koreografiøvelser, og som ønsker kort og effektiv træning. Med bodytoning får du en god allroundtræning, og du får mulighed for at træne bl.a. mave, baller og lår på en sjov måde.

Styrk dig selv

Vi opvarmer, strækker kroppen og smidiggør skuldre og ryg. Vi får pulsen op med stående styrke- og ledøvelser og koordinations- og balanceøvelser. Vi laver yogainspirerede styrkeøvelser og stræk og slutter af med afspænding. Det hele foregår i en afslappet stemning med plads til smil og latter undervejs.

Energi og styrke

Lær at bruge kroppen rigtigt. Opvarmning til musik. Øvelser med bolde, vægte, korte og lange elastikker. Holdningskorrektur og skeletmuskulaturen bliver bearbejdet. Der afsluttes med afspænding.

Dans|str|afsp

Dans, stræk og afspænding giver fornyet energi ved at styrke kroppens koordination og muskelapparat samt stimulere kroppens naturlige processer. Ved en kombination af dans og langsomme stræk og hvilestillinger støttes kroppens og sindets naturlige behov for veksling mellem aktivitet og hvile.

Jazz – Latin

Undervisningen består af opvarmning, styrketræning, udspænding og forskellige jazztrin, jazz- og salsadanse. Det hele med stor fokus på kropskorsettet, balance og koordination ledsaget af inspirerende musik. Det er en forudsætning for at deltage på holdet, at du har talt med underviseren først - tlf. 4542 5023.

Latin Dance Mix

Latin Dance Mix er en træningsform, der minder om Zumba, men med endnu mere fokus på rytme, dansetrin og koordination. Inspirationen er hentet fra især Cuba og Latinamerika, og undervisningen er fyldt med energi og livsglæde til dejlig musik. Du er garanteret masser af sved på panden og et stort smil på læben.

Zumba

Zumba Fitness er dansemotion baseret på latinamerikanske dansetrin inspireret af den traditionelle cumbia-, salsa-, samba-, og marenquemusik. Trinene er simple, så du er hurtigt med. Zumba er hård, men også super effektiv motion til skøn musik i højt tempo. Du er garanteret sved på panden og smil på læben.

Se er h o l dt i d e p å n æ st s ide WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

59


Kursus

Hold

ManuVision træning

2016062 Charlottenlund

Sted

Dag

Tid

Start

Underviser

FOF Huset

ons

17:00-18:30

15/1

Mette Thaisen

8

630

835

FOF Huset

ons

17:00-18:30

25/3

Mette Thaisen

8

630

835

2017717 Espergærde

Velværehus

tor

17:15-18:45

16/1

Luna Kellie Andreasen 16 1.665

Tai Chi

2016120 Allerød

Lillevang Skole

tor

19:00-20:30

23/1

Kirsten Skov

16

1.665

2016138 Farum

Farum Kulturhus

man 19:30-20:50

20/1

Kirsten Skov

16

1.665

Tai Chi - begynder

2016123 Charlottenlund

FOF Huset

tor

18:00-19:30

9/1

Bjørn Nissen

15

1.170

1.560

Tai Chi - øvede

2016124 Charlottenlund

FOF Huset

tor

19:30-21:00

9/1

Bjørn Nissen

15

1.170

1.560

Tai Chi og Qi Gong

2016139 Farum

Ellegården

tor

09:00-10:50

23/1

Kirsten Skov

13

1.355

Qi gong

2016141 Fredensborg

Fredensborg Bibliotek

fre

10:00-12:00

17/1

Lillian Wong

13

1.355

2016178 Hørsholm

Foreningshuset

Kirsten Skov

2

380

2016195 Værløs

Satellitten

tir

15:00-16:20

21/1

Kirsten Skov

13

1.015

Qi gong begynder

2016174 Hørsholm

Foreningshuset

ons

16:30-18:15

15/1

Lillian Wong

14

1.460

Qi gong letøvede

2016172 Hørsholm

Foreningshuset

ons

18:45-20:30

15/1

Lillian Wong

14

1.460

tir

10:45-12:15

14/1

Dea Fog

15

1.560

Body SDS træning

By

2016063 Charlottenlund

Pilates 2017075 Allerød FH Kantinen

lør/søn 10:00-12:30 25/4*

Gange R.pris*

Pris

2017093 Farum

Farum Kulturhus

tir

16:15-17:25

14/1

Dea Fog

15

1.170

2017096 Fredensborg

Fredensborg Bibliotek

tir

09:00-10:00

21/1

Christina Andersen

15

1.040

2017130 Humlebæk

Hejrevangens boligselsk. ons

18:00-19:30

22/1

FOF lærer

15

1.560

Pilates 60+

2017076 Allerød

FH Kantinen

ons

09:50-11:20

15/1

Dea Fog

15

1.560

Klassisk pilates

2017186 Espergærde

Espergærde Velværehus ons

10:00-11:15

22/1

FOF lærer

12

1.040

20/1

FOF lærer

12

830

Lotte Borch

12

1.040

2017212 Hørsholm

Dance Academy Laxholm man 10:45-11:45

2017184 Hørsholm

Louiselund

tor

17:30-18:45

6/2

Pilates og stræk

2017229 Charlottenlund

FOF Huset

tir

17:00-18:30

25/2

Desirée Kauffmann

11

860

1.145

Pilates og stræk/letø.

2017231 Charlottenlund

FOF Huset

tor

16:30-18:00

23/1

Rita Flensted

12

940

1.250

Pilates og stræk/letø./ø. 2017225 Charlottenlund

FOF Huset

man 09:00-10:30

27/1

Mabel Kernn

12

940

1.250

2017226 Charlottenlund

FOF Huset

man 10:40-12:10

27/1

Mabel Kernn

12

940

1.250

2017228 Charlottenlund

FOF Huset

tir

11:15-12:25

4/2

Corinna Simoni

14

820

1.095

Pilates og stræk/øvede

2017227 Charlottenlund

FOF Huset

tir

08:45-09:55

4/2

Corinna Simoni

14

820

1.095

2017230 Charlottenlund

FOF Huset

ons

10:20-11:50

5/2

Desirée Kauffmann

15

1.170

1.560

Pilates letøvede/øvede

Rita Flensted

2017232 Charlottenlund

FOF Huset

tor

19:30-20:40

23/1

12

705

940

Gotvedgymnastik 2016905 Charlottenlund

FOF Huset

tir

09:00-10:10

5/5

Helle Hein

6

390

515

2016906 Charlottenlund

FOF Huset

tir

10:15-11:25

5/5

Helle Hein

6

390

515

2016907 Charlottenlund

FOF Huset

ons

10:30-11:40

6/5

Ullamai Danielsen

4

260

345

2016903 Charlottenlund

FOF Huset

fre

10:30-11:40

31/1

Ullamai Danielsen

12

705

940

2016904 Charlottenlund

FOF Huset

fre

11:55-13:05

31/1

Ullamai Danielsen

12

705

940

2016993 Værløse

Søndersø Idræts-Center

tor

09:30-11:00

16/1

Joan Sandbak

13

1.355

Gotved og De 5 Tibetanere 2016908 Charlottenlund

FOF Huset

tir

12:15-13:25

3/3

Ullamai Danielsen

5

325

430

2016909 Charlottenlund

FOF Huset

tir

10:30-12:00

4/2

Ullamai Danielsen

13

1.015

1.355

Gotved og Qigong

R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

* Gælder borgere i Gentofte kommune

60 TLF. 3963 7010


Kursus

Hold

Motion i naturen

2017386 Snekkersten

2017403 Charlottenlund

Sted

Dag

Tid

Start

Underviser

Strandvejen 250

ons

10:00-11:15

11/3

Janet Bendixsen

FOF Huset

man 09:10-10:20

3/2

Anette Garsdal

2017407 Charlottenlund

FOF Huset

tor

18:10-19:20

23/1

Motion/afsp.

2017721 Fredensborg

Fredensborg Bibliotek

ons

15:15-16:45

15/1

2017463 Rungsted Kyst

Hørsholm Idrætspark

man 09:40-11:10

20/1

2017464 Rungsted Kyst

Hørsholm Idrætspark

tor

10:00-11:10

23/1

2019137 Hørsholm

Selmers Bo

tir

09:00-10:10

Rytmisk gymnastik

2017503 Charlottenlund

FOF Huset

tir

2017504 Charlottenlund

FOF Huset

tir

2017536 Hellerup

Kulturskolerne D8

2017537 Hellerup

Kulturskolerne D8

Gymnastik

2017570 Hørsholm

Effektiv gymnastik

2017769 Rungsted Kyst

Hørsholm Idrætspark

2017770 Rungsted Kyst

Puls og Bodytoning

Motion/stræk/afsp. 60+ Motion/stræk/afsp.

By

Gange R.pris*

Pris

6

570

13

765

1015

Rita Flensted

12

705

940

Bolette Anthony

14

1.460

Naja Smidt

13

1.355

Naja Smidt

13

1.015

14/1

Dea Fog

17

1.330

16:30-17:40

21/1

Elisa Bülow

14

820

1.095

17:50-19:00

21/1

Elisa Bülow

14

820

1.095

tor

09:00-10:10

16/1

Elisa Bülow

14

820

1.095

tor

10:20-11:30

16/1

Elisa Bülow

14

820

1.095

Dance Academy Laxholm tir

11:45-13:15

21/1

Vigdis Andreasen

12

1.250

tir

10:25-11:35

3/3

Pia Ditlevsen

12

940

Hørsholm Idrætspark

ons

16:05-17:15

4/3

Pia Ditlevsen

12

2017703 Charlottenlund

FOF Huset

man 18:20-19:50

17/2

Victoria Nerozia

12 12

940

940

1.250

515

685

Bodytoning 2017704 Charlottenlund

FOF Huset

man 17:30-18:15

17/2

Victoria Nerozia

Styrk dig selv

2017706 Charlottenlund

FOF Huset

man 10:00-11:10

20/4

Eva Mølsted-Pedersen 8

515 685

2017707 Charlottenlund

FOF Huset

tor

10:00-11:10

23/4

Eva Mølsted-Pedersen 8

515 685

Energi og styrke

2017763 Hørsholm

Stampen

ons

08:30-09:40

15/1

Lis Salomons

15

1.170

2017764 Hørsholm

Stampen

ons

10:00-11:30

15/1

Lis Salomons

15

1.560

Puls og Bodytoning

2017790 Gentofte

Nymosehave

tir

16:30-17:40

2/6

Victoria Nerozia

4

260

2017791 Gentofte

Nymosehave

tir

17:45-18:55

2/6

Victoria Nerozia

4

260

345

Dans/stræk/afsp.

2017823 Hørsholm

Louiselund

ons

17:30-19:00

22/1

Mette Berggren

9

940

Jazz - Latin/let øvede

2017929 Rungsted Kyst

Hørsholm Idrætspark

fre

10:25-11:35

13/3

Pia Ditlevsen

10

780

Jazz - Latin/øvede

2017926 Rungsted Kyst

Hørsholm Idrætspark

tir

09:00-10:10

3/3

Pia Ditlevsen

12

940

2017927 Rungsted Kyst

Hørsholm Idrætspark

ons

17:30-18:40

4/3

Pia Ditlevsen

12

940

2017928 Rungsted Kyst

Hørsholm Idrætspark

fre

09:00-10:10

13/3

Pia Ditlevsen

10

Latin Dance Mix

2017806 Charlottenlund

FOF Huset

tir

19:00-20:30

4/2

Ricardo Rodriquez

14

1.095

1.460

2017807 Charlottenlund

FOF Huset

345

780

tir

20:30-22:00

4/2

Ricardo Rodriquez

14

1.095

1.460

Zumba 2018003 Gentofte Kildeskovshallen

tir

10:00-11:00

4/2

Fausta Olsen

14

730

970

2018004 Gentofte

Kildeskovshallen

ons

20:00-21:00

5/2

Fausta Olsen

14

730

970

2018005 Gentofte

Kildeskovshallen

fre

10:00-11:00

7/2

Fausta Olsen

14

730

970

2018063 Hørsholm

Dance Academy Laxholm man 09:00-10:00

20/1

Astrid C. Elkin

12

830

24/1

Astrid C. Elkin

12

830

2018064 Hørsholm Dance Academy Laxholm fre R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

09:00-10:00

* Gælder borgere i Gentofte kommune

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

61


Yoga

Yoga er et træningssystem, som primært arbejder med forskellige yogastillinger, åndedrætsteknikker og afspænding og er desuden med til at give en følelse af ro og velvære. Formålet er at påvirke kroppens muskler og led, så du opnår større smidighed, styrke og bevidsthed om kroppen.

Hatha yoga

I Hatha Yoga arbejdes med fysiske øvelser, åndedrætsøvelser og afspænding. At udføre yogastillinger kræver en høj grad af koncentration, og du vil derfor blive mere smidig, få større styrke og blive bedre til at slippe tankerne og dermed opøve koncentration og tilstedeværelse i nuet. Gennem afspænding træner du både din kropsbevidsthed og at være i ro.

Mediyoga

MediYoga er en blid og samtidig dynamisk yogaform, der kan fungere for alle, ung som gammel - og også for personer med særlige udfordringer. På dette hold er der fokus på åndedrættet. Lange dybe vejrtrækninger, som giver energi og klarhed - vekslende mellem blide øvelser, der forøger energien i kroppen. Vi arbejder også med forskellige meditationsteknikker.

62 TLF. 3963 7010

Familieyoga Anita Hartelius

Familieyoga for 4-6 årige og 7-8 årige med 1 voksen. Kom og rør jer og find ro sammen. I får styrket motorikken og stimuleret sanserne. Vi leger og fordyber os i bl.a. bamseyoga og sugerørsbalance. Der vil hver gang være musik, rytmik og kreativ læring. Klassiske yogastillinger leges og imiteres efter dyr og natur. Husk tøj der er rart at røre sig i. Prisen er for 1 voksen + 1 barn. FOF Huset kr. 205,- / * 155,-

CHARLOTTENLUND

4-6 år

2012036 Søndag 10.15-11.00 1/3, 15/3, 29/3 7-8 år

2012037 Søndag 11.15-12.00 1/3, 15/3, 29/3


Familieyoga

Line Valentin Christiansen Yoga for børn og familier er en skøn måde at lave noget både aktivt, afstressende, sjovt med dit barn, og I får en unik mulighed for at være nærværende sammen. Yoga stimulerer dit barns sanser, styrker motorikken og fremmer indlæringsevnen hos dit barn. Der bliver både leget, sunget, grinet, danset, lavet solhilsner, fortalt historier og masseret. Yogafamilien Kr. 270,-

HØRSHOLM

3-5 år

2012196 Lørdag 10.00-10.45 25/1, 22/2, 7/3, 21/3

2012198 Lørdag 10.00-10.45 18/4, 2/5, 16/5, 13/6

Yogafamilien Kr. 395,-(med 2 søskende)

HØRSHOLM

1½ – 7 år

2012197 Lørdag 11.00-11.45 25/1, 22/2, 7/3, 21/3

2012199 Lørdag 10.00-10.45 18/4, 2/5, 16/5, 13/6

Blid yoga

Afstressende yoga

Yin yoga

Mindful yoga

Kurset er en blid form for yoga hvor alle kan være med. Du både styrker kroppen og strækker den ud. I yogaen arbejdes der med at få løst op i spændinger og stivhed i kroppen, så du ved timens afslutning, føler dig i balance - med mere overskud og velvære. Der er i alle timer fokus på åndedrættet og mindfulness. Smidiggør kroppen og dermed sindet med Yin yoga, der har særlig fokus på bindevævet, som udgør 70% af kroppen og er altafgørende for vores bevægelsesfrihed. Yin Yoga er en rolig yogaform med fokus på en dybdegående udstrækning og afbalancering af kroppen, samt åbning af hoften og derved en frigørelse af rygsøjlen. Yin Yoga har oftest intense stræk, med rigtig god tid til at opleve hver enkelt stilling. Denne måde at praktisere yoga på er meget meditativ og udrensende.

Yin/Restorativ yoga

Undervisningen bygger på langsomme, nærværende bevægelser med dybe stræk, hvor dit fokus er på stillingen lige nu, og på hvad den gør for dig. Øvelserne arbejder dybt i dit bindevæv, afbalancerer nervesystemet, modvirker stress og inviterer din krop til at regenerere. Du bruger åndedrættet aktivt for at arbejde dybt i den selvhealende proces.

Bliv god til at hvile i dig selv, så du kan mærke, hvad du kan klare i hverdagen. Yogaøvelserne afstresser og balancerer krop og sind. Koncentrationen øges. Holdning, balance og åndedræt forbedres. Øvelserne både styrker, strækker og afspænder. Der introduceres teknikker, du kan tage med dig ud i hverdagen og anvende hjemme eller på jobbet. I Mindful yoga arbejder vi dybt i kroppen for at afhjælpe uro og spændinger. Vi bevæger os langsomt, bruger åndedrættet og vender opmærksomheden indad. Der fokuseres på åndedrættet og det du mærker i den enkelte stilling. Derved hjælper du nervesystemet til at falde til ro, så både krop og sind får en tiltrængt pause. Vi slutter af med en dejlig afspænding.

Dharma Yoga Wheel®

Dharma Yoga Wheel® er verdens første yoga/ fitness hjul designet til at hjælpe med at strække muskler, frigøre spændinger samt afhjælpe træthed i ryg, bryst, skuldre, mave og hoftebøjere. Når vi ruller på hjulet, skabes plads i rygsøjlen, og vi løsner muskelspændinger.

Yoga for seniorer

Alle kan deltage uanset kondition. Der lægges vægt på opvarmning og vedligeholdelse af hele kroppen. Yogaøvelserne tilpasses den enkelte deltagers krop, så fordybelsen og roen øges. Yoga afstresser og balancerer krop og sind. Du får øget koncentration og øvelserne både styrker, strækker og afspænder.

Se er holdtidste på næe s id

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

63


Kursus

Hold

By

Sted

Yoga 2016321 Espergærde Mørdrup kirke

Dag

Tid

Start

Underviser

Gange R.pris*

Pris

ons

11:15-12:45

22/1

Ene Ravn

12

1.250

2016404 Hørsholm

Dance Academy Laxholm tor

11:15-12:45

23/1

Ene Ravn

12

1.250

2016445 Ålsgårde

Hellebækskolen

tir

17:00-18:30

21/1

Naja Smidt

13

1.355

Hatha yoga

2016453 Charlottenlund

FOF Huset

man 11:45-13:15

6/1

Anita Lindberg

7

550

2016454 Charlottenlund

FOF Huset

man 11:45-13:15

20/4

Anita Lindberg

8

625

835

2016455 Charlottenlund

FOF Huset

tir

15:30-17:00

28/1

Kirsten Holgersen

18

1.405

1.875

2016456 Charlottenlund

FOF Huset

tir

17:20-18:50

28/1

Kirsten Holgersen

18

1.405

1.875

2016457 Charlottenlund

FOF Huset

ons

08:40-10:10

5/2

Desirée Kauffmann

15

1.170

1.560

2016458 Charlottenlund

FOF Huset

ons

09:00-10:30

29/1

Kirsten Holgersen

18

1.405

1.875

2016459 Charlottenlund

FOF Huset

ons

10:00-11:30

29/1

Bjørg Frellesvig

13

1.015

1.355

2016460 Charlottenlund

FOF Huset

ons

16:45-18:15

8/1

Anita Lindberg

7

550

730

2016461 Charlottenlund

FOF Huset

ons

16:45-18:15

22/4

Anita Lindberg

8

625

835

2016464 Charlottenlund

FOF Huset

tor

16:00-17:30

9/1

Helle Hein

20

1.560

2.080

2016465 Charlottenlund

FOF Huset

tor

17:45-19:15

23/1

Anita Hartelius

12

940

1.250

2016469 Farum

Ellegården

tir

09:30-11:00

14/1

Vicki Nielsen

15

1.560

2016468 Farum

Ellegården

fre

09:30-11:00

17/1

Vicki Nielsen

15

1.560

2016520 Hørsholm

Sophielund

man 17:00-18:30

13/1

Susanne Jensen

14

1.460

2016517 Hørsholm

Sophielund

tir

16:15-17:30

14/1

Lone Friis

11

920

2016518 Hørsholm

Sophielund

tir

17:45-19:15

14/1

Lone Friis

11

1.145

Birgitte Aaselund

15

1.560

MediYoga 2016585 Hørsholm

730

Foreningshuset

lør

08:30-10:00

25/1

Blid yoga

2016602 Charlottenlund

FOF Huset

man 13:30-15:00

6/1

Anita Lindberg

7

550

730

2016603 Charlottenlund

FOF Huset

man 13:30-15:00

20/4

Anita Lindberg

8

625

835

2016606 Charlottenlund

FOF Huset

ons

10:00-11:30

20/5

Helle Hein

3

260

345

2016604 Charlottenlund

FOF Huset

tor

08:30-09:40

23/1

Desirée Kauffmann

15

880

1.170

2016605 Charlottenlund

FOF Huset

fre

10:20-11:50

31/1

Dorte Wiecker

13

1.015

1.355

2016611 Espergærde

Mørdrup kirke

ons

09:30-11:00

22/1

Ene Ravn

12

1.250

2016637 Hørsholm

Dance Academy Laxholm tor

09:30-11:00

23/1

Ene Ravn

12

1.250

Yin yoga

2016653 Charlottenlund

FOF Huset

ons

17:45-19:15

19/2

Mette Nørbjerg

16

1.250

1.665

2016652 Gentofte

Kildeskovshallen

man 10:15-11:25

20/1

Victoria Nerozia

16

940

1.250

2016683 Hørsholm

Dance Academy Laxholm fre

24/1

Astrid C. Elkin

12

1.250

Yin/Rest. yoga

2016752 Charlottenlund

FOF Huset

man 09:00-10:30

4/5

Helle Hein

5

430

570

Yin/Rest. yoga/hv.2.uge

2016753 Charlottenlund

FOF Huset

fre

16:00-17:30

24/1

Helle Hein

10

780

1.040 1.355

10:15-11:45

Afstressende yoga

2016802 Charlottenlund

FOF Huset

ons

17:00-18:30

22/1

Susanne Koren

13

1.015

2016803 Charlottenlund

FOF Huset

ons

18:30-20:00

22/1

Susanne Koren

13

1.015

1.355

Mindful yoga

2016804 Charlottenlund

FOF Huset

ons

16:00-17:30

19/2

Mette Nørbjerg

16

1.250

1.665 480

Dharma yoga Wheel

2016786 Hørsholm

The Yoga Practice

ons

17:00-18:15

29/1

Astrid Elkin

5

2016787 Hørsholm

The Yoga Practice

ons

17:00-18:15

18/3

Astrid Elkin

5

Yoga for seniorer

2016876 Charlottenlund

FOF Huset

tor

09:00-10:30

23/1

Susanne Koren

13

1.015

1.355

2016877 Charlottenlund

FOF Huset

tor

10:30-12:00

23/1

Susanne Koren

13

1.015

1.355

Gange R.pris*

Pris

480

R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

Skånsom yoga Kursus

Hold

Yin/Restorativ yoga

Sted

Dag

2019156 Charlottenlund

FOF Huset

man 10:35-12:05

Blid yoga

2019250 Allerød

FH Kantinen

tor

08:30-10:00

2019157 Charlottenlund

FOF Huset

fre

10:00-11:30

21/2

Kit Klinkby

14

860

1.145

Yoga

2019276 Hørsholm

Sophielund

man 18:45-20:15

13/1

Uni Beck

16

1.665

Medi yoga

2019354 Hørsholm

Ved klædebo 9F

tir

08:30-10:00

21/1

Birgitte Aaselund

15

1.560

2019355 Hørsholm

Ved klædebo 9F

tir

10:15-11:45

21/1

Birgitte Aaselund

15

1.560

Afstressende yoga

2019356 Hørsholm

Foreningshuset

tor

08:30-10:00

23/1

Birgitte Aaselund

15

1.560

2019357 Hørsholm

Foreningshuset

tor

10:15-11:45

23/1

Birgitte Aaselund

15

1.560

By

Tid

Start 4/5 23/1

Underviser Helle Hein Nicola Lawrentz

R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

64 TLF. 3963 7010

* Gælder borgere i Gentofte kommune

5

430

570

15

1.560


Mænd Hatha Yoga for mænd

Vi laver en aktiv form for yoga, hvor vi starter med små aktive sekvenser af stillinger, hvor vi styrker og trimmer alle musklerne i kroppen. Efterfølgende arbejder vi med at løse op i spændinger og stivhed i kroppen, så vi ved timens afslutning føler os i balance - med mere overskud og velvære! Der er i alle timer fokus på åndedræt, mindfulness samt dybdeafspænding.

Motion for mænd

På dette hold arbejder vi med hele kroppen. Vi laver styrke-, konditions- og balancetræning. Der vil være fokus på de udfordringer, mandekroppen typisk får med alderen.

Pilates for mænd

Pilates er en træningsform, der tager udgangspunkt i et stærkt centrum. Der arbejdes primært med at styrke den dybe bug, ryg- og bækkenmuskulatur. Der er fokus på ligelig balance mellem styrke og smidighed, koordination og mindre stress. På dette hold tages der yderligere højde for de udfordringer, mænd typisk får med alderen. Timen er dynamisk og med et vist tempo. Der vil være musik, og vi slutter af med afspænding.

Vi har en række hold ekslusivt for mænd, selvom mange af vores øvrige motionstilbud er både for mænd og kvinder. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

* Gælder borgere i Gentofte kommune

For mænd Kursus

Hold

Hatha Yoga for mænd

2016462 Charlottenlund

Motion for mænd Pilates for mænd

2016463 Charlottenlund

By

Sted

Dag

Tid

FOF Huset

ons

18:30-20:00

Start 8/1

Anita Lindberg

Underviser

7

550

730

FOF Huset

ons

18:30-20:00

22/4

Anita Lindberg

8

625

835

2017603 Charlottenlund

FOF Huset

tir

17:00-18:10

5/5

Eva Mølsted-Pedersen

7

450

600

2017608 Charlottenlund

FOF Huset

ons

08:30-10:00

29/1

12

940

1.250

Rikke Rosenbjerg

Gange R.pris*

Pris

R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

65


Mindfulness – introduktion

Mindfulness er en metode til at skabe mere ro, bedre overblik og større glæde i din hverdag. Gennem små øvelser drøfter vi og mærker på egen krop, hvad mindfulness kan. Det er simple øvelser, som du kan tage med hjem og bruge med det samme. Dette er for alle både med og uden erfaring fra meditation og/ eller yoga. Der er pause undervejs, hvor der serveres te og småkager.

66 TLF. 3963 7010

Mindfulness – vejen til et gladere liv

Gennem øvelser som blid yoga, stræk, meditation og refleksioner bliver du klogere på sammenhængen mellem krop og sind. Vi stifter bekendtskab med betydningen af stress, og hvad det gør ved os at have for meget travlhed i hverdagen. På forløbet over de 6 gange får du kendskab til mindfulness øvelser, som du kan anvende i hverdagen, og derved opnår du større glæde. Der er pause undervejs, hvor der serveres te og småkager.

Introduktion til meditation

Meditation er et kort pusterum fra hverdagens gøren. Det gør dig gladere, mere afslappet og modstandsdygtig overfor negative påvirkninger. Derfor er meditation god medicin til at holde dig sund og rask psykisk. Dette gælder for dig, der er stressramt eller dig, der ønsker at undgå at ryge i den fælde. Du bliver introduceret til korte guidede meditationer, får råd og vejledninger, oplever åndedratsteknikker og prøver øvelser fra mindfulness. Alle kan deltage.


Yoga – fordybelse i Hatha yoga

Dette er for dig, som kender lidt til yoga, og som ønsker at fordybe dig i teknikken. Vi arbejder med basis yogastillinger. Vi øver tips og teknik til forbedring af bl.a. balance, styrke og stabilitet i yogastillinger. Vi taler om og arbejder med åndedræt og filosofien bag yoga. Hvad betyder det for din praksis? Der afsluttes med afspænding. Workshoppen bidrager til, at du opnår større indsigt i og glæde ved at praktisere yoga. Der er pause undervejs, hvor der serveres te og småkager.

Åndedræt, yoga og yoga Nidra

Dette er holdet, hvor du bliver klogere på dit åndedræt, arbejder med yogastillinger bl.a. de klassiske yogastillinger og afslutter med Yoga Nidra - psykisk afspænding. Denne kombination afhjælper stress og oplader dine mentale batterier, giver ro i krop og sind og øger fokus og koncentration. Åndedrættet påvirkes af alt i vores tilværelse og bliver ofte for overfladisk. Lær at få åndedrættet ned i kroppen og lad åndedrættet hjælpe dig til at løsne spændinger i krop og i sind. Yoga Nidra hjælper sindet til at frigøres for al den tankevirksomhed, vi hele tiden er i gang med, og som overbelaster hjernen. Yoga Nidra oplader hjernens batterier og øger koncentrationen og opmærksomheden.

Yoga workshop

Yogalørdag er tænkt som et supplement til din yogapraksis, hvor der er tid til at fordybe sig i yoga. Vi arbejder med åndedrætsøvelser, de store stillinger og afslapning. Forløbet giver fornyet energi og åbner for muligheden til at opleve indre ro.

Yogafordybelse

Brug flere dage på yoga og meditation. Enkle yogaøvelser, hvor alle kan være med og introduktion til meditationer, som du kan bruge i din hverdag. 3 timer med yoga pr. dag, hvor du får redskaber til at modvirke stress og uro og skabe balance i krop og sind. Du vil mærke, at du aktivt kan påvirke dit velvære.

Workshop Kursus

Sted

Dag

Tid

Start

Underviser

Mindfulness Et gladere liv 2016003 Charlottenlund

FOF Huset

man

17:00-20:00

24/2

Jannie Jacobsen

6

940

1.250

Mindfulness Introduktion 2016039 Hørsholm

Foreningshuset fre

17:00-20:00

15/5

Jannie Jacobsen

1

230

Introduktion Meditation

2016038 Hørsholm

Foreningshuset tor

18:30-21:00

6/2

Kim Andersen

1

190

Fordyb. Hatha yoga

2016203 Charlottenlund

FOF Huset

man

17:00-20:00

3/2

Jannie Jacobsen

1

175

230

Åndedræt, yoga og Nidra 2016204 Charlottenlund

FOF Huset

ma/on/fr

09:00-12:00

17/8

Helle Hein

3

515

685

Foreningshuset lør

10:00-13:00

28/3

Judith M. Johannsen

1

230

Mosedamgaard

fre/lør

16:00-19:00 21+22/2

Birgitte Aaselund

2

670

Mosedamgaard

fre/lør/søn 16:00-19:00 21-23/8

Birgitte Aaselund

3

970

Yoga

Hold

By

2016265 Hørsholm

Yogafordybelse 2016218 Værløse

2016219 Værløse

Gange R.pris*

Pris

R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

Se hvad du skal medbringe: www.fof-nordsjaelland.dk

* Gælder borgere i Gentofte kommune WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

67


Skånsom Motion og afspænding

Træn din ryg stærk og smidig. Vi arbejder med konditionsgivende og styrkende øvelser, hvor fokus især vil være på ryg-, mave-, skulder- og nakkemuskler. Øvelser for kredsløbet samt stræk- og afspændingsøvelser indgår i undervisningen.

Funktionel kropstræning

Holdet for dig, der vil have arbejdet kroppen igennem. Liggende øvelser for ryg, ben og mave samt siddende øvelser for nakke og skuldre. Indlæring i korrekt brug af kroppen - stående som gående samt løfteteknik. Deltagelse på holdet forudsætter indgående kendskab til Mensendieck.

Stabilitet og styrke for ryg

Træningen tilsigter styrkelse af de inderste stabiliserende muskler omkring rygsøjlen samtidig med, at resten af kroppen styrkes, du genvinder fravalgte funktioner og øger dit aktivitetsniveau.

Gigttræning

Har du artrose/gigt i hofte eller knæ? Så tilbyder vi nu et træningsprogram, der er baseret på principperne for neuromuskulær træning og ”Godt Liv med Artrose i Danmark” (GLA:D). Du lærer at bruge fod-, hofte- og knæled hensigtsmæssigt, og du styrker bestemte muskler, så du letter belastningen og forbedrer stabiliteten i dine led. Træningsprogrammet er udarbejdet af tre af Skandinaviens fremmeste eksperter inden for artrose og fysioterapi.

Gå godt - få mere ud af din gang

Gang er fantastisk træning for hele kroppen, åndedrættet og sindet. Kom og få tips og rettelser til din gang, så du kommer til at gå så optimalt, du kan og derved høster alle de fordele, du får ved god gang.

Kom i gang – brug fødderne

Praktisk workshop, der efter gennemgang af fodens biomekanik vil indeholde bevægelighedsøvelser, balance, styrke samt massageog udspændingsøvelser. Fødderne har brug for luft og motion, men lever en overset og ufri tilværelse. Kom og mærk hvordan du træner dine fødder, opnår bedre balance, styrker dine led og bliver mere fortrolig med underlaget.

Alexanderteknik henvender sig til alle, der gerne vil bruge kroppen bedre og undgå eller afhjælpe sygdomme, smerter og spændinger opstået som følge af dårlig brug af kroppen. Udgangspunktet er, at hals og nakke frigøres for spænding. Dernæst reduceres belastningen af rygsøjlen, og smerter forebygges i skuldre, ryg og arme. Målet er, at du lærer at bruge din krop mere hensigtsmæssigt og dermed kommer af med gamle og dårlige vaner. Alexanderteknik er hjælp til selvhjælp! Der undervises på små hold med 2 deltagere i en time.

Styrk din krop og led

Praktisk workshop, der efter gennemgang af nakkens og skulderens biomekanik og samarbejde mellem disse, vil indeholde bevægelighedsøvelser, balance og konkrete styrkesamt udspændingsøvelser af de forskellige muskelgrupper og systemer. Du vil opleve, hvilken forskel det gør for kroppen og dens bevægelser at have en god fornemmelse og frihed i nakke og skulder region, hvor du vil mærke bedre kontakt til dine muskler.

Styrketræning med kroppen i balance på basis af Alexanderteknik. Bevidstheden øges og opmærksomheden på kroppens funktioner skærpes. Ved at bruge bevidst tankestyring skærpes koncentrationen, og kroppen finder selv sit naturlige leje. Gangen bliver lettere, og sidde ned/rejse sig, bliver lettere. Balancen bliver bedre. Der er fokus på vejrtrækning, bækkenbund, og de dybtliggende mavemuskler m.m. Vi slutter af med forskellige former for afspænding. Deltagere med hypermobilitet, Osteoporose og gigt har stor gavn af disse hold.

Holdningskorrektion

Balance/Stabilitetstræning

Ha’ det godt med nakke og skulder

Vi arbejder med din kropsholdning, styrker de svage muskler og strækker og afspænder ømme og spændte muskler. Ved at skabe balance i led og muskler får rygsøjlen støtte. Du er i centrum for undervisningen. Øvelserne foregår foran et spejl.

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk 68 TLF. 3963 7010

Alexanderteknik

Et hold for dig, der ønsker stærkere muskler og en bedre balance for at forebygge fald og håndtere perioder med svimmelhed. At kunne balancere er et spørgsmål om at vedligeholde sanser og koordination og bevare muskelstyrken i ben og overkrop. Træningen indeholder styrke-, smidigheds- og koordinationstræning samt balance og fokuseringsøvelser.


m motion Bækkenbundstræning for kvinder

Hjertetræning

Ønsker du at forebygge/afhjælpe inkontinens? Ønsker du en smidig og stærk bækkenbund, som arbejder harmonisk sammen med mave og ryg? På dette kursus lærer du at knibe rigtigt, afspænde og styrke bækkenbunden samt udføre øvelser, som arbejder sammen med mave og ryg. Du får tips og tricks til afhjælpning af unødig tissetrang, øget kropsbevidsthed, venepumpeøvelser, løfteteknik m.v.

Mange er bange for at begynde at dyrke motion igen efter en blodprop eller en hjerteoperation, men det er så vigtigt, at du kommer i gang igen. Vi træner kondi, laver styrketræning og afspænding. Du lærer din krop at kende og finder ud af, hvor meget din krop kan klare. Du lærer dine fysiske reaktioner at kende, og øvelserne tilpasses efter dit behov og formåen. Træningen varetages af fysioterapeuter.

Osteoporosetræning

KOL træning

Undervisningen fokuserer på at styrke skelet, muskler og ledbånd. Belastningen tilpasses den enkeltes formåen. Vi træner blandt andet med elastikker og håndvægte. Undervisningen starter med opvarmning af leddene og slutter med stræk og afspænding.

Fysisk træning til diabetespatienter

Fysisk træning er sammen med diæt og medicin hjørnesten i behandlingen af patienter med type 2 diabetes. Kom og bliv motiveret og støttet af andre med type 2 diabetes. Vi varmer op til musik på kondicykel eller gangbånd, og efterfølgende laver vi styrketræningsøvelser. Der tages individuelle hensyn til deltagerne. Der afsluttes med cykling på kondicykel. På holdet lægger vi vægt på, at det skal være sjovt og motiverende, og at alle føler sig velkomne og tilpas på holdet, selvom du måske ikke tidligere har været fysisk aktiv.

Se også sang- og stemmetræning med KOL s. 37

Gymnastik på gulv og i vand

Oplev hvordan din krop og dine bevægelser i vandet bliver lettere pga. vandets opdrift, men samtidig giver dig modstand, så let styrketræning, balance, kondition og koordination er i spil. I træningen på gulv indgår øvelser for hele kroppen med fokus på holdningskorrektion, kropsbevidsthed og afspænding.

Hvis du som KOL- patient vil øge din livskvalitet, er fysisk træning en vigtig del af behandlingen. Motion styrker musklerne og kan være med til at mindske åndenød. Vi vil specielt arbejde med at vedligeholde - evt. forbedre -træningstilstanden gennem konditionstræning, styrketræning, udholdenhedstræning, åndedrætsøvelser, udstrækning og afspænding. Deltagere optages løbende gennem hele sæsonen!

Bassintræning

KOL Rationel træning

Brug det åndedræt lungerne kan trække. Kom i form med et fysisk designet træningssystem for nedsat lungefunktion. Med fokus på kropsbevidstheden og åndedrættet kan du opnå større styrke, roligere vejrtrækning og en lettet hverdag.

Genoptræning for brystopererede

Dette kursus er et skub til at komme i gang igen efter en brystoperation. Vi træner især muskler i arme, bryst og nakke. Samtidig bliver hele kroppen gennemarbejdet. Øvelserne foregår både i vand og på gulv og efter enten Mensendieck principper eller afspændingspædagogisk metode.

Se holdtider på næste side

Øvelser i vand aflaster leddene og styrker musklerne. Øvelser, der kan være svære for dig at udføre på land, kan gøres uden besvær i vand.

Varmtvands bassintræning

Træn din krop uden belastning i varmtvandsbassin og få styrke, kondition, bevægelighed og balance – samt smil på læben. Træningen foregår i varmtvandsbassin, hvilket virker smertelindrende og gør, at du kan lave bevægelser, som du ellers ikke kan på land. Alle muskler bliver trænet og smidiggjort, og kurset er fantastisk til at træne stabilitet og balance.

WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

69


Kursus

Start

Underviser

Gange R.pris*

Pris

Værløse Satellitten Pilates 2019147

Hold

By

man 10:00-11:30

20/1

Betina Bredahl

15

1.560

Pilates og stræk

2019152 Charlottenlund

Sted

Dag

Tid

FOF Huset

man 10:00-11:10

3/2

Corinna Simoni

14

820

1.095

2019153 Charlottenlund

FOF Huset

tir

10:00-11:10

4/2

Corinna Simoni

14

820

1.095

2019154 Charlottenlund

FOF Huset

tor

09:50-11:00

23/1

Desirée Kauffmann

15

880

1.170

Klassisk pilates

2019132 Hørsholm

Louiselund

tor

16:00-17:15

23/1

Lotte Borch

12

1.000

Motion og afspænding

2019133 Hørsholm

Stampen

tor

10:00-11:30

23/1

Lis Salomons

15

1.560

2019140 Nivå

Laden

ons

09:00-10:30

29/1

Rikke Venøbo

12

1.250

2019137 Hørsholm

Selmersbo

tir

09:00-10:10

14/1

Dea Fog

17

1.330

Funktionel kropstræning 2019130 Humlebæk

Strandvejs Kirken

tir

09:45-10:50

14/1

Merete Stæhr-Nielsen

15

1.170

2019131 Humlebæk

Strandvejs Kirken

tir

11:00-12:05

14/1

Merete Stæhr-Nielsen

15

1.170

FH Kantinen

tor

10:00-11:30

16/1

Linda Reiness

15

1.560

Stabilitet og styrke for ryg 2019083 Allerød

2019057 Charlottenlund

FOF Huset

tir

08:30-09:40

18/2

Marie-Ann Pålsson

12

705

940

2019055 Charlottenlund

FOF Huset

tor

09:30-11:00

30/1

Annette Høyer

12

940

1.250

2019056 Charlottenlund

FOF Huset

tor

11:15-12:45

30/1

Annette Høyer

12

940

1.250

2019047 Værløse

Satellitten

man 08:30-10:00

20/1

Betina Bredahl

15

1.560

Salem

tor

10:30-12:00

20/2

Victoria Nerozia

Charlottenlund Skov

ons

10:00-11:30

6/5

Kom igang.Brug fødderne 2019063 Charlottenlund

FOF Huset

fre

13:30-15:00

2019061 Charlottenlund

FOF Huset

fre

Holdningskorrektion 2018503 Charlottenlund

FOF Huset

ons

Gigttræning 2018403 Gentofte Gå godt For nakke og skulder

2019058 Charlottenlund

12

940

1.250

Helle Hein

1

90

115

31/1

Mabel Kernn

1

90

115

13:30-15:00

24/1

Mabel Kernn

1

90

115

10:00-11:10

5/2

13

765

1.015

Dorte Wiecker

2018504 Charlottenlund

FOF Huset

ons

11:15-12:25

5/2

Dorte Wiecker

13

765

1.015

2018563 Hørsholm

Sophielund

ons

14:15-15:25

15/1

Kirsten Saksager

18

940

2018564 Hørsholm

Sophielund

ons

15:30-16:40

15/1

Kirsten Saksager

18

Alexanderteknik

2018803 Charlottenlund

FOF Huset

tir

08:45-09:45

21/1

Tove Larsen

15

1.385

1.845

2018804 Charlottenlund

FOF Huset

tir

10:00-11:00

21/1

Tove Larsen

15

1.385

1.845

2018805 Charlottenlund

FOF Huset

tir

11:15-12:15

21/1

Tove Larsen

15

1.385

1.845

2018806 Charlottenlund

FOF Huset

tir

12:30-13:30

21/1

Tove Larsen

15

1.385

1.845

2018807 Charlottenlund

FOF Huset

tor

12:45-13:45

23/1

Tove Larsen

15

1.385

1.845

2018808 Charlottenlund

FOF Huset

tor

14:00-15:00

23/1

Tove Larsen

15

1.385

1.845

2018809 Charlottenlund

FOF Huset

tor

15:15-16:15

23/1

Tove Larsen

15

1.385

1.845

2018810 Charlottenlund

FOF Huset

tor

16:30-17:30

23/1

Tove Larsen

15

1.385

1.845

Styrk din krop og led

2018817 Espergærde

Velværehus

tor

09:15-10:45

16/1

Jette Olesen

12

1.250

2018818 Espergærde

1.250

940

Velværehus

tor

11:00-12:30

16/1

Jette Olesen

12

Balance/stabilitetstræning 2018103 Charlottenlund

FOF Huset

man 12:10-13:20

17/2

Victoria Nerozia

12

705

940

2018104 Charlottenlund

FOF Huset

tir

14:00-15:30

18/2

Dorte Wiecker

12

940

1.250

2018105 Charlottenlund

FOF Huset

ons

13:35-14:45

5/2

Victoria Nerozia

13

765

1.015

2018106 Gentofte

Salem

tor

09:00-10:30

20/2

Victoria Nerozia

12

940

1.250

Bækkenbundstræning/K

1.095

2019002 Charlottenlund

FOF Huset

man 11:20-12:30

3/2

Corinna Simoni

14

820

Osteoporosetræning 2018706 Charlottenlund

FOF Huset

ons

12:20-13:30

19/2

Victoria Nerozia

12

705

940

2018707 Charlottenlund

FOF Huset

tor

13:00-14:30

30/1

Annette Høyer

12

940

1.250 1.460

2018118 Farum

Farum Kulturhus

tir

11:00-12:30

14/1

Anne Nielsen

14

2018119 Farum

Stien Aktivitetsctr.

tor

09:30-11:00

16/1

Anne Nielsen

14

1.460

For diabetespatienter

2018303 Hellerup

Gentofte Hospital

man 15:30-16:30

6/1

Christian Madsen

15

780

1.040

2018304 Hellerup

Gentofte Hospital

man 16:30-17:30

6/1

Christian Madsen

15

780

1.040

2018305 Hellerup

Gentofte Hospital

man 15:30-16:30

6/1

Rasmus Jørgensen

15

780

1.040

2018306 Hellerup

Gentofte Hospital

man 16:30-17:30

6/1

Rasmus Jørgensen

15

780

1.040

Hjertetræning

2018234 Hellerup

Gentofte Hospital

ons

16:45-18:15

8/1

Camilla Rasmussen

17

1.330

1.770

2018235 Hellerup

Gentofte Hospital

ons

16:45-18:15

8/1

Heidi Nielsen

17

1.330

1.770

KOL Rationel træning

2018903 Charlottenlund

FOF Huset

man 10:25-11:35

3/2

Anette Garsdal

13

765

1015

Linda Reiness

15

1.015

KOL træning 2018963 Hørsholm Louiselund ons R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

16:00-17:00

15/1

* Gælder borgere i Gentofte kommune

70 TLF. 3963 7010


Kursus

Hold

Genoptræning/brystopr.

2018603 Charlottenlund

Bassintræning/brystopr.

By

2019424 Fredensborg

Sted

Dag

Tid

Strandlund (Bassin)

fre

09:00-10:45

Start 3/1

Underviser

Gange R.pris*

Pris

Helle Hein

19

2.270

3.025

Bolette Anthony

16

1.350

Annette Høyer

12

1435

1.910

Veksebo Svøm

man 15:00-15:45

13/1

Gymn. på gulv og i vand

2019403 Charlottenlund

Strandlund

man 17:30-19:15

3/2

2019404 Charlottenlund

Strandlund

fre

09:00-10:45

24/1

Jeanette Gotfredsen

16

1.910

2.545

2019405 Charlottenlund

Strandlund

fre

10:45-12:30

24/1

Jeanette Gotfredsen

16

1.910

2.545

2019406 Charlottenlund

Strandlund

fre

10:45-12:25

3/1

Helle Hein

19

2.270

3.025

Veksebo Svøm

man 14:15-15:00

13/1

Bolette Anthony

16

1.350

Bassintræning 2019423 Fredensborg

2019594 Hørsholm

Breelteparken

man 15:45-16:30

6/1

Dea Fog

20

1.360

2019595 Hørsholm

Breelteparken

man 16:30-17:15

6/1

Dea Fog

20

1.360

2019596 Hørsholm

Breelteparken

man 17:15-18:00

13/1

Anna Bertelsen

16

1.090

2019598 Hørsholm

Breelteparken

man 18:00-18:45

13/1

Anna Bertelsen

16

1.090

2019599 Hørsholm

Breelteparken

man 18:45-19:30

13/1

Anna Bertelsen

16

1.090

2019600 Hørsholm

Breelteparken

tir

13:45-14:30

7/1

Helle Meyer

20

1.360

2019601 Hørsholm

Breelteparken

tor

12:45-13:30

9/1

Helle Meyer

20

1.360

2019602 Hørsholm

Breelteparken

tor

13:30-14:15

9/1

Nette Oliver

20

1.360

2019603 Hørsholm

Breelteparken

tor

14:15-15:00

9/1

Nette Oliver

20

1.360

2019604 Hørsholm

Breelteparken

tor

15:00-15:45

9/1

Nette Oliver

20

1.360

2019605 Hørsholm

Breelteparken

tor

15:45-16:30

9/1

Nette Oliver

20

1.360

Varmtvandstræning 2019465 Charlottenlund

Strandlund

man 15:30-16:15

3/2

Victoria Nerozia

13

1.045

1.395

2019466 Charlottenlund

Strandlund

man 16:15-17:00

3/2

Victoria Nerozia

13

1.045

1.395

2019467 Charlottenlund

Strandlund

tir

11:15-12:00

18/2

Victoria Nerozia

13

1.045

1.395

2019468 Charlottenlund

Strandlund

tir

12:00-12:45

18/2

Victoria Nerozia

13

1.045

1.395

2019469 Charlottenlund

Strandlund

ons

09:00-09:45

19/2

Anette Garsdal

12

1.010

1.345

2019470 Charlottenlund

Strandlund

ons

09:45-10:30

19/2

Anette Garsdal

12

1.010

1.345

2019471 Charlottenlund

Strandlund

ons

10:30-11:15

19/2

Anette Garsdal

12

1.010

1.345

2019472 Charlottenlund

Strandlund

ons

11:15-12:00

19/2

Anette Garsdal

12

1.010

1.345

2019473 Charlottenlund

Strandlund

ons

12:00-12:45

19/2

Anette Garsdal

12

1.010

1.345

2019474 Charlottenlund

Strandlund

ons

12:45-13:30

19/2

Anette Garsdal

12

1.010

1.345

2019477 Charlottenlund

Strandlund

ons

13:30-14:15

13/5

Helle Hein

5

420

560

2019478 Charlottenlund

Strandlund

tor

13:25-14:10

30/1

Victoria Nerozia

14

1.125

1.495

2019486 Charlottenlund

Strandlund

fre

12:30-13:15

3/1

Helle Hein

19

1.530

2.035

2019437 Frederiksværk

Svømmehal

tor

08:00-08:40

9/1

Mette Christensen

20

1.680

2019438 Frederiksværk

Svømmehal

tor

08:40-09:20

9/1

Mette Christensen

20

1.680

2019439 Frederiksværk

Svømmehal

tor

09:20-10:00

9/1

Mette Christensen

20

1.680

2019530 Gentofte

Kildeskovshallen

tir

12:15-13:00

12/5

Marie-Ann Pålsson

6

405

2019531 Gentofte

Kildeskovshallen

tir

13:00-13:45

12/5

Marie-Ann Pålsson

6

405

535

2019544 Helsinge

Gribskov Svøm

tir

13:00-13:45

7/1

Jørgen Petersen

16

1090

2019545 Helsinge

Gribskov Svøm

tir

13:45-14:30

7/1

Jørgen Petersen

16

1090

2019546 Helsinge

Gribskov Svøm

tir

14:30-15:15

7/1

Jørgen Petersen

16

1090

2019547 Helsinge

Gribskov Svøm

ons

14:00-14:45

8/1

Marianne Søndergaard

16

1090

Strandlund

tir

09:00-09:45

5/5

Annette Würtzen

6

510

675

Charlottenlund Strandlund Kvinder 2019492

tir

09:45-10:30

5/5

Annette Würtzen

6

510

675

Varmtvandstræning 2019491 Charlottenlund

535

2019495 Charlottenlund

Strandlund

tir

09:00-09:45

4/8

Annette Würtzen

4

340

450

2019496 Charlottenlund

Strandlund

tir

09:45-10:30

4/8

Annette Würtzen

4

340

450

2019503 Charlottenlund

Strandlund

tor

09:45-10:30

7/5

Annette Würtzen

6

510

675

2019502 Charlottenlund

Strandlund

tor

10:30-11:15

7/5

Annette Würtzen

6

510

675

2019506 Charlottenlund

Strandlund

tor

09:45-10:30

6/8

Annette Würtzen

4

340

450

2019509 Charlottenlund

Strandlund

tor

10:30-11:15

6/8

Annette Würtzen

4

340

450

R.pris* gælder kun for borgere i Gentofte kommune på hold i Gentofte kommune

* Gælder borgere i Gentofte kommune

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

71


Gravid, efterfødsel og baby Varmtvandstræning for gravide Søs Jespersen

Er du gravid, kan du med fordel udnytte den næsten vægtløse tilstand i vandet til at træne de muskler, du i særlig grad bruger, når du bærer dit barn. Som gravid belaster du naturligt visse dele af kroppen. Vandgymnastik for gravide træner og afspænder de overbebyrdede muskelgrupper med moderat intensitet tilpasset din fysiske formåen. Kildeskovshallen 10 gange · kr. 890,- / * 670,-

GENTOFTE

2019702 Torsdag 18.00-18.45 (20/2) 2019703 Torsdag 18.45-19.30 (20/2) Kildeskovshallen 5 gange · kr. 445,- / * 335,-

GENTOFTE

2019704 Torsdag 18.00-18.45 (16/4) 2019705 Torsdag 18.45-19.30 (16/4)

Efterfødselsgymnastik og babysvømning

(op til 9 mdr.) Birgitte Dath

Undervisningen starter på gulv, hvor du får arbejdet kroppen godt igennem. Vi bevæger os til rytmisk musik, og der vil især være fokus på afspænding af skuldre og nakke. Vi arbejder med styrketræning for mave, ryg og naturligvis bækkenbunden. Inden vi går i bassinet, vil vi snakke om, hvordan vi stimulerer børnenes motorik bedst muligt. Hver gang synger vi sange og leger. De sidste 45 min. er der undervisning i babysvømning i varmtvandsbassin. Barnet skal svømme i særlige svømmebukser. Prisen er for 1 voksen og 1 barn.

På efterfødselsholdene er der fokus på genoptræning af bækkenbunden i såvel styrke som udholdenhed, samtidig med at resten af kroppen styrkes. Der er særlig træning af mave, ryg, baller, lår og skuldre, men alle kroppens muskler og led vil blive rørt. Der vil blive brugt forskellige redskaber i undervisningen, og øvelserne gradueres løbende samt individuelt efter behov. Det skal være hyggeligt for både mor og baby samtidig med, at det er moderen, der er i centrum på disse hold. Marie-Ann Winther Pålsson FOF Huset 8 gange · kr. 995,- / *750,- CHARLOTTENLUND

Strandlund 7 gange · kr. 1.655,- / * 1.245,-

2019754 Tirsdag 09.50-11.20 (21/1)

CHARLOTTENLUND

2019755 Tirsdag 09.50-11.20 (31/3)

2019752 Mandag 11.40-14.20 (20/1)

Christina Ihde Andersen

2019753 Mandag 11.40-14.20 (23/3)

Fredensborg Bibliotek 12 gange · kr. 1.490,-

Se hvad du skal medbringe på www.fof-nordsjaelland.dk 72 TLF. 3963 7010

Efterfødselstræning

2019765 Tirsdag 10.15-11.45 (21/1)

FREDENSBORG


Babymotorik

Maria Poulsen Jeppesen Kom og leg med din baby! Omdrejningspunktet for min undervisning er, at vi skal have det sjovt, og at I går hjem med inspiration til små bevægelseslege, I også kan lave derhjemme. Gennem leg med tæpper, bolde, massage, faldskærm og andet godt stimulerer vi de tre primære sanser - føle -, labyrint- og muskelledsansen og hjælper børnene godt på vej med motorikken. Vi skal også krybe, slå kolbøtter, danse og synge, og til sidst går vi trætte, men glade hjem! Prisen er for 1 voksen og 1 barn. Oplys barnets alder ved tilmelding. Nymosehave 6 gange · kr. 405,- / * 305,-

GENTOFTE

3-6 mdr.

2019868 Torsdag 12.00-12.45 (27/2) 2019870 Torsdag 12.00-12.45 (23/4) * Gælder borgere i Gentofte kommune

6-9 mdr.

2019869 Torsdag 13.00-13.45 (27/2) 2019871 Torsdag 13.00-13.45 (23/4)

Tumlingeleg og babymotorik Søs Jespersen

Stærk start på den motoriske udvikling hos dit barn. Få sjove og nye ideer til øvelser og lege, som styrker dit barns motorik. I vil bl.a. blive undervist i bold, sange ”vild med baby dans”, balanceøvelser, kolbøtter m.m. Vi bruger lagner, bolde, tummelumsk og andre redskaber. Alt sammen noget som vil gøre det sjovt at lege motorikken ind i børnene. Prisen er for 1 voksen og 1 barn. Oplys barnets alder ved tilmelding. FOF Huset 10 gange · kr. 670,- / * 505,-

CHARLOTTENLUND 3-6 mdr.

2019852 Tirsdag 11.35-12.20 (18/2) 6-8 mdr.

2019853 Tirsdag 12.30-13.15 (18/2) 8-12 mdr.

2019854 Tirsdag 13.30-14.15 (18/2)

WWW.FOF-N ORD SJAEL L AN D . DK

73


Billedkunst for de små

Akvarel for unge

Tegneworkshop

(11-14 år) Christine Eneström

(10-13 år) Anne-Sophie Helger

Vi skal ha’ det rigtig sjovt. Vi skal male ugler, citroner og sjove dyr. Vi skal prøve tusinde farver - ecoline, neon og kul med sjove redskaber fra Lego og stencils. Boost fantasien på en hyggelig lørdag i privat værksted. Pris inkl. materialeudgifter.

2012002 Lørdag 10.00-11.50 (25/1)

Kunne du tænke dig at male akvareller? Det kan være blomster eller japanske motiver med kirsebærtræer. Du bestemmer motivet. Så skal du melde dig til et hyggeligt billedkunst hold i privat værksted, hvor vi fordyber os og drømmer os lidt væk fra travlheden. Vi har en lille tepause og hyggeligt samvær. Hvis vejret tillader det, sidder vi ude i haven, der hører til billedskoleværkstedet på Ordrupvej. Pris inkl. materialer.

2012003 Lørdag 10.00-11.50 (7/3)

2012008 Lørdag 10.00-11.50 (18/4)

Tegn Portrætter. Er du til manga, live sketching eller klassisk tegning? På to lørdage vil du få mulighed for at øve dig og blive bedre til at tegne portrætter. Vi afprøver forskellige teknikker og tegner både efter levende modeller og fotos. Efter workshoppen vil du være i stand til at anvende teknikkerne i arbejdet med lys, skygger, overflader, proportioner og perspektiv til at udvikle din kreativitet og egen stil. Du vil kunne tegne dit yndlingsemne, så det ligner det, du ser. Kurset er tilrettelagt, så både øvede og nybegyndere kan være med.

(5 - 6 år) Christine Eneström

Ordrupvej 77 4 gange · kr. 595,-

CHARLOTTENLUND

Ordrupvej 77 3 gange · kr. 475,-

CHARLOTTENLUND

Kulturstation 3050 Humlebæk 2 gange · kr. 375,FREDENSBORG

Billedkunst for børn (6-8 år) Christine Eneström

Tegneværksted

Kom og ha’ det sjovt. Fra sjove elefanter og kultegning til neonfarver. Vi mødes i hyggeligt privat værksted. Små hold på max 10 og plads til fordybelse i farvernes og kunstens verden. Væk fra ipad og computer for en kort stund. Fantasi og skabertrang bliver boostet. Du behøver ikke kunne tegne. Alle kan være med - måske sammen med en kammerat? Pris inkl. materialeudgifter. Ordrupvej 77

6-8 år

8-11 år

12 gange · kr. 1.570,-

12 gange · kr. 1.570,-

2012004 Tirsdag 16.00-17.50 (21/1) 2012005 Tirsdag 16.00-17.50 (5/5) 6 gange · kr. 845,-

2012012 Lørdag 10.00-12.45 (7/3)

CHARLOTTENLUND

2012006 Torsdag 16.00-17.50 (23/1) 2012007 Torsdag 16.00-17.50 (7/5) 6 gange · kr. 845,-

(10-13 år) Anne-Sophie Helger

Tegn det du ser. Se det du tegner. På kurset starter vi med at gennemgå en række øvelser, som vil gøre dig fortrolig med de forskellige tegneteknikker, vi får brug for. Du vil efterfølgende kunne anvende teknikkerne i arbejdet med lys, skygger, overflader, proportioner og perspektiv til at udvikle din kreativitet og egen stil. Du vil kunne tegne dit yndlingsemne, så det ligner det, du ser. Kurset er tilrettelagt, så både øvede og nybegyndere kan være med.

2012014 Torsdag 16.00-17.50 (30/1)

Læs mere om holdene på www.fof-nordsjaelland.dk 74 TLF. 3963 7010

Syvstjerneskolen 3 gange · kr. 375,-

VÆRLØSE


Heltetræning for børn Bliv bedre til at tage ansvar, stå ved dig selv og de særpræg, du har. Kom og lær at blive Helten i dit eget liv! Du kan få kontrol over dig selv og lære at navigere og finde balancen i dit indre mellem det tæmmede og det utæmmede. Dette er en oplagt mulighed for børn med særlige udfordringer, meget indadvendte eller udadvendte børn. HELTETRÆNING er dannelse og noget af det mest inkluderende, så alle er velkomne. Der er 12 gange Heltetræning med afsluttende Heltetest og Heltefest. Hver gang indeholder en ny færdighed. Denne sæsons tema er Star Wars – du kommer ikke til at kede dig!

Den Ydre Helt 3-6 år Heltetræning for Børnehavebørn

OBS!

25/4 foregår i FOF Huset, Charlottenlund

12 gange · kr. 1.100,Ib Knudsen

2012261 Fredag 16.00-17.00 (17/1) Grønnevang Skole Afd. Ø

HILLERØD

2012251 Lørdag 10.00-11.00 (18/1) Ordruphallen

CHARLOTTENLUND

2012271 Søndag 10.00-11.00 (19/1) Hørsholm Skole

HØRSHOLM

Anne Lise Christensen

2012281 Lørdag 10.00-11.00 (18/1)

Børneballet Balletdansen bliver på disse hold brugt som et sjovt redskab til at arbejde med koncentration, koordinering og indlæring. Sammen vil vi arbejde med kropsøvelser til god musik og rytmik samtidig med, at vi får sved på panden, træner smidighed og styrke og har det sjovt. Kom og vær med! Dance Academy Laxholm 7 gange · kr. 495,-

Den Indre Helt 7-12 år Heltetræning 12 gange · kr. 1.430,-

2012255 Lørdag 11.15-12.45 (18/1)

HØRSHOLM

2012246 Søndag 09.30-10.00 (26/1) 2012248 Søndag 10.40-11.10 (26/1) 5-6 år

2012247 Søndag 10.05-10.35 (26/1)

7-8 år

HØRSHOLM

2012249 Søndag 11.15-12.00 (26/1)

OBS!

25/4 foregår i FOF Huset, Charlottenlund

Ib Knudsen

Ordruphallen

3-4 år

Dance Academy Laxholm 7 gange · kr.750,-

VÆRLØSE

Lille Værløse Skole

Mette Berggren

Familieyoga Anita Hartelius

Familieyoga for 4-6 årige og 7-8 årige med 1 voksen. Kom og rør jer og find ro sammen. I får styrket motorikken og stimuleret sanserne. Vi leger og fordyber os i bl.a. bamseyoga og sugerørsbalance.

CHARLOTTENLUND

2012265 Fredag 17.15-18.45 (17/1) Grønnevang Skole Afd. Ø

HILLERØD

2012275 Søndag 11.15-12.45 (19/1) Hørsholm Skole

HØRSHOLM

Anne Lise Christensen

2012285 Lørdag 11.15-12.45 (18/1) Lille Værløse Skole

VÆRLØSE

Se side 62 WWW.FOF-NORD SJAEL L AN D . DK

75


BIGs Amagerbakke – Copenhill

Børneballet

Bevægelse Beatles Fællessang Side 45

Badehoteller

Wieth-Knudsen Observatoriet

Smykkeværksted

Latin Dance Mix

Mit Frankrig

Sprog

Teater: Vild med dans

Bridge

Syning

Musik

Skånsom motion

Hotel Pro Forma Trædrejning Side 12

Garnfarvning

Kirsten Lehfeldt Misty Side 17

Gospel

Maling Børn

Tisvilde Kro Udstilling

Nord

sjælland Babysvømning

Yoga for mænd

Jacob Holdt

Profile for Grafisk Forum

FOF Nordsjælland - Forår 2020  

FOF Nordsjælland - Forår 2020