Made in Laarne

Page 1

MADE IN LAARNE Toeristisch handelsmagazine


2

KORTE INHOUD 3

Trots op ondernemend Laarne

16

Logeren in Laarne

4

Made in Laarne

5

Dienst Lokale Economie

18

Lokaal ondernemen i.s.m. Kasteel van Laarne

6

Toeristisch Ambassadeur Bistro B

20

Toeristisch Ambassadeur ‘t Steentje

7

Horecavergunning en terras

22

Booster voor starters

8

Kindvriendelijk Ondernemen

23

NatuurEducatief Centrum

10

Ambulante handel - Markt

24

MMM ....Made in Laarne Label

12

20 jaar wekelijkse markt

26

Unizo Laarne-Kalken

27

KLAARBIZ

14 Toerisme versterkt lokale economie

Negative

Mix

In samenwerking met Provincie Oost-Vlaanderen


3

Ben jij trots op Laarne en haar ondernemers? Wij zijn trots op jou! Beste Lezer, Voor jou ligt ‘Made in Laarne’. We zijn best trots op deze realisatie. En natuurlijk zijn we ook trots op Laarne zelf. Trots op haar mooie en groene omgeving. Trots op haar ligging vlakbij Gent. Trots op haar vlotte verbinding richting Antwerpen, Brussel en Gent. Trots op haar zin voor ondernemen in haar unieke kader. Trots op haar lokaal aanbod voor de consument. Dit handelsmagazine laat je kennis maken met alle ondernemersaspecten van Laarne. Het is tot stand gekomen met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen. We belichten het ondernemen in een blad vol korte teksten met mooie foto’s en veel afwisseling. Van toerisme-ambassadeurs over wijnbouw tot 20 jaar markt. Maar ook de gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers komt ruim aan bod. Met aandacht voor de ondernemersnieuwsbrief KlaarBiz, de Laarnse cadeaubon, de website ‘Made in Laarne’ en de wegwijsbrief voor starters.

Wist je dat Laarne een kindvriendelijke gemeente is? En wat heeft ze toch met heksen? Laat je verleiden door onze streekproducten en mooie natuur. Weet dat je het kasteel ook kan afhuren voor jouw event. Dit is een blad van en voor de inwoners van Laarne, voor kandidaat-ondernemers, maar ook voor recreanten die hier even vertoeven, voor nieuwe inwoners en zelfs voor de wachtenden bij de kapper. Uitgelezen? Gooi het blad dan niet weg, maar geef het door aan anderen om hen kennis te laten maken met Laarne. Als ook zij goesting krijgen in Laarne en willen ondernemen in onze gemeente, dan zijn we in onze opzet geslaagd! Zo worden we allemaal een beetje ambassadeur van Laarne. Ben jij trots op Laarne en haar zin voor ondernemen? Wij zijn trots op jou!

Andy De Cock, burgemeester


4

MADE IN LAARNE We ontwikkelden het label Made in Laarne en www.madeinlaarne.be om onze ondernemers een duwtje in de rug te geven. Op dit online uithangbord ontdek je onze lokale ondernemers per rubriek. Met enkele foto’s, openingsuren, contactgegevens, ... openen zij hun deuren voor iedereen die op zoek is naar lokale producten en bedrijvigheid. Met een thematische zoekfunctie en alfabetisch register is iets opzoeken een fluitje van een cent. Ook al onze acties in het kader van lokaal ondernemen zullen hier worden aangekondigd. Op zoek naar een leuk lokaal geschenkje? Koop dan in het gemeentehuis of online via www.madeinlaarne.be de Laarnse cadeaubon.

De bonnen t.w.v. 25 euro kan je besteden in heel wat lokale handelszaken en op de wekelijkse markt. Sinds kort kan je in het gemeentehuis ook leuke gadgets kopen met het label Made in Laarne: een paraplu, koffiemok, keukenschort, ovenwant en de enige echte Laarnse Leeuw. Dit alles kan je meenemen in een supertrendy én duurzame Laarnse draagtas. Handelaars kunnen zich nog steeds aanmelden via www.madeinlaarne.be en/of zich er meteen aanmelden voor onze nieuwe digitale nieuwsbrief KLAARbiz. Deze bundelt informatie over nieuwe wetgeving, steunmaatregelen, opleidingen en evenementen.


5

De dienst Lokale Economie Uniek aanspreekpunt voor ondernemers, handelaars of zelfstandigen met vragen, problemen en klachten Hiervoor kan je bij ons terecht: • aanvragen i.v.m. opening van een horecazaak (café, restaurant,…) • aanvragen i.v.m. ambulante handel (drankvergunning, markten, standplaatsen voor ambulante handel, rommelmarkten, verkopen voor een goed doel, ...) • aanvragen individueel bezoldigd personenvervoer (machtiging taxi of afgifte bestuurderspas) • informatie over vergunningen, gemeentelijke bepalingen rond openingsuren, specifieke belastingen, steunmaatregelen bij hinder door wegenwerken, afwijkingen van de rustdagen en openingsuren, maar ook over het aanmelden en erkennen van een toeristisch logies • aanvragen betreffende brandcontroleverslagen noodzakelijk i.h.k.v. kinderopvang, horecavergunning, ... • aanvragen van een kansspel • ... Verder verzorgen wij: • communicatie naar startende of reeds gevestigde ondernemers, handelaars en zelfstandigen, onder meer via de digitale nieuwsbrief KLAARbiz • het opmaken en uitvoeren van het strategisch commercieel beleidsplan en detailhandelsplan in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen Dienst Economie, Europese en Internationale samenwerking; • de promotie van de Laarnse cadeaubon.

Op onze website www.laarne.be staat heel wat informatie. Vind je toch geen antwoord op je vragen? Contacteer ons dan gerust en wij gaan samen met jou op zoek naar het juiste antwoord of de juiste dienst. Aanvragen kan je nu ook digitaal doen, buiten de openingsuren. Contact en info: 09 365 46 26 secretariaat@laarne.be

Oproep correcte ondernemingsgegevens Wij doen hierbij een oproep aan alle zelfstandigen, ondernemers en handelaars om er op toe te zien dat de gepubliceerde bedrijfs- en contactgegevens up to date zijn. De Economische Inspectie van de FOD Economie stelt immers vast dat de gegevens van 1 op 5 ondernemingen niet correct of volledig zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Juiste gegevens in de KBO zijn nochtans voor elke onderneming belangrijk. Een groot deel van de gegevens kan trouwens gratis aangepast worden via My Enterprise. Correcte gegevens in de KBO en op www. madeinlaarne.be zijn dan ook een must tot het slagen van je onderneming!


6

Lokale handelaar als toeristisch ambassadeur Elien Vercamer (Bistro B) Elien, toerisme-ambassadeur is een hele titel. Wat houdt die juist in? “Als toeristisch ambassadeur help je toeristen met vragen. Je kent de trekpleisters in de omgeving, maakt mensen wegwijs en verwijst ze door. Wandel- en fietsbrochures zijn in onze zaak ter beschikking. De wandelroutes heb ik trouwens zelf ook verkend zodat ik toeristen correct kan informeren.” Hoe word je toerisme-ambassadeur? “Je krijgt de titel niet zomaar. Je moet er een traject in twee delen voor doorlopen. In mijn geval was dat een workshop over dienstverlening aan toeristen en een wandeling in de Kalkense Meersen. De titel moet trouwens elk jaar vernieuwd worden.” Waarom vond je het belangrijk om met jouw zaak deze titel te behalen? “Ik ben er per toeval op gebotst tijdens mijn zwangerschapsverlof dankzij een mail van Toerisme Scheldeland. Het leek me meteen iets voor onze horecazaak, die aan de Kasteeldreef ligt, dé toeristische route van het dorp.”

Wat maakt Laarne voor jou als ondernemer bijzonder? “Mijn man en ik zijn geboren en getogen in Laarne. We wonen hier ook graag. We hebben allebei een horecaverleden en wilden ooit een zaak van onszelf. Toen het pand hier te huur stond, waagden we de sprong. Niet alleen de locatie is fantastisch, maar ook ons concept slaat aan. We willen een breed publiek aantrekken: van zakenmensen tot gezinnen met kinderen. Ik ben blij te zien dat het lukt.” Heb je nog nieuwe ideeën of beleidssuggesties voor het bestuur om Laarne om de lokale economie versterken? “Er is voldoende inzet en aandacht voor de lokale handelaars vanuit het beleid. Zeker ook tijdens de moeilijke coronaperiode toen onze zaak net was opgestart. Initiatieven als de website Made in Laarne en de cadeau- of hart-onder-de-riembonnen bieden toch iets extra.” Waarom ben jij trots op Laarne? “Laarne is een prachtige en groene gemeente. De ligging is ideaal en alles is dichtbij. Hier heerst nog een gevoel van rust en ook een dorpsmentaliteit. Iedereen kent en helpt elkaar. Ook handelszaken helpen elkaar indien nodig. Dat alles maakt het fijn hier een zaak te hebben.”


7

Horecavergunning en een terras op openbaar domein In het nieuwe politiereglement van 29 april 2021 werd een hoofdstuk opgenomen over horeca-inrichtingen, nachtwinkels en clubhuizen van motorclubs. Een afzonderlijk terrasreglement regelt de uitbating van een terras op openbaar domein. De exploitatie van een horeca-inrichting is onderworpen aan een vergunningsplicht, bestaande uit: • •

een tapvergunning, indien er in de horeca-inrichting gegiste en/of sterke dranken zullen aangeboden worden een exploitatievergunning

De exploitatievergunning kan enkel worden toegekend na volgende voorafgaandelijke administratieve onderzoeken met positief gevolg: • • • • •

een brandveiligheidsonderzoek een stedenbouwkundig onderzoek een moraliteitsonderzoek een onderzoek naar de vestigingsformaliteiten als ondernemer (inclusief beroepskaart) of enige andere vergunning die wettelijk voorgeschreven is een onderzoek naar de milieuwetgeving

Deze vergunningen worden verleend door het college van burgemeester en schepenen. Wil je een horecazaak starten of een terras op openbaar domein plaatsen, dan kan je de aanvraag digitaal indienen via www.laarne.be/eloket > kies voor aanvraag horecavergunning of voor aanvraag terras.


H 8

KINDVRIENDELIJK ONDERNEMEN

Op 15 december 2020 maakte Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd, bekend dat Laarne het label van Kindvriendelijke Gemeente mag dragen. Kinderen of jongeren zijn volwaardige burgers. Ze zijn niet alleen de toekomst, maar ook en vooral het nu. Daarom is het van belang hen een stem te geven binnen de gemeente waar ze leven en hen actief te laten deelnemen aan de samenleving. Kindvriendelijkheid is de barometer voor het algemeen welbevinden van alle inwoners. Het verkrijgen van het label is geen eindpunt. Het Lokaal Bestuur Laarne zal de komende jaren hard werken om de erkenning waar te maken en het label te behouden. Kortom, dit is pas een startpunt om als bestuur nog meer te doen voor de lokale jeugd. © Lokaal Bestuur Laarne


9

© Pixabay

Mascotte van een Kindvriendelijk Laarne is Ridder Kasper. Hij speelt een belangrijke rol in alle communicatie van en naar kinderen en jongeren.

Als lokale ondernemer kan ook jij helpen jouw ‘kindvriendelijk’ steentje bijdragen. Door kleine (en haalbare) voorzieningen en inspanningen voelen kinderen, en bij uitbreiding hun hele gezin, zich nog meer welkom. Hier vind je alvast enkele tips!

Het Lokaal Bestuur Laarne wil zelf een label toekennen aan ondernemingen die iets extra aanbieden aan kinderen en jongeren. Wie weet prijkt Ridder Kasper binnenkort wel op jouw ruit als kindvriendelijke partner?

• •

Voorzie in je zaak een hoekje waar kinderen zich kunnen bezighouden, zoals een speelof kleurhoekje. Zorg voor een luiertafel in de toiletruimte. Ook een opstapje voor kinderen is handig om naar het toilet te kunnen gaan of de handen te kunnen wassen.

Werk een kinderaanbod uit, zoals kindergerechten op een menukaart. Zet in op ‘beleving’ en maak van een bezoek aan jouw zaak een heus avontuur.

Meer info Dienst Vrije Tijd en Jeugd Keistraat 5 - Laarne 09 365 24 11 jeugd.cultuur@laarne.be www.laarne.be/traject-kindvriendelijke-gemeente


10

AMBULANTE HAN Gemeentelijke reglementering op markten ambulante handel is geactualiseerd Op vrijdagvoormiddag (van 8.00 tot 12.00 uur) vindt in Laarne de wekelijkse markt plaats, op het plein aan het kerkhof t.h.v Achterstraat en Kerkwegel. Een gemeentelijk marktreglement leidt alles in goede banen. Het regelt de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markt en daarbuiten: wekelijkse markt • voorwaarden inzake toewijzing van de standplaatsen • verhouding losse standplaatsen – abonnementen • toewijzingsregels losse standplaatsen en abonnementen • duur, opschorting, afstand, schorsing en opzegging van het abonnement • de inname en overdracht van de standplaats • verbodsbepalingen Contact en info:

marktleider@laarne.be,

09 365 46 33

ambulante handel • ambulante activiteit op rondtrekkende wijze: ijsventer, de droogkuisfirma, ... die regelmatig rondrijdt in de gemeente • verkoop van producten of diensten met een niet – commercieel karakter • de burgemeester of zijn afgevaardigde moet vooraf toestemming verlenen, tenzij de verkoop de grenzen van de gemeente overschrijdt Contact en info: secretariaat@laarne.be, 09 365 46 26 Aanvragen kan je indienen via www.laarne.be/eloket


11

NDEL - MARKT Rommel- en tweedehandsmarkten – handelsbeurzen – manifestaties ter bevordering van de lokale handel Bepaalde vormen van ambulante activiteiten worden vrijgesteld van de algemene verplichtingen en beperkingen. Wel gelden er andere, specifieke voorwaarden voor: • • • • •

verkopen voor een goed doel rommel- en tweedehandsmarkten verkoop van eigen overschotten aan pompoenen, aardbeien of ander fruit verkoop of uitstalling in het kader van handels-, landbouw- of ambachtsbeurzen en tentoonstellingen verkoop op kerstmarkten, boerenmarkten, jaarmarkten, braderieën, …

Bij jaarmarkten, rommelmarkten, braderieën en kerstmarkten komt meer kijken dan alleen het economische aspect. Er moeten afspraken gemaakt worden over de verkeersproblematiek of mobiliteit, de veiligheid en logistieke ondersteuning. Daarom moeten deze initiatieven als evenement worden aangevraagd en behandeld. Onze Dienst Vrije Tijd en Jeugd (waaronder evenementen vallen) heeft aanvraagformulieren voor een evenement ter beschikking of je dient een aanvraag digitaal in via www.laarne.be/eloket > evenement


12

12

Wekelijkse markt blaast 20 kaarsjes uit

In 2022 bestaat de wekelijkse markt 20 jaar. We gingen op bezoek bij één van de initiatiefnemers, Albert Van Rysselberghe (81 jaar). Albert, jij lag mee aan de basis van de wekelijkse markt. Hoe ging dat precies in zijn werk? “Het idee is gekomen in maart 2001 samen met de toenmalige café-uitbater van ’t Fonteintje. Ik vroeg aan het bestuur of de mogelijkheid bestond om een wekelijkse markt in te richten. Ik was vroeger gemeentebediende bij de dienst Burgerzaken en net een jaar met pensioen.”

Er was nog geen markt, dus hoe kwam je in contact met marktkramers? “Ik bezocht bestaande wekelijkse markten o.a. in Ledeberg, Lokeren, Lochristi, Melle en Wetteren en probeerde daar marktkramers te overtuigen om ook naar Laarne te komen en hun kandidatuur te stellen voor een wekelijkse markt op vrijdag. Ik was daar uiteindelijk een vol jaar mee bezig.” Met uiteindelijk, de eerste wekelijkse markt op vrijdag 29 maart 2002? Ja! Van de meer dan 30 kramen die waren ingeschreven, daagden er 29 op. Wij, noch de gemeente, hadden natuurlijk ervaring met dit soort organisatie. Die eerste maanden, ... wat waren die lastig! Die marktkramers dachten dat


13

Albert Van Rysselberghe (81 jaar)

ze het hier volledig zelf voor het zeggen hadden. Het was moeilijk bij te houden wie er waar moest staan. Er was immers een grote onderlinge concurrentie onder de marktkramers en iedereen wilde de beste plaats. Zelfs de Achterstraat was voor een gedeelte ingenomen. Maar uiteindelijk kregen jullie alles onder controle? Uiteraard. We evalueerden onze markt na 1 jaar. Ondertussen was er ook een marktcommissie opgericht met daarin 3 marktkramers, 1 lokale middenstander (Christine De Puydt uit de Lepelstraat) en de gewezen schepen Frank Van Imschoot (overleden in 2010, tijdens zijn ambt als schepen). Onder leiding van deze marktcommissie zijn er enkele schorsingen doorgevoerd om de dwarsbomers weg te houden. Nu is er dus een marktleider én een marktreglement dat alles in goede banen leidt!”

Contact en info: marktleider@laarne.be 09 365 46 33 www.laarne.be/wekelijkse-markt


14 14

TOERISME VERSTERKT LOKALE ECONOMIE

© Eric Vervaet

De kracht van Laarne op toeristisch gebied is ...

De kracht van Laarne op economisch gebied is …

Roos Locquet: “... om te beginnen ons openbaar domein. Dit is de ontvangstruimte en het visitiekaartje van onze gemeente: de bloemenpracht die we overal terugvinden en de kunst die we in het openbaar domein aanbieden zijn maar enkele van onze troeven. Niet enkel het prachtige kasteel van Laarne en de Kalkense Meersen, maar ook en vooral het ontdekken en genieten van de natuur, de streekproducten, ons erfgoed en cultuur, de anekdotes, de heksen met hun geschiedenis, de talrijke fiets- en wandelroutes.”

Igor Rogiers: “ ... gelegen in creativiteit, doorzettingsvermogen en vooruitgangsstreven als componenten van onze lokale identiteit.”

Een synergie tussen toerisme en lokale economie moet mogelijk zijn! Roos Locquet

Dit wens ik Laarne toe op toeristisch gebied ... Roos: “De bouw van het natuureducatief centrum (NEC)! Het zal met de uitkijktoren een nieuwe poort vormen naar de Kalkense Meersen. Een verdere samenwerking met de buurgemeenten, instanties en organisaties is belangrijk, maar het behouden van onze eigenheid staat hier zeker centraal. De verzamelde voorstellen en ideeën, zoals voor het NEC, ons aangebracht door


15

Toerisme moet verbazen, de mensen raken, zowel voor mensen uit onze eigen gemeente als toeristen uit andere regio’s.

Toerisme versterkt ons economisch weefsel, als economische activiteit op zich, maar ook als katalysator naar andere sectoren toe.

Roos Locquet,

Igor Rogiers, Schepen van Lokale Economie

schepen van Toerisme

en Middenstand

de plaatselijke bevolking en de Toerismeraad, nemen we zeker verder mee in het beleid. Eén daarvan is bijvoorbeeld het nog beter verspreiden van diverse evenementen doorheen het jaar.”

ving van onze inwoners. Het heeft voor de ganse bevolking afgeleide economische effecten en staat voor de ontwikkeling van authenticiteit en eigenheid. Met kansen voor lokale zelfstandige ondernemers. De promotie van streekproducten en streekgastronomie is daar een typisch voorbeeld van.

Dit wens ik Laarne toe op economisch gebied ... Igor: “Een gestage groei op de juiste schaal en met voldoende aandacht voor de randvoorwaarden (mobiliteit, duurzaamheid, …).

Onze lokale economie wordt versterkt door... Roos: “... te investeren in toerisme. Investeren in toerisme is tevens investeren in de leefomge-

Horeca is de huiskamer van het toerisme en de meest toegevoegde waarde. Samenwerking lijkt het toverwoord voor horeca-ondernemers als we spreken over een geslaagde groei van toerisme. Overleg en het zelf aanbrengen van impulsen en uitwerken van acties zijn hierbij van groot belang. Onze verblijfsaccommodaties verder in de kijker zetten, ook bij onze eigen inwoners, is belangrijk want zij zijn de beste ambassadeurs voor onze gemeente.”


16

LOGEREN IN LAARNE © ‘t Notenboomhuisje

Een nachtje (ver)blijven in Laarne? Dat kan! Een overzicht van de logeeradressen vind je op www.madeinlaarne.be of www.laarne.be/verblijven. Droom je er van om zelf een toeristisch logies te beginnen? Fijn! Hier vind je de nodige info over hoe die droom te realiseren. Een goed voorbereide logiesuitbater is er immers 2 waard...

Logiesdecreet Als je mensen tegen betaling te slapen legt, moet jouw logies altijd voldoen aan enkele basisnormen in verband met (brand)veiligheid, kwaliteit, verzekering en hygiëne. Per logiestype en per eventuele benaming (zoals bed & breakfast, vakantiewoning, ...) zijn er bovendien specifieke uitbatingsnormen. Het Logiesdecreet legt de regels vast voor alle vormen van verblijfsaccommodatie die worden aangeboden op de toeristische markt. Die regels gelden niet voor o.a. jeugdverblijven, bivakplaatsen, festivalcampings, gratis logies, verhuur aan familie en vrienden en paalkamperen ...

Aanmelding en erkenning Het is verplicht jouw logies eerst aan te melden bij Toerisme Vlaanderen. Dit kan eenvoudig online via het uitbatersportaal voor logiesuitbaters. Ook een erkenning van jouw logies kan je via dit uitbatersportaal aanvragen, maar een papieren aanvraag is eveneens mogelijk.


17

© Moments

Zodra jouw logies voldoet aan de verplichte basisvoorwaarden en de algemene uitbatingsnormen voor een kamer- of een terreingebonden logies, dan mag je jouw logies uitbaten. Je laat je best vooraf adviseren door Toerisme Vlaanderen en andere organisaties, maar je hoeft niet te wachten op een controlebezoek om jouw eerste gasten te ontvangen.

Controlebezoek en advies logiesadviseur Een logiesadviseur van Toerisme Vlaanderen maakt met jou een afspraak voor een controlebezoek en een adviserend gesprek. Als je een beschermde benaming gebruikt voor jouw logies, berekent de logiesadviseur spontaan ook het comfortniveau van jouw logies. Je kiest zelf of je een erkenning met of zonder comfortclassificatie neemt.

Meer info en contact Meer informatie vind je op de gemeentelijke website of op de website https://www.toerismevlaanderen.be/vlaamselogiesdecreet Marketingconsulente logies Provincie Oost-Vlaanderen deborah.ongena@oost-vlaanderen.be 09 267 70 51 Toerisme Laarne jeugd.cultuur@laarne.be 09 365 24 10


18

Véronique Lambert, directeur Kasteel

SAMENWERKEN AAN STERKE BAND TUSSEN LOKALE ONDERNEMERS EN KASTEEL

©Maja Braeckman


19 Het Kasteel van Laarne is een toeristische ijkpunt voor de gemeente? Wat is het toeristisch aanbod? “Het kasteel van Laarne is 1 van best bewaarde waterburchten van het land. Je kan het kasteel van onder tot boven verkennen met een movieguide: pastoor Jan Schatteman (gespeeld door Ivan Pecnick) en poetsvrouw Josyne (gespeeld door Heidi De Grauwe) gidsen je door de geschiedenis van het kasteel en je komt ook alles te weten over de heksen die in 1607 in Laarne op de brandstapel werden gezet. Het kasteel is helemaal ingericht, met prachtig meubilair en wandtapijten. Kers op de taart is de indrukwekkende zilvercollectie van Claude D’Allemagne. Ook gezinnen met kinderen vinden bij ons hun gading. We hebben actieve parcours voor verschillende leeftijden: een kabouterzoektocht (3-5 jaar), fotozoektochten (5-8 jaar) en de spannende ontdekkingsreis ‘Heintje Heks zoekt de sleutel van de schatkamer’ (8-12 jaar). Op die manier kunnen gezinnen samen het kasteel ontdekken.” Het kasteel is niet alleen voor toeristen interessant? Wat heeft het te bieden voor bedrijven en ondernemers? “Bedrijven kunnen bij ons ruimtes huren voor vergaderingen, opleidingen, presentaties, productvoorstellingen, exclusieve beurzen, commerciële fotoshoots, ... Ze kunnen terecht in 1 van de paviljoenen op de erekoer of in het kasteel zelf in de Ridderzaal of 1 van de vele salons. Samen met enkele professionele partners bieden we in het kasteel en de tuinen ook teambuildings aan. We krijgen zeer uiteenlopende vragen en werken steeds een voorstel uit op maat van de klant. Het kasteel is een unieke, authentieke en inspirerende locatie, centraal gelegen en zeer gemakkelijk bereikbaar. We bieden kwaliteit en hanteren correcte prijzen.” Hoe is het idee ontstaan om ook de bedrijfswereld aan te spreken? “We zijn een private vzw en werken enkel met een zeer bescheiden subsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen. Al onze activiteiten zijn er uitsluitend op gericht om inkomsten te genereren voor het behoud en de restauratie van het kasteel. Bovendien willen we dat het kasteel zo maximaal mogelijk benut wordt, dus stellen we onze deuren ook open voor bedrijven. Door hun

activiteit bij ons te organiseren, dragen ze bovendien hun steentje bij aan de instandhouding van dit eeuwenoude monument. We merken dat bedrijven daarom vaak liever voor ons kiezen dan voor een louter commerciële locatie.” Zijn er ook samenwerkingen met lokale ondernemers? “Uiteraard! Onze cateringpartners situeren zich in Laarne of in de regio. Voor de kinderfeestjes doen we een beroep op een Laarns bedrijf. Klanten die bij ons hun huwelijksceremonie willen organiseren, verwijzen we voor bebloeming of decoratie van de zaal altijd door naar lokale ondernemers. Onlangs hadden we hier ook een springkastelenfestival waarbij we met lokale bedrijven samenwerkten. Wij vinden de band en samenwerking met lokale bedrijven en organisaties zeer belangrijk.” Heb je nog nieuwe ideeën of beleidssuggesties voor het bestuur om Laarne om toerisme en lokale economie met elkaar te laten versterken? “Het kasteel is dé toeristische attractie van de gemeente. Het is dé reden waarom mensen naar Laarne komen. Na een bezoek aan het kasteel willen veel mensen nog een wandeling in het dorp maken, iets eten of drinken, een heksengebakje kopen, … Het zou dan ook goed zijn mochten wij aan onze bezoekers een plan kunnen meegeven waarop al die informatie te vinden is.” Waarom ben jij trots op Laarne? “Laarne is een mooie, groene gemeente met veel dynamische mensen en organisaties die bereid zijn om hun steentje bij te dragen aan de instandhouding van het kasteel. Dat de inwoners steeds trotser worden op het kasteel, maakt mij trots op Laarne.”


20

LAARNE LEEFT ÉCHT!


21

Toerisme-ambassadeur Johan De Kuyper Eetcafé ‘t Steentje

Toerisme-ambassadeur is een hele titel. Wat houdt die juist in? “De bedoeling is om mensen informatie te verschaffen over wat de gemeente te bieden heeft. Dit gebeurde vroeger door bundeltjes met brochures mee te geven aan bijvoorbeeld fietsers die hier stopten. Tegenwoordig zoeken mensen vaker zelf hun weg. Het blijft wel belangrijk dat iedereen zich bij ons en in Laarne welkom voelt.” Hoe word je toerisme-ambassadeur? “Toen ik aanklopte bij de gemeente voor de opstart van de zaak, kwam ik dankzij de lokale toerismeambtenaar in aanraking met het ambassadeurschap. Ik volgde een opleiding met verschillende sessies en een uitstap, gericht op de gemeente, regio en klantvriendelijkheid. Je krijgt de titel dus niet zo maar cadeau.” Waarom vond je het belangrijk om met jouw zaak deze titel te behalen? “In eerste instantie was het er mij om te doen de gemeente goed te leren kennen, aangezien ik niet van Laarne afkomstig ben. Ik vond het daarnaast een meerwaarde om een opleiding te krijgen van mensen met expertise. De titel is een meerwaarde voor mijn zaak én bekend bij klanten. Zo trek je mensen aan van buiten de gemeente die blijven komen.”

Wat maakt Laarne voor jou als ondernemer bijzonder? “Ik wil mij als horecaondernemer onderscheiden. Zo heb ik me gespecialiseerd in trappisten. Er komen bij ons veel fietsers, die drinken al graag eens een trappist. Door het ruime aanbod blijven ze vaak hangen om iets te eten en dat is mooi meegenomen. Mijn vrouw en ik hadden allebei geen horecaverleden. We zijn eerder toevallig in Laarne beland, maar ondertussen al goed ingeburgerd en blij dat we hier onze zaak hebben. Toen we hier in Laarne begonnen, waren er veel cafés, maar minder zaken om iets kleins te eten.” Heb je nog nieuwe ideeën of beleidssuggesties voor het bestuur om Laarne om toerisme en lokale economie elkaar te laten versterken? “Ik engageer me al lang in de lokale Toerismeraad en weet dus dat er de laatste al jaren veel veranderd is in positieve zin zoals aantrekkelijke wandel- en fietspaden. De lokale horeca profiteert ook steeds meer van de aantrekkingskracht van het kasteel.” Waarom ben jij trots op Laarne? “De voorbije jaren is Laarne enorm open gebloeid. Laarne leeft écht!”


22

© pixabay

BOOSTER VOOR STARTERS Fiscale stimulans voor startende ondernemers in Laarne Laarne verleent startende ondernemers gedurende de eerste 2 jaar vrijstelling van belasting op economische bedrijvigheid. Dit werd beslist door de gemeenteraad eind december 2021. Concreet werd volgende bepaling toegevoegd in het belastingreglement 2020-2025 op economische bedrijvigheid: artikel 7 §3: “Van de belasting zijn vrijgesteld: nieuwe bedrijfsvestigingen voor een periode van twee jaar vanaf 1 januari volgend op de aanvang van de bedrijfsvestiging. Hiermee wordt bedoeld vestigingen van belastingplichtigen die voorheen geen bedrijfsvestiging exploiteerden op het grondgebied van Laarne, en die evenmin ontstaan zijn door wijziging, samenvoeging of splitsing, juridisch of op een andere wijze, van

dergelijke natuurlijke persoon of rechtspersoon of erdoor is opgericht.” Deze fiscale stimulans is een aanvulling bij onze andere economische initiatieven: • • • • • •

de website Made in Laarne de nieuwsbrief voor ondernemers KLAARbiz de wegwijsbrief voor starters de geschenkbon het aanspreekpunt voor ondernemers op het gemeentehuis overleg, vormingen en het ondernemersevent

En beste lezer, natuurlijk ook het handelsmagazine dat je momenteel vasthoudt. We gaan ervoor!


23

© Nero

ONTDEK STRAKS HET NATUUREDUCATIEF CENTRUM KALKENSE MEERSEN Op de vroegere NEZO-site in de Hooistraat in Kalken zal tegen eind 2022 een natuureducatief centrum voor de Kalkense Meersen verrijzen. Dit moet een onthaalpoort worden voor een uniek natuurgebied van 845 ha dat zich uitstrekt over de gemeenten Laarne, Wetteren, Wichelen en Berlare. De Kalkense Meersen is als afzettingsgebied van de Schelde een ongeschonden geheel van uitgestrekte moerassige hooivelden, weilanden, beken, sloten en grachten waar bijzondere fauna (zoals de grutto die er komt broeden) en flora prima gedijen. Een multifunctionele plek, het hele jaar door Architectenbureau Nero kreeg de opdracht toegewezen met een ontwerp waarbij een gebouw onder de bestaande zoutloods komt. De indelingen en functies van het gebouw zijn multifunctioneel opgevat. Zo is er naast het verhaal van de meersen, ook plaats voorzien om het bibliotheekfiliaal van Kalken onder te

brengen. De buitenruimte wordt ingericht als een ontmoetings- en belevingsplek. Hiervoor kunnen we rekenen op subsidies van de Provincie Oost-Vlaanderen via PlattelandPlus. Voor de uitwerking van die buitenruimte zetten we in op participatie. Zo wordt de ontmoetings- en belevingsplek – en per uitbreiding de hele site een plek van iedereen waar het hele jaar door iets te beleven valt. Meer info www.laarne.be/kalkense-meersen www.laarne.be/participatie-natuureducatief-centrum-kalkense-meersen

Vlaanderen is open ruimte

Platteland Plus: Vlaanderen en provincie Oost-Vlaanderen investeren in hun platteland.


24

MMM... MADE IN LAARNE Laarne heeft heel wat in petto als je van eten en drinken houdt. Niet alleen zijn er de vele horecazaken die je gastvrij ontvangen. Je kan ook thuis genieten van het lekkers dat Laarne te bieden heeft dankzij de passie van lokale ondernemers en producenten. Hieronder vind je een selectie van streekproducten, maar check zeker ook www.madeinlaarne.be.

Handelaars op de bezem Laarne is een heksengemeente. In het midden van de 16de en het begin van de 17de eeuw werd een zevental Laarnse heksen veroordeeld. 4 van hen stierven op de brandstapel. De Heksengilde houdt hun verhaal levend, net als een aantal streekproducten met een knipoog naar de Laarnse heksen.

Toverhekske Dit amberkleurig bier van Brouwerij Walrave is in 2007 uitgebracht ter gelegenheid van het massaspektakel HEKSenVUUR dat de 400ste verjaardag van de heksenprocessen herdacht. Heksengebak Bij bakkerij Dult kan je heksengebak verkrijgen. Het recept van deze lekkernij blijft een goed bewaard geheim, maar vast staat wel dat het gebak heerlijk is bij een kopje koffie of als dessert. Info en contact: www.dult.be info@bakkerijdult.be

Lekkers van Laarne Producten met paardenmelk Paardenmelk heeft heel wat heilzame krachten.


25 Paardenmelkerij Kattenheye biedt producten aan op basis van dit ‘witte goud’, dit gaat van likeur over ijs tot shampoo en handzeep. Het aanbod is divers, de basis steeds dezelfde: paardenmelk. Info en contact: www.paardenmelkerij.info tony.raman@telenet.be Wijngoed Fortune In de Zomerstraat in Kalken ligt Wijngoed Fortune. Fortune verwijst naar de wijk op de grens van Laarne (Kalken) en Lochristi (Beervelde). Filip Stevens plantte in 2015 zijn eerste wijnstokken. In 2019 werd de eerste oogst (witte en rosé wijn) gebotteld. Van druif tot wijn gebeurt alles lokaal. Info en contact: https://wijngoedfortune.business.site/ filip-stevens@hotmail.com Unkerzak Unkerzak is eveneens een lokaal goudblond bier dat sinds 1996-1997 gebrouwen wordt door de Proefbrouwerij in Lochristi in opdracht van Volleybalclub Kalken. Unkerzak is de bij- of spotnaam van een inwoner van Kalken. Een unkerzak zou een recipiënt zijn waarin unkerpap werd meegenomen naar het land of de fabriek. Deze pap van gekookte karnemelk met brokken roggebrood kwam waarschijnlijk uit pure noodzaak op tafel bij de arme Kalkenaar tijdens de hongersnood in het midden van de 19de eeuw. Een andere verklaring voor het woord unkerzak zou juist betrekking kunnen hebben op de welgestelde bevolking. Rijke boerenzonen namen gedroogde paardenmest, ook wel unker genoemd, mee naar afspraakjes met potentiële liefjes om aan te tonen dat ze van goeden huize waren. Een unkerzak is dus simpelweg iemand die pocht met zijn goede afkomt. Wastobbeken Een oude jeneverstokerij in het dorp van Laarne werd in de twintigste eeuw omgevormd tot een wasplaats voor het dorp. Daar kwam in 1985 de horecazaak De Wastobbe. De naam verwijst naar de geschiedenis van de site. Ondertussen heeft De Wastobbe een eigen bier, het Wastobbeken. Dotsken Bestel je in Laarne een dotske, dan krijg je een jenever met vers citroensap voorgeschoteld.

BioKoe Johan en Isabel Rooms-Kusé zetten samen het landbouwbedrijf van Johans ouders verder. Sinds 2019 zijn ze erkend als biologische boerderij. Maandelijks kan je er vleespakketten van eigen gekweekte en grasgevoederde runderen kopen. Info en contact: www.biokoe.be en vleespakket@biokoe.be Bijzaak Sinds 2003 is Ronny De Vylder en milieuvriendelijke imker. Zijn liefde voor de bijen is te proeven in de honing. Info en contact: www.bijzaak.wixsite.com/bijzaak bijzaak@hotmail.be Vlaai Vlaai is in Oost-Vlaanderen een gekend gebak. (Groot)moeders bakken het al decennialang volgens familierecepten bij feestelijke aangelegenheden zoals kermissen. De Oost-Vlaamse vlaai verschilt helemaal van de Limburgse fruitvlaai die een soort fruittaart is. Oost-Vlaamse vlaai, dus ook de Laarnse, wordt gemaakt met speculaas, beschuit, peperkoek, bloem, eieren, melk, kruiden … en wat sinaasappelzeste. Per gemeente of familierecept zijn er lichte verschillen, maar ongetwijfeld smaken alle vlaaien even lekker. Loop dus zeker eens langs bij de Laarnse bakkers!

Verrukkelijk Lokaal Rivierpark Scheldevallei en het project PDPO Donkmeer maakten in samenwerking met het Regionaal Landschap Schelde-Durme de brochure Verrukkelijk Lokaal. Die bundelt lokale producenten van Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Zo kan je online en in een handig boekje met fietsroute ontdekken waar je producten van eigen bodem in huis kan halen. In Laarne brengt de route je onder meer langs de bloemenplukweide van Tuincentrum Braeckman. Via een plukabonnement kan je zelf jouw favoriete bloemen plukken en meenemen naar huis. Lokaal gekweekt met een hart voor de natuur!

www.rivierparkscheldevallei.be/korte-keten-landbouw/kalkense-meersen-en-donkmeer


26

UNIZO LAARNE-KALKEN verenigt lokale ondernemers Unizo Laarne-Kalken verenigt lokale ondernemers Hendrik Temmerman voorzitter Unizo Hendrik, je bent al een tijdje voorzitter van onze lokale UNIZO-afdeling. Waarvoor staat UNIZO? “UNIZO staat voor de Unie van Zelfstandige Ondernemers. We brengen lokale ondernemers samen, tijdens ontspannende activiteiten of informatiesessies.” Welke activiteiten organiseren jullie? “Vooreerst roepen we lokale ondernemers op om samen naar buiten te komen met gezamelijke acties zoals de Feestactie en Paasactie. Daarnaast organiseren we actuasessies, zoals in 2017 Word Local Hero in 7 stappen, een infosessie over hoe lokale handelaars of ondernemers zich kunnen wapenen tegen grote winkelketens, multinationals en e-commercereuzen. Of in 2018 over de nieuwe privacyregels (GDPR). Ook organiseren we de avondmarkt en Gouden Worp op Kalkenkermis en geven we een verlofkalender uit met daarop de sluitingsdagen van onze lokale handelaars. Corona maakt het uiteraard niet eenvoudig om zaken te organiseren. Zo is ons netwerkevent met Sven Nys uitgesteld naar een latere nog te bepalen datum.” Wanneer is UNIZO Laarne-Kalken opgericht? “UNIZO Laarne-Kalken is tamelijk recent opgestart in 2012. Maar daarvoor was er wel een UNIZO-afdeling in Kalken en een in Laarne. Om ons echter sterker te kunnen profileren, moesten we de krachten bundelen in 1 afdeling UNIZO LAARNE-KALKEN. Momenteel tellen we een zeventigtal leden.” Hoe ben je voorzitter geworden? “Sinds 1985 ben ik bestuurslid van UNIZO KALKEN en ik was ook al voorzitter van deze afdeling. Vervolgens ben ik verkozen om voor-

zitter te worden van UNIZO LAARNE – KALKEN. Ik doe natuurlijk het werk niet alleen. Ik word bijgestaan door secretaris Linda Verschraegen en 7 mede-bestuurders.” Hoe ben je ertoe gekomen om je aan te sluiten? “Ik heb altijd al interesse gehad voor wat aanwezig is voor de ondernemers in de gemeente. Wat er leeft bij de ondernemers, welke problemen zich stellen, ... en hoe we die problemen kunnen oplossen.” Waarom raad je andere ondernemers aan om zich aan te sluiten bij UNIZO? Welke voordelen biedt hen dit lidmaatschap? “Bij UNIZO kan je terecht voor persoonlijk advies en begeleiding. Dat kan bij onze lokale afdeling of nationaal via de Ondernemerslijn van UNIZO. Als lid van UNIZO mag je uiteraard deelnemen aan onze plaatselijke ondernemersactiviteiten, aan informatie- en actuasessies, maar kan je ook inschrijven voor opleidingen en nieuwsbrieven. ” Waarom heb je zelf jouw onderneming gevestigd in Laarne/Kalken? “In 1987, heb ik de zaak ‘Bloemen Temmerman’ overgenomen van mijn ouders en ik heb er nooit spijt van gehad om in onze gemeente ondernemer te zijn.” UNIZO Laarne-Kalken: www.unizo.be/oost-vlaanderen/provincie/ laarne-kalken 09 367 52 73 hendrik.temmerman@skynet.be UNIZO: www.unizo.be Ondernemerslijn: 02 21 22 678 ondernemerslijn@unizo.be


27

nieuwe digitale nieuwsbrief

KLAARBIZ AARNE - M NL

ADE IN LA A -M

E IN LAARNE D A

E - MADE RN I

Handelaars kunnen zich steeds aanmelden voor nieuwe digitale nieuwsbrief KLAARbiz. Dit kan via www.madeinlaarne.be Laarne lanceerde de digitale nieuwsbrief KLAARbiz voor lokale handelaars en ondernemers. Deze periodieke nieuwsbrief is hét communicatiemiddel over: • • • • • • • • • • •

diverse projecten zoals het participatietraject Microfibres, het UBOregister, Bizlocator, … handelsacties rond Valentijn, kerstacties, Weekend van de Klant, … berichten van andere handelsverenigingen zoals Unizo, VOKA en Horeca Vlaanderen data van belangrijke evenementen die invloed kunnen hebben op je handelsactiviteit (jaarmarkt, braderieën, avondmarkten, …) uitnodigingen voor netwerkmomenten voor handelaars en infoavonden aankondiging grote openbare werken aangekondigde controleacties door bvb. FAVV tips rond veilig ondernemen, online verkopen, elektronisch betaling, noodplanning informatie rond reglementering in de kijker zetten van ambachtelijke prestaties advies over hergebruik, recycleren, ...

Schrijf je daarom NU in op www.madeinlaarne.be of stuur een mailtje naar made@laarne.be met je contactgegevens (adres, telefoonnummer, naam van de zaak, contactpersoon). Zo blijf je steeds op de hoogte!


28

UITGELEZEN? GOOI DIT NIET WEG! Tip: Geef dit magazine door aan een kennis van buiten Laarne. Zo ben je zelf ook een beetje trotse ambassadeur van Laarne. Meer exemplaren nodig? Ben je kapper, vrij beroeper, logies- of horeca-uitbater,…? Bijkomende exemplaren kan je vragen via info@laarne.be

CONTACT EN INFO Dienst lokale economie Dorpsstraat 2, 9270 Laarne Ilse Clauws 09 365 46 26 secretariaat@laarne.be

Dienst toerisme Keistraat 5, 9270 Laarne 09 365 24 10 toerisme@laarne.be

V.U.: Andy De Cock I Dorpsstraat 2 I 9270 Laarne I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent

© Veerle De Keulenaer


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

MMM ....Made in Laarne

3min
pages 24-25

Toeristisch Ambassadeur ‘t Steentje

1min
pages 20-21

Booster voor starters

1min
page 22

Lokaal ondernemen i.s.m. Kasteel van Laarne

3min
pages 18-19

Kindvriendelijk Ondernemen

1min
pages 8-9

Logeren in Laarne

1min
pages 16-17

Toerisme versterkt lokale economie

2min
pages 14-15

Toeristisch Ambassadeur Bistro B

1min
page 6

Trots op ondernemend Laarne

1min
page 3

20 jaar wekelijkse markt

1min
pages 12-13

Dienst Lokale Economie

1min
page 5

Made in Laarne

1min
page 4

Horecavergunning en terras

1min
page 7

Ambulante handel - Markt

1min
pages 10-11
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.