Infomagazine Klaar januari - februari 2023

Page 1

KLAAR

2 ALBERT
3 Trots op Albert 4 In ‘t kort 5 Koppen in Laarne 8 Melopee Poëzieprijs 11 De keuze van 12 Interview met Albert 14 Naar school in Wetteren 15 Sport 16 Werken bij
18 Vroeger en nu 19 Inbraakpreventie 20 Ouderen en alcohol 21 Tournée minerale 23 Wintertips 24 Burgerzaken 27 Kasteel van Laarne 28 De vereniging
VAN DAMME
Lokaal Bestuur Laarne

TROTS OP

Albert ‘Berten’ Van Damme ex-veldrijder

Albert is een voormalig veldrijder die meer dan 400 overwinningen behaalde en tussen 1963 en 1973 zesmaal Belgisch kampioen werd en 1 keer wereldkampioen. Zijn bijnaam was de Leeuw van Laarne.

Van Dammes belangrijkste zege was in 1974, toen hij wereldkampioen veldrijden werd in het Spaanse Vera de Bidasoa. In 1970 en 1971 behaalde hij de zilveren medaille op het WK.

In oktober 2011 werd hier in Laarne de eerste editie van de GP Albert Van Damme gereden, gewonnen door Sven Nys. Tevens werd het boek Albert Van Damme - de Leeuw van Laarne van auteur Stefaan Van Laere (Bola Editions) voorgesteld.

Albert, we zijn trots op u! Je blijft voor altijd onze Leeuw van Laarne!

3

In ’t kort

Rode Kruis Laarne Bloedafnames

Zaal Melopee

17.00 uur tot 20.00 uur 4 en 9 januari 2023

Rode Kruis Kalken Bloedafnames

Zaal Skala 17.30 uur tot 19.00 uur 13 en 17 januari 2023 Rode Kruis Kalken

Cursussen

Cursus EHBO: 25 maart en 1 - 15 - 22 april 2023

Cursus Helper: 29 april en 6 - 13 - 20 mei 2023

Afrondende proef voor beide cursussen: 27 mei 2023

Zaal Skala 9.00 uur tot 12.00 uur

Inschrijving: 0474 824 206 filip.delausnay@vrijwilliger.rodekruis.be

Beste dorpsgenoten,

In naam van het gemeentebestuur wens ik je een gelukkig, gezond en voorspoedig 2023!

Dat 2023 ons een vredevol jaar mag brengen, verlost van de internationale conflicten die enorm veel leed veroorzaken daar ter plekke, maar ook economisch hun doorslag vinden en de nodige schade berokkenen bij zij die het moeilijk hebben. Dat 2023 ook een jaar vol liefde en verbondenheid mag brengen. Vorige jaren werden we geconfronteerd met lockdowns, mondmaskers en overtollige ontsmetting aan de handen. Opnieuw mensen in het echt ontmoeten, je buren, vrienden en familie – opnieuw contact leggen met tal van verenigingen op de vele activiteiten die georganiseerd worden in onze gemeente –laat ons die verbondenheid opnieuw ten volle zegevieren, want als mens zijn we immers sociale wezens die kennissen, vrienden en familie nodig hebben om ons gezond en gelukkig te voelen.

Dat 2023 onze mooie gemeente opnieuw een gevoel van trots mag bezorgen. We blijven immers bouwen aan een gemeente waar we allemaal graag wonen, werken en leven. Zo zullen we onze groene gemeente blijven onderhouden en aanplanten met weelderige planten en bloemen waar men van ver komt naar kijken. Verder start dit jaar de bouw van de nieuwe gemeenteschool en buitenschoolse kinderopvang te Laarne, blijven we investeren in veiligere wegen, in cultuur en sport, in betere dienstverlening in ons gemeentehuis, … Laat ons klinken op 2023, een jaar vol vertrouwen, positivisme en verbondenheid. Santé!

4

KOPPEN IN LAARNE

MUZIEKVOORSTELLING WANNES CAPPELLE EN NICOLAS CALLOT

MOZART IN HET WEST-VLAAMS

Zaterdag 14 januari 2023 - 20.00 uur Sint-Machariuskerk, Dorpsstraat - Laarne 20 euro

Wannes Cappelle, frontman van Het Zesde Metaal, zet liederen van Wolfgang Amadeus Mozart naar zijn hand met sprekende teksten voor de hedendaagse luisteraar. In een intieme setting en het historische kader van de kerk, begeleidt Nicolas Callot, begenadigd pianist en pianodocent, Wannes Cappelle meesterlijk op een pianoforte uit eigen collectie.

FAMILIEVOORSTELLING AARDVORK

BABUSHKA [8+]

Zondag 22 januari 2023 - 15.00 uur Skala, Colmanstraat 51 - Kalken 5 euro

Een verhuiswagen komt aangereden. Een stel nukkige Russische verhuizers begint een stoffige, oude inboedel van een aristocrate uit de wagen te hijsen. Het publiek wordt neergepoot op de haastig uitgehaalde verhuisspullen en de piano klapt open. Deze muzikale theatervoorstelling brengt een vleugje mysterie, magie en surrealisme.

5
© Yoshie Kuwayama © Huis Alma

LEZING CHLOË DE BIE SEKSUEEL OVERSCHRIJDEND GEDRAG, NO WAY!

Donderdag 26 januari 2023 - 20.00 uur Skala, Colmanstraat 51 - Kalken 5 euro

In de huidige maatschappij is het duidelijk dat #metoo niet meer weg te denken is, ook niet op de werkvloer. Seksuologe Chloë De Bie is een graag geziene gast in de media. Ze laat het publiek nadenken over het eigen gedrag en dat van anderen om een fijne en positieve werksfeer te bestendigen.

WORKSHOP GIOVANNI BAUDONCK SLAM POETRY

Zaterdag 28 januari 2023 - 10.00 uur Zaal Melopee, Keistraat 5 - Laarne 5 euro

Artistieke duizendpoot en woordkunstenaar Giovanni Baudonck leert je de kneepjes van slam poetry, ook wel een boksmatch met woorden genoemd. Het is een moderne vorm van voordrachtspoëzie in zijn meest pittige vorm, verwant aan hiphop en rap. Deze workshop duurt 180 minuten en is geschikt voor wie ouder is dan 16 jaar. Inschrijven is verplicht. Maximaal 10 personen kunnen deelnemen.

WEESGEDICHTEN

In het kader van de Poëzieweek zullen vanaf eind januari op verschillende ramen in de gemeenten opnieuw gedichten te lezen zijn. Laat je verleiden door deze raampoëzie tijdens een fijne uitgestippelde winterse wandeling of ontdek ze per toeval!

Lees er alles over op www.laarne.be/weesgedichten.

6
© Read My Lips © Kathleen Michiels

LEZING PAUL VERHAEGHE

HOUD AFSTAND, RAAK MIJ AAN

Donderdag 9 februari 2023 - 20.00 uur Skala, Colmanstraat 51 - Kalken 5 euro

Nu lijkt de lockdown nog een slechte herinnering, maar wordt het ooit nog echt normaal? Paul Verhaeghe - klinisch psycholoog, psychoanalyticus én inwoner van Laarneprobeert een antwoord te zoeken aan de hand van 4 vragen: wat kan ik weten, wat moet ik vrezen, wat mag ik hopen, wat moet ik doen?

VOORLEESMOMENT

Woensdag 1 februari 2023 - 14.30 uur Bibliotheek Laarne, Keistraat 5 - Laarne Bibliotheekfiliaal Kalken, Koffiestraat 71Kalken

Een halfuurtje gratis luisterplezier voor kinderen tot en met 7 jaar met verhalen rond een thema dat past bij de periode van het jaar. Reserveren is niet nodig!

7
TICKETS www.laarne.be > Iets aanvragen > Tickets 09 365 24 10 Jeugd.cultuur@laarne.be

14 DE POËZIEPRIJS MELOPEE

Ruth Lasters wint de juryprijs, publiek kiest voor Sylvie Marie Jaarlijks reikt het Lokaal Bestuur Laarne de Poëzieprijs Melopee Laarne uit. De gerenommeerde prijs was dit jaar al aan de veertiende editie toe en bekroonde het meest beklijvende gedicht voor het eerst verschenen in een literair Vlaams tijdschrift van 2021. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens een feestelijke apotheose op zondag 27 november 2022.

Ruth Lasters won de juryprijs met haar gedicht Dek. Het winnende gedicht zal een jaar lang te lezen zijn op een grote banner aan het oudgemeentehuis van Laarne. Sylvie Marie was de afgetekende winnaar van de publieksprijs. Met haar gedicht de actieve vorm van geboren worden is gebeuren haalde ze bijna de helft van de stemmen. De winnaar van de juryprijs krijgt 2500 euro, die van de publieksprijs 750 euro.

Jurywinnaar

Ruth Lasters (Antwerpen, °1979) studeerde Romaanse filologie in Brussel en debuteerde met de roman Poolijs die haar de Vlaamse Debuutprijs 2007 opleverde. Daarna publiceerde ze nog twee romans. Haar poëziedebuut Vouwplannen uit 2009 werd bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn 2009. Ook haar tweede poëziebundel viel in de prijzen. Lasters schrijft ook geregeld een opiniestuk voor De Standaard en is actief in het onderwijs.

Publiekswinnaar

Sylvie Marie (Tielt, °1984) is schrijver en schrijfdocent. Ze publiceerde 4 dichtbundels en 1 roman en post regelmatig #gramgedichten op Instagram. Daarnaast is Marie redacteur bij het literaire tijdschrift Deus ex Machina en als Lilith McInky maakt ze deel uit van het fameuze Poëziebordeel. Haar werk is vertaald in verschillende talen, verschenen in bloemlezingen en meermaals genomineerd en bekroond.

8
© Dirk Wollaert © Dirk Wollaert

Dek

Ze schrobben sinds hun dood het dek van een bootje in een fles al blijft het eeuwig schoon, vrij van meeuwendrek. Het boeit hen weinig wat er eerst was: het glas, het scheepje, zij? Zolang ze, likkend aan de wand vanaf de mast, geen resten proeven van een tafelwijntje maar van een grand vin. Soms schiet hun hele moedertaal plots in hen los zoals de schoot van een grootzeil. Dan kleppert het in hen, klakken hun monden slechts nog door wat vroeger koude heette in dat land van huis en hond en ons en uren die zich sloegen nog met aardappelplonzen en rauwe naast de kom gevallen tijd die evengoed conform doormidden werd gehakt. Van voor- tot achtersteven hangt een walm die mams en paps daar op hun tweemaster zo nu en dan ontzet doet snuffelen aan zichzelf tot ze de rotte stop zien boven in de flessenhals die hen gelukkig, hoewel vals, geruststelt dan. Je ziet, pardon zeggen én welverdiend pardonneren kunnen nog best en het behoeft niets geks, gewoon de juiste kurk kiezen voor hen

Verschenen in: Het Liegend Konijn, nummer 2, p. 135.

Sylvie Marie de actieve vorm van geboren worden is gebeuren van dan af moet je door, als van een helling vol sneeuw en jij op de latten en je kunt remmen noch terug dus geniet van het uitzicht probeer iemand bij de hand te grijpen glijd een tijdje samen ontwijk zij die te traag gaan of uit hun baan een botsing kan lang duren maar je scheert wel voort zelfs kinderen maak je staande plop plop en dan weer loslaten leer dat vooral weet in het begin had je niet eens een pakje aan en op het eind val je maar met één paar schoenen dood vaak kiest zelfs het ziekenhuis je hemd al

Verschenen in: Het Liegend Konijn, nummer 1, p. 187.

Bloemlezing

De bloemlezing met de 20 genomineerde gedichten kost 10 euro en is verkrijgbaar bij:

• Bibliotheek Laarne en Dienst Vrije Tijd en Jeugd, Keistraat 5 – Laarne

• Bibliotheekfiliaal Kalken, Koffiestraat 71/0001 – Kalken

• Gemeentehuis, Dorpsstraat 2 – Laarne

9

Interview met Ruth Lasters

Mevrouw Lasters, proficiat. U wint de juryprijs van de 14de editie van de Poëzieprijs Melopee Laarne. Wat betekent dit voor u?

‘Bedankt! Ik vind het in de eerste plaats fijn dat een gedicht van me bekroond wordt omdat dat betekent dat mijn verzen erin geslaagd zijn om te communiceren met lezers, een jury in dit geval.’

verdwijnen is, al hebben we nog een lange weg te gaan.’

‘IS HET WINNENDE GEDICHT REPRESENTATIEF VOOR MIJN OEUVRE?

JA ZEKER, IK SCHOP WEL VAKER TEGEN HEILIGE HUISJES.’

‘IK

STREEF IN ALLES WAT IK SCHRIJF NAAR HELDERE COMMUNICATIE MET MIJN LEZERS EN OOK NAAR ONTROERING.’

Waarover gaat het winnende gedicht Dek? Is het thema/gedicht representatief voor uw oeuvre?

‘Het gedicht Dek gaat over een zowel verstikkende als kille gezinssituatie en over de pogingen van het kind om toch contact te maken met de op zichzelf gerichte ouderfiguren. Het heilige huisje van de familie wordt dus aardig aangevallen in Dek. Ik vind het maatschappelijk gezien hoopvol dat zo’n gedicht bekroond kan worden. Het betekent dat Vlaanderen klaar is voor een tijdperk waarin de conditionering eindelijk langzaam aan het

Hoe komt u tot het schrijven van een gedicht? ‘Er zijn 2 ontstaansmethoden van poëzie bij mij. De eerste is vanuit een concept. Het is mijn manier van kijken naar de werkelijkheid en die probeer ik weer te geven. Bij de andere methode vertrek ik puur vanuit de taal, vanaf een zin die in mijn hoofd bonkt en die ik ogenschijnlijk cadeau heb gekregen, terwijl hij natuurlijk ontstaan is uit een of andere concentratiesessie.’

Hoe zou u als dichter graag herinnerd worden? ‘Als iemand die door middel van heldere verzen van mens tot mens schreef. Als iemand die de mens centraal zette in haar werk, niet de literatuur zelf. La vie est infiniment supérieure à la litérature om het met André Breton te zeggen .’

PEPIJN VANDENBOSCH WINT JEUGDPOËZIEPRIJS

De jaarlijkse jeugdpoëzieprijs is in 2022 aan de tiende editie toe. 253 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van alle scholen in Laarne en Kalken penden na een workshop hun mooiste gedicht over vriendschap neer.

De resultaten waren prachtig, wat het voor de zeskoppige jury niet eenvoudig maakte. Uit een shortlist van 21 kwam uiteindelijk Pepijn Vandenbosch met het gedicht Vriendschap is als een puzzel als winnaar uit de bus. Hij zit in het zesde leerjaar van de Vrije basisschool Sint-Macharius Laarne. Proficiat!

De gedichten van de genomineerden en winnaar zijn tijdens de Poëzieweek 2023 (26 januari tot en met 1 februari) te bezichtigen in de Bibliotheek Laarne. Het gedicht van Pepijn kan je lezen op www.laarne.be/laarne-als-poeziegemeente

10

De keuze van

Digi-Hulp

De digitale sneltrein is niet meer te stoppen. Niet iedereen kan echter even makkelijk mee. De Bibliotheek Laarne zet daarom in op e-inclusie (iedereen digitaal). Samen met vrijwilligers Rudy, Annemie en Liliane beantwoordt bibliotheekmedewerker Tom Horváth maandelijks kleine digitale vragen tijdens Digi-Hulp. ‘Wij zijn een soort digitale hulplijn. Zo helpen we bijvoorbeeld bij het installeren van apps, het aanmaken van sociale media-accounts of het overzetten van foto’s van een smartphone naar een pc. Het gaat vaak om heel praktische zaken. Heb jij een vraag? Kom zeker langs met je laptop of smartphone!’

Praktisch

• Maandelijks, meestal de eerste vrijdag van de maand.

Eerstvolgende data: vrijdagen 6 januari en 3 februari 2023 Telkens van 10.00 tot 12.00 uur. Bibliotheek Laarne, Keistraat 5Laarne.

• Gratis en reserveren niet nodig.

• Stel je vraag ter plaatse of vooraf via bibliotheek@laarne.be of aan de bibliotheekbalie.

11

‘Vecht gelijk ne leeuw’

Wielrennen en Laarne. Het is altijd al een succesvolle combinatie gebleken. Vroeger en nu. Van Albert Van Damme (82) en Etienne De Wilde tot Julie en Gilles De Wilde en Fabio Van den Bossche. Een gesprek met ereburger en levende veldritlegende Albert ‘Berten’ Van Damme over trainen, werken en koersen.

Albert, januari en februari zijn de maanden van de waarheid voor veldrijders. Er zijn uiteraard de Wereldbeker en de Superprestige, maar in januari wordt het BK gereden in Lokeren en in februari het WK in Hoogerheide. Ga je er zelf heen of volg je alles van thuis?

‘Als ex-wereldkampioen word ik voor veel wedstrijden en zeker kampioenschappen uitgenodigd als VIP. Samen met andere kampioenen als Roland Liboton en Bertje

Vermeire. Ik ga ook altijd samen met mijn vrouw. Ze is heel sociaal en heeft dus, ook in de wielerwereld, een uitgebreide vriendenkring. We zijn 52 jaar getrouwd. Dan groei je in elkaar als een wijnrank. Daarom staat er ook op het boek (n.v.d.r. Albert Van Damme - De Leeuw van Laarne, door Stefaan Van Laere) Samen naar de top. Ik heb die ondertitel gekozen. Wist je dat ik alles zelf heb geschreven? ’s Nachts. Maar dat was nog geen boek, hé. Daarvoor had ik Stefaan nodig, om van die papieren een echt boek te maken.’

Wie verwacht je op het podium op het BK ? ‘Als Van Aert meedoet tja, … (denkt na) Nu ja, er zijn uiteraard Iserbyt, Sweeck, Vanthourenhout, … Zeker die laatste. Na zijn Europese titel in Namen en na wat ik gezien heb in de Wereldbeker in Overijse, waar hij Pidcock versloeg voor de zege.’

INTERVIEW MET ALBERT VAN DAMME
12

Zijn dat ook de namen voor het WK?

‘Ja, eigenlijk zijn ze allemaal top. Voeg er zeker Van der Poel en Pidcock nog aan toe bij de favorieten. Ach, Van der Poel, moest die eens stoppen met het najagen van 3 wereldtitels, hé. … Dat is allemaal goed als je jong bent, maar je kan niet én op de weg én op de mountainbike én in ’t veld blijven meedoen voor de titels. Laat ons gewoon hopen op een Belgische zege. (Mijmerend) en als er wat goed zand ligt … Sweeck?’

Je won in Spanje, hoe moeten wij ons die verplaatsing voorstellen. Van Laarne naar Spanje in 1974?

‘Dat kan je je nu niet meer voorstellen. Wist je trouwens dat het toen de eerste keer was dat mijn moeder meeging naar het buitenland? Naar Spanje. Ik was 33 en moeder in de 60! De zaterdag had ik een cross gereden. Direct naar huis, zelf 3 fietsen kuisen en om 20.00 uur vertrekken. Zelf gans de nacht rijden naar San Sebastian. Daar ’s morgens toegekomen om 8.00 uur, nen boterham gegeten uit ’t vuistje en om 12.00 uur begon de cross. En dan na de wedstrijd ook weer direct naar België terugrijden, hé. Ik was immers veldrijder in bijberoep he. Ik was zelfstandig bloemist! We hadden 1 hectare azalea’s staan onder glas en evenveel buiten op ’t land. Later deed ik er nog een bierhandel en een zeephandel bij! Ze zouden het nu eens moeten doen!’

Wat betekende die wereldtitel voor jouw carriére?

‘Die titel was eigenlijk vooral financieel een stap vooruit. Mijn startgeld was direct al heel wat meer. Het was al eens de moeite om voor een cross naar Spanje te rijden of naar Zwitserland. Dat was mijn lievelingsland. Die discipline. Niet alleen qua training he, ook de mensen daar. De affectie, de vriendschap en de erkenning … dat was toch anders dan in België. Maar die titel betekent ook dat ik tot op vandaag nog overal wordt uitgenodigd als exwereldkampioen natuurlijk.’

Klopt het dat je heel veel herinneringen verloren bent in een grote brand bij je thuis? Wat is er gebeurd?

‘10 jaar geleden. We waren niet thuis toen er kortsluiting ontstond. Alles kwijt. Man toch. En vorig jaar ook weer een schouwbrand … Gelukkig zitten er hier nog veel herinneringen (wijst naar zijn hoofd) zoals na die wereldtitel. Thuiskomen en dan naar mijn supporterscafé bij Scheire op ’t Steentje, stampende vol… en daarna die stoet van de huldiging …’

In Laarne zijn er Albertsvrienden actief. Zij organiseerden in 2011 voor het eerst de GP Albert Van Damme, meteen gewonnen door Sven Nys. Later door Niels Albert en Tom Meeusen. Het bleef bij drie edities. Waarom? ‘Rudi De Buck heeft die opgericht in De Wastobbe. Maar het was veel meer dan de GP Van Damme. We begonnen met wedstrijden voor liefhebbers. Naar onze crossen kwamen toppers als Marianne Vos en de jonge Niels Albert. De GP Albert Van Damme … tja, na 3 edities gaf den Bond onze vaste datum weg aan een andere organisatie. En een ander tijdstip op het jaar lag moeilijk enfin … nu organiseren we koersen op de weg, zoals het BK voor Nieuwelingen en Elite zonder contract.’

Wie bedacht de Leeuw van Laarne? ‘Die naam is bedacht door Jerome Stevens, journalist van Het Volk. Hij gaf me de naam omdat ik blijf vechten.’

Tot slot: welk advies heb je nog voor de jonge Laarnse welpen?

‘Het gevaar zit hem in die lege tijd. Tegenwoordig moeten ze maar één ding doen, hé, aan de top. Maar doet er iets bij. Studeer! Zoek een job erbij! En in de wedstrijd, zoals Van Looy ook al zei: Als ge demarreert, ene keer, twee keer, een derde keer, …. En ge krijgt ze er niet af en ge zit zelf dood? Demarreer dan die vierde keer! Vecht gelijk ne leeuw.’

Albert Van Damme - De Leeuw van Laarne Auteur: Stefaan Van Laere Hardcover - 208 pag. – 25 euro Bestellen kan via mail naar info@partizaan.be https://bklokeren.be https://wkhoogerheide2023.nl

13

NAAR SCHOOL IN WETTEREN?

In Wetteren werken alle kleuter- en lagere scholen met een digitaal centraal aanmeldingssysteem. Dat betekent dat je via een website doorgeeft in welke scholen je jouw kind het liefst wil inschrijven. Zo krijgt elk kind een gelijke kans om naar de school van zijn keuze te gaan. Als er in een school niet genoeg vrije plaatsen zijn, wordt op een objectieve en wettelijke manier een rangorde bepaald.

Is je kind geboren in 2021 en start het met school in het schooljaar 2023-2024 of 20242025 (voor kinderen geboren eind 2021), of is je kind al ingeschreven, maar kies je vanaf volgend schooljaar een andere school? Of zit je kind in een kleuterschool die geen lagere school afdeling heeft? Dan zal je je kind moeten aanmelden.

Al een broertje of zusje op school? Het systeem geeft jou voorrang, maar je zal je kind ook moeten aanmelden.

Hoe aanmelden? Surf tussen 28 februari 2023 (vanaf 12.00 uur) en 21 maart 2023 (tot 19.00 uur) naar: https://laarne-wetteren-wichelen.aanmelden.in en meld je kind aan. Haasten is niet nodig! Het tijdstip van aanmelden speelt geen rol zolang je kind maar binnen deze periode aangemeld is.

Na 21 maart (19.00 uur) kan je niet meer aanmelden. Dan kan je je kind pas inschrijven in de vrije inschrijvingsperiode (na 23 mei) op een school waar nog plaats is. Je kind tijdig aanmelden is dus zeker van belang! Je zal uiterlijk tegen 21 april 2023 een bericht ontvangen met de toegewezen school, daarna kan je je kind inschrijven op deze school tussen 24 april 2023 en 15 mei 2023.

Meer info of vragen?

https://www.huisvanhetkindlww.be/basisonderwijs Huis van het Kind Laarne-Wetteren-Wichelen : 0474 56 67 18 of naarschool@huisvanhetkindlww.be

14

SPORT

Sport Overdag

Na de kerstvakantie (vanaf 9 januari 2023) hernemen de activiteiten van Sport Overdag (vrijdag), Sport 50+ (dinsdag en donderdag), yoga (donderdag) en klimmen (vrijdag).

Alle info via www.laarne.be/sport sportdienst@laarne.be 09 369 16 31

Krokussportkamp

Van 20 tot 24 februari 2023 kunnen peuters tot en met jeugd van de eerste graad secundair zich uitleven tijdens het Krokussportkamp. Inschrijven kan vanaf zaterdag 14 januari 2023 om 09.00 uur via www.laarne.be > iets aanvragen > sportkampen

Noteer ook alvast 11 maart in jouw agenda. Vanaf dan kan ingeschreven worden voor het Paassportkamp (eerste week Paasvakantie) en de Grabbelpas (tweede week Paasvakantie).

Start to run De nieuwe reeks van Start to run zal beginnen in maart. Hou de gemeentelijke kanalen in de gaten voor meer informatie.

VERKOOPPUNTEN HUISVUILZAKKEN EN OPHAALRONDES

DDS Verko staat in onze gemeente in voor het ophalen van het afval en organiseert dit om de 2 weken via specifieke ophaalrondes. Wil je weten op welke tijdstippen je het afval moet buitenzetten? Dan is de ophaalkalender een onmisbaar instrument om geen ophaalbeurt te missen. De kalender ontvang je elk jaar rond de jaarwisseling in de bus, maar kan je ook gratis verkrijgen in het gemeentehuis. Werk je liever digitaal? Dan is de app Recycle een absolute must. Geef jouw adres in en je wordt via een pushmelding op de hoogte gebracht van de komende ophaalrondes.

Huisvuilzakken, PMD-zakken en stickers voor de groencontainer zijn te verkrijgen bij enkele lokale handelaars en in het gemeentehuis.Een compleet overzicht van alle verkooppunten: www.laarne.be/huisvuilzakken-en-pmd

Wens je een bezoekje te brengen aan het recyclagepark? Op woensdag en donderdag kan je daar zonder afspraak terecht. Voor de andere dagen is een online reservatie vereist via www.reservatierecyclagepark.dds-verko.be. Het recyclagepark is geopend op maandag tot vrijdag van 13.00 tot 18.30 uur en op zaterdag van 09.00 tot 14.40 uur.

Tot slot: in de week van 16 januari plant Verko een ophaalronde voor de kerstbomen. Vergeet dus niet jouw kerstboom tijdig buiten te zetten!

15

WERKEN BIJ LOKAAL BESTUUR LAARNE

Lokaal bestuur Laarne is een hele bijzondere werkgever: onze producten en dienstverlening zijn er voor de Laarnse bevolking. Als je bij ons werkt, werk je dus voor mensen, werk je voor de bevolking van Laarne. Het is in feite deze bevolking die onze werkgever is. We willen bijdragen aan het welzijn van onze burgers in een landelijke en groene omgeving. We wensen samen een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige werking op lokaal niveau te versterken, en dit op een begripvolle, betrouwbare, bewuste, betrokken en betaalbare wijze. Deze 5 B-waarden zijn voor ons cruciaal.

Je wordt betrokken bij maatschappelijke ontwikkelingen. Werken als ambtenaar voor een lokaal bestuur betekent midden in de samenleving staan. Voortdurend zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op jouw werk.

Je werkt bewust samen met mensen uit verschillende achtergronden. Binnen een gemeente werken mensen van alle leeftijden, alle niveaus en met verschillende achtergronden. Hierdoor werk je met veel verschillende mensen samen, dit is niet alleen ontzettend leerzaam, maar ook inspirerend! Je leert samenwerken en ontwikkelt mensenkennis.

Jouw werk is betrouwbaar door het volgen van relevante opleidingen. We bieden medewerkers ruime mogelijkheden op het gebied van opleiding en persoonlijke ontwikkeling. De lokale ambtenaar blijft zich continu bijscholen om mee te zijn met de recentste maatschappelijke ontwikkelingen en regelgeving.

16

We zijn een begripvolle werkgever die flexibel omgaat met de werkplaats en -tijd. De personeelsleden kunnen plaats- en tijdsonafhankelijk werken door middel van glijdende werktijden en telewerken. Zo kan de lokale ambtenaar privé en werk goed op elkaar afstemmen.

Welzijn op het werk is voor ons van onschatbare waarde.

Het lokaal bestuur zet in op de organisatie van leuke activiteiten voor de personeelsleden, zoals een personeelssportdag, de organisatie van een fairtrade-ontbijt en verschillende acties bij speciale gelegenheden (bv. dag van de medewerker, complimentendag, dikketruiendag…).

Uit een recente afgenomen welzijnsenquête blijkt dat de lokale ambtenaar:

• zeer tevreden is met zijn of haar job

• zich betrokken voelt bij beslissingen

• appreciatie en erkenning voelt voor het geleverde werk

• werkt in een fijne werkomgeving waar een goede band is met de collega’s en leidinggevende.

Kortom, het lokaal bestuur is een fantastische werkgever waar ruimte is voor mogelijkheden en ontplooiing. Waar wacht je nog op om te solliciteren?

Lokaal bestuur Laarne heeft een vacature voor

MEDEWERKER OMGEVING

• Salarisschaal C1-C3

• arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur Met aanleg wervingsreserve

Ben jij een administratieve duizendpoot, planmatig sterk, een echte teamspeler en klantgericht? Kies dan voluit voor een administratieve job bij lokaal bestuur Laarne.

Jouw profiel: je bezit een diploma van het secundair of daarmee gelijkgesteld onderwijs

Ons aanbod:

• contractuele functie voor onbepaalde duur

• salarisschaal C1-C3

• gunstige vakantieregeling

• hospitalisatieverzekering

• 2e pensioenpijler

• maaltijdcheques

• ecocheques

• fietsvergoeding

Solliciteren: uiterlijk 8 januari 2023, via www.laarne.be/vacatures of via e-mail gericht aan vacatures@laarne.be

Selectie: de selectieproeven bestaan uit een schriftelijk gedeelte op zaterdag 14 januari 2023 en een mondeling gedeelte op dinsdag 24 januari 2023.

www.laarne.be/vacatures 09 365 46 27

Enthousiast na het lezen van dit artikel? Wordt ook Laarns professional en solliciteer op één van onze vacatures op www.laarne.be/vacatures of solliciteer spontaan via https://www.laarne.be/spontane-sollicitatie.

17

VROEGER EN NU

De Schriekstraat

De foto uit de oude doos toont vooral het zicht op het kasteeltje van de familie Van Damme (links) in de Schriekstraat naar het kruispunt met de Dendermondsesteenweg toe.

Stamvader van de landbouwersfamilie Van Damme was Seraphin (1824-1905). Hij huwde met Francisca Drieghe (1831-1876) en schopte het tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw tot raadslid en schepen van de gemeente Kalken. In de tweede helft van de negentiende eeuw, maar zeker na 1860, liet hij het kasteeltje optrekken tussen de straat en een ouder achterliggend woonhuis.

Foto

De laatste bewoners van het kasteeltje waren Arthur Van Damme (Kalken, 18721953), de ongehuwde zoon van Seraphin, en zijn nicht Amanda Van Damme (Kalken, 1888-Zomergem, 1970). Een tijdlang woonde de broer van Arthur, rustend pastoor Amand Van Damme (Kalken, 1852-1928) bij hen in. Het gebouw werd afgebroken in de periode 1960-1965.

vroeger: Cyriel Seghers, © verzameling André Van De Sompel, DBK 1018. Foto nu: © André Van De Sompel, DIG-AVDS-075, 8 december 2022.
18

INBRAAKPREVENTIE, ZEKER IN DE WINTERMAANDEN EEN MUST

De wintermaanden staan voor de deur. Tijdens de winter is er een toename van het aantal inbraken. Het slechte weer, de vroege duisternis en de mensen die minder op straat komen, geven inbrekers meer redenen om hun slag te slaan. Het is daarom van belang om je woning zo goed mogelijk te beveiligen. Hieronder volgen enkele tips:

• Doe alle deuren, ramen, hekken en poorten op slot, ook al ben je maar even weg.

• Laat geen ladders of klein gereedschap rondslingeren in jouw tuin. Bewaar alles in een afgesloten ruimte.

• Verstop geen sleutels op ‘makkelijke’ plaatsen, zoals in een bloempot of onder de deurmat.

• Laat geen sleutels op de deur zitten.

• Je kunt een bewoonde indruk creëren door

lichten, tv, radio, ... te laten aangaan met een tijdsschakelaar.

• Zorg dat er sociale controle mogelijk is op jouw woning.

• Verberg aantrekkelijke voorwerpen zoals laptop, smartphone, GPS, …. voor voorbijgangers.

• Noteer de serienummers van waardevolle voorwerpen.

• Berg waardevolle goederen zoals geld en juwelen op in een kluis of bij de bank.

• Laat nooit via de sociale media weten dat je afwezig bent!

• Bij vakantie of langdurige afwezigheid: licht een vertrouwenspersoon in en doe een aanvraag bij de politie voor afwezigheidstoezicht!

19

OUDER WORDEN EN ALCOHOL

Recent onderzoek toont aan dat ongeveer 1 op 6 van alle Vlamingen tussen 55 en 75 jaar dagelijks alcohol drinkt. Deze groep groeide op in een tijd waar alcohol gangbaar was en er was minder kennis over de risico’s van het middel.

Naarmate je ouder wordt, verandert er heel wat in je leven. De kinderen staan op hun eigen benen, je krijgt meer vrije tijd, je gaat op pensioen. Door die toegenomen vrije tijd komen er meer gelegenheden waarbij een glaasje alcohol gedronken wordt.

Tegelijkertijd verandert er ook het een en ander in je lichaam, waardoor je net minder goed tegen alcohol kan dan vroeger. Het is dus niet slecht om even bij je alcoholgebruik stil te staan.

Alcohol, invloed op korte termijn?

Alcohol oefent heel wat invloed uit op je lichaam en je brein. Je concentratie- en reactievermogen neemt af en je hoort en ziet minder scherp. Alcohol maakt ook dat je jezelf gaat overschatten. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties, zowel in het verkeer als in een huiselijke context. De effecten van alcohol treden al snel op, zelfs als je je nog niet dronken voelt.

Alcohol en een jaartje meer ?

Als je ouder wordt heb je minder lichaamsvocht en meer lichaamsvet. Je nieren en je lever gaan minder goed werken en de weerstand van je lichaam neemt af. Een gevolg hiervan is dat je sneller dronken wordt . Doordat alcohol meer

tijd nodig heeft om afgebroken te worden, duren de effecten ook langer.

Te veel alcohol kan na verloop van tijd allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Zowel op lichamelijk vlak, maar ook op geestelijk vlak (bijvoorbeeld problemen met slaap of geheugen).

Alcohol beïnvloedt ook de werking van medicatie die heel wat 55-plussers nemen voor bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of cholesterol.

Hoe de risico’s beperken?

Alcohol is een toxische stof, er zijn altijd risico’s aan verbonden. De Vlaamse richtlijn voor alcoholgebruik stelt dat wie ouder is dan 18 jaar en de risico’s van zijn of haar alcoholgebruik wil beperken, best niet meer dan 10 standaardeenheden per week drinkt. Indien je ouder bent, gezondheidsklachten hebt, bespreek dan je alcoholconsumptie met een arts.

Kies eens voor lekkere alcoholvrije alternatieven, een ‘bobtail’. Beweeg elke dag minstens een half uur, eet gezond en gevarieerd.

Met al je vragen over alcohol en andere drugs ben je ook welkom bij DRUGPUNT WetterenWichelen-Laarne, via 0473 65 65 95 of 0476 97 09 58, enkel op afspraak.

Christophe Vanhuyse, Kristel Mathy, DRUGPUNT Wetteren-Wichelen-Laarne

Tournée Minérale blaast in februari 7 kaarsjes uit! De campagne van De Druglijn roept iedereen op om in februari 2023, voor het eerst of opnieuw, een maand geen alcohol te drinken.

De cijfers bewijzen het: Tournée Minérale werkt 95 procent van de Vlamingen kent Tournée Minérale. Daarmee is de campagne even bekend als de nationale feestdag. Het aantal mensen dat deelneemt aan de maand zonder alcohol, bewijst bovendien dat de interesse groot blijft: elk jaar opnieuw neemt 1 op de 5 volwassenen deel. Dat was zelfs in 2021, in volle coronacrisis, het geval. Bij de deelnemers heb je zowel terugkerende als nieuwe deelnemers. En gelijk hebben ze allemaal, want onderzoek van de UGent wees uit dat wie mee doet aan Tournée Minérale een half jaar na de campagne nog steeds gemiddeld 2 glazen minder drinkt per week dan voordien.

Editie 2023 – Doe mee en voel je (alcohol)vrij De focus van de campagne ligt dit jaar op je vrij voelen met Tournée Minérale: vrij van een kater en de daarbij horende verloren dag, vrij van sociale druk om te drinken en vrij om tijdens de rest van het jaar op een doordachte manier zelf te bepalen wanneer je wel of niet een glas drinkt.

Wie al eerder deelnam, heeft het waarschijnlijk wel ervaren: je hebt geen alcohol nodig om je te amuseren! Doe dus mee en ontdek de voordelen van een maand zonder. Ook de keuzevrijheid tijdens de maand zonder alcohol is verzekerd, dankzij het grote aanbod

Meer info vind je op www.tourneeminerale.be

aan alcoholvrije dranken in de supermarkten én in de horeca. Zo zijn er opnieuw heel wat Minérale bars en resto’s die inzetten op een goed alcoholvrij aanbod. Je ontdekt ze allemaal op de website.

Bekende gezichten over alcohol

In februari zal je ook antwoord krijgen op een heleboel vragen over alcohol. Slaap je beter met een slaapmutsje? Is het ontremmende effect van alcohol goed nieuws voor je seksleven? Wat doet alcohol met je gezondheid? Verschillende experten zullen je allerlei interessante weetjes over alcohol vertellen.

Bovendien zal een bekend gezicht met haar familie een openhartig gesprek voeren over de plaats van alcohol in hun leven.

Ben je benieuwd? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief, de sociale media en de website van Tournée Minérale. Je zal daar ook een hoop recepten en tips vinden. Zo kan je maand zonder alcohol niet meer stuk.

Op je gezondheid

Tournée Minérale helpt om bewuster stil te staan bij onze alcoholgewoonten. Een februari zonder alcohol is even warm en gezellig en uiteindelijk voel je je er beter bij. Heel wat Tournée Minérale-deelnemers ervaarden de afgelopen jaren meer energie, betere slaap en een algemeen frisser gevoel. Altijd welkom. En je werkt er nog mee aan je gezondheid ook! Ga dus de uitdaging aan en drink in februari 2023 geen alcohol. Want ook zonder kan je je perfect amuseren.

22 JANUARI 2023: MAAND VAN HET BEVOLKINGSONDERZOEK BAARMOEDERHALSKANKER Ik doe het straks wel. Eerst nog wat lezen. BLA BLA BLA GEEN EXCUSES. LAAT EEN UITSTRIJKJE NEMEN. Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/ Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog. VROEGTIJDIGE OPSPORING IS DE BESTE BESCHERMING TEGEN BAARMOEDERHALSKANKER Laat van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen. in samenwerking met Logo Gezond+ vzw

WINTERTIPS

Bescherm jouw waterleiding en watermeter!

De koudste periode van het jaar staat alweer voor de deur. Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat jouw waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan je ook heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft De Watergroep graag enkele tips.

• Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft. Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe een beroep op een vakman.

• Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn

Meer info?

blootgesteld aan koude wind.

• Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat je de hoofdkraan hebt dichtgedraaid.

• Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleer je best regelmatig de stand van jouw watermeter. Stel je plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. Je kan bv. ’s avonds voor het slapengaan de stand van de watermeter noteren. Indien je ’s nachts geen water verbruikt hebt en je stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit je waarschijnlijk met een lek.

Om goed voorbereid te zijn, controleer je best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo kom je in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/veelgestelde-vragen/wintertips

23

Zij gingen van ons heen

Laurent Schalck, 77 jaar, echtgenoot van Monique Van Rysseghem, Laarne Maurice Meire, 69 jaar, Kalken

Anna Cotman, 97 jaar, weduwe van Romaan Raman, Kalken Jeanette Blancquaert, 73 jaar, weduwe Georges Rogiers, Kalken Suzanna Van de Velde, 91 jaar, weduwe Maurits Bracke, Laarne Marie Van den Neste, 70 jaar echtgenote van Marcel de Moor, Laarne Marcel De Kegel, 73 jaar, echtgenoot van Ingrid Buyst, Kalken Frank Lagaet, 56 jaar, echtgenoot van Christine Kuppens, Kalken Jan Stevens, 82 jaar, echtgenoot van Laura Matthys, Laarne Clarisse Claeys, 94 jaar, weduwe van Alberic De Ridder, Kalken Dirk Steendam, 60 jaar, partner van Veerle De Kegel, Kalken Adolf De Groote, 96 jaar, weduwnaar van Alice De Vos, Laarne Laurette Van Imschoot, 83 jaar, echtgenote van August Van den Abbeele, Laarne Sylvia De Kegel, 87 jaar, weduwe van Florent Langenaerde, Laarne Jozef Raman, 95 jaar, weduwnaar van Maria Heirman, Laarne Daniël Madou, 89 jaar, echtgenoot van Francine Stockaert, Laarne Maurice Rots, 79 jaar, echtgenoot van Jeanette De Wilde, Kalken

Jubilea

24
Diamanten Bruiloft Jenny Van Caenegem Marcel Ritière Diamanten Bruiloft Marie De Smet Roger Scheire Diamanten Bruiloft Christiaene Crommelinck Marcel Steendam

Gefeliciteerd met jullie huwelijk

25
Sylvia Koster en Alain Verstraeten Debbie Dekocker en Kurt Durinck Diamanten Bruiloft Adrienne De Clercq Joseph Van Der Haegen Diamanten Bruiloft Madeleine Stevens André Hanselaer Gouden bruiloft Marie-Paul Abbeloos Johan Vander Linden Briljanten bruiloft
Agnes Fiers Marcel De Waele

Nieuwjaarsreceptie inwoners

Zondag 8 januari 2023 van 11.00 tot 13.00 uur De Brink (achter het gemeentehuis) - Laarne

Wat is er fijner dan samen te klinken op het nieuwe jaar? We nodigen alle inwoners uit voor onze allereerste nieuwjaarsreceptie. Naast nieuwsjaarwensen van het bestuur en andere Laarnenaars, word je getrakteerd op een drankje en een fijn optreden van Ontpopt!. Er zijn ook foodtrucks aanwezig waar je een hapje kan eten. Kortom, een leuke manier om 2023 samen spetterend in te zetten!

26
Samen klinken op 2023!

Eva Rossie, Les (Dés)Habilleuses

18 februari tot 26 maart Elke dag behalve maandag, van van 11.00 uur tot 18.00 uur Toegang: 8 euro Gratis voor Heritaleden www.kasteelvanlaarne.be

Voor Les (Dés)Habilleuses, liet fotografe Eva Rossie zich inspireren door de geschiedenis van het Kasteel van Laarne. Kamer per kamer worden de vroegere bewoners van het kasteel visueel onderzocht door haar eigen lens. Daarbij fungeert de kleedster als spilfiguur en speelt de fotografe met het contrast tussen zij die bedekken en blootgeven, zij die alles zien en horen, zij die klein gehouden worden en zij die vriendelijk bedanken voor de ketenen van het keurslijf. Het resultaat is een heel bijzondere tentoonstelling over genderrollen: gelaagde foto’s die aandoen als filmstills met een kwetsbaar randje.

27

KVG Laarne-Kalken is een vereniging van en voor mensen met een handicap, die streeft naar een inclusieve samenleving. Iedereen, met of zonder handicap, is welkom. Voor meer informatie of deelname aan een van de activiteiten, neem zeker contact op!

Contact www.kvg.be hugo.van.hecke@telenet.be nicole.fonteyne@hotmail.com 0495 71 47 00

V.U.: Andy
I Dorpsstraat 2 I 9270
De Cock
Laarne I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent
Mix KVG
foto
LAARNE-KALKEN
©KVG
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.