Nieuwsbrief Laarne Februari 2023

Page 1

LAARNE

JEUGD

Stip it: samen tegen pesten!

Van 10 tot en met 18 februari vindt de 18de editie van de Week tegen Pesten plaats. De vier stippen zijn opnieuw het symbool en de slogan blijft ‘hier trekken we de lijn!’. Wij willen samen met alle inwoners van Laarne een krachtig signaal geven tegen pesten. Voor het gemeentehuis zal een stippenlijn liggen als symbool tegen pesten.

Ook jij kan meewerken!

Maak een stippenlijn met je familie, vrienden, straat, wijk, sportclub, jeugdbeweging, bedrijf ,… op een zelf gekozen tijdstip tijdens de campagne.

• Bezorg een filmpje aan Ketnet door het te uploaden via www.stip-it.be.

• Foto’s en filmpjes van de stippenlijn zijn ook welkom bij Ridder Kasper via ridderkasper@laarne.be. De leukste 3 inzendingen krijgen een prijs.

Kampen tijdens de paasvakantie

Noteer zaterdag 11 maart om 9.00 uur al snel in je agenda. Vanaf dan kan immers ingeschreven worden voor het paassportkamp (eerste week paasvakantie) en de grabbelpas (tweede week paasvakantie).

www.laarne.be > iets aanvragen > inschrijving kampen.

SPORT Start to run

Al voor de 11de keer kan je dankzij de Sportdienst in samenwerking met De Veldmeersrunners starten met lopen. Dankzij de begeleiding en de groepsgeest, word je een goede loper!

Praktisch

Wanneer: iedere dinsdag en donderdag vanaf 7 maart om 19.30 uur gedurende 10 weken

Waar: Sportcentrum Veldmeers, Leeweg 25 - Laarne

Kostprijs: 30 euro (voor de reeks van 10 weken)

Inschrijven: www.laarne.be> iets aanvragen > sportactiviteiten www.laarne.be/start-to-run sportdienst@laarne.be 09 369 16 31

NIEUWSBRIEF Februari 2023
© Veldmeersrunners

BIBLIOTHEEK

Voorleesmoment

Woensdag 1 februari 2023 - 14.30 uur

Bibliotheek Laarne, Keistraat 5 - Laarne

Bibliotheekfiliaal Kalken, Koffiestraat 71 - Kalken

Een halfuurtje gratis luisterplezier voor kinderen tot en met 7 jaar met verhalen rond een thema dat past bij de periode van het jaar. Reserveren is niet nodig!

Onze gemeente krijgt via

DDS subsidies

om digitale kloof te dichten

Wat als surfen op het internet of online solliciteren niet zo evident is?

DDS Streekregisseurs ontvangt 1 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid om in 9 gemeenten de digitale kloof te dichten, waaronder in onze gemeente.

Het geld gaat onder andere naar de uitwerking van digicoaches, die actief zijn in onze bibliotheek. Deze mensen helpen je bij het aanmaken van een e-mailadres of vertellen hoe je moet surfen op het internet of werken met de applicatie Itsme.

KOPPEN IN LAARNE

van links naar rechts: Tom Van De Velde (regionale bibwerking Dijk92), Raf De Wolf (DDS) en Graziella De Ros (digibuddy)

In samenwerking met de gemeenten richt DDS ook nog een uitleen- en hersteldienst op, die voornamelijk zal werken met refurbished materialen. En er komt ook een mobiel digipunt. Bemand met digicoaches trekt dit naar straten, pleintjes, sociale woonwijken en organisaties die werken met kansarme doelgroepen. Zo valt in onze gemeente niemand uit de boot.

Lezing Paul Verhaeghe

Houd afstand, raak mij aan Donderdag 9 februari 2023 - 20.00 uur Skala, Colmanstraat 51 - Kalken 5 euro

Wat is het nieuwe normaal na corona? Paul Verhaeghe - klinisch psycholoog, psychoanalyticus én inwoner van Laarne – zoekt het uit aan de hand van 4 vragen: wat kan ik weten, wat moet ik vrezen, wat mag ik hopen, wat moet ik doen?

Kamermuziekfestival Arte Amanti

Elina Buksha en Christia Hudzyi met jong talent Vrijdag 3 maart 2023 - 20.00 uur Sint-Machariuskerk, Dorpstraat - Laarne 12, 15 en 30 euro

Jaarlijks brengt kamermuziekfestival Arte Amanti grote, internationale sterren naar locaties buiten het reguliere concertcircuit. De Letse violiste Elina Buksha en de Oekraïense pianiste Christia Hudzyi zijn in Laarne van de partij. Als voorprogramma treedt jong, aanstormend talent van eigen bodem op.

Tickets www.laarne.be> iets aanvragen > tickets jeugd.cultuur@laarne.be 09 365 24 10

© WJKim

Nieuwe nettarieven vanaf 1 januari 2023

Onze wereld wordt steeds meer elektrisch en we hebben minder fossiele brandstoffen nodig. Ons elektriciteitsnet kan die stijgende vraag best aan, als we samen een beetje anders met elektriciteit omgaan. De nieuwe nettarieven helpen daarbij.

Vanaf 2023 hangen de nettarieven (de bijdrage die je betaalt voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet) op jouw elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar ook van hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt – het capaciteitstarief. Je elektrische auto opladen én wassen én bakken in de oven op hetzelfde moment is dus niet zo’n goed idee. Met het nieuwe capaciteitstarief wil men je aanmoedigen om hoge pieken te vermijden en je verbruik te spreiden.

Samenstelling electriciteitsfactuur

nettarieven - capaciteitstareief energiekost nettarieven andere heffingen en BTW www.vreg.be/nl/nieuwe-nettarieven

Hier lees je wat dit alles voor jou betekent en vind je meer informatie en verschillende simulaties.

Wijzigingen aan premies

De premie voor zonnepanelen via Fluvius is gehalveerd. Sinds 1 januari 2023 bedraagt de premie € 150/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend € 75/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal € 750 (dus bij ingebruikname/keuring vanaf 1 januari 2023).

• De premie voor een thuisbatterij is gedaald sinds 1 januari 2023 en wordt stopgezet op 1 april 2023. De inkomensgrenzen van Mijn VerbouwPremie werden op 1 januari 2023 aangepast.

• Rentesubsidie: wie een woning koopt met een slechte energieprestatie (EPC-label E of F), kan een korting krijgen op de rente van de renovatielening, die werd afgesloten bovenop het hypothecair krediet. Hoe hoger de ambitie inzake het te behalen energielabel, hoe hoger de korting op de rente.

• Tot eind 2025 ontvang je voor het plaatsen van een warmtepompboiler een premie van € 900 in plaats van € 450.

• Vlaams Woningfonds verstrekt verzekering gewaarborgd wonen vanaf 1 januari 2023.

Renovatieverplichting voor eengezinswoningen en appartementen

Wie een energieverslindende woning koopt (EPC-label E of F), is verplicht deze energetisch te renoveren naar een EPC-label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC. Indien het label niet tijdig behaald wordt, kan een administratieve geldboete opgelegd worden van € 500 tot € 200.000. De renovatieverplichting geldt enkel bij een notariële overdracht in volle eigendom of bij het vestigen van een opstalrecht of erfpacht. Ook voor wie gaat bouwen, gelden er strengere EPB-eisen (onder meer rond het aandeel hernieuwbare energie).

www.vlaanderen.be/een-woning-kopen/renovatieverplichtingvoor-residentiele-gebouwen-vanaf-2023 www.vlaanderen.be/epb-eisen Woondienst woondienst@laarne.be 09 365 46 00

Woonplus info@woonplus-lww.be 09 365 46 36

8% 7% 6% 79%

Veel Belgen rijden nog rond met oude, papieren rijbewijzen of met één van de allereerste bankkaartmodellen. Dat zorgt soms voor problemen.

De nieuwe rijbewijzen, naar Europees model, worden sedert 2013 niet langer op papier afgeleverd maar wel in bankkaartmodel. Maar, heel wat gemeentes startten in 2010 al met een proefproject. Omdat deze kaarten maar 10 jaar geldig zijn, zijn er dus al heel wat vervallen bankkaartmodellen.

Chauffeurs met zo'n vervallen rijbewijs worden door de Federale OverheidsDienst (FOD) Mobiliteit niet op de hoogte gebracht van het verval en zijn dus zelf verantwoordelijk voor een tijdige hernieuwing. Daar wil de FOD Mobiliteit eindelijk iets aan veranderen door later dit jaar brieven te versturen naar de betrokken chauffeurs. Deze chauffeurs komen vervolgens best zo spoedig mogelijk op afspraak langs bij de dienst Burgerzaken voor hernieuwing. In tegenstelling tot wat eerder in verschillende media vermeld werd, kan de aanvraag niet digitaal en moet je dus persoonlijk langskomen. Blijf je rondrijden met een vervallen rijbewijs, dan riskeer een boete.

Oud en versleten Bestuurders die hun rijbewijs vóór 2013 behaalden, rijden nog rond met een papieren rijbewijs. Heel wat daarvan zijn versleten en in slechte staat of de foto is niet meer gelijkend. In dat geval is een omwisseling naar een bankkaartmodel sterk aan te raden. Ben je van plan om met de wagen in het buitenland te rijden? Dan wordt een papieren rijbewijs zelden aanvaard. Ook in dat geval is het sterk aangeraden om een nieuw rijbewijs aan te vragen. De volledige omschakeling moet tegen 2033 gebeuren, maar hoe de FOD dit zal aanpakken, is nog niet bekend. Heb je een nieuw rijbewijs nodig? Maak dan een afspraak. www.laarne.be via de knop ‘Maak een afspraak’.

09 365 46 00

WELZIJN infoavond overlijden en uitvaart

We merken dat er bij het heengaan van een dierbare heel wat vragen zijn en veel 'verhalen' de ronde doen, … Daarom willen we nabestaanden correct informeren en organiseren we op 7 maart 2023 om 20.00 uur een infoavond.

Wat komt aan bod?

Wat is de eerste stap bij een overlijden?

Welke keuzes heeft u (begraving, crematie, …) ?

Wat zijn dringende formaliteiten? Welke instanties moet u verwittigen? Wat is een laatste wil?

Wat kan op voorhand reeds besproken / vastgelegd worden?

Deze infoavond is GRATIS maar vooraf inschrijven is verplicht! Dat kan tot en met 28 februari 2023 09 365 46 00

BURGERZAKEN
Is je rijbewijs vervallen of dringend aan vernieuwing toe? Maak dan tijdig een afspraak!
Zaal Melopee Keistraat 5,
Laarne LOKAAL BESTUUR LAARNE @GemeenteLaarne @GemeenteLaarne www.hoplr.com/stad/laarne
Gemeentehuis: 09 365 46 00 Sociaal Huis: 09 365 46 90
naar info@laarne.be (Gemeentehuis) sociaalhuis@laarne.be(Sociaal Huis)
www.info-coronavirus.be www.laarne.be/vaccinatie
Andy
Cock |
|
Laarne | Tweemaandelijkse
Afgiftekantoor: Hyper
Center Gent
info@laarne.be Locatie:
9270
Telefonisch
Mail
Covid-19
Verantwoordelijke uitgever:
De
Dorpsstraat 2
9270
nieuwsbrief
Masspost

Articles from Nieuwsbrief Laarne Februari 2023