Ter Dilft Magazine JULI-DEC 2021

Page 1

cultuurcentrum & bibliotheek

JULI DEC 2021 #1

SIDI LARBI CHERKAOUI BARBARA ROTTIERS BRUNO VANDEN BROECKE JOHAN TERRYN LUCAS VAN DEN EYNDE & RAF WALSCHAERTS


8

18 34

12

40

30

36

27


Inhoud 3 Inhoud 5 Intro

33 De keuze van Gitarist Ruben Machtelinckx kiest 5 werken die hem inspireerden

6 Ter Dilft open (t)huis

34 Tribune

Interview met bib-verantwoordelijke Diane Van Doorslaer en directeur van het cultuurcentrum Griet Ivens

Auteur en radio- en televisiemaker Johan Terryn kruipt in zijn pen

8 De poulain Jonge god Johannes Wirix-Speetjens en oude rot Bruno Vanden Broecke eren elkaar

10 Expo 12 De maker Schrijfster Barbara Rottiers verwerkt haar fascinatie voor avonturier Alexander von Humboldt in een muzikale vertelling

18 De wereld van Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui over zijn leven, werk en overtuigingen

35 Terugblik Shelter Sessies

36 Jong podcast-talent tweemanscollectief VETO Anna Dupon en Xandry van den Besselaar over hun project voor Eigen Kweek

39 Bedrijven met een hart voor cultuur: de pool 40 Uitgelicht 42 Vooruitblik Pied de Poule - Studio ORKA

22 Vs. Verschillen en gelijkenissen tussen acteur Lucas Van den Eynde en muzikant Raf Walschaerts

44 Terugblik Radio’O Zoutloos - Studio ORKA

27 Expo

46 Agenda

30 Ter Dilft introduceert

50 Kortverhaal HOOP

Collectief Elan(d)

51 Praktisch


Ter Dilft Magazine 4

Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui - Nomad Beeld: Filip Van Roe - Zie p. 18


Intro

Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde. - Voltaire

5

Dit is de eerste editie van het gloednieuwe magazine van Ter Dilft dat twee maal per jaar zal verschijnen. Het nodigt je uit voor een duik in de diepte en zoomt in op het aanbod van bib en cultuurcentrum de volgende zes maanden. Vanaf nu geen catalogus meer waarin elke voorstelling netjes wordt aangekondigd maar een blad met verrassende interviews, inspirerende reportages, boeiende artikels en prikkelende beelden. We nemen een greep uit het aanbod en dalen af in de creatieve krochten van het kunstenaarschap.

We blikken vooruit en verklappen waarom wij bepaalde artiesten en gezelschappen graag met het verhaal van Ter Dilft verbinden.

We fileren en willen onze ontdekkingen delen. We gaan op zoek naar de mens achter de kunstenaar. We confronteren jong geweld met de ervaring van de meester. We blijven stilstaan bij het maakproces van een voorstelling. We mijmeren met artiesten uit verschillende disciplines over hun drijfveren en inspiratie. We gaan actief op zoek naar crossovers tussen bibcollectie en podiumaanbod of expo. We verzamelen tips van muzikant, acteur, componist, denker of dromer.

We kijken uit naar jouw reactie op onze jongste telg. Laat het ons weten, zodat we deze publicatie verder kunnen kneden.

We geloven in de kracht van kunst, vandaag meer dan ooit. We denken dat ons publiek deze overtuiging deelt en zich kan laven aan zoveel schone twijfel, enthousiaste overgave, uitgesproken troost van tal van artiesten die in Ter Dilft passeren. Laat ons lezen en dansen, dit genot zal de wereld niet schaden. Integendeel wellicht.

Het volledige aanbod vind je altijd terug op terdilft.be

Griet Ivens Directeur cultuurcentrum Ter Dilft


Interview 6

Ter Dilft als open (t)huis Voor jou ligt het eerste nummer van het nieuwe magazine gepubliceerd door cultuurcentrum Ter Dilft én de Bornemse bibliotheek. Een mooie aanleiding om Diane Van Doorslaer (verantwoordelijke bib) en Griet Ivens (directeur cc) samen rond de tafel te brengen. Beeld: Willem Rosiers (links: Griet Ivens, rechts: Diane Van Doorslaer)


Interview

Griet Ivens

°1968 Directeur cc Ter Dilft sinds 2012 Gewezen directeur cc De Ster in Willebroek Licentiaat in de Pedagogische Wetenschappen (KUL) & Culturele Studies (KUL) Master Cultuurmanagement UA met masterproef over Kunst in de Publieke Ruimte Moeder van vier

Diane Van Doorslaer

°1961 Verantwoordelijke bib Bornem Licentiaat Geschiedenis (KUL) en opleiding bibliotheekschool Startte in 1985 als stagiaire in de bib i.h.k.v. een extra driejarige opleiding van de bibliotheekschool in Antwerpen Werd vervolgens assistent- dienstleider en bibliothecaris Moeder van twee

Wat is de rol van een bib en cultuurcentrum?

Diane: Onze bib heeft vaak een pioniersrol opgenomen door vroeg te investeren in een digitaal aanbod, scholenwerking en aankoopsuggesties. Die aanpak heeft het mogelijk gemaakt om het concept van een belevenisbib te realiseren. Vroeger was een bibliotheek vooral gericht op literatuur en informatie, nu proberen we een open (t)huisgevoel te creëren. We vinden het daarbij vooral belangrijk om lokaal verankerd te zijn en te weten wat er leeft in Bornem. Als je daarop inhaakt, kan je het verschil maken. Griet: Binnen de gemeentelijke werking is het cultuurcentrum misschien de vreemde eend in de bijt doordat we een aanbod bieden dat zich niet louter richt op de Bornemnaar zelf. Maar we spelen als site ook zeker een verbindende rol binnen Bornem, daar ben ik van overtuigd. Als bib en cc heb je de vrijheid om via kunst en creativiteit op een interessante manier naar het snijvlak tussen het leven onder de kerktoren en de wereld rondom te kijken. We zorgen voor een aanbod voor een breed publiek, maar kunnen daarbij tegelijkertijd ook kunstenaars een forum geven. Als we daar dan

nog eens onze lokale context bij integreren, creëren we onze eigen identiteit. Diane: En dat lukt door de expertise en goesting bij onze medewerkers. Die heeft al dikwijls het verschil gemaakt.

Op welke manier werken bibliotheek en cultuurcentrum samen?

Diane: Samenwerking is een van onze vier pijlers, naast leesbevordering, digitalisering en lokale inbedding. De architecten hebben de bibliotheek echt in het hart van het nieuwe gebouw geplaatst, daardoor is de samenwerking binnen Ter Dilft alleen maar gegroeid. Bib en cc zullen daardoor elkaar de komende jaren nog meer versterken en inhoudelijk naar elkaar toegroeien. Griet: Het is daarbij niet de bedoeling elkaars rol over te nemen, wel om complementair samen te evolueren. Intussen werken bib en cc al heel concreet samen de lezingenreeks In Dialoog uit. Kunst in de bib sluit dan weer aan bij onze werking rond beeldende kunst. En we zijn samen ook volop bezig met het opstarten van een Maakplaats, een atelier waar creatieve ideeën gerealiseerd worden en van onderuit kunnen opborrelen.

Wat geeft jullie de meeste voldoening?

Diane: Het is fijn om dagelijks te mogen werken met mensen die gedreven zijn door hun job. Het product dat we hier ‘verkopen’ is de passie van het publiek en van onze medewerkers: literatuur, kunst, cultuur… Die passie zorgt ook voor een grote flexibiliteit en energie. Griet: De enthousiaste reacties van publiek en artiesten geven voor mij ook mee zin aan wat wij doen. Anderzijds krijg je veel voldoening door intens samen te werken met mensen en het succesvol realiseren van vernieuwende projecten.

Hoe zien jullie de toekomst?

Diane: Ik hoop dat we op deze manier verder kunnen blijven werken. Vanuit een lokale verankering en dicht bij ons publiek moeten we opportuniteiten grijpen en openstaan voor vernieuwing. Griet: Binnen Ter Dilft gaan we nog meer het evenwicht nastreven tussen professionele podiumactiviteiten, muziek, literatuur… en het aanbod dat ‘van onderuit’ groeit. Door zorgzaam om te gaan met kwaliteiten van mensen willen we grenzen blijven verleggen en willen we ons publiek én onze medewerkers blijven optillen.

7


De poulain

De poulain

Jonge god en oude rot eren elkaar Bruno Vanden Broecke zet mee zijn schouders onder Trappelend Talent: een select aanbod van opkomend en veelbelovend jong werk. Tijdens dit intens traject ontstond er een bijzondere dynamiek tussen hem en zijn poulain Johannes WirixSpeetjens. Ze staan beiden geprogrammeerd in Ter Dilft de komende maanden.

BRUNO: ‘Johannes is een lieve, zachte, geduldige maar ook ongelooflijk getalenteerde mens. Hij pikt enorm snel op en begrijpt meteen waar het kloppend hart van een voorstelling zit. We hebben kort maar heel intens en krachtig samengewerkt aan zijn voorstelling Zonderlingen.

8

Het was voor mij de allereerste keer dat ik iemand coachte, dus ook voor mij was alles nieuw. Ik had Johannes al zien spelen, dus ik wist welk vlees ik in de kuip had, maar ik wist nog niet hoe het zou smaken en hoe we het zouden gaan klaarmaken. Johannes durft een deel van het papier wit laten en het publiek het mee te laten beschrijven tijdens de voorstelling. Ik vond het straf dat hij tijdens het spel met zo veel overgave zaken kon loslaten en zich meteen aanpaste als hij voelde dat het klopte. Door die antennes wordt hij een gids in zijn eigen stuk en dat leidt vaak tot het beste resultaat. Ik ben indertijd ook begonnen met een monoloog, net zoals Johannes nu. Het is knap als je iemand een uur geboeid kan houden, zeker met een tekst die je zelf schrijft. Op dat vlak heeft Johannes volgens mij echt wel een vliegende start gemaakt. Als je zoals hij makersbloed hebt, dan heb je toch al een streepje voor.’

Bruno Vanden Broecke °1974 Gekend van film en televisie (Het Eiland, Trio, Loft) Was verbonden aan theatercollectieven Compagnie De Koe & SKaGen Is momenteel een KVS-gezicht

JOHANNES: ‘Ik bewonder Bruno echt. Het is daardoor dat ik bij hem terecht ben gekomen. Ik ben in Nederland opgegroeid en ook daar speelde Bruno veel. Hij fascineerde me meteen als acteur. Hoe hij op het toneel volledig in de huid van zijn personage kruipt, zonder enige twijfel, dat heb ik altijd heel inspirerend gevonden. Hij leek me ook een heel zachte en warme persoon, en die veronderstelling is gelukkig ingevuld. Het was heel fijn om tijdens de samenwerking te ontdekken dat wij, naast hetzelfde geboortedorp Sint-Niklaas, hetzelfde verbeeldingshuis delen. Als we over de tekst, over het personage of over de wereld waar die inzat praatten, dan leken we telkens hetzelfde gevoel te delen. Zelf ben ik als persoon heel nieuwsgierig. Dankzij Bruno besef ik dat ik dit kan meenemen in mijn voorstellingen. Zodat ik, elke keer als ik mijn monoloog speel, verwonderd en nieuwsgierig kan zijn naar het vervolg van de zin en de rest van het verhaal, net zoals de toeschouwers in de zaal. Tekst is de ruggengraat van een theatervoorstelling, maar de ingewanden en de lichaamstemperatuur, die komen pas met de samenkomst van het publiek. Pas dan begint het echt te leven. Dat leerde ik van Bruno. En dan is het mooi om te zien dat er met veel minder juist nog veel meer gezegd kan worden.’

Johannes Wirix-Speetjens °1997 Studeerde in 2020 af aan het Conservatorium van Antwerpen Deed stage bij Het Nationale Theater (Den Haag) Speelt, schrijft, maakt, presenteert (o.a. bij Klara)


De poulain

Ik wist welk vlees ik in de kuip had, maar ik wist nog niet hoe het zou smaken en hoe we het zouden gaan klaarmaken. - Bruno Vanden Broecke

9

Zonderlingen Johannes Wirix-Speetjens De jonge maker neemt je vanop een markt voor agrarische producten in Rome mee op een reis naar schoonheid en liefde. De tekst is uitgegeven bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. Vr 08.10.21 om 20 uur Schouwburg theater

Een gefictionaliseerd autobiografisch portret van Raven en Bruno. Do 16.12.21 om 20 uur Schouwburg theater

Beeld: David Legrève

Ouder Kind Bruno Vanden Broecke & Raven Ruëll


10

Expo


Expo 11

Antoine Waterkeyn - Expo van 26.09 tot 07.11.21


De maker

Hulde aan Humboldt

Over hoe een idee een boek werd. En een boek een muzikale theatervoorstelling. Beeld: Joris Ceuppens (links: Benjamin Boutreur, midden: Barbara Rottiers, rechts: Lot Vandekeybus)

12


De maker

Begin juli neemt schrijver-illustrator-verteller Barbara Rottiers haar toeschouwers mee over oceanen, naar oerwouden en toppen van vulkanen. En dat allemaal om de grote 18de-eeuwse Duitse ontdekkingsreiziger en natuurkundige Alexander von Humboldt te bedanken. Wij spraken met haar toen ze samen met muzikale kompanen Benjamin Boutreur en Lot Vandekeybus de vertelling in elkaar bokste in de schaduw van kasteel d’Ursel.

De liefde en eeuwig respect voor Humboldt kreeg Barbara toen ze enkele jaren geleden zijn lijvige biografie door Andrea Wulf las. Vooral zijn passie, genialiteit en zijn historische pioniersfunctie om alles in de natuur met elkaar te gaan verbinden, bleven haar bij.

ik eerlijk ben – eigenlijk puur had gekocht omdat hij een mooie cover had. Ik begon in het boek en ik kon niet stoppen. Zijn leven leest bijna als een avonturenroman. Wat die man allemaal meemaakte, wie hij allemaal ontmoette, hoe hij in het leven stond…

Het standbeeld van Humboldt in Berlijn een zoen geven was haar eerste daad van dank, maar bleek haar honger niet te stillen. Eind 2020 bracht ze daarom de biografie op kindermaat De H van Humboldt uit, deze zomer volgt de ultieme bedanking met de start van een muzikale tournee met dezelfde titel.

Herken je jezelf in Humboldt?

Wat Humboldt deed met de wereld, doet Barbara met Humboldt. Zowel in het boek als in de voorstelling doorspit ze elk detail van zijn leven, doorgrondt ze en legt ze linken. Én belangrijker: wil ze al haar opgedane kennis – net als Humboldt – schrijvend en vertellend verder verspreiden. Barbara: Op mijn manier hommage brengen aan deze man was het minste wat ik kon doen. Ik raakte helemaal in de ban van zijn verhaal tijdens het lezen van zijn biografie, die ik - als

Humboldt heeft mijn wereld geopend en eens goed gerammeld aan dingen.

Hoewel Humboldt volgens mij helemaal geen aangename man was, zijn er sowieso zaken in onze levens die overlappen waardoor ik mij door hem aangesproken voelde. Eerst en vooral zijn drive en ongedurigheid. Toen ik las dat hij sprak over zijn rondtolziekte, herkende ik dat meteen. Ik had mezelf ook al eens omschreven als een houten speeltol, die niet tot stilstand kon komen. Dus lezen dat hij zich op dezelfde manier beschreef, creëerde meteen een band. Daarnaast hebben we ook de reisdrang gemeenschappelijk, ik heb bijvoorbeeld een enorme fascinatie voor Afrika, en de constante motivatie om bij te leren. Over hem lezen en leren heeft mij tot inzichten gebracht en dat heeft me sindsdien anders naar de natuur doen kijken. Humboldt heeft mijn wereld geopend en eens goed gerammeld aan dingen. Ik kon

13


De maker 14 In april kregen Barbara, Benjamin en Lot de kans om een volledige week samen te werken aan de voorstelling, inclusief een eerste try-out, in residentie bij kasteel d’Ursel in Hingene. Barbara Rottiers: ‘De steun en het enthousiasme van Ter Dilft en kasteel d’Ursel voelen we enorm. We merken oprecht geloof in het project. En dat is super waardevol geweest.’

dus niet anders dan die mens bedanken door zijn boodschap te gaan verspreiden.

En de plek van de natuur in zijn leven?

Daar overlappen we misschien wat minder. Uiteraard ben ik net als iedereen bezorgd om het klimaat en maak ik groene keuzes in de mate van het mogelijke. Maar met plantjes heb ik bijvoorbeeld niets. Daar zijn Benjamin en Lot veel meer in thuis dan ik. De inzichten van Humboldt zijn niet hapklaar, hij heeft niets uitgevonden waarvoor hij bekend staat, zoals bijvoorbeeld Einstein met zijn relativiteitstheorie of Darwin met de evolutietheo-

rie. Het zit erin dat hij als eerste moderne westerling heeft opgeschreven dat de natuur kwetsbaar is en dat als mensen erop inbreken, dat gevolgen heeft. Wanneer milieustrijders zich dus afvragen wie de pionier in hun vak was: Humboldt is jullie man.

Wat je graag ziet, verzorg je. Als we dankzij deze vertelling een sprankeltje van die liefde voor de natuur kunnen meegeven, is onze missie geslaagd.

Humboldt was geen doemdenker, maar was iemand die vooral niet bij de pakken bleef zitten en vooruit keek, uit liefde voor de natuur. En daarin volg ik volledig. Wat je graag ziet, verzorg je. Als we dankzij deze vertelling een sprankeltje van die liefde voor de natuur kunnen meegeven, is onze missie geslaagd.


De maker

Barbara Rottiers

Van boek tot voorstelling Hoe kwam de samenwerking tussen jullie drie tot stand?

Lot en ik werkten vroeger allebei voor VRT en toen ik enkele jaren geleden muzikale ondersteuning zocht voor een boekvoorstelling, belandden we voor het eerst samen op een podium. Samenwerken met Lot ging vanzelf. Toen ik haar over Humboldt sprak en haar vertelde dat ik met het idee speelde om een voorstelling rond hem te maken, wist Lot meteen dat ze Benjamin moest betrekken. Die zou flippen op het thema. En dat heeft gemarcheerd. Gelukkig. Ik ben erin geslaagd om mijn kompanen even verliefd op Humboldt te krijgen als ikzelf, zo weet je dat het goed zit. En als zo’n samenwerking goed gaat, dan is dat uniek. Iets om te koesteren.

°1976 Afkomstig uit Bornem, woont nu in Borgerhout Maakte 17 jaar lang radio voor Radio 1 Trok voor Iedereen Beroemd met een vertelmachine door Afrika Schreef in 2019 Het drama van een doodgewone jeugd, een literair prentenboek voor volwassenen De H van Humboldt is het eerste kinderboek dat ze volledig zelf schreef en illustreerde. Het boek is genomineerd voor de Leesjury 2021-2022, de belangrijkste kinderjury van Vlaanderen Werkt momenteel aan een biografie in woord en beeld over een andere heldin van haar, Astrid Lindgren Maakte voor deze zomer ook een familieparcours rond Humboldt op kasteeldomein d’Ursel

Kinderen die nu hun spreekbeurt over Humboldt geven, dat is exáct waar ik het voor doe.

15


De maker

Maar niet altijd evident?

Samenwerken met drie is spannend. Zeker omdat ik Benjamin niet kende en hij mij nog nooit op een podium had bezig gezien. Ik kan me inbeelden dat hij tijdens de voorbereiding wel eens getwijfeld zal hebben of die samenwerking wel zou werken. Maar het is nooit in mij opgekomen om de voorstelling zelf in elkaar te boksen en dan pas op zoek te gaan naar de geschikte muzikanten. Het boek was mijn ding, maar de vertelling moest en zou een gezamenlijk project worden. Het was in de eerste fase een bewuste keuze om te werken zonder regisseur. En niet alleen omdat we met ons drie plus het volledige decor in een auto moes­ten passen, maar vooral om er echt een project van onszelf van te maken. Ik heb het boek gemaakt en bracht de kennis over de persoon van Humboldt naar de werktafel, maar doordat ik er al jarenlang zo dicht op zit, kwam de frisheid in ideeën ook vaak van de andere twee. Benjamin heeft een grote passie voor de natuur en een enorme plantenkennis, maar heeft daarnaast ook zoveel ervaring met kindertheater, die weet wat werkt. Idem voor Lot, die los van haar muzikale input haar natuurkennis gebruikte om decor-ideeën uit te werken. In de laatste rechte lijn namen we wel nog een coach onder de arm om alles tot in de puntjes in orde te krijgen.

Als zo’n samenwerking zoals de onze goed gaat, dan is dat uniek. Iets om te koesteren. 16

Net zoals het klopte om dit voor kinderen te maken.

Sowieso. Ik ben heel graag bij kinderen en de kinderboekenwereld is een segment in de literatuur waar ik me veilig voel. En ook bij onze vertelling willen we echt tégen hen praten en niet kinderachtig doen of het tegenovergestelde: over hun hoofden praten. We maken de zaken toegankelijk en nemen ons publiek serieus. Als nadien een kind of een volwassene iets gaat opzoeken omdat ze geprikkeld waren door iets wat ze hoorden in onze voorstelling, dan zal me dat blij maken. Ik hoorde ondertussen al van 4 kinderen die na het horen of lezen over Humboldt een spreekbeurt over hem hielden op school. Dat is exáct waar ik het voor doe: een klein legertje Humboldt-ambassadeurs oprichten.

Zou hij daar zelf trots op zijn geweest?

Absoluut. En het is hem geraden ook! Mocht hij nu nog geleefd hebben, zou hij trouwens heel hard op tafel kloppen als hij zag wat er in het klimaat allemaal gaande is. Maar als hij dan zou horen dat kinderen zijn visie volgen en dat zijn levenswerk zo nog steeds verder leeft, kan hij dat alleen maar leuk vinden, toch? Misschien moeten we op elke voorstelling toch maar een extra VIP-stoel voorzien, zodat hij zelf altijd een ereplaatsje heeft in het geval hij zou willen terugkomen. Dat zullen we nog eens bekijken.

Ik zoek altijd naar projecten die kloppen. Van zodra het ergens wringt, is het een nee voor mij. Daar waak ik streng over. En dit klopte.

Alexander von Humboldt in de bib De uitvinder van de natuur: het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt – Andrea Wulf De H van Humboldt – Barbara Rottiers

De H van Humboldt Muzikale vertelling in openlucht (9+) van en door Barbara Rottiers, Benjamin Boutreur & Lot Vandekeybus Za 03.07.21 om 15 uur Kasteeldomein d’Ursel theater


De maker 17


18

De wereld van


De wereld van

De wereld van

CHOREOGRAAF SIDI LARBI CHERKAOUI Beeld: Thomas Vanhaute

Het voorbije decennium verwierf deze Vlaams-Marokkaanse Antwerpenaar wereldfaam als een van de beste en meest originele hedendaagse choreografen. Begin december kan je zijn meesterlijke dansvoorstelling Nomad in Ter Dilft komen bekijken. We praten met hem over zijn werk, leven en overtuigingen. De veelheid en diversiteit van wat je doet is indrukwekkend. Zit er voor jezelf een lijn of rode draad in?

Ik denk dat ik steeds meer aspecten van het bewegen of dingen die mij uitdagen ben gaan verkennen. Aanvankelijk was ik sterk bezig met traditionele culturen en identiteit. Ik ben half Marokkaan, half Belg. Het opgroeien met verschillende waarden en normen heeft mij als jongere wat verward, maar deed mij ook begrijpen dat je constant moet navigeren tussen normen en waarden van anderen. Het feit dat ik dat als jongere al kon, heeft mij geholpen om te pendelen tussen opera, ballet, hedendaagse dans en pop.

19

Die veelheid komt er ook door een constant zoeken naar waar je thuishoort, naar een soort geborgenheid. Alsof je de hele tijd een soort voorbijganger bent. Zo voel ik mij thuis in de operawereld om de verhalen van anderen te regisseren, maar ben ik ook geprikkeld om in alle vrijheid eigen verhalen te schrijven in mijn voorstellingen. Door de verschillende mogelijkheden van opera, ballet en eigen werk kan ik veel mezelf aan bod laten komen. Ik doe veel omdat ik veel ben. Die veelheid wil ik ook tonen aan de wereld.

Ook de popwereld is je niet vreemd.

Ik werk pas sinds 2016 samen met Beyoncé, maar als 17-jarige had ik al veel voeling met de popwereld, onder andere door in Tien Om Te Zien te dansen. Het was heel interessant om na 20 jaar terug te keren naar de popwereld. Ook het werken met Alanis Morissette voor de Broadwaymusical rond haar album Jagged Little Pill in 2018 voelde vertrouwd aan. Ik was gemotiveerd om te gaan werken met sterke vrouwen omdat ik merk dat vrouwelijke


De wereld van

artiesten soms monddood worden gemaakt. Dat soort weerstanden prikkelt mij om te reageren, zoals een zaadje dat blijft groeien in alle omstandigheden.

20

In artikels en op sociale media ben je heel open over jezelf en maatschappelijke kwesties? Bewust? Ik voel goed aan hoe mensen zich voelen en wat ze nodig hebben. In mijn jeugd was ik al bezig met thema’s als seksisme, racisme… Ik heb daar niet plots nú een mening over. Vanuit die empathie vereenzelvig ik mezelf met mensen die het moeilijk hebben of anders worden behandeld. Ik reageer tegen de angst voor het anders-zijn. In mezelf en rondom mij zie ik veel meer de nuances… en die wil ik tonen.

Vanuit een soort activisme? Of als een soort rolmodel?

Ik ben van nature rustig en verdraagzaam, maar als onrechtvaardigheid te groot wordt, reageer ik. Ik neig naar activisme maar ben geen activist: ik vrees dat ik daar te gevoelig en niet sociaal genoeg voor ben (lacht). Sinds mijn jeugd heb ik het gevoel dat mensen geen leiders of rolmodellen zoeken, maar eerder figuren die tijdelijk richting geven. Ik zou als rolmodel niet altijd op kop willen lopen, dat lijkt mij heel eenzaam en vermoeiend. Je kan ook leiden door gepast bij te sturen en weer los te laten. Zo ontstaan vaak de mooiste dingen. Ik ben niet echt een fan van social media. Het zijn echokamers die mensen opsluiten met

gelijkgestemde zielen, waardoor gevoelens snel versterkt worden. Instagram is geen echte wereld, maar bestaat wel uit echte mensen, die contact zoeken. Als ik als ‘choreograaf van Beyoncé’ door een bericht over mijn moeder jou laat nadenken over jouw moeder, dan werkt dat verbindend. My struggle isn’t bigger than yours.

… ik ben er nog lang niet, er is nog veel te ontdekken.

Het gaat niet om het rolmodel zelf, wel om de waarden die je uitdraagt, hoe je omgaat met verschillende of veranderende ideeën. Ik ben daarin eerder boeddhistisch, ik probeer niet te snel of te persoonlijk te reageren. Uiteindelijk moet iedereen een rolmodel voor zichzelf zijn. En soms kan je door jezelf te zijn mensen aan de andere kant van de wereld via het internet raken.

Zitten die ideeën en waarden ook in je werk?

Ik ben beginnen dansen om gezondheidsredenen, omdat ik iets moest doen met mijn lichaam. Geleidelijk is dans een manier geworden om mijn lichaam te begrijpen, bewegingen te kunnen uitvoeren en mij uit te drukken. Mijn voorstellingen weerspiegelen dan ook veel van mezelf en hoe ik denk. In een voorstelling als Mea Culpa zitten bijvoorbeeld thema’s als ongelijkheid, kolonisatie en slavernij.


De wereld van

Voorstellingen evolueren soms ook, worden inhoudelijk actueler. Zolang ik leef, kan ik er aan werken (lacht). Het is levende kunst. De dansers maken elke keer opnieuw de voorstelling op het podium, je kan ze stimuleren om het nog mooier te maken. Het is zoals elke dag opnieuw de Mona Lisa schilderen. Zo zal Nomad misschien tegen december in Bornem ook nog wat evolueren. Ik ben trots op die voorstelling, ook omdat ze gemaakt is op een heel intieme manier. De strijd om elke dag samen te overleven op een heel onvriendelijke aarde, soms heel primitief en dierlijk, wordt prachtig gedanst. Ook het beeld van mensen die elkaar blijven steunen tot het einde is zeer sterk.

Als je nog één ding zou kunnen blijven doen voor de rest van je leven, wat is dat dan?

Beeld: Filip Van Roe

Ik wil vooral creatief bezig blijven. Ik denk dan in de richting van muziek, composities maken… Nu ben ik daar graag nog een beginner in, maar dat verder ontwikkelen lijkt mij interessant. Dansen doe ik heel graag, maar als 45-jarige wordt dat niet eenvoudiger. Je moet ook beginnen opboksen tegen het beeld uit het verleden. Ik wil geen 20 jaar hetzelfde doen. Ik heb geleerd om verwachtingspatronen ver van mij te houden. Ik ben zelfs geneigd om dan iets helemaal anders te gaan doen. Dat is voor mij de toekomst: ik ben er nog lang niet, er is nog veel te ontdekken. We have to explore, to boldly go to where no man has ever gone before.

Sidi Larbi Cherkaoui

°1976 Debuteerde in 1998 als danser bij les ballets C de la B Maakte in 1999 zijn debuut als choreograaf Lanceerde in 2010 zijn eigen gezelschap Eastman Is sinds 2015 ook artistiek directeur van Ballet Vlaanderen Werkte recent samen met wereldsterren als Beyoncé, Alanis Morissette en Nick Cave

Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui Nomad Vr 03.12.21 om 20 uur Schouwburg dans

21


Versus 22

Lucas Van den Eynde versus Raf Walschaerts


Versus

Vs.

Ter Dilft bracht Lucas Van den Eynde en Raf Walschaerts (de helft van Kommil Foo) samen voor een warm gesprek in de prachtig gerestaureerde bibliotheek van de Abdij van Bornem. We gaan op zoek naar hun gelijkenissen en verschillen: de acteur die zielsveel houdt van zingen versus de zanger die samen met zijn broer Mich al meer dan 30 jaar verhalen vertelt. We steken van wal met hun gedeelde liefde voor het Nederlandstalige lied en belanden spontaan in een gepassioneerd discours. Beeld: David Legrève

Lucas Van den Eynde °1959 Speelde theater bij o.a. de Blauwe Maandag Compagnie, Het Toneelhuis, ‘t Arsenaal, KVS Professionele afscheids nemer Xavier De Baere in televisieprogramma Morgen Maandag, Bucky Laplasse in Het Eiland, brigadier Versavel in Aspe... Zingt kleinkunst en andere Nederlandstalige parels in Jukebox 2020

Raf Walschaerts °1965 Sinds 1987 de helft van cabaret-duo Kommil Foo Speelde met broer Mich meer dan 20 voorstellingen Wonnen samen verschillende cabaretprijzen Staat ook solo op het podium Verzorgde rubrieken voor televisieprogramma’s Morgen Maandag en Alles komt terug

23

Van waar komt die liefde voor het Nederlands?

Raf: Moest ik van slechte wil zijn, zou ik de bal terugkaatsen en zeggen: ‘Wat een rare vraag’. Neen, voor mij is dat een evidentie. Nederlands is gewoon de taal waarin ik mezelf altijd uitdruk. Ik kan mij eigenlijk niet inbeelden dat ik creëer in een andere taal. Dat zou voor mij een handicap zijn. Lucas: Maar het heeft ook heel veel met emotie te maken omdat je met die eigen taal naar de essentie kan gaan. Of om Wannes Van de Velde te citeren: ‘Taal is echt iets van de mensen. De goden zijn jaloers op ons omdat wij taal hebben’. Voor mij gaat het ook terug naar mijn jeugd, die periode waarin de plaatselijke polyvalente zaal werd omgetoverd tot een concertzaaltje. Ik heb er heel veel de revue zien passeren, vooral het lichtere genre: Tura, Marva, Eddy Smets… Maar dat had een emotionaliteit, dat kwam regelrecht binnen. Een goed gemaakt en gezongen levenslied en niet geparodieerd, raakt mij even hard als ‘nen Brel’. Ik snap dat het niet altijd evident is om in het Nederlands te zingen, maar dan krijg je natuurlijk bepaalde fenomenen zoals de ‘Kommil Fookes’. Neem nu Ruimtevaarder, Raf, hoe schrijf je zoiets? Want eigenlijk is dat op het eerste gezicht een heel sober, simpel ding.


Versus

Optreden is communicatie, is een gesprek met je publiek. Dus ja, live spelen is onvervangbaar.

24

Raf: Een kinderliedje eigenlijk. Lucas: Ja, er zit zo’n herkenbaarheid in. En vooral, een goed lied – een goed theaterstuk eigenlijk ook – is niet dwingend, maar vertrekt wel vanuit je eigen emotie, vanuit je eigen ervaring en is toch objectief genoeg om de ander de rest te laten invullen. Ben ik Chinees aan ’t praten? Raf: Neen, neen, ik volg je. En dat blijft een wankel evenwicht, zeker in het Nederlands. Neem nu Bob Dylan, die kan je niet verwijten geen goede schrijver te zijn. Toch kan hij probleemloos ‘I love you’ en ‘I need you’ zingen. En dat is in het Nederlands nu net zo moeilijk om die basisemotie, die iedereen kent, te uiten. Je bent snel bang van klefheid. Maar omgekeerd ook. Lucas, wat jij gedaan hebt met Xavier De Baere (professioneel afscheidsnemer in TV-programma Morgen Maandag), dat was in zijn knettergekke absurditeit een rol waarvoor

je eigenlijk heel goed je taal moet beheersen. Dat zou je nooit in het Engels kunnen parodiëren. Lucas: (grinnikt) Dank u vriendelijk, formidabel, Raf. Maar als ik terug naar Kommil Foo mag gaan, jullie hebben een heel eigenzinnige manier van nummers maken, teksten hanteren en arrangementen schrijven. Ik verwijs toch even naar Liefde voor Muziek en jullie Stilte na de storm. Wow, man, dat is echt met een ongelooflijk respect gedaan en toch geef je daar godverdomme weer een komma meer aan.

Jullie staan allebei al meer dan 30 jaar op de planken, wat doet leeftijd met ‘den artiest’?

Raf: Goh, geef mij hier nu een piano en ik zal gewoon heel stil, zo simpel mogelijk, een liedje zingen terwijl ik 20 jaar geleden… (denkt) Gek, hoe ouder je wordt, hoe meer je je bewust bent van ballast.


Versus

Lucas: Hoe moet ik daar de juiste woorden op plakken? Het wordt niet altijd makkelijker, vind ik, met de jaren. Je denkt dat je na al die tijd alles veel beter kunt plaatsen en toch merk ik bij mezelf soms een grote onrust om aan dingen te beginnen. Dat kan verdorie vermoeiend zijn, acteren of zingen. Het enige verschil voor mij is: van zingen heb ik nadien net meer energie. Maar zo anderhalf uur theater spelen is niet altijd vanzelfsprekend. Alle repetities en elke avond proberen er iets van te maken dat niet al 20 keer gespeeld is. Raf: Dat is de essentie. Wij spelen zo’n voorstelling 300 keer. Als er een definitie is van het metier van den artiest, dan is het volgens mij ‘kunnen herhalen’. Dat is wat je heel erg moet leren, zeker als er humor en ontroering in het spel zit.

Raf: Optreden is communicatie, is een gesprek met je publiek. Hoe je dat nu draait of keert. Dat maakt het uniek. En ja, live spelen is onvervangbaar. Dat heb ik nu in de ellende van het afgelopen jaar vaak gedacht. Iets creëren is afzien. Maar het moment dat voor jezelf de vonk overslaat, kan echt een kick geven. En om dan na de eerste euforie dat nummer verder af te werken, daar zit heel veel transpiratie in.

Een goed gemaakt en gezongen levenslied komt voor mij even hard binnen als ‘nen Brel’

Lucas: Ik wil toch nog even nuanceren. Het is niet dat theater spelen kommer en kwel is. Integendeel, als je in een goed geoliede theatervoorstelling zit met fijne collega’s en merkt dat het publiek mee is, dat is heerlijk! Het is zalig om te weten: straks ga ik dat zeggen en die zaal gaat reageren. Maar dan is het de kunst natuurlijk om ervoor te zorgen dat het blijft lukken en dat je dat niet te veel aanwakkert.

‘Lang leve de verwondering’, kan dat voor jullie een credo zijn?

Lucas: Neem nu het feit dat mensen elke keer opnieuw in een ritueel stappen als ze naar een voorstelling komen. Dat begint al van de avond voordien: is de babysit geregeld, we moeten vooraf toch nog iets eten… 20 euro voor een ticket betalen, jassen aandoen en dan in de auto stappen om naar je te komen kijken. Dat is fantastisch als je erover nadenkt en dat vergeet je soms. Raf: Ik geniet daar nu meer van dan in het begin. Ik was 25 en ik vond alles vanzelfsprekend. Dertig jaar later vind ik die verwondering waar jij het over hebt, Lucas, veel minder evident. Ik ga een beetje soft klinken, maar ik ben dankbaar dat ik mijn leven kan doorbrengen met maken en spelen en dat er mensen komen die allemaal luisteren en

25


Versus 26

curieus zijn naar wat ik ga zeggen. Mijn verwondering daarover is groter dan ooit. Dat voedt ook mijn zelfvertrouwen. Niet dat je denkt: ‘ja, wat ben ik goed’, maar dat je vaker denkt: ‘whatever, ook al ben ik niet goed, ik ben het, ik doe mijn ding’. Ik kan daar met muizenstapjes meer en meer van genieten, complexlozer zijn.

Als er een definitie is van het metier van den artiest, dan is het volgens mij ‘kunnen herhalen’. Lucas: En ik ga verder de melige toer op (lacht): die verwondering is iets dat zich niet alleen uit in wat ik doe. Noem het een soort naïviteit, maar ik kan oprecht verwonderd zijn over de kraan opendraaien en het water dat eruit stroomt. Daar kan ik echt bij stilstaan. Allez jong, ongelooflijk, ik draai de kraan hier open, ik zet koffie, ik neem ’s avonds een douche, dat is allemaal geregeld!

Onheil in Black Creek MT De Kolonie & Lucas Van den Eynde Een stomende muziektheaterwestern in een oervlaams cowboyverhaal van Hugo Matthyssen. Het valt Dirk, een prille zestiger, erg zwaar om zich aan te passen aan een wereld waarin granola, klimaatspeeltuintjes en het therapeutisch aaien van schapen vanzelfsprekend zijn. Do 04.11.21 om 20 uur Schouwburg muziektheater

Oogst Kommil Foo Dertig jaar onafgebroken maken en spelen. Hoog tijd om uit al dat moois een nieuwe voorstelling te destilleren. Zonder circus, intiem. Raf, Mich, hun mooiste liedjes en hun strafste verhalen. Vr 11.03.22 om 20 uur Schouwburg muziek / humor


Expo 27

Antoine Waterkeyn

Expo van 26.09 tot 07.11.21


Expo 28

Sylvie Janssens Dis/connects - Tree of Life

Lut Vandebos Vlieger, uit de reeks De Wondere Jaren


Expo

Openluchtexpo in Het Park van de Abdij van Bornem

met werk van Jesse Cremers, Lotte Van den Audenaeren, Milouda El kaddouri, Niko Van Stichel & Lut Vandebos, Roel Jacobs, Sylvie Janssens en Zeli Bauwens. Van 01.08 tot 26.09.21

Milouda El kaddouri Wildernis Mystiek, 2021

29


Ter Dilft introduceert

Collectief Elan(d)

Feestend interactief theater waar je toch anoniem kan blijven Loving is allowed. Kan je in deze coronatijden een toepasselijkere titel bedenken? Katrijn De Cooman, Chloé Geers & Jitse Huysmans vormen samen Collectief Elan(d), een vernieuwend vrouwelijk Gents performerscollectief waar wij als Ter Dilft 100% in geloven. Ze trappen in september het nieuwe seizoen af met een danstheaterfeest waarin het publiek de hoofdrol krijgt.  Beeld: Rudy Carlier

30


Ter Dilft introduceert

Collectief Elan(d)

Gents performerscollectief bestaande uit Chloé Geers, Jitse Huysmans en Katrijn De Cooman Allemaal °1991 Verenigen hun achtergronden van choreografie, regie en creatieve therapie in vernieuwend multidisciplinair werk Maken speelse performances waarin het publiek de hoofdrol speelt Maakten in 2015 The Girl With Too Many Bags. Dit project evolueerde tot In between spaces, een voorstelling die in première ging op TAZ#2017 Loving is Allowed ging eind 2019 in première, maar werd om een welbekende reden amper gespeeld Intussen maakten ze ook I think we need to talk, een project voor de publieke ruimte

Omdat ze een eland een grappig dier vinden, gaven ze hun collectief die aparte naam. Maar toch ook vooral door het woord elan dat erin verstopt zit: goesting, drift, passie, speelsheid… zaken die ze naar eigen zeggen met drie delen. Drie spraakwatervallen die met glinsterende ogen reikhalzend uitkijken naar… terug spelen. ‘En na onze voorstelling blijft bijna iedereen napraten omdat het zoveel teweeg brengt’, klinkt het. Je bent dus gewaarschuwd.

Dit is de tweede productie die jullie samen maakten. Intussen is er ook al een derde. Jullie zijn een straffe ploeg.       Dat kan je wel zeggen, wij hebben echt een  megamatch. Wij zitten compleet op dezelfde golflengte. We groeien samen, zijn elkaars spiegel, durven alles tegen elkaar zeggen en zetten samen grote stappen. We zijn een tandem met drie, een driewieler dus (hilariteit). We willen het publiek een heel persoonlijke ervaring geven, en dat kan pas als wij verbinden met elkaar.

Loving is allowed belooft een feest op het podium te worden. En dat mogen we letterlijk nemen. Een publiek proberen bereiken dat anders niet naar theater gaat, dat was ons uitgangspunt. Tijdens het maakproces ontstond zo een zee van mogelijkheden. ‘Als we nu eens de feestwereld en de theaterwereld mixen?’, dachten we. Iedereen feest toch graag?

Uiteindelijk kwamen we uit bij het concept van ons danstheaterfeest. We gebruiken daarvoor de hoofdtelefoons van Fonkel, die silent disco-feesten organiseren. De hoofdtelefoons hebben drie kanalen waarop je

31


Ter Dilft introduceert

Van links naar rechts: Katrijn De Cooman, Chloé Geers & Jitse Huysmans

32

telkens iets anders kan laten horen en waartussen ons publiek doorheen de hele voorstelling kan schakelen. We moesten daarom dus niet een maar drie voorstellingen maken. Het was een uitdaging om iets dramaturgisch in elkaar te steken dat de mensen overtuigt om erbij te blijven. Als toeschouwer kies je wat je wil beleven, maar tegelijkertijd word je ook beïnvloed door de anderen rondom jou. Op een bepaald moment kies je bijvoorbeeld om al dan niet bij een onbekende te gaan staan. Het is daardoor al gebeurd dat die twee mensen na de voorstelling samen nog iets gaan drinken.

We maken interactief theater, maar het is voor ons belangrijk dat het comfortabel blijft voor ons publiek. Dat is juist de lijn waar we naar op zoek gaan: waar ligt de frictie en de spanning, maar blijft het publiek zich toch op zijn gemak voelen.

Je kan je zo zichtbaar of onzichtbaar maken als je wil.

Vormt het geen obstakel voor sommigen als je vooraf weet dat je zelf actief moet meespelen?

Het stuk steekt zo in elkaar dat je steeds keuzevrijheid hebt. Als je niet wil meedoen of niet in de spotlight wil staan, kies je gewoon een ander kanaal. Je zit in een donkere ruimte, je bent anoniem. Het feit dat je beweegt en keuzes maakt, bezorgt je een heel veilige cocon. Je kan je zo zichtbaar of onzichtbaar maken als je wil.

Door dit concept blijft bijna iedereen na de voorstelling napraten omdat het zoveel teweeg brengt. Dat is misschien wel het mooiste wat we bereikt hebben: dat mensen blijven praten, dat we iets in beweging brengen.

Loving is allowed Collectief Elan(d) Een danstheaterfeest waarin je zelf een rol speelt die je zo (on)belangrijk maakt als je zelf wil. Za 25.09.21 om 16 en 20 uur Black Box theater


De keuze van

De keuze van RUBEN MACHTELINCKX Sinds het ontstaan van hun band Linus in 2013 drukt gitarist Ruben Machtelinckx samen met rietblazer Thomas Jillings een onbetwistbare stempel op het Belgische jazzlandschap. Hij tipt 5 werken die hem inspireerden. Wat niet in de Bornemse bib aanwezig is, kan op vraag besteld worden bij andere bibliotheken.

Live Bill Frisell / Kermit Driscoll / Joey Baron

Frisell benadert de gitaar op een unieke manier. Zijn klank, manier van improviseren en componeren waren een echte eyeopener voor mij toen ik startte aan het conservatorium. Het is moeilijk om één album uit zijn oeuvre uit te kiezen, maar dit was een van de eerste die me mateloos geboeid heeft.

A Year From Easter Christian Wallumrød Ensemble

Christian Wallumrøds composities blijven boeien. De atypische bezetting van deze groep (piano, trompet, viool en percussie) gaf me een bredere kijk op instrumentatie en orkestratie binnenin geïmproviseerde muziek. Elke muzikant van deze band is de moeite om te volgen.

In Praise Of Shadows (Lof der schaduw) Junichiro Tanizaki

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door de Japanse cultuur. Dit kleine essay uit 1933 is een prachtige ode aan en over de Japanse esthetiek. Ontdek de keuzes van Ruben op bornem.bibliotheek.be/ dekeuzevan

Linus + Økland / Van Heertum / Zach

Sval torv Streifenjunko

Ik ontdekte Streifenjunko enkele jaren geleden. Het is een heel uitgepuurd onderzoek naar de klankmogelijkheden van trompet en saxofoon. Ze creëren een unieke wereld door gebruik van extended techniques op hun instrument. Deze plaat is uitgekomen op SOFA, een klein Noors label dat gerund wordt door muzikanten.

The Great Ecstasy of Woodcarver Steiner Werner Herzog

Ik ben helemaal niet zo thuis in cinema als in muziek, maar ik ben wel een Werner Herzog-fan. Deze korte documentaire gaat over Walter Steiner, een gevierd schansspringer die ook fulltime als timmerman werkte.

Ongeacht welke musici Linus vervoegen: steeds prikkelen ze de verbeelding met muziek die enerzijds mysterieus en anderzijds heel bekend overkomt. Deze keer staan ze op ons podium met Niels van Heertum en de Noorse Nils Økland en Ingar Zach. Za 16.10.21 om 20 uur Op locatie jazz

33


Tribune

Verhalen verbinden Johan Terryn is auteur en radio- en televisiemaker. In Het Uur Blauw spreekt hij over het vertellen van verhalen als krachtig instrument in het maken van verbinding.

34

komen toefluisteren na de voorstelling is dat ze niet werden ondergedompeld in gezucht, maar integendeel werden overrompeld door opluchting. Dat is de kracht van het vertellen van verhalen. Dat is waar cultuur zijn onmiskenbare meerwaarde te bieden heeft.

Uit de diepste droefenis kan de grootste schoonheid geboren worden. Het is een Naast dit project heeft de dood van mijn kanjer van een cliché, maar ik heb dit het vader me nog iets moois gebracht. Nooit afgelopen jaar aan den lijve moeerder had ik het gevoel dat Ik heb als het gen ondervinden. Uit de dood mijn talent als verhalenverteller van mijn vader, de onmenselijk zo samen viel met de zinvolheid ware dankzij afstandelijke context waarin dat ervan. Ik heb als het ware dankzij mijn vader, in moest gebeuren en de uitweg mijn vader, in mijn ogen de mijn ogen de die ik zocht om alsnog mijn meest zwijgzame man van het verdriet te delen, werd met Het meest zwijgzame universum, mijn stem gevonden. uur blauw een prachtig project Jarenlang heeft hij mijn stijloefeman van het geboren. Een zoektocht samen ningetjes, mijn niemendalletjes, universum, mijn mijn gekscherinkjes stilzwijgend met lotgenoten naar wat rouwen precies is en hoe levensbelangstem gevonden. aanschouwd. Dat wat enkel rijk de nabijheid daarbij is die ons diende om mij klaar te stomen toen in die eerste lockdown werd ontnomen. voor het echte werk. Geen compliment of De podcast, het boek, de theatervoorstelling, aanmoediging, enkel een glimlach en een elk zoekt binnen zijn eigen vertellende genre knik. naar de schoonst mogelijke manier om ons met elkaar te verbinden wanneer we iemand Dat wat een vader hoort te doen, zijn kindeverloren zijn. Rouwen als meest individuele en ren tot wasdom te brengen, heeft hij nu met tegelijk meest universele gebeuren.  zijn vertrek volbracht. Dank u vader. Ik speel nog een seizoen lang mijn verhaal over u en Ik heb mij er een jaar lang intens aan overgeover al die andere gemiste koffietafels en leverd en ontdekte dat rouwen helemaal niet berg het dan op in de schoonste doos vol gaat over het ‘verwerken’ of het ‘een plaats herinneringen. geven’ van verdriet maar om het ‘delen’ ervan. Het verbinden in verdriet. Het levend Het boek Het Uur Blauw met tekeningen houden van herinneringen en het verdragen van Randall Casaer kan je uitlenen in de dat ook die slijten en verdwijnen. Het sleutebibliotheek. Op vrijdag 1 oktober staat len aan het verhaal dat je uiteindelijk wil ontJohan met de gelijknamige voorstelling houden. Het mooiste compliment dat menop het podium van Ter Dilft. sen me schrijven na het lezen van het boek of


Terugblik 35

Kids With Buns won De Nieuwe Lichting van Studio Brussel 2021. In mei gaven zij de aftrap van onze Shelter Sessies, in de binnentuin van Ter Dilft. Dat maakte van hen onze eerste live act in 6 maanden, in openlucht en 100% veilig. Volg cc_terdilft op Facebook en Instagram voor meer beelden achter de schermen.

Beeld: Willem Rosiers

Shelter Sessies


Eigen Kweek

‘Mag ik je oren even lenen?’ Jong podcast-talent tweemanscollectief VETO

Anna Dupon en Xandry van den Besselaar werden als tweemanscollectief VETO de eerste winnaars van Eigen Kweek in de provincie Antwerpen. Ze staan met project Donald begin november op het podium van Ter Dilft. Beeld: Willem Rosiers (links: Xandry van den Besselaar, rechts: Anna Dupon)

36


Eigen Kweek

Hoe kwam jullie samenwerking tot stand?

Anna: We zijn beiden in 2018 afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen aan de afdeling Woordkunst. Tijdens onze opleiding bleek al snel dat we een aantal gemeenschappelijke interesses en gedeelde fascinaties hadden. Daardoor werkten we eerder al samen. Naar aanleiding van Eigen Kweek willen we nu met project Donald een volwaardige live voorstelling maken.

Waarover gaat project Donald?

Xandry: Anna vertelde tijdens de lockdown op een koude avond in de tuin over de documentaire Deep Water, over zeiler Donald Crowhurst. Ik was meteen enthousiast en we besloten er ons concept voor Eigen Kweek van te maken.

Anna Dupon °1995, Dordrecht Woont in Antwerpen Richtte mee literair collectief ZINK op Studeerde af met Wankelmoed, een voorstelling over depressie

Xandry van den Besselaar °1989, Tilburg Woont in Antwerpen Won in 2016 de NTR Radioprijs met de radiodocumentaire De regen die naar boven valt, over haar huisgenoot Willem die in een psychose belandde

Anna: Donald Crowhurst deed in 1968 mee aan de eerste solo zeilwedstrijd rond de wereld. Alleen zeilde hij helemaal niet rond de wereld. Hij vervalste de wedstrijd en raakte daardoor verdwaald in zijn eigen leugens en groeiende verwarring. Zijn schip werd onbemand teruggevonden. In zijn logboeken staat het verhaal van iemand die 243 dagen alleen op zee doorbracht. Dit verhaal brengen wij in de voorstelling samen met verhalen van mensen die tijdens de lockdown geïsoleerd raakten. Xandry: Thema’s als eenzaamheid en psychische kwetsbaarheid spelen een belangrijke rol in ons werk. We zijn gefascineerd door het verschuiven van het perspectief op de werkelijkheid.

Wat mag het publiek verwachten?

Audio laat meer ruimte voor verbeelding en interpretatie

Xandry: Project Donald wordt een multimediale voorstelling, waarin we live podcast op de scène brengen. Anna: Podcasting of audio in het algemeen is een heel mooi medium om de gedachtewereld van mensen te verklanken. Een stem wordt een verteller in je hoofd en zet je verbeelding aan het werk. Onze huidige beeldcultuur is vaak nogal dicterend, terwijl audio net meer ruimte laat voor verbeelding en interpretatie. Op die manier wordt een verhaal of de stem die je hoort vaak veel persoonlijker. De een ziet bij de stem die hij hoort zijn buurman voor zich, de ander ziet haar oom of grootvader.

37


Eigen Kweek

Wat betekent Eigen Kweek voor jullie?

Xandry: Deze ondersteuning is voor ons superbelangrijk. Als je afstudeert aan het conservatorium is het vaak jaren een evenwichtsoefening om artistiek werk te kunnen doen. Om financieel rond te komen, moet je bijbaantjes combineren. Dat vergt veel energie, waardoor het moeilijk wordt om jezelf artistiek te blijven uitdagen. Door Eigen Kweek hebben we nu financieel meer ruimte en vooral meer tijd om project Donald te realiseren. Anna: De samenwerking met zakelijk leider Vera Otte is voor ons een grote steun. We zijn niet alleen organisatorisch goed omkaderd, ook inhoudelijk kunnen we ons beter laten coachen. Bovendien is er de zekerheid van 15 geplande voorstellingen. Eigen Kweek maakt het voor ons als kunstenaars mogelijk om te groeien en te evolueren.

38

Een stem wordt een verteller in je hoofd en zet je verbeelding aan het werk. Xandry: Zeker in audio speelt het hebben van tijd een belangrijke rol. Je bent altijd realtime aan het werk, je kan niet doorspoelen. Daarnaast moet je regelmatig wat afstand nemen, om daarna weer met ‘frisse oren’ te kunnen luisteren. Vaak zeggen we tegen elkaar ‘mag ik je oren even lenen?’ als we willen dat de ander een fragment beluistert. Nu zal daar meer ruimte voor zijn… en dat zal de voorstelling alleen maar ten goede komen! (lacht)

Tweemanscollectief VETO project Donald Vr 05.11.21 om 20 uur Schouwburg theater

Eigen Kweek?!

www.eigen-kweek.be

Ter Dilft zet mee zijn schouders onder het project Eigen Kweek, een traject voor jonge podiumkunstenaars en aspirant zakelijk leiders in Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen. In elke provincie wordt er een gezelschap gekoppeld aan een aspirant zakelijk leider. Samen krijgen ze de unieke kans om een eerste eigen productie te realiseren met voldoende tijd, ruimte, ondersteuning en budget.


Pool

Bedrijven met een voor cultuur In 1990 zag vzw Bijzondere Culturele Activiteiten Ter Dilft, ook wel kortweg ‘de pool’, het levenslicht. Meer dan 30 jaar later zitten we met voorzitter Ignace Pollentier (zaakvoerder Studio Klein Brabant) aan tafel.

Hoe sterker het aanbod van Ter Dilft is, hoe makkelijker het wordt om mensen te overtuigen. Dus jullie hebben voor een groot deel de sleutel in handen. Dat Ter Dilft doorheen de jaren een sterke reputatie heeft uitgebouwd, helpt natuurlijk. Elk bedrijf met een beetje interesse in cultuur ziet dat. Ik denk dat de combinatie van kunst, klanten uitnodigen en op een originele manier kunnen netwerken doorslaggevend is.

Beantwoorden bedrijven die lid zijn van de pool op de ene of andere manier aan een bepaald profiel?

Lokale verankering is uiteraard een pluspunt maar geen must. Interesse in cultuur lijkt me dat wel. Er moet vooral een gezonde goesting zijn om je te laten onderdompelen in een gevarieerd aanbod.

Heb je plannen of dromen voor het toekomstige reilen en zeilen van de pool?

Net voor de corona-storm hadden we grootse plannen om een opmerkelijke campagne uit te rollen en nieuwe leden aan te trekken. Ik hoop dat we dit in de loop van volgend seizoen terug uit de ijskast kunnen halen. Inhoudelijk wil ik graag naast de podiumkunsten

Beeld: Thomas Vanhaute

Voor de coronacrisis uitbrak, vertelde je dat je de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het artistieke veld meer dan ooit belangrijk vindt. Je alludeerde op de toenemende druk op de culturele sector vanwege besparingen op alle niveaus. Hoe wil je bedrijven aanmoedigen om aan boord van de bedrijvenpool te komen? ook het register van de beeldende kunst open trekken. Nog eens een grote expo zoals destijds De Nieuwe Gouden Eeuw in de abdij is een persoonlijke droom die veel perspectieven biedt voor bedrijven met een hart voor cultuur.

Jaarlijks selecteert de pool een vijftal bijzondere culturele manifestaties. Dit zijn voorstellingen die wat extra financiële ruggensteun kunnen gebruiken. Door de inbreng van de bedrijvenpool kan Ter Dilft ze betaalbaar aanbieden aan het publiek. Poolleden Advocatenkantoor Bart Schuermans, Bouwbedrijf Weckx-Van Pellicom, Brijs nv, Deze Week / De Zondag / Steps / Digilocal, Erik Schilders bvba, Interieurglas, Lambrechts nv, Muyshondt Electro Service, Studio Klein Brabant, Think Global bvba, Topfloor, Waumans André

terdilft.be/bedrijvenpool

39


Uitgelicht 40

Klaar Hammenecker Wat elk kind nodig heeft

Het gelijknamige boek van kinderpsychologe Klaar Hammenecker is sinds september 2020 aanwezig in de collectie van de bib. Maar om het uit te lenen moest je snel zijn: in totaal was het nog maar 9 dagen aanwezig, de rest van de tijd lag het bij leden thuis. Vanwaar dat succes? Hammenecker gaat terug naar de essentie van opvoeden: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Dankzij jarenlange ervaring reikt ze 5 opvoedingsbasics aan die in elke levensfase van je kind een welkome basis zijn om op terug te vallen. Ma 20.09.21 om 20 uur Studio Bib Het boek vind je in de bib bij Opgroeien-opvoeden. in dialoog

Bart Cannaerts We moeten nog eens afspreken

Na een break van vijf jaar is Bart Cannaerts eindelijk terug waar hij het liefste is: op een podium. Met zijn ondertussen al vierde avondvullende voorstelling. En daarin gaat hij doen wat hij het beste kan: verhalen vertellen over alles en liedjes zingen over niks. Geloof ons: daar wil je bij zijn! Wo 06.10.21 om 20 uur Schouwburg humor

Beeld: Paulien Verlackt

Beeld: Johannes Vande Voorde

Uitgelich Esmé Bos & Bart Voet Ella

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet vormen ook naast het podium een duo. Ze zijn beiden zó gek van Ella Fitzgerald dat ze hun dochtertje naar haar vernoemden. Ze graaien gretig in het rijke repertoire van The First Lady of Song, maar beperken zich niet tot een gewone tribute. Een aantal liedjes vertalen ze naar het Nederlands, ze geven er een eigen vertolking en geluid aan en combineren ze met hun eigen songs. Het tweetal ontroerde ons in het verleden al in onze schouwburg. Dit in combinatie met Fitzgerald kan alleen maar vuurwerk opleveren. Dochter Ella blijft voorlopig nog thuis. Vr 12.11.21 om 20 uur  Schouwburg muziek


Uitgelicht

Niet te missen. Nog een greep uit het aanbod van voorstellingen, lezingen, concerten en interessante werken uit de bibcollectie die we graag extra in de schijnwerpers zetten. Voor jullie geselecteerd door team Ter Dilft.

K.A.K. Snøw

Snøw is een kløtervoorstelling van K.A.K. (Koekelbergse Alliantie van Knutselaars) over de klimaatcrisis. Samen met een pinguïn, een frigo en een rochelende vuilniszak komt K.A.K. in opstand tegen alle Grote Mensen die niet willen luisteren. Stof tot nadenken, maar vooral ongelooflijk grappig en amusant voor jong en oud. Za 13.11.21 om 14.30 uur Schouwburg Voor iedereen vanaf 3 jaar familie / theater

Gravity & Other Myths  Out of chaos

De mond van iedereen die vorig jaar kwam kijken naar de show valt nu nog steeds open als hij eraan terugdenkt. Dit Australische gezelschap blies iedereen van zijn sokken met zijn eigenwijze vorm van circustheater. In deze nieuwste voorstelling laten de drie vrouwelijke en vijf mannelijke acrobaten zich van hun stoere én kwetsbare kant zien. Doorspekt met humor tonen ze hun virtuoze techniek, maar ook de keerzijde: het bloed, zweet en tranen dat het hen kost. Geen twijfel mogelijk: dit wordt een verbluffende show met veel vaart en lef. Do 18.11.21 om 20 uur  Schouwburg circus

Beeld: ADFB/RVV

Beeld: John Fisher

Beeld: Seppe De Roo

ht

Admiral Freebee Solo

Admiral Freebee is terug, but not as we know him. De charismatische bard werd door een vervelende armblessure verplicht om zijn gitaar tijdelijk aan de wilgen te hangen. Aldus stortte de Admiraal zich op ergonomisch verantwoorde keyboards en allerhande elektronica. Freebee houdt het sober. Samen met Senne Guns op toetsen/elektronica brengt hij de nieuwe nummers zoals ze ontstaan zijn. En uiteraard zullen de oudere hits niet ontbreken. No ordinary Moments dus. Vr 26.11.21 om 20 uur Schouwburg muziek

41


Vooruitblik 42

(On)geluk met Studio ORKA De eerste lockdown in maart 2020 zorgde ervoor dat we alle uitverkochte voorstellingen van Pied de Poule in allerijl moesten annuleren. Ook het decor – waar maar liefst 2 dagen aan gebouwd werd – moest opnieuw gedemonteerd worden. Toch starten we graag nog eens aan de werken zodat we jullie eind oktober eindelijk van deze prachtige voorstelling kunnen laten genieten. Studio ORKA vertelt dan het aandoenlijke verhaal over hoe een schijnbaar perfecte buitenkant kan schuren met een ongelukkige binnenkant.


Vooruitblik

Pied de Poule Studio ORKA Vr 22.10 & za 23.10.21 om 20 uur Zo 24.10.21 om 14 uur Kardinaal Cardijnplein Bornem Voor iedereen vanaf 13 jaar familie

Beeld: Phile Deprez

43


Terugblik 44

Luisterspel ontroerde jong en oud In maart bracht Ter Dilft Radi’O Zoutloos van Studio ORKA naar de regio. Zes afleveringen lang volgde een publiek van 6 tot 106 jaar oud via de radio of online het wel en wee van een nest prettig gestoorde mensen in een rusthuis. Ook de bewoners van WZC Gravenkasteel in Lippelo waren trouwe fans!


Beeld: Kris Marinus

Terugblik 45


Agenda

Agenda JULI Za 03.07 tot 25.08

PARKBIB OP DOMEIN D’URSEL BIB BORNEM

Za 07.08 20 uur

ZOMERS, LICHT EN LIVE: MOZART MEETS PIAZZOLLA WALTER BOEYKENS ENSEMBLE klassiek

project

Za 03.07 15 uur

DE H VAN HUMBOLDT BARBARA ROTTIERS, BENJAMIN BOUTREUR & LOT VANDEKEYBUS

Za 14.08 21 uur

THE PEANUT BUTTER FALCON TYLER NILSON & MICHAEL SCHWARTZ openluchtfilm

Zie p. 12 familie

Wo 07.07 14 uur

OPENLUCHT VOORLEESNAMIDDAG: ‘BESTEMMING: BIB’ LIVE (5+) familie

46

Za 17.07 13 uur

ALLES LOOPT OP ROLLETJES MET O.A. JAN DE SMET & TATTOO ON WHEELS familie

Ma 19.07 tot 30.09

ILSE PENNE

Vr 30.07 22 uur

DRIVE-IN MOVIE PUURS-SINT-AMANDS

kunst in de bib

openluchtfilm

AUGUSTUS Zo 01.08 tot 26.09

WONDER WOMAN 1984 PATTY JENKINS openluchtfilm

Zo 22.08 15 uur

MIDAS THOMAS DELRUE & WOUT VANDENEEDE poëzie

Do 26.08 19.30 uur

SILENCE AND NOISE HANS BECKERS vorming

Za 28.08 21 uur

OPENLUCHTEXPO IN HET PARK VAN DE ABDIJ VAN BORNEM

expo

LA VÉRITÉ HIROKAZU KORE-EDA openluchtfilm

Zo 29.08 11 uur

MINDFULNESS MEDITATIE SYLVIE JANSSENS vorming

expo

SEPTEMBER Zo 12.09 13 uur

BLOKBUSTERS

expo

VAN RAAM TOT RAAM MAX LAST

Ma 20.09 20 uur

WAT ELK KIND NODIG HEEFT KLAAR HAMMENECKER

Zie p. 28

Zo 01.08 17 uur

Vr 20.08 21 uur

theater

project

Zie p. 40 in dialoog

Vr 06.08 20 uur

M.K. CIURLIONIS, EEN LITOUWS GENIE CASCO PHIL & KURT VAN EEGHEM klassiek

24-25-26.09

OPENINGSWEEKEND TER DILFT


Agenda

Za 25.09 20 uur

LOVING IS ALLOWED COLLECTIEF ELAN(D)

Za 16.10 20 uur

Zie p. 30

IN CONCERT LINUS + ØKLAND/ VAN HEERTUM/ZACH

theater

Zie p. 33 jazz

Zo 26.09 tot 07.11

Zo 26.09 11 uur

ANTOINE WATERKEYN

Ma 18.10 tot 21.11

JURGEN MINNEBO

expo

BLUMENSTRAUSS DUO MORTELMANS-BALTUSSEN

Do 21.10 20 uur

WIM DECRAENE TRIBUTE MET O.A. ROEL VANDERSTUKKEN

Zie p. 10 & 27

klassiek

Wo 29.09 14 uur

VOORLEESNAMIDDAG VOOR KLEUTERS BIB BORNEM familie

OKTOBER Vr 01.10 20 uur

HET UUR BLAUW JOHAN TERRYN Zie p. 34

muziek

Vr 22.10 20 uur Za 23.10 20 uur Zo 24.10 14 uur

PIED DE POULE (13+) STUDIO ORKA

Ma 25.10 20 uur

VASTE GROND AN VANDER ELST

theater

Za 02.10 10.30 uur 14.30 uur

IMPULZ (1+) THEATER DE SPIEGEL

kunst in de bib

Zie p. 42 familie

in dialoog

Wo 27.10 14 uur

familie

47

VOORLEESNAMIDDAG VOOR KLEUTERS BIB BORNEM familie

Wo 06.10 20 uur

Vr 08.10 20 uur

WE MOETEN NOG EENS AFSPREKEN BART CANNAERTS Zie p. 40

DUET FOR TWO STRINGTRIOS CLAIRE CROIZÉE/ECCE & GOEYVAERTS STRIJKTRIO

humor

klassiek

ZONDERLINGEN JOHANNES WIRIX-SPEETJENS

Wo 27.10 20 uur

Za 30.10 15 uur

dans

30 JAAR ‘VEEL TE MOOI’ ERIK & SANNE muziek

Zie p. 8 theater

Zo 10.10 20 uur

THE EDGE OF TANGO SONICO klassiek

Vr 15.10 20 uur

NOVEMBER Do 04.11 20 uur

Zie p. 22

HOTELZEEPKE CIE TARTAREN familie

ONHEIL IN BLACK CREEK MT DE KOLONIE & LUCAS VANDENEYNDE muziektheater

Vr 05.11 20 uur

PROJECT DONALD TWEEMANSCOLLECTIEF VETO Zie p. 36 theater


Agenda

NOVEMBER Wo 10.11 om 20 uur

JOODS-SEFARDISCHE WERELDKLASSE ME LA AMARGATES TÚ klassiek

Do 11.11 20 uur

VAN DE SCHOONHEID EN DE TROOST DIRK DE WACHTER, BRAM NOLF & DAAN VANDEWALLE in dialoog

muziek

Vr 26.11 20 uur

NO ORDINARY MOMENTS ADMIRAL FREEBEE Zie p. 41 muziek

Za 27.11 10 uur

SINTERKLAASSHOW DE PEATLES familie

Ma 29.11 tot 30.12

GROEPSTENTOONSTELLING LANDSCHAPSKUNSTENAARS kunst in de bib

Vr 12.11 om 20 uur

ELLA ESMÉ BOS & BART VOET Zie p. 40 muziek

Za 13.11 14.30 uur

familie

13.11 tot 05.12

PIETENZOEKTOCHT ROND DE BOEKEN VAN KATHLEEN AMANT BIB BORNEM familie

Wo 17.11 20 uur

FULL CONTACT STEVEN MAHIEU humor

Do 18.11 20 uur

Vr 03.12 20 uur

NOMAD EASTMAN/SIDI LARBI CHERKAOUI Zie p. 18

SNØW (3+) K.A.K. Zie p. 41

48

DECEMBER

dans

Wo 08.12 20 uur

ALLE DAGEN FEEST, IN DE KRONKELS VAN MIJN GEEST GUIDO BELCANTO muziek

Wo 15.12 20 uur

TIRADE STIJN MEURIS muziek

Do 16.12 20 uur

OUT OF CHAOS GRAVITY & OTHER MYTHS

OUDER KIND BRUNO VANDEN BROECKE & RAVEN RUËLL Zie p. 8 theater

Zie p. 41 circus

20.11 tot 28.11

VOORLEESWEEK BIB BORNEM project

Ma 22.11 20 uur

KUNST VOOR DAS REICH GEERT SELS in dialoog

Wo 24.11 14 uur

VOORLEESNAMIDDAG VOOR KLEUTERS BIB BORNEM familie

Vr 17.12 20 uur

MYSTERIUM JEF NEVE jazz

Za 18.12 20 uur

LA MONTAGNA INVISIBILE RATAS DEL VIEJO MUNDO klassiek

Wo 22.12 14 uur

VOORLEESNAMIDDAG VOOR KLEUTERS BIB BORNEM familie


Start ticketverkoop seizoen 2021-2022 Do 01.07 om 13 uur: het programma voor seizoen 2021-2022 is online te bekijken op terdilft.be Di 17.07 om 13 uur: - Start verkoop Vriendenpassen voor het nieuwe seizoen - Start verkoop cursussen en workshops Di 24.08 om 13 uur: Houders Vriendenpas kunnen tickets kopen Wo 01.09 om 13 uur: Start verkoop losse tickets Noteer vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26.09 ook al in je agenda. Dan starten we officieel ons nieuwe seizoen met een openingsweekend boordevol cultuur in en rond Ter Dilft. We onthullen dan ook voor het eerst onze volledig gerenoveerde schouwburg!

8.12

Beeld: Joeri Thiry Beeld: Dries Segers

13.11

27.10

Zeker niets missen? Ter Dilft tovert vanaf oktober weer elke dinsdagavond de schouwburg om tot filmzaal.Het uitgebreide aanbod van cursussen en workshops vind je volledig online terug. En ook de bib plant geregeld nieuwe expo’s en activiteiten. Hou dus steeds onze websites terdilft.be en bornem.bibliotheek.be in de gaten voor al onze nieuwtjes. Volg ons op fb.com/ccterdilft en fb.com/bibbornem instagram.com/cc_terdilft

17.12

Beeld: Rob Walbers

Beeld: Koen Broos

Beeld: Norbert Maes

Agenda

11.11

49


Kortverhaal HOOP

Opa Het begon met een kuchje. Heel erg zachtjes, bijna ongemerkt. ‘Gaat het, opa?’ vroeg de jongen geschrokken. ‘Natuurlijk gaat het, kijk maar.’ En de oude man ging. Met heel kleine stapjes, maar vooral achteruit. ‘Ga nu maar, jongen, ga maar’, lachte hij zachtjes. ‘Smaakt het, opa?’ vroeg de jongen bezorgd. ‘Het smaakt nog steeds’, pufte de oude man. Maar hij at slechts een beetje, met heel kleine beetjes. ‘Ga nu maar, jongen’, glimlachte hij stil, ‘ga maar’. Maar het bleef niet bij kuchen. Algauw zag de jongen op tafel handenvol pillen, in alle vormen en kleuren. En een opa met armen vol naalden en vreemde buisjes. Dag na dag na dag. Tot de nacht kwam En het voor opa altijd nacht bleef. ‘Ga nu maar, opa’, fluisterde de jongen verdrietig. En hij dacht aan de grote glimlach van opa. ‘Ga maar.’ En alles wat overbleef, was hoop. Een kamerbrede glimlach vol hoop.

Een voorsmaakje uit Zes kleine verhalen over HOOP Joost Van den Branden van het jonge, bruisende gezelschap Theater Tieret (regelmatig te gast bij cc Ter Dilft) schreef 6 korte verhalen over hoop. Illustrator Sarah Van Osselaer maakte de nodige tekeningen. In ruil voor 45 punten op je UiTPAS haal je dit prachtige boekje in huis. Het is een wonderlijk mooi prentenboek over het mooiste geschenk om te krijgen én te geven... hoop, een hele hoop. Vanaf september verkrijgbaar aan de balies van cc Ter Dilft en de bibliotheek. Ook ideaal als geschenkje of om uit voor te lezen tijdens de Voorleesweek (20-28 november 2021).

Tekst: Joost Van den Branden - Illustratie: Sarah Van Osselaer

50


Praktisch

Volgende editie januari - juni 2022

Praktisch

Beeld: Goran Despierre

Meer info? Onthaal Ter Dilft Sint-Amandsesteenweg 41-43 2880 Bornem 03 890 69 30 info@terdilft.be www.terdilft.be Openingsuren Ma: gesloten Di-vr: 13-20 uur (in juni, juli en augustus tot 17 uur) Za: 9-12 uur (in juni, juli en augustus gesloten) Zon- en feestdagen: gesloten Avondkassa: 45’ voor de voorstelling

Beeld: collectie De Sagazan

Maaike Cafmeyer & Peter De Graef - Hullep - Wo 12.01.22

Bib Bornem Sint-Amandsesteenweg 41-43 2880 Bornem bibliotheek@bornem.be bornem.bibliotheek.be

Stan van Samang Anders dan anders - Za 05.02.22

OOK NOG... WIM OPBROUCK STEPHAN MICUS ABSYNTHE MINDED HIND FRAIHI

Ter Dilft Magazine is een uitgave van Autonoom Gemeentebedrijf Bornem. Contactgegevens 03 890 69 30 redactie@terdilft.be

Volg ons op fb.com/ccterdilft instagram.com/cc_terdilft

Olivier de Sagazan Transfiguration Do 10.03.22

Redactie Griet Ivens Inne Schilders Heleen Van Aken Ina Van den Broeck Bart Wauters Vormgeving Margot Claessens

Openingsuren Ma-di-do-vr: 14-20 uur Wo: 13-20 uur Za: 9-12 uur (In juli en augustus elke werkdag van 14 tot 19 uur en zaterdag van 9-12 uur) Zon- en feestdagen: gesloten Volg ons op fb.com/bibbornem

Drukwerk www.antilopedebie.be Oplage 2.500 exemplaren Dit magazine werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op vegetale basis.

51


52

cultuurcentrum & bibliotheek


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.