Page 1

Nummer 21 – september 2017

GAC MAGAZINE


Jaargang 82 Nummer 839/21 • Sept. 2017 Aan dit nummer werkten mee Saskia Bons, Joost Huijsing, Elmer van Krimpen, Edward Swier, Siebe Turksma en Jolanda van Voorst Eindredactie Carla van Lingen Grafische vormgeving Ron Meijer & Jannie de Groot Huisstijl KentieDesign BNO` www.kentiedesign.eu Fotografie (tenzij anders vermeld) Wim Kluvers Drukwerk Drukkerij Badoux, Houten Inleverdatum van kopij voor het magazine December 1 november 2017 Kopij communicatie@gach.nl Ledenadministratie Chris van de Kamp Chrysantenstraat 13 1214 BK Hilversum (035) 621 55 16 ledenadministratie@gach.nl

Het familieportret

Vertrouwenspersoon vertrouwenspersoon@gach.nl

De familie De Koning

Aanmelden www.gach.nl/kennismaken/lidworden/inschrijven Of met formulieren in het clubhuis Lidmaatschapsduur Minimaal 1 jaar Opzeggen Ieder kwartaal, mits 1 maand tevoren schriftelijk of via e-mail bij ledenadministratie gemeld

Wie iets langer meeloopt bij GAC kent Fieke en Jan de Koning. Fieke werd 60 jaar geleden lid van GAC. Jan doet er met 6 jaar extra nog een schepje bovenop.

Clubhuis GAC Arenapark 1, Arena 103 1213 NZ Hilversum GAC Homepage www.gach.nl GAC e-mail info@gach.nl

Dit magazine wordt gedrukt op 135 grams maxisatin

Verder in dit nummer

11

Swiss trail Zondag 23 juli was het dan eindelijk de dag van mijn grootste Trail-uitdaging tot heden: 35 kilometer in Zwitserland!

6 - 9 Geschiedenis van 7 mannen in 42 jaar 12-13 Jeugd 14-15 De plek van ... Chris Kok 16 De bergjes van Frits Knegt 17 Column Joost 18 De kantinecommissie 25 Atletiek rondom de geboorte van de Gooische Atletiek Club 27 Nieuwe voorzitter StaH 28-29 Gooise atletiek in vogelvlucht


Beste vrienden, Deze maand bestaat GAC 90 jaar. Ik ben persoonlijk heel blij en tevreden om te zien dat het zo goed gaat met GAC. Van een afstandje gezien lijkt dat misschien vanzelfsprekend, maar ik weet als geen ander dat dat niet zo is. Daar wordt door heel veel vrijwilligers dagelijks hard aan gewerkt. En dat is niet altijd even zichtbaar. Ik sta zelf als voorzitter natuurlijk vaak in de spotlights en krijg vaak bewonderende opmerkingen over alle tijd die ik in de club stop.

4 GAC 90 jaar oud Houd het weekend van 6 tot 8 oktober 2017 vrij in ie agenda. Want we zijn een aantal supergezellige evenementen voor je aan het organiseren in het kader van ons 90-jarig jubileum.

Ook het werk van de vele fantastische trainers en kantinemedewerkers die we hebben is goed zichtbaar. Maar wist je bijvoorbeeld dat iedere maandagochtend een heel team vrijwilligers bezig is met allerlei reparatie-, opknap- en onderhoudswerkzaamheden? Dat zien we niet, maar dit is ontzettend belangrijk voor GAC. Er zijn nog heel veel van dit soort voorbeelden, van de ledenadministratie, communicatie, materiaalbeheer, baanreserveringen, sportmedische commissie, juridische expertise, sponsorwerving tot het atletiekteam en de loopsportcommissie. En dan natuurlijk nog de evenementencommissies. Bij deze wil ik alle vrijwilligers die in die 90 jaar voor ons klaarstonden ontzettend bedanken!

20

Het 90-jarig bestaan is een moment dat we moeten en natuurlijk ook willen vieren. Daartoe heb ik zelf een half jaar geleden het initiatief genomen, en inmiddels zit er een mooi team op dit onderwerp. In het weekend van de clubkampioenschappen gaat het allemaal gebeuren. Ik had het niet voorzien, maar zelf zal ik er helaas niet bij zijn. Mijn vrouw Jennifer en ik maken dan – samen met 4 andere GAC-leden – een fantastische trekkingtocht rond de 4000 meter hoogte in de Mustang-regio in de Himalaya in Nepal, vlakbij Tibet. Het was de kans van ons leven om zoiets te doen die voorbij kwam, en het was nu of (voorlopig) nooit. Maar de overige feestcommissieleden Ben, Esther, Sandra, Jos en Dick gaan er met hulp van vele anderen een prachtige feest van maken. Warme groet, Paul Maas Voorzitter GAC

3


GAC

4


Vrijdag 6 oktober 16.00 uur Arenapark Obstacle Run, voor alle GAC-leden en medewerkers Arenapark. Ga de uitdaging aan! Een parcours van vijf kilometer, uitgezet langs alle kantoorgebouwen op het Arenapark, met maar liefst 22 hindernissen!

Vrijdag 6 oktober

90 jaar oud

16.00 uur Clinics voor kantoormedewerkers Tijdens de Obstacle Run bieden we als GAC ook een clinic Sportief Wandelen en een clinic Nordic Walking aan.

HOUD HET WEEKEND VAN 6 TOT 8 OKTOBER 2017 VRIJ IN JE AGENDA WANT WE ZIJN EEN AANTAL SUPERGEZELLIGE EVENEMENTEN VOOR JE AAN HET ORGANISEREN IN HET KADER VAN ONS 90-JARIG JUBILEUM

Zaterdag 7 oktober De pupillen worden getrakteerd Voor de pupillen staat ná hun clubkampioenschappen op 7 oktober een heuse frietkraam klaar! Een feestelijk beloning na al hun inspanningen.

Zondag 8 oktober 17.00 uur Feest voor alle GAC-leden Clubkampioenschappen van 11.00 – 16.00 uur. Nadat de prijzen rond 17.00 uur zijn uitgereikt, begint het feest. De feestelijke opening sluiten we af met een toost met álle GAC-leden op het 90-jarig bestaan van onze mooie vereniging. 5


Geschiedenis

van 7 mannen in 42 jaar Zestien voorzitters hebben onze club geleid vanaf 1927, allemaal mannen. Gemiddeld waren ze zo’n vijfenhalf jaar aan het bewind. Bijzonder is dat de laatste zeven voorzitters nog steeds lid zijn van de club (hun elf voorgangers leven niet meer…). Daarom in dit jubileummagazine zeven miniportretjes die een blik werpen op de tweede helft van het leven van GAC. Van Henk Kolman in 1975 tot Paul Maas vandaag de dag.

Ik ben nu 91 - tot drie jaar geleden was ik nog bij GAC in de Carolusgroep. Lopen bij de club gaat nu niet meer. Ouder worden is niet erg hoor, maar je Henk Kolman, geheugen laat je vaak in voorzitter van de steek. Daarom kan 1975 tot 1977 ik me van die voorzit(erelid sinds 1992) terstijd weinig meer herinneren. Wel nog dat die spreuk van mij op het sportpark werd geplaatst. Letter voor letter werd aangebracht totdat er uiteindelijk stond: “Atletiek niet voor even maar voor het leven”. Dat die woorden echt waar zijn weet ik nu zeker! Mijn vrouw en ik wandelen als het even kan nog dagelijks een half uur. En juist dat sporten heeft me gezond gehouden: vroeger voetbal bij Het Gooi, daarna meer dan vijftig jaar bij GAC. Niet alleen zo’n 15 kilometer per week hardlopen onder leiding van die AVRO-man Jan van Herpen, maar ook veel fietsen. Ik herinner me zelfs een tocht helemaal naar Friesland. We volgen de atletiek nog wel hoor. Vorige maand op tv de kampioenschappen met Dafne Schippers en de val van Bolt. Die sport is een belangrijk deel van je leven, want na mijn voorzitterschap heb ik nog jaren meegewerkt in de onderhoudsploeg op maandag. Omdat ik steeds minder mensen ken bij GAC kan ik niet zeggen wie de eerste vrouwelijke voorzitter moet worden. Hoewel… ik herinner me een hele kordate vrouw die het zou kunnen, Fieke de Koning. Die heeft nog training gegeven aan onze dochter Anneke toen die acht jaar was. Maar je hebt gelijk: het is niet goed dat de voorzitters van de club altijd maar mannen zijn.

6

Het meest trots ben ik op de realisatie van de nieuwe baan op het Sportpark in 1987. Onder de leiding van voorzitter Dick van Rijn (1971-1975, bekend sportverslaggever in die jaren) werd een nieuw GAC-clubhuis op het Sportpark Anton Handstede, gebouwd. voorzitter van Daarnaast vond de invoering plaats van april 1977 tot april 1986 een nieuwe organisatie- en bestuurs(daarna Erevoorzitter) structuur die in grote lijnen nog steeds bestaat, onder de bezielende inspanningen van Henk Kolman. Twee zaken die heel belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van de GAC. Na mijn benoeming tot voorzitter stelde ik mij de vraag wat mijn bijdrage zou kunnen zijn aan onze vereniging. Om allerlei redenen leek mij dit het gerealiseerd krijgen van een kunststof wedstrijdbaan. Als huurder van de gemeente moest dit uiteraard met behulp van hun medewerking. Het ontbreken hiervan was een sta-in-de-weg voor de ontwikkeling van de wedstrijdatletiek, naar mijn mening de basis voor een echte atletiekvereniging. Volgens de gemeente was dit een onhaalbaar idee. Zij stonden al onder curatele bij de overheid als gevolg van begrotingstekorten en wij stonden ook niet op een prioriteitenlijst. Het idee liet mij niet los en samen met het toenmalige bestuur zijn wij aan het werk gegaan. Dat is 9 jaar lang een gevecht met vallen en opstaan geworden. Een verhaal op zich waardig. Toch hebben wij het weten te bereiken. Bovendien heb ik het idee dat wij met dit succes ook hebben bijgedragen


aan de vestiging van Nike Europa in Hilversum. Daarnaast hebben wij intensief gewerkt aan de bemanning van de structuur met als uitgangspunt ‘the right man in the right place’. Een sportief hoogtepunt was de promotie van onze heren naar de hoofdklasse. Een bewijs dat de baanatletiek goed werd begeleid. Mijn eigen sportieve hoogtepunt is, dat ik door mijn lidmaatschap van de club en het 2 maal per week draven in de bossen veel meer energie heb gekregen die mij in mijn werkzaam leven zeer ten goede is gekomen. Na 40 jaar lidmaatschap resteert nu het bij Carolus lopen met de oude maatjes.

Helaas ben ik in mijn periode enkele malen geconfronteerd geweest met het overlijden van jonge leden. Ik denk dan aan René Hoek en Lisette Wallenburg. Dat zijn momenten die je nooit meer vergeet. Als A-junior heb ik het twee keer geschopt tot een vijfde plek op de 800 meter tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Als senior ben ik mij gaan richten op de 400 meter. Daarbij heb ik het gebracht tot het predicaat ‘verdienstelijk voor de competitieploeg’. Dit was voor mij voldoende om met veel plezier een keer of drie per week hard te trainen. Enigszins trots ben ik verder op mijn 3 uur 26 op de marathon. Die tijd is al meer dan 30 jaar geleden gelopen in Utrecht. Grote, massale marathons als Amsterdam en Rotterdam waren er in die tijd nog niet.

Trots op de fantastische sfeer binnen de vereniging en de grote bereidheid om als vrijwilliger iets voor de GAC te betekenen. Dit heeft geleid tot een gezonde Wim Slootbeek, vereniging met veel sportieve en sociale voorzitter van activiteiten. Mede door de goede en Ik sport nu nog twee keer per week. Door slechte achillesapril 1986 tot april 1992 unieke aanpak van de loopsport zijn pezen lukt hardlopen helaas niet meer. Nu ben ik twee (erelid sinds 1999) we rond 1988 de grens van 1.000 leden keer per week te vinden in de sportschool. gepasseerd. Daarnaast probeer ik dagelijks minimaal een uur te bewegen door fietsen of GAC was daarmee de op één na grootste atletiekwandelen. vereniging van Nederland. Wat is je wens voor GAC bij het 100-jarig bestaan in 2027? Na een lange lobbyperiode door het bestuur onder Met een onderbreking van een jaar ben ik 51 jaar lid van de GAC. Ik heb de Ton Handstede viel aan mij als voorzitter de eer te beurt vereniging meegemaakt als sporter en bestuurder. Vervolgens meer op in 1987 de kunststof atletiekbaan in gebruik te nemen. afstand vanuit landelijk bestuur en via clubbladen of het magazine. Dit was na de keiharde gravelbaan een enorme stap De vereniging heeft golfbewegingen gekend, met iedere keer weer nieuwe voorwaarts en ook essentieel voor het voortbestaan van hoogtepunten. Ik hoop dat na mij nog generaties lid kunnen zijn van de GAC de baanatletiek binnen GAC. De opening van de nieuwe en daar hun sport kunnen bedrijven. accommodatie werd ingeluid met een nationale atletiekWant vrij naar Henk Kolman: ‘De GAC niet voor even, maar voor het leven’. wedstrijd. Deze werd wegens groot succes jaarlijks op Voor iedere leeftijdscategorie heeft de GAC aanbod. Hulde! 2e pinksterdag voortgezet als Nationale Pinksterwedstrijd. Negen keer heb ik samen met Hans van Eijden, Iet van Welke vrouw moet de volgende GAC-voorzitter worden? Dijk, Marco Beukenkamp en vele andere vrijwilligers dit Ik sta helaas te ver van de GAC (woonachtig in Lisse) om de naam van een voor de baanatletiek vernieuwende en atleet-vriendelijke vrouw hiervoor te kunnen noemen. Het zou echter vreemd zijn wanneer er evenement mogen organiseren. onder zoveel leden geen vrouw rondloopt die zin en capaciteiten heeft om Omdat de wedstrijd door de datum in de knel kwam deze functie te vervullen. Voor het bestuur een mooie opdracht om bij de met de FBK-Games is met de Pinksterwedstrijd gestopt. keuze van een nieuwe kandidaat-voorzitter hier extra aandacht aan te Gelukkig heeft dit echter snel een vervolg gekregen in besteden. Ik zou het van harte toejuichen wanneer de GAC een periode de Arena Games. (of langer) door een vrouw wordt geleid.

7


Geschiedenis

Ik ben er het meest trots op dat we de club tot het huidige ledental konden laten groeien en dat we de accommodatie konden moderniseren en uitbreiden. Het vernieuwde clubhuis openden we tijdens het 75-jarig Ruud van Bokhorst, jubileum, een paar jaar later maakten voorzitter van we de baan zo mooi als die nu is in 1999 tot 2010 perfecte samenwerking met Nike en de (daarna Erevoorzitter) gemeente Hilversum. Maar zeker ook dat we onder leiding van penningmeesters Raymond Schippers en Bert List de club financieel gezond en toekomstvast maakten.

Ik ben het meest trots op de GAC als geheel (vereniging).

Karel Hulsman, voorzitter van april 1991 tot april 1999 (erelid sinds 1999)

Sportief hoogtepunt was de toename van het aantal sporters (recreanten en wedstrijdatleten, jong en oud) van goed 900 naar ruim 1300.

Dieptepunt? De aanzet tot gebruik van stimulerende middelen bij een groep junioren door een trainer. Als recreant heb ik alle keren meegedaan aan de door de GAC georganiseerde minitriatlons. Ik sport nu meestal drie keer per week. Vanaf september 2014 loop ik niet meer door een blessure, maar op de racefiets gaat het nog prima. Dat is nu mijn grote hobby en dan vooral lange tochten. Ik rijd nog verschillende klassiekers. Dit jaar was mijn hoogtepunt het voor de 40e keer rijden van de Friese Elfstedentocht. Mijn wens voor GAC bij het 100-jarig bestaan? Dat de vereniging dan nog altijd een financieel gezonde vereniging is. Dat er nog altijd veel vrijwilligers zijn die hart voor de club hebben. Dat jong en oud zich thuis mogen voelen en gehoord worden als dat nodig is. Welke vrouw de volgende GAC-voorzitter moet worden? Daar ik niet meer loop, is dat wel moeilijk. Ik ken niet zoveel vrouwen die daarvoor in aanmerking zouden komen, maar denk dat Barbara Majoor, de penningmeester, een zeer geschikte kandidaat zou zijn.

8

We bouwden in die periode de wedstrijdatletiek helemaal opnieuw op en met succes. Naast mooie individuele prestaties heb ik goede herinneringen aan de successen van de vrouwen- en (later) mannencompetitieploegen. Maar denk ook even aan al die successen van de Masters toen (en nu nog steeds)! In die jaren groeide onze jeugdafdeling enorm door de inzet van mannen als Peter Koperdraad en John Dankers. Die grote jeugdafdeling is nog steeds een van onze paradepaardjes. Dieptepunt voor GAC in mijn voorzittersperiode: bij de verzelfstandiging van de City Run kwam helaas wantrouwen tevoorschijn rond de gedegen financiële voorstellen van het GAC-bestuur. Dat had in die tijd hele nare gevolgen voor persoonlijke verhoudingen, gelukkig hebben we dat rond mijn afscheid goed kunnen maken. Ik ben nog steeds trots op mijn snelste halve marathon van 1:48 en de mooiste in Hornindal - Noorwegen samen met Marijke in 28 graden hitte. Nu geniet ik van mooie trails in een rustig tempo … Ik sport nu nog 2 tot 3 keer per week: in een van de loopgroepen, bij die fantastische bootcamp en ook in een klein groepje met eigen programma en mooie route. Wat is je wens voor GAC bij het 100-jarig bestaan (over tien jaar, in 2027)? Dat GAC een grote en aantrekkelijke club is waar je allerlei nieuwe vormen van atletiek en loopsport met plezier kan beoefenen! Welke vrouw moet de volgende GAC-voorzitter worden? Aha! Goed punt – ik heb veel moeite gedaan om een vrouwelijke opvolger te vinden in 2010. Al jaren zijn onze vrouwelijke leden in de meerderheid. Die voorzitter zou moeten hebben: veel en gemotiveerde inzet voor de vereniging, aangetoonde ambitie voor het nemen van nieuwe initiatieven, zakelijk inzicht met een goed gevoel voor marketing. Daarnaast zou ze een goed communicator en jonger dan 35 moeten zijn. Ik schat in dat Maybritt Larsen daar aardig aan voldoet, maar alle andere GAC-vrouwen die zich herkennen in dit profiel zijn welkom om te reageren.


Eric Bouwmeester, voorzitter van 2010 tot 2014

Ik ben het meest trots op de verbetering van de communicatie met destijds de ontwikkeling van een nieuwe website.

Ik ben het meest trots op al die vrijwilligers die dag in dag uit onze vereniging draaiende houden.

Het sportieve hoogtepunt in die periode was dat de mannen- én de vrouwenploeg beide een jaar uitkwamen in de hoogste klasse.

Paul Maas, voorzitter van april 2014 tot heden

Het dieptepunt voor GAC in mijn voorzittersperiode was het jong overlijden van een van de lopers uit de MiLagroep.

Sportieve hoogtepunt(en) van GAC in die periode: heel veel op alle niveaus. Onze Masters doen het al jaren fantastisch, met wereldtitels voor Wim Threels en Ingrid van Dijk en recent nog Brigitte van de Kamp!

Dieptepunt voor GAC in mijn voorzittersperiode: de MH17-ramp en het emotionele afscheid van Carlijn Smallenburg en haar gezin.

Mijn eigen sportieve hoogtepunten zijn bescheiden: de 10 km van de Hilversum City Run in 1 uur. Ik sport nu nog 2 keer per week. Meestal de racefiets en fitness. Door een meniscus kan ik niet meer lopen.

Mijn eigen sportieve hoogtepunt(en): 44:28 op de 10 km bij onze eigen Hilversum City Run dit jaar, met veel dank aan mijn Maashaas John van der Klein. Ik sport nu nog 3 keer per week. Wat is je wens voor GAC bij het 100-jarig bestaan (over tien jaar, in 2027): behoud van die gezellige ‘warm bad’-sfeer die iedereen ervaart als je hier binnenkomt, in combinatie met een minstens zo goede financiële situatie en ledenaantal. En niet te vergeten de goede relaties met onze buren, de gemeente en de sponsoren die we nu hebben.

Mijn wens voor GAC bij het 100-jarig bestaan is een groeiend ledenaantal. Welke vrouw de volgende GAC voorzitter moet worden? Sylvia Barlag.

Welke vrouw de volgende GAC-voorzitter moet worden: ze zal er wel van opkijken, maar ik zou zeggen Sandra van den Beukel (atletiekmoeder, jurylid, communicatie- en 90-jaar-GAC-commissielid).

[Advertenties]

Elektrotechniek & Beveiliging

• Sterk- en zwakstroom • Verlichting • Telefoon • Brand- en inbraakbeveiliging

Schoonmaakdiensten Enkhuizerzand 43 - 1274 Huizen

VOOR ALLE VORMEN VAN

Maartensdijk – Schiphol Hilversum – Schiphol Bussum – Schiphol

SCHOONMAAKWERKZAAMHEDEN

€ 52.50 € 52.50 € 52.50

Voor “gewone” taxiritten kunt u een dag van te voren reserveren, nachtritten alleen op aanvraag. Eerste 2 kilometer € 7,50 Overige kilometers € 2,00 per kilometer

Coehoornstraat 201222 RT Hilversum Tel. (035) 683 33 20

ARNO OCKELOEN

STEPHAN HENDRIKS

9


Zinin Zon

(UJROLQH]RQQHEDQNHQ ( UJROLQH]RQQHEDQNHQ 0 0HGFRVGHÀQLWLHIRQWKDUHQ,3/ JHHQODVHU

HGFRVGHÀQLWLHIRQWKDUHQ,3/ JHHQODVHU

66SUD\7DQQLQJ EUXLQ]RQGHU]RQ

SUD\7DQQLQJ EUXLQ]RQGHU]RQ

 

&ROODJHHQOLFKWWKHUDSLH KXLGYHUEHWHULQJHQYHUMRQJLQJ

&ROODJHHQOLFKWWKHUDSLH KXLGYHUEHWHULQJHQYHUMRQJLQJ7 DQGHQEOHNHQ 7DQGHQEOHNHQ/DUHQVHZHJ‡&-+LOYHUVXP / DUHQVHZHJ‡&-+LOYHUVXP 7 HO‡0RELHO 7HO‡0RELHO (PDLOLQIR#]RQQHVWXGLREDUEDUDQO (PDLOLQIR#]RQQHVWXGLREDUEDUDQO$//(%$1.(1 $//( $ //(% %$1.(1 $1.(1

½ ½ ½ 

 

,QWHUQHWZZZ Z]RQQHVWXGLREDUEDUDQO ,QWHUQHWZZZ]RQQHVWXGLREDUEDUDQO GDJHQSHUZHHNJHRSHQG GDJHQSHUZHHNJHRSHQGP PD[PLQXWHQ D[PLQXWHQ

(- . ,& "-)4 + / ( ( / +% +, ) ( " - . & -, & )*! &)* ( #$ / +" & ( ( ' (, . , " #$ ' /))+ ) -, &, "

(,*+ % &#$% / +1 % + +

( /+#$ &#$/ ( ! ,*+ % )(- - ' - )(, )* /# %#$% )* 000 & -, &, " " -!))# (& 2- ))# 3 &5 ( 3 3 #( ) & -, &, " " -!))# (&

! !

10

+#$ , )(! / &

#&/ +,.'


Swiss trail Zoals ik in het vorige magazine schreef ben ik nu helemaal bekeerd tot het trailrunnen. Zondag 23 juli was het dan eindelijk de dag van mijn grootste trail-uitdaging tot heden: 35 kilometer in Zwitserland! (www.swissalpine.ch)

Maandenlang was ons trailgroepje er al mee bezig, ieder op zijn eigen manier. Ik deed extra trainingen op woensdag en zondag, dronk 4 weken lang geen alcohol, liep vanaf maart elke training met een rugzak met twee liter water erin, leende stokken van Frank Aalten. Met zijn allen liepen we door heuvels in Arnhem, Schoorl, Naarden, Monschau of desnoods gewoon het nieuwe bergje bij Anna's Hoeve (inmiddels voorlopig genaamd: Vrolikberg). Enkelen van ons vielen een paar kilo af om soepeler die bergjes op te komen. En een hele enkeling ging elke dag elk uur alle trappen op zijn werk op en af lopen, en liep pas op de dag zelf voor het eerst met een rugzakje ... We waren er klaar voor! En ach, je mocht er 10 uur over doen, dus een gemiddelde van 3,5 km per uur, dat moet toch wel haalbaar zijn? Eigenlijk had ik me voorbereid op een groot evenement. Met zo’n duizend man die berg op, best druk, maar ook fijn want dan kan je niet verdwalen. En meestal heb je bij zo'n megafestijn ook wel een paar mensen die nog veel langzamer zijn, dat is mooi meegenomen. Dus wat schetst mijn verbazing: onze trail was slechts de proloog van de 'echte' Swissalpine. Er deden nog geen 100 mensen mee waarvan slechts 4 Nederlandse vrouwen ... waarvan ik al 2 uitvallers kende ... dus een redelijke kans om beste Nederlandse te worden! Die deelnemers (m/v) waren dan ook nog verdeeld over drie afstanden, 14, 24 en 35 km, dus hoe de verdeling uiteindelijk zou worden was voorlopig een vraagteken. Vrijdag 21 juli stapte ik samen met Bert de Goede om 6.30 uur in de trein in Hilversum, om 7 overstappen later rond 20.15 uur enigszins uitgeput weer uit te stappen in Pontresina. Een idioot lange reis om een stukje te rennen! Maar wel een fantastische treinreis vanaf Chur, slingerend over berghellinkjes in een bijna geheel glazen treincoupé. En gelukkig stonden in Pontresina de taxi en de pasta voor ons klaar. Zaterdag namen we de kabelspoortrein naar Muottas Muragl, de eerste 'top' waar we zondag naar toe zouden klimmen, op 2400 meter.

Een hele hoogte en dan zondag nog door naar de Segantini hut op 2700 meter! We genoten van de zon, het uitzicht en de paragliders die hier onverschrokken van de helling afsprongen. Zondag gingen we dan echt van start, Mark van Wees, Bert en ik. Een kilometertje of 2 inlopen, en daarna begon de klim en was het meteen over met rennen. Bert en ik bleken na even wennen vrij goed hetzelfde tempo te kunnen lopen, met ieder een stok van Frank. Even pauze bij de Muottas en door naar de volgende top. Daar was het best koud dus na een reepje en wat foto's gauw weer afdalen, gelukkig over een makkelijk pad. Maar wel lang ... en de klim had ook best lang geduurd ... dus toen we eenmaal na 4,5 uur het rustpunt in het dorp op 14 km naderden, begonnen we toch te twijfelen. Is 35 km echt een goed idee? `We waren nog niet eens op de helft, ons gemiddelde zat nog maar op 3,2 en iedereen die we nog tegenkwamen liep 14 of 24km, niemand 35. Toen we ook nog even fout liepen was de beslissing genomen: we houden het bij 24 km. Hoera, ineens nog maar 10 km te gaan! Natuurlijk voelde het ook een beetje spijtig, want we waren nog best fris bij de finish. Hadden we dan toch 35 moeten lopen? Maar toen ik Mark zag binnenkomen waren we blij met ons besluit. Toen hij weer een beetje bij was vertelde hij dat de klimmetjes in die laatste 21 km veel pittiger waren dan hij uit het profiel had opgemaakt. Hij was ook fout gelopen en afgedaald naar het verkeerde dorp en dat stuk moest hij terug omhoog. Maandag konden we 12 uur lang in de trein om te evalueren. Conclusie: Bert en ik er hebben verstandig aan gedaan om 'slechts' 24 km te lopen, maar volgende keer doen we echt die 35 km. Deze trail was de reis zeker waard. Het is beter om meer rusttijd te nemen na de loop en ook uit te gaan lopen de dag er na. Meteen vele uren in de trein gaan zitten levert heel wat spierpijn op. Was mijn plan om beste Nederlandse te worden geslaagd? Ja, ik zat zelfs in de top 10. Van de hoeveel dan precies? Tja, een mens moet niet alles willen weten ... Saskia Bons

11


Jeugd Casper Sollman (11 jaar) Ik was 5 jaar toen ik mijn zwemdiploma’s haalde. Ik mocht toen zelf voor een sport kiezen. Ik koos toen voor ijshockey of rugby. Helaas was ik nog te jong want je moest 8 jaar zijn. Dat vond ik toen heel erg jammer maar nu wil ik deze sporten niet meer doen. Ik heb toen gekozen voor atletiek bij GAC. In mei 2012 ben ik gestart in de groep mini pupillen waar John Dankers mijn hoofdtrainer was en mijn moeder (Yvette) als hulptrainer is begonnen. Mijn favoriete onderdelen zijn kogelstoten, speerwerpen en fluitraketwerpen. Op de foto ben ik aan het kogelstoten en kijk ik altijd heel serieus waardoor ik alle kracht naar mijn arm kan geven. Het minst leuk vind ik de 1000 meter. Nu zit ik in de groep jongens pupillen A2 en is John Dankers weer mijn hoofdtrainer wat ik heel leuk vind. Vanaf oktober 2017 ga ik trainen bij de junioren en hoop ik heel veel te leren bij het werpen want daar wil ik heel goed in worden.

Cheyenne Kok (8 jaar) Ik ben Cheyenne en ik ben 8 jaar. Ik zit in de groep MPC. Verspringen, vortex gooien en horden lopen vind ik leuk om te doen. Omdat ik daar heel goed in ben. Ik kan heel ver gooien met de vortex, 15.63 meter. Mijn beste vriendinnen bij Atletiek zijn: Merle, Fay en Jinte. Ik denk dat ik het leuk ga vinden op GAC kamp omdat mijn vriendinnen ook mee gaan. In de vakantie heb ik gekeken hoe Lebakeng uit Zuid-Afrika rent tijdens zijn 100 meter sprint. Hij gaat snel uit zijn startblok. Ik ga dat ook proberen. Dan ga ik nog sneller. Ook doet hij zijn handen heel strak om nog sneller te gaan!

Maud van der Meer (7) jaar Mijn grote broer Mees zit al lang op atletiek en ik ook sinds vorig jaar. Ik vind het heel leuk bij de GAC en het is helemaal leuk dat mijn vader ook trainer is geworden. Op de training vind ik verspringen en hoogspringen leuk. En natuurlijk doe ik ook mijn best als we spelletjes doen zoals tikkertje, chinese muur of vies & lekkertje. De laatste wedstrijd vond ik ook leuk, want toen haalde ik een PR met fluitbal. Toen ik voor het eerst met het clubkampioenschap meedeed ging het zo goed dat ik derde werd. Toen kreeg ik een mooie beker! Daarom dacht ik dat je bij iedere wedstrijd een beker kon winnen, maar dat is toch niet zo. Nu heb ik al wel 8 PR’s dus heb ik al bijna mijn eerste medaille. Groetjes van Maud van der Meer.

12


Foto Jente: Sander Duikersloot

Hallo, ik ben Jente en ik ben 9 jaar. Sinds 2 jaar zit ik op atletiek. Horden lopen vind ik superleuk, lastiger vind ik hoogspringen. Mijn vader Bart is ook trainer van onze groep. Tijdens trainingen doe ik graag een parcours, omdat je dan allemaal verschillende onderdelen doet. Bijvoorbeeld ergens overheen, zigzaggen, ergens onderdoor. Als de trainer bij Vortex werpen of verspringen iets voordoet en tegen mij zegt ‘dit is onmogelijk’ dan probeer ik het tóch. Mijn meest bijzondere wedstrijd vond ik de clubkampioenschappen cross. Eerst wilde ik die dag helemaal niet meedoen omdat ik het startschot altijd spannend vind. Maar ik besloot toch om mee te doen en het lopen ging zo lekker dat ik zelfs 6e werd! Ik verheug me heel erg op het atletiekkamp, vorig jaar kon ik niet mee omdat ik in het ziekenhuis lag. Dit seizoen ga ik extra oefenen op hoogspringen en ik ga weer proberen een gouden medaille te halen met mijn pr’s.

Niels Bitter (10 jaar) Hallo, ik ben Niels en zit bij de JPA1. Ik heb op het circuit van Zandvoort een cross wedstrijd gelopen. Het was de eerste keer dat ik 2,5 km. moest lopen, het viel erg mee. Ik hou zelf erg van auto racen, dus het was erg leuk om op een circuit te lopen waar normaal auto's racen. In plaats van een fietser voorop, reed er nu een Lamborghini voorop en bij een andere groep een Ferrari. Langs de kant stonden ook allemaal coole auto's. De warming up was in de pitsstraat waar normaal de race auto's in de garage staan en ze een pitstop houden tijdens de race. De medaille die we kregen was in de vorm van een autovelg. Ik had een hele snelle tijd gelopen en was zesde geworden van de honderd jongens van mijn leeftijd die mee deden. Het was echt supercool om er aan mee te doen. Volgend jaar doe ik weer mee! Groetjes Niels Bitter

3. Favoriete

loopaf st and:

4. Leuk ste he 5. Hobby, na

rinnering aa

n de GAC:

ast atletiek:

6. Beste (strip )boek dat je

gelezen hebt

Paspoort van: /HXN VWHƬ OP *HERRU WHGD

WXP

1. Leuk ste GA

3XSLOOHQJURHS

C- wedstrijd

/HXN VWHR QG

tot nu toe:

HUGHHOELMGHP

HHUNDPS

8. Eet het lie

fst:

6SHHOWKHWO LH 10. W il laterIVWPHW 

graag worden

:

13

:


De plek van Chris Kok

Welke atletiekvereniging in Nederland heeft zo'n mooie accommodatie en is zo gunstig gelegen aan de rand van een prachtig bosgebied. Wie even van de baan verlost wil zijn, steekt de A27 over en bereikt de bossen van de Lage Vuursche. Zolang de vereniging bestaat, is hier flink gebruik van gemaakt. Vooral na de oprichting van de recreatieafdeling begon het zo uit de hand te lopen, dat er file ontstond op de kruising Soestdijkerstraatweg; er moest een regeling worden getroffen. De groepen mochten niet meer gelijktijdig vertrekken. Opsplitsing vond plaats. Wie nu op zaterdagochtend op het kruispunt bij restaurant Boschoord staat, ziet met verbazing de groepen in alle richtingen passeren. Een van mijn favoriete plekken is de omweg via het fietspad langs het Hilversums Wasmeer. Het oude honk van GAC waar zelfs Fanny Blankers-Koen nog getraind heeft op weg naar haar overwinningen (zie inzet). Het is een prachtig bosgebied waar heel veel verborgen bospaadjes liggen die altijd weer terugleiden naar de bekende fietspaden naar de Vuursche. Na mijn toptijd als atleet heb ik als ‘Vutter’ het gebied in een rustiger tempo leren kennen. Achter Boschoord ligt bijvoorbeeld een prachtig pad van 150 meter. Het loopt licht af naar beneden, geen wortels, zachte verende bosgrond! 15x in steigerung-vorm met lange grijppassen naar beneden, maakte me al weer langere tijd geleden dolblij en tevreden dat ik dat nog kon. Nu schuifel ik voorzichtig achter mijn wandelploeg aan. Met enige weemoed denk ik aan mijn gloriejaren terug. Ik heb me tot mijn 78e verjaardag nog als een 60-jarige sporter gevoeld. Op de dag van mijn achtenzeventigste verjaardag werd ik gevoelsmatig in een dag 18 jaar ouder, namelijk de 78 jaar oude jongen: Chris Kok. (nu 83)


Het Hilversums Wasmeer. Het oude honk (1947) van GAC waar zelfs Fanny Blankers-Koen nog getraind heeft op weg naar haar overwinningen. Op dezelfde plek heeft het GNR na brand een nieuwe schuur geplaatst.

15


De favoriete route van

Frits Knegt

De bergjes van Frits Mijn favoriete trainingsroute ligt ‘over het spoor’ direct rechtsaf richting Anna’s Hoeve. Het is een gevarieerd gebied met waterpartijen, geaccidenteerd terrein met een paar stevige heuvels die ook in het Maple Leafparcours zijn opgenomen. Omdat ik officieel een 1-uursgroep train moet ik het hebben van dichtbij gelegen groen én van een pittige afwisselende training. Dat is precies wat dit gebied te bieden heeft. We lopen kort en rustig in tot na de spoorwegovergang. Vervolgens lopen we in blokken van rond de 5 minuten (meer of minder) richting de eerste heuvels. Na de heuvels van Anna’s Hoeve gaan we richting Laarder Wasmeer. Achter de nieuwe waterzuivering om lopen we naar de nieuwe berg. Het pad omhoog is niet heel steil, maar loopt rond en is lang. De bedoeling van deze lange heuvel is om hem in een keer hardlopend te bedwingen, ieder in zijn of haar eigen tempo. Terug lopen we in minutenblokken door Anna’s Hoeve terug naar het clubhuis. Met deze training leer je je krachten te verdelen. Als je alle energie hebt verbruikt in Anna’s Hoeve dan wordt de berg een zware klus. De praktijk leert dat mijn training ruim tien minuten langer duurt. Als je in en uitlopen, rekken en strekken meerekent kan het niet anders. Overigens wel altijd in overleg met de lopers.

Herfstloop Op zaterdag 23 september a.s. organiseert de Loopsportcommissie voor ALLE recreanten van de GAC de traditionele Herfstloop. Je hoeft je niet van tevoren op te geven. Het startpunt is voorbij Bistro Boschoord aan de Zwarteweg. Er worden twee mooie parcoursen uitgezet: één voor de Nordic Walkers en Sportief Wandelaars van 6 km; de start is 2 minuten na de hardlopers; en voor de hardlopers van 3,5 km. Dit parcours kan 1,2 of 3 keer worden afgelegd. Er staat een tijdklok maar er is geen persoonlijke registratie.

16

Programma: 9:00 uur Inlopen vanaf het clubhuis naar de Zwarteweg (Cronebos); voor NW en SW vanaf het hek bij het Cronebos. 9:20 uur Warming up. 9:30 uur Start voor de hardlopers en 2 minuten daarna de NW en direct daarachter de SW.


Joost Een negentigjarige die nog dagelijks sport - dat is een felicitatie waard. Van maandag tot en met zondag: elke dag hardlopen, technische nummers, op de baan en in het bos. Bij ons vorige jubileum (in 2007) schreef ik een verhaal in het GAC-blad over een oude man: Gerrit Anton Cornelissen - let op zijn initialen. Hij had de oprichting nog meegemaakt en was teleurgesteld dat er geen festiviteiten waren om het tachtigjarig bestaan te vieren. Nu we negentig zijn, wordt er wél gefeest. Terecht. Steek de vlaggen uit, eet taart, zoen elkaar en laten de glazen maar klinken.

SCHRIJF IN JE AGENDA:

5 november 2017 wordt de 70e Maple Leaf Cross gehouden. Deze jubileumeditie van de Maple Leaf Cross wordt een heel feestelijke wedstrijd waar we iets speciaals van gaan maken. Zorg dat je erbij bent. Inschrijven kan via mapleleafcross.nl

Maar tóch, jullie weten hoe dat gaat met columns, tóch wil ik een klein kritisch kanttekeningetje plaatsen. De ellende van sporters die ouder worden is, dat het allemaal zoveel minder wordt. Ard Schenk kan nauwelijks meer op de been blijven op het ijs, Willem van Hanegem loopt almaar krommer, Ellen van Langen zie je alleen als official nog op de baan. En bij GAC gaan de oudjes langzamer en langzamer. Dat geeft niet hoor, maar wat wél erg is, dat ze het zelf vaak niet in de gaten hebben. Ik kijk nu niet naar de baanatleten en de ‘technici’, want die houden hun cijfertjes bij. Die zien dat ze weer een seconde langer doen over dat rondje op de baan. En dat die verdomde hoogspringlat er dit jaar vijf centimeter lager afgetikt wordt.

Gefeliciteerd!

Maar die grote groep recreanten (sorry, sorry ik kan maar niet wennen aan dat begrip loopsporters), die hardloopt elk jaar een stukje minder hard door de Gooise natuur. Als het té traag gaat dan vraagt de vriendelijke trainer heel voorzichtig of je niet een groepje lager kan gaan dribbelen. Dat is pijnlijk misschien, maar zo moet het wel. Hoe gaat het eigenlijk met die trainers zelf? Die ooit begonnen met bijvoorbeeld een D-groep. Op onze website kan je zien dat je dan de vijf kilometer binnen de 23 minuten moet halen. En tijdens de coopertest in 12 minuten 2600 meter moet afleggen. Maar de trainers worden ouder – en trager. Het is niet leuk om je veroudering toe te geven, dus trainer D blijft bij zijn groep, want het is zo’n gezellige groep. En niemand die de trainer corrigeert. Dus zijn er talloze D-groepen die al lang niet meer het C-niveau halen. En B-trainers afgezakt naar A. Enzovoort. Dames & heren! Die tekst mag niet meer anno 2017, dus ik herstel en schrijf: Clubgenoten! Dit kan zo niet langer. Eis een jaarlijkse apk voor alle trainers: op elke derde dinsdag van september wordt voortaan een coopertest gehouden voor álle loopsporttrainers. Daar zullen ze moeten bewijzen welk niveau ze aankunnen. Aan de hand van de uitkomsten wordt de niveauindeling van de trainingsgroepen bepaald. Ik wil dit voorstel de komende algemene ledenvergadering indienen, en zoek daarvoor medestanders. Joost Huijsing

17


De Commissie

Kantinecommissie

‘We zijn club van gewone mensen. Heerlijk’ In onze tocht langs ‘alle’ commissies die de GAC telt, hielden we ditmaal even stil aan de bar. Geen slechte plek om eens te praten over wat de kantinecommissie nu allemaal doet voor de vereniging. Het resultaat: een verhaal én een oproep. ‘Kom allen toch ook eens naar boven!’

Een applausje voor jezelf. Ja, laten we daar maar mee beginnen. Vraag het maar aan de kantinecommissie. Die vindt de klanten aan de bar in het GAC-clubhuis namelijk ‘behoorlijk beleefd.’ De meesten van ons blijken netjes alsjeblieft te zeggen als we onze koffie bestellen. Vraag het de zes leden van de kantinecommissie en ze kunnen zich geen van allen een onbeleefde GAC’er herinneren. ‘Ik denk dat iedereen wel weet dat onze kantine door vrijwilligers wordt gerund. Dan toon je toch wat meer clementie’, zegt Gerard van Rooij. De kantinecommissie telt zes personen. Drie mannen, drie vrouwen. ‘Of de stemmen in de vergadering weleens staken? Welnee, we zijn het altijd met elkaar eens’, lacht Van Rooij. Hij is de voorzitter, Gert Wingelaar de secretaris en Jan Keurs penningmeester. Op maandagmorgen zorgen de drie, die negen jaar geleden gezamenlijk aantraden, voor het aanvullen van de voorraden en de bestellingen. Jan heeft bovendien het nodige telwerk. ‘Dat veel mensen pinnen heeft het zeker makkelijker en veiliger gemaakt, maar het is niet minder werk geworden.’ Het sextet wordt gecompleteerd door Wil Hogenbirk, Claudia Bergman en Cindy van der Blom. Zij zijn met name verantwoordelijk voor het bemensen van de bar. Een hele klus.

18

De kantinecommissie kan putten uit een bestand van zo’n 80 vaste kantinemedewerkers. Zij worden op de zaterdagochtend, dinsdagochtend, dinsdagavond en donderdagavond ingezet. Men kan inschrijven voor één dienst per vier weken, of één per acht weken. Cindy van der Blom maakt al een jaar of tien de planningen: ‘Het bestand is de laatste tijd wat teruggelopen, nieuw bloed is van harte welkom.’ ‘Wat er leuk aan is? Wel, als het een keer wat rustiger is, heb je alle tijd om lekker te kletsen met clubgenoten. En is het drukker, dan voel je je net een echte barman. Op zaterdagmorgen is het een heerlijk gevoel als je erin slaagt de rij vanaf de deur snel te laten slinken.’ Naast de ‘vaste’ bezetting is er altijd hulp van kantine-assistenten. Zij helpen op zaterdag. Op die lijst staan vrijwel alle volwassen leden die nog niet als vrijwilliger op ander terrein staan ingedeeld. Ze komen, in alfabetische volgorde, allemaal aan de beurt. Voor speciale evenementen, zoals de Arena Games en de clubkampioenschappen, zoekt Wil Hogenbirk de extra krachten. Ook wordt, zo af en toe,


de kantine verhuurd. Voor een vergadering van fysiotherapeuten, of een bijeenkomst van de Atletiekunie. ‘We proberen op allerlei manieren extra inkomsten voor de club te genereren.’ Elk jaar vloeit er een winst van ongeveer 30.000 euro naar de clubkas. Ook nu nog, nu de bezoekersaantallen aanwijsbaar teruglopen. De kantinecommissie, blij met de recente upgrade van de kantine door de onderhoudscommissie, is er zich terdege van bewust. ‘We buigen ons er al een tijdje over, maar merken dat steeds meer mensen het druk hebben en na hun training niet meer naar boven komen. Dat vinden we – en niet alleen vanwege de inkomsten – jammer. Het is juist zo gezellig om na het lopen of wandelen nog even met z’n allen na te kletsen. Trainers kunnen daar, wat ons betreft, ook een rol in spelen.’ Zij die wel tot de vaste clientèle behoren, zien dat het assortiment voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Al is het maar omdat in de zomer de rondo’s niet leverbaar zijn. En er ieder jaargetijde een ander speciaal biertje op de kaart staat. Sinds een jaartje zijn er bovendien bananen verkrijgbaar. Jan Keurs haalt ze altijd, op weg naar de club. ‘Appels verkochten totaal niet, met bananen gaat het een stuk beter. Al moeten ze niet een week blijven liggen, want dan kan je ze wegmikken.’ Van Rooij: ‘We hebben wel vaker aan wat luxere hapjes, extra dingen, gedacht. Het ook weleens geprobeerd. Maar het werkt niet. Broodjes gezond? Daar hebben we de tijd niet voor. Bovendien zijn de mensen van ons gewend dat we geen horecagelegenheid zijn waar je alles maar kunt krijgen.’ Mensen van buitenaf, eenmalig op de club, durven dan ook weleens een caffè latte of een cappuccino te bestellen. De eigen leden weten dat er ‘gewoon alleen maar koffie’ verkrijgbaar is. Van der Blom: ‘We zijn eigenlijk een club van heel gewone mensen. Heerlijk.’

V.I.F. (1954 - 1967) In 1956 meldde ik mij - na mijn dienstplicht als marechaussee - bij een atlethiekclub. Niet G.A.C. maar ... V.I.F. Bijna niemand weet meer dat er gedurende 14 jaar een afsplitsing heeft bestaan. Reden: GAC-trainer Bertus Krijnen vertrok na een knallende ruzie met het GAC-bestuur. Hij startte zelf met een atletiekclub onder de vleugels van Sportcentrale Vreugde Inspanning Fierheid (V.I.F.) Een groot aantal GAC-atleten nam hij mee, waaronder de broers Jägers (Cees), Bert en Wim Krijnen, Wim Kosterink en Wim Lam. De namen van de bestuurders zullen de leden die al langer lid zijn ook bekend voorkomen: voorzitter was de vader van Wim Lam, penningmeester de vader van Wim Kosterink, secretariaat de vader en broer van Ton de Groot. Binnen 5 jaar stond er een dijk van een club. Getraind werd er op woensdag en vrijdag op de bekende baan van het sportpark. De grote drijvende kracht was trainer Bertus Krijnen. Op de dag voor de wedstrijd werden de atleten bij hem thuis - op de overloop - uitgebreid gemasseerd. Op alle onderdelen werd meegestreden: de sprint, op technische nummers, maar vooral op de loopnummers. In het district Utrecht het Gooi dat zich uitstrekte van Muiden tot Rhenen werden wij van de V.I.F. toonaangevend. Op grote landelijke wedstrijden mengden zich steeds meer VIF’ers tussen de deelnemers van top clubs. Hoogtepunt was het jaar 1959: in Delft werden wij Nederlands kampioen op de estafette 4x1500 meter! G.A.C. werd derde. Wim Lam werd Nederlands kampioen op de 3000 meter Steeplechase en kwam in de Nederlandse ploeg. Ook op de 4x800 meter mengden wij ons tussen de grote clubs in Nederland met een gemiddelde van 1:57 min per persoon, wat nog steeds het clubrecord is. In 1967 fuseerden V.I.F. en G.A.C. Reden hiervoor was onder andere het wegvallen van het oude V.I.F.-bestuur. Alle records en prestaties van de V.I.F.-atleten werden opgenomen in de recordlijsten van de G.A.C. Chris Kok

De prijzen worden in samenspraak met het bestuur vastgesteld. En worden bewust laag gehouden. Keurs: ‘Je zou veel meer winst kunnen maken, maar we willen ook dat de leden voor een mooie prijs hun consumpties kunnen bestellen. Dan blijft het voor iedereen leuk.’ Edward Swier

19


Familieportret

De familie De Koning

Ruim 66 jaar GAC-traditie

Fieke, Jan, Rob én Henk de Koning Wie iets langer meeloopt bij GAC kent Fieke en Jan de Koning. Fieke werd 60 jaar geleden lid van GAC. Jan doet er met 6 jaar extra nog een schepje bovenop.

In die eerste zes jaren van Jans lidmaatschap was Fieke nog buiten beeld. Maar amper een jaar na Fiekes komst bij de club zijn ze getrouwd. In die tijd bestond recreatief hardlopen nog niet. Als je lid werd, ging je voor de wedstrijdatletiek. En hard gelopen hebben ze, Fieke en Jan. Jan: ‘Mijn clubrecord was de 3000 m in 3:52.6. Ook op de 1500 m liep ik een record, maar erg lang heb ik er niet van genoten. Broer Henk was sneller en ging eroverheen. Ik ben ook twintig jaar trainer geweest voor de lange en middenafstanden, 10 en 5 kilometer. In 1980 liep ik de marathon in New York in 3:42. Dat was nog zonder chip, dus de tijd die je stond te wachten voor de start werd bij je tijd opgeteld. Fieke kwam eerder over de finish, maar het scheelde niet veel. In 1988 ben ik recreatief gaan hardlopen. Tja, en uiteindelijk wandel ik nu. In een zo hoog mogelijk tempo, dat wel.’ ‘We fietsen en wandelen iedere dag en ook behoorlijk fanatiek. Het aantal voetstappen wordt geregistreerd, de afstand wordt gemeten, de tijd wordt bijgehouden.’ Fieke is Jan wat verhalen vertellen betreft ook een stapje voor. Jan vindt het prima. Ze lopen al een tijdje mee met elkaar én bij de club. Fieke: ‘Ik kwam via school bij GAC terecht. Scholen werden uitgenodigd om trainingen te volgen en op mijn 18e werd ik lid. (16 jaar was de ondergrens.) We trainden met vier meiden voor de 800 meter. Je moest binnen de 2:40 lopen en fit over de finish komen. Eén keer per jaar was er zo'n proefloop, haalde je het niet … volgend jaar beter! Door mannen bedacht en ik

20

Het was in die tijd zó bijzonder dat vrouwen zo’n afstand liepen, dat deze dames vooraf gekeurd moesten worden door de clubarts.

heb het nooit gehaald.’ ‘Jan en ik leerden elkaar kennen bij GAC, een jaar later trouwden we en werden de kinderen geboren. Toen ze groot genoeg waren, gingen ze naar GAC en ik ging trainingen geven bij de pupillen, D-meisjes en ook de recreatiedames. In die tijd – ergens eind jaren 60, begin 70 – hoorde ik dat er op dinsdagavond een groepje vrouwen trainde voor de 8 kmstrandloop in Zandvoort. Het was in die tijd zó bijzonder dat vrouwen zo’n afstand liepen, dat deze dames vooraf gekeurd moesten worden door de toenmalige clubarts, dokter Van der Graaf. Rond mijn veertigste ging ik met mijn loopmaatje Els van Beek langere afstanden trainen. Mijn eerste halve marathon was Utrecht-Amersfoort. Ik had 8 blaren en de bezemwagen reed maar naast me. Ze waren ervan overtuigd dat ik het niet zou halen: een vrouw tussen al die mannen! Nooit meer, dacht ik toen, maar dat was gauw voorbij. Op mijn 42e – nog net geen oma – liep ik samen met Jan de marathon in New York. Weer later, in 1986, gingen we met een groepje vrouwen naar New York. We waren toen zo goed getraind, dat we de uitdaging aannamen mee te doen aan de estafette Soest (NL) naar Soest (DE). Een afstand van 251 km, opgedeeld in etappes van circa 25 km. We werden gesponsord door LiGA; trainer Ben Disberg en Jan fietsten de hele route met de loopsters mee. We werden de ‘LiGA-meisjes’ genoemd. Het was een geweldig leuke tijd.’


[Advertenties]

FURSTER van TELLINGEN

( ! $$! % ( !

! # " !# $ ! ' # ! %

! % !

%! %! # #

%! % $$!

% # #

) !# $$!

# $ #

%

"#! #

% !"$

&&&

!

" ! $ "#

"

!

$

Hennipman Bouwbureau To make things happen Tijmen Hennipman (06-22242726) hennipman@wxs.nl

Nw. Loosdrechtsedijk 69 1231 KN Loosdrecht

Tel 035-5825502 fax 035-7440045

Bedrukte kleding voor je loopgroep? Bij ThisWay kun je terecht voor een mooi bedrukt shirt, met logo of tekst. Van running shirt tot t-shirt en... ook leverbaar per stuk! ThisWay kledingbedrukking Pr.Frederik Hendriklaan 41, Naarden www.thisway.nl | info@thisway.nl | 035- 6560186,

22

uitgesport? kom mode spotten in de gooische brink hilversum


Veel oudere GAC'ers kennen Fieke van de sportieve culturele, wandel- en wintersportvakanties en excursies die ze samen met Frieda Reiziger organiseerde. Als je met Fieke meeging, wist je dat alles tot in de puntjes geregeld was. Ook daar is Fieke mee gestopt. ‘In 2005 was het afgelopen, mijn knie hield ermee op. Uiteindelijk kreeg ik in 2007 een nieuwe knie, gevolgd door een lange periode van revalidatie. Maar het is gelukt en ik ben weer terug bij GAC. Ik wandel weer in de B-groep en ook vaak samen met Jan. We houden al onze activiteiten bij. Looptijden, stappen, hartslagen, alles wordt opgeslagen in onze horloges. Zo proberen we de achteruitgang tegen te houden.’ Jan knikt instemmend: ‘Op z’n minst te vertragen’, lacht hij.

Rob en Jellie Rob de Koning zet de GAC-privé-traditie voort met Jellie Plantinga. Ook zij hebben elkaar bij GAC voor het eerst ontmoet; op de club, en tijdens de reizen die Fieke met haar reisbureau organiseerde: kortere trips, maar ook wandelreizen naar Oostenrijk. Rob heeft 13 marathons gelopen, de snelste in Rotterdam in 2:47. ‘Het werd me ook met de paplepel ingegoten. Als baby werd ik al meegenomen naar GAC. Om lid te worden moesten mijn ouders wachten tot ik 8 was, maar dat verhinderde niet dat ik af en toe aan prestatielopen meedeed. Getuige een loopje in Utrecht toen ik net 5 jaar oud was. Ik heb toen nog als Robbie de Koning de krant gehaald. Mijn vader was mijn trainer. Dat was geen straf, integendeel. Hij vond het belangrijk dat ik er lol in had en hoe hard ik liep was onbelangrijk. Echter, om in de competitieploeg te komen moest ik duidelijk beter, dus sneller zijn dan anderen om elke schijn van voortrekkerij te voorkomen’. Rob loopt nog steeds de sterren van de hemel. Hij traint in de hoogste groep (F) bij Frans Looijer. Op zaterdag loopt hij in de lange duurloopgroep van Paul van der Zande. Behalve in de zomer, want dan zoekt Rob het hogerop. Zweefvliegen komt dan op de eerste plaats. Jellie was eerder lid bij AV Tempo waar ze halve marathons, Geinloop, Zevenheuvelen, Dam tot Damloop en meer klassiekers liep. ‘Het was een leuke tijd. In 2007 ben ik met Leo lid geworden en bij de basisgroep van GAC begonnen. Hij kreeg last van z’n knie en is bij sportief wandelen gegaan, waar hij later ook training gaf. Ik ben blijven lopen. De laatste jaren train ik op dinsdag- en donderdagochtend bij Dick van der Lee en Ab Hermsen. Toen ik de draad na de dood van Leo weer oppakte en meeging met de reizen van Fieke leerde ik Rob beter kennen. Tja, en de rest spreekt voor zich. Carla van Lingen

Henk de Koning (86) Henk de Koning werd als 20-jarige in juni 1951 lid van GAC. ‘Mijn broer Jan kwam een paar jaar later bij de club. In die tijd, na de bevrijding, werden er overal buurtfeesten georganiseerd en daar werden dan loopjes gehouden. Zo heb ik kennis gemaakt met de sport. Een van de loopjes was in Hilversum en daar leerde ik GAC kennen. De trainingen in die tijd waren heel anders dan nu. We trainden in het begin ook alleen in de zomer op de baan of op de paardenbaan. Wedstrijdatletiek en recreatielopen bestond niet. Ik liep in de groep van Ad Braam. De training bestond eruit dat je liep zo hard als je kon. Het was Jaap Verenschild die zich verdiept heeft in het geven van training. We gingen aan intervaltraining doen en werden sneller. Ik sloeg geen wedstrijd over die er in de omgeving georganiseerd werd. Mijn beste prestatie? 3:55.9 op de 1500 meter. Niet slecht nee, maar dat vond ik leuk: kort en heel hard. In 1959 ben ik met lopen gestopt. Ik ben altijd lid gebleven van GAC en nu loop ik mee met de wandelgroep. Wel met nordicstokken, maar dat is vooral voor mijn evenwicht.’

23


GAC IS 90 JAAR. LANG LEVE GAC!

Een cadeautip GAC wil nog heel lang leven. Daarvoor is het nodig dat de club financieel gezond blijft. Dat is in deze tijden makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kijkt GAC ook rond hoe andere clubs en verenigingen dit doen. Het blijkt dat schenkingen en erfenissen bij veel verenigingen een welkome inkomstenbron zijn. Normaal gesproken betaal je als (sport)vereniging belasting over de schenking die je krijgt, ongeacht wie de schenker is. Dat geldt niet voor verenigingen die een zogenaamde SBBIstatus hebben. Ook GAC heeft zo’n SBBI-status. Dat betekent dat GAC over schenkingen en erfenissen óók boven de € 2.122 geen schenk- of erfbelasting hoeft te betalen!

Startersgroep 2017-2018 Zaterdag 2 september om 08.50 uur is er weer een nieuwe startersclinic hardlopen begonnen die afsluit met de 5 kmprestatierun van de Hilversum City Run. Daarna worden de deelnemers begeleid naar een hardloopgroep die aansluit bij hun prestaties. De trainers hopen net als voorgaande jaren dat deze clinic een groot succes zal gaan worden. Heb je de eerste trainingen gemist, sluit je dan in overleg met Astrid van Haaften snel aan. GAC biedt éénmaal  per jaar deze clinic aan als een aparte loopclinic. Deze groep is bedoeld voor beginnende hardlopers vanaf 18 jaar. Na een periode van vier weken waarin er sportief gewandeld wordt met kleine stukjes hardlopen, gaan we gefaseerd over naar het hardlopen. Aan het einde van deze clinic kun je vijf kilometer achter elkaar hardlopen. We zijn dan klaar om mee te doen met de 5 kmprestatierun van de Hilversum City Run op 15 april 2018. De startersclinic sluit eind april  2018 af met een certificaat. De trainingen worden tweemaal in de week gegeven: zaterdagmorgen om 8.50 uur en dinsdagavond om 18.40 uur. Je moet je aanmelden via  starters@gach.nl t.a.v. Astrid van Haaften Kom in sportkleding en op sportschoenen naar de eerste training. De startersclinic wordt aangeboden als aparte loopclinic. (www.gach.nl / slideshow) Wat kun je verwachten en wat kost het ? De prijs voor niet-GAC-leden is € 95,00 en daarvoor krijg je: 1.    twee gevarieerde trainingen per week door ervaren trainers 2.    een veiligheidsshirt voor de avondtrainingen 3.    deelname aan de Hilversum City Run 5 km-prestatierun 4.    een hardloopshirt

We hebben Inez Goossens, notaris te Gooise Meren de juiste informatie gevraagd: ‘Om zelf te kunnen meegenieten van de schenking kunt u morgen al beginnen. Wat is er mooier om nu bij leven jaarlijks het vrijgestelde bedrag of minder te doneren aan uw favoriete atletiekvereniging? Wilt u liever wachten tot later en iets nalaten aan de club, dan kan dat bij testament geregeld worden. Het is aan te raden hierover advies in te winnen bij de notaris. Met een donatie bij leven of later bij overlijden draagt u als lid bij aan allerlei activiteiten van uw club, bijvoorbeeld het stimuleren van nieuw talent. Hoe mooi is dat! Naast het eenmalig schenken van het jaarlijks vrijgestelde bedrag, bestaat er ook de mogelijkheid om periodiek – bijvoorbeeld 5 jaar achter elkaar – een schenking te doen. Deze periodieke gift levert een belastingvoordeel op in de inkomstenbelasting. GAC ontvangt 5 jaar lang uw gift en u heeft per jaar een belastingvoordeel doordat u het geschonken bedrag van uw belastbaar inkomen mag aftrekken. Deze periodieke schenking hoeft sinds 2014 niet langer te worden vastgelegd via de notaris. Als u wilt weten welk belastingvoordeel het u kan opleveren, is het wél raadzaam de notaris te raadplegen! Inez Goossens, notaris te Gooise Meren

24

Herintreders Mensen die al lid zijn van GAC en het hardlopen weer op willen pakken na een ernstige/hardnekkige blessure, kunnen zich opgeven via smc@gach.nl. Mensen die al lid zijn van GAC, maar na langdurige afwezigheid  opnieuw willen starten, moeten zich vooraf aanmelden bij starters@gach.nl  o.v.v. ‘herintreder’. Ken je mensen in je omgeving die erover denken om te gaan hardlopen, maak ze attent op het bestaan van onze startersclinic. Het is gebleken dat de mond-totmondreclame nog altijd de meeste belangstellenden oplevert.

Meedoen met de startersclinic: Stuur een e-mail naar starters@gach.nl t.a.v. Astrid van Haaften Als je al GAC-lid bent, vermeld het dan. Ook voor vragen kun je terecht bij Astrid van Haaften, coördinator van de clinic (035-582 10 53 / 06-15 65 36 22) of starters@gach.nl.


Siebe

over atletiek en techniek

Atletiek rondom de geboorte van de Gooische Atletiek Club Atletiek is een conservatieve sport. De onderdelen zijn in 2017 zoals ze in 1927 waren. In die 90 jaar zijn er maar heel weinig veranderingen geweest. Kleine dingetjes aan materiaal, reglementen en tijdwaarneming. De maatschappelijke veranderingen waren echter na de Eerste Wereldoorlog enorm. De oorlog had een grote uitwerking op de vrouwenemancipatie. Er waren zoveel mannen bezig elkaar af te slachten, dat de vrouwen uit hun keukens werden gehaald om de economie draaiende te houden. Het werd plotseling heel zichtbaar dat vrouwen niet voor mannen onderdeden in de traditionele mannenmaatschappij. Vrouwen werden zelfbewuster en uitten dat in hun kleding en hun haardracht. Korte rokken en kort haar waren volop mode. Het algemeen kiesrecht werd in 1922 in de Grondwet opgenomen.

1937 GAC Dames competitieploeg v.l.n.r. Annie Lassche Lies Bennink - Guus v.d. Horst Jannie v.d. Berg - Gré de Nooy Doortje Brouwer - Wies Nieuwenhuis - Corrie Spierenburg Doortje Beltman.

Atletiek werd echter algemeen als het domein van de mannen gezien. De Olympische Spelen van 1928 in ons eigen Amsterdam vormden een doorbraak. Voor het eerst mochten vrouwen aan een aantal atletiekonderdelen meedoen. Hier moesten wel eerst concurrerende Olympische Spelen voor vrouwen aan vooraf gaan. Niet georganiseerd door het IOC maar door het FSFSF (Fédération des Sociétés Féminines Sportives de France). Maar in 1928 was het zover: atletiek voor vrouwen op de Spelen. De langste loopafstand voor de vrouwen was de 800 meter. Na het voltooien van hun 800 meter ging een aantal van de vrouwen er bij liggen. Dit bevestigde het idee dat afstandslopen geen geschikt onderdeel voor vrouwen zou zijn. Ze waren er fysiek niet toe in staat en bovendien was het uiterst onelegant. In 1928 vond Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Spelen, dat ‘met betrekking tot het toelaten van vrouwen, hij er sterk tegen bleef’. Als gevolg hiervan stond de 800 meter voor vrouwen in 1932 niet op het programma.

Spikes 1927

De deelname van vrouwen aan atletiek was in die tijd heel beperkt en de prestaties waren daar ook naar. In 1927 stond het officieuze vrouwenwereldrecord voor de marathon op 3:40. Hoogspringen op 1.58 m, 800 meter op 2:23.8, om maar een paar voorbeelden te noemen. Ook de mannenprestaties waren voor de meeste onderdelen nog lang niet op 21ste-eeuws niveau. Sterker nog: van de 31 min of meer officiële atletiekwereldrecords, waren er 26 stuks minder goed dan de huidige GAC-clubrecords. Vooral de duurprestaties waren in 1927 aanmerkelijk slechter dan nu, terwijl sprint, hoog en ver dicht bij de huidige

prestaties liggen.Menig clubgenoot zou nu een wereldrecord uit 1927 kunnen verbeteren. Een van de grondleggers van de moderne inspanningsfysiologie – Archibald Vivian Hill – hield zich in 1925 ook al bezig met wereldrecords. Hij probeerde te verklaren hoe prestaties afnemen bij toenemende loopafstanden. Zijn werk echoot nog steeds na in onze tijd. Hij bedacht in de 20'er jaren al dat naast de beperkingen die de zuurstofvoorziening op de prestatie heeft, ook andere factoren een rol moesten spelen. Denk daarbij aan uiteenlopende zaken als mechanische en mentale factoren. Anno 2017 is het laatste woord over deze zaken nog steeds niet gesproken. In 1927 bestond de moderne hardloopschoen nog niet. Je moest het toen met min of meer gewone schoenen of met sneakers doen. Er was nog geen air of gel om voor schokdemping te zorgen. Er waren al wel spikes. Bijvoorbeeld die van Adolf Dassler, die in 1924 met het ontwikkelen van lichte spikes was begonnen. Een aantal Duitse atleten droeg ze tijdens de spelen van Amsterdam. Atletiek bestaat al heel lang. De onderdelen zijn klassiekers. Toch hebben we de afgelopen 90 jaar een enorme progressie in prestaties van de toppers meegemaakt. Waren dit de schoenen? De kwaliteit van de atletiekbaan? De constructie van de speer? Omdat vooral de prestaties met een duurkarakter enorm verbeterd zijn, vermoed ik dat de kennis over hoe het beste te trainen doorslaggevend is geweest. En misschien ook wel het simpele besef dat het harder, verder en hoger kon én kan. Siebe Turksma

25


[Advertenties]

HE8@7DI;D

TRIJNN IJDAM

>EKJM;HA

Safe

WoonKubus

P

Zeilstra Beheer

Westkapelle Kijkduin bv

Stichting Buurtonderhoudsbedrijf

H BMFSJFIVTTUFHF Participaties Beheer- en beleggingsactiviteiten             J  J  JJ  J GHGLQJHQRSHHQULMWMHWH]HWWHQHQYDQHHQDIVWDQGWHNXQQHQEHNLM NHQ1LVVFKLHQKDGLNGLWERHNQRRLWJHVFKUHYHQDOVPLMQGRFKWHUVQLHW ZDUHQ JDDQ ZDWHUSRORrQ 3PGDW ]LM ]RÂĄQ YLHU NHHU LQ GH ZHHN LQ KHW ZDWHUOLJJHQNRPLNRRNZHHUYDDNLQKHW]ZHPEDGRPQDDUKHQWH NLMNHQ-NEHQ]HOIZHHUJDDQVSHOHQQXRSUHFUHDWLHIQLYHDXHQRRNRS RUJDQLVDWRULVFKHQWHFKQLVFKÂœLQKRXGHOLMNJHELHGZHHUEHWURNNHQJH UDDNWELMGHVSRUWGLHLNWRFKHFKWGHPLMQHNDQQRHPHQ )U]LMQZHLQLJGLQJHQGLHLNOHXNHUYLQGGDQLQKHWZDWHUOLJJHQHQ  VSHOHQPHWHHQEDOOHWMHÂĄ (H]H KHUQLHXZGH EHWURNNHQKHLG ]HWWH PLM DDQ KHW GHQNHQ HQ LN PHUNWHGDWLNPHWYHHOSOH]LHUPDDURRNKRRIGVFKXGGHQGWHUXJGDFKW DDQGHXSVHQGRZQVYDQPLMQHLJHQVSRUWOHYHQ1DDUYRRUDOPHUNWHLN GDWGH]HSHULRGHPLMKHHOGLHUEDDULVHQGDW]LMPLMYRRUHHQEHODQJULMN GHHOJHYRUPGKHHIW-NKHEWLMGHQVKHWVSRUWHQPLMQNZDOLWHLWHQPLMQ EHSHUNLQJHQHQ GH JHJHYHQKHGHQ ZDDU LN KHWLQ GLW OHYHQ PHH PRHW GRHQEHWHUOHUHQNHQQHQ3RNKHHIWKHWVSRUWHQPLMLQ]LFKWJHJHYHQ LQGHPDQLHUZDDURSLNLQKHWOHYHQVWDHQWHJHQGHGLQJHQDDQNHHNHQ DDQNLMNÂœDOLVGH]HEOLNLQGHORRSGHUMDUHQIOLQNYHUDQGHUG7SRUWZDV YRRUPLMHHQZHJYDQ]HOINHQQLVHQ]HOILQ]LFKWHQLNGHQNGDWVSRUW GLWYRRULHGHUHHQLVRINDQ]LMQ(HNDUDNWHUWUHNNHQJHZRRQWHQPD QLHUYDQGRHQHQKDQGHOHQGLHMHWLMGHQVVSRUWEHRHIHQLQJWHJHQNRPW NRPMHRRNRSDQGHUHJHELHGHQYDQKHWOHYHQWHJHQLQZHUNHQLQUHOD WLHVELMYRRUEHHOG3PGDWVSRUWVOHFKWVooQZHJLVEHWUHNLNRRNDQGHUH PDDWVFKDSSHOLMNHJHELHGHQLQPLMQYHUKDDO>ROHJLNKLHUHQGDDUGH OLQN PHW WHQGHQVHQ GLH LN LQ GH PDDWVFKDSSLM DOV JHKHHO PHHQ ZDDU WHQHPHQ.HNXQWQXHHQPDDOQLHWRPMH]HOIKHHQZDWMHRRNGRHWHQ ZDDUMHRRNEHQW :RRUGLWERHNKHELNGHVSRUWDOVLQJDQJJHNR]HQRPGDWKHW]RQDXZ YHUERQGHQ LV PHW PLMQ HLJHQ OHYHQ )HQ DQGHUH UHGHQ YRRU GH NHX]H RP VSRUW DOV LQJDQJ WRW KHW EHWHU OHUHQ NHQQHQ YDQ MH]HOI HQ MH PR JHOLMNKHGHQ WH NLH]HQ LV GDW VSRUW WHJHQZRRUGLJ ]RÂĄ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ÂœDOVVSRUWHUPDDURRNDOVQLHWVSRUWHU1LMQVSRUWZDWHUSROR ÂœHQVSRUWLQKHWDOJHPHHQÂœHQPLMQHLJHQHUYDULQJHQ]LMQQLHWPHHU GDQHHQPHWDIRRUDDQGHKDQGZDDUYDQLNGHRQWZLNNHOLQJVZHJYDQ HHQPHQVSUREHHUWHEHVFKULMYHQ1DDUGDQZHOHHQPHWDIRRUGLHPLM KHHOQDDDQKHWKDUWOLJWHQGLHYRRUPLMKHWOHYHQ]HOIEHWURI (LW ERHN LV GXV HHQ SHUVRRQOLMN YHUKDDO PDDU WHJHOLMNHUWLMG LV KHW PHHUGDQGDWRPGDWLNGHQNGDWYHHO WRS VSRUWHUVRSKXQZHJGLHGLQ JHQWHJHQNRPHQGLHLNRRNEHQWHJHQJHNRPHQ

               J J J NHQUHJHOVVSHHOGHHQYRHOGHLNPLMYHURQJHOLMNW3ILNYRQGGDW]HWH KDUGVSHHOGHQ(DQZDUHQHUDOWLMGQRJGHYHUZDUPLQJVEXL]HQ3SGLH EXL]HQNHHNLNQDDUGHWUDLQLQJLQKHWJURWHEDG1HHVWDOGUHHIPLMQ EXLGDQZHOZHHURYHUHQZDVLNNODDUYRRUHHQQLHXZSRWMHZDWHUUXJE\ )QGDDUJLQJHQZHZHHU %FFFSTUFWJOHFSPFGFOJOHFO

,HWEHJLQ YDQHHQ YRUPJHYLQJV SURFHVLV KHWYHUKDDO YDQHHQDQGHU

:DQDIMHDFKWVWHMDDUEHQMHSXSLOHQPDJMHFRPSHWLWLHVSHOHQ(DQEH JLQWKHWHFKW:DQ]HOIVSUHNHQGJLQJLN]RGUDLNGHOHHIWLMGKDGPHWGH SXSLOOHQPHHWUDLQHQHQVSHOHQ,HWLVQRRLWHHQYUDDJJHZHHVWZHONH VSRUWLN]RXJDDQGRHQ(LHJHERRUWHDGYHUWHQWLHKDGPLMQORWEOLMNEDDU EH]HJHOG %O ZDV KHW KHOHPDDO JHHQ JHGZRQJHQ NHX]H -N YRQG KHW VSHOOHWMHKHHOHUJOHXNKDGYULHQGMHVRSGHFOXEHQLNZLVWQLHWEHWHU -NNRQÂœELMZLM]HYDQVSUHNHQÂœHHUGHU]ZHPPHQGDQORSHQHQGDQJD MHQLHWRSYRHWEDO (H SXSLOOHQWUDLQLQJHQ ZDUHQ RQGHU PHHU RRN RS ]RQGDJRFKWHQG (LHWUDLQLQJHQYUROLMNWHQGH]RQGDJRS>HPDDNWHQGH]HGDJQHWZDW PLQGHUVORRPWHUZLMOGHUXVWGLHELMGH]RQGDJKRRUWRRNWLMGHQVGLH WUDLQLQJHQDDQZH]LJZDV ;HWUDLQGHQQHWDOVRSDQGHUHGDJHQHQWRFKZDVKHWPHHURQWVSDQ EMM is een woningbouwvereniging met bijna 2600 woningen in de dorpen Zandvoort en Bentveld. EMM is onlosmakelijk verbonden met de badplaats. Zandvoort is een kleine maar bruisende gemeente met een eigen identiteit. Ook de wijken hebben een eigen identiteit en samenhang. Bewoners vinden dat belangrijk. Je woont namelijk niet zomaar in een dorp: ‘Je woont op Zandvoort!’. EMM heeft niet v QHQGDQWLMGHQVGLHDQGHUHWUDLQLQJHQ(LWNZDPRQGHUPHHUGRRUGDW als slogan ‘Goed wonen op je eigen plek’. Naast het verhuren van woningen, garages, bergingen en parkeerplaatsen vindt EMM het belangrijk om goed contact te hebben met de huurders. Bewonerscommissies vertellen EMM wat er speelt in wijk en buurt. EMM verwacht dat deze commissies meedenken en meepraten over het onderhoud en beheer van de woningen en van de woon- en leefomgeving. W GH ]RQGDJPRUJHQ HHQ FOXERFKWHQG ZDV (H PHHVWH WHDPV WUDLQGHQ tegenwoordig hand in hand met zorg- en welzijnsaspecten. EMM werkt daarom samen met verschillende zorg- en welzijnsorganisaties om een goede afstemming te krijgen over wonen, zorg en welzijn in Zandvoort. GDQ;LMZDUHQGHHHUVWHQGLHKHWZDWHULQJLQJHQHQGDDUQDEOHYHQGH Het onderhoud van uw woning is, met uitzondering van het kleine onderhoud, voor rekening van EMM. Vanzelfsprekend wordt er wel medewerking van u als huurder verwacht. U bent als huurder verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de woning. In de brochure “Onderhoud van uw huurwoningâ€? kunt u precies zien wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud. U bent als huurder verantwoordelij PHHVWHQYDQRQV KDQJHQÂĄLQKHWSLHUHQEDGMH,HWVSHOGDDUNHQGHLN doorgeven van reparaties. Als er reparaties nodig zijn in uw woning moet u dit zo snel mogelijk, na het ontstaan van het probleem, melden. U kunt voor reparaties bellen naar (023) 571 77 41. U kunt ook langskomen op ons kantoor aan de Thomsonstraat of een email sturen naar info@wbv-emm.nl. Voor spoedeisende reparaties is EMM 24 uur per dag bereikbaar. Reparaties ’s avonds en in het weekend, die ni DODOOHHQNRQLNQXYROZDDUGLJHUPHHGRHQ8RWGDWDOOHWUDLQLQJHQDI wachten, kunt u doorgeven via (023) 571 77 41. U wordt dan doorverbonden met de meldkamer die u verder helpt. In flats worden de gemeenschappelijke ruimten regelmatig schoongemaakt door een schoonmaakbedrijf. U betaalt de kosten hiervoor via de servicekosten die in uw huur zijn opgenomen. Deze kosten worden eens per jaar verrekend. Bij de overeenkomst die u tekent, bij het ingaan van de huur JHORSHQZDUHQHQZHRQVPRHVWHQDDQNOHGHQ7RPVZHUGHQZHHHUGHU Algemene Huurvoorwaarden. De huurvoorwaarden worden opgesteld aan de hand van de wet en aangevuld met nadere afspraken. Uw huurcontract vermeldt meerdere huurprijzen: de basis nettohuur, de jaarlijks verrekenbare kosten en de vaste kosten. Bij jaarlijks verrekenbare kosten kunt u denken aan het schoonmaken van gemeenschappelijke ruimten, cv, enz. Bij vaste kosten kunt u denken aan dee a ZHJJHVWXXUGRPGDWZHWHYHHOKHUULHPDDNWHQRIRPGDWGHEDOOHQQHW het glasfonds en administratiekosten. De kosten van de overeengekomen leveringen en diensten variĂŤren per woonblok of per woning. De vergoeding die u hiervoor betaalt, wordt opgeteld bij uw nettohuur. De huurprijs die dan ontstaat heet brutohuur of totale huur. Dat is het bedrag dat u aan EMM betaalt. Hoe betaal ik de huur? Er zijn verschillende manieren om uw huur te betalen. EMM geeft de voo WHYDDNLQKHWWUDLQLQJVEDGWHUHFKWNZDPHQZDDUGRRUZHGHWUDLQLQJ automatische incasso. Dan kan EMM altijd het juiste bedrag afschrijven en hoeft u er niet aan te denken. Wanneer u de huur niet op tijd betaald stuurt EMM u een herinnering. Als die niet op tijd wordt betaald start EMM een incassoprocedure op. Wanneer u ook daar niet aan voldoet zal EMM een gerechtelijke procedure opstarten. Maar het hoeft niet zo ver te komen. Het is geen leuke ervaring om kennis t YDQDQGHUHQYHUVWRRUGHQ.RQJHQVYDQGLHOHHIWLMG]LMQQXHHQPDDOYDDN met een deurwaarder, rechtzaak of ontruiming. Neem op tijd contact op met onze incassomedewerker als er plotseling problemen ontstaan waardoor u de huur niet of niet op tijd kunt betalen. U kunt er verzekerd van zijn dat deze medewerker van EMM zorgvuldig omgaat met uw gegevens. OXLGUXFKWLJHQEDOGDGLJÂœGDGLJPHWGHEDO De opzegtermijn is minimaal ĂŠĂŠn maand. Deze opzegtermijn gaat in op de werkdag waarop wij uw opzegging ontvangen. U mag zelf bepalen op welke datum u de huur laat aflopen, zolang het maar een werkdag is. De opzegdatum mag dus niet in het weekend of op een feestdag vallen. U ontvangt binnen twee werkdagen een brief waarin we bevestigen dat we uw brief of uw formulier ontvangen heb e %FKWHUDIJH]LHQZHHWLNGDWKHWVSHOHQPHWGHEDOLQKHWSLHUHQEDGMH vermelden we de datum wanneer uw huur afloopt en wanneer we langskomen voor een bezoek. Ook ontvangt u de brochure ‘De huur opzeggen’. Daarin kunt u lezen wat er allemaal bij het opzeggen van de huur komt kijken. Tijdens de zogenaamde ‘vooropname’, vlak na opzegging van de huur, bekijkt een medewerker van EMM of u zaken moet repareren of in verhuurbare staat moet terugbrengen. Een me YDQ(H/DSHOVWUDDWVDPHQPHWDQGHUHQEHODQJULMNLVJHZHHVWYRRUPLMQ van EMM maakt hierover een rapport, waarvan u een kopie krijgt. Hierin staat ook een indicatie van de kosten voor de reparaties die nog moeten worden uitgevoerd. De ‘eindopname’ valt meestal op de laatste dag dat u huurder bent. Een medewerker van EMM controleert of de woning leeg is en de werkzaamheden zoals genoemd in het rapport zijn uitgevoerd. Als de woning niet leeg, schoon of in rede RQWZLNNHOLQJDOVZDWHUSRORVSHOHU2HWDOVMRQJHOHHXZWMHVYRRUZLHKHW van onderhoud is, brengt EMM u de kosten in rekening. Tijdens de eindopname kunt u de sleutels bij een medewerker van EMM inleveren. Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag? Als u in verhouding tot uw inkomen veel geld kwijt bent aan uw huur kunt u een huurtoeslag krijgen van de Belastingdienst. Vroeger heette dat huursubsidie. De mensen die huurtoeslag aanvragen, komen vaak ook in aanmer RQGHUOLQJYHFKWHQQRJVSHOLVPDDUWHJHOLMNHUWLMGRRNYRRUEHUHLGLQJRS de zorgtoeslag. Dit is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering. Omdat u deze ook bij de Belastingdienst moet aanvragen is er een gecombineerd aanvraagformulier huur- en zorgtoeslag. U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzingen in gezinssamenstelling, inkomen en alle ander vormen van wijziging die direct invloed hebben op de hoogte van de huurtoeslag aan Belastingdie s KHWHFKWHMDJHQZDVRQVVSHOLQKHWRQGLHSHEDGMHYRRUEHUHLGLQJYRRU ontvangen huurtoeslag moet altijd achteraf worden terugbetaald. EMM heeft hier geen enkele invloed op. Een aanvraag- en wijzigingsformulier kunt u opvragen bij de Belastingdienst. EMM is een woningbouwvereniging met bijna 2600 woningen in de dorpen Zandvoort en Bentveld. EMM is onlosmakelijk verbonden met de badplaats. Zandvoort is een kleine maar bruisende gemeente met een eigen ide t GH ZHGVWULMGHQ ODWHU -Q GLW SLHUHQEDGMH OLJW PHGH GH EDVLV YDQ PLMQ de wijken hebben een eigen identiteit en samenhang. Bewoners vinden dat belangrijk. Je woont namelijk niet zomaar in een dorp: ‘Je woont op Zandvoort!’. EMM heeft niet voor niets als slogan ‘Goed wonen op je eigen plek’. Naast het verhuren van woningen, garages, bergingen en parkeerplaatsen vindt EMM het belangrijk om goed contact te hebben met de huurders. Bewonerscommissies vertellen E WHFKQLHNHQEHKHQGLJKHLG3SHHQYRONRPHQVSRQWDQHVSHHOVHPDQLHU speelt in wijk en buurt. EMM verwacht dat deze commissies meedenken en meepraten over het onderhoud en beheer van de woningen en van de woon- en leefomgeving. Wonen gaat tegenwoordig hand in hand met zorg- en welzijnsaspecten. EMM werkt daarom samen met verschillende zorg- en welzijnsorganisaties om een goede afstemming te krijgen over wonen, zorg en welzijn in Zandvoort. LV GLH RQWZLNNHOLQJ GDDU EHJRQQHQ 1DDU KHW ZDV QLHW YULMEOLMYHQG Het onderhoud van uw woning is, met uitzondering van het kleine onderhoud, voor rekening van EMM. Vanzelfsprekend wordt er wel medewerking van u als huurder verwacht. U bent als huurder verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de woning. In de brochure “Onderhoud van uw huurwoningâ€? kunt u precies zien wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud. U bent als huurder verantwoord WRHQ DO QLHW ,HW FRPSHWLWLHHOHPHQW ERXZGHQ ZH DOWLMG LQ GRRU ]HOI het doorgeven van reparaties. Als er reparaties nodig zijn in uw woning moet u dit zo snel mogelijk, na het ontstaan van het probleem, melden. U kunt voor reparaties bellen naar (023) 571 77 41. U kunt ook langskomen op ons kantoor aan de Thomsonstraat of een email sturen naar info@wbv-emm.nl. Voor spoedeisende reparaties is EMM 24 uur per dag bereikbaar. Reparaties ’s avonds en in het weeke VSHOOHWMHVWHEHGHQNHQ)QLHGHUHHQZLOGHZLQQHQ kunnen wachten, kunt u doorgeven via (023) 571 77 41. U wordt dan met de meldkamer die u verder helpt. In flats worden de gemeenschappelijke ruimten regelmatig schoongemaakt door een schoonmaakbedrijf. U betaalt de kosten hiervoor via de servicekosten die in uw huur zijn opgenomen. Deze kosten worden eens per jaar verrekend. Bij de overeenkomst die u tekent, bij het ingaan van de huur, hore )HQYDQGLHVSHOOHWMHVQRHPGHLNDOKHWZDWHUUXJE\ZDDUELMMHGHEDO mene Huurvoorwaarden. De huurvoorwaarden worden opgesteld aan de hand van de wet en aangevuld met nadere afspraken. Uw huurcontract vermeldt meerdere huurprijzen: de basis nettohuur, de jaarlijks verrekenbare kosten en de vaste kosten. Bij jaarlijks verrekenbare kosten kunt u denken aan het schoonmaken van gemeenschappelijke ruimten, cv, enz. Bij vaste kosten kunt u denken aan deelna WHJHQGHNDQWYDQGHWHJHQVWDQGHUPRHVWGUXNNHQ)HQDQGHUGHHGMH glasfonds en administratiekosten. De kosten van de overeengekomen leveringen en diensten per woonblok of per woning. De vergoeding die u hiervoor betaalt, wordt opgeteld bij uw nettohuur. De huurprijs die dan ontstaat heet brutohuur of totale huur. Dat is het bedrag dat u aan EMM betaalt. Hoe betaal ik de huur? Er zijn verschillende manieren om uw huur te betalen. EMM geeft de voorkeur aan auto PHW]ÂĄQWZHHrQRIYLHUHQ-HGHUKDGGDQHHQNDQWYDQKHWEDGHQGDWZDV incasso. Dan kan EMM altijd het juiste bedrag afschrijven en hoeft u er niet aan te denken. Wanneer u de huur niet op tijd betaald stuurt EMM u een herinnering. Als die niet op tijd wordt betaald start EMM een incassoprocedure op. Wanneer u ook daar niet aan voldoet zal EMM een gerechtelijke procedure opstarten. Maar het hoeft niet zo ver te komen. Het is geen leuke ervaring om kennis te maken met e ]LMQGRHO:DQDIGLHNDQWPRHVWMHGHEDORYHUGHKHOHEUHHGWHYDQKHW waarder, rechtzaak of ontruiming. Neem op tijd contact op met onze incassomedewerker als er plotseling problemen ontstaan waardoor u de huur niet of niet op tijd kunt betalen. U kunt er verzekerd van zijn dat deze medewerker van EMM zorgvuldig omgaat met uw gegevens. EDGSUREHUHQWHJHQGHNDQWYDQGHDQGHUWHJRRLHQ.HZDVGXVWHJHOLM De opzegtermijn is minimaal ĂŠĂŠn maand. in wij. U mag zelf bepalen op welke datum u de huur laat aflopen, zolang het maar een werkdag is. De opzegdatum mag dus niet in het weekend of op een feestdag vallen. U ontvangt binnen twee werkdagen een brief waarin we bevestigen dat we uw brief of uw formulier ontvangen hebben. Daarin vermelden we de datum wanneer uw huur afloopt en wanneer we la NHUWLMGNHHSHUHQ JRRLHUÂĄ voor een bezoek. Ook ontvangt u de brochure ‘De huur opzeggen’. Daarin kunt u lezen wat er allemaal bij het opzeggen van de huur komt kijken. Tijdens de zogenaamde ‘vooropname’, vlak na opzegging van de huur, bekijkt een medewerker van EMM of u zaken moet repareren of in verhuurbare staat moet terugbrengen. Een medewerker van EMM maakt hierover een rapport, waarvan u een kopie krijgt. Hi ;HHUHHQDQGHUVSHOZDVGDWMHPHWGHEDO]RYDDNPRJHOLMNKHW]HOIGH ook een indicatie van de kosten voor de reparaties die nog moeten worden uitgevoerd. De ‘eindopname’ valt meestal op de laatste dag dat u huurder bent. Een medewerker van EMM controleert of de woning leeg is en de werkzaamheden zoals genoemd in het rapport zijn uitgevoerd. Als de woning niet leeg, schoon of in redelijke staat van onderhoud is, brengt EMM u de kosten in rekening. Tijdens de ei WHJHOWMHLQGHEDGUDQGPRHVWUDNHQWHUZLMOMHGHEDORRNZHHUVWHHGVPHW kunt u de sleutels bij een medewerker van EMM inleveren. Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag? Als u in verhouding tot uw inkomen veel geld kwijt bent aan uw huur kunt u een huurtoeslag krijgen van de Belastingdienst. Vroeger heette dat huursubsidie. De mensen die huurtoeslag aanvragen, komen vaak ook in aanmerking voor de zorgtoeslag. Dit is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekeri ooQKDQGPRHVWRSYDQJHQ/ZDPGHEDORSKHWZDWHURIUDDNWHMHHHQ deze ook bij de Belastingdienst moet aanvragen is er een gecombineerd aanvraagformulier huur- en zorgtoeslag. U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzingen in gezinssamenstelling, inkomen en alle ander vormen van wijziging die direct invloed hebben op de hoogte van de huurtoeslag aan Belastingdienst. Teveel ontvangen huurtoeslag moet altijd achteraf worden terugbetaald. EM DQGHUWHJHOWMHGDQDIJHVSURNHQGDQPRHVWMHZHHURSQLHXZEHJLQQHQ geen enkele invloed op. Een aanvraag- en wijzigingsformulier kunt u opvragen bij de Belastingdienst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ÂœYHUVFKHQHQLQKHW YDQJHQVFKLHWHQPLNNHQHQRPJDDQPHWI\VLHNFRQWDFW)QGLWDOOH WRHQPDOLJHNQ]EWLMGVFKULIW (H>ZHPNURQLHNÂĄÂœGHKRRSXLWJHVSUR PDDORSHHQKHHOQDWXXUOLMNHVSHHOVHPDQLHU NHQ GDW LN LQ GH ZDWHUSRORYRHWVWDSSHQ YDQ PLMQ YDGHU ,HQN HQ ]LMQ EURHUV%QGUoHQ;LP]DOWUHGHQ)HQKRRSZDDUYDQLNELMQDPHW]HNHU $POGSPOUBUJFTNFUBOEFSFO KHLGNDQ]HJJHQGDWGH]HGRRUPHWQDPHPLMQYDGHUZHUGJHGHHOG (HWUDLQLQJHQHQZHGVWULMGHQEUDFKWHQVWUXFWXXUDDQ,HWZDVPLQGHU (HGULHEURHUVKHEEHQRQGHUOLQJYLMI3O\PSLVFKH7SHOHQRSKXQQDDP YULMGDQKHWVSHOHQLQKHWSLHUHQEDGMH-NKDGPRHLWHPHWVWUXFWXXU 1LMQYDGHUGHRXGVWHYDQGHGULHQDPDOVNHHSHUGHHODDQGH7SHOHQYDQ (DWPHUNWHQGHWUDLQHUVPHGHVSHOHUVWHJHQVSHOHUVHQVFKHLGVUHFKWHUV 8RN\R  HQ 6RPH  %QGUo JLQJ DOV VSHOHU QDDU 1H[L ,HWYLHOPHQLHWPHHRPWLMGHQVWUDLQLQJHQYRRUWGXUHQGELMGHOHVWH FR LQ HQ ;LP QDP RRN DOV VSHOHU HYHQHHQV GHHO DDQ GH EOLMYHQHQQLHWWHUXJWHYDOOHQLQKHWRQJHGZRQJHQVSHOHQYDQKHWSLH 3O\PSLVFKH 7SHOHQ YDQ 1H[LFR Âœ GH]H NHHU QRJ DOV UHVHUYH UHQEDGMH,HWJHEHXUGHUHJHOPDWLJGDWLNQLHWRSOHWWHWLMGHQVHHQXLWOHJ VSHOHU Âœ HQ YLHU MDDU ODWHU DDQ GLH YDQ 1€QFKHQ  .H NXQW RIQLHWGHHGZDWHUJH]HJGZHUG ,HEMHZHHUQLHWJRHGJHOXLVWHUG#ÂĄ2HH GXV PHW HHQ JHUXVW KDUW VSUHNHQ YDQ HHQ ZDWHUSRORJHQHUDWLH GDWKDGLNZHHUHHQVQLHW3RNNULWLHNYRQGLNPRHLOLMNWHYHUGUDJHQHQ (HHHUVWHKHULQQHULQJGLHLNDDQZDWHUHQ]ZHPPHQKHELVGLHDDQ &FO BOEFSF HSPFQ LJOEFSFO EJF CFHFMFJEJOHGDWLVODQJ]RJHEOHYHQ-NHUYRHUNULWLVFKHRSPHUNLQJHQQLHWDOVKXOS CFIPFGU JT EF HSPFQ EZTMFDUJTDIF LJOEFSFO EJF JO EF QSPCMF PLMQSULYo]ZHPOHVVHQ(H]HNUHHJLNYDQ.DQ7WHQGHUHHQJURRWNDP EHGRHOGRPPHEHWHUWHODWHQZRUGHQ:HHOPHHUYRQGLNKHWHHQDDQYDO SLRHQHQPDNHULQ]LMQWLMGPDDULQPLGGHOVDOELMQDWZLQWLJMDDUJHOH RSPLMQJHKHOHSHUVRRQ ]HÂĄ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qOUBUJF NPFUFO JHQJLQJHQGDQKHWHQHRRULQKHWDQGHUHRRUXLW3SDQGHUHPRPHQWHQ EF FFSTUF UPQPHSBžFUPFUTFO HFMFFSE XPSEFO FO CJK HFTDIJFEF 3QVWKXLVEDGZDVÂĄ(H/DSHOVWUDDWÂĄ-HGHUHHQQRHPGHKHW]RRPGDW OXLVWHUGHLNZHOQDDUGHWUDLQHUHQOHWWHLNJRHGRSZDWDQGHUHVSHOHUV OJT LPNFO WPPS IFU FFSTU SFQFUJUJFT BBO CPE 0PL UFO LQKHWZDWHU BBO[JFO WBO EF MJHU EF MBU OV KHWLQGHJHOLMNQDPLJHVWUDDWLQ,LOYHUVXPODJ,HWLVHUDOWLHQWDOOHQ GH RXGHUHQ GHGHQ -N SLNWH HU ]RTQFMMJOHTWBBSEJHIFJE XLWZDDU LN PHW QDPH MDUHQ QLHW PHHU (H /DSHOVWUDDW EHVWRQG XLW HHQ YLMIHQWZLQWLJPHWHU GDFKWZDWDDQWHNXQQHQKHEEHQ;DQQHHUMHKHWSRVLWLHI]LHW]RXMH FFO TUVLKF IPHFS &S XPSEFO OJFU BMMFFO XPPSEFO HFTDISFWFO NBBS PPL IFMF [JOOFO FO PPL WFSIBBMUKFT EDGPHWGDDUDFKWHUHHQRQGLHS SLHUHQEDGMHÂĄ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ÂœRIHUWXVVHQPHWMHELOOHQRSGHWZHHGHHQMHDU 1HHUGHUHPDOHQEHQLNYDQHHQWUDLQLQJZHJJHORSHQZDQQHHULHWV ´CFHSJKQFOÂľ ´DPODFOUSFSFOÂľ FO ´POUIPVEFOÂľPLMQLHWDDQVWRQG;DQQHHUHHQWUDLQHULQPLMQRJHQRQWHUHFKWHNUL %JU LBO IFFM GSVTUSFSFOE [JKO WPPS EZTMFDUJTDIF LJOEFSFO PHQRYHUGHERYHQVWHJHVODJHQÂœZDVKHWJRHG]LWWHQZDQQHHUMHXLW KHWZDWHUNZDP7RPVZDUHQ]HHFKWHU]RKHHWGDWMHKHWHUQLHWODQJ WLHNKDGRIZDQQHHUPHGHVSHOHUVGHEDOQLHWYDDNRIJRHGJHQRHJQDDU 7BOBGHSPFQJTIFU[FFSXFOTFMJKLPNNFUIFUEZTMFDUJTDIFLJOEHFTQSFLLFOUFWPFSFOPNEFQSPCMFNBUJFLCF RSXLWKLHOG%FKWHUGLHEXL]HQZDUHQGHNOHHGKRNMHVOLQNVÂœYDQDIKHW PLMJRRLGHQ(DQJLQJLNJHZRRQZHJ/RSSLJJLQJLNRSGHNDQW]LWWHQ WHUUDVJH]LHQÂœGLHYRRUGHMRQJHQVUHFKWVZDVGHPHLVMHVNDQW ÂœRSGHEXL]HQQDWXXUOLMNÂœRILNNOHHGGHPLMPHWHHQRPHQJLQJQDDU TQSFFLCBBSFOJO[JDIUFMJKLUFNBLFO8BOOFFSIFULJOECFHSJKQUXBUFSQSFDJFTHFCFVSU EBUIFUIPPSUCJKEZTMFYJFFO KXLV2HW]RYDDNQDPGHWUDLQHUKHWLQLWLDWLHIHQVWXXUGHPLMGHNDQW IPFKFEBBSWFSWPMHFOTNFFPNLVOUHBBO XFSLUEBUPOEFSTUFVOFOEFOCFWSJKEFOEWPPSIFULJOE)FULJOENPFU RSRIQDDUKXLVDOQDDUJHODQJZDWHUJHEHXUGZDV "OHTUWPPSIFUXBUFS 8KXLV KDG LN GDQ ZHHU KHW QRGLJH XLW WH OHJJHQ >XON JHGUDJ ZDV -QPLMQYURHJVWHKHULQQHULQJVWDLNRSGHKRJHNDQWYDQKHWSLHUHQ WBLFSEBOnnOLFFSUFIPSFOLSJKHFOEBUIFUOJFUEPNJT EBUIFUOJFUMVJJT EBUIFUOJFUMJHUBBO[JKOPGIBBSJO[FU EDGMH.DQ7WHQGHUKHHIWHHQNXUNHQ]ZHPEDQGRPPLMQPLGGHOYDVW PLMQYDGHUYUHHPG;DWPRHVWKLMQXPHW]RÂĄQ]RRQ#1LMQPRHGHUEOHHI JHPDDNWHQKHWLVGHEHGRHOLQJGDWLNKHWZDWHULQVSULQJ%OOHHQLN KLHULQZDWPHHURSGHDFKWHUJURQG-NGHQNGDWKDDULQOHYLQJVYHUPR #JKXBUPVEFSFLJOEFSFOEJFPOEBOLTKBSFOMBOHFCFHFMFJEJOHFOPFGFOJOHOPHTUFFETFSOTUJHFQSPCMFNFOPO ZLOQLHW-NVWDRSGHNDQWWHVQLNNHQ(HRXGH.DQ7WHQGHUZDVVWUHQJ JHQLQPLMQJHGUDJHQKRXGLQJZDWJURWHUZDV;DDUVFKLMQOLMNRPGDW EFSWJOEFONFUEZTMFYJF LBOFFOHFWPFMWBO´BBOHFMFFSEFIVMQFMPPTIFJEÂľPOUTUBBO 4FMJHNBO %BUCFUF HQPHW]LMQKDUGH]ZDUHVWHPGLHGXLGHOLMNJHZHQGLVHHQ]ZHPEDG KHWYRRUKDDUPHHUKHUNHQEDDUZDVGDQYRRUPLMQYDGHU %OPHWDOHHQKHHWJHEDNHUGPDQQHWMHGLH6RQDOG1RHVWMHQLHWWH WHRYHUVFKUHHXZHQPDDNWKLMPLMRSQLHXZGXLGHOLMNGDWKHWGHEHGRH LFOUEBU[FFSHFFOWFSUSPVXFONFFSJOIFCCFOEBUIVOFJHFOJOTQBOOJOHFOOPHFOJHFGGFDU[VMMFOIFCCFO)FU OLQJLVGDWLNQ}KHWZDWHULQVSULQJ1DDULNZLOHFKWQLHW1HWPLMQ YHHOWHJHQ]HJJHQMHZLVWKHWQRRLWPHWKHP(DQJLQJKLMZHHUZHJ DUPHQVWLMIWHJHQPLMQOLFKDDPJHGUXNWKDQGHQYRRUPLMQPRQGEOLMI JDIHHQJURWHPRQGRIJRRLGHHHQEDOQDDUMHKRRIG JEFF´JLLBOIFUUPDIOJFUÂľMFJEUUPUIFUWFSNJKEFOWBOEFUBBLFO[BMVJUFJOEFMJKLMFJEFOUPUOJFUNFFSHFNPUJWFFSE -HGHUHHQKHHIWZHOODVWYDQoo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´MFSFOÂľ&S[BMEBBSPNCJOOFOEJFCF ,RHYHUWURHEHOGPLMQKHULQQHULQJLVZHHWLNQLHWPDDUYROJHQVPLM YDDUGLJEHKDQGHOGZRUGHQGUHHIQHW]RVQHORYHUDOVGH]HRSJHNRPHQ KHHIWGLWULWXHHO]LFKDDUGLJZDWNHUHQDIJHVSHHOGYRRULNRSYULMZLOOLJH ZDVÂœPLVVFKLHQGXXUGHKHWWRFKLHWVODQJHU1DDUZDQQHHUGLHERRV HFMFJEJOHWPPSNPFUFOXPSEFOHF[PSHEEBULJOEFSFOJOEFHFMFHFOIFJEHFTUFMEXPSEFOPNUFMFSFO%FFFSEFS EDVLVKHWZDWHULQVSURQJ KHLGYHUGZHQHQZDVEOHHILNNRSSLJ3QZLOOLJRPPLMQKRRIGWHEXLJHQ HFOPFNEFJOUFSWFOUJFTFMMP $POOFDUFO3BMž[JKOFGGFDUJFWFQSPHSBNNBÂľTEJFFSWPPSLVOOFO[PSHFOEBUFFO (HDQJVWLJHRQ]HNHUKHLGYDQGLHHHUVWHNHHUYRRUGDWPLMQRJWDPH HQPLMQHYHQWXHOHRQJHOLMNRIRQUHGHOLMNKHLGWRHWHJHYHQ1LMQH[FXVHV OLMNRQEHNHQGHHOHPHQWZDWHUZDDULQMHÂœKHELNXLWHUYDULQJJHOHHUG PDNHQ#;DDURP]RXLN# LJOEXFFSIFUHFWPFMPOUXJLLFMUEBUIJKMFFSU MF[FO (FTQSFLLFONFUIFULJOESPOEPNEFQSBBUQMBUFOLVOOFO ÂœEHWHUEOLMIWGULMYHQGDQLQOXFKWNZDPODWHUELM]ZHPHQZDWHUSR 8RFKPRHVWHULQ]XONHJHYDOOHQLHWVJHEHXUHQ-NZLOGHQDPHOLMNZHO ORZHGVWULMGHQUHJHOPDWLJWHUXJ-NZLVWLQPLGGHOVZHOGDWLNQLHW]RX ZHHUQDDUGHYROJHQGHWUDLQLQJHQGDWNRQQLHW]RQGHUHHUVWWHUXJWH FFOQSJNBIVMQNJEEFM[JKOPNNFUEF´BBOHFMFFSEFIVMQFMPPTIFJEÂľBBOEFTMBHUFHBBO&FOLJOEIFFGUFFSTUJO YHUGULQNHQPDDUNRQLNKHWZHO#;DVLNZHOJRHGJHQRHJ#>RXLNQLHW NRPHQRSZDWHUZDVYRRUJHYDOOHQ-QKHWEHJLQNZDPHHQEHJULSYROOH GRRUGHPDQGYDOOHQ# WUDLQHUQRJZHOQDDUPLMWRH ;DWZDVHUQRXWRFKGHYRULJHNHHU#ÂĄ-N [JDIUJOEFQSPCMFNBUJFLWBOEZTMFYJFOPEJHPNXFFSWFSUSPVXFOPQUFLVOOFOCPVXFOJO[JKOFJHFOQSFTUFSFO %OOHHQVWRQGHUQXQLHPDQGDFKWHUPHPHWHHQLM]HUHQLQVWUXFWLHKHQ NZDPZHJGRRULHWVWHUXJWHPRPSHOHQ]RQGHUGHDQGHUZHUNHOLMNWH %BBSOBBTUJTIFUWBOCFMBOHPNJOHFWBMWBO´BBOHFMFFSEFIVMQFMPPTIFJEÂľIFULJOEEFHFMFHFOIFJEUFHFWFO JHORPKHWEHVOLVVHQGH]HWMHWHJHYHQ3SZLOVNUDFKWYHUPDQGHLNPH JHPRHWWHNRPHQ (XLNHUQXPDDULQHQ]RUJGDWKHWQLHWZHHUJH EHXUWÂĄ2DWXXUOLMNJHEHXUGHHUZHOZHHULHWV%DQOHLGLQJRPYHUEROJHQ PN NFF]HOIÂœHHQVRRUWLQQHUOLMNHKHQJHO)HQPDDOYODNYRRUHHQZHGVWULMGNDQ UF EFOLFO FO NFF UF CFTMJTTFO JO EF UF OFNFO TUBQQFO JO EF CFHFMFJEJOH 4NJUT #SBBNT  MHQLHWPHHUWHUXJ(DWGRHMHQLHW(XVJDDQ WH]LMQNUHHJLNJHQRHJ.HEHQWQLHW]RPDDULQHHQVQLHWPHHUGULIWLJHQ ,HW]ZHPPHQKDGLNVQHORQGHUGHNQLH2DEHWUHNNHOLMNNRUWHWLMG QLHWPHHUNRSSLJ(XVNUHHJLNKHWHWLNHW ODVWLJPDQQHWMHÂĄRSJHSODNW %PPSTBNFOEFQSPCMFNBUJFLFOEFCFIBOEFMEPFMFOUFWFSXPPSEFOFOTBNFOUFFWBMVFSFOLSJKHUIFULJOEEF ]ZRPLNEDDQWMHVVFKRROVODJHQUXJVODJ3SPLMQUXJ]ZHPPHQZDV ;DWLNYRRUYHHOPHQVHQLQPLMQRPJHYLQJRRNZDV8UDLQHUVNZDPHQ LQKHWEHJLQRRNZHHUHQJDOGDWZDWHULQMHQHXVHQPRQG6HJHOPDWLJ DOYULMVQHOQLHWPHHUQDDUPLMWRHRPGHOXFKWWHNODUHQ HFMFHFOIFJEPNFJHFOWFSBOUXPPSEFMJKLIFJEUFOFNFOJOIFUIFMFQSPDFTFOOFFNUEF´BBOHFMFFSEFIVMQFMPPT NZDPLNKRHVWHQGHQSURHVWHQGUHFKWRYHUHLQGRPGDWLNPLMKDGYHU 1DDULNKLHOGYDQKHWVSHOOHWMHHQLNZLOGHKHWJUDDJEOLMYHQGRHQ IFJEÂľBG0NEJFSFEFO[JKOFSFOLFMFQSBBUQMBUFOPWFSEJUPOEFSXFSQUPFHFWPFHE*OEFHFTQSFLLFOSPOEPN VOLNW (RRUJDDQÂĄGRQGHUGHKHWGDQYDQGHNDQW)QGDDUJLQJLNZHHU >R NRQ KHW QLHW ODQJHU GRRUJDDQ 3RN ZHGVWULMGHQ VSHHOGH LN LQ GLH KHQJHOLQGHQHNKDQGHQLQGH]LMHQVFKRROVODJEHQHQRSGHUXJ%OV EHJLQMDUHQ UHJHOPDWLJ QLHW XLW -N PDDNWH GULH ]ZDUH RYHUWUHGLQJHQ EFQSBBUQMBUFOFOEFTUSBUFHJFLBBSUFOJTIFUCFMBOHSJKLPNTBNFONFUIFULJOEFFOLFV[FUFNBLFOWPPSFFO KHWJRHGJLQJVWDN.DQ7WHQGHU]LMQGXLPRPKRRJ +RHG]RÂĄ(DWZDV ZDDUGRRULNQLHWPHHUDDQGHZHGVWULMGPRFKWGHHOQHPHQÂœ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ÂœHHQMDDURIHOIWZDDOIRXGQXÂœHUYRHULN LNKHPWHJHQGHNDQWYDQKHWEDG:DDNZDUHQHURRNDQGHUHNLQGHUHQ ]HOIDIHQWRHRRN,RHVWHUNPLMQGULIWRRNZDVZDQQHHUGH]HQDHQLJH HQGDQVSHHOGHQZHVDPHQPHWGHEDO(HooQNHHSWHGHDQGHUVFKRRW WLMGZDVRYHUJHGUHYHQPHUNWHLNRQGHUGHQRJDDQZH]LJHNRSSLJKHLG HQZDQQHHUMHPLVWHPRHVWMLMNHHSHQ3IZHPDDNWHQWHDPV(HHQH GDWKHWZURQJ(LHGULIWRYHUNZDPPH]RHUYRHULNWRHQ-NZLVWGDDU                                                        

Grafische vormgeving Handboekbinden • Vormgeving van magazines, boeken, logo’s, huisstijlen en websites • Handboekbindwerk van speciale uitgaven in kleine oplage • Workshop ‘Boekjes binden’ Neem een kijkje op de site!

www.janniedegroot.nl

26


‘Heb het altijd supermooi evenement gevonden’ De Stichting Atletiekevenementen Hilversum (StAH), organisator van de Hilversum City Run en Yakult Ladies Run, heeft een nieuwe voorzitter. Een Hilversummer die van vergaderen én lopen houdt. We stellen u voor aan Arno Scheepers (35). Door Edward Swier

Arno Scheepers werd dit voorjaar gepolst door de toenmalige StAH-voorzitter, Jacques van Rooijen. ‘We kennen elkaar uit de politiek, Jacques was gemeenteraadslid voor de PvdA, ik namens de VVD. Jacques wist bovendien van mijn liefde voor hardlopen. We hebben meerdere keren samen de Hilversum City Run gelopen.’ Scheepers was direct enthousiast toen hem de voorzittershamer in het vooruitzicht werd gesteld. ‘Ik heb het altijd een supermooi evenement gevonden. Dat ik daar een steentje aan bij kan dragen, is heel eervol.’ Voor Scheepers kwam er ruimte in zijn agenda toen hij zijn raadslidmaatschap, dat hij naast een fulltime baan uitvoerde, stopte. ‘Dat kostte vanzelfsprekend flink wat tijd. In die periode was er geen ruimte voor.’ Nu kan hij zijn bevlogenheid voor de sport combineren met zijn voorliefde voor besturen. En zelf ook nog zijn favoriete hobby blijven uitoefenen. ‘Lopen is een ideaal tijdverdrijf voor iemand zoals ik, die werkt en vaak in de avonduren vergadert. Ik maak er tijd voor. Maar dat gaat ook makkelijker omdat je altijd kunt lopen, waar je ook bent en hoe laat het ook is.’ Scheepers zelf is overigens een bovengemiddeld loper. Zeg maar: een goede loper. Dit voorjaar maakte hij zijn debuut op de marathon. Waar anderen klaagden over de omstandigheden in Rotterdam – het was die dag warm – kijkt Scheepers enthousiast terug. Dat mag ook wel als je zijn eindtijd kent: 3:04:38. ‘De sfeer was bovendien geweldig.’ Ook komend jaar – de Hilversum City Run en Yakult Ladies Run zullen in het weekeinde van 14/15 april zijn – denkt Scheepers, ondanks zijn representatieve functie als voorzitter, de Hilversum City Run mee te kunnen lopen. ‘Het moet toch mogelijk zijn drie kwartier vrij te maken. Als het goed is, is tegen die tijd alles tot in de puntjes geregeld.’ De Stichting Atletiekevenementen Hilversum staat natuurlijk vooral in de schijnwerpers voor en tijdens de Hilversum City Run. ‘Dat is natuurlijk ook ons grootste evenement, maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst meer evenementen in het Gooi zullen organiseren. De focus zal wat de StAH betreft wel vooral op hardlopen blijven.’ Dat zou zelfs onder de paraplu van de City Run kunnen. ‘Er zijn’, weet Scheepers, ‘nog wel wat uitdagingen voor onze stichting. Hardlopen is superpopulair, een nog altijd groeiend aantal mensen loopt. Maar het aantal evenementen is ook enorm. Dat merken wij ook met de Hilversum City Run en Yakult Ladies Run. We hebben het aantal deelnemers de laatste jaren lichtjes zien dalen. Het doel voor de komende jaren is het evenement zo te gaan organiseren dat er weer een stijgende lijn in het aantal lopers komt. Daar gaan we de komende tijd hard mee aan de slag.’ Daarbij wordt geen enkele vernieuwing uitgesloten. ‘Het zou kunnen dat we iets aan het

parcours gaan doen. Maar misschien gaan we ook wel wat nieuwe elementen aan het evenement toevoegen.’ StAH en GAC hebben sinds jaar en dag een goede band. ‘In 2008 is de stichting “op afstand” gezet, om meer armslag en slagkracht te hebben. Maar de verbinding is er nog altijd duidelijk, er zitten onder meer nog twee GAC’ers in ons bestuur. We hebben veel aan elkaar. Het is een coproductie van de stichting en de vereniging. Wij profiteren van de kennis en knowhow die binnen de vereniging is, de club krijgt op zijn beurt weer veel aandacht dankzij het evenement.’

27


De Gooise Atletiek Club 1927-2002 in vogelvlucht

Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum van de GAC in 2002 is een boekje verschenen waarin de geschiedenis en de toekomst van de Gooise Atletiek Vereniging beschreven wordt. Bij het 80-jarig bestaan herhalen wij de bijdrage van Piet de Gruijl waarin hij een historisch overzicht geeft van de vereniging.

J U B I L E U M U I T G AV E 21 september 2002

Bekerfinale/Club-kampioenschap van Nederland. 3 juli 1961, te Den Haag v.l.n.r. Thea Lammertink, Marjolein van Rijn, Elly Schagen, Henriette Lange, Ella Veffer, Janny Vos, Marie Kwakernaak en Dini Hobers.

28

Als kenner van de GAC-historie en langjarig lid is mij gevraagd in enkele pagina's de clubgeschiedenis te memoreren. Dat lijkt me onbegonnen werk, want in het jubileumboekje van 1967 had Jan van Herpen al 19 pagina's nodig om de eerste 40 clubjaren te beschrijven, wat hij overigens voortreffelijk gedaan heeft. Dus zal ik maar volstaan met enkele belangrijke grepen uit onze toch wel roemrijke historie.

Atletiek Bond, werden. Enkele vooraanstaande GAC’ers waren Piet Slikker (kampioen van Nederland 1928 op de 200m) en Geurt van Bokhorst (kampioen van Nederland 1929 op de 400m horden). In de loop van de dertiger jaren werden de prestaties en de ledenaantallen minder, zodanig dat we in circa 1939 bekender waren als cabaretgroep dan als atletiekploeg, al hadden we in 1936, 1937 en 1938 nog goede clubontmoetingen met het oude bekende U.D.I. (Arnhem), later verdwenen als atletiekclub.

In de eerste decennia van de vorige eeuw werd de atletieksport veelal in de zomer bedreven door de atletiekafdelingen van vooral voetbal-, korfbalen gymnastiekverenigingen, met vaak hun eigen Nederlandse atletiekkampioenschappen. Ook in onze regio was dat het geval. In die tijd waren er dus weinig specifieke atletiekclubs. Vooral door de invoering van de moderne Olympische Spelen - waarvan de atletiek de hoofdschotel vormt -, met name die van Stockholm 1912, Antwerpen 1920, Parijs 1924 en Amsterdam 1928, kreeg de atletieksport internationaal een sterke stimulans. De GAC - opgericht op 13 september 1927 - ontstond uit de atletiekafdeling van de Hilversumse korfbalclub Excelsior (korfbalkampioen van Nederland in 1926!), waarbij zich enkele maanden later het pittige atletiekclubje van de Eerste Nederlandse Celluloidfabriek (ENCF) te Hilversum aansloot. Vanaf het begin hadden we een sterke wedstrijdploeg, zodat we reeds het volgende jaar (1928) clubkampioen van de UPAB, de Utrechtse Provinciale

Tijdens de Duitse bezettingsjaren (1940-1945) herstelde de GAC zich krachtig qua prestaties en ledental tegen de onderdrukking in, ondanks gebrek aan bijna alles: goede voeding, schoeisel, kleding, materiaal, etc. Sport was een uitlaatklep voor de jeugd in deze moeilijke tijd. In 1942 kreeg Hilversum zelfs een sintelbaan. Maar vanaf september 1944 lag alle sport stil. Na de oorlog herstelde het atletiekleven zich weer snel. Op 14 juli 1945 was er bijvoorbeeld reeds een spannende en leuke wedstrijd tussen de GAC en een atletiekploeg van het 1e Canadese leger. In 1946 ontstond het contact tussen de GAC en de Epsom & Ewell Harriers, die datzelfde jaar met een wedstrijdploeg Hilversum bezochten. Dat was een doorslaand succes. Het volgend jaar was de GAC met een sterke ploeg op bezoek in Engeland. Dit contact duurt nog steeds voort. Dit jaar waren de Harriers weer in Hilversum op bezoek. In de loop van de vijftiger jaren werd het contact met de Harriers een poosje wat minder en van 1960 tot 1964 was er een zeer geslaagd contact met de TV Schwetzingen (bij Heidelberg). Tweemaal kwamen zij met een sterke wedstrijdploeg in Hilversum (1960 en 1962). Tweemaal brachten wij met een grote groep een tegenbezoek (1961 en 1964). In 1965 kwamen de Harriers weer naar Hilversum.


Geschiedenis In 1946 werd onze jaarlijkse Maple Leafloop ingesteld, als blijvende herinnering aan onze bevrijding door het 1e Canadese leger. Een cross die dit jaar zijn 70e editie zal beleven. In 1947 kregen we ons eerste clubhuis, de beroemde Blokhut, gebouwd door GACleden onder leiding van Jan Veuger, in de bossen bij het Wasmeer tussen Hilversum en Lage Vuursche. In 1954 moesten we de Blokhut helaas weer verlaten. In 1959 bouwden we ons 2e clubhuis ‘Dribbeloord’ bij Anna's Hoeve. Dit clubhuis gebruikten we tot 1972, toen we op het Gemeentelijk Sportpark aan de Soestdijkerstraatweg ons huidige prachtige clubhuis bouwden, dat nu (2002) al voor de tweede keer uitgebreid wordt. In 1986 kregen we onze zwaarbevochten kunststofbaan, waardoor we nu kunnen bogen op een magnifieke accommodatie. De meest succesvolle GAC-leden uit de geschiedenis waren de 3 vrouwen Trudy Ruth, Janny Vos en Dini Hobers, die alle drie internationale bekendheid hadden. Trudy Ruth, ongetwijfeld onze ‘prima inter pares’, nam deel aan de Olympische Spelen 1972 in München op de 400m en bereikte de halve finale; zij was 8 jaar lang Nederlands recordhoudster op dit nummer (52.45 sec.). In 1971 op de Europese Kampioenschappen in Helsinki haalde zij de halve finale op de 200m. Zij was bovendien een goede hordensprintster. Trudy werd 6x outdoor- en 6x indoorkampioene van Nederland in de jaren 1969 tot 1975; op de 60m en 60m horden indoor en 200m en 400m indoor en outdoor en 500m indoor. Janny Vos, een veelzijdig atlete, werd in 1956 kampioene van Nederland op speerwerpen en 10 jaar later in 1966 kampioene op de 800m. In 1964 nam zij deel aan de Olympische Spelen in Tokio en reikte tot de halve finale 800m in 2:05.7 min. Dini Hobers, onze Drentse atlete, een internationaal meerkampster met als specialiteit hoogspringen, nam deel aan de Olympische Spelen 1960 in Rome en werd 6x Nederlands kampioene. Onze beste mannelijke atleten waren: Marco Beukenkamp, 5x kampioen van Nederland op de 400m horden in 1985,1986, 1987, 1993 en 1994; Anton Kist, 800mkampioen in 1947 en 1948; Bert Krijnen, kampioen op het polsstokhoogspringen in 1970, 1971 en in 1974 (indoor); Jan van Ginkel, marathonkampioen in 1955, en Jan Boelens, marathonkampioen in 1962. Ook veel jeugdkampioenen hebben we in

1927 Exelcior Atletiek ploeg.met de vier oprichters van de GAC: Jo Lebbink, Ko Merkelbach, Piet Slikker en Herman Reeskamp

de loop der jaren gehad: Joop de Gruijl, Elly Schagen, Els Witkamp, Annie Keff, Bert Kolman, Margriet de Graaf, Joke Kok, Viviën Stam, Raymond Pouw, Jacques Wiersma, Herman Marinus, Ellen Tromp, Bert Kramer, Jan Jeen Seppen en Bob Steinvoort. Deze opsomming op gevaar af iemand te zijn vergeten. Onze competitieploegen hebben altijd een stevig woordje meegesproken in de vaderlandse competities. Te beginnen onze meisjesploeg: kampioen van Nederland in 1952 en 1953 onder leiding van onze legendarische Cor Tissot van Patot, uitgroeiende tot onze sterke damesploegen tot in de zestiger jaren. De dames- en herenploegen waren echter net niet sterk genoeg voor de hoofdklasse, maar hebben over het algemeen sterk meegedraaid in de 1e klasse tot in de negentiger jaren. De laatste jaren zijn de ploegen, door allerlei oorzaken, zeer verzwakt. Alleen de mannen veteranenploeg vormde een uitzondering en werd in 1997 zelfs kampioen van Nederland. Ook heden heeft de GAC in vele leeftijdsgroepen van de baanatletiek sterke vertegenwoordigers, die een rol spelen bij Europese en Wereldkampioenschappen Veteranen, zowel bij de vrouwen als bij de mannen. Reeds kort na de 2e Wereldoorlog gingen we behoren tot de grootste atletiekclubs van Nederland (qua ledenaantal) en dat is tot vandaag zo gebleven. Maar door verschillende oorzaken zijn de landelijke resultaten van de GAC ondanks de vele incidentele successen nooit in overeenstemming geweest met dat hoge ledental. Maar we zijn in al die 75 jaren een door en door gezellige club geweest met een prettige sfeer. Dit alles is mede veroorzaakt door de op 20 oktober 1962 gestarte HP (heren plezierploeg), twee maanden later gevolgd door de DP (dames plezierploeg). Vanaf het begin waren deze recreatieloopgroepen een doorslaand succes, uiteraard in de hand gewerkt door de fraaie bosrijke omgeving van Hilversum. Deze recreatie-atletiekgroep heeft bij ons een enorme ontwikkeling doorgemaakt, niet alleen in aantallen maar ook in kwaliteit, want wie heeft in 1962 kunnen denken dat in 1997 en 1998 circa 50 recreatie-atleten van diverse leeftijden de Rotterdamse marathon zouden volbrengen? De opzet van verschillende loopgroepen in sterkte oplopend en geleid door eigen trainers, twee keer per jaar aangevuld met basisgroepen, is een ijzersterke formule gebleken. De GAC steunt op deze twee pijlers, de wedstrijd- en de recreatie-atletiek, soms in elkaar overlopend. Dat dit tot in lengte van jaren zo moge blijven, want we zijn allemaal atleten.

Piet de Gruijl 1921 - 2012

29


[Advertenties]

voor:

Ind. terrein Nwe Havenweg - Hilversum naast Gamma

HGV glashandel bv G. van Amstelstraat 423 E 1216 CA Hilversum 035 – 623 1891

De Knipperij Al 25 jaar van van wens tot trends...

20% korting op uw behandeling

• Bij inlevering van deze advertentie • Op alle behandelingen • Elke vrijdag tussen 17.00 - 20.00 uur

Oosterengweg 84 - (Riebeeckgalerij) - Hilversum gratis parkeren!!

Telefoon: 035 - 685 43 42

30


[Advertentie]

Klaverblad en GAC: topprestaties verzekerd!

31


Wat doen GAC’ers als ze niet hardlopen? Rob de Konings (53) grootste passie is zweefvliegen. Daar moet zelfs het hardlopen in de zomer voor wijken. Rob: ‘In de winter loop ik drie keer per week, in de zomer ga ik alle geschikte weekenden zweefvliegen. Ik was als kind al geïnteresseerd in vliegtuigen. We woonden aan de rand van de Hoorneboegse Heide en daar zag ik al die zweefvliegtuigjes over komen. Begin jaren 80 ben ik in Innsbruck voor het eerst mee geweest de lucht in. Dat was zo’n geweldige belevenis dat ik me in 2008 als lid heb opgegeven. In 2009 was het zover: ik ging zwevend de lucht in. Sindsdien zijn de weekenden in het vliegseizoen gereserveerd voor deze prachtige sport. Mijn mooiste vlucht? Dat was een vlucht in Duitsland van bijna drieënhalf uur vanaf het vliegveld Udersleben naar de Brocken in de Harz, en weer terug.’

32

Gac magazine nr 21 site  
Advertisement