MIN BABY #27

Page 1

MIN BABY ALT OM DET BEDSTE VI HAR

NR. 27 • FORÅR 2020

7 4 SIDER M

ED OM DET B ALT EDSTE VI HAR

SHOPPING

SLUT MED BØRN?

FORSVINDER LYSTEN ALDRIG

TIL AT FÅ FLERE BØRN? 5 mødre fortæller om, hvornår (hvis nogensinde) de følte, at de var helt færdige med at få børn AMNING

HAR DIT BARN ET

FAVORIT BRYST? 7 kvinder fortæller om deres barns favoritbryst

+

22 SIDER

Praktisk babyudstyr, skønt babytøj og sjovt legetøj til dit barn, samt eksklusive hår- og hudplejeprodukter til dig ADVARSEL

GIV IKKE DENNE DRIK TIL DIT BARN

Fødevarestyrelsen advarer mod gammelt husråd

TOP-50: DE MEST POPULÆRE PIGE- OG DRENGENAVNE | BREVKASSE: SPØRGSMÅL OG SVAR OM BADNING BABYNAVNE: HVILKE KENDTE DANSKERE HAR FÅET EN ZAC, HELIOS, ARCHIBALD, RONJA, EVI OG OSVALD?Nyfødt fotografering Du har ventet og ventet, og endelig er din lille baby her. Dagene flyver afsted, og man glemmer hurtigt alt om tid og sted. At komme afsted til fotografen er det sidste, man tænker på, men kan man finde overskud til det, kan man få taget helt fantastiske billeder.

En nyfødt session er bedst, når din baby er mellem 5–10 dage gammel. Der har de stadig bevaret noget af den dejlige rynkede og foldede hud fra fødslen. I den alder sover de også mere, og det er nemmere at få dem til at “posere”, så du får de sødeste og mest mindeværdige billeder.

Ved en nyfødt session giver jeg jer rigtig god tid til amning, bleskift og omsorg - og ikke mindst til at få taget helt uforglemmelige billeder, I vil kigge på igen og igen.


FARVERIGE PLAKATER TIL BØRNEVÆRELSET


BRUG KODEN

LIFEMAGS OG FÅ

25% RABAT PÅ ALLE PLAKATER (SENDES FRA DANMARK)


Velkommen til 27. udgave af MIN BABY - magasinet om det bedste vi har. Stopper den aldrig? Lysten til at få børn? I artiklen Forsvinder lysten til at få børn aldrig? fortæller 5 mødre om, hvornår (hvis nogensinde) de følte, at de var helt færdige med at få flere børn. Husrådet har været brugt i mange år til syge børn, men nu frarådes det af Fødevarestyrelsen. I artiklen Pas på denne drik kan du se, hvad det er, du nu skal passe på med at give dit barn.

Osvald og Zacharias? Få svaret i artiklen Det hedder de kendtes børn. Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 22 sider proppet med praktisk babyudstyr, skønt babytøj og sjovt legetøj til dit barn, samt eksklusive hår- og hudplejeprodukter til dig. Jeg håber, at du får en rigtig hyggelig stund i selskab med 27. udgave af MIN BABY. Og hvis du endnu ikke har læst de tidligere udgaver, kan du finde dem på www.minbaby.dk Hilsen redaktør

Katja Hansson

Må baby først blive badet dagen efter fødslen? Skal jeg tvinge min søn i bad? Hvorfor vil min datter ikke længere i bad? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om badning i brevkassen. Hvilke kendte danskere har givet deres børn navnene Zac, Helios, Archibald, Lui, Ronja, Alvin, Evi, Augusta,

UDGIVER Lifemags Jyllingevej 59 2720 Vanløse REDAKTØR Katja Hansson katja@lifemags.dk ANNONCER Dina Reece dina@lifemags.dk Telefon 38 71 30 28 FOTOGRAF Marylou Studio www.maryloustudio.dk

SKRIBENTER Katja Hansson Karin Holm

HUSK Læs tidligere udgaver på WWW.MINBABY.DK

HJEMMESIDE www.minbaby.dk FACEBOOK www.facebook.com/MagasinetMinbaby KONTAKT Har du spørgsmål eller kommentarer til MIN BABY, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk


BESKYTTER MOD LUGT OG BAKTERIER

Med Sangenic Twist & Click blespand slipper du for at gå ud til skraldespanden ved hvert et bleskift. Blespandens unikke drejefunktion sikrer, at hver eneste ble bliver indpakket og forseglet på få sekunder, som giver en mere hygiejnisk og mindre ildelugtende oplevelse.

Spand og refill findes i førende dagligvareforretninger og babyforretninger fysisk såvel som online.


10

SLUT M E D B ØR N?

14

B A B YNA V NE

18

A M NING

Forsvinder lysten til at få børn aldrig?

Det hedder de kendtes børn

Har dit barn et favoritbryst?

22

B RE V KA SSE

26

SH OPPING

34

B ØRNE PA SNING

Spørgsmål og svar om badning

Det bedste til dit barn

Pasning og babysitting anno 2020

FORSIDEN FOTOGRAF:

Marylou Studio www.maryloustudio.dk


40

A D V A RSE L

42

B A B YUD STYR

48

HV A D SK A L BAR NET HEDDE?

52

PLE JE PROD UK TER

Pas på denne drik

Bliv fri for lugtende bleer

De mest populære babynavne

Når du vil passe ekstra godt på dig selv og dine børn

60

B ØRNE MA D

70

GULD K ORN

Hvad skal dit barn spise?

Dagens smil

FACEBOOK

ABONNEMENT

Bliv ven med MIN BABY på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting.

Vil du have et GRATIS abonnement på MIN BABY? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.


SLUT MED BØRN?

LYSTEN TIL AT FÅ BØRN ALDRIG?

Stopper den aldrig? Lysten til at få børn? Her fortæller 5 mødre om, hvornår (hvis nogensinde) de følte, at de var helt færdige med at få flere børn.


Jeg har 3 børn nu, men er bare blevet så forfærdelig skruk. Stopper lysten bare lige pludselig, eller er man nødt til bare at sige slut? MICHELLE

DET MÅ GERNE VÆRE SNART

NOK AT SE TIL MED 3 PIGER

Hope so - altså at det bare stopper, og det må gerne være snart.

Jeg har 3 piger på 5 år, knap 4 år og 1½ år. Vi fik dem meget tæt på hinanden, fordi jeg var konstant skruk, men selvfølglig også fordi, vi havde lysten og overskudet til det.

Jeg har selv 4 børn, heraf et sæt tvillinger, og nu SKAL vi ikke have flere lige nu og måske aldrig. Meeeen shit, hvor har jeg bare lyst, og det er forfærdeligt.

FØLTE MIG MÆTTET

Nu er det dog blevet så hårdt at have 3 så små børn med så kort tid i mellem, at lysten til at få en mere simpelthen (heldigvis) er forsvundet. Jeg føler virkelig, at jeg har nok at se til med mine 3 piger (som i øvrigt ikke bestiller andet end at skændes fra morgen til aften lige for tiden), plus at jeg meget gerne vil starte mit eget firma op i løbet af året.

I morgen er det præcis 2 måneder siden, at jeg fødte vores 6. barn. Graviditeten var hård, og fødslen gjorde monster ondt, og efter fødslen var jeg 200% sikker på, at det her var sidste gang! Jeg følte mig i den grad mættet!

Så her skal der ikke flere børn til verden i de næste mange mange år. Jeg kan jo ikke helt udelukke, at vi på et tidspunkt skal have en efternøler hi hi. Bottom line, så er skrukken forsvundet, så det kan godt lade sig gøre ;-)

JASMIN

Det gjorde jeg også de næste 14 dage, men så “helede” kroppen mere og mere, og jeg så hvilken vidunderlig unge, der var kommet ud af denne graviditet. Jeg kan mærke på mig selv, at mætheden er ved at fortage sig, og jeg bliver sulten igen ;o) Min mand var ellers også helt afklaret med, at det her var den sidste, faktisk mere afklaret end jeg, men jeg fornemmer på ham, at han heller ikke er så afklaret mere. Dog er vi enige om, at det ikke skal være nu. Jeg ved, at min mor følte sig afklaret, efter min lillesøster blev født. Det var min mors nr. 4, men om det skyldtes hendes alder (38 år) eller et skræntende ægteskab, eller om det reelt skyldtes, at hun følte sig mættet med børn, det er ikke til at vide. ANNE

KAT

BÅDE OG Hvis jeg skal være helt ærlig, så stopper trangen nok aldrig helt - men efter 4 dejlige unger, er jeg nok nået dertil, hvor jeg bedre kan “kontrollere” den :-) Følelsen af at have lyst til flere hænger jo tæt sammen med en dyb kærlighed til babyer, der jo var grunden til, at jeg fik mange børn! Og den forsvinder (heldigvis) ikke bare sådan uden videre, fordi jeg ikke selv skal være mor til flere. Det, som jeg er ved at opdage nu, er, hvor mange ressourcer, jeg kan finde i mig selv, med de erfaringer og små og store “sejre”, det giver at være mor i en stor familie.


De to ældste vokser så hurtigt, og deres verden bliver så meget større, at jeg efterhånden føler, det bliver svært at tilgodese deres behov, hvis jeg også skal være “ammemor”.

Det gør, at jeg kan sætte nogle andre mål for mig selv: Jeg vil gerne gøre en forskel på min arbejdsplads. Jeg vil gerne skabe en god tilværelse for de 4 børn, jeg har. De to ældste vokser så hurtigt, og deres verden bliver så meget større, at jeg efterhånden føler, det bliver svært at tilgodese deres behov, hvis jeg også skal være “ammemor”. Måske skulle du overveje at se, hvad der skete med dig selv og med din familie, hvis du holdt en lille pause på 1-2 år?

LYSTEN FORSVINDER NOK ALDRIG Puha, jeg synes det er svært. Vi havde 3 børn, som vi altid havde ønsket os. Så blev jeg gravid ved et uheld og selvfølgelig skulle vi have barnet. Ja, så ville vi gerne have en mere, og nu er jeg gravid med nr. 5 med termin til maj. Det er nok vores den sidste. Jeg forestiller mig ikke, at min mand vil have flere - men min lyst forsvinder nok aldrig.

KAREN LENEBABYNAVNE

DET HEDDER DE

KENDTES BØRN Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver Zac, Helios, Archibald, Lui, Ronja, Alvin, Evi, Augusta, Osvald og Zacharias hotte babynavne i de kommende år?

THOMAS BLACHMAN: ZAC Musiker Thomas Blachman (56) blev far for 3. gang, da hans forlovede Julia Liebig Werup (32) nedkom den 7. september 2019 med en søn, der har fået navnet Zac. Det er hendes første barn, mens Thomas har Harry på 18 år og Ramona på 13 år fra et tidligere forhold.


MIKKEL KESSLER: HELIOS Bokser Mikkel Kessler (40) og hans kone Lea (30) blev forældre for 3. gang den 26. april 2019, da de fik sønnen Helios. De har i forvejen Romeo på 6 år og Rosa-Lia på nu 5 år.

CHRISTIAN STADIL: ARCHIBALD Hummel-direktør Christian Stadil (47) og fruen Alice Rosenkrantz Stadil (32) fik deres 4. barn i starten af august 2019 - en søn, der er blevet navngivet Archibald Balthazar Bror Rosenkrantz Stadil.

MIKKEL KRYGER: LUI TV-vært Mikkel Kryger (36) og hans hustru Mill Mynthe blev forældre for 2. gang i forsommeren 2019 til en lille dreng, der hedder Lui. De havde i forvejen sønnen Max sammen.

SIGURD BARRETT: RONJA Entertaineren Sigurd Barrett (52) fik i juni 2019 sit 6. barn med sin 24 år yngre kæreste, violinisten Heidrun Petersen (28). Pigen har fået navnet Ronja. Det er hendes første graviditet.


SHAKA LOVELESS: ALVIN Sangeren Shaka Loveless (35) er blevet far. Han er spottet stolt promenerende rundt i byen med barnevognen. Hans lille søn har fået navnet Alvin.

FALLULAH: EVI & AUGUSTA Sangerinden Maria Apetri (35), kendt under kunstnernavnet Fallulah, og hendes kæreste sangeren Thomas holm (42) fik enæggede tvillinger i marts 2020, der har fået navnene Evi og Augusta. De har også Gloria på 3 år.

NIKOLAJ STOKHOLM: OSVALD Komiker Nikolaj Stokholm og hans kone Isabella Jøhnke er blevet forrældre for første gang til en lille dreng. Han kom til verden den 7. februar 2020 og hedder Osvald.

CLAUDIA REX: ZACHARIAS Danseren Claudia Rex (32) og hendes mand skuespiller Pelle Emil Hebsgaard (31) fik en søn i august 2019, der hedder Zacharias.


Velkommen til Littlesam.dk Danmarks nye sted til børn i alderen 0-6 år. Gå på opdagelse i vores mere end 1000 produkter.


AMNING

HAR DIT BARN ET

BRYST? Hos mange kvinder er der forskel på brysternes størrelse, og der kan være forskel i mængden af mælk, det enkelte bryst producerer, samt i måden mælken løber fra brystet på. Dette kan resultere i, at din baby bliver gladere for at spise ved det ene bryst frem for det andet. Her fortæller 7 kvinder om deres barns favoritbryst.


Jeg ved godt, at babyer kan have et favoritbryst, men i dag har jeg oplevet, at min pige kun ville have fra venstre bryst. Hvis hun blev lagt til i højre side, brokkede hun sig og blev gal. Hun er 11 uger, mæt og sovende i skrivende stund, men det var bare så pudsigt, at jeg ville høre, om andre har oplevet det? ULLA

UHA JA - HAR PRØVET DET!

HAR KAPITULERET

Min datter fik også pludselig en idé om, at det kun var det ene bryst, der duede. Hun skreg som en gal, når jeg lagde hende til det andet og nægtede pure at spise.

Min ældste var ligeglad, bare han spiste. Min midterste foretrak venstre det bryst men spiste fra begge sider.

Til sidst var jeg nødt til at malke det bryst ud, fordi det var så ømt og fyldt med mælk. Jeg gjorde det, at hver eneste gang jeg lagde hende til, blev hun tilbudt “hadebrystet”, og så fortsatte jeg med at prøve i ca. 5 minutter (jeg stoppede, inden hun blev helt ulykkelig). I løbet af ca. en uge tog hun begge bryster igen. Jeg ved ikke, om det lige er mirakelsvaret, men det virkede for mig. TULLEMUSEN

DET GODE BRYST SOM DESSERT Måske din baby også selv har et favorit bryst, som det sutter mest effektivt på, selvom du lægger hende til lige meget til begge bryster. Men jeg tror bare, du skal fortsætte med at lægge hende til ved begge bryster, og når du så ammer ved det dårlige bryst, så tilbyd hende det gode som dessert. Man kan jo godt brødføde et barn ved kun 1 bryst, så det gode burde kunne følge med. BIMSE

Det første halve års tid kunne jeg få min mindste til at tage lidt fra venstre bryst, men det blev mere og mere skævt. Nu er han knap 11 måneder, og de sidste 3 måneder har han kun spist ved højre bryst. ANN

ASYMMETRISK BARM Liv har tilsyneladende et favoritbryst, for min barm er blevet mere og mere asymmetrisk over de sidste par dage :) Hun har også meget lidt tålmodighed, når hun ligger ved det “dårlige” bryst. KISSER1981

VIL KUN SPISE AF VENSTRE BRYST Min datter på 4½ måned bliver stadig ammet fuldt ud og trives strålende. Desværre har hun nu fået en favoritside. Hun gider simpelthen ikke spise fra venstre bryst, uanset om jeg prøver at lægge hende til i tvillingestilling, eller om jeg ligger ned og ammer hende.


Hun vil næsten kun sutte på det venstre, og det betyder, det er blevet større end det andet. Det håber jeg går væk, når jeg ikke ammer mere.

Den eneste måde, jeg kan få hende til at tage venstre bryst på er, hvis jeg ligger på højre side og så drejer mig sådan, så hun kan nå brystet.

Der kan vel sidde et eller andet ubehageligt i klemme. Har hun problemer med at dreje hovedet til en side, når hun leger eller andet?

Om natten spiser hun, uanset hvordan hun ligger, men det er også nærmest i søvne.

KAROLINE

ANNE

ONDT I NAKKEN? Kan din datter have ondt i nakken? Jeg tænker, nu hvor hun godt vil spise af venstre bryst, hvis hun stadig drejer hovedet til venstre.

HAR SAMME PROBLEM Jeg kender dette alt for godt. Min datter har bestemt også et favorit bryst. Hun vil næsten kun sutte på det venstre, og det betyder, det er blevet større end det andet. Det håber jeg går væk, når jeg ikke ammer mere. SOFIE


NABOENS DATTER GIDER IKKE!

KLIK HER og læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig!

Forældre stiller nye krav til kvaliteten af deres børnepasning. Det skal være åbent og lovligt uden dårlig samvittighed og med ordnede forhold, godkendt overenskomst og arbejdsskadeforsikring. For flere familier er PVB’s børnepassere en nødvendighed for at få familielivet til at gå op – både i belastede arbejdsperioder, eller når man som forælder trænger til et pusterum.


BREVKASSE

SPØRGSMÅL OG SVAR OM

BADNING

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder, og hun har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Må baby først blive badet dagen efter fødslen? Skal jeg tvinge min søn i bad? Hvorfor vil min datter ikke længere i bad? Sundhedsplejerske Karin Holm besvarer spørgsmål om badning.


MÅ BABY FØRST BLIVE BADET DAGEN EFTER FØDSLEN?

poo i øjnene. Det kan også komme ud af den blå luft.

Jeg har ladet mig fortælle, at babyer ikke må blive badet før dagen efter fødslen. Er dette mon rigtigt? Begrundelsen lød, at der ikke måtte komme vand, dér hvor navlestrengen er blevet klippet over. Jeg ville være meget glad for et svar, idet det har betydning for, hvor længe jeg bliver på fødeafsnittet efter fødslen. SVAR

Barnet må gerne blive badet lige efter fødslen. Nogle børn bliver jo endda født i vand, uden at det skader navlestedet.

SKAL JEG TVINGE MIN SØN I BAD? Min dreng på snart 1 år vil ikke i bad. Det har stået på i et par måneder. Han skriger og ryster og vil bare op. Vi har prøvet både med hans babybadekar og vores store badekar, hvor vi går i vandet med ham og holder om ham, men det nytter ikke. Han er ellers en rigtig glad og rolig dreng.

I kender svaret. Barnet kan bades i lidt olievand uden shampoo eller sæbe. Badedyr kan måske også hjælpe, så han kan sidde og lege selv. Det skal være en glæde og ikke en frygt at bade. Har I været i svømmehal? Hvis ja, hvordan gik det så? Prøv jer frem. Lad ham se på, når I bader, uden at tvinge ham med. Han kan sagtens holdes ren med etagevask.

HVORFOR VIL MIN DATTER IKKE LÆNGERE I BAD? Efter at have haft 3-dages feber har vores datter ændret adfærd i forbindelse med badning. Før gik hun gladeligt i bad og hjalp med at finde tingene frem, og hun plaskede og hvinede af fryd, når hun badede. Men lige siden hendes sygdom for 4 uger siden har hvert bad været en højlydt affære med skrig og skrål.

Det skal være en glæde og ikke en frygt at bade.

Mit spørgsmål lyder, om vi skal blive ved med at tvinge ham, som vi gør nu, hvor han er nede på kun at bade en gang om ugen, eller skal vi vænne ham til det ved at gøre det hver dag, eller skal vi holde os til etagevask? SVAR

I kan gøre alle 3 dele alt efter temperament. Jeg ville nok holde pause, hvis han er så ulykkelig, og vente til, at han atter er parat. Så er det fint at tage ham med jer i bad. Jeg ville også spørge mig selv, om han tidligere har været glad for at bade? Hvad er der sket, siden det har ændret sig? Børn kan forandre sig, fordi de har oplevet noget uheldigt, såsom at få hovedet under vand eller fået sham-

Jeg har prøvet det hele - lege med hende, synge sange, bade sammen med hende, lade hende vaske mig og holde en pause (færre bad om ugen), men lige lidt hjælper det.

Hun er ikke glad for at få vasket håret, og vi passer på med at få vand i øjnene på hende. Og nu, hvor sandkasse-sæsonen er trådt i kraft, er bad nødvendigt hver dag. Jeg har svært ved at vurdere, om jeg skal starte med at vaske hendes hår, eller om jeg skal slutte med det, hun ikke kan lide. Lige nu piver hun jo, uanset hvad jeg gør. Jeg ved godt, det ikke gør ondt på hende, men det er hårdt at bade hende, når hun ikke nyder det, og både skriger og ryster, når hun sidder i vandet. Hun er i forvejen en forsigtig type, der ikke springer ud i nye ting med det samme. Hvordan kan jeg hælpe hende over hendes badeangst?


gen og gentage det samme flere dage ad gangen, før nyt forsøges eller tilføjes.

SVAR

Jeg ville også lade hende bestemme med hensyn til badning. Hun viser klart, at hun ikke synes om badning for tiden, hvad så årsagen til det måtte være. Jeg vil derfor foreslå en pause. Sandkasse eller ej. Der har jo ikke altid været bademuligheder i vores boliger. Din datter kan derfor sagtens trives med etagevask, selv om hun kommer i sandkasse dagligt. Hårvask kan også udlades. Sandkorn kan fjernes med en tættekam. Ellers kan du sætte en speciel badekrans om hendes hoved, som hindrer sæbe i øjnene, og vaske håret ved håndvasken med en håndbruser sat på vandhanen.

Har I hidtil badet hende i det almindelige store badekar, kan I med fordel købe et lille plastikbadekar, hvor hun kan sidde og lege med sine badeting. Da det stilles på gulvet, vil det give hende tryghed, at hun selv kan stå ud og ind i badekarret, alt efter hvor længe hun har lyst til at bade. Samtig er det lille og overskueligt i rumfang.

Netop din ihærdighed får hende til at gå i baglås. Du forsøger for mange ting.

Dine forsøg på igen at få hende gjort fortrolig med badningen, tror jeg har givet bagslag. Netop din ihærdighed får hende til at gå i baglås. Du forsøger for mange ting. Hvordan skal hun, forsigtig som hun er, nå at tilpasse sig den ene metode, før en ny forsøges? Det er ikke nok at undlade badningen en dag eller to. Der skal være en pause på 2-3 uger. Når I så skal forsøge igen, må I prøve jer frem med én ting ad gan-

Lad hende vælge den eller de ting, hun har lyst til at tage med i badet. Det kan være en af hendes dukker, som hun kan vaske på krop og i håret. I kunne også bruge et lille soppebassin, hvis I har have, og lade hende bade i det, når vejret er til det.

Nogle børn synes, at brusebad er rart, fordi vandet kun kommer der, hvor strålen er. Strålen kan let varieres, så den ikke bliver for stærk. Barnet kan synes, det er sjovt at hoppe ind og ud af strålen. Det kan jo også gøres ude i haven i soppebassinet. Held og lykke med vandpjaskeriet. Hun skal nok finde sin fortrolighed til vandet igen, hvis hun får tid.SHOPPING

DET BEDSTE

TIL DIT BARN har et stort udvalg af praktisk babyudstyr, skønt babytøj og sjovt legetøj til dit barn. På de følgende sider kan du se et lille udpluk af sortimentet. LITTLESAM.DK


LASTBIL

Fisher-Price lastbil med sjove lys- og lydfunktioner. Med 4 forskellige former i hver deres farve, som kan sorteres, stables og kastes med. De små kan undersøge, om de kan finde de passende huller til hver af formerne, så lastbilen kan blive fyldt op. Så er det bare at tippe vognen, så klodserne bliver læsset af.

279,-


TANDBØRSTE

MAM babytandbørste med Safety Shield, der forhindrer børsten i at nå for langt ind i babyens mund. De røde børster angiver nyttigt den anbefalede mængde tandpasta. Fås i 3 forskellige farver.

SUT

Filibabba Moments sut med symmetrisk suttehoved lavet af silikone. Sutterne findes i 15 smukke farver og i 2 forskellige størrelser, 0-6 måneder og +6 måneder. Leveres i en steriliserings boks, der også kan bruges til opbevaring af sutterne. 2 stk.

59,-

59,-

SIKKERHEDSGITTER STARTSÆT

MAM Easy Start Anti Colic er den ideelle flaske til et nem skifte mellem bryst og flaske takket være den silkebløde SkinSoft tud. Sættet indeholder 2 stk. 160 ml flasker, 2 stk. 260 ml flasker, 1 start sut og 1 blød flaskebørste. Fås også i lyseblå.

359,-

Sikkerhedsgitter fra Safety 1st, der kan åbnes i begge retninger. Det nye håndtagdesign muliggør åbning og lukning med én hånd.

449,-


KLAPVOGNSKÆDE

Tiny Love klapvognskæde med søde dyr og ting fra skoven. Spiller 4 forskellige melodier, som kan aktiveres af baby.

279,-

PUSLETASKE

Praktisk pusletaske fra Filibabba med 4 store lommer indvendigt samt 2 åbne lommer og 1 lomme med lynlås udvendigt.

449,-

SENGETØJ

Filibabba babysengetøj 70 x 100 cm Golden Mustard. Sengetøjet er producteret i 100% GOTS-certificeret økologisk bomuld og har en flot satin-finish.

369,-

BIDERING

MAM bideringen er designet til effektivt at nå fremvoksende fortænder til babyer, fra de er 2 måneder gamle. Bideringen har 4 forskellige overfladestrukturer, som barnet kan udforske.

59,-


SPARKEDRAGT

Strik sparkedragt fra Fixoni med tilhørerende body. Sparkedragten har et flot mønster og knapper mellem benene. Bodyen har lange ærmer og trykknapper ved den ene skulder samt mellem benene.

249,-

NATTØJ

Et sødt nattøjs sæt fra Fixoni med hamstermotiv og knapper, så den er let at tage af og på.

169,-

BUKSER

Utrolig bløde og behagelige bukser i bomuld og elastan fra Fixoni. Der er to lommer ved hoften og en bred blød elastik i taljen.

179,-

KØREDRAGT

Køredragt fra Fixoni med blomsterprint, fast hætte og fødder, samt en lang lynlåslukning. Hænderne kan drejes, så din baby ikke får kolde hænder. Fås også i lyseblå.

399,-


KJOLE OG BODY

Kjole med tilhørende body fra Fixoni. Fremstillet i velour med flæser ved skuldrene samt trykknapper bagpå. Bodystockingen har et flot blomsterprint samt trykknapper mellem benene og ved den ene skulder.

259,-

BUKSER

Fixoni bukser med sødt blomstermotiv samt flæser på bagsiden og elastik i livet.

159,-

NATTØJ

Et sødt nattøjssæt fra Fixoni med fuglemotiv og knapper, så den er let at tage af og på.

169,-

LANGÆRMET BODY

Fixoni body i farven cloudburst med lange ærmer samt trykknapper ved venstre skulder og i bunden.

299,-


LUFTHAVN

Hjælp din lille pilot med at blive klar til at lette i den sjove LEGO Duplo lufthavn. Små børn vil elske at hjælpe piloten med at få alle passagererne om bord i flyet, der kan bygges, og derefter flyve til vejrs.

229,-

FLAMINGO

Lamaze Flapping Fiona. Træk i ringen for at få vingerne til at svinge op og ned. Baby kan hive i Fionas ben for at gøre det andet ben kortere, hvilket hjælper med at stykrke den motoriske udvikling.

149,-

AKTIVITETSCENTER

Baby Buddy pop-up aktivitetscenter med melodier. Tryk og drej, og dyrene popper op, og der afspilles forskellige melodier.

189,-

ELEKTRONISK BOG

Fisher-Price Nu Rimer Vi elektronisk bog på dansk. Lær om tal, bogstaver, farver og former. Vend siderne for at høre børnesange og børnerim og tryk på knapperne for lyde og aktiviteter.

199,-


SLASKEDUKKE

Super sød slaskedukke fra Baby Buddy. Vælg mellem lyseblå og lyserød.

109,-

AKTIVITETSTÆPPE

Skønt 3-i-1 aktivitetstæppe fra FisherPrice med 6 stykker aftageligt legetøj og hele 10 minutters musik.

349,-

PUTTEKASSE

Baby Buddy puttekasse i træ med 12 klodser i flotte pastelfarver.

RANGLE

Baby Buddy elefant rangle med sugekop og lys og lyd.

79,-

149,-


BØRNEPASNING

PASNING OG BABYSITTING ANNO 2020 PVB PASNING & BABYSITTING har stor erfaring med børne-

pasning i både hjemmet, til festen, brylluppet eller bare, når den travle hverdag kan bruge en lille håndsrækning.er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Børnepasseren kan hente børnene fra daginstitution eller skole og deltage til fritidsaktiviteter. Børnepasseren kan også lege, hygge og spise med børnene i hjemmet, indtil forældrene er hjemme igen. PVB PASNING & BABYSITTING

HVEM KOMMER HJEM TIL OS NÅR VI RINGER TIL JER? ”Den aller første gang vil det naturligvis være et nyt menneske, der ankommer, men vi har et princip om altid at sørge for at kun få personer - og helst kun én - dækker en enkelt familie. Det betyder, at vi efter kun få gange kan garantere, at du får en, du kender, og at vi overfor vores ansatte kan garantere, at de ikke skal ud til nye børn hver eneste dag”. HVILKE OPLYSNINGER SKAL I BRUGE FRA MIG? ”Alt, hvad der er relevant for, at dit barn kan få en god,


tryg og gerne sjov oplevelse af at blive passet. Faktuelle oplysninger om eventuelle allergier, brug af medicin osv., men også de små vigtige ting som yndlingshistorier, puttevaner, spisevaner, bedste spil osv.”. I SIGER AT I ER EKSPERTER I BØRNEPASNING - HVORFOR? ”PVB Pasning & Babysitting er en del af PVB Koncernen, som blev stiftet i 1998 og er et landsdækkende professionelt vikarbureau og konsulenthus. I PVB løser vi opgaver indenfor pædagogik, undervisning og socialrådgivning.

døgninstitutioner, folkeskoler, forvaltninger, virksomheder og private familier. 22 års erfaring ligger dermed bag vores nyeste ‘barn’ PVB Pasning & Babysitting”. HVORDAN KAN JEG VÆRE SIKKER PÅ AT DET IKKE ER TILFÆLDIGT HVEM DER KOMMER I VORES HJEM? ”Alle børnepassere (uden undtagelse) skal gennem en personlig 1-til-1 samtale med en af vores erfarne konsulenter. Erfaringen skal være på plads, men også det personlige indtryk/udtryk spiller en rolle, når vi ansætter en ny babysitter. Alle har selvfølgelig en ren straffe- og børneattest”.

Siden 1998 har vi samarbejdet med over 3.000 dag- og

VIDSTE DU DET? Du kan benytte håndværkerfradraget til at få dækket en del af regningen for babysitting.


HVORFOR IKKE BARE BRUGE NABOENS DATTER SOM I DE GODE GAMLE DAGE?

BABYSITTING ER DA UORGANISERET SORT ARBEJDE – ELLER HVAD?

”Realiteten i dag er, at naboens datter i mange tilfælde ikke gider.

”PVB har som den første og eneste arbejdsgiver nogensinde forhandlet og indgået en specifik overenskomst for babysittere med FOA.

Desuden oplever vi, at forældre i dag har et udtalt ønske om en vis modenhed hos den, der skal passe børnene, hvilket har bevirket, at vi på nuværende tidspunkt udelukkende ansætter børnepassere, som er minimum 18 år og opefter”.

Alt arbejde, som PVB har udført siden vores start som Pædagogisk Vikarbureau i 1998, har været overenskomstdækket - og hvidt. Dette har vi ikke tænkt os at ændre på i fremtiden”.


ER DET DYRT? ”Taksterne er yderst rimelige, og taksten er den samme, uanset om det er weekend, aften eller andet, hvor børnene skal passes. Når man som forælder vil have den bedste løsning for sine børn samt en løsning, der er socialt ansvarlig, som man kan være bekendt at fortælle venner, kolleger og familie om, så er der naturligvis en udgift forbundet med dette”.

MERE INFO Vil du høre mere om mulighederne for privat pasning og babysitting af dit barn? Se mere her: WWW.PVB.DK


ADVARSEL

PAS PÅ DENNE DRIK

Fordi kogende vand let trækker de skadelige stoffer ud fra tebladene, kan indholdet af stofferne i den færdige te være højt.


Har du hørt det gamle råd om, at du kan give dit barn kamillete, hvis det bliver sygt? Nu advarer Fødevarestyrelsen mod det gamle husråd. Kamillete kan indeholde naturlige plantegiftstoffer, som kommer fra ukrudtet i de marker, hvor kamilleteen høstes. Stofferne hedder Pyrrolizidin-alkaloider og kan særligt påvirke barnets lever. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at du giver børn under 3 år kamillete og te generelt. ”Risikoen er nok lille, og det er ikke noget, man bliver akut syg af. Det drejer sig om langtidseffekterne, og når vi nu kender til de her skadelige stoffer, vil vi gerne bidrage til at mindske indtaget over et langt liv”, oplyser miljøkemiker Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen. Det er ikke kun kamillete, der kan indeholde de skadelige giftstoffer. Undersøgelser fra Tyskland og Belgien har vist, at stofferne også findes i fennikelte, myntete, grøn te og specielle urteteer.


BABYUDSTYR

BLIV FRI FOR LUGTENDE BLEER Put en ble i blespanden. Twist håndtaget, til du mærker et klik. Bleen er nu pakket ind i et multi-lag anti-bakteriel film, der blokerer for lugtgener. Den indbyggede svupper skubber bleen ned i spanden, når du lukker låget, så dine hænder forbliver rene, og rummet forbliver frisk.


Den eneste blespand, der individuelt forsegler hver ble for at blokere lugtgener.


Denne stilfulde

TOMMEE TIPPEE TWIST &

blespand er den eneste blespand, der individuelt forsegler hver ble for at forhindre lugtgener, når du åbner låget eller tømmer spanden. CLICK ADVANCED

Nyfødte babyer kan have brug for bleskift op til 12 gange om dagen. Det er 84 bleer om ugen og en stak lugtende bleer, der skal smides ud. Twist & Click blespanden rummer op til 30 bleer og sparer dig derfor for mange ture frem og tilbage til den udendørs skraldespand.GARANTERET BESKYTTELSE MOD LUGT OG BAKTERIER Den antibakterielle multi-lag film dræber 99% af farlige bakterier som e-coli og stafylokokker. Ved berøring forhindrer det dårlig lugt ved at stoppe proteinerne fra at blive nedbrudt af bakterierne. Multi-lagene gør det endnu sværere for lugten at slippe ud. Sammen med det unikke Twist & Click system giver det dig en blespand, der blokerer for bakterier og lugtgener, hver gang du skal skifte ble.


MERE INFO FÃ¥ mere information om Sangenic Twist & Click blespanden her: WWW.TOMMEETIPPEE.CO.UK


HVAD SKAL BARNET HEDDE?

DE MEST POPULÆRE

BABYNAVNE Hvad skal barnet hedde? Henholdsvis 456 og 600 gange blev der i 2018 svaret Ida eller William til det spørgsmål. Begge navne topper for 2. år i træk listen over de mest populære navne givet i 2018, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.


ELLIE ER PIGERNES HØJDESPRINGER

HUGO ER DRENGENES HØJDESPRINGER

Årets højdespringer blandt pigenavnene er Ellie, der er sprunget 12 placeringer fra en placering som nummer 36 i 2017 til nummer 24 i 2018.

Højdespringeren blandt drengenavne er Hugo - fra en placering som nummer 56 i 2017 til nummer 27 i 2018. Det giver en stigning på hele 29 pladser.

Næsten lige så godt gik det for navnet Saga, som gik 11 pladser frem fra nummer 49 i 2017 til nummer 38 i 2018.

Det gik også godt for navnet Pelle, som strøg 23 pladser op ad listen - fra nummer 69 til nummer 46.

Modsat gik det navnet Nanna, der fra at have ligget nummer 47 i 2017 endte som nummer 59 i 2018 og dermed røg helt ud af top-50. Også Mynte er røget ud af top-50.

For Jakob og Thor gik det modsat. Navnene faldt fra henholdsvis nummer 46 og 48 i 2017 til nummer 57 og 59 i 2018. Yderligere to navne er faldet helt ud af listen over de 50 mest populære navne. Det er navnene Sigurd og Magne.


PIGENAVNE Nr.

Antal

2017

+/-

Nr.

Navn

Antal

2017

+/-

IDA

456

1

26

MATHILDE

254

25

-1È

2

EMMA

453

2

27

ESTHER

231

30

+3Ç

3

ALMA

437

7

+4Ç

28

MILLE

229

19

-9È

4

ELLA

437

4

29

SOFIE

229

22

-7È

5

SOFIA

423

3

-2È

30

EMILY

222

32

+2Ç

6

FREJA

417

5

- 1È

31

ASTRID

221

35

+4Ç

7

JOSEFINE

411

6

- 1È

32

LIVA

209

31

-1È

8

CLARA

395

13

+5Ç

33

MARIE

206

29

-4È

9

ANNA

377

9

34

CAROLINE

198

33

-1È

10

KARLA

357

14

+4Ç

35

ROSA

188

37

+2Ç

11

LAURA

352

11

36

EMILIE

185

28

-8È

12

ALBERTE

351

8

-4È

37

SARA

184

34

-3È

13

OLIVIA

346

16

+3Ç

38

SAGA

182

49

+11Ç

14

AGNES

343

10

-4È

39

LIV

176

40

+1Ç

15

NORA

341

12

-3È

40

ANDREA

175

42

+2Ç

16

LÆRKE

296

17

+1Ç

41

ALBA

171

39

-2È

17

LUNA

294

20

+3Ç

42

ASTA

168

38

-4È

18

ISABELLA

292

15

-3È

43

HANNAH

166

41

-2È

19

FRIDA

290

27

+8Ç

44

NAJA

156

46

+2Ç

LILY

290

24

+4Ç

45

VILMA

153

43

-2È

VICTORIA

284

18

-3È

46

JOHANNE

150

52

+6Ç

22

AYA

282

21

-1È

47

LEA

149

48

+1Ç

23

ELLEN

271

23

48

VIGGA

147

50

+2Ç

24

ELLIE

265

36

+12 Ç

49

GRY

146

55

+6Ç

25

MAJA

260

26

+1Ç

50

EVA

144

45

-5È

1

20 21

Navn


DRENGENAVNE Nr.

Antal

2017

+/-

Nr.

Navn

Antal

2017

+/-

WILLIAM

600

1

26

ADAM

250

25

-1È

2

NOAH

528

2

27

HUGO

250

56

+29Ç

3

OSCAR

506

3

28

MIKKEL

249

30

+2Ç

4

LUCAS

495

4

29

VILLADS

241

22

-7È

5

VICTOR

489

7

+2Ç

30

NOHR

225

20

-10È

6

MALTHE

482

9

+3Ç

31

BENJAMIN

217

32

+1Ç

7

OLIVER

468

6

-1È

32

LAUGE

216

42

+10Ç

8

ALFRED

467

8

33

LIAM

213

27

-6È

9

CARL

463

5

-4È

34

MADS

212

36

+2Ç

VALDEMAR

400

11

+1Ç

35

THEODOR

211

33

-2È

11

EMIL

390

10

-1È

36

OTTO

209

40

+4Ç

12

ELIAS

381

12

37

ALBERT

206

28

-9È

13

AUGUST

347

18

+5Ç

38

MARIUS

206

44

+6Ç

14

AKSEL

337

14

39

STORM

200

34

-5È

15

MAGNUS

318

13

-2È

40

LOUIE

195

43

+3Ç

16

FREDERIK

315

15

-1È

41

MILAS

189

38

-3È

17

ARTHUR

307

26

+9Ç

42

MATHIAS

183

37

-5È

18

ANTON

305

19

+1Ç

43

CONRAD

177

41

-2È

19

FELIX

305

16

-3È

44

SEBASTIAN

177

35

-9È

ELLIOT

293

17

-3È

45

VILLUM

175

45

ALEXANDER

289

21

46

PELLE

170

69

+23Ç

22

JOHAN

286

24

+2Ç

47

ANKER

167

66

+19Ç

23

THEO

280

29

+6Ç

48

LAURITS

164

54

+6Ç

24

CHRISTIAN

257

23

-1È

49

PHILIP

162

39

-10È

25

VIGGO

257

31

+6Ç

50

ASGER

161

50

1

10

20 21

Navn


PLEJEPRODUKTER

NÅR DU VIL PASSE EKSTRA GODT PÅ DIG SELV OG DINE BØRN ZENZ ORGANIC PRODUCTS

er eksklusive hår- og hudplejeprodukter, som er udviklet af professionelle frisører. I produktserien Pure findes alt, hvad du skal bruge inden for hårpleje-, styling- og hudplejeprodukter.


Alle produkterne er Svanemærket og AllergyCertifed, hvilket er din garanti for sunde, miljøvenlige og parfumefrie produkter. Det betyder, at produkterne er særlig velegnede til personer med sart hår og sensitiv hovedbund, gravide kvinder, børn og parfumeallergikere, da de er uden parfume, æteriske olier, silikone, parabener eller anden skadelig kemi. En komplet serie, som trygt kan bruges af hele familien med god samvittighed, da de er produceret med omtanke for miljøet og din sundhed.


Pure-serien fra ZENZ Organic Products kan bruges af hele familien. Brug dem til de mindste for at pleje både hud og hår, brug dem til dig selv, når du har brug for ekstra forkælelse i hverdagen.

Multifunktionelt produkt, der både kan bruges af mor og baby, både til hud og hår. Især god til babys hovedbund ved arp problemer. Påfør produktet til hovedbunden og lad sidde i 5 minutter. Red derefter håret igennem med en arp kam. Den er også god til tør babyhud og irriteret og tørt maveskind under graviditet.

OIL TREATMENT PURE NO. 97 • Multifunktionel. • Plejer og nærer hår og hud. • Uden parfume og æterisk olie. • Vegansk.

Lavet på økologisk koldpresset avocado-, abrikoskerne- og mandelolie, som virker plejende og er rig på vitaminer og mineraler. Giver smidig hud, glans til håret og en styrket hovedbund. Særligt velegnet til gravide, børn og parfumeallergikere, da den er uden parfume og æterisk olie. Styrker hår, hovedbund og hårsække. Tilfører vitaminer og mineraler, som hjælper med at forstærke hårstrået og beskytte mod skader og slitage. HÅRPLEJE:

Styrker huden og gør den mere smidig. Kan også anvendes som makeupfjerner. HUDPLEJE:

339,-


SHAMPOO PURE NO. 01 + CONDITIONER PURE NO. 02

Særligt velegnet til sart hår og sensitiv hovedbund. Den styrker hovedbund og hår. Ved kontinuerlig brug efterlades håret sundt, vitalt og glansfuldt. Ved køb af Pure pakken får du lige nu en COPENHAGEN HAIR POWDER NO. 89 med som gave. En ekstra stærk volumen hårpudder, som tilføjer tekstur, fylde og hold.

418,TREATMENT PURE NO. 03

Mild hårkur med økologisk koldpresset avocadoolie og økologisk renset aloe vera. Giver styrke og vitalitet til alle typer hår, både naturligt og kemisk behandlet. Lægger sig som en beskyttende, usynlig film rundt om hvert enkelt hårstrå for at bevare intensiteten i farvet hår.

319,-


STYLING PASTE PURE NO. 06

Prisvindende styling paste baseret på vand og plejende naturlige ingredienser som bivoks. Giver håret struktur, volume og hold. Velegnet til styling og opsætninger.

209,-

SALT WATER SPRAY PURE NO. 14

Non-aerosol saltvandsspray, der giver volumen og struktur. Fugtgivende ingredienser, økologisk avocadoolie samt fransk middelhavssalt. Giver håret fylde eller et mat og bølget beach look, uden at hår og hovedbund føles tør.

259,-


WAX PURE NO. 09

Mat styling voks til kort hår. Giver håret struktur og ekstra hold. Lavet på mandelolie og sheasmør, der plejer, blødgør, fugter og genopbygger.

209,-

VOLUME HAIR SPRAY PURE NO. 86

Non-aerosol styling og fønspray, der skaber volumen og medium hold. Giver håret et naturligt og glansfuldt udseende. Har plejende egenskaber og er let at rede ud eller vaske væk.

269,-


FINISHING HAIR

SPRAY PURE NO. 88 Non-aerosol hårlak til at afslutte frisuren - velegnet til opsætninger. Giver håret et naturligt og glansfuldt udseende. Har plejende egenskaber og er let at rede ud eller vaske væk.

269,-

HAIR STYLING MOUSSE PURE NO. 90

Non-aerosol varmebeskyttende hårmousse med blødgørende ingredienser, der både styler og plejer håret. Særdeles velegnet til krøllet hår eller til at fremhæve struktur - er drøj i brug. Giver et naturligt look med masser af fylde.

259,-


SUN OIL PURE NO. 94

Multifunktionel vandfast sololie til ansigt, krop og hår med høj solbeskyttelse. Absorberer hurtigt uden at fedte og efterlader huden sund og fugtet med smuk glød. Nærende økologisk koldpresset avocadoolie og E-vitamin hjælper med at bevare og beskytte hudens fugtbalance og holde huden smidig. Beskytter håret mod sol, saltvand og klorvand.

349,-

FACE CREAM PURE NO. 101

SE MERE Se mange flere skønne plejeprodukter til mor og barn her: WWW.ZENZ.DK

Ansigtscreme med økologisk koldpresset avocadoolie. Med antiage-ingredienser, som er dokumenteret yderst effektive til at reducere rynker. Tilfører og bevarer fugt til huden.

370,-


BØRNEMAD

HVAD SKAL DIT BARN SPISE? Hvornår skal man vænne barnet af med modermælk eller modermælkserstatning? Hvilken type grød er bedst at introducere for barnet, når det er tid til fast føde? Hvornår skal man tilsætte fedtstof til maden? Hvilke madvarer skal man undgå at give til sit barn? Denne praktiske guide udviklet af LANDBRUG & FØDEVARER giver dig svar på de hyppigste spørgsmål om dit barns kost. Alle anvisninger er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens anbefalinger for sund mad til spædbørn og småbørn.4-6 MÅNEDER HVORDAN SPISER DIT BARN? • Bryst eller flaske. • Det anbefales, at barnet udelukkende ammes til 6 måneder, hvis mor og barn trives. • Bryst eller flaske samtidig med skemad. • Tidligst klar til skemad fra 4-måneder. DEN FØRSTE SKEMAD • I begyndelsen tynd grød (f.eks. hirse, majs eller boghvede). • Lidt tykkere grød, når skemaden fungerer. • Grøntsagsmos med kartofler og grøntsager. • Frugtmos som dessert, supplement eller topping. • Grød laves på modermælk eller modermælkserstatning og vand.

HUSK TILSÆT FEDTSTOF

• Tilsæt én tsk. fedtstof til grøden pr. portion. Varier mellem f.eks. smør, olie og plantemargarine. Tilføj ikke fedtstof til færdiglavede grødprodukter.

HVAD KAN DIT BARN DRIKKE? • Modermælk eller modermælkserstatning. • Lidt vand fra den kolde hane. • Kan begynde at drikke af kop.

• D-vitamindråber (10 mikrogram).

HVOR MEGET SKAL DIT BARN SPISE OG DRIKKE?

UNDGÅ

• Bryst eller flaske efter behov.

VITAMINTILSKUD HVER DAG

• Honning. • Mejeriprodukter. • Rismel hver dag. • Spinat, rødbede, fennikel og selleri. • Kød, fisk, ost og æg.

• Giv mad, når dit barn viser tegn på sult. • Hold øje med signaler på, at barnet er mæt. • Hvis skemad: Start med smagsprøver og øg gradvist op til 2 (måske 3) måltider om dagen.


FORSLAG TIL DAGENS MÅLTIDER DRIKKEVARER

EFTERMIDDAG

• Modermælk eller modermælkserstatning efter behov.

• Bryst eller flaske:

• Vand fra den kolde hane.

SEN EFTERMIDDAG

• Eventuelt bryst eller flaske. • Husk: Det er forskelligt fra barn til barn, hvor meget det har behov for.

AFTEN

MORGEN

• Kartoffel/grøntsagsmos, måske lidt frugtmos og bryst eller flaske.

• Bryst eller flaske. SEN AFTEN FORMIDDAG

• Bryst eller flaske:

• Bryst eller flaske. NAT FROKOST

• Grød og bryst eller flaske efter behov.

• Eventuelt bryst eller flaske.


FORSLAG TIL DAGENS MÅLTIDER 6-7 MÅNEDER

8-9 MÅNEDER

MORGEN

MORGEN

• Bryst eller flaske.

• Bryst eller flaske eller eventuelt grød.

FORMIDDAG

FORMIDDAG

• Grød.

• Brød med ost og frugt.

FROKOST

• Grøntsagsmos med findelt kød eller fisk.

eller • Grød med frugtmos med modermælk eller modermælkserstatning.

EFTERMIDDAG

• Grød eller bryst eller flaske.

FROKOST

• Middagsrester i små stykker. AFTEN

• Grøntsagsmos med findelt kød eller fisk, måske lidt frugtmos.

eller • Rugbrødshapser med pålæg - f.eks. leverpostej, torskerogn, avocado eller smøreost.

SEN AFTEN

• Bryst eller flaske.

EFTERMIDDAG

• Grød med frugt. eller • Brød med ost, frugt i små stykker – f.eks. jordbær. AFTEN

• Rugbrødshapser med pålæg - f.eks. æg, middagsrester af fisk og kød - lidt gnavegrønt. eller • Små stykker af kartoffel, grøntsager, kød/fisk. Fedtstof eller sovs. SEN AFTEN

• Øllebrød, bryst eller flaske.

DRIKKEVARER • Modermælk eller modermælkserstatning efter måltidet, så der er appetit til maden. • Kan dit barn drikke mere end ¾ liter mælk ved 9 måneders alderen, slukkes resten af tørsten med vand.


6-9 MÅNEDER HVORDAN SPISER DIT BARN?

HVOR MEGET SKAL DIT BARN SPISE OG DRIKKE?

• Bryst eller flaske. • Start på skemad, hvis I ikke allerede er i gang. • Flere og flere måltider spises med ske. • Vil gerne prøve at holde om skeen. • Øver sig i at spise med fingrene.

• I begyndelsen: Skemad som smagsprøver – ikke et helt måltid. • Ca. ¾ liter modermælk og modermælkserstatning. Mængden afhænger af, hvor meget mad dit barn spiser, men mælk skal være en del af dagens måltider. • Ca. 6-7 måneder: 3-4 måltider med gradvis grovere skemad + 2-3 måltider med bryst eller flaske.

• Øver i selv at drikke af kop. • Ca. 8 måneder: Kan tygge og bide små stykker blød mad.

• Ca. 8-9 måneder: 4-5 måltider med familiens mad som skemad og i små bidder + 2-3 måltider med bryst eller flaske

• Amning om natten er ofte ikke længere nødvendig.

• Pres ikke barnet til at spise mere, end det har lyst til.

HVAD KAN DIT BARN SPISE? • 8-9 måneder: Familiens mad - når det går godt med skemaden. • Ca. 6 måneder: Tilsæt ca. én spsk. findelt kød, fjerkræ eller fisk til mos. Sørg for at variere.

HUSK TILSÆT FEDTSTOF

• Alle grøntsager, frugt og bær.

• Tilsæt én tsk. fedtstof til grøden pr. portion - varier mellem f.eks. smør, olie og plantemargarine. Tilføj ikke fedtstof til færdiglavede grødprodukter. • Brug fedtstof på brødet under pålæg, hvis der ikke bruges smørbart pålæg, der indeholder fedt.

• Hårdkogte æg og æg i gennemvarmede retter.

VITAMINTILSKUD HVER DAG

• Ca. 8 måneder: Fuldkornsbrød uden hele kerner.

• Ost i mindre mængder og på brød fra 8 måneder. • Ca. 8 måneder: Ris, pasta og bulgur. HVAD KAN DIT BARN DRIKKE? • Modermælk eller modermælkserstatning fra bryst eller flaske. • Stopper du med amning, før dit barn er 9 måneder, så erstat med modermælkserstatning. • Vand fra den kolde hane.

• D-vitamindråber (10 mikrogram). UNDGÅ

• Is, kager, slik, saftevand, cola, juice m.m. • Spar på sukker, salt, stærke krydderier. • Honning. • Mælkeprodukter foruden modermælk og modermælkserstatning. • Kun rismelsgrød engang imellem. • Kanel. • Spinat, rødbede, fennikel og selleri. Brug kun en gang hver 14. dag. • Undgå store rovfisk, herunder dåsetun.


9-12 MÅNEDER HVORDAN SPISER DIT BARN?

• Frugt og bær.

• Begynd afvænning fra flasken (stop helt ved et år).

• Variér mellem al slags fisk, kød, indmad og æg.

• Fortsæt amning til et år eller længere, hvis I hygger jer med det.

HVAD KAN DIT BARN DRIKKE? • Modermælk eller modermælkserstatning.

• Modermælk eller modermælkserstatning er stadig barnets drikkemælk.

• Vand fra den kolde hane.

• Spiser med fingrene og øver sig i at spise med ske og drikke af kop.

HVOR MEGET SKAL DIT BARN SPISE OG DRIKKE?

• Kan tygge og bide.

• 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider om dagen

HVAD KAN DIT BARN SPISE?

• Pres ikke dit barn til at spise mere, end det har lyst til.

• Fra 9 måneder: Spiser næsten det samme som resten af familien.

• Frem mod et-års alderen skal den daglige mælkemængde trappes ned til 3,5 - 5 dl (½ liter) om dagen.

• Gryn, brød uden kerner, ris og pasta – gerne fuldkornsvarianter.

• Komælk i maden – under 1 dl om dagen. Brug den slags I har i køleskabet.

• Ost og lidt syrnede mælkeprodukter.

• Syrnede mælkeprodukter af sødmælkstypen fra 9 måneder i små portioner (½ dl stigende til én dl ved ét år).

• Alle grøntsager, kogte eller revne.

HUSK TILSÆT FEDTSTOF

• Tilsæt én tsk. fedtstof til grøden pr. portion. Varier mellem f.eks. smør, olie og plantemargarine. Tilføj ikke fedtstof til færdiglavede grødprodukter. • Brug fedtstof på brødet under pålæg, hvis der ikke bruges smørbart pålæg, der indeholder fedt. VITAMINTILSKUD HVER DAG

• D-vitamindråber (10 mikrogram). UNDGÅ

• Is, kager, slik, saftevand, cola, juice m.m. • Spar på sukker, salt og stærke krydderier.

• Honning. • Regelmæssig brug af kanel. • Riskiks. • Komælk som drik. • Syrnede mælkeprodukter med højt proteinindhold (f.eks. ylette, ymer og skyr). • Spinat, rødbede, fennikel og selleri. Brug kun hver 14. dag. • Store rovfisk, herunder dåsetun. • Nødder, peanuts, popcorn og stykker af rå gulerødder og andre hårde grøntsager. • Mere end 50 gram rosiner om ugen.


FORSLAG TIL DAGENS MÅLTIDER MORGEN

• Yoghurt naturel eller tykmælk med havregryn og bær. • Brød med æg, ost, marmelade og frugtstykker. • Havregrød med kompot - f.eks. af jordbær. FORMIDDAG

• Bolle med skæreost, melon. • Brød med smør, æg og tomater. • Rugbrød med f.eks. torskerogn og agurk. FROKOST

• Øllebrød med lidt modermælk/modermælkserstatning, revet æble. • Rugbrød med pålæg - f.eks. makrel, avocado, ærter, kogt eller revet gulerod. • Middagsrester. EFTERMIDDAG

• Pitabrød med skinke og majs. • Blomkålssuppe og toastbrød. • Bolle med smøreost, kiwi. SEN EFTERMIDDAG

• Banan, brød. • Tykmælk med revet rugbrød, pære. • Frugtmos med gryn og lidt modermælk/modermælkserstatning. AFTEN

• Fisk med grøntsager og ris. • Kogt/stegt champignon, kartoffel, kødtern. • Kartofler, grøntsager, kylling, sovs.

DRIKKEVARER • Modermælk eller modermælkserstatning. • Mælk trappes gradvis ned fra ¾ liter til 3,5 - 5 dl i denne periode. • Vand i kop fra den kolde hane. • Kan dit barn drikke mere mælk end anbefalet, slukkes resten af tørsten med vand.


FORSLAG TIL DAGENS MÅLTIDER MORGEN

FØR AFTENSMADEN

• Havregrød med æble og rosiner. • Tykmælk med revet rugbrød. • Rugbrød med smøreost, franskbrød med banan. • Øllebrød med letmælk, lidt frugt.

• Risengrød. • Frugt/grønt tallerken. • Frugtsalat. • Grønttallerken - f.eks. agurk, ærter, majs, rød peber.

FORMIDDAG

AFTEN

• Skorpe med smøreost, bladselleri, revet gulerod. • Bolle med torskerogn, pærestykker. • Gnavebrød, lille yoghurt naturel, frugt. • ½ bolle med ost, banan eller anden frugt.

• Lasagne, brød, salat. • Bøf, kartoffel, sovs, bønner. • Laks i ovn, kartoffelbåde, spinat. • Kylling, kartoffel, tomater bagt i ovn, avocadomos, revet gulerod, jordbærgrød med mælk.

FROKOST

• Rugbrød med kartoffel, sild, jordbær, peberfrugt. • Brød med makrel i tomat, skinke, kogt gulerod. • Rugbrød med leverpostej, torskerogn, avocado og banan, kogt gulerod, agurk, rød peberfrugt. • Frikadelle, kartoffelsalat, fintrevet råkost af æble, kål.

DRIKKEVARER • Letmælk indtil 2 år. Derefter skummet-, minieller kærnemælk.

EFTERMIDDAG

• Tortillas, spegepølse, tomat, salat. • Bolle med leverpostej, appelsinbåde. • Bolle, frugt/grønt tallerken. • Yoghurt naturel med revet rugbrødsdrys og bær.

• Vand fra den kolde hane. • Kan dit barn drikke mere mælk end anbefalet (3,5 - 5 dl), slukkes resten af tørsten med vand.


1-3 ÅR HVORDAN SPISER DIT BARN?

HVAD KAN DIT BARN DRIKKE?

• Ca. 18 måneder: Spiser selv med ske og gaffel.

• 1-2 år: Letmælk.

• Bruger også stadig fingrene til at spise med.

• Fra 2 år: Skummet-, mini- eller kærnemælk.

• Drikker selv af kop med én hånd.

• Vand fra den kolde hane.

HVAD KAN DIT BARN SPISE?

HVOR MEGET SKAL DIT BARN SPISE OG DRIKKE?

• Nu spiser dit barn det samme som resten af familien. • 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider om dagen. • Tilskud af ekstra fedtstof er ikke længere nødvendigt. • Pres ikke barnet til at spise mere, end det har lyst til. • Grød, gryn og brød hver dag - gerne fuldkorn. • Frugt og grøntsager hver dag.

• Minimum 3,5 dl og højst 5 dl mælkeprodukt om dagen.

• Variér mellem kød, fjerkræ, indmad, fisk og æg. • Kartofler, ris og pasta - helst fuldkorn. • Syrnede mejeriprodukter af letmælkstypen.

HUSK VITAMINTILSKUD HVER DAG

• D-vitamin (10 mikrogram) frem til 2 år. • D-vitamin (10 mikrogram) resten af barndommen, hvis dit barn har mørk hud, eller arme og ben er tildækkede om sommeren. UNDGÅ

• Begræns is, kager, slik, saftevand, cola og juice. • Begræns mængden af frugtyoghurt, drikkeyoghurt og kakaomælk. • Giv ikke skyr, kvark, fromage frais, ymer, ylette og græsk yoghurt før 2 år. • Undgå regelmæssig brug af kanel. • Nødder, peanuts, popcorn og stykker af rå gulerødder og andre hårde grøntsager. • Mere end 50 gram rosiner om ugen. • Riskiks. • Store rovfisk, herunder dåsetun.


GULDKORN

DAGENS SMIL te ting. Her har vi es ov sj de r ge si rn bø re kæ De sagt af børn. rn ko ld gu å sm af t ke bu samlet en

Min eller meget yndige lille niece på 3½ år gik en dag hen til sin mormor og sagde: “Mormor, vil du høre noget meget interessant?”. Det ville mormor jo gerne. Min niece lagde så forsigtigt hånden op til mormors øre og hviskede: “Røvhul”. Hmmm, mormor syntes nu ikke, at det var SÅ interessant.

hendes datter på Min svigerinde og se på toilettet i et 3 år var inde at tis min 3-årige niece indkøbscenter. Da der var på toilettet, så, hvor ulækkert lige lidt. Der var betænkte hun sig det. Mens min tsæ nemlig tis på toile ilettet, snakkede to e ed svigerinde ordn r irriterende, at va t de lidt om, at de t. mme ned i toilette folk ikke kunne ra er lille niece: “Det Og så sagde min r gjort det. Mornok Mormor, der ha ”! Mormor tog mse mor har en stor nu og hun benægter nu historien pænt, tisseriet. enhver skyld i

Vi sad og spiste frokost. Min søn kig ger på mig og siger: “Mor, hent et sugerør til mig”, hvortil jeg svarer: “Jeg vil da ikke hoppe og springe for dig”. Så kig ger han på mig og siger: “Du skal bare gå”.

Med små børn i hu set kan nullermæ ndene g odt blive store i hjørnerne . William på 16 m åneder s yntes, de store nu n llermand v e d pen var traprigtig sød , s å hver gang ha n gik for b i, bøjede han sig ned, rørte ved den og sagde “ae ae”.


ylig Min niece på 3 år fik for n rfar besøg af sin farfar. Idet fa ner træder ind i entréen, spæ l ham min niece i fuld fart ud ti g har råbende: “Heeej, Farfar - je en en tissekone!”. Åh ja, sikken velkomst.

Da vores datter var 2½ år , kom hun ud på badeværelset, imens min mand tog brusebad. Hun trak forsigtigt badeforhæn get til side og stod så og kigged e lidt. Så spurgte hun: “Øhh Fa r, er det en hale, du har lige de r?”. Han måtte anstrenge sig noget for ikke at bryde sammen i latter, men fik dog forklaret hende forskellen på drenge og piger.

Sidste sommer, da min datte r var 3 år, løb hun og legede ud e på græsplænen, da hun pludse lig kom snøftende ind i stuen. “M or, Mor, der var en flue!”. Jeg trø stede hende og spurgte, om fluen ha vde gjort hende noget, hvortil hu n viste et rødt mærke på ryggen og svarede: “Mor, fluen sparkede mig lige i ryggen”.

til dagI dag på vej ame plejen er en d in sorte ude at lufte s l. Min kongepudde n 3 år søn på næste r, der er siger: “Se Mo en abekat”.


MERE LÆSESTOF

FIK DU LÆST DI De tidligere udgaver af MIN BABY er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af. MÅ DIT BARN GRÆDE SIG I SØVN? Er det farligt for dit barn, hvis du lader det græde sig i søvn? Det er et spørgsmål, der jævnligt dukker op. Læs hvad videnskabsfolk mener om “Godnat og sov godt”-metoden, der anvendes af mere end 40 procent af danskerne.

SE HVEM DER KRAVLER! De fleste babyer flytter sig ved egen hjælp for første gang, når de er mellem 6 og 11 måneder gamle. Men hvadenten din baby kravler som en krabbe, skubber sig frem på numsen eller springer kravlestadiet helt over og går direkte fra at sidde til at stå, er den udvikling af færdigheder og motoriske bevægelser, der sker, lige så spændende for dit barn, som den er for dig.

SEX EFTER FØDSLEN Hvornår må man have sex igen efter fødslen? Det helt enkle svar er: Når I har lyst. Begge to. Her fortæller 14 kvinder om den første gang, de havde sex efter fødslen.

RAMT AF AMMEHJERNE! Er du blevet mere glemsom, end du plejer at være, efter du er blevet mor? Bare rolig - det er helt normalt, og du er ikke alene. Her fortæller 14 mødre nogle af deres sjove, pinlige og akavede episoder med ammehjerne.


ISSE ARTIKLER? HVORFOR GRÆDER DIN BABY? Gråd kan sommetider være tegn på et mere påtrængende behov end en tom mave eller en fuld ble. Tager man f.eks. det første skrig ved fødslen, så bruger lægerne det til at vurdere en babys lungekapacitet og neuromotoriske kontrol.

BLOG: AT VÆRE HJEMMEGÅENDE MOR Det kan være rigtig svært at få familielivet til at gå op i en højere enhed, når man er to fuldtidsarbejdende forældre. Flere og flere forældre vælger at træde uden for samfundsnormen og med et aktivt valg blive hjemmegående.

BLOG: KÆRE BABY-PÆDAGOG Uanset om du er dagplejemor eller vuggestuepædagog, er jeg ret sikker på, at jeg taler på de fleste mødres vegne, når jeg siger tak. Når jeg sender dig 28 mentale highfives og ville ønske, du fik mere i løn.

HJEMMELAVET ELLER FÆRDIGLAVET? Er man en dårlig mor, hvis man ikke selv står og laver alt mad til baby? Her får du 7 mødres meninger om, hvorvidt det er OK at servere færdiglavet babymad for guldklumpen.

LÆS MERE Du finder alle tidligere udgaver af MIN BABY på WWW.MINBABY.DK


FLERE GRATIS MAGASINER Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG