DIT BARN #24

Page 1

DITBARN

UD AF SKOLEN TIL FERIER?

Er det OK at tage børn ud af skolen for at holde ferie? 14 mødre deler deres holdning

DET HEDDER DE KENDTES BØRN

Hvilke kendte danskeres børn har fået navnene Aston, Rosa, Agnes, Pixi, Frederik og Konrad?

+ BREVKASSEN: SPØRGSMÅL OG SVAR OM BØRN | DAGENS SMIL: DE SJOVESTE GULDKORN SAGT AF BØRN SHOPPING: SMARTE LEGGINGS TIL MOR OG BARN + SJOVT OG FARVERIGT BYGGELEGETØJ TIL STORE OG SMÅ 56SIDER MED ALT OM DE UNGERSKØNNE MAGASINET OM DE SKØNNE UNGER NR. 24 • SOMMER / EFTERÅR 2023
KENDTE
INSPIRATION
28 SIDER med must-haves til dig og dit barn
BØRN
FERIETID

FARVERIGE PLAKATER TIL SMÅ (og store) LEGOFANS

LIFEMAGS 25% RABAT

Velkommen til 24. udgave af DIT BARN - magasinet om de skønne unger.

Der er delte meninger om, hvorvidt det er OK at tage børn ud af skolen for at holde ferie uden for skolernes normale ferier. 14 mødre deler deres holdning til det og fortæller, om de selv har gjort det eller kunne finde på at gøre det.

I brevkassen besvarer sundhedsplejerske Karin Holm spørgsmål om børn. Læs om en pige på 4 år, der græder kunstigt, når hun bliver træt, en dreng på 4 år, som stammer, og en dreng på 6½ år, som er meget distræt.

Hvilke kendte danskere har givet deres børn navnene Aston, Rosa, Agnes, Pixi, Frederik og Konrad? Få svaret i artiklen Det hedder de kendtes børn

Og hvis du er i shoppehumør, finder du hele 28 sider med smarte leggings til mor og barn, sjovt og farverigt byggelegetøj til store og små, økologisk mad til børn og inspiration til en hyggelig teatertur for hele familien.

Vi håber, du får en hyggelig stund i selskab med 24. udgave af DIT BARN. Og har du endnu ikke læst alle de tidligere udgaver af DIT BARN, finder du dem på

WWW.DITBARN.DK

Læs tidligere udgaver på

WWW.DITBARN.DK

UDGIVER

Lifemags

Lejrvej 23B

3500 Værløse info@lifemags.dk

ANNONCER

Dina Reece

dina@lifemags.dk

Telefon 38 74 26 26

HJEMMESIDE

www.ditbarn.dk

FACEBOOK

www.facebook.com/ditbarn

KONTAKT

Har du spørgsmål eller kommentarer til DIT BARN, er du velkommen til at sende en mail til info@lifemags.dk

Sådan ser et proteinrigt måltid ud.

Som forælder er det ikke nemt at finde nærende færdiglavet mad til dit barn. Vi ved det, og det er derfor, vi skabte Alex&Phil. Al vores mad er lavet med de bedste KRAV-mærkede og økologiske råvarer. Med gode råvarer får vi god mad med gode næringsværdier. På billedet ser du et af vores måltider i tetra. Emballagen er 80% mere klimasmart end en glaskrukke med låg. Alt sammen for at gøre det nemmere for dig som forælder at vælge det rigtige.

10

FERIE

Er det OK at tage børn ud af skolen for at holde ferie?

16 24 26 34

GULDKORN

Dagens smil: Sjove ting sagt af børn

BØRNETØJ

Farverige leggings til dit barn

SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

Spørgsmål og svar om børn

FOTOGRAF
FORSIDEN
master1305 / iStock
MAD TIL BØRN
Børnemad helt uden hemmeligheder

TEAER Tag dit barn med i teateret 38

44 47 48 54

BABYNAVNE

Det hedder de kendtes børn

KUN FOR SJOV 10 tegn på at du lever i en familie med stress

LEGETØJ Børns leg og fantasi

MERE LÆSESTOF Fik du læst disse artikler?

FACEBOOK

Bliv ven med DIT BARN på Facebook og bliv opdateret om nye udgivelser, konkurrencer og andre spændende ting.

ABONNEMENT

Vil du have et GRATIS abonnement på

DIT BARN? Tilmeld dig her. Så får du besked, hver gang magasinet udkommer.

FARVER PÅ HVERDAGEN

STORT UDVALG AF FARVERIGE LEGGINgS

GRATIS FRAGT OG FRI RETUR

HURTIG LEVERING

ER DET OK FOR AT HOLDE FERIE?

Der er delte meninger om, hvorvidt det er OK at tage børn ud af skolen for at holde ferie uden for skolernes normale ferier. Her kan du læse om 14 mødres holdning til det, og om de selv har gjort det eller kunne finde på at gøre det.

FERIE

ANJA

2 GANGE

Vi tog ham ud i 2 dage omkring Bededagsferien i foråret, hvor vi var i Berlin. Han havde en bog med og læste 30 minutter hver dag, ligesom han gør hjemme. Hvis der var lektier (husker jeg ikke), så blev de også lavet, inden han kom i skole igen.

I efteråret tog vi ham igen ud, denne gang i 3 dage, hvor vi var i København i anledning af barnets fødselsdag. Vi havde igen læsning med, og lektier var der ikke nogen af.

Vi har ikke gjort det i forbindelse med sommerferie, og det vil vi nok heller ikke gøre. Jeg synes dog ikke, det er så galt, hvis man tager afsted ugen inden ferien, da de (på vores skole) ikke har noget fagligt på skemaet. Det er hygge og sociale ting (som også er vigtige, men jeg synes ikke, det er helt så vigtigt som det faglige).

Fælles for de 2 gange, vi har taget ham ud, har været, at han faktisk har lært en del, dog ikke om matematik og staveord, men vi har været på et par museer og lidt seværdigheder begge steder, og han husker mange af tingene.

MARIANNE AFHÆNGER AF GRUND OG LÆNGDE

Jeg synes f.eks. ikke, det er OK, at man (som en af mine tidligere naboer) vælger at tage ungerne ud af skolen i 2 uger i juni, fordi så har de råd til en god ferie til udlandet. Altså for at spare penge (og så har de en ny bil til 300.000, så pengene kunne måske findes ved andre ting).

Men at holde en enkelt fredag fri f.eks. grundet en lang weekend, synes jeg er OK. Altså når det er meget kort. Samme med at holde 1 dag i forbindelse med f.eks. bedsteforældres guldbryllup eller til at fejre fars

50 års fødselsdag.

At holde ferie sidste dag inden efterårsferien (til at få ferien til at gå op) eller første dag efter vinterferien synes jeg så er OK, men ikke at tage hele uge 9 på skiferie, fordi så får man mere for pengene.

Så I bund og grund mener jeg tydligvis noget meget rodet. Men kort (1 dag eller 2) synes jeg er OK i begrænset omfang, gerne grundet noget specielt. Hele uger mindre OK. Og hvis jeg skulle, ville jeg vælge sidste uge inden sommerferien. Der laver de i forvejen meget lidt.

SOLVEIG VI HOLDT 5 UGERS FERIE

Vi gjorde det i forbindelse med juleferien i 0. klasse. Her startede han først op 3 uger efter de andre, da vi var i Thailand. Vi holdt således 5 ugers ferie sammen som familie. Det var skønt, og vi gør det gerne igen (hvis pengene er til det).

LENE

FLERE GANGE

Så længe de stadig ligger i den bedste faglige halvdel af deres klasser, så har jeg intet problem med, at både deres far og jeg holder ferie udenfor skolernes ferie.

I år skal vi f.eks. til Sri Lanka eller Thailand i 3 uger til næste vinter, og den tur er vi overbeviste om, vil være en del af livets skole, og mindst lige så vigtig som deres pensum.

TANKER

Ja, det har vi altså gjort. Vi har ikke råd til udlandet i juli måned, så vi tænker at gøre det, efter skolen er begyndt. Er der andre, som gør det?

BILLIG FERIE ER IKKE GRUND NOK

Jeg synes, der skal være en meget særlig grund, og billig ferie er ikke grund nok. Men jeg er ret alene med den holdning, og der er nærmest nogen væk hver uge i mine børns klasser.

BILLE HAR ÆNDRET HOLDNING

Man har en holdning, til man får en ny, siges der. Jeg har før tænkt, at skolebørnene havde rigeligt med ferie, og det da måtte være muligt at finde en uge deriblandt, man kunne rejse i. Og har man ikke råd til udlandet, kan man holde meget udmærket ferie herhjemme. Før jeg selv fik et skolebarn og min mand sæsonarbejde.

Nu sidder vi (pludselig) i den situation, at min mand er sæson-ansat fra 1. maj til 1. november hvert år, dvs. alle timer til at opretholde dagpenge skal tjenes i den periode. Han kan derfor (stort set) ikke tillade sig at blive syg i længere tid eller holde ferie i sommerhalvåret, hvis det skal kunne lade sig gøre.

Så ingen fælles ferie for os i den periode, han er ansat. Det efterlader så julen, vinterferien og påsken. Vinterferien duer ikke, da jeg ikke kan holde en hel uge der pga. arbejde (har normalt et par dage fri). Julen er fyldt med gæster, familiebesøg og forventninger, vi nødigt vil skuffe. Så er der påsken tilbage. Den er nok den bedste mulighed. Men helt god er den ikke af flere forskellige årsager.

Så jeg har lært, at der er mange prioriteringer i sådan en familie, der skal gå op i en højere enhed. Og barnets

skole er kun én af dem. Og ikke engang den vigtigste. Hvis bare vi (en sjælden gang imellem) kan lykkes med at holde en uges ferie sammen som familie, ja så må jeg indrømme, at det tæller højere trods alt.

JANE MIN MAND SEJLER

Jeg har en mand, der sejler. Vi vil også en gang imellem holde ferie sammen. Så derfor har vi gjort det. De har dog altid lavet deres lektier, så de er aldrig bagud i skolen.

PERNILLE UDEN TØVEN

Så længe vi har skolens opbakning, har jeg intet problem med at tage min datter ud af skolen for at berige hende med en oplevelse sammen med os. Heldigvis ser skolen på det, som vi gør. Så intet problem her.

RIKKE HAR OVERVEJET DET

Jeg har af princip aldrig gjort det, men det er så også en medvirkende årsag til, at de aldrig har været på ferie i udlandet.

Jeg har overvejet det på det sidste, men nu er den

Jeg har før tænkt, at skolebørnene havde rigeligt med ferie, og det da måtte være muligt at finde en uge deriblandt, man kunne rejse i. Og har man ikke råd til udlandet, kan man holde meget udmærket ferie herhjemme. Før jeg selv fik et skolebarn og min mand sæsonarbejde.

ældste så stor (går i 2. g), at det faktisk er endnu værre.

Måske hvis min datter har tid efter 3. g. Så går den lille i 6. klasse, så det ville nok være OK. Alternativt må vi jo betale det mere, det koster i skolernes ferie.

LONE DET GØR VI GERNE

Så længe børnene kan følge med fagligt, tager vi glad og gerne børnene ud af skolen, så hele familien kan være sammen i en uge. Og vi gør det for at spare penge. Skolen har heldigvis ikke noget imod det.

LINDA

OVERVEJER 3 UGER I USA I APRIL

Vi har tidligere taget dem ud af skolen i få dage enten i forbindelse med ferie eller andet arrangement.

Men vi overvejer at tage 3 uger til USA i april næste år. Det har ikke så meget med prisen at gøre, men mere, at april er perfekt i forhold til vejret, der hvor vi gerne vil hen, og så passer det arbejdsmæssigt godt for os begge.

Børnene synes ikke, det er en fremragende idé. De vil gerne passe deres skole, men det er en rejse, os voksne rigtig gerne vil.

CHARLOTTE

TO GANGE OM ÅRET

Skiferie i uge 10 og en forårsferie i maj omkring nogle af helligdagene. Hvis du er ude i god tid, kan du sagtens få råd til ferie i skolernes ferier (bortset fra skiferien måske).

Jeg bestilte sidste jul en rejse til Mallorca i efterårsferien. Det blev 12.000 kroner for en familie på 4 for bil, lejlighed og fly.

MSU DET ER IKKE OK

Der er en del skriveri om, at børnene jo ikke kommer bagud i skolen ved at blive taget ud et par uger om året, og at det jo ikke skader, da man laver lektier på turen m.m. For mig at se handler det om noget helt, helt andet. I al fald er grunden til, at jeg aldrig kunne drømme om kontinuerligt år efter år at tage mine børn ud af skolen for at holde ferie, en helt anden.

For mig handler det om det signal, man sender til børnene. Hvis du år efter år tager dit barn ud af skolen, så sender du barnet et meget uheldigt (for mig at se) signal om, at skole ikke er så vigtigt, at man “bare” kan holde fri, tage ferie m.m., når det passer ind. Mine børn skal ikke holde fri fra skolen for at holde ferie. De skal passe deres skole. Bum.

Vi insisterer på, at børnene laver deres lektier, at de møder til tiden, altid er velforberedte, har sovet nok, spist ordentlig m.v. Det ville for mig virke helt forkert

at stille alle disse krav til dem, og så samtidigt lade dem holde fri et par uger årligt, fordi vi voksne vil spare penge på ferierejser. Ej, det holder simpelthen ikke i min optik.

Et guldbryllup, en lang orlov, rund fødselsdag i nærmeste familie eller lignende er en anden snak. Men holde skiferie i uge 8 (for at spare penge), når børnenes skole holder lukket i uge 7, det ville jeg godt nok være ked af at skulle forklare mine børn var OK. For at spare penge. Ej, vel. Ommer.

ANNE JA, HVERT ÅR

Vores piger bliver bedt fritaget fra skole hvert år en uge i marts, da vi skal på skiferie. Denne vinter holdt de også fri 3 dage før juleferien, da vi er så heldige at komme 2 gange på skiferie i år.

Og nej, det handler ikke om, at det er billigere at rejse udenfor uge 7, men det faktum, at min mand ikke kan tage ferie fra midt januar og til og med hele februar på grund af jobbet. Og jobskifte er ikke aktuelt.

Vi sætter meget højt at holde ferie sammen som familie, og derfor er vi nødt til at tage ungerne ud af skolen. De går nu i 0. og 1. klasse, og jeg tænker, at vi må revurdere dette, når de går i de ældste klasser.

Jeg har det faktisk helt okey med det :-)

BULLEN
Vi sætter meget højt at holde ferie sammen som familie, og derfor er vi nødt til at tage ungerne ud af skolen. De går nu i 0. og 1. klasse, og jeg tænker, at vi må revurdere dette, når de går i de ældste klasser.

BØRNEMAD HELT UDEN HEMMELIGHEDER

Hemmeligheden bag ALEX&PHILS succes?

Der er ingen hemmeligheder, gimmicks eller tilsætningsstoffer i deres produkter. Alex&Phils smoothies, måltider og grød indeholder kun rene ingredienser med et højt næringsindhold. Præcis hvad et voksende barn har brug for.

MAD TIL BØRN

Jeg har altid interesseret mig for madlavning, og hvordan mad påvirker vores kroppe og vores planet. Da vi fik vores første barn, indså jeg, at det ikke var muligt at finde god babymad i butikkerne.

I dag fås pakker med nærende babymad fra ALEX&PHIL i dagligvarebutikker i hele Sverige, men også i flere nordiske lande, herunder Danmark, samt i Sydkorea og Singapore.

Det hele startede i familien Wessblad Hårdhs køkken i Saltsjö-Boo.

”Jeg har altid interesseret mig for madlavning, og hvordan mad påvirker vores kroppe og vores planet. Da vi fik vores første barn, indså jeg, at det ikke var muligt at finde god babymad i butikkerne”, fortæller Jenny Wessblad Hårdh.

Hun begyndte at skabe sine egne opskrifter og lave nærende babymad. Men det var først under hendes anden barsel med sønnen Philip, at forretningsmodellen begyndte at dukke op.

Jenny er, ligesom sin mand Robert Hårdh, jurist i international ret. I denne tid arbejdede hun som diplomat

og menneskerettighedsadvokat i Udenrigsministeriet, og Robert var leder af menneskerettighedsorganisationen Civil Right Defenders.

BRÆNDER FOR MILJØ OG ØKOLOGI

Når de fortæller deres historie, er det tydeligt, at bæredygtighed er en stor del af deres liv. De brænder for miljø, økologi og sociale spørgsmål. Det er også bemærkelsesværdigt, at de har iværksætterevner. Det var måske det, der gjorde, at de i 2015 besluttede at starte et babymadsfirma, og at Jenny ikke ville tilbage til Udenrigsministeriet efter sin barsel.

“Det var selvfølgelig et stort skridt, men vi troede meget på ideen. Fordi vi manglede god babymad, var vi overbeviste om, at andre også gjorde det. Der er nærende færdigretter til voksne, men ikke til vores børn, der vokser og virkelig har brug for det. Hvordan vi spiser som børn, lægger fundamentet til vores fremtidige spisevaner”, siger Jenny.

At virksomheden skulle hedde Alex&Phil, var en selvfølge. Uden sønnerne Alexander og Philip var forretningsidéen aldrig blevet udklækket. Derudover har sønnerne været med siden starten. De har smagt, kri-

tiseret og kommet med idéer. I dag er drengene henholdsvis 11 og 9 år og har fået en lillesøster Julie på 4. ”Hun er også en kræsen smager, der tydeligt viser, hvad hun tænker - både positivt og negativt”, fortæller Jenny.

Jenny og Robert havde ret. Der var brug for god babymad, og forretningen tog hurtigt fart. Supermarkedet ICA Maxi i Nacka var den første virksomhed, der tog deres produkter ind i 2016, og derefter fulgte flere butikker efter.

“Vi har meget at takke dem for. De viste et lokalt hjerte, som betød meget for os i starten”, siger Robert. 2 år senere var det tid for ham at forlade sin karriere og stige på toget. De erhvervede kontorer i Sickla. Ifølge Robert er det perfekt at bo i Saltsjö-Boo og arbejde i Sickla. “Vi har nærhed til hjemmet samtidig med, at vi ikke skal bo på kontoret”, fortæller han.

Hverken Jenny eller Robert kommer oprindeligt fra Stockholm, og da de besluttede at flytte dertil, traf de et aktivt områdevalg.

”Det var i Nacka, vi ville bo, og det har vi aldrig fortrudt. Vi sætter pris på naturen, nærheden til Stockholm og det børnevenlige miljø. Det er her, virksomheden gradvist er vokset, med børnenes venner og forældre som klangbund”, fortæller Jenny.

IKKE UDEN UDFORDRINGER

Det er en succeshistorie, men den har ikke været uden udfordringer. Den første forhindring var fremstillingen.

Fabrikkerne var ikke vant til ægte råvarer, og maskineriet gik bogstaveligt talt i stå.

“Vi har aldrig lavet opskrifter ud fra, hvad der er nemt for fabrikken. Vi tager udgangspunkt i, hvad vores børn har brug for”, fortæller Jenny.

I det første år skulle hun stå og føre tilsyn med produktionen. Fabrikken var vant til meget vand og risstivelse i lignende produkter, hvilket gavnede proceseffektiviteten. Den store andel af rigtige råvarer som kød og grønt var svære for produktionen at klare.

“Det viste sig, at det enkleste ville være det sværesteat overføre hjemmelavet til fabriksfremstillet”, fortæller Jenny.

Historisk set har de store multinationale virksomheder ikke været udsat for konkurrence. Forbrugerne har stolet på dem og troet, at babymaden havde god kvalitet.

“Faktisk fremstiller de næringsfattig mad i arkaisk glasemballage”, fortæller Robert.

INGEN DÅRLIGE FYLDPRODUKTER

Jenny har mange eksempler på forskellene mellem traditionel og moderne babymad. De store producenter bruger ofte billige og næringsfattige fyldprodukter som ris og risstivelse. Det gør Alex&Phil aldrig, da ris kan indeholde arsen og heller ikke dyrkes klimasmart.

“I stedet har vi valgt for eksempel havreris, som inde-

Der er nærende færdigretter til voksne, men ikke til vores børn, der vokser og virkelig har brug for det. Hvordan vi spiser som børn, lægger fundamentet til vores fremtidige spisevaner.

holder mange flere fibre, mineraler og vitaminer. Det er godt for både kroppen og miljøet”, fortæler Jenny.

Juicekoncentrater, der kun indeholder sukker, er en almindelig ingrediens i traditionel babymad. Vand er en anden. Prisskiltet på Alex&Phils produkter er højere, men de har en meget lavere andel vand.

“Regner man pr. kalorie i stedet for pr. gram, er vi billigere. Jeg tror ikke, kunderne ved, at det i høj grad er vand, de har med hjem fra butikken”, fortæller Jenny.

Det er stadig sådan, at størstedelen af kunderne ikke læser indholdsfortegnelsen. Det er en lærerig udfordring, som Jenny og Robert står over for.

”Vi brænder for at skabe forandring for børnenes skyld

og for et bæredygtigt madkredsløb. Der er forskel på babymad og mad til børn. Det er en hjertesag for os at lykkes med at kommunikere”, fortæller Jenny.

EN VIRKSOMHED I VÆKST

Jenny og Robert er i fuld gang med at rekruttere nye medarbejdere. Frem til 2022 er Alex&Phil vokset organisk, men nu har de hentet en partner ind for at kunne investere i salg og marketing uden for landets grænser og internationalt.

“Vi tror på fremtiden og på vækst. Nutidens forældre er opmærksomme og ønsker at give det aller bedste til deres børn. De er ligesom os bange for både mennesker og planeten”, slutter Jenny.

Nutidens forældre er opmærksomme og ønsker at give det aller bedste til deres børn. De er ligesom os bange for både mennesker og planeten

Se udvalget af næringsrig og økologisk mad til børn fra Alex & Phil her:

WWW.ALEXPHIL.DK

MERE INFO

DAGENS SMIL

De kære børn siger sommetider de sjoveste ting. Her har vi samlet en buket af små guldkorn sagt af børn.

Min datter på 4 er ved at blive puttet for natten. Jeg fortæller hende, at jeg elsker hende over alt på Jorden. Det lyder fra pigen: “Jeg elsker også dig mor. Du er min... Livmoder”. Fortolkningen af dette ord havde hun taget meget bogstaveligt ;-)

Vores datter på 4 år er med sin far i kolonihaven. Hun fjerner ukrudt i kolonihaven og digter sange a la “Vi ar- bejder hårdt, og hvis vi ikke arbejder, får vi ikke mad”, hvilket får farmand til at håbe, at der ikke er nogen af na- boerne, der hører det :-)

Min datter på 6 år har været intereseret i, hvad hun har “dernede”, og en aften, hvor jeg lige var kommet ud af badet, kommer hun ud og kigger lidt undrende på mig. Efter lidt tid, hvor jeg kan mærke, at et spørgsmål er på vej, kommer det så: “Moar? Har du også tissekone creme dernede?”. Det var lidt svært at holde masken, mens jeg forklarede, hvad det hed. Hun kiggede med store øjne og sluttede så af med: “OK, det kalder du det så! Men for mig er det altså tissekone creme”.

GULDKORN

Min søn og jeg taler ofte om de planter, vi går forbi, og dem vi har i haven (blandt andet brændenælder, som jeg prøver at udrydde). Vi har også talt om ild, og at det kan slukkes med vand. Og så i dag, da vi går forbi nogle brændenælder, spørger han: “Mor, kan de godt brænde, når det har regnet?”.

Vi var på vej i børnehave med vores datter på 4 år. Vi havde også vores søn på 7 år med. Vi bor på landet, og vi kører forbi en stor traktor med en masse roer på en vogn. Min søn siger: “Nøj, se lige den traktor der”. Der kommer en tænkepause fra min datter, hvo- refter hun siger: “Har du slet ikke set så’n en før?”. Det lød enormt sjovt, for hun sagde det på en meget bondsk måde, så vi kom bare til at grine.

Min datter på 4 år

spurgte: “Hvor lang tid er der til jul?”. Jeg fortalte hende, at der stadigvæk er længe til.

Hendes svar var: “Øv, for jeg savner sådan mine julegaver”.

Min datters sproglige opmærksomhed udviklede sig, og hun fandt blandt andet ud af, at ting kunne rime. Hun sad en eftermiddag og så en film om strudse, da hun pludselig kommer løbende ud i køkkenet: “Mor, Mor, jeg har fundet ud af, hvad der rimer på strudser! Det gør underbukser”. Turen fra stuen til køkkenet var altså lang nok til at gøre trusser til underbukser :-)

Her til morgen er vi lidt sent på den. Jeg siger til min datter på 4 år, at hun skal gå ind og vække storerbror. Hun går derind og siger: “Hallo, det er morgen derude” og peger på vinduet. Storebror peger på sine øjne og siger: “Jamen hallo, det er nat herinde”.

FARVERIGE LEGGINGS TIL DIT BARN

MAYA FREYA tilbyder flotte og farverige leggings med print til børn i str. 104152 og voksne i str. XS-3XL. Alle leggings er unikke og fås ikke andre steder. De er helt perfekte til at give dit barn fri bevægelighed til at lege og have det sjovt, og det faste og bløde taljestykke sikrer, at bukserne bliver oppe, når barnet bevæger sig.

BØRNETØJ

Vi lægger stor vægt på, at vores leggings skal være fleksible og

behagelige at have på.

IBEN / INDEHAVER

FÅ 10% RABAT med koden DITBARN10

Gælder alle ikke-nedsatte varer til både børn og voksne

MAGENTA MANDALA
LEOPARD BLACK
ICY FLORAL ALOHA
ORANGE MANDALA
ICON WEB
FANTASY

FÅ 10% RABAT med koden DITBARN10

Gælder alle ikke-nedsatte varer til både børn og voksne

PURPLE COMICS

FÅ 10% RABAT med koden DITBARN10

Gælder alle ikke-nedsatte varer til både børn og voksne

UNICORN DREAM

GREEN MANDALA DENMARK

WILD RAINBOW
BUNNIES

SPØRG SUNDHEDSPLEJERSKEN

SPØRGSMÅL OG SVAR

OM BØRN

SUNDHEDSPLEJERSKE KARIN HOLM

Karin Holm er uddannet som sygeplejerske og videreuddannet som både sundhedsplejerske og jordemoder. Karin har desuden en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet.

Sundhedsplejerske Karin Holm

besvarer spørgsmål. Læs om en pige på 4 år, der græder

kunstigt, når hun bliver træt, en dreng på 4 år, som stammer, og en dreng på 6½ år, som er meget distræt.

MIN DATTER GRÆDER KUNSTIGT

NÅR HUN BLIVER TRÆT

Jeg har en datter på 4 år, der græder kunstigt, når hun bliver træt. Hun opdigter en ulykke, som at hun falder over et eller andet og slår sig, men hun slår sig ikke, og faldet er skuespil. Det har stået på i flere måneder og bliver stadigt værre og hyppigere. Jeg aner ganske enkelt ikke, hvad vi skal gøre.

Vi har prøvet at ignorere det, men det kan slet ikke lade sig gøre, da grådlyden er meget mere skinger end rigtig gråd, og hun bliver ved og ved, indtil hun faktisk græder rigtigt.

Vi har gentagne gange forsøgt at forklare hende, at man ikke må lade som om, man græder, men selvom vi ellers plejer at kunne forklare alt, så har hun glemt det, så snart samtalen er slut.

Og så har vi prøvet at smide hende ind i et andet rum med besked om, at hun må komme ud, når hun er sød igen. Det er tydeligt, at hun ved, hvad forbrydelsen er, men det hjælper lige fedt, så det er også opgivet.

Det er ikke fordi vi nyder, at hun er træt, men når man er 3 år, så er man bare pr. definition træt, når man kommer fra børnehave. Og puttetidspunktet om aftenen - jamen selvom tidspunktet er fornuftigt, så har dagen stadig været lang, og hun er træt.

Jeg synes ikke, vi forsømmer hende. Vi er meget sammen med hende, vi leger meget og snakker meget med hende, men jeg er selvfølgeligt bange for, at det her er et udtryk for, at hun mangler opmærksomhed. Hvad synes du?

Jeg håber, I måske kunne hjælpe. Det er klart, at I selvfølgelig ikke kan se, hvad der foregår i mit hjem, men det ville også være rart med en professionels mening om, hvorfor hun gør det her.

SVAR

Ja, det er glemt, for I taler til en 4-årig pige, som ikke husker lange besværlige redegørelser. Når episoden

opstår, er hun ovenikøbet træt efter en lang dag med mange indtryk.

Når hun starter sin hylekoncert, så tag hende op til jer på skødet. Hold om hende. Sid med hende. Begynd at fortælle en historie, mens I langsomt klæder hende af og putter hende i bad, eller giver hende nattøj på og lægger hende i seng.

Vis hende med handling, at I er der for hende, at I kan lide hende, og spar alle de store forklaringer, til hun bliver teenager.

MIN SØN STAMMER

Min søn er lige blevet 4 år og har et meget veludviklet sprog. Han har et enormt ordforråd og forstår utroligt meget, men han stammer stadigvæk en del. Ind imellem er det nærmest som om, ordene snubler over hinanden for at komme ud.

Vi er meget opmærksomme på ikke at sige ordene for ham og bare give ham tid til at få sagt, det han vil (han snakker meget), men vi er i tvivl om, hvor længe vi skal se tiden an og håbe, det går over af sig selv - altså hvornår man bør gå ind og få noget hjælp til ham. Jeg er godt klar over, det nok ikke er endnu, men hvornår? Og i givet fald hvilken form for hjælp kan han få?

Jeg går ud fra, det er vores egen læge, vi i første omgang skal forbi. Han er genert overfor fremmede, så sidst vi var hos hende, åbnede han ikke munden en eneste gang, og jeg er bange for, det ville være det samme hos en eventuel talepædagog. Men de har måske nogle tricks? Eller bare tid og tålmodighed, for når han først kender folk, snakker han løs.

Som sagt er der intet i vejen med hans ordforråd, og han er generelt en meget kvik dreng, som er rigtigt godt med både motorisk og på andre punkter. Han kan stave sit eget navn og “mor” og “far”, tælle, lægge puslespil med 50 brikker og selv lave lego efter instruktionerne, så der er ikke noget i vejen med hans hoved.

Men jeg kunne forestille mig, det kan blive et problem

Vis hende med handling, at I er der for hende, at I kan lide hende, og spar alle de store forklaringer, til hun bliver teenager.

for ham, hvis han bliver ved med at stamme - i forhold til andre børn m.v. Men jeg skal jo heller ikke gøre et problem ud af noget, som måske går over af sig selv.

SVAR

Læs din egen sidste sætning: Der er intet problem! I har en kvik og veludviklet dreng, der stortrives. Han oplever meget i sin hverdag, han gerne vil dele med jer.

Dertil har han et stort ordforråd. Han kan så mange ord, at hans lille mund slet ikke kan nå at følge med i alt det, han både kan og vil fortælle til sine omgivelser. Det er ikke et problem til talepædagog endnu.

Går han i børnehave? Hvis ja, er det et godt sted sammen med pædagogerne at udveksle observationer og træning af hans sprog, hvis det på lang sigt fortsætter. Hvis nej, var det måske det, I skulle starte med, så han blev udfordret af andre end sine forældre.

Har han - mod forventning - et reelt problem, er det en talepædagog, han skal henvises til gennem PPR (PædagogiskPsykologisk Rådgivning). Det kan børnehaven være behjælpelig med.

Hvis han fortsætter med at stamme, skal der senest sættes ind med en indsats ved 4-4½ års alderen. I god tid før skolestart, så talepædagogen kan hjælpe jer med øvelser etc., og han slipper for drillerier.

Lige nu synes jeg, I skal nyde ham. Sæt jer med en bog og tal med ham. Få ham til at fortælle om billederne. Ved at samtale kan I være med til at bremse ordstrømmen uden at korrigere ham.

Lad være med at betragte ham som et unikum. Han er som andre små børn. De har dejlige forældre, som forguder dem og finder dem helt specielle. Og det er dejligt.

Men samtidig skrues forventningerne til barnet i vejret. Det er dér, jeg ser, I er lidt på vej hen. Pas på og nyd jeres dygtige dreng.

I øvrigt findes der meget god litteratur angående sprogudvikling hos det lille førskolebarn. Det kan måske hjælpe jer nu.

MIN SØN ER MEGET DISTRÆT

Jeg er mor til en dejlig og glad knægt på 6½ år, der lige er startet i børnehaveklasse. Han er en dreng, som alle omtaler som meget intelligent og vidende. Blandt andet er hans børnehaveklasselærer meget imponeret af hans sproglige kunnen og hans generelle viden om alt.

Han kan stave og regne en smule (staver ifølge klasselæreren en smule bedre end de andre i klassen). Han er videbegærlig og meget fantasifuld og taler gerne meget (udviklede tidligt et godt sprog og legede ifølge sundhedsplejersken fantasilege et godt stykke tid inden, man skulle kunne den slags).

Han kan motorisk det, han skal, og er (i hvert fald herhjemme) ikke nogen forsigtig dreng. Han har venner (få men gode) osv. osv.

Det er jo alt sammen fint. Problemet er bare, at jeg er en smule bekymret for hans distræthed. Allerede i børnehaven var pædagogerne fokuserede på, at han altid var den sidste, når der skulle spises, trækkes i overtøj osv. De kollektive beskeder fløj henover hovedet på ham.

Det samme sker i skolen, hvor læreren siger, at han sagtens kan koncentrere sig i længere tid af gangen, når først han kommer i gang, men at tingene ofte skal siges specielt til ham, og at han til tider kommer i gang så sent, at de andre er ved at være færdige.

De praktiske ting kokser altså lidt, og det er som om, rutiner (som at huske sine ting, når man går fra skolen, pakke sin madkasse væk, “følge gruppen” når de andre f.eks. giver sig til en opgave m.v.) ikke hænger ved. Han er ligesom ikke altid til stede i nuet.

Vi har valgt at sende ham i skole, fordi han på faktisk alle andre punkter end lige den med det praktiske (distrætheden) virker mere end parat (samme karakteristik giver læreren. Ved en skolemodenhedstest måbede psykologen over, hvorfor den dreng dog

Der er intet problem! I har en kvik og veludviklet dreng, der stortrives. Han oplever meget i sin hverdag, han gerne vil dele med jer.

skulle “testes”, for han var da et af de mest velfungerende osv.

Ofte anser andre ham for lidt umoden, men den indlevelsesevne og empati han lægger for dagen, og hans reflekteren over ting, viser for os det modsatte.

Jeg vil godt vide, om I har et bud på, om han kan have et reelt problem, hvordan man f.eks. kan teste korttidshukommelse (når man leger “kimsleg”, er han mildest talt ikke nogen ørn), og i det hele taget om ovenstående giver jer mulighed for at vurdere, om hans “distræthed” er problematisk.

SVAR

Det lyder som om, din søn har rige evner og en god

intelligens. Da han har en rig indre tankevirksomhed, kan han beskæftige sig selv. Han vil også udvise stor nysgerrighed og videbegærlighed. Det er dejligt. Jo mere han får svar på sine spørgsmål, jo mere udvikles og stimuleres han.

Men velbegavede børn er ofte distræte. De lever i deres egen fantasiverden. Praktiske gøremål, som at huske en gymnastiktaske, føles uvæsentligt.

Prøv at lav en husketavle med billeder af det, han skal huske, som han så kan pakke sin skoletaske efter.

Memoryspil, puslespil, Matador og kortspil (Sorte Per, hjerterfri, kabaler o.l.) er gode stimulerende opgaver. Ikke fordi han ikke kan huske - det kan han - men for at styrke en systematisk tankegang.

TAG DIT BARN MED I TEATERET

BELLEVUE TEATRET slår for 42. år i træk dørene op til den allerhyggeligste tradition med børn og børnebørn: Folk og Røvere i Kardemomme By.

TEATER

Vi lister os af sted på tå, når vi skal ud at røve. Vi røver bare det, vi må, og det, vi nu behøver.

KASPER, JESPER OG JONATAN

Bellevue Teatret slår for 42. år i træk dørene op til den allerhyggeligste tradition: Folk og Røvere i Kardemomme By. Den hyggelige forestilling kan ses af alle fra 3 år og op.

I år spiller forestillingen allerede fra 19. oktober og helt frem til jul. Igen i år er der levende kameler og æsler i weekendforestillingerne, der er kardemommebageri, konkurrencer og højt humør hver dag.

S-tog, kystbane og busser kører lige til døren.

HATTE- OG TEGNEKONKURRENCE

Husk din sjoveste Kardemommehat og vind billetter. Deltag også i tegnekonkurrencen i det hyggelige Kardemommebageri på første sal. Der er billetter til næste år på højkant.

FLOTTE GAVER

T-shirts, søde løve- og papegøjebamser, fine kostumer og meget mere kan købes i webshoppen:

WWW.WEBSHOP-BELLEVUETEATRET.DK

5 STJERNER TIL KARDEMOMME BY

Uddrag af anmeldelse af Patricia Hartman / Børn i Byen.

GÆSTFRIHED I KARDEMOMME BY

Vi indtog vores pladser ved første ring med klokken. Jeg er typen, der altid er i god tid, hvilket ofte resulterer i, at min datters tålmodighed bliver sat gevaldigt på prøve med al for lang ventetid. Det var der taget højde for her. ”Selvfølgelig” får jeg lyst til at sige, for alt virkede så gennemtænkt omkring den her forestilling. Med 40 års erfaring ved man tydeligvis et og andet.

De forskellige karakterer fra Kardemomme By gik gennem salen og hilste pænt på publikum. Lille Kamomilla vinkede og smilede stort, Vognstyrer Syversen sørgede for, at alle havde det rart, og mexicaneren Silius lavede sjov i gaden. Selv skrappe Tante Sofie trak på smilebåndet, så de yngste ikke blev bange.

EN FORESTILLING FOR BÅDE SMÅ OG STORE

Kardemomme Bys eget lille tremandsorkester startede forestillingen, og publikum blev fra start inddraget, da en af byens beboere ønskede hjælp til at synge fødselsdagssang for Gamle Tobias i tårnet.

Min skepsis omkring den simple kulisseopsætning blev gjort til skamme, for Kardemomme By skulle vise sig at byde på langt mere end Tante Sofies hoveddør og fyrtårnet. Som den vildeste pop-up bog blev scenen flere gange forvandlet til nye lokationer i den hyggelige by, men med enkelhed og glidende overgang, så de mindste ikke havde problemer med at forstå fortællingen.

De dovne røvere Kasper, Jesper og Jonathan tilføjede masser af spas med deres

overdrevne artikulering og ansigtsudtryk og fik de mindste til at grine højlydt. Ikke mindst da de har røvet Tante Sofie, som sætter dem gevaldigt på plads.

Men flere gange under forestillingen blev jeg mindet om, at den appellerer til hele familien med charmerende skuespil og småflabede replikker. Som da Politimester Bastian foreslår, at byens beboere kan give Gamle Tobias en hejre i fødselsdagsgave blot ved at kigge på Skrappe Tante Sofie.

*****
MERE INFO Læs mere om Folk og Røvere i Kardemomme By og bestil billetter her: WWW.BELLEVUETEATRET.DK

DET HEDDER DE

KENDTES BØRN

Ofte er de kendte med til at skabe navnemode, når de får børn. Her kan du se, hvilke navne en række kendte danskeres børn har fået. Måske bliver Aston, Rosa, Agnes, Pixi, Frederik og Konrad hotte babynavne i de kommende år?

FAUSTIX & IRINA OLSEN: ASTON

DJ’en Faustix (alias Morten Brangstrup Olsen) og hans kone bloggeren Irina Olsen er den 9. juni 2023 blevet forældre igen. Denne gang til en dreng, der skal hedde Aston Ejvind Olsen. De har i forvejen datteren Alessia på 8 år.

BABYNAVNE

BUBBER:

Bubber og hans kone Signe Rossing er endelig blevet enige om, hvad deres datter skal hedde. Valget faldt på Rosa. De har i forvejen Alfred på 3 år sammen, og de har hver 3 større børn fra tidligere forhold.

Kevin Magnussen (30) og hustruen Louise Gjørup Magnussen er blevet forældre igen til endnu en pige. De har i forvejen Laura fra januar 2021. Den lille ny har fået navnet Agnes

ROSA KEVIN MAGNUSSEN: AGNES

NICOLAI WAMMEN: FREDERIK

Finansminister Nicolai Wammen (52) og hans hustru Karen Lund har fået deres 2. fælles barn døbt i påsken 2023. Han fik navnet Frederik. De har i forvejen en søn, der er døbt Christian efter Nicolais far. Nicolai har en ældre søn fra et tidligere forhold, der hedder Carl efter Nicolais farfar.

GIGI FREDIE-PEDERSEN: PIXI

Danseren Gigi Fredie-Pedersen (40) og hendes kæreste gennem 7 år Michael Madsen er blevet forældre i starten af april 2023 til en lille pige, der har fået navnet Pixi Li.

DANIEL SVENSSON: KONRAD

Den tidligere håndboldspiller Daniel Svensson og hans kæreste Caroline Alhof blev forældre til en dreng den 7. februar 2023, som har fået navnet Konrad.

10 TEGN PÅ AT DU LEVER I EN FAMILIE MED KUN FOR SJOV

1 Samtaler begynder ofte med sætningen: “Læg nu revolveren, så vi kan tale om det”.

2 Ingen har tid til at vente på mikroovnsmad.

3 Folk har problemer med at forstå jeres børn, fordi de lærte at tale gennem sammenbidte tænder.

4 I får jeres indkøbsvarer leveret direkte til jeres hjem på paller.

5 Du forsøger at få din 4-årige til at skifte til koffeinfri kaffe.

6 Jeres kat tager beroligende medicin.

7 Antallet af jobs, som familiens medlemmer tilsammen har, overstiger antallet af personer i husstanden.

8 Du bliver nødt til at tjekke dine børns kalendere for at se, om de har tid til at gå ud med skraldet.

9 Skoleinspektøren har jeres nummer kodet ind på sin telefon.

10 Familiemøder bliver ofte overværet af det lokale politi.

KUN FOR SJOV

BØRNS LEG OG FANTASI

Leg er en alvorlig sag, og er ikke bare den rene leg. For det er gennem leg, at børn i alle aldre udvikler sig - både motorisk, kreativt og socialt.

KAYONI er prisbelønnet dansk design og et dansk udviklet legetøj, med fokus på læring og udvikling gennem leg.

LEGETØJ

Kayoni er et univers af konstruktionsblokke til børn fra 2-8 år, som fokuserer på, at leg innovativt stimulerer sanser, logik, kreativitet og kompetenceudvikling og på, at social interaktion og udvikling fremmes gennem leg.

BØRN OG BYGGEKLODSER

Der er basis for mange timers sjov og kreativ leg, når barnet stabler, bygger, vælter og ved at bygge skaber nye former og figurer. Men også den vigtige motoriske træning og stimulering af fantasi og kreativitet følger med, når barnet leger og bygger.

Bygge- og konstruktionslegetøj er verdens mest enkle type legetøj, og det findes da med garanti også i de fleste børneværelser. De mindste børn bygger med de største klodser, og i takt med at barnet vokser,

og evner udvikles, skrumper størrelsen på de blokke, som er sjovest og mest udfordrende for barnet at lege med.

Kayoni er en helt ny type bygge-/konstruktionsblokke, der findes i mange fine og klare farver, og er produceret i EVA-skum. Der gør det nemt for børn at håndtere og nemt for de voksne at rengøre, da de kan vaskes.

Kayoni-blokkene findes i 3 størrelser (50 mm, 25 mm og 5 mm), der hver for sig er tilpasset barnets aldersog udviklingstrin, så der er noget for alle aldersgrupper. Blokkene kan desuden sammenbygges på tværs af størrelsesserier og sortiment. Kayoni er således ikke noget, der blot har en anvendelse en kort periode, men et “univers”, der kan bygges på og udvikles til glæde for - blandt andet - leg blandt søskende på tværs af alder.

Kayoni er dansk, CE-mærket, PVC-frit, latex-frit og er uden ftalater og skadelig kemi, og så har byggeblokkene vundet en række anerkendende priser igennem de seneste år.

For børn kommer legen som en naturlig del af deres liv, og ændrer sig i takt med barnets alder. Det er når børn leger sammen, de opdager værdien af at indgå i fællesskaber, og også at blive rummelige i forhold til hinanden.

SJOVT FOR BÅDE BØRN OG VOKSNE

Min søn på 3 år er meget kreativ. Han elsker at tegne og sætte forskellige ting sammen. Så snart han så klodserne fra Kayoni, begyndte han straks at bygge forskellige ting. Det blev til en zoo indhegning, hammer, hat, pistol og meget mere. Vi byggede også tårne, som lillebror var vild med at vælte. Han var nok den lidt mere destruktive af de to, måske også på grund af hans alder, da han kun er 9 måneder gammel. Men man kan se glæden i hans øjne, når vi sammen bygger et tårn, og han så får lov at vælte det.

Kayoni har et godt udvalg af byggeklodser i forskellige former, farver og størrelser, så stort set alle aldre kan følge med, og det koncept er jeg helt vild med. Vi kendte ikke Kayoni i forvejen, så vi var meget spændte på at få lov til at prøve dem. Vi kan rigtig godt lide at klodserne er lavet af “hårdt skum”, og så er de fremstillet af miljøvenlige materialer og fri for giftige stoffer. Det er rart, især når helt små børn godt kan lide at bide i ting. Så er det rart at vide, at mit barn ikke tygger i noget farligt.

Udover det kan man tydeligt se på klodserne, at der er brugt tid på designet og sammenhænge i serierne, da de således starter enkelt, men hurtigt udvikler sig. Jeg vidste dertil ikke, at man kan vaske klodserne i vaskeeller opvaskemaskinen. Jeg havde nok ikke turde gøre det, hvis det ikke havde været oplyst, men det er skønt, for med små børn og leg kan der hurtigt komme savl, snot og meget andet på.

STYRKER BARNETS MOTORIK

Vi fik tilsendt forskellige byggeklodser (50 mm, 25 mm og 5mm) som led i en test. Dem på 5 mm, som er til børn over 3 år, hyggede vores ældste sig med at bygge med, når lillebror sov. Dem på 25 mm er en meget større udgave, og de er rigtig sjove at sammensætte og bygge figurer af. Dem på 50 mm, som er lavet til, at de helt yngste kan være med til at bygge tårne, der kan væltes, eller “slanger”, der kan skubbes.

Drengene var meget fascinerede af sammen at lege med klodserne, så det blev for os en blanding af både 25 mm og 50 mm blokke, de legede mest med. Vores

DET SIGER BRUGERNE OM KAYONI

yndlingsstørrelse var klart 25 mm, da det er dem, som begge vores børn kunne lege mest med sammen, og sammen bygge sjove ting med, med den alder de lige nu har. 5 mm var for småt til, at lillebror kunne være med, og 50 mm var mest til tårne og mure, omend de også kan bruges som “øer” til at bevæge sig rundt på, når der leges “jorden er giftig”.

Jeg synes, blokkene er virkelig spændende og har meget at byde på i forhold til at stimulere børns motorik og fantasi ved det, at de er virkelig sjovt at lege med. Selv vi som forældre syntes, at det var sjovt at være med. Vi er glade for, at vi måtte være med til at teste og opleve Kayoni-klodserne, og vil helt klart anbefale dem. Det har bestemt også været en god oplevelse at have noget, som hele familien kunne samles om i leg og have det sjovt med - ingen er for lille eller for stor til at kunne være med.

DET ER SKØNT AT SE MIN SØN SIDDE OG FORDYBE SIG

Vi kendte ikke Kayoni, før vi fik lov og mulighed for at prøve dem. Jeg er vild med de forskellige kombinationer og udvalget, da de både egner sig til de helt små og de lidt større børn også. Så rammer de en bred

målgruppe, og der er til mange timers leg, hvor kun fantasien sætter grænser for, hvad der kan bygges. Jeg elsker det bløde skummateriale, de er lavet af, og de stærke farver, og børnene er også vilde med dem. Det er virkelig smart, at de kan vaskes i vaskemaskinen, hvis de bliver nussede at se på.

Min søn på 3 år elsker at være kreativ og er virkelig god til at fordybe sig i lang tid ad gangen. De mellemste Kayoni-klodser fra 25 mm-serien er virkelig et hit, og han kan både bygge biler og skydere. Han lever sig meget ind i tingene, og det er skønt at se ham sidde og fordybe sig. Lillesøster er kun 15 måneder, så hun øver sig stadig i at stable klodserne ovenpå hinanden, og her hitter 50 mm-sættet mest.

MERE INFO

Læs mere om de smarte, sjove og farverige byggeklodser her:

WWW.KAYONI.COM

FIK DU LÆST DISSE

De tidligere udgaver af DIT BARN er fyldt med spændende artikler, flotte fotoserier, inspiration og masser af skønne produkter til mor og barn. Her kan du se et lille udpluk af læsestof fra tidligere udgaver, du ikke må gå glip af.

VITAMINER TIL DIT BARN

Giver du dit barn ekstra vitaminer for at undgå sygdom? 7 mødre fortæller om deres erfaringer med vitamintilskud til børn.

AT REJSE MED BØRN I BILEN

Turen sydpå kan blive et sandt mareridt med børn i bilen. De driller hinanden eller kaster op, og far og mor skælder ud fra forsædet. Men det er faktisk ikke svært at gøre turen tålelig. Her er nogle gode råd.

HAR DU ET KLOGT BARN?

Har mit barn specielle evner? Det er et spørgsmål mange forældre stiller sig selv. Hvordan kan man konstatere, om ens barn er klogere end andre børn på samme alder?

DIT BARNS VALG AF VENNER

Er du den rummelige type, som støtter dit barn i dets valg af venner, selv om du måske egentlig ikke er så vild med dem? Eller vælger dit barn udelukkende venner, som er gode for dem, og som du også godt kan lide? 8 mødre fortæller om deres børns valg af venner.

MERE LÆSESTOF

DISSE ARTIKLER?

LØGNE VORES FORÆLDRE FORTALTE OS

Det er de utroligste ting, man kan bilde børn ind - især hvis det kommer fra deres egne forældre. Her kan du læse 24 af de sjoveste ting, forældre har bildt deres børn ind, mens de var små.

ER DER ET SEXLIV EFTER BØRN?

Det kan være svært at finde tid (og lyst) til sex i en travl hverdag med småbørn i huset. 12 kvinder fortæller sandheden om, hvor meget (eller lidt) sex de har, efter de har fået børn. Læs svarene, som går lige fra 6 gange om ugen til aldrig.

LEGEGRUPPER - FOR ELLER IMOD?

Er legegrupper i skolen en god idé? Eller er de en byrde, der bliver trukket ned over hovedet på forældrene? Har børnene glæde af dem, eller kan de sagtens selv finde ud af at skabe relationer gennem almindelig leg i skolen? Her fortæller 10 mødre, hvorfor de synes legegrupper er en god eller en dårlig idé.

HVORNÅR HAR MAN BØRN NOK?

Hvornår føler man, at man har børn nok? Forsvinder lysten til flere børn nogensinde? Eller vil man altid have lyst til at få bare én mere? 11 mødre fortæller ærligt om deres tanker og overvejelser om at få flere børn. LÆS

Du finder alle tidligere udgaver af DIT BARN

MERE
på WWW.DITBARN.DK

FLERE GRATIS MAGASINER

Der er meget mere gratis læsestof til dig om graviditet og små og store børn. I magasinet GRAVIDA finder du alt om den positive graviditet og fødsel. I MIN BABY kan du læse alt om det bedste vi har, og DIT BARN handler om de store unger. Du kan læse alle de nyeste og tidligere udgaver af magasinerne på www.lifemags.dk - og det er naturligvis helt gratis!

GRATIS TIL DIG

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.