SAMEN magazine editie 29

Page 1

Editie 2 - 2022

SAMEN

Neem mee!

Het patiëntenmagazine van Franciscus Gasthuis & Vlietland

Dubbelinterview over beroepsgerelateerde longziekten

Wat te doen bij een spoedgeval?

FG_V_2022_2_FRANCISCUS_OMSL.indd 1

De kleinste helden binnen Franciscus

30-06-2022 11:35


Professionele oplossingen bij haarverlies Openingstijden ma t/m vrij: 09:00 - 17:00 uur 24/7 telefonisch bereikbaar

Een dynamisch team van verpleegkundigen met diverse specialisaties. Naast ‘aandacht’ voor de client vinden wij hoogwaardige ‘kwaliteit’ van zorg een kernbegrip. Werkzaam in regio Zoetermeer en omstreken.

Verpleging Specialistische zorg Wondzorg Palliatieve zorg

Willem Dreeslaan 422, 2729 NK Zoetermeer, T 079- 23 40 111 E info@aplus-szh.nl, W www. aplus-szh.nl

Met de haarkliniek biedt Salt & Pepper professionele ondersteuning aan mensen die tijdelijk en permanent een haarwerk nodig hebben. Wij zorgen voor de meest optimale pasvorm, de juiste kleur en een goed model op basis van persoonlijke wensen. DaarKom naast verzorgen wij het totale declaratie langs of proces. In een warme, wellicht vertrouwde, maak een omgeving met volledige privacy. afspraak!

Uiteraard kunnen wij u ook thuis of in het ziekenhuis bezoeken.

Je krijgt bij binnenkomst een warm onthaal, dat voelt zo lekker!”

T. 010 218 44 44 E. info@saltenpepper.nl www.saltenpepper.nl

Mijn verhaal gaat verder

‘De schoenen die ik eerst maakte, verslijt ik nu in de moestuin’ Bij Aafje hebben we oog voor de kleine dingen die uw leven fijn maken.

De heer Rajabi (68)

heeft de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Thuiszorg komt meerdere keren per dag in het asielzoekerscentrum bij hem langs.

2022_04_25 - Aafje - Advertentie 183x133mm.indd 1

FG_V_2022_2_FRANCISCUS_OMSL.indd 2

We beseffen dat het impact heeft als u zorg nodig hebt. Ook bij thuiszorg. U laat anderen toe in uw huis en uw leven. Daarom organiseren wij uw zorg voorspelbaar en duidelijk. Zodat de invloed ervan zo minimaal mogelijk is. En u alle ruimte houdt voor uw dagelijkse geluksmomenten. Waar geniet u van?

Uw verhaal gaat verder. Hier en nu, bij Aafje, met Aafje. www.aafje.nl | 088 823 32 33

25-04-2022 16:54

30-06-2022 11:35


Voorwoord

Inhoud

Uitgelicht 04 Kleinste helden binnen de muren van Franciscus

En verder...

Als Franciscus Gasthuis & Vlietland richten wij ons met onze missie op ‘Zorg van Generaties’. Wij leveren al generaties lang vol passie onze zorg en dat willen wij doorgeven aan de generaties na ons. Hier komt onze gedrevenheid vandaan om continu te blijven verbeteren en innoveren. In de toekomst willen wij

02

Nieuws

06

Vakgroep plastische chirurgie: 13 specialisten met elk hun eigen expertise

08

Dubbelinterview: Beroepsgerelateerde Longziekten

16

Kijkje achter de schermen: de Technische Dienst

19

Kwaliteit in cijfers

20

Wat is een hartfilmpje en hoe wordt deze gemaakt?

21

Wat te doen bij een spoedgeval?

23

Zorg van generaties, de podcast

25

Mooi verhaal: interventieradioloog

26

Franciscus Vriendenfonds

27

Boekentip; gezellig puzzelen; activiteiten

28

Algemene informatie

tenslotte nog steeds de beste zorg blijven bieden aan de inwoners van onze regio’s.

12

Zorg van Generaties zegt ook alles over de patiëntengroepen, die wij bij ons in het ziekenhuis ontvangen en

Ervaringsverhaal: Dialyse

verder helpen. Dat begint bij een goede start en een fijn leven, waarbij je op het juiste moment kunt rekenen op de juiste zorg. Ook dit herken je in het magazine Samen zoals dit voor je ligt. Aandacht voor de prematuren kinderen, maar ook chronisch zieken, de ouder wordende patiënt en de acute situaties, waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Voor al deze patiënten willen wij graag aantoonbaar betere zorg leveren en verwachtingen overtreffen.

24 Wat hebben wij toch een mooi werk binnen Franciscus! Ben je benieuwd naar het werken binnen

Portret van: Afdelingsvrijwilliger

Franciscus? Kijk dan eens op de website: www.werkenbijFranciscus.nl. Misschien zie je een leuke passende baan om ons te komen helpen bij de Zorg van Generaties!

Ik wens u veel leesplezier! Marjolein Tasche, voorzitter Raad van Bestuur

Colofon PRODUCTIE EN EINDREDACTIE Afdeling Marketing & Communicatie Franciscus Gasthuis & Vlietland Postbus 215 • 3100 AE Schiedam communicatie@franciscus.nl 010 - 893 4110

TEKSTEN Marketing & Communicatie Pia Kleijwegt

UITGEVER BC Uitgevers B.V. • 0515 - 429 429 Postbus 416 • 8600 AK Sneek • ISSN 2667-2359

FOTOGRAFIE Robbert Beck, Levien Willemse

VORMGEVING MAGAZINE Hannique de Jong

samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 1

01

30-06-2022 11:39


n kort

nieuws

Franciscus desinfecteert video- en fiberscopen met UV-C licht t

Franciscus Gasthuis & Vlietland is een topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ) waar hoog complexe zorg wordt geleverd. Dit betekent dat het ziekenhuis naast het bieden van basiszorg, ook investeert in hooggespecialiseerde zorg en bijbehorende technieken. Voor het desinfecteren van kanaalloze video- en fiberscopen heeft Franciscus, als eerste ziekenhuis in Nederland, een scopen desinfector die werkt op UV-C licht aangeschaft. Met deze nieuwe desinfector kunnen scopen efficiënt, duurzaam en in 60 seconden worden gedesinfecteerd op de afdeling en besparen wij veel werk, kosten en materiaal.

Franciscus Kinderraad adviseert voor het 5e jaar!

Nieuwe operatierobot voor operatiekamercomplex Franciscus Voor het Operatiekamercomplex heeft Franciscus pas geleden een nieuwe Da Vinci operatierobot aangeschaft, die onlangs in gebruik is genomen. De operatierobot wordt voornamelijk ingezet voor het verwijderen van niertumoren en dikke darmtumoren en voor het herstel van grote buikwandbreuken. De verwachting is jaarlijks meer dan 350 operaties uit te voeren met deze operatierobot. De opererende arts zit achter een computer en zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in het lichaam zijn ingebracht. Door subtiele vingerbewegingen stuurt hij de instrumenten waardoor het nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot kijkoperaties beschikt de arts over een driedimensionaal beeld, dat is vergroot. Daarnaast zijn de voorheen moeizaam bereikbare plekken met de robot gemakkelijker te bereiken. t

De 5e Franciscus Gasthuis & Vlietland Kinderraad is gestart. De kinderen zijn officieel geïnstalleerd tijdens een bijeenkomst in het bijzijn van genodigden en trotse familieleden. Ook dit jaar gaat de Kinderraad het ziekenhuis weer van verschillende adviezen voorzien. De Kinderraad is zeer waardevol voor Franciscus, omdat de raad inzicht geeft in het perspectief en de wensen van kinderen. Ook past het goed bij ons als topklinisch opleidingsziekenhuis, waarbij wij ons focussen op opleiden, onderzoek en innovatie. Eerder maakte het ziekenhuis al dankbaar gebruik van de adviezen van de Kinderraad en kreeg Franciscus onder andere advies om een eigen krant te maken en te verspreiden in het ziekenhuis en op scholen in de regio. Ook adviseerde de Kinderraad hoe Franciscus bij (ver)nieuwbouwprojecten rekening kan houden met de wensen van de jongste patiënten. t

02 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 2

30-06-2022 11:39


Unieke verhalen uit ons ziekenhuis: Zorg van Generaties, de podcast t

Zorg bieden voor en door mensen en verwachtingen overtreffen, dat is waar ons ziekenhuis voor staat. Niet alleen aan de generatie van nu, maar ook aan de generatie van de toekomst. In een wereld die verandert, bewegen wij mee. Daarom laten wij u graag kennis maken met ‘Zorg van Generaties, de podcast’. Een podcast met unieke verhalen uit ons ziekenhuis, waarin u meegenomen wordt in de wondere wereld van Franciscus. Altijd al nieuwsgierig geweest naar het reilen en zeilen binnen Franciscus of bent u benieuwd naar het gezicht achter de dokter? Beluister dan via Spotify en bekijk via YouTube de allereerste 3 podcastafleveringen: www.franciscus.nl/podcast.

Expertisecentrum biedt nieuwe polikliniek werkgerelateerde longziekten t

Ons topklinische Franciscus Astma, COPD en Allergie centrum heeft begin 2022 een nieuwe polikliniek geopend: de polikliniek voor werkgerelateerde longziekten. Deze polikliniek richt zich op werknemers met longklachten, die het gevolg zijn van een blootstelling aan stoffen op het werk. Voorbeelden van deze stoffen zijn giftige verfdampen, asbest, lasrook, kwartsstof, maar ook allergenen, zoals pollen, schimmels, huisstofmijt, meelstof of enzymen. Het doel van de polikliniek is om het verband aan te tonen tussen de longklachten van de patiënten en hun werkzaamheden. Als er een verband is, krijgt de patiënt vervolgens een passend advies.

Informatiedagen Cliëntenraad: uw mening telt! t

Honderden leuke en mooie gesprekken, veel tevreden en positief-kritische patiënten, aanmeldingen voor het cliëntenpanel en waardevolle suggesties: de eerste informatiedagen van de Cliëntenraad waren een groot succes! Dank daarvoor. Inmiddels is er genoeg stof tot nadenken (en actie!), want de Cliëntenraad heeft in het verleden al wat doorgevoerd met behulp van uw steun: verlengde bezoektijden, verbetering pendelbus verbinding, het rookverbod… Er zullen er nog vele volgen! Volgend jaar staat de Cliëntenraad wederom in Franciscus Gasthuis & Vlietland om het gesprek met ú aan te gaan, want uw mening telt! Wilt u uw stem nu al laten horen? Denkt u graag mee over de kwaliteit en dienstverlening van ons ziekenhuis? Schrijf u dan in voor het cliëntenpanel via www.franciscus.nl/cliëntenraad. samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 3

03

30-06-2022 11:43


De kleinste helden binnen de muren van Franciscus 1 op de 8 kinderen in Nederland is te vroeg geboren. Als een baby te vroeg geboren is, gebeurt een deel van de groei buiten de baarmoeder in plaats van daarbinnen. En dat is anders. Daarom is het belangrijk om goed te zorgen voor onze jongste patiënten.

Een voldragen zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Als een zwangerschap minder dan 37 weken duurt, spreken we van een vroeggeboorte. Een vroeggeboorte kan ontstaan door bijvoorbeeld een infectie, zwangerschapsvergiftiging of te vroeg gebroken vliezen. Deborah Verboom is verpleegkundige op de afdeling Neonatologie en zorgt voor de te vroeg geboren kinderen. Deborah: ‘Ik werk zowel op de High Care als op de Medium Care zaal. Op de High Care zalen liggen de kleinste prematuren die de meeste zorg nodig hebben. Zij liggen aan de monitor en hebben regelmatig incidenten, zoals een daling van de hartslag of het zuurstofgehalte in het bloed. Sommigen hebben ademhalingsondersteuning nodig.’

Moeilijke start De zorg op de afdeling Neonatologie is een ingrijpende tijd, voor zowel kind als ouders. Stephanie haar zoon Joshua

komt al na 28 weken zwangerschap op de wereld. Stephanie had van tevoren nooit gedacht dat haar eerste zwangerschap zo zou verlopen: ‘Mijn lichaam stootte de zwangerschap af en dat was erg heftig. Ik voelde mij daarover schuldig naar Joshua, alsof het mijn schuld was. Gelukkig heb ik goede ondersteuning gehad. De begeleiding was fijn en zo heb ik onder andere geleerd hoe ik de kleine luiers van Joshua kon verschonen. Dat is namelijk best spannend met al die kabels en slangen.’

Familie- en ontwikkelingsgerichte zorg De ouders zo veel mogelijk bij het kind laten zijn, is een belangrijk onderdeel van de werkwijze op de afdeling Neonatologie. De afdeling werkt volgens het FINE-programma (Family and infant neuro-developmental education), waarbij er voor elk kind een individueel zorgplan wordt gemaakt. Omdat het

een individueel programma is, speelt het in op de persoonlijke behoeften van de baby. De ouders hebben hierbij een belangrijk rol. Deborah: ‘De ouders bij de zorg betrekken, bevordert de hechting tussen het kind en de ouders. Dit komt de gezondheid van de te vroeg geboren baby ten goede.’

Topklinische erkenning voor expertisecentrum Onze afdeling Neonatologie kreeg onlangs een topklinische erkenning toegekend van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Deborah: ’Hiermee stralen wij uit dat wij zorg, onderwijs en onderzoek erg belangrijk vinden. Wij bieden de best mogelijke zorg voor pasgeborenen op het gebied van (risico op) luchtwegaandoeningen en infectieproblematiek. Wij zijn er trots op om het eerste expertisecentrum Neonatale luchtwegproblematiek en infecties in Nederland te zijn.’

Luister onze podcast ‘Zorg van Generaties’! Te vroeg geboren kinderen hebben extra zorg nodig en nazorg tot jaren na de geboorte. De vervolgzorg in de eerste levensjaren vindt plaats in onze unieke huiskamerpolikliniek ‘Het Kleine Heldenhuis’. Onze kinderarts en neonatoloog Angelique Haringsma vertelt je hier alles over in onze gloednieuwe podcast ‘Zorg van Generaties’. Beluister de aflevering via Spotify of bekijk hem via YouTube. Ga naar www.franciscus.nl/podcast of scan de QR-code.

04 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 4

30-06-2022 11:39


te vroeg geboren baby's n

samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 5

05

30-06-2022 11:39


n het

vakgebied Plastische Chirurgie

Vakgroep plastische chirurgie:

16 specialisten met elk hun eigen expertise Plastische chirurgie is het specialisme dat zich richt op herstel van functie en/of vorm van ontbrekende of beschadigde delen van het menselijke lichaam. De plastisch chirurgen hebben elk hun eigen aandachtsgebied, denk aan: borstreconstructies, hand- en polschirurgie en post-bariatrische correcties (overtollig huid verwijderen). De 16 medisch specialisten, 10 assistenten in opleiding en 1 physician assistent staan, samen met een zeer betrokken team op de polikliniek, elke dag klaar voor onze patiënten. Marjolein de Kraker, plastisch chirurg in ons ziekenhuis, vertelt meer.

Een plastisch chirurg kan ervoor zorgen dat een patiënt zich weer fijn voelt met zijn of haar uiterlijk. Denk aan het herstellen van een aangeboren afwijking, bijvoorbeeld een hazenlip. Of een patiënt die enorm is afgevallen en een buikwandcorrectie nodig heeft. Marjolein: ‘Bij veel operaties zie je direct resultaat. Een patiënt is hierna vaak enorm blij en dankbaar. Hier doen wij het voor en dit geeft de behandelaar natuurlijk ook een voldaan gevoel.’

Regionale samenwerking Samen met Erasmus MC en IJsselland Ziekenhuis verzorgen

de plastisch chirurgen de plastische chirurgie voor de gehele Noordoever van Rotterdam. Alle plastisch chirurgen zijn in dienst van Erasmus MC, maar faciliteren zorg op iedere locatie. Iedere locatie heeft zijn eigen expertise en is ingericht om die behandelingen uit te voeren. Marjolein: ‘Het doel hiervan is om zo de juiste zorg op de juiste plaats te bieden aan de patiënten. Complexere ingrepen vinden plaats in Erasmus MC, de minder complexe in Franciscus en IJsselland Ziekenhuis. Op deze manier behoudt de patiënt vaak de plastisch chirurg die zij ook op de

polikliniek hebben gezien, ongeacht de locatie van het eerste bezoek. De chirurg reist als het ware mee met de patiënt.’

‘Het grootste voordeel van het concentreren van zorg is dat iedere patiënt zo goed mogelijk geholpen kan worden’

06 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 6

30-06-2022 11:39


Concentratie van zorg Het concentreren van zorg heeft veel voordelen voor de patiënt. Het grootste voordeel is dat iedere patiënt zo goed mogelijk geholpen kan worden. Vanuit de ernst van de aandoening wordt er gekeken welk ziekenhuis het meest geschikt is. Marjolein: ‘De expertise van iedere plastisch chirurg wordt zo optimaal benut met de beste uitkomsten voor de patiënt. Daar doen we het voor!’

in voor het opleiden van plastisch chirurgen. Marjolein: ‘Wij vinden het erg belangrijk om te blijven ontwikkelen en de opgedane kennis te delen. Onze jonge collega’s zijn namelijk de toekomst. Naast het opleiden en doen van wetenschappelijk onderzoek, organiseren wij ook regelmatig cursussen, zowel nationaal als internationaal. Wij bieden zowel reconstructieve- als handchirurgie cursussen aan.’

Plastische chirurgie als expertise

Verzekerde en onverzekerde zorg

Naast de goede kwaliteit van zorg, zet de vakgroep Plastische Chirurgie zich ook

In Franciscus, wordt momenteel ongeveer 85% van alle uitgevoerde operaties vergoed

door de verzekeraar. De zorgverzekeraar vindt deze operaties noodzakelijk genoeg om te vergoeden. Marjolein: ‘Helaas zien wij nog regelmatig dat patiënten worden afgewezen, omdat ze niet aan de eisen voldoen. Met onze vakgroep maken wij ons hard om in gesprek te gaan met zorgverzekeraars om een zo reëel mogelijk eisenpakket te maken, waarin patiënten binnen alle redelijkheid worden geholpen.’

samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 7

07

30-06-2022 11:39


Dubbelinterview m Bob en Hanna over beroepsgerelateerde longziekten nnn

Bob:

‘Dat alles zo serieus wordt opgepakt, geeft mij rust’ Bob: ‘In april 2021 kreeg ik corona. De eerste paar dagen leek de besmetting mee te vallen, maar ik werd helaas steeds zieker. Dat was heftig. Mijn conditie was helemaal verdwenen en ik kon niet meer werken. Na het volgen van intensieve fysiotherapie, ging het gelukkig langzaam beter. Alleen op mijn werk was dit niet het geval en had ik het gevoel dat ik alleen maar achteruit ging. Tijdens de scheikunde en houtbewerkingslessen ging het helemaal fout. Dat vond ik opvallend en ik besloot naar de huisarts te gaan.’ ‘De huisarts verwees mij door naar Franciscus Vlietland. Op de afdeling Longgeneeskunde werd een blaastest afgenomen. Ik bleek astma te hebben ontwikkeld na mijn coronabesmetting. Ik kreeg een doorverwijzing naar het Astma Allergie & COPD Expertise Centrum. Dat vond ik erg spannend. Je zoekt antwoorden, maar bent tegelijkertijd ook bang voor de uitkomsten. Verschillende onderzoeken zijn nu in volle gang. De vragenlijsten die de longconsulente met mij doorneemt, zijn lang en intensief. Zelfs het gebruik van bepaalde wasmiddelen of het koken met bepaalde kruiden kan mijn klachten verergeren. Hier had ik helemaal geen weet van. Als ik iets verander in mijn dagelijkse patroon, wordt onderzocht en bekeken of het effect heeft op mijn gezondheid.’ ‘Ik maak me vaak zorgen over de toekomst. Waar gaat dit naartoe? Kan ik mijn werk, wat ik zo leuk vind, nog wel uitoefenen? Gelukkig word ik ook daar goed in begeleid door Hanna en leer ik hoe ik beter met dit soort gevoelens om kan gaan. Ik ben een denker, maar zit niet graag stil. Grenzen aangeven is nu bijvoorbeeld heel belangrijk. Daar wordt echt op gehamerd. Ook het belang van blijven bewegen komt vaak terug. De adviezen die ik krijg, zijn prettig. Ik heb het idee dat er goed op mij wordt gelet.’ ‘Het contact met Hanna en de andere collega’s is heel laagdrempelig en persoonlijk. Dat vind ik erg fijn. Ik zit met veel vragen en de antwoorden zijn er nog niet. Maar het feit dat dit door iedereen zo serieus wordt opgepakt, geeft me rust en vertrouwen.’

08 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 8

30-06-2022 11:39


w met ... Bob van der Ham is docent Scheikunde op het middelbaar onderwijs. Hij ontwikkelde op latere leeftijd astma. Het viel hem op dat zijn klachten thuis meevielen, maar op zijn werk verergerden. Zo kwam hij terecht bij Hanna Kuiper–van der Valk, arts in opleiding tot specialist, op het spreekuur voor beroepsgerelateerde longziekten.

nnn

Hanna:

‘Het is mooi en inspirerend om in de wereld van de patiënt te duiken’ Hanna Kuiper – van der Valk is arts in opleiding tot specialist (AIOS). Zij ziet een groot aantal patiënten met astma waarbij hun klachten worden veroorzaakt of verergerd door werk. Hanna: ‘Om deze patiënten uitgebreid te kunnen onderzoeken en behandelen, is een speciaal spreekuur opgericht voor ‘beroepsgerelateerde longziekten’. Want hoe langer het duurt voordat de link met het werk wordt gelegd, hoe schadelijker voor de gezondheid.’ Het spreekuur wordt gehouden in het Franciscus Astma, COPD & Allergie Centrum. Hanna: ‘Na een aantal controlevragen, volgt een verdiepende vragenlijst. Wij kijken bijvoorbeeld naar de stoffen waarmee iemand werkt en hoe een werkdag eruit ziet. Ik duik volledig in de wereld van de patiënt om erachter te komen of er een relatie te vinden is tussen de klachten en het werk. Dat vind ik ontzettend inspirerend en er komen vaak leuke gesprekken op gang. Hierdoor bouw ik vaak echt een band met iemand op.’ ‘Bob werd voor zijn longproblemen, die erger werden door zijn werk, doorverwezen naar dit spreekuur. Zeker bij mensen die op latere leeftijd astma ontwikkelen, is er mogelijk een link met het werk. Om te kijken of de klachten veranderen in bepaalde situaties, kreeg Bob een blaasinstrument mee naar huis. Deze is verbonden aan een app, die weer gekoppeld is aan zijn dossier. Ook houdt hij een dagboek bij. Zo proberen we bepaalde patronen te ontdekken en herkennen. De resultaten bespreken we in een multidisciplinair overleg. Bij dit overleg zijn verschillende specialisten aanwezig, zoals een bedrijfsarts, arbeidshygiënist, longarts, longconsulente, longfunctie analist, KNO-arts en experts van buitenaf die alles weten van verschillende stoffen en effect op de gezondheid. Voor iedereen wordt een behandeling op maat gemaakt.’ ‘Dat werk een dermate grote rol bij astma kan spelen, is echt een onderschat probleem. Veel mensen denken dat dit alleen voorkomt bij bijvoorbeeld lassers en schilders. Maar iedereen die op het werk in contact komt met ‘vreemde stoffen’ of allergenen (stoffen waar je allergisch voor bent) kan klachten ervaren. Dit is heel ingrijpend voor mensen. Dat hier nu zoveel aandacht voor is en ik mensen zoals Bob kan helpen, geeft mij veel energie. samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 9

09

30-06-2022 11:39


10 advertenties

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 10

30-06-2022 11:39


WISSELPAGINA

“Mijn voetklachten waren snel verholpen” GRATIS VOETCHECK Heb jij ook last van voetklachten, maar weet je niet precies wat je ermee moet doen? Kom dan zeker eens bij ons langs voor een gratis voetcheck. Zo weet je binnen 20 minuten waar je aan toe bent en hoe deze klachten vaak eenvoudig verholpen kunnen worden.

0475-493900 (bereikbaar ma t/m vrij: 08.00 - 17.00 uur) Groenendaal 225 Rotterdam | pendersvoetzorg.nl/afspraak

Voel je goed. Beweeg je vrij.

advertenties

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 11

11

30-06-2022 11:39


Ton vertelt over zijn nierdialyse ‘Het moet, het is niet anders’ Ton Boon is sinds 2018 aangewezen op nierdialyse. Dat was wel even wennen. Nu hij de knop heeft omgezet, probeert hij het beste uit het leven te halen. Dat gaat hem niet slecht af. ‘Ik heb veel geluk gehad en daar wil ik zoveel mogelijk van genieten.’

Ton Boon (75) woont met zijn vrouw in Capelle aan den IJssel. Hij heeft een zoon, een schoondochter en is opa van 2 kleindochters. Op 15-jarige leeftijd begon hij als loodgieter. Later maakte hij de overstap naar de Rotterdamse haven waar hij diverse functies had. Zijn grote hobby is tuinieren. De smalle voortuin bij zijn huis staat vol met bloeiende planten. Ton is Feyenoord-fan en kwam als tienjarige jongen al in de Kuip.

In de agenda van Ton Boon zijn de maandag- en de vrijdagmiddagen het hele jaar door geblokt. Op deze dagen pakt hij de taxi naar het Dialysecentrum in Franciscus Gasthuis voor het dialyseren van zijn nieren. Hij wordt dan aangesloten op een kunstnier die het bloed zuivert van afvalstoffen. Tijdens het urenlange spoelproces vermaakt hij zich met zijn vaste lotgenoten op zaal, 4 mannen en 1 vrouw. Ton: ‘Het is een leuk groepje mensen. Ik zie ze vaker dan mijn familie. Die zie ik ook wel, maar niet 2 keer in de week. Wij kletsen over voetbal, over vroeger en maken geintjes. Wij maken er wat van. Over de verzorging hebben we niets te klagen. Ik heb echt respect voor de verpleegkundigen. Ze zijn aardig en geven goede uitleg.’

waarbij zijn nieren te lang te weinig bloed kregen. In 2016 is hij geopereerd aan een sterk verwijde buikslagader (aneurysma), bij toeval ontdekt. 2 jaar later onderging hij in Erasmus MC een spoed hartoperatie en kreeg 3 omleidingen. Ton herinnert zich nog hoe hij na de laatste operatie bijkwam uit de narcose en naast zijn bed een hemodialyseapparaat zag staan. Ton: ‘Zat ik ineens aan de dialyse. Mijn nierenfunctie was nog maar 7 procent.’

Geluk gehad

‘Mijn vrouw en ik genieten zoveel mogelijk’

Ingrijpende operaties Hoewel Ton is geboren met een paar gezonde nieren, ging zijn nierfunctiewaarde er met de jaren op achteruit. Dit proces versnelde als gevolg van 2 ingrijpende operaties

alle klussen in huis. Dat lukt niet meer. In het begin had ik het daar moeilijk mee en werd er chagrijnig van. Op een gegeven moment heb ik de knop omgezet. Het moet, het is niet anders. Mijn vrouw en ik genieten zoveel mogelijk. Wij lopen alle tuincentra af, wij shoppen, pakken een terrasje, of zitten aan de Zevenhuizerplas bij Nesselande. Nu ik 2 keer in de week dialyseer, kunnen we een midweek weg. Wij willen een keer naar Drenthe, daar zijn we nooit eerder geweest.’

Als nierpatiënt heeft Ton moeten inleveren aan fysieke kracht: ‘Als ik een rozenstruik heb verplaatst, moet ik gaan zitten. Vroeger deed ik zelf

Wat Ton helpt bij het accepteren van zijn lot is het besef dat hij geluk heeft gehad. Ton: ‘Ik heb 2 keer een engeltje op mijn schouder gehad. Eigenlijk 3, want toen ik herstelde van de aneurysmaoperatie kreeg ik ook nog bloedvergiftiging. Tegen mijn kleindochters zeg ik daarom altijd: heb je plannen, voer ze uit. Er kan altijd iets tussenkomen, dat zie je aan mij. En de mensen bij mij op zaal zeggen hetzelfde: niet uitstellen, gelijk doen.’

12 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 12

30-06-2022 11:39


het verhaal van... n

samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 13

13

30-06-2022 11:39


WISSELPAGINA

14 advertenties

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 14

30-06-2022 11:39


advertenties

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 15

15

30-06-2022 11:39


n

Kijkje achter de schermen bij

de Technische Dienst Een traumachirurg voert een heupoperatie uit, de patiënten op de Intensive Care worden in de gaten gehouden via de monitor en de zorgmanager opent nét een mail op de computer. Maar dan valt de stroom uit. Wat nu? Nu komt de Technische Dienst in actie. Michel Starink geeft u een kijkje achter de schermen bij de Technische Dienst wanneer er een stroomstoring plaatsvindt – wat gelukkig (bijna) nooit gebeurt.

t

MICHEL

In het kort

Michel Starink: ‘Ik ben medewerker bij Techniek en Beheer in Franciscus Vlietland. Wanneer de stroom uitvalt in het ziekenhuis, moeten wij zo snel mogelijk zorgen voor elektriciteit: de noodstroomvoorziening. Deze moet direct de elektriciteit van Eneco overnemen, zodat er weer stroom is.

t

Noodstroomtest

t

‘2 keer per jaar voeren wij een noodstroomtest uit, zodat wij kunnen zien of alles nog goed werkt. Wij zijn een half jaar bezig met de voorbereidingen van deze test: wij vragen toestemming aan afdelingen en er wordt een draaiboek gemaakt met 40 pagina’s zodat de test in goede banen verloopt. Mocht het zover komen, dan zijn wij goed voorbereid op een échte storing.’

Stroomstoring

‘Wanneer er een stroomstoring is, dan krijgen wij een melding binnen op het Gebouw Beheer Systeem. Op dit systeem zijn alle belangrijke installaties van het ziekenhuis aangesloten. Zodra zich in 1 van deze installaties een storing voordoet, weten wij dat gelijk!’

16 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 16

30-06-2022 11:39


t

Groepenkasten

t

‘Wij hebben een hele rij aan groepenkasten staan en deze zijn niet te vergelijken met de meterkast thuis. De groepenkasten herkennen de storing en geven de melding door aan het systeem waar ik zojuist over vertelde.’

Otonet

‘Dit is een deel van de groepenkast en noemen we de ‘Otonet computer’. Deze computer zorgt ervoor dat wanneer de stroom uitvalt in het hele ziekenhuis, of in een bepaalde ruimte, de schakelaars van de noodstroomgeneratoren aangaan. Dit zijn machines die stroom opwekken.’

t

Brandstof

‘Naast de machines, staat een grote tank met brandstof. Zo krijgen de noodstroomgeneratoren brandstof om stroom op te wekken. Buiten hebben we ook nog een ondergrondse tank met 25.000 liter waarmee wij enkele dagen vooruit kunnen tijdens een storing,’

Noodstroomgeneratoren

t

‘De noodstroomgeneratoren kunnen tijdens een storing niet het hele ziekenhuis voorzien van elektriciteit. Daarom is de groepenkast van deze machines verdeeld in 3 niveaus. Het 1e niveau krijgt als 1e stroom tijdens een storing. Dit zijn de belangrijkste groepen. Je kunt hierbij denken aan de Intensive Care, Operatiekamers, Dialyse en Radiologie. Het 3e niveau wordt tijdens de noodstroom niet ingeschakeld, omdat deze de minst belangrijke groepen heeft, zoals stopcontacten en verlichting op kantoren.’ samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 17

17

30-06-2022 11:39


WISSELPAGINA

Revalideren na een ziekenhuisopname? Dat doet u bij Transmitt revalidatie! Wij zijn gespecialiseerd in neurologische revalidatiezorg. U kunt bij ons terecht wanneer u door uw leeftijd of aandoening(en) langer de tijd nodig heeft om te herstellen na een beroerte, ongeval of chirurgische ingreep.

Wat bieden wij:

»

Revalidatie met ondersteuning van speciaal opgeleide medewerkers

»

In de lommerrijke omgeving van Hillegersberg

»

Ruime 1 persoonskamers met eigen sanitair

»

Verse maaltijden en sfeervolle brasserie

»

Gericht op terugkeer naar huis

Zorgpension Wat biedt Zorgpension? Begeleiding op maat, gericht op uw herstel met een ervaren team verzorgenden en verpleegkundigen. Voor cliënten uit Rotterdam blijft uw eigen huisarts en apotheek betrokken. Woont u in een andere gemeente dan één van onze zorglocaties? In dat geval organiseren we een tijdelijke, vervangende huisarts en apotheek. Nauwe samenwerking met ziekenhuizen en andere zorgverleners. Uw verblijf wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Transmitt revalidatie Van Beethovenlaan 60 3055 JD Rotterdam

www.transmitt.nl revalidatie@transmitt.nl 088 - 023 47 34

Kunt u om medische redenen tijdelijk niet meer thuis wonen? Dan bent u van harte welkom in Zorgpension Rotterdam waar we samen met u werken aan uw herstel en een spoedige terugkeer naar huis! In het prachtig gerenoveerde gebouw De State Hillegersberg biedt Zorgpension een compleet verzorgd kortdurend verblijf aan iedereen die wil herstellen na een ziekte of operatie. U kunt ook bij ons terecht als u tot rust wilt komen wanneer het thuis even niet meer gaat.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op via 088 0234 740 of via info@zorgpension.org Zorgpension heeft ook locaties in Baarn, Bergambacht, Dokkum, Woerden en Zoetermeer. Wij zijn op zoek naar collega’s, kijk op www.zorgpension.org voor onze vacatures.

Zorgpension Rotterdam is gevestigd aan de Beethovenlaan 60 in Hillegersberg. U verblijft in een mooie ruime kamer met eigen sanitair en zitje. Indien uw gezondheid het toelaat, kunt u eten in de gezellige Brasserie.

Interesse?

Coronamaatregelen

Wilt u gebruikmaken van Zorgpension, meldt u zichzelf of uw naaste dan rechtstreeks aan via het aanmeldformulier op www.zorgpension.org, of overleg met de transferverpleegkundige van het ziekenhuis.

Onze cliënten behoren tot de meest kwetsbare groep en daarom heeft Zorgpension zich goed voorbereid om ook in deze Coronatijd de beste zorg te bieden. Voor uw veiligheid en die van onze medewerkers heeft Zorgpension een aantal maatregelen getroffen volgens de richtlijnen van het RIVM.

18 advertenties

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 18

30-06-2022 11:39


BeterDichtbij n

Kwaliteit in cijfers - BeterDichtbij Steeds meer van onze patiënten maken gebruik van de app BeterDichtbij. Met BeterDichtbij bieden wij u de juiste zorg vanuit huis en neemt u gemakkelijk contact op met uw zorgverlener. U kunt vragen stellen via de chatfunctie, maar ook beeldbellen wanneer het nodig is. En dat steeds meer patiënten gebruikmaken van BeterDichtbij, ziet u aan de onderstaande cijfers!

‘Ik ben geopereerd aan borstkanker en wanneer ik iets verdachts voel kan ik dit via BeterDichtbij laten weten aan mijn zorgverlener. Ik krijg dan ook altijd een snelle reactie terug.’ samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 19

19

30-06-2022 11:39


n vraag

& antwoord

Hoe zit dat? n

Wat is een hartfilmpje en hoe wordt deze gemaakt? Eva (12) uit de Franciscus Kinderraad stelde ons een hele slimme vraag! Zij is namelijk erg benieuwd naar hoe een hartfilmpje wordt gemaakt. Wij leggen je

graag uit wat een hartfilmpje is en wij vertellen je ook hoe deze precies wordt gedaan. Een simpel onderzoek Heb jij ook een vraag waar jij graag antwoord op wil? Stuur jouw vraag naar communicatie @franciscus.nl en wie weet lees jij het antwoord terug in de volgende editie van dit magazine!

Wanneer de dokter iets over je hart wil weten, kan hij ervoor kiezen om een hartfilmpje te laten maken. Het is een simpel en kort onderzoek waarbij je hart wordt gemeten. Dit doen geen pijn. Een afkorting van een hartfilmpje is een ECG. Je hart geeft elektrische signalen aan het apparaat dat je hart meet. Deze elektrische signalen kun je terug zien in een grafiek.

of je kunt gaan liggen. Het is namelijk belangrijk dat je zo stil mogelijk ligt om verkeerde metingen te voorkomen. Er worden 10 elektroden, met elk een andere kleur, verdeeld over je lichaam opgeplakt. Deze elektroden blijven plakken doordat ze een klein beetje aan je lichaam zuigen. Aan elke elektrode zit een draad. Al deze draden worden verbonden aan het apparaat dat je hart meet.

Even goed stil liggen

Pieken en dalen

Wanneer je een hartfilmpje laat maken, vraagt de laborant

Op het apparaat dat je hart meet verschijnt een grafiek.

Hier kijkt de arts naar wanneer het hartfilmpje is gemaakt. De arts ziet pieken en dalen, dit zijn de verschillende fasen van een hartslag. Vanuit het hartfilmpje kan de arts aflezen of er iets mis is met je hart. Soms zijn bepaalde afwijkingen niet af te lezen. Dan is er meer onderzoek nodig.

Verschillende afwijkingen Maar welke afwijkingen kan de arts aflezen? Een arts kan bijvoorbeeld zien dat je hartritme niet goed verloopt, of dat je hart te weinig zuurstof krijgt. Ook kan hij zien wanneer je een hartinfarct doormaakt, of wanneer je deze al eerder hebt gehad. Soms kan de arts zelfs zien of je hart te groot is. Best bijzonder hè, zo’n hartfilmpje?

20 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 20

30-06-2022 11:39


een spoedgeval n

Wat te doen bij een spoedgeval? Heeft u met spoed medische zorg nodig? Als het levensbedreigend is, belt u 112. Maar is dit niet het geval, weet u dan wat u moet doen? Samen met Huisartsenposten Schievliet en Huisartsenposten Rijnmond vertellen wij wat u kunt doen.

Spoed in de avond, nacht en het weekend De huisartsenpost is er om u te helpen bij een spoedgeval. Om te bepalen hoe snel en welke hulp u nodig heeft, belt u altijd eerst. De

doktersassistent(e) kan u advies geven, direct een ambulance of een arts sturen of een afspraak voor u inplannen. En met een afspraak kunt u ook voorkomen dat u onnodig lang hoeft te wachten als u naar

de huisartsenpost gaat. U gaat pas naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis als u bent doorverwezen door uw huisarts of de huisartsenpost.

Kijk voor meer informatie en de contactgegevens van de huisartsenposten op:

www.hapschievliet.nl (als uw eigen huisarts gevestigd is in Vlaardingen, Maassluis of Schiedam)

www.huisartsenpostenrijnmond.nl (als uw eigen huisarts gevestigd is in Rotterdam Noord of Lansingerland)

www.franciscus.nl/spoed

samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 21

21

30-06-2022 11:40


22 advertenties

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 22

30-06-2022 11:40


unieke verhalen in een podcast n

Zorg van generaties, de podcast Unieke verhalen uit ons ziekenhuis Voor wie altijd al alles wilde weten over het reilen en zeilen binnen ons ziekenhuis, heeft Franciscus een

route is die een borstkanker patiënt aflegt en waarom samen beslissen hierin zo belangrijk is.

eigen podcast gelanceerd. In elke aflevering gaat radiopresentator en -verslaggever Peter van Drunen in gesprek met 1 van onze collega’s. Wij stellen ze graag aan u voor. Sweder van de Poll Digitalisering van Zorg

Peter de Man - Franciscus in coronatijd

Digitaal als het kan, fysiek als het moet. Sweder van de Poll, cardioloog en medisch kwartiermaker, neemt u mee in de wondere wereld van de digitale zorg en geeft antwoord op de meest gestelde vraag: ‘waarom is digitalisering in de zorg nodig?’

Peter de Man legt uit wat zijn functie als medisch microbioloog inhoudt en wat er zoal aan infectieziekten voorbijkomt in het lab. De afgelopen jaren was dat vooral COVID-19. Hij neemt u mee door de jaren waar onder andere zijn ‘stofzuiger onderzoek’ een bijdrage leverde aan het tegenhouden van de verdere verspreiding van het coronavirus.

Bert-Jan Grevink - Gastvrij en compact ziekenhuis Wat is het ziekenhuis van de toekomst? Directeur Locatievernieuwing Bert-Jan Grevink geeft een kijkje in de nieuwbouwplannen. 1 ding is zeker: alleen met elkaar kom je tot het beste resultaat voor zowel patiënt als medewerker.

Mirelle Bröker - De route van een borstkanker patiënt Mirelle Bröker is mammachirurg en werkt in de topklinische Franciscus Borstkliniek. Mirelle vertelt wat de

Yaar Aga - Welzijn en werkgeluk Yaar Aga is arts in opleiding (AIOS) cardiologie en teamcaptain van het landelijke project ‘Zin in Zorg’. Bijna 25% van de arts-assistenten kampt momenteel met overspannenheid of burn-out klachten, terwijl 98% zegt trotst te zijn op zijn of haar vak. Hoe kan dat? Yaar vertelt er alles over.

Angelique Haringsma Kleine helden In Nederland is de ondergrens om te blijven leven, een geboorte vanaf 24 weken. Te vroeg geboren kinderen hebben extra zorg nodig en nazorg tot jaren na de geboorte. Niet voor alleen het kind, een moeilijke start heeft invloed op het hele gezin. Angelique Haringsma vertelt hier alles over aan de hand van haar ervaringen.

Luister nu! Scan de QR-code of ga naar www.franciscus.nl/podcast om alle podcasts te bekijken via YouTube of te beluisteren via Spotify!

samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 23

23

30-06-2022 11:40


n portret

van

Binnen ons ziekenhuis kunnen wij niet zonder vrijwilligers. De enthousiaste groep van vrijwilligers is heel divers; van jong tot oud, van scholieren tot mensen met een baan, werkzoekenden en gepensioneerden. Senta Heynen is er daar 1 van, zij is afdelingsvrijwilliger op de afdeling Neurologie. ‘In december 2021 ben ik begonnen als vrijwilliger bij Franciscus. Ik werk hier 1 keer per week van 10.00 tot 14.00 uur met een fantastisch team. De fijne sfeer en de mate waarin het vrijwilligerswerk aansluit op mijn vorige functie, heeft ervoor gezorgd dat ik vrijwilliger ben geworden. Zorgen voor patiënten voelt erg fijn, omdat ik er zelf ook een fijn gevoel aan overhoud. In de ochtend kom ik aan in het ziekenhuis en lees ik in het logboek welke patiënten ik die dag ga bezoeken. Wij werken veel samen met de fysiotherapie en we kloppen bij hen aan zodra we iets niet weten. Ik ga naar de kamers van de patiënten en vertel ze dat ze welkom zijn in de huiskamer. Zo nodig ik de patiënten uit om deel te nemen aan onze activiteiten. Op de afdeling Neurologie helpen wij met verschillende werkzaamheden, denk aan de krant voorlezen of gewoonweg even praten met de patiënt. Maar het belangrijkste is ‘stimuleren tot bewegen’.

nnn

Senta Heynen

Afdelingsvrijwilliger

Voordat ik begon met vrijwilligerswerk had ik nooit verwacht dat de spierkracht van een mens zó snel achteruit kan gaan als je even niet beweegt. Elke dag proberen wij beweging toe te passen, denk hierbij aan even wandelen of fietsen op de fietscomputer in de huiskamer. Maar ook aan het maken van een woordzoeker. Het lukt niet altijd, want mensen denken vaak ‘nu even niet’, maar je blijft het proberen en vaak lukt het alsnog. Je moet patiënten op een goede manier benaderen en hen enthousiast maken. Het is fijn om mensen te laten voelen dat ze even geen patiënt zijn. Het zorgt voor een onderbreking van al het leed. Wij bieden de helpende hand en zeggen af en toe tegen een verpleegkundige: “Ga jij maar even wat eten, dat doe ik wel”. Door het werken als vrijwilliger ben ik een stuk vrolijker en bloei ik helemaal op. Ik heb weer een doel en ik kijk ernaar uit om nog meer patiënten te helpen!’

24 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 24

30-06-2022 11:40


mooi verhaal n

Maarten van der Wal is interventieradioloog en werkt al sinds 2007 in Franciscus. Als interventieradioloog voer je een behandeling op beeld uit met behulp van röntgen- of echoapparaat of met een CT-scan. ‘Sinds kort behandelen we ook kleine tumoren bij de nier, de zogenoemde nierablaties. Tumor-ablatie behandelingen zijn niet nieuw, maar wel in ons ziekenhuis. De behandeling is voor patiënten met nierkanker. Dit doen we in nauwe samenwerking met de urologen in regionaal verband met Maasstad Ziekenhuis, IJssellland Ziekenhuis en Erasmus MC. Voor grotere tumoren is nog wel een klassieke operatie nodig.

nnn

Maarten van der Wal

Interventieradioloog

De behandeling vindt plaats op de CT-scan. Tijdens de behandeling ligt de patiënt op de buik. Eerst neem ik nog een stukje weefsel van de tumor af voor microscopisch onderzoek, om te kijken of het echt kanker is. Dat doen wij omdat wij de tumor op dit moment alleen nog maar via de scan hebben gezien. Wij moeten nog bewijzen dat het echt om kanker gaat. Hierna breng ik een speciaal soort naald in om de tumor te verwijderen. Deze naald geeft een soort magnetron straling af; de microwave methode. Deze microwave methode geeft een heel exact resultaat. Door te bepalen hoeveel vermogen je erin stuurt en hoelang, kun je nauwkeurig bepalen dat je de tumor weghaalt. De rest van de nier en nierfunctie blijven hierbij intact. Het voordeel van deze techniek is dat de patiënten een korte opname hebben. Daarbij gaat het via een heel klein prikgaatje en hoeft er dus geen snee gemaakt te worden. De meeste mensen voelen zich al vrij snel na de behandeling zo fit, dat zij al vragen of ze eind van de middag naar huis kunnen. Het is een veilige methode met een laag complicatierisico. De patiënten waarbij we de nierablatie gedaan hebben zijn ook allemaal heel tevreden en hebben weinig pijn. In de komende jaren wordt er hard aan gewerkt om mensen met longkanker en mensen met uitzaaiingen van dikke darm kanker ook op deze manier te helpen. Dat gaat een enorme vlucht nemen.’

samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 25

25

30-06-2022 11:40


De polikliniek van het Obesitas Centrum van Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft meer kleur gekregen. Om de wachtruimtes wat op te vrolijken zijn een aantal fleurige kunstwerken opgehangen. Dit maakt wachten op afspraken prettiger, vooral op de dagen dat er meerdere afspraken plaatsvinden. Bedankt donateurs! t

VRIENDEN

a

Kunst in het Franciscus Obesitascentrum

Steun de Vriendenfonds met een persoonlijke kaart t

Wist u dat u de Vrienden van ons ziekenhuis al steunt bij het versturen van een persoonlijke kaart via Kaartje2Go? Voor iedere kaart gaat er € 0,50 naar onze Vriendenstichtingen. Met deze donaties kunnen wij het bezoek en verblijf van patiënten fijner maken. Denk bijvoorbeeld aan voetmassage voor mensen met kanker of de aanschaf van VR brillen voor kinderen. Helpt u ook mee? www.kaartje2go.nl/wens-en-doneer

a

Vanaf € 20,- per jaar bent u al Vriend van Franciscus Vlietland. U kunt ook kiezen voor een eenmalige gift, alle bedragen zijn even welkom! Wij zorgen dat uw donatie voor een mooi project op locatie Vlietland wordt ingezet, maar u kunt ook zelf een project kiezen. Meer informatie op www.franciscus.nl/vrienden.

Mooi nieuws: Franciscus Foundation Het wordt een mooi jaar! In 2022 bundelen wij de krachten van onze beide vriendenstichtingen, Franciscus Vriendenfonds en Stichting Vrienden Vlietland Ziekenhuis. Wij gaan verder onder 1 naam en 1 stichting: de Franciscus Foundation. Ook dit jaar maken wij ons hard om mooie projecten te realiseren voor de patiënten en bezoekers van Franciscus Gasthuis & Vlietland. t

Hans Schrijver, voorzitter Franciscus Vriendenfonds: ‘Wij zijn trots op deze mooie mijlpaal. Ik kijk ernaar uit om als Franciscus Foundation een bijdrage te leveren aan het bevorderen van het welzijn van onze patiënten, nu en in de toekomst.’

a

Foto: Hans Schrijver

Niemand ligt voor zijn plezier in het ziekenhuis. Daarom zet de Stichting Vrienden Vlietland Ziekenhuis zich met hart en ziel in om het verblijf van patiënten in Franciscus Vlietland te kunnen veraangenamen. Samen met u realiseren wij projecten die het welzijn en verblijf van onze patiënten verbeteren.

Samen met onze donateurs realiseren wij projecten die het welzijn en verblijf van onze patiënten verbeteren. Steun een mooi project of word Vriend! Bekijk de mogelijkheden op www.franciscus.nl/vrienden.

26 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 26

30-06-2022 11:40


even ontspannen n

Uitjes

Boekentip t

Italië voor altijd (Nicky Pellgrino)

t

Sarah-Jane is wel klaar met de liefde, nadat haar vorige relatie nou niet bepaald een succes was. In een opwelling besluit ze koud en nat Engeland te verruilen voor Italië, het land waar haar vader vandaan komt. Als haar auto stukgaat in het bergdorpje Montenello, komt garagehouder Riccardo haar te hulp. Assunta is ervan overtuigd dat de liefde aan haar voorbijgegaan is. Ze leeft een rustig leven in haar geliefde Montenello, en ze is niet ongelukkig. Maar als ze SarahJane ontmoet, is dat het begin van een vriendschap die hun levens zal veranderen. Want echte vrienden zullen je altijd vertellen: het is nooit te laat voor de liefde!  € 12,99 I Uitgeverij De Fontein

4 5

3 9

A

6

8

7 C

8 2

1

4 B

8

3

Van 24 tot en met 26 juni: Brancoplein, Oude Noorden en Pijnackerplein.

t

Jurassic Encounter in het Beatrixpark

Tickets via: www.sdam.nl

5

3 7

2

4

1

5 9

Het grootste Bluegrass Festival van Europa viert zijn 10-jarige jubileum met nationale en internationale artiesten. Luister naar bluegrassmuziek van verschillende bands! Het 10-jarig jubileum wordt extra groots gevierd: meer podia, meer jamsessies, meer jonge talenten, meer cross-overs, meer bars, meer eettentjes en meer Rotterdam-Noord!

De DINO'S zijn terug in het Beatrixpark! Het spectaculaire openlucht evenement JURASSIC ENCOUNTER komt deze zomer vanuit de UK naar Schiedam. Je staat oog in oog met je favoriete dino's zoals een gigantische 18 meter lange T.rex, een 8 meter lange Triceratops, een grommende gekooide Velociraptors, een 7 meter lange Spinosaurus, een 16 meter hoge Diplodocus en een 6 meter lange Stegosaurus. Maar test ook je kennis eens over de minder bekende dinosaurussen, zoals de Protoceratops, de Plesiosaurus, de Tsintaosaurus, de Yunnanosaurus en de Lufengosaurus.

Sudoku 2

Rotterdam Blue Grass Festival

6

8

Mail de cijfers in de vakjes A, B en C uiterlijk 2 september 2022 naar communicatie@franciscus.nl. Onder de goede inzendingen verloten wij het boek ‘Italië voor altijd’ van Nicky Pellgrino. U kunt ook een kaartje sturen naar: Franciscus Vlietland t.a.v. Marketing & Communicatie Postbus 215, 3100 AE Schiedam  Vergeet niet uw contactgegevens en adres te

vermelden! samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 27

27

30-06-2022 11:40


n nuttige

informatie

Algemene informatie

Franciscus Gasthuis & Vlietland Franciscus Gasthuis

Bezoektijden Vlietland

Franciscus Maassluis

Kleiweg 500, 3045 PM Rotterdam 010 - 461 6161 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Patiënten kunnen dagelijks bezoek ontvangen van 15.30 tot 20.00 uur.

De Vloot 206, 3144 PK Maassluis 010 - 592 1822 werkdagen 8.00 - 17.00 uur

Bezoektijden Gasthuis Patiënten kunnen alle dagen bezoek ontvangen van 15.30 tot 20.00 uur. In het weekend en op erkende feestdagen ook van 11.00 tot 12.00 uur.

In het weekend en op erkende feestdagen ook van 11.00 tot 12.00 uur. Sommige afdelingen werken met afwijkende bezoektijden, zie www.franciscus.nl/op-bezoek.

Franciscus Berkel

Sommige afdelingen werken met afwijkende bezoektijden, zie www.franciscus.nl/op-bezoek.

Boerhaavestraat 19 2652 EP Berkel en Rodenrijs Afspraak maken: 010 - 461 7700 werkdagen 8.00 - 16.30 uur

Franciscus Vlietland

Franciscus Willemsplein

Vlietlandplein 2, 3118 JH Schiedam 010 - 893 9393 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

Willemsplein 495 3016 DR Rotterdam

Afspraak maken: 010 - 893 0000 werkdagen 7.30 - 18.00 uur

Telefoonnummer afspraak maken: per specialisme. Kijk op www.franciscus.nl/willemsplein

Afspraak maken: 010 - 893 0000 werkdagen 7.30 - 18.00 uur

Het Oogziekenhuis Interne Geneeskunde/Bloedafname Schiedamse Vest 180 3011 BH Rotterdam werkdagen 8.30 - 17.00 uur

Bereikbaarheid Al onze locaties zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Kijk op www.franciscus.nl voor de ligging van de locaties en de manier waarop u er komt.

Gratis pendelbus

Zorgkaart Nederland

Er rijdt een pendelbus tussen Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland. Een gratis service voor patiënten, hun familie en/of begeleiders en bezoekers. Kijk voor meer informatie en de dienstregeling op www.franciscus.nl/pendelbus

Geef uw mening over Franciscus Gasthuis & Vlietland of over uw arts via www.zorgkaartnederland.nl

MijnFranciscus patiëntenportaal Op MijnFranciscus ziet u wanneer uw volgende afspraak is, kunt u onderzoeksuitslagen inzien, uw persoonlijke gegevens wijzigen en meer. Ga naar www.mijnfranciscus.nl en log in met uw DigiD!

Volg ons op: www.franciscus.nl

/company/franciscus

/franciscuszorg

Via www.franciscus.nl

@franciscuszorg

Meld u aan als lid van het Cliëntenpanel en denk mee met ons ziekenhuis Uw mening is belangrijk voor ons. Daarom horen wij graag wat u denkt over onze kwaliteit en dienstverlening. Bent u patiënt, familielid of bezoeker? Meld u dan aan voor het Cliëntenpanel van de Cliëntenraad en denk actief met ons mee. U ontvangt dan maximaal 4 keer per jaar een digitale vragenlijst. Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar: www.franciscus.nl/clientenpanel.

28 samen

FG_V_2022_2_FRANCISCUS.indd 28

30-06-2022 11:40


FG_V_2022_2_FRANCISCUS_OMSL.indd 3

30-06-2022 11:35


Fysiotherapie Paul Veen Welkom bij Fysiotherapie Paul Veen! Specialist in knie-, nek- en rugklachten. Nummer 1 in revalidatie en herstel: • nieuwe knie (TKP)

• voorste kruisband plastiek (VKB)

• nieuwe heup (THP)

• na operatie hernia (HNP) In onze praktijk helpen wij jou veilig onder de strikte regelgeving vanuit het RIVM. Maak nu een afspraak en wij helpen je van je klachten af! Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer: 010-210 83 99 of via Whats app: 0628532059 Mailen mag natuurlijk ook: fysiotherapiepv@gmail.com www.fysiotherapiepaulveen.nl Fysiotherapie &Training Walenburgerweg 7, 3039 AA Rotterdam Sportfysiotherapie & PT training Hectorstraat 17, 3054 PC Rotterdam

FG_V_2022_2_FRANCISCUS_OMSL.indd 4

30-06-2022 11:35


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.