Fotofestival magasin 2015 single

Page 1

FOTOFESTIVALMAGASINET 路 APRIL 2015

Hovedsponsor:

SONY

FOREDRAG 路 UDSTILLING 路 NATURENS FESTIVAL 路 ARTIKEL: BEVAR DE VILDE KYSTER


LEDER Velkommen på verdens hyggeligste fotofestival, der endnu

fotoby nummer 1. Hermed har Danmarks største naturfo-

engang byder på et forrygende program i international

toevent indgået samarbejde med et af Danmarks største

klasse. Vi tilbyder dig i år et sandt overflødighedshorn af

fotografiske arrangementer. Det er vi i fotofestival meget

fotografisk inspiration, enestående naturbilleder og fortæl-

stolte af.

linger fra naturens verden.

Fotofestival er for dig, som er nybegynder, øvet eller prof

Igen i år stadfæster vi fotofestival som et naturfotoevent

inden for fotografi. For dig, som interesserer dig for naturen.

helt uden sidestykke i Danmark - både i størrelse og i format.

Og for dig, som nyder smukke, livsbekræftende billeder. Fo-

Du har her en enestående chance for ikke blot at opleve

tofestival er også for dig, som holder af at møde interessante

foredrag og udstillinger med dygtige og professionelle foto-

mennesker og at lytte til spændende historier.

grafer og formidlere men også for personligt at møde dem

Ja, fotofestival er for os alle.

under festivalen - der som bekendt er den hyggeligste og

Vi glæder os til at møde dig i Viborg på fotofestival 2015!

mest intime af sin slags.

Fotofestival-teamet

Arbejdet for naturen er i højsædet, når vi i fotofestivalteamet udtænker og planlægger årenes festivaler. Vi tror på, at den visuelle tilgang til naturformidlingen, sammen med spændende og vigtige fortællinger om natur og vilde dyr, øger interessen, bevidstheden og omsorgen for naturen. Ved at dele smukke og fascinerende naturbilleder og historier, viser vi alt det fantastiske, som ingen af os ønsker at miste. Fotofestival 2015 foregår i Viborg, der med den årlige begivenhed Fotodage, har som erklæret mål at blive Danmarks

INDHOLDET Foredragsholdere

s. 4

Udstillere

s. 7

Program

s. 8

Sponsoroversigt

s. 8

Naturens festival

s. 10

Bevar de vilde kyster

s. 12

til årets fotofestival ka n købes på www.fotofestival.dk – og koster kun 500,00 kr. Billetten giver adgang til udstillinger og foredrag samt forsyning er af kaffe. Der kan ligeledes købe s billet til spisning lørdag aften. Det koste r 300 kr.

KOLOFON

© fotofestival.dk og fotograferne Redaktion: CARSTEN KROG PEDERSEN Fotofestivalstifter / formand / fotograf +45 2363 6223 carsten@fotofestival.dk JON DETLEFSEN Journalist / fotograf +45 2276 8734 jon@fotofestival.dk JOHNNY MØLLER Marketing +45 5328 7578 Layout: Karin Fredsøe, Tilde Grafisk

Fotofestival-teamet fra venstre: Jon Detlefsen, Carsten Krog Pedersen, Louise Madsen, Suna Schleiss Thomsen, Eric Sloan. Ikke på billedet: Johnny Møller og Brian Rasmussen.

2

BILLET

Tryk: All Graphic Der tages forbehold for trykfejl og evt. ændringer i programmet.

Følg os på

Forsidefoto: AnnMalmgren.com Bagsidefoto: Carsten Krog Pederse

n

HOVEDSPONSOR:

SONY


TO GET THE SHOT & BRING IT BACK

Lowepro Pro Tactic er de mest fleksible, behageligste og smarteste rygsække, som Lowepro nogensinde har lanceret. Men hele fire indgange til rygsækken har man altid udstyret lige ved hånden. Den nye bæresele i kombination med den velventilerede ryg gør den behagelig at have på. Med flere Slip-Lock-spænder end nogensinde før, kan pladsen nemt udvides.

Lowepro er også den stolte distributør af Joby

www.lowepro.dk

3


FOREDRAG

a

Danm

Magda Wasiczek [PL]

e

mier e r p s rk

En verden af blomster Polske Magda Wasiczek skaber med sine makrobilleder et utroligt univers med sine farvestrålende blomsterbilleder, der med garanti ikke er noget, du har set magen til før. Her slippes fantasien løs og går hånd i hånd med den sarteste og mest dragende skønhed, når Magda tager os med helt ned i jordhøjde og går på opdagelse blandt insekter, dugdråber og blomster i alle former og farver. ”Jeg vil vise jer min vision om verden. Dette idylliske eventyrparadis. Jeg håber, at folk, der ser mine billeder, i et kort øjeblik får vækket det indre barn. For set gennem et barns øjne er verden mere kulørt, fascinerende, mystisk og fuld af overraskelser.” Under foredraget vil Magda Wasiczek desuden fortælle om sine teknikker og om, hvilke forskellige slags objektiver hun benytter sig af.

Tom Svensson [S] De hvide spøgelser Tom Svensson er født i Danmark men bor i Sverige. Han har i mange år været tilknyttet Nordens Ark, en dyrepark i Sverige, der arbejder for truede dyr. På fotofestival fortæller Tom historien om de hvide spøgelser fra Canada. De fleste af os kender til én art af hvide bjørne, men der findes to. Tom Svensson hørte om disse hvide spøgelser fra British Columbias frodige, tempererede regnskove og truslen mod dem, og bestemte sig for at rejse ud og finde dem og berette deres historie - inden det er for sent. Tom rejser som Canon Explorer-ambassadør i hele verden bla. i Afrika, Asien og i Syd- og Nordamerika. Han rejser for at dokumentere truede dyr, krybskytteri og illegal handel med dyr. ”Jeg gør det ikke for mig selv, men for mine børn og kommende børnebørn. For hvis vi ikke gør det for dem, kan de ikke gøre noget selv, og så er det for sent,” siger Tom Svensson. Tom Svensson har udgivet flere bøger og er en flittig foredragsholder.

4


FOREDRAG

Anita Campbell [S] PHOTONATURA

Jorden rundt på 30 minutter - en forunderlig rejse i billede og lyd Anita Campbell repræsenterer den svenske naturfotosammenslutning PhotoNatura, og her tager hun dig med på en rejse til nogle af jordens smukkeste steder. Akkompagneret af klassiske toner rejser vi sammen ud og oplever vilde landskaber, det utæmmede dyreliv og en enestående flora. Fra Eldslandet til Vietnam, fra Tasmanien til Sval-

bard, fra Djibouti til Borneo - videre ned i havets dyb og op på Alpernes sneklædte tinder. Til slut besøger vi PhotoNaturas hjemstavn, det sydlige Sverige, og nyder områdets skønne og varierede natur til tonerne af kendt filmmusik. Billederne er en del af PhotoNaturas fotoprojekt ”I nærheden”, som desuden er udgivet i bogen ”Nära”, der kan købes på Fotofestival 2015.

Jan Björk [S]

Gedden - Skandinaviens krokodille Dyk med helt ned i floder og søer, hvor vandet bruser, og skummet sprøjter, og oplev gedden tættere på, end du nogensinde før har drømt om.

På rejsen mødes gedden af utallige farer. Ræven nyder et veldækket frokostbord af trætte og let indfangede gedder. Også havørnen tager lystigt for sig.

”Gedden svømmer mod strømmen i den brusende fos. Den søde smag af forårets smeltevand viser vejen.

Når gedden når frem til sidste etape, gælder det om at have hvilet godt i forvejen. Den skal gøre sit livs hop. Lyk-

kedes hoppet i første omgang, er rejsen ovre, og gedden kan nu lege og boltre sig i stille vande. Men det er barskt at besejre fossens stærke strøm. Der kræves en vis teknik. De, som før har gjort det, ved, hvad man skal gøre.”

5


FOREDRAG

foto » Rasmus Degnbol

Rasmus Degnbol [DK]

Rensdyrfolket i øst Fotograf og eventyrer Rasmus Degnbol viser billeder og fortæller den fascinerende historie om nomadefolket i Mongoliet, der lever symbiotisk med deres rensdyr. Rasmus levede hos rensdyrfolket i to måneder, og foredraget er baseret på hans oplevelser hos dem.

Rasmus Degnbol er en dansk dokumentarfotograf, der med sit fotografi tager dig ud til steder, du aldrig har hørt om. Han er Masterclass mentee hos VII Photo i New York og arbejder udelukkende med egne lange projekter om mennesker under ekstreme forhold.

foto » AnnMalmgren.com

Ann Malmgren [DK] Billeder fra fotoserierne ”My pussycat is born to kill” og ”Flowers”. En personlig rejse ind i fotografiet med fotograf Ann Malmgren, der løfter sløret for arbejdet med sine con amore-projekter. Nogle gange skabes fotografi ikke ved at rejse til fjerne lande men ved at vende blikket indad og være åben for det, man oplever på sin indre rejse. Det kommer til at handle om at turde, at være åben, at insistere og om at finde sit eget visuelle sprog.

6


EKSKLUSIV FOTOUDSTILLING med hollandske Kristel Schneider og svenske Niklas Virsén – kun på Paletten i Viborg i fotofestival-weekenden d. 22.-24. maj.

Kristel Schneider [NL] Træernes Variation er titlen på Kristel Schneiders udstilling, hvor hun viser sine smukke og meget varierede fortolkninger af træernes mangfoldige variationer og giver tilskueren en helt unik oplevelse. Om der er tale om et identificerbart motiv eller om en mere abstrakt tilgang, inviterer hvert billede til at give sig nydende hen til nuancerne i Kristel Schneiders enestående, naturfotografiske værker. Kristel Schneider er professionel fotograf med speciale i natur og landskab. Hun bor i det sydlige Frankrig og lever bla. af at afholde fotoworkshops.

Niklas Virsén [S] Niklas Virsén viser på sin udstilling en bred pallet af naturbilleder, der alle har det til fælles, at de er hans helt egne, subjektive fortolkninger af naturen. Niklas skaber sine fotografer et sted mellem fantasi og virkelighed, og hans billeder er oftest helt hverdagsagtige ting, vi alle støder på, men her gjort exceptionelt spændende og interessante. ”Jeg vil som naturfotograf skabe fornemmelsen af den eksplosion af indtryk, jeg får, når jeg færdes i naturen,” siger Niklas. Niklas Virsén holder kurser i fotografi og billedbehandling, og han er desuden en flittig foredragsholder. foto » Kristel Schneider

FOTOUDSTILLING PAKHUSET I VIBORG D. 9.-24. MAJ Fernisering d. 9/5 kl. 13.00. I løbet af Fotodagene i Viborg har fotofestival en længerevarende fotoudstilling i Pakhuset med smukke og varierede naturbilleder lavet af nogle af Danmarks talentfulde naturfotografer. Her kan du tage på en inspirerende rejse ind i naturens verden og nyde en varierende mangfoldighed af smukke naturfortolkninger. Udstillere i Pakhuset er: David Buchmann (DK), Kristian Amby (DK), Tina Strømann (DK), Mikkel Jezequel (DK) foto » David Buchmann

7


PROGRAM PALETTEN I VIBORG D. 22-24/5 Fernisering d. 22/5 kl. 17:00-18:00. Eksklusiv fotoudstilling med Kristel Schneider (NL) og Niklas Virsén (S) på Paletten i Viborg kun i fotofestival-weekenden. PALETTEN I VIBORG FREDAG D. 22/5 19:00-20:00: Foredrag, Jan Björk (S), Gedden - Skandinaviens krokodille. 20:00-21:00: Foredrag, 20x20x4 - fire fotografer viser billeder. Kristian Amby, Kristian Poulsen, Mikkel Jezequel, Michael Munk (alle DK). PALETTEN I VIBORG LØRDAG D. 23/5 09:00-11:00: Fotoworkshop med Ard Jongsma (NL/DK) og Brian Rasmussen (DK). 11:00-12:00: Foredrag, Rasmus Degnbol (DK), Rensdyrfolket i Øst.

12:00-13:00: Frokost. 13:15-14:15: Foredrag, Ann Malmgren (DK), My pussycat is born to kill & Flowers. 14:15 - 15:15: Foredrag, Anita Campbell (S) / PhotoNatura, Jorden rundt på 30 minutter. 15:15-16:00: Kaffe. 16:00-17:00: Foredrag, Magda Wasiczek (PL), En verden af blomster. 17:00-18:00: Foredrag, Tom Svensson (S), De hvide spøgelser. 19:00: Verdens hyggeligste middag. Skal bestilles inden 15. maj og kan bestilles via hjemmesiden. SØNDAG D. 24/5 Fototur – tid og sted følger. Hold dig underrettet på www.fotofestival.dk eller på fotofestival Facebook.

FOTOUDSTILLINGER: Fernisering i Pakhuset i Viborg d. 9/5 kl. 13:00. Fotofestival arrangerer fotoudstillinger i Pakhuset i Viborg under Fotodage i Viborg fra d. 9-24. maj. Udstillere er: David Buchmann, Kristian Amby, Tina Strømann, Mikkel Jezequel (alle DK).

ADRESSER PALETTEN Vesterbrogade 10, 8800 Viborg. PAKHUSET: St. Sct. Pederstræde 2, 8800 Viborg.

STØT VORE SPONSORER – DE STØTTER OS!

8


Udstillinger, workshops og foredrag om naturfoto, pressefoto og det personlige foto. Oplev bl.a. udstillinger af naturfotograferne ROBIN MOORE THOMAS SHAHAN WILL BURRARD-LUCAS Vi ses i Viborg – glæd dig! © Kenneth Tinnesen

9


NATURENS FESTIVAL Foto: Jon Detlefsen

10


At være naturfotograf handler om mere, end blot at fotografere en smuk blomst eller et spændende dyr. Naturfotografen er naturens ambassadør. Vi besidder en uvurderlig evne til at vise vores planets skønhed. Til at dele vores glæde og begejstring for plante- og dyreliv. Til at bruge vores viden i formidlingen af historien om naturen. På fotofestival vil du opleve natur, vilde dyr, vilde planter og utrolige billeder og historier. Vi fortæller historien om naturen. Både den muntre og den sørgelige, der går hånd i hånd. Vores håb er, at jo mere begejstring og viden, vi deler, jo flere vil tage naturen til sig og kære sig om dens bevaring. Helt aktuelt herhjemme udfordres noget af vores sidste rigtig vilde natur, kysterne, af et utrætteligt vækstparadigme. Der skal økonomisk og befolkningsmæssig vækst til i Danmarks såkaldte udkantsområder. Og naturen og lovene, der beskytter den, må vige for fremskridtet. Læs om kysterne på næste side. 11


ARTIKEL

Tekst: Jon Detlefsen / Foto: Carsten Krog Pedersen

Bevar vores vilde kyster Som en sidste naturbastion strækker Danmarks kyster sig tusinder af kilometer omkring øer, langs fastland og ind og ud ad fjorde – utæmmede og nærmest uendelige Med en kyststrækning på mere end 7300 kilometer har Danmark mere kyst end de fleste - trods sin klejne størrelse. En stor del af kysterne og de kystnære strækninger er noget af det vildeste og mest uspolerede natur tilbage i verdens mest intensivt opdyrkede land. Rå natur så utæmmet, som den næsten findes på danske breddegrader anno 2015. Kysterne er vores Yellowstone, vores Serengeti og grunden til, at tyskere, nordmænd og svenskere - og vi selv - strømmer til hver eneste sommer. Vi har noget, som ingen andre har. Beskyttet af loven I 1937 blev Danmarks kyster inkluderede i naturfredningsloven - i dag naturbeskyttelsesloven. En strandbeskyttelseslinje rækkende fra kystbevoksningen og 100 meter ind i landet blev totalfredet for nyt byggeri. I slut 70’erne blev klitfredningslinjen indført. Strandbeskyttelseslinjen og klitfredningslinjen hører under naturbeskyttelsesloven og er begge forbudszoner gældende for alle. Her er alt byggeri forbudt. Yderligere beskyttes kysterne af en tre kilometer bred kystnærhedszone, der hører under planloven. Planloven er en planlægningslov, der forpligter kommunerne til at overholde specifikke krav til udvidelse, arealanvendelse og byggeri. Natur til ingen nytte Men kysterne er under stadig større pres. En meget stor del af kysterne er bebyggede og på anden vis tæmmet af mennesket. Positionen som uberørt er ikke mere en selvfølge, end at udkandtspolitikere, erhvervsliv og turistbranchen igen og igen udfordrer vildskaben med hede

12

drømme om at forvandle det uberørte til noget særdeles berørt med nye sommerhusområder og badehoteller. I løbet af de seneste år er planloven blevet lempet. Der kæmpes for en liberalisering af reglerne, så der kan bygges nyt og udvikles langs kysterne. Så de stadige mere affolkede udkandtsområder kan fokusere på vækst i befolkning og økonomi uden at skulle tage besværlige og hæmmende hensyn til natur og miljø. Siden 1977 har der været sat en stopper for opførelsen af nye sommerhuse i de kystnære områder. Men i 2005 åbnede VK-regeringen igen for sommerhusbyggeriet langs kysterne med tilladelsen til at opføre 8000 nye sommerhuse. Konkret blev planloven ændret i 2011 for en række kommuner, hvilket betød, at kystkommunerne nu kunne søge miljøministeren direkte om tilladelse til byggeri i de kystnære områder uden en særlig planlægningsmæssig begrundelse, som ellers var kravet før. Det er vores kyster I Danmark er vores alle sammens frie adgang til kysterne sikret i Naturbeskyttelsesloven, der om offentlighedens adgang til naturen siger, at ’Strandbredder og andre kyststrækninger er åbne for færdsel til fods, kortvarigt ophold og badning.’ Det vil altså sige, at vi alle har fri adgang til noget af Danmarks vildeste og mest spektakulære natur. I dag lyder historieløse argumenter mod planloven blandt andet, at når de må bygge helt ned til stranden i Nordsjælland, er det uretfærdigt, at man ikke må det samme langs den jyske vestkyst. Det er det sædvanlige, snobbede københavneri, forstår man jo nok.


Udsigt til Livø.

Adgang for alle. PĂĽ kysten er der plads til at nyde solnedgangen.

13


Udsigt til uvejr over Limfjorden.

Men Strandbeskyttelseslinjen fra 1937 satte netop en stopper for private velhaveres monopol på havets og strandenes herligheder i Nordsjælland. Den bevarede kysterne frie i resten af landet. Den sikrede vores, din og min, frie ret til vores kyster. Derouten iværksat Den nuværende regering iværksætter nu yderligere lempelser af planloven blandt andet på baggrund af Produktivitetskommissionens rapport, der i 2013 udfordrede loven med påstanden om, at den hindrer produktiviteten, og at en lempelse af reglerne er nødvendig for at sætte gang i udviklingen og den økonomiske vækst. Det sker med en forsøgsordning, hvor miljøministeren har beføjelse til at tillade 10 projekter langs kysterne, der tilsidesætter både planlov og kystbeskyttelsen i naturbeskyttelsesloven, hvor reglerne om klitfredede arealer og beskyttelseslinjer fraviges. Så det er ikke bare den tre kilometer brede kystnærhedszone i planloven, der får et skud for boven. Vi er helt inde og pille ved noget af essensen ved bevarelsen af vores kyster, nemlig klitfredningslinjen og strandbeskyttelseslinjen. Det er selve forudsætningen for, at vi har de, på globalt plan, helt unikke kyster med deres vilde, uspolerede natur, der nu rokkes ved.

14

Ikke for sent Heldigvis er det stadig vanskeligt for de fleste at forestille sig vestkysten som en dansk udgave af Costa del Sol. Men med fortsatte lempelser af planloven og naturbeskyttelsesloven nærmer vi os dystopien med små, nærmest umærkelige, skridt ad gangen. Vi kan stoppe den for naturen og os mennesker så kedelige udvikling og holde fast i de grundprincipper, der indtil videre har bevaret vores kyster med deres vilde og unikke natur. For alternativet med hoteller, badelande og nye sommerhusområder, hvor der før var vild natur, åbne vidder, lys, luft og højt til loftet, bør ikke være et reelt alternativ. Når først forvandlingen er sket, og vi med gru indser, hvad vi har ødelagt, er det for sent. Det unikke er gået tabt og vildskaben tæmmet. Så har vi ikke længere noget, som ingen andre har.

Danmarks eneste fuglefjeld, Bulbjerg, hvor riderne yngler i foråret. Foto: Jon Detlefsen.


15


FOTOFESTIVALPLAKAT 2015

Køb den eksklusive fotofestivalplakat 2015 med det smukke blomstermotiv af polske Magda Wasiczek. Bestil på www.fotofestival.dk eller køb plakaten på fotofestival i pinsen d. 22-24. maj på Paletten i Viborg.

PRIS: 150 KR. Tilmeld dig fotofestivals nyhedsbrev og køb plakaten til halv pris. Pris for tilmeldte til nyhedsbrevet: kun 75 kroner. Som tilmeldt til fotofestivals nyhedsbrev er du sikker på altid at få nyheder og info direkte i din mailboks, så du ikke går glip af noget vigtigt. Du tilmelder dig nyhedsbrevet ved at skrive din email-adresse i feltet, “Tilmeld nyhedsbrev” på forsiden på www.fotofestival.dk.

OBS: Fotofestivalplakaten 2015 er trykt i begrænset oplag, og tilbuddet gælder kun, så længe lager haves.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.