Page 1

oktober vĂĽren 2018


ROMANER OG NOVELLER


Romaner og noveller

Kathleen Rani Hagen [DEBUTANT] Grunnleggende plantediversitet Første gang jeg ser ham, vet jeg ingenting om gresset, jeg vet bare at det finnes mange arter som jeg ennå ikke kan, arter som vokser i skogen et steinkast unna, i grøftekanten langs veien og ved jordet nedenfor, det jeg passerer hver eneste dag på vei til universitetet. Jeg vet ikke engang hvilket kornslag det er som vokser der på jordet, jeg har en følelse av at det er noe jeg burde vite. På en hagefest i Ås oppstår en plutselig tiltrekning mellom to unge mennesker. Peter fra Manchester har rufsete hår og saueskinnsjakke, hun er en kortklipt botanikerstudent med gummistøvler. Hun forteller ham alt hun vet om planter, om mose og lav og symbiotiske hyfer på trærnes røtter. Grunnleggende plantediversitet er en roman om alt som gror, om en altoverskyggende forelskelse og om vanskeligheten med å finne de rette ordene. Roman | ib. Kr 329,– | isbn: 9788249519125 Utkommet Kathleen Rani Hagen (f. 1988) er oppvokst i Kristiansand og bosatt i Ås. Grunnleggende plantediversitet er hennes første bok.

FOTO: PERNILLE MARIE WALVIK

OMSLAG: EXIL DESIGN

3


Romaner og noveller

Eirik Ingebrigtsen Kvit bok mørk vinter Dette helsikes blodet knytt til arv, knytt til historie, knytt til tru, knytt til væpna menn som rir i flokk, knytt til vanære, og kva kostar det å snu medaljen, korleis balansera, korleis dra kvardagen ut av det som var ein krigskvardag, korleis sleppa til arbeidet og la det fløyma gjennom kroppen og fortrenga vanæra? Isa er ein 14 år gammal gut frå den vesle byen Gjakova i Kosovo. Han er halvt serbisk, faren hans er ein ukjend serbisk soldat. Isa har vakse opp med mora Deborah og stefaren Reza, som er veteran frå Kosovo-krigen, og som aldri har forsona seg med å ha ein uekte son i hus. Isa held seg tett til den tre år eldre halvbroren Shkodran, som er den einaste som kan beskytta han mot Reza. Handlinga i Kvit bok mørk vinter strekk seg over éin dag då Isa, Shkodran og Reza er ute i skogen med eit arbeidslag med krigsveteranar for å fella tre til brensel. Den ekstreme kulden er eit konstant følgje i denne konsentrerte og poetiske forteljinga om forholdet mellom to brør og om eit skogsarbeid som held krigsminna på avstand. OMSLAG: EXIL DESIGN

Roman | ib. Kr 329,– | isbn: 9788249519149 Utkommer primo februar

Eirik Ingebrigtsen (f. 1975) har skrive romanane Vesen (2001), Snø dempar lyd, tre lukkar inne (2003), Vendrakovic (2006), Viddesyn (2009), Heimfall. Ei juleforteljing (2012) og Spikrar frå fallande plankar (2015). I 2013 fekk Eirik Ingebrigtsen Sultprisen for forfattarskapen sin, og i 2016 blei han tildelt Nynorsk litteraturpris.

FOTO: FINN STÅLE FELBERG

4


Romaner og noveller

Line Madsen Simenstad [DEBUTANT] Dronning Maud Land Moren sitter på en stol og røyker. Hun tar lange drag og blåser ringer ut i det gule kjøkkenet. Hun velger seg én ring, lukker det ene øyet og prøver å se tapetet gjennom ringen før den begynner å skjelve og flyter ut, inn i veggen. Moren stumper røyken i eggeplommerestene på tallerkenen. Hun hadde forsøkt å gi gutten speilegg fordi barn liker speilegg, men ikke dette barnet. Han liker ingenting, han rister på hodet og stirrer ned i voksduken. En mor gjemmer gutten sin i et hemmelig land. En far ligger og eser ut foran døden. En søster vet alt om kjærligheten. I de fem novellene i denne samlingen er det stor avstand mellom menneskene. Line Madsen Simenstad skriver nøkternt og nakent om ensomhet og avvisning, om skjelvende forsøk på tilnærming og øyeblikk av plutselig ømhet. Noveller | ib. Kr 329,– | ISBN: 9788249519156 Utkommer i februar Line Madsen Simenstad (f. 1985) er journalist i Klassekampen og bosatt i Oslo. Dronning Maud Land er hennes debutbok.

OMSLAG: EXIL DESIGN

FOTO: LINDA BOURNANE ENGELBERTH

5


Romaner og noveller

Vibeke Tandberg Eurydike anal Jeg kan ikke ha sett på munnen da hun sa det, kanskje jeg så på øynene hennes, eller på nesen, eller på kinnene, øyenbrynene, pannen, ja, kanskje jeg så på denne furen fra neseroten opp til pannen med de smale, horisontale linjene som buklet seg hver gang hun beveget øyenbrynene, eller kanskje jeg så på kjevene, kanskje jeg så på håret hennes, og fordi synet på denne måten var opptatt, erobret det hele sanseregisteret og lot ikke hørselen slippe til. En mann sitter i en bar og prøver innstendig å komme på et navn som hele tiden unndrar seg. Han forsøker å gjenkalle møtet med en kvinne som delvis er forsvunnet fra hukommelsen, og hvis navn blander seg med navnene fra en bok han leser. Han kan ha snakket med henne nylig, men det kan også ha gått lang tid siden de møttes. Det utspørrende og granskende blikket forflytter seg fra baren via en flykabin og et operasjonsbord, til en leilighet han sannsynligvis aldri har vært i. I en detaljert og flytende prosa med sterkt assosiativt driv, utforsker Vibeke Tandberg de uklare grensene mellom minne og glemsel, og mellom egen og andres hukommelse.

OMSLAG: BENGT OLSSON

Eurydike Anal er en egenartet og gåtefull roman, hvor trusselen kommer fra det glemte som plutselig flammer opp, for igjen å dø hen. Roman | ib. Kr 349,– | isbn: 9788249519163 Utkommer primo mars

FOTO: MARIA BERGREN

Vibeke Tandberg (f. 1967) er en av våre mest sentrale kunstnere. Hun debuterte som forfatter i 2012 med romanen Beijing Duck. Hun har siden utgitt Tempelhof (2014) og Joelle Joelle (2016). Eurydike Anal er hennes fjerde roman.

6


Romaner og noveller

V.S. Tideman Brev Brev er en roman om et intenst og altoppslukende savn, formet som et kjærlighetsbrev mellom en mann og en kvinne, fra et jeg til et du. Han som skriver, er alene i leiligheten sin i Berlin. Hun er det eneste han vil ha, det eneste han klarer å tenke på, men hun er ikke der. Han skriver for å holde ut de to eller tre månedene de skal være fra hverandre. Han vil fylle hver time med skriving. Han skriver om lengselen etter henne, etter kroppen hennes. Han skriver om tobakk, alkohol, lite mat, lite penger. Han har blikket rettet innover, i seg selv, mot sin egen fortid, og mot den gjenforeningen mellom de to som må komme. Brev er en mørk og til tider desperat roman skrevet i et rått og umiddelbart språk. Roman | ib. Kr 349,– | isbn: 9788249519118 Utkommer i april V.S. Tideman (f. 1980) debuterte i 2009 med romanen kockmania inc. Brev er Tidemans fjerde bok. OMSLAG: EXIL DESIGN

FOTO: Iris Schober

7


DIKT 8


DIKT

Kristian Bergquist Sitt hos meg skogen har lært å snakke så fint du kom her er noe uforstyrra og bare til deg har jeg lagt ut et tjern Kristian Bergquists sjette diktsamling er en hyllest til naturen og ensomheten: beskrivelser av et mylder av liv, vissheten om at alt levende skal bli støv. Poeten bor i et lite hus ved fjell, granskau og et stort vann, nær rev, elg og ugle. Her har han sin verden. Han skriver om fylden i og savnet ved å leve alene – og samtidig være koblet til verden og menneskene. I samlingen Sitt hos meg fins dikt med glede og ro, komikk, sanselighet og rein fortvilelse.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Dikt | ib. Kr 279,– | isbn: 9788249518562 Utkommet

Kristian Bergquist (f. 1975 i Lillestrøm) debuterte i 2007 med diktsamlingen Hva nå, kjære?. Gjennom de fem tidligere diktsamlingene er han blitt kjent for sine lakoniske og høystemte dikt. Bergquist har også skrevet Tenkestjerne2 som vant Gyldendals/RENATE-senterets romankonkurranse i 2011.

FOTO: PERNILLE MARIE WALVIK

9


DIKT

Nils-Øivind Haagensen Stor i dag mens jeg satt på bussen på vei til jobb skjedde det igjen jeg ble grepet av den følelsen av absolutt isolasjon at jeg er helt, helt, helt alene jeg vet at det fins andre mennesker I Nils-Øivind Haagensens ellevte diktsamling Stor står mennesket alene – i menneskemengden, i arbeiderklassen, som barn, som voksen, i kjærlighetslivet, i den gamle vennegjengen, på bussen, på stien i sanden. Diktene pendler mellom avstand og tetthet, individet og massen, det mørke og det stjerneklare.

OMSLAG: KIM HIORTHØY

Hvordan er det å hoppe uti og strømme med det kalde vannet, å forsøke å si noe om kjærlighet i bestemt form entall, å være inni en annen, å være uten en annen, å leve på denne jorda som henger i løse lufta. Dikt| ib. Kr 299,– | isbn: 9788249519187 Utkommet Nils-Øivind Haagensen (f. 1971) debuterte med diktsamlingen Hender og hukommelse i 1998. Siden har han skrevet tre romaner og en rekke bøker i andre sjangre. I 2004 ble han tildelt Sult-prisen for sitt forfatterskap. I 2013 ble diktsamlingen God morgen og god natt nominert til Nordisk råds litteraturpris. I 2017 ble han tildelt Stiftelsen Kjell Holms kulturpris, og boka Kanskje det hjelper. Dikt 1998–2010 utkom. Stor er Haagensens ellevte diktsamling.

FOTO: HEIDI FURRE

10


DIKT

Rebecca Kjelland Gull i grusen Noen hører en hemmelighet. Noen sier hemmeligheten videre. Noen kan også bekrefte mistanken. Noen sier at noen alltid vil la seg lure. Når et fly styrter, kan noen knekke nakken, kan noen knuse, kan noen dø momentant, eller noen må ut før det brenner. Noen var mer utsatte før, men det har aldri vært lettere å dø enn nå. Noen ønsker seg en perfekt skog til formålet. Vepsebol finnes, og rottekinn og løse tenner, svanen finnes, og den langstilka skjæra. I Rebecca Kjellands samling er verden skjev, utstikkende, skremmende. Men den velmodulerte villskapen i disse diktene får isolasjonen, angsten og overskridelsen til å glitre. «Det inspirerte med Kjellands bok, er at ho knyter saman det høgtflygande med det kvardagslege, at ho knyter dei språkfilosofiske poenga sine til det å leva med eit anna menneske ... smart er det, og vel verd dei ettertankane det gjev» HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN

OMSLAG: BENEDICTE KJELLAND

Dikt | hft. Kr 279,– | isbn: 9788249519194 Utkommet Rebecca Kjelland (f. 1983) debuterte i 2007 med diktsamlingen Akkorda under fluktlinja. I 2015 kåret Norsk Litteraturfestival og Morgenbladet henne til en av Norges ti beste forfattere under 35 år. Gull i grusen er Kjellands fjerde diktsamling.

FOTO: LASSE GUNDERSEN

11


DIKT

Jonathan August Lengali [DEBUTANT] jonathan og sailor j. Jegerne jager, jonathan sover sailor j. sover, det vet jeg solen står snart opp, skyene regner, plantene vokser barna er litt redde om nettene, veldig glade om dagen sorg, i åkrene jeg vil at du skal være klar over hvem jeg kan være at søvnen er noe som kommer etter tårene, eller at det var omvendt vi var alltid to kropper jeg alltid et barn BOKDESIGN: EXIL DESIGN OMSLAGSllUSTRASJON: Henrik Olai Kaarstein

når guttene smiler når guttene blir til menn når plantene det kler meg å være forelsket og det kler deg å holde et barn i armene dine tafatte hjertestrømmer det er ekte nå I jonathan og sailor j. er kjærligheten en erfaring knyttet til det erotiske og det destruktive, og til en overlapping mellom jeget og duet. Det er en samling forelskede og fortvilte dikt, som gjennom et luftig, til dels fragmentarisk uttrykk kombinerer populærkultur og klassisk mytologi, og folder møtet mellom to unge menn inn i dramatiske naturbilder: grått hav, orkaner, tåke, viltvoksende planter og dype skoger. Lengali skriver en rykkende, vakker, sterkt kroppslig og uredd poesi, hvor det uavbrutt veksles mellom avstand og lengsel, oppløsning og sammensmeltning, livsbejaelse og smerte. Dikt | hft. Kr 279,– | isbn: 9788249518371 Utkommet Jonathan August Lengali (f. 1993) har bakgrunn fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. jonathan og sailor j. er hans første bok.

FOTO: PERNILLE MARIE WALVIK

12


DIKT

Siri Amalie Oftestad Soloppgang i Nord POESI-ØVELSER Den Fantastiske blir sint fordi han ikke klarte å få kakestykket til å stå på tallerkenen jeg står ved siden av og Den Fantastiske svetter tårer huden lyserosa som på en fantastisk gris han roper: «ååå, han klarte ikke å få kakestykket til å stå ha, ha, ha, han klarte det ikke ha, ha!» han peker på meg og alle ler og jeg tenker døden: et kakestykke som ligger liv: et kakestykke som står man blir veldig flink med metaforer sammen med Den Fantastiske Soloppgang i Nord er en samling dikt som i et bildeskapende og underfundig språk tegner opp et totalitært univers, befolket av soldater, byfolk, fattige bønder, trafikkonstabler, nyhetsopplesere, fabrikkarbeidere og enhjørninger, en verden av farger, tall og geometriske former - og en benk med knokler som ligger ryddig oppå hverandre. Alt som foregår i landet Nord er styrt av Den Fantastiske, Vår Leder, som er diktenes sentrale figur, denne eneherskeren som alle beundrer og kjenner til, men ingen kjenner. Tonen i Siri Amalie Oftestads fjerde diktsamling er leken og ofte humoristisk, noen ganger surrealistisk, en fornøyelig, men også foruroligende og tankevekkende poesi.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Dikt | hft. Kr 279,– | isbn: 9788249509294 Utkommet Siri Amalie Oftestad (f. 1976) debuterte med diktsamlingen De andre sirkler, og jeg en strek i 2005. Hun har også utgitt diktsamlingene Åndene mønstret henne (2008) og Store, ferske hjerter (2013). Soloppgang i Nord er hennes fjerde diktsamling.

FOTO: PERNILLE MARIE WALVIK

13


SAK 14


sak

Magnus E. Marsdal Frihetens mødre

Jakten på et bedre liv i USA og Norge Ved en husmannsplass på en forblåst øy på Helgelandskysten vokser Magnus E. Marsdals oldemor Sanna opp. Mens Sanna blir værende i Norge og går inn i generasjonen som «bygde landet», emigrerer søsteren Lina til Amerika. Frihetens mødre er en fascinerende beretning om frihet, det mest sentrale begrepet i Vestens politiske kultur. Med utgangspunkt i livet til husmannsjentene Sanna og Lina utforsker Marsdal frihetens vilkår i Norge og i USA. Hvor har folk flest størst individuell frihet: I den skandinaviske velferdsstaten eller i the Land of the Free – USA? 100 år etter at Lina reiste til Amerika, er Norge det forjettede land for hundretusener av mennesker på jakt etter et bedre liv. Hva slags samfunn møter Marsdals vaskehjelp fra Romania? Og hvilket ansvar har vi for å hegne om den friheten vi arvet etter de som bygde landet?

Foto: PERNILLE MARIE WALVIK

Sak | ib. Kr 379,– | isbn: 9788249515301 Utkommer i april Magnus E. Marsdal (f. 1974) er journalist og forfatter av bøker som Frp-koden og Kunnskapsbløffen. Han er grunnlegger og leder av Manifest Tankesmie.

15


sak

Ellen Aanesen (red.) med Unni Rustad, Berit Morland og Linn Stalsberg Vi var mange Kvinneaktivister fra 70-tallet forteller

Kvinnene i denne boka vokste opp i «husmortida», i et Norge hvor de fleste kvinner verken hadde utdannelse eller egen økonomi. Krisesentre fantes ikke, homofili var forbudt og det var ulovlig å bo sammen uten å være gift. For ugifte var det vanskelig å få tak i prevensjon - og da den siste kvinnen døde som følge av en illegal abort, var kvinnene du møter i denne boka rundt 20 år. De ble aktivister i 70-åras nye kvinnebevegelse som varslet ei helt ny tid. Kravene de stilte ble sett på som radikale og provoserende på en måte som er vanskelig å fatte i dag. Dette er ei bok om og med noen av de som gikk i tog, samlet underskrifter, lagde bråk og ikke ga seg til tross for motstand. Aktivistene forteller om de viktigste kampsakene den gang, og om sine personlige erfaringer ved å være med på å forandre Norge. Hvorfor ble de med? Hva gjorde det med livene deres? Sak | ib. Kr 399,– | isbn: 9788249519200 Utkommer i mai

16


17


Lese, skrive Ingrid Z. Aanestad Kva hender i romanen? I serien Lese, skrive I serien Lese, skrive inviterer Forlaget Oktober utvalde forfattarar til å skriva om lesing og skriving. Enkelte tekstar kan vera omsette eller utgitte i andre samanhengar. Felles for alle tekstane i serien er at dei seier noko vesentleg og særeige om det å skriva, det å lesa. Dei to første bøkene i denne serien er Ingrid Z. Aanestad: Kva hender i romanen? og Terje Holtet Larsen: Hjemløsheten. I Kva hender i romanen? oppsøker Ingrid Z. Aanestad ulike skrivestader som ein måte å reflektera over eigen og andre sin litteratur på. Aanestad skriv om tilbliinga av eigne romanar, om Cora Sandels Alberte og friheten og Sei Shōnagons Puteboka, om å samla ord og bilete i ei laus mappe, om venting, tid og forteljing, og om den uavbrotne jakta på eit no. FOTO: CATO LEIN

Lese, skrive | HFT. KR 150,– | ISBN: 9788249519217 Utkommer i april Ingrid Z. Aanestad (f. 1983) debuterte i 2006 med romanen I dag er ein fin dag. Sidan har ho gitt ut ytterlegare fire romanar: Eg kjem med toget (2008), Stormkyss (2010), Sol, seier ho (2013) og Sibylle (2016). I 2010 mottok Aanestad Forlaget Oktobers jubileumsstipend, og i 2012 fekk ho Rogaland fylkeskommunes litteraturstipend.

Lese, skrive 18


Lese, skrive Terje Holtet Larsen Hjemløsheten I serien Lese, skrive I serien Lese, skrive inviterer Forlaget Oktober utvalgte forfattere til å skrive om lesing og skriving. Enkelte tekster kan være oversatt eller utgitt i andre sammenhenger. Felles for alle tekstene i serien er at de sier noe vesentlig og særegent om det å skrive, det å lese. De to første bøkene i denne serien er Ingrid Z. Aanestad: Kva hender i romanen? og Terje Holtet Larsen: Hjemløsheten. Terje Holtet Larsen reflekterer over litteraturens plass i hans eget liv og enkelte forfatteres motstand mot å dikte opp et jeg, og hvor lett det kan være å la seg forlede til å tro at sannheten kan formidles direkte, mens det litterære språket finner sine egne veier og sine egne sannheter. Han skriver om skriving i lys av barndom og oppvekst, om egne leseopplevelser i møte med Jean-Paul Sartre, Kurt Vonnegut og Patrick Modiano, om tilhørighet og hjemløshet og om å nærme seg litteraturen utenfra.

FOTO: Baard Henriksen

Lese, skrive | HFT. KR 150,– | ISBN: 9788249519224 Utkommer i april Terje Holtet Larsen (f. 1963) debuterte i 1991 med romanen Sønnen. For novellesamlingen Variasjoner mottok han Gyldendals legat i 1996, og for romanen Dilettanten (2012) mottok han Riksmålsforbundets litteraturpris. Holtet Larsen har utgitt til sammen 13 romaner og novellesamlinger.

Lese, skrive

19


OVERSATT

20


OVERSATT

Tove Ditlevsen Noveller i utvalg Oversatt av Hilde Lyng Utvalg og forord av Vigdis Hjorth Jeg kan ikke tenke meg hva som bedre skulle kunne rekruttere særlig unge mennesker til litteraturen enn Tove Ditlevsens noveller. – Vigdis Hjorth Tove Ditlevsen er en av de mest anerkjente og avholdte danske forfattere gjennom tidene. Hun skrev i alt 37 bøker – diktsamlinger, noveller, romaner og erindringer – bøker som har satt sitt preg på og endret dansk litteraturhistorie. Ditlevsens sammensatte liv – oppveksten i Københavns arbeiderstrøk, de mange havarerte ekteskapene, narkomanien ¬– ga henne et særegent blikk både på samfunnsmessige forhold og på komplekse relasjoner mellom mann og kvinne, voksne og barn. Hun skriver om nederlag, usikkerhet og sorg, utroskap og maktkamp, om hverdagsmennesket i all sin utilstrekkelighet, i et presist og fortryllende språk.

OMSLAG: EXIL DESIGN Forsidefoto: Mogens Berger, Polfoto

«Tove Ditlevsen trenger bare en to-tre boksider for å gjøre leseren andpusten ... I de aller beste [novellene] skaper hun vanvittige spenninger i avgrensede mellommenneskelige situasjoner ... Med svært god grunn er interessen og entusiasmen for Ditlevsens forfatterskap stigende hundre år etter at hun ble født» BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET «Ditlevsens grep er uhyre nedtonet, men samtidig gjenkjennelige som gode popsanger. Hun er folkeeie, heldigvis, for det er folkelivet hun beskriver med så stor grad av innlevelse» SUSANNE CHRISTENSEN, KLASSEKAMPEN Oversatt | ib. Kr 379,– | isbn: 9788249518425 Utkommet Tove Ditlevsen (1917-1976) debuterte i 1939 med diktsamlingen Pigesind. Gjennombruddet hennes kom i 1943 med romanen Barndommens gade. Ditlevsen mottok flere høythengende priser, blant annet bokhandlernes litteraturpris De Gyldne Laurbær, i 1956. Bøkene hennes er oversatt til 12 språk. Noveller i utvalg er utvalgte noveller fra Ditlevsens fire novellesamlinger, hentet fra boken Samlede noveller, utgitt i 1998 og gjenutgitt i 2015.

21


OVERSATT

Jenny Erpenbeck Alle dagers ende Oversatt av Ute Neumann VINNER AV INDEPENDENT FOREIGN FICTION PRIZE OG HANS FALLADA-PRISEN

Slutten på en dag da noen dør, er langt ifra alle dagers ende. I Alle dagers ende lar Jenny Erpenbeck sin navnløse hovedperson dø fem ganger: som spedbarn i Galicia i 1902, som forelsket tenåring i et krigsrammet Wien, som forrådt partifunksjonær i Moskva under stalinismen, som hyllet forfatter i Øst-Tyskland og som gammel dame på et aldershjem i Berlin etter murens fall. Erpenbeck viser hvordan samspillet mellom det politiske og det personlige, det uforklarlige og det tilfeldige skaper det vi kaller skjebne. Alle dagers ende er en rik beretning om livets skjørhet og muligheter, og samtidig en annerledes fortelling om Europas nyere historie, fra en av samtidens viktigste litterære stemmer. OMSLAG: EXIL DESIGN

«Mesterverk. Uhyre velkomponert og interessant roman fra en av Tysklands skarpeste forfattere ... nydelig prosa ... en roman som ’har alt’ ... Hva mer kan man ønske seg?» GABRIEL VOSGRAFF MORO, VG «en storslått vev av politisk historie, menneskelig lidelse og kjærlighet ... en fascinerende bok, ambisiøs og høyst leseverdig ... etterlater leseren rørt og en tanke sorgfull» MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET «Meningsfylt og elegant» JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

«Elegisk mesterverk» FRODE JOHANSEN, MORGENBLADET «imponerende ... blender med sine skarpslipte formuleringer» TURID LARSEN, DAGSAVISEN Oversatt | ib. Kr 379,– | isbn: 9788249517855 Utkommet Jenny Erpenbeck (f. 1967) bor i Berlin. Hun har arbeidet som bokbinder og studert teatervitenskap, og har siden midten av 1990-tallet regissert flere teaterstykker og operaer. I 1999 debuterte Erpenbeck som forfatter med novellesamlingen Geschichte vom alten Kind, og hun har senere utgitt flere kritikerroste novellesamlinger og romaner, blant annet romanen Går, gikk, har gått (2015), som utkom på norsk i 2017. Alle dagers ende (2012) brakte henne Hans Fallada-prisen i 2014 FOTO: © Katharina Behling og Independent Foreign Fiction Prize i 2015.

22


OVERSATT

Ali Smith Høst Oversatt av Merete Alfsen FINALIST TIL BOOKERPRISEN

Høsten 2016. Daniel har levd i mer enn hundre år. Elisabeth, født i 1984, har blikket rettet mot fremtiden. Storbritannia er delt i to av en historisk avstemning som vil få konsekvenser for alles fremtid. Folket har vunnet; folket har tapt. Veien fra håp til håpløshet er kort. Heldigvis finnes kunsten og litteraturen. Høst er Ali Smiths varme og samfunnskritiske meditasjon over verdenen vi lever i: en verden som blir stadig mer avgrenset og eksklusiv. Smith utforsker erfaringer av tid, hvordan vi er våre erfaringer, hvordan vi bærer dem med oss og hvordan de former oss. THE INDEPENDENT

«Et post-Brexit-mesterverk» THE ATLANTIC

omslag: EXIL DESIGN

«I et land som tilsynelatende står splittet mot seg selv, er en forfatter som Smith mer verdifull enn et helt parlament av politikere» Financial Times «Dristig og briljant» THE OBSERVER «Høst er nesten uutholdelig rørende i sin lekne, snodige, sjelfulle granskning av hva det vil si å leve i en dyster tid» THE NEW YORK TIMES, ÅRETS BESTE BØKER 2017

«Årets bok … En vakker, gripende symfoni av minner, drømmer og flyktige virkeligheter» THE GUARDIAN Ali Smith er født i Inverness i Skottland i 1962, og bor i Cambridge i England. Hun debuterte i 1995 med den prisbelønte novellesamlingen Free Love and Other Stories, og i 1997 fulgte romanen Like. Hun ble tildelt Whitbreadprisen for romanen Levende bilder i 2005. Begge deler brakte henne Baileys Women’s Prize for Fiction, Goldsmiths-prisen og Costa Novel of the Year Award i 2014. Hun har vært finalist til Bookerprisen fire ganger, sist for Høst, i 2017. FOTO: ALI SMITH ©Sarah Wood

Ali Smith er oversatt til over 40 språk Oversatt | ib. Kr 379 ,– | isbn: 9788249518357 Utkommet

23


OVERSATT

Stefan Spjut Stalpi Oversatt av Bjørn Alex Herrman Skutersporet var en strek over myras hvite ark, og der nede løp ulven. Som en grå spøkelseshund trådte den frem og tilbake i snødrevet som ble pisket opp av rotorbladene. To menn fanger en ulv i en svensk skog og kjører den sørover i natten. Ti år er gått siden Susso Myrén la ut på en ufrivillig og farlig jakt. En jakt som ledet til at barnerøveren Lennart Brösth og trollsekten hans ble oppløst, og Brösth sperret inne. Nå bor Susso i et hus dypt inne i skogen, med et gammelt ekorn som eneste selskap. Når Brösth rømmer fra psykiatrisk sykehus, kan selv ikke trolljegere føle seg trygge.

OMSLAG: EXIL DESIGN

Stalpi – det samiske ordet for ulv – er den etterlengtede oppfølgeren til Stefan Spjuts uhyggelige spenningsroman Stallo. Vi tas med til Myrén-slekten og til et norrland der troll, vetter, nisser og skrømt er mer enn gammel folketro. Dette er et sted der troll forvandler seg til dyr – bjørn, gaupe , mus – og ulv: vesener som kryper inn i sinnet på deg og tar over. Hvis man tror på troll, da er man bare rar. Men hvis man vet at de finnes, da er man forbannet. «som om Stephen King satt på Kerstin Ekmans skulder» SVENSKA DAGBLADET

«Jeg lengter allerede etter treeren» DAGENS NYHETER

Oversatt | ib. Kr 399,– | isbn: 9788249518425 Utkommer primo mars Stefan Spjut er født i 1973 og bor i Stockholm. Han debuterte i 2008 med Fiskarens garn. Gjennombruddet kom i 2012 med den mytologiske spenningsromanen Stallo, som ble utgitt på norsk i 2014. Boken har så langt solgt i 70 000 eksemplarer i hjemlandet, og rettighetene er foreløpig solgt til 13 land.

FOTO: SOFIA RUNARSDOTTER

24


OVERSATT

Lina Wolff De polyglotte elskerne Oversatt av Bodil Engen VINNER AV AUGUSTPRISEN 2016

Ellinor kommer fra en liten by i Skåne. «Jeg er trettiseks år gammel og ønsker meg en øm, men ikke altfor øm, mann», skriver hun i en kontaktannonse på en datingside. Profilen leder henne til Calisto, en overvektig litteraturkritiker med voldelige tendenser og et hus ved havet. Max Lamas drømmer om en elskerinne som snakker alle hans språk. Jakten på henne tar ham fra Stockholm til Italia, hvor han lærer å kjenne en adelskvinne på randen av ruin. Barnebarnet hennes, Lucrezia, har sin helt egen plan. I denne flerstemte romanen står mannens blikk på kvinnen i sentrum, men også forførelsen, ydmykelsen og maktkampen. Lina Wolff har skrevet en mørkt humoristisk, intens og intelligent tekst om språk og seksualitet – og om det polyglotte, det flerspråklige, i hver og en av oss.

OMSLAG: EXIL DESIGN

«Mangfoldig utforsking av språk og sex ... Dette overflødighetshornet av historier og sammensatte personligheter er et indirekte oppgjør med mange av litteraturens stereotypier. Det er befriende ... en kompleks og meget god roman» VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN

«så himla bra! Årets svenske roman i 2016 er ute på norsk – og De polyglotte elskerne serverer det ene litterære ballesparket etter det andre ... makan til spenstig og velskrevet roman fra en skandinavisk forfatter er det lenge siden jeg har lest … fortjener merkelappen ‹intellektuell pageturner›» GABRIEL MICHAEL VOSSGRAFF MORO, VG

«akkurat passe satirisk ... Med humor og feministisk brodd omformer De polyglotte elskerne mannlige kunstnermyter til klisjeer» GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE

Oversatt | ib. Kr 379,– | isbn: 9788249518401 Utkommet Lina Wolff (1973) bor i Hörby og har tidligere jobbet som tolk og handelsagent i Italia og Spania. Hun debuterte i 2009 med novellesamlingen Många människor dör som du. Romanen Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012) ble belønnet med Tidningen Vi:s litteraturpris, nominert til Sveriges radios romanpris og oversatt til engelsk. I 2016 utkom Wolffs andre roman, De polyglotte elskerne, som ble belønnet med den prestisjetunge Augustprisen. FOTO: PRIVAT

25


pocket 26


POCKET – I SALG FRA JANUAR & FEBRUAR Kjell Askildsen Alt som før 9788249518975 KR 179,–

OMSLAG: EXIL DESIGN

OMSLAG: EXIL DESIGN

Haldor Laxness Brekkukotkrønike

[Oversatt av Tone Myklebust]

9788249519088 KR 179,–

OKTOBERKLASSIKER

27


Tove Ditlevsen Barndom. Ungdom. Gift [Oversatt av Finn B. Larsen]

9788249519279 KR 179,–

OKTOBERKLASSIKER

OMSLAG: EXIL DESIGN OMSLAG: EXIL DESIGN

Tove Ditlevsen Vilhelms værelse [Oversatt av Torborg Nedreaas]

9788249519286 KR 179,–

OKTOBERKLASSIKER

28


Tormod Haugland Om dyr og syn 9788249519316 KR 179,–

OMSLAG: EXIL DESIGN OMSLAG: Aud Gloppen | BLÆST

Karl Ove Knausgård Så mye lengsel på så liten flate.

En bok om Edvard Munchs bilder

9788249519170 KR 199,–

29


Linda Boström Knausgård Velkommen til Amerika [Oversatt av Monica Aasprong]

9788249519248 KR 179,–

OMSLAG: EXIL DESIGN OMSLAG: EXIL DESIGN

Jenny Erpenbeck Går, gikk, har gått [Oversatt av Ute Neumann]

9788249519262 KR 179,– 30


Patrick O’Brian [Oversatt av Fartein Døvle Jonassen]

13-skudds salutt 9788249519255 KR 179,–

OMSLAG: EXIL DESIGN

31


koMmende

pocket

2018 32


POCKET 2018 Laura Lindstedt Oneiron

Niels Fredrik Dahl Herre

[Oversatt av Tor Tveite]

9788249519293 KR 179,–

Selma Lagerlöf Gøsta Berlings saga [Oversatt av Sissel Lange-Nielsen]

9788249519330 KR 179,–

KR 179,– NY FORFATTERSERIE

Hanne Ørstavik Over fjellet 9788249519354 KR 179,–

Kommer i serien:

OKTOBERKLASSIKER

Selma Lagerlöf Keiseren av Portugalia [Oversatt av Per Qvale]

9788249519347 KR 179,– Kommer i serien:

Anne B. Ragde Liebhaberne 9788249519361 KR 179,– OKTOBERS BESTSELGERE

OKTOBERKLASSIKER

Niels Fredrik Dahl På vei til en venn 9788249519309 KR 179,– NY FORFATTERSERIE

Tore Renberg Skada gods 788249519378 KR 179,–

33


POCKET 2018 Edvard Hoem Liv andre har levd 788249519385 KR 179,– OKTOBERS

Thorvald Steen Det hvite badehuset 9788249519422 KR 179,–

Tove Nilsen Himmelske tilstander 9788249519392 KR 179,–

Merethe Lindstrøm Nord 9788249519439 KR 179,–

Rune Christiansen Fanny og mysteriet i den sørgende skogen 9788249519408 KR 179,–

Niels Fredrik Dahl Mor om natten 9788249519446 KR 179,– OKTOBERS

Matias Faldbakken The Hills 9788249519415 KR 179,–

Gudmund Vindsun Villskudd. Stjerneskudd

BESTSELGERE

34

BESTSELGERE

[redigert utg. med nytt forord]

9788249519323 KR 179,–


MARKEDSAVDELINGEN Markedssjef

Ellen T. Hogsnes telefon 23 35 46 23 | mobil 913 26 385 e-post ellen.hogsnes@oktober.no Bokhandelansvarlig

Signe Lind telefon 23 32 74 92 | mobil 951 70 122 e-post signe.lind@oktober.no Presseansvarlig

Marte Nøklegård Dahl telefon 23 35 46 28 | mobil 952 56 863 e-post marte.noklegard.dahl@oktober.no Pocketredaktør

Ane Øien Stensland telefon 23 35 46 27 | mobil 924 37 094 e-post ane.oien.stensland@oktober.no Markedssekretær

Lina Skog Bergem telefon 23 35 46 20 | mobil: 975 07 817 e-post lina.bergem@oktober.no

35


FORLAGET OKTOBER AS Postboks 6848, St. Olavs plass 0130 Oslo BESØKSADRESSE

Kristian Augusts gate 11 telefon 23 35 46 20 | fax 23 35 46 21 e-post oktober@oktober.no

www.oktober.no www.facebook.com/forlagetoktober

36

Forlaget Oktober – vårens bøker 2018  

Her finner du vårens utgivelser på Forlaget Oktober (2018).

Forlaget Oktober – vårens bøker 2018  

Her finner du vårens utgivelser på Forlaget Oktober (2018).

Advertisement