Page 1

estem a prop teu

LA CUINA MÉS AFRAÏDA D’AQUESTA TARDOR Fonda Sala

INSOMNI ET TROBES BAIX D’ÀNIMS? CONSULTA AL TEU FARMACÈUTIC

L’ENTRENAMENT DEL “CORE”

SINUSITIS

Entrenador personal

XAMPÚ ANTI-CAIGUDA XAMPÚ ANTI-CASPA GRASSA

1

www.farma-ceutics.com Tardor 2014


, descongestiona e hidrat a i p a Lim a n m a r t o u f r a e l d

La Ăşnica agua de mar con 4 fuerzas

Mat. Rev. 07/2014

Rhinomer cumple la normativa de productos sanitarios

2

CPSP 13057 CAT

825864

distintas para cada necesidad


04

Ja ha arribat la tardor, els dies es fan més curts i el nostre organisme es manifesta amb un estat anímic més baix i depressiu.

Sabies que...?

05

Insomni

És important cuidar la nostra dieta i adaptar-la als aliments d’aquesta estació. En aquest exemplar trobareu receptes de cuina saludable amb els ingredients típics de la tardor.

SUMARI

EDITORIAL

No us descuideu de seguir practicant esport dins les vostres possibilitats. Ara que ja no fa calor, passejar a l’aire lliure, per la muntanya, etc. és molt apropiat. Recordeu que s’ha de mantenir l’hàbit de caminar almenys mitja hora cada dia.

06 07 09 10 11

Un problema relacionat amb aquesta temporada és la caiguda del cabell. Recordeu que a les farmàcies hi trobareu disponible una àmplia gamma de productes per minimitzar la caiguda i reforçar les arrels del cuir cabellut.

12

Hem d’anar preparant l’organisme per fred que vindrà, així que ara és el moment de prendre equinàcia, un remei natural que fa augmentar les defenses del cos i ens prepara per poder afrontar les malalties que venen amb el fred.

14

13

15 16 17

Demaneu consell a les farmàcies del grup farma-ceutics, on un equip de farmacèutics i col·laboradors us guiaran en la vostra elecció.

18

Ignacio Vallejo Membre de

STAFF

19

Producte Xampú anti-caiguda Et trobes baix d’ànims? Consulta al teu farmacèutic Sphere farma-ceutics L’entrenament del “core” Farmamundi Producte La cuina més agraïda d’aquesta tardor Sinusitis Xampú anti-caspa grassa Entreteniments

Secretari del Consell de farma-ceutics Josep Allué Direcció Comercial Jordi Cervera Departament de Màrqueting Jaume Centellas Departament de Comunicació Alba Santamaria amb la col·laboració de: Jordi Torruella, Farmamundi, Dept.compres, Laura Garnés, Jesús. C. Gómez, Marta Molina, Ignacio Vallejo, Mª Magdalena Pont, Fonda Sala.

3

Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset


SABIES QUE...? Riure o simplement gaudir d’una mica d’humor, augmenta l’alliberació d’endorfines i dopamina al cervell, fet que fa que es tingui una sensació de recompensa i plaer.

Genèticament tenim una dotació física i emocional que en determinats ambients i circumstàncies pot causar-nos desadaptació (física o mental). Si sabem en quin punt està el nostre organisme podem reajustar-lo a les necessitats actuals. Només ens caldria una analítica completa i un diagnòstic emocional freqüents per part d’un professional per poder restablir allò que no va a l’hora.

Sabies que el cos humà suporta la set i la gana però no la son? El cos humà pot suportar tant la set com la gana, però no tolera la falta de son, segons ha informat el doctor Jesús Escribà, expert en trastorns de la son. No obstant això, sabem que dormir bé és vital per al benestar, mentre que si dormim poc o malament ens arrisquem a tenir problemes que van més enllà del simple cansament i que poden afectar aspectes tan importants com el rendiment escolar i/o laboral. 4

Si deixes l’aixeta oberta mentre et rentes les dents, es malgasten fàcilment uns 20 litres d’aigua. Si omples un vas d’aigua per glopejar, i només obres l’aixeta per remullar i netejar el raspall, només gastaràs 1 litre.

Moltes de les malalties actuals “sense cura” tenen el seu origen en infeccions parasitàries i de fongs que s’enquisten en els nostres òrgans modificant-ne el funcionament i alterant-ne la producció dels elements necessaris per a la salut òptima.

1. Gairebé el 99% de morts maternes al món es donen en països en vies de desenvolupament. 2. El 70 % de les persones que viuen amb menys d’1$ al dia són dones. 3. El principal obstacle per atendre la salut materna és la manca de serveis especialitzats.


INSOMNI Laura Garnés - Farmàcia Plana-Lledó

COM ACONSEGUIR DORMIR BÉ

Farmacèutica

Insomni

Fer-se gran no vol dir que ens haguem de sentir cansats tota l’estona. Hi ha moltes coses que es poden fer per aconseguir a dormir bé.

Són les següents:

L’insomni és un trastorn de la son. La gent que pateix aquest trastorn li costa agafar el son o quedar-se adormit. Normalment es dorm molt poc o malament i això causa que aquestes persones no se sentin descansades quan es lleven al matí.

►► Mantenir un horari regular de son. Anar a dormir i llevar-se a la mateixa hora cada dia, fins i tot els caps de setmana. No és aconsellable fer migdiades al final de la tarda o al capvespre ja que això pot mantenir-te despert durant la nit.

Els símptomes de l’insomni són:

►► Tenir una rutina per l’hora de dormir. Relaxa’t, mira la televisió, llegeix un llibre, escolta música suau o pren un bany d’aigua tèbia.

►► Estar despert durant molta estona abans no s’aconsegueix agafar el son. ►► Dormir poques estones. ►► Estar despert durant gran part de la nit. ►► Sentir-se com si no s’hagués dormit res. ►► Despertar-se molt d’hora.

►► Mantenir l’habitació fosca, amb una temperatura agradable i un ambient silenciosa. ►► Utilitzar un matalàs còmode un coixí que et resulti agradable i suficients mantes segons la temporada. ►► Fer exercicis en hores puntuals del dia, però mai durant les 3 hores abans anteriors a de dormir.

El metge li diagnosticarà insomni segons el seu historial mèdic i de son i amb l’ajuda d’un examen físic. També podria recomanar-li sotmetre’s a un estudi de son per mesurar com dorm i com respon el cos als problemes de la son. Els tractaments abarquen des de medicaments fins a canvis en l’estil de vida.

►► S’aconsella sortir i assolellar-se cada dia. ►► Vigilar amb la quantitat de menjar que s’ingereix i quan s’ingereix. Fer un gran àpat abans de dormir pot mantenir-te despert, però un entrepà a la nit pot ajudar-te a dormir. ►► Evitar la cafeïna a la tarda i a la nit. La cafeïna (que es troba en el cafè, el te, refrescos gasosos i xocolata calenta) poden causar insomni. ►► No beure gaire durant la nit. Llevar-te per anar al lavabo i obrir el llum et desvetllarà. ►► Recorda que l’alcohol no ajuda a dormir, fins i tot les petites quantitats.

5

►► Utilitzar el dormitori només per dormir. Un cop apagada la llum procurar de dormir amb 20 minuts aproximadament. Si encara estàs despert transcorreguda aquesta estona, aixeca’t del llit. Quan tornis a tenir son torna al llit.


PRODUCTE

RHINOMER MONODOSIS 5 ML 20 unitats

DORMIDINA 12,5 mg y 25 mg 14 comprimits

SOMNIUM NEO MICROGRANULS 30 capsules

PHARMATON COMPLEX

20 comprimis efervescents

RHINOMER BABY ESPRAI FORÇA EXTRA SUAU

DORMIREL 12,5 mg y 25 mg 16 comprimits

ARKO JALEA REAL

20 ampolletes de 1000mg

PHARMATON DEFENSES 14 capsules

6

RHINOMER FORÇA 2 135 ML

RELAX NEO 30 capsules

MULTICENTRUM SELECT 50+ 30 comprimits

YSANA JALEA REAL INFANTIL 250 ML


COSMÈTICA

Marta Molina - Farmacèutica

Xampú anti-caiguda És una solució eficaç contra la caiguda del cabell gràcies a la sinergia dels ingredients actius que conté. Ajuda a frenar la caiguda del cabell i a estimularne el seu creixement, alhora que n’intensifica la brillantor respectant el pH natural de la pell i del cuir cabellut. També ajuda a reparar i hidratar intensament proporcionant un volum major.

Ideal per a cabells fràgils i propensos a la caiguda. Actua millorant l’activitat del bulb capil·lar reforçant i afavorint-ne el creixement.

Ingredients actius: Extracte de quina: la quina és un arbre que prové d’Amèrica del Sud, l’escorça de la qual conté quinina; un extracte amb propietats fortificants, d’aquí que s’utilitzi contra la caiguda del cabell. Estimula el bulb pilós, enfortint el creixement capil·lar. Astringent, antisèptic i seborregulador.

Biotina: vitamina H. Els símptomes més notables de la manca de biotina es manifesten amb alopècia i problemes de dermatitis, especialment dermatitis seborreica. La biotina s’utilitza en tractaments tòpics per millorar la salut del cabell, del cuir cabellut i de la pell en general.

7

Agent condicionador: facilita el pentinat, a la vegada que proporciona al cabell la suavitat i la força necessàries per aconseguir un aspecte sa i saludable.


8


►► Realitzar exercici diari suau. ►► Relaxar-se, sobretot el final del dia i abans de dormir. ►► Menjar variat i sa evitant els grans àpats. ►► Afrontar els problemes quan existeixin i no abans que passin. ►► Planificar bé el dia i les feines per fer. ►► Respectar els temps de descans. ►► Evitar les converses amb persones negatives. ►► Buscar moments de reflexió interna. ►► Escoltar música o llegir llibres que ajudin a relaxar-nos.

SALUT Jesús C. Gómez Martínez

Farmacèutic Comunitari de Barcelona

ET TROBES BAIX D’ÀNIMS? CONSULTA AL TEU FARMACÈUTIC Existeix realment un estat anímic baix després de les vacances que afecta la nostra activitat diària i la relació amb els altres? La disfòria o estat anímic baix és una situació en què la persona no es veu capaç d’afrontar la seva activitat diària normal, ja començant de bon matí. No es tracta realment d’una depressió en sí, sinó que és més aviat un problema de salut que si no es tracta correctament pot afectar l‘activitat de la persona i acabar en una depressió.

Existeixen suplements nutricionals o medicaments que puguin actuar davant el desànim? Amb l’arsenal terapèutic de la farmàcia comunitària existeixen moltes possibilitats: des dels complements vitamínics enriquits amb vitamines B3, B6 o magnesi, fins a suplements enriquits amb triptòfan precursor de les hormones, que ajuden a millorar el nostre estat d’ànim així com la nostra capacitat de concentració. També es poden utilitzar productes relaxants naturals, com els preparats a base de valeriana, passiflora, til·la, rhodiola rosa...

Actualment estem envoltats d’unes circumstàncies concretes que poden propiciar aquesta situació. Per exemple, la crisi econòmica, la inestabilitat laboral i familiar i totes aquelles situacions que poden derivarse com a conseqüència de l’estrès.

Quant temps ha de passar des que es comença el tractament fins que comença a fer efecte? Normalment es necessiten entre 7 i 10 dies perquè el tractament comenci a fer efecte, però no és fins al cap d’un mes quan podem valorar realment l’eficàcia del tractament. Pel que fa a la relaxació, aquesta resposta podem obtenir-la abans, al voltant d’una setmana, sempre i quan no es pateixi insomni que, en aquest cas, es tractaria com un altre problema de salut.

Després de les vacances i durant el mes de setembre és justament quan pot fer-se més evident aquesta situació, ja que després de la relaxació durant les vacances i de la desconnexió de tots els desencadenants de l’estrès, es produeix un caiguda al tornar altre cop a la rutina. Però aquesta situació no sempre és tan clara i és imprescindible conèixer aquelles preguntes o qüestions que ens poden consultar a la farmàcia, com podrien ser:

►► ►► ►► ►► ►►

Em trobo decaigut. No em veig amb cor de començar un nou dia. Acabo la jornada esgotat i no em recupero. Em llevo cansat. Aquelles coses que m’il·lusionaven ara ja no m’il·lusionen. ►► Em sento apàtic. ►► Em canso ràpidament. ►► Qualsevol situació em supera.

Per què he de consultar al farmacèutic/a comunitari/a? El problema de salut sobre l’estat d’ànim baix és un motiu de consulta a la farmàcia, ja que per la seva complexitat es necessita una valoració farmacèutica i mai automedicar-se, perquè en algunes ocasions podríem estar obviant un problema més greu, com podria ser una depressió.

Davant d’aquestes situacions, després de la consulta amb el farmacèutic comunitari, el pacient hauria de seguir una sèrie de consells de salut: 9


REGALS

Sphere farma-ceutics: Els teus punts són regals.

Sol·licita-la a la teva farmàcia

Trolley ABS

La targeta Sphere farma-ceutics et dóna la possibilitat d’aconseguir i gaudir dels avantatges exclusius com a client preferencial.

Compartiment principal amb cremallera, nansa de mà i nansa de maleta ajustable.

634 PUNTS

Cap de setmana

1400 PUNTS

Cap de setmana per a 2 persones a l’Hotel Vilar Rural.

Amb ella podràs gaudir de: Punts Regals Atenció farmacèutica Informació Targeta regal Targeta moneder Targeta familiar Revista Sphere

Mini caixa d’eines Dunlop 326 PUNTS

Mini caixa de 40 unitats de petites eines, ideal per fer petites reparacions a casa. Fàcil de guardar. 30x20x18cm.

Cistelleta Mustela

new Setrilleres

Motxilla de pícnic 256 PUNTS

Motxilla de pícnic complerta amb compartiments de nevera.

211 PUNTS

220 PUNTS

Crema balsàmica polivitaminada, llet 200 ml, tovalloletes humides gruixudes 70 uni., gel de bany 200 ml, aigua de colònia, cistella de vímet i llaç blau o rosa.

Setrilleres amb esprai polvoritzador. Mides: 3,7 x 15,4 cm. Acer inoxidable i plàstic.

new

Joc de fondue

Joc de 3 tovalloles 173 PUNTS

Joc de 3 tovalloles, 100% cotó 380gr/m2 en diferents grandàries: Bany (137 x 70), mans (70 x 40) i cara (30 x 30), presentat amb una llaçada de setí.

161 PUNTS

175 PUNTS

Joc de fondue per a 4 persones. Fondue suïssa i fondue de xocolata. El recipient es pot posar al microones i al rentaplats.

Joc de pasta Joc de pasta, per preparar un deliciós plat de pasta o una pizza acabada de fer.

10


Termo 0,7l 110 PUNTS

Termo de doble paret, inoxidable amb capacitat per 0,7l.

Joc de trencanous 129 PUNTS

Joc de trencanous.

Manta

120 PUNTS Manta.

Joc de vi 4 peces 117 PUNTS

Joc de vi de 4 peces. Aquesta caixa de regal de disseny únic conté 4 accessoris essencials per a vi: tirabuixó multiusos, tap d’ampolla, anella anti-degoteig i lleva-taps.

Joc de pintura

new Joc cafè 6 peces 92 PUNTS

Conjunt de cafè de 6 peces de porcellana. Inclou tasses i plats.

93 PUNTS

Conté: 12 aquarel·les, 12 llapis de color, 12 retoladors, 12 ceres, 12 crayon, paletes, cola, goma d’esborrar, llapis HB i pinzell.

Joc de ganivets 99 PUNTS

Set de gabinets de de 3 peces d’estil japonès en un a caixa de regal. Làmines d’acer inoxidable i mànec de plàstic PP.

Xec regal de 6€ Farmacèutics Mundi 60 PUNTS Col·labora amb l’ONGD.

Xec regal 6€

Necesser de viatge

Xec regal de 6 €.

Necesser de viatge, amb 4 envasos petits.

60 PUNTS

57 PUNTS

Medidor de llum UV 11 PUNTS

Bossa plegable

25 PUNTS

Bossa plegable.

Joc de manicura 18 PUNTS

Joc de manicura de 7 peces. Inclou tallaungles, tisores, pinces, 3 elimina repelons i llima.

Clauer UV. La llum UV (ultraviolada) pot ser perillosa per a la teva pell. Comprova la intensitat de la llum UV abans d’exposar-te al sol amb aquest clauer UV. 11

Clauer moneder 6 PUNTS

Moneder amb obertura fàcil en PVC, inclou cadena metàl·lica. També pot utilitzar-se com a clauer.


l’entrenament del

“core”

Jordi Torruella - ENTRENADOR PERSONAL www.entrenamentspersonals.com

El terme core, de procedència anglesa, significa “nucli”. A nivell d’entrenament i exercici físic, el core està relacionat directament amb la musculatura de la cintura abdominal i engloba un conjunt de músculs diferents: • • • • • • • •

recte abdominal oblics transvers abdominal flexors de malucs isquiotibials abductors glutis (major, mitjà i menor) psoes ilíac

Tots aquests grups musculars són els que ens donen estabilitat, ens poden proporcionar una bona postura i faciliten el procés respiratori. Alguns dels mètodes dels que hem parlat en anteriors articles, com per exemple el TRX, es basen específicament en l’entrenament del core. A continuació detallem alguns dels beneficis que aporta el treball del core. Independentment que en alguns casos la terminologia utilitzada ens faci pensar que es tracta d’uns objectius estretament relacionats amb el rendiment, el cert és que aquest tipus de treball és beneficiós per a qualsevol i ens millorarà la nostra qualitat de vida, a més d’ajudar-nos positivament a la pràctica d’aquell esport que tant ens agrada. 1. Redueix el risc de lesions: un core fort ens proporciona un sistema d’esmorteïment excel·lent que evita la sobrecàrrega de certes articulacions. 2. Millora l’equilibri: ens ajuda a mantenir l’equilibri corporal mentre estem realitzant alguna activitat a nivell de les extremitats. 3. Millora de l’estabilitat: dóna estabilitat a la musculatura connectada directament a nivell de columna vertebral i de pelvis. 4. Augmenta la potència: un core en condicions ajuda a generar tensió i per tant repercuteix directament a l’hora de generar moviment. 12

Exemples d’exercicis perquè pugueu iniciar-vos en el treball del core.


Treballant amb i per a les persones pel dret a la salut al món

FOTO: Atenció sanitària a famílies refugiades i desplaçades en el districte de Fafi, al nord-est de Kènia.

Farmacèutics Mundi, prenent les indicacions internacionals com a marc general, treballa amb i per a la gent que pateix dia a dia injustícies que disminueixen i eliminen els seus drets fonamentals, especialment el dret a la salut. Per entendre el per què d’aquestes situacions, ens cal primer entendre les seves causes. Concretament durant el 2014, entre d’altres temes, els projectes de Farmamundi a Catalunya aprofundiran en per què el fet de ser dona condiciona un accés a serveis de salut i medicaments al món.

Quan l’any 2000 les Nacions Unides van establir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) per al 2015, semblava que 15 anys serien suficients per assolir-los, tenint en compte els recursos i la tecnologia disponibles al món. Certament durant aquests 15 anys, hi ha hagut avenços importants, sobretot en certes àrees. S’ha reduït notablement les mortalitats materna i infantil, i la mortalitat a causa de malària i tuberculosi. D’altra banda, també s’ha vist disminuït el nombre de persones que no tenen accés a aigua potable. Tot i així encara queden moltes fites per assolir, doncs ha augmentat la xifra mundial relativa a pobresa i desigualtat per a moltes persones. Davant d’aquest reptes, les Nacions Unides faran un balanç de l’assoliment dels ODM i han definit els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marquen les línies de treball per als propers anys. 13

Volem donar les gràcies a les persones sòcies de Farmaciola que, de manera constant, mostren el seu suport a Farmamundi mitjançant el programa de punts. Ens els propers mesos posarem en marxa les campanyes de postals i loteria de Nadal, en les quals ens agradaria poder comptar amb la vostra col·laboració, per contribuir a donar continuïtat als diferents projectes en defensa del dret a la salut.


PRODUCTE

BE+ CÀPSULES CAPIL·LAR 30 comprimits

XAMPÚ ANTI-CAIGUDA

DERCOS AMINEXIL SP94 HOME - 18 monodosis

DERCOS AMINEXIL SP94 DONA - 18 monodosis

FILVIT P XAMPÚ

GOIBI ANTI-PARASITARI ESPUMA - 150 ML

GOIBI ANTI-PARASITARI TRACTAMENT COMPLERT

GOIBI ANTI-POLLS LOCIÓ NATURE

OTC ANTI-POLLSS KIT 123

OTC ANTI-POLLS ACOND. DESENGANXA ELS OUS - 125 ML

PILEXIL XAMPÚ CABELLS SECS - 300 ML

PILEXIL ANTI-CAIGUDA ESPRAI - 120 ML

250 ML

100 ML

14

Sense insecticida


La cuina més agraïda d’aquesta tardor Quan s’acosta la tardor és quan la cuina és més agraïda, ja que el fred ens fa assaborir millor la feina feta. És quan podem gaudir cuinant a foc lent, a poc a poc, quan els estofats fan xup-xup, etc. L’època en què comencem a preparar els civets, quan tornen els brous, de cocció llarga però d’allò més suculents... i quan podem tornar a degustar els meravellosos bolets que ens dóna el nostre entorn, que precisament no són pocs. I no ens podem oblidar de les verdures de temporada: les cols de pell de galàpet, les coliflors, els bròquils, les castanyes i els moniatos. Aquests els podem gaudir fent-ne un bon trinxat o simplement coent unes mongetes seques i coliflor, combinació perfecta amb una rosta de cansalada.

Ben entrada la tardor, cap a finals d’octubre, ja tenim les primeres perdius, llebres, porcs senglars altres carns pròpies d’aquesta època. És temporada i s’ha d’aprofitar el que l’entorn ens ofereix: productes que el comensal espera d’any a any, fent la roda amb delit, amb la certesa que la naturalesa sempre ens donarà el seu fruit quan arribi el seu moment. És moment de recuperar receptes de plats que incloguin la perdiu amb cols, el civet de senglar o de cabirol, la llebre estofada o a la royale, o simplement un bon ànec del país amb peres. La mare natura és un rellotge ben engrassat i fins i tot pensa en després de l’àpat. És l’hora de les postres i en aquesta època ens ofereix tot el necessari per poder fer un bon codonyat o uns panellets. També podem preparar coses més senzilles, com unes magranes amb una miqueta de moscatell o simplement degustar les primeres taronges, que encara són un xic aspres però són d’allò més sucoses i, ben preparades, agradaran a grans i petits. Vivim en un lloc en què la terra ens dóna el millor de sí i hem de saber aprofitar-ho!

Fonda Sala Plaça Major, 17 08516 - OLOST DE LLUÇANÈS Tel: 93 888 01 06 Fax: 93 812 90 68 La Fonda Sala és un establiment familiar al bell mig del poble d’Olost, situat al Lluçanès. És una zona tranquil·la i boscosa, de tradicions agrícoles i ramaderes. En aquest marc hi trobem en Toni Sala, ànima, xef i director de l’establiment qui ha anat introduint les seves experiències, traduïdes al plat en menges gastronòmiques d’alta qualitat.

www.fondasala.com

Bon profit! Toni Sala 15


SINUSITIS Mª Magdalena Pont - Farmàcia Pont - Farmacèutica

Sinusitis

PEL QUE FA ALS NENS...

Els sins paranasals no es desenvolupen fins els 20 anys. Tot i això els nens també poden patir infeccions sinusals, els sins maxil·lars (darrera de les galtes) i etmoïdals (entre els ulls) ja existeixen des del naixement. Els següents símptomes podrien indicar una infecció sinsual en un nen:

►► Un refredat que dura més de 10 -14 dies, a vegades amb febre de baix grau. ►► Secreció nassal grogós o verdosa espessa. ►► Descàrrega posterior (mucositat que flueix del nas cap a la faringe), a vegades relacionada al mal de coll, tos, mal alè, nàusees i vòmits. ►► Cefalea (mal de cap), inusual en menors de 6 anys d’edat. ►► Irritabilitat o fatiga. ►► Inflamació el voltant dels ulls.

Les infeccions respiratòries, entre les quals s’hi troba el refredat comú i la sinusitis aguda, afecten milions de persones cada any. Els refredats són causats per un virus i es propaguen fàcilment de persona a persona i normalment duren poc. La sinusitis (infecció dels sins paranasals) generalment es produeix com a conseqüència d’un refredat, tot i que pot ser a causa d’una inflamació de les fosses nassals o ser part d’un procés d’infecció general de l’organisme.

La sinusitis és difícil de diagnosticar en els nens ja que les infeccions respiratòries són més freqüents i els símptomes poden ser subtils. La sinusitis bacteriana requereix un diagnòstic realitzat per un metge i d’un tractament per prevenir futures complicacions.

MANIFESTACIONS CLÍNIQUES

►► Presència de secreció nasal abundant, general ment espessa. ►► Congestió nasal, sensació de tenir el nas tapat. ►► Dolor a la zona dels ulls, front o a la cara que augmenta amb la inclinació cap endavant. ►► Tos: per descens de les secrecions cap al coll. ►► Trobar-se dèbil i apàtic. ►► Febre (de vegades). 16


DIAGNÒSTIC

El diagnòstic de la sinusitis aguda es basa en un examen físic i un anàlisis dels símptomes. En alguns casos el doctor també podria sol·licitar una radiografia de les cavitats perinasals o agafar una mostra de secreció nasal per examinar si hi existeixen bactèries.

PREVENCIÓ DE LA SINUSITIS

Com sempre, prevenir és millor que curar. Per evitar l’aparició de la sinusitis durant un refredat o una crisi al·lèrgica, s’han de mantenir els sins paranasals nets: ►► Utilitza un descongestionant oral o un tractament breu amb un esprai descongestionant nasal (no utilitzar-los durant més de 3 dies). ►► Moca’t suaument, bloquejant una narina (fossa nasal) mentre et moques a través de l’altra. ►► Inhalar vapor pot ajudar a destapar la congestió dels sins. ►► Beu abundantment líquids per mantenir una descàrrega nasal fluida. ►► Evita els viatges aeris. Si has de fer-ho utilitza un descongestionant nasal abans d’enlairar-te per evitar el bloqueig dels sins i així permetre el drenatge de la mucositat. ►► Evita el contacte amb substàncies que et provoquin crisis al·lèrgiques. Si no pots, utilitza un antihistamínic o un esprai nasal de corticoides per controlar els atacs al·lèrgics. ►► Una rinitis al·lèrgica estudiada i tractada adequadament correrà menys risc d’acabar presentant un quadre sinusític.

TRACTAMENT

Consulta el teu metge si els símptomes es prolonguen gaires dies. Ja que la sinusitis està provocada per una infecció bacteriana (no només està causada per un virus) es pot dur a terme un tractament antibiòtic. És important entendre que els antibiòtics no serveixen per suavitzar un refredat, l’ús inadequat pot provocar bactèries resistents (que no poden ser destruïdes pels antibiòtics habituals) que després donaran lloc a infeccions resistents als antibiòtics.

►► Els agents antimicrobians que s’utilitzen amb més freqüència per tractar la sinusitis porten penicil·lina i derivats, tetraciclines, com la doxiciclina, macròlids com l’azitromicina i la claritromicina i els inhibidors de folat, com la trimetoprima i el sulfametoxazol. ►► Els antihistamínics es recomanen amb freqüència a pacients amb al·lèrgies. ►► És important que es prengui el tractament complert d’antibiòtics segons la recepta del metge. No es pot saltar cap dosis ni interrompre els medicaments quan un comenci a sentir-se millor. 17


COSMÈTICA

Marta Molina - Farmacèutica

Xampú anti-caspa grassa Ideal per al cabell amb caspa i greixós. Prevé i elimina qualsevol tipus de caspa, alleujant-ne les picors i regulant-ne la producció de sèu. Tant el greix com la caspa són dos dels problemes capil·lars més temuts, no perquè siguin especialment greus, sinó per l’estat en què deixen el cabell: llis, oliós, endurit, sense cos ni brillantor... d’aquí la seva formulació exclusiva per evitar dos problemes tenint en compte que ambdós estan relacionats en el seu l’origen. La premissa fonamental és mantenir el cabell el més net possible sense tenir en compte la falsa creença que si aquest tipus de cabells es renten en excés, tant la producció de greix com la descamació és més gran. Ingredients actius: Extracte d’ortiga: compta amb propietats activadores de la circulació i tonifica l’estructura capil·lar. Posseeix un efecte regenerador del cuir cabellut i de la capacitat per combatre la caspa, seborrea i altres alteracions relacionades amb la caiguda del cabell. Per aquest motiu pot ajudar a prevenir o retardar l’aparició de la calvície.

Extracte de romaní: conté saponòsids i glucòsids. S’utilitza per les seves propietats tòniques i estimulants. Posseeix propietats cicatritzants i antisèptiques. Activa la circulació superficial i desinfecta.

18

Agent condicionador: facilita el pentinat a la vegada que proporciona al cabell la suavitat i la força necessàries per aconseguir un aspecte sa i saludable.


ENTRETENIMENTS

19


20


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.