Page 1

estem a prop teu

EL TRACTAMENT DELS POLLS LA NUTRICIÓ DELS NADONS QUÈ ÉS LA GRIP?

CUIDA’T LA SALUT DE LA CARA UNS CABELLS SANS EL DESCANS NATURAL

SOLIDARITAT: FARMACÈUTICS MUNDI 1

www.farma-ceutics.com Hivern 2011- núm 1


2


Per cortesia de

SUMARI

04 Cuida’t la salut de la cara 05 El tractament dels polls 06 Targeta Sphere farma-ceutics

EDITORIAL Enhorabona! Ja tenim la nostra eina de comunicació escrita Sphere farma-ceutics. Aquesta revista complementarà la comunicació que ja oferim habitualment amb el nostre contacte personal a la farmàcia i a la web. La comunicació i informació són imprescindibles en aquest moment d’excés informatiu, massa vegades imprecís e incorrecte sinó malintencionat. Per això és important tenir una informació precisa i útil que sigui d’interès pels seus lectors. I que sigui dinàmica, actual i fiable. En aquesta revista s’informarà de les campanyes d’informació de salut, sempre escollides d’acord amb la seva rellevància per l’època de l’any i/o el seu interès d’actualitat social. En aquest primer número parlarem entre d’altres de: la salut facial, el descans natural, la solidaritat.. També donarem la informació de les promocions comercials i dels avantatges de pertànyer a Sphere farma-ceutics. I d’altres coses que facilitin i millorin la comunicació entre tots els que participin a Sphere farma-ceutics. Un objectiu important és donar a conèixer tot el que les farmàcies Sphere farma-ceutics fan per donar satisfacció a les demandes de salut i qualitat de vida de la societat actual. És una feina diària i constant. Tot just comencem! Us prometem que anirem millorant cada cop més, per fer de la nostra comunicació una eina de sòlida confiança amb el nostre consell farmacèutic diari. Enhorabona, un cop més. Les farmàcies de Sphere farma-ceutics es donen a conèixer i se’n sentirà a parlar. No vull acabar sense agrair a tots els que han fet possible farma-ceutics, creat per donar el millor servei. Ha estat una feinada, i una gran feina.

Josep Allué Creus Secretari del Consell de

07/08 Productes en promoció 09/10 La nutrició dels nadons 11 Uns cabells sans 12/13 Regals Sphere farma-ceutics 14 Productes 15 El descans natural 16 Productes 17 Què és la grip? 18 Solidaritat: Farmacèutics Mundi

STAFF

Secretari del Consell de Josep Allué Creus Direcció Comercial Jordi Cervera Departament de Marketing Jaume Centellas Departament de Comunicació Alba Santamaria amb la col•laboració de: Victòria Arniges, Jesús C. Gómez, Antoni Saus, Marta Molina i Farmacèutics Mundi

3

Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset


CUIDA’T LA SALUT DE LA CARA Marta Molina Casajuana Farmacèutica

CUIDA’T LA SALUT DE LA CARA Mantenir la pell sana i atractiva té un gran valor, no només per la salut, sinó també per la felicitat i el benestar. La utilització dels nostres cosmètics indueix una millora en l’aparença de la pell gràcies a la seva seguretat i l’eficàcia en la seva fàcil aplicació. La pell es renova constantment i té una gran capacitat de reparar-se i compensar les agressions de l’ambient. Aquesta renovació requereix una constant aportació de nutrients. Que una pell estigui en bon estat no sols depèn del factors hereditaris o de no patir malalties cutànies sinó de la cura que en fem. Així, convé evitar l’exposició al sol sense protecció, el tabac, l’alcohol, la contaminació ambiental, la falta d’exercici, un descans insuficient i una dieta inadequada o amb escassa hidratació.

Indicacions cosmètiques És condició necessària mantenir la pell neta. Hem de netejar la cara cada matí i cada nit amb aigua tèbia i utilitzant un sabó suau, o bé, utilitzant llets que netegen per arrossegament i de tònics que acaben la neteja i preparen la pell per a la utilització de cremes. La utilització de cremes hidratants amb filtres solars eficaços o locions per després de l’afaitat són mètodes poderosos a llarg termini per prevenir el foto-envelliment. Si existeix una tendència a la pell seca o amb picors, la crema hidratant ha de ser sense color i sense perfum. Si existeix tendència a la pell grassa i amb acne la crema ha de ser no comedogènica.

ENVELLIMENT CUTANI Una de les seves característiques és la pell seca. La majoria de cremes hidratants, afortunadament, contenen filtres químics i biològics que contribueixen a prevenir-lo gràcies al seu ús rutinari. Existeixen tractaments específics que milloren l’aspecte al disminuir les arrugues com són:

1. Cremes hidratants: Minimitzant l’aparició de línies d’expressió. 2. Actius tòpics: Alfa Hidroxiàcids AHA (àcid glicòlic, cítric, ascòrbic i ferúlic, entre altres) que s’utilitzen per tractar les

arrugues fines i tots els fototipus del foto-envelliment estimulant la formació de col·làgens, elastina i altres substàncies dèrmiques. Altres substàncies com l’àcid hialurònic (hidratant), els antioxidants (vitamines C i E), ubiquinones o coenzim Q) tenen efectes coadjuvants. La vitamina A (retinol) preveu l’aparició d’arrugues profundes.

3. Peeling superficial: Produeixen l’eliminació total o parcial de l’epidermis per poder ser reemplaçada per noves capes de millor qualitat.

4. Complements orals: Antiradicals lliures, antioxidants i hidratants. 4


EL TRACTAMENT DELS POLLS Mª Victoria Arniges Gomez Farmacèutica

preventius. La seva composició és a base d’oli de l’arbre del te i vinagre de quàssia amara com a més natural. Es poden utilitzar de forma diària.

EL TRACTAMENT DELS POLLS

Mai utilitzarem productes de tractament, perquè si no crearem resistències.

Els polls són insectes que es troben en els humans, mai en animals domèstics ni a l’herba. Es localitzen al cap, al cos i al pubis i s’alimenten de sang.

TRACTAMENT Hi ha molts productes comercialitzats a base de dimeticones (silicones que han d’actuar durant 8 hores per ser eficaces), permetrines (es formulen a 1% i són eficaces als 10 – 15 minuts de l’aplicació), solució al 50% de vinagre de poma (aplicació durant 2 hores, i és més un suport als tractaments, fer-ho durant 2 setmanes).

Avui parlarem dels polls del cap. El Pediculus humanus capitis o més conegut com a polls del cap, fan de 2 a 4 mm de longitud, són allargats i de color cafè. Es transmeten per contacte directe de persona a persona o per l’ús compartit de gorres, pintes, raspalls o bufandes infestades. No salten ni volen. Tenen una vida curta, d’uns 33 dies.

Els tractaments s’han de repetir a la setmana perquè moltes vegades no s’han eliminat els ous i és el temps que els ous es trenquen per donar nous polls. L’aplicació és amb el cabell sec impregnant-lo tot i deixar actuar durant el temps que marqui el producte. Aclarir i rentar amb un xampú neutre. Podem posar uns bàlsams especials per ajudar a despendre els ous. Passar la “lendrera” (la millor és la metàl·lica i acanalada) per tot el cabell a trossos petits.

Les femelles poden posar de 100 a 300 ous durant la seva vida. Els ous son blancs i es troben a 5 mm de l’arrel del cabell. Es podrien confondre amb caspa, però es diferencien perquè estan adherits al cabell amb un ciment molt difícil de dissoldre i no cauen. L’ou triga de 7 a 10 dies a donar la larva. La infestació massiva es coneix amb el nom de pediculosis i és endèmica a Espanya. Afecta molt més a nens en edat escolar independentment de l’estatus social. La simptomatologia de la pediculosis és la picor que provoca la saliva inoculada pels polls.

CONSELL FARMACÈUTIC - Ensenyar als nens que no ajuntin els caps quan juguin. - No compartir gorres, pintes, bufandes o tovalloles. - Desinfectar els objectes rentant-los a 55º o tancar-los en una bossa de plàstic durant 2 setmanes, submergir les pintes durant 10 minuts en aigua bullint. - Avisar a l’escola en cas d’infestació. - No utilitzar productes d’eliminació com a prevenció.

PREVENCIÓ Un diagnòstic precoç és el millor i farà més efectiu el tractament en una infestació posterior. Hem de dedicar 10 minuts a la setmana a inspeccionar el cap dels nens. Com fer-ho? Desprès de la dutxa amb el cap moll, passar pel cabell una “lendrera”, des de la base fins la punta del cabell. Col·locar una tovallola blanca a les espatlles del nen i inspeccionar la pinta a cada passada. Actualment hi ha molts productes comercialitzats que actuen com a 5


Sphere farma-ceutics

Sol·licita-la a la teva farmàcia La targeta Sphere et dóna la possibilitat d’aconseguir i disfrutar dels avantatges exclusius com a client preferencial. Amb ella podràs gaudir de: Punts: ara les teves compres es convertèixen en punts. Regals: canvia els teus punts Sphere per pràctics regals. Atenció farmacèutica: amb Sphere pots disposar d’un registre i control personal que t’oferirà el teu farmacèutic. Informació: avança’t a les novetats, promocions i campanyes Sphere. Targeta regal: dubtes?.., regala productes de la teva farmàcia. Targeta moneder: compres més comodes i segures amb l’ingrés previ a la teva targeta. Targeta familiar: amb Sphere pots acumular els punts de tota la teva família. Revista Sphere: consells, regals, promocions,... 6


PRODUCTES EN PROMOCIÓ

Thermacare lumbar

Pack especial 2 raspalls de dents

Biberó 270 + pinça + xumet

Nuk extractor de llet elèctric

Suavinex tassa antivessament

Vitis Sonic + Vitis elèctric

Tensiòmetre Omron canell R3

Suavinex vaixella Melamina de 5 peces

Vicks Kaz inhalador vapor elèctric V120

Pic tensiòmetre automàtic de braç

Manta elèctrica Suavinex mossegador musical 7

Thermacare coll


PRODUCTES PER REGALAR

Regala packs de productes

Higiene bucal Kin Locions hidratants corporals Eucerin

Oral Kin col·lutori 400 ml Raspall de dents normal Kin Pasta de dents Kin 125 ml

Eucerin loció 1000 ml Eucerin Oleogel de dutxa 1000 ml

Tractament facial Avène Avène Hydrance lleugera 40 ml Avène pells sensibles aigua termal 150 ml Avène pells sensibles llet netejadora suau 200 ml Avène pells sensibles loció suau 200 ml Avène Hydrance enriquida 40 ml

Comodynes Comodynes self tanning 8 sache Comodynes toballoletes desmaq. 20 uni Sensilis recyclage nor. mix 50 ml

Tractament facial Galenic Argane Pack de higiene bucal

Galenic Argane oli desmaquillant Galenic Argane concentrat nutritiva 30 ml Galenic Argane tensor pell molt seca 40 ml Galenic Argane tractament tensor ulls i llavis

Desensin plus pack 125 + 125 ml Pack vitis raspall doble suau Perio Aid manteniment 500 ml 8


LA NUTRICIÓ DELS NADONS Jesús C.Gómez Martínez Farmacèutic

La nutrició durant els primers anys de vida és fonamental pel seu posterior desenvolupament, a més és quan els desequilibris tenen major importància. Des del naixement fins els 6 primers mesos es defineix el nen que s’alimenta amb llet com a lactant, i és la llet l’únic aliment que ingereix. La llet és l’únic aliment que poden menjar ja que en general fins al cinquè mes els nadons encara no són capaços d’ingerir aliments sòlids, perquè encara no han desenvolupat els moviments de la boca i la llengua necessaris per mastegar els aliments de manera efectiva, es podrien escanyar. També cal considerar que l’aparell digestiu necessita desenvolupar-se durant aquests primers mesos, i així poder variar i incrementar els aliments que va ingerint. Durant aquest període la lactància materna és vital, per proporcionar l’aliment ideal durant els 6 primers mesos de vida. En aquesta llet materna es troben tots els nutrients necessaris com són els anticossos, hormones i altres factors immunitaris. Existeixen casos que no és possible alimentar amb llet materna i és aquí on la llet infantil comercialitzada adquireix una gran importància i es converteix en una alternativa nutritiva que a més a més completa la composició amb algunes vitamines i nutrients que la llet materna no té.

En quines situacions estaria indicat l’ús de llets infantils? Substitució de la llet materna en aquelles mares que decideixen no donar el pit. Quan la lactància materna està contraindicada. Per complementar la llet materna quan aquesta per si sola no aconsegueix el pes i la talla adequats en el nadó.

Quins aspectes són fonamentals en les llets de l’inici? Primer de tot han de complir les necessitats del nadó amb un pes superior a 2500 g al néixer fins als 4-6 mesos. Les llets de l’inici (en les que sol posar un 1 a l’envàs) s’utilitzen des del naixement fins als 5-6 mesos d’edat. Són llets amb una menor quantitat de proteïnes i també menys quantitat de ferro que les anomenades “de continuació” (llets 2).

Què és bàsic a l’hora de decidir-se per una llet o una altra? L’energia, els nutrients i micronutrients de la composició; la qualitat del laboratori, el servei i el preu.

Quines millores introdueix la llet infantil amb la llet materna? Reducció del contingut proteic degut a la limitació del lactant per la concentració renal i metabolisme d’aminoàcids. Enriquiment amb aminoàcids com taurina, nucleòtids, fosfolípids, àcids grassos, poliinsaturats, prebiòtics, etc.. Hem de destacar que la taurina i la carnitina milloren el desenvolupament gastrointestinal, el sistema immune, així com l’absorció del ferro. 9


CONSELLS PER A L’ELABORACIÓ DEL BIBERÓ

CONSELLS PER A L’ADMINISTRACIÓ DEL BIBERÓ

1. Rentar-se les mans.

Quan canviem de llets maternes a llets adaptades, el nen ha d’acostumar-se al canvi de posició, a la manera de succió, al tacte de les tetines i a la quantitat de llet succionada. Per això, en general s’han de seguir una sèrie de consells per facilitar l’administració:

2. Rentar els utensilis que s’utilitzin i esterilitzar el biberó, la tetina i la rosca.

3. Bullir l’aigua i deixar-la refredar fins que la temperatura estigui tèbia (45ºC). En alguns casos els pediatres recomanen preparar els biberons amb la llet a la temperatura natural (sense bullir). En primer lloc es posa l’aigua ja sigui bullida o no dins el biberó.

El nen ha d’estar en una posició semi-incorporada, mai el deixarem en una cadira.

El biberó ha d’estar inclinat perquè la tetina estigui sempre plena de líquid i no hi entri aire.

4. Afegir el número de cullerades rases de llet en pols

Si el nen succiona molt ràpid o molt lent es pot interrompre el procés perquè expulsi l’aire ingerit, llavors tindrà l’estomac ple i menjarà menys.

La duració de la presa serà de 10-15 minuts. No s’ha de deixar que el nen s’adormi amb la tetina a la boca.

A part de les quantitats recomanades, la quantitat de la llet per presa varia entre els nens. Si s’acaba els biberons, s’hauria de plantejar un increment de la quantitat.

adequats en funció de l’edat del nen. En els envasos de llet artificial apareixen les quantitats necessàries de llet en pols i d’aigua en funció de l’edat. Les mesures de llet artificial estan especificades per cada 30 ml d’aigua, de manera que la concentració és el 13% en la llet de fòrmula d’inici. No obstant es recomana amb uns 50ml/kg dia, i anar augmentant uns 10-20 ml/kg dia fins arribar els 150ml -170/kg dia /120 -130 Kcal/kg dia) cap als 8-10 dies, per seguin així els primers mesos.

5. Tancar el biberó i sacsejar fins que el contingut quedi completament dissolt, sense grumolls que puguin obstruir el forat de la tetina.

6. Comprovar que la temperatura del biberó és la correcta, posant unes gotes a la nostra mà per evitar que el nadó es pugui cremar (en el cas que la llet hagi bullit)

7. Consumir immediatament i no guardar el que sobri. 8. Si s’utilitza llet adaptada líquida, s’escalfa una vegada és dins del biberó. Existeixen dubtes sobre si escalfar el biberó al microones degut a que la calor que rep és poc homogènia i el lactant podria cremar-se. Així mateix podrien desnaturalitzarse part de les proteïnes de la llet, disminuint el contingut nutricional. Si tot i això ens decidim per aquest sistema es recomana escalfar durant 30 segons com a màxim i després sacsejar per homogeneïtzar la temperatura.

10


UNS CABELLS SANS Marta Molina Casajuana Farmacèutica

UNS CABELLS SANS El pèl és un tipus modificat de pell que creix en gairebé tot el cos i la seva funció és la de protecció, per això el cap mostra més pèls que qualsevol altra part del cos. El pèl emergeix dels annexos cutanis que es troben en la dermis: glàndules sebàcies, fol·licle pilosos i glàndules sudorípares. El fol·licle pilós neix a la dermis i consta d’arrel i tija. L’arrel està formada pel bulb, dins del qual hi ha la papil·la dèrmica, els vasos i els nervis. Les cèl·lules adjacents a la papil·la formen la matriu nutritiva del pèl. Subjecta al fol·licle es troba una glàndula sebàcia que segrega el sèu proporcionant flexibilitat i suavitat al pèl. La tija sobresurt de la pell i posseeix 3 capes: la cutícula (mantell protector contra la dessecació i agents estranys) de forma escamosa, l’escorça (capa fibrosa) i mol·lècula que forma el cordó cel·lular intern del pèl. El pèl està constituït per cadenes de queratina que es sintetitzen a l’arrel i el seu color és degut al contingut en melanina a la capa fibrosa del cabell, es torna gris quan les persones envelleixen perquè ja no es forma aquest pigment. Dins dels factors que regulen el creixement del pèl, les hormones exerceixen un paper principal. Així la concentració d’ andrògens manté la calvície mentre que els estrògens allarguen la fase de creixement i de transició del pèl. El pèl del cap no hi és tan sols com a decoració, ens manté abrigats preservant la calor (perdem un 90% de la calor del cos a través del cap) i també ens protegeix contra lesions.

Indicacions cosmètiques Hem de mantenir net el cabell, rentat amb aigua tèbia i un sabó-xampú suau. En creences populars, es diu que si es renta el cabell cada dia, fa que caigui més. L’ocupació freqüent, o diària de xampús rares vegades produeix problemes dermatològics en el pèl o el cos cabellut. No obstant en cabells secs, a més de rentar amb menys freqüència, s’hauran d’utilitzar xampús lleugerament alcalins amb acondicionador. Per a cabells grassos és recomanable la utilització de xampús lleugerament àcids. Acondicionadors; són exclusius i nutritius del cabell, el fan més suau, elàstic i humit.

11


REGALS

Sphere farma-ceutics els teus punts són regals...

Cap de Setmana

1400 PUNTS

Cap de setmana per 2 persones a Hotel Vilar Rural.

Mustela Cistelleta

220 PUNTS

Crema Bàlsam Polivitaminada, llet 200 ml, tovalloletes humides gruixudes 70 uni. gel de bany 200 ml, aigua de colònia, cistella vímet i llaç blau o rosa.

Trolley ABS

Motxilla de Pícnic

340 PUNTS

600 PUNTS

Motxilla de pícnic complerta amb compartiments de nevera per a 4 persones. Poliester 600D.

Compartiment principal amb cremallera, nansa de mà i nansa de maleta ajustable.

Kit eines 98 peces

305 PUNTS

6 claus de doble cap, alicates per a cables, alicates tallants, cúter, martell, 6 tornavisos de precisió, cinta adhesiva, 8 claus hexagonals, tornavís multiangle amb punta magnètica, 30 cargols, 12 rosques i accessoris de fixació.

Setrill spray

Joc de 3 tovalloles

Setrill d’oli i vinagre amb spray, subjectats per una base magnètica amb acabat d’acer inoxidable. Mesures: 16 x 6 Ø cm.

Joc de 3 tovalloles, 100% cotó 380gr/m2 en diferents grandàries: Bany (137 x 70), mans (70 x 40) i cara (30 x 30), presentats amb una llaçada de setí.

211 PUNTS

162 PUNTS

Joc de fondue

145 PUNTS

Joc de fondué per 6 personals.

Termo 0,7l

Joc de pasta Joc de trencanous

120 PUNTS

Joc de trencanous.

110 PUNTS

110 PUNTS

Joc de pasta, per preparar un deliciós plat de pasta o una pizza acabada feta. 12

Termo de doble paret, inoxidable amb capacitat per 0,7l.


Joc de pintura

100 PUNTS

Joc de pintura amb nansa d’alumini, conté 48 articles (12 aquarel·les, 10 ceres, 24 llapis de colors, 1 pinzell i una maquineta).

Manta 100 PUNTS

Manta ideal per menjar a l’aire lliure.

Joc cafè 4 peces

Joc de ganivets

Conjunt de cafè, 4 peces realitzat amb porcellana. Inclou tasses i plats. Presentat en un suport metàl·lic..

Colorit joc de ganivets de cuina. Inclou 5 ganivets i unes tisores. El suport esta realitzat amb plàstic i permet un fàcil marcatge.

92 PUNTS

92 PUNTS

Xec regal 6€

60 PUNTS

Xec regal de 6 €.

Joc de Vi 4 peces

Joc Relax

80 PUNTS

Joc de vi 4 peces. Aquesta caixa de regal de disseny únic conté 4 elements essencials com a accessoris de vi: tirabuixó multiusos, tap d’ampolla, anella anti-degoteig i lleva-taps.

55 PUNTS

Joc Relax inclou 3 peces: quan surts del bany, crema hidratant per al cos i mascara descongestionant per als ulls; presentat en un mini necesser de plàstic amb tancament zip.

Xec regal

60 PUNTS

Xec regal Farmacèutics Mundi. Col·laboració de 6€ a l’ONGD

Bossa plegable amb banda de silicona

22 PUNTS

Bossa plegable amb banda de silicona per plegar-la o per posar com a reforç a la nansa.

Medidor de llum UV

9 PUNTS Joc de manicura

16 PUNTS

Joc de manicura de 7 peces. Inclou talla ungles, tisores, pinces, 3 elimina repelons i llima.

Clauer UV. La llum UV (ultraviolada) pot ser perillosa per a la teva pell. Comprova la intensitat de la llum UV abans d’anar al sol amb aquest clauer UV. 13

Clauer moneder

6 PUNTS

Moneder amb obertura obre fàcil en PVC, inclou cadena metàl·lica. També pot utilitzar-se com a clauer.


PRODUCTE

NEO PEQUES

Òptims per enfortir i protegir l’organisme dels més petits • • • • • •

NeoPeques Apetito NeoPeques Crecimiento NeoPeques Mocosytos NeoPeques Omega-3 NeoPeques Própolis Plus NeoPeques Relax

MICROGRANULS D’HERBES Innovadores i pràctiques càpsules transparents amb microgrànuls de les substàncies actives. Aquest sistema assegura, gràcies a la seva forma multiparticular, una disponibilitat òptima dels principis actius. All - Arç blanc - Card marià - Carxofera - Càscara sagrada - Castanyer d’índies Cua de cavall - Equinàcia - Ginkgo - Harpagòfit - Herba de sant Joan Passionera - Sàlvia - Ungla de gat - Valeriana

COMPLEMENTS NUTRICIONALS Uri-neo: Pels tractament de les infeccions urinàries per inhibir el creixement bacterià. 30 càpsules. Antistress neo: Presentació de 30 càpsules de microgrànuls. Combina les propietats relaxants del serenzo, vitamines del grup B i dos antioxidants. Somnium neo: Per afavorir el son, extracte sec d’arrel de Valeriana, extracte sec de fulles de Melissa i extracte sec d’estròbils de Llúpol. 30 càpsules. Relax neo: Preparat que combina els principis actius de rodiola, el magnesi i la vitamina B6. Presentació de 30 càpsules de microgrànuls. Q10: Presentació de 30 càpsules de microgrànuls a un preu molt econòmic. 14


EL DESCANS NATURAL

EL DESCANS NATURAL La Melatonina és una hormona segregada per l’organisme (glàndula pineal) de forma natural i la seva producció disminueix a partir dels 40 anys. L’alteració més significativa, degut al seu dèficit, és el desajust del cicle circadià. Les possibles causes són: el son endarrerit, torns laborals rotatius, jet-lag,... Els nostres cicles naturals de dormir i despertar i els processos bàsics del cos estan regulats pel dia i la nit, la llum diürna provoca la descàrrega de poderoses hormones.

Els principals avantatges (experimentats científicament) de la suplementació amb la melatonina són:

• Alteracions del descans (s’introdueix en el son de forma fisiològica si la causa no és orgànica)

• Estats d’esgotament, irritabilitat, útil amb els canvis d’horaris originats per causes laborals com el jet-lag..

15


PRODUCTE

PROPOLAID Què és el Pròpolis? És una substància resinosa elaborada per les abelles utilitzat per la protecció de les bresques. Què fa? És un producte que es pot utilitzar durant tot l’any. Intervé en l’augment de les nostres defenses. Utilitzat tradicionalment per tots els problemes típics de l’hivern. Perquè utilitzar-lo? • Per la seva alta concentració de principis actius. • Gamma d’adults i infantils • Presentacions adaptades per cada necessitat.

DESEOMAX 10 VIALS

Deseomax és un producte totalment natural que conté un antioxidant, el Policosanol, conegut com “l’afrodisíac caribeny”, una mol·lècula que s’extreu de la canya de sucre. També conté un fruit tropical que millora l’esforç físic, el Guaranà, que inundarà de noves sensacions estimulants. L’Arginina és un aminoàcid que incrementa el flux sanguini, per deixar les sensacions a flor de pell. I per regular i equilibrar les funcions genitals, el Zinc permet que tot estigui llest i preparat quan es necessiti.

NEO JUNIOR JALEA 14 vials de 10 ml

La Jalea Real és una substància natural concentrada en nutrients essencials (proteïnes, vitamines, minerals i oligoelements, entre altres) molt apropiats per afavorir els mecanismes de creixement, vitalitat, adaptació i defensa dels més petits. 16


QUÈ ÉS LA GRIP? Antoni Saus Pérez

El moment de la vacunació és d’Octubre i començaments de Novembre. La millor manera d’evitar la grip a part de la vacunació, és amb mesures higièniques i naturals. Una alimentació sana, amb la presencia de vitamines A, C i E, i un descans suficient.

Farmacèutic

Què és la grip ? La grip és una malaltia vírica produïda pel virus “Influenza”. La seva importància rau en què és una de les causes més importants, de morbiditat i mortalitat en els éssers humans.

També convé una bona higiene de les mans amb aigua i sabó, almenys durant 15 segons, utilitzar mocadors d’un sol ús, ventilar les habitacions, aules, llocs de treball...

Tractament de la grip

Transmissió de la grip

Es basa en tractar els símptomes. Existeixen medicaments per combatre la grip, però ho són per situacions d’emergència epidèmica i per col·lectius molt determinats (metges, infermeres, personal sanitari o cossos de seguretat) i sempre sota supervisió mèdica. Normalment, en persones que no siguin dels grups de risc, l’administració de paracetamol o àcid acetilsalicílic permeten controlar la febre i el dolor. Una bona hidratació i un bon descans permeten recuperar-se en un temps raonable.

La grip es contagia d’una persona a una altra a través de gotetes i partícules que expulsen els individus infectats al tossir o esternudar. El període d’incubació (temps que va des de l’entrada del virus a la persona fins que apareixen els primers símptomes) és d´1 a 4 dies. La grip és contagiosa des del dia abans de l’aparició dels primers símptomes fins una setmana després. La grip és una malaltia estacional coincidint amb els mesos de desembre a febrer.

Un punt molt important és saber que els antibiòtics no serveixen pel tractament de la grip ni del refredat.

Els símptomes de la grip són: • • • • • •

Començament sobtat Mal d’esquena Febre 38 - 41 º C Fort mal de cap Dolor muscular Pocs esternuts

CONSELL FARMACÈUTIC - El moment de la vacunació és d’Octubre a començaments de Novembre. - La millor manera d’evitar la grip, a part de la vacunació, és amb mesures higièniques i naturals. - Una alimentació sana, amb la presencia de vitamines A, C i E, i el descans suficient. - També convé una bona higiene de les mans amb aigua i sabó, almenys durant 15 segons. - Utilitzar mocadors d’un sol ús, ventilar les habitacions, aules, llocs de treball.... - Un punt molt important és saber que els antibiòtics no serveixen pel tractament de la grip ni del refredat.

L’única manera de prevenir la grip és mitjançant la vacunació anual. Els grups de població més exposats a les complicacions de la grip (habitualment respiratòries: pneumònies) són pacients amb patologies respiratòries, cardíaques, immunodeprimins (persones sotmeses a tractaments per reduir les seves defenses, tal com els trasplantats), i també aquelles persones en contacte quotidià amb aquests (hospitals, residències geriàtriques, etc). També s’aconsella la vacunació a persones de més de 60 anys, diabètiques i hipertenses, per les possibles complicacions que pot causar la grip.

17


Farmamundi i inicien la seva col·laboració pel dret universal a la salut Farmacèutics Mundi i farma-ceutics inicien aquest mes de novembre un conveni de col·laboració a partir decompromisos solidaris i humanitaris amb la voluntat de contribuir a assegurar el dret universal a la salut. Amb aquesta col·laboració es volen reforçar els lligams i ampliar el ressò de les tasques de les dues entitats. Una aposta per l’excel·lència en el subministrament de medicaments i la promoció de la salut integral

Farmamundi va ser fundada l’any 1991 per un grup de farmacèutics que vint anys més tard continuen el seu treball en projectes de cooperació, ajuda humanitària i emergència en països empobrits, així com en campanyes de sensibilització, formació, recerca i incidència política. En aquests moments Farmamundi compta amb el compromís de més de 5.000 socis i col·laboradors, així com amb el suport de nombrosos finançadors públics i privats que van permetre, malgrat l’escenari de crisi econòmica en la que ens trobem immersos, la gestió l’any 2010, de 8.658.803 euros que van beneficiar més de dos milions de persones.

Per una cooperació innovadora i de qualitat

Farmamundi aposta per la innovació i la qualitat dels seus projectes, en l’enfortiment de les més de 30 organitzacions sòcies locals especialitzades en salut, a Amèrica Llatina i a l’Àfrica, en temes com la millora de l’accés, ús racional i qualitat dels medicaments essencials, el reforç dels sistemes d’atenció primària en salut, la formació i capacitació de promotors i agents de salut (salut sexual i reproductiva o prevenció i tractament d’Infeccions de Transmissió Sexual i VIH), així com en la potabilització d’aigua i sanejament, elements fonamentals per evitar la propagació de malalties.

Ajuda humanitària i d’emergències i subministraments mèdics

A més d’atendre amb rapidesa i eficàcia emergències com terratrèmols o inundacions a Haití, Pakistan, Xile o Guatemala, Farmamundi treballa, des de l’estiu passat als camps de refugiats del nord de Kenya, a la Banya d’Àfrica per donar assistència humanitària a la població d’aquella zona del continent africà. Per altra banda, l’Àrea Logística Humanitària (ALH) treballa per mantenir compromís amb aquells programes humanitaris propis i d’altres entitats que requereixen medicaments essencials i material sanitari. Així, l’any passat, es van fer 432 enviaments valorats en 1.867.499 d’euros i de gaire bé 258 tones de pes, a 64 països del món.

Per una Educació per al Desenvolupament “essencial”

Mitjançant campanyes de sensibilització, formació, recerca i incidència política, Farmamundi dóna a conèixer les causes i les dificultats de la població dels països empobrits, vers el dret a la salut, i treballa per generar un canvi social que promogui el compromís i la solidaritat amb els països del Sud. Tota aquesta tasca de l’entitat,va quedar reconeguda a nivell institucional l’any passat, quan l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, va qualificar Farmamundi com a ONGD especialitzada en salut, reconeixent l’àmplia trajectòria i la qualitat del seu treball de cooperació sanitària vers les poblacions més vulnerables. www.farmamundi.org

18


19


20


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.