Page 1

estem a prop teu

Llom de llebre amb una reducció de vinagre de Cabernet i mel Fonda Sala

ARTROSI

Prevenció de dolors i lesions de l’esport

ACNE JUVENIL ULL SEC O SEQUEDAT OCULAR

Psicòleg de l’esport

SEQUEDAT VAGINAL

1

www.farma-ceutics.com Tardor 2015


, descongestiona e hidrat a i p a Lim de for ma natural

La Ăşnica agua de mar con 4 fuerzas

Mat. Rev. 07/2014

2 Rhinomer cumple la normativa de productos sanitarios

CPSP 13057 CAT

825864

distintas para cada necesidad


EDITORIAL

A nivell físic, hem passat d’una estació, l’estiu, on habitualment tenim més temps per gaudir de l’exterior, la natura i practicar esport, a la tardor, on passem a tancar-nos a l’interior i tornar a la vida centrada en el treball.

SUMARI

Ja ha arribat la tardor i això vol dir canvis tant a nivell físic com emocional.

04

Sempre és molt recomanable la continuació de la pràctica de l’esport, de la qual trobareu en aquesta edició l’article dedicat a la prevenció de dolors i lesions en aquesta pràctica.

06 07 08 09

També el nostre cos rep un canvi molt important en el seu aspecte emocional pel fet d’abandonar pràctiques relaxants pròpies de l’estiu i endinsarnos a rutines amb contingut més estressant.

10 11 12 13

Una dieta rica però alhora sana ens pot pal·liar les conseqüències de l’estrès, com la deliciosa recepta de tardor que publiquem en aquesta ocasió.

14

També podeu trobar en aquesta edició els articles de salut dedicats a l’artrosi, a la sequedat vaginal, a l’acne en adolescents i al síndrome de l’ull sec.

15 16 17

STAFF

Alhora, us informem de les accions portades a terme a la República Democràtica del Congo per part de l’ONG Farmamundi amb l’objectiu de proporcionar un accés igualitari a la salut i als medicaments essencials. I finalment, en aquest número, us donem idees en relació a productes i promocions, us recordem els avantatges i premis de la targeta del grup farma-ceutics, us proposem descobrir curiositats amb les frases Sabies que... i us facilitem l’espai d’entreteniments per al vostre gaudi.

05

A la tardor, nosaltres, el grup farma-ceutics, seguirem disposats com sempre a aconsellarvos i a ajudar-vos en els aspectes de salut que us preocupin.

Sabies que...? Artrosi Producte Sequedat vaginal Producte Prevenció de dolors i lesions de l’esport farma-ceutics Ull sec i sequedat ocular Producte Farmamundi Acne juvenil

18

Recepta Fonda Sala

19

Entreteniments

Secretari del Consell de farma-ceutics Josep Allué Direcció Comercial Jordi Cervera Departament de Màrqueting Jaume Centellas Departament de Comunicació Alba Santamaria amb la col·laboració de: Farmamundi, Dept.compres, Ernest Torras, Eva Gil, Mª Victòria Arniges, Marta Molina, Àngels Tugues, Javier Albert Diloy, Fonda Sala.

Gràcies per la vostra confiança. Javier Albert Diloy Membre del consell

Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset 3


SABIES QUE...? La tapioca és la farina que s’obté a partir d’un tubercle, la iuca, que es cultiva a les regions tropicals d’Amèrica, Àfrica i Àsia. Té moltes propietats nutritives i ens pot ser molt útil en els casos d’intoleràncies o al·lèrgies al gluten.

La castanya és un fruit sec d’alt valor energètic, rica en vitamines i baixa en greixos que ens pot ajudar a protegir-nos del fred de l’hivern.

Les dents són el nostre òrgan més dur, portadores de la nostra identidat més profunda. Permeten identificar una persona quan la resta de les parts del cos han desaparegut. Cada una d’elles és una petita piràmide formada per cristalls d’apatita carregats elèctricament que filtren i amplifiquen les informacions.

L’àcid omega-3 és un greix sa que protegeix el cor i el cervell. El peix no és la seva única font principal; també en són grans portadors el lli, la chía o les nous.

Una alimentació correcta, amb una dieta equilibrada, és una gran mesura preventiva per evitar lesions en la pràctica esportiva. Si ho combinem amb una bona suplementació alimentària (magnesi, col·lagen, complexes multivitamínics...) i ho fem seguint el consell de la nostra farmàcia de referència, estarem estalviant-nos molts problemes futurs de molèsties i lesions musculars.

Deixar de fumar aporta una millora a la nostra salut en general i una reducció del risc de patir malalties cardiovasculars, respiratòries i del desenvolupament del càncer.

4


SANITÀRIA Mª Victòria Arniges - F. Arniges - Farmacèutica

ARTROSI

L’artrosi és una patologia degenerativa que està produïda pel desgast del cartílag que envolta el cap dels ossos de cada articulació, provocant que aquests friccionin entre sí, es desgastin i acabin generant deformacions. També produeix que l’articulació perdi flexibilitat i mobilitat.

Els símptomes són:

dolor en les articulacions, rigidesa, inflamació i limitació de moviments. Les molèsties apareixen en utilitzar l’articulació i desapareixen en repòs. Però en fases avançades, el dolor pot ferse més continu i fins i tot pot aparèixer en repòs i durant la nit, cas en el que calen tractaments farmacològics. Les causes de l’artrosi poden ser: genètiques (quan falla el gen de la producció del col·lagen, part fonamental del cartíleg), lesions antigues en l’articulació, sobrepès (sobretot pot afectar als genolls i els malucs) i excés de treball repetitiu en una articulació determinada. Les zones més afectades per l’artrosi solen ser les mans, la columna, els malucs, els genolls i els peus. Es diagnostica a través d’una radiografia. Pot provocar una rigidesa matinal. Degut a la deformació de l’articulació, els moviments van acompanyants d’un cruixit que empitjora el dolor. El descens de la mobilitat acaba provocant atròfia muscular. Els tractaments són simptomàtics, ja que és una malaltia que no té cura. El que busquen és reduir el dolor i augmentar la qualitat de vida del pacient. Aquests poden ser farmacològics (per tal de reduir-ne les molèsties) i quirúrgics en els casos més greus (substitució de l’articulació afectada per una pròtesi). També existeixen tractaments pal·liatius que ajudaran a frenar la malaltia i disminuir-ne les molèsties, que es realitzen a través d’exercicis i d’una dieta personalitzada. 5

Per tractar el dolor s’utilitzen fàrmacs antiinflamatoris i analgèsics. També s’utilitzen tractaments d’infiltració local amb antiinflamatoris en estadis més avançats per controlar el dolor, i fins i tot també s’injecten substàncies condroprotectores (com l’àcid hialurònic) que alleugeren el dolor i alenteixin la lesió del cartílag. En l’artrosi, el més important és prendre consciència que és una malaltia degenerativa a la qual tots hi acabem arribant, per tant el més important és fer-ne una bona prevenció. Aquesta doncs, inclou: mantenir un pes adequat per evitar la sobrecàrrega articular així com també mantenir una bona higiene postural en el lloc de treball. També podem prendre condroprotectors naturals a partir de l’edat madura, com el col·lagen.

CONSELLS PEL PACIENT AMB ARTROSI: ►► Mantenir un pes corporal adequat. ►► Aplicació de calor en l’articulació afectada. ►► Aplicació de fred només quan hi hagi un brot inflamatori important. ►► Hàbits posturals correctes: dormir en un llit pla, evitar seure en sofàs enfonsats, ús de cadires amb respatller recte i que els peus toquin a terra. ►► Exercici: fer-ne augmenta la nostra força muscular. és bo anar a caminar, anar amb bicicleta i practicar natació. No són recomanables els esports de contacte i gran sobrecàrrega física. ►► Repòs: fer-lo en les fases de major dolor. ►► Evitar sobrecarregar les articulacions: evitar agafar pesos, caminar per terrenys irregulars i estar molta estona de peu sense descansar. utilitzar el carret de la compra i, si es pateix artrosi de genolls i malucs, l’ús d’un bastó ajuda molt. ►► Calçat adequat: ha de ser de sola gruixuda per tal que absorbeixi la força de l’impacte amb el terra quan caminem.


PRODUCTE

GOIBI + ANTI-POLLS

OTC LLENDRERA

FULLMARKS

NEOSITRÍN 1 ANTI-POLLS Esprai gel líquid

OTC PELLS ATÒPIQUES Loció sense insecticida

MEGARED Omega-3 i oli de krill

NEO MICROGRANOLS Antistress plus

NICOTINELL

21 mg/24 hores

ÀCIDS OMEGA 3 Càpsules

PACK KYROCREAM

EUCERIN PH5

XAMPÚ ANTI-CAIGUDA

Espuma

Sport hot + sport ice

Pinta per llémenes

Loció + gel de bany 6

Sense pesticides

Amb Quina


CAMPANYA

Eva Gil - Farmàcia Gil - Farmacèutica

SEQUEDAT VAGINAL

►► el tabac. ►► l’alcohol. ►► la marihuana. També alguns medicaments com: ►► els anticonceptius orals. ►► els fàrmacs pel tractament del càncer de mama, ovaris i úter. ►► els antidepressius. ►► alguns antihipertensius. ►► els antihistamínics.

La sequedat vaginal és una de les consultes més freqüents en ginecologia, arribant al 15% de les visites als ginecòlegs i segons els darrers estudis, malgrat que sembla molt més important durant la menopausa, afecta també un alt percentatge de dones en edat fèrtil.

El tractament indicat és l’ús de lubricants, que sempre han de ser de base hídrica, és a dir, solubles en aigua. Mai s´han d’usar vaselines ni olis minerals, ja que poden alterar la mucosa vaginal i afavorir el creixement de microorganismes. És convenient que siguin una mica àcids, de pH similar al d’aquesta part del cos i que no continguin perfums, ja que podrien provocar irritacions.

La sequedat vaginal és la conseqüència d’una disminució en la quantitat de fluids produïts per la vagina i pot provocar malestar, picors, irritació i sensació de coïssor a la zona vaginal, a més de dolor en les relacions sexuals. La manca de lubricació pot estar motivada per causes orgàniques, la més habitual de les quals és la insuficient quantitat d’estrògens. La fluctuació de les hormones, sobretot els estrògens, al llarg del cicle menstrual, fa variar el volum i la viscositat de la lubricació, és per això que durant la menstruació augmenta la sensació de sequedat vaginal. Però és sobretot durant la menopausa on hi ha una disminució més acusada dels nivells d’estrògens i les dones manifesten una pèrdua d’humitat vaginal, cosa que pot afavorir el risc d’infeccions i dificultar les relacions sexuals. Altres causes que provoquen la sequedat vaginal poden ser: ►► la vaginitis o inflamació dels teixits vaginals. ►► la diabetis. ►► l’estrès, que provoca un desequilibri hormonal.

RECORDI ►► N’hi ha prou de rentar-se la zona genital amb aigua i un sabó suau, no cal utilitzar altres productes si no és per indicació del metge. ►► Una anàlisi del “perfil hormonal” permet diagnosticar si la sequedat pot ser deguda a un desequilibri a les hormones. ►► Si, juntament amb la sequedat vaginal, apareixen altres molèsties a la boca, com la manca de saliva, o bé molèsties oculars amb sensació de coïssor i picor als ulls, cal consultar amb el metge. 7


PRODUCTE

THERMACARE

VICHY NEOVADIOL GF

REFLESPORT

YSANA VIDA SANA

LAXADINA

TRIPTO MAX

VICHY CELLUDESTOCK OVERNIGHT - 200 ml

Pegats tèrmics terapèutics

Gel anti-rascades

ACTION DIET NEO WOMAN Ajuda extra en dietes

GOIBI ANTI-POLLS

Loció a partir de 2 anys

Crema facial

Gelea reial

Complement alimentari

VICHY DERCOS

Tractament capil·lar 8

OPTREX COL·LIRI

Aigua de hammamelis

Sobres de pols oral

CR. ELIT.DERM PLUS Extracte de perla


Nosaltres des de Runner’s Care us fem algunes propostes:

Ernest Torras

Runner’s care - Psicòleg de l’esport www.runnerscare.es

PREVENCIÓ DE DOLORS I LESIONS DE L’ESPORT L’activitat física és un hàbit saludable i és molt important per tal de gaudir d’una qualitat de vida òptima. Si parlem d’esport, tot depèn del nivell al qual el practiquem. El problema pot esdevenir quan l’esport passa a ser una activitat més intensa i freqüent.

Estiraments i exercicis d’activació (estiraments actius o dinàmics i exercicis isomètrics): Els actius són per abans

d’iniciar l’activitat. Els tradicionals es poden fer al final de l’entrenament.

Planificació de l’entrenament: Si tenim

la possibilitat de disposar d’una planificació i d’un expert que ens pugui resoldre els dubtes i ajustar les càrregues, molt millor per evitar futurs problemes.

Material tècnic: Una bona elecció del ma-

terial tècnic que farem servir ens pot evitar moltes molèsties i lesions. Deixeu-vos assessorar.

Estudis bio-mecànics i podològics: En

el cas de la cursa a peu, triatló i ciclisme, poden ajudar a prevenir futurs problemes que poden derivar en lesions.

Actualment estan de moda esports d’alta freqüència (córrer, ciclisme, triatlons, curses de muntanya...) o d’alta intensitat (Cross Fit, electro-estimulació...). Aquest tipus de disciplines esportives comporten una alta exigència de recursos al nostre cos, per tant, és lògic que el nostre cos n’acabi patint les conseqüències en forma de dolor o, si s’agreuja, en forma de lesió. Davant d’aquest tipus d’activitats és molt important que fem una prevenció per tal d’evitar aquests dolors i lesions.

Tècniques manuals preventives: Activació Muscular (M.A.T), fisioteràpia esportiva i osteopatia. Hidratació i alimentació correctes + Suplementació i complementació alimentària: Molt útil per evitar molèsties o

lesions musculars. Consulteu a la vostra farmàcia de confiança o a un especialista en nutrició/dietètica.

Entrenament del core i entrenament de força: Complement recomanable per a

la gent que entrena proves de llarga distància.

Evitar estrès i buscar l’equilibri emocional: En molts casos un alt grau d’estrès

pot provocar molèsties o lesions musculars.

9

Com sempre, consulteu a persones que estan formades per poder-vos ajudar a triar quina és la millor mesura preventiva en la vostra situació.


REGALS

farma-ceutics: Els teus punts són regals.

Sol·licita-la a la teva farmàcia La targeta Sphere farma-ceutics et dóna la possibilitat d’aconseguir i gaudir dels avantatges exclusius com a client preferencial.

Trolley ABS 598 PUNTS

Cap de setmana

4 rodes giratòries. Mida: 36x56x23

1400 PUNTS

Cap de setmana per a 2 persones a l’Hotel Vilar Rural.

Amb ella podràs gaudir de:

Lot caixa d’eines

Punts Regals Atenció farmacèutica Informació Targeta regal Targeta moneder Targeta familiar Revista Sphere

409 PUNTS

Lot d’emergència que inclou 7 eines indispenables. Piles de mida 4C no incloses. Mida: 37,5 cmx18,5x10cm.

Motxilla de pícnic 256 PUNTS

Motxilla de pícnic complerta amb compartiments de nevera.

Cistelleta Mustela 220 PUNTS

Joc de 3 tovalloles

Crema balsàmica polivitaminada, llet 200 ml, tovalloletes humides gruixudes 70 uni., gel de bany 200 ml, aigua de colònia, cistella de vímet i llaç blau o rosa.

173 PUNTS

Joc de 3 tovalloles, 100% cotó 380gr/m2 en diferents grandàries: Bany (137 x 70), mans (70 x 40) i cara (30 x 30), presentat amb una llaçada de setí.

Joc de pasta 161 PUNTS

Joc de fondue

Joc de pasta, per preparar un deliciós plat de pasta o una pizza acabada de fer.

175 PUNTS

Joc de fondue per a 4 persones. Fondue suïssa i fondue de xocolata. El recipient es pot posar al microones i al rentaplats.

Joc de trencanous

*En cas que el proveïdor no disposi del regal actual se substituirà amb previ avís. 10

129 PUNTS

Joc de trencanous.


Termo 0,7l 110 PUNTS

Termo de doble paret, inoxidable amb capacitat per 0,7l.

Set de barbacoa

Manta

128 PUNTS

120 PUNTS

Acer inoxidable. Polièster 600D. 4 accessoris.

Manta.

Joc de vi 4 peces 117 PUNTS

Joc de vi de 4 peces. Aquesta caixa de regal de disseny únic conté 4 accessoris essencials per a vi: tirabuixó multiusos, tap d’ampolla, anella anti-degoteig i lleva-taps.

Joc cafè 4 peces 102 PUNTS

Conjunt de cafè de 6 peces.

Joc de pintura 93 PUNTS

Conté: 12 aquarel·les, 12 llapis de color, 12 retoladors, 12 ceres, 12 crayon, paletes, cola, goma d’esborrar, llapis HB i pinzell.

Joc de ganivets 99 PUNTS

Set de ganivets de 3 peces d’estil japonès en un a caixa de regal. Làmines d’acer inoxidable i mànec de plàstic PP.

Xec regal de 6€ Farmacèutics Mundi 60 PUNTS Col·labora amb l’ONGD.

Xec regal 6€

Necesser de viatge

Xec regal de 6 €.

Necesser de viatge, amb 4 envasos petits.

60 PUNTS

57 PUNTS

Medidor de llum UV 11 PUNTS

Joc de manicura 26 PUNTS

Joc de manicura de 7 peces. Inclou tallaungles, tisores, 3 elimina repelons i llima.

Bossa plegable

25 PUNTS

Bossa plegable.

11

Clauer UV. La llum UV (ultraviolada) pot ser perillosa per a la teva pell. Comprova la intensitat de la llum UV abans d’exposar-te al sol amb aquest clauer UV.

Clauer moneder 6 PUNTS

Moneder amb obertura fàcil en PVC, inclou cadena metàl·lica. També pot utilitzar-se com a clauer.


SANITÀRIA Àngels Tugues - Farmàcia Tugues - Farmacèutica

ULL SEC I SEQUEDAT OCULAR 3. Capa mucosa: es la més interna. Fa que la

La síndrome de l’ull sec o xeroftàlmia, és una patologia de la superfície ocular que dóna: malestar, alteracions visuals, inestabilitat a la llàgrima i ve acompanyada per altres molèsties d’inflamació.

capa aquosa s´adhereixi a la superfície de l´ull. La lubricació adequada de l´ull és possible gràcies a un equilibri entre la producció suficient de llàgrimes de bona qualitat i un parpelleig correcte. Quan aquest equilibri no hi és o s´altera la producció de llàgrimes, es produeix una simptomatologia que és el que anomenem la “síndrome de l´ull sec”.

L´aparell lacrimal està format per 2 tipus d´estructures: les de secreció i les de drenatge.

En general existeixen 3 mecanismes principals que produeixen aquesta síndrome: ►► Falta de producció de llàgrima. ►► Alteració de la composició de la llàgrima. ►► Augment de l’evaporació de la llàgrima.

SÍMPTOMES

a: Glàndula lacrimal b: Pont lacrimal superior c: Canal lacrimal superior d: Sac lacrimal e: Pont lacrimal inferior f: Canal lacrimal inferior g: Conducte nas-lacrimal

Pot ser una simptomatologia lleu: sensació de sequedat, picor, coïssor, molèstia per sensació de tenir un cos estrany dins l´ull. O potser una simptomatologia més greu: no poder mantenir els ulls oberts, lesions corneals o disminució de la visió.

En la llàgrima distingim 3 parts:

1. Capa lipídica: la més superficial. La seva

funció és retardar l’evaporació de la capa aquosa i mantenir una bona lubricació. Hi intervenen unes estructures anomenades glàndules de Meibomio.

També ens trobarem amb envermelliment de l’ull, augment de la freqüència de parpelleig, molta molèstia a la llum, molt més llagrimeig, secrecions mucoses...

3. Capa aquosa: Situada a la zona intermitja.

La màxima producció de llàgrima té lloc a la segona dècada de la vida i a partir d´aquí va disminuint amb el pas dels anys. És a partir dels 50 anys i sobretot en persones de més de 65 anys, que és una de les causes més freqüents d’irritació ocular.

Té una acció hidratant i nodreix la còrnia, que és una zona no vascularitzada. Està formada d’electròlits, glucosa, oxigen, vitamines i també proteïnes antimicrobianes, que protegeixen la superfície ocular.

12


FACTORS DE RISC

TRACTAMENT

►► Una causa important és l´edat, degut a una progressiva atròfia de les cèl·lules que generen llàgrimes.

Per instaurar un tractament adequat cal avaluar tots els factors de risc o possibles patologies amb l’objectiu de: ►► Alleujar els símptomes i millorar la qualitat de vida. ►Prevenir, ► minimitzar i restaurar les lesions. ►► Mantenir un bon estat de l´agudesa visual. Per tant, haurem de tenir en compte una sèrie de recomanacions:

►► És més freqüent en dones degut als canvis hormonals: embaràs, menopausa, ús d´anticonceptius... ►► Ambientals: Llocs tancats, calefaccions, aire condicionat. ►► Feines que requereixin una gran atenció visual: microscopis, pantalles d´ordinador... ►► Ús de lents de contacte.

►► Mediambientals: evitar corrents d´aire de ventiladors i aires condicionats. ►► Utilitzar ulleres de protecció solar. ►► Evitar ambients secs. ►► Evitar irritacions oculars de qualsevol tipus (falta de son, partícules de pols, fum, irritants químics, piscines...) ►► Parpellejar més, sobretot si es treballa amb l´ordinador durant molt de temps...

►► Determinats fàrmacs: anticonceptius, antihistamínics, descongestionants nasals, ansiolítics, diürètics... ►► Infeccions oculars: com la blefaritis (inflamació dels voltants de les parpelles). ►► Determinades malalties: síndrome de Sjögren, diabetis mellitus, malaltia de Parkinson, algunes malalties autoimmunes, artritis reumatoide, hepatitis C,... i d´altres trastorns i tractaments. ►► Factors nutricionals.

A nivell farmacològic, el tractament de primera línia son les llàgrimes artificials. Consisteix en substituir el dèficit de llàgrima mitjançant l’aplicació tòpica d’una solució que conté substàncies lubricants i humectants. Les llàgrimes artificials emulen les característiques fisicoquímiques de la llàgrima natural referent al pH, osmolaritat, tensió superficial i viscositat.

A partir dels 60 anys s’incrementa el risc de desenvolupar malalties visuals, com les cataractes, el glaucoma, la degeneració macular i patologies associades a malalties sistèmiques, com la retinopatia diabètica. Per això és recomanable realitzar exploracions visual de forma anual, tant a nivell oftalmològic (metge oftalmòleg) com optomètric (al seu centre òptic).

En el mercat existeixen diversos tipus de llàgrimes artificials. La diferència entre elles ve donada per la seva composició i viscositat. L’elecció d’una o altra sempre vindrà condicionada per la simptomatologia que es presenti i supervisada pel consell i diagnòstic d´un professional. 13


PRODUCTE PROMO

XAROP INFANTIL Línia Propolis

NEO JUNIOR GELEA Intel·lectual i físic

BEROCCA PERFORMANCE Vitamines i minerals

PACK MULTIDERMOL Gel + hidratant

REDOXON DOBLE ACCIÓ Vitamines C i Zinc

NEO PEQUES GELEA Energia natural

VICHY NEOGENCI

PILEXIL FORTE

BE+ AMPOLLES

PHB JUNIOR

Tractament capil·lar

Reafirma i hidrata

GOIBI ANTI-POLLS

Esprai a partir de 2 anys 14

Cabells i ungles

Maduixa

KIT OTC ANTI-POLLS Sense insecticida


Documental sobre la República Democràtica del Congo: en defensa del dret a la salut esencialesparalavida.org/blog/

El fet de ser home o dona pot condicionar l’accés igualitari a la salut i als medicaments essencials? Quina és la situació entorn a la salut que viuen homes i dones a la República Democràtica del Congo (RDC). Es diu que el conflicte armat al país ha acabat, però els boscos segueixen plens de grups armats que atemoreixen la població de les zones rurals i segueix creixent l’espiral de violència contra les dones a la RDC. A què es deu el silenci de la comunitat internacional?

Fent cua per fer-se el test VIH/SIDA en la jornada de cribratge mòbil, a Vutanda. La sessió es fa 2 cops al mes i assisteixen entre 150 i 200 persones cada vegada.

FEPSI i Mista Pao en emissió de radio a RTVH, sensibilització sobre violència sexual.

Rodatge al centre hospitalari de FEPSI.

Després de “El medicament, un dret segrestat” (2011) i “La Índia, la farmàcia del món” (2013), Farmamundi segueix la producció de documentals sobre l’accés a medicaments i realitats diverses en la salut mundial. En aquesta ocasió, el documental aborda la temàtica del gènere com a condicionant a la salut i a l’accés als medicaments. El rodatge es va realitzar conjuntament amb FEPSI (Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale), la contrapart local de Farmamundi al Kivu Nord des de fa més de 10 anys, i va comptar amb la col·laboració de Mista Poa, artista congolès nascut a Butembo. Hi ha qui diu que la RDC és l’infern de l’Àfrica, el bressol d’actes inhumans, cruels, salvatges, immorals; el pitjor lloc al món segons l’ONU per néixer dona en l’actualitat. El passat mes de juliol, un equip de Farmamundi i la productora Mamma Team van viatjar a Butembo, al Kivu Nord. “Durant els 15 dies de rodatge vam constatar crues realitats, històries i testimonis que trenquen l’ànima. Si l’accés a la medicació i a altres recursos d’assistència sanitària són geogràficament difícils i econòmicament costosos, per a les dones que han de passar pel permís dels seus marits i que viuen en constant risc d’agressió, ho és encara més. Al costat dels drames humans, vam conèixer també la iniciativa, l’activisme, la bondat, la solidaritat i la fortalesa immesurables de la societat civil que resisteix i es recolza per sobreviure i suportar les grans dificultats” comenta la Laia Pibernat, coordinadora del projecte. Amb aquest documental finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Laboratorios CINFA disposarem d’una nova eina de sensibilització sobre el dret a la salut al món per apropar-nos a una realitat que per llunyana no podem ignorar.

Sessió de sensibilització sobre VIH/SIDA de la jornada de cribratge mòbil, a Vutanda.

Podeu trobar tots els documentals de Farmamundi a: accesamedicaments.org. 15


SANITÀRIA Julian Arenas - Farmàcia Prat-Molina

ACNE JUVENIL

La graduació de l’acne més comú per tipus, severitat i quantitat de lesions és:

►► Acne lleu o grau 1: les lesions principals són barbs hi ha menys de 5 inflamacions a la meitat de la cara. Les pàpules i les pústules poden aparèixer però són petites i poc nombroses.

L’acne, també conegut com acne comú o acne vulgar (acne vulgaris), és una malaltia inflamatòria de la pell que involucra les unitats pilosebàcies (fol·licle pilós i glàndules sebàcies), caracteritzada per la formació de barbs, pàpules, pústules, nòduls i cicatrius que apareixen principalment a la cara i part superior del tronc.

►► Acne moderat o grau 2: : Hi ha entre 6 i 20 lesions inflamatòries en una meitat de la cara. Existeixen un major nombre de pàpules, pústules i barbs. El tronc també pot estar afectat. ►► Acne sever o grau 3: Hi ha entre 21 i 50 lesions inflamatòries en una meitat de la cara. Existeixen nombroses pàpules i pústules, normalment amb lesions nodulars infiltrades i profundes. Les àrees de la pell afectada s’estenen a més de la cara, pel cos i l’espatlla. ►► Acne molt sever o grau 4: Hi ha més de 50 lesions inflamatòries en una meitat de la cara. A aquest grup pertanyen l’acne noduloquistic i l’acne conglobata, caracteritzats per moltes lesions nodulars grans, doloroses i lesions pustuloses, juntament amb moltes petites pàpules, pústules i barbs.

L’acne és una malaltia extesa a tot el món que afecta principalment a individus entre els 12 i 24 anys, sent la malaltia més comuna entre la gent jove. En els majors de 20 anys, la malaltia és més prevalent en el grup de les dones. La patogènia de l’acne és un procés multifactorial. Es produeix l’obstrucció de la unitat pilosebàcia (composta pel fol·licle pilós i la glàndula sebàcia) per una mescla de sèu amb les cèl·lules escamades i queratinitzades. L’excés de producció de sèu sol començar al voltant dels 9 anys estimulat per una major producció d’andrògens adrenals. D’aquesta forma s’obstrueix l’ostium fol·licular (és a dir, l’entrada del fol·licle) de forma microscòpica (microbarbs). A mesura que la producció de sèu continua, el fol·licle es va eixamplant fins que es fa visible a la vista, conformant la lesió bàsica de l’acne: el barb. L’oxidació del greix que conforma el barb s’enfosqueix, adquirint l’aspecte habitual del “punt negre”. Si l’eixamplament de l’ostium fol·licular és proporcionalment menor a l’eixamplament de l’interior del fol·licle, el tap no es fa visible i la lesió es visualitza a la pell com un “punt blanc”.

Acne lleu

Acne moderat 16

Acne sever


L’etiologia de l’acne és multifactorial i es desconeix perquè algunes persones pateixen acne i altres no, però se sap que és parcialment hereditari i existeixen gens implicats en la predisposició a desenvolupar-lo.

Els estudis indiquen una altra correlació entre acne, baixa autoestima, vergonya, comorbilitats psiquiàtriques (ansietat i depressió) i trastorns socials com l’aïllament social. La tendència de la dermatologia actual és iniciar el tractament més efectiu possible per evitar les cicatrius físiques i psicològiques.

Els factors principals de la producció d’acne són: ►► Augment de producció de sèu i hiperplàsia de la glàndula sebàcia. ►► Descamació anormal dels queratinòcids. ►► Presència de propionibacterium acnes. ►► Inflamació. ►► Activitat hormonal, com els cicles menstruals a la pubertat. ►► Estrès, impulsat per les descàrregues de les glàndules suprarenals. ►► Alguns medicaments. ►► L’exposició a alts nivells de compostos de clor.

Les opcions terapèutiques les podem classificar en:

►► Medicaments tòpics: combinacions de retinoides (derivats de vitamina A) amb antibiòtics (clindamicina, eritromicina...) i peròxid de benzoil. ►► Medicaments orals: antibiòtics, isotretinoïna, i tractaments hormonals. ►► Altres teràpies: extracció de barbs amb o sense infiltració de corticosteroides, l’exfoliació, tant química com física, la teràpia amb llum, teràpia amb làser, teràpia fotodinàmica, crioteràpia i teràpia amb color.

Existeixen molts conceptes errats i rumors sobre el que causa i no causa la malaltia:

RECOMANACIONS

►► La dieta: Es creia que la xocolata, la llet, el sucre o el iode podrien estar-hi relacionats. Tot i que la severitat de l’acne entre nens i adolescents que consumeixen dietes riques en glucosa contra aquells que consumeixen menjar baix en glucosa segueix essent més severa en el primer grup.

►► Higiene personal deficient: L’acne no el causa una higiene deficient. Aquest malentès procedeix del fet de que l’acne està associat amb les infeccions de la pell. Es recomana una neteja suau, dos o un màxim de tres vegades al dia, amb gels de neteja no comedogènics, ni irritants o secants. L’acne és autolimitat en la majoria dels casos tot i així, al voltant d’un 40% tenen un curs crònic. La raó de perquè l’acne pot fer-se crònic en alguns pacients no s’acaba d’entendre, i saber quins pacients tindrien un acne persistent o refractiu es molt difícil. Els factors associats a un pitjor pronòstic inclouen un principi precoç, seborrea, acne del tronc i presència de cicatrius. La majoria de les persones que pateixen acne, sobretot els adolescents, presenten alteracions psicològiques i socials. En alguns casos poden arribar a perdre la confiança en ells mateixos i deprimir-se. 17

►► Netejar la brutícia facial de forma delicada amb un sabó suau que no ressequi la pell i que no contingui olis. Utilitzar un gel netejador facial i un tònic facial dues vegades al dia: al matí a l’aixecar-se i a la nit abans d’anar a dormir. ►► Evitar tocar, rascar, pressionar, fregar o furgar els barbs i quists per evitar infeccions secundàries, no prendre el sol sense protecció (amb una base adequada per no obstruir els porus) seguir un tractament adequat per cada tipus d’acne per evitar l’aparició de cicatrius. ►► En casos d’acne lleu, s’ha de mantenir especial cura amb la higiene i utilitzar tractaments de venda sense prescripció disponibles en les farmàcies: gel netejador facial, gel per a pells grasses i mixtes UV i gel exfoliant facial. ►► Rentar-se el cabell a diari amb un xampú suau (d’ús freqüent) i, si es tracta de cabell gras, utilitzar el xampú anticaspa-grassa de forma alterna. Mantenir el cabell apartat de la cara. ►► Seguir una alimentació sana, amb la intenció de que tot l’organisme millori, així la pell funcionarà millor.


LLOM DE LLEBRE AMB REDUCCIÓ DE VINAGRE DE CABERNET I MEL

FONDA SALA Aprofitant les dates en què ens trobem; plena tardor i temporada de caça, els proposem de fer uns lloms de llebre amb salsa agredolça. El llom és molt tendre i la combinació de la salsa ajuda a realçar el gust del plat. Una recepta per llepar-se’n els dits! Bon profit! Toni Sala

Dificultat: mitjana Temps d’elaboració: entre 30’ i 1 h

Ingredients per a 4 persones: ►► 2 lloms de llebre sencers ►► Cansalada viada ►► Mostassa ►► Vinagre de Cabernet ►► Mel ►► Fons de caça

ELABORACIÓ Per a aquest plat hem de procurar que les llebres siguin del país, ja que són molt més grans que les que vénen de províncies. Solen pesar entre 7 i 10 lliures (expressió dels caçadors), que vol dir entre 3 i 4 kg (cada lliura equival a uns 400 gr). Les altres no arriben als 2 o 2,5 kg. D’aquesta manera disposarem d’uns lloms més bonics. Desfarem els lloms procurant que quedin sense cap nervi. Una vegada trets els salpebrem. Tallarem la cansalada a talls ben fins, els estendrem i els untarem amb una mica de mostassa per poder embolicar cada llom. Aquesta operació se sol fer el dia abans, així quan els posem a coure no se’ns desfarà la cansalada i, al mateix temps, quan aquesta es fongui, contribuirà a donar molt gust al plat. Aquest procés es coneix amb el nom “d’albardar” i amb la carn de caça és molt freqüent fer-ho. Agafarem els lloms i els posarem a coure a foc viu de 6 a 8 minuts, procurant que ens quedin una miqueta crus. Per a la salsa, reduirem el vinagre de cabernet i hi afegirem la mel i el fons de caça, de manera que ens quedi un agredolç. Muntarem el plat tallant el llom en dos o tres trossos, els naparem amb aquesta salsa i els acompanyarem amb uns naps negres prèviament bullits i fregits, ja que tenen un punt de dolç que amb la caça hi lliga molt bé. 18


HORITZONTALS

ENTRETENIMENTS

2. Bolet comestible, és el més conegut i apreciat als Països Catalans. 3. Onzè mes de l’any. 8. Que hidrata. 9. Deficiència en la sang caracteritzada per una disminució en el nombre de glòbuls vermells, una baixa concentració d’hemoglobina i una reducció del valor de l’hematòcrit. 11. Exercici corporal d’agilitat, destresa o força, que es practica individualment o en grup, amb intencionalitat lúdica o competitiva i seguint unes regles establertes. 12. Respirar d’algú quan dorm fent un soroll ronc degut a la vibració del vel del paladar.

VERTICALS 1. Indicació sobre la preparació de certs medicaments, de plats de cuina, de tints, etc. 4. Alteració en l’estat del cos o d’algun òrgan que interromp o pertorba les funcions vitals; pertorbació de l’estat de salut. 5. Fet d’ésser solidari o solidaris. 6. Arrel tuberosa comestible de la moniatera, oblonga o fusiforme, de polpa groguenca o vermellosa, rica en fècula i sucre. 7. Fruit del castanyer, gros, de pell coriàcia, bruna, amb la base pàl·lida. 10. Conjunt d’afeccions de la pell caracteritzades per seborrea, retenció glandular sebàcia primitiva i alteracions inflamatòries secundàries.

Busca les 8 diferències

19


20


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.