Revista farma-ceutics Hivern 2015 Català

Page 1

estem a prop teu

Macarrons farcits de faisà i tòfones Fonda Sala

Excuses, gestió del temps i envelliment actiu

RESTRENYIMENT RONCOPATIA DIETES A LA FARMÀCIA

Psicòleg de l’esport

TOS: TIPUS I RECOMANACIONS

1

www.farma-ceutics.com Hivern 2015


, descongestiona e hidrat a i p a Lim de for ma natural

La Ăşnica agua de mar con 4 fuerzas

Mat. Rev. 07/2014

2 Rhinomer cumple la normativa de productos sanitarios

CPSP 13057 CAT

825864

distintas para cada necesidad


EDITORIAL

Els canvis de temperatura poden portar contratemps a la nostra salut i per tant ens hem de preparar i tenir cura per evitar en tot el que puguem les molestes conseqüències.

SUMARI

Entrem en un hivern que, per a molts, ha de ser un hivern fred en contraposició a l’estiu calorós que hem tingut i que s’ha endinsat fins ben entrada la tardor.

04

Cal no oblidar en aquesta època la importància de la prevenció. En primer lloc la vacunació i després, totes les recomanacions que, sempre us aconsellem i que en moltes ocasions us poden evitar les molèsties d’un fort refredat, d’una grip, d’infeccions bucofaríngies o altres complicacions pròpies del moment.

07

09 10 11 12 13

També hi trobareu una visió general sobre les dietes a la farmàcia, que de ben segur us poden ajudar a trobar-vos i sentir-vos millor.

14 15

També descobrirem què és la roncopatia, una malaltia que pateixen moltes persones tant activament com de forma passiva.

16 17

Us proposarem l’activitat física com a contraposició al sedentarisme en l’article: Excuses, gestió del temps i envelliment actiu.

STAFF

Tindrem a la nostra mà una suculenta recepta de cuina d’hivern dels reconeguts xefs Toni i Sergi Sala d’Olost de LLuçanès.

I finalment, us proposem productes i promocions, us recordem els avantatges i premis de la targeta client del grup farma-ceutics, us proposem descobrir curiositats amb les frases Sabies que...? i us facilitem l’espai d’entreteniments pels moments lliures.

Restrenyiment Producte Tos: tipus i recomanacions Producte Excuses, gestió del temps i envelliment actiu farma-ceutics Roncopatia Producte Farmamundi Dietes a la farmàcia

18

Recepta Fonda Sala

19

Entreteniments

Secretari del Consell de farma-ceutics Josep Allué Direcció Comercial Jordi Cervera Departament de Màrqueting Jaume Centellas Departament de Comunicació Alba Santamaria amb la col·laboració de: Farmamundi, Dept.compres, Ernest Torras, Fonda Sala, Patrícia Llinares, Jesús Gómez, Mª del Tura, Àngels Franch, Maria Collado, Xavier Figueras.

El grup farma-ceutics, està al vostre costat. Gràcies per la vostra confiança. Xavier Figueras Remolat Membre del consell

06

08

En aquesta edició trobareu, un article amb informació sobre la tos, els diversos tipus i recomanacions per tractar-la.

També, i com sempre, trobareu el nostre espai informatiu de Farmamundi, que aquest número abarca les accions realitzades respecte la crisi migratòria de persones de països com Síria, Afganistan, Eritrea o Irak.

05

Sabies que...?

3

Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset


SABIES QUE...? Un 40% de la població espanyola es declara sedentària (un 46,6% de les dones i un 35,9% dels homes). D’ells, al voltant del 16% admet que no fa cap activitat física, i el 20% afirma que només la practica de forma moderada (dades de la “Encuesta Nacional de Salud” del Instituto Nacional de Estadística).

Els grups sanguinis són unes substàncies que es troben unides a la membrana de moltes cèl·lules del nostre organisme. Entre aquestes cèl·lules trobem els hematies o glòbuls vermells. La presència d’aquestes substàncies determina el grup sanguini i la compatibilitat a l’hora de fer les transfusions de sang.

Un estil de vida saludable pot prevenir fins a un 70% l’aparició de la diabetis més comuna.

La tos productiva és un mecanisme de defensa natural del nostre organisme i no cal limitar-la. Hem d’afavorir la producció de moc a base de líquids i en cas que calgui, utilitzant mucolítics o expectorants. D’aquesta manera evitem les infeccions de les vies respiratòries.

Si fem cas dels últims estudis apareguts, modificant un conjunt d’hàbits (alimentaris, sedentarisme, reducció del consum d’alcohol, tabac i sucres…) i transformant-los en saludables, podem aconseguir prevenir diverses malalties greus com: càncer, malalties cardiovasculars i cardiorespiratories, ictus, artrosi, osteoporosi,...

Podem millorar la salut de les vies respiratòries amb mesures com la hidratació i/o complements alimentaris que ens ajudaran a poder fer-ne front.

4


SANITÀRIA M. del Tura Bovet - Àngels Franch - Farmàcia Bovet-Franch

RESTRENYIMENT

És un trastorn digestiu freqüent. És un símptoma, és a dir, una manifestació subjectiva d’un estat de malestar en realitzar l’evacuació intestinal. Inclou des de la dificultat en l’evacuació de les femtes (per ser massa dures, de volum escàs o per patir dolor durant la defecació) fins a la sensació d’una evacuació incompleta o poc freqüent.

que s’excreta totalment, reté poca aigua i té un efecte laxant i, per una altra; la fibra soluble que reté molta aigua, augmenta la viscositat intestinal i és fermentada per la flora intestinal.

El diagnòstic mèdic considera que es pateix restrenyiment quan hi ha dificultat per defecar en més d’un 25% de les vegades i/o es realitzen menys de tres deposicions setmanals.

►► Cereals, preferentment integrals. ►► Llegums (mongetes seques, cigrons, llenties…). ►► Fruita (magrana, kiwi, poma i pera amb pell…), fruita seca (figues, prunes…) i fruits secs (nous, ametlles…). ►► Verdura i hortalisses (espinacs, bledes, cols, mongetes tendres, patates, carxofes, espàrrecs…).

Quins aliments són aconsellables en el cas de patir restrenyiment? En general, els que ens aporten fibra.

El restrenyiment pot ser agut o crònic. A vegades, quan anem de viatge o patim situacions d’estrès, pot aparèixer ocasionalment el restrenyiment, que desapareix al tornar a la quotidianitat. Quan el restrenyiment es produeix de manera continuada, es considera restrenyiment crònic.

També és aconsellable beure 1,5 L d’aigua al dia i prendre probiòtics (iogurts) i oli d’oliva (preferentment cru).

Les causes més freqüents del restrenyiment, tant agut com crònic són:

Hi ha una sèrie de mesures higienicodietètiques per prevenir i tractar el restrenyiment:

►► Modificacions dels hàbits. ►► Sedentarisme. ►► Factors alimentaris. ►► Repressió del reflex natural de defecació. ►► Ús de laxants de manera continuada. ►► Problemes en el funcionament del sistema digestiu (espasmes de còlon, problemes rectals…). ►► Consum de determinats medicaments (opiacis, sals de ferro, diürètics, calci, alumini, relaxants musculars, alguns analgèsics, antihipertensius, antidepressius…).

►► Afavorir hàbits, horaris i dedicar el temps suficient per realitzar l’evacuació, així com adoptar una posició correcta, evitant obsessionar-se amb el restrenyiment. ►► Fer exercici físic regular (per exemple, caminar de 30 a 45 minuts a pas ràpid) per estimular les contraccions intestinals. ►► Prendre una dieta rica en fibra, menjar i beure aigua en quantitat suficient, incloure probiòtics. ►► No consumir laxants habitualment i tractar qualsevol patologia que dificulti l’evacuació. ►► Augmentar els estímuls tèrmics amb la ingesta d’aigua tèbia en dejú o abans dels àpats.

El tractament del restrenyiment depèn del seu origen, però generalment implica canvis sobretot alimentaris i d’estil de vida. Sovint comporta canvis de medicació, d’hàbits físics i alimentaris, i poques vegades requereix cirurgia. Pel que fa als hàbits alimentaris, el més important és que la dieta ens aporti entre 25 i 30 grams de fibra al dia. Per una banda, hi ha la fibra insoluble

La saviesa popular ens ha deixat alguns refranys sobre el tema:

5

“Aigua calenta salut pel ventre” “Les avellanes, ametlles i figues són bones amigues” “Els espinacs menja’ls a sac” “Menjar verdura és cordura”


PRODUCTE

VICHY DERCOS

PACK CR. MANS I STICK

ORALDINE ANTISÈPTIC

REDOXON Vitamines C - Taronja

LETIFEM Gel íntim

LIZIPADOL Prevenció bucal

STREFEN PASTILLES Mel i llimona

COULDINA

20 comprimits efervescents

LETIBALM Per nas i llavis

PHARMAGRIP FORTE

ELBEL CREMA DE MANS

KERNGRIP FORTE

Xampú anti-caiguda

Sobres

Línia farmàcia

Urea 2,5%

6

Ús diari

Solució oral


Avantatges exclusius com a client preferencial Amb ella podràs gaudir de:

Punts Regals Atenció farmacèutica Informació Targeta regal Targeta moneder Targeta familiar

Solicita-la a la farmàcia www.farma-ceutics.com farma-ceutics

7


TOS: TIPUS I

RECOMANACIONS Patrícia Llinares - Farmàcia Parc Virgili - Farmacèutica

Bàsicament podem distingir entre dos tipus de tos: la tos seca i la tos productiva. La tos seca o irritativa va associada a la no eliminació de moc i sol ser molt molesta. Per un altre costat, la tos productiva està associada a l’eliminació abundant de moc. En el primer cas, quan es tracta de tos irritativa, caldria mirar d’evitar-la; mentre que quan la tos és productiva ens interessa no limitar-la ja que és un mecanisme de defensa natural del nostre cos i el que hauríem de fer és afavorir la producció i posterior expulsió del moc. Abans d’abordar el tractament de la tos, caldria veure perquè tenim aquesta tos i quant de temps fa que es produeix. Si la tos és produïda per causa d’una infecció de les vies respiratòries, generalment serà de tipus productiu. Però la tos també pot estar produïda per una rinitis crònica, processos asmàtics, processos gàstrics (acidesa) o efectes secundaris de fàrmacs; com algun antihipertensiu. En el cas de la tos seca caldria suprimir-la si arriba a ser molt molesta per al pacient, en aquest cas

faríem servir fàrmacs antitussígens. Els opiacis són els antitussígens de referència i el seu mecanisme d’actuació passa per tallar o eliminar el reflex de la tos. Dins d’aquest grup trobem fàrmacs com la codeïna o el dextrometorfà. A dosis recomanades, la codeïna és un fàrmac segur, però cal tenir en compte que pot produir sedació i/o restrenyiment com a efectes secundaris. Pel que fa al dextorometorfà, hem de dir que no té cap efecte depressor i produeix molt menys restrenyiment, és per això que actualment és el més dispensat. La tos productiva dóna com a resultat l’expulsió de moc. Si aquest procés no es produeix de forma natural caldrà ajudar-nos de fàrmacs que augmentin el volum i la viscositat del moc. És important eliminar la mucositat, ja que si no podríem desenvolupar una infecció respiratòria. Els mucolítics i els expectorants, juntament amb la correcta ingesta d’aigua o líquids, ens ajudaran en aquest procés. La guaifenesina, l’ambroxol o l’acetilcisteina són els més habituals. És important tenir una bona salut de les nostres vies respiratòries, és per això que existeix una gran varietat de complements alimentaris que ens ajudaran a prevenir moltes d’aquestes afeccions, com poden ser els preparats a base de pròpolis, àloe vera, farigola i/o preparats a base de Vitamina C i equinàcia per augmentar les defenses del nostre organisme. 8


PRODUCTE

CUMLAUDE LAB

FRENAGAR 5 MG

ELBEL STICK 4

TERMALGIN 1G

PHYTO SOYA

STREFEN PASTILLES

EUCERIN CR. MANS Protecciรณ pells sensibles

BE+ AMPOLLES

CUMLAUDE LAB

Gel 30 ml

20 sobres efervescents

CUMLAUDE LAB

Complement alimentรณs

Pastilles

Per les calors de la menopausa

Reafirma i hidrata

DEFENSE

Sobres de taronja 9

Protector labial

16 pastilles - taronja

Cr. gel hidratant intern

RECOVERY

Sobres de taronja


REGALS

farma-ceutics: Els teus punts són regals.

Trolley ABS 598 PUNTS

Cap de setmana

4 rodes giratòries. Mida: 36x56x23

1400 PUNTS

Cap de setmana per a 2 persones a l’Hotel Vilar Rural.

409 PUNTS

Lot d’emergència que inclou 7 eines indispenables. Piles de mida 4C no incloses. Mida: 37,5 cmx18,5x10cm.

Cistelleta Mustela

Motxilla de pícnic 256 PUNTS

Lot caixa d’eines

220 PUNTS

Motxilla de pícnic complerta amb compartiments de nevera.

Crema balsàmica polivitaminada, llet 200 ml, tovalloletes humides gruixudes 70 uni., gel de bany 200 ml, aigua de colònia, cistella de vímet i llaç blau o rosa.

Joc de 3 tovalloles 173 PUNTS

Joc de 3 tovalloles, 100% cotó 380gr/m2 en diferents grandàries: Bany (137 x 70), mans (70 x 40) i cara (30 x 30), presentat amb una llaçada de setí.

Joc de pasta 161 PUNTS

Joc de pasta, per preparar un deliciós plat de pasta o una pizza acabada de fer.

Joc de trencanous 129 PUNTS

Coctelera

Joc de trencanous.

152 PUNTS

Set de barbacoa 128 PUNTS

Acer inoxidable. Polièster 600D. 4 accessoris.

Coctelera d’alumini. *En cas que el proveïdor no disposi del regal actual se substituirà amb previ avís. 10


Termo 0,7l 110 PUNTS

Manta

120 PUNTS Manta.

Termo de doble paret, inoxidable amb capacitat per 0,7l.

Joc de vi 4 peces 117 PUNTS

Joc de vi de 4 peces. Aquesta caixa de regal de disseny únic conté 4 accessoris essencials per a vi: tirabuixó multiusos, tap d’ampolla, anella anti-degoteig i lleva-taps.

Joc cafè 4 peces 102 PUNTS

Conjunt de cafè de 6 peces.

Joc de pintura 93 PUNTS

Conté: 12 aquarel·les, 12 llapis de color, 12 retoladors, 12 ceres, 12 crayon, paletes, cola, goma d’esborrar, llapis HB i pinzell.

Joc de ganivets 99 PUNTS

Set de ganivets de 3 peces d’estil japonès en un a caixa de regal. Làmines d’acer inoxidable i mànec de plàstic PP.

Xec regal de 6€ Farmacèutics Mundi 60 PUNTS Col·labora amb l’ONGD.

Xec regal 6€ 60 PUNTS

Xec regal de 6 €.

Joc de manicura 26 PUNTS

Joc de manicura de 7 peces. Inclou tallaungles, tisores, 3 elimina repelons i llima.

Medidor de llum UV 11 PUNTS

Bossa plegable

Joier

Bossa plegable.

Joier de roba.

25 PUNTS

22 PUNTS

11

Clauer UV. La llum UV (ultraviolada) pot ser perillosa per a la teva pell. Comprova la intensitat de la llum UV abans d’exposar-te al sol amb aquest clauer UV.

Clauer moneder 6 PUNTS

Moneder amb obertura fàcil en PVC, inclou cadena metàl·lica. També pot utilitzar-se com a clauer.


SANITÀRIA Maria Collado - Farmàcia Turon

RONCOPATIA La roncopatia és una malaltia caracteritzada per la presència d’un ronc crònic. La forma més simple és el ronc simple (RS) i la més greu és la síndrome d’apnea obstructiva del son (OSAS de les seves sigles en anglès; Obstructive Sleep Apnea Syndrome), tot i que existeixen diferents graus de formes intermèdies.

►► La cirurgia pot ser una alternativa per als casos més greus, sobretot quan la causa és una anomalia anatòmica. SÍNDROME DE L’APNEA OBSTRUCTIVA DEL SON Hi ha persones que, a més de roncar, pateixen de manera repetida pauses de respiració de durada variable. Les de major importància mèdica són aquelles la durada de les quals és superior a 10 segons, i poden aconseguir arribar als 2 minuts en certes ocasions. En l’apnea, aquestes pauses normalment s’intercalen entre els roncs i, durant aquestes, se sol produir una disminució del nivell d’oxigen en sang tot i que el cor continua bategant; a diferència del que passa en una parada cardiorespiratòria.

El ronc es produeix en gairebé un 20% de la població adulta, tot i que és més freqüent en homes que en dones. Hi ha unes característiques comunes entre les persones que ronquen, de les quals les més freqüents són: obstruccions nasals, engrossiment de la úvula (campaneta), paladar tou, adenoides, anomalies anatòmiques que obstrueixin la via aèria superior i dipòsits grassos en les parets d’aquesta via (típic en persones que pateixen obesitat). En totes aquestes situacions es produeix un estrenyiment a diversos nivells de la via aèria superior, que causa una vibració intensa sobre les parets de la faringe i la qual es transforma en un so que percebem com ronc.

Possibles conseqüències de l’apnea:

►► Disminució dels nivells d’oxigen en sang mentre es dorm. ►► Fragmentació del son i somnolència diürna. ►► Mal de cap al despertar i sequedat de boca. ►► Irritabilitat, depressió. ►► Pèrdua de capacitat de concentració i de memòria. ►► En casos severs augmenta el risc d’hipertensió, cardiopaties i accidents cervell vasculars.

Consideracions per evitar la roncopatia:

►► Mesures posturals, com elevar la capçalera del llit o no dormir boca amunt. ►► Utilitzar un humidificador al dormitori, ja que l’aire sec pot irritar o inflamar la mucosa nasal, afavorint així la presència de roncs. ►► Suprimir el consum de substàncies alcohòliques a partir de la tarda. L’alcohol relaxa la musculatura de la faringe i fa que aquesta vibri en passar l’aire. ►► No fumar. El tabac resseca la mucosa de les vies aèries, inflamant-les i afavorint que apareguin roncs. ►► Disminuir el pes en cas necessari. ►► Evitar al·lèrgens, ja que poden estrènyer les vies aèries. ►► Tenir en compte que certs medicaments per dormir (benzodiazepines) empitjoren el ronc i la severitat de l’apnea del son.

Per diagnosticar l’apnea és essencial un estudi del son en un centre especialitzat. El tractament per a l’apnea consisteix en aplicar unes mesures de prevenció similars a les utilitzades per evitar els roncs, però amb una obstinació superior, tenint en compte la major gravetat del problema.

12


Les farmàcies i l’equip de farma-ceutics us desitja

Bon Nadal i Feliç 2016

junts, seguim sumant

13


Ernest Torras

Psicòleg de l’esport

EXCUSES, GESTIÓ DEL TEMPS I ENVELLIMENT ACTIU

que ens han d’ajudar a fer la integració de l’esport i l’activitat física a la nostra vida quotidiana. Moltes d’aquestes preguntes es responen amb que sí que ho podem fer, tan sols ens manca, en la majoria de casos, la voluntat. Tot i l’augment de gent que corre, fa triatlons, neda,... i que sembla que l’esport estigui de moda, la realitat és que actualment les dades de sedentarisme al territori espanyol són encara preocupants. Hi ha un índex elevat de sedentarisme i un índex creixent d’obesitat en la població infantil, amb un 23% de la població menor de 11 anys i un 16% dels que van dels 11 als 17 anys, amb sobrepès o obesitat.

La primera excusa que habitualment fem servir per no practicar esport o deixar de fer-ho és la manca de temps. De fet, és això, una excusa. Temps per fer activitat física n’hi ha durant la jornada, el què ens passa és que, en molts casos, no està establert com un element prioritari. Hi ha altres excuses per no fer activitat física (econòmiques, familiars, distàncies, cansament...). Com excuses que són, totes poden ser vàlides per qui se les autoimposa, però, tanmateix, totes poden ser refutables.

Hi ha un altre enfocament pel que fa a la gestió del temps i l’activitat física i l’esport: el del pas del temps. Es tracta de ser conscients que la població està envellint, això implica més temps per viure gràcies als avenços tecnològics i científics. Però, més temps per viure s’hauria de plantejar com un temps de qualitat i per disposar d’aquesta qualitat de vida hem d’estar el més saludables que es pugui. Per tant, si tenim integrats uns bons hàbits en quant a l’activitat física, podrem gaudir molt més d’aquest període vital i a més serem capaços d’omplir el nostre temps lliure i d’oci (que en aquesta etapa de la nostra vida no n’hauria de mancar). És important afegir anys a la vida, però també vida als anys.

Per poder fer activitat física, no cal matricular-se a un gimnàs, no cal dedicar-hi 2 hores diàries, cal trobar el plaer en el fet de desenvolupar l’activitat física i en cas de problemes de gestió del temps, incorporar-ho a la nostra quotidianitat. Podem anar a treballar a peu? O en bicicleta? Podem fer exercici físic al parc amb la família durant el cap de setmana? Podem sortir a caminar amb els amics? Podem fer exercicis d’estiraments durant el descans a la feina? Aquestes són preguntes

La recomanació per deixar-nos d’excuses, és que cal cercar el gaudi immediat en l’activitat física que triem, doncs així podrem aconseguir els beneficis a mig i llarg termini. 14


Farmamundi dóna resposta humanitària a la crisi migratòria a Sèrbia Europa té per davant el gran repte de donar resposta a la situació de greu vulnerabilitat dels drets de milers de persones que des de països com Síria, Afganistan, Eritrea o Irak arriben a les seves fronteres en busca de refugi. Hauria de ser una resposta ràpida. Per pal·liar aquesta situació extremadament voluble tant pel que fa al context com pel tipus d’intervencions que s’estan posant en marxa des de diferents institucions, Farmamundi va activar el passat mes de setembre el Fons FAHE (Fons d’Ajut Humanitari i d’Emergència) per donar respostes immediates a necessitats immediates de milers de persones. Aquesta intervenció que es duu a terme juntament amb l’ONG local IDC-Sèrbia, i a la que s’ha sumat a nivell català el Fons Català de Cooperació de Catalunya, oferirà assistència a 3.000 persones durant els propers cinc mesos, prioritzant a dones, lactants i infants.

Dissenyar accions a mig i llarg termini Les últimes reunions de coordinació del Comissariat de Refugiats i Migracions, a les quals hi han participat IDC-Sèrbia i Farmamundi, coincideixen en destacar la necessitat de dissenyar accions a mig i llarg termini, degut al seguit d’obstacles que van sorgint a les fronteres i que obliguen a les persones migrants a prolongar el seu viatge, fent que els seus recursos s’esgotin i que l’assistència que reben sigui pràcticament inexistent, ja que a les zones d’acollida els subministraments bàsics i els articles de primera necessitat són molt limitats.

L’actuació té dos eixos principals i diferenciats. En primer lloc, s’han articulat equips mòbils d’assistència sociosanitària i d’assessorament sobre la seva estada en els centres d’acollida o en els centres de salut, així com sobre els tràmits legals esdevinguts de la seva condició de refugiats. En segon lloc, s’estan distribuïnt medicaments essencials, material mèdic i articles de primera necessitat per garantir el recer i l’abric, davant l’arribada de les pluges i per la saturació dels escassos serveis disponibles d’acollida al país. També es reparteixen kits higiènics i aliments no peribles per garantir la seguretat nutricional de les persones més vulnerables.

Les principals mesures que inclou l’actuació són: garantir el refugi incrementant la capacitat dels centres d’acollida, l’aixopluc i l’assistència sanitària mitjançant equips mèdics mòbils, subministrar medicaments essencials, articles específics per a nadons (roba, bolquers, etc), aliments per garantir la seguretat alimentària i nutricional, el sanejament i l’accés a l’aigua potable.

Fons FAHE i socis El caràcter mòbil de la intervenció permet adaptarse als canvis constants en les rutes migratòries de les persones migrants, ocasionats pels tancaments de les fronteres dels diferents països on van arribant. Finalment volem destacar que la intervenció de Farmamundi respon a la crida d’emergència realitzada per l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats).

15

Farmamundi agraeix la participació dels membres del FONS FAHE (Laboratorios Viñas, Cinfa i Esteve, Distribuidora Guipuzcoana SL, Asociación Española de Farmacéuticos de la Industria (AEFI), Ajuntaments de Terrassa i Vilafranca del Penedès i Col·legis Oficials de Farmacèutics de Girona i Lleida), així com la tots els socis de l’entitat, sense els quals no seria possible aquesta intervenció.


SANITÀRIA Jesús Gómez - Farmàcia Gómez

DIETES A LA FARMÀCIA aquesta proporció d’ingesta de proteïnes i hidrats de carboni conjunta aconseguirem estabilitzar els nivells d’insulina a la sang, evitant així que s’acumuli greix en accés i afavorint que aquest greix es vagi eliminant. Així es perd pes de forma saludable i mantenim un estat òptim de salut.

D’aquí uns mesos arribarà el bon temps i amb això el desig d’aprimar-se per poder lluir una bona silueta. Així que a la farmàcia comunitària arriben moltes consultes de com aconseguir ràpidament i fins i tot miraculosament aquesta figura que tot el món desitja. Per aquest motiu, tot seguit plantegem una sèrie de respostes a les preguntes freqüents sobre aquest tema:

Quina és la base per aconseguir aprimar-se?

Quin és el millor mètode per aprimar-se?

Recomanacions generals

El tractament per aprimar-se es basa en tres pilars: arribar a un balanç energètic negatiu, aconseguir un pes adequat per la persona afectada i aconseguir la instauració dels hàbits saludables que mantenen el pes i la pèrdua a llarg termini. Caldrà combinar dieta i exercici físic amb la finalitat d’eliminar l’excés de greix sense reduir la massa muscular i en tot el procés s’haurà de considerar les característiques fisiopatològiques i psicosocials del pacient, així com modificar els seus hàbit alimentaris i l’estil de vida.

Existeix la pastilla màgica per aconseguir ràpidament el pes que desitjo?

No. Els productes que trobem a la farmàcia ens poden ajudar a aconseguir perdre pes i són complements d’una alimentació i estil de vida adequats, però mai podran substituir aquestes dues consideracions.

Quins productes poden ajudar-me a perdre pes?

Prèviament s’ha d’haver efectuat una correcta valoració nutricional i farmacèutica. Existeixen diferents productes que ens poden ajudar, com els absorbents de grassa o els hidrats de carboni, saciants, cremadors de greix, drenants, laxants...

Quantes classes de dietes existeixen?

Actualment es donen a conèixer moltes dietes per ajudar a perdre pes, però no totes són adients.

Quina és la dieta de la zona?

La dieta de la zona es caracteritza per una aportació moderada de tres macronutrients: 40% d’hidrats de carboni, 30% de proteïnes 30% i grasses. Utilitzant

16

►► Realitzar 5 àpats al dia, repartint així els aliments cada 3-4 hores i evitant els afartaments sobretot a la nit. ►► Assegurar la ingesta d’hidrats de carboni complexos com: el pa, l’arròs o la pasta, preferiblement que siguin integrals. ►► Augmentar el consum de fruites, per anar bé 3 peces de fruita fresca al dia, abans que un suc, ja que aquestes contenen fibra. ►► Augmentar el consum de verdura, ja sigui crua o bullida en cada un dels àpats principals. ►► Assegurar el consum de llet i derivats làctics però consumint el semidesnatats o desnatats i rics en calci. ►► Limitar el consum de carns grasses com el porc, vedella i xai, pastisseria industrial, snacks, preparats industrials, begudes amb sucre, refrescos, dolços... ►► Augmentar el consum de carn blanca com el pollastre, el conill o el gall dindi, el peix blanc (lluç, dorada, llobarro, rap, bacallà...) i peix blau (tonyina, salmó, anxoves, boquerons, sardina). ►► Augmentar el consum de llegums, mínim dos cops per setmana. ►► Assegurar el consum d’ous, 2-3 cops per setmana. ►► Utilitzar com a greix d’addicció l’oli d’oliva, tot i que controlant les quantitats a ingerir al llarg del dia. ►► Les coccions recomanades seran aquelles que precisen la menor quantitat de greix com són el forn, la planxa, al papillot, el vapor. ►► Substituir el sucre per altres edulcorants amb menys calories. ►► Assegurar la ingesta hídrica, recomanant la ingesta de 8 vasos d’aigua al dia, a més a més d’aigua continguda en els aliments.


LÍNIA SP

LÍNIA RD

LÍNIA DD

COENZIM Q10

ESCARXOFA

CAFÈ VERD

BENEFICIS PER A LA SALUT Potencia els efectes de l’exercici per controlar el pes.

BENEFICIS PER A LA SALUT Elimina l’excés de líquids.

BENEFICIS PER A LA SALUT Ajuda a controlar el pes en dietes.

PRESENTACIÓ 60 perles. Conté oli de càrtam, utilitzat tradicionalment pels beneficis metabòlics, L-carnitina, tartrat i coenzim Q10.

PRESENTACIÓ 250 ml. Producte orientat a regular el nivell de líquids en el cos durant la realització d’una dieta, ajudant a eliminar l’excés de líquids i evitant-ne l’acumulació a l’organisme. Està format per extractes de plantes com: cua de cavall, boldo, romaní, estigmes de blat de moro, fulles de carxofera i vinya roja, que ajuden a drenar el cos i evitar la retenció de líquids.

PRESENTACIÓ 50 càpsules vegetals. El cafè verd afavoreix la pèrdua de grassa ajudant a controlar el pes. El crom intervé en el metabolisme glucídic i la formació de grasses. També és drenant i depuratiu.

LÍNIA CH

LÍNIA SC EXTRACTE DE SAFRÀ

CHITOPUNTIA

BENEFICIS PER A LA SALUT Elimina la sensació de gana.

BENEFICIS PER A LA SALUT Control de pes en dietes.

PRESENTACIÓ 50 càpsules vegetals. L’extracte de safrà és un potent antioxidant i estimulant natural. És un producte orientat a disminuir la sensació de gana. Gràcies als fructooligosacàrids (fibra soluble), l’estómac s’omple abans generant l’avís del cervell que eliminarà la sensació de gana. Conté derivats de la llet.

PRESENTACIÓ 50 càpsules vegetals. La chitopuntia és un combinat de chitosán i neopuntia, utilitzat tradicionalment pel control de pes durant les dietes. Ajuda a absorbir la grassa del menjar i evita que es dipositi a l’organisme. Conté derivats de crustacis.

17


FONDA SALA Ja entrats als mesos més freds de l’any, què millor que carregar el cos d’energia? Aprofitarem que la terra ens dóna un dels seus fruits més preuats: la tòfona negra, abundant en les nostres contrades. El Lluçanès i comarca n’és terra, com també de diferents tipus d’aus i animals salvatges de cacera. En aquest número prepararem faisà, tot i que aquest ja és un animal més de granja, ja que s’engreixa amb més facilitat i se n’obté una molt bona carn. Així que el farem amb uns macarrons, i tòfona. Bon profit!

MACARRONS FARCITS DE FAISÀ I TÒFONES Ingredients: ►► 48 macarrons gruixuts ►► 100 gr de vedella ►► 100 gr de porc ►► 100 gr de cansalada grassa ►► 1 cervell ►► 3 petxugues de faisà. ►► 2 cebes ►► 1 ½ de llet amb pols de farina

Beixamel: ►► 1 L de llet ►► sal, pebre, nou moscada ►► 200 cl de crema de llet ►► 100 gr de parmesà ►► 50 gr de farina ►► 50 gr de mantega ►► 1 raig de Xerès sec ►► 1 tòfona de 30 gr

ELABORACIÓ Estofarem amb una mica d’oli la cansalada i la ceba. A continuació, posarem la resta d’ingredients, els quals haurem saltejat prèviament. Tot seguit hi posarem un polsim de farina i ho cobrirem amb llet i ho deixarem coure durant una hora i mitja, a foc moderat. Haurem de procurar remenar-ho de tant en tant a fi que no s’enganxi. Un cop ja cuit, ho passarem per la màquina de trinxar carn i tot seguit per la Termomix, a fi de que ens quedi una massa molt fina per poder farcir els macarrons (el procés d’omplir els macarrons el podem realitzar amb l’ajuda d’una xeringa grossa). Bullirem els macarrons. Ja cuits els deixarem refredar i els farcirem. Farem la beixamel fent un rus de mantega i farina, després hi afegirem la llet. Tot seguit hi posarem la crema de llet, procurant que ens quedi una mica lleugera. Al final hi afegirem el formatge. Rectificarem de sal, pebre, i nou moscada. Posarem els macarrons al plat, la beixamel pel damunt, ho gratinarem i per acabar posarem la tòfona ratllada en juliana per sobre. 18


ENTRETENIMENTS

Troba el camĂ­

Sudoku

19

Completa el dibuix


20