Page 1

estem a prop teu

“Muntanya i sobretaula”

nou llibre de Nandu Jubany i Kilian Jornet LA CURA DEL CABELL

Nova tendència:

LES PICADES DELS INSECTES A L’ESTIU FARMACIOLA DE VIATGE

Barefoot o córrer descalç

BB CREAM - COSMÈTICA ESPRAI CONDICIONADOR BIFÀSIC 1

www.farma-ceutics.com Estiu 2013


2


EDITORIAL Benvingut, estiu!

04

SUMARI

Fa quatre dies ens queixàvem del fred i del mal temps i ara mateix ja comencem a queixar-nos de la calor, el senyal inequívoc que ha arribat l’estiu. Estem, doncs, en aquells mesos que molts de nosaltres esperem que arribin ja per poder tenir uns dies de vacances per relaxar-nos o, si més no, per passar les màximes hores possibles amb la família intentant compensar que la resta de l’any no hi podem estar tot el que voldríem. Agafem forces perquè encara que estem vivint dies complexos i de molts canvis, hem d’intentar de gaudir-ne i no deixar que ens venci ni la por ni els mals auguris dels profetes tertulians.

06 08 09 10

Aquests mesos hem de procurar passar-los el millor possible i per això aquí us donarem uns petits consells que cal sempre recordar. Dir “estiu” és sinònim totalment de sol, i malgrat que la llum del sol és necessària i també ens aporta alegria, si n’abusem ens pot arribar a perjudicar molt. Per això no ens hem d’oblidar de protegir-nos adequadament segons el tipus de pell de cadascú, del lloc on estiguem i de la quantitat d’hores d’insolació. Pregunteu-nos quin és el producte que us cal, i nosaltres us aconsellarem. Si el que teniu previst és fer un viatge, no us oblideu de preparar la farmaciola que sigui més adient pel que teniu previst fer: un viatge turístic amb allotjament en hotel, una acampada, senderisme, excursionisme, etc. També és imprescindible tenir en compte el país que voleu visitar ja que us caldrà escollir els productes adients segons la vostra destinació (sense oblidar que per visitar alguns països és necessari o obligatori vacunar-se). No dubteu en consultar-nos. Des de les nostres farmàcies nosaltres us atendrem, us escoltarem i us aconsellarem el millor possible. Les persones que fem i som farma-ceutics posem el màxim d’interès i professionalitat, perquè sabem què fem i som les vostres farmàcies i volem seguir sent el vostre punt de referència per la cura de la vostra salut.

12 13 14 15 16 17 18

STAFF

19

Com sempre, esperem que llegint la revista hi trobeu dades que siguin del vostre interès i d’altres que us despertin algunes curiositats, així com també consells d’allò més útils. Us desitgem un bon estiu i unes bones vacances.

Xavier Figueras Vocal del Consell d’Administració

05

Sabies que...? La cura del cabell BB Cream - cosmètica Nova tendència: Barefoot o córrer descalç Producte Las picades dels insectes a l’estiu Farmamundi La vida sana i el bon menjar Sphere farma-ceutics Producte Farmaciola de viatge Esprai condicionador bifàsic Entreteniments

Secretari del Consell de farma-ceutics Josep Allué Direcció Comercial Jordi Cervera Departament de Màrqueting Jaume Centellas Departament de Comunicació Alba Santamaria amb la col·laboració de: Jordi Torruella, Farmamundi, Dept.compres, Xavier Figueras, Xavier Fernàndez, Jordi Boncompte, Marta Molina, Rest. Can Jubany, Patricia Illán (Novartis).

3

Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset


SABIES QUE...?

Beure molta aigua ajuda a tenir una bona memòria. Es recomenable beure entre 2 i 2,5 litres d’aigua al dia.

SABIES QUE...? Les persones revisen el seu smartphone 150 vegades el dia.

SABIES QUE...? El fum del tabac inclou més de 4.000 components químics, la meitat dels quals es troben originàriament a les fulles de la planta i l’altra meitat es formen mitjançant reaccions químiques en cremar-se el tabac. Quan una persona deixa de fumar, superats els tres mesos d’abstinència, el principal motiu de recaiguda és la falsa idea de control que experimenta la majoria de persones, que no és més que una percepció distorsionada de capacitat de controlar i així l’hàbit de fumar tan sols en comptades ocasions, acaba portant a recuperar l’addicció amb igual o més força que a l’inici.

4


TRACTAMENT CAPIL·LAR Jordi Boncompte - Farmacèutic

Indicacions per netejar-se el cabell

LA CURA DEL CABELL

1. Mullar-se amb abundància el cabell. 2. Aplicar el xampú. 3. Fer un massatge a tota la zona capil·lar. 4. Deixar reposar uns minuts. 5. Emulsionar amb una mica d’aigua i repetir el massatge. 6. No ensabonar-se dues vegades. 7. Esclarir amb abundant aigua. 8. Eixugar-se el cabell al natural, evitant assecadors en la mesura del possible.

El fol·licle pilós és una estructura complexa que permet créixer el cabell, compost de queratina. La queratina del cabell humà consta de 20 proteïnes que estan en diferents parts del fol·licle pilós. La seva quantitat varia entre 100.000 i 150.000. Un cabell sol viure uns cinc anys, mor i cau per ser substituït per un altre, i així fins a 25 vegades.

LÍNIA FARMÀCIA ►► ►► ►► ►►

xampú d’ús freqüent xampú anticaspa grassa xampú anticaiguda esprai condicionador bifàsic

Neteja Per aconseguir una bona neteja i embellir el cabell sempre utilitzarem el xampú. Per aquest motiu, el xampú haurà d’adaptar-se al nostre tipus de cabell i caldrà que tingui, en major o menor quantitat, un condicionador o altres components que optimitzin la salut i la bellesa del cabell. Raspallar-se el cabell diàriament estimula les glàndules sebàcies, produint més sèu i evitant que s’assequi. Quan el sèu i la suor del cos cabellut es combinen, ajuden a protegir la pell, produïnt-se una capa àcida. Netejar-lo n’elimina l’oli excessiu. Els xampús trenquen la tensió superficial de l’aigua, permetent així humitejar-lo. Tenen un pH entre el 4 i 6 i no porten sabó. Com que són àcids, arriben al pH del cabell, del cos i de la resta de la pell, i així eviten l’entrada de microorganismes.

Els minerals de l’aigua Els minerals i els ions de l’aigua afecten el cabell. >> La calç fa que el cabell estigui sec i que li falti brillantor i volum. Li dóna un aspecte com si es tractés de la caspa, trencadís i bloqueja el creixement de cabell nou. >> El ferro el deixa sec i llis. >> El coure el decolora. >> El magnesi fa que no brilli i no tingui volum. >> El plom provoca que estigui sec.

5

La farmàcia ofereix una àmplia gamma de productes per tenir uns cabells ben cuidats. És la nostra obligació conèixer i aconsellar als nostres clients els productes que tenim a la seva disposició.


COSMÈTICA

Marta Molina - Farmacèutica

BB CREAM

FITXA TÈCNICA

nova tendència

Emulsió acolorida de textura excepcional que es comporta com una base lleugera de maquillatge però amb efecte contractant “multi-benefici”: un sol producte que protegeix, corregeix i cuida la pell. S’inscriu dins de les BB Cream (Blemish Balm), un nou concepte de formulació cosmètica que està suposant una ferma tendència en les bases d’ús diari. Presenta una acció específicament il·luminadora i correctora que assegura un efecte camuflatge de les imperfeccions cutànies. Homogeneïtza el relleu, dissimula les arrugues i unifica el to de la pell.

Edats: Totes les edats. Indicació: Tot tipus de pells. Aplicació: Aplicar al matí directament a sobre de la pell, abans del maquillatge o sobre la crema hidratant. Ingredients actius: Filtres solars: substàncies absorbents de la radiació solar per evitar una acció nociva sobre la pell. Rhamnosoft®: és una goma de biosacàrids. Hidratant (millora la capacitat d’absorció i retenció de l’aigua de la pell), suavitzant. Millora la compleció de la pell. Molt filmogen. Antiinflamatori que inhibeix l’adhesió cel·lular i limita la propagació de reaccions inflamatòries a les cèl·lules de la pell.

Hidrata i suavitza l’epidermis, protegint-la de manera efectiva davant la radiació solar (SPF30). D’aquesta manera i en un sol producte i un sol gest d’aplicació, la pell es presenta més llisa, més natural, més resplendent i jove. 6


7


gairebé crònic. Això i l’ús habitual del calçat ha fet que els nostres peus, presos gairebé tot el dia dins unes sabates, s’hagin atrofiat de forma exagerada predisposant-nos a tenir lesions de tronc inferior i columna vertebral. Així, el nostre peu, que és una estructura perfectament dissenyada per córrer i amortir, ha deixat de fer aquesta funció. Si aconseguíssim que el nostre peu tornés a fer la funció per la qual va estar dissenyat, tindríem una màquina d’absorció d’impactes a nivell de genoll, maluc i esquena gairebé perfecte, amb la qual cosa evitariem moltes lesions. Fins i tot s’ha demostrat que molts dels peus plans ho són degut a una falta de tonificació i a una atrofia del peu.

EXERCICI FÍSIC Jordi Torruella Suriñach - ENTRENADOR PERSONAL

Nova tendència: Barefoot o córrer descalç Primer de tot cal dir que el tema que tractarem en aquest article avui en dia genera moltes controvèrsies entre els diferents professionals, moltes vegades ocasionades per desconeixement del tema.

Alguns de nosaltres podríem arribar a la conclusió precipitada que ens cal un canvi de calçat, però això no és ben bé així. Hem de tenir en compte que portem molts anys amb un tipus concret de calçat i el nostre peu s’ha tornat gandul. Així doncs, si de sobte el fem treballar de forma precipitada, el més fàcil és que, com qualsevol màquina que porta molt temps parada, s’espatlli. Caldrà dur a terme un període de transició i adaptació orientat bàsicament a dos aspectes determinants: un canvi de recolzament al moment de córrer (tècnica de carrera) i una adaptació específica a nivell muscular. Amb altres paraules, ens caldrà dedicar un temps a fer que els nostres peus s’assemblin als dels nostres avantpassats i així poder treballar a favor de la nostra salut. També és important tenir en compte que a nivell infantil els peus encara no han estat pervertits per un calçat inadequat i no hauríem de caure en el mateix error que hem caigut durant anys. Si ens hi fixem els mateixos nens prefereixen i se senten més còmodes descalços i som els adults que, per una tendència social els posem sabates fins i tot abans que aprenguin a caminar.

Últimament ha aparegut, o millor, ha dit reaparegut, una nova tendència relacionada amb el fet de córrer descalços. Però, tenim clar què comporta aquest canvi? Coneixem els pros i els contres? Sabem quines precaucions ens calen prendre? Intentarem respondre de forma breu aquestes i altres preguntes que poden ser interessants per aquells que vulguin saber més sobre aquesta nova forma de practicar esport. Començarem dient que existeix un concepte de calçat minimalista relacionat amb el barefoot. Es tracta d’un tipus de calçat amb unes característiques concretes que fan que la seva utilització sigui, a nivell anatòmic, molt similar a córrer descalç però que ens protegeixen del contacte directe del peu amb el terra. Amb aquest tipus de calçat el peu treballa totalment pla, mentre que amb el calçat més tradicional, el taló sempre es troba més elevat que la punta del peu, de l’ordre de 9 a 15mm. I això és el què tècnicament s’anomena drop, que en el calçat minimalista seria de 0mm. Aquesta petita diferència comporta que el nostre cos, des del peu fins a l’esquena, treballi d’una forma completament diferent.

Com a conclusió, direm que aquest canvi pot arribar a ser molt beneficiós però, que si no fem les coses ben fetes des d’un principi, els efectes poden ser realment nefastos.

I això serà beneficiós? En primer lloc haurem de fer una mica d’història animal. Cal tenir en compte que els nostres avantpassats havien estat grans corredors de resistència i anaven descalços però, amb el temps, la societat ens ha portat cap a un sedentarisme

8

Tal i com venim dient en altres articles, i en aquest encara hi donaríem més importància, cal posar-se a les mans d’un professional.


PRODUCTE

Compeed butllofes

Pack xampú d’ús freqüent + esprai condicionador bifàsic

5 uni

Hansaplast aigua oxigenada

Pack crema de mans + stick labial

250 ml

Hansaplast alcohol

Hansaplast aqua protect

250 ml

20 uni

Fenistil roll-on

PHB Kit de viatge

picades de mosquits

9


PICADES

LES PICADES DELS INSECTES A L’ESTIU Els antihistamínics tòpics poden alleujar la picor durant 8 hores després d’una sola aplicació i disminuir les molèsties que provoquen les picades dels insectes.

pell a través de la que injecten una sèrie de substàncies anestèsiques i anticoagulants que els permet extreure la sang d’una forma més fàcil. Aquestes substàncies desencadenen una reacció immunològica immediata a la pell.

A l’estiu estem més temps a l’aire lliure, ja sigui a la platja, al camp, etc. La roba que utilitzem deixa grans parts del nostre cos al descobert, augmentant el risc de picades d’insectes (mosquits, vespes, abelles, etc.). Les picades dels insectes desencadenen una resposta inflamatòria per part del nostre organisme que dóna lloc als típics símptomes com dolor, picor, vermellor, calor i inflamació en la zona de la picada.

La sensibilitat individual respecte les mossegades o les picades dels insectes varia molt entre les persones, ja que algunes sofreixen molt més que d’altres la picor. Existeixen casos coneguts d’al.lèrgia a les mossegades dels mosquits, però són casos menys perillosos que els de l’al.lèrgia produïda per la picada d’abelles vespes.

La resposta inflamatòria és vital per al nostre organisme i la seva finalitat és la defensa en front de les agressions internes i externes. La reacció immunològica es deu a l’alliberació de l’histamina, un mediador de la inflamació que desencadena la resposta inflamatòria en el nostre organisme.

picades introdueixen el verí en la ferida, provocantne una inflamació. Les reaccions que apareixen a la pell provocades per vespes i abelles són més severes que les provocades pels mosquits.

Després d’una picada, en qüestió de minuts i fins i tot de segons, la pell intacta esdevé vermella, pica, apareix coïssor i a vegades s’inflama. La majoria de les picades dels insectes són inofensives. Mentre que les picades dels mosquits causen molèsties bàsicament degut al picor que produeixen, les picades de les vespes i abelles poden causar un dolor desagradable. Tot i això, cal dir que els insectes poden ser perillosos si la persona afectada és al.lèrgica al verí en qüestió. Els mosquits s’alimenten de la sang humana. Estrictament els mosquits no piquen sinó que mosseguen i produeixen una ferida a la 10

Les vespes i les abelles només piquen si se senten amenaçades. Amb les seves

Els antihistaminics tòpics alleugen tots els símptomes associats a la resposta inflamatòria ja que actuen inhibint l’acció de la histamina i eviten que la resposta inflamatòria es desencadeni en el nostre organisme. El seu efecte antihistamínic actua en l’origen de la picor. Després d’una sola aplicació, poden alleujar ràpidament i durant 8 hores la picor provocada per les picades i mossegades dels insectes. Aquests medicaments són una bona opció per incloure’ls en la farmaciola de casa o per portarlos amb nosaltres en aquelles sortides en les que puguem estar en contacte amb insectes.

Patricia Illán Mateo - Departament mèdic Novartis Consumer Health, S.A.


11


FARMAMUNDI

enginyeria genètica, i combina un fragment del circumsporozoit Plasmodium Falciparum (el paràsit responsable de la forma de malària més greu), amb molècules de l’antigen de superfície del virus causant de l’hepatitis B per reforçar la resposta immune del cos, i amb un sistema adjuvant propietat de Glaxo, de manera que la RTS,S indueix la producció d’anticossos i de cèl·lules T que interfereixen amb la capacitat d’infecció del paràsit de la malària en humans.

Farmamundi reivindica la inclusió de la vacuna contra la malària en la llista de medicaments essencials. Un comitè d’experts de l’OMS ha començat a treballar en la 18ª llista de medicaments essencials (actualment inclou uns 350 fàrmacs) i en la 4a llista de medicaments pediàtrics. Amb aquestes dues llistes, que s’espera estiguin acabades a finals d’aquest any, l’OMS vol orientar els països, especialment els empobrits, sobre quins són els medicaments necessaris per atendre les necessitats de salut més bàsiques i prioritàries.

Des de Farmamundi creiem que des de la societat civil mundial hem d’exigir a l’OMS que inclogui la vacuna contra la malària en la llista de medicaments essencials i que tingui un preu accessible per a tothom, en especial per a les poblacions desfavorides de molts països empobrits, els més exposats a la malaltia. A més, Farmamundi, juntament amb altres ONG sanitàries internacionals, demana que els medicaments essencials siguin exclosos de les regles de propietat intel·lectual impulsades per l’Organització Mundial del Comerç.

Les dades sanitàries indiquen que uns 3.500 milions de persones viuen en zones on la malària és prevalent, mentre que un estudi publicat a The Lancet el passat mes de febrer, conclou que la malària és la causa d’1,25 milions de morts al món (dels quals més de la meitat són nens menors de cinc anys), gairebé el doble d’estimacions anteriors.

No s’ha de repetir el cas de la medicació contra la SIDA, els antiretrovirals, que durant anys van estar exclosos de la llista de medicaments essencials. Des de l’aparició del primer antiretroviral, l’AZT l’any 1987, i més tard dels inhibidors de la proteasa l’any 1996, l’OMS no va incloure aquests fàrmacs fins a la 13ª llista de medicaments essencials l’any 2013, fet que va provocar que milions de persones de països empobrits morissin durant anys, per no poderse pagar el tractament.

La vacuna RTS,S contra la malària El grup de recerca de la vacuna contra la malària dirigit pel Dr. Pedro Alonso, està ja en les últimes fases de desenvolupament clínic, amb diversos assaigs en fase III en 7 països africans, i s’espera es pugui comercialitzar d’aquí a un parell d’anys. L’OMS va explicar el passat mes de març els progressos d’aquesta recerca, i si bé han aparegut dades negatives sobre l’eficàcia a mig i llarg termini que es podrien resoldre amb dosis de record, la seva eficàcia en nens és clara a curt termini. Aquest vacuna, que compta amb importants ajuts econòmics de governs i de la Fundació Gates, és propietat de Glaxo, que és qui la podrà comercialitzar al preu que estimi oportú. La vacuna RTS,S/AS01 és un fàrmac preparat a partir de la proteïna RTS,S generada per

12

Hospital de Mozambique


Can Jubany

www.canjubany.com

LA VIDA SANA I EL BON MENJAR

Sota el títol “Muntanya i sobretaula”, en Kilian ha escollit les rutes i el pla de treball per seguirles, mentre jo he preparat unes receptes per acompanyar-les. I en aquest punt, hi ha la clau. Per què un esportista com en Kilian Jornet no es pot menjar unes bones galtes de porc guisades, per exemple, després de fer qualsevol de les seves sortides? Estan condemnats els esportistes a no gaudir del bon menjar? Es parla molt a nivell internacional dels beneficis en la salut de la dieta mediterrània. No entraré en detalls del perquè és beneficiosa. Aquesta tasca correspon a dietistes i nutricionistes. Però sí que puc dir que a casa, des de fa generacions, i ara des de Can Jubany, apostem per l’eix principal que sosté aquesta dieta: menjar una mica de tot, variat. I sobretot, prioritzar el producte. Carn, peix, ous, verdures, fruita… Tenim la sort de tenir un país que ens dóna de tot i més, amb un nivell de qualitat excel·lent.

Alimentació i salut són dos aspectes que van estretament relacionats. Com diu la coneguda frase: som el que mengem.

Esport, dieta sana i gaudir del bon menjar no està renyit. No convertim l’acte de menjar en un simple acte de disciplina a la nostra vida. Recuperem els valors de la cuina tradicional i de la vida sana que ens han ensenyat les generacions passades i entenem cada àpat com una oportunitat magnífica per assaborir la salut.

A l’actualitat, sortosament, la conscienciació respecte l’impacte directe que té l’alimentació sobre la salut és creixent. Però d’aquí fins a l’extrem de no poder gaudir pel menjar per les limitacions extremes, hi ha un bon tros. Totes les opcions són absolutament respectables, però m’agradaria trencar una llança a favor del bon menjar i del gaudir del bon menjar, sense necessitat que això vulgui dir haver de patir en cada àpat. Aquesta, de fet, és la filosofia del llibre que hem publicat recentment amb en Kilian Jornet, una iniciativa de Ferran Sarri i amb la col·laboració d’Anna Comet. En Ferran, ens va demanar d’associar en un sol llibre les rutes per les muntanyes de Catalunya, amb receptes que incloguessin productes de cada zona geogràfica per on passaven.

En la vessant de la gastronomia i la salut, quan porto el barret de cuiner, sento que la meva responsabilitat és fer-vos gaudir a la taula de Can Jubany. Personalment, quan faig algun dels esports dels que en sóc aficionat sento més que mai la responsabilitat d’alimentar-me com cal. I quan faig de pare, sento que he de portar salut als meus fills des de la taula de casa i ensenyarlos la importància de menjar bé.

13

Tot plegat sempre em porta a la mateixa conclusió: som el que mengem. Però també som el que gaudim. Mengem bé i mengem sa, i en podem gaudir al mateix temps.


REGALS

Sphere farma-ceutics: Els teus punts són regals.

Sol·licita-la a la teva farmàcia

Trolley ABS 634 PUNTS

La targeta Sphere farma-ceutics et dóna Cap de setmana la possibilitat d’aconseguir i gaudir dels avantatges exclusius com a client preferencial. 1400 PUNTS

Cap de setmana per a 2 persones a l’Hotel Vilar Rural.

Amb ella podràs gaudir de:

Mini caixa d’eines Dunlop 326 PUNTS

Punts Regals Atenció farmacèutica Informació Targeta regal Targeta moneder Targeta familiar Revista Sphere

Mini caixa de 40 unitats de petites eines, ideal per fer petites reparacions a casa. Fàcil de guardar. 30x20x18cm.

Motxilla de pícnic 256 PUNTS Setrill, sal i pebre 211 PUNTS

C o m p a r t i m e nt principal amb cremallera, nansa de mà i nansa de maleta ajustable.

Motxilla de pícnic complerta amb compartiments de nevera.

Cistelleta Mustela 220 PUNTS Crema balsàmica polivitaminada, llet 200 ml, tovalloletes humides gruixudes 70 uni., gel de bany 200 ml, aigua de colònia, cistella de vímet i llaç blau o rosa.

Amb aquesta elegant combinació de metall i vidre aquest set de setrilleres et permetrà decorar el centre de la teva taula i amanir els teus plats.

Joc de 3 tovalloles 173 PUNTS Joc de fondue 175 PUNTS

Joc de fondue per a 6 persones.

Joc de 3 tovalloles, 100% cotó 380gr/ m2 en diferents grandàries: Bany (137 x 70), mans (70 x 40) i cara (30 x 30), presentats amb una llaçada de setí. 14

Joc de pasta 161 PUNTS

Joc de pasta, per preparar un deliciós plat de pasta o una pizza acabada de fer.


Termo 0,7l 110 PUNTS

Termo de doble paret, inoxidable amb capacitat per 0,7l.

Joc de trencanous 129 PUNTS Joc de trencanous.

Manta 120 PUNTS Manta.

Joc de vi 4 peces 117 PUNTS

Joc de vi de 4 peces. Aquesta caixa de regal de disseny únic conté 4 accessoris essencials per a vi: tirabuixó multiusos, tap d’ampolla, anella anti-degoteig i lleva-taps.

Joc de ganivets 99 PUNTS

Joc de pintura 93 PUNTS

Colorit joc de ganivets de cuina. Inclou 5 ganivets i unes tisores. El suport esta realitzat amb plàstic i permet un fàcil marcatge.

Joc cafè 6 peces 92 PUNTS

Conjunt de cafè de 6 peces de porcellana. Inclou tasses i plats.

Conté: 12 aquarel·les, 12 llapis de color, 12 retoladors, 12 ceres, 12 cravon, paletes, cola, goma de borra, llapis HB i pinzell.

Xec regal de 6€ Farmacèutics Mundi 60 PUNTS

Xec regal 6€ 60 PUNTS

Col·labora amb l’ONGD.

Xec regal de 6 €.

Necesser de viatge 57 PUNTS

Necesser de viatge, amb 4 envasos petits.

Medidor de llum UV 11 PUNTS Bossa plegable 25 PUNTS Bossa plegable.

Clauer UV. La llum UV (ultraviolada) pot ser perillosa per a la teva pell. Comprova la intensitat de la llum UV abans d’exposar-te al sol amb aquest clauer UV.

Joc de manicura 18 PUNTS

Joc de manicura de 7 peces. Inclou tallaungles, tisores, pinces, 3 elimina repelons i llima.

15

Clauer moneder 6 PUNTS

Moneder amb obertura fàcil en PVC, inclou cadena metàl·lica. També pot utilitzar-se com a clauer.


PRODUCTE

Farmaciola maleta

Farmaciola de gran contingut, suport per penjar, tapa transparent de plàstic. Material resistent. 360x270x60 mm.

VENIPUMP (bomba per l’extracció de verí). Per picades de serps, insectes, plantes. Es serveix l’estoig amb passador de cinturó, 3 èmbols diferents, 2 sobres bactericides i 2 anti-mosquits. 140x90x30 mm.

Farmaciola cotxe família

Farmaciola amb tapa transparent i material resistent. 260x190x50 mm.

Farmaciola viatge

Farmaciola roba, petita i pràctica per viatjar. 110x175x45 mm. 1 04/03/13de16:17

Teva anuncio 18x12 CAT TRZ.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

16


VIATJAR

Xavier Fernàndez - Farmacèutic

FARMACIOLA DE VIATGE

En la preparació d’un viatge, a banda de l’equipatge, cal planificar amb temps tot un seguit d’aspectes relacionats amb la promoció de la salut i prevenció de la malaltia, els quals depenen, en gran mesura, de les condicions del lloc on es viatja. Primerament cal no oblidar, si és el cas, la medicació que prenguem habitualment per dur-ne una quantitat suficient, ja que podem trobar-nos amb dificultats per aconseguir-la fora del nostre país.

QUÈ RECOMANEM PORTAR? >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >> >>

PRECAUCIONS A TENIR EN COMPTE Utilitzar calçat ample, còmode i de material transpirable, per evitar butllofes per fricció i possibles infeccions per fongs. Informa’t de la possibilitat que necessitis alguna vacuna o tractament profilàctic per evitar certes malalties i del temps que aquests necessiten per a ser efectius. Segons on viatgis, vigila els aliments que consumeixes (evita crus i semicrus) i no acceptis begudes no envasades o desprecintades. Si viatges en avió més de 4 hores pregunta per les mesures que pots adoptar per evitar l’anomenada síndrome de la classe turista, trastorn que pot produirse en restar immòbil assegut durant un vol llarg. Uns simples exercicis durant el viatge permeten prevenir-la.

Analgèsic/antitèrmic. Antibiòtic (segons destinació). Antiàcid. Antidiarreic. Laxant. Antial·lèrgic (antihistamínic). Antiinflamatori tòpic i oral. Llàgrimes artificials o col·liri per a la irritació ocular. Crema amb factor de protecció solar elevat. Repel·lent d’insectes (segons època i destinació). Potabilitzadors d’aigua (segons condicions higièniques i sanitàries del país). Preparats per a rehidratació oral en cas de diarrees. Productes per alleujar la picor, d’una possible al·lèrgia o picada. Material de cura: antisèptic, gases, benes, tisores, pinces, esparadrap, termòmetre,etc. 17


Derivats siliconis: Tot i les característiques de flexibilitat i adherència, la silicona crea una mena de pel·lícula protectora en cadascuna de les fibres capil·lars, allisant-les i segellant les cutícules que les formen. El resultat és una cabellera suau, sense encrespament, amb puntes sanes, en bon estat i plenes de brillantor. A més, aquest film protector suposa una gran ajuda a l’hora de cuidar el cabell davant l’acció d’agents externs com les temperatures extremes (fred o calor), el vent, el clor i el salnitre, tan perillosos pel cabell durant l’època estival.

CAPIL·LAR Marta Prat - Farmacèutica

ESPRAI CONDICIONADOR BIFÀSIC

APLICACIÓ I TIPUS DE CABELLS

El complement ideal del xampú és el condicionador, ja que aporta hidratació, suavitat, i brillantor, alhora que també, prevé les puntes obertes, redueix l’encrespament i l’electricitat del cabell, aspectes que es fan molt més evidents a l’estiu per culpa de la calor.

Per aplicar-lo, primer fem servir el xampú, l’esclarim bé i un cop retirada tota l’escuma, assequem una mica els cabells amb una tovallola, deixant el cabell humit. Sacsegem el producte, i l’apliquem pel cuir cabellut, fent un suau massatge amb un moviment circular. Posteriorment pentinem els cabells de manera habitual. No és necessari esclarir-se.

En general, es desconeixen les grans propietats que el condicionador pot aportar al nostre cabell, i per tant s’han de seguir una sèrie de regles d’ús per a cada tipus de cabell.

Per al cabell sec i/o castigat és bàsic utilitzarlo sempre que ens rentem el cabell, ja que ens aportarà una hidratació extra que ens nodrirà i repararà el cabell.

El nostre tractament bifàsic d’esprai per a una cura intensiva, compta amb unes característiques que afavoreixen la seva utilització. El nostre condicionador és ideal per a tot tipus de cabells, especialment els secs, castigats i que es trenquen amb facilitat.

Per al cabell normal, és aconsellable aplicarlo sobre el cabell després de rentar-lo, fet que ajudarà a treure els nusos dels cabells, i mantenir un cuir cabellut brillant, hidratat, suau i amb prevenció contra trencaments i puntes obertes. És important no excedir-se en la quantitat de producte utilitzat.

Conté: Àcid làctic: exerceix una acció queratolítica i estova l’estrat corni engrossit dels conductes fol·liculars (porus). En el marc d’aquesta funció, l’àcid làctic pot accelerar també la penetració d’altres substàncies en el fol·licle. L’àcid làctic és un component natural de la capa hidrolipídica de la pell i, en conseqüència, exerceix una activitat fisiològica. Pertany als components hidrofílics que configuren la base àcida protectora de la pell. A més, l’àcid làctic és un factor humectant natural de la pell (Natural Moisturizing Factors = NMFS), que propicia la capacitat de fixació d’aigua de la capa còrnia. Se sol utilitzar com acidulant, neutralitzant del pH i inhibidor bacterià que aporta al cabell lluentor el cabell i li proporciona suavitat. Té efecte anti-encrespament. No deixa sensació greixosa.

Per al cabell greixós, és aconsellable aplicarlo sobre les puntes tres o quatre vegades per setmana, fet que ajudarà a treure els nusos dels cabells, i a mantenir-lo suau i hidratat mentre el prevenim de possibles trencaments i puntes obertes. Si tens els cabells llargs, aplica el condicionador i pentina’t amb una pinta de pues grans perquè es distribueixi millor per tot el cabell.

18

L’esprai condicionador és per al nostre cabell com la crema hidratant ho és per a la nostra pell, i resulta de vital importància ara a l’estiu, ja que el sol i l’aigua del mar castiguen el nostre cabell en excés.


ENTRETENIMENTS

12 diferències

SUDOKU

19


20


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.