Revista farma-ceutics Tardor 2016 Català

Page 1

estem a prop teu www.farma-ceutics.com Tardor 2016

Tipologies de dietes Nutrició

Al·lèrgies VS Intoleràncies Família

Com tractar la cel·lulitis? Bellesa

ENTREVISTA :

GERARD FARRÉS

1

Ens trobaràs a:


2


04

Entrant a la tardor, els nostres sentits ens diuen que entrem en un moment de canvis, la nostra pell deixarà de mantenir-se en contacte amb el sol i probablement reduirem l’activitat a l’aire lliure en general. Tot plegat comporta una sèrie de canvis d’activitat física motivats en molts casos per la represa de l’activitat quotidiana del treball o la formació.

SUMARI

EDITORIAL

05

Tipologies de dietes

06

Farmamundi

10 11

Catàleg de regals Entrevista: Gerard Farrés Activitat física per a sèniors

13

És una etapa en la qual habitualment augmenta la caiguda del cabell i per això en aquesta edició us parlarem de com actuar per minimitzar-ne els seus efectes.

14

També ens centrarem en alguns aspectes de l’alimentació com per exemple les dietes i la intolerància a la lactosa, que tractarem en dos articles per separat.

15

Bellesa i Salut: Com tractar la cel·lulitis?

16

Recepta de Les putes receptes de la iaia

17

Com en cada número, posarem a la vostra disposició una recepta de cuina dins l’espai de Cuina Saludable, recomanada per Les putes receptes de la iaia.

Anticaiguda

19

Entreteniments

Secretari del Consell de farma-ceutics

En l’espai de bellesa i salut hi trobareu l’article de “Com tractar la cel.lulitis”

Josep Allué

Direcció Comercial

STAFF

Esperem que gaudiu de la nostra revista, on informem dels avantatges de la targeta del nostre grup de farmàcies farma-ceutics, on també aconsellem de productes i promocions a la vostra disposició i on us podreu distreure en la pàgina dels passatemps.

Intoleràncies VS al·lèrgies Com evitar que els medicaments per al colesterol provoquin dolor muscular

07 09

És recomanable no deixar, almenys en part, aquesta activitat física que ens aportarà benestar físic i ajudarà de ben segur a mantenir-nos millor també en els aspectes psicològics. Com en cada edició, trobareu un tipus d’exercicis per millorar la vostra activitat física, en aquest cas tractarem activitats per a sèniors.

Una edició més, l’ONG Farmamundi ens informarà de les accions que van portant a terme arreu del món.

Sabies que...?

Jordi Cervera

Departament de Marketing

Jaume Centellas Ubach

Departament de Comunicació

Alba Zamora i Lourdes López Amb la col·laboració de:

Farmamundi, Dep.compres, Fco. Javier Gimeno-Bayón, Jesús Gómez, Eva Gil, Marta Molina, Guillermo Vallejo, Gerard Farrés, Lou Trainers i Les putes receptes de la iaia.

I com sempre, com a professionals de la salut, ens oferim per ajudar-vos en els dubtes o problemàtiques relacionades amb el vostre benestar. Sempre a la vostra disposició.

Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset Segueix-nos a:

Francisco Javier Gimeno-Bayon Cobos

facebook.com/farma-ceutics

farmaceutics

Membre de

3


SABIES QUE...?

L’exercici físic millora la capacitat respiratòria augmentant l’elasticitat “pulmonar”, la força en els músculs que treballen durant aquest procés, i afavoreix la NO evolució dels trastorns respiratoris propis de l’envelliment.

Plorar és bo per la salut. Quan plorem, el nostre cos allibera oxitocina i opiacis, els quals tenen la funció de disminuir el dolor. Aquestes dues hormones funcionen com a anestèsia natural i ajuden a relaxar-nos.

L’esgarrifança és una reacció de l’organisme, conseqüència de contraccions musculars que ajuden a evitar la pèrdua de calor del cos. A més, els pèls es posen de punta i funcionen com a aïllant tèrmic.

Fer exercici ajuda a l’autoestima, millora la circulació, la tonicitat muscular i la resistència. Això t’ajudarà a sentir-te més segur de tu mateix perquè tindràs millor aspecte.

Per trobar un humà a qui picar el mosquit es guia bàsicament per l’olor del diòxid de carboni que exhalem (també perceben el de la suor). L’insecte és capaç de detectar petitíssims canvis en les concentracions d’aquest gas (calor, humitat) i rastrejar-los fins al punt on hi ha l’alè humà.

Parpellegem deu milions de vegades en un any.

A través dels peus es poden identificar molts problemes de salut, tant físics com emocionals. Existeix una connexió directa entre els òrgans del cos i punts determinats dels nostres peus. Això es converteix en raó suficient per cuidar-los i mantenir-los sans.

4

El cervell pesa al voltant de 1400g Per això, s’alimenta amb el 25% de les calories que una persona consumeix diàriament.


TIPOLOGIA DE DIETES

SALUT

Jesús Gómez - Farmacèutic - Farmàcia Jesús Gómez DIETES HIPOCALÒRIQUES DESEQUILIBRADES: ►► Són dietes basades en règims monòtons i amb nombroses deficiències de nutrients, sobretot si es perllonguen en el temps. ►► El metabolisme s’adapta a la disminució dràstica d’energia mitjançant una disminució de la despesa energètica, la qual cosa es tradueix en l’anomenat “efecte rebot”: augment de greix i pèrdua de massa muscular. ►► Alguns exemples: dieta de la Clínica Mayo, dieta “Pren la meitat”, dieta Gourmet i Dieta Zero.

Amb l’acabament de l’estiu i el descontrol vacacional ens envaeix el desig de tornar a una certa rutina, recuperar la silueta perduda i iniciar una dieta equilibrada i sana. És per això, que en aquesta època de l’any, arriben a la farmàcia consultes sobre com aprimar-se i posar-se en forma de nou de forma ràpida i gairebé miraculosa. El tractament per aprimar-se es basa en 3 pilars: aconseguir un balanç energètic negatiu, aconseguir un pes adequat per a la persona afectada i aconseguir la instauració d’hàbits saludables que mantinguin el pes perdut a llarg termini.

DIETES DISSOCIADES: ►► Es basen en la teoria que els aliments no engreixen per si mateixos, sinó en consumir-se en determinades combinacions, per la qual cosa es pot menjar de tot, però no durant el mateix àpat. ►► No limiten la ingesta d’aliments energètics, però es tracta en realitat de dietes hipocalòriques, ja que la reducció de pes obeeix a un menor consum d’energia. Arran de la diferent combinació d’aliments, deixem d’absorbir i utilitzar l’energia que ens aportarien d’una altra manera. ►► Alguns exemples: dieta d’Hay o Dissociada, règim de Shelton, dieta de Hollywood i Antidieta.

Per a això és necessari un canvi en els hàbits alimentaris i l’estil de vida, buscant la combinació entre dieta i exercici físic amb la finalitat d’eliminar l’excés de greix sense reduir la massa muscular, tenint sempre en compte les característiques fisiopatològiques i psicosocials del pacient. A continuació, analitzarem les dietes més freqüents:

SABIES QUE...?

LA FAMOSA DIETA DUKAN

Pot propiciar espectaculars disminucions de pes a curt termini, però té com a conseqüència el temut efecte rebot i alguns problemes de salut, com l’augment de la pressió arterial, la sobrecàrrega renal, i l’acumulació d’àcid úric.

55

DIETES EXCLOENTS: ►► Es basen en eliminar de la dieta algun nutrient. ►► Algunes són riques en greixos i sense hidrats de carboni (cetogèniques), com la dieta d’Atkins, la de Lutz, produeixen greus alteracions en el metabolisme que poden traduir-se en acidosis, cetosis i/o augment del colesterol sanguini. ►► Les riques en hidrats de carboni sense proteïnes ni grassa, com la dieta del Dr. Prittikin i la del Dr. Haas. ►► Les riques en proteïnes sense hidrats de carboni ni grassa, com la dieta de Scardale, de Hollywood, de la Proteïna Liquida i la famosa dieta Dukan, poden produir una sobrecàrrega renal i hepàtica important.


VIDEOTECA FARMAMUNDI: UN PORTAL D’IMATGES PEL DRET A LA SALUT

L’accés a medicaments essencials al món és part fonamental del dret a la salut. Són molts i molt variats els factors que dificulten l’accés a aquestes eines terapèutiques en els països empobrits: disponibilitat dels medicaments, distribució i accessibilitat geogràfica, preus assequibles, sistemes de finançament, condicionants culturals, i un llarg etcètera. El recent cas del Sobaldi® a l’estat espanyol ha demostrat que l’accés als medicaments és una problemàtica global de la qual la nostra societat no està exempta. Des de Farmacèutics Mundi fa més de 20 anys que treballem a Catalunya amb activitats variades per tot el territori (cinefòrums, congressos, projectes a escoles, instituts i universitats, exposicions fotogràfiques, etc.) que donen a conèixer les causes de la manca d’accés als medicaments essencials i contribueixen al debat per trobar alternatives de millora. Entre les eines desenvolupades destaquem el portal www.accesamedicaments.org.

6

Aquest portal web funciona com una videoteca especialitzada en el medicament i el dret a la salut, conté documentals i càpsules audiovisuals breus amb informació rigorosa i, alhora sintètica sobre l’accés a medicaments, així com els determinants socials de la salut, amb un especial èmfasi en el gènere (com afecta el fet de ser home o dona en l’efectivitat del dret a la salut). A les càpsules informatives, s’hi sumen les peces audiovisuals realitzades per participants dels projectes a Catalunya. Afegides recentment podreu trobar, per una banda, el vídeo resum de l’actuació al carrer del barri del Raval (Barcelona) en celebració del dia internacional de la salut de les dones, el 28 de maig, realitzada per un grup de 20 dones i dirigida pel Colectivo de Mujeres de Matagalpa (Nicaragua). I en segon lloc, els dos vídeos creats per estudiants de 3er i 4rt d’ESO de l’Institut de Sils (Girona), en defensa de la igualtat de gènere en la salut global, fruit d’un projecte d’aprenentatge i servei realitzat conjuntament amb Farmamundi, Associació Candela i Drac Màgic. www.farmamundi.org


FAMÍLIA I SALUT

INTOLERÀNCIES

AL·LÈRGIES

Guillermo Vallejo - Farmacèutic - Farmàcia Vallejo Sovint l’al·lèrgia als aliments es confon amb la intolerància als mateixos. La diferència principal entre l’una i l’altra és que en l’al·lèrgia hi ha una reacció del sistema immunitari contra el producte i a la intolerància no. La intolerància es deu a alteracions metabòliques (disminució o absència d’enzims) en la majoria dels casos impedeixen als qui les pateixen la digestió, assimilació i aprofitament de certes substàncies que contenen els aliments. Principalment provoquen símptomes com: molèsties gàstriques (flatulència, diarrea, còlic intestinal), cefalea, sensació de calor, els símptomes solen ser més lleus que en el cas de les al·lèrgies.

remunta a després de la II Guerra Mundial quan una agència d’Estats Units va començar a enviar llet en pols a països necessitats. Els enviaments de llet solien anar acompanyats d’episodis de diarrees i malestar gàstric intestinal en els destinataris d’aquesta ajuda alimentària. El 1965, després d’anys d’hipòtesis errònies sobre l’origen d’aquesta indisposició, un equip d’investigadors d’EUA va descobrir que moltes de les persones que declaraven tenir problemes, no podien digerir la lactosa. La causa d’aquesta intolerància pot ser congènita, quan la lactasa manca des del naixement, o adquirida. Aquesta última pot ser parcial o total i pot iniciar-se en la infància, adolescència o en l’edat adulta. Per a aquesta intolerància hi ha múltiples solucions en funció del grau: ►► Llets modificades que es denominen digestives o baixes en lactosa. Se solen recomanar a persones amb un grau elevat d’intolerància. ►► Preparats enzimàtics; solen incloure lactasa per esmenar el dèficit metabòlic. Se solen recomanar a persones amb un grau menor d’intolerància. És la solució més eficaç quan es surt a menjar fora i es preveu que el plat seleccionat pot contenir aliments amb lactosa.

INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA Es deu a la disminució o absència de lactasa, un enzim necessari per transformar el sucre que es troba en la llet en sucres més senzills que es puguin absorbir de manera fàcil en l’intestí. Si no es pot absorbir correctament és fermentada pels bacteris de la flora intestinal provocant símptomes com la flatulència, dolor i diarrea que solen aparèixer entre els 30 minuts i les 2 hores després d’haver menjat aliments amb lactosa. El descobriment científic d’aquesta intolerància es

SABIES QUE...? La màxima producció de lactasa es dóna en el naixement i comença a disminuir el segon any de vida. La prevalença de la intolerància a la lactosa està connectada a l’ètnia de la persona. Aquesta és més comú en grups ètnics asiàtics i africans.

un 75% de la població és intolerant a la lactosa? 7

7


PRODUCTE

NOVETAT

ACTIVECOMPLEX ARTICUFLEX

FULLMARKS

Xampú anticaiguda

CREMA DE MANS farma-ceutics

OMRON MONITOR TENSIÓ Braç

RESPIPARCHE Pegats Balsàmics

XAROP INFANTIL Propolis farma-ceutics

DUREX REAL FEEL Preservatius 12u

TRIPTOMAX 30 comprimits

60 comprimits

Loció Anti-polls 100ML

Línia Farmacia

DIET DD ESCARXOFA Drenant 88


Com evitar que els medicaments per al colesterol provoquin dolor muscular És recomanable que les persones que prenen medicaments contra el colesterol consumeixin coenzim Q10 per contrarestar possibles efectes secundaris Molts pacients que prenen fàrmacs contra el colesterol (estatines) pateixen molèsties musculars, motiu pel qual acaben abandonant el tractament. Però existeix una forma natural i segura d’evitar-los: consumir un complement diari de coenzim Q10. Científics americans han estudiat l’efecte del Q10 (100 mg/dia) en pacients amb dolors musculars provocats per estatines, i van acabar descobrint que reduïa la severitat dels seus dolors en un 40%. Els medicaments per al colesterol bloquegen tant la síntesi de colesterol com de Q10, perquè ambdues substàncies es produeixen en el fetge, i comparteixen la mateixa via bioquímica. El Q10 és necessari per al metabolisme energètic de totes les cèl·lules, i el seu bloqueig interfereix el seu funcionament normal, provocant dolor.

ENERGIA EN CÀPSULES

El producte ActiveComplex Q10 Gold conté el Q10 millor documentat del mercat. És produït per l’empresa danesa Pharma Nord que ha desenvolupat un mètode perquè l’ingredient actiu sigui plenament biodisponible al organisme. El producte conté Q10 fermentat amb llevat natural dissolt en una mescla d’oli vegetal exposat a un exclusiu tractament tèrmic, que permet a les molècules del Q10 penetrar la paret intestinal i arribar a la sang. La documentació d’aquesta fórmula és tan bona que el preparat s’ha convertit en la referència científica oficial de l’Associació Internacional del Coenzim Q10 (ICQA).

Insuficiència cardíaca congestiva A més de fer més segura la teràpia de les estatines, el Q10 també s’empra com a teràpia adjuvant en casos d’insuficiència cardíaca. En l’estudi Q-Symbio, la presa diària de 300 mg de Q10 redueix la mortalitat en un 43% entre els pacients amb insuficiència cardíaca, i a més millora la seva qualitat de vida. En un altre estudi (KiSel-10), 200 mg de Q10 (combinat amb seleni) redueix la mortalitat cardiovascular en un 54% i millora el rendiment del múscul cardíac en persones majors amb bona salut.

9


REGALS

farma-ceutics: els teus punts són regals. TROBARÀS TOT EL CATÀLEG DE REGALS A: www.farma-ceutics.com

Trolley ABS 598 PUNTS

Mides: 36x56x23

ESCAPADA URBANA Llanterna caixa d’eines 409 PUNTS

1400 PUNTS

Nit de cap de setmana per a dues persones. Inclou esmorzar i detall.

ESCAPADA RURAL

Set de fitness

1400 PUNTS

Nit de cap de setmana per a dues persones. Inclou esmorzar i sopar.

303 PUNTS

Motxilla de picnic 256 PUNTS

Coctelera alumini

Duo tasses cafè

152 PUNTS

112 PUNTS

Cistelleta Mustela 220 PUNTS

Manta

Joc de 3 tovalloles 100% cotó

120 PUNTS

173 PUNTS

Les clientes de Farmàcia Avilés d’Ullastrell, ja tenen el seu regal de fidelització: una ESCAPADA RURAL

I TU, A QUÈ ESPERES PER ACONSEGUIR EL TEU REGAL?

10

Descobreix els beneficis de la targeta farma-ceutics


Joc de ganivets

Joc de pintura 67 peces 99 PUNTS

99 PUNTS

Joc cafè 4 peces 102 PUNTS

Tassa acer inox. 44 PUNTS

Clauer moneder Trípode universal 11 PUNTS

6 PUNTS

Xec regal 6€ 60 PUNTS

Llibreta + boli 9 PUNTS

Xec regal de 6€ Farmacèutics Mundi 60 PUNTS Col·labora amb l’ONG.

Puff per mòbil 29 PUNTS

Aparell Massatge 27 PUNTS

Set de viatge 22 PUNTS

Parasol Multieina

16 PUNTS

Caixa de jocs 43 PUNTS

Pal selfie

65 PUNTS

77 PUNTS

Joc de manicura 26 PUNTS

Joier plegable Bossa plegable 25 PUNTS

22 PUNTS

Medidor de llum UV 11 PUNTS 11

Cadenat maleta 20 PUNTS


12


ENTREVISTA

“La Victòria és superar-se” Pilot de motociclisme que ha destacat en competicions d’enduro i raids. Millor classificat en categoria de motos del Dakar 2016. Actual subcampió de la Baja Aragón 2016.

►► Què destacaries del teu pas pel Dakar? A part de la competició en sí, és la meva feina i lluito per donar el màxim superant totes les adversitats en una de les carreres més dures del món. Destacaria el fet de conèixer diferents cultures del món, els seus paisatges, la seva gent,... L’Àfrica em va canviar la vida com a persona, hi vaig anar en el meu primer Dakar i vaig veure que el món en el que vivim és un món irreal, ple d’hipocresia, on s’han perdut els valors essencials. ►► Quins són els teus objectius per a la propera edició? Millorar la 8ena posició de l’any passat i intentar estar entre els 5 primers de la classificació. ►► Ser pilot és tan dur com sembla? Comporta uns sacrificis molt grans. Has de ser metòdic, tenir rutines i marcar objectius diàriament que et motivin dia rere dia. Sessions de gimnàs, de psicòleg, de moto i, sobretot, molta il·lusió, passió i ganes de treballar com si fos el primer dia. El dia que perdi aquestes ganes boges plegaré. ►► Com et prepares física i mentalment per dur a terme aquestes carreres tan extremes? Em preparo a Sportwin amb el preparador físic Martí Noguera, ell organitza els meus entrenaments. La nutrició va a càrrec d’en Toni Solà i, el meu psicòleg és en Pep Font del CAR Sant Cugat. Aquesta són la meva gent en el dia a dia. Cada dia dedico de 4 a 10h depenent del treball a realitzar.

►► Quin ha estat el millor moment de la teva carrera? Ara. Sempre estem en constant evolució i actualment estem en el millor moment tot i que vinc de passar una pneumònia (3 mesos parat) i m’ha restat molt, però ho recuperarem! M’agradaria córrer a EEUU a la Baixa Califòrnia; la Romànics (carrera extrema) i; algun Ironman, doncs em motiven els grans reptes. • Què destacaries de la teva forma de ser? La humilitat, la simpatia, el respecte pels demés i les ganes de superar-me • On t’agradaria viure? Vaig viure 15 anys a Olost, 8 a Manresa, 1 a Sta. Maria d’Oló i 13 a Manlleu que és on visc actualment. Com que viatjo molt m’encanta estar per casa amb la meva família. No m’agradaria allunyar-me per viure en un lloc preciós sinó on tingués la meva família al costat. • A banda del motociclisme, quines altres aficions tens? Bicicleta, running, trial, anar a buscar bolets, muntanyisme, ... tot el que està relacionat amb l’esport. Faig de la meva feina la meva passió.

13

Us agraeixo la oportunitat de donar-me a conèixer una mica més. Una forta abraçada. Salut i Gas!


ESPORT I SALUT

SABIES QUE...?

Activitat física per a sèniors Sergio Lou - Director Lou Trainers - www.loutrainers.com

Realitzar activitat física en l’edat adulta, afavoreix el desenvolupament de la mobilitat, l’equilibri i l’enfortiment dels components articulars

►► Preparem les sessions bàsicament amb els dos elements fonamentals que prevenen l’envelliment, com diversos autors ja ho han determinat en els seus estudis (González i Vaquer, 2000; Castillo, 2007): exercici aeròbic i entrenament de força. A més d’aquestes tasques, realitzem exercicis per millorar l’amplitud de moviments (mobilitat articular), l’equilibri i la coordinació.

Els beneficis de l’activitat física per a la població sènior es resumeixen, a nivell fisiològic, en un efecte favorable sobre els sistemes cardiovascular, múscul - esquelètic, respiratori, i endocrí, del cos humà.

►► Podem afirmar que, l’exercici redueix el risc de mort prematura, el risc de malalties cardiovasculars, l’osteoporosi, la hipertensió, el càncer de còlon i la diabetis mellitus, entre altres beneficis. A més, la pràctica regular d’exercici físic sembla disminuir la incidència de la depressió i de l’ansietat, millorant l’estat d’ànim i l’habilitat per realitzar les tasques quotidianes al llarg del cicle vital (segons l’O.S. Surgeon General’s Report, 1996). També és important tenir en compte que el desenvolupament de les capacitats coordinatives (coordinació, percepció i equilibri) incideix en la salut dels majors, fonamentalment per la prevenció de caigudes.

El plantejament de l’activitat física en les persones majors (segons Sañudo i Hoyo, 2006) ha de tenir també com a objectius l’aspecte lúdic, l’entreteniment i el caràcter sociabilitzador per a una ocupació activa del temps d’oci. L’ideal és aconseguir, i fins i tot, superar els 30 minuts d’exercici al dia, i convertir-ho en una activitat rutinària, que serà el que acabi aconseguint el poder millorar la nostra qualitat de vida, i no arribar a ser depenents durant tota la nostra vida.

A Loutrainers, realitzem aquest tipus de treball amb les sessions de NaturFisa, amb una atenció especialitzada dels nostres entrenadors col·legiats, en les quals tenim en compte que l’envelliment fisiològic no té lloc de forma uniforme en tota la població, per la qual cosa a l’hora de realitzar exercici, també tractem d’homogeneïtzar els grups en funció del seu grau d’autonomia personal i el seu nivell de condició física.

14


BELLESA I SALUT

Com tractar la cel·lulitis? És més comú en dones

Eva Gil - Farmacèutica - Farmàcia Eva Gil

que homes: el col·lagen de la pell

“La cel·lulitis és un dels problemes estètics que més afecta a les dones: la sofreixen un 95%, independentment del seu pes” S’inicia en la formació de nòduls adiposos en determinades parts del cos (principalment en malucs, cuixes i abdomen) acompanyats de canvis en la microcirculació local i alteracions en el teixit connectiu subcutani de la zona. És el que popularment coneixem com a “pell de taronja”.

femenina està disposat en files. Això fa que la celulitis sigui visible. En canvi, el col·lagen masculí està disposat en un patró amb forma de X, la qual cosa crea compartiments de greix molt petits i no permet la formació de clotets a la pell.

La principal causa és l’alteració vascular. La circulació disminueix i afavoreix la permeabilitat dels vasos i la sortida de líquids i toxines cap al teixit. Les cèl·lules adiposes augmenten de mida i comprimeixen els vasos sanguinis més petits. TIPUS DE CEL·LULITIS: Les cel·lulitis tenen diferents formes de presentar-se, que varien d’una dona a una altra.

CONSELLS PER AL TRACTAMENT DE LA CEL·LULITIS Perquè els tractaments siguin efectius, s’han d’aplicar amb regularitat i constància.

►► La cel·lulitis adiposa és aquella amb aspecte de pela de taronja, més comú en les àrees de greix localitzat. ►► La cel·lulitis infiltrada generalment està lligada a la retenció de líquids. ►► La cel·lulitis fibrosa provoca l’aparició de nòduls en les regions afectades pel problema i ocorre perquè les fibres del col•lagen de la pell estan endurides.

►► Exfoliar la pell per afavorir l’acció de la crema. ►► Aplicar un massatge suau per activar la circulació. ►► Beure molta aigua per eliminar les toxines. ►► Portar una dieta sana i equilibrada, rica en fruites i verdures. ►► Evitar el consum d’alcohol i tabac i aliments rics en greix. També cal evitar la roba molt ajustada, sabates de talons alts i fins i tot banys d’aigua molt calents. ►► Fer exercici suau i dormir bé.

SABIES QUE...? La cafeïna estimula el flux sanguini i encongeix temporalment les cèl·lules de greix, mentre que el retinol ajuda a reparar les cèl·lules amb el temps.

15 15


CUINA SALUDABLE Les putes receptes de la iaia és un espai divit en dos: un mercat on poder comprar tot el que necessitis per parir les teves pròpies putes receptes i una cafeteria on menjar de collons i on cardar un cafè collonut!

RISOTTO DE CEPS Quan posem els peus a la tardor, ens plantem en l’hora d’anar al bosc a buscar bolets per poder-los cuinar. Tot i que de la manera que ets cegato, dubto que sàpigues diferenciar un cep d’un puto pollancre.

ELABORACIÓ

1. Fots a hidratar els ceps. Has de fer el mateix que tu fas amb el vi, però amb aigua. 2. Fots, en una bona cassola/paella/algo un raig d’oli ben parit, i ceba ben petita. A foc lent. SI TENS PRESSA ET CARDES UN PUTO ARRÒS A LA CUBANA. Això vol molt temps. 3. Què? Carda color, ja? Doncs els ceps, cap a a dins. Si tens altres bolets també els hi pots fotre, quants més siguem més riurem. 4. Vale, ara recorda una cosa: ABAIXA ELS FOGONS, QUE T’HE DIT QUE CARDIS EL FOC LENT, MECAGOENDÉU! 5. L’arròs. Ja saps, grapat per barba -una mica més si tens mà de nena-. Ben espaiat. Carda-li un raig de vi BLANC!!, i remena’l un rato, amb compte, amb tacte. Amb sensualitat, cony. 6. Veus com el vi va desapareixent? Doncs vas bé. 7. Ja no en queda? Has vist quin color? Doncs ara cobreix-lo JUST de caldo. JUST, que no estem cardant una puta sopa, hòstia. Alguna volta amb la cullera no hi sobra. 8. I ara això un cop i un altre, fins que l’arròs tingui textura de rissotto. Simplement anar afegint caldo fins que l’arròs estigui, ja veus tu. Va, que un quart no te’l treu ni Déu. Quan LES PUTES RECEPTES DE LA IAIA l’arròs estigui, parmesà per sobre, i a plorar de gust. C/ Riera, 21 Si estàs pensant “vaya, quina mariconada de recepta”, proVic (Osona) - 08500 bablement tinguis raó. Però cal dir que és d’agrair una cosa Tel: 93 782 80 61 que tenen els inventors d’això: no s’estan tot el puto dia 16 dient “això no es fa així, jo el faig aixà”. www.lesputesreceptesdelaiaia.com


SALUT

ALOPÈCIA

SABIES QUE...?

Marta Molina - Farmacèutica - Farmàcia Prat-Molina

La caiguda del cabell Per què ens cau el pèl?

De mitjana en un dia es perden al voltant de 70-100 pèls, que en condicions normals van sent substituïts per altres nous que genera el fol·licle pilós.

PREVENCIÓ Els primers símptomes d’alopècia s’aprecien en el coixí, (més de cinc pèls); no fixar-se en la dutxa ni en la pinta. ►► És fals que l’ús de gorres i barrets influeixi en l’alopècia, com tampoc l’ús de gomines. ►► No és bo exposar el cuir cabellut a temperatures molt fredes o calentes. ►► Cal utilitzar un xampú adequat, el xampú anticaiguda de les nostres farmàcies, amb extracte de quina, estimula el bulb pilós i enforteix el creixement capil·lar. La quinina és astringent, antisèptica i sèu reguladora. ►► No cal fregar amb força, provocaríem una fricció no beneficiosa, cal aclarir bé, sobretot si s’usen mascarilles i rentar-se amb aigües amb poca calç. La temperatura ha de ser temperada, i és aconsellable acabar amb aigua fresca, per tancar la cutícula del cabell i evitar enredos. ►► És aconsellable rentar-se el cap dia sí i dia no, això no vol dir no mullar-se el cap per eliminar restes de suor. ►► Per assecar el pèl s’ha d’enrotllar una tovallola que absorbeixi la humitat i després assecar a l’aire. No fregar amb força. En cas d’usar assecador, utilitzar aire fred o temperat a potència moderada i evitar les estirades. ►► El raspallat freqüent no activa la circulació sanguínia per tant raspallarem ho just per evitar nusos i utilitzarem pintes de pues obertes. ►► Fer un massatge suau en el cuir cabellut per no provocar tracció en el pèl. ►► L’estrès és un factor a controlar, és un catalitzador de la caiguda sobretot a partir dels 30 anys. ►► Menjar bé, fer exercici i no fumar, contribueixen a un bon estat del cabell. Prendre aliments que continguin vitamines (B, C, D i I) i minerals (seleni, silici, magnesi). Prendre llevat de cervesa (cereals) i fruita seca, ajuda en la pèrdua del cabell.

Alopècia és la pèrdua anormal o rarefacció del cabell, per la qual cosa el terme es considera un sinònim de calvície. Pot afectar al cuir cabellut o a altres zones de la pell en les quals existeix pèl, com les pestanyes, celles, aixelles, regió genital i barba. El terme alopècia deriva del grec alopex (guineu), a causa que aquest animal canvia de pèl dues vegades a l’any. El pèl humà presenta tres etapes en el seu desenvolupament normal: ►► Fase anàgena o de creixement: la primera i més llarga, dura entre 2 i 6 anys, durant la qual el pèl creix un centímetre al mes de mitjana. ►► Fase catàgena o de repòs: dura uns 20 dies. ►► Fase telògena o de caiguda: dura al voltant de 3 mesos. Cada cabell creix d’un fol·licle pilós que segueix el seu propi cicle. Per això, cada cabell es troba en una fase diferent del seu cicle de vida. En el cuir cabellut d’una persona existeixen entre 100.000 i 150.000 cabells, dels quals un 85% estan en període de creixement, un 1-2% en fase de repòs i un 13-14% en fase telógena o de caiguda. CLASSIFICACIÓ DE L’ALOPÈCIA Les alopècies es divideixen en 2 grans grups: ►► Alopècies no cicatricials: el pèl es perd, però el fol·licle pilós està intacte, pel que són potencialment reversibles i és possible la recuperació amb algun tractament ►► Alopècies cicatricials: té lloc la destrucció del fol·licle pilós per algun mecanisme, bé de tipus inflamatori, infecciós o traumàtic, i en conseqüència, la pèrdua de pèl és irreversible. 17


PRODUCTE

PHYTOPHANÈRE

STICK LABIAL UV 4,5ML

MITOSYL

GOIBI ANTI-POLLS Loció Nature

RASPALL INTERDENTAL LACER Ultrafi angular

DIET RD CAFÉ VERD Reductor

ACTIVECOMPLEX Q10 GOLD 60 càpsules

CR. ANTICEL·LULÍTICA Liporeductora 250ml

CARAMELS DOL’S S/SUCRE Sabor maduixa

SÈRUM ELIT.DERM

CÀPSULES

SOLUCIÓ MICELAR Extracte de poma

Cabell/ungles

Protector labial

Pomada protectora

NOVETAT

Extracte de cèl·lules mare

Propolis farma-ceutics 18 18


ENTRETENIMENTS

Emplena la quadricula amb les xifres del 1 al 9, partint dels números ja disposats en algunes de les cel·les. No es pot repetir cap xifra en una mateixa fila, columna o subquadricula.

Troba les diferències

Analitzant la relació numèrica entre els valors, quin nombre hauria de completar la sèrie? Solució: 108 .Prenent els parells, la diferència entre dos consecutius és sempre 4.

Sudoku

Exercici de lògica

Emplena els requadres en blanc amb nombres compresos entre l’1 i el 9 (es poden usar repetides vegades), de tal forma que es compleixin les expressions matemàtiques horitzontals i verticals.

Sudoku Taulell matemàtic

19

Busca la lletra “u”

Desafiament visual


La soluciรณn profesional

20