Page 1

estem a prop teu www.farma-ceutics.com Hivern 2016

ITS: Prevenció Salut

Alimentació i menopausa Família i Nutrició

Protecció de la pell davant del fred Bellesa i Salut

ENTREVISTA : La iaia

1

Ens trobaràs a:


2


04

Sabies que...?

Ja som a l’hivern, arriben el fred, les festes per gaudir amb els que més estimem i un nou canvi d’any. El fred provoca conseqüències a la nostra pell. Per això us donarem consells per protegir-la enfront de les baixes temperatures. L’hivern és l’època en què es pot practicar l’esquí. Per això els nostres amics de Lou Trainers ens donaran uns quants exercicis per mantenir les nostres articulacions en forma i no patir molèsties en la pràctica esportiva.

SUMARI

EDITORIAL

05

ITS: Prevenció

06

Farmamundi

07

Alimentació i menopausa

09

Com mantenir estable el sucre sanguini

10 11

Per a aquells que poden tenir dificultats en conciliar el son, a la revista tenim una article que us proporcionarà consells per descansar millor, sempre seguint les directrius que us doni el vostre metge i/o farmacèutic de confiança. En aquesta edició volem també tractar un tema que preocupa a moltes dones a certa edat: la menopausa. Volem ajudar-vos proporcionant-vos informació sobre quin tipus d’alimentació pot ser la més convenient per a la simptomatologia associada a aquesta etapa de la vida d’una dona i fer que us trobeu millor en aquest moment de canvis importants. Hem pogut realitzar una entrevista amb els components del grup La Iaia. Es tracta d’una banda de música osonenca formada per l’Ernest Crusats (guitarra i veu) en Jordi Casadesús (multinstrumentista) i en Jordi Torrents (bateria).

Com sempre, podreu comptar amb els espais habituals de la vostra revista farma-ceutics: els passatemps, l’article de l’ONG Farmamundi i les receptes de cuina saludable, aquest cop amb una recepta del Restaurant Cal Jutge a Orís. Tanmateix, trobareu informació al respecte dels avantatges de la targeta del nostre grup de farmàcies farma-ceutics i podreu descobrir els productes i promocions a la vostra disposició.

Entrevista: La iaia

14

Articulacions en forma

15

Protecció de la pell davant del fred

16

Recepta de cuina Restaurant Cal Jutge

17

Fàrmacs per dormir: són perillosos? Entreteniments

Secretari del Consell de farma-ceutics

Josep Allué

Direcció Comercial

Jordi Cervera

Departament de Màrketing

Jaume Centellas Ubach

Departament de Comunicació

Alba Zamora, Lourdes López i Clara Fontanet. Amb la col·laboració de:

Farmamundi, Dep.compres, Patrícia Llinares, Ma Victòria Arniges, Montse Avilés, Ma Antonia Masdéu, M. del Tura Bovet, Àngels Franch, Lou Trainers i Restaurant Cal Jutge. Dipòsit legal: D.L. B-42311-2011 Impressió: Gràfiques Copyset Segueix-nos a:

Des del grup de farmàcies farmacèutics us volem desitjar un Bon Nadal i un Feliç 2017!

Patrícia Llinares Aráez Membre de

13

19

STAFF

Volem aprofitar aquest número de la revista per donar informació sobre les malalties de transmissió sexual. Us explicarem què són i quin és el seu tractament.

Catàleg de regals

3

facebook.com/farma-ceutics

farmaceutics


SABIES QUE...? Si desitges ocultar la teva identitat no ensenyis massa la llengua. De la mateixa manera que passa amb les empremtes digitals, cada persona té una impressió (petjada) única a la llengua.

A banda dels 5 sentits tradicionals: l’oïda, vista, tacte, olfacte i gust, l’ésser humà disposa també d’altres 15 sentits, entre ells l’equilibri, la temperatura, el dolor, el temps, i a més les sensacions internes de sufocació, set i sacietat.

El sexe manté actiu el sistema immunològic, el qual defensa el nostre cos davant de bacteris i virus. També redueix el risc d’atacs cardíacs.

Si no utilitzes fil dental estàs deixant de netejar el 35% de la superfície de les teves dents.

Si deixes de fumar, la teva pressió arterial baixarà, la freqüència cardíaca descendirà i la temperatura de mans i peus augmentarà fins a valors normals. A les 48h augmenta l’agudesa de l’olfacte i el gust; a les 2 setmanes, millora la circulació i la funció pulmonar augmentarà fins a un 30%. Una vegada superat l’any, el risc de patir insuficiència coronària ja serà un 50% menor que el d’un fumador, i després de 5 anys sense fumar, el risc de morir de malaltia cardíaca és igual al dels no fumadors.

El pulmó esquerre és més petit que el dret per deixar-li espai al cor.

Un got d’aigua després de despertar-se ajuda a activar els òrgans interns.

Tots els dies, el nostre cos rebutja una gran quantitat de cèl·lules mortes, principalment de la nostra pell. Al llarg d’un any podríem ajuntar aproximadament 2kgs de cèl·lules dèrmiques mortes.

La pressió que crea el cor humà en bategar, és suficient per llançar la sang a 10 metres d’altura. 4


SALUT

ITS: Prevenció Victòria Arniges - Farmacèutica - Farmàcia Arniges

• Gonocòccia o gonorrea: produïda per un bacteri que viu a la uretra i al coll uterí. Els símptomes en l’home són secreció purulenta i groga que surt del penis al matí, i en la dona augment del fluix vaginal, coïssor en el conducte urinari, alteracions menstruals, dolor abdominal i cansament. Es tracta amb antibiòtics i es fa una prova control per confirmar-ne la desaparició total. • Sífilis: produïda per un bacteri i es tracta amb antibiòtics. Comença manifestant-se amb el xancre sifilític (ulceració en la zona de contacte) que acaba desapareixent. Si no la tractem al cap dels anys apareixen lesions als òrgans interns que poden provocar la mort. • Infecció per clamídia: produïda per un bacteri que afecta l’uretra dels homes i la vagina i coll uterí de les dones. Es tracta amb antibiòtics, però si no es tracta pot arribar a provocar esterilitat. • Herpes genital: produïda per un virus que provoca unes vesícules. No té cura però es pot fer un tractament pal·liatiu per no patir brots. Es recomana no mantenir relacions quan es tenen les vesícules. • Condilomes / Infecció pel VPH (papil·loma virus humà): produïda per un virus molt freqüent. Es manifesta per unes berrugues a la zona genital i si no es tracten es poden convertir en lesions precanceroses. L’únic tractament que existeix actualment és la vacunació de les dones en l’adolescència per evitar-ne el contagi. • Vulvovaginitis: inflamació de la vulva i/o vagina amb l’aparició de més fluix, coïssor, molèsties a l’orinar i molèsties en les relacions. Distingim la candidiasi (produïda per un desequilibri d’un fong propi del tracte digestiu), i la tricomoniasi (produïda per un protozou). • Infecció per paràsits: trobem la sarna (produïda per un àcar i s’ha de tractar tota la família i desinfectar tota la roba) i les pediculosi púbica (les lladelles, és un poll que provoca moltes picors).

Les ITS són malalties infeccioses de gravetat molt variable, que es transmeten per mantenir relacions sexuals amb una persona infectada. La vagina, el penis, l’anus i la boca són les zones més freqüents de localització dels microorganismes que les provoquen. Aquestes poden trigar un temps en aparèixer i durant aquest temps la persona infectada pot encomanar-les. Pensarem que podem patir una ITS quan: patim lesions a la pell dels genitals, com ulceracions, berrugues, secrecions o fluix vaginal diferent al que normalment es té, molèsties tipus picor, coïssor o dolor als òrgans genitals i urinaris i molèsties mentre es mantenen relacions sexuals.

Les ITS més comunes són: • Sida: produïda per un virus que debilita el sistema immunològic provocant que el cos tingui dificultats per combatre infeccions lleus. Actualment no té cura, per això és clau la prevenció. Es detecta mitjançant un anàlisi sanguini, però cal saber que ha de passar un període de 3 mesos des de la sospita de contagi per tal de no obtenir diagnòstics erronis.

SABIES QUE...?

L’ÚS DEL PRESERVATIU és el mètode més eficaç contra les infeccions de transmissió sexual.

55

Fora de les relacions de fidelitat mútua entre persones sense ITS, totes les altres situacions són de risc de contagi, incloses les relacions de sexe oral. Prevenir és la millor manera d’evitar les ITS!


No oblidem Haití...

essencials i productes de primera necessitat, així com la posada en marxa d’operatius mèdics mòbils, per reduir els riscos de contagi de malalties.

...ni a totes aquelles persones que com a conseqüència de catàstrofes naturals o bèl·liques, de discriminacions socials o de gènere, de manca d’infraestructures sanitàries de qualitat, no tenen el seu dret a la salut garantit.

Finalment destacar que per posar en marxa aquesta intervenció, Farmamundi va activar diferents convenis de col·laboració i el Fons d’Ajut Humanitari i Emergències (FAHE) del qual són membres: Laboratoris Viñas, Cinfa, Esteve i Kern Pharma; Distribuidora Guipuzcoana SL; Ajuntaments de Terrassa i Vilafranca del Penedès; Col·legis Oficials de Farmacèutics de Valencia, Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona, sense els quals no seria possible actuar de manera immediata i eficient tal i com la situació de necessitat extrema requereix.

Farmamundi, des de la seva expertesa en la defensa del dret a la salut al món, va activar el passat mes d’octubre recursos humans i econòmics per donar resposta als efectes de l’huracà Matthew a Haití, oferint assistència sociosanitària a 2.500 persones de les comunes de Petit-Goâve i Grand-Goâve, del departament oest del país, a més d’aigua potable, aliments, kits d’higiene i mantes. Segons representants de l’ONG local MOSCHTA “les prioritats són aigua potable, aliments, medicaments, kits d’higiene, pastilles potabilitzadores, mantes i mosquiteres, aquestes últimes d’especial necessitat per a la prevenció de malalties transmeses per mosquits, com el són el dengue, la malària i el Zika”. De la mateixa manera, calen també accions de prevenció del còlera, principalment en les zones on encara hi ha petits brots, degut a l’augment del risc causat pels greus danys patits en les instal·lacions sanitàries, i per les inundacions que han contaminat l’ambient. La intervenció té una duració inicial prevista de dos mesos i inclou la distribució de kits d’aliments, aigua embotellada, kits d’higiene, medicaments

6

www.farmamundi.org


FAMÍLIA I SALUT

Alimentació i menopausa

M. del Tura Bovet Pla; Àngels Franch Masferrer - Farmacèutiques - Farmàcia Bovet-Franch Hi ha dos aliments que convé no oblidar durant la menopausa: els fruits secs i els llegums.

La International Menopause Society defineix el climateri com “el període de transició de l’edat reproductiva a la no reproductiva”. És durant aquesta etapa, al voltant dels 50 anys, quan té lloc la menopausa; la desaparició definitiva de les menstruacions per esgotament de la capacitat funcional de l’ovari. Aquest fet comporta canvis hormonals i metabòlics que donen lloc a una sèrie de manifestacions com són els fogots, símptomes ginecològics (sequedat vaginal), psicològics (depressió, cansament, pèrdua d’autoestima, ansietat i irritabilitat) i altres com vertígens, mal de cap o palpitacions. Els canvis metabòlics a llarg termini solen provocar pèrdua de la densitat mineral òssia (osteoporosi) i augment del colesterol i triglicèrids en sang, amb el conseqüent risc cardiovascular.

Els fruits secs són rics en àcids omega-3, fibra, proteïnes, minerals (calci, magnesi, ferro, i zinc) i també en triptòfan. Aquests components ens proporcionen protecció vascular i del sistema nerviós, disminueixen la sequedat de pell i mucoses i milloren la salut del cabell. Per altra banda, els llegums amb baix contingut de greix ens aporten fibra, minerals (calci i ferro) i, en el cas concret de la soja, fitoestrògens. Per tant, una alimentació amb un consum important de fruita, verdures i llegums, que asseguri una bona aportació de calci, i que limiti el consum d’aliments que aporten baixes quantitats de nutrients (snacks i brioxeria industrial), begudes alcohòliques, greixos i fregits, serà ideal per a la menopausa. Si l’acompanyem amb uns bons hàbits alimentaris (com menjar a poc a poc i fer 5 àpats al dia), practiquem exercici físic regularment, i apliquem la màxima de Woody Allen “guardem una mica de bogeria per a la menopausa”, podrem viure aquesta etapa de la vida, per sort, actualment llarga, amb plenitud i amb una salut òptima.

En aquesta etapa no reproductiva, que pot ocupar una mitjana de 34 anys de la vida de les dones, l’alimentació pot ajudar a pal·liar alguns dels símptomes d’aquest període vital. L’alimentació ha de ser variada, moderada i equilibrada. “Variada” per aconseguir els nutrients necessaris (hidrats de carboni, greixos, proteïnes, vitamines, minerals, fibra i aigua) que es troben en la carn, peix, ous, cereals, fruites i verdures, làctics, llegums i fruits secs. “Moderada” en les quantitats, per evitar l’augment de pes, i “equilibrada” per disposar de tots els nutrients necessaris per a una salut òptima.

A la menopausa, els greixos més beneficiosos són els insaturats que es troben a les nous, Nombre peix blau, oli d’oliva i altres olis vegetals, de raccions fruits secs i alvocat.

diàries

Cal prendre amb molta moderació els greixos saturats que es troben en aliments d’origen animal (carn i derivats, llet sencera i derivats) i en els olis de coco i palma, així com els greixos trans que estan presents a la brioxeria, snacks, algunes margarines i aliments sotmesos a fritures prolongades. 77


PRODUCTE

PHARMANORD

KLORANE DUPLO

Xampú anticaiguda

FARMA-CEUTICS

FARMA-CEUTICS

PRÒPOLIS

XAROP INFANTIL

EUCERIN

TRIPTOMAX

LETIBALM PEDIÀTRIC

PHB

ASTENOLIT

Active complex crom

Crema de mans

Pròpolis farma-ceutics

Reparador nas i llavis

Desmaquillant d’ulls

Stick labial

Línia Farmàcia

Càpsules

Duplo crema de mans

Raspall + pasta júnior 88

30 comprimits

Vitamines en vials bebibles


Com mantenir estable el sucre sanguini El llevat de crom orgànic es reconeix com una eina vàlida per mantenir estables els nivells de sucre sanguini, un element especialment útil en persones que segueixen una dieta per aprimar-se. com per exemple, el clorur de crom i el picolinat de crom, no compten amb aquesta aprovació. Segons l’EFSA, ChromoPrecise s’absorbeix fins a 10 vegades millor que les altres, fet per el qual és més eficaç. A més s’ha demostrat, a través de documents científics contrastats, la seva seguretat i efectivitat en éssers humans.

Els metges recorden la importància de mantenir nivells estables de sucre en sang. Així serem capaços d’evitar sobtades ànsies de menjar dolços, que apareixen quan fluctuen aquestes xifres. També és essencial assenyalar que les persones amb dieta per aprimar-se haurien de mantenir el sucre sanguini controlat: els ajudarà a mantenir-se lluny dels dolços o menjar a destemps.

PRODUCTE DANÈS

Una forma fiable i pràctica d’ajudar a l’organisme a mantenir nivells normals de sucre és mitjançant la presa d’un complement de llevat de crom orgànic.

ChromoPrecise és l’única font de crom de la UE que pot legalment postular la capacitat de contribuir al manteniment de nivells estables de sucre sanguini. Pharma Nord, el productor danès del llevat de crom, ha invertit molts anys per a desenvolupar i refinar aquesta exclusiva font de crom utilitzada en diversos estudis clínics publicats.

Únicament orgànic Encara que l’oligoelement crom sigui el seu ingredient actiu, no tots els preparats de crom ajusten els nivells de sucre sanguini en el organisme. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), entitat oficial que controla els postulats de salut que es poden emprar de forma legal respecte els complements alimentosos, ha estudiat les recerques disponibles i ha descobert que únicament ChromoPrecise té la capacitat de mantenir estables els nivells de sucre sanguini.

10 vegades millor absorció Altres fonts de crom que s’empren en els complements,

9


REGALS

farma-ceutics: els teus punts són regals. TROBARÀS TOT EL CATÀLEG DE REGALS A: www.farma-ceutics.com

ESCAPADA RURAL

ESCAPADA URBANA

Nit de cap de setmana per a 2 persones. Inclou esmorzar i sopar.

Nit de cap de setmana per a 2 persones. Inclou esmorzar i detall.

1400 PUNTS

Llanterna caixa d’eines 409 PUNTS

1400 PUNTS

Motxilla de pícnic 256 PUNTS

598 PUNTS

Mides: 36x56x23

Llibreta + boli 9 PUNTS

Clauer moneder

Coctelera alumini 152 PUNTS

Trolley ABS

Bossa per a portàtil

6 PUNTS

110 PUNTS

Cistelleta Mustela 220 PUNTS

Joc de 3 tovalloles 100% cotó 173 PUNTS

Duo tasses cafè

Joc de pintura 67 peces 99 PUNTS

Manta

Tassa acer inox. 44 PUNTS

112 PUNTS

120 PUNTS 10

Demana la targeta farma-ceutics a la teva farmàcia


Joc cafè 4 peces

Caixa de jocs

102 PUNTS

43 PUNTS

Puff per a mòbil

Trípode universal

Aparell Massatge

Set de viatge

29 PUNTS

27 PUNTS

11 PUNTS

22 PUNTS

Xec regal de 6€ Farmacèutics Mundi 60 PUNTS Col·labora amb l’ONG.

Multieina 77 PUNTS

Xec regal 6€ 60 PUNTS

Medidor de llum UV 11 PUNTS

Joier plegable

Joc de termos

22 PUNTS

Bossa plegable 25 PUNTS

Cadenat maleta

Parasol

16 PUNTS

241 PUNTS

11

20 PUNTS

Joc de manicura 26 PUNTS


Controla el teu sucre sanguini L’únic llevat de crom orgànic de la UE per controlar el sucre sanguini El crom contribueix: • Al manteniment d’uns nivells normals de glucosa sanguínia. • A un metabolisme normal de macronutrients. ChromoPrecise té una biodisponibilitat 10 vegades superior a altres fonts d’origen químic com el clorur de crom o el picolinat de crom (segons l’EFSA – l’Agència Europea de Seguretat Alimentària). C.N. 213025.8

Millora la salut dels ossos Ajuda a estabilitzar els nivells de sucre sanguini Prevé les migranyes

CONCURS

Guanya una caixa GRATIS de ActiveComplex Cromo Estem regalant 3 caixes de ActiveComplex Cromo a tres persones afortunades. Per participar l’únic que ha de fer és contestar correctament la pregunta. Pot anar a www.pharmanord.es/concursocromo i contestar-la. Els complements alimentosos no han d’utilitzar-se com a substitut d’una dieta variada i equilibrada, i d’una forma de 12 vida saludable.

www.pharmanord.es - Tel. 902 103 934

ES_Chrom_AD_Farmacéutics_CAT_170x235_1016

Quin és el principal benefici de salut de ActiveComplex Cromo?


ENTREVISTA

LA IAIA és un grup musical format l’any 2010 a Vic. Està format per Ernest Crusats (guitarra i veu), Jordi Casadesús (multiinstrumentista) i Jordi Torrents (bateria), va ser grup revelació pel públic i per la crítica als premis Enderrock l’any 2011 i 2012 respectivament. També van ser guanyadors del concurs Sona 9 l’any 2010. Al 2011 van publicar “Les ratlles del banyador”, seguit de “On és la màgia” (2014), a part d’una maqueta autoeditada “El meu vaixell”. Basen la seva música en les cançons i la força del trio

►► D’on va sorgir el nom del grup? De la lletra d’una cançó.

►► Què busqueu transmetre amb la vostra música? Doncs almenys que ens transmeti a nosaltres, creurehi per davant de tot.

►► Què van pensar els vostres pares quan els hi vau dir que us volíeu dedicar a la música? En realitat no els vam dir pas que ens volíem dedicar a la música, ja s’ho van trobar.

►► En què es diferencien les cançons de “On és la Màgia” de “Les ratlles del banyador”? A nivell d’instrumentació és molt gran la diferència.

►► Quines influències musicals (o no) té cadascun i com influeixen en la vostra música? Influeix moltíssim en l’aspecte musical, sobretot grups actuals de l’escena independent. Però en l’aspecte líric no tenim massa clars els referents.

►► A nivell general, com està funcionant aquest segon disc? Ja es va acabar la gira fa dies, ha anat bé, valoració positiva. • Nom d’una cançó amb la qual us sentiu identificats: Totes les promeses.

►► Teniu alguna frase motivadora? No. Però sabem el moment “Pep” que diem nosaltres. El moment en què Guardiola es tancava a estudiar el rival el dia abans del partit i en un moment d’inspiració veia clara la victòria. Potser aquesta “cursilada”, seria la nostra motivació. ►► La composició és una tasca molt difícil, d’on traieu la inspiració? De la pròpia experiència, del propi gust i de la pròpia cançó... i evidentment d’altres grups.

• Parlant de futur, quins plans té La Iaia per aquest proper any? Gravar un disc.

13

• On us agradaria tocar i encara no ho heu fet? Aquests festivals mainstream en plan FIB i Primavera Sound.


ESPORT I SALUT

Articulacions en forma

SABIES QUE...?

Sergio Lou - Director Lou Trainers - www.loutrainers.com

Les activitats que causen menys impacte sobre les articulacions són: natació i rem, ciclisme, senderisme, gimnàstica, pilates i ioga.

impactes i moviments que aquestes han de realitzar repetidament, i vigilar amb els excessos que ens puguin generar sobrecàrregues que impliquin després un desgast crònic.

Les articulacions són les frontisses del cos humà. La seva funció és permetre el moviment de dos paràmetres en diferents angles i plànols. Per exemple, l’articulació del canell permet els moviments de la mà des de l’avantbraç.

Per no arribar a aquestes situacions, és fonamental realitzar un bon escalfament quan ens exercitem, encara que el que anem a fer sigui de baixa intensitat:

►► 1. Tractarem de començar amb una primera activitat que tingui una exigència més suau del que realitzarem durant l’entrenament. Pot tenir una durada de 10-15 minuts, i serveix fonamentalment perquè el cos entri en calor.

Cadascuna d’elles és diferent, sobretot pels moviments que realitzen, però totes es componen dels mateixos elements: cartílag, càpsula i membrana sinovial, lligaments, tendons, menisc i burses. La part que ens interessa tenir ben “engreixada” és la càpsula i la membrana sinovial. La càpsula està molt innervada per receptors sensorials, que són l’origen de la sensació de dolor agut associat a les malalties osteoarticulars. A la seva cara interna hi ha la membrana sinovial, que conté el líquid sinovial, i que a més de nodrir el cartílag actua com a lubrificant de l’articulació.

►► 2. Després passarem a moure totes les articulacions (preferentment portant una rutina de dalt cap a baix, o de baix cap a dalt, per no deixar-nos cap part) realitzant moviments de flexo-extensió i rotacions en els dos sentits.

Per evitar lesions i molèsties en les nostres articulacions, és important no tenir sobrepres, usar un calçat adequat per realitzar activitat física, mantenir una musculatura adequada que protegeixi els

►► 3. Estirarem els músculs que envolten i protegeixen les articulacions per acabar d’eliminar la tensió que puguin tenir aquests i els seus tendons. ► Finalment, cal recordar la importància de la hidratació a l’hora de realitzar activitats físiques. 14


BELLESA I SALUT

Com protegir la pell davant del fred? Montse Avilés - Farmacèutica - Farmàcia Avilés

La pell és la primera barrera protectora que tenim i cal que la mimem tant si estem a la primavera, a l’estiu, a l’hivern o a la tardor.

LA DESHIDRATACIÓ és més freqüent a l’hivern. A l’estiu som molt conscients que hem d’extremar la hidratació per defensar-nos del sol i beure aigua, però a l’hivern, durant els mesos freds, és quan la pell perd més aigua

Els canvis bruscos de temperatura que pateix el nostre cos cada vegada que passem del carrer a un entorn escalfat de manera artificial, són a l’hivern encara més nocius. Per exemple, quan anem de la feina a l’autobús, al tren, etc., estem provocant una vasodilatació que pot afectar més les persones amb sensibilitat cutània. Segons l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia hi ha un manual de supervivència per al fred centrat en 5 punts: 1. L’Efecte barrera: Per prevenir la deshidratació, hem PRODUCTES HIDRATANTS d’optar per cremes hidratants riques en components Tenim molts productes per cuidar la nostra pell: humectants que retinguin l’aigua dins la pell. ►► cremes facials i labials: reparadores. Cara, coll i mans són les parts que més pateixen la desnutrició 2. Guerra contra les arrugues: És el moment de plani la sequedat. tar-hi cara amb actius com el retinol o la vitamina C. ►► cremes de mans: específiques per restaurar la pell i evitar l’aparició de clivelles. 3. Filtrar els raigs: A l’hivern encara que suaus, també ►► cremes/bàlsams reparadors per quan s’irrita la afecten i no podem oblidar-nos d’aplicar-nos un factor pell del voltant del nas per l’ús de mocadors. de protecció solar SPF 15 i molt més alt si anem a la ►► cremes i llets corporals: riques en substàncies hineu. dratants i nutritives per després de la dutxa, piscines i gimnasos. 4. Neteja suau: Cal netejar la pell cada matí i cada nit ►► cremes per evitar els penellons provocats pel amb productes suaus i nutritius per tal d’eliminar els fred i per la mala circulació en una zona concreta del contaminants de l’ambient. cos (a les mans, als peus, a les orelles...) ►► per als més ganduls: sabons enriquits amb olis i 5. Intentar evitar els canvis bruscos de temperatura. cremes de bany que aporten nutrició extra. Per tant, justament al contrari que a l’estiu, amb les calefaccions, el propi fred, la roba, etc., la pell també se’ns resseca i hem de cuidar-la.

SABIES QUE...? Les conseqüències del fred són immediates i generalment provoquen sequedat, rojors i tibantors. 15 15


CUINA SALUDABLE INGREDIENTS: (per a 4 persones) Per les carxofes: 16 carxofes 3l. Oli de girasol

Per la picada:

30 gr. ametlla 3 branques de julivert 1 dent d’all q.s. sal

Per la salsa romesco:

SABIES QUE...? El magnesi és un mineral imprescindible que forma part constituiva dels teixits del cos humà, inclós el teixit ossi. el trobem en hortalisses de fulla verda com les carxofes, les bledes o els espinacs.

30 gr. ametlla 30 gr. avellanes 4 tomàquets madurs 2 dents d’all q.s. pebre 250 ml. oli oliva 2 branques de julivert 4 nyores q.s. sal q.s. Pebre

CARXOFES CONFITADES A LA BRASA AMB SALSA ROMESCO ELABORACIÓ Per a les carxofes i la picada: 1. En una cassola posarem l’oli de girasol i tallarem les carxofes per la tija i per la meitat. Després les deixarem confitar suaument uns 30 minuts. 2. Farem la picada amb l’ametlla, l’all, julivert i oli fins que ens quedi ben fina. 3. Un cop cuites les carxofes les posarem en un colador cara avall perquè perdin l’oli. 4. Encendrem la brasa, posarem les carxofes i un cop rostides les girarem. Salarem un cop marcades. Per al romesco 1.Posarem en remull les nyores i les buidarem amb una cullera. 2.En una safata posarem a escalivar el tomàquet i els alls amb oli d’oliva al forn ben salpebrat. 3.Un cop cuit i amb l’ajuda d’un túrmix ho triturarem juntament amb tots els altres ingredients menys l’oli de la cocció. 4.Anirem lligant el romesco amb l’oli poc a poc. Muntatge Posarem les carxofes al forn amb la picada fins que quedin gratinades. Les posarem en un plat i en un bol a part 16 el romesco per poder sucar.

RESTAURANT CAL JUTGE Carrer Gràcia, 11 08573 Orís - Barcelona Tel: 938 59 26 51 https://www.facebook.com/caljutge/


Fàrmacs per dormir: són perillosos? Ma Antònia Masdéu - Farmacèutica - Farmàcia Masdéu La son és necessària per descansar i poder regenerar els teixits i òrgans del cos. La persona que té bona salut, s’adorm ràpidament i profunda; es desperta descansada, amb la ment clara i amb ganes de treballar.

SALUT SABIES QUE...?

Els experts recomanen treure del dormitori tot tipus de dispositius tecnològics que puguin alterar el son .

NUTRICIÓ AMB SUPLEMENTS DIETÈTICS PEL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL ►► Melatonina que indueix la son i és regeneradora. ►► Triptòfan: aminoàcid que genera melatonina. ►► Magnesi: relaxa el sistema nerviós i la musculatura. ►► Vitamines del grup B

En la medicina convencional, la impossibilitat de dormir de forma reparadora se soluciona amb fàrmacs. No obstant, la perillositat d’aquests depèn de la durada del tractament i de l’edat de la persona que el segueix. A més a més, el metge ha de fer un seguiment dels efectes secundaris.

En resum, si hem decidit que el fàrmac és el més adequat pel nostre tractament de la son, haurem d’estar molt atents a com el prenem, a com vivim i a com ens alimentem per minimitzar la perillositat dels seus efectes secundaris

Si la falta de son és puntual, el fàrmac pot estar indicat. Tot i així, s’ha de tenir en compte el següent:

Aliments que afavoreixen la son

►► Es podrà prendre el fàrmac sempre que es pugui dormir de 7 a 8 hores seguides. ►► S’haurà de prendre sol, sense barrejar-lo amb altres medicaments ni amb alcohol. ►► Sempre se’n prendrà la mínima dosi.

► Verdures al vapor (aporten vitamines del grup B)

En el cas que s’hagi de prendre de forma crònica, fóra indicat buscar altres tractaments, tals com:

►► Fitoteràpia. És a dir, l’ús de plantes medicinals com: la valeriana, la passiflora i l’arç blanc. ►► Tècniques de relaxació: respiració diafragmàtica, gestionar l’estrès, etc. ►► Mesures higièniques: com dormir sempre les mateixes hores o no fer servir divises electròniques ni l’ordinador, com a mínim, una hora abans d’anar a dormir. ►► Alimentació abans d’anar a dormir, ja que els aliments que prenem per sopar SABIES QUE...? influeixen en la qualitat de la son. Dormir poc i malament pot alterar els nostres gens 17

Aliments que dificulten la son ► Sopars rics en proteïna animal ► Grasses saturades

► Fruites que no són dolces:

► Aliments excitants, especiats

(poma, plàtan o pinya)

► Diürètics

► Flatulents

► Làctics

► Alcohol

(generen relaxació)

(genera hipersecreció gàstrica)


PRODUCTE

NOVETAT

ELIT.DERM Crema de vainilla

AMINEXIL CLINICAL Tractament absolut

PHYTOLOGIST 15 Tractament absolut

VKNEIPP VALERIANA 60 comprimits herbals

PACK CREMA DE MANS I LABIAL farma-ceutics

STREFEN

ACTIVECOMPLEX Q10 GOLD

CR. ANTICEL·LULÍTICA

AMINEXIL PRO HOME

SÈRUM ELIT.DERM

PRÒPOLIS CÀPSULES

SOLUCIÓ MICEL·LAR

60 càpsules

Extracte de cèl·lules mare

Liporeductora 250ml

farma-ceutics

18 18

Mel i llimona

Tractament capil·lar

Extracte de poma


Omple la quadrícula amb les xifres del 1 al 9, partint dels números ja disposats en algunes de les cel·les. No es pot repetir cap xifra en una mateixa fila, columna o subquadrícula.

ENTRETENIMENTS

Ajuda a en mouse a trobar el formatge

Laberint

Sudoku

Quants triangles veus a la imatge?

Sudoku Desafiament visual

19

Completa el dibuix


20


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.