RevistaPiGrosGener2018

Page 1

Revista Escolar EL PI GROS

EL PI Revista

Escolar

GROS

Escola Sant Cristòfor BEGUES, GENER 2018 - N.º 56


Revista Escolar EL PI GROS EDITORIAL

Estimades famílies de l’escola Sant Cristòfor: Desitgem que hàgiu passat unes bones vacances de Nadal i que el 2018 sigui un gran any per a tots vosaltres. Agraïm com sempre a tothom la seva col·laboració i les aportacions que fan possible aquesta publicació. Esperem que us agradi. Rebeu una forta abraçada.

GUANYADORS/ES DE LES PORTADES P3-A P3-B P4-A P4-B P5-A P5-B 1r-A 1r-B 2n-A 2n-B

Trilla Padilla, Elsa Quintela Couceiro, César Torres López, Vega Gallego Sostres, Arlet Vicente Romo, Alexandra Duarte Denis, Álex Pavón Guerrero, Javier Mañé Martí, Joel Corrales Moreno, Júlia Martínez Carreras, Mariona

3r-A 3r-B 3r-C 4t-A 4t-B 5è-A 5è-B 5è-C 6è-A 6è-B

Gómez Olivella, Alba Aires Barbosa, Rondon Di Blasi Cordoba, Gisela Gascón Montero, Aran Aragonés Escoriza, Litzia Ghini López-Noguerol, Lara Martín Ramos, Estela Sfetcu, Sara Pinteño Casanovas, David Puigcercós Tierno, Bruna

ÍNDEX EDUCACIÓ INFANTIL Activitats de P3

5

Activitats de P4

6-7

Activitats de P5

8-9 EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Activitats de Cicle Inicial: 1r i 2n curs

10-11-12-13

Activitats de Cicle Mitjà: 3r i 4t curs

14-15-1-197

Activitats de Cicle Superior: 5è i 6è curs

20-21-22-23

RECEPTA I ENTRETENIMENTS EQUIP DIRECTIU RECOMANACIONS AMPA

24-25-26 27-29 30 31-32


Revista Escolar EL PI GROS

2


Revista Escolar EL PI GROS

3


Revista Escolar EL PI GROS

4


Revista Escolar EL PI GROS

P3. CELEBREM EL NADAL ELS DOFINS I PINGÜINS DE P3 HEM VISCUT EL NOSTRE PRIMER NADAL A L’ESCOLA. ENS HO HEM PASSANT SÚPER BÉ!!

UN DIA VAM ANAR A BUSCAR AL TIÓ PER L’ESCOLA I, QUAN EL VAM TROBAR, ENS VA FER MOLTA IL·LUSIÓ!

UNS DIES DESPRÉS EL VAM FER CAGAR AMB COPS DE BASTÓ I CANTANT LA SEVA CANÇÓ PREFERIDA! ENS VA CAGAR UNES JOGUINES MOLT DIVERTIDES!

5


Revista Escolar EL PI GROS

Vam anar a uns jardins de Barcelona on vam trobar diferents tipus d’arbres. Primer vam fer un joc on feiem d’arbres i treballavem les seves parts.

Vam trobar un arbre que era molt gran!! Fins i tot cabĂ­em a dins!!

6


Revista Escolar EL PI GROS

I també vam jugar a buscar les fulles que ens havia dit el Pi Roig, l’ocellet del parc!

Però aquí no es va acabar la sortida!!! Vam anar a dos parcs diferents i ens ho vam passar super bé!!

I després d’un dia tan intens…

Cap a casa falta gent!!!

7


Revista Escolar EL PI GROS

P5. SETMANA CULTURAL: LA MÚSICA! Aquest any la SETMANA CULTURAL ha estat dedicada a la MÚSICA!! Ens ho hem passat molt bé! Voleu veure què hem fet? Aquí teniu un petit recull !! INTERCANVI DE CANÇONS A P3!

COL.LABORACIÓ DE LES FAMÍLIES!!

8


Revista Escolar EL PI GROS

MURAL INSTRUMENTS!!

RACÓ INSTRUMENTS A L’AULA!!

9


Revista Escolar EL PI GROS

1r. SETMANA CULTURAL: “LA MÚSICA” Per tal de celebrar la patrona de la música, Santa Cecília, a l’escola hem fet diverses activitats musicals. Així per exemple, hem fet uns jocs musicals i unes maraques amb rotlles de cartró. Ens han fet una audició molt “xula” d’instruments de vent. Han vingut els geganters de Begues ensenyant-nos com es toca la gralla i els timbals i una mare ens ha explicat un conte en anglès on havíem de cantar i ballar.... Finalment, per tal de concloure la festa, la Coral Infantil de Begues ens ha fet un concert on hi participaven molts companys nostres. Ha estat una setmana fantàstica i ens ho hem passat molt i molt bé.

10


Revista Escolar EL PI GROS

11


Revista Escolar EL PI GROS

Els nens i nenes de segon a la tardor, vam anar de colònies a Can Vandrell, al Montseny. Vam descobrir l'espai, els planetes, les estrelles...i vam ajudar a en Proto, un personatge d'un altre planeta a trobar la clau per poder marxar de la Terra.

12


Revista Escolar EL PI GROS A més a més vam estar tots/es junts/es dinant, berenant, sopant i fins i tot l'última nit vam fer un sopar de gala amb ball i tot. Ens ho vam passar molt bé, i aquí us deixo algunes fotos per que ho veieu!!!

Fins aviat!

13


Revista Escolar EL PI GROS

3r. ELS ALUMNES DE TERCER I CINQUÈ AGERMANATS PEL PROGRAMA TEI Aquest és el segon curs que l’escola realitza el projecte TEI (Tutoria Entre Iguals). Aquest programa està adreçat als alumnes de 3r i 5è. Els alumnes de 3r són considerats tutoritzats, mentre que els alumnes de 5è són els seus tutors. Tots els alumnes realitzen una sèrie d’activitats, de vegades per nivells i d’altres, entre tutors i tutoritzats. Amb aquesta feina es pretén preparar als alumnes a reaccionar davant de situacions d’assetjament escolar entre iguals, tenint una figura més gran, els alumnes de 5è, però a la vegada propera. Amb els alumnes de 5è crearan vincles i tindran més confiança que amb els adults. Els alumnes de 3r i 5è han dedicat les tardes dels dijous a treballar en aquest sentit. Els nens i nenes que actualment cursen 4t i 6è també realitzaran feines conjuntes com a continuació del projecte que van realitzar el curs passat. Els mestres seguim les pautes i consells dels experts en aquesta matèria, coordinadors i ideòlegs, en el nostre cas la Carme Cabestany, amb la que mantenim reunions periòdiques per tal de garantir l’èxit del programa.

14


Revista Escolar EL PI GROS

15


Revista Escolar EL PI GROS

16


Revista Escolar EL PI GROS

17


Revista Escolar EL PI GROS

4t. Setmana Cultural 17/18 Per la setmana cultural vam fer moltes activitats sobre la música: karaoke, ball, crear instruments, dibuixar el que sentíem, ...!!! Ens va encantar tot. Una de les activitats va ser un petit concert que ens van oferir dues ex-alumnes del centre i el pare d’un company de tercer. Moltes gràcies!

Sortida de Medi! Aquest primer trimestre van estudiar amb molta atenció els animals invertebrats. Per aprendre més del tema vam passar una dia a l’Aquàrium de Barcelona fent una visita guiada i un taller.

Taller

18


Revista Escolar EL PI GROS

Tastet de Mindfulness a 4t: tècniques de relaxació I meditació a classe El dia a dia, a classe o a casa pot ser molt estressant amb la quantitat d’activitats que fem i amb el ritme que portem. Els nens i nenes acumulem tensió, nervis que poden convertir-se en un problema. Quan més enfeinats estem és quan ens cal fer servir eines per sentir-nos més bé els adults i a nosaltres. Hi ha dies que seiem a les nostres cadires i adoptem una posició còmoda, que deixa que els nostres músculs estiguin relaxats. Tanquem llums i sentim una música especial (abans ens feia una mica de riure) i la mestra ens va guiant. Relaxem cada part del cos i intentem buidar el nostre cap d’allò que no necessitem i deixem espai per la pau i tranquil·litat. Una activitat que ens agrada fer és la viatjar amb la nostra ment. La mestra comença l’aventura (al fons del mar amb dofins, al bosc, volant...) i ens deixa fer volar la imaginació a la vegada ens sentim més bé. Cada vegada fem coses diferents, però al final la intenció és sentir el nostre cos i la nostra ment.

Objectius • Potenciar la memòria i l’atenció. • Millorar la concentració i l’autocontrol. • Disminuir la impulsivitat i potenciar el benestar. • Desenvolupar les habilitats naturals de resolució de conflictes. • Millorar la capacitat de tranquil·litzar-se i controlar-se.

19


Revista Escolar EL PI GROS

5è. SORTIDA AL PARC ARQUEOLÒGIC DE LES MINES PREHISTÒRIQUES DE GAVÀ Durant el primer trimestre, les classes de cinquè de primària hem estudiat la prehistòria dintre de l’assignatura de coneixement del medi social. El 20 de novembre vam anar a veure el parc arqueològic de les mines de Gavà. Vam veure les restes prehistòriques que hi ha al nostre voltant i vam aprendre com vivien els homes i les dones de la època. L’època històrica és el neolític.

Primer de tot, ens van presentar la variscita que és un mineral de color verd que els homes i dones del neolític extreien de les mines de Gavà per fer ornaments corporals. Després vam fer un taller de creació de collars. Per fer el forat a la pedra vam utilitzar una eina prehistòrica que s’anomena ballarina. No vam fer el collar de variscita perquè és molt resistent i trigaríem molt, per tant, la vam fer de vinaixa.

Una vegada vam acabar el taller, vam anar al museu on hi havia rèpliques exactes de tot allò que els arqueòlegs han anat trobant dins de les mines. Els que s’encarreguen de desenterrar i analitzar les restes del passat són els arqueòlegs.

20


Revista Escolar EL PI GROS Al museu vam poder veure eines prehistòriques. Moltes de les eines són reconstruïdes perquè una part era de fusta, i la fusta no es conserva amb el pas del temps.

Després vam baixar a la mina amb el casc groc protector. La mina està formada per un conjunt de mines i passadissos soterranis. És el més extens i antic d’Europa i l’única mina del neolític dedicada a l’extracció de variscita. A la mina treballava tothom i s’ha trobat variscita de les mines de Gavà per tota Europa.

Quan vam sortir del museu, vam anar a dinar al Parc del Mil·lenni i vam jugar una estona.

Pensem que la sortida ha estat molt interessant perquè vam aprendre nous coneixements sobre la prehistòria i ens encanta anar de sortida ja que veiem les coses en la realitat amb els nostres companys i companyes.

21


Revista Escolar EL PI GROS

6è. SOM ESCOLA VERDA: “TREBALLEM A L’HORT” Durant el primer trimestre, els nens i les nenes dels dos grups de sisè, hem treballat a l’hort de l’escola.

Primer calia treure totes les herbes que havien sortit durant l’estiu. N’hi havia dins dels calaixos dels cultius, a la zona de les aromàtiques i per tot arreu. Així que ens vam repartir per grups els diferents espais. Després vam posar terra bona als calaixos barrejada amb adob.

22


Revista Escolar EL PI GROS

Tot seguit vam plantar: carxofes, cebes, espinacs, bledes, cols, faves, rúcula i canonges. A l’hora del pati els encarregats verds anaven a regar.

De tant en tant anàvem fent les tasques de manteniment, calia continuar netejant i vigilant que no hi hagués herbes.

Al final l’hort ha quedat així.

Ara a la cartellera verda hi posarem les fitxes de tot el que hem plantat i alguna recepta de cuina per animar al consum d’aquests aliments. 6èA i 6èB

23


Revista Escolar EL PI GROS

Frozen banana lollies • 2 bananas • 4 large strawberries • 100g natural yogurt • 200g dark chocolate • 1 tbsp hundreds and thousands • 4 wooden lolly sticks *Tbsp: teaspoon

1) Peel the bananas. Then chop them each into 4 chunks. Thread a strawberry onto each lolly stick first, then push on the pieces of banana.

2) When all your banana pops are made put them on a tray in the freezer for 1 hour.

3) Put the yogurt into a tall glass then dip each banana pop into the yogurt (avoiding the strawberries), then place back onto the tray to refreeze.

4) Melt the chocolate in the microwave then pour into a mug. Dip the end piece of each banana pop in the chocolate then sprinkle over the hundreds and thousands.

Enjoy your meal! https://www.bbcgoodfood.com/recipes/frozen-banana-lollies

24


Revista Escolar EL PI GROS

ENTRETENIMENTS

25


Revista Escolar EL PI GROS

Troba les set diferències!

MANUALITAT

26


Revista Escolar EL PI GROS DIRECCIÓ: DECRET DE L’ATENCIÓ EDUCATIVA A L’ALUMNAT EN EL MARC D’UN SISTEMA EDUCATIU INCLUSIU El Govern de Catalunya va aprovar el passat octubre un nou Decret sobre les necessitats educatives especials. És el tercer decret en trenta anys; els anteriors són del 1997 i 1984. La UNESCO a l'informe “Repensar l'educació” (2015) conceptualitza l'educació inclusiva com un pilar fonamental per promoure la inclusió social de totes les persones en tots els àmbits de la vida, des de la infància fins a la vellesa. També recorda que l'educació, com a bé comú, pot conformar valors i actituds per viure junts i disminuir les desigualtats i destaca el paper dels docents i educadors com a agents impulsors d'aquests canvis. Al Preàmbul Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació podem llegir: “La societat catalana aspira a proporcionar la millor educació a les noves generacions i, més enllà, a continuar donant oportunitats educatives a tothom durant tota la seva vida” En aquest context, el nou Decret introdueix un important avenç: es passa de regular l’escola inclusiva i l’alumnat que presenta necessitats educatives especials (NEE), a establir un marc que afecta a tots els alumnes i a tot el sistema educatiu. Això vol dir que es passa de l'escola inclusiva al sistema educatiu inclusiu: té com a destinataris tots els alumnes en totes les etapes educatives. Una escola per a tothom, un projecte per a cadascú El Decret ha estat fruït d’un ampli treball participatiu, amb nombroses aportacions i reunions mantingudes amb més de 800 persones representants d’entitats i particulars del sector, des del juliol de 2014. Alguns canvis que volem remarcar són aquests: •

L’escolarització en centres ordinaris de tots els/les alumnes amb necessitats educatives especials, com a principi general. Únicament els alumnes amb discapacitats greus o severes que necessitin una elevada intensitat de suport educatiu i mesures curriculars, metodològiques, organitzatives o psicopedagògiques altament individualitzades poden ser escolaritzats en centres d'educació especial ( art.18.2).

27


Revista Escolar EL PI GROS •

Per a l'escolarització d'un/a alumne en un centre d'educació especial cal que les famílies acceptin la proposta feta per l'EAP. Tot i això, el decret preveu que en el supòsit que les famílies no ho acceptin, la Inspecció d'Educació pot emetre informe i serà el/la director/a dels serveis territorials o el/la gerent del Consorci d'Educació qui resolgui l'escolarització en última instància.

Els centres d’educació especial diversifiquen els seus serveis per esdevenir també centres proveïdors de serveis i recursos per als centres educatius ordinaris.

La base del Decret és: • • •

El concepte d’una escola per a tothom que garanteixi l’equitat i la igualtat d’oportunitats per a un èxit educatiu. Un sistema educatiu articulat en xarxa. Una atenció educativa de qualitat i amb oferta de formació al llarg de la vida amb itineraris personalitzats i flexibles.

El Decret té per objecte garantir que tots els centres educatius siguin inclusius. Estableix un seguit de criteris, tant per orientar l’organització i la gestió dels centres, com per ordenar mesures i suports per a l’atenció educativa i per a la continuïtat formativa de tots els alumnes. A aquest efecte s’estableixen tres tipus de mesures i suports: •

Universals: Accions preventives i proactives per a tots els alumnes en tots els entorns. Adreçades al 100% de l’alumnat. Les apliquen els/les professionals dels centres, i inclouen, entre d’altres, l’orientació, tutoria, avaluació i personalització dels aprenentatges. Accions preventives i proactives per a tots els alumnes en tots els entorns.

Addicionals: Accions flexibles, temporals i preventives per a l’atenció específica als aprenentatges. Adreçades a alumnes en situació de vulnerabilitat o amb circumstàncies personals singulars (afectarien aproximadament al 15% de la població escolar). Les apliquen els/les docents amb l’orientació dels/de les mestres d’educació especial, i en formen part, per exemple, les aules d’acollida, el suport escolar personalitzat o mesures d’acció tutorial específiques.

Intensius: Accions d’alta intensitat i llarga durada en atenció a les singularitats individuals. Són actuacions adaptades als alumnes amb necessitats educatives especials (a l’entorn d’un 5% dels alumnes) Les apliquen els/les professionals d’educació especial, orientadors o

28


Revista Escolar EL PI GROS especialistes en audició i llenguatge; i les constitueixen els suports intensius per a l’escolarització inclusiva (SIEI), les unitats d’escolarització compartida (UEC) o els programes d’aules integrals de suport (AIS). Aquestes mesures i suports intensius s'estableixen en el projecte educatiu de centre i es concreten en l’elaboració d’un Pla de suport individualitzat (PI), i han de constar a l'expedient acadèmic.

Les mesures que preveu el Decret han d’anar acompanyades d’un pressupost adequat ja que del contrari són inviables i el Decret es quedaria en bones intencions. En aquest sentit es preveu una despesa de més de 141 milions d'euros que s'afegiran als pressupostos ordinaris en els propers 4 anys acadèmics.

Podeu consultar el Decret a la següent adreça:

http://dogc.gencat.cat/ca/pdogc_canals_interns/pdogc_resultats_fitxa/?action=fitxa&documentId=799722 &language=ca_ES

L’equip directiu

29


Revista Escolar EL PI GROS

RECOMANACIONS PEL NADAL El Nadal és un bon moment per descansar de les rutines escolars i gaudir en família de les tradicions i els espais de lleure. Amb tot, cal recordar que Nadal també ens ofereix un espai educatiu: compartir amb els altres, ser solidaris o exercir el consum responsable són alguns dels valors que podeu treballar amb els vostres fills. Temps de família El Nadal és una època ideal per fer activitats que contribueixen a enfortir els lligams afectius familiars: guarnir la casa, fer el pessebre, dinar en família, jugar junts, explicar històries, visitar exposicions, gaudir de la natura, etc. Temps de solidaritat Aquests dies moltes entitats i associacions organitzen activitats solidàries en què podeu participar amb els vostres fills, com ara campanyes de recollida de joguines, recapte d'aliments o mercats solidaris. També podeu fer accions solidàries directament amb persones del vostre entorn, dedicant temps als més grans, garantint que cap nen al voltant vostre es quedi sense joguines, etc. Aquestes accions contribuiran a fer que els vostres fills consolidin actituds solidàries i les incorporin a la seva vida quotidiana la resta de l'any. Consum responsable El Nadal s'ha convertit en un temps en què és fàcil deixar-se portar per la publicitat, que associa de manera enganyosa la felicitat amb el consum desmesurat. Per aquest motiu, cal ajustar la quantitat d'aliments, begudes, joguines o regals que comprem, controlar la despesa energètica, per exemple en il·luminació, fer servir avets reciclables o de viver, que després es poden replantar, i evitar l'ús ornamental de plantes protegides (molsa, vesc, boix grèvol). És un bon moment per donar exemple als fills de com celebrar les festes d'una manera responsable. http://web.gencat.cat/

30


Revista Escolar EL PI GROS

AMPA: “Llegir mola bastant” Parlem amb una representació l'equip de bibliotecàries del Sant Cristòfor, la generació actual del projecte de la Biblioteca Escolar. Un projecte que va començar el curs 2015-2016 amb la formació als alumnes de cinquè curs per a conèixer el funcionament de la biblioteca de l'escola. Engrescats per aquesta formació, alguns alumnes van oferir-se com a voluntaris per a ser Auxiliars de Biblioteca. Ara mateix, els alumnes de cinquè es formen, i es converteixen en Auxiliars de Biblioteca als dos mesos, continuant la tasca a sisè. D'aquesta manera, s'ha aconseguit passar d'obrir la biblioteca només un matí a la setmana, a fer-ho quatre matins. Tot gràcies a un equip d'estudiants, jove i ben preparat com cap, que té cura de la Biblioteca Escolar durant cada pati de la setmana. Nadia, Mar, Bruna, Elena i Mireia ho tenen clar: és una gran iniciativa que cal continuar. “Si pogués, jo seguiria l'any que ve”, assegura la Nadia. Exactament, quina és la vostra tasca? Bruna: Controlar i ajudar a la distribució dels llibres, ajudar a fer servir l'ordinador, aconsellar als mestres sobre els llibres que poden agafar els nens... Mireia: També organitzem conta-contes els dilluns i els divendres a l'hora del pati. Elena: I els dijous tenim el biblio-pati, i els llibres estan en caixes al pati perquè els nens els puguin agafar sense anar a la biblio. Però això funciona quan no fa fred. Bruna: A l'hivern hi venen més nens a la biblio perquè estan calentets. Els nens de l'escola llegeixen molt? Nadia: Sí, bastant. Sobretot els de primer. Quin tipus de llibres són els més llegits? Mar: Els de primer i segon agafen llibres que es poden tocar, com d'animals. Elena: I de buscar a Wally... Nadia: I “Patufet, on ets?” Aquest és un èxit. Mireia: Els de tercer els hi agrada el Jerónimo Stilton... Elena: Els nens de quart a sisè llegeixen molts còmics de Mortadelo y Filemón. Bruna: I les nenes de quart a sisè llegeixen Harry Potter, Wonder o Percy Jackson, que mola menys que Harry Potter però també està bé. Sou fans d'en Harry Potter? Elena: Jo no llegia res fins que vaig llegir Harry Potter! Bruna: Jo vaig començar a llegir Harry Potter a segon. Mireia: El meu llibre preferit és Wonder... Bruna: Sí, el meu potser també. Ara que aneu a sisè, llegiu encara molt? Mar: Jo estic enganxada. Bruna: Jo llegeixo molt, però ara tinc menys temps, perquè tenim molts deures.

31


Revista Escolar EL PI GROS Què demanaríeu a l'escola per a la biblioteca escolar? Totes: Més espai... Mireia: I potser un espai per a poder estudiar, amb portes, per als de sisè. Nadia: Sí, perquè de vegades vénen a estudiar i a buscar informació pel treball interdisciplinari, i a la biblioteca s'ha de parlar fluixet. I què demanaríeu als altres estudiants? Bruna: Que no agafin les claus ni material, sobretot a l'hora del menjador. Nadia: Que tractin bé els llibres. Elena: Tenim un hospital de llibres per els llibres que es fan malbé... Mar: Que respectin els cartells que hi posem i les normes. Elena: I que no hi mengin. Mireia: I als profes, els hi diria que no es pot obligar a llegir a ningú. Llegir, mola? Elena: Llegir no és de “frikis”, llegir mola bastant. Bruna: Quan llegeixes, te'n adones que és molt xulo. Un consell pels vostres companys? Bruna: Que primer llegeixin el llibre, i després vegin la peli. El llibre sempre és molt millor i surten més coses. Nadia: Sí, la peli és sempre més simple. Jo ara mateix m'estic llegint “It”. Mar: I des d'aquí animem a tots els nens a fer-se bibliotecaris!

32


Revista Escolar EL PI GROS

33