Revista El Pi Gros. Gener 2022

Page 1

Revista Escolar EL PI GROS

EL PI GROS

Revista

Escolar Escola Sant Cristòfor BEGUES GENER 2022 - N.º 62


Revista Escolar EL PI GROS EDITORIAL

Estimades famílies de l’escola Sant Cristòfor: Desitgem que estigueu bé i que el 2022 sigui un bon any per a tots vosaltres. Agraïm com sempre a tothom la seva col·laboració i les aportacions que fan possible aquesta publicació. Esperem que us agradi. Rebeu una forta abraçada. GUANYADORS DE LES PORTADES P3-A

INDIA RAMÍREZ RODRÍGUEZ

4t-A

GISELA GÉRAUD MANCHON

P3-B P4-A P4-B P5-A

LUCÍA RUIZ SERRANO XÈNIA FARRÚS PORTA MARC GARCÍA BARQUERO AINARA SANTAS ISERN

4t-B 5è-A 5è-B 5è-C

ALEXANDRA VICENTE ROMO JAVIER PAVÓN GUERRERO ARAN LÓPEZ RODRIGO LLURA BONILLA RODRÍGUEZ

P5-B 1r-A 1r-B 2n-A 2n-B

ADA ALDINI LLEOPARD MIA GINESTA GÓMEZ IRATI LÓPEZ RODRÍGUEZ CARLA MILIAN RICO ENZO SÁNCHEZ SEOANA

6è-A 6è-B

ELISABETH MORALES VARGAS BERTA GARCÍA PASTOR

3r-A 3r-B

ALBA MUÑOZ SAAVEDRA VEGA TORRES LÓPEZ

PORTADA INICIAL

FACUNDO ARAUCO CARVAJAL

ÍNDEX EDUCACIÓ INFANTIL Activitats de P3

4-5

Activitats de P4

6-7

Activitats de P5

8-9 EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Activitats de Cicle Inicial: 1r i 2n curs Activitats de Cicle Mitjà: 3r i 4t curs Activitats de Cicle Superior: 5è i 6è curs Recepta / An English Christmas / Entreteniments / Manualitats EQUIP DIRECTIU AFA

10-11 / 12-13 14-15 -16 / 17-18-19 22-23 / 24 25 / 26-27 / 28 / 29 30-31-32 33-34


Revista Escolar EL PI GROS

1


Revista Escolar EL PI GROS

2


Revista Escolar EL PI GROS

3


Revista Escolar EL PI GROS

Els infants de P3 vam anar a visitar la granja de Can Rigol.

Vam experimentar com cuidar als animals i vam tenir l’oportunitat de poder tocar-los i alimentar-los. També vam fer un tomb amb l’Orelletes, el ruc més famós de Begues.

No ens oblidem de la barraca de pedra i l’entorn, on vam recollir bolets, fulles, flors...

Que bé ens ho vam passar! Aquí us deixem unes fotografies perquè les gaudiu!

4


Revista Escolar EL PI GROS

5


Revista Escolar EL PI GROS

P4.

RACONS MATEMÀTICS I RACONS DE LLENGUA

P4 RACONS MATEMÀTICS Hem experimentat amb el cos, amb material, amb les propostes d’Innovamat, amb jocs de taula… Així, juguem amb la numeració, la geometria, la lògica, el càlcul… i tots els aspectes matemàtics!

6


Revista Escolar EL PI GROS

P4 RACONS DE LLENGUA Hem experimentat amb els nostres noms, amb vocabulari de la tardor... Tot jugant descobrim els sons de les grafies!

7


Revista Escolar EL PI GROS

Primer de tot volem agrair a l’Ajuntament de Begues i al CIPAG (Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l'Arqueologia del Garraf-Ordal) que ens hagin brindat l’oportunitat de poder anar a conèixer la Cova de Can Sadurní!!

Ha estat una excursió diferent...

Quan hem arribat a Can Sadurní hem parat, descansat i hem agafat forces esmorzant!!

Al matí hem sortit de l’escola i no hem pujat a un Autocar!! Hem anat fins allà caminant!!

Després d’esmorzar hem fet l'última pujadeta fins la Cova i... Mireu quines vistes teníem!!!

8


Revista Escolar EL PI GROS

Hem vist el conte de La Cova de Can Sadurní...

Hem caminat per dins la Cova...

Aquí hi havia un esquelet!! I per a acabar el dia... hem tornat caminant sota la pluja i hem dinat a prop de la Piscina de Begues. Ens hem cansat força, però ha valgut molt la pena aquesta Gran Aventura!!!

9


Revista Escolar EL PI GROS 1r. Anem a la biblioteca

Els nens i les nenes de primer vam anar a la Biblioteca municipal “La Ginesta” Vam poder gaudir de tots els llibres i conèixer les normes i el funcionament de la biblioteca.

10


Revista Escolar EL PI GROS

11


Revista Escolar EL PI GROS

2n. Anem a caminar per la muntanya de Begues! A la tardor vam fer una excursió per la muntanya del voltant del poble. Vam anar caminant des de l’escola cap al Mas Roig.

A mig camí vam parar a esmorzar i després vam continuar la caminada !!!

Quan vam arribar al lloc, vam jugar amb pedres, pals, fulles,….Vam construir cabanes, fogueres, camins, vam fer jocs del mocador, amagar-se,…..

12


Revista Escolar EL PI GROS

Després vam dinar asseguts a terra en rotllana i vam continuar jugant una estoneta...

I vam tornar a fer camí cap a l’escola……….

Una excursió genial!!!

13


Revista Escolar EL PI GROS

3r. ENGLISH CORNERS Els nostres alumnes a partir de 3r i fins a 6è fan una sessió a la setmana en grup partit (la meitat dels alumnes de la classe), de corners. L’activitat de corners està fonamentada en els racons d’autoaprenentatge. Consisteix en treballar els diferents aspectes de la llengua anglesa en grups petits. Treballem la comprensió oral (listening comprehension), l’expressió oral (speaking), la comprensió lectora (reading comprehension ) i l’expressió escrita (writing production). Fem servir activitats atractives pels alumnes, així, d’una manera motivadora, treballen tots els aspectes esmentats. El tipus d’activitats poden variar segons els trimestre. Les activitats escrites (comprensió i expressió escrita) i les activitats de comprensió oral normalment són autocorrectives, considerant la correcció com a part del procés d’aprenentatge. També fem lectures adaptades al nivell.

14


Revista Escolar EL PI GROS Els nens i nenes juguen en anglès i representen petits diàlegs per practicar l’expressió oral.

15


Revista Escolar EL PI GROS Al nostre bloc d’anglès presentem cançons actuals per cantar i/o completar vocabulari i també proposem activitats on line per treballar el vocabulari que estudiem a cada unitat.

16


Revista Escolar EL PI GROS 4t.

ANEM DE COLÒNIES A MAS GORGOLL I VISITEM CAN TIGOL!

17


Revista Escolar EL PI GROS

18


Revista Escolar EL PI GROS

19


Revista Escolar EL PI GROS

20


Revista Escolar EL PI GROS

21


Revista Escolar EL PI GROS

5è. A CINQUÈ HEM INICIAT EL PROJECTE CUEME Les classes de cinquè hem començat al primer trimestre el projecte CUEME. Hem seguit una sèrie de passos, com ara decidir el tipus d’empresa que volíem conformar (en aquest cas una cooperativa), votar el nom, realitzar el logoti, aportar el capital, crear els departaments i equips de treball, elegir l’Equip Directiu i fer les actes, entre d’altres. També vam demanar el NIF de la cooperativa i vam anar a l’Ajuntament, on ens van fer una visita guiada i vam conèixer a l’alcaldessa de Begues. Aquí teniu unes fotos ben maques que esperem que us agradin.

22


Revista Escolar EL PI GROS

23


Revista Escolar EL PI GROS

L’alumnat de 6è participa en un nou projecte: Gestió restaurativa de les relacions i el conflicte (un nou enfocament per a una escola amable). Enguany, l’alumnat de 6è han començat a treballar partint

de

la

base

de

l’enfocament restauratiu a l’aula. Els i les mestres del cicle de Primària II hem rebut la formació necessària per tal de desenvolupar aquest projecte amb el nostre alumnat. La base d’una comunitat educativa restaurativa i resilient ha de crear espais segurs i de confiança, donar veu, escoltar, empatitzar, compartir emocions i necessitats, connectar, establir vincles, fer participar, decidir conjuntament... i inspirar idees, metodologies i processos que podem utilitzar a l’escola, però també a casa, amb la família, en qualsevol institució. La finalitat d’aquest enfocament és la creació de vincles, d'espais segurs i de confiança

per

compartir

experiències,

històries

personals,

emocions

i

necessitats. Us deixem una petita mostra de dues sessions restauratives a les aules de sisè.

Si em preguntes quin és el tresor més gran del món, jo et respondré que les persones, les persones, les persones. (Proverbi maorí).

24


Revista Escolar EL PI GROS RECEPTA DE NADAL

25


Revista Escolar EL PI GROS

AN ENGLISH CHRISTMAS

26


Revista Escolar EL PI GROS

27


Revista Escolar EL PI GROS

ENTRETENIMENTS CRIPTOGRAMA Coneixes el llibre “Contes per telèfon” de Gianni Rodari? Així és com comença la història dels contes més originals de l’escriptor italià, el geni de la fantasia! Desxifra el codi secret:

LABERINT https://genius.diba.cat/rodari/activitats L’ocell i la lupa es volen trobar, però hi ha un laberint! Pots trobar el camí que els uneix? I, un cop junts... no penses que podrien ser la parella protagonista d’una història? Una lupa que troba ocells invisibles, un ocell investigador... Al Gianni Rodari li encantava inventar històries de dues paraules que es troben!

28


Revista Escolar EL PI GROS

MANUALITATS

29


Revista Escolar EL PI GROS

EQUIP DIRECTIU SOSTENIBILITAT AMBIENTAL: UN VALOR DE LA NOSTRA ESCOLA

Els centres educatius que figuren en aquest mapa són els centres que estan adherits al Programa Escoles Verdes, que gestiona la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Educació i el Departament de Territori i Sostenibilitat. A Catalunya, a banda del Programa Escoles Verdes, hi ha altres programes que promouen l’educació per a la sostenibilitat i que són gestionats directament pels ajuntaments. Totes aquestes xarxes municipals i la Xarxa del Programa Escoles Verdes treballen coordinades amb els mateixos objectius i formen la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC): ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪

Establir mecanismes de coordinació que facilitin la col·laboració entre les xarxes integrants. Fomentar el debat intern per avançar en la conceptualització de l’Educació per a la Sostenibilitat en l’àmbit dels centres educatius. Crear espais d’intercanvi i formació entre els membres de la XESC. Promoure l’intercanvi entre els centres de les diferents xarxes. Col·laborar entre les xarxes i amb altres agents en la formació del professorat. Compartir i elaborar recursos educatius. Promoure la recerca i l’avaluació en Educació per a la Sostenibilitat. Potenciar la formació de xarxes locals, allà on no n’hi hagi, així com ajudar a consolidar aquelles que ja estan formades. Establir lligams amb xarxes d’altres àmbits territorials (autonòmic, europeu…) Incidir en la millora de les polítiques en Educació per a la Sostenibilitat

El curs passat ja formaven part de la Xarxa d’Escoles Verdes 848 centres educatius. La nostra Escola va rebre el distintiu fa més de 10 anys, al novembre del 2010. Podeu veure la placa a l’entrada principal.

30


Revista Escolar EL PI GROS

La Comissió “Escola Verda” ha plantejat els següents objectius per a aquest curs: • • • •

Incorporar criteris ambientals en la gestió del centre. Millorar ecològicament el centre i el seu entorn. Tractar l’educació ambiental com un eix transversal. Adquirir una cultura de centre més propera al respecte vers el medi ambient.

Algunes de les activitats que ja s’han dut a terme aquest curs són: • Enjardinament dels interiors de l’Escola

31


Revista Escolar EL PI GROS

• Participació en el “Programa de consum de fruita i hortalisses a les escoles de la Unió Europea” • Participació als programes “Missió Apilo” de recollida de piles i “Oliklack” de recollida d’oli usat. • Reunió amb representants de la “Taula pel Clima” • Reunió de les “Delegades i Delegats verds”

Educar per a la sostenibilitat implica inventar solucions, arribar a acords i actuar tant en l’àmbit individual com en el col·lectiu. Es tracta d’entendre com es pot produir un canvi cultural a partir de l’acció col·lectiva. I adonar-nos que una escola ben integrada en el seu entorn pot ser un dels motors d’aquesta acció col·lectiva, d’aquest canvi. L’Equip directiu

32


Revista Escolar EL PI GROS

AFA

33


Revista Escolar EL PI GROS

34


Revista Escolar EL PI GROS

35