Revista Pi Gros

Page 1

Revista Escolar EL PI GROS

EL PI Revista

Escolar

GROS

Escola Sant Cristòfor BEGUES, GENER 2017 - Nº 54


Revista Escolar EL PI GROS EDITORIAL

Estimades famílies de l’escola Sant Cristòfor: Esperem que aquest nou número de la revista us permeti conèixer alguns dels projectes, activitats, sortides i informacions que volíem compartir i fer-vos arribar de primera mà. Agraïm com sempre a tothom la seva col·laboració i les aportacions que fan possible aquesta publicació i esperem que sigui un bon any 2017 per a tots. Rebeu una forta abraçada. GUANYADORS DE LES PORTADES DE LA REVISTA P3-A P3-B P4-A P4-B P5-A P5-B 1r-A 1r-B 2n-A

AINA CASADO AINHOA DIEGUEZ MARTINA ROLDÁN LINA MEHDI DIANA SFETCU EMMA SAMARANCH ERIN FÉLEZ EVA GARCÍA MARTA SFETCU

2n-B 2n-C 3r-A 3r-B 4t-A 4t-B 5è-A 5è-B 6è-A 6è-B

ONA SAVALL MARTINA MARCÈ HUGO BOU JANA QUERALT ABRIL NAVARRO ALÈXIA VIDAL LOLA MOLINS CARMEN MEDINA LARA VILA ABRIL VINUESA

ÍNDEX EDUCACIÓ INFANTIL Activitats de P3

5-6

Activitats de P4

7-8

Activitats de P5

9-12 EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Activitats de Cicle Inicial: 1r i 2n curs

13-16

Activitats de Cicle Mitjà: 3r i 4t curs

17-22

Activitats de Cicle Superior: 5è i 6è curs

23-27

RECEPTA I ENTRETENIMENTS

28-29

EQUIP DIRECTIU

30-32

RECOMANACIONS

33

AMPA

34


Revista Escolar EL PI GROS

1


Revista Escolar EL PI GROS

2


Revista Escolar EL PI GROS

3


Revista Escolar EL PI GROS

4


Revista Escolar EL PI GROS

P3-ELS DOFINS I ELS PINGÜINS FEM UN MUNT D’ACTIVITATS! ELS DOFINS I ELS PINGÜINS HEM ESTAT MOLT OCUPATS TREBALLANT ... HEM FET MOLTES COSES!! ENS AGRADA TREBALLAR EN PETITS GRUPS. FEM QUATRE RACONS I CADA TAULA FA UNA COSA DIFERENT, PERÒ ANEM CANVIANT, AIXÌ ENS DÓNA TEMPS A TOTS A PASSAR PELS DIVERSOS RACONS. VOLEU VEURE ALGUNES DE LES ACTIVITATS QUE VAM FER? QUAN VA ARRIBAR LA TARDOR VEM UTILITZAR ELS COLORS D’AQUESTA ESTACIÓ PER FER ALGUNES ACTIVITATS AMB PINTURA. ENS ENCANTA!!!

TAMBÉ HEM FET RACONS D’ENFILAR BOTONS, RODETS I UNES PECES D’ESCUMA QUE ENS HAN SERVIT PER DECORAR LES FINESTRES. AQUEST TREBALL ENS VA MOLT BÉ PER PRACTICAR LA MOTRICITAT FINA.

5


Revista Escolar EL PI GROS TAMBÉ HEM FET RACONS DE JOC SIMBÓLIC. CUINETA, METGES, DISFRESSES, COTXES, PERRUQUERIA...

HEM APRÈS A JUGAR AL MEMORI ... UFF QUE DIFÍCIL!! A RETALLAR PAPER AMB LES TISORES ...

FEM SERIACIONS AMB PINCES D’ESTENDRE LA ROBA I AMB RETOLADORS.

6


Revista Escolar EL PI GROS

P4-ELS NÚMEROS 1 i 2 AIXÍ HEM ESTAT TREBALLANT A P4 LA GRAFIA DE L’1 I DEL 2 ...

... AMB ESPUMA D’AFAITAR ...

... AMB PISSARRETES ...

... EN MURAL ...

7


Revista Escolar EL PI GROS

... SEGUINT CAMINETS ...

... A LA SORRA DEL PATI ...

... O EN SAFATES . ..

COM ENS AGRADA TREBALLAR DE MANERES TAN DIVERSES!!! INDIS I MOTOS

8


Revista Escolar EL PI GROS

P5-ELS NOMS DE LES CLASSES ELS NENS I NENES DE P-5 HEM ACABAT EL NOSTRE PROJECTE DEL NOM DE LA CLASSE. EL TREBALL PER PROJECTES ÉS UNA METODOLOGIA QUE COMPORTA TREBALLAR ELS CONTINGUTS CURRICULARS D’UNA MANERA FLEXIBLE I GLOBALITZADORA TOT POTENCIANT ESTRATÈGIES D’ORGANITZACIÓ DE LA INFORMACIÓ, DE PLANIFICACIÓ I DE SÍNTESI.

A PARTIR DELS INTERESSOS DELS ALUMNES, ES DESENVOLUPA UN PLA DE TREBALL PER ASSOLIR LA RESOLUCIÓ D’ALLÒ QUE CAL INVESTIGAR.

EN EL NOSTRE CAS: LA XOCOLATA (P5A) I ELS PIRATES (P5B). ES TRACTA DE POTENCIAR UNA DE LES ESTRATÈGIES D’APRENENTATGE MÉS IMPORTANTS: APRENDRE A APRENDRE!

9


Revista Escolar EL PI GROS

US DEIXEM UN PETIT RECULL DE FOTOGRAFIES DE TOT EL PROCÉS. -CLASSE DELS PIRATES!

10


Revista Escolar EL PI GROS

-ARA ELS DE LA CLASSE DE LA XOCOLATA!

11


Revista Escolar EL PI GROS

12


Revista Escolar EL PI GROS

1r-ELS NENS I NENS DE PRIMER ANEM AL MUSEU BLAU Aquest mes de gener, els nens i nenes de primer, hem anat al Museu Blau de Barcelona. AllĂ vam veure un munt de coses mooolt interessants!!

Com estem treballant els animals, vam aprofitar per veure tots els que hi havia allĂ ....

13


Revista Escolar EL PI GROS

A més a més vam realitzar una activitat que es deia “ El niu de ciència” on vam poder tocar i experimentar amb molts materials i fer hipòtesi .... Va ser genial!!!!

14


Revista Escolar EL PI GROS

2n- “EL COS PER DINS” Els nens i les nenes de segon durant el primer trimestre hem treballat el “Cos per dins”. Hem après moltes coses gràcies al que hem investigat i a les xerrades de moltes mares que ens han vingut a ajudar i a explicar coses sobre el cos. Ja sabem: el nom dels ossos , dels músculs, dels òrgans…

15


Revista Escolar EL PI GROS

També hem pogut observar alguns d’aquests òrgans (d’animals) gràcies a una mare que ens ha portat un cor de pollastre, la tràquea i els pulmons d’un xai, el cervell d’un porc i els ronyons d’un xai. Una altra mare ens ha ensenyat com funcionen els pulmons i ho hem pogut comprovar fent uns pulmons amb uns globus i una ampolla de plàstic. Hem après a diferenciar entre virus i bactèries i fins i tot per a què serveixen les vacunes. Ens ho hem passat molt bé!!

16


Revista Escolar EL PI GROS

3r-HEM VISITAT EL CRAM

El CRAM és el Centre de Recuperació d’Animals Marins i està al Prat del Llobregat molt a prop de l’Aeroport de Barcelona.

Els nostres tutors van programar la sortida per aquest trimestre perquè estàvem estudiant els animals vertebrats al projecte de Medi Natural.

Ens van atendre uns monitors i monitores molt ben preparats ja que tenien molts coneixements de biologia marina i ho havien estudiat.

17


Revista Escolar EL PI GROS

L’animal que ens va cridar més l’atenció va ser la tortuga marina o babaua. Animals que havien patit accidents per els descuits i brutícia que cauen al mar per culpa dels éssers humans. Ens van fer molta pena, a alguna li faltava un ull, a les altres una pota o una altra tenia paralitzat mig cos. Per culpa de xarxes, ampolles de plàstic, bosses de plàstic etc. No hi ha dret! Pobres animals! També ens va cridar molt l’atenció que molts monitors eren voluntaris que no sol no cobraven sinó que ajudaven econòmicament. Això si que és estimar als animals. Per últim ens van parlar dels mals de la pesca furtiva o prohibida del tauró i de la tonyina. Als taurons els hi tallen salvatgement les aletes per menjar-se-les o fer medicaments. T’imagines que et tallessin els braços i les cames i t’abandonessin en un mar. Salvatges! Vam aprendre molt, sobretot a que molts mals de la natura i moltes extincions d’animals són provocades per la manca de respecte que l’ésser humà demostra amb la Natura que ens envolta. Nosaltres de grans serem voluntaris i apadrinarem algun animal. Ens acomiadem amb una foto de grup!

18


Revista Escolar EL PI GROS

4t CELEBRA EL NADAL Els nens i nenes de 4t i les seves mestres, hem esperat el Nadal amb molta il·lusió aquest any. Hem decorat les portes amb un Pare Noel i els Tres Reis Mags a veure si així ens porten molts regals. Hem buscat un raconet per col·locar una llar de foc per estar ben calentets les Nits de Nadal. Hem aprofitat aquests darrers dies d’escola per fer la nostra portada de l’àlbum, la postal per col·laborar amb la marató de TV3 i hem fet una manualitat per portar a casa. A més, el dia 12 va venir la nostra amiga Nadiya des d’Ucraïna a passar aquests dies previs a les festes. Ella també fa les mateixes activitats que nosaltres. I entre tapa d’àlbum i postal, anem amb l’Oriol, la Lisette i la Yolanda al gimnàs a assajar el nostre ball pel festival. Aquests dies també assagem amb l’Eugeni la Nadala que cantarem al festival. El dia 14 ens trobem amb els nens i nenes de 2n A per desitjar-nos molt d’amor per a aquestes festes. A les fotos podreu veure tot això que us hem explicat. Així dóna gust venir al “cole”! Bon Nadal i Bon Any Nou a tots i totes! Alumnes de 4tA, 4tB, Lisette i Yolanda.

19


Revista Escolar EL PI GROS

20


Revista Escolar EL PI GROS

21


Revista Escolar EL PI GROS

22


Revista Escolar EL PI GROS

5è: “ELS ECOSISTEMES”, PROJECTE DE MEDI. Aquest trimestre a medi hem fet tres projectes: “Els ecosistemes”, “La prehistòria” i en angles “Plants”. Us convidem veure l’exposició de la nostra feina que hem fet al passadís de l’escola. A continuació podeu veure com vam anar treballant el projecte “Els ecosistemes”.

Vam introduir el tema amb una xerrada per part d’una biòloga, tècnica dels Parcs Naturals que va venir a l’escola.

Per grups vam elaborar murals sobre els ecosistemes aquàtics i terrestres.

Vam presentar als companys el resultat de la nostra feina.

23


Revista Escolar EL PI GROS

Per parelles, a l’aula d’informàtica, vam fer una presentació sobre els ecosistemes, el seu funcionament i les seves alteracions.

Al final vam exposar als companys les nostres presentacions

En acabar el projecte, vam anar d’excursió al Parc Natural del Garraf i vam participar en l’activitat “Viu el Parc”

24


Revista Escolar EL PI GROS 6è: CLASSE D’HISTÒRIA: COM ERA L’ESCOLA EN EL TEMPS DELS NOSTRES AVIS. Amb motiu de la setmana cultural d’enguany, ens han visitat alguns dels nostres avis a la classe per explicar-nos com era la seva escola quan eren joves i com ha canviat comparant-la amb la nostra. Molts de nosaltres pensàvem que quan els avis eren petits “tot era flors i violes”, però no!

Ens expliquen que el temps la seva infantesa era una època de postguerra, és a dir, la vida era molt difícil. Alguns tenien dificultats per sobreviure, per tenir els aliments i la roba necessàries, per disposar de material escolar. En general tots coincideixen que tenien por; al carrer, a l’escola, a casa.

Alguns dels aspectes que ens han sorprès més són que les escoles estaven separades: unes eren per nois i altres per noies. De vegades era un mur en el mateix edifici: en una part estaven els nois i en l’altra les noies. Fins i tot no es podien veure ni a l’hora del pati. Cada dia per entrar a l’escola havien de fer unes files, com els militars, i cantaven un himne.

25


Revista Escolar EL PI GROS Les classes eren sempre en castellà, no es podia parlar en català. També, quan anaven pel carrer, preferien parlar en castellà per no tenir problemes.

A l’escola utilitzaven un únic llibre per a totes les assignatures. Es deia “Enciclopèdia Álvarez”. Sempre aprenien les lliçons de memòria; era la manera d’aprendre. No tenien bolígrafs com nosaltres. Per escriure utilitzaven un llapis i també unes “plomes” i la tinta la tenien a la taula en un petit tinter. La cal·ligrafia era molt important, dedicaven molt de temps a treballar la lletra. A les classes d’educació física les noies anaven vestides amb faldilles i uns pantalons bombatxos a sota.

A l’escola no els cridaven pel seu nom, normalment ho feien pel cognom. Així costava més tenir confiança. Els professors eren molt estrictes. Si no sabies alguna cosa o no et portaves bé et pegaven. Tenien un regle de fusta, d’uns 60 centímetres, i et donaven cops a les mans. Les escoles podien ser diferents si estaven en pobles petits, grans o a les ciutats. Alguns ens expliquen que als 12 anys deixaven d’anar a l’escola i començaven a treballar per ajudar a la seva família. Continuar estudiant no totes les famílies s’ho podrien permetre. Se’ns va acabar la tarda i encara teníem moltes coses a preguntar-los.

26


Revista Escolar EL PI GROS Creiem que els hem de tenir molt de respecte ja que ells han viscut coses molt dures, i ara necessiten tranquil·litat.

Per acabar ells ens van dir que tenien al seu cap records bonics de la seva infància tot i la vida difícil que van tenir.

Gràcies a tots. Alumnes de sisè

27


Revista Escolar EL PI GROS

EAT YOUR BREAKFAST, PLEASE! Why is breakfast so important? We need good energy to start our day and it help us to do it better at school!

But, what should we eat? Any breakfast is better than no breakfast, but try not to have chocolate cookies, doughnuts or pastries all the time. They're high in calories, sugar, and fat. They don't give us all the nutrients we need (and we are hungry at 10 o’clock!). Try to have a healthy meal including: fruit and vegetables, grains (make at least half your grains whole grains), protein (meat, poultry, fish, eggs, dry beans, nuts, and seeds), dairy products (low-fat or fat-free milk, cheese, and yogurt)

Breakfast Ideas 

cereal and milk (try some dried fruit or nuts on top)

whole-grain toast or sandwich with cheese

yogurt with fruit or nuts

Strawberry smoothie recipe Prep time: 5 minutes

Ingredients:

  

1 cup of milk frozen strawberries

Utensils:

blender

serving glass

Some honey or brown sugar

Directions: 1.

Pour all of the ingredients into the blender.

2.

Put the lid on the blender and blend for 45 to 60 seconds until smooth.

3.

Pour your smoothie into a glass and enjoy.

https://kidshealth.org/

28

fruit smoothie


Revista Escolar EL PI GROS

ENTRETENIMENTS

29


Revista Escolar EL PI GROS EQUIP DIRECTIU: CANVIS A L’AVALUACIÓ D’EDUCACIÓ PRIMÀRIA Com ja sabreu fa anys que el món de l’Escola està en transformació. Abans de concretar-vos els canvis en els informes deguts a la normativa publicada a finals del curs passat (ORDRE ENS/164/2016, de 14 de juny, per la qual es determinen el procediment i els documents i requisits formals del procés d'avaluació en l'educació primària) cal fer un repàs als canvis educatius. Actualment a l’educació obligatòria (primària i secundària) es treballa per assolir les competències bàsiques que permetran als alumnes continuar formant-se alhora que incorporar-se a la societat com a ciutadans i ciutadanes actius en acabar-la. Una competència bàsica és la capacitat per resoldre problemes reals aplicant, de manera conjunta, coneixements, habilitats pràctiques i actituds. Les competències bàsiques tenen un caràcter transversal, que vol dir que es treballen a partir de diferents continguts curriculars d’una o diverses àrees de coneixement. Són les següents:  Competència comunicativa lingüística i audiovisual  Competència matemàtica  Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic  Competència artística i cultural  Competència digital  Competència social i ciutadana  Competència d'aprendre a aprendre  Competència d'autonomia, iniciativa personal i emprenedoria Les àrees de coneixement en què s'organitza l'educació primària estan organitzades en àmbits:  Àmbit lingüístic  Llengua catalana i literatura  Llengua castellana i literatura  Primera llengua estrangera: anglès 

Àmbit matemàtic : Matemàtiques

Àmbit de coneixement del medi  Coneixement del medi natural  Coneixement del medi social i cultural

30


Revista Escolar EL PI GROS  Àmbit artístic  Educació artística: música i dansa  Educació artística: visual i plàstica  Àmbit d’educació física: Educació Física  Àmbit d’educació en valors : Educació en valors socials i cívics o Religió Cada àmbit té unes competències pròpies, que s’agrupen en dimensions:  Àmbit lingüístic     

Dimensió Dimensió Dimensió Dimensió Dimensió

comunicació oral comprensió lectora expressió escrita literària plurilingüe i intercultural

 Àmbit de matemàtiques    

Dimensió Dimensió Dimensió Dimensió

resolució de problemes raonament i prova connexions comunicació i representació

 Àmbit de coneixement del medi    

Dimensió Dimensió Dimensió Dimensió

món actual salut i equilibri personal tecnologia i vida quotidiana ciutadania

 Àmbit artístic  Dimensió percepció, comprensió i valoració  Dimensió interpretació i producció  Dimensió imaginació i creativitat  Àmbit d’educació física    

Dimensió Dimensió Dimensió Dimensió

activitat física hàbits saludables expressió i comunicació corporal joc motor i temps de lleure

31


Revista Escolar EL PI GROS  Àmbit de l’educació en valors  Dimensió personal  Dimensió interpersonal  Dimensió social Les competències pròpies de cada àmbit contribueixen a desenvolupar les competències bàsiques. L'avaluació a l'educació primària és contínua i global, és a dir, que es tenen en compte el progrés i l'evolució dels vostres fills i filles en el conjunt de totes les àrees i al llarg de cada curs. Té un caràcter formatiu, que vol dir que ha de servir per constatar els avenços dels vostres fills i filles, detectar les seves dificultats i adoptar, al més aviat possible, les mesures necessàries perquè puguin continuar amb èxit els seus aprenentatges. L’avaluació té també l’objectiu de valorar l’assoliment de les competències bàsiques i, especialment, el de les competències pròpies de cada àmbit, agrupades en dimensions. Als informes veureu que surten les dimensions valorades en aquell trimestre i a final de curs hi haurà la qualificació de totes les dimensions de les àrees. Segons l’ordre d’avaluació les qualificacions de les àrees tenen les equivalències següents: Assoliment excel·lent: Excel·lent / Sobresaliente - 9 o 10 Assoliment notable:Notable - 7 o 8 Assoliment satisfactori: Suficient / Suficiente – 5 Bé/Bien - 6 No-assoliment:Insuficient / Insuficiente - 1, 2, 3 o 4 Com veieu el “Suficient” i el ”Bé” es transformen en “AS” . Es tracta d’un canvi important al qual ens haurem d’acostumar. Als informes trobeu els codis :

Esperem que l’explicació us sigui útil.

32


Revista Escolar EL PI GROS RECOMANACIONS A LES FAMÍLIES Aprendre anglès d’una forma significativa? La clau de l’èxit danès.

uns determinats dibuixos en un determinat idioma, no vol pas canviar. A més, sempre guanyem en qualitat en versió original.

El més important és l’entorn. L’entorn és fonamental per a l'aprenentatge de l’anglès. Els danesos fan servir l’anglès en la seva vida diària, veuen pel·lícules i sèries de televisió, escolten música, llegeixen les notícies... D'aquesta manera és fàcil d'aprendre ja que no és una feina extra, sinó que ho necessiten en el seu dia a dia.

La forma natural d’aprendre un idioma és escoltar, parlar i escriure, en aquest ordre. Si estan acostumats a escoltar una determinada llengua tindran facilitat per parlar-la, i en conseqüència, per escriure-la. Poden confondre les llengües i tenir problemes d’expressió? Tots els nadons poden distingir diferents idiomes per naturalesa. És important, però, que no percebin diferents idiomes d’un mateix emissor. Per a ser bilingüe és ideal que el pare parli en un idioma i la mare en altra llengua. Però això es pot aconseguir gràcies a d’altres mitjans com la radio, la TV i els videojocs.

Els ciutadans danesos perceben l’anglès com el seu segon idioma i està present al seu voltant. Hem après del sistema educatiu danès que els mètodes utilitzats s'han de basar en l'ús pràctic d'anglès.

La recomanació no és que vegin la TV i juguin a videojocs, sinó que, el temps que gasten davant la pantalla pugui ser aprofitable, reduint al màxim les possibilitats per a que ells triïn la llengua.

Aquí és on les famílies podeu jugar un paper clau, podeu fer un pas endavant en l’aprenentatge de la llengua anglesa dels vostres fills i filles.

Si és petit ni tan sols li donem la possibilitat de triar, ja que no pensen en la possibilitat de canviar l’idioma. I si és conscient podem recompensar-lo amb més estona de joc o amb la possibilitat de triar entre una pel·lícula en anglès, jugar al seu videojoc preferit, una manualitat, llegir o una tasca activa, però si trien una pantalla, que sigui en anglès. De manera que si no fan anglès estaran aprofitant el temps d’una altra forma.

De vosaltres depèn, en gran part, que els nostres nens i nenes vegin l’anglès com a un objecte d’estudi o com una llengua realment útil, és a dir, com una llengua de comunicació. Com és això possible? Copiant el model danès. Per ells no és una metodologia, és simplement la seva cultura i la seva economia. Que les pel·lícules no es doblin és bàsicament perquè econòmicament no interessa. Però d’això en treuen profit.

Cal ser conscients que a TV3 tots els dibuixos estan en versió original, així doncs només cal posar el DUAL, així com els subtítols estan en català.

Nosaltres doncs, hem de treure profit de tot el material en anglès que està al nostre abast. Quasi totes les pel·lícules i series de dibuixos són en anglès. Quan un nen o nena s’acostuma a veure

D'aquesta forma tan pràctica, quan juguin a videojocs o vegin la televisió, els infants milloraran constantment la seva competència en llengua anglesa.

33


Revista Escolar EL PI GROS

AMPA Potser ja havíeu vist aquesta

vinyeta,

fa

molt de temps que circula per les xarxes socials, en revistes i també

en

llibres,

sobretot quan volem parlar

d'educació

diversitat.

i

Està

inspirada en una frase que s'atribueix a Albert Einstein: "Tothom és un geni. Però si jutges a un peix per la seva habilitat per grimpar arbres, viurà tota la seva vida pensant que és un inútil" És una d'aquestes imatges que una vegada la veus, se't queden en la ment per sempre, perquè aquesta és la força de les imatges, en molt poc espai transmeten moltíssim. Podria escriure els pensament que em vénen a mi al cap quan la miro, quan imagino al pingüí intentant pujar a l'arbre, o a l'ocell i al mico avorrits mentre el professor explica la tècnica d'escalada, o al peix pensant en les seves coses ja que escalar arbres és una cosa impensable per a ell. Però vosaltres, en mirar-la, imaginareu altres coses, semblants o diferents, però segur que també aquesta imatge us fa reflexionar.

La comissió de diversitat es va crear a l'AMPA el curs passat per recolzar el treball que s'està fent des de l'escola. Ningú hauria de ser jutjat pel que no fa bé, sinó valorat per les seves capacitats. Que cada alumne pugui triar la seva meta, i que l'escola tingui els mitjans i serveixi per ajudar a tots a pujar l'arbre que cadascun pugui i vulgui pujar.

34


Revista Escolar EL PI GROS

35


Revista Escolar EL PI GROS

36