Page 1

Taller Què cal fer per ser científic? El dia 4 d’abril vam fer un taller d’experiments, relacionat amb el projecte d’enguany, en aquest taller ens van explicar les cinc característiques bàsiques per ser un bon científic/a. Aquestes són les cinc característiques:

1.- Tenir els ulls ben oberts Per realitzar aquest experiment, vam agafar el canó d’aire, per més que miràvem no veiem la forma que tenia l’aire en sortir. Per fer-ho més fàcil vam omplir el canó de fum i vam poder observar la forma que tenia l’aire en sortir. Era com un dònut!!! Per fer-ho més divertit ens vam posar uns gots de plàstic al cap i amb l’aire que sortia del canó havíem de tirar els gots dels caps dels companys. Ens van explicar que l’aire sempre adopta la forma del lloc per on passa, d’aquí que el fum tingués forma de dònut.

2.- Tenir les orelles ben obertes. En aquest experiment vam poder escoltar els diferents sons que sortien dels tubs d’alumini

i

després

comprovar-ho

nosaltres mateixos fent una simulació dels tubs amb canyes de plàstic. Vam agafar una canya de plàstic i la vam tallar de forma que la punta quedés triangular, en el pas següent la canya va començar a sonar amb un so molt greu, com que no ens agradava el so, vam tallar la canya i el so anava canviant per un so més agut, vam


fer varios talls i el so cada vegada era més agut. L’explicació d’aquest experiment és ben senzilla l’aire es desplaça fent vibra les superfícies per on passa, doncs com més llarga és la superfície el so li costa ta més de moure les partícules per allà on passa i per això el so és més agut.

3.- Ser valents En aquesta activitat vam comprovar que els científics han de ser molt valents. Vam omplir unes d’aigua

copes fins

dalt i les vam tapar amb un tros de plàstic. Un cop fet això vam posar la copa sobre el cap del company, company la vam haver de girar amb decisió i rapidesa sense que caigués cap gota sobre el cap del company i aguantar la copa cap per baix. Ho o vam aconseguir, vam fer l’experiment

sense

que

acabéss acabéssim

molls.

L’explicació científica d’aquesta activitat és que l’aigua no cau de la copa perquè la pressió atmosfèrica fa força perquè el plàstic no caigui.

4.- Ser molt curiosos os Per aquest quest experiment ens vam haver de posar unes grans mesures de seguretat com ara; les ulleres, guants especials, bata... i tot això perquè vam utilitzar hidrogen líquid. Vam agafar una a caixa de porexpan i hi vam afegir l’hidrogen. Un cop va estar plena vam anar col·locant els diferents globus que teníem. Semblava que no tingués fons, hi van cabre com a mínim 12 globus !!!


Ens vam quedar amb la boca ben oberta, perquè quan ja havíem donat els globus per perduts, els vam tornar a treure tots desinflats i flonjos, però el cap d’un moment van començar a recuperar la seva forma original i es van tornar a inflar. L’explicació científica d’aquest experiment és que a l’introduir els globus en l’hidrogen líquid, hi aquest està molt fred, l’aire es comprimeix i ocupa el mínim espai possible, i un cop traiem els globus de la caixa aquests recuperen la seva forma inicial perquè tornen a estar a temperatura ambient.

Per voler ser curiosos, també vam participar en un altre experiment, consistia en un cable tallat per la meitat, cada cable estava connectat a un altaveu, si els ajuntàvem la música sonava. La nostra prova va anar més enllà i vam agafar un extrem del cable entre dos la música no sonava, però a la que ens vam donar la mà, la música va tornar a sonar!!! vam anar provant si sonava mentre ens tocàvem per tot el cos. Vam descobrir que perquè la música sonés havíem de tocar-nos pell amb pell, si ens tocàvem la roba la música no sonava. L’explicació és que el corrent passava pel nostre cos i així fa sonar la música !!!!


5.-Saber treballar en equip L’última característica d’un bon científic/a és treballar en equip i per posar-nos en situació vam sortir un grup de voluntaris. La prova que vam fer era molt senzilla cadascú de nosaltres portava un estri científic: una proveta, un comptagotes, un tub fil cop, tub de proves i un got medidor...

Es tractava que cadascú de nosaltres aboqués o afegís una quantitat concreta de la substància que teníem en un cubell.

Amb tot el nostre treball en equip vam aconseguir crear una escuma de sabó que creixia i creixia de manera incontrolada, espectacular !!!!

gairebé va

ser


I per acabar, per despedir-nos d’una manera espectacular vam barrejar l’hidrogen líquid amb aigua i es va formar un núvol que va omplir tota la classe!!!

Tots els de la classe vam sortir a fer experimentar i a fer de científics, a tots ens va agradar moltíssim, va ser un taller molt dinàmic, la presentació dels experiments va ser molt espectacular, tots estaven molt pendents i atents a veure què passava. Ens vam quedar amb ganes de repetir.

Activitat de 3r: Taller què cal fer per ser científic  

Activitat del segon trimestre del tercer curs de primària.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you