La veu de l'ocell. Núm. 74, 2022

Page 1

N.74 • JUNY '22

La veu de l'ocell COMUNITAT EDUCATIVA DEL PIT-ROIG WWW.ESCOLAPITROIG.CAT / @ESCOLAPITROIG

ELS SECRETS DE LA NATURA APRENDRE JUNTES

COMPARTIM EL PROJECTE

ENTREVISTA A JOVI SENAR

EDITORIAL | 03

REPORTATGE | 22

AFA | 26


ÍNDEX 03 EDITORIAL 04 EDUCACIÓ INFANTIL 10 CICLE INICIAL 14 CICLE MITJÀ 18 CICLE SUPERIOR 22 REPORTATGE 24 AFA 32 LA CONTRA


EDITORIAL • 03

APRENDRE JUNTES El procés participatiu del Projecte Educatiu de Centre (PEC) va més lent del que esperàvem, però, tal com es diu entre el gremi docent, preferim anar a poc a poc i fer bona lletra. Després de la jornada de les sardines en què vam rebre múltiples aportacions sobre l’escola que volem, vam fer una enquesta a les famílies i vam redactar un document base sobre el qual treballarem. També estem fent consultes als sectors representatius de l’escola (alumnes, mestres, consell escolar, famílies delegades, junta de l’AFA…) que ens ajudaran a preparar la jornada participativa de la comunitat educativa que tindrà lloc el proper mes d’octubre. De totes les consultes que hem fet, ens satisfà compartir amb vosaltres la visió positiva que té de la nostra escola l’alumnat de cicle mitjà i superior. A la pregunta oberta sobre què els agrada més de l’escola ens comenten, entre altres: el pati, el menjar, les colònies i les

festes; mostra evident que els espais de relació social i de joc són bàsiques en aquesta etapa. Però ens satisfà l’elevat nombre d’alumnes que han respost que el que més els agrada és com els ensenyem els mestres i que hi aprenen molt. Fins i tot n’hi ha alguns que diuen que de l’escola els agrada tot. També vam fer-los la pregunta contrària: Què millorarien de l’escola? Les respostes més representatives han estat: qüestions concretes relacionades amb el menú, els lavabos i la neteja. N’hi ha alguns que no saben el que millorarien, d’altres expressen que no millorarien quasi res i d’altres que voldrien que l'escola tingués Secundària (s’entén que per poder-s’hi quedar uns anys més…).

Però avui us compartim que els nostres nens i nenes vénen contents i aprenen. Així ho mostren els resultats de les proves d'avaluació que els fem i així ho expressen ells i elles amb les seves pròpies paraules. Això explica la bona feina que estem fent tots plegats per tal que rebin una educació de qualitat i també la necessitat que tenim de posar-nos a treballar conjuntament en la construcció d’un Projecte Educatiu que permeti mantenir per molts anys en l’alumnat l’optimisme i les ganes de venir a l’escola per aprendre junts.

Evidentment, el curs vinent entomarem amb l’alumnat la busca de solucions per esmenar aquests aspectes valorats més negativament i ho farem de manera participativa i democràtica per tal d’implicarlos i de responsabilitzar-los.

ESCRIT PER ELISENDA CAMÍ FOTO DE JÚLIA FARRAN

03 | Editorial


ED. INFANTIL

BOMBOLLES

Les BOMBOLLES us volem ensenyar algunes de les activitats que hem fet al llarg del curs sobre el Projecte Interdisciplinari… Agafeu-vos fort!!

Hem buscat cercles i circumferències per la classe i hem fet dues obres d’art!

Hem fet formes amb el nostre cos!

04 | Educació Infantil

Hem estampat amb diferents aliments que tenen diverses formes geomètriques: la carambola, el pebrot, l’api i la patata.


BOMBOLLES

Hem creat un poema titulat FORMES, a partir d’un llibre.

ED. INFANTIL

ELS PUNTS DE LES MARIETES, LES LÍNIES RECTES PER FER ESTRELLES DE MIRÓ I LÍNIES CORBES COM L'EMPREMPTA D'UNA SERP. ELS CERCLES DELS ARBRES, ELS TRIANGLES DE TRES PUNTES I ELS QUADRATS DELS CONTES I LES CONSTRUCCIONS. ELS ROMBES DE LES RAJADES, LES ESTRELLES DEL MAR I LES ESFERES DE LES BOMBOLLES.

I ens hem endinsat en el món de Yayoi Kusama, una artista japonesa que mai més oblidarem!

ENS

ENT!!! N I V S R U C VEIEM EL

05 | Educació Infantil


ED. INFANTIL

ESTRELLES

Aquest any les Estrelles hem descobert una fruita: LA CARAMBOLA O FRUITA ESTRELLA.

Primer de tot vam investigar una mica sobre la seva procedència, ja que cap de nosaltres havíem sentit mai a parlar d'aquesta fruita.

06 | Educació Infantil

Té aquest nom perquè al tallar-la queda amb form a d’estrella.

, en Pot menjar-se sola , però la c u s n e o s e id n a m a s es fa majoria de vegade ció. servir per a decora típica de Aquesta fruita és ia, països com Malàs ia i Tailàndia,Indonès Brasil.


ESTRELLES

ED. INFANTIL

Nosaltres vam decidir fer unes estampacions amb les caramboles.

Després vam compa rtir aquesta experìència amb els nostres company si companyes de l’esco la el dia de compartir el projecte fent punts d e llibres.

07 | Educació Infantil


ED. INFANTIL

CARGOLINS I CARGOLINES

ELS CARGOLINS I LES CARGOLINES HEM PORTAT DIFERENTS CLOSQUES DE CARGOLS DE TERRA I DE MAR. AMB ELS LLIBRES QUE HEM PORTAT DE CASA, HEM POGUT CLASSIFICAR-los I CONèIXER EL NOM D'UNS QUANTS

08 | Educació Infantil


CARGOLINS I CARGOLINES

ED. INFANTIL

també hem agafat cargols del carrer i els hem posat en un terrari. hem buscat què menjaven i els hem tingut a la classe durant uns dies.

hem descobert que si mengen enciam els fa mal la panxa i que els agrada menjar paper.

09 | Educació Infantil


CICLE INICIAL

CAMALEONS

Jugant hem descobert que la natura amaga moltes formes relacionades amb la geometria. Ens han cridat l'atenció les espirals i, sobretot, els...

CAMALEONS

La llengua i la cua tenen forma d'espiral.

10 | Cicle Inicial

Hem après les seves parts en diferents idiomes.


CAMALEONS

CICLE INICIAL

Ens vam preguntar on viuen els camaleons i després d'investigarho vam veure que poden viure a llocs diferents, però sobretot a l'Àfrica.

Sabíeu que els camaleons canvien de color per camuflar-se i, també, segons el seu estat d'ànim?!

Quantes coses interessants hem descobert de les altres classes. 11 | Cicle Inicial


CICLE INICIAL

GALÀXIES

La classe de segon, aquest any hem après un munt de coses diferents. Voleu descobrir-ne algunes?

A més, hem volgut preparar algunes coses molt divertides per compartir el projecte. Per això, hem creat un dòmino i hem dissenyat punts de llibre amb galàxies i espirals. 12 | Cicle Inicial

A la Pedrera i a l'escola, hem descobert que Gaudí utilitzava totes aquestes formes a les seves creacions.


GALÀXIES

CICLE INICIAL

Tot va començar amb un joc. Vam descobrir algunes formes geomètriques que amaga la natura. Les vam classificar i, després de molt debatre, vam triar centrar-nos en les ESPIRALS Vam proposar noms i finalment vam escollir... Hem investigat i descobert moltes coses sobre les galàxies (com es formen i com són, quines són les seves parts i els seus colors, en quina galàxia es troba el nostre planeta...)

GALÀXIES!

13 | Cicle Inicial


CICLE MITJÀ

VOLCANS

Aquest curs la classe de 3r hem triat per nom ser la classe d'ELS VOLCANS. Hem après moltes coses sobre ells i ara us farem un recull de coses que hem après i hem fet.

Hem investigat què sabíem i què volíem saber sobre els volcans i hem creat un lapbook amb tot el que hem après.

14 | Cicle Mitjà


Hem dissenyat el disseny de la nostra porta. Ha quedat xula eh!

Hem fet experiments per saber com explota un volcà i com poden ser aquestes explosions.

VOLCANS

Hem dissenyat un punt de llibre amb els volcans que hi ha arreu del territori per si els voleu visitar! CICLE MITJÀ

15 | Cicle Mitjà


CICLE MITJÀ

HURACANS

curiositats sobre els HURACANS

2a a i u e st d s o r r aq àpi ad o ' g N S d a n r la n ç e A nt nl t C ó 'u a C HURAoria sola d

Categoria 1 Els HUR

El

ACANS d'a questa categoria s ón més ràp ids que un gu epard

4 sta

Categories dels HURACANS

ia que pids més r a o d ' s rà sa S g A N m é ru s e t A C só n a n y a a C s HURgoria unt món El

16 | Cicle Mitjà

ca

m l t e la d e e a q u p id rà

b e g la o l t c a m e ib co e b d

s

3a a i r o d 'a q u e s t ls g e CaHUtRACANnSsimilarss a só te E ls n n is o r ia e g t e c a t is d e ls e s s e r v s s io n a l e f p ro

Categoria 5 Els HURA

CANS d'aq uesta categoria te nen una velocitat s imilar a la dels trens d'alta velocitat


HURACANS

CICLE MITJÀ

Huracans Famosos Un HURACÀ pot ser famós per: -La categoria que arriba a tenir - Els danys que ocasiona - El territori que afecta. Alguns dels HURACANS més famosos són: -Huracà Mitch (1998). Categoria 5. Va afectar diversos països d’Amèrica Central. -Huracà Katrina (2005). Categoria 5. Va afectar la zona del Golf de Mèxic. -Huracà Maria (2017). Categoria 5. Va afectar les Illes Dominica, Puerto Rico i Illes Verges. -Huracà Sandy (2012). Categoria 3. Conegut per tenir un diàmetre d’afectació molt gran arribant a afectar molts països (Cuba, Bermuda, Bahamas, Jamaica i 24 dels 50 estats d’EEUU, Canadà)

Diferència entre CICLÓ, TIFÓ, HURACÀ Segons el National Geographic un TIFÓ, un CICLÓ i un HURACÀ són el mateix fenomen meteorològic. La diferència entre ells és el lloc on s'esdevé cadascun. Els HURACANS, es formen a l’Atlàntic Nord i al Pacífic i porten aquest nom en honor al Déu del Carib "Hurrican" Els CICLONS, es formen a l’Oceà Índic i Sud-Oest del Pacífic. Els TORNADOS es formen a la terra i són més petits respecte els Huracans i a més tenen una duració menor.

17 | Cicle Mitjà


CICLE SUPERIOR

MINERALS

L'ABSORCIÓ

LES PROPIETATS DELS MINERALS

És la capacitat d'absorció d'un líquid La BENTONITA és una argila que té la capacitat d'expandir-se amb la humitat i disminuir considerablement la permeabilitat de la superfície. Per això s'utilitza com a sorra per a gats!

L'EXFOLIACIÓ L’exfoliació és la tendència que presenten alguns minerals a trencar-se per uns plans determinats paral·lels a l’estructura cristal·lina del mineral. La tendència de trencament del SÍLEX va permetre als humans fabricar els primers utensilis

LA DURESA

18 | Cicle Superior

És la capacitat d'una substància sòlida per resistir deformació, ser ratllada o penetrada OBJECTES QUOTIDIANS ORDENATS DE TOUS A DURS: Talc (sabonet de sastre) < Guix (Pisarra) < Calcita (Detergent) < Quars (paper de vidre)

ESTRUCTURES CRISTAL·LINES Una estructura cristal·lina és una forma sòlida, en la que els àtoms estan empaquetats de manera ordenada.


MINERALS

CICLE SUPERIOR

ENTRE LA CIÈNCIA I LA MÀGIA

UNA GEMMA ÉS UN MINERAL, ROCA O MATERIAL PETRIFICAT QUE EN SER TALLAT I POLIT ES POT USAR EN JOIERIA.

GENER: QUARS ROSA

FEBRER: AMETISTA

MARÇ: AIGUAMARINA

ABRIL: DIAMANT

MAIG: MARAGDA

JUNY: PEDRA DE LLUNA

JULIOL: ROBÍ

AGOST: ÒNIX

SETEMBRE: MARAGDA

OCTUBRE: TURMALINA

NOVEMBRE: TOPAZI

DESEMBRE: TURQUESA

LES PEDRES DE NAIXEMENT SÓN PEDRES PRECIOSES RELACIONADES TRADICIONALMENT AMB LA DATA DE NAIXEMENT D'UNA PERSONA I ES DIU QUE PORTEN BONA SORT I SALUT.

19 | Cicle Superior


CICLE SUPERIOR

ESPIRALS ÀURIES

Les matemàtiques a la natura

Utilitzant fotos hem cercat les matemàtiques que hi ha en diferents objectes Instruments i unitats de mesura Fórmules matemàtiques Elements Geomètrics

Observem la natura per trobar les fractals

Les fractals tenen com a primera i principal característica l'aparició de dimensions fraccionàries

20 | Cicle Superior


ESPIRALS ÀURIES

CICLE SUPERIOR

Observem com es multipliquen els patrons amb els miralls i les seves formes Comprovem les proporcions àuries a la natura amb l'Home de Vitruvi La longitud dels braços estesos (envergadura) d'una persona és igual a la seva alçada L'alçada d'un home són quatre avantbraços (24 palmells). L'alçada del cap fins al mentó és un vuitè de l'alçada d'una persona.

Classifiquem les imatges segons la geometria Geometria euclidiana Geometria fractal

Busquem els postulats de Fibonacci a l'art, la natura i la quotidianiat. 21 | Cicle Superior


REPORTATGE

COMPARTIM EL PROJECTE

COMPARTIM

Després de dos anys obrim l'escola per descobrir què hem tr

20 | Reportatge


COMPARTIM EL PROJECTE

REPORTATGE

EL PROJECTE treballat i après al llarg del curs durant les estones de projecte.

23 | Reportatge


AFA

ARTICLE

CASAL D’ESTIU: PETITS CANVIS ALS PATIS DE L’ESCOLA El pati és un espai educatiu més de l’escola. Dins d’aquest espai exterior hi passen moltes coses, però sobretot es posen en funcionament les necessitats essencials de la vida dels infants: el joc i la construcció de teixits de relacions i conflictes.

A la nostra escola hi ha diversos patis amb racons gairebé màgics, plens de natura, espais amagats amb diferents superfícies (sorra, ciment) i amb perspectives de llum diverses. Espais on poden confluir tota mena de relacions socials i dinàmiques de joc. 24 | AFA


ARTICLE

Per aquesta raó, creiem important que aquest any el casal d’estiu de Pit-Roig aposti per donar una embranzida pedagògica al pati i es potenciïn encara més els seus espais. És a dir, realitzar unes petites transformacions (en alguns dels espais) amb ajuda dels propis infants. Per tant, els infants participaran amb aquesta transformació i es convertiran en pintores, escultores, fusteres i artesanes. Així també, a part de transformar el pati, es posaran en joc tot un seguit d’habilitats artístiques i manuals que enriquiran els propis infants.

AFA

Decorarem parets i pintarem jocs al terra (escacs, xarranca, tres en ratlla, pissarra per dibuixar). Reconstruirem la magnòlia, els bancs i construirem una cabana.

Esperem que aquesta modesta transformació pugui enriquir i diversificar les possibilitats i dinàmiques educatives, estimular la creativitat en el joc lliure i afavorir les relacions de convivència entre els infants.

25 | AFA


ENTREVISTA

AFA

JOVI SENAR, 37 ANYS D'OFICI “A l’escola sempre s’ha dit que sóc la reina de la paciència, però no tinc receptes; és la meva personalitat” Després de 37 anys d’ofici, 24 a l’escola Pit-Roig, la Jovi es jubila. Mestra per vocació des dels 23 anys i enamorada de l’escola. És una dona que transmet passió per l’educació i per la millora de la vida dels infants. Des de l’AFA et desitgem que gaudeixis d’aquesta nova etapa recordant els bons moments viscuts al Pit-Roig. Nosaltres et recordarem de tot cor, però sabem que això no és un adéu, sinó un a reveure. L’escola és casa teva, així que no oblidis passar a visitar-nos quan vulguis. Un petó ben fort! Quan marxis de l'escola quedaran la Mònica A. i l'Eli com a úniques mestres que van estar a l'escola antiga. Què ens pots explicar del canvi d'escola? De la primera impressió que vas tenir al veure l'edifici antic? O del tipus de pares i alumnes? Quina impressió et va donar, no ja l'edifici, sinó l'escola?

equivocat! I aleshores vaig descobrir el cartell que indicava que era l’Escola Pit Roig”. Jo venia d’una escola molt atrotinada del CEPEPC que també va viure una transformació. Ens van fer un edifici nou de doble línia, o sigui que ja coneixia el que significa un canvi d’aquest estil. Recordo que vaig pensar: “Ah mira, una altra escola com la que vinc, que trepitges una rajola i s’aixeca una altra!”. A les primeres persones que vaig

Recordo el meu primer dia, com si fos

veure arribar van ser la Yolanda,

ara, vaig entrar i al veure l’edifici, un

l’Anna Chopo i l’Edu que arribaven en

edifici de pisos, vaig pensar: “M’he

moto.

26 | AFA


ENTREVISTA

Recordo que era un edifici molt vellet, tot aprofitat al màxim (classes que servien per a tot) i recordo un primer claustre, on vaig ser l’única mestra nova, la resta tots veterans. El claustre em va rebre molt bé, era gent molt implicada amb la seva feina, em va agradar molt. Després, amb el temps, vaig entendre que la gent que portava els infants al Pit

AFA

que els recursos humans. Crec que la metodologia i la qualitat que teníem al Pit Roig antic era bona. És evident que a l’hora de fer segons quines coses detectaves alguns obstacles, però sempre he pensat que la qualitat està més en la comunitat educativa (mestres i famílies) que no pas en l’edifici. Tanmateix, és evident que l’edifici ajuda moltíssim.

Roig, eren famílies convençudes que

Jo m’hi he sentit molt a gust durant

Recordo com les generacions d’alumnes que van conèixer el Pit Roig antic i després van venir a l’edifici nou, al principi, els hi va costar molt adaptar-se.

tot aquests anys. És com la meva

Entenem que abans del Pit-Roig vas

segona casa. He treballat, crec que

ser mestra amb alumnes més grans,

molt, però molt a gust i m’he sentit

de 5è o 6è. Per què el canvi?

molt bé amb tots els companys.

I també de 7è i 8è. Els meus inicis

aquell projecte era el que volien per als seus fills perquè, evidentment, l’edifici no era el seu punt fort.

L’escola ha anat canviant perquè ha anat canviant tota l’educació. Els mestres també ho fem diferent, les famílies i la manera d’ensenyar també són diferents, però crec que l’essència Pit Roig es manté. Creus que el canvi material, l'edifici, va repercutir en una millora pedagògica i educativa?

como a mestra van ser amb 7è i 8è, quan tenia 23 anys acabats de fer, a l’any 1985. Tenia alumnes que tenien 8 anys menys que jo, i la veritat és que a mi treballar amb aquestes edats m’encantava. Però de cop i volta vaig canviar d’escola, abans de venir al Pit-Roig, i

L’edifici nou? Home, els recursos

em van dir que em tocava anar amb

materials evidentment ajuden, igual

els infants de P4. Al principi em vaig 27 | AFA


AFA

ENTREVISTA

espantar, jo venia de fer

Sabem que has estat l'enveja "sana"

matemàtiques i biologia a nens i

de molts dels teus companys de

nenes de 12 i 13 anys i reconec que

feina. Diuen que ets una "domadora

em va costar moltíssim adaptar-me al

de feres" i que els infants amb tu es

canvi. Al principi arribava a casa i

comporten estupendament. És cert

només tenia ganes de plorar.

o és una invenció?

Recordo parlar amb la meva mare i

És invenció. Sempre m’han dit que

explicar-li: “A mi aquests nens i

soc una persona amb molta

nenes no m’entenen, no tinc el

paciència. Reconec que sí que la tinc

llenguatge, ni la manera de

i que em costa saltar, enfadar-me,

comunicar-me, ni potser la proximitat

sempre intento frenar. Però no em

que necessiten”. Però, mica en mica,

costa molt ser-ho, soc així.

m’hi vaig anar trobant a gust. Hi ha mestres que m’han dit: “Marxo La vida m’hi va portar i he acabat

de l’escola i encara no m’has dit la

estant-hi molt còmode, tot i que a mi

teva fórmula màgica, la teva recepta

el que realment m’agradaven eren els

per tenir paciència”. I és que no en

alumnes grans. Ara, però, no

tinc cap. Em surt així, jo sempre he

canviaria el cicle inicial pels més

sigut més aviat tranquil·la.

grans; amb els grans m’hi entenc perfectament, però em sento més

A l’escola sempre s’ha dit que soc la

còmode on soc.

reina de la paciència. Però no tinc receptes. És la meva personalitat. Sabem que ets de la "Franja". Un cop jubilada, has pensat d’anar-hi a viure, i més ara que és una zona que s'ha posat de moda amb la pel·lícula Alcarràs? A la Franja? A viure-hi? No. Soc de la Franja perquè vaig néixer al costat de Fraga, en un poblet al costat del riu Simca, entre Fraga i Lleida. Però als 9

28 | AFA


ENTREVISTA

AFA

mesos vaig venir a viure a Barcelona,

Els nens i les nenes tenen un poder,

o sigui que soc barcelonina des d’aquí

ells sí que tenen un poder sobre mi!

dalt fins a baix.

Són capaços de posar-me contenta quan he vingut trista, o que se

A més, soc barcelonina de cor,

m’oblidi que tinc mal de cap. Són el

m’encanta viure a Barcelona,

meu gelocatil.

m’agrada l’asfalt i si algun dia he d’anar a algun lloc fora de Barcelona,

És evident que hi ha moments que et

tinc clar que no serà a la Franja, sinó

fan enfadar, però per a mi són com

a l’Empordà.

una injecció de pa amb tomàquet a la

Un cop jubilada, què és el que més

sang, i això ho trobaré molt a faltar;

trobaràs a faltar?

sincerament serà el que més trobaré

Trobaré a faltar als companys, igual

a faltar.

que trobo a faltar els que han anat marxant durant tots aquests anys, i la

Encara que trobi a faltar els

relació amb les famílies. Sempre he

companys i les famílies, els infants

tingut una bona relació amb els pares

serà el més dur de deixar.

i mares de l’escola. Quan deixes coses que estimes de Però realment el que trobaré a faltar

veritat es fa dur, sigui la que sigui.

més són als nens i les nenes del Pit-

Quan va marxar l’Edu, em va saber

Roig. Em costa moltíssim pensar que

molt de greu, quan va marxar l’Anna

l’any vinent ja no hi seré.

Chopo també, quan vam perdre l’Anna Llamas, un cop molt dur…

Quan miro l’edifici, aquest passadís,

Sempre que deixes coses que

me n’adono de tot el que he viscut a

estimes fa mal.

l’escola; i quan sento el claustre que

Ara mateix a mi tot això em fa mal,

parlen dels dies de festa del proper

però sé que després estaré bé.

curs, del projecte de l’any vinent… empasso saliva, vaig un moment al

Ara toca sentir aquella nostàlgia

lavabo i torno. Em costa fer-me la

d’acomiadament… ja m’hi

idea, em costa molt.

m’acostumaré. 29 | AFA


AFA

ENTREVISTA

GRÀCIES JOVI!

30 | AFA


ENTREVISTA

AFA

ET TROBAREM A FALTAR! 31 | AFA


OFERTAS

LA CONTRA • 32

TÓMBOLA

Ha tornat la

TÓMBOLA

Poc a poc, podem anar tornant a la normalitat i recuperant festes com la Tómbola. Va ser una nit molt especial on alumnat, famílies i escola vam compartir moments únics.

Els canvis són reptes que obren la porta a noves oportunitats US TROBAREM A FALTAR!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.