La Veu de l'Ocell 72, Juny 2021

Page 1

N.72 • JUNY '21

La veu de l'ocell COMUNITAT EDUCATIVA DEL PIT-ROIG WWW.ESCOLAPITROIG.CAT / @ESCOLAPITROIG

LA PREHISTÒRIA

L'ANTIC EGIPTE

L'EDAT MODERNA

EDUCACIÓ INFANTIL | 04

CICLE INICIAL | 08

CICLE MITJÀ | 12


ÍNDEX 03 EDITORIAL 04 EDUCACIÓ INFANTIL 08 CICLE INICIAL 12 CICLE MITJÀ 16 CICLE SUPERIOR 20 AFA 24 LA CONTRA


EDITORIAL • 03

CANVIS I MÉS CANVIS... Els canvis formen part de la nostra vida: el dia no és igual des de que es lleva fins que s’acaba, el nostre entorn es modifica constantment de forma natural o per la nostra interacció. Fins i tot nosaltres mateixos no som iguals que quan vam néixer. Als pares i mares ens agrada veure els canvis que fan els nostres fills i filles: quan diuen les primeres paraules, comencen a caminar o ens demanen que ja no cal que els ajudem a fer alguna cosa... El seu creixement no només és físic, sinó que va lligat a una evolució o desenvolupament de tota la seva persona i aquesta transformació ens meravella i ens il·lusiona.

amb els perills que això pot provocar. Per tant, és important analitzar els canvis i trobar criteris que ens ajudin a valorar-los o a desestimar-los. Sempre que afrontem un canvi, després d’un procés d’anàlisi, i el portem a la pràctica valorant-ne els resultats positivament, ens adonem que aquell canvi ha estat la font d’una oportunitat nova. Viure els canvis com a possibles oportunitats ens ajuda a afrontarlos amb il·lusió i la il·lusió és contrària a la por i a la paràlisi.

Però els canvis també generen inestabilitat i incertesa. Les persones necessitem poder tenir el control d’allò que ens passa a nosaltres mateixos i al nostre entorn. És per això que quan veiem venir canvis, i molt especialment quan ens vénen imposats, sentim que se’ns trenquen les zones de control i de confort i vivim un procés de defensa i protecció anomenat “resistència als canvis”.

Diuen que les plantes sempre creixen, si deixen de fer-ho és perquè són mortes. Volem que la nostra escola sigui com les plantes, capaç d’adaptar-se als canvis amb bon criteri i en constant creixement i transformació. Volem ser una escola fonamentada en les arrels del seu passat, del qual s’alimenta per mantenir tot allò que l’ha ajudada a ésser. Però alhora, volem aprofitar totes aquelles oportunitats de creixement que ens permetin crear experiències noves per enfortir el nostre projecte educatiu.

La resistència és necessària perquè ens fa ser prudents i crítics, protegint-nos de fer les coses sense cap tipus de criteri

Els canvis que hem hagut de dur a terme al llarg d’aquest curs venien imposats per una pandèmia que ha trastocat moltes coses. El grau

d’incertesa era elevat, però hem sabut afrontar-lo amb valentia, convençudes i convençuts que d’aquesta experiència n’obtindríem aprenentatges i punts de vista nous. Gràcies, famílies, per acompanyarnos en aquest procés de transformació, per col·laborar en tot allò que us hem demanat, per confiar en el nostre criteri a l’hora de prendre decisions difícils, per ser valents malgrat la incertesa, per ajudar-nos a crear el que no teníem: un curs que mai no oblidarem, un curs que ens ha fet aprendre i ens ha ajudat a créixer.

ESCRIT PER ELISENDA CAMÍ FOTO DE JÚLIA FARRAN

03 | Editorial


ED. INFANTIL

LA PREHISTÒRIA

COM ES VIVIA A LA PREHISTÒRIA? Aquest curs els 4 grups d'educació infantil hem viatjat a la prehistòria i hem après un munt de coses. Per tancar el Projecte hem anat a visitar les Coves del Toll de Moià.

Ens hem fet un amulet amb un os i ens hem pintat la cara com feien ells... amb pintures naturals: guix, carbó i limonita

04 | Educació Infantil


LA PREHISTÒRIA

ED. INFANTIL

Hem visitat les coves on vivien i hem vist com eren les cabanes que es construien.... i fins i tot, HEM FET FOC COM HO FEIEN ELLS!!! QUINA PASSADA!!!

05 | Educació Infantil


ED. INFANTIL

LA PREHISTÒRIA

HEM GAUDIT MOLT D'AQUESTA SORTIDA!

06 | Educació Infantil


LA PREHISTÒRIA

ED. INFANTIL

Després de tot el que hem treballat al llarg dels mesos i d'aquesta sortida, ja podem dir que som uns autèntics experts en la prehistòria.

Podeu trobar més informació sobre les coves en aquest enllaç:

https://www.covesdeltoll.com/

07 | Educació Infantil


CICLE INICIAL

ANTIC EGIPTE

LOCALITZACIÓ

DE TOTES LES ÈPOQUES HISTÒRIQUES, VAM VOLER DESCOBRIR ELS ANTICS EGIPCIS.

Piràmides

MISTERIS EGIPCIS

mòmies

08 | Cicle Inicial


ANTIC EGIPTE

FARAONS

Cleopatra

Tutankamon

ESFINX

PIRÀMIDES

Va ser l'última faraona de l'Antic Egipte. Va morir enverinada per una cobra.

Howard Carter va descobrir la seva mòmia intacta l'any 1922.

CICLE INICIAL

Hatshepsut

Para reinar usaba ropa de hombre y a veces se ponía barba postiza.

09 | Cicle Inicial


CICLE INICIAL

ANTIC EGIPTE

MÒMIES

JEROGLÍFICS

AMULETS SARCÒFAGS

10| Cicle Inicial


ANTIC EGIPTE

CICLE INICIAL

THEY PLAY...

DÉUS

11 | Cicle Inicial


CICLE MITJÀ

L'EDAT MODERNA (CM A)

Saps la història del viatge de Cristòfor Colom? Fa 500 anys en Cristòfor Colom va descobrir Amèrica, bé, de fet, no la va descobrir, va arribar a un nou territori on ja hi vivien moltes persones que van rebre el nom d’indígenes. Per poder fer el seu viatge en Cristòfor Colom va demanar subvenció econòmica, primer als reis de Portugal que li van dir que no, i més tard la hi va demanar als reis d’Espanya. Aquests després de pensars’ho molt la hi van concedir. Va emprendre un viatge amb la intenció d’arribar a la Índia i pel camí es va trobar un nou continent, ell, però, pensava haver arribat a la Índia i inclús va morir sense saber que aquell territori era un altre continent.

Per fer el seu viatge va navegar amb tres caravel·les: La Pinta, La Niña i la Santa Maria. Amb una tripulació formada per 90 homes. La caravel·la Santa Maria era la més gran i va ser on va viatjar en C. Colom. Amb el seu viatge en va poder comprovar que la terra no era plana! Uns anys després Americo Vespucio va ser el navegant que va poder constatar que aquell territori on havia arribat Cristòfor Colom era una altre continent que fins aleshores no coneixien. 12 | Cicle Mitjà


L'EDAT MODERNA (CM B)

CICLE MITJÀ

Sabies que... A Barcelona hi ha un carrer que es diu Carrer de les Dames. Diuen que en èpoques passades si el viatge dels mariners i navegants havia anat bé i, aquests aconseguien sobreviure a les possibles tormentes de la travessia, prometien que en tornar es casarien amb la primera dona que veiessin passejar per aquest carrer. Es diu que 500 anys abans que Cristòfor Colom descobrís Amèrica ja l'havien descobert els Víkings. Durant l’Edat Moderna existia una superstició per a tots els navegants que consistia a endur-se un GAT als vaixells. Sabeu per què? Perquè ells s’encarregaven de menjar-se els ratolins que podien fer malbé el menjar que s’enduien pels llargs viatges. Una altra superstició era que quan els navegants arribaven a terra ferma sempre havien de trepitjar primer amb el peu esquerre. Un dels motius pels que Cristòfor Colom va voler viatjar era per portar espècies a Europa, donat que servien per mantenir els aliments en bon estat per més temps. En aquella època no existien neveres!! Quan C. Colom va arribar a Amèrica va posar el nom d’indis als indígenes donat que pensava que havia arribat a la Índia. C. Colom no era molt bo en mates i li agradava molt el poder.

13 | Cicle Mitjà


CICLE MITJÀ

L'EDAT MODERNA (CM C)

L'empremta del descobriment d’Amèrica a Barcelona? El descobriment d’Amèrica és un fet històric que va ser molt important arreu del món. A Barcelona podem trobar algunes evidències d’aquest esdeveniment històric, per exemple: L’estàtua commemorativa a Cristòfor Colom i els relleus que hi ha sota l’estàtua, on es narra la història prèvia al viatge del Descobriment.

Els relleus dels Porxos d'en Xifré representatius d’elements relacionats amb el descobriment d’Amèrica. Les espècies que van arribar des d’Amèrica formen part de la nostra dieta mediterrània.

14 | Cicle Mitjà


FOTOGRAFIES PROJECTE

CICLE MITJÀ

CM A

CM B

CM C 15 | Cicle Mitjà


CICLE SUPERIOR

L'ANTIGA GRÈCIA

ANTIGA GRÈCIA (1200 a C. – 146 a C.)

Els grecs van COLONITZAR noves terres per tota la zona del Mediterrani per poder vendre els seus productes. Eren molt bons navegants. A Catalunya van fundar les ciutats d’Empúries i Roses. Les ciutats gregues es deien POLIS. Cadascuna tenia el seu propi govern. Les més conegudes i poderoses eren Atenes i Esparta. Totes tenien l’acròpolis (part alta), l’àgora o plaça, el teatre, les muralles i el partenó (temple) on resaven als seus déus. Eren molt curiosos, volien saber tot el que els envoltava, ja fos de la natura o del cos humà. Van inventar la FILOSOFIA, que vol dir ”amor a la saviesa”. Plató i Aristòtil van ser filòsofs molt coneguts. Els grecs celebraven els JOCS OLÍMPICS cada 4 anys a Olímpia. Competien per guanyar una “corona” de fulles d’olivera i no per medalles. Mentre hi havia els jocs, paraven totes les guerres. Les dones no podien participar i els homes competien despullats. En la SOCIETAT hi havia 2 grups: els ciutadans format pels homes nascuts a Grècia i els no ciutadans format per les dones, estrangers i esclaus. Els grecs van inventar la DEMOCRÀCIA.

16 | Cicle Superior


TEATRE GREC

CICLE SUPERIOR

EL JUDICI DE PARIS

En un racó els nuvis ballen, Zeus observa com els dos Eros segueixen amb les fletxes de l'amor de Tetis i Peleu. "No podia arriscar-me a que ningú em prengués el tron!"

Quan Èride (deessa de la discòrdia) marxa, es gira i tira una poma als peus de les tres deesses (Hera, Afrodita i Atena) que porta una inscripció: "A LA MÉS BELLA"

Paris s'aixeca i li entrega la poma a Afrodita. "Afrodita, ara ja podràs parlar-me de la bella Helena." En aquest moment, l'Eros que està al costat de Paris dispara la seva fletxa contra Helena i l'Eros que està amb Helena li dispara a Paris. Paris agafa a Helena i se la posa com un sac i marxa corrent mentre els dos Eros van tirant 17| Cicle Superior fletxes.


CICLE SUPERIOR

PROJECTE DE LES HISTORIADORES

Projecte de les HISTORIADORES

CARPETA D'APRENENTATGES

C

18 | Cicle Superior

L'EIXAM PLE CO NTEMP ORANI TAL

A

IBER T A T IU

CIUTA

T ROM

ANA

LER: URBAN ISME

HISTÒR

IC


PROJECTE DE LES HISTORIADORES

CICLE SUPERIOR

TALLER: RUTES HISTÒRIQUES

TALLER: CALCULUS BARCINO VAL E I ED

NM C B R: LLE

TA

TALLER: JCLIC

19| Cicle Superior


AFA

CRÓNICA

Una cinquantena de famílies col·laboren en el Pit-Roig Solidari, en la seva primera edició El Pit-Roig Solidari, un nou projecte que l’AFA de l’escola ha posat en marxa aquest curs, ha pogut ajudar a diverses famílies a finançar les colònies del seus infants. L’objectiu del programa és contribuir a que cap nen o nena de l’escola es quedi sense gaudir de les activitats i/o serveis del Pit-Roig. En aquesta primera edició, s’ha destinat la totalitat del pressupost a les colònies, ja que s’ha considerat un tema prioritari. Hores d’ara, hi ha una cinquantena de famílies que participen del projecte, fet que ha permès recaptar uns 1.200 euros. Els coordinadors del Pit-Roig Solidari, Octavi Garcia i Joana 20 | AFA

50 famílies participants 1.200 € recaptats Orge, expliquen que “la idea de l’AFA és intentar diversificar la destinació dels diners, al llarg del proper curs, tot i que això dependrà del total de la recaptació que s’aconsegueixi”. La Joana i l’Octavi agraeixen la col·laboració desinteressada de les famílies que s’han animat a participar, en aquest nou projecte. Asseguren que “ens queda molt per recórrer i fem una crida perquè tothom qui vulgui faci propostes per a millorar en un futur”.


CRÓNICA

AFA

Per què neix el Pit-Roig Solidari? Arran de la crisi econòmica causada per la pandèmia, l’AFA decideix posar en marxa un projecte per ajudar a alleujar les situacions més complicades, refermant el compromís de l’escola amb la integració i la inclusió.

Com puc ajudar? Fent un donatiu amb la quota mensual d’un, dos o cinc euros o afegint l’import que decideixis. També pots fer una aportació puntual, quan decideixis. Si tens dubtes, posa’t en contacte amb la Sílvia Ramírez a secretaria o fes-li arribar un mail a silvia.ramirez@escolapitroig.cat

Qui se’n pot beneficiar? La direcció de l’escola és qui decideix quines són les famílies beneficiaries, ja que és qui detecta quins infants necessiten l’ajut. Ho fa preservant completament l’anonimat.

S’ha destinat el pressupost a les colònies

21| AFA


AFA

CRÒNICA

El gegant surt de festa Recentment s’ha creat la Comissió Gegants i Tabalers de l’AFA. És l’hereva d’un grup de pares, molts d’ells ja no son a l’escola, que fa uns anys van decidir que tenir un gegant al Pit-roig i passejar-lo per les festes majors del barri, podia ser una bona idea. El gegant, que té forma de pitroig, va néixer en el magatzem de la botiga de persianes que la família Palacios-Torrents té a la Placeta del Camió. El Jordi, propietari de l’únic bar que hi ha a la plaça, ha estat testimoni de com el dissenyaven i el construïen el Rafa, la Gemma, el Miquel, la Bea, l’Andrea, la Carol, la Cristina i molts altres pares i mares que han ajudat a que sigui una realitat. Ara el Gegant Pitroig ja forma part de la nombrosa família de gegants d’escoles de la ciutat de 22 | AFA


CRÒNICA

AFA

Barcelona que compta amb 211 gegants i 366 capgrossos repartits entre 158 centres docents. El gegat Pit-roig té el niu al quartet de l’AFA, si l’aneu a visitar estarà molt content, ara només veu als de 6è que entren i surten per preparar la festa de la Tòmbola. Però si de veritat el voleu fer feliç, expliqueu-li que aquest setembre el portareu de passeig a la festa major d’Horta i allà podrà fer amics nous com ara la geganta de l’escola Àngels Garriga o el Perot Rocaguinarda i la Bugadera d’Horta, o el Joan el Portuguès i la Marieta de la Font del Cuento, parelles de gegants d’Horta – Guinardó.

Si voleu participar de les escapades del gegant podeu contactar amb la Clara Llistosella o el Carlos Pinadero gegant@escolapitroig.cat

23| AFA


OFERTAS

LA CONTRA • 24

WEB 2.0 '21

Des de la Comissió de Comunicació de l'AFA i la Comissió TIC del Claustre ens plau comunicar-vos que ja tenim operativa al 99% la versió WEB 2.0 '21. Hem intentat que sigui: + pràctica + intuïtiva + comunitària + humanitzada

Els canvis són reptes que obren la porta a noves oportunitats US TROBAREM A FALTAR!

https://escolapitroig.cat/