__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2018

OCTUBRE

389


03


SUMARI Per EVA VIDAL DIRECTORA

La tardor que jo conec, té gust de raïm i cep, d'olivera i pluja fina, de bolets amb julivert. La tardor que jo conec, les petjades fan crec-crec, botes d'aigua i un paraigua i el vent que s'enduu barrets. La tardor que jo conec, porta figues i fruits secs, mandarines i magranes i el primer dia de fred. Són ben encertades aquestes paraules de la cançó «La tardor que jo conec» que ens canta la Dàmaris Gelabert. Una època de l'any on el paisatge fa un bonic canvi de colors, als arbres, les plantes i els camps i on les olors són també molt especials. Aprofiteu aquesta estació per passejar, badar i aturar-vos a sentir la tardor!! Tot plegat sense deixar de gaudir de les activitats que us proposem per aquest mes d'octubre. Salut i lectura per a tots!! Publicació gratuïta

FESTIVAL DE JAZZ COSTA BRAVA PÀG. 20 i 21

FESTA DE LA CERVESA PLATJA D’ARO PÀG. 3

16a FIRA DEL BOLET LLAGOSTERA PÀG. 48 i 49

08 22 25 28 30 31 34 38 41 44 47 48 50 54 56 58 60 64 66 67 76 78 82 84 90 92 94 95 96 97 98

PALAFRUGELL BEGUR PALS LA BISBAL D’EMPORDÀ TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT REPORTATGE: Ingrid Moda TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT PALAMÓS CALONGE I SANT ANTONI CASTELL-PLATJA D’ARO-S’AGARÓ SANT FELIU DE GUÍXOLS LLAGOSTERA REPORTATGE: Rita Ferrer VIDRERES AGENDA CULTURAL DDGI TEMPORADA ALTA L’ESCALA SECCIONS QUÈ HI HA DE NOU? SECCIONS POLICIA LOCAL HABITATGE CUINA DE L’EMPORDANET GASTRONOMIA REPORTATGE: Restaurant Sant Marc GUIA GASTRONÒMICA CINEMA PALAFRUGELL CINEMA TORROELLA DE MONTGRÍ TELÈFONS D'INTERÈS CLASSIFICATS DISTRIBUCIÓ D’EXEMPLARS

QUAN TORNEM A SORTIR? 6a FIRA DE LA CERVESA ARTESANA · VIDRERES PÀG. 54 i 55

EL 2 DE NOVEMBRE

Disseny gràfic i maquetació: d+font comunicació creativa Impremta: Rotimprès

Distribució: Baix Empordà Dipòsit legal: GI-1937-93

Queda prohibida la reproducció total o parcial de tot contingut d’EL NOU sense l'autorització de l'editor. El NOU no s'identifica necessariament amb les col·laboracions d'aquest butlletí.

C/ Picasso, 31 - 17200 Palafrugell (Girona) · Tel. 972 61 02 04 · www.elnou.cat Direcció Eva Vidal eva@elnou.cat 645 803 295 Administració administracio@elnou.cat T. 972 61 02 04 @elnouBaixEmporda

Ajuntaments de: Palafrugell, Begur, Pals, La Bisbal de l'Empordà, Torroella de Montgrí i l'Estartit, Palamós, Calonge-Sant Antoni, Castell–Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, l'Escala, Llagostera, Vidreres i Diputació de Girona-Casa de Cultura. Col·laboradors: Needles Tattoo Crew, Perruqueria La Trufa, Ass. Cypsele Veïns de Llafranc, Ingrid Moda, Espai Ter, Museu de la Mediterrània, Estació Nàutica l'Estartit-Illes Medes, Rita Ferrer, Temporada Alta, Ràdio l'Escala-Canal 10, J.Ma. Bernils, Josep Pasqual, Josep Alabau, Susanna Trias, Joan Montes, Anna Mendieta, David Puertas, Grup Costa Brava Centre, Damià Rafecas - Cuina de l'Empordanet, Rafel Sabadí, Cinema Club Garbí, Cinema Montgrí i AMIC.

@el_nou Publicació associada a:

Controlada per:

Amb el suport de:


07


Noticiari

08

Palafrugell

38a edició de la Fira de Vins i Caves de Catalunya AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Després de tres dies de fira i amb més de 2.000 visitants, va finalitzar la 38a edició de la Fira de Vins i Caves de Catalunya celebrada a Palafrugell.

Durant la fira, els assistents van tenir l'oportunitat de degustar els tastets de micro cuina elaborats pel col·lectiu 'La Cuina de l'Empordanet', i tastar vins i caves de denominacions d'origen catalanes, amb especial protagonisme per les DO Empordà. El Museu del Suro, la Fundació Vila Casas i la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, van aprofitar per fer jornades de portes obertes.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

La Plaça de Can Mario va ser el centre neuràlgic d'una fira que enguany va voler destacar quatre elements molt vinculats al municipi palafrugellenc: vi, suro, gastronomia i cultura.


SOLUCIONS AVANÇADES EN IMPLANTS DENTALS

ORTODÒNCIA PER A NENS I ADULTS

ESTÈTICA DENTAL AMB MATERIALS D’ALTA QUALITAT

FINANÇAMENT FINS A 24 MESOS SENSE INTERESSOS Camí Fondo, 2 · 17480 Palafrugell · Tel. 972 30 83 62 Av. Onze de Setembre, 20 · 17230 Palamós · Tel. 972 31 73 28 Plaça Concòrdia, 1 · 17251 Calonge · Tel. 972 65 22 73 Pg. Catalunya, 8 · 17257 Torroella de Montgrí · Tel. 972 75 59 91 09


10

Palafrugell

Diada Nacional de Catalunya a Palafrugell AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Foto: Ajuntament de Palafrugell

La celebració de la Diada Nacional de Catalunya va treure centenars de persones als carrers de la vila de Palafrugell, els quals es van acabar concentrant als jardins de Can Bech on es va desenvolupar l'acte institucional.

Les activitats es van iniciar a la plaça Nova amb la intervenció de la colla castellera els Marrecs de Salt, per continuar amb una cercavila fins als jardins de Can Bech. En aquest mateix espai, van fer una nova actuació els Marrecs de Salt. Puntualment, es va iniciar el parlament de l'alcalde del municipi, Josep Piferrer i la hissada de la Senyera al so d’Els Segadors, interpretat per la Cobla Punt Cat i la coral Nit de Juny, que tot seguit, van oferir unes cançons als assistents. Els actes van finalitzar amb un vermut popular i una ballada de sardanes.


Palafrugell

11

Noticiari

El Festival Swim Out Costa Brava s'ha consolidat en la seva cinquena edició AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Del 6 al 9 de setembre es va celebrar a Palafrugell el cinquè aniversari del festival internacional de swing, el Swim Out Costa Brava. Amb aquesta nova edició el festival s'ha consolidat entre un dels esdeveniments més importants de l'escena europea. Els organitzadors valoren molt positivament els resultats del festival.

La Costa Brava es converteix en una nova destinació turística, no només per les seves platges i pobles amb encant, sinó també per aquells a qui la música swing i el seu ball, el Lindy Hop, és ja un estil de vida.

Foto: Núria Aguadé

Durant tres nits, es van acollir prop d'uns siscents balladors de Lindy Hop d'arreu del món. Un dels moments de més rellevància del festival, va ser el concert amb Pol Prats Quintet, on l'esdeveniment posa la marca Costa Brava de teló de fons.


12

Palafrugell

Martín Rubo visita Needles Tattoo Crew REDACCIÓ NEEDLES TATTOO CREW

Foto: Needles Tattoo Crew

Foto: Needles Tattoo Crew

Martin Rubo, és un artista nascut a Valladolid. Porta 6 anys dedicant-se de ple a aquesta bonica encara que difícil professió. Es va decantar pel tatuatge tradicional americà, amb el qual es pot representar pràcticament qualsevol imatge de la vida.

En el tatuatge (com en la vida), Martin ha estat una mica autodidacta. Els inicis per a ell, com per gairebé tots van ser durs, però amb treball, esforç i cor, finalment ha aconseguit ser un gran artista.


Palafrugell

13

Noticiari

Josep Radresa rep la Medalla centenària de la Generalitat AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Josep Radresa va néixer l'any 1918 a Palafrugell en el sí d'una família humil. El seu pare era taper i la seva mare treballadora de la fàbrica Can Mario. Durant la Guerra civil espanyola, amb 18 anys, va formar part de “La Quinta del Biberó”, destinat al front d'Aragó. De ben jove s'incorpora com a pastisser a Can Serra, on desenvolupà tota la seva vida laboral. Fet que el va fer mereixedor, l'any 1983, de la Medalla al treball Francesc Macià, distinció que també atorga la Generalitat de Catalunya. Actualment amb 100 anys, continua fent pastissos a casa seva per a la família i els amics.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

El palafrugellenc Josep Radresa, més conegut com Pitu Radresa, acaba de rebre la Medalla centenària que atorga la Generalitat de Catalunya. L'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, el primer tinent d'alcalde, Albert Gómez, i la regidora Roser Massaguer, li van fer entrega del reconeixement a casa seva.


Noticiari

14

Palafrugell

L'Off Festival porta el jazz als locals de Palafrugell AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Durant quatre caps de setmana, l'Off Festival va portar el jazz als locals de restauració de Palafrugell amb tapes, sopars, copes i música.

Van tancar l'Off Festival el 5 d'octubre les actuacions de 4 de Jazz a l'Hotel Llevant i de Jaç Friends al Frankfurter Gretel, i el 6 d'octubre, el Minvant Jazz Quartet a la Fonda L'Estrella, amb l'únic dels concerts que es van fer al migdia.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

L'Off Festival es va estrenar amb el concert de Joan Rubau Quintet a l'Hotel Sant Roc de Calella; en Guillem Payaró Quartet al Frankfurter Gretel Can Mario; Shoo Be Doo Be Quartet a l'Hotel Tamariu; a l'Hotel Terramar de Llafranc, amb el grup Ingrid i Llorenç; i al Mediterrània Espai Fòrum, l'Escola de Música Jam Session.


15


Noticiari

16

Palafrugell

Setmana Europea de la Mobilitat

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Amb l'objectiu d'impulsar el coneixement de francès entre la població adulta de Palafrugell, principalment d'aquelles persones que treballen de cara al públic, s'amplia l'oferta formativa de francès al municipi. Per incentivar l'aprenentatge d'aquest idioma, l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP) llança una campanya de sensibilització a la població, sota l'eslògan “Digues OUI al francès”. Més informació a www.ipep.cat

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Palafrugell amplia l'oferta formativa de francès

Uns 500 alumnes de cinquè i sisè, van fer un recorregut en bicicleta pel terme municipal amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat. L'empresa Cicles JK de Palafrugell ha col·laborat cedint una seixantena de bicicletes cada dia. Va completar els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat a Palafrugell, la IV Marxa del Suro, el diumenge 23, una bicicletada femenina organitzada pel Club Esportiu BTT Palafrugell.

BOSSES I COMPLEMENTS PREUS ÚNICS! MALETES ARTICLES DE VIATGE

Tel. 972 30 39 44 C/ dels Valls, 14 · Palafrugell

XINA & CENTER HORARI (cada dia) De 9 a 21 h CTRA. 31 · CENTRE COMERCIAL COSTA BRAVA BOULEVARD ENTRADA NORTE · 17200 PALAFRUGELL Tel. 872 21 19 79


Palafrugell

17

Noticiari

10è aniversari La Trufa

AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

REDACCIÓ PERRUQUERIA LA TRUFA

Palafrugell va celebrar, el 9 de setembre, la primera marxa popular contra la violència masclista amb una participació de 230 persones. L'aportació econòmica va arribar a 1.450 euros i l'acció més votada pels participants va ser la de destinar-ho a accions de prevenció de violència en la parella per a joves d'ESO dels centres educatius de Palafrugell.

Fotos: Perruqueria La Trufa

Foto: Ajuntament de Palafrugell

La primera Marxa contra la violència masclista

La guanyadora del concurs de la perruqueria canina La Trufa, que celebrava el seu 10è aniversari, va ser la propietària de la Crispeta, una maltès molt guapa. El premi va ser un fantàstic cap de setmana al Hotel Sant Roc de Calella de Palafrugell. Moltes felicitats a les guanyadores!!

OUTLET

50%

EN DESCANS I SOFÀS

Més de 25 anys d’experiència Especialistes en el descans

Confeccionem cortines, tendalls i tota mena de roba, edredons, llençols i parament per a la llar. Un lloc on podràs trobar des del teu sofà fins al teu llit amb la millor qualitat i confort. Amb una àmplia exposició de més de 50 tipus de matalassos.

PALAFRUGELL Barris i Buixó, 6 T. 972 30 04 25 Mestre Segrera, 40 T. 972 30 62 07 Surera Bertran, 51 T. 972 30 08 43 LA BISBAL D’EMPORDÀ Pl. Jacint Verdaguer, 5-6 T. 972 64 19 14


Noticiari

18

Palafrugell

23a edició de la Cantada de Tamariu AJUNTAMENT DE PALAFRUGELL

Els grups participants a la cantada van ser: Arjau, Els Cremats, l'Empordanet, Neus Mar, Peix Fregit i Port Bo.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

També es va poder gaudir d'un mercat d'artesania que se situava al llarg del passeig del mar i es va oferir cremat a tots els assistents gentilesa de l'Associació de Veïns i Amics de Tamariu.

Foto: Ajuntament de Palafrugell

Un any més, la platja de Tamariu es va omplir de gent per gaudir de la popular i tradicional cantada d'havaneres de Tamariu, que enguany arribava a la seva 23a edició.

Festivitat de Santa Rosa a Llafranc L'associació Cypsele de Llafranc, amb col·laboració de l'Ajuntament, va fer un petit homenatge a la memòria de Ricard Viladesau pel centenari del seu naixement, coincidint amb la festa de Santa Rosa de Llafranc. Es va lliurar un ram de flors a la vídua i la filla, tant una com l'altra es diuen Rosa.

Foto: Associació Cypsele de veïns de Llafranc

REDACCIÓ ASSOCIACIÓ CYPSELE DE VEÏNS DE LLAFRANC


19


Agenda

20

Palafrugell

24è FESTIVAL DE JAZZ COSTA BRAVA: de l'11 al 14 d'octubre de 2018 Dijous

22.00 h · TMP Jazz & Cinema. Cotton Club (1984). Projecció de la pel·lícula de Francis Ford Coppola. Amb Richard Gere, Gregory Hines, Diane Lane i Bob Hoskins. Versió original subtitulada. Preu: 5 €. Organitza: Cine Club Garbí

12

12.00 h · Plaça Nova Janine Johnson. Janine Johnson (veu), David Pastor (trompeta), Gabriel Amargant (saxo), Joan Vinyals (guitarra), Mark Aanderud (piano), Isaac Coll (baix) i Pere Foved (bateria) 20.00 h · Pati de la Biblioteca Red Pèrill. Marc Mateu (veu i teclats). Organitzen: Àrea de Joventut + Nosa Col·lectiu

Divendres

19.00 h · Plaça Nova Victor de Diego Group. Victor de Diego (saxo tenor), Juan de Diego (trompeta), Abel Boquera (orgue) i Caspar St. Charles (bateria) 21.00 h · Centre Fraternal Jazz & Rouge. Anna Saez + Restaurant L'Arc by Toni Saez. Maridatge entre les tapes de Toni Saez i la música d'Anna Saez. Amb la participació del fotògraf Jordi Cané. Preu: 23 € (places limitades)

13

Diumenge

Foto: Janine Johnson

11

17.30 h · Biblioteca Jazz&Kids. Jazz Manouche. Daphne Trio. Marta Sierra (violí), Oriol Barberà o Laurent Bozzetto (guitarra) i Álex Molas (contrabaix). Activitat familiar. Gratuïta

14

11.00 h · Plaça Nova L'Escola de Música de Palafrugell. Xaranga de L'Escola de Música/L'Energia. Cercavila pels carrers del centre. Sortida des de L'Energia i arribada a la plaça Nova.

Off Festival 5 i 6 d'octubre Concerts amb sopars, tapes, copes i còctels als locals: Gretel, Gretel Can Mario, Mediterrània Espai Forum i Fonda L'Estrella (Palafrugell), Hotel Sant Roc (Calella), Hotel Llevant i Hotel Terramar (Llafranc) i Hotel Tamariu (Tamariu).

Dissabte

12.00 h · Plaça Nova Laura Simó & L'Energia Big Band i Combos de L'Escola de Música de Palafrugell

Per a més informació: www.visitpalafrugell.cat

X Biennal de Fotografia Xavier Miserachs Fins al 14 d’octubre

19.00 h · Plaça Nova King Pug. Dave Wilkinson (veu i guitarra) i Caspar St. Charles (bateria) 21.00 h · TMP Robin Mckelle. Robin Mckelle (veu), Raphael Debacker (teclats), Nicolas Thys (baix), Kush Abadey (bateria). Preu: 20 €

Per a més informació: www.biennalxmiserachs.org Informació general:

Foto: Robin Mckelle

Venda d’entrades: taquilla del TMP C/ de Santa Margarida, 1 T. 972 611172 i www.ticketea.com Paquet Jazz & Rouge + Robin Mckelle. Preu: 35 € (preu real: 43 €) El paquet només es pot adquirir a la taquilla del teatre. Descompte als socis del Club Tres C (Taquilles i Ticketea) Descompte Tabarín per a joves de Palafrugell de 14 a 23 anys al concert de Robin Mckelle (13/10/2018). Preu especial: 3 € Per a més informació: www.palafrugellcultura.cat


21


Agenda

22

Begur

Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Begur 2018 11

Dijous

10.15 h · Cinema Casino · El festival dels nens. Sessió exclusiva per les escoles de Begur. Mary y la flor de la Bruja · (Japó) · de Hiromasa Yonebayashi. Animació familiar. Versió en castellà (103') 21.30 h · Terrassa Sala Casino · Benvinguda. Copa de benvinguda als assistents a la sessió. 22.15 h · Cinema Casino · Inauguracio. Entrada 8 €. Secció oficial curtmetratge: Crack (Espanya) de Julián Candón · v.o.castellà · 3'. Sessió especial amb la projecció en Première de Petra de Jaime Rosales (Espanya, Dinamarca, França). Amb la presencia del director i l’equip de la pel·lícula · v.o. castellà, subt. anglès · 107'. Secció Oficial Quinzaine Cannes 2018. Secció Oficial Festival de Sant Sebastian 2018.

12

Sala casino. Sala B · Entrada gratuïta Sessió 12 h: Secció Panorama. De Hollywood a la Costa Brava de David Vega (Catalunya) v.o. cat. · 45’. 13 h a 14 h: Vermut amb Lluís Molinas, David Vega, Sandra Bisbe i convidats del festival, moderat per Pitu Anaya-Grau, de l’espai de cinema “Torna-la a tocar Sam”. Sessió 16 h: Selecció de curts. Curts de la secció oficial del festival · 40’. 17 h · Cinema Casino Sessió 17 h · Entrada 8 € Seccio oficial curtmetratge: Una noche con Juan Diego Botto (Espanya) de Teresa Bellóni César F. Calvillo. v.o. castellà ·11’. Secció oficial curtmetratge: Woody and Woody (Espanya) de Jaume Carrió · v.o. castellà · 12’. Secció oficial première: Las Vegas (Argentina) de Juan Villegas. v.o. castellano subt. anglès · 75’.

Divendres

11 h · Terrassa Sala Casino 11 h a 12.30 h · Visita guiada. Castellà. Tiquet 10 € Visita guiada “Begur, escenari de pel·lícula i refugi d’artistes”. La visita finalitzarà amb una copa de cava a la terrassa de la Sala Casino. Sala Casino Sala B. Entrada gratuïta. Sessió 12 h · La leyenda de Marylin Monroe (EEUU) de Terry Sanders v.o. anglès subt. castellà, documental · 40' 13 h a 14 h · Vermut amb l’equip de Petra. Sessió 16 h · Trailer Film Festival La comèdia clàssica americana · v.o. anglès · 45’. 17 h · Cinema Casino Sessió 17.00 h · Entrada 8 € Secció oficial curtmetratge: Lenny (França) de Camille Béglin · v.o. francès · 12' Sección Oficial Premiaré: Ho amici in paradiso (Itàlia) de Fabrizio Maria Cortese v.o. italià subt. castellà · 95’. 20 h · Cinema Casino Sessió 20 h · Entrada 8 € Secció Oficial Curtmetratge: El camino de Santiago de Mario Monzó (Esp.) · v.o. castellà · 12’. Secció Oficial Première: El club literario y el pastel de piel de patata (Regne Unit) de Mike Newell v.o. anglès-subt castellà · 123’. 23 h · Plaça de la Vila 23 h a 00.30 h: Concert music, cinema & wine. Concert i maridatge amb vins de Caves Mont Ferrant, amb Tokaji Quartet.

13

11 h · Cinema Casino Sessió 11 h · Entrada 5 € Homenatge a José Luis García Sánchez. Projecció El vuelo de la paloma (Espanya, 1.987) de José Luis García Sánchez. v.o. castellà · 90'.

Dissabte

11 h · Terrassa sala casino 11 h a 12.30 h: Visita guiada. Anglès. Tiquet 10 € Visita guiada “Begur, escenari de pel·lícula i refugi d’artistes”. La visita finalitzarà amb una copa de cava a la terrassa de la Sala Casino.

19.30 h · Terrassa Sala Casino · Clausura. Copa de celebració amb els assistents a la sessió. 20 h · Cinema Casino Sessió 20 h · Entrada 8 € · Clausura i entrega de premis. Secció Oficial Curtmetratge: Sonrie (Espanya) de Pablo Vara · v.o. castellà · 3’. Secció Oficial Première: Les dents, pipi et au lit (Fr.) de Emmanuel Gilbert. v.o. francès subt. castellà · 105’. 24 h · Bar la Lluna. La festa del Cinema. Festa de disfresses de pel·lícula i Dj fins les 3:30 h.

14

Diumenge

11 h · Terrassa Sala Casino 11:00 a 12:30 h: Visita guiada. Castellà. Tiquet 10 € Visita guiada “Begur, escenari de pel·lícula i refugi d’artistes”. La visita finalitzarà amb una copa de cava a la terrassa de la Sala Casino. 12 h · Cinema Casino Sessió 12 h: El festival dels nens. Entrada gratuïta Fireworks. (Japó) de Akiyuki Shinbô. Animació. Versió castellà · 90’. Sala Casino. Sala B. Entrada gratuïta Sessió 12 h: Secció Panorama: Pater (Catalunya) de Cláudia Vives-Fierro · 45’. 13 h a 14 h: Vermut amb Els convidats del festival, moderat per Jordi Martinez. 17 h · Terrassa Sala Casino Clausura. Copa de celebració als assistents a la sessió. 17.30 h · Cinema Casino Sessió 18h. Entrada 5 € Entrega del premi del públic del festival a la millor pel·lícula i al millor curtmetratge. Sessió homenatge a Ventura Pons Secció Oficial Curtmetratge: Woody and Woody (Espanya) de Jaume Carrió · v.o. castellà · 12’. Secció homenatge: Miss Dalí de Ventura Pons, v.o. català subt. Anglès · 165’.


Begur

23

Noticiari

Gran èxit de l'exhibició a la festa major de Santa Reparada AJUNTAMENT DE BEGUR

Més de 200 persones van gaudir de l'exhibició dels gossos provinents de les unitats canines de les policies locals de Caldes de Malavella, de Sant Pol de Mar, de Calella i del centre d'ensinistrament caní Pedra Castell de Canet de Mar.

Foto: Ajuntament de Begur

Foto: Ajuntament de Begur

Foto: Ajuntament de Begur

La festa va tancar amb la IV edició de la baixada de carretons.

Foto: Ajuntament de Begur

Foto: Ajuntament de Begur

També va tenir lloc l'exhibició de gossos d'atura del pastor estartidenc Jordi Muxach. Cal ressaltar dues novetats: la classe de ioga de la instructora del gimnàs DIR, Joana; i el concert de la cobla Ciutat de Girona amb la interpretació de cinc peces del disc compacte que van presentar una hora abans a l'Ajuntament dedicat al músic i compositor begurenc Frederic Sirés.


Noticiari

24

Begur

Begur es vesteix de blanc per gaudir dels indians AJUNTAMENT DE BEGUR

Foto: Ajuntament de Begur

Begur es va convertir, coincidint amb la celebració de la Fira d'Indians, que arribava a la XV edició, en una població més de Cuba.

Foto: Ajuntament de Begur

Un allau de persones, majoritàriament vestides de blanc, com marquen els cànons, van gaudir de la gran oferta cultural, lúdica i musical de la Fira dins una ornamentació de carrers i places, especialment relacionada amb la dona, ja que enguany la temàtica era la dona indiana, com també de les parades i terrasses dels locals.

XXXIII Concurs d'Arts Plàstiques

Ciutat gitanera de Catalunya

AJUNTAMENT DE BEGUR

AJUNTAMENT DE BEGUR

L'artista Gemma Agustí va guanyar el XXXIII Concurs d'Arts Plàstiques de Begur, dotat amb 1.500 euros, amb l'obra Horse. I a nivell begurenc, el guanyador va ser novament Patrick Beau, que s'ha emportat un trofeu honorífic, amb Tríptic.

El nomenament de la ciutat gitanera, que es va estrenar l'any passat a Perpinyà, és una iniciativa de l'Agrupació de Colles de Balls de Gitanes del Vallès, i compta amb el suport de l'Ajuntament.

Foto: Ajuntament de Begur

Foto: Ajuntament de Begur

Un total de 460 balladors de 32 colles de balls de gitanes de 15 viles vallesanes van actuar a Begur per convertir-la en la ciutat gitanera 2018 de Catalunya.


Agenda XX Sega Tradicional de l'arròs al Mas Carles Data i activitats complementàries a confirmar

13

Dissabte

17 h · Ca la Pruna Visita guiada: amb motiu de les Jornades europees del patrimoni, pals i els seus edificis patrimonials: Ca la Pruna, l'Església de Sant Pere i la Torre de les Hores.

14

Pals

25

Noticiari

L'Ajuntament de Pals se suma a l'Oncotrail AJUNTAMENT DE PALS

L'Ajuntament de Pals participarà enguany a l'Oncotrail, una cursa circular de 100 quilòmetres per equips impulsada per la Fundació Oncolliga Girona.

Diumenge

De 12 h a 14 h · Aparcament C. Abeurador Concentració de cotxes vetustos (Anteriors a 1939)

26

Divendres

20.30 h · Església de Sant Pere Concert de Neus Mar a benefici de l'Associació “Amb les teves mans” pels projectes a Atenes i Gambia. Donatiu mínim 10 €

ALTRES ACTIVITATS Torre de les Hores Preu: 1€, menors de 10 anys gratuït Oberta dissabtes, diumenges i festius. De 10.30 h a 14.30 i de 15:00 a 18.00 h.

Dissabtes de 9 a 14 h · Pl. Catalunya Mercat segona mà

Fins ara, l'Ajuntament col·laborava aportant uns obsequis per als participants i oferint algunes de les instal·lacions municipals com a espais d'avituallament. Aquest any l'Ajuntament ha decidit anar una mica més enllà i "formar un equip per participar més activament en aquest projecte solidari i altruista". L'activitat, amb sortida i arribada a Palafrugell i una durada màxima de 30 hores, tindrà lloc el 6 i 7 d'octubre.

Foto: Jordi Massoni

Dimarts de 8 a 13 h · Av. Europa Mercat setmanal


Noticiari

26

Pals

La Diada Nacional de Catalunya es viu a Pals

AJUNTAMENT DE PALS

AJUNTAMENT DE PALS

El pavelló esportiu torna de vacances amb les piles carregades i amb una gran oferta d'activitats per a tots els palsencs i palsenques.

Els palsencs i palsenques van gaudir de les diverses activitats per commemorar la Diada de Catalunya.

Les classes dirigides per a adults s'iniciaran el 17 de setembre, en horari de matí i tarda. Pels matins, de 9.15 h a 11.15 h, i per les tardes, entre les 19 h i les 21.30 h. Per tal d’incentivar les inscripcions a aquestes activitats, la primera classe serà de franc. Podeu demanar més informació a la consergeria de l'equipament.

Foto: Ajuntament de Pals

Foto: Ajuntament de Pals

Nova temporada d'activitats al pavelló esportiu

Ca la Pruna va acollir el “Memorial 11 de setembre de 1714” amb la lectura de textos i la participació dels Miquelets de Girona. El dia 11 es va celebrar la tradicional pujada a Quermany, on es va col·locar la senyera i es va gaudir d'un esmorzar popular.

Les àrees blava i vermella deixaran de funcionar AJUNTAMENT DE PALS

DISSENY GRÀFIC

Foto: Ajuntament de Pals

Les àrees de regulació de l'aparcament identificades com a zona blava i zona vermella deixaran d'estar operatives a partir del 30 de setembre. La regulació de l'aparcament entra en funcionament durant el període estival, ja que l'afluència de persones es multiplica i la mobilitat en resulta afectada. L'àrea blava va entrar en funcionament l'1 de juny i és gratuïta pels residents que tinguin matriculat el vehicle a Pals.

24 h

COMUNICACIÓ PUBLICITAT WEB I MULTIMÈDIA

C/ dels Valls, 25 · 1er 2a 17200 PALAFRUGELL M 606 23 44 24 info@dmesfont.cat

FOTOGRAFIA ESTAMPACIÓ

T. 644 40 53 26

Tel. 972 30 87 90 www.dmesfont.cat

C/ Lluís Companys, 4 · Palafrugell www.costabravataxis.com


Pals

27

Noticiari

Vine a gaudir a Pals de la Sega Tradicional de l'Arròs! AJUNTAMENT DE PALS

El proper 20 d'octubre, Pals acollirà la XX Sega Tradicional de l'Arròs, una de les cites obligades del calendari palsenc, ja que, a banda de celebrar l'arribada d'una nova collita d'arròs, recupera i posa en valor els orígens de l'activitat agrícola al municipi que data del s. XV. Com cada any per aquestes dates, els arrossaires de Pals ja es preparen per fer la sega de l'arròs que, un cop més, tindrà lloc, acompanyada d'un seguit d'activitats complementàries, al Mas Carles. Els actes començaran a les 11 del matí amb una posada en escena dels pagesos més veterans de la vila, acompanyats de voluntaris de les generacions més joves, que faran una petita demostració del procés tradicional de sega de l'arròs tal com es feia abans.

La jornada conclourà amb una arrossada popular. Per participar-hi cal comprar el tiquet abans del 18 d'octubre a: Oficina de Turisme de Pals Tel. 972 63 73 80 info@pals.cat Els tiquets tenen un preu de 6€ per als adults i de 3€ per als infants fins a sis anys.


Noticiari

28

La Bisbal d’Empordà

XXXI Fira de l'11 de setembre amb brocanters, col·leccionistes i joguines AJUNTAMENT DE LA BISBAL D’EMPORDÀ

L'edició d'enguany de la Fira de l'11 de setembre, va comptar amb 35 expositors que van oferir tot tipus d'antiguitats, objectes de brocanteria, peces de col·leccionisme i joguines. Foto: Ajuntament de la Bisbal d’Empordà

Aquest any, coincidint de nou amb la Fira, es va programar la IV jornada del Vermut, en que el fil conductor de la jornada gastronòmica, és que el vermut havia de ser servit amb sifó conjuntament amb una tapa. Hi van participar 8 establiments. Una altra activitat va ser la VI trobada de vehicles clàssics organitzada per l'associació Sports & Classics de la Bisbal.

Concerts de la xarxa pro de joventuts musicals AJUNTAMENT DE LA BISBAL D’EMPORDÀ

El pianista Ignasi Cambra va inaugurar el passat 23 de setembre al Teatre Mundial de La Bisbal d'Empordà, els concerts de la Xarxa PRO, organitzats per Joventuts Musicals de Catalunya. El segon concert d'aquest cicle serà el diumenge 7 d'octubre, a l'Ateneu de Banyoles.

Foto: Ajuntament de la Bisbal d’Empordà

La Xarxa de Músiques a Catalunya es un programa creat l'any 1995 per la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya i les seves associacions locals a fi i efecte d'oferir arreu del país una sèrie de concerts de música clàssica de petit i mitjaÌ format. Des de l'inici i fins a 31 de desembre de 2016 s'han celebrat 3.234, repartits per més de 50 poblacions catalanes.


La Bisbal d’Empordà

29

Noticiari

Presentació del segon catàleg del Terracotta Museu REDACCIÓ TERRACOTTA MUSEU

Aquest mes de setembre es va presentar el segon volum de la col·lecció Catàlegs del Terracotta Museu.

Foto: Terracotta Museu

Foto: Terracotta Museu · Madola

La publicació és el compendi i el testimoni del procés creatiu de l'exposició Madola. Vestigis,

una mostra dedicada a una de les ceramistes més importants i influents del país, Madola (Maria Àngels Domingo Laplana, Barcelona, 1944). La presentació de la publicació va anar a càrrec de la pròpia artista i de l'autor del catàleg: l'historiador de l'art i gran coneixedor de l'obra de Madola, Joan Miquel Llodrà Nogueras.

Exposició de Crash Raku per Sergi Pahissa i Emilia Musial REDACCIÓ TERRACOTTA MUSEU

La mostra es va inaugurar el passat 22 de setembre i es podrà visitar fins el 25 de novembre. El Crash Raku és una metodologia de treball sorgida de l'experimentació.

Foto: Terracotta Museu · Emilia Musial

Foto: Terracotta Museu · Sergi Pahissa

El ceramista català Sergi Pahissa i la ceramista polonesa Emilia Musial, exposaran una selecció de peces realitzades a través de Crash Raku a l'Espai “La Peixera” del Terracotta Museu.


Agenda

30

Torroella de Montgrí i l’Estartit Octubre

De l'1 al 31 d'octubre de 2018 XIII Jornades Gastronòmiques La Poma a la Cuina a Torroella de Montgrí i l'Estartit. Consulteu menús a: www.visitestartit.com

03

Dimecres

De 18 h a 20 h · Audit. del Museu de la Mediterrània · TM Xerrada de Delfí Geli (ex-jugador 1a Divisió i President Girona CF)

04

Dijous

De 17 h a 18.30 h · Llar de jubilats "El Recer" · TM Projecte Memòria fotogràfica Del 5 al 10 d'Octubre Matí i Tarda · Carrer de l'església. Hotel-Restaurant Vila Bella · TM Ruta de Tendències i Desfilada de Moda

06

Dissabte

10.45 h · Museu de la Mediterrània · TM Jornada Ernest Lluch: "Autoritarisme i populisme, avui"

07

Diumenge

De 19 h a 20 h · Auditori Teatre Espai Ter · TM Festa de l'esport 2018

08

Dilluns

De 18 h a 19 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi · TM Hora del conte per nadons: Son soneta a càrrec d'Olga Cercós

09

Dimarts

De 19 h a 20 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi · TM Llegir teatre: comentem "Els jocs florals de Canprosa" de S. Rusiñol

11

Dijous

De 17 h a 18.30 h · Llar de jubilats "El Recer" · TM Projecte Memòria Fotogràfica

13

Dissabte

De 09 h a 14 h · Castell del Montgrí · TM Des del Castell Crida per la Llibertat Dolors Bassa 11 h · Museu de la Mediterrània · TM Visita a la mina d'aigua de Torroella. Jornades Europees de Patrimoni. Majors de 7 anys. Activitat gratuïta però requereix inscripció prèvia a museu@torroella-estartit.cat o 972755180. 18 h · Plaça de la Vila · TM Concurs de postres de poma

14

Diumenge

17

Dimecres

De 19 h a 20 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi · TM Presentació del llibre: "Gimnàstica de l'ànima" a càrrec dels autors Esther Pardo i Josep Mut

21

Diumenge

Matí · TM · 3era. edició de "la Transmontgrí" De 07.45 h a 15 h · Ruta · TM Ass. Amics de Santa Caterina i Casal del Montgrí De 08 h a 14 h · Platgeta (Costat port i espigó) 9ª edició Travessia nedant a les Illes Medes 09 h · L'E 9a Travessia Neda el Món Zoggs illes Medes per la Marató de Tv3. www.nedaelmon.com 11 h · Museu de la Mediterrània · TM El petit museu. "Un matí amb la Caterina i en Genís". Activitat gratuïta que requereix inscripció prèvia a museu@torroella-estartit.cat o 972755180. Edat recomenada de 6-10 anys.

24

Dimecres

De 19 h a 20 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi · TM Llegim? Club de lectura de "La Nàusea" de Sartre a càrrec de J.M Bertran

25

Dijous

De 20 h a 21 h · Biblioteca Municipal de l'Estartit · L'E Club de lectura de "Cartes des del front" conduït per l'autor Eloi Vila

26

Divendres

De 10 h a 13 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi · TM Curs d'informàtica: introducció a la cerca de feina per internet. Inscripcions a la biblioteca. Gratuït. Places limitades. De 18 h a 19 h · Biblioteca Municipal de l'Estartit · TM Taller de manualitats de Halloween 19.30 h · Museu de la Mediterrània · TM Ciència a la porta. "La ciència al servei dels conreus" amb Joan Serra (Fundació Mas Badia) 20 h · Reserva espai municipal: Capella de Sant Antoni ·TM Inauguració Mostra de col·leccionisme De 20 h a 21 h · Biblioteca Municipal de l'Estartit · L'E Club de lectura: comentem "La elegía del verdugo" a càrrec de l'autora Clara Escajedo

27

Dissabte

De 09 h a 14 h · Plaça del Mestre Pere Rigau · TM Mercat ecològic de Món Empordà

29

Dilluns

De 18 h a 19 h · Biblioteca Municipal Pere Blasi · TM Hora del conte: Contes per menjar-se la por. A càrrec d'Olga Cercós

Matí · L'E Visita guiada pel Parc Natural: "Les bases militars del Montgrí: Punta Milà i Base Loran". Durada: 4h. Dificultat: mitjana. Sortida a peu i en cotxe. Inscripcions: 972 75 51 80 o info@museudelamediterrania.cat

Tot el dia · Mus. de la Mediterrània · TM Exposicions: Re[fer] el paisatge. Life Pletera [2014-2018]

12 h · Plaça de l'Església · L'E Show Cooking de Poma, a càrrec del Pastisser Josep Brugués i el xef Toni Cabrera.

Tot el dia · Mus. de la Mediterrània · TM Exposicions: “Un tren en pot amagar un altre” d'Àlex Nogué

Fins el 15 d' Octubre

Fins el 23 d' Octubre


Reportatge: Ingrid Moda

31

Ruta de Tendències a Torroella de Montgrí Durant sis dies, del 5 al 10 d'octubre, l'Hotel – Restaurant Vila Bella de Torroella de Montgrí, acollirà la Ruta de Tendències, un projecte ideat i organitzat per Ingrid Moda, amb la col·laboració creativa i artística de la dissenyadora d'interiors Sarah Alenyà, l'estilista Adela Llorens i el publicista Ramón Curós.

Cinc habitacions de l'Hotel Vila Bella, seran l'escenari on Ingrid Moda i altres comerços de Torroella de Montgrí, representaran cinc tendències. Els visitants, en obrir la porta de l'habitació, captaran les tendències amb els cinc sentits. Roba, calçat, llenceria, perfum, complements, maquillatge, teixits, il·luminació, flors, música i lectura, tot ens parlarà de tendència. Durant tota la setmana hi haurà activitats organitzades per comerços col·laboradors i d'altres convidats.

Horaris Divendres, dissabte, diumenge i dilluns de 10.30 h a 22 h Dimarts i dimecres de 17 h a 22 h


32

Reportatge: Ingrid Moda

Volem donar les gràcies a tots els patrocinadors (Ajuntament de Torroella de Montgrí, Montgrí Comerç, Duplextil i Suministres Jovi) i a tots els col·laboradors que han fet possible aquesta Ruta de Tendències.

En el marc de la Ruta de Tendències s'han organitzat xerrades, mostres de producte, tallers, tasts gastronòmics, recitals poètics, concerts musicals i presentacions de llibres. Hi haurà:

Les cinc habitacions que representen les tendències escollides estan decorades i supervisades segons el criteri professional de la Sarah Alenyà i l'Adela Llorens amb els productes dels comerços col·laboradors. Fixeu-vos en tots els detalls: vestuari, perfum, música, roba interior, ulleres, llibres, joies, bosses de mà i maletes, maquillatge, decoració floral, llum, roba de la llar i imatge externa del nom de la tendència representada. Trobareu més informació a Ingrid Moda, Aromes Montgrí, Corseteria Geli, Federòptics Elisabet, Llibreria El Cucut, Mar de Joies, Lluís Pérez Cansell, Marroquineria Vidal, Olga Estètica, Floristeria Vivaldi, Suministres Jovi, Teixits Emília i Les Parisinnes.

“La força de la imatge és el teu missatge. La roba esportiva s'apunta al glamour”.

“Londres t'acull, amb peces de llana càlides, acollidores i de tacte suau. Sents aromes de tabac, de fusta i d'herba molla de rosada”.

En gastronomia Carnisseria Seli, Xavier Baig de La Noucentista, Carles Xuriguera i Celler Mas Patiràs, Elias Boulangerie, Celler Mas Geli, Pastisseria Masvidal i Fonda Mitjà. En concerts poètics i musicals Rosa Pou i Martí Bertran, David Granato, Grup Donasses de les Xibeques del Cau, Sara Terraza i Aleix Cansell. En mostres de producte Yerse, Etnia Barcelona, Summe Cosmètics i Jorge De La Garza. En presentacions de llibres i xerrades Marc Giró, Núria Pradas i Peté Soler. En moda Ingrid Moda

“Muda't princesa i surt al carrer. Brillant i còmode viu la vida com vulguis”.

“Colors, textures i aromes et transporten a totes les cultures. El món és el teu vestidor”.

“Senzillesa i minimalisme són la teva filosofia de vida”.


Reportatge: Ingrid Moda

33

Activitats Ruta de Tendències 2018 07

Diumenge

12:00 h i 13:00 h Desfilada exprés, carrer Església: Ingrid moda. 11:00 h a 14:00 h La marca ETNIA presenta els seus estils d'ulleres: Federòptics Elisabet.

05

Divendres

18:00 h Tendències Tardor-hivern 2018: Ingrid moda. *Cal fer reserva prèvia per WhatsApp al tel. 686 274 339 o per correu electrònic a info@ingridmoda.com

19:30 h Master Class Cuida't la pell: Estètica Olga. *Acte gratuït, cal apuntar-ser per WhatsApp al tel. 647 443 864 20:30 h Recital poètic de Rosa Pou, acompanyada a la guitarra de Martí Bertran. 21:15 h Paraules de benvinguda amb Carles Xuriguera i Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella de Montgrí.

06

Dissabte

11:00 h Tendències Tardor-hivern 2018: Ingrid moda. * Cal fer reserva prèvia per WhatsApp al tel. 686 274 339 o per correu electrònic a info@ingridmoda.com

12:30 h Marc Giró presenta el Manual de bones maneres (l'Albí). En acabat, Carles Xuriguera ofereix un vi del Celler Mas Patiràs. Llibreria El Cucut. 18:00 h Tendències Tardor-hivern 2018: Ingrid moda. 19:30 h L'escriptora Núria Pradas presenta les seves novel·les Somnis a mida (Columna) i L'aroma del temps (Rosa dels vents). En acabat, Carles Xuriguera ofereix un vi del Celler Mas Patiràs. Llibreria El Cucut. 21:00 h Concert de música Duet Sara Terraza i Alex Cansell.

18:00 h Peté Soler presenta el seu llibre Girona+ una ciutat i un territori amb molt estil. 19:30 h, 20:15 h i 21:00 h Maridatge de Tendències: Celler Mas Geli. * Preu per persona 5 €. Cal inscripció prèvia: mariarosa@masgelipals.cat

08

Dilluns

18:00 h Taller de Maquillatge i tendències: Estètica Olga. * Acte gratuït, cal apuntar-ser per WhatsApp al tel. 647 443 864 19:30 h Tendències d'il·luminació: Suministres Jovi. 21:00 h Degustació Tendències del Foie: Carnisseria Seli, Mas Geli i Elias Boulangerie. * Preu 10 €.Cal apuntar-se a Carnisseria Seli per WhatsApp al tel. 682 176 783 o per correu electrònic a toni@carnisseriaseli.cat

09

Dimarts

19:00 h Vesteix-te de música: Lluis Pérez. 21:00 h Degustació Textures dels formatges: Carnisseria Seli, Mas Geli i Elias Boulangerie. * Preu 10 €.Cal apuntar-se a Carnisseria Seli per WhatsApp al tel. 682 176 783 o per correu electrònic a toni@carnisseriaseli.cat

10

Dimecres

20:00 h Recital poètic del grup Donasses de les Xibeques del Cau acompanyades al piano per de David Granato. 21:00 h Acte de Cloenda.


Noticiari

34

Torroella de Montgrí i l’Estartit

L'Espai Ter presenta la programació de tardor-hivern

REDACCIÓ ESPAI TER

REDACCIÓ ESPAI TER

Foto: Espai Ter

Foto: Espai Ter

Neix el Premi Espai Ter de música

L'Espai Ter convoca, des d'aquest any, el Premi Espai Ter de música per donar suport a la creació musical dels Països Catalans. El grup vocal In Crescendo és el guanyador d'aquesta primera edició i presentarà el seu nou treball discogràfic en exclusiva a l'Espai Ter el divendres 28 de desembre a les 21 h.

L'Auditori Teatre Espai Ter presenta la seva nova temporada setembre-gener 2019. Aquesta nova temporada el teatre torna a ser protagonista i es consolida com la principal activitat de l'equipament al llarg de l'any, amb un públic fidel. En aquest sentit, L'Espai Ter torna a ser seu del Festival Temporada Alta amb les obres Humans i Les noies de Mossbank Road. Trobareu més informació i la venda d'entrades a la web www.espaiter.cat


Torroella de Montgrí i l’Estartit

35

Noticiari

El Museu de la Mediterrània inaugura Un tren en pot amagar un altre d'Àlex Nogué REDACCIÓ MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA

L'exposició forma part del cicle Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona i es podrà veure en diferents municipis de les comarques gironines. Àlex Nogué amb aquest exposició experimenta sobre la manera que percebem les imatges i, en concret, amb la idea que aquestes «sempre n'amaguen d'altres». L'exposició es podrà visitar gratuïtament fins el 29 d'octubre a l'Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània. Per a més informació: www.alexnogue.com www.ddgi.cat/exposicions

Foto: Museu de la Mediterrània

El Museu de la Mediterrània va inaugurar l'exposició Un tren en pot amagar un altre d'Àlex Nogué, el passat 7 de setembre, dins el cicle Camins Propers d'art contemporani.


Noticiari

36

Torroella de Montgrí i l’Estartit

XIV Fira de Pirates i Corsaris AJUNTAMENT DE TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

La XIVa Fira de Pirates i Corsaris a les Illes Medes continua reforçant els espectacles teatralitzats i les activitats familiars.

Com a novetat, cal destacar la programació d'una trobada d'Urban Sketchers que van dibuixar els racons més bonics de la fira. La fira continua reforçant el seu caràcter familiar amb una gran quantitat de propostes lúdiques i culturals perquè grans i petits passin un bon cap de setmana temàtic.

Foto: Ramon Planas

La ràtzia es va tancar amb un magnífic castell de focs i amb una cercavila pel passeig, el carrer Santa Anna i la plaça de l'Església.

Foto: Ramon Planas

La ràtzia pirata es va desenvolupar enmig d'un espectacle pirotècnic teatralitzat, en que grans i petits van poder veure lluites cos a cos i explosions de tota mena. En l'espectacle hi participen més de mig centenar d'actors de les companyies Excalibur Teatre, els Pira'ts de les Medes i Festorum de 5, que arriben a la Platgeta a bord del Corsari Negre.

Foto: Ramon Planas

El tradicional i esperat desembarcament pirata a la Platgeta de l'Estartit va donar el tret de sortida, al gran cap de setmana de la XIV Fira de Pirates i Corsaris a les Illes Medes.


Torroella de Montgrí i l’Estartit

37

Noticiari

La poma, protagonista als plats de Torroella de Montgrí i l'Estartit REDACCIÓ ESTACIÓ NÀUTICA L’ESTARTIT - ILLES MEDES

Durant tot el mes d'octubre, a Torroella de Montgrí i l'Estartit, tindran lloc les tretzenes Jornades Gastronòmiques de La Poma a la Cuina. Els restaurants Alba, Can Dalfó, Club Nàutic, La Palmera, Medes II, Nereida i Picasso us oferiran menús o selecció de plats a la carta, amb tota mena de propostes, tant tradicionals com més innovadores, amb la poma com a element destacat, i acompanyat de vins de la terra de màxima qualitat. A més, us proposem aquestes activitats complementàries: Diumenge 14 d'octubre de 2018, a les 12h, a la plaça de l'Església de l'Estartit, Show Cooking de Poma, amb el pastisser Josep Brugués i el xef Toni Cabrera. Dissabte 20 d'octubre de 2018, a les 18h, a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí, Concurs de postres de poma. Més informació i menús a: www.enestartit.com


Agenda

38

Palamós

Del 5 al 28 d’octubre Palamós gastronòmic 2018 · Consultar programa Més informació a: www.palamosgastronomic.cat

03

Dimecres

Punt Jove Palamós ESCOLA ACAS. Converteix-te en Agent de Salut podent informar sobre les relacions de risc, el consum de tòxics o malalties de transmissió sexual, entre altres.

04 i 05

Noticiari

Èxit a la Festa del Pedal AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Dijous i divendres

06

Foto: Ajuntament de Palamós

20.30 h · Teatre La Gorga 12 es Jornades de muntanya i natura

Dissabte

De 9 a 11 h Recorregut 100 km circular: Palafrugell Aparcament de Platja Castell - Llafranc ONCOTRAIL 2018 www.oncolligagirona.cat/esports/oncotrail/blog.html

07

Diumenge

De 10 a 14 h i de 16 a 19 h · Museu de la Pesca Entrada gratuïta al Museu de la Pesca 10 h · Escola Vila-Romà 1a Jornada de bitlles catalanes. Lliga de Girona.

12

Divendres

De 20 a 01 h · Plaça Catalunya Concert de Festucs

13

Dissabte

17 h · Museu de la Pesca Visita guiada + tarifa d’entrada gratuïta Jornades Europees del Patrimoni. Museu de la Pesca. Visita guiada gratuïta.

Aquesta activitat lúdica i esportiva va tenir lloc el passat mes de setembre, amb sortida i arribada a la plaça de Mossèn Gumersind Vilagran, a Sant Joan. En un ambient familiar els participants varen poder realitzar un recorregut planer d'uns 11 quilòmetres, amb parada a Castell per esmorzar. Enguany s'ha recuperat aquesta activitat, set anys després que es realitzés la darrera edició, quedant inactiva fins ara.

La Palamós Lan Party AJUNTAMENT DE PALAMÓS

18 h · Teatre la Gorga 2a Desfilada de primera mà amb roba de segona. Taquilla inversa

Dilluns

17

Dimecres

Jornada Palamós Zero Barreres (Jornada dedicada a la reflexió i les propostes entorn el tema de l'accessibilitat dels espais per a les persones amb mobilitat reduïda) Matí · Lloc a concretar Passejada amb cadira de rodes 19 h · Biblioteca Municipal Lluis Barceló i Bou Espectacle i Taula rodona sobre l'accessibilitat als espais públics. Més informació · T. 972 318 702

26

Divendres

15 h · Museu de la Pesca Espai del Peix. Mestres dels fogons. Intercanvi de cuines marineres del Golf de Lleó (França) i la Costa Brava

27

Dissabte

20 h · Teatre La Gorga Dia mundial del patrimoni audiovisual. Projecció inèdita del Palamós dels anys 20 amb música en directe a càrrec del pianista Ferran Martínez

Foto: Ajuntament de Palamós

15

19 h · Biblioteca Lluís Barceló i Bou Llegir el teatre els Jocs Florals de Canprosa, de Santiago Rusiñol

Tot el públic va poder gaudir, durant tot el dia, de tornejos en xarxa de videojocs, exposicions retro, tallers i cursos, conferències i xerrades, així com una àmplia zona Lan on poder jugar i aprendre amb les noves tecnologies. Una de les novetats, va ser la presència de l'empresa XBOX ONE que va oferir la possibilitat, de provar un munt de consoles dels seus nous jocs de manera gratuïta. També es va incloure aquest any Lan Party 2018 amb zona còmic, i es va fer un especial reconeixement al mític Màgic Park de Platja d'Aro, recentment tancat, recordant les màquines de jocs que van omplir les seves sales.


Palamós

39

Noticiari

7a Edició de les jornades «Palamós Gastronòmic» AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Un any més, Palamós celebra les Jornades «Palamós Gastronòmic» durant el mes d'octubre. Divendres 5 d'octubre, es posa en marxa la setena edició de les jornades «Palamós Gastronòmic» que cada any permeten donar a conèixer i aprofundir en la gastronomia de la vila des de tots els seus àmbits, apropant el públic a la seva àmplia oferta culinària. Les activitats previstes en el programa d'enguany s'allargaran fins al 27 d'octubre. Les jornades «Palamós Gastronòmic» 2018, també inclouen el vi com a producte destacat. Els dos cellers del municipi, Finca Bell-lloc – Brugaroli el Celler de Can Marc i el celler Can Sais hi seran presents. Podeu consultar el programa d'activitats i les ofertes gastronòmiques a: www.palamosgastronomic.cat

Cada divendres · 16:30 h Visita guiada a la subhasta del peix, a la llotja del port. Divendres i dissabtes · 20 h A l'Espai del Peix Show-cooking de cuina marinera Dissabte 20 d'octubre · 10:30 h Tallers de salaó d'anxoves Divendres 26 · 18 h Tallers de salaó d'anxoves. Dissabte 20 · 17 h Cuina amb sofregit de la mà de Toni Izquierdo, xef del restaurant Mas dels Arcs a l'Espai del Peix.


Noticiari

40

Palamós

3a edició del Mar de Birres AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Foto: Ajuntament de Palamós

Unes 6.000 persones van assistir a la 3a edició del “Mar de Birres”, que va tenir lloc a l'esplanada del port i davant la platja, amb la participació de productors cervesers de La Bisbal, Vic, Berga, Arenys, Blanes o l'Alt Maresme. La mostra es va complementar amb una zona de food trucks, música en directe durant tot el dia, tastos guiats, sortejos o activitats infantils. Aquesta proposta lúdica és una iniciativa organitzada per l'associació local Kaòtikes amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palamós i Fecotur.

El projecte Palamós Peix AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Foto: Ajuntament de Palamós

Les jornades de formació Master Peix, van ser totalment gratuïtes, i van ser donades durant el mes de setembre amb totes les places exhaurides, en total 15 pescadors i armadors de la Confraria de Palamós. Una iniciativa que vol contribuir a diversificar l'activitat de la pesca, impulsant l'emprenedoria en aquest sector, convertint els pescadors locals en assessors del peix o guies-intèrprets, treballant aspectes com la gastronomia, la comunicació i la gestió.

Èxit de la 2a edició del Beach Water Polo Costa Brava AJUNTAMENT DE PALAMÓS

Foto: Aj. de Palamós

Un total de 26 equips provinents de França, Suècia, Suïssa, Bèlgica, Regne Unit, Països Baixos i Espanya, van participar en aquest torneig que es van disputar en aigües de la platja Gran de Palamós. Prèvia a la realització del torneig es van organitzar quatre tallers d'iniciació al waterpolo, amb l'objectiu de fer partícip d'aquesta activitat a tothom.

Mòbil 600 206 847


05

Divendres

17.30 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Hora del Conte "Contes per menjar-se la por!" a càrrec d'Olga Cercós

06

Dissabte

De 10 a 21 h · Palau Firal de Sant Antoni I Fira Gastronòmica de l'Empordà 10.30 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Llegim teatre · Es comentarà l'obra: «Els jocs florals de Canprosa» de Santiago Rusiñol

07

Diumenge

Calonge

41

Noticiari

Presentació del programa de formació lleure i esport AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni va presentar la seva oferta formativa, de lleure i d’esports, que té com a novetat l’agrupació en un sol document dels cursos formatius i d’oci que ofereixen les àrees de Promoció Econòmica, Cultura, Joventut, Ensenyament i Esports. En total, són 80 cursos i activitats de lleure i esport els que ofereix l’Ajuntament des del mes de setembre i fins l’estiu vinent. Per a més informació: www.formacio.calonge.cat

21

Diumenge

De 10 a 13 h · Zona esportiva de Calonge 10 ena Festa Motera Afatram: 10 h: Esmorzar 11 h: Passejada amb motos i triker Preu: 5 € amb entrepà i refresc.

23

Dimarts

10 h · Biblioteca La Cooperativa de Sant Antoni Curs TIC: Treball amb ARXIUS i CARPETES Curs de 3 hores on aprendrem a crear i borrar carpetes, copiar arxius des d'un dispositiu a un altre, comprimir i descomprimir arxius.

26

Divendres

17.30 h · Biblioteca La Cooperativa de Sant Antoni Contes: Una castanyada especial, a càrrec de Piruleta contes.

27

Foto: Ajuntament de Calonge

De 10 a 21 h · Palau Firal de Sant Antoni I Fira Gastronòmica de l'Empordà

Dissabte

10.30 h · Biblioteca Pere Caner de Calonge Club de lectura. Es comentarà l'obra: «La biblioteca dels llibres rebutjats» de David Foenkinos

Campionat de Catalunya de tennis platja a Torre Valentina AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

El Club Tennis Piper's i la Federació Catalana de Tennis, amb el suport de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, van organitzar el Campionat de Catalunya de Tennis Platja a Torre Valentina. Enguany, era la quinzena vegada que tenia lloc un torneig d’aquest tipus a la platja de Torre Valentina i, per commemorar-ho, es va decidir que fos l’escenari del campionat català. El balanç va ser molt positiu, van participar una setantena de parelles, un total de 150 persones aproximadament. Per consultar guanyadors www.calonge.cat

Foto: Ajuntament de Calonge

Agenda


Noticiari

42

Calonge i Sant Antoni

Comença el projecte Smart Town per la creació

3a edició del Verema & Família

AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

AJUNTAMENT DE CALONGE

Una quinzena de persones van participar a la primera jornada del curs d'especialització Smart Town: la Gestió d'Urbanitzacions Intel·ligent (Smart Cities), que va tenir lloc al Viver d'Empreses Alta Mar de Sant Antoni.

Les activitats programades van permetre conèixer de primera mà i participar en el procés de la verema.

Foto: Ajuntament de Calonge

Aquest curs és el tret de sortida d’un objectiu més ambiciós: la creació d’un hub tecnològic a Calonge i Sant Antoni. El curs d’especialització té com a objectiu principal donar eines per la creació d'empreses del sector Smart Cities, amb un component molt fort d'innovació i tecnologia, amb una durada de 150 hores i està totalment subvencionat. Els continguts del programa estan pensats per aconseguir que els participants desenvolupin projectes innovadors de caire preferentment tecnològic relacionats amb la mobilitat, big data, mobile, IoT i robòtica, entre d’altres.

Amb l'objectiu de promoure l'enoturisme i de donar a conèixer les feines relacionades amb la verema, l'Oficina de Turisme de Calonge i Sant Antoni va organitzar la tercera edició de Verema & Família. Trepitjar raïm, participar en la verema o practicar ioga entre les vinyes van ser algunes de les activitats programades.

El curs Smart Town tindrà una durada de 150 hores i s’allargarà fins al mes de desembre. Per a més informació: Tel. 972 66 03 75 activa@calonge.cat

Eurofirms s'incorpora com a partner al Viver d'Empreses Alta Mar de Calonge i Sant Antoni AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

La incorporació d’aquesta empresa com a partner és un pas més per consolidar la xarxa d’institucions i empreses que donen suport a Alta Mar. Eurofirms, és la primera empresa nacional de Recursos Humans i quarta del sector a Espanya, oferirà la seva col·laboració amb l’organització

de cursos formatius especialitzats en la vessant dels recursos humans, així com també participarà en les diverses fires i congressos organitzats al Palau Firal programant xerrades i conferències.

Foto: Ajuntament de Calonge

El Viver d'Empreses Alta Mar de Calonge i Sant Antoni va signar un acord amb Eurofirms que permetrà reforçar el paper formatiu del viver.


Calonge i Sant Antoni

43

Noticiari

Més de 6.000 visites a les exposicions d'art al Castell de Calonge AJUNTAMENT DE CALONGE I SANT ANTONI

El balanç enregistrat fins aquesta setmana és molt positiu, ja que s'han superat amb escreix les previsions i s'ha assolit una xifra superior a les 6.000 visites, el que es tradueix en una mitjana de més de 110 persones per dia. L'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, considera que les dades són “molt bones” i apunta que “això anima a seguir treballant per poder disposar de noves exposicions en el futur”. Soler indica que “aquests programes

Foto: Ajuntament de Calonge

Durant els mesos de juliol i agost, el castell de Calonge va acollir sis exposicions, vinculades a varietats artístiques com la pintura, el món de l'escultura i la ceràmica, la música i la fotografia.

ajuden a la nostra aposta per convertir el castell de Calonge en un centre d'art i que esdevingui un equipament cultural molt important de les comarques gironines”.


Agenda

44

Castell, Platja d’Aro i S’Agaró Octubre

Del 5 al 7 i de l'11 al 14 d'octubre Plaça del Mil·lenari · Platja d'Aro 31a Festa de la Cervesa de Platja d'Aro Estands amb 30 varietats d'arreu i d'artesana del país. Concerts, animació musical i espai central amb taules i cadires.

05

Divendres

19 h · S'Agaró Hotel (sala d'actes) · S'Agaró Guerra Civil – 1938 · Les Brigades Internacionals Memòries i història. Conferència “L'Hospital de les Brigades Internacionals núm. 4 de S'Agaró” A càrrec d'Esther Bussot, investigadora.

06

Dissabte

10.30-12.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Dissabte vaca! · Taller familiar de dinamització de la lectura. Jocs en família per superar les dificultats en lectoescriptura. Infants 1er i 2on a càrrec d'Olga Cercós Places limitades, inscripció prèvia (bmr@platjadaro.com) 16-18 h · Platja Gran (Riuet) · Platja d'Aro 10è Aquatló de Platja d'Aro. Curses a peu (2'5 km), nedant (1 km) i a peu (2'5 km). Inscripció prèvia (de 8 a 28 €) · www.clubaquaticxaloc.com 18-02 h · SkatePark · Platja d'Aro Àrea de Joventut · Festa d'inici de curs. Inflables, competició d'skate, exhibicions de ball, photocall, sorteig d'obsequis, música amb DJ i cloenda amb Festa Flaixbac (servei de bar)

07

Diumenge

8.30 h · Camí de Ronda, Torre Valentina · Sant Antoni de Calonge (punt d'inici) · Arribada: Platja del Racó · S'Agaró (possibilitat de retorn amb autobús) Vall d'Aro Run Series 2018 · La Lineal - Camí de Ronda (9km) · Inscripcions: 15 euros (anticipada) i 18 euros www.runningvalldaro.cat 10-14 h · Parc dels Estanys · Platja d'Aro Dia Mundial dels Ocells · Activitats lliures · Observació d'ocells, assistida per experts. Exposició de fotografies de natura i votació del concurs. Exposicions informatives sobre ornitologia i ratpenats. Tallers de menjadores per a ocells, caixes niu de ratpenats i de boles de fang amb llavors de plantes. Activitats guiades.

11

Dijous

Sala d'Actes de l'Ajuntament · Platja d'Aro 2n Cicle de conferències, Diàlegs i Reflexions per un poble inclusiu i divers. Dones i procés migratori. Construint identitats de resistència des dels marges. 9.30 h · Obertura del cicle i presentació institucional 10-13 h · Conferència · “El dol migratori”, a càrrec de Joseba Achotegui, psiquiatra i coordinador del SAPPIR, professor de la Universitat de Barcelona, especialista en dol transcultural i migratori. Del 12 al 14 d'octubre Fotoplatjadaro · 5es Jornades Fotogràfiques de Platja d'Aro 2018 · “Educant la mirada: el viatge de l'artista” · http://fotoplatjadaro.com

14

Diumenge

Aplec del Remei de Castell d'Aro Paratge del Remei · Castell d'Aro 12 h · Celebració de la paraula, actuació de la Coral de la Vall d'Aro i ofrena floral 13 h · Audició de sardanes · Cobla Foment del Montgrí 14 h · Arrossada popular (3 euros · Cal portar-se el servei) 16 h · Animació infantil · Zum La Tresca www.facebook.com/castelldaro Del 15 d'octubre al 25 de novembre Campanya gastronòmica · La Cuina del Cargol www.facebook.com/diainitpda

15

Dilluns

16.30-18 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Club de no lectura! Avui no llegim Programa de dinamització de la lectura Infants de 5è i 6è de Primària · A càrrec d'Olga Cercós Places limitades, inscripció prèvia (bmr@platjadaro.com)

16

Dimarts

16.30-18 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Cicle de xerrades · Com sona la música 1a sessió: “El cant coral, la veu: de l'origen de l'home a l'actualitat”

17

Dimecres

17.30-19.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Jocs en família! · Taller de jocs de taula Descobreix i aprèn a jugar als millors jocs de taula moderns A càrrec de jugar X jugar Girona · A partir de 6 anys Properes sessions: dimecres 14 de novembre i 12 de desembre Places limitades, inscripció prèvia (bmr@platjadaro.com)

18

Dijous

18 h · Centre Cívic Vicenç Bou · Platja d'Aro 2n Cicle de conferències, Diàlegs i Reflexions per un poble inclusiu i divers. Dones i procés migratori. Construint identitats de resistència des dels marges Taller · Contes i titelles del món, a càrrec de dones del municipi i de l'Associació de Titelles AleHop 19-20.30 h · Biblioteca Mercè Rodoreda · Platja d'Aro Xerrada de nutrició infantil · Menjar saludablement, el teu fill t'ho agrairà. “Els 1.000 primers dies: 270 dins teu i els dos primers anys”, a càrrec de Carlos Casabona, pediatre i divulgador.

21

Diumenge

9 h · Palau d'Esports i Congressos · Platja d'Aro (punt d'inici i arribada) Vall d'Aro Run Series 2018 · La Clàssica-Marxa de Platja d'Aro (20 km). Inscripció: 10-12 euros (anticipada) · 15 euros (el mateix dia) www.runningvalldaro.cat

30

Dimarts

16-19 h · Parc de l'Estació · Castell d'Aro Castanyada popular

31

Dimecres

Plaça del Mil·lenari · Platja d'Aro Castanyada popular i Festa Hallowen


Castell-Platja d’Aro

45

Noticiari

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

La festa Major de Castell d'Aro Foto: Aj. Castell-Pl. d’Aro

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

La celebració de la Festa Major a Castell d'Aro, va proposar un programa amb una trentena d'actes, de caràcter popular, per a totes els gustos i edats i majoritàriament gratuïtes. La música va ser una de les grans protagonistes juntament amb altres activitats, com les esportives, d’animació infantil, correfoc, etc.

La Cursa de l’Escurçó de Castell d’Aro, del passat 9 de setembre, amb sortida i arribada des de la plaça Poeta Sitjar, amb un recorregut de 14 km i un desnivell acumulat de 580 metres per corriols i pistes de muntanya, esdevé la segona proposta de la nova Vall d’Aro Run Series 2018, que pren el relleu, després de tres edicions, a l’antiga denominació Lligueta Running. Per a més informació: www.runningvalldaro.cat

21a Travessia Nedant AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Foto: Ajuntament Castell-Platja d’Aro

Durant dos dies, més d'un centenar de comerços i establiments, van prendre els carrers del centre de la ciutat per presentar-hi moda, tendències, colors, estil, personalitat i varietat amb les millors ofertes de l'any a l'entorn d'un ampli estoc de productes de primer nivell a preus immillorables. Una oportunitat única per cercar i trobar grans oportunitats de compra en el centre comercial i d’oci a cel obert més gran de la Costa Brava.

Foto: Ajuntament Castell-Platja d’Aro

La Cursa de l’Escurçó

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Foto: Ajuntament Castell-Platja d’Aro

Nova edició de «La botiga al carrer» a Platja d'Aro

Vint-i-unena edició de la Travessia Nedant de Platja d’Aro, organitzada pel Club de Natació Riembau de Platja d’Aro amb la col·laboració de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de CastellPlatja d’Aro. Va estar oberta a la participació d’un màxim de 200 atletes a partir de 12 anys, amb una distància d’uns 2.000 metres per a totes les categories, en un recorregut que va transcorre per la Via Brava de S’Agaró, des de la Platja de Racó, fins a la Platja Sa Conca. Per a més informació: www.resultatstravessiaplatjadaro.tempsxcurses.com


Noticiari

46

Castell, Platja d’Aro i S’Agaró

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

AJUNTAMENT DE CASTELL - PLATJA D’ARO

Exposició a l'espai cultural de la Masia Bas de Platja d'Aro, amb la proposta Derbi · La internacional catalana, on podrem veure una cinquantena de models històrics, de carrereta, de muntanya o de carreres i documentació de la històrica marca de motocicletes, procedents del Museu Derbi de Josep i Jordi Pujolar. Es pot visitar lliurement fins el 7 d'octubre (de dimarts a divendres de 18 a 21 h i caps de setmana d’11 a 13 h i de 18 a 21 h).

Foto: Ajunt. de Castell - Platja d’Aro

Mostra fotogràfica Keep it wild Foto: Ajunt. de Castell - Platja d’Aro

Exposició Derbi· la internacional catalana

El Castell de Benedormiens de Castell d'Aro acull, fins 21 d'octubre, l'exposició Keep it wild, de la fotògrafa mexicana Patricia de Solages amb obres sobre el mar, les glaceres o els icebergs captades a la Patagònia o Islàndia, impreses sobre material com plexiglàs, paper japonès o mantes de supervivència, amb la intencionalitat de transmetre un missatge a l'entorn de la natura, el clima i el planeta. Es pot visitar lliurament els caps de setmana i festius (11-13 h i 17-20 h).


Agenda Del 19 d’octubre al 18 de novembre Campanya gastronòmica. Ganxotapes Tardor 2018. Informació dels restaurants i bars participants a: www.visitguixols.com.

02

Dimarts

20.30 h · El Trinquet (c/St Pere 26) Concert de Nickel & Rose (Milwaukee, WI, USA, folk/americana)

05

Divendres

20 h · Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit Club de lectura de narrativa. Un any jueu: Narracions. De Franz Kafka.

06

Dissabte

11 h · Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit Taller infantil: Mandala de tardor. Aprendrem a fer una mandala amb llegums i altres materials.

St. Feliu G.

47

Noticiari

Deu anys de Dones Ganxones, Dones del Món AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

Sant Feliu de Guíxols va celebrar el passat 16 de setembre, la desena edició del certamen Dones Ganxones, Dones del Món, amb tot un seguit d’estands de diferents entitats que es van col·locar a la Rambla Vidal.

12 h · Salvament · Activitat gratuïta Taller infantil: Fes el teu bot de salvament. A partir de materials reciclats esmoleu la creativitat per construir un bot de salvament inspirant-vos en l’històric Boera. Per a més informació: Museu d’Història: T. 972 82 15 75 · museuhistoria@guixols.cat 17 h · Salvament · Activitat gratuïta Visita guiada: Gaudeix del Turó dels Guíxols. Per a més informació: Museu d’Història T. 972 82 15 75 · museuhistoria@guixols.cat

07

Diumenge

10 h · Punt de sortida: Hostal de la Gavina, S’Agaró Activitats d’homenatge a les Brigades Internacionals. Caminada: Els llocs viscuts pels brigadistes. 13 h · Ronda Narcís Massanas, 102 Activitats d’homenatge a les Brigades Internacionals. Acte d’homenatge al cementiri de Sant Feliu de Guíxols

12

Divendres

19 h · Casino la Constància (Sala de Ball al 1r pis) Activitat gratuïta per a tothom. Jornades Europees del patrimoni. Coneixem l’obra de l’arquitecte General Guitart i Lostaló. 19.30 h · Tinglado del port Xerrada nàutica. Per a més informació: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols · T. 972 32 17 00

Dissabte

20

Dissabte

De 9 a 14 h · Plaça del Mercat Mercat dels Encants 11 h · Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit · Gratuït Taller infantil: Slime: mocs monstruosos. Aprendrem a fer slime de manera fàcil i divertida.

24

Dimecres

18 h · Casal Tueda Aula cultural: Presentació del llibre “Ensenya’m la llengua” a càrrec del sr.Antoni Bertran, metge.

26

Divendres

22 h · Casa Irla (c/ Algavira, 65-69) · Entrada gratuïta. Concert del cantautor ganxó Josep Andújar “Sé”

Foto: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

13

17 h · Parc de les Eres · Activitat gratuïta. Festa Infantil amb xocolata i dolços per a tothom.

S'hi va poder trobar una mostra de la diversitat social i comunitària de les dones ganxones, on es van poder veure dones compromeses i emprenedores que ens van mostrar la tasca que fan, com tallers i activitats diverses.


Noticiari

48

Llagostera

XVI edició de la Fira del bolet AJUNTAMENT DE LLAGOSTERA

Tot i que el gruix de les activitats de la Fira del Bolet es desenvoluparan durant el diumenge 14, la programació s'iniciarà dissabte al vespre amb un Showcooking a càrrec dels cuiners Martí Rosàs del Restaurant Slow Food Ca la Maria i Marc Gascons del Restaurant Els Tinars, amb una estrella Michelin. Després de l'espectacle de cuina es farà un Tastet Gastronòmic del Bolet al Casino Llagosterenc i el lliurament de premis Bolet 2018. L'endemà diumenge, 14 d'octubre, durant tot el dia, el nucli antic de Llagostera es convertirà en un mercat ambientat a principis del segle passat amb parades, activitats, demostracions d'oficis, exposicions i gastronomia relacionada amb el món del bolet. La Fira del Bolet està organitzada per l'Àrea de Promoció Local de l'Ajuntament de Llagostera, amb la col·laboració de bona part de les entitats

Foto: Ajuntament de Llagostera

Foto: Marc Sureda / Canal Ajuntament

Llagostera ho té tot a punt per celebrar la setzena edició de la Fira del Bolet. Enguany com a novetat la fira canvia de data i enlloc de celebrar-se cada 12 d'octubre, com s'ha anat fent fins ara, es celebrarà el segon diumenge d'octubre, en aquest cas el diumenge 14 d’octubre.

del municipi i l'Associació de Restaurants de Llagostera que, de l'11 d'octubre a l'11 de novembre, oferiran menús dins la campanya gastronòmica de la Cuina del Bolet. La Fira del Bolet de Llagostera és pionera a la zona i es recolza en la gran tradició boletaire arrelada durant segles en aquestes contrades entre els massissos de les Gavarres i l'Ardenya. La Fira va néixer a Llagostera l'any 2003 amb la vocació d'instaurar-se com a fira anual per projectar el municipi i la comarca del Gironès cap a l'exterior. Aquest objectiu s'ha assolit amb els més de 10.000 visitants que cada any visiten la fira. Per a promocionar la fira s'han editat 25.000 tríptics amb l'àmplia programació i els menús de la campanya gastronòmica de la Cuina del Bolet on participen un total de 8 restaurants amb menús per a totes les butxaques.

Podeu consultar la programació des de www.visitallagostera.cat


Llagostera 13

Dissabte

20 h · Teatre del Casino Duet de Showcooking: Martí Rosàs (Restaurant Ca la Maria) i Marc Gascons (Restaurant Els Tinars) amb el suport de Girona Excel·lent de Diputació de Girona. 21 h · Teatre del Casino Lliurament dels Premis Bolet 2018 21.30 h · Casino Llagosterenc Tastet gastronòmic del bolet

14

Diumenge

Tot el dia · Nucli antic · Mercat del bolet Tot el dia · Pl. del Mercat Demostració i tallers d’oficis artesanals Tot el dia · Pati de l’Església · Tallers infantils. Actiescola

49

Agenda

10 h · Pl. del Castell Acte institucional d’inauguració de la Fira 10 h · Pati de l’Església · Concentració de Puntaires 10 h · C. Sant Pere Visites a l’Exposició Museu Emili Vilà 11 h · Nucli antic Ball de gegants i cercavila dels Timbalers i grallers de la Colla Gegantera 11 h · Can Cacíques Xerrada boletaire: El Regne dels fongs, un món desconeguta càrrec de l’Associació Miològica Joaquim Codina 11.30 h · Pl. del Castell · Exhibició de falcons

Tot el dia · Pl. Del Castell Visita al campanar. G.E. Bell-matí

12.30 h · Pl. Del Castell · Actuació castellera: Colla local: castellers de les Gavarres. Colla convidada: Esperxats de l’Estany (Banyoles). Colla convidada: Vailets de l’Empordà (Castelló d’Empúries)

Tot el dia · Ajuntament · Exposició de bolets naturals

18 h · Pl. del Castell · Exhibició de falcons

Tot el dia · Carrer del Fred · Passeig amb ponis per a nens i nenes amb elCentre d’equitació Cavall de Mar

Tot el dia · Casa de les Vídues Petits xefs boletaires. Taller gastronòmic infantil Tot el dia · Pl. Catalunya · Parc infantil Tot el dia · C/ Olivareta Centre d’Interpretació de la Història de Can Cacíques.

Vine Vestit de pagès i apunta’t al sorteig d’un menú de les jornades gastronòmiques de la Cuina del Bolet. Inscripcions a l’Ajuntament el dia 14 d’octubre. *El/la guanyador/ra del sorteig Vine vestit de pagès/a es publicarà a www.llagostera.cat el 15/10/18


50

Pels 25 anys, 12 entrevistes

REDACCIÓ EVA VIDAL

Entrevista a

Rita Ferrer i Miquel

SECC ESPE IÓ CIAL !

Professora de música i directora coral Fundadora i directora de l'Escola de Música de Palafrugell des de l’any 1967. És autora de la tesi doctoral: El cant coral infantil i juvenil educa en valors, hàbits i competències. Inicia els estudis musicals amb Carme Garriga i Núria Rota a l'Escola de les Germanes Carmelites de Vedruna, per seguir els estudis de piano amb Jaume Ferrer i amb Emili Garcia, amb qui també estudia harmonia. És titulada Superior en Solfeig, Harmonia, Transposició i Acompanyament, i Professora de Piano pel Conservatori Superior de Música del Liceu. Es forma en pedagogia musical amb Ireneu Segarra i a l'Escola de Pedagogia Musical (EPM), i en direcció coral amb Pierre Cao, Denis Menier, Josep Prats, Jordi Casas, Manuel Cabero, Fieder Bernius i Francesc Llongueres. L'any 2007 rep el Premi Peix Fregit a tota una trajectòria.

Què significa la música per a tu? Per a mi la música és vida, és comunicació , és art, i sobretot en el meu cas, dedicació. Com et va venir donada aquesta vocació musical? No sé com va sortir, no ho sé. De petita m'agradava molt cantar, em diuen que sempre cantava. Quan vaig tenir 7 o 8 anys, vaig demanar als meus pares que volia tocar el piano. Jo anava a l'Escola de les Carmelites, avui Escola Vedru-

na i allà vaig començar, juntament amb altres companyes. Vaig estudiar música i també piano i, al examinar-nos, de mica en mica va sorgir l'afició i l'interès. Més endavant, vaig seguir els estudis de música com a estudis superiors i em vaig interessar per la pedagogia musical i la direcció coral. A nivell d'escola, ara fa 50 anys, mentre estudiava, vaig començar a donar classes de música a casa meva (als meus germans, cosins i fills dels

amics dels pares com a “conillets d'índies”), crec que allà i amb ells vaig descobrir que m'agradava ensenyar música i a poc a poc (sempre s'ha fet amb prudència), va anar naixent el que seria l'Escola de Música que coneixem avui, l'Escola de Música de Palafrugell. Vaig estudiar guitarra per poder satisfer als alumnes que venien i volien aprendre aquest instrument i, mica en mica, l'escola es va proveir de professors per ensenyar altres instruments. Els primers alumnes, varen ser els que varen posar data al naixement


51

de l'escola i vet aquí que hem celebrat els 50 anys. Avui, mirant-m'ho amb la perspectiva a partir del 1967, veig que han passat moltes coses i molt maques, però sobretot, han passat moltes persones per l'escola a fer música i a viure la música i crec que en el fons la meva vocació musical queda resposta per aquesta trajectòria, d'ensenyar, acompanyar i educar en la música. Sempre he tingut la mirada posada, possiblement sense saber-ho, en el voler compartir amb els altres el que m'ha fet feliç i ajudar a que els nens, joves i adults, TOTS,

hagin pogut gaudir de la música, ja sigui com a amateurs o com a professionals. Vull destacar per damunt de tot, que l'equip de professors que han fet gran l'Escola de Música, són en realitat, sense excepció, els que amb el seu treball i la seva professionalitat han fet que avui l'Escola de Música de Palafrugell i l'Energia, Centre Autoritzat d'Ensenyaments Artístics Professionals de Música, siguin un referent a tota la Comarca i sense voler exagerar, un referent de la música en aquest món especial que és la Música.

Com valoraries la influència de la Escola de Música en les moltes activitats que es fan a Palafrugell? Una cosa que sempre he tingut clara és que la música s'ha de fer en grup: música de cambra, grups de guitarres, conjunt de flautes corals, classes de llenguatge musical, formacions instrumentals, etc. Entenc que és molt més rica i molt més present. Dit això, recordo les primeres audicions que vàrem fer pels pares, primer al menjador familiar i més tard a la sala d'actes de la biblioteca


52

Pels 25 anys, 12 entrevistes

vella, a la plaça Josep Pla. El corresponsal de Los Sitios, avui Diari de Girona, ja destacava en un article que va escriure l'any 1972, el fet que aquesta activitat que era pels pares, fos oberta al públic de Palafrugell en general. Ara, i des de que tenim formacions com els Conjunts de Corda, Guitarres, Flautes i Vent, la Big Band, la Txaranga, la Cobla Combos i les diferents seccions de la coral Els Virolets, Palafrugell és una projecció del poble per mitjà de la música i la música es projecta arreu portant el nom de Palafrugell a Catalunya i fora fronteres. Aquesta és la influència que ha fet que l'Escola, amb voluntat de servei públic, tot i ser una escola privada, sigui i hagi estat present al poble als molts actes on ha estat convidada a participar.

Per tant, valoro molt positivament l’oportunitat que hem tingut de poder mostrar la música tal com la vivim dins les aules, i que al sortir per places, teatres i carrers, la gent se la vagi sentint seva. Què ha suposat per l’Escola de Música tenir a Palafrugell, el Centre Autoritzat d'Ensenyament Artístic Professionals El Conservatori? Els alumnes que hem tingut al llarg de tots aquests anys, han vingut a aprendre música per molts motius i diferents interessos. A alguns, els més menuts, els pares els porten perquè facin els cursos de sensibilització i acostar-los a la música de manera lúdica i atractiva, sense pensar en que potser un dia estudiaran música, d'altres s'acosten a l'Escola de Música per aprendre un instrument, cantar o senzillament cridats

pel gust de descobrir nous aprenentatges. Aquests serien els que cursen els estudis de nivell elementals. D'altres, són adolescents que els interessa la música i volen tocar en grups i saber més de música (moderna). I també els adults, que en el seu moment no varen poder estudiar música i que es senten atrets per aquest art. Per una altra costat, també els joves ja estudiants de música, que estan fent els estudis i que volen que aquests, pel fet de ser reglats, els condueixin a obtenir un títol. Amb aquest panorama, ens trobàvem que tot i seguir els estudis reglats, aquests darrers, o no continuaven per altres raons d'estudis o quan acabaven i volien accedir als estudis superiors de música, havien de fer més proves que els que venien de conservatori. A la província de Girona, l'any 2013 només hi havia el conservatori Isaac Albéniz de Girona i era un gros inconvenient pels alumnes anar-hi i dificultós, ja que les places eren limitades, de manera que veient la necessitat i exposant-t'ho al Departament d'Ensenyament, vàrem començar a fer els tràmits per tal que Palafrugell pogués tenir un centre on fer els ensenyaments de música reglats. Entre d'altres requisits, n'hi havia un que nosaltres no podíem resoldre, i és que el nou centre havia de tenir un edifici propi i ho vàrem


53

exposar l'Ajuntament de Palafrugell i així es varen iniciar les converses per estudiar on podria ubicar-se i amb quines condicions. Finalment, fou l'edifici on hi havia hagut les oficines de la companyia elèctrica en el que es va pensar per ubicar el nou centre. Després de donar-hi voltes per saber quin nom havia de tenir el nou Centre Autoritzat d'Ensenyaments Artístics Professionals de Música - Conservatori, L'Energia va ser l'escollit. Així doncs, des del curs 2015-2016 L'Energia acull als estudiants de tota la Comarca que volen fer els ensenyaments reglats de música i disposem de l'espai cedit per l'Ajuntament de Palafrugell pagant un cànon d'ús anual.

de la tasca que es fa i un projecte de futur que esperem es vagi consolidant dia a dia. Quins són els reptes de futur que us plantegeu d'ara en endavant? El repte és continuar treballant amb seriositat i mètode, fent que els aprenentatges esdevinguin satisfactoris per a tots i que els qui vulguin fer de la música el seu futur, trobin a l'Energia la

preparació, formació i estima que tot plegat requereix. També pels que no vulguin continuar fent música i els seus estudis siguin uns altres, que la música els acompanyi i els faci un camí de futur més ple. I per als qui guardin un bon record del seu pas per Palafrugell, l'Escola de Música i l'Energia. Els altres reptes els anirem desvetllant de mica en mica, la sorpresa és sempre una part de la pedagogia.

Per l'Escola de Música de Palafrugell ha suposat un creixement acadèmic i un nou servei a la música, al poble i la comarca. Què ha significat per a tu i el teu equip les noves instal·lacions a L'Energia? Particularment, és una satisfacció tenir la confiança del Departament d'Ensenyament i de l'Ajuntament de Palafrugell per poder impartir aquests estudis, i per tot l'equip de professors, un reconeixement

Podem afirmar que ara L'Energia és llum, és força, és valentia, és potència, és claror, és Música!


Noticiari

54

Vidreres

Vidreres acull la VI Fira de la Cervesa Artesana el proper 4, 5 i 6 d'octubre AJUNTAMENT DE VIDRERES

Vidreres celebrarà el proper dijous 4, divendres 5 i dissabte 6 d'octubre, la VI Fira de la Cervesa Artesana a la plaça Lluís Companys. La trobada pretén ser un espai pel gran nombre d'amants d'aquesta beguda de proximitat i de qualitat. Un punt on conèixer fabricants, marques, orígens d'aquest producte cada cop més extens a casa nostra, però també fòrum de difusió i promoció d'un mercat i una cultura.

Foto: Ajuntament de Vidreres

Foto: Ajuntament de Vidreres

Foto: Ajuntament de Vidreres

Foto: Ajuntament de Vidreres

VI FIRA DE LA CERVESA ARTESANA


Vidreres

55

Noticiari

VI Fira de la Cervesa artesana · 4, 5 i 6 d’octubre DIJOUS 20 h: Literatura i cervesa a la Biblioteca Joan Rigau. Inscripcions fins el 29 de setembre.

12 h: Obertura de la Fira. Plaça Lluís Companys. 12 h a 13 h: Promobirra*: Got Fira 1,50€, got cervesa 2€ i tast cervesa 1€. 12 h a 14 h: Beermut*, vermuteja amb cervesa, DIVENDRES aperitiu gratuït per a tothom. 17 h a 21 h: Espai infantil a la plaça de l'Església. 13 h: Lliurament de Premis del Concurs 19 h: Obertura de la Fira. Plaça Lluís Companys. Instagram Festa Major 2018. 19 h a 21 h: Promobirra*: Got Fira 1,50€, 14 h: Dinar Popular. Places limitades. got cervesa 2€ i tast cervesa 1€. 16.30 h a 21 h: Espai infantil · Pl. de l'Església. 20 h: Tast guiat* de cerveses. Places limitades. 16.45 h: Presentació del conte comerç i territori 22 h: Concert amb Le Petit Comitè. de la Selva, a la Plaça de l’Església. 01 h: Tancament de la Fira. 17 h: Animació infantil conte contes amb la CIA Els Trambòtics, a la plaça de l’Església. DISSABTE 18 h: Concert amb Moby Dixie. Zona habilitada 9.00 h: caminada Popular per l'Esclerosi Múltiple al Castell de Sant Iscle. Punt de trobada per balladors de Lindy Hop. 19 h: Tast guiat* de cerveses. Places limitades. i sortida a la plaça de l'Església. Inscripcions el 21.30 h: Lliurament del Premis: Millor Cervesa mateix dia, donatiu de 5 €. 11 h a 13.30 h: espai infantil a la pl. de l'Església. de la Fira i Cervesa Popular. 22.00 h: Concert amb The Bazaga’s. 11.30 h: despertem a ritme de Jazz amb la 01 h: Tancament de la Fira. Moby Dixie.


Noticiari

56

Agenda cultural DDGI 17

Dimecres

18.00 h · Auditori Josep Viader Conferència “Dones, homes i salut”, amb Carme Valls, directora del Programa Dona, Salut i Qualitat de Vida del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaries (CAPS) de Barcelona. Càtedra de Promoció de la Salut

19

Divendres

20.00 h · Auditori Josep Viader Temporada de música. Concert amb Tornaveus. Jaume Ayats dirigeix un conjunt de veus que posen en pràctica un repertori en el que es poden sentir des de cançons religioses fins a les que tenen un to humorístic i picant. Entrada 3 € (www.casadecultura.cat)

20

Dissabte

12.00 h · Punt de trobada: Entrada de la Casa de Cultura Visita guiada teatralitzada “Els secrets de la Casa de Cultura”, amb La Minúscula. Inscripció gratuïta obligatòria (www.casadecultura.cat)

25

04

Dijous

19.00 h Presentació del llibre “Ensenya’m la llengua”, de Toni Beltran. Col·legi de Metges de Girona

05

Divendres

19.00 h · Sales d’exposicions (primer pis) Inauguració de l’exposició “Viladesau. El príncep de la tenora Museu de la Mediterrània i Casa de Cultura 19.00 h Conferència "Per què les muntanyes són com són? Història de fa 60 milions d'anys", a càrrec de Josep Mas Pla, doctor en Geologia per la UAB. Secció de jubilats del Co·legi de Metges de Girona

16

Dimarts

Conferència “El significat d’envellir: determinants psicosocials, canvis i oportunitats”, amb Judit Pont, doctora en Psicologia Social 17.30 h · Aula Magna Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran 19 h · Sala d’exposicions (planta baixa) Inauguració de l’exposició “Pep Iglésias. Anacronismes 1978-2009”. El fotògraf gironí es va iniciar en el món de la fotografia professional a final dels anys setanta en diversos mitjans de comunicació. INSPAI presenta aquesta exposició després de l’ingrés del fons del fotògraf a la Diputació de Girona, l’any 2017, abans de la seva mort.

Dijous

19.30 h · Auditori Josep Viader Presentació del llibre “Rosa Sabater: sonata incabada”, de Miquel Jorba. Aquesta és la primera biografia publicada sobre Rosa Sabater, considerada una de les millors pianistes de la història. L’acte tancarà amb una audició de cant i piano a càrrec de Rosa Mateu i Anna Ferrer. 20 h · Sales d'exposicions (planta baixa) Lliurament dels premis Mosques de la Informació 2018. Les Mosques de la Informació són els primers guardons instituïts pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. La Mosca Grossa premia les persones o entitats que faciliten la tasca dels periodistes, mentre que la Mosca Borda s’entrega a qui l’obstaculitza. Col·legi de Periodistes de Catalunya

27

Dissabte

D'11 a 14 h i de 17 a 21 h · Espai Lúdic (planta baixa) Petons per sant Narcís. Veniu a la Casa de Cultura a fer-vos una foto professional en família, amb amics, o fins i tot sols. La única condició és que a la foto aparegui un petó. En menys de 48 hores rebreu la vostra fotografia en màxima qualitat al vostre correu elèctrònic. Enric Lucena

28

Diumenge

18.00 h · Auditori Josep Viader Concert de cants i sons. Amb la participació de Helena Musté (soprano), Clara Valero (soprano), Carme Rodríguez (soprano) i Melani Molina (arpa), duet Estira i arronsa, Grup Vell Galligants, Noemí Osorio, Katy evoghly, Carles Font (piano), David Busquets (cant) i Laura Jorba (piano). Entrada - Donatiu de 10 euros Protectora d’Animals del Gironès


57


Noticiari

58

Girona

XXVII Edició del festival Temporada Alta REDACCIÓ BITÒ PRODUCCIONS

Foto: Isabella’s room

Temporada Alta, celebra la seva 27a edició i presenta, un any més, una potent programació de diversos gèneres i disciplines pensada per a tots els públics per a que tothom trobi l'espectacle que busca. Convertit en un festival de referència tant en l'àmbit nacional i estatal, com europeu. Isabella’s room de Jan Lauwers & Need Company, és la proposta que inaugurarà el festival, que acollirà un total de 97 espectacles del 5 d’octubre al 10 de desembre. Un dels espectacles més celebrats de la companyia. Una fita teatral que ha revolucionat l’escena del segle XXI i que finalment arriba a Girona.

Foto: Temporada Alta

Foto: Jay-Jay Johanson

Temporada Alta és un festival internacional de primera línia, però que alhora està profundament arrelat a la zona en què se celebra. Per això el festival inclou 24 espectacles amb artistes gironins i distribueix la seva programació en 8 poblacions diferents i en fins a 20 espais o equipaments.

Foto: Traviata

La programació presentada s’equilibra amb propostes internacionals – 20 espectacles de 12 països diferents–, muntatges del nostre país –58 obres d’autoria catalana–, 23 de creació contemporània i un total de 23 produccions i coproduccions, fruit de teixir aliances i complicitats amb companyies, productores i teatres públics i privats, nacionals i internacionals.

Hi podrem trobar: Programació internacional Cicles teatrals: Connexió Iberoamericà i Connexió Flandes Creació escènica Produccions i Coproduccions De Catalunya al món La banda sonora del festival Cinema Actes per a tota la família Compromís amb els espectadors Compromís amb projectes socio-educatius

Per a més informació i compra d’entrades: www.temporada-alta.com


59


Agenda

60

L’Escala · Octubre

Cada dilluns 19 h · Lloc de sortida: pàrquing de la piscina municipal Running sessions per dones

Cada dimecres 20 h · Plaça de les Escoles Running sessions

Cada diumenge 18.30 h · Casal del Jubilat Ball al Casal del Jubilat “Jardí del Pedró”

Tot l’any De 12 h a 13 h (dll-dv) i de 13 h a 14 h (ds-dg) Ruïnes d'Empúries Visita guiada al Criptopòrtic d'Empúries Es recomana reserva prèvia

Fins el 31 de desembre 19 h · MASLE Exposició “El Fluvià, tres comarques i un riu”, conferència a càrrec de Marissa Roig, arxivera

Fins el 7 d’octubre Diferents horaris Diferents bars de la població Ruta de la Tapa de l'Anxova Tots els dissabtes i diumenges De 18 h a 21 h · La Platja Venda de castanyes

05

Divendres

19.30 h · Biblioteca Víctor Català Primer cicle de converses literàries “Escriure des de l'Empordà”, a càrrec de Cristina Masanés i Montse Castaño

06

Dissabte

08 h · Club Nàutic Curricà de costa

07

Diumenge

A partir 11.30 h · La Platja Festa de l'Anxova (programa a part) Matí · La Platja Dia del Càncer

11

Dijous

20 h · Biblioteca Víctor Català Conferència a càrrec de Raimon Panikkar: “De Catalunya a l'Himàlaia i a les universitats d'arreu del món”

12

Divendres

16.30 h · Gespa Camp dels Pilans Audició de Sardanes 17 h · Àgora de la ciutat grega d'empúries. Coral Cantiga (Impressionime) Preu 7 €

13 i 14

Dissabte i diumenge

12 h · Club Nàutic XVI Interclubs Empordà

13

Dissabte

18 h · Club Nàutic Conferència llargmetratge amb temàtica nàutica 19 h · Llibreria Vitel·la Inauguració de l'Exposició i presentació del llibre “Ponts d'aigua” (Exposició fins el 8 de desembre) 19 h · Alfolí de la Sal Concerts Clàssics l'Escala-Empúries “Die SchöneMüllerin”

16

Dimarts

20 h · Biblioteca Víctor Català Grup de lectura de teatre “Els Jocs Florals de Canprosa” de Santiago Rusiñol

17

Dimecres

19 h · Biblioteca Víctor Català Grup de lectura de novel·la Va de Lletres, “Memòries d'una geisha”, d'Arthur Golden

18

Dijous

17 h · Sortida de la Plaça de les Escoles Sortida a Barcelona a veure el musical “La jaula de las locas”, d'Angel Llàcer i Manu Guix (Inscripcions a l'Oficina de Turisme)

20

Dissabte

19 h · Llibreria Vitel·la Presentació del llibre: “La vida té aquestes coses” d'Àngels Bassas

24

Dimecres

De 10 h a 13 h · Biblioteca Víctor Català Inicia't en les tecnologies de la informació i comunicació

25

Dijous

20 h · Biblioteca Víctor Català Grup de lectura de novel·la “El Petit Príncep”, llegeix “El carrer estret”, de Josep Pla

26

Divendres

De 16 h a 21 h · Sala Polivalent del Casal de Jubilats Donació de sang 19 h · Llibreria Vitel·la 7è aniversari de la llibreria Vitel·la, Jordi Massoni, del grup Gespa Teatre, oferirà l'espectacle Pompeu Fabra, l'Homenot.


L’Escala

61

Noticiari

21a Trobada de Vela Llatina

REDACCIÓ RÀDIO - L’ESCALA · CANAL 10

REDACCIÓ RÀDIO - L’ESCALA · CANAL 10

Foto: Ràdio l’Escala · Canal 10

Reediten el poemari Llibre Blanc de Víctor Català

Ara fa cent tres anys, el 1905, que es va publicar "Solitud", la novel·la que més va marcar l'escriptora Caterina Albert, Víctor Català. Aquell mateix any també es va publicar el poemari "Llibre Blanc-Policromi-Tríptic". Es tracta pràcticament del seu primer i únic gran llibre de poemes que, davant l'impacte que va generar la novel·la "Solitud" va tenir una vida més aviat efímera i va passar quasi desapercebut. El repte ha estat assumit per edicions Vitel·la, que n'ha encarregat l'edició al poeta Enric Casasses.

Disset embarcacions a la trobada de vela llatina de l'Escala. El temps va acompanyar i les disset embarcacions van fer les delícies de nombrosos curiosos que van seguir-ne les evolucions des de la costa. La Trobada de Vela Llatina de l'Escala forma part d'un complert calendari que es desenvolupa al llarg del litoral català i de la Mediterrània occidental. La barca Sa Rata, per exemple, aquest any ha navegat fins a una trobada celebrada a Sardenya, una altra a Menorca i una altra a Port Vendres.


Noticiari

62

L’Escala

Ràdio l'Escala estrena dos programes amb la Xarxa de Comunicació Local REDACCIÓ RÀDIO - L’ESCALA · CANAL 10

Dilluns 3 de setembre, Ràdio l'Escala va estrenar dos programes amb la Xarxa de Comunicació Local. Un és l'informatiu del vespre, el Nex Vespre, on Les veus principals seran les periodistes Eulàlia Giner i Montse Manén i que es farà des de l'Escala per a la resta d'emissores de Catalunya. I l'altre, és un magazine de tarda de temàtica marinera on la periodista Cristina Cantal serà la veu de Ràdio l'Escala en el nou magazine de tarda El Fari que es farà conjuntament entre cinc ràdios: Ràdio Arenys, Canal Blau, La Cala Ràdio i Delta Ràdio. Entre les diferents seccions que tindrà el magazine, gràcies a un acord de col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya, cada dia s'oferirà la previsió marítima del litoral amb informació del temps actual.

Horari: de 9 a 22 h

Només rentar Només assecar Rentar + assecar Rentar o assecar o planxar Av. Montgó, 65 · Riells · L'Escala · Tel. 608 609 773

Servei a domicili


L’Escala

63

Noticiari

Martí Gironell i Marius Serra, Anxova d'Or i pregoner de la Festa de l'Anxova AJUNTAMENT DE L’ESCALA

Fins el dia 7 d'octubre, els usuaris, amb una mena de passaport de la ruta en mà, poden anar tastant les diferents tapes i segellant aquells establiments pels que han passat. Qui les hagi degustat totes i entregui el seu passaport completament segellat podrà votar quina ha estat la millor tapa de l'any i quina li ha semblat més original. A més, entrarà en un sorteig d'un àpat al Celler de Can Roca per a dues persones. Qui hagi aconseguit el segell d'un mínim de 20 tapes participaran en el sorteig de cinc tiquets de 50 euros per gastar en els comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l'Escala durant el mes d'octubre, mentre qui segelli les 17 tapes de fora del nucli antic participarà en el sorteig d'un àpat per a dues persones al Restaurant Botic.

Foto: Red Costa Brava

El 28 de setembre, es va posar en marxa la Ruta de la Tapa de l'Anxova. En aquesta edició hi participen un total de 45 establiments que podeu consular a www.visitlescala.com

Foto: Ajuntament de l’Escala

El sector anxover ha escollit aquest any l'escriptor i periodista Martí Gironell per rebre l'Anxova d'Or, per la seva vinculació al territori i la seva ajuda a la difusió del producte gastronòmic estrella de l'Escala. D'altra banda, el també escriptor Marius Serra, que ha vingut a l'Escala amb diversos dels programes amb què col·labora, serà el pregoner de la Festa de l'Anxova, que se celebra el primer diumenge d'octubre i arriba ja a la 28a edició.

Les persones que participin a la degustació popular d'anxoves, podran bescanviar el tiquet de la degustació per una participació de 0,15 euros en un número de la loteria de Nadal, per gentilesa de l'administració de loteria Anxova Milionària de l'Escala.


64

Petit país

TORROELLA

Púbol, el museu de Gala JM. BERNILS

Foto: JM Bernils

Fotos: extretes d’internet

Acaba de publicar-se “La instrusa”, un llibre de l'escriptora i periodista Monika Zgustova que realitza un retrat íntim de la musa de Salvador Dalí i de qui diu que “s'havia sentit com una intrusa en les diferents etapes de la seva vida, una circumstància que l'enfortia com a persona".

La directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, assegura que “l'autora ha fer un esforç d'entendre Gala sense prejudicis. A mesura que et vas acostant al personatge és quan l'entens. Per això sempre diem que el castell de Púbol és el museu de la Gala, el lloc que millor reflexa la seva personalitat”.

Foto: extreta d’internet

En aquesta narració de tipus biogràfic, Zgustova, que tot i nascuda a Praga resideix a Barcelona des dels anys 80, desvela “la dona decidida, valenta i apassionada que va saber perseguir amb determinació els seus anhels”.


Les llunes d’en Josep

65 L’ESTARTIT

Lluna plena JOSEP PASCUAL

La Lluna, gairebé plena, sortint darrera el far de les Medes el 23 de setembre de 2018.

Fotos bessones 1. Fa uns 50 anys, encara no hi havia el Parc del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Ningú controlava la gent que desenvacava a les Medes, que, de fet, era poca. Durant la festa major de Santa Anna de 1969 es va fer un "foc de castells artificials" (molt més senzill de com els coneixem avui en dia, uns quants coets) a la Meda que, evidentment, era visible des de l'Estartit. No recordo que això s'hagi repetit mai més. Aquesta foto, en exposició, de mala qualitat (mea culpa), malgrat tot n’és un testimoni. 2. Una imatge actual, també nocturna, també amb núvols, de les Medes, actualment. 1

2


66

Què hi ha de nou?

Nature Bellesa i benestar

Pàg. 69

Nature obre les seves portes per oferir-vos serveis de bellesa i benestar, bellesa de mans i peus, extensions de pestanyes, tractaments SPA, massatges, reflexologia holística i novetats que anirem incorporant. A Nature podràs trobar el teu moment de relaxació, en un ambient càlid i agradable, de la mà de Meritxell Ruiz, esteticista i massatgista. Ens pots seguir a Facebook i Instagram per assabentar-te de les nostres promocions: #naturepalafrugell Estem al Carrer Torroella número 3, local 4, de Palafrugell (al costat de l'Hotel Arrels d'Empordà).

Bugaderia La Taca

Pàg. 12

Anna Perruqueria Canina

Pàg. 71

Gestionat per Isabel Villena, La Taca va obrir les seves portes aquest estiu per oferir-vos el millor servei d'autorrentat. Màquines i productes de qualitat superior que us facilitaran la tasca. Si voleu fer la bugada de la setmana en un temps rècord i a un preu mòdic, bugaderia La taca és la vostra solució. En una hora tindreu la roba llesta.

Anna Perruquera Canina, ha obert les seves portes per oferir a les vostres mascotes (gossos, gats, cobaies i conills) el millor servei de perruqueria i higiene, rentat i tallat de cabells, neteja d'orelles i buidatge de glàndules. Recollida i entrega per tot el Baix Empordà.

També podreu oblidar-vos de les monedes, ja que la central també els permet el pagament amb targeta de crèdit. Us esperem a Bugaderia La Taca, al carrer Daró de Palafrugell (al costat de l’Esclat).

També us oferim una àmplia gamma d'aliments i complements per a les vostres mascotes. Ens podeu trobar al carrer Tomàs Coll, número 6 de Torrent.

Vols sortir al QHdN? Aquest espai pot ser teu, només cal que el sol·licitis!

Tel. 972 61 02 04 administracio@elnou.cat


Manteniment

67 L’ESCALA

Consells per hivernar la piscina JOSEP ALABAU · Gerent d’Alabau Piscines

El mes d'octubre comencem a associar-lo amb el fred i ja deixem de banyar-nos a la piscina. Us donarem 4 consells per hivernar la piscina correctament.

Foto: El Nou

La piscina s'ha d'hivernar quan l'aigua estigui a 17 graus o menys. El primer que hem de fer és regular el pH de la piscina (ha d'estar entre 7,2 i 7,3). També ha de tenir el nivell de clor graduat. Quan aconseguim això, hem de netejar la piscina. Passar el raspall per les parets perquè quedin ben netes.

Bé, fet això, ja podem anar per la hivernació. Hem d'anar a la botiga a buscar els productes per hivernar la piscina, que s'hauran de posar 2 o 3 vegades durant tot l'hivern (a finals d'octubre i a finals de gener, i si encara volem reforçar una mica, podem posar-lo durant els mesos d'abril i maig) si volem tenir la piscina en perfectes condicions a la primavera. Recordeu que si hivernem la piscina, el més ideal és tapar-la amb una lona especial.

Foto: El Nou

Deixar ben net amb la neteja, el fons de la piscina. Quan tinguem això fet, posar l'aigua perquè estigui a nivell.

I si no voleu hivernar la piscina, posant un mínim de clor i fent-la funcionar una horeta al dia, tindrem una piscina neta i bonica. I a esperar la pròxima temporada!!


68

Salut

PALAFRUGELL

Pell i cabell després de l'estiu SUSANNA TRIAS · Núm. col·legiada 1120 · Farmacéutica

La combinació de sol, vent, aigua salada del mar i el clor de la piscina, agredeixen la pell i el cabell, i cal una bona intervenció per aconseguir que tornin a lluir saludables.

I la pell També es veu afectada pels canvis sobtats de temperatura. La sudoració i la pèrdua de minerals i aigua produeixen una gran deshidratació i sequedat. Aquest desequilibri es veu agreujat per les radiacions solars (raigs ultraviolats), que

Foto: El Nou

Podem tallar les puntes desfilades, però no solucionarem tot el problema, ja que l'estructura del cabell seguirà afeblida. La solució és utilitzar màscares capil·lars per recuperar la vitalitat del cabell, ja que actuen com un film hidrolipídic que ajuda a mantenir l'aigua i d'aquesta manera rehidratar i nodrir les cutícules. Una vegada recuperades, caldrà com sempre utilitzar el xampú més adequat per al nostre tipus de cabell.

Foto: El Nou

El cabell

són les que més afecten l'epidermis.

la capa superior de l'epidermis, eliminant les cèl·lules mortes.

El més comú és notar el cutis sec i tibant. Això passa perquè les cèl·lules de la primera capa es deterioren. El primer impuls és intentar rehidratar-lo amb cremes i màscares, però així només s'aconsegueix un resultat superficial, sense recuperar la brillantor. El primer que cal fer és eliminar les cèl·lules de la superfície perquè apareguin les capes més joves. Podem fer un peeling a casa amb màscares exfoliants; els seus grànuls faran una acció mecànica sobre

Una vegada recuperada la pell a nivell cel·lular, s'ha de passar a l'etapa de rehidratació. Es pot fer amb productes que fixin l'aigua a les capes més profundes, i que continguin actius concentrats com àcid hialurònic, urea i ceramides. Aquests productes es troben a les oficines de farmàcia en forma de sèrums i cremes rehidratants. Gràcies a aquestes cures la pell lluirà més sana, encara que cal no desatendre-la tampoc davant el fred.


69


70

Món Animal

PALAMÓS

Ansietat: els gossos també en tenen ANNA MENDIETA · Veterinària - Col. GI-891

A quants de vosaltres us ha passat que un veí us hagi avisat que quan no sou a casa el vostre gos o gossa no para de somicar i bordar? No és estrany que els gossos adults i també els cadells mostrin símptomes de patir ansietat quan es queden sols perquè els seus propietaris marxen una estona de casa. Aquest tipus d'ansietat es coneix com ansietat per separació i cal posar-hi remei. Exactament quins són els símptomes per detectar-ho?

Com es pot solucionar?

La majoria de gossos que la pateixen quan es queden sols no paren de somicar, udolar, bordar, rascar portes, trencar coses… Fins i tot n'hi ha que s'orinen dintre casa o que vomiten perquè realment ho passen molt malament.

Cal anar al veterinari a parlar i descriure bé la situació ja que es tracta d'un problema de comportament i s'ha de detectar exactament quan es produeix. Sovint s'hauran de portar a terme unes pautes de comportament i canviar algunes rutines per tal d'acostumar les nostres mascotes a que no passa res si es queden soles. A vegades si no n'hi ha prou amb aquestes pautes i canvis de rutina, caldrà afegir algun tipus de medicació, que no ens ha de fer por de donar, hem de pensar que els estem ajudant i molt.

Foto: El Nou

És fàcil arreglar aquest tipus de problemes? Tot el que fa referència al comportament animal és una mica complicat de solucionar, però no hi ha res impossible. Caldrà ser constants i pacients amb el tractament per arreglar-ho quan abans millor, sobretot pel benestar de les nostres mascotes.


AQUÍ EL TEU ANUNCI! 645 803 295 695 375 375 Picasso, 31 17200 Palafrugell

71


72

Jardineria

PALAFRUGELL

Un jardí preparat per al fred JOAN MONTES · Tècnic professional de jardineria

El fred és una de les coses que has de tenir en compte a l'hora de planificar un jardí, especialment si vius en un lloc on el clima és extrem. La majoria de plantes necessiten una temperatura mitjana per viure sense problemes, però has de saber que n’hi ha algunes que suporten especialment el fred. Una de les coses importants per a que les plantes aguantin bé el fred, és que els creem un entorn propici. Un hivernacle ens permet conrear plantes tot l'any, aïllant-les del fred. És bo que ho instal·lem en un lloc assolellat i protegit del vent, al costat d'un mur, sobre una superfície ben anivellada i dotada d'un eficaç sistema de drenatge i que li col·loquem una font de calor dins.

A part d'aquests consells per preservar les plantes del fred, el més important és que escollim les espècies més resistents. Entre els arbres, destaquen l'auró, el freixe, la pomera, el roure i el faig, mentre que els arbustos que aguanten millor el fred són la fúcsia, la piracanta, el neret, el Berberis, la camèlia, el

Foto: Can Montes

Si no volem construir un hivernacle, o no tenim l’espai suficient, una bona opció és que creem zones artificials o naturals que siguin més càlides. Podem optar per panells de fusta o tallavents, o per fer créixer tanques que quan arribin a una alçada considerable, faran que una zona quedi més aïllada i, per tant, més càlida.

Cornus, el marfull i la majoria dels rosers. Si prefereixes les plantes enfiladisses, decideix-te per la mare-selva, l’ heura, la parra verge, la glicina i algunes clemàtides.

Gaudeix durant tot l'any del teu jardí Truca'ns i t'informarem. SERVEIS INTEGRALS DE JARDINERIA PER JARDINS PRIVATS I COMUNITATS DE VEÏNS Oficina: C/ Indústria, 24 · Palafrugell Mob. 627 431 118 · montes@jardineriapalafrugell.com www.jardineriapalafrugell.com


Motor

73

Accidents de camí a la feina REDACCIÓ AMIC · www.motorarea.es

Els accidents de trànsit són la causa de l'11% de les baixes laborals a Espanya. Se'ls anomena “in itinere” i tenen lloc en els trasllats que es realitzen entre les 8 i les 10 h del matí i entre les 18 i les 20 h de la tarda. Tanmateix, l'accident més habitual en aquest context és el cop en la zona posterior del cos, que provoca lleus traumatismes o esquinç cervical, entre d'altres patologies. Què pot fer-se per incrementar la seguretat en els trajectes entre la llar i la feina? Els especialistes recomanen desconnectar el telèfon mòbil durant el viatge, començar el trajecte amb el temps suficient i utilitzar el cinturó en cadascun dels seients del cotxe.

També és important aturar la marxa i descansar un temps davant el mínim indici de son o fatiga. Per descomptat, mai s'ha de conduir després de consumir alcohol o qualsevol altre tipus de substàncies que puguin reduir els reflexos. Lògicament, han de seguir-se totes les precaucions que es prenen habitualment en qualsevol tipus de conducció com, per exemple, respectar

Foto: El Nou

Per altra banda, davant d’un embús de trànsit, es suggereix posar música tranquil·la i ambiental. La conducció sempre ha de realitzar-se amb la suficient concentració, sense que influeixi una situació o estat d'ànim particular.

les limitacions pel que fa a velocitat i preservar la distància entre vehicles. És important, a més, intentar oblidar els problemes de la feina o de la família en el moment de pujar al vehicle, evitant així distraccions que poden derivar en greus accidents.


74

Serveis

Vull anar a pescar o a caçar REDACCIÓ AMIC · gencat.cat

Foto: El Nou

Foto: El Nou

Ambdues activitats tenen particularitats de tramitació per fer compatible el lleure i la protecció de la natura: Per anar a pescar cal sol·licitar la llicència de pesca recreativa de superfície, que habilita per pescar al mar i a les zones lliures sense mort d'aigües continentals. Per pescar a les zones de pesca controlada cal, a més, sol·licitar un permís de pesca en zona controlada per a la zona en concret on es vol anar. Al mar, a banda, es pot obtenir la llicència de pesca recreativa col·lectiva per pescar des d'una embarcació el titular i els seus acompanyants. Per practicar la pesca marítima recreativa submarina cal sol·licitar la llicència de pesca subaquàtica. La pesca submarina a les aigües continentals està prohibida.

Per anar a caçar cal sol·licitar la llicència de caça però, només habilita, amb el permís del titular del terreny, per a les àrees privades de caça; per a les reserves nacionals de caça o a les zones de caça controlada cal el permís de caça a les reserves nacionals de caça de Catalunya.


Serveis

Pous d’aigua Pous d’aspiració directe Perforacions en general

Des d6e 197 M. 609 636 972 T. 972 636 972

www.safontperforacions.cat info@safontperforacions.cat

Foto: El Nou

17256 Pals Girona

Requereixen autoritzacions específiques l'ús de fura i els reclams a les Terres de l'Ebre, i autorització excepcional la caça per danys, encara que en aquest darrer cas pot ser suficient una comunicació.

Per a més informació: www.gencat.cat/ca/tramits que-cal-fer-si/vull-anar-apescar-o-a-cacar/

75


76 INSPECTOR DAVID PUERTAS FERNÁNDEZ Cap de l'Àrea de la Policia Local

Consells de seguretat per conductors i ciclistes

Obligacions dels ciclistes No està permès circular sota els efectes de l'alcohol, drogues o similars.

Poden circular en paral·lel només en trams amb visibilitat.

Poden portar un infant de fins a set anys en una cadireta homologada si el conductor és major d'edat.

En grup, poden circular en paral·lel i extremant les precaucions.

Mentre circulen en bicicleta no està permès l'ús del telèfon mòbil, ni cap altre element que els pugui distreure en la conducció.

Quan accedeixin a una rotonda el grup funciona com una única unitat, de manera que els conductors que accedeixin a la mateixa hauran de cedir el pas a tot el grup si el primer ja es troba a l'interior.

No poden escoltar música amb auriculars.

Tal i com ja vam dir, en els avançaments haurem de deixar una separació lateral de 1,5 metres.

En vies interurbanes el casc és obligatori, excepte en pendents llargs, extrema calor o per raons mèdiques. Els menors de 16 anys hauran de portar el casc obligatòriament també en vies urbanes.

Foto: El Nou

Si circulen de nit, en condicions meteorològiques adverses o per un túnel, han de portar els elements lluminosos corresponents (catadiòptric posterior, llums al davant i al darrere i una vestimenta o element reflector d'alta visibilitat.

És recomanable que portin elements de protecció corporals i que vagin identificats per si es produeix algun accident.

Per qualsevol dubte o aclariment ens posem a la seva disposició a les dependències de les policies locals o dels mossos d'esquadra.

Recordeu, si necessiteu ajut durant l'emergència, truqueu al 112

Foto: El Nou

Han de circular pel voral de la dreta de la via o per la part imprescindible del carril.


Àlex Camarero Pons Graduat Social Col. 2722

C/ Ample, 126 · Baixos 1a 17200 Palafrugell Tel. 972 30 60 07 Fax 972 30 50 81 alexassessor@grn.es

77


78

Habitatge

Evitar els errors en pintar una habitació REDACCIÓ AMIC

Un dels principals errors que es comet quan es pinta alguna habitació, és no protegir adequadament els mobles i objectes que hi ha a l'entorn.

Existeixen alguns tipus de catifa en els quals es barreja amb el vellut de llana un fil de seda. En les catifes més valuoses el vellut també és de seda.

Foto: El Nou

S'anomena 'kurk' la llana de bona qualitat, i 'tabachi' a allò que nosaltres anomenem borra de la llana.

Primer error: no buidar completament l'habitació. Si no és possible, cal protegir els mobles amb un llençols i posar-los al centre de l'habitació Segon error: la mala preparació de la superfície que s'ha de pintar. Si la superfície està bruta, cal netejar-la; si hi ha esquerdes, cal tapar-les; i si la superfície ja està pintada, però danyada, cal retirar aquesta pintura. El tercer error: utilitzar materials inadequats. Per això, es recomana acudir a una drogueria o similar on ens aconsellin sobre els pinzells o rodets més adequats. Un altre error: pintar en condicions meteorològiques adverses, per exemple quan fa massa calor, massa fred o hi ha massa humitat. Hem d'escollir una època amb un temps temperat.


Habitatge

79

Una llar sense ensopegades REDACCIÓ AMIC · Font: casaycolor.com

Un dels majors perills, especialment per als nens i els avis, són les escales. És important que la seva superfície sigui antilliscant, sinó, podeu col·locar bandes antilliscants en cada graó. Si l'escala està revestida amb una catifa assegureu-vos que es trobi ben subjecta. Les catifes en ocasions poden ser molestes. Moltes vegades no estan en el lloc que deurien i resulten favorables per a ensopegades. És important que tingueu les zones de trànsit lliures d'obstacles, especialment a l'entrada, a la cuina i als corredors. Un altre aspecte que cal tenir en compte són les zones humides. Generalment la cuina, el safareig i el bany pateixen vessaments d'aigua que poden provocar caigudes. La superfície dels terres porcellànics o ceràmics acostuma a ser molt relliscosa quan es mulla. En aquests casos seria prudent que penseu en la col·locació de terres antilliscants. També hi ha productes que s'apliquen fregant, vernissos que generen una capa antilliscant transparent i pro-

Foto: El Nou

Els terres relliscosos, les catifes o les escales acostumen a ser motiu d'accidents domèstics, que amb alguns consells podrem evitar en gran mesura.

ductes abrasius que actuen directament sobre el material

modificant la superfície del terra i creant petites porositats.


80

Habitatge

Plantes REDACCIÓ AMIC · Font: bricomanias.com

Les plantes són un dels elements decoratius per excel·lència a la majoria de les llars. Us agradaria decorar amb plantes, però no teniu temps per preocupar-vos de les cures que exigeixen? En aquest cas, les plantes artificials són la millor opció per a vosaltres.

El millor de les plantes artificials és que algunes són capaces d'imitar molt bé les naturals, però no exigeixen tantes cures ni tanta atenció.

Amb flors: si voleu una cosa realment decorativa, res millor que optar per unes plantes artificials amb flors com els rosers, les liles o les tulipes. Podeu comprar-les totes iguals o fer un pom de diferents colors.

Arbustos: un altre clàssic que sempre triomfa en la decoració són els arbres i els arbustos. Són una opció molt recomanable per donar un toc silvestre i natural a qualsevol racó de la llar o fins i tot en una oficina, per exemple, les palmeres, les falgueres o el bambú.

Foto: El Nou

Cactus: per a petits racons buits, res millor que un cactus o plantes com l'àloe. Aquestes són algunes de les plantes artificials que millor imiten les naturals.

Penjants: una altra de les decoracions preferides són les plantes enfiladisses o penjants, com l'heura. Són l'opció perfecta per decorar espais grans d'una manera fàcil, ràpida i econòmica


81


82

Cuina de l’Empordanet

Presentació de la nova guia del col·lectiu La cuina de l'Empordanet

Foto: Grup Costa Brava Centre

REDACCIÓ GRUP COSTA BRAVA CENTRE

La publicació de La Cuina de l'Empordanet , que s'ha editat en dues versions –una en català i francès, i l'altra en castellà i anglès– té una tirada de 12.000 exemplars i serveix per donar a conèixer i promocionar els 19 restaurants que integren el col·lectiu.

Amb un disseny totalment renovat i un nou format apaïsat, la nova guia –que s'edita anualment– conté informació completa de cada restaurant membre, així com informació recomanada sobre elaboradors del territori, comerços gastronòmics, mercats, cultura, entre d'altres.

L'acte, que va comptar amb la presència dels xefs i del president de La Cuina de l'Empordanet, Vicenç Fajardo, també va servir per avançar alguns detalls de la campanya gastronòmica 'Tocats pels bolets', una iniciativa que es portarà a terme de l'1 al 31 d'octubre. Durant aquests dies, 18 restaurants del col·lectiu gastronòmic elaboraran plats on els bolets en seran els grans protagonistes.

Foto: Gerard · Revista Baix Empordà

El col·lectiu gastronòmic empordanès La Cuina de l'Empordanet, va presentar la seva nova guia de restaurants en un acte que es va fer als Jardins de Cap Roig de Calella de Palafrugell.


Entrevista

83

REDACCIÓ EL NOU · FOTOGRAFIA CUINA DE L’EMPORDANET

www.cuinadelempordanet.com · Tel. 972 600 069

per un projecte que tenien entre mans (jo en aquell moment vivia a Luxemburg), em va agradar la idea i vaig apostar per tornar a la Costa Brava. Vaig entrar com a cuiner i des de primers d'any sóc soci amb en Gerard i l'Eli d'aquest bonic projecte que ara va fer 7 anys. Com definiries la cuina empordanesa?

Damià Rafecas Xef i soci del restaurant Vicus de Pals

Situat a l'antic Cafè de Can Barris, local emblemàtic dels anys 30, el Vicus va obrir les seves portes el juny del 2011, apostant per una cuina catalana contemporània amb producte de temporada, pròxim i de qualitat. Al restaurant Vicus podreu trobar una cuina d'autor basada en l'actualització de receptes tradicionals. La carta de vins seleccionada es compon bàsicament de vins catalans, amb especial èmfasi en el DO Empordà. Com van ser els teus inicis a la cuina? Vaig estudiar hostaleria perquè els meus pares tenien un restaurant a Barcelona, i en viure aquest món des de ben petit, vaig tenir l'oportunitat de decidir d'anar a l'escola de Sant Pol de Mar per cursar els meus estudis. Primer volia ser cap de sala com el pare, però vaig anar descobrint la cuina i aquesta va ser la meva elecció. Com vas arribar a la Costa Brava? Després de passar per restau-

rants com l’ABaC, el Sant Pau, l'Esguard o El Racó d'en Freixas, vaig arribar a Palafrugell on vaig treballar a La Cuina de Can Pipes, al restaurant Sa Punta, i vaig portar durant tres anys la cuina del Mas Salvi. L'any 2009 em van oferir una feina a Luxemburg i vaig decidir de marxar. En els anys que vaig estar a la Costa Brava vaig tenir l'oportunitat de conèixer el territori i vaig fer molt bones amistats. Quan fa que ets al Vicus? Des del primer dia! En Gerard i l'Eli em van fer una proposta

És una cuina de mar i muntanya, tenim molt bons productes a la zona que ens dóna la terra i el mar i els hem d'aprofitar en cada una de les estacions que ens trobem de l'any. Ara és l'hora dels bolets!! Quin és el plat que recomanaries per al pròxim mes d'octubre? Estem en una terra d'arrossos, molta gent vé exclusivament a menjar arròs, en qualsevol època de l'any. Nosaltres donem una alternativa diferent de la resta, podem oferir entre dues o tres varietats d'arrossos. L'arròs que treballem és cultivat a l'Estany de Pals, ens agrada molt com l'elaboren i a la nostra cuina la seva elaboració parteix d'un bon brou, si és de peix, fem brou de gambes i si és de carn, brou de vedella. Us ho recomanem!!!


84

Gastronomia

De l'1 al 31 d'octubre arriba la campanya gastronòmica 'Tocats pels bolets' REDACCIÓ CUINA DE L’EMPORDANET

Foto: Paco Dalmau

Tot fa pensar que les condicions meteorològiques permetran que enguany sigui una bona temporada pel que fa a la collita de bolets. Aquesta excel·lent notícia, no ha passat desapercebuda, i des del col·lectiu La Cuina de l'Empordanet ja preparen una gran varietat d'elaboracions que es podran tastar durant la celebració de la campanya gastronòmica 'Tocats pels bolets'.

Així doncs, de l'1 al 31 d'octubre, 18 restaurants del col·lectiu gastronòmic empordanès, oferiran uns menús en els quals els bolets –provinents dels massissos de les Gavarres, el Montgrí, les Cadiretes i també dels turons que decoren la comarca– en seran els principals protagonistes. Els menús de 'Tocats pels bolets', que oscil·len entre els 48 i els 70 €, inclouran dos entrants, dos plats principals, dos postres i també els vins o caves, les aigües i els cafès. En aquest sentit, els menús es podran maridar amb productes dels cellers Clos d'Agon, Mas Oller, Perelada, Gramona, Llopart i Rovellats. Les diverses elaboracions, fetes amb productes

de temporada i de proximitat com carbasses, magranes, ocells i bacallà, entre d'altres, es podran tastar durant tot el mes d'octubre a 12 municipis del territori: Begur, Pals, Platja d'Aro, Corçà, Llafranc, l'Escala, Llagostera, Regencós, Madremanya, Palafrugell, Palamós i Torrent. Aquesta iniciativa gastronòmica, que enguany serà 'Tocats pels bolets', va sorgir fa dos anys, però la sequera del 2016 i 2017 va impossibilitar la seva celebració. Per aquest motiu, es preveu que aquesta tardor la campanya sigui molt ben rebuda i esperada tant pel públic nacional com forà. Per a més informació: www.cuinadelempordanet.com


86

Cellers

Celler Martí Fabra Masia Carreras

Una masia del segle XII on es produeixen vins des de fa moltes generacions, i uns terrenys pissarrosos, situats a la serra de l'Albera, on creixen unes vinyes que donen raïms de qualitat excepcional. El resultat: uns vins amb un caràcter i una elegància incomparables.

Tast de vi

Rafel Sabadí · Sommelier

@RafelSommelier rafelsommelier rafel@uain.es

Martí Fabra MASIA CARRERAS 2016 Empordà Vi blanc, 14,5% Preu: 15 € Ha en propietat: 28 Varietats de raïm: lledoner blanc i negre, carinyena blanc, roig i negre, moscatell, chardonnay, cabernet sauvignon, ull de llebre, sirà i merlot. Tipus de vi: blanc, rosat, negre i dolç. Marques: Verd Albera, Lladoner, Flor d’Albera, Masia Carreras, L’Oratori, Selecció Vinyes Velles i Masia Pairal Can Carreras. Visites Horari: cal concertar visita Durada: 45 min. Capacitat: fins a 6 persones Contacte: 972 56 30 11 Idiomes: català, castellà i francès Preu: per consultar (tast de vins inclòs) C/ Vic, 26 · 17751 · Sant Climent Sescebes + 34 972 56 30 11 · info@cellermartifabra.com

Un blanc amb una gran personalitat Senyors i senyores, ens trobem davant d'un dels productors més mítics de l'Empordà. Celler Martí Fabra està vinculat al món del vi des del segle XIV. És increíble com ha anat passant de generació en generació. Tots els seus vins són màgics, per a totes les butxaques i gustos i sempre impecables, però només puc recomenar-ne un, així que em decideixo pel seu blanc Masia Carreras. L'estil és únic, amb una ànima brutal i una gran personalitat, és l'essència de les vinyes velles i del paisatge de l'Albera. Predominen els aromes a fruites carnoses i els suaus records de pastisseria, per donar pas a un festival de notes mediterrànies com la garriga, la farigola i la mel de romaní. En boca es mostra pletòric, compacte i robust, amb una gran complexitat i elegància, llarg i ample al mateix temps. Un blanc envellit durant 12 mesos en bótes de roure francès que et sedueix des del primer glop i és capaç d'aguantar qualsevol situació i plat cuinat. Un merescut premi a tant d'esforç.


87


C/ Francesc de Blanes, 24 · 17211 LLAFRANC Tel. 972 300 115 · hostallallagosta@gmail.com www.hostallallagosta.com

388 01

Aquest mes obrirem fins al 31 d'octubre als migdies (dimecres tancat) Ens tornarem a veure per la Garoinada · Gener 2019


89


90

Gastronomia

El Restaurant Mas Sant Marc REDACCIÓ EL NOU

El restaurant Mas de Sant Marc el trobareu dins la Masia familiar Mas de Sant Marc. És una masia de construcció clàssica, que consta de 12 habitacions i 1 bungalow i que ha anat conservant tots els seus racons amb el pas dels anys, adaptant-los a les comoditats del moment. Es troba a 2 km de Puigcerdà, en mig de la natura. La Ermita de Sant Marc és a l’entrada de la Masia. És el lloc ideal per gaudir de les vostres festes més privades, casaments, batejos, aniversaris o reunions.

El restaurant Mas Sant Marc està gestionat per l'equip de la Cantina de Llívia.

Mas Sant Marc Camí de St. Marc, 34 Puigcerdà - La Cerdanya (Girona) Tel. 622 754 193 reservas@santmarc.es @stmarc_restaurant

La Cantina Av. Catalunya, 54 Llívia (Girona) Tel. 638 339 794 @lacantina_restaurant

Foto: Restaurant Mas Sant Marc

Foto: Restaurant Mas Sant Marc

Obert cada dia, tots els dies de l'any de 12 h a 17 h i de 19 h a 23 h.

Foto: Restaurant Mas Sant Marc

En el restaurant podreu gaudir dels millors plats típics de la Cerdanya, carns i peixos a la llosa, degustació de formatges, Gastro Clàssic Camembert Roti, assortiments de tapes, trio de closques i molt més... I tot gaudint d'un paratge idíl·lic, tranquil i envoltat de natura, on petits i grans podran gaudir de l'espai, la tranquil·litat i d'un servei excel·lent.


91


92

Guia Gastronòmica

La Cantina A la Cantina podràs gaudir dels millors peixos i carns a la llosa, i no podràs marxar sense demanar el trio de closques: musclos, escopinyes i navalles a la planxa; i els calçots amb tempura o les carxofes laminades fregides. Cuina oberta d’11 a 23 h

Horari

La degustació del Camembert rôti

Especialitat

Av. Catalunya, 54 – Llívia (Girona) Tel. 0034 638 339 794

Can Cou-Cou Can Cou Cou, és una rostisseria-braseria on podràs trobar una cuina tradicional i natural amb tot tipus de carns, amanides, canelons, cargols,... i menjar per emportar! Aparcament privat de fàcil accés. Horari

Obert divendres, dissabte i diumenge al migdia

Tipus de cuina

Tot cuit amb llenya Av. Catalunya, 34 – 17253 Mont-ras T. 972 611 692

i fes la reserva del teu espai de publicitat per aquestes festes! Promociona els teus menús, sopars d’empresa i tot el que proposis per aquestes dates tan especials!

Pizzeria Papa Marco Si vols disfrutar d'una bona pizza de massa fina a Torroella visita el nostre nou local i sinó us la portem a casa. Servei a domicili gratuït a Torroella i Ullà. 1€/pizza (màxim 3€) a Torre Gran, Torre Vella, Les Dunes, Verges, Gualta i Bellcaire. Horari

Obert a partir de les 18 h · Tancat dimarts

Tipus de cuina

Pizza artesanal

Pg. de Catalunya, 51 · 17257 Torroella de Montgrí Tel. 972 75 53 79

INFORMA’T DE LES NOSTRES OFERTES! Tel. 972 610 204 · M. 645 803 295 administracio@elnou.cat · Picasso, 31 · 17200 Palafrugell


Divendres nit, dissabtes migdia i nits, diumenges i festius migdia

Mercat de Palafrugell De dimarts a diumenge matins T. 649 199 927 Calella de Palafrugell

93


94

Cinema Palafrugell · Octubre

CINEMA CLUB GARBÍ · TEATRE MUNICIPAL PALAFRUGELL cinepalafrugell@gmail.com TODOS LO SABEN Dissabte 06 Diumenge 07

17 h · 19.30 h · 22 h 17 h · 19.30 h

LA REVOLUCIÓN SILENCIOSA Divendres 12 Diumenge 14

17 h 19.30 h

CAMBIO DE REINAS Divendres 26 Dissabte 27 Diumenge 28

22 h (V.O.S.E) 17 h 17 h · 19.30 h

UN HÉROE SINGULAR Dimecres 31 Dijous 01 novembre Dissabte 03 novembre Diumenge 04 novembre

22 h 17 h 19.30 h (V.O.S.E) 19.30 h

COTTON CLUB Dijous 11

22 h (V.O.S.E.) Festival de Jazz Costa Brava

HOTEL SALVACIÓN Divendres 12 Diumenge 14

19.30 h · 22 h 17 h

COLD WAR Dissabte 27

19.30 h (V.O.S.E) · 22 h

LES DISTÀNCIES · (V.O/CATALÀ) Dijous 01 novembre Divendres 02 novembre Dissabte 03 novembre Diumenge 04 novembre

19.30 h 22 h 17 h · 22 h 17 h

Es recomana consultar programes de mà per si posteriorment s'ha modificat.


Cinema Torroella de Montgrí · Octubre

95

CINEMA MONTGRÍ www.cineclubtorroellenc.cat

EL VIAJE DE NISHA Divendres 28/09 Dissabte 29/09 Diumenge 30/09 Dilluns 01

22.15 h (VOSE) 22 h 19 h 22 h

LOS FUTBOLÍSIMOS Dissabte 06 Diumenge 07

17 h 17 h

HOTEL TRANSILVANIA 3 (CATALÀ) Divendres 12 Dissabte 13 Diumenge 14

17 h 17 h 17 h

JOHNNY ENGLISH, DE NUEVO EN ACCIÓN Dissabte 20 Diumenge 21

17 h 17 h

QUINES BESTIOLES Dissabte 29/09 Diumenge 30

17 h 17 h

BOOK CLUB Dissabte 06 Diumenge 07 Dilluns 08

22 h 19 h 22 h

UN OCÉANO ENTRE NOSOTROS Divendres 12

19 h · 22 h

LA MÚSICA DEL SILENCIO Dissabte 20 Diumenge 21 Dilluns 22

22 h 19 h 22 h

FORMENTERA LADY Divendres 05

22.15 h Cine Club (VOSE)

TODOS LO SABEN Dijous 11 Dissabte 13 Diumenge 14 Dilluns 15

22 h 22 h 19 h 22 h

AU REVOIRE LÀ HAUT Divendres 19

22.15 h Cine Club (VOSE)

HA NACIDO UNA ESTRELLA Divendres 26 Dissabte 27 Diumenge 28 Dilluns 29

Es recomana consultar programes de mà per si posteriorment s'ha modificat.

22.15 h (VOSE) 19 h · 22 h 17 h · 19.20 h 21.30 h


96

Telèfons d’interès

Generals 012 Atenció Ciutadana 902 111 444 Sanitat respon (consultes sobre salut) 016 Violència de gènere i tracta de dones 900 202 010 ANAR (Ajuda a nens i adolescents)

Palafrugell 972 613 100 972 300 228 972 610 607

Ajuntament Oficina de Turisme

Ajuntament Oficina de Turisme CAP

972 327 000 972 820 051 972 326 009

972 837 010 972 835 293 972 835 816

972 640 975 972 645 500 972 645 166

972 758 112 972 119 100 972 751 910 972 761 101 972 750 063

Ajuntament Oficina de Turisme CAP

Ajuntament Oficina de Turisme de Torre Maria Informació Turística i Castell-Palau

Ajuntament de Torroella Of. Turisme Torroella Of. Turisme l'Estartit CAP Torroella CAP l'Estartit

L’Escala

Oficina de Turisme Hospital

Ajuntament Informació i turisme CAP

Ajuntament Oficina de Turisme Policia local

Ajuntament

Consultori mèdic

Albons Bellcaire d’Empordà Corçà Gualta La Tallada d’Empordà Palau-sator Parlavà Ultramort

972 788 005 972 788 105 972 630 051 972 758 880 972 780 095 972 634 132 972 769 288 972 767 068

972 765 085 972 765 005 972 630 563 972 760 809

Ajuntament

Centre Cívic

Ullà Vall-llobrega

972 758 442 972 315 464

972 758 193

Castell - Platja d’Aro 972 817 284 972 817 179 972 827 122

Ajuntament Oficina de Turisme CAP

Ajuntament

Calonge i Sant Antoni 972 660 375 972 661 714 972 660 327

Sant Feliu de Guíxols

972 774 848 972 770 603 972 776 060

Palamós 972 600 026 648 595 326 972 600 550 972 600 160

972 75 22 22

Torroella de Montgrí i l’Estartit Ajuntament CAP

Pals 972 636 161 972 637 380 972 637 024

Seguretat i salvament de platges

La Bisbal d’Empordà

Regencós 972 611 369 972 611 709

112

Sistema d’Emergències Mèdiques SEM Ambulàncies Bombers Mossos d’Esquadra Policia Local Guàrdia Civil GEAS

Santa Cristina d’Aro Ajuntament Oficina de Turisme CAP

Begur 972 624 020 972 624 520

URGÈNCIES

Ajuntament Oficina de Turisme CAP

Verges

972 634 259 972 767 003 972 769 161

Ajuntament

Of. Turisme

Cons. mèdic

972 780 007

972 780 974

972 780 494


Secció de classificats Treball: oferta S'ofereix autònoma per portar comptabilitats / Fiscal / Impostos a pymes i autònoms . Tel. 651 040 007 Entitat sense ànim de lucre de suport a les persones amb discapacitat DEMANA VOLUNTARIS per a les llars de Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Sant Antoni de Calonge. Truqueu a FUNDACIÓ VIMAR. T 972 601 946 Cerquem persona (home) amb experiència per neteja de finca (terreny, plantes) per ajuts puntuals de manteniment. Només interessats trucar al tel. 972 302 572 Cerquem home per temporada per guarda de nit, home de 50 a 60 anys, (amb vehicle).Tel 972 315 263

97

Immobiliària

Treball: demanda Dona catalana s'ofereix de forma responsable i amb serietat per treballar de matins per cuidar persones grans, nens i treballs domèstics (neteja, cuina, planxa,...). Bones referències i vehicle propi. T. 663 373 725 Noia hondurenya s'ofereix per cuidar nens i gent gran. T. 632 77 43 41 Noia d'Hondures cerca feina per neteges de la llar, cuidar gent gran i/o nens. T. 642 99 63 31

Es ven plaça de pàrquing al C/ Ample, 130 de Palafrugell. Ideal per a motos. T. 625 82 56 41

Motor Comprem vehicles. També avariats. Tracte ràpid i seriós. Ens desplacem a domicili. T. 635 475 893. Demanar per Carles.

Es ven MOTO

Altres Es ven màquina de cosir centenària GRITZNER, en molt bon estat.T/ 972.300.321 · 619.55.80.26 Marca / Model Rieju - Marathon 125

Cerquem senyora per temporada per neteja i coneixements de cuina, (amb vehicle). Tel 972 315 263 Tens una empresa i necessites ajuda amb les xarxes socials? Truca'm! (Graduada en Publicitat i Relacions Públiques, ofereix tasques com a community manager). Tel 620 998 412 (Oihane). Professora de piano i llenguatge musical dóna classes. T. 654 189 698

Anuncis

Versió Pro E Matrícula 5166 GSZ Any de matriculació 2010 Preu 1.400 € Telèfons 646 760 844 · 629 754 685

Vols sortir als classificats? Informa’t! Tel. 972 61 02 04 administracio@elnou.cat


On pots trobar

La vols a casa teva? T'enviem la revista a casa! Truca'ns i t'informarem. T. 972 61 02 04 · administracio@elnou.cat

PALAFRUGELL Ajuntament Benzinera BP Biblioteca Centre d'Educació Teatre Municipal Centre Fraternal Estanc del Mercat Can Baldiri Mercat Municipal Adartia Multiópticas Ferreteria Espada Benet Pibernat Sabater Carlos Restaurant Les Palmeres Agroaliments Casademont Picking Pack Piscina Municipal Oficines de Turisme Farmàcies Coqui Corbí CALELLA DE PALAFRUGELL Estètica l'Encant Hotel Sant Roc Restaurant Calau Farmàcia Estanc LLAFRANC Hotel Llafranc Jodofi Restaurant Casamar Hostal La Llagosta Farmàcia Restaurant El Far MONT-RAS Estanc Farmàcia Peixeteria La Trufa Ajuntament LLOFRIU Restaurant Ca la Montse BEGUR Ajuntament Oficina de Turisme Farmàcies Peixos Arnau Hípica Begur Benzinera REGENCÓS Benzinera

PALS Ajuntament Oficina de Turisme Farmàcia Restaurant La Vila VALL-LLOBREGA Costa Brava Centre Restaurant Mas dels Arcs Farmàcia PALAMÓS Estancs Farmàcies Oficina de Turisme Veterinari Mendieta Keka Kids My Victorian IDeA’S ST. ANTONI DE CALONGE Oficina de Turisme Farmàcies CALONGE Ajuntament Perruqueria Joan Veterinari Cadells Rostisseria Pijoan PLATJA D’ARO Oficina de Turisme Cinemes Ocine Farmàcies Fleca La Formentera CASTELL D’ARO Farmàcia Estanc Fleca Montiel S’AGARÓ Fleca Ibizenca Disfred Llibreria ST. FELIU DE GUÍXOLS Oficina de Turisme Cafeteria Aroma Museu de la Joguina Loteries Ca l'Àngel Pastisseria La Vienesa STA. CRISTINA D’ARO Llibreria Montse Benzinera BP Carnisseria La Gironina

SANT FELIU DE BOADA Restaurant Can Joan Restaurant Can Dolç

VERGES Restaurant Alberana Vet Verges Cl. Veterinària Estètica i Teràpies Mercè

PALAU-SATOR Restaurant Mas Pou

LA TALLADA D’EMPORDÀ Bar l'Empordanet

LA BISBAL D’EMPORDÀ Ajuntament Fleca Can Rodà Loteries Viñoles Rostisseria l’Avi Baba Pastisseria Can Sans Pastisseria Can Font Pastisseria Massot Xarcuteries Raliu

ALBONS Restaurant Ca la Nati Bar Social

CORÇÀ Benzinera BP TORROELLA DE MONTGRÍ Ajuntament Museu Mediterrània Federòptics Elisabet Llibreria Cucut Fotografia Montse Serenó Carnisseria Seli La Farigola Àrea de Guissona Restaurant Camelot Ingrid Moda L’ESTARTIT Oficina de Turisme Estanc Llibreria Elias Supermercats GP GUALTA Pitch & Putt Gualta ULLÀ Farmàcia Comas Gimnàs Tettsui SERRA DE DARÓ Finestres Empordà La Broqueta PARLAVÀ Fleca Marull FOIXÀ Can Quel

BELLCAIRE D’EMPORDÀ Bar Cafeteria L’ESCALA Biblioteca Ofi. de Turisme l’Escala CER Forn Anna Rostisseria Kan Kilis Farmàcies Restaurant Roser 2 L’Anxova milionària Club Nàutic l'Escala Sonja Restaurant els Pescadors Estètica Marta Scale Bikes PC83 informàtica Lav'o'net Instal·lacions i Serveis Vivers i Garden Moner L’ARMENTERA Fusteria Isern Jordi Ruano Aluminis Farmàcia Ma Lluïsa Falguera SANT PERE PESCADOR Ajuntament Bosch Ferreteria Delicat VILACOLUM Club de Pàdel FIGUERES Restaurant Grill Can Jordi


Profile for el Nou - La Guia del Baix Empordà

OCTUBRE 2018  

OCTUBRE 2018  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded