Page 1

ELISABETH’S MAGAZINE Your slogan goes here...

Wat vertelt het etiket ons eigenlijk? issn 2214-2444 editie 5 jaargang 3 prijs losse verkoop € 1,50


Inhou Foto voorpagina: Gabriëlla Helmink

Pagina 13 Recept van MT

Pagina 3 Editorial

Pagina 14 Fenna’s knutselpagina

Pagina 4 De mening van een kaasboer Pagina 5 Recept van EvdA Pagina 6 Boekbespreking van Anja van Heiningen Pagina 7 Productbespreking van Anja van Heiningen

Pagina 15 Recept van EvdA Pagina 16 Column van Carola van Kesteren Pagina 19 Recept van EvdA Pagina 20 Afslankmonologen Pagina 21 FB Enquete

Pagina 8 Column van Marian Teunissen

Pagina 22 Productbespreking EvdA

Pagina 9 Recept van MT Pagina 23 Red(t) je gewicht Pagina 10 Column van Gabriëlla Helmink

Pagina 24 Koken met de kunstenaar

Pagina 11 Advertorial Pagina 26 Tenpages Pagina 12 Advertorial Pagina 27 Vooruitblik Hoewel aan de totstandkoming van dit magazine uiterste zorg is besteed, aanvaarden wij geen aansprakelijkheidvoor eventuele fouten en onvolkomenheden, noch voor de directe of indirecte gevolgen hiervan. Niets uit dit magazine mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Elisabeth’sMagazine© worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, waaronder begrepen het reproduceren door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische, optische of andere vorm of (en dit geldt zo nodig in aanvulling op het auteursrecht) het reproduceren ten behoeve van een onderneming, organisatie of instelling of voor eigen oefening, studie of gebruik welk(e) niet strikt privé van aard is. www.elisabethsmagazine.nl info@elisabethsmagazine.nl Redactie: Elisabeth van der Ark, Marian Teunissen, Gabriëlla Helmink, Carola van Kesteren, Anja van Heiningen Rob Verschuren. Eindredactie: Elisabeth van der Ark, Marian Teunissen.


Elisabeth’s mening

Het gaat over etiketten. Dat had ik bedacht omdat er veel staat op etiketten. Maar wie leest de etiketten eigenlijk? Voedingsdeskundigen, een bezorgde ouder omdat er een kindje met ADHD rondloopt. Een RAW-foodie. Waarschijnlijk zijn er genoeg mensen die etiketten lezen. Maar volgens mij zijn er ook teveel mensen die een etiket niet lezen. En de reden kan ik ook wel bedenken. Omdat het gewoon onduidelijk is wat erop staat. Er staat een opsomming beschreven in geheimtaal. Aroma’s, glutamaten, duistere Enummers en een THT-datum. O ja en de voedingswaarden. Dit zijn verplichte figuren. Die moeten erop staan. Om de consument te informeren. Maar hoogstwaarschijnlijk zegt het je niets. En dat kan ik me zo voorstellen. Je moet er voor gestudeerd hebben. Natuurlijk brengt Google uitkomst, maar je zou er ook door in verwarring kunnen worden gebracht. Zelf lees ik etiketten van nieuwe producten altijd. Wil namelijk dolgraag weten wat ik eet en wat ik mijn eigen man voorzet. Onze gezondheid is heilig voor me. Garantie kan niemand geven maar het valt toch te proberen. Om te weten of en wie de etiketten lezen had ik op Facebook een poll geplaatst. 15 mensen gaven aan de etiketten te lezen. De groep bestaat uit 171 leden inclusief mijzelf. Dat is wel jammer dat er zo weinig respons komt op een vraag. Er ontspon zich echter wel een leuke discussie tussen twee leden van de groep. Die discussie is verderop in het magazine te lezen, zonder namen overigens. Veel leesplezier.

Elisabeth

Etiket gefotografeerd door Marian. Het is een foto van een Frans product. Niet echt een product wat je moet kopen, lijkt mij.


De mening van een kaasboer Nadat ik mijn vorige column voor het magazine instuurde kreeg ik een berichtje of ik wou kijken of alles klopte en dat het nieuwe nummer over etiketten zou gaan. Laat ik daar nou ook een sterke mening over hebben. En vooral één onderdeel van het etiket : de THT. Oké deze staat niet altijd op het etiket, soms op doppen, onderkanten of waar dan ook. Het maakt mij niet uit waar ze staan het zijn ondingen. De meeste zijn niet meer dan een manier om de producent onder eventuele claims uit te halen. Dus in plaats van dat een product 10 dagen/maanden/jaren bewaard kan worden maken we er drie dagen/maanden/jaren van producenten lopen geen risico, en een mooi bijkomend voordeel is dat volksstammen mensen het een dag na of erger een dag voor de datum weggooien en vrolijk een nieuwe gaan halen. KASSA! Een stuk vis dat al een tijd achter in de koelkast ligt, gooi ik ook weg. Maar een pak melk dat een dag of twee over datum is, niet. Ik gebruik deze niet klakkeloos maar ik heb daar een zeer mooi instrument voor, de neus. Even ruiken en je weet of het nog goed is of niet. Veel mensen weten niet meer hoe ze hun zintuigen moeten gebruiken. Neus, ogen en smaak vertellen je feilloos of iets nog goed is of niet. Er wordt zoveel nog prima te eten producten weggegooid daar kan je een land mee voeden. Bij verse producten is het goed te zien of ruiken of iets nog goed is of niet. Hier kan een t.h.t. je alert maken of je even moet ruiken. Maar t.h.t. op zout, suiker, of gedroogde pasta; hou toch op. Pasta wordt na een paar jaar wat korrelig, gebruik hem in een ovenschotel, niemand merkt er iets van.

Gebruik je zintuigen Heel vaak wordt er door mensen gevraagd naar de tht van kaas. Eigenlijk is het onzin. De vraag zou moeten zijn of de kaas al rijp voldoende is om te eten. In de supermarkt waar niemand kan vertellen of deze rijp is kan het een leidraad zijn. Hoe dichter bij de t.h.t. datum hoe meer kans dat deze een beetje rijp zal zijn. Ik heb bij mij in de winkel kazen die nog twee weken t.h.t. hebben maar top rijp zijn en binnen een week gegeten moeten worden. Daarnaast zijn er kazen die over de datum zijn maar nog minimaal een week moeten liggen om op smaak te komen. Gelukkig is dit in een speciaalzaak ter beoordeling aan de vakman achter of in ons geval voor de toonbank. Dus lieve dames en heren, t.h.t. betekent tenminste houdbaar tot. Dus denk even na voor je iets weggooit dat over datum is. Is het werkelijk bedorven of is de garantie van de producent verlopen gooi het dan zeker weg. Scheelt geld en nog belangrijker je gooit geen goed voedsel weg want dat is toch (een dood)zonde. Laat het smaken! Rob verschuren https://www.facebook.com/kazerijverschuren?directed_target_id =0


Broodje kaas en tomatensalade 1 verpakking halloumi 2 eetlepels olijfolie 1 theelepel ras el hanout 1 theelepel gedroogde korianderblad mespunt gemalen komijnpoeder mespunt chilipeper poeder Snijd de halloumi in plakken. Meng de overige producten door elkaar in een ruime kom die je goed kan afsluiten. Leg de kaas erin en schep een paar keer om. Laat minimaal 30 minuten marineren. Schep zo nu en dan door. Verwarm na marineertijd een koekenpan en bak de kaas langzaam bruin. Wanneer ĂŠĂŠn kant goed bruin is, draai de kaas dan om. Bewaar de marinade om als saus te gebruiken.

e foto Serveertip: zi e voornamelijk rsonen ijgt gasten di voor twee pe ecue en je kr t om mee te scoren. rb ba n ee je TIP: houd een gerech en dan is dit vegetarisch et

300 gram kerstomaten, gele en rode 1 smaakkomkommer of 2 groene olijven zonder pit, hoeveelheid naar eigen keuze 25 gram fetakaas in blokjes 2 eetlepels olijfolie sap van een halve citroen 1 tak met munt witte peper, hoeveelheid naar eigen smaak voldoende verse groene kruiden of rucola-slamix Was de tomaten, drogen en halveren. Komkommer wassen en in blokjes snijden. Bij de tomaat voegen. Evenals de olijven en de fetakaas. Maak een dressing van de olijfolie, citroen en witte peper. Meng door de dressing de muntblaadjes in stukjes gesneden, de groene kruiden of rucola-slamix. Meng dan de tomaten en de komkommer door de salade.


Natuurlijk Mooi – Marjolein van Dorpe

Wat staat er op de etiketten, daar gaat dit nummer over, maar wist je eigenlijk wat er allemaal in beauty- en verzorgingsproducten zit? De betekenis van de ingrediënten wil je al helemaal niet weten. Daarom bespreek ik deze keer geen kookboek, maar een ‘beautyboek’: Natuurlijk Mooi van Marjolein van Dorpe.

Uit het keukenkastje Scrubs heb ik zelf wel eens gedaan, maar dat je ook maskertjes kan maken met producten uit het keukenkastje wist ik niet. Tot ik dit boekje in mijn handen kreeg: Natuurlijk Mooi. Het leuke van zelf scrubs en maskers maken is dat je precies weet wat er in je product zit. Werkstuk Natuurlijk Mooi is ontstaan na een idee van Marjolein om voor haar eindstuk (soort profielwerkstuk) uit te gaan zoeken hoe je zelf schoonheidsproducten kan maken. Haar leerkracht vond het een goed idee en de uitgever ook! Natuurlijk Mooi begint met de inleiding met alles wat nuttig is om vooraf te weten. Wat moet je bijvoorbeeld weten over de werking van planten en kruiden, wat zijn de veel gebruikte basisingrediënten en wat zijn de vuistregels bij het maken van je eigen verzorgingsproducten. Aan de slag Daarna ga je aan de slag met het maken van scrubs, maskertjes voor je gezicht en maskertjes voor het haar. Elk deel begint met wat je moet weten over bijvoorbeeld de scrubs. De producten maak je met dingen die je onder andere wel in je voorraadkast of in je fruitmand kan vinden. De 'recepten' zijn heel duidelijk. Handig zijn de extra tips die bij de verschillende 'recepten' staan.

Waarom lezen? Dit boekje kwam ik tegen bij een supermarkt in België. Aan de titel te zien leek het mij een zweverig boekje, maar dat is niet waar. Al bladerend door Natuurlijk Mooi werd ik steeds enthousiaster, ik zag mij wel scrubs en maskertjes maken. Ik moest het boekje gewoon in mijn winkelwagen leggen. Wat ik het ook erg leuk vind is dat iemand van 17 jaar van haar eindwerk (soort profielwerkstuk wat wij in Nederland kennen in het voortgezet onderwijs) gewoon een boek kan maken, wie kan dat nu zeggen! Natuurlijk Mooi is duidelijk geschreven en je scrubs of maskertjes kunnen eigenlijk niet mislukken. Wat helemaal mooi meegenomen is is dat je nu precies weet wat er in je verzorgingsproduct zit, geen parabenen maar misschien wel cacaopoeder, havermout of thee. Kortom een heel leuk boek als je veel bezig bent met beauty en als je gewoon eens zelf je verzorgingsproducten wilt maken. Natuurlijk Mooi – Marjolein van Dorpe – Standaard Uitgeverij - 9789002252648 – 14,95


De artikelen op de vorige pagina en deze pagina zijn zorgvuldig samengesteld door Anja van Heiningen. Meer is te vinden op haar blog. www.brutsellog.nl

De Culinaire Scheurkalender 2014 2014 is nog niet in zicht, maar de kalenders voor volgend jaar liggen weer in de winkels. De Culinaire Scheurkalender van Onno Kleyn en Karin Luiten is er weer een die niet mag ontbreken als je ook maar een beetje van koken houdt! Wees er snel bij want in voorgaande jaren was de kalender zo uitverkocht! De Culinaire Scheurkalender 2014 – Onno Kleyn & Karin Luiten – Nieuw Amsterdam – 9789046814802 – 14,95

Schaven en Raspen met Rosti Mepal Rosti Mepal de multideksel ontworpen. De doorzichtige deksel is voorzien van een schaaf en twee raspen. De schaaf en raspen zijn gemaakt zijn van roestvrijstaal (rvs). Je bepaalt zelf welke van deze drie producten je wilt gebruiken en plaatst de schaaf of rasp eenvoudig en veilig in de deksel. De deksel past op de 3 liter beslagkom Margrethe. Geen geknoei meer boven schalen of bakjes die te groot of te klein zijn en verdwaalde ingrediënten op het aanrecht.

Douwe Egberts Hylper Heritage Hindeloopen servies Spaar je ook de punten van Douwe Egberts. Nu kan je de punten uitgeven aan het nieuwe servies van Douwe Egberts: het Hindeloopen servies gemaakt door Hylper Heritage. Het servies is geïnspireerd op de klederdracht uit Hindeloopen. Het servies is trouwens echt Nederlands, het is zelfs ontworpen in Hindeloopen. In de collectie onder andere een porseleinen bewaarpot, filterhouder, kopjes en mokken, gebaksbordjes. Verkrijgbaar bij Douwe Egberts shops, online bij Douwe Egberts en in Hindeloopen bij Atelier Glashouwer.

De multideksel is los verkrijgbaar en is ook te koop in combinatie met de beslagkom Margrethe in de kleuren wit, rood of lime. De beslagkom heeft een inhoud van 3 liter. De advies winkelverkoopprijs voor de multideksel is € 14,99 en de prijs voor de set is € 26,98.

Virgin to Veteran - Leer de basis en word een goede kok Virgin to Veteran is een kookboek met een twist. Volg eigentijdse masterclass en je leert koken met een berg aan zelfvertrouwen. Stap voor stap leer je alles over snijtechnieken en kookprocessen, maar ook behandeld dit boek thema’s als de oorsprong van producten, de verkrijgbaarheid van ingrediënten in bepaalde seizoenen en de geheimen van hoe je gerechten mooi kunt presenteren komen aan bod. Dit alles word je geleerd door een jongen van net twintig, Sam Stern, die al veel meer kookboeken op zijn naam heeft staan. Virgin to veteran – Sam Stern – GoodCook – 9789461430823 – 24,95


De cijfercode op het ei

Er zijn verschillende soorten eieren te koop in de winkel, maar wat is het verschil? De code op het ei geeft aan hoe de kip die het ei gelegd heeft, leefde. Elk ei dat je in Nederland in de supermarkt kunt kopen, heeft een stempel met een code. Van deze code kan veel afgelezen worden. Een code ziet er altijd als volgt uit:

1 cijfer – 2 letters – 7 cijfers

Het eerste cijfer Dit geeft aan op welke manier de kip geleefd heeft. Er zijn vier soorten kippenhouderijen. Hoe lager het cijfer hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd:

Begincijfer 0 Als de code begint met een 0, dan is er sprake van een biologisch ei, dit type ei is gelegd door een kip die veel ruimte heeft gehad en volgens de regels van biologische landbouw wordt gehouden. Dit houdt onder meer in dat de kip naar buiten kan, dat er minstens 4 m2 per kip vrije uitloopruimte is en dat de kippen biologisch voer te eten krijgen.

Begincijfer 1 De 1 staat voor een Vrije Uitloop ei. Kippen die dit ei gelegd hebben mogen ook naar buiten, maar hebben binnen minder vrije ruimte. Er zitten negen kippen op 1 m2. Buiten moet er zo’n 4 m2 vrije ruimte zijn per kip. Sommige winkels willen dat hun verse eieren minimaal vrije uitloop eieren zijn.

Begincijfer 2 Een scharrelei is herkenbaar aan de code 2 die op het ei staat. De meeste verse eieren in de winkel zijn scharreleieren. Scharrelkippen leven niet buiten, maar zitten in stallen waar ze kunnen scharrelen op de grond. Een scharrelkip leeft met acht anderen op 1 m2. Dit komt per kip uit op twee A4'tjes scharrelruimte per kip.

Begincijfer 3 Een ei dat begint met de code 3 is bijna niet te koop in de winkel. Deze eieren komen uit kooien. Meestal gaan deze eieren naar de industrie, er wordt eipoeder van gemaakt of vloeibare eiproducten, zoals eigeel, eiwit en heel ei.

Letters in de code Vervolgens is aan de twee letters te zien uit welk land een ei komt. De eieren die we hier kopen komen bijna altijd uit Nederland zelf, maar mocht het ergens anders vandaan komen dan kun je dit zien aan de letters. NL staat voor Nederland, DE voor Duitsland en BE staat voor een Belgisch ei.

De combinatie van 7 cijfers De laatste 7 cijfers geven aan bij welk bedrijf het ei is gelegd. Elke boerderij heeft zijn eigen unieke code. De eerste 5 cijfers geven het bedrijf aan en de laatste 2 cijfers geven de schuur of de kooi aan waar de kip inzat die het ei gelegd heeft. Op deze website kun je achterhalen waar je ei vandaan komt: http://www.wassteht-auf-dem-ei.de/nc/nl/home/wat-staat-op-het-ei/

www.marianteunissen.nl


Broodje hamburger Nederlanders zijn gek op hamburgers. Maar waarom er dan zo vaak wordt gekozen voor hamburgers van fastfood ketens is ons een raadsel. Veel lekkerder is het om zelf een hamburger te bereiden. Heel simpel en snel op tafel. 2 hamburgers van goede kwaliteit (dus van een goede slager of rechtstreeks bij de boer gehaald)* 1 ui, in halve ringen gesneden 125 gram champignons, in plakjes gesneden 1 vlezige tomaat, in dikke plakken gesneden 2 eetlepels braadproduct 2 witte broodjes

Doe het braadproduct in een koekenpan en bak daarin de ui en champignons op matig vuur bruin. Voeg dan de hamburgers toe en bak mee (6-8 minuten), keer ze halverwege de baktijd. Gril ondertussen de broodjes in de oven of in een grilpan. Leg op het broodje een dikke plak tomaat, daarop de hamburger en vervolgens het ui-champignon-mengsel. Ik had de (reeds gekruide) hamburgers gekocht bij Farmshop De Oorsprong: http://farmshop-de-oorsprong.nl/. Indien de hamburgers niet gekruid zijn, breng ze dan op smaak met wat zout en versgemalen peper. Marian Teunissen


Wijn jam? Wijn jam? Ik keek verbaasd naar de menukaart in het schattige koffiehuis in Hongarije. Wij hebben onze vakantie in Villany doorgebracht, de meest zuidelijke wijnregio van Hongarije. Villany produceert overheerlijke rode wijnen, die tot de absolute top van Hongarije behoren. Het klimaat en de grond, (die bestaat uit rode klei en bruine bosgrond van de bergen van Villany) zorgen voor buitengewoon goede omstandigheden om heerlijke volle, zware wijnen te maken. Het kleine dorpje Villany heeft een schattige wijnstraat, vol met wijnkelders. Heel grappig hoeveel Nederlanders je hoort praten als je door deze straat loopt. De wijnkelders zijn allemaal verleidelijk. Ze bieden een heerlijke lunch aan onder het genot van een glas wijn. Bedwelmd door de geuren kwamen wij een grappige pop tegen. Ik zou zeggen, hij leek op een Abraham pop. Abraham wees ons richting een koffiehuis, waar je vers gemaakte strudels kon eten. Zo’n uitnodiging kan je natuurlijk niet afslaan. De keuze was snel gemaakt. We bestelden een curd cheese – kaneel strudel en een maanzaad-krenten strudel met een dubbele espresso. Terwijl we op de strudels zaten te wachten, heb ik de menu kaart nog eens beter bekeken. Toen ontdekte ik het woord “wijn jam”.

Ik had er nog nooit van gehoord, dus ik moest gelijk weten wat het was. Toen de eigenaresse onze warme strudels op tafel zette, zei ik gelijk dat ik graag wilde weten wat wijn jam precies was. Ze hield binnen een paar minuten een heerlijke proeverij en demonstratie over het bereiden van wijn jam. Er bestaan twee soorten. De ene is gemaakt van rode wijn en de andere van rosé. Het geheim zit in de voorbereidingen. De wijn moet net zo lang gekookt worden tot het precies 1% alcohol bevat. Pas na deze tijd worden de kruidnagel, kaneel, suiker, pectine en citroen toegevoegd. De rode wijn jam heeft een sterk en pittig karakter, terwijl de rosé variant iets milder en zachter is. De wijn jam is heerlijk naast steak en andere gebraden vleesgerechten. Maar wat ze zelfs in Villany niet weten is hoe heerlijk de rode wijn jam met de Nederlandse Gouda kaas is! http://www.gabriellastaartenatelier.nl/


OP EEN GEZONDE MANIER AFVALLEN EN LEREN HOE JE OP JOUW IDEALE GEWICHT KUNT BLIJVEN.

Geen JOJO effect. Zonder afslankpillen of preparaten Je zit lekkerder in je vel, je bent fitter en hebt meer energie

Wie ben ik? Mijn naam is Miranda Sidler, gewichtsconsulent, te Hellevoetsluis Waar sta ik voor? Verander je levensstijl voor blijvend resultaat. Stap voor stap. Kijk samen met jou hoe je een verandering kunt doorvoeren in je leven. Hoe! Door middel van opdrachten en het bijhouden van je eet- en beweegpatroon krijg je inzicht in waar en hoe je de verandering kunt doorvoeren. Wanneer? Maak nu een afspraak voor een gratis intake of mail voor de online proefweek! www.10wekenplan.nl


www.dagopvangdenostalgie.nl Welkom bij Dagopvang de Nostalgie, voor mensen met dementie, eenzame ouderen en hun mantelzorgers. Dit staat op te lezen op de landingspagina. Hieronder zomaar wat foto’s. Kijk eens rond op de site en wellicht heb je familie die deze dagopvang nodig hebben op wat voor manier dan ook. Misschien kun je ze steunen.


Captains dinner Captains dinner stamt uit de tijden van de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie. Men was langdurig op zee en in de vochtige scheepsruimen bleef 'normaal' voedsel niet lang goed. De kapitein kon zich veroorloven gezouten mager spek, mosterd en ingemaakt 'tafelzuur' mee te nemen: een Captains dinner. Bij de vegetarische versie van Captains dinner laten we de gebakken spekjes en karbonade weg en gebruiken naast de gebruikelijke kapucijners, gebakken uiringen, kleine augurkjes, piccalilly en Amsterdamse uien ook wortel, paprika en knoflook. Erbij serveren we aardappels uit de oven. 350 gram aardappelen, voorgekookt en in (niet te kleine) stukken gesneden (je kunt ook kiezen voor voorgekookte krieltjes zonnebloemolie 1 ui, in ringen gesneden 1 teentje knoflook, fijngehakt 450 gram kapucijners (gedroogd of uit blik, gebruik je gedroogde dan moet je rekening houden met het feit dat de kapucijners geweekt en gekookt moeten worden) 250 gram wortelen, klein gesneden (grootte van een kapucijner) 1 laurierblaadje

1 rode en 1 groene paprika, in reepjes gesneden 200 gramAmsterdamse uien Zout en versgemalen peper Piccalilly Augurken Verwarm de oven voor op 200C. Meng in een ovenschaal de aardappels met een scheutje olie en een beetje zout en bak de aardappels in de oven in circa 20 minuten goudbruin en krokant. Breng een pan met water en een laurierblaadje aan de kook. Kook de wortelen in circa zes minuten beetgaar en giet af. Indien je kapucijners uit blik gebruikt: giet de kapucijners af en spoel schoon. Verhit zonnebloemolie een pan en bak de ui, knoflook en kapucijners circa vier minuten. Voeg de wortels en paprika toe en bak nog even mee. Roer de Amsterdamse uien erdoorheen. Serveer het gerecht met de aardappels, augurken en piccalilly. Serveertip: zie foto voor vier personen


Fenna’s knutselpagina’s Hallo ik ben Fenna en ik ben 9 jaar. Ik hou erg van bakken, koken en knutselen. Later wil ik heel graag kok worden. Ik heb nu een cupcake slinger gemaakt. Dat is leuk voor feesten en ook gewoon als je gaat bakken om op te hangen. Het cupcake slinger knutselpakket heeft mijn moeder bij de Action gekocht. Maar het is ook leuk om het met karton over te trekken en dan je eigen variant te maken. Helaas had mama geen geschikt papier in huis dus kon ik het niet voordoen. Je kunt trouwens ook de uitsteeksels van de slinger eraf knippen en je hebt een leuk verjaardags kaartje! Groetjes en tot de volgende keer. Fenna


“Chinese” kippendrumsticks Drumsticks vallen vaak in de smaak bij kinderen. Maar ook volwassenen vinden ze heerlijk. Ze zijn snel bereid en daarom ook sneller gaar dan een hele kippenbout. Kip moet gaar worden gegeten in verband met de kans op salmonella besmetting. Daar kun je een lelijke buikgriep van oplopen. Een buikgriep moet je niet onderschatten bij kinderen, bejaarden of zieken. Kies voor scharrelkip, dan weet je zeker dat je een heerlijk en eerlijk stukje kip eet.

4 drumsticks 1 theelepel Chinese 5spice poeder 1 theelepel korianderpoeder 1 theelepel komijnpoeder 2 eetlepels sojasaus 1 eetlepel gembersiroop 1 theelepel sambal 2 eetlepels olie 2 uien 1 struik paksoi 130 gram rauwe Basmati-rijst

Dep de drumsticks droog en marineer minimaal 30 minuten met de specerijen, de sojasaus en de sambal. Verwarm één eetlepel olie en braad de kip aan in een pan of de ActiFry. Blus af met de marinade. Voeg er eventueel wat groentebouillon bij. Na ongeveer 20 minuten zijn de drumsticks gaar in de ActiFry. Bij bereiding op het fornuis duurt het wat langer. Koop een kookthermometer, dan kom je niet verrassingen te staan. De groente en rijst kun je ook gaan bereiden op je gemak. Eerst de groente snijden en wanneer de kip nog 10 minuten moet garen kun de groente gaan bereiden. De rijst moet wat langer koken. Als het goed is staat het aangegeven op de verpakking. Pel de uien en snijd klein. Verwarm de rest van de olie en bak glazig. Snijd van de paksoi de onderkant, verwijder de buitenste bladeren. Haal de andere bladeren los van de stronk en was goed. Snijd het groen van het wit en snijd eerste het wit in stukjes en voeg bij de ui. Als de groente zacht is geworden voeg dan het in reepjes gesneden groen erbij. Breng op smaak met de marinade van de kip. Serveertip: zie foto Voor twee personen


Is er nog iets gezond? Vol trots (binnen ons gezin sta ik namelijk niet bekend als dé kok in ons gezin) post ik een Facebook-bericht dat ik een heerlijke maaltijdsalade als lunch heb gemaakt met daarin een drupje slasaus. Natuurlijk reageert daar Elisabeth herself op met de lieflijke opmerking waarom ik geen olijfolie heb gebruikt, want slasaus staat stijf van de toegevoegde stoffen. Oeps! Was ik daar als gediplomeerd en ervaren gewichtsconsulente er zo maar zelf vanuit gegaan dat die slasaus wel te vertrouwen was. Met een kritisch oog bestudeer ik het etiket. Slasaus bereid met scharreleieren en 50% minder vet. Er staat zelfs een blauw vinkje van het Voedingscentrum op, wat staat voor ‘bewuste keuze’. Mijn blik dwaalt af naar de ingrediëntenlijst: slasaus, halfvol met suikers en zoetstoffen. Huh … suikers en zoetstoffen in slasaus?? Water, raapolie, azijn, scharreleigeel, mosterd, zout, citroensap. Ja normaal toch, daar maak je immers mayonaise of slasaus van. Maar dan lees ik verder: glucose-fructosestroop, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel E412, voedingszuur E330/E270, aroma, conserveermiddel E202, zoetstof E950/E951, antioxidant E38, kleurstof E160a. Pffff .. heeft Elisabeth daar even gelijk zeg. Dat had ik nu nooit verwacht.

Had ik dit inderdaad niet verwacht? Als gewichtsconsulente vliegt de informatie mij dagelijks meermalen om de oren. De een na de andere collega post op Facebook of Twitter berichten dat fabrikanten producten aanprijzen alsof deze producten gezond zijn voor dit of gezond voor dat en dat we in de maling worden genomen. Ik word er soms tureluurs van. Het lijkt wel of je niets meer normaal kunt eten en kopen en dat je niets meer kan vertrouwen. Natuurlijk weet ik dat wij als consument regelmatig genept worden. Er zit steeds meer rommel in pakjes en zakjes. Deze rommel spoort ons aan tot overconsumptie en leidt tot overgewicht of aandoeningen. Ik verkondig toch niet voor niets de boodschap van

PuurGezond! Kook zo min mogelijk uit pakjes, potjes en zakjes, want alles wat je vers klaarmaakt is een eerlijk product! Dit van die slasaus had ik dan toch ook kunnen verwachten. Hoe naïef was ik!

Praktijkvoorbeelden Hoe vaak vertel ik mijn cliënten niet dat ze etiketten moeten lezen. Op vragen als ‘Is dit of dat gezond? zeg ik steevast:’Lees het etiket!’ Ik leg elke keer uit dat wij als consument genept worden. Etiketten lezen biedt uitkomst. Het is onderdeel van mijn consulten. Vorige week was ik in de supermarkt met een cliënte omdat zij wilde weten welke producten nu wel of niet geschikt waren. Ook hier weer bleek hoe consumenten klakkeloos aannemen wat fabrikanten beweren. En weer moest ik uitleggen:’ Dat er een aardbei op de verpakking staat, betekent niet dat er daadwerkelijk aardbei in het product zit!”

E-nummers Om even terug te komen op de slasaus. De Enummers vlogen mij dus om de oren. Maar zorgt elk E-nummer nu voor grote paniek? Het antwoord is NEE. E staat voor Europa en betekent puur dat er aan elk bestanddeel een nummer is gekoppeld. Niet elk E-nummer is kunstmatig en niet elk E-nummer is ongezond. Laten we de E-nummers van de slasaus eens als voorbeeld nemen. Ik gebruik daarvoor de handige App van het Voedingscentrum, de Etikettenwijzer. Gratis te downloaden en heel handig als je even wilt weten wat een bepaald keurmerk betekent of wat een E-nummer inhoudt. Je download het op je I-phone et voilá .. handig hulpmiddel en altijd binnen handbereik.


E-412 is Guarpitmeel, afkomstig uit de zaden van de Guarplant. Ook toegestaan in biologische producten. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, bindmiddel en vulmiddel en zit veelal in chocoladeproducten, soep, salades, sauzen, kaas. Niets aan de hand dus. Nodig voor het dikker/smeuïg maken van de saus. E-330 is Citraat, een meestal gefermenteerd voedingszuur. Stof komt van nature in elke lichaamscel voor. Een van de meest gebruikte toevoegingen in voedsel. Toegestaan in biologische producten. Synoniem voor Citroenzuur. Komt voor in frisdranken, gehakt, jam, sauzen, soep en vlees. Niets aan de hand dus. Zal wel voor de friszure smaak moeten zorgen. E-270 is melkzuur. Bereid uit suiker of glucose. Wordt of verkregen door fermentatie of synthetisch gemaakt. Niet bereid uit melk. O, hier ga ik mij achter mijn oor krabben. E-202 is Kaliumsorbaat, afkomstig uit lijsterbes of natuuridentiek synthetisch conserveermiddel. Werkt vooral tegen schimmels en gisteren. Meestal van synthetische oorsprong. Komt voor in kaas, mayonaise, sambal, sladressings en toetjes. Ik ga nu iets harder krabben. E-950/951 is Acesulfaam-K, een kunstmatige zoetstof die 200 maal zoeter is dan suiker. Wordt niet opgenomen in het lichaam en is daarom calorieloos. Wordt vooral samen gebruikt met andere kunstmatige zoetstoffen. Komt voor in frisdrank, vruchtensap en zuiveldranken. E-951 is Aspartaam, eenzelfde soort kunstmatige zoetstof. Het heeft de caloriewaarde van eiwit (4 cal/gram) en wordt ook vaak gebruikt met andere kunstmatige zoetstoffen. Zit in frisdrank, theedranken en yoghurtdranken. Oke, om te sparen op caloriën heeft men het vet er niet uitgehaald, maar bespaard door zoetstoffen te gebruiken in plaats van gewone suiker. De koper heeft waarschijnlijk gedacht dat er op vet bezuinigd was, vanwege de term ‘halfvol’. E-385 is Calciumdinatrium-EDTA, een synthetische metaalbinder en stabilisator. Komt voor in ingeblikte groenten, mayonaise en sauzen. Een metaalbinder? E-160a is Caroteen, een verzamelnaam voor oranje kleurstof, waarbij E160a(i) de natuurlijke variant is en E160a(ii) de synthetische. Komt voor in bonbons, halvarine, ijs, kaasproducten, margarine, sladressings, soep en toetjes.

Nu ik dit etiket eens goed ontleed heb zal ik dit product niet meer kopen en gebruiken. Volgende keer eens kijken voor een meer verantwoord alternatief of zelf maken. Op internet en natuurlijk in dit magazine volop handreikingen.

Wat zegt een etiket nog meer? Bovenstaande gaat meer over de ingrediënten in producten, maar een etiket zegt meer. Het geeft aan hoeveel koolhydraten, eiwitten, vetten er in een product zit, uitgesplitst in suikers, verzadigde, onverzadigde en transvetten. De hoeveelheid vezels en zout wordt genoemd. En niet te vergeten de hoeveelheid kilojoules en kilocalorieën.

Kilocalorieën Menigeen staart zich daar blind op. Ook in mijn praktijk hoor ik vaak dat iemand een bepaalde keuze maakt gebaseerd op het aantal calorieën. Niets is minder waar! Calorieën is slechts een eenheid voor energie. Ieder product bevat energie, calorieën. Het zegt iets over de verbrandingstijd. Hoe meer calorieën, hoe langer je lichaam is voorzien van energie, want er moeten immers veel calorieën verbrand worden. Calorieën zeggen echter niet of een product wel/niet verantwoord is. Ik leg ook altijd uit dat men naast de hoeveelheid calorieën vooral moet kijken naar de hoeveelheid suiker en vet in een product, waarna we vervolgens kritisch de ingrediëntenlijst bestuderen om te bekijken of de suikers en vet van nature in het product voorkomen of zijn toegevoegd. Koolhydraten zitten bijv. in fruit, groenten en brood, maar ook in een klontje suiker. Iedereen begrijpt wel dat de suikers uit bijvoorbeeld een paprika gezonder zijn dan een suikerklontje eten. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld noten. De van oorsprong in noten aanwezige plantaardige olie is een stuk gezonder dan de voorgebakken diepvriesfrikandel.


Keurmerken Op de eerdergenoemde App van het Voedingscentrum zijn deze gemakkelijk terug te vinden. Beter Leven van de dierenbescherming, de biologische keurmerken, de verantwoorde klavertjes, Ik kies gezond en Ik kies bewustlogo’s en ga maar door. Handig hulpmiddel!

Groene vinkje/Blauwe vinkje Staar je ook niet blind op de vinkjes van het Voedingscentrum. Die staan niet op alle producten. Merkloze artikelen voeren dit vinkje niet. Vaak zijn het de duurdere merkartikelen waarop deze vinkjes vermeld staan. Dit zegt niet dat deze duurdere artikelen beter zijn dan de goedkopere merkloze artikelen. Op mijn fles slasaus stond het blauwe vinkje. Dit staat voor Ik kies bewust, wat inhoudt dat als je dan toch iets neemt wat niet uit de Schijf van Vijf komt (dat is immers het groene vinkje Ik kies gezond) dit product qua calorieën, vet, zout, suikers of vezels de beste keus is. Na het lezen van alle toegevoegde E-nummers vraag ik mij af waarom dit vinkje erop staat? Het Voedingscentrum gebruikt deze vinkjes als een product in de bij voorkeur lijst van het Voedingscentrum past. Die bij voorkeur lijst is gebaseerd op de aanwezigheid van calorieën, suiker, vet, zout en vezels. Rauwe ham staat bijvoorbeeld in de bij uitzondering lijst, terwijl dit qua vet een betere keus is dan bijv. vette worst. Het staat daar omdat rauwe ham veel zout bevat. De slasaus mag dus het blauwe vinkje voeren omdat er op calorieën is bespaard en de suikers vervangen zijn door calorieloze kunstmatige suikers. Als vet is raapolie gebruikt, aangelengd met water, waardoor het product magerder is.

Light Ook hoor ik vaak van mijn cliënten dat ze een light-product nemen in plaats van het gewone product, want dat is immers zo gezond. Maar wat betekent light nu eigenlijk? Een fabrikant mag light op het etiket vermelden als een product 33% minder vet, 33% minder suiker of 33% minder calorieën bevat. Het ene light is dus het andere light niet. Neem nu bijv. pindakaas. In de normale pindakaas (dan heb ik het wel over een bekend A-merk, want de goedkopere soorten pindakaas bevatten minder verantwoorde (en daardoor vaak goedkopere) ingrediënten) zit pinda’s 85%, plantaardige olie, plantaardig vet en zout.

In de light-pindakaas hebben ze de goede onverzadigde vetten vanuit de pinda’s grotendeels vervangen door suiker. Vet is calorierijker dan suiker, dus bevat de lightpindakaas minder caloriëen en mag er dus light op de verpakking staan. De fabrikant vergeet dan wel te melden dat de onverzadigde vetten uit pinda’s natuurlijk veel goede eigenschappen heeft. Je bent dus beter af met gewone pindakaas dan de light-variant. Neem nu weer de slasaus als voorbeeld. Halfvol, 50% minder vet staat er op het etiket. Je zou dus kunnen denken dat dit een light-variant is van de volvette slasaus. In dit geval is het vet gedeeltelijk vervangen door water en bevat daardoor én minder calorieën én minder vet. En omdat kunstmatige zoetstoffen (geen calorieën) de calorische waarde van suiker vervangen (4 cal/gram) is het in totaal een light-product. Er wordt immers ook flink bespaard op de calorische waarde van vet (9 cal/gram). Light is dus niet altijd gezonder! Suiker wordt vervangen door kunstmatige zoetstoffen (waar ook het nodige over te vertellen is en waarnaar vele onderzoeken lopen, omdat men vermoedt dat (te grote hoeveelheden) kunstmatige zoetstoffen kankerverwekkend zijn en/of andere ziektes aanwakkeren. Op dit moment is de suikervervanger Stevia een hot item! Stevia is een plantje, een kruid, honingkruid en is veel zoeter dan suiker en bevat nauwelijks calorieën. Onlangs is dit in Nederland geïntroduceerd. Lange tijd moest eerst onderzocht worden wat de gevolgen op de gezondheid zouden kunnen zijn. Stevia is veilig bevonden en een mooi alternatief voor suiker. Natrena misbruikt nu de naam Stevia door dit met koeienletters op het etiket te zetten. Als je alles goed bestudeert zie je dat er maar een spoor van Stevia in het product zit en dat de rest uit kunstmatige zoetstoffen bestaat! Echte pure Stevia is veel duurder dan die in de supermarkt verkrijgbaar is! Foodwatch maakt zich hier op dit moment sterk voor, evenals voor de mueslirepen van Kellogg’s Frosties en Paula de Koe toetjes. Daarbij is sprake van agressieve kindermarketing en de producten bevatten te veel suiker, vet en zout.


Limonade bevat zo’n 7 suikerklontjes per glas. Je kunt dus heel wat calorieën besparen als je hiervoor in de plaats de light-variant neemt. Als je de kunstmatige zoetstoffen voor lief neemt dan! Het advies is niet voor niets: niet meer dan 3 glazen light-limonade per dag. Maar wat is er mis met water? Wees kritisch als consument en houdt jezelf op de hoogte! Prima dat er in deze editie van het ElisabethsMagazine wordt stilgestaan bij dit onderwerp. Organisaties als bijv. FoodWatch kijken ook kritisch naar claims van fabrikanten en brengen regelmatig rammelende producten in het nieuws en vragen de consument richting fabrikant actie te ondernemen en je stem te laten horen! Als je dus een beetje geïnteresseerd bent in wat voeding met je lichaam doet, is het dus goed jezelf te informeren. In de praktijk betekent dit dus dat je het eerstvolgende bezoek aan de supermarkt kritisch je boodschappenlijstje moet bekijken en je vaste producten eens aan een etiketinspectie moet onderwerpen. Houdt er dus rekening mee dat je niet binnen 10 minuten weer buiten staat. Deze investering is het echter dubbel en dwars waard. Blijf ook alert! Na verloop van tijd passen fabrikanten hun producten wel eens aan. Slim dus om na verloop van tijd eens te checken of de ingrediënten hetzelfde zijn gebleven. Op mijn eigen Facebook-pagina en Twitter houd ik u ook op de hoogte! www.twitter.com/cvkesteren www.facebook.com/gewichtsconsulente.carolavankesteren.3 www.foodwatch.nl www.voedingscentrum.nl

SLASAUS ELISABETH’SSTYLE 2 zachtgekookte eieren 1 theelepel mosterd 1 eetlepel azijn, ik had deze keer witte wijnazijn natuurlijk gearomatiseerd met blauw spar. Met ciderazijn is het ook lekker. 350 milliliter Walnotenolie of olijfolie. De hoeveelheid olie kan meer of minder zijn. Geheel afhankelijk hoe dik je de slasaus wilt hebben zout en peper Pel de eieren en doe in een mengbeker van een staafmixer. Fijn maken. Voeg dan de mosterd en de azijn erbij en meng dit geheel goed door. Giet er dan wat olie op en zet de staafmixer op middelhoge snelheid. Zodra het gaat binden voeg dan de helft van de olie erbij en blijf mengen. Haal af en toe de staafmixer omhoog zodat het totaal goed gemengd wordt. Niet te lang draaien anders wordt de emulsie te warm en heb je kans dat het gaat schiften. Wanneeer je de saus dik genoeg vindt dan is het klaar. Zelf vind ik dat slasaus dunner moet zijn dan mayonaise dus giet ik de rest van de olie erbij. Op smaak brengen met zouu, peper en eventueel nog wat citroensap. Overgieten in een spuitflesje waar je mooi mee kunt garneren. Deze slasaus is niet onbeperkt houdbaar, dat is logisch. Na drie dagen is hij niet meer bruikbaar. Maar ik weet zeker dat hij dan allang op is. Zo lekker heb je nog nooit een slasaus gegeten.


AFSLANKMONOLOGEN Hecht jouw gewicht aan een erfenis? 1. Vind je van jezelf dat je overgewicht hebt? Ja 2. Vanaf welke leeftijd heb je dat idee al? 10 jaar 3. Denk je dat jouw overgewicht erfelijk bepaald is of denk je dat jouw eetpatroon/leefstijl erfelijk bepaald is? Ja, er is veel overgewicht in de familie (aan beide kanten) 4. Was een van jouw ouders altijd met (niet) eten en/of gewicht bezig? Nee, alleen met mijn gewicht. 5. Ben je bang dat jouw kinderen overgewicht (of het idee overgewicht te hebben) gaan ontwikkelen? Nee, die heeft andere genen. 6. Denk je dat jij daar nu al maatregelen tegen kunt treffen, door jouw eetpatroon/levensstijl aan te passen? Voor het kind niet nodig, maar voor mezelf wel handig. 7. Wat zou je dan veranderen? Ik moet meer tijd maken om te sporten en dat vervolgens ook doen, maar met tijd maken kan je rijk worden, meer uren op een dag vindt iedereen super, dus dat zal goed verkopen.


Facebook-enquete

De hoofdartikelen in de nieuwe editie van Elisabeth'sMagazine gaat over het lezen van de etiketten. Wat vertelt een etiket je. Kijk je weleens op een etiket. En snap je dan ook wat er staat. De vragen en antwoorden. De etiketten lees ik altijd? 16x ja Op de vragen, etiketten lees ik nooit en ik zou het eigenlijk moeten doen, maar heb chronisch tijdgebrek, werd niet geantwoord. Wel ontspon zich een discussie tussen twee groepsleden. Die staat hieronder met alleen de eerste letter van de naam. S: ik lees de etiketten aan de hand waar het voor dient, is het voor dude zijn wielrenhobby, dan kijk ik naar het percentage haver bijv en suiker...is het voor mij: suiker en vetten ... R: En soms snap ik er niets van.. Maar met name onbekende producten. Ik moet weten of dingen sporen van pinda of pinda bevatten omdat ik een zoon heb met een dodelijke pinda allergie. S: het is toch triest dat dat soort informatie er voor jou niet makkelijk op staat R... R: Ik zoek me echt een ongeluk.. paar jaar terug echte kleine lettertjes gemist... moesten we ons behoorlijk haasten om bij ehbo post te komen. En intussen geleerd dat noten ook weer sporen van pinda zouden kunnen bevatten..

S: Klopt, het is mij opgevallen dat er ook op een etiket kan staan dat: dit product is in een notenvrij / pinda vrije omgeving gefabriceerd. kijk, dan ben je snel klaar als dit soort info er op staat. R: Juist E; Al is het alleen maar om te kijken of er GGO's in zitten (voorheen genetisch gemodificeerde gewassen). Dat betekent namelijk dat je voedsel eet van planten die resistent zijn gemaakt voor de zwaar gifitige onkruidverdelger 'Round-up'. Zo'n plant zuigt dus zijn hele bestaan gif op zonder eraan kapot te gaan. En dat eten wij... Dit waren de antwoorden en reacties. Het blijkt dus nog steeds dat etiketten niet duidelijk zijn en juist dat was de bedoeling. Om duidelijkheid te verschaffen.


Nieuw: Dumpling Cube De makers van de prijswinnende Rice Cube lanceren dit najaar een nieuwe handige keukentool die wederom een ingewikkelde keukentechniek makkelijker maakt: Hoe maak je een traditionele Chinese dumpling? En vooral: eenvoudig en snel. Dumplings zijn lapjes deeg met een hartige vulling die in uiteenlopende vormen en stijlen kan worden gevouwen. Het word ook wel de Chinese variant van ravioli genoemd. De vulling bestaat uit bijvoorbeeld varkensgehakt, Chinese kool, en lente-uitjes, maar er zijn oneindig veel meer variaties. Dumplings eet je als snack voor lunch, tussendoor of als avondeten. De wereldwijd meest bekende dumpling is Gyoza-style, een lekker kleine bite. Deze dumplings maak je nu heel eenvoudig en snel met de Dumpling Cube, ontworpen in Australië. Hoe werkt het? Met de Dumpling Cube maak je vier dumplings per keer. Vouw de kubus open, leg het deeg in de mal, snijd het deeg bij, vul met je favoriete ingrediënten, druk aan … en de dumplings zijn klaar! Een meegeleverde simpele handleiding legt het in enkele stappen uit. Dit gepatenteerde opvouwbare ontwerp levert keer op keer perfect gevormde dumplings. Probeer het ook eens met bladerdeeg en appel om heerlijke mini-appelflapjes te maken. Of met een gehaktvulling voor originele vleeshapjes. Het zijn niet alleen dumplings waar je de mal voor kan gebruiken. Als je eenmaal dumplings maakt zal je ontdekken dat dumplings een van de gemakkelijkste en eenvoudigste gerechtjes zijn om zelf te maken. Kant-en-klaar deeg is te koop bij steeds meer supermarkten. Maar je maakt ook zelf eenvoudig deeg met bloem en water. Voor de vulling kun je rauw varkensvlees of kipgehakt met fijngesneden kool, gember, sesamolie en lente-ui door elkaar mengen. Even op matig vuur enkele minuten garen tot het deeg lichtbruin is. Daarna water toevoegen en met een deksel op de pan nog circa drie minuten laten stomen. Lekker om te serveer met een dipsaus gemaakt van sojasaus, azijn en gember. In slechts enkele minuten maak je twintig dumplings. Verkrijgbaarheid Te koop bij de betere kookwinkels, cadeauwinkels en warenhuizen. Voor meer informatie over producten en verkooppunten zie http://www.ttpconcepts.nl en www.amsterdamglass.com.


NIEUW: Binnenkort starten wij met het ‘Gewichtig Café’. Het Gewichtig Café* is een ontmoetingsplaats voor vrouwen die niet tevreden zijn met hun gewicht en eetgedrag en daar graag verandering in willen aanbrengen. Hoe oud je/u bent, hoeveel je weegt en of je wel of niet een dieet volgt, is niet belangrijk. Als je jezelf (te) dik vindt, en met gelijkgestemden over alles wat met dit onderwerp te maken heeft wilt praten, ben je in het Gewichtig Café op het juiste adres. (De toegang bedraagt slechts € 2,00 per bijeenkomst) Het Café is geen traditionele afslankgroep waarin een voorgeschreven dieet centraal staat en de weegschaal dient als ‘stok achter de deur’. Daar zijn talloze andere (online) groepen voor en wij willen niet méér van hetzelfde bieden. Bij ons draait het om persoonlijke aandacht en begrip voor de eigen privé omstandigheden die afvallen vaak zo lastig maken. Om de steun en herkenning van andere vrouwen met ieder hun eigen verhaal over het omgaan met afvallen en hun gewicht. In het Gewichtig Café kun je in een vertrouwelijke, ongedwongen en prettige sfeer ervaringen uitwisselen over wat (te) dik zijn in het dagelijks leven voor je betekent en leren van elkaars kennis, kunde en natuurlijk ook de valkuilen. *(Ondanks de naam, schenken wij géén alcohol, wel gratis koffie en thee). Daarnaast is er iedere bijeenkomst (waarschijnlijk 2x per maand) de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding te praten over specifieke thema’s rond afvallen en op gewicht blijven. Maar ook over hoe je méér ontspannen met jezelf en je overgewicht kunt (leren) omgaan.

Naast de thema’s die wij zelf aan bieden, horen wij heel graag welke thema’s jijzelf graag behandeld zou willen zien. In een later stadium is het ook mogelijk om bepaalde workshops of lezingen te volgen door (ervarings)deskundigen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: • De zin en onzin van diëten • Het veranderen van je eetpatroon d.m.v. het veranderen van je denkpatroon. • Mindful eten • Info en oefeningen door een personal trainer • Wat is nu precies gezonde voeding • Kledingstijl advies Dit zijn slechts enkele voorbeelden, je eigen inbreng stellen we ook hierbij erg op prijs! Kortom: praat en denk mee in (én over) het Gewichtig Café. Het Gewichtig Café is een initiatief van: RE(d)T je gewicht ® Praktijk voor begeleiding naar gezond eetgedrag Noordvliet 19 3142 CH Maassluis 010-59 108 20 www.redtjegewicht.nl info@redtjegewicht.n AIs je interesse gewekt, heb je zelf al ideeën of wil je meer informatie? Mail dan vrijblijvend naar bovenstaand email adres. Ik houd je dan op de hoogte van de stand van zaken. Reageren verplicht je tot niets! Met vriendelijke groet, Yvonne van den Hout (Gewichtscoach/trainer en auteur)


Sous Marine Koken met de kunstenaar Mijn naam is Herm Driessen en ik werk al ruim 30 jaar als beeldend-kunstenaar. Lange tijd werkte ik in Nederland met klei, maar sinds ik ervoor koos naar zuid-west Frankrijk te verhuizen, wist ik ook dat ik met een ander materiaal verder zou gaan. Dat werd uiteindelijk (oud)ijzer, Op mijn website www.hermdriessen-art.nl is hier meer over te lezen. Sinds een paar jaar is mijn atelier op de Franse campagne gerealiseerd en hebben de zonnebloemen rondom plaats moeten maken voor een veertigtal werken in metaal. Ik verzamel veel oud-ijzer, dat ik vind op rommelmarkten, in boerenschuren en bij oud-ijzerboeren. Dat kunnen oude voorwerpen en gereedschappen uit de landbouw zijn zoals delen van ploegen, rieken, grondboren, maar ook hoefijzers, wielen, kettingen etc., als het maar mooi oud is. Deze 'ingrediĂŤnten' 'smelt' (las) ik samen tot een sculptuur, vaak met een 'snufje' humor erbij. Als ik niet goed verder kan met de onderdelen die ik heb, ga ik met plaatijzer verder. Zoals deze reuzeschelp met een diameter van bijna een meter. Het idee ontstond door onze Nederlandse buurvouw Yvonne, die naar Bonaire was geweest en daar was gaan duiken in zee. Zij vertelde in detail over de fascinerende wereld die voor haar open was gegaan en dat inspireerde mij zodanig, dat ik dat vorm wilde geven. Uit plaatijzer sneed ik met de slijpschijf hoekige vormen, twee maal van klein naar groot. Die moesten de twee delen van de schelp gaan vormen. Schakels van een oude ketting werden steeds tussen de lagen

gelast en zo kreeg de schelp hoogte, vorm en luchtigheid. Een natuurlijke schelp is tenslotte ook opgebouwd uit laagjes. De hoeken in de plaat symboliseren de ruwe, ribbelige buitenkant van de schelp. Hij bestaat dus uit twee helften en scharnieren zorgen ervoor dat hij kan worden opengeklapt. Tevens zijn die twee helften praktischer voor het vervoer. In- en uit zwemmende vissen drukken de leefbaarheid onder water nog eens extra uit. Na het lassen en veel afwerken, zoals het wegslijpen van alle zichtbare lasbramen, ging de schelp, zoals alle kunstwerken overigens, de tuin in voor een egale nieuwe roestlaag. Met vochtig weer gaat dat een beetje sneller , en anders help ik de natuur een handje met zoutwater. Als alles egaal geroest is, wordt het geheel afgemaakt met een 'sausje', een olielaagje dat door de roest dringt en die een mooi egaal patin geeft. Deze olie beschermd ongeveer een jaar en moet dan vernieuwd worden, maar het is ook mogelijk en heel mooi zonder olie. Als een werk dan helemaal klaar is, is ook de spanning er bij mij af, en zoek ik een nieuwe uitdaging, waardoor er nooit twee maal hetzelfde ontstaat. Ik ben geen kunstenaar die in serie werkt en daarom is deze schelp ook heel uniek, in de hele wereld. Ik werk ook heel graag in opdracht. Dan vertellen mensen mij wie en wat ze zijn en dan maak ik een ontwerp, wat altijd bij ze past. Het werken met dit materiaal laat dit ook toe.


Omdat mijn vrouw een passie heeft voor koken en ik voor lekker eten, heeft zij een toepasselijk recept uitgezocht van St. Jacobsschelpen, op zijn Frans 'coquille St. Jaques', dat zij van haar Franse buurvouw kreeg. Het diertje uit deze schelp wordt erg veel door de Fransen gegeten. De schelpen worden in de Atlantische oceaan met netten over de zeebodem gevangen, of door duikers met de hand geraapt. Wereldwijd is de 'coquille Saint Jacques' het belangrijkste schelpdier voor de visserij. Recept Sint Jacobsschelpen met safraansaus (heel makkelijk en snel) (voorgerecht) kwart courgette 10 gram roomboter 1 teentje fijngehakte knoflook half glas droge witte wijn 20 centiliter visfond of sterke visbouillon 1 deciliter room 1 theelepel Saffraan beetje zeezout peper Courgette schillen en in hele kleine dobbelsteentjes. 10 gram boter verhitten en de blokjes met de knoflook even bakken. Blussen met 6 cl. wijn en tot de helft laten inkoken. Visfond of bouilon toevoegen en weer tot de helft laten inkoken. Als laatste de room en de saffraan erbij en laten inkoken tot de gewenste dikte (een gebonden saus). Eventueel wat binden. Op smaak brengen met zout (heel weinig) en peper.

Sous Marine

10 gram roomboter zakje bevroren St. Jacobsschelpen voor 4 personen, reken op 100 gram per persoon 1 glas droge witte wiijn 1 eetlepel gehakte dille of peterselie 1 theelepel citroensap 1 tomaat

Koken met de kunstenaar

In andere pan de boter verhitten en de schelpdieren twee minuten aan iedere kant bakken. Beetje zout en peper erover, afblussen met half glas witte wijn. Voeg de eerder gemaakte saus toe en de verse kruiden en goed doorroeren. Scheutje citroensap erbij en warmen, niet meer koken. De tomaat ontvellen en zaadlijsten verwijderen. In kleine stukjes snijden. Op warme borden bedjes maken van bijvoorbeeld een beetje tagliatelle (beetgaar). Daarop de schelpdieren en de saus erover. Garneren met de stukjes tomaat. http://www.hermdriessen-art.nl/ Dit artikel is tot stand gekomen dankzij http://art-en-france.nl/


Hieronder staat een lijst met aandeelhouders. Deze mensen/bedrijven hebben geinvesteerd in ons boek om ons de kans te gunnen zodat we onze droom kunnen waarmaken. Zoals de vlag er nu bij hangt zal het ons niet lukken om de benodige aandelen te verkopen. Dat is jammer, maar diegene die hun nek hebben uitgestoken zet ElisabethsMagazine graag in het zonnetje. Tom Zijlstra heeft zelf ook een boek uitgegeven. De titel is ‘Soms priemt een lichtstraal’. Irma58. Een lieve vriendin en een zus zonder bloedverwantschap (EvdA). Tevens oprichtster van dagopvang de Nostalgie. Prijsdij Een lieve vriendin en een zus zonder bloedverwantschap (MT). Emotioneel koken: http://www.emotioneelkoken.nl/ Mustardcompany: http://www.mustardcompany.nl/ Carola van Kesteren: http://www.praktijkdegewichtscoach.nl/ ElHortensia http://www.elhortensiadisfile.webs.com/ en http://delineeltje.webs.com/ PaulineT: http://www.dieren.atargatis.nl/ 10wekenplan: http://www.10wekenplan.nl/ Marcel Moerbeek: http://www.shootcommunications.nl/home.html Rob45: http://www.baarlevastgoed.nl/ Lijfgoed: http://www.lijfgoed.nl/ Sutorius: http://www.peterschoenmaker.nl/ Gezondmetpit.nl: http://www.gezondmetpit.nl/ Carla Spierdijk: http://www.biophotonenhoofddorp.nl/ Vonni: http://www.redtjegewicht.nl/ EllyQB: http://www.quibono.nl/ Praktijk Gewichtig: http://www.praktijkgewichtig.nl/ UIteraard hebben Marian, Gabriëlla en Elisabeth zelf ook aandelen aangeschaft. Wij geloven in ons product. Verder willen wij ook alle particulieren die hebben geinvesteerd ook bedanken. Deze steun geeft de burger moed. Op de dag dat dit magazine werd samengesteld waren er nog 20 dagen over om het benodigde aantal aandelen te verkopen. In de volgende ediite is te lezen of we het hebben gered of niet. De hoop blijft altijd nog aanwezig. Vraag je vrienden, kennissen of familie of ze aandelen willen kopen. http://www.tenpages.com/manuscript/vegetarische_wereldgerechten_geschikt_voor_bijna_i


VOORUITBLIK De volgende editie staat in het teken van comfort food. De wintermaanden zijn dé maanden die koud en kil zijn. We blijven graag binnen en genieten dan extra van het zogenaamde foute snoepgoed. Wat vetter eten. En eigenlijk is dit logisch. Want het zit in onze genen. In de oudheid was het gebruikelijk om te bunkeren in de wintermaanden. Peulvruchten, spek en worst. Er was geen koelkast voorhanden met een vers stukje vlees of vis. Er werd gegeten wat voor handen was en wat ook makkelijk was te bewaren. Daarbij waren de huizen niet zo geïsoleerd en werden ze niet zo verwarmd zoals onze moderne huizen. Comfort food is in deze tijd gewoon heerlijk om even op te laden na een drukke dag. En dat is niet erg. Alleen wat is comfort food? Een kant en klare pizza? Een bak Chinees eten? Een patatje joppiesaus? Vertel het ons. Wij van Elisabeth’sMagazine zouden graag willen weten wat je favoriete comfort food is en waarom je het eet. Bereid je zelf je comfort food, stuur je recept in met een foto. info@elisabethsmagazine.nl

Elisabethsmagazine editie 5  

Dit is editie 5 van Elisabeth'sMagazine in zijn geheel. Veel leesplezier...

Elisabethsmagazine editie 5  

Dit is editie 5 van Elisabeth'sMagazine in zijn geheel. Veel leesplezier...

Advertisement