Les veus del mar. Una cançó contada de Gemma Humet

Page 1

çó c o nt can ad

a

a n u

: de

GEM M HUM A ET il · l u

S

ar

stra da per

a Serra

Aquest conte ha estat fet amb ​l’assessorament​ d’


Aquest conte...

p vol

ar arl

s al

ĂŠs pe tits d

el s

qu

il

a

v

m

qu

e posa b

ciĂł veu i noms a la migra

os n dir r pe

e la

en u i

s

realitat que ens envolta.

Ăłn

pe

saltres. o n m s co e n rso


pretén reco

nèix er l a

fei na amb la s eva ie tas lv ca al , il or ·l u d m

en in

el

m

ar

am

el es o

bp

un

i itàr rgan n a itzacions hum

ts d e

, ue q es

llum i esperança.

c


A tu, perquè un dia sàpigues llegir el que cantes, i a ells, per ser-hi, com sempre, amb el cor obert.

Per a en Jan i en Bru. Per a totes les Amars, Samirs i Azahars que busquen, com tu i com jo, un futur millor. I per a les veus del mar, que mai caiguin en l’oblit.

Sara

Gemma

Quan i on vaig néixer? Primera edició: desembre 2020 Editorial Nanit C. Ballester, 67, local 08023 Barcelona editorial@nanit.cat www.nanit.cat

Qui m’ha fet?

© de la lletra de la cançó: Gemma Humet © de les il·lustracions: Sara Serra © de la idea original i els textos del conte: Gemma Humet, Laia Figueras, Núria Puyuelo i Sara Serra​ © d’aquesta edició: Editorial Nanit SL Disseny i maquetació: Joana Casals Impressió: Anman Gràfiques del Vallès SL Imprès a Catalunya

Les meves dades

ISBN: 978-84-122667-1-9 Dipòsit legal: B 22115-2020

Ho sabies?

Llibre local = Lector compromès Aquest és un llibre publicat amb el segell Llibre local, que garanteix que el 100% de l’elaboració –des del disseny fins a la impressió– s’ha dut a terme per professionals i empreses catalanes. Visita llibrelocal.cat per conèixer millor aquesta iniciativa.

Fem els nostres contes amb paper que respecta els arbres i els boscos, perquè són els pulmons del nostre planeta i volem cuidar-lo. Si voleu reproduir, distribuir o transformar aquesta obra, poseu-vos en contacte amb Nanit (editorial@nanit.cat).


una cançó contada de gemma humet

un àlbum il · lustrat per

Sara Serra

un conte escrit a quatre veus i quatre cors


L’Amar és una nena amb els ulls vius de color negre.​Li encanta jugar a f​ er ballar els peus nus que la mantenen dreta.

2


33


Té un germà, en Samir,​que vol ser i​ nventor d’andròmines i​​construir una bombolla per refugiar-s’hi​amb la gent que estima.

4


5


6


L’Amar té u ​ na mare, l’Azahar.​ És alta, forta i valenta; els abraça quan els fa mal alguna cosa i els cuida quan estan malalts.

7


8


Van néixer a una ciutat amb cases fetes de pedra, on cada pedra pot explicar una història. Una ciutat amb parcs, escoles i botigues, on viuen persones que vesteixen roba de molts colors i que se saluden pel carrer quan es troben.

9


Però al seu país ha esclatat una guerra perquè persones que ja són riques volen ser-ho encara més: volen vendre armes i guanyar diners mentre la gent es baralla. Aquesta maleïda guerra destrossa boscos i ciutats, i també s’ha emportat el seu pare​.

10


11


12


L’Amar, en Samir i l’Azahar j​a fa dies que caminen i no saben on arribaran.​Han hagut de deixar casa seva, amistats i família per buscar un lloc on es visqui en pau. 13


14


Han pujat a un vaixell tots tres, i naveguen mig d’amagat​amb la por que algú els digui que no tenen permís per fugir de la guerra.

15


16


Només tenen una maleta, però no necessiten res més. L’Amar ha après que tancant els ulls es pot ballar i en Samir ha descobert que amb la seva imaginació pot anar allà on vulgui. Mentrestant, a l’Azahar se li escapa un somriure veient com juguen.

17


18


Però a la nit, amagada sota les estrelles, l’Azahar està trista i abraça ben fort els seus fills. No es veu amb cor de dir-los que no sap cap on van, que no sap què és el que els espera.

19


S’han convertit en l​ es veus del mar​. Algunes no tornaran, però d’altres podran tornar a abraçar-se.

20


21


22


Totes volen creuar una frontera on els seus somriures​per fi t​ oquin terra​.

23


24


Però quan hi arribin, l’Amar, en Samir i l’Azahar veuran que el seu viatge tot just ha començat.

25


26


Envoltats de persones que parlen com ells, però utilitzen paraules diferents, tornaran a aprendre a llegir i escriure, i a jugar a jocs nous. Veuran altres colors de pell i maneres de fer que no són les seves. Esperem que la gent que es trobin els obrin e ​ ls murs d’una terra promesa.

27


28


GEMMA HUMET Hi havia una vegada una nena que es deia G ​ emma​. Vivia rodejada de música perquè casa seva estava plena de músics. Amb cinc anys ja tocava el piano i cantava. S’ho passava pipa entre notes, melodies i cançons, i a mesura que es va anar fent gran va poder fer realitat el seu somni: dedicar-se a la música i que a la gent li agradi escoltar-la. La Gemma és pianista i cantant i ha estat molts anys professora de música. I sabeu com ho ha aconseguit? Doncs gaudint del que fa. Ha hagut d’estudiar de valent i assajar moltes hores, però creu que si una cosa t’agrada i la desitges amb molta força, sempre es pot aconseguir. Té cançons seves, però també ha musicat poemes d’autors molt coneguts, perquè li agraden les paraules i jugar amb elles per dir moltes coses. La Gemma vol que la seva música ens acompanyi en els moments bons i en els dolents, sempre que ho necessitem. Creu que la música serveix per transmetre sentiments i missatges, i per parlar de la realitat. Aprofita que la gent escolta les seves cançons per explicar coses que succeeixen al nostre voltant, com en aquesta cançó. La Gemma estava trista de veure que hi havia persones que ho passen tan malament a causa de les guerres i la injustícia. Per això va decidir fer-ne una cançó, per parlar-ne, i així, entre tots, poder trobar una solució. Esperem que us agradi molt!


30


Amar és una nena amb els ulls vius de color negre, el seu joc és fer ballar els peus nus que la mantenen dreta. Té un germà, Samir, i una mare, Azahar. El seu pare ja no hi és; la guerra se’l va emportar. Ja fa dies que caminen i no sap a on arribaran, però Amar ha après que amb el cap pot ballar. Les veus del mar. El germà Samir encara no sap ben bé com però s’ha escapat d’haver de ser un d’aquells nens soldat. El que ell havia desitjat era ser un inventor d’andròmines i fer una bombolla per viure-hi plegats. Han pujat a un vaixell tots tres, i navegant mig d’amagat, Samir ha après que pot fugir amb el cap. Les veus del mar. Cares sense rostre; els hi han pres la identitat. Rostres sense cara que lluiten per la dignitat. Els somriures toquen terra i no troben més que els murs d’una terra promesa. Les veus del mar. Azahar ha d’amagar dins el seu cap, que ja no fuig ni balla, llàgrimes que vessa quan dorm al ras amb els seus fills al ventre. No pot dir que no sap cap on va, que no sap què és el que l’espera i que té por, que el que veu l’ha feta presonera. Han de creuar una frontera però quan hi arribin veuran que el seu viatge just ha començat.

Gemma Humet (2017)


A Nanit creiem que els nens s’han de poder emocionar amb la música i volem oferir-vos moments per gaudir en família a través de la lectura, per això creem contes que tenen vida més enllà de les seves pàgines. La Sara Serra ha amagat un seguit de secrets i detalls a les il·lustracions que us convidem a descobrir. Us hi animeu?

Amagada en aquest conte, hi ha una clau que obre portes i cors.

A veure si la trobeu!

Què creieu que signifiquen les flors que la Sara ha dibuixat en el mar d’algunes de les pàgines?

Us convidem a parlar-ne a casa.

Trobareu les solucions a aquestes propostes i descàrregues gratuïtes a nanit.cat.


A les pàgines 26 i 27 veureu que els nostres protagonistes han arribat a bon port i comparteixen llibres, jocs i somriures amb nous amics.

Que sabeu veure l’Amar, en Samir i l’Azahar entre la gent?

La firma de la Sara és un cor sobre una bandera blanca.

Que sabríeu trobar-la?

Amb aquest conte que teniu entre mans, volíem donar a conèixer la tasca d’Open Arms.

Mirant el conte, sabríeu dir per què lluita aquesta ONG tan valenta?

33


34


Us agraïm la confiança de deixar-nos entrar a casa vostra a través d’aquest conte. Voleu compartir les vostres sensacions i l’opinió dels petits lectors de la família? #lesveusdelmar i #contesdeNanit

@editorial_nanit

@editorialnanit

@Editorial Nanit

Us convidem a seguir la tasca d’Openarms a través del seu web i els seus perfils a les xarxes:

openarms.es

@proactivaopenarms

@openarms_fund

Benvinguts a Nanit, benvinguts al nostre món! (un món que, entre tots, podem fer més bonic encara)

35


Aquest conte ha estat fet amb ​l’assessorament​ d’

nanit.cat

Les veus del mar é ​ s un conte basat en la cançó homònima de ​Gemma Humet q ​ ue vol parlar de la migració i dels refugiats, però des de l’esperança i amb ​l’ideal que, del món, en podem fer un lloc més bonic encara.

16,90 €

L’Amar és una nena amb els ulls vius de color negre. Té un germà, en Samir, i una mare, l’Azahar. Van néixer a una ciutat amb cases fetes de pedra, on cada pedra pot explicar una història. Però al seu país hi ha esclatat una guerra i ara han de travessar una frontera. S’han convertit en les veus del mar​.

A Nanit ens sentim compromeses amb la societat i per això, gràcies a vosaltres, col·laborem amb diferents projectes solidaris.

nanit.cat