__MAIN_TEXT__

Page 1

# 1 sommar 2012

114

aktiviteter vid 3 000 tillfällen Njut av Sveriges skönaste skärgård Vandra som en pilgrim Öga mot öga med Skogens konung


Rejmyre Glas & Hantverksby Kolla alltid i fyndhörnan! #65*,r6TSTÄLLNING VÄVER*rKAFFESTUGA

Rejmyre Antik & Heminredning Äldre Rejmyreglas, konst, kuriosa Tel. 011-872 15

Björke gård Skärblacka

Väg 215 mellan Finspång och Skärblacka Telefon: 0122-200 02 Öppet: Vardagar 9.00-17.30 Lördagar 9.00-13.00

www.bjorkevavstuga.se

Hemboden i Rejmyre Presentartiklar Tel. 011-874 73 / 070-645 56 01 www.hembodenirejmyre.se Rejmyre Mässingsbruk Kristallkronor, prydnadssaker i mässing Tel. 011-872 11, 073-630 08 06 www.rejmyre.se

Besök ett av Sveriges äldsta glasbruk • Glasblåsning • Fabriksförsäljning • Öppet alla dagar 011-871 84 www.reijmyre.se

Rejmyre Glasmuseum Hembygdsföreningen Gamla Rejmyre Öppet 5 maj – 30 september Tel. 070-494 58 73 www.rejmyrehembygdsforening.se Rejmyre Vandrarhem & Kanotbas Välkommen till ett hemtrevligt vandrarhem! Tel. 011-875 26 / 070-698 55 46 www.rejmyrevandrarhem.se Beehive Handsmidda bestick av rostfritt stål samt vår nya tovningsbod. Tel. 070-646 68 60 www.bee-hive.se

Lill-Annas Köksbod Hantverk, Presenter m.m. & Café Det Lilla Annorlunda Kaffe, hembakat kaffebröd, smörgåsar. Tel. 011-870 82 Rejmyre Smedja, Garveri & Butik Traditionellt varmsmide och ekologisk garvning Tel. 011-872 52, 070-652 44 75 www.rejmyresmedja.se Rejmyre Brödbod Stenugnsbakat bröd, allt från smörgåstårtor och kallskuret till småkakor och tårtor Tel. 011-872 27 www.rejmyrebrodbod.se Rejmyre Klädbod Vackra kläder för både vardag och fest. Tel. 011-875 70 www.rejmyrekladbod.se Engelska Magasinet Konsthallen visar konst av Yoshio Nakajima Utställningen pågår 16 juni – 2 september 2012. www.engelskamagasinet.se

Glasbruksvägen 42

Livekonsert? pagang.info Gilla oss på Facebook

HOS OSS FÅR GOD MAT TA TID För öppettider besök oss på www.rejmyregestgifveri.se eller ring 011 - 87 680

Kombinera aktiviteter med sevärdheter i en energifylld kommun! Här kan du spela golf, vandra och paddla i en miljö fylld av historia och kultur.

Finspångs Turistbyrå Tel 0122-851 00 turism@finspang.se

www.finspang.se


innehåll

24 5 6 14 19

30 ledaren. Susanne H. Fredriksson om vikten av att göra saker tillsammans, och sina känslor för Magasin Visit Östergötland. safari. Per Svensson Borrud är mannen bakom Pelles viltsafari. Följ med på safari i skogarna utanför Kisa. pilgrim. Varje år kommer drygt 400 000 pilgrimer till Vadstena. Runt 5 000 av dem kommer gående. på gång. För dig som vill veta vad som är på gång i Östergötland rekommenderar vi www.pagang.info. Vi har valt ut några favoriter.

22

närkamp. Möt Christel Valsinger. Vi pratar rockstjärnedrömmar, sommarplågor och drömspelningar med en av våra mest kända radioröster.

24

östgötadagarna. Passa på att se dig om under landsbygdens öppet hus. I år har du 170 lockande alternativ att välja bland.

Beställ ditt ex Du hittar varje ex i digital form på www.visitostergotland.se, och i tryckt version på Sveriges turistbyråer, samt på ett hundratal turistserviceplatser runt om i Östergötland. Du kan även beställa den kostnadsfritt på www.visitostergotland.se ihop med kommunernas broschyrer och en uppsjö av kartor, bland annat fiskekartan.

6 30 37

skärgårdsliv. Intresset för att aktivera sig i skärgårdsmiljö ökar kraftigt. Kajakpaddling och gäddfiske är två av favoritsysselsättningarna. på gång. Ännu mer Östergötland. Läs om fågelskådning, Söderköpings Gästabud och naturoch kulturvandringar.

38

exklusivt. Östergötland har fått sin första kvinnliga hertiginna. Vi har fått en exklusiv titt på prinsessan Estelles rum på Linköpings slott.

40

summary. Don’t know Swedish? Don’t worry. Enjoy the pictures, read our summary and get updated information at www.visitostergotland.se.

44

tävlingen. Ladda kameran och skicka in din bästa bild med anknytning till Östergötland. Vinn en viltsafari!

Medarbetare Magasin Visit Östergötland ges ut av Visit Östergötland, del av Regionförbundet Östsam, Drottninggatan 26, 602 24 Norrköping. Telefon, 013-26 27 28. www.visitostergotland.se, info@visitostergotland.se Ansvarig utgivare: Susanne H. Fredriksson. Redaktör: Albin Wiberg, FranzénWiberg text & form. Redaktion: Linda Jonsson och Hanna Månsson, Visit Östergötland. Grafisk form: Kristina Franzén, FranzénWiberg text & form. Omslagsfoto: Johnny Franzén. Tryck: Larsson Offsettryck AB, Linköping, 2012. Upplaga: 60.000 ex. Annons: Conny Carlsson, 0709-67 96 25 och Stefan Olson, 0709-67 96 23, position@kartguiden.com.

3 Vısıt östergötland


I sommar blir Östergötland Aktivt! Hundratals aktiviteter väntar på dig... Paddling till Gubbökupa i Gryts skärgård, Gäss och tranor vid Tåkern, Grissafari på Kalvsjö gård, Crazy Race på Torpa Gård.

I sommar kan du uppleva mer än någonsin i Östergötland. Över hundra olika spännande aktiviteter erbjuds vid tre tusen tillfällen under juni till september. Boka aktiviteterna hos flertalet av Östergötlands turistbyråer eller direkt hos aktören.

Läs mer på www.visitostergotland.se

WWW.VISITOSTERGOTLAND.SE

ÖstgötaDagarna 1-2 september 2012

Öppet hus på landsbygden första helgen i september. Upptäck och upplev Östergötlands landsbygd. Välj bland över 150 olika arrangemang.

Se alla deltagare och läs mer på www.visitostergotland.se/ostgotadagarna

Nyhet! Boka weekendpaket under ÖstgötaDagarna! Följ med på bussrundturer!


ledaren

Minnen för livet Vissa saker blir inte riktigt som man tänkt sig. Utan så mycket bättre! Som magasinet du håller i din hand till exempel. Kalla det självbelåtenhet, men jag kan bara inte låta bli att uttrycka hur oerhört stolt jag är över detta första nummer av Magasin Visit Östergötland. Jag har läst igenom det från pärm till pärm flera gånger om. Och detta är bara början. Framöver kommer vi att göra två nummer per år. När vi satte oss ner med redaktionen i början av året för att diskutera innehåll och artikeluppslag hade vi en sak för ögonen: att ge en inspirerande, läsvärd och långlivad bild av Östergötland som det mångfacetterade besöksmål det är, men göra det på ett nytt sätt. Det tycker jag att vi lyckats väldigt bra med. När jag tänker tillbaka på min barndoms somrar i Östergötland minns jag tältsemestrar med mamma och pappa, besök hos släktingar, kollo med kompi­ sarna, fisketurer med farfar, syltkokning hos mormor, gånger då man gjorde saker tillsammans. Smaken av Piggelin, augustipäron, lukten av stubbåker eller dammet efter pappas skördetröska just när daggen börjat lägga sig – det är också sommar för mig. Oförglömliga minnen som berikat mitt liv tusenfalt. Just det hoppas vi kunna ge alla som väljer att besöka vår fantastiska del av Sverige: minnen för livet, att dela med nära och kära. Av den anledningen har vi startat projektet Aktiva Östergötland, där vi ger alla arrangörer av köpbara upple­ velser och aktiviteter möjlighet att synas i vår gemensamma marknads­föring gentemot besökare och boende i Östergötland. Detta har resulterat i att du nu kan ta del av inte mindre än 3 000 aktivitetstillfällen som kommer att äga rum under sommaren 2012. Jag kommer att tillbringa stora delar av den i vår segelbåt i den fantastiska skärgården, som du kan läsa mer om på sidorna 30–35. Till sist vill jag passa på att slå ett slag för vår ständigt uppdaterade hem­sida www.visitostergotland.se. Själv är jag barnsligt förtjust i mobil.pagang.info där man får aktuell information om det mesta av det bästa som händer i Öster­ götland direkt i mobilen. Glad sommar och välkommen till Östergötland, en aktiv del av världen!

Susanne

PS Har du synpunkter och tips om innehållet i magasinet, eller vill försäkra dig om att få din önskade annonsplats till kommande nummer, maila till info@visitostergotland.se DS

5 Vısıt östergötland

Susanne H. Fredriksson är chef för besöksnäring och turism i Östergötland. Sommaren spenderar hon helst i segelbåt kryssandes omkring i Gryt och Sankt Annas skärgård.


Skogens konung Öga mot öga med älg, hjort, vildsvin och rådjur. Följ med på viltsafari.


safari

O

m Martin Scorsese, Sofia Coppola eller David Lynch skulle få för sig att göra en film där en av karaktärerna var en medelålders vilt­safariarrangör från Kindabygden skulle denne med stor sannolikhet se ut och vara identisk med Per Svensson Borrud in på minsta skäggstrå. Klockan är prick 09.00 när vi rullar in på parkeringen på torget i Kisa. Vid sidan av en blå Volvo V70 kombi står en mustaschprydd man i kamouflagekeps. Hans namn är Per Svensson Borrud och är mest känd för att han är traktens fotograf, med 40 år i branschen och egen butik och allt. Men tiderna är hårda sedan den digitala revolutionen över en natt förpassade analogt fotograferande till järnåldern. Än kärvare blev det när polisen tog över passfotograferingen.

Men Per, eller Pelle som de flesta som träffat honom mer än en kvart kallar honom, är inte den misströstande sorten, så i stället för att deppa ihop fann han en lösning på problemet. En lösning som stavas; viltsafari! – Jag är uppvuxen på landet en bit utanför Kisa och har alltid gillat djur och natur, och att jaga. Men man behöver ju inte skjuta ihjäl allt man ser, utan man kan hoppa över ett skott och bara sitta och njuta av att iaktta djuren. När lönsamheten kring fotograferandet blev sämre kände jag att jag var tvungen att hitta på något nytt, och då föddes idén att arrangera viltsafaris. Det är sju år sedan. Och ryktet om Pelles viltsafari har spridit sig långt utanför länsgränsen. Vi lämnar Kisa torg och rullar mot en av Kinda kommuns runt 500 sjöar, Åsunden. Pelle berättar med inlevelse om hur Gustav Vasas trupper kom vandrande här över isen i en flera kilometer lång karavan för att göra processen kort med den sluge upprorsmakaren Nils Dacke. Vid Killingevid­ udd (mark som i dag ägs av Pelle och brodern Jan) överföll

Per Svensson Borrud

» Man behöver ju inte skjuta ihjäl allt man ser.« Dackes män trossen, som gick längst bak, men beväpnade med armborst och yxor mot karolinernas skjutvapen led Dacke ett tungt nederlag med fyra hundra stupade män vars blod färgade isen röd. – Det var lite Robin Hood över Nils Dacke. I skogen var han oslagbar. Bland annat använde han sig av en stridslist där de skar av Vasas linjer genom att fälla träd så att fienden blev fast. Sedan slog man ihjäl dem. En teknik finnarna använde sig av mot ryssarna i Finska vinterkriget, 415 år senare. Vi kör vidare uppför en backe. Ett viltsafari, enligt Pelles modell, går till som följer: man träffas på en förutbestämd plats i skymningen, exempelvis Kisa torg. Varje deltagande sällskap har med sig egen bil – men Pelle fyller naturligtvis gärna sin bil, vilket är populärt bland yngre besökare som gärna lyssnar till hans historier – och man tar maximalt fem bilar per safari, av den enkla anledningen att alla ska få chans att se djur. Ett safari pågår i 4–5 timmar och man tillryggalägger 8–9 mil. Under safarins gång byter dessutom bilarna turordning i sann demokratisk anda, för att alla ska få lika chans. Varje grupp förses med en walkie-talkie – så att alla får ta del av det Pelles tränade ögon ser – en lampa att lysa med och en stencil där man kan kryssa i vilka djur man fått syn på och lära sig lite om spår­ ning. Beroende på hur mycket djur man ser och var de dyker upp brukar det bli mellan fem och tio stopp då man går ur bilarna för att skåda djur och natur på lite närmare håll. – Vi har en väldigt fin grillplats vid sjön Åländern, dit vi

8 Vısıt östergötland


Per Svensson Borrud är uppvuxen på landet en bit utanför Kisa och har alltid gillat djur och natur.


safari – Du missade förresten vår konstgjorda älg i trä, Nisse II, som står på åkern vi nyss åkte förbi. Vi har alltid en tävling bland safarideltagarna där den som först ser ett konstgjort djur får hojta till så får de ett litet pris. Vi har döpt honom efter Nils Dacke. Nisse är egentligen överflödig, eftersom Pelle intygar att man med nästan ett hundra procents säkerhet ser vilt vid varje safari, ofta mellan 50 och 80 dovhjortar och ett tiotal rådjur. Älgar och vildsvin ser vi ungefär varannan gång. Rådjur och hjortar kommer ofta ut på ungefär samma ställen kväll efter kväll medan älgarna rör sig över större arealer. Ovissheten om vad, hur och när man får se viltet är själva sporten och charmen med det hela. Att vara på helspänn för att inte missa ett djur som kanske bara syns en kort sekund innan det är spårlöst försvunnet igen. Vi kommer runt en skarp krök och där på ett litet gräs­ klätt fält står en av försvarets gamla terrängbilar, som Pelle kör som ledarbil och om några deltagare ber riktigt snällt kan de få åka med.

» I lattjolajbanlådan ligger ett par grävlingstassar, tänderna från ett vildsvin, älg- och rådjursklövar samt käken från en räv.« alltid försöker komma till solnedgången. Där serverar vi rågsmörgåsar på nybakat bröd från orten, och på dem har vi rökt, saltat älgkött och vildsvinskött, eller annat viltkött. Sedan grillar vi viltkorv med nästan 100 procent kött i – och hotdogs till barnen om de föredrar det. Efter ett par stycken korvar är man garanterat proppmätt! Efter flera timmar ute i naturen och en rejäl grillmiddag på det väljer många att checka in på något av övernattnings­ ställena i Kisa.

Det tar inte 500 meter så pekar Pelle reflexmässigt mot en åker som vi passerar på vänster sida. – Här trivs de små vildsvinen när de växer upp. Men de kan vara svåra att upptäcka. De har väldigt bra väderkorn, bra hörsel, men ingen vidare bra syn. De kan bli ståendes en timme i skogskanten och vädra innan de vågar sig ut beroende på hur stort jakttrycket är. Vildsvinet är ett av de mest intelligenta djur vi har. Det kan vara svårt att fatta hur mycket djur det är runt vägarna här. De är aldrig långt borta. Efter en liten stund svänger vi vänster ner på en liten grusväg. Huset vi kör förbi är Pelles föräldragård, Kil­ lingevid, och en bit längre ner kommer vi till en rödmålad ladugård med en handfull djurskinn uppspända på väggen. – Älg, vildsvin, dovhjort och lite sånt, säger Pelle, utan att jag ens behöver ställa frågan, vis av hundratals viltsafarin med frågvisa deltagare naturligtvis.

– Det händer att vi har mindre privata sällskap och då finns det större utrymme att göra ett skräddarsytt program. Då kan vi till exempel lägga ut mat till vildsvinen och sedan åka tillbaka när det blivit mörkt och titta på dem i strålkas­ tarskenet. De älskar majs, ärtor och ekollon. Det är som godis för dem. Merparten av kunderna är tyskar, holländare, danskar, norrmän och svenskar. Men den ryska marknaden är på stark frammarsch. – Det unika med oss är att det inte är en nationalpark eller ett zoo som man åker runt i, utan det är vild natur. Det här är på riktigt. Man vet aldrig vad man kommer att få se. Storstadsbor som är vana vid bilar, flygplan och tåg överallt blir ofta stående och bara njuter av tystnaden. För dem är det en upp­levelse i sig, och det kanske vi är lite bortskämda med här ute.

Ett uppdrag som Pelle sent ska glömma inträffade för ett par år sedan när en eventbyrå i Stockholm ringde. Det visade sig vara prins Alexander och prinsessan Astrid av Liechtenstein och parets tre barn samt några vänner från Italien som ville komma förbi en sväng. – Det var mitt i veckan och med kort varsel, dessutom var de tvungna att vara tillbaka till klockan nio så det blev en kort tur, men vi körde på som vanligt. De fick se några rådjur och ett par vildsvin, och det fick bli en snabb grillning.

10 Vısıt östergötland


safari För om det blivit grillning skulle prinsparet förutom viltkött och köttkorv fått lyssna till lite tvättäkta östgötsk skönsång. Det är Pelles kompis, trubaduren Bengt Länsberg från Kisa, som brukar följa med ut ibland och spela och hjälpa till med guidningen. Tre hundra meter från där vi står ligger ett av de säkraste platserna för att sikta djur. Vi går dit längs en uppkörd skogsväg. Pelle upptäcker ett spår, som han förklarar är rådjur, och ett annat som måste vara vildsvin, och sedan ett tredje som förbryllar vår guide. – Nu hittar jag bara ett avtryck, men det är inte lo, och för­ modligen inte hund. Det skulle faktiskt kunna vara en varg. Eh, instinktivt ser jag mig om över axeln, men ingen hung­ rig varg i sikte, så vi knallar vidare och kommer fram till en glänta med ett stort fält och ett par hundra meters fri sikt. – Här är det väldigt ofta djur framme. En gång stod det en stor älgtjur bara 40 meter ner, säger Pelle och pekar på ett buskage. – Jag smög mig på honom för att få en bra bild, sedan fick han vittring och rusade ner på åkern. När han kommit en bit vände han sig om med en stor grästuva i munnen, haha. En annan gång var det ett vildsvin (på 300 meters håll), ett rådjur (på 100 meters håll) och en hare (på tio meters håll) som utmanade safarigruppen på 25 personer. Först stod alla blickstilla, men när man började röra på sig stack vildsvinet först, sedan rådjuret, och sist haren.

Även om Pelle varit ett med naturen sedan barnsben så händer det att han fuskar lite. I sin bil har han nämligen två apparater med inspelade djurläten, som han ibland använ­ der för att locka fram djuren, men framför allt använder för att safarideltagarna ska få höra djurens läten i olika situatio­ ner. Han demonstrerar sociala grymtanden från vildsvin, en ensam älgko som lockar på sin kalv, en älg under parning, samt en get som blir uppvaktad av en bock. – Framför allt under parningstid, i juli, kan man locka fram rådjuren. De har så mycket testosteron i sig att de blir tokiga. Det har hänt flera gånger att det kommit fram en råbock och undrat vad det är som händer? Vår guidade tur börjar närma sig sitt slut. Men innan det är dags för lokalt bakat rågbröd med rökt älgkött och rykande hett kaffe i solen uppe vid ladan plockar Pelle fram sin lattjolajbanlåda ur bagaget på sin bil. Däri ligger det ett huggormsskinn, ett par grävlingstassar, tänderna från ett vildsvin, älg- och rådjursklövar, svansen från en dovhjort, käken från en räv, samt en grävlingsvans. Fotografen frågar Pelle vad han ska med ett halvt rådjurs­ ben till? Pelles svar kommer blixtsnabbt: – Ryggkliare! Safarihumor. Text: Albin Wiberg Foto: Johnny Franzén och Per Svensson Borrud

Björn, lo, varg eller varulv? Under viltsafarin får deltagarna bland annat lära sig att identifiera spår och läten.

11 Vısıt östergötland


safari

Vilda djur, och tama I takt med att intresset för djur och natur har ökat på senare år har också utbudet tagit fart. I ett landskap med Östergötlands mångfald när det gäller såväl en levande landsbygd som väl bevarade naturskatter är potentialen i princip obegränsad när det gäller safariverksamhet, så förvånas inte om utbudet vuxit till nästa sommar.

Kosafari Vånga Gård. På öppna traktorflak åker vi genom vackra hagmarker till sjön Ören där några av gårdens 160 nyfikna Herefordkor med sina kalvar kommer fram. Vi berättar om livet på gården och du får tillfälle att närmare stifta bekantskap med djuren. Hagen finns med i Norrköpings kommuns bok om bevarandevärda ängsmarker. Djuren och dess foder odlas enligt KRAV-metoden. I vår manuella kött- och charkdisk i Norsholm kan ni handla med gott samvete och få hela storyn bakåt. Tid: 14.00, 3 juli, 31 juli och 14 augusti. Pris: 100 kr, 50 kr upp till 15 år. Bokning: www.dinkottbutik.se

Älgsafari Vi åker från Vadstena till Omberg och kör sakta på små grusvägar mitt i skogen där chansen är stor att få se vilda djur och framför allt för att leta efter älgen. Vi stannar mitt i skogen för att sedan smyga ut mot ett ställe där vi ofta träffar på älg. Sedan fortsätter färden mot ”Hjässan”, toppen på berget, där vi har riktigt bra utsikt att kunna få en skymt av älgen. Innan turens slut tänder vi en brasa och fikar tillsammans. Tid: Juni: söndagar kl 19.00–23.00. Juli och augusti: tisdagar, torsdagar och söndagar kl 19.00–23.00. September: söndagar kl 19.00–23.00 Pris: 395 kr, 250 kr per barn upp till 16 år. Bokning: www.utflykter.com

Getsafari Hejtorps Gård. För barnfamiljer såväl som mor- och farföräldrar eller den matintresserade som vill följa gräsets väg till färdig ost. Tillsammans åker vi traktor och vagn genom hagarna där vi på nära håll kan bekanta oss med getterna som strövar fritt bland björkar och stenar. Någon av vallhundarna Kip och Pim följer med och visar hur de hjälper till i arbetet med djuren. Vi pratar om getter, killingar samt bockar och givetvis även om ost och ystning. När vi kommer ner till vallen vid sjön Dovern stannar vi en stund för att njuta av utsikten och ta en fika. Köp en korg med kaffe/saft samt ostsmörgås och bulle i butiken innan vi åker eller ta med eget fika. Tid: 11.00, 10/7, 24/7, samt 7/8. Pris: 100 kr, 50 kr upp till 15 år. Bokning: www.hejtorp.se

Fladdermussafari Pinnarp och Föllingsö. Vi samlas i skymning utrustade med kläder och skor anpassade efter väder. Ta gärna med ficklampa. Du får lära dig om hur fladdermusen lever, vad den äter, och varför den hänger upp och ned, innan vi åker runt till olika platser och spanar med hjälp av detektorer, som gör att vi kan höra fladdermössens högfrekventa ljudpulser. Tid: 16 juli kl 22.00 och 30 juli kl 21.30, Pinnarp, samt 23 juli kl 22.00 och 6 aug kl 21.30, Föllingsö. Pris: 100 kr, 50 kr per barn, familje­pris 250 kr. Bokning: www.viltsafari.se

På kosafari är det fritt fram att mata djuren.

12 Vısıt östergötland


safari Safari Camp Kolmårdens Djurpark. En campvärd möter upp vid Forskning och Utbildning och sedan åker ni i karavan med egen bil till Safari Camp. På kvällen grillar vi tillsammans och äter så mycket hamburgare och korv ni vill. Läsk och mineralvatten ingår. Efter middagen får ni följa med er campvärd bakom kulisserna och möta de vilda djuren på nära håll. Dag två inleds med frukost i det fria och gemensam avresa från Safari Camp. Sedan har ni möjlighet att fräscha till er på bad-, spa- & relaxavdelningen på Vildmarkshotellet fram till klockan 12.00, och besöka djurparken. Pris: 2 095 kr, och 775 kr för barn upp till 12 år. Tid: 18.00, 26 juni–12 augusti. Bokning: www.kolmarden.com

Ta chansen att titta närmare på landets största bäverhydda.

Bäversafari Kronhjortsgården. Är du nyfiken och vill veta mer om bäverns liv och leverne? Följ då med på en guidad vandring längs vattensystem, där du under sakkunnig ledning får lära dig mer om bäverns ekologi och levnadsmönster, byggnadskonst, förmåga att fälla träd och bygga koja. Här finns bland annat Sveriges största bäverhydda, boplats för omkring tio bävrar. Tid: 18.00, 13/6, 27/6, 11/7, 25/7, 8/8, 22/8. Pris: 60 kr per person. Bokning: www.kronhjorten.se

Träffa grisen, renligare än sitt rykte.

Säl- och havsörnsafari Mon, Norra Finnö. Vi utgår från Mons brygga och åker sedan med M/S Ida genom fantastiska St Annas skärgård, en naturupplevelse utöver det vanliga. Det är i stort sett garanterat att vi kommer att se havsörn under turen, och om det är vackert väder och det finns fisk i vattnet ligger de nyfikna gråsälarna på överspolade bergshällar längst ut i havsbandet. Under turen delar Karl och Gunnel Bergström med sig av sin kunskap om säl och havsörn. Den medhavda matsäcken äts på Flatskär, där deltagarna får ta del av öns spännande historia. Tid: Lörd 1/9 och sönd 2/9 avfärd kl 10.00, fler turer från Arkösund och efter överenskommelse. Pris: Vuxen 200 kr, barn 100 kr. Bokning: www.kallsobatcharter.se

Gråsälen är nyfiken och inte länge utrotningshotad.

13 Vısıt östergötland

Sälsafari Fyrudden och Tyrislöt. Turen utgår från Fyrudden alternativt Tyrislöt och går till Harstena med besök på Skolmuseet och Trankokeriet, där deltagarna bland annat får information om och se en film om forna tiders säljakt. Därefter reser vi vidare till Sandsänkans sälreservat. Pris: 650:-/person. Tid: Efter överenskommelse. Pris: 650 kr. Bokning: harstenabattrafik@gmail.com

Grissafari Kalvsjö Gård. Kom och besök våra grisar på bete och hör om hur de lever! Vi startar vår grissafari med samling på ladugårdsplan för information om vår KRAV-grisproduktion. När det finns nyfödda grisar går vi in i grisningsavdelningen och tittar på dem. Därefter går vi på balvagnarna och sätter oss på halmbalarna för en guidad tur ut till grisbetena. Fikabord finns för de som har medhavd matsäck. Rullstol- och barnvagnsanpassat Tid: tisdagar kl 17.00, onsdagar kl 10.00, juni–augusti. Pris: 60 kr, 30 kr 6–20 år, fri entré under 6 år. Bokning: www.kalvsjo.se


» Antalet pilgrimer som besöker Vadstena är runt 400 000 per år.«


Pilgrim En vandring kan vara mycket mer än skavsår och vackra vyer. En av filmhistoriens starkaste scener kommer från mäster­verket The Mission, som gick upp på vita duken 1986. Filmen handlar i korthet om en slavhandlare, spelad av Robert DeNiro, som tar kål på sin bror och sedan straffar sig själv genom att släpa en stor säck med skrot uppför Iguazu­ fallens leriga bergssluttningar. Scenen visar när en utmattad DeNiro stöter på en grupp med frälsta guaraníindianer och deras jesuitpräst, spelad av Jeremy Irons. Mötet leder seder­ mera till att DeNiro finner meningen med livet. För vissa av oss speglar scenen ganska väl den bild vi har av en pilgrimsvandring. Man ska göra bot och bättring, slita ont och konfronteras med sina demoner för att vid målet välsignas med någon slags förlåtelse från högre makt. Riktigt så är det emellertid inte, längre. Men pilgrims­ vandringen är likafullt en fascinerande, mystisk kvarleva från svunna tider som i allra högsta grad satt sin prägel på Östergötland. Vi packade bilen och gav oss ut på pilgrims­ resa (visade det sig när vi fått lite mer kunskap i ämnet) i den heliga Birgittas fotspår från Linköping, via Vreta kloster till Birgittakyrkan i Vadstena. Av det benediktinska nunneklostret i Vreta finns dess­värre bara ruiner kvar, men med god hjälp av den pedago­ giska information som finns på plats får man sig en tydlig bild av hur det gamla klostret såg ut, och hur klosterlivet gick till. Klostret grundades omkring år 1100, och upphörde 1582. Klosterkyrkan står kvar, och sommartid är det riktigt vackert här. Vi rullar vidare mot Vadstena där vi stämt träff med pilgrimsprästen Tomas Wettermark på Pilgrimscentrum. Han vet det mesta som är värt att veta om pilgrimsmål och pilgrimsvandringar.

– Gör man en historisk tillbakablick så kan man väl säga att motiven för vandringarna åtminstone delvis har växlat. På den heliga Birgittas tid (1303–1373) då pilgrimsvandringar redan var en gammal företeelse handlade motiven ibland, men inte bara, om att göra en botvandring. Man hade gjort något som inte var bra helt enkelt, och då ville man gottgöra till exempel genom en fysisk ansträngning, som att gå till Vadstena. På den tiden kunde man faktiskt till och med till­ dömas det straffet, förklarar Tomas Wettermark. – Men naturligtvis var motiven då i stort sett de samma som i dag; upptäckarlust, tid för tanke och bön, samt glädjen att nå målet. I dag är läget tack och lov ett helt annat. Visst finns det fort­ farande de som ger sig ut på en pilgrimsvandring för att råda bot och bättring och rannsaka sig själva på grund av något dumt de gjort, men för de allra flesta är det en kombination av spirituell upplevelse och fysisk ansträngning. – Att definiera begreppet pilgrimsvandring kort är svårt. Ordet pilgrim kommer från latinets pelegrinos, som kommer av begreppet per ager, som betyder över åkern. Och det anger att det handlar om en yttre vandring i skog och mark för att titta vad som finns där borta. Sedan finns det ju en väldig massa undertoner, så en pilgrimsvandring kanske inte är vilken promenad som helst. När vi här på Pilgrimscentrum använder ordet pilgrim vill vi gärna ha en kristen, andlig eller religiös tolkning av vandringen. Den är en symbol för livet, en bild för livsvandringen från dagen då man föds och vandringen startar genom åkrar och fält och över asfalt, via möten med människor och saker man lämnar bakom sig. Hela tiden längtar man till nya mål på vägen mot det slutliga målet, som är himlen eller paradiset.

15 Vısıt östergötland


pilgrimsvandring tomas wettermark

» Alla människor är pilgrimer. Det vill säga, på väg.« Kan även låt säga en lätt överviktig ateist i 40-årsåldern som vill se sig om i Östergötland också ha behållning av en pilgrimsvandring? – Absolut. Enligt min mening är alla människor pilgrimer. Det vill säga, på väg. Och under en vandring, oavsett syfte, så tar du hjälp av det du möter på vägen. En vacker vy över Bråviken, Vättern, eller ett böljande fält. Det är klart att det inte bara är vackert fotografiskt, utan vittnar om att det finns en skaparkraft, någon sorts källa till liv som man förundras över och gläds åt. Likadant om det är något man möter på vägen som är fult och som man vill vara med och göra vack­ rare. Det väcks någon slags kallelser eller uppdrag i människan när man börjar reflektera över hur det ser ut här egentligen. Krävs det några förkunskaper eller särskilda förberedelser om man vill få ut det lilla extra ur vandringen? – En pilgrimsvandring handlar om att lära sig längs vägen, men det är klart om man ska ge sig ut på en fotvandring kan man förbereda sig genom att läsa på om vägen man ska vandra, kanske någon skildring av hur någon tidigare pilgrimsvandrare tänkt. Sedan bör man förbereda sig rent utrustningsmässigt med ett par skor som inte är helt nya och en ryggsäck som sitter något sånär hyfsat på ryggen. Och packa lätt.

Den heliga Birgitta var själv med och drog upp ritningarna för Klosterkyrkan i Vadstena.

I Östergötland finns två väl underhållna pilgrims­ leder med Vadstena klosterkyrka, med den heliga Birgittas relikskrin, som huvudmål. Den mest kända är Klosterleden, som börjar vid Krokeks kloster och går via Norrköping till de före detta klostren i Söderköping, Askeby kloster, Linköpings domkyrka och konvent, Vreta kloster, klosterruinerna i Skänninge, till Vadstena klosterkyrka. Den fortsätter sedan vidare till Heliga Hjärtas kloster i Borghamn och Alvastra kloster i Omberg, för den som så önskar. Totalt är leden cirka 250 kilometer lång. Vanligast är att folk vandrar sträckan mellan Linköping och Vadstena (cirka 75 km), som tar tre till fyra dagar att gå, eller Alvastra och Vadstena – en sträcka på cirka fyra mil, som tar två, tre dagar i lugnt tempo. Övernatt­ ning sker i församlingshem eller vandrarhem på vägen. Den andra leden, Birgittaleden (78 km), invigdes av Pilgrimscentrum så sent som under Kristihimmelsfärds­ helgen 2011, och knyter samman flera viktiga platser i den heliga Birgittas liv. Den startar vid Linköping domkyrka och fortsätter till Vreta kloster och vidare längs Göta kanal till Borensberg, Birgittas udde, Ulvåsa, Ekebyborna, Motala,

16 Vısıt östergötland


pilgrimsvandring och Västra stenby med Birgittakällan, innan man når slut­ målet Vadstena klosterkyrka. Låter det mastigt? Du kan vara lugn. Det finns inga som helst krav på att man ska gå en hel led för att klassas som pilgrim. – Nej, nej, varje plats är ett mål, försäkrar Tomas Wetter­ mark. – Det är viktigt att komma ihåg att varje plats man bestäm­ mer sig för att nå oavsett om det är Korpilombolo, Söder­ köping eller Gränna är pilgrimsmål i sig. Det man hela tiden söker är en mötesplats mellan människor och, för den som vill, en mötesplats mellan människa och Gud. Vi räknar alla som kommer hit till målet i Vadstena som pilgrimer oav­ sett om de gått eller cyklat, åkt bil, buss eller båt. Man har sökt sig iväg över åkrar och fält och kanske över sjön för att komma till ett mål och bli påmind om att målet finns. Vi har en ganska generös eller vid definition av vad pilgrim är.

Varje år anländer omkring fem tusen vandrande pilgrimer till Vadstena. Antalet pilgrimer som väljer andra transportmedel för att besöka Vadstena, Klosterkyrkan och Pilgrimscentrum är runt 400 000 stycken per år. Utanför Pilgrimscentrums entré står en bunt med ett 20-tal välanvända vandringskäppar kvarlämnade av tidigare pilgrimsvandrare. Vi knallar vidare ner till Klosterkyrkan bara ett hundratal meter ner mot Vätterns strand. Kyrkan invigdes år 1430, och dess arkitektur och utseende kommer, enligt den heliga Birgitta, från noggranna angivelser från Jesus Kristus i egen hög person, förmedlade till Birgitta via uppenbarelser – bland annat lär han ha framfört att kyrkan inte skulle ha några väggmålningar förutom de som före­ ställde hans lidande och minde om hans heliga. Vi erbjuds en exklusiv visning av Ronny Nilsson, sakri­ stan – den ende i Sverige, vars uppgift är att hålla ordning och reda i kyrkorummet och förbereda för de bönestunder, klockan 09.00, 12.00 och 15.00, som hålls alla dagar i veckan förutom söndagar då det är högmässa klockan 11.00. Den enorma kyrkan innehåller en hel del historiskt viktiga ting. Först och främst pilgrimsmålet den heliga Birgittas relik­ skrin, som skyddas med pansarglas. Efter sin död, 1373, bars den heliga Birgittas kvarlevor i procession i en träkista från Rom till Vadstena. En pilgrimsvandring som heter duga. Skrinet är heligt, liksom kistan det bars i, eftersom de varit i kontakt med Birgitta Birgersdotter, som helgonförklara­ des av påven Bonifatius IX, 1391. År 1999 upphöjdes hon till skyddshelgon för Europa. Mitt i kyrkogången ligger Gustav Vasas näst yngste son, hertig Magnus av Östergötland, begravd i en steninfattad blykista ovan mark, eftersom hertigen enligt sägnen var rädd för småkryp. På väggen bredvid ingången hänger biskop eme­ ritus Martin Lönnebos pärlprydda frälsarkrans på en krok. Ronny berättar att klosterkyrkan får många besökare från Tyskland och Italien, och även en hel del danskar och norr­ män. Detsamma gäller för Sancta Birgitta Klostermuseum,

17 Vısıt östergötland

Vandringsleder i Östergötland Från Ödeshög i väst till Valdemarsvik i öst, Finspång i norr till Ydre i söder. Och allt där emellan. Runt om i Östergötland har du inte mindre än 140 mil vandringsled. Det är bara att välja och vraka. Oavsett vilken sträcka du väljer garanteras du en fascinerande natur- och kulturupplevelse. www.ostgotaleden.se

Bråvikslandet Genom djupa skogar, över tysta mossar, längs Bråvikens dramatiska kust eller över bördiga slätter på Vikbolandet. Möjlighet till spännade vandring är stor i Bråvikslandet och bokar du ett vandrings­ paket har du även en bekväm säng som väntar på dig efter vandringens slut. www.bravikslandet.se

Omberg och Tåkern Omberg har ett rikt utbud av leder, från en 0,7 km lång bokskogsstig, där du lätt tar dig fram med rullstol, barnvagn eller rullator, till en 27 km lång led runt hela berget. Alla leder startar vid Stocklycke på Omberg. I närheten ligger en av norra Europas främsta fågelsjöar, Tåkern, som du kan vandra vid. www.lansstyrelsen.se

Pilgrimsleder Klosterleden: Krokek–Vadstena–Alvastra. Birgittaleden: Linköping–Vadstena. Vårdnäs: Vårdnäs runt.

I Strindbergs fotspår ”Tron är mitt svagströmsbatteri”, skrev August Strindberg i en av sina sista böcker. I år är det hundra år sedan han dog. Under året vandrar Pilgrims­centrum i samarbete med bland andra Linköpings universitet med författarens tankar om tro, religion och sökande, på olika teman, i Vadstena och på andra platser i Östergötland. 5 juli: Strindberg och Stormen, 9 juli: Strindberg i Skänninge, 12 juli: Strindbergs blommor, 19 juli: Strindbergs vänner – och ovänner 4; Shakespeare, 23 juli: Strindberg i Skänninge, 26 juli: Strindbergs vänner – och ovänner 5: Heidenstam, Prins Eugen och Ellen Key.


pilgrimsvandring

Klostermuseet, en del av pilgrimsmålet Vadstena.

tomas wettermark

» Man börjar ofta vandringen som en fysisk ansträngning, men det slutar med att man funnit sig själv.« som ligger bara 50 meter från klosterkyrkan i det gamla kungapalatset. – Klostermuseet är en del av pilgrimsmålet Vadstena, så de flesta pilgrimer som besöker klosterkyrkan kommer även till oss, berättar Markus Lindberg, museichef. Museet är nyrenoverat och den andra våningen inrymmer bland annat 59 stycken celler som huserade lika många nun­ nor som avgett nunnelöftena om att leva resten av sina liv i kyskhet, lydnad och fattigdom. Vi traskar vidare till vårt enkla nattkvarter. På frukosten på Pilgrimscentrum efter en god natts sömn träffar vi Tomas Wettermark. Det pågår nämligen en pilgrimskurs med ett 20-tal deltagare. Jag kan inte låta bli att ställa ett par frågor som gnagt i mig. Om jag ger mig ut på pilgrimsvandring för att få en spirituell upplevelse, men allt jag kan tänka på är fotbollsmatchen i torsdags. Finns det något knep för att komma på rätt spår? – Ja, det gör det. Vi har förslag på olika bönböcker, och vi har en guidebok till Klosterleden och ett litet häfte till Birgitta­ leden där det finns förslag på hur man kan tillbringa också tankelivet under dessa dagar. En diktbok kan också fylla på med meditationsmaterial under vägen. Men oftast är det nog så att vägen i sig uppenbarar saker för en. Det kommer upp en massa goda tanker i huvudet eller i hjärtat och man börjar bearbeta saker och upptäcker att det pågår en väldigt bra dialog inom en. Man börjar ofta vandringen som en fysisk

ansträngning, men det slutar med att man funnit sig själv, eller att man rentav funnit Gud. Okej, och när man uppfyllts av allt det här, hur bear­ betar man upplevelsen? – När vi går i grupp, och det gör vi rätt så ofta, finns det oftast en präst eller diakon med som har tystnadsplikt och som man kan dryfta sina tankar med. Om vi är ute på flera dagars vandring har vi något som vi kallar för delande, då alla som vill får vara med och berätta vad dagen inneburit för dem. Vad de har tänkt eller sett. Vill man ha enskilda samtal finns det också möjlighet till det, och det gör det även när man kommer fram till målet. Det finns även möjlighet till bikt, om det är sådana saker man vill prata om. Har pilgrimsvandringen moderniserats alls under de tusentals år fenomenet förekommit, eller är det samma vägar med samma mål? – Haha, ja, både jag och nej. Man kan väl säga att de yttre och inre betingelserna att längta efter att ge sig ut och gå i sina fäders och mödrars fotspår och göra som alla andra gjort i alla tider på vägar som andra har gått och komma till de här målen, det är viktiga saker för många av oss än i dag. Vi tackar så mycket för oss och rullar hemåt. I bilen infin­ ner sig ett egendomligt lugn. Kalla det upplysning, kalla det insikt, kalla det hemlängtan. Robert DeNiro skulle nog ha kallat det peace of mind. Text: Albin Wiberg Foto: Johnny Franzén

18 Vısıt östergötland


www.pagang.info Kisa fyller 400 år! Eller 800... Det kan tyckas aningen märkligt att en ort som bevisligen hade både kyrka och invånare för 800 år sedan firar 400-årsjubileum. Så här ligger det till: Goda kommunikationer och handel är förutsättningar för att platser ska utvecklas till byar och städer. Troligen fanns det ett gästgiveri i Kisa redan på 1500-talet och kanske ännu tidigare. Under Kalmarkriget (1611–13) upprättades ett kronstall på Storgården i Kisa. I anslutning fanns också ett gästgiveri med tillhörande service. 1627 erhöll Linköpings borgare rätt att bedriva handel i Kisa, då förlagd till Bartholomeidagen, den 24 augusti. Detta är ursprunget till Kise Marken, som sedan pågick till 1905. Då hade Kisa vuxit till ett samhälle med egen affärsstruktur och betydligt bättre kommunikationer i och med järnvägens invigning 1902. Rörigt? Slutsatsen man dragit är hur som helst att att Kisa som samhälle har sin uppkomst i och med Kalmar­kriget 1611–13, och därför jubilerar man just 400 år just i år. Under årets gång kommer det att bjudas­på en hel radda med intressanta evenemang. www.kinda.se

» 2011 noterades 5,6 milj turistövernattningar i Östergötland.« Öppet dygnet runt, året runt! Ingen tid är så värdefull som fritiden. Se därför till att göra så mycket du bara kan av den. Om och när du känner dig redo att upptäcka Östergötland med alla dess fantastiska upplevelser, högklassiga besöksmål, eller om du för all del har ett par timmar över, gå genast in på www.visitostergotland.se, där du alltid finner purfärska nyheter i vår evenemangskalender och www.pagang.info. Eller för dig som tillhör den mobila sorten, gå in på: mobil.pagang.info

Ett lysande exempel Tillsammans med New York och Berlin till­hör Norr­köping de städer i världen som insett värdet i att bevara, restaurera och förvalta stadens gamla industribyggnader och fylla dem med nytt, intressant innehåll. Industrilandskapet i centrala Norrköping är ett lysande exempel på detta och har återigen blivit något av stadens hjärta. Men det finns även andra byggnader i staden som upprustats och fyllt med nytt intressant innehåll. The Lamp Hotel på Hospitalgatan 5 är en av dem. Det är hotellentreprenörerna Lotta och Ronny Waldau som svarat för en total makeover av sju 1700-talshus. Resultatet är ett designhotell som inrymmer 48 rum och populära Restaurang Ardor. Flera möbler, exempelvis den överdimensionerade soffan i lobbyn, stolarna i restaurangen och den gigantiska lampan i restaurangdelen är designade och tillverkade exklusivt för hotellets räkning. – Det är ovanligt att den här typen av hotell finns i en mellanstor, svensk stad. Vi vill sätta Norrköping på kartan, säger Lotta Waldau. The Lamp Hotel erbjuder bland mycket annat Segway-turer i den svenska nationalskalden Ulf Lundells fotspår. www.thelamphotel.se

www.visitostergotland.se

19 Vısıt östergötland


Foto:Roine Magnusson

www.pagang.info Mer fotbollsgodis åt folket! Med hänsyn tagen till folkmängd är frågan om inte Östergötlands län är Sveriges främsta fotbollslän genom tiderna. På herrsidan finns fortfarande hängivna supportrar som stod på Idrottsparken och såg IFK Norrköpings drömlag från 40-talet kamma hem fyra SM-guld med legendarerna Nils ”Il Barone”Liedholm (som numera står staty i sin hemstad Valdemarsvik) och Gunnar ”Il Canoniere” Nordahl i laget. Tre decennier senare var Åtvidabergs FF östgöta­ laget på allas läppar med två allsvenska guld, två segrar i Svenska cupen och mytomspunna möten på Koppar­vallen i de europeiska cuperna mot Chelsea, Barcelona och Bayern Munchen.

Kolmårdens största busfrö.

En djurpark för alla

Efter några säsonger med skiftande resultat på både dam- och herrsidan har 2012 potential att bli riktigt angenämt för alla fotbollsfrälsta. Linköpings FC storsatsar med spektakulära värvningar av landslagets mittfältsmotor Nilla Fischer och holländska skyttedrottningen Manon Melis, och tar därmed på allvar upp kampen om guldet med i första hand Tyresö och Malmö. På herrsidan önskar nog många att de kunnat frysa tiden efter två omgångar då Åtvidabergs FF ledde Allsvenskan med IFK Norrköping på andra plats. Hur långt det bär återstår att se. Men en sak är säker: inget lag kommer att plocka enkla poäng på Nya Parken eller Kopparvallen.

Scannar man av spelschemat i herroch damallsvenskan finns det ett par riktiga godbitar att se fram emot. Den 23 maj klockan 19.00 drabbar IFK Norrköping och ÅFF samman på Nya Parken i Norrköping, i det vi hoppas ska vara en tidig seriefinal. Den 26 augusti blir det tidig julafton för alla fotbollsfrälsta när Linköpings FC tar emot svenska mästarna LdB FC Malmö på Folkungavallen klockan 16.00, och bara en dryg timme efter slutsignalen blåser domaren igång derbyt mellan Åtvidaberg och IFK Norrköping på Kopparvallen. Kör försiktigt! Linköpings FC avslutar sin säsong med två nervkittlande hemmamöten mot Kopparbergs/ Göteborg FC klockan 16.00 den 14 oktober, och Umeå IK i sista omgången den 3 november. Om du vill vara säker på en plats, se till att köpa biljetter redan nu!

Kolmårdens Djurpark fortsätter stadigt att förnya och förbättra sig och cementera sin ställning som en av landets främsta besöksmål. Trots att en djurpark knappast utgör själva sinnebilden för en miljö idealisk för funktionsnedsatta, så bevisar Kolmården att bara viljan finns där så går det. Terrängen i djurparken är kuperad med ganska stora avstånd mellan attraktionerna, men gångvägarna är asfalterade och det går bra att ta sig runt med bil. Längs körvägen finns sex platser där du kan parkera för att titta på djuren i närheten. Observera att biltrafik endast är tillåten på anvisad körväg. Körtillstånd finns i Gästinformationen vid huvudentrén och kostar 50 kr/bil (100 kr i deposition). Personer med funktionshinder betalar entré, men deras ledsagare går in gratis. Ramper finns vid entréerna till Bamseteatern, Savannlodgen intill området Öken/Savann, Marine World och Restaurang Safari, och handikapptoaletter finns på flera platser i djurparken. För synskadade finns en digital guide på nya Safari som berättar om djuren du möter under resan och på de flesta visningar finns guider som gärna hjälper till. För hörsel­skadade finns förklarande skyltar med text och bild vid de flesta djurhägn. De flesta restaurangerna har allergianpassad mat och vegetariska alternativ. All mjukglass som säljs i djurparken är laktosreducerad. www.kolmarden.com

»Välj bland 114 aktiviteter vid mer än 3 000 tillfällen i sommar.«

20 Vısıt östergötland


www.pagang.info Glass i stora lass

Osäkrade glassbomber på Smultronstället.

I 30 års tid har folk och fä från land och rike vallfärdat till Glassrestaurang Smultronstället i Söderköping. Inte undra på. Läget bara några meter från Göta Kanal är svårslaget liksom de maffiga glasskreationerna. Det som började med en liten kiosk med två anställda och 12 glassar på menyn har i dag vuxit till 65 anställda och 60 glassar! En inte helt obetydlig faktor i sammanhanget är storleken. – De flesta besöker oss en gång per år, och då vill man ha något mäktigt. Fram till förra året har vår rykande glass Vesuvius (hasselnöt, wienernougat, pecannötkola och dajmglass garnerad med nötter och choklad samt grädde) sålt bäst, men den blev slagen med sex, sju glassar av nykomlingen Broadway (bland annat brownieglass, vaniljglass, brownie), avslöjar Maria Lindskog, delägare. 30-årsjubileumet firas med att man bjuder alla lokala dagis, förskolor och dagmammaverksamheter på tåg och glass. Och så introducerar man sin maskot, grisen Gottegris. www.smultronstallet.se

Musik, musik! 4, 11, 18, 25 juli. Ekenäs slott, Sångarna på slottet. 6–7 juli. Saliga Munken Norrköping, Munken in the park. 24 juli. Borggården Vadstena slott, Magnus Uggla.

Det krävs en logistisk ekvilibrist om man vill täcka in alla musikarrangemang som anordnas i Östergötland i sommar. Här kommer ett axplock.

26 juli. Holmentorget Norrköping, Melissa Horn.

14 augusti. Lokverkstan Motala, Göta Kanal Rock.

26 juli. Gryts kyrka, Anders Ekborg.

24 augusti. Kungs­ trädgården Linköping, Rix FM festival.

27 juli. Holmentorget Norrköping, Kent. 11 augusti. Borggården Linköpings slott, Rigmor Gustafsson.

1 september. Vidingsjö motionscentrum Linköping, Lars Winnerbäck.

Du hittar fler evenemang på www.pagang.info

Ta en rövare i Sommen Boxholm II kan mycket väl vara Tranås mest besökta turistattraktion med sina drygt 8 000 resenärer per säsong, sjön Sommen, som den trafikerar, undantagen. I sommar kommer den ståtliga ångbåten då och då att köra ett gäng riktiga rövare, åtminstone för dagen. Det är Destination Sommenbygd som slår ett slag för de allra minsta besökarna. Barn 2–12 år – i sällskap med föräldrar eller far- och morföräldrar – inbjuds att mönstra på. Arrangemanget Rövarstråt i Sommenbygd har sitt ursprung i att Sommenbygd historisk varit ett rövartätt område. Under båtresan kommer unga (skådespelande) rövare att berätta historier om natur och kultur, sjunga och spela. Förutom sökande efter en skatt får deltagarna lära sig att äta korv som en riktig rövare. Planerade avgångar: klockan kl 10.30 den 28 juni, 12 juli, 26 juli och 9 augusti. www.sommenbygd.se

21 Vısıt östergötland


närkamp

Christel Valsinger Radiorösten från Linköping om rockstjärnedrömmar, värsta sommarplågan och drömspelningen i sin trädgård. Hur hamnade du i Linköping? – Militärpappa. Under min uppväxt flyttade vi runt mellan olika militär­ orter som Boden, Nyköping och Lin­ köping. Jag kom hit lagom till gymna­ siet. Pappa har flyttat härifrån, men jag blev kvar. Övervägde du någonsin att gå i pappas­fotspår? – Nej, det militära var inte alls min grej, men det är pappa som har musi­ ken i blodet. Vad fick dig att stanna i Linköping? – Dels träffade jag min nuvarande man redan i 20-årsåldern, sedan gick jag in i ett band när jag var 21 år unge­ fär, och vi spelade och hade en karriär hela 90-talet igenom så då fanns det liksom ingen anledning att lämna stan. Vi reste omkring och spelade på andra orter och stundtals även utomlands, då var Linköping en bra bas. Man hade sina vänner här och man kände stan och var väldigt inne i musiklivet på den tiden. Vilken var er mest minnesvärda spelning med The Pusjkins? – Vi gjorde flera jättehärliga spel­ ningar. En gång var vi uppe på Stor­ sjöyran i Östersund. Jag minns att det var så fin stämning och jag tyckte det var så häftigt med en stor festival mitt i city. Där stod man mellan husen och spelade och hela stan ställde upp på det. Jag hoppas att Linköping också kommer dit någon gång. Vad sjöng ni om? – Det var ofta låtar om att gå vidare i livet, att frigöra sig. Från Linköping? – Haha, vi gjorde faktiskt en låt om

det, som heter Something more, där vi gick omkring och var trötta på stan och ville vidare. Men det var person­ liga grejer som man hade inom sig och kände att man behövde frigöra sig från för att bli den man ville bli. Hur hamnade du på P3? – Parallellt med musiken utbildade jag mig till journalist, och 2004 började jag på P3 som programledare, efter att ha sommarjobbat där. Sedan dess har jag jobbat md musikprogram på P3 i omgångar, och på Corren som nöjes­ redaktör. Jag skriver fortfarande om mode där emellanåt. Berätta om Springville? – Haha, har du läst min blogg? Springville är ett koncept som bygger på en tanke om en stad där det alltid är vår. Utgångspunkten för de kjolar, klänningar och väskor jag syr av återanvända kläder och vintage-tyger är att de befinner sig i någon slags ljus, hoppfull tillvaro. Det är bara ett hobby­ projekt. Jag älskar att sy och min make har klädbutik, så om jag får till något som duger så är det raka vägen in. Vad gör du helst en ledig dag? – Jag är väldigt mycket en stadsmän­ niska och hänger mest i Linköping och Norrköping. Jag är en utpräglad loppismänniska också, och maken med, turligt nog. Vadstena har flera bra loppisar så dit återkommer vi ofta. Det är en himla mysig ort också, att bara gå runt och kika i. Har du något smultronställe i Östergötland? – Min mans föräldrar har sommar­ stuga vid sjön Järnlunden, så där är vi mycket på sommaren.

22 Vısıt östergötland

Finns det några lokala artister som alla borde försöka se live i sommar? – Markus Krunegård och Den svenska björnstammen tror jag kom­ mer att bjuda på jättebra konserter. Och Lars Winnerbäck, förstås. Sedan finns det en del mindre etablerade artis­ ter att hålla koll på. The majority says, Firstnighter och Little Marbles är jätte­ duktiga. Jag önskar att den alternativa scenen kan växa sig starkare och synas mer än den gör. Vilken är tidernas bästa sommarhit enligt dig? – Vad jag tycker är ’tidernas bästa’ ändrar sig från vecka till vecka, men Lovechild med Fibes Oh! Fibes från sommaren 2009 är fortfarande Fantastisk­. Svängig, smittande och med en hejdundrande refräng. Och historiens värsta sommarplåga – bokstavligt talat? – Crazy Frog med Axel F. Den kan ta död på stämningen den mest under­ bara sommardag. Vilken artist skulle du helst vilja se, och på vilken scen i Öster­ götland i sommar? – Kan någon hämta hit Florence and The Machine för en spelning i min trädgård? Jag pyntar med ljusslingor i alla träd och buskar och bjuder in alla mina vänner. Grannarna får öronprop­ par, både för musikens skull och för att jag kommer att sjunga med väldigt, väldigt högt! Text: Albin Wiberg Foto: Olivia Mariette Borg/ Sveriges Radio


Personligt Namn: Christel Margareta Valsinger. Född: Stockholm 21 maj 1972. Familj: Man och son, 6 år. Karriär: Gitarrist och låtskrivare i The Pusjkins 1992–2003. Journalist med musik och mode som specialområden. Aktuell: Programleder Musikguiden i P3 med Christel Valsinger lör­ dagar klockan 12–14.


Foto: Anne-Charlotte Andersson/Bost채llets vedugnsbageri


östgötadagarna

Livet på landet Stilla din nyfikenhet vid landsbygdens öppet hus.

D

et är sant, Sverige är fantastiskt! Varje län och landsdel har sina unika egenskaper, men naturligtvis kan vi inte låta bli att slå ett slag för Östergötland som det i vår smak allra mest variationsrika och levande landskapet i detta underbara land. Detta manifesteras varje sensommar under Östgöta­ Dagarna då landsbygdens aktörer såsom gårdsbutiker, bagerier­, hantverkare, kaféer, konstnärer, hembygdsfören­ ingar och annat stort och smått har öppet hus. I år med­ verkar 170 stycken deltagare. Syftet med ÖstgötaDagarna är att inspirera och synliggöra landsbygdens olika aktörer, resurser och möjligheter. Att få både boende och besökare att upptäcka och utforska den östgötska landsbygden och det unika utbud som finns, och att stärka bilden av en levande landsbygd som besöksmål men även som möjligt boendealternativ.

I år är det tolfte gången som arrangemanget hålls. Den officiella invigningen äger rum i Valdemarsvik lör­dagen den 1 september, med presentation av ÖstgötaDagarna, prisutdelning, tal av kommunalråd och landshövding och en hel del annat intressant klockan 10.30–12.00. – Intresset för att medverka vid ÖstgötaDagarna har varit stort i vanlig ordning. Årets programkarta kommer att finnas tillgänglig hos deltagare och turistbyråer från mitten av juni, och går självklart bra att beställa direkt på www.visitostergotland.se, meddelar Carina Nohrs, projekt­ ledare för ÖstgötaDagarna. I det digra utbudet finns det både nybörjare och lång­ körare, sådana som satsar småskaligt och andra som tar initiativ till arrangemang i arrangemanget, så att säga. Peter Sterne äger Torpöns Färjeläge och är en av de dri­ vande bakom Ramfalladagen, ett samarrangemang sprunget ur mikronätverket Torpöslingan, med gårdsbutiker, hant­ verkare, konstnärer och andra lokala verksamheter.

– Det kan mycket väl bli så att vi har vår elbåt Elin igång och kör några turer på Sommen också, men huvudattrak­ tionerna under ÖstgötaDagarna kommer att finnas i byn Ramfall mellan Tranås och Österbymo, understryker Peter Sterne. Även Friluftsmuseet Gamla Linköping satsar på ett sam­ arrangemang ÖstgötaDagarna till ära. – På söndagen kommer vi att ha vår traditionella skör­ defest med växtmarknad där man kan köpa, sälja och byta växter, eller bara komma förbi och titta. Vi kommer även att ha en tävling under helgen där vi utser Linköpings godaste efterrättspaj, och Folkungasextetten spelar brunnsmusik i Dahlbergska kaffeträdgården, säger Maria Hälleberg, inten­ dent för kommunikation och program på Friluftsmuseet Gamla Linköping. Även om fokus ligger på trädgårdsväxter under helgen så bjuder Gamla Linköping, som skildrar svenskt småstadsliv för 100 år sedan och varje år lockar runt 400 000 besökare, utställningar, museer och en hel del annat.

25 Vısıt östergötland


östgötadagarna För dig som är sugen på en tidsresa med religiösa för­ tecken kan vi varmt rekommendera ett besök på Askeby kloster, ett cisterciensiskt kvinnokloster som uppfördes kring år 1160 och varade fram till 1529. Historiskt sett har Askeby kloster stått i skuggan av de östgötska klostren i Vadstena, Vreta och Alvastra. Hans Palmlöf är ordförande i Föreningen Askeby kloster, och han har sin förklaring till det hela glasklar: – De som sponsrade Askeby kloster när det begav sig var stormän och adelsmän, och befann sig så att säga på ”fel sida” vid Linköpings blodbad. De nackades och klostret gick över ända, sedan kom reformationen och det som fanns kvar plundrades. Klosterbyggnaden finns inte längre, men med hjälp av ett visauliseringsprogram och de dokument, föremål och ruiner som finns kvar har man återskapat klostret så att besökare (på plats och på hemsidan) kan få en dataanimerad visning av hur det såg ut här på 1400-talet.

En verksamhet som inte har riktigt samma drama­ tiska, nästan tusenåriga historia, utan snarare sju månader är Boställets vedugnsbageri. Det är sju år sedan Karin Lorin, som växte upp i Västerlösa, flyttade med sin familj från Uppsala till gården Maspelösa Boställe utanför Ljungsbro. – Vi hade varit med några gånger på Bondens marknad, men vi hade officiell invigning i oktober förra året. Jag har alltid bakat och styrt och tyckt det varit kul att laga mat och kände att jag ville ägna mig åt något jag kunde göra hemi­ från, samtidigt som jag ville prova på att vara min egen, berättar Karin Lorin, som fortfarande har kvar sitt jobb på Statens kriminaltekniska laboratorium. Bostället har både bullar och kakor i sitt sortiment, men det är det vedugnsbakade surdegsbrödet – med säsongs­ betonad kryddning såsom dill till kärftskivan – som blivit något av en bestseller. – Under ÖstgötaDagarna samarbetar vi med Ledbergs krukmakeri och Hantverksgården i Ledberg. Kommer det besökare till den ena av oss så rekommenderar vi att de ska åka vidare till de andra två. Vi måste samarbeta här ute på landet, och hoppas kunna inspirera folk att göra en lite runda. Text: Albin Wiberg

Beställ karta över alla deltagare på: www.visitostergotland.se

26 Vısıt östergötland

Bleckenstad Gårdsbutik Bleckenstad Gård, Mjölby Telefon: 0142-101 13, 0705-41 61 64. Hemsida: www.bleckenstad.se Öppet lör 1/9 kl 10.00–14.00 och sön 2/9 kl13.00–16.00. Bleckenstad är ett familjeföretag som bedriver ekologisk och kravcertifierad mjölkproduktion. Vi som driver gården är bröderna Magnus, Gunnar och Mats Johansson med familjer och anställda. I vår gårdsbutik säljer vi egenproducerade varor, presentartiklar, vår egen omtalade morotsmarmelad och mycket, mycket mer. Under ÖstgötaDagarna kommer vi ha öppet i vår gårdsbutik samt anordna visning av robotmjölkning.

Det lilla Hönshuset Stora Grönhög, Söderköping Telefon: 070-683 86 20 Hemsida: www.detlillahonshuset.se Öppet lör 1/9 och sön 2/9 kl 10.00– 16.00. Det Lilla Hönshuet är en charmig gårdsbutik på Vikbolandet. Vi säljer lokalt hantverk, konst och heminredning, och har även kaffeservering.

Föreningen Askeby kloster Askeby kyrka, Linköping Telefon: 013-760 23 Hemsida: www.askebykloster.se Öppet lör 1/9 kl 10.00–14.00 och sön 2/9 kl 12.00–15.00. Av klostret återstår synligt idag den vackra klosterkyrkan som har kvar mycket av sitt ursprung medan övriga delar av klostret ligger under markytan. Föreningen Askeby kloster har i visualiseringsprogram sökt återskapa 1400-taletsklosterliv och klostermiljö med omland. Våra guider kommer att visa vårt visualiseringsprogram och visa och berätta om den vackra klosterkyrkan.


östgötadagarna

Foto: Anne-Charlotte Andersson

Blomstertid i Gamla Linköping.

Friluftsmuseet Gamla Linköping

Nybakat på Boställets vedugnsbageri.

Boställets vedugnsbageri Maspelösa Boställe, Vreta Kloster Telefon: 0761-27 30 22. Hemsida: www.bostallets.se Öppet lör 1/9 och sön 2/9 kl 10.00– 16.00. Boställets vedugnsbageri erbjuder försäljning av vedugnsbakat surdegsbröd, kakor, bullar samt kaffeservering. Lättare lunch i form av sallad på säsongens råvaror serveras också.

Kryddbodtorget 2, Linköping Telefon: 013-12 11 10, 20 63 62. Hemsida: www.gamlalinkoping.info Öppet lör 1/9 i samarbete med Trädgårdsföreningen, och sön 2/9 kl 10.00–15.00. Traditionell skördefest på torg och gator i Gamla Linköping. Växtmarknad, trädgårdsvandringar och fruktbedömning. Tävling om årets godaste efterrättspaj.

Torpöns Färjeläge Ramfall, Ydre Telefon: 0706-28 20 41 Hemsida: www.torponsfarjelage.se Öppet sön 2/9 kl 11.00–16.00. Deltagarna i Torpaslingan arrangerar Ramfalladagen, en marknads- och hembygdsdag i Ramfall mittemellan Tranås och Österbymo. Ramfalladagen hålls i den gamla läkarvillans trädgård. På Ramfalladagen deltar lokala hantverkare, gårdsbutiker och representanter för olika besöksmål och företag i bygden. Det blir också berättelser från Ydre och levande musik.

27 Vısıt östergötland

Brunneby Musteri Brunneby gård, 590 28 Borensberg Telefon: 0141-402 04 Hemsida: www.brunnebymusteri.se Öppet lör 1/9 kl 10.00–16.00 och sön 2/9 kl 11.00–16.00. Provsmakning och erbjudanden i butiken.

Sya Hembygds­ förening Sya Hembygdsgård, Mjölby Telefon: 0142-262 88 Hemsida: www.sya-hembygd.se Öppet lör 1/9 och sön 2/9 kl 13.00–17.00. Öppet för visning av tele- o bruks­ museum, handelsbod med mera. Utställning: Hattar, knivar, samtliga kartor från ÖstgötaDagarna. Civilförsvaret, tipspromenad, loppis, kaffeservering, försäljning av närproducerade livsmedel, växter. Lör: Wifolka gymnastikförening kl 15.00, trolleriföreställning, pannkaksgräddning. Sön: Tunnbrödsbakning, bygdespel kl 15.00.


Upptäck Motala, Göta Kanals huvudstad Guidning i naturreservat eller historisk miljö?

Varför välja när du kan få båda och många Áer!

kommuner & turistbyråer

Mjölby/Skänninge Turistbyrå, e-post: turistbyran@mjolby.se telefon: 0142 - 850 03, www.mjolby.se

Välkommen TILL SÖDERKÖPING OCH S:T ANNA SKÄRGÅRD

Staden vid Vättern som är full av vatten och aktiviteter

0141-22 52 54 info@motalaturistbyra.se

8ʠɿȵʑʑɥɚɔ

VʝʛPʋȾ

Ɉ Q ʑ ɀ V G D 9

Turistbyrån når du på 0121-181 60 eller via www.soderkoping.se/turism turistbyran@soderkoping.se

Vadstena Turistbyrå

Rödtornet | Tel 0143-315 70 www.vadstena.se

där Småland och Östergötland möts... Välkommen till

Åtvidaberg Skog, ängar, sjöar, vindlande stigar, cykelleder, jakt, fiske, bad, sport och idrott. Kombinera din favoritsyssla med naturupplevelser eller ta del av våra kulturhistoriska miljöer, ät god mat och vila i naturnära boende. Din semester kan bli precis det du önskar.

Åtvidabergs Turistbyrå, Eksågsvägen 2, Tel. 0120-120 98 turism@atvidaberg.se www.atvidaberg.se

Sveriges största

Natur & Kulturpark

Upplev fiske, ridturer, vandring, cykel, båtturer, mc-turer och cruising. Shopping på landet och i stan.


östgötadagarna Albackens Trägårdsskafferi Vetagatan 22, Mjölby Telefon: 0142-109 91 Hemsida: www.albacken.net Öppet lör 1/9 kl 09.00–17.00 och sön 2/9 kl 11.00–17.00. Restaurang och kafé i genuint mysig och hemtrevlig miljö. Interiör- och trädgårdsförsäljning av perenner, träd, rosor, buskar, krukor och allt annat du kan behöva för att sätta din personlia prägel på din trädgård. Passa på att handla ekologiska och närodlade produkter och titta på utställningen av lokala konstnärer. Här finns en stor trädgård där du kan ströva runt och få tips och inspiration och sitta ner en stund för en god matbit eller fikapaus. Prova gärna specialiteten Östgötsk grön ärtsoppa eller nystekta raggmunkar.

Ulf Lundkvist Ulf Lundkvist, Svalsjö Art Gallery Konstnären och tecknaren Ulf Lundkvist, mannen bakom bland annat kultserien Assar, ställer ut litografier i nyöppnade Svalsjö Art Gallery. Öppet i butik, kafé och Pers mekaniska kabinett. Plats: Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett. Tid: 1–2 september kl 11–17 Bjärka-Säby Fornhem.

Evas Café Holmbo skola, Åtvidaberg Telefon: 0706-90 37 22 E-post: mariashus@telia.com Öppet lör 1/9 och sön 2/9 kl 10.00– 16.00. Blir du sugen på nybryggt kaffe och hem­bakat kaffebröd, färska smörgåsar och svalkande glass kan du ta svängen förbi Evas Café.

Harg Odlarna Hargs Gård, Kinda Telefon: 0494-124 88 Hemsida: www.hargodlarna.se Öppet lör 1/9 och sön 2/9 kl 11.00–17.00. Gårdsbutiken öppen med kaffeservering. Provsmakning av marmelad. Foto­ klubben har utställning i gårdsbutiken.



UPPTÄCK

VALDEMARSVIK – en upplevelse utöver det vanliga

 



I Valdemarsviks kommun finner du naturupplevelser som räcker länge. Gryts örika skärgård, den djupa fjorden in till Valdemarsviks centrum, vandringsleder i skog och mark kantade av ett stort utbud med närproducerade smakupplevelser. Får du mersmak av vår kommun, finns här gott om naturnära tomter för boende och näringsliv.




Christian Swanson med sin favoritleksak, kajakpaddeln.


Ett herrans skärgårdsliv Sankt Anna och Gryt ett eldorado för upplevelseturism.


skärgården

V

arje år åker bortåt 400 000 svenskar på semester till Thailand. Minst lika många styr kosan till Kanarieöarna och Grekland. Inte konstigt, maten, kulturen, männis­ korna och väderleken lockar. Och öarna. På betydligt bekvämare avstånd ligger Sankt Annas och Gryts skärgård, en marin lustgård med tusentals öar (merparten obebodda) och skär, och en fauna som får fiskeentusiaster och fullblodsproffs från hela Europa att välja Östergötland på sin semester. Ja, gäddfisket tillhör rentav det bästa i världen. På senare år har den tidigare relativt oexploaterade skärgården – och svårtillgängliga för alla utan egen farkost – öppnats upp alltmer för besökare. En utveckling som sker med varsam hand och i harmoni med skärgårdens själ, det ursprungliga, genuina, orörda. För den som väljer att spendera några dagar i Östergöt­ lands skärgård väntar ett minne för livet. Vi har träffat ett par av skärgårdens nya entreprenörer. Christian Swanson är en friluftsmänniska ut i finger­ spetsarna. Till vardags jobbar han som inköpare av out­ doorprodukter på Stadiums huvudkontor i Norrköping, och när han är ledig lägger han det mest av tiden på sin passion kajakpaddling. – Jag seglade och paddlade mycket i Gryt under 80- och 90-talet och har sommarstuga där sedan tio år tillbaka, därav kopplingen till skärgården och Gryt. När vi började ta in kajaker­i vårt sortiment på Stadium för några år sedan testade jag produkterna när jag var ute i stugan, berättar Christian.

Under sina meditativa turer i dimhöljda grynings­ vatten och på spegelblanka havsvikar i skymningen började tankarna på hur han skulle kunna ge fler möjligheten att dela denna mäktiga naturupplevelse ta form – och som bonus själv få spendera lite mer tid i skärgården. – Tanken på att dra igång guidade kajakturer hade funnits i mitt huvud i flera års tid. Hela området har enorm poten­ tial, men det var först när jag berättade om mina idéer för Michael Carlsson på KustCamp Ekön som allt föll på plats. Han såg väldigt positivt på att ha någon som kunde erbjuda besökarna kajakpaddling i anslutning till sin semesteran­ läggning. Det är två år sedan Christian Swanson startade Ostkus­ tenkajak och mottagandet har varit över förväntan. – Det har varit bra gensvar, trots att vi är så pass nya på marknaden. Först och främst har ryktet om oss spridits från mun till mun, men Visit Östergötland, Valdemarsviks kommun och det drag som är kring turistnäringen i hela länet är verkligen fantastiskt. Man ser potentialen i upp­ levelseturism med kajakpaddling, fiske, cykling, klättring och vandring. Vi har en väldig bredd och stor variation här i Östergötland, och det tror jag gynnar alla oss som riktar oss till aktiva människor, som sällan nöjer sig med att bara göra en sak när de kommer på besök.

Det unika med kajakpaddlingen i Gryts skärgård är att det är grunda vatten och bara tar 20 minuter innan man kommer till den absoluta ytterskärgården där det är gott om folktomma öar och fri sikt mot horisonten. – Förutom alla öar i Gryts skärgård har du Tjust skärgård söderut och Sankt Annas skärgård norrut, så möjligheterna till fina turer oavsett om man bara vill vara ute över en dag eller i en hel vecka är i princip obegränsade. Ostkustenkajak har specialiserat sig på skräddarsydda paketlösningar och erbjuder allt från fysiska utmaningar med mountainbikecykling, kajakpaddling och övernattning i eget tält till weekends med kajakpaddling, trerättersmeny, hotellboende och konferens på Gryts Varv. – I dagsläget är 80 procent av mina kunder privatpersoner, mestadels svenska turister i 30-årsåldern och studenter från Linköping och Norrköping. Det är också en del familjer som kommer ut med barnen och paddlar, sedan har jag märkt

32 Vısıt östergötland


skärgården Ostkustenkajak Kajakkurser, guidade turer och paket Kajakkurser, guidade turer och paket med boende på Kustcamp Ekön. Kan ombesörja transport av kajaker dit där kunden vill paddla, till exempel Göta Kanal eller Kolmårdens fina paddelsjöar. Dessutom finns MTB- och hybridcyklar samt tält att hyra. www.ostkustenkajak.se

Catchmore Fisketurer med guide som har 35 års erfarenhet av fiske i vattnen kring Slätbaken och Sankt Anna. Området hyser ett av de absolut bästa och mest storvuxna gädd- och gösbestånden i svenska skärgården. Erbjuder skräddarsydda paketlösningar och har ett tätt samarbete med Stegeborgsgården. www.catchmore.se

Håskö Själva sinnebilden av den svenska sommaren är för många synonym med ett spegelblankt hav under klarblå himmel.

Håskö i Gryts skärgård består egentligen av två större öar – Håskö och Lisselö. Det är ett av Östergötland sista orörda skärgårdshemman. Här kan du delta i jakt, fiske och lerduveskytte, och varva ner i bastu, badtunnor samt fem stugor som hyrs ut veckovis under högsäsong och kortare tid resten av året. www.hasko.se

av en liten ökning av de som är 60 plus, som har tid och vill göra och uppleva grejer. Christian är övertygad om att det finns en stor potential i olika paketlösningar riktade till företag och utländska besö­ kare. Till årets säsong har han inlett ett samarbete med en tysktalande guide, som han hoppas ska slå väl ut och locka till sig både tyskar och holländare, som är två naturälskande och starka turistgrupper. – Vårt geografiska läge med närheten till flera flygplatser gör att vi i princip kan hämta grupper från London, Ham­ burg eller Amsterdam fredag kväll när de kliver av planet, köra ut dem till Gryt för middag och hotellövernattning, sedan kajakpaddling i två dagar, med en kock som kommer ut och lagar mat – möjligheterna är nästintill obegränsade. Måndag morgon kan de vara tillbaka på jobbet och berätta om sin upplevelse från en av världens absolut vackraste skärgårdar.

33 Vısıt östergötland

Kajakparadiset Kajakcentet är beläget i hjärtat av Sankt Annas skärgård vid stranden på Mons Friluftsområde. Här kan man förutom att lära sig paddla kajak eller boka in ett femdagars all inclusive-paket äta gott på Mons Skärgårdskrog, fika på Båthusvinden, bada, basta, campa och bo bekvämt i någon av stugorna med havsutsikt. www.kajakparadise.se


skärgården – När jag kom hit för sju år sedan var det väldigt spar­ smakat med aktiviteter här ute, men i dag finns det bagerier, fina restauranger, badtunnor och all möjlig lyx, och många uppskattar att kunna avsluta en dag i kajaken med en trerät­ tersmiddag, gott vin och en mjuk säng att somna i. Folk vill njuta med alla sinnen under sin semester. Och visst kittlar det att ge sig ut. Men det finns annat än stillhet och spegelblankt vatten som lockar i skärgården. Inte minst det som döljer under vattenytan. Fisketurismen i Östergötland har kommit igång, men än är det i mångt och mycket en outnyttjad resurs. Potentialen är så pass stor att Visit Östergötland sedan en tid tillbaka har en anställd pro­ jektledare, Kristian Kårdal, vars uppgift är att ge regionens fisketurismaktörer en hjälpande hand. – Man räknar med att mellan en och två miljoner svenskar sportfiskar, och att det finns 30–50 miljoner som gör det i Europa. Tittar man sportfiskemässigt är det riktigt, riktigt bra i Östergötland med stor fisketillgång och lättillgängliga fiskevatten. Svenska rekord på både gös, gädda och lax är satta i länets vatten.

anders lindroos

» Folk vill njuta med alla sinnen under sin semester.« En sann friluftsmänniska med än digrare erfarenhet från kajakturism är Anders Lindroos, som efter sju år som instruktör och guide på Tyrislöts kajakuthyrning nu driver Kajakparadiset vid Mon. – Själva området Sant Anna är otroligt känt i kajakkret­ sar. Det är det som är så underbart. I vanliga fall måste man jobba hårt för att göra det område man verkar i känt, men här räcker att säga Sankt Anna. Jag har själv paddlat cirka 50 procent av Sveriges kust: hela västkusten, från Blekinge upp till Stockholm samt Höga kusten och Luleås skärgård, men från Oskarshamn och upp till Norrköping är det som bäst eftersom skärgården är så djup där. Börjar det blåsa är det bara att gå inomskärs, och de flesta öarna är obebodda, något man uppskattar som kajakpaddlare.

Skillnaden mellan tyskar och svenskar, enligt Anders Lindroos, är att tyskar bokar in sig månader i förväg medan svenskar gärna väntar till de sett väderleksrappor­ ten. Efter tio år i branschen har han sett en explosionsartad utveckling inom kajakandet. – För tio år sedan blev du förvånad om du såg en bil med en kajak på taket, men i dag är det en statussymbol. Man ska helst ha en fastsurrad på taket när man åker i väg på semes­ ter. På den tiden var det en sportgren att paddla, i dag är det mer ett sätt att ta sig ut i skärgården, och kajakerna är i regel mer lättmanövrerade. Anders erbjuder allt från enkla nybörjarkurser till avan­ cerad havskajaking i en omväxlande och levande skärgård.

När det gäller fisketurismen finns det emellertid en del att jobba med. – Ja, den är fortfarande generellt sett ganska underut­ vecklad. Det finns många guldkorn i länet. Många är väldigt duktiga på att erbjuda en fantastisk upplevelse, men kanske behöver hjälp med att paketera sina tjänster och nå ut till sina potentiella kunder. Min uppgift är att jobba med den biten, att se till att få fram fler företag och hjälpa dem att bli lite proffsigare. Bland annat handlar det om att förlänga säsongen. – Hardcorefiskarna kommer när isen går i mars–april. Maj är också en mycket bra månad, även om man sällan får de riktigt tjocka fiskarna då. I juni och juli kan du fortfa­ rande få mycket fisk, och har du tur med vädret blir det ofta en fantastisk upplevelse oavsett hur många fiskar du får på kroken. Oktober, november är också en bra tid för fiske, så i princip från det att isen går till det att den lägger sig, och för all del när isen ligger går det också bra att fiska, så det här är verkligen en året runtindustri med enorm potential. Är det verkligen så bra? En som vet är Kari Danielsson på fiskearrangören Catchmore. Han har spenderat 35 år i vattnen kring Slätbaken och Sankt Anna i jakten på gädda, gös, abborre och havsöring, och känner skärgården utan och innan. – Jag har fiskat på många platser i den svenska skärgår­ den, och i utlandet, men jag har ännu inte funnit något som kan matcha mina hemvatten. Här finns ett av de absolut bästa och mest storvuxna gädd- och gösbestånden i landet – bara Irland kan konkurrera med oss på den punkten. Och den extremt fina skärgården med alla dess öar och vikar gör den till Sveriges kanske vackraste skärgård. Den har verkligen allt. Utmaningen är att få alla som bor i närheten att förstå hur bra det är.

34 Vısıt östergötland


skärgården Kari erbjuder fiskeguidning och skräddarsydda paket, och har ett tätt samarbete med Stegeborgsgården där Kari står för båtarna och fisket, och Stegeborgsgården boendet och allt annat runtikring. Han berättar att de som kommer för att fiska oftast stannar på campen under hela sin vistelse, som ofta varar i uppemot en vecka, dels för att allting finns där, men också för att de tar så seriöst på sitt fiske. – Utländska fisketurister är främst på jakt efter grova gäd­ dor på över 100 centimeter. De allra flesta är duktiga och fis­ kar rätt så hårt efter de stora gäddorna, trots att vi även har gös, abborre och havsöring. Jag vet inte vad det är som gjort att gäddfisket blivit så populärt. Det står för runt 75 procent av Sveriges sportfiske, och intresset visar inga tecken på att avmattas, snarare tvärtom. För er som oroar er för gäddans överlevnad har Kari lugnande besked. – Mina gäster får inte ta upp en enda fisk. Allt man får på kroken släpper man i igen, för här är vi måna om att fisken ska finnas kvar i sjön även i framtiden. Tyvärr är de gällande svenska bestämmelserna när det gäller det för generösa i dag, så vi jobbar för att det ska bli ändring på det. De flesta långväga gästerna som hamnar på Catchmore gör det genom utländska fiskeagenter. Och i viss mån är det tillfälligheter som styr. – Jag hade nyligen en agent från Spanien på besök. Han var här för att provfiska på några platser runtom i Sverige, och avslutade sin vistelse hos oss. Det hade tydligen varit svårfiskat på de andra platserna, men hos oss var det väldigt lyckat med nytt personbästa på gädda, med flera fina gäddor. Uppenbarligen gillade han campen, skärgården och fisket, för han har bokat in fiskegäster här till våren och hösten. Tur eller tillfälligheter, skicklighet eller en potential som bara väntar på att bli upptäckt och tillvaratagen. Skärgår­ den, en unik naturtillgång att värna om. Med varsam hand och tränade ögon. Text: Albin Wiberg Foto: Johnny Franzén och Ostkustenkajak

Koll på gäddan Gädda (Esox lucius) är en rovfisk som lever på norra halvklotet i sötvatten och bräckt vatten. Den har en långsträckt, spolformad kropp med stort huvud och tillplattad nos. Ryggen är ofta mörk och sidor och buk prickig. Gäddor har de första åren en mycket snabb tillväxt och växer som alla fiskar hela livet. Honorna blir betydligt större än hanarna. Normalt är gäddor revirhävdande, men det finns också permanent migrerande gäddor som följer strömmingsstim. Gäddan leker tidigt på våren i grunda vikar, gärna översvämmade fält och åkrar, där solen tidigt värmer upp vattnet. En vuxen gädda har få naturliga fiender, och små gäddor hotas i första hand av större gäddor och annan rovfisk, som abborre och gös. Gäddan är en rovfisk och sväljer alltid fiskbyten med huvudet först, och kan utan problem klara bytesdjur upp till och med halva dess egen längd. Gäddan kan inte spotta ut ett byte när den väl börjat svälja det, eftersom de stora tänderna är bakåtriktade. Sålunda kan ett byte svårligen undkomma om gäddan väl slagit det. Ibland kan detta emellertid vara till gäddans nackdel, då den riskerar att kvävas om den fångat ett alltför stort byte. Gäddan äter allt levande den kan fånga, inklusive vattensork och små sjöfåglar. Det florerar en hel del inofficiella rekord när det gäller gäddan, men vi håller­oss till de verifierade. Den tyngsta är på 30,5 kg, och fångades i Tyskland 1983. Det svenska rekordet lyder 19,34 kg, och noterades i Vättern 1999. Den äldsta rapporterade svenska gäddan­var 16 år gammal.

Beställ Östergötlands egen fiskekarta på www.visitostergotland.se Fiskekartan innehåller information om Östergötlands främsta fiskevatten och finns även i digital version på hemsidan.

35 Vısıt östergötland


service & näringsliv

Hyrbil för alla tillfällen Alltid fria mil och självriskreducering

Bli en del av

Linköping: 013-20 35 26 Norrköping: 011-21 91 72 Motala: 0141-22 75 15

Välkommen till Stadsarkivet kommunens minne. Besök oss i Rådhuset, ingång från gården. Öppet må-fr 9-16 (juni-aug fr -15) www.norrkoping.se/stadsarkivet

boka din annons på position@kartguiden.com


Foto: Jan Nilsson

www.pagang.info Tillbaka till Medeltiden

Tornerspel, som på den gamla goda tiden.

Den 7–9 september är det dags att dra på sig särken, ringbrynjan och skaka liv i skådespelartalangen – om det nu någonsin funnits någon. Eller också nöjer du dig med att ta ett steg tillbaka och njuta av en passiv roll i årets upplaga av Söderköpings Gästabud. Under helgen bjuds besökarna på en uppsjö av aktiviteter och föreställningar, bland annat ett tvättäkta gästabud på Rådhustorget. Där kan du få något i magen och samtidigt uppleva musik, gyckel och ett och annat försök till bondfångeri. Salve! www.gastabud.se

Natur och kultur Vill du veta mer om ugglor, orkidéer, ormar, grodor och bofinkar? Östergötlands natur- & kulturguidningar är ett uppskattat och rofyllt sätt att lära sig lite mer om östgötsk natur och kultur. Kunniga guider ledsagar dig genom sköna naturområden runt om i hela Östergötland, i princip varje dag från maj till september. Det är bara att välja och vraka. Guidningarna är frukten av ett samarbete mellan Läns­ styrelsen, länets kommuner och Östergötlands museum, med finansiellt stöd från Regionförbundet Östsam. www.naturguidning.se

» Hämta ditt ex av Magasin Visit Östergötland på visitostergotland.se eller på närmsta turistbyrå.«

Fågelskådning utan kikare Att vänta på något gott kan ibland vara olidligt. Något alla naturintresserade och fågelentusiaster blivit varse i väntan på färdigställandet av nya Naturum Tåkern. Invigningen är planerad till den 25 maj, och syftet med satsningen är att göra en av Europas mest intressanta fågelsjöar tillgänglig för fler än bara de

mest inbitna fågelskådarna. Ett bra tillfälle att ta sig hit är framåt hösten då den 45 kvadratkilometer stora sjön med 450 hektar omgärdande strandängar fylls av tiotusentals rastande fåglar, bland andra gluttsnäppa, brushane och pungmes. Naturum Tåkern erbjuder guidningar vid sjön, information av

37 Vısıt östergötland

kunniga­naturguider, utställning, visning av bildspel och en hel del annat. Byggnaden är unik den med, klädd med vass från Tåkern, och området är tillgängligt för personer med funktionshinder. www.naturumtakern.se


Kung Carl XVI Gustaf

» Jag är övertygad om att hertiginnan kommer att ta Östergötland till sitt hjärta.«


exklusivt

Bäddat för Estelle Hertiginnan av Östergötland har eget rum på Linköpings slott.

Fredagen den 24 februari i år hölls en ovanligt välbesökt kon­selj på Kungliga slottet i Stockholm. Förklaringen till det smått hysteriska mediaintresset var enkel, och fullt förståelig. Efter nio månaders ha­­ vande­skap och lika lång tids spekulationer kring vilket namn barnet skulle få – spekulationer som nådde orkanstyrka dygnet mellan prinsessans nedkomst och konseljen – var det slutligen dags för Hans Majestät Konungen att avslöja prins Daniels och kronprinsessan Victoria­s beslut. En och annan konservativ hovreporter satte kaffetåren i vrång­ strupen när Carl XVI Gustaf förkunnade att flickebarnet skulle heta det nästan rebelliskt alldagliga Estelle i förnamn, följt av Silvia Ewa Mary Bernadotte. Samtidigt passade kungen på att berätta att Estelle till­delats titeln hertiginna av Östergötland. – Vi har kommit överens om det i familjen. Ett fint landskap som jag besökt många, många gånger och sätter stort värde på. Jag är över­ tygad om att hertiginnan i framtiden kommer att göra sitt yttersta och ta Östergötland till sitt hjärta, förklarade kungen. Utnämningen orsakade febril aktivitet vid Linköpings slott. Sedan tidigare hade man ett rum avsatt för kungaparets besök, men när man fick det glädjande beskedet att man fått en hertiginna iordningställde man genast ett rum på slottet. Det lär dock ta några år innan H.K.H. prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary, hertiginna av Östergötland, kom­ mer för att möblera om sitt rum och klistra upp idolposters på väg­ garna. – Naturligtvis är det väldigt kul att Östergötland fått en hertiginna, och i framtiden kommer det säkert att få betydelse för turismen i framför allt Linköping. Men vi förväntar oss ingen rusning i sommar direkt, även om framför allt tyskar är väldigt nyfikna på och förtjusta i det svenska kungahuset, konstaterar Caroline Staaf, Turismchef i Linköping. Östergötland har inte haft någon hertiginna eller hertig sedan den skandalomsusade Carl Bernadotte fråntogs sin titel 1937. Faktum är att Estelle blir den allra första hertiginnan genom tiderna i Östergötland. Vi gratulerar. Text: Albin Wiberg Foto: Johnny Franzén

39 Vısıt östergötland

Det finns gott om lekutrymme för prinsessan Estelle på Linköpings slott.


summary

Active Östergötland A place to stay – for a long time In your hand you are holding the historic first issue of Magazine Visit Östergötland – a magazine with the main purpose of giving a nuanced and detailed picture of what Östergötland can offer: big and little. This issue has the sub-theme ‘active’, and you can join us on a trip to Kisa and Pelle’s Game Safari (page 6). Per Svens­ son Borrud (Pelle) is like a character from a film by David Lynch, Sofia Coppola or Martin Scorsese. On foot and in your own car, as a participant, you can acquaint yourself with moose, deer, roe deer, wild boar and many other animals in their natural habitats. ‘You don’t have to shoot everything you see, you can skip a shot and just sit and enjoy watching the animals,’ as Per Svensson Borrud puts it. Pelle confirms that you will, with almost one hundred per cent certainty, see game on every safari, often between 50 and 80 fallow deer and about 10 roe deer. Moose and wild boar are seen roughly every other time. Around Östergötland, you can go on many other safaris to see, among other things, sea eagles, seals, bats, beavers, pigs, cows, goats and tigers (at the zoo...) – just pick and choose. We will also take you on an unusual journey in the spirit of pilgrimages (page 14). Every year, thousands of visitors from all over Europe visit St Birgitta Church and the Pilgrim

» Stay updated 24/7 at www.visitostergotland.se.« Centre in Vadstena. Some go by car, others by coach and many walk here along the pilgrim trails Klosterleden and Birgittaleden. We travel to Vreta Abbey and Vadstena and sit down with the pilgrim priest Tomas Wettermark to learn more about what a pilgrimage really is and how it can affect us. ‘A pilgrimage is not just any walk but a symbol of man’s walk through life, but it is important to remember that every place you decide to reach is a pilgrim destination in itself. The destination is always a meeting place between people and, for those who so want, a meeting place between man and God. We count everyone who comes to the destination of Vadstena as a pilgrim, whether he or she has walked or cycled, travel­ led by car, coach or boat. Everyone has made his or her way across fields and maybe the sea to reach a destination and be reminded that the destination exists. We have quite a gene­ rous, or maybe broad, definition of what a pilgrim is.’

For those who prefer a more traditional walk, there are lots of excellent trails in the region. Don’t forget the right shoes and a light, packed and well-fitting rucksack. The water gives Östergötland a special character, from the bustling archipelagos of St Anna and Gryt to Motala River, Göta Canal and Lake Vättern. People are increasingly choosing to travel soundlessly on the water in their leisure time. Östergötland offers fantastic environments with many specialist kayaking organisers. In this issue, we get to know Christian Swanson who runs Ost­ kustenKajak and Anders Lindroos at Kajakparadiset. Both offer visitors unforgettable nature experiences in the border country between the sky and the sea. We also find out why thousands of fishing tourists from all over Europe make a pilgrimage to Östergötland every year in their hunt for pike. ‘Angling is really, really good here, with Swedish records for pike, pike-perch and salmon from Östergötland’s waters,’ assures guide Kari Danielsson who has her own angling company Catchmore. On the weekend of 1–2 September, it’s time for the Öster­ götland Days. Don’t miss this annual opportunity to get to know Östergötland’s living countryside, which teems with life and holds Open House all weekend. Try freshly baked leaven bread, visit a virtual monastery, travel by ferry, order a map at www.visitostergotland.se and set off on a journey of discovery! On page (38), Magazine Visit Östergötland takes an exclu­ sive look at the Swedish Princess Estelle Silvia Ewa Mary’s room at Linköping Castle! But it will be a few years before the historic first Duchess of Östergötland comes here to put up posters of her idols on the walls. The Princess was only born on 23 February this year. Last but not least, don’t miss the chance to win a thrilling game safari for all the family (four adults or two adults and three children) in this year’s competition! Send in your best summer photo with a link to Östergötland to info@visitos­ tergotland.se. Please note that the photo may be published on our homepage and in this magazine. There will always be up-to-date translated information at www.visitostergotland.se. A warm welcome! Susanne H. Fredriksson Legally responsible for the publication and Head of the Visiting Industry and Tourism, Visit Östergötland

40 Vısıt östergötland


Per Svensson Borrud

summary

Thousands of uninhabited islands in the Östergötland archipelago awaits you. And the fishing is among the best i Europe.

Aktivurlaub in Östergötland Eine Region, in der es sich aushalten lässt. Und zwar lange. Das, was Sie gerade in der Hand halten, ist die histo­ risch erste Ausgabe von Magasin Visit Östergötland, einer Zeitung, deren wichtigste Aufgabe es ist, ein nuanciertes und gründliches Bild von dem zu vermitteln, was Östergötland zu bieten hat – im Großen wie im Kleinen. In dieser Ausgabe haben wir „Aktivurlaub” als Unterthema und Sie können unter anderem Kisa und Pelle auf ihrer Wildsafari begleiten (Seite 6). Per „Pelle” Svensson Borrud wirkt, als ob er einem Film von David Lynch, Sofia Coppola oder Martin Scorsese entstiegen wäre. Zu Fuß und im eigenen Auto können die Teilnehmer nähere Bekanntschaft mit Elchen, Hirschen, Rehen, Wildschweinen und vielen anderen Tieren in ihrem natürlichen Lebensraum machen. „Man muss ja nicht alles, was man sieht, gleich abs­ chießen, sondern kann mal einen Schuss auslassen und ein­ fach nur dasitzen und es genießen, die Tiere zu beobachten,” wie es Per Svensson Borrud ausdrückt. Pelle bestätigt, dass man bei jeder Safari mit fast hun­ dertprozentiger Sicherheit Wild zu sehen bekommt, oft zwischen 50 und 80 Damhirsche und etwa zehn Rehe. Elche und Wildschweine werden ungefähr bei jedem zweiten Mal gesichtet. Überall in Östergötland können Sie an verschiedenen anderen Safaris teilnehmen und unter anderem Seead­ ler, Robben, Fledermäuse, Biber, Schweine, Kühe, Ziegen und Tiger (im Tierpark...) beobachten. Man muss sich nur entscheiden. Wir nehmen Sie auch mit auf eine etwas andere Reise im

Zeichen der Pilgerwanderung (Seite 14). Jedes Jahr kommen Tausende von Besuchern aus ganz Europa zur Birgittakirche und ins Pilgerzentrum in Vadstena. Einige reisen mit dem Auto an, andere mit dem Bus und viele sind auf Schusters Rappen auf den Pilgerwanderwegen Klosterleden und Birgitta­leden dorthin unterwegs. Wir fahren zum Kloster Vreta und nach Vadstena und treffen uns mit dem Pilger­ pfarrer Tomas Wettermark, um etwas mehr darüber zu erfahren, was es mit einer Pilgerwanderung eigentlich auf sich hat und wie sie uns beeinflussen kann. „Eine Pilgerwanderung ist nicht irgendein beliebiger Spa­ ziergang, sondern ein Symbol für den Lebensweg eines Men­ schen, aber es ist wichtig, daran zu denken, dass jeder Ort, den man sich vorgenommen hat zu erreichen, ein Pilgerziel für sich ist. Man ist dabei immer auf der Suche nach einem Begegnungsort von Menschen und – wer das möchte – nach einem Begegnungsort zwischen Mensch und Gott. Für uns sind alle, die hier an den Zielort in Vadstena kommen, Pilger, unabhängig davon, ob sie gewandert sind oder mit dem Rad, Auto, Bus oder Schiff gekommen sind. Sie ziehen über Äcker und Felder und überqueren vielleicht einen See, um ein Ziel zu erreichen und daran erinnert zu werden, dass es das Ziel gibt. Wir haben eine recht großzügige oder weitgreifende Definition davon, was ein Pilger ist.” Wer mehr für traditionelle Wanderungen ist, für den wim­ melt es in der Region geradezu von ausgezeichneten Wan­ derwegen. Vergessen Sie nicht fußgerechtes Schuhwerk und einen leicht gepackten und gut sitzenden Rucksack.

41 Vısıt östergötland

Ostkustenkajak

You can’t get closer to nature than kajaking your way through Sankt Annas and Gryts archipelago.


Johnny Franzén

summary

42 Vısıt östergötland

The church and ruins of the Vreta Abbey is part of the increasingly popular pilgrimage of Klosterleden.

Per Svensson Borrud

Susanne H. Fredriksson Verantwortliche Herausgeberin und Leiterin des Bereichs Besucherindustrie und Tourismus bei Visit Östergötland

Yes! We’ve had an exclusive peek at Princess Estelles room at Linköping Castle.

Johnny Franzén

Östergötland ist ganz besonders durch Wasser geprägt – von der gern besuchten Schärenregion bei Sankt Anna und Gryt über den Fluss Motala bis zum Göta Kanal und dem großen See Vättern. Immer mehr Menschen entscheiden sich dafür, in ihrer Freizeit lautlos in Höhe der Wasseroberfläche unterwegs zu sein. In Östergötland gibt es dafür fantastische Möglich­ keiten und mehrere Anbieter haben sich auf das Kajakpad­ deln spezialisiert. In dieser Ausgabe lernen wir Christian Swanson, der das Unternehmen OstkustenKajak leitet, und Anders Lindroos von Kajakparadiset näher kennen. Beide bieten Besuchern unvergessliche Naturerlebnisse im Grenz­ land zwischen Himmel und Meer. Außerdem erfahren wir, warum Tausende von Angel­ touristen aus ganz Europa jedes Jahr auf der Jagd nach dem Hecht nach Östergötland wallfahren. „Das Sportangeln ist hier richtig, richtig gut, mit schwe­ dischem Rekord bei sowohl Hecht, Zander als auch Lachs aus den Gewässern Östergötlands,” bestätigt Angelführer Kari Danielsson, der das Sportangelunternehmen Catchmore besitzt. Am ersten Septemberwochenende (01./02.09.) werden wieder die alljährlichen ÖstgötaDagarna (Östergötlandtage) veranstaltet. Diese Gelegenheit, Östergötlands sehr lebhafte Provinz, in der ein reges Treiben herrscht und wo an diesem Wochenende Tag der offenen Tür ist, näher kennenzulernen, sollten Sie sich nicht entgehen lassen. Probieren Sie frisch gebackenes Sauerteigbrot, besuchen Sie ein virtuelles Klos­ ter, machen Sie einen Ausflug mit der Fähre, bestellen Sie eine Karte unter www.visitostergotland.se und begeben Sie sich auf Entdeckungstour! Auf Seite (38) darf Magasin Visit Östergötland einen exklusiven Blick in die Räume der schwedischen Prinzessin Estelle Silvia Ewa Mary auf Schloss Linköping werfen! Aber es dürfte noch einige Jahre dauern, ehe die historisch erste Herzogin von Östergötland dort erscheint und Poster von ihren Idolen an die Wände klebt. Die Prinzessin hat ja erst am 23. Februar dieses Jahres das Licht der Welt erblickt. Und nicht zu vergessen – nutzen Sie die Chance, beim diesjährigen Wettbewerb eine Wildsafari für die ganze Fami­ lie (vier Erwachsene oder zwei Erwachsene und drei Kinder) zu gewinnen, bei der Nervenkitzel garantiert ist! Schicken Sie Ihr bestes Sommerfoto, das etwas mit Östergötland zu tun hat, an: info@visitostergotland.se. Beachten Sie bitte, dass das Foto auf unserer Website und in dieser Zeitung veröffent­ licht werden kann. Sie möchten immer wissen, was in Östergötland los ist? Unter www.visitostergotland.se finden Sie ständig aktuelle Informationen auf Deutsch. Herzlich willkommen!

It’s a moose, and it’s alive! There is plenty of wild animals to see when you go on a Game Safari.


summary Активный отдых на Эстергётланде Место, где хочется остаться. Надолго. В своих руках вы держите не что иное, как исторический первый номер журнала «Magasin Visit Östergötland». Это журнал, основная цель которого состоит в том, чтобы дать читателям детальное и глубокое представление обо всем, что может предложить им известный и неизвестный Эстергётланд. Данный номер посвящен активному отдыху: вместе с вами мы отправимся в город Чиса и побываем на сафари Пелле (стр.6). Пер Свенссон Боррюд похож на персонажа фильма Дэвида Линча, Софии Копполы или Мартина Скорсезе. Перемещаясь пешком или на автомобиле, участники получат возможность познакомиться поближе с лосями, оленями, косулями, кабанами и другими дикими животными в их естественном ареале обитания. – Совершенно необязательно стрелять во все, что видишь, это лишнее – ведь можно просто получать удовольствие, наблюдая за животными, - считает сам Пер Свенссон Боррюд. Пелле гарантирует, что участники каждого сафари почти со стопроцентной гарантией увидят диких животных, обычно от 50 до 80 ланей и около десяти косуль. Примерно через раз посетителям улыбается удача наблюдать за лосями и кабанами. На Эстергётланде есть и множество других сафари, где вы можете увидеть морских орлов, тюленей, летучих мышей, бобров, свиней, коров, коз и тигров (в зоопарке). Выбор такой, что глаза разбегаются! Помимо этого, мы можем предложить вам необычное путешествие в духе паломничества (стр14). Каждый год тысячи туристов со всей Европы приезжают посетить церковь св. Биргитты и Паломнический центр в Вадстене. Одни добираются туда на машине, другие – на автобусе, а многие предпочитают пройти пешком по паломническим тропам Клостерледен и Биргитталеден. Мы доезжаем до монастыря Врета Клостер и Вадстены, где пастор паломников Томас Веттермарк расскажет нам о том, что такое паломничество, и какое влияние оно может оказать на нас. – Паломничество – не просто прогулка, это символ человеческого путешествия длиною в жизнь, однако, важно не забывать о том, что любой путь к цели, который вы решаете пройти, тоже является своего рода паломничеством. Мы постоянно ищем место встречи с другими людьми, а некоторые ищут еще и место встречи человека с Богом. Всех путешественников, посещающих Вадстену, мы считаем паломниками вне зависимости от того, как они сюда добрались – пешком или на велосипеде, на автомобиле, автобусе или пароме. Вы пересекаете поля и луга, а возможно, и море ради того, чтобы достичь своей цели и напомнить самим себе, что эта цель существует. Мы довольно вольно и широко трактуем само понятие «паломник». Если вы предпочитает отправиться в более традиционный поход, в нашем регионе существует огромное количество потрясающих туристических маршрутов. Не забудьте взять с собой удобную обувь и отправляйтесь в поход налегке, захватив с собой хороший рюкзак.

Особую прелесть Эстергётланду придают многочисленные водные пространства: оживленные шхеры Санкт-Анна и Грют, река Мутала, Гёта-канал и озеро Веттерн. Все больше туристов предпочитают на досуге бесшумно скользить по зеркальной поверхности воды. В Эстергётланде есть множество потрясающих мест, а также несколько фирм, специализирующихся на организации байдарочных походов. В этом номере мы поближе познакомимся с Кристианом Свансоном, главой фирмы «OstkustenKajak» и Андерсом Линдроосом из фирмы «Kajakparadiset». Обе компании предлагают туристам незабываемые впечатления от нахождения на природе, в удивительном месте между небом и морем. Мы с вами также узнаем о том, почему каждый год тысячи любителей рыбалки со всей Европы отправляются в Эстергётланд на ловлю щуки. – Спортивная рыбалка здесь просто отличная, в водоемах Эстергётланда установлены рекордные для Швеции показатели по ловле щуки, судака и лосося, - сообщает гид Кари Даниельсон, владелец фирмы по организации спортивной рыбалки «Catchmore». На выходных 1-2 сентября пройдут Дни Эстергётланда. Не пропустите ежегодную возможность ближе познакомиться с бурной сельской жизнью Эстергётланда, которая будет разворачиваться у вас на глазах на протяжение целого уикенда. Попробуйте свежеиспеченный дрожжевой хлеб, посетите виртуальный монастырь, прокатитесь на пароме, закажите карты на сайте www.visitostergotland.se и отправляйтесь в удивительное путешествие! На странице (38) «Magasin Visit Östergötland» получил уникальную возможность заглянуть в комнату шведской принцессы Эстелль Сильвии Евы Мари в Линчёпингском замке. Однако, говорят, что пройдет несколько лет, прежде чем первая в истории герцогиня Эстергётланда прибудет сюда и развесит на стенах постеры с изображениями своих кумиров, ведь принцесса родилась лишь 23 февраля этого года. И напоследок - не упустите свой шанс принять участие в нашем конкурсе и выиграть экстремальное сафари для всей семьи (четверо взрослых или двое взрослых с тремя детьми)! Пошлите свою лучшую летнюю фотографию, связанную с Эстергётландом на адрес: info@visitostergotland.se. Обратите внимание на то, что фотография может быть опубликована на нашем сайте и в газете. Хотите всегда быть в курсе того, что происходит в Эстергётланде? Вы всегда можете найти свежую информацию на своем языке на сайтах www.visitostergotland.se. Добро пожаловать! Сюзанн Фредриксон, Ответственный редактор и глава отдела развития туризма, Visit Östergötland.

43 Vısıt östergötland


tävling! Knäpp en bild, vinn en viltsafari! Sommaren kommer, och den är lång och härlig och förhoppningsvis både solig, varm och fylld av oförglömliga stunder. Och när mörkret sänker sig och hösten och vintern kommer är det alltid lika skönt att blicka tillbaka på sommaren som gick. Det tycker i alla fall vi på Visit Östergötland. Därför uppmanar vi alla våra läsare (ja, varenda en) att ta riktigt många ögonblicksbilder i sommar och skicka in den som fångar din sommar på allra bästa sätt. Enda kravet är att bilden har anknytning till Östergötland och är högupplöst (300 dpi). Observera att ditt bidrag, i synnerhet om du vinner, kommer att publiceras på www.visitostergotland.se och i Magasin Visit Öster­götland. Det fantastiska förstapriset är inget mindre än en oförglömlig viltsafari med Pelles viltsafari (läs mer på sid 6 för fyra vuxna eller en familj med två vuxna och tre barn! Maila ditt bidrag till: info@visitostergotland.se

Semestra hemma i sommar! Upptäck allt som finns att göra... Smidesworkshop i Hults bruk, Gäddfiske i Boren, Cykla Dressin på smalspårig järnväg, Getsafari på Hejtorp.

Läs mer på www.visitostergotland.se

I sommar kan du uppleva mer än någonsin i Östergötland. Över hundra olika spännande aktiviteter erbjuds vid tre tusen tillfällen under juni till september. Boka aktiviteterna hos flertalet av Östergötlands turistbyråer eller direkt hos aktören.


# 1 hös

12 ten 20

nästa nummer

52

Njut av hösten Undertemat för nummer två av Magasin Visit Öster­ götland, som kommer ut under senhösten, är »njutning«. Precis som i första numret kommer vi att göra nedslag på intressanta platser, prata med bra folk och skildra spännande saker runt om i det vi rankar som världens bästa landskap, Östergötland. Om inget oförutsett händer kommer vi att skildra gastronomisk njutning, Kol­mårdenområdet och Flygvapenmuseet i Linköping i nästa nummer, bland mycket, mycket annat.

» Vi kommer att skildra gastronomisk njutning.« r platse ste du må

b e sö k

a

Välkommen till Bråvikslandet! Kring havsviken Bråviken ligger Vikbolandet och Kolmården, två områden med fantastisk natur. Vi kallar det Bråvikslandet. Här finns djupa skogar och grottor. Bördiga, böljande slätter. Och hav med skärgård. Håll utkik – det finns många gårdsbutiker och små mysiga kaféer längs med vägen. Och framförallt. Stanna upp och bara njut.

Vandra i Bråvikslandet! En vandring i mytomspunna skogar, genom grönskande branta raviner, tysta fjällmossar och vidunderlig utsikt över Bråviken. Vi har flera olika leder som bara väntar på att upptäckas. Prisexempel: 2 nätters logi i dubbelrum på hotell inklusive frukostbuffé. Middag ankomstdagen, vandringskarta, matsäck till vandringen, middag dag 2: från 1 600 kr/person. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden.

Upplev skärgården! Med vårt skärgårdsupplevelsepaket får du en unik resa med båt bland Östgötaskärgårdens vackra klippor och hällar. Prisexempel: Boka endagstur med Skärgårdslinjen och övernattning på ön Arkö i rum med hotellstandard inkl. grillbuffè och frukost: från 1 075 kr/person. 011-15 50 00, www.bravikslandet.se


ÖSTERGÖTLANDS STÖRSTA SHOPPINGCENTRUM LIGGER I ÖSTERGÖTLANDS HAGEBY STÖRSTA SHOPPINGwww.hageby.se

CENTRUM LIGGER I HAGEBY

VERKSTAD 27 JUNI – 6 JANUARI 2013

En interaktiv utställning där du får följa med in i verkstaden där Drakel och Viggo skruvar och PHFNDUI|UDWWE\JJDHWWÁ\JSODQWLOO'UDNHO Upplev deras lyckade och mindre lyckade experiment!

Carl Cederströms gata 2, Linköping 013-495 97 00 www.flygvapenmuseum.se

www.hageby.se

TRO DINA ÖGON! Upptäck Visualiseringscenter C, ett helt nytt universum för visuella upplevelser. Upplev spektakulära domföreställningar, ofta i 3D. Besökaren omsluts av både ljud och bild. Utforska utställningarna, butiken eller populära Restaurang & Café C. Välkommen att C med egna ögon!

Äventyrslust, upptäckarglädje och naturupplevelse. Skattjakten på Omberg är en aktivitet där flera generationer kan samarbeta och ha roligt tillsammans. Från modern teknik till urgammal kunskap. En tracker är en spårare. På ett lekfullt sätt får du lära dig smygteknik, dofta på spår och lita på dina sinnen. Idag används teknikerna aktivt inom svenska polisen när de vill få en annan dimension i sitt spårande.

ta fr

am

sp åra ren

i dig

För bokning, öppettider Rökstenen Besökscentrum och mer information www.rokstenen.se Tel: 0768–955036 mejl: ase@rokstenen.se

ar rätt

Vadstena Omberg Rökstenen Omberg Tåkern Öninge Omberg Rökstenen Omberg Rökstenen Omberg

e an b

Program 2012 26 maj Geocaching Event 18 jun Tracker 25 jun Vikingakvinnan berättar 2 jul Skattjakten 9 jul Tracker 16 jul Tracker 23 jul Skattjakten 28 jul Vikingadag 6 aug Tracker 13 aug Vikingakvinnan berättar 20 aug Skattjakten

Trac ker–

vinn

VISUALISERINGSCENTER.SE

Företaget Rökstenen förmedlar Ombergsbygden på ett nytt sätt med aktiviteter som Skattjakt och Tracker. Vid Rökstenen Besökscentrum möter du vikingakvinnan som berättar. Besök vårt café och unika shop med inspiration från vikingatid.

gak

Visualiseringscenter C Kungsgatan 54, Norrköping 011-15 63 00

Upplev Ombergsbygden med nya ögon

Vikin

För öppettider och mer info, www.visualiseringscenter.se

Geocaching– skattjakt med GPS

Rökstenen Besökscentrum

utflyktsmål, sevärdheter & evenemang

DRAKEL & VIGGOS

Runor på Rökstenen


Kolmården & Emil i sommar!

Börja med en dag i Kolmårdens Djurpark full med upplevelser. Sov gott i Norrköping för att sen träffa Emil och alla andra från Katthult. Vilken resa! Vi ses!

BRUNNEBY Naturligt, nyttigt och gott, det är vårt måtto på Brunneby Musteri. Vi har mustat frukt och bär sedan 1941. Vi köper in mycket frukt och bär från traktens odlare och hemmaträdgårdar. Det blir godast så.

©Björn Berg/Bildmakarna Berg AB

Boka Kolmårdenpaket med entré, boende och Emilföreställning i Värmekyrkan direkt på vår hemsida! 011-15 50 00 www.upplev.norrkoping.se www.facebook.com/UpplevNorrkoping

Se Smaka Upplev

Restaurang Bettina, gårdens egna restaurang, serverar god, vällagad lunch och nybakat till fikat.

Gårdsbutiken har öppet 7 dagar i veckan.

Brunneby Musteri, Borensberg, 0141-40204, www.brunnebymusteri.se Restaurang Bettina, 0141-40220, www.restaurangbettina.se

Museer i Norrköping Norrköpings stadsmuseum i hjärtat av Industrilandskapet

www.hultsbruk.se Norrköpings Konstmuseum 100 år av konst!

Avspark! pagang.info Arbetets museum skildrar arbetslivet och vardagslivet - människors minnen och berättelser. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

utflyktsmål, sevärdheter & evenemang

I vår trevliga Gårdsbutik finns Brunneby’s egna sortiment av cider, saft, juice, sylt och marmelad. Vi har över 100 olika produkter i vårt eget sortiment. Vi har också ett stort utbud av lokalproducerade delikatesser.


KINDA KANAL

Välkommen till vår ostbutik! n Frå rna sta ä m ost xholm! i Bo SEDA

utflyktsmål, sevärdheter & evenemang

Café Tannefors slussar Forshemsgatan, Linköping Tel: 013-12 15 06 www.slusscafet.com

8 N 1

90

Butikens öppettider: Mån - ons 9.30-13.00 Tors - fre 9.30 -17.00

M/S Kind Tel: 013-663 50 Tel ombord: 070-638 02 30 www.rederiabkind.se

www.kindakanal.se

Provsmaka och handla ur vårt prisbelönta sortiment vid vårt mejeri i Boxholm. Vi har ystat ost av färsk mjölk från gårdarna i grannskapet sedan 1890. Vi har många härliga ostar för alla måltider – från frukost till gourmetmiddag. Vi tar gärna emot grupper och berättar mer om vårt företag, ring och boka på 0142-29 33 30 Varmt välkomna!

Sommaröppet vecka 24 - 34: Mån - Fre 09.30 -17.00 FRÅN OSTMÄSTARNA I BOXHOLM www.boxholmsost.se

www.brukskultur.atvidaberg.se butiken_ann_visit.indd

1

2012-03-13 10.58

Regionens största krukmakeri öppet dagl. året runt kl. 9 - 18. Adress: Storgatan 40 i Kisa.

%RHQGH

ISKE

KRÄFTF

Välkommen till Friluftsmuseet Gamla Linköping ! Upplevelser för hela familjen året runt

(JHQWLOOYHUNQLQJDYLWDOLHQVNJODVV *HQXLQPLOM|PHGVM|XWVLNW9lONRPPHQ

Hamngatan 31, Hästholmen · Ödeshög Tfn 0707-44 33 48 Kultur- och fritidsnämnden

013- 12 11 10 www.gamlalinkoping.info .VTFFSt)BOUWFSLt#VUJLFSt5SÊEHÌSEBSt$BGÏ3FTUBVSBOHFSt4DJFODF$FOUFSt%KVSt/BUVS

(QºQXW»\NW

M/S Kung Sverker – Motala Bokning och info Tel: 070-626 02 49 kungsverker.se Alla resor förbokas

Dagskryss Göta kanal, alla dagar 12/5 – 15/9 Upplev kanalens brantaste slusstrappa (tot. 12 slussningar) Avg. Motala 10.30 - Ank. Borensberg 12.30. Avg. Borensberg 13.10 - Ank. Motala 15.30. Pris: T.o.r. 350:-, enkel 300:-, barn 6-12 år halva priset. Lunch 150:-, (huvudrätt, dricka, kaffe & efterrätt) Trubadurkryss på Vättern, Ons & Fre 19.00-23.00 Pris: 350:-, (resa & mat, kaffe & efterrätt), (Fre. räkfrossa)

Sveriges Rundradiomuseum

Sommarens utställning 2012: Mode & Minne - Gunilla Pontén och Borens Trikå Öppet:

Maj och september - helger kl. 11–16 Juni, juli och augusti – dagligen kl. 11–16 Välkomna!

Radiovägen 1, Bondebacka, Motala Tel. 0141-522 02 motala.se/radiomuseum


MOTALA KONSTHALL Ulf Lundkvist & Rasmus Sköld 5/5-2/6 Rum och Ansvar 7/6-28/6

Motormuseum • Hotell Restaurang • Bar • Café En unik samling med bilar, MC, mopeder och mycket, mycket mer som t ex Sveriges största Rolls Royce-utställning. Kameror, projektorer, gamla telefoner, radio, TV-apparater och andra prylar! I anslutning till entrén finns även en souvenirbutik!

Fashionplay 18/7-25/8 Astrid Sylwan 8/9-13/10 Repslagaregatan 3 Vi finns på Facebook!

•restaurang •café •glassbar

VI HAR ÖPPET HELA ÅRET

www.hotellnostalgi.se | www.motormuseum.se | Motala hamn | 0141-564 00

Visit Östergötland Guide 2012

camping •boule •sommarbutik •färja •båtmack •kanoter •höghöjdsbana Nyhet! Båtturer med ”Elin av Torpön”

Gårdsbutik Strutskött och charkprodukter mm. Strutshantverk Sällskap bokas för mat och guidningar. Konferensmöjligheter Café

Vånga gård, Häradshammar, 610 29 Vikbolandet Tel: 0125-100 29, 070-740 11 53 • www.vikbolandsstruts.se

Klassiskt kaffe i genuin miljö Öppet hela året Måndag – lördag 08–17 www.centralkonditori.se 0142-700 25

          

KULTURHISTORIA KONST • MODE Gå på utställning!

26.6-17.8 SOMMARGUIDNING TIS - ONS - TOR kl 14 Ät lunch eller fika i vår restaurang med takterrass Handla designvaror, leksaker och böcker i museibutiken ONS-SÖN 11-16 • TIS & TOR ÖPPET TILL 20 SOMMARTIDER JUN-AUG: TIS-SÖN 10 -16

ÖSTERGÖTLANDS

MUSEUM

Raoul Wallenbergs plats Linköping 013-23 03 00 www.ostergotlandsmuseum.se

utflyktsmål, sevärdheter & evenemang

Fri entré www.motala.se


Gjestgifveri

Sommarhagen Hotell - Restaurang - Aktiviteter

Farfarstugan Övralid

I vacker natur nära sjön Sommen erbjuder vi

Koppla av med en kopp kaffe och hembakat bröd. Nygräddade våfflor, smörgåsar, sallader, pajer, och andra maträtter. Fullständiga rättigheter. Vi har även gluten-, mjölk-, sockerfritt och rawfood-bröd. Njut av den hänförande utsikten. Hjärtligt välkomna!

mat, boende & konferens

www.farfarstugan.se • Tel: 0141-220556

Ät gott, bo bra och upplev Medevi Brunn www.medevibrunn.se • 0141-911 00

NYSJÖNS FISKE & KONFERENS Välkomna till Nysjöns Fiske mitt i vildmarken på gränsen mellan Östergötland och Småland.

- 15 rum m full komfort - God mat - Många aktiviteter Badtunna, SPA, vandring, paddling, ridning, fiske mm

Välkommen till din idyll!

www.sommarhagen.se Malexander 590 14 Boxholm 0142-30037

Hotell, konferens och vandrarhem Tel 011-21 96 11 Fax 011-21 96 28 E-post: kursgarden@marieborg.net • www.marieborg.net

Gilla oss på Facebook

Du kan bo i någon av våra naturskönt belägna timmerhus med sjöutsikt. Konferenser, företag, grupper, privatpersoner. Prova gärna att boka våra kräft- och ädelfiskearrangemang.

Hemlagad mat och fina kräftskivor Kjell & Marie Spets, Ånestad, 597 91 Åtvidaberg · Tel. 0120-230 17 · 070-597 42 39 www.nysjonsfiske.com · nysjonsfiske@hotmail.com

Möten - Värdskap - Gastronomi Rimforsa Strand är inte bara platsen för ditt företags möten utan också för fester, bröllop, weekendvistelser och sommarutflykter.

Sommar på Strand 25/6 - 5/8, öppet för lunch, à la carte, glass och fika alla dagar från kl. 11-21.

Välkommen – du är väntad! TEL 0494-792 90 WWW.RIMFORSASTRAND.SE

Grillbuffé

fr kl 18.00 onsdag sa varje m 29/6, 13/7 t fredag & 27/7 me d underhåll ning

RESTAURANG KONFERENS FESTVÅNING För öppettider besök oss på www.rejmyregestgifveri.se eller ring 011 - 87 680


B&B

Konferens

Bo på lantgård 10 minuter från Linköping Tel: 013-39 20 34, 0705-39 21 34 www.kullagarden.se

Uljebergs Bed & Breakfast

mobil.pagang.info

Sov gott av frisk lantluft. Ett par minuter från E4:an. Perfekt läge när du reser i hjärtat av Östergötland. Uljebergs Säteri, 590 17 Mantorp • Tel: 0142-211 42 • Mobil: 0705-57 51 82 www.uljeberg.com

Besök Kapten Bille’s i Norsholm

.ZTJHUDBGÁ

med matservering & STF vandrarhem E

ande!

KL O

tt ö ch e kat vä EN

HÖST

Vadstena Klosterhotel och Restaurant Munkklostret är inrymda i några av Sveriges äldsta byggnader; den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och Birger Jarls furstepalats från 1200-talet. Terrassen vår uteservering på Restaurang Munkklostret. Här finns det möjligt att njuta av vår sommarmeny och den fantastiska utsikten över Vättern när solen går ner. Restaurang Slottsvillan serverar vår välfyllda grillbuffé i vår mysiga uteatmofär i slottsparken. Vadstena Klostercafé erbjuder delikata smörgåsar, härliga bakverk, glass och kaffe.

r)FNCBLBULBíFCSÕE

KANOTE3tCYKLA3t#ASTUFLOTTEt.INIGOLF

info@Laptenbille.se www.Laptenbille.se

Bo himmelskt & ät Dig salig

2012 i en medeltida klostermiljö! io

e lb

er dig ene rg

finn

ERS

PA

rFVMMTUÅOEJHBSättigheter

ST

sg

r(PENat till bra pris

besök ho spa s

os

tt

rSov gott

Rum från

011-545 50 H

690 kr

5 OT E L L 3 72 36

Tfn +46 (0)143-315 30 • hotel@klosterhotel.se • www.klosterhotel.se

mat, boende & konferens

Vernissage?


Göran Billeson

Aktiv i Östergötland. Gå ut och ät, vandra i berg, simma med delfiner. Sök bland tusentals aktiviteter och evenemang runtom i Östergötland, året runt, dygnet runt, på www.visitostergotland.se, www.pagang.info, eller direkt i din mobil: mobil.pagang.info Boka aktivitetspaket på visitostergotland.se!

Profile for Visit Östergötland

Magasin Visit Östergötland sommaren 2012  

114 aktiviteter vid 3 000 tillfällen, Njut av Sveriges skönaste skärgård, Vandra som en pilgrim, Öga mot Öga med skogens konung.

Magasin Visit Östergötland sommaren 2012  

114 aktiviteter vid 3 000 tillfällen, Njut av Sveriges skönaste skärgård, Vandra som en pilgrim, Öga mot Öga med skogens konung.

Advertisement