Page 1

1 maj–30 september 2018

TÄVLING

Kryssa och vinn en kryssning

59 OFÖRGLÖMLIGA

DAGSUTFLYKTER Historievandra, safaritura, lär dig skogsbada eller glödsteka en filé – här hittar du årets fullspäckade #Utflykta-program!


FOTO: SCHLAPY/MOSTPHOTOS

KAN MAN VID SMULTRONSTÄLLE I GÖTA KANAL SLUMMER GÖRA NÅGOT NYTT LÅT SOM SLAGIT

VIRAL HAR RÖRELSE MÅNGA KRAMDJUR MED TOO I RÄTT

2

UTAN REGEL VAJAR I VIKEN

7 STÅENDE

JUPITERMÅNE LACKRITS

SÄKER I SADELN FÖRKORTA DET FÖR LÅNGA

BOSKAP HUNDENS FÖRDEL

DÅLIGT

LOTTEN HÅLLA FÖR SANT

STÅR DE SOM HAR SAMLATS

VASSBÅT PALINDROMKILLE

HEMBRÄNNARE KÅKDEL

6

Bli en del av Mar 4. Hur många slussar finns det på sträckan mellan Östersjön och Vänern? 5. Fartyget Kung Sverker (bilden) byggdes 1907 som bogserbåten Tornator III. I vilket land byggdes hon? 6. Vad heter viken där Göta Kanal mynnar ut i Östersjön? 7. Mellan vilka två platser/ orter löper Göta Kanal? Mem och ...

I KAR FEMMED HUNDRA KLOR I ROM

SPÖDAM KAN STÅ I LJUSAN LÅGA 4

KASTAS ÖVER BORD GNUTTA 3

SKÄR

2

VIND

RULLAS MATTA

KVÄVE

RINGSPEL GRYTHUND

KAN MAN FÅ EFTER ETT SLAG

BRÅS PÅ VÄNDA SIG UPPÅT

SJUNGER TVÅ ÅTRÄD

SCHVUNG KOLIK

HASTIGT

OSTHÄRSKARE

UTAN OMSVEP BAKPULVER

TRÄDKRAMARE BRUKAR GRÄDDAS

5

HYPNOTISERADE I BOK BÄRHJÄLP UPPSYN

SETT FRAMÅT FRAGMENT

KALL VITLÖKSSÅS

4

FÖREGÅR EXEMPEL BAKOM FLÖTET

KRYDDAR MYCKET FIRAR 15 SEPT.

DEN GÅR SÄLLAN UT BÅTTYP

AVSNITT LEKTANTER

1

KAN STÅ FÖR FÖR

1 FOBIPLATS

ODELADE

VASS I DYNA STIGER MAN

7

3

BARK I BRÖDET FATTAR KONFYS

SES MÄTT I MATEN ÖRONMEN

KORSORDSVERB

ORERAR MILD ED MED KATTEN

6

I BEHOV AV DIKTNING

KUNDER SLÅ DANK

1. Det tog 22 år för 60 000 man att gräva Göta Kanal. Av dessa var ca 58 000 svenska soldater. Resten var vanliga civila och en liten grupp desertörer. Från vilket land kom dessa desertörer? 2. Eftersom diskussioner kan uppstå vid slussning kallas Göta Kanal skämtsamt för... 3. Om man seglar ut från Motala, över Vättern, och vill fortsätta i Göta Kanal på FÖR EN Västgötasidan, mot vilken ort ska STUND SEDAN man då segla?

GJORDE DEN SOM AVVEK

5 PRIS EFTER AVTAL

SVANTE DREJENSTAM 2018 FOTO: ROLF KARLSSON/MOSTPHOTOS

1

2

3

1

1

4

5

6

7

Kryssa dig till en kryssning Ta chansen att vinna en kryssning med ovan nämnda Kung Sverker i form av ett presentkort (värde 495 SEK). Lös korsordet och plocka ut bokstäverna i de rutor som har siffror, i nummerordning bildar de ett ord. För att vara med och tävla skickar du in ordet till info@visitostergotland.se och märker mejlet med "#Utflykta-krysset" senast den 30 september 2018. Bland de rätta svaren drar vi två vinnare som kammar hem varsitt presentkort. Vinnarna presenteras på www.visitostergotland.se.


Vad är väl en utflykt? MÅÅSTE VI! Ja, det är nyttigt, kul, bra, intressant, spännande att åka på utflykt. Det tog mig alltid en bra stund att övertyga två barn och även deras pappa, samma sak varje helg för enligt mig så är en helg utan utflykt ingen riktig helg. När jag argumenterat, lockat och ibland mutat familjen hela morgonen och börjat tänka att - ja, det är nog inte värt mödan idag - då vänder det och de rusar ut och vill sedan knappt åka hem igen från skogen eller hagen eller sluta cykla, bada, klättra osv. Visste ni att utflykter har årstider? På våren måste man leda om vatten, tömma vattenpölar som hotar att översvämma kanalbanken, plocka pinnar och förstås plocka blommor. Här kan en pedagogisk förälder passa på att lära barnen allemansrätt och skillnaden på plockarna och fridlysta växter. Vårfåglar då? Ja, där är mammans kunskaper mycket begränsade till att njuta av att de finns och hörs. På sommaren har våra utflykter nästan alltid ägt rum i skärgården med den egna segelbåten som utgångspunkt. Då innebär övningen alltid en kort transport med jolle och sedan upptäcktsfärder i strandkanten men även en noggrann jakt på bär, svamp och fina kottar. Svampplockning är en alldeles utmärkt anledning till höstutflykter och jag lovar, det finns trattkantareller ända fram till nyårsafton vissa år.

Vinterutflykten slår det mesta vad gäller variation. Nu får jag gå loss på korvgrillning och sedan familjen utökats med en vuxen pojkvän, även tillagning av hamburgare över öppen eld. Gänget missar aldrig ett tillfälle att berätta om den gång vi inte hittade grillplatsen som var den dagens mål, utan vi tände engångsgrillar rvels unversum! Foto: © Marvel 2018på en mycket lerig och blöt öppen plats där timmerbilar lastar om virke. Det är de udda gångerna man minns! Sedan vi skaffade hund så sitter de två fyrbenta kompisarna troget vid dörren så snart de känner på sig att matte har #utflykta i tankarna så jag skulle vilja påstå att det finns alltid någon att Utflykta med och alltid en aktivitet eller plats att besöka. Urvalet finns här i #utflykta så nu är valet dit - gör en eller gör flera och hittar du ingen i denna skrift så besök gärna www.visitostergotland.se

Tips från coachen: Gofika - ingen säger nej till en utflykt då!

#Utflykta, 1 maj –30 sept Arrangörerna i denna katalog har lovat att genomföra sin respektive utflykt med minst två deltagare. Vårt tips är att om du hittar ett spännande utflyktsmål så boka dig en plats online eller via telefon. Då kan du också få information om fler möjliga datum, var man kan äta någonstans och varför inte bo över! www.visitostergotland.se/utflykta2018

Hälsningar Susanne

Karta i mitten

Susanne H. Fredriksson, Chef Besöksnäring och turism

Varje utflykt har ett nummer för att ni enklare ska kunna hitta rätt på kartan som finns på mittuppslaget. Om du vill beställa vår vanliga besökskarta eller andra trycksaker så kan du göra det via vår hemsida.

Det är Visit Östergötland som har producerat denna broschyr. Visit Östergötland är en del av Region Östergötland och har ett regionalt uppdrag att marknadsföra och utveckla besöksnäringen i hela Östergötland. All information och bilder som visas i anslutning till utflykterna är respektive företags egna och Visit Östergötland ansvarar ej för fel i dessa. Ansvarig utgivare: Susanne H Fredriksson  Idé och layout: Kristian Kårdal och Kristina Franzén För mer information om Visit Östergötland och vårt uppdrag: www.visitostergotland.se  www.regionostergotland.se E-post: info@visitostergotland.se  Fotografer: Oscar Lürén, Johnny Franzén, Mostphotos samt respektive aktör/bild. Tryck: Larsson Offsettryck AB, Linköping, april 2018  Upplaga: 50 000 ex Omslag: Mostphotos

3 #Utflykta


FOTO: STAFFAN GUSTAVSSON

Östgötadagarna 1–2 september 2018 Östgötadagarna lockar varje år tusentals besökare till den östgötska landsbygden. Var med och upptäck matproducenter, gårdsbutiker, konstgallerier, bondgårdar, hembygdsgårdar och mycket, mycket mer. Välkommen!

ostgotadagarna.se


Prova på

Mitt i naturen

Sid 6

Sid 14

Är du sugen på att testa något nytt? Proffsen visar hur man gör.

Ge dig ut i friska luften och lär dig mer om växterna och djuren – stora som små.

Lantliv

Time out

Sid 20

Sid 24

Njut av några härliga timmar på landet.

Stanna klockan för en stund

I tid och rum

Bäst för barn

Sid 28

Sid 36

Hoppa in i tidsmaskinen och se vart den tar dig. Kanske medeltid eller sent 40-tal?

Upplevelse med barnen i fokus

”Bonustips” Gårdsbutiker Karta (riv ut!) Premiärer 2018 Fikatips

sid. 12-13 sid. 20-21 sid. 34 sid.35


Prova på Är du sugen på att testa något nytt? Proffsen visar hur man gör.


Arrangör: Ostkusten Kajak

1

Datum & Tid: 2018-06-30 15:00-19:00 2018-07-17 15:00-19:00 2018-07-24 15:00-19:00 Pris: 500 SEK Kajak och all utrustning ingår, guide och fika ingår.

Guidad kajaktur med fika i Gryts Skärgård Guidad kajak tur i Gryts skärgård under 4 timmar med utbildade instruktörer. Vi lär er att hitta i Gryts skärgård och ni får med er historisk fakta samt har en kul dag på sjön. Dessutom visar vi er paddelteknik Vi instruktörer är alla utbildade av Kanotförbundet Grön nivå enligt EPP med grundläggande Säkerhets och Räddningsteknik (GSRT)

Kontakt/mötesplats: Christian Swanson ostkustenkajak@telia.com 0730-410388 www.ostkustenkajak.se Ekövägen 6, Gryt

Arrangör: Perenner på bakgården

2

Datum & Tid: 2018-06-18 14:00-17:00 2018-07-17 14:00-17:00 2018-08-15 14:00-17:00 Pris: 80 SEK Fika med hembakat ingår.

Kontakt/mötesplats: Karin Frisell varamobadens.ht@telia.com 070-7760022 Offerbyv. 29, Motala

Gratisväxter? Gör dom själv! I min visningsträdgård är det fullt med perenner och lökväxter! Snart ska här planteras en ny rabatt och ingenting behöver köpas nytt. Jag visar dej hur du kan föröka dina egna växter så att de blir många fler. Efter 2 timmars arbete fikar vi och pratar om mångfalden i trädgården.

Max antal deltagare per gång är 8. Blir vi flera delas gruppen och kommer överens om ett datum längre fram.

Arrangör: Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett

3

Datum & Tid: 2018-07-14 13:00-16:00 2018-07-19 13:00-16:00 2018-07-25 13:00-16:00 Pris: 500 SEK Anmälan senast tre dagar innan till mejl enligt nedan

Poesi för gommen - tälj en träsked Har du väl börjat äta din morgonfil med en varm och len träsked så vill du inte stoppa något annat i munnen! Här får du lära dig hur en fulländad ätsked bör vara utformad. Vi tittar på äldre förlagor och täljer varsin sked i björk. Kursledare Per Helldorff, mångårig skedslöjdare tillika skedpedagog.

7 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Per Helldorff info@helldorff.se 0760-166914 www.helldorff.se Svalsjö Handelslägenhet 1, Kisa


Arrangör: YdreKompaniet

4

Datum & Tid: 2018-07-11 10:00-16:00 (pärlsmycke) Kostnad - 500 SEK 2018-07-18 10:00-14:00 (gjuta betongblad) Kostnad - 500 SEK 2018-08-01 10:00 - 16:00 (brodera med band) Kostnad - 600 SEK

Skapa hos YdreKompaniet I sommar har du möjlighet att tillverka ett personligt pärlsmycke, gjuta rabarberblad i betong samt brodera med band hos oss på YdreKompaniet. Kompetenta kursledare i vår vackra lokal och trädgård gör oss till ett perfekt stopp på utflykten med DIY-tema. Fika & lunch ingår, såväl som goda shoppingmöjligheter.

Kontakt/mötesplats: YdreKompaniet 070-6341478 ydrekompaniet@gmail.com facebook.com/YdreKompaniet/ Kisavägen 8, Österbymo

Arrangör: Vadstena Golfklubb

5

Datum & Tid: 6/5 ,19/5 10:00-17:30 28/5 09:30-17:00 2/6,17/6,30/6 10:00-17:30 14/7 10:00-17:30 16/7 09:30-17:00 Pris: 995 SEK

Golfare på en dag Vill du snabbt komma igång med golfen då är denna intensivkurs rätt för dig! Under en heldag får du en intensivutbildning i hela golfspelet. Du får instruktion och träna på golfens olika slag och lära dig om golfvett, golfregler och utrustning. Bli golfare på en dag!

Kontakt/mötesplats: Golfstore Vadstena 0143-12440 joakim@hallbergsgolf.se www.vadstenagk.nu Kungs Starby 801, Vadstena

Arrangör: Valö Café & Festplats

6

Datum & Tid: 2018-05-27 15:00 2018-06-02 15:00 2018-06-17 15:00 Pris: 390 SEK för 2 personer VIP lounge med mat & dryck och uppträdanda på scen

Stjärna för en dag på Allsång på Valö Nu har du chansen att stå på scen. Kom och gör din stämma hörd på Allsång på Valö. Välj en sång och bli stjärna för en dag. Tillsammans med Leo & Katarina och Martinoz kommer vi få oss en underhållande musikstund dessa eftermiddagar. Det finns mer att göra på Valö. En fin badplats, allsångs erbjudande på Cafét som har fullständiga rättigheter

8 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Susanne Jonsson 070-9501424 info@valocafe.se www.valocafe.se Drabovägen, Valö, Björkfors


Arrangör: Kalvefalls Gård

7

Datum & Tid: 2018-07-04 16:00-19:00 2018-07-06 16:00-19:00 2018-09-01 16:00-19:00 2018-09-02 16:00-19:00 Pris: 420 SEK Kontakt/mötesplats: Olle Forsell 070-6488328 olle@kalvefalls.se www.kalvefalls.se

Glödstek din fläskfilé Under en skön eftermiddag i en underbar dalgång i Ydre, lagar vi mat på eld och glöd med Olle på Kalvefalls gård, två gånger finalist i Årets vildmarkskock. Vi bakar tunnbröd på häll, råsteker potatis och grillar filé direkt på glöden. Till efterrätt lingonsyltar vi päron. Vid dåligt väder lagar vi maten innuti en stor kåta.

Förbokning sker till Olle senast 24 timmar före eventets start

Arrangör: STF Borensberg/Göta kanal

8

Datum & Tid: 2018-09-01 10:00-13:00 2018-09-15 10:00-13:00 2018-09-29 10:00-13:00 Pris: 450 SEK Kontakt/mötesplats: STF Borensberg/Göta kanal 0141-40820 info@glasbruket.eu www.glasbruket.eu Kanalvägen 17, Borensberg

Prova på smide Vi på STF Borensberg/Göta kanal bjuder in till en härlig dag i smedjan. Här får du chansen att känna känslan av att stå vid ässjan och uppleva det hårda järnet som du lär dig att forma. Kanske lyckas du få med dig en helt egendesignad potatissticka hem! Föranmälan krävs, max 4 personer

Fler semestertips? Kolla www.visitostergotland.se

9 #Utflykta


Arrangör: Hästhov i Vimne

9

Datum & Tid: 2018-09-08 18:00-21:00 2018-09-22 18:00-21:00 2018-09-29 18:00-21:00 Pris: 475 SEK Familjepris 950 SEK

Kontakt/mötesplats: Åsa Bergman-Johansson 070-7516422 rolfdottir@gmail.com Vimne Lillgård, Spångsholm, Mjölby

Levande föda Levande föda! för en piggare, gladare du. Kom och inspireras bland groddar och skott. Workshop i blötläggning, grodning, spirning och odling inomhus. Avsmakning av färskt vetegräs. Tillred en egen levande måltid av groddar och skott och gå hem med ny energi.

Arrangör: Kronhjortsgården

10

Datum & Tid: 2018-05-27 16:00 2018-06-17 16:00 2018-07-13 16:00 Pris: 200 SEK Kontakt/mötesplats: Roland Byfalk 0708-882649 byfalk@kronhjorten.se www.kronhjorten.se Myckelmossa såg, Simonstorp

Pilbåge och blåsrör Har du lust att prova på att skjuta pilbåge och blåsrör? Under sakkunnig ledning får du här möjlighet att prova båda delarna. Minimiålder 15 år. Kaffe och fikabröd ingår. Andra datum efter överenskommelse

Arrangör: Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett

11

Datum & Tid: 2018-07-04 13:00-17:00 2018-07-11 13:00-17:00 2018-07-20 13:00-17:00 Pris: 600 SEK Material ingår

Prova på akvarellmålning Vi målar oss igenom en eftermiddag med flödande färg och blicken på motivet. En minikurs för dig som vill sitta ner en stund med pensel, färg och papper och fånga dagen utan några högre krav än att må bra. Inga förkunskaper krävs.

10 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Anna Helldorff 0761-951670 info@helldorff.se www.helldorff.se Svalsjö Handelslägenhet 1, Kisa


Arrangör: Brådtom slusscafé och Chop Event

12

Datum & Tid: 2018-07-12 18:00-19:30 2018-07-19 18:00-19:30 2018-07-26 18:00-19:30 Pris: 60 SEK Fika ingår, gratis för barn under 10år

Musikquiz & allsång vid Göta Kanal

Kontakt/mötesplats: Wiveca 070-5505459 info@bradtomsluss.se www.bradtomsluss.se Brådtom sluss,Norsholm

Delta i härlig gemenskap, lös kvällens musikquiz och tralla med i sången när Marcus Fyrberg med gäster stämmer upp med sång och musik, utvalda torsdagkvällar i juli, vid fina Brådtom sluss. Medtag gärna egen stol och slå dig ner i vår lugna och lantliga miljö vid kanalen "på Brådtom har man inte bråttom".

Arrangör: Harstena Turistservice

13

Datum & Tid: Juli - 25, 27 Augusti - 01, 03, 08, 10, 15, 17, 22, 24 Tid för avgång avtalas med fiskaren eller bokas i handelsboden vid hamnen på Harstena Pris: 200 SEK

Skärgårdsfiske på Harstena Att följa med fiskaren när han åker ut till skären runt Harstena och vittjar nät och ryssjor är en spännande tur. Fiskebåten är en 5 meters träbåt och den rymmer 3 gäster ombord. Egen flytväst och regnplagg är bra att ta med sig, det finns en del utrustning i sjöboden, men inte i alla storlekar. När vi kommer tillbaka kan man vara med och plocka ur fisken och rensa och hänga näten så de bli torra och fina.

Kontakt/mötesplats: Gunni Lindkvist 070-8910110 info@harstena.se Elofs båthus, yttre båthuset i hamnen, Harstena

Ut och vandra? 130 mil digital vandringsled på www.ostgotaleden.se

11 #Utflykta


Hargodlarna Verksamheten startade 1986 med hallonoch jordgubbsodling för självplockning, men sedan en tid tillbaka ligger fokus på förädling av de närproducerade bären. I marmeladeriet görs söta (dock osötade) röror med såväl klassiska som banbrytande smaksensationer, eller vad sägs om: jordgubbar i vitt vin med rosmarin och chili, rabarber med grapefrukt och gin, eller varför inte lingon med rödlök, russin och salt?

FOTO: JOHNNY FRANZÉN

Gårdsbutiker

hargodlarna.se

Ormsätter gård Du som gillar kött – och vill veta var råvaran kommer ifrån – kommer inte att bli besviken om du tar dig till Ormsätter gårdsbutik. Här finns allt från älgisterband och vildsvinsprinskorv till dovhjortytterfilé och bautagrillskivor av älg. Utöver köttet producerar man egen honung från ett hundratal bisamhällen. Honungen finns i en handfull smaker, och i gårdens senap och grillolja. ormsatter.se

Wästanå gårdsslakteri Med rika anor och en släkthistoria på gården som sträcker sig 150 år tillbaka i tiden, kan man med fog hävda att boskaps­uppfödningen flyter i ådrorna på Wästanå. Här produceras, styckas, paketeras och säljs kött från lamm, kyckling­, älg, kron-, dovhjort, vildsvin och rådjur (efter tillgång). De samman­fattar sitt utbud bäst själva: egna eko­lo­giskt gårdsslaktade lamm och kycklingar samt vilt från skogen. wastana.com

Most things that you will find in the farm shops listed are made from locally grown ingredients. And the animals get to live a good life.

Hejtorps gårdsmejeri

Bleckenstad butik & ekolantbruk

Är getost din grej har du kommit till rätt ställe – vissa getostkonnässörer kanske skulle sträcka sig till att kalla det himmelriket – när du kommit till Hejtorp. Här sker produktion av foder och uppfödning av mjölkgetter av Svensk lantras. I dagsläget är de runt 80 stycken, som säkerställer hantverksmässig tillverkning av ett 20-tal olika ostar, bland annat vitmögelostar, kitt­ ostar, halloumi och blåmögelostar.

Ekolantbruk som har producerat KRAVmjölk sedan år 2000, och drivit en välbesökt gårdsbutik ända sedan 1992. Här erbjuder bröderna Johansson med familjer egenproducerade livsmedel som den beryktade morotsmarmeladen, samt traktens närodlade specialiteter i form av mjöl, potatis, grönsaker, frukt, cider, honung, rapsolja, lantchips, korv, ostkaka, saft och en hel del annat smått och gott.

facebook.com/HejtorpGardsmejeri

bleckenstad.se

12 #Utflykta


FOTO: GUNNAR KJELLIN

FOTO: KRISTIN CARLÉN

Gårdsbutiker

Brunneby musteri Gårdsbutikernas grand old lady. Ända sedan 1941 har det saftats, mustats och syltats i Brunneby. Sedan 1979 är det syskonen Eva Ronström och Gunnar Kjellin som driver verksamheten. I dag erbjuder gårdsbutiken en uppsjö av lokala delikatesser – många av dem egentillverkade – vilket gör att man sällan går härifrån tomhänt. Rödlöksmarmeladen och Kråkbärsjuicen är två av favoriterna. Här finns även en restaurang med hem­ bakat fikabröd och lunch tillagad på närodlat och ekologiskt. brunnebymusteri.se

Visätter kalkongård

Vikbolands struts

Stafsäter gårdsglass

Sedan 60-talet har kalkoner varit en del av Visätter, men det var först i samband med ett generationsskifte 2010 som produktionen tog fart på allvar. Alvedsrökt kalkonbröst, flatrökt och äppelrökt kalkonlår tillhör bäst­ säljarna, och 2013 fick gården utmär­ kelsen Östergötlands skönaste gård. Här kan du ta del av kalkonernas liv från att de kläcks, och stanna över natt om du känner för det.

En KRAV-certifierad köttproducent som startade 1997. Här finner du styckade produkter från eget slakteri med inte mindre än nio djurslag: struts, nöt, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, vildsvin, lamm och häst. Sedan våren 2015 har man även lamor på gården. Förutom gårdsbutik med lokala delikatesser och övernattningsmöjligheter finns en servering. Och kaniner, höns och grisar att be­kanta sig med för de lite yngre besökarna.

Stafsäter gårdsglass, grundat hösten 2011, är ett litet familjeföretag som erbjuder närproducerad glass av högsta kvalitet. Glassen produceras på mjölk från de egna korna på gården och i den mån det går kommer också övriga ingredienser från gården eller närliggande granngårdar. Välj mellan runt 25 stycken olika sorters glass, från lingontwist till mojitosorbet. Bättre blir det knappast.

visatter.nu

vikbolandsstruts.se

stafsater.se

13 #Utflykta


Mitt i naturen Ge dig ut i friska luften och lär dig mer om växterna och djuren – stora som små.


Arrangör: Motala kanaltrafik AB

14

Datum & Tid: 2018-07-08 16:00-19:00 2018-07-15 16:00-19:00 2018-07-22 16:00-19:00 2018-07-29 16:00-19:00 Pris: 300 SEK Barn 6-12 år 150 SEK

Motalabuktens Öar - inkl. besök hos kapten En naturkryssning i vackra sjön Vättern tillsammans med Östergötlands bästa guide. Vi besöker ett flertal kända öar som exempelvis Fjuk och Åholmen. Kom upp till kapten Olaf Svensson och se hur vi styr båten. Vår naturkryssning tar ungefär 3 timmar och under färden ingår det kaffe/te/saft med hembakad bulle.

Kontakt/mötesplats: M/S Kung Sverker 070-6260249 info@kungsverker.se www.kungsverker.se Platensgatan 7, Motala Förbokas

Arrangör: Trollmarker SPA & Ridning

15

Datum & Tid: 2018-07-15 2018-07-18 2018-08-05

15:00 - 17:00 10:00 - 12:00 15:00 - 17:00

Pris: 250 SEK Fika ingår

Fotoutmaningen Fascinerande, spännande och resultatet ser du direkt. Kom till oss umgås, njut och upptäck naturen med kameralinsen... Ni guidas i naturen o kommer att hitta många spännande föremål att plåta. En stillsam utmaning som man kan bli helt uppslukad av! Oömma kläder, så ni kan krypa nära... Vill Ni visa era bilder med övriga deltagare så avslutar vi med fotovisning.

Kontakt/mötesplats: Trollmarker SPA & Ridning 070-6606324 info@trollmarker.se www.trollmarker.se Sprengsboda, Ydre Förbokas senast 24h innan

Arrangör: Naturum Tåkern

16

Datum & Tid: 5/5, 12/5, 19/5, 26/5 1/9, 8/9, 15/9,22/9, 29/9 6/10, 13/10, 20/10, 27/10 Klockan 10:00-11:30 Pris: 60 SEK Barn 30 SEK

Tåkerns fåglar och djurliv Tåkerns är känd som fåglarnas sjö, men här myllrar det även av andra små och stora djur. Lär dig känna igen typiska fåglar i vassen, i strandskogen, på vattnet och strandängen. Bekanta dig även med groddjur, reptiler, skalbaggar och andra småkryp.

15 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Malin Granlund Feldt 0144-535155 info@naturumtakern.se www.naturumtakern.se Glänås besöksområde, Väderstad


Arrangör: Ostkusten Kajak

17

Datum & Tid: 2/7, 9/7, 16/7, 23/7, 30/7 6/8, 13/6 Klockan 10:00 - 18:00 Pris: 500 SEK All utrustning samt lunch ingår

Kontakt/mötesplats: Christian Swanson 0730-410388 ostkustenkajak@telia.com www.ostkustenkajak.se Ekövägen 6, Gryt

Paddling i Gryt med lunch Äventyret på nära håll behöver inte vara så komplicerat, vi hjälper er att få en bra upplevelse. Vi visar er var ni kan paddla beroende på hur länge ni vill vara ute. Försök att utnyttja de fina kvällarna under sommaren och njut av kvällspaddling i solnedgång tillbaks till Ekön. Hitta en fin ö där ni kan stanna till och äta lunch som ni får med er. Ni kan välja mellan singelkajak eller K2 om ni är två personer.

Förbokas

Arrangör: Naturum Tåkern

18

Datum & Tid: 2018-05-06 08:00-11:00 2018-08-01 16:00-18:00 2018-08-18 08:00-10:00 2018-09-23 08:00-11:00 Pris: 60 SEK Barn 30 SEK

Ringmärkning visas vid naturum Tåkern Vid några tillfällen i sommar kommer ringmärkare från föreningen Tåkerns fältstation till naturum och visar fåglar på riktigt nära håll. Du får veta mer om hur fåglarna ser ut och hur de lever och varför de kommer till Tåkern.

Kontakt/mötesplats: Malin Granlund Feldt 0144-535155 info@naturumtakern.se www.naturumtakern.se Glänås besöksområde, Väderstad

Arrangör: Kronhjortsgården

19

Datum & Tid: 2018-05-25 18:00 2018-06-16 18:00 2018-07-12 18:00 Pris: 200 SEK Kaffe och våffla, information och video innan utflykten ingår. Med övernattning 300 SEK

Bäversafari med kanot Vill du spana på bäver i lugna vatten, se deras kojor och imponeras av deras trädfällningsteknik? Detta äventyr passar både barn och vuxna. Den som vill kan övernatta i trädkoja alt. vindskydd. Andra datum efter överenskommelse.

16 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Roland Byfalk 0708-882649 byfalk@kronhjorten.se www.kronhjorten.se Myckelmossa såg, Simonstorp


Arrangör: Kalvefalls Gård

20

Datum & Tid: 2018-07-02 15:00-18:00 2018-07-03 15:00-18:00 2018-07-05 15:00-18:00 Pris: 600 SEK Fika ingår

Tunnbrödridning med Islandshäst i Ydre Stigen slingrar sig fram, mellan tall och gran, över mjuk mossa och kring trollska tjärnar. Vid våran vila gräddar vi tunnbröd över öppen eld och fikar innan vi rider vidare in i skogen. Vi fikar och bakar vårat eget tunnbröd ute på turen, från 12 år

Kontakt/mötesplats: Åsa 070-565827 asa@kalvefalls.se www.kalvefalls.se Kalvefall, Ydre Förbokning sker till Åsa då det är ett begränsat antal platser

Arrangör: Hästhov i Vimne AB

21

Datum & Tid: 2018-06-02 17:00-20:00 2018-06-09 17:00-20:00 2018-08-25 17:00-22:00 Pris: 600 SEK 1200 SEK familjepris Kontakt/mötesplats:

Härma flocklekar med islandshästar i hage Skapa kontakt med hästarna så att de följer utan tvång, det brukar kännas förunderligt. Du får möjlighet till ett fridfullt flockbesök och får vara med i islandshästarnas vänskaps - och ledarskapslekar oavsett hästvana.

Åsa Bergman-Johansson 070-7516422 rolfdottir@gmail.com Vimne Lillgård, Spångsholm, Mjölby Anmälan senast 48h innan aktivitetens start

Arrangör: Ostkusten kajak

22

Datum & Tid: 2018-06-02 13:00-17:00 2018-06-09 13:00-17:00 2018-06-30 13:00-17:00 2018-07-14 13:00-17:00 Pris: 300 SEK Inklusive fika

SUP board till Gryts varv med fika SUP board paddling från Ekön i Gryt och 4 timmars paddling utan guide. Ni stannar till vid Gryts varv och där bjuder vi på kaffe. Kul aktivitet med kompisar genom en fin skyddad skärgård.

17 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Christian Swanson 0730-410388 ostkustenkajak@telia.com www.ostkustenkajak.se Ekövägen 6, Gryt Förbokas


Arrangör: Pelles Viltsafari

23

Datum & Tid: 2018-07-16 2018-07-23 2018-08-06

22:00-24:00 21:30 - 23:30 21:00 - 23:00

Pris: 150 SEK Barn 50 SEK Familj 300 SEK (2 vuxna & tre barn t.o.m. 15år)

Pelles fladdermus-safari Upplev mötet med nattens hemlighetsfulla tysta jägare – fladdermusen. En populär familjeaktivitet där du får lära dig t ex hur fladdermusen lever, vad den äter och varför den hänger upp och ned. Eftersom vi har flera ultraljudsdetektorer med oss, så får du själv prova på att spana efter fladdermöss!

Kontakt/mötesplats: Per Svensson Borrud 070-5590160 info@viltsafari.se www.viltsafari.se Hotell Föllingen, Pinnarp

Arrangör: Harstena Turistservice

24

Datum & Tid: 1/7, 8/7, 15/7, 22/7, 29/7 5/8, 12/8, 19/8 16:00 från Fyrudden, åker åter 20:30 4/7, 11/7, 18/7, 25/7 1/8, 8/8, 15/8 14:45 från Tyrislöt, åker åter 20:30 Pris: 650 SEK Barn under 12 år halva priset

Sälsafari i Östgötaskärgården

Övernattning från 250 SEK/person

Följ med på en spännande och intressant naturupplevelse längst ut i ytterskärgården. Vi spanar efter säl i sälskyddsområdet Sandsänkan - och det utlovas intressanta historier om sälens betydelse för skärgården. Vi utgår på söndagar från hamnen i Fyrudden och på onsdagar från hamnen i Tyrislöt. Boka online på www.sälsafari.se!

Kontakt/mötesplats: Magnus Lindkvist 0760-775550 info@harstena.se www.sälsafari.se

Arrangör: Pelles Viltsafari

25

Datum & Tid: 2018-07-12 2018-07-19 2018-07-26 2018-08-02 2018-08-09 2018-08-16

Pelles viltsafari i Kindabygden, 4 timmar Upplev den vackra naturen i Kinda med vilda djur, många sjöar, trolska skogar, höga berg och djupa dalar. Vi färdas i egen bil på småvägar mellan olika platser och håller kontakten med komradio. Kikare och radio kan du låna.

18 #Utflykta

20:00 - 24:00 20:00 - 24:00 19:30 - 23:30 19:00 - 23:00 19:00 - 23:00 18:30 - 22:30

Pris: 450 SEK Familj 995 SEK (2 vuxna & tre barn t.o.m. 15år) Kontakt/mötesplats: Per Svensson Borrud 070-5590160 info@viltsafari.se www.viltsafari.se Stora Torget, Kisa


Naturum Tåkern Text: Jessica Holm Foto: Niclas Sandberg

I Glänås, vid fågelsjön Tåkern, ligger ett av Sveriges mest unika besöksmål. I och omkring den enastående vassbeklädda byggnaden Naturum Tåkern kan alla som vill ta del av guidningar, utställningar, fågelskådning, föredrag och mycket mer. ”En lada som påminner om en gotisk katedral”. Så har byggnaden Naturum Tåkern beskrivits. Inuti är det högt i tak, som i kyrkan, fast med väggar och golv av svensk obehandlad furu. Utvändigt är byggnaderna klädda i vass vilket gör Naturum till ett ögonbrynshöjande besöksmål. Bakom arkitekturen står Gert Wingårdh och Johan Edblad på Wingårdh Arkitektkontor. Naturum Tåkern, som invigdes 2012, beskrivs som en port till naturen och kulturen runt Tåkern. Besökscentrumet är öppet för alla, utan inträdesavgift. Här finns ett fågeltorn precis intill huvudbyggnaden och strax utanför entrén startar Prinsessan Estelles sagostig. Det är en 700 meter lång stig som sträcker sig runt i strandskogen, förbi orkidéängen, ut till öppna vattnet och genom vassen. Längs vandringen finns olika upplevelsestationer med figurer och miljöer som uppmuntrar barnen upptäckarglädje.

Läs hela artikeln online www.visitostergotland.se

KARTA PÅ NÄSTA SIDA Tips - riv ut och spara! Spännande håvning pågår i vassen vid Naturum Tåkern!


71

8 Prova på smide

25 Pelles viltsafari - 4 timmar

24 Sälsafari i Östgötaskärgården

23 Pelles fladdermus-safari

22 SUP board till Gryts Varv med fika.

21 Härma flocklekar med islandshästar i hage

20 Tunnbrödridning med Islandshäst i Ydre

19 Bäversafari med kanot

18 Ringmärkning vid Naturum Tåkern

17 Paddling i Gryt med lunch

16 Tåkerns fåglar och djurliv

15 Fotoutmaningen

14 Motalabuktens Öar

Mitt i naturen

13 Skärgårdsfiske på Harstena

12 Musikquiz & allsång vid Göta Kanal

11 Prova på akvarell

10 Pilbåge och blåsrör

9 Levande föda

45 Sten födde Borghamn

7 Glödstek din fläskfilé

39 45

5

16 18

47 50

40 43 44

2

Mjölby

52

59 51

8 29 34

51

41

53

Finspång

Linköping 40 9 58

Vadstena 50

Motala14

50

51 Mathistoriskt vandring i örtagården

50 Katarina Jagellonica - Resan mot kronan

49 Marie-Antoinette, Axel & jag

48 Byn med de två tornen

47 Qvällsmat med Edla Antonia

46 Följ med på populär dramatisering i Trollkäringeskogen

43 "Kungen får nöja sig med Norge" 44 Kvinnorna som byggde Vadstena

5 Golfare på en dag

6 Stjärna för en dag på Allsång på Valö

41 Guidad visning på gömda glömda platser 42 Den glömda barackstaden vid Doverstorp

3 Poesi för gommen - tälj en träsked

4 Skapa hos YdreKompaniet

39 Drottning Ommas Borg 40 Furstinnan och författaren

38 Historisk guidning i Väderstad med omnejd

1 Guidad kajaktur med fika i Gryts Skärgård

2 Gratisväxter? Gör dom själv!

I tid och rum

Prova på

48

E4

42

46

10

12 31

56 210

54 26 37 4049

19

32

56

41

Nyköping

24

Söderköping

41

Norrköping

E4

Katrineholm

59 Elefantupproret

58 Eldutmaningen

57 Barnridning ute i naturen

56 Äggjakt & fika vid Göta kanal

55 Se Frank Sinatra lyfta på hatten

54 Ekoturens familjeutflykter

53 Familjedag i Friluftsmuseet Gamla Linköping

52 Sagovandring i Tåkerns natur

Bäst för barn


70

60

32

27

28 7

4

11

55

35

15 33

25

Kisa

S WEDEN

Eksjö

3

57 20

Österbymo

Tranås

Boxholm

30

E4

21

34

23

23 41

WWW.VISITOSTERGOTLAND.SE

E22

Västervik

Valdemarsvik

Vimmerby

6 34 36

35

Åtvidaberg

ÖSTERGÖTLAND

37 Ost och vinprovning med kultur och naturinslag

36 Massage för trötta ryggar

35 NaturSpa

34 Frukost Yoga på Valö!

33 Rid & Relax

32 Skogsbad med kaffe & bastu

31 Energi med kost & Qigong

30 Prova på skogsbad

29 Sommaryoga

Time out

28 Mitt hjärtas trädgård

27 En humleodlares bekännelser

26 Vikbolandsturer

Lantliv

Ödeshög

38

1 22 17

24

13

6

6


Lantliv

Njut av några härliga timmar på landet.


Arrangör: Ekoturen

26

Datum & Tid: 2018-06-21 09:30-16:00 2018-06-28 09:30-16:00 2018-09-15 09:30-16:00 Pris: 225 SEK Barn 125 SEK

Vikbolandssafari – Upplev maten längs väg 209 Vi besöker matproducenter som bjuder in oss till sina gårdar. Vi träffar bl.a. hummande alpackor, kor eller strutsar, söta kaniner, glada getter och kacklande kalkoner. Varje tur är unik, då gårdens sysslor varierar. Vi törs lova en upplevelse för såväl öga som smaklökar. Glöm inte kylväskan.

Kontakt/mötesplats: Anette Aspegren-Güldorff 070-2862206 anette@ekoturen.se www.ekoturen.se Norrköpings resecentrum

Arrangör: Kalvsved Hereford & Humle Datum & Tid: 2018-06-10 10:00-12:00 2018-06-10 13:00-15:00 2018-07-07 10:00-12:00 2018-07-07 13:00-15:00 2018-09-01 13:00-15:00 2018-09-02 10:00-12:00 2018-09-02 13:00-15:00 Pris: 150 SEK

27

Fika ingår

En humleodlares bekännelser Är det möjligt att det finns en god anledning till att det inte odlats humle kommersiellt i Sverige sedan 50-talet? Det håller Elina och Tobias i Kalvsved på att ta reda på. Följ med ut i humlegården på en guidad upplevelse i gränslandet mellan geni och galenskap samt hopp och förtvivlan.

Kontakt/mötesplats: Elina Forsell 070-5050500 elinaforsell@gmail.com www.kalvsved.se Kalvsved Södergård, Ydre Biljett förköps via hemsidan, begränsat antal platser.

Arrangör: Kvarnkulla Trädgård

28

Datum & Tid: 2018-06-10 10:00-12:00 2018-06-10 13:00-15:00 2018-07-07 10:00-12:00 2018-07-07 13:00-15:00 2018-09-02 10:00-12:00 2018-09-02 13:00-15:00 Pris: 150 SEK Fika ingår

Mitt hjärtas trädgård "Följ med mig in i min trädgård, och upplev den genom mina ögon". Ann Cathrine har anlagt en trädgård på en tidigare sten- och skräpfylld berghäll, alldeles invid ladugården. Med åren har den utvecklats och nu kan besökaren vandra längs ett porlande vattendrag genom skiftande minilandskap. PS. för besökare utan trädgårdsintresse finns smådjur att klappa, café och inredningsbutik.

23 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Ann-Cathrine Nilsson 073-0618862 info@kvarnkullatradgard.se www.kvarnkullatradgard.se Kvarnkulla Trädgård, Ydre


Time out Stanna klockan fรถr en stund.


Arrangör: STF Borensberg/Göta kanal

29

Datum & Tid: 2018-06-28 2018-07-05 2018-07-12 2018-07-19 2018-07-26 2018-08-02 Yoga: kl. 8.30-9.45 Frukost: kl. 9.45Pris: 225 SEK

Sommaryoga Välkommen att starta din sommarmorgon med skön yoga och härlig frukostbuffé! Varje torsdagsmorgon v.26- v.31 yogar vi tillsammans med Linnea Jensen Yoga. Efter yogan serveras en god välförtjänt frukost som du kan njuta av i vår härliga trädgård. Föranmälan rekommenderas, drop-in i mån av plats.

Kontakt/mötesplats: STF Borensberg/Göta kanal 0141-40820 info@glasbruket.eu Kanalvägen 17, Borensberg

Arrangör: Urnatur HB

30

Datum & Tid: 2018-07-01 2018-07-08 2018-07-15 2018-07-22 2018-07-29 2018-08-05 2018-08-12

12:45 - 15:00 12:45 - 15:00 12:45 - 15:00 12:45 - 15:00 12:45 - 15:00 12:45 - 15:00 12:45 - 15:00

Pris: 250 SEK

Prova på skogsbad Ett skogsbad är en guidad upplevelse där du får uppleva skogen med alla dina fem sinnen. Det både förstärker naturupplevelsen, ökar ditt immunförsvar och ger en känsla av lugn. Skogsbad sänker blodtrycket, är stressreglerande och den bäst tänkbara friskvården. Våra ”prova på skogsbad” leds av Åsa Ottosson eller Ulrika Krynitz.

Kontakt/mötesplats: Urnatur 0144-10234 skogsbad@urnatur.se www.urnatur.se Sjögetorp 3, Ödeshög Förbokas

Arrangör: Brådtom Slusscafé & stugor

31

Datum & Tid: 2018-05-18 2018-06-01 2018-08-17 2018-08-24

14:00 - 17:00 14:00 - 17:00 14:00 - 17:00 14:00 - 17:00

Pris: 195 SEK Exklusive kost. 295 SEK ink vegetarisk sallad, dryck, kaffe & kaka

Energi med kost & Qigong Vill du få mer energi och minska din stress? Under en eftermiddag lär du dig hur kost och lugn Qigong kan ge ökad hälsa och mindre stress. Välkommen till en skön eftermiddag i rogivande miljö vid Brådtom sluss, Göta kanal. Föranmälan krävs.

25 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Wiveca Lind 0705-505459 info@bradtomsluss.se www.bradtomsluss.se Brådtom sluss, Göta kanal, Norsholm


Arrangör: Kronhjortsgården

32

Datum & Tid: 2018-05-25 17:00 2018-06-16 17:00 2018-07-12 17:00 Pris: 200 SEK Kontakt/mötesplats: Karin och Roland Byfalk 011-88264 byfalk@kronhjorten.se www.kronhjorten.se Myckelmossa såg, Simonstorp

Skogsbad med kaffe och bastu Låt dig omfamnas av gammelgranskogen och andas skogens avkopplande lugn och tystnad. Sitt vid en stubbe och njut ditt kaffe vid bäckens porlande. Här finns tid för eftertanke och meditation. Avsluta med ett härligt bad i den vedeldade bastun. Andra datum efter överenskommelse

Arrangör: Trollmarker Spa & Ridning

33

Datum & Tid: 2018-05-01 2018-06-06 2018-07-15

14:00 - 18:00 10:00 - 14:00 10:00 - 14:00

Pris: 600 SEK Barn under 15 år 500 SEK i vuxens sällskap

Rid & Relax En härlig häst- och naturupplevelse med avslut i bubbelpoolen. Här får Ni möjlighet att rida en känslig häst med små signaler och eftergift, vi hoppas att Ni ska få en bättre förståelse för hur er kropp fungerar. För nybörjaren är det mer takt, balans och teknik som man tränar. Naturligtvis vill vi samtidigt guida er genom vår vackra natur.

Kontakt/mötesplats: Trollmarker Spa & Ridning 0381-60429 info@trollmarker.se www.trollmarker.se Sprengsboda, Ydre Förbokas senast 24 h innan

Arrangör: Valö Cafe & Festplats

34

Datum & Tid: 2018-06-26 2018-07-03 2018-07-10 2018-07-17 2018-07-24 2018-07-31

08:30 - 11:00 08:30 - 11:00 08:30 - 11:00 08:30 - 11:00 08:30 - 11:00 08:30 - 11:00

Pris: 195 SEK

Frukost Yoga på Valö! Starta dagen med ett yogapass på dansbanan. Helena Olsson visar yoga som passar oss alla. Yoga är en träningsform som är bra för kropp och själ. Passet håller på i 90 min och efter det serveras en god hälsofrukost på cafét. Varmt välkomna.

26 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Susanne Jonsson 0709-501424 info@valocafe.se www.valocafe.se Drabovägen, Björkfors

Förbokas senast 1 dag innan.


Arrangör: Trollmarker Spa & Ridning

35

Datum & Tid: 2018-05-01 2018-06-06 2018-06-24

10:00 - 14:00 14:00 - 18:00 10:00 - 14:00

Pris: 375 SEK Barn 10-15 år 275 kr

Kontakt/mötesplats: Trollmarker Spa & Ridning 0381-60429 info@trollmarker.se www.trollmarker.se Sprengsboda, Ydre

NaturSpa Tillsammans skapar vi en härlig spadag. När Ni fikar håller jag ett kortare föredrag om hur vi med enkla metoder kan påverka vår hälsa. Efter en lugn skogspromenad med energiövningar serveras ni mat. Som avslutning på dagen gör Ni ert egna örtsalt och en bodyoil och som vi njuter av i en härlig fotkur med bad & inpackning.

Förbokas senast 24 h innan

Arrangör: Valö Cafe & Festplats

36

Datum & Tid: 2018-06-17 2018-07-01 2018-07-08 2018-07-22

12:00 - 15:00 12:00 - 15:00 12:00 - 15:00 12:00 - 15:00

Pris: 575 SEK

Massage för trötta ryggar Unna kroppen avkoppling från bl.a. trädgårdsarbetet. June Brandenholt kommer även i år och masserar våra trötta axlar/ryggar. Efter 45 minuters medicinsk massage bjuder cafèt på en hälsodrink. Förbokas 2 dagar innan.

Kontakt/mötesplats: Susanne Jonsson 0709-501424 info@valocafe.se www.valocafe.se Drabovägen, Björkfors

Förbokas senast 2 dagar innan.

Arrangör: Ekoturen

37

Datum & Tid: 2018-06-05 17:30-21:00 2018-06-29 17:30-21:00 2018-08-24 17:30-21:00 Pris: 600 SEK (ej vin till någon under 18 år)

Ost och vinprovning med natur&kulturinslag På Valla gårds mejeri som 2017 vann en silvermedalj på Mat-SM med en av sina goda ostar. Denna kväll kommer ni få en njutbar smakupplevelse med natur och kulturinslag samt en extra sprakande överraskning som avslutning på kvällen. Här kommer det att dukas upp olika prisbelönta ostar som producerats

27 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Anette Aspegren-Güldorff 070-2862206 anette@ekoturen.se www.ekoturen.se Norrköpings resecentrum


I tid & rum

Hoppa in i tidsmaskinen och se vart den tar dig. Kanske medeltid eller sent 40-tal?


Arrangör: Bjälbo Skänninge guideförening

38

Datum & Tid: 2018-06-28 2018-07-12 2018-07-26 2018-09-01

16:00 - 18:30 16:00 - 18:30 16:00 - 18:30 14:00 - 16:30

Pris: 140 SEK Inklusive fike på Centralkonditoriet

Historisk guidning i Väderstad med omnejd Följ med på en resa till medeltiden. Upptäck Kumla kyrka och socken samt ödekyrkogårdarna i Väderstad. Vi tar en kaffepaus vid berömda Centralkonditoriet i nämnda Väderstad.

Kontakt/mötesplats: Turistinformationen 0142-850 03 turistbyran@mjolby.se facebook.com/bielboskeninge/ Start vid Kumla kyrka

Arrangör: Kulturguidningar i Dal

39

Datum & Tid: 2018-05-27 2018-08-05 2018-09-02

15:00 - 16:15 15:00 - 16:15 15:00 - 16:15

Pris: 100 SEK Gratis för barn

Drottning Ommas Borg Ommaborgen och andra historiska miljöer på norra Omberg. Följ med vår guide och upptäck några av norra Ombergs historiska miljöer från folkvandringstiden, djurgårdsepoken, stenbrottets storhets- och senare tider. Ta med stadiga skor.

Kontakt/mötesplats: Bernd Beckmann 076-7651317 borghamnguide@gmail.com www.upplevvadstena.se Samling vid vandrarhemmet i Borghamn

Arrangör: Bring to Life

40

Datum & Tid & Plats: 2018-05-12 13:00 - 14:00 Vadstena Slott office@visitvadstena.eu 2018-08-25 14:00 - 15:00 Linköpings Slotts-&Domkyrkomuseum info@lsdm.se 2018-09-16 15:30 - 16:30 Löfstad Slott lofstad.slott@ostergotlandsmuseum.se

Furstinnan och författaren Eva Mattsson berättar om drottning Katarina Jagellonica och om resan i hennes spår under arbetet med "Furstinnan" - den första biografin som skrivits om drottning Katarina Jagellonica. Välkommen till tre författarsamtal på tre slott i Östergötland 2018. Ni bokar direkt på respektive slott.

29 #Utflykta

Pris: 50 SEK Kontakt: Respektive slott ger er mer information enligt ovan. eva@bringtolife.se www.bringtolife.se


Arrangör: Östergötlands museum

41

Guidad visning av gömda glömda platser

Datum & Tid: Tjärdalarna i Drabo 2018-06-02 14:00 - 15:30 Drabbisdal 2018-06-30 14:00 - 15:30 Pestkyrkogården på Tokedal 2018-07-07 14:00 - 15:30 Ödekyrkogården i Å 2018-07-21 14:00 - 15:30 2018-08-25 14:00 - 15:30 Pris: 50 SEK Barn, ungdom samt student - gratis

Gömda, glömda platser fascinerar många och i Östergötland finns det många sådana. Följ med på guidad visning på några av dessa. Du möter en arkeolog, byggnadsantikvarie och en projektledare som ger en bred historiebeskrivning av platsen. Ta med fikakorg!

Kontakt: Anja Praesto 013-230300 kulturarv@ostergotlandsmuseum.se k-arv.se/

42

Arrangör: Föreningen Doverstorps flyktingläger Datum & Tid: 2018-06-13 2018-07-22 2018-08-15

18:00 - 19:00 15:00 - 16:00 18:00 - 19:00

Pris: 70 SEK

Den glömda barackstaden vid Doverstorp

Kontakt/mötesplats: Jan-Erik Svenblad 0122-50614 turism@finspang.se Doverstorp, Finspång

Det känns som att leta efter fornminnen när man vandrar på udden nära bron vid Doversund. Här finns rester av det som var Sveriges största flyktingförläggning mellan 1944 och 1946. Det är Jan-Erik Svenblad, ordförande i Föreningen Doverstorps flyktingläger som under tre tillfällen i sommar tar er med på en vandring om lägrets hemligheter och historia.

Arrangör: Dahlströmska gården rum & frukost

43

Datum & Tid: Juni - 28, 30 Juli - 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26, 28 Augusti - 2, 4, 9, 11, 16, 18 Klockan: 17:00 - 18:00 Pris: 100 SEK

"Kungen får nöja sig med Norge" Hushållerskan Constance Guldbrand berättar om storhetsvansinne och vardagsbestyr på Wadstena Hospital år 1895. Du får höra om bättre bemedlade män som drabbats av sinnets sjukdomar. Som hushållerska vet Constance också en hel del om vad som odlas för att användas i köket.

30 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Sofia Asthamn 0143 - 10023 bokning@dahlstromskagarden.se www.dahlstromskagarden.se Lastköpingsgatan 3B, Vadstena


Arrangör: Bring to Life

44

Datum & Tid: 2018-07-07 2018-07-14 2018-07-21

11:00 - 12:15 11:00 - 12:15 11:00 - 12:15

Pris: 120 SEK

Kvinnorna som byggde Vadstena

Kontakt/mötesplats: Eva Mattsson eva@bringtolife.se www.bringtolife.se Klosterkyrkans ingång, Vadstena

I Vadstena samlades makteliten inom kyrkan och Kalmarunionen under 1400-talet. Hur kunde det komma sig att det skedde just under drottning Margaretas tid? Varför byggdes det så mycket just då? Under den här vandringen berättar Eva Mattsson om hur några kvinnor förändrade Vadstena och Sverige.

Arrangör: Kulturguidningar i Dal

45

Datum & Tid: Lördagar 7/7, 21/7, 4/8, 18/8, 1/9, 15/9 och 29/9 kl 15-16.15 Onsdagar 4/7, 18/7, 1/8 och 15/8 kl 17-18.15. Pris: 100 SEK (kontant på plats) Gratis för barn

Sten födde Borghamn Kulturhistorisk guidning i Borghamns äldsta del. Nedanför Ommaborgen pågår kalkstenbrytning sedan 1100-talet och mycket sten levererades till kända byggnader i Sverige, t.e.x. Vadstena Klosterkyrka. Leveranser till Göta kanal och Karlsborgs fästning var anledningen till att hamnen anlades.

Kontakt/mötesplats: Bernd Beckmann 076-7651317 borghamnguide@gmail.com www.upplevvadstena.se Vandrarhemmet, Borghamn

Arrangör: Finspångs kommun

46

Datum & Tid: 2018-05-19 2018-05-20 2018-06-16 2018-06-17 2018-07-21 2018-07-22

10:00 - 13:00 10:00 - 13:00 10:00 - 13:00 10:00 - 13:00 10:00 - 13:00 10:00 - 13:00

Pris: 150 SEK Barn / ungdom upp till 18 år: 100 SEK

Populär dramatisering i Trollkäringeskogen ”Trollkäringeskogen” i Flasbjörke norr om Finspång ruvar på hemska minnen. Efter den största häxprocessen någonsin i Östergötland avrättades år 1617 nio kvinnor som beskylldes för att vara häxor. Sägner om troll och mystiska händelser hålls levande i bygden än idag.

31 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Finspångs turistbyrå 0122-85100 turism@finspang.se www.finspang.se/turism Uppsamling i Flasbjörke kl. 09:45


Arrangör: Dahlströmska gården rum & frukost

47

Datum & Tid: 2018-05-04 18:00-19:00 2018-05-11 18:00-19:00 2018-05-18 18:00-19:00 2018-05-25 18:00-19:00 2018-06-01 18:00-19:00 2018-06-08 18:00-19:00 2018-06-15 18:00-19:00 Pris: 180 SEK

Servererskan på första klassen mans berättar om patienter, vardagsliv och mat på Wadstena Hospital år 1895. Som gäst bjuds du på kvällsmat från hospitalets meny. Maten intas i det rum där patienterna åt och Edla arbetade.

Kontakt/mötesplats: Sofia Asthamn 0143 - 10023 bokning@dahlstromskagarden.se www.dahlstromskagarden.se Lastköpingsgatan 3B, Vadstena

48

Arrangör: Föreningen Bersbo koppargruvor

Qvällsmat med Edla Antonia

Datum & Tid: 2018-06-19 2018-07-07 2018-07-15 2018-07-17

18:00 - 19:30 14:00 - 15:30 14:00 - 15:30 18:00 - 19:30

Pris: 100 SEK Barn under 12 år gratis.

Byn med de två tornen, en spännande tidsresa Bersbo gruvby med anor från medeltiden har en spännande historia. Under de två tornens tid har flera generationer gruvarbetare levt, arbetat, gråtit och skrattat. I dag finns de två tornen, några bostäder och massor med berättelse kvar. Guidningen kommer att ge er en inblick i hur kopparbrytningen påverkat utvecklingen till dagens samhälle.

Kontakt/mötesplats: Carina Jarhall 070-9503657 info@bersbokoppargruvor.se www.bersbokoppargruvor.se Bersbo, Åtvidaberg

Arrangör: Löfstad slott

49

Datum & Tid: 2018-05-15 2018-05-17 2018-09-04 2018-09-06

19:00 - 20:00 19:00 - 20:00 19:00 - 20:00 19:00 - 20:00

Pris: 150 SEK

Marie-Antoinette, Axel & jag Dramatiserad specialvisning på Löfstad slott. Möte Sophie von Fersen och lyssna till hennes spännande berättelser om hovet, kärleken och brodern Axel. Löfstad Slott är bevarat in i minsta detalj från sista ägarinnan Emilie Piper, från konst och möbler till den grevliga familjens privata ägodelar. Endast föranmälan!

32 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Löfstad Slott 011-335067 lofstad.slott@ostergotlandsmuseum.se www.lofstad.nu Löfstad slott, Norrköping


Du kan för en stund, eller några dagar, lämna din invanda tillvaro och ge dig ut på vägarna. Lämna rutiner och måsten och ge dig tid för dig själv, med reflektion och vila för själen. www.visitostergotland.se/inspireras/pilgrimsvandring/

Arrangör: Visit Vadstena

50

Datum & Tid: 2018-06-10 16:00-17:00 2018-06-16 16:00-17:00 2018-06-17 16:00-17:00 Pris: 130 SEK Pensionär/student 120 SEK Barn/ungdom 90 SEK

Katarina Jagellonica - Resan mot kronan Vintern 1579 kommer drottning Katarina Jagellonica till Vadstena, orten som ligger henne varm om hjärtat. Här minns hon fängelsetiden, upproret och stunder av lycka. Du får först möta drottningen själv under en kort sejour och därefter författaren Eva Mattsson som berättar om hennes fascinerande liv. Med Katarina sveper en kulturvåg in i Sverige. Ny arkitektur införs och italienska rätter lagas i grytorna.

Kontakt/mötesplats: Tom Andersson 0143-621600 office@visitvadstena.eu vadstenaslott.com/ Hamngatan 4, Nya slottsbron, Vadstena

Arrangör: Bjälbo Skänninge guideförening

51

Datum & Tid: 2018-06-04 18:00 2018-07-02 18:00 2018-08-02 18:00 Pris: 60 SEK Barn/ungdom under 18 år - gratis

Mathistorisk guidning i örtagården Följ med på mathistorisk vandring med utgångspunkt i från Skänninges örtagård som ligger i Gamla Skänninge. Här får du chansen att använda flera av dina sinnen under vår guidning; se, smaka och dofta på medeltiden!

33 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Turistinformationen 0142-850 03 turistbyran@mjolby.se facebook.com/bielboskeninge/ Örtagården, Gamla Skänninge


Premiär 2018 Marvels Avengers S.T.A.T.I.O.N. Sommaren 2018 kommer den internationella succéutställningen Marvels Avengers S.T.A.T.I.O.N. till Norrköping. Med banbrytande interaktiv teknik bjuder utställningen på en superupplevelse för alla sinnen. Bli en del av äventyret! Norrköping 1 juni – 31 augusti 2018 www.avengersstation.se Bli en del av Marvels unversum! Foto: © Marvel 2018

The Art of the Brick Med 1 miljon LEGO®-bitar, 80 fullstora magiska skulpturer och modeller samt ett kreativt rum för såväl vuxna som barn. Nu kommer världsutställningen The Art of the Brick till Linköping, premiär den 10 maj på Saab Arena. Bered dig på att bli imponerad, fantasin har inga gränser! Linköping 10 maj - 12 augusti 2018 www.theartofthebrick.se Klart att 1 miljon legobitar lockar! Foto: Chadi Abou Sariya

Nytt med Bamse! I år så öppnar parken den 28 april, sen är det fullt ös hela sommaren. Förutom favoriterna tigrar, apor och delfiner så bjuder 2018 på en nyskriven Bamsepjäs i Bamses värld och sälarna har utlovat en helt ny show. Och du har väl inte missat Wildfire; 142 meter över havet har du en magisk utsikt över Bråviken - innan du slungas ner i Sveriges häftigaste berg- och dalbana. www.kolmarden.com

Populära Barnens Lantgård på Kolmården Foto: Kolmården/Rickard Monéus

34 #Utflykta


Fikatips

8

1

10

4

2

9

5

3 6

7

Vimmerby

1

Farfarsstugan på Övralid

Övralid, Motala Hemsida: farfarstugan.se

2

Gamla Konditoriet

Storgatan 18, Vadstena Facebook: Gamla Konditoriet

3

Väderstad Centralkonditori

Vallsbergsvägen 14, Väderstad Hemsida: centralkonditori.se

4

Boställets Vedugnsbageri

Maspelösa Boställe, Vreta Kloster Hemsida: bostallets.se

5

Dahlbergs café

Kryddbodtorget 1, Linköping Hemsida: dahlbergscafe.com

6 Sandelius Konditori

Torggatan 3 a, Åtvidaberg Hemsida: sandeliuskonditori.se

7

Café Columbia

Storgatan 10, Kisa Hemsida: cafecolumbia.se

8 Trädgårdscafé Villa Flora

Bonäsvägen 16–18, Svärtinge Hemsida: billbacks.se

9

Thorstorps gård

Thorstorps Gård, Söderköping Hemsida: thorstorp.se

10 Kanalmagasinet

Mem, Söderköping Hemsida: kanalmagasinet.se

35 #Utflykta

Ett urval av trevliga fik i Östergötland, hitta fler på www.visitostergotland.se


Bäst fÜr barn Upplevelser med barnen i fokus.


Arrangör: Naturum Tåkern

52

Datum & Tid: Varje lördag kl 13, från den 16 juni till den 25 augusti Pris: 30 SEK / barn Kontakt/mötesplats: Malin Granlund Feldt 0144 - 535155 info@naturumtakern.se www.naturumtakern.se Glänås besöksområde, Väderstad

Sagovandring i Tåkerns natur Vandra med sagoberättaren genom vassen, skogen och över ängen. Hör om Nils Holgersson, den fula ankungen och andra sagor om djur och växter som finns vid sjön Tåkern. Vi kommer att stöta på några av dem på riktigt!

Arrangör: Friluftsmuseet Gamla Linköping

53

Datum & Tid: Maj: 5,6, 12, 13, 19, 20, 26, 27 kl. 12.00 - 15.30 Juni: 2,3, 9, 10, 16, 17, 23, 24 kl. 12.00 - 15.30 Juni: 25, 26, 27, 28, 29, 30 kl. 11.00 - 16.30 Juli: Varje dag, kl. 11.00 - 16.30 Augusti: 1-19, kl. 11.00 - 16.30 Augusti: 25, 26 kl. 12.00 - 15.30 September: 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 kl. 12.00 - 15.30

Familjedag i Friluftsmuseet Gamla Linköping Välkommen till en dag full av äventyr och nya upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping! Hjälp vättarna i stadskvarteren att lösa ett viktigt uppdrag, få en present, åk en tur med vårt alldeles nya tuff-tuff-tåg till Valla gård, där du äter glass, hälsar på djuren och leker i Lill-Valla lekpark. Förbokas senast dagen innan via mejl/telefon.

Pris: 150 SEK Kontakt/mötesplats: Friluftsmuseet Gamla Linköping 013-121110 gamlalinkoping@linkoping.se www.gamlalinkoping.info Tunnbindaregatan 8, Linköping

Arrangör: Ekoturen

54

Datum & Tid: 2018-06-20 16:30 - 20:00 (Småkryp & mineraler) Kostnad - 50 SEK/vuxen 2018-06-27 16:30 - 20:00 (Kvällstur till grottan) Kostnad - 50 SEK/vuxen (förbokas!) 2018-09-08 10:00 - 16:00 (Svampskogen) Kostnad - 225 SEK/vuxen och 125 SEK/barn/ ungdom t.o.m 18 år

Ekoturens familjeutflykter I år erbjuder vi tre spännande familjeutflykter med vår buss från Norrköping. Vi hackar minerlare och letar småkryp, vi utforskar grottor och slutligen så ger vi oss ut i svampskogen med ett riktigt fullblodsproffs på svampar. Ta gärna med egen fika under turerna och vi hjälper gärna till att ordna en fin grill-glöd. Välkomna!

37 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Anette Aspegren Güldorff 070-2862206 anette@ekoturen.se www.ekoturen.se


Arrangör:

55

Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett

Datum & Tid: 2018-06-23 14:00-14:45 2018-07-03

11:00 - 11:45

2018-07-10

11:00 - 11:45

2018-07-17

11:00 - 11:45

2018-07-24

11:00 - 11:45

2018-08-07

11:00 - 11:45

2018-09-01 samt 2018-09-02 11:00 - 11:45 & 16:00 - 16:45

Pris: 50 SEK

Se Frank Sinatra lyfta på hatten i Svalsjö. Ni får en underhållande berättelse av Per Helldorff, upphovsmannen till Pers mekaniska kabinett, om hur Christoffer Polhem, Leonardo da Vinci, Gubben Pettson och ett gammalt textilt redskap kan ge upphov till mackapärer som världen aldrig skådat. Kom och se det kombinerade grod&bokskåpet, Frank Sinatra med hatten m.fl

Kontakt/mötesplats: Anna Helldorff 0761-951670 info@helldorff.se www.helldorff.se Svalsjö Handelslägenhet 1, Kisa

Arrangör: Brådtom Slusscafé & stugor

56

Datum & Tid: 2018-06-06 2018-06-13 2018-06-20 2018-06-27 2018-08-01 2018-08-08 2018-08-15 2018-08-22

14:00 - 17:00 14:00 - 17:00 14:00 - 17:00 14:00 - 17:00 14:00 - 17:00 14:00 - 17:00 14:00 - 17:00 14:00 - 17:00

Pris: 95 SEK

Äggjakt & fika vid Göta kanal I hönshuset vid Brådtom sluss lägger hönorna sina ägg både här och där. Onsdagar i juni och augusti kan du hjälpa oss plocka äggen i hönshuset. Efteråt bjuder cafét på fika vid kanalen. Föranmälan krävs.

Kontakt/mötesplats: Wiveca 070-5505459 info@bradtomsluss.se www.bradtomsluss.se Brådtom sluss,Norsholm

Arrangör: Kalvefalls Gård

57

Datum & Tid: 2018-07-02 2018-07-03 2018-07-05

10:00 - 11:30 10:00 - 11:30 10:00 - 11:30

Pris: 300 SEK / ridande barn ink fika Fika medföljande vuxen/barn 50 SEK

Barnridning ute i naturen För de små, följ med på en härlig tur genom Kalvefalls underbara hagar på hästryggen. Vuxna går bredvid och leder hästen om så behövs. Turen går tryggt i skritt i ca 45 minuter på våra lugna väluppfostrade hästar. Efter turen fikar vi och grillar korv.

38 #Utflykta

Kontakt/mötesplats: Åsa Strandberg 070-565827 asa@kalvefalls.se www.kalvefalls.se Kalvefall, Ydre Förbokning sker till Åsa då det är ett begränsat antal platser


Arrangör: Hästhov i Vimne

58

Datum & Tid: 2018-05-05 2018-05-19 2018-05-26

18:00 - 21:00 18:00 - 21:00 18:00 - 21:00

Pris: 395 SEK Familjepris 795 SEK Kontakt/mötesplats: Åsa Bergman-Johansson 070-7516422 rolfdottir@gmail.com Vimne Lillgård, Spångsholm, Mjölby

Eldutmaningen "hundra meter eld" Kul, lärorik och fartfylld eldutmaning med fokus på fraktionerna tände, tändved och bränsle Öva eldtändning flertal gånger ,tänd, mata olika eldtyper inför tävlingar som poppa popcorn, skjuta kork, koka över såpa, elda av snöre. Njut av natur-te och muffins från reflektorugn.

Arrangör: Bjälbo Skänninge guideförening

59

Datum & Tid: 2018-07-07 14:00 2018-08-04 14:00 2018-09-08 14.00 Pris: 70 SEK Barn: 30 SEK Familjepris 200 SEK (2vuxna&2barn)

Elefantupploppet - dramaguidning för hela familjen! Sveriges första elefant visades under en marknadsdag i Skänninge inne i Rådhuset. Alla ville se den och helst inte betala. Detta ledde till något som man kallar för elefantupploppet. Upplev det på nytt! Spännande för hela familjen.

Kontakt/mötesplats: Turistinformationen 0142-850 03 turistbyran@mjolby.se facebook.com/bielboskeninge/ Rådhuset i Skänninge

Sist men inte minst: utmaningen Här nedanför listar vi ytterligare 20 utflyktsmål runt om i Östergötland. Om du besöker alla och skickar oss bildbevis från samtliga utflykter till info@visitostergotland.se så utlovar vi ett trevligt #Utflykta-kit. Lycka till!

Rökstenen

Ekenäs Slott

Linköpings Domkyrka

Radiomasterna

Kinda kanal

Arkösund

Rejmyre Glasbruk

Industrilandskapet

Ramunderberget

Stegeborgs slottsruin

Bergs Slussar

Marmorbruket

Flygvapenmuseum

Eklandskapet

Solkanonen

Tidersrums kyrka

Torpön

Alvastra Klosterruin

Boxholm II

Häradsskär

39 #Utflykta


Fler aktiviteter och evenemang Har du testat alla #Utflykta-aktiviteter och vill ha mer kan vi rekommendera dig att besöka Östergötlands officiella besökssajt. Där hittar du ett stort utbud av aktiviteter och evenemang, året runt! www.visitostergotland.se

Följ oss här facebook.com/visitostergotland visitostergotland @v_ostergotland

#Utflykta och dela Dela med dig av dina allra bästa tips på Instagram – före, under och efter nästa utflykt. Följ @visitostergotland och använd taggen #utflykta så ger du alla andra en möjlighet att ta del av din upplevelse i det östgötska landskapet.

#Utflykta 2018  

59 oförglömliga dagsutflykter i Östergötland. Historievandra, safaritura, lär dig skogsbada eller glödsteka en filé. Här hittar du årets ful...

#Utflykta 2018  

59 oförglömliga dagsutflykter i Östergötland. Historievandra, safaritura, lär dig skogsbada eller glödsteka en filé. Här hittar du årets ful...

Advertisement