__MAIN_TEXT__

Page 1

vår/sommar 2017

120 MIL ÖSTGÖTALED PÅ KINDA KANAL I AFTON DANS #UTFLYKTA FÖR LIVET


vatten eld järn glas www.finspang.se/turism

REIJMYRE GLASBRUK Se våra glasblåsare skapa magi Kristallklara fynd i Fabriksbutiken Öppettider Fabriksbutiken Vinter/Vår/Höst Måndag - Fredag 9.00-17.00 Lördag 10.00-16.00 Söndag 11.00-16.00 Sommar Måndag - Fredag 9.00-18.00 Lördag 10.00-16.00 Söndag 10.00-16.00

Bo och ät gott på Finspångs Slott I Finspångs Slotts Gästflygel kan du uppleva en hotellvistelse utöver det vanliga. I en unik slottsmiljö erbjuder vi 20 rum som är individuellt inredda efter milstolpar i Finspångs historia. Aktuella erbjudanden hittar du på www.finspongsslott.se! I Slottmässen serverar vi vår uppskattade frukostbuffé kl. 07.00–08.30 och lunch kl. 11.30–13.00 (gäller helgfria

vardagar). Köket lagar traditionell husmanskost med en egen touch och använder lokala råvaror så långt det är möjligt. Restaurangen är öppen även för dig som inte bor på hotellet. Förbokning krävs, se kontaktuppgifter nedan! Ps. På kvällar och helger kan restaurangen bokas för privata festarrangemang. Vi har även konferensrum för upp till 18 personer! Ds.

INDUSTRIHISTORISKT MUSEUM

Finspångs Slott uppfördes av Louis De Geer 1668 och fungerar idag som kontor åt Siemens Industrial Turbomachinery AB. Är du intresserad av svensk industrihistoria är ett besök på Finspångs turbinhistoriska museum i slottsorangeriet ett måste. Här kan du se allt från den första orderboken till flygplansmotorn som utvecklades till att bli en av Siemens mest sålda gasturbiner. Ett besök i turbinmuseet är både spännande och allmänbildande! ÖPPETTIDER I MUSEET

Torsdagar klockan 13.00–16.00. Andra tider efter överenskommelse. Telefon: 0122-88 78 05. Telefontid: torsdagar klockan 13.30–15.30.

FINSPÅNGS SLOTT

| 612 83 Finspång | Telefon 0122-815 04 | Restaurangen 0122-814 96 | finsponghouse.se@siemens.com


innehåll 38

14

24

5

LEDARE. Chefredaktör Susanne H. Fredriksson ser fram emot att snöra på sig vandringskängorna och ge sig ut i ledad terräng.

24

KINDA KANAL. En av Östergötlands bäst bevarade hemligheter. En vacker vattenled redo att upptäckas och avnjutas.

6

BUSINESS AS USUAL. Simon Helmér, vd för Student­ bostäder och Linköpingsexpo, berättar lite om sig själv och sitt Östergötland.

30

HEM TILL GÅRDEN. Gårdsbutikerna runt om i regionen bjuder förädlade lokala produkter från det jorden ger. Med smak av Östergötland.

7 10 14

PÅ GÅNG. Vi har gjort ett litet axplock av de hundratals evenemang och besöksmål som du hittar på visitostergotland.se. #UTFLYKTA. Det bästa sättet att utforska Östergötland är med en utflykt. Varför inte en med kvinnliga förtecken? TILL FOTS. Östgötaleden, 120 mil vidunderlig vandringsled att utforska. Vi har bett experterna om deras bästa tips.

Beställ ditt ex Du hittar varje ex i digital form på www.visitostergotland.se, och i tryckt version på Sveriges turistbyråer, i Smultronställ runt om i Sverige samt i vänt­ rummen hos diverse vårdgivare i Östergötland. Eller gå in på närmaste hotell och hör efter. Du kan även beställa den och andra infor­ma­tions­­broschyrer om besöksmål i regionen kostnadsfritt på vår hemsida www.visitostergotland.se.

37 38 47

TEKNIKENS UNDER. Många innovationer som för mänskligheten framåt har sitt ursprung i Östergötland. Vi har listat några av dem. I AFTON DANS. Följ med på audiens i den svenska folksjälen. Följ med på en heldag på Ekliden i Västra Harg, och känn hur det svänger. QUEL HÔTEL. Träffa Malin Peterzén, serviceproffs ut i fingerspetsarna. Bland annat på Arkösunds hotell.

Medarbetare Magasin Visit Östergötland ges ut av Visit Östergötland, del av Region Östergötland, www.visitostergotland.se, info@visitostergotland.se Ansvarig utgivare: Susanne H. Fredriksson. Redaktör: Albin Wiberg, FranzénWiberg text & form. Redaktion: Susanne H. Fredriksson, Hanna Månsson och Therese Rahnel, Visit Östergötland. Grafisk form: Kristina Franzén, Visit Östergötland. Annonsproduktion: Åsa Melefors. Omslagsfoto: Johnny Franzén. Tryck: Larsson Offsettryck AB, Linköping, 2017. Upplaga: 50 000 ex. För annonsering, kontakta våra säljare Daniel Hallingström och Mats Liljegren på annons@atvidabergsplatsen.se eller telefon 0120-100 05.

3 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


valdemarsvik_visit_osterg_hel_var_sommar_2017_183x260_170324.indd 42

3/29/2017 1:39:42 PM


ledaren

Att gå eller vandra KÄNN PÅ ORDEN I RUBRIKEN. Betyder de samma sak eller får du liksom jag olika bilder på näthinnan? Ut och gå, det gör vi till vardags, man tar en promenad, man går till jobbet, går och hämtar någonting, går runt saker – ett rätt så användbart verb för kon­ centrerad aktivitet som ska leda till något slags resultat. Men att vandra, det känns mer lustfyllt, spännande, man laddar batterierna. Just i Östergötland har vi gott om vand­ ringsmöjligheter. Om man inte vill vandra med karta och kompass i vild natur så finns det leder främst i södra och norra delen av Editor-in-chief and director of vårt landskap. Men flaggskeppet är förstås tourism, Susanne H. Fredriksson, den 120 mil långa Östgötaleden, Sveriges love hiking in combination with längsta. Den utnämndes just av Skyscanner everything else nature and till en av Sveriges vackraste vandringsleder Östergötland has to offer. mycket tack vare sin omväxlande natur. Utmed Östgötaleden finns både odlingslandskap, skärgård, sjöar och djupa skogar. Här upplever man riktigt mörker och hur starkt stjärnhimlen lyser. Blir man trött på att vandra eller vill ha lite mer liv och rörelse så löper Öst­ götaleden en bit utmed Kinda Kanal. Här finns möjlighet att njuta av god mat och service ombord på någon av de passagerarbåtar som trafikerar sjösystemet söder om Linköping. Eller kanske paddla, enligt många den ultimata naturupp­ levelsen. Kinda Kanal är unik på många vis med att gå både genom storstaden Linköping och i sin allra sydligaste del flyta genom orörd natur. Det vore förstås ingen riktig kanal om det inte fanns slussar och det gör det, handdrivna sådana och med ett djup som imponerar den mest erfarna kanalfarare. För er som regelbundet läser vårt Magasin VÖ så tror jag ni håller med om att det alltid finns något att göra och uppleva i Östergötland. Både det som har en historisk bakgrund/karaktär/attraktion och det som händer just nu i form av olika evenemang från Bråvalla och Vadstenaakademien till att känna på fram­ tiden på Visualiseringscenter C.

To walk or hike Feel the words of the head line. Do the terms mean the same thing to you, or what memories and feelings does it evoke? We walk everyday, on our way to work, to get something, going around things – a rather useful verb for concentrated activity that will lead to some kind of result. Hiking feels more pleasurable, exciting­, relaxing, and a chance to charge your batteries. In Östergötland, we have plenty of hiking opportunities. If you do not fancy hiking with a map and a compass in the wild there are trails mainly in the southern and northern part of our landscape. The flagship trail being the 1 200 km long Östgötaleden, Sweden's longest. It was recently appointed one of Sweden's most beautiful hiking trails thanks to its varied nature. Along the trail there are cultivated landscape, sea, lakes and deep forests, and here you can enjoy complete darkness under a starlit sky. If you ever get tired of walking or want a little more hustle and bustle, check out visitostergotland.se where you’ll find exciting and interesting things to see and do pretty much every day year round. See you in Östergötland! Susanne

Hoppas att vi ses i Östergötland!

Susanne H. Fredriksson, chefredaktör

Visit Östergötland är en del av Region Östergötland och arbetar med att stärka regionens attraktionskraft genom att paketera, marknadsföra och sälja Östergötland till svenska och utländska besökare.

5 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


visitostergotland.se Simon Helmér är vd för Studentbostäder samt Linköpingsexpo, som driver jätteprojektet Bo- och samhällsexpo Vallastaden 2017 (2–24 september). Vad pysslar du med? – Just nu tar Vallasta­ den upp nästan all min tid. Vi bygger en helt Simon Helmér. ny stadsdel med 1 000 bostäder, skolor, parker etcetera. Det som är helt unikt både nationellt och internationellt med Vallastaden är att den byggs av 40 olika aktörer. Vi bygger tätt, vi bygger grönt och vi bygger blandat – en salig blandning av villor, hyresrätter och bostadsrätter. Nämn tre egenskaper som kännetecknar dig? – Jag är väldigt idérik, samarbetsinriktad och positiv. Din största framgång så här långt? – Jag får nog säga Vallastaden. Det är 40 bygg­ herrar och en mängd samarbetspartners och jag är glad och stolt över att de som besökt och sett utställningen är imponerade av projektet. Med lite distans till det kommer jag nog att känna mig ännu stoltare. Avslöja en plats du gärna tipsar om i Östergötland? – Tidiga vardagsmorgnar i Gamla Linköpings stadskvarter är helt fantastiska, framför allt vår och höst. När solen börjar värma och du är i en världsunik miljö helt ensam. Var får du dina kickar? – När jag lagar mat. Jag lagar det mesta, och det är då jag verkligen kopplar bort allt annat. Vilken är regionens viktigaste framtidsfråga, och hur löser vi den, om du får bestämma? – Ojoj, det viktigaste för Östergötland framöver är att vi har ett starkt universitet som lockar unga studenter och duktiga forskare till regionen, och att det fortsätter att utvecklas som det gjort sedan det startade.

Handelsplats Skänninge EN LITEN MARKNAD har aldrig skadat, eller en stor. Sveriges äldsta och största torg- och gatumarknad har passande nog sin hemvist i en av Sveriges äldsta städer, nämligen Skänninge. Marknadstraditionen ligger tusen år tillbaka i tiden då bland annat tyska handelsmän hade stort inflytande över staden. Hur många som är tyskar av de runt 120 000 besökarna och 1 700 knallarna som kommer till sommarens upplaga låter vi vara osagt. Men en sak är säker, Skänninge marken 2017 går av stapeln den 2–3 augusti. FOTO: ÅSA ELANDERSSON

FOTO: DAVID EINAR

Business  as  usual

­

Save the date! ÖSTGÖTADAGARNA, landsbygdens eget öppet hus har blivit en årligen återkommande tradition och publik­ mässig succé. Missförstå oss inte, men det är helt okej att ha delade känslor inför denna dag. Att den är feno­ menal och ett ypperligt tillfälle att stifta närmare bekant­skap med de hjältar som gör att vi har en levande lands­ bygd råder det inga tvivel om. Men, det är inte alltid man hinner med allt man önskar hinna med – i synnerhet om man gör det den miljövänliga vägen, på cykel – men det har man å andra sidan 363 dagar på sig att göra. 2017 arrangeras Östgötadagarna 2–3 september. ostgotadagarna.se

6 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


visitostergotland.se FOTO: RICK ARD ERIKSSON

Bråvalla fyller fem! TIDEN GÅR, och (redan!) i sommar fyller Sveriges största musikfestival Bråvalla fem år! En mosaik av 50 000 musikälskande besökare väntas vallfärda till det gamla flygfältet utanför Norrköping för att leva festivalliv, med allt vad det innebär, under några högintensiva dagar. Alesso, The chain­smokers, The Killers, Linkin Park, Laleh är bara en bråkdel av de dj’s, artister och band som kommer att lyfta årets upplaga av Bråvalla till himmelska höjder. Om detta kommer medföra att himlen öppnar sig låter vi vara osagt, men medtag gummistövlar för säkerhets skull.

Enjoy Jill.

bravallafestival.se

Jill Johnson VI HAR ALLA SETT HENNE, och många av oss har tagit henne till våra hjärtan. Jill Johnson, känd som artist inte minst från tv-programmen Jills veranda och Så mycket bättre i fjol där hon stod för årets hit med sin tolkning av Tommy Nilssons Öppna din dörr – i Jills version Open your heart. I sommar drar hon emellertid ut på turné med sitt band. Tio platser är särskilt utvalda, och en av dem ligger i Östergötland, nämligen Vadstena Slott. – Med mitt band fann jag en musikalisk nyfikenhet, en trygg­ het och stor inspiration som är lika stark i dag som för tio år sedan, hälsar Jill. Den 5 augusti klockan 20.00 kickar Jill och kompani igång på Vadstena slott.

Visualisera mera TROGNA LÄSARE vet hur stolta vi är över Visualiserings­ center C i Norrköping. Sylvass spetskompetens och publik­ magnet i ett. Nu får centret smått sensationella 70 miljoner kronor i en donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Pengarna ska gå till fortsatt utveckling av visualiseringsteknik samt pedagogisk utveckling och produktion av dompresenta­ tioner (Visualiseringscenters egen biograf), där besökarna redan i dag kan följa med på kittlande resor ut i rymden, Öster­ sjön, bekanta sig med dinosaurier, och följa evolutionen. Visualiseringscenter ska göra fem produktioner de närmaste åtta åren, och de ska förutom i Norrköping även visas på landets fyra andra Science centers: Umevatoriet i Umeå, Science center Malmö museer, Tekniska museet i Stockholm, samt Universeum i Göteborg. Vi kan knappt bärga oss! visualiseringscenter.se

Norlie & KKV.

7 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


Välkommen till en fartfylld sommar i Kinda! För mer information kontakta Kinda turistbyrå 0494-194 10, turistbyran@kinda.se www.kindaturism.se

30 juli Classic Poker Run

30 juni Midnattssolsrallyt

Välkommen till lugnet på

Medevi Brunn

Konferens, fest, bröllop och boende i unik och historisk Brunnsmiljö

Welcome to a different Kinda place

Läs om vårt spännande utbud på www.medevibrunn.se e-mail hotell@medevibrunn.se, tel 0141-911 00

Konferens i Gryts skärgård från 395 kr per person. Kombinera denna med westernridning eller kajakäventyr

Husby Säteri

- en historisk mötesplats för alla! KONFERENSER, BRÖLLOP &FEST, BED & BREAKFAST, JAKT & SKYTTE, EVENT & UPPLEVELSER Besök vår Slottsbutik och jaktbutik! Fina erbjudande för vår och sommar info@husbysateri.se Söderköping Tel: 0121-34700 www.husbysateri.se

Välkomma att uppleva naturen från hästryggen. Westernturridning i små grupper med guide. Bokning/Frågor AnCa Lantbruk 0705-92 32 88


­

FOTO: JOHANNA DEMIR

visitostergotland.se

Run for your life, or for the fun. There is plenty to choose from in Östergötland.

Spring för livet VÅR SUBJEKTIVA TOLKNING av be­greppet långlopp är att det snarare handlar om en känsla än en distans, men kan såklart i vissa fall vara både och. Hur som helst har trenden att utmana sig själv och mäta sina krafter med lika­sinnade tagit fart även i Östergötland. 26 april, Kolmården vertical Ja, du läste rätt, detta lopp är alltså endast 6 000 meter långt, men ack så utmanande. Eller vad sägs om mjuk­ starten med 100 höjdmeter (uppför…) på de första 350 metrarnas mjölksyre­ exploderande löpning? 7 maj, Kanallöpet, Borensberg 15 maj, Vårruset, Norrköping

10 juni, Halvmaran Linköping Efter en del turer hit och dit hoppas arrangören på att den tredje upplagan av detta halvmaraton ska bli början på något nytt. Bland annat satsas det på flera kringarrangemang och lagstafetter. 30 juni, Kisa stadslopp 8 juli, Göta kanal triathlon Varför bara springa, när man kan cykla och simma också? Få miljöer är så lämpade för detta som Göta kanal. Detta är ett triathlon för alla (nåja), i tre olika kategorier: sprint, olympisk sträcka och stafett. 19 aug, Norrköpings stadslopp

24 maj, OMT Finspångs stadslopp

21 aug, Lidingöloppet on tour, Linköping

1 juni, Blodomloppet, Linköping

23 aug, Stadsfestloppet, Linköping

9 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

31 aug, Mjölbyfemman 2 sept, Actionrun, Norrköping Vackrare och mer naturnära löp­ sträckor får du leta efter på spångar och med stadens gamla fabriker och vattenslussar, 5 eller 8 km hinderbana i stadsmiljö med 30 stycken hinder i världsklass. 9 sept, Bysjöloppet, Åtvidaberg 10 sept, Varvetmilen, Norrköping 16 sept, Nya broloppet, Motala 17 sept, Malmslättsloppet 22 okt, Höstmilen, Åby 4 nov, Jätten Bule-löpet, Österbymo


#utflykta

Den som lever får se Låt #utflykta öppna dina sinnen i sommar, visitostergotland.se. EN UTFLYKT är ingen utflykt. Eller snarare: en utflykt räcker sällan för att mätta den utflyktslystne, och skapar med stor sannolikhet ett beroende. I Östergötlands fall är det av den enkla anledningen att utbudet är så ofantligt rikt. Här finns mer eller mindre allt du kan tänka dig, och av högsta kvalitet dessutom. Från det småskaligt exklu­ siva till det bombastiskt grandiosa. Från glasblåsning på Reijmyre glasbruk i norr till kanalbåt i Kinda i söder. Från Vätterns strand, Omberg och Vadstena

i väster till det stora blå i form av havet och skärgårdarna i öster. Vi får en klump i magen bara vi tänker på det. Hur ska allt hinnas med? Kan allt hinnas med? Den som lever får se, och det är just det vi uppmanar dig att göra med vårt koncept #Utflykta: lev, och se. Gå in på Instagram och sök på #utflykta och #visitöstergötland för massor av tips, och dela gärna med dig av dina vyer, möten och upplevelser. Vi har valt ut nio med kvinnliga förtecken. Text: Albin Wiberg

»Här finns mer eller mindre allt du kan tänka dig, av högsta kvalitet.«

#Utflykta on Instagram is your 24/7 inspiration about Östergötland.

10 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


#utflykta

En frisk inblick i det galna I sommar ges en guidad föreläsning på Hospitalsmuseet i Vadstena i samband med Vadstena Nya Teaters föreställning ”Märta – gift Söderberg”. ”Märta och andra galna kvinnfolk!” ger en intressant inblick i 1900- och 2000-talets psykiatriska kvinno­ historia och tar upp kvinnors påstådda galenskap genom historien. 22/7, 28/7, 29/7, kl 16.00–17.00. Pris: 80 kr.

Kvällsvandring med Gruvfrun Bersbo koppargruvor är en plats som berättar en del om vår bygds så viktiga industrihistoria. Samling sker vid Storgruvans lave där upp­ värmningen sker i form av gruvornas historia. Gruv­frun tar sedan över och för en spännande vandring i mörkret. Utefter vägen berättas berättelser och skrönor ur gruvsamhällets historia. 16/9–18/9 kl 20.00. Pris vuxen: 100 kr.

Mäktigt mode fascinerar än Modeintresserad med en vurm för vintage? Då ska du följa med på en guidad visning med en frisk fläkt av det glada 20-talet. Under 2017 visar Östergötlands museum en utställning om modelejoninnan Emy Fick. 10/5, kl 17.30–18.30 29/6, kl 14.00–15.00 17/8, kl 14.00–15.00 7/9, kl 14.00–15.00 Pris: 70 kr.

Vasaättens kvinnor Historien om Katarina Stenbock, Gustav Vasas tredje fru, är smått hisnande. Hon kröntes till Sveriges drottning i Vadstena 1552. Under sitt liv hann hon uppleva ytterligare fem Vasakungar på tronen, vilket ger perspektiv på den turbulenta Vasa­ tiden. Lyssna till kvinnornas roll i Vasaättens maktkamper. 3/6–7/7, kl 10.30, 8/7–20/8, kl 15.00. Pris vuxen: 130 kr.

11 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

Fröken Frimans krig in real life Kvinnors rätt och situation i samhället är alltid lika brännande aktuell. Här får du chansen att följa östgötska kvinnors mödosamma kamp för brödföda, bo­städer, utbildning och arbete i Linköping. Och naturligtvis rösträtt och för att räknas som myndiga. Fröken Frimans krig är inte bara en TV-serie, utan var i högsta grad verklig. 14/6, 30/8, 13/9, kl 19.00–20.00. Pris: 70 kr.

Finspångs häxprocess En dramatiserad guidning där du får möta kvinnorna som flydde från anklagelserna om häxeri för 400 år sedan. Följ dem där de jagades genom skogen, besök grottan där de gömde sig, och var med när de till sist infångas, och bevittna rättegången, domen och slutligen straffet. En hår­ resande historia. 21/5, 19/7, 17/9, kl 10.00–13.00. Pris vuxen: 100 kr.

e


#utflykta

e

Besök på Onkel Adamsgården I ett mindre träkåkskvarter mitt i centrala Linköping gömmer sig en liten gård med anor från 1700-talet och en fascinerande historia. Gården som i vardagstal kallas för Onkel Adamsgården har förblivit nästan helt intakt sedan den sista familjen bodde här. Följ med på en guidad visning om kvinnorna Hedda och Adriana. 12/6, 28/8, 4/9, kl 19.00–20.00. Pris vuxen: 80 kr. 

Kvinnorna bakom Vadstena I Vadstena samlades makteliten inom kyrkan och Kalmarunionen under 1400-talet. Hur kunde det komma sig att det skedde just under drottning Margaretas tid? Varför byggdes det så mycket just då? Under vandringen berättar guiden Eva Mattsson om hur några färgstarka kvinnor förändrade Vadstena och Sverige. 27/5, 22/7, 12/8, kl 11.00–12.15. Pris: 120 kr.

Konstvandring i Vadstena Ta del av en del av historierna kring några av Vadstenas fascinerande konstskatter. Följ med på en vandring i konstens värld i en kittlande kombina­ tion av scen-, skulptur- och spetskonst med personerna bakom den. Under vandringen besöks pärlor som Gamla teatern, Gottfrid Larssongården och Spetsmuséet. Tisdagar, 4/7–15/8, kl 13.00–14.30. Pris: 150 kr, inklusive museientré.

Vill du bada, besöka sevärdheter, äta glass eller bara se dig omkring? Med Östgötatrafiken kan du enkelt och bekvämt göra utflykter i länet. På Östgötapendeln och landsbygdsbussar går det bra att köpa biljett med betalkort. Vid köp av resor i tätorten är vår app ett smidigt alternativ. Betala med swish eller betalkort. För en billigare resa – ladda ett resekort med vår förmånliga dygnsbiljett. Är ni flera som reser tillsammans finns familjebiljetten som gäller för två vuxna och upp till fyra barn. Välkommen att njuta av sommaren med oss!

Kundservice 0771-21 10 10

ostgotatrafiken.se


Hitta ditt resmål! Boka via din resebyrå eller på norrkopingairport.se

Du väljer slutdestination!

SEX DAGAR I VECKAN

Till eller via München Nå ditt resmål från Norrköping Airport via München till t ex Barcelona, Nice, Rom, Venedig, Lissabon, Prag, London, Paris, Frankfurt, London, Milano, Berlin m. fl. FRÅN 27 MARS - TVÅ AVGÅNGAR/DAG.

TRE DAGAR I VECKAN

Soliga charterresor

Visbyfjärde största Flyg från Sveriges charterflygplats och välj bland resmål som Kap Verde, Cypern, Mallorca, Kreta, Rhodos, Sardinien, Kroatien/Istrien, Kroatien/Split, Turkiet m. fl.

Till Visby på 35 minuter På bara 35 minuter kan du flyga till Sveriges paradisö Gotland i sommar. Mellan 29 juni och 13 augusti finns det flygresor mellan Norrköping och Visby tre dagar i veckan.


Till fots

Östgötaledens 120 mil har allt du kan önska. Och lite till.  Text: Albin Wiberg Foto: Johnny Franzén och Oscar Lürén


östgötaleden

L

uften är fri. Och på få platser är den så berusande som längs den bedårande Östgötaleden. 120 mil ömsom välpreparerad ömsom orörd och lagom utmanande vandringsled fördelad på 139 etapper, från Regna–Älgsjön i norr till Brantefall–Länsgränsen i söder. Variationen är nästan för bra för att vara sann. Samma sak gäller, om vi får säga det själva, Visit Östergötlands fullödiga webbapp­ likation om och kring leden. Sök på ostgotaleden.se så kommer du rätt. Men lite extra vägledning skadar aldrig. Vi vände oss till experterna Britt-Louise Nilsson, strateg natur- och friluftsliv på Region Öster­götland samt Glenn Larsson, som inventerat Östgötaleden och därmed är en av dem som gått hela sträckan.

FOTO: BRIT T-LOUISE NILSSON

FOTO: BRIT T-LOUISE NILSSON

Britt-Louises favoritetapper

Orörd natur och havsutsikt Öliv all inclusive Torpön, sjön Sommen Svårighetsgrad: Lätt Faciliteter: Mycket goda Vandring i vacker skog med magnifik utsikt över Östergötlands näst största sjö. Den markerade leden på Torpön är knappt 30 km men det finns flera små grusvägar som kan utnyttjas för att göra vandringen så lång eller kort som du själv vill. Torpön ligger i sjön Sommen och kommer du landvägen norrifrån tar linfärjan "Viktoria" dig över sundet till ön. Du kommer då till färjeläget där du kan äta, fika, äta glass, besöka Naturum Sommen eller prova höghöjdsbanan. Om du kommer från söder via Österbymo eller Tranås så är Torpön förbunden med fastlandet via en bro. Vägen ut till norra udden följer varsamt naturen och är mycket vacker. Övernatta kan du göra på öns camping eller Solvikens vandrarhem.

Åsvikelandet och Torrö Svårighetsgrad: Lätt Faciliteter: Begränsade Utgångspunkten är vid Åsvikelandets naturreservats parkering. Om du vill vandra med havsutsikt är det här turen för dig. I sydligaste delen av Östgöta­ skärgården ligger fyra naturreservat som tillsammans bildar ett av Öster­ sjökustens största sammanhängande naturskyddsområden. Här kan man uppleva den unika skärgårdsnaturen och ett rikt fågelliv. Vid vandringens startplats finns en informationstavla. Strax efter parkeringen tar du in på stigen till höger mot Västra Stäket. Här och var skymtar havet, men när du kommer över bron till Torrö har du fri sikt. Här går leden nära havet på flata hällar och känner du att du behöver svalka av dig finns fina bad­ klippor. Leden viker sedan tillbaka mot Lotsstugan, som du kan boka och hämta nyckel till i Torrö by.

16 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

Ellen Keys Strand.

Från Ellen Key till Ombergs topp Hästholmen–Omberg, 10 km Svårighetsgrad: Medel Faciliteter: Mycket goda Startpunkten är Hästholmen, mellan Ödeshög och Omberg. Hästholmens hamn har båtramp, dieselförsälj­ ning, restaurang och kafé, badplats, båtturer, cykel- och kajakuthyrning, dykcentrum, campingplats med stugor samt en femstjärnig gästhamn. Det finns en fast utställning, Vättern­rummet, om Vättern och dess historia. Leden fortsätter förbi Ellen Keys Strand, där man kan få en guidad visning. Du kan göra en liten av­stickare till Alvastra Klosterruin, ett före detta cistercienskloster grundat 1143, beläget vid Ombergs fot. En stig för dig vidare från Ellen Keys Strand och upp på berget till Stocklycke och vidare mot toppen. Mat och husrum finner du på Stocklycke vandrarhem eller utmärkta Ombergs turisthotell.

Sjö och bad Rundslinga i vackra Kolmården, 8 km Svårighetsgrad: Ganska lätt Faciliteter: Klart begränsade Startpunkten vid Hjälmarsösjö kommer man till om man åker genom Åby samhälle, gamla stockholms­ vägen, och tar av vid Svarta Grind. Här startar en mycket trevlig och relativt lättgången led runt Stora Älg­ sjön som erbjuder möjlighet till bad. Det finns en öppen plan vid Hjälmarsö­ sjö där man kan parkera och dit man kommer tillbaka efter sin vandring. e


När resesö kmotorn S kyscanner listade Sve riges åtta vackraste vandringsl eder var Ö stgöta­ leden med , tillsamm a ns med Kungslede n, Höga Ku stenleden, Österlenle den, Bohu sleden, Padjelanta leden, Kyn neslingan och Offsjö rundan.

Most parts of Östgötaleden offers easy hiking but we strongly recommend using well worn gear.


östgötaleden

Before you set out contact the Tourist information office in the area to get information about shelters, lodging etcetera.

Make sure to bring enough food and water. And enjoy!

Långvandring, 11 mil Svårighetsgrad: Avancerad Faciliteter: Begränsade Starta i Rimforsa där det finns möjlighet att proviantera och du kan ta dig med buss. Etapp 1: Rimforsa–Pålhult, 16 km Efter Rimforsa passerar leden naturreservatet Hallstad ängar. Här finns en badplats och ett vindskydd. Från Hallstad ängar utgår också ett stickspår till Hallstad Kvarnar. Efter några kilo­ meter finns ett stickspår ner till Ösjön där det finns ett vindskydd. Efter ytterligare några kilometer finns ett stickspår till natur­ reservatet Trollegater, ett system av grottor där den största mäter nästan 100 meter. Sträckan fortsätter sedan mot Pålhult och går helt i skogsterräng och är rejält kuperad. Etapp 2: Pålhult–Pinnarp, 16 km Vandringen från Pålhult går i skogsterräng och får betecknas som ganska svår. Det är en hel del kalhyggen och sankmarker som kan vara våta på våren. Ner till Pinnarp kommer leden från sjön Övre Föllingen. Sommartid kan man ta sig över sjön med en färja genom att dra sig själv över med hjälp av ett rep. Under vinterhalvåret får man gå runt via en vägbro som delar av Övre och Nedre Föllingen. Etapp 3: Pinnarp–Smedstorp, 13 km Pinnarp är något av en knutpunkt för vandringsleden i Kinda. Här finns bland annat stugor, vandrarhem, och campingplats. Sträckan går mestadels genom varierad skogsterräng och små skogsvägar. Ett omväxlande avsnitt som kan betraktas som medelsvårt. Man passerar Misterfalls askäng som är en hamlad löväng med fin utsikt över området. Ett vindskydd finns i slutet av sträckan vid sjön Drierns strand.

Etapp 4: Smedstorp–Halvsjön, 20 km–Härsmålen, 8 km Leden följer här småvägar och är mycket lättvandrad. Smedstorp är en unik dubbelgård från 1700-talet som är kulturminnesmärkt. Leden till Halvsjön är bitvis ganska kuperad och man passerar Håredal vid sjön Sommens strand. Fortsätt leden tills den delar sig vid Härsmålen (ca 8 km) och fortsätt norrut mot Ulrika. Etapp 5: Mot Ulrika, 11 km Fortsätt vidare via Ycke urskog, naturreservat med urskogs­ karaktär, jättegrytor och gamla källor. Vid Lilla Farsbo finns en rundslinga med kulturinformation. Vindskydd finns på kort avstickare nära Axsjön, cirka 5 kilometer väster om Ulrika. Du går genom en vacker, småkuperad barrskogstrakt. Leden passerar Ulrika samhälle där det finns affär, kafé, värdshus och tillfälle att proviantera, eller stanna kvar. Här kan du avsluta sträckan om du vill och ta buss till Linköping och sedan vidare tillbaka till starten i Rimforsa. Etapp 6: Ulrika–Trollegater, 23 km Från hembygdsområdet Källeryd i Ulrika går sträckan genom en vacker och småkuperad barrskogstrakt. Vid Svensbo finns ett rikt före detta slåtterkärr och en restaurerad torpmiljö i Skogsstyrel­ sens regi med informationsskyltar, promenadslinga, raststuga och toalett. Öna kulturreservat är ett välbevarat exempel på ett litet jordbruk i södra skogsbygden. Sträckan avslutas vid Trollegaters grottor. Från Trollegater är det cirka 8 kilometer till Rimforsa samhälle.

18 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


östgötaleden

A pretty view when passing Bjärka-Säby castle.

Eklandskap, slott, kanal och storstad Bjärka-Säby –Linköping, 20 km Svårighetsgrad: Medel Faciliteter: Utmärkta

Walking Östgötaleden isn’t about covering distances but taking in the surrounding beauty every step you take.

19 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

Vandringen börjar vid Bjärka-Säbys nya slott. Om du kommer med bil kan du parkera där. Bussen stannar vid gamla slottet och då går du ett kort stycke på landsvägen mot nya slottet. Från parkeringen korsar du grus­ planen och letar upp Östgötaledens orange markeringar. Efter några hundra meter passerar du över Stångån på landsvägen. Här viker leden av från vägen in i skogen till vänster. Gör gärna ett besök på Fornhemmet som är en hembygdspark som sköts och drivs av Wists hem­ bygdsförening. Via stigar och mindre vägar tar du dig fram till Kinda Kanal. Här kan man göra en avstickare några hundra meter till fina badklippor i Stora Rängen. Sedan börjar en trevlig sträcka på fyra kilometer längs Kinda Kanal. Du passerar Hovetorp där det finns en liten hamn och kiosk och toalett. Här finns även ett vindskydd. Fortsätt och du kommer fram till Hamra slussar där man via landsvägen tar sig in på en liten grusväg. Resten av sträckan fram till Vidingsjö är en blandning av stigar och små vägar. Fyra kilometer innan Vidingsjö finns en enkel rastplats. På vägen passerar du två naturreservat, Ullstämmaskogens och Vidingsjöskogens, sedan kommer du fram till motionscentret varifrån det är nära till busshållplatser med bussar som tar dig in till Linköpings centrum och allt en storstad har att erbjuda.

e


Anrika Boxholms Brukshotell erbjuder bekväm och familjär B&B i fräscha nyrenoverade rum

Rumsbokning: 0142-36 92 33 info@boxholmsbrukshotell.se

Befordran till härligheten - brukssamhället och döden

På historisk mark i genuin bruksmiljö nära till stora upplevelser i naturskön Sommenbygd

Kontakta oss gärna för konferens och mötesdesign: 0142-36 92 33

SOMMARCAFÉ

1 juli - 24 september klockan 11 - 16

ÅSSA-gården

Bryggaregatan 2, Åtvidaberg Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum

med temakvällar

Entré: 80 kr

Besök oss på: www.boxholmsbrukshotell.se

www.brukskultur.se

0120 - 350 68

Brukskeramik till vardag och fest! Brukskeramik till vardag och fest! Keramik tålanvändas. att användas. Keramik som som tål att Välkommen att att se produktion, handlahandla Välkommen se produktionen, serviser och ta en kopp kaffe i trädgården! serviser och ta en kopp kaffe i trädgården!

Design Anneli

Öppet om! Öppetåret året om! Onsdag-Fredag 10-18 Onsdag - Fredag 10-18 Lördag 10-16 Lördag

10-16

Öppettider under Utökade öppettider under Östgötadagarna 10-17 sommarmånaderna, se vår hemsida

Krukmakeriet Hjortslunds Stengods Krukmakeriet Hjortslunds Stengods

Storgatan 40 • Kisa tel 0494-12400 • www.hjortslund.se Storgatan 40 • •Kisa • Tel 0494-12400 • www.hjortslund.se

GRATIS

ENTRÉ

VÄLKOMMEN TILL VISUALISERINGSCENTER C SOMMAREN 2017! till utstä

llninga

rna!

Välkommen till MUSTERI · GÅRDSBUTIK RESTAURANG · CAFÉ I vår trevliga Gårdsbutik finns Brunnebys eget sortiment av cider, saft, juice, sylt och marmelad. Vi har också ett stort utbud av lokalproducerat och delikatesser, t.ex korv, ost, knäckebröd, rapsolja, honung, fudge, te och mycket annat.

UPPTÄCK • UPPLEV • UTFORSKA I domen visas bland annat centrets nya film Asteroid: Mission Exteme 3D där du får följa med ut i universum och se hur asteroider kan vara både farliga och viktiga för livet på jorden! Filmen visas med svenskt tal och du är helt omsluten av bild och ljud i 360° vilket är en fantastisk upplevelse! Ta del av vårt fullspäckade filmprogram i domen och alla spännande aktiviteter under sommaren. Passa även på att kika på kluriga experiment och spännande prylar från vår butik! Restaurang & Café C serverar lunch alla dagar.

Gårdsbutiken har öppet: Mån-fre kl. 9-18, lör kl. 10-16, sön kl. 11-16 Läs mer på www.brunnebymusteri.se Brunneby Musteri, Borensberg, 0141-40204, Restaurang Bettina 0141-40220.

Varmt välkommen till oss på Visualiseringscenter C!

Kungsgatan 54, Norrköping www.visualiseringscenter.se info@visualiseringscenter.se 011-15 63 00

Restaurang Bettina, gårdens egna restaurang, serverar god, vällagad lunch och nybakat till fikat.

SHOP VR-ARENA RESTAURANG UTSTÄLLNINGAR 360° DOMFILM 3D


östgötaleden

Glenns highlights Ombergs bokskog Allra vackrast är det här på våren när boklöven får sin intensiva gröna färg, och på hösten när löven på marken blir som en glödande matta när solen står lågt på eftermiddagen. Här finns flera rundslingor, och se till att ta den branta stigningen upp till Hjässan, för den bästa utsikten i hela länet.

Hallstad ängar Väster om Rimforsa ligger naturreservatet Hallstad ängar. Det är det största området med hamlade lindar på svenska fastlandet med runt 200 lindar. Hallstad ängar är en beteshage med mängder av slåtter­ blommor som upplevs bäst på försom­ maren innan slåttern. En rekommenderad sidoutflykt är att följa Östgötaleden upp på Klövberget där du belönas med en fantas­ tisk utsikt mot bl a sjön Järnlunden.

The changing of the seasons makes Östgötaleden a place to visit and an adventure to experience during spring, summer and fall.

Kinda Kanal

Berg–Borensberg

Den bästa sträckan i Linköpingstrakten är den längs Kinda Kanal mellan Hamra och Hovetorp. I Hamra kan du parkera (om du inte kommer till fots). Följ sedan kanalen till den översta slussen vid Hovetorp. Där finns en kort avstickare till ett vindskydd, och sedan går du samma väg tillbaks. Det är en perfekt kortare utflykt på en knapp timme. Busshållplats finns vid Östanskog respektive Hovetorp.

När du kommer till Berg kan du göra en avstickare till Vreta Kloster, som är Sveriges äldsta kloster, sedan följer du kanalvägen som löper vackert alldeles bredvid Göta kanal till Borensberg. På vägen passerar du slussar, akvedukter, Ljungs slott med en intressant industrihistoria samt Brunneby herrgård. Någon kilometer innan Borensberg ligger vandrarhemmet Glasbruket, och inne vid slussen i Borensberg finner du Göta Hotell. Vill du kan du ta buss tillbaka till Berg.

Kolmården En fin sträcka är den mellan färjeläget för Kvarsebofärjan och mot Graversfors i Kolmården. Enklast är att starta vand­ ringen vid hållplats Skytteholmsvägen och sedan följa grusvägen norrut mot Skytteholmen tills du stöter på Östgöta­ leden/Sörmlandsleden. Det som är lite speciellt är att leden passerar många småsjöar och vindskyddet vid Lövsjön ligger fint. Ett tips är att avsluta vandringen i Graversfors där det finns en hållplats.

Torrö hällar Det är väldigt fint här ute. Vill man spara tid kan man ta sig till parkeringen vid Åvikslandets naturreservat och vandra därifrån. Det finns en rundslinga som man kan gå längs strandkanten på flata hällar och en del intressant på själva Torrö, exempelvis en ödekyrkogård. Och du kan faktiskt hyra Torrö lotshus. Soluppgången här är svårslagen.

21 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

…och goda råd Större delen av Östgötaleden går att vandra utan att ha bil. Det gäller att hitta en bra logistik med mat, boende och eventuella transporter. I vissa fall får man vara beredd på att gå tre, fyra, fem dagar. En bra rutin är att kolla med lokala turistbyråer innan man ger sig av för att få uppdaterad information kring statusen på den led man tänkt vandra, och på vattenkvaliteten i området. Man kan hitta utan karta eller markerad led, man kan sova under en gran och gå dagar utan mat, men utan vatten får man snabbt problem.

e


FOTO: OSCAR LÜRÉN

östgötaleden

There are endless ways (and views) to enjoy Östgötaleden, and depending on when and where you go there is always a chance that you will run into some friendly fellow hikers along the trail. So make sure to bring your happy smile!

The air is free, and rarely as intoxicating as it is along the adorable Östgötaleden. 1 200 kilo­ meters of sometimes well prepared alternately untouched and mode­ rately challenging trail spread over 139 legs, from Regna–Älgsjön in the north to Brantefall–Länsgränsen in the south. The variation is almost too good to be true. The same goes for, if we may say so, the Visit Öster­ götland webb application about Östgötaleden. Search ostgotaleden.se and you’ll get there. But a little extra guidance never hurts. We turned to the experts Britt-Louise Nilsson, nature and outdoor activities strateg­ ist in Region Östergötland and Glenn Larsson, who inventoried Östgöta­ leden and thus is one of those who have gone the whole distance. Will you be next? Text: Albin Wiberg

MOTALA Östergötlands sjöstad!

www.motala.se upplev@motala.se 0141-10 12 05


Nostalgi i Motala hamn! variet

Det går att köpa kombibiljett till Motormuseet coh Vätternak

Sveriges mest besökta motormuseum! -En fantastisk fordonshistoria samlad i Motala hamn! En unik samling bilar, mc, motorer, fordon och prylar. Radio, TV och Fotomuseum. Välfylld souvenirbutik i entrén.

ÖPPET ÅRET RUNT! ENFÖRNOSTALGIUPPLEVELSE HELA FAMILJEN! Motala Motormuseum, Hamnen, Motala, tel: 0141-588 88

www.motormuseum.se

Hotell Nostalgi & Hotell City Hotell • Restaurang Konferens • Bar • Café Välkommen till Hotell Nostalgi och en vistelse i härlig sjönära miljö alldeles vid vattnet i Motala Hamn.

Östgötadagarna 2–3 september 2017 Östgötadagarna lockar varje år tusentals besökare till den östgötska landsbygden. Var med och upptäck mat­ producenter, gårdsbutiker, konstgallerier, bondgårdar, hembygdsgårdar och mycket, mycket mer. Välkommen!

Hjärtligt välkomna! Tel: 0141-564 00 mail: info@hotellnostalgi.se Platensgatan 2, Hamnen, 591 35 Motala

Restaurang med fullständiga rättigheter

ostgotadagarna.se

www.hotellnostalgi.se

Välkommen till Motala museer

Sveriges Rundradiomuseum

Charlottenborgs slott

Motala industrimuseum

Motala rundradiostation fyller 90 år. Vi firar med fotoutställningen, ”Sändarstationen 90 år”, som berättar om huset och 1920-talet.

Charlottenborgs slott från 1600-talet har samlingar med anknytning till Motalabygden. Se Sophia Isbergs unika träsniderier.

Finland 100 år. Utställningen ”Arvet” visar andra och tredje generationens sverigefinnar. Vernissage 3 juni kl.14

Ny utställning ”Brodera”, med fritt broderi från 50- och 60-talen. Vernissage 1 juni kl. 17

Industrimuseet i gamla Motala Verkstad visar föremål och modeller från Motala Verkstad ”Sveriges Verkstadsindustris vagga” från 1822. Produkter från Motala som lok, kylskåp till torpeder.

Öppet helger i maj och september, varje dag under juni–augusti, kl.11–16

Öppet tisdag–fredag under juni–augusti, kl.11–16

motala.se/kultur

Öppet v 25–32, kl. 12–16


Mat och boende Restaurang Stångs Magasin Allt från lunch till avsmaknings­ menyer invid Kinda Kanal. Café Tannefors slussar Glassbar, kaffebröd, smörgåsar, öl & vin, på promenadavstånd från centrum. Annas Café Restaurang och kafé centralt i Horn. Rimforsa Strand Sjönära restaurang och hotell med olika paket, egen brygga och bastu.

FOTO: JOHNNY FRANZÉN

Solbacken Bed & breakfast Rum och frukost och stugor nära bad och fiske.

 Kinda Kanal  En vattenväg att upptäcka, och uppleva.

V

attnet ligger stilla likt en spegel, en fågel kvittrar yr­vaket på av-­ stånd och den långa bryggan rakt ut i härlig­ heten lockar till morgondopp. Så får det bli. Åsundens augustiljumma vatten omsluter och piggar upp, som det gjort i tusentals år.

Ryda Jakt & Fiske Boende i lantlig miljö vid Åsundens strand. Sturefors Sluss Uthyrning av 4-bäddsstuga, badtunnor & roddbåtar. Stiftsgården Vårdnäs Sjönära boende med restaurang, event och aktiviteter. Björkfors Kajak & hostel Två- och fyrbäddsrum, barn­ vänlig trädgård och uthyrning av kanadensare och dubbel­ kajaker. Villa Rosenäng Vandrarhem i centrala Björk­ fors med sjöutsikt mot två sjöar. Hornåbergs camping och stugor Nära Åsunden, gästhamn och Kinda Kanal. Sommarservering, olika event och aktiviteter. Horns vandrarhem Centralt i Horn med gång­ avstånd till hamnen.

24 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

Efter en lugn kväll med exklusiv bastu följt av en stilla natt med öppet fönster och finfin frukostbuffé på Rimforsa Strand har det blivit dags att utforska Kinda Kanal. Inte lika känd som sin storasyster Göta, och därmed lite mer exotisk. Ett stycke outforskad kulturhistoria för den stora massan. Vi ska göra det utan att sätta vår fot på


varken båt, kajak eller kanot. Vi ska göra det med bil. För att vi kan. För att det går. För att det är ett fullt möjligt alternativ, även om vi är de första att erkänna att det bästa sättet att uppleva en kanal rimligtvis är vattenvägen. Innan vi lämnar Rimforsa Strand hör vi oss för i receptionen om de har någon information om kanalen och får en broschyr fullspäckad med tips och målande beskrivningar, eller vad sägs om: ”Stilla flyter Kinda Kanal genom den fagra Östergyllen. Från eklandskapet och de vida slätterna i norr till den natursköna

skogsbygden i söder. Sträckan är 43 distansminuter eller cirka 8 mil om man föredrar det sättet att mäta.” Vi rullar ut genom Fredrika Bremers allé och svänger av mot Brokind och den första av nio slussar, om du gör som vi och börjar i söder för att färdas mot slutdestinationen Linköping. Planerna på att anlägga en kanal mellan södra Östergötlands skogs­ bygder och Linköping vid Roxen började ta form redan under 1700-talets mitt. Stångån och det sjösystem med sjöarna Stora Rängen, Järnlunden och Åsunden som förbinder Linköping i e

25 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

»Vi rullar ut genom Fredrika Bremers allé och svänger av mot Brokind och den första av nio slussar.«


FOTO: JOHANNA DEMIR

MARIANNE TRYGG

»Kinda Kanal har inte kommersialiserats, och har en charm och en väldigt genuin känsla.«

Just like at Göta kanal there are several great places to enjoy food, drink and the beautiful view along Kinda Kanal.


FOTO: MARIANNE TRYGG

kinda kanal

e norr med Kindabygden i söder gjorde

att man endast behövde gräva kanaler och anlägga slussar på ett fåtal platser. År 1799 började man omsätta kanal­ planerna i praktiken och den 13 juli 1810 sammanträdde kanalbolagets aktie­ ägare varefter direktionen meddelade att Kinda Kanal var färdig att tas i bruk, dock bara sträckan mellan Horn och Labbenäs, med totalt två slussar: Bro­ kind och Kvilla. Först 1871 började hela sträckan till Linköping att trafikeras. Det tog dock ytterligare knappt 100 år innan passagerarbåten M/S Kind frälste kanalen. – Min pappa drev en mekanisk verkstad och tyckte att det var synd att kanalen fallit i glömska så han köpte en båt och 1960 började M/S Kind trafikera kanalen. Det var många som tyckte att han och mamma var halvtokiga när de drog igång, men utan dem tror jag knappast att Kinda Kanal funnits i dag, säger Marianne Trygg, som sedan 2015 driver Rederi AB Kind på egen hand. – Det är alla möjliga som åker med oss. Unga och gamla, besökare och lokalbor, och genom åren har vi legat

FOTO: JOHNNY FRANZÉN

M/S Kind has recently been renovated for 2 million SEK, and squeezes its way up and down the canal year round.

stabilt kring 5 000–7 000 passagerare per år. Nu är jag ju partisk, men jag brukar säga att om man vill uppleva Kinda Kanal så ska man göra det vatten­vägen, över sjöar och genom slussar, från Linköping till Kind eller motsatt väg. Rederiet har haft flera passagerar­ fartyg genom åren, men numera är det bara M/S Kind kvar, och utöver den M/S Gäddan, som körs av Rimforsa Skärgårdsrederi. Trots att läget på sätt och vis är det­ samma, ja kanalerna möts till och med i Linköping, har Kinda Kanal ända sedan starten fört en något undanskymd till­ varo i skuggan av Göta kanal. – Kinda Kanal har inte kommersia­ liserats på samma sätt som i viss mån

27 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

skett på Göta kanal. Man har exempel­ vis låtit de gamla slussportarna vara och kör på det gamla hederliga sättet, så det har en charm och en väldigt genuin känsla, förklarar Marianne. Samtidigt, tillstår hon, har den en stor outnyttjad potential. Kanalen förvaltas av Kinda Kanal AB och upp­ draget är att se till att den är och förblir en fungerande farled, medan det ligger i kommunernas och regionens intresse att utveckla näringar längs kanalen. Nyckeln till framgång är samarbete, besöksnäring och varsamhet, om man ska tro Marianne Trygg. – Jag ser en stor potential i Kinda Kanal och det har jag gjort i många år. Det handlar i grund och botten om att få aktörerna längs kanalen att sam­ arbeta, och där har Kinda Kanal AB:s styrelse ett viktigt uppdrag som jag hoppas att de är villiga att ta på sig. Det skulle gynna alla och kunna bli riktigt, riktigt bra. Vad gör du konkret för att bidra till utvecklingen? – Vi försökte som Göta kanal att erbjuda cykelpaket, men det fick vi e


The magnificent sauna at Rimforsa Strand makes a rejuvenating end to a long day.

FOTO: NICLAS ALBINSSON

FOTO: SATU KNAPE

kinda kanal

Kayak, canoe, boat, car, walking… There are plenty of ways to experience Kinda Kanal. You choose!

»Två av Sveriges vackraste vatten, ihop med Östgötaleden och fingertoppskänsliga aktörer en kombination med framtiden för sig.« e inte att funka. Vandring däremot. De

senaste åren har vi jobbat på att knyta samman Kinda Kanal med Östgöta­ leden och det har slagit väl ut. Det är fler och fler som nappar på att kombi­ nera vandring i den vackra naturen i regionen med att färdas på kanalen. Där tror jag att framtiden för Kinda Kanal ligger, förklarar Marianne. Naturligtvis kan man även ta sig fram för egen maskin på kanalen. Det finns möjlighet att hyra kanot och kajak på en handfull ställen längs systemet, och det finns även motorbåtsuthyrning. Eller gör som vi, ta bilen, lägg i ettans växel och rulla iväg. Vägen till Brokinds sluss går via en lång bro över sjön Järnlunden med hänförande utsikt över det omgivande landskapet. Slussområdet visar sig vara en idyll med en vacker gammal sluss och en välbehållen herrgårds­ liknande byggnad som av allt att döma är bebodd. Vi tar en promenad. Det är bara vi där, vilket ger det hela en nästan mystiskt exklusiv känsla.

På vårt nästa stopp är det desto mer rörelse, åtminstone i vattnet. Hovetorps slussar har nämligen en nivåskillnad på 15,8 meter fördelat på fyra bassänger, och sammanbinder Stora Rängen med sjön Ärlången. Ett lätt sommarregn drar förbi och dropparna smattrar dämpat mot trädens bladverk. Från Hovetorp tar vi oss via Hamra, Sturefors, Slattefors, Hjulsbro, Hackefors och Tannefors till Nykvarn. Vi svänger ner till vänster och förbi en gammal övergiven silo, tar höger och framför oss breder en oas ut sig, mitt i Linköping. Vatten, sluss, en grönskande park och en liten gul sluss­ vaktarstuga med vita knutar. Detta är punkten där Kinda Kanal möter Göta kanal via Stångån respektive sjön Roxen. Två av Sveriges vackraste vatten, ihop med Östgötaleden och fingertopps­ känsliga aktörer en kombination med framtiden för sig. Vi blir kvar en stund. Text: Albin Wiberg

28 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

The plans to build a canal between the southern Öster­ götland woodland and Linköping on lake Roxen began to take shape during the mid-1700s, but the route to Linköping wasn’t completed until 1871. It runs for 80 kilometers through nine locks. – There are all sorts who travel with us. Young and old, visitors and locals alike, and over the years we have remained stable at around 5 000–7 000 passengers per year. Now, I'm biased, but I usually say that if you want to experience Kinda Kanal, you should do it from the water, across lakes and through locks, from Linköping to Kinda or the opposite way, says Marianne Trygg, owner of the shipping company Rederi AB Kind. Linköping is the point where Kinda Kanal meets Göta kanal, two of Sweden's most beautiful waterways and combined with Östgötaleden a combination with a bright future.


SOLKANONKLUBBEN www.solkanonklubben.se kansliet@solkanonklubben.se

tel 0120-354 21 Åtvidaberg SOLKANONTORNET

MUSIKBÅTEN E/S VÅGSPELET

Besök Kapten Kapten Bille’s Besök Bille’s ii Norsholm Norsholm

.ZTJHUDBGÁ

.ZTJHUDBGÁ med matservering & STF vandrarhem

med matservering & STF vandrarhem

rSov gott

rSov gott

Middagssalut med guide varje dag kl 13.00 från världens enda fungerande Solkanon

Middagssalut med guide kl 13.00 från världens enda fungerande Solkanon 1/5 - 31/8

r(PENat till bra pris

r(PENat till bra pris

Guidad Middagstur på Bysjön tisdag - söndag 1/6 - 31/8

rFVMMTUÅOEJHBSättigheter

rFVMMTUÅOEJHBSättigheter r)FNCBLBULBíFCSÕE r)FNCBLBULBíFCSÕE Hyr kanot under maj-augusti! KANOTE3tCYKLA3t#ASTUFLOTTEt.INIGOLF

Musikbåten avgår från Tornbryggan nedanför Solkanontornet kl 11.30 Parkering intill Åtvidabergs badplats - Se skyltar!

info@Laptenbille.se

011-545 50

KANOTE3tCYKLA3t#ASTUFLOTTEt.INIGOLF www.Laptenbille.se

info@Laptenbille.se www.Laptenbille.se

011-545 50

Chilla och vandra din del av Östgötaleden

Upplev naturen och kulturen i gröna Uknadalen i södra Östergötland! Här finns bergspartier att bestiga, skogsjöar att bada i och glömda industriminnen att upptäcka längs hela dalgången. Endagsutflykter rekommenderas skarpt. Du kan också hyra stuga med sjöutsikt för 2 till 6 personer och möjlighet till roddbåt, bastu mm. Pris per vecka fr. 4700 kr. Hör av dig så berättar vi mer! Ring stugbokningen tel 070-552 01 80 eller kontakta Åtvidabergs turistbyrå tel 0120-83 223 • www.visitatvidaberg.se

Foto: Göran Börkén


FOTO: JOHANNA DEMIR

Before you leave, grab a map and plan your trip so that you can enjoy all the local delicacies, like these buns at Boställets vedugnsbageri, from start to finish.


gårdsbutiker

 Hem till gården Text: Albin Wiberg

FOTO: JOHANNA DEMIR

DU ÄR VAD DU ÄTER. En sliten klyscha­kan tyckas, men på senare tid har den likväl blivit till en sanning och ett aktivt ställningstagande för allt fler av oss. En ökad medvetenhet kring hur växter, frukt och grönsaker odlas och djur föds upp. Man vill veta vad man stoppar i munnen, och vad man ger sina barn, och organ. Halvfabrikatens fiende nummer ett är gårdsbutikerna. Lokala odlare som förädlar det som jorden ger och därmed bidrar både till det öppna landskapet och sunda smaksensa­ tioner. Ja, faktum är att denna gröna – och egentligen självklara – trend har gett upphov till en helt ny nisch inom besöksnäringen i regionen, eller snarare gjort att den tagit fart ordent­ ligt. Precis som folk beger sig till vin­ distrikten i Champagne för att dricka bubbel och Neapel för att käka pizza har besökare börjat ta sig till gårds­ butikerna i Östergötland för att köpa på sig närodlat av högsta kvalitet. Att de ligger i hänförande vackra miljöer gör även resan dit till en ren njutning.

Boställets vedugnsbageri Så sent som i oktober 2011 slog Bo­ställets vedugnsbageri upp sina portar. Surdegsbröd med perfekt skorpa och diverse kaffebröd gräddat till perfektion i den platsbyggda stenugnen uppvärmd med björkved, så lyder konceptet. Mjölet kommer från Östergötland och är malt i Orga kvarn. I kafédelen serveras både smörgåsar, som man får nöjet att göra själv, bullar och kakor, samt soppa på säsongens primörer. bostallets.se

Karin Lorin brings out a load of perfectly baked loaves from the stone oven, heated with birch wood giving the bread a unique taste.

e

31 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


e

Hargodlarna Verksamheten startade 1986 med hallonoch jordgubbsodling för självplockning, men sedan en tid tillbaka ligger fokus på förädling av de närproducerade bären. I marmeladeriet görs söta (dock osötade) röror med såväl klassiska som banbry­ tande smaksensationer, eller vad sägs om: jordgubbar i vitt vin med rosmarin och chili, rabarber med grapefrukt och gin, eller varför inte lingon med rödlök, russin och salt?

FOTO: JOHNNY FRANZÉN

gårdsbutiker

hargodlarna.se

Ormsätter gård Du som gillar kött – och vill veta var råvaran kommer ifrån – kommer inte att bli besviken om du tar dig till Orm­ sätter gårdsbutik. Här finns allt från älgisterband och vildsvinsprinskorv till dovhjortytterfilé och bautagrillskivor av älg. Utöver köttet producerar man egen honung från ett hundratal bisamhällen. Honungen finns i en handfull smaker, och i gårdens senap och grillolja. ormsatter.se

Wästanå gårdsslakteri Med rika anor och en släkthistoria på gården som sträcker sig 150 år tillbaka i tiden, kan man med fog hävda att boskaps­uppfödningen flyter i ådrorna på Wästanå. Här produceras, styckas, paketeras och säljs kött från lamm, kyckling­, älg, kron-, dovhjort, vildsvin och rådjur (efter tillgång). De samman­ fattar sitt utbud bäst själva: egna eko­lo­ giskt gårdsslaktade lamm och kycklingar samt vilt från skogen. wastana.com

Most things that you will find in the farm shops listed are made from locally grown ingredients. And the animals get to live a good life.

Hejtorps gårdsmejeri

Bleckenstad butik & ekolantbruk

Är getost din grej har du kommit till rätt ställe – vissa getostkonnässörer kanske skulle sträcka sig till att kalla det himmelriket – när du kommit till Hejtorp. Här sker produktion av foder och uppfödning av mjölkgetter av Svensk lantras. I dagsläget är de runt 80 stycken, som säkerställer hantverks­ mässig tillverkning av ett 20-tal olika ostar, bland annat vitmögelostar, kitt­ ostar, halloumi och blåmögelostar.

Ekolantbruk som har producerat KRAVmjölk sedan år 2000, och drivit en välbesökt gårdsbutik ända sedan 1992. Här erbjuder bröderna Johansson med familjer egenproducerade livsmedel som den beryktade morotsmarmeladen, samt traktens närodlade specialiteter i form av mjöl, potatis, grönsaker, frukt, cider, honung, rapsolja, lantchips, korv, ostkaka, saft och en hel del annat smått och gott.

facebook.com/HejtorpGardsmejeri

bleckenstad.se

32 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


FOTO: GUNNAR KJELLIN

FOTO: KRISTIN CARLÉN

gårdsbutiker

Brunneby musteri Gårdsbutikernas grand old lady. Ända sedan 1941 har det saftats, mustats och syltats i Brunneby. Sedan 1979 är det syskonen Eva Ronström och Gunnar Kjellin som driver verksamheten. I dag erbjuder gårdsbutiken en uppsjö av lokala delikatesser – många av dem egentill­ verkade – vilket gör att man sällan går härifrån tomhänt. Rödlöksmarmeladen och Kråkbärsjuicen är två av favoriterna. Här finns även en restaurang med hem­ bakat fikabröd och lunch tillagad på närodlat och ekologiskt. brunnebymusteri.se

Visätter kalkongård

Vikbolands struts

Stafsäter gårdsglass

Sedan 60-talet har kalkoner varit en del av Visätter, men det var först i samband med ett generationsskifte 2010 som produktionen tog fart på allvar. Alvedsrökt kalkonbröst, flatrökt och äppelrökt kalkonlår tillhör bäst­ säljarna, och 2013 fick gården utmär­ kelsen Östergötlands skönaste gård. Här kan du ta del av kalkonernas liv från att de kläcks, och stanna över natt om du känner för det.

En KRAV-certifierad köttproducent som startade 1997. Här finner du styckade produkter från eget slakteri med inte mindre än nio djurslag: struts, nöt, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, vildsvin, lamm och häst. Sedan våren 2015 har man även lamor på gården. Förutom gårds­ butik med lokala delikatesser och över­ nattningsmöjligheter finns en servering. Och kaniner, höns och grisar att be­kanta sig med för de lite yngre besökarna.

Stafsäter gårdsglass, grundat hösten 2011, är ett litet familjeföretag som erbjuder närproducerad glass av högsta kvalitet. Glassen produceras på mjölk från de egna korna på gården och i den mån det går kommer också övriga ingredienser från gården eller närliggande granngårdar. Välj mellan runt 25 stycken olika sorters glass, från lingontwist till mojitosorbet. Bättre blir det knappast.

visatter.nu

vikbolandsstruts.se

stafsater.se

33 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


ÅRETS GÖTA KANAL UPPLEVELSE med kanalens brantaste slusstrappa

Motala – Borensberg – Motala

Med M/S Kung Sverker får du uppleva en guidad tur längs det bästa av Göta kanal, samt kanalens brantaste slusstrappa. Under resan som tar 5 tim, vi slussar 12 ggr. Dagligen 13/5–16/9 Tid 10.30-15.30 Resa: 400:- Lunch: 180:- (huvudrätt, dricka, kaffe & efterrätt) Barn 50% Bokning / info 070-626 02 49 Alla resor skall förbokas

Välkomna Välkomna tilltill Svartåns Svartåns Pärla! Pärla! Mjölby, Mjölby, Svartåns Svartåns PärlaPärla ellereller Staden Staden mellan mellan broarna... broarna... Tel: Tel: 0142-150 0142-150 30 30 ”Centralt ”Centralt beläget beläget mitt mitt emot emot järnvägsstation järnvägsstation medmed E4:an E4:an alldeles alldeles inpåinpå knutarna” knutarna” Järnvägsgatan Järnvägsgatan 24 Mjölby 24 Mjölby

info@kungsverker.se www.kungsverker.se

mjolbystadshotell.se mjolbystadshotell.se

HUNDRA ÅR AV SVENSK FLYGHISTORIA CARL CEDERSTRÖMS GATA 2 LINKÖPING WWW.FLYGVAPENMUSEUM.SE

Friluftsmuseet Gamla Linköping Upplevelser för hela familjen året runt! Tidernas sommar Foto: Agneta Hagelin

Annorlunda vandring som startar vid Skogssjön i Mjölby. Fler tips hittar du på www.visitostergotland.se/mjolby

- där historien blir verklighet Dagligen 26/6 - 20/8 2017 Massor av aktiviteter för stora och små. Läs mer på vår hemsida och på Facebook!

013-12 11 10 • www.gamlalinkoping.info


Besökscentrum vid Tåkern

Program 2017

ÖSTERGÖTLANDS natur- och kulturguidningar

Kontakt: info@naturumtakern.se 0144-535 155

• Utställning •Film • Guidningar • Håvning • Fågeltorn • Vandringsleder • Prinsessans Estelles Sagostig www.naturumtakern.se

NATUR FÖR ALLA • www.naturguidning.se

LYXIG AVKOPPLING PÅ HÖGBY SPA

Härliga lunch- och dagskryssningar till Mem och Harstena, golfpaket, kolmårdenpaket och mycket mera.

Dagspa • Spaavdelning med 6 unika pooler Spaweekend • Konferenser Behandlingar Personligt bemötande Omgivningar i härlig, lantlig miljö Varmt välkommen att boka: info@hogbygard.se

0141-420 60 • www.spa.hogbygard.se

Upplevelser i Sommenbygd

Välkomna till oss på

Valla Södergård Här finns vi, Stiliga Stugan och Fresons Bageri & Trädgård, som tillsammans driver en gård med många möjligheter. Besök vår ostkakscafé, växthus, inredningsbutik eller kika in i gårdsbutiken - välkomna hit för att inspireras och njuta av en härligt lantlig och personlig miljö!

ÅNGBÅTEN BOXHOLM II

Ett varierat utbud av turer

SJÖN SOMMEN & KINDA KANAL Fiska, paddla & segla

CYKLA & VANDRA

På våra natursköna leder

SPELA GOLF

Vackra banor nära sjöar och fin natur

UTFORSKA TROLLEGATER

Ett av Sveriges längsta grottsystem

Louise Isaksson 070-220 43 85 stiligastugan.se

Britt-Marie Fredriksson 070-281 00 88 fresons.se

Valla Södergård, 590 46 Rimforsa

Turistinformation +46(0)140-687 90 www.sommenbygd.se


Sommarlunch Varje dag kl 12–14 dukar vi upp en somrig lunch med en dignande salladsbuffé i vår restaurang. Boka gärna bord.

Kanot och kajak Paddla på mysiga sjöar och idylliska Kinda kanal. Äventyr och avkoppling med middag, dubbelrum, frukostbuffé, lunchpaket och kanot-/kajakhyra.

VARDAG: 109 KRONOR HELG: 169 KRONOR

FRÅN 990 KRONOR PER PERSON

VECK 26-31A

Sommaren finns på Vårdnäs!

Grillkvällar Golf på Vesterby Granne med Vårdnäs ligger fina Vesterby GK. Vi har prisvärda golfpaket med boende, frukost, middag och sjöbastu!

Njut av sommarkvällen på vår underbara terrass med barbecuebuffé, livemusik, sjöutsikt och sommarbar. Tisdagar och torsdagar. Boka bord! 269 KRONOR PER PERSON

FRÅN 1 290 KRONOR PER PERSON INKL GREENFEE

info@vardnas.se • 013-36 85 00 • vardnas.se

Upplev Bråvikslandet! Vid Norrköping ligger Bråviken, som sammankopplar Östersjön med staden. Viken omgärdas av Vikbolandet och Kolmården, två områden med fantastisk natur. Vi kallar det Bråvikslandet. Här finns djupa skogar, raviner, bördiga böljande slätter och hav med skärgård att upptäck till fots, med cykel, i en kajak eller med bil. Håll utkik – det finns gott om gårdsbutiker och små mysiga kaféer som ibland bara ger sig tillkänna med en skylt längs med vägen. Läs mer på: www.bravikslandet.se

Häng med på allt som händer i Norrköping i sommar! Kolmårdens Djurpark, Bråvalla Festival, Augustifesten är bara några av alla höjdpunkter! 011-15 50 00 www.upplev.norrkoping.se


FOTO: RISTENSTRAND

framtiden Östergötland keep lining up world class technological innovations.

Teknikens under UTAN INNOVATIONER hade vi sannolikt fortfarande suttit uppflugna i träden, livrädda, och tittat ner. Nu delar vi digi­­ -tala bilder med människor över hela jordklotet, utvinner energi från solens strålar och skriver ut kroppsdelar på 3D-skrivare. Kort och gott: det är innovationerna som i hög grad för mänskligheten framåt. Och, ja, Östergötland har visat framfötterna historiskt och gör det i dag, varje dag. Inte oväntat har Linköpings universitet spelat en huvudroll i arbetet. Här är fem uppfinningar med födelseplats LiU.

Elektronisk näsa Forskartrion Fredrik Winquist, Hans Sundgren och Ingemar Lundström presenterade i början av 90-talet en näsa som funkade precis som den mänskliga och främst kom att användas inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, även om den fungerade bra även som likjägare och vinkännare.

Digital hörapparat I ett samarbete mellan tekniska högskolan och medicinska fakulteten orsakade doktoranderna Thomas Lunner och Johan Hellgren internationell uppståndelse då de under led­ ning av professor Stig Arlinger i mitten på 90-talet lanserade världens första digitala hörapparat.

Visualiseringsbord Med företaget Sectra skapade LiU ett visualiseringsbord med 3D-visning, som presenterades för världen 2012. Bordet revolutionerade möjligheten att studera människokroppen inifrån och ut, i 3D. Bordet rankas som en av Sveriges 100 viktigaste innovationer genom tiderna.

Tjuvjaktens fiende Noshörningarna i Tsavo, Kenya, är på väg att utrotas till följd av tjuvjakt. Men några forskare vid Linköpings uni­ versitet har bestämt sig för att vända trenden. 2014 försåg de noshörningarna i området med avancerad sensorteknik i form av gps, larm och bevakningssystem, vilket gett resultat.

Oscar x 3 Tre ingenjörer utbildade vid medieteknikutbildningen, Campus Norrköping, har kammat hem en Oscar. Mattias Bergbom för bästa visuella effekter i Benjamin Buttons otroliga liv 2009, och i år vann Magnus Wrenninge för sin uppfinning Field 3D, ett bibliotek för datagrafik till tecknade filmer, och Mihai Aldén för OpenVDB, som bearbetar och lagrar specialeffekter i 3D. Text: Albin Wiberg

37 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


Under bar himmel Bor du eller är på besök i Östergötland kan du i princip gå ut och dansa till levande orkester flera gånger i veckan året runt. Men vill du addera och uppleva magin under en dansbands­ kväll i vidunderlig miljö finns det några festplatser att hålla ett extra öga på. Ekliden festplats, Västra Harg Godegård festplats, Motala Björkliden, Grytgöl Borensbergs folkets park Grännäsparken, Valdemarsvik Vadstena folkets park Kvarnviks festplats, Hannäs Änga, Väderstad Valö festplats, Rimforsa Borkhults festplats, Åtvidaberg Hasselbackens festplats, Regna

Just like meatballs, blondes and Ikea, dancing under the summer sky to a live band singing sweet ballads is as Swedish as it gets. In 2017 the Ekliden dance place in Västra Harg turns 70. Be there.


I afton dans  Audiens i den svenska folksjälen.

N

ågonstans mellan Mjölby och Västra Harg tar förvand­ lingen sin början. Den gamla lands­ vägens kurvor blir liksom mjukare, de gröna nyan­ serna i den omslutande skogen djupare, och himlen oändligt blå. Den svenska sommaren kniper till i mellangärdet och håller sitt bitterljuva grepp, en symbios mellan sanslös skönhet och vet­ skapen om att slutet närmar sig. Denna augustikväll är förgylld med något av det allra svenskaste vi har: logdansen. De redan frälsa vet förstås sedan länge att Östergötland är ett av den svenska dansbandskulturens starkaste fästen. Här har det dansats bugg och foxtrot från solnedgång till soluppgång sedan urminnes tider.

TAR MAN SIG EN TITT i kalendern finns det i princip en chans per kväll att snöra på sig dansskorna under hela sommaren. Och banden som spelar är inte sällan lokala. Några av landets största dragplåster har sin hemvist i eller har en tydlig koppling till Öster­ götland. Eller vad sägs om Blender, Titanix, Casanovas, Wahlströms, för att nämna några. Kvällen till ära är det emellertid Xplays från Motala som står för spel­ glädjen. När vi svänger vänster in på det stora grönskande gräsfältet som utgör parkering är klockan emellertid bara strax efter fyra. Vi reagerar direkt på att det står skor prydligt placerade under flera bilar. Practical jokes eller någon

eller motsvarande från socialdans i typ bugg och foxtrot. Ni ska alltså ha bra koll på er dans.” – Det är lite dansnördsnivå på den här kursen. Som nybörjare får du faktiskt egentligen inte gå den. Sedan är det ofta en del som anmäler sig ändå, för att de tycker att det kan vara kul att testa på. Det är klart att vi gärna ser att dansare testar sina gränser, men inte om det innebär att de förstör för andra, förklarar Fia, rakt och ärligt.

If you want to learn how to dance like a pro, stick with the pros, or at least ask them for a dance. Get Fia Peterson and you’re lucky.

sorts intern signal inom danskretsar att man är öppen för en svängom? Förklaringen visar sig vara något mindre mytnärande: de står helt enkelt på vädring. Och det kan behövas. De som tar sitt dansande på allvar och vill få ut maximalt av sin dag på Ekliden har nämligen varit här i god tid för att deltaga i förmiddagens dragplåster ”Utveckla din dans med Stephan & Fia”, som i dansessen och äkta paret Peterson. När vi kliver innanför grindarna till den klassiska gamla festplatsen, som firar 70 i år, är bara en av dem kvar: Fia – Stephan har redan hastat iväg till Stockholm på ett annat uppdrag. Kraven i inbjudan som gått ut är glasklara: ”Kurser på fortsättningsnivå

39 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

DAGENS KURS har varit befriad från myglare, och intresset har varit stort. – I dag var det bland annat tävlings­ dansare med, men de flesta var social­ dansare. För att kursen ska bli så givande som möjligt vill vi ha jämna par, så vi har ett tak på 30 tjejer och 30 killar. Det var dock en kille för lite, konstaterar Fia samtidigt som Xplays börjar soundchecka i bakgrunden; några dova dunk från baskaggen, ett par drag på gitarren och ett obligato­ riskt ”ett, två, tre, ett, två, tre” i mikro­ fonen. Bredvid Fia står Lindhia Petersson, ansvarig för kvällens dans från med­ arrangören Västra Hargs IF:s sida. – Intresset är generellt större bland tjejer medan killarna kan vara lite sega. Tjejernas 30 platser fylldes direkt, säger hon. Hur många kom som par? – Ungefär hälften, men alla dansar ju med alla, säger Lindhia, och Fia fyller i: – När man är ute och dansar socialt är det många som har en danspartner som de åker och dansar med, men som de inte lever med, av den enkla anled­ ningen att den de lever med inte dansar.

e


får vi lov? Lindhia Petersson runs the business at Ekliden.

Every now and then dancers have a beer, but most of them stick with water or lemonade.

»Det finns danserna dit sportdansare åker för att slipa på sin teknik och de sociala där det är lite mer fritt spelrum.« e

På de hundratals danser som arrang­ eras runt om i Östergötland under året skiljer sig besökarna en hel del åt. Det finns de utpräglade danserna dit sportdansare – och i princip bara de – åker för att slipa på sin teknik i dans efter dans efter dans. Sedan finns det de sociala danserna där det är lite mer fritt spelrum och vissa kommer för att ta del av den sköna stämningen, njuta av musiken och ta sig några öl och en korv eller två. Sist men inte minst finns det danserna med kända dansband, typ Lasse Stefanz, som lockar stor­publik och där merparten kommer för att lyssna på bandet och festa snarare än för att dansa. Och det är banden som i hög grad styr dansarna. – Du kan vara hur duktig som helst men du måste nästan ha varit med i någon film eller vunnit Dansbands­ kampen för att dra stor publik. Ta Blender­, Titanix, Wahlströms eller Casanovas till exempel. De är ju lokala och väldigt kända bland socialdansarna, så bokar du dem har du 300–500 personer som kommer bara för att de

vill dansa till dem. Sportdansarna är ju lite så att om det är mycket raggfolk så kommer de inte till den parken. Det är väldigt svårt att få kombinationen sportdansare och festfolk. Jag kan ändå tycka att man borde kunna dansa sport­ dans nere på dansbanan och mingla och dricka några pilsner här uppe, säger Lindhia och nickar bort mot kiosken i slänten där vi står. – Men det är en svår kombination att få till. Vi märker ju här att det är svårt att få ut sportdansarna hit på lördagar. De sparar sig hellre till i morgon och åker till Borensberg eller Vadstena och dansar från klockan 18 till 22. Och då är det bara dans som gäller, som vilket gympass som helst. – När det är blandad publik får man hålla sig till foxtrot så att man inte är i vägen när folk kommer farandes, haha, skrattar Fia, och fortsätter: – Jag tycker att man ska kunna äta något gott och dricka något gott och sedan gå ut och dansa. Men, visst, många tar sin dans väldigt seriöst. Jag går inte ut och dansar så mycket som förr, men då hängde det på vilket band

40 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

som spelade vilket dansfolk som dök upp. Om det var raggningsfolket eller det mer dansanta. Jag kunde åka och dansa tisdag, torsdag, fredag, lördag, söndag, för att bara dansa. Det var Motala, Linköping, Tranås…

I VÅR JAKT på danskulturens innersta väsen går vi ut genom grindarna och styr stegen mot det tiotal husvagns­ ekipage som står parkerade längst bort på gräsplanen. På lite håll verkar de fullt sysselsatta. De går in, och ut, och in, och ut igen, för att slå sig ner på uteplatser där kvällssolen fortfarande ligger på. Utanför en rejäl husvagn vid namn Tandy sitter David Lood och Christina Karlsson i varsin solstol de luxe och det glänsande bordet i rostfritt stål har pyntats med värmeljusstakar. Och där står två lätt immade glas med rosévin… – Ja, ibland måste man unna sig, skrattar David Lood från Norrköping. Han är den ena, mindre erfarna, halvan av en relativt färsk duo på dansgolvet. – Jag är nybörjare, men på dansgolvet

e


The stars of the night is up and coming local Xplays. The competition is fierce in Ă–stergĂśtland with some of the best bands in the business.


får vi lov? e är det jag som bestämmer, haha! Skämt

åsido så lär jag mig väldigt mycket hela tiden genom att dansa med Christina, eftersom hon är så mycket bättre än vad jag är. Christina kan inte annat än hålla med. – Han klarar sig bra på dansgolvet, det gör han. Men jag har fortfarande ett ganska stort försprång. Jag har dansat i många år. En gång i tiden åkte jag runt på olika danser både onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag nästan varje

vecka. Nu ser vi det mer som en kul hobby. De bor i Norrköping och är här med ett kompisgäng som alla deltagit på förmiddagens kurs och värmer upp inför kvällen. – Det var Stephan och Fia som lockade­. Vi har inte varit på deras kurser förut, så vi åkte hit för den och för den sociala samvaron runt dansen i kväll. Både Ekliden, Ljungsbro och Borensberg är riktigt mysiga ställen dit man kan komma i god tid och ha

Christina Karlsson and David Lood from Norrköping took the dance class in the day to pre­ pare for the night. David leads even though he's a beginner and Christina used to compete.

42 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

lite picknick innan. Sommartid är det över huvud taget mycket socialt runt danserna, och vill du så kan du dansa till liveorkestrar nästan varje kväll under hela sommaren, från Sverige dansar i Västervik till Fryksdalsdansen i Sunne. Men i kväll är det all in Ekliden som gäller. Även om man kommer som ett par så är det naturligtvis fritt fram för vem som helst att bjuda upp. – Oftast är det underskott på killar, och jag tillhör dem som inte tycker om att jaga runt bara för att hitta någon att dansa med, säger Christina. Så du får ta det som blir över? – Hahaha, skrattar David igenkän­ nande. – Nämen, en del erfarna manliga dansare tycker säkert att det är skoj att bli uppvaktade och jagade, men på ett ställe som Ekliden nobbar man inte så risken finns, även för killar, att man börjar boka danser och då kan man inte dansa med den man vill om man träffar någon man gillar. Det är komplicerat. – Jag har inga såna problem, upplyser David. Christina hävdar att hon direkt ser vem som har ”gung och känsla och flyt i dansen” på dansgolvet. Det återstår att se om hon får syn på någon i kväll.

KLOCKAN ÄR STRAX efter sex och middagen, som vi blivit medbjudna på av Lindhia, börjar klockan sju så vi tackar för oss och styr stegen tillbaka till Ekliden. Så här i skymningen när solen står lågt över trädkronorna är idyllen fullkomlig med den åttakantiga dansbanan som juvelen i kronan. Vi knallar förbi en stor ek och några björkar samt en serveringsvagn till den gråblå turnébuss som står parke­ rad i bortre änden av parken. Över i princip hela långsidan står det Xplays snett i mörkblått över en gul stjärna. Utanför står fyra sommarlediga killar uppskattnings­vis någonstans mellan 30 och 40 år gamla. Två av dem har jeansshorts, samtliga sneakers. Inte så mycket glitter och glamour. De gör sitt sjätte år som band. – Men det är en trög bransch där det


Spending the night, or a full day, at a place like Ekliden is something very special. The people, the music, the dancing and the hard to beat atmosphere.

tar många år att etablera sig. Vi är ett deltidsgäng med mellan 20 och 30 jobb om året, så det blir ett par–tre danser­i månaden, från Dalarna och ner till Östergötland, konstaterar bandets grundare och gitarrist, Esbjörn Samuelsson. – Dansarna kan utan att tveka åka 20 mil enkel väg bara för att dansa till sin favoritorkester, och då blir det svårt för nykomlingar. Men det är bara att göra som vi och hänga i och spela, spela, spela, och till slut får man för­ hoppningsvis en grupp anhängare som växer med tiden, konstaterar trummisen, Thomas Schön. Hur är det att komma hit och spela på Ekliden? – Sommartid med utedans och logar är ju lite speciellt, så är det ju. I alla fall när solen skiner som i dag. När det

regnar är det inte lika roligt, förklarar basisten Kenth Tergeland. Det råder en lätt förväntansfull stämning vid grillbuffén, som serveras vid långbord på den vackra utescenen alldeles intill dansbanan. Skymningen har fallit när Xplays låter de första dansanta tonerna klinga ut över nejden. Dansgolvet är halvfullt och fylls sakta men säkert på. Fia Peterson dansar och Lindhia Petersson serverar hembakade kanelbullar och nybryggt kaffe. Inte en öl så långt ögat når. Innan vi beger oss skymtar vi David och Christina gunga fram i en behärskad foxtrot inne på dansgolvet. Han för och hon följer. Text: Albin Wiberg Foto: Johnny Franzén

43 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

SOMEWHERE between Mjölby and Västra Harg the transformation begins. The bends of the old country road becomes­softer, the green color of the surrounding forest deeper, and the sky is infinitely blue. The Swedish­summer is holding us in a bittersweet grip, a symbiosis of incredible beauty and the know­ ing of that the end is near. This August evening gilded with some of the most Swedish thing there is: barn dance. Östergötland is one of the Swedish dance culture's strongholds. Here people have been dancing jive and foxtrot from sunset to sunrise since the beginning of time.


får vi lov?

Täta band Vi kan inte säkert säga om det beror på dricksvattnet, den friska luften eller den bördiga jorden som gjort och gör att det vimlar av dansband i Östergötland, från rutinerade Glenn-Endys (Motala), Wretaz (Vreta kloster), Icaros (Ljungsbro) och Titanix till up and coming Xplays via titaner som Casanovas, Wahlströms och Blender, för att nämna några.

Titanix

Casanovas

Från: Valdemarsvik.

Från: Vadstena.

Bildat: 1979.

Bildat: 1989 (på en fritidsgård i Vadstena).

Meriter: Final i Svenska dansbands­ mästerskapen 1997 och 2001, tvåa i Dansbandskampen 2009. Maria Rolf Guldklaven Årets sångerska 2010. Två låtar på Svensktoppen.

Meriter: Vann Svenska dansbandsmästerskapen 1998. Sju låtar på Svensktoppen. Bandmedlemmar: Jimmy Lindberg, Henrik Sethsson, Hans Plahn, Stefan Ryding.

Wahlströms

Bandmedlemmar: Maria Rolf, Stefan Rolf, Jerry Rolf, Magnus Löfving, Henry Kieksi.

Från: Vadstena. Bildat: 1985.

Xplays

Meriter: Medverkade i Dansbands­kampen 2008. Sju låtar på Svensk­toppen.

Från: Motala.

Bandmedlemmar: Daniel Wahlström, Anders Hildeskog, Mattias Andersson, Oskar Fridell.

Bildat: 2010.

Blender.

Bandmedlemmar: Kevin Lehnberg, Esbjörn Samuelsson, Thomas Schön, Kenth Tergeland.

Meriter: EP:n Kristina 2012 och Steg för steg och Sanningen kommer fram 2016.

Blender Från: Vadstena. Bildat: 2002. Meriter: Final Dansbandskampen 2009, Guldklaven Årets dansband 2016, Årets låt i P4 Dans 2016. Maria Persson Guldklaven Årets sångerska 2015. Grammisnominerade Årets dansband 2016, 2017. Bandmedlemmar: Maria Persson, Lasse Lundberg, Robert Norberg, Olle Tidblom, Erik Enstad.

44 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


lan Kulturpär n! r e tt vid Vä

www.visitostergotland.se/vadstena

Upplev Vreta kloster Levande församlingskyrka från tidigt 1100-tal Lämningar efter Sveriges första kloster och ett medeltida baptisterium Guidade turer v 25-32 Museum

© P H O T O S C A L A , F L O R E N C E , S A R O N Y, N A P O L E O N :18 8 2

telefon: 013-636 58 www.svenskakyrkan.se/vretakloster

The Importance of Being Earnest OPERAFESTIVAL KONSERTER, ÖPPNA REP 3 JULI – 25 AUG 2017

Vadstena-Akademien Biljetter: vadstena-akademien.org


visitostergotland.se ­

Wildfire – utan återvändo

FOTO: JOHNNY FRANZÉN

DET BÖRJAR MED EN STIGNING upp till Bråvikens mest hisnande utsiktsplats. Vrider man huvudet till vänster har man fri sikt mot Finland. Men det gör man inte, för om man sitter allra längst fram – vilket vi särskilt bett Kolmårdens djurparks allsmäktiga Silvy Bohlin (som villigt erkänner att hon själv aldrig skulle komma på tanken att åka Wildfire) om – ser man inget annat än en räls… som inte finns, men

borde göra det. Fritt fall. Man hinner lagom ta spjärn med händer, armar, rygg, ben, tutti, innan det bär av rakt ner mot jordskorpan i 83 graders vinkel. Fotografen, som avskyr allt vad berg- och dalbanor heter och inte ens fått ta med sin kamera av säkerhetsskäl, sitter okontaktbar bredvid mig under hela åket. På bilderna som Silvy har vänligheten att skriva ut åt oss direkt efter vår premiärtur förstår jag varför. Han kniper så hårt med ögonen att hela ansiktet blir en enda dödsfruktande grimas. Om man i stället väljer att hålla ögonen öppna genom hela åket, vilket de flesta gör, får man ta del av två minuters adrenalinrus med tre upp- och nedåkningar, en toppfart på 113 kilometer i timmen längs det som är Europas snabbaste berg- och dalbana i trä. Efter mitt andra åk, denna gång längst bak i tåget, kan jag inte låta bli att fråga Emelie, som basar över banan, hur många gånger hon åkt? – Runt 20 gånger. Vi brukar passa på att åka några gånger efter stängning, förklarar hon. Vem skulle inte göra det? Ja, Silvy Bohlin då. – Haha, ja, jag håller mig undan. Men vi har haft roller­ coasterföreningar från hela världen som rest till Sverige bara för att komma hit och testa Wildfire. Senast i går var det en grupp fransoser här, och alla är väldigt imponerade, framför allt tycker de att den går väldigt mjukt.

»Ta del av två minuters adrenalinrus med tre upp­- och nedåkningar, och en toppfart på 113 kilometer i timmen.«

Våra vinnare FÖR ATT HYLLA några av de som lyfter Östergötland lite extra fick aktörer inom branschen nominera en person eller organisation som de ansåg var en god ambassadör för regionen. Prisutdelningen skedde i Louis De Geerhallen under Besöksnäringens dag den 23 mars. Och vinnarna är: Tillväxt Motala, Peter Johansson, Thomas och Helene Schwenke, Louise Alenbrand Ridderström, Veronica Eriksson samt P-G Andersson.

Great ambassadeurs of Östergötland.

46 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


quel hôtel Malin Peterzén Yrke: Marknadsansvarig Östgöta Kök, delägare Arkösunds Hotell Familj: Mannen Christer, sonen Didrik och dottern Alva Bostadsort: Ensjön, Norrköping Hobbies: Brinnande intresse för hästsporten och hästen Tilly. Motto: Allt löser sig, en del saker tar bara lite längre tid. Bäst med Östergötland: Ett underbart län att bo och verka i. En riktig bubblare med framtiden för sig!

 Quel hôtel

 Malin på Arkösunds hotell MALIN PETERZÉN insåg tidigt att ett serviceyrke inom besöksnäring var hennes kall. I dag är hon marknadschef på Östgöta Kök och är med och driver pånyttfödda Arkö­ sunds hotell. Hur hamnade du i hotellbranschen? – Efter treårig humanistisk linje på gymnasiet ville jag åka ut i Europa och plocka vindruvor, men inte min vän, och mina föräldrar lät mig inte åka själv. Så jag hoppade på en påbyggnadsutbildning inom turism i Eskilstuna och bodde i kollektiv med tre andra tjejer. Vi hade praktik på ett hotell som hette Sara i Eskilstuna, och jag blev störtförälskad i atmosfären och pulsen där. Jag var i restaurangdelen i en dag, men jag kan inte servera, så de skickade ner mig i receptionen i stället. Där började det och sedan dess har jag jobbat inom hotellbranschen. Det har varit en fantastiskt resa, och förra året fick jag, Karin och Thomas på Östgöta Kök äntligen vårt egna lilla hotell när vi tog över Arkösunds hotell. Vilka är enligt dig nycklarna till en riktigt bra hotellupplevelse? – Omtanke, det ordet innefattar egentligen allt som gör en hotellupplevelse och det är det ord jag skulle vilja sätta på när man får något riktigt, riktigt bra, från det att man kliver in i lobbyn till det att man checkar ut. Det är inredning, smaker, service… Och kan innebära olika saker för olika personer och situationer.

Vad är det första du gör när du kommer till ett hotell? – Det börjar egentligen redan när jag gör bokningen, och det landar också i det här med omtanke. Omtanken är att jag syns, att det är rent, och att det är en bra atmosfär. Det kan vara superdeluxe femstjärnigt, men utan omtanke faller det. Omvänt kan ett ruffigt jag-gör-så-gott-jag-kan-hotell med omtanke göra att det blir en femstjärnig upplevelse. Din bästa hotellupplevelse all time? – Mina bästa upplevelser får jag i regel när jag bara kan slappna av, och det sker oftast på de lite mindre pensionaten, sedan är lyx och flärd härligt det med. Som när jag bodde i ett rum med panoramaglas från golv till tak och utsikt över hela Shanghai, från badkaret! Det var superflashigt, med massor av kockar i matsalen; varmkök, kallkök, amerikanskt, asiatiskt, och omtanke på en helt egen nivå.  På vilken plats, och varför just där, skulle du vilja etablera ett hotell i Östergötland – och vad för slags hotell? – Platsen för mitt hotell skulle vara uppe på Sylten i Norr­ köping. En miljö som i dag är ruffig och lite undanskymd, men som på sikt kommer vara mitt i Norrköpings nav och hjärta. Ett hotell med stora fönster och öppna ytor, med mat i fokus, men också konst och musikupplevelser. Text: Albin Wiberg Foto: Peter Holgersson

47 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


filmtajm

Film i Öst

En bransch på stark frammarsch i Östergötland. Text: Albin Wiberg

FOTO: RICHARD FOLLSTEDT

FRÅGAN ÄR om det någonsin varit så mycket på gång på filmfronten med koppling till Öster­ götland som det är just nu. Tacka Film i Öst för det. Sedan slutet av 90-talet har de målmed­ vetet jobbat för att lokalproducerad film ska vara en del av det östgötska kulturlivet. Fokus har legat på unga filmare, visning samt filmoch mediepedagogik. Film i Öst finansieras av Region Östergötland och drivs av Norrköpings kommun på uppdrag från Regionförbundet.

Bio under stjärnorna NÄR SOLEN SÄNKER SIG och mörkret faller samlas folket, picknicken packas upp, projektorn tänds och filmen rullar i gång på den gigantiska vita duken. Något i den stilen är det som sker när utomhusbioarrangören Flimmer kommer på besök. – Vi står för tekniken och ser till att det blir bio, och de som anlitar oss bestämmer film och plats och allt det där, säger Anders Grentzelius, verksamhetsledare på Flimmer. I fjol var det 3 000–4 000 personer som kom bland annat till Hageby, för att se Fucking Åmål, Zlatan, En man som heter Ove och ET. – I sommar blir det lite styvt tio visningar runt om i Östergötland. Motala, Linköping och Norrköping är klara, men vi letar fortfarande smultronställen att hålla till på, framför allt i norrköpingsområdet, och organisationer och föreningar som är sugna på att medarrang­ era, förklarar Anders Grentzelius. Vid denna upplagas pressläggning var det inte klart var och vad som gäller för i år, men den 14 april spikades sommarens schema, så det är bara att gå in på flimmer.nu.

»I sommar blir det lite styvt tio visningar runt om i Östergötland.«

Outdoor cinema at its best.

ANDERS GRENTZELIUS 48 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


FOTO: LINUS FORSBERG

filmtajm

Vadstena på vita duken REGISSÖREN Johan Löfstedt tar i sin halvdokumentära långfilmsdebut, Småstad, hjälp av sin familj och sitt eget hemvideoarkiv för att tackla åren som gått och frågan vart livet och drömmarna tog vägen? I en fiktiv historia spelar Johans familjemedlemmar sig själva, bakom kameran finns hans bror och manuset har han skrivit tillsammans med sin sambo Anna Potter. Livet går sin stilla gång i lilla Vadstena där huvudrollsinnehavaren Björn och hans systrar alla har vuxit upp och skaffat familjer. När deras far dör hittar de en videohälsning som han lämnat efter sig. Ett meddelande från andra sidan som får dem att ifrågasätta valen de gjort och hur man bäst tar vara på livet. Filmen har fått ett bra mottagande. En kritiker kom till slutsatsen: ”En himla trevlig liten film om vår lilla stund på jorden.”

Titus Paar tar sats FÄRGSTARKE FILMSKAPAREN Mattias Titus Paar från Norrköping har varit mångfalt aktuell under det senaste året. I maj lanserades hans filmer The perfect weapon med Steven Seagal och Legend of Dark Rider vid Filmfestivalen i Cannes. Dessutom har han sex långfilmsmanus som ligger klara i skrivbordslådan och ska bli film inom tio år, om Mattias får som han vill.

FOTO: JONAS CARMHAGEN

Småstad. Another movie from Östergötland.

Den blomstertid nu kommer NORRKÖPINGSBASERADE filmkollektivet Crazy Pictures är en sann outsider inom filmvärlden. Hittills har de släppt ett 20-tal kortfilmer som fått en mångmiljonpublik på videoupp­ laddningssajten Youtube. Nu siktar man på långfilmsdebut. I den dystopiska thrillern En blomstertid nu kommer möter vi ett Sverige under attack, inte från luften eller havet, utan via cyberrymden. IT-system släcks ned och faciliteter slås ut. I början av december filmade man de sista scenerna. Exakt när det blir premiär är oklart, men förhoppningsvis i slutet av 2017. crazypictures.se

49 Vısıt ÖSTERGÖTLAND


tävling

Vinn dubbelt upp! SOM NI VET anser vi att endast det bästa är gott nog för våra läsare. Men det vore hopplöst om vi inte fick stöd från regionens aktörer inom besöksnäringen, bland annat i form av fina priser i våra tävlingar. Denna gång slår vi nytt rekord, genom att dubbla antalet tävlingar till två. Och det är inte vilka priser som helst. Det är nämligen Marianne Trygg, som driver Rederi AB Kind som trafikerar Kinda kanal med sin båt M/S Kind, som har vänligheten att uppmuntra till tävlande denna gång.

Dagskryssning för två vuxna och tre barn med M/S Kind.

Pris i tävling 2 Kvällskryssning för två vuxna med M/S Kind.

FOTO: MARIANNE TRYGG

I vanlig ordning uppmanar vi alla som vill vara med och tävla att skicka in era allra bästa bilder med koppling till Östergötland. Skicka ditt bidrag till info@visitostergotland.se och ange om det gäller Tävling 1 eller Tävling 2, senast 20 juli. Ja, självklart är det fritt fram att vara med i båda tävlingarna, med olika bidrag. Lycka till!

Pris i tävling 1

Grattis Thina!

Centimeterprecision gäller när M/S Kind tar sig genom Kinda kanals slussystem. Vinn en plats ombord!

50 Vısıt ÖSTERGÖTLAND

ETT RUNGANDE stort grattis till Thina Forsberg från Norrköping som kammade hem tävlingen vi utlyste i förra numret, nämligen glasblåsning för två personer på Reijmyre glasbruk. – Bilden är tagen i Svensksunds­ viken, ett av alla fantastiska natur­ områden i Östergötland. Hit åker alla generationer i min släkt, från mina föräldrar till mina barn. Denna gång var det jag och min man, Micke, och våra barn Edwin och Maja. Vi hade med oss varm nyponsoppa och glass – utan kylväska eftersom det var -15 grader ute. Coolt! I glashyttan på Reijmyre glasbruk lär det bli betydligt varmare.


Amsterdam, London, New York eller Dubai?

FLYG SMIDIGT OCH ENKELT MED KLM FRÅN LINKÖPING

Flygförbindelser till hela världen. Upp till 3 dagliga avgångar.

Linköping City Airport din flygplats med personlig service i toppklass!

www.linkopingcityairport.se


E T T ST O R S L A GE T ÄV E N T Y R

KOLMARDEN.COM

Profile for Visit Östergötland

Magasin Visit Östergötland vår/sommar 2017  

Vi bjuder upp till dans, tipsar om populära sträckor längs Östgötaleden och tar en tripp längs Kinda Kanal.

Magasin Visit Östergötland vår/sommar 2017  

Vi bjuder upp till dans, tipsar om populära sträckor längs Östgötaleden och tar en tripp längs Kinda Kanal.

Advertisement