Page 1

τευΧΟΣ 11 • ΤΡΙΜΗΝΙΑΙο free press πΕΡΙοΔΙΚο ΒοΡΕΙωΝ πΡοΑΣΤΙωΝ

VOLTA NORTH • τευΧΟΣ 11 • XεΙΜΩνΑΣ 2017 • τριµηνιαίο free press περιοδικό βορείων προαστίων

VOLTA cover_11 NORTH_VOLTA 12/19/17 1:45 AM Page 1

norTH

www.e-volta.gr

Τα

ΜΟΔΑ Ζήστε το παραμύθι

ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ της Κηφισιάς Ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία ΣυνεντευξεΙΣ

ΑπΟδρΑση στΑ χιΟνιΑ! • Ευρυτανία • Καλάβρυτα • Νάουσα

Πάρις Γαρέφης Σάντυ Πατρινού Μίνα Κορδαλή Νίκος Φλώρος

G.I.W.A. ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ

OΙ ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ

Dr. Prinou

Vs Dr. Boukouvalas Δύο απόλυτοι ανταγωνιστές

Ένα αγαπημένο ζευγάρι

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΙΟΛΑΣ Ένας Μαικήνας της Τέχνης

2018

KΙΝεζΙΚη

AσΤΡΟλΟγΙΑ ετησιεσ προβλεψεισ


B EJOFILLOU_North_IORDANIS_VOLTA 12/16/17 5:21 PM Page 2


01_EDIT_VOLTA 12/18/17 11:40 PM Page 1

From the

Editor À

VOLTA • ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2017

ζ

ούμε σε εποχές που δοκιμάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το βλέπουμε, το ακούμε, και κουβέντες κάνουμε και τηλεοπτικές εκπομπές γίνονται και τροφή στην περιέργειά μας δίνεται. Και πάντα είναι κάποιος άλλος, δεν είμαστε εμείς «τώρα». Είναι κάποιος άγνωστος άλλος ή κάποιος «διάσημος» άλλος που «δες τι έπαθε». Παρακολουθούμε τα γεγονότα με αγωνία αλλά τόσο όσο χρειάζεται για να σιγουρευτούμε ότι εμείς καλά είμαστε. Τα συσσίτια πολλαπλασιάζονται και οι φίλοι μας είναι εκεί αλλά εμείς μπορεί να μην το ξέρουμε. Αφού δεν μας το είπαν! Μας το κρύβουν! Τι θα πει ο κόσμος. Θα χάσουν την αξιοπρέπειά τους. Και αυτός ο κόσμος είμαστε εμείς, οι φίλοι τους, τα αδέλφια τους που κάποτε γλεντούσαμε μαζί, που μας είχαν φιλοξενήσει, που μας είχαν δανείσει ή μας είχαν αγαπήσει. Αυτή η κρίση, σαν από «θεϊκό χέρι» θα τραβήξει τις μάσκες που φορούσαμε όλοι όταν όλα ήταν άνετα και άφθονα. Μα κι αυτό λίγο ενδιαφέρει, τώρα. Τώρα ενδιαφέρει η κοινωνική μας ευαισθησία και ο ανθρωπισμός μας. Η ιδιαίτερη αξία του κάθε ανθρώπου ανεξαιρέτως, ο οποίος μέσα από την ανατροφή και την παιδεία του, σέβεται και υποστηρίζει την ελευθερία της προσωπικότητά του, αναπτύσσει δεξιότητες και δυνάμεις ικανές να κάνουν αυτόν και τους συνανθρώπους του ευτυχείς, κι αυτό γιατί «ο άνθρωπος είναι καλός και τέλειος όταν είναι ευτυχής». Αυτό είναι ανθρωπισμός. Η αλληλεγγύη είναι η αυθεντικότερη μορφή ανθρωπισμού πέρα από φυλετικές, θρησκευτικές, οικονομικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές. Η αλληλεγγύη δεν είναι μια εκδήλωση του οίκτου του ισχυρού προς τον αδύναμο. Εκείνος που είναι σήμερα αδύναμος και πάσχει, αύριο μπορεί να είναι δυνατός και ευτυχής, ενώ αυτός που είναι σήμερα δυνατός αύριο να είναι αδύναμος και να πάσχει. Λέγεται ότι αν δεν αντιμετωπίσεις ο ίδιος ένα πρόβλημα δεν θα ευαισθητοποιηθείς. Συμβαίνει. Συμβαίνει όπως υπάρχει μια διάχυτη καχυποψία σχετικά με την ανιδιοτελή προσφορά. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αμαυρώνεται κάθε ενέργεια προσφοράς. Ας μην αδρανούμε. Είμαστε όλοι οι άνθρωποι ένα σώμα που δεν θα νιώσουμε ποτέ ευτυχείς όσο δίπλα μας θα υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν κρυφά ή φανερά. Κάθε ενέργεια αλληλεγγύης πηγάζει από την έμφυτη καλωσύνη και συμπόνια του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, γι' αυτό και συνοδεύεται πάντοτε από έμπνευση και φέρει τη σφραγίδα του "καλού και αγαθού". Αυτά τα παραδείγματα θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας για να φτιάξουν ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που θα τους παραδώσουμε εμείς. Εύχομαι οι Άγιες μέρες των Χριστουγέννων να είναι ήρεμες και χαμογελαστές. Χαρούμενα Χριστούγεννα και Καλή Νέα Χρονιά!

Φωτεινή Ανδρουλάκη Volta 1


02_03_DIAFIMISI TRANOULIS_VOLTA 12/18/17 2:14 AM Page 2


02_03_DIAFIMISI TRANOULIS_VOLTA 12/18/17 2:14 AM Page 3

30 ΧΡΟΝΙΑ

celebration

Creating Unique Memories

Wedding Collection 2017-2018

www.tranoulis.gr Εχίνου 8, Ν. Κηφισιά Ερμού 36, Σύνταγμα, κατόπιν ραντεβού στο 2103641191


04_PERIEX north_VOLTA 12/19/17 2:15 AM Page 4

6

περιεχόμενα τεύχος 11 • Volta North • Χειμώνας 2017 6 Μόδα: ΖΗστΕ το παραμύθι Από την Άντα Ηλιοπούλου

12 Δέσποινα Γαβαλά/Beautyworld Τips ομορφιάς

14 τα Αρχοντικά της Κηφισιάς Ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία

22 Dr. Prinou Vs Dr. Boukouvalas Δύο απόλυτοι ανταγωνιστές Ένα αγαπημένο ζευγάρι Συνέντευξη στη Φωτεινή Ανδρουλάκη

27 G.I.W.A. - Οι νικήτριες 34 Βασιλικός γάμος Ο πρίγκιπας Φίλιππος Καραγεώργεβιτς με την εκλεκτή της καρδιάς του Ντανίκα Μαρίνκοβιτς.

36 σάντυ Πατρινού -Ντελ τόρο

22

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κηφισιάς. Συνέντευξη στην Φωτεινή Ανδρουλάκη

38 Αλέξανδρος Ιόλας Ένας Μαικήνας της τέχνης

46

Υπογράφει ο Νικόλαος Σταθούλης Βιογράφος Αλέξανδρου Ιόλα

45 «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»

27

Αρωγός η Εθνική Πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κατερίνα Παναγοπούλου

46 Δρ. Πάρις Γαρέφης «Ο Έλληνας οδοντίατρος του Hollywood» στην Κηφισιά Συνέντευξη στην Φωτεινή Ανδρουλάκη

49 Η διατροφή της γονιμότητας Γράφει η Dr. Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος

50 Costa Navarino

38

Το διεθνές τουρνουά γκολφ Messinia Pro-Am για δεύτερη χρονιά στις 21-24 Φεβρουαρίου 2018.

51 Χειρουργική χωρίς …ουλές χάρη στη Ρομποτική! Γράφει ο Δρ. Σάββας Κ. Χειρίδης, Γενικός Χειρουργός, Λαπαροσκοπική - Ρομποτική Χειρουργική

52 Νέα Χρονιά. Με στόχο την αναγέννηση του πνεύματος μας! Γράφει η Μαριάννα Μηττά, Συστημική-Οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια

55 Μίνα Κορδαλή Συνέντευξη στην Φωτεινή Ανδρουλάκη

56 Νίκος Φλώρος Συνέντευξη στην Ελένη Πολίτου

57 Κοσμικά • Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών • Lifeline Hellas • Λαιονικό Φως από την HELLEN KELLER • ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΕΣ και Oscar de la Renta

64 Απόδραση στα χιόνια! Τρεις χειμερινοί προορισμοί της πατρίδας μας, Ευρυτανία, Καλάβρυτα και Νάουσα!

70 Kινέζικη Aστρολογία Ετήσιες Προβλέψεις 2018 Γράφει η Μαρία Κόντε

34

ΕκΔοΤριΑ Φωτεινή Ανδρουλάκη Art Director - ΣχΕΔιΑΣµοΣ Βασίλης Σερφιώτης ΣΕλιΔοποιηΣη Φώτης Ορφέας Αµπατζής Εµπορικη ΔιΕΥΘΥΝΣη Φωτεινή Ανδρουλάκη ΔιΑΦηµιΣη Έλενα Μιχαήλ ΣΥµΒοΥλοΣ µοΔΑΣ Άντα Ηλιοπούλου ΣΥΝΤΑκΤικη οµΑΔΑ Ζάχος Χατζηφωτίου, Φωτεινή Ανδρουλάκη, Μαρία Κόντε, Έλντα Γεωργοπούλου, Άντα Ηλιοπούλου, Δρ. Μαρία Ψωμά, Δρ. Σάββας Κ. Χειρίδης, Ευγένιος Πιέρρης, Δανάη Σερφιώτη, Ιωάννα Παραβάλου, Αλίνα Αστεριάδη, Χριστίνα Μαυρίδου, Ιωάννα Βενιέρη, Ελένη Πολίτου, Argy Pappas Tsiota, Νικόλαος Σταθούλης ΦΩΤοΓρΑΦιΑ PAPADAKIS PRESS, STUDIO PANOULIS, Βαγγέλης Ρασσιάς, Ιωάννα Παραβάλου Διαφήµιση – Εκδόσεις Γούναρη 112, Α. Γλυφάδα, Τηλ: 2109645852, email: fotini@e-volta.gr www.e-volta.gr

4 Volta


05_DIAFIMISI Viscosity_VOLTA 12/18/17 2:15 AM Page 1


06_09_FASHION game_VOLTA 12/19/17 1:52 AM Page 6

FaSHION

is my game Επιμέλεια: Άντα Ηλιοπούλου

Laskaris "Για τις φετινές γιορτές θα πρότεινα ακραίες αντιθέσεις. Κόκκινο της φωτιάς σε μάξι παλτό που διαφοροποιούνται με τελειώματα από χειροποίητα σμάλτα και μαύρες τουαλέτες σε πολλές εκδοχές αλλά πάντα με προσωπικά στοιχεία.Το μαύρο εξυπηρετεί πολλούς τύπους σώματος γυναικών, να δείχνουν πιο κομψά". "Για μένα οι γιορτές είναι η στιγμή που ο καθένας μπορεί να ξαναονειρευτεί κάτι πιο ωραίο και πιο δημιουργικό και γι' αυτό πρέπει να χαρίσουμε και κάτι σ' εμάς για να νιώσουμε ακόμη πιο έτοιμοι για όσα θέλουμε να γίνουν τη Νέα Χρονιά".

6 Volta

ΖΗστε το

παραμύθι Γνωστοί σχεδιαστές μόδας δίνουν για τις βραδιές των γιορτών τα ιδανικά outfits που θα κάνουν αξέχαστη την παρουσία σας, στα πάρτυ! Στις γιορτές επιτρέπεται η υπερβολή αλλά και να γίνουμε, για λίγο, ένας άλλος εαυτός ... ο καλύτερος μας εαυτός!


06_09_FASHION game_VOLTA 12/19/17 1:53 AM Page 7

Ziad Nakad "Όταν σκέφτομαι τα Χριστούγεννα μου έρχονται στο μυαλό χιόνια και δεξιώσεις. Για φέτος θα πρότεινα μια τουαλέτα μάξι,όσο πιο διάφανη γίνεται και πάνω της να υπάρχουν υπέροχα κομμάτια από διαφορα σχέδια που θα την κάνουν να μοιάζει σαν σύγχρονη δαντέλα! Μια δεύτερη σκέψη είναι να βυθιστείτε στο απόλυτο μπορντώ-κόκκινο χρώμα, κυρίως σε εκείνη την αυτοκρατορική πορφύρα. Θα πρότεινα μάξι φορέματα με ασύμμετρα σημεία που πότε θυμίζουν Ισπανίδες και πότε δίνουν την αίσθηση πως η ουρά θα βγει και θα χορέψετε ως το πρωί με ένα εκτυφλωτικό μίνι!" "Οι γιορτές μου αρέσουν γιατί μπορείς να απενοχοποιησεις τα πάντα...ακόμη και τις πιο εντυπωσιακές και extreme εμφανίσεις. Όλοι δικαιούμαστε να γίνουμε ο μυστικός εαυτός μας όταν διασκεδάζουμε"

Μαρία Αριστείδου "Στις γιορτές μια νέα φωτιά καίει μέσα μας.Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο και γοητευτικό από ένα κατακόκκινο μαξι με ένα τεράστιο σκίσιμο. Αν πάλι δεν έχετε διάθεση να πειραματιστείτε με κάτι τόσο glamorous,πάντα μπορείτε να είστε σικ με ένα πολύ ωραίο απλό φορεμα η deux pieces,το οποίο γίνεται ιδανικό για τις γιορτές όταν πάνω του έχει πέτρες,περίεργα χειροποίητα στολίδια ή ακόμη και κοσμήματα. Για να τονίσετε την εορταστική διάθεση συνδυάστε ένα τέτοιο μίνι με ένα διάφανο κολάν γεμάτο στρας! Σημασία έχει να νιώσετε άνετα!"

Volta 7


06_09_FASHION game_VOLTA 12/19/17 1:53 AM Page 8

Πάρης Βαλταδώρος "Η αναζήτηση κομψότητας και φινέτσας χαρακτηρίζει όλες τις γυναίκες, πόσο μάλλον την εορταστική περίοδο που όλες οι εμφανίσεις απαιτούν ένα ιδιαίτερο στυλ. Οι προτάσεις του γνωστού σχεδιαστή Πάρη Βαλταδώρου, είναι το total red look, με μίνι φορέματα από μεταξωτό satin και παλτό velour στο ίδιο χρώμα. Οι ολόσωμες φόρμες σε σπασμένο λευκό, τονίζουν τη μέση και αναδεικνύουν τη σιλουέτα, προσδίδοντας χάρη, θηλυκότητα και έναν αέρα μυστηρίου. Αν είστε λάτρεις του βελούδου, ο σχεδιαστής προτείνει το ιδιαίτερο blue night chiffon velvet. Αφεθείτε στην δημιουργικότητά του και θα λάμψετε σε όλες τις εμφανίσεις σας..."


06_09_FASHION game_VOLTA 12/19/17 1:53 AM Page 9

Αθηνά τρανούλη "Οι φετινές γιορτές βρίσκουν τις γυναίκες σε διάθεση να εντυπωσιάσουν με μια total black δερμάτινη τουαλέτα, έχοντας αγκαλιάσει την πλάτη αφήνοντας σημεία της ακάλυπτα..."

Patuna " Έχω στο μυαλό μου μια γυναίκα σέξι και δυναμική. Μια ιδέα που θα συνδυάζει την κομψότητα με σχέδια που με ενέπνευσαν από την Γκαλά και τον Νταλί.Για τις γιορτές στην Ελλάδα προτείνω ένα υπέροχο μαξι μπλε φορεμα που ταιριάζει με τα χρώματα της χώρας σας. Κομψό αλλά πληθωρικό, πάει στο δέρμα των περισσότερων γυναικών. Επίσης, είναι απαραίτητο ένα εντυπωσιακό παλτό ακόμη και αν δεν έχετε καμία διάθεση να ντυθείτε. Μπορείτε να φορέσετε κάτι απλό με ένα εντυπωσιακό κόσμημα και να εμφανιστείτε με ένα μαγικό παλτό που ιδανικά θα είχε και πολύτιμη γούνα σε κάποια σημεία του. Μην βάλετε ένα απλό μαύρο ή λευκό. Διαλέξτε ένα μπροκάρ ή κάποιο με ένα πρωτότυπο σχέδιο. Αν νιώθετε πως θέλετε να είστε πιο σέξυ, το δερμάτινο μάξι είναι πάντα μια πολύ γοητευτική επιλογή, ειδικά αν μπορεί να συνδυαστεί με μια διαφάνεια, έστω στο ένα μανίκι! Για τις κυρίες που επιθυμούν κάτι πιο elegant, προτείνω το απόλυτο λευκό, είτε ως μάξι είτε ως παντελόνια".

Volta 9


10_Gouria_VOLTA 12/18/17 11:25 PM Page 10

Ilias Lalaounis. Το φετινό γούρι για το 2018 είναι εμπνευσμένο από τον οκταπέταλο πολύχρωμο ρόδακα. Διαχρονικό σύμβολο δημιουργίας και χαράς, σε συνδυασμό με τον αριθμό των πετάλων του που συμβολίζει την αρμονία και την αφθονία. www.iliaslalaounis.eu

OROeORA PRINTEZIS - Lucky 2018. Ευχές για μια χρονιά γεμάτη Υγεία, Ειρήνη, Αγάπη και Ευτυχία! Christmas Tree, Silver Necklace www.oroeora.gr

PATSEAS. Lucky Eight with Jug & Wheel of Fortune. Mε ευχές που βγαίνουν από την καρδιά και συνοδεύονται από χαριτωμένα γούρια εμπνευσμένα από τον αριθμό «8». Σχεδιασμένα με λεπτό γούστο ώστε να συνοδεύσουν το 2018 όλες τις εμφανίσεις σας. www.patseas.gr

Happy

«Αειφορία» από τον Αρσένη. Εμπνευσμένο από τη λειτουργία της φύσης, την μαγεία, τον δυναμισμό, την ισορροπία και την αρμονία, μέσα στην οποία παράγουν στη κυψέλη, οι βασίλισσες και οι εργατικές μέλισσες, από τους κάλυκες των λουλουδιών, το μέλι και το νέκταρ των θεών και μας διδάσκουν τον αειφόρο τρόπο για να ζούμε και να παράγουμε κάθε μορφής πλούτο. Αειφορία ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ σε ασήμι 925ο, διάμετρος 2,40 cm. www.arsenis.gr

NEWYear 2018

Γούρια και lucky charms

Polina Sapouna Ellis. Συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον. Η Polina Sapouna Ellis εμπνεύστηκε το γούρι του 2018 από τον κυκλαδικό πολιτισμό, δημιουργώντας κρεμαστά και βραχιόλια από ασήμι ή ασήμι με σμάλτο, αλλά και σε χρυσό, για άντρες και γυναίκες. www.polinasapounaellis.com

Angelo di Spirito Rosa. O λατινικός αριθμός Χ (10) σχηματίζει μία κλεψύδρα που συμβολίζει το χρόνο. Το 8 το οποίο έχει το σχήμα του απείρου όταν εμφανίζεται μέσα στην κλεψύνδρα συμβολίζει την αιωνιότητα. Την αιωνιότητα που χαρακτηρίζεται μέσα από τις μικρές στιγμές χαράς και αγάπης. Η Angelo di Spirito Rosa σας εύχεται το 2018 να κατακτήσετε αυτές τις στιγμές αγάπης, την αγκαλιά ενός γονιού, το γέλιο ενός παιδιού, το φιλί ενός αγαπημένου... www.angelodispiritorosa.com

KESSARIS. "Make it Happen" -"Anything is possible" Κολιέ, με κρεμαστό σε ροζ χρυσό χρώμα και σχέδιο το 8 και το 1. www.kessaris.gr

“Whishing Star” Το αστέρι των Ευχών. Ένα ανθισμένο δένδρο μέσα σε ένα αστέρι μεταφέρει τις ευχές μας για ένα φωτεινό και καρποφόρο 2018. Σε Ρόζ Χρυσό 18 καρατίων και Μαύρο Ρόδιο (plated) www.iordanisjewelry.gr

10 Volta

IMANOGLOU. Κολιέ ροζ χρυσός - Onyx. www.imanoglou.gr

ARMAOS. Γούρια χρηστικά σε κόσμημα ή μπρελόκ με ροζάριο ή επιτραπέζια με φουντίτσα από ασήμι 925 ή ασήμι επιχρυσωμένο σε ροζ και κίτρινο χρυσό www.e-armaos.gr


11_kondylatos_VOLTA 12/18/17 2:23 AM Page 11

Pericles Kondylatos Jewellery ΚοσμΗματα «Εργα τΕχνΗσ» που μπορΕΙσ να φορΕσΕΙσ! Ο Περικλής Κονδυλάτος είναι ένας «μάγος της μόδας» που μετατρέπει την καθημερινή μας ζωή σε ένα παραμύθι!

«Wearable art»

είναι η φιλοσοφία του εκκεντρικού σχεδιαστή και οι δημιουργίες του ξεχειλίζουν ζωντάνια,χαρά και ενθουσιασμό, ομορφαίνοντας την καθημερινότητα. Καλλιτεχνικά, είναι βαθιά επηρεασμένος από την κουλτούρα των αρχαίων Αιγυπτίων, έναν πολιτισμό που λάτρευε τα κοσμήματα και δημιούργησε αριστουργήματα. Το λογότυπό του έχει επηρεαστεί από το ιερογλυφικό "Udjat" ή αλλιώς "το μάτι του Ώρος", ένα σύμβολο προστασίας, βασιλικής δύναμης και καλής υγείας. Το "μάτι" γνωστό ως και το "μάτι του Ρα"συμβολίζει θεϊκότητα, σοφία και ομορφιά. Υπογράφει Pericles Kondylatos Jewellery και έχει σταθερή συνεργασία με την Patricia Field στη Νέα Υόρκη ενώ τα κοσμήματά του έχουν λατρευτεί από διάσημες γυναίκες της Ελλάδας αλλά και του πλανήτη όπως η Lady Gaga. Που θα τα βρείτε: • New York: Patricia Field Art Fashion, 200 E Broadway - New York, NY 10002, U.S • Mykonos: Cavo Tagoo Hotel, Al Giga • Santorini: Vassilis Zoulias Boutique: Οία • Athens: Vassilis Zoulias Boutique: Ακαδημίας 4, Κολωνάκι (210 3389924) Vassilis Zoulias Atelier haute couture: Βασ. Σοφίας 25, Κολωνάκι (210 7225613) Enny Di Monaco Boutique, Κολωνάκι

Volta 11


12_GAVALA_VOLTA 12/18/17 2:24 AM Page 12

BEAUTY TIPS

Beautyworld by Despina Gavala

H BEAUTY EXPERT ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ DG BEAUTYWORLD ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ, ΜΑΣ ΜΥΕΙ ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ TIPS!

ΧειμερινA

Tips για μαλλιά, νύχια και μακιγιάζ Με το ξεκίνημα των εορτών και των πάρτυ μπαίνουμε σιγά σιγά σε μια όλο και πιο εορταστική διάθεση. Είναι αναμφισβήτητο πως όλες θέλουμε να λάμψουμε και να μην περάσουμε απαρατήρητες στις βραδινές μας εξόδους. Γι’ αυτό λοιπόν εκτός από τα ρούχα μας που θα επιλέξουμε με προσοχή πρέπει σίγουρα να επιμεληθούμε τα νύχια, τα μαλλιά μας και το μακιγιάζ μας ώστε να ολοκληρωθεί τέλεια η εικόνα μας. Διαλέξτε ποιο look και χτένισμα ταιριάζει σε εσάς και τολμήστε στο!

Μαλλιά τραβηγμένα πίσω με «κύματα» (wet waves) σε μακρύ μήκος ή σε κοντό είναι must για όσες επιθυμούν μια πιο ροκ εμφάνιση. Ακόμη, και στο καρέ τα κυματιστά μαλλιά δίνουν άλλον αέρα και εντυπωσιάζουν. Στα μακριά μαλλιά το πιο πρακτικό σε χρόνο και ευκολία είναι το κυματιστό, το οποίο πλέον είναι το αγαπημένο των περισσότερων γυναικών αφού προσθέτει όγκο και γίνεται πιο sexy.

Μακιγιάζ Aν θέλετε να καταπλήξετε το φετινό χειμώνα, ένα είναι το μυστικό… λάμψη. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι για να είμαστε εκθαμβωτικές πρέπει να ζητήσουμε συμβουλές από επαγγελματίες για τις αποχρώσεις που μας ταιριάζουν και για τον καλύτερο τρόπο να εφαρμόσουμε το μακιγιάζ μας σε περίπτωση που το κάνουμε μόνες μας. Επιλέγουμε πάντα τις σωστές αποχρώσεις βάση του χρώματος και τύπου του δέρματος μας. Τέλος, βλεφαρίδες για πιο έντονο βλέμμα και αν δεν είναι του στυλ σου, έντονο μακιγιάζ, διαλέγουμε γήινες αποχρώσεις και δίνουμε έμφαση στα σκούρα κραγιόν όπως κόκκινο, μωβ, μπορντό και μελιτζανί.

Νύχια το αγαπημένο μου κομμάτι. Όλοι προσέχουν ένα όμορφο και περιποιημένο μανικιούρ. Το ωραίο με τις γιορτές είναι ότι μπορούμε να βάλουμε χρώμα, glitter και φαντασία στα νύχια μας. Λευκό με χρυσά στολίδια, κόκκινο με glitter και Άγιους Βασίληδες με ταράνδους και χριστουγεννιάτικα δέντρα ή ακόμα και ασημί φιόγκους. Nude χρώματα με ροζ φιόγκους από glitter και δεντράκια από Swarovski για τις πιο τολμηρές και για τα πιο ήρεμα πνεύματα, κλασσικά και αγαπημένα χρώματα, όπως το κόκκινο, είναι ιδανικά για τα πάρτυ των εορτών. Πιο συγκεκριμένα, οι αποχρώσεις του κόκκινου ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και του outfit μας είναι ότι πρέπει για την εορταστική περίοδο.

Tο DG BEAUTYWORLD θα το βρείτε: Κηφισιά: Λεβίδου 5, τηλ: 210 6230640 Μύκονος: Δραφάκι, τηλ.: 22890 25202 fb. Beautyworld by Despina Gavala www.instagram.com/user/beautyworld_mykonos_kifisia

12 Volta


13_Urban Amazons_VOLTA 12/18/17 2:26 AM Page 13

Urban Amazons by Nichole Kaisari

Η Νικόλ Καίσσαρη σπούδασε και εργάστηκε ως Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Η μόδα είναι το πάθος της και τα ταξίδια η μεγάλη της αγάπη. Από μικρή γύριζε τον κόσμο με μια φωτογραφική μηχανή αποθανατίζοντας παραδοσιακές φιγούρες φορώντας και η ίδια τις τοπικές ενδυμασίες. Σήμερα, η ιδιοσυγκρασία και η αισθητική της εκφράζονται μέσα από τη δική της συλλογή ρούχων, τσαντών και αξεσουάρ με ιδιαίτερα κομμάτια που συλλέγει και κατασκευάζει σε διάφορα μέρη του πλανήτη με τοπικές τεχνοτροπίες, κεντήματα, υφάσματα και λίθους. ς μια αμαζόνα της πόλης ξεκίνησε τις Urban Amazons. Μέσα από τη συλλογή της δεν προτείνει απλά μόδα, αλλά attitude. «Θέλω η κάθε γυναίκα να τολμά να εξωτερικεύει τη μοναδική της προσωπικότητά και να κάνει αίσθηση τονίζοντας τη θυληκότητά της, κάτι που θυσιάζεται στις μέρες μας στο βωμό του sexy και του massive trend. Γι' αυτό φροντίζω η συλλογή μου να αποτελείται από μεγάλη ποικιλία ρούχων: jumpsuits, κεντημένα jackets και βραδινά φορέματα, δερμάτινα, αλλά και άνετα basics, χειροποίητες τσάντες και poncho με παγιέτες και κρόσια και ταυτόχρονα να είναι προσιτή σε κάθε γυναίκα» λέει η Νικόλ Καίσσαρη. Προς το παρόν η διάθεση των συλλογών γίνεται αποκλειστικά μέσω του site της. Ήδη οι Urban Amazons έχουν αποκτήσει το κοινό τους σε Ελλάδα και Κύπρο με μεγάλη επιτυχία. Επόμενες στάσεις είναι το Μιλάνο, το Παρίσι και το Λονδίνο, αλλά και κάθε μέρος του πλανήτη με γυναίκες που αισθάνονται Αμαζόνες της πόλης!

Ω

www.urbanamazons.com FB: Urban Amazons Tηλ.: 211 4101850 694 8206 130 • e-mail: info@urbanamazons.com

Volta 13


14_19_arxontika_VOLTA 12/18/17 2:27 AM Page 14

! Δημος ΚηφιςιΑς "

ΠεριΠατος στα αρχοντικά της Κηφισιάς Έπαυλη Σταθάτου, Κατοικία Dörpfeld , Έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη, Βίλλα «Ατλαντίς», Έπαυλη Ζούρα, Κατοικία Βάρσου

περιήγηση στα αρχοντικά της πόλης τα οποία χρονολογούνται στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αι., που οργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς, ήταν μια ευκαιρία για επαφή με την ομορφιά και την σημασία του αρχιτεκτονικού ιστού της πόλης. Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και η Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τους ιδιοκτήτες των αρχοντικών για την φιλοξενία. Για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στα Αρχοντικά συνέβαλαν εξήντα εθελοντές και η συμβολή τους ήταν ανέκτιμητη, η προαιρετική επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου, υπάλληλοι του Δήμου, η Σχολή Galena's Dance Studio, οι εθελοντές του Τομέα Νοσηλευτικής του ΕΕΣ, και το OPEN HOUSE ATHENS. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Εθελοντισμού, Ζέτη Κασιμάτη, την επιστημονική επιμέλεια ο Αρχιτέκτονας Δημοτικός Σύμβουλος, Πάνος Ραυτόπουλος, ενώ πολύτιμη ήταν η συμβουλή της Αρχαιολόγου-Μουσειολόγου Αθηνάς Χιώτη και της Σταυρούλας Τσέλου, Αρχιτέκτων.

H

«Μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι πολίτες την ιστορία και την αρχιτεκτονική αισθητική των μοναδικών αρχοντικών της Κηφισιάς» Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος

14 Volta


14_19_arxontika_VOLTA 12/18/17 2:28 AM Page 15

τα

Αρχοντικά της Κηφιςιας

ενα μοναδικο ταξιδι στον χρονο και την ιστορια

Κηφισιά υπήρξε τόπος παραθερισμού και αναψυχής ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια. Κατά τη δεκαετία του 1880, η Αθήνα απέκτησε σταδιακά την εικόνα σύγχρονης ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Με διαφορά λίγων χρόνων, τα προάστια της πόλης, όπως η Κηφισιά, γνώρισαν αντίστοιχη ανάπτυξη. Ενδεικτικό είναι ότι σε έντυπο της εποχής αναφέρεται ότι στην Κηφισιά υπάρχουν «λαμπραί οικοδομαί και επαύλεις». Την εποχή εκείνη, πρωθυπουργός είναι ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896) χάρη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του, επιφανείς ομογενείς αποφάσισαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα μέρος ή και το σύνολο των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Με τον τρόπο αυτό, συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση αφενός της «ευρωπαϊκής» φυσιογνωμίας της Αθήνας και αφετέρου της νεοελληνικής μεγαλοαστικής τάξης. Εκτός από τις επιχειρήσεις τους, έφεραν στην Ελλάδα την ιδέα της δεύτερης κατοικίας τύπου «villa», η οποία μέχρι το 1880 ήταν ελάχιστα διαδεδομένη. Ο έντονος εξοχικός χαρακτήρας της Κηφισιάς ευνόησε την ανοικοδόμηση τέτοιων σπιτιών. Ασφαλώς, η εξέλιξη της Κηφισιάς σε τόπο παραθερισμού οφείλεται σημαντικά και στη δημιουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου που συνέδεσε το κέντρο με το προάστιο. Δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για «φαινόμενο της Κηφισιάς», αφού στα σπίτια που οικοδομήθηκαν τότε διαπιστώνεται μια ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών. Αξιοπαρατήρητο είναι, επίσης, ότι ο τόπος και το κλίμα δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αρχιτεκτονική τους. Φαίνεται ότι περισσότερο σημαντικό ήταν η αποδέσμευση από τους αυστηρούς κανόνες και από την συμβατική επισημότητα της ζωής στην πόλη.

H

( Έρευνα – επιστημονική επιμέλεια: Πάνος Ραυτόπουλος Έρευνα – κείμενα: Αθηνά Χιώτη )

Έπαυλη ςταθάτου (ή Ζερβουδάκη) Τατοΐου 31 • Έτος ανέγερσης: 1890 Γνώριμο σκηνικό από ελληνικές ταινίες, η έπαυλη ξεχωρίζει για το βυζαντινό της χαρακτήρα. ανομοιογενή στοιχεία, όπως η τοξοστοιχία της εισόδου, ο πύργος και η αδρή πολυγωνική τοιχοποιΐα, παράγουν ένα κομψό και ισορροπημένο αποτέλεσμα με ρομαντική χροιά.

Volta 15


14_19_arxontika_VOLTA 12/18/17 2:28 AM Page 16

Έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη (ή Μέρμηγκα) Στροφυλίου 25 και Πεσμαζόγλου • Έτος ανέγερσης: 1897 κατοικία νεογοτθικού χαρακτήρα. χωρίς τη συμβολή αρχιτέκτονα ή εργολάβου, ο Π. Πρωτοπαπαδάκης (μεταλλειολόγος, μετέπειτα πρωθυπουργός) επέλεξε να χτίσει με τη βοήθεια μορφολογικού οδηγού (φιγουρίνι) ένα εκλεπτυσμένο κτήριο που «κλέβει» τις εντυπώσεις.

Κατοικία Dörpfeld Πεσμαζόγλου 19 • Έτος ανέγερσης: 1891 σχεδιάστηκε από τον ιδιοκτήτη της, τον αρχιτέκτονα-αρχαιολόγο W.Dörpfeld, με στόχο να εξυπηρετήσει τις λειτουργικές ανάγκες των ενοίκων της και χωρίς διάθεση υπερβολής. τα ξύλινα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία προσδίδουν ρομαντικό χαρακτήρα στο σπίτι και το κατατάσσουν στα «γραφικά» (picturesque) κτίσματα.

16 Volta


14_19_arxontika_VOLTA 12/18/17 2:28 AM Page 17

! ΠΑΡοΥςιΑςη " Βίλλα ατλαντίς Πεσμαζόγλου 10 & Εμμ. Μπενάκη 36 • Έτος ανέγερσης: 1897 Έργο του E. Ziller. ανήκε στον σόλωνα Βλαστό, εκδότη της ελληνόφωνης εφημερίδας στη νέα Υόρκη «ατΛαντισ» . Φανταστικά πτηνά, ερωτιδείς, άνθη και καρποί συνθέτουν την πλούσια ζωγραφική διακόσμηση, η οποία έχει επιρροές από την αρχαία Πομπηία και αποδίδει αλληγορικά τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Volta 17


14_19_arxontika_VOLTA 12/18/17 2:28 AM Page 18

! ΠΑΡοΥςιΑςη "

Έπαυλη Ζούρα (ή Βουδούρη) Εμμ. Μπενάκη 8 και Πεσμαζόγλου • Έτος ανέγερσης: 1872 Έργο άγνωστου αρχιτέκτονα. ξεχωρίζει ο γωνιαίος πύργος και το κτήριο παραπέμπει στις πυργοειδείς-μεσαιωνικές επαύλεις. η περίτεχνη είσοδος μαρτυρά επιρροές γαλλικού μπαρόκ και εξασφαλίζει τη σταδιακή θεαματική πρόσβαση στο εσωτερικό του αρχοντικού.

18 Volta


14_19_arxontika_VOLTA 12/18/17 2:28 AM Page 19

! ΠΑΡοΥςιΑςη "

Κατοικία Βάρσου Στροφυλίου 12 και Ραγκαβή • Ανέγερση: μέσα δεκαετίας 1890 Πιθανότατα παραθεριστική κατοικία. αντίστοιχα σπίτια στην περιοχή έχουν πλέον κατεδαφιστεί. αποτελεί λιτή εκδοχή του αθηναϊκού αστικού μεγάρου του τέλους του 19ου αι. η συμμετρία του σχεδίου και η απλότητα των διακοσμητικών στοιχείων συνθέτουν ένα στιβαρό κτήριο που αναδεικνύεται από τον όμορφο κήπο.

Volta 19


20_HONDOS publi_VOLTA 12/18/17 11:28 PM Page 20

! ΟΜΟΡΦΙΑ "

Χρώματα & αρΩματα Αλλαγή εποχής με τα νέα αρώματα να μας σαγηνεύουν με τις αισθησιακές, ζεστές ευωδιές τους. (Αναζητήστε τα στα Hondos Center)

2

1

3 4

5

1. Twilly d' Hermès, Hermès, 2. Si, Giorgio Armani 3. Valetina Poudre, Valentino 4. Scandal, Jean Paul Gaultier 5. La Vie Est Belle L' Eclat, Lancôme

20 Volta


21_DIAFIMISI_Angelo de spirito_VOLTA 12/18/17 11:28 PM Page 1


VOLTA NORTH_22_23_prinou_VOLTA 12/19/17 2:44 PM Page 22

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ "

22 Volta


VOLTA NORTH_22_23_prinou_VOLTA 12/19/17 2:44 PM Page 23

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ "

Dr. PRINOU

Vs

Dr. BOUKOUVALAS Δυο απολυτοι ανταγωνιστεσ ενα αγαπημενο ζευγαρι! Ένα ζευγάρι αφοσιωμένο στην ομορφιά και τη διατήρηση της νεότητας. Και οι δύο ιατροί όπου ο καθένας δραστηριοποιείται στα δικά του ανεξάρτητα ιατρεία και με την δική του φιλοσοφία. “Εγώ είμαι υπέρ του μη επεμβατικού ενώ ο Ζήσης τιμά και αγαπά την Αισθητική Πλαστική Χειρουργική” μας λέει. Παντρεμένοι με τρία γλυκύτατα παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τη Λυδία και την Ελεωνόρα. Δύο απόλυτοι ανταγωνιστές σε ένα αγαπημένο ζευγάρι. Συνέντευξη στη Φωτεινή Ανδρουλάκη Φωτογράφηση: Studio Vangelis Rassias Makeup-Μαλλιά: Beautyworld by Despina Gavala Tα ρούχα της κυρίας Άλκηστις Πρίνου είναι Vassilis Zoulias Κοσμήματα: Pericles Kondylatos Jewellery

Volta 23


22_26_prinou_VOLTA 12/19/17 1:57 AM Page 24

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ " Άλκηστις: Πλαστική Χειρουργική VS Ιατρική Αισθητική. Έχετε αρμονική συνεργασία στην ζωή. Στα επαγγελματικά ισχύει το ίδιο;

Δεν συνεργαζόμαστε επαγγελματικά αλλά είμαστε οι πιο αγαπημένοι ανταγωνιστές! Ο καθένας από εμάς δραστηριοποιείται στα δικά του ανεξάρτητα ιατρεία και με τη δική του φιλοσοφία. Εγώ είμαι υπέρ του μη επεμβατικού, ενώ ο Ζήσης τιμά και αγαπά την Αισθητική Πλαστική Χειρουργική ως Διευθυντής στο Metropolitan αλλά και στην Θεσσαλονίκη στον Γαληνό. Γι’ αυτό λοιπόν, είμαστε Dr. Prinou versus Dr. Boukouvalas. Οι δυο απόλυτοι ανταγωνιστές! Ήταν μία επιλογή που μας ωφέλησε τελικά γιατί έτσι μπορώ να συνεχίσω την οικογενειακή μας επιχείρηση αλλά και την ιατρική μου καριέρα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή μου την απόφαση ήταν να τιμήσω και να στηρίξω τους πάνω από 650 συνεργάτες των επιχειρήσεων Dr Prinou συνεχίζοντας και βάζοντας το δικό μου στίγμα για τα επόμενα χρόνια σε μία επιχείρηση με τόσο μεγάλη ιστορία. Άλκηστις: Πως είναι να είσαι παντρεμένη με τον πλέον δημοφιλή και διακεκριμένο πλαστικό χειρουργό Ζήση Μπουκουβάλα;

Πρωτοάκουσα το όνομα Μπουκουβάλας σαν δευτεροετής φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δια στόματος καθηγητή μου, που απορούσε πώς γινόταν να έχει "ένα Ιατρείο γεμάτο γυναίκες"... Έτσι, όταν τον γνώρισα 10 χρόνια μετά - ήδη πετυχημένο με 4 ιατρεία στην Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόρεια Προάστια - ένιωθα δέος. Επίσης, τότε συνειδητοποίησα ότι η φήμη του οφείλεται στην σπουδαία επιστημονική κατάρτιση του και στην υπέροχη προσωπικότητα του. Πέρασε πολύς καιρός για να του μιλήσω στον ενικό. Η εικόνα που είχα για τον Ζήση δεν άλλαξε ποτέ, τον θαυμάζω πάντα για τις γνώσεις του, τις σπουδές του και την εμπειρία του. Ο Ζήσης είναι αφοσιωμένος στην πλαστική Χειρουργική με πάθος και ίσως να κάνει το μεγαλύτερο αριθμό αισθητικών επεμβάσεων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει την μεγαλύτερη αλυσίδα ιατρείων πλαστικής Χειρουργικής στην Ελλάδα. Αυτό απαιτεί ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα με πειθαρχεία και αφοσίωση στο έργο του. Όλη η οικογένεια μας προσαρμόζεται σε αυτό το πρόγραμμα, όμως τα Σαββατοκύριακα μας τα αφιερώνει ολοκληρωτικά! Ζήσης: Μια εντελώς διαφορετική κοσμοθεωρία στα επαγγελματικά και μάλλον ανταγωνιστική στην αγορά με τις επιχειρήσεις της Άλκηστις. Σε ενοχλεί αυτό;

Κατ' αρχήν δεν αισθάνομαι κανενός είδους ανταγωνισμό για οποιονδήποτε στον ευρύτερο κλάδο πόσο μάλλον για τη σύζυγό μου! Είναι σημαντικό όλοι να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για το

24 Volta


22_26_prinou_VOLTA 12/19/17 1:57 AM Page 25

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ " καλό του κλάδου! Η διαφορετική κοσμοθεωρία προέρχεται αρχικώς από την ίδια την Ειδικότητα της Πλαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου του κλάδου παγκοσμίως. Ούτως ή άλλως τα τέσσερα Ιατρεία "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" εκτός από το επεμβατικό κομμάτι υπήρξαν ανέκαθεν πρωτοπόρα στις μη-επεμβατικές τεχνικές Αισθητικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης της εκάστοτε εποχής εδώ και 25 χρόνια. Συνδυάζουν λοιπόν, την απόλυτη λύση ή συνδυασμό λύσεων σε οποιοδήποτε αισθητικής φύσεως πρόβλημα προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους την απολύτως ενδεδειγμένη θεραπεία χειρουργική ή μη, σε αντίθεση με οποιοδήποτε μη επεμβατικό Κέντρο που επικεντρώνει την ενέργεια του στο μη επεμβατικό κομμάτι μην έχοντας άλλη επιλογή. Άλκηστις: Πως ορίζεις την ομορφιά στη γυναίκα αλλά και στον άνδρα;

Για εμένα η ομορφιά είναι η αποτύπωση των συναισθημάτων στο δέρμα, ένας συνδυασμός στα εσωτερικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η έκφραση του προσώπου είναι μία μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας. Η προσωπικότητα και η γοητεία σε συνδυασμό με την συμμετρία και την αρμονία ενός προσώπου, ορίζει την ομορφιά. Τα εσωτερικά χαρακτηριστικά μπορούν να αυξήσουν την εξωτερική ομορφιά ενώ όταν λείπουν μπορούν να την μειώσουν. Γι’ αυτό και τα χαρακτηριστικά, όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, χαρτογραφούν πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μας όπως τον φόβο, τον θυμό και τη θλίψη. Αναλύοντας το δέρμα μιας γυναίκας μπορώ να σας περιγράψω τη ζωή της, τις στεναχώριες της, την ξαφνική απώλεια αγαπημένου προσώπου, τον χωρισμό της αλλά ακόμα και τα ξενύχτια της ή τις αϋπνίες της. Για εμένα, στόχος είναι να επαναφέρω το χαμόγελο της και την αυτοπεποίθηση της ώστε να ξαναδεί αισιόδοξα τη ζωή της. Μόνο όταν γίνει αυτό νοιώθω ικανοποιημένη ότι άλλαξε η ζωή κάθε γυναίκας προς το καλύτερο. Είναι μοναδικό το συναίσθημα να νοιώθεις ότι βοηθάς έναν άνθρωπο ψυχολογικά με την εργασία σου. Ζήσης: Τι σημαίνει για σένα η ομορφιά στη γυναίκα;

Η ομορφιά πού έχει υμνηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων είναι μία έννοια πολυσύνθετη.Το "Κάλος" έχει εσωτερική και εξωτερική διάσταση που είναι σπουδαίο να συνυπάρχουν. Οι άνθρωποι ποτέ δεν ήθελαν να διαφέρουν, παρά να είναι ενταγμένοι μέσα στον κοινωνικό τους ιστό γι’ αυτό θέλουν να δείχνουν φυσιολογικοί. Φυσιολογικό είναι αυτό που δεν μπορεί να παρατηρήσει κανείς! Η Πλαστική Χειρουργική συμβάλλει με την επιστήμη της στη διατήρηση και παράταση της νεότητας και της ομορφιάς του κάθε μεμονωμένου ατόμου. Κρίνεται δε απαραίτητη, διότι και τα έργα Τέχνης χρειάζονται συντήρηση!

Η διαφορετική κοσμοθεωρία προέρχεται αρχικώς από την ίδια την Ειδικότητα της Πλαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής που αποτελεί την κορυφή τού παγόβουνου τού κλάδου παγκοσμίως (ζήσης)

Άλκηστις : Ποιά πιστεύετε ότι είναι η επιτυχημένη ιδέα για την πορεία της εταιρείας σας;

Με πρότυπο τη μητέρα μου, ήθελα να συνεχίσω την επαγγελματική δραστηριότητα της οικογένειας μου και να την εξελίξω. Έτσι, όταν αποφοίτησα από την Ιατρική ένιωσα ότι ήταν μία πρόκληση για μένα να εφαρμόσω τις ιατρικές μου γνώσεις σε μία επιτυχημένη επιχείρηση με μεγάλες προοπτικές, να την εξελίξω ακόμη περισσότερο και να διαγράψω την δική μου πορεία. Τα κέντρα Dr. Prinou ιδρύθηκαν και λειτουργούν εδώ και 52 χρόνια, έχουν και εξακολουθούν να διαγράφουν τη δική τους ξεχωριστή πορεία, αρχικά στην

Αισθητική και το Αδυνάτισμα, και τα τελευταία χρόνια έχουν μετεξελιχθεί σε υπερσύγχρονα δερματολογικά ιατρεία που προσφέρουν αναίμακτες μη επεμβατικές λύσεις. Η εξέλιξη αυτή ήταν μία επιθυμία μου που την οραματιζόμουν από τα φοιτητικά μου χρόνια. Πάνω σε αυτή την ιδέα στηρίζεται πλέον όλη η φιλοσοφία της νέας εποχής των Dr. Prinou. Με αυτές τις μεθόδους δεν υπάρχει το λεγόμενο "Down time", ο χρόνος ανάρρωσης δηλαδή και οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή και τη δουλειά τους αμέσως μετά τη θεραπεία χωρίς να υπάρχουν εμφανή σημάδια της θεραπείας, γι΄αυτό λέγεται και «Lunch Break Treatment».

Volta 25


22_26_prinou_VOLTA 12/19/17 1:57 AM Page 26

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ " Ζήσης: Ταξιδεύεις σε όλα τα σημεία του πλανήτη ως επιστήμονας μετέχοντας σε διεθνή συνέδρια υψηλών απαιτήσεων, διευθύνεις τα δικά σου κέντρα αισθητικής χειρουργικής και χειρουργείς ο ίδιος. Ποιό είναι το όραμά σου για το μέλλον;

Η επιστημονική επικαιροποιημένη ενημέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο είτε ως σύνεδροι είτε ως ομιλητές, αποτελεί ένα αναπόσπαστο συχνό κομμάτι της ζωής μας το οποίο μοιραζόμαστε μεταξύ μας και συχνά με τα 3 παιδιά μας. Με δεδομένη την εξαιρετικά πολύωρη και πολυσχιδή καθημερινή απασχόληση και των δυο μας με την εξάσκηση του επαγγέλματος και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που απομένει, οραματίζομαι για το μέλλον δύο πράγματα: • Σε προσωπικό επίπεδο την πρόοδο των παιδιών μας και την πιθανή μελλοντική τους ανάμιξη με το αντικείμενο. • Σε επαγγελματικό επίπεδο οραματίζομαι την Ελλάδα ως παγκόσμιο προορισμό Αισθητικού Τουρισμού και γι’ αυτό βάζουμε και οι δύο το λιθαράκι μας. Άλκηστις: Είσαι γιατρός με μεγάλη δραστηριότητα σε επιστημονικά συνέδρια, παράλληλα διοικείς μια πολυσύνθετη εταιρεία και είσαι μητέρα τριών παιδιών. Πόσο δύσκολο είναι να ισοροπήσεις μέσα σε όλες αυτές τις ευθύνες;

Η κινητήριος δύναμη μου είναι η αγάπη! Η αγάπη για την οικογένεια μου, για την εται-

O σημαντικότερος τίτλος μου από όσα κάνω και δημιουργώ είναι «η μαμά» του Κωνσταντίνου, της Λυδίας και της Ελεωνόρας

ρεία μου και για τους φίλους μου, είναι το μόνο που μπορεί να μου δώσει την δύναμη να ανταπεξέλθω στις επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές μου υποχρεώσεις. Στον κλάδο μας οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, η συνεχής επιμόρφωση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επιβεβλημένη και αποτελεί υποχρέωση μου ως ιατρός και ως άνθρωπος. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα πάντα γύρω μου, για το πως λειτουργεί καθετί ώστε να γίνεται το καλύτερο στο μεγαλύτερο αριθμό των συνεργατών μου, των ασθενών μου, των προμηθευτών μου, των φίλων μου. Εάν κάτι δεν πάει καλά το φταίξιμο το παίρνω πάνω μου, νιώθω ότι υπάρχει τρόπος από μένα να το διορθώσω. Αυτό με κάνει να μην υπάρχει ποτέ τέλος στην συνεχόμενη βελτίωση και στην προσπάθεια μου για αυτό! Η οικογένεια μου, η μητέρα μου, ο πατέρας μου, ο Ζήσης και τα τρία παιδιά μου είναι τα πάντα για μένα! Έγινα γνωστή ως η κόρη της Πρίνου, μετά όταν παντρεύτηκα τον πασίγνωστο πλαστικό η σύζυγος Μπουκουβά-

(Άλκηστις) λα. Τώρα ο σημαντικότερος τίτλος μου είναι στο είσαι η μαμά του Μπουκού δηλαδή του αξιαγάπητου Κωνσταντίνου στο Κολλέγιο Ψυχικού, ενώ «Lydia’s and Eleonoras Mother» στο σχολείο St. Catherine’s όπου είναι τα κορίτσια μου, 11 και 10 ετών αντίστοιχα! Θα είμαι περήφανη να είμαι στο μέλλον γνωστή για τις επιτυχίες των παιδιών μου. Αυτός είναι ο στόχος μου, να είμαι ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά μου! Ζήσης: Είσαι Πρόεδρος του Lifeline με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή σ’ αυτή την πορεία;

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Life Line Hellas υπό την αιγίδα της Πριγκήπισας Αικατερίνης της Σερβίας, μου έχει προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις επί της προεδρίας μου τα τελευταία 7 έτη. Η πρώτη μεγάλη χαρά ήταν ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης μετέτρεψε το σκοπό της σε αποκλειστική βοήθεια προς την Ελλάδα με έμφαση στα παιδιά. Έκτοτε με τις πολλαπλές δραστηριότητες προσφέραμε σημαντική βοήθεια σε κρατικές μονάδες Παίδων και Εντατικής Θεραπείας, Ιδρύματα και Ορφανοτροφεία με αποκορύφωση την πρόσφατη προσφορά Container υγειονομικού υλικού αξίας €500.000 προερχόμενο από αντίστοιχη φιλανθρωπική οργάνωση των ΗΠΑ με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Υγείας κου Ανδρέα Ξανθού. Άλκηστις: Γνωρίζω ότι έχετε αφοσιωθεί ως έργο ζωής στον σύλλογο Lifeline και είσαι πολύ κοντά με την εμπνεύστριά του την ΑΒΥ Πριγκίπισα Αικατερίνη της Σερβίας. Μίλησέ μου γι’ αυτό.

Το Lifeline Hellas και η συνάντηση μου με την Πριγκίπισσα Αικατερίνη ήλθαν σαν θείο δώρο στην ζωή μου. Μου έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσω την αγάπη που είχα μέσα μου για τα παιδιά και να προσφέρω όσο περισσότερο μπορώ στους συνανθρώπους μου που έχουν ανάγκη. Νιώθω πολύ τυχερή που το Lifeline Hellas έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων καθώς αποτελεί ένα Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό με γραφεία στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο και στο Βελιγράδι. Για εμένα, αυτή μου η δραστηριότητα είναι μία ευλογία στην ζωή μου που με γεμίζει συναισθήματα αγάπης και μου υπενθυμίζει το αίσθημα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουμε μεταξύ μας. Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε μια υπέροχη Νέα Χρονιά!


27_33_giwa_VOLTA 12/19/17 10:25 AM Page 27

GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARDS

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ GREEK INTERNATIONAL WOMAN AWARDS (GIWA) Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου η πρώτη απονομή των βραβείων Greek International Women Awards (GIWA) Ο θεσμός των βραβείων τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο και την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Δημήτρης Καραμήτσος Τζίρας, καθώς και περίπου 300 εκπρόσωποι του εφοπλιστικού, επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού και επιστημονικού κόσμου της Ελληνικής διασποράς. Τα βραβεία GIWA έχουν ως σκοπό την αναγνώριση και επιβράβευση των Ελληνίδων που έχουν διακριθεί μέσω των επαγγελματικών τους επιτευγμάτων και επιδόσεων διεθνώς ή στην Ελλάδα μέσω μίας διαφανούς και ανοιχτής διαδικασίας επιλογής των φιναλίστς. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 147 υποψήφιες συνολικά, ενώ 75.000 περίπου ψηφοφόροι από εννέα χώρες έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε φιναλίστς ανά κατηγορία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των GIWA. Στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης συμμετείχαν 33 κριτές (τρεις κριτές ανά κατηγορία), όλοι διακεκριμένοι και αναγνωρισμένοι επαγγελματίες στον χώρο τους. Τη φαντασμαγορική τελετή παρουσίασαν η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου και ο Αλέξανδρος Κωστάλας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: PAPADAKISPRESS

Η διαδικασία του διαγωνισμού καταγράφεται λεπτομερώς στην επίσημη ιστοσελίδα http://greekinternationalwomenawards.com/


27_33_giwa_VOLTA 12/19/17 10:25 AM Page 28

! GIWA AWARDS " ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ Το τιμητικό βραβείο GIWA απονεμήθηκε στην επιφανή ακαδημαϊκό κ Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η κ. Αρβελέρ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967, η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976 και η πρώτη γυναίκα καγκελλάριος των Πανεπιστημίων της Γαλλίας, υπεύθυνη όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

ΤΕΧΝΕΣ & ΣΧΕΔΙΟ

Άννα Βίσση – καλλιτέχνης, ερμηνεύτρια Σαρανταπέντε χρόνια επιτυχημένης καριέρας, εκατοντάδες βραβεία, και 35 μουσικά άλμπουμ με τα περισσότερα να έχουν γίνει χρυσά και πλατινένια. Τρεις όπερες και ένα performance κύρους στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Χιλιάδες συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, στην Κύπρο, στην Αμερική, Αυστραλία, Νότιο Αφρική και Ιαπωνία. Οραματίζεται μια ζωή μπροστά με περισσότερη αυθεντική, πραγματικά δημιουργική μουσική, περισσότερες θεατρικές παραστάσεις, περισσότερες φιλανθρωπικές ενέργειες.

ΜΟΔΑ

Έλενα Καραβασίλη Founder and Designer του ELENA KARAVASILI Η Έλενα Καρβασίλη είναι μόλις 23, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε μόδα στο Parsons School of Design της Νέας Υόρκης και στο London College of Fashion. Έχει δημιουργήσει το δικό της brand πολυτελείας για τσάντες και αξεσουάρ “ELENA KARAVASILΙ”, στο Λονδίνο. Η σχεδιάστρια μπήκε με την ελληνική κληρονομιά της σε ένα διεθνές περιβάλλον δημιουργώντας με μία εκλεπτυσμένη και μίνιμαλ αισθητική στις δημιουργίες της. Κρατάει τις παραδοσιακές τεχνοτροπίες χειροποίητης κατασκευής και εμπνέεται από τα υψηλής ποιότητας υλικά. Αφοσιωμένη και παθιασμένη σ’ αυτό που κάνει για να προσφέρει ένα τελικό προιόν με αξία. Οραματίζεται τον εαυτό της να δημιουργεί με τις διαχρονικές ελληνικές αξίες στην τέχνη όπως η συμμετρία και η ισορροπία, κι αυτό να βρίσκει τη θέση του στο σύγχρονο περιβάλλον. Έχει ήδη σχεδιάσει μικρές συλλογές για το Μουσείο κυκλαδικής Τέχνης, χρησιμοποιώντας μάρμαρο ως πρωτογενές ελληνικό υλικό, έχει σχεδιάσει για τσάντες για άλλες εταιρείες και τώρα ετοιμάζει μια συλλογή τσαντών για την Ancient Greek Sandals.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μαρια Χατζηαναστασίου –

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Founder of Medi Cosmetic

Δέσποινα Δοξάκη

Διευθύνων Σύμβουλος της MEDI COSMETIC S.A., μιας πολυβραβευμένης εταιρείας που εξειδικεύεται στην Αισθητική, Αδυνάτισμα και Πλαστική Χειρουργική. Ξεκίνησε το 2009 με δυναμικό 10 ανθρώπους και σήμερα η εταιρεία τρέχει με 120 εργαζόμενους και με ετήσιο κύκλο εγασιών 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η εταιρεία αναπτύσσεται κερδοφόρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με το διακριτικό τίτλο «MEDI COSMETIC». H προνομιακή μεταχείρηση του προσωπικού με μισθούς και ασφαλιστικές παροχές που ξεπερνούν τα στάνταρντ της αγοράς και η επένδυσή της στην επιμόρφωση των ανθρώπων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την ανέβασε σε ένα ακόμη βάθρο και βραβεύτηκε με το «Excellence in Corporate Responsibility 2017». Η Μαρία Χατζηαναστασίου οραματίζεται να παραμείνει ένα ζωντανό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες επιχειρηματίες, που αγωνίζονται σε πολύ ανταγωνιστικό και συχνά ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Επιζητά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα «κέντρα» της συγκεκριμένης αγοράς και βέβαια να αναπτυχθεί στο εξωτερικό.

28 Volta

Capital Markets Counsel Επαγγελματίας με 24 και πλέον χρόνια εμπειρίας. Νομικός με επαγγελματική προσφορά 24 χρόνια εμπειρίας στην παροχή συμβουλευτικής σχετικά με διάφορες συναλλακτικές διαδικασίες μέσα τον τραπεζικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα για ένα πλήθος διαφορετικών αγορών. Ειδικευμένη να διαχειρίζεται ανθρώπινο δυναμικό και να αξιολογεί το ομαδικό πνεύμα, να ηγείται σε projects χρηματοδότησεων, να διαχειρίζεται διαπραγματεύσεις και να εκτελεί αποτελεσματικά συναλλαγές για την επίτευξη των στόχων των πελατών. Με σπουδές LLM:ULB/IEE, Brussels, LLB: Athens University Law School, European Baccalaureate:European Law School, Brussels Μέλος: Legal Committee of Greek Banking Association Banking and Capital Markets Law Society - European Community Law Association (F.IDE) - European Lawyers Association (U.A.E.)


27_33_giwa_VOLTA 12/19/17 10:25 AM Page 29

'Η ισχύς εν τη Ενώσει', όπως λέει και η κα Κωνσταντοπούλου. Η επιτροπή και μέλη της διοργάνωσης της απονομής βραβείων

Η υποψήφια Young Star Κορίνα Γεωργίου με τους γονείς της Κωστή και Φλώρα Γεωργίου

«Όλα τα μέλη της Επιτροπής αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανες για την πρωτοβουλία μας να θεσπίσουμε τα βραβεία GIWA, με τα οποία αναδεικνύουμε το αφανές ταλέντο των Ελληνίδων γυναικών ανά τον κόσμο. Μέσω του θεσμού, επιδιώκουμε την επιστροφή της Ελλάδας στον χάρτη της αριστείας»

Ειρήνη Νταϊφά, Φωτεινή Ανδρουλάκη

Σοφία ΚωνσταντοπούλουΠαπαδοπούλου, ιδρύτρια των βραβείων και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής GIWA Αναστάσιος και Αθηνά Τρανούλη

Χρυσάνθη Λεμού, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Λάκης Γαβαλάς, Ζέλα Χριστοδουλίδη, Ανδρέας Χριστοδουλίδης

Μάριαν Λύδα Κουταρέλη, Βούλα Κοζομπόλη

Η Σοφία Κωνσταντοπούλου με τους παρουσιαστές της βραδιάς Ιωάννα Πασχαλίδου και Αλέξης Κωστάλας

Μιλένα Τσαβλίρη, Ανδρέας Τσαβλίρης, Σοφία Κωνσταντοπούλου, Ειρήνη Νταϊφά, Ρενάτα Χατζή Κωνσταντοπούλου


27_33_giwa_VOLTA 12/19/17 10:25 AM Page 30

! GIWA AWARDS "

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Τόνια Βασιλοπούλου Marketing Director του St. George Lycabettus Hotel Η Τόνια Βασιλοπούλου έχει γράψει το βιβλίο Suite Home Escape υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο παρουσιάζει ξενοδοχεία που ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους, την τοποθεσία, το design και την αισθητική, την αυθεντικότητα, τις υπηρεσίες, την αειφορία, την κουλτούρα και την πολιτισμική κληρονομιά τους. Όλα τα έσοδα του βιβλίου θα διατέθηκαν για τους σκοπούς του Elpida Youth, της νεοσύστατης επιτροπής που λειτουργεί στο πλαίσιο του συλλόγου Ελπίδα. Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, το ξενοδοχείο St.George Lycabettus στην Αθήνα και το Paradise Lifestyle Hotel στην Άνδρο. Το 2009 δημιούργησε ένα νέο ξενοδοχειακό προϊόν με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με υπηρεσίες, τα Suite Home www.suitehome.gr. Mητέρα δύο παιδιών.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Κατερίνα Ζιωτοπούλου Assistant Professor του University of California, Davis Ως ερευνήτρια στοχεύει σε ανακαλύψεις που μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ως γυναίκα καθηγήτρια στο STEM, οραματίζεται να ανοίξει το δρόμο στις γυναίκες και να αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες που βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας, στα σεμινάριά της, και στα εργαστήρια. Το όνειρό της είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα και δώσει όλη τη γνώση και την εμπειρία στον τομέα της. Mε σπουδές Ph.D. in Civil and Environmental Engineering, University of California, Davis - M.S. in Civil and Environmental Engineering, University of California, Davis, - B.S./M.Eng. in Civil Engineering (Summa Cum Laude), National Technical University of Athens (NTUA).

30 Volta

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ

Μαρία Μπερτζελέτου Research Team Leader IFCHOR Group Η Μαρία Μπερτζελέτου, δραστηριοποιείται στον τομέα της Έρευνας Αγοράς και Υπηρεσιών Εκτίμησης Πλοίων. Είναι απόφοιτος του Cass Business School-City University του Λονδίνου με μεταπτυχιακό τίτλο "Ναυτιλία, Εμπόριο & Χρηματοοικονομικά" και πτυχίο πλοιοκτητικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Της απονεμήθηκαν μια σειρά υποτροφιών για την εξαιρετική της απόδοση και το πάθος για τη ναυτιλία. Ξεκίνησε την καριέρα της στον τομέα της Έρευνας Αγοράς και Ανάλυσης Ναυτιλίας το Μάρτιο του 2008. Με 8 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ειδικός στον τομέα της Ναυτιλιακής Έρευνας Αγοράς. Έχει ισχυρές σχέσεις με τις ελληνικές και ξένες αγορές. Τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης Bloomberg, Thomson Reuters, Lloyd's List κ.ά, έχουν αναγνωρίσει την εμπειρία της. Η φιλοδοξία της για το μέλλον είναι να δημιουργήσει την πρώτη Ελληνική Εταιρεία Συμβούλων Ναυτιλίας στον Πειραιά, προσχωρώντας στις δυνάμεις των ερευνητικών τμημάτων των κέντρων διαμεσολάβησης πλοίων και δημιουργώντας μια ομάδα ανθρώπων με την πρόσληψη νέων πτυχιούχων και την καθοδήγηση τους στην παραδοσιακή ανάλυση της ναυτιλιακής αγοράς.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Ελπίδα Αναστασία Κόκκοτα Founder & CEO των Muse Sandals Εγκατέλειψε την καλοπληρωμένη δουλειά της στη Βοστώνη για να κυνηγήσει το όνειρό της να βοηθήσει γυναίκες και παιδιά.Το επίτευγμα για το οποίο είναι υπερήφανη για την αποστολή της είναι οι αγκαλιές και τα ευχαριστώ που έχει λάβει από περισσότερες από 1720 γυναίκες και πάνω από 1000 παιδιά. Η κοινωνική της συνεισφορά ξεκίνησε το 2013 στο Μεξικό. Η φιλοδοξία της είναι να βοηθήσει περισσότερες από 5000 γυναίκες μέχρι το 2020 και να ιδρύσει ένα σχολείο επιχειρηματικότητας για παιδιά, πιστεύοντας ότι η επιχειρηματικότητα σε κάνει οξυδερκή, σε μαθαίνει να επιβιώνεις και ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Η Ελπίδα έχει πτυχίο από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών καθώς και μεταπτυχιακό στην διοίκηση επιχειρήσεων από το Hult International Business School της Βοστώνης.


27_33_giwa_VOLTA 12/19/17 10:25 AM Page 31

Η Βούλα Κοζομπόλη με την Εύη Μωραϊτίδου και την Κατερίνα Σαραντοπούλου

Οι δημιουργοί του γλυπτού βραβείου GIWA 'The Rise', Νατάσα Λιανού και Ερμής Χαλβατζής

Η Φωτεινή Ανδρουλάκη με τους γιους της Μύρων Φοίβο και Φώτη Ορφέα Αμπατζή

«Είναι σημαντικό να αναδείξουμε τις σημαντικές γυναίκες του παρόντος που μας βοηθούν να σχεδιάσουμε το μέλλον. Συγχαίρουμε την ιδέα αυτών των βραβείων που αποσκοπεί στο να αναγνωρίσει, να επιβραβεύσει και να γιορτάσει υψιλά πρότυπα επαγγελματισμού και τα επιτεύγματα των Ελληνιίδων ανά τον κόσμο»

Διαλεκτή-Αθηνά Βουτυράκου, Θανάσης Γκαβός

Θανάσης Καραγιάννης, Γιούλα Αραούζου, Έλενα Αντωνιάδη-Hart

Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη, Πρέσβης Δημήτρης Καραμήτσος Τζήρας, Ρόδη Κράτσα

κύριος Χορηγός / εκπρόσωπος τou Aphrodite Hills Resort

Θανάσης Καραγιάννης (εκπρόσωπος χορηγού Aphrodite Hill Resort), Ιωάννα Πασχαλίδου, Μάκης Πέππας

GIWA comittee. Χριστίνα Φωτινέλη, Τζοάννα Γαλάνη, Μάρμο Συρίγου, Μαρία Σαραντοπούλου, Ιωάννα Πασχαλίδου, Γεωργία Γαβριηλίδου, Σοφία Κωνσταντοπούλου, Νάγια Μπολτέτσου, Ηρώ Κουτσιούμπα, Φωτεινή Βογιατζή

'The Rise', το εμβληματικό βραβείο των GIWA

Οι νικήτριες των GIWA 2017 μαζί με την ιδρύτρια των βραβείων Σοφία Κωνσταντοπούλου


27_33_giwa_VOLTA 12/19/17 10:25 AM Page 32

! GIWA AWARDS "

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ (18-23yrs)

Κατερίνα Γαβριηλίδου

Διαλεκτή Αθηνά Βουτυράκου

Πολιτική Επιστήμονας Η Κατερίνα Γαβριηλίδου γεννήθηκε στην Λευκωσία. Σπούδασε Business Studies στο Lancaster University και Ευρωπαϊκή Πολιτική στο London School of Economics (LSE). Έκανε πρακτική άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ έχει εργαστεί στον τομέα των Χρηματοοικονομικών στο Λονδίνο και στον τομέα της Εκπαίδευσης στο Qatar Foundation. Από το 2012 συμμετέχει εθελοντικά στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, συνεχίζοντας για ένα χρόνο ως Πρέσβειρα Νεολαίας για την ενεργό συμμετοχή των νέων και τον Διαρθρωμένο Διάλογο. Τον Ιούνιο του 2016 βραβεύτηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ με το βραβείο Queen’s Young Leaders Award, για το έργο της σε θέματα πολιτικής για την νεολαία στην Κύπρο. Οι φιλοδοξίες της είναι να αναπτύξει περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες για το συλλογικό καλό της κοινωνίας και να προωθήσει τον εθελοντισμό συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έλλη Φλέγγα CEO του Holmes Place της Ελλάδας Το Holmes Place, είναι μια διεθνής αλυσίδα με 80 clubs σε 10 χώρες. Το όραμά της Έλλης Φλέγγα, ήταν να ανταποκριθεί στην αντίληψη που έχουν οι Έλληνες για τα σπόρ και το fitness ως κάτι που απολαμβάνεις και όχι ως κάτι που «πρέπει» να κάνεις. Σήμερα περισσότεροι από 9000 Έλληνες είναι μέλη στα Holmes Places. Πρωτοπορεί παρουσιάζοντας μια νέα παγκόσμια πρακτική, το #Charity4u! Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία καλεί τα μέλη της να θέσουν τον επόμενο μεγάλο αθλητικό στόχο τους, στηρίζοντας παράλληλα ένα φιλανθρωπικό οργανισμό για παιδιά. Η Holmes Place στηρίζει τις προσπάθειες των μελών που λαμβάνουν μέρος στο #Charity4u και παρέχει την απαραίτητη καθοδήγηση, στήριξη και ενθάρρυνση. Με την ιδέα πως ο αθλητισμός ενώνει και μπορεί να εξυπηρετήσει έναν καλό σκοπό.δημιούργησε το πρόγραμμα «Αθλητισμός για όλους» με στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη Ελλήνων αθλητών. Η φιλοδοξία της είναι να επηρεάσει τις επιλογές του τρόπου ζωής που οι άνθρωποι κάνουν και τους εμπνέουν να υιοθετήσουν το αρχαίο ελληνικό ρητό: «Ένα υγιής νους σε ένα υγιές σώμα».

32 Volta

Founder του Unique Minds Βρίσκεται ανάμεσα στους 400 ανθρώπους που θα συμμετάσχουν στο 12ο Εconomic Forum for Young Leaders στην Ευρώπη. Eίναι πανελλήνια πρωταθλήτρια ρομποτικής από το 2009. Με το ρομπότ-αναδασωτή που κατασκεύασε με την ομάδα της κατέκτησε την 9η θέση παγκοσμίως. Το 2012 ήταν ανάμεσα στους ομιλητές-εκπρόσωπους της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Συνέδριο ρομποτικής με θέμα την συνεισφορά της ρομποτικής τεχνολογίας στην εκπαίδευση και η ενσωμάτωση της ρομποτικής στην κοινωνία, στην Κουάλα Λουμπούρ. Τον Ιούλιο του 2014 και του 2015 η Ελληνική Αντιπροσωπεία Ρομποτικής (wrohellas) την τίμησε με την θέση του κριτή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και με τη θέση προέδρου της κριτικής επιτροπής. Το 2014 η Διαλεκτή-Αθηνά επιλέχθηκε από την παγκόσμια επιτροπή ως κριτής στην Ολυμπιάδα ρομποτικής στη Ρωσία. Το 2015, στο ίδιο πλαίσιο επιλέχθηκε ως κριτής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στο Κατάρ. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης που αντιμετώπισε ως εκπαιδεύτρια στη Ρομποτική στα 18 της χρόνια, λόγω του νεαρού της ηλικίας. Οι στόχοι της είναι αρχικά να τελειώσει το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια να πάρει το Ph.D στη Βιοιατρική Μηχανολογία και να ανοίξει δρόμους και σε άλλους νέους φοιτητές να ακολουθήσουν την Ακαδημαική τους πορεία.


27_33_giwa_VOLTA 12/19/17 10:25 AM Page 33

Powered by Aphrodite Hills

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡηγOΣ

ΑΣημEνιΟΣ ΧΟΡηγOΣ

ΧΟΡηγΟι

ε ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνια θα ήθελα να συγχαρώ για

Μ

ακόμα μία φορά τις νικήτριες των Greek International Women Awards 2017. Οι στιγμές που ζήσαμε στην απονομή βραβείων στο Βρετανικό Μουσείο, μας έφεραν όλους πιο κοντά. Το να στηρίζεις τους συναθρώπους σου και πιο συγγεκριμένα το να τιμάς προσωπικότητες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η επιμονή, η πειθαρχία, η αγάπη γι’ αυτο που αντιπροσωπεύουν με στόχους και όνειρα για το καλύτερο, σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Ένοιωθα πάντα προσωπική υποχρέωση να δίνω έναυσμα στους ανθρώπους να αποκτήσουν περισότερα αξιώματα και να αναγνωρίζω τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει για να φτάσουν ακόμα πιο ψηλά. Οι συνεργάτες μου κι εγώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις 147 υποψήφιες, τους 33 κριτές, όλους τους χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας μας αλλά και προσωπικά τον κάθε έναν από τους 75,000 ψηφοφόρους ξεχωριστά, που στηρίξανε τις γυναίκες οι οποίες πραγματικά αξίζουν και δώσανε το παράδειγμα ότι οι έλληνες μπορούν να έρθουν μαζί και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον όταν χρειαστεί. Τα GIWA είναι ένας θεσμός με υψηλές προδιαγραφές για προσφορά, συμπαράσταση και αναγνώριση. Εύχομαι ο θεσμός των GIWA να αναδείξει ακόμα περισσότερες Ελληνίδες στο μέλλον, που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Η απόκτηση ενός βραβείου είναι ένα αξίωμα, μία επιβεβαίωση και επιβράβευση της σκληρής δουλειάς. Είναι ένα έναυσμα για να καταφέρεις ακόμα περισότερα και να εμπνεύσεις ακόμα περισσότερους».

ΥπΟΣτηΡικτΕΣ

Σοφία Κωνσταντοπούλου-Παπαδοπούλου, ιδρύτρια των βραβείων και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής GIWA

ΧΟΡηγΟι ΕπικΟινωνιΑΣ

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο

24 HOURS WORLDWIDE TRAVEL CONCIERGE

We take care of every detail so you can make the most of every moment

263 Kifissias Avenue, 14561 Kifissia , Athens, Greece I T.: +30 210 6146693 I book@olympictravel.gr I www.olympictravel.gr


34_35_KOSMIKA_wedding_VOLTA 12/19/17 12:43 AM Page 34

Οι νεόνυμφοι με το ζεύγος Ζήση Μπουκουβάλα και Άλκηστις Πρίνου με τα παιδιά τους

ΩΣ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ, Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΕΚΤΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΚΑ

Η Βασίλισα Σοφία της Ισπανίας με την Αγγελική Μαργαρίτη-Άντριους

Στον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι έγινε ο βασιλικός γάμος του πρίγκιπα Φίλιππου Καραγεώργεβιτς με την εκλεκτή της καρδιάς του Ντανίκα Μαρίνκοβιτς. Σημαντικές προσωπικότητες και μέλη εφοπλιστικών και επιχειρηματικών οικογενειών μαζί φυσικά με τα ονόματα της πρώην βασιλικής οικογένειας. Στη λίστα των καλεσμένων ξεχωρίζουν τα ονόματα των οικογενειών Βαρδινογιάννη, Λάτση, Λαιμού και Γουλανδρή οι οποίες διατηρούν εδώ και πολλά χρόνια σχέσεις με τον πατέρα του γαμπρού, πρίγκιπα Αλέξανδρο της Σερβίας και τη δεύτερη σύζυγό του, την ελληνικής καταγωγής ΑΒΥ Πριγκίπισσα Αικατερίνη. Ο γάμος θεωρείται ιστορικός για το πρώην βασίλειο της Σερβίας αφού είναι ο πρώτος που έγινε 95 χρόνια μετά τον γάμο του βασιλιά Αλέξανδρου του Μεγάλου με τη βασίλισσα Μαρία το 1922 και 16 χρόνια μετά τη δια νόμου επιστροφή της βασιλικής οικογένειας από την εξορία στο Λευκό Παλάτι.

Μπέτυ Ρουμελιώτη, Dr. Karen Burke Goulandris

Μάιρα Τσαβλίρη, Βάνα Λαβίδα

Θανάσης Λαβίδας, Λάνα Μανδύλα, Άρης Αντσακλής

Μαρίνα Γιαβρόγλου, Μαρία Κοντού

Ο Θανάσης Κυρατσούς με την ψυχή της διοργάνωσης του γάμου, Alison Andrews


34_35_KOSMIKA_wedding_VOLTA 12/19/17 12:43 AM Page 35

“Ζήσαμε το πιο απίθανο πάρτυ της ζωής μας” Πρίγκιπας Φίλιππος

ΑΒΥ Πριγκίπισσα Victoria της Σουηδίας, ΑΜ Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ΑΒΥ Πρίγκιπας Philip, Danica Marinkovic, ΑΒΥ Πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας, ΑΒΥ Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας

Το ζευγάρι ανάμεσα στην Luna de Medina y Orleans-Braganza και τον ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρο


36_37_santi_VOLTA 12/18/17 3:46 AM Page 36

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ "

Σάντυ Πατρινού Ντελ Τόρο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κηφισιάς

36 Volta

Μια γυναίκα δυναμική, αεικίνητη, ετοιμόλογη, δοτική και με χιούμορ. Η συλλογικότητα είναι άποψη ζωής και η ενεργή συμμετοχή της ως εθελόντρια αλλά και των μελών της οικογένειάς της, το αποδεικνύει. Ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος της ανέθεσε μία από τις σημαντικότερες θέσεις ευθύνης. Η αγάπη, ο προγραμματισμός και η συναίσθησης της ευθύνης είναι τα δικά της συστατικά για να ισορροπεί στους απαιτητικούς ρόλους της δικηγόρου, της μητέρας, της συζύγου αλλά και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνέντευξη στην Φωτεινή Ανδρουλάκη


36_37_santi_VOLTA 12/18/17 3:46 AM Page 37

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ "

▪ Kυρία Πατρινού, έχει μεγάλη διαφορά η αλλαγή από τη θέση της Δημοτικού συμβούλου, στη θέση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου;

Και ναι και όχι. Η αλήθεια είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, λόγω της πολυπλοκότητας και του όγκου των θεμάτων οφείλουν να είναι συνεπείς και να διαβάζουν αρκετά προκειμένου να εκφράσουν άποψη επί τω θεμάτων. Ο Πρόεδρος απλά να τα διαβάζει πριν από αυτούς, για αυτούς και φροντίζει να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων μαζεύοντας τα απαραίτητα στοιχεία ώστε οι σύμβουλοι να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους των θεμάτων. ▪ Πόσο απαιτητικές είναι οι ευθύνες από τη θέση της Προέδρου, για να ισοροπείτε και με τις οικογενειακές και επαγγελματικές σας απαιτήσεις;

Είναι όλα θέμα αγάπης, προγραμματισμού και συναίσθησης της ευθύνης. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, οι δικηγόροι όμως είμαστε συνηθισμένοι σε αντίξοες συνθήκες και ανατροπές. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πάντως η εξισορρόπηση του επαγγελματικού με την οικογένεια. Προσωπικά, είμαι τυχερή διότι έχω μια οικογένεια η οποία με στηρίζει απόλυτα. ▪ Σε ένα ανδροκρατούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσεις;

«Είναι θέμα χρόνου να καταλάβουν οι νέοι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το πρώτο κύτταρο της κοινωνίας. Είναι το όχημα για να διεκδικήσουμε την ποιότητα ζωής μας. Φτιάχνοντας την πόλη, αναδομούμε τη ζωή μας»

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς έχει αρκετές και δυναμικές γυναίκες, ώστε να μη θεωρείται ανδροκρατούμενο. Οι πρώην Δήμοι Ερυθραίας και Εκάλης μάλιστα, είχαν γυναίκες Δημάρχους, οπότε το στοίχημα της ισότητας έχει κερδηθεί. ▪ Ο Δήμαρχος σας ανέθεσε έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους. Πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της ευθύνης που αισθάνεσθε απέναντί του;

Η πρόταση του Δημάρχου ήταν ιδιαίτερα τιμητική. Η εμπιστοσύνη του αυτή, σαφώς με συγκινεί και αυξάνει τη συναίσθηση της ευθύνης μου σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Για να είμαι ειλικρινής όμως, η θέση αυτή εξ αντικειμένου είναι θέση ευθύνης απέναντι σε όλους τους πολίτες, αποτελεί την έξωθεν έκφραση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συλλογικά εκλέγει τον Πρόεδρό του. Και στη ευθύνη αυτή δε χωρεί μονάδα μέτρησης. ▪ Μου έκανε εντύπωση η συμμετοχή σας στην Βόλτα στα Αρχοντικά της πόλης, ως Εθελόντρια και προτρέψατε και το παιδί σας. Πιστεύετε στον εθελοντισμό;

Πιστεύω στη συλλογικότητα και είναι άποψη ζωής ότι η ενεργή συμμετοχή του καθενός ακόμα και στα μικρά πράγματα οδηγεί μετά βεβαιότητας σε κάτι καλύτερο. Ο εθελοντισμός αποτελεί έκφραση της δυνατότητάς μας να φέρουμε την αλλαγή. Δεν αποτελεί επιλογή αλλά αυτονόητη λειτουργία μέσα στα πλαίσια της ζωής μας στην πόλη. Γι’ αυτό δεν προτρέπω τα παιδιά μου να συμμετέχουν. Νομίζω ότι και τα ίδια το θεωρούν αυτονόητο. ▪ Με ποιό όραμα του Δημάρχου ταυτίζεσθε και θέλετε να το ολοκληρώσετε;

Δεν το έχω σκεφτεί ως όραμα. Η λειτουργία και η ανάπτυξη της πόλης, οι θεσμοί της δημοκρατίας, η έκφραση των πολιτών και η φροντίδα τους από την τοπική διοίκησης δε είναι όραμα, αλλά διαρκής διαδικασία, η οποία δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Εξελίσσεται όσο εμείς αναπνέουμε και συμμετέχουμε σε αυτό. ▪ Η πολιτική έχει "ξεφτίσει" στη συνείδηση των νέων. Πως πιστεύετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να επανορθώσει και να φέρει κοντά της τους νέους;

Είναι θέμα χρόνου να καταλάβουν οι νέοι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το πρώτο κύτταρο της κοινωνίας. Είναι το όχημα για να διεκδικήσουμε την ποιότητα ζωής μας. Φτιάχνοντας την πόλη, αναδομούμε τη ζωή μας. Οι νέες πολιτικές συνειδήσεις αναπόφευκτα θα ξεκινήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Κηφισιάς δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των νέων, οι οποίοι όλο και μαζικότερα συμμετέχουν στις δράσεις τους. Θα εκπλαγούμε και οι ίδιοι από το αποτέλεσμα.

Εθελόντρια μαζί με την κόρη της στον «Περίπατο στα Αρχοντικά της Κηφισιάς»

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Volta 37


38_44_IOLAS_VOLTA 12/19/17 2:03 AM Page 38

Ένας Μαικήνας

Aλeξανδρος

ΙολΑς της Τέχνης Δεν ήμασταν ποτέ εραστές. Αλλά αγαπιόμασταν. Δεν ήμασταν φίλοι, λόγω των γέλιων μας, αλλά για τα δάκρυα που μαζέψαμε. Δεν ήθελα να είμαι κοντά Σας για τις σκέψεις που μοιραζόμασταν, αλλά για τις λέξεις που δε χρειάστηκε ποτέ να πούμε. Αυτό θα Σας έλεγα αγαπημένε Αλέξανδρε Ιόλα παραφράζοντας τον Oscar Wilde. Ήξερε ο ένας το μυαλό του άλλου. Τις σκέψεις του. Τις προθέσεις του. Πως ξέρατε τόσο καλά ποιος ήμουν; Πως με αφήσατε να ξεψαχνίσω την ψυχή σας; Πόσο τυχερός αισθάνομαι που με τιμήσατε με τη φιλία Σας. Που μοιραστήκατε τη ζωή Σας σε μερικές δεκάδες μαγνητοταινίες με γέλια, τραγούδια, δάκρυα και πολλές πολλές στιγμές χαράς. Βαδίσαμε μαζί τις τελευταίες στιγμές της ζωής Σας. Τι τιμή...!!! Μέσα στην ομορφιά της Τέχνης με πιάσατε από το χέρι και με οδηγήσατε. Έβλεπα στο βλέμμα σας ένα σπίρτο. Ότι πιο λαμπερή και πονεμένη ματιά έχω δει. Στους περιπάτους μας στις Μητροπόλεις του κόσμου. Στις βόλτες μας στους κήπους της βίλας της Αγίας Παρασκευής. Στα Μουσεία και στα σαλόνια του Yves, της Dominique, του Pierre, του Andre, του Dino. Τι να πρωτοθυμηθώ. "Στο τεφτέρι που κρατάς να γράφεις μόνο τα καλά..." έλεγες. Αυτό έκανα και τότε. Αυτό κάνω και σήμερα. Θα συναντηθούμε. Το μόνο σίγουρο αγαπημένε. Τώρα τα πάντα είναι γνωστά. Σας αγαπούν. Σας εκτιμούν, εκ των υστέρων. Έτσι γίνεται εδώ στον τόπο της Τραγωδίας. Η υπόσχεση μου τηρήθηκε. Θα αποκατασταθεί το όνομά Σας. Αυτό έγινε. Θα ξαναζήσει το σπίτι Σας. Και αυτό θα γίνει. Μιλούν όλοι πλέον για Εσάς. Αλλά εγώ "ξόδεψα" την ζωή μου. Άξιζε όμως αγαπημένε. Υπογράφει ο Νικόλαος Σταθούλης - Βιογράφος Αλέξανδρου Ιόλα

αίρομαι όταν μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για έναν παθιασμένο κοσμοπολίτη. Έναν Μαικήνα της Τέχνης. Αλεξανδρινό Μαικήνα. Τον Αλέξανδρο Ιόλα. «Έλλην εξ Αλεξανδρείας» του άρεσε να λέει με εκείνο το παθιασμένο ύφος και γκριμάτσα, η οποία συνόδευε κάθε φορά την υπεροχή του. Όπως, εκείνο το πρωινό στο ξενοδοχείο «Pierre» στη Νέα Υόρκη, Οκτώβριος 1986, όταν ο Αλέξανδρος Ιόλας βρισκόταν στη σουίτα του. Είχαμε κανονίσει κάθε πρωί να παίρνουμε πρωινό στις 7:30, το πρωί μαζί. Έμενα έναν όροφο πιο κάτω. Με το που μπήκα στη σουίτα του, από την είσοδο και

Χ

38 Volta

σε ολόκληρο το μήκος του διαδρόμου έως το γραφείο του, ήταν διάσπαρτο με πεταμένες ελληνικές εφημερίδες και πρωτοσέλιδους τίτλους: «Στον ανακριτή ο Ιόλας», «Διώκεται για Πορνεία, Αρχαιοκαπηλία, Ναρκωτικά». Είχε περάσει μια φίλη του από την ελληνική Πρεσβεία της Νέας Υόρκης αφήνοντας του ένα σώμα ελληνικών εφημερίδων, οι οποίες είχαν κυκλοφορήσει δύο μέρες πριν. «Φύγετε, Ιόλα. Μην γυρίσετε πίσω. Θα σας φάνε. Θα σας γδάρουν ζωντανό! Είστε το πιο γνήσιο θύμα. Μην τους κάνετε τη χάρη», είπα αυθόρμητα, χωρίς να έχω αντιληφθεί ότι θα εκραγεί.


38_44_IOLAS_VOLTA 12/19/17 2:03 AM Page 39

! αΦΙΕρΩΜα "

Όταν ο άνθρωπος φτάνει στο άκρο του εαυτού του, όταν έχει οδηγήσει τον εαυτό του σε εκείνο το όριο που όλα γίνονται λαμπάδα, υπάρχει η ανάγκη η λαμπάδα αυτή να σβήσει γιατί έχει λιώσει...

Volta 39


38_44_IOLAS_VOLTA 12/19/17 2:03 AM Page 40

Η Μάρα Καρέτσου με τον Αλέξανδρο Ιόλα.

«Άκου να σου πω, παιδί μου», είπε οργισμένος, χτυπώντας το χέρι του επάνω στο γραφείο με τέτοια δύναμη που απόρησα πώς δεν το έσπασε: «Κουβαλώ στην πλάτη μου μια ιστορία τριάντα αιώνων. Αρνούμαι να αποβάλω αυτήν την ευθύνη και αυτήν την τιμή, επειδή τη χώρα μου την κυβερνούν αμόρφωτοι». Ήταν η στιγμή να αντιληφθώ πόσο Αλεξανδρινός ήταν. «Αν θέλουν θύμα τα άγρια ένστικτά τους, αλλού να πάνε να το βρουν. Την προσωπική μου τραγωδία εγώ θα την ορίσω». Δεν είπα κουβέντα. Κοίταξα έξω από το παράθυρο τη βουή του δρόμου. Ξαφνικά ξέσπασε:,«Εγώ να καταντήσω έτσι;», χτυπώντας για μια ακόμη φορά το χέρι του, το οποίο μάτωσε από τη δύναμη με την οποία έπεσε επάνω στα κλειδιά του. «Ορίστε, τα αίματα μου έλειπαν τώρα». - «Θεέ μου», είπα τρομαγμένος. - «Το αίμα της προδοσίας», είπε σαρκαστικά και ρίχνοντας

40 Volta

Έλα ντε, γιατί διάλεξα την Ελλάδα! Μα για το φως της βέβαια! Γιατί είναι η μόνη χώρα που είναι ουρανός. Ενώνει τη γη με τη θάλασσα, καταλαβαίνεις, και γιατί αυτό το φως είναι μέσα μας. Είναι ψυχικό φως αυτό, κάτι σαν Ολύμπιος θεός, αυτό μου το είχε πει ο Κωστής Παλαμάς, όταν ήρθα για πρώτη φορά 17 χρονών, ενώ ο Άγγελος Σικελιανός μου μίλησε για την τραγικότητα της ελληνικής φύσεως που είναι η τραγικότητα ζωής και ανθρώπου.


38_44_IOLAS_VOLTA 12/19/17 2:03 AM Page 41

στους ώμους του τη γούνινη κάπα του, είπε προστατικά: «Πάμε έξω». Περιμέναμε να σταματήσει το αίμα για να περπατήσουμε στους δρόμους της Νέας Υόρκης μαζί με τη Μάρα Καρέτσου. Την αγαπούσε τη Μάρα. Την είχε σαν παιδί του. Λάτρευε τη δουλειά της. Τα έργα της. Θαύμαζε το πείσμα της. Αυτό τον είχε συνεπάρει. Το ραντεβού με τον Φρεντ Χιούζ, τον κληρονόμο και αγαπημένο φίλο του Άντυ Γουόρχολ, ήταν στις 10. Είχαμε χρόνο. Του άρεσε να περπατάει. Έκανε καλό στην καρδιά του. Εγώ παρατηρούσα μια συγκλονιστική προσωπικότητα, η οποία από την απόλυτη υπεροχή, την οδηγούσαν οι συμπατριώτες της στην απόλυτη καταστροφή. Ποιον; Αυτός ο οποίος επηρέασε τη Σύγχρονη Τέχνη του 20ού αιώνα, όσο κανένας άλλος. Το έργο του Αλέξανδρου Ιόλα άσκησε πολλαπλές προσδιοριστικές επιδράσεις στην καλλιτεχνική συγκρότηση του τέλους του 20ού αιώνα, μετά τον ναζισμό. Προικισμένος και πολύμοχθος ήταν, ο οποίος μελετούσε πολύ και έπλαθε έννοιες δικές του. Με πίκρες, πένθη, απογοητεύσεις, προδοσίες, διωγμούς. Εμψυχωμένος ήταν. Από τη συμμετοχή του με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής του: τους οικονομικά ισχυρούς και τους μετρ της τέχνης. Φιλομαθέστατος. Με οξύτατο πνεύμα, το οποίο καλλιεργήθηκε με αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Γόνιμο πνεύμα, από τη νεότητά του έως το γήρας του. Μια πολυδύναμη προσωπικότητα. Με συναρπαστική ζωή. Με τεράστια αυτοεκτίμηση και συναίσθημα υπεροχής. Τέτοιοι άνθρωποι μένουν στην αθανασία. Γι’ αυτό ο Αλέξανδρος Ιόλας προσκλήθηκε από την Dominique de Menil, προκειμένου να της συγκροτήσει την μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης. «Αλέξανδρε Ιόλα, εγώ και ο John σε ευχαριστούμε γιατί μας άνοιξες τα μάτια», θα έγραφε το 1979. «Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση του Αλέξανδρου Ιόλα με την Dominique de Menil», θα μου πει τον Ιανουάριο του 2015 στο Χιούστον ο Διευθυντής της Menil Collection Χέρμπερτ Χεφερνστάιν. «Ο άνθρωπος είναι μια μάταιη ύπαρξη» «Ο άνθρωπος είναι μια μάταιη ύπαρξη. Στο τέλος της ζωής του όλα ακυρώνονται, καθώς τελειώνει το παιχνίδι», θα μου πει στο Λονδίνο το 1985. «Εσείς το λέτε αυτό; Εσείς που τα όνειρά σας έγιναν έργα τέχνης; Μια άλλη πραγματικότητα;» «Στο έλεος του σώματος είμαστε όλοι μας. Στη μανία των σπλάχνων μας. Παραδομένοι στην παραφροσύνη τους. Η τέχνη

Volta 41


38_44_IOLAS_VOLTA 12/19/17 2:03 AM Page 42

! αΦΙΕρΩΜα " μάς έμεινε. Αυτό είναι το χρυσάφι της ζωής. Το πρόσωπο που κρύβει τον οργασμό και την ανατριχίλα. Και οι Ιδέες. Την ίδια δουλειά κάνουν. Είναι αυτό το “μπιμπίκιασμα” στο ανθρώπινο δέρμα. Από τα σπλάχνα του μυαλού προέρχεται.» Είχε στοιχεία μπαρόκ μέσα του. Υπερευαίσθητος, σαγηνευτικός, ονειρικός. Μόνο σε παραμύθια της φαντασίας μπορούσες να τον συναντήσεις. - «Οι πολίτες μιας χώρας πρέπει να βλέπουν έργα τέχνης σε μουσεία για να ωριμάσουν γρήγορα...» έλεγε. - Θαρραλέα η αντιμετώπισή σας, ενώ σας οδηγούν στον Σταυρό. - «Νίκο παιδί μου, “άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι”. Όταν το ελληνικό πνεύμα χάνει την ισορροπία του, οδηγεί στα άκρα, στην τραγωδία. Μέσα από την τέχνη μόνο θα βρει το ελληνικό πνεύμα ξανά την ισορροπία του. Έχουμε ανάγκη πνεύματος. Να ξαναγυρίσουν οι καλλιτέχνες στα ατελιέ τους. Τα έργα τέχνης έχουν τη δική τους ηθική και ελευθερία. Έτσι διαπαιδαγωγούνται οι πολίτες. Έτσι μάθαιναν τους Έλληνες αποκτούν ορμή και νόηση για τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Γι’ αυτό φτιάχνω αυτό το Μουσείο, για να έρθουν να δουν έργα τέχνης, να ξεστραβωθούν. Βλέπω τους νέους καλλιτέχνες να έρχονται στο σπίτι να μου δείξουν τη δουλειά τους και μιλώ μαζί τους, με τον Νίκο Αλεξίου, τον Χρήστο Τζίβελο. Υποψιάζονται, αντιδρούν, λες και είναι ταγμένοι να σπάσουν τα δεσμά όλων των ιδεολογιών του κόσμου και να ξαναδώσουν στην ελευθερία το πραγματικό της νόημα». Μου άρεσε να τον ακούω. Δεν ήταν εκκεντρικός με την προκλητική συμπεριφορά του. Ήταν οι στιγμές του. Στιγμές διόλου εκκεντρικές. Ήταν μνημεία σκέψης και πράξης ανάλογης. «Να φτιάξετε τα έργα σας», έλεγε στον ντε Κίρικο. «Κύριέ μου, από σήμερα προετοιμάζετε την καινούργια σας έκθεση», είπε στον Γουόρχολ. «Η Ελλάδα είναι φως ανέσπερον», είπε στον Κοκτώ. «Οι Έλληνες εραστές είναι οι καλύτεροι», έλεγε στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ. «Η Ελλάδα είναι μια κλειδαρότρυπα», είπε στον Μαρσέλ Ντυσάν.

Κάτι υπάρχει έξω από σένα πιο μεγάλο... Εκεί βρίσκεις είτε τις Ερινύες, είτε την κάθαρση, είτε τον “από μηχανής θεό”, πράγματα που σε κάνουν να ξαναβρείς το μέτρο

Απελευθερωνόσουν κοντά του. Ναι, αυτό ήταν το συναίσθημα Κάθε άνθρωπος στη διαδρομή της εποχής του, γράφει την ιστορία του. Όπως κάθε ανθρώπινη ομάδα, κάθε έθνος. Μέσα στη διαδρομή των αιώνων έχει πρώτιστο χρέος να προσφέρει τις πνευματικές του δυνάμεις στην παραγωγή του πολιτισμού. Ιδίως οι ανθρώπινες μονάδες εκείνες όπου οι ιστορικές συγκυρίες και η Θεία δωρεά προίκισαν με ξεχωριστά πνευματικά χαρίσματα, έχουν για την επίτευξη αυτού του σκοπού της ιστορίας, μια επαυξημένη ευθύνη. Ανάμεσα στους προικισμένους της τέχνης ήταν και ο Αλέξανδρος Ιόλας. Με ερωτήματα που φωτίζονται από την άσβεστη ακτινοβολία του παρελθόντος της ζωής, αλλά συγκεντρώνονται στο μέλλον, στη συμβολή της Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα μικρή και φτωχή. Με περιορισμένες υλικές δυνάμεις. Μια χώρα που έχουν εισβάλλει από παντού και μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο χάνουμε ζωτικούς χώρους από την ανεξαρτησία μας. «Είμαστε μια μικρή και φτωχή σε όλα χώρα. Εί-

Η βίλα Ιόλα, και η δική μας φιλοσοφία για την απόκτησή της ους τελευταίους μήνες ήρθε στη δημοσιότητα το θέμα της απόκτησης της Βίλας Ιόλα τον δήμο Αγίας Παρασκευής, με αφορμή την ψήφιση από το δημοτικό Συμβούλιο της αγοράς τόσο του λεηλατημένου οικήματος, όσο και του αντίστοιχου οικοπέδου. Η δημοτική μας Παράταξη «Συμμαχία Ευθύνης» ψήφισε θετικά για την αγορά της βίλας, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό. Εάν μέχρι σήμερα το κτήμα και η βίλα Ιόλα έχουν παραμείνει ελεύθερα, οφείλεται στο γεγονός ότι δεσμεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2000 επί της θητείας μου ως αναπληρωτής Δημάρχου. Την εποχή εκείνη ο δήμαρχος Σταύρος Κώτσης βρισκόταν βαριά άρρωστος και στις συζητήσεις μας κατά τις επισκέψεις μου στο νοσοκομείο, μου είχε εκφράσει την έντονη επιθυμία του να δεσμεύσω το κτήμα και τη βίλα Ιόλα για να μπορεί αργότερα να τα διεκδικήσει ο δήμος μας. Το δημοτικό συμβούλιο το ενέκρινε κατά πλειοψηφία. Ύστερα από αυτή τη θετική εξέλιξη, ήρθα σε συνεννόηση με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και πέτυχα να ενταχθεί το κτήμα το 2002 στα υπό απαλλοτρίωση κτήματα. Η βίλα Ιόλα είχε και έχει μια τεράστια πολιτιστική αξία που ξεπερνά τα στενά όρια του δήμου μας. Στο σκεπτικό μας τότε ήταν να γίνει ένα μουσείο μοντέρνας Τέχνης με υπερτοπική εμβέλεια και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Όμως, δυστυχώς, το κτήμα δεν απαλλοτριώθηκε και δεν κατέστη δυνατή η ένταξη του έργου στην πολιτιστική Ολυμπιάδα. Παρόλα αυτά η δημοτική μας αρχή και με τις ενέργειες των τεχνικών και νομικών υπηρεσιών του δήμου με διευθυντή τον Κυριάκο Τσαπαρλή και τον Δημήτριο Παναγούλη αντίστοιχα, είχε καταφέρει να διατηρήσει ελεύθερο τον χώρο, αποτρέποντας έτσι την ανοικοδόμηση πέντε πολυκατοικιών, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον της περιοχής.

Τ

42 Volta

Ο αγώνας για την απόκτηση του κτήματος συνεχίστηκε και μετά το 2007, όταν επανήλθα στη διοίκηση του δήμου. Ήταν μία οφειλή και απέναντι στους κατοίκους της περιοχής και τους δίκαιους αγώνες τους, αλλά κυρίως απέναντι στον Αλέξανδρο Ιόλα, η βούληση του οποίου ήταν να γίνει η οικία του μουσείο μοντέρνας Τέχνης. Σε καμία περίπτωση ο αείμνηστος Ιόλας δεν ήθελε να κατεδαφιστεί η βίλα του και να αλλάξει χαρακτήρα ο χώρος. Η βούλησή του είχε εκφραστεί πολλές φορές δημόσια. Μάλιστα, ο ίδιος είχε παραχωρήσει στον δήμο και το διπλανό οικόπεδο, όπου έγινε πλατεία και δόθηκε μάλιστα σε αυτήν τιμητικά το όνομά του. Ο Αλέξανδρος Ιόλας πριν φύγει για το τελευταίο του ταξίδι στην Αμερική, είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες παραχώρησης και της βίλας. Γραφειοκρατικά όμως εμπόδια τον καθυστέρησαν και απεβίωσε στη Ν. Υόρκη χωρίς να έχει ολοκληρώσει την πραγματοποίηση της επιθυμίας του. Εμείς, αν και διαφωνούσαμε με την απευθείας αγορά του κτήματος από το δήμο, το ψηφίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο. Διαφωνούσαμε γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο χώρος έχει υπερτοπική σημασία και αξία και ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στην απόκτηση του τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και η Περιφέρεια Αττικής. Η μεγάλη δαπάνη από το δήμο μας για απόκτησή τουκαι η αποπληρωμή του σε έξι χρόνια από τώρα,καθιστά σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωσή του σε μουσείο και τη διαμόρφωση του υπόλοιπου ελεύθερου χώρου. Ως δημοτική παράταξη με τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή για τη διαμόρφωση του κτήματος, θα αγωνιστούμε να εντάξουμε στις διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου κι άλλους φορείς, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα ο πολυπόθητος πολιτιστικός χώρος στους πολίτες της Αγίας Παρασκευής, καθώς και στους κατοίκους της Αττικής. Βασίλης Γιαννακόπουλος Πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής


38_44_IOLAS_VOLTA 12/19/17 2:03 AM Page 43

! αΦΙΕρΩΜα " στην γκαλερί του Ιόλα (Νοέμβριος 1961). Η συνεργασία αυτή κράτησε μέχρι το 1976. Ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί του Ιόλα, στην Αμερική, πραγματοποιούν η Νίκι Ντε Σανφάλ (1962) και ο Τινγκελί (1962). Ήδη από την δεκαετία του 50, η γκαλερί έχει καθιερωθεί στην Αμερική. Ο Ιόλας οργανώνει επίσης σημαντικές συλλογές, όπως η συλλογή Ντε Μενίλ, Σλαμπερζέ, Ανιέλι, Ρότσιλντ, Ροκφέλερ, Εμπειρίκου, Καρπίδα και πολλών άλλων. Οι δραστηριότητές του επεκτείνονται και στην Ευρώπη με το άνοιγμα της γκαλερί στην Γενεύη, το 1963. Η γκαλερί εγκαινιάζεται με την έκθεση του Μαξ Έρνστ, ενώ ακολουθεί η έκθεση του Ρενέ Μαγκρίτ. Στο Παρίσι, τα εγκαίνια της γκαλερί (196, Bd St Germain, όπου βρίσκεται η γκαλερί Ντενίς Ρενέ) έγιναν και πάλι με την έκθεση του Μαξ Ερνστ (Μάιος 1964), ενώ η γκαλερί χαρακτηρίζεται από τον καλλιτεχνικό τύπο ως «η πιο δραστήρια γκαλερί στο Παρίσι». Οι πιο πρωτοποριακοί καλλιτέχνες της εποχής όπως οι Τakis, Ζαν Τινγκελί, Υβ Κλάιν, Μαρτιάλ Ραϊς, Νίκι Ντε Σαν Φαλ, Ζαν Πιέρ Ρενώ, Κλόντ & Φρανσουά-Ξαβιέρ Λαλάν, Μαξ Ερνστ, Ντένις Όπενχάιμ, Ρενέ Μαγκρίτ, Φοτριέ, Βολς, Μάττα, Λεονόρ Φινί, Ντοροθέα Τάνινγκ, εκθέτουν στην γκα▶ λερί του Ιόλα.

H αγορά της βίλας Ιόλα και η ανάδειξη της από το Δήμο Αγίας Παρασκευής μαστε όμως πλούσιοι στο φως», μου έλεγε ο μέντοράς μου, Αλέξανδρος Ιόλας. «Έχουμε το ριζικό της ρίζας και όχι του καρπισμένου κλαριού». Και αυτό μου έλεγε. Ήμουν στη δεύτερη δεκαετία της ζωής μου όταν γνώρισα τον Αλέξανδρο Ιόλα. Έναν Μαικήνα της τέχνης. Ραδιούργο. Είρων. Οξυδερκή. Αυθάδη. Τολμηρό. Εκρηκτικό. Αδίστακτο. Όπως ο Σωκράτης στους μαθητές του, εκμαίευε από μένα ό,τι καλύτερο. Όπως ακριβώς συνέβαινε και με τους καλλιτέχνες του. Τους οποίους ωθούσε να δημιουργήσουν συγκεκριμένα έργα τέχνης που εκείνος «έβλεπε» και «ζούσε», πριν εκείνοι αρχίσουν να δουλεύουν τα υλικά τους. Τυχοδιώκτης. Που ανήκε στο 2050 και μετά. Φίλος. Πολυτιμότερος και από ένα πανάκριβο κόσμημα. Πνευματικός πατέρας. Δεν μου πήρε πολύ χρόνο να αναγνωρίσω τη πραγματική μεγαλοφυΐα του. Με πήγε στο Λούβρο. Στο ΜΟΜΑ. Στο Μπομπούρ. Στεκόταν μπροστά στα έργα και μου έλεγε να κοιτάξω. Η σιωπή του μου δίδαξε πολλά περισσότερα απ’ ότι θα μου έλεγε το πιο σοφό κουβεντολόι. Τριάντα χρόνια έχουν περάσει. Σήμερα τιμούμε αυτό τον υπέροχο Έλληνα που δόξασε την Ελλάδα και πέθανε στιγματισμένος. Λίγο πολύ πλέον όλοι γνωρίζουν την βιογραφία του. Ακόμα και τους μέντορες του. Από τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Άγγελο Σικελιανό και τον Δημήτρη Μητρόπουλο, έως τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Ήταν το 1946, όταν με την οικονομική βοήθεια της Ελίζαμπεθ Άρντεν, συνεργάζεται με την Ουγκό Γκάλερι (ιδιοκτήτης αρχικά ο Ουγκό, ζωγράφος και εγγονός του Βίκτωρος Ουγκό). Στο διάστημα αυτό παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αμερική ατομικές εκθέσεις των: Μαξ Έρνστ (1946), Ρενέ Μαγκρίτ (1947), Βίκτορ Μπράουνερ (1947) αλλά και την πρώτη ατομική έκθεση του Άντυ Γουόρχολ (Ιούνιος 1952, με μία σειρά εικονογραφήσεων διηγημάτων του Τρούμαν Καπότε). Το 1953 ο Ιόλας γίνεται αποκλειστικός ιδιοκτήτης της γκαλερί στην Νέα Υόρκη, οπότε και ονομάζεται «Ιόλας Γκάλερι». Ο γλύπτης Takis εκθέτει για πρώτη φορά στην Αμερική,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, με εισήγηση της Δημοτικής αρχής, έλαβε τον Ιούλιο 2017 την ιστορική απόφαση αγοράς του κτήματος και της βίλας Ιόλα και την ανάδειξη της, με μελετημένες παρεμβάσεις και συμμετοχή της κοινωνίας, σε πολιτιστικό χώρο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του. Το διατηρητέο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, κτίριο 1.600 τ.μ. με κτήμα 6.700τ.μ. έχει χαρακτηΟ Δήμαρχος ριστεί «Κέντρο Πολιτιστικών Δρατης Αγίας Παρασκευής, στηριοτήτων» του Δήμου Αγίας ΠαΙ. Σταθόπουλος ρασκευής. Η απόκτηση του Κτήματος και της Βίλας Ιόλα ήταν πάγιο διεκδικητικό αίτημα όλων των Δημοτικών Αρχών, των πολιτών και φορέων της Αγίας Παρασκευής. Παλαιότερα είχαν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες και από το υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες όμως ναυάγησαν. Ο Δήμος πέτυχε τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού με δόσεις και έχει την οικονομική δυνατότητα να σηκώσει το βάρος της αγοράς. Η αγορά του ακινήτου ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να γίνει πράξη το όραμα μας για ένα χώρο ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας με μεγάλη εμβέλεια και ακτινοβολία. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τον ορισμό των μελών 9/μελούς επιτροπής με Καθηγητές Πανεπιστημίου και ανθρώπους σχετικούς με το θέμα και σκοπό: •Τη διερεύνηση τρόπων και την κατάρτιση σχεδίου βιώσιμης αξιοποίησης του ακινήτου. •Το συντονισμό ενεργειών για την αναζήτηση μοντέλων και πηγών χρηματοδότησης όλων των βημάτων ως την επίτευξη του τελικού στόχου και επαφών με οργανισμούς, ιδρύματα, τράπεζες, διεθνή φόρα κλπ. •Τη δημιουργία ιστοσελίδας για τη δημοσιοποίηση και επικοινωνία του στόχου και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού εντός και εκτός των ορίων του Δήμου μας. Μέσω αυτής θα προωθούνται ενέργειες αναζήτησης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων όπως το crowdfunding κ.α., αναζήτησης έργων προς δωρεά, κλπ. Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν: Ο Δήμαρχος Ι. Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Π. Χαραλάμπους, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγ. Κότιος, ο Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κων. Σουλιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κ. Χατζηανδρέου και Κ. Κρητικίδης, ο ειδικευμένος σε θέματα ΟΤΑ Νομικός Β. Χατζηγιανάκης και οι κάτοικοι Αγ. Παρασκευής Δ. Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ και Μιχ. Γαβράς Ιατρός, πρ. Δημ. Σύμβουλος.

Volta 43


38_44_IOLAS_VOLTA 12/19/17 2:03 AM Page 44

! αΦΙΕρΩΜα " Το 1965 ανοίγει την τρίτη γκαλερί στο Μιλάνο (μεταξύ άλλων πρώτη ατομική έκθεση του Πίνο Πασκάλι 1967, και συνεργασία με τον Γιάννη Κουνέλη το 1968), ενώ ακολουθεί και η γκαλερί στην Μαδρίτη. Παράλληλα οργανώνει εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών σε όλες του τις γκαλερί των Γκίκα, Τσαρούχη, Φασιανό, Τσόκλη, Ακριθάκη, Μπουτέα, Μαρίνας Καρέλλα, Παύλου, Λαζόγκα και πολλών άλλων. Η οργάνωση των εκθέσεων και η δημιουργία των γκαλερί θεωρείται υποδειγματική, ενώ το αρχείο του Ιόλα στην γκαλερί του Παρισιού χαρακτηρίζεται ως «πραγματικό χρυσωρυχείο για τον ιστορικό της τέχνης», αφού όπως διηγείται, το 1969, η Βάσια Καρκαγιάννη - Καραμπελιά, «πουθενά αλλού δεν βρήκα τέτοιο πλούτο στοιχείων συμπεριλαμβανομένης και της βιβλιοθήκης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης». Πλούσιο εκδοτικό έργο Στις πραγματικές δραστηριότητες του Ιόλα θα πρέπει να προστεθεί και το πλούσιο εκδοτικό του έργο. Οι περισσότερες εκθέσεις των καλλιτεχνών που συνοδεύονται από πολυτελείς καταλόγους των οποίων οι πρόλογοι υπογράφονται από ονόματα όπως ο Αντρέ Μπρετόν στον κατάλογο της έκθεσης του Ρενέ Μαγκρίτ, (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 1964), Πιέρ Ρεστανί στον κατάλογο της έκθεσης «Yves Klein» (Απρίλιος 1965), Jean Clay στον κατάλογο της έκθεσης «Takis 1966», Αλέν Ζεφρουά, στον κατάλογο των εκθέσεων «Takis, Dix Ans De Sculpture, 1954 - 1964» (1964), Πόντους Χάλτεν στον κατάλογο της έκθεσης του Ζαν Τιγκελί, (Νέα Υόρκη, Μάρτιος 1965). Ο Αλέξανδρος Ιόλας έχει εκδώσει επίσης και ποιητικές συλλογές καλλιτεχνών (Μαξ Ερνστ, Lieux Communs, Αλ. Ιόλας 1971) σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, τα οποία σήμερα αποτελούν πραγματικά συλλεκτικά κομμάτια, ενώ προσκαλεί να γράφουν στους καταλόγους του κείμενά τους Ουίλιαμ Μπαρόουζ, Άλεν Γκίνσμπεργκ, Γκρέγκορι Κόρσο, Νίκολας Κάλας, Δημήτρης Άναλις, Πιερ Ρεστανί... Επίσης το 1985 εξέδωσε το ποίημα του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: «Ο Κήπος Βλέπει» με σχέδια του ζωγράφου Πέτρου. Όπου το έκρινε απαραίτητο συνόδευε ο ίδιος τις εκθέσεις με δικό του πρόλογο, όπως στην τελευταία έκθεση του Ρενέ Μαγκρίτ («The Eight Sculptures», Al. Iolas, 1968). Οι γκαλερί Τα τελευταία χρόνια ο Ιόλας έλεγε συχνά ότι θα έκλεινε τις γκαλερί του όταν θα πέθαινε ο Μαξ Έρνστ (1976). Στη δεκαετία του ‘70 ο Ιόλας κλείνει πράγματι όλες τις γκαλερί του με τελευταία εκείνη του Μιλάνου, το 1976. Από το 1971, είχε επικεντρώσει όλες τις δραστηριότητές του στην ίδρυση ενός μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσε από κοινού με τον αντικέρ τότε Τάσο Ζουμπουλάκη, γκαλερίστα μετά τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με αποτέλεσμα να οργανωθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα, εκθέσεις των Μαξ Έρνστ, Ρενέ Μαγκρίτ και Τζόρτζιο ντε Κύρικο. Είχε δωρίσει πολλά έργα τέχνης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο Centre Georges Pompidou του Παρισιού, ενώ οι προσπάθειές του για την ίδρυση του Μουσείου, συναντούν πολλές δυσκολίες στην Ελλάδα, και για εντελώς προφανείς λόγους ξεκινά ένα κύμα

44 Volta

Η Ιστορία ξεκινά με το ταξίδι του Οδυσσέα. Δεν καταλαβαίνεις ποτέ αν η Οδύσσεια είναι πράξη ηθελημένη η υποχρεωτική. Αυτό που μένει, είναι ότι από νησί σε νησί, από βράχο σε βράχο, φτάνεις στην άκρη του κόσμου. Κι ακόμα θέλεις να μάθεις τι είναι πιο πέρα. Αυτό το είδος της αέναης περιέργειας, με την καλή έννοια του όρου, σε κάνει ακριβώς να πηγαίνεις στα ακρότατα όρια του εαυτού σου.

πρωτοφανούς διασυρμού του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εποχής. Ένα μέρος της συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα -44 έργακαταλήγει παρόλα αυτά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάρτιο του 1984 συνάπτει συμφωνητικό μαζί μου για τη συγγραφή της βιογραφίας του. Τον Μάρτιο του 1985, χαρίζει στο Δήμο Αγίας Παρασκευής 4 στρέμματα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα Πάρκο της Τέχνης για τα παιδιά του Δήμου, ενώ παραγγέλνει στους καλλιτέχνες του ανάλογα έργα. Ένα χρόνο πριν πεθάνει, αποφασίζει να ανοίξει έναν ακόμη εκθεσιακό χώρο στο Μιλάνο, ο οποίος εγκαινιάζεται στις αρχές του 1987, με τον «Μυστικό Δείπνο» του Άντι Γουόρχολ, όπου έμελε να είναι και για τους δυο το Κύκνειο Άσμα τους. Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του , ο Ιόλας διατήρησε στενές φιλικές σχέσεις με τους περισσότερους συνεργάτες του. Ο Μαξ Έρνστ στη μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Παρίσι το 1971, δήλωσε «Την επιτυχία αυτή την οφείλω στον Αλέξανδρο Ιόλα και τον ευχαριστώ». Ο Ρενέ Μαγκρίτ εξηγεί τη σταθερότητα της συνεργασίας τους ως εξής: «Ο Αλέξανδρος Ιόλας αγοράζει από το τέλος του Πολέμου, σχεδόν όλη τη παραγωγή μου, σε μια περίοδο όπου το έργο μου δεν εύρισκε ουσιαστικούς αγοραστές». Το πορτρέτο του Αλέξανδρου Ιόλα έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ρενέ Μαγκρίτ, τον Μπαλτίς, τον Τζόρτζιο ντε Κύρικο, τον Άντι Γουόρχολ, τη Λεονόρ Φινί, 1956, όπου παρουσιάζεται ο Ιόλας ως χορευτής κλασικού μπαλέτου. Επίσης, έχει φιλοτεχνηθεί από τον Νοβέλο Φινότι, την Μαρίνα Καρέλλα, την Μάρα Καρέτσου, τον Γιάννη Τσαρούχη, είναι τόσοι πολλοί...


45_Panagopoulou_VOLTA 12/18/17 2:44 AM Page 45

! ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ " την Ακαδημία Αθηνών έγινε η επίσημη παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του Διεθνούς Διεπιστημονικού συνεδρίου με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», που έλαβε χώρα 28 -31 Αυγούστου του 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, με την συμμετοχή 180 Ελλήνων και ξένων καθηγητών και ερευνητών, οι οποίοι απέδειξαν, πως πολλές από τις απαντήσεις και τις Αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα. Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του, η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Απόρροια της διεθνούς απήχησης του συγκεκριμένου συνεδρίου ήταν η ίδρυση από την κα Κατερίνα Παναγοπούλου του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών (Δ.Κ.Ε.Κ.Α). Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και την Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Τον πολυτελή τόμο 839 σελίδων που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών από τις εκδόσεις Λιβάνη παρουσίασαν: ο Επιμελητής Έκδοσης και Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Στέφανος Α. Παϊπέτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και οι κ.κ. Ιωάννης Δελής, Ομότιμος Καθηγ. του Παν/μίου Πατρών, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγ. του Παν/μίου Αθηνών, Ευστράτιος Θεοδοσίου, Καθηγ. ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, Σταυρόνικος Παπαμαρινόπουλος, Καθηγ. του Πανεπιστημίου Πατρών και Δημοσθένης Πολύζος, Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κύριος Στέφανος Πεϊπέτης επεσήμανε, ότι η επιτυχής προσπάθεια που είχε διεθνή αναγνώριση στάθηκε αφορμή να συναντηθεί με την κα Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία συμμερίζεται την άποψη, πως λίκνο των πολιτισμών αποτελεί η αρχαία ελληνική σκέψη και το αξιακό σύστημα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και επιβάλλεται η περαιτέρω έρευνα και η παγκόσμια προβολή τους. Σ' αυτό το πλαίσιο η κα Παναγοπούλου έγινε αρωγός του Συνεδρίου το οποίο “γέννησε” το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών”. Στην συνέχεια η πρύτανης καθηγ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στο χαιρετισμό της τόνισε, ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ίδια προσωπικά είναι αρωγοί τέτοιων προσπαθειών, οι οποίες προάγουν την έρευνα και τον πολιτισμό. Η πρόεδρος του Δ.Κ.Ε.Κ.Α. κα Κατερίνα Παναγοπούλου, είπε: «Έχω την τιμή και τη χαρά να σας καλωσορίσω, σε μια πραγματι-

Σ

Οι Αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ με αρωγό την Κατερίνα Παναγοπούλου Φωτογραφίες: STUDIO PANOULIS

«Έχουμε αποστολή να διασώσουμε και να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με εργαλείο την επιστήμη» ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

κά σημαντική στιγμή, όπου συναντώνται τα δύο κυρίαρχα ρεύματα, που μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο: Η Ακαδημαϊκή Κοινότητα και οι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αποτελέσουν μία οικουμενική συμμαχία και να

απαντήσουν στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Προχωρώντας στο εγχείρημα της ίδρυσης του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, γνωρίζαμε, όλοι, ότι αναλαμβάνουμε μία φιλόδοξη προσπάθεια. Μία προσπάθεια, που αφορά, πρωτίστως, το οικουμενικό και διαχρονικό αποτύπωμα που έχει αφήσει ο πολιτισμός μας. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι, να χρησιμοποιήσουμε, όλες τις διαθέσιμες πηγές γνώσης και τα εργαλεία της επιστήμης, προκειμένου, να διαγνώσουμε την έκταση και να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά αυτών των 2.500 ετών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αποστολή. Για να επιτύχουμε στην αποστολή μας, κάναμε το αποφασιστικό βήμα, τον Αύγουστο του 2016, στην Αρχαία Ολυμπία. Στον χώρο, όπου ξεκίνησαν όλα, εκεί, που επιλέξαμε να βρίσκεται και η συμβολική έδρα του Κέντρου μας. Διοργανώσαμε ένα μεγάλο, διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο και βάλαμε τα θεμέλια για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών. Φέραμε, στον ίδιο, χώρο επιστήμονες δεκάδων ειδικοτήτων και εργαστήκαμε πάνω στο θέμα “Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος”. Σήμερα, με πολύ χαρά και περηφάνια κάνουμε το δεύτερο βήμα. Καταθέτουμε τα πρακτικά του Συνεδρίου που αποτελούν την διεπιστημονική εργασία διακεκριμένων Καθηγητών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταθέτουμε το Χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κύριου Προκόπη Παυλόπουλου και του Α΄ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κυρίου Frans Timmermans, στο Συνέδριο μας.»

Volta 45


46_48_GAREFIS_VOLTA 12/18/17 2:45 AM Page 46

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ "

46 Volta


46_48_GAREFIS_VOLTA 12/18/17 2:45 AM Page 47

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ "

ΠΑΡΙΣ ΓΑΡΕΦΗΣ «Ο Έλληνας οδοντίατρος του Hollywood» στην Κηφισιά Είκοσι χρόνια ήταν αρκετά για να κάνει μια χρυσή καριέρα στο Λος Άντζελες, δημιουργώντας τα λαμπερότερα χαμόγελα των διεθνών αστέρων της αμερικάνικης showbiz. Ποτέ δεν ξέχασε την Ελλάδα. Συχνά ταξίδια για να φροντίσει τα χαμόγελα των Ελλήνων ασθενών του ήταν η αφορμή να επισκέπτεται την πατρίδα. Σήμερα, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Πολιτεία όπου διατηρεί τον ιατρικό του χώρο ενώ απολαμβάνει τη ζωή στην Ελλάδα που είχε νοσταλγήσει. Συνέντευξη στην Φωτεινή Ανδρουλάκη

ύριε Γαρέφη, έχετε “φτιάξει” μερικά από τα διασημότερα χαμόγελα του Hollywood και της ελληνικής show biz. Πόση ευθύνη νιώθεις όταν έχεις αυτούς τους μύθους μπροστά σου;

Κ

Πράγματι, η συνεχής επιστημονική ενημέρωση, η αφοσίωση στο επάγγελμα και η αγάπη μου για τη μοναδικότητα του κάθε χαμόγελου αισθητικά και λειτουργικά μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω και να αναλάβω οδοντιατρικά εξαιρετικές προσωπικότητες τόσο στα γραφεία μου στο Beverly Hills όσο και στην Αθήνα. Έχω γνωρίσει και έχω κτίσει επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις με θρύλους των τεχνών αλλά και της Ναυτιλίας απ’ όλο τον κόσμο. Η ευθύνη ενός ιατρού είναι μεγάλη και ίδια για κάθε περιστατικό που καλείται να διαχειριστεί και εγώ εργάζομαι πάντα ασυμβίβαστα μέχρι να δοθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μόνο η ευκαιρία και η πρόκληση αλλάζει όταν θέλεις να χαρίζεις αστραφτερά χαμόγελα σε ανθρώπους με επαγγελματικές και κοινωνικές απαιτήσεις παγκόσμιου βεληνεκούς. Όμως, η ευθύνη και η ικανοποίηση είναι μεγάλη και πάντα ίδια προς όλους τους ασθενείς.

τική επιτυχία, η σκέψη της επιστροφής με την οικογένεια μου στην πατρίδα ποτέ δεν έσβησε. Η νοσταλγία του ξενιτεμένου Έλληνα είναι ένα γεγονός. Οι συμπτώσεις έπαιξαν ένα ρόλο στο να αποφασίσω να επιστρέψω εκεί όπου μεγάλωσα. ‘Οταν από συγκυρίες αισθάνθηκα ότι θα ήμουν πραγματικά χρήσιμος στην Ελλάδα για τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου, δεν δίστασα και πάλι να τολμήσω να επιστρέψω ▶ μετά από 20 χρόνια καριέρας.

▶ Θυμάστε τις ιδιορρυθμίες κάποιων διασήμων που σας έκαναν εντύπωση;

Στην μακρόχρονη διαδρομή μου, παρατήρησα πως οι περισσότεροι επιφανείς και διάσημοι ήταν απλοί στη συμπεριφορά τους, εφόσον αποκτήσεις την εμπιστοσύνη τους. Ο γιατρός πρέπει να ακούει προσεκτικά αυτά που απασχολούν κάθε ασθενή και να κάνει διάκριση μεταξύ ιδιορρυθμιών και φόβου. Επίσης, πολλές φορές έπρεπε να συγχρονιστούμε μαζί με το προσωπικό σε απίθανα ωράρια, όπως είναι μετά τις δύο τα ξημερώματα, όταν τελείωναν τα γυρίσματα στα Studio. Κατανοούσαμε το λόγο αυτής της διαφοροποίησης ωραρίου και πιστέψτε με δεν ήταν απλό. Σκεφτείτε, ο Οδοντίατρος, ο Αναισθησιολόγος και τέσσερις βοηθοί έπρεπε να παρίστανται σε αυτά τα απίθανα κατά καιρούς ωράρια. ▶ Οι Έλληνες φεύγουν για την Αμερική και εσείς επιστρέψατε έχοντας κάνει μια τεράστια καριέρα εκεί. Τι σας έφερε πίσω;

Την εποχή που έφυγα για την Αμερική είχα όλες τις προοπτικές να αναπτυχθώ στη Θεσσαλονίκη με πατέρα γιατρό Χειρουργό. Το όνειρο να χτίσω μια μεγάλη καριέρα από το μηδέν δεν ήταν σύνηθες για Έλληνες γιατρούς που είχαν προοπτική για επαγγελματική καταξίωση και οικονομική επιφάνεια στη χώρα μας. Υπήρξα πολύ τολμηρός και εργατικός για να χτίσω την επαγγελματική μου θέση σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο Los Angeles. Παρόλη την επαγγελμα-

Στην μακρόχρονη διαδρομή μου, παρατήρησα πως οι περισσότεροι επιφανείς και διάσημοι ήταν απλοί στη συμπεριφορά τους, εφόσον αποκτήσεις την εμπιστοσύνη τους. Ο γιατρός πρέπει να ακούει προσεκτικά αυτά που απασχολούν κάθε ασθενή και να κάνει διάκριση μεταξύ ιδιορρυθμιών και φόβου. Volta 47


46_48_GAREFIS_VOLTA 12/18/17 2:45 AM Page 48

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ " αναγνωρισμένης κατασκευάστριας εταιρείας καθώς και η θέση τοποθέτησής του στο οστό εξατομικευμένα ανά περιστατικό • τη σωστή προσθετική αποκατάσταση που θα τοποθετηθεί πάνω στο οδοντικό εμφύτευμα όπως και τη σύγκλιση των δοντιών • την υγιεινή στόματος που θα μπορεί να επιτευχθεί από τον ασθενή σε καθημερινή βάση, διότι συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, το άγχος και ιδιοσυστατικοί παράγοντες είναι κατά πολύ αιτίες που μπορεί να δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα. Οι αποκαταστάσεις δοντιών πάνω σε εμφυτεύματα μπορούν να αλλάξουν την κοινωνική και προσωπική ζωή, χαρίζοντας αυτοπεποίθηση καθώς και σιγουριά κατά την ομιλία και την μάσηση. ▶ Πόσο έχει εξελιχθεί η αισθητική οδοντιατρική;

Στο πέρασμα του χρόνου, η κλινική πράξη στην Ελλάδα καθιέρωσε την μέθοδο της τοποθέτησης εμφυτευμάτων σε τρέχουσα καθημερινή οδοντιατρική βοηθώντας πολύ τους ασθενείς. ▶ Οι ξένοι εμπιστεύονται τους Έλληνες γιατρούς;

Σε κάθε εποχή στην χώρα μας, ξεχωρίζουν και προοδεύουν ικανοί και άξιοι επαγγελματίες στην ιατρική που εγκαθίστανται σε άλλες χώρες. Η αγάπη τους και η αφοσίωση τους στην επιστήμη και στον άνθρωπο έχει τη δυνατότητα να τους οδηγήσει στην κορυφή. Οι ασθενείς ανταποκρίνονται ανάλογα με τον επιστήμονα που έχουν απέναντι τους. Αυτό συμβαίνει με επιστήμονες όλων των εθνικοτήτων. Άλλωστε, σε μια πολιτεία όπως η California, υπάρχει ένα συνοθύλευμα εθνικοτήτων. Εμένα με προσφωνούσαν “The Greek Doctor”. ▶ Τι σας έκανε τόσο διαφορετικό στην οδοντιατρική που εξασκείτε;

Η εφαρμογή τεχνικών και μεθόδων με μία ομάδα καταρτισμένου προσωπικού και κάτω από οργανωμένες συνθήκες, υπήρξε και παραμένει το δικό μου σύστημα. Έτσι, σε μια πολύωρη συνεδρία μπορούμε να εκτελέσουμε με ακρίβεια, πλήθος εργασιών, σε όλα τα επιμέρους φάσματα της Οδοντιατρικής όπως εξαγωγή, περιοδοντική θεραπεία, απονευρώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις κύστεων, εμφυτευμάτων, Augmentation L-PRF και στο τέλος της συνεδρίας ο ασθενής να φύγει με πλήρη, μόνιμη αποκατάσταση, λειτουργικά και αισθητικά. ▶ Ποια είναι η γνώμη σας για τα οδοντικά εμφυτεύματα και πόσο αυτά συμμετέχουν στην αισθητική αποκατάσταση ενός στόματος;

Τα σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα είναι βιοσυμβατές κυλινδρικές κατασκευές από χειρουργικό τιτάνιο που τοποθετούνται στα οστά των γνάθων με στόχο να αναπληρώσουν χαμένες ρίζες δοντιών και πάνω τους να τοποθετηθούν προσθετικές εργασίες που θα αποκαθιστούν ελλείποντα δόντια. Όταν το 1974 σε κάποια από τα ταξίδια μου στην Ελλάδα ξεκίνησα να κάνω πρωτοπόρες διαλέξεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, πέραν των διαλέξεων στις ΗΠΑ, για τα χειρουργικά οδοντικά εμφυτεύματα, τις εφαρμογές τους, τις λειτουργικές και αισθητικές λύσεις που μπορούσαν να δώσουν, υπήρξε μεγάλη δυσπιστία και αμφισβήτηση από την ιατρική κοινότητα. Για εμένα, τα οδοντικά εμφυτεύματα ήταν από τότε μία μέθοδος την οποία εφάρμοζα και είχα εξελίξει σημαντικά. Στο πέρασμα του χρόνου, η κλινική πράξη στην Ελλάδα καθιέρωσε τη μέθοδο της τοποθέτησης εμφυτευμάτων σε τρέχουσα καθημερινή οδοντιατρική. Η μακροβιότητα, η αισθητική και η λειτουργικότητα των εμφυτευμάτων επιτυγχάνονται με προαπαιτούμενα: • τη χειρουργική κατάρτιση του οδοντίατρου και τις συνθήκες αποστείρωσης κατά τις οποίες καλείται να γίνει η τοποθέτηση • την επιλογή του καταλληλότερου τύπου εμφυτεύματος διεθνούς

48 Volta

Η εξέλιξη σε όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής είναι ραγδαία και χρειάζεται συνεχής ενημέρωση. Στην αισθητική Οδοντιατρική, ο Οδοντίατρος θα πρέπει πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση, να έχει την ικανότητα της εφαρμογής των δεδομένων κλινικά και εργαστηριακά. Επίσης, είναι απαραίτητα τα κατάλληλα μηχανήματα νέας τεχνολογίας αλλά και η συνεργασία με το σωστό Οδοντοτεχνικό εργαστήριο για την κατασκευή των προσθετικών εργασιών. Όσο αφορά στο φόβο του πόνου, να πω ότι σήμερα δεν υπάρχει πόνος, εφόσον τηρηθεί ένα ανάλογο πρωτόκολλο. Υπάρχει και η σύγχρονη τεχνική χαλάρωσης του ασθενούς, όπου εξαλείφεται το προεγχειρητικό άγχος. Οι εξελίξεις σε υλικά και τεχνικές, αλλάζουν όλη την προσέγγιση και δίνουν την ευκαιρία σε όλους να αποκτήσουν ένα υγιές στόμα και ένα όμορφο χαμόγελο. ▶ Ποια είναι η διαδικασία πριν αναλάβετε να φτιάξετε ένα λευκό, όμορφο χαμόγελο σε ένα παραμελημένο στόμα;

Στην πρώτη μας συνεδρία, το μέλημα μας είναι να ακούσουμε διεξοδικά τους λόγους που οδήγησαν τον άνθρωπο στην απόφαση καθώς και τις προσδοκίες του. Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, οργανώνουμε το σχέδιο θεραπείας. Ξεκινάμε πάντα με μία συνεδρία, η οποία περιλαμβάνει: • Αναλυτικό ιστορικό του ασθενούς. • Πριν από κάθε συνεδρία, μέτρηση πίεσης, Ποσοστό Οξυγόνου αίματος, σφυγμοί. • Ακτινογραφικός έλεγχος και ολοκληρωμένη ψηφιακή ακτινογραφική καταγραφή της στοματικής κοιλότητας. • Φωτογραφίες στοματικής κοιλότητας. • Αποτυπώματα και κατασκευή εκμαγείων μελέτης. Στην επόμενη συνάντηση μας, παρουσιάζουμε, όλες τις εναλλακτικές λύσεις, και φυσικά συστήνουμε την πιο κατάλληλη θεραπεία. Εδώ, μας βοηθάει το φωτογραφικό υλικό με αρχικές, ενδιάμεσες και τελικές φωτογραφίες. Είναι σημαντικό για εμάς, να κατανοήσει ο ασθενής, την υπάρχουσα κατάσταση του στόματος, το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας αλλά και το επιθυμητό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης και μετριάζεται ο φόβος για την οδοντιατρική πράξη. ▶ Πως προλαμβάνετε τυχόν παρεξηγήσεις ως προς αυτό που "φαντάζεται" ο ασθενής;

Η εμπειρία μου από την οδοντιατρική πράξη , η αφοσίωση μου στην αναζήτησή λύσεων για τον ασθενή και η διεξοδική συνομιλία μαζί του με παρουσιάσεις που βοηθούν στην κατανόηση της τελικής εικόνας του, μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα παρεξήγησης. Είμαι πάντα διαθέσιμος καθόλη την διάρκεια του σχεδίου θεραπείας να εξηγώ και να βοηθώ τους ασθενείς μου να κατανοούν και να βλέπουν το καλύτερο τους χαμόγελο. Εάν αναλυθούν όλα και με καλή επικοινωνία, δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά.

Τον Δρ. Πάρι Γαρέφη τον συναντήσαμε στο ιατρείο του, Λουκιανού 14, στην Πολιτεία. Tηλ.: 210 6852401, www.drgarefis.gr


49_Psoma_VOLTA 12/18/17 2:46 AM Page 49

! ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ "

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ Υπογονιμότητα, μια λέξη και ένας ιατρικός ορισμός, που δυστυχώς αποτελεί σημείο των καιρών που διανύουμε ς ιατρός και μάλιστα κόρη γυναικολόγου, οφείλω να βασιστώ σε νούμερα και έρευνες που είναι αναμφισβήτητα. Ως γυναίκα όμως με το διακαή πόθο να αποκτήσω παιδιά, με έκανε να ασχοληθώ πολύ περισσότερο και να το προσεγγίσω μέσα από την επιστήμη της Αντιγήρανσης και της προληπτικής ιατρικής. Σαφώς και πρέπει να αποκλειστούν παθολογικά αίτια και να γίνει λεπτομερή διερεύνηση από το γυναικολόγο σας. Εγώ θα σας υποδείξω ότι εσείς μπορείτε να κάνετε με τη διατροφή σας και τον τρόπο ζωής σας, για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, είτε προχωρήσετε με φυσιολογική σύλληψη είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αρχικώς, δεν πιστεύω εντελώς στη βιολογική ηλικία, όσο πιστεύω στη δύναμη της θέλησης και στο πως εμείς συντηρούμε το σώμα μας. Άλλωστε, τα ωάρια και το σπέρμα είναι τόσο υγιή όσο η γυναίκα και ο άντρας που τα παράγει. Όλες ξέρουμε ότι η ιδανική ηλικία για γονιμοποίηση είναι πριν τα 35. Επίσης, ότι μετά τα 40 οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και οι αποβολές αυξάνονται. Σίγουρα, δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ωαρίων αλλά μπορούμε όμως να βελτιώσουμε την ποιότητα των ωαρίων. Πιστεύω, ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά υπογονιμότητας αυξήθηκαν παράλληλα με το διαβήτη και την παχυσαρκία. Όλα έχουν σχέση με την ινσουλινο-αντίσταση και το κοιλιακό πάχος. Ποια είναι όμως τα βασικά βήματα για να το διαχειριστούμε;

Ω

ΥΓΙΕΣ ΒΑΡΟΣ Όταν το ποσοστό λίπους είναι πολύ χαμηλό, συμβαίνει να έχουμε αραιομηνόροια ή και α-

μηνόροια. Πολύ συχνό φαινόμενο στις κοπέλες με ανορεξία, αλλά και σε αυτές που κάνουν έντονη άσκηση. Η φύση άλλωστε, έδωσε πιο πολύ λίπος στις γυναίκες για το λόγο της γονιμοποίησης. Το ίδιο κακό είναι και το αυξημένο βάρος. Υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες δεν έχουν συνήθως σταθερό κύκλο και ωορρηξίες. Ακόμη και μόλις με 10% μείωση του σωματικού βάρους, υπάρχουν έρευνες όπου βελτιώνονται τα ποσοστά γονιμοποίησης. Είναι βασικό να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή: 1) Προτιμήστε τους καλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος. Ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι καστανό η μπασμάτι, γλυκοπατάτα, κινόα, φαγόπυρο. 2) Επιλέξτε οργανικό κρέας, κοτόπουλο ή αυγά 3) Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά. Προτιμήστε αγνό παρθένο ελαιόλαδο. 4) Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά. Αβοκάντο, καρύδια και λιπαρά ψάρια. Σαρδέλλες και ψάρια ανοικτής θαλάσσης όπως λαυράκι,τσιπούρα και άγριος σολωμός. 5) Αποφύγετε εντελώς τη ζάχαρη και οτιδήποτε επεξεργασμένο την περιέχει. 6) Διατηρήστε υγιές και καθαρό έντερο. Καταναλώστε ελληνικό γιαούρτι και κεφίρ,τα οποία περιέχουν προβιοτικά. Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας τις φυτικές ίνες >25γρ. ημερησίως. 7) Σαλάτες και φρούτα με πολλά χρώματα, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. 8) Πολύ νερό και περιορίστε την καφείνη και το αλκόολ. Εκτός από την διατροφή είναι βασικό να φροντίζετε να έχετε επαρκή και ποιοτικό ύπνο χωρίς να ξυπνάτε το βράδυ. Σωστή άσκηση και όχι υπεράθληση.

Διαχείριση του άγχους. Το χρόνιο άγχος οδηγεί σε ινσουλινο-αντίσταση, κοιλιακό λίπος, μειωμένη διάθεση για σεξ και υπογονιμότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ζευγάρια συλλαμβάνουν όταν είναι σε διακοπές. Μειώστε την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες (βαρέα μέταλλα,ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κ.ά). Πλέον, μπορεί να μετρηθούν ειδικοί δείκτες και να σας δοθούν οδηγίες. Πάρτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που σίγουρα θα περιέχει φυλλικό οξύ και ό,τι άλλο αποφασίσει ο γιατρός σας. Είχα την μεγάλη τύχη να γνωρίσω πριν λίγες μέρες σε ένα συνέδριο του Harvard για την Μεσογειακή διατροφή τον καλύτερο στον τομέα της γονιμότητας σε σχέση με την διατροφή, τον καθηγητή Ιατρικής Dr. Walter Willett. Μελέτησε μαζί με τους άλλους ερευνητές την γονιμότητα σε 19000 γυναίκες από την Ηarvard Nurses’ Health Study, όπου απέδειξαν ότι τα ποσοστά γονιμότητας μπορούν να αυξηθούν με σωστή διατροφή και τρόπο ζωής. Στο πολυιατρείο Dr. Psoma Wellness εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα διατροφής για βελτίωση της γονιμότητας σε συνδυασμό με ειδικές εξετάσεις.

DR. PSOMA WELLNESS Anti-Aging Weight Loss Center Εθνικής Αντιστάσεως 14, Χαλάνδρι, Τηλ.: 2106801085-086, 6932644488, www.psoma.gr, email: dr.psoma@gmail.com

Dr. Μαρία Αθ. Ψωμά Ιατρός Βιοπαθολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI) Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης Μέλος της American Obesity Society Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Διατροφογενετικής Ιδρυτικό μέλος της European Society of Lifestyle Medicine ESLM Research and Evidence-based Prevention and Treatment of Chronic Diseases

ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ–ΔΙΑΤΡΟΦΗ • Τεστ Δυσανεξίας τροφών • Διατροφογενετική (DNA-test) • Μέτρηση 24ωρου μεταβολισμού ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ • Μέτρηση βαρέων μετάλλων • Μέτρηση οξειδωτικού στρές • Μέτρηση ω3-ω6 λιπαρών οξέων

• Θεραπεία κυτταρίτιδας (ραδιοσυχνότητες, cavitation, μεσοθεραπεία) • Σύσφιξη προσώπου & σώματος με την μέθοδο LPG • Μείωση πόντων κοιλιά-ψωμάκια • Botox • Αυτόλογη μεσοθεραπεία P.R.P. • Περιποίηση προσώπου (Μεσοθεραπεία, Υαλουρονικό, Καθαρισμός)

ΤΜΗΜΑ ΠλΑΣΤΙΚΗΣ ΧεΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ • Κρυολιπόλυση

ΠΑΘΟλΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟλΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ


50_Messinia golf_VOLTA 12/18/17 2:47 AM Page 50

2ο Messinia Pro-Am της Costa Navarino Με πλήθος συμμετοχών από 14 χώρες, συνεχίζονται οι εγγραφές για το διεθνές τουρνουά γκολφ Messinia Pro-Am της Costa Navarino, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στις 21-24 Φεβρουαρίου 2018. το τουρνουά συμμετέχουν ομάδες των 4 παικτών, αποτελούμενες από έναν επαγγελματία του γκολφ της PGA και τρεις ερασιτέχνες. Οι ομάδες διαγωνίζονται σε τρεις αγωνιστικούς γύρους στα δύο signature γήπεδα 18 οπών της Costa Navarino, The Dunes Course και The Bay Course, σε ένα τοπίο με ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών με εκπληκτική θέα στο Ιόνιο πέλαγος και στον κόλπο του Ναυαρίνου. Το συνολικό χρηματικό έπαθλο που θα μοιράσει το 2ο Messinia Pro-Am είναι 50.000 ευρώ, το 2ο μεγαλύτερο που δίνεται σε τουρνουά γκολφ στην Ευρώπη. Οι εγγραφές και δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται στην επίσημη ιστοσελίδα: messiniaproam.costanavarino.com. Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Messinia Pro-Am έχει και φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς μέρος των εσόδων του τουρνουά θα διατεθούν για τα Παιδικά Χωριά SOS. Για περισσότερες πληροφορίες: https://messiniaproam.costanavarino.com/charity.html Η Costa Navarino, που έχει αναδειχθεί ως ο «Καλύτερος Γκολφ Προορισμός της Ευρώπης» από τη Διεθνή Ένωση Golf Tour Operators (IAGTO) θα φιλοξενήσει για ακόμα μία χρονιά τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες παίκτες, προσφέροντάς τους ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων, με θεματικές βραδιές με έμφαση στη γαστρονομία και πολλές ακόμη δραστηριότητες. Ο νικητής του 1ου Messinia Pro-Am, Federico Elli (PGAs of Italy) ανέφερε χαρακτηριστικά για την επιστροφή του στο τουρνουά και τη συμμετοχή του: «Είναι πάντα μια εκπληκτική εμπειρία όταν επιστρέφεις στην Costa Navarino! Αισθάνομαι ευλογημένος που έχω την ευκαιρία να παίξω και πάλι σε αυτά τα τόσο σπουδαία γήπεδα golf. Είναι ακόμα πιο συναρπαστικό το γεγονός ότι επιστρέφω για να υπερασπιστώ τον τίτλο μου στο Messinia Pro-Am!» Επίσημος αερομεταφορέας του τουρνουά θα είναι για ακόμα μία χρονιά η Aegean Airlines, μέλος της ισχυρότερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της Star Alliance. Επίσημοι χορηγοί του τουρνουά θα είναι για ακόμα μια φορά οι εταιρείες Vodafone και MyTransfer. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων σε θέματα εγγραφών και διαμονών θα φροντίσει ο επίσημος ταξιδιωτικός συνεργάτης του Messinia Pro-Am, Kyvernitis Travel. Στους επίσημους υποστηρικτές του τουρνουά περιλαμβάνονται οι εταιρείες J. Vourakis Sons E.E. και Σιαμπής. Επίσης, στους αρωγούς του 2ου Messinia Pro-Am περιλαμβάνονται οι εταιρείες Ecolab, Kayak, Στεφανούρη και Μεσσηνιακή Παράδοση. Για όσους επιθυμούν να διαμείνουν στo The Westin Resort Costa Navarino και να απολαύσουν το πλήρες πρόγραμμα του Messinia Pro-Am, ισχύουν ειδικά πακέτα διαμονής: messiniaproam.costanavarino.com. Το Messinia Pro-Am διοργανώνεται σε συνεργασία με τους PGAs of Europe, και τελεί υπό την αιγίδα των PGA of Greece, της Eλληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.). messiniaproam.costanavarino.com, Hashtag: #messiniaproam Active Media Press Office: Τηλ.: +30 210 9343020, fax: +30 210 9316505 e-mail: pr@activemedia.com.gr

Σ


51_hirides_VOLTA 12/18/17 2:48 AM Page 51

! ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ "

Χειρουργική χωρίς …ουλές χάρη στη Ρομποτική! Πάνε πάνω από 40 χρόνια που επικρατούσε η άποψη «μεγάλη τομή, μεγάλος χειρουργός…» Σήμερα, στην ψηφιακή εποχή που όλα γίνονται ολοένα μικρότερα και πιο έξυπνα και διαδραστικά στον κόσμο του Internet of Things, επικρατεί ακριβώς το αντίθετο στη χειρουργική, δηλαδή: «μηδαμινές ουλές και νέοι, ενημερωμένοι, ρομποτικοί χειρουργοί!»

ράγματι, κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται εντυπωσιακή προσπάθεια των χειρουργών από όλο τον κόσμο να ελαχιστοποιήσουν το τραύμα για να πετύχουν το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που είχαν με τις παλαιότερες τεχνικές, ακόμα και τις λεγόμενες «ελάχιστα τραυματικές». Οι μελέτες δείχνουν ότι η σμίκρυνση των τομών στο δέρμα και τους μυς εκμηδενίζει τον πόνο και την ταλαιπωρία του ασθενούς. Αναμφίβολα, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά όταν η λαπαροσκοπική χειρουργική διαδέχτηκε την κλασσική-ανοικτή χειρουργική σε μεγάλο αριθμό επεμβάσεων. Οι επιπλοκές από τις μεγάλες τομές εκμηδενίστηκαν και οι ασθενείς ανάρρωναν και επέστρεφαν στη φυσιολογική ζωή πιο γρήγορα και με λιγότερα προβλήματα. Ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα είδαμε όταν το 2000 πρωτοπαρουσιάστηκε η Ρομποτική Χειρουργική, ως η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης, για να διορθώσει συγκεκριμένους περιορισμούς της, διατηρώντας ωστόσο όλα της τα πλεονεκτήματα. Αργότερα εμφανίστηκε η χειρουργική μέσω φυσικών οπών (NOTES) που όμως εγκαταλείφθηκε πολύ νωρίς από τη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν υπήρξε κανένα αποδεδειγμένο όφελος όταν εισάγονταν τα χειρουργικά εργαλεία μέσα από φυσικές οπές (πχ το στόμα) και τρυπούσαν φυσιολογικά όργανα (πχ τον στόμαχο) προκειμένου να αφαιρεθεί ένα παθολογικό όργανο (πχ η χολή ή η σκωληκοειδής). H πιο ρεαλιστική προσέγγιση στη χειρουργική χωρίς ουλές παρουσιάστηκε δέκα χρόνια μετά την έλευση της Ρομποτικής Χειρουργικής, το 2011 και είναι η Ρομποτική Χειρουργική Μιας Κρυμμένης Μικροτομής, δηλαδή η εισαγωγή όλων των απαραίτητων λεπτών εργαλείων από το ίδιο, κοινό άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου μόλις λίγων χιλιοστών (Single Site Robotic Surgery)! Τα εργαλεία χιάζονται στο σημείο εισόδου, όμως χάρη στη ρομποτική τε-

Π

Γράφει ο Δρ. Σάββας Κ. Χειρίδης MD, MSc, PhD, FACS Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκοπική Ρομποτική Χειρουργική Athens Medical Center Ιατρείο: Καρνεάδου 18, Κολωνάκι, Αθήνα Tηλ.: 210 7257522, 6938333774 e-mail: savashiridis@yahoo.com www.savashiridis.com

>

Βλέποντας τρισδιάστατα μέσα από ειδικές διόπτρες στην κονσόλα χειρισμού, ο ρομποτικός χειρουργός είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την επέμβαση με απόλυτη ασφάλεια χωρίς να ακουμπήσει τον ασθενή ανθρώπινο χέρι.

χνολογία ο χιασμός αυτός αντιστρέφεται ηλεκτρονικά (επαναφέρει τη σωστή εργονομία), «δίνοντας» στον χειρουργό το σωστό εργαλείο στο σωστό χέρι. Βλέποντας τρισδιάστατα μέσα από ειδικές διόπτρες στην κονσόλα χειρισμού, ο ρομποτικός χειρουργός είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την επέμβαση με απόλυτη ασφάλεια χωρίς να ακουμπήσει τον ασθενή ανθρώπινο χέρι. Οι κινήσεις που πραγματοποιεί στα χειριστήρια (joysticks) που διαθέτει η ρομποτική κονσόλα, αναπαράγονται σε πραγματικό χρόνο στο εσωτερικό του σώματος και επιτρέπουν κινήσεις ανθρώπινου καρπού (wristed motion) «λύνοντας» κυριολεκτικά τα χέρια του χειρουργού. Σήμερα, το τελευταίο σκαλί στην εξέλιξη της χειρουργικής, δηλαδή το Ρομποτικό Σύστημα Χειρουργικής Μιας Τομής υπάρχει αποκλειστικά στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Δρ. Σάββας Χειρίδης είναι από τους πρώτους χειρουργούς που εκπαιδεύθηκαν στη συγκεκριμένη τεχνολογία παγκοσμίως. Με την ομάδα του έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει δια μέσου Μιας Κρυμμένης Μικροτομής την αφαίρεση χολής (χολοκυστεκτομή), την αφαίρεση σκωληκοειδούς (σκωληκοειδεκτομή), τη θολοπλαστική για την απαλλαγή από την παλινδρόμηση-καούρα και οισοφαγίτιδα, ορισμένες επεμβάσεις στομάχου και τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας (sleeve) και διόρθωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (Metabolic Surgery). Επιπρόσθετα, μαζί με τον γυναικολόγο της ομάδας, Δρ. Πέτρο Χειρίδη μπορούν να πραγματοποιήσουν τις περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις μέσω Μιας Κρυμμένης Μικροτομής, όπως αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας, αφαίρεση κύστεων ωοθηκών ή σαλπίγγων και υφολική ή ολική υστερεκτομή. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται στις παραπάνω επεμβάσεις με το Robotic Single Site αισθάνονται πολύ καλά αμέσως μετά από την επέμβαση. Μετά από λίγες ώρες είναι σε θέση να λάβουν εξιτήριο και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς τομές, χωρίς ενόχληση και φυσικά χωρίς… ουλές! Ευχαριστούμε τον Δρ. Σάββα Χειρίδη για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Volta 51


52_53_MITTA_VOLTA 12/18/17 2:49 AM Page 52

! ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ "

Νέα Χρονιά Με στόχο την αναγέννηση του πνεύματος μας! Πάντα αυτές τις μέρες μετράς τα αποθέματά σου. Τα αποθέματα της δύναμης κι του κουράγιου σου καθώς κι όλες τις προσπάθειες σου για ένα λαμπρότερο παρόν και μέλλον. Όλοι μας λίγες μέρες πριν αλλάξει ο χρόνος κάνουμε τους απολογισμούς μας. Τι καταφέραμε, τι κερδίσαμε ποια ήταν η ζημία μας τελικά; υνήθως επειδή τα δύσκολα κι στατιστικά εντυπώνονται με σκουρότερο μελάνι στον υπολογιστή του μυαλού μας, στεκόμαστε περισσότερο σε αυτά παρά στα ενεργητικά θετικά γεγονότα που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σαν αποτέλεσμα, ζοφερές σκέψεις κατακλύζουν τον αιθέρα μας κι εντυπώνονται στις αισθήσεις μας. Οι αισθήσεις είναι σαν ψυχές, ζωντανές λειτουργικές. Παύουν να ενεργοποιούνται όταν σιγοσβήνει το πνεύμα μας. Σκεφτείτε πως νιώθει ένας άνθρωπος με γρίπη που χάνει την αισθητική του ικανότητα. Η ακοή του φθίνει το ίδιο η όσφρηση αλλά κι η γεύση του. Έτσι λοιπόν δεν απολαμβάνει τις ομορφιές της καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, το όμορφο μπουκέτο με τα μοσχομυριστά λουλούδια στην τραπεζαρία αλλά και το εξαίσιο γεύμα του, γίνονται απλά δεδομένα της καθημερινής ρουτίνας του χωρίς καμία ουσιώδη σημασία. Διότι οι αισθήσεις του ασθενούν. Οι αισθήσεις του αργοπεθαίνουν. Ο ίδιος περίπου μηχανισμός εγείρεται και με το πνεύμα μας. Όσο αφήνουμε κλειστά τα φύλλα της ψυχής μας το πνεύμα μας γίνεται ράθυμο, ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας οκνηρίας το εναργές φυτίλι της ζωής συρρικνώνεται και νοθεύεται. Πρέπει λοιπόν, να θρέψουμε αυτό το αποκαμωμένο πνεύμα που έχει χάσει τη λειτουργικότητα και τη ζωτικότητα του. Σαν αποτέλεσμα του ταλαίπωρου πνεύματος, γινόμαστε άτομα που απλά πρέπει να λειτουργούν. Καρικατούρες της αληθινής ζωής, αυτό γινόμαστε. Έχουμε μόνο την ψευδαίσθηση της λειτουργικότητας. Διότι δεν ζούμε απλά υπάρχουμε. Έχουμε βάλει τον αυτόματο πιλότο να κανονίζει τι θα φάμε, τι θα δούμε, ποιους θα συναντήσουμε, πως θα δουλέ-

Σ

52 Volta

ψουμε. Όλα κοινωνικά καλουπιασμένα σε μια υπαρξιακή ασημαντότητα. Τα μικρά, τα όμορφα τα προσπερνάμε. Ξέρετε γιατί; Διότι απλά προσπερνάμε την ίδια τη ζωή μας. Πολλές φορές, αυτό είναι μια μαθημένη ιδιότητα που εδράζεται στον τρόπο μεγαλώματος μας. Αν δεν σου έχουν μάθει τι είναι αληθινή αγάπη, (επειδή κι εκείνοι είναι άμαθοι) δεν μπορείς να γνωρίζεις κι εσύ «τι είναι» και φυσικά αυτό το πολύτιμο αγαθό δεν μπορείς να το προσφέρεις. Οι άθυμοι φροντιστές έχουν πλέξει τον ιστό της ψευδαισθητικής αγάπης. Οπότε, νομίζεις πως στο έχουν «καλομάθει» κι εσύ σαν καλό μαθητούδι είσαι σε θέση να το αναπαράγεις. Αγάπη είναι το αληθινό νοιάξιμο του ατόμου για τον συνάνθρωπό του. Είναι η χαρά να έχει επιτυχίες ο άνθρωπος που αγαπάς κι να είσαι σε θέση να το απολαμβάνεις με την καρδιά σου, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αγάπη είναι, να γνωρίζεις πως είσαι ισότιμος με τον άνθρωπο σου (παιδιά, σύντροφο, συγγενή,φίλο) Αν κάποιος καυχιέται για την υπεροχή του, έχει χαθεί από την έννοια της αγάπης. Η ισοτιμία έγκειται σε μια σεβαστή ισορροπία συναισθημάτων και κάλυψης αναγκών. Δεν μετριέται με τα πτυχία του ενός έναντι του άλλου. Αγάπη είναι η ανάγκη σου να δίνεις εκεί που έχεις επιλέξει να ανήκεις, αλλά κι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Το μυστικό της αναζωπύρωσης του πνεύματος σου, κρύβεται στην έννοια της αυθεντικότητας και της ικανότητας θρέψης του εαυτού. Η θρέψη επιτυγχάνεται με αυτά τα απλά κι όμορφα που κάποιος υπολογίζει ως δεδομένα στη ζωή του για αυτό δε χαίρουν ιδιαίτερης εκτιμήσεως. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως μετά από κάτι πολύ δύσκολο όπως μια ασθένεια, μια απώλεια υπολογίζει ο καθένας μας, διαφορετικά την αξία της ζωής. Αυτό το δώρο το

Γράφει η Μαριάννα Μηττά, Συστημική-Οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια E.F.T.A (European Family TherapyAssociation), Blog: www.mariannamitta.com

προσφέρει η ίδια η ζωή. Παρέχει τα δώρα της σε εμάς μέσα από ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η πορεία που χαράζουμε λοιπόν μας οδηγεί σε ένα μονοπάτι νοήματος αλλά και πνευματικής εξυψώσεως. Με απλά λόγια υπάρχει ένα ουσιαστικό νόημα ύπαρξης, το οποίο δεν προάγεται αποκλειστικά από εξωγενείς παράγοντες. Δηλαδή, δεν υπάρχει νόημα ξαφνικά επειδή έχω μια σχέση, βρήκα μια δουλειά ή απέκτησα παιδιά. Φυσικά όλα αυτά αξιολογούνται ως κομβικά σημεία στην πορεία του ατόμου. Αλλά το μυστικό της ανανέωσης του πνεύματος κρύβεται στην αυτό-ουσία του ανθρώπου. Πως δηλαδή, ο ίδιος βρίσκει μέσα στις ψυχικές αποθήκες του τα εργαλεία για να είναι πραγματικά καλά. Να απολαμβάνει τη ζωή, απολαμβάνοντας πρώτα τα μικρά και τα λίγα δώρα που έχει προσφέρει ο ίδιος στον εαυτό του, απαλλαγμένος από κάθε αίσθημα ενοχής. Εύκολα λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε πως για να είμαστε «καλά» πρέπει πρώτα να θέσουμε όρια απέναντι σε καθετί τοξικό που επισκιάζει το δυναμικό μας. Πολλοί άνθρωποι κακοποιούνται με χίλιους δύο τρόπους στην καθημερινότητά τους κι πολλές φορές είτε δεν το αντιλαμβάνονται είτε το προσπερνούν διότι το θεωρούν ως κοινωνικό δεδομένο. Αδιαμφισβήτητα ζούμε σε μία άκρως κακοποιητική κοινωνία.


52_53_MITTA_VOLTA 12/18/17 2:49 AM Page 53

Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές κι δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική. Αυτό το ζοφερό «στοιχειό» μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα από συναισθηματικά εξωλεκτικά αλλά και λεκτικά τερτίπια. Για παράδειγμα, ένα ειρωνικό σχόλιο ή νεύμα το οποίο συμβαίνει σταθερά κι επανειλημμένα από ένα ορισμένο πρόσωπο ή πρόσωπα φυσικά κι είναι μία καταδικαστέα πράξη για το άτομο που το υφίσταται. Ερχόμαστε λοιπόν, στο ζητούμενο της σημερινής μας κουβέντας που σχετίζεται με την αναγέννηση του πνεύματος μας. Μια λαβωμένη ψυχή δύσκολα βρίσκει μονοπάτια πνευματικής εξυψώσεως, διότι βρίσκεται σε πνευματικό λαβύρινθο. Έτσι λοιπόν το θέμα των ορίων που προαναφέρθηκε είναι ουσιώδες. Το άτομο μέσω των ορίων μαθαίνει να ξαναβρίσκει την αυθεντικότητά του αλλά κι την ταυτότητά του. Μέσα από μία εσωτερική διαδικασία αναμόχλευσης του εαυτού μας, εύκολα θα βρούμε το μονοπάτι της κάθαρσης. Διότι μαθαίνουμε να σεβόμαστε τη ζωή μας, τοποθετώντας συρματοπλέγματα φύλαξης από κάθε ενδεχόμενο αρνητικό ξενιστή. Έτσι περνώντας αυτή την πρώτη διαδικασία αυτό-φύλαξης, γινόμαστε πιο τολμηροί και ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον αυθεντικό πυρήνα μας. Γινόμαστε πιο αποφασιστικοί, υπερασπιζόμενοι τα όχι και τις αξίες μας με τον δικό

«Κάνοντας ειρήνη με όλες τις πτυχές του εαυτού μας, μαθαίνουμε να προσφέρουμε γαλήνη στις πιο φουρτουνιασμένες σκέψεις μας. Δίνουμε μία νέα αξία στην ύπαρξή μας»

Æ

μας τρόπο δείχνοντας ξεκάθαρα στους άλλους τα όρια ανοχής μας. Μέσα από την αλήθεια μας ξανασυνδεόμαστε με την ύπαρξη μας. Ο πυρηνικός εαυτός μας, μας οδηγεί σε μια υπαρξιακή συμφωνία. Οι ψυχικές μας αποθήκες ανατροφοδοτούνται. Μόνο έτσι μπορούμε να γευτούμε τους καρπούς της προσωπικότητάς μας, μακριά από τα προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Η ύπαρξη και η θέληση για ζωή ξεκινά από τη νοηματοδότησή της. Τι σημαίνει για τον καθένα μας λοιπόν η έννοια της ζωής; Η ζωή τρέφει την ελπίδα για ένα πιο ευέλικτο και πνευματώδη εαυτό απαλλαγμένο από κίβδηλες σκέψεις και ουτοπικά σύννεφα. Ένα άτομο πρέπει να είναι σε θέση να ζήσει την κάθε του στιγμή μοναδικά να ξεζουμίσει ακόμα κι την εμπειρία που δεν βρίσκει δε-

λεαστική. Τον πόνο του, να τον κάνει μάθημα και δύναμη για να προχωρήσει από αιματοβαμμένα μονοπάτια, διότι ναι θα υπάρξουν πολλά από αυτά να τον συντροφέψουν. Το πνεύμα αναγεννάται μέσα από την αξία που δίνουμε στη ζωή μας. Το μυστικό είναι τόσο κοντά μας που δυσκολευόμαστε να το αντικρίσουμε. Μας καθοδηγεί όμως ψιθυρίζοντας μας, να βρούμε τους χαμένους εαυτούς μας, αυτούς τους σκοτεινούς τους λαβωμένους που δεν θέλουμε να ανασύρουμε από τα ψυχομπάουλά μας. Αυτούς τους «κακούς» εαυτούς πρέπει να τους σφιχταγκαλιάσουμε να τους χαϊδέψουμε να τους δεχθούμε με γεμάτες γροθιές και ζεστή καρδιά. Έτσι θα μας δοθεί η ευκαιρία να τους μετατρέψουμε σε όμορφους κι φωτεινούς. Κάνοντας ειρήνη με όλες τις πτυχές του εαυτού μας, μαθαίνουμε να προσφέρουμε γαλήνη στις πιο φουρτουνιασμένες σκέψεις μας. Δίνουμε μία νέα αξία στην ύπαρξή μας. Όταν μας αγαπάμε, έλκουμε όλες τις αγάπες του κόσμου. Μαθαίνουμε πως η ζωή και το πνεύμα μας, διακατέχονται από πολυχρωμία και πολυφωνία. Η πνευματική γονιμότητα πηγάζει από όλη τη σοφία της ψυχής και μας οδηγεί στο δρόμο της σμιλευμένης πλέον αυθεντικότητάς μας. Ας Αγκαλιάσουμε όλες τις προηγούμενες και ας υποδεχτούμε τη νέα χρονιά με μία ψυχή γεμάτη χαμόγελα.

Volta 53


54_kordali_VOLTA 12/19/17 2:07 AM Page 54

! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ " οιες ήταν οι σημαντικότερες επιρροές σας;

Π Οι σημαντικότερες επιρροές μου είναι από τους μεγάλους δασκάλους της τέχνης, όπως Γκρέκο και Πικάσο, τους καθηγητές μου στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και από τις φόρμες της ελληνικής αρχαιότητας. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κίνα που έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο όλο, αποτέλεσαν την έμπνευσή μου για τη δημιουργία έργων με NEON πάνω σε ζωγραφισμένο ξύλο, χαρτί, μέταλλο, καμβά, δέρμα. Για τη συμμετοχή μου σε μια ομαδική έκθεση στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ετοίμασα έξι πίνακες με κείμενο σταχυολογημένο από το βιβλίο μου "Το δίφορο δέντρο" – αισθητική των συναισθημάτων, ζωγραφίζοντάς πάνω σε χαρτί, σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αραβικά, κινεζικά. Γενικότερα οι άνθρωποι με λόγο και αξίες ασκούν θετική επιρροή στην ζωή μου. ■ Σταθμοί στην πορεία σας;

Η εκπαίδευση μου η αγάπη μου προς την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι σπουδές μου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που ξεκίνησαν από το Παρίσι ENSBA, συνέχισαν και ολοκληρώθηκαν στην ΑΣΚΤ στην ζωγραφική, σκηνογραφία, φωτογραφία και μάσκα με εξαίρετους καθηγητές. Οι Εκθέσεις μου στην Αθήνα, Παρίσι Λονδίνο, Λωζάνη και οι συμμετοχές μου σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι εκθέσεις και παρουσιάσεις των κοσμημάτων μου επίσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Συγγραφή του βιβλίου μου "Το δίφορο δένδρο", ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Σημαντικός σταθμός υπήρξε η επιλογή των έργων μου για δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Αθήνα, Ερμούπολη, Πάτμο, την Ελληνική Πρεσβεία στη Νιγηρία κλπ.

Έργα που βρίσκονται στη Ναυτική Λέσχη Πειραιώς

54 Volta

Μίνα Κορδαλή H μεγαλοπρέπεια του ελάχιστου Συναντήσαμε τη συγγραφέα ζωγράφο Μίνα Κορδαλή κι αυτό που δεν θα μπορούσε να αποδοθεί με λέξεις είναι το πάθος της σε όλες της μορφές Τέχνης αλλά και το ερευνητικό της πνεύμα που η πορεία της αποδεικνύει ότι έχει τη στόφα ενός ερευνητή επιστήμονα μαζί με το πείσμα ενός εξερευνητή που ρισκάρει να κάνει το ταξίδι έχοντας μέσα του τη φλόγα της εσωτερικής ανακάλυψης και που δεν ξέρει που θα τον βγάλει. Μια γυναίκα που έχει μπει στα μονοπάτια της αυτογνωσίας και μας αποκαλύπτει ενώ αποκαλύπτεται. Συνέντευξη στην Φωτεινή Ανδρουλάκη

■ Τι σας εμπνέει;

Εμπνέομαι από κάθε τι, από τη μουσική, από ένα βιβλίο, από μία εικόνα, μία ιδέα, μία σκέψη πολλά γεγονότα και καταστάσεις της καθημερινότητας, κάθε τι που με συγκινεί και μου δίνει χαρά. Με ενδιαφέρει η έρευνα και κάθε φορά περιπλανώμαι σε καινούριες αισθητικές διαδρομές. Χρησιμοποιώ μεγάλη ποικιλία υλικών χωρίς περιορισμό και σαν αποτέλεσμα προκύπτει καινούρια αισθητική πρόταση. ■ Κοσμήματα. Ξεκινήσατε πριν από δύο χρόνια να δημιουργείτε…

«Εμπνέομαι από κάθε τι που με συγκινεί και μου δίνει χαρά»

Τα κοσμήματά μου είναι μικρογλυπτική και προέρχονται από τα μεγάλα έργα μου. Οι μορφές που απεικονίζονται στα κοσμήματα προέρχονται από την ενότητα "Οδύσσεια" και τους πρωταγωνιστές Οδυσσέα, Πηνελόπη, Λευκοθέα, Καλυψώ, Κίρκη. Χρησιμοποιώ το plexi-glass σε διάφορους χρωματισμούς σε συνδυασμό με χρυσό, ασήμι ή μπρούντζο. Μου αρέσουν ατόφια χωρίς κάποια επικάλυψη, αφού κάθε μέταλλο έχει τη δική του λάμψη. Σας ευχαριστούμε πολύ.


55_DIAFIMISI Kifisia_VOLTA 12/19/17 2:08 AM Page 1

ƋƆžƇƈƄƉŸźƂƂžŶƈžſźƇ źſŹżƀƍƇźžƇ ŹżƁƄƉſżƊžƇžŶƇ ɅȰɆȰɇȾȵɉȸϴͬϭϮ ɁȵȰȵɆɉȺɆȰȻȰ

ɇȰȲȲȰɈɃϵͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰ

ɅȿȰɈȵȻȰɅȿȰɇɈȸɆȰ ɏɆȰ͗ϭϴ͗ϯϬ ɌɏɈȰȳɏȳȸɇȸɍɆȻɇɈɃɉȳȵɁɁȻȰɈȻȾɃɉ ȴȵɁɈɆɃɉ ɇɉɁȰɉȿȻȰͳ ɀɉɆɏɁȰɇɇɈɆȰɈȸɇ ȵȿȵɁȸȺȵɃȴɏɆɃɉ

ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘȿȵȲȻȴɃɉ ɏɆȰ͗ϭϳ͗ϬϬ

ɌɏɈȰȳɏȳȸɇȸ ɍɆȻɇɈɃɉȳȵɁɁȻȰɈȻȾɃɉ ȴȵɁɈɆɃɉ ɇɉɁȰɉȿȻȰͲɌɃɉɆȵȻɆȰ ȾɉɆȻȰȾȸϭϳͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰɏɆȰ͗ϭϵ͗ϬϬ ȴȸɀȰɆɍȵȻɃȾȸɌȻɇȻȰɇ ɇɉɁȰɉȿȻȰɈȸɇͪɌȻȿȰɆɀɃɁȻȾȸɇ ɃɆɍȸɇɈɆȰɇȾȸɌȻɇȻȰɇͫ

ɇȰȲȲȰɈɃϭϲͬϭϮȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϯ͗ϬϬ ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘȿȵȲȻȴɃɉ ɇɉɁȰɉȿȻȰȰȳȳȵȿɃɇȾȰɈɇȻɆȸɇ ΘɃȻɌȻȿɃȻɈɃɉ

ȾɉɆȻȰȾȸϭϳͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰɏɆȰ͗ϭϰ͗ϬϬ ɅȿȰɈȰɁɃɇɅȰɆȾȻɁȳȾ ɇɉɁȰɉȿȻȰ ȰȿȵɂȰɁȴɆȰȾɃɁȻȰȾ &h>>E>/s

ȴȵɉɈȵɆȰϭϴ ΘɈɆȻɈȸϭϵͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰɏɆȰ͗ϮϬ͗ϬϬ ȴȸɀȰɆɍȵȻɃȾȸɌȻɇȻȰɇ ȺȵȰɈɆȻȾȸɅȰɆȰɇɈȰɇȸ ͪȸȵɂɃɀɃȿɃȳȸɇȸͫ

ȾɉɆȻȰȾȸϭϳͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰ ɏɆȰ͗ϭϮ͗ϬϬ

ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸ ΘȿȵȲȻȴɃɉ

ȾɉɆȻȰȾȸϭϳͬϭϮ Ɂ͘ȵɆɉȺɆȰȻȰɏɆȰ͗ϭϮ͗ϬϬ Ʌ͘ɀȻȾɆȰɇȻȰɈɏɁ ɇɉɁȰɉȿȻȰͲ'K

ɍɃɆɃɇ

ɅȵɀɅɈȸ Ϯϭ ͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϵ͗ϬϬ ȻȵɆɃɇɁȰɃɇɀȵɈȰɀɃɆɌɏɇȵɏɇ ɈɃɉɇɏɈȸɆɃɇ͕ȾȵɌȰȿȰɆȻ ɍɆȻɇɈɃɉȳȵɁɁȻȰɈȻȾȸɇɉɁȰɉȿȻȰ ɀȻȾɈȸɇΘɅȰȻȴȻȾȸɇɍɃɆɏȴȻȰɇ

ɅȰɆȰɇȾȵɉȸϮϮͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰ ɏɆȰ͗ϭϱ͗ϬϬ ȾȰɇɇȰȲȵɈȸΘȿȵȲȻȴɃɉ ɇɉɁȰɉȿȻȰE

ɅȰɆȰɇȾȵɉȸϮϮͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϳ͗ϬϬ ȴȸɀȰɆɍȵȻɃȾȸɌȻɇȻȰɇ ɅȰȻȴȻȾɃȺȵȰɈɆɃ ɈȰɍɆȻɇɈɃɉȳȵɁɁȰɈɃɉ ȾɃɁɈɃɆȵȲɉȺɃɉȿȸ ɇȰȲȲȰɈɃϮϯͬϭϮͳɁȵȰȵɆɉȺɆȰȻȰ

ɇȰȲȲȰɈɃϮϰͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϭ͗ϬϬ

ɇȰȲȲȰɈɃϮϯͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰɏɆȰ͗ϭϲ͗ϬϬ ȴȸɀȰɆɍȵȻɃȾȸɌȻɇȻȰɇ ɆɃɉɁɈɃȿɌɈɃȵȿȰɌȰȾȻ

ȵȿ͘ȲȵɁȻȷȵȿɃɉϲϯͳɏɆȰ͗ϭϯ͗ϬϬ ɇɉɁȰɉȿȻȰͳȴȸɀȸɈɆȸɇȷȰɌȵȻɆȵȿȸɇ ͪȰɀɌȻɏɁɃɇɈȵɆɎȻɇͫ

ȾɉɆȻȰȾȸϮϰͬϭϮȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϰ͗ϬϬ ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘȿȵȲȻȴɃɉ

ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘȿȵȲȻȴɃɉ

ɍɃɆɏȴȻȰɀȻȾɆɏɁ ɈɆɃȲȰȴɃɉɆɏɁ

ɇȰȲȲȰɈɃϮϯͬϭϮȾȸɌȻɇȻȰ ɏɆȰ͗ϭϴ͗ϬϬ ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘȿȵȲȻȴɃɉ ɇɉɁȰɉȿȻȰȷɏȸɈȸȳȰɁɃɉɆȻȰ

ɅȰɆȰɇȾȵɉȸϮϵͬϭϮȾȸɌȻɇȻȰɏɆȰ͗ϭϲ͗ϬϬ ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘȿȵȲȻȴɃɉ

ɇɉɁȰɉȿȻȰȳȻȰɁɁȸɇȾɃɉɈɆȰɇ

ɇȰȲȲȰɈɃϯϬͬϭϮ Ɂ͘ȵɆɉȺɆȰȻȰɏɆȰ͗ϭϱ͗ϬϬ ɇɈɆɃɌɉȿȻɃɉΘ ɍȰɆȻȿȰɃɉɈɆȻȾɃɉɅȸ ɇɉɁȰɉȿȻȰͲ>hZ, ɇȰȲȲȰɈɃϯϬͬϭϮ ɁȵȰȵɆɉȺɆȰȻȰ ɅȿȰɈȵȻȰɁ͘ɅȿȰɇɈȸɆȰ ɏɆȰ͗ϭϮ͗ϬϬ ɍɃɆɏȴȻȰɀȻȾɆɏɁ ɈɆɃȲȰȴɃɉɆɏɁ

ɇɉɁȰɉȿȻȰȾɆȰɈȻȾȸɇɃɆɍȸɇɈɆȰɇ ‘‘METALLON’’ ȾɉɆȻȰȾȸϮϰͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰ ɏɆȰ͗ϭϮ͗ϬϬ ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸ ΘȿȵȲȻȴɃɉ ɍɃɆɃɇ

ɈȵɈȰɆɈȸϮϳ ȴȵȾȵɀȲɆȻɃɉ ȾȸɌȻɇȻȰɏɆȰ͗ϭϵ͗ϬϬ ȴȸɀȰɆɍȵȻɃȾȸɌȻɇȻȰɇ ɅȵɀɅɈȸϮϴͬϭϮ ɀɃɉɇȻȾɃȺȵȰɈɆȻȾȸ

ȾȸɌȻɇȻȰɏɆȰ͗ϭϵ͗ϬϬ

ɅȰɆȰɇɈȰɇȸ

ȴȸɀȰɆɍȵȻɃȾȸɌȻɇȻȰɇ

ͪɈȰȰɇɈȵɆȻȰɈɃɉ ɍȺȵɇͫ

ɇȰȲȲȰɈɃϯϬͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϯ͗ϬϬ ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘ ȿȵȲȻȴɃɉ  / Z  K   , / s , 

ɇɉɁȰɉȿȻȰͲ hKZ/K^K

ȾɉɆȻȰȾȸϯϭͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰͳ ɏɆȰ͗ϭϮ͗ϯϬ ȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘ ȿȵȲȻȴɃɉ

ɇɉɁȰɉȿȻȰ ^yK>/',d

ɍɆȻɇɈɃɉȳȵɁɁȻȰɈȻȾȸɅȰɆȰɀɉȺɃɉɅɃȿȸ͊͊͊ ɅȰɆȰɇȾȵɉȸϭϱͳȾɉɆȻȰȾȸϯϭͬϭϮ ȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϭ͗ϬϬͳϭϰ͗ϯϬȾȰȻϭϳ͗ϯϬͳϮϬ͗ϬϬ ɅȿȰɈȰɁɃɇɅȰɆȾȻɁȳȾ

ɍɆȻɇɈɃɉȳȵɁɁȻȰɈȻȾɃɇɅȻɈȰȾȻ͊͊͊

ɇȰȲȲȰɈɃϮϯ͕ȾɉɆȻȰȾȸϮϰΘɇȰȲȲȰɈɃϯϬ͕ȾɉɆȻȰȾȸϯϭͬϭϮ ɁȵȰȵɆɉȺɆȰȻȰɅȿȰɈȵȻȰɁ͘ɅȿȰɇɈȸɆȰɏɆȰ͗ϭϮ͗ϬϬͳϭϳ͗ϬϬ

ɅɃȿɉȺȵȰɀȰDKEdZ>K͊͊͊

ϭϲͬϭϮȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϭ͗ϬϬȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘȿȵȲȻȴɃɉ ϮϮͬϭϮȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϯ͗ϬϬȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘȿȵȲȻȴɃɉ ϮϯͬϭϮȾȸɌȻɇȻȰͳɏɆȰ͗ϭϰ͗ϬϬȾɃȿɃȾɃɈɆɏɁȸΘȿȵȲȻȴɃɉ ϯϬͬϭϮɁȵȰȵɆɉȺɆȰȻȰͳɏɆȰ͗ϭϯ͗ϬϬɇɈɆɃɌɉȿȻɃɉΘɍȰɆȻȿȰɃɉɈɆȻȾɃɉɅȸ


56_floros_VOLTA 12/18/17 2:53 AM Page 56

ΝΙκος ΦλΩρος Μετά τις βραβεύσεις από τον πρίγκιπα του Μονακό και την τεράστια επιτυχία των εκθέσεων στη Μόσχα και στην Αμερική, ο ταλαντούχος Νίκος Φλώρος παρασημοφορείται στη Λισαβόνα για την έκθεση που τιμά τη Μαρία Κάλλας. Συνέντευξη στην Ελένη Πολίτου

πολυβραβευμένος καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος στις 30 Νοεμβρίου ξεκλείδωσε μια από τις πιο αβάτες πόρτες της Λισαβόνας. Η νέα του έκθεση με τίτλο ‘’Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες’’ ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή τελετή παρασημοφόρησης του, στο ιστορικό κτήριο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, η οποία στεγάζει το Εθνογραφικό και ιστορικό Μουσείο των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας. Στη συγκεκριμένη αίθουσα ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε έκθεση μοντέρνας Τέχνης με αφορμή τα έργα του Έλληνα δημιουργού που εμπνεύστηκε από την 40ή επέτειο από το θάνατο της Μαρία Κάλλας. Τη νύχτα των εγκαινίων της έκθεσης ο Νίκος Φλώρος έγινε επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Λισαβόνας και τιμήθηκε με το χρυσό παράσημο από τον Πρόεδρο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, Καθηγ. Dr. Luis-Aires Barros και τον Πρίγκιπα της Πορτογαλίας H.R.H. Dom Miguel de Braganaça. Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Έλληνα κιθαρίστα Κωνσταντίνο Μπουλουγκάρη που έπαιξε γνωστά θέματα από τις όπερες της Κάλλας και απαγγελία ποίησης της Αθηνάς Τιτάκη. Ακολούθησε κοκτέιλ με ελληνικές γεύσεις με την ευγενική συμβολή του ελληνικού εστιατορίου “Διόνυσος” στη Λισαβόνα. Το Volta κατόρθωσε να είναι εκεί και να έχει μια από τις συνεντεύξεις που δόθηκαν στα ελληνικά Μέσα.

■ Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο όπου για πρώτη φορά δίνεται για σύγχρονη τέχνη.

■ Πως προέκυψε η δεύτερη αυτή φάση έργων σε σχέση με τη Μαρία Κάλλας για τη νέα σας έκθεση;

■ Ποιο είναι το όραμα σου για την τέχνη και την Ελλάδα;

Ο

Είναι ένας πολύ δύσκολος χώρος λόγω του ότι στις αίθουσες αυτές φιλοξενούνται κειμήλια από τους Πορτογαλλους εξερευνητές και εκτός της ιδιαίτερης σημασίας τους, ήταν πολύ δύσκολο να συνδυαστούν με τα έργα. Ο επιμελητής Αριστοτέλης Καράντης συνδύασε εξαιρετικά τα έργα μέσα σε αυτό το Μουσείο που έχει τόσες ιδιαιτερότητες. ■ Ποια είναι η σχέση σας με την πολιτιστική διπλωματία και το έργο που κάνετε υπέρ της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πως αποφασίσατε να αφοσιωθείτε σ'αυτό.

Όπως,ίσως ήδη γνωρίζετε,αφιέρωσα την έκθεση αυτή στον εκλειπόντα Δημήτρη Τζανάκη, στέλεχος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων και Σύμβουλο Α’ του Υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου το έργο με ενέπνευσε να προωθήσω την πολιτιστική διπλωματία μέσα από τις δημιουργίες μου όλο τον κόσμο. Είναι κάποιοι άνθρωποι που έγιναν ορόσημα με το έργο τους. ■ Στην έκθεση της Λισαβόνας πήρατε ακόμη ένα παράσημο.

Ήταν μια δεύτερη τεράστια τιμη για μένα το χρυσό παράσημο της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνων της Λισαβόνας και να με κάνουν ταυτοχρόνως επίτιμο Μέλος τους. Όταν σε τιμούν στο εξωτερικό αισθάνεσαι ότι έχεις χρέος απέναντι στην χώρα που σε γέννησε, την Ελλάδα, άσχετα αν η Ελλάδα δεν υπολογίζει σαν αξία της κάποιους αξιόλογους ανθρώπους ή δημιουργούς. Η Ελλάδα συμβολίζει το Φως του Πολιτισμού. Μην το ξεχνάμε!

RESTART στην Ελλάδα άμεσα! Βουλιάζουμε στην ηλιθιότητα του Το ταξίδι με την μεγάλη Ντίβα ξεκίνησε το 2007 σε μια έκθεση που πήρε τενεοέλληνα που θεωρεί πως δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα ενώ ο ιράστια δημοσιότητα σε όλο τον κόσμο και ήταν νούμερο ένα σε όλα τα διος δεν ξέρει ούτε ποιος είναι! Ας ξεκινήσουμε από την παιδεία και να ΜΜΕ παγκοσμίως το 2007. Ο σκοπός μου είναι να γνωστοποιήσω πασεβόμαστε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Όλα από την οικογκοσμίως τον τόπο καταγωγής της,που είναι ένα γενεια μας ξεκινούν. Θέλω μια Ελλάδα του Εμικρό χωριό στη Μεσσηνία, το Νεοχώρι. Όχι ότι λύτη, του Σικελιανού, της Μελίνας, του Χατο έχει ανάγκη η Μαρία Κάλλας αυτό, αλλά ο τότζιδάκη και της Μαρίας Κάλλας. Μια Ελλάδα «Εύχομαι να ανακάμψουμε πος της! Πρέπει η Ελλάδα να μάθει να εξαργυμε αξίες που τιμούν τον τόπο μας. Μια νέα γεκάποια στιγμή ως Έλληνες ρώνει στο εξωτετικό τις πραγματικές αξίες πολινιά ανθρώπων με κύρος και αξίες. Προσωπιτου Πολιτισμού και όχι τισμού. Η έκθεση μου με θέμα "Μήδεια-Αργοκά, έχω ταχθεί σε αυτό που μπορώ να προναυτες" είναι ένα ταξίδι στον εσωτερικό εαυτό του του σουβλακιού και του λαϊκισμού. σφέρω στον τόπο μας! Αυτό μου δίνει όραμα ανθρώπου, ένας καθρέφτης στην Άβυσσο. Όκαι δύναμη. Η Ελλάδα συμβολίζει πως η Μήδεια μέσα από το πάθος έφυγε από τα το Φως του Πολιτισμού. Σας ευχαριστούμε και ανθρώπινα έτσι και η Κάλλας ξεπέρασε τον εαυτό σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά! της και έφτασε τη "θεά" διαμέσου της Τεχνης. Μην το ξεχνάμε!»

56 Volta


57_kosmika American Awards_VOLTA 12/18/17 2:54 AM Page 57

Άντα Ηλιοπούλου, Λούλα Λόη-Αλαφογιάννη, Daisy Gallagher, Σοφία Βούλτεψη

Η Πρόεδρος και Ιδρύτρια του EAWC κυρία Λούλα Λόη-Αλαφογιάννη, η παρουσιάστρια της βραδιάς Έμυ Λιβανίου, ο σχεδιαστής Λασκαρης, η Άντα Ηλιοπούλου, η Μαρίνα Πατούλη και ο δήμαρχος Αμαρούσιου, Γιώργος Πατούλης

Βραβεία EAWC.org (Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών) στο Μουσείο της Ακρόπολης

Βούλα Σαραντάρη, Διονυσία Αυγερινοπούλου

Στράτος Τζώρτζογλου, Σοφία Μαριόλα

Λάσκαρης Βαλαβάνης, Άντα Ηλιοπούλου και ο Αντιπρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, Γιώργος Αλεξανδράτος (Apollonia Lines S.A.)

Στο Μουσείο της Ακρόπολης έγινε η τελετή Global Goddess Artemis Awards από το Euro-American Women's Council των ΗΠΑ και την Πρόεδρο του Λούλα Λόη-Αλαφογιάννη. Ανάμεσα σε διακεκριμένες προσωπικότητες και leaders από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Μονακό και την Ελλάδα, η Πρέσβειρα καλής θελήσεως του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, Άντα Ηλιοπούλου έλαβε το βραβείο "the real visionary who connects the fashion with society" για το έργο που κάνει υπέρ της Ελλάδας σε συνεργασία με τους διασημότερους Οίκους Μόδας του πλανήτη, όπως ο Miyake, Escada, Jitrois, Stephane Rolland, Schiaparelli, Chopard, Frank Sorbier, David Wingate, Lutz Huelle και άλλους. Και παράλληλα για το project που έκανε τον Ιούλιο μέσα στο τούνελ του Faust στο Pont Alexandre III με τον Οίκο Λάσκαρης στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού με την Mephistopheles Productions για να θυμίσουμε σε όλο τον πλανήτη πως ο Έλληνας που δουλεύει είναι το φως μέσα στις δύσκολες, σκοτεινές στιγμές που βιώνει η χώρα. Ένα από τα επόμενα βραβεία δόθηκε στον Οίκο Λάσκαρη για το σόου που έγινε στο Παρίσι. Η Πρέσβειρα καλής θελήσεως Άντα Ηλιοπούλου χάρισε το βραβείο της στους Έλληνες που συνεχίζουν να προσπαθούν, να επιμένουν, να πιστεύουν στην αριστεία κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Στους Έλληνες αυτούς που με την καθημερινή τους προσπάθεια φέρνουν φως στα σκοτάδια και που με την επιμονή και την δουλειά τους καθημερινά διεκδικούν την δίκη τους καλύτερη Ελλάδα. Αυτήν που μας αξίζει!

Η πρεσβειτέρα και ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου της «Κιβωτού του Κόσμου»

Ο εφοπλιστής Γιάννης Μελέτης και η Πρόεδρος Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Ελένη Μελέτη

Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παναγοπούλου, Λούλα Λόη-Αλαφογιάννη, Terry Neese


58_kosmika RAMFOS_VOLTA 12/18/17 12:43 AM Page 58

! VOLTA/ΚΟΣΜΙΚΑ "

Δρ. Άντζι Μαργαρίτη Andrews, Δρ. Φώφη Καμποσιώρα, Έμη Τρικάρδου

Ο Πρόεδρος του Lifeline Hellas Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας, η Αντιπρόεδρος Δρ. Άλκηστις Πρίνου Μπουκουβάλα

Στέλιος Ράμφος

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΡΑΜΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ LIFELINE HELLAS

Ευγένιος Πιέρρης, Έπη Αγγελοπούλου

Γιάννης Σαχίνης, Ιωάννα Βαρδινογιάννη

Απόστολος και Ρόδη Κράτσα

Bernadette Coutsoumaris, Νικόλαος Καραγκιαούρης

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός Lifeline Hellas στα πλαίσια των φιλανθρωπικών του δραστηριοτήτων διοργάνωσε διάλεξη με ομιλητή τον Στέλιο Ράμφο την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η υποστήριξη των Μονάδων Νεογνών των κρατικών Νοσοκομείων. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας. Ο Στέλιος Ράμφος διηγήθηκε και ερμήνευσε τον "Μύθο του Σπηλαίου" από την Πολιτεία του Πλάτωνος. Ένα κείμενο που αφορά στο δράμα της φαντασίωσης και της αλήθειας και αποτελεί σταθμό στην παγκόσμια φιλοσοφία. Χορηγοί του cocktail που ακολούθησε ήταν οι εταιρείες: Quality Catering Services, Τυροκομείο Κωσταρέλου, Βικος, Evritos, Medical Anti-aging Center, Design & Pleasure, Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε.

Μάιρα Τσαβλίρη, Νανά Καλέτση

Μαρία Δοξιάδη, Ασπασία Ζαΐμη

Χάρης Οικονομόπουλος

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και Νάσια Παπαμανώλη με την παρέα τους

Ντάνα Στασινού


59_kosmika PRIGKIPISA_VOLTA 12/18/17 12:44 AM Page 59

! VOLTA/ΚΟΣΜΙΚΑ "

Ο David Andrews, η Πριγκίπισσα Αικατερίνη, ο κος Δεσύλλας, η Δρ. Άλκηστις Πρίνου Μπουκουβάλα, η Δρ. Άντζι Μαργαρίτη Andrews, η Λυδία, η Ελεονώρα, ο Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας και η αδελφή της Πριγκίπισσας Μπέττυ Ρουμελιώτη

Η Μαρία Λουίζα Δαμιανάκη, ο David και η Δρ. Άντζι Andrews, η Δρ. Άλκηστις Πρίνου Μπουκουβάλα, η Μπέττυ Ρουμελιώτη, ο Αλέξανδρος Αηδονόπουλος, η Πριγκίπισσα Αικατερίνη με τον εγγονό της Αλέξανδρο, η διευθύντρια του Καλού Ποιμένα Αγγελική Κουζούμη

Ο Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας με την Δρ. Άλκηστις Πρίνου Μπουκουβάλα, τα παιδιά τους Λυδία, Ελεονώρα και Κωνσταντίνο και το αλογάκι Gentle Carousel του Magic Garden

Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη με τον γιο της David Andrews και τον εγγονό της Αλέξανδρο, η αδελφή της Μπέττυ Ρουμελιώτη, ο ιδιοκτήτης του Santa Claus Kingdom Αλέξανδρος Αηδονόπουλος και τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων Πειραιά «Καλός Ποιμένας» και τον Άι Βασίλη

Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ» ΣΤΟ SANTA CLAUS KINGDOM Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη, Ιδρύτρια του Διεθνή Ανθρωπιστικού Οργανισμού Lifeline Hellas, παρευρέθηκε στο Santa Claus Kingdom στο ΜΕC Παιανίας το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου μαζί με τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων Πειραιά «Καλός Ποιμένας». Μαζί της ήταν ο γιος της Πριγκίπισσας Αικατερίνης κ. David Andrews με την σύζυγο του Άντζι Μαργαρίτη Andrews και τον γιο τους Αλέξανδρο, η αδελφή της Πριγκίπισσας κυρία Μπέττυ Ρουμελιώτη, ο Πρόεδρος του «Καλού Ποιμένα» εισαγγελέας κ. Νίκος Ποιμενίδης, ο Πρόεδρος του Lifeline Hellas Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας με την σύζυγο του Δρ. Άλκηστις Πρίνου Μπουκουβάλα και πολλοί άλλοι. Ο Άι Βασίλης από το Ροβανιέμι υποδέχθηκε τα παιδιά μαζί με τα μικρά αλογάκια Gentle Carousel του Magic Garden και τους μοίρασε παιχνίδια και βιβλία, μία ευγενική χορηγία των εταιρειών Δεσύλλας και των εκδόσεων Ποταμίτης. Μέρος των εσόδων του Santa Claus Kingdom την ημέρα αυτή διατέθηκαν στο Lifeline Hellas για την υποστήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νεογνών των κρατικών νοσοκομείων. Η φιλανθρωπική αυτή προσφορά είναι μία δωρεά της εταιρείας Luna Park Αηδονάκια ΑΕ που διοργανώνει το Santa Claus Kingdom.

Ο David Andrews με την σύζυγο του Δρ. Άντζι Μαργαρίτη Andrews, η Λυδία, η Ελεονώρα, Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας, ο εγγονός της Πριγκίπισσας Αικατερίνης Αλέξανδρος Andrews, η Πριγκίπισσα Αικατερίνη, ο Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας με την Δρ. Άλκηστις Πρίνου Μπουκουβάλα, David Andrews με την σύζυγο του Άντζι Μαργαρίτη Andrews, Αλέξανδρος Αηδονόπουλος, η Πριγκίπισσα Αικατερίνη

Φωτογραφίες: STUDIO PANOULIS

Ο Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας με την Δρ. Άλκηστις Πρίνου Μπουκουβάλα, τα παιδιά τους Λυδία, Ελεονώρα και Κωνσταντίνο

Ο γιος της Πριγκίπισσας Αικατερίνης κος David Andrews με την σύζυγο του Άντζι Μαργαρίτη Andrews και τον γιο τους Αλέξανδρο

Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη, ο David και η Δρ. Άντζι Andrews με τον γιο τους Αλέξανδρο, ο Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας με την Δρ. Άλκηστις Πρίνου Μπουκουβάλα, τα παιδιά τους Λυδία, Ελεονώρα και Κωνσταντίνο, η κα Μήνα Καραγιάννη με τα μικρά αλογάκια της Gentle Carousel του Magic Garden

Η αδελφή της Πριγκίπισσας Μπέττυ Ρουμελιώτη, η διευθύντρια της Στέγης Ανηλίκων Πειραιά «Καλός Ποιμένας» Αγγελική Κουζούμη, ο Πρόεδρος της Στέγης Ανηλίκων Πειραιά «Καλός Ποιμένας» Νίκος Ποιμενίδης, Μαρία Λουίζα Δαμιανάκη, ο Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας με την Δρ. Άλκηστις Πρίνου Μπουκουβάλα


60_61_kosmika LIONS ok_VOLTA 12/18/17 12:45 AM Page 60

τατη μποκοτςη, ματινα αλεξακου, γεωργια ςιακαβαρα, ελενα κουλαουζιδου

νυφικα αλεξια

βουλα ςαρανταρη, χριςτινα χορν, δεςποινα γαβαλα

ςτελλα γιαμπουρα

κατερινα καυκαλακη, ελντα φλεγκα, χριςτινα καρακιτςου

γιωργος παπαδημητρακοπουλος, γιωργος διαμαντοπουλος, αννα μαρια ρογδακη

νανςυ αγγελοπουλου, ςιςςυ παπαγεωργιου, χαρις κονδυλη, λειλα νεοφυτου

βικυ ςφακιανακη, φαιη δαςκαλοπουλου, ελενη τριανταφυλλου,

τατη μποκοτςη, λενα κολοκυθα, λενα αντωνακου, βουλα ςαρανταρη, νικη παξιμαδακη


60_61_kosmika LIONS ok_VOLTA 12/18/17 12:45 AM Page 61

αλις δικαιου, νικολ καιςαρη, ναντια λυμπερη

μιχαλης χατζημιχαλης, μαρινα λαμπρακη πλακα, νινα βλαχου, βουλα ςαρανταρη, βαςιλικη ανδρουτςοπουλου

Λαιονικό Φως από την HELLEN KELLER Κηφισιάς στο St. George Lecabettus

νινα βλαχου, χαρις τςιμογιαννης

H Λέσχη που ίδρυσε η γνωστή Lion Βούλα Σαραντάρη, στα βήματα μιας μεγάλης φίλης της Ελλάδας, της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Έλεν Κέλερ, η οποία αν και τυφλή και κωφάλαλη, χαρακτηρίσθηκε ως το μεγαλύτερο θαύμα θέλησης, του 20ου αιώνα, καθώς αφιέρωσε τη ζωή της αγωνιζόμενη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνεχίζει με θέρμη το πανανθρώπινο έργο της. Στους καρκινοπαθείς και στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «ΤΑΣΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ» Χαλκίδας καθώς και σε άλλες ευπαθείς ομάδες αφιερώθηκαν τα έσοδα της εκδήλωσης, παρουσία του Κυβερνήτη του θέματος 117 κου Μιχάλη Χριστοδουλίδη, της πρώην Κυβερνήτου κας Π. Μουτάφη και πολλών ακόμη αξιωματούχων του Διεθνούς Λαιονισμού. Με εξάντα την αγάπη και προσφορά μέσα από πολύχρωμες εικόνες κομψότητας, αφού οι πιο γνωστοί οίκοι ένδυσης, νυφικών, διακόσμησης, κοσμήματων, καλλυντικών και αξεσουάρ συμμετείχαν στο ντεφιλέ. Την τιμώμενη προσωπικότητα της βραδιάς, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, προσφώνησε η Πρόεδρος Γραφείων Τύπου του θέματος 117 κυρία Νίνα Ασπασία Βλάχου και ο Κυβερνήτης της απένειμε τιμητική πλακέτα με τη σφραγίδα της Λέσχης και με την ευκαιρία των 100 ετών από την ίδρυση του Παγκόσμιου Λαιονικού ανθρωπιστικού κινήματος. Χορηγοί: Medical ANTI AGING, Medicare vita, Beautyworld by Despoina Gavala, TALY ‘S TALES DIAMOND Εvents, Mina από τη Μίνα Κορδαλή, Φλεβαράκη – οπτικά, Elena Koulaouzidou, Urban AMAZONS. Φωτογραφίες: ΝΟΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΟΣ

η εκδοτρια φωτεινη ανδρουλακη με την ζωγραφο-ςυγγραφεα μινα κορδαλη

νινα βλαχου, φωτεινη ανδρουλακη, αφροδιτη πιτςακη, βιλλυ πετρουλα καμπολη, ρενα βαςιλακη, ιωαννα βαςιλακη βαςιλικη ανδρουτςοπουλου, κατερινα γεωργιαδη

Volta 61


62_63_kosmika OSCAR dela RENTA_VOLTA 12/18/17 2:57 AM Page 62

oι ολυμΠιονικεΣ ευη μωραΪτιδου, μορφουλα ντωνα, εΒελινα ΠαΠαζοΓλου, ευαΓΓελια Πλατανιωτη, αΘαναΣια τΣολα και η αννα μαρια ταξοΠουλου

ευαΓΓελια Πλατανιωτη

φανη Παλλη Πετραλια, ντορα Παλλη

Rania KhouRy, ΧαρηΣ τΣιμοΓιαννηΣ, ρενια ΠαΠανικολαου

ζανετ καλαντζακου, εμυ λιΒανιου, κατερινα ΠαναΓοΠουλου, ηρω ΣαΪα

ρανη κορκα, ΧριΣτινα ΠαΠαΘαναΣιου

αΓαΠη Πολιτη, δεΣΠοινα ΓιαννακοΠουλου

Σοφια ΓιαννικοΠουλου, μαρια μιΧαλοΠουλου

λια ΠαΓωνη, ελενη ευΘυμιου

λουκιλα καρρερ, δεΣΠοινα Πορτοκαλη

ΠηνελοΠη Σταμουλακη, αντζελα ΓιαννακοΠουλου, νανΣυ ιωαννιδη, ζετα μεΓρεμη καραφερη


62_63_kosmika OSCAR dela RENTA_VOLTA 12/18/17 2:57 AM Page 63

μορφουλα ντωνα

φιλιΠΠοΣ τΣαΓκριδηΣ, κατερινα ΠαναΓοΠουλου, Βικυ ΧατζηΒαΣιλειου, ναταΣα Θεοδωριδου

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΕΣ και Oscar de la Renta στηρίζουν τον αθλητισμό! κατερινα ΠαναΓοΠουλου, αντζελα ΠλακοΠιτα

ΧρυΣανΘη Πατερα, νενη δουκα

Fashion tea στο GRANDE BRETAGNE Η δραστήρια οικοδέσποινα και πρόεδρος του συλλόγου "KΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ", Κατερίνα Παναγοπούλου υποδέχτηκε γνωστές για την κοινωνική τους δράση και προσφορά, κυρίες της Aθήνας σε fashion show με εντυπωσιακές δημιουργίες του οίκου Oscar de la Renta, που φόρεσαν οι Ελληνίδες Ολυμπιονίκες μας. Κυριολεκτικά έλαμψαν μέσα στα εντυπωσιακά, σικ σύνολα και στις αμπιγιέ τουαλέτες με κεντήματα και φίνα υφάσματα! Φωτογραφίες: STUDIO PANOULIS

φωτεινη ανδρουλακη, Βουλα Σαρανταρη

Σοφια μΠουλινακη, ΧριΣτινα τΣατΣακη, μαΪρα τΣαΒλιρη

μελινα δαΣκαλακη, ΧριΣτινα τΣατΣακη

αΓαΠη Πολιτη, εΒελινα δαΣκαλη

νινα ΒλαΧου, αλεξανδρα Παλλη, ΓωΓω αυΓερινοΠουλου, ΣτελιοΣ κωνΣταντινιδηΣ, δημητρηΣ λυμΠεροΠουλοΣ, λαΣκαρηΣ


64_69_tajidi_VOLTA 12/18/17 2:58 AM Page 64

! τΑΞΙΔΙΑ "

Απόδραση στο

χιόνι!

Κατάλευκες βουνοκορφές, οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, γραφικά χωριουδάκια μέσα στα έλατα, αλλά και πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις με τσιπουράκι και καλή παρέα δίπλα στο αναμμένο τζάκι… είναι όλα όσα ονειρευόμαστε για τις χειμερινές αποδράσεις μας. Φύγαμε, λοιπόν, για ένα συναρπαστικό ταξίδι σε τρεις αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς της πατρίδας μας, την Ευρυτανία, τα Καλάβρυτα και τη Νάουσα, με αφορμή το χιόνι! Στην «καρδιά» του χειμώνα μια απόδραση στα πανέμορφα ορεινά χωριά του τόπου μας είναι αληθινή μαγεία… Όταν μάλιστα αυτά ντύνονται με τα λευκά πέπλα του χιονιού, όλα γίνονται ονειρικά! Ελάτε, λοιπόν, να ταξιδέψουμε παρέα σε 3 χειμερινούς προορισμούς που επιλέξαμε με αφορμή… το χιόνι και την τρελή επιθυμία μας να γλιστρήσουμε με τα σκι μας ή με το snowboard στις κατάλευκες πλαγιές των βουνών μας ή απλά να απολαύσουμε μια εναέρια βόλτα με τα lift και μια ζεστή σοκολάτα στο σαλέ ενός οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου… Κείμενο - Φωτογραφίες: Ιωάννα Βενιέρη

64 Volta

Ευρυτανία


64_69_tajidi_VOLTA 12/18/17 2:58 AM Page 65

Καλάβρυτα

Νάουσα


64_69_tajidi_VOLTA 12/18/17 2:58 AM Page 66

! τΑΞΙΔΙΑ "

Ευρυτανία… slalom στο ΒελοΥχΙ! ποια εποχή κι αν επισκεφθείς αυτό τον ξεχωριστό τόπο, θα σε μαγέψει με τις τόσες ομορφιές του. Προικισμένη απλόχερα από τη φύση, η Ευρυτανία είναι στολισμένη με πυκνά δάση με έλατα, πλατάνια και καστανιές, πολύβουα ποτάμια και βαθύσκιωτα φαράγγια. Τα γραφικά χωριά της, που φωλιάζουν σε κατάφυτες πλαγιές είναι σμιλεμένα με πέτρα, ξύλο και τέχνη περισσή, ενώ γύρω τους υψώνονται περήφανα βουνά, όπως η Καλιακούδα, η Χελιδόνα και τα Άγραφα. Πάνω από το Καρπενήσι, την όμορφη πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, υψώνεται το Βελούχι με το άρτια οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου. Από τα πιο αγαπημένα χωριά της περιοχής είναι το Μεγάλο Χωριό, οι Κορυσχάδες, το Παλαιό Μικρό Χωριό και

Ό

66 Volta

αρκετά χλμ. πιο μακριά, τα Φιδάκια Ευρυτανίας με πανοραμική θέα στη Λίμνη Κρεμαστών. Σίγουρα θα κάνουμε μια εξόρμηση στην ιστορική Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας, έχοντας παρέα μας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μας τον ποταμό Καρπενησιώτη. Έτοιμοι για δράση! Ξύπνημα νωρίς το πρωί και αφού πάρουμε ένα πλούσιο παραδοσιακό πρωινό, ετοιμαζόμαστε για να ανηφορίσουμε στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Τυμφρηστού, με προορισμό μας το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου. Μια απόσταση 10 χλμ. από το Καρπενήσι, με καλή σηματοδότηση και μαγευτικό τοπίο. Τα χιονισμένα έλατα και οι γύρω κατάλευκες βουνοκορφές μας ξελαφρώ-

↘ Πού θα μείνετε: • «Spa Hotel Montana» (στο Καρπενήσι, πρόποδες του Βελουχίου), τηλ.: 22370-80400, www.montana.gr • «Hellas Country Club» (Νέο Μικρό Χωριό), τηλ.: 22370-41570, www.hellascountry.gr • «Natura Chalets» (στο δρόμο για το Μεγάλο Χωριό), τηλ.: 6972 710041, http://naturachalets.gr • «Λεβάντα» (Μεγάλο Χωριό), τηλ.: 22370-41101, 6932 378863, www.megaloxorio.gr • «Ξενώνας Ναϊάδες» (8ο χλμ. της οδού Καρπενησίου – Προυσού), τηλ.: 22370-24545, 6974 143955. ↘ Πού θα φάτε: Στο «River Art», στο 7ο χλμ. Καρπενησίου - Προυσού, για δημιουργική - παραδοσιακή κουζίνα από τη Δώρα Τερζή. Στο «Χαγιάτι», στο Γαύρο, στον «Παράδεισο» και το «Χωριάτικο», στο Μικρό Χωριό, για ψητά και μαγειρευτά. Στο «Μαγαζάκι από το 1905», στο Βουτύρο, για πολίτικη κουζίνα. Στο «Δρυόπιον», στο Κλαυσί, για μεζεδάκια. Στον «Καρβέλη», στο Μεγάλο Χωριό, για γαλακτομπούρεκο. Στο «Πλαστήρι», στο 2ο χλμ. Καρπενησίου - Προυσού, για να αγοράσετε πίτες και μπακλαβά.


64_69_tajidi_VOLTA 12/18/17 2:58 AM Page 67

! τΑΞΙΔΙΑ " Δήμος Καρπενησίου

Παραμυθένια Χριστούγεννα!

ατά την περίοδο των Χριστουγέννων το Καρπενήσι ντύνεται στα γιορτινά και μας προσκαλεί να ζήσουμε αξέχαστες στιγμές. Από αρχές Δεκεμβρίου ξεκινούν μάλιστα οι εορταστικές εκδηλώσεις, με τίτλο «Γιορτές του Χειμώνα», που διοργανώνονται από το Δήμο Καρπενησίου και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα ονειρεμένο σκηνικό με ξύλινα σπιτάκια στήνεται στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου, όπου θα γνωρίσουμε τα τοπικά προϊόντα του τόπου και θα απολαύσουμε ζεστά ροφήματα. Μια εκδήλωση-θεσμός είναι η Νύχτα των Ευχών, όπου ο κόσμος πετά φαναράκια ψηλά στον ουρανό την Παραμονή των Χριστουγέννων. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα που θα μας μείνει αξέχαστο! Καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών γίνονται street parties στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, με υπαίθρια μπαρ και φωτιές, ενώ Dj's παίζουν μουσική που ανεβάζει το κέφι στα ύψη. Θα έχουμε, ακόμη, την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μοναδικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, γαστρονομικές βραδιές και χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καρπενησίου. Αξίζει να ζήσουμε αυτή τη μαγεία!

Κ νουν από άγχη και έγνοιες... Βρισκόμαστε σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 1.840 μ. και φθάνει στα 2.315 μ. στην κορυφή του Βελουχίου. Φθάνουμε στον προορισμό μας και στη διάθεσή μας βρίσκονται 15 πίστες σκι υψηλών προδιαγραφών, ιδανικές για όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Για τον εξοπλισμό μας σε σκι, στολές, μπατόν και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε, αν δεν έχουμε τα δικά μας, θα τα νοικιάσουμε στα μαγαζιά με ανάλογα είδη που υπάρχουν στο χιονοδρομικό κέντρο. Οι λάτρεις του snowboard θα χαρούν το αγαπημένο τους σπορ σε μια άψογα οργανωμένη πίστα snowboard (το «snowboard park») και θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές. Οι πιο τολμηροί από μας θα επιλέξουν μία από τις πέντε διαδρομές - off piste, για να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη! Φυσικά, μπορούμε να μην κάνουμε τίποτε και να χαρούμε μόνο μια εναέρια βόλτα με τον αναβατήρα «Τάκης Φλέγκας» πάνω από τις πίστες… Έπειτα από τις δραστηριότητές μας στο χιόνι θα απολαύσουμε μια ζεστή σοκολάτα ή το καφεδάκι μας στο σαλέ. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου οργανώνονται και βραδιές με ξεχωριστά events, στο Ice Bar Snow Bar, με μουσική, cocktails και σκι στη μεγαλύτερη σε χιλιόμετρα φωτιζόμενη πίστα σ’ όλη την Ελλάδα. Κατηφορίζουμε από το Βελούχι γεμάτοι εμπειρίες και είναι ώρα για να απολαύσουμε καλό φαγητό σε κάποιο ταβερνάκι στα χωριά της Ευρυτανίας. Αχνιστή τραχανόσουπα, χορτόπιτα, κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες, ψητά στα κάρβουνα, λαχανοντολμάδες, μπακλαβάς ή γαλακτομπούρεκο είναι μερικές από τις γεύσεις που θα δοκιμάσουμε και θα μας μείνουν αξέχαστες! Πληροφορίες: Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου: τηλ.: 6979 727467 (Κώστας Παπαϊωάννου, διευθυντής διαχείρισης Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου), www.velouxi.gr


64_69_tajidi_VOLTA 12/18/17 2:58 AM Page 68

! τΑΞΙΔΙΑ "

Καλάβρυτα… σκΙ στΙσ πλΑγΙεσ τοΥ χελμοΥ! πό τους λατρεμένους χειμερινούς προορισμούς, τα Καλάβρυτα απαγκιάζουν στις δασωμένες πλαγιές του Χελμού, σε υψόμετρο 756 μ. στα ορεινά της Αχαϊας και προσφέρονται για μοναδικές δραστηριότητες που θα μας ξανανιώσουν! Όσοι λατρεύουν το σκι και το snowboard, τις πεζοπορίες στον κατάφυτο Χελμό και τις διαδρομές με τον «Οδοντωτό», το γραφικό τρενάκι, που σκαρφαλώνει από το 1896 το Φαράγγι του Βουραϊκού, θα χαρούν αυτό το ταξίδι με την ψυχή τους. Το τρενάκι πριν φθάσει στον τελικό προορισμό του, τα Καλάβρυτα, σταματά στο Σταθμό της Ζαχλωρούς, μια περιοχή πλημμυρισμένη στο πράσινο και ένα ποτάμι να κυλά στο φαράγγι.

Α

68 Volta

Από αυτό τον τόπο ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, όταν στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους οπλαρχηγούς του Αγώνα. Από τα λίγα αρχοντικά της πόλης που έχουν διασωθεί είναι το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, που λειτουργεί σήμερα ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Μια επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος θα μας μυήσει στην ιστορία των Καλαβρύτων. Περίπου 10 χλμ. πριν από την είσοδο στην πόλη θα επισκεφθούμε τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, που είναι σκαρφαλωμένη πάνω σ’ ένα βράχο. Εκεί φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, φτιαγμένη από κερί και μαστίχα. Επιβάλλεται και μια επίσκεψη στην ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας με αξιόλογα ιστορικά κειμήλια στο Μουσείο της. Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, 19 χλμ. από τα Καλάβρυτα, θα μας φέρει στο Σπήλαιο Λιμνών, κοντά στο χωριό Καστριά. Θεωρείται μοναδικό στον κόσμο για τις αλλεπάλληλες, κλιμακωτές λίμνες του. Η ξενάγηση γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Πολύχρωμα συμπλέγματα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στολίζουν τα τοιχώματα του σπηλαίου. (Σπήλαιο Λιμνών: 26920-31001, 31633, www.kastriacave.gr ) Αξίζει επίσης μια εκδρομή ως το Πλανητέρο, μια περιοχή πλημμυρισμένη από πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Εδώ εκτρέφονται πέστροφες, τις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε στα ταβερνάκια της περιοχής.

↘ Πού θα μείνετε: • «Kalavrita Canyon Hotel & Spa»: (στην πόλη), τηλ.: 26920-22004, www.kalavritacanyon.gr • «Filoxenia Hotel & Spa»: (στο κέντρο), τηλ.: 26920-22493, 22290, 22422, www.hotelfiloxenia.gr • «Georgio’s V Chalet»: (2,5 χλμ. από Καλάβρυτα), τηλ.: 26920-24600, 6944 758595, www.georgiosv.gr • «Ανεράδα»: (στο δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο), τηλ.: 26920-24777, www.anerada.gr • «Ahilion»: (στην πόλη), τηλ.: 26920-29111, www.ahilion.gr • «Hotel Helmos Kalavrita»: τηλ.: 26920 29222, www.hotelhelmos.gr ↘ Πού θα φάτε: Στα Καλάβρυτα, στον «Βαρβιτσιώτη» και στο «Σπιτικό». Στη «Χωριάτικη Ταβέρνα», στο Σκεπαστό (3 χλμ. από τα Καλάβρυτα). Στο «Καταφύγιο» (15ο χλμ. Μεγάλου Σπηλαίου-Καλαβρύτων). Στην ταβέρνα «Αντώνης - Πόλυ» (Ζαχλωρού). Στο «Πλανητέρο» (στο ομώνυμο χωριό). Στο καφέ «Σταθμός» για λουκουμάδες και γαλακτομπούρεκο. Ώρα για σκι και snowboard! Μια μαγευτική διαδρομή πλημμυρισμένη από έλατα θα μας φέρει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, που το χειμώνα σφύζει από ζωή. Στις πίστες του θα απολαύσουμε σκι, snowboard, βόλτες με έλκηθρα, αλλά και νυχτερινό σκι στην πίστα «Δανάη». Εδώ οργανώνονται συχνά πάρτι και λειτουργεί το μοναδικό πάρκο για snow tubes. Ξεχωρίζουν ακόμη οι διαδρομές για cross county ski και snowmobiles. Με τους αναβατήρες του χιονοδρομικού θα ανεβούμε στην πάνω πίστα για να γλιστρήσουμε με τα σκι μας ή το snowboard στις πλαγιές του βουνού. Ωστόσο, μπορούμε απλά να χαλαρώσουμε με μια ζεστή σοκολάτα ή μια μακαρονάδα, απολαμβάνοντας τη μαγεία του χιονιού και τους σκιέρ από το σαλέ του χιονοδρομικού… Πληροφορίες: Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων: τηλ.: 26920-24451, www.kalavrita-ski.gr


64_69_tajidi_VOLTA 12/18/17 2:58 AM Page 69

Νάουσα…

! τΑΞΙΔΙΑ "

παιχνιδια στο χιονι στα «3-5 πηγαδια»!

Νάουσα είναι χτισμένη ψηλά, στις ανατολικές υπώρειες του Βερμίου όρους, σε υψόμετρο 330 μ. Η όμορφη πόλη του νομού Ημαθίας διασχίζεται από τον ποταμό Αραπίτσα και στα «πόδια» της απλώνεται ο εύφορος κάμπος της. Φημισμένη για τα ειδυλλιακά πάρκα της, τους καταρράκτες της Αραπίτσας, το ιδιαίτερο Καρναβάλι της, τα κρασιά και τα φρούτα της, η Νάουσα είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τις πεζοπορίες στη φύση, αλλά και το σκι. Λίγο πριν μπούμε στη Νάουσα, θα σταματήσουμε για να θαυμάσουμε τους καταρράκτες του ποταμού Αραπίτσα να πέφτουν εντυπωσιακοί μέσα σε πυκνή βλάστηση. Αξίζει μια επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο αρχαιολογικός χώρος της Σχολής του Αριστοτέλη στη θέση της αρχαίας πόλης Μίεζα, καθώς και οι Μακεδονικοί τάφοι των Λευκαδίων. Σε κοντινή απόσταση (3 χλμ. από την πόλη) με το αυτοκίνητο θα φθάσουμε στο Χώρο Θυσίας των Ναουσαίων στο Ολοκαύτωμα του 1822, δίπλα στο ποτάμι της Αραπίτσας (στη θέση Στουμπάνοι). Θα θαυμάσουμε τη θέα της πόλης από ψηλά και θα χαρούμε το κατάφυτο τοπίο και τους μικρούς καταρράκτες. Μια εξόρμηση με το αυτοκίνητο θα μας φέρει έπειτα από μια διαδρομή πλημμυρισμένη στο πράσινο, στο χωριό Αρκοχώρι (ή Αρκουδοχώρι), με παλιά πέτρινα σπίτια πάνω σε κατάφυτο λόφο και μία ταβέρνα με δυνατές παραδοσιακές γεύσεις.

Η

Για σκι στα «3-5 Πηγάδια» Οι λάτρεις του σκι, θα ανηφορίσουν στις πλαγιές του Βερμίου, στο Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια», σε απόσταση 17 χλμ., για να απολαύσουν τα slalom στο χιόνι με την ψυχή τους. Για να φθάσουμε ως εκεί θα περάσουμε τις διασταυρώσεις για τα χωριά Μεταμόρφωση και Άγιος Παύλος και λίγο ψηλότερα θα συναντήσουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια». Το όνομά του το οφείλει στις 3 πηγές που υπάρχουν χαμηλά και στις 5 πηγές ψηλότερα. Οι αναβατήρες του ξεκινούν από τα 1.430 μ. ως τα 2.005 μ. Θα βρούμε πάρκινγκ, σαλέ, εστιατόριο, καφέ, ξενοδοχεία και ορειβατικό καταφύγιο. Πληροφορίες: Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια»: τηλ.: 23323-50300

↘ Πού θα μείνετε: • «Παλαιά Πόλη»: (στο κέντρο), τηλ.: 23320- 52520, www.paleapoli.gr «Σφένδαμος»: (στο χωριό Άγιος Παύλος, ξύλινα σπιτάκια στο δάσος, 3 χλμ. από «3-5 Πηγάδια»), τηλ.: 23320-44844, 6982 413219, www.sfendamos.gr • «Esperides Spa Hotel» (2 χλμ. από την πόλη), τηλ.: 23320-20250, www.esperideshotel.gr • «Χαγιάτι» (στην πόλη), τηλ.: 23320 52120, www.hayati-naoussa.gr • «Ξενοδοχείο Dellagio» (στο Δημοτικό Πάρκο Κιόσκι), τηλ.: 23320-22333, 23320-24242, www.dellagio.gr • «Villa Anthemia» (Νυμφαίο Μίεζας), τηλ.: 23320- 43480, 6977 785504, www.villaanthemia.gr ↘ Πού θα φάτε: Στη Νάουσα, στο εστιατόριο «Παλαιά Πόλη» (στο ομώνυμο ξενοδοχείο), στα «Οινομαγειρέματα», στη «Σπονδή» και στο «Παραδοσιακό». Στο μαγαζάκι «Της Ευγενίας» για παραδοσιακές πίτες και γκρακλιάνο (στριφτός παραδοσιακός μπακλαβάς). Στο Αρκοχώρι, στο «Χάραμα», για αγριογούρουνο με κάστανο, στάμνα τουρλού, κόκορα με αμπελόφυλλα και μπάτσιο με παστουρμά σε φύλλο.


70_71_ASTRA_VOLTA 12/18/17 12:49 AM Page 70

! ΑΣΤΡολοΓΙΑ "

2018

Η χρονιά του ΓΗΪνου

Σκυλου

Το κύριο σύμβολο του Σκύλου είναι η πίστη και η αφοσίωση και γι’ αυτό το 2018 θα υπάρχει ένωση και πραγματική αγάπη, θα αναπτυχθούν δυνατές φιλίες και θα γίνουν πολλοί γάμοι. Επίσης, η χρονιά ευνοεί πολύ τα ταξίδια και όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το εξωτερικό, με εισαγωγές, εξαγωγές, τουρισμό, internet και έθνικ προϊόντα καθώς η θέση του στην πυξίδα είναι βορειοδυτικά, στην πλευρά των ανθρώπων που βοηθούν, των Μεντόρων και των ταξιδιών. Ο Σκύλος επίσης φημίζεται για τη δράση του και το κλειδί της χρονιάς για να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες μας είναι να δράσουμε με αφοσίωση και πίστη. Από την Μαρία Κόντε, Σύμβουλο Feng Shui και Κινέζικης Αστρολογίας www.fengshuiroad.com, τηλ.: 6971571199

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΖΩΔΙΟ ΣΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΣΑΣ Τα Κινέζικα έτη σύµφωνα µε τον σταθερό ηλιακό κύκλο αλλάζουν κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, για αυτό αν κάποιος έχει γεννηθεί πριν τις 4 Φεβρουαρίου ανήκει στο ζώδιο της προηγούµενης χρονιάς. Ποντικός Βόδι

1900 1901

1912 1913

1924 1925

1936 1937

1948 1949

1960 1961

1972 1973

1984 1985

1996 1997

2008 2009

Τίγρης Λαγός Δράκος Φίδι Άλογο Πρόβατο Πίθηκος Πετεινός Σκύλος Χοίρος

1902 1903 1904 1905 1906 1907 1908 1909 1910 1911

1914 1915 1916 1917 1918 1919 1920 1921 1922 1923

1926 1927 1928 1929 1930 1931 1932 1933 1934 1935

1938 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 1946 1947

1950 1951 1952 1953 1954 1955 1956 1957 1958 1959

1962 1963 1964 1965 1966 1967 1968 1969 1970 1971

1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983

1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995

1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

ΠΟΝΤΙΚΟΣ Αποφύγετε να ασχολείστε με ότι δεν αξίζει. Ο Σκύλος δεν είναι μαζί σας φιλικός και θα προσπαθήσει να φρενάρει τα σχέδιά σας βάζοντας εμπόδια παντού. Προσπαθήστε να γεφυρώσετε τις διαφορές σας με μέταλλο φορώντας κάτι λευκό ή γκρι, γιατί το μέταλλο δυναμώνει το νερό σας και αποδυναμώνει τη Γη του Σκύλου. Για να έχετε επιτυχίες μέσα στο 2018 θα πρέπει να μπείτε σε διάθεση γιορτής σαν να έχετε εκπληρώσει κάτι πολύ σημαντικό. Δεν είναι χρονιά για νέα ξεκινήματα αλλά είναι χρονιά που θα σπείρετε ότι έχετε θερίσει και αν δείχνετε ευχαριστημένοι θα έχετε μεγαλύτερες απολαβές, ενώ η γκρίνια και η μιζέρια θα φέρουν αρνητικά αποτελέσματα. Στα αισθηματικά σας έρχονται δεσμεύσεις και αυτό μπορεί να σημαίνει Γάμο, αλλά μπορεί να σημαίνει και περιορισμό από σύντροφο. Επαγγελματικά τα ανοίγματα δεν ευνοούνται, αλλά άνοδο θα σας φέρει η διαφήμιση επιτυχιών προηγούμενων ετών.

70 Volta

ΒΟΔΙ Τολμήστε αλλαγές. Αλλαγές θα σας φέρει το έτος και ίσως να ανακαλύψετε πως δεν σας γεμίζουν πια αυτά που κάνετε αλλά ότι θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι τελείως διαφορετικό. Αυτό μπορεί να αφορά, σπουδές, επάγγελμα, ακόμα και κατοικία. Η τάση για μετακόμιση ή αλλαγή έδρας θα είναι έντονη. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε περισσότερο από όλα είναι η ένταση και οι εκρήξεις σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές βίαια, αλλά όλα μπορούν να γίνουν με μελέτη και σχέδιο. Έχετε στο μυαλό σας πάντα την ειρηνική επίλυση θεμάτων και κυρίως μην μπλέκεστε σε ξένες υποθέσεις. Το κλειδί της χρονιάς για εσάς είναι τα επιχειρήματά σας και φαίνεται ότι θα έχετε καλό και ευθύ λόγο και η σωστή επικοινωνία θα σας φέρει κοντά στους στόχους σας.

ΤΙΓΡΗΣ Εξελιχθείτε μέσα από καινούργιες γνώσεις. Ο Σκύλος είναι η αποθήκη σας και αυτή είναι η χρονιά για να αναδείξετε τα ταλέντα σας και τις δυνατότητές σας, προσπαθήστε να τακτοποιήσετε εκκρεμότητες και μην κρύψετε τώρα τίποτα κάτω από το χαλί. Ακόμα και δύσκολες υποθέσεις μπορούν τώρα να λυθούν και να φύγουν από το μυαλό σας, ώστε να μπορέσετε να βάλετε τα νέα σχέδια σε εφαρμογή. Μετριάστε μόνο την επιθετική σας συμπεριφορά που μερικές φορές απομακρύνει ευκαιρίες. Τα αισθηματικά σας θα βελτιωθούν αν γίνετε πιο φιλικοί. Φέτος οι τρόποι θα παίζουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία και στην ευγένεια δεν θα μπορεί κανείς να αντισταθεί. Για να πάτε καλύτερα στην καριέρα σας θα πρέπει να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας. Κάτι καινούργιο που θα μάθετε φέτος θα σας φέρει κέρδη είτε είναι μεταπτυχιακό ή απλό σεμινάριο πάνω σε κάποια εξέλιξη στη δουλειά σας ή ανανέωση.


70_71_ASTRA_VOLTA 12/18/17 12:49 AM Page 71

! ΑΣΤΡολοΓΙΑ " ΛΑΓΟΣ Προσέχετε τα διπλά ταμπλό. Ο Σκύλος είναι ο καλύτερος σας φίλος και εσείς είστε οι πιο ευνοημένοι της χρονιάς,. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι τα πισώπλατα χτυπήματα και τα λόγια πίσω από την πλάτη σας. Η λάμψη σας θα είναι τόσο έντονη που κάποιοι θα σας συζητάνε και μπορεί και να σας συκοφαντούν. Απομακρύνετε από τον χώρο σας σπασμένα και φθαρμένα αντικείμενα, φροντίστε και τα λουλούδια του κήπου ή της βεράντας σας και προσέχετε φέτος όταν χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα. Επίσης, προσέξετε να μην μπλέξετε σε σκάνδαλα και σας κατηγορήσουν για παράνομη σχέση. Αν όμως είστε μόνοι ετοιμαστείτε για έρωτες και καρδιοχτύπια. Οικονομικά θα έχετε άνοδο αν κινηθείτε και δεν μείνετε στάσιμοι. Αναζητήστε και άλλες πηγές εσόδων τώρα που υπάρχει η εύνοια του Σκύλου.

ΑΛΟΓΟ Γιορτάστε καλέστε κόσμο. Νέες γνωριμίες, καλή σχέση και επιτυχίες σας φέρνει η χρονιά του Σκύλου που ανήκει στο δικό σας τρίγωνο. Επενδύστε στη φήμη σας, προβληθείτε και διαφημίστε τη δουλειά σας. Είναι η χρονιά που μπορείτε να κάνετε καλό όνομα, αλλά και να ζήσετε και πολύ ευχάριστες εμπειρίες. Ασχοληθείτε με θέματα ομορφιάς, ανανεώστε το χώρο σας. Το κλειδί της επιτυχίας γι’ αυτήν τη χρονιά είναι οι δημόσιες σχέσεις και οι κοινωνικές επαφές. Επιδιώξτε εξόδους και συναντήσεις. Παλιές φιλίες επανέρχονται και μέσα από το φιλικό περιβάλλον θα γίνουν και νέες γνωριμίες. Όλα τα ερωτικά άστρα θα βρίσκονται στις μοίρες σας και θα έλκετε πολύ το αντίθετο φύλο. Προωθείστε τα επαγγελματικά σας σχέδια και μέσω γνωστών.

ΠΕΤΕΙΝΟΣ Αποκτήστε υγιεινές συνήθειες. Μόλις τέλειωσε το έτος του Πετεινού και ότι κερδίσατε πέρσι θα πρέπει τώρα να το κλειδώσετε και να παίζεται άμυνα φέτος. Μπορεί ο Σκύλος να μοιάζει ότι σας βάζει πλάτη αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να σας δώσει ενέργεια και η εξάντληση θα φανεί. Προσπαθήστε να φροντίζετε την υγεία σας και την καλή διατροφή, να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε καλά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε φέτος είναι να προσέχετε που καταναλώνετε την ενέργεια σας και αν χρειαστεί απομακρύνετε τοξικά άτομα από κοντά σας. Η χρονιά θα είναι χρονιά κλεισίματος και εύκολα τώρα θα κλείσετε υποθέσεις που εκκρεμούν. Επίσης, μπορείτε επαγγελματικά να διαφημίζετε αυτά που πετύχατε πέρσι έτσι η εύνοια της περσινής χρονιάς θα παραταθεί.

ΔΡΑΚΟΣ Ξεφορτωθείτε ότι δεν χρειάζεστε. Αν και η χρονιά είναι για εσάς χρονιά σύγκρουσης είναι τόσο καλά τα άστρα που φιλοξενείτε στις μοίρες σας που μόνο άνοδο μπορούν να σας φέρουν οι συγκρούσεις που θα γίνουν και ίσως είστε οι μόνοι που μπορείτε να διεκδικήσετε το δίκιο σας ακόμα και μέσα από διαφωνίες. Γενικά μιλήστε, απαιτήστε και κλείστε και πόρτες εκεί που χρειάζεται. Η χρονιά ευνοεί την απώλεια κιλών και τις ρυθμίσεις. Απαλλαγείτε από ότι σας ζημιώνει και ό,τι δεν σας αφήνει να εξελιχθείτε, είτε είναι κάποια κακιά συνήθεια, είτε είναι κάποια τοξική σχέση. Προσέχετε όμως την συμπεριφορά σας γιατί η διαρκής κριτική κουράζει. Στα επαγγελματικά σας σχέδια μην ανοίγεστε πολύ, αλλά αν χρειαστεί κάντε και λίγο πίσω. Τα οικονομικά σας θέλουν νοικοκύρεμα και τα ρίσκα τώρα δεν χρειάζονται.

ΠΡΟΒΑΤΟ Επενδύστε σε κάτι μόνιμο. Το άστρο του αρχηγού θα επισκεφτεί τις μοίρες του Προβάτου και αυτή θα είναι μια χρονιά δύναμης όπου θα αναγνωρίζετε η αξία σας και θα ακούγεται η γνώμη σας. Παρόλο που και εσείς ανήκετε στο στοιχείο της Γης το κρυφό σας στοιχείο είναι το ξύλο και θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε τι πραγματικά αξίζει και που πρέπει να επενδύσετε. Η κρίση σας θα είναι καλή και θα μπορέσετε να βάλετε όλες τις υποθέσεις σας σε νέα πιο θετική ροή. Σας ευνοεί το έτος του Σκύλου για Γάμο και συμβίωση. Η ασφάλεια θα είναι κάτι σημαντικό και οι εφήμερες σχέσεις δεν θα σας ενδιαφέρουν. Επαγγελματικά η χρονιά θα είναι συγκομιδής οπότε φροντίστε να δουλέψετε ώστε να έχετε να λαμβάνετε.

ΣΚΥΛΟΣ Δράστε και μην αφήνετε εκκρεμότητες. Ευκαιρίες σας φέρνει το έτος σας και καλές ειδήσεις από μακριά, ασχοληθείτε με ξένες χώρες και ταξιδέψτε όσο περισσότερο μπορείτε, τα ταξίδια φέτος θα ενεργοποιούν ευκαιρίες, ιδέες και έμπνευση. Πολύ δημιουργική θα είναι η χρονιά αν δεν μείνετε στάσιμοι και αν κινηθείτε σε άγνωστα μέρη. Τύχη θα σας φέρνει και το διάβασμα όπως και η γραφή, παρακολουθήστε σεμινάρια και διευρύνετε τις γνώσεις σας. Καινούργιες φιλίες θα δώσουν άλλα ενδιαφέροντα στη ζωή σας και στα αισθηματικά σας θα θέλετε και εσείς να μονιμοποιήσετε τη σχέση σας και να παντρευτείτε, κάτι που είναι πολύ πιθανό αν είστε ελεύθεροι. Ταξιδέψτε και για επαγγελματικούς λόγους αν θέλετε να δείτε την καριέρα σας να απογειώνετε, κάντε συνεργασίες με το εξωτερικό.

ΦΙΔΙ Αποκτήστε κέρδη κάνοντας καινούργια πράγματα. Η πολύ Γη του Σκύλου θα σας φέρει παραγωγή και καρποφορία και αν και θα παραμονεύουν κίνδυνοι κυρίως αν επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος, φαίνεται ότι θα έχετε άνοδο κυρίως στον οικονομικό τομέα εφόσον χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις σας και τις εμπειρίες σας. Επίσης φέτος μπορείτε να αποκτήσετε απόγονο καθώς και η γονιμότητα σας θα είναι αυξημένη. Γενικά η χρονιά για εσάς θα φέρει πολλαπλασιασμό, οπότε ασχοληθείτε και επενδύσετε σε ότι θέλετε να αυξηθεί και μην ασχολείστε καθόλου με μικροπρέπειες και χασούρες. Αποφύγετε φέτος να κάνετε αγορά αυτοκινήτου και μακρινά ταξίδια. Προσπαθήστε να μην χάνετε το στόχο σας και οργανώστε από πριν τα επόμενα βήματά σας. Αποκαλύψεις θα σας δείξουν φέτος ποιοι είναι οι πραγματικοί σας φίλοι. Επαγγελματικά φαίνεται ότι μπορείτε να διαπρέψετε μαζί με τον/την σύντροφό σας ή ακόμα και από οικογενειακή επιχείρηση.

ΠΙΘΗΚΟΣ Ανοίξτε πόρτες και επαφές. Όλη η Γη του έτους θα σας φέρει μεγάλη στήριξη και θα σας ωθεί σε ανοίγματα που μπορεί να σας βγουν σε καλό αν ανοιχτείτε σε γνωστά μονοπάτια και όχι σε τομείς που δεν γνωρίζετε. Για να πάτε φέτος καλά θα πρέπει να ασχολείστε με πράγματα που τα καταφέρνετε και να μην εξαρτάστε από άλλους γιατί όσο και αν σας στηρίζουν μπορεί και να σας χειρίζονται και να σας απομακρύνουν από τα δικά σας όνειρα. Αποφύγετε να απομακρύνετε άτομα από κοντά σας και ακόμα και αν διακόψετε συνεργασίες και σχέσεις κρατήστε επαφή.Το έτος για εσάς είναι έτος ανοίγματος. Επαγγελματικά μπορείτε φέτος να ξεκινήσετε κάτι δικό σας ή να ανοίξετε επιχείρηση. Ό,τι ξεκινήσετε φέτος θα στεφθεί με επιτυχία και φήμη.

ΧΟΙΡΟΣ Ορίστε στόχο. Η επόμενη χρονιά θα είναι η χρονιά σας και φέτος θα πρέπει να κάνετε τα ξεκαθαρίσματα σας για να προετοιμαστείτε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι ένα καλό ξεσκαρτάρισμα. Πετάξτε ακόμα και αντικείμενα που σας πιάνουν τον χώρο και που δεν τα χρειάζεστε, κάντε χώρο για τα καινούργια που θα έρθουν. Η χρονιά του Σκύλου θα σας φέρει προτάσεις και ευκαιρίες που μπορεί να νιώσετε ότι δεν είστε έτοιμοι να δεχτείτε και από έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και γιατί δεν θα θέλετε να ρισκάρετε κάτι άλλο. Ξεχωρίστε τα σημαντικά και μην διώξετε κάτι που παλιά ευχόσασταν να έρθει. Πρέπει να υπάρχει προορισμός. Κάποιοι φίλοι θα σας κουράζουν φέτος γιατί εσείς αλλάζετε και θα θέλετε να κάνετε πιο δημιουργικά πράγματα. Μια καλή γνωριμία μπορεί να γίνει σε κάποια συγκέντρωση και να εξελιχθεί σε αίσθημα. Για να έχετε άνοδο στην καριέρα σας κλείστε παλιές υποθέσεις και προσδιορίστε τον στόχο σας.

Volta 71


72_LAST page NORTH_VOLTA 12/18/17 3:37 AM Page 72

ΠΟΥ κυκλοφορούμε... τριμηνιαια Εκδοση

ΕπισκΕφθΕιτΕ μασ

σημΕια διανομησ: To Volta κυκλοφορεί στην Κηφισιά, Ερυθραία, Εκάλη,

www.e-volta.gr

Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι σε ξενοδοχεία, καφέ-εστιατόρια, εµπορικά καταστήµατα, tennis clubs, χώρους οµορφιάς και αισθητικής,

www.fb.com/evoltamagazine

µουσεία, γκαλερί, κοµµωτήρια, γυµναστήρια.

ΦΙΛΟΘΕΗ

ΨΥΧΙΚΟ

ΚΗΦΙΣΙΑ

• ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ, Κεχαγιά 26 & Μάρκου Ρενιέρη • Sablo Cafe & Lounge, Θράκης 2 Φιλοθέη

ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ / ALL DAY RESTAURANTS

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ/INΣΤΙΤΟΥΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

• Ombra, Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου • ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ, Δημ. Βασιλείου 16, τηλ. 210-6713997 • Coffehouse, Λ. Κηφισίας 340, τηλ. 210-6754410 • Charlot, Λ. Κηφισίας 304, τηλ. 210-6752539 • Gaspar ALL DAY RESTO CAFE & BAR, Λυκούργου & Δ. Βασιλείου, Φάρος Ψυχικού, τηλ. 210-6775011 • Leonidas Ολυμπιονικών 220, τηλ. 210-7222949 • FARO CAPO Λ. Δημ. Βασιλείου 10 • ΠΟΡΤΕΣ cafe-restaurant-bar, Λ. Κηφισίας 242, Φάρος Ψυχικού, τηλ. 210-6716318 • Lumar café (δίπλα στο YAVA Ψυχικού)

• DG BeautyWorld NAILS HAIR SKINCARE Λεβίδου 5, τηλ. 2106230640 • Teo Hair Design, Χαρ. Τρικούπη 46, τηλ. 2108018521 • Georges Coiffures: Κηφισίας 363, Κηφισιά τηλ 210 6250449 • TΑΞΙΑΡΧΗΣ, Δροσιά DR. PRINOY ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 149 Τηλ.: 210 80 000 23 • ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ- ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ/INΣΤΙΤΟΥΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ/INΣΤΙΤΟΥΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

• Τέλης Κίκερης, Λ. Πεντέλης 17, τηλ. 210-6832900, • MS hair & beautyservices, Λ. Πεντέλης 12-14, τηλ. 210-6857640 • FUSION hair and nails, Κατσουλιέρη 3, τηλ. 210-6818517 • LV hairstyling professionnel, Ανδ. Παπανδρέου & Καραολή Δημητρίου 13, τηλ. 210-6800703 • ΙΩΑΝΝΙS hairbeautyteam, Εθν. Αντιστάσεως 33, τηλ. 210-6858060, • Salon de Trois Εθν. Αντιστάσεως 14Α, τηλ. 210-6854622 • Teta beauty salon, Εθν. Αντιστάσεως 84, τηλ. 210-6722072

• Άγγελος, Λ. Κηφισίας 258 • Niko & Niko, Βασιλείου Δημητρίου 7, Ψυχικό

ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

• Hide and Seek, Λ. Κηφισίας 250-254 • Haagen-Dazs café Πλατεία Ελευθερωτών 2, τηλ. 210-6899474 • Cube3Cafe & Cocktail Bar Κατσουλιέρη 10, τηλ. 210-6801666 • Isidora Εθν. Αντιστάσεως 69, τηλ. 210-6770671

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

• PLANET, Λ. Κηφισίας 338, τηλ. 211-1829953 • YAVA, Λ. Κηφισίας & Κατεχάκη

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μητέρα στα 40 Παιδική κατάθλιψη

Γιώργος Θωµάκος Δήμαρχος ΚηφισιάςΝ.Ερυθραίας-Εκάλης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς

Λεωνίδας Καβάκος Ο σημαντικότερος βιολονίστας του κόσμου

Η κοσµική Αθήνα στα πρώτα µεταπολεµικά χρόνια

Βύρων Κολάσης Μερντάντ Μπονακτάρ Founder & Chairman of KENSINGTON Finest properties International AG

ΤΑΞΙΔΙA

St. Tropez Τήνος

www.e-volta.gr

ΜΟ∆Α

PARIS Haute Couture Fashion Week «PRISMA» by Laskas

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κλεοπάτρα Χατζοπούλου Πρόεδρος της «Ανθοκομικής Έκθεσης Δήμου Κηφισιάς»

› Ζωή Ζενιώδη Η Ελληνίδα Μαέστρος

› Τάκης Χρυσικάκος ΥΓΕΙΑ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

› Νευρική ανορεξία › Η ψυχολογία των διακοπών

"Αναφορά στο Γκρέκο"

› Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη

ΤΕΥΧΟΣ 10 • ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ FREE PRESS ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

VOLTA NORTH • ΤΕΥΧΟΣ 9 • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017 • Τριµηνιαίο free press περιοδικό βορείων προαστίων

www.e-volta.gr

NORTH

VOLTA NORTH • ΤΕΥΧΟΣ 10 • ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2017 • Τριµηνιαίο free press περιοδικό βορείων προαστίων

NORTH

ΤΕΥΧΟΣ 9 • ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ FREE PRESS ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

ΤΕΥΧΟΣ 8 • ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ FREE PRESS ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

• Wellness fit, Εθν. Αντιστάσεως 65, τηλ. 210 6755 632 • ΤΕΝΝΙΣ CLUB ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, Γαρρητού 13, Χαλάνδρι

VOLTA NORTH • ΤΕΥΧΟΣ 8 • ΑΝΟΙΞΗ 2017 • Τριµηνιαίο free press περιοδικό βορείων προαστίων

• Στο facebook

NORTH

www.e-volta.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΜΟ∆Α

Stephane Rolland 10 χρόνια µε τον πιο σοφιστικέ

δανδή της Haute Couture ΠΝΕΥΜΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Φτιάχνοντας έναν καλύτερο κόσµο

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Έλενα

Κουντουρά ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ & ΡΕΚΟΡ

Fashion

CHANEL «The Modernity of Antiquity»: H Ελλάδα είναι µια Ι∆ΕΑ!

72 Volta

Βούλα ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ «Οι γυναίκες έχουµε πολλούς ρόλους»

ΤΑΞΙ∆Ι Καλαµάτα-Αρχαία Μεσσήνη-Πύλος

Βραβεία Νεανικής Επιχειρηµατικότητας

54ο ΡΑΛΛΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η ιστιοπλοία δίνει ραντεβού στην ιστορία

ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αχιλλέας Κουρέπης Τζένη ∆ριβάλα Αθηναγόρας Ανδριαδάκης Πέτρος Καψάσκης Χριστίνα Λυµπεροπούλου ΖΑΧΟΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ

Για όσους θυµούνται τον Αττίκ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Η αµφισβήτηση της µαστογραφίας

Ιδρύτρια & Πρόεδρος των Greek International Women Awards

ΥΓΕΙΑ

∆ιατροφή κατά της κατάθλιψης

ΣΙΦΝΟΣ

Πρόσκληση από τον «Τσελεµεντέ» σε ελληνικό τραπέζι

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

• Twentyone, Κολοκοτρώνη 21 • Theoxenia, Φιλαδελφέως 2 • SEMIRAMIS, Χαρ. Τρικούπη 48 • Y HOTEL Κεφαλάρι • I FRATI, Αργυροπούλου 7 • FOCACCINO, Τατοΐου 90 • ONZE, Ιλισίων 11 • MUSEUM CAFÉ, Λεβίδου 13, εντός Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας • FRIDAYS Κεφαλάρι • ALSOS CAFÉ, Καρπάθου 49, εντός Άλσους • CEΛΛINE, Πλατεία Καραμανλή, Πολιτεία, τηλ. 210 6208062 • BEST FRIENDS, Πλ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, Πολιτεία • ZAMBRI, Αγίου Δημητρίου 9, Κηφισιά τηλ. 2106230063 • Veniero, Θεοδ. Δηληγιάννη 56, Κηφισιά, τηλ: 2102723110 • ΜΕΝΟΟ café, Κηφισίας 310, Κηφισιά • Εντευκτήριο Εκάλης • ΕΚΑΛΗ Club • Politia Tennis Club • ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ • ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΚΑΛΗΣ • ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΨΥΧΙΚΟΥ/ΦΙΛΟΘΕΗΣ


C EJOFILLOU_DELICATESEN_VOLTA 12/19/17 2:29 AM Page 1


OPISTHOFILO_office plusNORTH_VOLTA 12/16/17 5:28 PM Page 1

8

υπερσυγχρονα Business Centers ΜαρουσΙ - αΘΗνα - γΛυΦαΔα

150 γραφεία από 1-7 σταθμούς εργασίας Οικονομικές λύσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρειάζονται πλήρως Eξοπλισμένους Xώρους Eργασίας/Αίθουσες Συνεδρίων/Συναντήσεων/Εκπαιδεύσεων

ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Σταδίου & Καραγιώργη Σερβίας 2: 3ος όροφος: 10 γραφεία • Open space 120 τ.μ. ΜΑΡΟΥΣΙ, Κηφισίας 90: 4ος όροφος: 12 γραφεία + 2 αίθουσες συσκέψεων 5ος όροφος: 11 γραφεία + 1 αίθουσα συσκέψεων ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: 14ος όροφος: 19 γραφεία + 2 αίθουσες συσκέψεων ΓΛΥΦΑΔΑ: Γούναρη 78: 16 γραφεία • Λαμπράκη 58: 27 γραφεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Βουλιαγμένης 28: 16 γραφεία • Βουλιαγμένης 47: 26 γραφεία ΒΑΡΗ: Βάρης 60: 13 γραφεία ΣΥΝΟΛΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ: 150 ΓΡΑΦΕΙΑ

Τηλ.: 211 212 0777-8 www.office-plus.gr, Email: info@office-plus.gr

VOLTA North #11  
VOLTA North #11  
Advertisement