Page 1

MONDAY

DDW TODAY 21 oktober Gratis, inclusief plattegrond


COLOFON DDW today gaat over alles op en rond Dutch Design Week (DDW). Twee weekend- en vijf dagkranten lang tips, verslagen en impressies van Nederlands grootste designevenement. Scoor je gratis exemplaar op alle DDW-locaties of download via www.ddw.nl. TIPS? Mail de redactie via info@hofmandonker.com. Of deel ze op het platform Dutch Design World via www.ddworld.nl. Reageren kan, maar heeft geen zin. Adverteren wel: neem contact op voor de mogelijkheden of breng jezelf voor een appel en een ei onder de aandacht in de rubriek P.N.O.T.K. (zie pagina 7).

Katja tipt

Iris van Herpen

MUST-SEE EN NICE-TO-SEE

GOUD! Zaterdagavond werden in het Klokgebouw de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. Grote winnaar is Iris van Herpen. De nog jonge modeontwerpster won met haar Voltage-collectie niet alleen in de subcategorie mode, maar sleepte ook de prestigieuze Golden Eye in de wacht.

REDACTIE Hofman & Donker, www.hofmandonker.com, met Eva Oosthoek, Lisa Klappe Photography, www.lisaklappe.com en Scherpontwerp, www.scherpontwerp.nl | Fotografie: Jeroen Aarts, Chloë van Diepen, Lisa Klappe, Iris Rijskamp | Vertaling: Double Dutch, www.double-dutch.nl | In samenwerking met Justine Kontou, Katja Lucas, Martijn Paulen, Marloes Philipse, Raffaela Vandermühlen en het DDW-team. DRUKWERK EN VERSPREIDING Eindhovens Dagblad, www.ed.nl SUPPORT ABN AMRO, www.abnamro.com © Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Gepubliceerd door Dutch Design Week 2013, www.ddw.nl, in opdracht van Capital D, www.capitald.nl. COVER Ontwerpers Maarten Baptist, Thomas Dahm en freelance redacteur Ellen Zoete zijn de drijvende krachten achter dé analoge ervaring voor jong en oud: The Vintage Photo, www.thevintagephoto.com. Op het Ketelhuisplein (# 13), Lichtplein (# 37) en Stationsplein (# 61). Coverfoto © Lisa Klappe

Golden Eye Zo beloonde de tienkoppige jury de nieuwe invulling die ontwerpster Van Herpen geeft aan het begrip mode: ‘Van Herpen geeft met Voltage een doorkijk naar de toekomst. Het is indrukwekkend om te zien hoe ze op zo’n jonge leeftijd als zoveel body aan haar werk weet te geven, zonder verlies van experiment en uitdaging. Met haar ontwerpen demonstreert ze als geen ander wat er op dit moment in Nederland gebeurt.’

(ruimtelijk interieur), Moniker (communicatie motion), Fabrique (communicatie digitaal), Irma Boom (communicatie grafisch), Blockerrolstoelremsysteem (product professioneel), Philips (product consument), en Christien Meindertsma (product vrije vormgeving). Textiel- en interieurontwerper Ulf Moritz ontving in september al de BNO Piet Zwart Prijs uit handen van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Awards.

om de expositie te bezoeken? Digitaal stemmen kan ook: www.fontanel.nl/publicaward.

Meer winnaars De MINI Young Designer Award, stimuleringsprijs voor jong talent, is dit jaar voor Femke Herregraven. Winnaars in andere categorieën zijn Bierman Henket architecten (ruimtelijk exterieur), Onix

Publieksprijs Wat is jouw persoonlijke favoriet van afgelopen jaar? Bij de DDA-overzichtsexpositie zie je het werk van alle finalisten, en tot en met zondag kun je stemmen voor de Fontanel Public Award. Geen tijd

Dutch Design Awards Gerard, Strijp-S (# 21) www.dutchdesignawards.nl Dagelijks open van 11.00-18.00 uur. Alleen toegankelijk met Now future passe-partout.

Foto © Lisa Klappe

Foto © Lisa Klappe

Iedere dag spreekt uw gids in de wondere designwereld iemand uit de boezem van de organisatie. Over must-see en nice-to-see. Over mooi en nuttig. En over goed en beter. Vandaag laat Katja Lucas (programmamanager DDW) haar licht schijnen over het immense aanbod en pikt zij voor ons wat krenten uit de pap. Dutch Invertuals is ieder jaar een moetje in de meest positieve zin van het woord. Onder de titel Revaluate stelt dit collectief alles van waarde ter discussie. Conceptueel sterk en oogstrelend. Te vinden aan de Fuutlaan 12b bij EDHV. Een deur verder vinden we het Designperron, waar een samenwerkingsverband van verschillende partijen laat zien hoe innovatief design kan zijn. Een unieke stoel als eindresultaat van een uniek proces onder aanvoering van oud-academiestudent Jacco Bregonje. Het Trotterbos op het Stadhuisplein is geen vinding van de gebroeders Grimm, maar wel een kijkervaring op zich. Over ontwerpers en kinderen. Door hun eigen ogen en die van Ruud Balk. Tevens een uitgelezen kans om te zwaaien naar onze burgervader. Vindt ie leuk.

In hal 2 van het Klokgebouw op Strijp-S vinden we Hunacturing van Lore Langendries. Een geslaagd onderzoek naar reproductie versus uniciteit. Sieraden van dierenhuiden, met verschillende eigenschappen, structuren en gedragingen, worden op verschillende manieren gemanipuleerd met digitale lasersnijtechniek. Zo wordt het begrip ‘reproduceerbaarheid’ afgetast, balancerend tussen handmatig en machinaal, tussen ambacht en industrie, tussen uniek en massa, tussen natuurlijk en artificieel en tussen perfectie en imperfectie. Het heet Ideas in 2 point 5 Dimensions en het is een onderzoek van ontwerpers Daan de Haan en Jannie Schmitz. Zij kregen de mogelijkheid om als eersten te onderzoeken wat de potentie is van de 2,5Dprinttechnologie ontwikkeld door Océ Technologies BV (Canon Group). De 2,5D-print is opgebouwd uit laagjes inkt met de mogelijkheid van reliëf en oneindig veel kleurschakeringen. Zowel voor kunstzinnige als functionele uitingen blijkt 2,5D aantrekkelijk: het levert letterlijk een extra dimensie. Vakgenoten en bezoekers worden nadrukkelijk uitgenodigd om deze technologie ook toe te passen!

OOH, WAT EEN WINNAAR!

Onder de naam Collaboration-S schreef Satelliet Meubelen vorig jaar een prijsvraag uit voor studenten en pas afgestudeerden. De opdracht: bedenk samen met de producent een meubelconcept voor het duurzame materiaal Resysta. Uit meer dan honderd inzendingen nomineerde een jury van deskundigen de elf beste ideeën. Zaterdag werd Ooh van Carina van den Bergh en Pieter-Jan Pieters uitgeroepen tot winnaar. De drukbezochte prijsuitreiking was tevens het startschot van een expositie met het werk van alle finalisten. Nog de hele DDW te zien bij Yksi Expo, Torenallee 22-04 op Strijp-S (# 24).

Tot zover Katja. Morgen meer tips.

Foto © Iris Rijskamp

2

3


RONDJE KETELHUISPLEIN STRIJP-S Eindhoven is deze week het centrum van Nederland. Het centrum van Eindhoven is de komende dagen Strijp-S, en het centrum van Strijp-S is zonder twijfel het Ketelhuisplein. Een plek vol vertier, eten, drinken, muziek en... o ja, design.

Foto Š Lisa Klappe / Iris Rijskamp

Wie het niet gelooft, moet beginnen bij Nederland van boven van de VPRO. Om precies te zijn bij de trailer (in de zin van aanhangwagen) van het gelijknamige programma, waarvan op 14 november een nieuwe serie van start gaat. 22.20 uur op Nederland 1. Wat is er mooier dan in de trailer gaan staan, op commando gek te doen, en een paar dagen later in de mail een film te ontvangen die begint met een beeld van de aarde vanuit de ruimte, inzoomt op Europa, op Nederland, op Eindhoven, op Strijp-S, het Ketelhuisplein en uiteindelijk op jou. Doen!

Niet te missen zijn The Boots of the Hunter. Een ontwerp van Pii. Vraag uw dienaar niet naar betekenis of zin, hij blijft het antwoord schuldig. Maar f***ing indrukwekkend is het wel. Gewoon kijken, verbazen en de kinderen erop laten klimmen. Of even op de neuzen gaan zitten en mijmeren.

5

De studenten van de TU/e zijn ook vertegenwoordigd. Meer in het bijzonder Lucid, de studentenvereniging van industriĂŤle vormgeving met een project onder de titel Design in Progress. Hier ontwerpen de studenten samen met het publiek een nieuw onderdeel van de beroemde Eindhovense Lichtjesroute. Van brainstorm tot productie en ondertekening. Ook de loungehoek om uit te rusten na die creatieve inspanning en uitspatting ontbreekt niet. Student Thomas Langerak gaat voor 3000 ontwerpen aan het eind van de week. Meedoen dus.


UITGESPROKEN Dutch design neemt stelling. Want wie alles wel best vindt, ontwerpt en verbetert niks. Om die traditie hoog te houden, leggen we dagelijks vijf statements voor aan een kopstuk uit de branche. In de tweede editie: Anne van der Zwaag, directeur Object Rotterdam. Tijd voor koffie. Tijd voor ’t Koffiehuisje. Niet alleen tijdens DDW, maar eigenlijk altijd een goed adres voor een bakkie, een sapje en een ovenheerlijk broodje.

Schrijver dezes leerde ze kennen in Milaan en het was een hartelijk weerzien. En vooral ook een absolute must-see voor alle lezers van deze krant: Atelier Van Asseldonk. Onder leiding van Aart van Asseldonk beslaat deze presentatie een half plein. Aart laat zich inspireren door de industriële revolutie, door handwerk, door groot en door zijn vrienden. En die zijn in groten getale aanwezig. Dat en de aanwezigheid van Beerze Bier allemaal onder de noemer Modern Times 2013.

Aan het Ketelhuisplein ligt een bouwrijp terrein. Dat wordt Plug in City. Een initiatief van woningbouwvereniging Trudo. Een plek om je fantasie te bouwen. Loop de container binnen en laat je inspireren.

NEGEN DAGEN IS TE LANG VOOR EEN DESIGNEVENEMENT. De vraag is niet of het te kort of te lang is, maar of het te versnipperd is. En het antwoord daarop is: een beetje wel. Qua locaties, deelnemers en bezoekers. VROUWEN WORDEN ONDERSCHAT IN DE DESIGNWERELD. Liever onderschat dan overschat.

EEN GOEDE ONTWERPER IS EEN PERFECTIONIST, EN DAAROM VAAK GEEN PRETTIG MENS. Niet alle goede ontwerpers zijn perfectionisten, en veel zijn prettige mensen.

WIE MOGEN WE MORGEN VIJF STELLINGEN VOORLEGGEN? Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven. www.eindhoven.nl

Zesde Dutch Design Toetje-award

Naschkatzen

Vanavond exclusief in het Ketelhuis: de zesde editie van de Dutch Design Toetje-award. Een aanrader van de redactie, en een geheide aanslag op het darmkanaal van Naschkatzen en initiatiefnemers Munne en Nichon. Het idee is even smakelijk als sympathiek: verzorg een origineel, slagader verstoppend, kater veroorzakend of designerverantwoord toetje in een archetypisch bierglas en maak kans op een prijs die nog onduidelijk is en dat misschien wel blijft ook. Deelnemen is in dit geval namelijk echt belangrijker dan winnen. Meedoen? Haal dan als de brandweer zo’n glas op bij het Ketelhuis en lever je toetje vanavond nog in tussen 19.00 en 20.00 uur. Als de jury alles heeft opgegeten, volgt het verdict.

Foto © Anneke Hymmen

CREATIEVE MENSEN HEBBEN NOOIT VRIJ. In je hoofd gaat het creatieve proces immer door, maar dat hoeft niet te betekenen dat je altijd aan het werk bent.

Anne van der Zwaag maakt tentoonstellingen en boeken op het gebied van design, kunst, mode en fotografie. Kleur is een rode draad binnen haar werk. Ze neemt zitting in verschillende adviescommissies in het culturele veld en adviseert het bedrijfsleven. www.meetanne.com

VEEL ONTWERPERS ZIJN ONVOLDOENDE IN STAAT OM HUN VERHAAL DUIDELIJK OVER TE BRENGEN. Een goed ontwerp(er) spreekt voor zichzelf.

P.N.O.T.K.

Dutch Design Toetje-award Ketelhuisplein 1, Strijp-S (# 13) www.dutchdesigntoetje.nl De eerste bewoners van Plug in City zijn Van Eijk & Van der Lubbe, die aldaar hun Snelkookpan hebben ‘gestald’. Een plek om te denken, te praten en te overleggen – te huur voor de prijs die de huurder het zelf waard vond. Kijk vooral ook om de hoek naar het ‘gevoeg’. Uw scribent moest even aan zijn oma denken. En dat is nooit verkeerd.

Ook meer dan leuk: The Vintage Photo. Een initiatief van een collectief aan ontwerpers onder aanvoering van Maarten Baptist. Een plek waar veel ontwerpdisciplines samenkomen, maar waar ouderwetse fotografie met ouderwetse analoge camera’s uw aandacht vragen. U bent uitgenodigd om met zo’n oude camera op pad te gaan (borg verplicht) en net als vroeger een rolletje met 24 foto’s te schieten. Extra motivatie: de leukste van de dag komt in het Eindhovens Dagblad. Alle resultaten zijn te zien op www.thevintagephoto.com.

Hier had jouw advertentie kunnen staan. Je foto van de lamp die iedereen moet zien, je oproep voor de goede zaak, of een wervelende tekst over waarom iedereen jouw expo niet mag missen. Maar nee. Morgen weer een kans. Want elke dag stellen we een kwartpagina beschikbaar voor wie ons in klinkende munt of diensten in natura het allerbeste aanbod doet. Mail je voorstel naar info@hofmandonker.com of breng een bezoek aan de redactie: Perscentrum, Torenallee 22-08 (# 23).

6

7


LICHTEND VOORBEELD

Philips Storytelling: Pauline van Dongen Wearable Solar is een voorbeeld van draagbare technologie waarbij zonnecellen in kledingstukken zijn geïntegreerd. De dynamische etalageverlichting trekt de aandacht van voorbijgangers en verleidt hen het verhaal in de etalage te bekijken. Met Pauline van Dongen in The Society Shop, 18 Septemberplein 18.

Design Etalages 2013 met Philips Lighting Windowshoppen wordt een feest met de Design Etalages 2013. Speciaal voor DDW richtten ontwerpers verspreid door de binnenstad maar liefst 36 etalages in. Drie daarvan zijn op innovatieve wijze verlicht door de specialist bij uitstek. Philips Lighting laat Pauline van Dongen, Tjep. en Jef Montes schitteren in The Society Shop, Jannissima en YOU ARE HERE. Foto © Jeroen van der Wielen

Philips Theater: Tjep. De etalage als een theater: dramatisch en schitterend, met in het middelpunt de producten van Tjep. ‘Il Treno’, Tjep.’s eetervaring, laat zien hoe passie, leven en liefde groeien, veranderen en evolueren. Philips’ ‘Luminous Textiles’ voegen er een extra dynamiek aan toe. Met Tjep. in Jannissima Concept Store, Nieuwe Emmasingel 20.

Philips CrispWhite: Jef Montes De outfit die Jef Montes toont is een voorproefje van zijn nieuwe collectie Illuminosa. Met CrispWhite wordt de lat voor ledverlichting hoger gelegd. Het wit sprankelt en de kleuren stralen. Met Jef Montes in YOU ARE HERE, Kleine Berg 32a.

Foto © Lisa Klappe

VAN DE BANK Met Ilona Roolvink, sponsormanager ABN AMRO

Spotlights Zaterdag stipte ik het al aan. ABN AMRO wil meer dan kennis overdragen alleen. En ruim meer zijn dan sponsor van DDW. ABN AMRO wil met design de diepte in. Onder meer door jonge designers een podium te bieden. Zo zetten we dit jaar, in samenwerking met Van Eijk & Van der Lubbe, vijf jonge ontwerpers in de spotlights. Vijf ontwerpers die zich presenteren op evenzoveel plekken verspreid door Eindhoven: de zogenaamde Hotspots. Te herkennen aan de groene kleur, maar vooral aan de enorme vleugelmoer op het dak. Anna Badur gebruikt natuurkrachten om textiel te laten kleuren in ‘Drawn by Nature’. Blauw pigment wordt door de wind over het natte textiel geblazen. Aoife Wullur ontwikkelde een nieuwe manier om elektronica met textiel te verweven. Ledlampjes getransformeerd tot een kolonie metalen spinnetjes in ‘Shades of Light’. Beide Hotspots zijn te zien op Strijp-S.

Onder de naam ‘Micro Utopias’ bedacht Daniela Dossi een fysieke en digitale ruimte om samen te werken: vraag en behoefte ontmoeten elkaar spontaan. Je krijgt een indruk van wat dat inhoudt op het Stadhuisplein. Niet te verwarren met het Stationsplein, waar Dennis Parren de esthetiek van ledlicht laat zien in ‘Colored Forest’. Last but not least vertelt Edwin Oudshoorn verhalen met romantische ontwerpen. Ook met de Hotspot die je in de centrale hal van het ABN AMRO-kantoor aan de Vestdijk vindt. Vijf jonge ontwerpers, vijf voorbeelden van talenten die ABN AMRO ondersteunt. Vijf voorbeelden ook van Dutch design anno nu, en een veelbelovende glimp op wat de toekomst ons nog brengen kan. Gaat dat zien!

8 AA_fullcolourC.eps ABN AMRO full-colour for coated paper Width shield: 20 mm Overlap: 0,05 mm

SECTIE C (# 72)

Foto © Iris Rijskamp


General Information Guidelines for an inspiring visit DDW offers a vast program including exhibitions, presentations, experiments, seminars, lectures and workshops, meet ‘n greets, parties, food and drinks. Lots of nine-day activities, but also dailies. Altogether, there are more than 1,800 design participants organising around 300 events at 78 venues – all in one city.

SECTIE C (# 72)

We’re trying to keep you up-to-date with all the ins and outs of this huge mass of inspiration and help you find everything in the best possible way. What’s up today? What’s the easiest way to get around? Where can you quietly recover from all the impressions? And why should you definitely buy a passe-partout? Below you’ll find all the basic information you need for an inspiring visit to DDW.

Info and Services Ode to the City Art directors Margriet Vollenberg and Margo Konings (Organisation in Design) have created a special presentation in the Klokgebouw. Their Ode to the City enables visitors to experience DDW in its entirety, literally forging a connection with all other design events. As such it can be regarded as one of the main starting points of DDW. On the web DDW’s website (www.ddw.nl) and its mobile version (m.ddw.nl) are handy hubs for all info on the event and its entire program. If you can’t find it there, you won’t find it anywhere. Also follow DDW via Facebook and Twitter: @dutchdesignweek, #DDW13 Download the app! Got a smartphone or tablet? Download the free DDW app. It’s really easy to do: go to the app store and download the Layar app. Start it up and look up DDW

in GeoLayers. Just launch the application and you’re ready to go! Info points Four official info points will show you the way and answer all your questions. You will find these sources of information at the exit of the Central Station (61), around deWitteDame (35), the Stadhuisplein (45) and inside the Klokgebouw (11). These points can also provide you with a free copy of the daily tabloid, a handy program overview, and the latest news and gossip. Tabloid Every day hot off the press: the DDW tabloid. Sixteen pages with the latest ins and outs, including the official plan and program. Freely available at various locations of the event. Got any news items or tips? Contact the editors via info@hofmandonker.com.

Dutch Design World A new virtual platform for DDW by studio George&Harrison and ICT developer Delite. Watch, share and rate your own photos and films and those made by other visitors and designers via www.ddworld.nl. Press center In order to actually create the buzz Dutch design deserves, we try to be the best possible host for media and press. Hence, we have turned our headquarters into the official press center. Here we will provide journalists, bloggers, photographers and camera crews with special info kits and the latest news hot off the press. The press center is located at DDW-HQ (23) and is open daily from 10:00 to 18:00.

NOW FUTURE EINDHOVEN 19-27 OCTOBER MAP

Areas and opening hours DDW’s program is concentrated in three areas, each with its own character. Please note that although some events take place just outside these areas, they are definitely worth a visit! Although you may assume that most events are open from 11:00 to 18:00, the opening hours vary per event. At our website, you’ll find the exact opening hours of every location. Below are the general opening hours of the main areas. Foto © Iris Rijskamp

Area Strijp S/T/R Locations 01 - 29 / General opening

hours: 11:00 - 18:00. Talented and renowned designers, trade and industry, and numerous educational institutions present themselves in an industrial setting with a strong open-studio character. Area Inner City Locations 30 - 70 / General opening hours: 10:00 - 20:00. Dazzling designer collectives, cultural institutions, conceptual and innovative design, mostly under curatorship, in the welcoming environment of the Eindhoven inner city. This Area also

includes the Graduation Shows by Design Academy Eindhoven and TU/e. Area East Location 71 - 72 / General opening hours: Sectie C, Saturday and Sunday 12:00 - 21:00, Monday till Friday 16:00 - 21:00. Up-and-coming designers and dynamic collectives with a hands-on mentality in the experimental environment of the unique design enclave Sectie C on the outskirts of the city.

Getting there and around me dy Re nter - P ar An ra

ng

ar - Arjan Be ma B nn No i

en

y Rementer And Pa rr

iève Gauckl nev er Ge -J

Baan - Nina Bro im er ch s oa

naa

Baan - Nina B roe rs

COVER AWARDS 2013

COVER AWARDS 2013

r auckle - Joachi m eG B èv vi

enter - Parra em No yR m nd

Arjan Benning -G ar e aB



auckler - J oa ve G ch viè i ne



auckler - Joa ch eG im ièv ev

n Benning Arja -G en

Benning - Ge ne jan viè Ar

COVER AWARDS 2013

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

- Joachim B kler aa uc nGa



 thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

rra - Noma - Pa Ba rter en

ter en em

- Parra - Nom aB a

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

Bikes and scooters Want to see everything of DDW? All event locations are within biking distance. Moreover, you’re only a real ‘Dutchie’ when you’re cycling. So go and get yourself a rental bike, scooter or other vehicle at Urban Wheelz Center (Strijp-S), Videolab (26), or on the Lichtplein behind deWitteDame (37). Please note that you need to have a valid ID and a credit card to rent any of the vehicles. You have to take the bike back to the location where you hired it.

Special public transport Together, DDW and MU provide a free shuttle bus to and from all locations on the passe-partout. These are: deWittedame (37), Stadhuisplein (45), MU (Strijp-S) (22) and Klokgebouw (11). The bus runs on all DDW event days from 12:00 noon. On Sundays, Monday, Tuesday and Wednesday until 18:00. On Saturday, Thursday and Friday until 21:00.

Klokgebouw). All the other locations are free, unless otherwise stated.

band and voucher with discounts.

Tickets ersen - Andy Bro Re na m Ni



MINI Design Rides Want to be driven around in style? The MINI Design Rides take you to and from any DDW location. And the best thing is: it’s free! You’ll find the MINI Design Rides at the following four stops: Piet Hein Eek (01), Klokgebouw (11), Lichtplein (37) and Stadhuisplein (45). At all other locations, you can order MINI Design Rides by calling +31(0)40-218 00 00. MINI Design Rides run daily from 11:00 to 20:00.

ersen - Andy Bro Re na m Ni

An d

COVER AWARDS 2013 ar aB

ersen - A a Bro nd Nin yR

r-

Broerse Nina n-

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

rra - Noma - Pa Ba rter en

an Ba

r - Parra ente No em m yR

n-

er - Joachi mB uckl Ga aa ve

COVER AWARDS 2013

 



thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

- Joachim B kler aa uc nGa

m

COVER AWARDS 2013

ning - Gene Ben viè ve jan Ar

- Nina Broersen an -A Ba

him ac Jo

en

- Arjan B en nin g-

an Benning - G Arj en e

a Bar om -N

ve neviè Gauckle Ge r-

- Parra - N om a

COVER AWARDS 2013

a-

nter me Re

rBa

a Broersen Nin An dy

trotter1_Opmaak 1 07-10-13 18:56 Pagina 8

COVER AWARDS 2013

stem nu op uw favoriete dutch design cover

Now future passe-partout New this year: one passe-partout admits to five DDW locations: Klokgebouw (11), Dutch Design Awards (21), Designhuis (48), Van Abbemuseum (47) and Design Academy Eindhoven (35). The above locations can only be visited by passe-partout holders (except

Purchase Internet, via www.ddw.nl: €12,50 p.p. (excl. service charges). Advantage: direct access at locations. The e-ticket is scanned at the entrance and visitors get a wrist-

At the door: € 15,00 p.p. (cash or pin - at Design Academy Eindhoven only pin). Visitors get a wristband and voucher with discounts. Only available during DDW, children younger than 12 years: free access.

ning - Gene Ben viè ve jan Ar

kan tegen een stootje Partner van Dutch Design Week

volkskrant.nl/ddw

thema: dutch design www.volkskrant.nl/cover

DUTCH DESIGN WEEK P.O. BOX 8043 5601 KA EINDHOVEN +31 (0)40 296 11 50 INFO@DDW.NL WWW.DDW.NL

MAIN SPONSOR

DUTCH DESIGN WEEK IS PART OF THE CAPITAL D PROGRAM. CAPITAL D IS THE DESIGN COOPERATION IN THE BRAINPORT EINDHOVEN REGION. IT AIMS TO STIMULATE AND CONNECT CREATIVE INITIATIVES THAT STRENGTHEN THE REGION’S (INTER-)NATIONAL REPUTATION IN THE FIELD OF TOP TECHNOLOGY AND DESIGN.

MADE POSSIBLE BY

PARTNER

MEDIA PARTNERS

PROGRAM PARTNER

scherpontwerp

SPONSOR

PRODUCED BY

SUPPLIERS

HOFMAN & DONKER, HOEVENAARS, 40 WATT, PAZ COMPUTERWORKS, BRIGHT, BRS, CITYDOGS, FIDATO, HEXSPOOR, MACKELIJK, LISA KLAPPE, TWISTED STREETS, STADVIS, URBAN WHEELZ CENTER, SATELLIET BREDA, BIG IMPACT, RTL LOUNGE, FATBOY, TROTTER.EU, ICTEAM, BENQ, FORBO FLOORING, GEORGE&HARRISON, DELITE

GRAPHIC DESIGN: SCHERPONTWERP PHOTOGRAPHY: IRIS RIJSKAMP, SJOERD EICKMANS

No future? No way! During Dutch Design Week in Eindhoven you can see with your own eyes how the world of tomorrow is already in the making today. Smart solutions and inventive design offer new promising perspectives. From October 19, the doors to the future open up in a city that buzzes with inspiration and creative energy for nine full days. Get inspired by the latest work of more than 1,800 designers, meet the designers and experience the beauty and power of Dutch design from close-by. Now future This year, DDW has chosen a theme that demonstrates the conviction that daring experimentation and a do-ityourself mentality can lead to constructive answers and solutions. Now future is a call to get cracking, a positive opposing force in times of crisis, and the expression of the power and importance of contemporary (Dutch) design. Ambassadors Supervised by our ambassadors - designers Daan Roosegaarde and Piet Hein Eek - DDW presents almost every conceivable discipline and aspect of design. DDW shows the world what design is about and brings designers, businesses and industry together in order to create the bizz and buzz Dutch design deserves - from the Netherlands to far beyond its borders.


ECKARTSEW EG Z UID

DKN . V. L IEMP DST R.

EF

DRE

MGR . SW INK ELS STR .

STE R

V. P OP PE LS TR V. . D. ST EIN ST R.

T.V INC IDO RS TR .

ME HO EIM AK ER S

BR UG MA N

MIN CK EL ER ST RA AT

PE DE ST R.

PAD ROSS

JA NV AN D. H EIJ DR DE EB NS BE TR LS . ST RA AT

LAAN AMUNDSEN

IMKE RST RAA T

RAAT KAARDERST

FLUWIJNSTRAAT

KAAK S TRAAT

RAAT SPELERST

RUN STRA AT

T RSTRAA TWIJNDE

T AA STR OEK BR EN CH AT SS TA MU SR IUS JUL

BE ZU IDE NH OU TS EW EG

NT HIE NE NL AA N

AN

AT RA

AT RA ST ON WT NE

FAH RE NH EIT STR AA T CEL SIU SST RA AT

T AA STR ON WT

T AA STR

N

LAA

EDY

NF

J OH

SC

BISSCHOPS MOLEN

HORSTEN

HET VEKEN

DEN DOLECH

EN IJK LR ME HE

DE LAMPENDRIESEN

IJ K

VELDMAARS

TUSSTR. BENEDIC

LAAN

KLO O

MOLSTRAAT

FRETSTRAAT

EGEL STRA AT

GAL VAN IST R

IST R.

DAGUERRE ST R.

GALILEISR TAAT

DASSTR.

VA N

FRA NKR IJKS TRA AT

RE AU MU RS TR .

VO LT AS TR .

WA TT ST RA AT

HD

CHALK MON

. KE

AN

NN

LA

TGOMMERY

DE

S P INN ERSTRAAT

LIN

TRA RS AT SE VIS

SU

LAPLACE

SC

T RAA ST UIS KR AAT STR NTZ RE BA W.

T AA TR NS MA UT ZO

BO

T AA TR KS EE MB LIJ

EIK EN ST RA AT

IN

HET EEUWSEL

N

SLAGERSTRAAT

TR. RNAARS WASSE

KT MAR LSE NSE WOE

TR. KS ER SK EM HE

EG EW ALS WA

TR. PEIJKS NS VA

. V. D

AT RA ST EIN TH PIE

R. ST ING RR TE WE

S NE AN OH

N AA KL OE NH WE EU LE AN YV ON TH AN

AAT STR WI LGEN AAT VUURD STR OORNS ADA TR. CAN

L IJK SW TER WIN

Area East

HO

SE

I ND

50 Bleekstraat 23 Onomatopee - Ideas - Helmut Smits - States in Capital - Bureau d’Etudes 51 ’t College 30 COEN! | Design reflects identity 52 Smalle Haven 101 Stadsbakkerij Broodt | Broodt + design 53 Smalle haven 2-14 Smalle Haven: food, drinks and design 54 Smalle Haven 6 Dutch Design Year | Front Salon 55 Heuvel Galerie 133 Rock9 Design | 040 Treasures 56 Vestdijk 18 ABN AMRO Hotspots | curated by Van Eijk & Van der Lubbe 57 Design Windows See other side for detailed info and map 58 Nieuwe Emmasingel 20 Jannissima Concept Store | Design Your Journey 59 Nieuwe Emmasingel 9 Onigiri | 3D print-a-keychain 60 Bijenkorf, Piazza 1 Eigen Huis & Interieur presents TOP 25 61 Stationsplein DDW Info point ABN AMRO Hotspots | Curated by Van Eijk & Van der Lubbe The vintage photo 62 Kennispoort, J.F. Kennedylaan 2 DPI | The magic of (bio)plastics 63 TU/e, Den Dolech 2, building Vertigo University of Technology Eindhoven, Faculty Architecture - Built Environment - Wiel Arets Architects (WAA), Total Design of B’ Tower 64 TU/e, Den Dolech 2, main building University of Technology Eindhoven, Faculty Industrial Design | ID’13 Platform Design United | Design Changes CRISP Prototypes 65 TU/e, Meulensteen Art Centre, De Rondom 18 Grafisch Atelier Daglicht | Graphic Textiles 66 Inkijkmuseum, Dommelstraat 2a CrowdyHouse 67 NRE terrain, Nachtegaallaan 13-15 The collectives | NRE: one big playground 68 NS loods, Fuutlaan 12 Design Perron - Basematters - Bo Reudler Studio - Deesis - Maarten Schenkeveld - Martijn Rigters - Jacco Bregonje - The Delta Mart - WET - UnicWonen - Workshop of Wonders 69 NS loods DB2, Fuutlaan 12a1 Studio Job moves design 70 NS loods EDHV, Fuutlaan 12b Dutch Invertuals | Revaluate

And more 73 Edisonstraat 70 Tante Netty | Street Poetry: de wijk als canvas (Self-guided tour) 74 Kraijenhoffstraat 2A IndeVormVan ontwerpstudio’s 75 Tarwelaan 56 Artspace Flipside/Zesde Kolonne | Missing Link 76 Hallenweg 1-4 Hal 2 goes green Ontwerplabel Vij5 | Vij5 (work)shop Studio Dirk Vander Kooij | New Work/ New Shop Studio van der Zandt | (P)act 77 Bergmannstraat 76 4Apostelen | Monnikenwerk Studio Tjeerd Veenhoven | HuisVeendam/Palmleather 78 Leenderweg 2A PUUR Design Collective

Food & Drinks A Pinkie Patisserie meets Buthan 1912 Halvemaanstraat 18 a B Amaro Creative Industries | Food & Drinks Klokgebouw 50, Hall 1 C ’t Koffiehuisje Ketelhuisplein D Beerze Bier @ Atelier van Asseldonk Ketelhuisplein E Dynamic Food Space-S terrain, corner Torenallee/ Schootsestraat F Natlab café - restaurant Kastanjelaan 500 G Last Supper Steentjeskerk, St Antoniusstraat 5 H Joam Kookt! Zona Ventosa, TAC, Vonderweg 1 I

Usine Lichttoren 6

J Stimuli, Sensorial Dining Keizergracht 2 K Eat Drink Design @ Kazerne Kazerne, Paradijslaan 2-8 L Loodsrestaurant @ Kazerne Kazerne, Paradijslaan 2-8 M Smalle Haven: Food, Drinks & Design Smalle Haven 8-24

E S LA A

ER GO

AK KE RS ST RA AT

LUP INE STR AA T

TERW

BIESTERWE G

EG

EN

A A LS

VAN D

VAN W ASSEH OEFSTR AAT

GAB RIEL MES ULAA N

N

JE ROE

N BOS

C HL AAN

VEE

NACHTEGAALLAAN

W. V. HO RN ES TR AA T

PAS T. D IJKM ANS STR .

CATSLAAN

N. B EET SST RA AT

JAN JA CO LUI KEN BV STR .M AE AAT RL AN TL AA N

GES TEL SES TRA AT

BER GMA NNS TRA AT

GES TEL SES TRA J. V AT AN HEE LUS TRA AT WI LLE MK LO OS LA AN

HAL LEN WEG

SPOORSTRAAT

BRE DER OLA AN

T

LE

AT RA ST EG EA AL RW AZ DE

AT RA ST EA IRA SP

SCHEIDINGSSTR.

POT GIE TER STR AA T

STA RING STR AAT

AT

RA

ST

OG

HO

HAGENKAMPWEG ZU ID

AN

PR INC ES SE NL AA N

GOD FRI EDS TR

GEBR. V. DOORNESTRA

LMSTRAAT SCHA

GASTHUISSTRAAT

DIJK

AAT BURGHSTR

MSE

PHUSSTR. SINT ODUL

AT U

T AA TR INS TU

ST R

LA

N

TE

AA

AT RA EST EFK HO

TL

LELIEST RAA T

OF

AN TLA EN ELZ

LD

R TOGSTRAAT

HO

HE

N.

AT

RO

NAC HTE GAA LLA AN

BLE EKS TR.

TR.

SO ME RE NS

R. ST US R TIM

DE KE NV

CZ

RA

HUGO

N GE

ASI

EMM

CLAU S

KL EIN EB ER G

P.

ST

UDERSWEG

RE

BLEE KWE G

ELIAS WEG

ST. MA

J ADI PAR

EN

T AA TR

L

AT

EF

AL

LUCIFERSTRAAT

ED

GS OE PL

URG

EG

DIJK MSE ATU STR

W

N AA SL

AT TRA ERS ITN BRE

T TRAA NS VE HA

DIJ RA PA

OF NH NE GIJ BE

TS

HAGENKAMPWEG - NOORD

T

RI

AT RA ST RG BE

AU

T AA TR GS LIN PA

L IM B

KA

GERARD DOUSTRAAT

CH

TERWEST ENSTRAA T

RA

T.V. THUL DENSTR.

SG

J.V. GOYEN STR.

ER

A.V. DIEPE NBEECKST R.

K

LICH TSTR AAT

L

VONDERWEG

DIJ

G EL UV HE

AT RA ST TE CH RE

IZ

O

ST

HOUTSTR. EECK

. TR ES AD ST NO VA

VE

KT MAR

KE

RA ST RIK AT ND RA HE ST INS INA PR AR TH AT CA RA ST ST

M

R. ST AU SS

AAT STR UDE DE O

N GLAA SBUR HAB

MA RIA VA NB O

R. ST AN

ERSWEG

T AA STR TTER P. PO

W

RMEG SEW OVENUWE URKH O

KK BROEKA

TR. A. V. HEMERTS

TRAMSTRAAT

RAAT OEXST H. B

DEMER

N. EMMASINGEL

USSTRAAT ANTONI SINT

VE

AAT STR IMIR CAS . STR DER XAN ALE

AN LA KE RIJ DE

. RG BU

TES

GROE NSTR .

LD

AT RA ST ND ZA

HI

EM LL WI

RAAT ERST LOGG

AA N

T RAA ERST BOTT

ENL

WEG TEN RIJS

i

A. CUYPSTRA AT

ST R

AT

i

L KOL ERR ME

BER KEN STR .

N

RT LA AN

AA

WEG

AT

M

T AA SRT RUS EVE TS SIN

AAT STR PSE

AAT OSTR TRUD SINT

AAT KSTR TJAL

BO T

GEERTRU IDENBER GSTR.

EL

SE OVEN URKH

TRA

AAT TR SS VO

AR

i

T AA STR RTA HU B E

AAN IPENL

AT ERSTRA KEERWE

AN ENLA LIND

AAT NSTR DOELE

RIET P

STRAAT ANTHONY MODDERMAN

TOBIAS ASSERSTRAAT

G NOODTSTRAAT

TRAAT MS HE PEN OP OB JAC

T TRAA OTSES SCHO

EG ERW AKK

T RAA RST EKKE

N AAN PLAT L A A

TJE NNEL ELTU DOMM

PL AA TJ ES

UL

OUDE

Area Inner City

T TRAA SS NU MA

JE OS RO

CL

. RSTR AKKE HEES

N. RL

WE G

.

C. BAKKER VAN BOSSESSTRAA T

STR

INS

HET KRANEN

OT

S RG BU

N AA

Area Strijp

18 Natlab, Kastanjelaan 500 Baltan Laboratories | Greeting Cultures Broet | Salon Graphique Natlab by Plaza Futura Studio Roosegaarde | CRYSTAL 19 Acaciastraat 6 Woonbedrijf | Domestic landscapes 2.0 20 SAS 3, Torenallee 55 CRH Clay Solutions | Bakstenen gevels in elk denkbaar ontwerp 21 Building Gerard, Torenallee 62 Dutch Design Awards | Exhibition 22 Torenallee 40-06 MU (Strijp-S) | The Sculpture Factory by Quayola 23 Apparatenfabriek, Design Innovation Space at Capital D, Torenallee 22-08 DDW Press center 2018Eindhoven|Brabant/Green Chemistry Campus/Biobased Delta | Biobased Wunderkammer Agri meets Design | Showcase PROUD/Material Sense | Moving Materials

R DS. THEODO

STR. TOREN OUDE

SCOTT L

W NE OE GR

UID GZ WE SE HT AC

AT TRA NS AA ZW

N AA DL

T AA TR NS RE AR SP

A RA EN KO

T AA TR NS PE TH ZU

. TR OS NL OE GR

T AA TR NS OR DO EL AP

T AA TR ES ED NE

i

TR DRAPENIERS

Area Strijp

ST EP HE NO NS ST RA AT

31 TAC, Vonderweg 1 Resident designers and emerging talents ROB from home and abroad. BEN A50 / A2 STR AAT Temporary Art Centre | Zona Ventosa SENSTRAAT NAN NIJMEGEN 75 - Blokmeubel & Olislagers | Lines ED AT STRABOSCH DEN N T A A IS E 05 D AAN ON FLIE ST & fills UTRECHT R A 73 AT OU AT - Bregje Cox | Noir near Future DS ANKLINSTRA OTTERSTRAAT EW 1E FR T O R IEST T A E A R S AAT A PA - Designers collective | G RC Joost & Kiki 06 HIM ONZE LIEVE VROUWESTR ED AAT Colors&Collectables ES TR AA T MO R . T S F E O RS - Dik&Stijlloos | De ware grootte K RO N E H ES TR 07 08 AA van eten T - Dutchglobe ETRUSSTRAA INT P S T EL L - Egbert-Jan Lam/buroJET | Home Lab RAAT RIC J TOR ERST LOOIERSTR. BAKK AT - Essyello | Lost, Found & Beloved STRIJP R RA 04 T 09 PS AT RACHELSM - Hello Randomness | My Sweet OLEN RA OM T R T RS Design Fair Station WE R VE Beukenlaan A - International collective | Control STRIJP T LA Piet Hein Eek AT . RG A DE LISMORTEL R U T T S B for Idealism ESR MA EL ND GEM SA A TRAAT - Joam Kookt! @ TAC Café & VEN ERGENS P RA VAN KINSB ZAALE G 03 DE S ‘ T Blokmeubel 01 TR. AA N ENTS TR AA VAN G . Klokgebouw NS - Korean Designers | Korean Design AA NIL STR 74 CO PER 02 ALVEM E 10 R ABN AMRO House P P H MEIDOORN - Laura Lynn Jansen & Thomas Vailly | AT MA WEVERS RA STRAAT T DE ZAALE TR ST AA AA EM TR CaCO3 - the collector’s lab T CH Industrial Design 11 OLS LO O Ketelhuisplein 12 H 65 SC - Mafnes | II. PL AG 64 GE B 16 14 - Mélanie Buatois | d’Autres Artisans NS . TR . T TOR C TR TU/e AA STR RAA GILDELN. ENA - Morpugo/Desnoyer/Gouveia | OS T N P SST 13 OUT 15 L RL T Z IE A L R U A E A E RU RA DE V NL AAN The Colour of Orange ST D KE RDL AN DDW Press center E EU Weekdays open from 16:00 hrs B NOO MA E E L 17 L - Pepe Heykoop/Lex Pott/David LV Apparatenfabriek 21 MU E FE HA . UW R T 22 Weekends open from 12:00 hrs T IE A Architecture S N D RA Derksen/Paul Heijnen AN P LST BON Dutch Design UGE DS STEENSTRAAT KRE - Plymouth University | Going 63 TR PH 23 Vertigo AA ILI Awards 24 T T EL Dutch with TRA 25 VINCENT VAN DEN HEUVELLAAN AA 20 P AT VELD 18 P N - Soepboer/Stichting Noorderbeeld | F VEN ZE AAT Wad & Design Schiermonnikoog STR VE P IJKSTR Sectie C 29 NA 62 AA KOOTW AAN T A - Unit30 | Paviljoen KOPJE/KOFFIE TOR ERL A AN OL EL ENA RF CED STRIJP-S DO R CTO LLE PROFESSOR DO AAT - vanderPolloffice | Journey through E 19 STR 26 ERS 27 KA the secret life of plants PET AT R N A S R O T G A TA RSWE TO IAS NJ TR. LA Evoluon DAALAKKE ACAC PAS - Wasatch design collective | A Simple EL NHOF ELS 28 NT AA BATE KAB A270 BA A WICHMAN Dutch N A fold of fate NS RD R Design AN 72 E N OO DB HELMOND Invertuals FELL LA UA EG Bus 32 Stroomhuisje, ’t Eindje 1 OR AAT .H Perron KKERW AS OF NO KLEINA L PR To Strijp-S G Amaro Creative Industries | Drop 69 70 LIJSTERBE S 18/401/402/13 68 P By Drop, the making of Ceramics G WE SE EN To Area East P URKHOV 33 ART Hotel Eindhoven, Lichttoren 22 EL A AN Piazza AA 5/6/55 E FRED RI N KL Dutch Design Freak | Expo Central 32 71 AA P TIL N Station - Ffrash BU P N RG A LA P SE Philips Stadion - Studio Bhatt TRAAT ERIK RAAT WE 61 NNAST RED RESES A F gat Karre ‘t G TONGEL AT 60 34 Igluu, Lichttoren 32 UT WE G STRA S K N 66 E T IO O T H EN Blob Zona S TA P Lichttoren KERK Vlisco Unfolded RPLEIN AT AT SEEPTEMBE Ventosa MATHILDEL 18 S STRA MELSTRA 35 deWitteDame, Emmasingel 14, AAN AAT DOM IETTE R R N T Vlisco E N H ES VEENTO LAA S P P O IJ SELAA 3rd floor KLIM N STR N 33 31 A58 AA STR 34 ST L IJ P Design Academy Eindhoven | SCHO HUL 59 I UWBR TILBURG OEKSE H WEG Graduation Show 2013, Self Unself R. AT AAT ST RA ROTTERDAM STR MU T A W 56 DAE N S P 37 T ELANTSTR AN EU CRISP Prototypes RAA AAT NI JOH DEN BOSCH RST E 3,5 km from Area Inner City P 35 DE 36 KLIP 36 Emmasingel 20, 1st floor LICHT NB 58 R. STRA UL AT ST AT 6,5 km from Area Strijp STRU T AG TRA MU (deWitteDame) | Sitcom by YCKE 30 38 NRE terrain SD ELS NSTR E G M AAT GA BRED AT Lucas Maassen and Twan van Bragt 40 ALAA STRA R G E N 39 W K ILL EM AK 55 57 S TR AA KERK 37 Lichtplein 24 Apparatenfabriek, YKSI Expo, T 67 T I T JN E A N PLEIN S D R U EEF P TRA AUG DDW Info point Torenallee 22-04 IJS ESTRAAT WILLEMSTRA T VR S TR I J P S AT Vestedatoren R AA DDW Bike rental Yksi Expo T S P ST TH ER T R E N ERES I S N A E L MINI Design Rides - ABKMaastricht | New Works 2013 IASTR KAN CK SST . PIALA APL ZEE . RA AAL TR DE 41 OLYM EIINN RAAT . M S T L S L J A P J S A K S LERIE E V. NASSAUSTRAAT TRA P T AA MAD emergent art center | Play the - Collaboration-S Award UI ILINHA HE AT GH ELWM I O H L 42 IGE HO Future - Scenario City - Cut waste, Reuse! WIL GE P F O E H STS SM Z RS EG The vintage photo - Donor DesignR Week (only 19-22 Oct.) TRA VE AL IPPE J P LW G E SCH U E 54 S L YS A T T W D E O AA T TD AELBA S EL H 52 AT Summa College | Verras jezelf! - Fields AN HA I JK R KANAA EUV M AVEN RA ST ELH LDIJK 50 T E K A P 43 NOORD S R T . ES 53 38 Library deWitteDame, - Heetman | Patijn T KE RD UD STR AA K S O R I E N T J KA T KS NAALD RA DE BLE TR G TUM 51 NS Emmasingel 22, 1st floor - MOTI HOTEL IJK ZU NA SC JAN . ID KL. GE WE SEI HE P N ER KER ND Designhuis LL TLAA SB AK MAD emergent art center | Play the - Oak houtkachel AN AT IN EL SPOR RP A A G E DDW INFO POINT TOURIST INFORMATION ROAD CLOSED G L R K H ST EN AT A. RG SC ST RA Future - Scenario City - Onderstroom + Plug your Design TRA V. E 44 RG BE 48 SE E E B A W. M D. NG ZWIJGERSTRA T 45 R TE T L TE ELA A EG EL GRO 39 CoffeeYou, Clausplein 4, entrance - Rianne de Witte/Olga van Zuijl UR ND NW NG WI T STR .W ISE TO URG. V U B Eat Drink A . R AT WIFI HOTSPOT PARTICIPANT MINI DESIGN RIDES S P Lichtplein 30 (knittID) VP 46 IKA Design ER JJRoux | The Teapot Expo - SeeMe Eyecatcher ED T 49 L. GASS FR T AA ELSTR A R A AAT R G 40 Lichtstraat 2 - Soonsalon ST Stadhuis ST ABN AMRO ATM TELWE BIKE RENTAL MAIN ROAD (PEDESTRIAN) ER PSEWEG CH 47 R GELDERO BA AT UIV Tydeman | House of Talent IV - DITammel MA EN ST RA KLN EL RT RK BOUT J R T I O A D C K SLAAN . GS 41 Kantoor Oranje Vormgevers, - VOLT/Beeld en Geluid, Philips DER A. V UR BIL B N P ABN AMRO HOTSPOT PARKING FOOD & DRINKS Willemstraat 17a Research, Q42 | Hue hackathon LE Van Abbemuseum SL HE GE G N CK N AA WE KL RT LD 0304 | Krukjes met Hollandse (only 23-27 Oct.) LAA ME N TER OG RO DIJ DIE R R O N JA PS O VO DE schapenwol - Yksi Ontwerp NI EW URG BIL LA EG PEP THE MAIN ROAD CONNECTS ALL THREE AREAS. OUR OFFICIAL INFO POINTS WILL SHOW YOU THE WAY AND ANSWER ALL YOUR QUESTIONS. AN . IJN 42 Keizergracht 2 25 Apparatenfabriek, Torenallee 22 TR ST S RA AT TR. SN O EK AT Studio Jinhyun Jeon/Restaurant De Ontdekfabriek CHS RA WE BER ST NZ LEN ER ELW N MIL De Treeswijkhoeve | Stimuli, 26 Videolab Office-S Plaza, Torenallee 20 AA KK . V. L E W A G PO ITZ L M AN Sensorial Dining 09 Het Brongebouw, Achtseweg Zuid 151 Daan de Haan/Jannie Schmitz/ DDW Bike rental NS EN G. G JA T WE A A E G ZEL 43 Buurtcentrum De Bergen, De Rooi Pannen Océ-Technologies | Ideas in 2 point Urban Wheelz Center | Create-AndSTR LA LES P. DE GO DEL AN HUS TRA C N F E O O H DE VO AT RIV ST Oranjestraat 1 Dog on Design, Els Luijerink 5 ADimensions Win-Your-Own-Bike TR LN ANS BIN AN IER AD SIN . BOM NEW STR HO MA R. IER Borderline design | Khalisi Fontys FHK/FHICT | Fontys Factory Dutch3Designer of 2013 Bough Bikes | Be Moved By Nature! AAT AN SINT ODAST XIM TZS N SLA JAN TRA ILIL N A A50 LE / A2 A V. B AT AA 44 Kazerne, Paradijslaan 2-8 Strijp R 27 Videolab, Office-S Plaza, revolving CADWalk EVNI furniture sculpture HE TOL OEN SL NS SS I T R D EN R. ALE RE Wiel VENLO JO Kazerne 01 Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30 door, Torenallee 20 ROC Ter AA Expo & Design Iris van Herpen & Jólan vanKAder KA LAA LD SIN T HEL SS SO N Hallenweg ES EL LM MER MAASTRICHT O|U& SW STR. - Château de la Resle MINI Design Rides SintLucas creative community Irma Borgsteede/Dorrith Design SLA TE EG 76 AN ST ANTWERPEN AN - Current Obsession Strijp-S Piet Hein Eek 28 De Portiersloge, Torenallee 1 Jeroen van Loon | Kill Your Darlings R LA C OE BR - Eat Drink Design 10 Venturelab Strijp, Klokgebouw 126 Sim1Lab - Simone van den Boom | - Afslag Eindhoven Katja Pettersson 78 US VAN P O IRTERSL A AN RU MEU - Kataba Table Nowhere | Making Meaning Gorgeous Androgynous - Alexa Lixfeld Kuiken Design HU SIN RSS D OC N IJG 77 BA A T T T R OR S AR A A AT LE - Kazerne | Lab 11 Klokgebouw, Klokgebouw 50 29 Phillitelaan 2 - Alvaro Catalán de Ocón Lennard Keijser | EENZO SS 4 Apostelen ENSLAA ON CH A TL TR A E N A P N RD MAN AT - Loodsrestaurant GardenMania | Re: La plante; un MINI Design Rides - Freitag Léon de Lange together with Vij5 US ZE LAA ST EL N RA - Martine Viergever poète. Le jardin; une maison ABN AMRO Hotspots | Curated by - It’s a miracle Lolo Palazzo AT SIN SIN TA - You Are Here & Glamcult | Van Eijk & Van der Lubbe - Jonge ontwerpers Lore Langendries | Hunacturing TN DR ICA IAN SIU Modebelofte Hall 1 - Kamagurka Marina Savochkina | Bricking Pattern US SS S TR ST SIN RA AA - Weltevree DDW Info point - Monique Poolman & Sanne Jansen Meijsmotor | Meijs Electric Moped TH AT UB ER 45 Stadhuisplein Amaro Creative Industries - NLXL Meubelmakerij Mertens | Meubelwerk TU SW DDW Info point De Volkskrant - Paul Heijnen & Niels Hoebers MO,O Maarten Olden | USIT EG AN A L B. H MINI Design Rides Fontys Academy for Creative - Social label Müzz Design | Cobalt Blue UET US I STR P AAT ABN AMRO Hotspots | Curated by Studio Lotte Douwes | Soft Sockets Hall 3 Materiaalfonds/Stichting DOEN | Twistin’ of Sweden | Symphony No 1 De Gouden Leeuw | Beerze Bier 30 Steentjeskerk, St. Antoniusstraat 5 Industries | Trend Tours - Wehkamp Nikita Bhate/Anabella AT RA T Van Eijk & Van der Lubbe Studio Makkink & Bey | Work at Home Advantage Austria | Austrian DOEN Materiaalprijs 2013 Vanessa van Tiggelhoven | BenJaMin Eindhoven Museum | EMobiel: Last Supper Frame Publishers 02 Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 20 Vivas | Assemblage IS HE Gemeente Eindhoven/Volle-Kracht | Studio Nic Roex Design - Surprisingly Ingenious MINI & Flip EM presents the past Studio Harm Rensink | Nomadic Lecturis Ontwerpduo | Open house Ontwerpduo | Folia Lumina Design for kids Studio Paul Heijnen | Showcase Cabinet Amaro Creative Industries Nederlands Centrum voor Hall 4, ABN AMRO House LUCID | Design in Process Sand Bath Motta Art Books | DDW Shop 03 Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 18a OUD NOW! E EID Boven - Het Trotterbos XYZ- imaging Biennale InterieurBO| UInterieur Volkscultuur/Immaterieel Erfgoed/ Daily business events, check ddw.nl VPRO | NederlandOvan Victor Sonna & company | Paradise Organisation in Design | Ode to the City Pinkie Patisserie meets Buthan 1912 Pii | Discover the World PH T EN D SL A 46 Stadhuis, Stadhuisplein 1 Hall 2 Studio Verloop | Tante Awards 2014 Fonds voor Cultuurparticipatie | Balcony Pii | The boots of the hunter Reset Raúl Laurí design lab | Decafé AN ERICA STR AAT Gemeente Eindhoven/Volle-Kracht | Strijp T 010-020 Tonki | The Ecological Frame Brabant Branding | Brabant Design Ambachten Fontys Academy for Creative The vintage photo Redwood furniture | Circle ANEMON Design for kids 04 Terratorium, Building TT, Zwaanstraat 1 Aagje Hoekstra & Evelien Crooy Van Corler Design | Dutch Personalities Call it design NFCDesign | Natural Fiber Composites Industries | Trend Tours 14 Skatepark Area51, Klokgebouw 51 Richard Hutten Studio | Fotomuseum ESTRAA T - De Natuurspeeltuin - Betül by B-TOO | Indoor Eden Alberto Fabbian & Paola Amabile Van Eijk & Van der Lubbe | Doek en Crealev | Floating design Nicolette Brunklaus Hogescholen Kunsten Zuid | Portfolio Hier is Utrecht lamp en tafel - Eindhoven Wereldstad - Dimitri Kruithof Arend Groosman | 24mm Theedoeken Nationaal Archief Created on Friday Concepts Pols Potten | pols potten originals presentatie 2013 15 Ketelhuisplein Sarah Dehandschutter | llll lighting LEOSTRAAT - Laat maar waaien - vanderPolloffice | The Secret Life Atelier aan de Middendijk | Eigentijdse Vierstudios Design X Ambacht QisDesign | The Melody of Light Van Eijk & Van der Lubbe | Snelkookpan Sarah Poley | Hypnagogic, mini[n]ature - Kind of design of Plants stijlkamer vanharten | Wear/Ware by vanharten Dom van der Laan Meubels | Perfect Reduxdesign | Betonbank 12 Klokgebouw, Klokgebouw 10 16 Drents Dorp Hoofdkwartier, and overstructured - ZIT! 05 Pomphuis, Building TAQ, Zwaanstraat 1 Autre Choix Volokhova Porcelain | Still life stories proportions Rising Furniture by Robert Spectrum Beukenlaan 1b Seethisway | Street Food Lighting 47 Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10 Woonbedrijf | Drents Dorp Angels DHPH Den Herder Production House Bernotat&Co | Chair Wear Vrijling & Geluk Dutch Originals | Gispen Today and van Embricqs - Gelderland, furniture for generations Shiwa Rashtian | Eggpot 17 Space-S terrain, Corner Torenallee/ Design Academy Eindhoven | Presents 06 Building TAE, Zwaanstraat 1 Blooey/Remko Verhaagen | Wasatch Design Collective Classics Shapeways 3D Printing | Marketplace - Imperfect Design Skycycle by 2.1 Schootsestraat Self Unself Objects presents | Objects to Play Hobbel rocking horse Wauw beeldwerk | Symmetrical Exposize | Print in design and Community 13 Ketelhuisplein Stroomberg | The Cube Calendar Woonbedrijf 48 Designhuis, Stadhuisplein 3 07 Building TAB, Zwaanstraat 1 Brekel & Strekel | In the sandbox Surprise Floris Hovers SLEM | Watch our steps ABN AMRO Hotspots | Curated by Studio Annebet Philips - de l’eefstijl | 1 2 3 expo Het Nieuwe Instituut | De Gezonde Joost & Kiki | Enlightened by lurks the flu Workmates Fritz Hansen presenteert Ro SMOOL by Robert Bronwasser | Enjoy Van Eijk & Van der Lubbe Studio Appétit & Studio Lenneke experience with all your senses Mens Joost and Kiki Cesare Griffa | Lilly-bot-2013 Zuiderzeemuseum presents Made to Get inspired @ INHOUT everyday design Agri meets Design | Taste Station Wispelwey | Luscious Food Cravings - Dynamic Food 49 Dijk9, Stratumsedijk 9 08 Building TAB, Zwaanstraat 1 Clean Tech Factory | BB Bricks Measure | Woven Songs by Glithero Hutten NXT Spoinq Atelier van Asseldonk Studio Eric Klarenbeek | - Ontwerpbureau Fix | Solartafel Isabelle van den Brekel | Vilt-it Convoi Exceptionnel Concept74 Masimo | Tonone The Jacket by Paco Raphael Buhtiq31 Mushroomchair - Rechargeables Soundshapes by SoundShapeLab Connected Well-Being | iwaku Tjep. presents Il Treno “Fuori” Coörperatie PLAN-S/POWER-S | Studio Ingrid Hulskamp | En voyage Studio van Rongen | V3RS Paviljoen N INLAA BAFF

AT STRA BYRD

Area Inner City

Area East 71 Stichting Complex, Generaal Bothastraat 7e Gemeente Eindhoven | Explorers 72 Sectie C, Daalakkersweg 2-8 (Week days open from 16:00 hrs, Weekends open from 12:00 hrs)

More than 80 emerging designers in a welcoming setting of exhibitions, open studios, food and drinks. Sectie C: At night Sectie C: Food and Design Sectie C: Open Studios COLLABORATION O | Explore, build, share and play Dutch Design Starter Fraaiheid ‘Beat the clock!’ Maarten Coolen | Het Menselijk Bedrijf studioZAND | porselein serviesgoed

N Designer meetingpoint Oude Rechtbank Oude Rechtbank, Stratumseind 32 O De Burger Kerkstraat 5 P Hoogste Tijd Vrijstraat 38 Q Sectie C: Food, Drinks & Design Daalakkersweg 2-8


NENVE NENVE

LLDD

N AN AA LA DEEL ND LIIN SUUL IIN NS

Design Windows 2013

VVAANN W WAASSE SSEHHOOEFS EFSTTRRAAT AAT

AAKKK KEER RSSS STTR RAAA ATT

LLUUPPIN INEES STTRR AAAAT T

BBIIEESSTTER ERW WEEGG

AAAALLSST TEERRW WEEG G

RO JJEER OEEN N NB AN AA BO OS HLLA SC CH

VVEEEE

A.. CCUUYYPPSSTR TRA A AATT A

PPAAU UW W LLAAA ANN

GGAABBRI RIEELL M MEESSUL ULAAAAN N

PPAASST T.. DDIJ IJKKMMA ANNSSS STTRR. .

LLEELLIEIESSTTR RAAAAT T

A CATSLA N

PPOOTT GGIIEET TEERR SSTTRR AAAAT T

SSTTAAR RIINNGG SSTTRRA AAATT

NN.. BB EEEETT SSSSTT RRAAA ATT

WW.. VV.. H HOO RRNN EESST TRRA AAA TT

EM M ASI NG E L

KL E IN EB ER G

DE K EN VS OM ER E N ST R.

R. ST S T. MA MU S R TI

JJAANN JJAAC COOB LLUUIIK KEENN B VV SSTTRR ..MMA AAAATT AEER RLLA ANNT TLLA AAA NN

TT

EGG WE RRW DEE NND EEE LLE

T AAAT TRRA ASST AEEA PIIRRA T SSP AAAT TRRA ASST LEEA ZAAL AAZ

JJ..VV GGEESS AANN H TTEELL HEEEE SSEESST LLUUSS TRRAAA TTRRAA ATT A A W WIIL TT LLLEE MMKK LLOOO OSSL LAAA ANN

HE R TOGSTRAAT

VONDERWE G

BBEERR GGMMAA NNNNSS TTRRAA AATT

HO OG ST RA AT

SSTTRR.. ULPPHHUUSS ODUL NT OD SSIINT

RNESSTTRRAA EBRR.. VV.. DDOOOORNE GGEB

MSSTR TRAAAT AT HALLM SSCCHA

STHHUUIISSSSTTRRAA AATT GGAAST

HSTTRRAAAATT BURRGGHS BU

T AAAT TRRA SST UIINN TTU

D I JK MSE A TU STR

HHAALLL LEENNW WEEGG

AATT TRRAA KEESST EEFFK HHOO

N AA TL OF HO

N AAAN TTLLA EENN ELZ

AATT

HAGENKAMPW EG - NOO RD

AAAATT SSTTRR

N. CZ P.

BBRREE DDEERR OOLLAA AANN

GERRAARRDD DDOOUUSSTTRRAAAAT GE T

RWEESTENS TTEERW STENSTTRA RAAAT T

THUL TT..VV.. TH ULDDENST ENSTR. R.

IEPE AA..VV.. DDIE PENNBEECK BEECKSSTTRR. .

JJ..VV.. GGOOYYEEN NSSTTR. R.

DIIJJKK MSSEED UM RAATTU SSTTR

J ADI PAR

ENKA HHAAGGEN KAM MPW PWEG EG ZU ZUID

. TRR. ESST ADDE STTA OOS ANN VVA

N UBB AAAN RRU GLLA URRG NBBU NEEN NIIJJN KOON V.. K W.. V W

TR.. TSTR OUTS HOU ECKH EEECK

L HEEL UGGH REEU . BBR PP.

AATT RRAA SSTT

ATT RAAA RSSTTR TNNEER REIIT BBRE

AAATT STTRRA ENNS AVVE HHA

OF NH NE GIJ BE

LUCIFERSTRAAT

T AA TR SS IT UR MA

T AA TR GS OE PL

POOORRSSTTRRAAAATT SSPO

ATT TRAAA ER SSTR POTTTTER PP.. PO . TRR. NSST MAAN ERRM WE UUW WOO W

ANN LAAA ANNL IKAAA ELLIK PPE

EEKKSST TEERRL LAAAAN N

N AN AA RLLA GEER REEIIG R

EL UV HE

AT RA ST TE CH RE

T CH RA AT SG RA ST ER RG IZ BE KE

RA ST RIK T ND AA HE TR AS INS RIN PR

AR TH AT CA RA ST ST TS RI AU M

R. ST AU SS

T AA TR GS LIN PA

ERSW WEEGG UUDDERS

EIDDIINNGGSS SSCCHHEI SSTTRR..

LLL RKKOOL EEERRR M ME

ATT RAA STTRA NDDS ZZAAN

ATT RAAA STTR ORRS GGOOO

ANN LAAA IERRL UVVIE PPLLU

ANN LAAA VERRL UUNNIIVE

N AAN LLEEEEU RIIKKLLAA WER UWE

KKO OEEKKO AN OEK N EKLLA AA

M MEER REL ELLA AN LAAN

ATT RAAA STTR ERRS AKKE LLA

K DIJ ST VE

KT MAR

ATT RAAA STTR EFFS HOOE ELLH MME OMM DDO

. TRR. LSST TEEL RRT WAA KKW

TSTTRR.. MEERRTS HEEM A. VV.. H A.

ATT AA TRA MSSTR TRAM TRA

RAIFFEISEN

RAAT OEXST H. B

DEMER

N. EMMASINGEL

SSTRAAT NTONIU SINT A

AAT

DDW Design Routes

GGRROE OEN NSSTTRR. .

LTJJEE NEELT NN LTUUN MEELT MM DDOOM

AAT STR NUS MA

AAT TR SS VO JE OS RO

T RAA

AAAANN DORRFFEELLOOLL OR DO CTOR DOCT OR DO SSOR FESS ROFE PPRO Inspiring shop windows, each with work 11 Sarah Poley 26 Ingrid Hulskamp RR.. by a designer or design collective, will Tamaris NO 44 concept store + LLSSTT E E B B KKAA lend the city centre a happy appearance Nieuwe Emmasingel 92 Eau de Cologne WIICH W CHM MAANNNNSSTT during the largest design event in the 12 Circle Kleine Berg 44 DD Netherlands. This year, DDW has teamed Urban Footwear 27 Lieke van der Vorst NNOOOORR E E L L L L E FFE up with Philips Lighting; together with Nieuwe Emmasingel 115 Kinderboekwinkel De Boekenberg KKIKleine top designers, they will fit out three 13 de l’eefstijl Berg 48 EIEVV NN A ITITLL A LLAA AAAA shop windows, indicated in blue on the UUUUTTLLAAAANN G-Star Eindhoven 28 ArtEZ EERR N N AAAANN T T F F SS EL map. Through the application of special, Marktstraat 2-4 Claudia Sträter LLIJIJ AA CENTRAL CENTRAL N innovative lighting, the designs will turn 14 Toer Rechtestraat 35 STATION STATION the windows into a real experience. Van Os tassen en koffers 29 Imke de Jong 01 Hooghuisstraat 27 Hema PIAZZA PIAZZA AANN 37 i 01 Dutch Design Freak & Mo Man Tai 15 Lex PottLLAAAANN Rechtestraat LLAA TAC WEEGG NNSSW RK IO PA IO PARK T T UUWW A A T T SS VVV Vielgut 30 VERVOLMAKEN EEEE M M 03 RR 04 VVEE Stationsplein 17 Hooghuisstraat 29 Rambam AATT IN LEIN BERRPPLE ZZILIL MEELLSSTTRRAA EMBE SEPPTTEM 18 18SE DDOOMMM 02 Steven Banken 16 Monique Habraken Rechtestraat 69 N N AA VVEENNTTOO ALAA 05 HILLDDAL MA MATTHI SSEELLAAxx Contessa Schoenen Oktober in huis 31 Tzuhan Yeh, AANN 06 Hermanus Boexstraat 27 Keizersgracht 4 Lilian van Stekelenburg & Qisda AATT RRAA SSTT NStudio N 03 Eigen Huis & Interieur 17 Noortje Design Daily’s A S V A S V . . A A L L T L T L AALL RR AZAANN FFAZ AA T T K K H H LLAA Top 25 Dutch designers Dungelmann schoenen Smalle Haven 1 FF. . WWSS 02 07 AANN EUU 36 NNIIE 08 Bijenkorf Vrijstraat 52 AAAATT 32 Paul Heijnen DE DE WITTEDAME WITTEDAME T T R R 09 LLIICCHHTT .. SSTT Piazza 1 18 Nicole Brock Doortje AAAA SSTTRR. . Vintage NN SSTTRRAA TTRR T RRGG TTRR NN AATT 13 AATT AAAA GGSS EESS HEUVEL TTRRAA 04 Pauline van Dongen Sonar RREENNBBUU Smalle Haven 2-14 EEBBAAAA HEUVEL GALERIE GALERIE RRLL DDAA EESS E E S S EELLSS R R S S U E U E G G L WW EE RROO 20 AA EEL MM EENN The Society Shop Kleine 33 KAZOE EERR TTRR Berg EEKK NNGG 34 MMPP SSPP LLAA TTOO KKEE 10 12 AANN 18 septemberplein 18 19 MAL EENNSSSSTT Marccain R R A A AATT STRAA 11 TT IJNEENN05 33 DDRREEEE Blooey B-essential Heuvelgalerie 165 USSTTIJN T AAAA FF AAUUGGU TTRR Ocho Kleine Berg 22 34 R+P in/exterieur IJIJSS W WILL ILLEM EMSSTTRRAAAATT R R VV 17 Nieuwe Emmasingel 3 20 Marije Helwich Houtbrox 35 28 06 FabLab013 Tilburg & Vanilia Heuvel Galerie 211 K K . . A A NNAAAA 29 TTRR AATT GGAALLEERRIIEE LLSSTT Wij Doen Zaken Kleine Berg 28 35 Lennard Keijser ISISSS SSSSAAUUSTR TRRAA RRAAAA STRAAAATT HHEE HHUU 14 AASST TT Onigiri 21 De Intuitiefabriek City Fashion AANN IILLII OOGG 15 I I L O L O GGEE HH JJUU 18 30 GGEE Nieuwe Emmasingel 9 Label Jan van Lieshoutstraat 16 16 EESST 19 SSMM 31 TSSTT 07 Tjep. Kleine Berg 30 36 ESTHERBOSKALJON RRAA 20 32 AALLLL RRUUYYS AATT TT E E A A 21 HHAA Jannissima Concept Store 22 Victor Sonna Brabantia concept storeSDDAAEELLBBAAAANN RRAA VVEE 23 SSTT N N K S AATT K S TTRRA RR Nieuwe Mensroom Nieuwstraat 23 22 . Emmasingel 20 ATTU KKEE TTRR. 26 UMM KSS EEKPuylaert SSEEI 08 Jan en Ilia Chidzey Kleine Berg 39 24 27 NINDD BBLLEE NNAA . . S S L L CCHH KKPolare 23 Jef Montes 25 EELL i NN LLINI Nieuwe Emmasingel 44 YOU ARE HERE NGG AAAA SSTT T RRAA 09 vanharten Kleine Berg 32a EERRGG A W. A W.D. B T D. ZW B T ZW I E J T I GE E J T GE RRST STRA GG RA AATT AAAA GGRROOTT La Ligna 24 JobTom WEE TTRR NNW E S E S UIISS SSEE Nieuwe Emmasingel 28 Wildenberg Ynformal Made possible by PPRRU RREE 10 COEN!ONNGGEELL Kleine Berg 53 O TT LL. .GGAASSS PhilipsTT museum 25 Rene Siebum AAAA SEELLSSTTR ATT RAAAATT TTRR RAAA Ynformal Emmasingel 31 Wildenberg SSTTR AT RRSS H H E E A C C NN AA IVIV A A i DDW Info point Wifi A T MINI Design Rides 00 Design Windows 00 Design Windows i.c.w. Philips Lighting A R L B L K B U K J U I J I N Kleine Berg 53 T TT D EEN D S T S R S T R DDIRIRKKBB R OOR DEE OOUUTTSSL RG . . CC LAAAANN BBIILLD AA. .VV BU N E L K C G SSLL GGEE WWEEG AAAA LLNN ME LLDD TTEERR NN IJIJKK RROO OOOORR RRDD V V E E PPSS DD EEW BBILIL WEE GG RR.. T T T Troute S RR. . Interior Now future route VPRO route Kids route Business tips A SSNDDW T A T NOO EEKKS invited a number of specialists to S A S CCHH RRA R R E T E T SS NNBB study this year’s program for you. ILILLLEE EERR NN M M A K . A K . V The events they highlighted form AreaAAKKStrijp Area Strijp ITITZZLLAA Area Strijp WW. . V Area Strijp Area Strijp MM NNSS - Socio Economics 01 Piet Hein Eek 01 SocialJJAAlabel 06 Objects to Play byTObjects presents 11 BB Bricks and Skycycle 11 SA 19 OCT thematic design routes. By connecting GG..GG T A A EEZZE RRAA by 2.1 by Clean Tech Factory the dots on the map, you’ll easily follow 06 Objects 11 Lilly-bot 2013 by Cesare EGriff 11 Iris van Herpen 19:15 – 0:00 Dutch Design Awards | ELLLLE to Play by Objects presents LLLLAAAA a & SSSSTT & Jólan van der Wiel U ESSTT E PP.. DDEEGGOO U D H N N ND RRAAA by Joost and Kiki EEDD OCCH OFF 07 Enlightened 13 Kids&Cappuccino by Blooey Awardshow, Klokgebouw Hall 4 the choice magazine, MIT SENSEable City VLab VOON RRIIVV ATT EELLN of a newspaper, TTRRO NNSSHHO 17 Rechargeables N A B I N A B I I M N IN S IEERRS S .. DDHH entrepeneur or marketeer. 11 INNNEEIris 11 Mushroomchair by Studio Eric BBOOM 23 Biobased Wunderkammer 17 Rechargeables DAST 11 Daily STTRRBy bike or on WWIIE van Herpen & Jólan van der Wiel OO RR. . NN ST A ERRTT AAAAT O A D T O A N T SISIN ZZSST T day. Six AANN Build your own SSLLAA 24 Onderstroom by Yksi Expo 18 Piccolo 11:00 – 18:00 DOEN Materiaalprijs, foot, each route Klarenbeek by 2018Eindhoven|Brabant JJAAN takes up to one TRRAA N VV. LLEENN LAA AATT . BBOObe found on this map. TTOOLL Senses IISSL by Baltan Laboratories 4 year exhibition, Klokgebouw Hall 3 routes and tips can 18 Wearable 23 Agri meets Design: Showcase EENND R R DAALL LLAAA TTJJOO AreaHH Inner City 25 De Uitvinders in Afrika 18 SA 19, SU 20, TH 24 & FR 25 OCT The other routes can beEEfound on: by Baltan Laboratories N I N I ANN S S E ELLMM EELL EERRS Pepe Heykoop, Lex Pott, by De Ontdekfabriek www.ddw.nl. 31 TAC: 21 Dutch Design Awards | Exhibition, Area Inner City 18:00 – 0:00 Eat to Meet I t/m IV, SSTTRR.. SLLA AANN 44 Modebelofte @ Kazerne David ADerksen and Paul Heijnen Future Concepts Natlab NN A A A CLLA by YOU ARE HERE & Glamcult Area Inner City Public route 35 Graduation Show 2013, Self Unself MO 21 OCT OEEC BRRO UUSSBCity 46 Design for Kids by Gemeente 31 My Sweet Design Fair 14:00 – 17:00 PROUD Grand by Area Inner U U VVAANDesign Academy Eindhoven PPOOIRTEERRSSLLAAAANN R R NMME IRT Eindhoven i.c.w. Volle-Kracht by Hello Randomness Co-Design Café, Capital D, Area Strijp 44 Château HHUU EUURR de la Resle @ Kazerne SSINI AANN SSSST DDOOCC46 Design for kids - Eindhoven IIJJGG N A T A T T R E TTOORRWereldstad ENNS AAAATT terrain LL LLEE 01 It’s a miracle by Anthon Beeke 67 Nulzes @ RNRE 50 11”x17” - A conversation between Design Innovation Space 33 Ffrash SLLA OONN SSCCHH AAAN NNTT AARR AAEEPP Mens Elisa van Joolen and Ruby Hoette WE 23 OCT 11 SA 19 OCT 48 De Gezonde 45 Design for kids - Het Trotterbos N DDUU ZZEE M M S L A S L A SSTT NNLLInstituut 19:15 – 0:00 Dutch Design Awards | 9:30 – 17:30 Experience Design Area East by Onomatopee by Het Nieuwe by Gemeente Eindhoven i.c.w. EE AAAAN RRAA N A ATT Awardshow Event, Seats2Meet 72 Sectie C: at night 57 Design Windows by Philips Lighting 70 REVALUATE by Dutch Invertuals Volle-Kracht S SSINI NTT SININ AADD TTNN 11 Klokgebouw 63 Built Environment by TU/e 47 Self Unself WE 23 & TH 24 OCT RRIAI ICIC ANN SIUIU by Design AcademyAASEindhoven 13 The vintage photo, Ketelhuisplein 64 ID ‘13 by TU/e 10:00 – 18:00 Service Innovation And more UUSS SSS S S TTRR SSTT SSINI 18 SA 19, SU 20, TH 24 & FR 25 OCT 77 Monnikenwerk by 4Apostelen Jam, Apparatenfabriek RRAA AAAA NTT AATT HHUU And more 18:00 – 0:00 Eat to Meet I t/m IV, BBEE RRTT UUSS wijk als canvas 73 Street Poetry: de Natlab Area InnerACity N WW AN 23 Agri meets Design: Showcase by Tante Netty EEGG 33 Daily LLAA S S BB.. HH U UUEET 10:00 TSSTTR PPIIU – 18:00 Dutch Design Freak RAAAAT T Area Inner City exhibition, Best Western ART hotel T T A RRAAA 35 Graduation Show 2013, Self Unself ISSTT HHEEI by Design Academy Eindhoven Area East 44 Eat Drink Design @ Kazerne 72 SU 27 OCT 70 REVALUATE by Dutch Invertuals 16:30 – 17:30 Dutch Design Starter, IDIDEE BBOO E E awardshow and lecture, Sectie C UUTTE PPHH DDOO E N N SSLLAAA Area East AN N EERRICICA ASSTTR 72 Sectie C And more RAAAAT T MO 21 & TU 22 OCT AN ANEEMMON ONEEST STRRAA 8:00 – 20:00 Food Inspiration AATT Days 2013, Evoluon SA 26 & SU 27 OCT LE LEOOST STRRAA 10:00 – 18:00 Evolution, Evoluon AATT AAAATT STTRR RRSSS EETTEE P P RR TTOOOO PPAASS

HU UGGO H O VVAN AN D DEER RG GO OEESSLA AN LAA N

C. BAKKER VAN BOSSESSTRAA T

NCEENNTTVAN VVIINC VANDE DENNHEUV HEUVEELLAA LLAANN

WANDERS & WASSINK AAN DE PRAAT Marcel Wanders in gesprek met Sander Wassink: dat noemen wij bij voorbaat Conversatie op Niveau. Twee generaties ontwerpers wisselen hardop van gedachten over de rol van design in de hedendaagse maatschappij, kunst versus commercie, en nog veel meer. De avond wordt opgeluisterd met beeld en geluid en in de allerbeste banen geleid door Farid Tabarki, oprichter van Studio Zeitgeist. Plaats van handeling is het ABN AMRO House. Voor iedereen toegankelijk, mits in het bezit van een passe-partout. Aanmelden via www.ddw.nl.

Wanders & Wassink Klokgebouw (hal 4), Strijp-S (# 11) van 19.00 - 22.00 uur. www.ddw.nl

Sander Wassink. Foto © Iris Rijskamp

NATLAB: ETEN & PRATEN Natuurlijk heet het niet echt Eten & Praten. Het heet Eat to Meet. Maar de naam is volstrekt onbelangrijk, het gaat om lekker eten en een goed gesprek. Twee zaken die altijd goed samengaan, maar deze week bij Natlab helemaal. Daar zitten namelijk gesprekspartners voor je klaar. Tafelgenoten die iets over design te melden hebben. Modeontwerpers, schoenontwerpers, grafisch ontwerpers en ander loslopend wild. Beroepsneuroten met een gezonde trek. Niet te missen. Kijk op www.ddw.nl of www.natlab.nl en leg je plekje aan de dis vast.

Workshop QisDesign

LIGHTING UP ANOTHER POSSIBILITY Wat gebeurt er als je vier ontwerpers en engineers uit Taiwan samenbrengt met Nederlandse ontwerpers en een invention kit vol lichtconcepten? Geen idee, maar het maakt enorm nieuwsgierig. Dus kom vandaag kijken. Naar illustere vondsten waarin licht reageert op aanraking, beweging of geluid. Deze workshop is een eenmalige ontmoeting tussen Oost en West waar de vonken van afvliegen. De deelnemende Nederlandse ontwerpers zijn Lonneke Gordijn (Studio Drift), Michiel Geluk en Barth Vrijling (Vrijling & Geluk), Maarten Collignon (Studio WM) en Nathan Wierink en Joris Weerdesteijn (Ontwerpduo). De stand van QisDesign is de hele week te bezoeken in hal 3 van het Klokgebouw, stand 3.070. Symposiumruimte Entresol Klokgebouw (hal 2), Strijp-S (# 11) Maandag 21 oktober 11.00-17.00 uur.


DESIGNERS FEST Traditie op de donderdagavond: keihard losgaan op Designers Fest. Met liveshows, platendraaiers en een stuk of wat surprises. Goed voor een fikse vintage elektroshock en eigenzinnige IJslandse rockfunk. Ren, rij, fiets of vlieg naar de Zona Ventosa-designshop voor die entreekaarten. De schade bedraagt slechts € 8,50. Deelnemers aan DDW en studenten van Design Academy of TU/e krijgen d’r een drankje bij. Cheers!

KLEINE EN GROTE WONDEREN IN ZONA VENTOSA

Designers Fest Zona Ventosa, Inner City (# 31), van 21.00 - 02.00 uur, www.zonaventosa.nl

Zona Ventosa is de klinkende naam waaronder TAC, Atelierdorp en de Ventoseflat werk laten zien van meer dan 80 ontwerpers uit 18 verschillende landen. Een creatieve broedplek, noemen we zoiets. En deze ziet er goed uit. De ruimte van het TAC-gebouw, een wirwar van hallen, gangen en tuinen, is slim benut en efficiënt ingericht.
 Foto © Lisa Klappe

Buitengewone zaken
 Een bijna respectloos kleine selectie uit wat er zoal te zien valt: opvouwbare schalen van A Simple Fold of Fate, gegraveerde tafels van Ruben Olislagers in samenwerking met BLOK meubel, en het ontwerpsysteem Hidden Design van Afdeling Buitengewone Zaken. Geen moeite was de maker te veel om het concept uit te leggen, maar we durven ons nauwelijks te wagen aan een samenvatting. Het advies is des te meer om vooral zelf te gaan kijken.Zij aan zij Ontwerpers Pepe Heykoop, Lex Pott, David Derksen en Paul Heijnen presenteren hun werk zij aan zij in één ruimte. ‘Door elkaar heen,’ legt Heykoop uit, ‘we wilden niet allemaal een eigen hoekje.’ Na het winnen van de Interior Innovation Award in januari van dit jaar is Heykoop een van de grotere namen op het affiche van Zona Ventosa. Ook leuk voor de verkoop: zijn papieren vazen en lampenkappen zijn bijna niet meer aan te slepen. De vazen worden gemaakt in het Indiase Mumbai, wat niets te maken heeft met goedkope kinderhanden. Des te meer met de Tiny Miracles Foundation, en dat is een goed doel. Met een gerust hart blijven kopen dus.Trots
 Organisator Loek Daemen (Stadvis creative concepts) heeft met Zona Ventosa een geslaagd platform neergezet voor beginnende en gevestigde ontwerpers. Trots flaneerde hij door TAC. Wat ons betreft is die trots beslist gepast. Zona Ventosa, Inner City (# 31) Openingstijden 11.00 - 19.30 uur
 www.zonaventosa.nl

VALS SPELEN VOOR MALI Vanaf half negen kun je meedoen aan de eerste en enige editie van Designer Bingo in Zona Ventosa. Een feestelijke avond voor het goede doel, met in de prijzenpot onaffe zaken van bekende designers als Bart Hess, Joost van Bleiswijk, Pepe Heykoop, Massoud Hassani en Thomaz Bondioli. Zeker zijn van een plaats? Voor 60 euro ben je vip en zit je op de eerste rang. Leg daar nog eens 25 of 100 euro bij en je mag vals spelen om je kansen te vergroten. Reserveren via info@zonaventosa.nl. De opbrengst komt volledig ten goede aan de bouw en ontwikkeling van een crafts- en designschool in Mali. Designer Bingo Zona Ventosa, Inner City (# 31), van 20.30 - 02.00 uur, www.zonaventosa.nl

16

17


WORLD DESIGN FORUM

De vrijdag voor DDW lanceerde World Design Forum een platform dat strategen en ontwerpers het hele jaar door een ontmoetingsplaats biedt om te komen tot nieuwe inzichten en samenwerkingsverbanden. Deze vierde editie vond plaats bij Sectie C en werd gepresenteerd door Isolde Hallensleben. Aan grote namen geen gebrek:

Silke Claus (Munich Creative Business Week), Jovan Jelovac (Belgrade Design Week), Kari Korkman (Helsinki Design Week) en Hans Robertus (voormalig directeur DDW). Meer info is vanaf morgen te vinden op platform.worlddesignforum.nl. Rossana Orlandi doet DDA

Foto © Jan Bartelings

Foto © Iris Rijskamp

Foto © Jeroen Aarts

19


Wegens omstandigheden geopend: Nulzes op het NRE-terrein (# 67). In de nieuwe stoutejongenslocatie draaien La Bolleur en grafisch ontwerper Bas Koremann platen tot in vroege uurtjes: van pornotech tot swaggy hiphop en strakke gabber. Dat trekt volk, en veel ook. Het zweet druppelt van het plafond en groupies worden door het raam naar binnen gehesen. Zaterdagnacht in optima forma dus. Rebels op z’n Dutch: ‘Meer Bas!’ Foto © Lisa Klappe


Design Innovation Space

DOEN EN DENKEN: DIS

Design Innovation Space (DIS) is het doe- en denklab van Capital D – en dat is weer de club die Dutch Design Week en Dutch Design Awards organiseert. DIS biedt het hele jaar workshops, netwerkbijeenkomsten, lezingen en tentoonstellingen. Instellingen uit de creatieve sector die zelf activiteiten organiseren op het gebied van design en innovatie, kunnen gebruikmaken van de ruimte aan de Torenallee. Deze week is DIS zowel perscentrum als place to be voor een reeks aan activiteiten op het gebied van co-design. AgriMeetsDesign Vandaag opent DIS met de AgriMeetsDesignFARM:LABS, een uitgebreid programma over de toekomst van ons voedsel. Boeren en beleidsmakers ontwikkelen de hele week samen met ontwerpers nieuwe concepten voor innovatie in de landbouw. Denk aan robots in kassen, gaming voor meer dierwelzijn, en visies op de boerderij van de toekomst.

CROWDY HOUSE STIMULEERT DESIGN

DUTCH DESIGN WORLD: HET VISUELE DAGBOEK VAN DUTCH DESIGN WEEK

Foto © Jeroen Aarts

Co-design in de praktijk Ook vandaag vindt in het PROUD Grand Co-design Café een internationale en interactieve ontmoeting plaats rondom het proces, de chaos en het succes van co-design. Deelnemers werken aan nieuwe inzichten en ideeën om methoden van co-design te verbeteren. Sprekers van Am I a Designer, De Lage Landen, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en Imagination Lancaster laten met voorbeelden uit de praktijk zien wat werkt en wat niet.

Na DDW Na DDW is DIS geopend op werkdagen en wordt er een gevarieerd programma aan activiteiten aangeboden. Op vrijdag 29 november 2013 vindt het volgende PROUD Co-design Café plaats. Kijk voor de programmering op www.proudeurope.eu of www.capitald.nl, of volg PROUD Europe op Facebook. DIS is onderdeel van het Europese project PROUD, dat de inzet van co-creatieprocessen bij de ontwikkeling en het ontwerp van oplossingen voor hedendaagse maatschappelijke en economische vraagstukken promoot en ondersteunt. PROUD wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van INTERREG IVB NWE en het SRE-Stimuleringsfonds.

Toonaangevende ontwerpers en jong talent bieden tijdens DDW een blik achter de schermen op het fonkelnieuwe platform Dutch Design World. Ook staff reporters als Maarten Baptist, Jeroen van Erp, Peter Kentie en Daphna Laurens geven er dagelijks inside-information prijs.

Design Innovation Space Torenallee 22-08, Strijp-S (# 23) www.proudeurope.eu of www.capitald.nl

Het blijkt nog knap lastig om de productie voor een goed ontwerp te financieren. Gelukkig helpt CrowdyHouse ontwerpers vanaf nu met crowdfunding en retail in één. Ook jij kunt helpen: door te investeren en ervoor te zorgen dat de ontwerper aan de slag kan. In ruil daarvoor krijg je een lamp, stoel, vogelhuisje of tapijt voor een bedrag dat direct ten goede komt aan de maker.

Help jij de ontwerpers van Vilt aan Zee om een schaap voor hun wollen lamp te kopen? Of steun je Lizan Freijsen in haar zoektocht naar een tufterij voor haar op korstmos geïnspireerde kleden? Surf dan naar het fonkelnieuwe CrowdyHouse.com en doe mee! De bedenkers zijn nog tot en met zaterdag op DDW voor tekst en uitleg in het Inkijkmuseum aan de Dommelstraat 2a.

Wil je zelf deel uitmaken van het grootste designevenement van Nederland? Deel dan je tips, plaats oproepen, en vertel de wereld wat volgens jou de pareltjes zijn tussen al dat design. Natuurlijk kun je er ook je eigen beelden uploaden. Tonen en gezien worden, om anderen te inspireren of te vertellen wat ze echt niet mogen missen. Hun dank zal groot zijn.

Op die manier en met jouw hulp doet Dutch Design World live en online verslag tijdens DDW. Hèndig, niemand hoeft nog iets te missen! Bovendien hoef je al die verschillende socialemediakanalen niet meer af te struinen. Surf in plaats daarvan naar de website en ga meteen aan de slag op www.ddworld.nl.

Dutch Design World is een initiatief van George&Harrison www.georgeandharrison.nl en softwareontwikkelaar Delite www.delite.nl.

Vandaag op DDW wordt CrowdyHouse gelanceerd. Rake timing, want het platform komt precies op het moment dat het borrelt van de nieuwe ideeën terwijl financieringsbronnen opdrogen. CrowdyHouse wil een breekijzer zijn. De ontwerpen die het platform aanbiedt variëren in prijs van 65 tot 3000 euro. Wie voor een item valt, kan vooraf het koopbedrag storten. Online volg je wanneer het in productie wordt genomen en waar het geld voor wordt gebruikt.

We hebben vaker een goede vertaler nodig dan we denken. Double Dutch. Preferred translator of DDW. Double Dutch | Klokgebouw 180 | 5617 AB Eindhoven | +31 40 368 31 68 | info@double-dutch.nl | www.double-dutch.nl

22

23

THE DOUBLE DUTCH QUOTE OF THE DAY

We are on the road achieving our targets.


AGENDA MA. 21 OKT. 09:00 - 17:00 Workshop: Lighting Up Another Possibility - Workshop QisDesign, entresol, Klokgebouw 50 09:00 - 00:00 Last Supper (Paradise Reset) - Food & Drinks, Exhibition Steentjeskerk, St Antoniusstraat 5-7 10:00 - 11:00 Design dialogue unfolding authenticity - Lecture iGluu Eindhoven, Lichttoren 32 10:00 – 16:00 Permanently Temporary - Workshop Natlab, Kastanjelaan 500 10:00 – 18:00 Interactive drawing ‘Sharing our dreams’ by Daeun Lim - Other Coffee you, Lichtplein 30

10:00 - 18:00 Building lighting installation - Workshop LUCID, Ketelhuisplein 11:00 - 21:00 Nareshtaurant - Food & Drinks Zona Ventosa, TAC, Vonderweg 1 13:30 - 16:00 VLISCO UNFOLDED THE TOUR - Company visit Vlisco Helmond, Binnen Parallelweg 27, Helmond 14:00 - 15:00 Any brand? No, your brand! (masterclass) - Lecture GOOLS | professional branding, Seats2Meet, Torenallee 24 14:00 - 15:30 Rondleiding/Tour Strijp-S - Other Portiersloge, corner Torenallee 1/Glaslaan 2 Entrance fee: € 7.50

14:00 - 17:00 PROUD Grand Co-design Café | Process: the mess and success - Workshop Design Innovation Space at Capital D, Torenallee 22-08

16:00 - 22:00 Sectie C: at night, Food, Drinks & Design - Food & Drinks, Exhibition Sectie C, Daalakkersweg 2 17:00 - 18:30 Lucie Jansen restmateriaal meubelmerk Lande - Workshop Sectie C, building P, Daalakkersweg 2

15:30 - 18:00 Workshops ‘Het bijzondere boek’ by Lecturis - Workshop Lecturis, Kalverstraat 72

17:00 - 22:00 Design & Drinks by the Fire - Expo & Drinks CrowdyHouse, Inkijkmuseum, Dommelstraat 2a

15:50 - 16:00 Luscious Food Cravings: 9 minute feast! - Other Studio Appétit & Studio Lenneke Wispelwey, Hall 2, Klokgebouw 50

17:00 - 22:00 Opening CrowdyHouse exhibition - Opening CrowdyHouse, Inkijkmuseum, Dommelstraat 2a

16:00 - 17:00 Masterclass: Roderick Vos - Workshop Château de la Resle @ Kazerne, Paradijslaan 2-8

18:00 - 22:00 Loodsrestaurant @ Kazerne - Food & Drinks, Exhibition Kazerne, Paradijslaan 2-8

16:00 - 21:00 Fashion in Business – The Future of Fashion - Other Paradijslaan 2-8 Entrance: by invitation only

18.00 - 2.00 Design Academy Eindhoven Master Symposium - Seminar Designers meeting point OR, Stratumseind 32

19:00 - 22:00 Wanders & Wassink: in Conversation, in ABN AMRO House - Lecture Klokgebouw Hall 4, ABN AMRO House, Klokgebouw 50 19:00 - 21:30 Dutch Design Toetje Award - Awardshow Ketelhuis, Ketelhuisplein 1 19:00 - 22:00 Stimuli, Sensorial Dining - Food & Drinks Restaurant De Treeswijkhoeve, Valkenswaardseweg 14, Waalre 19:00 - 23:00 Eat Drink Design @ Kazerne - Food & Drinks, Exhibition Kazerne, Paradijslaan 2-8 19:30 - 21:30 Nowhere: Breaktrough questions - Workshop Venturelab Strijp, Klokgebouw 126

20:00 - 21.00 Music & Cold Beers - Music Beerze @ Atelier Van Asseldonk, Ketelhuisplein 20:00 - 20:30 Michiel Kersteman about ‘Lucid China Trip’ - Lecture LUCID, Ketelhuisplein 20:30 - 21:00 Geert Langereis about ‘What cannot stand the light in Shanghai’ - Lecture LUCID, Ketelhuisplein 21:00 - 2:00 Designer Bingo - Party Zona Ventosa, TAC, Vonderweg 1 21:00 - 02:00 Titia (Spacegirls) - Music De Burger, Kerkstraat 5

DDW TODAY

Foto © Lisa Klappe

24

DDW Today Monday October 21  

Dutch Design Week newspaper, Monday October 21, 2013