DUIC krant NR. 067 oktober 2018

Page 1

De krant die verder kijkt in de stad

OKTOBER 2018 | 4E JAARGANG NR. 67 | KIJK VOOR HET LAATSTE UTRECHTSE NIEUWS OP

VOLGENDE KRANT: ZATERDAG 27 OKTOBER 2018

DUIC.NL

Advertentie

Utrecht volgens Dorothé Cras van de Kinderboekenwinkel pagina 11

Leidsche Rijn viert feest Hoe staat het stadsdeel ervoor? pagina 6-7

Foto: Bas van Setten

Advertenties

WERELDFILMS HOLLANDS PRIJSJE DONDERDAG 1 NOVEMBER

BINGO

MEER INFO VIA CAMPINGGANSPOORT.NL

Boots apotheek Utrecht

w eu

ni let’s feel good

Elke werkdag open van 8-20u. Stationsplein Hoog Catharijne

utrecht.nl.boots.com

Ook als u niet of elders verzekerd bent. Wij verzorgen de uitvaart naar uw wens. Bel 030 200 45 31 voor een persoonlijk gesprek.

Ticket € 10,75

REMBRANDT UTRECHT

€ 8,50 UTRECHT ZOEKT 100 PLEEG­ OUDERS LEES VERDER OP PAGINA 14

HET NIEUWE PROGRAMMA VAN HET ANWB CAFE IS BEKEND

Kijk op pagina 10

www.jump-inutrecht.nl

alting uitvaarten 06 45 363 220 (dag & nacht) Geertekerkhof 3 3511 XB Utrecht Alle nieuwbouw in regio Utrecht:

UTRECHTWOONT.NL

alting uitvaarten


Advertorial

Wie reist er eigenlijk met de bus? Advies bij mij thuis Ervaar het comfort van een sta-opstoel

Voordelen van een sta-opstoel via Medipoint Thuisservice • • • • •

Persoonlijk advies aan huis van onze adviseurs Uitleg over verschillende soorten en modellen sta-opstoelen Onder begeleiding een sta-opstoel uitproberen in uw eigen woonkamer Uw lichaamsmaten kunnen direct worden opgenomen, voor een sta-opstoel op maat Diverse modellen, stofgroepen en kleuren verkrijgbaar tegen scherpe prijzen

Nu op alle sta-opstoelen tot wel 25% korting Maak nu een afspraak voor een thuisbezoek en krijg een trapliftvoucher t.w.v. €500,- cadeau! Alleen geinteresseerd in een traplift? Bel 088 - 10 20 100 (optie 3) en vraag naar de voorwaarden.

Maak vrijblijvend een afspraak!

088 - 10 20 100 (optie 3)

www.medipoint.nl/thuisadvies

Tienduizenden mensen reizen dagelijks met een van de meer dan tweehonderd Syntus Utrecht-bussen in onze mooie regio. Veel van deze bussen komen langs station Utrecht Centraal. Bij de Jaarbeurszijde vraagt DUIC de komende weken aan reizigers waar ze vandaan komen, waar ze heen gaan en wat ze eigenlijk van de dienstverlening vinden.

Vandaag: Noortje Sanders (25). Lijn 107 van Utrecht naar De Meern

H

et is een zonnige dag met een zacht briesje als Noortje Sanders (25) uit lijn 107 stapt. De Utrechtse komt van oorsprong uit Nijmegen. “Ik ben hier zes jaar geleden gaan wonen omdat ik aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) ging studeren. Ik heb sindsdien in drie verschillende huizen gewoond. Ik begon in ­ Kanaleneiland en woon nu in Lunetten.” Binnen Utrecht pakt Noortje het liefst de fiets, maar de fiets naar De Meern -waar haar vriendin woont- vindt ze net iets te ver. Met liefde legt ze de busreis naar haar vriendin af: “De route is heel mooi met al dat groen. Door al die natuur kun je echt even je hoofd leeg ­maken.”

het beestje nog in de bus stond. Ik ben toen achter de bus aangerend. Gelukkig sprong het stoplicht honderd meter verder op rood, ik ­ kon toen op de deur kloppen en de hamster redden. Ik heb haar dit ­eigenlijk nooit verteld.” Hoewel Noortje het reizen met de bus erg fijn vindt, heeft ze wel kleine ergernissen: “Soms heb je ­ van die mensen die instappen terwijl ze net een laatste hijs van hun sigaret genomen hebben. Dat vind ik echt heel smerig. Ook snap ik niet zo goed waarom mensen hardop telefoongesprekken gaan voeren: je bent niet alleen.”

'Eenmaal uitgestapt, kwam ik er pas achter dat de hamster nog in de bus stond.'

Het meest gênante dat Noortje ooit meemaakte was het vergeten van een hamsterkooi. “Een vriendin was op vakantie en vroeg of ik op haar hamster wilde passen. Eenmaal uitgestapt kwam ik er pas achter dat

Uw huid onder de loep? Kies voor kwaliteit bij de huidtherapeut De professionele huidtherapeuten van Triaderm helpen u aan persoonlijk advies. Diverse mogelijkheden op het gebied van onder andere laserbehandeling en huidverbetering.

Alexander Numankade 199, Utrecht 030 271 55 11, contact@triaderm.nl www.triaderm.nl

gra tis

con s

ult

Toch blijft Noortje zolang haar vriendin in De Meern woont gebruik maken van de bus. “Ik heb geen rijbewijs en red het prima z­onder. Het is fijn dat er zoveel l­ijnen tussen Utrecht en De Meern rijden. En de WiFi is hartstikke goed, meestal kijk ik in dat halfuurtje snel nog een serie of doe ik wat werk.”


3

OKTOBER 2018 | NR. 67 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

INHOUD

De week in quotes

Nieuws

Wat zijn de meest opmerkelijke quotes uit het Utrechtse nieuws van afgelopen tijd? Hieronder een overzicht.

4 DUIC in Beeld Climate Planet

6 Twintig jaar Leidsche Rijn

“Het zijn gewoon straatschoffies en ze doen precies wat Pegida wil. Ze laten zich provoceren”

“De rook kwam eraan en als ik

Het is nog lang niet af

Een protest van anti-islambeweging Pegida voor de Ulu-moskee in Lombok is vanwege ongeregeldheden vroegtijdig beëindigd.

zou blijven, zou ik stikken”

8 St. Antoniuskerk Toekomst in handen van bewoners

“Steeds meer scholen, speeltuinen en sportverenigingen zijn inmiddels rookvrij, maar de stoepen en straten er direct omheen niet”

De Utrechtse agent Zefanja vertelde hoe hij door het raam van een flat in Kanaleneiland klom, en zich, om zijn eigen leven te redden, enkele meters naar beneden liet vallen.

10 De stad van morgen Energietransitie in Utrecht

Cultuur / Uit

“Zo blijkt maar weer dat de beste

11 Utrecht volgens

“In de afgelopen 8

Dorothé Cras van Utrechtse Kinderboekenwinkel

camera, de camera is die je bij je hebt”

jaar zijn de huurprijzen fors gestegen,

13 Uittips

De foto van Levi Gawi is genomineerd in de categorie Landschap voor een fotowedstrijd van National Geographic Nederland.

en de woningnood

o.a. Impakt Festival, Home Made Market & LEGOworld

neemt toe”

Stad/Leven 16 Geheimen van de stad Achter de Dom

17 Kunst aan gebouwen

“Ondanks dat de demonstranten nooit fysiek geweld gebruiken kan de benadering van sommigen wel zeer intimiderend en agressief overkomen”

Krakers protesteerden tegen langdurige leegstand en forse huurprijzen. Om hun actie kracht bij te zetten hadden ze de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg gekraakt.

Bankpoort van Sint-Jacobsstraat naar Springweg

18 Puzzel Win 2x een dinerbon t.w.v. €50 bij Vapiano Utrecht

Sport

“Wij vinden het natuurlijk wel heel vervelend dat wij de laagste voldoende krijgen”

19 Column voetbalvader Op de valreep

19 Interview Pascal Janssen

De Hogeschool Utrecht is de slechtste hbo-opleiding van Nederland in de Keuzegids Hbo 2019.

Tussenjaar op het oude nest bij UZSC

GroenLinks Utrecht wil dat in de publieke ruimtes rondom bijvoorbeeld scholen, speeltuinen en sportverenigingen rookvrije zones worden ingesteld.

Werknemers van de abortuskliniek Het Vrelinghuis aan de Biltstraat hebben een bord opgehangen waarmee wordt gewaarschuwd voor ‘agressieve anti-abortusdemonstranten’.

“We hebben veel kosten gemaakt om uit te zoeken of een verhuizing mogelijk is. De koerswijziging van de coalitie heeft ons wel verbaasd”

“Ik ben mijn beste vriend en maatje aan de deur kwijt” De bekende uitsmijter Chris Donis van de Bodytalk is overleden.

Een eventuele verhuizing van boekhandel Broese naar het voormalig postkantoor aan de Neude lijkt van de baan.

De prachtige foto’s van DUIC nu bij u aan de muur duic.werkaandemuur.nl

Colofon REDACTIE Jesse Holweg en Robert Oosterbroek BEELDREDACTIE Robert Oosterbroek CONTACT REDACTIE 030 - 633 18 90 redactie@duic.nl

Social Media AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Jantine Albers, Pieter Willemsen, Bas van Setten, Arjan den Boer, Andreia da Silva en Bo Steehouwer ART DIRECTION EN VORMGEVING ddk.nl, Frankie Tjoeng, Bas van Noppen UITGEVERS Joris Daalhuisen en Martijn Rademakers

PARTNERSHIPS & SALES Stefan Timmer via stefan@duic.nl ADVERTEREN 030 - 740 04 44 Helling 13, 3523CB Utrecht adverteren@duic.nl VRAGEN OVER DISTRIBUTIE? Pierre Schoonhoven via distributie@duic.nl 06 - 14 41 56 56

WEBSITE DUIC.nl

FACEBOOK DUIC

TWITTER @duicnl

INSTAGRAM duic.nl


4 Nieuws

NR. 67 | OKTOBER 2018 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl


Nieuws 5

OKTOBER 2018 | NR. 67 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DUIC IN BEELD

Tekst: Jesse Holweg / Foto: Bas van Setten

Climate Planet

'O

Organisaties luiden opnieuw de noodklok over opwarming van de aarde’, ‘we moeten nú wat doen anders is het te laat’ en ‘­grote gevolgen als aarde 2 graden warmer wordt’; enkele nieuwskoppen van de afgelopen dagen. De zorgen over klimaatverandering zijn na een VN-­ ­ rapport weer verder toegenomen. De presentatie van het rapport viel bijna samen met de opening van Climate Planet in Utrecht. De indrukwekkende wereldbol op het Jaarbeursplein stond eerder in Kopenhagen, Bonn en Aarhus,

en is tot 3 november hier te bewonderen. “Voel je een astronaut in de ruimte die neerkijkt op onze kwetsbare aarde en zie met eigen ogen wat klimaatverandering doet”, schrijft de organisatie. De Deense oprichters van Climate Planet stellen dat mensen zich wel bewust zijn van de klimaatverandering, maar er nog niet genoeg tegen doen. Om dit te bereiken, moeten mensen de klimaatverandering eerst beter begrijpen en dat kan in de zes verdiepingen hoge bol. Zeg nou zelf: zo’n prachtige aardbol willen we toch allemaal beschermen?


6 Nieuws

NR. 67 | OKTOBER 2018 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Twintig jaar Leidsche Rijn; Het is nog lang niet af Tekst: Jesse Holweg / Fotografie: Bas van Setten

Leidsche Rijn is twintig geworden. En dat moest gevierd worden. Vrijdagmiddag 5 oktober kwam Koningin Máxima naar Leidsche Rijn Centrum en werd een tour gemaakt langs kleine en grote initiatieven. Daarbij aanwezig – uiteraard – de huidige wethouder Klaas Verschuure, maar ook de eerste wethouder van het stadsdeel Annemiek Rijckenberg. DUIC ging met de twee in gesprek over de toekomst en de geschiedenis – zoals dat gaat op verjaardagspartijtjes.

V

erschuure en Rijckenberg hebben zojuist voor het eerst kennisgemaakt. Zij is geboren in 1953, hij in 1973. Ze schelen 20 jaar. Net zo lang als ‘hun’ Leidsche Rijn nu bestaat. De huidige wethouder en ex-wethouder kunnen uit het raam van het Stadskantoor zien waar het vrijdag ­allemaal over ging: daar achter de A2. Vooropgesteld, er moet nog veel gebeuren voordat het ‘af’ is. Toch is er al veel enthousiasme aan tafel. Het feest in Leidsche Rijn is al even aan de gang. In de afgelopen zes maanden werd de verjaardag al op

meerdere plekken gevierd met als klap op de vuurpijl het programma op het Brusselplein op vrijdag. Schoolkinderen van verschillende scholen uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zorgden voor ­ een muzikale bijdrage, begeleid door het Harmonieorkest Vleuten en het Fort van de Verbeelding. Ook trad het Leidsche Rijn Koor op. Koningin Máxima sneed een grote verjaardagstaart aan, samen met de kinderen en bewoners van woongroepen uit de wijk. Wethouder Klaas Verschuure viel met de neus in de boter. Vijf maan-

den geleden trad hij aan voor zijn eerste termijn als ­ wet­ houder in Utrecht en de festiviteiten waren toen al begonnen. “Het is hartstikke gaaf als je daarin een rol mag hebben, maar het is nog veel ­leuker om Leidsche Rijn in je porte­ feuille te hebben. Er komen nog zo’n acht tot elfduizend woningen bij – grofweg een derde. Er gebeurt nog heel veel.” Volgens ­ V­ erschuure wordt vooral Leidsche Rijn ­Centrum steeds mooier en hij kijkt uit naar de g ­ eplande hoogbouw. Er komt ­ namelijk nog een landmark tot 140 meter hoogte. “De komende tijd moet daar

meer over bekend ­worden. Of het ­winnende plan ook 140 meter wordt, durf ik nog niet te zeggen, maar het wordt in ieder geval hoog en daarmee uniek voor Utrecht.” Annemiek Rijckenberg volgt de ontwikkelingen van Leidsche Rijn nog met veel belangstelling. Ze is zelfs voorzitter van stichting ’20 jaar Leidsche Rijn’. “Er zijn zo veel groepen en initiatieven waar ik geen weet van had. Het is erg leuk zo veel enthousiaste bewoners tegen te komen. Zoals theatermaker en regisseur Paul Feld, die helemaal geïnspireerd is geraakt door


Nieuws 7

OKTOBER 2018 | NR. 67 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Wethouder Klaas Verschuure en ex-wethouder Annemiek Rijckenberg

Koningin Máxima vierde het feestje van Leidsche Rijn mee

‘Er komen nog zo’n acht tot elfduizend woningen bij – grofweg een derde’

Leidsche Rijn. Die had een presentatie waarin hij alle soorten verbindingen in Leidsche Rijn bij elkaar had gezet. Dat vind ik dus geweldig om te zien.” Het begin In oktober 1997 ging de eerste paal de grond van Langerak in. “Ik zat in die tijd in de Leidsche college­ banken Bestuurskunde te studeren”, grinnikt Klaas Verschuure. Annemiek Rijckenberg vertelt: “De start van de bouw kan ik me nog goed herinneren. Het kwam ­allemaal in sneltreinvaart tot stand. We wilden laten zien dat Utrecht kon bouwen en niet alleen een stad van praten was.” Rijckenberg kijkt nog met enige regelmaat terug op haar periode als eerste wethouder van Leidsche Rijn. “Alles was nieuw, ook voor mij. De ruimte en inspiratie die we hadden was echt ongekend. Er konden dromen worden gerealiseerd. Zelf ben ik het meest trots op de bouwmogelijkheden voor de sociale ­initiatieven. Na mij zijn er natuurlijk nog veel andere bestuurders gekomen, maar die initiatieven? Ja, dat hebben wij verzonnen.” De grote opgave voor het nieuwe stadsdeel van Utrecht was een eigen identiteit krijgen. Er moest niet zomaar iets worden neergezet, de bewoners moesten zelf mee ontwikkelen. “Ik heb wel het gevoel gehad een soort stoomcursus stedenbouw te hebben gevolgd. ­ Het was een prachtig team met de inspiratie van stedenbouwkundige

Riek Bakker en de georganiseerde variatie van stedenbouwkundige Rients Dijkstra. Daar leer je een hele hoop van. Het is in ieder geval verre van een slaapstad geworden.” Eén identiteit is er volgens ­Verschuure niet, maar dat is volgens hem juist het succes. “Het is geen eenheidsworst. Er zijn veel verschillende woonwijken: soms erg verdicht, soms groen, maar heel veel verschillende architectuur en dat maakt het sterk.” Rijckenberg knikt: “Voor de stedenbouw in zijn geheel is Leidsche Rijn een voor-

‘Er is nog niet genoeg te doen voor tieners’ beeld van hoe je een eigen karakter van verschillende gebieden kan behouden. Alle ingrediënten waren er en iedereen mocht van alles doen, maar de basisvoorwaarden waren gericht op het benutten van plekken en variatie. Dat zie je terug. Alles wat van cultuurhistorische waarde was, bleef. Die prachtige sloten en linten zijn behouden. Dat zorgt voor karakter.” Hoe staat het er nu voor? Leidsche Rijn Centrum zou het

tweede stadshart van Utrecht moeten worden, maar is dat ook ­ gelukt? “Dat wordt het steeds meer”, zegt Verschuure stellig. “Ik heb ook het idee dat de beweging van de stad naar Leidsche Rijn begint te ontstaan. Dat is wat we altijd hebben gewild. Het is ook gewoon gezellig.” Hoewel veel Utrechters denken dat Leidsche Rijn na twintig jaar bijna af is, is niets minder waar. Rond het centrum komt verdere verdichting van de woongebieden en ook richting Papendorp en Leeuwen­ steyn worden meer woningen ontwikkeld. Dan heb je nog Rijnvliet en aan de andere kant Haarzicht waar wordt gebouwd. Er is in ieder geval al genoeg te zien in het gebied. Rijckenberg maakt nogal eens een fietsronde om mensen te laten zien wat er allemaal is. “Woongroep ’t Groene Sticht is zo’n plek die ik altijd laat zien. Ik weet nog dat bedenker Ab Harrewijn zei: ‘Yes! Hier kunnen we al die mensen die worden weggestopt door de maatschappij een plek geven’. Daarnaast ga ik naar de prachtige Vlindertuin in het Máxima­park. Dat is ook een bewonersinitiatief geweest.” Toekomst Maar wat mist er nog in Leidsche Rijn? Beiden zijn het erover eens: de verbinding van het openbaar vervoer kan beter. Verschuure: “De HOV-baan (Hoogwaardig openbaar vervoer, red.) moet goed gaan functioneren. Er rijden veel b ­ ussen

maar dat moet verder worden verbeterd. Dat is heel erg nodig. Ook ligt de focus op de bouw van meer verschillende woontypen en ­-vormen. Dat komt ook door een veranderende demografie, ­mensen worden ouder en leven langer alleen. Daar moet je rekening mee houden.” Rijckenberg: “De vereenzaming van ouderen is al groot en wordt groter. Die woonvormen zijn dus erg nodig zodat meer mensen plezier in het leven hebben. En ik vind dat er nog niet genoeg voor tieners is. Het barst van de speeltuintjes, maar leuke plekken en voorzieningen voor jongeren zijn er niet. Er is gelukkig nog genoeg ruimte.”

Op zondag 14 oktober vindt het laatste ‘event’ van het feestelijke programma 20 jaar Leidsche Rijn plaats, een talkshow onder leiding van NOS-verslaggever Xander van der Wulp, in Castellum Hoge Woerd. Met de Rijn als Blauwe Draad, wordt door de tijd gevaren en wordt Leidsche Rijn onder de loep genomen aan de hand van foto's, boeiende gesprekken, anekdotes, muziek, zang en dichtkunst.


8 Nieuws

NR. 67 | OKTOBER 2018 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Tekst: Jesse Holweg / Fotografie: Arjan den Boer en Bas van Setten

St. Antoniuskerk aan de Kanaalstraat wordt beheerd door de buurt:

‘Een oase van rust’ In het hart van Lombok staat al ruim een eeuw de Antoniuskerk. In juni 1903 werd de nieuwe kerk ingewijd waarna generaties katholieken er bijzondere momenten in hun leven beleefden. Zaterdag 29 september werd de kerk echter aan de katholieke eredienst onttrokken en is er een nieuwe toekomst voor het gebouw. Een interview met enkele van de betrokkenen die hart en ziel hebben gestoken in het openhouden van de kerk – voor de buurt en parochianen.

R

aymond den Boesterd, Jeroen Kwaaitaal en Iris Vos zitten aan een tafel in het parochiehuis, grenzend aan de monumentale Antoniuskerk. Het met tl-buizen verlichte zaaltje doet geen eer aan de statige en indrukwekkende kerk, maar het mag het enthousiasme van de drie niet drukken. Vrolijk vertellen ze over ideeën voor volgend jaar, als de kerk weer volledig open gaat. Yoga­ lessen, een verhalenfestival, een plek waar aan team­spirit kan worden gewerkt voor bedrijven, het kan allemaal. “Maar we weten nog niet hoe het er precies zal uitzien hoor”, haast Vos zich te zeggen. Utrecht heeft vele kerken die, groot of klein, bepalend zijn voor het stadsgezicht. Maar de kerkgemeenschappen hebben het moeilijk. Er is steeds minder geld om de panden te onderhouden en in de samenleving vindt ontkerkelijking plaats. Toch is er veelal de overtuiging bij bewoners, gemeente, gemeenschappen én ondernemers dat het erfgoed behouden moet blijven voor de stad. Bij de Antoniuskerk sloegen de bewoners en leden van de kerk daarom de handen ineen. De eigenaar van de Antoniuskerk was het Parochiebestuur van de Ludgerus. Het bestuur besloot om vijf van

haar zes kerken te verkopen, waaronder de kerk aan de Kanaalstraat. Jeroen Kwaaitaal, al sinds de jaren negentig kerkganger en een zogenoemde ‘kernvrijwilliger’, schrok wel even van het bericht dat de kerk zou sluiten. “Ik was in eerste instantie boos, omdat deze kerk aanvankelijk niet gesloten zou worden. De kerk draaide financieel goed en zat prima ‘in de lak’.” Die boosheid maakte echter al snel plaats voor nieuwe ideeën. Met een aantal andere leden van de parochie werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor de kerk. De mogelijkheid dat de kerk omgebouwd zou worden tot supermarkt of appartementencomplex, vonden ze maar niets. Vernieuwing Er werd een idee geopperd om van de kerk een plek voor katholieke vernieuwing te maken. Kwaaitaal merkte echter al gauw dat het lastig te bewerkstelligen was. “De bisschop zit niet te wachten op een plek van vernieuwing. Mensen van buitenaf zaten op hun beurt niet te wachten op een plek waar je samen met kerkmensen iets gaat doen. Volgens mij moesten we het écht opengooien. Zo heb ik zelf ook een ontwikkeling door moeten maken om echt een plek te creëren waar


Nieuws 9

OKTOBER 2018 | NR. 67 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

De mogelijkheid dat de kerk omgebouwd zou worden tot supermarkt of appartementencomplex, vonden de bewoners maar niets Jeroen Kwaaitaal en Raymond den Boesterd in de Antoniuskerk

verschillende mensen ruimte en spiritualiteit zoeken.” Daarin vonden de parochianen van de Antoniuskerk ook de buurtbewoners. Hoewel in sommige gevallen niet-christelijk bleek ook de buurt het gebouw erg te waarderen. Raymond den Boesterd vertelt met een glimlach: “Ik woon hier al dertig jaar tegenover. Als kleine jongen kon ik zien hoe laat het was, maar inmiddels is de boom te groot geworden. Ik ben niet christelijk, maar schrok ook van het bericht dat de kerk zou sluiten. Ik ben zelf verhalenverteller en wilde al jarenlang in de kerk een verhaal vertellen. Die kans kon ik niet aan me voorbij laten gaan.” Ook Iris Vos woonde eerder aan de Kanaalstraat en raakte betrokken bij gesprekken over de toekomst. “We kregen ineens een brief op de deurmat of we mee wilden denken over het openhouden van de kerk. Dat was zo bijzonder en werd enorm gewaardeerd vanuit de buurt. Er zijn al aardig wat gebouwen in de stad die zijn verkocht en daarom niet meer van de wijk zijn. Dat moesten we voorkomen.” Kwaaitaal knikt instemmend. “Mijn kinderen zijn hier gedoopt en ik heb mijn vrouw hier trouw beloofd. Het is een bijzondere plek voor mij met veel herinneringen, maar die gevoelens hebben veel mensen. In 2015 startten we een club met mensen om echt opnieuw te denken over wat we kunnen doen. Ik heb daarna een oproep gedaan en toen kwam de buurt erbij. Dat was een belangrijk moment.” Cultureel programma Na uitgebreide gesprekken werd Stichting Stadsklooster opgericht en sinds mei 2016 presenteerde de stichting al een cultureel programma in de kerk. Dat leverde nog wel eens wat frictie op. Kwaaitaal vertelt nuchter: “De pastoor werd op het matje geroepen door de bisschop toen er groot in de media verscheen dat er yoga­ lessen werden gegeven.” Vos vult aan: “Dus moesten we goed blijven nadenken wat we wel en niet wilden organiseren. De kerk was nog gewijd en we wilden ons niet in de vingers snijden door te veel te organiseren.” Er diende zich een koper aan: Ad van Maarseveen. Hij is

katholiek en wilde wel wat terugdoen voor de gemeenschap. Hij besloot het complex op te kopen en de komende tien jaar in bruikleen te geven aan de stichting. Ook het hospice, gelegen in hetzelfde complex, kan tot 2031 in het complex blijven. Uniek is dat de bestaande geloofsgemeenschap op zondag bij elkaar kan blijven komen in de kerk, zij het zonder sacramenten. Het kerkinterieur zal grotendeels gehandhaafd blijven. Wel moeten de altaartafel en godslamp vanwege de onttrekking nog verwijderd worden. Tijdens de laatste viering van de Antoniusgemeenschap eind

september werd het licht van de Paaskaars gedoofd – en daarmee ook het licht van Christus. Kwaaitaal: “Het was druk met zo’n tweehonderd mensen. Het eindigde met een mooi, en voor veel mensen emotioneel, ritueel. Daarna hebben we – naar goed katholiek gebruik – het glas geheven.”

ten worden uitgeprobeerd en zijn bezoekers op 9 november ook alvast welkom bij concerten van Le Guess Who?. Kwaaitaal vertelt: “Eigenlijk beginnen we nu weer op nul. Het afgelopen jaar hebben we het programma stilgelegd in afwachting van het slagen van ons plan. Nu gaan we verder, maar wat het precies wordt weten we nog niet.” Vos: “Bezinning zal centraal staan, in allerlei uitingsvormen. Je moet niet denken aan een technofeest, maar wel evenementen als TEDx of filmvertoningen. Het kan alle kanten op. Alleen kan het Stadsklooster niet leven van een stoffig programma.” Den Boesterd haakt in: “Het is een oase van rust. In alle hectiek van de stad kunnen mensen hier terecht voor onthaasting. Ook het kerkplein heeft veel potentie”, vertelt Den Boesterd. “Zelf zie ik wel iets zitten in een plek waar veel verhalen kunnen worden verteld. Dat is een kerk natuurlijk bij uitstek. Een vertelfestival bijvoorbeeld.” Kwaaitaal denkt ook aan partijen die niet zo snel worden verwacht in een kerk. “Bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij waar moet worden gewerkt aan de teamspirit. Dan kan je in een suffig Van der Valk-zaaltje gaan zitten, maar je kan ook naar deze inspirerende omgeving komen. Dat zou toch fantastisch zijn?” Vos maakt het ideeënrondje af: “Ik zou het tof vinden als verschillende groepen elkaar hier zouden ontmoeten. Dat boeddhistische, joodse of andere gemeenschappen elkaar hier ontmoeten. Een plek waar mensen met elkaar in dialoog gaan.” Volgens Kwaaitaal zou het niet voor het eerst zijn. “In de jaren zeventig, toen er nog geen moskee was in de Kanaalstraat, bood de kerk ruimte aan moslims om te bidden. De kerk was een soort parttime moskee”, Hij glimlacht: “Dan moest Maria wel worden afgedekt. Ook voor de toekomst geldt dat we per geval kijken of het past. Als dat zo is, is er veel mogelijk.”

Heropening Nu worden de pijlen gericht op 1 september 2019. Dan gaat het programma van Stichting Stadsklooster officieel van start. Tot die tijd zullen er wat evenemen-

Wil je meer lezen over de historie van de St. Antoniuskerk? ­Arjan den Boer schreef een achtergrond­artikel voor DUIC over de geschiedenis van het ­bouwwerk. Kijk op DUIC.nl voor dat artikel.

‘Mijn kinderen zijn hier gedoopt en ik heb mijn vrouw hier trouw beloofd. Het is een bijzondere plek voor mij’


Advertorial

10 Nieuws

NR. 67 | OKTOBER 2018 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Met positieve energie werken aan de stad van morgen Agenda

Oktober / November

Maandag 15 oktober, 12.00 – 13.00 uur

EAT & GREET: IS KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE ALLEEN NOODZAKELIJK VOOR BEDRIJVEN ALS FACEBOOK, GOOGLE EN UBER?

In een serie artikelen over de toekomst van onze leefomgeving ontrafelen we de uitdagingen voor de stad van morgen. In dit tweede artikel ontrafelen we de ruimtelijke impact van de energierevolutie. De artikelen, die in s­ amenwerking met AORTA worden gemaakt, zijn een introductie van een serie lectures die worden gehouden in TivoliVredenburg.

Tekst: Bas van Setten

Deze Eat & Greet is gratis. Wij zorgen ook voor een gratis lunchbroodje. Woensdag 17 oktober, 15.00 – 16.00 uur

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER PRIVATE LEASE Donderdag 18 oktober, 15.00 – 16.00 uur

LEZING GESCHIEDENIS VAN DE ANWB Zaterdag 20 oktober, 10.00 – 16.00 uur

REISINSPIRATIE: OP EXPEDITIE IN SPITSBERGEN Zaterdag 27 oktober, 13.00 – 17.00 uur

CURSUS GPS WANDELEN MET WANDELING Deelname is € 30 voor ANWB-leden en € 35 voor niet-leden. Woensdag 31 oktober, 15.00 – 16.00 uur

AUTORIJDEN VERANDERT: WAT DOET DE ANWB MET ELEKTRISCH RIJDEN Vrijdag 2 november, 13.00 – 17.00 uur

WORKSHOP FOTOGRAFIE: OP STAP MET DE CAMERA Deelname is € 30 voor ANWB-leden en € 35 voor niet-leden. Dinsdag 6 november, 14.00 – 16.00 uur

REISINSPIRATIE: CAMPERREIS NIEUW-ZEELAND Vrijdag 16 november, 13.00 – 16.00 uur

FILMEN EN MONTEREN MET JE SMARTPHONE Deelname is € 25 voor ANWB-leden, € 30 voor niet-leden Zaterdag 17 november, 10.00 – 17.00 uur

REISINSPIRATIE | VERRE REIZEN

Voor alle activiteiten kun je je aanmelden op anwb.nl/cafe Deelname is gratis tenzij anders is vermeld. Op anwb.nl/cafe vind je ook de volledige agenda

Het LieflandPARK Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet er veel gebeuren. Niet alleen wil Utrecht in korte tijd energieneutraal zijn, ook de CO₂-uitstoot moet worden geminimaliseerd. Huizen en gebouwen moeten met duurzame bronnen worden verwarmd en van elektriciteit voorzien. Dat vraagt niet alleen veel van ontwikkelaars en bestuurders, ook de mentaliteit van Utrechters moet veranderen. Volgens architect Jeroen Atteveld en wethouder Lot van Hooijdonk is veel winst te behalen in bewuster omgaan met energie.

E

nerzijds gebeurt dit al in de projecten die Heren 5, het bureau waar Atteveld werkzaam is, realiseert. ­Voorbeelden in Utrecht zijn Leeuweplaats, een woonwijk die moet verrijzen tussen Oog in Al en Leidsche Rijn, en het Van LieflandPARK in Tuindorp. Op beide locaties is rekening gehouden met duurzaamheid. Bij veel van de laagbouwprojecten is de duurzaamheid echter goed weggewerkt in de woning. Hierdoor is het niet direct zichtbaar dat de woningen heel duurzaam zijn, terwijl het volgens de architect juist belangrijk is om energie zichtbaar en beleef baar te maken. “Sommige mensen zien het comfort waarin ze leven als een vanzelfsprekendheid”, zegt Atteveld. “Ze staan er niet bij stil dat de energie ergens vandaan moet komen. Als de douche maar warm is.” Het zichtbaar en beleef baar maken van energie is misschien ook niet belangrijk in de woning, dat kan ook op andere manieren. Atteveld heeft in opdracht van een grote energiemaatschappij onderzoek gedaan naar hoe dit bewustzijn gecreëerd kan worden. Zo heeft hij bij Heren 5, in samen­ werking met Dingeman Deijs Architects, onder­ ­ zocht hoe het warmtenetwerk op strategische plekken in de stad zichtbaar, voelbaar en beleef baar kan worden gemaakt.

­ nergie opwekken moet dus steeds efficiënter worden. Gelukkig E staat de technologie niet stil en zijn er steeds meer slimme manieren om dit te doen. Zo worden zonnepanelen steeds beter geïntegreerd in gebouwen. Nu liggen ze vaak nog los op het dak, maar binnenkort zijn de energieopwekkende zonnecellen verwerkt in bijvoorbeeld glas en dakbedekking. Dit biedt ontwerpers meer kansen om de energie­ opgave die we hebben beter in het ontwerp mee te nemen, en kunnen ze op meer vierkante meters worden toegepast. Beurskwartier Onder andere de implementatie van zonnepanelen moeten eraan bijdragen dat het Beurskwartier energieneutraal wordt. Maar ook onder de grond wordt aan energieopwekking gewerkt. Hier wordt een warmte- koudeopslag geplaatst, waarmee de omliggende gebouwen kunnen worden verwarmd. “In de toekomst komt er daarom ook een ondergrondse ruimtelijke ordening”, aldus Van Hooijdonk. De wethouder geeft aan dat het belangrijk is dat energieopwekking weer zichtbaar wordt. “Dat is tot een aantal decennia terug ook eigenlijk altijd zo geweest. Vroeger moesten mensen hout sprokkelen, en later kregen ze kolen in de kolenkit. Daarna werden grote centrales gebouwd, en kwam de energie het huis binnen via een onzichtbaar netwerk. Met de energietransitie gaan we dus weer terug naar hoe het was.” De uitdagingen van de energieopwekking zijn nog niet opgelost. Dat we allemaal van het gas af moeten, is ondertussen wel duidelijk. We zullen zuiniger met onze energie om moeten gaan, en de warmte en elektriciteit die we nodig hebben moeten duurzaam worden opgewekt. Die opwekking zal veel meer op lokaal niveau gaan gebeuren. Op onze daken, aan onze gevels en in de grond. Naast het feit dat we elektrisch gaan koken en bewuster met energie om moeten gaan, is de vraag hoe de energietransitie ook zichtbaarder moet worden in onze publieke ruimte.

‘Sommige mensen zien het comfort waarin ze leven als een vanzelfsprekendheid’

Verwarmde bankjes Zijn plan was dan ook om publieke baden en meubilair in de openbare ruimte te verwarmen met behulp van de restwarmte van een afvalverbrandingsinstallatie. “Het koelwater van de installatie wordt ontzettend heet en opgeslagen in ‘grote thermosflessen’ in de stad. Dit warme water wordt vervolgens via leidingen naar de woningen in de stad getransporteerd, waar op strategische plekken in de openbare ruimte het water dus ook voor andere doeleinden kan worden ingezet”, zegt Atteveld. Dit plan was in Amsterdam in een vergevorderd stadium, maar het liep uiteindelijk stuk op futiliteiten. Atteveld vindt het bij­ zonder teleurstellend. Een verwarmd bankje of bushokje valt op en zou een manier zijn om het bewustzijn te creëren. De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk zegt bovendien dat mensen die zich bewust zijn van hun energieverbruik er spaarzamer mee ­omgaan. “Uit een onlangs gehouden experiment is gebleken dat mensen met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, minder ­energie gebruiken dan voorheen.” Beperkte ruimte Zuinig zijn met energie blijft nodig, ook als het straks volledig duurzaam wordt opgewekt. “Met name het opwekken van elektriciteit kost veel ruimte, en ruimte is iets wat we in ons land niet veel hebben”, zegt Van Hooijdonk. “Denk bijvoorbeeld aan de ruimte die nodig is voor het plaatsen van windmolens, of het neerleggen van zonnepanelen.” Daarbovenop komt ook nog eens dat de energievraag steeds toeneemt. Niet alleen omdat de populatie in Utrecht groeit, maar ook omdat ieder huishouden steeds meer energie gebruikt.

De lecture serie Stad van Morgen is een initiatief van AORTA in samenwerking met TivoliVredenburg en De Utrechtse Internet ­ ­Courant (DUIC).

Stad van Morgen #2 Positive Energy 17 oktober 2018 Tijd: 20:00 – 22:00 (zaal open 19:30) Locatie: Tivoli Vredenburg, zaal club Nine Toegang: €7,50 Voor meer informatie en tickets ga naar aorta.nu


Cultuur / Uit 11

OKTOBER 2018 | NR. 67 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

ALLEMAAL UTRECHTERS Tekst: Jantine Albers / Fotografie: Bas van Setten

Esmir Mujkic:

‘Alle culturen die je hier tegenkomt zijn een verrijking’ Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Esmir Mujkic (31) uit Bosnië-Herzegovina.

UTRECHT VOLGENS

Eigenaar de Utrechtse Kinderboekwinkel

Dorothé Cras

Tekst: Bo Steehouwer / Fotografie: Bas van Setten De Utrechtse Kinderboekwinkel is al ruim 35 jaar een plek in Utrecht voor iedereen die belangstelling heeft voor kinder- en jeugdboeken. In de winkel aan de Ganzenmarkt zijn ook regelmatig activiteiten. Zo ook tijdens de Kinderboekenweek, dit jaar van 3 tot en met 14 oktober. We vroegen eigenaar Dorothé Cras naar haar Utrecht en wat haar favoriete kinderboek is. Je bent sinds 2012 de eigenaar van de Utrechtse Kinderboekwinkel. Waarom heb je toen besloten de kinderboekenwinkel te kopen? “Het was eigenlijk heel toevallig dat ik hoorde dat Lia Reedijk, oprichter en oud-eigenaar, de winkel te koop had gezet. Met een collega van de Hogeschool Utrecht bedacht ik hoe leuk het zou zijn als… Maar dat leek pure fantasie. Toch was het zaadje geplant en ging ik me er verder in verdiepen. Toen bleek dat het haalbaar zou kunnen zijn, werd mijn enthousiasme steeds groter.” Wat deed je daarvoor? “Ik werkte jarenlang met heel erg veel plezier in het onderwijs. Ik heb op verschillende basisscholen voor de groep gestaan en ook op de pabo van de HU lesgegeven.” Wat vind je het leukst aan dit werk? “Het is fijn afwisselend werk: de etalage inrichten, plannen voor leuke acties smeden, website bijhouden, contacten met scholen, inkoopbeurzen bezoeken. En dat alles samen met een vakkundig team. Maar het allerleukste is het om over boeken te vertellen aan kinderen met stralende, leesgierige snoetjes.” Wat is jouw favoriete kinderboek? “We lezen in de Kinderboekwinkel zoveel mogelijk de boeken uit ons assortiment. Ieder jaar verschijnen er een paar absolute pareltjes die het verdienen iemands favoriete boek te worden. Een boek dat je las als kind en dat je je hele leven bij blijft. Voor mij is Momo en de tijdspaarders van Michael Ende zo’n boek. Ik las het voor het eerst toen ik dertien was en heb het daarna nog vaak herlezen en voorgelezen. Het gaat over de dingen die het allerbelangrijkst zijn in het leven: mooie verhalen en vriendschap.” Wat zijn de toekomstplannen voor de winkel? “We zullen doorgaan met het ontwikkelen van activiteiten om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met mooie, grappige en spannende boeken. We doen dat graag samen met anderen. Ik ben bijvoorbeeld heel blij met de schrijfcursussen die we met de Utrechtse schrijfsters Annet Huizing, Enne Koens en Mary Heylema organiseren. Tijdens deze lessen komen de mooiste zinnen op papier. Ook met de Bibliotheek werken we regelmatig samen: rond de Prentenboekparade tijdens de Nationale Voorleesdagen, het Babyboekenfestival en het gala tijdens de Kinderboekenweek.” Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht? “Ik was zeven jaar toen ik in 1975 in Utrecht kwam wonen.”

Waar ben je trots op als Utrechter? “Op de geweldige kinderboekenmakers die in onze stad wonen. Drie jaar op rij werd de Gouden Griffel, de bekroning voor het beste kinderboek, gewonnen door een auteur uit Utrecht. In 2016 kreeg Anna Woltz deze prijs voor haar boek Gips, in 2017 was de Gouden Griffel voor Koos Meinderts voor Naar het noorden en dit jaar werd het prachtige Lampje van Annet Schaap bekroond.” Waar haal je je inspiratie vandaan in Utrecht? “Leuke, enthousiaste mensen die creatieve ideeën hebben vind ik heel inspirerend. En daar zijn er veel van in Utrecht. Bijvoorbeeld de mensen van het Literatuurhuis die onlangs het geweldig literaire festival, het International Literature Festival Utrecht (ILFU), organiseerden.” Wat is je lievelingswinkel in Utrecht? “Ik vind de Kinderboekwinkel vrij geweldig, maar soms heb ik een ander cadeautje nodig dan een kinderboek. Voor boeken voor volwassenen vind ik Savannah Bay een heel mooie winkel. Ook kom ik graag bij De droom van Utrecht. Ze maken daar leuke cadeaupakketjes met Utrechtse lekkernijen en heerlijke olijfolie. En natuurlijk Subcultures, een waar spelletjes-walhalla met aardige en kundige verkopers die goede adviezen geven.”

E

smir was vijf toen hij met zijn ouders naar Nederland kwam, de oorlog begon toen net in zijn geboorteland. Er waren nog geen beschietingen, maar Esmir maakte als kind wel het vluchten en het asielzoekerscentrum mee. “We zijn eerst intern gevlucht, toen zag ik geen gevaar. Ik zag het als logeren”, aldus Esmir. Hij was te jong om er iets van te begrijpen, maar heeft wel alles waargenomen. Later begreep hij pas de impact van de oorlog. “Nu ik ­ouder word, kijk ik anders tegen dingen aan”, zegt Esmir. “Ik was een buitenlander in een nieuw land, dus uitspraken over buitenlanders komen harder aan bij mij. De retoriek die in Bosnië werd gebruikt om een oorlog te ontketenen, wordt hier ook gebruikt in de politiek. Ik vind het vervelend als er wordt neergekeken op bepaalde groepen.” Ieder jaar gaat Esmir zeker één of twee keer terug naar zijn geboorteland. “Ik ben goed op de hoogte van wat er gebeurt, en houd het nieuws bij.

Veel Nederlandse ­ Bosniërs hebben zo’n zelfde connectie met het land. Het is ook zo dichtbij, nog geen twee uur vliegen. En het is ook gewoon een Europees land, westers, ik heb contact met mijn neven en nichten via internet.” Het verblijf in Nederland was voor veel Bosniërs ook tijdelijk, was de overtuiging. Esmir woont graag in Utrecht. Hij kwam naar de stad om een bedrijf te starten ­samen met zijn zwager, die er al woonde. “Je hebt hier meer kansen dan in het Limburgse Kerkrade, waar ik ben opgegroeid.” Esmir ziet meer voordelen van de stad: “Het ligt centraal, dichtbij Amsterdam, en er is altijd wat te doen. Het is ook niet zo overvol en niet zo duur als Amsterdam.” Hij noemt Utrecht een open stad. “Ik woon aan de rand van Kanaleneiland, en ik ga graag naar een Turkse supermarkt in de buurt. Alle culturen die je hier tegenkomt zijn een verrijking. Het zou overal zo ­moeten zijn.”

Deze reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl

PASPOORT Naam: Esmir Mujkic Geboortedatum: 28 september 1987 Geboorteland: Bosnië-Herzegovina Geboorteplaats: Doboj Levensmotto: ‘There is no change without change’ Aantal mensen met een Bosnisch paspoort in Utrecht in 2017: 48 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Waar beleef je de leukste avond in Utrecht? “Thuis met een mooi boek op de bank, maar zeker ook in de Stadsschouwburg bij een goed toneelstuk of vrolijk, muzikaal cabaret.” Wat is jouw mooiste herinnering aan Utrecht? “Ik was afgelopen juni op ‘wijksafari’ in Overvecht: een theaterproject van Adelheid Roosen en de Stadsschouwburg waarbij je in groepjes door de wijk trekt, mensen ontmoet en theatrale presentaties ziet. Dat vond ik ontzettend leuk om mee te maken. Ik dacht dat ik die wijk redelijk goed kende, omdat mijn ouders, zus en kind er wonen, maar er bleek nog heel veel te ontdekken voor mij. Zo kwamen we bijvoorbeeld in de watertoren bij de Neckardreef. De binnenkant was mooi verlicht en bovenin speelde iemand op een cello, heel bijzonder.” Wie is jouw favoriete Utrechter? “Florian, mijn zoon die op zijn tweeëntwintigste al een behoorlijke verstokte Utrechter is.” Wat mist Utrecht? “Utrecht heeft volgens mij alles in zich om een mens heel gelukkig te maken!” Utrecht is … “… de stad waarvan ik hoop dat ik er altijd zal blijven wonen.”

We zoeken nog Utrechters uit deze landen: Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guinee, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kosovo, Kroatië, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Nieuw-Zeeland, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Servië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Wit-Rusland, Zambia, Zimbabwe.


12 Cultuur / Uit

NR. 67 | OKTOBER 2018 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

HETZELFDE MAAR DAN ANDERS

Tips uit het Bier en Appelsap Wandelboek Op zaterdag 13 oktober verschijnt het Bier en Appelsap Wandelboek. In het boek vind je heel veel toffe plekken om met de kinderen lekker te gaan wandelen, maar natuurlijk ook wat te eten of drinken. En misschien is er zelfs wel een speeltuin! Bier en Appelsap geeft je deze keer 3 tips uit het Bier en Appelsap Wandelboek.

Gagelbos – Utrecht Aan de rand van Utrecht vind je een bos waar de kids ook lekker kunnen uitrazen. Laat ze klimmen op de vele klimtoestellen of speel lekker met de waterkraan en modder, wanneer het mooi weer is. Neem een picknickkleedje mee en je hebt hier een heerlijke dag!

Landgoed Oostbroek – De Bilt Op Landgoed Oostbroek kun je samen met de kinderen het heksenpad wandelen. Het verhaal gaat dat er een paar eeuwen geleden op Oostbroek een oude weduwe woonde, waarvan men dacht dat ze een heks was. Kinderen kunnen, met verschillende opdrachten onderweg, ontdekken wat er in het moeras is gebeurd... Daarna drink je lekker warme chocolademelk in ’t Winkeltje van Oostbroek.

Wil je meer leuke tips voor het gezin in het groen? Ga dan naar www.bierenappelsap.nl/ wandelboek en bestel het Bier en Appelsap Wandelboek!

’t Natte Laand – Haarzuilens In Haarzuilens ligt een heerlijk wandelgebied. Met het gezin kun je hier het trekpontje nemen of gebruik een polsstok om over een van de vele slootjes te springen. Uitgewandeld? Dan plof je neer bij Gasterij Wielrevelt voor een kop koffie of lekker stukje appeltaart.

KENNERS TIPPEN

Over de drempel van het atelier door beeldend kunstenaar en HKU-docent Jolanda Schouten De Atelierroute Utrecht, een tweejaarlijkse traditie in Utrecht nodigt het publiek uit om kennis te maken met de rijkdom aan kunstenaars in deze stad, die niet altijd hun werk tonen in deze stad. Kunst wil communiceren, contact maken met de ander via het beeld. Trek er op uit, stap over de drempel het atelier in en kijk! Til een aangeschaft kunstwerk over de drempel en verrijk uw omgeving met een meesterwerk van Utrechtse bodem. Natuurlijk valt er van alles aan te merken op het verschijnsel Atelierroute, is het onder­tussen niet tijd voor een andere vorm?

En natuurlijk hebben veel kunstenaars in de stad niet de luxe van een betaalbare werkruimte. Werk aan de winkel voor de gemeente om deze basisvoorziening serieus te faciliteren en voor de kunstenaarsgemeenschap om traditie van de Atelierroute eens goed tegen het licht te houden. Voor nu: een inspirerende zondag! Wat? Atelierroute Utrecht Waar? Verschillende locaties Wanneer? 14 oktober 11-17 uur Online: atelierrouteutrecht.nl

First Man door filmdeskundige Vincent Brons Na het daverende succes van ‘La La Land’ uit 2016 keert regisseur Damien Chazelle dit najaar terug met het ruimte epos ‘First Man’, wederom met Ryan Gosling in de hoofdrol. ‘First Man’ is het meeslepende verhaal van Neil Armstrong en diens missie als eerste mens voet op de maan te zetten. Van mislukte lanceringen en verknoeide onderzoeken tot de cabinebrand van de Apollo 1 waarbij drie astronauten om het Wat? Waar? Wanneer? Online:

leven kwamen; de film laat ons zien dat hier op aarde moest worden gefaald om buiten de dampkring te kunnen slagen. Chazelle heeft een uitzonderlijk gedetailleerde film gemaakt. Het voelt alsof dit bekende hoofdstuk uit de ruimtevaartgeschiedenis voor het eerst écht realistisch wordt weergegeven. Daardoor is ‘First Man’ een van de meest intense kijkervaringen binnen de space cinema. Oscarbuzz is nu al gegarandeerd.

First Man Louis Hartlooper Complex | Tolsteegbrug 1 Vanaf 18 oktober in de bioscoop www.hartlooper.nl


Cultuur / Uit 13

OKTOBER 2018 | NR. 67 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

UITTIPS

Tekst: Andreia da Silva

Tivoli lunchpauzeconcerten

Tussen je oren Tekst en fotografie: Bo Steehouwer

Datum: Vrijdag 19 en 26 oktober Locatie: TivoliVredenburg Tickets: Gratis Elke vrijdagmiddag is er in TivoliVredenburg een gratis concert. Studenten van diverse conservatoria, maar ook gevestigde namen betreden het podium. Klassieke muziek in allerlei vormen met af en toe een uitstapje naar jazz of pop. Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom om mee te komen. Het concert begint om 12.30 uur en duurt een uur. Het is gratis, maar er moet wel een kaartje worden gehaald. Een kaartje kan je ’s morgens vanaf 10.00 uur online of aan de kassa bemachtigen.

“Ik heb hier zojuist in de buurt koffie gedronken en ben nu te voet onderweg naar huis. Klassieke muziek geeft gewoon een soort rust. Straks loop ik terug over onder andere de Nieuwegracht en de muziek geeft die wandeling voor mij dan een heel magisch gevoel. Ik luister sowieso wel veel naar klassieke muziek, maar verder ook naar jazz, techno, noem maar op. Voor dit moment was ik in de mood voor klassiek. Even rustig aan.”

Datum: Vanaf 24 oktober Locatie: Het Huis Tickets: Passe-partout €37,52 Dagkaart €19,81 Algoritmes houden heel ons leven bij: alles wat we zien, hebben of wensen wordt genoteerd. Met al die gegevens creëren bedrijven onze nieuwe wensen en bepalen ze ons leven. Het IMPAKT-festival 2018 onderzoekt de architectuur achter algoritmische superstructuren. Welke verborgen realiteiten en nieuwe verbeeldingen vinden algoritmes in het post-waarheidstijdperk? Zie het voor jezelf door middel van kunst, films en games. Tevens gaat tijdens dit festival ‘Our New President’ in première, een satirische film van Maxim Pozdorovkin dat verslag legt over de Russische media in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.

WIE BEN JE? Morgane van Liere (28) Trade marketeer bij Dopper & freelance violist WAT LUISTER JE? Violin Concerto Tchaikovsky, gespeeld door Janine Jansen

Impakt Festival: Post-truth

Home Made Market Datum: Zondag 21 oktober Locatie: Mariaplaats Tickets: Gratis De Home Made Market op de Mariaplaats heeft verschillende kramen waar makers uit heel Nederland hun goederen komen verkopen. De markt biedt van alles: er zijn standjes met eten, kunstwerken, kleding, huiswaar en er is natuurlijk muziek. De reizende markt vol met creatieve ondernemers is op 21 oktober weer in Utrecht.

Mantis Festival Indoor Datum: Zaterdag 27 oktober Locatie: Muntgebouw Tickets: €22,-

WIE BEN JE? David van de Kimmenade (17) Oud-havoleerling WAT LUISTER JE? Congratulations Podcast, aflevering 86 Chris D’Elia “Ik heb nu een tussenjaar. Ik heb vorig schooljaar mijn havodiploma gehaald. Nu ben ik aan het werk, dat vind ik erg leuk. Ik bezorg eten en luister onderweg op de fiets veel muziek. Maar ook naar podcasts, zoals nu het geval is. Het is een Amerikaanse cabaretier. Vind ik grappig om naar de luisteren: hij maakt veel grappen over de dingen die hij meemaakt in zijn dagelijks leven. Het gaat dus over veel verschillende onderwerpen. Qua muziek is Tyler, The Creator echt één van mijn favorieten.”

LEGOworld Jaarbeurs Datum: Vanaf donderdag 18 oktober Locatie: Jaarbeurs Tickets: €19,50 online, €25 aan de deur De Jaarbeurs wordt weer omgetoverd tot een grote speelgrond waar LEGO-fans hun hart bij ophalen. LEGO tot waar het oog rijkt, levensgrote kunstwerken en de nieuwste pakketten. In verschillende ruimtes is het werk van AFOL’s (Adult Fans of LEGO) te bewonderen, er kan meegebouwd worden aan modellen van filmiconen of je kan zelf aan de slag. Voor kinderen tot 13 jaar is er het Nederlands Kampioenschap LEGO bouwen. Na een dag LEGOworld nog niet klaar met bouwen? Er is een speciale Intertoys in de Jaarbeurs om de collectie thuis uit te breiden. LEGOworld is heel de herfstvakantie open van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Het monumentale Muntgebouw wordt op 27 oktober omgebouwd tot festivallocatie. Mantis Festival gaat indoor. Dit is het eerste festival dat plaatsvindt in dit pand. Wat je kan verwachten: een intieme setting met muziek, kunst en voorstellingen door 70 artiesten op vier verschillende podia. Voor het bedrag van 22 euro kan je van 13.00 uur tot 00.00 uur genieten van het bomvolle programma. Kaartjes zijn online te bestellen.


14 Stad / Leven

NR. 67 | OKTOBER 2018 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Advertorial

PLEEGZORG

Tekst: Jesse Holweg

‘Ik heb de stabiliteit gevonden die ik nodig had’ Rachel (21) en Marit (28) zijn allebei als pleegkind opgevangen in andere ­gezinnen. De een als baby en de ander wat later. De stabiliteit op een ander adres hielp om rust te vinden en zich te ­ontwikkelen.

“I

k ben een beetje een speciaal geval in de pleegzorg. Mijn ouders waren pleegouders van andere ­ kinderen, maar ik ben uiteindelijk op mijn zeventiende volledig bij een ander gezin gaan wonen. Het ging thuis niet meer”, ­vertelt Marit, die op jongere leeftijd ook al in de weekenden bij een bevriend gezin verbleef. Haar vriendin Rachel werd als ­ baby afgestaan, omdat haar moeder niet voor haar kon zorgen. Ze kwam op jonge leeftijd bij de pleegouders waar ze nu nog altijd woont. “Van hen heb ik de stabiliteit gekregen die ik nodig had.”

Het kernteam van JongWijs met Rachel (staand tweede van links) en Marit (staand tweede van rechts)

UTRECHT ZOEKT 100 PLEEG­ OUDERS

LEES VERDER OP PAGINA 11 Samen met de pleegzorgorganisaties De Rading, Youké en Timon zoekt de gemeente Utrecht naar nieuwe pleegouders. Er worden 100 pleegouders gezocht, want zo kan elk kind dat even of langer niet thuis kan wonen toch opgroeien in een gezin. Niemand kan beter verwoorden hoe het is om pleegouder of pleegkind te zijn dan de mensen die er zelf mee te maken kregen. Lees het verhaal van Rachel en Marit in deze rubriek ‘Utrecht zoekt 100 pleegouders’.

Hoe zijn jullie met pleegzorg in aanraking gekomen? Marit: “Ik was drie jaar oud toen ik in de weekenden naar een ander gezin ging. Ik eiste te veel aandacht op en maakte ruzie met mijn zusjes. Ik was heel aanwezig en dat werd mijn ouders teveel. In het andere gezin was ik rustiger. Ik heb het nooit als vervelend ervaren. Sterker nog: het betekende rust voor mijn ouders én voor mij. Ik werd op mijn zeventiende gediagnosticeerd met ADHD. Ik had structuur nodig en die konden mijn ouders me niet­ ­bieden. Het lukte thuis gewoon niet meer.” Rachel: “Ik was vier maanden oud toen mijn moeder aangaf mij niet op te kunnen voeden. Eerst kwam ik in een gezin dat baby’s opving, daarna kwam ik bij mijn huidige pleegouders terecht. Ik heb van hen stabiliteit gekregen. In het begin ging

de bezoekregeling met mijn moeder heel goed, maar dat ging snel minder. Op dit moment heb ik geen contact meer met haar. Met mijn vader kreeg ik pas op mijn zestiende contact en dat gaat nu wel erg goed.” Ze kwamen elkaar tegen bij JongWijs, een netwerk van jongeren en jong­ ­ volwassenen met ervaring in de pleegzorg, en schreven voor de WAT?!krant - een magazine over pleegzorg. Marit: “Ik ontmoette bij de WAT?!-krant mensen met dezelfde ervaringen als ik.” Ze knikt naar Rachel: “Daar kennen we elkaar ook van. Bij die mensen merk ik dat ik aan een half woord genoeg heb. Daar heb ik veel meer aan gehad dan therapie, want als pleegkind heb je vaak toch veel mee­gemaakt. Dit moet je ergens een plek ­kunnen geven.” Rachel vertelt dat het belangrijk is om ervaringen uit te wisselen met anderen. “Iedereen snapt je. We hoeven ons daar niet anders te voelen.” Bij JongWijs zetten ze zich in om jeugdzorgbeleid te beïnvloeden en informatie te geven. “Ik denk dat kinderen en jongeren te vaak als dossiers worden gezien”, vertelt Rachel. ­ “Het is moeilijk maar pleegouder of -kind zijn, is je leven. Zorginstellingen moeten de tijd voor je kunnen nemen, maar helaas ­gebeurt dat niet altijd.” Marit vult aan: “Het belangrijkste punt is luisteren. Ik merk dat de laatste paar jaar wat meer met de er­ varingen van kinderen wordt gedaan.” Wat is jullie advies aan mensen die pleegouder willen worden? Rachel: “Voor nieuwe pleegouders zeg ik altijd: verwacht niets terug van het kind. Een kind voelt namelijk die verwachtingen en dat brengt druk met zich mee.

Er is al heel veel druk op een kind in zo’n ­situatie. Een zekere mate van vrijheid is heel belangrijk.” Marit: “Die verwachtingen zijn anders gedoemd om te mislukken. Een pleegkind opnemen is namelijk geen roze wolk. Een kindje helpen is heel mooi, maar je moet er echt voor werken. Zorg ook dat je eigen gezin er klaar voor is.” Rachel: “Eigen kinderen worden vaak vergeten. Er komt wel iemand met een verhaal in je gezin en dat is nogal wat. ­Zeker nu in deze tijd zou ik zeggen dat een ouderwets spelletje samen doen leuk is. Dat zegt al veel over een kind. Speelt hij of zij vals en kan iemand tegen een grapje? Je leert een kind zo goed kennen.” Rachel en Marit willen allebei de richting van de pleegzorg op. Een voogd ­worden, komt te dichtbij, maar ze ­willen hun expertise graag inzetten om anderen te helpen. “Het is mijn droom dat jongeren onafhankelijk bezig zijn met jongerenparticipatie”, ­ vertelt Marit. ­Rachel: “Dat lijkt me gaaf om te doen. Ik vind ook dat er meer over jeugdzorg op televisie moet. Iedereen heeft zijn eigen ­verhaal en die verhalen zijn belangrijk om te ­vertellen.” Kinderen groeien het beste op in een gezin. Soms gaat dat (tijdelijk) niet bij de eigen ouder(s). In dat geval zoekt een pleegzorgorganisatie naar een pleeggezin. Hebt u ruimte in uw huis en in uw hart voor een pleegkind? Kom dan naar de informatieavond op 20 november en kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/ pleegoudersgezocht. Voor meer informatie over Jongwijs: kijk op www.jongwijs.org.

LAMINAAT - HOUTEN VLOEREN - PVC - TEGELS - LAMELPARKET WIJ GARANDEREN DE LAAGSTE PRIJS EN BETALEN HET PRIJSVERSCHIL TERUG ZELFS TOT EEN MAAND NA AANKOOP. ZO HEBT U ALTIJD DE BESTE EN GOEDKOOPSTE DEAL! DE GEHELE WEEK GRATIS ETEN & DRINKEN LAMINAAT PARTIJEN OP=OP COMBI-DEAL

LAMINAAT 8MM OP=OP COMBI-DEAL

€0,48 PM2

€1,98 PM2

VAN €17,98 PM2

VOOR

HOUTEN* VLOEREN

MASSIEF HOUT 20CM BREED

I.C.M. ONDERVLOER OF LIJM & PLINT VAN €39,98 PM2

VOOR

€6,98 PM2

KERAMISCH PARKET HOUTLOOK TEGELS VAN €69,98 PM2 VOOR

€18,50 PM2

BOVENLANDWEG 10, VRIEZENVEEN

VAN €24,98 PM2

VOOR

LAMELPARKET

EIKEN

DIKKE TOPLAAG GESCHIKT VOOR VLOERVERWARMING VAN €69,98 PM2 V.A.

7,98

PM2

LAMINAAT GRIJS EIKEN

MET GRATIS ONDERVLOER & PLINT VAN €24,98 PM2 VOOR

€4,98 PM2

KLOOSTER VLOEREN MASSIEF HOUT 20CM BREED

VAN €49,98 PM2 VOOR

€9,98 PM2

* DE EERSTE DIE KAN AANTONEN

DAT EEN ANDER GOEDKOPER IS DAN ONZE HOUTEN VLOEREN AANBIEDING KRIJGT HET PRIJSVERSCHIL PM2 1000VOUDIG TERUG!

HANDELSWEG 6, VRIEZENVEEN

BOVENLANDWEG 10, VRIEZENVEEN

PVC VLOEREN NIEUWSTE COLLECTIE MOOIE WARME KLEUREN COLLECTIE VAN 29,98 PM2 VOOR

€5,98 PM2

BAMBOE PARKET COMBI-DEAL VAN €49,98 PM2

VOOR

€14,98 PM2

VLOER TEGEL TUSCANY BEIGE 66 60X60CM I.C.M. VOEG & LIJM VAN €29,98 PM2 VOOR

€2,98

PM2

OPENINGSTIJDEN: MA: 8.00-16.00 DI: 8.00-16.00 WO: 8.00-21.00 DO: 8.00-16.00 VR: 8.00-16.00 ZA: 7.30-12.30

AL ONZE PRIJZEN ZIJN EXCL. BTW


Stad / Leven 15

OKTOBER 2018 | NR. 67 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

ONDER DE MENSEN

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht

Tekst en fotografie: Jesse Holweg

Eline heeft haar draai gevonden in het Stadskantoor Vrolijk groet Eline Kampen haar collega achter de kassa van de kantine in het Stadskantoor: “Even een interview doen hoor!” Ze is op haar gemak in het gebouw, zeker nadat ze een vast contract kreeg en dus kan blijven. “Ja, dat is wel mooi. Ik word hier echt goed geholpen.” ze betaald werk. Bij The Colour Kitchen in Utrecht, een sociale ­ onder­ neming in de horeca, volgde ze vervolgens een opleiding. “Ik heb daarvoor een dikke 8 gekregen”, zegt Eline trots. Daarna kwam ze bij Randstad en werd gekoppeld aan een jobcoach die haar hielp een keuze te maken voor de toekomst. “Ik heb een hele goede jobcoach! Zij helpt me met allerlei dingen. Als er wat is, dan komt ze. Als ik ergens niet uitkom dan kan ik ook bij mijn collega en begeleider terecht, maar het is ook fijn dat er nog iemand anders meedenkt.” Eline heeft haar eigen takenpakket, maar het leukste blijft het werken achter de kassa. Ze wijst naar de kassa’s in het restaurant op de zevende verdieping van het Stadskantoor. “Eerst moest ik een aantal uur staan achter de kassa, maar dat was echt niet te doen. Mijn jobcoach heeft toen geregeld dat ik een krukje kon neerzetten.” Ook hielp de coach Eline toen ze last kreeg van haar heupen. Het duwen van koffiekarren werd te zwaar. “Nou, dan regelt ze een bedrijfsarts en die zei dat ik het niet meer moest doen. Nu neem ik wat meer schoonmaaktaken over van

MUSEA & EXPOSITIES

Forensic Justice

Fotocredit: Forensic Architecture, The Bombing of Rafah, Gaza, Palestine, 2014

E

line (22) werkt al meer dan een jaar in het Stadskantoor bij de catering. Ze zit achter de kassa en maakt schoon. In het begin had ze even moeite om haar draai te vinden, maar dat gaat inmiddels goed. Ook bij Amerpoort in De Meern, waar ze woont, is ze op haar plek. Ze woont op de ­Marketentsterlaan in een appartementencomplex voor mensen met een verstandelijke beperking van verschillende niveaus en leeftijden. “Ik wilde graag dicht bij mijn ouders blijven, maar wel op een plek die ik niet hoef te delen. We hebben een gemeenschappelijke ruimte en er is altijd begeleiding aanwezig, maar ik ben heel zelfstandig. Dus het is lekker rustig thuis.” Eline zat op het bijzonder onderwijs. Bij haar geboorte had ze een open gehemelte en later kon ze slecht lopen. Ze had daarom een achterstand op andere kinderen. Op de middelbare school kwam ze op de Baanbreker in IJsselstein terecht – een praktijk­ school. “Het liefst wilde ik iets doen in de bejaardenzorg, maar dat was een niveautje te hoog.” Een andere interesse van Eline­was horeca. Hoewel ze een ­ Wajong-uitkering kreeg, wilde

Vanaf 18 oktober presenteert BAK haar nieuwe tentoonstelling Forensic Justice. De eerste tentoonstelling in Nederland over het werk van het Londense Forensic Architecture. De kunstenaars, wetenschappers, juristen, filmmakers en architecten van Forensic Architecture doen over de hele wereld onafhankelijk onderzoek naar schendingen van mensenrechten en natuur. Uniek aan hun werk is dat het resultaat van hun onderzoeken door organisaties als Amnesty International en de VN wordt gebruikt als bewijsmateriaal in rechtszaken, maar tegelijkertijd ook te zien is in internationale kunstinstellingen en musea. Zo is Forensic Architecture genomineerd voor de prestigieuze Turner Prize 2018 die komende december wordt uitgereikt. Forensic Justice is tevens de wereldpremière van een nieuw project met betrekking tot de moord op de jonge Griekse rapper Pavlov Fyssas dat in 2018 is gecoproduceerd met BAK. Tijdens de tentoonstelling is er iedere twee weken een publiek programma, getiteld Propositions #7: Evidentiary Methodes, waarin de praktijk van Forensic Architecture nader wordt onderzocht en uitgediept in een serie van lezingen, filmvertoningen en workshops.

Vanaf do 18 okt

Forensic Justice BAK, BASIS VOOR ACTUELE KUNST [WO T/M ZO]

bakonline.org

anderen. Ze houden enorm goed rekening met mij. Hoe relaxt wil je het hebben?” De komende jaren is Eline in ieder geval onder de pannen. “Het gaat eigenlijk hartstikke goed. Ik woon mooi en lekker dicht bij mijn ouders. Kan alles zelf doen en heb leuk werk.” Ze knikt stellig als ze afsluit: “Het gaat lekker.”

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 44: Eline Kampen.

MUZIEK/LEZINGEN

THEATER

MUSEA & EXPOSITIES

Di 16 okt

Vr 26 + za 27 okt

Doorlopend

History in Concert TIVOLIVREDENBURG [20.30]

tivolivredenburg.nl

Een avondje armoede Firma MES

Robots love Music DIVERSE LOCATIES

museumspeelklok.nl

STADSSCHOUWBURG [20.30]

ssbu.nl Voor History in Concert werken musea door heel Nederland voor het eerst samen met bekende muzikanten en schrijvers. In een unieke combinatie van muziek, geschiedenis en gesprekken belichten zij thema’s uit de Nederlandse geschiedenis. Met onder anderen rapformatie Zwart Licht, popzanger Blaudzun, zangeres Ellen ten Damme en historisch letterkundige en schrijver Herman Pleij. Presentatie: Matthijs van Nieuwkerk.

Een avondje armoede is een voorstelling over armoede in Nederland anno 2018, met teksten van A.H.J. Dautzenberg. De geplande benefietavond van een lokale zangvereniging loopt anders dan verwacht. Een terminaal zieke man probeert een financiële deal te sluiten met zijn arts. Een verwaarloosde asielkat vertelt haar verdrietige verhaal. Over goede bedoelingen, bureaucratie, opportunisme en hoe het is als je leven écht low budget is.

Utrecht is vanaf dit najaar in de ban van robots. In Museum Speelklok zie je robots vanuit de hele wereld. Ontdek hoe muzikale ‘robots’ zich door de eeuwen heen zo hebben geëvolueerd dat ze niet alleen menselijke bewegingen na kunnen bootsen, maar ook zelf muziek kunnen componeren én zelfs improviseren. Niet alleen in het museum, maar ook op verschillende locaties in de stad worden uiteenlopende robotevenementen georganiseerd.

Relieken MUSEUM CATHARIJNECONVENT [DI T/M ZO]

catharijneconvent.nl

Foto: Hiroki Ogawana

Kom oog in oog te staan met de meest bijzondere relieken uit verschillende tijden, culturen en religies. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam.

UITACTIE

Do 18 okt

Pieces of Tomorrow Top 10 Favorites TIVOLIVREDENBURG [21.00]

Vrij 19 okt

Silêncio Portugese zangeres Magda Mendes en gitarist Ward Veenstra ZIMIHC WITTEVROUWEN [20.15]

Za 20 okt

PODIUM HOGE WOERD [20.00]

Win 2 X 2 vrijkaarten voor Arabella Steinbacher Violiste Arabella Steinbacher staat op de verlanglijstjes van orkesten als het New York Philharmonic, London Symphony Orchestra en het Orchestre National de France. Vrijdag 9 november treedt ze op met het Nederlands Philharmonisch Orkest in TivoliVredenburg. Ze soleert in Brahms’ geliefde Vioolconcert, dat de componist in een gelukkige periode in zijn zomerverblijf in de Oostenrijkse Foto: Sammy Hart Alpen schreef. Een omgeving waar volgens Brahms ‘zoveel melodieën rondvliegen, dat je goed moet uitkijken, dat je er niet op gaat staan’. We geven kaarten weg! Kijk nu op uitagendautrecht.nl/acties

Meer tips? Neem het magazine UITagenda Utrecht o.a. bij

Utrecht is een stad vol muziek. Je kunt onder andere naar deze concerten en optredens:

Nederpop All Stars 2 (try-out)

MUSEA & EXPOSITIES

Doorlopend

Peter van Rooijen Foto: Curly and Straight

mee of kijk op

Za 20 + 27 okt

Zaterdagmiddagmuziek Gratis concert in Domkerk DOMKERK [15.45]

Ma 22 okt

Matt Simons Amerikaanse singer-songwriter. TIVOLIVREDENBURG [19.45]

Do 25 okt

Hofman Live: Indielectualiteit HOFMAN CAFÉ [21.00]

Vr 26 okt

Liefde, dood en zwaartekracht – Peter van Rooijen STADSSCHOUWBURG [20.30]


Advertenties

16

s u h t i w k r o W

ECHT VAPIANO UTRRIJN LEIDSCHE l apiano.n werkenbijv

NR. 67 | OKTOBER 2018 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

GEHEIMEN VAN DE STAD Rondleiders van Gilde Utrecht vertellen over verborgen en onbekende plekken in de stad. Tekst: Gilde Utrecht Fotografie: Bas van Setten

Achter de Dom

DONDERDAG 1 NOVEMBER

BINGO

MEER INFO VIA CAMPINGGANSPOORT.NL

Het Domplein is een grote trekpleister voor het toerisme in Utrecht, direct gevolgd door de Pandhof of kloostertuin. Drommen toeristen bevolken het plein, beklimmen de toren en bewonderen de gotiek van de kerk en tuin. Weinigen verlaten de Pandhof door de achterpoort, en komen dan uit Achter de Dom, waar een verrassende stilte heerst. De plek biedt ook een prachtig uitzicht op het koor van de Dom, waarvoor de eerste steen gelegd werd in 1254­.

V 26 en 27 oktober vanaf 19.00 uur in het grootste trampolinepark van Europa. Reserveer op www.jump-inutrecht.nl

orig jaar is daar het laatste deel van de bronzen lijn aan­gelegd, die ­samen met de lijn in de S ­ ervetstraat, Domstraat en het Domplein de volledige omtrek van het ­Romeinse C ­ astellum aangeeft en de ­restanten van de muur die eronder ligt. In dit gedeelte wordt ook nog de oostelijke poort aangegeven. In het plaveisel is de grens van de immuniteit ­ (afgesloten kerkelijke gebied) van de Domkerk en de Sint S ­ alvatorkerk, die tot het ­einde van de 16e eeuw ook op het plein stond, duidelijk zichtbaar door de verschillende kleuren. De geestelijken die in die kerken hun dagelijkse gebeden hielden woonden in huizen rond de kerken, de zogenaamde claustrale huizen. Eén van die middeleeuwse huizen is Achter de Dom 7. Het bestaat uit een zijvleugel en een woontoren uit de 15e eeuw. Het is duidelijk dat de bewoners geen armelui waren. Het huis is gerestaureerd in de 19e eeuw en maakt thans deel uit van het Academiegebouw. In 1998 is het verbouwd voor de Faculty Club, een ontmoetingsruimte voor de medewerkers van de Universiteit en hun buitenlandse gasten. Tussen de uitgang van de Pandhof en de woontoren van de Faculty Club is nog de oostelijke wand van de voormalige Kapittelzaal uit de 15e eeuw te zien. Dit was de vergaderzaal van het Domkapittel, de geestelijken van de Domkerk. De universiteit, in 1634 als Illustere School gesticht, ging de Kapittelzaal gebruiken als twee collegezalen door een scheidingswand in het midden aan te ­brengen. In de 17e en 18e eeuw stonden de collegezalen

veelal leeg omdat de professoren thuis les gaven. Pas in 1824 werd de tussenmuur verwijderd en werd de zaal als aula in gebruik genomen. Minder opvallend is het huis Achter de Dom 8. Een gedenksteen in de gevel ­vertelt ons dat hier Anna Maria van Schurman (1607-1678) heeft gewoond. Anna ­Maria stamt uit een van oorsprong Antwerpse ­ familie. De vader is calvinist en moet vluchten voor het schrikbewind van Alva. Via Duitsland belanden ze in Utrecht. De ­familie was van adel en hoefde niet te ­werken voor geld. Anna Maria was een intelligent kind dat via huisonderwijs ­diverse talen, geschiedenis, aardrijkskunde, theo­ ­ logie en wiskunde leerde. Ook kon zij ­tekenen, boetseren en gedichten schrijven en kreeg ze les in graveren. In 1632 zocht ze contact met de L ­ eidse hoogleraar en theoloog André Rivet over het vraagstuk vrouw en studie. Deze briefwisseling resulteerde in haar publicatie ­Desertatio (1641), waarin zij het recht van de christelijke vrouw op studie verdedigde. Voor Anna Maria gold dat wetenschap in dienst stond van de godgeleerdheid en de bijbel. Anna Maria sprak vele talen maar die werden gebruikt voor een beter begrip van de bijbel. Zij mocht als eerste vrouwelijke student colleges bijwonen van professor Voetius, vanachter een gordijn in een speciale loge. Anna Maria Schurman bleef ongehuwd en sloot zich op latere leeftijd aan bij de sekte van Jean de Labadie (1610-1674) die zich na enige omzwervingen vestigde in Wiewerd. Daar overleed zij en werd er begraven.

GildeUtrecht.nl


Stad / Leven 17

OKTOBER 2018 | NR. 67 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

KUNST AAN GEBOUWEN

Bankpoort

Tekst: Arjan den Boer Fotografie: Collectie Rabobank Bedrijfshistorie en Arjan den Boer

van Sint-Jacobsstraat naar Springweg Kunstwerken aan gebouwen die gesloopt worden gaan vaak verloren, maar soms lukt het een nieuwe plek te vinden. Een voorbeeld is de poort met reliëfs van het hoofdkantoor van de Raiffeisenbank (de latere Rabobank) aan de Sint-Jacobsstraat uit 1957. Deze is herplaatst aan de parkeergarage Springweg. Het tufstenen kunstwerk over landbouw werd gemaakt door Gerarda Rueter.

M

inister Sikko Mansholt van Landbouw opende in 1957 het nieuwe kantoor van de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank, die voorheen aan de Kromme Nieuwegracht 29 was gevestigd. De boerenbank, feitelijk een samenwerking van 727 lokale coöperaties, had als hoofdactiviteit leningen verstrekken aan landbouwers voor de financiering van grond en machines. De Sint-Jacobsstraat was aangelegd in 1940 en moest met de Oudenoord de nieuwe 'Noord-boulevard van Utrecht' vormen. Vertraagd door de oorlog werden er in de jaren vijftig winkels en kantoren gebouwd, mogelijk gemaakt door de sloop van bouwvallige delen van de volksbuurt Wijk C. Tegelijk met Raiffeisenbank verrees aan de overkant een etageflat met winkelgalerij. Omdat de Sint-Jacobsstraat een winkelstraat moest worden, kwamen er aan het bankgebouw vijf winkels onder een zuilengalerij. De imposante hoofdingang van de bank zelf was links daarvan. Het hoofdkantoor, met een gevel van 75 meter lang en 20 meter hoog, kwam uit de koker van twee architecten: het Utrechtse gemeenteraadslid G.M. Leeuwenberg (1899-1967), die ook veel kerken bouwde en restaureerde, en de Amersfoortse architect G. Pothoven (1915-1997). Hoewel men het bankgebouw destijds erg ­modern vond, was de bouwstijl

traditionalistisch. Het betonskelet werd gevuld met handgevormde bakstenen en versierd met een tufstenen kroonlijst. De ramen waren omlijst met kalksteen en de zuilen aan de voorgevel bekleed met trachiet. Bezoekers kwamen ­binnen­­ via een vestibule met veel natuursteen. Een statietrap leidde naar de bestuursgalerij met directiekamers, 'alle zeer stemmig gemeubileerd'. Beneden was achter een marmeren balie een grote hal van 30 bij 30 meter en een 10 meter hoog ­glazen dak, waar bijna 200 mensen werkten. Daaronder lag een tweelaags kluisafdeling met ­safe­loketten en bankkluizen. Aankleding Het gebouw was binnen en buiten rijk gedecoreerd. In de hal zat een glas-in-loodraam van Charles Eijck dat was meegekomen van de Kromme Nieuwegracht en in de bestuurskamer hing een wandtapijt van Kees Andrea. Aan de aankleding van de buitengevel werkten maar liefst drie kunstenaars. Meest opvallend was de gebeeldhouwde omlijsting van de entree door Gerarda Rueter (1904-1993). 'De sluitsteen hiervan symboliseert de coöperatieve gedachte, terwijl de overige figuren voorstellingen zijn van landbouw, veeteelt en tuinbouw,' zoals een krant het samenvatte. De twee personen bij een boom op de sluitsteen bovenaan verbeelden 'de samen-

werking tussen mens en natuur (landbouw) en die tussen mensen onderling (coöperatie)', stond in een bedrijfsbrochure. De reliëfs links van de ingang tonen scènes uit de akkerbouw, zoals zaaien en graan oogsten, en rechts uit de veeteelt, zoals melken en schapen hoeden. De beide onderste reliëfs geven eindproducten weer, zoals bieten en aardappelen, en aan de andere kant worsten en kazen. Gerarda Rueter, afkomstig uit een kunstzinnige familie, had aan de Rijksakademie in Amsterdam beeldhouwkunst gestudeerd bij Jan Bronner en in 1929 de zilveren Prix de Rome gewonnen. Ze maakte ook het gevelreliëf aan de Amstelbrouwerij in Amsterdam. In 1950 bezocht een verslaggever van het Utrechts Nieuwsblad haar atelier. Rueter toonde hem een reliëf met wapens van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dat aan de Zweedse regering zou worden aangeboden als dank voor oorlogshulp. Ze vertelde dat ze beeldhouwkunst belangrijker vond dan

schilderkunst omdat die te abstract was geworden. De twee andere kunstenaars die aan de bankgevel bijdroegen waren Albert Termote (1887-1978) ­ en Theo van der Nahmer (19171989). De eerste maakte voor op het dak beelden van de Voorzichtig-

De Sint-Jacobsstraat moest de nieuwe 'Noord-boulevard van Utrecht' vormen heid en de Betrouwbaarheid, toen nog aanbevelingen voor bankiers. Van der Nahmer beeldhouwde de tekens van de dierenriem aan de daklijst en twee gevelstenen die welvaart en overvloed voorstelden. Parkeergarage Tien jaar na de fusie van de Raif-

feisenbank met de Boerenleenbank verhuisde de Rabobank naar een groot glazen kantoor aan de Croeselaan. In 1986 werd het oude gebouw aan de Sint-Jacobsstraat gesloopt om plaats te maken voor… een kantoorgebouw (tegenwoordig Kamer van Koophandel). De gevelkunstwerken werden daarbij gespaard en na enkele jaren herplaatst. De dierenriemtekens van Theo van der Nahmer kwamen in een tuinmuur achter de nabij­ gelegen Willemstraat. De poort met de reliëfs van Gerarda Rueter werd in 1993 tegen de parkeergarage Springweg aan de Strosteeg geplaatst, overigens zonder de letters met de naam van de bank. De tufstenen poort valt enigszins weg tegen de grindbetonnen muur en heeft zonder doorgang z'n functie verloren, maar het is mooi dat-ie weer te zien is. De twee beelden van Termote, die bovenop de parkeergarage werden geplaatst, moesten in 2008 helaas worden opgeslagen omdat ze in slechte staat waren.


18 Stad / Leven

NR. 67 | OKTOBER 2018 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DUIC PUZZEL

S

T

E

E

N

W

E

G

L

I

J

N

M

A

R

K

T

WOORDZOEKER

N

S

M

O

E

N

N

A

A

L

N

O

I

D

A

T

S

A

E

T

O

L

S

T

E

E

G

B

R

U

G

A

S

E

Vind alle Utrechtse straten in de letterbrij; horizontaal, verticaal of diagonaal. Ook achterstevoren! De overgebleven letters vormen het antwoord.

R

W

K

J

I

D

R

E

D

E

T

S

B

A

I

G

N

T

I

E

U

G

R

U

B

N

E

D

E

R

V

U

R

V

M

E

N

T

E

T

A

A

R

T

S

T

R

O

O

P

A

U

R

A

F

N

N

H

G

A

N

S

S

T

R

A

A

T

N

H

A

A

S

D

E

C

W

L

I

U

K

E

R

E

B

T

C

L

S

T

K

A

N

A

A

L

S

T

R

A

A

T

S

S

E

E

R

E

P

A

A

R

D

E

N

V

E

L

D

T

E

S

W

A

T

G

T

S

A

G

E

S

S

A

M

E

R

G

E

E

A

E

F

M

A

L

I

E

B

A

A

N

R

A

N

O

G

T

I

G

R

O

E

N

E

W

E

G

I

N

A

E

R

H

R

N

A

A

L

S

N

E

B

U

R

G

S

T

N

C

D

T

K

E

U

L

S

E

K

A

D

E

R

A

D

A

P

J

I

N

E

S

T

R

A

E

E

V

A

I

T

N

H

O

O

G

T

I

S

R

A

E

L

S

L

A

A

N

LIJST WOORDEN Abstederdijk Berekuil Croeselaan Drift Eligenstraat Gansstraat Groeneweg Hanengeschrei Hoogt Israelslaan

Jutfaseweg Kanaalstraat Keulsekade Lijnmarkt Maliebaan Massegast Muntstraat Nachtegaalstraat Nieuwegracht Paardenveld

ZOEK DE VERSCHILLEN Zoek de zeven verschillen en raad waar deze foto genomen is en win!

WIN 2x een dinerbon t.w.v. €50 bij Vapiano in Utrecht + 2 winnaars mogen gratis deelnemen aan een activiteit naar keuze uit het programma van het ANWB Café op pagina 10 Stuur de antwoorden van de zoekplaat (verschillen en locatie) en de oplossing van de woordzoeker naar puzzel@duic.nl Deze puzzel wordt mede mogelijk gemaakt door ANWB Café

Poortstraat Rubenslaan Stadionlaan Steenweg Tolsteegbrug Trans Veeartsenijpad Vredenburg West


Sport 19

OKTOBER 2018 | NR. 67 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

COLUMN

Tussenjaar

op het oude nest bij UZSC Vincent Alkemade schrijft voor DUIC over zijn zoon die dit seizoen bij FC Utrecht mag voetballen. Hoe gaat het hem en zijn vader af?

Op de valreep I

n mijn vorige column schreef ik over het voetbaltoernooi van mijn zoon in Duitsland zonder ouders. Dat toernooi nadert met rasse schreden. Inmiddels is al bekend welke jongens samen bij een gastgezin worden ondergebracht. De namen en de adressen van de gastouders hebben we ook net binnengekregen. Voor de zekerheid krijgen we ook de beschikking over de telefoonnummers. Voor mijn gemoedsrust heb ik toch even de naam gegoogled van het Duitse gastgezin. Het lijkt in ieder geval een heel gewoon gezin met dus een voetballende zoon. Zijn team uit Essen doet ook mee met het toernooi. De gezamenlijke interesse verbindt en maakt het contact tussen de jongens al een stuk makkelijker. Om ook mijn laatste aarzelingen weg te nemen, heb ik nog even verder gezocht via Google Maps. De wijk, de woning en de tuin heb ik onder de loep genomen. De tuin oogt gestructureerd en keurig aangeharkt. De bewoners zijn daarom vast een voorbeeld van rust, reinheid en regelmaat, zo stel ik mijzelf gerust.

Een tiental stappen om mijn zoon klaar te stomen voor het toernooi in Duitsland Het hing er trouwens om of mijn zoon wel mee kon gaan naar het toernooi. Hij heeft namelijk zijn nek geblesseerd bij een heel ongelukkige val tijdens de training. Later zit ik in de kantine met een aantal ouders. Ze vragen belangstellend hoe het met mijn zoon gaat. Iedereen is behoorlijk geschrokken van het ongeluk. Ik bekijk het printje op tafel met de titel ‘Planning herstel’. Mijn ogen glijden ­ over een tiental stappen met als doel mijn zoon klaar te stomen voor het toernooi in Duitsland. Het kan verkeren: eerst had ik zo mijn bedenkingen over een toernooi zonder ouders. Nu ben ik vooral blij dat hij op de valreep überhaupt kan deelnemen. Al wordt het nu weer een stukje spannender om hem alleen te laten gaan. Ik denk aan het ziekenhuis waar mijn zoon vanaf het trainingsveld naartoe werd gebracht. Ik zie hem weer liggen met een ijzeren blok om z’n hoofd en nek. Hij mag z’n hoofd niet bewegen, maar hij kijkt met z’n ogen opzij als ik binnenkom. Een schaafwond loopt van z’n voorhoofd tot over z’n gehavende neus. Ik probeer geen ongerustheid uit te stralen, maar schrik van de aanblik. Kort daarna wordt het mobiele röntgenfoto-apparaat binnengereden. Vervolgens gaat hij door naar de ruimte voor de CT-scan. De arts neemt geen enkel risico. Tot onze grote opluchting is er geen breuk te zien. De banden tussen de nekwervels hebben wel een fikse optater gekregen. Daarvoor moet hij tijdelijk een nekbrace dragen. Als we weer thuis zijn en een beetje proberen bij te komen van de schrik, merkt mijn zoon droogjes op: “Zo pap, nu heb jij ook weer iets om over te schrijven.”

Na drie landstitels op rij, verloren de Utrechtse waterpoloërs van UZSC afgelopen seizoen de finale van AZC Alphen. Het team verloor niet alleen de landstitel. De club raakte ook de trainer en vier routiniers kwijt. Samen met Benjamin Hoepelman, die terugkeert uit Marseille, moet de international Pascal Janssen (22) dat gat vullen. Tekst: Pieter Willemsen / Fotografie: Bas van Setten

P

bourg aangeboden contractverlenging niet snel genoeg en kon vertrekken. Janssen koos er, min of meer gedwongen, voor om terug naar Utrecht te komen. Een tussenjaar op het oude nest.

aan hoe snel we zijn ­kunde onder de knie krijgen.” De coach richt zich voor­lopig nog alleen op de verdediging. Voor Janssen is dat geen issue. “Ik vind het leuk om zo ­verdedigend te spelen.”

Frans avontuur Na de tweede landstitel vertrok Janssen naar het buitenland. Als 20-jarige ging hij op advies van de bondscoach naar het Franse Strasbourg. Een stap omhoog. Janssen speelde daar met ervaren jongens uit de internationale top. “De trainingen waren op zo’n hoog niveau, daardoor ben ik echt een betere speler geworden.” Het eerste jaar verloor Janssen met Strasbourg de ­finale om de land­stitel. Een jaar later lukte het wel ­kampioen te worden. Maar hij accepteerde de door Stras-

UZSC-familie Zijn ouders zijn er nog steeds actief. Moeder zit achter de jurytafel. Vader ­ speelt bij de veteranen en is een van de mensen ­ achter UZSC-TV. Het YouTube-kanaal dat de thuiswedstrijden van UZSC streamt. Pascal is ook een actief lid. Hij neemt naast zijn negen trainingen per week (twee met Oranje, zeven met UZSC) de clubtraining van de jongens onder 17 voor zijn rekening. “Bij UZSC is de gedachte dat de selectiespelers hun kennis en kunde overdragen. Ik train nu een groep iets oudere jongens. Die kun je echt wat waterpolo leren.” Ook in dit tussenjaar gaat Janssen voor de titel. “We h ­ ebben een nieuwe trainer (de Griek Evangelos Paterosen, red.). We kunnen ver komen, als we zijn ideeën goed uit­voeren. Maar het ligt er heel erg

Via Italië naar Tokyo 2020 De titel of de dubbel is het doel, maar het blijft een tussenjaar voor de international. “Ik hoop volgend jaar in Italië spelen. Daar is het n ­ iveau van de nationale competitie het allerhoogste. In de twee jaar Frankrijk ben ik al een sterkere speler geworden door de tegenstand op de trainingen. Ik denk me in Italië nog verder te kunnen ontwikkelen.” Die ontwikkeling tot een ­betere speler heeft een hoger doel. De Olympische Spelen van 2020. Daar wil Janssen presteren. Zijn leven staat de komende jaren dan ook in het teken van waterpolo. Ook dit jaar ‘thuis’ in Utrecht kiest hij ervoor om nog niet aan studie te beginnen. Pas na die ­Spelen, hij is dan 24, gaat hij denken over een studie of over een andere toekomst na het waterpolo.

ascal Janssen is een kind van UZSC. “Ik ben hier praktisch geboren, zo diep ben ik geworteld. Samen met mijn ouders.” Dat Janssens roots bij de club liggen is te zien in de kantine van UZSC. Op de foto’s met succesvolle teams is vaak het gezicht van een jonge Pascal terug te vinden. De belangrijkste is waarschijnlijk de teamfoto van 2014: een juichend clubje brede jongens met de allereerste kampioensschaal van UZSC.

Doe mee aan de FCU Pool en win mooie prijzen! Het idee van de FCU Pool is simpel: voorspel de juiste uitslag van competitie­ wedstrijden van FC Utrecht, beantwoord de bonusvragen en verdien punten.

WEEKWINNAARS FCU POOL

FC Groningen - FC Utrecht (Nike Premier Team voetbal t.w.v. 40 euro): King Ralph FC Utrecht - NAC Breda (door De Jager Haarstudio aangeboden kappersbon): Robin Heijman

WINNAAR PERIODE 1

Een door Vocking Leverworst aangeboden leverworst van 1 meter en een gelimiteerde sjaal van Cityside: Menno van de Pieterman

Voorspel ook GRATIS de uitslag van wedstrijden van FC Utrecht op www.fcupool.nl en win mooie (week)prijzen. Je kunt op ieder moment tijdens het seizoen instappen.

Stand na acht duels: 1. panter1973 24 2. Bisq 23 3. Thierry 23

fcupool


Advertorial

‘Betrek zoveel mogelijk mensen uit je buurt’ Op een regenachtige middag keek Eva Bullens door het raam van haar woning in de Lepelaarstraat. Wat zij daar zag, maakte haar bepaald niet blij. Het water kletterde op de grijze stenen en kon geen kant op. Het fietspad van de tunnel in de verte stroomde langzaam vol. ‘Daar wil ik iets aan veranderen’, dacht ze bij zichzelf.

‘Ik speelde al een tijdje met het idee om een stoeptegel van Living Pavement te bestellen’, vertelt Eva. In deze tegels zit een gat waarin plek is om bloemen en plantjes te zaaien. Zo kan regenwater makkelijker weg en is er meer ruimte voor groen in de straat. Ze ontdekte een subsidieregeling van de provincie en verzamelde handtekeningen in haar straat. Veel mensen bleken enthousiast en niet veel later bestelde Eva een halve palet tegels. ‘En van het een kwam het ander. We organiseerden een bewonersochtend, om te bekijken wat we nog meer konden doen om onze straat groener en watervriendelijker te maken.’

Veldbloemen en sieruien Meerdere bewoners bleken ideeën te hebben en samen werkten ze een plan uit. Er volgde nog een bijeenkomst en afgelopen tweede paasdag ging iedereen aan de slag. ‘We begonnen met koffie en daarna kon het echte werk van start. We vervingen tachtig gewone stoeptegels voor Living Pavement, zaaiden veldbloemen en sieruien. Ook legden we op zeventien plekken geveltuinen aan en fabriceerden we trellis (rekken voor klimplanten) van bamboe.’ Mensen snappen het wel Naast dat de Lepelaarstraat en omliggende straten de steeds heftigere regenbuien nu beter kunnen verdragen, ziet de straat er

ook mooier uit en is de sociale cohesie toegenomen. Eva: ‘Dat vind ik hele mooie bijkomstigheden. Verbazingwekkend hoe snel zo’n project gaat, als je het met z’n allen doet. De meeste mensen snappen heel goed dat een straat met alleen maar stenen niet echt bevorderlijk is voor de waterafvoer. Of voor de insecten die nergens meer terecht kunnen.

toestemming zou geven. Je gaat toch met hun bestrating aan de haal. Gelukkig zagen ze de voordelen van dit concept. Wat wel hielp is dat mijn buurman hovenier is, dat wekte vertrouwen.’ Haar tip voor een succesvol waterproofproject met de straat: ‘Betrek zoveel mogelijk mensen. Ook je buurvrouw van 96. Dan wordt het vanzelf iets van de hele buurt.’

Betrek ook je buurvrouw van 96 Het zou mooi zijn als bewoners van andere buurten ook aan de slag gaan met Living Pavement, vindt Eva. ‘Het is een makkelijke manier om de dooie hoekjes in je straat groener te maken.’ Of er ook nadelen aan zitten? ‘Het was wel even spannend of de gemeente

Steeds meer Utrechters kiezen voor een betegelde tuin terwijl het vaker en harder regent. Dat leidt tot wateroverlast. Stenen zorgen er namelijk voor dat het water niet goed weg kan. Met simpele aanpassingen in uw tuin kunt u natte voeten in de toekomst voorkomen. Haal er een paar tegels uit en ga voor groen. Zo maakt u Utrecht Waterproof.

utrecht.nl/waterproof030

Advertentie

START VRIJE VERKOOP OP 18 OKTOBER 43 LUXE KOOPAPPARTEMENTEN VANAF T 430.000,- IN CENTRUM LEIDSCHE RIJN

Tijd: 19.00 tot 21.00 Locatie: Informatiecentrum Leidsche Rijn, Verlengde Hogeweidebaan 1, Utrecht • Aan het grote toekomstige Park Leeuwesteyn • Appartementen van ca. 100 tot 240 m2

• Zeer duurzaam (EPC van -0,2) • Balkon op het zuiden

• Alle dagelijkse voorzieningen binnen handbereik • Inclusief vloerverwarming en -koeling

VORM.NL/DEPARKWACHTER