DA Økonomi & Næring Mars 2023

Page 1

Lindum satser 200 millioner på matavfall

Drammens avfallsgigant Lindum fortsetter satsingen på grønn energi. Nå skal de bruke de 200 millioner på Den Magiske Fabrikken i Tønsberg for å kunne tilby en sirkulær løsning for matavfallet fra store deler av Østlandet.

SIDE 22 OG 23

Vinner på fremtidens styringssystemer

Dynamic Engeneering på Tangen har så absolutt slått seg opp. På 5,5 år er de allerede blitt kåret til Gaselle-bedrift, vokst til 20 ansatte – og etablert tre lokasjoner, henholdsvis i Drammen, Sarpsborg og Kristiansand. Dynamic Engeneering er selskapet som satser på morgendagens helter via teknologisk kløkt og styringssystemer for industrien. Gründer, eier og mannen som drar i trådene er 38-åringen Ole Alexander Hagen Bakke.

SIDE 16 OG 17

Flyttet pleien ut av sentrum Polskfødte Marta Matulis (42) følte seg tvunget til å flytte selskapet sitt ut av sentrum. Nå bygger hun opp hudpleiesalongen på nytt fra Skoger – i svigerforeldrenes hus. SIDE 2 n DRAMMENSAVISA – ØKONOMI & NÆRING n NR. 2 - 2023
Dynamic Engeneering oppnår
suksess med morgendagens
helter

Flyttet pleien ut av sentrum

www.drammensavisa.no

Telefon: 32 17 88 11

Tips: red@drammensavisa.no

Annonsering: annonse@drammensavisa.no

Ansvarlig redaktør: Geir A. Arneberg

Frilansjournalist: Marianne Bergvall

Frilansjournalist: Terje Brun-Pedersen

Salgs- og markedsrådgiver: Trond E. Pedersen

Salgsleder – DA Næringsliv: Ove Geir Andheim

Daglig leder: Aslak Hougen

Besøks- og postadresse: Støperigata 7 3040 Drammen

Utgiver:

Drammensavisa AS Org. nr. 826 423 552

Layout: Edda Grafisk AS

Trykk: Polaris Trykk Arendal AS

Distribusjon: Posten Norge AS

Har du utfordringer med levering av Drammensavisa, send epost til drift@drammensavisa.no

Polskfødte Marta Matulis (42) måtte ta høyde for at mange av hennes faste kunder gikk tapt da hun følte seg tvunget til å flytte selskapet sitt ut av sentrum. Nå bygger hun opp hudpleiesalongen på nytt fra Skoger.

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Marta Matulis (42) har drevet skjønnhetssalong i Drammen siden 2008. Først på Lierstranda,

Prøver seg i Skoger

etter økt husleie

deretter i sju år på Bragernes. I november 2022 måtte hun flytte, etter at husleien ble kraftig hevet. – Jeg skjønte fort at jeg måtte ta grep. Dessuten var jeg gravid.

Heldigvis eier svigerforeldrene mine et hus i Skoger. Der kunne jeg etablere selskapet mitt på nytt, sier hun til Drammensavisa.

Marta Matulis – som er utdannet hudpleier i Lodz i hennes opprinnelige hjemland Polen – flyttet til Drammen sammen med sin ektemann for 15 år siden. Sammen har paret bosatt seg på Åskollen, og har en sønn på 21 år, og en nyfødt datter på 3,5 måneder.

–Sistnevnte har vært en utfordring. Men med flytting til Skoger har jeg klart å kombinere småbarnsrollen med flytteprosessen, sier Marta Matulis.

Anbefalt av kolleger

Under vårt besøk i salongen i Gamle Sørlandske 246 i Skoger, hadde Matulis kundebesøk av Ellen Warlo. Den nå pensjonerte fysioterapeuten sier hun har vært kunde hos Marta i flere år, blant annet etter å ha blitt tipset av andre hudpleiere om Martas kompetanse.

–Hun er den beste i byen. Derfor

fortsetter jeg hos henne, selv om det betyr litt kjøring, sier hun.

Marta Matulis driver med de fleste former for hudpleie, men har spesialisert seg på vippeekstensjon, negler, pedikyr, kosmetiske behandlinger og voksing.

– Jeg er også instruktør i neglestyling. For med 18 års erfaring, og mange vitnemål som bekrefter mine ferdigheter, ønsker jeg å utvikle meg videre. Blant annet har jeg tillært meg mye kunnskap om neglesykdommer.

Kunnskap jeg deler videre på mine Facebook- og Instagramkontoer, sier hun.

Medisinsk investering

Hun setter også sikkerheten i høysete, både overfor sine klienter og seg selv.

– Det er grunnen til at jeg investerte i en medisinsk autoklav som steriliserer arbeidsverktøyene mine ved høy temperatur. Dermed unngås overføring av sykdommer som hovedsakelig skyldes virus. Det reduserer også risikoen for infeksjoner for-

Drammensavisa er 100% annonsefinansiert og er politisk og ideologisk uavhengig. Drammensavisas innhold er redaktørstyrt, og redaksjonen har full integritet.

Medlem av Norsk Redaktørforening og redigeres etter redaktørplakaten

årsaket av bakterier som finnes naturlig på huden i tilfelle skade, forteller hun.

– Jeg prøver alltid å ta vare på kundene mine. Takket være dem har jeg en individuell tilnærming til hver klient og jeg gjør alt for at de reiser herfra fornøyde. Jeg serverer dem, slik jeg ønsker å bli servert selv.

Personlig fokuserer Marta Matulis alltid på naturlige effekter, delikat styling av øyevipper og negler. Og hun sverger til minimalisme, tilpasset kundens forventninger.

– Det handler om lidenskap for faget. Nye kunder skal kunne stole på meg. Jeg kan ikke forestille meg misbruk eller å dra nytte av denne tilliten, sier Marta Matulis.

8. mars 2023 2 DA - Økonomi & Næring
Marta Matulis.

Bergans vil fase ut all fluor

Om få år blir det ulovlig å selge produkter som inneholder PFAS, også kjent som fluorstoffer, i Europa. Hokksund-baserte Bergans støtter forbudet og har forberedt seg på dette i flere år.

Nå nærmer de seg målet om at alle produktene skal være 100 prosent PFAS-frie.

– Som leverandør av turutstyr har vi et særlig ansvar for natur og miljø. Vi støtter helhjertet det europeiske totalforbudet mot bruk av PFAS, selv om vi vet at det kommer til å svekke holdbarheten til den vannavvisende evnen på flere av produktene våre, sier Christoph Centmayer som jobber med bærekraft i Bergans.

Bergans i rute Centmayer har vært sentral i arbeidet med utfasingen av PFAS i Bergans siden 2020. Han mener Bergans er meget godt i rute mot totalforbudet som antas å tre

i kraft om to til tre år. Endelig dato er foreløpig ikke bestemt av det europeiske kjemikaliebyrået ECHA, som er ansvarlig myndighet.

Nylig ble Bergans også del av en internasjonal Nei til PFASbevegelse initiert av organisasjonen ChemSec. Mer enn hundre selskaper er med i bevegelsen som tar til orde for et strengt lovverk og forbud mot all ikke-essensiell bruk av farlige PFAS-stoffer. Det er i den vannavvisende behandlingen som påføres ytterstoffet til plaggene at man finner PFAS. Behandlingen blir kalt WR (Water Repellent) på fagspråket, og gjør at vannet preller av stoffet. – Vi har allerede mange produk-

ter med PFAS-fri impregnering på markedet. Dette er stort sett produkter der vannavvisende evne ikke er essensielt for produktets funksjon, som i softshell-, dunog skallplagg til hverdagsbruk. Vårt mål er at alle våre produkter skal være 100 prosent PFAS-frie senest i 2025, sier Centmayer.

Ikke like effektiv

Et element som gjør utfasingen litt enklere for Bergans er at de ikke benytter membraner som inneholder PFAS, slik flere andre produsenter gjør. Som bluesign®systempartner har de også god kontroll på alle kjemikalier som brukes i produksjonen.

I følge Centmayer ligger den største utfordringen i å finne impregneringer uten PFAS som kan matche funksjonen til PFAS-holdige når det kommer til vannavvisende evne.

– De PFAS-frie løsningene gir naturligvis ikke like sterk effekt

som de PFAS-holdige. Den oppfattede vannavvisende funksjonen i ytterstoffet vil derfor ikke være like sterk og synlig. Du vil for eksempel ikke se at vannet perler seg og renner av stoffet på samme måte som før. Den PFASfrie impregneringen er heller ikke like slitesterk og svekkes derfor raskere. Tidligere het behandlingen DWR som er en forkortelse for Durable Water Repellent, men nå sier vi bare WR, forklarer han.

Hyppigere re-impregnering Bergans har også samarbeidet med både konkurrenter og andre fagmiljøer i jakten på en effektiv resept, blant annet i Popfreeprosjektet som er drevet av det store svenske forskningsinstituttet RISE.

– Vi har vært med i flere utviklingsprosjekter med mål om at dette kan ta hele bransjen raskere fremover. Dette har gitt oss veldig god innsikt, men det finnes altså

ingen fullgod erstatning hvis man sammenligner med varigheten fra før. De PFAS-frie impregneringene presterer ulikt på ulike materialer, noe som gjør det til et omfattende arbeid å teste og kartlegge dem. Men vi fortsetter utviklingsarbeidet sammen med våre stoffleverandører for å sikre en god funksjon, sier Centmayer optimistisk.

Han sier forbrukerne må venne seg til å re-impregnere skallplaggene sine oftere enn de har vært vant med.

– Det kommer selvsagt an på hvor vannavvisende man ønsker at plagget skal være, man stiller kanskje ikke like høye krav til alle plagg, men om man vil at plagget skal gi god beskyttelse mot vann må man belage seg på å re-impregnere langt hyppigere enn før, sier han og legger raskt til; husk bare å bruke en PFAS-fri impregnering.

8. mars 2023 3 DA - Økonomi & Næring
Christoph Centmayer jobber med bærekraft hos Bergans. Bergans støtter det europeiske totalforbudet mot bruk av PFAS som er spådd å komme innen få år. PFAS er også kjent som fluorstoffer. FOTO: HANS KRISTIAN KROGH HANSSEN

Fremtiden for Drammen Havn

UTVIKLES NÅ

Drammen Havn har sikret 80 nye år med utvikling av regionens viktigste havneområde. – Store vareeiere kan gjøre aktive og bevisste valg med mål om å bli mer miljøvennlige.

Og akkurat dette er noe vi kan tilby, sier havnedirektør Arne Fosen i Drammen Havn.

Miljøbevissthet trenger seg på for alle. Særlig vil alle som frakter varer inn og ut av Norge se på transport som en vesentlig

faktor i arbeidet med å bidra til mindre utslipp.

Dette er noe Drammen Havn for alvor

har tatt tak i senere år, og som de har lagt til rette for i utviklingsløpet foran seg. Havna innerst i Drammensfjorden er mest kjent for import og videredistribusjon av nye biler.

Bærekraft og miljøvennlig transport har derfor to sider for Drammen Havn som selskap og aktør. For det første handler det om at de selv skaper en mest mulig miljøvennlig operasjon på Holmen innerst i Drammensfjorden. Det andre er

å bidra til mest mulig bærekraftig transport.

Norges ledende bilhavn

– Vår nye strategi har som mål nummer en å bli bærekraftig gjennom helt utslippsfrie operasjoner innen 2030. Vi skal også være Norges ledende bilhavn og den foretrukne havna for næringslivet i regionen, sier havnedirektør Arne Fosen i Drammen Havn.

4 ANNONSE 8. mars 2023
2 ANNONSE

Han begynte i jobben i fjor sommer, men har 20 års fartstid innenfor togtransport, blant annet som leder av CargoNet, Norges største transportør av gods på jernbane.

Og nettopp tog er et sentralt punkt når det kommer til bærekraftig transport for Drammen Havn, som dermed er den andre delen av miljøbidraget fra havna. 12. desember i fjor ble rutetidene for tog fra Drammen Havn til Bergen og Trondheim kraftig forbedret.

Skip og tok er miljøvennlig – Nå går det direktetog fem dager til Bergen og tre dager til Trondheim hver uke utenom Alnabru, men det går ruter den veien også. Toget til Bergen går halv åtte på kvelden og er i Bergen tidlig mor-

genen etter. Dette er veldig praktisk for de som skal frakte biler og gods videre, sier Fosen

– Kombinasjonen av skipsfrakt og sømløs overgang til tog fremfor biltransport er en av de mest miljøvennlige løsningene man kan ha i denne sektoren, legger han til.

Gjennom 2020 og 2021 er det inngått ny langsiktig kontrakt med grunneier Drammen kommune, og det er vedtatt en reguleringsplan som åpner for å utvide arealet for havna med ytterligere 120 mål.

Selskapet har også vedtatt en helt ny strategi for fremtidig utvikling som bygger på stabile rammebetingelser og et godt tilbud til andre som ønsker å være med på utviklingen av havneområdet.

Havnen utvides

– Hvor fort utvidelsen av havna skjer avhenger av tilgang på steinmasser. Men vi blir ferdig med det vi kaller Kattegatkai II i løpet av høsten i år. Det betyr at vi kan flytte anløpet av de store bilskipene fra der de legger til i dag. Det åpner for å fylle på masser der slik at vi kan utvide havnen som planlagt, sier assisterende havnedirektør Ivar Vannebo i Drammen Havn.

– Det er etablert landstrøm i havna, som gjør at skipene kan slå av maskineriet når de ligger til kai fordi de får strøm fra land, legger Vannebo til.

Selskapet Drammen Havn har laget en 12-punkts liste over initiativer for å bli en mer miljøvennlig havn. Fra før har det allerede skjedd et paradigmeskifte når det gjelder typen biler som kommer gjennom

havnen. I 2022 var 80 prosent av bilene elektriske.

Turområde for publikum

Av de 12 initiativene skal de bygge et grøntområde i nordkanten av havneområdet, som da vil være det man ser fra nye Drammen sykehus og helseparken.

– Det er for å redusere støy, og området skal være åpent for publikum, som er hvorfor vi gjør det til et grøntområde. Mange liker å gå tur langs elva, og dette legger vi til rette for, sier Vannebo.

Det legges opp til elektriske kraner på området, ladestasjoner på parkeringsplasser for besøkende og ansatte, og det skal jobbes med estetikken på bygninger og fasader slik at havneområdet fremstår innbydende.

Store investeringer

De vil også jobbe med å rydde og sikre sjøgrunn, samt bruke solceller og ha sikker avfallshåndtering for å gjøre også den delen av sin virksomhet enda mer miljøvennlig.

– Vi vil gjøre store investeringer på rundt 750 millioner kroner for å få til de grepene vi har lagt opp til når vi skaper fremtidens havn, sier havnedirektør Fosen.

De skal også bygge ny teknisk infrastruktur på området. Blant annet har Glitre Energi Nett allerede lagt opp ny høyspentforbindelse til Holmen.

– Drammen fjernvarme har koblet Holmen til sitt system, slik at vi har fjernvarme. Vi skal selv også bytte viktig infrastruktur for vann, avløp og fiber, sier Fosen.

Langsiktighet gir trygghet

Og med stabile rammebetingelser for de neste 80 årene, samtidig som det er bred politisk enighet i kommunen om at det skal være havnevirksomhet på Holmen, ligger mye til rette for at flere kan gå over til frakt av biler, gods og varer fra lastebil til skip og tog.

– Den langsiktige avtalen gjør at vi har noe å vise til når vi ønsker at flere skal bruke vår løsning for skip og tog som transport eller skal gjøre egne investeringer her. Noen store selskaper har allerede kjøpt eiendom på Holmen, som Møller Eiendom. De skal ha et klargjøringsanlegg for biler her, sier Fosen.

– Når vi nå har fått et forbedret togtilbud ser vi at volumet allerede har økt siden desember, avslutter havnedirektøren.

Fakta 4

Drammen Havn:

■ 121.655 biler ble losset i 2022

■ Norges største bilhavn med 70 prosent markedsandel

■ Toyota, Kid Interiør, Yara. Hellik Teigen AS, Norgips, Moelven, Nynas, Unicon, Celsa Steel, Ranheim Paper & Board og Mestergrønn er bare noen av bedriftene som allerede bruker havna.

5 ANNONSE 8. mars 2023
3 ANNONSE
– Kombinasjonen av skipsfrakt og sømløs overgang til tog fremfor biltransport er en av de mest miljøvennlige løsningene man kan ha i denne sektoren. – Havnedirektør Arne Fosen

Leilighetshotellet dobler kapasiteten

Stadig flere tyr til familiedrevne Origos 60 nye rom

Origo har forvandlet kontorbygget Øvre Storgate 5 til et nytt leilighetshotell. 24 nyoppussede leiligheter står klare, og selskapet disponerer dermed 60 utleieleiligheter i Drammen sentrum.

GEIR A. ARNEBERG tekst

– Markedet for korttidsleie av rom og leiligheter er økende. I datterselskapet Origo Leilighetshotells regi satser vi derfor tungt på leilighetshotell. Det startet i 2018, uttaler Christer Pedersen, som leder Origo Eiendom.

Hotellsatsingen er et familieanliggende. Christers kone, Elin, leder hotelldriften. Mor Ingunn er interiøransvarlig, mens søsteren Tina er markedsansvarlig.

– De fleste hotellene er tilknyttet kjeder. Da ser vi det som en spennende mulighet å drive et familieeid hotell. Vi legger sjela vår i å tilby gode rom, fine opplevelser og en personlig service som gjestene ikke finner andre steder. Å bo hos oss skal være «litt mer som hjemme», sier hotellsjef Elin Pedersen.

Flere målgrupper

En av Origos viktigste kundegrupper er firmaer som ønsker å leie rom til sine ansatte, vikarer og gjestearbeidere. De fleste av dem leier om igjen og om igjen.

En annen målgruppe er forretningsreisende og mennesker som kommer til drammensregionen for å delta på konferanser eller store arrangementer. Det nasjonale rideanlegget på Linnesvollen i Lier er en god samarbeidspartner.

– Mennesker som får akutt behov for bolig, enten det skyldes brann, skader, samlivsbrudd eller annet, henvender seg ofte til oss. Da er det viktig å ha kapasitet til å ta imot. Det har ikke vært så enkelt, fordi belegget vårt har ligget på over 90 prosent, sier Elin.

Nå gleder hun seg over å kunne tilby helt nye rom og større kapasitet.

Det kommer flere turister til byen enn folk flest tror. Byen er et perfekt utgangspunkt for familieferie i Norge, sier Elin.

Ved alle anledninger trekker hun fram det unike med Origo: Familiedrevet hotell med personlig og «gammeldags» service, moderne online booking og smarte løsninger.

– Våre leiligheter har alt som gjesten trenger for å kunne bo i korte eller lange perioder.

Leilighetene er prisgunstige og har svært sentral beliggenhet, sier Elin.

Satser Origo har investert et betydelig

beløp i ombyggingen av kontorbygget.

– Vi har tro på konseptet leilighetshotell og vi har tro på Drammen. Samtidig er vi opptatt av å bidra til byens utvikling. Det er fint å tenke på at det hvert døgn bor flere enn 100 mennesker i våre rom og at de bidrar til å bringe liv og verdier til byen, sier Christer Pedersen.

Origo Leilighetshotell er datterselskap av Origo Eiendom AS som ble etablert i 1996. Selskapet eies av Ågedal Holding (50 prosent) og Regent AS (50 prosent) og driver utvikling og drift av næringslokaler.

8. mars 2023 6 DA - Økonomi & Næring
BYGG OG BO MED BYGG OG BO MED DA
HOTELLSJEFEN: Elin Helmen Pedersen er hotellsjef på Origo Leilighetshotell.
8. mars 2023 7 DA - Økonomi & Næring
MIDT I BYEN: I rolige omgivelser midt i byen kan gjestene finne roen i de nye leilighetene. HAR ALT: I leilighetshotellet kan gjestene stelle seg selv, for leilighetene har alt som trengs. DET FAMILIEEIDE HOTELLET: Familien Pedersen ønsker velkommen til det nye leilighetshotellet i St. Olavs gate 5 midt i Drammen sentrum. Fra venstre daglig leder i Origo Eiendom, Christer Pedersen, hotellsjef Elin Helmen Pedersen, interiøransvarlig Ingunn Kalmo Pedersen og markedsansvarlig Tina Kalmo Pedersen. BYGG OG
BO MED DA

Kom å se hvordan livet på brygga er!

Nordre Jarlsberg Brygge i Sande byr på sjønære leiligheter med utsikt til Sandebukta, egen p-plass i kjeller og muligheter for båtplass. NJB er et grønt og frodig område der du finner flotte turveier og egne strender like utenfor døren.

Det er mange fordeler ved å bo i nybygg - både lave strømkostnader og lite vedlikehold. Sikre deg en ny og energieffektiv bolig i prosjektet Bryggeparken.

Vi har fortsatt 19 ledige leiligheter i Bryggparken. Overlevering til høsten.

Møt oss på vårt visningssenter, vi har åpent hver torsdag - kontakt megler i dag!

BRYGGEPARKEN

Meglere

Ole Kristian Skretteberg 976 21 203 ole.kristian.skretteberg@eiendomsmegler1bv.no

Christel Hetty 982 81 056 christel.hetty@eiendomsmegler1bv.no

Kent Salte 907 81 789 kent.salte@eiendomsmegler1bv.no

GÅR DU MED PLANER OM Å BYGGE

HUS ELLER HYTTE?

HUS OG HYTTER BYGGET I TRE, SOM SKAPT FOR KOMMENDE GENERASJONER

SIGNÉR KONTRAKT PÅ HUS MED OSS

INNEN 15. APRIL 2023, SÅ FÅR DU MED

FERDIG INSTALERT VANNBÅREN VARMEANLEGG UTEN TILLEGG I PRISEN.

SIGNÉR KONTRAKT PÅ HYTTE MED

OSS INNEN 21. APRIL 2023, OG FÅ EN FERDIG INSTALLERT VARMEPUMPE MED GRATIS.

DU FINNER OSS I SANDE

Hyttekonsulent

Rikke Neverdal Søhoel

Tlf: 984 00 878

rikke.sohoel@boligpartner.no

Boligkonsulent

Tina Jacobsen

Tlf: 938 48 927

tina.jacobsen@boligpartner.no

BoligPartner Avd. Sande. Revåveien 20, 3070 SANDE I VESTFOLD

Tlf: 41 80 71 61 / e-post: sande@boligpartner.no

Skulpturen tar form –

Byggetrinn en av tre nærmer seg slutten. Av 107 leiligheter gjenstår bare et 30-tall å selge for salgsleder Elin Bøe (53) i JM Norge.

A. ARNEBERG tekst

For to år siden besøkte vi Elin Bøe. Da var spaden i ferd med å settes i jorda for første gang. Nå er de tre første byggene klare, og det meste går på skinner på Gulskogen, ifølge salgslederen.

– Vi var forberedt på de vanskelige grunnforholdene, og byggeprosessen har vært uten problemer. Nå er det store garasjeanlegget og de tre første byggene reist, sier Bøe.

– Selv har hun installert seg midlertidig i en av salgsobjektene, en leilighet på 96 kvadrat

i tredje etasje i det første bygget som stod ferdig.

– Når man følger prosjektet hele veien, slik jeg har gjort siden vi startet i 2020, føler man også et eierskap til komplekset. Det blir litt som min egen baby. Og i salgsprosessen er det absolutt en fordel å kjenne til boligene slik jeg gjør, sier hun.

I løpet av de neste årene skal det nye boligkvartalet ferdigstilles med nærmere 230 nye leiligheter. Kvartalet er en del av et større transformasjonsområde og har beliggenhet cirka 400 meter fra Gulskogen togstasjon.

Bak prestisjeprosjektet står børsnoterte JM – Sveriges største, og en av Nordens største boligutviklere.

Prosjekt fra A til Å

JM Norge er i dag blitt et av landets største leverandører av større boligkomplekser, knapt 12 år etter at de overtok driften i Byggholt.

På Gulskogen vil selskapet stå for hele prosjektet Skulpturen fra start til slutt. I første omgang består første etappe av bygg 1A og 1B, med plass til 44 leiligheter – samt 1C med 63 mindre leiligheter.

Og under leilighetskomplekset er det bygget en enorm garasjekjeller.

Foruten sin rolle som salgsleder for leilighetene, fikk den interiørutdannede Sandefjordkvinnen også mulighet til å påvirke utformingen av leilighetene under marsjens gang.

– Jeg får da god erfaring og kunnskap om boligene, som er en fordel under salgsprosessen.

JM har rammeavtaler med de store leverandørene på de ulike fagfeltene som kjøkken, gulver og bad for å nevne noen. Utfra disse rammeavtalene har de også laget sin egen standard, en JM-standard som legges til grunn i hver leilighet.

Eneste svanemerkede

– I JM er vi bevisste på å ha den samme gjennomtenkte detaljfølelsen i alt vi gjør. Dette tar vi med oss inn i utformingen av Skulpturen. Alle våre boliger er Svanemerket. JM var den første utbygger i Norge som Svanemerker alle sine nye pro-

sjekter. Skulpturen blir derfor et boligområde hvor bærekraft og godt bomiljø er i fokus fra første spadetak til ferdige hus, sier Bøe.

Det er kjøperens garanti for at byggeprosess, materialvalg og energiløsning følger de strengeste miljøkravene.

– I Skulpturen skal vi skape boliger som gjør hverdagen enkel og komfortabel for beboerne. Men vi har også satt oss et mål om å lage Drammens flotteste hage – blant annet med skulpturer utformet av Drammens egen kunstsmed Marcus Mars i forbindelse med hvert bygg, samt en langt større statue midt i hjertet av den store felles hagen. Her vil skal det etableres en stor friluftbase for beboerne. Et arbeid som starter opp denne våren, forteller Bøe.

God investering

Med prisnivået og markedet lagt til grunn, mener Bøe det er en god investering å kjøpe seg inn i boligprosjekter tidlig. I Skulpturen ligger prisnivået fra cirka tre millioner for de minste på 50 kvadrat, til om lag 10 millioner for de største boligene på drøye 120 kvadrat med panoramautsikt i toppetasjen – basert på størrelse og plassering.

– Alle leilighetene er utstyrt med balkong eller markterrasse. Og alle er tilrettelagte for handikappede og eldre. For en kjøper å gå tidlig inn i slike prosjekter, har historisk sett alltid vært en god investering. Alle kjenner vi til utviklingen i boligmarkedet og prisene. Og prisene er vel ikke akkurat kjent for å gå nedover, sier Elin Bøe.

Fakta 4

Skulpturen

* Tomten er på opp under 15 000 m2.

* På tomten hadde SB verksted tidligere kjent som Standard båtbyggeri tilholdssted. De produserte tank produkter og stålkonstruksjoner. * Åssiden videregående skole har også hatt tilhold på deler av området.

* JM kjøpte tomten i mars 2019 og startet opp med planlegging av det nye boligkvartalet på Gulskogen.

Fakta 4

JM

* JM er en av Nordens ledende prosjektutviklere av boliger og boligområder.

* JM setter søkelys på nybygg av boliger på attraktive steder med vekt på store byområder og universitetssteder i Norge, Sverige og Finland

* I all virksomhet skal JM fremme langsiktig bærekraft.

* JM omsetter for cirka 16 milliarder svenske kroner og har cirka 2600 ansatte.

* JM AB er et offentlig selskap notert på Nasdaq Stockholm, Large Cap-segmentet.

* De fleste av boligene JM bygger er sameier i bygårder.

8. mars 2023 10 DA - Økonomi & Næring
GEIR
Prestisjeprosjektet på Gulskogen på vei mot nærmere 230 nye leiligheter
Den gang da, våren 2021, er Elin Bøe foran tomta som da skulle påbegynnes. Salget er i gang, og salgsleder for JM Elin Bøe selger unna det første byggetrinnet. Av 107 leiligheter, gjenstår 34 for salg.
BYGG OG BO MED DA
Om noen år skal om lag 230 leiligheter stå klare i JMs presisteprosjekt på Gulskogen, kalt Skulpturen.

to år etter byggestart

8. mars 2023 11 DA - Økonomi & Næring
I dag står Elin Bøe foran de første tre byggene, og salget er godt i gang. BYGG OG BO MED DA

Nøsted Brygge – Flottere

Nøsted Brygge ligger midt i hjertet av den nye bydelen som bygges på Nøsted. En solid mix av boliger, båthavn, tursti og spisesteder, samt vaskerier for både bilen og hunden vil skape liv og opplevelser på Nøsted Brygge. Bedre blir det ikke!

– Vi er ikke som alle andre bynære boligområder, sier Jan Erik Hansen, mannen bak Nøsted Brygge.

Utviklerne av Nøsted Brygge skaper et boligkompleks helt i vannkanten på Nøsted, med mye sol og tett på naturen. Det skal syde av liv på uteområdene med restauranter, treningssenter og bar.

– Det er noe av det man får hos oss, og som man ikke uten videre kan få andre steder, slår Hansen fast.

Nøsted Marina

Og for å få fjorden helt inn, er det anlagt båthavn rett utenfor stuedøren.

– Der har vi Nøsted Marina med 50 båtplasser pr i dag, som kan bli til 100. Planen er å gjøre det om til et sameie slik at man også kan kjøpe seg en båtplass. Her har boligkjøpere førsteretten, men andre kan også slå til på dette, sier Hansen.

Det er lagt en god plan for å få et levende område hele døgnet gjennom et stort antall bedrifter som har virksomhet og ansatte som kommer og holder liv på dagtid. Blant annet er det etablert et treningssenter som åpner 06.00, som dessuten har kurs i karate for barn. Tilbudet om yoga og pilates jobbes det med å utvide.

Skatehall og mat

Nøstedhallen Skatepark som er Norges største ligger også lett tilgjengelig for beboere og tilreisende. Der har barn i alle aldre mulighet til å boltre seg med skateboard, scoot, BMX og inlines i «fete streetelementer». Vertrampen i Nøstedhallen er kjent for å være en av de beste i landet. De har også Bowl og Foampit og et eget område for de aller minste barna.

Det er selvfølgelig også både barer og restauranter på Nøsted Brygge. Lunsjeriet

holder åpent fra morgen til kveld, og serverer danske frikadeller og smørbrød. Her kan man også kjøpe rundstykker og et utvalg kaker også på søndager.

– Oslo har flere slike områder med Aker Brygge og Sørenga, men i Drammen er vi ikke bortskjemt med godt utbygde områder av den typen. Det får vi nå, sier Hansen. Biler, hunder og sykkelvei

På Nøsted Brygge gjøres det altså klart for et moderne bryggeanlegg, felles terrasser samt uteområder med store grøntarealer. I tillegg blir det bilpool og ladeplasser for elbiler, rom for bilvask og hundevask. Ladeplasser for elbiler er mulig å etablere for alle boligkjøpere.

– Vi bygger også et hobbyrom eller møteplass, om du vil, med eget bad, WC og kjøkken. Som eier av leilighet på Nøsted Brygge vil bilentusiaster få tilgang til Norges første og eneste billoft. Der vil det være billagring med personlig service og vedlikehold, sier Hansen, som selv er ivrig bilentusiast.

Han ser også frem til at en fire meter bred gang- og sykkelsti på nedsiden av

komplekset blir bygget. Den er et samarbeid mellom utbyggere og kommunen.

Når den står ferdig, vil det bli en sammenhengende forbindelse mellom området på Knive og Drammen sentrum, sier Hansen.

Lokaler for kunstnere

Det skal etableres galleri og det er lagt opp til at et kunstnerkollektiv utvikles i form av flere atelierer der kunstneren Tron Meyer allerede har etablert seg.

– Det fine her er at atelieret er en del av stedet. Målet er å få inn en viss gruppe, slik at det blir et miljø her, sier Meyer.

Utbyggerne har lyttet til boligkjøpernes ønsker og behov etter hvert som kjøpere melder seg, og det skjer endringer. En del av boligmassen som var planlagt å være 4-romsboliger er nå tegnet om til å være 2- og 3-romsleiligheter. Fem av de eksisterende toppleilighetene har nå dessuten fått store og nye takterrasser.

Solide bygninger med historie – Det er viktig for både oss og de som ønsker å flytte hit at enhetene fylles opp

12 ANNONSE 8. mars 2023
BYGG OG BO MED DA

Flottere sjanse finner du ikke

raskt og i størst mulig grad. Vi har derfor gjort om noen av planene for å bidra til at flere blir enda mer fornøyde, sier Hansen. – I og med at Nøsted Brygge nå er et transformasjonsområde, skal deler av gamle industribygg danne grunnlag for moderne boliger. Her river vi en del av den gamle bygningsmassen, men tar samtidig vare på den eksisterende og bunnsolide bygningskroppen slik at denne danner et historisk fundament for nye boliger, avslutter han.

Fakta 4

■ Jan Erik Hansen eier 48 prosent av Nøsted Brygge gjennom selskapet Mocom. Per Rosenvinge og familien Børretzen eier 17 prosent hver seg, mens Jan Wøien eier 14 prosent. Samtidig er noen mindre aksjeposter fordelt på tre andre aksjonærer.

■ Hansen står bak mye av finansieringen og drømmen om et Nøsted Brygge. Det hele startet med butikkjeden Computerland, med avdelinger i de største byene i Norge. Selskapet var en suksess fra 1994 til 2006, da han solgte selskapet.

13 ANNONSE 8. mars 2023
SYKKELSTI: Brygga på bildet er fire meter bred og en del av en gang- og sykkelsti som når den står ferdig vil bli en sammenhengende forbindelse mellom området på Knive og Drammen sentrum. Kyststien mot sentrum ser du nederst til høyre på det store bildet.
BYGG OG BO MED DA
BILLAGRING: – Som eier av leilighet på Nøsted Brygge vil bilentusiaster få tilgang til Norges første og eneste billoft. Der vil det være billagring med personlig service og vedlikehold, sier Hansen, som selv er ivrig bilentusiast.

Klar for overtagelse i april

Flott enebolig på Stillerud / Skoger

Kornveien/Stillerud ligger i et fint og rolig nabolag på Tuft, i grenseskillet mellom Sande og Drammen. Her kan man bo landlig med kort vei både til skogen, fjorden og Drammen golfbane. I tilegg umiddelbar nærhet til E18, skoler og matbutikker. Byggefeltet inneholder også lekeplass og fotballbane med mer. 142 kvm, pris: 7 390 000

Besøksadresse: Kornveien 47, Drammen

Bygging igangsatt!

Moderne enebolig i Sande

Flott ny enebolig ved Sandebukta. Nydelig utsikt, barnevennlig område og flott turterreng. Eneboligen er på 147 kvm med panoramautsikt. Særdeles gode solforhold. Veletablert og barnevennlig boligområde med lite trafikk, hvor barna kan leke fritt uten bekymringer. Båtplass kan medfølge.

Pris: 8 790 000

Besøksadresse: Skogstien 1b, Sande

Ta kontakt! Mats Breda Tlf. 412 31 829 | mats@breda.no

34 6 m STUE KJØKKEN 103 4 6 105 4 3 ² GARD 104 11 1 m SOV 0 6996 12 8 m GANG 1 009 3 20 9 1 11 1 21 F 6 6 L F 14 18 F 18 6 21 18 6 18 F F 10 16 14 F H p e 1200 3100 3896 S å ml n g Fa hm Møn hmig S D B V V 31 4 O G 106 10 3 SO 002 8 7 m SOV 001 8 5 BAD 003 7 6 Vask/Tekn 004 9 2 10 13 L 6 21 10 10 L 14 10 F B D SD 12 6 m GANG 005 10 6 m TV-STUE 006 1 10 7 S 007 21 F p g 72 % 6 59 6 1 ETASJE U ETASJE 34 6 STUE KJØKKEN 105 4 3 m SOV 10 GANG 102 009 6 20 21 F 14 21 F 14 18 18 18 F 18 10 16 14 k 1200 3100 3896 S å m g F hm Møn ml g B BALKONG 106 10 3 m 0 1 8 5 BAD V T k 004 21 D 12 6 m TV-STUE 006 21 S 007 21 72 59 6 1 ETASJE U ETASJE 55 8 101 R m m 1 12x13 V21 12x13 L V22 A S T tt T m a ks 25 m m sk 9 21 D 6 D28 D29 D30 D33 13 17 F V29 13 17 V 11 12 V 13 9 S 102 8 Bad 103 S S 9 6 WC G 0 ask bod 109 11 13 V D 13 17 F V34 13x17 F V35 15 21 D 11 13 V ø T 72% LT 72% S øp p att ng L 11 D 8 11 x 13 L 4 2 T % 8 2 E 11 U k 1 100 1 0 - 1 etas e
Les Finn annonsen Les Finn annonsen
Odd Erling Aasen Selger Tlf: 950 95 918 odd.erling@trysilhus.no www.trysilhus.no Vi fortsetter utviklingen av Wingejordet • Neste byggetrinn er Wingejordet Promenaden • Består av 47 leiligheter fra 47 til 138 m2 • Utearealer tilrettelagt for trening, lek og kaffeprat • Ingen forskuddsbetaling

Avanserte systemer fra Dynamic Engeneering sørger for at bedriftene til enhver tid har orden i produksjonslinja, og med nøyaktighet og umiddelbart kan avsløre hvor eventuelle feil oppstår.

Illustrasjon på hvordan styringssystemet for Fish Eye sørger i utgangspunktet for at fisken til enhver tid får nøye tilpasset mengde mat, og til rett tid. Systemet gjør det også enklere for landbasert oppdrettsnæring.

Vinner på fremtidens

«Vi har utviklet unike arbeidsmetoder med stor fleksibilitet og effektivitet». Skriver Dynamic Engeneering om sine produkter på sin hjemmeside. Legger vi til en fremoverlent gründer med et klokt hode, så er vi godt dekket.

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Dynamic Engeneering på Tangen har så absolutt slått seg opp. På 5,5 år er de allerede blitt kåret til Gaselle-bedrift, vokst til 20 ansatte – og etablert tre lokasjoner, henholdsvis i Drammen, Sarpsborg og Kristiansand. Siste på skrytelista er «Fish

Eye», et styringssystem for oppdrettsnæringen som løser bransjens evigvarende problem på en teknologisk smart og elegant måte. Den sørger rett og slett for at oppdretterne får fôret fisken med riktig mengde mat, til riktig tid.

– Vi er godt i gang med dette prosjektet. Fish Eye blir et eget

selskap, og har et potensial til å bli langt større enn Dynamic Engeneering. Med Fish Eye kan man også drive med fiskeoppdrett på land, og kan fort innebære den viktigste utviklingen for norsk industri, nest etter oljen, sier Ole Alexander Hagen Bakke (38).

Han er identisk med mannen

som startet Dynamic Engeneering i 2017, og eier selskapet 100 prosent. I tredje etasje Støperigata 7 på Tangen, har han på snart seks år skapt en arbeidsplass for unge, teknisk begavede talenter – i stort sett importert rett fra skolebenken på Åssiden Videregående.

– Vi har fått en god dialog med Åssiden videregående. Et bevisst valg fra oss, som ønsker at de vi ansetter fortsetter løpet videre, slik at man får et miljø i Drammen. Samtlige vi ansetter, er meget-elever, og får raskt et stort ansvarsområde, forteller Hagen Bakke.

Startet på Aass bryggeri Selv har Hagen Bakke sin bakgrunn fra Tinus Olsen som automatiker på Kongsberg, og startet med å ta fagbrevet i sin første jobb hos Aass Bryggeri. Samtidig med jobben hos Aass utdannet han seg som elektriker som privatist.

– Kjekt å ha, sier han om det valget.

Kjekt å ha er i hvert fall kunnskapen og snarrådigheten Hagen Bakke har benyttet til å manøvrere seg inn i en bransje han har funnet sine nisjer.

Og utnyttelsen og benyttel-

8. mars 2023 16 DA - Økonomi & Næring

Dynamic Engeneering – selskap som satser på morgendagens helter

fremtidens styringssystemer

sen av unge mennesker har han adoptert videre fra han startet allerede hos Aass i 2005 med å ta inn en lærling i året.

– En suksessoppskrift jeg har videreført. Med en filosofi om at man alltid skal lete etter og ansette folk som er flinkere enn en selv, vinner man både respekt, tillit og åpner for en solid utvikling av selskapet, sier han.

Selv har han gått gradene som automatiker, som bedriftsleder –og eier.

Ferden fra Aass Bryggeri gikk videre til fire år i Avotech i

Kobbervikdalen, som drev med automasjon i olje- og gassbransjen. – Da de i 2015 ble kjøpt av Otera og la ned automasjonsdelen, kom jeg inn på eiersiden i Drammen Automasjon. Oljekrisen var et faktum, men med basiskunnskap fra oljenæringen, så jeg raskt at mye av teknologien kunne transporteres til byggebransjen. Sammen med Gründerne i PowerTech Elektro startet vi opp PowerTech Engeneering. Målet med selskapet var å etablere Norges største byggautoamsjons-miljø. Dette

målet nådde jeg etter to år, og dette var bakteppet da jeg i 2017 startet opp Dynamic Engeneering – i garasjen på Konnerud, forteller Bakke.

Raskere tilvenning

På Dynamic Engeneerings hjemmeside leser vi videre; «Bare med litt grunnleggende opplæring kan fagområder som elektro, prosess og operatører få en bedre forståelse av logikk og kan delta i møter om funksjonalitet uten å være spesialist på selve kontrollsystemet».

– Dokumentasjon av logikk kan være komplisert, dyrt og vanskelig å vedlikeholde. Men ikke lenger, vi har nemlig utviklet et unikt funksjonsbibliotek for rimelige automatiseringskonsepter som vi kan tre inn i de fleste bransjer, forteller gründeren.

Etter lang erfaring med komplekse prosjekter innen prosesskontroll og produkttransport, kan de i dag tilby komplette tjenester for hele industriprosessen – fra prosjektering til idriftsettelse og installasjon.

Dynamic Engeneering har i

dag kapret flere store kunder, og har blant annet et av verdens største oljeservice-selskap SLB (Schlumberger) som sin største kunde. I Norge holder det å nevne Brynhild i Fredrikstad og meierigiganten Synnøve Finden. – Vi bygger i dag en ny industri. Dette har vært for lite fokus på i Norge de siste årene. Gjennom våre styringsmekanismer øker kapasiteten, og avslører feil og finner årsaken raskt. I andre enden får selskapene større vareflyt – mens vi får flere oppgaver, sier Ole Alexander Bakke.

8. mars 2023 17 DA - Økonomi & Næring
Christian Nusser (19) (f.v.) fra Vestfossen og Daniel Vestøl (23) fra Strømsø har begge hentet inn av Dynamic Engeneerings gründer, leder og eier Ole Alexander Hagen Bakke.

KONSULENTBYEN VOKSER

Drammen er kanskje den kommunen i Norge med høyest grad av konsulenter. Nær sagt alle de store selskapene har kontorer i Drammen, hvilket gleder lederen av næringsforeningen Rune Kjølstad.

FOTO: SØNSTRØD FOTOGRAFENE

For knapt to år siden, skrev Drammensavisa en artikkel med ordlyden «Konsulentene inntar Drammen». Siden har bransjen tatt ytterligere sjumilssteg i Elvebyen – og nærmet seg Oslo.

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Knapt noen av de store konsulentselskapene – være seg innen IT, bygg og anlegg, revisjon eller arkitektbyråer – overser Drammen. Lista over konsulentselskaper i Drammen som er medlemmer i Drammen Næringsforening, lyder per i dag på 117 selskaper.

– Alle de store selskapene som er kommet til byen er også medlemmer hos oss. Men i tillegg finnes det en rekke mindre konsulentselskaper som ikke er medlemmer. Så antallet er egentlig langt høyere, uttaler næringsforeningens leder Rune Kjølstad.

Den siste store aktøren med pondus og slagkraft som nå

har søkt tilflukt med egen Drammensavdeling er Bekk Consulting, et IT-selskap fra Oslo med cirka 500 ansatte i Norge.

Synergi av sykehuset Årsaken til at Drammen får en stadig sterkere posisjon som landets ledende konsulent-by, er mange og komplekse, men Kjølstad mener nærheten til Oslo, avganger med toget hvert 10. minutt og utviklingen av bysentrum de siste 20 årene, er betydningsfullt. Og ikke minst langt lavere husleie enn i Oslo.

– Og så skal man ikke undergrave betydningen av at det bygges et nytt sykehus. Et enormt prosjekt med et utall aktører fra konsulentsjangeren som alle drar nytte av tilstedeværelsen i Drammen. Det gir byen og bransjen en synergieffekt, sier Rune Kjølstad.

Næringsforeningen bidrar også med egne arrangementer. Slik som KD25 (Kontordestinasjon 2025).

– Dette er et fellesprosjekt i vår regi som inkluderer eiendomsmeglere og gårdeiere i Drammen,

som blant annet har resultert i raskere behandling av byggesaker. Dette er et viktig prosjekt, spesielt med tanke på hastigheten på utviklingen av byen – og på Strømsø spesielt, sier Kjølstad.

Negativ pendlertrafikk

Det er dessverre sånn at det fortsatt pendler flere ut av Drammen enn inn, men trenden er positiv.

– For egen del forsøker vi i næringsforeningen å følge opp denne veksten i bransjen, blant annet ved direkte kontakt med de enkelte selskapene. Bransjen

isolert kan ikke snu pendlerstatistikken, men det hjelper betraktelig på.

Rune Kjølstad fremhever også samarbeidet med kommunen, og ikke minst arealplanen.

– Ny arealplan er ute til høring nå, og det samarbeides om innspill både med oss i næringsforeningen og på tvers av alle bransjer. Det er en styrke for kommunen. Blant annet ble det arrangert frokostmøte med Drammen kommune i februar. Slike åpne fora-er er viktig for utviklingen, mener Rune Kjølstad.

Europamestere i bærekraft

Sopra Steria er kåret til «best i klassen» i Europa på konsulenttjenester innen bærekraft.

PAC Innovation Radar står bak kåringen, som vurderer IT-service- og softwareselskaper over hele Europa. Sopra Steria er kåret som best i klassen innen bærekraftsrelaterte konsulenttjenester.

– Dette gjør oss stolte, og vi vil fortsette å kjempe for en bærekraftig, digital utvikling. Det er avgjørende at digitalisering og grønn omstilling går hånd i hånd, sier administrerende direktør i Sopra Steria, Kjell Rusti.

– Denne anerkjennelsen fra PAC Innovation Radar bekrefter at vi er i toppsjiktet innen innovasjon, bærekraft og digitalisering.

Sopra Steria til topps i internasjonal kåring

Vil ha dobbel omstilling Rangeringen bygger på at Sopra Steria har markert seg positivt ved å ha

• påvirket grønn omstilling i hele Europa

• et internasjonal ende-til-ende tjenestetilbud tverrfaglig kompetanse

• intelligente verktøy, modeller og rammeverk

• betydelige og viktige referanser Sopra Steria har de siste årene tatt en rekke grep for å bli en enda sterkere partner for sine kunder innen bærekraftaspektet.

I 2022 ble blant annet Footprint, et selskap bestående av noen av Norges fremste rådgivere innen bærekraft og grønn omstilling, en

del av Sopra Steria. Det har akselerert tjenestetilbudet betraktelig.

– Vi ser at markedet har behov for det vi kaller «dobbel omstilling». Det vil si at de skal dekke ESG-spekteret, med spesielt fokus på grønn omstilling, samtidig som de skal gjøre virksomheten digital. Vi har ledende ekspertise innen begge felt, og dette gjør oss unike i markedet, sier Rusti.

Blant de best posisjonerte

PAC Innovation Radar bekrefter det Rusti sier, da de skriver i sin begrunnelse fra rangeringen at selskaper som utvikler digitale løsninger spiller en sentral rolle i avkarboniseringen av hele økonomien.

BEST I KLASSEN: Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria, er svært fornøyd med anerkjennelsen fra PAC Innovation Radar. FOTO: SOPRA STERIA

Dina Capelle, senior markedsanalytiker i PAC, sier at Sopra Steria nå er svært godt posisjonert: – Ved å være rangert som «Best in Class», er Sopra Steria

blant de best posisjonerte til å hjelpe europeiske selskaper. Det vil minske kundenes miljøpåvirkning og integrere en bærekraftig utvikling i driftsmodellene deres.

8. mars 2023 18 DA - Økonomi &
Næring
14. februar ble det arrangert frokostmøte i Børsens lokaler med Drammen kommune, der folk fikk anledning til å kommentere den nye arealplanen. Kanskje den åpner opp for enda flere næringsbygg med enda flere konsulenter?

VOKSER VIDERE

Næringssjef i Drammen kommune Toril Lislien er stolt av resultatet, men ikke overrasket over at Drammen tar en stadig større andel av den norske konsulentvirksomheten.

En målbevisst satsing

Næringssjefen er ikke overrasket over den positive utviklingen

Drammen kommunes næringssjef Toril Lislien er ikke overrasket over den positive utviklingen for konsulentselskaper i Elvebyen. – Dette er et resultat av bevisst satsing over tid, sier hun.

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

I 2016 var Drammen kommune aktivt med da KD25 ble startet opp. I 2021 bidro både ordfører og kommunen med aktivt å markedsføre Drammen som en kontordestinasjon.

–Kommunen var nok også sterkt delaktige til utviklingen under pandemien, gjennom å arrangere møteplasser mellom det offentlige og private. En dialog vi har utviklet videre i ettertid, sier Toril Lislien.

Hun mener det aktive engasjementet, og de siste års byutvikling, henger tett sammen.

–Og så er Drammen blitt en langt mer attraktiv by for investorer de siste årene. Ny bybru, nytt

Derfor valgte de Drammen

sykehus, Bane NORs nye InterCity satsing – og kanskje også satsingen på den nye Helseparken på Brakerøya, er faktorer som gjør byen vår mer attraktiv. At konsulentselskaper da finner det riktig å etablere seg i Drammen, er ikke overraskende, sier hun.

Satses store penger

De enorme byggeprosjektene som nå skjer på alle kanter av byen, skaper oppmerksomhet langt utover Drammens grenser. Men også endringen i det kommunale spillet, er noe næringssjefen oppfatter som en svært positiv faktor.

–Vi er nå i gang med høringsrunde for den nye arealplanen.

Og her er kommunen åpne for innspill i langt høyere grad enn

tidligere. Samspillet mellom det offentlige og det private næringsliv er høyt vektlagt, sier Lislien.

–Kommunen har tatt en sterkere rolle som brobygger. Vi er blitt en mer utadvendt kommune, med høyere grad av dialog, og sparrer mot det private næringsliv på deres premisser. Et eksempel er de plattformene som er skapt der gårdeiere og utbyggere snakker sammen på arenaer vi har vært med å skape. Dette er gull verdt, sier Lislien.

Hun gir også honnør til utbyggerne, som utvikler nye Drammen.

–En ting er å skape flere arbeidsplasser og kontorer, men vel så viktig er det å skape et urbant sentrum der folk kan møtes og treffes også utenfor kontortid. Her har utbyggerne vært dyktige. Det vi ser nå er at byen vår – gjennom bevisst satsing gjennom flere år, er i ferd med å bli akkurat det urbane og attraktive sentrum vi etterstreber, sier Toril Lislien.

Sopra Steria

Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria

Sopra Steria etablerte seg i Drammen i 2021. – Drammen er en spennende by i kraftig vekst. Det er et knutepunkt mellom Vestfold, Buskerud og Oslo, og vi ser at det er en økende trend at næringsliv etablerer seg der. Det blir et naturlig sted å plassere oss, sier Kjell Rusti, administrerende direktør i Sopra Steria.

Selskapet har etablert seg sentralt ved Drammen stasjon, så det er enkelt for medarbeidere og kunder å komme seg til lokalene.

IT i Statens vegvesen

Lars Kalfoss, direktør for IT i Statens vegvesen

– Grunnen til at Statens vegvesens IT-avdeling flyttet ut av Oslo med over 100 arbeidstagere, er et politisk vedtak om å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo. I denne forbindelse ble det besluttet at IT skulle få sitt hovedkontor i Drammen. Over en periode vil også et større antall konsulenter flytte med, slik at vi etter at til slutt blir cirka 300 personer inkludert de innleide, sier Kalfoss.

Bouvet Norge AS

En annen temmelig fersk innflytter i Drammen er Bouvet Norge AS. De er en direkte konkurrent til Sopra Steria med digitalisering som fagfelt. Norskeide Bouvet Norge AS åpnet kontor i Drammen høsten 2020, og har nå over 40 ansatte med tilhørighet til kontoret i Drammen Business Center (DBC). – Vi har flere kunder i området, og det er et veldig godt faglig miljø i byen. Drammen har blitt en stor by der mye skjer, og vi vil være med på det. I likhet med andre i denne bransjen, trenger vi mange flere ansatte. Det utdannes rett og slett for innen vårt fagfelt i forhold til behovene vi har for å digitalisere og modernisere samfunnet. Derfor brukes mye tid på rekruttering og etableringen i Drammen gjøres blant annet for å tiltrekke oss dyktige drammensere, sier Jørgen Kaasa, leder for Drammenskontoret.

Det var ingen strategisk plan bak etableringen her, men tre ansatte på Oslokontoret var fra Drammen og de kunne tenke seg å kutte ned på arbeidsveien. COWI er et av Norges ledende rådgivende ingeniørselskap. – Da ble det opprettet et kontor for dem, og senere har det kommet til flere – alt ettersom vi har funnet kloke hoder, og behovet vårt. I dag er vi 45 ansatte ved Drammenskontoret, så veksten har vært bra. Ikke alle ansatte ved Drammenskontoret er fra Drammen. Flere av de som bor i Asker velger å jobbe i Drammen fremfor Oslo. Det er mye enklere å komme seg til Drammen. Det er dessuten en by der mye skjer, spesielt innen vårt felt, sier kontorleder Lars Bjerke.

8. mars 2023 19 DA - Økonomi & Næring
Jørgen Kaasa, leder for Bouvet, Drammen COWI AS Lars Bjerke, Cowi AS

Fikk fornyet tillit som NITO-leder

Erik O. Johannessen fra Vestfossen har fått full støtte til å jobbe videre som leder av NITO Buskerud.

NITO Buskerud er en av 19 lokalavdelinger i NITO.  Avdelingens kanskje viktigste oppgave er å følge opp bedriftsgrupper og tillitsvalgte på arbeidsplassene. Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer.

– Det er betydelig etterspørsel etter ingeniører og teknologer i arbeidslivet. Alt vi omgir oss med, blir mer teknisk sammensatt. Det krever større og dypere innsikt i hvordan utstyr fungerer. Derfor må det finnes grunnleggende fag-

lig kunnskap, som gir grobunn for å videreutvikle, forbedre og lage utstyret bedre. Jeg er opptatt av tiltak hver enkelt kan gjøre for å redusere eget miljøavtrykk. Her er det behov for ideer for hvordan vi kan redusere avtrykket vårt, sier Johannessen.

I NITO Buskerud er tre viktige kjernesaker saker:

• Sørge for at organisasjonsgraden i Norge går opp og sikre

velferdsstaten.

• Engasjere unge arbeidstakere og organisere disse.

• Ha lokale møteplasser så medlemmer bygger nettverk på tvers av arbeidsplassene for å dele kunnskap.

Erik O. Johannessen jobber hos Norpec AS som prosjektingeniør, med ansvar for å bygge Vern og kontrollsystemer til høyspentbransjen.

Erik O. Johannessen har fått fornyet tillit i jobben som leder for NITO Buskerud.

Firmanavn Selskapsform Sted

Bego Cuts - Begovic ENK

Betong Mr Rys ENK

Detaljhandel med biler og lette motorvogner, unntatt motorsykler

Byggeteknisk konsulentvirksomhet

Andre helsetjenester

tilknyttet informasjonsteknologi

og annen administrativ rådgivning

Trafikkskoleundervisning

Malerarbeid

Postordre-/internetthandel med belysningsutstyr, kjøkkenutstyr, møbler og innredningsartikler Hoffsen Holding

legetjeneste

av bygninger

Bilal Ali Transport ENK

Cera Bygg ENK

Cera Bygg ENK

D. Avotins Maleservice ENK

Dil Jeyaseelan ENK Solbergelva

Dr. Rehman ENK

Ecotech Salameh ENK

Ecotech Salameh ENK

Einarsen Vaktmestertjenester ENK Solbergelva

Ellora X Opdal ENK Svelvik

Ellora X Opdal ENK Svelvik

En Du Kan Snakke Med -

Anne Marit Dunseth ENK Mjøndalen

Faysal Mumin Issaq Faysal

Issaq ENK Drammen

Filadelfia Hall Haroun ENK Drammen

Fysioterapeut Nimra Farhan ENK Drammen Fysioterapitjeneste

Gabriel Kvålseth ENK Mjøndalen

Gimo Servicepartner Mossige ENK Drammen

Grimes Nyanta Saks og Kam ENK Krokstadelva

Haraldseth Consult ENK

Hartz Prosjekt ENK

Hennum Consulting Services ENK

Drammen

Drammen

Drammen

Høgmoen Muring & Flislegging ENK Steinberg

Høiback Anlegg ENK Mjøndalen Grunnarbeid

Ida Christine Lundby ENK

Drammen Utøvende kunstnere og underholdningsvirksomhet innen scenekunst

Martin Bygg AS AS

Mjølner Eiendomsutvikling AS AS

Silje Wessel Pettersen AS AS

Skinclinic Drammen AS AS

Oppføring av bygninger

Utvikling og salg av egen fast eiendom ellers

Oversettelses- og tolkevirksomhet

Skjennum Holding AS AS Drammen Kjøp og salg av egen fast eiendom

Tiffanys Nr3 AS AS

Torsve Holding AS AS Krokstadelva

Tvedestrand Brygge AS AS

Tyrifaks AS AS

Viken Hage og Stein AS AS Drammen Beplantning av hager og parkanlegg

Vinkelveien 2 AS AS

Youpm Consulting AS AS

Drammen

4service Facility AS 4830

Grønland 1 Kantine AVD

AVD

Eiker og Modum

Bedriftshelsetjeneste avd

Drammen

Drammen Kantiner drevet som selvstendig virksomhet

Drammen Annen forebyggende helsetjeneste

Frelsesarmeens Barne og

Familievern avd Skogtunet AVD

Solbergelva Institusjoner innen barne- og ungdomsvern

Tjenester Spinnerisletta AVD Solbergelva Somatiske sykehjem

Reparasjon av maskiner

Reparasjon av husholdningsvarer og hageredskaper

Inger Johanne Kristensen

Klavermusikk ENK Drammen Utøvende kunstnere og underholdningsvirksomhet innen musikk

Isleen Salah ENK Drammen

Jensen Varehandel ENK Krokstadelva Postordre-/internetthandel med annet spesialisert vareutvalg

Jul Petter Juelsen ENK

Kaja Ølberg ENK

Kanabi Auto ENK

Karolina Owczarska ENK

Drammen

Drammen Tjenester tilknyttet underholdningsvirksomhet

Drammen

Drammen

Kk Consulting Kømürcü ENK Drammen

Langrind Lyd ENK Drammen

Lege Eirik Hansen ENK Drammen

Lejla Dzaferi ENK Solbergelva

Lejla Dzaferi ENK Solbergelva

Lille Jasmin Yu Zhou ENK Mjøndalen

Lovey Linett Sanchez Hillestad ENK Steinberg

Lytvynovskyi Knows IT ENK Drammen

Maja Nielsen Øierud ENK Drammen

Malerservice Oskar Pacholik ENK Drammen

Malik Raheel Khalid ENK Drammen

Mari Frydenberg Rypaas

Psykomotorisk Fysioterapi ENK

Martin Vestøl ENK

Maskiningeniør Åge Hofstad ENK Mjøndalen

Micastudio Holmesland ENK

Mogan Diamond, Gold And Silver ENK

Monica Salaters

Konsulenttjenester ENK

Mussie Mesfun Zeray ENK Solbergelva

Nina Vo ENK

Persons Fjollosofiske Univers ENK Drammen

Saman Gholami ENK Drammen Drosjebiltransport

Scandinano Foliering Gineika ENK Drammen Reklamebyråer

Siddique Shafique Transport ENK Drammen

Skincare By Olsen ENK Mjøndalen

Solenes Hest og

Undervisning ENK Drammen

Stokkenes Sales And Projectadviser ENK Drammen

Tak Mester Benikas ENK Drammen Takarbeid ellers

Taxi Turgut ENK Drammen Drosjebiltransport

Thomas Wågelsby ENK Drammen

Tiemsanguan Helse ENK Drammen Andre helsetjenester

Urdalen Research ENK Drammen

Vivask Rakhimberdijev ENK Drammen Rengjøring av bygninger

Zilinskas Bygg ENK Solbergmoen

ENK Drammen

Økonomi- og

Regnskapstjenester Karianne Lund Gulbrandsen

Nye selskaper registrert i kommunen siste måned Konkursbo registrert i

siste måned

Firmanavn Selskapsform Sted Bransjetekst Alice Helena Holding AS AS Drammen Auto 1 AS AS Solbergelva
Baglergaten 1 AS AS Drammen Bovg Trefiberisolering AS AS Drammen
Bratlie Kiropraktikk AS AS Drammen
Bryhn-maskin AS AS Svelvik Bunis AS AS Drammen Digital Suksess AS AS Drammen Konsulentvirksomhet
Drammen Bye AS AS Drammen Ecn Management AS AS Drammen Bedriftsrådgivning
Eiker
AS AS Mjøndalen
Emba AS AS Drammen Fiskeruta Holding AS AS Mjøndalen Gia Dinh Holding AS AS Mjøndalen Gulskogen Eiendom AS AS Drammen Hasseløy Holding AS AS Drammen
Haug&lysaker Håndverk AS AS Solbergelva
Hjemmetre AS AS Drammen
AS Krokstadelva
AS Drammen
AS Drammen
AS Drammen
Drammen
Svelvik
Tungbilskole
Uoppgitt
AS
Jckeiendom AS
Kac AS
Allmenn
Kbk Bygg AS
Oppføring
Kpm Holding AS AS
Landaas & Hofmann AS AS
Krokstadelva
Drammen
Drammen
Lns Group AS AS
Manora Massasje AS AS
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Mk Energi AS AS Solbergelva Niansi AS AS Steinberg Noranorway Properties AS AS
Nye Troll Teko Holding AS AS
Presco AS AS
Purebliss AS AS
Rahimi Kapital AS AS
Renda AS AS
Svelvik
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Fuck Ups DA DA Drammen Golden Goods DA DA Drammen Golden Goods DA DA Drammen Hold Pusten DA DA Drammen A.r Gleden Motorsport ENK Krokstadelva
Aasens
V/martin Mastad ENK Mjøndalen
Ada Venge Egeland ENK Svelvik Advokatfirma Sølverud ENK Drammen Ae Lien Bevissthet og Utvikling ENK Svelvik Al Bildeler ENK Krokstadelva Andehaimanot ENK Drammen Drosjebiltransport Andehaimanot ENK Drammen Drosjebiltransport Araya Taxi ENK Drammen Drosjebiltransport Asjad Consulting ENK Drammen Aune Entech ENK Drammen Balanced Beauty Zadeh ENK Drammen Barock Frisør Siv Rukke ENK Drammen Frisering og annen skjønnhetspleie Beauty Room By Adrianna Samoszuk ENK Drammen Frisering og annen skjønnhetspleie
Skli & Skalle
kommunen
Firmanavn Selskapsform Sted Bransjetekst Atendi AS Konkursbo KBO Drammen Engroshandel med maskiner og utstyr til handel, transport og tjenesteyting ellers Bjørgan Maskin AS Konkursbo KBO Drammen Grunnarbeid Bjørn Halstensen AS Konkursbo KBO Steinberg Grunnarbeid Drammen Matbod AS Konkursbo KBO Drammen Drift av gatekjøkken Drammen Street Food AS Konkursbo KBO Drammen Drift av barer ellers Ekowood Group AS Konkursbo KBO Drammen Uspesifisert engroshandel Håndverker Jerkic AS Tvangsavviklingsbo KBO Solbergmoen Annen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet Pkbilpartner AS Tvangsavviklingsbo KBO Drammen Detaljhandel
Polinor AS Konkursbo KBO Drammen Trykking ellers Prosjektskilt AS Tvangsavviklingsbo KBO Drammen Produksjon av metallvarer ikke nevnt annet sted
med biler og lette motorvogner, unntatt motorsykler
Bransjetekst
Drammen
Steinberg Annen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet
Drammen
Drammen Snekkerarbeid
Drammen Snekkerarbeid
Drammen
Malerarbeid
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
Drammen
8. mars 2023 20 DA - Økonomi & Næring

På nett. Enten dere er 2 eller 2000.

Flere muligheter og færre bekymringer. Det er hva du kan forvente med tjenester fra Altibox Bedrift. Vi leverer komplette løsninger for problemfritt internett.

Uansett hvor stor bedriften er, får vi dere på nett. Raskt, stabilt og sikkert.

Les mer på vikenfiber.no/bedrift

Magisk megasatsing

Lindum vant storkontrakten om forbrukernes matrester

Drammens avfallsgigant Lindum fortsetter

satsingen på grønn energi. Nå skal de bruke de 200 millioner på Den Magiske Fabrikken i Tønsberg for å kunne tilby en sirkulær løsning for matavfallet fra store deler av Østlandet.

GEIR A. ARNEBERG tekst

TORBJØRN TANDBERG foto

Tønsberg-baserte Greve Biogass AS og Lindum AS skal sammen sørge for transport, behandling av matavfall og sluttdisponering av biogjødsel fra husholdningene i Drammensregionen, Vestfold og Grenlandsregionen for oppdragsgiver Sirkulær Bestiller AS. – Dette er et stort oppdrag og en løsning vi er stolte av å kunne tilby, forteller Anders Bergsli, daglig leder i Greve Biogass.

Den Magiske Fabrikken i Tønsberg er selve kjernen i løsningen og eies av Greve Biogass og driftes nå av Lindum. Her forvandles matavfall og husdyrgjødsel til biogass for kjøretøy og biogjødsel og grønn CO2 for ny matproduksjon.

Direktør i Lindum, Pål Smits, mener satsingen handler om å ivareta og forvalte ressursene på en fremtidsrettet måte, med bærekraft som det store målet.

– Våre kunder vil få økt gjenvinning av avfallet, samtidig som

vi reduserer utslippene av klimagasser og skadelige og giftige stoffer. Dette var Harry Pottertankegang, og derfor kalte vi også fabrikken for Den Magike Fabrikken, sier Smits.

Avfall fra 500.000 nordmenn Oppdragsgiver er Sirkulær Bestiller AS, et forvaltnings- og bestillerselskap som blant annet eies av Renovasjon i Grenland IKS, Vesar AS og Renovasjonsselskapet i Drammensregionen IKS. Selskapet er etablert for å konkurranseutsette behandlingsavtaler for matavfall og kloakkslam for kommunene i regionen.

– Vi tilbyr her en regional og god behandlingsløsning for matavfallet fra mer enn en halv million innbyggere, forteller administrerende direktør i Lindum, Pål Smits. Kontraktsperioden er på fire

pluss to års opsjon, og den totale verdien beløper seg til rundt 200 millioner kroner.

Det magiske ved fabrikken har også en annen symptomatisk forklaring ifølge Smits:

– Ved at vi blander vanlig matavfall med husdyrgjødsel får vi et bedre resultat både til fremstilling av biogjødsel og biogass, sier Smits, som vedgår at mye av kompetansen er hentet fra våre naboer i øst.

– Vi har utviklet konseptet utfra egne erfaringer og gjennom et samarbeid med et avfallsanlegg i Linköping i Sverige. De har lang erfaring med behandling av matavfall, sier Smits.

Regional klimaløsning

Lindum har mange års erfaring med biogassproduksjon i eget anlegg i Drammen. Selskapet har

driftet Den Magiske Fabrikken siden oppstarten i 2016, hvor konseptet baserer seg på målet om sluttede kretsløp og komplette verdikjeder. Her skal så mye som mulig gjenvinnes til ny energi og til lokal mat til glede for mange.

– Fabrikken bruker ikke bare matavfall i produksjonen, men også husdyrmøkk. Det er et viktig miljøbidrag, også for å redusere klimagassutslippene fra landbruk, forklarer Smits.

Flytende ku- og grisemøkk fra det lokale landbruket erstatter friskt vann i prosessen i biogassanlegget, og sammen med matavfallet omdannes dette til klimavennlig drivstoff og en næringsrik gjødsel som leveres tilbake til landbruket. Gjødselen erstatter store deler av bondens behov for mineralgjødsel som igjen gir positive ringvirkninger, mens bio-

8. mars 2023 22 DA - Økonomi & Næring
Direktør i Lindum, Pål Smits.

megasatsing på matavfall

gassen tankes opp på busser og renovasjonsbiler i regionen. Smits forteller videre at noe gass også blir levert til industrivirksomheter.

Av de totale mengdene avfall fabrikken tar inn, produserer Den Magiske Fabrikken oppgradert biogass tilsvarende 10 millioner liter diesel per år, en mengde som er planlagt doblet de neste årene. Det alene er et betydelig miljøbidrag for kommuner og fylker:

– Ingen andre anlegg i Norge er så langt fremme som os på dette området per i dag, fastslår Smits.

– Biogass gir dobbel klimanytte. Gassen lages av avfall, og i prosessen får vi en grønn CO2 og en biogjødsel gull verdt for landbruket. Dette er en god miljøløsning på alle måter, og vi takker Sirkulær Bestiller AS for tilliten, avslutter Bergsli.

Fakta 4

Lindum og Greve Biogass

Lindum AS har påtatt seg et stort samfunnsansvar i kraft av sin virksomhet, og jobber for å iverksette og videreutvikle sirkulære behandlingsløsninger for avfall med visjonen «Fremst innen bærekraftig ressursgjenvinning». Selskapet har tjuefem års erfaring med behandling av organisk avfall og har opparbeidet en solid kompetanse som imøtekommer samfunnets behov på dette området.

Greve Biogass AS har med hovedfokus på Vestfold, Grenlands- og Drammensregionen et mål om å bidra til kontinuitet og grønn verdiskapning. Dette skal skje gjennom utvikling av verdikjeden basert på biogass produsert av matavfall, husdyrgjødsel og slam, og ved klimavennlig produksjon av mat med biogjødsel og grønn CO2 fra produksjonen som innsatsfaktorer.

8. mars 2023 23 DA - Økonomi & Næring

HELT BAKPÅ

Hvilken bok har betydd mest for deg profesjonelt?

Oi, den var vanskelig. Det er nok ikke én bok alene. «e siste ti årene er det kanskje Siva Vaidhyanathans «Anit-Social Media» om sosiale medier som har vært veldig nyttig. Jeg er ikke helt enig med ham, forresten.

Hva gjør du etter jobb?

Går tur med bikkja, som oftest i skogen.

Er du aktiv i idrett?

Nei, tur hver dag/kveld er nok.

Hvor drar du på ferie?

Nesten hvor som helst. Er glad i å reise i både inn- og utland. Har studert og bodd i Storbritannia så vil alltid ha et eget kjærlighetsforhold til de britiske øyer. Er der så ofte jeg kan. Ellers går turen fort til Sør-Europa i ferien og er ekstra glad i Italia og Frankrike.

Sjø eller fjell?

Ja takk, begge deler.

Ditt yndlingsprogram på TV?

Akkurat nå 71 grader Nord Team. Alltid gøy å se stedene de er og masse gode tips til naturopplevelser. Ellers venter jeg på nye episoder av Succession og Bridgerton.

Hvilken duppeditt har gjort livet ditt enklere? Mobilen.

Kjersti D. Nordgård, salgs- og markedssjef i Brakar

Hva ler du av?

Siden jeg tilhører den ironiske generasjonen er nok særlig politisk satire det som får meg til å humre mest. Nytt på Nytt er nesten alltid morsomt. Ellers har jeg med årene lært meg å le høyt av ting som før fikk meg til å gjemme meg bak sofaputen fordi det var så pinlig.

Ditt livsmotto?

Gjør mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg.

Favorittmat?

Det kinesiske kjøkkenet er en favoritt, og en god Crispy Duck (ikke lett å få i Norge) står kanskje stadig øverst på lista.

Hvilket annet yrke kunne du tenkt deg?

Da ville jeg vært historiker og jobbet for å finne gode måter å formidle historie til ungdom. Ser ut til å være et fag som er nedprioritert i norske skoler. Noe jeg synes er trist. Vi har mye å lære av de som har gått foran oss.

Fakta 4

Navn: Kjersti D. Nordgård Tittel/selskap: Brakar as Alder: 54

Bosted: Danvik, Drammen Sivil stand: Gift, to barn, en dachs og to undulater

Korte fakta om selskapet: Brakar er Viken fylkeskommunes kompetanseorgan for kollektivtransport. Vi er ansvarlig for å konkurranseutsette, utvikle og drifte kollektivtransporttilbudet i Buskerud. Brakar har i oppdrag å være et mobilitetsselskap og dermed også bidra til at folk sykler og går mer. Vi omsetter for cirka 750 millioner kroner i året, har 33 ansatte.

Sentrumsnært kontor for leie på Bragernes

VELKOMMEN TIL VISNING.

Ta kontakt med Christina på tlf 45 39 43 43 eller christina@brekke-eiendom.no

Brække Eiendom består i dag av flere selskap med ulik spisskompetanse innenfor vårt forretningsområde. Vårt mål er til enhver tid å kunne levere best mulig produkt og tjenester til våre leietakere.

Eiendommen Muusøya 1 ligger i naturskjønne omgivelser langs elven. Dette er en sentrumsnær eiendom, med blant annet gangavstand til både Gulskogen stasjon og Gulskogen senter. Gode bussforbindelser i området og kort vei til Drammen Sentrum.

Lokalene er på 220 kvm med god plass til 6­10 ansatte, inndelt i kontor, møterom, spiserom/kjøkken. Kontoret kan tilpasses leietakers arealbehov etter avtale.

Parkering for ansatte og kunder på eiendommen.